Keresés

Részletes keresés

bela2200 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 7043

Van már bejárós vizitorna, pl. a Lukácsban minden nap. A nappali kórházasok mellett vannak bejárók is, rendszeresen találkozom velük (mert én meg vizi-fitness-szel próbálom magamat karban tartani, és a fitness-csoport kerülgeti a gyógytornászókat (pontosabban a gyógytornász csoportoké a medence elsősorban.).

Előzmény: similis (7041)
Graver Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7042

Hát ez szomorú, hogy nem volt ott gyógytornász. Épp nem rég találkoztam pedig valakivel, akit a Jánosban műtöttek ugyanilyen sérvvel, és dícsérte. Persze, ha jól van utána az ember, megértem.

A fél évből elég sok azzal telt el, hogy nem is tudtam, mi bajom pontosan. Aztán kénytelen voltam magam kideríteni (az itteni fórumozók segítettek a tanácsaikkal). Júniusban "robbantam le", és szeptemberben tudtam meg, mi a helyzet, októberben műtöttek.

Előzmény: similis (7041)
similis Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7041

Budapest, János kórház. Soha többet :(

 

Gyógytornászt akkor láttam először,  mikor már felöltözve vártam a zárójelentést. A háziorvostól kértem utána hogy küldjön gyógytornászt, de nem volt vmi jó, sajnos ezt csak most látom, hogy olyan van aki jó.

 

Neked a fél évbe nem fért volna nappali kórház? Én azért nem mentem, mert 8 hét után már dolgoztam egy hetet, utána 3 hét szabi és azóta dolgozom. Most is beirattam magam, de nem merek 3 hétre megint betegállományba menni, úgyhogy le lesz mondva:(

 

Nem tudom pesten a fürdőkben miért nincs fizetős vizi gyógytorna (bejárós, nem nappali kórház keretében), most vidéken ahol voltam, volt, ráadáadásul ingyen, és tényleg nagyon jó.

Előzmény: Graver (7040)
Graver Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7040

Similis, ahol műtöttek, nem volt gyógytornász?
Esetemben már a kórházban betanították az első tornát, és a hangfelvételről otthon csináltam, utána a 6 heteset és most a 3 hónaposat ugyanígy. Be is járhattam volna, de sokat kell utaznom oda.
Nappali kórházról, meg Hévíz, ilyenekről nem is álmodom, melózni kell. Már így is fél éve vagyok betegállományban.

Előzmény: similis (7038)
Graver Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7039

"ha egyszer ct szerint van sérv , röntgen szerint meg csak csigolya eltolódás van , akkor kinek higgyen az ember ?"

 

Egyértelmű, hogy a CT-nek. A röntgen cart se mutat ki.

Előzmény: ani1978 (7037)
similis Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7038

Tipikus... Én reumás beutalóval gyógytornára 3 hónappal a műtét után kerültem. De különben pont annyit is ért. Nagylétszámú csoport, mindenki akinek dereka fáj bármiért, 1 csoportban.  Hetente 2x, össz 8 alkalom.

Nappali kórházba most jutnék be 8 hónappal a műtét után, ha ráérnék. Jó, ezt nem nagyon hajtottam.

Előzmény: katem (7036)
ani1978 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7037

Corer , hát ez az , nem lehet MR -T csinálni a beültetett fémek miatt . amiket már mostanában használnak fémet , azzal állítólag lehet MR-t csinálni .

Olvastam már olyat , hogy a reumás orvosok nem akarják felismerni a sérvet , máshogy nézik mint mondjuk az ortopédusok vagy a gerincgyógyászok . De bakker ha egyszer ct szerint van sérv , röntgen szerint meg csak csigolya eltolódás van , akkor kinek higgyen az ember ?

