Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ráadásul - tapasztalatom szerint - rosszul viseli a nyersen fagyasztást a ltp. Hiába szép meg jó, csak pár napot szabad fagyasztani. Ha utána használja fel az ember, akkor borzasztóan markánssá válik az íze, lényegében élvezhetetlenné válik (mármint annak is, aki amúgy szereti a fajt).
Amúgy boltokban sokszor látom, hogy a dobozos laska már mindenhol "pihés", és mégsem veszik le a polcról őket. Vajon ez csak általános penész, vagy a laska saját spórái kannibalizálják a termőtesteket?
Más. A múlt héten még találtam késői laskákat, ill. előjöttek a téli fülőkék is.
Én ma veresen piacoltam. kedvem lett volna elkérni az ottani egyetlen árustól a szakellenőri papírt, és jól rákérdezni a szakellenőrre, ezeket a 4-5-ször megfagyott-kieresztett LTP-ket hogyan lehetett ehetőnek papírozni....
De az is lehet az árus szakellenőr... van rá esély. Az mellett, hogy egy nagy kupec.
Mindig van nála valamiféle szedett gomba, ha van rá minimális esély tavasztól késő őszig.
Fele-fele arányban szép és randa áru.
De ez a mai eléggé kiverte a biztit nálam. Árat nem nagyon szokott kiírni.
4 láda LTP-ből 3 fagyott volt, 1 so-so.
Volt most az LTP-k mellett termesztett shiitake. Az szép áru volt.
Ha nincs szedett, akkor hoz laskát, ördögszekeret, néha ráfanyalodik a csiperkére is, ha nincs más.
ma gyöngyösi piacon kb 2 kg ltp-t próbált nekem eladni egy c.asszony, remélem azért sikerült neki, kisebb nagyobb kalapok, végül is nem volt csúnya áru, nekem nem kell
Azt én is úgy szoktam. Ott azért direktben éri a jóval forróbb olaj, egységnyi idő alatt nagyobb hőátadás valósul meg, mint a rizspárolóban (ami nagyon nem egyenlő gőzbefúvással). Viszont olajban kisütésnél is a töltelékbe kerülő *kg darabok előtte kapnak egy külön dinsztelést nálam.
Azért én a süvegeket is csak alapos hőkezelés után használnám fel. Simán megsütném serpenyőben, nem lenne semmi baja. Csináltam már így, simán meg lehet tölteni. És akkor gyakorlatilag minimalizálva van az esetleges negatív hatás esélye. A 10 perc gőz szerintem nem elégséges, legalábbis elvi síkon.
ha már átcsúsztunk főzősbe, nálunk ördögszekeres rizottó volt tegnap. asszonypajtás erős rizs/rizottó vonalon, a gomba tavalyi aa+ minőség, és bár tudom, hogy nagyon szeretem az ördögszekeret, de még így is meglepődtem, hogy mennyire jó gomba. az illata talán #1 a klasszikus "barackos" rókagombaillat mellett, ám ez utóbbiból egy jobb szezonban hamar telítődök, míg az ördögszekér illata megunhatatlan.
faterom egyébként friss őzláb dobverőket talált két napja pilisxy környékén, szóval még felénk is lehet értelme keresgélni a ráérőknek.
(pacal, velő, kakastöke vonalon az abonyi Mászáros legendás volt, majdnemmindigfriss kemencés libatöpörtyűs pogácsájával, sajnos bezárt, jó is, hogy Szolnok felé nincsen munkánk, sűrűn reggeliztem itt)
A tárkonyos ragulevesekbe kötelező a citrom. Főleg mikor kakastökét is süllyesztek a lébe. :)
Én pontosan úgy vagyok az ecettel, mint Bencuc! Kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt. Helyette citrom. Én is szoktam gombalevest készíteni citrommal savanyítva. Vegyes gombából, de vargánya is kerül bele, mivel abból van betárolva a legtöbb.
Nekem nincs bajom az ecettel, de pl. a citromot úgy szoktam enni, hogy merek hozzá egy kevéske tárkonyos csirkeragulevest. :)
Ránézésre a gombával meredeknek tűnik, ahogy pl. a csípős vs. vargánya is annak tűnt. De ma rájöttem, hogy a szárított vargánya + jalapeno nagyon jó együtt, csak kell közéjük cheddar, amolyan mediátornak.
