jó nagy hülye :) a szervezetnek újra kell építenie a használat közben megsemmisülő fehérjéket, amihez friss fehérjét kell bevinni + vitaminokat + esszenciális zsírsavakat amiből az idegrendszered burkolata meg a sejtmembránok készülnek
épp ez a legnagyobb tévedés, hogy az embert gabonával etetik, amiben lényegében csak az energia van, a szénhidrát, amire a legkevésbé van szükségünk miután nem fizikai munkából élünk
persze számodra, emelkedett, transzcendentális, nemsokára egy számítógépbe költöző progresszív elme számára, ez egy gyalázatos biológizálás volt már megint
nem a hús termelése pazarló, hanem a takarmányé, amivel az egyébként legelésre is képes állatokat etetik
a takarmány termelését kellene adóztatni, nem a húst, és ez egyből megoldaná a gabona túltermelést, meg a hízlaló szénhidrátos élelmiszerek túlsúlyát is
Kivéve a hal, az csak idő igényes. Tiszta fehérjére nem tudom, de 1kg ponty kicsivel több mint 1kg növényi takarmányból készül, igaz, 2 évet kell rá várni. A baromfi 5 ször anyni, de 1 hónap alatt rántottcsirke lett a kukoricából. Úgy hallottam (ez van, akár tetszik ezeknek a hüJéknek akár nem, ezt monda nekem valaki akinek adok a véleményére) a kádárrendszer száműzte a halat mert azonnal emelni akarta a dolgozó nép életszínvonalát. Legfeljebb hozzá fűzném, hogy világszerte is nagyon megugrott akkoriban a baromfi hús fogyasztása. Az olajra vezetődnek vissza ezek a dolgok szerintem.
Ha megoldott lenne, hogy napelemmel működjek + éhes sem lennék sosem, akkor sosem ennék + nem is innék. (kidobott idő) Részemről az alvást is kidobott időnek tartom... csak ugyebár a testnek vannak szükségletei...tehát vagy jóltartom magam, vagy
a végén a számomra fontos dolgoktól MÉG TÖBB időt kell elvegyek...
Nyugi már! Úgy van, Észak-korea kommunista ország hihető, hogy önköltség alatt árusítanak valamit.
Van ilyesmi már nyugaton is ott a sokat kitárgyalt tesla elektromos autó, aki veszi gyártás önköltségénél olcsóbban veszi. Nem is szoktam fújolni rá, nagyon helyes, olyan mint ha párthatározat vagy iszlám fatva alapján készülne mert a társadalomnak szüksége van rá.
Még így is 10 szerese pl 1 liter gázolajnak (adó nélkül, az más, az megjelenik valahol a bankkártyán is amiből fizetjük a tankolást) energiára számolva meg tán 50 szerese is. Az olaj az olcsó, az jelenik meg a húsban is.
De miért nem a babban? Na ezt már a zöldkomcsi se érti. )-:
A babnak magasabb a száraz anyag tartalma? Arra számolva lehet, hogy olcsóbb az.
nem vetted észre? Nem konferencia és nem is akadémiai székfoglaló. Az autóban nem tudom melyik rádió csatorna hírműsorban hallottam fél vagy egy éve, hogy a swédek de azt se mondta az állam e vagy mely cégek, szeretnék elérni, hogy az eu.-ban adó legyen a hús árúkon az előállításához használt szén-dioxid kibocsátás alapján. Amit gyártanak műhúst az túl költséges, viszont azt se tudom, hogy a swéd energia mix miatt e vagy általában kevesebbet bocsát ki.
Arra nem emlékszem azt hol olvastam, hogy szójából, borsóból, hőkezeléssel és céklalével hogyan kell hús szerű élelmiszert készíteni. Az az indexen volt cikk ami érintette emltetést tett az észak koreai alga üzemanyag gyártásról és a műhúst csak említette, nem hallottam, olvastam. Amiket tudok nem média forrásból észak koreáról abba bele illik.
Semmihez nem tudsz hozzászólni csak fikázod itt akik beszélgetnek, közben azt hiszed a tök fejedben van is valami. Na, annyi biztos amire folyósítják neked azt a piti nyugdíjad, de fel nem vágnék rá a helyedben.
a húsfogyasztás drasztikus NÖVELÉSE lenne üdvös az emberiség egésze számára
- a fejlődő országokban nyilvánvalóan ez magasabb életszínvonalat jelent, mert ott eddig ezt nem tehették meg
- a fejlett országokban a szénhidrát alapúról a fehérje alapúra átalakuló táplálkozás segítené a túlsúly csökkentését
teljesen értelmetlen a 19. századi emberi izomerőt igénylő paraszti munkához idomított táplálkozást (megfejelve a jóléti társadalom által biztosított hússal, zsírral, édességekkel stb) olyan embereknek folytatni, akik egyébként a számítógép előtt ülnek egész nap, vagy a kocsijukban mennek haza (vagy a vonaton, vagy az önvezető koporsójában mindegy). Egyszerűen nincs szükség ennyi energia bevitelére, nem használjuk el.
