Keresés

Részletes keresés

auréliuszf Creative Commons License 2015.02.09 0 0 2707

Kipróbáltam a debreceni szaunát. Alapvetően jók a tapasztalataim de azért mégis csak vegyes az összkép. Szépen igényesen megtervezett szauna ámbátor kicsi a medencetér és a pihenő.

 

A Nyírség környéke mindig egy kis csodabogár körzete volt Magyarországnak. Annak idején erre felé hívták szőlőkólának a traubit, de volt meggy kóla sőt ribizli kóla is.

10 éve szintén arra felé kértem egy gyros tálat egy büfében és kaptam egy adag csirke pörköltet sült krumplival.

 

Nos valami ilyesmire sikeredett ez a szauna is. Csirke, az csirke ugyebár...

 

Sajnos megőrizték azt a hagyományt hogy a szauna a fürdőnek csak egy kis mellék helysége és nem a fénypontja. És csakugyan nagyon kevesen voltak akik huzamosabb időt töltöttek ott el. Inkább csak megszakították a fürdőzést egy kis szaunázás végett...   A többség tágra nyílt szemekkel barátkozott a fürdő ruha nélküliséggel, pedig mindenki lepedőbe volt csavarva. :) Ami ugyebár többet takar mint  a fürdőruha, igaz voltak akik a nyílt zuhanyozót használtak. A merülő medencébe csak néhányan merészkedtek be.

 

A Szaunák egyébként szépek és tágasak. Az infrába lehetett volna alkalmasabb sugárzót választani. A jelenlegi túlságosan vakító.

 

Szumma szummárom szerintem hosszútávon kellett volna tervezni ezt a szaunát mert meggyőződésem hogy a debreceniek is hamarosan belejönnek ebbe az egészbe és akkor már kicsi lesz a medence tér és a pihenő.

auréliuszf Creative Commons License 2015.02.09 0 0 2706

Ha egy 20 éves bombázó szét teszi a lábait az már szexuálisan kihívó magatartás.

 

Itt első sorban arról van szó, hogy a szauna és a naturista kultúra nyugaton összefonódott és én nehezen tudom megérteni hogy ezt miért nem lehet itthon tolerálni. (Ha már nem kötelező)

Előzmény: informania (2703)
akkornemcsakúgy Creative Commons License 2015.02.05 0 0 2705

https://www.facebook.com/groups/bukszauna/

akkornemcsakúgy Creative Commons License 2015.02.05 0 0 2704

https://www.facebook.com/groups/905605249455429/

informania Creative Commons License 2015.02.04 0 0 2703

Teljesen (talán szándékosan?) félreértetted soraimat: nem a kinézettel van baj - ilyet egyáltalán nem írtam, hanem a viselkedéssel. Tőlem lehetne 20 éves bombázó, ha széttett lábbal fekszik tök meztelenül egy közösségi térben, akkor sem normális viselkedés. És még egyszer: ennek semmi köze a kulturált szaunázáshoz.

 

 

Előzmény: auréliuszf (2702)
auréliuszf Creative Commons License 2015.02.03 0 0 2702

Ahogyan egy 70 éves agyon cigarettázott és kocsmázott ember kinéz az is lehet gusztustalan, még is el kell viselned az utcán.

 

Van aki jól néz ki, van aki nem.  Nagyjából ennyi.

 

Csak itt lehet reklamálni erkölcsi köntösökbe bújva.

Előzmény: informania (2701)
informania Creative Commons License 2015.02.02 0 0 2701

Kedves auréliuszf,

 

2 probléma is van a megjegyzéseddel.

Számtalanszor (de úgy tűnik, nem elégszer) téma volt, hogy a kulturált (fürdőruha nélküli) szaunázás és a naturizmus nem egy és ugyanaz. Vagyis az, hogy valaki helyesen szaunázik (és akár a közös zuhanyozóban ruha nélkül leöblíti magát), még nem válik naturistává, tehát igenis zavarhatja az öncélú meztelenség.

