Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én volt mikor éjjel főztem, míg aludtam:) Szépen belőttem a lángot a dupla alatt, felhúztam az órát és mikor felébrettem.....már ott várt az alszesz:) Lekapcsoltam, kipakoltam, bepakoltam....(kb ennyi idő, míg elolvastad, na jó egy kicsit több) és mehet a következő!
Jelenleg szimplafalú saválló az üstöm,sikerült egy párszor (régebben) leégetnem,egy iszonyat lett a párlat.Mostmár kiismertem és tudom hogy kell alatta fűteni.
Kézzel működik egyenlőre, gondolkozok a motorizáláson, de macerásnak látom (még).
Csak addig keverem amíg el nem kezd forrni, 2 percenként tekerek egyet rajta. Így gyorsabban elérem a forráspontot.
De pl a szőlőcefrénél meg ott ahol nem bébiétel-pép állaga van ott van, hogy összesen 10-et tekerek forrásig, onnantól semmit.
Ugyanilyen főzővel már égett le anyagot egyik cimborám egybként, de az is csak azért volt, mert nem higította és túl pépes és cukros volt a matéria. Mondhatni alapvető hibát vétett.
Még valami: elég masszív nehéz lánc a keverőlapát, és jól át lehet forgani vele.
Biztos, hogy egy duplafalúval kevesebbet kell pöcsörészni, de annak idején anyagi okokból választottam ezt a duplafalú helyett, egyenlőre úgy érzem jól tettem. (Lehet ha nem motorizálok és a tököm tele lesz a kevergetéssel akkor nem ezt mondom majd :) )
Ez szerintem nem szimpátia, és nem is vita kérdése, ez tény: Ha jó pálinkát szeretnél főzni, a duplafalú mellett kel, hogy dönts. Nem kell, hogy leégjen a szimplában, elég, ha kicsit odakap, és már nemkívánatos vegyületek kerültek a cuccba. Tán észre sem veszed, csak azt nem érted, miért jobb mindig a szomszéd főztje. Aki a régi mellett ágáll, az olyan, mintha karddal indulna háborúba: Romantikus, meg minden, csak el fogja veszíteni a csatát. Nekem pölö annó a pottyantósban is mindig sikerült elvégezni a dolgom, valahogy mégis kiszorította a modern technológia.:)))
..."kevés kivételtől eltekintve"...az akkor a kevés kivétel...főleg a régiekben nem látni, de az újak már többnyire keverővel is el vannak látva...
...egyébként többször megfigyeltem, hogy ha elfelejtettem bekapcsolni a keverőt, akkor egyes cefréknél, szokatlanul
gyorsan emelkedett az olaj hőfoka (nem mozgott a cefre és így kevés hőt vont el)...amint beindítottam a keverést, akár 20°C-ot is esett az olajhőmérséklet és onnantól már szép egyenletesen emelkedett a főzés alatt...egyszóval még a duplafalúban is nagyon jó a keverő...aki megteheti, tegyen bele, mert úgy az igazi...persze, mint tudjuk, keverő és duplafal nélkül is van jó pálinka, csak sokkal nagyobb odafigyelést, meg óvatosságot igényel és ez sajnos, nem mindíg sikerül...
Igazat adok a duplafalu kivitelnek is,barátomnak az van ö elégedett vele .Egy másik barátomnak szimpla falukeverős van ö arra esküszik, még soha nem égett le neki pedig már 8 éve nyomatja rajt. Nekem szimpla falukeverő nélküli volt, alá szoktam rakni egy tárcsalapot a tűztérbe és úgy nem égett le még egyszerese évek alatt, eladtam már, most egy keverőst akarok venni 100literest a másik 80as volt. Valakinél meg kéne néznem egy jó megcsinált dupla falut üzemelés közbe, akkor lehet, meg tudnám magam győzni, Én, amit láttam ott volt különbség a két főző közt, nálam a szimpla falukeverős nyert akkor.
..."A főzdék sem véletlenül duplafaluak, nem keverősek!"...a mondat első fele igaz, de a másik fele így nem...
...mert bizony a duplafal mellett (kevés kivételtől eltekintve), szinte mindegyikben van keverő...még a finomító üstökben is... gondolj bele, ha kavargatod a "levest" egyenletesebben és gyorsabban melegszik...
...amióta az én duplafalúmban megcsináltam a keverőt, azóta egyszer sem állt össze nagyobb csomókban a cefre, amint azt némelyiknél tapasztaltam, még az epernél sem, pedig az nagyon hajlamos volt rá...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Díjazom az elkötelezettségedet, de mint a nagy Mörfi is megmondta- ami elromolhat az el is romlik. Szimpla faluval le fogod égetni, ha nem előbb akkor utóbb. A jól kialakított duplafalu nem lassabb és minimális többlet energiát igényel. Nyilván, ha egy-egy adagot főzöl naponta akkor elveszik az előmelegítésből adódó előny. Több évtizede főzök mindent. Magosat, pépeset, darabosat, frisset, régit. Még nem kozmált le semmi, és nem is fog. Elég egy kis figyelmetlenség, túlzott önbizalom, helytelen hígítás, áramszünet, segítő családtag és már füstöl is.
Nekem mekis olaj van, nincs keverő, 2 szezon alatt 6 tonna cefre. Ja és a törköly alá sem kell sok víz, szinte gőzölögteted. Sőt áram nélkül is lehet főzni. Olajat még sose cseréltem. Egy menet 2-3 óra. Az olaj kb 15 cm-el alacsonyabban van mint az üst pereme. Oldalt 2, alul 3 cm. A mekis olaj 190-fokon sem füstöl, nem mézgásodik, mint az étolaj.
A főzdék sem véletlenül duplafaluak, nem keverősek! Persze biztos jó a szimpla keverős, de barátom is azt mondta minek a dupla sose ég le neki semmi, mígnem jött a bírs...:) Most duplikáltatta, olajos!
Sokmindenért haroclan ők, de a magyar pálinka minőségéért aligha, hiszen a hirhedt tervezetükből egyenesen az realizálódna, hogy dobáld össze a kerti gyümölcsöt és vidd főzdébe kora ősszel. .......... A további véleménynél kimoderáltam magam! :P