Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Pillanatragasz másfél órája Creative Commons License 77322

A székelykapuk anyagának a bűtűjét  egyszerű barna alapfestékkel kenik le  kétszer háromszor   attól se hasad szét az anyag.. :-)

Előzmény: jmedvegy (77308)
RepülőgépÉpítő 3 órája Creative Commons License 77321

Nem csak amiatt szeretnék forgácsleválasztót készíteni, hogy kevesebb porzsákot vagy szűrőt kelljen cserélni, tisztítani. Az asszony pajtásnak is tetszik ez a gép, mert képes felszedni a szőnyegpadlót is olyan erősen szív, így a megemelt szőnyegen szívja át a levegőt és sokkal jobban kitisztítja a padlószőnyeget. Nomeg az is tetszik neki, hogy ezzel a géppel az egész emeletet egy menetben végig porszívózhatja úgy hogy nem kell 5 percenként 15 perces technikai szünetet tartania mivel leold a gép hőkioldója. A másik porszívónk ugyanis ezt csinálja. 

Emiatt a lakásban is használni szeretné az asszony a gépet meg én is a műhelyben. Na most az sem jó, ha a lakásba a fűrészporral megtelt gépet visszük be, mert még ott lesz kinyitva a gép :)

A forgácsleválasztó használata azért is jó, mert abban látni fogom, meddig van forgáccsal, és mikor kell üríteni, míg a gép fém tartályában ezt nem látom. A házi forgácsleválasztó tartályának az oldalára fúrok pár 30-40 mm-es lyukat, egymás fölé egy vonalban, plexit ragasztok rájuk belülről és egy ledes világítást rakok a tartályba a tetőre. Így folyamatosan látni lehet meddig van forgáccsal. 

 

Lehet, hogy kell vennem még egyet, ha nem nyomják be ezt a gépet is a porszívók teljesítmény csökkentése alá, mert akkor ezt sem lehet már forgalmazni. Remélem, hogy a konnektor aljzata miatt nem fog vonatkozni rá ez az új EU-s szabály. 

 

 

Előzmény: spapda (77315)
RepülőgépÉpítő 3 órája Creative Commons License 77320

Nekem 2 db felső tartályos szóróm van. Előnye, hogy jobban lehet vele dolgozni mint az alsó tartályossal mert a föld felett is lehet közvetlenül fújni vele. sűrűbb festéket is kinyomja mert a gravitáció is segíti a pisztolyba jutását. A festők, autófényezők nagy része felső tartályosat használ, ez sok mindent elmond. Viszont van hátránya is, nem lehet csak úgy letenni a pisztolyt mert nincs talpa. Kell készíteni egy nehezebb állványt neki amire rá lehet akasztani akkor is ha a tartálya tele van festékkel és a levegő cső is húzza és közben nem borul fel. Ilyen állványt nem árulnak, legalább is én még nem láttam csak házilag barkácsoltat. Én pár lécdarabból csináltam hozzá tartót, amit szorítóval rögzítek az asztallapra. Ha nincs semmilyen tartód akkor elég macerás a festék utántöltése egy kézzel a felső tartályosba mert a másik kezedben fogni kell a pisztolyt. 

 

Előzmény: spapda (77318)
_KGR_ 5 órája Creative Commons License 77319

Nem, én nem tudtam. :( Katalógust sem találok.

 

Akkor szóljatok, ha száraz-nedves porszívó lesz ismét akcióban. :)

Előzmény: spapda (77318)
spapda 5 órája Creative Commons License 77318

Azt gondolom már mindenki tudja, hogy szept. 21. vasárnap megint kompresszoros hétvége a Lidlben. Ami nekem megmozgatta a fantáziámat, az egy felsőtartályos festékszóró, konkrétan a PDFP 500-as típus. Kereken 4 rugóért fogják osztani, a fotók alapján pedig erősen egyezik a 6 rugó fölött árult Extol Premium 8865052-vel. Mivel még sosem volt festékszóróm, ezért semmit nem értek hozzá, lenne pár kérdésem:

- Jó lehet mindenféle kevésbé igényes felületkezeléshez, jellemzően vízbázisú lakkokhoz, vékonylazúrokhoz, fakonzerváló szerekhez?

- Mi az előnye/hátránya a felső tartálynak az alsótartályos konstrukcióhoz képest?

- A gyári 1.4 mm-es fúvóka mire teszi alkalmassá a festékszórót és mire kellene kisebb/nagyobb fúvóka?

spapda 5 órája Creative Commons License 77317

"Szóval user error :)"

 

Abszolút! De leginkább az volt vicces, hogy mindent leellenőriztem, csak a saját vezetékét nem. Na meg az is érdekes, hogy sikerült legyalulnom kb. 120 pallót hibátlanul, és csak eztán "néztem be a szigetelés alá".

 

Tényleg, ilyenkor mi van a garival? Ha elviszem kábelcserére a szervizbe, akkor gondolom a felhasználói hiba miatt fizetni kell a cseréért, aminek munkadíja és anyagköltsége együttesen már vetekszik egy olcsóbb gép árával. Ha viszont magam cserélem, az sérti a jótállás szabályait. Szóval vigyázzatok a vezetékeitekre! :)

Előzmény: Paco155 (77316)
Paco155 5 órája Creative Commons License 77316

"és akkor vettem észre, hogy sikerült belegyalulnom a saját vezetékébe, így idézve elő az üzemzavart."

 

Szóval user error :)

Előzmény: spapda (77315)
spapda 5 órája Creative Commons License 77315

"Most ment el tőlem KGR, beleszeretett a parkside porszívóba :) Én még csak a lakásban használtam, pedig arra vettem, hogy majd a műhelyben fogom használni, de mielőtt használatba venném, készíteni akarok egy forgácsleválasztót eléje, hogy ne a porzsákot töltsem meg 5 perc alatt."

 

Akár használhatod hozzá a mellékelt redős szűrőt is. Én is azt használom, ha elszívóként üzemeltetem a porszívót. Legyalultam vele közel 8 köbméter 5x15-ös és 5x20-as fenyőpallót, korábban már raktam be képet a munkafolyamatról:

 

 

 

Emlékeim szerint olyan 2 köbméterenként kifújtam a kompresszorra kötött lefújópisztollyal, amúgy csak bödönürítéskor leveregettem róla a forgácsot és a a finomabb fűrészport. Ugyanolyan hatékonyan szív még most is a gép, pedig már kapott finomabb port is szalagcsiszoló és felsőmaró jóvoltából. Vagy gyárthatsz hozzá olyan "szűrőzsákot", mint amilyet GPS kolléga rakott össze.

 

A gyalulásról jutott eszembe: tavaly ősszel írtam róla, hogy lecseréltem a praktikeres kézigyalumat egy erősebb, 3 év garis, de szintén kínai PowerPlus jószágra (akkor írtam összehasonlítást a kék Bosch-sal kapcsolatban is). Na most már tudom, hogy a fent említett pallók gyalulásából eredően kb. 6 köbméter környékén kezd kimenni a kínai gyalukés éle, addig egész szépen dolgozik. 6 köbméter után már érezhetően lassabb a haladás vele. Ez standard Bosch rendszerű, 2 élű kés, szóval elég megfordítani, és mehet tovább a meló. Ráadásul jár egy pár tartalék kés is a géphez, szóval átlagos barkács körülmények között valószínűleg a gép élettartama alatt nem kell gyalukésre költeni.

Egyébként kb. 7 köbméter körül minden előjel nélkül megállt a gép. Na mondom, ennyit bírt a kínai jószág. Próbálgattam, hogy a porszívónál van-e a baj, vagy a biztosítékot nyomta le, de egyik sem. Már szét akartam szedni, hogy vajon a kapcsolónál van-e a hiba, és akkor vettem észre, hogy sikerült belegyalulnom a saját vezetékébe, így idézve elő az üzemzavart. Ezt leszámítva a gépnek semmi baja.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77302)
Paco155 5 órája Creative Commons License 77314

Hülyén hangzik, de én a szelektívet egyszerűen a konyha egy másik helyén gyűjtöm, nem a konyhai hulladék mellett.  A műanyagflakon, a sörösdoboz, meg a papír nem büdösödik, nem kell naponta levinni, hetente elég.

Előzmény: halaloszto (77312)
Garfield007 5 órája Creative Commons License 77313
Előzmény: halaloszto (77312)
halaloszto 6 órája Creative Commons License 77312

Sziasztok,

 

Ki milyen szelektív szemetest ismer konyhába? Odáig jutottam hogy nekem három fakk kellene, és hogy az ikeában megszűnt az a 18cm széles műanyag szemetes, amiből három normálisan elfért volna a 60-as szekrény fiókjában.

 

Egyáltalán ajtóra szerelt, vagy inkább magas előlapos fiók kellene legyen a szekrény amiben van?

 

Vajk

RepülőgépÉpítő 7 órája Creative Commons License 77311

A parafinról még nem is hallottam ilyen kontextusban. Miért kell hígítani vízzel? Van valami előnye az olajfestékhez képest? 

Előzmény: jmedvegy (77308)
RepülőgépÉpítő 7 órája Creative Commons License 77310

3 év a garancia a workzone gépekre :)

 

Lehet, hogy hibás gépet csíptem meg annak idején, de nekem viszonylag hamar elkezdett morogni a motorja nedves juhar hosszvágás közben szar gyári fűrészlappal. A szerviz felajánlotta az einhell gépet, de felét sem tudta mint a workzone, így azt nem fogadtam el, egy másik workzone azstali körfűrészt kértem. Hamar megkaptam az új gépet, azóta nincs problémám vele. 

 

 

Előzmény: arvaiz69 (77305)
RepülőgépÉpítő 7 órája Creative Commons License 77309

:))))

 

Előzmény: Pillanatragasz (77304)
jmedvegy 7 órája Creative Commons License 77308

Üdv!

 

Nem ragasztóval, hanem vizes paraffinnal érdemes bekenni.

Előzmény: arvaiz69 (77297)
halaloszto 7 órája Creative Commons License 77307

mert a kínai eredetileg gipszkarton falban a tartó megkereséséről írt, aztán próbálták átfogalmazni általánosabbra...

Előzmény: Pillanatragasz (77304)
arvaiz69 8 órája Creative Commons License 77306

Szia!

Most 87 mázsa fát vettem, és ez mellé még a tavalyról maradt kb. 3 mázsa tűzifát is behordtam. Persze nekünk nem kell ennyi fa egy fűtési szezonra, átlagban 60-65 mázsa fa ami az a mennyiség ami elfogy. Ezt egészen jó árban tudtam megvenni 2.250 Ft / mázsa árban, konyhakészen!

Üdv.: Zoli 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77299)
arvaiz69 8 órája Creative Commons License 77305

Szia!

A tüzelőtárolóban valóban nagy hasznát venném egy nagy szalagfűrésznek. Igazából vágyok is rá nagyon de, mostanában biztos nem jön össze. A saját magamnak való gépkészítés ki van zárzva mert én nem vagyok egy műszaki beállítottságú ember. Két héttel ezelőtt anyukáméknak vágtam össze kb. 10 mázsa mindenféle rissz-rossz deszkákat, régi ablakkereteket a Workzone körfűrésszel. Úgy gondoltam épp itt az ideje, hogy végleg kifektessem a motorját és igénybe vegyem a jótállás előnyeit! Meglepetésemre a fűrészgép remekül állta a sarat, pedig sikerült vele több alkalommal is szögbe, vagy ablak pántokba belevágni. Így kicsorbult koronggal is helyt állt a gép motorja, nem történt meghibásodás! Most a fűrészgépet kiraktam a tüzelőtárolóba, veszek bele egy új fűrészkorongot és ezzel a géppel fogom összevágni az összegyűjtött karnyi vastag fákat, amit a kistraktorral hordok majd haza! Amíg ez a kis fűrészgép működik, addig biztosan nem kerül sor másik gép vásárlására!

Üdv.: Zoli   

Előzmény: hobbitasztalos (77298)
Pillanatragasz 8 órája Creative Commons License 77304

ma nekiültem olvassam el a detektor használati útmutatóját . Persze magyarul nincs ezért románul olvastam  azt írja: Ha  a detektorral fémet keresünk s nem érzékel fémet akkor valószínűleg az objektum fából van . Le kell szakadjon  a pofám  mért nem lehet mondjuk téglábl pl....:-)

koopal 11 órája Creative Commons License 77303

Á, dönthető asztallal egyelőre biztosan nem szenvedek, ferde ívekkel talán még nem is készítettem semmit, majd ha jó dolgomban arra vetemedek, esetleg átalakítom.

 

Nézegetem mindig, ha valamelyik fűszerüzletben műhelyporszívót akcióznak, de az enyém sehogyse akarja megadni magát, hogy másikat kelljen venni.

Nem is tudom, hány éve vettem, akkor ezeknek az üzleteknek itthon még híre sem volt, és amíg a forgácselszívót meg nem vettem, mindenhez ezt használtam, de még mindig bírja.

Na most pedig jól el lett kiabálva...

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77302)
RepülőgépÉpítő 11 órája Creative Commons License 77302

Dönthetőre csináld meg az asztalát, nagyon sokat jelent használhatóságban. 

 

Most ment el tőlem KGR, beleszeretett a parkside porszívóba :) Én még csak a lakásban használtam, pedig arra vettem, hogy majd a műhelyben fogom használni, de mielőtt használatba venném, készíteni akarok egy forgácsleválasztót eléje, hogy ne a porzsákot töltsem meg 5 perc alatt. Kicsit sokba kerülne azt cserélgetni. Ha befejezem a mostani projectet akkor a következő a forgácsleválasztó lesz. Hiába van nagy ipari forgácselszívóm, azt nehéz mozgatni és a kis gépekhez nem elég hatékony a szívása. Az a gyalugépre nagyon jó meg a többi nagy géphez.

Előzmény: koopal (77295)
RepülőgépÉpítő 11 órája Creative Commons License 77301

A macska nem válogat ha a körmét akarja koptatni. Még a bútorlapot is megkarmolja meg a fenyőt is. Ami épp a közelében van. Lusta távolabb menni másik fához.

Előzmény: joevagyok68 (77294)
RepülőgépÉpítő 11 órája Creative Commons License 77300

5 cm vastag juhart vettem 2 éve nyáron, olyan frissen, hogy csöpögött belőle a víz amikor felvágattam. A nedvességmérő kiakadt, nem is tudta megmérni. Pár darabot bevittem a műhelybe akkor még 40%-os volt a nedvességtartalma pedig eltelt egy hónap a fészerben. A jancsikályhába bedurrantottam és közvetlenül köré meg fölé raktam száradni, kb 10-20 cm távolságra. Így is kb 1 hét kellett hozzá, hogy ne akadjon el a fűrészgép a vizes fába. Kb 1 hónap alatt ment le ilyen körülmények között 18-20%-os nedvességre. A jó asztalos minőség az 14% körüli.

Előzmény: Régivagyok (77292)
RepülőgépÉpítő 11 órája Creative Commons License 77299

Szép mennyiség amit behordtál, nem tudom hány m3 de még így is sok ennyit szépen összerakni. A rönkökből is van kb 0.5 m3 anyag.  Egy ilyesmi műhely bővítés az álmom. A hely is megvan hozzá, de mindig másra kell a pénz.

 

 

Előzmény: arvaiz69 (77291)
hobbitasztalos 12 órája Creative Commons License 77298

Abba a fatárolóba elférne egy 600-as szalagfűrész is.A helyedben összeraknék egyet favázzal,fakerékkel.Az se lenne neked túl nagy kihívás ,a géppark megvan az építéshez...

Előzmény: arvaiz69 (77297)
arvaiz69 13 órája Creative Commons License 77297

Szia! 

Én sem vagyok valami nagy fa szakértő, de szerintem a kiválasztott rönkök közül mind tölgy! A tüzépen még volt bükk és gyertyán de azoknak sima a kérgük! Talán még volt kőris is, de abban nem vagyok biztos! Mondjuk a kőrisnek hasonló a kérge mint a tölgynek. Most hogy így rákérdeztél reménykedek benne , hogy mind tölgy! De majd az öreg asztalosmester megmondja holnap.  

Azt kérded hogy nem baj-e, hogy el van repedve keresztbe? Hát az biztos, hogy nem válik javára. Majd mondom az asztalosnak, hogy a repedés vonalába vágja, hátha így tudunk valamit javítani rajta. Úgy gondoltam, ha hazahozom az asztalostól a felfűrészelt fát, majd akkor kenem be a bütüjét.  Mielőtt berakom a mágjába, vagy mibe! Én ragasztóval akarom bekenni a bütüjét, a fenyőfánál már használta, jónak bizonyult. Remélem a bütü bekenésével még nem késtem el!

Még így rönkfából sohasem vágattam fűrész árút, ez lesz az első próbálkozásom!

Üdv.: Zoli

Előzmény: joevagyok68 (77294)
koopal 13 órája Creative Commons License 77296

Hát ja...

Előzmény: Pillanatragasz (77284)
koopal 13 órája Creative Commons License 77295

Nem bírtam megállni, hogy kipróbáljam a félkész gépet, vascsőből miegymásból készítettem gyorsan egy teszthengert.

 

 

A 100-as vászonnal együtt 23 mm átmérőjű lett.

Bár csak 16-os körüli fenyővel próbáltam ki, azért ennyi anyagot leszedni nem ment pikk-pakk. Igaz, nem is fog kelleni sose, mert úgyis csak fűrészelt felületet fogok vele tisztázni.

A vonalat viszont nagyon szépen lehet követni.

 

 

Az oszcillálásra mindenképpen szükség lesz, a 100-as vászon a fenyőn még mobillal fotózva is jól látható nyomokat hagyott így.

 

joevagyok68 14 órája Creative Commons License 77294

Csak kivancsiskodnek...

A méteres rönkök között találtam 7 vagy 8 tölgyfát, 

Azok amiken a macska ul/a mellso labaval tamaszkodik az biztos tolgy ?

Es mintha nemelyik keresztbe el lenne repedve..az nem baj ?

Ilyenkor nem kene lekenne gyantaval a 'veget' , hogy ne repedjen el ? 

Vagy majd utanna kell ?

Vagy valami ilyesmi.... :-) 

 

 

Előzmény: arvaiz69 (77291)
hobbitasztalos 14 órája Creative Commons License 77293

Új gépet kivenni a dobozából,az semmi ahoz képest hogy ,milyen kivenni a dobozából egy múzeállis értékű műremeket.Ráadásul nem gagyi papirdobozból hanem spéci faládából ,ami tökéletes szerszámosládaként maradhat is a kocsiba.

Előzmény: arvaiz69 (77290)
Régivagyok 14 órája Creative Commons License 77292

A colos deszka kiszáradhat 2 nap alatt a 25 fokos műhelybe, nincs műszerem, de érezhetően sokkal szárazabb, mint tegnap reggel volt, mikor megvettem..?

 

Holnap reggel gyalulnom kéne...

arvaiz69 15 órája Creative Commons License 77291

Sziasztok!

Behordtam a tűzifát a helyére, most már jöhet a hideg meg az eső! A 7 db. rönkfát is sorba raktam, hétfőn viszem az asztaloshoz, hogy felfűrészelje.

Üdv.: Zoli

 

arvaiz69 15 órája Creative Commons License 77290

Szia!

Minek neked számla, talán vállalkozó vagy? Tény hogy nincs is jobb érzés annál, amikor egy új gépet kiveszel a dobozából, és összeszerelés után Te kapcsolod be először! De ha nem életbevágóan fontos a vásárolt gépről a számla, akkor én még egyszer átgondolnám.  Nem akarnálak rábeszélni a gépemre, de pár gondolatot szeretnék elmondani! Ha vásárlásra adod a fejed, akkor mindenképpen olyat vegyél, aminek öntvény asztala van, olyat mint az enyémnek is van. A precíz vágásokhoz mindenképpen sima felületre lesz szükséged! Ja és még egy nagyon fontos információ, az én gépem 350 wattos,  nem úgy mint a versenytársai amik csak 250 wattosak. Az én gépem igazi erőmű a többihez képest! :- )  A használt gép mellé kapott szalagok ára is komoly összeget tesznek ki!  De ezt nem azért akartam mondani, hogy rád erőltessem a használt gép vásárlását. Inkább azért, hogy nézz körül a piacon és olyan gépet vegyél, amelyik öntvény asztalú, és 350 wattos, talán találsz ilyet új gépben is!

Üdv.: Zoli 

Előzmény: Bagaméri' (77288)
Bagaméri' 17 órája Creative Commons License 77289

Biztos hogy nem kell többet bírnia, de jó lenne ha a dobozból kivéve működne, és nem kellene elöbb barkácsolni ahogy theyby is írta:)

Keresek egy boltot ahol meg lehet nézni élőbe, és a szebben futót veszem majd meg.

 

Előzmény: koopal (77266)
Bagaméri' 17 órája Creative Commons License 77288

Szia!

Köszönöm de mindenképpen új gépben gondolkozok, mert idén még be kell gyűjtenem pár számlát.

 

Előzmény: arvaiz69 (77263)
RepülőgépÉpítő 20 órája Creative Commons License 77287

Én is mentem a jó ötleteket :) 

Előzmény: jmedvegy (77285)
Pillanatragasz 20 órája Creative Commons License 77286

Több mint 100 ötlet, rajz, kép, meg link van  a gépemen  ami megtetszett az évek során . kimásoltam , továbbá tökömöt nem érdekel ki a szerzője...ha valaki kérdi honnan van ? Hát  a netről :-)  És bűszkén elmondhatom hogy a hobbiasztalos fórum nélkül nem tartanék ott ahol most vagyok...

Előzmény: jmedvegy (77285)
jmedvegy 22 órája Creative Commons License 77285

Üdv!

 

Kösz, hogy használod a képeimet.

http://forum.ezermester.hu/viewtopic.php?f=6&t=686

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77248)
Pillanatragasz 26 órája Creative Commons License 77284

Szerényen megjegyezném hogy még egy malac meg egy bárány ... :-)))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: koopal (77274)
pajaci 27 órája Creative Commons License 77283

Ebola a műhelyben?

Előzmény: gdzsozy (77282)
gdzsozy 29 órája Creative Commons License 77282

A székeket megértem, de hogy a műhelyedben ott van az eb óla, na az kicsit durva.

:)

Előzmény: arvaiz69 (77263)
Bubi504 29 órája Creative Commons License 77281

Gondolom letölteni nem sikerült a zip-et. Az oldal felső részén a fekete sávban van egy lefelé mutató nyíl, arra kattints. 

Előzmény: koopal (77273)
RepülőgépÉpítő 29 órája Creative Commons License 77280

Nekem megnyitotta a skechup 2014-es verzió, de kajabált hogy van már frissebb verzió is. 

Előzmény: koopal (77273)
RepülőgépÉpítő 30 órája Creative Commons License 77279

Szép megoldás és hogy megvan a skechup rajz is az plusz előny. 

Egy picit túl precizen készítette el. Felesleges az a nagy acél gerenda benne, fa gerendával is megoldható, csak perselyezni kell a gerendába fúrt lyukakat. Amúgy ezen is ablaktörlő motor van

Előzmény: Bubi504 (77271)
halaloszto 30 órája Creative Commons License 77278

a csengőtrafó az fél amper max, és azt sem tartósan. nem arra van tervezve. meg az oszott csévetest miatt a hatásfoka is rossz.

 

 

Előzmény: Bubi504 (77270)
RepülőgépÉpítő 30 órája Creative Commons License 77277

A PC táp is jó megoldás, sőt talán még jobb is mint a csengőtrafó. A fordulatszám szabályzásra nem hinném, hogy szükség van, hirtelenjében nem is tudok olyan indokot ami miatt szükség lenne rá, hogy lassabban oszcilláljon a gép.

 

Előzmény: Bubi504 (77270)
RepülőgépÉpítő 30 órája Creative Commons License 77276

A csengőtrafóból többféle van, általában 1 A simán leadnak. A régi típusú trafók többet tudnak, de azokat már nehéz beszerezni. 

Előzmény: Bubi504 (77270)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77275
Előzmény: arvaiz69 (77263)
koopal 1 napja Creative Commons License 77274

Ez az ablaktörlő motoros megoldás akár ingyen is összejöhet, öcsém szerintem előbb-utóbb tudna szerezni a fémhulladék telepen, ahol dolgozik, használaton kívüli tápegység pedig akad itthon, más meg már nem is kell a teljes készültséghez.

Legfeljebb négy golyós sín egy ezresért.

koopal 1 napja Creative Commons License 77273

A rajzot nem tudtam megnyitni még bejelentkezve sem, de a videót láttam már, szerintem a youtube-on végignéztem az összes oszcilláló változatot.

Ez igazi gépész munka, még ha jó része fából van is, ilyen szinten én nemigen fogok semmit megépíteni.

Előzmény: Bubi504 (77271)
koopal 1 napja Creative Commons License 77272

Na, így már tiszta, nehezen sikerült, úgy látszik vizuális típus vagyok.

Előzmény: Paco155 (77268)
Bubi504 1 napja Creative Commons License 77271

Itt egy terv sketchup-ban : https://docs.google.com/file/d/0B1DQACn8Wh8zS0p1R3NNOEF2d00/edit

 

Ez ugyanaz élőben: https://www.youtube.com/watch?v=SWw5GqIPqEI

 

Előzmény: koopal (77264)
Bubi504 1 napja Creative Commons License 77270

Egy csengőtrafó hány amperrel terhelhető ? Én egy PC tápot alakítottam át ablaktörlőmotor hajtásra (egész malac/bárány grillezéshez) , az le tud adni 10 ampert simán. És vettem rá egy ilyet, ezzel nulla fordulatig le lehet szabályozni úgy, hogy a nyomaték nem csökken érezhetően : http://www.aliexpress.com/item/Hi-Q-Pulse-Width-PWM-DC-Motor-Speed-Regulator-Controller-Switch-6V-90V-15A-New/1774790630.html

 

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77248)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77269

Egy gyors kiegészítés, talán az 1:3-nál legkönnyebb megérteni. A legfelső rész ahol visszafordul a mozgás az a henger feléd eső oldalán van.  Felülről az első kereszteződés a túloldalon. A második kereszteződés megint a te oldaladon. És az alsó visszafordító a túloldalon.  Így amíg a henger tesz másfél fordulatot addig felemelkedik. A második másfél fordulat alatt leereszkedik. És kezdődik minden elölről.  Egy oszcilláció 3 fordulatra jut, így az arány 1:3. 

Ha 1:15 az arány akkor 100 oszcilláció jut az 1500 fordulatodra.

Előzmény: Paco155 (77268)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77268

Öööö, rajzoltam egy mórickát, remélem érthető lesz. :)  A piros a henger, a fekete a belevésett pálya.

 

 

Előzmény: koopal (77267)
koopal 1 napja Creative Commons License 77267

Ezt az 1:15-ös arányt sehogyse értem, hogy jön ki, valami szemléltetést vagy legalább egy linket tudnál adni?

Előzmény: Paco155 (77257)
koopal 1 napja Creative Commons License 77266

Kétlem, hogy nálad többet kéne bírnia annak a gépnek, mint akit ajánlottam, de végül is Güde-Einhell nagyjából egykutya, ha csalódtál az egyikben, a másikban biztos, hogy vagy fogsz, vagy nem.

Előzmény: Bagaméri' (77260)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77265

Na úgylátom azért sikerült valahogy leképeznem :)    A színuszgörbe az gyorsító áttétel lenne az biztos, hogy nem működne ezen a fordulaton.  De egy 1:10 vagy 1:15 igen.

Előzmény: koopal (77261)
koopal 1 napja Creative Commons License 77264

Ezt a henger megoldást láttam már valahol, valamikor, csak elfelejtettem.

