Ez a takaróidom, aminek a linkjét PeeWee33 betette, gyáriban 4600Ft. Bármeik Fiat gyári kereskedésben megrendelhető. Arra viszont figyelni kell, hogy a tetején az a kis luk, az a digitális óra helye, ami a rádióval, vagy CD-vel szerelt kocsikban nincs.
Miért nem jó a gyárilag beszerelt Blaupunkt rádió??? Mi vele a gond???
Akkor ezt vehetem javaslatnak? Eneos kap 1 pontot akkor. Eneosból melyik? Ugyan más Fiat fórumokon ezt nem annyira ajánlották még. Sőt az általam eddig főként használt Mobilt sem. Ugyan japán autóm volt és annak ezek szerint mindegy volt. Most van először Fiatom és ezért is kérdezem itt. Tapasztalatotok több van.
Köszönöm a segítségeteket komplett rádiót akkarnám kicserélni mert a gyári kazis van benne, de az a baj olyan ritka mint a fehér holló de hátha tudok rendelni arról az oldalról. De ha bárki tud bármit szívesen meghallgatom. :-)
Sziasztok! Két hete tulaja vagyok egy 2006 márciusi Albinak. Magunk szervizelnénk és ehhez kérnék tanácsot.
Olajat a motorba mit ajánlotok? Váltóba kell cserélni? Csak 72000 km van az autóba, ismerőstől vettem át, aki Selénia 20K olajat használt. A motor 1,4, a motorkód 350A1000. Ebbe maradhat ez, vagy tudtok jobbat ajánlani?
Vezérműszíj, feszítő, vízpumpa 3 éve volt cserélve 49 ezer kilóméternél.
Pontosan milyen beépítő keretre gondolsz? Amikor beépítő keretről beszélünk, akkor nem a hagyományos keretre kell gondolni. Az Albeába a rádió-magnó ház, vagy a rádió-CD ház maga a bepítő keret is. Tehát nincs külön keret rögzítve ezekre a házakra. A beépítő kereten a dekoratív borítót kell érteni.
Üdvözlet. Tegnap beszéltem egy ismerős szerelővel, végül is az ő műhelyük rendelte a víz hőfokérzékelő gombát.
Ő is azt mondta vissza kell menni a hiba eredetéhez. Azért megpróbálom a jövő héten a Fehérvári Fiat Papasst ahova a munkahelyem hordja a Fiatjait szervizre, megadták a telefonszámot. Köszönöm.
Lehet, hogy megpróbálnék egy bontott hőfokjeladóval.......... Megnézném a csatlakozóban az érintkezőket, nincs-e valami furaság benne. Vagy valami kábelszakadás-törés? Hűtőfolyadék tiszta? Volt cserélve? Hengerfej hiba? Nehéz okosnak lenni távolról.
Ez a jeladó egyébként egy központi jeladó, ellentétben a régebbi autókkal. Ez ad egy vízhőfok infót és a computerek bonyolítanak mindent. Többek között a műszerfali kijelzést, a befecskendezést, a hűtőventilátor indítást, a klíma rásegítést........ A régebbi autóknál külön jeladó mindenre. A műszerre, a befecsire, ventilátorra is.
Üdvözlet. A szívocső nyomásszenzort is kivettem szemre teljesen tiszta volt, és azóta a fedélzeti kompjuter más hibát nem dobott be. Lehet hogy csak el kell vinnem diagnosztikára, állítólag ez az apróbb hibákat is ki mutatja, csak nem tudom még hogy az mennyibe fáj majd. Az aksim 55Ah kb 4 hónapos garanciális.Köszönöm.
Kösz a gyors reagálást, de melyiknél kezdjem, és kb. hány van? Gondolom, már van némi rá látásod. Amúgy tegnap levettem a légszűrő házat majd a szívótorok részt egyben, HASCO-val finoman megpucoltam a rátapadt szennyeződéseket. Majd vissza a torok, és a légszűrőház nélkül el indítottam az Albit. Persze itt is párszor önidítozni kellet mire elindult. Kíváncsi voltam hogy reagál a hőfokmérő gomba. Hát hasonló volt mint korábban csak annyi külömbségel, hogy a vízhőfok mutatója egyből a fehér C sáv tetejére ugrott, mintha már a melegítésen túllenne. No visszaraktam mindent aztán ma közlekedtem vele a munkahelyemig, és feltűnt a hőfokjelző mutatója picit mászkál a normál hőfok skálán fel-le. Az eredetinél ilyen nem rémlik, hogy lett volna. A másik meg ha le állítom a motort egy 20-30másodperc után újra indítom egyből kevesebbet mutat a hőfokból bár nem nagy eltéréssel.
Nem tudom hogy tudtok segíteni ebben a témában. Kb. 2 hete egyik reggel indítanám az Abit és nem igazán kapta el a szokott módon. Egyből beadta a motorhiba jelét, többszöri indításra indult. Automata szivató nélkül, és egyeletlen alapjárattal, ami aztán kis idő múlva be ált. Normális esetben melegít, de nálam a víz hőfokjelző egyből 50C fokon volt. Azonnal vittem szerelőhöz, aki rá tette a számítógépre-hiba meg van, hőfokmérő gomba a termosztátnál, csere (után gyártott) hiba üzenet ki ütve, nem vált be jött a gyári OK. Gondoltam én, melegen semmi gond az indítással viszont hidegen ugyan az a jelenség, mint a fentiekben említett. Elektromos hiba üzenet semmi. Jöttek a tanácsok benzin szivattyú lehet, de nem tiszta-rendben. Filter szűrő, rendben azért ki lett cserélve. Még mindig fenn ál a hiba! Eddig úgy 6,500ft gomba, 3,100ft a filter szűrő, 4,000ft a hiba feltárása-ki ütése, és még nem jó az Albi.
A kocsi 7 éves múlt 2007 dec. évjáratú, és a kormány gömbcsuklókon kívül más problémája nem volt idáig.
Ha valaki járt így vagy hasonlóan kérem, ossza meg velem a megoldást.
Aki nem szeretne, vagy nincs lehetősége vezérlés rögzítő szerszám legyártására, az már 19.000 nagyságrendű forintért akár be is szerezhet ilyen célszerszámot.
Most nincs kedvem szöszölni vele - ettől az influenzától örülök, hogy élek - ha valamelyik Tisztelt Fórumtárs egyenként megjelenítené a fórumoldalon, az nyilván többek örömét is szolgálná:-)
Az enyém már egy éve ilyen. (Szintén 2006-os, 1.4-es Albea)
Mivel a jobb első ajtó csinálja, így annyira nem zavaró. Nyáron befújtam WD40-el, de érdemben nem javított. Akkor hirtelen valamivel jobb lett, de mire megjött a hideg idő, megint nem megy vissza, úgy kell visszanyomni. Nyár végén volt egy hirtelen nekifutásom, hogy szétszedem, de anyósoméknál voltam és csak néhány szerszám volt nálam, így kifogott rajtam az ajtóborítás.
Tipikus WD-40-el orvosolandó probléma, de nem tudom mi okozhatja mert nekem nem csinált ilyet.
Főleg ha külső kilincsről van szó akkor a kilincset kihúzva a tengelyére fújj bőven és mozgasd meg vagy 50-szer oda-vissza.
Ha ez nem segít akkor viszont bontani kell, és a kárpitbontás mindig nagy szívás. Ezt elkerülendő mivel már lazult szét nekem a zárszerkezet, szerintem az onnan kivehető vagy legalábbis kihúzható csak külső bontással. Én ezzel próbálkoznék, hátha ott benézve rendet tudsz tenni. Annyi nehezítés van, hogy biztosan belső kulcsnyílású, és talán nem is imbusz csavar fogja, amit csavarhúzóval ne kókányolj mert erősen meg kell húzni.
Fiat albea 1.4 2006 autóm van. Kb 4 éves volt amikor az egyik ajtókilincs szorulni kezdett azóta mind a négy ajtó kilincse szorul vissza kell nyomni a helyére csak úgy záródik az ajtó. A cserén kívül ,hogyan lehetne megjavítani? Tudna-e valaki segíteni ebben?
És azzal a kapott zárral átépítetted a gyújtáskapcsolót?
A computerben rögzítve van mely kulcsokkal indítható, szóval minden bizonnyal csak a vele kapott kulccsal fog menni amíg valami ipari mágus bele nem piszkál.
Legegyszerűbbnek azt gondolnám, hogy egy kulcsmásolóval átrakatod a kapott kulcs chipjét a régi kulcsodba...már ha el nem rontják közben, szóval ez így 1db kulccsal szopásesélyes. Lehet inkább gyártatnék egy chip nélküli kulcsot először és összeérinteném indításkor, hogy lássam működik-e.
Fiat Albea 1.2 autómról fiat szervízben kiderült, hogy computer hibás. Bontóból rendeltem hozzá, mert újonnan nagyon drága. Megküldték a computert központi zár kulccsal, de az autó nem működik. Mi a teendő, vagy mi kell még hozzá, hogy az autó beinduljon? Válaszokat előre is köszönöm.
Jó, hogy mondod ezt a hidrotőke dolgot, akkor ez biztos nem lehet. :)
Álló autónál tart 2-3 percig, ha mozgásban van az autó, akkor kb. 100-150 méteren belül elcsendesedik.
Akkor talán nem is jó irányban gondolkodom, nem is az olaj, hanem inkább a vezérműszíj cseréhez köthető lehet ez a probléma? (Persze, így online tudom, hogy nem lehet beazonosítani)
2-3 perc soknak tűnik, mert ha az olajszűrő eresztene vissza teljesen akkor is pár másodperc és csönd lenne.
Így nehéz beazonosítani a hangot, tehát nem is teszem.
Hamis olajtól sem szólna az, annyira nem rosszak még azok sem. Ha dízeles csettegést hallasz inkább, akkor az a vezérlés módosító hangja lesz, de így azért nem tippelnék.
December elején volt olajcsere és vezérműszíj csere az 1.4-es Albeámon.
Néhány hete hidegben kerepelő hangot hallani indítás után a motorból. Minél hidegebb van annál hangosabb. 2-3 perc után elhallgat amikor melegszik a motor. Utánaolvastam a neten és azt írták, hogy jellemzően hidrotőke probléma szokott ilyen kerepelő hangot produkálni hideg motornál. Viszont olajcsere előtt egyáltalán nem hallottam, így nekem az olaj a gyanúsítottam. Castrol Magnetec 10w40-es olaj került az autóba, amit webes áruházban vettem, erre tegnap olvasom, hogy mostanában nagy mennyiségben hamisítják ezt a típusú olajat.
Most azon gondolkodom, hogy veszek másik olajat és lecserélem benne.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes lehet 5w40-es olajat tenni a motorba? Tudom, hogy a gyári Selenia 20k az 10w40-es, de például a Linea ugyanilyen motorjához 5w40-es olajat ajánlanak, legalábbis a Linea fórumban ezt olvastam.
Vezérműszíjcsere az inkább karbantartás mint "javítás". Az autós fórumon forgolódók jelentős részének nem okoz problémát otthon megoldani, ezért lehet nem kapsz választ.
Mivel az albea a punto egységeire épül, így ilyen alkatrészekből van minden, és kb bármilyen általános autószerelő vagy fiat szerviz megcsinálja pikk-pakk.
Ha senkit nem ismersz akiben megbíznál, pl. a Nero M5-el kifejezetten jó tapasztalatom volt a múltkor kasztni javítás terén. Gondolom hasonlóan korrektek egyéb ügyekben is.
Hugoapi köszönöm szépen a segìtséget,de én csak egy szellőző csövet látok,ami a jobboldali befúvoba megy bele. Lekameráztam a kesztyűtartó mögött szerintem mindent,de semmi fűtőventillátorhoz hasonló dolgot nem láttam!!! Esetleg valami közelebbi infót nem tudnál írni???
Jó pár hete,itt a fórumon kérdeztem,hogy ismer-e valaki Budapesten,vagy Pest megyében korrekt autószerelőt aki javít Albeát . Tavasszal szeretnék az 1.2 16V HL-es Albeámon vezérműszíjat cseréltetni.
Segítségeteket (ha lesz ilyen!!!!) előre is köszönöm. Ha nem publikus a szerelő elérhetősége,akkor megírhatjátok nekem privátban a bmikoca@freestart.hu címre.
Sziasztok,olyan problémám lenne hogy,a tükör fűtés nem müködik.ha joltudom a hátso szélvédö fütésével van össze kapcsolva,a hátso szélvédö fűtése kiválo,csak a tükrön nemlátni hogy olvadna a jég,valakinek valami ötlete? Köszi!
"...Ha szabályosat és jót akarsz akkor legbiztosabb ha elfáradsz egy rugókovácshoz, és meginterjuvolod mik a lehetőségeid. Szerintem át tudják alakítani erősebbre és megfelelő mértékben alacsonyabbra a rugót, hogy normálisan álljon mindkét helyzetben..."
Ne nekem legyen igazam, de:
A rugókovács nyilván azt fogja mondani, hogy megtudja csinálni és jó is lesz.
Ha mégsem lesz jó, akkor meg mehetsz a sóhivatalba.
A történet régi:
Egy barátom vett a 90-es évek elején egy 316i BMW-t, amit Olaszországból hoztak be.
Gyönyörű fehér, M-es optikai tuning, ültetés.
Meseszép volt.
Csak éppen úgy rugózott, mint a Nysa. /Vezettem eleget a lengyel csodát, tudom milyen/
Nem is kellett sokat nyomozni akkori BMW-s berkekben, hogy kiderüljön, akkoriban az olaszoknál az volt a divat, hogy nem vették meg a drága német komplett ültetőszettet /Még jóféle német márka volt!/, hanem a gyári rugóból vágtak le, meg kezelte azt meg valamelyik helyi aranykezű mester, oszt' jóvanaz.
Jó pár ültetett BMW került így akkoriban az országba a taljánoktól, s az elmondások alapján mindegyiknek ilyen "kifinomult" rugózása volt.
Nem igazán jó megoldás, mert félő üresen magasan fogja hordani a farát. A tipikus orra esett csempészautó állásban lesz, olyannal meg nem jó járni, mert mindig intenzív érdeklődést vált ki a hatóság embereiből a csomagjaid iránt.:)
Ha szabályosat és jót akarsz akkor legbiztosabb ha elfáradsz egy rugókovácshoz, és meginterjuvolod mik a lehetőségeid. Szerintem át tudják alakítani erősebbre és megfelelő mértékben alacsonyabbra a rugót, hogy normálisan álljon mindkét helyzetben.
Vagy van a "parasztmegoldás", amit pár éve árulnak a legtöbb autósboltban: rugóerősítő pogácsa. Csak egy példa ahol kép is van.
Szabálytalan, tehát műszaki vizsga előtt a békesség kedvéért szedd ki, mert lehet belekötnek. Viszont óriási előnye a filléres ár, nem kell hozzá szerelni, és az esetek többségében elég jól megoldja ezt a gondot. Nekem jelenleg egy ladában van ilyen hátul, nem tapasztaltam negatívumát eddig.
Nézd meg a hátsó féknek az autómata állítóját, mert a sok portol be szokott szorulni. Nekem ki is kellett cserélni, mert el is törött. De ha sokat áll az autó, akkor a munkahenger is beragadhat.
"melegedésig a fordulatszám fel le ugrál" ez nagyon valószinű, hogy lambdaszonda. Miért áll le a motor üzemi hőfok elérénél, ez valami csoda. Habár meglehet, hogy az üzemanyag nyomócső szelepe rakoncátlankodik. Ez csak tipp.
Helló.Fiat albeával kapcsolatban lenne kérdésem.A motor üzemi hőfok elérésekor megáll,aztán újraindítható de csak alapjárat van és a gázpedál nem reagál.melegedésig a fordulatszám fel le ugrál.Szerintetek mi lehet a probléma?Cseréltem benne hőfok jelző gombát,fojtószelepet,légtömegmérőt,gyújtókábelt,gyújtógyertyát.Nem tudom mit lehet még ezek után kicserélni.A computer nem mutatott ki semmi hibát.Az üzemi hőfok eléréséig a gázpedál működik.Kérnék tanácsokat ezzel a problémával kapcsolatban.Köszönöm előre is a segítséget!
Anno a Nagypolszkim fűtőventilátora a "hihetetlen teljesítményű kettes" fokozatban ugyanezt művelte.
Vérrel-verítékkel kiszereltük. Padon hibátlanul működött, visszaszerelve ugyanúgy folytatta.
A használtan vett - mint utóbb kiderült, elkábelezett - autó tele volt az ötödik dimenzióba tartozó villamossági hibákkal, amik egész maradék /15 év/ életén végigkísérték úgyis, hogy a bűnös kábeleket rendre kiváltottuk...
/Csak egy példa a bődületes kontárságra: Csak akkor volt belső világítás, ha be volt kapcsolva a reflektor...
Nyilván ez nem derül ki egy nyüzsgő KGST piacon, főleg egy verőfényes nyári napon./
A kontakthiba az tipikusan tud ilyen is lenni, hogy bizonyos terhelésig átvisz, aztán hirtelen szakadást produkál. Aztán kis idő múlva ismét jó, stb. Amikor 3-4-esre kapcsolsz a nagyobb áramtól felhevül az a kis pont ahol még érintkezett és megszakad a kapcsolat.
Biztos, hogy az a probléma, pénteken megint produkálta.
Érdekes viszont a hibajelenség, mert esetemben elvileg rázkódásról nincs igazán szó, mivel mindkét esetben úgy jött elő a hiba, hogy álló autóban 3-as, vagy 4-es fordulatra tekertem a szabályzót. Lehetséges, hogy akkorát rándul a ventilátor magasabb fokozatra tekerve, hogy ez elég neki ahhoz, hogy kimozduljon? Mert ha csak kettes fokozaton megy a venti, akkor bármilyen rossz úton megyek is, a rázkódás nincs rá hatással.
Ha határozott és állandó (pumpálásra nem jön feljebb) nyomáspontja van a pedálnak akkor jó az.
Elvileg nem változik a fékolajcserével a nyomáspont. Gyakorlatban meg ezek húsz év körüli autók szóval itt már tényleg bármi lehet: pl. addig beragadt csúszka megmozdult, kicsit szoruló munkahenger megjáratódott és így nyugalmi helyzetben nagyobb lett a légrés. Lényeg a lényeg: ha jól fog a fék, és nem is szorul, akkor higgy a szerelődnek, hogy jó az.:)
Hali nekeimis ugyan ilyen problémám volt.a kesztyütarto alatt vannak a relék nekem legalábbis az mozdult ki nagy megkönnyebülés volt mikor véletlen hozzá értem és müködött.szerintem probáldmeg elösször azt.ne boncs fölöslegessen.
A napokban cseréltettem a fékolajat és azóta a pedált lentebb kell nyomnom , hogy fogjon a fék. Előtte fentebb fogott és ez most szerintem nem jó így .Rákérdeztem ,a szerelő azt mondta hogy levegő nem maradt a rendszerben. Szerintetek mi lehet a baj , vagy ez így normális fékolaj csere után.
Nekem városban 7, országúton 6 alatt valamivel. Télen egy picit többel számolok.
12 éves a kocsim. 3 éve van nálam. Leírom eddig mi volt vele gondom.
