Azt hiszem, hogy nem mindegy, melyiket vetem, de ezt sajnos bizonyítani nem tudom. Azért cuppantam rá az oldaladon lévő képre, mert azon egyértelműen az van, amit én keresek: több színből érő San Marzano paradicsom. (bal felső képen van egy zöld bogyó, ami felül zöldebb, és mintha a mellette balra lévő zöld bogyó is színátmenetes lenne) Esetleg kérhetek olyat, hogy postáznál-e olyan SM magot, ami ilyen több színű? Természetesen a költségeken túl honorálnám a fáradozásod. Ha erre nincs lehetőség, akkor kérlek, hogy segíts találni olyan magot, ami véleményed szerint hordozza azt a tulajdonságot, amit keresek.
A SM fajtakör folytonnövő fajtának nagy termése nagyjából hasonló. Ilyen a Rampicante, Redorta, Lungo, Vesuvio. Szinte mindegy melyiket veszed. Ez a belinkelt, olasz mag, és megbízható. Kb 4 évig felhasználható a mag. De én már vetettem belőle "fogott" magot is, nem volt nagy különbség. Csak a legelső kötés, legszebb terméseiből kell fogni. Én vetek hazai termesztésű magot, mert nem lettek jók (vagy determinált lett, savanyú lett, mert keverték a Lucullus fajtakörrel) Nekem olasz magjaim voltak. Az oldalamon lévő kép olaszországi mag, nem Culinarisos. Amit linkeltem nem a Lungo, de nagyon hasonlít. Amelyik zacskóra névnek az van írva, hogy San Marzano 2, vagy 3, azok nem hibrid fajták. A Lungo hibrid F1.
Az a mag, amit belinkeltél, az a Lungo "változat"? Egyáltalán egy ez külön változat? Vagy csak becenév? A képen ami az oldaladon van, az a Culinaris-os mag?
Tintus panaszkodott, hogy túl tudományos, meg senki nem mondta, hogy érthető, vagy ilyesmi, és én magamban kerestem a "hibát".
Csak próbálom leírni, hogy mit és miért keresek, hogy érezhető/érthető legyen, hogy nem szórakozásból futom a köröket.
Hejj, nem egyszerű ez a fórumozás, egy csomó, a való életben használható kommunikációs elem itt nincs meg, nem egyszerű kifejezni/megértetni magam. Ha a kertben odajön valaki hozzám/ oda megyek valakihez, az sokkal könnyebb. Azért próbálkozok :)
Hát ki tudja, igen... átnéztem több száz képet a San Marzanóról, úgyhogy most már ott is azt látok, ahol nincs :) Megállapítottam, hogy már csak az a biztos, hogy ráégett a retinámra. :D Kb. minden második kép más volt - páros egy színből érő, páratlan több színből. Nem tudom, talán azok a magok, ami az e-bey-en van.
Ez is UK, ezek küldenek. De postával együtt drága. Igaz, hogy nagyon sokféle egyéb különleges magjuk van, én dísznövények miatt néztem ki ezt az oldalt.
"Mindez azért van, mert a fotoszintézisben komoly szerepet játszó két gén, a GLK1 és a GLK2 közül a boltokban kapható paradicsomokban[vagyis az egy színből érőekben-CS] csak az előbbi található meg."
és:
"Azt eddig is tudták, hogy a GLK2-ben gazdag levélzet felelős az érett paradicsom cukortartamának 80 százalékáért, de a maradék az érés során a gyümölcsben képződik. És a GLK2 sokkal hatékonyabb, mint a GLK1.
A kutatók ugyan a szigorú amerikai mezőgazdasági szabályozás miatt nem kóstolhatták meg saját kísérleti terményüket, de kémiai tesztekkel igazolták, hogy a boltban kaphatónál 40 százalékkal magasabb a cukortartalma és 20 százalékkal több karotenoid van benne, ami szintén ízfokozó."
Sajnos nem teljesen egyértelmű a leírás, mert nem azonos körülmények között termesztett 2 fajtáról ír, talán a kutatás teljes szövege pontosabb, de a lényeget ez is jól kiemeli.