Vastagabb hengerhez jól jöhet, kisebbhez már mást kell kitalálni.

 

A gépmegoldásod ahogy látom nagyjából egyezik, fióksín jó lehet, ha nem válik be a teflon, akár be is tudom marni a már kész szerkezetbe.

Az ablaktörlőmotor teljesítményét nem ismerem, ahogy írtam is, 6-7 kilót kéne megmozgatnia, olyan 3 centis amplitúdóval, ha az 50-60 centis kinyúlással száraz szélvédőn is elboldogul, ehhez is elég lehet.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77248)
arvaiz69 1 napja Creative Commons License 77263

Szia! 

30.000 Ft-ért nem kapsz új 20-as szalagfűrészgépet, még kínait sem! Használtat már igen.  Ha használt is megfelel,  akkor tudom ajánlani az enyémet! KINZO márkájú, 20-as szalagfűrészkerék van benne. A gép jó, nincs rejtett hibája. Én ezzel kezdtem a barkácsolásos pályafutásomat, nem tudok rá rosszat mondani! Engem hűségesen kiszolgált! Van hozzá legalább 4-5 különböző méretű használt szalag és ráadásnak adok hozzá egy teljesen új lapot is ami még ki sem volt próbálva! Azért adom el, mert nekem van egy nagyobb szalagfűrészem és azt használom. Na meg a pénz is kéne!!! Itt van pár kép róla. Ha érdekel, akkor holnap készítek róla közelebbi képet!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: Bagaméri' (77246)
laci19791202 1 napja Creative Commons License 77262

Kipróbáltam egy deszkán a fűrészt,nagyon jól visz az új lap,nem lesz ezzel gond,de azért ha 20-as furatút adtak volna jobb lett volna.

koopal 1 napja Creative Commons License 77261

De 1500 körüli fordulatszám azért nem árt egy 30-as körüli hengerhez, sőt egy kisebb se ártana.

A 30-assal számolva olyan 140 m/perces sebesség jön ki, az egy szalagcsiszolóénak a fele, ha jól emlékszem.

Az 1500-at pedig ilyen (talán inkább szinuszgörbés mint 8-as) megoldással nemigen lehet a kívánatos 100 alatti értékre redukálni.

Előzmény: Paco155 (77250)
Bagaméri' 1 napja Creative Commons License 77260

A Güdétől picit félek, minap vettem egy 6500 pro szalagcsiszolót és a szalag szinte keresztben fut rajta. Az eladó szerint ezek ennyi pénzért ilyenek :(

 

Előzmény: koopal (77254)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77259

A tények makacs dolgok, nehéz velük vitatkozni.   Ha az a kütyü a tesztek szerint minden fémet érzékel akkor fejet kell hajtanom.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77256)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77258

A kék a barkács sorozat, a piros az ipari sorozatba való. A piros nemrég jelent meg a palettán. Nekem a kék van és szépen dolgozik, csak kicsit gyenge a motorja és emiatt 3 cm-nél vastagabb anyagot csak lassan lehet vele vágni. A gyári fűrészlapja elég drága, sokkal olcsóbb csináltatni, ráadásul sokkal jobb minőségűt is készítenek mint a gyári szalag. A szalagot az A-lap kft-nél szoktam csináltatni hozzá, postán is elküldik. 

Előzmény: Bagaméri' (77255)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77257

Ha 1500-at forog percenként akkor én 1:15 aránnyal csinálnám meg és akkor 100-at oszcillálna percenként a henger.

Előzmény: koopal (77247)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77256

Te egy úriember vagy ! :)

Előzmény: Paco155 (77251)
Bagaméri' 1 napja Creative Commons License 77255

Pont ezt a két gépet nézem éppen, vajon a színükön kívül van más eltérés is köztük?

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77252)
koopal 1 napja Creative Commons License 77254

A prohardver asztalos klub topicjában keresd theyby mestert, ő ha jól emlékszem Güde 200-ast is használ profi létére, és igen elégedetten szólt róla még két éve (odáig jutottam az olvasásban).

Készülj csipsszel-kólával, képes egész oldalon válaszolni, szóval ha hozzá fordulsz, alapos tájékoztatásra számíthatsz.

Névvel ne hivatkozz rám, mert eddig csak olvastam őket.

Előzmény: Bagaméri' (77246)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77253

Köszönöm, ezzel a vita el is dőlt :)

Előzmény: Pillanatragasz (77249)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77252

Az einhell szallagfúrészét javaslom, van szervize is itthon.

 

BT-SB 200 vagy TH-SB 200 gépet.

 

 

 

Előzmény: Bagaméri' (77246)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77251

Ebben az esetben Repgépépítőnek van igaza, nekem meg fogalmam sincs milyen elven működhet.  :)

Előzmény: Pillanatragasz (77249)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77250

Szerintem nem jól érted. :) 

Pl ehhez nem kell segédmotor, így innentől biztos hogy nem egyről beszélünk.  Megpróbálom körülírni.

 

Fogsz egy hengert.  Odaérintesz a tetejéhez egy ceruzát, és lassan elkezded forgatni a hengert. Teszel egy fél fordulatot és közben a ceruzát lehúzod az aljáig. A másik fél fordulat alatt feltolod.   Ekkor ha térben elképzeled a ceruzarajz egyetlen kört alkot és egy fordulatra egy teljes le-fel mozgás jut. A ceruzavonal záródik és a következő kör ugyanúgy történik.

 

Ha nem fél fordulatot teszel hanem egy teljeset amíg lehúzod a ceruzát akkor a felfelé menő ág keresztezni fogja a lefelé menőt középen.  Ekkor két fordulatra esik egy le-fel mozgás. 

Ez akárhány egész fordulattal eljátszható. amíg a hengeren van elég hely. 

 

Na most képzeld el, hogy, a ceruzavonalad be van süllyesztve a hengerbe és egy fix tüske belelóg.  Ekkor a hengered csak úgy tud elfordulni, ha közben a tengelyén a függőlegesen is elmozdul.   Ezt hívják kényszerpályás mozgásnak. Ahogy forog körbe-körbe úgy mozog fel-le.

 

Ezt a vonalat egy hengerbe neked bármelyik esztergályos beleteszi.    Alul van egy ilyen vezérlőhengered, felül a csiszolóhenger pedig követi ennek a mozgását. Ahhoz viszont hogy ez neked le-fel tudjon mozogni de mégis meglegyen a körbe hajtás, vagy bordástengelyre kell húznod laza illesztéssel, vagy egy hosszú ékre a tengelyen.

 

 

Előzmény: koopal (77241)
Pillanatragasz 1 napja Creative Commons License 77249

Szép estét.

 Kipróbáltam  minden fémet ami  a közelembe volt .

 Először a kislányom arany fülbevalóját... besípolt , Egy ezűst kelyhet , egy aluminium bicikli felnit ..na ott a kűllők miatt nem tudhatom biztosra , aztán mivel ólmom nincs ezért csak cinező pálcát tudtam  megnézni   mind sípolt .

 ami idegesített az hogy a 100 eurósban a biztonsági fém  csíkot nem vette észre ..

szóval nemcsak a vasat meg az áram alatt lévő vezetéket lássa  ,érzékeli.. :-)

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77236)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77248

Kopal

 

Nincs szükség túlbonyolítani a szerkezetet. Ha megengeded elmondom, hogy én hogyan akarom elkészíteni majd a gépet. 

A motor közvetlenül hajtja a csiszolót  a motor tengelyére lenne felcsavarva a csiszoló, pörög amennyit akar :) 

A csiszoló így nézne ki :

 

Azt hiszem ehhez nem kell sok magyarázat, a hengerben van 2 db zsanér (pici) és a henger 2 végén a kúposra kialakított rész amelyre a kúposra esztergált oldalú alátét megy fel amit anyával lehet összehúzatni a menetes tengelyen. Bármilyen csiszolóvásznat rá tudok majd rakni, így nagyon olcsó a csiszoló papír csere.

2-3 db különböző méretű hengert kell esztergáltatni és félbevágatni. Miután a zsanér is benne van és össze is lehet húzatni akkor újra meg kell esztergálni, a palástot, mert a félbevágással és a zsanér berakással ovális lesz. 

 

A fel le mozgásra egy dobozzal körülvenném a motort  kb 20 cm magas dobozzal, a doboz 4 sarkán 1-1 golyós fióksin, összesen 4 db, olyan 20 cm-es olcsó darabot. Ezeken a fióksineken tudna föl és le mozogni az egész motor a dobozzal. A fel le mozgásra egy gépkocsi ablaktörlő motort akarok felhasználni, bőségesen elég a nyomatéka, hiszen a csiszolóhenger folyamatosan forog, így nem terhelődik a fel le mozgástól, csak a doboz és a motor súlyát kell emelgetni. egy sima 12V-os csengőtrafóról egyenirányítva már meg lehet hajtani. A motorjának a tengelyére egy excenteres tárcsát kell felrakni, arra egy nagyobb átmérőjű csapágyat, ami a doboz alját emelgeti. A főmotor és a doboz ad elég súlyt ahhoz, hogy magától visszatérjen alsó állásba, felemelni meg simán fel tudja az ablaktörlő motor is. Sokkal olcsóbb is mint egy hajtóműves motor. 

 

Előzmény: koopal (77241)
koopal 1 napja Creative Commons License 77247

Aha, értem már a koncepciódat, de nem 90-et, hanem 1500-at forog percenként.

Csak a nemrég beszúrt képen lévő motor kihajtása 90-es, az lenne jó emelgetőnek.

Azt hittem, ahhoz gondolod kötni a bordás-nyolcas megoldást.

Előzmény: Paco155 (77244)
Bagaméri' 1 napja Creative Commons License 77246

Üdv!

 

Hobbi felhasználásra kellene egy kicsi szalagfűrész, 30e Ft környékén melyik kínait érdemes megvenni?

 

koopal 1 napja Creative Commons License 77245

Persze lehetett volna, de ahhoz kell: bordás tengely, 2 csapágy házzal, 2 ékszíjtárcsa, ékszíj, ugyanúgy második motor lassítóval, viszonylag nagy felépítmény, hogy a két ékszíjtárcsa ne legyen túl közel egymáshoz, meg amivel esetleg nem számoltam.

Szóval költségben nemhogy szolidabb, talán drágább, és számomra a megépítés sem tűnik egyszerűbbnek.

 

Előzmény: pajaci (77242)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77244

Az a motor amit betett az ő állítása szerint 90-et forog percenként.   Az nem vészes. De a függőleges mozgást sem kötelező egy az egybe csinálni, ha a "nyolcas szára laposabb" akkor másféltől felfelé akármilyen egész számos arány lehet pl akár az is hogy 8 fordulatra jusson egy emelkedés és leeresztés.

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77243)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77243

A csiszolóhenger sokat forog percenként. Ha közvetlenül a motorról akkor 1400 körül. Most képzeld magad elé, hogy egy nyolcas maráson 1400 szor vagy ha egy csapággyal a tengely oldalán 700 szor ugrál fel és le a csiszolóhenger. Szétrázna mindent, az egész gép ugrálni mint egy Low rider !

 

Muris lenne ezen csiszolni közben a gép körül fől le kell ugrálni, jó fogyókúrás meló lenne, csak nem tudom, hogy képes e 700 szor vagy 1400  szor felugrani szinkronban a géppel :)

 

 

 

Előzmény: Paco155 (77240)
pajaci 1 napja Creative Commons License 77242

Autók kuplungjánál van az bordás tengely, azt nem lehet bele applikálni?

Előzmény: koopal (77241)
koopal 1 napja Creative Commons License 77241

Csak remélem, hogy jól értelmezem az elképzelésedet, de már ott megbukik a dolog, hogy 8-as marás meg bordás tengely.

Második motor mindenképpen kell, az már maga is elég költség, minden továbbit magam akarok megoldani, így is megközelíti az érzékenységi küszöbömet a várható összköltség.

Igazából csak időtöltés okán kezdtem neki az egésznek, feltétlen szükségem nincs rá.

 

Még azt sem vetettem el, hogy egyszerű hengereket esztergáltatok, akár fából, amin cserélem a rátekert vászonszalagot, amikor elkopott, és oszcillálással sem bajlódok, amilyen ritkán használnám, nem nagy probléma a csiszolószalag gyorsabb kopása.

Ha keskenyebb anyagot csiszolok, és megkopott a henger alja, ráteszek a gépre egy plusz asztallapot, amin a szűz felülettel dolgozhatok tovább.

Vagy egyszerűen megfordítom a hengert.

Tudom, hogy az oszcillálás nem csak kopás szempontjából hasznos, de a felületminőségben szerintem már jó vagyok egy fixen forgó hengerrel is, ahhoz képest főleg, ahogy eddig az ilyen feladatokat meg tudtam oldani.

 

 

Előzmény: Paco155 (77240)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77240

Arra nem gondoltál hogy a maga a forgás emelgesse a hengert? Nem sok minden kell hozzá, csak a csiszoló rész alá egy olyan magas ebonit henger amennyi függőleges mozgást akarsz. Ebbe egy nyolcas van marva, a marásba pedig oldalról bedugva egy fixen a kerethez rögzített stift. Így a henger forgás közben fel, le mozog a meghajtó bordástengelyen.

Előzmény: koopal (77238)
Paco155 1 napja Creative Commons License 77239

Deal :)

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77236)
koopal 1 napja Creative Commons License 77238

Kösz', de azért ez nem egy igazi gépépítőhöz méltó munka, csak nekem ez a "gudinaff" szintem, és nem restellem meg is mutatni.

 

Az oszcilláláshoz egy lassító áttételes, kis teljesítményű motor kéne, amivel az asztalon kívül az egész most meglévő tákolmányt emelgetném, mondjuk a motort oldalra beépítve, egy karos emelő segítségével.

Ezt épp a napokban néztem, br. 9500 az ára, 100 W körüli a motor, de 1:15-ös áttétellel, tehát csak kb. 90-est forog percenként, ami nagyjából jó, és az áttétel a nyomatékra is jó hatással van, mert azért 6-7 kiló mozgatásához az sem árt.

 

Két lehetséges forgatókönyv van, vagy a motor dobozához rögzített perselyek + az asztalhoz rögzített rudak, vagy a számomra egyszerűbb: körbeveszem ezt a dobozt egy másikkal olyan passzosan, hogy köztük csak két teflonszalagnyi hely maradjon, és úgy csúszkálhat a motor fel-le.

Valószínű, hogy az utóbbi fog elkészülni, aztán ha kiderül, hogy nem életképes, vagy csak rövid ideig bírja, akkor jöhet a rudas verzió.

 

Most még azon kell agyalnom, hogy a hengert hogy oldjam meg, hogy szabvány, készen kapható csiszolóvászon hengereket feszíthessek-lazíthassak rajta.

Muszáj  lesz előbb vennem egy készlet vászonhengert, hogy a hordozó részt annak méreteihez készíttessem el.

Előzmény: arvaiz69 (77235)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77237

Nagyon király a műhelyből forumozni, mig a laptopon betöltödik egy oldal, addigra megcsiszolok valamit :)

RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77236

Nagyon egyszerű, hogy eldöntsük a kérdést, Csak ehhez Pillanatragasz segitségét kelll kérnem.

 

Pillanatragasz!!

 

Légyszives próbáld ki, hogy különböző fémeket is érzékel e a ketyere, nemcsak a vasat. Ojasmiket mérj amiben nem folyik áram.

 

Köszönöm.

 

Előzmény: Paco155 (77233)
arvaiz69 1 napja Creative Commons License 77235

Szia!

 

Nagyon ügyes vagy, szépen haladtál! Mindenképp dicséretes a leleményességed és az alkotni akarásod! Ilyenkor nagyon tudom irigyelni az olyanokat mint Te is, hogy hozzá mersz kezdeni olyan gépek elkészítéséhez, amivel könnyebbé teheted a munkádat! Gratulálok hozzá!

 

Az oszcillálás megvalósítása nem lesz egyszerű feladat! Az előbb elgondolkodtam, hogy hogyan is lehetne, azt a folyamatos le és fel mozgást megoldani, úgy hogy közbe a csiszolóhenger is forogjon!  Hát nem jutott semmi az eszembe. Pedig biz isten segíteni akartam! :- )  

 

Üdv.: Zoli

Előzmény: koopal (77234)
koopal 1 napja Creative Commons License 77234

Előrehaladott készültségi fokot ért el a hengercsiszológép, lassan kezdhetek gondolkodni a henger megvalósításán.

Egyelőre a fix változatig jutottam, ez még csak közbenső állomás, mindenképpen jó lenne oszcillálás is, mert különben sűrűn dobálhatom a csiszolóanyagot a kukába.

Az talán kitűnik a képekből, hogy nem előre pontosan eltervezett munka volt, hanem amolyan hagymaszerűen készült, rétegről rétegre kerültek a motor köré a dolgok.

Kezdéskor pl. még dunsztom se volt, hogyan oldom meg az elszívást, de menet közben az is kialakult, és a próba szerint jól működik.

Persze ehhez még kész fűrészport kellett használnom.

A motor külön hűtés nélkül eléggé melegszik, ezért az elszívás egyben hűti is, fölülről és alulról szeparáltan áramlik a levegő a porszívóba, így több perces járatás után sem ment túl a langyos állapoton, míg porszívó nélkül annyi idő alatt határozottan érezni a melegedést.

Ha megjön a Makita élmaróm, két vagy három betétnek való süllyesztés készül még az asztallapra.

 

 

A háttérben a tesó, a korongcsiszoló van, na az teljesen szedett-vedett módon készült, megszámoltam, de már nem emlékszem, hét- vagy kilencfajta maradékanyagot használtam fel hozzá.

Ez is amolyan Chokito-féle, ronda de jól műx, és illik az FFF-csoport portfóliójába.

 

 

Azt bevallom, hogy a fixre kötött fázisú kapcsolót még mindig nem cseréltem le, sőt talán nem is fogom.

 

Henger ügyben majd lehet, hogy segítséget kérek szakember keresésben, van a közelben egy esztergályos, de ő lehet hogy csak a táblája szerinti féktárcsa stb. munkákat vállalja, még nem beszéltem vele.

Paco155 1 napja Creative Commons License 77233

Téves elképzelés. :)  Nem a rezet érzékeli, hanem a benne lévő áramot.  Nagyon finom indukciós érzékelője van amit vagy a mágnesezhető anyagok (pl vasszög) vagy az elektromosság mágneses tere megzavar, ezért tudja azokról, hogy ott vannak.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77230)
koopal 1 napja Creative Commons License 77232

Van közgyűrűje, csak a tárcsa furata nagy a szorítócsavarhoz képest, ezen ment az agyalás.

Előzmény: Bubi504 (77221)
koopal 1 napja Creative Commons License 77231

Annyi azért hozzátartozik a dologhoz megnyugtatásul, hogy nem kézből használtam a gépet, hanem a már bemutatott beépíthető B&D-t munkapadba fogva, a lemezt toltam a gépen, ez azért szerintem nem ugyanaz a rizikófaktor.

 

Nem hiszem, hogy sokat fogom használni, mindenesetre alu lemezt máskor is ezzel vágok, az biztos.

Előzmény: halaloszto (77217)
RepülőgépÉpítő 1 napja Creative Commons License 77230

Nem vasdetektor, hanem fémdetektor ha a rezet is érzékeli a vezetékben.

Előzmény: Paco155 (77199)
Régivagyok 1 napja Creative Commons License 77229

De hát az egy férfi gyerekek:)

Előzmény: Pillanatragasz (77228)
Pillanatragasz 1 napja Creative Commons License 77228

jé tényleg , most hogy jobban megnéztem olyan az alkarja mint Popey nek...

Előzmény: Busmann02 (77227)
Busmann02 1 napja Creative Commons License 77227

Ha a jobboldalira célzol...szerintem nem csaj...ahoz nagyon manusos az alkata :D

Előzmény: Pillanatragasz (77226)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77226

Na ez már méretesebb darab.  A csaj se semmi ,  a  feleségemet arra se tudom rávenni hogy segítsen megfogni  egy deszkavéget ...fél a gépektől.

Előzmény: hobbitasztalos (77223)
uggla 2 napja Creative Commons License 77225

Sziasztok

Köszönöm mindenkinek a választ .

Most már válogatok . :)

Előzmény: pali923 (77161)
409 2 napja Creative Commons License 77224

"én még sose láttam kézi cirkulának 30 as tengelye lett volna ...."

 

 Amelyikre 300-as, vagy nagyobb lap megy, annak 30-as a tengelye.

Előzmény: Pillanatragasz (77209)
hobbitasztalos 2 napja Creative Commons License 77223

Ennek volt a nagy testvére :-)

Előzmény: halaloszto (77220)
pajaci 2 napja Creative Commons License 77222

Azokon belül van két nút az elfordulás ellen.

Előzmény: halaloszto (77219)
Bubi504 2 napja Creative Commons License 77221

Azért egy 20/30-as közgyűrű csak kéne oda... hiába nagy az a fakötésű alátét, ha az anya csak a lyuk szélén szorítja úgy hogy nincs mögötte semmi, az alátét külső széle nem biztos, hogy felfekszik a fűrészlapra. Nem véletlenül 'kúpos' a gyári alátét. 

Előzmény: laci19791202 (77211)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77220

3kW? nem semmi. és 160-as lap volt rajta? centiben? :-)

Előzmény: hobbitasztalos (77212)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77219

kínaiak minden baromságra képesek. amúgy ilyesmi lapok vannak a sorozatvágókon. vastag a tengely, mert hosszú és sok korong van rajta, nagy a teljesítmény. de kicsi a korong, mert deszkát vág fel lécnek.

 

Vajk

Előzmény: laci19791202 (77211)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77218

működés közben brutál erők vannak ott. ha kicsi a takarás, akár át is bújhat a lyukon. nem mondom hogy át fog, de ilyen erőknél történnek váratlan dolgok.

 

Vajk

Előzmény: laci19791202 (77193)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77217

En ismerek egy srácot aki asszem néha ide is írogatott. Vett egy ilyet, másnap kipróbálta. A következő hetekben pihentette a kezét, meg járt kontrollra :-(. És nem a fakezű típus.

 

Vajk

Előzmény: koopal (77179)
hobbitasztalos 2 napja Creative Commons License 77216
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77215

Nézzél szét olcsóbb lapok között hogy 160mm-es milyen furatokkal létezik.Nagyonsok helyen irják hogy 20mm-es a furat de mire oda kerül a sor hogy megrendelnéd addigra 30-as lesz.Drágább lapoknál lehet hogy gyakoribb a 20as furat,és olcsótt vettem mert nekem kifejezetten most tüzifa (nyár,fenyő deszka) darabolásra kell.

Előzmény: Pillanatragasz (77213)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77214

nem azt írtam ,hogy ilyen nem létezik, csak hogy én még ilyet nem láttam   :)

Előzmény: hobbitasztalos (77212)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77213

értem én  ..a 30 as  furatú lapnak  ugye  30 as tengely is illik ...hogy tudták összekeverni ilyet kűldtek neked... nekem a nagy cirkulámon van 30 as tengely

Előzmény: laci19791202 (77211)
hobbitasztalos 2 napja Creative Commons License 77212

Nekem volt olyan :-) 3kw-os csillag-delta indítású motor volt rajta.Egy régi Maffel gép,persze hogy állványba raktam megfordítva.

Előzmény: Pillanatragasz (77209)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77211

Igen,igen,nem a tengely 30-as hanem a tárcsa furat,nem is igazán értem hogy egy ekkora mérető (160mm-es) lapnál minek csinálták a furatát 30mm-es re.

Előzmény: Pillanatragasz (77209)
koopal 2 napja Creative Commons License 77210

Nem a tengely 30-as- hanem a tárcsa furata.

Előzmény: Pillanatragasz (77209)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77209

én még sose láttam kézi cirkulának 30 as tengelye lett volna ....

Előzmény: koopal (77208)
koopal 2 napja Creative Commons License 77208

Úgy érted, kívül-belül 33 mm a felfekvő felület?

Jogos, erre gondolhattam volna.

Akkor mindenképpen két alátét kell - ha elfér.

Előzmény: laci19791202 (77206)
Paco155 2 napja Creative Commons License 77207

Ha megduplázza az átmérőt, megnégyszerezi a felületet. Mivel én sem nagyon bízom annak az alátétnek a merevségében, legyen mondjuk két-háromszoros a visszatartó erő ahhoz képest, mintha nem lenne ott.

Előzmény: koopal (77204)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77206

Állj,most ha nagyobb alátétet teszek kivülre akkor az úgy nem jó gondolatom szerint.Belül a lap mögött marad a kicsi gyári 33 milis kint meg nagyobb?

Előzmény: koopal (77204)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77205

itt erdélyben volt olyan hogy a fába benőtt háború után eldugott puskacsövet  kezdték elfűrészelni persze összeszakadt a lap... .-)

Előzmény: Paco155 (77202)
koopal 2 napja Creative Commons License 77204

Már csak az a kérdés, vajon mennyivel növeli meg a tényleges szorítás felületét az alátét, mert ahhoz azért nem elég vastag és/vagy acélos, hogy a teljes felületen átvigye a csavarról a tárcsára az erőt.

Viszont ha csak megduplázza azt a másfél mm-t (annál biztosan többet ér), már megérte.

Esetleg ha elfér, duplázni az alátétet.

Előzmény: Paco155 (77201)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77203

" És minél messzebb a tengelytől, annál kisebbre van szükség"

 

Pontosan,szerintem nem lesz ezzel gond.Ha jobban leszek kipróbálom.

Előzmény: Paco155 (77201)
Paco155 2 napja Creative Commons License 77202

Háááát.... Akkor az övé vagy nem tette tönkre a fűrészlapját, vagy nem sörét volt :)

 

Előzmény: hobbitasztalos (77200)
Paco155 2 napja Creative Commons License 77201

Nem.  Arra gondol, hogy ezeket az elfordulás ellen a tapadási súrlódás nem engedi elforogni.  Azt ugyan tanultuk fizikából, hogy ez nem függ a felület méretétől, de egyrészt abban a kísérletben volt egy kis csalás is (legalábbis erre az esetre nem vonatkoztatható), másrészt ami sokkal fontosabb, hogy nem mindegy az az erő hol hat.  És minél messzebb a tengelytől, annál kisebbre van szükség.

Előzmény: laci19791202 (77196)
hobbitasztalos 2 napja Creative Commons License 77200

Azt minek észrevenni ,viszi azt minden faipari gép :-) A kapuban amit csináltam volt egy marékkal,még a véső élét se nagyon bántotta.

Előzmény: Paco155 (77199)
Paco155 2 napja Creative Commons License 77199

Aztán azt az ólomsörétet hogyan venné észre a vasdetektor? :P

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77190)
hobbitasztalos 2 napja Creative Commons License 77198

Maszek gépet,vagy egy 300-as kiskőrösi körfűrészt saját gyártású tolóasztallal.Esetleg egy jól összerakott kisipari csapozómarógépre rakni lehetne egy körfűrésztengelyt.Én is elkezdtem összerakni egy ilyen körfűrészt magamnak,amit csak táblásított anyag full derékszögbe vágásához használnék.A szögben állítással meg a magasságállítással nem is görcsölnék ,csak a derékszög a lényeg meg a stabil tolóasztal.Hosszvágásra van másik.

Előzmény: dr.avecz (77167)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77197

Kipróbáltam . Iróasztalom fiókjának az alja apró szegekkel van megszegelve hogy a nútba ne csúszkáljon . érzékelő besípol minden kicsi szegnél .Szerintem nagyon is használható  újrafelhasználható deszka gyalulásnál is pl nekem a tavaly egy szett gyalukésem azért ment tönkre mert a szomszédomnak gyalultam kertdeszkát s ő erősítette hogy bizisten minden szeget kiszedett ...na de benne maradt egy  amit nem vett észre .  a gyalugép bezzeg észrevette ....