A másik, hogy gond nélkül értelmezhető a magamutogatás fogalma. Egyetlen példa: tavaly jártam először az Aquaworld szaunarészlegében, és mivel még nem ismertem a területet, körbe is sétáltam. A körfolyosó közepén elhelyezkedő teremben lévő pihenőágyakon 2-3 idősebb hölgy és a többi ágyon férfiak lábukat széttéve, minden törülköző nélkül "terültek el". Iszonyú gusztustalan volt. Láthatóan csak és kizárólag arról szólt, hogy most jól megmutatják...

És pont erről beszélek: ennek semmi köze a kulturált szaunázáshoz. Ne értsd félre: semmi bajom a naturistákkal, ha ők így érzik jól magukat / egymást, a saját köreiken belül tegyenek így nyugodtan.

De ez igenis zavarhat másokat, azokat is, akik "csak" szaunázni szeretnének.

 

A gondolkodásmódban van alapvető különbség: amíg a "szaunázók" a célnak rendelik alá az öltözködést, addig a "naturisták" a meztelenségnek rendelnek alá mindent - ha van funkciója, ha nincs.

 

Megjegyzem, nem egy ismerősöm van, akikkel együtt járunk normálisan (fruha nélkül) szaunázni, de naturista strandra / rendezvényre véletlenül sem jönnének el.

 

üdv

Előzmény: auréliuszf (2697)
auréliuszf Creative Commons License 2015.01.31 0 0 2700

Nemrég voltam Sárváron és sokat változott a helyzet.

 

A szauna ajtók és a zuhanyozó előtti ücsörgők eltűntek.

Igaz az egyik tagot, aki talán legpofátlanabbul csinálta (és már itt is panaszkodtak rá többen), pont Bükön láttam ugyanezt a műfajt űzni. Úgy látszik Sárvárról kiutálták így most odaköltözött...

 

De a változás pozitív mindenképpen.

Előzmény: Lezlinilzenterepasztala (2677)
auréliuszf Creative Commons License 2015.01.31 0 0 2699

"Mindegy, többen nem megyünk. És ez a véleménye eddig az összes embernek, akivel beszéltem erről. Visszasírjuk a régi gőzt. Ja, és megyünk máshová."

 

Jól teszitek! Mindenki érdekében.  Egyáltalán minek mentetek be? Hiszen az ilyen helyeken előre tájékoztatják a vendégeket a feltételekről.

 

Mi itt Ny. M.o.-on sokat kínlódunk a vehemens keletiekkel. Tudják jól, hogy mi a dörgés, de csak azért is bemennek cirkuszolni!

 

 

Előzmény: Walhorn (2694)
auréliuszf Creative Commons License 2015.01.31 0 0 2698

"Mindegy, többen nem megyünk. És ez a véleménye eddig az összes embernek, akivel beszéltem erről. Visszasírjuk a régi gőzt. Ja, és megyünk máshová."

 

Jól teszitek! Mindenki érdekében.  Egyáltalán minek mentetek be? Hiszen az ilyen helyeken előre tájékoztatják a vendégeket a feltételekről.

 

Mi itt Ny. M.o.-on sokat kínlódunk a vehemens keletiekkel. Tudják jól, hogy mi a dörgés, de csak azért is bemennek cirkuszolni!

 

Még 1x nagyon jól teszitek!

auréliuszf Creative Commons License 2015.01.31 0 0 2697

Egy naturista helyen értelmezhetetlen a magamutogatás fogalma!

Legfeljebb a szexuálisan kihívó magatartásé...

Előzmény: habibi85 (2696)
habibi85 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 2696

Kedves Walhorn!

 

Talán nem erre a fórumra kellett volna írni ezt a beszámolót... Hiszen itt mindenki az egészséges szaunázók körét képviseli.

Írásod pedig éppen ez ellen szól. Utána lehet olvasni interneten és szakirodalomban is, hogyan kell helyesen és egészségesen szaunázni. A debreceni szaunavilág pontosan az egészséges szaunázásra épült, a kulturált szaunahasználatra és ez így is marad. 