Jobb talpas csere, féktárcsák betéttel csere, kuplung és váltó csere. Utóbbi a feleségem jóvoltából. Kuplung nélküli váltást így "hálálta" meg a kocsi. Fényszórókat cseréltem még. 145000 km.
Hátsó fék még nem, kipuf még nem, motor nem, kasznis munkák nem, ülések nem. És teljesen gyári fényezés, megmérve. Szerintem a tiéd is az ránézésre.
Én nem bántam meg a vételt, Olyan, mint egy Albi csak többet ad a csomitartóval..........
kösz a választ! örülök ezeknek a szavaknak, remélem a kocsi állapota is megfelelő lesz, bár pár évvel fiatalabbat szerettem volna valójába. nem is az a lényeg, hogy "nyerjünk" az autón, hanem hogy évekig megfelelő legyen. a tiéd igényes. nekem is csak fiatjaim voltak eddig, kizárólag jókat mondhatok a munkásautózás, lendületes vezetés ellenére. innen a bizalom. a sokat futott uno 45-öt nagyon szerettem, de a masszív puntótól rettenet nehezen váltam meg (6 hónap helyett 6 évig volt meg). azóta se találtam olyan lendületes autót. a swiftek jók, de a fiat felé húz a szívem. albea, vagy palio. remélem nem eszik sokat. itt a bakony közepén kb 5,5-el beérte a punto, bár az más tészta, mivel 200 kilóval könnyebb. a gyári adatok nem túl bíztatóak.
Az átalakításokkal meg úgy vagyok, hogy egy 12 éves autónál már mindegy úgy is. A vételi árat sosem fogom már visszakapni eladáskor....................... viszont nem bukok rajta több milliót, mint egy új autónál....................
Szerintem a rugalmasságára nem lesz panaszod. A kocsi hátulja szerintem komfortosabb, mint a sima Albeáé. Míg az albi merevhidas hátul, addig a palio kombi hosszanti csatolt független lengőkaros. Pont olyan, mint a puntodé.
Ha nicsen lepusztítva, széthajtva, az órája visszatekerve, akkor még akár jó is lehet, és örömmel fogod hajtani majd.
Alkatrészeket folyamatosan szoktam nézegetni. Hátsó lámpát 6000-ért találtam utángyártottat, kombi ajtó bontottat 10-ért.
Úgy kell hozzáállni, hogy nem fog sosem összetörni amíg nálad lesz. :-) Ha meg mégis, akkor majd meg fogod oldani a javítást, biztos vagyok benne. :-)
Igen, jól látod, a kinézett modell valóban gyári az enyémhez képest. De nekem így jobban tetszik, azért is alakítottam át. Nekem csak Fiatjaim voltak eddig. Sokan szídják a Fiatokat, én csak cáfolni tudom ezeket. Viszont nagyon siltesek az emberek................. csak a volkswagen.................. nálam meg csak a Fiat.
Használd egészséggel, ha szükséged lenne segítségre, akkor ha tudok szívesen.
egy albea kombit néztem ki /valójába palio/, s kéne infó mire érdemes figyelni a típussal kapcsolatban, mivel szombaton meg is venném.
alkatrész beszerzése, árkategóriája érdekelne leginkább, fogyasztás stb. persze olvastam sokmindent a fórumon. ez egy ezüst 2003as 16v kombi, nagyon szép, jó áron, 500ba. az egyedi alkatrészektől tartok leginkább, pl ha megreped a hátsó lámpa, törik a csomagtér ajtó, lökhárító, mivel nincs bontott és ha történik valami esetleg. a gyárinál jóval szélesebb kerekes puntó 55-öm után, nem lehet egy masszív harapós autó, de nagyon szép, nagy, és kényelmes. /kacsázós hátuljú albeával picit mentem korábban/. olvasgattam a fórumon, szerintem konkrétan olyan lehet, mint a peewe33 nevű felhasználóé, csak ez tök gyári. a kipufogó tűnik rossznak, meg nyári gumi készlet kell rá így elsőre. kintről behozott autó.
Én eddig szinte minden alkatrésszel megszívtam és végül mindig zaklatnom kellett az egyik kedves fórumtársat segítségért.
Ezért az jutott eszembe, hogy támpontként megírom miből mi került az autóba, így más talán megspórol egy csomó idegességet.
Az autó 2006-os, 1.4-es, klímával, alvázszáma: ZFA17800006411987
Volt még alsó lengőkar szilent cserém is mindkét oldalon, de arról nem találtam meg a számlát, így nem tudom milyen cikkszámot rendeltem (de emlékszem, hogy első körben azt is vissza kellett vinnem).
Illetve amit még nem vettem, de beszerzés előtt állok, az az utastér ventilátor előtét-ellenállása, ami csak gyáriban létezik, és az én autómhoz a következő cikkszámon rendelhető: Fiat 7082388
Csak akkor használja bárki a fenti cikkszámokat, ha ugyanilyen autója van, különben előfordulhat, hogy rosszat rendel!
Végül ideglenesen megoldódott a problémám, így ha nem hagy cserben nyárig, akkor egyelőre nem cserélem az előtét ellenállást.
Jó hidegben, és meglehetősen kitekert helyzetben estem neki az ellenállás megkeresésének. Meg is találtam a piros színű alkatrészt a kesztyűtartó mögött, ahol hugoapi írta.
Mivel nem otthon láttam neki, így csak normál keresztfejes csavarhúzó állt rendelkezésre, de láttam, hogy azzal nem fogom tudni kicsavarni a két rögzítő csavart, mert nem férek hozzá.
Azonban kicsit megmozgatva, beindult a ventilátor és azóta megy szépen minden fokozatban.
Sziasztok! 2003 kiadású Albea,első fékbetétet akartam rajta cserélni,és csak mérgelődtem,amikor nem olyat vettem ki a dobozból,mint amilyen az autóba van... Nem tudom a mintát vinni,mert sajna az autó kell,napi használatban van... Melyik Fiaté a betét akkor? Amit kiszedtem az enyémből,lefényképeztem.
Kérni szeretnék Tőletek olyan autószerelő elérhetőségét aki javít Fiat Albeát. Én Budapesten lakom,és a Beácskám tavasszal lesz 10 éves. Szülinapjára megszeretném lepni egy új hajtómű vezérszíjjal.
Nem olyan szerelőt keresek aki kimondottan olcsó,hanem olyat aki korrekt árakkal dolgozik,és garanciát vállal a munkájáért
Ma reggel sajnos a nagy hidegben úgy tűnik elhalálozott az utastér ventilátor az 1.4-es Albea-ban.
Nyáron volt egy-két alkalommal olyan, hogy legnagyobb sebességre kapcsolva leállt, de kikapcsolva és újra be, ment tovább.
Ma le volt fagyva az összes ablak, gondoltam amíg lekapargatom a jeget róla, rákapcsolom a ventit. Csak nem jutott eszembe, hogy nem szereti a nagy fordulatszámot. :(
Beszállva az autóba már nem ment, hiába kapcsoltam ki és újra be (pontosabban egyszer pár másodpercre elindult, de utána semmi)
Most a munkahelyemen vagyok, de bízom benne, hogy hazafelé újra menni fog és sikerül vele kihúznom tavaszig.
Ezt hittem az enyém egyedi eset, de rákeresve a topikban, látom másnak is volt vele baja.
Ha jól emlékszem valaki egy piros relét is emlegetett, illetve magát a ventilátort. A relé megnézése még csak-csak menni fog, de tartok tőle, hogy a ventilátor kiszereléséhez le kell szerelni a komplett műszerfalat.
Aláfeküdtem délután,de nem gondoltam volna,hogy a hővédő lemez felett lehet... Most már legalább ezt is tudom :-)
Hát szerintem vagy a bowden rohadhatott be,vagy az automatája nem mozog... Bár a lukon benyúlva az a kar,amibe a bowden vége be van akasztva,az mozog.Szerintem a fékbetét is kuka lett...
A kéziféket szinte alig használjuk,ezek szerint gyakrabban kellett volna cibálni...
Azért nem találod, mert nem fent az utastérben. A kocsi alá kell menned, a középső kipufogódob feletti hővédő lemez felett van. Elsőre nem látható alulról.
De azért érdekes, hogy miért fogja kézifék a fékdobot, ha eddig nem volt semmi előzmény.....
A kérdésem az lenne,hogy az Albeán hol lehet visszalazítani a kézifékkötelet? Ugyanis a gépemnek a jobb hátsója nem enged ki teljesen,és nem bírom lehúzni róla a dobot sem. A dobvédő burkolatáról kipattintottam azt a kerek műanyag porvédőt,hogy hátha azon a lukon visszatudnám lazítani a fékautomatát,de nem látom rajta. Kézifékkar burkolatát leszedtem,de azzal sem lettem előrébb... A szőnyeget kell kivenni hozzá,vagy hogyan csináljam? Vagy vágjam meg a szőnyeget? A szőnyegen sem találok szerelő ablakot...
igen. A diagnosztika az elektromos alkatrészekben zajló változásokról ad tájékoztatást. A laptop nem tudja, hogy mi a neve az adott alkatrészeknek. Amit kiír, azt azért írja ki, mert a program készítője azt a nevet adta neki, amihez kapcsolódik a kialakult megváltozott mért érték.
Segítséget kérnék.Nemrég elkezdett meg-meg torpanni az autó (1.6 HL),mintha időnként csak 3 henger menne.A hibakód szerint a gyújtótekercs a hibás.Kicseréltettem vadonat újra,de csak egy napra tűnt el a hibajelzés és az időnkénti megtorpanás.A hibakód újra gy.tekercs hibát jelez.Lehetséges,hogy egy nap alatt tönkrement.Járt már így valaki.Amennyiben volt már erről szó,visszakeresem,csak egy kis iránymutatást kérek hozzá.
Én lefestettem magamnak egy-két dolgot a belső térben. Ahogy írtam egy jóval jobb minőségű festékkel dolgoztam, ami sokkal kopásállóbb, mint a hétköznapi cuccok.
Sőt a kárpit színt is megváltoztattam. Meg még sok mindent átalakítottam a magam ízlésére. Kinek mi az ízlése.......................nekem tetszik a munkám.
Hali.nem ezek nem lettek fujva anygában ilyenek.ezt egy török oldalon találtam.nekem 1.2-esem van.tudom hogy nem ebbe valo.csak hátha valaki itt foglalkozik ilyenekkel,belsöleg meg változna a meg szokott látvány feldobná egy kicsit..szerintem.de nem hiszem hogy itthol találni ilyeneket,sajnos..
Ez igen, nem semmi. :-) Legalább benzinálló sprayvel fújtad le? Mert ha csak sima mezei fújóssal, akkor idővel csúnyább lesz, mintha hagytad volna eredetibe.
Neked most milyen albeád van? 1.2 vagy 1.4? Mert ezek az 1.4-es műszerfal elemei, az autós kép amit beraktál az 1.2.
Az igen jol be van árazva.pff én ugy két három ezerre gondoltam.de talán az után gyártott olcsobb lessz.vagy keresek bontottat.csak ezekböl kevés van piacon..
Nekem is volt ilyen hiba ( nem gyulladt ki váltáskor a fényszóró), a kormánykapcsolót cserélték szerencsére garis korában, mert egybe van szerelve, és elég húzós az ára. Nem lehet szerelni, de mintha Vki írta volna anno, hogy befújta kontakt sprayvel bőven és az megszüntette a gondot. (?)
Köszönöm, ezért még keresgélek.. Az én albim ezüst szinü, de nekem még nincs bajom a lakkozással, pedig 2004-es. Nekem az első lámpákat kellett políroztatni, mert már nagyon ronda volt.
Üdv! nekem is homok színű alibim van a festék vagyis a lakk csúnyán pattog le róla több ember azt mondta h szarul lakkozták... készülök kicsit nagyobb távú utazásra és szeretnék venni tetőcsomagtartót valakinek van tapasztalata h melyik típus vagy melyik modell jó amit ajánlana?
Érdeklődni szeretnék, hogy nincs-e valakinek egy bontott, de használható hátsó fék ,autómata állító?
Egy 2004-es 1,2 16v -s albeához kellene. De sajnos bontóban nem kaptam. Köszönöm a segítséget előre is. További szép napot mindenkinek.
Idén novemberben lesz 10 éves az albeánk. Sajnos a festés válik le, több helyen is a kocsiról. Mintha hólyagosodna és egy idő után lepörög.Arany színű a kocsi.
Gondolom a megoldás az átfestés lesz. Garancia már biztos nincs rá. De más is járt így? A férjem már 2 másik aranyszínű albeát is látott, melyeken hasonló festés leválás volt. Sajnos a tulajdonosokkal nem tudott beszélni.
Valszeg a radiátorból szivárog egy kicsit a meleg hűtővíz és az csapódik le az ablakon. Mert, hogy előforduló hiba ez, ha az évek alatt nincs cserélve a fagyálló a hűtőrendszerben.
Igen! Van ilyen légkondiszűrő benne. Jobb oldalt a kesztyűtartó alatt a fűtőmotor házba van. Elmondanám, hogy olyan szörnyű helyen van, hogy kígyóembernek kell lenni annak, aki ki szeretné cserélni. Két lemezcsavar fogja a fedőt + még egy rögzítő bütyök.
Volna még egy kérdésem Fiat Albea 1.4 levegőszűrőház lefogató gumit (ami a karburátorhoz fogatja) keresnék vagy cikkszámot mellékeltem pár képet Gyárilag Grande Punto motorral van szerelve
Érdeklődni szeretnék hogy a Fiat Albea 1,4 8V Dynamic 2006 évjáratú manuális klímával rendelkező kocsimba lehet e külön a fűtéshez pollenszűrő, mert folyamat párásodik az ablak amit csak klímával tudok lefújatni. a fűtés jó a levegő áramlik az ablakra ha simán a fűtést levegőzést használom lepárásodik az ablak Köszönettel
Sajnos még nem jutottam el odáig,hogy Nekem álljak a lavításnak,de szerintem ha valakinek van egy kis kézügyessége,akkor meg tudja csinálni. De a műszerfalat valószinü, hogy ki kell szedni teljessen. A kilóméteróra csatlakozó bontása elött viszont az akkumulátor sarut le kell venni, mert nekem is ezért tárolta a légzsák hibát.
a mai napon a tieddel megegyező probléma jelentkezett a kocsimon. Kérem írd meg, hogy sikerült a hibajelenséget megszüntetned, ha pénzbe is került, nagyságrendileg mennyibe fog fájni, ill. muszáj-e szerinted szakszervizhez fordulni vagy mezei autószerelő is meg tudja-e csinálni (esetleg saját kezűleg?)
Elnézést, most figyelem, hogy vezető oldalon van a probléma.
Balszerencsémre erről is van tapasztalat. :(
Nekem akkor volt ilyen jelenség, amikor a fűtőradiátor lyukadt ki. Elvileg nem nagy kaland kicserélni (nem is túl drága az alkatrész), a gyakorlatban viszont közel a lehetetlen kategória, mert olyan szerencsétlen az elhelyezése.
A klíma kondenzvíz kivezető nyílása van elzáródva.
Tavaly egy Budapest-Balaton út során 34 fokos melegben olyan tócsa lett az asszony lábánál (a nejem megesküdött, hogy nem ő okozta :) ), hogy a szőnyeget megnyomva 2 centi vastagon állt a víz.
Elvittem a szerelőhöz és azt mondta, hogy a kivezetőnél valamilyen gumi olyan szerencsétlenül össze tud tapadni, hogy nem nyílik ki a víz hatására, így nem tud kifolyni az útra, hanem befolyik az utastérbe.
Ha jól emlékszem késsel megfaragta egy kicsit, azóta nem jelentkezett többet a probléma.
Műszerfal bal felső szellőző kipattintása. Ugye mindig az ezekkel a baj, hogy az ember nem tudja hogyan kapaszkodik, és pattanásig feszítve se hajlandó mozdulni ha csak úgy megpróbálja kihúzni az ember...eltörni meg aztán végképp nem kéne.
Nos ilyen:
Felül fogja a fix, alul a rugós fül, oldalt nincs kapaszkodója. Plasztikkártya csücskét a kormány felől alá lehet tolni, majd a szélvédő felé körbetolva a perem mentén az A oszlop irányából megfeszítve pattant ki.
Amiért kiszedtem: ezek alatt a szellőzők alatt rögzítőcsavarok vannak (6-os imbusz) amik ha meglazulnak akkor zörög a műszerfal.
Sziasztok. Az lenne a kérdêsem, hogy a gázpedál jobb oldalánál újjabban vízes a szőnyeg . Lehetséges, hogy a füttő radiátornál lehet, valami gond? Vagy van valami más ötlete valakinek?
Sajnos nincs Unix modemem, (hogy őszinte legyek nem is tudom mi az) de a megadott két típust próbálom akkor keresni a neten, mert a Unixnál nem találtam meg egyiket sem.
Hát valami vagy nem fogyaszt és nem megy, vagy fogyaszt és megy, minden más kombináció a hulladékká válás velejárója. :)
Azt sem tartom kizártnak, hogy motorvezérlő szoftveresen figyeli, fegyelmezi és csak x km, vagy y terhelési ciklus után engedi el magát -- a gazdi örömére--, esetleg szimplán az olaj csere periódusokat --és azok bekövetkeztét-- figyeli --ha van ilyen felügyelet benne--. Nem láttam még motorvezérlő kódot csak blokk-diagramban.
A jobboldali ködfényszórókeret cikkszáma 51703146. Az ára 7.393Ft. Bármeik Fiat márkakereskedő megrendeli neked. Talán Nyíregyházán a Fiat Automéri foglalkozik Fiat gyári alkatrészekkel, ha jól emlékszem.
A boy-racer tartományt nem próbáltam ki. Ott én is elképzelhetőnek tartom, hogy lelkesebben pörög.
"...Mondjuk ha még teljesn új, akkor érdemes 10-15 ezer km múlva is rápróbálni..."
Van benne valami: Az enyém alapjáraton nem akart se elindulni, se tolatni az első pár száz/ezer(?) kilométeren, akármilyen finoman játszottam a kuplunggal, csak morogva, reszketve kínlódott.
Gondolom még pont annyival nagyobb volt a belső súrlódása, ami alapjáraton felemésztette az erejét.
Érdekes módon ez a fogyasztásában viszont nem jelentkezett.
Az agyondédelgetett kutyám elrágta a bal hátsó keréknél az ABS vezetékét. Hasonló problémával találkozott már valaki és össze lehet kötni vagy csere az egész?
A másik, hogy kettő vezeték megy az egyik a fekete a sérült, gondolom ez megy a szenzorhoz, a kék az micsoda?
Igen erre gondoltam. Boltba már néztem 8000 Ft, de nem lehet kapni. Bontót hol tudsz ajánlani, mert Szabolcsban nem nagyon van bontó, ahol Albea cuccok is vannak.
Szevasztok Albeások! Segítségeteket szeretném kérni 2006-os Albeához. Hol lehet be szerezni ködlámpa burkolatot, mert sikeresen el hagytam. Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia! Köszönöm szépen a válaszodat,de közben Budapesten egy kis autósboltban egy nagyon rendes tulaj,javasolt nekem BOSOKO típusú ablaktörlőt amihez nem kell semmi adapter,így nagyon könnyű felszerelni,és van rajta biztonsági zár is.Darabja 1990 HUF,adapterekkel együtt,de a netten láttam olyan üzletet ahol adapterek nélkül,csak maga a lapát 990 HUF-ba kerül,valamikor elmegyek feléjük,és veszek egy pár törlőt,hogy legyen tartalékban. A netten azt írták,hogy,hogy az új autókat ilyen ablaktörlőkkel szerelik fel.Tapasztalatot még nem tudok írni mivel még nem kaptak esőt :). Ha valakit érdekel esetleg, ugyan ebben az autósboltban megrendelésre készítenek Albea üléshuzatot 22 ezerért,teljes egészében textilanyagból,és ők fel is húzzák első alkalomkor. Ha valakit érdekel tudok telefonszámot írni.