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77190)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77196

Arra gondolsz hogy egy nagy alátét-től a külső pofánál kintebbre nagyobb szoritóerők hatnának?

Előzmény: koopal (77195)
koopal 2 napja Creative Commons License 77195

Helyesbítek, M18-as fakötésű kell, annak pont 20-as a furata.

Előzmény: koopal (77194)
koopal 2 napja Creative Commons License 77194

Annak a kibontott lapnak már mindegy, valóban érdemes lett volna biztos ami biztos alapon kicserélni, de azon kívül, hogy elforog nagyobb terhelésnél, nagyobb baj nemigen történhet.

Én megpróbálkoznék egy 20-as fakötésű alátéttel, az még el kell férjen a tengelyen a csavar alatt, és jelentősen növelné a szorítóerőt.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77191)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77193

De miért?Ha el nem tud csúszni akkor hátrány nem származhat belőle.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77191)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77192

Kicsit off de nekem tetszik :

 

8 zseniálisan elrendezett tüzifa

 

 

 

 

RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77191

Én nem tenném rá azt a lapot arra a gépre még közgyűrűvel sem. Próbáld meg kicseréltetni. 

Előzmény: laci19791202 (77172)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77190

Ha vasat érzékel akkor próbáld ki, hogy egy fába bevert kisebb szöget is érzékel e, mert ha igen akkor jó gépi megmunkálás elött vele átnézni a fát, hogy nincs e benne valami fém. Nekem már 1 szalagfűrész lapom amiatt csorbult ki, mert sörét volt benőve a fába. 

Előzmény: Pillanatragasz (77171)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77189

Szia!

 

Tegyél ide fel minél nagyobb képeket a gépekről, úgy könnyebb eladni. Az gondolom, hogy ez sokunkat érdekel.

Előzmény: Zsoltessz (77168)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77188

Vegyél fix asztalos fűrészgépet. Ennek az árából már lehet találni szépen asztali körfűrész. Igaz nagyobb helyet igényel mert általában lábakon állnak a fix asztalú gépek. Nekem csak egy Aldis Workzone WZTS 1700-as gépem van, de nincs problémám a derékszög vágással. Az einhell szervizeli mivel einhell klón a gép. Így van magyarországi szervize ennek is. 

Előzmény: dr.avecz (77167)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 77187

Holnap tervezem a felfüggesztést ehhez a motorhoz igazítani. És hétfőn kell találnom valakit a környéken, aki tud rendes ékpályát vésni, mert át kell alakítanom a szíjtárcsát a 24-es tengelyhez és a 8 mm-es ékhez.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77183)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77186

Már kibontottam az egyiket és fel is tettem rá,sajna kipróbálni nem tudtam,most beteg vagyok (3 hónapja).

Úgy érzem fogja rendesen,de majd próba alatt kiderül.Ugyanakkora erővel fogja csak kisebb felületen.

Előzmény: Pillanatragasz (77180)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77185

mostanában ha képet akarok felrakni ez az üzenet fogad: 

A képet nem sikerült feltölteni a fórumra (hiba: IO).

Ha meg szeretnéd osztani, tedd az Indafotóra

RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77184

Ennyi féle fával már jól lehet szegmentáltni. Az epert irigyelem tőled :) Arra nagyon vigyázz mert elég nehéz beszerezni és elég értékes is. 

 

Nem jól hiszed hogy ritkán kell majd a felszeletelés után használnod a szalagfűrészt. Azzal fogod majd az 5 cm-es pallókat szeletelgetni például széklábnak, sokkal könnyebben viszi mint egy asztali körfűrész, és legalább nem a körfűrészt kínozod a hosszvágásoknál. 

Előzmény: neduddgi(én) (77164)
RepülőgépÉpítő 2 napja Creative Commons License 77183

Jól van végre egy jó hírt is tudsz közölni. Mikor akarod rárakni a gépre? 

Előzmény: Rahed Lee (77162)
arvaiz69 2 napja Creative Commons License 77182

Szia!

Én úgy gondolom, hogy ilyen barkácskategóriás gépekkel nem fogsz tudni tökéletes derékszöget vágni!

Az egyedüli megoldás, ha az akár olcsóbb kategóriás asztali körfűrészgépre készítesz egy toló asztalt.  Ha ezt az asztalt egyszer tökéletesen beállítod, akkor azután mindig derékszöget fog vágni!  Nem beszélve ha  több ugyanolyan méretű  fát kell vágnod, akkor a távolság beállítója segítségével ezt  pofon egyszerű megoldani!  Én készítettem már ilyen asztalt a körfűrész gépemre és azt kell mondjam, hogy jó szolgálatot tesz!  A fűrészgépem, nem egy világszám, szinte a kínálat legalja, de a hozzá saját kezűleg készített toló asztalal tökéletesen tudok vágni!  Erről a toló asztalról, vagy csúszó asztalról  készítettem egy kisfilmet, ha még nem láttál ilyet, javaslom nézd meg hátha Te is használhatónak tartod!  //www.youtube.com/watch?v=lIib4fGZB18

Üdv.: Zoli

Előzmény: dr.avecz (77167)
Faipariszerszám -Tamás Ár 2 napja Creative Commons License 77181
Előzmény: bekom (77156)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77180

Ha nincs kibontva s van rá lehetőség kicseréltetni  akkor tedd azt ..:-)

Előzmény: laci19791202 (77178)
koopal 2 napja Creative Commons License 77179

Volt már itt szó kisflexhez való fűrészlapról, és ha jól emlékszem, a többségi álláspont a "nem ajánlott" kategóriába sorolta.

Asszem akkor említettem is, hogy van pár darabom, de még sose használtam.

Ma viszont kellett pár vágás 1-es alu lemezen, és mint kiderült, kifogytam a 115-ös vágólapokból, hát tettem egy próbát az egyik fűrészkoronggal.

Leesett az állam, olyan jó volt dolgozni vele, szép tisztán vágott, még korrigálni is simán lehetett vele, csak olyankor visszahúzni nem ajánlatos a vágásban, mert hajlamos kiugrani.

Egy pillanatig sem volt olyan érzésem, hogy valami veszélyes eszközzel lenne dolgom, teljesen olyan vele a munka, mit a normál koronggal, csak gyorsabb és szebb eredményt ad.

 

Szóval én egyértelműen átálltam a pártoló oldalra, bocsi!

laci19791202 2 napja Creative Commons License 77178

Persze persze,puding próbája az evés,csak nem akartam addig kibontani az új lapot még valaki nem mond rá valamit.

Előzmény: Pillanatragasz (77177)
Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77177

Egyszerű, összeszereled  aztán  elvágsz egy vékonyabb  deszkát   egyből tudni fogod jó e . amúgy  erőltetve vágni nem szabad vele ...

Előzmény: laci19791202 (77172)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77176

nem hiszem. Én nem voltam ilyen szerencsés, nekem átesett rajta az alátét.

Előzmény: laci19791202 (77172)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77175

Nem az hogy nem tudom középre állitani,mert szükitő gyűrű van hozzá,csak egy másfél milis rész fogja szoritani a lapot!

Előzmény: Paco155 (77174)
Paco155 2 napja Creative Commons License 77174

Én nem rizikóznék.  Nem tudod pont középre állítani.

Előzmény: laci19791202 (77172)
Kamelot 2 napja Creative Commons License 77173

CSODÁLATOS HANGDOBOZOK  Igaz nem hobbista hanem profi asztalos alkotja a dobozokat. 2005-ben az év asztalosa volt.

laci19791202 2 napja Creative Commons License 77172

Sziasztok.

Szerintetek egy kézi körfűrészen ha a lap (mert hát miért is 20mm es furatút küldött volna a cég) 30mm-es furatú és a lapot közre fogó tárcsák 33mm-esek akkor van rá esély hogy megfogja a lapot?

Tehát csak 1,5mm-es sáv fogja szoritani a lapot.

Pillanatragasz 2 napja Creative Commons License 77171

Ma voltam a lidl ben ,vettem egy powerfix multifunkciós detektort  5.1 ben mér távolságot  léreres , érzékel áramot fát vasat ..majd meglátom mennyire pontos minden esetre parasztvakításnak megteszi Úgy gondoltam a kuncsaft előtt lézerrel mérek aztán elkűldöm kávéért s hamar a métressel... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

kukucs33 2 napja Creative Commons License 77170

A pontos derékszöghöz jobban jársz, ha készítesz egy saját tolóasztalt. Én ezért is hagytam ki ezt a gyári opciót, vettem egy AEG TS250-t, azon nincs tolóasztal, viszont ha készítek egyet (tervben van, csak mindig csúszik valami miatt), még akkor is marad elég hasznos átvágási képessége.

Előzmény: dr.avecz (77167)
laci19791202 2 napja Creative Commons License 77169

Na akkor csak megoldódni látszik a gond.Úgy érzem elég rendesek annál a cégnél!!ritka az ilyen!!!

Mennyibe volt ez a moci?

Előzmény: Rahed Lee (77162)
Zsoltessz 2 napja Creative Commons License 77168

Sziasztok!

 

Azért írok nektek hogy, esetleg érdekelne-e valakit használt, de számunkra feleslegessé vált(műhely hiány) asztalos gépek olcsó áron? Szalagfűrész, függőmaró, abrikter, vastagsági gép, stb Mind 380V igényel!!! Képeket tudok szolgáltatni ha valakit érdekel.

 

Köszönettel: Zsolt

dr.avecz 2 napja Creative Commons License 77167

Üdv az Uraknak!

 

Segítséget kérnék tőletek. Vettem egy makita körfűrészt /MLT100/, és óriási csalódás ért. Az oldalsó csúszó asztala valami förmedvény. Akkorát kottyant, hogy a derékszögű vágást el kell rajta felejtenem.30 cm hosszban cca 5-6 mm volt a derékszögben. Visszavittem a boltba.....

 

 

Milyen gépet ajánlanátok nekem ami jó? A lényeg, hogy max 1 méter hosszú 2 cm vastag deszkákat kellene vágnom derékszögbe. A derékszög vágás hossza max 30-35 cm.

 

Milyen gépet ajánlanátok szívesen nekem, ami tényleg pontos gép erre a célra./nem kotyog a csúszó asztal , stb/

Nem akarnék 4-500 ezer forintos gépet venni.

Paco155 2 napja Creative Commons License 77166

Vagy kiszélesíted a marást :)

Előzmény: halaloszto (77165)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77165

En is erre gondoltam, csak az en marasom sokkal keskenyebb. Akkor nekem nem kell es kesz.

Előzmény: Paco155 (77159)
neduddgi(én) 2 napja Creative Commons License 77164

:o))

Most van egy nagyobbacska mennyiségű feldolgozandó rönköm, de közel sem ipari mennyiség. :o)

A már egy éve kivágott akácokon kívül egy öreg kajszi, két fiatal dió, egy szilva, egy nagyon nagy nyírfa, és ha összeszedem a bátorságom, akkor egy nagyon nagyon nagy eperfa várja, hogy kidöntsem és felszeleteljem.

Ha ezekkel végzek, akkor már valóban ritkán kell efféle munkát végeznem. Ha úgy tetszik, ehhez a munkához kell célszerszámot vennem.

 

Nem én fogom élezni/hajtogatni. Van itt egy cég, még a szomszéd ladagyáros is oda hordja a szalagjait.

Előzmény: drRamaty (77163)
drRamaty 2 napja Creative Commons License 77163

"Már csak egy kérdésem maradt: a keményfa deszkázáshoz kialakított fogazású szalaggal puhafa rönköket is tudok elfogadható módon hosszában szeletelni, vagy ahhoz mindenképpen másikat kell vennem?"

 

Nem ipari méretekben fogod Te használni szerintem, ezért mondhatni teljesen mindegy mit vágsz vele, vinni fogja. A fogosztás, hajtogatás, fogprofil nyilván számít, de mindezeknél fontosabb, hogy ÉLES legyen a lap.

Én egy dolgot figyeltem meg, ha puha fát vágok hosszra, keményfára készített lappal: a fűrészpor vastagon áll az elvágott felületeken. Nyilván a tisztítófog hiánya, illetve a gyanta miatt lehet. Amúgy meg úgy vagyok vele, a f.szom cserélgeti, minden fajta fánál a szalagot :-)

Előzmény: neduddgi(én) (77160)
Rahed Lee 2 napja Creative Commons License 77162

Probléma megoldva, már nem melegszik.

Reggel visszavittem a szakikhoz. A főnök úr ránézett és kapásból mondta, hogy rosszul volt bekötve. Sajnos a kapocsdobozban lévő bekötési rajz, nem volt egyértelmű, ezért a szokásos módon a hidakra kötöttem. Kiderült, hogy ez így nem jó. Mivel restellték magukat, hogy úgy odaadták, hogy nem hívták fel a figyelmet a szokásostól eltérő bekötésre (többet néztek ki belőlem), azonnal szétkapták, hogy megnézzék, nem csípte-e meg tekercseket. Csak kb. 1 percet járattam, de ez elég volt ahhoz, hogy a tekercsek varrófonatai itt-ott megadják magukat. Nem okozott gondot, de kivették az állórészt és kicserélték a rögzítő varrófonatokat. Emiatt esett 220V-ra a 234-ről és nem is tudott kipörögni. Most fasza és még kaptam extraként egy kisperemes pajzsot is, fel is szerelték, így nem kell átalakítanom a gépvázat, csak a tartólemezt és mehet a régi helyére.

 

Jó combos motor, most legalább láttam belülről is. Szép nagy csapágyak vannak benne és 24 mm-es tengely. Ez bírni fogja :-)

Azt mondták, ha még így sem lesz elég az indítónyomaték, akkor raknak rá egy 150 mikrós indítókondit is az üzemi mellé és nyomógombbal rá lehet segíteni. De szerintük ez elég lesz

 

Ő az:

 

Előzmény: laci19791202 (77155)
pali923 2 napja Creative Commons License 77161
Előzmény: uggla (77151)
neduddgi(én) 2 napja Creative Commons License 77160

Köszönöm mindenkinek!

 

Összegezném:

1. Hobbiasztalos munkához 20x0,7/NV 6, keményfára való szalagot célszerű rendelnem, ezzel fenyővel, más puhafával is elboldogulok. (Semmi extra feladat.)

2. Deszkázáshoz a W22 lenne ideális, de annak nagy a teljesítmény igénye, vagyis majd akkor vegyek ilyet, ha lecseréltem a motorom.

A jelenlegi megoldás hosszvágásra 30x0,7/NV 10, keményfára.

 

Jól értelmeztem a tanácsaitokat?

 

Már csak egy kérdésem maradt: a keményfa deszkázáshoz kialakított fogazású szalaggal puhafa rönköket is tudok elfogadható módon hosszában szeletelni, vagy ahhoz mindenképpen másikat kell vennem?

Paco155 2 napja Creative Commons License 77159

Hogy középen tartsa a csavart az összekötő lyukban.

Előzmény: halaloszto (77158)
halaloszto 2 napja Creative Commons License 77158

Sziasztok,

 

Valaki tudja a megfejtést, mire való a két szürke műanyag karika a pult összehúzó vasalaton?

 

Vajk

 

RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77157

Egy vastagabb pld 12-es maróból le lehet esztergálni a szárat 8-asra. Ez is megoldás lehet ha nem találsz mást. 

Előzmény: bekom (77156)
bekom 3 napja Creative Commons License 77156

Sziasztok!

 

Nagy kérdéssel fordulnék hozzátok. t-marót keresnék, 8-as szárral. Jelenleg amit tatláltam az max 9.5 mm. Nekem 12 vagy max kicsit nagyobb kellene ( esetleg 11 is belefér). Ami ebben a méretben volt az pedig 10-es szárral volt. Van valakinek ötlete, hogy hol keressek?

 

Köszönettel:

 

Benke Norbert

laci19791202 3 napja Creative Commons License 77155

Értelek.

Kiváncsi leszek miért melegedik a mocid.

Előzmény: Rahed Lee (77145)
kukucs33 3 napja Creative Commons License 77154

A wolfcraftot már csak használtan tudod megszerezni.

 

Még egy alternatíva a Repépítő által ajánlottakhoz:

http://www.maroszerszam.hu/index.php?categoryID=93

Előzmény: uggla (77151)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77153
Előzmény: uggla (77151)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77152

Nem elírás! A fióksin csomagolásán lévő ábrán van. 

Előzmény: koopal (77149)
uggla 3 napja Creative Commons License 77151

Üdv

Lehet , hogy  baromság amit kérdezek de nem találom és kellene .

Felső maróhoz nem találok fogazó sablont .

A Wolfcraft - nak van egy sablon befogó stb de nem találok csak videót róla .

Hol lehet venni bár milyen fogazó sablont ?

Segítsetek  !!!!!!

Pillanatragasz 3 napja Creative Commons License 77150

Egyiknek sincs szíjhajtása ebben a kategóriában nem is férne el hová.  Legtöbbet kerékpumpálásra használom néha néha keveset festek is vele de már egy levegős csíszológépet nem tudtam folyamatosan meghajtatni vele anyagra ráhelyezve lassult le ,szóval inkább  azt eladtam .

 télen hidegben se indul csak akkor ha a tartályból az összes levegőt kiengedem . Öszeségében meg vagyok elégedve vele igaz nincs viszonyítási pontom ez az első kompresszorom . Ezeknek egyetlen hibájuk  hogy az olajat gyengéden nyomják bele a sűrített levegőbe így  mondjuk lakkozásnál jó ha van rajta szűrő.

Előzmény: Régivagyok (77141)
koopal 3 napja Creative Commons License 77149

Az 50 mm nem elírás?

Csak a beazonosítás miatt, mert ami nekem van, az egy egyszerű, talán a legolcsóbb fajta, annál biztosan nem kel ilyen magasra fúrni a korpuszhoz.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77147)
koopal 3 napja Creative Commons License 77148

Lemértem az egyik éjjeliszekrényt, az a 25 mm-rel pont jó.

Kotyog egy picit oldalra, de annyi kell is, hogy biztosan simán járjon.

Túl passzosra már csak azért se tedd, mert ha még szárad valamennyit az anyag, gond lehet.

Alátétezni könnyebb, mint kimarni.

 

Elméletileg a fiók együtt kell száradjon a korpusszal, de nem feltétlenül ugyanannyit mozognak.

A tavalyelőtt készített cipőszekrényem pántjainál mélyíteni kellett a bemaráson, mert az ajtók bedagadtak a szekrénybe, pedig ugyanabból a vételből volt az alapanyag, és a felületkezelés is egyforma volt.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77144)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77147

Amit én kaptam az teljesen fehér, még a görgők is. A fiók aljára kell felrakni a sarokba az egyiket, a másikat 50mm-re a fiók aljától számítva felfele a szekrényre Ekkor találkozik a görgő a sinnel. 

Előzmény: halaloszto (77146)
halaloszto 3 napja Creative Commons License 77146

azért jópár féle sín van. nem tudjuk a tied milyen. én is úgy számoltam, hogy félcol a hézag balról-jobbról. jó lett, de látszik hogy olyan a cucc túrése, hogy lefele bírná, felfele semmit. szóval ha most csinálnám 12-12mm-el számolnék. ezek ilyen fehér két műanyag görgős sínek voltak.

 

Vajk

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77144)
Rahed Lee 3 napja Creative Commons License 77145

Ilyen vastagsági gyalum már van, csak nem Güde, hanem Makita.

 

Én most az egyengetővel küzdök. Ma vettem egy új, egyfázisú, 1.8 KW-os motort hozzá. Most próbálgatom, kicsit gondterhelt vagyok, mert nagyon melegszik. Holnap reggel visszaviszem a céghez ahol vettem, nézzék meg, hogy jól kötöttem-e be. Szerintem nem természetes az ilyen fokú melegedés. Egyébként szépem, csendesen megy, jó combos darab.

Előzmény: laci19791202 (77115)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77144

Ezt olvastam én is, de tudod azért rámértem a sinekre összenyomott és lazított állapotban. A görgőnek nem sok oldal irányú mozgása van. kb 1mm, így sehogy nem jön ki a 25mm.

Előzmény: joevagyok68 (77133)
Régivagyok 3 napja Creative Commons License 77143

Nekem is hasonló van kicsiben, mint a tied, olyan hangos mint a mentőautó, viszont van szíjas meghajtású 250 literesem na az halkabb, mint a kicsi:).

 

De ez az újfajta "blokkos" kicsi 30-ér kukucskálós olajszint, ez van a nagy gépemen is és ez a halk. a régi bitang zajos.

Előzmény: Pillanatragasz (77125)
Régivagyok 3 napja Creative Commons License 77142

Ki van rakva az üzletben:)

Előzmény: V.T.ZS (77134)
Régivagyok 3 napja Creative Commons License 77141

Ebben igazad lehet, de a kicsi kategóriákban nem is nagyon van szíjhajtás, vagy igen?

 

Előzmény: Pillanatragasz (77125)
farontó 3 napja Creative Commons License 77140

Üdv mindenkinek!

Egy kicsit belekotyognék ebbe a fűrész témába.

Egy 550-es fűrésszel 4kw-os motorral 30-40 cm vastag tölgy rönköket vágok elég haladósan. A fűrészlap 35x0,8  w22 ,az akáccal az a gond hogyha friss vágás,a szélén a szíjácsba nincs az a lap amelyik egyenesen vág ! A száraz akácnál ilyen gond nincs. A nyers szíjácsba szinte megtapad a fogköz azzal a vizes nyúlós trutyival aztán onnantól megette a fene,ez minden fogosztásnál előfordul, ha ez a trutyi kikopik a fogközből újra jól vág. Minél tompább a lap ez a jelenség annál gyakoribb.

Tölgyfánál ilyen gond nincs.

Megfontolandó hogy a lap hol lesz élezve, szakműhelybe vagy otthon a w22 fog csak automatán élezhető kifogástalanul, a 8-as és 10-es fog egy sima köszörűn is megélezhető egy ferde koronggal.

Rönkvágásra 0,7 x 30-35 lapot vennék 10-es fogosztással minnél vastagabb a lap annál stabilabb. A w22 fognak nagyobb a teljesítmény igénye.                                  Ha puha vagy keményfára kéred a lapot a terpesztést és az élszöget fogják módosítani bármelyik fognál.  Remélem sikerült még jobban összezavarnom :)

Ha esetleg kérdésed van ne fogd vissza magad!

 

Paco155 3 napja Creative Commons License 77139

Izé, a cseheknél még korona van - de a szlovákok már azt a pénzt használják ami a 99,99 mögé van írva. :)

Előzmény: laci19791202 (77137)
Garfield007 3 napja Creative Commons License 77138
A nyugat-német márkát hogy váltják felétek? :)
Előzmény: laci19791202 (77137)
laci19791202 3 napja Creative Commons License 77137

Hát ez a 99,99 korona nekem sehogy nem jött ki 30 ezert ft-ra.

Előzmény: vati666 (77136)
vati666 3 napja Creative Commons License 77136
Előzmény: V.T.ZS (77134)
Garfield007 3 napja Creative Commons License 77135

Analóg reklámból.

Előzmény: V.T.ZS (77134)
V.T.ZS 3 napja Creative Commons License 77134

Honnan kaptad a fülest?

Neten még nem írják az oldalukon meg a mobilos alkalmazás se tartalmazza.

Előzmény: Régivagyok (77123)
joevagyok68 3 napja Creative Commons License 77133

Úgy látszik nem volt elég nagy és feltűnő a betűméret !!!

:-)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131117703&t=9104263

 

25-mm a fiókguri mérete!

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77130)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77132

Én is kézből vezetve szoktam vágni de előrajzolom a vágási vonalat ha lehet. Utána legyalulom egyenesre nagyjából ha nem jó. Úgyis ráhagyok az anyagra. 

Előzmény: neduddgi(én) (77119)
laci19791202 3 napja Creative Commons License 77131

Szia.

Nagyon jó ez a videó,jól jött volna 20 éve,mikor az asztalosomnál 30cm-es átmérőjű akácrönköket vagdostunk fel,igaz abból csak gerendák lettek!

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77110)
RepülőgépÉpítő 3 napja Creative Commons License 77130

A görgős fióksinnes fióknak mennyivel kell kisebbnek lennie? Azt olvastam, hogy 11.5 mm oldalanként, de a fióksint megmérve 10.2 - 11 mm

neduddgi(én) 3 napja Creative Commons License 77129

1-3 méteres rönköket. Két pár csapágyból (nem kínai...) készített vezető lesz az asztalhoz rögzítve, ezen fog gurulni a négyméteres kocsi. Két állítható magasságú görgős állvány egészítené ki a szerkezetet.

A csapágypárok készen vannak, meg a rögzítésükhöz szükséges anyag is, csak össze kell szerelnem. Megvan a két görgős bak is. A szánt kell még elkészítenem, ahhoz még nincs anyagom. (Pontosabban amit vettem, az nem jó...)

 

Jellemzően 10 centinél vastagabbat nem vágok. Amíg a motort le nem cserélem, addig meg biztosan nem. Most ugyan lennének 30-as, sőt vastagabb rönkjeim is, de azt majd máshogy megoldom.

 

Ez esetben, ha a 10-20 centis vágáshosszt veszem alapul, akkor mondjuk a 30x0,6/22 szalap lenne az ideális?

 

Mit jelent, hogy a fogalak "W" illetve"NV" ? Az A-Lap terméklistáján a rönkhasítóknak "W", az asztalos- és a tüzifa szalagoknak "NV" fogalakja van.

 

Bocs, hogy nyilván triviális dolgokra kérdezek rá. Eddig olyan szalagokat használtam, amit a szomszéd ladagyárostól kaptam. Örültem, hogy van, és nem kell érte pénzt adnom. Viszont mind egyforma volt, vagyis nem kellett róluk tudnom semmit... :o)

Előzmény: drRamaty (77127)
409 3 napja Creative Commons License 77128

Én ezt rendelném:  kemény/30/0.7/NV/8, vagy 20/0.7/NV/6

Előzmény: neduddgi(én) (77126)
drRamaty 3 napja Creative Commons License 77127

Amit én tudok, és amilyen szalagot használok ilyenre (akác hossz):

- nem túl ritka fogú lap (az a jó, ha a vágott vastagságban 4-5 fog dolgozik)

- minden fog hajtogatott, balra-jobbra, nem kell hajtogatatlan tisztító fog

- nem kell túl nagy hajtogatás

- neked arra a gépre elég a 30 mm széles szalag

Vágás:

- rönköt, oszlopot soha ne vágj stellernek feszítve. A legkisebb egyenetlenség oldal irányba nyomja a szalagot (főleg ha már nem szuper éles). Ilyenkor lelassul a gép, meg is állhat úgy beszorul. Vagy rögtön szakad a lap.

- csinálj jó vastag, ferdére vágott végű gerendából fésűt, Szalagfűrésszel centinként bevágva, ráfogatva az asztalra  azt használd stellernek

- akácnál nem árt vágás közben finoman olajjal kenni a szalagot.

De egyáltalán mekkora rönköket akarsz hosszába vágni? Mert egy 2 méter hosszú 20-30 centi átmérőjű rönk hosszvágása kézből reménytelen. Ahhoz már eszkábálni kell valami rönkkocsi félét, vagy elől-hátul masszív hengergörgős támasz kell.

