Keresés

Részletes keresés

karaokke Creative Commons License 2001.03.10 0 0 28
udv mindenki
az elso legfegyverem egy GAMO EXPO 26
fegyver volt 4.5 cal 180 m/s torkolatival
Pocsek volt a javabol,igy ket honap mulva
eladtam,es vettem egy HUNTER 440 szerkot
4.5 cal !!305 m/s!! kezdosebesseggel.
Nagyot csalodtam mert nem volt sok kulombseg
a ketto kozott. Szetboncolaskor rovidebb rugot,es muanyagdugot talaltam benne ami
arra utalt hogy ez egy fojtott valtozat
Sebaj,ujabb rugo(40 spiralos a 32 helyett)
sot meg egy potrugot is sikerult becsempeszni
a nagy belsejebe,uj megvezetovel persze
igy a kicsike mar nevezheto fegyvernek.
4X32 tavcsovel fekszereltem es indulhat a vadaszat.Az atutoereje barominagy lett,igy
kozelrol a 3 cm fenyodeszkan atkuldi az osszes
lovedeket.Ja es meg annyit hogy a dugatyuhazba tettem ropsulyt ami meg segitett
a teljesitmenyen.Egy kis jotanacs:a lovedek tolcser alaku vegebe tegyetek egy cseppnyi
olajat es ha eros a fegyveretek akkor akkorat
robban mint egy flobert ugyanis az olaj a suritestol felrobban igy mar ez is "tuzfegyver".
Az igy berobbantott fegyver torkolati sebessege
joval nagyobb lesz
probaljattok ki es
meseljetek el
harm Creative Commons License 2000.11.25 0 0 27

Sziasztok!

Gondoltam, feldobom egy kicsit a topikot, mert süllyed, mint az életszinvonal. :-) Nos, hát jöjjenek a képek, először a Gamo CF20-ról:

és a Gamo 1200-ről:

Találtam a Gamo hompédzsén egy érdekes légpusekot, egy 6,35-ös kaliberű Huntert!! (New Products 2000 alatt van) Kíváncsi lennék, hogy ez mennyivel megy az engedélyezett 7,5 J fölé?? :-) A lövedék kezdősebessége 170 m/s.

Üdv, Harm

harm Creative Commons License 2000.11.20 0 0 26

1000 bocs -meg egy anyamedve- amiéert előbb nem jelentkeztem, de be voltam havazva...

"Nem tudja valamelyikőtök, hogy miért szorultak vissza annyira a hagyományos légpisztolyok?"

Nem tudom, de amire én tippelek: Szó lehet arról is, amit Gvass írt, de amiért én nem vennék hagyományos légpisztolyt az a következő, hogy egyfelől gyengék. Gyengék, mert kicsi a dugattyúházuk, ezáltal kicsi a lökettérfogatuk, azaz kevés levegőt tudnak átpumpálni a csövön. A rugójuk is gyenge, hiszen erősebb rugót ilyen rövid csővel nehezen bírnánk felhúzni (tessen szíves a nyomatékra és erőkarra gondolni). Másfelől azért nem vennék, mert lövés közben erősen bemozdulnak, ezáltal pontatlanok. Bemozdulnak, mert míg a légpuskát két kézzel masszívan megfogom és harmadik pontként még vállgödörbe is beszorítom, addig a légpisztolyt csak egyetlen kézzel tartom. A légpisztolynak a tömege is eléggé kicsike, ami intenzívebb bemozduláshoz vezet. Nagyvonalakban ezért nem vennék hagyományos légpisztolyt. Ami még szerintem közrejátszott a visszaszorulásukban, hogy megjelentek a létező éles maroklőfegyverek többlövetű széndioxidos másolatai, amelyek jobban vonzzák a vásárlókat.