Bosch AeroTwin-t akartam, vagy legalább hasonló felépítésű, elvileg van is méretben és csatlakozóban jó, de egy Bosch szervizből irányítottak a Bárdi központi telepére --nem volt onnan messze-- azzal, hogy ha ott nincs, akkor sehol máshol --persze hallottunk már ilyet--. No ott nem is volt, helyette 2 darabból köpött ki a gép egy szettre valót:
Valeo Silencio X.trm UM 601
Valeo Silencio X.trm UM 655
Annyi baja van, hogy nem épp a tervezett, aerodinamikailag optimálisabb irányba néz a nagyobb --vezetőoldali--, de ez egyelőre csak vizuálisan, lélekben befolyásolja a működést, törlési hatékonyságban nem.
Élettartam jó kérdés, nem olyan régi még.
Ár, hát azért összeszorult a gyomrom, de az olcsó 1,5 éves darab után --ami 6 éves gyárit váltotta-- normális, tiszta kilátásra vágytam, 10 ezer a kettő együtt. --biztos lehet bugázni olcsóbban, mint bármi mást--
Cserélhető a gumi, kevésbé érzékeny lélekkel szétszedhető és összerakható, bár ez az olcsóbbról is elmondható volt. A lemez ami rászorítja a gumit a szélvédőre nagyon jól formált, így behajlik minden zugba, ellenben az olcsóbbal. Csatlakozója sokkal jobb, mint az olcsóé volt --azt nézegetés közben sikerült úgy eltörni, hogy másnapra kellett a csere, és bizony pont kezdődő esőben kellett elindulnom... hiába volt a karon fizikailag rajta a lapát, bármikor leszállhatott volna róla és akkor a kar kalimpált volna az üvegen... hát nem túl sokat lát az ember a pöttyökön keresztül--.
Anyagminőség érzetre és használatra is magasabb árszínvonalú.
Tiszta szívvel azért nem ajánlanám még, mert az élettartam az ami eldönti, megér-e ennyit.
misinator
Gondoltam felhozok a védelmére pár dolgot, ezért olvastam kicsit... biztos nehezebb a Punto! ...hát nem, kicsit még könnyebb is. Biztos más áttételű a váltó vagy difi... nem találtam leírást, ellenben hogy melyik felszereltséghez milyen kerék és gumi szerelhető fel, motor típusonként részletezve volt!! Szóval ezzel sem védhetem... Érdekes, hogy motorkódot nem kapott másikat, viszont a max nyomatéka egy negyed-ezernyit feljebb költözött... Lehet, hogy csak az ECU-t butítják addig míg kiköhögi a még megfelelő károsanyag mennyiséget, de szerintem már konstrukciós változásnak is kellett lennie, hisz az EURO 4 régen volt már, hogy csak úgy, kóddal trükközzenek, mert a mérési ciklus nem igazán érinti boy-racer stílus használati tartományát, ezért szokás oda kicsit mosoly-csalogatóbb sorokkal kedvezni a vásárlóknak. Mondjuk ha még teljesn új, akkor érdemes 10-15 ezer km múlva is rápróbálni.
Múlt hét végén volt szerencsém kipróbálni az egyik unokatestvérem előtte nap(!) átvett Punto Evoját.
Nem véletlen a hozzászólás bal alsó sarkában levő (8716-os) hozzászólás link.
A jószág gyakorlatilag full extrás: tempomat, kétzónás klíma, start-stop stb.
Ami miatt érdekes az az, hogy szintén 1.4-es 8 szelepes, de már nem Euro IV-es, mint az Albeák, nem is Euro V-ös, mint Gabeszé, hanem Euro VI-os!
Bár csak lakott területen próbáltam ki egy rövid úton, de egyvalami nagyon feltűnő volt.
Amit a manapság olvasott Euro VI-os benzines tesztekben szinte mindenhol leírnak:
A halott motor.
Én nem tartom lehetetlennek, hogy másodpercre tudja azt, amit ígér pl. gyorsulásban, rugalmasságban, de érzetre nem!
Gázadáskor - függetlenül attól, hogy álló helyben üresben, vagy pl. kettesben alapjárat felett gurulva - semmi harapás, semmi egyre élénkebb gázreakció!
Úgy viselkedik érzetre, mint egy szívódízel.
A dolog pikantériája, hogy ezután az unokatesóm is kipróbálta az Albeát - s elvonatkoztatva attól, hogy az enyém tavasztól újra 100-as benzinnel üzemel, az övé meg alap kagylóssal - ő is megállapította, hogy a két motor harapóssága, felpörgési hajlama ég és föld!!!
Ha autót fogunk egyszer cserélni; egy idő után nem marad más 100 lóerő alatt, csak a kettő, három hengeres, 0.9-1.2 literes downsizing motorok? S azok is olyan motorok, mint a már elterjedtebb négyhengeres 1.4, 1.6-os turbók, amikről rendszeresen olvasni horror sztorikat?!
Szia! Nem is az a gond,hogy nem jó amit mondasz,csak nagyon hamar tönkre mennek(nem törölik le jól az esőt pl..).Én inkább fizetnék többet csak tartson tovább,és törlés után lehessen rendesen látni az utat.
Megszeretném kérdezni,hogy az 1.2 Albeához milyen ablaktörlő lapátokat és üléshuzatot tudtok ajánlani. Én Budapesten lakom,és ha márkát meg üzletet is tudnátok ajánlani azt nagyon megköszönném.
Részemről is OK a dolog. Nem vagyok az a fajta aki nagyon beleszerelmesedne egy típusba, de az itthon kicsit gyengére sikeredett gyártói támogatás mellett lehet mondunk egymásnak pár hasznos dolgot.
Pesten vagyok nagyrészt, így annak közelében volna jó. 1 fő.
Mivel május 1.-től nem dolgozom, "csak" nyugdíjas vagyok, ezennel jelentkezem 2 fővel a talira (amennyiben nincs nagyon messze a helyszín... :-)
Valamikor beszéltünk Pilismarótról - mint helyszín -, ahol ideális terep lenne egy talihoz. Hely a kocsiknak, fedett terasz, asztalok, padok a szabadban is, szerintem elég nagy és absz. alkalmas hozzá.
Ide linkelek egy kisfilmet, melyet ott forgattam egy magyar kupa alkalmából (Field Target légpuskás lövészet ürügyén). Nézzétek az elején az ajánlott terepet, majd a későbbiekben a csodálatos, hegyes pilisi erdőséget.
Van hely bográcsozni, leülni, és elvinném a légpuskámat, a Field Targetet is kipróbálni egy céllövészet alkalmából. (Ha van Vkinek, hozza el Ő is a légpuskáját). Célokat, lövedéket stb. vinnék én.
A közelben van Esztergom, a bazilika, és visszafelé Dobogókőn keresztül olyan erdei utakon lehetne menni, mint anno Misinátor vezetésével az ország másik végében. :-)
Csak 1 ötlet, kíváncsian várom az egyéb javaslatokat.
Akkor én ammondó vagyok, hogy akinek van kedve, pénze és ideje egy találkozón részt venni, az ide a fórumra írja be, hogy szerinte melyik helyszín lenne jó az országban, mikor és hány fő jön vele. Aztán rögzítjük és megbeszéljük. Nos?
B.
Ui.: Ha összejönne a tali, akkor természetesen minden résztvevőtől várunk valami okos kis dolgot, ötletet a típussal kapcsolatban. :-)
Kérdeznék valamit. Körbekarcolták az Albit valami kulccsal és nem igazán tudom, hogy tudnám eltüntetni a csíkokat? Sok pénzem nincs rá sajnos, adjatok tippeket mit tegyek?
Nem is értelek. Miért lenne? :-) A "néma" párbszédeket (értsd: írás a neten)ezért nem szeretem többségében, mert nem tud az ember a másik fél arcáról mimikát leolvasni. :-)
DE a lényeg: ha tudunk (és van kedvünk) akkor segít(het)ünk egymásnak. Jól van ez így.
Más: Régebben volt egy-két alkalommal albea találkozó szervezve évente. Kinek mi a meglátása egy ideire a nyáron? Vagyunk annyian? Egyenlőre csak az igény érdekelne. Válaszra gondolnék.
Nézd, inkább az vezérelt, amikor ezt az "egyszerű skiccet" beraktam, hogy tulajdonképpen ez a lényeg a hsználat szempontjából. Próbáltam ezzel "hétköznapi" nyelvre lefordítani ezt a történetet. Feleslegesnek tartom mély, nagyon mély műszaki paramétereket ide beírni, mert aki nem műszaki beállítottságú egyén, annak az meg pláne nem mondana semmit. Nincs igazam?
Aki meg akarja érteni, az úgy is megfogja. Sőt senki nem ül a problémára rá, meg fogja javítani a szeretett "szekerét". :-)
Gondoltam egy kis segítséget adok hozzá. Ez történt meg.
Átláthatósággal és a tájékoztatás mértékével sem volt bajom --azon kívül, hogy néhol elcsúszott a rajz--, csak meg kívántam jegyezni, hogy azért mélyebb téma ez annál, mintsem "milyen hosszú váltót szeretnél", ahogy azt te már pontosan tudod is, ezért is írtam, hogy "akinek kell... az majd összeszedi a sok infót". Gondolom 2 csere után már nem kevés ismeret, tapasztalat gyűlt össze nálad. :)
Abban meg igazat adok, hogy célszerűbb az igények szerint alakítani az autót, mintsem originalitásra törekedni, mert nagy becsben tartott veterán úgy sem lesz szegény igáslovunkból.
Hát persze-persze, én is abból indultam ki, hogy egy egyszerűbb tájékoztatást adjak erről a dologról. Azért írtam így ezt csak le. De úgy látszik, hogy nem is olyan átlátható. :-) Nagy részben valós tapasztalatra alapul ez a kis "rajz". Nyílván az előzménye pontos utánajárást igényel. Itt a neten megkerestem ezekkel a váltókkal kapcsolatos paramétereket.
Egy komolyabb infotáblázatot én most nem fogok ide berakni. Akit érdekel, úgy is utána tud nézni, szerintem.
Nálam az eredmény a lényeg nem a szakmai részletek ez esetben. Nem új autók ezek már............
Bár mindig jobban értelmezhető a vizuális szemléltetés, azért egy táblázat és annak kirajzolt diagramja pontosabb lenne, mint így, hogy el-el csúszott egymáshoz képest, meg ugye csak egységnyi távolsággal tudsz trükközni stb.
Szóval akinek kell, és akar változtatni --vagy legalább megnézni mik a lehetőségek-- annak célszerű az összmódosítást ábrázolni, tehát a fokozat és a differenciál áttételének szorzatát --mert minden váltónak más a differenciálja!--, sőt ha valaki nagyon pontos akar lenni, akkor a kerék méretet is beleveszi a játékba, így egzaktan kap közelítő járműsebesség-motor fordulatszám "kerék-nyomaték, vonóerő"-motor fordulatszám karakterisztikát.
Felteszem mivel sürgős a dolog, és vidék ezért inkább olyan lesz, amilyen épp van. Viszont ha a költségeket nem dobja meg, lehet a nagyobb bontókból is rendelni, kiszállítással --ott szoktak még garanciát is adni, sőt tanácsot is--
Nekem először Punto I váltó fent. Minden akadály nélkül fel lehet rakni az Albira.
Most meg Punto II váltó van rajta. Ez is simán felmegy az Albira, csak mondom hosszabb az áttéle, mint az előbbinek. Az meg lényegtelen, hogy miért cseréltem ennyit váltót, ne kérdezd :-). Egy pici hiba volt benne, na meg a kuplungom is vacakolt.
Ha rövidebbet akarsz akkor az I-es, ha hosszabbat, akkor viszont a II-es kell rá. Ugyanolyat, mint az Albié csak egy másik albiból találsz.
A hiba az volt,hogy valami (mondta,de már passzolom) elszabadult egy tengelyen,eltört egy zégergyűrűt,meg a házból is kitört egy darabot belül a difinél.
Szóval csere...
PeeWee értelek,de olyankor már bizonytalan vagyok váltó ügyben,amikor a szerelő meg azt mondja,hogy Punto 2-es váltót keressek hozzá.
Kulisszát nem cserélnék,tehát 5-ös váltó kellene, Veszprém megyében lakom,nem tudok az ország túlsó végébe elmenni váltóért. Bár Kecskeméten van néhány váltó,de az a világ végén van....
Teljesen tanácstalan vagyok,mert ellentmondásokba ütközök.
Ha megnézed a táblázatot, amit rajzoltam, akkor abban hasonlítsd össze a számok elhelyezkedését. És rájössz, hogy melyik váltó milyen áttételű. De ha rövidíteni akarsz, mert neked a gyári hosszú, akkor a punto I. 1.1 ie váltó kell neked. Az első 4 fokozat ugyanaz, mint az albié, csak az 5. fokozat rövidebb egy picit. Ott jobban pörgeti a motort. Nézd meg a táblázatomat ! ! !.
Akkor mit szólnál az enyémhez, amiben most méghosszabb váltó van? Akárimlyen meglepő, de nekem jobban tetszik, mint az eredeti. Ezzel a váltóval jobban lehet húzatni, mint az eredetivel. Ha kell viszont vissza váltok emelkedőn. Azért van a váltó.
Hát ezekhez nem értek,én az elektronikában,és a villamosságban vagyok jártas.
Igazából olyat kellene szereznem,amelyiknek hasonló az áttétele,mert az enyém alapból keveset forgott,és emelkedőnek ha nem tudtam nekilendülni,bizony megszégyenítő volt,ahogy elhúztak mellettem.
Persze ha belendült,meg sima úton nem volt probléma. Az Érd-i emelkedőnek úgy ment fel,hogy nem nagyon volt ellenfél. Ez komoly :-)
Na majd később megyek a szerelőhöz,aztán beszélek egy másik fiatos haverommal.Neki dízel Puntója van,meg benne van Ő is ezekben a dolgokban,és utána jelentkezem,hogy mik a fejlemények...
DE Punto I váltó esetében volt több fajta áttétel változat, kisebb- nagyobb különbségek. 55-60-75-86 Le mind más. Ezek 1.1 vagy 1.2-es motorok. Ezek a váltók mennek fel rá. Az előz hsz-emben az 1.1 változat van feltüntetve.
Döntsd el mit akarsz. Ha a moderátor nem változtat a hsz-em elrendezésén, akkor a számok a fokozatokat jelentik, a helyük pedig a hosszúságukat.
B.
UI.: Nekem most a Punto II van fent, ez elég hosszú minden fokozatban. Egy picit hosszabb, mint a gyári Albea. Jó-jó, de 5 személlyel, csomaggal kínlódna emelkedőn. Szerintem a legideálisabb a punto II/6 váltó lenne. De ahhoz kell cserélni kulisszát is. És a megszokottnál másabb vezetési stlust kellene alkalmazni(kényelmesebbet).
Én írtam néhány hsz-sal korábban az Albea váltó gondot. Most ott tartunk,hogy a váltóból leengedett olaj szinte hibátlan,de telefonos kérdésemre ma kiderült,hogy valami nagy baj van,mert egyből mondta,hogy jó lenne körbenéznem egy használt váltó után,mert ez nagyon gáz...Holnap délelőtt megyek fel hozzá,akkor már többet tudok mondani.
Írtátok,hogy a Puntó váltója egy az egyben jó rá...Gondolom a benzinesé,nem? Vagy a dieselé? És melyiket érdemesebb valahonnan beszerezni? Punto 1,vagy 2?
A feleségem alacsony, nem tudja benyomni teljesen a kuplungot, teljesen előre húzott üléssel se, Meg nem esik kezére a váltókaron ez a felhúzós rükverc "dolog". Aztán lefogazta a rükit. Szerencsétlenségemre meg az olaj meg bemost a difibe morzsát. Úgyhogy change.
Én féltengelyre gyanakodnék --ha valamelyik gumiharang sérült akkor pláne--, de meg kell emelni, hogy valaki aláférjen és lehet taperolni a váltó/diff. házat, ha ott ment el valami akkor kell lennie rezgésnek, ha van egy kis fordulat --5. alapjárat, esetleg dinamikus terhelésként fel-fel pörgetés--.
Csak azért irtam, mert már mindent lehet hozzá kapni, még külön talpast is. Annyi,hogy annyi motor tartót azt gyárit hoztak hozzá , details még olcsóbb is volt ,mint az utángyártott lett volna.
Az nem igaz, hogy nem lehet kapni hozzá szilentet, mert én is tavaj cseréltem ki őket. Én simán kaptam az autós boltban , csak jó, ha ott van a minta. Ezek alatt úgy tudom, hogy palio első futómű van. Én bal első motor tartót is cseréltem. Nekem eddig az UNIX-nál még mindig sikerült mindent megvenni. Az első fékpofák pedig a STILO-é vannak az enyémet. Sajnos ezeknél midig érdemes pontosan megnézni, hogy milyen alkatrész kell.
Veszel rá egy Punto I. -be való bontott váltót(ezzel picit rövidebb lesz az 5.fokozat) 15 e Ft-ért és a szerelő beépíti a másik 15 ért. Kb ennyi.
Vagy veszel rá Punto II-be való váltót, azzal viszont hozabb lesz az áttételezés. Ezek csereszabatosak, nem kell aggódni fel megy az albira simán. Én most cseréltem az enyémen múlt hónapban.
Ha lengőkar szilentet nem lehet magába kapni, akkor csináltatni kell. Van aki foglalkozik ilyenek készítésével:
Lengőkar szilentet külön sajnos én sem tudtam szerezni,állítólag Albeához nem gyártják,és sem a Puntóé,sem másiké nem jó hozzá. Vakerán találtam egy partnert,elég olcsón adott teljesen új komplett lengőkart szilenttel,meg talpassal.
De nekem is van problémám ismét az Albival... 2003-as,1.2 16V, km óra állás most 108-ezer. Néhány ezer km-rel ezelőtt komplett kuplung szerkezet lett cserélve,mert rángatva indult,sőt sebességben oda taposva megpördült a motor. Utána kicsit zajosabbnak tűnt az autó,de gondoltam azért,mert meglett bolygatva...Viszont a hang egyre erősebb lett,sőt feltűnt,hogy terhelve kanyarban még hangosabb. A zaj valahonnan balról,lentről jön... szerelőm kerékcsapágyra gyanakodott,szétszedte,de nem volt egyértelműen bizonyítható,hogy az lenne a ludas.Szétszedte a jobb oldalát is,de az sem bizonyult rossz csapágynak. Baloldalit kicserélte,kipróbáltuk,de sajnos nem lett változás a zajban. Most ott tartunk,hogy véleménye szerint a váltóból,pontosabban a difiből jön az a morgó zaj. Mástól megtudta,hogy típus hiba,és volt már olyan Albea,amelyiknek 60-ezer km-nél széthullott a váltója....