Minden esetre ráállok az úszásra , már amennyire tudok , mint  a kutya :)) , és várom a jó időt hogy lehessen bringázni . 

katem Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7036

Érdekes az egészségügy. Debreceni idegsebészeten javasolták a tornát stb.… Felhívtam a Kenézy korház járó beteg ellátását, hogy adjanak időpontot a neurológiára, idegsebészet, vagy reumára hogy a kezeléseket kiírassam. Közölte a telefonba a hölgy hogy leghamarabb Febr.16. Tegnap vissza kellet mennem az /BM/ üzemorvosomhoz, akivel közöltem, hogy mit mondtak. Kiakadt! Mire elmegyek, kiírják a tornát, bejelenezek időpontra, a fizikoterápiára és elkezdem hamarabb, visszakel mennem kontrolra két hónap múlva a korházba, minthogy utókezelésbe részesültem volna. Erre ö azt mondta, hogy próbáljam már meg a Debreceni MÁV kórház reuma vagy idegsebészetét, és amelyik hamarabb fogad menjek el. Hátha szerencsém lesz. Két beutalóval a kezemben megcsörgettem az első számot és megkérdeztem a hölgyet a vonal túlsó végén, hogy tudna-e időpontot adni. Erre ő: Holnap 9óra megfelel? Teljesen ledöbbentem hogy ilyen hamar. A másik korházban az /illetékesnél/ meg flegmán a nő Február 16. Hát ez a nem mindegy egészségügy! Biztosan keményen megdolgozik a fizetéséért. Így most holnap a másik korház fogad. Mindez 2 nap. Nagyon felkapott lehet a Kenézy korház vagy az OEP finanszírozása, nem hiányzik a költségvetésükből. Költség hatékonyak! Egyszerűen fenomenális.

similis Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7035

Én azt nem értem, hogy egyszerűen még 1 gyógytornász se volt képes olyanokat csináltatni velem h. izomlázam legyen, ez a mostani aki mellesleg nagyon jó, nem is lehet egy napon említeni az eddigiekkel, mondta h. tök erős izomzatom van, hajlékony vagyok, stb, nem is érti hogy mindíg panaszaim vannak és mégis.

 

Mellesleg sajnos amíg nincs nagy gáz, a rengeteg mozgás tenne jót, amit az ember alaphangon nem tud, munka, stb miatt. Voltunk most 1 hetet pihenni, de gyógyfürdőzés helyett 4 nap egymás után 10 km és azon felüli sárdagasztós túrák, és lőn csoda, semmim se fájt a 3. napra már. Ma csak attól hogy itthon pihizek, már rosszabb.

A gyógytorna századannyit se ér sztem mint a rendes sport, mondhatnak amit akarnak. A műtét után is az első két hónapban mikor nem dolgoztam, napi 1-2 óra séta tuti volt, és akkor gyógyultam is, utána lett roszabb, mikor dolgozni kezdtem, és csak az esti torna maradt :(

Előzmény: Graver (7034)
Graver Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7034

Hát igen, katem, egy perc kétségem sincs, hogy a nyaki sérv, illetve a műtét utáni felépülés se egy "leányálom". Talán, ha minden jól sikerül, és jól gyógyul a páciens, később jobb a helyzet, mint a lumbális sérvnél, azok miatt az okok miatt, amiket te is leírtál.
Persze, az lenne a legjobb, ha nem menne tönkre senki gerince. :)


Tegnap voltam a gyógytornásznál a 3 hónapos új tornáért, hát úgy megtornáztatott, hogy még most is izomlázam van helyenként. :) De azért meg tudtam csinálni mindent. Utána a sok gyaloglás, meg utazás hazafelé azért megviselt így együtt, majd'leszakadt a dekam, mire hazaértem, meg a bal csípőm, fenekem, combom sajgott rendesen. Kicsit elkeserítő volt, mert hát hétfőtől megyek dolgozni, nem tudom, hogy fogom bírni... Azért is tornázom szorgalmasan, hogy bírjam a gyűrődést. Remélem, hétfőn nem "négykézláb" fogok hazaérni.

Előzmény: katem (7028)
kicsizsu69 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7033

Igen nekem is ráírták a zárójelentésemre  is, hogy az inplantátum MRI és Ct kompatibilis.  Ezeket a képeket honnan vetted amiket ide felraktál? Én keresgéltem a neten de nem találtam. Nekem is ilyen van. Van még a mozgó de azt ritka esetben rakják be. Nagyon drága is és nagyon jó állapotban kell még lenni a csigolyáknak, na meg a fentebb  lévő porckorongok helyére szokták ahol még nagyobb a mozgástartomány, mert a mozgó porckorongprotézissel szinte teljesen megtartja az eredeti funkcióját.

