Multhéten szüreteltem le az otthelo szölömet.14 es volt a cukortartalma sajnos.A cukrot felmelegitettem mustban majd hozáadtam a darált szölöhöz.Ujra megmertem a cukorfokot es 18.5 lett.Egy hetet hagytam állni majd tegnap a pincebe került.Persze naponta 3 szor meglett keverve.Tegnap már köze nem volta musthoz,inkabb bor volt.A kérdesem az lenne hogy a cukrot jokor adtam e hozzá a musthoz és helyesen jartam e el az alapanyagal
Azert lettem kicsit ideges mert van aki azt mondja hogy egy hetes áztatas utan kell a cukrott hozáadni.szerintem az nem jo.
Van egy tőke szőlőnk amely minden évben őszre kipirosodott, mondhatni túl korán elöregedtek a levelei.
Tavaly kapott közel 20 hígítatlan marhatrágyalevet 60 cm mélyen a tőke közelében. Idén pedig ilyen. A kép ma készült.
A másik kép egy kissé terhelt szőlőről készült. A levelek öregebbek, peronoszra fogékonyabbak.
Mind2 fekete rizling. Idén sikerült kitapasztalni, hogy 8 világos rügyre kell(ene) metszeni, így érhető el a maximum 1.5 kg-os terhelés. (idén ez 0.5 kg volt, de a fürtök harmad annyiak mint tavaly így közelítőleg ezzel a terheléssel + fürt válogatással fogok dolgozni.)
Persze mind2 helyen sűrű a lombozat, de a fürt zóna az szellős volt. No meg azért a szaporító anyag is kell :)
Mindkettőt használtam, szerintem nagyszerű szer mindkettő, bár nagyon drága. Az Alginure a pero ellen hatásos, két-három virágzáskori kezelés indukált rezisztenciát vált ki, mintha védőaoltást adnál be a növénynek, ezenkívül zöldít, erősít is. A Prev B2 meg 1 ezrelékben nagyszerű tapasztó-terítő adalék, 2-3 ezrelékben viszont gombaellenes hatása van (szárít). Lisztharmat ellen alapvető szer volt nekünk idén, júli közepéig kénnel és Biomit Plusszal (meg fahéjolajjal és zsurlóteával), utána meg Vitisannal (és Biomittal) volt kombinálva. A prev még ráadásul rovarkártevők ellen is hatékony, bár erről nem tudok nyilatkozni...
Kalocsai vagyok.A cserszegit pótolni szeretném mert én szeretem a borát sőt a pálinkája is jó és nem akarom az összes tőkét kivágni belőle. Zweigeltből évek óta készítek bort (igaz hogy Hajósról veszem) és azt is nagyon szeretem :-).
Mondjuk ha nagyon úgy van és van kádár a közelben, akkor szét lehet szedetni, felcsiszolni a belüljét és várni a csodát. Bár személy szerint én nem tölteném se a pénzt se az időt erre.
Sikerült szereznem pár "új" (2-3 éves) tölgyfa hordót. Csak fehér bor volt benne. Nem tudom hogy vajon ennek faíze lehet-e még. De idén nem is tudom meg...
Keresek Holder A12, A13, A15, A16, A18 traktor vagy E12, E14 egytengelyes kistraktort. Illetve tapasztalat csere miatt olyan tulajdonosokat akiknek ilyen traktorjuk van. Sajnos keskeny soros szőlőm van és a nagyobb traktorok már nem férnek el a sorok között.
Négy éve nem készítek bort, de most előjön a nosztalgia. Mikor egy hetekkel a szüret előtt lekénezett hordóba beleszagoltam és tiszta jó illata volt. Ezt nem lehet eltéveszteni, persze bele is világítottunk, szagolgattuk, de csak azért, mert tiszta kellemes illata volt. Öreg, elhanyagolt, szivárgó, rossz illatú hordóban nem lehet jó bort készíteni, szerintem azt már nem lehet jól helyrehozni!
szia! én hordó tisztítást a fatertól így tanultam: első lépés,hordó dagasztása forró vízzel. 100l-es hez 30l forró víz bedugaszolni , meggörgetni vigyázva hogy a dugót ki ne lője. másnap tele önteni vízzel, lehet hideg víz is. ha szivárog újra ismételni. második lépés cseresznye nagyságú sóderkavicsot a hordóba meleg vízzel,egy jó össze maréknyit, jó meggörgetni minden irányból,egy jó tíz percig mosni,majd öblíteni. harmadik lépés: citrom leves vízzel 1/2l citrom lé 5l langyos víz. majd kicsorgatni szellőztetni egy napig utána mehet bele "murci".
