Mondjuk ha nagyon úgy van és van kádár a közelben, akkor szét lehet szedetni, felcsiszolni a belüljét és várni a csodát. Bár személy szerint én nem tölteném se a pénzt se az időt erre.
Sikerült szereznem pár "új" (2-3 éves) tölgyfa hordót. Csak fehér bor volt benne. Nem tudom hogy vajon ennek faíze lehet-e még. De idén nem is tudom meg...
Keresek Holder A12, A13, A15, A16, A18 traktor vagy E12, E14 egytengelyes kistraktort. Illetve tapasztalat csere miatt olyan tulajdonosokat akiknek ilyen traktorjuk van. Sajnos keskeny soros szőlőm van és a nagyobb traktorok már nem férnek el a sorok között.
Négy éve nem készítek bort, de most előjön a nosztalgia. Mikor egy hetekkel a szüret előtt lekénezett hordóba beleszagoltam és tiszta jó illata volt. Ezt nem lehet eltéveszteni, persze bele is világítottunk, szagolgattuk, de csak azért, mert tiszta kellemes illata volt. Öreg, elhanyagolt, szivárgó, rossz illatú hordóban nem lehet jó bort készíteni, szerintem azt már nem lehet jól helyrehozni!
szia! én hordó tisztítást a fatertól így tanultam: első lépés,hordó dagasztása forró vízzel. 100l-es hez 30l forró víz bedugaszolni , meggörgetni vigyázva hogy a dugót ki ne lője. másnap tele önteni vízzel, lehet hideg víz is. ha szivárog újra ismételni. második lépés cseresznye nagyságú sóderkavicsot a hordóba meleg vízzel,egy jó össze maréknyit, jó meggörgetni minden irányból,egy jó tíz percig mosni,majd öblíteni. harmadik lépés: citrom leves vízzel 1/2l citrom lé 5l langyos víz. majd kicsorgatni szellőztetni egy napig utána mehet bele "murci".
Én nem kénezném közvetlen előtte a hordót. Ez akkoriban volt divatos, mikor még nem állt rendelkezésre sok halmazállapotú kén (folyékony, por)
A hordót azért kénezik, hogy a levegője penészgombákatól menetes maradjon.
Én a helyedben pár apróságot tennék mielőtt bort teszek bele:
0. Hordóba belenézni, belevilágítani, beleszagolni. Ha a szem és orr vizsgálaton átment, (nem dohos, nem hófehér, stb), akkor folytatás: 1. Felönteném vízzel, mert ha összeszikkadt akkor csorogni fog a bor. Szóval ha szivárog, dagasztani kell. 2. 4-5 napig vízzel áztatnám, de a vízbe a borhoz is megfelelő mennyiségű ként tennék. (hogy ne poshadjon a víz, de lehet ez kevés, szóval a higénia fontos!)
3. 4-5 nap múlva a vizet ízpróbára tenném. Ha nincs dohos íze akkor jöhet a bor. Ha dohos ízű akkor tűzrevaló, vagy virágdézsa, vagy dísz.
Dobtam ki hordót amelyben a kénlap elégett, szag és szem vizsgálat jó volt, 3x forráztam ki, a végén már átlátszó lé jött. 3 napos víz próba: Full ihatatlan dohos a víz. alkalmai szerelő asztal lett belőle...
Nem vagyok nagy borszakértő, de végig olvastam volt az összes hozzászólást és néhány dolog megmaradt. Az, hogy üres hordó nem sokat mond, mivel mindenki általába üres hordóba fejti át a bort. A kérdés az mikor és mitől ürült meg a hordó. A hordót több okból is kénezik. Egyrészt igy juttatva ként a bórba, vagy a kénezés által derül ki a hordó milyensége. Ha a megfelelő méretü kénrudat elégeted a fegfelelő ürtartamü ledugaszolt hordóba és a kénrud végig ég azt jelenti, hogy jó a hordó vagyis nem dohos vagy penészes.
Esetedben valoszinü csak azt kell eldöntsd, hogy miként juttatod a kén a borba.