Előzmény: neduddgi(én) (77126)
neduddgi(én) 3 napja Creative Commons License 77126

Igazad van. Az zavart meg, hogy a honlapjukon a mobil rönkhasítókra ajánlott szalagoknál a fogosztás 22 vagy 25. Azt hittem, hogy a hölgyemény a telefonban ezek közül ajánl, ebből gondoltam, hogy fogmagasságról beszél, amikor 8-ast vagy 10-est javasol.

 

Így aztán végképp nem értem...

Egyértelműen akác rönk hosszvágásra kértem tőle javaslatot, de ezek szerint vagy a tüzifavágók, vagy az asztalos szalagok közül ajánlott. (Mindkettőnél van ilyen méretű és fogosztású, mindkettőnek azonos a fogalakja. Gondolom, csak a terpesztésük más, de az semmiből sem derül ki.)

 

Mostmár akkor még nagyobbat szeretnék tőletek kérni!

Megnéznétek, hogy szerintetek ebből a kínálatból:

http://www.a-lapkft.hu/hu/termekek

mi a legcélszerűbb keményfa rönk hosszirányú vágására?

Természetesen utána még újra beszélek az a-lappal, tehát nem helyettem kell döntenetek. :o)) Csak eddig azt hittem, nagyjából tudom, mit akarok, de mostmár teljesen elbizonytalanodtam.

 

A paraméterek:

Cél: keményfa (most éppen akác) rönkök hosszirányú vágása. (Oszlopok, pallók, deszkák.) Max. vágási vastagság 20 cm.

A gép: 500-as, kerék szélesség 35 mm.

A jelenlegi szalagsebesség kb. 15m/s, (600 ford/perc) ami lehet, hogy még ehhez a munkához is kevés lesz (bár keményfa hosszvágásra mindenhol alacsony sebességet ajánlanak). Ez esetben majd megváltoztatom az áttételt, de ez most nem lényeges.

 

Előzmény: 409 (77122)
Pillanatragasz 3 napja Creative Commons License 77125

http://www.arukereso.hu/kompresszor-c3765/stanley/d-210-8-50-p46664870/

 Nekem egy ilyen olajos kompreszorom van , mivel hogy direkt a motor tengelyén van ...vagyis direktbe van a meghajtása , semmi szíj vagy akármi ezért biza szakadozva megy  vagyis a hangján hallatszik hogy nem egyenletesen megy a motor   olyan mintha nem kapna áramot rendesen ... olajat is cseréltem benne direkt kompreszorolajat vettem (jó drága) . érdeklődtem szervizben azt mondták  ez természetes ..ne törődjek vele .

Előzmény: Régivagyok (77124)
Régivagyok 3 napja Creative Commons License 77124

Régivagyok 3 napja Creative Commons License 77123

Jövő héten olajos kompresszor lesz akcióban a lidlinél 29990 forint lesz.

 

Üdv nektek.

409 3 napja Creative Commons License 77122

"a keményfa hosszvágáshoz 8-as vagy 10-es fogút vegyek inkább?"

 

 Szerintem ez az 1"-ra eső fogak számát jelenti. A kevesebb fog, elvileg, kisebb erőt igényel, és több a hely a forgácsnak a fogak között.

Előzmény: neduddgi(én) (77118)
rferi 3 napja Creative Commons License 77121

A jig azért kell, hogy ne billegjen a fa az asztalon.

Szalagfűrészen ilyen vastag átvágást szinte mindenki kézből szeletel, mert annyira nem szeretnek az ilyen keskeny szalagok tökegyenesen haladni, hogy ne kelljen időnként fordítani  a munkadarabon, hogy a vágás mégis egyenes legyen.

Ha megnézed az amcsi oldalakat, ott szinte mindenkinek olyan a szalagfűrészen a támasztója, hogy csak a szalag vonalában támasztja az anyagot, de íves, hogy lehessen az anyagot jobbra balra mozgatni kicsit, ezzel korrigálva a ferdére meginduló vágásvonalat

Előzmény: neduddgi(én) (77119)
neduddgi(én) 3 napja Creative Commons License 77120

Megint korábban járt a szám a kelleténél... Éppen ezt a megoldást hiányoltam az előző videóból. :o))

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77110)
neduddgi(én) 3 napja Creative Commons License 77119

Nekem ez kicsit fura...

Készít egy praktikus oldaltámasztékot a rönköcskének, ami megakadályozza, hogy a vágás közben a hossztengelye körül megcsavarodjon. (???) Ezek után szabadkézből vágja az egyenesent, ahelyett, hogy a támasztékot megvezetné... (Vagy rosszul látom?) Ha valakinek akkora rutinja van, hogy így tud egyenesen vágni, annak nincs szüksége erre a támasztékra sem. (Szerintem.)

Utána a felezett rönköt egy alacsony vezető mellett szeleteli, ami úgyszintén komoly tudást igényel, hiszen a függőleges tartást (az egyenletes deszkavastagságot) megintcsak szemmértékkel és biztos kézzel kell megoldani. (Ahelyett, hogy az előző művelethez használt támasztékot használná vezetőnek...)

 

Az ötlet jó, de szerintem kicsit tuningolni kellene rajta.

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77109)
neduddgi(én) 3 napja Creative Commons License 77118

Köszi a választ neked is, meg repépítőnek is!

A kérdésem leginkább az lenne, hogy a keményfa hosszvágáshoz 8-as vagy 10-es fogút vegyek inkább? A vágási felület minősége nem számít, az előtolási sebesség sem érdekes (ráérek...), inkább az lenne a lényeg, hogy azonos körülmények mellett melyik "harap hatékonyabban", vagyis melyiknek elég kisebb motorteljesítmény ugyanolyan munkához? (Vagy ezt nem befolyásolja a fogméret?)

 

Asztalos célokra akkor maradok a 20x0,6/6-osnál.

 

Persze, tudom én, hogy az lenne a tökéletes, ha mindenféle fatípushoz és munkához a megfelelő szalagot venném meg, de ezt egyszerre nem tudom megtenni. Most is csak 2-3 szalagot tudok rendelni, ezért akarom a pillanatnyilag legfontosabb típusokat beszerezni.

Előzmény: gdzsozy (77112)
Paco155 3 napja Creative Commons License 77117

"nyílászáróval is. :)"

 

Hááááát......  Ha egy nyílászáróval "zaklatnak" akkor az szó szerint nyílás záró lesz. :P

Előzmény: gdzsozy (77113)
rferi 3 napja Creative Commons License 77116

Jó sokat tüzelhetsz, ha ekkora tároló kell!

Nem semmi!

Előzmény: arvaiz69 (77103)
laci19791202 4 napja Creative Commons License 77115

Szia.

Megy-e máe a gyalugéped?

Nézcsak mit találtam neked:http://www.gudeplaza.hu/gudegepek/faiparigep/gudegyalugep/gude55008_gude_gude_55008_szerelogyalu_vastagolo_gyalu_gmh_2

Tapasztalatom nincs róla hogy mit lehet kezdeni egy ilyen géppel!

Előzmény: Rahed Lee (76510)
fercow 4 napja Creative Commons License 77114

Zaklatott sorsa munka. Zaklató sorsa fizetés és remélhetőleg elégedett mosoly a végén.

Helyszín: Sárospatak.

Nyílászáró: egy nagy bajárati ajtó

Akkor kereslek holnap!

 

Üdv: Ferkó

Előzmény: gdzsozy (77113)
gdzsozy 4 napja Creative Commons License 77113

nyugodtan lehet zaklatni...A kérdés hogy mivel és hogyan és mi lesz a zaklató sorsa. :)

 

 

nyílászáróval is. :)

 

gjoczy@citromail.hu

vagy 0620/ 262 8879

Előzmény: fercow (77040)
gdzsozy 4 napja Creative Commons License 77112

Nézd...mi mindig úgy csináltuk hogy minden munkához olyan lapot vettünk ami ahhoz jó.

 

ha vékony anyagból íveket kell fűrészelni akkor keskeny lappal dolgozom 10-16mm

 

asztalos munkáknál csapozásokhoz, íves vágáshoz daraboláshoz és hosszvágáshoz 

20-25mm-ig használok lapokat.

 

rönkvágáshoz 30-40mm széleset vennék. de én csak asztalosként gondolm ezt. bár

 

nekem is 500-as gépem van.

Előzmény: neduddgi(én) (77095)
arvaiz69 4 napja Creative Commons License 77111

Szia!

Megnéztem mind a két videót, valóban nagyon jók! Az én fűrészemmel azért csak nem fognék hozzá, mert azon csak 16 cm vastag fát lehet áttolni. Az első videóban lévő szalagfűrész nem túl nagy talán az is 30-as, de a rajta lévő fűrészlap nagyon profi. Szerintem legalább 20-as lap van rajta. Nekem a legnagyobb 16 mm-es. Ha behordtam a fát a helyére, utána rögtön egyeztetek az asztalossal, majd ő a nagy 800-as szalagfűrésszel nekiesik. Egyébként egy-egy ilyen rönk nagyon nehéz. Itthon párat már kiszedtem a fakupacból, egyedül alig bírtam a talicskába berakni! A kis szalagfűrészemnek biztos nem tenne jót, ha ilyen nagy böszme fadarabokat tolnék át rajta.

Üdv.: Zoli 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77110)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77110

itt van egy még jobb vezető is a rönkvágáshoz 

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77109)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77109

A rönköket magad is fel tudnád vágni szép lassan így :

 

Rönk fűrészelés

A hobbiasztalos ott szerez faanyagot ahol tud. Előfordulhat hogy egy ismerősünknél kivágnak egy gyümölcsfát, amit kár lenne eltüzelni így érdemes megvenni, elcserélni vagy csak elkérni a szebb használható részét amit majd fel is tudunk fűrészelni deszkának szalagfűrészen.[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: arvaiz69 (77103)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77108

Azt a szép tölgyet minnél hamarabb vágasd fel és szedd le róla a kérget, és fesd le olajfestékkel a bütüjét jó vastagon. Én a juharomat így kezeltem és nem vetemedik nem reped a vége be. Persze rakatba kell rakni száradni szellős helyen. félméterenként tegyél a deszka sorok közé 2*2cm-es egyenes távtartókat pontosan egymás fölé, így a száradásnál nem fog vetemedni a felette lévő súlytól sem.

 

Szép nagy a fatárolód, pár száz m3 fa befér ide :)

 

 

Előzmény: arvaiz69 (77103)
koopal 4 napja Creative Commons License 77107

A Zatikban voltam szombaton, ilyesmi fenyő anyagot szerettem volna venni, vagy legalább olyat, amiben elvétve van csomó.

Szélezettből egyszerűen nem volt semmilyen méretben, és ez már másodszor fordult elő egymás után.

Korábban akárhányszor jártam ott, mindig találtam szép anyagot.

Most kénytelen voltam beérni maradék lapanyagokkal, amit egyébként is akartam venni, fenyő helyett meg hoztam némi egzótát, ideje elkezdeni az sk. karácsonyi ajándékok készítését.

Előzmény: arvaiz69 (77103)
arvaiz69 4 napja Creative Commons License 77106

Szia!

Ezeket a Tiszaföldvári fatelepen vettem, azt hiszem 62.000 Ft / köbméter áron adják. Ezeket  úgy válogatom ki a sok deszka közül. A tulaj biztos nem örül neki, hogy átrakom a kupacot, azért hogy a legjavát elvigyem. Egyébként ezek nem kimondottan asztalos fák, inkább építőipari célra vásárolják. Csak én elviszem a legjavát, mert azért  csak van jó is közötte. Tudod, ismered a mondást " vak tyúk is talál szemet" ! Azért van ebbe is itt-ott egy csomó. A hátrább lévő szarufákat és egy 10 x 15 gerendát is akkor vásároltam. Azokból lesznek majd  a kisszék és az asztal lábak.

Üdv.: Zoli 

Előzmény: halaloszto (77105)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77105

Mennyiért veszel ilyen csomómentes fenyőt? Vagy a szemem rossz?

A térkő is tetszik!


Vajk

Előzmény: arvaiz69 (77103)
pali923 4 napja Creative Commons License 77104

Ezek a lefelé fordított ketchupos, mustáros és hasonló műanyagok elég jól zárnak fejtetőn is, és a ragasztó is azonnal jön belőlük.

Az újság meg konkrétan ez: http://www.woodworkersjournal.com/Ezine/Public/TricksoftheTrade.aspx

Előzmény: koopal (77101)
arvaiz69 4 napja Creative Commons License 77103

Sziasztok!

Tegnap a tűzépen jártam megvenni a tűzifát. A méteres rönkök között találtam 7 vagy 8 tölgyfát, ami nagyon ígéretesnek mutatkozott, ezért azokat nem is engedtem, hogy felhasogassák. Majd itthon elviszem az asztalos ismerősömhöz és colos deszkákat, meg 5 cm vastag fát fűrészeltetek belőle. Hátha még egyszer jó lesz valamire.

 

 

A tüzelőtárolómról nem akartam képet felrakni, hiszen abban semmi famunka nem volt. De gondoltam megmutatom, hogy nem olyan régen milyen szép fenyő

faanyagot tudtam venni!

 

 

 

Na meg akkor már csak rakok fel pár képet a tüzelőtárolóról is!

 

 

Ma egyébként nagy munkában voltam, mert a megvásárolt fát hordtam be a helyére. Holnapra is maradt még vagy 30 mázsa. Jó lenne behordani még mielőtt ide érne az eső!

 

Üdv.: Zoli

 

Busmann02 4 napja Creative Commons License 77102

Hello.ismerősöm sajna nincs,de tudok tube-n videót ahol egy viszonylag egyszerű elkészítési módot mutat a fickó :D

Előzmény: marcibán (77100)
koopal 4 napja Creative Commons License 77101

Nem az a probléma, hogy nincs miben tartani a ragasztót, vödröset nem veszek, de a kifogyóban lévő gyári csőrös flakonból gyorsaságot igénylő munkánál nehézkes kinyerni, vagy szétfolyik, ha lefelé fordítva teszem le, hogy ne veszítsek időt.

De ha a mustáros flakon cseppmentes, tehát fejjel lefelé sem ereszt, akkor az is jó megoldás lehet.

Bár ott meg fordított lehet a helyzet, a ragasztó alighanem hígabb, mint a mustár.

 

Egyébként melyik újság?

Előzmény: pali923 (77038)
marcibán 4 napja Creative Commons License 77100

Sziasztok! Asztalos gyalupadhoz keresek fa orsót,készítőt. Ha van infótok,megköszönném!

 

Üdv! 

pajaci 4 napja Creative Commons License 77099

Az egyik fűrészes ismerősöm magyarázta egyszer, hogy az se mindegy hogy vannak hajtogatva a lapok. Van olyan hogy egy jobbra egy balra, a másiknál egy jobbra egy egyenes egy balra, és van két egyenessel is. Az egyenes hordja ki a forgácsot ha jól emlékszem. Kemény fa, puha fa, friss vágású vagy száraz, ezek alapján van valahogy.

Előzmény: neduddgi(én) (77095)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77098

Ja és nekem 550-es a gépem.

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77097)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77097

Én csak keményfa hosszvágásra való szalagokat rendeltem tőlük 35-öst, . Az  jó mindenre.

a kanyarító vágásokhoz inkább a 15-ös szalagot kértem tőlük, be is vállt mert nagyon szép kis ívben tudok vele kanyart vágni.

 

a tüzifa vágáshoz 40-es szalagot is kérhetsz jó nagy fogakkal, nem baj ha lelóg a kerékről egy kicsit, úgyis le kell lógnia a fogaknak. 

Előzmény: neduddgi(én) (77095)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77096

tisztában vagyok vele hogy nem vagyok egy egyszerű eset. 

Előzmény: Barnamedvébb (77094)
neduddgi(én) 4 napja Creative Commons License 77095

Naszóval.

Most bájcsevegtem az A-Lap kájeftével, mert konyhakész szalagot akarok tőlük rendelni.

Akác hosszvágáshoz 30x0,6/8, vagy 30x0,6/10-est ajánlottak.

Fenyő, puhafa hosszvágásra 25x0,6/8-ast, finom munkához 20x0,6/6-os javasoltak.

 

Tüzifa aprításra nem kaptam tippet, az erre irányuló kérdésem fölött valahogy elsiklott a hölgy...

Szerintetek a két keményfa-variáció közül melyiket célszerűbb megvennem?

A két másik valóban megfelel arra a célra, amire javasolták?

 

500-as szalagfűrészem van, a kerekek 35mm szélesek. Jelenleg kb. 600-as üresjárati fordulattal pörög a gép. (Ez meglepett, mert szentül meg voltam győződve, hogy 800-ra van áttételezve...)

Nameg még azon gondolkodom, hogy "vegyes vágásra" a keményfa hosszvágók alkalmasak-e?

Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 77094

ez azért már súlyos, Vajk!

azt kívánom, sose legyél ennél jobban átbaszva

 

nekem sem a stílusom a hirdetés, de itt arra mondta, hogy tetszik, hogy segít eladni a kollégának egy termékét

ha úgy tetszik, akkor a segítő szándék

Előzmény: halaloszto (77077)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77093

Nem a melós ruhával van a gond, hanem azzal, hogy az tiszta e :)

 

Előzmény: plusssuni (77064)
Paco155 4 napja Creative Commons License 77092
GPS 4 napja Creative Commons License 77091

 

Várj még vele, küldök neked még pár verziót - aztán abból majd válassz.

Tudod, két fordítás közt jól esik "haszontalan dolgokkal" is lazítani egy kicsit :-)))

 

Egy biztos: 50-ért nem fogod eladni. Talán 100-ért - úgy már sanszos. :-)

.

Előzmény: arvaiz69 (77089)
GPS 4 napja Creative Commons License 77090

 

 

"Átbaszásnál én a calgonra asszociálok."

 

Meg a szuvasodás-elleni fogkrémekre, meg a 0,5%-os hatóanyagú reuma-krémekre és még lehetne sorolni.

 

Na de itt egy "minimalista verzió" - hát ha ennek a szövegébe nem lehet belekötni :-)))

 

 

Előzmény: pajaci (77088)
arvaiz69 4 napja Creative Commons License 77089

Szia!

Hú, ez nagyon jó! Ez valóban olyan, amire felfigyelnek az emberek! Sokkal több figyelmet fordítanának a hirdetésre! Nagyon eltaláltad!!! Gratulálok! Felhasználhatom a képet a hirdetésemben?

Üdv.: Zoli

 

 

Előzmény: GPS (77061)
pajaci 4 napja Creative Commons License 77088

Átbaszásnál én a calgonra asszociálok.

Előzmény: halaloszto (77077)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77087

a gyári bútorgombokban is az van. csak a nagyon olcsóban van egy beragasztott recézett henger

 

Vajk

Előzmény: GPS (77082)
saabee 4 napja Creative Commons License 77086

Köszönöm!

 

Igazából gondoltam, hogy nem kell feltalálni semmit hozzá, csak a megoldást nem ismertem :)

Paco155 4 napja Creative Commons License 77085

Ez mondjuk igaz.

Előzmény: GPS (77084)
GPS 4 napja Creative Commons License 77084

 

Talán a teschauer jobban bírja a kifelé-cibálást a fából. Azt gondolom, legalábbis - a menetes rögzítése miatt.

.

Előzmény: Paco155 (77083)
Paco155 4 napja Creative Commons License 77083

Egykutya.   :)

Előzmény: GPS (77082)
GPS 4 napja Creative Commons License 77082

 

Vagy veszel Teschauer-anyát - az pont arra való, hogy metrikus fém-menet legyen egy fa-alkatrészbe.

.

Előzmény: saabee (77080)
Paco155 4 napja Creative Commons License 77081

Veszel megfelelő méretben fakötésű csavart, és belerakod a tüske aljába....

 

Előzmény: saabee (77080)
saabee 4 napja Creative Commons License 77080

Hello!

 

Egy kis segítséget/ötleteket kérnék!

 

Egy fogassort akarok csinálni, de nem egészen szokványos módon (lehet, hogy nem is asztalosoknak kellene feltennem a kérdést).

 

Adott egy párnafaszerkezetre szerelt falburkolat (tehát egy 2-3cm-rel van a falsík a valós faltól). Adott továbbá egy szörfdeszka alakú, designosan festett rétegeltlemez lap (ez lenne a tüskék mögött).

Mivel a szördeszkát is rögzíteni kell a falon, ezért arra gondoltam, hogy az egészet átfúrom az akasztó tüskék helyén (tehát a tüskéket nem ezen akarom rögzíteni). Természetesen a falba és lyukakat fúrok, és ebbe 6-os menetes szárakat teszek, majd alátét szerűen ráfűzöm a szörfdeszkát. A menetes szárakra meg a tüskéket. (Így elég masszív lenne, és a rögzítési pontok sem látszanának.)

 

A kérdés az, hogy hogyan tudom a tüskéket a menetes szárakra applikálni? Az eddig megkérdezett faesztergályosok vagy nem értették a problémát, vagy megoldani nem tudták, és egyfolytában azt magyarázták, hogy ragasszam a rétegelt lemezhez a tüskéket (ettől persze annak a falra rögzítése nem oldódik meg...).

Hol tudnék olyan tüskét csináltatni/venni, amely alkalmas arra, hogy egy menetes szárra rácsavarjam? Tehát hogyan lehet menetet gyártani egy fa tüskébe?

Vagy bármely más, alternatív megoldás is szóba jöhet. Várnám az ötleteket! :)

GPS 4 napja Creative Commons License 77079

 

- nem egyedi mert kettő van belőle

- messze nem 100% kézi munkával készült

 

Nana, azért én ezt nem így látom:

 

Az "egyedi" nem azt jelenti, hogy "egydarabos".

 

Hanem azt, hogy NEM egy típus-bútorról van szó - mint pl. az Ikea, mondjuk a  "Heydenemyo" típusú komódja. 

 

Attól még, hogy valaki kézigépeket vagy kézzel kezelt gépeket használ - attól az még "Kézi munkával" készült.

 

A vitorlát is villanyvarrógéppel varrják - de attól az még kézimunka - a javából. De még mennyire az.

.

Előzmény: halaloszto (77077)
GPS 4 napja Creative Commons License 77078

 

Hát jahh, a színe. Majd kitalálunk valami filozófiát a "különleges színvilágára" is.

 

Tudod, örök szabály a szakmában, hogy a reklámosnak nem az a dolga, hogy a terméket bírálja... hanem hogy eladja. Bármi legyen is az.

 

De ha már szín - akkor mesélek egy (befejezett) sztorit:

 

Egy debreceni bútorkereskedő haverunk, aki már '90-ben nyitott - korán ráállt az irodabútorokra - ezen belül is az irodai, gázteleszkópos forgószékekre - az egyszerűtől ...egész az igazgatói bőr-székekig.

 

Akkortájt a lengyelek voltak a nagy májerek irodaszék-ügyben - ő is tőlük hozta.

 

És bár a székek nem voltak rosszak - a logisztikai-fegyelmük még erőst a Jaruzelszki időket idézte - vagyis nem volt biztos, hogy a kamionon azok (vagy olyan)  termékek voltak, amik meg lettek rendelve, illetve amik a számlán szerepeltek.

 

Így történt egyszer, hogy egy kamion székből vagy 2-3 raklapnyi...döbbenet: hófehér (!) volt.

 

Persze, dehogy lett ilyen rendelve... de hát "bekeveredett" a szállítmányba - ez a lengyel barátainknál mindennapos volt akkortájt.

Darabra stimmelt - de hát a színe, ugye? Visszaküldeni esélytelen volt... illetve többe került volna, mint az egész móka.

 

Már 1 hónapja árulta ennek a szállítmánynak a székeit - szinte már el is fogyott mind - kivéve a fehéreket.

A kutyának se kellett a hófehér szék - normális ember nem is vesz ilyen munkahelyre.

A lényeg, hogy a barátunk ott állt vagy 50 darab, eladhatatlan fehér székkel a nyakán.

 

5 ezer Ft körül járt egy ilyen szék akkor (ez '92 körül ez még pénznek számított azért) - így a bosszúságon kívül még anyagilag sem volt mindegy mi lesz a székekkel, ezért levitte az árat 5-ről, úgy 3.500 körülire - "hát ha így majd..."

 

Hát egy nagy frászt - így se kellett a kutyának sem.

 

Míg nem egyszer elpanaszolta a dolgot egy marketingben járatos haverjának, aki a homlokára csapott:

 

- Tuti fehérek azok a székek?

- Hófehérek, basszameg

- Hülye vagy te? Akkor ezek "orvosi székek", te.

- Mitől lennének "orvosiak"?
- Hát a színűk miatt.

- És beveszi ezt valaki?

- Még hogy beveszi? Figyeld csak m

eg, ha így hirdeted. Egy fontos feltétellel: nehogy 5-ért add, hanem legalább 12-ért. Ennyiért megveszik - 5-ért nem.

 

Megfogadta a tanácsot. Kicsit szégyenkezve bár, de meghirdette, hogy: "Orvosi székek érkeztek - 11.900 Ft"

 

Ugye tudjátok mi következett? Sorban álltak az orvosok és a kórház-beszerzők a fehér (immár orvosi) székekért.

Egymásnak adták a kilincset. 2 nap alatt egy darabja sem maradt - egy füzetbe írta fel  az előrendeléseket azoktól, akiknek már nem jutott.

 

Persze, a következő szállítmányba külön befoglalt még 150 darab fehéret... mert bár igaz, hogy csak 100-at akart, de nem volt garantált, hogy a 150-ből legalább 50 nem bordó lesz :-)))

.

Előzmény: rferi (77074)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77077

- nem egyedi mert kettő van belőle

- messze nem 100% kézi munkával készült

- és nem is teljesen fa - persze nem is modta, csak azt az érzést keltette

 

Aki reklámmal foglalkozik, annak fel sem tűnik hogy amit ír nem igaz, annyira hozzászokott hogy nyomja ezeket a modoros dumákat.

 

Mint az álláshirdetések, ahol reflexből írják hogy pályakezdő programozót keresnek 3 év gyakorlattal és számviteli ismeretekkel java fejlesztésre valami irodai asszisztensi teendők ellátására. Írják, mert ilyeneket szoktunk írni és kész.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (77076)
pajaci 4 napja Creative Commons License 77076

Ebben mi az átbaszás?

Előzmény: halaloszto (77075)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77075

Jaja, csak ez igy egyszerűen átbaszás. Értek hogy a hülyék imádják ha hülyének nézik őket meg átverik, de nem tudok jó pofát vágni hozzá.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (77073)
rferi 4 napja Creative Commons License 77074

Gyűjtőknek szerintem sötét- vagy legalább középbarna szín kéne rá. Ez a narancsos ez olyan, amit senki nem tesz be a lakásba

Előzmény: GPS (77065)
pajaci 4 napja Creative Commons License 77073

A reklámokat (általában) a hülyéknek csinálják, ez a kép arra való hogy segítse az eladást, nem pedig azért hogy neked tetszen.

Előzmény: halaloszto (77071)
rferi 4 napja Creative Commons License 77072

Látom, nézted te is a Mad Man-t ! :-)))

De a trendirány jó Zolinak szerintem is!

Előzmény: GPS (77061)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77071

Tudom jól hogy nem én vagyok a célközönség, de engem nagyon taszít az egész.

 

Vajk

Előzmény: GPS (77068)
joevagyok68 4 napja Creative Commons License 77070

"A Reklámőrültek című TV-sorozat"

Pedig én azt hittem első "látásra", hogy  Bajnai Gordonka van a képen !

Arra is jó az "idők változnak"...

:-))

Előzmény: GPS (77068)
rferi 4 napja Creative Commons License 77069

Egy nyitott könyv?

Vajon miből van?

Mert így kinézetre ez lehet műanyag, papír, fa, fémlemez....

