Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Rahed Lee egy órája Creative Commons License 79696

Nem ilyen bonyolult. Skicceltem egy keresztmetszetet:

 

Előzmény: torony78 (79690)
torony78 másfél órája Creative Commons License 79695

OK, ez így már meglesz! Köszönöm!

Előzmény: halaloszto (79691)
torony78 másfél órája Creative Commons License 79694

Így már kerek, szóval próbafúrás kell mindenképp. Köszönet!

Előzmény: Paco155 (79687)
halaloszto másfél órája Creative Commons License 79693

ez igaz. tehetsz bele egyirányú csapágyat, de az persze durva túlzás lenne. nem kell oda sok leszorítás, nem akarja semmi felemelni. csak annyira kell lenyomni hogy a legalsó léc is pontos legyen. tök jó az ötlet egyébként. ha széles a deszka és a fenti leeső darabból kijön még valami, akkor azt csak újra át kell told. egy óra alatt irdatlan mennyiségű lécet fogsz tudni gyártani.

 

Vajk

Előzmény: Paco155 (79688)
pajaci másfél órája Creative Commons License 79692

Karos rugós szerkezettel bármekkora anyagot tehetsz alá. Ha kétkaros akkor mindig párhuzamos marad az anyaggal.

Előzmény: Pote01 (79673)
halaloszto két órája Creative Commons License 79691

a pántfuratot ugye két dimenzióban kell pontos helyre fúrni. a harmadik dimenzió a mélysége, ha sekély akkor fúrsz még rajta, ha túl mély de nem lyukadt át akkor semmi gond. 

 

szóval az egyik dimenzió az éllel párhuzamos. ez nem kritikus, a pánttalpon lehet +-1-2mm-t állítani, meg ha rám hallgatsz a talpat úgy csavarozod fel hogy az ajtó nyitott pozícióban oda van illesztve pántostul és kész.

 

viszont hogy a furat milyen messze van a szélétől, az eléggé fontos. Ezen is lehet pár mm-t állítani, de az az állítás kelleni fog az ajtórések beállításához. szóval kiszámolod, kipróbálod, és utánna a fúró asztalára felszorítózol egy lécet hogy annak nekinyomva a munkadarabot pont jó legyen a távolság.

 

Vajk

Előzmény: torony78 (79686)
torony78 két órája Creative Commons License 79690

Gyönyörű kivitelű asztal. Gratulálok hozzá! Jó nézni, komolyan.

Jól látom, hogy az alulemez a széleknél géppel hajlítva van? És ahol a hornyok futnak ott meg ki van vágva és a vezető horony válla ráfekszik a lemezre?

Én is valami ilyesmit rajzoltam meg magamnak asztali körfűrész asztalnak, csak még vacilláltam, hogy rétegelt lemez legyen az alap, vagy MDF. Meg hogy megéri-e ez a sok macera az alumínium borítással.

Egy bútorlap is nagyon jól csúszik, csak egy kicsit hamarabb kopik... :)

Előzmény: Rahed Lee (79680)
Rahed Lee két órája Creative Commons License 79689

A faipari gépekkel nem szabad viccelni. Ez olyan, mint a székelyek és a medve viszonya. Nem játék:-) Gyorsan forognak, élesek, leharapnak ezt-azt az óvatlan asztalosból.

 

Ennek ellenére nem kell parázni, az én esetem nem tipikus. Vettem egy profinak látszó gyalutengelyt, de mekkmester műhelyéből származott. Ha az elején kellően bizalmatlan lettem volna, akkor most nem tartok itt. De a tapasztalat az a dolog, amire az előtt lett volna szükség, amikor megszereztem. 

Előzmény: Pote01 (79679)
Paco155 két órája Creative Commons License 79688

Az nem fogja a kickback-et megfogni. Csak pozicionálni tud.

Előzmény: halaloszto (79683)
Paco155 két órája Creative Commons License 79687

Amekkora pont megfelelő távolságra tartja az állványos fúró hátsó részétől a munkadarabodat.

Gyakorlatilag belövöd egy própadarabon, hogy az anyag élétől hány milliméterre kell fúrnod, odahelyezel mögé egy egyenes lécet és rögzíted. A végleges darab fúrásánál nem kell méregetned csak ahhoz hozzászorítanod.

Előzmény: torony78 (79685)
torony78 két órája Creative Commons License 79686

Igen, modern pántot tervezek, "ráütőset", vagyis úgy hogy a keretre kívülről teljesen ráfekszik az ajtólap.

Kézből mondjuk nem hiszem hogy meg tudom csinálni, kellene valami mélységütköző, mert tuti, hogy átlyukasztom...

Előzmény: Paco155 (79676)
torony78 két órája Creative Commons License 79685

Pazar leírás :) Kösz!

Van egy kínai villanyfúróm és megérdemelne egy befogó állványt a merőleges fúrásokhoz.

 

"akkor lehet előre feltenni egy lécet aminek tolva a szélétől a távolság helyből jó." Ezt nem egészen értem. Pontosan milyen méretű lécet kell feltenni?

Előzmény: halaloszto (79675)
Pote01 két órája Creative Commons License 79684

Sima visszacsapódás gátlóval már találkoztam illetve használom is, de olyannal amilyenről halálosztó írt, hogy szögben két irányba dől a fog, na olyat még a neten sem láttam sehol.

Előzmény: Paco155 (79681)
halaloszto két órája Creative Commons License 79683

vagy valami puha gumi kerék ferde tengellyel.

 

Vajk

Előzmény: Paco155 (79681)
Pote01 két órája Creative Commons License 79682

Ja igen. Tegnap szólt az egyik ismerősöm, hogy ha van kedvem menjek el vele a héten egy bedőlt asztalos céghez, mert ott adnak el mindent kicsi pénzért. (Voltunk együtt már ilyen helyen vettem is ezt azt harmadárom.) Kérdeztem, hogy mi van ott, azt mondta szalagfűrész, vastagoló meg egyengető az biztos. Ha tovább mérgeltek ezzel az egyengetővel és ott valami nekemvaló gépet látok jó pénzért akkor inkább megveszem azt. Gjoczy öntvényvázas abriktere nagyon bejön!Előzmény: Pote01 (79679)
Paco155 két órája Creative Commons License 79681

Így belegondolva én sem tudom mivel nyomhatnád felülről. Tényleg érdemes lehet megpróbálni a ferdén vágott featherboardot mondjuk 2 vagy 3 sorban távtartókkal elválasztva egymástól.

 

Az meg hogy eddig nem láttál csak egy dolog. Mindig van egy első eset. Pl nekem sincs semmilyen faipari végzettségem, én is a neten találkoztam vele.

Előzmény: Pote01 (79673)
Rahed Lee két órája Creative Commons License 79680

Kivetőpánt fészekhez nem kell nagy felsőmaró. Én a Hitachi M8-al martam 2 mm-es alulemezzel borított rétegelt lemezt is, (fához való marószerszámmal) ebbe a horonyba lett beleragasztva a vezető horony "U" profil. A szalagfűrészem építésnél így készült a gépasztal. Az alapja 18 mm-es rétegelt lemez, alumínium borítással.

 

 

Előzmény: torony78 (79671)
Pote01 két órája Creative Commons License 79679

Eddig úgy gondoltam, hogy az abrikterkészítés nem nagy kunszt. Gondolhattam joggal, mivel a meglévő sk építésű favázas 150-es 3 késes abriktert könnyedén összedobtam, és magához mérten remekül is dolgozik.

Lényegében ez volt a kísérlet, most állok a 250-es 3 késes tengely felhasználásával készülő nagytesó előtt. Ez is favázas lesz, ami bevált azon nem változtatok, a fémhez meg még annyit sem értek mint a fához címszóval. A tengelyt mondhatni bagóért vettem használtan. Eddig nem volt ezzel bajom, de már elég jól belém hoztátok az ideget. Ami megnyugtat, hogy az én tengelyem szerintem valami gyári darab. A csapágyházak öntvények, nem maszek gyártmányúak. Most úgy állok vele, hogy elvittem egy ismerősömhöz aki elekrto-lakatos, spéci szerszámai vannak, jó szakember, ő fogja a csapágyakat lecserélni. Eddig nem is gondoltam bele, de holn ap felhívom, hogy ha szétszedte akkor szóljon és elviszem a tengelyt az esztergályosomhoz, az is egy precíz pasas, majd ő kiméri. Remélem minden klappolni fog.

Előzmény: Rahed Lee (79658)
Paco155 két órája Creative Commons License 79678

...ha a sugár a sarok...

Előzmény: Paco155 (79676)
RepülőgépÉpítő két órája Creative Commons License 79677

Én is használok ilyen visszalökés gátlót sima fenyő deszkából készítve. Arra kell figyelned, hogy a deszka erezetének az iránya párhuzamos legyen a fogakkal amiket befűrészelsz különben hamar kitörnek a fogak.  Én 2mm széles fogak közé 2 mm széles hornyokat fűrészeltem egyre mélyebbre ahogy berajzoltam a kb 30 fokos szöget, majd a végén levágtam a fogak hegyét szintén 30 fokos szögben. Martam 2 hornyot a vezetőbe amivel le tudom csavarozni a gép asztalára.

 

 

Előzmény: Pote01 (79654)
Paco155 két órája Creative Commons License 79676

Pánthely marásra a felsőmaró tökéletes, a bit neve aljmaró. Elég hozzá a hatos szárú is ha csak olyan van. A késátmérő is nagyjából mindegy, a legszebb ha az átmérő a sarok lekerekítésével egyezik, de ha nem majd vésővel kidolgozod.

 

Ha meg a modern bútorkivetőpántra gondolsz aminek a kerek lyuk kell, azt forstner bittel és fúrógéppel tudod belecsinálni. Az átmérő valószínűleg 35mm de láttam már 26-os mini pántot is. Nem kell állványos legyen de segít.

Előzmény: torony78 (79671)
halaloszto két órája Creative Commons License 79675

a szokásos pánthoz 35mm, a minihez 26mm lyuk kell. forster másnéven pánthelyfúró kell neked. felsőmaróval én nem próbálnám. ha van asztali oszlopos, akkor azzal, akkor lehet előre feltenni egy lécet aminek tolva a szélétől a távolság helyből jó. (hulladékon kipróbálni) a szokásos fúrónak van kozépen csúcsa, ami vékony ajtónál átlukadhat, de 18mm-nél nincs gond. párat a kínai fúróval is kifúrsz, hosszútávra kell egy keményfémlapkás, ami annyiba kerül mint a kínai készlet. igaziból kézi villanyfúróval is egész jól meg lehet csinálni, amikor kap bele akkor nézed hogy körbe egyformán belekapjon, akkor tartod pont merőlegesen. a mélységre kell ilyenkor nagyon figyelni.

 

Vajk

Előzmény: torony78 (79671)
pajaci két órája Creative Commons License 79674

Én inkább vettem egy kész gépet, ezekből okulva szerencsére.

Előzmény: Rahed Lee (79658)
Pote01 két órája Creative Commons License 79673

Az anyag magasságát nem fogom tudni belőni azonosra. Az a helyzet, hogy függőleges tengelyé marógépet használok sorozatvágásra. A tengelyre távtartókkal van felfűzve 3 db körfűrészlap. Ezzel nyárfa pallóból vágok 1 cm vastag léceket méhészeti keretlécnek. Pontosan oldallécnek. A nyárfát rönkből vágatom. 3-4 év száradás után egyengetem-vastagolom, kap egy derékszögű gyalult élet, ezután pontos hosszméretre vágom és megy neki a szeletelőnek. A palló szélessége minden darabnál más. Tervezem egy gyári előtoló beszerzését, de egyenlőre nincs rá keret.

Ja és semmilyen asztalosipari végzettségem nincs úgyhogy ilyet sem szakkönyvben sem tanműhelyben nem láthattam. Egyszerű kontár vagyok.

Előzmény: Paco155 (79655)
Paco155 két órája Creative Commons License 79672

"Azért én továbbra is fenntartom, hogy egy bizonyos méret felett már ipari kategória. Ahhoz már erős, tartós motor, masszív csapágyazás kell mind a motorban, mind a csúszkában."

Nemrég folyt erről egy diskurzus, hogy mi különbözteti meg az iparit a barkácstól :) De nagyjából ez. Hogy az iparival sokat lehet dolgozni egyszerre és hosszútávon is bírja. A méretet én nem sorolnám ide mert sokszor az ipari kategóriájú szerszámok pont arról ismerhetők meg, hogy nem olyan esetlenek mint a barkácscuccok, és sokkal finomabb a kidolgozásuk.  lásd pl a festőpisztolyok.

 

"Mindazonáltal egy komoly marószerszám készlet többe kerülhet mint egy olcsőbb, de túlméretes gép."

 

Tökéletesen egyetértünk.

Előzmény: Rahed Lee (79666)
torony78 két órája Creative Commons License 79671

Akkor még vívódok ezen egy darabig. :)

 

55 cm magas 30 széles 18milli vastag táblás fenyőajtóhoz kivetőpánt fészket mivel érdemes/lehet csinálni? Állványos fúróval, vagy felsőmaróval?

Milyen szerszám kell hozzá? (van neki valami spéci neve) Hányas szár? Milyet érdemes venni? Hol?

Előzmény: Rahed Lee (79666)
RepülőgépÉpítő két órája Creative Commons License 79670

Nem meseszerű ez az ár. Reális! Sajnos a többi gépnek ami ettől drágább annak az ára nem reális.

 

 

Előzmény: torony78 (79659)
Barnamedvébb két órája Creative Commons License 79669

azt is hallottam - és reálisan nézve el is tudom képzeli - hogy ez csak egy jó nagy és zsíros csont azért, hogy ezen rágódjunk a korrupciós botrány helyett

 

ekkora adót egyszerűen nem tudok elképzelni, de bombának jó nagy

Előzmény: drRamaty (79656)
RepülőgépÉpítő két órája Creative Commons License 79668

Ha visszaolvasol, említettem, hogy ellenőrizd át a hornyokat. Azon a késtengelyen amit beépítettem a gépembe annó azon is hibásra volt marva a 2 horony. az egyik mélyebb volt kb. 1 mm-rel. Szóval nem ritka ha elrontják a nagy mesterek is. Fúrkálhattam én is rendesen a horony fenekét mire kiegyensúlyoztam.

 

A kiegyensúlyozáshoz használd fel a késeket vezetőnek. Csinálj egy fa keretet, függőlegesen vágjál bele 2 hornyot olyan széleset amilyen vastagok a gyalukések, lehetőleg jól álljanak ki a kések ha beledugod őket az élükkel felfele. Az egészet állítsd vízszintbe a keret 4 sarkába fúrt csavar segítségével. Tedd rá a kések élére keresztben a tengelyt így nagyon kicsi a gördülési ellenállása a tengelynek a késeken és szépen lehet egyensúlyozni. Filctollal meg kell jelölni mindig a legnehezebb pontot ami alul áll meg, majd oda kell fúrni egy kicsit mondjuk 10-es fúróval. Pár fúrkálás után be kell állnia az egyensúlyi állapotnak amikor bárhol meg tud állni a tengely. 

A kések éle nem fog megsérülni és kitompulni sem ha csak gördül rajta a tengely, de azért utána nem árt egy kis fenés.

 

Utána grammos mérlegen ellenőrizd le a kések befogóit és a késeket is, ha rendben akkor rakhatod össze. 

Előzmény: Rahed Lee (79658)
Rahed Lee két órája Creative Commons License 79667

Rájuk bíztam, értenek hozzá

Előzmény: buats1950 (79665)
Rahed Lee két órája Creative Commons License 79666

Azért én továbbra is fenntartom, hogy egy bizonyos méret felett már ipari kategória. Ahhoz már erős, tartós motor, masszív csapágyazás kell mind a motorban, mind a csúszkában. Mindazonáltal egy komoly marószerszám készlet többe kerülhet mint egy olcsőbb, de túlméretes gép.

Előzmény: Paco155 (79664)
buats1950 két órája Creative Commons License 79665

Először marják és csak utána szabályozzák a tengelyt.

 

 

Üdv.

 

Jakab

 

Előzmény: Rahed Lee (79658)
Paco155 3 órája Creative Commons License 79664

Nem biztos.    Mert lássuk be, hogy simán hozzátehetnénk, hogy "errefelé"   Pl. nekem egy Bosch 1617 EVSTB routerem van amihez a félcolos hüvely jár. Azaz nagyobb mint 12 mm és nem ipari gép hanem barkács. És ez az asztalba építő kerettel, meg a kézikerettel együtt sem haladta meg a 180 dollárt akkor amikor még 210 volt az árfolyam.  A sima EVS meg 150 alatt volt.

Előzmény: Rahed Lee (79662)
Pote01 3 órája Creative Commons License 79663

Nem tudom már, hogy akkor milyen szalaggal csiszoltam fel a kések élét, nyilván a lehető legfinomabbal. Azóta vetem egy új Lidl-s szalagcsiszolót meg hozzávaló csiszolószalag szettet, de nem emlékszem milyen a legfinomabb szalag hozzá.

Előzmény: neduddgi(én) (79553)
Rahed Lee 3 órája Creative Commons License 79662

Szerintem itt aránytévesztés van. A 12-es patronnal szerelt gépek, már erősen az ipari kategóriát képviselik. Azok meg nem 27 ropinál kezdődnek. Nekem 8-as patronos Hitachi M8-as gépem van, ez már ipari minőség, de sokkal többe volt 27-nél. Szerintem egy használt, de ipari kategóriás géppel jobban járnál. Vagy legyen barkács széria, de ne tetszelegjen iparos gúnyában :-)

 

Trabanton is hülyén néz ki a peres 240-es gumi. Attól az alap nem változik:-)

Előzmény: torony78 (79659)
paplanfa 3 órája Creative Commons License 79661

Mi lenne, égeted a forgácsot, füstjeleket eregetsz.

Előzmény: drRamaty (79656)
Rahed Lee 3 órája Creative Commons License 79660

Pedig ez a legősibb és legegyszerűbb visszacsapásgátló :-)

Közel harminc éve, még a faipari szakközép - egyébként nagyon komoly ipari gépekkel szerelt tanműhelyében - minden marógépen ilyen volt. A legpuhább anyag felületén sem  hagy benyomódási nyomot  (mint pl. a körfűrészeken a fogazott kilincses, fém viszacsapásgátló) pofonegyszerű és tökéletes :-)

Előzmény: Pote01 (79654)
torony78 3 órája Creative Commons License 79659

Váltottam levelet az uni-max-szal erről a maróról, és ezt válaszolták:

"Céges vásárlás esetén 1, magánszemélyek esetében 2 év a garancia idő. "

Várjak egy jó Aldi/Lidi akcióra, vagy csapjak le egy ilyenre? 12-es szerszámbefogás 27 ezerért túl meseszerű...

Előzmény: Soká (79567)
Rahed Lee 3 órája Creative Commons License 79658

Bocs, hogy nem külön-külön reagálok a hozzászólásokra, de így egyben egyszerűbb.

 

Tények és fejlemények:

 

1. Ez egy elég leharcolt tengely volt, közel egy tizedet ütött alapon. Ezért vittem el a szakikhoz anno, hogy nyalják le a felesleget. Ez megtörtént.

 

2. Új csapágyházakat csináltattam. Esztergált csapágycsésze, hegesztett talp. A hegesztés mindig elhúzza kissé a vasakat, de ezzel tisztában voltunk (a szakik és én is) ezért a kész házat utána marógépen síkba, derékszögbe marták.

 

3. Vadi új csapágyakat kapott, nem kínai gagyikat, hajtás oldalra duplasoros mélyhornyú SKF csapágyat (hivatalos hajtástechnikai szakkereskedésből, nem hamisítvány), a másik oldalra FAG önbeállóst (ugyanonnan).

 

4. Nekiláttam szétszedni a késtengelyt, de megállt a tudomány. Az itthoni szerszámparkkal nem sikerült megindítanom. Mindenképpen szét akarom szedni, mert tiszta lappal indulnék neki a probléma megoldásnak. A pucér tengelyt szeretném kimérni, kiegyensúlyozni. Ez az alap. Ha ez rendben, akkor erre lehet már építkezni.

 

5. Kimértem az ékléc horony szélességét és jött a döbbenet. Az egyik oldalon 2.7 mm-rel szélesebb a horonymarás!! Hogy kéjtől párás, vérágas szemekkel, taknyát-nyálát csorgatva, hörögve kukizza meg análisan egy talicska veresseggű aprómajom az ilyen "iparost". Egy 250x3x30 mm-es laposvas súlya, ez 50 mm-es sugárral eltolva, 5.500-as fordulaton megtekerve. ez már okozhat némi rezgést. Okozott is.

 

6. Felhívtam a szakimat, bedobtam az autóba a tengelyt csapágyházastól és elvittem, hogy húzzák le a csapágyakat és pörgessék meg újra. Azt monda az emberem, hogy anno ezt a központos illesztő furatoknál szabályozta (nem amatőr) dög nagy gépe van, szerinte ez rendben van. Nem véletlenül nem tudtam két századnál nagyobb ütést mérni sem a paláston, sem a csapágytengelyen.

 

7. Van marógépük is, abban maradtunk, hogy újra gépre teszik a pőre tengelyt, végignyalják, utána megy a marógépre és átmarják az ékléc hornyokat egyenletesre.

 

8. Megbeszéltük, hogy nem szerelik össze, rendberakják, utána futok egy kört az ügyfélkörömben és keresek valami céget ahol tudnak műszeres dinamikus kiegyensúlyozást csinálni és ezzel felteszem a koronát. Aztán ha ez is rendben, akkor újra összerakom, és innentől  már  rendben lesz.

Előzmény: farontó (79649)
halaloszto 4 órája Creative Commons License 79657

10-15 fokban. Ettől a lamellák vége nem lesz függőleges, ahogy elnyomod és megdőlnek elcsavarodnak picit és főleg a felső sarkuk ér az anyaghoz, és ugye a lamellára merőleges erőt fejt ki, nyomja a vezetőnek meg lefele.

 

hasonló hatást adna ha egy gumírozott görgő lenne, aminek kicsit nem függőleges a tengelye.

 

Vajk

Előzmény: Pote01 (79654)
drRamaty 4 órája Creative Commons License 79656

Na, akkor most szólok időben, az itt lakó sok IT szakembernek! Hagyjuk már a picsába az enyvezőfazekakat, gyalugép építést, akkus fúrógépeket.

Azon törjétek a fejeteket, hogy jövőre hogy lehet "megokosítani" az internetezést :-) Mert gondolom hallottátok, ezek a görények komoly adót fognak kivetni a forgalom után...A végén majd levelet meg papírképet küldünk egymásnak megint.

Előzmény: Pote01 (79654)
Paco155 4 órája Creative Commons License 79655

Bármilyen szögben.  A két szög aránya azt fogja csak meghatározni, hogy kb milyen arányban szorítja lefelé az anyagot a fa miközben befelé is tolja. De én ebben sem hiszek, mivel egyik irányban csak a súrlódási erő tartja a helyén az meg annyira kicsi amiatt hogy el tudd tolni a deszkát hogy szerintem az szóra sem érdemes.

 

Az állandó szélességű, de változó magasságú anyagot úgy csináld, hogy az ellendarabjával ragaszd össze kétoldalas szőnyegragasztóval, és akkor a felső síkon már szintén tudod featherboarddal szorítani.

Előzmény: Pote01 (79654)
Pote01 4 órája Creative Commons License 79654

Ilyen "visszacsapódás gátlót" még nem láttam illetve nem is hallottam ilyenről. Ez persze engem minősít. Nekem van egy projektem ahol örvendetes lenne, hogy egy ilyen segédeszköz egyszerre a szorítana befelé a steller felé és lefelé az asztallap felé is, mivel állandó szélességű, de változó magasságú anyagot kell megmunkálni.

 

Ilyen  "fésűt" szoktam készíteni, így szalagfűrészen. Tehát ha jól értem miközben fűrészelem befelé a deszkát közben a szalagfűrész asztalát is el kellene fordítanom? Milyen szögben kb?

Előzmény: halaloszto (79532)
pajaci 4 órája Creative Commons License 79653

Amikor csapaágyházat csináltattam a körfűrészemnek, akkor azt az esztergályos rakta is össze.

Előzmény: Rahed Lee (79641)
hobbitasztalos 5 órája Creative Commons License 79652

A gépről több fotót is mutathatnál,vastagolóféleséget én is építek nemsokára,csak még nem döntöttem el hogy fa vagy vasvázzal.Sikerült gyári tengelyt szerezni hozzá,patronos fúróbefogással öntvény csapágyházakkal.A 200-as s.k. egyengetőmön nekem is kisipari tengely volt,abba is megfordult  a csapágy a tengelyen.Pedig csak egy kovácsolt 8-as csavart kaptam el vele tölgyfában,igaz hogy az asztal is egyből lerepült a gépről :-)

Előzmény: farontó (79651)
farontó 5 órája Creative Commons License 79651

http://indafoto.hu/mezesmacko/alap_album

 

Remélem sikerült. Ha nem működik,jelezzétek.

Előzmény: Rahed Lee (79641)
409 6 órája Creative Commons License 79650

"Görbe tengelyt sztem nem okoz az általad vázolt megmunkálás,"

 

 Szerintem se, de mi van, ha már eleve görbe volt...?  Valamiért oka csak volt, hogy nekiálltak a palástot szabályozni.

Előzmény: rferi (79645)
farontó 6 órája Creative Commons License 79649

Helló.

Saját tapasztalataimat szeretném veled megosztani a gyalugép építésről. Építettem már 260-as egyengetőt vasvázast aztán ezt átalakítottam egyengető-vastagolóra és favázasra majd építettem egy 400-as vastagolót. A 260-assal minden simán ment nem volt se vibráció se rázkódás. Igaz,a tengely nem is forog csak 3300-at. Az esztergályos szaki mondta hogy a kisipari tengelyeket nem igazán illik 4-4500-nél gyorsabban forgatni. Ezek biztos nem csúcsszuper gépekkel készülnek,nincsenek úgy kiegyensúlyozva. Igazából az alacsony fordulatszámnak nem láttam hátrányát,egy kicsit lassabban kell neki tolni,de ez hobbi szinten nem lehet gond. 

A 400-as vastagolóval már voltak gondok. Használtan vettem hozzá a tengelyt,úgy fusizták össze a gyárban. Össze volt építve csapágy rajta,csapágyház,ékléc benne,ahogy haza hoztam szétkaptam az egészet és elvittem az esztergályos szakihoz. Levettük a csapágyakat,befogta az esztergába és átmérte hogy van e valahol valami hiba. A csapágyhelyek rendben voltak egytengelyű volt,és jó volt a túlméret is. Maga a dolgozó rész is rendben volt,nem volt semmilyen ütés,jól futott. De amikor megmérte a gyalutengely hornyait,1 mm-rel nem stimmelt az egyik. Mondta is hogy ezzel valószínűleg gond lesz. Úgy voltam vele hogy az az 1 mm csak nem csinál bajt. Ezek után új csapágy be,beépítettem a gépbe működött is szuperül de a gyalult felületen szabályos közönként egy egy ismétlődő minta előjött.  Kb 1-1.5 évig üzemelt így a gép,különösebb rázkódás nem volt és ez a minta se volt zavaró de azért mégis...

Aztán egy rutin ellenőrzéskor felfigyeltem rá,mintha a csapágyház talpának a hegesztése megrepedt volna. Gépet azonnal szétkap,és valóban,a hegesztés elrepedt. Irány a szakműhely,a diagnózis: Valószínűleg kemény pálcával hegesztették rá a talpat. Ekkor kapott a gép új csapágyházat ami 1 darabból van kimarva. De ha már szét volt szedve, gondoltam ki is egyensúlyozom a tengelyt. Úgy emlékszem, a két ékléc élén egyensúlyoztam ki,beállítottam vízszintbe a két éklécet,és szuperül megmutatta,hol a nehezebb. Fúróval fúrkáltam bele lukakat,sikerült úgy kiegyensúlyozni,hogy mindig máshol áll meg. Úgyhogy az az 1 mm csak számított. A fotón látszik a furkálás, az 1 darabból kimarózott csapágyház, és az utolsó fotón azt próbálom bemutatni,hogy szerintem mi a baja a te késtengelyednek. Amit a tolómérővel mérek, annak a méretnek mind a 3 cikknek egyformának kell lennie,valamint a horony szélességet is mérd meg,hogy egyforma szélesek e? Az éklécek és a kések egyforma súlyúak? Milyen csapággyal szerelted a gépet? Önbeálló vagy mélyhornyú? Az önbeállós csapágy ha nincs a csapágyház lecsavarozva,járhat ilyen csálén. De ettől még minden oké. Ahol a csapágyháznak van egy kis ütése,egy picit rákoppintasz kalapáccsal oldalról az ütés irányából,és így szépen be lehet lőni a csapágy futását.Ha mélyhornyú csapágy jár így akkor ott probléma van. De ezt az esztergályos ki tudja mérni. Még valami. Én a csapágyakat mindig melegítve szerelem,és soha nem volt még ilyen problémám vele,hogy nem jól futott volna. Szerintem a hibaelhárítást a következőképpen csinálnám: késhoronyméret ellenőrzés,mind a 3 vagy esetedben a 2 cikknek a méret ellenőrzése, ha itt van a hiba,csapágy lehúz,és ki kell egyensúlyozni. Ha nem akarsz furkálni,gépműhelyben is le lehet még a horony falából maróztatni de az pénzben biztosan húzósabb. A képet nem engedi feltölteni mert nagyobb mint a megengedett de valahogy megpróbálom.