Az, hogy nem lehet minden bizonytalan eredetű gazt becipelni a gőzkabinba, ahogyan régen, szerintem teljesen természetes. A nagyon régi ˇgőzös csapat" a mai napig hetente többször jár, ellenőrzött körülmények között és beviszik a gyógyfüveket, amiket a szaunakezelő is ellenőriz. Kitakarítják maguk után a gőzt, nincs eldugított lefolyó és a medencetérben szétszórt szemét. Úgy gondolom, ennek így kell lennie.

Illatot lehet kérni a gőzbe és a szaunába is. A szaunakezelő intézi, csak szólni kell neki. Csak 100%-os természetes, minőségi szaunaolajokkal önt fel, nem 200 Ft-os pancsokkal, amit egyesek szeretnek akár töményen is a kályhára öntözni.

 

Mutogatásnak számítana, ha valaki helyesen használja a szaunát és a merülő medencét? Nem gondolom. Mint ahogy azt sem, hogy bárki kukkolni járna oda. Ez kicsit üldözési mániának tűnik. Tekintve hogy hetente ötször ott szaunázom, és még soha senki nem bámult meg.

Zuhany: négy nyitott és két zárt zuhanyzó áll a vendégek rendelkezésére, így aki szégyenlős, választhatja a zárt zuhanyzókat.

Egyébként mindössze 150 m-re található a komplexum fürdőruhás szaunacentruma, ahol szintén két finn kabin és két gőzkabin található, és még olcsóbb is a belépő, mint a fürdőruhamentes részre.

 

Kellemes pihenést kívánok a Kamillában, ott lehet térdig érő gatyában, hypót, algaölőt, gombaölőt inhalálva szaunázni :)

Mi maradunk a vegyszermentes, természetes szaunánál. 

 

Sajnos pont az ilyen emberek miatt tart ott Magyarországon a szaunakúltúra, ahol tart, éppen sehol...

 

De bízunk benne, hogy az elkövetkező években ez másképp lesz.

 

Szép napot!

Előzmény: Walhorn (2694)
asdqweasdqweasd Creative Commons License 2015.01.26 0 0 2695

"Összesen két vagy három zuhanyozási lehetőség van." 6 zuhanykabin van

"Semmi intimitás nincs ezekben a tusolókban, mindenki odalát, és nézheti ahogy zuhanyzik valaki" 4 nyitott, 2 tlejesen zárt zuhanykabin van, amibe nem lehet belátni.

"Miért kötelező a mezítelenség?" Nem kötelező, lehetsz végig lepedőbe csavarva, zuhanyozni tudsz a zárt kabinokba, és a merölőhöz vissza lehet venni a fürdőruhát.

"Aki akar, menjen be fürdőruhába, aki akar mezítelenkedjen." Át lehet menni az aquaticum élményfürdő szaunájába, az fürdőruhás.

"De az én pénzemért engedtessék meg nekem, hogy fürdőruhába menjek be." Az én pénzemért meg az engedtessen meg hogy ne a fürdőruhádból kipárólgó klórt meg fertőtlenítőt szívjam be, ne rongáld meg a padokat a lecsöpögő klóros izzadságoddal (amin aztán lehet hogy én ülök). Mindenki menjen oda ami neki jó. Van Debrecenben fürdőruhás szauna is.

Debrecen jelenleg országos viszonylatban az egyik legjobb szaunaközpont. Építészetileg is nagyon jó. Közel van a friss levegő, van megfelelő számú pihenő is.

Előzmény: Walhorn (2694)
Walhorn Creative Commons License 2015.01.25 0 0 2694

Sziasztok!

A hétvégén voltunk az Asszonnyal a felújított debreceni gyógyfürdőben, bementünk a "szaunavilág"-ba is.