Előzmény: paplanfa (77034)
GPS 4 napja Creative Commons License 77068

 

A telefon (is) a koncepció része.... pont, hogy az idők változását és a fa (mint anyag) időtlenségét jelzi.


Egyébként a háttérkép (és a pali is) az '50-es évek hangulatából ered.

 

(A Reklámőrültek című TV-sorozat publikus, szabadon felhasználható plakát-képanyagából van.)

.

Előzmény: Barnamedvébb (77066)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77067

Azért érzed az iróniát.

Előzmény: halaloszto (77062)
Barnamedvébb 4 napja Creative Commons License 77066

nekem is tetszik, csak a vezetékes és tárcsázós!!! telefon lóg ki belőle

(szerintem)

Előzmény: GPS (77061)
GPS 4 napja Creative Commons License 77065

 

Kössz, örülök, hogy teszik :-)))

 

Egyébként ITT IS MEG LEHET TEKINTENI - nagyobban.

 

Halkan merem csak kimondani - de szerintem megfelelő tálalással ezt a bútort nem hogy 50-ért (nem) lehet eladni - de 100-ért is úgy elvinnék, mint a cukrot.

 

Persze, nem műhelyszekrénynek kellene árulni, hanem pl. gyűjtőknek szánt tárolónak (pl. vannak akik ritka ásványokat, bányavirágokat, diafilmeket, mittomén miket gyűjtenek még)

.

Előzmény: halaloszto (77062)
plusssuni 4 napja Creative Commons License 77064

Melos ruhaban a kanapera? :) Ezert en kapnek otthon.

Előzmény: halaloszto (77050)
pajaci 4 napja Creative Commons License 77063

Ez igen!

Előzmény: GPS (77061)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77062

IGAZI REKLÁMot láthattunk. profi!

 

Vajk

Előzmény: GPS (77061)
GPS 4 napja Creative Commons License 77061

Előzmény: arvaiz69 (76704)
pali923 4 napja Creative Commons License 77060

Ez igaz, de a mexikói bejárónők ezeket a problémákat gond nélkül megoldják. :))

Előzmény: neduddgi(én) (77057)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77059

"Amúgy meg neked "uri" melód lehet, ha munka közben van időd keresztbe tett lábbal üldögélni !  :-))"

 

Ja persze, törökűlésben bebújva egy szűk helyre úgy szerelni órákon át, na az nem kellemes. :/

Előzmény: joevagyok68 (77055)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77058

nem lehet hogy fordítva veszed fel ?

Előzmény: kukucs33 (77056)
neduddgi(én) 4 napja Creative Commons License 77057

Ezek a rusztikus, "karibu-vadász" stílusú házak, szobák, bútorok nagyon jól néznek ki, de szerintem finoman fogalmazva nem praktikusak.

Gondolj bele: egy ilyen, görgeteg kövekből épített kandallót, vagy a bárdolt(-szerű)rönkökből összerótt falakat óriási meló tisztán, pormentesen tartani. A rengeteg hajlatba, résbe, illesztésbe minden berakódik. A szagelszívó kürtő külső felére (is) kicsapódó zsíros páráról nem is beszélve.

 

Viszont külső térben nagyon tetszenek az ilyen ágasfából készült ács-szerkezetek, meg a görbefa kerti bútorok is.

 

(A sarokpolc egyszerű körpolcai nagyon ötletesek! Én az ilyen pofonegyszerűen is megoldható dolgokat hajlamos vagyok tervezgetéskor túlkombinálni, aztán emiatt feladni...)

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77046)
kukucs33 4 napja Creative Commons License 77056

Naja. Pl. a rövidszárú Aldi/Lidl-es melósgatyám is minimum érdekes koncepció (vagy célzatosan balkezeseknek készült), mert az összes használható zseb a bal oldalán van. Jobb oldalon max egy collstockot vagy csavarhúzót tudok elrakni...

Előzmény: halaloszto (77050)
joevagyok68 4 napja Creative Commons License 77055

"de ha az ember leül és keresztbe teszi a lábát akkor a zsebből kipotyog minden. "

 

Ez azért még mindíg jobb eset mint az, amikor a varrás "mögött " van a zseb ÉS  20+ cm mély !!!

Ha leülnél "ráülsz" és/vagy nem tudsz leülni miatta ha van benne mondjuk egy sniccer, illetve kivenni se tudsz belőle semmit !

 

Amúgy meg neked "uri" melód lehet, ha munka közben van időd keresztbe tett lábbal üldögélni !  :-))

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77051)
409 4 napja Creative Commons License 77054

Nagy idők voltak azok!  :-D

Előzmény: pali923 (77052)
409 4 napja Creative Commons License 77053

Akkor Neked kötény kell!! De nem elől, hanem hátul kell hordani, ami egyéb okból is előnyös lehet pl. lehajoláskor. De csak akkor, ha van flexed és használod is!!  :-PPP  :-)

Előzmény: halaloszto (77050)
pali923 4 napja Creative Commons License 77052

:))

70-es évek, NDK, láttunk néhány csodát a kilógó nyelesfésűkből.

Előzmény: 409 (77048)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77051

A most kapott melós ruháinkon is tépőzárasok a zsebek, és a zsebek fülének egyik sarka le van varrva. Így kínlódás mindig használni. A tépőzár horgos része meg kidörzsöli az ember kezét ha sűrűn kell zsebbe nyúlni, mert pld ott célszerű összegyűjteni egy pár csavart ha bemászik az ember egy szűk térbe. 

 

A nadrágok térdénél is vannak hatalmas térdzsebek, ide térdeplő szivacsot lehet berakni, a szivacs meg állandóan elcsúszik oldalra így nem védi a térdet. Még jó, hogy csináltak a jobb comb külső oldalára egy hosszú keskeny zsebet amibe tollakat vagy sniccert lehet berakni, de ha az ember leül és keresztbe teszi a lábát akkor a zsebből kipotyog minden. 

Előzmény: halaloszto (77050)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77050

vannak ilyen örök problémák. nekem pl a melós kantáros nadrágjaimnak mindnek tépőzár van a farzsebén. normáális aki kitalálta ezt??? leülök benne a szövet kanapéra, és a barom horgos fele ki is bolyhozta egy ponton örökre :-(

 

Vajk

Előzmény: 409 (77048)
Garfield007 4 napja Creative Commons License 77049

Hülye!

Kiköptem a kávém.

:-)))))

Előzmény: 409 (77048)
409 4 napja Creative Commons License 77048

"..a farzsebemben lévő igazolványtartó állandóan beakadt oda."

 

 Hát még a nyelesfésű..      :-P

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77043)
halaloszto 4 napja Creative Commons License 77047

ez a kanapé olyan helyre való, ahol nem fal mellett van hanem bent a térben. oda ugyanis pont elég béna egy zárt tömb alakú, aminek a háta egy nagy sík izé.

 

a többivel egyetértek. a tervezés a használhatóságra tervezést is magában kell foglalja. érdekes ez, a design szó az igazi mérnöki tervezést jelenti. magyarul meg erősen a formatervezést/látványtervezést, a rendes mérnöki tervezésre nem haszálják.

 

Vajk

Előzmény: RepülőgépÉpítő (77043)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77046

Van egy kb 500 db képből álló gyűjteményem mindenféle ötletes bútorokról, vagy szép belső terekről, mert régóta gyűjtöm az ilyen képeket hátha valamit meg lehet belőle valósítani. Itt van pár darab 

RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77045

Hogy száll ki valaki abból a víz fölé fellógatott kosárból valaki úgy hogy ne legyen vizes? :)

Előzmény: látogató (77037)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77044

Igen, most már tudjuk :)

Előzmény: arvaiz69 (77036)
RepülőgépÉpítő 4 napja Creative Commons License 77043

Na ez a bútortervező se normális. De az se aki megrendel tőle egy ilyen kanapét. Már ültem olyan kanapén amin ilyen rés van a háttámla és az ülőlap között, a farzsebemben lévő igazolványtartó állandóan beakadt oda. Ha az ember meg lefekszik a kanapéra akkor a keze karja csúszik be abba a résbe. Kellemes lehet úgy ébredni, hogy a karodat ki kell cibálni onnan mert beszorul. 

Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen kellemes egy ilyen kanapé mögötti teret kitakarítani ahova minden le tud hullani.

Kárpitosok is vannak a melóhelyen hatan, meséltek rengeteg érdekességet a szarul megtervezett design kárpitos bútorokról amiket javítottak. Például a kárpitos szék kárpitozott háttámlájának a közepén kiálló faragott dísz ami pont a gerincet szúrja a kiálló ponton és az ügyfél kéri, hogy tüntessék el azt a kiálló részt mert nem lehet hátradőlni a széken, vagy a nagy kanapé ahova háttámla és az ülőlap közé bemászott macska össze aszalódot, büdös teteme miatt kellett újra kárpitozni. Meséltek olyan szekrényről is ahova az ajtólapokra betétként húzott gombos díszbetétek voltak felrakva, mert a tervező szerint az úgy harmonizál a többi kárpitos bútorral, emiatt a szekrény kilincsét az ajtólap felső éle alá lehetett csak felrakni amit alacsony ember el sem ért. Az egy elbaszott tervezés ha a szekrény felső ajtajára Blau hidraulikás felnyíló vasalattal építik fel az ajtót ami olyan magasra nyílik fel, hogy egy normális testmagasságú ember utána nem éri el, ezért egy spárgát kell a foggantyújáról lelógatni.

Szép dolog a bútortervezés, az is egy érdekes szakma, de amikor a design a használhatóság rovására megy az már nem normális. 

Előzmény: látogató (77035)
Busmann02 4 napja Creative Commons License 77042

Az új Globus majonézes,mustáros és kechupos flakonjai cseppenésmentes,önelzáró csutorával vannak ellátva...a majonéz egész sűrű állagú,szóval feltételezéseim szerint megfelelhet a faragasztó tárolására adagolására :)

halaloszto 5 napja Creative Commons License 77041

a ketchupos az tuti jó, mert azt én is szoktam használni. mustárost nem tudom.


Vajk

Előzmény: pali923 (77038)
fercow 5 napja Creative Commons License 77040

gdzsozy:

 

Nyílászáróval kapcs. lehet téged zaklatni? És ha igen, akkor telefonon, vagy email-ben inkább?

 

Üdv: Ferkó

Előzmény: gdzsozy (77039)
gdzsozy 5 napja Creative Commons License 77039

hoppá bocsi elnéztem a topikot. ez a hobbi ács.

 

:)

pali923 5 napja Creative Commons License 77038

Tudom, hogy nem egészen erre gondoltál, de éppen az egyik amcsi faipari újság múlt heti hírlevelében volt egy videó, amin egy ürge kiszuperált mustáros dobozba adagolja a faragasztóját, és demonstrálja, hogy működik. Valószínűleg a kethcupos is jó lehet. :)

A szappanadagolóhoz én látatlanban sűrűnek találom a ragacsot, de majd beszámolsz róla, ha kipróbálod. Arról nem beszélve, hogy elég ritkának találom a munkáim során azt a helyzetet, hogy a csőre alá kelljen valamit tartanom egy nyomásnyi ragasztóért. Akkor már inkább a mustáros doboz tűnik jobbnak.  

Előzmény: koopal (77012)
látogató 5 napja Creative Commons License 77037

No ebben például ötlet van, de ha ez kemény műanyag, akkopr rohadt kényelmetlen lehet. Van egy pár jópofa desig oldal, az egyik kedvencem a Trendir. Itt van ni http://www.trendir.com/. A "kerti" (outdoor) bútoraik néha szenzációsak és nem is mind elképzelhetetlenül nehezen megcsinálható. Érdemes végignézni http://www.trendir.com/outdoors/ Van persze elcseszett, meg ronda is, meg nyilvánvalóan méregdrága, de az első lapon látható hintákat szerintem nem lenne gond összerakni. Az én kültéri kedvenceim nem feltétlen asztalos cuccok, hanem ezek:

 

 

Van persze asztalos cucc is. Egy kis szabadtéri cédruskád például, bár ez inkább kádár munka

 

 

Előzmény: paplanfa (77034)
arvaiz69 5 napja Creative Commons License 77036

Sziasztok?

Tudtátok, hogy Sopronban most van az erdészeti és faipari kiállítás! 

Üdv.: Zol

látogató 5 napja Creative Commons License 77035

Nem feltétlen. Az iparművészek nagy része kézműves is. Persze van olyan szakma, ahol ez nem megy, pl. a textiles nem tud leszőni 1-2000 m kárpitot, vagy függönyanyagot, de nekik is megvannak a trükkjeik. A bútorkészítők nagy része kézzel rajzol és saját, nem túl felszerelt asztalos/kárpitos műhelyben csinálják a prototípust is. Aztán ha bejön egy forma, akkor persze átállnak kis szériás termelésre, de még ez sem jelent feltétlen nagyüzemet. Vagy 15 éve dolgoztam egy Bánhalmi Gábor nevű bútortervezővel, havi 2-3 darabot adott el egy egy kollekcióból, és abból már megélt. Egy A3-as Rotring deszkán tervezett, ölben, vagy a konyhaasztalon. Szeretett trükkös bútorokat csinálni, ahhoz csináltam, vagy csináltattam meg neki a mechanikát. Az egyik ilyen kanapéja még mindig fut. Itt megtalálható, http://archiv.termuves.hu/?q=hu/targy/butor/agy-kanape/szieszta-kanape&b=B bár úgy látom, a Térműves céh viszont lehúzta a rolót. A dolgaikat elnézve nem csodálom, inkább kínban fogant ötleteik vannak, mint ütősek. 

 

Előzmény: Pillanatragasz (77022)
paplanfa 5 napja Creative Commons License 77034

A padra érdemes pillantani

 

https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10354078_10152287423111016_297994939147350261_n.jpg?oh=3a50cbfd9053206966c9cd594861126a&oe=5493F5E5

koopal 5 napja Creative Commons License 77033

Ctrl+C-vel beemeltem a te listádat, és azokat az adatokat írtam át, nem feltétlenül mindet átgondolva.

Ahhoz mindenképpen ragaszkodom, hogy masszív kinézetű legyen, persze az arányosságot is figyelemben tartva, hogy miből mekkora milyen látványt nyújt, az majd úgyis kiadja magát a teljes terv megrajzolásakor.

Arra majd csak a benn gubbasztós téli napokon kerül sor, csak azért vetettem fel a témát már most, hogy egyáltalán megvalósítható-e az ötlet, vagy ne is agyaljak rajta tovább.

 

Van a garázs előtt három öreg tuja, amiket már ideje kivágni, de nagyon hiányozna az árnyékuk, a pótlás pedig gyorsan növő fafajtával is túl hosszadalmas.

Családi összejövetelekre is jó lenne a tető, na meg elég lenne csak az alá beállni a kocsival, akkor a garázs felszabadulna - leginkább műhelybővítés céljára, ezek voltak az indítékok.

 

Van a tágabb rokonságban ács, valószínűleg majd őt boldogítom a nyűgömmel, nagyon ritkán találkozunk, de azt tudom róla, hogy jó szakember, ráadásul biztos könnyebben teret enged az unortodox elképzeléseknek, mint egy vadidegen.

Nagyon remélem, hogy rábólint erre a megoldási javaslatodra, de ma felmerült egy alternatíva, csak még nem néztem meg jobban.

Lehet, hogy mankóként valahogy igénybe tudom venni a kerítés masszív, 3 colos oszlopát, bár nem a legideálisabb helyen van, áthelyezni pedig a lábazat megoldása miatt túl nagy munka lenne.

Előzmény: drRamaty (77031)
RepülőgépÉpítő 5 napja Creative Commons License 77032

Amikor építkeztem, akkor a házat én terveztem meg, a mérnök csak a nevét adta hozzá meg lerajzolta szakszerüen ahogy kell. A ház 6.6 m széles, a tetőszerkezetnek nincs fedélszéke. A szarufák és a fogópárok tartják össze, + tarály szelemen és a talpszelemen, mindkettő 10*10-es gerendából van. A szarufák méretre gyártattam, 18*7.5 cm-esek, 7 méter hosszúak. A tető 45 fokos lejtésű. A fogópárok szarufánként 2 db 15*2.5 deska, közöttük szarufa kockák a távtartók 2 m-enként, ahol össze vannak csavarozva. Az egész tető szerkezetet csavarozva készítettem el, plusz minden szarufa vég 2-2 db elcsavart ácskapoccsal is le van fogatva a talpszelemhez. A 18 cm magas szarufákra ráraktam a párazáró fóliát, majd 5*5 cm-es távtartókat  a kiszellőző rétegnek, a szarufák teljes hosszában, (így a szarufa magassága 23cm lett már)  majd erre került felszegezésre az egész tetőn telibe 2.5 cm vastag deszka, (6m3-nyi ment fel rá) és erre ment a kátránypapír és a 3 réteges kanadai zsindely, zsindelyenként 16 db zsindelyszeggel. A szarufák távolsága 120 cm, de 2 ablaknál 150 cm-esek a távok 3 m-es ökörszem ablakok miatt. Az elmúlt 20 évben nem kellett még hozzányúlni, sehol sem ereszkedett meg a borítás sem és a szarufák sem. 

 

Előzmény: drRamaty (77031)
drRamaty 5 napja Creative Commons License 77031

Amikor megvettem a majort, kicsit bele ástam magam az ácsszerkezetekbe, mert több mint ezer négyzetméter tetőt kellett javítanom, javíttatnom. Itt aztán van minden az épületeken: két állószékes, függesztőműves, gyámolított két fedélszékes a födémtől független fedélszerkezet stb. Aztán megcsodáltam sok erdélyi régi épület ácsszerkezetét is, sokat tanultam belőle. Nem akarom én az észt osztani, félre ne érts, csak leírom a véleményem.

 

Én azért maradok a vaskosabb anyagoknál, abból baj nem lehet.

Baj nem, csak felesleges pénzkidobás, és nem biztos hogy szebb.

 

- oszlopok, szelemen 15x15 cm   ez rendben

- folyófa (kötőgerenda) 7,5x15 cm élére állítva  felesleges mert 3 métert se kell áthidalni, sokkal drágább, hülyén néz ki, na legyen 10x10 cm ha sok pénzed van :-)

- szarufa 7,5x15 cm élére állítva, a feszítés helyén duplázva  bőven elég az 5x10 cm élére, én inkább 70-80 cm-re betennék egy függőleges székoszlopot lapolva, az tartja a szarufát és nem engedi süllyedni a folyófát se. Amúgy a 7,5x15-ös szarufa is nagyon pocsékul néz ki egy ilyen viszonylag filigrán szerkezeten 

- 5x15 cm fogópár a szarufákra (ha kapok ilyen méretet) na ez tényleg totál felesleges, nincs értelme az ilyen mértékű túlméretezésnek statikailag.És hülyén néz ki. Már az 5x3-as bramac léc is elég, de jó a 10x2-es deszka fogópár is

- X merevítés belülről a szarufákra és az oszlopokra - ez talán el is hagyható, ha cserép helyett bitumenes lemezzel lesz a fedés, mert az is képben van, ott pedig az OSB réteg megadja a merevséget    igen, ha OSB héj lesz. De az oszlopoknál nem hagyható el, még akkor sem, ha  atombiztosan rögzíted a másik épülethez. Az oszlopoknak csak együtt lehet mozogni hossz irányban, ezt nem biztosítja csak az oszlopok tetején végig futó szelemen. A szélnyomás csodákat tud tenni :-)

-  betonacél mindenképpen legalább 10-es  ez rendben, sodronyfeszítővel spanolva, azt majd lehet állítani, ha szárad a fa

 

Csinálj egy számítást a szükséges faanyagok árával, a Te méretezéseddel és az enyémmel, meggyőző lesz.

Előzmény: koopal (77014)
neduddgi(én) 5 napja Creative Commons License 77030

:o)))

Azért nem ennyire reménytelen a fazon, de eléggé "unortodox megoldásokhoz" folyamodott, hogy Nagyjaink kedvenc szavajárását idézzem.

Előzmény: kukucs33 (77027)
neduddgi(én) 5 napja Creative Commons License 77029

Lehet, de akkor vegyük úgy, hogy más kárán akarok tanulni, és azért kérdezem, hogy létezik-e ilyen esetekre valami megoldás. :o)

Mert nekem nincs semmi épkézláb ötletem.

 

Előzmény: rferi (77028)
rferi 5 napja Creative Commons License 77028

De, komolyan gondoltam.

Már kiérződik az írásodból, hogy azon aggódsz, hogyan lesz az ott rendesen megoldva, egy olyan embernek, aki meg sem érdemli, hiszen ő fele annyit sem aggódott az egészen már akkor sem, mikor kellett volna, mint te most.

Rá fog menni az egészséged!

Előzmény: neduddgi(én) (77025)
kukucs33 5 napja Creative Commons License 77027

Na, itt a második GPS:

 

"...el sem mondom, hogyan oldotta meg a villany- és vízvezetést...)"

 

Egyrészt erre ott az offtopic (minden másra meg a gazdakártya), másrészt meg simán rájöttem magamtól: Nyilván összevonta a dolgot költséghatékonysági alapon. Mert a víz elég jól vezeti a villanyt...   .-)))

 

Bezzeg a romániai fakereskedések trükkjei továbbra sem tárják fel titkaikat.

Előzmény: neduddgi(én) (77025)
neduddgi(én) 5 napja Creative Commons License 77026

ausztriában = Ausztriában

 

(Hűűűbanyek! Szegény hajdani nyelvtan tanárom úgy forog a sírjában, mintha centrifuga motor hajtaná...)

Előzmény: neduddgi(én) (77025)
neduddgi(én) 5 napja Creative Commons License 77025

Ezt ugye nem gondolod komolyan? Vadidegennek is bármikor szívesen segítek, ha tudok, nemhogy a sógoromnak...

 

Van Nógrádban egy szép kis nyaralójuk, oda épített egy 8-10 m2-es, hangulatos nyitott teraszt. 

Az a baj vele, (mármint a sógorral), hogy türelmetlen... Évtizedekig dolgozott ausztriában egy építőipari cégnél, az utolsó időkben mint építésvezető, vagy hogy a tökömbe hívják hivatalosan a pallért... :o) Üzemcsarnokokat, üzletházakat építettek előgyártott elemekből. Most, hogy nyugger lett, nem veszi be az agya, hogy hamarabb felhúztak egy szupermarketet, mint amennyi idő alatt ő megépít egy teraszt, vagy kaput, vagy bármi egyebet... :o))

Így aztán a szerinte nem olyan fontos munkafázisokat időnként kispórolja. :o)))

(Nem tart közérdeklődésre számot, amúgy is off, így aztán el sem mondom, hogyan oldotta meg a villany- és vízvezetést...)

 

Előzmény: rferi (77020)
Paco155 5 napja Creative Commons License 77024

Nem hátrány, ha az áldozat nem a mieink közül való. :P

Előzmény: 409 (77023)
409 5 napja Creative Commons License 77023

Áldozatok nélkül sosincs győzelem!  :-)

Előzmény: rferi (77021)
Pillanatragasz 5 napja Creative Commons License 77022

Az ilyen bútorokat több ezer eurós gépsorokon csinálják, komoly számítógépes programokkal tervezik profi mesterek mérnökök dolgoznak egy egy projekten ...

Előzmény: látogató (77018)
rferi 5 napja Creative Commons License 77021

Cserébe viszont nem fordítható a forgásiránya!

Előzmény: 409 (76971)
rferi 5 napja Creative Commons License 77020

A te házadon van ez, vagy az övén?

Csak azért kérdem, mert mindenki úgy teszi tönkre a saját cuccait, ahogy akarja.

Ne akard megvédeni őt a saját hibáitól! Ha egy rosszul megcsinált házban akar lakni, hagyjad, foglalkozz mással!

Előzmény: neduddgi(én) (76949)
RepülőgépÉpítő 5 napja Creative Commons License 77019

Csak 1 db bemutató darabot szabad raktárra készíteni. Ha az tetszik a vevőnek akkor rendelhet belőle. 

Előzmény: Bediiii (76952)
látogató 6 napja Creative Commons License 77018

A jó és felkapott designbútor nem kétszer annyi, hanem sokszor. Ettől függetlenül lehet, meg kell is tanulni tőlük, saját okulásra és gyönyörűségre. És a nagyon drága anyagból is lehet baromi ízléstelen dolgokat csinálni nagyüzemi módon is, meg kisüzemi módon is.

Én nagyon szeretem a letisztult, egyszerű ötletes formákat. Szixay bútorai is ilyenek, bár nem mind tetszik, például a székei soha nem jöttek be, pedig gyártja őket vagy 15 éve ugyanabban a formában. De ő már egyáltalán nem kisüzem. Érdemes megnézni hol vannak forgalmazói: Magyarszágon két helyen. Pesten a Loft Interior-ban, meg persze Sopronban, mivel a cég is ott van. Azon túl nagyrészt NY-Európa.  Loft Interiorban pl. szerintem egyszerűségükben is gyönyörű és ezzel együtt míves kidolgozású bútorok vannak. Érdemes elmolyolni náluk: http://loftinterior.hu/tomorfa/butor/ Az ember azt gondolná, ezt és is utána tudnám csinálni. Aztán meg nem. Mert ehhez kell a művészi tehetség, az a 8-10 év tanulás, ami alatt kialakul a tökéletes arányérzék, meg az anyagok ismerete. Az a szerszámos szekrény akár jó is lehetne. Kevés kellene hozzá, az alaparányai nem olyan rosszak. Kéne egy új, mondjuk a korpusszal megegyező, vagy attól nagyon elütő, mondjuk fehér tető, ami nem nyúlik annyira túl a korpuszon, mint a mostani, egy kevésbé narancssárga, sötétebb, vagy akár pasztell felület és egy kicsit igényesebb, de nem feltétlen drága húzógombok, vagy kallantyúk. És persze diszkrét, de arányos lábak. Ha beírod a Gugliba, hogy wood tool cabinet és rászűrsz a képekre, a nyálad csordul el. Pedig a legtöbb tök egyszerű. Csak szép a felület és arányos a látvány. 

 

 

 

Előzmény: Bediiii (76932)
koopal 6 napja Creative Commons License 77017

Na és persze köszönöm mindenkinek!

koopal 6 napja Creative Commons License 77016

Esetleges továbbira már csak holnap.

koopal 6 napja Creative Commons License 77015

Igaz, akár lécezés, akár OSB, szétszakadni egyik sem engedi.

Előzmény: drRamaty (77013)
koopal 6 napja Creative Commons License 77014

Én azért maradok a vaskosabb anyagoknál, abból baj nem lehet.

 

- oszlopok, szelemen 15x15 cm

- folyófa (kötőgerenda) 7,5x15 cm élére állítva

- szarufa 7,5x15 cm élére állítva, a feszítés helyén duplázva

- 5x15 cm fogópár a szarufákra (ha kapok ilyen méretet)

- X merevítés belülről a szarufákra és az oszlopokra - ez talán el is hagyható, ha cserép helyett bitumenes lemezzel lesz a fedés, mert az is képben van, ott pedig az OSB réteg megadja a merevséget

-  betonacél mindenképpen legalább 10-es

 

Lehet, hogy ezzel csak a költségeket növelem fölöslegesen, de nem csak a biztonságérzet miatt túlméretezek, hanem ahogy mondtam, jobban tetszik a masszívabb szerkezet.

 

Szakértővel mindenképpen egyeztetve lesz végső döntés előtt, csak előtte szerettem volna valami életképesnek tűnő koncepciót kialakítani, régi rossz tapasztalatom van róla, hogy ha teljesen ötlettelenül állok egy szakember elé, abból durva dolog születhet.

