Keresés

Részletes keresés

commandeer Creative Commons License 2007.05.30 0 0 251
nem vetted fel? hol lehet megnézni, így utólag?
Előzmény: wolfline (250)
wolfline Creative Commons License 2007.05.30 0 0 250
Ja emlékszem ez egy sorozat most indult a NG ,a múltkor az Iraki Blackwatter és többi ....fegyveres csoportokról volt szó.
Előzmény: commandeer (249)
commandeer Creative Commons License 2007.05.30 0 0 249

nem tudom pontosan, de este kilenc kor ha jól értem.

itt megtudod nézni:

 

http://channel.nationalgeographic.com/channel/

 

Előzmény: wolfline (248)
wolfline Creative Commons License 2007.05.30 0 0 248
Mikor ?
Előzmény: commandeer (247)
commandeer Creative Commons License 2007.05.30 0 0 247
Akit érdekel vasárnap a National Gheo. csatornán Army Green Baret doku film lesz az Afgán missziójukról.
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.28 0 0 246
Josic uj honlapja :http://www.nzyang47portal.hu/zolo/index.php
harcipincsi Creative Commons License 2007.05.18 0 0 245

Mintha régebben azt olvastam volna,hogy különböző szintű és képességű Spnaz.egységek léteznek

Ez engem is érdekelne. Előre is köszi.

Előzmény: Amerigo Gal (244)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.18 0 0 244
Tiszteletem István......

Ha nincs ellenedre feldobnám témának a Specnazt.Elősször erről lenne egy kérdésem....
http://www.youtube.com/watch?v=AYq8EueDYNM&mode=related&search=
Ezek élő specnaz technikák?Esetleg mivel tőled tudom milyen sokrétű,ez szambó?
Kicsit nekem olyan ezoterikus aikidonak tünik,bár látok benne ráciot.
Egyáltalán,én magával a Specnaz névvel zavarban vagyok.
Mintha régebben azt olvastam volna,hogy különböző szintű és képességű Spnaz.egységek léteznek,
a különböző harctéri kommandoktol az élsportolók alkotta harci uszókon(?)keresztül az Alpha-ig
Nekem nagyon zavaros a kép,ha volna időd segitenél kitisztitani?

Üdvözlettel
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 243
Energiám meg valszeg onnan van, hogy világ életemben avval foglalkoztam, ami érdekelt vagy amihez kedvem volt.
Előzmény: Amerigo Gal (241)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 242
Örülök, hogy tetszik.
Amúgy a repülőgép-típusoknál - ez csak a köztársaságiak, és csak a vadászok:) És hol vannak még a nacionalisták:))))
Előzmény: Amerigo Gal (241)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.17 0 0 241
Tiszteletem Istvám......
Azt kezdem hinni hogy a te Mailes ujságod életem legjobb üzlete.
Nem is gondoltam volna hogy ennyi repülőgép tipus vett részt a spanyol polgárháborúban.
A búr háborus cikked is nagyon tetszik,számomra különösen jo hogy egy két érdekes történettel érdekesebbé
teszed a "száraz" tényeket.Nekem mindig a "modern"hadviselés volt a kedvencem,de még engem is nagyon lekötött pl. a tüzérségi eszközök áttekintése.
Köszönöm és lesem a következőt.....
Ps.
Honnét van ennyi energiád ?
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.15 0 0 240
Valoban onnan ered. A ,,commando" eredetileg afrikaans szó. ,,Csoportot" jelent. Amikor a II.VH elejen az angolok elkezdtek felallitani a kulonleges egysegeket, sokaig nem tudtak, hogy milyen neven illessek.
Churchillnek eszebe juthatott sajat ifjukori szivasa Del-Afrikaban, mert egy szot irt ra a hivatalos papirra - ,,commando".:)

Ha 1899-ben a burok tudtak volna, hogy az egyszeru kis gyujtofogalom szakkifejezesse fog valni...:)
Előzmény: Amerigo Gal (239)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.15 0 0 239
Tiszteletem István
Nem tudom olvasod e ezt a topicot,de akkor itt köszönöm meg még egyszer a remek cikkeidet.
Tudod,hiába Különleges hadviselés a cime,ezen a topicon nem off......
Jelzem a burok ,ahogy a cikkedben is irod a névadói a szakmának./commando/
Szoval itt jelezném hogy itt nem off semmilyen téma aminek valamilyen kapcsolata van a topic cimmel.
Tehát az AK elsütőbillentyűjétől az Annapolisi akadémiáig.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 238

Két jelvény a boszniai Fekete Hattyúk ezeredről.

