Ha valahol látod, és szólnál, azt nagyon megköszönném. Tetszik ez az alakkör, és egyéb tulajdonságai is. Igazán most kezdtem beleásni magam a neten a témába, és már találkoztam a heirloom kifejezéssel, amit eddig nem ismertem. Ha más nem, talán az megoldás lesz. Más növényekkel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy a megfelelő fajtaválasztás nagyon sokat tud jelenteni a végső minőségben, többek között ez hajt, hogy paradicsomban is keressek valami jobbat. Ha hinni lehet a netes infó forrásoknak, akkora paradicsomot illetően kifejezetten igen nagy különbség lehet minőségben, ami a fajtaválaszték egyes tagjainak a tulajdonságában gyökerezik. Pechemre nem szeretem enni a leveses, puhább fajtákat,inkább a húsosabb, keményebb bogyójúak jönnének be, de az eddig próbálgatott fajták a legtöbb kényeztetéssel sem voltak többek, mint jó. Mondjuk ez talán nem meglepő, ha a beltartalom kialakításában leghatékonyabb gén hiányzik belőle.
Egyébként tudsz külföldi címet, ahonnan lehet ilyen magot rendelni?
Évekkel ezelőtt láttam valamelyik vetőmagforgalmazó kínálatában (ne kérdezd melyikében), mikor még a nagyon kísérletezős korszakomat éltem.
Lehet, hogy nem a triviális cégek zacsijában volt... valószínű, hogy valamelyik Hermészben.
Ha látok idén, majd szólok.
Biztosan meg külföldről lehetne rendelni, de nem tudom ér-e annyit pár tasak mag, hogy a postaköltséget is megfizesd.
Én inkább a normális heirloom fajtákat preferálom.
Ez az egy színből érés egyébkéntis csak a legújabb (saccolok: 10-15 éves) fajtáknál fordul elő. Régebben ebben az irányban még nem nemesítettek. És az kiskerti fajtaként egyébként sem volt elérhető.
Látom megtaláltad Il blogját. Régen ő is sokat írt ide.
Úgy látszik, nincs új a nap alatt :) én is rátaláltam a San Marzano Lungo "változatára", amit dicsérnek is rendesen az íze miatt - nem lep meg, hogy több színből érő.
Erről az oldalról ezen a képen nagyon jól látszik. Rákerestem, de sehol nem találtam, hol lehet ilyen fajta magot szerezni. Valaki tud forrást? Nagyon megköszönném...
Tavalyról áttelelt (eddig még) Pyros nevű paradicsomom, ami strapabíró ugyan, de az íze és állaga nem igazán jött be, kevésbé lédús. Egy nevenincs balkon, ami ugyancsak erős ebből hagyok meg eredit is , illetve Roma amit nem akarok idén tartani. Arra gondoltam a gyökereztetett hajtásaikat ill. tőbe oltást kipróbálom. Nem akarok vetni speciálisan erre a célra, csak ezt ami van barkácsolgatni. Ahogy nézegettem ebben a témában a rézdrót is sokszor felbukkant, így most azon vagyok ezt is kipróbálom.
Én a romából nem készítek levet, a nagy részéből a családi kedvenc a fűszeres sült paradicsom készül de rengeteg mert kell a mélyhűtőbe is, és ebből készül nálam az aszalt paradicsom is.
A kép bal felső sarkában látható gazda lábáról ismerős a csomagolás. Az egyik gazdabolt nálunk forgalmazza ennek a gyártónak a magjait. Ha gondolod rákérdezhetek, hogy ennek a fajtának a magjait tartják-e vagy be tudják-e szerezni.
A cherokke purplet szerintem kizárhatod. Annak ellenére, hogy a neten néha tényleg csalókák a képek, a cherokee purple fajtának lilásnak kellene lennie, legalább a szár környékén.
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy paradicsom fajta beazonosításában.
Tavaly a palántákat sikerült összekevernem, a kiültetéskor már úgy voltam vele, hogy lesz ami lesz, majd a termésekről beazonosítom őket. Hát ez nem sikerül ennél:
A magok, amiket tavaly rendeltem, és hasonlítható ehhez: cherokee purple, marmande garnier rouge, mortgage lifter radiator charlie, provenzano. Mindegyik folytonnövő fajta volt.
Első évem volt a kertben, így nem is tudom, hogyan kellene ezeknek kinézniük, a neten található képek néha csalókák. Az is lehet, hogy összeporzódott két fajta? Vagy esetleg nem az volt a magtasakban, amit rendeltem?
Mert mindig elfelejtem elültetni a hónaljhajtásokat. :-)
Bár igaz, tavaly kimaradt egy ládányi paradicsom palántám, már kornyadoztak szegények, meg is álltak a fejlődésben, de nem volt szívem kidobni. Aztán felszabadult egy sornyi hely és elültettem.
Mire ősszel a környéken mindenkinek leérett a paradicsom, ezek éppen ontották a termést. Mindenféle fajta volt közöttük.
Azt hittem, ez csak a "kezdők szerencséje". :-D
De akkor idén is így teszek.
A tejes permetezést tavaly kipróbáltuk a cukkinin és az uborkán, tökéletes volt a hatása.