Jó régen felmerült a tetőtér beépítése, és elhívtunk egy helybeli mérnököt, nézze meg, és egy prompt elképzelést vázoljon fel.

Nos, ahelyett hogy a fafödémet valami könnyűszerkezetes megoldással tervezte volna megerősíteni (ahogy egy ismerős vízépítő mérnök meg is valósította magának), ez az ember egy negyventonnás monolit födémet javasolt, falbontással, pillérek beépítésével persze, úgyhogy vacsorára már nem is marasztaltuk...

Előzmény: drRamaty (77011)
drRamaty 6 napja Creative Commons License 77013

"Nem lenne jobb, ha a szélső oszlopok feletti szarufákkal húzatnám meg, azokat meg összekötném egymással, "széthúzás" elkerülésére?"

 

Ahhoz is lehet, csak pont oszlop feletti legyen. A széthúzásra meg bőven elég a belül lévő X alakú "viharléc". Meg aztán a tetőlécek olyat fognak, mint az atom.

Előzmény: koopal (77009)
koopal 6 napja Creative Commons License 77012

Az előbb pihenés képpen (már zsongott a fejem) kimentem fogat mosni, és közben megakadt a szemem a folyékony szappanos flakonon.

Én nem szeretem, maradok a gyerekkorom óta használt Babánál, de maga a flakon ötletet adott.

Esetleg nem próbálta valaki ragasztó adagolására?

Sűrűségben nincs jelentős eltérés, csak kérdés, nem kötne-e bele a csőbe?

A kifolyó csőrre persze tennék valami kupakot, csak ugye a gyári flakonnál visszafolyik a maradék, itt pedig alighanem pangana benne.

 

Nem létkérdés így adagolni, csak van olyan, hogy sok ragasztással járó összeállításnál ajánlatos igyekezni, és egy kevesebb mint félig lévő flakonnál már időveszteség, míg kiimádkozom belőle az anyagot, ha meg lejtésben teszem le, csurog a cucc.

 

Persze az is egy megoldás, hogy ilyen ragasztáshoz töltök az adagolóba annyit, amennyi biztosan elég lesz, a maradékot visszaöntöm, az adagolót meg kimosom.

Mostanában nem tervezek ilyen nagyobb melót, de majd biztosan kipróbálom valamikor, és beszámolok róla - ha esetleg valaki előbb nem teszteli.

drRamaty 6 napja Creative Commons License 77011

Nem kell ezt túlspilázni. Szerintem:

- oszlopok, szelemen 12x12 cm

- folyófa (kötőgerenda) 5x10 cm élére állítva

- szarufa 5x10 cm élére állítva, de a középső oszlop feletti szarufa pár, amihez feszíted 10x10 cm

- 5x5 cm fogópár a szarufákra

- 5x5 cm X merevítés belülről a szarufákra és az oszlopokra

- 8-10 mm-es betonacél vagy sodrony, amivel a leírt módon függeszted a folyófák végeit

Kérdezz meg egy profi ácsot, arról amit leírtam.

Persze minden csapolva ha lehet, de jó a szeglemez is.

Előzmény: koopal (77002)
koopal 6 napja Creative Commons License 77010

Ja, értem, olyasmi, mint amit mestergerendánál is alkalmaztak.

Előzmény: drRamaty (77008)
koopal 6 napja Creative Commons License 77009

Na, így már értem, a gerincvonali emelés miatt értetlenkedtem.

Eddig ez tűnik a legkevésbé bonyodalmas megoldásnak, már ha nem számítom az andráskeresztet, mert jó lenne, ha oldalról is valamennyire átjárható maradna a terület.

De meg lehet azt valahogy oldani, az már a kisebbik probléma.

Azért én mégis csak maradok a 15-15-nél, a tervezett tetővel kis híján érintkező, durván 3,5x2,5 méteres előtető oszlopai és gerendái is ekkorák, mert tetszik a masszív megjelenés.

Akkor pedig egy ekkora batár tető már furán mutatna vékonyabb anyagból.

 

Még a szarufákhoz emelésről.

Nem lenne jobb, ha a szélső oszlopok feletti szarufákkal húzatnám meg, azokat meg összekötném egymással, "széthúzás" elkerülésére?

Mégis csak függőlegeshez közelebbi irányú lenne az emelés, mindenféle terhelés kisebb lenne így.

Esetleg duplázott szarufák lennének ott, biztos ami biztos.

Előzmény: drRamaty (77005)
drRamaty 6 napja Creative Commons License 77008

Nem, hanem az a talpgerendás erősítés, ami a nagy, alátámasztatlan fesztáv miatt van.

Előzmény: koopal (77004)
drRamaty 6 napja Creative Commons License 77007

leveled ment, küldtem képeket

Előzmény: hobbitasztalos (77000)
Tie 6 napja Creative Commons License 77006

De azt kiváltja egy-egy ferde, a megmaradó két oszlop felé támasztó gerendával. 

Előzmény: Paco155 (77003)
drRamaty 6 napja Creative Commons License 77005

Jó, már én is belekeveredtem, fordítva írtam. A szelemen, az, ami az oszlopok tetején végig megy, vagyis, amit alá kellene támasztanod. A folyófa vagy kötőgerenda, ami a keresztben van a szarufák alatt. Én még 12x12-es oszloppal és szelemennel is megcsinálnám simán, úgy ahogy leírtam. 

Előzmény: koopal (77002)
koopal 6 napja Creative Commons License 77004

A félkész gerenda az érdekes, vagy a tetőszerkezet?

Ha a gerendát kommendálod, hát ekkora büdzsével nem rendelkezem erre a célra.

Előzmény: hobbitasztalos (77000)
Paco155 6 napja Creative Commons License 77003

Neki nem csak erős, hanem szép is kell, hogy legyen. :)

Amúgy ha a középső függőlegest kiveszi akkor ott lesz túl nagy a fesztáv, 3,6 méter.

Előzmény: Tie (76994)
koopal 6 napja Creative Commons License 77002

Próbáltam vizualizálni, de a folyófánál elakadtam.

Fordítsd le, légy szíves!

Előzmény: drRamaty (76995)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 77001

Arra gondoltam, hogy a tető kilügü részét nem az oszlopokon nyugvó szelemen vinné, hanem a gerincen levő szelemen, ami bentebb van letámasztva. tehát az alsó szelemenjeid konzolos terhelésének jórészét átvenné a gerincnél levő. Az is konzolos, de van helyed bőven, pl rácsos tartónak kialakítani vagy két hatalmas gerendával a két oszlop tetejéhez ferdén feltámasztani.


Vajk

Előzmény: koopal (76978)
hobbitasztalos 6 napja Creative Commons License 77000

Előzmény: koopal (76973)
Tie 6 napja Creative Commons License 76999

Hát, amennyivel kiadja. Mittomébmennyi. 

Statikát sose tanultam, de az ilyen hídépítős játékokban mindég jó voltam. :)

Előzmény: koopal (76998)
koopal 6 napja Creative Commons License 76998

A 45 fok azért nem jó, mert még mindig nagy (1,5 m) túlnyúlás maradna.

De laposabb szöggel nem rossz ötlet.

Előzmény: Tie (76994)
koopal 6 napja Creative Commons License 76997

Hát, a vektorokkal sose kerültem tegező viszonyba, úgyhogy hiszek neked.

Előzmény: Paco155 (76992)
koopal 6 napja Creative Commons License 76996

Na, kibányásztam, nem egészen pontosan emlékeztem, 5,5 méter azért már elég nagy fesztáv.

Viszont azt is mutatja, hogy alátámasztás nélkül 2,5 méteren mi várható, akár ragasztott tartónál is.

 

"Egy hat méter széles kocsibeálló szarufái egy 5 és fél méter hosszon fekszik fel alátámasztás nélküli 12 x 22 cm keresztmetszetű ragasztott tartóra.
Sajnos a nehéz héjazat miatt kb. 3 cm-es behajlás jelent meg a tartón kb. 3 hét alatt."

drRamaty 6 napja Creative Commons License 76995

A kinyúló részt a felénél támaszd alá karpánttal 45 fokban, de nem a földtől indítva, hanem úgy, mint a középső oszlopot. Méterenként (vagy ahogy ki jön 80-100 cm) szelemen, rá a szarufák a nyeregtetőnek. A középső oszlopok feletti szarufa csúcsára terheld a kinyúló folyófák végét sodronnyal, vagy köracéllal. Persze a szarufákra kellenek fogópárok, és nem csak viharléc, hanem X alakban is merevítés mind a két tető oldalra. Ezen kívül meg kell erősítsd a három oszlopot is andráskereszttel, attól függetlenül, hogy rögzíteni tudod valami másik épülethez. . 15x 15 cm-es oszlopokkal és folyófával  így nem lehet gond. Nyilván az oszlopokat atombiztosan rögzíteni kell valami beton alapra. Nem kell ide semmilyen ragasztott tartó, meg ilyen hókuszpókusz, sima ácsszerkezett. Szerintem.

Előzmény: koopal (76973)
Tie 6 napja Creative Commons License 76994

Akkó viszont nem kell bonyolítani. 45 fokban betámasztani a felső gerendát a függőhöz, de nem a talajszinten, hanem a magasság felénél, ugyanazt a túloldalról is, oszt kész. Még a középső függőlegest is ki lehet váltani vele, de ha akarja, ott is maradhat. 

Előzmény: Paco155 (76990)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76993

Hosszirányban kérdezted. :)   Arra mondtam, hogy hosszirányban tonnákat....

Előzmény: koopal (76991)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76992

"Nem igazán tudom megbecsülni az eredő erőket, de talán az egyenes hatásvonal mégis stabilabb."

 

Nem, ez tévedés. Ugyanazon a hosszon a rácsos tartó erősebb mint az egyenes rúd, mert az egyenes rúdon, mihelyst az erő nem pont végigvezet a tengelyen, elkezdi hajlítani azt a teljes hosszon. Míg a rácsos tartón az erők eloszlanak a rövid egyeneseken. :)

Előzmény: koopal (76989)
koopal 6 napja Creative Commons License 76991

Végül is nem a teljes súly a gerenda végére esne, hanem eloszlana.

Viszont amit az előbb említettem, hogy nagy fesztáv miatt belógott a szelemen, és meg kellett emelni, ott kétoldalú alátámasztás volt, a méretekre nem emlékszem, de nem pilincka anyag volt, és nem is stadionnyi áthidalás, mégis két centit süllyedt.

 

Mindjárt kikeresem az előzményekből.

Előzmény: Paco155 (76988)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76990

A támasznál az enyém azért "szebb" megoldás mint a tiéd, mert a két szélső oszlop belső oldalán is alkalmazható, így teljes szimmetriát lehet elérni. :)

Előzmény: koopal (76987)
koopal 6 napja Creative Commons License 76989

Ja, akkor mégsem egyre, rosszul értelmeztem.

Nem igazán tudom megbecsülni az eredő erőket, de talán az egyenes hatásvonal mégis stabilabb.

Előzmény: Paco155 (76986)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76988

Elviselne.  Egy 15x15 fenyő gerendára tonnákat lehet terhelni....

Előzmény: koopal (76985)
koopal 6 napja Creative Commons License 76987

A ragasztott megoldásnak majd utána érdeklődök, milyen méret mekkora terhet bír el, legjobb azért mégis csak az lenne, ha szép, ha nem szép, ha egy lábára bicebóca módon épülne meg.

A stabilitás azért többet nyom a latban, mint az esztétika.

 

A támasszal meg majdnem ugyanarra jutottunk.

Előzmény: Paco155 (76984)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76986

Erre gondoltam:

Előzmény: Paco155 (76984)
koopal 6 napja Creative Commons License 76985

Közben egy olyan megoldás jutott az eszembe, hogy mégis megemelném a ferde elem alsó pontját, csak az oszlop túloldalán folytatódna, és levezetné talajszintre vagy a középső oszlop tövéhez az oldalirányú nyomást.

Kérdés, hosszirányban ekkora terhet elviselne-e a gerenda, illetve hogy a nagyobb erőköz milyen kötést lehetne alkalmazni.

Talán megfelelő mértékű bevésés plusz csavarkötés elég lenne.

 

Még annyit, hogy ha valaki esetleg hosszirányban billenésre hajlamosnak gondolná a szerkezetet, a tető "problémamentes" végénél van egy melléképület, ahhoz valami nem feltűnő módon rögzíteném valahogy.

Paco155 6 napja Creative Commons License 76984

Oké, akkor a trapéz kiesik.  Én a rétegragasztott gerendát még mindig jó ötletnek tartom, legalább kétszer akkora súlyt elvisel mint a sima, és te magadnak olcsón meg tudod csinálni.

És erről a bevágott képről eszembe jutott még egy dolog.  Nem vagy te köteles 45 fokban egyenesen áthidalni a végéig. 

Ha a motorháztetőnek csak pár centi hiányzik, akkor csináld úgy, hogy a tető végétől 30 fokban elindítasz egy gerendát a függőleges felé. A függőleges aljától egyet felfelé a tető felé szintén 30 fokban. Ahol találkoznak azt meg támaszd ki a tető és a függőleges oszlop találkozásához egy 45 fokban induló rövid gerendával. 

Valahogy úgy ahogy egy rózsaablakban összeérnek a végek. :)

Előzmény: koopal (76983)
koopal 6 napja Creative Commons License 76983

Eleve 15x15-ös gerenda az elképzelés, csak a rajzon elsikkad a méretezése.

De akkora kinyúlást szerintem ha törés nélkül még el is viselne, igencsak jelentős deformálódást szenvedne, maga a tetőszerkezet ráeső része több mázsa, és akkor szél, hó még sehol sincs.

 

Gondoltam ilyen aszimmetrikus megoldásra is, de az valahogy bántotta a szépérzékemet, a négy ferde támaszos elképzelés is először a szimmetria miatt merült fel, aztán rájöttem, hogy statikailag is indokolt, az egyoldalú húzó erők semlegesítésére.

Ráadásul akkor a fedett rész is jelentősen csökkenne, ami miatt már nem érné meg ekkora kiadásba vernem magamat.

Nem mindenáron kell ez a tető, de igen jó lenne megvalósítani.

Előzmény: Paco155 (76979)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76982

Ilyenre gondoltam:

Előzmény: Paco155 (76979)
koopal 6 napja Creative Commons License 76981

Akkor kilógna a tető síkjából, nem lenne valami szépséges látvány.

Hacsak nem tenném valami másodfunkcióval kevésbé bizarrnak a kinézetet.

Szóval nincs elvetve.

 

De nem is biztos, hogy olyan magasan kéne lennie az alátámasztási pontnak, valami építési tanácsadó oldalon a szakértő lerajzolt egy ilyen (mondjuk nem sodronyos, hanem köracélos) megoldást, ott nagy fesztáv miatti behajlást kellett megszüntetni, az elv lényegében ugyanaz, és az alátámasztás alig valamivel a szelemen fölött volt.

Előzmény: Tie (76977)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76980

Izé, vagy eleve a megemelt középső legyen a nyeregtető középvonala, és a két vége felé lejtsen. Akkor a két hosszabbik végtől átlóban két gerendával még az oldalirányú stabilizálás is megvan.

Előzmény: Tie (76977)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76979

Nekem két dolog jutott az eszembe. 

 

Az első, hogy igazából két és fél méternél jóval nagyobb áthidalásokat is láttunk már fából. A gerenda mérete az ami számít. :P  Szerintem egy 15x15-ös  simán ki tud nyúlni annyira.

 

A második, hogy ha azt túl vaskosnak találod akkor készíts colos deszkákból 10x10 vagy 12x12 rétegelt gerendát, így legalább a hosszal sem lesz gondod, azt a közel 10 métert egydarabnak le tudod gyártani (kapni is lehet csak az marha drága). 

 

A harmadk az igazából nem javaslat, hanem kérdés.  Azt ki tudod használni, hogy "csak az egyik oldalon" nem lehet oszlop?  Mert egy 2500x2800-as derékszögű háromszögnek pont feleakkora a terhelése mint egy 2500x2800-sa téglalapnak. :)   Igaz, így trapéz alakú lesz a teteje de ez lehet a design része is.

 

 

(nekem a második ötlet tetszik legjobban)

 

 

Előzmény: koopal (76973)
koopal 6 napja Creative Commons License 76978

Nyeregtető az elképzelés, azt a hossztartót leskiccelhetnéd.

 

Gondoltam már fával burkolt I gerendára is arra az oldalra, de saccom szerint aránytalanul megnövelné az így sem bagatell költségeket.

Előzmény: halaloszto (76974)
Tie 6 napja Creative Commons License 76977

A középső oszlopot enged följebb egy-másfél méterrel, és sodronnyal feszítsd hozzá a két véget, mint a hidakat szokják. 

Előzmény: koopal (76973)
koopal 6 napja Creative Commons License 76976

Ja, a teflon.

Repítőtől kaptam barterban két tekercs öntapadós teflonszalagot, az talán csúszik olyan jól, hogy ilyen viszonylag lassú mozgást komolyabb melegedés nélkül elviseljen.

Periférikusan megfordult az agyamban a rudakon mozgás lehetősége, de emez könnyebb útnak tűnik egyelőre.

Előzmény: halaloszto (76970)
koopal 6 napja Creative Commons License 76975

76970-72

 

Ha árnyékolt is, a köszörűhöz elég volt a teljesítménye, amennyivel szélesebb lesz esetenként a csiszolandó felület, annyival a henger átmérője is kisebb lesz a kőénél, szóval elméletileg elég kell legyen.

Esetleg mielőtt legyártatom valakivel a hengereket, egyet készítek próbaképpen, addig az oszcillálást is várólistára teszem, mert ha mégsem elég ez a motor, az egész terv hosszú várólistára kerül.

halaloszto 6 napja Creative Commons License 76974

gondolom nem lapostető lenne rajta. akkor meg a tetőben van hely valami durva hossztartóra!

 

 

Előzmény: koopal (76973)
koopal 6 napja Creative Commons License 76973

Le kéne fednem az udvar egy részét többfunkciós kihasználás céljából.

Az alábbi rajz már tárgytalan, de a főbb méretek miatt mégis egyszerűbb bemutatni rajta a dolgokat.

 

 

Remélem, az adatok látszanak a nagyításban.

A ferde támaszok nem egyénieskedés miatt vannak ott, hanem a fő probléma egy lehetségesnek vélt megoldására.

Az a gond ugyanis, hogy úgy kéne tudnom beállni a tető alá kocsival, hogy a szelemen végétől számolva 2,5 méterig az egyik oldalon nem állhat oszlop, mert útban lenne.

A rajz szerinti verzió nem életképes, mert még így is ütközne a motorház a próba szerint, ha feljebb emelem a támasz alját, akkor még nagyobb erők ébrednek, ráadásul jelentős hajlító nyomatékot terhelnének az oszlopra.

Szóval ha van egyéb lehetséges megoldás a 2,5 méteres túlnyúlás alátámasztására, szívesen fogadnám az ötletelést.

 

Egy gondolatom már van, kétoldali betonvas feszítéssel tartást adni a szelemennek, ha egyáltalán akad próbálkozó, akkor lerajzolom az elképzelést.

halaloszto 6 napja Creative Commons License 76972

az árnyékolt pólus :-)

nem egy hatásfokbajnok megoldás, de működik.

 

Vajk

Előzmény: 409 (76971)
409 6 napja Creative Commons License 76971

Ehhez sem kell, fűnyíró volt leány korában, most a forgácselszívót hajtja.

 

 

Azt mondják, az a drót csinálja azt, amit a kondenzátor szokott.

 

Előzmény: koopal (76969)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76970

az egy centrifuga motor. reméljük nem árnyékolt pólusú.

 

nem tudom milyen teflonra gondolsz. érdemes limitálni a passzos cuccok méretét, mert hőtágulásilag mindenféle megszorulások lehetnek. szóval inkább valami rúdon, peremen csúszkálna.

 

Vajk

Előzmény: koopal (76969)
koopal 6 napja Creative Commons License 76969

Hengercsiszoló.

 

A liftezést azért a teljes blokk emelésével gondolnám megoldani, mert jó hosszú tengelyű motorom van hozzá (szerintem keverőtárcsás mosógépé volt), 450 W-jával elég erős kell legyen, köszörűkő volt rajta korábban, azzal elboldogult.

1500-at fordul, a Triton gépe is szinte pontosan ennyit, ez is jó.

Ráadásul van a tengely végén egy 10-es menet, tehát teljes az összkomfort a hengerek fogadásához.

(Apropó motor: ez milyen verzió lehet, nem kefés, de kondenzátor sem kell hozzá, vagy legalábbis anélkül működik.)

 

Bordás tengelyt éppen a tegnap tárgyalt diódás cuccok között láttam, de egyelőre nem gondoltam utána, azzal mennyire lenne egyszerűbb a megoldás.

Most még csak az agyalás megy, úgyhogy egyből kérdezek is: teflonszalag elég masszív ahhoz, hogy dobozban passzos doboz, abban motor módon oldjam meg a megvezetést?

Azzal a szöghajtásos motorral, amit tegnap néztem, ~90/perces lenne az oszcillálás, az talán nem olyan sebesség, ami hamar amortizálná a teflont, és akkor még mindig nem kuka a cucc, csak le kell cserélni a szalagokat.

 

 

Előzmény: halaloszto (76907)
kofic 6 napja Creative Commons License 76968

A Sixayhoz még annyit . Kb 1 éve bementem  hozzájuk venni ezt azt  Sopronba . Kérdeztem, hogy tudnak-e euros számlát adni és tudok-e abban fizetni . Kérdezték, hogy külföldi cégre lesz vásárolva, mondom igen . Természetesen tudok fizetni, és nulla áfásan vásárolok . Hát ilyen is van .... 

Előzmény: halaloszto (76964)
V.T.ZS 6 napja Creative Commons License 76967
Rendben, köszönöm.
Előzmény: halaloszto (76960)
kofic 6 napja Creative Commons License 76966

nem kell belemenni ebbe :) én a helyükben hinnék neked ! 

Ha valaki nagyon kiváncsi, szívesen lebeszélem a raktárra való gyártásról vagy bármiről . Vannak érveim, tapasztalatom, de ha valaki a saját bőrén akarja megtanulni ám tegye . Én tényleg és őszintén  sok sikert kívánok hozzá ! 

Előzmény: halaloszto (76964)
Erzsébeti 6 napja Creative Commons License 76965

Én nézegetem ezt a Gullivert.

Kicsit sokallom az árát, de ez egy dolog. A leírás alapján teljesen szokványos a várakozási idő (néhány hét, és nem néhány hónap!).

De azt egyáltalában nem értem, hogy végül is mi a fenét tartalmaz az  a szett?

Egy ilyen honlapon miért nem lehet leírni pontosan, hogy a képen látható cuccból mi is az ami benne van az árban, és mi nincs.

Persze tudom, hogy leír 3 kódszámot, hogy ezek vannak benne, de a mi a fenék ezek? Mi vagyok én Sherlock??? Nem megfejteni akarom a titkosírásukat hanem venni pl. egy bútort...

Előzmény: Bediiii (76926)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76964

belemehetünk ebbe.

 

a sixai cuccát sem azért fogják megvenni mert passzol a berendezéshez. sőt, azt a példányt ami a képeken van, nem fogja megvenni lehet senki! (a másik lehetőség hogy megrendelésre készült, és már el is volt adva amikor fotózták) az azért van, hogy felkeltse az érdeklődést, és hozzon ügyfelet, akinek majd gyártanak egyediben olyat vagy másmilyet.

 

ha olyat csinálok, amit nincs mivel összehasonlítani (pl késblokkot konyhába beépített élező robottal) akkor néhány lehetőségem van.

 

1. vagy gyártom tömegben előre, és fogadom a vevőket. ez akkor megy, ha van rá sok vevő.

2. ha összesen néhányat van esélyem eladni (kristályokkal kirakott aranyozott wc deszka) akkor meg

2.1. vagy minta után egyediben csinálom. nem nagy pluszmeló azt a hármat egyediben csinálni, nem egyszerre előre, viszont nagyobb az esély eladni ha a vevőre szabva készül, az ő monogramja van rajta.

2.2. műalkotásnak tekintem, elkészítem a saját ízlésemre, és várom a műgyűjtőt hogy megvegye.

 

namost a sokfiókos fenyő komódot egy csomóan gyártják tömegben, azokkal nem tudok versenyezni. az egyes így kiesett. egy lazúrozott kocka komód nem megy el műalkotásnak semmiképp. Még ha összevissza méretű és/vagy alakú fiókjai lennének, vagy trükkös nyitása vagy valami egyéb különlegessége, akkor talán. Így marad a 2.1.

 

Vajk

Előzmény: Bediiii (76961)
arvaiz69 6 napja Creative Commons License 76963

Szia! 

Köszönöm!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Barnamedvébb (76954)
arvaiz69 6 napja Creative Commons License 76962

Szia! Igazatok van, a legjobb lett volna festés nélkül hagyni. Kevesebb munkával, kevesebb költséggel járt volna, és feltételezhető, hogy a kereslet is nagyobb lett volna!

Üdv.: Zoli 

Előzmény: rferi (76945)
Bediiii 6 napja Creative Commons License 76961

Azt gondolom, hogy azért lehet olyasmit kitalálni és készíteni, ami tömegtermelésben nem létezik. (Pl az alábbi sixay sokfiókos is ilyen). Nyilván a vevők kilencvensok százaléka két azonos méretű de különboző minőségű bűtor között csak az árkülönbséget látja, de a maradék pár százalék eltarthat ilyen  manufaktúrákat. Ahhoz viszont, hogy ezt a réteget megtalálják. az asztalostudományon kívül egyéb jártasságok is kellenek.

Előzmény: halaloszto (76957)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76960

a felületet nem. a fa beissza, a többit letörlöd. ez ún. száradó olaj, megkeményedik idővel.

 

Vajk

Előzmény: V.T.ZS (76959)
V.T.ZS 6 napja Creative Commons License 76959
Ennyi elég is?
Én mondjuk farcsának tartom az egészet, hogy festés elött összeolajozzuk a felületet.
Előzmény: halaloszto (76958)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76958

majd onnan letörlöd és kész. az olajat mindenképpen vissza kell törölni mondjuk egy óra múlva, amit annyi idő alatt nem iszik be azt nem is fogja.


Vajk

Előzmény: V.T.ZS (76955)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76957

olyat aminek konkurrenciája a konfekció de annál többért akarod eladni. olyat nem érdemes. csak tömegterméket, ami versenyképes árban a tömegtermékkel. 

 

 

ha ugyanannyi költséged van a raktárra készült 66x77x88cm szekrénnyel mint egy egyedileg készítettel, akkor ugyanannyiért is akarod adni. viszont egy egyedileg készítettet van lehetőség 65x77x88cm-esre készíteni, és akinek olyan kell annak többet ér. így jobb az ár/érték aránya.


Vajk

Előzmény: Bediiii (76952)
Barnamedvébb 6 napja Creative Commons License 76956

szerintem baromi okos, én is néztem ;)

 

gondolom,te is láttad, hogy azért van szimpla mély is, ha jól emlékszem, pl. a zsebórás

Előzmény: rferi (76947)
V.T.ZS 6 napja Creative Commons License 76955
Sziasztok. Nem kifejezetten ide tartozik, de talán mégis.
Ajtó kereteket festek, lecsiszoltam fáig, de néhol megmaradt a régi festék foltokban. Ugye elvileg trinát alapozó elött kell lenolaj vagy félolaj?
Nem gond ha olajos lesz a régi réteg is?
Vagy ha már volt egyszer festve eltekinthetek az olajozástól mehet a trinát alapozó?
Barnamedvébb 6 napja Creative Commons License 76954

ja, és persze szurkolok, hogy elmenjen ;)

Előzmény: arvaiz69 (76919)
Barnamedvébb 6 napja Creative Commons License 76953

szerintem is jó neduddgi ötlete!