Előzmény: Rahed Lee (79641)
halaloszto 6 órája Creative Commons License 79648

a mienk ami volt az a fürdővizet felforralta. tehát képes nagyon meleget csinálni. hogy képes-e 60 fokon tartani, az tényleg nem biztos!!!

 

Vajk

Előzmény: GPS (79636)
RepülőgépÉpítő 6 órája Creative Commons License 79647

A melóhelyen eddig makita gépeink voltak, nem kevés, kb összesen 100 db lett véve. Feszültségre mind ugyanaz, csak van amelyiknek 1.3Ah és van amelyiknek 3Ah-s az aksija. Nem lehet csereberélni az aksikat a másikba. Mindennaposak voltak a harcok a szerszámkiadóban mert mindeni a 3Ah-s gépet akarta. szerencsére már ezek a gépek pár kivételével mind leselejtezésre kerültek mert az aksijaik megdöglöttek. Most új gépeink vannak már helyettük, és mindben 3Ah-s aksi pont a cserélhetőség miatt. 

Előzmény: halaloszto (79631)
rferi 7 órája Creative Commons License 79646

Nem KIütni, BEütni kéne!

Egy csődarabbal csak a belső gyűrűt megtolni egészen a vállig (ha van, kéne legyen, rendes tengelyen minidg van)

Előzmény: Rahed Lee (79641)
rferi 7 órája Creative Commons License 79645

Én azért nem hiszem, hogy most ez okozza a rezgést, mert billeg a csapágy és a -ház homloka.

Az meg vagy görbe tengelytől, vagy ferdén felrakott csapágytól lehet.

Görbe tengelyt sztem nem okoz az általad vázolt megmunkálás, az "csak" excentrikusságot, vagy kúpolást, vagy mindkettőt.

Az is rázna, de órázva ez nem volt most kimutatható.

 

Igazából ott kéne lenni, és face-to-face látni, hogy igazán biztos legyek az okokban

Előzmény: 409 (79628)
Schnitt 7 órája Creative Commons License 79644

Igazad van, az enyém ilyen.

Ugyanaz a tudása, a mélységütközőt beállítva bárhova emelheted, tartja a löketet, és el sem fordul a csúszka az oszlopon, csak nálam a rögzítős rész a nyomórugó miatt alul van.

Előzmény: GPS (79642)
GPS 7 órája Creative Commons License 79643

 

Egyszerre írtunk :-)))))))))

.

Előzmény: Schnitt (79640)
GPS 7 órája Creative Commons License 79642

 

Nem nem - NEM hiányzik a rugója - meg semmije sem hiányzik.

 

A jelek szerint úgy látszik, hogy neked mégsem ugyanez a típusod van. Ez egy picit komplikáltabb, mint ahogy az első látásra tűnik.

 

 - ugyanis a kocsi 2 darabból van, ha megfigyeled látszik is az elválasztóvonal. A felső rész külön életet él, az bárhol rögzíthető - és ahhoz képest rugozik majd a beépített rugójával, ami az alsó szekcióban lakik. Ezért nem látszik, de ott van az.

 

Így meg lehet azt csinálni vele, hogy beállítsz mondjuk egy 52 mm-es furatmélységet - onnantól az egész bandát viheted le-fel, mindegy, mert pl. munkadarab-cserekor, a felső rész rögzítésével megtartja az 52 mm-es ütközési mélységet, bármilyen magas is legyen a munkadarab.

 

Ezt kevés oszlopos-fúrógép tudja azért, méghozzá úgy, hogy mindeközben megtartsa a fúrásközpontot is (ne menjen el oldalra emeléskor-sülyesztéskor)

.

Előzmény: Schnitt (79639)
Rahed Lee 7 órája Creative Commons License 79641

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, most éppen befejeztem a melót, rohanok haza szétszedni, újraszerelni. Ez a leesztergálás, és persellyel való visszaméretezés nagyon jó ötlet, köszönöm Repépítő kollégának. Szögvasam is van otthon, türelmem is, a hosszíú hétvégén időm is, valahogy talán sikerül megoldani. 10-es gumilapom is van otthon, de előbb a vibrációt kell megszüntetni. Aztán ha már simán fut, akkor lehet efféle hangtompításokkal szórakozni. Bízom benne, hogy a tengely egyébként rendben van, mert emlékszem, hogy a szaki említette, hogy egy befogással szabályozta, pont az efféle problémák elkerülése végett. Remélem, csak én bénáztam az összeszerelésnél. És azt is remélem, hogy ki tudom ütni a csapágyakat gond nélkül. Nem szívesen verném szét, sokba voltak :-(

Schnitt 7 órája Creative Commons License 79640

Tévedtem, ebben húzó rugó van, azért nem látszik.

Az enyémen nyomórugó van, az oszlop körül, azt hiányoltam erről is.

Kár, hogy nem lehet hozzászólást törölni...

 

Előzmény: Schnitt (79639)
Schnitt 7 órája Creative Commons License 79639

Ahogy látom, ennek hiányzik a visszatérítő rugója, gyakorlatilag az alsó ütközési ponton van a csúszka.
Ez jó lehet alkupozíciónak.

Egyébként nekem is ilyen van, csak bosch logóval, igaz, amit híresztelnek róla.

Előzmény: GPS (79634)
Barnamedvébb 7 órája Creative Commons License 79638

mondjuk ez jogos

csak nem égetheti meg az enyv szegény baba ajkát :D

 

Előzmény: GPS (79636)
Barnamedvébb 7 órája Creative Commons License 79637

ez a legjobb, mert nem biztos, hogy kályha vagy mikro van egy műhelyben, de delej az biztos

 

(bár én is nagyon szeretnék majd egy kiskályhát)

Előzmény: halaloszto (79633)
GPS 7 órája Creative Commons License 79636

 

Azért annak utánanéznék, hogy ennek a bébikaja-melegítőnek mennyi a max-hőmérséklete.

Mert tartok tőle, hogy nemigen megy 40-45 °C felé.

.

Előzmény: halaloszto (79633)
Barnamedvébb 7 órája Creative Commons License 79635

vigyázzatok, nehogy végtelen ciklusba essetek ezzel a nagy egyetértéssel :DDD

Előzmény: rferi (79619)
GPS 7 órája Creative Commons License 79634

 

Kollégák!

 

Pár hónapja volt szó a fúrógép-állványokról, konkrétan hogy milyen drágán mérik még az alaptípusokat is.

Az egyik barátom most küldte nekem ezt a linket - mert felismerte, hogy a vaterán pont egy olyat árulnak, amilyen nekem is van.

 

Tény és való, hogy ez egy nagyon komoly gépezet - nem csak kerítéslécek kifurkálására való, hanem sokkal precízebb melókra is.Évek óta használom - csak ajánlani tudom.

 

Nagyon masszív, sokoldalú állvány - ennyi pénzért konkrétan ajándék egy olyannak, aki pont nem venne oszlopos fúrógépet - mégis szeretne precíz lakatosmunkát végezni.

 

Apropó oszlopos:  bizonyos értelemben (használhatóságban) ez messze felülmúlja a fűszerüzleti, 25-30 között árult oszloposokat a mindössze 50 mm-es löketükkel.

 

De hogy a link se maradjon le, itt van ni:  http://epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/alkatresz_tartozek/furas_maras_csavarozas_kellekei/wolfcraft_furogep_allvany_1992627758.html

.

halaloszto 7 órája Creative Commons License 79633

http://elefani.eu/BabyOno-Elektromos-bebietelmelegito-219

 

vízfürdős, beállítható hőmérsékletű.

 

Vajk

Előzmény: fááni (79630)
Schnitt 7 órája Creative Commons License 79632

Akkor ez sajnos nem az a helyzet, amiről a legendák szólnak, hogy a kínai gyárban a műszak vége után elkezdik saját márkanéven, más színben gyártani a cuccot ugyanazon a gépsoron.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79625)
halaloszto 7 órája Creative Commons License 79631

a makita pont nem ez. legalabbis a nicad gepei nem ilyenek. van tobbfele akksi a fesz miatt, de az azonos feszuek ugyanugy neznek ki, es mennek is veluk a gepek. sot, a 7.2V gepbe betolhatod a 9.6V akkut, csak kilog. a rúd és a kocka akksik töltője is ugyanolyan direkt.

 

Vajk

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79627)
fááni 7 órája Creative Commons License 79630

A vasalón órákig elvan, precíz a hőfok szabályozása. A mikróban bármikor újra melegíthető, ha a konyhában ragasztasz. Persze a klasszikus enyvfőző a legjobban kitalált.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79626)
PETYUS 8 órája Creative Commons License 79629

Ötletszegények. Azt is megtehetnék, hogy minden darabnak lenne egy egyedi azonosítója, és csak a számára gyárilag dedikált akksival működne. Fogom is nekik javasolni.

;O)

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79627)
409 8 órája Creative Commons License 79628

Véleményem és emlékeim szerint az a hiba, amit mát tavaly augusztusban megpróbáltam/tunk/ megelőzni, miszerint nem két csúcs között simították be, hanem az egyik végét tokmányba fogva, merthogy a csapágy helyeket nem akarták bántani. Akkor írtam, hogy így ütni fog és minden méretet egy befogásból kell szabályozni, de le lettem tolva, hogy azt nem lehet.  Most alább valaki ugyanazt írta le, mint amit én is akkor.  (Lee nem akart eggyel kisebb méretű csapágyat alkalmazni, ami a vékonyabbra szabályozás miatt kellett volna)

Előzmény: rferi (79619)
RepülőgépÉpítő 8 órája Creative Commons License 79627

Egyébként pár hete volt róla szó itt a topikon, hogy például a makita, de más gyártók is úgy gyártják a különböző típusú fúrógépeiket, hogy még véletlenül se tudd használni az aksit a gyár másik termékébe is. Nekik az a jó, ha minden géphez kénytelen vagy venni saját töltőt és tartalék aksikat is. Mán milyen lenne, ha csereszavatosak lennének az aksik, akkor a fene se venne minden géphez tartalékot, meg töltőt sem. 

Előzmény: Schnitt (79623)
RepülőgépÉpítő 8 órája Creative Commons License 79626

Nem igen jó az olyan edény ami nagyon gyorsan képes átmelegedni, mert akkor gyorsan ki is tud hűlni, és akkor már nem jó a hőmérséklete az enyvnek a kenéshez. Régen ezért használtak öntöttvas edényeket vagy vastag falú lábasokat egymásba rakva. Azt egyszer felmelegítették műszak kezdetén és 1-2 órát vihették magukkal oda ahol kenni kellett. 

Előzmény: fááni (79622)
RepülőgépÉpítő 8 órája Creative Commons License 79625

Van róluk kép csak nem figyelted meg jól.

 

Kinagyítom neked őket.

 

Előzmény: Schnitt (79623)
RepülőgépÉpítő 8 órája Creative Commons License 79624

A csapágy belső gyűrűjének a nyúlása a felrakásnál előre méretezve van ahogy írtad is, ekkor fog beszűkülni a rés az ideális méretre a golyók mellett. 

 

Ha melegen rakják fel a csapágyat, akkor az azért kell mert túlságosan szoros az illesztés a csapágy és a tengely között, emiatt a belső gyűrű jobban kitágul, a golyóknál lévő előre tervezett illesztett hézag meg megszűnik, a golyók be tudnak feszülni a fészekbe, hamarabb kopnak, zajosabb, redősre tud kopni a csapágy belseje vagy a golyók lesznek oválisak és emiatt vibrálni is előbb kezd el mintha normál illesztéssel rakták volna össze őket. 

Előzmény: rferi (79619)
Schnitt 8 órája Creative Commons License 79623

Nem kizárt, bár én nem találtam olyan fotót, amin ez látszana.
Egyforma szögből nincs kép róluk

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79620)
fááni 9 órája Creative Commons License 79622

Hőfokszabályzós vasalón vízfürdő nélkül is lehet melegíteni. A mikróban pedig kb. 1 perc alatt kenhetőre melegszik.

Előzmény: alpapa (79592)
GPS 9 órája Creative Commons License 79621

 

"...ha beindul az ötletgyár agyfosásunk akkor legalább tud rá gyógyszert ajánlani :)

 

Egy frászt fog gyógyszert ajánlani. Inkább ő is csatlakozik a hülyeség-cunamihoz :-)))

 

(Báár, ahogy olvastam hogy a gyógyszer-biznicben utazik - még meg se járjuk, ha marókések és pánthelyfúrók helyet, inkább mindenféle okosító-szereket kezdünk rendelni tőle. Afféle agy-viagrákat, vagy ilyesmiket)

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79617)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79620

Nem kompatibilis a két gép akkumulátora egymással. Más az alakjuk. 

Előzmény: Schnitt (79601)
rferi 9 órája Creative Commons License 79619

Teljesen egyetértek veled, mint azt egy későbbi beírásomból is láthatod! :)

 

Felesleges volt megmelegíteni azt a csapágyat.

Egy jó csapágyillesztésnél a tengely pár ezreddel nagyobb a névleges méretnél, hogy szorosan menjen fel a csapágy. Ettől a laikusok nagyon megijednek, hogy hogyan fog felmenni, de nem kell, kinyúlik rugalmasan a belső gyűrű, ahogy az ki van találva.

Ráadásul ez a nyúlás kell is a csapágyaknak, mert úgy méretezik őket, hogy a gördülőelemeknél a hézag ettől szűkül be a normális méretre, hogy hosszabb élettartamuk legyen.

Egy lazán felilesztett csapágy normál esetben gyorsabban megy tönkre, mint egy névleges tűréssel készült szoros illesztés esetén, éppen emiatt a gördülési hézag miatt.

Megcsúsznak a gördülőelemek induláskor, és a csúszás a halála a csapágynak.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79616)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79618

Én régen amikor még használtam enyvet (hú de rég volt) akkor két régi vacak fazekat dugtam egymásba, közéjük vizet öntöttem és úgy raktam fel az egylapos rezsóra. 

Előzmény: alpapa (79592)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79617

Dehogy nem örülök, ha beindul az ötletgyár agyfosásunk akkor legalább tud rá gyógyszert ajánlani :) 

Előzmény: GPS (79588)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79616

"El sem tudom képzelni, hogyan lehet egy csapágyat rendes csapágyillesztésnél így feltenni, de semmi más nem lehetséges, ha a tengely ennyire pontos!"

 

Ha hideg tengelyre a hideg csapágyat felütöd akkor annak jónak kell lennie, de ha melegen rakod fel akkor simán előjöhet bármi eldeformálódás. Ráadásul nem is szokás a csapágyat melegen felrakni, teljesen felesleges is. úgysem tud elmászni a tengely benne mert vállat kell esztergálni rá, a csapágy meg csak odáig tud rá felmászni. 

Előzmény: rferi (79584)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79615

"Akkor, a régi mesterek manufaktúrás ötletét felhasználva, pontosan vízszintbe állított két szögacélon néztük a mérések után a kiegyensúlyozottságot. A kész tengelyt addig egyensúlyoztuk (elvétve akadt ilyen), míg más-más ponton állt meg." 

 

Ez a régi módszer még a mai napig a legpontosabb mérést adja, csak nagyon sok idő kell hozzá meg türelem.

Lehet bármilyen nehéz a tengely, ezzel a módszerrel akkor is le lehet tesztelni.

 

 

"Vajon mit csinál a géped, ha 5-10 mm vastag gumilapra teszed és úgy járatod?"

Ez most nem igazán jó ötlet. Elsősorban a motor talpai alá kell gumit rakni, hogy a rezgését ne adja át a váznak. A váz ugyanis úgy viselkedik mint egy hangfal, átveszi a rezgéseket és szépen felerősíti.  A késtengely csapágyháza alá is lehetne megfelelő gumilapot tenni, de az már jó kis türelem játék lenne kikísérletezni, hogy milyen keménységű és vastagságú kell oda, hogy ne deformálódjon el még nagyon a terhelésre és mégse vigye át a rezgéseket. 

 

A gép alá csak akkor szoktak gumit rakni, ha túl nagy a vibráció és a beton alapzaton tud ugrálni, ilyenkor a beton alapzat erősíti már fel a zajt.

 

Előzmény: buats1950 (79581)
torony78 9 órája Creative Commons License 79614

:D külön megvásárolható tartozék a kerekfenekű műtősnő és persze a sebész Workzone-emblémás overálban csütörtöktől vasárnapig akcióban.

Előzmény: GPS (79610)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79613

Átgondoltam, és a mostani tengelyeken, és azok helyzetén nem is akarok változtatni pont azon okok miatt amiket te is felsoroltál. Mást ötlöttem ki. 

 

Előzmény: drRamaty (79579)
RepülőgépÉpítő 9 órája Creative Commons License 79612

"Ha leszedem a tengelyt, lerakom egy sík felületre és kézzel lassan forgatom, akkor láthatóan billegnek a csapágyházak."

 

Itt  van a bibi. Ezrét rázza neked be a gépet. A késtengely végén a csapágynak levékonyított rész nincs tengelyvonalban, vagy görbén fogták be az esztergába a késtartót amikor ezt a végét vékonyabbra esztergálták. Vidd el egy normális esztergályoshoz, szedess le belőle pár mm-ert és húzzatok rá egy perselyt, arra meg mehet vissza a csapágy de nem melegen hanem hidegen könnyedén felütve. 

 

Előzmény: Rahed Lee (79570)
Schnitt 10 órája Creative Commons License 79611

És ujjkészlettel természetesen, mert nem mindig van visszavarrnivaló hozott anyagból. :)

Előzmény: GPS (79610)
GPS 10 órája Creative Commons License 79610

 

Na jó-jó, szép dolog ez a táv-sebészet - de ez a berendezés majd csak akkor fog elterjedni hobbiasztalos körökben, ha majd a Lidl-ben vagy Aldiban is kapható lesz, Parkside vagy Workzone márkanéven.

 

Kofferben, tartozékokkal és 3 év garival természetesen !!!

 

:-)))

.

Előzmény: torony78 (79609)
torony78 10 órája Creative Commons License 79609

OFF

Nana. Óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Így dolgozik Távcsók doktor.

Mondjuk ez nem én vagyok, de hasonlót csináltam vakbélával, meg epehólyaggal. Ujjat még nem varrtam vissza, csak sarkat.

Előzmény: GPS (79588)
drRamaty 10 órája Creative Commons License 79608

Ennek a gyalugép hibafeltárásnak a végét talán már jobban várom, GPS sztorijainak a befejezését. Mert itt van valami remény :-)

Előzmény: Rahed Lee (79591)
Soká 10 órája Creative Commons License 79607

"Megmondom őszintén nekem eddig fel sem tűnt, hogy ketten vagytok."

 

Hát, pedig több azonosságot nagyítóval sem találnál... :)

Előzmény: pajaci (79598)
rferi 10 órája Creative Commons License 79606

"Valamikor valahol egy asztalos-műhelyben láttam olyan s.k. megoldást, hogy egy nagy festékes doboz tetejébe vágtak akkora nyílást, amibe pontosan beleilleszkedett egy kisebb festékes doboz. Mindkettőn volt huzalfogantyú (mint a vödrökön), így együtt, vagy külön-külön is lehetett őket hurcolni."

 

Az általános iskolai gyakorlati órán használtuk ezt a megoldást, a gyakszitanár sk művét.

Igazi ezermester volt Kass tanár úr, minden ilyesmit percek alatt oldott meg :)

Előzmény: neduddgi(én) (79600)
GPS 10 órája Creative Commons License 79605

 

 

"Így megy ez. Itt Workzone, ott Einhell."

 

Érdekességként jegyzem meg, hogy én még nem találtam meg a Parkside-ok klónjait (vagy azokat, amelyeknek a Parkside a klónja).

 

Létezik, hogy a Parkside tényleg egy különálló, független "márka"?

.

Előzmény: torony78 (79604)
torony78 10 órája Creative Commons License 79604

Egyik 10,8V másik 12V, meg a tokmány kialakítása egy kicsit más. Amúgy nagyon egyívásúak. Így megy ez. Itt Workzone, ott Einhell.

Előzmény: Schnitt (79601)
halaloszto 11 órája Creative Commons License 79603

vagy cumisuveg melegítőt.

Előzmény: rferi (79594)
alpapa 11 órája Creative Commons License 79602

Nagyon köszönöm de már megvan a megoldás,egy legalább 30 éves tejforraló "személyében",ami kicsit fakult,koszos(patinás) aluból van de jó állapotú,nem lyukas így ez lesz a tökéletes megoldás..:))

Előzmény: neduddgi(én) (79600)
Schnitt 11 órája Creative Commons License 79601

Szerintetek a kísérteties hasonlóságon kívül lehet más köze is egymáshoz a két csavarozónak?
BIXXAS

MAKITA

 

 

neduddgi(én) 11 órája Creative Commons License 79600

Pár éve láttam a vakerán egy gyönyörű, békebeli példányt, "antik" minősítéssel, és ennek megfelelően irreális áron... (Megjegyzem: megvették!!! Hiába, amíg lószar van, addig veréb is lesz...)

 

Ahogy többen írták: a duplafalú tejforraló a megfelelő megoldás.

 

DE: ideiglenesen megteszi egy nagyobb fazékba beletett kisebb fazék is. A kicsi a két fülével kapaszkodik a nagy peremébe. A lényeg, hogy körben és alul is legyen pár centi hézag a két edény között, amit feltölthetsz vízzel. Kicsit kényelmetlen, mert az elpárolgó vizet néha után kell töltögetni, de ezen egy méretre vágott lemezgyűrű, esetleg ügyesen alkalmazott alufóliázás, (amivel a két fazék közti hézagot lefeded) sokat lendít az ügyön.

 

Valamikor valahol egy asztalos-műhelyben láttam olyan s.k. megoldást, hogy egy nagy festékes doboz tetejébe vágtak akkora nyílást, amibe pontosan beleilleszkedett egy kisebb festékes doboz. Mindkettőn volt huzalfogantyú (mint a vödrökön), így együtt, vagy külön-külön is lehetett őket hurcolni.

 

Előzmény: alpapa (79592)
alpapa 11 órája Creative Commons License 79599

Nagyon szépen köszönöm ezeket az ötleteket a tejforralóról.Az egy dolog hogy immár 50 éve dohányzom,de ebből is látszik hogy a pálinkát szeretem.Tejet nem iszom ezért eszembe sem juthatott.Pedig milyen kézenfekvő és még valahol van is itthon.KÖSZÖNÖM MINDENKINEK.:)

pajaci 11 órája Creative Commons License 79598

Megmondom őszintén nekem eddig fel sem tűnt, hogy ketten vagytok. Három nagybetű GP-vel az elején, ez nekem eddig egy és ugyanaz volt :-(

Előzmény: GPS (79597)
GPS 12 órája Creative Commons License 79597

 

Ahogy a (majdnem) druszám írta: duplafalú, vízes tejforralót kell venni. Ideális erre a célra.

De nem csak: pl. csoki, vagy tortabevonó olvasztására is tökéletes, garantáltan nem ég oda a cucc.

 

(persze, ha csokira és enyvre is akarod használni, akkor ajánlatos inkább 2 külön darabot venni:-))))

.

Előzmény: alpapa (79592)
rferi 12 órája Creative Commons License 79596
Előzmény: alpapa (79592)
rferi 12 órája Creative Commons License 79595

:)

Megelőztél

Előzmény: GPF (79593)
rferi 12 órája Creative Commons License 79594

Tejforraló fütyülős fazekat keress!

Előzmény: alpapa (79592)
GPF 12 órája Creative Commons License 79593

A tejforraló fazekak nem jók ilyen célra? Duplafalu, a két fal közé vizet lehet tölteni. Kapható sok-sok minőségben és árban.

Előzmény: alpapa (79592)
alpapa 12 órája Creative Commons License 79592

Szégyenlem,de legyen mentségemre,hogy fénysebességgel hülyülök.(Persze ez nem lehet mentség hiszen ez egy állapot ).69 éves nyugger egy mezei érettségível az eltelt ötven évben csak felejtettem.Szakmám nincs hiszen 44 éven át soför voltam a 70-es években Hungarocammion (9év)majd 28 évig buszvezető a BKV nál,túl a 3 millió baleset mentesen(ami csak szerencse dolga ).Most segítséget szeretnék kérni.Sem a vaterám,sem az olxen,sem a jófogáson nem találtam "enyv katlan,enyv főző, enyv melegítőt,sajnos nem tudom  melyik a helyes kifejezés,de nagyon szeretnék hozzájutni egy ilyen szerkezethez,mert szeretem az enyvet használni,még ha granulátum is.Minden segítségért előre is nagyon hálás vagyok.

Rahed Lee 12 órája Creative Commons License 79591

Persze, hogy le tudom fogatni, meg is tettem többször, de ez nem megoldás, csak tüneti kezelés. A kóros vibrációt kell megszüntetni, mert előbb utóbb szétrázná magát. Tudod, a hasmenést sem gyógyítja a tampon, max átmeneti megoldásként alkalmazható :-)

Előzmény: drRamaty (79587)
Rahed Lee 12 órája Creative Commons License 79590

Adja az isten, hogy így legyen, bár a csapágyszerelési kiskáté szerint is javasolt a melegített szerelés, csak ha jól emlékszem 110C alatt kell lennie. Ma leszedem és újra szerelem oszt kiderül.

Előzmény: rferi (79586)
rferi 12 órája Creative Commons License 79589

Persze hogy nem érted, mert hülyeség! :)

Az a  jó, ha a kezelőhengerek minél közelebb vannak a késtengelyhez, akkor a legkisebb az ilyen túlmarás.

Ha emiatt az anyag gyalulás közben ívesre hajlik (felfelé a két vége), akkor be kell tenni két plusz hengert a gépbe távolabb a késtengelytől, és még jobb lesz a masina.

A túlmarásnak az is oka szokott lenni, hogy a késtengely nem mereven van csapágyazva, mint például az én gépemen, ahol a késtengely csapágyházai rugós feszítéssel vannak lefogva, ha túl nagyot kellene fognia, akkor felfelé meg tud emelkedni a késtengely, és nem törik, csorbul semmi.

 

De a leggyakoribb ok az, ha billeg az asztal. Nekem 200-as U gerenda az asztala, szal az nem hajlik, de az apám féle emelőszerkezet megengedett neki pici billegést, és nagyon ilyen túlmarós volt.

Aztán betettem neki a négy sarkára a négy menetes szárat, lánckerék+lánc az emelőszerkezet, azóta tizedannyit bólint.

Előzmény: Soká (79571)
GPS 12 órája Creative Commons License 79588

 

"Végre egy orvos féle is van már köztünk :) :) :) "

 

Ne örülj korán. Levágott újat ő sem tud neten keresztül  visszavarrni. Még on-line üzemmódban sem  :-))))

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79569)
drRamaty 12 órája Creative Commons License 79587

Még egy dolog és tényleg befejezem a távgyógyítást.

Rahed Lee kolléga: egy vastag gumilapra lefogatni, ahogy itt írja Jakab. Aztán azt írtad, hogy "lemászik" az asztalról. Nincs valami brutális, erős fa asztalod amire lecsavarozva!! forgatnád?

 

Előzmény: buats1950 (79581)
rferi 12 órája Creative Commons License 79586

Melegítve lett feltéve a csapágy???

Akkor megvan a bibi!

Egy rendes csapágyhézagra nem kell femelegíteni a csapágyat, pláne nem ekkora átmérőnél, mert itt van minek nyúlnia a belső gyűrűben, hogy szorosan de csak tolva felmenjen.