Előzmény: katem (7032)
katem Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7032

Én kérdeztem az orvosomat, hogy a későbbiekben, ha szükségessé válik, feküdhetek MRI-be. Ö azt mondta természetesen, mert a csavarok is becsontozódnak. Azok csak addig funkcionálnak, amíg az implant hozzá nem nő a csigolyához, hogy ne mozduljon el. A 6 hetet követően, meg mint a csonttörés rögzül, összeforr. A most alkalmazott kevlár meg bírja a terhelést.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7031

Az MRI-nél a mágneses rezonanciához mit szólnak a rögzitő csavarok? Vagy ilyen műtét után már nem lehet MRI-t csak CT csinálni? A röntgen a sérvet nem mutatja ki.

ani1978 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 7030

Nekem sajnos nem lehet MR -t csinálni a beültetett platina miatt.Szétszórja a felvételt . :(

Amit már mostanába raknak be ,mint anno nekem 16 éve , már lehet -MR-t csinálni.

katem Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7029

imlant

katem Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7028

 

Sziasztok. kicsizsu69 örülök hogy jobban vagy és minden rendben. Együtt érzek veled.  Similis, Graver, Igazatok van mindenben. A nyaki gerincsérv gyógyulása, ha az implant csavar nem törik el, és nem mozdul a becsontosodásig minden fájdalom mentes, mert az implant nem nyom ideget. De azt a tény izomfájdalom és görcsök a nyaki részen is igazán fájdalmas, azért is van a nyakmerevítő, hogy megtartsa a fejet. Azért azt sem kívánom senkinek. Mindig hason aludtam most amióta megműtöttek nem lehetet, és még nem tudok, mert a fejemet nem tekerhetem oldalra. A folyamatos hanyatt, oldalfekvés is igazán hónapokig fájdalmas. Én annak idején mikor műtöttek nagyon féltem. Azt mondta a doki, hogy ez, muszáj ha nem akarok lebénulni. És elmagyarázta a berakását onnan indulva, hogy eltávolítják az 5-ös 6-os porcomat. Ha a 6 hetet végigszenvedi fejmozdítás nélkül az ember ez a kevlár implant hozzá nő / csontosodik/ a csigolyához. Röntgent azért nem készítettek, mert nincsenek fájdalmaim. Abban az esetben szokta 3 héten belül, ha baj van, mert korrekciós műtét a csontosodást követően nincs lehetőség. /ha egy csont összeforr ugyanott még egyszer eltörni, nem tudják/ Csak ha a csavar kiszakad és ideget vagy gerincvelőt, veszélyezteti a csavart, eltávolítják.  És a 7 hetet követően porcosodik a szervezetben. És a szöveti gyógyulás megy végbe. Izület, izom, nyelőcső meg a belső varratok, amin keresztül mentek a nyaki részen. Az orvos azt mondta de, ezt láttam is meg átéreztem, hogy a korteremben lévő kollegák, akiket lumbális beavatkozással műtenek piszkos fájdalmaik, van. Ez, azért mert a kiszakadt sérvet nem eltávolítják, mint a nyaki sérvet, hanem kikaparják, ami számottevően azt jelenti, hogy a porc megsérült elgyengült, és a benne lévő kocsonyás anyag mennyisége számottevően csökken. Ami ismételt rossz mozdulat /futás, ugrás/ és lepattan, a széle vagy kiszakad újból. Orvosom azt mondta, ha a mostani orvostan ott tartana minden gerincsérvet implantal pótolnának. De ez lehetetlen, mert hasfalból teljesen áthatolni roncsolódások nélkül nem tudnak. A nyaki részen meg az 5-10cm feltárást követően a gerincvelőtől is ki tudják szippantani a kristályosodott kifolyt kocsonyát. Mindazonáltal a legfontosabb hogy mindenki a hátizmát amennyire lehet, erősítse, hogy a terhelést ne a gerinc végezze. Kívánok mindenkinek jó gyógyulást. És kitartást.

 

Előzmény: similis (7023)
bela2200 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7027

Esetleg MR-t, ha az valamiért nem ellenjavallt műtét után- A CT sugárterhelésével nem árt spórolni, főleg a fiatalabbaknál.

Előzmény: Graver (7024)
Graver Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7026

Similis, szerintem ez azért lehet, mert a derékrészre azért nagyobb teher hárul, így talán nehezebb a gyógyulás is.

