Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17314

Vettem egy tasakkal, nem nagy pénz, egyel többet kipróbálok. Viszont még nagyon szeretnél Lungo-t, mert azt is nagyon dicsérik. csak azt nem kapok. :)

 

Előzmény: CBNora (17313)
CBNora Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17313

Az ízről az tud hitelesen beszámolni, aki már termesztette.

Számomra a jó szállíthatóság nem túl csábító, azt sugallja, hogy a bolti golyóálló paradicsomokhoz hasonló fajtával van dolgunk, így a zacskó hátuljának olvasása alapján nem venném meg. De úgy emlékszem, voltak itt, akik dícsérték.

Előzmény: öreg_néne_b (17312)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17312

Ha nem akarnák eladni, akkor hitelesebb lenne, hogy mennyire finom. Tudod, minden itt megnevezhetetlen a maga lovát dicséri.

Előzmény: CsendPenge (17310)
55judit Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17311

Köszönöm. És ha szerzel San marsano Lungo-t juttatnál nekem pár szemet belőle?

Előzmény: CsendPenge (17310)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17310

Azt hittem, hogy koktél paradicsom, de ránéztem, és nem.

Itt a leírása a ZKI-s Korall paradicsom-nak, ők azt írják, hogy egy színből érő fajta. Mondjuk azt is írják, hogy a legjobb ízű paradicsom, szóval passz, nem tudom.

Előzmény: 55judit (17308)
Mariska néni Creative Commons License 2016.02.13 0 1 17309

Szívből kívánok jobbulást:) Az nagyon jó, hogy olvasol minket és néha helyükre teszed a dolgokat:)

Előzmény: il1321 (17302)
55judit Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17308

A Korall-ról azt írják, a legjobb ízű paradicsom. Ki tudja, az egy színből érő fajta?

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17307

Ne haragudj, nem kívántam bántó lenni, nem is feltételeztem semmi rosszat, csak biztosat szerettem volna tudni - évek óta keresgélek a paradicsom fajták között, nem gondoltam volna, hogy elérhető közelségben lehet a megoldás. A kezdetek kezdetén termesztettem ZKI-s San Marzano-t, akkor nem sikerült túl jól, mármint a paradicsom, megszívatni magamat azt igen.

Szóval ZKI-s. a kis gyönyörűm a képen :) Köszönöm az infót.

Akkor ez lesz a lista idén, ZKI-s San Marzano(köszönöm peti), Culinaris San Marzano(köszönöm il), Ace 55 (köszönöm beetee), és Roma VF (ezt ki mondta? mind1, köszönöm).

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítségét és türelmét, remélem, sikerül megtalálnom, amit évek óta keresek. Amint lesz eredmény, igyekszem majd beszámolni róla, ha jó, ha rossz.

Előzmény: erdepeti (17306)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.13 0 0 17306

Persze hogy én neveltem! Más képével nem szoktam kérkedni. Vagy ha mégis olyat használok, akkor megjelölöm a forrást. Ez az, amiről már mondtam, hogy sok volt a Ca hiány miatti betegség. Ez látszik is a képen. A háttérben meg a komposztáló gödör rozsdásodó zárólemeze.

Előzmény: CsendPenge (17305)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.12 0 0 17305

Ez biztos? Úgy értem, hogy te nevelted a képen látható paradicsomot?

A belinkelt pdf érdekesnek tűnik, megyek, elolvasom. Köszönöm.

Előzmény: erdepeti (17304)
erdepeti Creative Commons License 2016.02.12 0 1 17304

Ha esetleg ez segít, a ZKI San Marzano-ja biztosan több színből érő.

 

És egy kis olvasnivaló a termesztési körülmények és az alkalmazott technológia hatásáról a beltartalmi értékekre. A jelek szerint a jó fajtaválasztás közel sem elég, sőt. Bizonyos körülmények között kevésbé fontos mint más tényezők. Szerintem vedd meg nyugodtan az első SM-et ami a kezedbe akad. Ha nagyon nem jön be, jövőre veszel másikat. :)

 

https://szie.hu//file/tti/archivum/Brandt_S_phd.pdf

Előzmény: CsendPenge (17303)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.12 0 0 17303

Értem, köszönöm a választ és a tanácsot. Felhívtam a Culinarist és megkérdeztem, hogy az a fajta, amit árulnak, az egy színből érő vagy több? :D Ügyfélszolgálatos időt kért, aztán visszahívtak, és mondta, hogy még az importőr sem tudta megmondani. :DDD Azért megveszem. Még egyszer köszönöm a tanácsot.

Előzmény: il1321 (17300)
il1321 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 17302

Nem igérek írást, mert jelentős időmet leköti az egészségügy jelenleg lassan egy éve . Most ez a fő témám:/ talán később újra.

Előzmény: hanga25 (17301)
hanga25 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 17301

Már nem kertészkedsz? Szomorúan olvasom.  De ugye a blogodat nem szünteted meg?