Ha viszont melegítették, akkor megnyúlt anniyra, hogy már tudott lötyögni, és lehet ferde!

Előzmény: Rahed Lee (79577)
rferi 12 órája Creative Commons License 79585

+1

Előzmény: halaloszto (79572)
rferi 12 órája Creative Commons License 79584

Akkor tényleg csak egy dolog lehet: a csapágyak belső gyűrűje nem merőleges a késtengely hossztengelyére! Magyarán keresztbe lett feltéve rá.

El sem tudom képzelni, hogyan lehet egy csapágyat rendes csapágyillesztésnél így feltenni, de semmi más nem lehetséges, ha a tengely ennyire pontos!

Előzmény: Rahed Lee (79570)
pacman123 13 órája Creative Commons License 79583

Köszönöm neked is meg a többieknek is a dicsérő szavakat. Ha tudnád mi van még a fejemben, időnként én is megijedek tőle :)

 

"csupa fűrészpor az ember haja tőle ,olyan mintha már őszülne". Nem, nem olyan MINTHA. Nálam csak simán: olyan. 30 évesen már bőven volt ősz hajszálam, ammeg ... hhhh .... 10 éve volt.

 

De egyébként TÉNYLEG viseltem maszkot is, meg a szemüveget is, röhej hogy pont arra az egy percre nem vettem fel. Lehet arra koncentráltam hogy a meztelencsajos naptár is jól látszódjon a háttérben. Amúgy AZ a bige van rágravírozva a pálinkásüvegre. (Tudom, csak a melle hasonlít)

 

Előzmény: hobbitasztalos (79551)
pacman123 13 órája Creative Commons License 79582

Először arra is gondoltam :) De az egészhez december elején fogtam hozzá. És egy léptetőmotort még csak-csak beépítettem volna, de a leprpogramozása, az ahohz tartozó elektronikára már nem futotta volna az időből.  Dec 23-án még lakkszaga volt a cuccnak:)

 

De már megérte ma felkelni, egy éve gondolokozom mi is a neve annak amit csináltam ... de ez a páleszkörhinta hogy nem jutott eszembe?! Zseniális és köszi :-)

Előzmény: halaloszto (79545)
buats1950 13 órája Creative Commons License 79581

Azt értem, hogy két csúcs között csak a marótengelyt ellenőrzöd, majd felszereled a késeket, így is ellenőrzöd. Majd a szíjtárcsát is felszereled és így is ellenőrzöd.

A 70-es -80 as években elég sok marógéphez gyártottam, majd gyártattam tengelyt. 

Mindig előesztergált (nagyolt) tengelyt marattam ki, és utána két csúcs között esztergáltattam le.

A fúrófej felfogatásánál is meghajtószívet használtattam. Soha nem volt ilyen problémám, mint amit leírsz. Igen, a kések szorítóléceit is mérlegen mértük. 

Akkor, a régi mesterek manufaktúrás ötletét felhasználva, pontosan vízszintbe állított két szögacélon néztük a mérések után a kiegyensúlyozottságot. A kész tengelyt addig egyensúlyoztuk (elvétve akadt ilyen), míg más-más ponton állt meg.

 

Türelem játék. Vajon mit csinál a géped, ha 5-10 mm vastag gumilapra teszed és úgy járatod?

 

Üdv.

 

Jakab

Előzmény: Rahed Lee (79573)
halaloszto 13 órája Creative Commons License 79580

ha a csapágyház nyitott, akkor megpróbálhatnád tapintani a belso gyűrű oldalát valahol.

 

Vajk

Előzmény: Rahed Lee (79577)
drRamaty 13 órája Creative Commons License 79579

Azért a behúzó és leszorító tengelyek távolságának változtatását át kell gondolni. Ha túl közel van a késtengelyhez az se jó, de ha távol, akkor meg csak bizonyos hosszúságú anyagot tudsz csak vastagolni. És sokszor előfordul, hogy egész rövid cuccokat kell vastagolni, mert egyszerűen annyi az anyag. Nem tudom, érdemes-e a te gépednél ezt változtatni, szerintem nem lehet egyszerű eset. A brutális rugók általában megoldják ezt a problémát, nyilván párosítva egy bordázott vas behúzótengellyel.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79565)
Rahed Lee 13 órája Creative Commons License 79578

Ez is igaz

Előzmény: halaloszto (79576)
Rahed Lee 13 órája Creative Commons License 79577

Megpróbálom, de nem lesz egyszerű a mágnestalpat rácuppantani a kerek csapágyházra.  Bár ha a vázra szorosan rá van csavarozva a csapágyház, akkor elvileg mindegy, hogy hová talpalom le a mérőállványt. Nagyon örülnék, ha csak csapágyszerelési hiba lenne, de tartok tőle hogy több ennél. Egy 35-ös tengelyre szorosan illesztett 72 mm-es minőségi csapágynál nem életszerű, hogy ferdén fel lehet ütni a melegített csapágyat. Mégha a bóklászó csapágyház erre is utal. Boldog lennék, ha tévednék.

Előzmény: halaloszto (79572)
halaloszto 13 órája Creative Commons License 79576

ha a tömegközéppont nem jó, attól nem fog billegni a csapágyház

Előzmény: Rahed Lee (79573)
pajaci 13 órája Creative Commons License 79575

Nehéz elképzelnem ezt a billegést, belekapást, mivel szerencsére az enyém nem billeg.

holzmann 260-as

pacman123 13 órája Creative Commons License 79574

Óhhjá ... suldigung, de sajna fogalmam sincs, hogy a blog.hu -n hogy lehet szabályozni egy posztból mennyi jelenjen meg. Ha 100 fotó van egy posztban, mind a 100-at kirakja, akkor is ha nem direktben a posztot nyitod meg. Ha valakinek van tapasztalata ebben az off témában, ne kíméljen.

Előzmény: pajaci (79563)
Rahed Lee 13 órája Creative Commons License 79573

Tudom, hogy az lenne a legprecízebb módja a központos futásnak, hogy a két központosító csúcs közé fogva megmérem, de ehhez nem adottak az itthoni technikai feltételek. Ma úgy is szétszedem, aztán visszaviszem az esztergályoshoz. A gépre fel lehet fogni és kimérni. De ha még a futás központos, akkor is ott lehet a tömegközéppont eltolódás. Ezt kiegyensúlyozni, az végképp nem otthoni móka. A késtengely marás ellenőrzése alatt mit értesz?

Előzmény: buats1950 (79555)
halaloszto 13 órája Creative Commons License 79572

figyu. ha a vazhoz képest 2század a tengely, de a csapágyház kalimpál, akkor látszik hogy a vázhoz nincs értelme mérni. mérd a csapágyházhoz. az már nem lesz 2század. én tartom hogy a tengely a csapágy belső gyűrűjével nem derék. 

 

Vajk

Előzmény: Rahed Lee (79570)
Soká 13 órája Creative Commons License 79571

Ezt a magyarázatot most nem értettem.

A probléma éppen akkor jelentkezik (a munkadarab elején és végén), amikor  nem dolgozik mind a két továbbító henger. Kifut az anyag az első továbbító henger alól, megszűnik a leszorítás azon az oldalon, az asztal lapja (ha tényleg lötyögős) átbillen kicsit, a munkadarab vége megemelkedik (a késhez képest) és a kés belemar mélyebben az anyagba.Nem erről van szó? Én korábban azt hittem, csak az a baj, hogy rövid a megvezető asztal és a munkadarab a súlyánál fogva billen lefelé és attól emelkedik meg a vége (a második leszorító henger nem tudja eléggé leszorítani). Nem tudom, érthető-e mit magyarázok körülményesen?

Előzmény: pajaci (79566)
Rahed Lee 14 órája Creative Commons License 79570

Kétkéses, de ugyanúgy ráz késsel, ékléccel, mint anélkül. Tökre leszorított, kihézagolt csapágyházakkal is végigmértem az egész tengelyt mágnestalpas mérőórával. Szélétől a széléig, 20 milliméterenként. Két századon belül volt az ütés. Mértem a csapágyból kilógó tengelyvégeken és a szíjtárcsán is, itt is hasonlóan minimális mozgás volt csak mérhető. Ez biztosan nem okozhat olyan rezonanciát. Ha leszedem a tengelyt, lerakom egy sík felületre és kézzel lassan forgatom, akkor láthatóan billegnek a csapágyházak. A külső felén mérve másfél, két tizedet. A tengely közepén ilyenkor is csak a "szokásos" két század. Na erre varrjatok gombot.

 

Én is attól tartok, hogy a tömegközépponttal van valami gond. De ha valóban ott van a kaki, akkor ez a tengely kuka. Nagy eltérés lehet, mert ahogy írtam leállításkor, mielőtt megállna a tengely, egész alacsony fordulaton is vibrál még. Próbáltam a súlyponteltolódást kideríteni, de olyan nehéz a tengely, hogy az új csapágyak ellenére, hiába pörgetem, nem áll be alulra a nehezebb rész. Nem biciklikerék.

 

Asszem rákukiztam ezzel a tengellyel. Használtan vettem, leszabályoztattam. Ilyen vibrációnak nem kellett volna feltűnni az esztergagépen? Még ha jó nagy darab gép is és meg is van támasztva a menesztőcsúccsal. A tengelyt használták az biztos, mert gyantás volt az ékléc. Tény, hogy így rezegve is lehet vele gyalulni, csak ez nem az én maximalista lelkemnek való. Nagyon nem hiányzik egy új késtengely legyártatása.

Előzmény: rferi (79549)
RepülőgépÉpítő 14 órája Creative Commons License 79569

Üdv a topikban :) Végre egy orvos féle is van már köztünk :) :) :) 

Előzmény: torony78 (79554)
halaloszto 14 órája Creative Commons License 79568

az asztal nem biztos hogy billen, simán elég ha rugalmas kicsit. amikor már csak egy görgő nyomja az anyagot, akkor az asztal kicsit megemelkedik.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (79566)
Soká 14 órája Creative Commons License 79567

Éppen most jött egy uni-max-os hírlevél (kissé unom, hogy négynaponta küldözgetik...) amiben akciózzák (brttó 27ezer) a nagyobbik felsőmarójukat.

Vett már ilyet valaki, van vele tapasztalata? Nem nekem kellene, csak mindig visszatérő téma, hogy milyen felsőmarót érdemes venni.

pajaci 14 órája Creative Commons License 79566

Két továbbító henger van egy a kés előtt egy utána. Az asztal ha billen akkor már túljutott az anyag az elszedő görgőn, a kés meg ugye öt centivel hátrébb van, tehát nem kaphat bele.

Előzmény: Soká (79564)
RepülőgépÉpítő 14 órája Creative Commons License 79565

Most előveszem a gumikalapácsot, hogy lekopogjam, az einhell gépemen nem billeg az asztal a vastagságinál (talán csak szerencsém van vele), de a behúzó tengely (helyesebben a kitoló tengely) tényleg túl közel van a késtengelyhez. Ezen is lehet viszont módosítani. Már ki is találtam hogyan fogom megoldani pofon egyszerűen. Majd ha kész leszek vele akkor megmutatom. :) 

 

Ezeken a barkács kombi gépeken a maximum fogásmélység 1 mm, többet nem enged a gép mert nem lehet betolni az anyagot mert megakad a visszalökés gátló fogakban. 

Előzmény: drRamaty (79547)
Soká 14 órája Creative Commons License 79564

"Azt nem küszöböli ki, azt a lötyögős alsó asztal megvezetés okozza. "

 

Jó tudni. Majd szemügyre veszem ilyen szemmel. Tehát megbillen az alsó asztal (a kijövő oldalon lefelé), amikor elfogy az anyag a továbbító henger alól?

Előzmény: 409 (79539)
pajaci 14 órája Creative Commons License 79563

Agyvérzést tudok kapni amikor elkezdek olvasni egy oldalt, és ahogy lassan töltődnek be dolgok állandóan elugrik előlem a szöveg.

Előzmény: pacman123 (79542)
RepülőgépÉpítő 14 órája Creative Commons License 79562

Üdv. Köszi a bemutatkozást, jó a dumád :) Úgy látszik nagyon sokan vagyunk itt akiknek közük van vagy volt az informatikához. 

 

A CMI márkát nem ismerem láttam már én is üzletben, tapasztalatom nincs vele, de az a szalagcsiszoló ami mellette van az nagyon jó. Én is egy ilyet vettem 1-2 éve amikor végleg mepurcant a  fekete bosh gépem, és nem bántam meg, mert erős, fordulatszám szabályzós is ami nekem fontos és szép nagy a talpa is. Csak piszok hangos, mint minden kefés motor. 

Előzmény: pacman123 (79542)
arvaiz69 14 órája Creative Commons License 79561

Szia! 

Beszarás, ez aztán a kreativitás! Gratulálok, nagyon ötletes és ügyesen elkészítetted! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: pacman123 (79542)
pajaci 14 órája Creative Commons License 79560

Üdv az új topiktársaknak!

pajaci 14 órája Creative Commons License 79559

Meg az életlen kés.

Előzmény: drRamaty (79547)
pajaci 14 órája Creative Commons License 79558

Sült oldalas nem lehet, akkor kizárásos alapon svéd húsgombóc!

Előzmény: rferi (79546)
kukucs33 14 órája Creative Commons License 79557

Bizony, az az alsó asztal úgy lötyög, mintha kötelező volna neki. :-(

Nálam a toldásnak köszönhetően annyiban javult a helyzet, hogy a kezdő részen még belekap (bár talán kevésbé), de a végébe már nem. Viszont a hosszabb asztalt már könnyebben meg lehet támasztani alulról, ami akár tökéletes eredményt is okozhat - csak azt még nem volt érkezésem tesztelni.

 

(egy hétig külföldön voltam, másik hét volt itthon míg a melóval úgy-ahogy egyenesbe jöttem, de az itteni hozzászólásokkal alig bírok lépést tartani :-) )

Előzmény: 409 (79539)
buats1950 14 órája Creative Commons License 79556

Bocs, Rferi hozzászólását nem olvastam, megelőzött.

 

Üdv. jakab

 

Előzmény: buats1950 (79555)
buats1950 14 órája Creative Commons License 79555

Szia!

 

Vajk véleményéhez csatlakoznék. Ha nem két csúcs között lett készítve a tengely, akkor nem lesz egytengelyű "ütni fog". Én két csúcs között nézném meg az összes felületet kések nélkül, majd késekkel, sőt a szíjtárcsával felszerelve. A kés tengely marását leellenőrizted?

Az is igaz, hogy a szíj is berázhatja a gépet.

 

Szép napot kívánok.

 

Üdv. 

Jakab

 

Előzmény: Rahed Lee (79534)
torony78 15 órája Creative Commons License 79554

Akkor csatlakozom a bemutatkozós reggelhez, mert azzal én is adós vagyok.

Pár napja volt egy elég rosszul sikerült belépőm (erre mondják a fociban, hogy elkésett egy ütemmel), utólag is elnézést kérek a tanult kollégáktól, Pajacitól és Pacótól!

 

Én olyan orvosféle vagyok, és a gyógyszeriparban dolgozom minőségbiztosítóként. Magasságom miatt (198) neveztek Toronynak. '78 a születési évem, budai vagyok. A kevés szabadidőmet, a család és a sport mellett, próbálom valamilyen kreatív és hasznos dologgal tölteni. Mivel rengeteg lehetőség rejlik a fában, és marhára élvezem, ahogy formálódik a kezem alatt, meg könnyű is hozzájutni az anyaghoz legálisan, így eléggé adott a dolog. Pár hete találtam rá erre a fórumra, és nem bírtam ki, hogy ne szóljak bele az eszmecserébe.

A gépeim típusait fejből nem vágom, csak a Dremel 8200-ast, de ha majd lesz mit bemutatni, vagy elakadtam egy munkában, és érdekes, kitérek rá.

 

Engem most leginkább egy felsőmaró és egy kézi körfűrész beszerzése foglalkoztat, és a soron következő két projekt egy íróasztal és egy számítógépasztal készítése a téli szünet alatt, meg lesz közben egy kulcsszekrényke is valamikor.

neduddgi(én) 15 órája Creative Commons License 79553

Kösz a tippet!

Ez a szalagcsiszolós ötlet jó. Milyen minőségű, finomságú szalag alkalmas élezésre?

 

Még valami eszközt kéne kitalálni, amivel meg tudom tartani/vezetni a késeket.

(Ha nincs jobb ötlet, akkor egyszerű kézi sikattyúval megfogom, oszt amúgy szemre megélezem... De jobb lenne valami precízebb dolog.)

 

Amit belinkeltél, azt igazándiból nem tudom, mennyire lehet használható. Hacsak nincs valami függőleges vezető is eszkábálva, ami pontosan síkban tartja élezés közben. De a legfőbb gondom vele, hogy nem tudnék ilyen hajszálpontos mélységű és dőlésszögű nútokat vágni/marni.

 

Előzmény: Pote01 (79485)
Paco155 15 órája Creative Commons License 79552

Konyhaszekrényt? :P

Előzmény: rferi (79546)
hobbitasztalos 15 órája Creative Commons License 79551

Üdv.Jó látni ,hogy lehet hogy nem én vagyok itt a legnagyobb őrült :-) A projekt végén a Nirvánára villogó cucc állati.Ez a dal is illene hozzá.A csiszoláshoz sapka is kell,mert csupa fűrészpor az ember haja tőle ,olyan mintha már őszülne.Tuti a  zöld cserépkályha,sütni is lehet benne?Most akarunk egy hasonlót rakatni mi is .

Előzmény: pacman123 (79542)
Paco155 15 órája Creative Commons License 79550

Igen, én merőlegesen vágtam, de azért mert a magswich ami a mintát adta szintén függőleges. Lehet persze szögben is vágni láttam már olyat is.

Előzmény: halaloszto (79512)
rferi 15 órája Creative Commons License 79549

A csapágyház helyzete a vázon egyáltalán nem befolyásolja a rezgéseket.

Azt csak a forgó mozgást végző teheti.

Tehát a késtengelyeddel van valami baj.

Tök mindegy, hogy a gépen hogyan áll, akár keresztbe, akkor sem rázhatja. Már ha tökéletesen egyenes, és a kések nem okoznak benne tömegponteltolódást.

Hány késes, kettő, vagy három?

Ha háromkéses, akkor könnyen rosszul oszthatták maráskor a 120 fokot, és máris tömegponteltolódásod lesz a tengelyvonalból.

Ha kétkéses, akkor sem nagy feladat elrontani a 180 fokot.

Mérni kéne, mérőórával, ahogy Vajk mondja, a tengely közepén is, hogy nem görbe-e a tengely, vagy csak rosszul, nem központosra esztergált.

Aztán mérni kéne grammpontos mérleggel a késeket, és a késszorítókat, sőt a csavarokat is, hogy nem nehezebb-e valamelyik készlet a többinél.

 

Ilyesmiket nézzél

Előzmény: Rahed Lee (79526)
drRamaty 15 órája Creative Commons License 79548

pacman123, Schnitt

 

Édes istenem, mennyi IT-s lesz itt :-)

Isten hozott benneteket, ez a való világ :-)

Előzmény: Schnitt (79543)
drRamaty 15 órája Creative Commons License 79547

Azt, hogy belekap a deszka végébe, szerintem 3 dolog okozhatja:

a behúzó tengely közel van a késtengelyhez (nem tudsz rajta változtatni)

a behúzó tengely rugója gyenge (ezen lehet elvileg változtatni)

az asztal billeg, gyenge a rögzítése, ahogy 409 írta (ezen is lehet segíteni, meg kell nézni a felépítését. és valahogy pótlólag megerősíteni az asztal mindkét végét a billegés ellen)

Amúgy a túl nagy fogás vétel is okoz ilyeneket, még jó konstrukcióknál is.

Szerintem.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79537)
rferi 15 órája Creative Commons License 79546

Tegnap hazafelé beugrottam az IKEA-ba.

Háromból se találjátok ki, mit vettem! :))

Előzmény: pajaci (79496)
halaloszto 16 órája Creative Commons License 79545

apám. tényleg nagyon unhatod a biteket! :-)

akkor motor nincs is a páleszkörhintában? azt hittem a közepén hogy az is lesz.

Előzmény: pacman123 (79542)
halaloszto 16 órája Creative Commons License 79544

nem a házban, a tengelyen szerintem

Előzmény: Rahed Lee (79538)
Schnitt 16 órája Creative Commons License 79543

Pacman123 bemutatkozását látva eszembe jutott, hogy én ezt elmulasztottam, ezért most pótolom, legyen ez egy ilyen bemutatkozós reggel :)

Én is az IT szektorban dolgozom, és szabadidőmben minden mással foglalkozom, többek közt faforgács gyártással.

Főleg saját, illetve család részére építgetek ezt-azt, szekrényeket, polcokat, ládákat. 

Most kezdek eddigi legnagyobb projektembe, egy 260 magas 320 széles beépített gardrób építésébe.

Saját szintemen persze, obis lamellaajtó előlapokkal, de a vázat, polcozást teljesen én fogom csinálni táblaanyagokból.

Ehhez rendelkezésre áll az alábbi eszközpatk:

160-as Ferm kézi körfűrész

Einhell RT-RO 55 felsőmaró

Makita RT0700C élmaró

faternak van egy böhöm házi építésű asztali körfűrésze, az most kapott az aldis akcióban 2 új 250-es keményfémbetétes lapot

Egy nevenincs (talán rondy) rezgőcsiszoló

Hasonlóan márkás(Redstorm), de fordulatszabályzós, lézeres ledes dekopírfűrész

És néhány késziszerszám, vésők, blokkgyalu, meg a szokásos fúrógép, csavarbehajtó.

 

Szóval ezekkel megyek neki a feladatnak, majd időnként megmutatom, hol tartok, ha nem untatlak benneteket.

 

Bocs a hosszúért

 

Üdv

István

 

pacman123 19 órája Creative Commons License 79542

És ha már nem tudok aludni, akkor engedjetek meg egy rövid bemutatkozást (tudom, illett volna az első belavau előtt): szóval immár 20 éve informatikai területen dolgozok és néha unom. (néha nagyon ... nem a kreatív oldalon tolom a szekeret - rendszerüzemeltetés, na ...)

 

És mivel mindig is szerettem a frissen fűrészelt fa illatát, gondoltam elütöm valamivel az időmet és kiélem a kreatív hajlamaimat. Nincs túl sok dokumentált harkálykodásom, de talán még lesz :) Ide egyelőre pislogni járok, figyelek, tanulok - azt látom hogy jó a közösség és alkalomadtán akár kérdezhetek is :) Elkezdtem az elejéről olvasgatni a fórumot, aztán belelapoztam a közepébe és azt gondolom, hogy alapvetően segítőkészek a fórumtársak . Szóval köszi JamesBond hogy anno elindítottad a topikot, remélem egyszer majd én is hasznos tag lehetek itt ;)

 

Az eszközparkom egyelőre jóval meghaladja a tudásomat és ötleteimet, de annyira talán nem is fontos mi van a butykosban. Illetve egyet megemlítek, mert életemben nem hallottam még erről a "márkáról", és a szokásos teszkó-rohamom alkalmával /ha el kell menni oda, mindig rohamot kapok és amíg a zasszony vásárol, én átmegyek az OBI-ba "lenyugodni"/ egy szemtelenül olcsó körfűrészt láttam meg. Őt ni:

 

 

CMI ... hát te ki vagy? No akárhogy is, meglátni és megszere(t/z)ni egy pillanat műve volt, 16 ropiért van hozzá parasztvakítós lézer(meg)vezető is ám . Mondjuk Anyjuknak nem volt őszinte a mosolya, mikor a parkolóban összefutottunk (má' megint miafrancotvettél), de majd majd feldolgozza :)

 

Szóval Bosch, CMI, Dremel, Hyundai ... nem vagyok márkahűnek mondható :) De nem is untatlak tovább benneteket, ellenben lefekszem ... reggő kelni kő.

pacman123 20 órája Creative Commons License 79541

Pajaci írta hogy a Bosch POF 1200 igen szimpatikus. Ezt meg tudom erősíteni. Igaz, becenevem mekkelek és csak az utóbbi egy évben vetemedtem némi fakopáncsolásra (ha éppen tele a tö*öm a bitkolbászolással), éppen emiatt a véleményem közel sem tekinthető szakmainak: de ezzel a maróval pl ennél a mókuskodásnál igen sok mindent megoldottam, még azt is amit nem ezzel kellett volna. Hiba nélkül tette a dolgát. Kézreáll, annyira erős amenynire nekem kell, indításnál nem szalad ki a kezedből, szépen lágyan indul. Biztos jó a konstans elektronika is, meg a plusz 200 watt (1400ACE) , de nem akartam 30 ropinál többet adni érte. Biztos jó az Extool meg az Einhell is, de én a "névre" mentem és nem bántam meg. 

Előzmény: vpvp (79368)
409 22 órája Creative Commons License 79540

Bizisten nem kárörvendés, de valamikor tavaly nyáron erre próbáltalak figyelmeztetni, amikor leírtad, hogy hogyan fogjátok szabályozni a tengelyt. Mármint hogy azzal a módszerrel ütni/rázni fog a gép. :-/

Előzmény: Rahed Lee (79538)
409 24 órája Creative Commons License 79539

Azt nem küszöböli ki, azt a lötyögős alsó asztal megvezetés okozza.  :-//

Előzmény: Soká (79530)
Rahed Lee 24 órája Creative Commons License 79538

Biztos, hogy a késtengely, mert ahogy alant írtam, fúrógéppel pörgetve is vibrál, rezonál és érzékelhetően billeg a csapágyház. Úgy is próbáltam, hogy a motor nem volt rajta, az ékszíjat csak rátettem a fúrógép tokmányára és úgy hajtottam. Rezgett vibrált így is. A motor tuti, hogy jó. Újan vettem, nagy erős böszme motor, 24-es tengellyel, szép nagy csapágyakkal, nem kínai gagyi és a késtengely nélkül olyan finoman megy hogy csuda.

 

Én abban bízom, amit Vajk is írt, hogy esetleg a csapágy nem illeszkedik rendesen a házban. Ha ott egy kicsit is ferdén ül, az megmagyarázná a dolgot. Nagy odafigyeléssel raktam össze, a csapágyház melegítve volt, nem ütöttem, kalapáltam. Ennek ellenére lehet, hogy elrontottam valamit.

 

Egy ekkora dög tengely nem görbülhet meg. Van a két végén illesztő furat, de nem tudom, hogy azzal mire megyek. Próbapadot nem építenék a teszteléséhez.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79535)
RepülőgépÉpítő 24 órája Creative Commons License 79537

Még most is belekap a deszka végébe, de már nem annyira. Azért tud belekapni, mert a munkadarab a súlyától vagy a rossz kivezetéstől lejjebb tud kerülni a külső vége, ezért a belső vége felemelkedik és a kés mélyebben tud így belevágni. A kilépő oldalon a bővítő asztal végén kell emelni addig amíg már nem tud belekapni.

 

Egy jó hozadéka is van ennek az asztal bővítőnek. Mivel bútorlapból csináltam, ezért jól csúszik rajta a fa. A gép eredeti fém asztalához meg ragad szinte, és rá kell segíteni, hogy tudjon működni az előtolás. A bútorlapnál nem kell rásegíteni és sokkal gyorsabban is halad az anyag a gépben. A rossz hír ebben, hogy nagyobb távolságokban ismétlődnek a ciklois ívek amiket csinál.

 

Előzmény: Soká (79530)
RepülőgépÉpítő 24 órája Creative Commons License 79536

Köszi. :) Van egy apró hibája még amit ki akarok küszöbölni. Most a videó sokadik visszanézésénél vettem észre, hogy a kilépő oldalon az asztallap lejjebb tud hajolni ahogy meghúzom a csavart alatta ami rögzíti. Nem nagy a lehajlás, talán 2 mm lehet a hosszabbító asztal végén, mivel meg tud hajolni a bútorlap. Azon az oldalon nincs merevítés, ezért oda is csinálnom kell, de az asztallap alá lesz az felrakva, hogy fel és le is lehessen szerelni a bővítőt.

Előzmény: arvaiz69 (79527)
RepülőgépÉpítő 24 órája Creative Commons License 79535

 

Már csak egy ötletem van mit tennék én ilyen esetben. Fognám a mobilom és videóra venném a gép indulását pár nézőpontból, majd a számítógépre áttéve lassított felvételben nézném meg szinte képkockánként mi remegteti be a gépet. A lassított felvétel elég sok mindent el tud árulni ha jól sikerül a felvétel.

