Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
nem bálványfa. annak a teljes neve mirigyes bálványfa és a levelek vállánál van egy kis "kiugrója" (mirigyes fog). meg a friss hajtásoknál a szára vöröses. meg persze a fa környezete is jó eséllyel elárulja, ahogy a törzse is stb.
Majd jön egy olyan szezon, amikor ki fogod próbálni a gévát is... :D Én is csak 2-3 évente fogyasztom 1-2 alkalommal. Gyakorlatilag, ha belebotlok. Egyébként szerintem meglehetősen egyedi és változatos tud lenni. Az nyilván ízlés kérdése, hogy ki hogyan szereti. A csersavas jelleg nekem pont bejön, de van, amikor pont amiatt (az ellen) áztatom fokhagymás tejbe pár órára. Rendesen panírozom vagy csak paprikás lisztbe forgatom. Ragu jellegű ételt nem csináltam még belőle, de érzésem szerint kiváló lenne vele. Pl. egyszer simán megetettem rántott csirkemellként, poénból. Tudtam úgy vágni szeletet, hogy kb. 2 centi vastag legyen és csak az alja maradjon eredeti, áztatás után bepanírozva véletlenül sikerült úgy megsütnöm, hogy minden tekintetben olyan lett, mint a csirkemell. Ugyanúgy, ugyanolyan szálakra lehetett szedni, pont olyan volt a rugalmassága, a szálak közötti lé is úgy tocsogott, ha elvágtad. Érdekes, de a szín is jó volt. Az íz, de még az illat is passzolt (azért a fokhagyma tett róla, nyilván). Biztos, hogy nem tudnám megismételni, de nem is cél.
ma voltak vendégek, kucsmára vágytak, úgyhogy leporoltunk a fagyóból egy adag pusztait. végülis tanulságos is volt így pár kör íkg után újra rögtön pkg-t fogyasztani, mert legalább teljes bizonyossággal kimondhatom a háziszabályt, hogy pkg über alles. az innentől terminátor módjára lesz kergetve szezonban, ha van (az íkg jó lesz a jövőben is levezető körnek, ahogy idén)
cserébe egy csomó gombát jobban el tudok engedni, a gévát például annyira, hogy el sem kezdtem soha :)
Én leteszteltem, és nekem az ernyőszerű nyílt jön be jobban. A fiataloknak intenzív fura illata van, nekem nem megnyerő. A kinyíltabb nekem állagra meg ízre is jó. Egyébként ezek közül egyik sem volt kemény, nem olyan rég fejlődhettek ki mert mindegyik puha volt, még a tövében is. Tejbe sem áztattam, mégse éreztem hogy rossz ízük lenne. Lehetséges, hogy a te általad javasolt útmutatások majd az év további részében lehetnek érdekesek.
A képeken láthatóakból leginkább az elsőn szereplőket preferálnám. Amennyire látom a többit, talán az alsóbb, kisebb leveleket még leszedném. A kinyíltakat csak akkor ha nincs más + lédúsak még.
pilismarotnal nem en iszom, hanem a csalad :) szoval osszegezzuk. edula es tharkus megmenekul az enyemtol. cserebe valahol a sziget deli sucsanal utkozik a tesztoszteron az osztrogennel, amibol kapnak a pesti gyerekek. ezutan ezy kis olajos kezelesbol lesz a meltan hires szazhalombattai olajoshal, amibol kesobb, ugy 100km utan jut egy kis cezium es radium az aldunai gemeci szarvasokba is.
Faj tekintetében szerintem ugyanúgy sárga gévagomba. Ha nem lenne kénsárga beütése és Amerikában lennénk, akkor talán lehetne pl. cincinnatus. Szerintem az időjárási körülmények, a környezet és persze a fa anyaga is közrejátszhatott abban, hogy ilyen lett. Talán max. a (valamilyen) változat szó lehetne jó. Pl. ugyanaz a fafülgomba az egyik fán tipikus színű, míg egy másikon halványra sikeredik, következetesen. Szerintem ebben az esetben helyes lehet a világos változat kifejezés.
Ma találtam megint gévagombát, de érdekes, hogy eddig amiket láttam meg a multkor találtam, felül narancssárgák voltak, alul sárgák. Ma viszont volt egy fa amin egytől egyig minden telep csak tiszta sárga volt, nem volt benne semmi narancssárga. Ez most két külön faj lenne, vagy ugyanúgy géva mind a kettő, eltérő színváltozatban? Eddig ilyet ami teljesen sárga nem láttam sose:
alul:
felül:
Az alsó tisztán sárga gomba kicsit fehéresnek tűnik a képen meg fakultnak, de a valóságban teljesen sárga.
Vigasztaljon, hogy a majusi pereszke iden kevesbe volt kukacos (eddig), mint mas evekben. Az mulcson nott hegyesek kukacossaga szerintem valami anomalia. Az erdobol lehozott hegyesekbol (ugyanez a terulet, csak kicsit felfele) egy sem volt kukacos. Nem tudom, hogy a mulcs volt az oka, vagy az a kert.
ha a vareszok a tavalyinál is nyüvesebbek lesznek (ha lesznek), akkor... szóval nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges-e, tavaly úgy éreztem, hogy nem :)
a mult szombaton szedett 8 db izletes (abszolut rekord nalam) mind ment a kukaba. A hegyes nem volt kukacos, kiveve a szomszed mulcsarol szedett darabok. Azok mind a ket alkalommal a kukaban landoltak, pedig fiatalok voltak, szepek.