Valakinek tapasztalata,véleménye lenne? Kb. mennyibe fáj nekem egy váltószerelés?
Igen ugye háromból áll egy a talpas,másik kettő meg a motortartó bakhoz kapcsolódik azt hiszem na most abból a kettőből nem az amin egy nagy fém darab van hanem a másik:-) remélem érthető bár elég kacifántossan írtam le :-)
Kérdeztem már sima autós boltba és az erre a tipusokra szakosodott auto-torino nál is! A gép nem hozott hozzá alkatrészt!Eddig senkinek nem kellett cserélni?
Sziasztok segítséget kérek!Fiat Albeán a lengőkaron a gumiszilent nem az amin a fém van meg nem a talpas hanem a másik,nem kapható álítólag külön!Nem tudjátok hol tudom beszerezni mert nem akarom az egész lengőkart cserélni csak ez miatt!Köszi előre is!
Ha érdekel még a tengelykapcsoló, keress meg: spal11spal[at]gmail[dot]com
pityke630328
Nem lehet összekeverni, mert a gyári elosztón meg van jelölve melyik hengerhez megy. A hengerek számozása mindig a szabadvég felől kezdődik, tehát az a vége, amelyiken a vezérlés és a segédberendezések vannak, nem pedig a tengelykapcsoló/váltó
Nálunk a a gyári pirelliket 185/60 R14 vredestein váltotta, ég és föld. Míg a pirelli --méretéből és hát gyengébb anyagából fakadóan-- mindenhol megcippant, tolta az orrát, olykor a fenekét dobta, addig a vredesteineken úgy lehet "vadulni" a Mátrában, hogy már már a sportosság is felrémlik az autó tulajdonságlistáján. Mély tócsákon is biztonságosabban lép át --ez inkább mintázat, mert oda jobb a keskeny gumi--. Valószínű 195-öst is elbír, de azzal lehet számolni, hogy a futómű terhelése megnő --mivel nem kúszik folyton, hanem tapad--. Másik hátrány, hogy amíg tapad, addig jó, viszont nem figyelmeztet annyi kúszással, hirtelenebb az átmenet, ezáltal óvatosabban kell feszegetni a határokat. Valamint ha valaki látta a totalcar nagy puttonyos tesztjét, akkor az is valószínűbb, hogy egy jávorszarvas teszten sokkal nagyobb lehet a borulás veszélye --szintén mivel nem radíroz, hanem tapad, lásd A-merci--. Ennél az autónál konstrukciós kényszer ez a gumi, gyakorlatilag ez a paraszt ESP.
Sziasztok Albisok, az Albi gumijainak gyári mérete: 175/70 R14
Tett fel valaki ennél szélesebbet? Mondjuk egy 185/70 R14-est? Optikailag szebben nézhet ki, de mi változik a látványon kívül? Fordulékonyság? Nagyobb fogyasztás? Vagy még mi? Fel lehet egyáltaláneggyel szélesebbet tenni az eredeti méretű alufelnire??
Sziasztok fórumozók. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi az 1.2-es 16V-s albeának a gyújtási sorrendje, és a gyújtás elosztóban melyik kábel hová való, mert lehet, hogy össze lett keverve. Előre is köszönöm szépen a segítséget.
Az a visszajelző a kevés hűtőfolyadék jelzésére szolgál. De mivel nincs kiépítve erre a rendszer, ezért nem is világít. Vannak még ilyen visszajelzők amik csak opcionálisak. Felszereltség függő.
Szia nekemis volt ilyen broblámám az albeámmal szét szettem .de nem kellet volna az anyos ülés felöl a kesztyütarto mellet van valami piros relészerüség na nálam az mozdult ki.ahogy vissza nyomtam a helyéra máris müködött,
Sziasztok a minap sütött a nap.és ugy alakult hogy hátulrol meg világitotta a müszerfalat és akkor láttam hogy egy csomo vissza jelzö van benne amik nem müködnek.vagy lehet hogy nincsenek bekötve?pl:az elektromos ablakemelö vissza jelzö fogott meg.mert az ott van a müszerfalon.de nemjelez vissza ha mozog az ablak.egyedül az ajto visszajelzö teszi a dolgát hanem jol van becsukva.akkor világit a piros ajto alaku visszajelzö.van valakinek ALBEÁJA akinek müködik az elektromos ablak emelö vissza jelzöje?
Sziasztok fórumozók. Azt szeretném megkérdezni, hogy az mitöl lehet, hogy lassú gurulásnál szitál az autó hátulja? Érdekes rendes tempóban nem érezni, csak akkor amikor lassan például lámpa előtt hurkok. De az bosszant, hogy egyre jobban. Köszönöm a segítséget előre is.
Köszi, már megtaláltam. Hát nem egyszerű kiszerelni. Elegendő fényforrás, tükör és végtelen türelem kell hozzá. Ha a hőbiztosítéknál rövidre zárom akkor nagyszerűen működik a ventilátor 1-2 fokozatban. Nyilván ezt így nem akarom állandóra. Ha nem muszáj nem akarok újat venni. Megpróbálkozok a hőbiztosíték cseréjével. Az mégse kerül olyan sokba, aztán majd meglátom. Ha nem sikerül akkor csere az egész.
Több félével szerelték, felszereltségtől függ, alvázszám kell a pontosításhoz. Az ára kb 13.000Ft Brutto. Két csavar rögzíti a fűtésházhoz, és ahogy PeeWee33 is írta, a gázpedál felőli résznél kell kutakodni.
No és persze fő a bizalom: azután, hogy a 2 immos kulcs indítja rápróbáltam a még régebben másolt chip nélküli pótkulccsal, és azzal továbbra sem indítható az autó.:)
Nem reklámozom, csak mivel köztudottan problémás és drága a code II kulcsok másolása ezért írom le: némi kutatómunka után Pesten a "mrsuszter"-nél kötöttem ki tegnap az 1.2 16V albeámmal.
Kellett a művelethez a kulcs mellett a kocsi is, mivel ki kell venni és kiolvasni/programozni az immobilisert. Az egész műveletet nekem 40 perc alatt véghezvitte és 21 ezer forintba került, hogy legyen egy másik immos, kinézetre gyári-új kulcsom.
Sajnos én is hibáról tudok beszámolni. Ma reggel vettem észre, hogy a fűtőventilátor motorja első és második fokozatban nem működik. Volt valakinek hasonló? Probléma megoldásra várok javaslatokat.
Véleményt, segítséget kérek. Éppen hazaértem Bécsből, amikor szeretett 2003-as 1.2 16v Albeám megadta magát. A motor indult, de nem reagált a gázfröccsre, alapjáraton ment tovább. Újraindításkor a probléma megoldódott az első fékezés vagy lassításig, utána kezdődött előlről az egész. Leállítás, indítás, működés az első lámpáig. Két hete nem tudják a szervízben megállapítani, hogy a fojtószelep vagy a motorelektronika a hibás. A mérések jónak mutatják és a kábelek sem hibásak. Szeretném tudni, volt-e valakinek hasonló problémája és volt-e megoldás?
Nekem két éves volt az autó - még elvittem a garanciális szervizre -, amikor szerviz után már otthon vettem észre, hogy az olajos szennyeződést a váltókulissza tengely környékén.
Végül is - ha jól emlékszem - anyagárban kicserélték a szimeringet.
Talán ha egy évig nem lett megint olyan a környéke...
Egy-két évente PeeWee33-al megnézzük a váltó olajszintjét, de nem látszik fogyás /tavalyelőtt cserélve is lett a váltóolaj/, úgyhogy esztétikai hiba...
Szerintem a tulajok nagy része észre sem veszi, amíg nála van az autó; mert eddig talán csak mi ketten írtunk Veled róla a fórumon...
Ebben a motorban 10 éves korukra a gyári gyertyapipák át szoktak égni. Túlhajtott gyertyák esetében még inkább. Álló motornál egyenként húzd le, tisztítsd meg és nézd meg őket. Főleg a végüktől számított 2 - 5 cm-nél. Ha átégett vagy már elszíneződött fogod látni.
Egyébként én egy szál gyertyakábelt is tudok adni.
Az a gyertya, ami ojan sokat kibírt, az a gyári fiat gyertya volt. A gyertyapipát megpróbálom, csak kellene szerezni egyet próbálni. Az az igazság, hogy nem akarok feleslegesen annyi pénzt kiadni egy új szettér, ha mégsem az lenne a hiba .
Létezik olyan gyertya ami kibír 100.000 km-t, de én nem tudok róla hogy a gyár ilyet tett volna ebbe a motorba.
Volt időszak amikor kétpólusú (helyesen két testelektródás) gyertyával szerelték (NGK DCPR8EKC) ez bírhat 60.000-70.000 km-t. A normál egy testelektródás gyertyákat (600 - 1000 Ft/db) nem érdemes 20 - 25.000 km-nél tovább használni, mert tönkreteheti a kábelt vagy a trafót.
Csak a pontos típusjelzés alapján lehet megmondani hogy milyen a gyertya. A típus rajta van a gyertyán.
Én a gyári gyertyával 116 000-km-t mentem. Nem volt semmi gond vele, akkor lett cserélve gyertya, vezérműszíj és vízpumpa. Nem is volt vele gond egészen idáig, most kezdett el rángatni. Csak az a baj, hogy tényleg csak szettben lehet kapni gyertakábelt.
A képen látható a rádió mögötti csatlakozó bekötés. A színekre nem mindeg szabad hagyatkozni ! ! ! Minden autótípusnál más ! ! ! Csatlakozón belül vannak fix beültetési pontok és vannak opciósos.
Ha átkötöd a gyújtás szálat fix feszültségre( a képen sárga-piros vezetékek), szerintem akkor a fő problémád még nem fog megszűnni. Csak anni lesz, hogy a rádiód fog szólni gyújtás levétele után is.
A gondod valahol szerintem az opciós pontoknál keresendő először.
Az alap, minden extra nélküli működéshez elegendő a fekete (-), sárga (+)és piros (+) vezetékek bekötése. A narancs a világítás halványítás (+), a kék meg (-)kimenet.
A "B" rész a hangszórók bekötése.
Az "A" részben az 1, 2, 3 pozíciók az "opciósak". Ide NE legyen bekötve semmi a kocsiban lévő csatlakozó felé. Mert ide is szokott néha a gyár kötni egyéb funkciókat, ami akár a computer felől is jöhet.... És ez a lényeg. Ezeket hagyd ki, kösd ki.
Igen a rádióm nem gyári.Az előző fejegységem Kenwood volt,annál is csinálta,ha sokáig volt gyújtáson,a mostani meg JVC. Ennél még nem mertem kipróbálni,mert a fejegység egy Bluetooth-os cucc,és mire mindent beállítottam rajta,elment az idő...
De szerintem ennél is jelezne a Board Com.
A vezetékelése szinte ugyanaz,mint a többi normálisabb fejegységé.Ennél is halványul a kijelző háttérfénye,meg mindene,ha a világítást bekapcsolom az autón.
Azt hiszem,marad az a verzió,hogy lesz egy kis jó idő,akkor átkötöm a memória szálat,meg a gyújtás felől jövő 12V-os madzagot,és akkor ,,minden" nélkül szólni fog.
Lentebb olvastam az aksiról,töltésről szóló kommenteket. Hát az aksiról annyit tudnék mondani,hogy az enyémben az van még,amivel 2008 nyarán vettük az autót.
És még hibátlan!! Persze nem mértem meg a töltését,de majd arra is sort kerítek!!
Gyertya...Nekem a könyvben megjelölt futási km letelte után behalt egy gyertya,és agyon vágta a gyertyakábelét is. Persze kábelt csak egységcsomagban lehet venni,így maradt 3 tartalékba:-)
Naívan azt hittem,hogy ezek az autók tovább elmennek gyertya csere nélkül...de tévedtem. Kb. 25ezrembe került a naivitás.
Attól függ, hogy gyárilag beépített rádió van benne, vagy utólag vezérelt. Én rádió nélkül vettem az autót ujjonan 2004-ben.
Boltban vettem rádiót, azokon szabvány szerinti csatlakozó van. Azokon van kettő pozitív vezeték, az egyik fix ami a rádió memóriáját látja el, hogy ne felejtse el a beállításokat. A másik pedig csak gyújtáson ad áramot. Ezt a vezetéket le kell kötni, és rákötni a memória vazetékét. Akkor gyújtás nélkül is tudsz rádiót hallgatni. A boltban vásárolt rádióban, ez úgy van kialakítva, hogy csak az egyik vezetéket szét kell húzni, és a másikhoz hozzádugni.
Szia! A leírtak alapján én arra gondolok, hogy a rádiód nem gyári, hanem utólagosan beszerelt. És a gyári csatlakozó lábkiosztásaival nem kompatibilis.Valamelyik kommuniációs vezetékkazt el össze van kötve az utólagos rádió csatlakozójában lévő "sima" elektromos vezeték. Azt előbb rendbe kéne rakni, ha ott gond van. Viszont ha gyári a rádiód, akkor egyelőre nincs ötletem.
Húzzátok csak még.............................. :-) Hátha beszarik pluszba valami.
Mennyi a töltés járó motornál, Misi?
Egyébként ez gyakori hiba Fiatoknál. És az oka: gyárilag a generátor töltése max14.00V kalibrálva sajnos....................... öregedő autóknak a kábelein is keletkezik átmeneti ellenállás, a mi akár még 1-2 tized volt le is folyt a rendeszerből. Tehát 13.8-13.9V-ról beszélünk. Még nyáron ez elmegy de télen? Kérdem én? Főleg, ha öreg az akku, na meg ritkán használjuk az autónkat? Ráadásul papósan-benzinspórolósan? A mai kocsiknask már általában hosszabb a váltó áttételük mint régebben, így még ez is belejátszik a gyengébb töltésbe is. Szóval ez a sok itt is-ott is kicsi hiány ezt okozza. Erre négy megoldás van: Kell egy hibátlanul működő benzin motor, egy hibátlan önindító, egy hibátlan fiatal akku(NEM 8 éves) és egy jó generátor, ami tölt legalább 14.3V-t.
Egyébként több más Fiat modellnél is örökös probléma ez, Puntonál is.
Erre nem is gondoltam, de most hogy így mondod lehet, hogy az indítózáskor csinálja. Holnap reggel figyelek erre. Ez kicsit megnyugtató, hogy lehet "csak az akksi", bár a dolog szépség hibája, hagy azt is újat vettem az autóval együtt 3 éve. De hátha csak lemerült ebben a hidegben. Köszönöm a tippet. Volna még itt egy másik dolog: a váltó kulissza tengelynél mennyire lehet a környék olajos? Mert alatta a féltengely harangja is eléggé fénylik az olajtól. Ez mennyire természetes? Lehet ,hogy egy szimering csere megérett?
Merthogy nekem is ezt csinálja nagyjából /azért nagyjából, mert az enyém alapfelszereltségű, tehát nem ír ki semmit, meg nem is fütyül, illetve nem a gyújtás ráadásakor "akad ki" a hűtőfolyadék hőmérő, hanem indítózáskor 2-3 másodpercre/.
Tapintatlan módon meg fog dögleni a 8 éves gyári aksim, s már nem szereti a hideget, meg a "sok" /1 nap/ állást. Miközben a fűtött munkahelyi garázsban /:-)))/ semmi hibajelenség.
De -11 fokban is pazarul indít...csak az indítózáskor nagyon leesik a feszültség /már amennyire a lassú mintavételezésű olcsó multiméterrel meg tudtuk állapítani a műszerész kollégával/
S ezt úgy, hogy az automata töltő 15-20 perc alatt készre jelenti a töltést...
Mérjétek ki.
Még én is a vásárlás előtt vagyok, remélem addig nem nyírja ki az elektronikát...
Most nem emlékszem rá, hogy melyik tipusu a gyertya .A gyári könyvvéből néztem ki a típusát. A gyertyapipát megpróbálom. A kábelt megpróbáltam úgy, hogy sötétben járattam a motort, de nem láttam, hogy áthúzott volna.
2011 januárban vettem egy 2006-os Fiat Albeát 1,4 motorral. Eddig nagyon elégedett vagyok vele, semmi komoly gondom nem volt. Ősszel kezdődött egy jelenség: a gyújtás ráadásakor a motor hőmérője elindul fölfelé, hibajelző fütty, és kiírja: max temperatura. ezt kb 1mp.-ig írja majd a hiba megszűnik. Először csak pár naponta, hetente fordult elő de most már szinte minden indításnál csinálja. A szerelőmhöz hordanak egy Puntót, ami ugyan ezt a hiba jelenséget produkálja, de még nem találta meg a hibát. Ez talán valamilyen "Fiat betegség"? Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni.
Ngk gyertya ,az amit a szervízkönyv ír.
Most beállitottam 0.95-re de most menet közben is kihagy. Úgyhogy már nem tudom, hogy miért csinálja. A második hengerben kicsit sötétebb a gyertya, mint a többiben .Ha valakinek van ötlete, írjon. köszönöm szépen előre is.
Kíváncsiságból megnéztem a Beru, Bosch, NGK, Denso, Brisk, Eyquem katalógusokat. Mindegyik 0,9 mm hézagot ír a normál egy testelektródás gyertyájára. A kérdésre akkor lehet pontos választ adni ha tudnánk a gyertya pontos típusát.
0.45 sosem volt egy autónál sem. 20 évevel ezelőtti autóknál is karbutáros motornál esetében is 0.6-0,7 mm. Computeres autóknál 1 mm szokott lenni , a boltból vásárolt gyertyák már így vannak beállítva.
Köszönöm a segítséget. Azért kérdeztem, mert nekem a szerelő azt mondta, hogy 0.45 . Az új gyertyát arra állítottam, de alapjáraton valamikor kihagy. De akkor megpróbálom nagyobb gyertya hézaggal.
Nekem is albeám van 2004.-es évjáratú, 1200-16 szelepes. Én nagyon meg vagyok vele elégedve. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi a gyertya hézag mert a könyvvében nem találtam meg az értéket. Köszönöm a segítséget.
Kérnék szépen segítséget, mert egy 2004-es évjáratú Fiat Albea 1.2 Active autóm, amiben tönkre ment a fűtőmotor. Szeretném megjavíttatni egyelőre használt alkatrészből, viszont 2003-as évjáratú EL típusú Albea fűtőmotort találtam.
Nekem is Albeám van,1.2-es,16 szelepes,EL típusú.2003 novemberi kiadású,és 2008 nyarán vettem. Vannak vele problémák,de alapjában véve elégedett vagyok vele.
Vízpumpa cserét követően az új pumpa 12ezer km után csepegni kezdett.A gyári kuplung szerkezet 80ezer km-nél darabos indulást produkált,magasabb sebességfokozatba pedig gázadáskor csúszott.Néha megkapartattam a kereket,egy időre ilyenkor megjavult,de néhány hete komlett csere volt.Mostani KM óra állás pedig 104ezer.
De amiért írok,és a válaszotokat várom,az a következő: sajnos a gyári villamos kötés úgy van,hogy rádiót nem tudok hallgatni,csak akkor,ha a gyújtáskapcsoló ,,gyújtás" állásba van fordítom. Ezzel viszont az a baj,hogy kb.20-30 percnyi rádiózás után megbolondul a számítógépe az autónak,és indítás után sem alszik el az olajnyomás jelző lámpa.
Aksi sarút levéve,és 15 perc múlva visszatéve minden rendben a műszerfalon.