 

Még egy valami ami eszembe jutott. Egy ekkora tömeg berezgetéséhez elég nagy tömegnek kell okoznia azt. Ez csak két dolog lehet, a késtengely vagy a motor. A késtengelyt tudod ellenőrizni úgy is ha felpörgeted egy fúrógéppel amennyire csak lehet. A motor akkor okozhat ilyen rezgést, ha meg van feszítve az ékszíj és terhelés van rajta, és közben el tud mászni valamelyik csapágya a terhelés hatására. Ezért a motort ki kellene próbálni más valamit meghajtva úgy hogy feszes legyen akkor is az ékszíja. Csak így lépésenként haladva lehet megtalálni az ilyen alattomos hibát.

 

 

Előzmény: Rahed Lee (79520)
Rahed Lee 25 órája Creative Commons License 79534

Értem miről beszélsz, először én is arra gondoltam, hogy a szerkezet rezonancia frekvenciája és a késtengely fordulatszámának szerencsétlen egybeesése okozza. Ez esetben elég lenne valamivel kisebb vagy nagyobb fordulaton pörgetni és megszűnne. Próbálkoztam ezzel is. A motortengely vége szabadon van, ebbe belecsavartam egy hatlapfejű csavart, erre egy dugókulcsot és fúrógéppel pörgettem különféle fordulatszámmal. Mindenhol érezhető volt, még egész alacsony fordulatszámon is vibrált, remegett a gépváz.

 

Itt vagy a csapágyház pontatlan, vagy tényleg görbe a tengely. Amit elég nehezen tudok elképzelni, de holnap megpróbálom lehúzni a csapágyakat és visszaviszem az esztergályosokhoz, mert szerintem csak a palástot szabályozták le, a tengelyhez nem nyúltak. Ha itt a gond, akkor az nem kicsi mert oké, hogy leszabályozzák a csapágytengelyt is, de akkor oda lesz az illesztés. A tengely forog, így a belső gyűrűt kell szorosan illeszteni. Akkor mi a teendő, fel kell hegeszteni, vagy fémszórni a tengelyt és újra illeszteni? Ráadásul a csapágyházból sem lesz egyszerű kicsalogatni a csapágyakat. Az egyik oldalon zárt a csésze. Ha a közepét ütöm, préselem, abba belehalhat a drága SKF, még ha melegítem is :-(

 

Már nagyon bánom, hogy belevágtam ebbe a projektbe. A gatyám is rámegy és még mindig nem látom a végét.

Előzmény: drRamaty (79529)
halaloszto 25 órája Creative Commons License 79533

igen. igen.

Előzmény: Bubi504 (79528)
halaloszto 25 órája Creative Commons License 79532

ok ok. csak mint tapasztalat írtam, hogy ha oldalra is ferdék az ujjak, akkor automatikusan lefele is sodorja az anyagot.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (79521)
halaloszto 25 órája Creative Commons License 79531

a tengely nem üt azt hogyan méred? mert ha a csapágyban, akkor persze nem. ha egy banánt beteszel két csapágyba, akkor a csapágynál nem fog ütni, hiszen ott lokalizálva van. a tengely két végén van csúcsfurat? mert akkor lehetne csúcs között tesztelni. 

 

sőt. simán elég ha a csapágy nem merőleges a tengelyre! ilyen egyszerű. van váll aminek támaszkodjon? mennyire szorosan let feltéve? hernyócsavaros? hány hernyócsavar van benne?

 

Vajk

Előzmény: Rahed Lee (79519)
Soká 25 órája Creative Commons License 79530

Egy ilyet lehet, hogy én is csinálok valamikor. Főleg, ha kiküszöbölné azt a problémát, hogy  gyalu belekapjon a deszka végeibe.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79510)
drRamaty 25 órája Creative Commons License 79529

"Hát asszonyom, akkor mg kell várja a doktor urat, mi csak a parkettások vagyunk!"

Biztos ismered :-)

Amúgy a rezgések vizsgálata, csillapítása komoly tudomány, az eredeti szakmámban (repülés) alap, csak ott még az áramló levegő is bejátszik.

Egy utolsó próbálkozásom: ha esetleg nem azon a fordulaton pörgeted meg hanem vagy ezerrel kisebb fordulatszámon, akkor mi a pálya?

Előzmény: Rahed Lee (79526)
Bubi504 26 órája Creative Commons License 79528

Oké, de a kérdésére a válasz ettől még igen (sőt). Vagy nem ?

Előzmény: halaloszto (79497)
arvaiz69 26 órája Creative Commons License 79527

Szia!

Jó hosszú lett, de így legalább kényelmesebb vele dolgozni. Kis dolgokkal is mennyivel könnyebben, kényelmesebben lehet a munkát végezni!  Gratulálok!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79510)
Rahed Lee 26 órája Creative Commons License 79526

Már ezen is túl vagyok. Lazítgattam, hézagolgattam. Úgy rendben is volt, szépen, könnyen forgott, nem feszült be. Motorral pörgetve 10 perc járatás után volt 55°C-os a csapágy és nem is melegedett ennél tovább.

Előzmény: drRamaty (79523)
vpvp 26 órája Creative Commons License 79525

Nem ez a fajta dekopír lesz a lidlben...

Előzmény: hobbitasztalos (79516)
arvaiz69 27 órája Creative Commons License 79524

Szia!

Régebben már egyszer érdeklődtem Boronkaynál, úgy emlékszem azt a választ kaptam, hogy ilyen edzett lapból 13 mm a legszélesebb, a vastagságuk pedig maximum 0,5 mm.  Persze nem ártana újra rákérdeznem, hátha azóta tartanak erősebb lapokat is készleten.

Üdv.: Zoli

Előzmény: koopal (79446)
drRamaty 27 órája Creative Commons License 79523

Próbáld meg a következőt: az ékszíj felőli oldalon bikára húzd meg a csapágyház lefogató csavarjait. A másik oldalon pedig lazítsd meg, hogy vagy 1 mm-t tudd megemelni egy széles ék alakú valamivel (vékony csavarhúzó). Nem tudom hogy férsz hozzá, de gondolom érted. Így kéne forgatni, de lehet hogy ezt fordítva is meg kéne csinálni, a másik oldalt lazítani. Egyszer már írtam erről, én a két felújított gyalumat így lőttem be. Igaz, ott nem rezgés volt, csak a csapágyak melegedtek mocskosul. Alátételezni is kellett, meg szögben eltolni. Ezért írtam a múltkor, hogy az a jó, ha a furat bővebb 1-2 mm-el, így lehet állítani.

Előzmény: Rahed Lee (79520)
szódásbácsi 27 órája Creative Commons License 79522

"...két egyforma ékszíj, márkára, méretre, ugyanattól a gyártótól származik, egyszerre vásárolva és az egyik kicsit mégis hosszabb..."

UAZ-os ismerősöm mesélte, (neki is két szíj kell a kocsiba), hogy kb. tucatnyi azonos méretűnek mondott szíjból alig tudott kiválogatni egy pár hasonlót.

Előzmény: Rahed Lee (79435)
pajaci 27 órája Creative Commons License 79521

Kettőt akarok használni, egyik oldalra, a másik lefelé nyomja az anyagot.

Előzmény: halaloszto (79512)
Rahed Lee 27 órája Creative Commons License 79520

A tárcsák biztosan rendben vannak. A motoron lévő nagyobb (134 mm-es) szorítópartonos tárcsa, precíz, olasz, ipari termék, hajtástechnikai szaküzletből származik, a hozzá kapott dokumentáció szerint gyárilag dinamikusan kiegyensúlyozva. Ha nincs rajta szíj, akkor csak süvít, meg sem rezdül a gépváz. A tengelyen meg egy kicsi (75 mm-es) tárcsa van. Ekkora átmérőjű tárcsa, vagy egy rövid ékszíj nem tud így berezonálni. A 75 kilós gép, mászik az asztalon.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79518)
Rahed Lee 27 órája Creative Commons License 79519

Azért nem értem, mert a csapágyház külső függőleges felülete billeg 1-2 tizeddel, de maga a 35 mm-es tengelyrész ami a csapágyba megy, az nem üt 2 századot sem. Ez hogy lehet? A másik, hogy egy ekkora darab vas hogy a túróba tud meggörbülni? A legvékonyabb átmérője 35, a vastagabb 103 mm.

Előzmény: halaloszto (79515)
RepülőgépÉpítő 27 órája Creative Commons License 79518

Az ékszíjtárcsákat is ellenőrizd át, attól is tud rázni meg az ékszíjtól is. Próbaként vedd le az egyik szíjat, és rakosgasd át a másik vályúba is hátha a vályú nem központos. 

Előzmény: Rahed Lee (79514)
RepülőgépÉpítő 28 órája Creative Commons License 79517

"Nehogyma a szomszednak elobb legyen !  :-) "

 

Kezdesz te is hobbiasztalos lenni :):):)

Előzmény: joevagyok68 (79513)
hobbitasztalos 28 órája Creative Commons License 79516

Háát ha a 68 ,az évjárat ,akkor simán jöhet :-) A lidles dekopír  jól néz ki,a kedvenc metabomra nagyon hasonlít...

Előzmény: joevagyok68 (79513)
halaloszto 28 órája Creative Commons License 79515

azt mondod, hogy a vaz es a csapagyház közé támasztasz egy mérőórát és kézzel forgatod a tengelyt, akkor az óra kalimpál? ekkor muszály a tengely legyen görbe, azaz a két vége nem egytengelyű. van a két végén központfurat? akkor lehet két csúcs közé tenni és órázni a csapágy felületet.


Vajk

Előzmény: Rahed Lee (79514)
Rahed Lee 28 órája Creative Commons License 79514

Hát nem adja könnyen a bőrét a gyalugépem. Amióta van rendes motor rajta, azóta tudtam először rendesen felpörgetni, üzemi fordulatra (5.500 r/min). De erősen rezonál. A motor üresen nagyon simán fut, se hangja, se rezgése. De a késtengelynél valami nem ok. A paláston mindössze két század ütést mértem. Valószínűleg nem a tömegközéppont eltolódása okozza, vagyis nem centrírozás hiánya az ok, mert mindig máshol áll meg a kézzel megforgatott tengely. Lelazítottam a csapágyházakat és kézzel forgatva azt tapasztaltam, hogy a csapágyházak tengelyirányban billegnek. Szemmel is látható, a műszer szerint 0,15-0,18 mm kilengése van gyakorlatilag mindkettőnek. De ami érdekes, a csapágyaknál szinte nem mérhető tengely ütés. Ebből arra következtetek, hogy nem a tengely görbe. A csapágyházat úgy gyártattam. A csapágycsészék esztergálva, erre úgy hegesztették fel a talpakat és állítólag utána síkba lett marva. Mégis olyan a jelenség, mint ha a csapágyak axiális tengelyvonala és a csapágyház talpa nem lenne egy síkban. Az önbeálló amennyire lehetséges kiegyenlítí ezt a radiális mozgást, de ekkora tömeg ekkora fordulaton berezonál attól az 1-2 tized mm-től. Amikor leállítom, már egész alacsony fordulaton forog csak, akkor is érezhető egy határozott vibrálás.

 

Mi lehet a jelenség oka?

joevagyok68 28 órája Creative Commons License 79513

Hetvegen oda jutottam, hogy kezdtem megerteni a beteges, vasarlasi kenyszerben szenvedo noket !

Mindez az utran tortent, hogy:

- aldibvan vettem 60 cm-es betonfurot,

- meg csavarhuzo keszletet , mert amikor a garazsban biciklit szerelek, amilyen kell mindig mashol/pineceben van

- meg ha mar ott voltam akkor vettem vizmertek klt.is. 

Utana atmentem a lidlibe , ahol nagyon finom tokmagos zsemlyet lehet venni.... DE ha mar ott voltam, akkor vettem gyorstoltot + 3 x 4 db akkut is. 4 db 999 ft...meg a hulyenek is megeri. Hat meg nekem...:-) 

Hazafele - a zsemlyen kivul - szamba vettem, hogy miket is vettem mostanaban.

-..lidl-kezi gyalu /a regi mondjuk 2 eve tonkrement -  tizeneves sargfa einhell- de tulkeppen elvoltam nelkule/, bar azota jol jott 1 *

- lidl szalagcsiszolo....regi mondjuk szarakszik..

- lidl csavarbehajto...vagy mi is a neve..az mar jol jott parszor !

- nem tudfom hol, 3 db-os kezi furesz klt..

- aldi asztali korfuresz...

Az aprosagokra nem is emleksze....volt tan forstner klt, meg mittudomen..

 

Mondtam is masgamban idenre eleg lesz ! Megallj !

Erre most nezem lidl vasarnaptol parkside dekopirt akcijozik, meg hozza fureszlapokat,....meg kis parkside maro.gravirozot, meg furo klt, meg kis awkkus csavarozot....meg mittodomen mit...

Igaz eggyik se kell nagyon, , de a dekopir ledes vilagitassal bir, meg lezeres iranyzekkal !

Nehogyma a szomszednak elobb legyen !  :-) 

Szerintem fizetek a postasnak, hgy az aldis-lidlis ujsagot NE dobja be hozzank tobbet....es leszokom a tokmagos zsemlyerol is !  :-) ...hogy a lidli kozelebe se menjek egy darabig !

 

Azt meg hozzatennem, hogy mikor az elmarot rendeltek itt paran, 2 percig kisertesbe estem am en is ! 

Lehet pszicologust kene keresnem...

Azert remelem a klimax meg nem jon.....

 

 

 

halaloszto 28 órája Creative Commons License 79512

Ahogy néztem merőlegesen vágták itt a réseket bele. Nekem úgy tűnik, (én ilyet is csináltam magamnak, csak fából) hogy kb 15 fokban ferdén vágva még jobb, mert lefele is nyomja az anyagot, nem csak a vezetőnek.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (79499)
Petör 28 órája Creative Commons License 79511

Ha már betonfúrás - tavaly a házalapot kellett átfúrni kandalló levegő-odavezetés miatt. Rokonom amikor meghallotta mit akarok fúrni, odaadta két gépét a sok közül - a legnagyobbat csak azért nem, mert az kétemberes és padlót fúrnak vele. Az eggyel kisebb a befogott 40-es SDS plus fúrószárral együtt felállítva olyan magas volt mint én - 193 cm.

Na most ezzel fúrtam fej felett 110-es PVC csőnek furatot az 50-es alapba...

Előzmény: Garfield007 (79494)
RepülőgépÉpítő 28 órája Creative Commons License 79510

Ezt ma készítettem. Az ötletet itt kaptam a fórumon hozzá.

 

 

Barnamedvébb 28 órája Creative Commons License 79509

fotót kérünk :)))

Előzmény: pajaci (79499)
pajaci 28 órája Creative Commons License 79508

De azért jópofán beadja a térképet, hogy válaszd ki a lakóhelyedhez közelit.

Előzmény: Pote01 (79507)
Pote01 29 órája Creative Commons License 79507

Nem vagyok egy nagy IKEA-ba járó, így most jöttem rá, hogy csak 2 üzlet van. Reméltem, hogy Debrecenben is van.

Előzmény: pajaci (79501)
torony78 29 órája Creative Commons License 79506

Az ütvefúró gép max téglára jó, gipszkartonba.

vasbetonhoz fúrókalapács kell ütvefúró módban. Fúró módban az csak simogatja fényesíti igen.

Igazából akkor dolgozik jól a fúrókalapács is, mint pl a dekopír, ha hagyod dolgozni. Nem kell izmozni vele, nem kell tolni neki, csak tartani. Én mondjuk fogom két kézzel, kell is. Ezt nem neked címzem Vajk, csak itt folytattam.

Előzmény: halaloszto (79495)
joevagyok68 29 órája Creative Commons License 79505

No de azert nem is a rendszervaltozas elott volt !  :-) 

Előzmény: e.z (79489)
joevagyok68 29 órája Creative Commons License 79504

Szerintem ennek van csak veso funkcioja  ! De ha lenn jarok megnezem...

Es a 16- os furoval is jo baratsagba kerult....:-) 

Igaz nem betonba....

 

Majd beszamolok mit szol hozza, ha a 40-es tomor falba kell majd likat csinalni az elszivonak.

(A furo-t/kat megvettem vasarnap az aldiban )

Előzmény: halaloszto (79495)
GPS 29 órája Creative Commons License 79503

 

 "Hogy a csudában jöttél rá? :-)))))))))))"

 

Hogy, hogy?  Hát úgy, hogy én finoman rávezettem a füstölt-oldalassal :-)))

.

Előzmény: pajaci (79501)
Schnitt 30 órája Creative Commons License 79502
Voltam ma egy zár-vasalat boltban Budán a Móricz Zsigmond körtérnél, és hirtelen ötlettől vezérelve rákérdeztem a fúró központosítóra, amit korábban többen linkeltetek kínai webshopból. Azt mondta a hölgy, hogy nem tartanak, de ma már más is kérdezte :)
Innét volt esetleg valaki? :)
pajaci 30 órája Creative Commons License 79501

Hogy a csudában jöttél rá? :-)))))))))))

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79500)
RepülőgépÉpítő 30 órája Creative Commons License 79500

műanyag vágódeszkát :)

Előzmény: pajaci (79496)
pajaci 1 napja Creative Commons License 79499

Egy nagyon picit segítek, de nyilván így se találjátok ki :-))

Azt is lehet vágni rajta!

Előzmény: GPS (79498)
GPS 1 napja Creative Commons License 79498

 

Füstölt oldalast ?

.

Előzmény: pajaci (79496)
halaloszto 1 napja Creative Commons License 79497

mármint vasesztergához? létezik, csak maró adapternek hívják. felfogod rá a munkadarabot, a tokmányba a maró. késszán az X, az adapteren levő kicsi szán az Y, az előtolás meg a Z.

 

Vajk

Előzmény: Bubi504 (79493)
pajaci 1 napja Creative Commons License 79496

Voltam ma a teszkóban, háromból se találjátok ki hogy mit vettem!

halaloszto 1 napja Creative Commons License 79495

nekem 420W skil van, es vitte a panelt. 

 

a racsnis kerregők jók téglához, de panelben semmit nem érnek.

 

a linkelt bosch meg hasonló kisteljesítményű de sds plus tokmányos rendes pneumetikus ütvefúrók jók a panelhoz is, kíméletesek, lassúak, de kifúrják. általában nincs csak véső módjuk, és a 12-esnél vastagabb fúrót sem szeretik, de könnyűek, egykézzel használhatóak.

 

a linkelt állómotoros kínai nagyobb teljesítményű, egykézzel esélytelen, tud csak vésni is, de sokkal nagyobbat üt, nem lehet vele finomkodni.

 

Vajk

Előzmény: *Steve (79490)
Garfield007 1 napja Creative Commons License 79494

Annyiban nem mindegy, hogy a 4-6 centis válaszfalon tudsz akkora lyukat ütni, hogy utána egy napig azt foltozhatod, mert jóóó erősen nyomd oda, üssed neki éééééés voilà, átszakad, de mindezt úgy, hogy egy-két tenyérnyi betont is hoz magával. Na, ezért sem mindig jó izmozni, ott sem.

Előzmény: GPS (79491)
Bubi504 1 napja Creative Commons License 79493

Tényleg fura, mert fixet még nem láttam - legalábbis nálunk (pongyolán fogalmazva) a késtartó szerkezetet hívják így. Biztos, hogy szánra gondolsz ? 

Előzmény: recefyce (79406)
rferi 1 napja Creative Commons License 79492

Muszály lemérni.

Ha csak pár lapot vágattál, akkor nem nagy időveszteség, de ha rengeteget, akkor meg bazinagy árproblémát okozhat!

Nekem a konyhabútorokhoz levágatott négy tábla anyagban levágtak 16 darab valamit, aminek semelyik mérete se stimmelt semmiféel általam rendelt mérettel sehogy.

Meg volt egy nagy halom mindenféle diribdarab, gondolom a hulladék.(4 táblát vettem, felvágatva fizettem a vágásért, hulladékot is kértem)

Viszont hiányzott vagy két tucat alkatrész.

Mindezt karácsony előtti nagy rohanásban, amikor már semmiféle rendelést nem akarnak felvenni (az enyém még rendesen időben volt, épp ezért).

Átvételkor nem mértem meg őket, mert alig bírtuk bepakolni is a rengeteg anyagot, annyira sürgettek, hogy gyerünk már.

Otthon törpöltem rajta egy csomót.

Másnap visszamentem, mondom mi van, vitatkoztak, mondtam sebaj, ha kell visszahozom az egészet, ősszerakhatjuk belőlük a négy táblát, de ha kijön a tábla csont nélkül, és összehasonlítva az eredményt a rendelttel eltérés lesz, akkor a teljes dupla fuvarköltséget is, meg az újraszabást is rájuk verem, karácsony előtt kíméletlenül, mert nekem karácsonyra konyhabútor kell, különben asszony megöl.

 

Egy másodperc gondolkodás után ott azonnal leszabták a hiányzó méreteket, ingyen, csak tűnjek onnan.  :))

Előzmény: halaloszto (79462)
GPS 1 napja Creative Commons License 79491

 

"amúgy ha vékony falat kell fúrni akkor elő a kis 500 W os skill"

 

Hát nem is tudom hogy jön ide a falvastagság - mert szerintem fúrásilag tökmindegy hány centi vastag az a fal - ha mondjuk 4-5 centit kell befúrni egy-egy tiplinek-dübelnek, például.

 

Ilyenkor teljesen közömbös, hogy 7 centis vagy 24 centis az a fal - ha egyszer mindkettő annyira kutyakemény, hogy a sima forgó-fúrás max. egy kis fényes gödröcskét képes maga után hagyni.

.

Előzmény: *Steve (79490)
*Steve 1 napja Creative Commons License 79490

ez is házgyáriban vizsgázott :)

 

amúgy ha vékony falat kell fúrni akkor elő a kis 500 W os skill ami ugyan egy vicc az ütve része de avval szépen ki lehet fúrni .   A páromnál a wc falat a nagy egy ütéssel vitte  lehetett javítgatni

Előzmény: GPS (79488)
e.z 1 napja Creative Commons License 79489

valahogy sejtettem :D

Előzmény: joevagyok68 (79487)
GPS 1 napja Creative Commons License 79488

 

"...nem teszed ütve állásba mert a 6 os falat kiviszi mint a szart"

 

Hááát, ezt az itteni házgyári-betonról nem merném ilyen határozottan állítani.

 

Amikor fontos a luk helyzete, akkor egy vékonyabb (pl. 5-ös) fúróval befúrok egy helyzet-jelölő furatot, hogy az majd megvezesse a vastagabb fúrót. 

De sima forgó-fúrással jó ha csak egy kis fényes mélyedés képződik ebben a betonban - mert forog-forog a fúró, de szinte semmit sem visz, hiába nyomok rá mint állat.

 

Hihetetlen kemény bír lenni - szinte már kerámia-keménységű ez a beton - ezt "ütlegelés" nélkül nem hinném hogy bárki is sikeresen kifúrná.

.

Előzmény: *Steve (79486)
joevagyok68 1 napja Creative Commons License 79487

Hááát... nem mostanában !

Csak a példa miatt írtam, hogy ki lehet fogni ha nem sürgős..

Előzmény: e.z (79482)
*Steve 1 napja Creative Commons License 79486

nekem egy Einhell  1600 W os van   több építkezést végigcsinált velem  rengetege méter falat véstem vele

 

fúrni  lehet vele vékony falat is egyszerű a titka nem teszed ütve állásba mert a 6 os falat kiviszi mint a szart

 

vastagabb tartófalat minden erőlködés nélkül viszi  illetve födémet is .

 

 

amíg ez nem volt próbálgattam én kissebb ütve fúrót B&D , bosch is de meg sem közelitette  erőben ezt  csak a kinlódás volt

Előzmény: torony78 (79483)
Pote01 1 napja Creative Commons License 79485

Mielőtt most megéleztettem a gyalu késeimet egyik hétvégén kellett valamit gyalulni, semmi extra már azt sem emlékszem, hogy mit, de az a lényeg, hogy itt sem az esztétikum volt a fő csapásvonal. Tudtam, hogy ilyenkor senki sem fogja nekem megélezni a késeket. Előtte sikerült legyalulni olyan fadarabot ami tele volt lőve levegőkapoccsal, tehát sokat rontani a kések akkori állapotán nem nagyon lehetett. Gondolkodtam én ott, hogy hogy kéne, aztán előkerült a kézi szalagcsiszoló. Ezek a kések 150-esek, úgyhogy a szalagcsiszoló talpáról nem lógtak le. Rögzítettem a gépet fejjel lefelé ( szalaggal felfelé ) és csiszolás közben kézzel tartottam a késeket, hogy az él szöge nagyjából megmaradjon. A végeredmény közel sem lett 100%-os, de sokkal jobb lett mint volt. Szerintem működhet a dolog a kézi gyalugép késeivel is, bár azok vékonyabban keskenyebbek biztos hamarabb átmelegszenek, nehezebb tartani őket.

 

Vagy itt vannak ezek a jig-ek. Mostanában volt róluk szó. Állítólag nehéz velük síkba csiszolni a kések élét, (ez nálad annyira nem lényeg) bár ha annyira rosszak lennének nem volna tele velük a faipari fórumok. Talán segíthetne a pontosságukon a masszív talapzat. Ha a vízpapír egy márvány lapra volna fogatva lehet, hogy jobb eredményt produkálna.

Előzmény: neduddgi(én) (79479)
e.z 1 napja Creative Commons License 79484

Világos, ész érvek... nem vagyok járatos ebben a témában azért is érdeklődök.

 

 

 

 

Előzmény: torony78 (79483)
torony78 1 napja Creative Commons License 79483

Igen, tudsz vele vasbetonba lyukat fúrni, viszont, 1500W bőven sok szerintem ütvefúrásra otthoni munkára. A vékony falaknál (7cm körül) nagyon óvatosan kell bánni vele 30mm-es mélységnél többet 80-as évekbeli panelnél szerintem ne vállalj. 15 cm-es főfalakba és mennyezetbe én gond nélkül beküldtem vele 12-es lyukakat (kb 60mm mély furat). Arra azért vigyázni kell, hogy meg kell tartani a gépet a kívánt fúrási irányban (ez egy 7 kilós csoda), mert ha nagyon "eltáncol", akkor a te oldaladon is kieshetnek darabok a falból a lyuk mellett, és lehet glettelni. Ha jó kondiban vagy, akkor ez nem lehet gond.

 

Ha főleg vasbeton lyukfúrásra kell (képkeret, virágtartó, bútorrögzítés, stb.) és vésésre, meg bontásra alig, vagy egyáltalán, akkor én is egy könnyebb darabot választanék (2,5-3 kg)

 

Előzmény: e.z (79480)
e.z 1 napja Creative Commons License 79482

 

Egyébként mikor vetted az auchanban akcióban?

Előzmény: joevagyok68 (79478)
GPS 1 napja Creative Commons License 79481

 

 

"Tud ez akkorát ütni, hogy ki lehessen fúrni?"

 

Sok aprót üt - nem egy nagyot  :-)))))))))

.

Előzmény: e.z (79480)
e.z 1 napja Creative Commons License 79480

Egy ilyen "kis" fúróval, hogy tudok belefúrni a vasbetonba? Tud ez akkorát ütni, hogy ki lehessen fúrni?

 

Előzmény: joevagyok68 (79478)
neduddgi(én) 1 napja Creative Commons License 79479

Szasztok!

Egy-két éve kicsit részletesebben téma volt a gyalukések élezése. Úgy rémlik, hogy akkor valaki(-k) belinkelt(-ek) néhány célszerszámot, segédesztközt, s.k. célgépet, vagy valami efféléket.

Most viszont nem találom ezt az eszmecserét. Nem tudja valaki, mikor is volt erről szó?

Kis kézi gyalugépem 80-as kései már a melegvizet sem viszik. Egyszerűbb lenne elvinnem éleztetni, de ennél a méretnél inkább megoldanám házilag, ha lehet.

Amúgy is gagyik, hamar tompulnak, és nem akarok bérletet váltani a szerszámélezősnél. (Ráadásul nem is hobbiasztalos, hanem "hobbiács" munkához használom, ott nem baj, ha nem 100%-os a minősége...)

joevagyok68 1 napja Creative Commons License 79478

Most, hogy így jól eldöntötted...  :-)

 

"ha úgy alakul akkor nem rossz ha bontásra is jó, de ezt nem tervezem."