Gyökereik még a II.vh.-ból erednek, mikor az akkori Usztasákkal együt a német speciális egységek képezték ki őket, együtt harcoltak a partizánok és csetnikek ellen Boszniában.

A Jugoszlávia szétesésekor a 90-es évek elején reinkarnálódtak, elödjeik gyökerein és együt harcoltak a HOS-al a támadó szerbek ellen, majd 92. közepe után a HOS és horvát egységek ellen. Tradicionális fekete egyenruhát viseltek, még járműveiket is feketére festették, és fekete HK-G3 as fegyvereik voltak.

Habár csak 4 századnyian voltak önkéntesekböl brigád nagyságúra nőttek. Nem voltak olyan képzettek mint II.vh.-s elődeik és fanatikusak sem mint a mudzsahedinek, de bátorságukkal elismerést vivtak ki.

A harcokban általában az ék szerepét töltötték be, ezért sokan elestek közüllük.

Háború után feloszlatták őket, de 2 századnyian a mag,  hegyekbe vonultak és rablásból és adományokból tartották fenn magukat. Mára megszüntek, de legendájuk tovább ott él Bosznia hegyei között...

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 237
Pár kép, az emlékekből... 1.) A csoportom kiképzésén lőgyakorlatot tartok, előttem (feketében vagyok) Cíle hasal, a többiek kiestek... 2.) Szegény kis nem katonának való gyerek őtet pofoztam fel a diverzáns kiképzésen, figyelmetlenség majd feleselésért... 3.) A skót a jelmondatunk előtt  a diverzáns kiképzésen "Izzadsággal, vért takarítunk meg"... 4.) Jómagam 1992. végén, még megvan mindkét lábam...
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 236
ÜDV Julien sajnos sehogyse tölti fel ,de próbálkozom a Délszláv....topicon, mivel a topic címe is adott így javaslom térjünk át arra a topicra ,ha gondolod.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 235

Üdv Wolfline...

Kiváncsian várom a fotókat...

Josic...

Előzmény: wolfline (234)
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 234
Na megpróbálum újra rátenni a fotókat.
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 233
G.Vakuf pár foto
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 232
Üdv. Én is hallottam pár dolgot a B.Posavinai harcokkal kapcsolatban. Ha jól tudom Derventában alakult meg háérom modricsai századból a 103.derventska brigada.Egészen 1992 június végéig Derventa -Modricsa körzetében voltak ,majd onnan Orasje -Domaljevac vonalra kerültek 1996.áprilisig.Jure Racic volt a pk. 524. katonának ,akik közül közel 38. meghalt és 128 megsebesült.


Derventáról :

1991.


Nyugat Bosanska Posavina fontos tamponzónát jelentet Horvátországnak,de elég puskaporos zónának számított.Már 1991-ben készültek a "okomitog odsjecanja" müveletre Bosanski Brod -Derventa vonalon az un. dél-észak irányon.A JNA elég nagymennyiségű katonar és haditecnika birtokában volt ezen a részen ,ahol 1991-ben a Tuzla-i 17. hadtest működött.Parancsnoki állomást Podnovlje faluban hoztak létre ,mely stratégiailag fontos helyen volt.Innen ellenőriztek négy járást: Bosanska Broda, Derventa, Doboj, Modrica. A falun keresztúl vezettet a fontos Bosanski Šamac - Modrica - Doboj - Sarajevo,és a Bosanski Brod - Derventa - Modrica, i Doboj - Modrica - Tuzla közlekedési útvonal
A Podnovlja bázishoz tartozott több nagy laktanya ( Derventa, Doboj Tuzla).A JNA ezen zpm.titkos taktikai csoport parancsnoka százados Stublincevic volt.

1992.

Februárban szerbek a Doboj járásban lévő Dragalovci faluban horvátokat ölnek meg ,majd március 25-én válaszul a horvátok Johovac falunál a JNA Kladara körzetében Doboj - Derventa közvetlen közelében lövészárkokat és fedezékeket készítenek és beássák magukat nehézfegyverekkel.A JNA harci repülőgépeket küld a területek fölé és megindítja tankjait és más harci járműveit Derventa járásnak.Május elsején szerb támadás erte o Makljenovac (opcina Doboj) falut.