Előzmény: similis (7023)
Graver Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7025

Örülök, hogy jól vagy, további sikeres gyógyulást és fájdalommentességet kívánok!

Előzmény: kicsizsu69 (7022)
Graver Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7024

Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a CT, MRI sokba kerül a TB-nek (amit mi fizetünk...).
Én úgy gondolom, evidens lenne kontrlollképpen minimum egyet csinálni minden műtöttnél.

Előzmény: bela2200 (7018)
similis Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7023

Örülök hogy jól vagy, és ilyen jól sikerült a műtét :)

 

Érdekes hogy akkor ezek szerint a nyaki műtét ennyivel "lightosabb" mint a lumbális? Azért egy L5-S1 műtét után senkit se hallottam aki ilyen jól volt néhány nap múlva, ti meg versenyezhettek melyikötök van jobban XD

 

Vagy a csavarozás miatt gyógyul hamarabb és eredményesebben?

Előzmény: kicsizsu69 (7022)
kicsizsu69 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 7022

Sziasztok!

Na hazaértem a varratszedésről! Dr. Úr viccelődött azt mondja "úgy emlékszem én megműtöttem magát a múlt héten" - azt mondja nagyon szép a varratom már így egy hét után is, de a lényeg egyelőre nem is ezen van hanem hogy sokkal jobban vagyok. Gyógytornát még nem engedi csak a csontosodás után, azt mondja csak azt a  fekvős gyenge tornát csináljam amit a korházban mutattak a gyógytornászok. Febr. 9-én megyek kontrolra, de nekem csinálni fognak röntgent mert már ma megkérte az időpontot is nekem röntgenbe és a röntgen után rögtön megyek hozzá. Addigra átküldik a felvételt majd neki. Úgyhogy egyelőre még  1 hónap pihi és a kontol után majd szép fokozatosan a többi.  Varratszedéstől is jobban féltem, de csak elcsípte a két végét a többi meg felszívódik, szúnyogcsipés volt csak semmi több. Eddig jól vagyok és hazafelé ma már a nap is kisütött!!!!!!!!!!!!

bela2200 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 7021

A röntgenen nagyon sokszor nem látszanak a sérvek. Az MRI és a CT azért mutat többet, mert nemcsak egy képet készít, hanem rétegesen készít nagyon sok képet, ami által olyasmiket is megmutat, ami a röntgenen "takarásban" van.

 

Előzmény: ani1978 (7020)
ani1978 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 7020

Sziasztok !

 

Szerintetek lehet hogy a ct és a röntgen más képet,illetve bajt  mutat?

2009-ben ct gerincsérvet mutatott ki a 4-5 csigolyáknál .Pár oldallal arrébb írtam az esetemről nagyjából. Veres professzornál voltam Karácsony előtt , igaz nagyon híres jó orvos , de mivel scoliózis (gerincferdülés ) műtétem volt ,speciális eset , így elküldött a Jeszenszky gerincgyógyász professzorhoz , ő már találkozott ilyen esettel.Időpontra várok ,ami csak február március körül várható.

 

Addig is azért csak elmentem a rematológiára hétfőn . Csináltak röntgent , na ez meg

sérvet nem mutatott ki , "csak "az L.V az L.IV.-hez képest 2-3 mm-es csúszást mutatott ki, és porcrések közötti beszűkülést . Na erről nem is beszéltünk , nem tudom mit jelent , de holnap rákérdezek . Infúziós kezelést kapok most 5 napig .

És LOMBAX fűző viselését javasolta . Van közöttetek valakinek ilyen , jó , érdemes megvenni ? Gondolom jó lehet .

 

Azért a Jeszenszky professzort várom már hogy ő mit mond vajon.

similis Creative Commons License 2011.01.11 0 0 7019

Akkor se csinálnak ha van panasz, fizetheted magad, vagy mondjuk várhatsz 3-4 hónapot...

 

De ha nincs panasz, sztem senkinek se csinálnak, minek is kéne.

 

Különben az MRI nem csinál semilyen káros terhelést!

Előzmény: bela2200 (7018)
bela2200 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 7018

Annakidején nekem is azt mondta a 6 hetes kontrollon az orvos, hogy hogy az újabb CT-t tartalékoljuk arra az esetre, ha panasz lesz. (végülis a CT röntgenterheléssel jár).