Én a leszedett hónaljhajtásokból elültetek eső után 8-10 szálat és meggyökeresedik, majd fagyokig terem. A házikert lényege szerintem az, hogy nem vegyszerezem a növényeket.Állítólag jó a tejes permetezés gombás problémákra, de a fönti módszerrel mindig van paradicsomom a fagyokig.A paradicsommag szabadföldön is pillanatok alatt kikel és gyorsan fejlődik, ha nincs lehetőség előnevelésre.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz találni egy képet olyan több színből érő paradicsomfajtára, amin zölden látszik, hogy miről is van szó. Jó félórai keresés találtam egyet, meg rájöttem, hogy nem kellett volna olyan messzire mennem a megoldásért, ugyanis erdepeti 17234-es hozzászólásában jól látható a megoldás. A bal oldali kép bal oldalán felül, illetve középen felül látható olyan paradicsom, ami felül sötétebb zöld elszíneződéssel rendelkezik, mintha "ráfolyt" volna a szín.
Szerintem ezzel "Jugo" paradicsommal kapcsolatban elég nagy káoszt tapasztaltam. Ilyen magot eddig még nem láttam de a piacon szinte minden palánta szaporítónál lehet venni. Hogy a magot honét vették arról mindenki össze vissza beszél. Tavaly több árustól is vettem 1-1 példányt de szinte mindegyikből más lett.
Ezt végül is azért tettem mert egyszer vásároltam egy "Novosadski" nevű magot ami az összes jugoszláv utód államban kapható de sajnos ez a bolt ahol megvásároltam egy Szlovén tulajdonú bolt volt ami megszűnt.
Ezt ismeri valaki közületek? Szerintem ez számomra az eddigi legfinomabb paradicsom (azt már persze eddig is megbészéltük mindenkinek más a finom szó jelentése)
Nem is tudom, mit mondjak, próbálok egy pozitív választ "barkácsolni", amiből valamennyire érthetővé válik, hogy mit keresek és miért.
Alapvetően én sem szeretem a "tudományoskodást", olyan szinten el lehet veszni benne, hogy abból még papír sem lesz, nem hogy zöldség, mondjuk paradicsom, hogy a példánál maradjak. Úgy hiszem, azt viszont ki lehet jelenteni, hogy számos dolgot előrébb vitt, hogy nem elégedtünk meg azzal, ami már ismert volt. Nem mindenki próbált változtatni, felfedezni. Volt aki igen, volt aki nem, ebből néha jó sült ki, máskor meg...más :) Én látok lehetőséget és szükséget is a zöldségtermesztés másként való megközelítésében. Szükséget azért, amire a GATE-s kutatás is rámutat, hogy az 1975-ös szinthez mérten 2005-ben a sárgarépa már csak 4%-os volt beltartalmilag, a burgonya 9.52%-os. Lehetőséget meg azért, hogy ne hiánybetegségektől megnyomorítva kínlódjunk, hanem egy jobb minőségű életet érjünk el. Van néhány fajta, amivel kapcsolatban már jelentős minőségbeli (itt ízre gondolok) előrelépést értem el, olyan mértékűt, amit korábban nem gondoltam lehetségesnek. Ez az alap kíváncsiságomat erősen motiválja, ezért is vagyok itt, ebben a topicban, meg azért is, mert lehetőséget látok, hogy több évnyi kísérletezés helyett néhány kérdéssel legyek előrébb. Az meg egész jó rövidítés, nem? :)
Majd keresek képeket, amin látható, hogy mire gondolok.
Amennyire a rendelkezésemre álló forrásokból kihámoztam, az egy színből való érést azért "nemesítették" ki, hogy (hatékonyabban) lehessen kombájnnal aratni a paradicsomot.
Ennyire nem szeretek tudományoskodni. A fene se figyelte az érés minden folyamatát. Akkor szedem le mikor piros és kész. Azt azért képzeld el rólam, ha nem lenne érdemes jó fajtaként közzétennem akkor nem tenném. Írtam, hogy 2014-ben volt ez nálam és annyi parit befőztünk akkor, hogy még idén se kell befőznöm tehát minden apróságra már nem emlékezem. Mellesleg nem láttam még olyan piros parit ami zöldből előbb ne sárga lett volna majd aztán piros. . uff.
Determinált/féldeterminált fajtákkal korábban nem sokat foglalkoztam, ezért sok tapasztalatom nincs is. Jugo ról még nem is halottam, de a következő évi kívánságlistára fölvettem. Az ideire már nem fér fel mert közel 40 fajta van :). Az Ace 55-öt, ahogyan mások is tették előttem, dícsérni és ajánlani tudom. Marmanade-val én most probálkozom első alkalommal. Lesz még idén Rutgers és Szultán F1. Elvileg ezek is befözni valók, de ezek új szerzemények, így tapasztalatom még nincs, csak magas elvárásaim.
A nagyatádi miatt felmentem a tápiószelei génbank honlapjára, hogy megnézzem mikor lehet már magot kérni magyar tájfajta paradicsomokból, de sajnos 3 nap alatt le is zárták a magkérést. :( Olyan sok magot kértek, hogy ennyi idő alatt mindet kiosztották.
Berni rózsából meg talán palántát is lehet szerezni, ha a megint lesz különleges palánta mix az Aldiban. Onnan volt az andenhornom is a zöld zebrával a fekete krímmel és a ananász paradicsommal egyetemben.