Május 03./04 elkezdődött Doboj szerb agressziója a JNA felfegyverezte a szerb lázadókat ,majd együtt (JNA, pješadija, srpski dobrovoljci, cetnici),csetnik vezetőkkel prof. Drago Ljubicic, Goran Radojcic , Slobodan Karagic (Karaga) megszállják a váérost .Lipca faluban állomásozó szerbek ,akikhez csatlakozott a JNA "4. juli"laktanyákból támadást intéztek Doboj-i horvát-bosnyák területvédők ellen .

A JNA, és csetnik vezéri vojvoda Slobodan Karagic ultimátumot intézett a horvát-muszlim erőkhöz Orašja, Miljkovaca, Caršije ,Krcevina -miszerint 16.00-ig tegyék le a fegyvert.Az ultimátum végett folyamatosan hagyták el a területet a civil lakosok gyerkek nők Tešnja falu irányába.A férfiak jórésze otthon maradt a védelem végett.Az utltimátumnak nem tettek eleget és annak lejártával a szerbek állásaikból gránátoztűz alá vették a horvát-muszlin önkénteseket. Uralica- Tešnja részeken a horvát-muszlim erők megerősítették a védelmi vonalat.
Doboj körül 10 .oo körül a jugoszláv zászló alatt tevékenykedő tankok ,új ultimátumot intéztek 14,00 óráig. 13,30 elkezdődött a szerb támadás ,mely során a helyi szerb rádióállomás bejelentette "Grad je osloboden od ustaša". -a város felszabadult az usztasáktól.
A szerbek tűzérségi tűz alá vették Johovac-ot. A falu kevésszámú védője sikertelenül vette fel a harcot a szerbek elfoglalták a falut..

Május 4.Szerbek aláaknázták a Doboj-i muszlim dzsámit az óvárosban(Gradina) és kitűzték a szerb négy cirilbetűs zászlajukat. Radio Doboj csetnik dalokat sugárzott miközben Milovan Stankovic propagálta, hogy Doboj szerb és Jugoszlávia része.A városban élő nem szerbek veszélybe kerültek a pogromok elkezdőtdtek. 13.00 körül a szerbek megtámadták Šušnjara-t Doboj elővárosi részét.

Május 10..
Grapska és Šušnjari lángokban állt.Asszonyok ,gyerekek,öregek menekültek ,a szerb fegyverek nem kímélték őket sem.Többen az erdőkbe kerestek menedéket és Gracanici járás felé menekültek .Többen viszont fogságba estek akiket a szerb Kostajnici (Doboj járás) ,majd később Svijetlica-ra hurcoltak. A szerb lakosú falvakból (Kostajnice, Civcije, Kladare ....)folyamatosan támadták Grapska és Susnjari-t.

Május 29.

Pred dobojsku Bolnicu kojom je tada upravljao ravnatelj dr. Cedomir Lalic iz Prijepolja (Crna Gora) oko 8,00 sati zaustavio se kombi marke TAM 2001 na kojem je pisalo "KPD Spreca". Prema popisu kojeg je sacinila dr. Branka Vukovic kombijem su u nepoznato odvezeni Hrvati i Muslimani koji su se kao bolesnici nalazili u dobojskoj Bolnici. Prema izjavama ocevidaca kombijem su upravljali pripadnici srpskih snaga zvani marticevci, koji su na prostor opcine Doboj pristigli iz Knina.

Júnus 6.
Szerb erők JNA három új haderpővel egészült ki (Banjaluckai hadtest , Kninski hadtest Tuzlanski hadtest) 8000 katona, ezen haderőkkel kiegészülve szervezték a műveleteket Bosanska Posavina-ban.Először Doboj ( Foca, Veliki Prnjavor, Johovac, Vranduk, Komarica, Bukovac)és Derventa ( Velika Socanica, Modran, Cer, Plehan).

Június 8.
Johovca és Foce településeket szerbek megtámadják a JNA légierejének segítségével.A cél áttörni a Posavina folyosót.

