Keresés

Részletes keresés

Creativus Creative Commons License most 0 0 64980

Alga előbb utóbb mindig előjön, és - különösen kánikula időben - nem ritka, hogy klórsokk is kell időnként. Pláne, hogy ilyenkor sok benne a fürdőzés.

 

Saját tapasztalatom, de eddig senki sem erősítette meg:

 

Probléma lehet a belepisilés, amelynek foszfát tartalma is lehet (pl. sok kólát ittak), és ez nagyon előnyös az algák számára (ezért nem alkalmazunk rozsdaoldót a vas eltávolítására, amely foszforsav)

 

A másik pedig a kedvelt napolajok használata, amely apró - szemmel nem látható - cseppekben jelenik meg a felszín közelében, s - szerintem - ezt is kedveli az alga. Márpedig ilyen melegben nem csak fürdőzünk, hanem a nap is könnyen leéget. Én igyekszem tiltani, de ez minden arra járó vendég esetén nem megy.

 

Ha medencés, esti buli van, piálással, zenével, akkor szinte elkerülhetetlen a belepisilés, mert legtöbben nem veszik a fáradságot, hogy amiatt kimásszanak. Feltehetőleg ilyenkor egy (drága) vízcsere hatásosabb lenne, de a morgolódás, hogy egy hétig melegszik a víz miatta, sokszor megakadályozott benne.

 

Előzmény: Fefe660 (64979)
Fefe660 Creative Commons License 1 órája 0 0 64979

Puhafalú medencém második éve használom már az elmúlt évben is előjöt .

Idén is kombi klórt használok kb 3 hete még nem kellett porszívóznom az alját hogy algásodott vólna,

de valószinü a színéböl itélve valami algás lerakódás . Már kb 15 éve használok különböző puhafalú medencét 

de mindegyiknél előjött ez és élőbe elég zavaró .Ilyet strandokon vagy uszodákban velnesz medencékben nem látok .

Denszeszt még nem próbáltam köszi a tippet .

Előzmény: Creativus (64978)
Creativus Creative Commons License 2 órája 0 0 64978

Hatékony dolgok konkrétan ismert probléma megoldásakor segítenek, szelektív módon.
A jelenségnek számos oka lehet, s kérdés: hogyan alakult ez ki? Egyik napról a másikra? Vagy évek alatt felhalmozódva, és egyszer csak gyanússá vált? Mi történhetett? Vasas volt a víz? Vagy tartósan fennálló algásodás évődött be?
Számos, még fel nem sorolt kérdés merül fel, s mindegyikre más lehet a hatékony megoldás.
Az is kérdés, hogy ezt szépséghibának tekinted-e, vagy gyanakodsz arra, hogy valamit ront a továbbiakban a medence helyzetén. A legyintés és a pánikszerű cselekvés között rengeteg fokozat van.

Ha szerves lerakódásról lenne szó, akkor erősen lúgos anyag távolíthatja el. Vagy nagyon savassal is próbálkozhatunk. Mindkettő veszélyes. A sav arra is jó, hogy pl. a lerakódott vízkövet eltávolítsa, mely magába zárt elszíneződést is. Van amire oldószer kellhet, próbálkozni lehet denaturált szesszel. Esetleg benzinnel. (más oldószerek a PVC-t károsíthatják.) Ha találnánk nagyon aktív anyagot erre, akkor azzal meg az lehet a probléma, hogy a kezelt felület "túl szép" lesz az alatta lévőhöz képest.

---

Megjegyzendő még (mindenkinek), hogy az elmúlt 50-60 évben a fogyasztói társadalom szemlélete, szinte betegesre kényeztetett el minket, melyben minden apró bajt rendkívüli módon felnagyítunk. Ennek a világnak a felszámolása folyik már, a lecsengett járvány beköszönte óta. (Reméljük nem romboló eszközökkel)

Előzmény: Fefe660 (64977)
Fefe660 Creative Commons License 3 órája 0 0 64977

Sziasztok

Segítség kellene a medencém falá a vízszint felett 5-8 cm zöldes sárga lerakódás van. Mivel lehet letisztítani gyári és otthoni tisztítókaz is próbáltam . Volt hogy kicsit halványult de pár nap és ugyanúgy nézett ki.

Hatékony kipróbált szer kellene.

Előre is köszi 

zsolt160matizos Creative Commons License 1 napja 0 0 64976

Köszi! Akkor ezt fogom én is tenni!

Előzmény: tisvol (64975)
tisvol Creative Commons License 1 napja 0 0 64975

Én szilikonnal befújom. Simán lejön utána szezon végén.

Előzmény: zsolt160matizos (64974)
zsolt160matizos Creative Commons License 1 napja 0 0 64974

Tavaj vettünk egy fémvázas medencét, előtte a felfújhatós fajta volt, de azt hadjuk...