A lámpagyári FÉG-ről meg annyit, hogy strapabíró jószágok, bár elég formátlanok. Ez utóbbi megállapításommal ellentétes ugyan, hogy kb. egy éve láttam a boltokban FÉG 527-est (5,5 mm), amely dizájnos, kézhezálló formájú és szép felületkezelésű darab volt (gondolom, a 427-es (4,5 mm) is olyan lehet). Kézhezvételkor nem is gondoltam rá, hogy ez egy FÉG cucc, azután meg jött a ledöbb. :-) Csak azt sajnálom, hogy a légpuskagyártás újraindításával nem indították be az LG14V és 15V gyártását is. Ezek 4,5 ill. 5,5 mm-es merevcsövű, alsófelhúzókaros modellek. Meglehetőst rondán néznek ki ugyan, de elég pontos jószágok. "V" nélkül IMHO eléggé rossz fogású vékony agyazást kaptak rövid tusával, "V"-vel -mint vadász-, pedig vastagabbat és hosszabbat ami egész jó fogást tett lehetővé.

Üdv, Harm

gvass1 Creative Commons License 2000.11.17 0 0 25
Hali,
a Lampagyar a szocialista eraban a FEG "fedoneve" volt, tehat itt egyszeru FEG leguskakrol van szo.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.17 0 0 24
ezeket a lámpagyári cuccokat gyártják még?
Előzmény: originalqszi (23)
originalqszi Creative Commons License 2000.11.16 0 0 23
Ahogyan említette volt NOAH, én sem értek hozzájuk (miazhogynemértenihozzá????? szét tudom szedni, tömítéseket cserélni, megezmegaz), de tudok bánni vele:)))) A legnagyobb sikerem az volt, amikor a Lampart fegyveremmel több, mint 50 méterről leszedtem egy gerlét:))))) hoppá, és az állatvédők????? nagyon sok gerle volt mifekénk, tudjátok milyen jó a leves belőle???? jó száraz húsa van nekije!
gvass1 Creative Commons License 2000.11.16 0 0 22
hali,
az UMAREX alatal gyartott CO2-os legpisztolyok ara kb. 2x-ese a muanyag jenki jatekokenak, es ennyivel jobbak is. Az itthon kaphato, jelenleg legjobb (legelethubb stb) Walther CP99 olyan 35 ezerert mar megveheto alapkivitelben (persze egy pirospontiranyzekkal, nikkelezve azert olyan 65 korul van).
A CP99-et itten nezegetheted meg: www.kaliber.hu
a regebbi szamok alatt.
Előzmény: I. Blasius (21)
I. Blasius Creative Commons License 2000.11.16 0 0 21

Hali gvass1!

Tényleg jó szórakozás, amikor egy töltés után 6-ot lehet lőni a pisztollyal, de úgylátszik csak minőségi fegyverrel lehet hosszútávon ezt csinálni.-((
Az Umarex féle légpisztoly kb. mennyibe kerül?

Előzmény: gvass1 (20)
gvass1 Creative Commons License 2000.11.16 0 0 20
Hali,
"Nem tudja valamelyikőtök, hogy miért szorultak vissza annyira a hagyományos légpisztolyok?"

azert mert - sokaknak - dogunalmas az, hogy minden loves utan fel kell huzni, meg kell tolteni stb. En speciel a hagyomanyos legpuskazast olyan 30-40 lovesnel megunom, a "felautomata" CO2-es legstukkerrel meg siman kipengetek egyvegteben 2-3 patront is (150-250 loves).

" A legtöbb boltban már
csak CO-st lehet kapni,"

CO_2_ szen-DIoxid! elegge eletbevago a kulonbseg.

" ami elég ócska. Az én Daisy-m, ami egy '44-es Magnumra hajaz, már másodszor megy"

bizony ezek a jenki Daisy es Crosman cuccok tobbsege gagyi (gyakran teljesen muanyagok), probalj ki egy Umarex gyartmanyu Walther CP99-et, vagy Beretta M92 alaku legstukkert es mindjart jobb lesz a velemenyed.