Június 17.
A szerbek elfoglalják Cera és Komarice falukat.
Június 18..

Szerb gyalogos erők miután megszállták Ševarlija települést etnikai tisztogatást hajtanak végre a nemszerbeket lelötték.A faluban felgyújtottak 70 házat, és 27 helybelit táborba hurcoltak el..

Június 20.
Dobojban 30.000 fős szerb erő csoportosult,megerősítve Milan Martic erőivel Knin-ből és Veljko Milankovic erőivel Vukovi/ Vucjak. Nagyszabású műveletbe kezdtek ,melynek célja B.Posabvina teljes megszállása.

Június vége.
Szerbek támadták Foca, Johovca, Komarice, Vranduka és Bukovca településeket.A horvátoka száműzték kirabolták és megsemmisítették házaikat.Ez a módszer egyébként mindenhol megvalósult, ahol a csetnikek megjelentek.

Július 6.
Szerbek nagyerőkkel támadták Johovca-t,ahol gyengén felfegyverzett és kisszámú horvát védők voltak.Ebben az akcióban a szerbek a falu ellen 32 tankkal támadtak.

1993.01.
Doboj körzetben a szerbek megkezték (Prnjavor Veliki, Johovac, Foca, Vranduk, Komarica Kotorsko)lövetését.


Dobojból a szerbek konvojt indítanak B.Brod irányába és 1992.október 6. támadást intéztek a város ellen. További egységeik 8-án Modrica -ból és a Vucjak hegységből az Obodni kanal veszik irányba,ahol heves harcot vivnak a horvát erőkkel.A Vucjak hegységből további erők Brusnica -t támadják meg július 27-én,majd onnan augusztus elején Gradacac körzetébe vonulnak a várostól nyugatra lévő magaslatokra.

Dobojból 1993.06.13-án szerbek katonai konvoja megérkezett a Zavidovici -Krivaja körzetbe ahol Krivaja-i hegyekben ,ahol harca keverednek a területvédelmi muszlim-horvát erőkkel. 1994.06.01-11-ig súlyos harcok folynak a térségben.1994.06.22-én erőket csoportosítanak Doboj -Maglaj közti útvonalra ,ahol a Bosna folyó jobb partszakaszán helyezkednek el(Maglaj-Doboj irányvonalat nézve).


Nagyjából ennyit ,legközelebb Modrica, Orzak, Orasje,Domaljevac-Samac
commandeer Creative Commons License 2007.05.10 0 0 231
Köszönöm a címet Wolfline!
Előzmény: wolfline (228)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.10 0 0 230

Üdvözletem commandeer...

A lány akiről beszéltem, elesett valahol Orasje környékén...

Eduárdó nekem is írt egy förmedvényt, mert azt írtam könyvembe, hogy Eszéken láttam a kükföldi szakasz tagjait bárakban és többet iszogattak mint harcoltak...

Persze egy szóval sem állítottam, hogy ez a Lászlovóban harcolókra is vonatkozik...

A többit róla majd 17.-én....

Josic...

Előzmény: commandeer (227)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.10 0 0 229

Üdvözletem Wolfline...

1992-ben, még Vinko Vrbanacnak dolgoztunk, Ő volt az Eszéken lévő Kelet Szlavonia parancsnoka akkoriban. Parancsára mentünk (25-en) Odzsákba elfoglalni a községben lévö 5-6 kissebb-nagyobb szerb falut, ezt 3 hét alatt, ha jól emlékszem június elejére sikerült teljesítenünk. A harcikban 9 katonám megsebesült, mintegy 6-700 ellenséges katona megadta magát. Mi persze nem kerültünk be a történelembe:), mert Horvátország titkolta a boszniai harcokban való részvétét...

Derventa irányában gyors előrenyomulás után, megszégyenitő vereséget mértek a szerbek a horvát erőkre és eszeveszett menekülés lett a siker vége...

Nagy hiba volt, hogy a horvátok nem foglalták el a Derventán lévő szerb kaszárnyát, hanem megkerülték és üldözték a menekülőket. Később a kaszárnyában lévő erők támadták hátba őket...

Mostár: Ott voltam és nem birtam lebeszélni a 4. bojna (zászlóalj) parancsnokát arról, hogy behatoljanak az ottani borászati komplexumba, páncélos erősítés nélkül, ahol a muszlimok ismerték a terepet és csapdákat állítottak fel. Az említett halottakon kívül még 32 sebesültünk is lett...