Nos ősszel mikor szedtük volna szét a fém rúdra rá volt szorulva a medence gumis "füle", nap miatt, amit jobban sütött az rávolt rendesen sűlve, nagy feszegetés árán jött le.

Mielőtt ossze raknánk, mert időszerű lenne, mit csináljak (hintőporos volt mikor össze raktuk), hogy ne fussak bele ebbe a gondba?

Köszi!

tisvol Creative Commons License 2 napja 0 0 64973

Sziasztok!

Tudom van más megoldás is, de nekem mégis a képen látható átvezető csonkra lenne szükségem. Sikeresen benne hagytam a régi medencében, ami aztán a hulladékudvarban kötött ki.

Ha valakinek van otthon elfekvőben megvenném. Vagy forrás, hogy hol tudnák beszerezni ilyet.

Köszönöm!

 

atvezeto

nickjames Creative Commons License 2024.06.06 0 0 64972

Sziasztok!

Tájékozatlanságom miatt belefutottam egy "pofonba". GRE fémfalú medencémnek tönkrement a homokszűrője, és akcióban vettem egy Intex 26646 homokszűrőt, amiről jókat olvastam.

 

https://medence-szivattyu-vizforgato.arukereso.hu/intex/krystalsand-26646-p477013938/

 

Amikor kinyitottam a dobozt, akkor szembesültem vele, hogy ennek menetes csatlakozása van, a medencének viszont nem. A kérdés, hogy mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni. Jól gondolom, hogy ha a régi csövet akarom használni, akkor egy ilyen átalakító csatlakoztatása a szivattyúhoz megoldja a problémát?

 

 

Ha szeretném használni a homokszűrőhöz kapott csövet, van olyan átalakító is, amit medence oldalon tudok használni? Ahhoz gyakorlatilag valami olyan megoldás kellene, amivel össze tudom toldani a két csövet.

 

És egy utolsó kérdés. A szűrőhöz adtak egy ilyen befúvót:

 

Ezt rá lehet rakni a GRE medencére is, ugye? Akkor a befúvó oldal pipa, és csak a szívó oldalnál kell megoldanom az átalakítást.

 

Minden javaslatot, segítséget előre köszönök!

 

Köszi:

nj

 

Creativus Creative Commons License 2024.06.04 0 0 64971

Mivel nem vagyok jártas efféle hibakeresésben, és csupán ötletelek, ezekre is csak - némi műszaki érzékkel, és 12 éves medencés tapasztalattal - a feltételezéseimet tudom közölni.

 

Az biztos, hogy attól is függ a beömlés sebessége, hogy mekkora lyukon ömlik be a víz, tehát egy szűkebb lyukon ugyanannyi víz látványosabban jön, mint egy tágasabban, és a kézzel érzett víznyomás is eszerint alakul.

Mivel nagyobb átmérőjű csővel toldottad, szerintem ez nem igazán lassít. Nekem a csövek 60-as, vastagfalú PVC-k, és az egyik oldalon 7 (befúvó), a másikon 5 (szkimmer) méteres, és nem volt velük bajom. Ha volt lassulás, akkor azt az okozta, hogy vagy a szkimmerben lévő, vagy a keringetőben lévő szűrő már eltömődött, legtöbbször rovarokkal (ősz tájékán a levelek is előjönnek, illetve tavasszal egy közeli eperfa virága szennyez egy pár hétig).

 

Mivel lassan már melegszik az idő, elő fognak jönni ide a fórumra más - szintén tapasztalt - medencések, és ők talán jobban segíthetnek.

 

Előzmény: albatros78 (64970)
albatros78 Creative Commons License 2024.06.03 0 0 64970

Köszi a választ.

 

A homokszűrős tolattyú vagy pumpa, a medence aljától kb. 10cm-el van feljebb. Vagyis a víz ráfolyik nem kicsit. 

A víz áramlása inkább olyan lomha beömlés. A viszonyításom a 4köbös medencébe egy sima homokszűrős(egyben van a tartáj és a motor) úgy nyomta befelé a vizet, hogy az látványos vagyis sugárban jött ki. Ehhez képest az új homokszűrős pumpa erősebb. 

 

Lehet túl hosszú a cső? Alapból ugye adnak hozzá egy kb. 1,5-2m-es 38-as medence csövet. Én meg betoldottam hozzá 3-4m 50-es KPE-t. 

Előzmény: Creativus (64968)
boli77 Creative Commons License 2024.06.03 0 0 64969

Sziasztok medencések! Sikerült egy Intex prémium minőségű medencét félre rendelni . Nekem 3.06 m kellett volna és így 3.66 m sikerült rendelni. Nekem ez nagy így viszont vadonatúj bontatlan csomagolásban van. Akinek kell olcsón oda adom 30000 Ft. Csak a medence van Nincs hozzá víz szűrő. Mivel én homok szűrővel használtam volna. Helyileg Fejér megyében található. Nagylók-Székesfehérvár útvonalon ha kell szállítani is tudom. 06303481789 . 