 

Ebben "mechanikus" az "ütve" rész ?

Nekem volt egy hasonló, de már nem tud ÜTVE fúrózni...viszont fúrni tud még...és dög nehéz !

 

Mert ha tényleg fúrásra kell és nem sok sok vésésre, akkor egy bosch PHB2100 vagy újabb fényévekkel minőségibb fúrásokat eredményez !

ÉS könnyebb..

Jó fúróval öröm volt vele fúrni a kefnit gipszkartonos álmennyzetnél..

 

http://www.bosch-do-it.com/hu/hu/bark%C3%A1cseszkoezoek/szersz%C3%A1mok/f%C3%BAr%C3%B3kalap%C3%A1csok-199892.jsp

A PHB 2100-et 16.000 -ért vettem az ósanba..ákcijóban..

 

Még a vellanykapcsolónak való koronafúróval is megbirkózik...kis előtolással..

Előzmény: e.z (79477)
e.z 1 napja Creative Commons License 79477

Sziasztok!

 

Nagyon köszönöm mindenkinek a véleményeket... tényleg csak hobby, otthoni célra kellene, alap esetben tégla és vasbeton (mennyezet), meg persze ha úgy alakul akkor nem rossz ha bontásra is jó, de ezt nem tervezem.

 

Ha még lehet kapni akkor beruházok egyre :)

 

Mégegyszer köszi mindenkinek.

 

Egyébként van egy parkside-os akkus fúrom nagyon szeretem és meg vagyok elégedve vele.

torony78 1 napja Creative Commons License 79476

Szia! Nekem az Einhell címkés van meg, ami elvileg ugyanez. Panelben vasbetont fúrni, meg vésni vettem még 10 éve kb. 5000-ért Praktikerben.

Elég nehéz egy jószág és iszonyat nagyot üt, (vagy én voltam gyenge hozzá) de a lényeg, hogy én nem tudtam vele finoman dolgozni, így a 7 centis válaszfalakat néha gombócostúl átütötte, pedig 4-es, 6-os, 8-as fúrószárakkal előfúrtam szükség szerint, szóval nem egy finom eszköz. Felújításkor, költözködéskor a pár évtizedes, bőven használt csemperagasztót (maltert?) szépen lekapta az alapról, szóval arra tökéletes.

 

Mivel megvétele óta gyakran kellett itt-ott lyukakat fúrni, én beruháztam egy könnyebb, de finomabban ütő fúrókalapácsra is, az Einhellt pedig vésésre, bontásra használom, de panelben főfal fúrására is ajánlom.

Előzmény: e.z (79471)
pali923 1 napja Creative Commons License 79475

Bocsánat, mellékattintottam: ez az aldis fúrógépről szólt volna egy hozzászólással arrébb.

Előzmény: pali923 (79474)
pali923 1 napja Creative Commons License 79474

Én hasonlót vettem vagy 12 éve. Nem használom minden nap, de bontottam már vele 20 centis aljzatbetont is. Házi használatra tökéletes.

Előzmény: Lavina86 (79472)
Lavina86 1 napja Creative Commons License 79473

Szia!

Én jó pár éve használom az általad leírt márkát. Nekem semmi problémám nem volt még vele.

Persze azért tudni kellene milyen célra veszed?

Napi szinten szeretnél vele dolgozni, vagy csak a ház körüli munkákra lenne megvéve?

Szerintem a három év garancia is minőséget takar, persze ez az én véleményem, de ha megadja magát,

akkor visszaviszed, cserélik, vagy ha nem tudják kicserélni, akkor vissza kapod a pénzedet!

Szerintem jó vétel, én nem bántam meg, hogy megvettem!

Előzmény: e.z (79471)
Lavina86 1 napja Creative Commons License 79472

Üdvözlök mindenkit!

Segítségeteket szeretném kérni, szekrényágy vasalat beszerzés miatt.

Hol tudnék beszerezni minőségi, de megfizethető vasalatot, szekrényágyhoz?

Teljes csomag kellene, gázteleszkópok, lábak, ...

Tudom nem olcsó dolog, de ti hátha tudtok tanácsot adni melyiket éri megvenni, és honnan tudom beszerezni.

Hátha valaki használ szekrényágyat, van tapasztalata már a vasalat minőségéről.

Ha esetleg tudtok asztalost, aki el is tudná készíteni, akkor az is szuper lenne.

Főleg heves megyéből.

Előre is megköszönöm, ha tudtok segíteni!

Szép napot mindenkinek!

e.z 1 napja Creative Commons License 79471

Sziasztok!

 

Nem élesen kapcsolódik ide a kérdésem, de hátha valaki tud érdemben nyilatkozni a témában.

 

Az aldi-ban most elég olcsón lehet kapni ezt a workzone kalapácsfúrót, hobby célra jó választás lehet, van esetleg valakinek ilyen?

 

https://www.aldi.hu/hu/ajanlatok/ajanlatok-vasarnaptol-20141019/reszletes-oldal/ps/p/workzone-furo-vsokalapacs/

 

 

Előre is köszönöm.

halaloszto 1 napja Creative Commons License 79470

Akkor leírom hogy én hol szoktam ahol megbízhatóak: rexplus. Neked nincs is messze annyira. (mint nekem)

Vajk

Előzmény: 409 (79467)
halaloszto 1 napja Creative Commons License 79469

írtam: A szó nélkült szó szerint kell érteni.

Előzmény: Paco155 (79468)
Paco155 1 napja Creative Commons License 79468

"Amúgy 10 perc alatt szú nélkül vágtak másikat."

 

Az előző szuvas volt? :P

Előzmény: halaloszto (79466)
409 1 napja Creative Commons License 79467

Bizonyára rossz helyen tettem, de eddig akárhányszor vágattam lapszabászaton, sosem volt pontos.  :-//  Azt tapasztaltam, hogy a kerek méreteket "eltalálják", a baj a többivel van.

Előzmény: halaloszto (79466)
halaloszto 1 napja Creative Commons License 79466

Amúgy 10 perc alatt szú nélkül vágtak másikat. A szó nélkült szó szerint kell érteni.

 

vajk

Előzmény: halaloszto (79465)
halaloszto 1 napja Creative Commons License 79465

Hat ez az. Hogy ez most három darab volt, akár le is mérhettem volna.

 

Másutt viszont volt már hogy száz feletti darab volt, kétséges volt hogy a kombi autoba egyszerre bepakolhatom-e az egészet. Ha ott lett volna benne csak minden 15-ödik rossz, felrobbantam volna. Viszont abban a szabászatban egyetlen egyszer volt olyan hogy egy ekkora tételben egy darab rossz volt, és az is azért mert egy vágás hiányzott róla, azaz túlméretes volt. Viszont bazi messze van, de nagy tétel ha lesz még, akkor azért oda fogok menni ezentúl is.

 

Vajk

Előzmény: Barnamedvébb (79464)
Barnamedvébb 1 napja Creative Commons License 79464

hát, bevallom, én sem tudnám elképzelni, hogy egy lapszabászaton le kell mérni

nem is tettem soha

 

de most már a te példád esetén lehet, hogy legközelebb megtenném

 

legjobb eset, ha a 6-st 0-nak nézték

ha nem, akkor bizony, mást keresnék a visszajáró pénzzel a zsebemben 

Előzmény: halaloszto (79462)
pajaci 1 napja Creative Commons License 79463

Legközelebb lemérni a szabászaton?

Előzmény: halaloszto (79459)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 79462

De mostantól mindig collstokkal vegyem át a cuccot? Vagy kérjem meg őket hogy inkább felfele kerekítsenek, mert akkor le tudom vágni? Vagy keressek mást, ha háromból egy darab lesz csak pontos? Vagy csak pekkes vagyok?

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (79460)
Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79461

gondolom, volt a megrendelőn méret

az alapján pénz vissza és legyen övék az elbaszott lap, vadásszanak rá vevőt

Előzmény: halaloszto (79459)
joevagyok68 2 napja Creative Commons License 79460

Ez most költői kérdés ?

Vagy feszültséglevezető ?  :-)

 

Igen.

Visszaviszed !?

Esetleg ahova a méret miatt "kell", fel kell rakni 3 réteg ABS élzárást....az pont 6 mm !

:-)

Ott valaki a 6-ost, 0-nak nézte/írta/olvasta..

Előzmény: halaloszto (79459)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 79459

Ha egy lapszabászatban levágatok egy 476x465 bútorlapot, és hazahozva kiderül hogy 470x465 akkor jogosan vagyok pipa? Mit lehet csinálni?

 

Vajk

Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79458

Erre már én is gondoltam, egy próbát megér. Csak olyan nehéz a késtengely, hogy nem vagyok biztos abban, hogy ez a kis tömeg eltérés be tudja forgatni mindig ugyanabba a pozícióba. De úgy is kiderül, ha többször ugyanott áll meg. Nem szívesen fúrkálnám szét a késtengelyt. Ha a horonyba kell, az ok. de a palástot nem szeretném.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79457)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 79457

Csinálj egy próbát.

 

Vedd le mindkét szíjat, hogy szabadon foroghasson a késtengely. Csinálj egy filctollas jelölést a csapágyház oldalára  valahol, majd kézzel pörgesd meg  a tengelyt és várd, hogy megáll. Ezt ismételd el vagy 20 alakalommal és mindig tegyél egy pontot a tengelyre a csapágyház jelölésnél. 

 

Előfordulhat, hogy hiába van felszabályozva a tengely de a hornyaiban van valami eltérés vagy az anyag sűrűsége nem egyenletes a tengelynek ezért eltér a súlyelosztása és centírozni kell. Ha jól emlékszem akkor az én késtengelyemnél is kellett egy keveset belefúrni a horony fenekébe hogy ne rezonáljon a saját készítésű abrichterem. Annak olyan 70mm körüli volt a késtengely átmérője és 40 cm hosszú volt de csak 300-as kés kellett bele.

Előzmény: Rahed Lee (79455)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 79456

Ne zavarjon ez, rakd fel mindkettőt, feszítsd meg, majd pár hét múlva teljesen egyformák lesznek, ha használod ha nem. 

Előzmény: Rahed Lee (79450)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79455

Ja, így sem vészes, a lazább kicsit nagyobb amplitúdóval leng a húzóoldallal ellentétes oldalon. Így sem lobog, csak nem ideális a feszesség. Ezeket rendbe kell raknom, mert egy kicsit jobban rezeg a gépváz, mint ahogy szeretném és ebben szerintem a késtengely a ludas, mert a motor üresen csak suhan. Se hang se rezgés. A késtengely rezonál egy kicsit. A csapágyházak hézagolásával szerintem még szórakoznom kell egy keveset, itt sejtem a probléma okát. Maga a késtengely le lett szabályozva, nem üt, 0,02 mm-t mértem mindössze a paláston.

Előzmény: 409 (79453)
milyen matracot 2 napja Creative Commons License 79454

Koszi a valaszt neked es TINTUSnak is.

Előzmény: koopal (79449)
409 2 napja Creative Commons License 79453

Sosem fogsz egyformát kapni sajnos. Ebből a szempontból nagyjából mindegy ki gyártja. Feszítsd meg annyira, hogy a feszesebb jó legyen és majd ahogy kopik kiegyenlítődik az eltérés. (általában)

Előzmény: Rahed Lee (79450)
H3x 2 napja Creative Commons License 79452

Nem a bevállalósság miatt, de most nem opció a külföldi vásárlás.

Ha az lenne, akkor a Ridgid R4512-re esne a választásom.

 

Egyébként vajon fizikai korlátai lehetnek a TK200R-en a 200-as tárcsának, vagy a motor telj. miatt van ennyi az adatlapban?

Ahogy nézegettem a tárcsákat, 200-asban nem egyszerű jó minőséget találni.

A Freud LU2B, LU2C és LU3D típusaival szemezgetek, de az utóbbi helyett LU3E lenne jobb, viszont az nincs 200-asban.

 

Előzmény: koopal (79427)
Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79451

én is arra gondoltam, lehet rosszul írtam

Előzmény: koopal (79447)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79450

Pedig direkt nem az olcsó kínait vettem, hanem a cseh Rubena-t. Ezek szerint már nem csak a kínaiak gyártanak vackot.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79448)
koopal 2 napja Creative Commons License 79449

Érdemes minél alacsonyabbra tenni, ahol még éppen nem zavar.

De tűzhelytől függően eltér a minimális magasság, most hirtelen nem találtam meg, mennyi gáznál és villanynál, úgy emlékszem, 75 és 65 a szabályos/javasolt.

Ha most veszel elszívót, annak a leírásában meg kell legyenek az értékek.

Előzmény: milyen matracot (79426)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 79448

Igen sajna előfordul. A szalagfűrész szijainak vásrlásánál futittam bele ebbe a hibába. Még agyártási feliratuk is azonos volt, mégis érézhétő a feszesség különbség. 

 

Előzmény: Rahed Lee (79435)
koopal 2 napja Creative Commons License 79447

Amazonon mindig chekouttal néztem meg a szállítást, sose vettem észre, hogy a terméknél megjelenítenék.

Most kíváncsiságból kipróbáltam egy áruval, de se alapon, se belépve nem találtam meg.

Nem lehet, hogy kereskedő függő az adat megjelenítése?

Előzmény: Barnamedvébb (79430)
koopal 2 napja Creative Commons License 79446

Úgy vettem észre, hogy itthon elég szűkös a kínálat fűrésszalagokból, méret tekintetében még csak-csak, bár vastagságban már kisebb a választék, mint UK-USA oldalakon.

A legszűkebb a keresztmetszet a fogalak-fogosztás tekintetében, vagy csak én nem kerestem elég kitartóan.

Olvastam máshol, hogy Boronkaynál edzett fogú lapot is lehet készíttetni, még az is lehet, hogy a járatosabb méretekből készen is tartanak.

Aki vett tőlük szalagot, igen dicsérte, úgyhogy ha időt szakítok elballagni hozzájuk a gyalukéseimmel, ezt a témát is megvizslatom.

A gépem átalakításánál figyelemmel voltam arra, hogy lehetőleg külföldről könnyen rendelhető és változatos kialakításban kapható mérethez igazodjak (93,5" elég gyakori, nekem 93,7-re sikerült kihoznom a középértéket, ebbe simán belefér a félcentis eltérés).

Viszont még mindig nem rendeltem, eddig az A-laptól vett két szalaggal elboldogultam, mire azok elkopnának, biztos felderítem, az Egressy úton milyen a kínálat.

De ha kedvet kapsz érdeklődni náluk, "hozd hírül a spártaiaknak", mi a helyzet.

Előzmény: arvaiz69 (79429)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79445

Ott is csak ennyit írtam, nincs több a történetben :-)

Mivel itt is ott is feldobtam a témát anno, kaptam tanácsokat mindkét helyről, ezért gondoltam, hogy beszámolok, hátha más is profitál belőle.

Előzmény: koopal (79443)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79444

Azt is próbáltam, hogy esetleg a motortengely és a késtengely nem lenne teljesen párhuzamos, de párhuzamos. Mindig ugyanaz a szíj a lazább. Nem nagy kaland, visszamegyek a hajtástechnikai szaküzletbe és reklamálok.

Előzmény: Paco155 (79442)
koopal 2 napja Creative Commons License 79443

Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok, érdekelt a gépépítés folyamata, a heftelőknél is követtem a dolgok állását egy darabig.

Ott esetleg beszámoltál egyéb fejleményekről?

Mert akkor elnézek oda is.

 

Ezek szerint jól tippeltem, hogy ezek a szabványok jelentős tartalékkal bírnak, bár egy kis túlbiztosítás jobb érzetet kelt az emberben, mint a határok feszegetése.

Előzmény: Rahed Lee (79428)
Paco155 2 napja Creative Commons License 79442

Ha a két szíjat megcseréled egymással mi történik?

Előzmény: Rahed Lee (79441)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79441

A méret feliratozása is ugyanaz. Nem nagy a különbség, éppen csak annyival hosszabb, hogy egy kicsit kellene rajta feszíteni. Valószínűleg elég lenne egy szíj is, de ha már duplák a tárcsák, gondoltam felrakom.

Előzmény: Pote01 (79437)
TINTUS 2 napja Creative Commons License 79440

A tűzhely felett kb 70 centit kell hagyni,

Előzmény: milyen matracot (79426)
milyen matracot 2 napja Creative Commons License 79439

Koszi.

 

Előzmény: paplanfa (79431)
Pote01 2 napja Creative Commons License 79438

Ok, beszélek velük! Nekem 2360 hosszú szalag kell neked meg 2240.

Előzmény: arvaiz69 (79436)
Pote01 2 napja Creative Commons License 79437

Kétféle méretezésű ékszíj van. Az egyiken a ráírt hossz a belső oldalon értendő, a másikon a külső oldalon. Lehet, hogy ezt nem figyelte az eladó és egy ilyet adott meg egy amolyat.

 

Apropó! Kell oda két ékszíj? Nekem a 250-es vastagolón is dupla szíjtárcsák vannak, de mióta megvan egy szíj van rajta. Az egyik asztalos ismerősömnek is van egy ilyen kisipari 250-es abrikter, arra használja, hogy az odahordott szeges meg festékes faanyagot azon gyalulja, nem a Felder kombinált gépét csapja szét ezekkel a lomokkal. Na azon is egy szíj van.

Előzmény: Rahed Lee (79435)
arvaiz69 2 napja Creative Commons License 79436

Szia! 

Köszönöm segítséged, azt hiszem élni fogok vele! Annyira nem sürgős tudok várni addig! Szólj légyszíves rám, ha időszerű lesz a megrendelés! 

Előre is köszönöm! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: Pote01 (79433)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79435

Urak, az természetes dolog, hogy két egyforma ékszíj, márkára, méretre, ugyanattól a gyártótól származik, egyszerre vásárolva és az egyik kicsit mégis hosszabb? A dupla ékszíjtárcsára rakva az egyik lazább.

arvaiz69 2 napja Creative Commons License 79434

Szia! 

Köszönöm szépen! 

Én ezeknek a külföldi lapoknak a használatában nagyon tájékozatlan vagyok, sajnos nem beszélek idegen nyelvet!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Barnamedvébb (79432)
Pote01 2 napja Creative Commons License 79433

Ilyet én is rendelek egy ilyen lapot!

Innen: http://www.ebay.de/itm/Bandsageblatter-Banso-Flex-back-mit-20x0-65mm-Z3-Made-in-Germany-/321496140718?pt=Industriemaschinen&var=&hash=item4adaa9cbae

 

Ugyan az a cég, Németországba ingyenes a kiszállítás. Lehet külön egyeztetés után elküldenék hozzánk is, de alapból még Ausztriába sem küldenek pedig az sokkal jellemzőbb.

Zoli! Utánakérdeztem, az osztrák ismerőseink jönnek haza 2 hét múlva, a német rokonok csak karácsonyra. Ha addig ráér vagy nem tudod máshogy megoldani akkor szólj!

 

 

Előzmény: arvaiz69 (79429)
Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79432

 

meg akartam neked nézni, de pl. ezt sem szállítják Magyarországra, tehát a kérdés akadémikus

 

Előzmény: arvaiz69 (79429)
paplanfa 2 napja Creative Commons License 79431

Dísznek kell, vagy használatra?

 

Dísznek tedd a fejed fölötti magasságra, és nem fogod beverni, de pont jó lesz világításnak.

 

Ha használatra kell, akkor olyat keress ami a leghalkabb, lehetőleg minél messzebb van a motorja a fejedtől, (a házon kívül, vagy a fal előtt) van 60fokos elszívó ernyője, és kb 10 centivel túlnyúlik a sütőn oldalt, elöl. Ha asszonyka leemeli a húslevesről a fedőt,és a hirtelen felszálló gőz kimegy, az egész felépítmény nem sokat funkcionál. Sasold meg otthon a harci helyzetet, és rájössz te is. A magasság amúgy 50 centi körül mozog.

Előzmény: milyen matracot (79426)
Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79430

ha az Amazonon nézed, akkor meg tudod nézni a szállítási költséget is

 

először is megmondja, hogy szállítanak-e Magyaro-ra

és jobb oldalon van egy link a szállítási költségről

 

ha ráereszted a böngésző fordítóját, akkor érthető, bár néha vicces és bénácska (pl. Tablet = tabletta, stb.) 

Előzmény: arvaiz69 (79429)
arvaiz69 2 napja Creative Commons License 79429

Szia!

Jó régen, még tavasszal beszélgettünk, a külföldön szalagfűrészhez rendelhető Flex Back szalagokról!

Nekem nyáron egy szerencsétlenül sikerült fűrészelés közben a 16X0,5 mm lapom, a hátsó megtámasztó csapágy mellé csúszott és abban a pillanatban el is tört a lap. Rendeltem egy ugyanolyan lapot a Gépdepoból 9.990 Ft-ba került szállítással együtt. Most is azt mondom teljesen tökéletesek ezek a lapok, de amikor vastagabb fát fűrészelek, mondjuk szarufát szeletelek, ami 7,5 cm vastag. Vagy ha esetleg 10 x 10 cm gerendát veszek, ami esetleg még jó vizes is , akkor ez a lap 2240 x 16 x 0,5  4Zpz már nem a legjobb megoldás. Itt arra gondolok, hogy a 6 milliméterenkénti fogtávolság nagyon sűrűn van. Most néztem egy szimpatikus lapot az Amazon-on, ami Német Flex back lap 2240 x 20 x 0,65  3Zpz. 

 

http://www.amazon.de/Bands%C3%A4geblatt-Banso-Flex-Germany-2240x20x0/dp/B00BYSIXBA/ref=pd_sim_diy_5?ie=UTF8&refRID=1EE1JEN2YH89E24KQ5F6

 

Itt 8 milliméterenként vannak a fogak, ezzel sokkal jobban lehetne fűrészelni! És ezek a lapok valók ara, hogy vastagabb fákat szeleteljek szék vagy asztallábnak! Szerinted ezt a lapot Magyarországon is meglehet vásárolni, mondjuk a Metabó szaküzletében? Mert a Metabó BAS317 (Német gép) szalagfűrészre is pont akkora lap való, mint a Makita fűrészgépre! Igaz a Metabó nem ezzel a lappal jön ki a gyárból, de lehet kiegészítőként

pluszban hozzá lehet venni!

Vagy ha Magyarországon  nem lehet megvenni, akkor az Amazonról vásárolva mennyi lehet a szállítási költség?

Egyébként neked sikerült beszerezni szalagot?

Üdv.: Zoli

Előzmény: koopal (66832)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 79428

A múltkor taglalt villanyászkodási témához.

 

Tegnap sikerült bevégeznem a villanyszerelést, az egész garázsban új a hálózat, a garázson belül, de a falon kívül vezetett 2.5-ös dupla szigetelésű rézdrót, egy halom konnektor, C16-os lomha kismegszakító. Van egy kis paksi feelingje az ujjnyi vastag fali kábeleknek, de megérte.A garázs külső falán található villanydobozban már csak 1.5-ös rézkábel van, de az óra után a kapcsolószekrényben a kismegszakítóba is 2.5-ös megy. A mekkmesterek valahol beszúkítették 1.5-re, de így is elég, mert a régi vakolatban futó alu kábelezést mindenhol kiiktattam. Néhány méter lehet mindössze az 1.5-ös rézvezeték. Tudom, hogy ez a szakasz határozza meg a hálózat terhelhetőségét és a mai EU szabvány 10 vagy 13A-t javasol, de több villanyszerelővel konzultáltam, akik egyöntetűen azt mondták, hogy nyugodtan rárakhatom a 16A-es biztosítékot, ez egy értelmetlen szabvány, semmi sem indokolja, ha a szerelés, a kontaktusok rendben vannak. Mivel falon kívül fut a kábelezés, tapintással is le lehet csekkolni, hogy bírja-e. 70°C felett kezd a leggagyibb kábel PVC szigetelése megolvadni. Az enyém 25°C sem érte el egy 15 perces terheléses próba után sem.

 

Ma délelőtt végre megjárattam a készülő gyalugépemet, mert volt hozzá elég áram. Nem csapkodta le a megszakítót. Jó negyedórán át járattam. Simán indult, elvitte a dupla ékszíjat is a 20 kilós késtengelyt forgató 1.84kW-os egyfázisú motor. A hálózati kábel negyed óra elteltével sem melegedett, semmit. Kézzel tapogatva gyakorlatilag semmi hőmérséklet emelkedést sem tapasztaltam. Pedig azért lehetett terhelés, mert a csapágyházak 60°C fölé emelkedtek. Megmértem a feszültség esést is. Alapon 232V jött a konnektorből, a bekapcsolt gyalugéppel, mindkét ékszíjjal, üzemi fordulaton (gyorsító áttétel van rajta, a motor 2.750, a dögnehéz késtengely 5.500-at forgott) 230V-ot mértem. Ez kevesebb, mint 1%-os feszültség esés! Az ipari szabvány tudtommal 3%-ot enged motorikus rendszereknél. A villanyászás előtt 6-8V-ot esett a feszkó a ugyanezt a gépet, szimpla ékszíjjal járatva és állandóan leverte a biztosítékot. Szerintem jól sikerült a beavatkozás :-)

Előzmény: koopal (79427)
koopal 2 napja Creative Commons License 79427

Ha nem szempont a könnyen érvényesíthető garancia (magyarán: ha bevállalós vagy), és legalábbis egyelőre nem ragaszkodsz az állványhoz, tolószánhoz és az asztal szélesítéshez (ezek sk. megoldhatók), akkor itt van a TK200R bátyja, házhoz szállítva annyiért, amennyi a fullos öcskös nettó ára.

A kiegészítőket meg később is meg lehet rendelni, ha egyáltalán szükségét érzed.

Én ezt akartam nagyon megvenni, míg hirtelen nem jött egy lakásvásárlási kényszer, az most mindent felülírt.

Bővebbet én se tudok egyik gépről sem, csak az angol oldalon olvastam a véleményeket, engem is az öntvény asztal és az indukciós motor vonz elsősorban.

Természetesen a 200-as motorja is indukciós kell legyen, de azt keményfa pallóval nem ereszteném össze, bár a kisebb lap kisebb teljesítményt is igényel, de szerintem akkor is elég határeset lenne.

 

De talán majd kapsz itt ajánlást öntvény gép vásárlásához is, ha van hozzá elég helyed, és nem rendszeres elfoglaltság a döntött vágás, akkor pallókat darabolni az az igazi.

 

Előzmény: H3x (79410)
milyen matracot 2 napja Creative Commons License 79426

Konyhai szagelszivot milyan magasra szoktak szerelni? Van valami standard tol-ig hatar?

Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79425

igen, aztán rájöttem, h számíthatok erre a riposztra :)

 

hát, elég vacak minőség ez a gép, de nem is voltak nagy elvárásim

Előzmény: pali923 (79423)
Paco155 2 napja Creative Commons License 79424

"A szomszédom azért nekiállt pár éve vasárnap hajnali 5-kor(!) lapvibrátorozni a hálószoba ablakunk mellett. Aztán a felesége meg velem kiabált,"

 

Lehet, hogy azért, mert a felesége a rúdvibrátort preferálja :P  Mondjuk szerintem is hatékonyabb a mélyebb rétegekben, a lap csak a felszínt rendezheti.

Előzmény: pali923 (79423)
pali923 2 napja Creative Commons License 79423

Nem, Te a neved alapján állatabb vagy! :)) Bocs.

Nálunk a faluban rendelet van, hogy vasárnap még füvet nyírni sem illik, majdnem mindenki be is tartja, én jó ötletnek tartom.  A szomszédom azért nekiállt pár éve vasárnap hajnali 5-kor(!) lapvibrátorozni a hálószoba ablakunk mellett. Aztán a felesége meg velem kiabált, mikor egy hétköznap este 6-kor fűrészeltem. Mondván biztos feketemunkát végzek, hogy annyit zajongok. De nemcsak ezért szeretjük :)

 

Előzmény: Barnamedvébb (79421)
pajaci 2 napja Creative Commons License 79422

Azt nem tudom, de flexelni pirkadat után.

Előzmény: Barnamedvébb (79419)
Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79421

csak vicc volt, nem vagyok én állat :)

eddig  a kis Bernardo BDSM-mel éleztem a késeket (szalag- és tárcsacsiszoló)

 

ez azért haladósabb lesz és nem eszi úgy, mint ette azért a kés a szalagot. 

