Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nem tudom de nálam a mestergombászat fokmérője, hogy minél kisebb erőbefektetéssel, de annál nagyobb találat, lehetőleg más által nem ismert helyen. Főleg az utóbbi, az az ami nagyon értékes mindből.
Hát, én félhalott voltam tavalyelőtt nap végére, amikor ~8 kiló cskg reményében útnak indultam. Aztán lett végül kevesebb mint 3. Akkor huszonvalahány km-t mentem síkon (az erdőben bolyongás szedés közben szakaszokat egyetlen egyenes szakasznak számoltam). Igaz, itt a bozótharc, a sok leguggolás nagyon-nagyon fárasztó tud lenni. Sima túrában szerintem kb. dupla ennyi lenne még komfortos, 2 km szinttel. Kérdés, az a 17 vareszos gombászás a kettő között hol lehet? És milyen fizikuma van az illetőnek? Én szerintem bírnám. Cipelni nem kellett sok mindent neki... :) Amúgy szerintem Cazador ill. Tharkus ennél durvábbakat szoktak menni.
A magam részéről elhiszem, hétvégén valószínűleg majd látok képeket is. A "vezető" egyébként helyi erő, tavaly szezon végén volt szerencsém vele egy autóban utazni a környéken, be nem állt a szája, miközben mutogatta, hogy hol, mikor, mi van. Soprontól Mohácsig úgy ismeri a helyeket, mint a napokban itt emlegetett hölgy. Csak róla tudom, hogy saját magától.
Nova és vidéke takszöv.: egyik ismerős kb. 200 db, még fehér aljú varesz. A "vezetője" és annak egy kísérője mindeközben több mint 2x ennyi. Tegnap. Már vártam a jelentést, az egyik legjobban beázott + alapból az egyik legjobb hely a környéken.
Látod ha több erdész hölgy lenne, talán neked is keresnék a kegyeid, és szólnának azonnal mikor találnak valamit. Így hogy nem, így valóban nehezebb, magadra vagy utalva.
Amúgy ebből látszik, hogy valószínűleg súgnak neki. Biztos nem véletlen, hogy szinte a hullám első napján megjelenik, és talál is. Azért potyára csak nem indul el 4-500 km es utakra. A mennyiség meg nem motiválja, csak legyenek meg a képek az összes találatról. Ő olyan gomba influenszer szerűség. :-)
ma én is mentem egy kört, pont úgy indultam, hogy jó lenne az őzlábnál messzebb jutni, de aztán végül őzláb sem volt, hírmondóban sem. egy-két csengettyű, meg még korhadékbontók, a talajon gyakorlatilag semmi. vh, nem börzsöny, arra a részre céloztam, ami a legtöbb csapadékot kapta. a földutak itt-ott sarasak is voltak (!), de rögtön alatta-fölötte a lejtő már száraz.
Háát, én még egy nyomorék őzlábig sem jutottam tegnap.. 400-850 m között 9 sav bükköst jártam át. Nem találtam gombát. A köztes erdőkben faanyagon pisztric, csengettyű, laskusz- utóbbit szedegettem is-, a talajon szinte semmi. Két kupac fehér porhanyos, két szömörcsög, egy sárga kérész.
Az időjárás egészen váratlan volt, lent napos - felhős, kb 700tol gyenge szitálás, homály, 800tol intenziv szitálás, túrós köd. Élmény volt ilyenben mászkálni juli közepén..mire távoztam a fatörzsek szinte körbe csupa vizesek, a tövüknél megindultak a kis patakocskák. Fél 3 körül jöttem le, nem tudom meddig eshetett, sokat sajnos nem ért. Kb a felső két centi ázott át, alatta száraz. Nem jó dolog így belemenni a kánikulába.. az egész hegységre természetesen nem teszek kijentést, ahol én jártam ott teljesen reménytelennek tűnt a helyzet.
2-3 naponta járom én is itt az erdőt, semmi... süppedősen porzó homoktalaj, kiégett aljnövényzet, roppanós avar. Ma meg tenyérnyi, kúpforma őzlábak fogadtak. Hármat hazahoztam. Tudom, kicsi még, de a következő napok időjárását nézve lehet hogy lábon szárad ki, vagy elviszi más.
Ma kiugrottam én is, de egy nyomorék őzlábon kívül semmit nem találtam. Vagyis de, reményeim szerint vargánya kezdemenyeket az avar alatt. Sajnos az egyik legjobb helyet vágják, az volt mindig a korai helyem. Földben van nedvesség, de elfér még 100 mm simán. Pocsolyák, kereknyomok mind szárazak.
