A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Üdv, Szabi! A tied megvan még? :-) Nagyon "patent" kis gép ez (hogy pontosan mikori gyártás, én sem tudom, nem találtam erre utalást a burkolatán) , de az igazat megvallva, mondjuk, hogy 10-ből 6 esetben kicsit fosch nemeszpresszó minőségű italt ad, de a többi 4 esetben..., na, akkor sem :)), viszont ez a 4 egészen jó kis KV! Nem nyomásfokozós a réz kar. Valahol talán a brikkán túl lehet ez utóbbiaknak minősége, íze ugyanabból a szemes KV-ból. Véleményem szerint egy jó kis duplaadagos szűrő kellene hozzá, de ezt asszem, lehetetlen beszerezni hozzá.
Érdekes, és tanulságos "randi" volt. Sokan mondják, hogy a remina csak egy bedobozolt Pavoni, valahogy mégis csak az tudta egymás után hozni a jó kávékat. Ezeket a primadonnákat ha nem ismered ki, vagy kimozdítod a megszokott közegből akkor könnyen félrecsúszik minden.
"csukott szemmel, féllábon, részegen" aha... , hogyne,persze... Azért azt tisztázzuk,hogy ezekkel a karos gépekkel sokkal macerásabb kávét készíteni. Lehet,hogy élvezetesebb, lehet,hogy szuper érzés,hogy kezedben tartod a csapolás műveletét is,de szerintem sokkal macerásabb a kávékészítés velük,mint egy Classiccal pl. Macskakőben volt karos gépes "kávé randi" nap, nem cáfoltak meg.
Pár hónapja az europiccoláról annyira jó vélemény volt beeextől, (mármint hogy PID nélkül is tökéletes shotokat lehet vele húzni "csukott szemmel, féllábon, részegen"), hogy nagy reményekkel tekintek a jövőbe, és ki van tűzve mint cél.
Evoban vsz nem lesz elég hely a házban a sok extrának. A rézcsövezés a bojler vékony rézcsővel való körbetekerését jelenti, ebben a bojler hulladékhője által melegített víz van, csapoláskor innen kap előmelegített vizet a bojler, így atom hőstabil a gép. És ahogy Parci is írta mehet bele a nyomásszabályozós cucc is, és akkor már nyomásprofil is van, a fixen 9 bar már nem trendi )
Azt szoktuk mondani, hogy egy Pides, rézscsöves Gaggiánál már ésszerű határon belül nincs feljebb (persze van, de ott már pörög a számláló). Keresd S.simit (v. simi.esp nick talán) , vagy lali.hu-t itt a fórumon egy full tuning Gaggiáért. 100000 körül szoktak menni ezek a kimaxolt, jó állapotú cuccok.
Itt, Pesten nekem elvileg lenne egy Graef cm 70-es darálóm (most 702-es számon fut, asszem), szét van szedve, kipucolva, dobozába elrakva, valahol itt a fórumon találsz is róla fotókat. Ha esetleg érdekel, dobj egy privit, este vagy holnap reggel tudok ránézni.
Hála e fórumnak és az akkor kapott javaslatoknak, 2009 óta megelégedéssel használunk egy Gaggia EVO-t egy Ascaso i-Minivel. (Régi szép idők, Paljoc akkor volt "új"... :-) )
Mégis eljátszottam a gondolattal, hogy milyen gép lenne és mennyiért amivel egy "szintet" lehetne feljebb lépni?
-Mi lenne az eggyel ("2-vel" (?)) jobb kategória? Milyen gépet javasolnátok, és mennyibe kerülne kb?
Ti milyen utat "jártatok be" a kávégépet illetően addig ahol most vagytok?
Nálunk a cégnél már több éve POD-os gép van, mindenki megelégedésére :-) A POD-okat közösen, "kávés keret"-ből rendeljük, Pető Attilától (Lucaffé - Kávésbol.hu), a gépet is ő biztosítja és tartja karban. Csak ajánlani tudom. Tel: +36-70/274-7095 (Elérhetősége nyilvános, a honlapján is kint van)