Nyilván azokat nem gondoltam komolyan. Valószínűleg a narancssárga is sárgarépa. Egy hete adjusztálom a puncsreceptemet, aztán most mindenről az jut az eszembe elsőre. :)
hát igen, itt felénk ez dívik, automata locsolórendszer és a többi tipikus dolog, mintha kötelező lenne. amikor pár éve vízhiány volt nyáron, ment a méltatlankodás, hogy ő aztán nem fogja hagyni a több milliós pázsitját veszendőbe menni, úgyhogy ment éjjel a locsolója, nappal meg nem jött semmi a csapból egyikünknek sem.
a gombáknak azért alapvetően a talaj felső 20 cm-e számít, meg a termőtestképzési idő alatti páratartalom. a télen 100%-ra feltöltődő talajból sem feltétlenül következik egy tavasz végi vargányahullám, ha május elején fúj egy hétig egy jó meleg főnszél, ropogósra szárad minden. a régi, klasszik medárdi esős időszak tökéletes lenne, de azóta már új világ van erre, egyelőre úgy fest, hogy attól alapvetően elköszönhetünk (kivétel mindig lehet).
de az biztos, hogy jó lenne, ha tél végére 100%-ra tudnának töltődni a talajok, és ez a legutóbbi két nagy eső úgy kellett, mint egy falat kenyér.
Talán ha az ismétlődő felhőszakadások és villámárvizek helyett (aminerk ideje nincs elnyelődni a talajban) áztató, „medárdos”, 40 napos eső lett volna, megfulladnak. Talán itt az eleve nedves talaj és a nem hideg, hirtelen, gyors lefolyású csapadék volt a döntő.
A magam kis egyszerű ismereteivel (és minimális gombászkodásommal) úgy foglalnám össze, hogy az ősztől tavaszig a talajt átáztató nedvesség (és ebben benne van az őszi meg a tavaszi eső, valamit a téli hó) adja meg a löketet a gombáknak, persze ha ezek után jön egy csapadékos nyár, még jobb az összkép.
NB: 1999 a nagy hegyi árvizek nyara volt (Kemencei kisvasút lepusztítása, homokzsákok az M3-as vadonatúj szakasza – Gyöngyös–Polgár – mentén), a bükki természetvédelmi táborban is egy hétig esett az eső egyfolytában. DE:
– soha annyi rókagomba nem volt egy rakáson (szinte csak a kezünket kellett a sátorból kinyújtani érte);
– szedtünk pl. királytinórut, ami se azelőtt, sem pedig azóta nem volt igazán jellemző a környékre;
– óriás csiperke is volt, szintén egyedi alkalomként;
– gyönyörű óriás pöfetegek nőttek a fennsíkon;
– stb. :-)
És ezt nemcsak a júliusi csapadékrekord hozta, hanem hogy egy eleve nedves talajra jött az özönvíz. Miközben a hegyek között egy hétig ömlött az eső, Egerben ragyogó napsütés volt, amikor lementünk.
Bükki források:
– az Imó-kői barlangból háromnegyed szelvényben dőlt a víz;
– a Vörös-kői embermagas szökőkutat produkált;
– vígan folyt a Fekete-len is, ahol általában csak a kék mérőhenger belsejében tudnak a szakértők vizet találni.
A rétegvízi forrásokat (Tamás-kút, Hárs-kút, Lénárt-forrás) nem is említem :-)
Sőt, a kucsmák tenyészteste a hidegebb, őszies időszakban a legaktívabb, azt olvastam egyszer. A megfelelő felmelegedésen kívül a megelőző őszön, télen is sok múlik. De amilyen általános talajvíz hiány van, tőlük függetlenül is bármikor jól jön néhány hét vízzel telített időszak. Talán még a gyökérkapcsoltak is fejlődnek ilyenkor.
nem kimondottan a csapadéktérképen éppen esőt alig kapó szűk részre gondoltam, nem írtam ilyet. sajnos nem csak a homokhátság sivatagosodik, illetve az ország legjobb termőföldje is el tud sivatagosodni, ha nem kap csapadékot.