Vakuf: Igazad van, augusztusban érkesztünk, hogy megállítsuk a muszlim offanzívát, 13.-án megtámadtuk csoportommal (8 fő) a hotel Vakufban lévő ellenséges parancsnokságot és felrobbantottuk... Utánna a Ciganska Livadán támadtuk meg álásaikat, a harcokban elvesztettem a lábom. Egységeink csak az első vonalakat foglalták el, majd november végén, jelentéktelen veszteségek mellett elfoglalták azt a stratégiailag fontos pontot, a harcokban Tuta egysége is részt vettek...

Emlékeim szerint Livnóban hosszabb ideig volt az 5. brigád...

Nem tudom Orasjen kivül, a gyors csapatmozgások miatt egyáltalán készültek-e a védelmi vonalakról térképek?....

Üdv... Josic...

Előzmény: wolfline (224)
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 228
Üdv.

http://free-zg.t-com.hr/Raymond-Van.der.linden/

Ez a holland honlapja a neten .
commandeer Creative Commons License 2007.05.10 0 0 227
Szia Josic! Ő az akiről kérdeztél. Posavinára összeszedte magát és aranykort teremtett a HOS-nak. Jó kaják a külföldi adományoknak köszönhetően. Horvát diszpórák a Horvátok miatt, az Iszlám államok a mudzsahedek miatt tolták a HOS-t. Pénzben is jobb volt de az ember nem azért csinálta! Itthon többet kerestem. :-) st. Lászlón én voltam a PIV egyik alapja de itthon csúnyán összevesztem Eduval és azóta hála nem beszélünk. Ray egy ász volt és ha jól tudom egy volt HOS tábornok lányát vette el. Igazi katona volt. Amikor kimentem teljes káosz volt bennem a kintiek történelmével kapcsolatban, inkább az elcsatolt magyarokért és a kalandért mentem ki. A Horvát nép szeretete csak később jött. Talán a cseváp miatt! :-) Lányok közül egy Marannra emlékszem kinek a comja volt sebesült (és gyönyörű) És egy szép szőke nőre kb 38-42 éves lehetett aki a Srbin-nel volt mikor kilőtték valami hk elhárító rakétával, és a nő túlélte de csúnyán megsebesült.
Előzmény: Josic Julien (225)
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 226
Horvátország hadműveletekről.

Politikai előzmények rövid áttekintése.

A Jugoszláv államhatalom az 1989-1990 évekre összeomlott.Már Tito bácsi szelleme sem segített a föderáció széthullásában.1990.július 16-án felbomló Szerb Kommunista Szövetség újjáalakulásával jött létre ,mint utódpártja az egykori Josip Broz Tito vezette kommunista szövetségnek. Nacionalista és radikális „szerb nemzetvédő „ politikájukkal maguk mögé állították a Szerbia népességét az egész szövetségi állam területén.
Az 1990. áprilisában lezajló választások során Szlovénia és Horvátország elérkezettnek látta az időt ,hogy a még létező Jugoszlávián belül, kinyilvánítsák függetlenségüket Ezt kihasználta a szerbiai Milosevic féle államgépezet, mivel nem kívánta sem a szlovénokat sem a horvátokat függetleníteni a jugoszláv szövetségen belül. Horvátok elkészítették új alkotmányukat ,melyben a területen élő szerbeket mint kisebbséget jelölték meg a többi /magyar, cseh, muszlim,szlovén/ kisebbséghez hasonlóan.A horvátországi szerbek pártjaik révén sorra vonultak fel tüntetőleg a horvát alkotmány ellen. A helyzet egyre fokozódott. A horvátok nem álltak el függetlenségi törekvésüktől, és nem fogadták el a Milosevic által megjelölt horvátországi területet .
A szerbek által kijelölt horvát állam és Jugoszlávia hátára a Virovitica-Karlovac-Karlobag vonalon húzódott volna. Ezt a tervet a későbbiekben a szerbek katonailag is előirányozták maguknak A horvátországi szerbek támogatták az anyaállamuk politikáját és egyre hevesebb ellenállást tanúsítottak ,mellyel akadályt gördítettek a horvát függetlenségi törekvések elé. A szerb anyaállam nemcsak politikailag segítette ezen szerb erőket, hanem haditechnikailag is. Megindult felfegyverzésük ,mely lendületet adott a horvátorsz-i szerbeknek ,hogy elhatárolódjanak a Jugoszláviából leváló félben lévő Horvátországtól, horvát kormánytól.