Ezt a hibajelzést sokszor produkálja,de csak akkor,ha gyújtáson van az autó minimum 15percig.
Tehát nem tudok várakozás közben sem rádiót hallgatni,mert a hibajelzés ismét előjön.
Természetesen a motorolajnyomással minden rendben van.
Az nem megoldás,hogy mindig leveszem az aksisarút....autószerelőmnek is mondtam,de ilyet ő még nem is hallott....
Valami ötletek várnék,és kíváncsi lennék,hogy miért bolondul meg az ,,agya" az autónak.
AZ Albi 7 éves, Misinek mondom, Selenia olajon kívül más még nem volt benne! Nem olcsó, de ragaszkodom hozzá. Nem muszályból kérdeztem az adalékot, csak gondoltam használ valamit pluszban. Szavaitok után már nem vagyok benne biztos, mindíg a shell kúton tankolok és két éve a 95-os Shell Plus+nitro megy bele. Drágább, de azt gondolom megéri. A motorral minden esetre semmi bajom.
83 ezer km-nél tartok, és egyre többször jut eszembe a vezérműszíj csere... Nem szeretnék úgy járni, mint az Escorttal, ott beütött a szakadás. 100 ezrembe került a javítása anno. Ti cseréltetek már? Tudom sokba fáj majd, mert szakműhely kell hozzá.
A kormányoszlopon a bal oldali kar ismét szarakodik, néha nem vált át reflektorra, néha mindkettő ég, néha meg váltáskor kialszik minden. Ez elég ciki mondjuk az országúton este. Gari alatt egyszer már cserélték a komplett irányjelző-fényváltó szerkezetet, mert nem lehet szétszedni, csak az egészet cserélni m mondták. A Fiat műhelyben akkor 75 ezret mondtak, ha nincs gari. Ez talán tipushiba, mert olvastam hasonló gondokról másoknál is.
A PeeWee által használt adalékot is próbáltam, tavaly beletettem párszor, ártani nem ártott, úgy tűnik.
Szóval, lehet, nem is kell bele semmi, csak jó benzin, megy jó, gyári olaj?
Hogy rohadna meg a fórum motor! mire lepötyögtem a hozzászólást, lejárt az idő, elveszett a szöveg.
Üdv Pitti!
Akkor rövidebben.
Az üzemanyag adalékokkat is fenntartással fogadom el.
Ha biztos vagy benne, hogy az adalék - keveredve, netán reakcióba lépve - az üzemanyag összetevőivel nem támadja meg az üzemanyagellátó, befecskendező rendszer elemeit, belső felületét, a szelepeket, a katalizátort, akkor használd.
A 100 oktános "prémium" benzin sem biztos, hogy nem okoz hosszútávon kárt. /Szelepek, dugattyútető/.
Amiért mégis inkább bízhatsz bennünk, az az, hogy egy világmárka nem engedheti meg magának, hogy beégesse magát azzal, hogy a terméke kinyírja a motort. Főleg, ha az a zászlóvivő termék...
Prolong.
Világmárka?
Kb. mint a Calgon...
Az olajadalék meg olyan, mint amikor többen főzünk, csk nem beszéljük meg, hogy tettél e már bele sót, hanem teszünk bele mi is...
aztán lehet nézni egymásra, hogy ki sózta el.
Én osztom Novoth Tibi véleményét; nem bízom benne, mert nem mérhető, hogy mit OKOZ.
1 óra 28 perc 03 másodperctől kb. 48 másodpercben.
Ami pénzt ráköltenél, abból inkább vegyél leinformálható helyről a motorhoz előírt viszkozitású(!), teljesítményszintű(!) olajat.
Az sem baj, ha a gyári ajánlás márka van venne.
Mivel az adalék sincs ingyen, azt a pénzt kilométerre/ időre visszaosztva ráköltve valamivel rövidebb lesz a csereciklusod.
NA AZZAL biztosan nem teszel rosszat.
Amúgy meg:
A mai autók motorjai a legkevesebb gondot a motor elkopásával fognak okozni, hamarabb fog anyagi romlásba vinni egy vezérműszíjszakadással, elektronika lehalással.
De leginkább hamarabb fogsz ráunni/másikra vágyni...
Na szóval. ahogy kérdezted úgy csinálom. Igen belenyomom tankoláskor. Hogy ártok-e vele vagy jót teszek neki................... Ki tudja ezt megmondani?!?! Érzetre talán használ a motornak. De hát majd évek múlva derül ki, hogy kell-e generál vagy sem........ :-)
Én használom.
A prolongot anno a tv-ben nagyon reklámozták. Én is kérdezgettem egy időben utána, hogy mi a tapasztalat, értelmes adaléknak ígérkezett. Csak az ára akkoriban talán magasabb volt. Próbáld ki, akkor tudod meg idővel majd, hogy mi értelme van ennek (is).
Ha csak gyertya és trafó lett cserélve elég sanszos, hogy a kábel lesz a gond. Most már némi tapasztalattal mondhatom, hogy az egyszerű nikkel elektródás gyertyák hamar fogynak, és ha nem cseréled időben, elkezdik megenni a kábelt és a trafót. Ennyire biztos volt, hogy a trafó a gond? --általában a trafó úgy szokott tönkre menni, hogy utána már nincsenek jó periódusai, szóval ha csak ilyen időszakos hiba van, az inkább kábel--
Általam mért gyári ellenálások:
4. henger: 2kOhm --az érték jó lenne, de gyertyánál elszíneződött, itt is néha átütött a blokkra--
3. henger: gyárit nem tudok mondani mert ennek MOhm mértékű volt a csere idején, ez is csinálta a gyújtáskimaradást, igaz csak néha
2. henger: 2.94kOhm
1. henger: 3.64kOhm
Értelemszerűen hosszal nő, tehát az egységnyi hosszra vett ellenálsoknak elég jól kell közelíteniük egymást. De nem csak az ellenállást kell mérni, hanem a külső állapotot is, valamint a csatlakozókat --főleg a csatlakozókat, mert a szilikon-kábelen csak akkor üt át ha valami felvágta--
jorakm
Ha csak kontakt hiba volt, akkor az örömteli :)
zaszter
Hasonló recsegést nálunk a lengőkar --vagy ha úgy jobban hangzik a trapéz-- gömbfeje ment el --lengőkar-kerékagy kapcsolatot biztosító--.
Attól tartok, a bal első, kanyarodásnál előjövő recsegés nem kérékcsapágy hiba, hanem a féltengely csukló hibája miatt van. Alá kéne nézni, nincs e a gumiharang kiszakadva, ha igen, a sár és kosz hamar megeszi a csiuklót.
Amit írtam félreérthető. Nem összesen, hanem nálam ment 90000-t. 60000-el vettem, így kb 150 van benne.
Tanulságképpen közlöm, hogy ma megnéztük. Kiderült, hogy a hibakódot azért írta ki, mert az a vízhőmérő jeladó hibájára utalt. Valóban, a hőmérő kvesebbet mutatott a megszokotnál, amit én a beállott hideg idő rovására írtam. Most már újra jó.
Mit akarsz azzal a lambda szonda vezetékével, ember? Neked tőbe van kiszakadva a kábel a szondánál nem? Ott a szonda gyárilag össze van préselve, felesleges kínlódnod vele. Ha meg csak a vezeték szakad el félúton azt meg meg lehet stoppolni ügyesen. A másik meg, hogy az ütközéstől maga a szonda is valszeg sérült belül. Sztem cseréld ki, ha más nem egy bontottra, mert az legalább gyári. Nem véletlenül vannak a cikkszámok a szonda oldalán. Univerzális szonda meg olyan amilyen.
A gyújtó kábel remélem, hogy olyan formájú, mint a gyári, nem valami kóklert vettél rá.
Mérd meg a kábelek ellenállását, mert 0-s kábelt ne tegyél rá. Minden kábelnek 5-10 kohm közötti értékűnek kell lenni hossztól függően.
Ha van rá lehetőséged, akkor húzzál rá vastag zsugorcsövet a kritikus részre.
Kugler-en gondolkodtam én is, érdeklődtem is utána, de nehéz lett volna a kijutás, postai úton meg alkatrészt nem szeretek venni...
Így a megoldás sokkal egyszerűbb lett... reklámnak helye nincs :-), így az egyik nagy hazai cég kínálatából vásároltam olasz gyártmányú szettet. Az ára nevetséges volt (még a Kuglerhez képest is), így hétvégén kicserélem, tesztelem, és ha fennáll bármi hiba, visszaviszem.
Lambdaszondára kaptam árat, le is ültem gyorsan... :-( Hiába a kedvezmény, hihetetlen drága... Van egy bontott Bosch, de az 3 kábeles, és ha jól tudom Albi négy... de az is lehet, hogy az egyik elektromosságis ismerősöm meg tudja csinálni. Csak sajna nagyon esélyes, hogy a test is ottpusztult...
Ami a nagyobb bajom, mivel miért ne legyen nyugodt életem, hogy valószínűleg a bal első keréknél a toronycsapágy kezdi megadni magát.. néha csúnyán berecseg kanyarodásnál... de januárig csak kihuzza, lesz mit kérnem a jézuskától... :-)
Amúgy 1.2 16V, 97 000 km-rel... És még vagy ennyit el kell még mennie...
Már nagyon várom a tavszt, van rajta már pár dolog, ami javításra/utánállításra vár.
Köszönöm a választ. Az a helyzet, az autó hat éve van meg, (2003-as évjáratú)azalatt 90000-km-t ment. Az eltelt idő alatt féktárcsa, betét és egy h. kerékcspágy cserén kívűl más gond nem volt.
Fiat szervízzel nem kezdenék, a hatalmas óraszorzójukat nem tudnám kifizetni.
A gyujtás és lammdaszonda kábelt megnézem, a benzinbe meg öntök fuvóka tísztitó adalékot. (igazsághoz tartozik, hogy azt sem tudtam, hogy van rajta katalizátor és lamda szonda.)
A visszajelző az ijedséget okozó alkalom óta nem világitott. (amikor világitott, folyamatosan éget)
Egy kérdést kifelejtettem az előző bejegyzésből: a gyújtáskábelek ellenállásának mekkorának kell lennie? Ha valaki meg tudná mondani, azért hálás lennék!
Mivel már többször szereztem jó ötleteket erről a fórumról, most bátorkodom egy nyílt kérdést feltenni.
Egy 2004-es 1.2 16v-ről lenne szó. Egy hete cseréltünk gyertyákat és trafót, mert az 1-es és 4-es henger kihagyott. Most olyan probléma lépett fel, hogy intenzív gázadáskor elkezd rángatni a motor majd ezután kezd csak gyorsulni és mivel főként városban közlekedek, ezért ez a jelenség sűrűn előfordul, amire a visszajelző lámpa 8-10-szer felvillan, majd kialszik. Már több "szakival" is beszéltem, de nem voltak összhangban a válaszok. Ha esetleg valaki tudna egy ellenőrzési listát mondani, hogy miket és milyen sorrendben kellen csekkolni, azt nagyon megköszönném.
Nem rég vettem Kugler úrtól kábelt, csak ajánlani tudom, segítőkész. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy az eredeti, gyári kábel alacsony ellenállású --én is csak a cserekor mértem utána--, így amikor a "sima benzines" alias "piros" kábel került be, kicsit másként viselkedett, mint a szakadt szettel, mikor épp nem volt szakadás. Ezt jeleztem neki és cserét ajánlott fel, a gázos szettre alias "kék" kábelre és így már sokkal vígabban pörgött, valamint alul is nyomatékosabbnak ÉRZŐDÖTT --piros kábelhez képest--. Egy parányit kisebb a kék kábel ellenállása mint a gyárié volt.
A történethez hozzátartozik, hogy némi anomália még mindig van szegény Beában, így egészséges autóra nem biztos hogy érvényesek a fentiek, ellenben a kisebb ellenállás sosem árthat. Valamint a gyertyák is már futottak nem keveset a csere idején és azok nem lettek cserélve. --20ezer km--
Amennyiben fontos, hogy ha bármi kérdésed lenne a kábellel kapcsolatban, élő ember adjon választ, esetleg tekintse meg, akkor mindenképp javaslom a tőle való beszerzést. Nem mellesleg a történtek után biztosra veszem, hogy a garanciáztatás sem lehet probléma --ha a garanciában leírtak szerinti az eset--.
Hosszútávú tapasztalat nincs még, hisz friss az eset. Jah és a motor 1.2 16v.
Ha lambdaszondához csak kábel kell --a csatlakozók éppek, felhasználhatóak--, akkor elég lenne csak egy mezei, ám az eredetivel egyező tulajdonságokkal bíró kábel --átmérő, anyag, ellenállás, szigetelés, szín--, különben is, a szondából nem forrasztva jön ki? --tehát nem oldható kötés van a szondatest és a kábel közt--
jorakm
Ezer és egy oka lehet, mint azt előbb írták, viszont mindneképp érdemes lenne megnézni a bejegyzést, ha legközelebb előjön --lehet már törlődött--. Az sem mindegy hogy villog-e egy darabig és utána égve marad és úgy alszik ki, vagy csak szimplán ég és aztán húny ki.
Befecskendező rendszer hiba, ami ezernyi dologra utalhat tapasztalatom szerint. Nálam eddig:
1, Rossz minőségű üzemanyag
2, Lambdaszonda kábel elrepedt
3, Gyújtókábel elrepedt....
De bármi lehet, ami a rendszernek a részét képezi... egy hiba leolvasás nálam általában segített mindig, ha nem márkaszervízbe vittem.... :-)
Üdvözlöm minden kedves régi és új ismerősömet....
Valaki tud ajánlani olyan boltot, ahol Albeához (2005) tudok normális árban és minőségben szerezni felső lambdaszondához kábelt és gyújtókábelt?? Mind a kettő cserére szorul.... sajnos...
Menet közben el kezdett világitani az a visszajelző ami a kez.könyv szerint a befecskendező rendszer hibájára utal. Kocsi közben normálisan működött. Késöbb a következő úton már nem világitott. Nyugtalanit a dolog, mit kellene megnézetnem és hol?
Hivatalos honlapon csak nem mókolt használati utasítás van, így nyugodt szívvel ajánlom a bennefoglaltakat. --221. oldal ami téged érdekelhet, nem mellesleg a következő oldalon az olaj pontos minősége is meg van adva, melytől csak magasabb minőségűt érdemes használni: ACEA A3 és/vagy API SJ--
A fenti cikk az 500-asok hasonló problémájával foglalkozik. A lényege, hogy "szerintük" állj be egy száraz --nem túl nedves--, viszonylag meleg --ne legyen fagyás környéki hőmérséklet-- fedett helyre és égesd 20 percig a lámpát. Ha működtetés közben a pára, ködösödés elmúlik akkor a lámpatest nagy valószínűséggel megfelelő szigetelésű, ha akkorra sem tűnik el akkor valahol sérült a szigetelése. Elméletileg ez a jelenség normális, ha hosszú üzemeltetés után, a lekapcsolást követően intenzív hűtés éri a lencséket/borítást --pl esik az eső-- .
Véleményem szerint mozgó járművön is kellene működnie a fenti módszernek --bár ekkor is lehet intenzív a hűtése, de egy 55W-os hagyományos izzó elég jól termeli a hőt--. A kiválás, kicsapódás a levegő környezeti tulajdonságaitól függ --nyomás, hőmérséklet, fajtérfogat-- és mindig a hidegponton fog kicsapódni a pára, amit a levegő már nem tud megtartani.
Szia nekem hamar kiatta magát ahogy ittis attak jotanácsot laptora fel!!!! 1-4 henger égés kihagyás ezt írta az okos!!!gyertya+trafo+gyertya kábel csere mivel a régi trafon az1+4 hengerhez menö gyujtás nem adott szikrát!!!!így minden jolett cserélve lett minden egyben...de kösz hogy írtál!!!így aztis tudom hogy érdemes megnézni öket!!!!
Hasonló rángatás volt nekem is, hibakeresés során gyújtásproblémát találtak, gyertya és gyújtáskábel csere volt egyszerre, rendbe is jött minden. (Igaz, valami hörgés még mindig/már megint hallatszódik, de az motortartó/váltótartó bak probléma lesz, vagy a Gabesz által említett rezgéscsillapító - aminek jó lenne tudni a hivatalos nevét).
Lehet, hogy az előző üzenetemet is megkaptad, bár én nem látoma rendszerben. Meg tudnád mondani, mi volt a gond, mit kellett kicserélni pontosan? Hasonló problémám van.
Sziasztok 1.2 16v 2003-as fiat albeháoz keresek kipufogó rendszert vagy valami email címet vagy egy web oldalt ahol meglehetne nézni a kinálatot..a flxibilis résztöl érdekelne egészen a végéig...elöreis köszönöm!!!!
Érdeklődnék, hogy a kocsimon a szervószivattyú szimering ereszti az olajat ezzel kapcsolatban van valakinek valamilyen tapasztalata ,hogy milyen módon lehet kicserélni a szimeringet ,esetleg ha valaki cserélt vagy cseréltetett szimeringet a méretét meg tudná adni? 1.2 EL 110000 km
Dilemmád nem tudom feloldani, valóban az indításkor nagyon leeső feszültség nem az elektronika leányálma, de a forráspont bevillanása 2005-től létező jelzés. Hibaként nem tárolódik, de idővel - ez lehet kemény mínusznál hamarosan - néha már indításkor ledadoghat a motor.
Valóban , még az eredeti; 7 éves akkumulátora van benne /A folyadékszintre mindig ügyeltem, s arra is, hogy feleslegesen ne terheljem fogyasztókkal, pláne nem indításnál./ Tény és való, hogy 5-9 lilométerres utak a legjellemzőbbek a használatban:-(
PeeWee33 ellenőrizte a feszültséget és az indítóáramot egy kütyüvel vagy két hónapja.
Láthatóan megvolt lepődve a jó eredményen. / A számokra nem emlékszem, az nem az én műfajom:-)/
Egy feltöltést megér.
S azon sem csodálkozom, hogy cserés lesz; megtette a magáét.
Az meg egy dilemma, hogy érdemes e egy eredeti akkumulátort azelőtt kicserélni bármire is /tanulságos VOX-tv tesztek kb. tíz éve/, mielőtt kapitulál. Persze pl. egy cellazárlatos akksi biztos nem az elektronika leányálma.
Ez sokkal inkább hasonlít egy hibaüzenetre, mivel alapesetben --legalábbis facelift előtt-- nem mozgatja a mutatókat sehová --csak az aktuális pozíciójukba--.
Viszont az gyakori figyelmeztetés mód, hogy valamely pozícióba viszi a mutatót --altalában legfelső pont-- és lámpást gyújt mellé, de akkor annak úgy is kéne maradnia. Jó eséllyel hagy nyomot maga után az ECU hibatárolójában, ha olyan helyen jársz érdemes megnézetni.
Csak hidegen csinálja, de akkor mindig?
Másik
Romániában a dacia olyan, mint itthon volt a suzuki, másnak az olcsó szegmensben esélye nincsen. --no jó, meg amíg még nálunk gyártották az astrát addig az opel is jól vitte magát--
A morál meg... hát balkán non+ultra... El lehet dönteni hová akarunk tartozni, bár a mostani néphangulat eléggé ebbe az irányba vágyik, megtámogatva a "felsőbb" hangokkal...