Előzmény: kicsizsu69 (7016)
dolcsibé Creative Commons License 2011.01.11 0 0 7017

Én is emeltem azóta egy közepes méretű tévét,nekem sem tett jót,sajgott is utána egy fél órát biztos.CNC gépkezelő a szakmám,nem igazán tudom kikerülni az emelgetést,holnap megyek üzemorvoshoz,nem tudom mit fog mondani,hogy munkába állhatok-e már,majd kiderül.

Előzmény: robertov72 (6968)
kicsizsu69 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 7016

Na hál Istennek! De ha nem csináltak röntgent honnan tudja az orvos, hogy mennyire csontosodott be, vagy nem-e csúszott el vagy valami. Vagy ha nincsenek fájdalmaid akkor gondolják  hogy biztos jó?  Hát legalább az már jó jel, hogy nem fáj semmid. Én is holnap megyek varratszedésre. Tegnap megpróbáltam a reggeli meg az esti fájdalomcsillapitót elhagyni, de nér este nagyon fájt a hátam , de még csak ma 1 hete hogy műtöttek. De ez sem nagy fájdalom volt csak a hátam  és a nyakam tartása volt már kellemetlen.

 

Előzmény: katem (7015)
katem Creative Commons License 2011.01.10 0 0 7015

 

Sziasztok. Ma voltam a 6 hetes kontrolon. Nagyon rövid volt úgy 5 perc. Bementem a rendelőbe és kezet fogtam a dokival. Kérdezte, hogy vagyok. Közöltem vele hogy fájdalmaim nincsenek, csak hogy 6hétig hordtam a nyak gallért mozgatásnál izomlázam, van. Azt mondta, hogy a gallért elhagyhatom „következhet a civil életbe történő vissza állás”. Séta, úszás, torna. Kérdezem tőle hogy röggen nem szűkséges? „Nincs rá szűkség, mert azokat a kevlár implantokat úgy rögzítettem, hogy jobbak, mint az eredetiek. És a becsontozódásuk megtörtént.” Nagyot néztem, mert most tudtam meg hogy golyóálló a nyakam. Nagyon korrekten elmagyarázta, hogy a nyakamban érzet ropogás az implantok végén lévő fém tüskék okozzák és ez csak addig tart, míg az izom nem veszi át a tartás szerepét. Ezt követően már az is porcosodik. Végezetül közölte hogy 2 hónap múlva kontrol. Addig élvezzem a táppénz, nyújtotta előnyöket. Sportolással megfűszerezve. Kívánom mindenkinek, úgy, mint én teljesen fájdalom mentességig gyógyuljon meg.

 

Graver Creative Commons License 2011.01.10 0 0 7014

Szia, Ginger!
Sokan vagyunk itt lumbális-sérvesek (meg egyebek). Például engem is októberben műtöttek.
Nem mondom, hogy "tökéletes" minden, de a korábbi jobb oldali derék- lábfájdalom elmúlt teljesen. Helyette a bal oldalon fáj a derekam, csípőm, fenekem... De szerencsére enyhébben, mint a műtét előtt a másik oldalam.
Sajnálom, hogy megint kezdődik nálad a "tortúra". Lehetséges, hogy hegesedés okozza?
Remélem, elküldenek téged megint MRI-re, akkor kiderül, mi a helyzet.
Sajnos azt hiszem, sokan vagyunk, akik kénytelenek voltunk megtapasztalni a saját bőrünkön, milyen "jól" működik az egészségügy gépezete. Kezel(get)ik az embereket sokszor anélkül, hogy rendesen kivizsgálnák. Nem értem a mai napig sem, hogy a TB-nek miért olcsóbb hónapokig fizetni a betegállományt, mint azokat a vizsgálatokat, amelyekkel hamarabb kideríthetnék, hogy mi a baj, és elkezdhetnék az érdemi kezelést, hogy az embereket minél hamarabb talpra állítsák (ha lehet), és mehessenek dolgozni.

Nálam is hónapok teltek el anélkül, hogy tudtam volna, mi bajom, és magamnak kellett utánajárnomm (és fizetni), hogy kiderüljön, és végre történjen valami. Fél éve vagyok betegállományban.

 

Jobbulást kívánok!

Előzmény: Ginger68 (7013)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!