Nem kimondott yukka (nem tudom mi ez), de van két ilyen növényem amit meg kellene menteni az irodában. Szerintetek ezeket is lehet vízben gyökereztetni ha levágom felül a koronáját?
Gondolom elég lesz az-az 5 cm-es vízréteg, csak oda kell figyelni, hogy ne büdösödjön a víz, ne opálosodjon. A hormonból van több féle, van ami fás van ami lágyszárú és van ami pozsgás dugványoknak jó. Az első típus lesz a jó, a fás-szárúakhoz való!
A földes módszer szerintem nyáron működhet, de még akkor is rizikós, mert a talajban lévő baktériumok, ha kedvező nekik a körülmény, akkor tönkre tehetik a növényt, berothadhat, inkább steril talajban(homok, vagy perlit) jó gyökereztetni, de most, ebben a fény és meleg szegény időszakban a vízben való gyökereztetés a nyerő, lehet, hogy hormonport is érdemes használni, az növeli a gyökeresedés gyorsaságát.
Szerintem tovább törne, érdemes levágni, és egy üveg vízbe tenni, itt viszont nem muszáj hosszú törzset hagyni a gyökereztetett résznek.
Az még az észrevételem, hogy nem a legoptimálisabb helyen neveled ezt az elefánt jukkát, a vékonyka, megnyúlt felső törzsből gondolom, szerintem kevés fényt kapott, és ezért hozott ilyen vézna szárat felül. Ha lehetőséged van, érdemes lenne nyárra tűző napra kitenni, természetesen tavaszi szoktatással, nehogy megégjenek a levelei, télen, hűvösebb helyen öntözés nélkül teleltetni, akkor a szára, a törzse is erősebb lenne, mert csak nyáron nőne, és úgy biztosan nem törne így el!
Sziasztok. Egy nagy méretű kb 10 éves yukkámnak félbe tört a szára és most instabil. Hogyan lehetne megmenteni? Ha félbe vágom ki lehet gyökereztetni valahogy?
Érdekes, hogy ilyen törpék lettek, ezt amúgy a silány talaj okozza, tesói azok 2X akkorák mint ezek, ezek Yucca nana mérettartományban nőnek, amúgy az alplainsos és a mesa gardenes mag is egy élőhelyről származik:
Mesa Garden listában:
1997.81-neomexicana JRT251 /18/ Cimmeron Co, OK, dark rosette 2.50
Alplains listáján:
Yucca neomexicana (55x20,Z6,P,C,2) ........................................................................... 30 seeds / $4.00 58284.15 (W) Cimmaron Co., OK, 4300ft, 1311m. JRT251 The smallest population known with heads no more than 8" in diameter. Bright green leaves, about 3/8" wide, with some filament hair.
Yucca constricta, a "kunkorodó szőrű" szépség, nagyon mutatós a levélszegélyeinek a foszló, csigásan tekeredő széle, Idén nagyon bele húzott ez a két tövem:
Tavaly csapadékvédelem nélkül bírta ez a tő a kőkertben, idén azért kapni fog védelmet, mert 1 éve szárazabb őszi- téli időszakot kapott, mint ami most van.
Lassan átnevezhetem a kertet kaktuszkertről jukka kertre, idén látványosan fejlődtek benne a jukkák, már meghatározó elemei a kertnek. Majd hamarosan képekkel illusztrálom!
Igazából leválasztható, de most már várd meg vele a jövő májust. Óvatosan levágod őket, hagyd a sebeket legalább egy hétig szárítani, majd vesd el. Ha ügyes vagy, ezekből új jukkák hajthatnak ki.
Yucca aloifolia. Nem tartozik a legjobb télállók közé. Gyakorlatilag nem is az!!! Szerintem -15 fok alatt biztosan teljesen visszafagy, ettől függetlenül a föld alól újulhat. ;) Olyan lehet ez mint a füge, télállóság szempontjából...
Hoztam néhány érdekes képet, ezek 2017 szeptember 10.-én vasárnap készültek az állatkerti jukkákról, az asszonyom és a gyerkőc voltak ott, megvoltak bízva a feladattal, hogy készüljön néhány fotó:
Pontosabban fogalmazok a 'lefejezés', nem a legjobb szó rá, elvágja a törzsét a föld felett, és utána a gyökérről feltörő sarjakat már le is szaporította, a levágott rész is könnyen ered.
Igen, sikerült :), birtokomba került egy a képen láthatóhoz hasonló, keskeny levelű Yucca aloifolia X elata hibrid forma(KÖSZÖNÖM a közben járásod!!!!), sajnos nem ekkora :D
Jó, hír, hogy Demeter szerint könnyen lehet gyökérsarjról szaporítani, Ő le szokta fejezni, amit levág az is könnyen ered, a gyökérsarjak is szépen kihajtanak.
Már tervezem a jövő évi jukkatelepítést, nagyon beindultak a hibrid jukkák, ezért kénytelen leszek szét telepíteni azokat a végleges helyükre. Ezt a munkát jövő év tavaszán tervezem megvalósítani.
A másik érdekesség a jukkaprobléma esete ami abban is megmutatkozik, hogy alapvető biológiai szabályokat rúgnak fel. Pl. a faj meghatározások szerint egy faj egyedei és utódai egymás között többször képesek generatívan szaporodni, tehát nincs az az eset, hogy az első nemzedéket, ha újra keresztezzük, akkor terméketlenek magokat érlelnek, és nem szaporíthatok tovább.
A különböző első nemzedékes jukka fajhibrideket általában tovább lehet szaporítani, mintha egy faj lenne. Ezt az ősi csoport jelleg adja. (Debreczy könyvben amúgy a jukkaproblémára a faj különböző élőhelyi viszonyok közötti eltérését írta le.)
Ezekből a magokból is érdekes hibridek lesznek, valamelyik szélesebb levelű és törzses, valamelyik keskenylevelű de sarjadó, és így tovább, tehát lesz szórás! ezért izgalmas az egész.
Lehet, hogy valami sérülés érte a talaj alatt ami következtében a szövet már az eredeti növény tulajdonságait tartalmazza, és produkálja, mint a Sansevieria esetében szokott lenni. amúgy a hibridek ebből a szempontból izgalmasabbak, mert ott nincs ez a hasadás, csak az egyedek változatosak, de egy egyed megtartja a tulajdonságait állandóan. és érdemes kivárni, hogy melyik szülő genetikai tulajdonsága érvényesül.
Hibridre tippeltem én is a kép alapján, mert semelyik ismert jukkafajra nem hasonlított, a neomexicana-ra gondoltam, mert látva nálad az öntéstalajban azért kicsit másképpen fejlődik, mint nálam a szűz sóderben.
Demeter szerint valamilyen arkansana x concava x stricta hibrid lehet. Nagybetűs télálló. Legalább nem fog olyan nagy törzset nevelni, és így nem is tud majd megszakadni.
Amit észre vettem az, hogy valami hanyagság lehetett a mesas gardenes magok közül, mert a magvetésből keskeny és széleslevelű jukkák keltek, tehát nem azt kaptam amit kértem:
1997.63- Yucca harrimaniae v gilbertiana /18/ Wah Wahs, small rosettes