Annyi jó tanácsot, tapasztalatot tartalmaz, többször visszaolvasok, kitűnő segítséget ad.

 

Ha néha lenne kedved új bejegyzésekre, azt is köszönettel venném.

Előzmény: il1321 (17300)
il1321 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 17300

Sajnos nincs lehetőségem magot küldeni, mert már nem tudok kertészkedni, nincsenek már meg a készleteim. Amiket írtam mindegyik megfelelő, mert elhúzódó termésidejűek. Én ennyire "tudományosan" sosem merültem bele. Nekem elég volt, hogy annyi termés, amennyire nekünk szükségünk van, folyamatosan legyen. 

(Ha Nano nevű SM fajtával találkozol, azt ne vedd meg, mert igaz, hogy finom, de apró termésű). A Culinárisból rendelhető magot megveheted.

Előzmény: CsendPenge (17297)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17299

Köszi :)

Tudom, néha sajnos túlzásba viszem a bonyolítást, pedig csak a legjobbat igyekszem kihozni magamból meg a kertből. Van, hogy sikerül, van, hogy szarva közt a tőgyit...

Előzmény: TINTUS (17298)
TINTUS Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17298

Semmi gond csak tudományoskodj :::)  engem nem zavar. Én csak egyszerübben közelítem meg a kertemet :)))

Előzmény: CsendPenge (17293)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17297

Azt hiszem, hogy nem mindegy, melyiket vetem, de ezt sajnos bizonyítani nem tudom. Azért cuppantam rá az oldaladon lévő képre, mert azon egyértelműen az van, amit én keresek: több színből érő San Marzano paradicsom. (bal felső képen van egy zöld bogyó, ami felül zöldebb, és mintha a mellette balra lévő zöld bogyó is színátmenetes lenne) Esetleg kérhetek olyat, hogy postáznál-e olyan SM magot, ami ilyen több színű? Természetesen a költségeken túl honorálnám a fáradozásod. Ha erre nincs lehetőség, akkor kérlek, hogy segíts találni olyan magot, ami véleményed szerint hordozza azt a tulajdonságot, amit keresek.

Köszönöm a választ.

Előzmény: il1321 (17296)
il1321 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17296

A SM fajtakör folytonnövő fajtának nagy termése nagyjából hasonló. Ilyen a Rampicante, Redorta, Lungo, Vesuvio. Szinte mindegy melyiket veszed. Ez a belinkelt, olasz mag, és megbízható. Kb 4 évig felhasználható a mag. De én már vetettem belőle "fogott" magot is, nem volt nagy különbség. Csak a legelső kötés, legszebb terméseiből kell fogni. Én vetek hazai termesztésű magot, mert nem lettek jók (vagy determinált lett, savanyú lett, mert keverték a Lucullus fajtakörrel) Nekem olasz magjaim voltak. Az oldalamon lévő kép olaszországi mag, nem Culinarisos. Amit linkeltem nem a Lungo, de nagyon hasonlít. Amelyik zacskóra névnek az van írva, hogy San Marzano 2, vagy 3, azok nem hibrid fajták. A Lungo hibrid F1.

Előzmény: CsendPenge (17295)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17295

Szia Il!

Örülök, hogy itt vagy :) így kérdezhetek.

Az a mag, amit belinkeltél, az a Lungo "változat"? Egyáltalán egy ez külön változat? Vagy csak becenév? A képen ami az oldaladon van, az a Culinaris-os mag?

Előzmény: il1321 (17290)
Lora1213 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17294

Ez tetszik nekem !   Nem akar valaki osztozkodni ?

Előzmény: il1321 (17290)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17293

Tintus panaszkodott, hogy túl tudományos, meg senki nem mondta, hogy érthető, vagy ilyesmi, és én magamban kerestem a "hibát".

Csak próbálom leírni, hogy mit és miért keresek, hogy érezhető/érthető legyen, hogy nem szórakozásból futom a köröket.

 

Hejj, nem egyszerű ez a fórumozás, egy csomó, a való életben használható kommunikációs elem itt nincs meg, nem egyszerű kifejezni/megértetni magam. Ha a kertben odajön valaki hozzám/ oda megyek valakihez, az sokkal könnyebb. Azért próbálkozok :)

Előzmény: 55judit (17291)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17292

Hát ki tudja, igen... átnéztem több száz képet a San Marzanóról, úgyhogy most már ott is azt látok, ahol nincs :) Megállapítottam, hogy már csak az a biztos, hogy ráégett a retinámra. :D Kb. minden második kép más volt - páros egy színből érő, páratlan több színből. Nem tudom, talán azok a magok, ami az e-bey-en van.