én még megfejelném annyival, hogy esetleg egy sor fiókot (ami ki van húzva) meg lehetne tölteni cucokkal.

lehet, az is számítana

 

sőt, azt mondanám, hogy ha kisbútor, akkor "asszonyos" cuccokkal is csinálhatnál egy próbát

varrós bisz-baszok és hasonlók

Előzmény: arvaiz69 (76919)
Bediiii 6 napja Creative Commons License 76952

Jól értem, hogy azt mondod, hogy semmit nem érdemes raktárra készíteni?

Előzmény: halaloszto (76948)
Bediiii 6 napja Creative Commons License 76951

Van közte földszintestől háromemeletesig.

Előzmény: rferi (76947)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76950

"A legjobb az lenne, hogy volna valami cucc, ami átrágja magát a három réteg Lazuránon, meg a lenolajon, és beeszi magát a fába. :o))"

 

Kopogóbogár. :P

Előzmény: neduddgi(én) (76949)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76949

Na, igen. A legjobb az lenne, hogy volna valami cucc, ami átrágja magát a három réteg Lazuránon, meg a lenolajon, és beeszi magát a fába. :o))

 

Az a baj, hogy semmi értelmes dolog nem jut az eszembe a csiszoláson és újrakezelésen kívül, de az tényleg nem műkszik azon a helyen.

(A legjobban meg az bosszant, hogy emiatt nem rágtam a fülét a sógornak... Sok szájtépésembe került az is, mire meggyőztem, hogy a fedetlen, alulról is nyitott terasz padozatát ne sima hajópadlóból, hanem telített, kültéri használatra szánt bordás-pallóból készítse.)

Előzmény: kukucs33 (76944)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76948

az nem ugyanaz. Hasonló használati értékű furulyát nem lehet kapni az ikeaban. Hasonlo használati értékű komódon meg igen, ezért a vevő alternatívaként is kezeli őket és összehasonlítja az árat.

 

Vajk

Előzmény: Bediiii (76946)
rferi 6 napja Creative Commons License 76947

Milyen kis trükkös a tervező!

Azt hinné az ember, ennyi sok ilyen lapos fiók nehezen használható, aztán itt kiderül a turpisság:

Hogy ez csak úgy néz ki, mintha lapos fiók lenne....

Előzmény: Bediiii (76926)
Bediiii 6 napja Creative Commons License 76946

Úriszabókat nem ismerek, de hasonló kategória a hangszerkészítés, arról tudok keveset.

 

A profi furulyakészítőknél (ezer EUR-s kategória) lehet rendelésre csináltatni hangszert (akár 1-2 éves várólistával), és ugyanakkor gyártanak előre is gyakoribb típusokat, azokat meg lehet venni azonnal.

Előzmény: halaloszto (76938)
rferi 6 napja Creative Commons License 76945

Ez a szekrény még mist is nagyon profi munkának tűnik nekem, de sajnos beigazolódott az, amit akkor nem akartam mondani neked vele kapcsolatban: nagyon ronda a szine. Meg a munkalap rajta.

A lapot kicseréled, az mindenképpen jó, de a színe meg fog maradni - attól tartok még így is rajtad marad majd!

De ne legyen igazam!

Előzmény: arvaiz69 (76919)
kukucs33 6 napja Creative Commons License 76944

A hőlégfújóval azért óvatosan. Szerintem a felülete előbb kezd el szenesedni, mint hogy a belseje is kiszáradna. Nem azt mondom, hogy ne csinálja, csak nagyon óvatosan, figyelve, esetleg időnként csak hideget fújva. Lehet, hogy inkább valami kis olcsó ventillátoros hősugárzó talán jobb lenne. Azt ott is lehet hagyni, nem kell végig kézből tartani.

 

Fürdő és egyéb szobákban a Szavo nálunk is működött. Hagyni kell hatni, aztán vízzel leöblíteni. Viszont az csak a meglevő penészt távolítja el, de nem akadályozza meg, hogy idővel újra megjelenjen. tehát valami védő bevonat sajnos akkor is kelleni fog.

Előzmény: neduddgi(én) (76942)
arvaiz69 6 napja Creative Commons License 76943

Szia!

Hát az valóban nem itt van!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: TINTUS (76941)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76942

A hipó legalább olyan hatékony és tartós eredményt biztosít, mint a Szavo. Legalábbis a zasszony szerint. Mindkettőt kipróbálta, természetesen fürdőszobai penészen. (Ezen felbuzdulva ajánlottam a sógornak is a hipós kezelést, mint ideiglenes megoldást.)

 

Nem, vagy alig látható, helyen van a gombásodás. Most még az is eszembe jutott, hogy hőlégfúvóval szárítsa addig, amíg repedezni nem kezd, és utána jópárszor spriccelje tele valami fakonzerválóval, és a végén zárja le valamivel a repedezett felületet. De ez csak ilyen kínomban született megoldás-féle, talán nem is működne.

 

Előzmény: Paco155 (76940)
TINTUS 6 napja Creative Commons License 76941

basszus Kaposvárhoz messze vagy.

Előzmény: arvaiz69 (76905)
Paco155 6 napja Creative Commons License 76940

Ha tényleg nem látható helyen van akkor esetleg megpróbálhatja a háztartási Szavo-t Tudom, hogy hivatalosan az penész ellen van, de az is gomba. :)

Előzmény: neduddgi(én) (76939)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76939

Örökzöld téma: gombásodás.

Sógorom az előbb hívott, hogy a teraszuk egyik, állandóan árnyékban lévő fenyő lábazatán és a környékén vékony, sárga, szivacsos állagú gombakéreg jelent meg. (Ez a szeglet az idei szubtropikus időjárásnak köszönhetően nyár közepe óta egyszer sem tudott teljesen kiszáradni.)

Sajna amikor készítette (kb. két éve), nem eresztette be konzerváló szerrel, úgy gondolta, hogy a lenolaj meg három réteg Lazurán elegendő lesz.

 

Nem tudja lecsiszolni, mert nemhogy géppel nem fér hozzá, de még kézzel is csak nehezen. (Ez egy belső-felső sarok, a padló alatt, a talajszinttől fél méter magasan.)

A láb kicsrélése sem játszik: sógorkám olyan masszívan összeépítette a szerkezetet, hogy az illesztésekhez csak akkor férne hozzá, ha teljesen lebontaná az egész teraszt... Ráadásul a gomba már áthúzódott a lábról a környékére is. (Egyelőre kb. két tenyérnyi felületen jelent meg.)

Egyelőre annyiban maradtunk, hogy vakarja le a gombakérget, amennyire csak bírja, aztán fújja le hipóval, az egy rövid időre lassítja a gomba újrafejlődését.

 

Létezhet valamilyen gombaölő vegyszer, ami egy ilyen módon felületkezelt fenyőnél a fáig csiszolás nélkül is hosszabb időre hatékony? Vagy valamilyen módon be lehet injektálni (házilag) valamilyen anyagot?

A gombát nem tudom azonosítani, de kétlem, hogy csak a felületen van...

 

Tudom, hogy a gombásodás már többször volt téma, de a kereső nem dobott olyan találatot, amiben valamelyest is tartós megoldást javasolt volna valaki.

Abban reménykedem, hogy ez csak a kereső hibája...

 

halaloszto 6 napja Creative Commons License 76938

valami ilyesmi. aki az olcsót keresi és már az is számít hogy 120 vagy 240ezer/m3 az alapanyag, az nem fogja kifizetni hogy a munkadíj 10szerese a tömeggyártásnak. 

 

ami meg nem egyedi csak direkt neki készülő cucc, azt kétféleképp nézheti

 1. bóti. az ár össze lesz hasonlítva a tömeggyártott bolti cuccokkal, és veszítesz

 2. használt, talált. ez meg a vatera általános árszintjével és az ószeressel lesz összehasonlítva és veszítesz.

 

az úriszabó sem csinál megrendelés nélkül öltönyt, hogy majdcsak megveszi valaki. mert nem veszi meg senki :-(

 

 

Vajk

Előzmény: Bediiii (76932)
409 6 napja Creative Commons License 76937

"Egyedi rendelésre tényleg van jogosultsága az olcsó anyagoknak "

 

 Szerintem!

Az egyedi gyártásnál a költség döntő többsége a munkabér. Az egyedi gyártás annyira időigényes, hogy ott az anyagok különbözősége már nem jelentős. Tömör fáról beszélek, én azt tekintem bútornak!!  :-)) 

-----------

 Ha már műhelybútor.  Csináltam éppen egy kis fiókos "szekrényt", a marógép apróságainak, untam, hogy szanaszét vannak. Összesen 4db fiók, minden csapolva, ragasztva, fém semmi benne. Hááát, qurva sok munka.  A 10-ik.....akárhányadik már töredéke idő alatt elkészülne, de az már nem egyedi.

Előzmény: Bediiii (76932)
joevagyok68 6 napja Creative Commons License 76936

"a 2 db kollektor pillanatnyi teljesítményét mérni és adatbázisba gyűjteni. Akkor bizonyosodott be, hogy a thermosztátos rendszer hatásfoka időjárástól függően akár 50%-al is kevesebb lehet. (felhős/napsütéses időben)"

 

Erről egy link esetleg....tényleg érdekelne !

Az 50% marha soknak tűnik ...ez miből adódott a termosztát hiszteréziséből ? 

vagy ?

Előzmény: RepülőgépÉpítő (76934)
RepülőgépÉpítő 6 napja Creative Commons License 76935

Ebben nagyot tévedsz. 

Előzmény: pajaci (76908)
RepülőgépÉpítő 6 napja Creative Commons License 76934

Én eléggé beleástam magam annak idején a témába minden szempontból. Teljesen egyértemű volt már a kezdetekkor is, hogy a thermosztátos rendszerek nem hozzák azt az eredményt mint az elektronikus szabályzásuak.  ezen sokat vitatkoztunk annak idején a fórumon, a végén elkészített az egyik srác 2 teljesen egyforma kollektort, az egyikbe thermosztát volt, a másikban pedig elektronika. Még arra is képes volt, hogy egy PC-s mérőrendszert csináljon amivel egyszerre tudta a 2 db kollektor pillanatnyi teljesítményét mérni és adatbázisba gyűjteni. Akkor bizonyosodott be, hogy a thermosztátos rendszer hatásfoka időjárástól függően akár 50%-al is kevesebb lehet. (felhős/napsütéses időben)

 

Az én kollektorom elektronikájának a beszabályzása hetekig tartó várakozás volt, mert ugyanis az időjáráshoz kellett igazodni. Akkor nem lehetett jól beállítani ha verőfényesen sütött a nap és akkor sem amikor nem sütött. Ki kellett várni azt, hogy sok felhő legyen az égen, de közöttük szépen süssön a nap át. Csak akkor lehetett belőni a szabályzást jól. 

Előzmény: GPS (76906)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76933

Korrekt!

 

 

Előzmény: AzHofi (76931)
Bediiii 6 napja Creative Commons License 76932

A drágább alapanyagú termékeket hajlamos a piac összességében is jobban elismerni, mint a hasonló, de olcsóbb alapanyagból készülteket. Nem úgy megy az árazás, ill a vásárlók sem úgy számolnak a fejükben, hogy mondjuk bükkből 20e-rel több az anyagköltség, akkor hajlandó vagyok 20e-rel többet fizetni érte, mint a fenyő esetén. Amikor bemegy a vevő egy boltba, lát egy tömör bükk bútort, simán lenyeli, hogy dupla annyit kell fizetni érte, mint egy másik boltban a fenyőért. Szóval, ha előre gyártott termékről van szó, akkor én a drágább anyagok irányába mennék, akkor van esély a munkaköltségem megfizettetésére. (Vagy mehetek az olcsó felé is, de akkor gyárat kell alapítani.)

 

Egyedi rendelésre tényleg van jogosultsága az olcsó anyagoknak (ahogy írtam:...csak egyedi igények (pl. méret, szín) esetén vesznek az emberek asztalostól.), de az egy másik műfaj, megmondja az asztalos az ügyfélnek, hogy mennyit ér az ő munkája, és a normálisabb ügyfél belátja, hogy ez természetesen sokkal több lesz, mint amibe a boltban kerülne.

Előzmény: neduddgi(én) (76929)
AzHofi 6 napja Creative Commons License 76931

Vajk, megvan hogy miért nem csak tokot csináltatok. Most beszéltem 3 asztalossal, a legalacsonyabb ajánlat 14ezer volt egy tokra. Akkor inkább megveszem 22-ért ajtóval együtt az obiban, és akkor abban vasalat, zár is benne van, nem kell a régi ajtón javíthatni illesztgetni passzintani (vagy hogy írják).

Előzmény: halaloszto (76925)
joevagyok68 6 napja Creative Commons License 76930

"bútormindenkinek"......és 733eFt...

Tényleg találó az internet "cím"..  :-)

inkább ez kéne legyen :  www.bútormindenkinekakimegtudjafizetni.hu

Előzmény: Bediiii (76926)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76929

"Ahhoz, hogy az egyedi gyártás életképes legyen, drága anyagokból kell dolgozni,"

 

Namost ezzel viszont egyáltalán nem értek egyet. Szerintem pl. van kereslet az olcsó bútorlapokból méretre készített konyhabútorokra is, valamint a skandináv-jellegű, letisztult stílusú fenyőbútorokra is.

Amit az anyagköltségről írtál, az persze ezekre is igaz, és egy egyszerű vonalú, fenyőből készült gyerekágyat is olcsóbban tud adni az, aki havonta nem nem egyet, hanem százat készít, célgépekkel. De ahogy írtam, eddig nem erről volt szó.

Előzmény: Bediiii (76926)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76928

Ez igaz, de most arról volt szó, hogy olvtársunk legyártotta ezt a fiókost, és szeretné haszonnal eladni. Ezt segítendő osztjuk itt az észt.

 

Szó nincs arról, hogy ebből akar megélni, egyetlen egyedi eset ürügyén bájcsevegünk a témáról! Legalábbis azt hiszem... :o)

 

 

Előzmény: Bediiii (76926)
AzHofi 6 napja Creative Commons License 76927

na most ez hm... jogos a kérdés. Abszolut jogos. Kösz az ötlet. Megvizsgálom behatóbban a hét végén.

Előzmény: halaloszto (76925)
Bediiii 6 napja Creative Commons License 76926

Szerintem a tömegtermeléssel nem versenyezhet az egyedi gyártás, fenyő vagy annál olcsóbb alapanyagú előregyártott bútorokból nem hinném, hogy lehet pénzt csinálni. Egy bútorgyár féláron szerzi be az alapanyagot, és természetesen a munkaköltsége is töredéke. Az volna botrány, ha nem így lenne. Olcsó alapanyagú bútort szerintem csak egyedi igények (pl. méret, szín) esetén vesznek az emberek asztalostól.

 

Ahhoz, hogy az egyedi gyártás életképes legyen, drága anyagokból kell dolgozni, nagyon magas munkaminőséggel. A legfontosabb pedig a design, pl. társulni kell egy fiatal iparművésszel (aki befutott az már nem fog társulni, csak bérmunkást keres).

 

Pl itt is van sokfiókos, ilyet inkább mernék előre legyártani:

http://sixay.com/de/sixtematic-sammler.php

 

Erre a bükk étkezőre hónapokat kell várni:

http://www.butormindenkinek.hu/konyhabutorok_etkezok/konyhak_szekek/Gulliver_etkezo_garnitura1

 

Lehet specializálódni antik bútorutánzatok készítésére, persze ahhoz szakértővé kell váni a területen:

http://www.antikmasolatok.hu/

halaloszto 6 napja Creative Commons License 76925

De ha a tok a szar, akkor miért nem csak tokot akarsz csináltatni?

Előzmény: AzHofi (76923)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76924

Na, ez megint csak ízlés dolga, és a fene tudja, hogy mikor mi nyitja ki egy potenciális vevő pénztárcáját.

De egy alapvetően sima vonalú bútornál a mintásra esztergált láb eléggé "kiugrik". Ahhoz  legalább a fedlap élét is mintásra kell marnod, de akkor meg lehet, hogy a fiókok és a gombok ütnének el. Persze, ez attól is függ, mennyire gazdag az a mintázás...  

Ez aztán végképp teljes mértékben ízlés dolga. :o) Én biztos, hogy mostmár maradnék az egyenes vonalaknál, (nekem így jobban tetszene), de lehet, hogy éppen egy kis díszítés dobdá fel.

Előzmény: arvaiz69 (76919)
AzHofi 6 napja Creative Commons License 76923

Hivatásosoktól kérdezem, illetve kérek átajánlatot, 5 db 90x210-es négykazettás pallótokos ajtó gyártásra, illetve 2 db 70 cm szélesre, tehát összesen 7 ajtóra. Mailem publikus, ha esetleg valaki szeretne ilyen ajtókat csinálni. Mázolva lesz fehérre.

neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76922

Természetesen ez is igaz. Az meg, hogy kinek mi jön be, teljesen kiszámíthatatlan, ezért írtam, hogy mindenre van vevő. Ízléseken kár lenne vitázni. :o)

Az "egységes" és az "egyhangú" bútorzatot csak egy paraszthajszál választja el egymástól... Az egyhangúság ellen (sok egyebek mellett) biztosan jó lehet egy megfelelő mértékben elütő stílusú kisbútor is. A "megfelelő mérték" meg teljesen az egyéni ízlés dolga.

Előzmény: halaloszto (76920)
joevagyok68 6 napja Creative Commons License 76921

"amit ugyan ilyen színűre kell hogy fessek!"

 

Miért "kell" ??

Én biztos sötétebbre festeném egy picit !  (sőőt nálam az ajtó is - lehet - világosabb lenne, mint a korpusz , vagy fordítva...attól függ hogyan kelek fel )

De ugye ez szubjektív, meg lehet  nekem szar az ízlésem !   :-)

Előzmény: arvaiz69 (76919)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76920

Abban igazad van, hogy van kereslet "alapanyagra". Viszont azért pláne nem adnak pénzt. 30 darab bármilyen fogantyú legalább 6000 forint, ezt nem fizeti ki senki azért hogy utánna kidobja.

 

Vannak stílus irányzatok, és vannak akik tiszta stílusú berendezést akarnak. De vannak sokan akik erre tesznek magasról, és teljesen összevissza berendezést csinálnak. Nekem pl bejon hogy viszonylag egységes, és van benne egy darab ami kilóg rendesen, pl ikea nappaliban egy antik írószekrény.

 

Vajk

Előzmény: neduddgi(én) (76918)
arvaiz69 6 napja Creative Commons License 76919

Szia! 

Igazad van belátom. Az átalakítással kapcsolatban lehet, hogy a kerekeket kiszerelem és veszek alá, olyan kb. 8 cm magas mintás hengeres esztergált lábat, a tetejéről a munkalapot leveszem és fenyődeszkából összetáblásítva csinálok egy tetőt, amit ugyan ilyen színűre kell hogy fessek! De előtte egyszer még megpróbálom meghirdetni! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: neduddgi(én) (76910)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76918

Bármilyen festéssel, színezéssel, antikolással, stb. az a baj, hogy jóformán csak ugyanolyan felületű bútorokhoz illeszthető. Ráadásul ha "antik", vagy "retró" irányzatban akarsz berendezni egy helyiséget, akkor már nem csak a szín számít, hanem a stílus is.

 

Szerintem ha egyszem kiegészítő bútort akarsz eladni, akkor az jobb, ha "uniszex". :o)) Cserélhető (nem beragasztott) fogantyúk, jellegtelen, vagy cserélhető lábak, szabvány magasság, egyszerűen profilozott fedlap, színtelen, vagy kezeletlen felület.

Manapság egyre inkább "trendi" dolog "kreatív"-nak lenni. (Ez szerintem nagyon jó dolog!!!) Ezért (is) könnyebben eladható egy olyan kisbútor, amit olyanra színez a kedves vevő, amilyenre akar. Persze, fel kell ajánlani, hogy megfelelő felárért olyan felületkezelést végzel, amilyet kérnek.

Persze, előbb utóbb mindenre kerül vevő, ha nem túlságosan földtől elrugaszkodott az ár.

 

Előzmény: halaloszto (76916)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76917
Előzmény: halaloszto (76916)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76916

matt fehérre kell lefesteni. esetleg utánna barnára és visszacsiszolni (lásd még műócska). shabby vagy shabby chic a jelszó.

 

Vajk

Előzmény: neduddgi(én) (76910)
AzHofi 6 napja Creative Commons License 76915

Oké, meg vagyok győzve, a cserék mellett döntöttünk mi is.

 

Ilyen négykazettás fenyőajtót hol lehet az országban a legolcsóbban kapni?

 

Előzmény: gdzsozy (76885)
pajaci 6 napja Creative Commons License 76914

Nem baj az, ezzel csak megerősítetted a dolgokat.

Előzmény: neduddgi(én) (76913)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76913

Na jó, mostmár először végigolvasom a lemaradásaimat...

Eddig csak olyasmit írtam válaszként, amit tegnap már mások is leírtak...

Bocs!

:o)

neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76912

Azt egy "robot" vitte el. Be kell állítanod egy számodra elfogadható maximális ajánlatot, (figyelembe véve az aktuális licitlépcsőt), és azt kell elküldened a lejárat előtt 2-3 másodperccel. Így esélyed van rá, hogy a nyerő licitet a te "automatád" üti be, nem másé, és a licitálás heve sem kap el. (Olyankor szoktak az enmberek többet adni valamiért, mint amyennyit valójában szántak rá...)

Előzmény: GPS (76741)
pajaci 6 napja Creative Commons License 76911

Az ablak után a lakás belseje van, ami gyakorlatilag tökéletes hőelnyelő, hacsak nem egy tükrös gardrób van egy méterre pont szembe vele. De isten igazából akkor sincs gond, mivel az ablaküvegen áthaladó infra sugárzás az üvegből kilépve egyből hőenergiává változik, kifelé már csak hővezetés, és nem sugárzás útján távozik.

Gyakorlatilag jó szórakozás egy ilyet csinálni, csak sok jelentősége nincs.

Előzmény: halaloszto (76909)
neduddgi(én) 6 napja Creative Commons License 76910

Szia!

Nagyon szép, igényes munka. Büszke lennék magamra, ha tudnék ilyet építeni...

Én sem akarlak piszkálni, de hidd el, hogy joe...-nak, meg a többieknek igazuk van! Plusz még annyi, hogy szerintem nem jó vásárlói csoportot céloztál meg!

Az efféle szekrénykéket nem műhelybe veszik, valószínűleg az a régen kitárgyalt vakerás romhalmaz sem egy garázsban őrzi a hatos anyákat.

Érdekes vásárlói trend, hogy egyre többen tévesztik össze a régiséget a primitívvel, a retrót a rozzanttal. Az a vakerás ócskaság valószínűleg egy "retró" lakás "dísze" lett, ezért adtak érte olyan irreális árat. Ilyen ember nem vesz újonnan készített bútort, még áron alul sem.

Aki meg a műhelybe akar fiókos szekrényt, az vagy készít magának olyat, amilyenre képes, vagy vesz valami ócska, olcsó sublótot, és átalakítja, vagy vesz egy drága, de trendi alu-műanyag műhelyszekrény-csodát...

 

Szerintem akkor tudnád tűrhető áron eladni, ha kisbútorként hirdetnéd. Ehhez sajnos le kellene cserélned ezt a munkapultot fenyőre (felesleges rá a keményfa, nem fognak rajta kalapálni.) A kerekeket lábra kellene cserélned, és hát a színe... Gondolom, lazúroztad, azzal már nincs mit kezdeni, de naturban lehet a legkönnyebben értékesíteni a fenyőbútorokat. Esetleg opcionálisan viaszolva, színtelen lazúrral, lakkal kezelve, de ezt a vevőnek kellene eldönteni...

Én legalábbis így csinálnám.

De azzal is teljesen egyetértek, hogy ne kótyavetyéld el! (Sztem egy "szabvány" túlnyúlású és vastagságú fenyő fedlappal és fix lábakkal előbb-utóbb elmenne rendes áron is!)

Előzmény: arvaiz69 (76735)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76909

azért nem ilyen egyszerű.

 . az ablak mögött nem fekete jólelnyelő világ van

 . az ablakon ha nem süt a nap megy ki a meleg, ezen nem.

 

Vajk

Előzmény: pajaci (76908)
pajaci 6 napja Creative Commons License 76908

Ez annyit fűt, mintha egy ugyanekkora ablakot tettél volna a házra. Cserébe viszont ronda.

Előzmény: GPS (76906)
halaloszto 6 napja Creative Commons License 76907

Hogyan gondoltad megoldani a liftezést? Az egész főmotort emelgetni? Lehet szerezni hulladék bordástengelyt valahonnan ami alkalmas lenne? Akkor nem kellene a motort emelgetni.

 

Vajk

Előzmény: koopal (76864)
GPS 6 napja Creative Commons License 76906

 

"ezek után döntsd el, hogy megépíted e."

 

Azért a "politikai korrektség" kedvéért tegyük hozzá, hogy ez a projekt volt akinek nagyon jól sikerült... és volt akinek nagyon nem.

 

Egy ilyen rendszer korrekt kiépítése nem kevés melót-előkészítést, jól átgondolt koncepciót és nagyon alapos kivitelezést kíván.

 

(mint minden levegős-rendszer, egyébként - ami véleményem szerint sokkal melósabb-macerásabb mint egy vízes-rendszer kiépítése - pláne a mai, korszerű anyagokkal)

 

Tehát nagy csalódásokat is okozott ez azoknak, akik úgy gondolták, hogy majd összedobnak egy sörkolit egy vidám hétvégén a haverral - ráadásul úgy, hogy az utolsó doboz söröket a szerelés közben ürítik ki, személyesen.

 

Én leveleztem évekkel ezelőtt egy palival, aki nem egy ilyen rendszert épített már - mondhatni ipari minőségben, (tehát rendkívül komoly hozzáállással) - és még ő is azt mondta, hogy még a már (jól) működő rendszer finomhangolása is sok időt és nem kevés fejtörést okozott neki.

(pl. cserélgette-hangolgatta a termosztátokat, rakdosta ide-oda az érzékelőket, ilyesmik.)

 

Érdekes módon, még a gyári-kivitelezésű vákuumcsöveseknél is volt olyan, akinek nagyon bevált - de olyat is olvastam, aki kidobott pénznek vélte egy szezon után és a leszerelésén-eladásán gondolkodott erőst.

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (76904)
arvaiz69 6 napja Creative Commons License 76905

Szia!

Martfűn található.

Üdv.: Zoli

Előzmény: TINTUS (76900)
RepülőgépÉpítő 6 napja Creative Commons License 76904

Ezt a képet a sörkollektorom hőmérőjéről készítettem pár éve januárban. Kint -20 C fok volt és sütött a nap és gyönyörű fehér volt minden a hótól. 

 

A sorkollektor beltéri egysége

 

A hátlap, felül a vezérlő elektronika, alul a centrifugál ventillátor

 

Az a zöld izé egy szagelszívó szűrője, piszkosul megfogja a port és nem fújja vissza a lakásba

 

a két darab hőmérő eletronikája

 

a vezérlő elektronika közelről

 

a ventillátor

 

Beövő meleg

 

Lakás hőmérséklete

 

 

Tény, hogy akkor nem fűt semmit ha nem süt a nap. Ködben sem. De ha süt, akkor a 176m2-es házba egész nap 300 m3/óra ilyen meleg levegőt képes betolni, így egész nap be sem kapcsol a cirkó, majd csak kb este 10 felé, akármilyen hideg van kint.

