Keresés

Részletes keresés

kovako79 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 85000

Köszönöm mindketőtöknek.

Hamarosan ki is próbálom, már csak hónapok kérdése....:)

Előzmény: peca_matyi (84990)
peca_matyi Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84999

Azt hiszem a kérdés nekem szólt.

Igen szoktam birset főzni. Az egyesével , kézzel szedett hibátlan gyümölcsöt beládázom és leviszem a pincébe utóérlelni. Ha már elég sárga , akkor nekiállok cefrézni. Én gépi tökgyalun aprítom , majd kap némi vizet ( 1-2 vödör hordónként ) 2 % napfényt és 5-6 szoros mennyiségű pektinbontót és az élesztős beoltás előtt még megküldöm a festékkeverővel , majd beoltom fajélesztővel. Tavaly danstil-t használtam , tavalyelőtt uvaferm 228-at . Szerintem a 228-as jobb.

Ja és én minden cefrémet a pincében erjesztem. A birset is. 8-12 nap után lefőzöm . Ha kell főzés előtt vízzel higítom.

A középpárlatot csak kis adagonként higítom , és minimum 3 hónapot pihentetem.

Előzmény: hevezoli64 (84992)
vizes ati Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84998

Dupla, aktív szenes, kezelés hozta az elvárt eredményt. A kezelés után, enyhe opálosságot

lehet érzékelni! Megszüntetésére kv. filteren kivül milyen szűrőt lehet alkalmazni, jó eredménnyel?

zsuzska60 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84997

szerintem ha nagyon odaégett, teljesen nem tudod az égett szagot eltávolítani, de próbálgasd szenes szűréssel. Jó ha tudod, hogy a pálinka illatát is elveszi.

Miklós 1 írta le nemrégen a műveletet.

Előzmény: vizes ati (84996)
vizes ati Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84996

Üdv.

Kozma ízű (leégett) pálinkát, aktív szenes kezeléssel milyen eredménnyel lehet javítani?

Más eljárás ? ( tisztító lepárlás megtörtént )

rézműves1 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84995

...pályinkás jó reggelt...

szilvakukc Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84994

Mózes, Botond, no meg János

Kiket ünnepelhetünk,

Ha névnapjukra hivatkozunk,

Legálisan vedelünk.

 

 

Éltesse az Isten őket,

kik e neveket viselik,

Na persze csak ha a kocsmában

A fogyasztásom fizetik.

 

sogi01 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 84993

                                                    vf1 linkgyüjteménye 

  Pálinkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 


                                                          A tudás forrása

  www.snapszmester.try.hu 

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata              Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

 

 

Előzmény: sogi01 (84981)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84992

Örülök, hogy tételesen leírtad a tapasztalatodat, véleményedet. Legközelebb (és most is) hangsúlyozom, hogy nem általános érvényű szabályokat fogalmaztam meg, hanem az én elmúlt évi és bizonyos területeken a közel 20 éves saját tapasztalatomat.

A meggyfáim még kicsik, de eljön az idő, amikor abból is fogok tudni főzni, nagyon várom, hiszen egy évtizedig csináltam meggylikőrt cigánymeggyből, s nagyon sikeres volt. A fáját ki kellett vágnom.

A szilva iránt elfogult vagyok, van több mint 20 fám, többségében kicsi itt is várom az évek múltával azt a minőségi áttörést a fajták megújulásával, amely a minőségi cefrézés után a bérfőzdében főzetve igazolja a munkámat. A málna lett már kiváló (tavaly előtt), de a szörpkészítés után fennmaradó zagy kevésnek bizonyult a minőségi pálinka elkészítéséhez. Nem fogok a jövőben elaprózódni 30-40 l ilyen málnacefréért, mert nem tudom a kívánt minőséget hozni. A birssel gyakorolni fogok, és ha a fene-fenét eszik, is javítok a minőségén, ami így sem rossz, pl. ma is "könyörgött" egy barátom, hogy adjak már neki.

A nem megfelelő minőség természetesen az én hibám (nem a gyümölcsé). A kezdeti összevissza mindent főzzünk lendülete után tudatosan felmértem, hogy mi az amire alkalmas vagyok (ész, türelem, munkabírás, környezeti alkalmasság, stb. alapján). Ezt a számvetést ajánlom minden kezdőnek, s emlékszem tavaly az én figyelmemet is felhívták rá többen is , persze burkolt formában. Önfejűen nem hallgattam rájuk, mindig is saját tapasztalatból igyekeztem tanulni.

A borom nagyon jó lett tavaly, az ország egyik legjobb borvidékén lakom, s 20 évig foglalkoztam szőlőtermeléssel is. A borpárlatom nagyon jó, kedvesebb nekem, mint a körte, alma, feketeszeder.