Röviden: Nekem nagyon nem tetszett.  Maga a szauna tér kialakítása borzalmas, hangulattalan... eszembe juttatta az átkos korszak építészeti stílusát. Beton... kocka... szögletesség... A gőzben olyan büdös, izzadtságszag volt, hogy kifordultam egyből. Nem engedik meg, hogy gyógynövényt vigyen be az ember, de nem is gondoskodnak róla, hogy kellemes illat legyen. A régi helyen mindig tele volt a gőzkamra, most a -két óra alatt, amíg ott voltunk- senki nem ment be. A többi rész teljesen átlagos. Összesen két vagy három zuhanyozási lehetőség van. Semmi intimitás nincs ezekben a tusolókban, mindenki odalát, és nézheti ahogy zuhanyzik valaki. És mivel "fürdőruhátlan" a szauna, az általatok nagy"hangú"-nak nevezett pasik lesik a csajokat. Kötelező a ruhátlanság, lepedőt adnak. Sok pasi bizonyos testrészeit mutogatja, járnak-kelnek, de kb. 2percig bírják a szaunát.

Lehet, hogy elítéltek érte, de én nem vagyok kíváncsi senki nagyranőtt micsodájára sem a kopasz barackjára és almáira. Miért kötelező a mezítelenség? Aki akar, menjen be fürdőruhába, aki akar mezítelenkedjen. De az én pénzemért engedtessék meg nekem, hogy fürdőruhába menjek be. Persze, a szabályokat betartva. Vagy legyen kettéosztva. Legyen ilyen rész is és olyan rész is. Mindegy, többen nem megyünk. És ez a véleménye eddig az összes embernek, akivel beszéltem erről. Visszasírjuk a régi gőzt. Ja, és megyünk máshová. Ajánlom a Kamillát. :-)

 

 

hantaboy50 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2693

Köszike szépen!

Előzmény: Törölt nick (2692)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2692

Hali

 

Most hétvégén szombat vasárnap

http://www.hertelenditermal.hu/events/3-napos-szauna-party/

Előzmény: hantaboy50 (2691)
hantaboy50 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 2691

Mikor lesz?

Előzmény: Törölt nick (2690)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 2690

Hali

 

Hétvégén jön valaki a magyarhertelendi szaunabajnokságra ?

Miki9999 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 2689

Na már épp ideje, hogy felújítják, de a szemlélet felújítása nem pénz kérdés! 2641-ben leírtam az áltlam tapasztaltakat! :(

Előzmény: Snipper (2688)
Snipper Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2688

Esztergomban január 31-ig van nyitva az élményfürdő, így aki akar még ott szaunázni, addig tervezze be.

 

Előzmény: informania (2682)
norbertm Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2687

Ha visszalapozol-keresel egy kicsit volt a Bambararol egy eleg reszletes leiras. En 2012ben jartam ott, az emeleten csak egy kulteri panorama szauna + jacuzzi van, nem tudom ha mukodik telen, mi nyaron voltunk. Elmeletileg hasznalhatod furdoruha nelkul, na persze ha nem zavarod vele a tisztelt masik vendeget...viszont a szaunamesterek jo fejek voltak, a felonteseken (a foldszinti szaunaban) betartattak a furdoruhamentesseget. Persze ez inkabb lepedot jelentett de voltunk paran meztelenul is. Ha valtozott azota valami, azt mar nem tudom.

Előzmény: radweg (2684)
ninnyabanda Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2686

Sziasztok!

Ha valaki a nyugati országrészbe utazik kikapcsolódni érdemes lehet ellátogatni a celldömölki Vulkán Fürdőbe. Ősszel új szauna részt adtak át. Nem olyan nagy, mint a közelben lévő sárvári vagy büki, de nagyon ízlésesre sikerült megcsinálni. A belépés után az "előtérben" van egy finn szauna, ami fürdőruhás, innét lehet továbbmenni a "rendes" szauna részbe, ahol egy infra , egy finn, egy aromaszauna és egy gőz van. Ez szerintem egy jó megoldás a konfliktusok megelőzésére. Aki fürdőruhában akar szaunázni megteheti, tovább viszont nem megy. Bőségesen el van látva pihenő terekkel is. Egyetlen hiányosság, hogy nincs merülő medence, de remélem ezt majd orvosolják.