Franjo Tudjman vezette horvát hatalmi gépezet átlátta a szerb politikát és látva a fegyverkezésüket ,megalakítva kormánya honvédelmi karát, megkezdték a horvát fegyveres erők felépítését,létrehozását.

1990.nyarán a horvátországi szerbek az általuk benépesített területeken Krajina ,Ny-szlavónia ,bánság, Kelet -szlav.Kordun ,Lika sorra hajtottak végre megmozdulásokat (rönkforradalom Knin,Zagora) Ezen megmozdulások őszre már harci cselekményekbe torkoltak (kostajnica,Glina,dvor na Uni, Petrinja,Gospic....)
A rend fenntartása végett megalakul a MUP horvát rendőrség .

Horvátországban állomásozó Jugoszláv Néphadsereg ,un.békítő szándékkal lép fel.


Az 1990. október 1-jén kikiáltott Krajinai Szerb Autonóm Körzetből /SAO/1991. február 28-án létrejön a Krajinai Szerb Köztársaság /RSK Republika Srbska Krajina/ (Knin), amelyhez a későbbiekben kialakuló Nyugat-Szlavónia (Pakrac) és Kelet-Szlavónia (Vukovar) krajinái is csatlakoznak. A három elfoglalt horvátországi szerb terület egyesülésével 1991. december 19-én kiáltják ki az egyesített Krajinai Szerb Köztársaságot Knin székhellyel


1991 tavaszáig átmenetileg elhallgatnak a fegyverek Horvátországban, de ez inkább erőgyűjtést a hamarosan bekövetkező katonai összecsapásra. A horvátok célja, hogy létrehozzák hadseregűket (illegális fegyverimportok, pl. Magyarországról, Ausztriából, Németországból), a szerbek pedig megszervezik a helyi lakosságból verbuvált területi milíciáikat, amelyeket a szerb vezetés alatt álló Jugoszláv Néphadsereg (JNA) lát el fegyverekkel. A békés időszak nem sokáig tartott, hiszen alig néhány hónap kellett ahhoz, hogy az események mindkét fél által elismert polgárháborúvá fajuljanak. A polgárháború kirobbanását tetézte Pakrac, Plitvicei-tavak (Titova Korenica), Kijevo és Borovo Selo-i események.

A helyzet nyárra tovább súlyosbodik fegyveres szerb terror akciók egyre sűrübbek a RSK területén (Kijevo,Miljevacka platoa,Zadar......)
A horvátok létrehozzák hadseregüket ZNG később HV.A JNA egyértelműen a szerb területvédelmi erők mellé áll.


1991 nyarán harcok dúlnak a horvát belügyi alakulatok és a JNA által támogatott szerb területvédelmi erők között, melyek intenzitása folyamatosan erősödik a többször kinyilvánított tűzszünetek ellenére is. 1991. július 6-án Slobodan Milošević fegyverbe szólítja a szerb népet.


A Milosevic-i szerb mozgósítás mindkét fél részéről egyértelmű hadüzenetként volt értékelhető. 1991.június 25-26-án Szlovénia és Horvátország megtette a végső lépést a kiválás felé vezető úton, és kikiáltották teljes függetlenségüket.

1991. júliusáig a horvátok közel 22-24.000 automata puskával ( AK-47) / 42 millió tölténnyel/ , 2100 lövészpuskával / 14 millió lőszerrel/, 40-60 „lanser” légvédelmi rakétával/ strijela-2M és stinger/ 12. további egyéb rakétával, 400 páncéltörő „lanser” RPG 4400 egyéb , 40 légvédelmi ágyuval / a 20 mm -től 40 mm-ig/, taposóaknákkal , harci szállító járművekkel rendelkeztek. Ezek java részét Magyarországról és más országokból szerezték be, valamint a JNA objektumok elfoglalása során is szert tettek haditechnikai eszközökre