Előzmény: I. Blasius (19)
I. Blasius Creative Commons License 2000.11.15 0 0 19
Nem tudja valamelyikőtök, hogy miért szorultak vissza annyira a hagyományos légpisztolyok? A legtöbb boltban már csak CO-st lehet kapni, ami elég ócska. Az én Daisy-m, ami egy '44-es Magnumra hajaz, már másodszor megy tönkre, pedig vigyázok rá, de valamiért a CO-szelepnél állandóan leereszt, ezzel szemben a haverom olasz egylövetű hagyományos-a hibátlan.
gvass1 Creative Commons License 2000.11.15 0 0 18
..amugymeg az irodaban egy Umarex Walther PPK/S CO2-es legstukkerrel lodozok pihentetoleg, ennek is az a baja, hogy pontatlan es gyenge, viszont mivel valoban ontolto a 13 db lovedeket 3-4 masodperc alatt ki lehet kuldeni, ami jo moka...:-))
gvass1 Creative Commons License 2000.11.15 0 0 17
haho,
amire te gondolsz "Vincseszter alaku legpuska" valoban a Daisy termeke, a fovam teri nimrodban szokott neha lenni, 40-lovetu, acelgolyobol (4,5 mm), sima csovu, sajnon nagyon ponttatlan, es harmatgyenge, 10 meterrol gondot jelenthet neki egy vastagabb papirlap atlukasztasa.

(jo ez a topik, csak majd jol jonnek a fegyverellenesek, es kikialtjak a legfegyvereseket is minden rossz okozojanak)

Nekem amugy egy 4,5 mm es FEG 427 csoletoros legpuskam es egy GAMO Auto 45 CO2-os legpisztolyom van. Ez utobbit szivesen lecserelnem egy Makarov legstukkerre, ha itthon kapni lehetne.

Előzmény: csinovnyik (15)
harm Creative Commons License 2000.11.15 0 0 16

Csinovnyik!

Amit te láttál, az valszeg a Gamotol vagy a CF20 vagy a G1200. Az előbbi merevcsövű alsó felhúzókaros, hagyományos lövés közben sűrítő légpuska, az utóbbi pedig széndioxidos. A G1200 12 lövetű, és az igazi pump-action fegyverekkel megegyező módon az előágy hátra-előre mozgatásával lehet felhúzni.

Létezik még a Daisy Texas Ranger, ami teljesen a vadnyugati alsókulcsos vincsikre hajaz, de még nem láttam kereskedelmi forgalomban.

Bocs, hogy nem teszek be képeket (talán majd bepótolom), a Gamokat meg lehet nézni a www.gamo.com url-en, a Daisyt meg be kéne szkennelnem...

Üdv, Harm

csinovnyik Creative Commons License 2000.11.13 0 0 15
az itt leírtak is megerősítenek abban, hogy egy légpuska majdnem semmire sem jó. (de a férfiak már csak szeretnek sok pénzt költeni semmiresejó hobbiukra.) tehát én is meg szoktam bámulni a kirakatban a légfegyvereket és néha gondolom, hogy majd veszek, aztán sose. egy alkalommal láttam egyet, ami szakasztott úgy nézett ki, mint egy winchester, és eszembe juttatta gojko miticet meg gyerekkori kalandozásaimat. ismeri valamelyikőtök ezt a puskát? jó az valamire? (úgy értem, arra, amire a többi)
harm Creative Commons License 2000.11.13 0 0 14

Orrvadászat=orvvadászat; 1000 bocs -meg egy anyamedve! :-) Természetesen senki orrára sem akarok vadászni. :-)

harm Creative Commons License 2000.11.13 0 0 13

Jó Reggelit Mindenkinek! :-)

TaNGó! Ne nagyon járj fel a hegyekbe lődözni, mert egyfelől: nem tudom végül is elfogadták-e azt a baromságot, hogy akit vadásztársaság területén a vadőr/erdőőr/erényőr orvvadászatra alkalmas eszközzel talál meg, az kapásból orvvadászatnak minősül még akkor is, ha nem érték tetten és nincs nálad zsákmány sem. Egyszerűen az eszközből kiindulva vélelmezni kell az orrvadászat tényét. (Ártatlanság vélelme rulez ezerrel.) :-( Nem tudom, hogy tényleg elfogadták-e ezt az agyrémet vagy sem; mindegy, hisz itt van másfelől: idézet az 115/1991-es kormányrendeletből:

"2§ (2) Légfegyver használható

a) lôtéren (pincelôtéren, szobai lôtéren), céllövöldében, magánterületen a biztonsági elôírások betartása mellett;

b) vadászterületen a vadászatra jogosult, védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye alapján."

Nem tudom, hogy az erdő ahol lövöldözöl az magánterület-e *, avagy rendelkezel-e a b) pontban valamelyik endedéllyel.

