Keresés

Részletes keresés

nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.05 0 0 130
hát akkor kérexépen 1 db (nem pár) zoknit, azzal az önös céllal, hogy legyen egy kézzel kötött példányom. a szín nem lényeges, de ha lehet, akkor ezüstmetál. méret: 42, de tulajdonképpen bármit elfogadok, amibe egy standard mikuláscsomag belefér. :-))))
Előzmény: hirvike (128)
Sylvie Creative Commons License 2000.06.04 0 0 129
Valamikor 3-4 éve kötöttem zoknit utoljára, normál zoknira való bakancs-zoknit.
2,5-es vagy 3-as tűvel kötöttem, a sarkánál és az orránál mindig dupla szállal, tapasztalatom szerint így sokkal tartósabb. A sarok-fogyasztást úgy oldottam meg, hogy a teljes szemszámot elfeleztem, az egyik felét "félreraktam", a többit oda-vissza sorokkal kötöttem úgy, hogy az első és az utolsó szemet minden sorban segédtűre tettem lekötés nélkül. Amikor elég hosszú, elkezdtem szaporítani úgy, hogy minden sorban a segédtű 1-1 szemét hozzákötöttem (csavart simával, hogy ne maradjon nagy lyuk), egészen addig, míg az összes szem el nem fogyott, ezután a pótszálat elszaggattam és kötöttem tovább körbe-körbe. Az orrát ugyanígy fogyasztottam, a szaporítás után pedig az utolsó sor szemeit hozzákötöttem a "használaton kívüli" tű szemeihez.
Volt, hogy az orránál kezdtem, akkor fele szemszámmal kezdtem, kb. 2 sort oda-vissza kötöttem fogyasztás nélkül, majd a már leírt módon fogyasztottam, amíg elég keskeny lett, utána visszaszaporítottam. Amikor elértem a kezdő szemszámot, felszedtem a kezdő sor szemeit, és innentől -1 szállal kötöttem körbe-körbe, egészen a sarokig.
A gumizáshoz kiváló a gumicérna, nem valami olcsó, viszont nagylyukú tűvel 5-6 sorba belefűzve nagyon jól tart.
A tűváltáskori lyukakat úgy szüntettem meg, hogy nem mindig azonos helyen váltottam a tűket, hanem mindig 2-3 szemet lekötöttem a következő tűről is.
Bocs, hogy hosszú lettem, sziasztok, Sylvie
hirvike Creative Commons License 2000.06.02 0 0 128
En ugy emlekszem, hogy abban maradtunk, hogy ha fel akarsz kerulni a zoknikotesi listara, itt kell bejelentkezned.

Majd alkalmasint egyeztessuk, hogy mekkorat, milyen szinut stb. (es ugye csak 1 db.-ot? :-)

Előzmény: nobodybuilder (127)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.02 0 0 127
ígértem én ilyet? :-)))
az a gond, hogy én itt csak offolni tudok. nekem a kötőtű egy izé, a fonál meg madzag. egyedül a zokni zokni. :-)
Gonoszka2 Creative Commons License 2000.05.29 0 0 126
felhozom :-)))))
hirvike Creative Commons License 2000.05.26 0 0 125
Tegnap Gonoszka2vel beszeltunk arrol, hogy valamikor osszejovunk zoknit kotni, ha alakul valami, majd szolok, hogy mas is tudjon csatlakozni.
Előzmény: Lordi (124)
Lordi Creative Commons License 2000.05.26 0 0 124
Hirvike, ezt a topicot inkább elraktározom szűkösebb időkre. :)
Amúgy Dóri, a tegnapi érdeklődő lány már kérte, hogy eccer majd nyomtassam ki neki. Kár, hogy ő nincs netközelben gyakran. Hogy pezsegne itt az élet... :)))

hirvike Creative Commons License 2000.02.11 0 0 123
A hezitálóknak szeretnék egy kis kedvet csinálni ezzel a képpel. :-)
nana Creative Commons License 2000.02.03 0 0 122
köszi szépen...Lejjebb olvastam,hogy ír kötés,az milyen? Írnátok róla,akár emilben? A norvégmintát ismerem,és nagyon szeretem...Egyébként minden elismerésem a tieteké,hogy így vágjátok a zokni kötest:-)))Én sosem mertem belekezdeni...
Előzmény: Gonoszka2 (121)
Gonoszka2 Creative Commons License 2000.02.03 0 0 121
1. Károly körúton a Deaák térhez közel, földszintes üzletsoron PATEX- üzlet, elég korrekt árai vannak, nézd meg :o))))

2. Petőfi Sándor utca, Párisi utca sarok majdnem a Ferenciek tere felől a Katona József színház oldalán, régi SZIVÁRVÁNY üzlet, most valami LAKBERENDEZÉS vagy mi a szösz. Általában nem olcsó, de ki lehet fogni szépeket, normál áron. Sokszor van leárazás náluk.

Előzmény: nana (120)
nana Creative Commons License 2000.02.02 0 0 120
Szevasztok lányok,asszonyok!

