Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Kis kötekedés: a süngomba nem védett? Meg a részei, úgy mint spóra stb. :) De engedékeny leszek; a spórától, micéliumtól eltekintek. Ha termesztem, akkor csak nézhetem, de meg nem ehetem a termőtesteket. :)
Na de komolyra fordítva: a termőblokkos yellow (golden) valóban az, ami az ide beszúrt fényképeken is szerepel. Szóval csak a nyári laska - bóti (normál) laska nem egyezik.
Bár minden gomba ilyen jól termeszthető lenne. Ridegtartással talán a minőséget is a természeteséhez lehetne közelíteni.
Ez vajon megegyezhet a termesztésbe vont "yellow oysterrel"? Most látom, a késői = blue oyster (szintén van ilyen blokk). Viszont tudomásom szerint a bótiak közül a sima (világos szürke), az nem a nyári laska.
Egyébként tényleg nagyon szép ez a sárga... bakancslistás. Az aranyos galambbal együtt.
anno dacu, ugy huszoneve meg szedtem. idonkent vegtelen mennyisegben terem. sok-sok eve nem eszem meg. annyi sokkal jobbizu gomba van, hogy csak na. amugy a tuleveles avar alatt jol elvannak, frissek tudnak meg ilyenkor is lenni, foleg, hogy enyhe az ido. az avar pedig amugy is fut.
köszi! az általam nem igazán ismert/figyelt susulykák miatt aggódtam. az irodalmat átolvasva kb. ki lehetett zárni őket, de jól jön a megerősítés. tényleg sárgultak már az idősebb példányok a lemezeknél, foltokban itt-ott.
eleve a szebbeket szedtem csak le, a nagyja ott maradt, de így is itthon az illata alapján a felét kirostáltam. azoknak más volt, dohos. lehet, hogy csak azért, mert tűlevélpárna alatt fejlődtek, de egyre válogatósabb vagyok abban, hogy mit eszünk meg. a többit hagymán megdinszteltem, nem volt ehetetlenül keserű, de nagy szám sem, talán még kicsi sem. játéknak jó volt.
lefutóban van már erősen, de lehetett még relatíve jó állapotúakat is találni, még egy-egy teljesen frisset is. foltokban vannak, egy feketefenyves hegyoldalban voltam a pilis szélén, egy-két vízmosásnyit mentem csak, még lett volna tovább is, szóval van bőven... és egy kérdés: terem ilyenkor kéttűs fenyvesben olyan mérgező gomba, amivel most összekeverhetném? mivel erősen szezonvégi kinézetűek, nem olyan épek és jellemzőek a termőtestek minden esetben, mint ősszel... ezért a kérdés.
na jo, ebben van igazsag, de siman paradicsom-paprika-tejfol komboban is nagyon finom (csalad egyetert.) Csak ahhoz nem januari fenyopereszke kell. (Egyebkent talaltam a szomszed utcaban, elkeritett fenyves mellett. Csak egy marek, azzal nem sokat lehet kezdeni. Lehet, bent is korbe kene neznem.)
?? Ezt meg senki sem mondta. Homerx szerint rak izu (szerintem sajnos nem, imadom a rakot). Kituno mustaros-tejfolos levesbe, vagy keksajtos-tejfolos levesbe (mindketto Janos66 receptje - vele mi van?), vagy siman keksajtos-tejfolos spagettiszosznak. Ugyancsak jo paradicsommal, zoldpaprikaval ledinsztelve, nemi tejfollel szosznak, de ezek ilyenkor mar aranyaron vannak.
Köszi, utánanézek. Állagát tekintve meglepően jók voltak, sőt a völgyben még egészen frissszürke példányokat is láttam. De a laskusz is kemény volt, csak kissé fako
a környékünkön is rengeteg fenyőpereszke van, de szerintem az ehetetlenül keserű gombák közé tartozik, ha magában fogyasztanád. akkor meg minek szedni?
Bocs, de civil (i.e. nem-vadasz) korokben en nem fogok olyat mondani, hogy belefutottam egy szarvasrudliba, mert jobb esetben korberohognek, rosszabb esetben teljesen felreertik :o
Tenyleg nem ertem. Annyiszor elmondtak. A kutya egy dolog (bar hiaba zarjak be oket a hazba, ott is rettegnek; van amelyiket nyugtatozni kell), de elpusztulnak a buvohelyukrol teli hidegben ejszaka elmenekulo madarak. Egy mehesz cikket lattam, hogy a mehek is elpusztulhatnak. En Voroskonel voltam, amikor akkora agyudorges szolt a hegyeken keresztul, hogy en majd kiugrottam a borombol (pedig en TUDOM, hogy mirol van szo). A vaddiszno talan nem tori a labat a menekulesben, de az ozek es a szarvasok? A kutyam is majd vilagga ment, pedig o nem fel (egyelore) a tuzijatektol. (Viszont az osszes korabbi felt. Nem tudom hany szilveszterem telt azzal, hogy lihego, rettego kutyat probaltam lenyugtatni.) Persze ez csak annak a resze, hogy kikoltozom a Dunakanyarba, kivagom az osszes fat, lekovezzem a kertet, kovetelem hogy asztfaltozzak le a Duna-partot, tegyenek kozvilagitast a Natura 2000-be, "hiszen nem Mucsarocsogen elunk".