* és ha igen, elkerítetted-e, megakadályoztad-e valahogy, hogy illetéktelen személy lövészet alatt behatoljon, gondoskodtál-e arról, hogy kilőtt lövedék ne hagyhassa el a lőteret... (biztonsági előírások)

Vincent D. King!

Infóim szerint kb. egy éve a Slaviákat is lebutítják 7,5 J alá (gyárilag 10 J körüliek voltak). Ez azt jelenti, hogy gyengébb rugót raknak bele, mint előtte (szerencsére nem a dugattyút barmolják szét). Arra vigyázz, hogy ha rugót veszel bele, akkor nehogy egy ilyen "lájtos" rugóra fizess be. Szereld ki a pusekból a rugót, vidd magaddal, és csak olyat vegyél meg, ami keményebb, erősebb mint amit magaddal viszel. Mondjuk 10 üzletből 9 van olyan tökös, hogy nem a gyengített rugót forgalmazza, de nehogy te pont egy tizediktől vegyél.

Micu!

A jól tudod, a szélpuska valóban a légpuska őse, csakhogy a XVIII. században nem céllővő (hobbi)eszköz volt, hanem fegyver. Harci és vadászfegyver; ennek megfelelően nem 4,5 vagy 5,5 mm (olvastam 6,35-ösről is) kaliberűek voltak mint mai utódaik, hanem .45-ös (11,43 mm), .50-es (12,7 mm) vagy még nagyobb; az energiájuk is a korabeli feketelőporos puskákkal volt összemérhető, nem a mai hobbieszközökével.

Én a magam részéről szívesen venném, ha megjelennének a feketelőporos fegyverekhez hasonlóan a korabeli szélpuskák replikái és/vagy korszerű szélpuskák, de a jelenlegi hatályos rendelkezések szerint ezek lőfegyvernek minősülnének (jóval 7,5 J felett lenne a torkolati energiájuk -sacc per kb. 200-1.000 J), fegyvertartási engedély kéne hozzá, de nem is ez a legnagyobb baj. Az igazi gond az, ha a szélpuska megjelenne mint fegyverkategória, akkor arra is ún. fegyverismereti vizsgát kellene tenni; node mire ezek a nagypopsijú bürokraták kidolgozzák rá a vizsgát!! (Ld. a világszerte terjedő feketelőporos fegyverek hosszú évekig gyakorlatilag illegalitásba voltak kényszerítve nálunk (Szlovákiában kellett rendezni a Magyar Bajnokságot(!!), és csak alig pár hónapja lehet fegyverismeretit tenni belőlük és kijelölt lőtéren abszolút értelmetlen szabályozással folytatni velük lövészetet.)

Üdv, Harm

micu Creative Commons License 2000.11.12 0 0 12
Mi a fene az a szélpuska ? Én még anno a gyöngyösi Mátra Múzeumban láttam ilyet, és azt hittem hogy a légpuska őse. Ezek szerint nem ?
Üdv:Micu
Előzmény: harm (9)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.12 0 0 11
hahó, énnekem is van légpuskám, mégpedig egy rugócserére szoruló Slavia 631, ugye kicsit robusztos jószág, de szeretem jól, ami viszont az álomfegyver volt, és mechanikus-tehát nem CO2-s-az egy Schul volt, sajna csak egyszer fogtam a kezembe olyat, de tetszett nagyon, elhatároztam, hogy veszek egyet, aztán mégse vettem.
lucent Creative Commons License 2000.11.11 0 0 10
He?
Előzmény: harm (9)
harm Creative Commons License 2000.11.11 0 0 9

Légpuskával talán nem, de szélpuskával lehet, hogy meg lehetne próbálni (ld. Kaliber egy-kettővel korábbi számában az ismertetőjét). Igaz, talán nem mindjárt egy öreg grizzlyvel kéne kezdeni... :-)

harm Creative Commons License 2000.11.11 0 0 8

Lucent! Te ugye a Krrr vagy?? Hiába, ha az öregek virtuálisan összefutnak alig 200 km távolságról. :-)

Ha a nyomtatásban legalább 2-3 oldal terjedelmű elemzéstől eltekintünk, akkor röviden csak annyit, hogy egész jó. Ezzel a légpuskával az ember fia olimpiát nyerni nem tud, de hobbicélra tökéletes, pláne ha az ember úgymond a kissé "húzósabb", bikább puskákat szereti. Kategóriájának megfelelően szép kidolgozású, pontos és erős a kicsike (az engedélyezett 7,5 Joule maximális torkolati energiát igen jól kihasználja a maga 7,4999 Joule-jával, melyről rosszul kalibrált kronográf akár 20 J fölötti értékkel nyilatkozna). :-) Akinek ez légfegyverből nem elég... (Nem véletlenül híjják Hunternek; kistestű rágcsálók, kártevők irtására alkalmas.)