Amikor bejön a hűvösebb idő, s hidegindítás történik, akkor van a következő jelenség, ami tavaly csak időnként jelentkezett, de ez ősszel gyakorlatilag mindig - úgy 12 fok alatt:
Gyújtásráadás, megvárása a műszerfalon követhető ellenőrzéseknek, ezután indítás.
A beindulás pillanatában felugrik amaximumra a hűtőfolyadékhőmérő mutatója és világít a hozzátartozó piros LED, majd pár másodperc után viszaáll - az értelemszerűen - alapállapotba.
Na ilyenkor mi van?
Kontakthiba lehet?
Találkozott már közületek valaki ezzel a jelenséggel?
Egyébként focis baleset érte a góllövőmet. Körömágy és környéke. Egyébként nem tudom ilyen állapotban benyomni a kuplungot, az igaz ............... de a robogóm viszont csak a gázt kell húzni. Zokni-szandál-robogó. Így járok kötözésre. Szép látvány :-)
Sziasztok azon gondolkozok hogy az albeámba kicserélem az izzokat.a helyzetjelzöt már kicseréltem jég fehér led izzokra.és nagyon tetszik.szép fényt ad és még mutatos is.az lndex izzokat is kiszeretném cserélni tuudna valaki segitteni hogy hol lehet be szerezni narancssárga led izzot??
Persze mivel a mi utasainknak programjai voltak, ezért mind a három nap reggeltől éjszakáig vezettünk, készültségben voltunk...Gondolkoztam, hogy beszámolok róla Nektek, megemlítve az Albea kapcsán, de aztán maradt, maradt.Aztán mit ad Isten - hogy, hogy nem elvtársak - tegnap megláttam egy videót az egyik híradóban.
Egy tört pillanatra azt hittem, hogy a felvétel ott készült, ahol mi is kaptunk a kollégámmal egy adrenalinlöketet.
A mi tapasztalatunk szerint ott ugyanis TÉNYLEG így hajtanak a kamionosok. Mi óra szerinti 110-120-al mentünk az országúton a két Renault Trafic-kal/ a megengedett 100 km/h/ , de mi egy-két 60-nal félig a padkán menő öreg Daciát leszámítva szinte senkit nem előztünk meg - ha mégis igen, akkor az rögtön visszaelőzött. De egyáltalán; minket sorra előztek meg az autók. A személykocsik is durvák, de a furgonosok meg egyenesen kegyetlenek; tolják neki - meg téged le.Nem egyszer már akkor padlófékeznem kellett, amikor még csak a tükörben megláttam, hogy valaki nekiáll engem előzni, s így is alig fért be közénk.Ugyanis aki ott belekezd az előzésbe, az be is fejezi: bármi áron! Lakott területen 60-70-nel mentünk, de még a kamionosok is megelőztek, sőt a munkagépeket szállító trélerek is! A kollégám egy alkalommal az árok széléig menekült a kocsival /8 utas.../ egy szemből előzni kezdő kamion miatt. Tiszta Steven Spielberg Párbaj című filmje!Szóval a romániai 620 kilométeren TÉNYLEG egy percre se lankadhatott a figyelmünk. Ehhez képest az itthoni tempó maga a Svájc.Pedig traffipax van bőven, viszont a románok bőszen villogtatnak, még akkor se hagyják abba, ha már látható, hogy magyar a rendszám...
A videóhoz kísértetiesen hasonló helyen: Körösfőn - mi is ugyanúgy ott álltunk a gyalogátkelő hely mellett, mint a videón látható áldozatok, amikor egy Iveco kisteherautó a gyalogosoknak megálló személyautó mellett négy (hat; hátul ikerkerék) satuzó gumival a szembe sávban vagy tíz méterrel később állt meg a lejtős úton a gyalogátkelőhely után. / A gumifüst még vagy két perc múlva is érezhető volt/ A mögötte jövő kamion üvöltő fékekkel meg utána! A kollégám megijedve ugrott hátra, én meg ledermedtem. A vér is meghűlt bennünk, percekig remegett a lábunk. /Pista nem az az ijedős fajta.../ Utána megbeszéltük, hogy egyikünknek se lett volna esélye; ha felénk rántja a kormányt vagy bebicskázik, letarolt volna minket a vásáros házának kenve. Az árus sztoikus nyugalommal mondta, hogy ez itt mindennapos...
Amúgy érdekes módon balesetet a három nap alatt egyet sem láttunk.
Viszont Albeát összesen - számoltam! - ötöt láttam az utazás alatt, Palio Weekeendet meg egyet.
De nem is csoda; amerre mentünk - a vasúti átjárókat leszámítva - az utak kiválóak.
Gyakorlatilag csak a Tordára bevezető út volt rossz vagy két kilométeren keresztül, tehát az Albea rossz útra hangolt rugózására, hasmagasságára nincs szükség.
Viszont vele a tempó miatt egyfolytában úgy éreznéd, mintha határon autóznál. Nyilván nem, de ugye az érzet...
Egyáltalán; Fiatot alig láttunk:-(
A valószínűbb ok a ritkaságra, hogy Romániában tarol a Renault cég, rengeteg gyártmányuk látható.
Szia az albea.2003-as évjárat.ahol dolgozók a parkolómentén nyirták a füvet mikor meg láttam malydnem szívrohamot kaptam..na de mindegy.!!szóval ez jó lenne bele?? Amit kültél képekben??
Azt nem írtad, az Albea milyen évjáratú. 2005 előtti, vagy már a ráncfelvarrott 2005 utáni. A 2005 első Albeához jó a TYC 19-5041 cikkszámú. A Bravo, Brava 1995-2001 évjáratig ugyan ilyenekkel vannak szerelve. Létezik sima üveggel és bordázott üveggel is. A TYC sima üveges.
Ez csak a ködfényszóró, a fekete keret nélkül. A keret csak gyáriban létezik.
Szia Termèszetessen.az.alapvetö dolgok cserélve voltak olaj fékek úgy két éve lettek gyertya kàbelek cserélve.a minap sikerült. Eljutnom a szerelöhöz. Laptopra fel..1-4 henger gyujtás kihagyás hmm ok gyertya csere ok trafo ok migas isten megszünt a rángatás igen mondom ...másnap be a kocsiba tolatok egyes gáz adás mit csinál az autó rángat lehet hogy kábelt is cserélni kell????? Vagy injektor probléma??
A kérdésem az lenne, hogy valaki cserélt-e már 2006-os újabb Albea dynamicba üzemanyagszűrőt, és ha igen, akkor azt hol találom meg? A szerelő szerint belső szűrő van, ami egyben van az üzemanyagszvattyúval. Előre is köszönöm a válaszokat.
ha nem akar túl sokat költeni rá, nekem van egy felesleges univerzális tetőcsomagtartóm a korábbi Albeámról, ha érdekli a sztankovits@t-online.hu címre írjon.
Sziasztok, kérdésem lenne, most fordult elő először, hogy mintha elment volna a szervo. Kanyarodásnál nehezen fordult a kormány , és egy fél fordulat után kattant valami, majd visszajött a szervo...
??? Mi rosszalkodik?
Pár napja öntöttem fel a szervo-tartályban a folyadékszintet, mert kicsit a min. alatt volt.
HÁt egy 10 éves autónál már illene más kopó, elérő alkatrészeket is cserélni..............
Fékbetét? kb 40 e km
féktárcsa? kb 80 e km
Levegőszűrő? kb.10-20 e km vagy 1-2 év
pollenszűrő? kb.10-20 e km vagy 1-2 év
hűtőfolyadék? kb.80-100 e km vagy 4 év
fékolaj? kb. 80-100 e km vagy 4 év
Váltóolaj? 100 e km, célszerű
Gyertya? kb 40-50 e km
Gyújtókábel csere se volt még? kb. 40-50 e km ellenőrzés, ha kell csere.
Mennyi km van benne? A gyertyát és kábeleit ki kellen mérni, vizsgálni, ha kell akkor cseréld ki. Lehet, hogy ezek okozzák a rángatást. Ha szakadt a kábel belseje vagy a gyertyák elektródája el vannak már égve, akkor okozhatnak ilyen gondot.
B.
UI.: Ha nagyobb gondokat el akarsz kerülni, akkor legalább ezeket nézesd át hozzá értő megbízható szerelővel. Kuplung hogy áll?
sziasztok nekem olyan probléma jött elö az albeámnál hogy kigyorsitásnál rángat !! esetleg volt valakinél ilyen jellegü probléma? 1,2 16v 10éves az albea mégminden gyári benne kivéve a motor olas és a szürö
Az 1.2 -es,2005-ös klimás Albeamon a fékek javitásra(cserére)szorulnak. Ha valaki tudna neken írni cikkszámokat a fékbetétekhez,illetve a féktárcsához azt nagyon megköszönném.
Ez ismerős, nemrég jött elő ez faterék Albeáján. Nem a motortartó, hanem a motor "ingását" csillapító amolyan ütköző, rezgéscsillapító adta meg magát. Nem tudom a hivatalos nevét, de megkérdezem majd tőle.
Régen az autóknál fontos volt, hogy mekkora a motor, mi a teljesítménye. Most a légzsákokat, mindenféle elektronikus exrákat tartják fontosnak. Sokan azt hiszik, az ABS-el hamarabb meg tudnak állni,(sikos uton igaz) ami miatt nem tartanak követési távolságot.Első autóim még un. "madazagfékesek (bowden működtette) voltak, ahol bizony sportosabb volt a láb igénybevétele. Nem beszélve a váltásnál a dupla kuplungulásról.
Tapasztalom, hogy tanult emberek nem tudnak papíron gyököt vonni,(próbáld ki, megy e?) de gyakran egy sima osztás is gond.
El vagyunk kényelmesítve. Asszonyok nagyrésze már nem főz, hanem a félkész ételeket használja.
Persze ez a természet rendje. A természet is a legkisebb ellenállást keresi mindenben.
Apámék Albeáján (1.4 8V) világított a sárga injector lámpa, de már néhány hete. Olajat akartam cserélni az autón, akkor mutatták. Mivel akkor nem tudtam ezzel kezdeni semmit, ezért nem foglalkoztam vele, csak megnéztem. Indítás után egy pillanatra sem aludt el a lámpa, és semmi mást nem lehetett észrevenni, ezt ők is így mondták.
Kicseréltem az olajat és elaludt a lámpa. Azt kell tudni, hogy nagyon kevés km van az autóban és nagyon keveset mennek vele, ezért 2 évre cseréltünk olajat, már volt színe, egyértelműen megöregedett, de van valami ötletetek, hogy mit figyelhet a motorvezérlő, ami az olaj minőségével vagy állagával függhet össze? Volt már ilyen valakinél?
Köszönöm, már tegnap szétszedtem. Sajnos az egyik ablakemelő bowden elszakadt, így (szerencsére) csak felfelé lehetett húzni az ablakot, le viszont nem engedi.
Azonban van egy másik érdekes hibajelenségem is. Pár hete fura, morgó hang jön a motor felől gyorsításnál, főleg 1-2-3-as fokozatokban és csak alacson (1500-2500) fordulaton, mikor nyomatékból dolgozik a motor. Először a motortartó bakra gyanakodtam. Tegnap azt is megnéztem, tökéletes állapotban van. Aztán gondoltam a féltengelyre, az is OK. Egyelőre több időm nem volt foglalkozni vele. Viszont körforgalomban vettem észre, hogy balra tekert korménynál nem csinálja, ha egyenesbe tekerem vagy jobbra, viszont azonnal a tudtomra adja, hogy valami nincs rendben. Erre esetleg ötlet? :)
Az utólagos klímásítás, abs-ezés és egyébb ilyenek, csak olyanoknak ajánlható, akik rendelkeznek minden szükséges ismerettel ÉS eszközzel, VAGY ismernek olyan embert aki az előbb lett megemlítve, VAGY van felesleges pénze félmegoldásokra. Amúgy van az az ember aki tudja programozni az ECU-t és a BCU-t --BodyComputerUnit-- és mivel fizikailag mindegyik képes kezelni a klímát, ezért csak szoftveresen kell engedélyezni mindkettőben.
Nem tudom, hogy a típusidegen univerzális klíma milyen lehet, de nagy valószínűséggel le kell mondani az eredeti rendszer integrációból adódó kényelmi és biztonsági funkcióiról. --pl kompresszor lekapcsolás nagy terhelés esetén, a ford.szám 700 alá esésének esetén stb--. Akkor még nagyobb akku, generátor, szétbontani szinte az egész tűzfal környékét... Mindazon által elég összehasonlítani a két rendszert:
Nem fair összehasonlítás, de azért az látható, hogy elég sok a különbség --pláne ha a link a képhez vezet...--. Ilyeneket jobb gyárilag kérni, sivár lemezre könnyebb szerelni, mint egy kész valamiben. Nem hiába adják viszonylag olcsón, ha a soron kerül be. Szóval megoldható jól is a feladat, de az autó piaci értékének jelentős százalékáért. Átlag embernek szerintem semmiképp nem opció.
Fulopbs
Ha adsz egy mail címet tudok küldeni egy doksit ami segíthet.
2003-as évjáratú Albeám van. Sajnos megadta magát a bal oldali ablakemelő. Van valakinek esetleg tapasztalata az ajtókárpit leszerelésével kapcsolatban. Előre is köszönöm!
Bontott meg lutri. Meg arról nem beszélve, hogy a klímát a body computer kezeli. A Te autódban gyárilag ha nincs klíma, akkor utólag egy bontott gyárit se tudsz berakni, mert a body nem tanítható. Tehát ha bontott klímát veszel, akkor kell bele egy klímás body, műszerfal, vezérlőegység, kulcsok és ajtó zárak. Mert ezek mind összefüggnek egymással.
Költségben ez meg nagyon sok. Plusz munkadíj. És lutri, hogy maga a klíma működőképes-e.
Sziasztok! Szeretném egy kicsit a segítségeteket/tanácsotokat/tapasztalatotokat kérni. Nagyon régen jártam már a fórumon és nem tudok több évre visszamenőleg visszaolvasni, így előre is elnézést, ha olyan kérdést teszek fel amivel már esetleg foglalkoztatok. Fiat Albea 1.2 alapfelszereltségü. Ami érdekelne: utólagos klima beszerelés. Van/volt valakinek, üzemanyag fogyasztás nővekedés, teljestmény csökkenés, használhatóság, érdemes-e egyáltalán, ha igen akkor magyarországi klima is megfelel vagy érdemes keresni egy olyan céget/valakit aki a török direkt Albeához valót betudja hozni/szerezni?
Inkább az ember lett több az úton, mint sem késségek tűntek el. Régen aki nem tudott tájékozódni, félt beülni az autóba, mert jogosan hitte, sosem ér a céljához. Ma filléres dolog a gps, "az elvisz még a holdra is"... ami biztos, csak az már kétséges, hogy oda is indult-e a delikvens.
A nagy járműipari cégek nem puszta szeretetből fejlesztik a hiper-szuper vezetést segítő aszisztenseket, hanem azon piaci tényen felspanolva, hogy mekkora a fizetőképes igény rá --és néha a "pórnépet képviselő" jogászok nyomására--.
Régen sem csak helyi schumaherek vezettek, de ahogy a hőtan bölcsen tanítja: zárt térben több részecske esetén több ütközés a valószínű.
Az meg hogy felesleges dolgokkal fárasszuk az amúgy is igen véges agyunkat, végképp nem erény. --pl a telefonszámos példád, minek 1000 szám és név kombinációt megtanulni, ha elég azt az egyetlen információt, hogy hol találod?-- Az más kérdés, hogy a tehermentesített kapacitást milyen hülyeségekre használják egyesek...
Szóval azt mondod, hogy az autonóm jármű elterjedése kóros agysorvadást fog előidézni? Én kételkedem ebben, bár maga a jövő nekem sem szimpatikus... Erre kérdésre inkább 30-50 év múlva térjünk vissza, sok még jogi vita, a technológia már közel kész.
S lesz ez még rosszabb is. Ahogy automatizáljuk a működtetést, úgy vesztünk készségeket.
Csak nézd meg, mi lett az emberek navigációs készségéből/ /magamon is tapasztalom, pedig GPS-t gyakorlatilag nem, csak útvonaltervezőt használok PC-n lustaságból.../
Mennyi telefonszámot is tudsz fejből? És régen?
Na ugye!
Ugyanez lesz a parkolással, táblafelismeréssel, sávontartással, távolságtartással, holttérfigyeléssel.
Nem hiszel nekem?
Térjünk vissza a kérdésre úgy tíz év múlva.
Egy - amúgy jó autóvezető készségű - mai, korszerű autókon szocializálódott ismerősőm nemrég mesélte, hogy kipróbált egy 1300-as Ladát /hidegindítással!/. Saját elmondása szerint gyakorlatilag nem tudta vezetni...
Érdeklődnék hogy az első ajtóhatárolóval lehet e valamit csinálni. mert nagyon kattog vagy valamelyik más Fiat tipus jó e hozzá?Kérdeztem márkaszervizben, nagyon drága a Fiat Albeához .
De a viccet félretéve. Én mostanság már nem csak gallytörőt tennék a kocsi elejére, hanem körbe is csövezném... amennyi parkolni képtelen lakik ebben az országban!! Van amelyik simán csak be van baxva és úgy próbálja meg a fésűbe beilleszteni az autóját és nem veszi észre, hogy kb. már a másik anyósülésénél tart. Vagy a legfrissebb, amikor a tolatókamerából látva, akkor biztos, hogy tolatóradar sípolással is kísérve "csak egy kicsit mentem neki" beismerő magyarázatot kapok. Hihetetlen! :-(
Ha komolyabb hiba akkor marad nyoma a vezérlőegységben --> ki tudják olvasni akkor is, ha épp nincs karácsonyi hangulatban --csak manuálisan, kívülről törölhető--. Ha szporadikus hiba --néha néha jelentkező és nem túl jeletékeny-- akkor is nagy a valószínűsége, hogy marad nyoma, csak pár indítás után törli a hibakódot automatikusan, ha nem fordul elő ismét.
A tolást a katalizátor nem szereti, de olvasás után kiderül mi nem tetszik neki.
Sziasztok Fiat Albeámon olyan probléma van,hogy ég a motort jelző lámpa,elötte akksit kellett cserélni mert meghalt ezért 2x be kellett tolni megvettem az új akkut egy hétre rá kezdett világítani.De semmit nem venni észre ugyanúgy megy indul semmi baja.Van,hogy leálítom és utánna nem viláít egy darabig.Aztán megint fojamat világít a lámpa!Mi lehet ez,az a furcsa az autón viszont semmit nem venni észre.Na meg mire elvinném megnézetni már nem világít!Ha esetleg tudnátok segíteni vagy akinek volt már ilyen megosztani a tapasztalatot megköszönném!Üdv András
Hát meghiszem azt... a régi ék orrú autók, csak úgy hasították a felületi hámot, reccsentették a lábszár csontot, bontották a térdkalácsot. Ma meg már a volvó rád lövi a motorháztetőt nehogy arc izmod is rezzenjen, ha valamelyik fél figyelmetlen volt. A vadrács/gallytörő rács pedig köztünk él továbbra is --bár a legalizálása kicsit körülményes, ha jól tudom--, így akik a GTA nevű, méltán híres játékon szociálizálódtak, nyugodtan valóra válthatják a legjobb ámokfutós jelenetüket --kill frenzy--.