Lezlinilzenterepasztala Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2685

Sárváron az ilyen rendreutasítások nem jellemzőek. Vannak páran szaunamesterek, akik megpróbálnak rendet tartani, de egyedül kevesek oda. Ezt jelezték már a főnökeiknek is, azóta sem történt semmi. Főszezonban is talán max. ketten vannak benn a szaunavilágban, amíg egyikük felöntést csinál, másikuk a használt lepedőket gyűjti kupacba, a zuhanyzók előtt törli fel a követ, tiszta lepedőket oszt az érkezőknek, emellett próbál odafigyelni a vendégekre. 

Szezonon kívüli időszakban senki nincs benn, csak a medencéktől néz be időnként valaki. Nyár végére ennek meg is látszik a nyoma.

A problémára a legjobb megoldás a vendégek viselkedésének megváltozása lenne, ha odafigyelnének egymásra, magukra, ha nem azért terítenék maguk alá a lepedőt, mert kötelező, hanem azért, mert nem szeretnének ők sem más izzadtságába belefeküdni. Ám sajnos a tapasztalataim azt mutatják, hogy ez a helyzet csak rosszabbodik.

 

 

Előzmény: informania (2682)
radweg Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2684

Járt valaki a felsőtárkányi Bambara Hotelben? Az emeleti részen a  Száhel Wellness részleg csak felnőttek részére van kialakítva. Az itt lévő szaunák esetleg textilmentesek, ha valakinek van bármi tapasztalata a hotelről, azt megköszönném.

auréliuszf Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2683

Én spéci 4db 1500x700as törölközővel járok szaunázni. Lepedőt ott sem használok ahol a belépőhöz adnak ilyet.

 

Miattam mindenki abba csavarja magát amibe akarja, de ne hagyjon tócsát maga után a szaunában. Plusz aki szégyenlős az ne menjen meztelen szaunába mert így is úgy is látni fogják.

 

Nyilván a pofátlan kukkolókat le kell szerelni.

Előzmény: Lezlinilzenterepasztala (2681)
informania Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2682

Mindkét bejegyzéseddel maximálisan egyetértek, kivéve azzal a kitélellel, hogy "... a szaunamestereknek nincs beleszólásuk" abba, ha valaki ízléstelenül viselkedik vagy fürdőruhában van fruhamentes területen. Pontosan nekik (illetve ha a szaunamester és a személyzet elkülönül, akkor a személyzetnek is) a dolga a (házi)rend betartatása.

És erre régebben, amikor az esztergomi Aquasziget még folyamatosan és jól működött, volt is példa. A személyzet egyik tagja (ráadásul nő!) rendszeresen körbejárt, és miközben feltörölt vagy ellenőrizte a működést, akkor ha valaki fürdőruhában szaunázott, udvariasan megkérte, hogy vegye le, illetve felajánlotta, hogy kint is át tud öltözni lepedőbe, de addig nem mozdult, amíg nem történt valami. S mivel kényelmetlen volt annak, akire rászólt, így hamar megoldódott a helyzet.

Ennek én szemtanúja voltam, és több alkalommal működött a dolog. Akkor nem értem, hogy a fruhamentes szaunákban miért nem munkaköri kötelessége a személyzetnek / szaunamestereknek, hogy intézkedjenek???

 

Más. Az előzetes hírekkel szemben Esztergom nem zár be holnaptól, hanem csak február 01-től.

Előzmény: Lezlinilzenterepasztala (2681)
Lezlinilzenterepasztala Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2681

Mint írtam is, a testi igénytelenséggel párosuló nagyképűség az, ami zavar. Főleg férfiak esetében látom ezt.

