Ha itt kaptad valakitől a fórumon, vagy saját szedés, és nem valami ki tudja, honnan vásárolt ásatag mag, ki kell annak kelnie.
Én nem szoktam a paradicsomot melegíteni. Igaz, a földicseresznyét se, nem is kel ki olyan hamar, mint neked. Abból a 2013-as gyorsabban kelt, mint a 2015-ös. Máskor is megfigyeltem, hogy friss lassabban csírázik.
Elfelejtettem. :) Kb 1 hete. Alulról melegítem is, mint a földicseresznyével tettem. Ennyi idő alatt föld alól is kibújna ha jó a magom. A fagyasztós kilőve ha neked nem vált be.
Annyira finom ez a paradicsom, ha nem kél egy szem magom sem, megöl a bánat.
Mégsem várok márciusig, most már izgat a dolog. Jövő hét elején elvetek minden paradicsomot.
Nem semmi, 47 fajta! :D Ennyire szereted a paradicsomot vagy ennyire kíváncsi vagy? :) Remélem, tapasztalataidról beszámolsz majd itt, én kíváncsian várom.
Köszönöm a választ :) Volna még néhány kérdésem a részleteket illetően, megköszönném ha válaszolnál, mert érdekel.
- A 40 Ca közül melyiket? Nitrogéneset, vagy nitrogén nélkülit?
- Más tápoldatot kapott-e közben/mellette?
- Öntözve volt-e?
- A többi 10 fajta ugyan azt kapta mindenben, mint az SM?
- Ültetés előtt lett-e valamilyen talajerő pótlás a pari alá?
Érdeklődnék, mióta csíráztatod a magokat, és kb. hány fokon? Nekem volt olyan, hogy nem akart kijönni, már lemondtam róla, amikor kimelegedett, és hopp, máris kint volt jó néhány. Mondjuk addigra már nem öntöztem, szóval nem tudom, hogy pontosan mi volt az oka a veszteségnek. Esetleg megéri megpróbálni, hogy valami extrém meleg helyre rakod tartósan. Meglepő eredményeket tud hozni a meleg, volt, hogy az oviban a gyerekek csináltak luca búzát, amikor hazahozhatták, kb, 2 cm volt, totál száraz földdel. Megöntöztem tápoldattal, és ráraktam a kihűlő félben lévő kis cserépkályhára (épphogy rajta tudtam tartani a kezem, olyan meleg volt), és kb 3 óra alatt további 2 centit nőttek. Szóval a meleg csodákra képes :)
Fagyasztóból magot? Háááát, ez egy nagyon érdekes kérdés. Láttam már olyat, hogy a lehullott paradicsombogyó, ami odarohadt, és egész télen ott volt, szilveszterkor volt vagy - 20 °C, máskor is fagyott, és kihajtott. Igaz, nem folyamatosan volt - 20 °C... szóval bármi megtörténhet. Próba cseresznye? :)
Kálcium hiányra 40 Ca kalciumoldatot használtam. Hiánytünet megjelenése után 2 hetente 3 alkalommal szórtam meg a paradicsomokat. 10, vagy 11 féle pari volt tavaly, ilyen problémája csak a paprika alakúnak volt.
Kánikulában egyik fajta sem kötött, de a paprikaalakú máskor is ledobálta a virágot. Volt olyan tő ami csak kevésbé, azon szakadásig volt a termés.
Most akartam korábban vetni mint a többit, fele magomat ebből elkezdtem csiráztatni, de nem csirázik.
Ki tudná megmondani, fagyasztóban tartott paradicsomból tudnék-e életképes magot szedni? (-18 -20 fok)
Én megnézném szívesen ezeket a videókat is, de úgy érzem, hogy a jogdíj már nagyon magas lesz. :)
Amúgy a fóliában nincs baj a kötözéssel, mert egy előre kialakított fémszerkezeten futnak az aludrótok függőlegesen és ahhoz csak hozzá kell kötni a paradicsom szárát. Mind két, mind háromkarosan lehet nevelni. Egykarosnak viszont sűrű lenne. A "szabadföldi" paradicsomtermesztés meg nem konvencionálisan történik, ott erre nincs lehetőség és alternatív megoldások jöhetnek csak szóba.
Ami az öntözést illeti, a palackot használom én is csak nem így, hanem fejjel lefelé, ugyanis a zsákok, amiben a paradicsomot neveltem tavaly nem voltak olyan mélyek, hogy beleáshassam a palackot nyakig.
De. Eleinte fűtetlen szobában lesznek, ott nem nőnek túl gyorsan. Később nappalra kihordom az üvegházba, eleinte ott is hűvös van, ha nem süt a nap.