 

Te szoktál birset cefrézni?

Főzöd? Illetve mi a véleményed a főzéséről?

Üdv.

picurj Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84991
viragbol vagy bogyobol keszititek a cefret?
mennyi vizhez mennyi alapanyag kell, mennyi cukor, mennyi pektinbontot - igen kezdo vagyok segitsetek
peca_matyi Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84990

Sima bolti , de ez egy elég erős változat. Megéleztem . Amíg "bogyózok " addig csak lassú fordulaton használom.

Előzmény: kovako79 (84988)
mindenes88 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84989

Festékkeverővel nagyon fel lehet gyorsítani a munkafolyamatot.

Töri a szárat, de gócokban ki lehet szedni, ill én egy rostán le szoktam szűrni e festékkeverővel pépesített anyagot, esetleg még vízzel átmosom a szárat, hogy semmi ne maradjon benne és utána indul az erjesztés....

Festékkeverőre egy nagyon jó kivitelt találhatsz a fórumon, keress rá a Nabiti féle rettenetesre!

Én eddig csak gyalogbodzát csináltam, de nem volt szár íze sosem. (ribizlik aprítására is alkalmas a módszer.)

Előzmény: kovako79 (84988)
kovako79 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84988

Szia peca matyi.

Nincs képed a festékkeverőröl? Sima bolti vagy alakítottál rajta?

Én is csináltam bodza pálinkát nekem nagyon bejött, ill az ismerőseimnek is...

Tavaly kézzel bogyóztam de már leimádkoztam a csillagokat a végén...

Valami gépesítésen gondolkozok ezért érdeklődök.

A festékkeverő nem töri a szárakat?

Előzmény: peca_matyi (84986)
szilvakukc Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84987

Vigyázzatok, férjek, urak!

Ma van Zsófi, Döníz, Szonja,

Ha felejtitek, estére,

A hancúrt bizony mind megvonja!

 

peca_matyi Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84986

Bocs , most látom a korrekciót.

Bodzából ugyanúgy lehet mint a többi gyümölcsből.

Bogyózod , majd pépesíted. Mondjuk én a kettőt egyszerre csinálom , mert a festékkeverő nagyon szépen kiszedi a szárat és egyszerre pépesít is.

Én rakok hozzá vizet is kb 10 % , meg mázsánként 2 kg cukrot , mert a bodza simán elbírja , annyira tömény az aromája. Természetesen kell adagolni pektinbontót is. Én tavaly előtt Uvaferm 228 élesztővel oltottam be . Kicsit lassú volt az erjedés , de nagyon illatos , aromás pálinkát főztem. Tekintettel a sűrű állagú cefrére naponta lenyomkodtam a bundát 5-6 naponkeresztül , utána már csak a zárt hordót rázogatva forgattam be a bundát. Nem szabad sokat várni a főzéssel én a beoltást követő 10-ik napon lefőztem.

Előzmény: picurj (84982)
rézműves1 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84985

....pályinkás jó reggelt...

peca_matyi Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84984

A kezdők kérdéseit mindig szívesen fogadjuk , és szívesen segítünk is.

Mondjuk néha már mi is ellustulunk és csak annyit írunk : olvasd el a linkeket , aztán kérdezz újra.

Végülis azért dolgoztak vele a kollegák , hogy ne kelljen nap mint nap újra ugyanazt leírni.

Én már sok embernek kinyomtattam , sőt mondhatom ma már úgy jövök-megyek a világban , hogy egy példány mindig van a kocsimban. Ha kell csak előkapom és odaadom mint egy tankönyvet. Így olyan kérdések is tisztázódnak sokszor , amik csak később vetődnének fel , ráadásul megelőzhetünk vele sok-sok csalódást.

Ezt a jószágos dolgot nem értem , de majd segítessz és akkor mi is segítünk.

Előzmény: picurj (84977)
peca_matyi Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84983

Engem ki lehetne üldöznivele a világból.

Na mondjuk aztán ha egy másik világba kerülnék , ahol nincs más ( pl. birs , málna , irsai...) , akkor a világ legjobb pálinkája volna..:-))

Előzmény: szilvakukc (84980)
picurj Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84982

igen elirtam kerdesem hogy bodzabol???