Aha, mehetnék Istenmezejére. Nem fogok. Néztem innen a magasból, az ottani felhőket, szépen rálátok, gondoltam, hogy ott van valami. Majd Bencuc kolléga átnéz arrafelé. :)
ha a rétek élnek, akkor az erdő pláne fog (bár asszem szombathelyen több csapadék volt, mint a hegyekben arra, de azért jutott oda is). jön vissza a meleg, úgyhogy gyors hullám lesz. a hétvégén kinézek valahova kínomban én is, máskor nincs időm. a kőszegi-hg sajnos most teljes sci-fi nekünk, pedig gombásznék már egy jót ott a megismert klassz foltokon, plusz lenne is mit leigazolni melléjük.
Lehet hamarosan lesz is mit találni. Szombathelyen városi füves részeken szépen indul a karbolszagú csiperke, őzlábgalóca. Holnap körülnézek erdőben mi a helyzet. De úgy vettem észre, ha a csiperkék jönnek, az erdő is kezd mozgolódni.
az avar teljesen lényegtelen. felétek lesz gomba. lehet, hogy nem minden erdőtársulásban, de a megfelelő helyeken lesz. sajnos nekem túl messze van, pedig nagyon mehetnékem van.
Én csak kicsit futottam, sétáltam egyet a parkerdőben, de azt látni, hogy a szél megint ellenünk dolgozott. Az avar kiszáradt, de azért a talajban ott van az a csapadék. Én még bízom, főleg a magas harmatpontok miatt. Sokszor még nagyobb eső nélkül is ki szokta dugni a fejét a vargánya ilyenkor. És szerdán újabb nagyobb csapadék van papíron. Annak le kéne esnie, és jó lesz.
Persze, ugyanígy látom én is, csak mondom, ha már állandóan pesszimistáskodok 2 hónap aszály utáni, halottnak a csók mennyiségű / minőségű csapadékok után, kinézek, hátha sikerül cáfolnom magamat. Annyiban módosul, hogy már nem pesszimizmusból, hanem realizmusból fogom mondani. Na jó, már egy ideje realizmusból mondom. :) Illetve azért volt két rókás beszámoló lejjebb, mindenféle térkép alapján jobb a helyzet nálam, mint azokon a területeken (jó ideje!). De hát a valóság számít, nem az adat.
Egyébként lehet, hogy ott eleve jobb a talajvíz szintje is (már ha lehet arról beszélni). Ami miatt kevesebb csapadék is képes rendesen beindítani egy-egy hullámot. Arról nem is beszélve, hogy gomba ott és akkor...
Az erdőben egy csomó helyen ki volt égve a térdig érő fű. Mintha csak gyomirtóztak volna. Persze, a szeder élt és virult.
korán van még, hétfőn volt a zivi eleje, inkább péntek fele lehetnének már dolgok, de szerintem sem lesznek. sivatag van, szépségtapasz volt ez a csapadék, de a növényzet mostanra elég rossz állapotban van. és most is 32 fok van hajszárító széllel. a kertünkben is sok az áldozat. :(
Mátra 700M hasonló a helyzet, nagyon kevés volt a csapadék, nedvesség van, nem ropog az avar de víz sehol nem tudott összegyűlni, ahol eddig nem volt víz ott most sincs sajnos. Nagyon csúnya az erdő, rengeteg a kidőlt-eltört kicsavart látszólag egészséges bükkfa, nagyon sok a letört zöld leveles faág, gomba meg gyakorlatilag nulla :( szomorúan távoztunk egy kör megtétele után. Nem hiszem, hogy ebből lesz gomba ha nem lesz utánpótlás.
Tinóruknál a vegyszerszagot még csak az okkernél éreztem. A sárga érdes jó gomba, ilyenkor szezonja is lenne, de sokkal kisebb, mint a "pezsgősdugó" vargányák.
Meglehet, hogy az volt. Eddig leginkább a MIGE leírásából a sárga érdes némelyik példánya tűnik olyannak, mint az enyém volt. Sajnos nem ismerem ezeket annyira, mert bizalmatlan vagyok velük szemben. Egy csomószor próbáltam különféle érdesekből csinálni valamit, de hiába voltak zsengék, hibátlanok, nekem mindig valamiféle szúrós, vegyszeres buké jött belőlük. Hasonló, mint a karbolszagú csiperke esetében. Pedig jó lenne, ha bírnám őket: sokkal könnyebben előjönnek és általában jobb állapotúak, mint a vargányák. Mondjuk mennyiséget ritkán lehet belőlük szedni.