Máskor is ilyenkor szoktam elvetni, egyszer átültetem a decis pohárból félliteresbe, abban kibírják kiültetésig.
Ezek közül a Gardener's Delight a saláta palánták között már kikelt, a tavalyi cserepes tő használt virágföldjébe vetettem. Tavaly is így volt, ezek fal mellett lesznek nagy cserépben, hamarabb ki lehet ültetni. Bevált, úgyhogy nem gyomláltam ki, majd áttűzdelem a saláták közül.
Nem szoktam fóliába ültetni a paradicsomot, ott nyáron paprika lesz és esetleg az északi oldalára futtatok valami tökfélét.
Szia! Amit a fórummal kapcsolatban leírtál, azt itt a legtöbben így érezzük, legfeljebb néhányan már régebben. Neked is sikeres, örömteli kertészkedést:)))
Van itt egy törzsgárda. Nem sorolok fel neveket, mert ha véletlenül valakit kihagynék, azt nem bocsátanám meg magamnak. Tehát mindenkinek aki segített a tavalyi évben a gondjaimban, köszönetet szeretnék most mondani. Örömmel tölt el, hogy sikerült szép termést elérnem a kis paradicsom ültetvényemben. Örömet szerezve a családomnak ezzel, -hogy például nem kellett a zöldségesbolt termékeit fogyasztani. Ami most már tapasztalatom alapján kijelenthető, a kettő a saját és a bolti egyáltalán nem egy kategória. Ez nélkületek nem sikerült volna. Beleértve a cingár szikleveles pari palánták körüli gongjaimat. A fertőzés gyanú felléptekor a tanácsokat, hogy hogy és milyen permetezőszert alkalmazzak. Aztán kiültetés után a paradicsomok haragoszöld színükkel rémítettek el. Voltak más gondjaim is, amikre elég hamar kaptam itt tőletek segítő véleményeket, tanácsokat. Az idei évben már a megszerzett tapasztalataim birtokában fogok majd hozzá a palánta hajtatáshoz. Persze nyilvánvaló, hogy az enyém még kezdőszint így is. Elhihetitek, sokszor gondoltam rátok a nyár folyamán, amikor a nagy szárazságot ellensúlyozandó naponta öntöztem és figyelgettem az ültetvényt. Minden eddigit hálás szívvel köszönök tinektek.Szép és sikeres évet kívánok mindenkinek.
Megkérdezhetem, hogyan, mit, és mennyit adagoltál tápoldatot? (nagyon érdekelne a konkrét termék) És volt-e folyamatos víz ellátása a paradicsomnak? Érte-e valamilyen stressz virágzás környékén?
Köszönöm Marika! Eggyel több pozitív tapasztalat, örülök, a koraisága pláne tetszik. Egy próbát megér. :) A paprika alakúnál biztos nem finomabb, de sajnos az kicsit későn érik. Most nagyon sok paprika alakút kell nevelnem, mert nálam a virágot is elrúgja, és kalcium hiányos is, pedig adagoltam neki és még úgy is.
Nekem szokott lenni, kicsit korábban érik a többitől. Elég nagy a bogyója, hogy hány színből érik, fogalmam sincs. Eszembe sem jutott ilyesmit nézni. Nem volt rá panasz, de mindenkinek más a kedvence a családban.
Mintha már láttam volna azt a videót. Szerintem az, de most nem akarok butaságot mondani, Tintus videója lenne. Ha tévednék elnézést. Úgy emlékszem neki vannak paprika metszős videói is a Youtube-on, azokat nézegettem tavaly is, onnan tanultam a paprika metszését. De mégegyszer elnézést ha tévednék.
Hát, az asszonnyal megbeszélünk mindent, eléggé megengedő szokott lenni, már csak azért is, mert ő kóstolta az eredményeimet :) Szerintem most is megfűzöm... :D
Igen, a puding meg a paradicsom próbája is az evés, egyetértünk. Eddig csak a boltban kapható dolgokat próbáltam, most fordult többek között ezért is a figyelmem (alapvetően a sikertelenség miatt) ide, a fórumra.
Már rátaláltam infó szinten a gödöllői dologra, sajna nagyon messze van, bár van arra egy ismerősöm, remélem, majd meg tudom fűzni őt is, hogy kellene nekem onnan valami :)
A magbörzét meg egyáltalán nem ismertem, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.
Képzeld, megpróbáltam letölteni az a San Marzanós képedet...és kép helyett lejött egy 32 megás videó, ahol egy szatmári ember a fóliában 60 mázsa birka trágyát forgat a földbe. Én is csak néztem, mi az... de a fólia tetszik, az nagyon jól néz ki. Elküldjem a videót? Netán a tiéd?