Előzmény: sogi01 (84979)
sogi01 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 84981

                                                    vf1 linkgyüjteménye 

  Pálinkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 


                                                          A tudás forrása

 www.snapszmester.try.hu 

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata              Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

 

 

Előzmény: sogi01 (84965)
szilvakukc Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84980

Te, és a madárberkenyével, meg a görögdinnyével mi van?:DDD

Előzmény: peca_matyi (84974)
sogi01 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84979

" hogyan kell jószágok céfret kesziteni?"

csirke,nyúl ,kutya??? melyikre vagy kíváncsi? :-)

Előzmény: picurj (84977)
picurj Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84978
Bodzabol?
Előzmény: picurj (84977)
picurj Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84977
Igaz ami igaz a kezdő az kezdő, de én úgy gondolom hogy kerdezni nem szegyen. Következő kérdésem hogyan kell jószágok céfret kesziteni?
Előzmény: peca_matyi (84974)
Babar66 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84976

No, Peca már beelőzött, de én is csak azt mondhatom, hogy kóstoltam már néhány igazán finom pálinkát, de a koronán az ékkő egyik főzőtársunk málnapálinkája volt! (Mintha beleestem volna egy málnabokorba!) Felejthetetlen, pedig számomra a korona a feketeribizli és a birs. 

Úgyhogy, ha egyszer sikerül elfogadható áron málnához jutni, nem fogom kihagyni. 

Egyébként a körtét és az almát sem lehet egy kalap alá venni! Nekem már sikerült Kieffer körtéből is "iható" pálinkát párolni (persze, különleges elbánásban részesült a gyümölcs...), de az alma egyenlőre messze elmarad. 

A borpárlat, meg rendesen felejtős (legfeljebb muszájból), akkor már inkább egyszerűen a szőlőt kell mindenestől (vagy bogyózva) kifőzni, ha "túl jó a termés".

Üdv!

Előzmény: hevezoli64 (84953)
sogi01 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84975

06:39:57 perckor volt egy link! Tanulmányozd légyszives,nagyon hasznos dolgok vannak leírva benne! és még tanulhatsz is belőle!

Előzmény: picurj (84970)
peca_matyi Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84974

Az a baj a hozzászólásoddal , hogy olyan dolgokat sugall a kezdőknek amik nem igazak.

Azt nem akarom mondani , hogy ez csak a Te hibád miatt van , de....

A bodzapálinka egy igen jellegzetes ízű és aromájú nagyon kellemes pálinka . Ez tény ,és az is tény , hogy nem vagyunk egyformák . Valakinek a sovány csajok jönnek be , van akinek a töltött galambok. Ráadásul még lehet , hogy neked is ízlik majd , ha megkóstolsz egy olyat ami tényleg jó.

Mondjuk a gyalogbodza nekem sem a kedvencem , de nem mondom azt , hogy rossz.

Az almával én sem nagyon foglalkozom , de a körte nagyon jó, ízes , illatos , karakteres pálinkát ad , ráadásul a vilmoskörte mondhatni majdnem verhetetlen .......persze  ha elég ügyes vagy.... ha nem vagy , gyakorolj!

Cseresznyével egyetértek , de ajánlom , hogy ha bejön a cseresznye próbálkozz meg a meggyel is. Nem fogsz csalódni.

Birs : hát ehhez tényleg kell a türelem és az odafigyelés . Jó gyakorlást. Szerintem a birs benn van a top 5-ben.

Szilvapálinka , így igaz . Mindig jó. A kérdés csak az , hogy mennyire vagy jó , mert ezt is el lehet rontani.

Borpárlat. Tényleg jó , ha jó volt a bor . Bár az én tapasztalatom szerint gyümölcsből jobb pálinka van mint borból.

Feketeszeder , málna , pirosszeder :na itt tévedtél a legnagyobbat. A málnapálinka a pálinkák királynője. Ha nem tudtad örökíteni az aromákat , az a Te hibád és nem a gyümölcsé. A pirosszedret nem ismerem , viszont amit 3 évvel ezelőtt főztem feketeszeder pálinka , az édesanyám kedvence volt. Meg néhányan még megdícsérték......

Az igazán jó sárgabarackot is nehéz örökíteni. Nagyon oda kell figyelni a cefrézésre.

Jó gyakorlást kívánok.

 

Előzmény: hevezoli64 (84953)
szilvakukc Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84973

Ha jobban megfigyeled, a kérdés nem Neked szólt.

Az almával természetesen semmi baj sincs, de, hogy az elsők közt lenne ízben, illatban, az erős. Még a középmezőnyben sincs.

Előzmény: picurj (84972)
picurj Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84972

de terem, csak ha meg lehet probalkozni akkor miert ne, es egyenlore meg nincs sargabark korte vagy szilva termesem, meg azokat mar lefoztem.

Előzmény: szilvakukc (84971)
szilvakukc Creative Commons License 2013.05.14 0 0 84971

Az alma???!!!

Tifelétek nem terem barack, szilva, körte, meg ilyenek? Talán az első százba belefér. Úgy valóban az elsők között van.:))

Előzmény: Feriba51 (84966)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!