Szó szerint homokdűnék. Inkább a Kunság, mintsem a Viharsarok az, ami sivatagos. Bár utóbbi is eléggé rosszul áll e szempontból. Pont egy éve voltam Kecskeméten, Helvéciánál szándékosan bolyongtam egy kicsit a tanyavilágban. Oké, hogy homoktalaj, meg minden, de még így is csak lestem, hogy milyen állapotok vannak ott.
2024 januárjában volt ilyen víz utoljára a közeli patakban.
Kellene valami tó itt fent, ami megfogja. Mert egyelőre csak a lentebbi házam pincéje fogja, abban áll a víz, míg ki nem seprem. Nem mértem, de a hóval együtt 100 körül lehet már szombat óta. Öröm és boldogság.
Ez kicsit olyan mint mikor 2022 után 2023 tavaszán mikor sok eső volt március környékén beírtam, hogy na ezt a vizet ilyenkor kellene megfogni. Ment a hőbörgés hogy miről beszélek, hülyeség, majd esik. Aztán mi lett belőle. Sokan nem fogják fel ezeket a dolgokat. Csak mikor már tényleg menthetetlen a dolog.
Én ezen a talajszelvényen nem vagyok amúgy meglepődve, itt mifelénk évek óta ez van. Pl. mikor volt szeptemberben az az esős időszak, még a hónap eleje fele vagy már nem is tudom mikor, mikor az első nagyobb felhőzet átment az országon, voltam egy olyan szegletében az országnak, ahova eső után másnap kimentem és porzott a talaj. Szó szerint. Tehát még a kiterjedt esőzés sem garancia sok helyen, kialakulhatnak vízszegény foltok.
igen, a közvetlen katasztrófa úgy úszható meg, ha tavaszig színültig feltöltődik a talaj, reméljük, hogy az az eső is megjön, meg utána még mások is.
de óriási gond van, és az utóbbi években csak azért nem volt még nagyobb baj, mert konkrétan volt egy-egy nagyobb eső / év, ami mentette az amúgy katasztrofális helyzetet (tavaly szeptemberben 80 mm, például). de az egyetlen mediciklonon múlt, ha az nincs, akkor előtte-utána hónapokig érdemben semmi.
engem nagyon megrendített ma az erdő, avatatlanul nézve "semmi gond", de valahogy azt látni, hogy mindenhol szorul vissza. és nem lassan. beteg bükkfák mindenfelé, szemre már inkább "szoliter parkfa-gyűjtemények" (ami direkt eredménye az erdőgazdálkodásnak, sajnálom), bedőlt patakvölgyek, egész évben alig csordogáló patakok.
minden mirelit, illetve az utolsó képen elég jól látszik, hogy mekkora bajban van az erdő. egy meredek oldalba vájt erdészeti út mentén végig ilyen volt, mindezt úgy, hogy most kapott 30 mm csapadékot. a száraz sáv alatt azért nedves, mert az már kevésbé függőleges és kapott esőt a teteje, de amúgy a felső 20 cm-en kívül minden porszáraz. az erdőrész egy népszerű kirándulóhely/patakvölgy mellett van, össze-vissza be vannak dőlve a fák, és szerintem most már vizuálisan is ordít, hogy NAGYON vacakul van az erdő.
ki kell szépen dobni a nagyon megfontolt, 5-10-30 éves üzemterveket és újrakezdés...
Ma megint ki akartam menni laskázni, de nem fogok még holnap sem. :( Viszont az avar alatt megbúvó kezdemények simán túlélhetik, ha átmeneti ez a 0 fok körüli hőmérséklet.
Az idei év körülményeit tekintve azért szép zsákmány ez! Nekem sajnos idén a cseh kucsma volt az egyetlen, amiből bőven, mindenféle nagyobb fáradozás nélkül tudtam szedni.