Felenk iden kicsit jobb volt, mert egyetlen kozeli szomszed sem bulizott (vagy nem itt), de nem tudom, hogy jovore hogy lesz.
facebook, gombahatározó csoport, dima bálintot szokták kérni ilyesmire. vagy vrba györgy a magyar gombász csoportban. de nagypapi tuti még listát is tud adni :)
apropó, a képeid alapján: van még ehető állapotú és kellő mennyiségű fenyőpereszke? egy hete a budai hegyekben én is találtam és akkor mondtam is magamban, hogy ki kéne nézni a pilisi meredek feketefenyvesbe, amit ismerek, de aztán elmaradt.
Erősen szakmai kérdésem vón. Megszállott csillaggomba vadász vagyok, 2002 októberében a pilis egy feketefenyvesében találtam egy gombát amit akkor Geastrum quadrifidumnak határoztam .ez a faj lucfenyő alatt terem, de megfelelő ismeretek hiányában ezzel sokáig nem foglalkoztam. Tavaly aztán olvastam egy cikket, Angliában 2000ben elokerult egy csillaggomba amit jóval később, 2015 ben G. britannicumként azonositottak. Ez faj él kéttűs fenyők alatt, kiköpött mása a G quad.nak. Ma visszamentem a területre, termőtestet sajnos nem, de lucot sem láttam, igazából ezér néztem vissza, nehogy ott volt egy kósza luc , aszt rögtön bukta..így megmaradt az esély. Angliából, Csehországból és Szlovákiából közölték, magyarorszagi előfordulasarol nem találtam adatot . Az a 21 éves példány nálam van, csak alá kéne vetni egy DNS vizsgálatnak. Ebbe tud vki segíteni, v kontaktot adni ?
nem csak állítólag volt kemény, idén tényleg az összes szomszéd és a távolabbi szomszédság is rakettázott. a gyerekek nagyon élvezték, az állatok nyilván egyáltalán nem. a szarvascsorda itt a telkünk alatt is megjelent már sokszor, volt, amikor tizen voltak. egy vaddisznó család meg fixen itt él. fogalmam sincs, hogy hova bújhattak tegnapelőtt, de tuti, hogy nem örültek.
igen, ezert remenykedtem (de ahol Tharkus lakik, allitolag igen kemeny volt a helyzet, pedig az a zold szele. Kedvenc retunkon, ami bekerult a tuzvonalba, sokszor lattam mar ozeket, szarvast, egyszer egy egesz szarvascsordat is. Nem tudom, hogy eltek meg. Na persze meg a madarak.)
Örültem néhány "embernek" pontosabban csak "nick névnek" akit hozzávetőlegesen megismertem itt. Tele kosarakat cimborák, a továbbiakban is! Kicsit talán sajnálom is már, hogy nem fejlődhet ez tovább.
De én ezt unom. Unom a sok síküveget a csiszolt kristályok mellett. Meg nektek is jobb lesz így, ha nem zavarok tovább. :))) Bocs, hogy a gombászoknál írom meg, amit a Konyhaasztal többi fórumán is megtehetnék. Ezért ezer bocs és tízezer anyamedve...
nekünk nem sikerült, a fiam 40 fokos lázzal tolja, én meg azon gondolkodom, hogy hogyan fogjuk magunkban meginni és megenni a teljes tűzerőt, amivel a ma esti bulira készültünk :)))
Nekem ma volt az utolsó gombászásom idén. Ha esetleg valaki ráismer, szívesen venném a gomba hivatalos megnevezését, jómagam kaparós csiperkének ismerem. Gyakorlatilag kora tavasztól késő őszig megtalálható, a gyenge fagyok sem zavarják a növekedésben, mert gyakorlatilag föld alatt nő, nem utolsó sorban a konkurens kolegák elől is elbújik. Kiadós eső után kb. 1 héttel megbízhatóan előbújnak, sokszor fél kiló feletti példányok sem ritkák...
A tölgyfa levelek ne zavarjanak meg senkit, az csak a szél volt, fehér törzsű nyárfával él társkapcsolatban.
öregnéne: Ez ebben a formában nem igaz: hegyével együtt elképesztően jól kézbeállóan tisztította a vargánya tönköket. Az íve volt valahogy tökéletesen kézbeillő. Megpróbálom visszaadni neki az elveszett élformát. Valószínűleg hozzáértő szakembernél. Van jobb bicskám, az főleg másra jó, de ezt megmentem.
morel: Jól mondod. Nekem érték a régi holmi, használati tárgy. Különösen ha késekről, konyhai eszközökről van szó. Nem szempont, hogy olcsón vehetek másikat. Ja, ennek a kicsorbult késnek az eredetét jelző feliratokat direkt lehagytam a képről.