Én nem kénezném közvetlen előtte a hordót. Ez akkoriban volt divatos, mikor még nem állt rendelkezésre sok halmazállapotú kén (folyékony, por)
A hordót azért kénezik, hogy a levegője penészgombákatól menetes maradjon.
Én a helyedben pár apróságot tennék mielőtt bort teszek bele:
0. Hordóba belenézni, belevilágítani, beleszagolni. Ha a szem és orr vizsgálaton átment, (nem dohos, nem hófehér, stb), akkor folytatás: 1. Felönteném vízzel, mert ha összeszikkadt akkor csorogni fog a bor. Szóval ha szivárog, dagasztani kell. 2. 4-5 napig vízzel áztatnám, de a vízbe a borhoz is megfelelő mennyiségű ként tennék. (hogy ne poshadjon a víz, de lehet ez kevés, szóval a higénia fontos!)
3. 4-5 nap múlva a vizet ízpróbára tenném. Ha nincs dohos íze akkor jöhet a bor. Ha dohos ízű akkor tűzrevaló, vagy virágdézsa, vagy dísz.
Dobtam ki hordót amelyben a kénlap elégett, szag és szem vizsgálat jó volt, 3x forráztam ki, a végén már átlátszó lé jött. 3 napos víz próba: Full ihatatlan dohos a víz. alkalmai szerelő asztal lett belőle...
Nem vagyok nagy borszakértő, de végig olvastam volt az összes hozzászólást és néhány dolog megmaradt. Az, hogy üres hordó nem sokat mond, mivel mindenki általába üres hordóba fejti át a bort. A kérdés az mikor és mitől ürült meg a hordó. A hordót több okból is kénezik. Egyrészt igy juttatva ként a bórba, vagy a kénezés által derül ki a hordó milyensége. Ha a megfelelő méretü kénrudat elégeted a fegfelelő ürtartamü ledugaszolt hordóba és a kénrud végig ég azt jelenti, hogy jó a hordó vagyis nem dohos vagy penészes.
Esetedben valoszinü csak azt kell eldöntsd, hogy miként juttatod a kén a borba.
Köszönöm a válaszokat.Itt nálunk az alföldön a birkatrágyázott földbe rendszerint paprikát vetnek, az nagyon szereti. Az én területemen nagyon sok öreg elhanyagolt,beteg tőke van amik helyett akarok újakat tenni. Ajánlott e a telepítés előtt talajfertőtlenítést végeznem, vagy a trágyázás után telepíthetek is? Mint ahogy már írtam ez egy tópartra nyúló tiszta homokos terület amibe én zweigelt, kékfrankos,cserszegi,chardonnay fajtákat gondoltam. Véleményetek szerint homokon ezek a fajták hosszú távon életképesek és megfelelő termést adó fajták lesznek?
Azt hiszem, többen járhattunk így! Nekem a kordon kinevelése közben a törzsön jelentkezett a golyvásodás, ami miatt idén három csérét kell megejtenem, de ugyan innen származik a Csemegeszőlő topikban jelzett " Eszter " is, amit a mai napig nem tudok beazonosítani! A három éve tőlük hozott Hamburgim, pl. Olaszrizling lett, amit át sikerült oltanom.
Abasár. Pontosabbat azért nem írok, mert ha olvassák a fórumot, még ők perelnének be esetleg hitelrontásért. Bizonyítani ugyanis lehetetlen lenne, főleg 2-3 év után. Annyit még elárulok, hogy nem egyéni termesztő, mert van belőlük sok. Lehet, hogy velük jobban jártam volna.
Én a helyedben a homoktalajra is oltványt tennék, mert az oltvány jobban fejlődik, életképesebb. Igaz hogy a homoktalaj immunis és a saját gyökerű szőlőt sem fenyegeti a filoxéra, de az oltvány az előbb említett okok miatt előnyösebb. A terűlet nem olyan nagy, hogy jelentős lenne az árkűlönbség.
Ami a szőlőt illeti: az én beszerzési helyemet nem ajánlanám, mert a pótlásként vásárolt kb. 30 vörös szőlőoltványból kettő fehér volt.
A másik kellemetlen tapasztalat, hogy az űltetést követő 2-3 éven belűl- tehát még termőrefordulás előtt- 3-4 tőkén egyértelműen beazonosítható a levélsodródást okozó vírus. Beszámítva a vírus többéves lappangási idejét, az oltványokat minden bizonnyal már fertőzötten vettem. A beszerzési helyet tehát gondosan válaszd meg.