Creativus Creative Commons License 2024.06.01 0 0 64968

Szívesen segítenék, ám ennyiből csak találgathatok, hogy mi lehet a baj, és ezerfélét fel lehetne sorolni.

Először is a "Nem látványosan ömlik befelé a víz", egy elég szubjektív megfigyelés, és lehet, hogy tényleg gyorsabban kellene, de nem tudom, hogy mi lehetett a viszonyítási alap. Ha a medencébe folyás a vízszint alatt van, akkor nincs sok látvány, legfeljebb kézzel érezni az áramlást, amelynek ilyenkor az éppen már "befoghatatlannak" lenne minősíthető.  Az adatok szerint átszámítva másodpercenként kb. 1.5L víznek kellene átáramolnia, amely - egy vödörbe folyatva - ellenőrizhető (15L-es vödör 10s alatt telik meg).

Szerintem (vagy tévednék?) ennyi szűkítés még nem okozhat problémát, és legfeljebb a medencéből kiáramló víznél lehet gond, - ahogy említetted is - mivel a "szivattyú" inkább nyom, mint szív. Ezt a "szívóág"-at úgy szokás elszúrni, hogy túl magasra rakjuk a keringetőt. Annak ugyanis a medence aljának szintjén, vagy még lejjebb kellene állni, hogy a víz - a súlyából adódó - nyomásával oda tudjon folyni.

Egyébként pedig bármelyik elemmel (csapokkal, csövekkel - benne pl. egy megakadt csiga -, szűrő, keringető motor) lehet olyan gond, hogy lassít. Még a ki és befolyó nyílásoknál is megakadhat bármi. Valójában ilyenkor a normális hangjánál magasabb(!) hangon pörög a motor, mivel nincs munkája az áramoltatott vízzel (így kevésbé melegszik, de gyorsabban kopik).

 

Ha egyébként tényleg "lomha" a rendszer, attól még tisztít a szűrő, csak éppen tovább kell járatni naponta a rendszert.

 

Előzmény: albatros78 (64966)
albatros78 Creative Commons License 2024.05.31 0 0 64967

Hú de régen indexeztem. Nem mentek fel a képek.

Ez  a csap
Ez meg a homokszűrő

Előzmény: albatros78 (64966)
albatros78 Creative Commons License 2024.05.31 0 0 64966

Üdv urak.

Némi segítséget kérnék, ha valakinek van hasonlóval már tapasztalata. Fizikai emlékeim kissé ködösek már és most nincs időm, hogy újra beleássam magam a rejtelmekbe.

Régi 3m-es medencémet leváltottam, egy bestway-es 5.5x2.7x1.2m-es arénára.
Viszont a szűrő és forgató szivattyú ami a medencével jött hely hiány miatt nem mellé, hanem az egyik sarkára került.
A csövek nyilván nem értek el odáig így meglévő 50-es KP-e csővel toldottam meg a 38-as hollanderes csatlakozást.
Vagyis a medencéből kiálló csapokra 50-es csővel csatlakoztam fittingekkel, a másik vége a csőnek szintén fittingekkel csatlakozik a 2m-es hollanderes medence csőre és ez megy a vízszűrőbe.

A medence kb. 15.5e liter vizet tartalmazhat
A szűrő egy 5678 liter/h-t tud. (usermanual szerint)

Okozhat ez gondot valamilyen téren? Vagy a medence csőhöz jobban passzoló valódi medencecsővel kellene dolgozni ami 38-as? Nyilván árban jóval drágábban jönnék ki.

Most azt látom, hogy nincs gond, de a bemenő ágon, vagyis ahol a tisztított víz megy be, nem túl nagy a nyomás. Amit még meg is értek, mivel az átmérő változott.
Viszont a csap amin keresztül bemegy az 38-as, szóval ott át kell préselnie az 50-es csövön jövő vízmennyiséget. Mivel ezek a szűrők inkább tolnak mint szívnak, így nem tudom, hogy okoz-e nekik problémát hogy mennyit kell tolni? 

Javasolták már a szűrőben a visszamosást és öblítést, de nem lett nagyobb a beömlő víz mennyisége. Nem látványosan ömlik befelé a víz.

Ezek alapján, ha a bejövő ilyen lomha, akkor a szívó oldalra tervezett medence tisztító cucc még működhet? Ezt még nem tudtam kipróbálni.