 

van egy gyémántos blokkom (szintén aldis), az jó lesz finishelni

 

egyébként nem kellett senkivel vívni még 7:03-kor

csak a szívem állt meg, mert nem volt kint a gép

 

kiderült, hogy ravaszul 2 helyen van WZ kipakolás az aldiban

hátul van a friss akció és előre hozzák a régi akcióból maradt cuccokat

én meg ahhoz voltam szokva, néztem, nincs sehol

de aztán útba igazítottak és egymáséi lettünk :)

 

(most csendes munkaként a lépcsőházban lefestem másodszor az ajtó tetejét, amit szigeteltem)

 

Előzmény: Paco155 (79420)
Paco155 2 napja Creative Commons License 79420

Szomszédfüggő    :)

Előzmény: Barnamedvébb (79419)
Barnamedvébb 2 napja Creative Commons License 79419

kettős köszörű aldiból beszerezve

 

vajon hánytól illik az erkélyen köszörülgetni vasárnap? ;))

Schnitt 3 napja Creative Commons License 79418

Engem érdekelne, mert az einhellem kartondobozban érkezett, és már viseletes kissé.

Tudnál mailben fotókat küldeni a belsejéről? 

Előzmény: halaloszto (79409)
H3x 3 napja Creative Commons License 79417

Na igen! A 200-as lap nálam is "-". Ezért lenne jobb egy Ridgid r4512.

Egyébként a köszörült öntvény lap az ami nagyon vonzóvá teszi.

Persze magasabb áron, vagy használtban biztosan lenne más alternatíva, de jelenleg ezek nem alternatívák.

 

Egyébként indukciós, vagy kefés a motorja? Erre vonatkozóan nem találtam információt.

Előzmény: halaloszto (79411)
Pote01 3 napja Creative Commons License 79416

Az még az előző akcióból származó 6 literes kompresszor. Tavaly Október végén volt akcióban náluk 50 literes  hengeres. Én arra pályázok.

Előzmény: Schnitt (79330)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79415

Nem, amúgy is vacsiért kellett menni.

Előzmény: pajaci (79414)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79414

Elszaladtál lefotózni????

Előzmény: Paco155 (79408)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79413

Az ikeás ezek szerint jobb vétel lehet.

Előzmény: Paco155 (79408)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79412

Teszkós szatyorban szoktam hordozni :-)

Előzmény: halaloszto (79409)
halaloszto 3 napja Creative Commons License 79411

nem tudok alternatívát. én magamnak kizártam a 200as lapot, mindenképpen 250eset akartam.

 

Vajk

Előzmény: H3x (79410)
H3x 3 napja Creative Commons License 79410

Sziasztok!

 

Mostanában szeretnék egy asztali körfűrészt vásárolni. Sok keresgélés után a Bernardo TK200R néz ki esélyesnek,

(kivéve, ha forgalmaz valaki itthon Rigid körfűrészeket).

 

Esetleg van valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Ebben az árkategóriában van ennél jobb választás?

 

Bútorlappal, MDF-el, fenyő és ritkán keményfa deszkákkal (pallókkal) tervezek rajta munkálkodni.

Tudnátok ezekhez az anyagokhoz alkalmas fűrészlapo(ka)t ajánlani?

 

halaloszto 3 napja Creative Commons License 79409

alighasznált bosch koffer ami az ilyesmi csak jórégi marómhoz volt akciósan eladó vagy borra cserélhető! (az enyém asszem 1300ace néven futott)

 

Vajk

Előzmény: pajaci (79390)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79408

Rosszul emlékeztem, csak 1290   De mégis jól, mert van 890-es is a tecsóban csak épp az sokkal vékonyabb.

Előzmény: pajaci (79387)
halaloszto 3 napja Creative Commons License 79407

a PE az eléggé különbözik. minnél nagyobbak a molekulák, annál jobban tetszik nekünk az anyag. más témában jó lenne beszabadulni ilyen helyre, de ezért nem megyek ki nagytarcsára.

 

Vajk

Előzmény: Kamelot (79405)
recefyce 3 napja Creative Commons License 79406

Sziasztok!

Egy fura kérdés:

Létezik olyan szán esztergához, aminek lehet állítani a magasságát ?

Kamelot 3 napja Creative Commons License 79405

Itt van hulladék értékesítés is.

Előzmény: halaloszto (79381)
Garfield007 3 napja Creative Commons License 79404

Nem, az IKEA csak tervezgeti a csomagküldést nálunk, ha kibírod, akkor 2016-tól megrendelheted webshopból is.

Házhoz szállítás van, nem akarod tudni mennyiért :-)

Előzmény: pajaci (79403)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79403

Ez tényleg baráti.

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90202268/

 

Lehet vajon postán rendelni?

Előzmény: Laci/Zápolya (79396)
vpvp 3 napja Creative Commons License 79402

Plussz az 1400 ACE az alábbi elektronikával tud többet:

"A Bosch konstans elektronika a kiválasztott fordulatszámot mindig állandó szinten tartja, és ezáltal optimális vágási minőséget biztosít"

Előzmény: vpvp (79397)
Laci/Zápolya 3 napja Creative Commons License 79401

8 mm

Előzmény: Barnamedvébb (79399)
Barnamedvébb 3 napja Creative Commons License 79400

ja, és kösz!!

 

Előzmény: Laci/Zápolya (79396)
Barnamedvébb 3 napja Creative Commons License 79399

az már nem is kell akciósabb legyen

remélhetőleg elég vastag is

Előzmény: Laci/Zápolya (79396)
farontó 3 napja Creative Commons License 79398

Nem,csak egy lelkes amatőr,de azért pár köbméter fát már felvágtam. :)

 

Előzmény: pajaci (79329)
vpvp 3 napja Creative Commons License 79397

Én néztem boltban az 1200 AE-t és az 1400 ACE-t és a gép mérete is eltérő. Az ACE nagyobb felépítésű.

Előzmény: pajaci (79390)
Laci/Zápolya 3 napja Creative Commons License 79396

IKEA-ban 395 Ft (De nem akcióban!)

Előzmény: Barnamedvébb (79393)
torony78 3 napja Creative Commons License 79395

Az adatlapja szerint a kisebben nincs finombeállító, konstans elektronika és munkalámpa.

 

Előzmény: pajaci (79390)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79394

Paco beindíttatta velünk a vágódeszka vadászati szezont :-)))

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79392)
Barnamedvébb 3 napja Creative Commons License 79393

akkor kérem, hogy ha valaki a célra alkalmas vágódeszkát lát akciósan a jövőben, az legyen szíves kurjantani itt a fórumon 

köszi :)

RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 79392

Hagyjál ám nekünk is :)

 

 

Előzmény: pajaci (79359)
Barnamedvébb 3 napja Creative Commons License 79391

hát, ha a bit beállításhoz kell a fene se bajlódna az összeragasztással

2 alátéttel jól összecsavaroznám a 3 deszkát :)

Előzmény: Paco155 (79370)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79390
Előzmény: pajaci (79388)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79389

Mármint kisebb a felvett teljesítménye ennek érdekes módon.

Előzmény: pajaci (79388)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79388

Ez nyilván mindenben ugyanaz mint a másik, a leadott teljesítményben is, csak a felvett nagyobb 200-al. 25900Ft :-)))

http://www.220volt.hu/Bosch+POF+1200+AE+felsomaro

Előzmény: Paco155 (79374)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79387

Az nem pénz érte, többe kerül a benzinem odáig :-)

Előzmény: Paco155 (79386)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79386

Pontosan nem emléxem, de ma megnézem.  Vagy 1390 volt vagy 790.

Előzmény: pajaci (79385)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79385

A teszkóban mennyiért adták?

Előzmény: Paco155 (79384)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79384

Megnézem majd az ikeásat, nagyon úgy néz ki, hogy az lesz a leginkább költséghatékony - ha ugyanaz az anyag.

Előzmény: halaloszto (79381)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79383

Műanyag tartály, medence készítő cégektől lehetne szerezni hulladékot, 2-20mm vastagságban szokták használni.

Előzmény: pali923 (79377)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79382

Ez aztán az árukapcsolás!

Előzmény: Paco155 (79374)
halaloszto 3 napja Creative Commons License 79381

nem fogsz olcsóbban hozzájutni, próbáltam. PE mint polietilen, HDPE mint high density polyethilen, UHMW PE mint ultra high molecular weight PE. ebben a sorrendben egyre jobbak. viszont ipari alapanyagkent kistételben mindig drágább lesz mint kínai tömegtermékként. az a szerencsénk hogy a késztermék tulképpen egy lemez, amire szükségünkvan.

 

Vajk

Előzmény: pali923 (79377)
Laci/Zápolya 3 napja Creative Commons License 79380

Szerintem a PE500 (PE-HMW) lesz az: http://muanyag.hu/hu/termekek/pe500-pe-hmw_natur

Előzmény: pali923 (79379)
pali923 3 napja Creative Commons License 79379

Igen én is ezt találtam. El is kezdtem keresgélni, azért abból is van többféle, kemény, meg habosított.

Előzmény: Laci/Zápolya (79378)
Laci/Zápolya 3 napja Creative Commons License 79378
Előzmény: pali923 (79377)
pali923 3 napja Creative Commons License 79377

Jó lenne valahogy kitalálni, milyen műanyagból lehet. Hátha hozzá lehetne jutni olcsóbban valahol lemezformátumban is.

Előzmény: halaloszto (79376)
halaloszto 3 napja Creative Commons License 79376

a metróban van 2cm vastag is, meg mindenféle színben is. mondjuk húzósabb, 4-5ezer egy saccra A3 darab.

es van stanley élezőszett is 3200ért.

 

Vajk

Előzmény: Paco155 (79370)
pali923 3 napja Creative Commons License 79375

Aha. Erre nem gondoltam.

Előzmény: Paco155 (79373)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79374

Hihihihi.....:

 

http://www.220volt.hu/Bosch+POF+1400+ACE+felsomaro

 

http://www.220volt.hu/Bosch+POF+1400+ACE+felsomaro++6db+maroszar

 

Mennyire szarok lehetnek már azok a marófejek, hogy 5000 forinttal csökkentik a szett árát?

Előzmény: pajaci (79372)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79373

Nem változik a mérete a levegő páratartalom változásával.

Előzmény: pali923 (79371)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79372

Ez a bosch nagyon szimpatikus.

Előzmény: Schnitt (79369)
pali923 3 napja Creative Commons License 79371

Gazdag amerikaiaknak láttam már ilyen marófej beállító műanyag sablonokat. Az a kérdés merült fel bennem akkor, miért jobb a műanyag egy sima fadarabnál, amibe ugyanúgy belemarsz, aztán elteszed sablonnak?

Előzmény: Paco155 (79370)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79370

Ezt az anyagot akkor fedeztem fel magamnak amikor arról volt szó, hogy hogyan lehet a marófejeket mindig ugyanabba az állásba visszaállítani csere vagy egyéb elmozdítás után extra méregetés nélkül. Akkor javasolta valaki, hogy műanyag vágódeszkát érdemes használni sablonnak, belemarok, aztán mindig csak ahhoz illesztem a bitet. Nos arra a célra vékonynak bizonyult (bár lehet, hogy többet összeragasztva mégis megfelelne de nem tudom mivel lehetne stabilan összeragasztani. Viszont jelen a célra tökéletes.

Ez egy közepesen puha műanyag, nagyon jól viszi a fűrész, a marófej, akár vésővel meg tapétavágó késsel is szépen alakítható. Ahhoz elég puha, hogy ne pattogjon ki, de nem olvad a szerszám alatt megmunkálás közben. Szóval igen jó cucc.

Legközelebb ha tecsóban járok szerintem fogok még venni párat és ütközőket meg egyéb maró és fűrészasztal kellékeket is csinálok belőle.

Előzmény: Barnamedvébb (79361)
Schnitt 3 napja Creative Commons License 79369

Egyébként ha már 1200 wattos gépekről beszéltünk, azokkal ez a bosch van egy teljesítményosztályban:
http://www.220volt.hu/Bosch+POF+1200+AE+felsomaro
És árban nem is sok a különbség.
Meg egyebekben sem, ha igaz, hogy a piros einhellt a zöld bosch szintjére pozicionálta a gyár.

Előzmény: vpvp (79368)
vpvp 3 napja Creative Commons License 79368

Rendben, köszönöm szépen!

Előzmény: Schnitt (79367)
Schnitt 3 napja Creative Commons License 79367

Ezzel nincs tapasztalatom, de teljesítményben, funkciókban, kialakításban, és árban is kb ugyanazok.

Én anno azért az einhell-t vettem, mert baromi kényelmes, gumírozott markolata van, és az én kezemhez pont jó helyen és szögben áll a magasságrögzítő.

Az extol-nál a markolatra tették a fordulatszabályzót, ami előny lehet, ha marás közben kell finomítani a sebességen.

Szerintem fogdosd meg mindkettőt aztán váaszd, amelyik jobban kézreáll.

A pajaci által javasolt makitánál vedd számíításba, hogy fix fordulatú, nem lehet lassítani rajta, ami esetenként égetheti a fát (pl picit életlenebb marókés, keményfa)

Egyébként nyilván jobb a minősége, már csak a márkája miatt is.

Előzmény: vpvp (79360)
vpvp 3 napja Creative Commons License 79366

A lejjebb írt Einhell Einhell-RT-RO-55-ről van szó.

 

De ha már 35, akkor ez nem lehet jobb választás?

 

http://www.220volt.hu/Bosch+POF+1400+ACE+felsomaro++6db+maroszar

 

Előzmény: pajaci (79365)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79365

Ha már ennyi pénzt kiadsz maróért, akkor elgondolkoznék ezen. Kicsit többe kerül, de ez makita. A teljesítménykülönbség meg lehet csak papírforma.

 

http://www.technoform.hu/bolt/termek/makita-felsomaro_lamellazo/rp0900/

Előzmény: vpvp (79360)
GPS 3 napja Creative Commons License 79364

 

"hejekről", bakker - pedig nem is ittam :-)))

.

Előzmény: GPS (79363)
GPS 3 napja Creative Commons License 79363

 

"Tegnap kaptam Angliából (garanciUtána kipróbáltam a flexi szár nélküla kilőve) egy vadonatúj Einhell BT-MG 135 multifunkciós gépet. ......................a gép eleje, és a tokmány teljesen átmelegedik pár perc után."

 

Hát, öregem - ez 1:1 ben ugyanaz a Workzone gép, amit én is vettem az Aldiban. Színre-szagra mindenre tök-azonos gép.

 

A panaszod viszont meglep, mert részemről (eléggé el nem ítélhető módon) még olyanra is használtam, hogy egy hajótest javítás után, a kilógó, kőkemény üvegszál csimbókokat vagdostam le vele, a fűrésztárcsájával a nehezen hozzáférhető hejekről.

Ez minimum egy 2-3 órás meló volt - jelentéktelen szünetekkel - de egyébként is, a 20-30 perces pöcsölések napirenden vannak vele.

 

Mindeközben a gép felveszi az üzemmeleg hőmérsékletet (beleértve a munkatengely csapágyrészét is) - és azt tartja a végtelenségig - vagyis nem nő tovább a hőmérséklete a kézmeleg fölé.

 

Nem tudom mennyit adhattál a gépért így, Angliából véve - de én 6.900 Ft-ért vettem, kofferben, 140 tartozékkal és 3 év garival, az Aldisoktól.

És nagyon meg vagyok vele elégedve - pedig már használtam rendesen ám.

.

Előzmény: 6-os (79315)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79362

Melyik einhell? Link pls!

Előzmény: vpvp (79360)
Barnamedvébb 3 napja Creative Commons License 79361

már látatlanban is mondta, csak ismétlem: zseniális ötlet :)

Előzmény: Paco155 (79356)
vpvp 3 napja Creative Commons License 79360

És mi a vélemény az Extol gépről, vagy így kompletten erről a szettről?

http://szerszamaneten.hu/Extol_Premium_felsomarogep_1200W_8893302_12_reszes

 

Ez vagy az Einhell jobb?

Előzmény: Schnitt (79355)
pajaci 3 napja Creative Commons License 79359

Ez nagyon szuper, köszi!!!!!!!

Megyek is vadászni ilyen "deszkát"!

Előzmény: Paco155 (79356)
pali923 3 napja Creative Commons License 79358

Köszi! leborul.gif :)

Előzmény: Paco155 (79356)
halaloszto 3 napja Creative Commons License 79357

pácolt a svédpadló? bocs de ez fel sem merült bennem. ez nekem túl extrém.

 

Vajk

Előzmény: Herr X (79349)
Paco155 3 napja Creative Commons License 79356

Szó volt a műanyag vágódeszkából készült featherboardról.

Úgyis lent voltam a gépeknél képeztem némi fényt:

 

Ebből lett

 

Így működik

 

Három készült mert egyet elszúrtam és az egy centis osztással túl "puha", kevés a szorítóerő. Két centissel már jó.

 

Még szerencse hogy pont három fér egy deszkára

 

Érdemes a rögzítést úgy marni, hogy egészen vékony anyaggal is lehessen használni.

 

 

A még ép deszkából is ez lesz valamikor, csak két hosszú, hogy lécet is tudjak szorítani ne csak deszkát.

 

Ja, és valaki kérdezte milyen vastag. Megmértem, 7 mm. A szélessége 100 mm-re lett vágva, a hossza meg ahogy kiadta, olyan 220 mm körül

 

 

Schnitt 3 napja Creative Commons License 79355

Az extol-ból a Premium jelzésűek jól használhatóak. Craft-ot én nem vennék.

A premium sem egy CMT minőség, de ki van egyensúlyozva, és az általad leírt igénybevételt jópár évig bírni fogja.

És 2 CMT matókés árából egy 12-es készletet vehetsz.

Előzmény: vpvp (79352)
fahobby 3 napja Creative Commons License 79354

Hát igen.. a nők !

Na akkor sok sikert!

Előzmény: Herr X (79353)
Herr X 3 napja Creative Commons License 79353

hát ez az.....

 

Az asszony kifejezetten nem szeretne fém lépcső élvédőt.

 

Láttam olyan megoldást az egyik parkettás cégnél (már 2 hete képtelenek ajánlatot adni, pedig még a lépcső tervrajzát is elküldtem....), hogy az "élvédő" egy bükk téglalap profil parkettszegély ráragasztva a lépcsőlap élére és a homloklap tetejére.

 

 

Most épp a bambusz parketta áll nyerésre, mert telefonos érdeklődésre elmondták, hogy van hozzá lépcsőorr is.

 

(amit nem értek, hogy a parketta gyártóknak miért nem jut eszükbe ilyet gyártani)

Előzmény: fahobby (79351)
vpvp 3 napja Creative Commons License 79352

Köszi a segítséget!

Milyen marókészletet ajánlasz, hogy elkerüljem a vibrálást? Extol pl. jó?

Előzmény: Schnitt (79341)
fahobby 3 napja Creative Commons License 79351

Készítettem már sok lépcsőt. Hidegburkolattal és meleg burkolattal is.

A svédpadlós megoldásnál semmiképpen sem tudod (és nem is szerencsés) elkerülni a lépcső élvédő használatát. Főleg úgy ha a felületkezelés teljesen más színű mint az anyag természetes színe. 

A lépcsők sarkának kopási igénybevétele nagyon magas (még beltérben is) van beépíthető és utólagosan felhelyezhető élvédő.

Nagyon sok színű élvédő található nagyon sok típusban, szerintem ezek között keresgélj és meg fogod találni az árban és minőségben is neked megfelelőt.

 

Előzmény: Herr X (79349)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 79350

Ha 45 fokban össze vannak vágva az élek akkor nem kell festeni. A képkereteknél is úgy szokták a keretet összevágni 45 fokba. 

 

Bár szerintem ez nem lenne tartós megoldás, nagyon sérülékeny lenne az él. Meg ha elesik valaki a lépcsőn az is súlyosan sérülhet az élek miatt.

 

Én a hagyományos módon a felső járólappal takarnám le a függőleges élét és egy leheletnyit még le is kerekíteném. A vágás élek így még szélesebbek lennének egy picit (anyagvastagságtól függően) ezt meg szándékosan jól elütő színnel kezelném le mintha minta lenne. 

Előzmény: Herr X (79349)
Herr X 4 napja Creative Commons License 79349

A vékonyságával nincs bajom a svédpadlónak, mert az szilárdságot úgyis az alatta levő lépcső betonja adja.

 

Viszont ha az anyagából vágok lécet eltakarni a lépcső élénél levő hornyot, akkor a vágott, felfele néző él megint csak kezeletlen anyag lesz, amit a svédpadló színére pácolni, lakkozni szerintem lehetetlen.

Előzmény: halaloszto (79318)
hobbitasztalos 4 napja Creative Commons License 79348

Pont jó lett volna a múltkor, mikor 4 méteres 17 centi széles vörösfenyő padlódeszkákat kellett kettévágnunk hosszára...

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79347)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79347

A steller világos része (bútorlapból készült, hogy jól csússzon) levehető a normál stellerről. Deszka vágáshoz ugyanis kevés a normál steller 5 cm-es magassága, ezért készítettem ezt a rátétet. Azért széles, mert kitámasztó háromszögek vannak a bal oldalán, hogy ne tudjon elcsavarodni még véletlenül se a steller

 

Előzmény: hobbitasztalos (79346)
hobbitasztalos 4 napja Creative Commons License 79346

Hú, de szépen muzsikál az a sok összeszerkesztett fadarab :-) Jó az a széles steller is .Még a végén, az öntvény gépek mellett a favázasokért is rajongani fogok...

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79344)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79345

Olvasd el figyelmesen! Amúgy a nap nem süti, vasreszelék van benne, mitől algásodna, és mitől lennének benne szúnyogok?

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79342)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79344

Ezt ma készítettem : 

 

 

RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79343

A kúpos kialakítás tökéletes a felső keréken. Az alsónál viszont kell az ékpálya de ott nem kúpos a tengely. 

 

Előzmény: Pgabor79 (79339)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79342

Nem algásodik bele a víz ? Szép kis szúnyoglárva keltetőt csináltál :)

Előzmény: pajaci (79336)
Schnitt 4 napja Creative Commons License 79341

Nekem Einhell RT RO 55 van, elég masszív darab. 

Az enyémhez adtak ajándék marókészletet, na az magasabb fordulatszámokon vibrál, mint a fene, de minőségi marószerszámokkal tökéletesen fut.

A mélységhatároló rögzítőjét jól meg kell húzni, mert hajlamos fellazulni  a rezgéstől.

Ezektől eltekintve teljesen korrekt darab, nem bántam meg, hogy ezt vettem.

Előzmény: vpvp (79337)
hobbitasztalos 4 napja Creative Commons License 79340

Én biztos nem aggódnék a 33mm-es ékpályás tengelyen.Kell egy tuti esztergályos, aki gyárt bele egy vasdarabot.Valami jó, de könnyen cserélhető csapágyazást.Mert ugye a csapágy az elhasználódik ,és bosszantó ha szét kell verni a kereket is a cseréhez.Az se baj ha a szalagfeszítőt is legyártja, rúdanyagra illesztett perselyekkel, lapos menetű orsóval ,rugós feszítéssel.Aztán már egy vázat összerakni már megoldható.

Előzmény: Pgabor79 (79339)
Pgabor79 4 napja Creative Commons License 79339

Lehet hogy akkor bővíteni kellene egy kicsit? Esetleg kúposra esztergáltatni?

A kúpos kialakításnál is kell ékpályát kialakítani vagy ez esetben elég a szorítóerő a fixáláshoz?

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79335)
Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 79338

a segítségem később jött és előbb ment

kurvára kapkodtunk

 

meg nem is olyan nagy meló, h megérte volna

most csináltam mobillal, mikor már be van tapasztva

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79332)
vpvp 4 napja Creative Commons License 79337

Akkor nem szúrtam el semmit!?

Beköltöztettem őket a fűtött szobába, remélem így majd jobban szárad!

Köszi

 

Még egy kérdés, ha már itt vagyok. 😉

 

Hobbi célra melyik felsőmarót érdemes megvenni?

 

Einhell BT-RO 1200?

Einhell RT-RO 55?

Bosch POF 1200 AE?

Bosch POF 1400 ACE?

 

Érdemes Bosch-t venni 40-50 deszka/év élmarásához?

Előzmény: hobbitasztalos (79325)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79336

10éve benne van a víz, néha öntök hozzá, néha lecserélem.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79334)
Nemzeti_Hobbiasztalos 4 napja Creative Commons License 79335

Gratula a kerékhez :) szépen fel kell szabályoztatni. majd bandázsolás után centírozni. A tengely méret nekem kicsit kevésnek tűnik, mert az én 550-es alsó kerekemnél 50mm-es az átmérő és kúposra van esztergálva. De lehet hogy csak az enyém van túlméretezve. :)

 

 

 

Előzmény: Pgabor79 (79326)
Nemzeti_Hobbiasztalos 4 napja Creative Commons License 79334

Hagyd benne a vizet egy napig, és azt veszed észre, hogy a betöltött 1 liternyi víz eltünt, mert felszívta a kő egyik oldla. Az már egy kilogramm eltérés a két oldal között. 

Előzmény: pajaci (79331)
Nemzeti_Hobbiasztalos 4 napja Creative Commons License 79333

Egyenes a bandázs, nem hordós. Ha megkocogtatom a megfeszített szalagot akkor a rendesen pengő hangon szól, míg lazán csak puffan. 

Előzmény: mlipee (79321)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79332

Fényképeket nem csináltál? 

Előzmény: Barnamedvébb (79319)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79331

Kb 100-at fordul percenként, az hogy rázza be a gépet?

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79327)
Schnitt 4 napja Creative Commons License 79330

Tegnap láttam kompresszort az aldiban (Kerepesi út), de tuti nem volt 50 literes. Max 10- literesnek saccolnám, és 27000 Ft körül volt. Lehet, ezért nincs most nagyobb.

Előzmény: Pote01 (79283)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79329

Csak nem fűrészlap köszörűs teccik lenni?

Előzmény: farontó (79317)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79328

Nekem nem kellett megköszörülnöm ezeket a vésőket, csak megfentem őket vizes kövön és tökéletesen élesek.

Előzmény: Schnitt (79281)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79327

A vizes csiszolós verzió van nekem szintén az aldiból. Tökéletesen működik, nincs vele semmi bajom. Egyre viszont figyelni kell, használat után le kell engedni a vizet a gép tartályából, mert a kő féloldalt ér csak bele a vízbe ott megszívja magát míg a másik oldala száraz, így meg berázza a gépet és a vizes kő is széttörhet.

 

Előzmény: qpi001 (79278)
Pgabor79 4 napja Creative Commons License 79326

Szalagfűrész keréknél mennyire számít hogy kúpos vagy egyenes, ékes kialakítású a tengely-furata? Szereztem 2db 600-as Prokk-kereket. Nem olyanok mint amilyenek jelenleg a weboldalon vannak hanem ilyen:

Az alsó keréken 33mm-es furat van+az ék hornya.

hobbitasztalos 4 napja Creative Commons License 79325

ősz van, vacak, ködös ,esős időben az olajos vastaglazúr lassan szárad,de jön az anticiklon száraz napos idő :-)

Előzmény: vpvp (79323)
adingos 4 napja Creative Commons License 79324

Köszi az infót, akkor bátran adhatok érte 3500 jó Magyar forintot.  :-)))

Előzmény: arvaiz69 (79322)
vpvp 4 napja Creative Commons License 79323

Sziasztok,

 

Jelentem új vagyok a hobbi asztalosok között, így ezen a fórumon is!
Szükségem lenne egy kis segítségre.


Ágyat készítek borovi- és vörösfenyő alapanyagból. Gyalultan vettem a faárút, így a méretre vágás, élmarás,
csiszolás (80 és 240) után kapott egy réteg vastaglazúrt (Sadolin Extra - higítás nélkül), majd újabb csiszolást követően (240) még egy réteget.
A felület sima, szerintem szép lett, viszont az egyetlen baj vele, hogy kb. 48 óra száradás után is még mindig minimálisan ragad.
Nem fog vagy ilyesmi, csak egyszerűen nem jó hozzáérni, mert érezhetően ragadós és az ember keze utána kb. 10 percig minimálisan ragad.

 

Mitől lehet ez? Mit javasoltok a problémára?

 

Köszönöm szépen előre is a válaszokat és a segtségeteket!

Üdv,
vpvp

arvaiz69 4 napja Creative Commons License 79322

Szia!

Nekem is hasonló van.