400 m-en, 40-50 mm csapadék után, a nyomok alapján enyhén beázott talajon: gyakorlatilag semmi. Egyetlen, neonsárga színvilágú pezsgősdugó tinóru, már kifelé jövet. A lejtős földutakon félméteres árkokat vájt a víz, mellette az irtáson több helyen lejjebb rogyott a talaj az alapkőzeten. A fennsíkos részeken a göröngyökben csak kevés helyen alakult ki tócsa. A rókáknak ez kevés volt. Ott nem elfolyt, szimplán elnyelte a föld a vizet, nyom nélkül.
Nekem nincsen problémám a szárított róka állagával, még tetszik is nekem az az állag. Az íz kevésbé, de elviselhető. Én a házi tartósítás szempontjából a forralás-fagyasztásra szavazok.
A 7800 Ft/kg-os róka még vidéken is olcsónak számít, főleg, ha kevés van belőle, mint most. Szerintem. Nem csodálom, hogy elkapkodták. Más kérdés, hogy a boltokban kb. ennyire szokott kijönni az egységár (a minőség eléggé változó), ha nagy ritkán akad belőle. Nagyon sokoldalú gomba, erősen ajánlott. A legfontosabb, hogy nyersen ne fagyaszd le, mert megkeseredik. Illetve szárítani ugyan lehet, de akkor csak porrá őrlést követően, krémlevesnek ajánlom (esetleg valami masszához vagy fűszerezéshez, ízesítéshez), mivel nagyon szívós, rostos lesz, akármeddig is főzöd.
Amúgy ne csüggedj, elképzelhetőnek tartom, hogy 2-3 nap múlva újra fog vinni. Köszi az infót, holnap kinézek én is egy helyre.
Őzlábat talán tölgyesben lehet érdemes keresni, legalábbis nyáron ha találtam pár darabot, az ilyen erdő volt. Szeptembertől viszont az akácosokban szoktam inkább találni. Késő ősszel pedig újra inkább a tölgyesekben.
Időnként megjelenik itt egy vasadi gombász, ő a "jelzőőr", érdemes-e kimenni errefelé. Tavaly rendszeresen itt volt ezzel-azzal, idén alig...
Tavasszal cseh kucsma volt a felhozatal 7000/kg, aztán jó ideig nem jött. Ma egy jó nagy kupac rókával érkezett 7800/kg áron. Mivel ilyet még nem ettem (sem nem találtam), gondoltam kipróbálom, de előbb bevásárlok. Sajnos fél óra után már üres volt a placca, pakolt.
Kérdeztem őzlábról, mivel azzal is megjelent tavaly időnként, azt mondta a héten lesz, az eső után 10 napra várható.
Itt naponta megyek erdőzni/sétálni, a tuti őzlábas helyen még semmi mozgolódás...
Hanemhogy az az év, nem 1986 esetleg 1987 volt véletlenül? (a memóriám vacakol) Itt akkora őzláb dömping volt július közepén, amilyet talán azóta sem láttam, de előtte se. Egy hét múlva rá a vargánya. Bográcsban főztem színtiszta vareszból a pörköltöt vendégseregnek. Majd augusztusra minden varázsütésre eltűnt.
A mostani időjárás eléggé lemodellezi egy kora őszit. Hosszú száraz forróság után nedves hűvösebb szakasz. Nem lepődnék meg néhány őszi fajon. Emlékszem pont kezdő gombasz koromban fogtam ki egy ilyet júliusban, és hatalmas őzláb szezon indult a vargányával egy időben. Az ízletesek pedig tuti indulni fognak. Persze mindennek feltétele, ha elég volt a csapadék.
Nem tudom, hogy poénból írtad-e vagy komolyan, mindenesetre ők gyártanak ilyen néven jelenleg is. :) De nem jó, mert minőségi. A szenteltvíz szintűt a Dreher készítette még pár éve, az talán hivatalosan is jogutódja a réginek.
Amikor bezártak arrafelé egy laktanyába, aztán végre kiengedtek, mert szurkolni kellett menni egy falusi focicsapatnak, ahol az ezredes elvtárs érdekelve volt, és kaptunk pár láda Balatoni Világost ehhez a tevékenységhez, na azt te is becsókoltad volna.