 

ezek után döntsd el, hogy megépíted e.

 

Előzmény: Lala8080 (76835)
RepülőgépÉpítő 6 napja Creative Commons License 76903

A szomszédom  pár éve beruházott majd 1 millát, hogy a melléképületébe csináljon egy szalmabála kazánt amivel a házát fűti. 1 kockabála fér bele egybe. Amikor begyújtja, a környéken mindenki fulladozik. Borzalmas büdös is.

Előzmény: koopal (76822)
409 szept. 7. Creative Commons License 76902

Martfű

Előzmény: TINTUS (76900)
409 szept. 7. Creative Commons License 76901

"Ne ítélkezz előre addig, míg nem látod közelről."

 

Akár folytatni is lehet.... Ne ítélkezz előre, amíg nem ismered a kér ember egymáshoz való viszonyát!!!

 

Segítek!!  gdzsozy részéről ez egy ironikus tréfa volt.  Ő ugyanis "megélhetési" asztalos.

Előzmény: adingos (76888)
TINTUS szept. 7. Creative Commons License 76900

Merre van a szekrényke lakhelye?

Előzmény: arvaiz69 (76894)
Bubi504 szept. 7. Creative Commons License 76899

Ez nem filc (azt fillérekért lehet kapni) hanem egy speciális kompozit korong (van alumínium-oxid, szílicium-dioxid, stb részecskékkel) sorjátlanításra használják (gépi megmunkálás után, nem élezéshez) - és bizony ennyi az ára. 

Előzmény: adingos (76897)
Paco155 szept. 7. Creative Commons License 76898
Aludjatok rá egyet.
adingos szept. 7. Creative Commons License 76897

Ha emlékezetem nem csal, anno ló szőrből készítették, ma már filcből van.

Előzmény: laci19791202 (76895)
fahobby szept. 7. Creative Commons License 76896

Ezek 80x80-as Item profilok.

Ha kell tudok küldeni pontosan méretezett rajzot.

(a folyóméter súly 5 és 7 kg között, típustól függően)

 

Előzmény: pajaci (76866)
laci19791202 szept. 7. Creative Commons License 76895

Sziasztok.Valaki ismeri a legfölső korongot?

http://cipokellek.com/polirkorong

Annó ilyennel húztuk le köszörülés után a csalukéseket,marókéseket.Én kicsit drágállom.

arvaiz69 szept. 7. Creative Commons License 76894

Lejárt az aukció és sajnos nem kelt el!  Az előbb írtakat komolyan gondoltam, miszerint ha közületek valaki igényt tartana rá akkor 40.000 Ft-ért oda adnám! Szállításban tudok segíteni, üzemanyagárban el tudom vinni! Még nagyon messzire is elvinném, akár gdzsozy lakóhelyéhre is! Ha két jelentkező lenne, nem kell ölre menni érte, mert két szekrény van! Három napig gondolkozhattok, utána megpróbálom még egyszer meghirdetni!

Üdv.: Zoli   

Előzmény: arvaiz69 (76872)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76893

Ha neked így jó??  Ám legyen.  :-)))

100 évig nem élünk. 100 ....... meg van! Ha 1 kiesik még nem áll meg az élet.

Előzmény: koopal (76892)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76892

Hasznosak az ilyen comingout-ok, akár tudatosak, akár véletlenek.

Megtudja az ember, kivel van, akarom mondani volt dolga.

Előzmény: adingos (76890)
drRamaty szept. 7. Creative Commons License 76891

Ritkán kell a Fein Multimaster, de ilyen esetekre nincs más. Én most a régi pallótokos ablakokat azzal vágtam ki, semmi gányolás, feszegetés, vakolat hullás. Ilyen esetekben megfizethetetlen. Minden másra meg ott a MasterCard :-)

Előzmény: AzHofi (76875)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76890

Neked meg csak az a bajod, hogy magadra veszed az inget !

Hozzá szólásomból kitűnik, hogy a vaterás beírásra reagáltam. Netán a te lányod írt?

Mert akkor bocs. Tudod? A jelen lévők mindig kivételek!

Igen. Igazad van. És nyugodtan általánosíthatsz, mert sok barom kamionsofőr van, és én SZAROK RÁ mert én saját magam nem sorolom közéjük. Azt hiszem 23 év és 2,5 millió balesetmentes megtett kilométer már fel jogosít erre. Te is könyörögni fogsz ha nem lesz mit venned a boltban, ha nem ér oda a kamion időben.  :-))))

Előzmény: koopal (76889)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76889

Ezt kissé elkapkodtad, (ahogy a vaterás megjegyzést is, amit külön köszönök a műkörmözésből élő lányom nevében is).

Jártamban-keltemben néha találkozok ilyen-olyan kamionsofőrökkel - talán nekem is általánosítanom kéne...

 

De Zoli szerintem érti, és az a lényeg.

Előzmény: adingos (76888)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76888

A Kínait is megveszed, pedig az aztán tényleg SZAR !!!!!!

 

Ne ítélkezz előre addig, míg nem látod közelről.

Előzmény: gdzsozy (76886)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76887

Majdnem. A hozzád közeli nagyvárosban születtem, és laktam 21évig, csak elvándoroltam a nő után (de minek? ) a Jászságba. Most akarunk majd építeni egy tuti kis falu szélén egy kicsike kis kulipintyót.

Előzmény: arvaiz69 (76884)
gdzsozy szept. 7. Creative Commons License 76886

Én meg is venném ha asztalos készítette volna... :))

Előzmény: arvaiz69 (76865)
gdzsozy szept. 7. Creative Commons License 76885

A pótlást mondtam. 

csak nem javítani kell hanem a elkorhadt tokot pótolni egy újjal.

 

ha az anyagmennyiség is érdekel: 1db 5mx 12-15cm x 5cm 

2db 4m x 15 x 2.5cm 

Előzmény: AzHofi (76882)
arvaiz69 szept. 7. Creative Commons License 76884

Szia! 

Erre laksz a környéken?

Üdv.: Zoli

Előzmény: adingos (76881)
arvaiz69 szept. 7. Creative Commons License 76883

Szia!

Igen, és ez most a gyakorlatban is beigazolódott! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: Paco155 (76877)
AzHofi szept. 7. Creative Commons License 76882

az oké, azt tudom hogyan kell, de én a pótlást kérdeztem

Előzmény: gdzsozy (76880)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76881

Nem csodálom földim. Nyugodtság van !!! Ha nem megy el, rá dumáljuk Anyámra !!! :-))))

Előzmény: arvaiz69 (76879)
gdzsozy szept. 7. Creative Commons License 76880

bontással és új beépítéssel.

 

kell egy újat gyártani a régi helyett.

elvágod a küszöböt a két szélén, kiveszed, aztán középre behuzod a tok függőleges részeit és már kint is van.

Előzmény: AzHofi (76875)
arvaiz69 szept. 7. Creative Commons License 76879

Szia! 

Olvastad hirdetésben az egyik érdeklődőnek adott válaszomat? Hirtelen felment a vérnyomásom, azért írtam! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: adingos (76878)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76878

Hogy mennyi idióta barom műkörmös lakik a Vaterán?? Apám!!

Előzmény: arvaiz69 (76872)
Paco155 szept. 7. Creative Commons License 76877

Tudom, hogy most el vagy keseredve.

Viszont ha jól emlékszem akkoriban a vitára az lett a végkövetkeztetés, hogy az anyag is sokba kerül, marha sok munkaóra van benne, és hogy magadnak még csak-csak, de ha nem sorozatban csinálja egy kft, akkor eladásra semmiképp sem éri meg készíteni egyet.

Előzmény: arvaiz69 (76872)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76876

Levélben biztosan nem, de ha adnak egy telefonszámot, ott már legalább virágnyelven meg lehet közelíteni a témát.

Az itt is ismert pécsi cégtől is sikerült megkapnom az ominózus infót, csak a végén meggondoltam magam.

Előzmény: pajaci (76873)
AzHofi szept. 7. Creative Commons License 76875

Sziasztok!

 

Hogyan szoktak elrohadt ajtófélfa aljat vágni, toldani beépített állapotban?

Pallótokos ajtóról van szó, kb 60 centit kéne kivágni és pótolni, de nehezen

hozzáférhető, közvetlen falnál van. Így:

adingos szept. 7. Creative Commons License 76874

Szerintem meg a műhely szót felejtsétek el, és legyen konyhai tálalós eccajg tároló a neve! Ez jobban hangzik, és talán kelendőbb is. Azért nem kell ám lehúzni azt a bútort, mert kerekes. Igenis szép, és lehetne is hasznosan integrálni  a lakás más területén is.

Előzmény: arvaiz69 (76865)
pajaci szept. 7. Creative Commons License 76873

Telefonon, meg emilben nem fognak erről nyilatkozni, az a valószínű.

Előzmény: koopal (76871)
arvaiz69 szept. 7. Creative Commons License 76872

Sziasztok! 

 

Itt van a hirdetésem. Ebből tanuljatok, ne csináljatok eladásra sokfiókos műhelyszekrényt, mert nem lehet még anyagárban sem eladni! 

 

http://epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/egyeb/muhelyszekreny_fiokos_szekreny_muhely_asztal_1964594366.html

 

Üdv.: Zoli

koopal szept. 7. Creative Commons License 76871

No igen, ezt is érdemes észben tartani.

Végül is egy e-mailt (aztán gondolom egy telefont) megér.

Előzmény: pajaci (76869)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76870

Jó ötlet, én görgős támaszt képzeltem belőle, de ez igazán elég olcsó ahhoz, hogy érdemes legyen valami felnyitható cuccot eszkábálni belőle.

Persze akinek terme van, fixre könnyebben megcsinálja.

Előzmény: pajaci (76867)
pajaci szept. 7. Creative Commons License 76869

Ilyen helyeken az áfa ha személyesen mész, hogy is mondjam khm...

Használt cikkeseknél mindig lehet alkudni.

Előzmény: koopal (76868)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76868

A 80x80-as adatait néztem, de utána számolva, ha nem bénáztam, akkor 1 m tömör rúd ~17 kg lenne.

30%-os térkitöltéssel már ki is jön a súlyadat.

Akkor viszont drága, főleg hogy ezek nettó árak, így viszont a motor sem izgat annyira.

És beleolvasgattam a vásárlási feltételekbe is, nettó tízezer alatt még kezicsókolomot se mondhatsz nekik.

Előzmény: pajaci (76866)
pajaci szept. 7. Creative Commons License 76867

http://www.dioda.hu/ads16/d16013.html

 

Asztalhosszabbítónak?

pajaci szept. 7. Creative Commons License 76866

90x90-es a méretük, így símán lehet olyan nehéz.

Előzmény: koopal (76861)
arvaiz69 szept. 7. Creative Commons License 76865

Szia!

Gondolod, hogy ettől majd kelendőbb lesz? Szerintem ez sem segítene rajta! Ezen akármilyen fogantyú lehetne, akkor sem adnák meg érte még az alapanyag árát sem! Azért, mert nem áldoznak műhelydolgokra az emberek!  A műhelyt nem nézi a fene sem, annak nem kell igényesnek lenni, szerintem így gondolkoznak az emberek! Két óra múlva lejár az árverésem de a licit még most is csak 25.555 Ft-nál tart. Hogy lesz ebből 45.000 Ft, hogy legalább a minimál árat elérje? De az vigasztal, legalább már 40 megfigyelő van, akik közül néhány az utolsó pillanatban licitál! Már arra is gondoltam ha nem kelne el a vaterán, akkor  feldobom itt a fórumon azt az ötletet, hogy 40.000 Ft-ért odaadom közületek annak, aki igényt tart rá! Ha a vaterán kelne el, akkor a 45.000 Ft-ból fizetnem kéne kb. 5.000 Ft-ot a vaterának!

Jó ötlet nem?

Üdv.: Zol  

Előzmény: koopal (76863)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76864

Nekem meg ez a motor mozgatta meg a fantáziámat.

Készülök építeni egy hengercsiszolót, nem a vastagságit, hanem a függőleges tengelyűt.

Nagyjából megvannak hozzá a szükséges dolgok, a henger megoldásra még nincs végleges verzióm, jó lenne olyasmivel kivitelezni, amihez viszonylag olcsón tudok kész csiszolóanyagot rendelni.

 

Egyelőre fix változat van előkészületben, de az igazi az oszcilláló fajta lenne, a függőleges mozgatáshoz talán elég lenne ilyesmi 100 W körüli, alaposan leáttételezett motor.

Tekintve hogy a főmotor már megvan ingyen, az összköltségvetést jelentős arányban dobná meg, de ennyit szerintem megér az a plusz funkció.

koopal szept. 7. Creative Commons License 76863

Rossz helyre néztél, mert valójában itt vannak.

Előzmény: koopal (76862)
koopal szept. 7. Creative Commons License 76862

Zoli!

 

Itt vannak a szekrényedhez műhely-stílusú, kicsit retrós fogantyúk.

Menekülj előre, költs még rá egy keveset, hátha az új dizájn megmozdítaná a dolgot.

Persze akkor a mostani fogantyúk furatát le kéne dugózni, szóval inkább egy esetleges következő szekrényhez jöhetnének jól.

koopal szept. 7. Creative Commons License 76861

Jók is lennének kg ár alapján.

Na de 5,3-7,2 kg/m?!!!

Milyen alumíniumból vannak ezek?

Az én hasonló profilból lévő kb. 60 cm-es stellerem  az öntvény fejjel, benne csapágyakkal, excenter szorítóval együtt sem több 2 kilónál.

Előzmény: Paco155 (76859)
adingos szept. 7. Creative Commons License 76860

Igaz, én csak benzines láncfűrész javításával foglalkozom, de minek után ez is láncfűrész, én a kommutátorra tippelnék. (zárlat, vagy erős kopás )

Előzmény: joevagyok68 (76851)
Paco155 szept. 7. Creative Commons License 76859

Ahogy elnézem kb ideálisak körfűrész vezetőnek.

Előzmény: pajaci (76850)
pajaci szept. 7. Creative Commons License 76858

Magyarul írjad neki! Vékony a drót.

Előzmény: halaloszto (76857)
halaloszto szept. 7. Creative Commons License 76857

kevés benne a réz, nagy az ellenállása, korlátozza az áramot.

Előzmény: joevagyok68 (76856)
joevagyok68 szept. 7. Creative Commons License 76856

Akkor legalabb ezt nem tudom elrontani....mert csak olyan van itthon ! :-) 

 

De most komolyan...miert is ? 

Előzmény: halaloszto (76853)
halaloszto szept. 7. Creative Commons License 76855

kitudod, de nem mész vele semmire.

 

nem csináltam így, de elvileg ohmmerő a villásdugóra, bekapcs, és lassan forgatva a motort látszani kellene hogy van olyan állás ahol nagyot esik az ellenállás

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (76854)
joevagyok68 szept. 7. Creative Commons License 76854

Koszi

Es azt en ki tudom merni ? Persze miutan szetszedem.....multimeterrel ?  :-) 

Előzmény: halaloszto (76852)
halaloszto szept. 7. Creative Commons License 76853

ja, és még egy: használd hosszú kínai hosszabbítóval.

Előzmény: halaloszto (76852)
halaloszto szept. 7. Creative Commons License 76852

ha forgoresz zárlatos, akkor pozíció fuggo hogy zárlatra kapcsolod be vagy sem.

ha leveri, akkor told neki valaminek hogy megmozduljon, es utanna ujra.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (76851)
joevagyok68 szept. 7. Creative Commons License 76851

Igaz , hogy nem konkretan hobbiasztaloskodas, de van koze fahoz es korabban annyi okos hozzaszolas volt vellanymotor temakorben, hogy csak megprobalom...hatha...

Naszoval elektronyos lancfureszrol lenne szo

Elinditaskor van mikor leveri a biztit, de volt olyan is 1*, hogy elindult mukodott es nem verte le a biztositekot.

Talakozott mar valaki ilyennel ?

Gondolom zarlatos,...no de orvosolhato vagy kuka es ujat kene venni, mert amennyibol megjavul mar vehetek egy ujat ?

 

pajaci szept. 7. Creative Commons License 76850

Fájintos profilok.

 

http://dioda.hu/ads10/d10044.html

fahobby szept. 7. Creative Commons License 76849

Érdekes,hogy a magyar multinál (Sapa) 30%-al jobb árai vannak.

Attól függetlenül az ilyen  nagy cégeknél így megy, itt nincs utánvét meg ilyen francok, nézd meg az áru specifikációját,ha megfelel akkor fogadd el, utalj aztán megkapod.

Itt nincs visszavásárlási garancia stb.

De különben vannak a nagyobb városokban, szinte mindenhol vannak fém áruházak, csak hát ott 40 %-al drágább.

 

Előzmény: fercow (76847)
halaloszto szept. 7. Creative Commons License 76848

amikor még apáról fiúra szállt a mesterség, volt értelme a 100évig használható szerszámnak. ma amikor egy 10 éves vállalkozás patinásnak számít...

 

Vajk

Előzmény: gdzsozy (76842)
fercow szept. 7. Creative Commons License 76847

Nem kis vásárlókból szeretnének megélni, az látszik.

De ha 2m szál elég, akkor abból kell berendelni 40kg-ig...

 

Másrészt uni-max szállítási árai sem túl rózsásak...

 

Örüljünk, hogy lehet kapni. :)

Előzmény: pajaci (76846)
pajaci szept. 7. Creative Commons License 76846

Személyes átvétel nincs, csak kiszállítás.

 

2 méteres szálban  0-  40 kg-ig Bruttó 4.445 Ft 3 méteres szálban  0-100 kg-ig Bruttó 6.477 Ft 6 méteres szálban  0-100 kg-ig Bruttó 11.303 Ft

Előzmény: Paco155 (76845)
Paco155 szept. 7. Creative Commons License 76845

Azért ez aranyos:

 

"- minimális rendelési mennyiség 1 szál, azaz 6 méter
- fizetési mód számla ellenében történő előre utalás
- szállítási határidő 100 kg alatti mennyiség megrendelés esetén kb. 2-3 hét
- árakat a kért mennyiség függvényében tudunk ajánlani"

Előzmény: fercow (76844)
fercow szept. 7. Creative Commons License 76844

Sziasztok!

 

Régebben volt téma a C sín.

Nemrég találtam rá erre:

http://alucentrum.hu/aluminium-profilok-felhasznalas-szerint/aluminium-sinek-c-sinek

 

Üdv: Ferkó

GPS szept. 7. Creative Commons License 76843

 

"...na most a lemez gépek könnyebbek. ezért telepítéskor vagy csavarozod, vagy betonnal telirakod hogy ne remegjen."

 

Azért én árnyalnám ezt a szemléletet. Ugyanis ma már nem csak 5-ös kazánlemezből, trafós apparáttal összeheftolt lemez-szerkezetek léteznek.

 

Gondoljunk csak bele, hogy mekkora felhördülés volt akkor, amikor kitalálták az önhordó lemez-autókasztnit. Hogy:

 

"Micsodaaa, hogy nem lesz alváz? Nemáá? Há' mitől nem fog elcsavarodni az a vékony bádog-doboz, no meg mi tartja fent a motort-váltót, meg egyáltalán: mi köti össze a 4 kereket - ha nincs egy rendes vas-alváz az autó alatt?

Ki mer majd beülni egy ilyen alváz-nélküli bádog-dobozba?"

 

Bizony, még az én életemben is gyártottak még alvázas autókat - amelyek alatt vasúti-sín méretű, tetemes vas-traverzek szolgálták az alapot - amire a karosszéria már csak afféle díszként került, mert különben az autó teljesen működőképes volt anélkül is.

 

Ma már a lemezmegmunkálásnak akkora kultúrája és tudománya van, hogy szinte bármit ki tudnak origamizni lemezből - úgy, hogy megfeleljen a tervezett elvárásoknak.

Bármik is legyenek azok: merevség, rezgésállóság, teherbírás, stb. - vagyis bármit, amit csak kérnek.

 

Hogy haza is beszéljek: hasonló döbbenet fogadta az első műanyag-hajókat is. Hogy:

 

"Micsodaa? Hajót nájlonból? Bolondok ezek? A hajó az vagy vasból van... vagy fából. Punktum. Műanyagból meg poharat, harisnyát, asztalterítőt, fogkefe-nyelet kell csinálni - nem hajót. Ki merne egy műanyag-lavórral vízre szállni?"

 

Oszt lám, mi lett abból is.

 

Szép és nemes dolog a vas-öntvény - de (szerintem) ma már kicsit túlhaladott technika.

 

Nem akarok nagyot jósolni, de a mai kompozit-műanyagok már simán hozzák azt, amit a jóöreg öntvény tud(ott) - és akár még a gépiparban is beléjük fogunk futni, akár gép-vázként is.

 

Hacsak nem futottunk már bele - csak errefelé még nem tudunk róla.

.

Előzmény: gdzsozy (76842)
gdzsozy szept. 7. Creative Commons License 76842

nem vitatkozni szeretnék..pusztán csak a tapasztalat mondatja hogy öntvény gép napi intenziv használat mellett 50-60 majd felújítás után újabb 50lazán...

lemez meg nem.

 

már csak azért sem mert nem ugynannak a koncepciónak köszönheti a születését ez pedig: legyen elnyűhetetlen és erős.

 

na most a lemez gépek könnyebbek. ezért telepítéskor vagy csavarozod, vagy betonnal telirakod hogy ne remegjen.

rakj le egy 4-800kg-os öntényt na az nem remeg

Előzmény: koopal (76800)
gdzsozy szept. 7. Creative Commons License 76841

az a 2500ft karcsúnak tűnik. viszont senkit nem hallottam aki mostanában inkább gázzal igyekezne fűteni.

miért? mert fával jobban jön ki.

Előzmény: pajaci (76820)
joevagyok68 szept. 6. Creative Commons License 76840

Az ......kvens az ottan delikvens akart lenni..../az elotte levo meg csak ugy oda keveredett/ :-) 

Előzmény: joevagyok68 (76839)
joevagyok68 szept. 6. Creative Commons License 76839

 Szerintem nem az általad említett okok miatt nem tudom eladni

 

Szerintem meg de !  :-) 

Mert ha pl. 'osszhangban' lenne a munkalak-szekreny-lab, akkor meg akar egy varroszobaba is vallalhato lenne ! Ha eppen a fas vonalat kedveli a deszpodbalazs kvens !

 

A kerekekkel meg a meret a baj ! Az ekkora meg egy pici kavicsban is elakad !

Előzmény: arvaiz69 (76735)
paplanfa szept. 6. Creative Commons License 76838

Oppardon. Mondjuk a 6-on nem kell begyújtani a radiátorokat, ha megint olyan tél lesz mint idén volt, és vehetek a spórolt pénzen valami bútorgyártósdisat.

Előzmény: adingos (76831)
Paco155 szept. 6. Creative Commons License 76837

Félreértés ne legyen, nem sokallom, vagy keveslem, csak szimplán beírtam az információt.

Előzmény: arvaiz69 (76836)
arvaiz69 szept. 6. Creative Commons License 76836

Szia! Szerintem jó üzletet csinált, még annyiért is!  

Előzmény: Paco155 (76804)
Lala8080 szept. 6. Creative Commons License 76835

Nekem megvannak az oszlopba összerakott sörös dobozok meg az elektronika  de a keretet nem készitettem el tavasz ota igy van áll  a projekt.Más munkakat készitettem amiből tudtam egy keves hasznot csinalni.Igazabol nem láttam hasznosnak a sörkollektort december januar elég "sötet" nincs napsütes, már a tavalyi télen neztem mennyit süt a nap de oktober utan es marcius előtt nem sokat üzemelt volna.Lehet rosszul gondolom es a tél előtt , meg  kellene csinalni a sörkollektort.Időm lenne mert megrendelés semmi.. kerti bútorra nincs, se kerti szeké sem díszkut..... talan majd tavasszal.

pajaci szept. 6. Creative Commons License 76834

Sparhert kazánom van, így főzni is tudok rajta.

Előzmény: pajaci (76833)
pajaci szept. 6. Creative Commons License 76833

Fizetem természetesen a gázt, neked meghagyom a drága fát. Köszönöm aggódásod, ha az oroszok elzárják akkor begyújtok a betárolt fából a vegyesbe, és nyomatom vele az ezer literes puffert.

Előzmény: adingos (76827)
kukucs33 szept. 6. Creative Commons License 76832

Nehogy félreértsd, nem kifogásokat keresek :-) de ott nincs villany. Csak ha viszek magammal. Továbbá töredelmesen bevallom, nincs érzékem az elektronikához (sem).

 

De az ötlet tetszik, amúgy :-)

Előzmény: RepülőgépÉpítő (76699)
adingos szept. 6. Creative Commons License 76831

De igen, csak azt nem sörkolinak hívják, hanem vákumos solár rendszernek.  :-)))

Előzmény: paplanfa (76829)
koopal szept. 6. Creative Commons License 76830

Ja, a "janiszilvi" vaterás nickre el is felejtettem reagálni.

Lehet, hogy Jani csak azért "társította be" Szilvit a bizniszbe, hogy ha vesz valamit, amire Szilvi sodrófát ragad, azt mondhassa: de hát nézd, együtt vettük!

paplanfa szept. 6. Creative Commons License 76829

Ahhoz nem kell se ukrán-orosz gáz,  se lopott tüzifa. Csak jó sok sör. Senki nem készít már ilyet fűtésrásegítésre?

Előzmény: pajaci (76825)
koopal szept. 6. Creative Commons License 76828

"Információm csak annyi van róla, ami a gyártási tábláján is van a képeken."

 

Az ilyen eladóval lehet nagyon jó bizniszt összehozni, ha valóban fingja sincs, mi az, amit árul.

Meg aztán ha nincs észnél az ember, bele lehet szaladni egy mázsás pofonba is, mert lehet, hogy nagyon is jól ismeri a gépet, és tudja, hogy véres a torka, csak ha azt állítja, örökölte, tartozás fejében kapta, krumplit ültetett, de ez nőtt ki belőle, akkor el tudja sumákolni a hibákat, aztán előbb-utóbb csak befut egy balek.

adingos szept. 6. Creative Commons License 76827

Ez azért van bakker, mert a sok ingyenélő fatolvaj felsrófolta az árat, és ez már neked sem éri meg. Nem baj, ne is érje, hagyd meg nekem, majd én eltüzelem, te meg fizesd a gázt. Aztán ha az Ukrán elzárja a csapot télen, akkor meg megfagytok.

Előzmény: pajaci (76820)
látogató szept. 6. Creative Commons License 76826

Ez így van. Ahogy írtam, a nagyot én is csak kerülgetem. A háromkerekű mozgatható, azt szeretném benntartani a műhelyben.

És persze hobbicélra tökéletesen megfelelnek a jó, akár kisebb lemezgépek is. El akartam én adni a nagyot, de 150.000 akartak érte adni, annyiért nem volt szívem odaadni, így ideológiát gyártok a megtartáshoz. :) Na, én elmentem családi életet élni! 

Előzmény: halaloszto (76814)
pajaci szept. 6. Creative Commons License 76825

???????

Előzmény: paplanfa (76824)
paplanfa szept. 6. Creative Commons License 76824

És a sörkollektorral mi lesz?

Előzmény: pajaci (76820)
paplanfa szept. 6. Creative Commons License 76823

Húúúú, az a linkeld pdf nagyon jóóóó!!!!

Tapasztalatom szerint mindig az az adott ideális mell-csípő arány ami kézreesik. Akarom mondani amire a kéz ráesik. :)

Előzmény: Paco155 (76789)