A csap így néz ki:

Creativus Creative Commons License 2024.05.18 0 0 64965

Egy homokszűrő beépítése általában némi külön "tervezést" igényel, függetlenül a gyártótól, és összerakása is némi ügyességet, melyet egyre inkább meg kell szokni ebben az újjárendeződő világban.
A lényeg - ha fontos az ár -, hogy a víznél (ennél azt a 9m3-t) naponta kb. 3-4-szer át kell a homokszűrőn folyatni, tehát egy kisebb hozamú "szivattyú" esetén ez tovább tart, egy nagyobbnál rövidebb ideig. (És persze a homokot pár naponta öblíteni kell a szűrő azon funkcióját használva).
A gyári képen szemmel láthatóan (és más típusoknál is) gyenge csövekkel vannak szerelve, s ezek pár év után - a naptól (UV) - tönkremennek, amit nem jó megvárni a kialakulható "katasztrófahelyzet" miatt. Érdemes tehát vastagfalú hajlékony csőre cserélni (ezek úgy látszik 2 x 1.5-2 m-es darabok), mégpedig kisebb forgató esetén elég az 50-es csövekre, nagyobbnál a 60-asra. Ezen alkatrészek általában gyártótól függetlenül szabványosak, és ezekhez kellenek még a csatlakozó idomok a megfelelő (szintén szabványos) méretekben, és esetleg van ahol átalakító is kell.
Továbbá érdemes mind a befolyó, mind a kijövő ágnál golyós csapszelepet alkalmazni, hogy el lehessen zárni, ha gond van a forgatóval (pl. a bejövő szűrőjét tisztítjuk, kb. havonta)
A homokszűrős forgatónak van egy 3. - kiömlő - ága is, arra rárakható a már nem használt (vagy újonnan vett) vékony falú csődarab (szűrőtisztításkor pár 100 L gyorsan kifolyik!)
Valójában a ki és befolyás szerelvény-adatainak birtokában egy szokványos medence tartozék szakboltban segítséget tudnak mindezekhez adni, ha teljesen járatlanok vagyunk a témában.


Megjegyzem még (gyakori probléma): a megvett forgatót NE telepítsük magaslatra, sőt, jobb a medence aljánál valamivel mélyebbre süllyeszteni. Ugyanis - ahogy írtam - a "szivattyú" nem igazán szív, hanem nagy erővel átnyomja a magától bele folyó vizet, tehát kell, hogy a víz súlya - a magasságkülönbségtől - ezt biztosítsa. Ennek jelentősége akkor jön elő, ha azt tervezed, hogy szkimmert (fölöző) is beépítesz. Ez utóbbi esetén - különösen nagy hozamú forgatónál - nem szerencsés a víz tetején lebegő szkimmer, hanem javasolt a medence falába beépítendő változatot használni.

Előzmény: matt24 (64964)
matt24 Creative Commons License 2024.05.18 0 0 64964

Tavaly vettünk egy Bestway fémvázas medencét (366x100), amihez egyszerű papírszűrős vízforgatót adtak, most szeretném lecserélni egy homokszűrősre. Ahogy néztem a kínálatot azt vettem észre, hogy az Intex cég választéka szélesebb és olcsóbb is. A kérdésem az lenne, hogy kompatibilisak-e az Intex homokszűrők a Bestway medencéivel? Illetve, hogy mekkora teljesítményű szűrőt érdemes ekkora medencéhez venni?

Creativus Creative Commons License 2024.05.15 0 0 64963

Gázos ügy. Én is jártam (nem egyszer) így. Amíg száraz idő van, az alja körül sejteni lehet, melyik régióban folyhat az oldala felé. Ajánlok utána búvárszemüveget, és türelmet. Nekem "könnyű" dolgom volt, viszonylag nagy (0.5-1 cm) lyukkal, amelyet valamilyen éles kavics okozhatott, felülről beszakítva.

 

Előzmény: ktm250 (64962)
ktm250 Creative Commons License 2024.05.15 0 0 64962

Sziasztok! Van egy bestway medencék fém váz keretes valahol az alján ereszt  tele van vízzel nem szeretném leereszteni már! Tudna valaki tanácsot adni hogy keressem a lyukat? Fa teraszon van felálitva, van alatta 2cm szivacs, plussz müfű!Arra gondoltam hogy valami színes folyadékot pumpálnék az aljára, de nem tudom mennyire hatásos lenne! 

Előzmény: Creativus (64961)
Creativus Creative Commons License 2024.05.14 0 0 64961

A szétcsúszás csak a feltöltés előtt probléma. Ha már van benne pár centi víz, akkor a víz nyomása (nagyon erősen) ott tartja. Ne is próbáljuk utólag elmozdítani. Ha lábak is vannak, azok iszonyatos nyomással nehezednek az alatta lévő dologra. Lényeg, hogy a lábak alja szintben legyen a medence aljával. Utólag korrigálni csak a medence leengedése után lehet.