A kérdésem,nem kifejezetten a zokni témakörhöz tartozik,de hátha tudtok segíteni..Régen létezett a Temaforg,ahol olcsó fonalakat,és anyagokat lehetett kapni,de aztán csodbe ment,vagy nem is tudom mi lett vele.Tudtok e hasonló boltokról,amik még ma is müködnek?Elsosorban olyan érdekelne,ahol textiliát árulnak,aránylag reális áron.Ja, én pesti vagyok:-)

kösz:na_na

Gonoszka2 Creative Commons License 2000.01.27 0 0 119
Köszönöm igazán hétvégén lehet hogy nekiugrom, bár egy pulcsi isfélbe vagyon... :o)))
Előzmény: hirvike (118)
hirvike Creative Commons License 2000.01.27 0 0 118
1. Mint említettem, a zokni lábfejrészének hossza ott dől el, amikor már eltakarja a delikvens kislábujját - ezután jön a fogyasztási hadművelet. Meg lehet próbálkozni papírra rajzolt láb alapján dolgozni, illetve centivel lemérni, de egyik sem az igazi, mert felvéve más a zokni.

2. Én 4 x 10-re saccolnék. (Ne ijedj meg, ha nagyon szűknek tűnik, a "2 sima 2 fordított" kombináció arról híres, hogy nagyon rugalmas.)

Előzmény: Gonoszka2 (117)
Gonoszka2 Creative Commons License 2000.01.26 0 0 117
Most már csak 1 kérdésem lenne.
Azt hogy hányas lesz a zokni (hányas lábra) az is ki van számolva előre, pl. mérettábla, vagy azt ugy csinálod, hogy amikor a talpat kötöd, hozzáméred, hogy milyen hosszú legyen????

Még valami 30-as kecses 4 éves lábacskára milyen mennyiségű szemmel kezdjem????

Köszi hirvike :o)

Gonoszka2 Creative Commons License 2000.01.26 0 0 116
Köszönöm a drukkolást, jelentkezem igérem, már fejből tudom a tali 12.óta a mail-edet. Ki tudja mikor jöhet még jól... :o))))
Előzmény: hirvike (114)
rahell Creative Commons License 2000.01.26 0 0 115
Újjabb lehetőség a közönség lenyűgözésére zoknikötő tudományoddal!

Mátraháza topic!:o)))

hirvike Creative Commons License 2000.01.26 0 0 114
A zoknikötés rajongói számára előhalásztam a lábbeli készítésének leírását. Remélem valaki hasznát veszi.

A dolog ott kezdődik, hogy az ember eldönti, hogy kinek készül a zokni. Átlagos női zokni esetén én 4 x 12, férfizokninál 4 x 14 szemmel dolgozok. (Az egyéni kötéstipust azért nem árt bekalkulálni.)
Ezekután az egyik tűre felszedjük a kívánt mennyiséget +1 szemet. Ha megvan, elosztjuk négyfelé, úgy, hogy az utolsó tűn legyen a plusz 1. A kötést azzal kezdjük, hogy átemeljük az első tűre ezt a pluszt, és összekötjük az első szemmel. Így meglett a kör.
Most aztán nincs más dolgunk, mint "2 sima - 2 fordított" kombinációval kötögetni - tetszés szerint különböző színű (vízszintes irányú) csíkok kombinálásával - a kívánt hosszúság eléréséig. (A színek váltása mindig az 1. és a 4. tű között történik.)

A sarok kötése a következőképpen történik: a 2. és 3. tűn lévő szemeket egy időre elfelejtjük, ehelyett a 4. tűről folytatjuk a kötést az 1. tűre, és oda vissza kötünk egy darabig. (Egy kötőtűt így félretehetünk.) A színén "1 sima - 1 átemelés" kombináció történik, a fonákján minden szem fordított. Addig kötjük, amig annyi sor lesz, mint szem. (A gyakorlatban: amikor felvéve már leér a földig.) Ha ez megvan, 3 részre osztjuk a szemeket. Ha nem pontosan osztható, a maradék középre kerül. Jelzőfonalakat fűzünk a szemek közé. A fogyasztás során elindulunk a színén, és a második jelzőfonal két oldalán lévő szemet összkötjük úgy, hogy az elsőt leemeljük, a másodikat lekötjük, és áthúzzuk az elsőn.Ezután fordulunk és a fonákján kötjük tovább, a
jelzőfonalig. A két oldalán álló szemet összekötjük - simán, semmi faxni. Fordulás, és így tovább, amíg már csak a középső rész szemei maradnak.

Itt következik az oldalsó szemek felszedése. A tűk találkozásánál érdemes +1 szemet felszedni, hogy ne maradjon luk. Az első sort simán körbekötjük.
FONTOS: Csak a széles lábú páciensek számára kössünk sima szemekkel zoknit. Általában jobb formájú lesz a zokni, ha a 2.-3. as tűn folytatjuk az "2 sima - 2 fordított"-at.