Nem tudom máshogyan kifejezni magam: undorítóan néz ki, a testéből párolog a cigarettaszag és a fürdetlen testszag, és emellett egy szál semmiben, hatalmas hang kíséretében teljesen otthon érzi magát. 

Az már valóban csak az ő dolga, hogy akkor minek jár szaunázni, ha az első dolga miután kimegy a fürdőből, hogy rágyújt egy cigarettára, majd vacsora gyanánt betol magába egy fél kiló szalonnát kenyérrel. Erre írtam, hogy azt, hogy maga a szaunázás nem tesz egészségessé senkit.

 

A többi dologban teljesen egyetértek Veled. Láttam olyan hölgyet, aki a merülőmedencébe lepedővel ment be, és ott vette le magáról, majd a "kimosott" szaunalepedőjét a medencéből kiadta a párjának.

A szaunalepedő használatával egyetértek, és azzal is tisztában vagyok, hogy ezek mosatása nem lehet kis költség. De ha teszem fel a kaució felett még 500,- forintot elkérnének a lepedő használatáért, akkor talán megoldható lenne szaunázás közben az elázott lepedő kicserélése szárazra, ha a vendég igényli.

Én a második kör után már azért nem csavarom magamra a lepedőt a pihenőtérben sem, mert nagyon kellemetlen a hideg, elázott lepedőben feküdni a székekben.

Ezek ellenére viszont meg kell értenem azokat a - főleg hölgy - vendégeket, akik az általad is említett aberrált fazonok elől csomagolják be magukat. Engem is zavar, amit csinálnak, barátnőmet még jobban.

Én vendégként nem dobhatom ki az ilyet, maximum szólhatok neki. A szaunamestereknek meg gondolom szintén nincs beleszólásuk, mert ha egy befolyásos vendéget - aki esetleg még törzsvendég is - kellene kidobniuk, akkor valószínű, hogy ők maguk előbb kerülnének az utcára, mint az illető.

Az általános taplóságra aztán meg tényleg nincs megoldás. Nem olvassák el a használati utasításokat, buliban érzik magukat, nem mennek el fürödni, és szemetesnek használják a másik nyugágyát...Ezek tisztán emberi tulajdonságok, és egyre gyakoribbak.

 

Előzmény: auréliuszf (2680)
auréliuszf Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2680

Csak egyetlen ellenvetésem van: Aki nem tolakodik a testével direkt mások látóterébe az had legyen úgy meztelenül ahogyan van. Mindenki tudja elfogadnia másikat. Az hogy Sárváron a pihenőben be kell takarózni az több mint vicces...

 

A többivel egyetértve csak kiegészítésként: az ajtók előtt kukkoló lesipuskásokat  azért lehetne szűrni. Ha a szauna mester oda áll az ilyenek mellé és rosszalló tekintettel tudatja vele hogy tudja hogy mire megy ki a játék és nem az ajtó előtt kéne őgyelegni, szerintem abbahagynák. De egyéb módon is lehetne kellemetlenkedni az ilyenekkel.

Már itt is panaszkodtak többen egy ilyen emberre, aki nagyon pofátlanul csinálja ezt Sárváron, ugyanakkor a szaunamesterekkel meg feltűnően bratyiban vannak. Na már most ha én kiszúrtam, aki csak 2 havonta jártam oda, akkor a szaunafelügyelőnek hogy a pélóba nem tűnik fel? És miért barátkozik vele?

 

Na erről csak ennyit.

 

Továbbá én  a lepedőt meg betiltanám elsősorban a nedvszívóképessége és a szaunában visszahagyott izzadság pocsolyák miatt.

Előzmény: Lezlinilzenterepasztala (2677)
akkornemcsakúgy Creative Commons License 2015.01.05 0 0 2679

Márminthogy Bükön. Az lemaradt. :)

 

Előzmény: akkornemcsakúgy (2678)
akkornemcsakúgy Creative Commons License 2015.01.05 0 0 2678

legfrissebb hír: Működik a kinti medence. 2015. január 5.

Előzmény: Lancelotto (2670)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!