A horvátok 1990. évek végére közel 28.000 fős aktív állományú rendőrrel rendelkeztek és még legalább 11.000 fős tartalák állománnyal .Nemcsak rendőri erők szerveződtek, hanem az önkéntes katonai csoportok is „ Dobrovoljačke omladinske jedinice ( DOJ)” ,mely később mint nemzeti ellenállás „ Narodna zaštita ( NZ) jött létre. 1990. év végére 30.000 fős, 1991.nyarára 90.000 fős fegyveres állománnyal rendelkeztek.1991.tavaszán megalakul a horvátok első Nemzeti Gárdista hadereje „ Zbora narodne garde ( ZNG ) és a belső rend védelmére pedig a Belügyminisztérium „ Ministarstva unutarnjih poslova” ( MUP).
1991.júliusára a ZNG –t négy profeszionális gépesített gárdista brigád alkotja ,közel 10.000 fővel.Továbbá megalakul még négy tartalék brigád .1991.nyarán Zagreb-ból a ZNG első tűzér egysége Osijek-re vonul,ahol a terület védelmét látják el különböző kaliberű aknavetőkkel és kisebb –nagyobb ágyukkal

1991 nyarán Szlovénia bejelentette kiválását a Jugoszláv Föderációból, miután az 1990. december 23-i népszavazás a függetlenség mellett döntött. Június 25-én a ljubljanai szlovén parlament előtt az egykori KP főnök, a muravidéki születésű, köztársasági elnökké megválasztott Milan Kučan jelenlétében levonták a jugoszláv zászlót, helyére a nemzeti címert tartalmazó szlovén zászlót vonták fel. Alig néhány órán belül Horvátország irányából jugoszláv páncélosok gördültek át a határon.

A Beograd (Belgrád) –i JNA vezetése Veljko Kadijević főparancsnokságával nem erre számolt a Szlovénia megszállását illetően. A terv nem vált be és az erős szlovén ellenállást nem volt képes a JNA megtörni. A szlovén nemzeti szuverenitás végső fázisként elérte ,hogy 1991. július 7-én Brijuni-ban a JNA és a Szlovén Védelmi Erők tűzszünetet írtak alá, mely értelmében „ideiglenesen” a JNA kivonult Szlovéniából .
Kučan Ausztriába utazott, és a brioni konferencián tárgyalni kezdett a szomszédos országokkal és a nagyhatalmakkal, hogy álljanak ki a szlovén ügy mellett. Remek diplomáciájának és a nyugati hatalmak azon félelmének köszönhetően, hogy a háború átterjedhet Közép-Európára, az osztrákok és az olaszok csapatokat állítottak fel a határon, készülve egy esetleges beavatkozásra. Magyarország is megerősítette határátkelőit.
A belgrádi diplomácia katonáit inkább délen Horvátország ellen irányította és néhány hónapon belül az összes Szlovéniában állomásozó jugoszláv egységet kivonták.

Július 7-án tűzszünettel ért véget a „tíz napos hadjárat”, harc, mely értelmében Szlovénia és Horvátország 90 napra felfüggesztette szuverenitását. A határidő leteltével októberben a két állam életbe léptette a június 25-26-án kikiáltott függetlenségét. Szlovéniából kivonuló JNA már nem volt képes, és taktikailag már nem is akart visszatérni Szlovéniába, mivel horvátországi laktanyáikban és objektumaiban sorra ,fegyveres összeütközésbe kerültek a horvát erőkkel.

Horvátországi laktanyaharcok.
A horvát politikai és katonai vezérkar megtervezete és megszervezet a Horvátország területén lévő JNA katonai objektumok blokádját. Ezzel kívántak jelentősebb haditechnikai eszközhöz jutni és azzal az újonnan megalakult hadseregét felszerelni.
1991. szeptember és december közti időszakban Horvátország területén megkezdődtek a harcok a horvát önvédelmi és rendőri erők, valamint a Jugoszláv állam hadserege JNA /Jugoslavenska Narodna Armija/ közt. A JNA Horvátországban lévő laktanyáit és egyébb katonai objektumait blokád alá vették a horvátok. A horvát erők főparancsnoka Anton Tus és vezérkarával szemben a JNA főparancsnoka Veljko Kadijević és hadvezetése állt szemben.
A horvátok ,a nemzeti ellenállást meghírdetve önkéntesekből és a JNA soraiból diszidáló horvát nemzetiségű katonákból létrehozta a Nemezti Gárdáját /Zbor Narodna Garda/,mely csatlakozott a korábban megalakított horvát rendőrség /MUP/ alakulataihoz .A blokádban a horvát önkéntesekkel- akik közt szépszámmal voltak civilek –szemben a JNA képzett katonasága állt szemben.A nemzeti ellenállás egész Horvátországban megmozgatta a lakosságot , és a függetlenség és önálló horvát állam alapítás reményében szembefordultak a szerb érdekeket képviselő JNA –val.