Előzmény: CBNora (17289)
55judit Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17291

Köszönöm hogy még egyszer nekifutottál, de eddig sem voltak szövegértési gondjaim. :)

Előzmény: CsendPenge (17287)
il1321 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17290

A Culinarisban kapható, vagy rendelhető olasz mag:

 

http://www.culinaris.hu/item/franchi-paradicsom--san-marzano-

 

Régebbi összefoglaló a fajtakörről:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88912829&t=9108176

 A Rédei, Garafarm és ZKI magokkal kapcsolatban fenntartásaim vannak (nem minőségi, hanem fajtakör eltérés miatt)

Előzmény: CsendPenge (17288)
CBNora Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17289

Ez is UK, ezek küldenek. De postával együtt drága. Igaz, hogy nagyon sokféle egyéb különleges magjuk van, én dísznövények miatt néztem ki ezt az oldalt.

http://www.plant-world-seeds.com/store/view_seed_item/2403?actionName=view_tomatoes&itemname=SAN+MARZANO&page=15

Aztán hogy melyik az igazi SM, ki tudja...

Előzmény: CsendPenge (17288)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17288

Nagyon köszönöm!

Nézegetem a linkeket.

 

Hehe, naná, hogy nem egyszerű most sem...

Az e-bay-es azt írja, hogy F1-es a mag.

A másik meg csak simán azt, hogy Lungo 2.

Háát, az Uk-s verzió kihúzva, nem küldenek Uk-n kívülre.

Előzmény: beetee (17286)
CsendPenge Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17287

A ZKI-s San Marzano-t én is próbáltam már, nem rossz, de a klasszikus alakkörben könnyen találni olyan fajtát, ami túltesz rajta ízben.

És elméletileg igen, nagy a különbség. Neki futok még egyszer, hátha most már sikerül érthetően leírnom :D

 

"A rossz paradicsom rossz" cikkben leírják, mi is a különbség.

Röviden kiemelem a cikkből, hogy miért.

"Mindez azért van, mert a fotoszintézisben komoly szerepet játszó két gén, a GLK1 és a GLK2 közül a boltokban kapható paradicsomokban[vagyis az egy színből érőekben-CS] csak az előbbi található meg."

és:

"Azt eddig is tudták, hogy a GLK2-ben gazdag levélzet felelős az érett paradicsom cukortartamának 80 százalékáért, de a maradék az érés során a gyümölcsben képződik. És a GLK2 sokkal hatékonyabb, mint a GLK1.

A kutatók ugyan a szigorú amerikai mezőgazdasági szabályozás miatt nem kóstolhatták meg saját kísérleti terményüket, de kémiai tesztekkel igazolták, hogy a boltban kaphatónál 40 százalékkal magasabb a cukortartalma és 20 százalékkal több karotenoid van benne, ami szintén ízfokozó."

Sajnos nem teljesen egyértelmű a leírás, mert nem azonos körülmények között termesztett 2 fajtáról ír, talán a kutatás teljes szövege pontosabb, de a lényeget ez is jól kiemeli.

 

Egy másik, némileg tudományosabb jellegű cikkben írják (az első bekezdéseket kétszer...) még ezt:

"Ez és a hozzá hasonló fajták abban különböznek a klasszikus fajtáktól, hogy olyan mutációkat hordoznak, amelynek következtében a gyümölcs már éretlen formában is egyenletesen pigmentált lesz"

Ennek gyakorlatilag az a lényege (más forrásokban olvastam), hogy így a termést egy adott érettségi fázisban lehet learatni, aminek gyakorlatilag három előnye is van: 1.kombájnnal lehet aratni. Ha volna valamennyi "túlérett", akkor az szétmenne, és sok gondot és veszteséget okozna. 2. Sokkal magasabb a kihozatali arány (nem lesz túlérettségi vagy éretlenségi veszteség)alacsonyabb költség mellett(csökken az aratások száma egy adott területen). 3. alacsonyabb a tárolási veszteség, és sokkal tovább pulton tartható, mert nem túlérett.

 

További érdekesség:

"az éretlen termés színen kívül még számos más tulajdonságot befolyásol, nem utolsósorban a későbbiek során felhalmozódó cukrok, illetve az érett paradicsom pirosságát biztosító színanyag, a likopin mennyiségét."

 

A cukor mindenki tudja mi, a likopin meg Bálint gazda szerint is az, ami a paradicsomot értékessé teszi a szervezetünknek.

Azt én sem gondoltam volna, hogy megfőzve értékesebb a paradicsom...

Sikerült érthetően összeraknom? Remélem igen, ennél jobban már nem tudom.

Előzmény: 55judit (17280)
beetee Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17286

Olasz webshop 3 féle SM-val

 

Másik

 

Angol, olasz magokkal itt akciós a Lungo

 

És ezek egyike sem az, amiket régebben linkeltek az olvtársak...

 

Előzmény: CsendPenge (17282)
beetee Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17285

Érdekes... van, aki angol címről 650 Ft-nak megfelelő Fontért árusítja a Galgafarmos magokat... :)))

 

Előzmény: beetee (17284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!