Nyilván nem annyira frekventált helyeket egyáltalán nem árulnék el még sziámi ikertestvérnek sem. :D Viszont mindenki után találni gombát... Mondjuk, kb. pont a legkevésbé rászoruló azonosította be a helyet elsőnek. :D
Szerintem a Ti keszuleteketekben van a hiba :p En csak a gombat vettem eszre, gondosan vissza kellett olvasnom a kommenteket, hogy rajojjek, mirol irtok
Nagyon gyorsan lement. Örültem vón ha a keddre érkező hidegfront múlt vasárnap jön. Egesz más lenne a helyzet. Ezt a hétvégét még kucsmászni terveztem, dehat ilyen minőségert nincs ertelme felvonulni
Panaszra valóban nincs okunk, szépen telt a frigo :)
azért grat! :) villámszezon volt (íkg-nek), de végülis én nem panaszkodom. a hétfői szedésem egyébként meglepő módon -mentes volt, ellentétben tatooine utolsó adagjával, ami szintén szita...
én sem megyek már, ma szerettem volna utoljára, de a munka nyert.
jöhetnek a tudjukmik a tudjukhol............... :D
Sajnos a belső völgyek nincsenek annyival lemaradva az előtérhez képest, mint reméltem. A nyár az nyár.. Kucsmát én ilyen szinten még nem láttam megkukuculni Igazából ez volt a kritikus tényező, igencsak válogatni kellett
normal korulmenyek kozott tenyleg nagyon magas a viztartalma, ez most megerezte a szerdai forrosagot es szelet. Vegul levagtam a kiszaradt reszeket, annyira nem volt veszes. (Mondjuk a tenyleg szarazakat ott hagytam az erdoben.) Meg csak most indulnak, hetvegen mennek meg egy kort, de nem tudom, mit szolnak az idojarashoz.
(Most talaltam egy majuski perecke soskaval receptet, azt ki szeretnem probalni - a soska az egyetlen noveny, ami jol erzi magat a kertunkben.)
It is extraordinary how similar these mushrooms are to chicken- although the last time I tasted chicken I was 5 years old, I know the smell and the texture from when I worked in a kitchen- and the similarities between the bird and the fungi are somewhat mind blowing.
Aha. Hülye vegán pitsa. Ettől az összehasonlítgatósditól tartom igazán hiteltelennek, hülyének őket...
Egy hindu aki vallási okból nem eszik húst, csinál húsmentes ételeket. Pont. A divatvegán barom meg csinál "vegán halászlét" meg "vegán rántottcsirkét" meg "vegán kolbászt". Mert ott motoszkál a buta fejében, hogy ezeket a kajákat jó lenne flamózni...
nekem sem jutna eszembe, de hat ha ilyet arultak a "boltban"... Most az a kerdes, hogy kuka (ill. vagjam ki a meg mentheto reszeket), vagy erdemes a szaraz darabokat teljesen kiszaritani es ugy eltenni. (Esetleg gombapornak.)
Eszembe nem jutna pereszkét szárítani. :) Ezzel nem azt mondom, hogy rossz ötlet. Mindenesetre kíváncsi lennék, hogyan változik meg tőle. Akár egy ltp is. :D
szaritott majusi pereszkevel van valakinek tapasztalata? (A tegnapi juniusi meleg szellel keverve meghozta az eredmenyt. Cserebe iden nem kukacosak, pedig felenk nagyon azok szoktak lenni - meg fekete bogarasak. Szerencsere vannak tokeletes darabok is, de en kis moho elhoztam a szaritottak egy reszet is.)
Na, megcsináltam a géva egy részét rántva, nem áztattam be, én nem éreztem semmilyen fanyar ízt rajta. Kissé olyan íze volt mint a szaga, de leginkább teljesen semleges. Valami pikáns fűszeres ételben tudnám így elképzelni.
Amit viszont meglepve tapasztaltam, hogy szedtem olyanokat, mik még kifejezetten fiatalok voltak, nem feljődtek ki ernyő alakba, inkább nyelvre vagy bunkóra hasonlítottak, azoknak nem volt jó illata. Ami nagyobb ernyőszerű volt, sokkal jobb illata volt. Így én személy szerint maradok a jövőben az utóbbiaknál.
Le akarom fagyasztani amugy mert a mai napom sztem rámegy a kórházra. Azt hogy lehetne kivitelezni? Fagyasztás előtt beáztathatom tejbe vagy azt inkább ne, hanem csak simán fagyasszam ugy ahogy van aztán majd beteszem tejbe ha kiengedem?
Az éppen kinyílt leveleket szerintem meg lehet, de a legjobb, ha még nincs kinyílva egyáltalán (a beazonosításra fokozottan ügyelni...). Amit semmiképpen sem ajánlanék, az a nagyra kinyílt, belül száraz tapintású, nagyon rostos szerkezetűek elfogyasztása. A rostosság a fiatal állapotban is jelen van, de egészen más. Ha elvágod, és facsarni lehet belőle a levét, akkor valószínűleg jó lesz elkészítve is.
eléggé last minute jellegű túra volt. nehezen indult, de végül szerencsésen zárult. a héten még hegyvidéken, azon belül is a nedvesebb részeken játszhat az íkg, aztán szerintem ennyi volt.