Egy másik, némileg tudományosabb jellegű cikkben írják (az első bekezdéseket kétszer...) még ezt:
"Ez és a hozzá hasonló fajták abban különböznek a klasszikus fajtáktól, hogy olyan mutációkat hordoznak, amelynek következtében a gyümölcs már éretlen formában is egyenletesen pigmentált lesz"
Ennek gyakorlatilag az a lényege (más forrásokban olvastam), hogy így a termést egy adott érettségi fázisban lehet learatni, aminek gyakorlatilag három előnye is van: 1.kombájnnal lehet aratni. Ha volna valamennyi "túlérett", akkor az szétmenne, és sok gondot és veszteséget okozna. 2. Sokkal magasabb a kihozatali arány (nem lesz túlérettségi vagy éretlenségi veszteség)alacsonyabb költség mellett(csökken az aratások száma egy adott területen). 3. alacsonyabb a tárolási veszteség, és sokkal tovább pulton tartható, mert nem túlérett.
További érdekesség:
"az éretlen termés színen kívül még számos más tulajdonságot befolyásol, nem utolsósorban a későbbiek során felhalmozódó cukrok, illetve az érett paradicsom pirosságát biztosító színanyag, a likopin mennyiségét."
A cukor mindenki tudja mi, a likopin meg Bálint gazda szerint is az, ami a paradicsomot értékessé teszi a szervezetünknek.
Azt én sem gondoltam volna, hogy megfőzve értékesebb a paradicsom...
Sikerült érthetően összeraknom? Remélem igen, ennél jobban már nem tudom.
Ha valahol látod, és szólnál, azt nagyon megköszönném. Tetszik ez az alakkör, és egyéb tulajdonságai is. Igazán most kezdtem beleásni magam a neten a témába, és már találkoztam a heirloom kifejezéssel, amit eddig nem ismertem. Ha más nem, talán az megoldás lesz. Más növényekkel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy a megfelelő fajtaválasztás nagyon sokat tud jelenteni a végső minőségben, többek között ez hajt, hogy paradicsomban is keressek valami jobbat. Ha hinni lehet a netes infó forrásoknak, akkora paradicsomot illetően kifejezetten igen nagy különbség lehet minőségben, ami a fajtaválaszték egyes tagjainak a tulajdonságában gyökerezik. Pechemre nem szeretem enni a leveses, puhább fajtákat,inkább a húsosabb, keményebb bogyójúak jönnének be, de az eddig próbálgatott fajták a legtöbb kényeztetéssel sem voltak többek, mint jó. Mondjuk ez talán nem meglepő, ha a beltartalom kialakításában leghatékonyabb gén hiányzik belőle.
Egyébként tudsz külföldi címet, ahonnan lehet ilyen magot rendelni?
Évekkel ezelőtt láttam valamelyik vetőmagforgalmazó kínálatában (ne kérdezd melyikében), mikor még a nagyon kísérletezős korszakomat éltem.
Lehet, hogy nem a triviális cégek zacsijában volt... valószínű, hogy valamelyik Hermészben.
Ha látok idén, majd szólok.
Biztosan meg külföldről lehetne rendelni, de nem tudom ér-e annyit pár tasak mag, hogy a postaköltséget is megfizesd.
Én inkább a normális heirloom fajtákat preferálom.
Ez az egy színből érés egyébkéntis csak a legújabb (saccolok: 10-15 éves) fajtáknál fordul elő. Régebben ebben az irányban még nem nemesítettek. És az kiskerti fajtaként egyébként sem volt elérhető.
Látom megtaláltad Il blogját. Régen ő is sokat írt ide.
Úgy látszik, nincs új a nap alatt :) én is rátaláltam a San Marzano Lungo "változatára", amit dicsérnek is rendesen az íze miatt - nem lep meg, hogy több színből érő.
Erről az oldalról ezen a képen nagyon jól látszik. Rákerestem, de sehol nem találtam, hol lehet ilyen fajta magot szerezni. Valaki tud forrást? Nagyon megköszönném...
Tavalyról áttelelt (eddig még) Pyros nevű paradicsomom, ami strapabíró ugyan, de az íze és állaga nem igazán jött be, kevésbé lédús. Egy nevenincs balkon, ami ugyancsak erős ebből hagyok meg eredit is , illetve Roma amit nem akarok idén tartani. Arra gondoltam a gyökereztetett hajtásaikat ill. tőbe oltást kipróbálom. Nem akarok vetni speciálisan erre a célra, csak ezt ami van barkácsolgatni. Ahogy nézegettem ebben a témában a rézdrót is sokszor felbukkant, így most azon vagyok ezt is kipróbálom.
Én a romából nem készítek levet, a nagy részéből a családi kedvenc a fűszeres sült paradicsom készül de rengeteg mert kell a mélyhűtőbe is, és ebből készül nálam az aszalt paradicsom is.