 

 

Szoktam használni, én elégedett vagyok vele. Hellyel közzel pontosnak mondható. Az én igényeimet maximálisan kielégíti. Arra jó, hogy mégis tudjad mikortól feldolgozható a fűrész árú! Nekem kb. egy éve van meg, panaszom nem volt rá! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: adingos (79320)
mlipee 4 napja Creative Commons License 79321

Milyenre alakítottad a parafa bandázs felületét, egyenesre vagy kúposra? Közben elsikkadt egy kérdésem, biztos elég feszes a szalag? Nem feszesebb az eleje, mint a hátulja? Széles szalag esetében már előfordulhat.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79269)
adingos 4 napja Creative Commons License 79320

Van valakinek tapasztalata erről a készülékről??

Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 79319

megtörtént az (b)első erkélyajtó szigetelése

végül is barátomtól - építőipari vállalkozó - kaptam ajándékba 1 cm vastag polisztirol lapot, azt tettem bele

 

ráfogott léc mellett belemartam felsőmaróval egy 1,2-1,5 centis (alul és oldalt) a keretbe és abba ül bele a 4 mm vastag rétegelt lemez. Most szárad a ragasztó.

 

kicsit bukolikus, hogy a lépcsőházban van kint az ajtó, de társadalmunk fejlődését jelzi, hogy 1 órácskányi alvadás alatt sem lopták el se a kondigép súlyait, se a fasza kis szorítókat, amivel préselem a lemezt :)

 

még most ki fogom a lemez szélét fatapasszal húzni, holnap délután rámegyek a delta csiszolóval és vasárnap meg le lesz festve

 

Hétfőn jön a külső ajtó, remélem, akkor nem fog esni, hogy keresztbe tegyen nekem.

 

 

Meg kell mondjam, az egészben az volt a legjobb, hogy kicsit lehetett barkácsolni :)

halaloszto 4 napja Creative Commons License 79318

natehat akkor maradjunk a svedpadlonal. 

vékonynak vékony, de ha szép sík a felület és telibe ragasztod, akkor nincs semmi gond. ha akarsz a lépcsőfoknak elöl túlnyúlást, akkor van. a 20mm sem nem szép, sem nem túl erős ehhez. de anyagából vághatsz egy lécet, és ráragaszthatod az elejére. így meg lesz a vastagság, lehet lekerekíteni az élét is szépre.

 

Vajk

Előzmény: Herr X (79316)
farontó 4 napja Creative Commons License 79317

Helló.

Ne a gépet babráld,a fűrészlappal van a baj. Vagy nem egyforma éles a két oldala, vagy a köszörűgép beállítása hibás és félre élez a gép. Nézd meg a fűrészfogak hegyét, ha fény felé fordítod,a csúcsa nem lehet fényes. A fogcsúcson semmilyen fénylő pont nem lehet. Ha a fűrészlap éles és még mindig félre vág a köszörűgép beállítása a ludas. A köszörűkő tengelyvonala nem a fűrészlap felezőjébe esik. Vagy a munkadarab támasz nem derékszög a köszörűkővel. Ha automata gépen van élezve a lapvastagság beállítása a hiba. 

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79269)
Herr X 4 napja Creative Commons License 79316

beton lépcső.

 

Hétvégén fogom aljzatkiegyenlítőzni.

 

 

Azért kell, mert a svédpadló egyik vége nut, másik vége horony.

 

Ha már most, ha a lépcsőlap horony (fél-H) vége néz a külső él felé, akkor ott az látszik. Ha elé tolom a homloklapot, akkor meg felülről látszik a fél-H.

 

 

Egyszerűen nem értem, hogy miért nem gyártanak lépcső-profilt színazonosan a parkettákhoz?

 

Van a Quick-Step Incizo arany áron és idióta méretben. (0,9m vagy 2,1m hosszú szálakban)

Nálam meg 1,2m széles lépcsőház van húzott fokokkal. Ergo majd' felét eldobálom az 5000Ft/fm-es profilnak.

Előzmény: halaloszto (79300)
6-os 4 napja Creative Commons License 79315

Üdv!

Tegnap kaptam Angliából (garancia kilőve) egy vadonatúj Einhell BT-MG 135 multifunkciós gépet. Nem ez az első ilyen gépem, szóval nem vagyok teljesen kezdő a témában.
Összeraktam a jószágot, és először azt vettem észre, hogy a flexi szár tokmánya, és markolata perceken belül átmelegedik (jelentős mértékben). Szétszedtem, akkor már éreztem, hogy a gép is elég meleg ahhoz képest, hogy 5 percet ment, alacsony fordulaton.
Utána kipróbáltam a flexi szár nélkül, de úgy is ez volt a helyzet: a gép eleje, és a tokmány teljesen átmelegedik pár perc után. A tokmány, és az éppen bent lévő marófej tűzforró.
Valakinek van tapasztalata, ötlete?

torony78 4 napja Creative Commons License 79314

Persze. Egyértelmű, hogy másik liga.

Előzmény: GPS (79312)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79313

Lehet olyan ez mint a tintasugaras nyomtató. 6500 a gép, 8ezer a két patron cseréje, és gyárilag csak negyedig vannak töltve, így igen hamar cserélni kell.

Előzmény: GPS (79312)
GPS 4 napja Creative Commons License 79312

 

 "A kisebb mérete és a finoman szabályozható fordulatszáma, meg a bőséges szerelvénykészlete miatt szerintem sokoldalúbb egy kézi fúrógépnél. Nem rossz az."

 

Nézd, nem egy ligában játszik a kettő - mindegyik mást tud.

 

Egy dremelre nem tudsz rátenni egy 100 mm-es, tépőzáras gumi-csiszolókorngot - a fúrógéppel viszont nem tudsz szemüveg-keretet javítani.

(mint ahogy én a nyáron a sírból hoztam vissza a barátom kisfiának a méregdrága, eltört szárú keretét - a kis dremelnek köszönhetően.)

 

A szerszámokkal viszont én nem vagyok túlzottan elégedett mert sok a gagyi közöttük. A kövek már a legkisebb melegedésre is eldobják a fejüket - nem is értem, hogy az a kurva gyártó hova teszi az eszét, amikor már kis hőre is lágyuló ragasztóval ragasztja fel a köveket a szárakra?

 

A smirglihengerek sem mindig vannak a csúcson - de a legnagyobb bánatom az, hogy még a 140-es készletbe sem fér be legalább 3-4 fajta szármaró. Pedig ez lenne az egyik legértékesebb szerszáma a dremeleknek.

 

Persze, lehet kapni külön - de hororrisztikus áron, mint ha direkt olyan árat találtak volna ki, hogy senki se vegye.

.

Előzmény: torony78 (79311)
torony78 4 napja Creative Commons License 79311

"Egyrészt mert én inkább gépnek nevezném (elvégre nem kombináltfogóról beszélünk), másrészt meg ennél sokkal multifunkcionálisabb mondjuk egy sima kézi fúrógép - mert hadd ne soroljam, hogy mi mindenre lehet azt is használni."

 

Nekem mondjuk nagyon bejött ez a kis mikrogép. Igaz, a marószerelvénye nem volt valami jó vásár, de minden más kiegészítőjét eddig nagyon jól tudtam használni: fúróállványba szerelve merőlegeset, vagy pontos szögben fúrni;

alukarnist, lámpafoglalatot, szöget, stb.-t flexelni;

csiszoló feltétekkel játékfigurákat csiszolni, köszörűjével kerti szerszámot élezni, gravírozó feltétei is teljesen jók, kis farigcsálásra megteszik;

kis tárgyakat polírozni szintén;

vettem még hozzá láncfűrész élező készletet, azt még nem próbáltam, de akár jó is lehet :)

 

 A kisebb mérete és a finoman szabályozható fordulatszáma, meg a bőséges szerelvénykészlete miatt szerintem sokoldalúbb egy kézi fúrógépnél. Nem rossz az.

Előzmény: GPS (79308)
pali923 4 napja Creative Commons License 79310

Ezt szerintem nem csak Te tapasztaltad. Kétféle ledet árulnak, a hideg és a meleg fehér fényűt, azzal az ideológiával, hogy a hideg ipari felhasználásra való, vagyis munkahelyekre. Hát egy nagy sz@rt. Most vettem ledszalagot, de eszembe sem jutott ebből vásárolni, a sárgább színű ezerrel jobban esik a szememnek.

Előzmény: GPS (79306)
torony78 4 napja Creative Commons License 79309

A multimasterre a nagyon ravasz Multi-Max rezgőszerszám nevet találták ki:

Előzmény: GPS (79308)
GPS 4 napja Creative Commons License 79308

 

Hát igen, meg "Multifunkciós csiszológép", "Nagyfordulatú maró-csiszoló",  "Multifunkciós gravírozó" - meg még sorolhatnám hány névvel illeték ezt már a különböző üzletek és webshoppok.

 

Azért meg kell jegyezzem, hogy a Dremel saját honlapján sem erőltették meg túlságosan az agyukat ezzel a "Multifunkcionális szerszám" elnevezéssel. 

 

Egyrészt mert én inkább gépnek nevezném (elvégre nem kombináltfogóról beszélünk), másrészt meg ennél sokkal multifunkcionálisabb mondjuk egy sima kézi fúrógép - mert hadd ne soroljam, hogy mi mindenre lehet azt is használni.

Vajon minek fogják nevezni azt, ha egyszer a Dremel kihoz egy multimasztert?

 

A "rotary tool"-t már nem is említem - ha arra gondolok, hogy még hány féle gép és szerszám lételeme az, hogy forog.

.

Előzmény: torony78 (79305)
Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 79307

hmmm...

hát ahhoz, hogy szar legyen ez az Aldis lámpa is, az drága mulatság

 

a tökig kivilágított boltban meg leshetem

Előzmény: pali923 (79303)
GPS 4 napja Creative Commons License 79306

 

Hát jahh, a Makitánakl is van munkalámpája - igaz, azt külön még nem láttam árulni, csak bonuszként láttam egy.-egy nagyobb kofferjükben.

Bár akinél láttam, abba a közel 300 ezerbe kerülő koffer árába simán belefért ez a kis ajándék is.

 

Én a cégemtől kaptam egy ilyen multifunkcis, tekerős-dinamós-usb-s lámpát, vagy 64 leddel a panelján és vagy másik 48 leddel a fényszóróján. Világít is mint állat, csakhogy:

 

Ezekbe (valamilyen rejtélyes okból) mindig csak szuper-hidegfényű led kerül. Ez ugyan világosság-érzetet kelt... de ha valóban dolgozni kell valami finomabbat ennél a fénynél - valahogy mégsem lát vele rendesen az ember.

Fény van ugyan, de a részletek és apró finomságok csak nyögvenyelősen érzékelhetők.

 

Ez szerintem a kék felé tolódó hullámhossz miatt van - ahol a szem nem nagy látó-bajnok. Illetve a spektrum ama tartományában a szem fényességet lát ugyan, de az éleslátás már nincs a topon.

 

Nem véletlen, mert hogy a szem spektrális érzékenysége a látható spektrum közepén, az 550 nm-es zöld környékén a maximális... miközben a vörös és a kék végeken meg rohamosan csökken.

 

Nem tudom ha más is tapasztalta már ezt, de én sokszor.

.

Előzmény: pali923 (79303)
torony78 4 napja Creative Commons License 79305

"Hááát, annyiból nem gondoltam megtévesztőnek, hogy egy jó ideje már simán csak "dremelnek" becézzük ezt a .... minek is nevezzem kisgépet.

 

Ugyanis vettem észre, hogy még az áruházak is szarban vannak a nevével - és boltonként nevezik mindenféle "multi-*" kezdetű névvel, de egységes neve, mint pl. a sarokcsiszolónak (egyelőre) még nincs, vagy nem tudok róla."

 

A Dremel saját honlapján (http://www.dremeleurope.com/hu/hu/)

azt írják, multifunkcionális szerszám, amcsi oldalon meg rotary toolnak mondják.

 

Én a hometools-nál vettem még pár éve a 8200-as modelljét, ott mikrogépnek nevezik. Mivel ezt a kifejezést másra még nem hallottam, én erre a névre hivatkozva szoktam kérni tartozékot hozzá.

Előzmény: GPS (79298)
qpi001 4 napja Creative Commons License 79304

Én még az előző akcióban vettem meg egy kofferes csavarhúzó készletet az ALDI-ban, annak a minősége teljesen jó, nem gagyi, igaz nem is csúcskategória.ú, de ennyi pénzért szerintem megéri

Előzmény: Barnamedvébb (79297)
pali923 4 napja Creative Commons License 79303

És vettél is már azokból a nagyon olcsó lámpákból? Mit tudnak? Csak mert vettem már én is csudijó munkalámpát, nem is piacon, hanem boltban, de legfeljebb a hálószobában használható egy romantikus este kellékeként. Nem a formája, hanem a fényereje (illetve ami ahelyett van neki) miatt. :)

Van a Festoolnak is baromi drága ledes munkalámpája, de annak fénye is van, és átmehet rajta egy x+2tonnás terepjáró is. 

Szóval sokféle lámpa van sokféle tudással és árral, nem mindegyik jó vétel.

Előzmény: GPS (79301)
drRamaty 4 napja Creative Commons License 79302

Már elnézést, bár minden tiszteletem gdzsozy asztalos úrnak, de ez az "egyik oldalt nekinyomjuk a fa támasznak" baromság. Feleslegesen feszül a szalag, rohadtul fog melegedni, és komolyan meg is tudja fogni a forgást.

Azt nézd még meg kérlek, hogy a szalag nem táncol-e előre-hátra.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79269)
GPS 4 napja Creative Commons License 79301

 

Ott nem tudok, de az itteni, vasárnapi lengyel "perzsavásáron" ennél durvább dolgokat is árulnak - a bolti árak töredékéért.

 

Egy normál, led-es, 2 funkciós, álló-fekvő-akasztható sokledes és szúrófényes munkalámpa 5-700 körül mozog.

A "tudományosabbak" (mágnestalp, ilyesmik) mennek 1.000-1.200 -ba... de ezek már a deluxe verziók.

 

Slágernek sszámítanak a TV-Shoppos cuccok, amit kevesebb mint félárért árulnak, mint ahogy a TV-reklámban van - de hogy ezt hogy csinálják..... ????

 

(hacsak úgy nem, hogy kint veszik meg bagóért a Tv-shoppos üzletben - ami az itteni ár mondjuk negyede... bár ez csak tipp)

.

Előzmény: Barnamedvébb (79299)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 79300

ha svédpadlóból csinálod, akkor miért kell külön léc az élére? 

arról volt már szó hogy milyen alapra megy? beton vagy vas?

Előzmény: Herr X (79285)
Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 79299

"Ezt a lámpát 1 ezresért árulják a piacokon. "

 


Na, ez engem is érdekelne

Ha valaki tud pest környékén, kurjantson, legyen szíves

Előzmény: GPS (79280)
GPS 4 napja Creative Commons License 79298

 

Hááát, annyiból nem gondoltam megtévesztőnek, hogy egy jó ideje már simán csak "dremelnek" becézzük ezt a .... minek is nevezzem kisgépet.

 

Ugyanis vettem észre, hogy még az áruházak is szarban vannak a nevével - és boltonként nevezik mindenféle "multi-*" kezdetű névvel, de egységes neve, mint pl. a sarokcsiszolónak (egyelőre) még nincs, vagy nem tudok róla.

 

Bár azt is szoktuk flex-nek nevezni - (annak, ami a buziknak nem szokott lenni, vagy ha van, nem használják).

 

Pont ilyen a helyzet a rezgő (szintén multi - mi más?) névvel illetett szerszámnak is. Annak sincs egységes, bejáratott neve- ezért mi is inkább fein-gépnek, vagy multimasternek nevezzük - még ha köze sincs a jeles gyártóhoz.

 

Egyébgént valami (tőlünk teljesen független) hajós blogban is olvastam, hogy a pali "kidremelezett" valamit a hajón - tehát nem csak nekünk kattant ez be így :-))))

.

Előzmény: Paco155 (79296)
Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 79297

Köszi!

Na, mehetek Aldiba :) Köszörű kell, régi halálosan szoci és balesetveszélyes 

 

Ezt a csavarhúzó készletet 4000-ért - mi a vélemény?

mindig kell

 

vagy már megfékezem magam

Előzmény: qpi001 (79278)
Paco155 4 napja Creative Commons License 79296

Észrevettem, de attól még ez a mondatod a magyar embernek hogyismondjam - megtévesztő.   :P

 

"Ugyanott, ahol 6 rugóért egy komplett dremel-készletet árultak, 125 wattos géppel, 140 tartozékkel, flexspirállal, 3 év garival - kofferban."

 

Előzmény: GPS (79291)
Schnitt 4 napja Creative Commons License 79295

Én a metro áruházban vettem a stanley élezőt, ott 3290 Ft bruttóban.

Mondjuk oda bevásárlókártya kell, ha az nincs, akkor picit többért van itt is:
http://www.gepdepo.hu/stanley-3-reszes-elezo-keszlet-0-16-050-8152.html/hun/

A praktikeres a legdrágább, amit eddig láttam, mondjuk az meg több helyen van.

Előzmény: qpi001 (79290)
Paco155 4 napja Creative Commons License 79294

Sablon itthon pl a Stanley árul.  De a világ bármely pontjáról rendelhető. :)

 

http://shop.woodholz.eu/webaruhaz/view/kiegeszitok-tartozekok/stanley-elezo-keszlet-/1719

Előzmény: qpi001 (79290)
Bubi504 4 napja Creative Commons License 79293
Előzmény: qpi001 (79290)
Petör 4 napja Creative Commons License 79292

A szalagcsiszoló gyenge, mondjuk én bútorpótlások illesztéséhez vettem - relatív kis munkadarabok, de azokkal is meg lehet állítani.

Előzmény: qpi001 (79278)
GPS 4 napja Creative Commons License 79291

 

Nem is írtam nagybetűvel - ha észrevetted :-)))

 

Egyébként a fiatal kis barátunk vett egy Dremel-t a nyáron. 23 ezerért.

 

Lett volna 19-ért is, de behülyítették a tartozékokkal amelyek egy kalap szart sem érnek - ugyanis egy szál szár-marót sem voltak képesek adni ebben a pénzben, csak a szokásos, filléres gagyi-tartrozékokat.

 

Na én dolgoztam ezzel a géppel is- hát meg kell mondjam, hogy egy gramm különbséget sem vettem észre a Workzone-hoz képest. Sem erőben, sem hangban, sem vibrációban... szinte 1:1 -ben ugyanazt tudja mind a kettő.

 

Lehet, ha mindkettőt kivinnénk egy építőtelepre és ott napi 8-10 órát dolgozna mindkettő - akkor lehet az eredeti Dremel többet bírna - bár ki tudja?

Szerencsére én nem arra vettem - 6.900 Ft-ért a készletet.

.

Előzmény: Paco155 (79288)
qpi001 4 napja Creative Commons License 79290

Nekem is van egy ugyan ilyen vésőkészletem, de sablonom nincs és nem is nagyon találok az interneten (Magyarországon), hol lehet ilyet venni? Fenőkövem az van, csak a sablon hiányzik

Előzmény: Paco155 (79287)
Schnitt 4 napja Creative Commons License 79289

Köszi, az még pont van a sablonon :)

Előzmény: Paco155 (79287)
Paco155 4 napja Creative Commons License 79288

Ja, hogy Workzone?  Mármint nem Dremel.. hanem Workzone nagysebességű csiszoló.. :P

Előzmény: GPS (79284)
Paco155 4 napja Creative Commons License 79287

35 fok a cél.

Előzmény: Schnitt (79281)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79286

Hun löhet kapni annyi pízé?

Előzmény: GPS (79284)
Herr X 4 napja Creative Commons License 79285

még mindig a lépcső melegburkolásnál tartok....

 

asszonynak a homogén és merbau színű melegburkolat tetszik, méghozzá úgy, hogy a lépcső éle is fából legyen, ne fémprofilból.....

 

 

Lehetőségeim:

1. natúr svédpadló, élére natúr bükk parkettszegély ragasztva, "merbaura" pácolva, lakkozva/olajozva, ha a festék még megköveteli

 

2. bükk lépcsőlapokból, homloklapokból készítem, felületkezelés, mint feljebb

 

3. nem tömör bükk lépcsőlapokból, hanem bükk furnérozott lépcsőlapból kellene megoldani

 

 

Két kérdésem lenne hozzátok:

 

1. milyen egyéb megoldási lehetőség van?

 

2. hol lehet venni bükk furnérozott lépcsőlapokat, lehetőleg olyat, hogy az egyik hosszanti éle is furnérozott legyen?

GPS 4 napja Creative Commons License 79284

 

"Hol az a készlet?"

 

Itt, a szekrényemben, alul, ahol a gépeket tartom (körfűrészt, szalagcsiszolót, fúrógépet, rezgőcsiszolót, ilyesmit.)

 

Ott tartom a Parkside akkuscsavarozómat is a böröndjében, a Workzone dremel böröndje mellett.

Mert szinte egyformák méretre.

.

Előzmény: pajaci (79282)
Pote01 4 napja Creative Commons License 79283

Kezdek izgulni. 24-től sem hozza az 50 literes kompresszort az akciós újság. Az aldi.de-n sincs akcióban, pedig ott 1-2 héttel előrébb járnak az akciók. Tavaly ilyenkor volt és nagyon kellene.

Előzmény: qpi001 (79278)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79282

Hol az a készlet?

Előzmény: GPS (79280)
Schnitt 4 napja Creative Commons License 79281

Sziasztok!

 

Abszolut amatőr hobbiasztalosként egy kérdéssel fordulnék hozzátok.

Vettem egy ilyen vésőkészletet, otthoni barkács használatra:

Az éle elég trehányul van kialakítva, 4-ből 3-nak ferdére van köszörülve.

Ez alapvetően nem probléma, mert van gyalukés élező sablonom, azzal ki tudom egyenesíteni, csak nem tudom, vésőknél milyen élszög javasolt.

Gondolom, ez nem hájtek kovácsolt szerszámacél, tehát a nagyon lapos él semeddig sem tartana.
Ha valakinek van hasonló, írja már meg legyen szíves, hány fokosra szokta élezni?

 

Előre is köszi

GPS 4 napja Creative Commons License 79280

 

Azért ez durva 5 rugóért !

 

Ugyanott, ahol 6 rugóért egy komplett dremel-készletet árultak, 125 wattos géppel, 140 tartozékkel, flexspirállal, 3 év garival - kofferban.

 

Ezt a lámpát 1 ezresért árulják a piacokon. Tehát van azért eset, amikor a fűszerüzletnek is elszáll az agya.

 

Csak bizonyára arra számítanak, hogy a kuncsaftban az maradt meg, hogy: "Itt minden úgyis olcsó - tehát bizonyára ez is megéri ezt a pénzt".

 

Közben egy frászt - észnél kell lenni ezeknél is.

.

 

pajaci 4 napja Creative Commons License 79279

Kb 15 éve van egy pont így kinéző száraz/vizes köszörűm. Azonfelül hogy a műanyag víztartó egyik csavarja kilazult és vissza kellett raknom, semmi gond nem volt vele.

Előzmény: qpi001 (79278)
qpi001 4 napja Creative Commons License 79278

Sziasztok, van valakinek tapasztalata az ALDI-ban vasárnaptól kapható kombinált szalagcsiszolóról?

 

https://www.aldi.hu/hu/ajanlatok/ajanlatok-vasarnaptol-20141019/reszletes-oldal/ps/p/workzone-asztali-kombinalt-szalag-vagy-korongcsisz/

RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79277

Kreatív munka. Van hozzá türelme :o

 

 

rferi 4 napja Creative Commons License 79276

Ezt a gépet  linkeltem pár hete megoldásnak a párkánylécgyártásra!

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79274)
pajaci 4 napja Creative Commons License 79275

Ez olyan mint amikor a zöldséges mondja az alkalmazottjának, hogy árazza le a krumplit. A nagy megállítótáblán kivan írva hogy 100Ft, fölé írja hogy 150Ft és áthúzza.

Előzmény: Pote01 (79273)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 79274

Egy ötletes gép 

 

 

Pote01 4 napja Creative Commons License 79273

Mikor elkezdett érdekelni ez a dolog itt a helyi Makita gépeket is árusító kereskedésben nézegettem az akciós Makita katalógust, akkor is, mindig is voltak-vannak ilyen nagy "árleszállítások". Mondtam is a tulajdonosnak, hogy jó nagyot akcióznak. Mire közölte, hogy a listaár az egy nemlétező dolog attól mindig olcsóbban adják a gépeket, csak az a kérdés, hogy mennyivel.  Ez a vevőcsalogatás része, ami néha olyan jól sikerül, hogy olyanok is vesznek gépeket akiknek nincs is rá szükségük...

Előzmény: Barnamedvébb (79255)
Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 79272

 

csodálatosan szép

de nem praktikus :)

Előzmény: látogató (79270)
fááni 4 napja Creative Commons License 79271

Fordítsd el 10 fokkal a vezetőt! Nekem pici fűrészem van, és így használom, egy deszkán húztam egy egyenest, ezen a vonalon szabadkézből vágtam, és ennek megfelelően állítottam be a vezetőt.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79257)
látogató 4 napja Creative Commons License 79270

Türelmes szekrénygyártóknak itt egy szép, egyedi ajtózár:

 

 

 

Nemzeti_Hobbiasztalos 5 napja Creative Commons License 79269

"az hogy oldalra csavarodik a lap korrigálgató a bandázs cserével vagy a oldaltámaszok beállításával. egyik oldalon nyomja a másikon engedsz..."

 

 

Új parafa bandázst ragasztottam a kerekekre. Nem kopottak. Nincsenek benyomódások rajta. 

Az oldal vezetők keményfából vannak, most úgy van beállítva, hogy a fogak lelógnak az oldalvezetőkről, és a távolság a fűrészlap és az oldalvezető között egy vékony papírlapnyi. (a félbehajtott papírlapot a fűrészlap köré fogtam és ráállítottam az oldalvezetőket majd a papírt kivettem.)

Ha jól értelmezem a válaszod akkor úgy állítsam be, hogy a bal oldali vezető nekifeküdjön a szalagnak és a jobb oldalinál hagyjak nagyobb helyet?

 

Csapágyas oldalvezetővel nem lenne jobb? Érdemes átalakítani? 

 

Előzmény: gdzsozy (79264)
Nemzeti_Hobbiasztalos 5 napja Creative Commons License 79268

Köszönöm, azt hiszem ez lesz a megoldás az ellenőrzésre.

 

Előzmény: drRamaty (79265)
drRamaty 5 napja Creative Commons License 79267

Megelőztél, míg írtam. De valószínű nem a lapra merőleges síkkal van a gond, azt nyilván állítani is kell a szalagfutás érdekében. Hanem a másik síkkal, ahogy írtam is korábban.

Előzmény: gdzsozy (79264)
gdzsozy 5 napja Creative Commons License 79266

csak idegesíted magad vele...kell az neked?

 

lemegyek valamikor ha lesz időm, oszt elfogadom tőled úgy ahogy van. :)

Előzmény: drRamaty (79260)
drRamaty 5 napja Creative Commons License 79265

Az alsó kereket rögzíted, hogy ne forduljon el. A kerék szélétől befele vagy 10-15 centire a kerék külső széléhez hozzá nyomsz függőlegesen egy szuper egyenes lécet élével. Ezt megcsinálod a másik oldalon is. A felső keréktől való távolságát nézd a lécnek. Elvileg ugyan akkorának kéne lenni. Ha nem egyforma, a felső kerék nincs síkban az alsóhoz képest.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79262)
gdzsozy 5 napja Creative Commons License 79264

pl hogy felteszel egy egyenes lécet a kerék oldalára.

 

de nem kell egysíkban lenni. eleve ha picit döntöd vagy buktatod akkor azzal az elől vagy hátul futást állítod a gépen. 

 

az hogy oldalra csavarodik a lap korrigálgató a bandázs cserével vagy a oldaltámaszok beállításával. egyik oldalon nyomja a másikon engedsz...

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79262)
adingos 5 napja Creative Commons License 79263

Fogsz egy szimpla leaser (lézer) vízszintezőt, és a azzal simán megtudod nézni, hogy síkba fut e a két kerék.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79262)
Nemzeti_Hobbiasztalos 5 napja Creative Commons License 79262

Hogy tudom leellenőrizni, hogy a 2 kerék egy vonalban fut e? A gép asztallapját le lehet szerelni szerencsére, de még így is igen tekintélyes a távolság a két kerék között, mert a felső kerék tengely kb 200 cm magasan van a kerekek meg 600-asok. 

Mivel lehet kimérni az ilyen hibát?