Ami meglepett, a sok műanyag. A szokásos dolgokon kívül műanyag vezetőrúd van a dugattyúházban, és a célgömb is műanyag. A távcső felfogatására ezen a típuson végre értelmes módon kiemelkedő sín került, és nem a dugattyúházba mart bemélyedés szolgál. Engem igazán az zavart a legjobban, hogy gyárilag nincs belőve, csak felszerelik rá az irányzékot és mehetsz Isten hírével. Az enyém kb. 2 méterről két centit húzott jobbra és egyet lefelé. Túl a belövésen persze már azon kell gondolkodnom, hogy a légy bal szemét vagy a jobbat lőjem-e ki. :-) (Csak érdekességképpen a kevesebb, mint fele annyiba kerülő Slaviát a csehek gyárilag hajszálpontosra belövik.) Ja, az elsütése gyárilag elég kemyény, érdemes fegyvermesterrel kicsit lágyíttatani rajta, mert ezzel a durva sütési hibák kiküszöbölhetők. (Nem tartom magam nagyon kezdőnek, de még én is el-elrántottam a puskát.) Az elsütőszerkezet egyébként egyben kiemelhető, Zéger fogóval (sajnos nem tudom helyesen leírni a fenti úr nevét) bontható meg (nekem ilyenem otthon nincs, szétbarmolni meg a Zéger gyűrűket nem akartam, így irány a fegyvermester). Érzésem szerint ez az elsütőszerkezet valszeg egyforma minden Gamo légpuskában, de legalábbis több modellben használhatják.

Mogyoróhéjban ennyit.

Üdv, Harm

Ozon Creative Commons License 2000.11.11 0 0 7
medve medvére vadászik légpuskával?
Előzmény: lucent (6)
lucent Creative Commons License 2000.11.11 0 0 6
... a medvének...
Ozon Creative Commons License 2000.11.11 0 0 5
pedig milyen élvezetes dolog medvére vadászni légpuskával...
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.11 0 0 4
Néha felmegyek a hegyekbe lövöldözni kicsit. Szigorúan olyan helyre, ahol senki nem jár, és csak céltábla. Vadászni nem járok. Nagyon sajnálnám az állatokat. Az nem nekem való.
Ozon Creative Commons License 2000.11.11 0 0 3
Teljesen leszoktam a légpuskáról, de jó hogy eszembe juttattad. van 2 izs-38 az egyiknek teljesen ábrákkal borított a tusa. előző tulaj belekarcolta vágyait... Mindenhol leegyszerüsített női aktokat lehet rajta megtekinteni;)
lucent Creative Commons License 2000.11.11 0 0 2
I.Z.! Már vártam ezt a topik! Tessék mesélni a Gamoról :-)

lucent

NOAH Creative Commons License 2000.11.11 0 0 1
Én nem értek a légpuskákhoz, csak jól tudok bánni velük.
Ozon Creative Commons License 2000.11.11 0 0 0
nekem van egy izs-38asom. rengeteg nullást lőttem már vele:( :))
Előzmény: harm (-)
harm Creative Commons License 2000.11.11 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

Gondolom, nem vagyok itt egyedüli olyan, akinek egyik kedvenc hobbieszköze a légpuska. Azért indítom e topikot, hogy erről az eszközről beszélgessünk, tippeket, tanácsokat adjunk egymásnak, és ahol kérdéseket tehetünk fel vele kapcsolatban.

Nekem 1989. óta volt két 631-es Slaviám (4,5 mm), egy FEG széndioxidos (5,5 mm) és most meg egy Gamo Hunter 440 (szinén 5,5 mm-es).

Kimondottan szép, frappáns nullázást szeretnék, utána akár bele is vághatunk a közepébe! :-)

Üdv, Harm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!