 

Előzmény: tisvol (64960)
tisvol Creative Commons License 2024.05.14 0 0 64960

Venni kell gumilapokat. Mint amilyenek a játszótéren vannak. 2 cm untig elég. Nem kell új, mert elég drága, lehet venni használtan is. Nekem 1x1 méteresesk vannak. Annyi, hogy térkövezett felületen valahogy meg kell oldani, hogy ne csússzanak szét, tehát körbe kell keríteni. Térkő esetén ez nem tudom mennyire meegoldható.

Előzmény: UgyanPityu (64951)
Pzsolt64 Creative Commons License 2024.05.05 0 1 64959

Szia,

Ha nem untatlak röviden elmondom.

Több éves a project. Az őskorban amikor kezdtem, a medence és a homokszűrő volt meg.

de a télíesítéskor emelgetni mindent és szétszedni ettől lett elegem.

Akkor vettem ezt a házat (Ketter)és lett beépítve a szűrő. Ez kb 5 éve volt.

Akkor a szerelés csak 32mm-es KPE csöves lett kiépítve.

Az Uncsik születése után lett a hőszivattyú ezt lett kombinálva. Ez 2 éve lett építve.

Úgy gondoltam hogy fixálom a csöveket amiket 32-es ragasztott csatlakozokkal voltam kénytelen a helyszűke miatt megoldani.

Viszont a tapasztalat, hogy a könnyebb szerelés miatt és az esetleges javítások miatt kell a homokszűrő résznél mindenképp  a KPE a jobb a bonthatóság.

Nagyon ki lett centizve többször is szabtam hogy minden elférjen.

A ház a ki-be vízcsatlakozóknál kilett fúrva és átvezetőkkel van kivezetve.

A hőszivattyúnál a légáramlatok miatt mint a beszívott mint a kifújt oldalnál kilett a ház vágva.

képet csinálok és felrakom.

Üdv Zsolt

Előzmény: 3.14tyuka (64957)
dddfotohu Creative Commons License 2024.05.05 0 0 64958

Sziasztok, medence takarásra keresnék fóliát. Mit ajánlatok, ami mondjuk kibir 2-3 szezont?  4,6m-es körmedencém van. Illetve hol érdemes megvenni? Köszi előre is akinek van tapasztalata ezekkel

3.14tyuka Creative Commons License 2024.05.04 0 0 64957

Szia Zsolt,

Nagyon esztétikus az elrendezésed!

Kérlehetk esetleg felülről is egy képet? És ha nem nagy kérés: nincs véletlen egy listád a fittingekről? Köszi!

István

Előzmény: Pzsolt64 (64506)
fater0 Creative Commons License 2024.04.29 -1 0 64956

sziasztok 

homokszüröm alkatrésze el törött  lehet pótolni valahonnan k9szönöm

Creativus Creative Commons License 2024.04.12 0 0 64955

Medence alá (én is mástól tanultam):

Vakondokrács (ha vannak vakondok-okokok, nálunk nincs)
Vízszintesre kissé ledöngölt föld
Építkezési fólia
XPS lapok (3-5 cm-es)
Homokréteg (5-10 cm)
Tetőfólia

Ha térkő van, akkor talán az XPS-sel kell kezdeni.

Ez az összeállítás is csak javaslat. Mások mást ajánlhatnak.


Előzmény: UgyanPityu (64951)
Smíró Creative Commons License 2024.04.12 0 0 64954

Köszi, azonosak a paraméterek. Most rendeltem bubis szolár takarót, előző 2 év alatt tönkrement a sós víztől. Hétvégén neki is ugrok. Van még a szűrő-sóbontó után egy hőszivattyúm is, azt nem kötöm még az áramlásba, amíg tiszta nem lesz a víz. Akkor követem a bevált módszeredet:)

Előzmény: Creativus (64952)
Smíró Creative Commons License 2024.04.12 0 0 64953

 

 

Ha Intex (vagy hasonszőrű társai), akkor nekem a térkövön vagy egy fekete, elég vastag fólia, arra pedig egy zöld posztó/műanyag dolog valamelyik kert áruházból. 

Előzmény: UgyanPityu (64951)
Creativus Creative Commons License 2024.04.11 0 0 64952

Már egy hete - a tavaszi idénybeni nyár miatt - kényszerűségből újra üzemel. (régebben május II. felétől kellett).

A "nagykönyv" szerint a víz hőmérséklete a döntő, és a Télapool-szerű algagátlók kb. 14 fok fölött hamar elbomlanak, s beindulhat az algásodás. A klórtartalom is a tél folyamán eltávozhatott, de ha letakartad, akkor nincs gond a tisztogatással (por, rovarok, stb.)