Előzmény: drRamaty (79260)
mlipee 5 napja Creative Commons License 79261

Szalagfeszítés is okozhat hasonló problémát. Viszonylag laza lap, 40-es lapot már combosan meg lehet húzni. Akkor is ugyanez a helyzet, ha a kerék kiképzése miatt a lap hátsó része nem kap elég túlfeszítést.

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79257)
drRamaty 5 napja Creative Commons License 79260

Most perpillanat én is így vagyok a 800-as kiskőrösivel, csak az jobbra húz. Most nincs időm baszogtatni, a télen úgy is kap egy teljes ápolást, darabokra szedem, akkor majd beállítom. A problémádat az okozza, hogy a felső kerék valószínű nincs síkban az alsóval. De nem az előre-hátra döntésre gondolok, mert az nyilvánvaló, azzal tudod a szalagot a keréken pozicionálni. A másik síkot kellene megnézni. Feltételezem, hogy az alsó kerék fix, általában házilag készült gépeken így szokták megoldani. (nekem a kiskőrösin az alsó kerék is állítható, így még nagyobb szopás mindent belőni)

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79257)
Nemzeti_Hobbiasztalos 5 napja Creative Commons License 79259

A fogak lelógnak a kerékről természetesen, a szalag meg vadi új csináltatott, az A-lap kft-nél. 

Előzmény: halaloszto (79258)
halaloszto 5 napja Creative Commons License 79258

Az én tippem hogy a szalag fent fut a keréken, ezért a baloldali fogakat a kerék kicsit meglapította, kisebb a terpesztésük mint a külsőknek.

 

Vajk

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (79257)
Nemzeti_Hobbiasztalos 5 napja Creative Commons License 79257

Sziasztok!

 

Van egy problémám amire nem tudom a megoldást, talán tudtok segíteni.

Van egy házi készítésű nagy szalagfűrészem amire nemrég tettem szert. Nagyon erős, gyorsan vág, de a 40mm-es szalaggal ha legalább 10 cm magas anyagot akarok vágni akkor azt veszem észre, hogy a vezetőtől eltávolodik a hátul az anyag, kb 10 fokos szögben tudok csak deszkát szeletelni vele. Azaz a felém eső végét a deszkának kb 10 fokos szögben balra el kell húznom, hogy egyenes legyen a vágás, különben kúposat vágok ami használhatattlan. 

Így gyakorlatilag vezető mellett nem tudok deszkát szeletelni csak kézben vezetve a felrajzolt vágási vonal mentén tudok vágni. 

 

A szalag vezetők jól vannak beállítva, szemre nem látszik semmi ferdeség a vezetőkben, főleg nem 10 fokos. 

Mi lehet a probléma oka? 

Paco155 5 napja Creative Commons License 79256

"az utalás díját azt a 180-220 Ft-os"

 

??? nemáááá

Előzmény: Pote01 (79253)
Barnamedvébb 5 napja Creative Commons License 79255

Nézd, szívásról szó sincs.

Sőt, még vásárolni sem akartam, valaki ajánlotta egy "kollégának" az akciós MAKTEC körfűrészt és én megnéztem. Mellette láttam ez a 33%-os!!! árat a maróra, nem lehet kihagyni.

Mindegy mikor jön, mert jelenleg nem kell melóhoz, műhelyem meg most a 3. emeleti erkély, nemigen csinálok ott semmit.

 

Semmit nem spórolok az előre utalással, mindössze arra gondoltam, hogy nem kell pénzt kivennem, mikor jön a futár, jó leszek hozzájuk és magamhoz is, ezért utalok. 

Meg már többen is jókat nyilatkoztak a Zákányról, ez is nyomott a latban. 

Ennyi.

 

Előzmény: Pote01 (79253)
Tie 5 napja Creative Commons License 79254

Ha meg futárral küldik, akkor meg nem is drágább.

1500-ért hozta a futár, ennyi. Ha a postán feladják, az drágábbabb. Meg az utánvét díja.

Előzmény: Pote01 (79253)
Pote01 5 napja Creative Commons License 79253

Én már többször megszívtam az ilyet. Minimális költséget spórolsz ha előre utalsz ( és általában az utalás díját azt a 180-220 Ft-os nem számolod bele ) de sokkal több a hiba lehetőség. Volt már, hogy elfelejtették, volt, hogy a közlemény rovatba rosszul ütöttem be a kért számot és csúszott a buli 3 hetet úgy, hogy se lóvé, se gép amire meg qva nagy szükség lett volna. Az utánvét drágább, de általában egyszerűbb és gyorsabb is. Újabban már mindet utánvéttel kérek ilyen helyekről.

Előzmény: Barnamedvébb (79232)
halaloszto 5 napja Creative Commons License 79252

asztaaa. ezen viszed az asszonyt? nagyon retro.

 

legyen meg a vas, legyen végleges mérete a léceknek, és valaki csak megcsinálja. akár én is (XXker)

Előzmény: wckor (79251)
wckor 5 napja Creative Commons License 79251

Egyszerűbb, ha képen mutatom. Hasonlót készítenék a páromnak. Még nincs terv a pontos méretekre, ezért írtam azt, ahogy. Úgy képzelem ahogy az esztergályosnál készíttetem a (fém)dolgokat. Odaviszem az alapanyagot, megmondom mi kellene belőle és elkészül. 

 

Előzmény: halaloszto (79242)
Tie 5 napja Creative Commons License 79250

Höhö. :)

Előzmény: Barnamedvébb (79247)
halaloszto 5 napja Creative Commons License 79249

akkor KÖSZI!

 

Vajk

Előzmény: adingos (79248)
adingos 5 napja Creative Commons License 79248

Miért, miért???

Hát mert csak.

Előzmény: halaloszto (79245)
Barnamedvébb 5 napja Creative Commons License 79247

na, beszéltem velük

vigyázz, mert elkottyantották, mi az igazi neved :DDDDD a markomban vagy :)

 

az utsó készleten lévőt te kaptad, mert nem voltál olyan botor, hogy utaljál

nekem várni kell

 

de ezzel semmi baj, mert ha 2 hét múlva jön meg, akkor is akciós áron lesz és nekem sem sürgős 

de soha többet nem választok utalást :)

Előzmény: Tie (79237)
Paco155 5 napja Creative Commons License 79246

Szerintem 8x100x300, 10x100x300, és 12x100x300-ra gondol a bácsi.  :)

Előzmény: halaloszto (79242)
halaloszto 5 napja Creative Commons License 79245

Ezt most miért kaptam?

 

(amúgy vettem belőle, még nem használtam)

 

Vajk

Előzmény: adingos (79243)
Barnamedvébb 5 napja Creative Commons License 79244

Erzsébeti kolléga ott van közel

Előzmény: halaloszto (79242)
adingos 5 napja Creative Commons License 79243

Az Aldiban van több méretben is vídiás körfűrész tárcsa.

 

Tessenek megnézni Uraim.

Előzmény: halaloszto (79242)
halaloszto 5 napja Creative Commons License 79242

Mekkora kell legyen?

 

8x10x300mm, 10x10x300mm, 12x10x300mm ?

milyen fából? milyen felülettel?

 

Vajk

Előzmény: wckor (79234)
wckor 5 napja Creative Commons License 79241

Igen, erre gondoltam én is. Előszőr fűrésszel levágni, aztán gyalulni. Nem feltétlen egzóta, de akár az is. De azért a rétegelt lemezt kihagynám. Nekem nincsenek hozzá szerszámaim egy kisrezgőn kívül. 

Előzmény: Paco155 (79240)
Paco155 5 napja Creative Commons License 79240

Egy darab fából kell vagy jó táblásított is? Esetleg levágod azt a 9-10cm x 25-30cm-es darabot 8-10-12 mm-es rétegelt lemezből?

Ha egy darabból kell akkor mondjuk colos deszkából kivágva a méret és sokszor áttolni a vastagsági gyalun.  Jó nagy a veszteség de talán van forrásnak vékonyabb deszka is.  Mondjuk az sem mindegy milyen fából kell, mert az egzóták elég drágák erre a pazarlásra, azt érdemesebb mondjuk szalagfűrésszel előbb nagyjából jó vastagságúra vágni. 

Előzmény: wckor (79234)
wckor 5 napja Creative Commons License 79239

Az úgy elég karcsú. Azért köszönöm.

Előzmény: arvaiz69 (79238)
arvaiz69 5 napja Creative Commons License 79238

Szia!

Én 120 km-re lakom!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: arvaiz69 (79235)
Tie 5 napja Creative Commons License 79237

Utánvéttel, futárral.

Tegnap 11:24-kor kaptam a mailt, hogy majd hívnak, hogy mivan.

 

Oszt a kollegina hívott, hogy itt egy futár, zákánytól hozott nekem valami baszt. :)

Előzmény: Barnamedvébb (79232)
wckor 5 napja Creative Commons License 79236

Szia,

 

bocs, az kimaradt. Budapesten keresek. Nem baj, ha 19 ker. környéke,  de ha messzebb az sem gond.

 

Üdv,

Gábor 

Előzmény: arvaiz69 (79235)
arvaiz69 5 napja Creative Commons License 79235

Szia!

Jó lenne tudni az ország mely pontján keresed az asztalost? Hol laksz? 

Üdv.: Zoli

Előzmény: wckor (79234)
wckor 5 napja Creative Commons License 79234

Udv Mindenkinek!

 

Hol/hogy lehet keszitettni 8-10-12 mm vastag gyalult léceket? Olyan 9-10 x 25-30 cm körül érdekelnének. Van olyan asztalos műhely, ahol ilyenekkel foglalkoznak? 

 

Köszi,

 

 

paplanfa 5 napja Creative Commons License 79233

Én a festőkkel vagyok ugyanígy. Iszonyat igénytelen trógerül tudnak dolgozni.

Előzmény: GPS (79230)
Barnamedvébb 5 napja Creative Commons License 79232

igen?

én az utalást választottam, előre!

 

azt írták a visszaigazolásban, hogy várjak, mert előtte felhívnak

na, ez még ma sem történt meg, pedig ott a számom

 

direkt nem utánvétet választottam, lehet jobb lett volna?

 

akkor majd én csörgök rájuk

Előzmény: Tie (79227)
Tie 5 napja Creative Commons License 79231

És még egy makita baseball sapka is vót a dobozban ajándékba. 

Előzmény: Tie (79227)
GPS 5 napja Creative Commons License 79230

 

Hát így tényleg nagyon nehéz - ebben igazad van.

 

Kishijján nálunk is "mester" csempézett - mert a párom úgy gondolta, hogy mégis más az, ha szakember csinálja.

Úgy gondolta, hogy időben-pénzben (lehet minőségben is, de ezt nem mondta ki) biztos jobban járunk, ha gyakorlott szakember végzi el ezt a csempézést.

 

Ajánltak is egy nagyon "príma, megbízható és olcsó" szakit - aki egy este el is jött felmérni a munkát.

Elegánsan, új bőrdzsekiben, divatos cipőben - ahogy azt kell.

2,5-3 négyzetméterről volt, igaz, ebben volt egy kis ablak-beugró rész is, de hát a munka már csak ilyen.

 

Azt mondta semmi gond, 20 ezer lesz - összesen.

 

Én nem tudtam, hogy ez sok vagy kevés, vagy mi foglaltatik ebben - így hát nekiálltam kérdezősködni.

Kérdeztem, hogy az anyaggal hogy lesz, ez benne van?

Erre szinte felháborodott, hogy hogy képzelem én ezt?

 

Elnézést kértem a tudatlanságomért, ezért tovább firtattam, hogy ugye akkor az anyagot majd neki külön kell kifizessük?

 

Dehogyis. Ő felírja nekem, hogy mire van szükség és én azt majd szépen megvásárolom, hazaviszem, felviszem a harmadikra - mert ő csak a munkát vállalta, ő nem a beszerzője és nem a hordárja senkinek.

 

Húbasszameg, kezdtem kicsit pipa lenni, de azért tovább feszegettem, hogy akkor a szerszámokkal hogy lesz?

 

Azt mondta, hogy ami neki kell, azt ő hozza, mert ő szakember és nem dolgozik másnak a szarával.

De olyasmit hogy vedret, keverőedényt, keverőszárat, fúrógépet, ilyesmit - ezeket tán csak nem fogja magával cipelni, azt majd mi készítsük ki neki, majd felírja, hogy mi kell.

 

Én akkor már éreztem, hogy ez nem az én emberem.... de a legjobb csak ezután jött. Mondtam neki, hogy:

 

- Mester, oda bútor jön, a falhoz tolva - és tudjuk, hogy a fal se nem egyenes és főleg nem derékszögű. Ugye, azt majd kihozza a csempézésből valahogy, hogy a végére sík és derékszögű legyen?

 

Na erre viszont ő lett pipa.


- Mit képzel maga? Én a csempézést vállaltam, nem pedig azt, hogy új házat építsek magának. Ha görbe a fala, hát olyan lesz a csempéje is. Mit akar egy görbe faltól? Hogy majd én fogom magának kiegyensíteni a csempézésből? 20 ezerért ne zsaluzzak új betont is magának?  Ész megáll miket képzelnek egyesek.

 

Na, itt szépen elválltak útjaink.

 

De mondanom sem kell, hogy másnap telefonált a hölgy aki ezt a "mestert" ajánlta, és a páromnak lehordott engem mindennek, hogy én csak kötekedtem ezzel a "drága, jó, szakemberrel" - és hogy mennyire kellemetlen ez neki, hogy ilyen komolytalan helyre ajánlta.

.

Előzmény: halaloszto (79229)
halaloszto 5 napja Creative Commons License 79229

Amikor egy komplett családi házat újítasz fel kompletten (víz gáz fűtés villany összes aljzat, összes burkolat, nyílászárók) miközben nem laksz ott, dolgozol teljes állásban, van egy feléves lányod és karácsonyra be akarsz költözni, akkor nem jut midnenre ennyi figyelem.

 

Vajk

Előzmény: GPS (79228)
GPS 5 napja Creative Commons License 79228

 

"Nekem is le volt csempézve a fal, úgy hogy a csempe a pult szintje alá érjen kicsit. viszont a görbe fal görbére van csempézve,"

 

Ez azért furcsa nekem. Én is alácsempéztem a pultnak úgy 15 centinyit a szintje alá - egész a felső akasztós-szekrény alsó szintjéig.

Nálam is rohadt görbe volt a fal, sőt, a derékszög a sarokban is csak 88,5° volt.

 

De hát "ott voltam", amikor a csempézést csináltam , vonalzót-derékszőget sőt vízmértéket is használtam - így a csempézett felületem sík és a sarokban derékszögű is lett. Az alatta lévő girbe.gurba faltól függetlenül.

 

Én nem mondom, kicsit macerás volt, mert a leg-kiállóbb részt vettem nullának, a többit meg aládolgoztam.

Ennek folytán (pl. a sarokban) már 2...2,5 centinyi anyagot kért a csempe alá hogy kijöjjön a derékszög a másik fallal.

Ide már nem is csak ragasztót raktam, hanem régebbi járólapokat is bedolgoztam a csempék alá, hogy annyival is kevesebb ragasztót használjak.

 

De mire kész lett és odatoltam a derékszögű bútort - hát elégedetten tapasztaltam, hogy szinte gyufaszál se fért be sehova a csempe és a bútor közé :-)))

.

Előzmény: halaloszto (79220)
Tie 5 napja Creative Commons License 79227

Ezek nem pöcsöltek bazeg, ma reggel 10-kor kopogtatott az irodában a futár a maróval. :)

Előzmény: Barnamedvébb (79169)
rferi 5 napja Creative Commons License 79226

Nekem is minden összevissza volt, 2-3 cm belógások és hasak. U pult ráadásul, két toldással

Én azt csináltam, hogy lecsempéztem egy 260x50-es ún. "egyemberes" gipszkartonból a megfelelő hosszakat, azokat felraktam a falra, egyenesen, a mögötte levő réseket kitöltöttem padloponnal, és máris megvolt a sík fal, csempézve.

Előzmény: halaloszto (79220)
rferi 5 napja Creative Commons License 79225

A Faborynál ez nem túl nehéz.

Egyszer kellett nekem egy anya a vágógépemhez.

Tudok esztergálni, de ezt azért nehezen vállaltam volna be, így inkább megvettem, pedig az egy darab anya 2500 forint volt!

W5/8-os a drágám!

Az orsót megesztergáltam hozzá, azt mégiscsak könnyebb, de az anyánál anyáztam kicsit!

Előzmény: Faipariszerszám -Tamás Ár (79118)
Barnamedvébb 6 napja Creative Commons License 79225

 

Zsalu Pomáz, hmmm... jó emlékek

Én is csak ajánlani tudom.

 

Pomázon volt házunk, mindent ott vettem, mert az asztalos boltjuk is nagyon jó volt.

Előzmény: halaloszto (79212)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79224

illesztési hibák nincsenek, mert a falon egy méretrevágott panel van. ennek nyílegyenes az éle, és a pult teteje is nyílegyenes.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (79223)
RepülőgépÉpítő 6 napja Creative Commons License 79223

Én is rakatnék ilyen pultra vízvetőt, még ha nem is a viz elvezetésére szolgálna. Jó akkor is amikor az edényt odébb toljuk, és megakad a lécben így nem a falat veri le az edény pereme. Az apróbb illesztési hibákat is el lehet rejteni vele. 

Előzmény: halaloszto (79199)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79222

jah. a rutin.

Előzmény: pajaci (79221)
pajaci 6 napja Creative Commons License 79221

Nagyjából egyenesre vakoltam, utána tökéletesen egyenesre burkolta a mester. Adtam neki kölcsön egy 2.5m-es alu vízimértéket, a cél érdekében.

Előzmény: halaloszto (79220)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79220

Ezt nem teljesen értem. Nekem is le volt csempézve a fal, úgy hogy a csempe a pult szintje alá érjen kicsit. viszont a görbe fal görbére van csempézve, hogy ne legyen rés és ne kelljen vízvető a pult is görbe kellett legyen. 

 

Ha nincs csempe, akkor nekitolod a pultot a falnak és kész. Ha valahol több mint 1cm rés lenne, akkor ahol odaér ott dekopírral, flexxel, bármivel veszel le a pultból, nem fog látszani. Amikor kész, akkor felrakod a csempét. Az ragasztóval 1cm, simán rálóg a pultra, eltakarja a rést, flexelést, mindent, nem marad semmi csak a csempe alsó éle és a pult között beállított 3mm hézag, amit kiszilózol.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (79218)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79219

felesleges szájtépés lenne most itt újra levezetni, de amit ide leírtam az alapján ki lehet szerkeszteni tutira. Ugyanis úgy csináltam hogy a két pultél-nek megfelelően kifeszítettem két damilt, és ahhoz mértem mindent.

 

 

Előzmény: Paco155 (79217)
pajaci 6 napja Creative Commons License 79218

Én a csempével kiraktam a falat ahogy adta a bútor, és csak neki lett tolva.

Előzmény: halaloszto (79213)
Paco155 6 napja Creative Commons License 79217

Azt megértettem, hogy a hosszú vízszintes egyenest tekintetted bázisvonalnak, és a méretvonalak arra merőlegesek, de még így is meg lehet újra ugyanezekkel a méretekkel rajzolni, úgy hogy marhára nem menne be a helyére (pl ha csak az ablaknál a felső egyenest eltolom két centivel balra, a baloldali lelógó pult alját meg mivel nem ismerem a szöget (ránézésre nem derék) eltolom két centit jobbra). Mondjuk a bal felső 917 mm meg a találkozásnál levő 600+317 alapján viszont pont derékszög lenne, és nem ferde mint a rajzon. :)  

Persze úgy könnyebb volt nekik, ha még tényleg rárajzoltál még dolgokat.  :)

Előzmény: halaloszto (79212)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79216

jahh. Megyeri.

 

Vajk

Előzmény: kofic (79215)
kofic 6 napja Creative Commons License 79215

Újpesten a a stadion után, de biztosan nem a Váci út, csak arról nyílik . 

Előzmény: halaloszto (79212)
kofic 6 napja Creative Commons License 79214

Az autóban nincs CNC ! :) Én mindig kijelölök egy falszakaszt, és ha nagyon trágya a fal akkor vannak60X 2-2,5 m -es hulladékok azokat illesztem, és így mérek rá. De mindig csak mérek . Pultot egyszer cipelek-ünk . 

Előzmény: halaloszto (79208)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79213

amikor a vakolás és hasonlóknál tartottunk, akkor még nem voltam ilyen tapasztalt. meg ez nem is az első pult már. a csempét meg szeretem, nem verem le semmi pénzért.

 

ha most kezdeném, mindenképpen előbb pult, aztán csempe. ekkor a csempe szépen rálóg a pultra alatta egy 3mm csempekereszt és kész. lehet tökéletesre szilózni.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (79210)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79212

nem tudtam hogyan kell derékszöget rajzolni skup-ban. a keresztirányú méretvonalak merőlegesek az épszélre. amit vittem kinyomtatva, arra kezzel rárajzoltam a derékszögeket. nem tudtak semmit importálni, annyira nem értettek hozzá. de becsületükre legyen mondva, hogy maximálisan korrektek voltak. hulladék bútorlapból levágták, azt hazavittem, bepróbáltam, utánna vágták le az igazit. és a próbáért nem kértek semmit! anyi volt a szopás benne, hogy emiatt délpestről háromszor kellett elmennem pomázra. 

 

megérdemlik: aki nem akar szopni, és precíz konyhapult toldást akar, az menjen a zsalu kft-hez pomázra. a váci úton vagy hol is van üzletük, de ott a méretezett rajz alatt a kockat értik, aminek van szélessége meg magassága :-)

 

Vajk

Előzmény: Paco155 (79209)
torony78 6 napja Creative Commons License 79211

"itt viszont igen jelentős a perfekcionisták aránya."

Az valószínűleg nem lesz jó, mert én is annak tartom magam. :)

 

"remélem maradsz, és majd megszokod :-)"

Köszi. Meglátjuk. Az ilyen baráti szót jobban viselem. :)

Előzmény: halaloszto (79207)
pajaci 6 napja Creative Commons License 79210

Nálam is minősíthetetlen volt a fal, de inkább kivakoltam egyenesre. 8-9cm-t kellet sok helyen rárakni, de nyilván egyszerűbb volt fél köbméter maltert felkenni, mint újraszabni a bútort.

Előzmény: halaloszto (79208)
Paco155 6 napja Creative Commons License 79209

Hááááát....  Ez alapján a rajz alapján tényleg nem :P

Legalább egy referenciapont hiányzik, és két vagy három helyen meg kellett volna adnod a találkozási szöget.

Előzmény: halaloszto (79208)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79208

Ez szép! Pont ilyen az enyém is!

 

Szép sztori volt, de szerencsére túl vagyok rajta. 266x430cm L alakú pult, a hosszú oldalon befolyik egy ablakba, minden fal hasas, görbe, semmi nem derékszög. Két éjszaka mértem, zsinóroztam és rajzoltam. A rajz alapján megcsinálták cnc-n, sehol nincs 5mm-nél több sziló, átlag 2-3.

 

Elsőre amikor meglátta a manusz, rávágta hogy ezt nem lehet megcsinálni.

 

Előzmény: kofic (79203)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79207

ez csak annyit jelent, hogy a szerszámoutlet nem túl precízen fogalmaz. nem nagy gond, ha a cucc amit árulnak jó. itt viszont igen jelentős a perfekcionisták aránya. remélem maradsz, és majd megszokod :-)

Előzmény: hazita (79205)
torony78 6 napja Creative Commons License 79206

Hoppsz, véletlenül az asszony (hazita) nickjével voltam bejelentkezve. Az is én vagyok. :)

Előzmény: hazita (79205)
hazita 6 napja Creative Commons License 79205

Igen, kemény a fejem, de nem trollkodni jöttem, és szerintem nem is azt teszem. Világos, amiket leírtál most is és korábban is.

Visszaolvasva a saját kommentjeimet, én is látok következetlenségeket. Ez azért van, mert nem értek a szerszámiparhoz, és találgatok. Szóval elismerem, hogy igazatok volt. (egy troll ilyet nem szokott)

Bocsánat, hogy ezzel fárasztottalak téged és Pajacit, meg a többi olvasót! Ez nem volt szándékom. Ha lehet, ezen a személyeskedő vonalon most már lépjünk túl.

 

Ahogy figyeltem a fórumot, itt nem tilos webáruházakat más figyelmébe ajánlani, ezért idézem az egyik olyat, ami nekem bejött. Egy pár jó szerszámot már vettem tőlük, bőséges a kínálatuk, korrekt a kiszolgálás, áraik is viszonylag jók: http://www.szerszamoutlet.hu/

 

Itt az egyes termékeknél a Minőségi besorolás fülön ez olvasható:

 

"Ez a termék az ipari minőségi besorolásba tartozik."

 

A barkács oldalukon (http://www.szerszamoutlet.hu/barkacsoutlet/) pedig ezt írják a termékekhez:

 

"Ez a termék a barkacs minőségi besorolásba tartozik."

 

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem én találtam ki ezt a mesét, amit hajtogatok, hanem egy forgalmazói oldalra van feltéve.

Előzmény: Paco155 (79195)
kofic 6 napja Creative Commons License 79204

amit a 3. képen látsz, az csak egy 10milliméteres profil .

Előzmény: halaloszto (79199)
kofic 6 napja Creative Commons License 79203

Vajk !Én ezen már rég nem gondolkodom :) Gyakorlatilag bárhova bevágom nagyon pontosan a pultot, ezekbe az ablakmélyedésekbe is , ha netán mégsem kérnék . Szerintem is elég lenne kiszilózni . De a németeknél ez a divat . Az osztrákoknál nem . Amit te látsz az egy L profil aminek a fém közepe kiemehtő, ebbe megy be a cseppfal . Ahol ez nincs, oda a fém betét is bekerül . Léteznek a hátfal élére felnyomható szilószalagok, azok diszkrétebbek . De azt csak a nobilia adja . Illetve matt aluprofilok . 

 

Itt egy kép, ez a pult is bőven nyilt de ennyire be lehet vágni a helyére . Ide majd üveg hátfal kerül, az ablaknál meg kiszilóztam és kész .Mindig így készítem el, de a vevő dönt. 

 

Előzmény: halaloszto (79199)
Paco155 6 napja Creative Commons License 79202

Elszámoltatja őket a piac rendesen :)  Ha nem felel meg a termék az igéreteknek hamar felkopik az álluk. És amikor kezedbe veszed akkor azért nagyjából be tudod saccolni, hogy melyik végén van a listának.  A közepe a nehéz. Ami vagy jó lesz vagy nem és elsőre nem látszik rajta.

Előzmény: Bubi504 (79200)
pajaci 6 napja Creative Commons License 79201

Ha jól emlékszem, minden "barkács" gépem dobozára rá volt írva, hogy folyamatos használatra, ipari célra nem alkalmas.

Előzmény: Bubi504 (79200)
Bubi504 6 napja Creative Commons License 79200

Viszont azt lássuk be, hogy ez azért gáz - mármint, hogy bárki bármire mondhat bármit. Mert ha ez elfogadott akkor a hazugság is az (LENNE). A gyártókat nem akarja ELSZÁMOLTATNI senki :-) ?

Persze nem jogi értelemben mondom (mert jogilag a diktatúra is lehet jogszerű, meg még lehetne példákat sorolni arra hogy az erkölcs és a jog mennyire eltávolodott) hanem normális, értelmes emberek közötti kommunikációban. Rövid távon lehet iparinak nevezni egy gagyi szart, de ez már közép távon is azzal jár, hogy barkácsnak se lehet majd eladni (kis túlzással, persze) mert ki lesz röhögve. 

Előzmény: Paco155 (79195)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 79199

mi visz rá valakit hogy ha már falpanel van, akkor feltetesse ezt a béna széles vízvetőt?

 

ha a panel rá van eresztve a pultra, akkor nulla hézaggal illeszkedik, ki lehet húzni egy nagyon vékony szilóval, és kész.

 

Vajk

Előzmény: kofic (79183)
GPS 6 napja Creative Commons License 79198

 

Azért érdemes megnézni itt:  http://hometools.hu/spl/820688/Kezi-korfuresz

 

... hogy méretre-teljesítményre szinte azonos gépek között is komoly árkülönbségek vannak.

 

Erről az oldalról szerintem a felső 2 (akciós) tétel bármelyike is mélyen megfelel házi (vagy lehet akár profi) felhasználásra is.

.

Előzmény: pajaci (79197)