én akkor évzárok, aztán majd tavasszal visszatérek.
szóóóval, nem volt könnyű év felénk:
- hkg rendben
- de aztán a pkg derékba fagyott, a bőtermő területeken is pár darabokat lehetett csak mazsolázni, és azok se nőttek nagyra
- íkg rendben
- nscs-ből jutott némi, mielőtt valakik üresre tarolták (40 fölötti előfordulását ismerem), némi róka
- majd nyáron két kiszáradó, kánikulálódó, ultragyors varesz hullám
- ősz meg szinte nem is volt: trombita, róka alig, nagyon kevés gereben és pár db varesz, öszl alig, őzláb csak a zárónapra jött meg
az osztrák családi kirándulás és a mátrai portya hozta az éves mennyiség felét. végül szűk 30 kiló vareszt sikerült összezabrálni ilyen körülmények között is. kicsit megvédendő a tudományoskodó gombakergetést: meló miatt alig jutottam ki terepre idén, azok a portyák mind tervezettek voltak. jól jellemzi az évet, hogy egy komplett vh-béli szektort nem tudtam leigazolni idén, úgy, hogy 5-6x is próbálkoztam vele. reméljük, hogy jövőre több esőt és kevesebb szélsőséget kapunk.
Kedves gombázók, itt csak a közeli erdőbe jártam ősszel... őzláb szinte mindig volt egy-kettő, ha több is, csak saját szükséglet szerint szedtem. Most novemberben is hetente pár darabot találok, de azt hiszem ma volt az utolsó kapásom, éjjelre -3fokot jósolnak, nem tudom ezután érdemes lesz-e kimenni.
Amikor sok volt, az ecetes rántott eltevés nagyon bevált, két hétig ettük, azalatt el is fogyott, utána nem volt kockáztatás... de amíg volt készültek az újabbak.
Sárga géva, pisztric volt még itt ősszel.
Ma ezek voltak több foltban,sok... de nem tudom beazonosítani, kicsik-törékenyek, nem szedném/vinném gombavizsgálóhoz ha nem érdemes... bár lehet a fagy úgyis elviszi őket
Végig -8 fokot jósolgattak holnap hajnalra ide, most módosult -1 fokra. Azután még két nappal elhalasztva az állandó fagy. Abból is lesz-e valami?
Mindenesetre, ahogy homerx is mondta, errefelé sétákat lehet szervezni, de komoly gomba túrákat nem hiszem.
Ma reggel hírekben a Retro rádióban: akár december elejéig is kitart a gombaszezon, ahol volt elég csapadék, nyilatkozta a Magyar Mikológiai Társaságtól valaki. Miszerint gyökérkapcsoltak már nem, de a többi ilyen meg olyan, blabla. Remélem nem tévesztem össze valami önjelölt másik társasággal a nyilatkozót.
Csak azon kezdtem gondolkodni: melyik lehetett az az év, az én életemben, amikor nem tartott ki december elejéig??? Nem sok ilyen volt.
Mindenesetre Kékesen havazott, durva fagyos szélviharral jött délnyugatról hófelhő, de itt lejjebb van egy pár nap haladék, ha igaz.
Se fehér.. se barna.. Hétvégi tervezetem egy háromnapos szezonzáro volt, ebből sikerült egy fél napot összehozni. Két gondolatmenetem volt, egyik az inverzios szektorra, bízva abban h az okt végi esőzés a vastagavaros k7eken még pont el tudta csípni a micéliumot leállás előtt, és mostanra ki tudott fejlődni némi ujulat. Másik, h az alacsonyabb és melegebb déli részeken még elegendő lehetett a hőösszeg egy nulláról felálló minimális hullámnak. Utóbbira viszont egészen kevés esélyt adnék. Na mindezek tudatában tegnap okoknál fogva becéloztam a két magasság közé. Végül öt hegyoldalt sikerült megnézzek, nem sok jelzést láttam, egy egy légyölő, pokhálós, galamb, korallgomba, sárgalóca. Köztes erdőkben szürke tölcsér, lila pereszke, karcsú őzláb és laska, utóbbit vettem is birtokba fogyasztási céllal. Egy hét múlva még ki akartam látogatni, aztán néztem az előrejelzést- szarda -4, -7 fok, péntektől megin eső.. asszem ezekkel a fotókkal búcsút veszek az idei vareszvadászattol.