Én már kb. 10 éve téliesítem a kezdetben 17 m3-es Bestway, majd 20 m3-es Intex, szögletes, puha falú medencémet. Csak a saját tapasztalataimat, módszeremet közölhetem, a nyáriasításról vannak még az interneten leírások.

Nem szoktam letakarni télre. Megy bele por és főleg rovarok (ősszel rengeteg falevél). A leveleket ősszel 1-2 naponta, a rovarokat télen - amikor nincs befagyva - 2-3 havonta kiszedem porszívózással (kb. 10 m-es 1"-os slaggal).

Az ősszel leszedett, és víztelenített csöveket, keringetőt és szűrőt visszaszerelem, majd - egy rovartalanítás után - elkezdem a feltöltést csapvízzel, mert a fúrt kút eléggé vasas. Ez így drága, de nem kell külön 1-2 hetes tisztítás a vastól. A feltöltés (20m-es 3/4"-os slag) lassú (több óra), s a vége felé 1/2 óránként figyelem, hogy ne töltse túl. Jöhet a klórsokk, az algagátló és a keringetés (itt még folyamatosan nappal). A pH-hoz nálam általában 1/2-1 L sósav kell még bele, a rovarok miatti lúgosodás okán.
Másnap estefelé egy hosszú nyelű, ferde súrolókefével az egész medence oldalát, alját felkefélem a portól, majd jön a pelyhesítő (kb. 1/2 flakon), 1/4 óra keringetés. Éjjel áll, majd reggel újra felkefélés, és keringetés. Délután (amikor egy szűrőöblítés sem nem árt), jöhet a lerakódott pelyhek fölporszívózása. Innen már a klórtabletta is belógatva, és kb. 2-naponta még újabb porszívózni való látszik az alján egy ideig. A többi ezután mint ahogy nyáron szokás.

Évekig a legelső lépésem volt, hogy rohanás az uszodavegyszerekért, de most már előző évről tartalékolok (Klórgranulátum, algagátló, pH mérő, sósav, pelyhesítő, klórtabletta).

Előzmény: Smíró (64950)
UgyanPityu Creative Commons License 2024.04.11 0 0 64951

Sziasztok,

 

Mit érdemes mostanában ilyen medence alá tenni (térkő van)?

Smíró Creative Commons License 2024.04.11 0 0 64950

Kezdi már valaki nyitni/telepíteni? A telet az Intex átvészelte félig vízzel, letakarva. Most kéne már leszednem az algásodott takarófóliát levenni és elkezdeni a nyáriasítást. Télapool van benne, most volt az első lábon kihordott telem. Mit szokás csinálni, hogy a víz feltöltés után is tiszta maradjon? Megy bele só, gondolom klórsokk, keringtetés megállás nélkül napokig?

mik620 Creative Commons License 2023.12.23 0 0 64949

Bestway homokszűrős vízforgató 8 m3/h

Előzmény: mik620 (64948)
mik620 Creative Commons License 2023.12.23 0 0 64948

Szia!

 

Ezt a fajtát néztem ki. Megfelelő lenne, merevfalú medencéhez?

 

Flowclear™ homokszűrős vízforgató 8.327 l/h

Előzmény: Creativus (64947)
Creativus Creative Commons License 2023.12.21 0 0 64947

Homokszűrős forgatóból - szerintem - a legkisebb is jó lenne. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy pár év után ki lehet nőni ezt a méretet, és érdemesebb egy kicsit nagyobbra tervezni. A puhafalú, fölfújható peremű medence felfújt része egyébként is néhány év után tönkremegy (a nap lebontja a PVC-t, és ereszt), és addigra kiderül, hogy egy nagyobb jó lenne (a gyerekek is nőnek közben).

 

Ha nagyobb teljesítményű a keringető, akkor egyébként is naponta kevesebbet kell működtetni.

Előzmény: mik620 (64946)
mik620 Creative Commons License 2023.12.21 0 0 64946

Sziasztok!

 

366x76 cm medencéhez milyen teljesítményű homokszűrő lenne jó?

gezaFater Creative Commons License 2023.12.14 0 0 64945

Megoldottam. 

A víz egy részét kikaptam szivattyúval, aztán kapott egy adag forró vizet. Most már szépen dolgozik. 

Sajnos a berendezést átb...ni nem lehet.

Előzmény: gezaFater (64944)
gezaFater Creative Commons License 2023.12.10 0 0 64944

Sziasztok !

 

Segítséget kérek szépen:

 

Bestway felfújható jakuzzi E03 hibát, ír, ha jól sejtem, akkor hideg van  neki. 

Elég behozni és megmelegíteni a vízforgató szúrőt, vagy a vizet is meg kell valahogy melegíteni?

Vasgy nem lehet kicselezni valahogy?