A fogyasztások a következőképpen zajlanak: az 1. tű végén két szemet simán összekötünk, és a 4. tű elején a már ismertetett "egyet lemelek, lekötöm a következőt, majd áthúzom az elsőn" módszer alkalmazandó. Matematikailag a fogyasztás így ábrázolható: 0-1-2-3-4--4 stb. (A számok a fogyasztások között megkötendő sorok számára vonatkoznak.) Addig fogyasztunk, amíg elérjük az eredeti szemszámot. Itt már közeledünk a vég felé: addig kötögetünk, amíg a zoknikezdemény eltakarja a delikvens kislábujját. Ha ez minden kétséget kizáróan megállapítást nyert, belefoghatunk a lábujjrész kialakításába.

Ha páratlan szemszámmal dolgozunk, gyorsan kössük össze minden tűn a 2 utolsó szemet - ezt a lépést ajánlatos pár sorral a kritikus kislábujjeltakaró határvonal előtt megtenni. Ha már páros szám áll a rendelkezésünkre, kerítsünk 4 db. jelzőfonalat, és fűzzük be minden tű közepére. A fogyasztás ezekután gyerekjáték: minden jelzőfonal előtt és minden tű végén összekötünk két szemet. (Ez pl. 12 szem esetében így néz ki: "4 szem leköt - 2 össze - 4 leköt - 2 össze") Ezekután folytatjuk a kötést - mintha mi sem történt volna - annyi sor erejéig, amennyi a két fogyasztás között volt. (pl. itt 4), így az ötödik sorban megismételjük a cselt ("3 - 2 - 3 - 2"), most már csak 3 sort kötünk, fogyasztunk stb. Ha mindent jól csináltunk, akkor már csak 8 szem maradt - én ilyenkor már 2 tűre csoportosítom -, ennek örvendezünk, majd elharapjuk a fonalat, és egy horgolótű segítségével átbújtatjuk a szemeken, majd összehúzzuk, és csomót kötünk rá.

hirvike Creative Commons License 2000.01.26 0 0 113
Sok sikert a zoknihoz. Ha nagyon nem boldogulsz, Emil-jél, hátha írásban is tudok segíteni. (Én már a 45-ös szörnyeteg 2. tagját kötöm... :-)
Előzmény: Gonoszka2 (112)
Gonoszka2 Creative Commons License 2000.01.26 0 0 112
hirvike Kedves

Felhoznám a topicodat, lám megleltem, ki is nyomtattam a használati utasitást. Meg is fogom próbálni régebbi fonalakbol, aztán ha az megy akkor majd célfonalból is. :o)))))))))))))

Előzmény: hirvike (111)
hirvike Creative Commons License 2000.01.03 0 0 111
Örülök. Én most éppen azon bánkódom, hogy Pesten felejtettem a pizsamazoknimat, és ami még súlyosabb, a kötőtűket és a fonalakat is... :-(
Előzmény: ShaReRe (110)
ShaReRe Creative Commons License 2000.01.03 0 0 110
Benéztem :)
hirvike Creative Commons License 1999.11.17 0 0 109
Indulás előtt még felhúzom - a topicot, de mindjárt a zoknimat is -, hogy mindenkinek szem előtt legyen.
hirvike Creative Commons License 1999.11.16 0 0 108
Ezennel szeretném felhívni minden kedves erre tévedő érdeklődő figyelmét, hogy nov. 18.-án (csütörtök) előreláthatólag sor kerül az intenzív IRL zoknikötő tanfolyam első órájára. Helyszín és időpont megegyezik a szokásos csütörtöki tali-val. Kéretik kötőtűt (asszem harisnyakötőtűnek hívják magyarul) és valamiféle fonalat hozni. Továbbá támogatnám, ha nem egy kocsma sötétjében kellene böködni, ergo tessék a Silverstone-ra szavazni.
Angi Creative Commons License 1999.11.15 0 0 107
Milyen tű kell hozzá?
És milyen pamut?
Előzmény: hirvike (106)
hirvike Creative Commons License 1999.11.15 0 0 106
OK tűd van, vagy vigyek neked is egy garnitúrát?
Előzmény: Angi (105)
Angi Creative Commons License 1999.11.15 0 0 105
Csütörtök, SilverStone? Vagy ahova megyünk...

Előzmény: hirvike (104)
hirvike Creative Commons License 1999.11.15 0 0 104
Bárhol, bármikor, nagyon szívesen, de tényleg intenzívet szervezzünk, mert Komáromból kicsit nehézkes lenne a dolog.
Előzmény: Macs (103)
Macs Creative Commons License 1999.11.15 0 0 103
hirvike,
beneveznék egy intenzív IRL zoknikötő tanfolyamra.

Angi

Horusz Creative Commons License 1999.10.16 0 0 102
"Utána ki kér zoknit? :-)"
Én. :-) (41-es a lábméretem.)

Régebben anyukám sokat kötött zoknit és pulóvert is, de mostanában már nem köt, sajnos, pedig nagyon szeretem a kötött dolgokat.

Előzmény: hirvike (101)
hirvike Creative Commons License 1999.10.16 0 0 101
Gondolom senkit nem érdekel - kissé mintha egyszemélyesbe ment volna át a topic -, de már félig kész vagyok egy 2 éves gyermek zoknijával. Lassan zokni kerül Bruckner Szigfrid keresztfiának lábaira is.

Utána ki kér zoknit? :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!