Köszönöm a válaszokat.Itt nálunk az alföldön a birkatrágyázott földbe rendszerint paprikát vetnek, az nagyon szereti. Az én területemen nagyon sok öreg elhanyagolt,beteg tőke van amik helyett akarok újakat tenni. Ajánlott e a telepítés előtt talajfertőtlenítést végeznem, vagy a trágyázás után telepíthetek is? Mint ahogy már írtam ez egy tópartra nyúló tiszta homokos terület amibe én zweigelt, kékfrankos,cserszegi,chardonnay fajtákat gondoltam. Véleményetek szerint homokon ezek a fajták hosszú távon életképesek és megfelelő termést adó fajták lesznek?
Azt hiszem, többen járhattunk így! Nekem a kordon kinevelése közben a törzsön jelentkezett a golyvásodás, ami miatt idén három csérét kell megejtenem, de ugyan innen származik a Csemegeszőlő topikban jelzett " Eszter " is, amit a mai napig nem tudok beazonosítani! A három éve tőlük hozott Hamburgim, pl. Olaszrizling lett, amit át sikerült oltanom.
Abasár. Pontosabbat azért nem írok, mert ha olvassák a fórumot, még ők perelnének be esetleg hitelrontásért. Bizonyítani ugyanis lehetetlen lenne, főleg 2-3 év után. Annyit még elárulok, hogy nem egyéni termesztő, mert van belőlük sok. Lehet, hogy velük jobban jártam volna.
Én a helyedben a homoktalajra is oltványt tennék, mert az oltvány jobban fejlődik, életképesebb. Igaz hogy a homoktalaj immunis és a saját gyökerű szőlőt sem fenyegeti a filoxéra, de az oltvány az előbb említett okok miatt előnyösebb. A terűlet nem olyan nagy, hogy jelentős lenne az árkűlönbség.
Ami a szőlőt illeti: az én beszerzési helyemet nem ajánlanám, mert a pótlásként vásárolt kb. 30 vörös szőlőoltványból kettő fehér volt.
A másik kellemetlen tapasztalat, hogy az űltetést követő 2-3 éven belűl- tehát még termőrefordulás előtt- 3-4 tőkén egyértelműen beazonosítható a levélsodródást okozó vírus. Beszámítva a vírus többéves lappangási idejét, az oltványokat minden bizonnyal már fertőzötten vettem. A beszerzési helyet tehát gondosan válaszd meg.
Ha csak úgy magadnak, akkor is érdemesebb egy oltvány, mint a dugvány. Már mások is írták hogy a dugványok az oltványhoz képest gyengébben fejlődnek. Egy jól megválasztott oltvánnyal meg jobban jársz szerintem. Ami a trágyát illeti az átlag halandónak marha trágya jut... A disznó trágyáról nem sok jót hallottam, de h miért azt nem mondták. De úgy tudom annak magasabb a foszfor tartalma mint a marháé.
Szőlőtelepítés előtt állok és tanácsot szeretnék kérni.3 fajta trágyát tudok szerezni birka,disznó és marhatrágyát. Melyik trágya az ami a legjobban ajánlott a szőlőnek ezek közül ? Homoktalajba tenném a szőlőt ezért nem oltványt hanem gyökeres vesszőt gondoltam,honnan tudnék jó minőségű anyagot vásárolni? 600 négyszögöl területről van szó...
A hegybíróm azt mondta, állambácsitól is csak OFJ és OEM besorolású bor lehet ergó csak borvidéken használhatom fel. Hát nem lesz könnyű dolgom, akinek van is kvótája nem hajlik affelé h ilyen bonyolultan váljon meg a kvótától... Itt már csak vagy jogszabály változás, vagy egy nagyon jó akaró segíthet...
A te helyzeted más, ahogy mondtad, szinte minőségtől függetlenül egységes áron veszik meg a szőlődet. Így érthető hogy sokat akarsz termelni. De aki saját maga minőségi borra törekszik az nem fogja agyon terhelni.
Milyen fajta szőlő? Vannak alapból vastag hajtású fajták. Főleg a pontusi fajtáknál látom, hogy elég vastag vesszőket nevelnek.
A sok trágyázással túl sok nitrogén kerülhet a talajba, ami egy idő után már nem túl jó. Persze ha olyan szinten terheled a szőlőt, hogy azt egy valamire adó szőlész nem tenné (mint én tavaly), akkor kell a sűrűbb trágyázás.