Pár napi nem voltunk itthon, és addig lekapcsoltam, ha jóls gondolom, nem volt jó ötlet....

 

Köszönöm !

Smíró Creative Commons License 2023.10.14 0 0 64943

Szasztok, megint a tudatlan kérdez:

 

Medence vize kristály tiszta, PH rendben. bogarak kiszedve aljáról, muslica úszkál néhány, de azok lehalászása pár sec. A kérdés: a téliesítő folyadékot még az utolsó homokszűrős keringtetéssel kell-e eloszlatni, vagy amikor már a szkimmer lyuk alatt vagyok és minden kikötve, akkor kell bele és fuckanal-lal, vagy hólapáttal jól elkeverni? Kösz előre is az okosítást!

tomésjerry Creative Commons License 2023.10.02 0 0 64942

5 cm víz a végén az nagyon sok. A vége felé az úszót kössed magasra, és legyél a környéken, ha hallod, hogy levegőt szív, le tudjad állítani. És mindig van a medencének egy alacsonyabb pontja, oda állítsad a szivattyút. Nekem szinte nullára kiszívja. Egy kis vödrözés a végén, majd száraz-nedves porszívóval a legutolját.

 

Előzmény: Smíró (64941)
Smíró Creative Commons License 2023.09.24 0 0 64941

Kösz a választ!

 

Igen, gépészet - homokszűrő, sóoldó, hőszivattyú - átmosva, kiszárítva kerül elrakásra, ahogy eddig is. Az algás víztől parázok én is. Tavaly teljes elrakás volt, kb 5 cm víz maradt az alján, amivel már a búvárszivattyú sem bírt. Nem semmi volt kilapátolni, szerencsére ki tudott száradni és ment fedett helyre a medence. Algás vizet viszont utána kezelni, na az nem leányálom, már csak az általad leírt okból sem. Így marad a sok víz, ahogy írtátok.

 

Csak tapasztalat átadásként: 3 éve ilyenkor vettem a medencét olcsósítva, komplett. Vettem hozzá egy bubis fóliát is. Ez a 2. szezon. A bubissal csak akkor takartam az első évben, amikor már hűvösek voltak az éjszakák, most szinte minden este felraktuk. Hát kezdi is megadni magát. Amikor a skimmert lecserélem a rácsos kifolyóra látom, tele van a szűrő pont a bubik méretének megfelelő kis kerek lapokkal. Tehát a sós víz + UV gondolom megtette hatását. 

 

Mindazonáltal a rendszer - mármint a sósvizes - nagyon jó szerintem, a hőszivattyú is hála a napelemeknek ment folyamatosan, amikor az automatikája bekapcsolta. Tegnap még 37 fokos volt a víz, a hőszivattyú max 35 fokot tud nyomni, de ahhoz nyilván külső magasabb hőmérséklet is kell.

 

A "sima" víz vegyszerezésével korábbi medencéknél meggyűlt a bajom, bár az ipari hypo kiváltotta a drága szereket, de sokszor szenvedés volt a tisztán tartás algásodás miatt. Most egyszer volt ilyen kisebb probléma, nem is gondoltam, hogy a kerti slag okozza, de hála itten okosításnak az volt a ludas. Ezután kis klórsokk tabletta darabot tettem a tömlő elejébe, majd később lassan átfolyattam addig, amíg klór szag nem jött a vízzel. Utána még hagytam, majd kilocsolás gazra és utána utántöltés. Szóval kristálytiszta víz volt egész szezonban.

Előzmény: Creativus (64940)
Creativus Creative Commons License 2023.09.23 0 1 64940

Kell benne vizet tartani!

Ha a hidegben jön a szél, akkor az tönkretenné a keményre merevedett falát.

Van akinek még az is megéri, hogy a kevés víz bealgásodik, aztán tavasszal - nagy munkával - kipucolja. (nekem egyszer volt ilyen, de nem a munka volt a legnagyobb, hanem az esés, amit az algán elcsúszva előadtam).

A keringető/homokszűrő-t meg vízteleníteni, vagy melegebb helyen tárolni kell.

 

Előzmény: Smíró (64939)
Smíró Creative Commons License 2023.09.23 0 0 64939

Köszönöm szépen! Mint állóvíz nem algásodik fedés nélkül? Úg gondolom, nem fogom leereszteni a vizet. Még azon is agyalok, hogy engedjem-e ki belőle teljesen, és vagy hagyjam állva a medencét, vagy a sarok csöveket kivéve borítsam le és takarjam be fóliával. Bár ha meg is fagy meg a műanyag oldalfal, lehet, nagyon bajt okozok.