Tehát megvan még nagymamám egyik konyhakése, nem rozsdamentes még, de kiváló éltartó acél, amivel a pörkölteket készítette nekem. Megvan apám 18 cm pengéjű szeletelő kése, amit már rozsdamentes svéd szerszámacélból készített magának a gyárban, szegecselt bakelit nyéllel, és biztosan túlél még 6-8 nemzedéket. Ez a kenyérvágóm.
A hegy nem lényeg, gondolta öregapám, és elegyítette a Ballával a 3 decis korsóban a szódát a bikarbónával. A többit meg a kaszakő ette meg. :) (Noha az még jó széria volt. A mattra, teknősre kopott korsót meg kidobta anyám...)
Sajnos, ha nincs kontextus, minden használati tárgyat eszmei értékűnek veszek, így nem hasonlítgatom csak pénzért bármikor beszerezhető dolgokhoz. Természetesen nyugdíjazni bármit bármikor lehet, majd kiváltani jelenkorival. Vagy legalábbis eszmei értéket nem képviselővel. A konkrét esetben nem tudom, van-e.
Ezt simán megcsinálja egy késes, csak az élszalagot helyeztetném át, a fokát hagynám. De házilag, durva eszközzel kezdve is neki mernék állni. Mivel gombához lesz, teljesen mindegy, ha kicsit túlhevül az anyag, még a biliacél is éltartó ebben az esetben. :)
Pont tegnap lamentáltunk, ha kitart ez a jó sáros időszak, akkor megint hasonló szezon várható. Vagy legalábbis a feltételei adottak lesznek. Aztán benéztem a fagyóba + szekrény tetejére, és megállapítottam, hogy simán lehetne gyenge év, legalább jutna másra is idő. :D
A Dunántúlon mászkáltam sokat az elmúlt másfél hétben, nagyon durva, milyen belvizek vannak. Öröm nem látni némely nyáras alját.
Igen, tegnap én is elfagyott ltp-ket láttam. Számítottam rájuk, de arra nem, hogy nem lesz a fagyok után friss. Valahogy nem volt az igazi ez a szezonja. Kb. mint a vargányáé.
Nekünk is volt anno ilyen gombás karácsonyfaégőnk, nagyon szerették a gyerekeim. Sajnos már nem működik, csak egy-két izzót tettem el. Csehszlovákiában egy Priorban vettem a '80as évek végén.
Mindenkinek szép ünnepet, áldott, békés Karácsonyt!
A légyölős izzósor dobozából sejtettem, hogy ez valami retro, a vitrinből pedig azt, hogy -múzeum. Saját vagy publikus hely? Utóbbi esetben elárulnád, hol látható? Szezonális?
Hát, ha már kapott háromlábú locsolást, akkor a következő szezonig hanyagolnám. :) Akarat kérdése, hogy elkeríted-e vagy sem. Nagyon régen nekünk is voltak sima laskás kuglijaink, de nem emlékszem rá, hogy milyen gondozást kaptak / igényeltek. A szezonalitás miatt elképzelhetőnek tartom, hogy későinél más kell. De szerintem nem lősz mellé, ha folyamatosan nedvesen tartod, aztán várod az első hidegeket.
De ha nem akarsz enni róla (miután beigazolódott, hogy ehető, amit terem), akkor szerintem nem nagyon kell tartanod attól, hogy végigeszi a tűzifa készletedet. Ha pl. bekerülnek féltető alá a kuglik, gyakorlatilag kiszáradnak szép lassan, és utána már nem nagyon tud mit kezdeni velük a gomba. Max. felszínesen valami penész, de nagy fűtőérték veszteséggel nem kalkulálnék. Eleve emiatt is célszerű minimum féltető alá rakni az aprított fát. Az ölfát, rönkfát pedig legalább felülről érkező csapadéktól védeni.
Élő fám nincs. Zagyva partról "mentett" a faanyag, itt vannak a ház előtt, kb 30éves fák, le-letöredezik róluk pár komoly ág, ez is abból való.
Ez az egy kugli van szabad ég alatt, plussz tacsiÖcsi (kankutyu) öntözi rendszeresen a tövét. A későbbikeben ha konyhai célra szánnám, el kell kerítenem, de ez nem fog menni szerintem.
Azért mily érdekes, lehet van aki köszködik, hogy legyen neki késői laskája, itt meg "megterem". Fura.
igen, ehető és finom, ha az. és ha a konkrét példány fogyasztásra alkalmas állapotban van. ezt gombavizsgáló tudja eldönteni. a meghatározásban mi is tudunk segíteni azért, de ahhoz kéne lemezoldali fotó is, meg mondjuk egy hosszanti keresztmetszeti.
Nem kell aggódnod, finom gomba a késői laska (már ha az). :D Amúgy sajnos az élő fát is megtámadja, úgy tudom. Esetleg ha tudsz rejtekhelyet neki, aprítás után vidd ki a tuskót egy lápos helyre, pár évig még szüretelhetsz majd róla. :)