Itt a Mátrában ma már nem esett, tegnap is csak picsogott 10 mm. Alias semmi. A hőmérséklet tekintetében viszont két eltévedt eszkimót útba igazítottam hazafelé.
Egy Balatoni Világost viszont legurítanék. :)
Most tényleg: A Kék szalag futam idején nem szerencsés a Balatonra menni. Ritka, hogy ne legyen hideg, eső és szél. Az ős szervezők tudtak valamit erről, azért tették erre a dátumra. Én Balatonfüredre jártam, egy erdésznek volt ott kiadó lakása, de mindig ezen a héten volt csak szabad, a többi hetet mindig egy évre előre befoglalták mások. Sokszor szívtuk meg. Szerencse, hogy én nem fürdeni megyek ilyen helyekre, utálom a vizet, de amíg kicsi volt a gyerek, nem volt szerencsés.
egyébként mindig érdemes elindulni, extra szárazságtűrő hely például szárazságban mutatja meg magát. én is télen megyek a legtöbbet, akkor élőhelyeket térképezek. stb.
itt balatonvilágoson amúgy ma már a harmadik komoly zivatar megy át rajtunk, kár, hogy hegységmentes környék :))
Persze, a kivételes gombaszt abszolút pozitív értelemben írtam. Még ha nem is minden helyet ő fedezett fel, akkor is rengeteget megy. Akkor is, mikor más el sem indul, mert úgysincs. Vele csak annyi a baj, hogy kicsit sokat büszkélkedik, feleslegesen provokál a rengeteg képével. Sokszor a kevesebb több.Nem kell az összes vargányát feltenni, egyesével amit leszed.:-)
egyébként ezzel az előrejelzéssel hamarosan te is ugyanúgy fogod szedni azokat a rókákat.. :)
ami a kivételes gombászt illeti... van olyan? évek alatt be kell járni az erdőket és ismerni kell a gomba működését, meg figyelni az időjárást. mindegyikhez idő kell, a kitartás díjazandó, de nincsenek csodák. csathó pál bácsiról olvastam vmi - szerintem bugyuta -, talán magyar konyhás cikket, hogy ő aztán a gombák nyelvén beszél, szinte hallja az erdőt és ott is talál, ahol más nem talál, de ilyen nincs. ott és akkor mindenki talál.
ha ezt évanéni önerőből megcsinálta ennyi hegységre, akkor respekt a kitartásáért, beletett energiájáért. a szükséges tudás egyébként ebből a topikból a mai napig megszerezhető, marad a hegységek módszeres bejárása.
Igen, a kajsza is jó jelző gomba. Lucos ív- s részeken mindig találok a mohában. Nekem is a bimbóst egy ciganyaszony mondta. Különbség, hogy ez nem jelzi a vargánya helyet, hanem inkább azt, hogy 3 nap múlva itt az idő, jönnek a pezsgős dugók.
Jól gondoltam (csak messziről láttam, hogy mire mutatott, akitől hallottam).
"A "vargánya anyja"- gomba a Göcsejben
1981 nyarán a Göcsej központjában, Nován töltöttem néhány napot. Ottani gombászoktól hallottam a "vargánya anyja" elnevezést, amit elmondásuk szerint egy kis termetű, fehér, tölcsér alakú gomba megjelölésére használnak. Szerintük e kis gomba megbízhatóan jelzi a vargánya közelgő előfordulását. Akkori ottlétemkor nem jelent meg, így meghatározni nem tudtam, de feljegyeztem, hogy ott tartózkodásom alatt az egyébként arrafelé gyakori vargánya sem jelent meg számottevő mennyiségben.
1983 szeptemberben már egy hetet töltöttem Nován és a környékére jellemző fenyőelegyes tölgyesekben, ahol mintegy 110 fajt gyűjtöttem be, s ebből százat meghatároztam. Köztük volt a "vargánya anyja" is, amely a kajsza lisztgombának bizonyult /Clitopilus prunulus (SCOP. ex FR. )KUMMER/. Tanúja lehettem a népi megfigyelés beigazolódásának is, mert ha a megelőző száraz időszak következtében nem is tömegesen, de gyakran és szép számmal volt található "aratási vargánya" /Boletus aestivalis PAULET ex FR./, valamint az időben később megjelenő "hajdina vargánya" /Boletus pinicolaVITT./
Hasonlóan más, nem kevésbé értékes gombafajokhoz, az ott élő emberek nem gyűjtik a kajsza lisztgombát, mivel ehető voltáról nem tudnak. Így ez az értékes gomba, amit valaha Franciaországban még termesztettek is /ISTVÁNFFI szerint/, veszendőbe megy.