Bár a mai - minden műanyagból van az autó elején - korszakban már nemigen van értelem.
De kérdezd meg traumatológusodat, gyógytornászodat, hogy mit művelt ez a gyalogos lábával, medencecsontjával.
Garantált volt a tolószék - mimimum egy időre...
Apropó tolószék...ismered a kerekes baglyot?
Nekem a gyógytornász barátnéim mesélték ; szalonképtelenebbül:
A fiatal tanárnő kérdi a gyerekeket hogy milyen madarakat ismernek.
- Sirály, ... veréb, ... Mire Móricka: - Kerekes bagoly. Erre a tanárnő: - Kerekes bagoly? Olyan nincs. - De van! Tessék átjönni holnap este vacsorára és megmutatom. Másnap így is lesz. - Szia Móricka! Na, hol az a kerekes bagoly? - Mindjárt hívom - bekiált a szomszéd szobába.- Nagypapa gyere, itt van az a csaj, akit ígértem neked. Képzeld, még bugyi sincs rajta! Kigurul a nagypapa tolószékben ülve: - Húúú, húúú!
Egész megkívántam ezt a régies felfogását a gyalogos védelemnek --mikor még a kocsit védték a gyalogostól és nem fordítva...--. A felni is egész jól illeszkedik a varacskos beütéshez.
Részemről no komment. Még is: Ami jellemző hiba: Jeladó hiba vagy a kismotor a panelban, ahogy írtad Te is. Viszont ha az IP-t cserélni kell, akkor az más téma megint, ja ja.
Teljesen elektronikus. A váltó/diff.házban jeladó, onnan madzag az ECU-ba, onnan madzag a Body Computer-be, onnan madzag az Isntrument Panel-be ahol a motor a jel függvényében vezérlésre kerül, aminek eredménye a mutató kitérése.
Megoldás egy jó elektro-műszerész. Esetleg beazonosításra lehet használni egy OBD adaptert és egy okostelefont, buta számítógépet --hordozható célszerű--. Ha ott nem hagy ki a jel, akkor a jeladó és az ECU közt, sőt akár még a BC-ig is jó a kapcsolat. Egyszerű kontakthiba, koszos jeladó, döglődő, beázó IP, ezekre tudok gondolni.
"...A helyszinelős képeken a busz bal hátsókerekét megcsípte a járdaszegély, vagy miért fotózzák serényen?..."
Az erőltetett sztorija az - volt - a cég két dolgozójának, hogy én a belsőből a külsőbe kanyarodtam, ezért mentem neki.
Ezzel csak az a baj , hogy amikor nekem koccant, s meglökött - s ezt még nyolc ember érezte ugyanígy - akkor a Transit eleje már éppen a szembejövő sávban járt: Tudva, hogy mögöttem jön, ösztönösen a szokásosnál is kintebb eresztettem.
Nem véletlenül tehettem - hisz ilyenkor van a szembejövőknek piros.
Szóval nemigen járhatott a Transitom hátulja az ő sávjában.
Tehát leszorításról szó sem lehetett. A koccanás után egyikünk se tépte be ott rögtön a rögzítő féket a péntek délután forgalmas kereszteződésben - szépen kinyírtuk volna a környék közlekedését - hanem ő megállt az egyenesben, én meg ezután kisorolva elécsorogtam, szintén megálltam.
Gondolom ő - megijedve a koccanástól - megrántotta a kormányt, s így kapott fel végül a padkára.
S erre építették azt, hogy leszorítottam.
Csakhogy nem az első kerékkel kapott fel, s már nem az ívben!
Hanem a hátsóval, s erre bizonyíték, hogy a padkán levő kis sárfolt a hátsó keréken hagyott nyomot.
A videón látszik is 006'-nál, hogy hol folyt a víz az úttestre.
Mivel pontosan ugyanoda mutattunk az ívben a koccanás helyére, ezért ez a sávváltós sztori felejtős.
Kár?
A busz Transitra kenődött kék festéke hígítós ronggyal lejött, a minimális - épphogy észrevehető - behorpadásra meg csak legyintett a főnököm. Ez egy tizenkét éves autó - én két éve vezetem.
A busz ugye más tészta: Kék festék, alatta fehér szórógitt.
"...Csak azt tudom elképzelni, hogy a buszsofőr a jobb hátsó rész haladását figyelte, így kiestél a látómezőből. De ezt meg furcsállanám, mert akkor a pályaalkalmasságit hogy szerezte meg?..."
Nyilván nem akart a padkára kapni, azt figyelhette a tükörben - erős túlzással fekete a padka a pár év alatt rákenődött gumiktól.
Ő biztosan nem előre figyelt, hanem a tükörbe, vagy mittom' én.
Az zavarhatta meg, hogy én motorfékkel lassultam be a kereszteződésbe, ő meg lámpától vett sebességet az ívbe - még nem jártam ott, ahová ő már engem számított.; rámkoppant.
Mivel a hátsó lámpám abszolút érintetlen, ezért az is felejtős, hogy akár csak egy centire is elé kerültem volna.
De még ha szűk íven is vettem volna a kanyart, akkor nekem kell jönni/ereszteni a járművet, csak mert ő szabályos lett volna?
Ha így lenne, akkor néha kilométerenként helyszínelhetnénk egy belvárosban közlekedve, amennyien az ember autójának az űrszelvényébe tévelyednek gyalog, biciglivel, autóval.
Nem azzal van a bajom, hogy nekem koccant, ember - tehát hibázhat.
Sajnos ez védhetetlen: én is napi hat - hét órát vezetek városban; bármikor előfordulhat.
A bajom az, hogy azzal kezdi, hogy ismerjem el a felelősségem, hogy nekimentem(!?).
S persze a helyszínelőjük is.
Tény és való, hogy ritkábban a buszsofőrök a hibásak, csakhogy amikor igen, akkor nagyon észnél kell lenni a másik félként:
Egy átlagos anyukával simán elismertetik egy kavarható helyzetben, hogy hibás, csak ne hívjon rendőrt a cég helyszínelője.
Ne legyenek illuzióink: az Ő dolga a cég érdekeinek képviselete.
Csakhogy az enyém is céges...
De ha a saját autómmal lettem volna is, kihívtam volna a szervet - s nem csak a még rajta levő hitel miatt.
Helyszíneljenek le; rögzítsék a nyomokat, mérjenek.
Majd eldöntik - mint a jelen esetben is, merthogy egyikünk sem ismerte el a felelősségét.
/Ne feledjétek, hogy az európai adatközlőn nyilatkozattal elismert felelősség sem kőbe vésett; visszavonhatja a károkozó! S akkor kezdődik a jogi dervistánc./
Ami még kérdéses lehet, hogy - jobb felől üt nekem fütyül, bal felől üt, nekem fütyül - megossza e a felelősséget a szerv: Láttunk már ilyet.../
Elég szerencsétlen hely, nem lennék busz mellett a belső sávban... Nem is értem, hogy hogyan nem látott, hisz az oldalablakon egy ekkora doboznak, mint a Transit látszódnia kellett volna. Akár hogy is volt, az biztos, hogy a buszból jól lehet látni a környezetet, holttér alig van normálisan beállított tükrökkel. --csak utasként tudom, de hogy ha onnan körbelátom a buszt, akkor nehogy már pont a vezetőfülkéből ne lehessen...-- A helyszinelős képeken a busz bal hátsókerekét megcsípte a járdaszegély, vagy miért fotózzák serényen?
Még ha street-racer módjára sávot váltottál volna a kanyarív közepén... de feltételezem villamos/vasúti átjáró után nem sokkal, terhelten egyik jármű sem az robbanékony típus, így még szándékosság esetén is komoly kihívás lenne a belsősávból "leszorítani" az MAN-t... Az meg külön vicces nekem hogy leszorítani egy buszt... --értem hogy vagyonbiztonsági megfontolások alapján értik, de akkor is vicces így önmagában a kifejezés, legközelebb matizzal adják elő, akkor még könnyezem is--
A buszt meg képtelenség sávon belül elfordítani, de az egymáshoz képesti relatív helyzetet már senki sem fogja rekonstruálni. --esetleg a busz vagy te nem hagytatok valami nyomot összeérés után, gumi, törmelék, bár azt a forgalom biztos széthordta gyorsan--
Mekkora az összbecsült kár? --mindkét fél--
Jogilag milyen kategória ez? --már mint, eljárás folyik ellened?--
Csak azt tudom elképzelni, hogy a buszsofőr a jobb hátsó rész haladását figyelte, így kiestél a látómezőből. De ezt meg furcsállanám, mert akkor a pályaalkalmasságit hogy szerezte meg?
Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten történő egymás melletti elhaladás, nem számít előzésnek. Indexet se használsz ha elmész mellette. Egyértelmű a buszsofőr hibája.
Én kirúgnám mind a kettőt, sőt még meg is büntetném, jhogy abban a pozicíóban amiben dolgoznak, csak a hülyeségüket fújják. A buszsöfőr és a cég helyszínelő is egy idiotik. Nyílván az MVK felé húznak. Büdös birkák.
2, Bár kanyarodó főút, de Te nem kanyarodhatsz balra, viszont balról jöhetnek, akik ráadásul egyenesen mehetnek tovább.
3, Egyszerűen elrontották.
Na és akkor mi van, amikor balra kanyarodik két sáv. Te akkora érsz oda a belső sávban a kereszteződéshez, amikor zöldre vált a lámpa, elhaladsz az addig ott álló, pont elinduló busz mellett /ez a busz vezetője és a cég helyszínelője szerint előzés!?!/, majd amikor az ív képzeletbeli felénél jár - értelemszerűen a belső sávban maradva - a motorfékkel lassuló Transitod hátulja, akkor ér egy finom lökés. Erre van nyolc tanú a Transitodban -de ezek még a járőr szerint is elfogultak!(?)
S persze szerintük Te szorítottad le azt buszt, amelyik anélkül el se fér, hogy a bal eleje ne lógna be a belső sáv feléig /mondom, te voltál előrébb, még a hátsó lámpádhoz se ért hozzá oldalról se, tehát - a kifelé seprő(!) - autód hátulja semmiképpen nem került a busz orra elé.
A kezelési útmutató szerint 2l --ez a face-lift előtti 1.2 8v, 1.2 16v, 1.6 16v motorokhoz járó váltóra igaz-- TUTELA ZC 75 SYNTH vagy azzal megegyező SAE 75W-80. Érdekes hogy az új --legutolsó-- Palio családba már SAE 80W-90 hajtóműolajat ír, de ahogy néztem ott már teljesen átdolgozták a váltót.
Az autó elkészült. A főtengely szimering volt a hunyó. Ezzel egyidejüleg cserélve lett vezérműtengely szimering, vezérmű szíj, feszítőgörgő, vizmpumpa, generátor és szervó meghajtó szíjak. Anyag és munkaárral együtt fizettem 50.000 Ft ot. Most várom a folytatást. A szerelő szerint 8 év után már bármi előfordulhat. Nem olyan régen szerelt egy másikat ott a másik oldalon ment ki a főtengely szimering és a kuplungot vitte magával.
Azért mindezek ellenére úgyérzem még mindig jó az arány. A kötelező költségeken túl ez volt az első "komolyabb" kiadás.
8 év és 52.000 agyonkényeztetett boldog kilóméter után ma csalódnom kellett a kedvencemben. Mit csalódnom, egyszerően érhetelenül állok a dolgok elött. Ma délután kényelmes 5 kilóméter megtétele után azt vettem észre, hogy a motorból mint a kerticsapból folyik az olaj, amit nem olyan régen raktam bele. Gyorsan megnéztem az olajfolyás eredetét és minden jel szerint a vezérműszij fedél alól dől belőle járó motornál. A szerelővel egyeztettem, jővő héten kézbeveszi a dolgokat, de ilyet még ő sem látott. Elmondás szerint kettő szimering van. A főtengely és vezérműtengely végén.
A kérdésem az, hogy volt e valakinek hasonló olajfolyása, illetve onnét a szimeringeken kívül, honnét tudna így folyni az olaj? Továbbá elképzelhető, hogy egy szimmering így megy tönkre? Minha nem is lenne.
Levegőztető cső (kisállatkereskedésből, 2 méter=160 Ft) gond nélkül lement a nívópálca helyén; fecskendőből csak 5 ml-es volt otthon, eltartott egy darabig, de megoldódott! Kicsit több mint fél literrel volt túltöltve.
Ma voltam műszaki vizsgán. A megelőző átvizsgáláskor olajcsere (Selenia), olajszűrő és légszűrő, gyújtógyertya csere volt, és természetesen egy átfogó átvizsgálás. A korábban megvásárolt féktárcsákat a szerelő még nem tette be, mert szerinte nem kell még, kibírja a köv. vizsgáig. Egyébként is azt együtt javallt cserélni a fékpofákkal - mondta - de azokat az előző vizsga előtt már cseréltük.
Végül semmit nem kellett most javítani, télen cseréltem kipufogót (az utolsó szakaszt).
Ma reggel viszont büszkén álltam a vizsgán a szerelők előtt, mert megütötte a fülemet egy mondat. Az a vizsgabiztos mondta a társának, aki rátette a kábelt a kocsira (a bal térdnél lévő kis ajtót a 2 csavar kicsavarása után lehajtva csatlakoztatta) és kiolvasta az adatokat a computeren.
- Simán felismerte az Albeát - mondta, pedig a Fiatokat nem mindíg szokta - mondta, majd kis szünet után így folytatta:
- Kurva jó ez a kocsi!
Nem kell mondanom, elöntött az öröm!
Hiába, no! Megbízható, jó kocsi az Albea. Hetedik éve megy és semmi komoly gond.
Alu felniből a legnagyobb méret amit az Albinál tudsz használni az a 7.0x16 4x98x58 ET38 - ET40
vagy egy számmal ugyan már kisebb 6,5x15 4x98x58 ET38
Persze ezekre a gumiválasztás is fontos: pl: az említett 16-os felnire max. 195/45R16 méretű gumi fér még el. A 15-nél meg ami még elfér és jól is mutat, az a 185/55R15-ös gumi.
MAX: 175/65R15 ET35 pl......................... 195/50R15, 175/65R14, 175/70R14,185/60R14 ET35-tel ez mind rá megy. Mivel a max.-ot kérdezted, azért írtam ezeket. De biztos rámegy még egyéb is.
Jut erről eszembe; ma a munkaeszközömön cseréltettem ki a gumikat /átszerelés a felniken, s nagy bölcsen megbeszéltük a gumissal, hogy ez azé' jobb, mint a külön felnigarnitúra, mert a téli időszakra őszi levegő, a nyári időszakra meg tavaszi levegő kerül a gumikba:-)))/
Szóval a magam szöszsölős módján kicseréltem a kerekeket, ellenőriztem a futóműelemek esetleges lógását /nem volt/, gumiharangokat, stb.
Lekezeltem a futóműelemeken a télen támadó felületi rozsdát, utántöltöttem a 7 éves gyári(!) akksiban a folyadékszintet, megintcsak stb.
S vettem észre a következő jelenséget:
A kormánymű felületén az olajat.
Nem lehet a váltókulisszatengelytől származó olajpára, mert az nem oda "szór" - az van új korától, den okoz érzékelhető fogyást - tahát kizárásos alapon szervó olaj.
De!
Hat év alatt fogyott le a tartályban a max. szintről a min. jelzésig.
Viszont sohse' vettem észre ezt a jelenséget.
Nyáron ki lett cseréltetve a szervóolaj - is, a szintje egy körömhegynyit se fogyott, viszont most láttam meg a szivárgást(?)
Valószínűnek tartom, hogy - remélhetőleg - ez a hét év "termése", s nem valami kezdődő rendellenesség.
Kis segítséget szeretnék kérni... Éppen két éve vettem az autót, eddig problémamentesen tettük bele a kilométereket... 2004-es klímás 1,2-es. Sajnos, tegnap csúnya füst jött ki a motortérből egy indítás után (hideg autónál), azután az autó töltésjelző lámpája világítani kezdett. Gond nélkül hazaért a párom vele, a töltésjelző végig égett. Az akku jó volt. Akkut lekötöttöm egy negyed órára, de sejtettem hogy nem ez lesz a megoldás kulcsa..
Ma reggel ment vele pár km-t, majd az autó megállt, se kép se hang. Elmentem a másik autóval, kábel az akkura, beindult a kocsi. Töltésjelző égett, járattam a motort, utána kábelt levettem, az autó nem állt le. Kb. 5 km és hazaértünk, de a ház előtt a kocsi leállt. Érdekes, hogy még járt a motor, de a gázpedálra már nem reagált.
Szerintem a generátor ment tönkre.. A tervem az, hogy kiszedem és elviszem felújítani. A kérdésem viszont csak most jönne...szerintetek is erről lehet szó, és a generátort ki lehet szedni házilag, otthon a garázsban, átlagos itthoni szerszámokkal..? Merre induljak, érdemes belvágni? Mert attól tartok, hogy a szerelőhöz is nehezen jutnék el...
iden is lesz belsoseg talalkozo, de valoszinuleg valahol zalaban, orsegben. nem tudom, az anyagiak lehetove teszik-e a reszvetelt, jo lenne osszejonni egy (-ket-harom-sok) so:rre
Igazából nincs jelentősége, ha a másik oldali pedig a Ruvill 915841, mert úgyis mindkettő cserélve lesz. Esetleg ezt is meg tudod nézni?
Illetve még ezeket néztem ki:
féktárcsa: Jurid 562056J
fékbetét: Brembo P23123
olajszűrő: Bosch 0451103283
levegőszűrő: TECNECO 12141
Ezeket már nincs pofám kérni, hogy nézd meg, remélem ezek kompatibilisek lesznek. Valójában a kormányösszekötő gömbfej a legfontosabb, hogy stimmeljen, mert azt szombaton mindenképp cseréletetnem kell. Ha a féknél valami nem lesz megfelelő, akkor visszacseréltetem és máskor majd kicseréli a szerelő. Az nem égető.
Nincs véletlenül valakinek robbantott ábrája 1.4-es Albeáról amin az alkatrészek cikkszámai szerepelnek?
Kormányösszekötő gömbfejet kell cserélni az autón, illetve féktárcsát/betétet, de a webshop-ok ugye nagyrészt nem ismerik ezt a típust.
Mostanában ugyan már jobb a helyzet, mint pár éve, de a 350A1000 motorkódot egyik sem ismeri, azt meg nem tudom megnézni sehol, hogy a nekem szükséges alkatrészek megegyeznek-e a régebbi motorkódos típussal, vagy a beszerelés közben derül ki, hogy megszívtam.
Unix-nál nézelődök, mert ismerősön keresztül kedvezménnyel jó áron be tudnám szerezni az alkatrészeket, csak jó lenne pontosan bele valót venni.
Egy bő éve volt cserélve a tárcsa és a betét (azóta sem értem, hogy ment szét egy év és max 10e km alatt) akkor nem én szereztem be hozzá az alkatrészt, de a szerelő először nem kompatibilis betétet kapott, holott elvileg Albeához rendelte, majd kicseréltette és azt mondta, hogy Linea betétre cserélték neki, mert az egyezik meg vele.
Esetleg ha valaki képben van és megnézi nekem, hogy az alábbi kormányösszekötő gömbfej jó lesz-e nekem, annak jövök egy virtuális sörrel. :)
RUVILLE Kormány gömbfej Beépítés: Első tengely bal Belső menet: M14x1,5 jobbmenettel
Cikkszám: 915841
És ugyanez balra 915842 cikkszám alatt.