a fejlett országokban kevesebbet kell enni, de azt fehérjedús táplálékból, a szénhidrát bevitelt kell markánsan csökkenteni
amit bizonyos csoportok kampányolnak a húsevés ellen, az egy agyrém, az ember mindenevő, ráadásul már a kőkorszakban lényegében csúcsragadozóvá vált, a számunkra egészséges táplálkozás elkerülhetetlenül hús alapú
aki ezt tagadja, az kb elmebeteg, identitászavara van, és menjen inkább ki a mezőre bégetni a birkákkal
Ez így van, viszont a vegánok egy része az állatvédelem miatt nem eszik húst. Egy másik részük meg egyszerűen nem kívánja és/vagy nem érzi jól magát tőle. Volt is egy cikk, hogy a vegánok 30%-a részegen szokott húst enni :)
Ezek kulturális jelenségek. Lévén vegetáriánus, néha megkérdezik, hogy "és mivel helyettesíted a húst" , ami az ő táplálkozási szokásainak kivetítése arról, hogy mi a normális és mi nem. Csak elégtelen választ tudok az ilyen kérdésre adni: nem helyettesítem semmivel, mert nem eszem húst, és persze még sokmindent mást sem eszek attól, hogy ehető. Az emberek feje tele van olyan kollektív gondolatokkal, hogy mit kell enni (ha normális vagy), mennyit kell enni, milyen körülmények közt kell enni, milyen sorrendben bizonyos ételeket, mit eszik a magyar ember és mit a francia (csigát) mit az olasz (macskát) ...stb, a kínait már le sem merem írni.
A táplálkozás a nyugati világban régen túl van a bilógiai funkcióján, örömszerzési és megfelelési funkciója van - meg kell enni és meg kell dícsérni a főztöt, vagy éppen megtagadják a fogyasztását és ezzel fejezik ki magukat. Nemzeti büszkeség vagy nemzetgylázás eszköze egyaránt, a hozzátok tartozom vagy nem tartozom eszköze is. Az esetek egy részében nagy bevételt hozva a pszichiátereknek is.
Amíg ezek a dolgok a nyugati világban így működnek, addig ezredrangú kérdés, hogy mennyibe kerül egy étel és mi a bioszférára való hatása és ki döglik bele. Leülünk enni, de nem azért mert éhesek vagyunk, hanem mert dél van vagy ünnep - az nyugati emberek nagy része életében nem volt éhes, illetve csak ezt a szót használja az ehetnéke kifejezésére jobb híján. Meg sem teheti, hogy akkor eszik amikor éhes, mert társadalmi szerepe miatt éppen dolgozik, utazik, és csak azt eheti amit főztek és atr főztek amit a helyi kultúra normálisnak tart.
Egyébbként a vegetáriánus étel - tapasztalatom szerint - valóban sokkal olcsóbb, különösen ha nem viszünk bele olyan kulturális vonatkozásokat, hogy ma karácsony van és ezt meg azt kell főzni, meg hogy milyen rég ettem már egy kis emezt-amazt, hanem az aktuális lehetőségekhez alkalmazkodva egy jó ár-érték arányt választva készítünk valamit - például mostanában rizseslecsót. Sokat jártam kínai élelmiszerboltba ami könnyen megszerethető - hihetetlen a választék a sokszor ismeretlen növényekből.
Az emeriség létszáma úgyis exponenciálisan növekszik amíg a kényszer (betegség, éhhalál) meg nem állítja, és ebből a szempontból teljesen mindegy hogyan cselekszünk - nem védhetjük meg jövőbeli önmagunkat mert nem fogunk létezni, a gyerekeinket is csak időlegesen menthetjük meg a nehézségek elől ha egy olyan társadalomhoz tartoznak amelyikben kevesebb vagy más jellegű a szenvedés - időlegesen.
Azért ez nem igaz, az olcsó péktermékek/szénhidrátok a legolcsóbbak. Meg a burgonya.
Jellemző egyébként, hogy a többség ezekre nem is tekint "ételként", csak "köret meg kísérő meg nasi", miközben a világ népességének nagyobbik hányada számára ezek az elsődleges, nota bene kizárólagos táplálékforrások.
Az a baj, hogy szegénynek és éhesnek kell lenni ahhoz, hogy megegyél olyasmit, amit nem szeretsz (alkalmasint ténylegesen nem is jó).
És ezeknek a pótkajáknak a többsége ilyen vacakság.
Ezzel együtt a húsfogyasztás drasztikus redukálása minden szempontból üdvös lenne mind az emberiség, mind a bolygó számára - még akkor is, ha a bolygón csak a pókfélék sokkal nagyobb tömegű rovart esznek meg egy évben, mint az emberiség összsúlya...
Nem én találtam ki, csinálják, ha jól tudom Swédországban. Legalábbis azok próbálnak lobbizni, hogy az eu ban legyen szén dioxid adó a húsokon, mert az övék abban a versenyképes de egyébként túl drága.
De úgy hallottam É-Koreában meg van már ilyesmi, pedig érdekes, az meg szegény ország.
Ez az egyik fajta műhús, olyan is van, hogy állati sejtek táptalajon.
Műsajt? Az régen van étolajból. Tejföl is, pár hónapja a feleségem a fejemre akarta borítani amit vettem, az van ráírva frissföl, gondoltam bizonyára friss tejföl, de nem az. )-: Csak műföl az nem hangzana jól. ))-:
Borsóból lehet vegyi...vagy nem tudom milyen eljárással kivonni bizonyos proteineket azt adva szójához, hevítve rostos szerkezete lesz, cékla lével festve kész a műhús.