A horvát sikernek köszönhetőleg hol harcok árán ,hol békés uton a JNA kivonult laktanyáiból ,de elvonulása csak időleges volt ,hiszen később megerősített Novi Sadi, Beogradi, Tuzla-i ,Banja Luka-i, Titovgrad-i visszatért.A horvátok jelentős haditechnkai felszerelést zsákmányoltak úgy mint könnyű és nehéz fegyvereket légvédelmi ,tankelhárító ,tűzérségi és harci járművek területén. Ezáltal őszre már létrejött a horvát hadsereg harckocsizó T-55 zászlóalja .

1991.nyár végén -őszel a JNA megkezdi Horvátország megszállást Baranja-Kelet-Szlavónia, Bánság/ Nyugat-Szlavónia, Kordun,Lika,Dalmacija .

Bevezetésképpen ,és röviden elnagyolva ,hogy némi áttekintést nyerjünk ahhoz, hogy a további hadműveletekről történő írásmunkább értehetőbbek legyenek.

Üdv mindenkinek.

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.10 0 0 225

Üdvözletem Commandeer...

Kicsi a világ, én is a Szrbin nevű alakra gondoltam, Vinkovci melletti Mala Bosna előváros védelmében vezetett egy szakaszt. Mindíg fekete konbinezonban járt (kezeslábes), lelógó harcsa bajusza volt, alacsony 170 cm alatti testalkatú, Mala Bosnában hatalmas vadásztőrt hordott az oldalán. Jellemzően gyáva és nagyhangú volt, úgy tanácsoltuk el Vinkovci környékéről. A HOS szégyene volt....

Más, egy Anne Mária nem volt veletek véletlenül és Kordity nevű alak?

Szent Lászlónál valószínűleg találkoztál Rósa Flores Eduárdóval is?

Minden esetre szép, hogy haza jöttél sok emberrel ellentétben, hogy segítsd a horvát ügyet...

A hollandról hallottam, azt hiszem, Horvátorszába meg is nősült...

Üdv Josic...

Előzmény: commandeer (223)
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 224
Pár info a 5.gbr. BiH -HRHB tevékenységéről ,ha jól tudom
-Posavina zónában 90napot
-Mostar két zónában -juzna logora-38 napot- 93években .Dobro Selo ahol a harcokban 11.katona veszette életét a 4.bojna 5.gbr.-ből ,
-Vakufnál három részen 125 napot -ebből legalább 40 napot a -30 fokos hidegben-
-Livnonál 66 napot a már említett akciókkal.


Sajnos a BiH Posavinai régióról még nem dolgoztam fel az infokat így minden jól jönn ,ami az ottani harcokról van -1991-től a háború végéig.Mégjobb lenne ha sikerülne olyan térképet találnom ,ahol jelölik a frontvonalak alakulását .


üdv

commandeer Creative Commons License 2007.05.10 0 0 223
Szia Josic! Kérdéseidre válaszolva magyarországi Magyar vagyok. Dobrovoljac ként kezdtem a ZNG RH Baranska Batalionban Eszéken, majd Szent László ami elesett amíg itthon voltam. Utánna Posavina HVO 104-106-os br. HOS melyet felszámoltak a leírt okok miatt, a parancsnok beceneve Srbin volt, de hogy Vinkovciból való-e azt nem tudom. Itt ismerkedtem meg Raymonddal a hollandal aki később a 104-es br. 19-ae IDV-nél a parancsnokom lett de később átment Gospicsra. A dolog úgy ért véget hogy hazajöttünk szabadságra és már nem engedtek vissza Posavinába.
Előzmény: Josic Julien (222)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.10 0 0 222
Párdon kafiy-ot akartam írni:)))))
Előzmény: Josic Julien (221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!