2006-os az autóm, ugyan soha nem volt vele semmi probléma, de anno, ha tudtam volna, hogy ennyire bonyolult hozzá megtalálni a megfelelő alkatrészt, akkor elgondolkodtam volna, hogy megvegyem-e.
Pár hete csináltattam meg, ugyanez volt a baj. Gondolom alapjárat rángat, az üzemanyagrendszer (sárga jelzés) villog is, gyenge a teljesítmény.
Ilyenkor egy henger nem megy (rendszerint a 4.) de nem az volt a gond nálam, a gyújtókábelek el vannak égve.
Az + trafócsere :/ ne akarjátok tudni, nekem Bosch-t tettek bele, mert "hála égnek" ezzel van tele az autó.
Alles zusammen 75 papír volt, munkadíjjal. Ma reggel viszont újabb hiba jelentkezett. A motor nem áll le! Vagy biztosítékok vagy gyújtáskapcsoló lesz a gond.. Sokszor nem enged inditani a kulcs, de általában olyan mintha szennyeződés miatt csinálná. Kezdem elveszteni a hitem ebben az autóban... Több mint egy év alatt fele ennyit nem kellett költeni rá, mint most cca. 2 hónap alatt.
Sziasztok.Tavaj nyáron vettem egy 1.2 16 szelepes 2003 mas Albeat.Szombaton a motor jelzés amüszer falon (sárga) elkezdet világitani és a motor kicsit remegve egyenletlenüljár.Esetleg lamdaszonda?Ha valaki tudna tanácsot vagy ötletet kössz.
igy van, a gyari kereken kivul nincs tokeletesen passzolo. anno en is hosszas utanjarassal vettem masodik szett felnit, mindossze az ET tert el, 44 helyett 43-asak
jó rá, ha 14-es :-) Puntoé is jó rá, a Pandáé is, Tipoé is feltéve ha 14-es a felni. Tulajdonképpen csak az ET számban különböznek egymástól, de az nem annyira nagy probléma. A gyári dísztárcsa viszont nem biztos, hogy megáll a felnin rendesen az ET szám mássága miatt.
Tudom hogy kis hazánk kkv kultúrája nem igazán ügyfélorientált, de ha bemész egy olyan helyre, ahol foglalkoznak az elektromos problémákkal, vagy netán arra szakosodtak --van járműipari diagnosztikai oszcilloszkóp-- és ott elmondod mit, és miért szeretnél megméretni azért jó eséllyel elvégzik a vizsgálatot. Rossz esetben okoskodnak --nem megalapozott diagnózist hajtogatnak--.
Elég csak annyit elmondani, hogy a gázelemző túl magas károsanyag kibocsájtást mért, és szeretnél meggyőződni arról, hogy a két lambda szonda helyesen működik-e.
Ismerten jól működő szondával való kipróbálás több okból is problémás.
Az elsőben nem vagyok annyira biztos, de úgy gondolom illeszteni kell az ECU-hoz az új alkatrészt, nem elég csak beszerelni. --tehát mókolni kéne szoftveresen amit a szervízben pár perc alatt szoktak megoldani, méregdrága műszerekkel--
Másodsorban pedig szondát cserélni... nem egyszerű, sokszor annyira összerohad a menet, hogy ki kell vágni és új furatot behegeszteni.
Kis hazánkban annak is kultúrája van, hogy a "javíthatatlan" --kókány szerelők nem tudják 4-5-szörre se tartósan eltüntetni a hibajelzést-- autókat inkább eladják, próbára felkészítve. De alapból nem feltételeznék ilyet. Ha a szonda jó, akkor az ECU egy határérték átlépése után kezd csak világítani. A degradáció lehet valahogy lassú volt, soká találtak meg egy gyújtáskimaradásos problémát, amibe belefáradt az előző tulaj, és mostanra lépte át a határértéket a szonda jele. De ez csak képzelgés, a biztos az az, amit egy jól felkészült szakamber megállapít.
jaklac
Otthon ilyesmiket csak magas tapasztalattal, vagy sokkal inkább műszerrel lehet csak vizsgálgatni. Ha pölö gyújtás probléma ismét, a percenkénti 400 gyújtást / henger --800-as alapjárat esetén-- és a 35 kV-ot nem igazán tudod megfelelő felbontással érzékelni, nem hogy jelalakot elemezni. Ez is tipikusan az oszcilloszkóp területe, anélkül nem lehet sikeresen diagnosztizálni. Persze sámán megoldások is léteznek...
Szóval érdemesebb elgondolkodni egy szonda beszerzésén? A környékemen egy szerviz sem fog szórakozni ilyen oszcilloszkópos babrálással(ezt könyv nélkül tudom)!
Bent voltam a bemérésnél mindkét helyen, csak a másodikon volt gázelemző a kipufogóban(épp ezért küldtek oda). A többiben is igazad van egy ilyen plusz dobozon keresztül csatlakoztak és .........
Lényeg, ami lényeg: most egy használt katalizátort hajszolok, töredékéért meg lehet venni (állítólag) az új árának. Magamtól nincs jobb ötletem, a saját márkaszervizébe, ahová visszavittem meg úgy sem tudom meggyőzni a szerelőt, hogy keresse máshol a hibát amíg ez ki nem lesz cserélte. Ja az előéletéről nem sok mindent tudok az autónak, állítólag csak egy fiatal hölgyike járt vele, de azt is mondták, hogy tökéletes állapotban van az autó és hogy semmi baj nem volt vele, viszont vásárlás után 90-100km-t megtéve vele, már jelentkezett ez a probléma. Ezek után nem tudom, hogy véletlen lehet-e?
Apósomnak van egy 2004-es 1.2-es 16V-s Albija,és már pár éve volt egy olyan gondja,hogy kigyulladt a motorjel,és csak a szervízben tudták megállapítani - szerencsére nem egy kezdő szerelő volt -,hogy a gyertyapipán volt egy pici átégés,ami miatt testre húzott.
Akkor meg lett csinálva,szigetelve lett a "lyuk",mert nem akartunk emiatt egy komplett gyertyakábelsort venni.
Most hasonló a probléma,alapjárat ingadozik,gázadásra torpan,a motorjel eleinte villogott most már folyamatosan világít,de minden henger megy,van valakinek egyszerű ötlete hol induljak el? Mert elég sokat kérnek egy bemérésért is,hátha otthon rá tudnék jönni,esetleg orvosolni.Előre is köszi.
Mindenképp kell hozzá egy JÓ oszcilloszkóp, mivel ilyenkor a jel alakját, értékeit, és időbeni lefolyását vizsgálják és az sem árt, ha a szerelő/technikus tudja mit is csinál. Aki csak OBD csatlakozón keresztül --böszme nagy csatlakozó az utastéri biztosítéktáblán-- állapít meg ilyeneket, az elhiszi az ECU "meséit", amik csak azért vannak, hogy jelezzék, ha valahol hiba van, DE nem arra, hogy diagnosztizáljanak --tehát megállapítsák, hogy HOL és MI hibás--, az a technikus dolga.
Ha oszcilloszkóppal matanak, az abból tűnik fel, hogy össze-vissza kábeleznek a motortérben, egy plusz dobozt vesznek elő, majd járatás, esetleg "túráztatás" közben egy laptopot néznek kocsányan, ahol a következő linkelt oldalon hasonló jelalakokat látnak:http://www.picoauto.com/applications/lambda-sensor.html
Nem tudom eddig, a két helyen mi volt, vagy nem voltál bent vizsgálat alatt? Gázelemző volt a kocsin? --a kipufba dugnak egy szondát, de még az ezen való elhasalás sem feltétlen jelenti a katalizátor tönkremenetelét--
Én nem vagyok technikus, szóval mély részleteiben nem ismerem a mérési folyamatot. Viszont a szonda tönkremenetele nagyságrendekkel valószínűbb egy egészséges előéletű autónál.
Illetve még hozzátenném, hogy bár tudom milyen nagy gond egy átlag magyar családnak egy-két havi fizetés nagyságrendű alkatrész, azért nem bátorítanék senkit katalizátor nélküli, vagy bármilyen más hibával való üzemeltetésre, sem lopott alkatrészekre. Valamint még mindig olcsóbb megkeresni egy jó szervízt, mint a fél autó kicserélése által eljutni a hibás alkatrészhez.
Köszönöm a választ. Most már csak az idegrendszeremet kell legyőznöm, hogy ne dühítsen, hogy világít az a ki....... lámpa. Ezt majd csak megoldom. Ha még megírnád, hogy a szonda helyes működéséről hogyan tudnék megbizonyosodni azt megköszönném.
Hát ilyen is megesik. :) De a fő, hogy jó vége lett.
A sárga török taxi kicsit meglepett, bár a hólánc nagy segítség, de akkor is. Lehet egyszer nekivágok a túratlan Mátrának, meggyőződni a dolgokról, no oda biztos nem ér el kormányunk keze, hogy kimentsen :)
Bár kínai, vagy hasonló távoli a felirat, de a lényeg olvasható. A lambda szonda, vagy angol beszédesebb nevén oxygen sensor, csak az oxigén jelenlétére reagál, tehát elméletben könnyen tesztelhető, hisz a karakterisztika elvileg ismert, onnantól csak azt kell ismerni, hogy a két tér között --a szonda által mért terek-- milyen arányban van az oxigén koncentráció.
Ennek ellenére, ha a "dugjuk rá és majd kiír valamit" típusú "szakszervízben" jártál, akkor elképzelhető, hogy a "rettentő jól" magyarosított szöveg félrevezeti a szakembert. Katalizátor ritkán megy tönkre, olyannyira, hogy azt "divat" nem csak lopni, de még a a bontóban is külön figyelmet szentelnek neki --és általában nem csak a nemesfém tartalma miatt, bár annak magas --újonan 2-3 g-- voltából következik, hogy feladatát ellátni képes, bár ezzel kicsit ellentmond a szakirodalom 100 000km-es élettartama--. Persze kinyírni, hatástalanítani könnyű, és még csak észre sem veszi az ember. Elég magas hőmérsékletet létrehozni, amit a gyújtáskimaradás tökéletesen hoz. --mivel ekkor elégetlen benzin kerül a kipufogóba, ahol találkozik az igen forró kb 400-500°C-os kipuf gázzal ami a többi hengerből jön és ott kezd el égni akár 1400°C-on is; a katalizátor nem szeret többet 950°C-nál--.
Én is azt tartom jó ötletnek amit PeeWee javasolt, hogy teljesen legyél meggyőződve a szonda helyességéről, mert a hibajelző lámpa csak az alapján ad jelzést.
Amúgy a katalizátor hatástalansága --amit a két lambda szonda mér, a képen látható egyenletekból jól látható módon, minél jobb a hatásfok, annál kevesebb lesz a kettes szonda oxigén szintje az egyeshez viszonyítva-- nincs hatással a motorra, hisz feladata már csak a használt munkaközeg elvezetése, tisztítása. Csupán annyi változik, hogy igen csak megnő a károsanyagkibocsájtás, tehát elképzelhető, hogy nem kapsz zöldkártyát. Tehát, ha egy gázelemzőre rádugják a kipufvéget akkor abból és az 1-es szonda jeléből egyértelműen megmondható, hogy van-e probléma. --persze előtte az egyes szondát is meg kell vizsgálni külön, hogy jó-e--
Magyarán ahhoz, hogy mennyen alattad a kocsi, sem katalizátorra, sem 2-es szondára nincs szükség --esetleg a gyártó tehetett valami teljesítmény korlátozást az ECU programjára erre az esetre, hogy a tulajt rákényszerítse a szervíz látogatásra, mert hát, egy világító égő nem túl fenyegető... :) --. Viszont ilyen alapon a lengéscsillapító és a fék is lehanyagolható lenne, hisz a menéshez nem kellenek, csak az úton maradáshoz, megálláshoz...
A bemérésnél elég egyértelmű volt a monitoron a kiírás: "katalizátor hatásfok alatti működése" vagy valami ilyesmi, majd ellenőrizte mind a két lambdaszondát is és azok határértéken belül voltak. Nekem egyértelműnek tűnt, ja és 2 egymástól független szervízben is ezt mondták. Ja érdekelne az is, hogy így használva az autót lesz e valami baja a motornak, illetve, hogy ennél lényegesen olcsóbban lehet-e orvosolni ezt a problémát?
Ha elfogadsz tippet, akkor mondanám a meglátásomat.
Arról van szó, hogy a katalizátor egy mechanikus alkatrész. Azt hogyan lehet így határozottan hibásnak vélni egy szerelőnek egy elektronikai vizsgálattal?
- Azt lehet, hogy a 2. lambda szonda határértéken túli adatot mér és azért gyullad ki a lámpa a műszerfalon. De azért annak pontosan utána kéne járni, hogy mi okozza. Lehet, hogy csak rossz szonda, ami sokkal olcsóbban orvosolható. Drága mulatság a téves vásárlás........
Nemrég vettem egy albeát 1.2 16v 2004-es. Nem sokkal a vétel után jelzett a motor hibajel ikon. Bemérték....elszállt a katalizátor! Az új 260e Ft-ba kerül. Érdekelne nem-e van valahol használt olcsón, vagy létezik-e erre valami megoldás, hogy a hibajel ne térjen vissza!?
Tartalmas beszámoló, és tanulságos. Gondolom nem kerül be a "hét legélvezetesebb utam" válogatásba. :)
"Ja, azt írtam már, hogy útszóró/toló autót visszafele sem láttam?"
Hát akkor kezdték csak csavarozni vissza a havas felszerelést az egész flottára, legalábbis hallani ilyet is, és mivel élő ember még nem mondta és kép sem tanúskodik róla, hogy túrva lettek volna az utak, vagy sózva aznap, ezért valószínűsítem, így lehetett.
"Aztán - az út szélét nem is sejtve - megfordultam az úton, mint Austin Powers a targoncával az alagútban."
Az illusztráció kellett a hatáshoz, de így nagyon átjött! :)
"Jó" katasztrófa túristaként nézegettem képeket, hát cudarul nézett ki az elhagyott-autó-motortér, a szél jól kitöltette a hóval a rendelkezésre álló helyet.
El sem tudom képzelni milyen lehetett éjszakázni egy autópályán, vonaton, váróban, kultúrotthonban stb.
Volt "szerencsém" 14-én délután Miskolcról Budapestre menni, este meg vissza...
Na nem jókedvemben, hanem a melóhelyen nyertem meg a fuvart a 14 személyes hátsókerékhajtású Transittal.
Már az odaút is kéjutazás volt, hisz amíg összeszedtem az utasokat a Miskolc környéki településekről, csak jégdara esett s fagyott le az útra.
Az első 40 kilométeren meg a belső sáv volt több centi vastagon jeges, mintha granulátummal szórták volna meg. A külső sávban meg csak a kerekek között.
Utána finom oldalszél terelgette a 2,7 méter magas jószágot.
Hatvannál egy miskolci autószalonos roncsá törött Passat látványa és a mentése okozta dugó fűtötte a kedélyeket.
Persze az utasaim aggódtak, főleg miután közöltem velük, hogy indulás előtt olvastam a neten, hogy lehetőleg senki ne induljon útnak; oda fogunk e érni időben a kihagyhatatlan rendezvényre!?
Épphogy, de odaértünk.
Ja, útszóró autót egész úton nem láttam egy irányban sem közlekedni.
Mire az utasaim befejezték az előadásukat, már találtam is az ötödik kerületben parkolóhelyet.
Persze vidám előadásértékelés következett, miközben a mobilneten olvasgattam a pozitív híreket a közlekedés javulásáról...
Végre háromnegyed 9-kor el is indultunk haza.
Szó se róla, az első 130 kilométert tényleg jó tempóban tettük meg: Egy X5-ös BMW-t leszámítva a 120-as tempómnál senki nem volt gyorsabb - köszönhetően a hosszú tengelytávnak köszönhető kiváló úttartásnak - versenyt futottam az idővel, időjárással.
A maradék 50 kilométer viszont már nem volt olyan jó élmény.
Az oldalszél úgy hordta a havat, hogy végül szorosan egy kamion mögé bújva sunnyogtam negyvennel /Közben átmentünk egy keresztbefújt útelválasztó hálón is/
Az emődi lehajtón a felüljárón egy kamion mellé mentem /a záróvonal nem látszott a hóban, tehát nincs/, hogy rá ne fújjon a korlátra a szél.
Azon mondjuk csak utólag gondolkoztam el, hogy mi van, ha a kamiont rám tolja...
Végül is az utolsó 50 kilométert két óra alatt tettem meg.
Ja, azt írtam már, hogy útszóró/toló autót visszafeke sem láttam?
Rendőröket Bp-n a forró helyek környékén /nemzeti ünnep.../, meg a baleseteknél hazafele.
Az utolsó három utasomat viszont már nem mertem Ongára és Alsózsolcára hazavinni a busszal, mivel amilyen - tényleg - kiválóan viselkedik leterhelve a hóban, terheletlenül annyira béna kacsa: A partos telephelyre négy sávon keresztben lendületet véve tudtam behajtani.
Miskolc csendes volt, meg szélcsendes - éjfél után volt. Csak jeges volt.
Kiérve Miskolcból - már az Albeával /ezért írtam le az egészet:-)/ jött megint a viharos szél hóval.
Az ongai part alján négy autó próbált felkapaszkodni, mint ázott légy az üveg falán - hiába.
Bezzeg az Albea!
Mint akit csörlővel húznak, úgy kotort fel a fennsíkra. Ott lépéstempó gyakori megállásokkal: Ilyenkor vártam azokat a pillanatokat, amikor megláthatom a távolban fénylő közlekedési táblát...
Végül a településre nem mentem le, hanem a helységnévtéblánál kiszálltunk két utassal - hogy kiadhassam a csomagjaikat is.
A szél túlzás nélkül úgy vitta a havat, mint a Kudlik Juli féle Delta bevezető képsoraiban.
Aztán - az út szélét nem is sejtve - megfordultam az úton, mint Austin Powers a targoncával az alagútban.
Szerencsére visszatudott kapaszkodni a padkáról a Derék Jószág - megmondom őszintén, nem bíztam benne.
Nevessetek ki, de amikor hazaértem, kiszálltam - a mit kocsiból! - Autóból, nyomtam egy csókot a karosszériára.
Tegnap kiálltam a garázsból, hogy a kerékjárati ívből kiolvasszam a jéggé fagyott havat.
Furcsáltam, hogy milyen mereven döccen az autó: Külön - külön egy-egy jégtömbbé volt olvadva/fagyva a hó rugó és az alsó lengőkar/stabilizátor környékén, behálózva a fémet, mint a Bolygó neve halalban az idegen élet az áldozatokat.
A kerék felől és a motortérben a motor mögé locsolva meleg vizet olvasztottam ki a jégtömböket.
Még jó, hogy nem indultam így el vele... /Sajnálom, hogy nem fényképeztem le/
Áldom a sorsom és a jószerencsémet, hogy nem voltam azok egyike, akik a Dunántúli utakon ragadtak - akár több, mint egy napot.
Sziasztok... 2005-ös 1.2-es albea bontva lett. A karosszérián és lámpákon kívül sok minden van. Akár komplett motor váltóval....45000 km-t futott. Ha valakit érdekel valami írjatok bátran.