Ja és persze a 10-15 nap a komolyabb hasgombákra vonatkozik, tinóruk, galambok, rókák, galócák. Korhadékbontók, egyebek akár napokkal utána. Egy megfigyelés, hogy a bimbós pöfeteg ha beindul az erdőben, onnan kb 3 nap a vargánya megjelenése. Ha jönnek a galócák, akkor meg már nagyjából helyzet van.
Amikor 2-3 nap után szeded, az azért van, mert már rég elindult a termőtest képzési folyamat egy előző nagyobb esős időszakban. Most a nulláról indulunk.
Csak egyet nem értek miért kell 10-15nap a gombához? Volt amikor 2-3nap után már nem győztük szedni (vargánya), szegfűre, csiperkére meg gyakorlatilag eső után ment ki mindenki a legelőre gyerekkoromban, tényleg érdekel és foglalkoztat mennyi az annyi :) sok helyen olvatam ezt a kell neki kéthét, de miért ha kap vizet és meleg is van akkor nem az a célja a gombának, hogy termést hozzon minél gyorsabban és szaporodjon? Ha ennyi időt kivár akkor simán kiszáradhat a talaj újra ha nincs folyamatosan csapadék utánpótlás, azt meg honnan tudná előre.
Ha minden jól alakul, akkor az Alpokaljàn nem lesz lukrafutàs 10 -15 nap múlva. Kellene majd még többszöri eső, és lehetőleg ne legyen 30+. Jelenleg pont ilyen időt jelez az ecm.
Együtt érzek, de tényleg. A kisfiammal, aki éppen most lesz 34 éves, minden évben mentünk, de lehetetlen volt eltalálni, mikor. A munkáltató, a szálláshely, ... azért az emlékek szépek, neki is.
Legalább nem kell félni attól, hogy "felhevült testtel" ugranak a vízbe. :) A hullámzás pedig elárulja, hogy az ott tényleg víz a tóban, ami annak látszik.
Itt pedig esik, trallala-trallala, szeretem, mikor nem látom a Kékest a teraszról. :)
Pont a legrosszabb időpontot fogtátok ki a Balatonozásra, mondjuk szeretem ha hullámzik és ha melegebb a víz mint a levegő, de nem tökéletes nyaralós pancsolós az időjárás ez tény pláne gyerekekkel.
Na. Ez átszaladt, mint Balatonmáriafürdőn az intercity. :)
A fekete felhőt kicsavarták, mint a szivacsot, az elmúlt 20 percben volt itt komoly szélvihar, jégeső, áramszünet és 22 mm eső. Persze a száraz avaron leszalad, csak a patak lesz ettől zavarosabb.
Nálam 5 mm esett. Még reggel. Az is több részletben, mint a lakáshitel. Most azon gondolkodom, hogy pezsgőt bontsak-e vagy beérjem egy pohár egri vörösborral.
Opsz, most éppen éjszaka lett, de tényleg este 9:30-nak felel meg a kinti fény, jön valami talán. Teljesen mindegy már, gombázni nem fogok menni. Majd jövőre.
Ha ez a mai nap lesz a legerősebb csapadékból, akkor ez kb. semmivel lesz egyenértékű, a szél máris fúj, esett vagy 10percig (Észak-Pest) nagy cseppekben, így egy napig is eshetne, hogy látszatja legyen.
ha szerencsések is leszünk a következő pár napban (mi nem: holnap megyünk egy hétre strandolni a gyerekekkel balatonra), az csak az egyenlet egyik fele, egy-másfél héten belül mégegyszer szerencse kell minimo.
őszig fejben félretettem a gomba témát. ma a fagyóból gombásztam, ízletes vargányát találtam :))
Az is gyakori akkor! Amikor random elered az eső, majd kisüt a nap, naponta többször, mert nincs front, nincs jellemző légmozgás. Csak konvekció meg fóliasátor érzés. 1 hétig. De ez a mostani nem ilyennek ígérkezik. Lesz talán 20-30 mm eső - az ugyanilyen széles repedésekbe. Biztos, hogy lesznek szerencsés területek / gombászok, de ez nagy átlagban - jelenleg - nem mennyiség. :( Front jelleg van: beborul(t), esik 2-3 napon, aztán jön a sereghajtó perzselés...