Előzmény: Creativus (64938)
Creativus Creative Commons License 2023.09.22 0 0 64938

Csak saját tapasztalataimat írom le:

A Bestway 17 m2-es (2 évesen használtan vett) 9 éves működése alatt, majd már 3 éve felállított új, 20 m2-es Intex (mindkettő szögletes) esetében is minden esetben téliesítettem. Nálam só nincs benne, de télapool kerül bele, miután (kb. nov. elején) az átlaghőmérséklet és a víz 14 fok alá megy. A kb. 2-3 hétig tartó levélhullást (közelben egy nagy eperfa) átvészelem napi kézi takarítással, zöldségeszsákból buherált hálóval (ez a legmacerásabb). A vizet slagon keresztül engedem le (közlekedő edény módszerrel) a kerti csap lefolyójába, annyira, hogy a (magánúton beszerelt) szkimmer, és a gyári ki/befolyók alá kb. 20-30 cm-rel legyen. Télen tavaszig (kb. május eleje, de idén már április közepe volt) soha sem esett annyit, hogy gond lett volna vele. A keringető/szűrő-t és a csöveket leszerelem, ürítem. A csővégi tömítőgumikra (melyek elkallódhatnak), úgy vigyázok, hogy többszörös uzsonnás zacskót gumizok a végeikre. NEM szoktam letakarni, és fagytestek sincsenek (bár mindig gondolkodom arról, hogy a temérdek klórtablettás, algagátlós, flokkolós lezárt flakonokból beledobok jónéhányat). Komoly szennyeződés sohasem volt, de régebben néhányszor komoly befagyás egy pár hétre (10-15 cm-es jégréteg). Ám a jég - ha lassan is - képlékeny, és igazodik a medencefalhoz, s legfeljebb belül dudorosodik. A legnagyobb veszély ilyenkor az, hogy a gyerekek a legkiválóbb ötletnek tartják a világon, hogy rámásszanak, és korcsolyázzanak rajta. Ez sohase történjen meg!!! A nagy tömegű (akár 1 tonnányi) jégréteg a mozgásától megsértené a medence falát, de elvékonyodva is veszélyes a jég éles széle.
Tavasszal a 14 fokot figyelem, ha fölé megyeget akkor már készülődni kell, de ha észrevehető az alga, akkor sürgősen cselekvésre van szükség. Visszaszerelés, feltöltés, és mindenképp klórsokkozni szoktam, majd a rovarhullákat (ezernyi van benne) kiporszívózom, aztán jöhet a pH beállítás. Így - mivel sokáig kell vegyszer - drágább, mint elpakolva (ha volna hova). De egy nagy medencénél az újratelepítés agyrémét elkerülhetjük.

Előzmény: Smíró (64935)
Smíró Creative Commons License 2023.09.22 0 0 64937

Aha!... Kezdődik erre vártam:) Kívülről nem lesz jeges a medence oldala? A belső fagyás ellen mit csinálsz? A fóliát a vízre ereszted? Abban ha a hó megáll, majd elolvad, oszt jól van? Vagy fólia kifeszítve a fám vázra? Amúgy meg kösz a választ!

Előzmény: Pzsolt64 (64936)
Pzsolt64 Creative Commons License 2023.09.21 0 0 64936

szia,

3 éve gond nélkül.  Víz leengedve be-ki folyó alá, letakarva mez-gaz fóliával azt kezit csókolom.

Előzmény: Smíró (64935)
Smíró Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 64935

Szasztok!

 

Kérdés: Intex csővázas medencét téliesített (nem az idén:) ) már valaki? 17 ma medence, sós víz benne. Egyrészt sajnálom idén is vizet leengedni. Másrészt néhány hete sajnos nem részegen, hanem józanon történt elesésből kifolyólag összeszedett szilánkos könyöktörés a főleg (orrpiszkálás, mutogatás, stb.) használt karon a lustaságnak mondható módi felé trelene. Igaz, a csücsök bedrótozva, de álmos könyv szerint akkor sem gyógyhatású egy szétszerelés a könyökre nézve, amivel még a hátamat sem tudom megvakarni, szóval az idén kihagynám. Na ja, ha nagyon szeretném, tudnék segítséget verbuválni, de elsődleges kérdés a talpon állásra vonatkozna. Szóval akinek van gyakorlata, jó tanácsot szívesen fogadnék, meg lehet más is, akinek müxik a keze/lába. Már tavaly majdnem belerokkantam a szétszedésbe, szóval emiatt is para. 

 

Persze, google... aaaaz megvolt... De inkább arra hallgatnék, aki próbálta. Oké, leengedem be- és kifolyók alá a vizet. Oké, előtte tisztítom is a nedüt. (unokák kortyolgatták megállás nélkül, gondolom ízlett nekik,  de úszni is megtanultak:)) Gépészet ki, szárít, létra szintén elrak, oké. Tehát marad a víz. Abba télapunak is kiejthető cucc bent lévő vízmennyiséghez saccolva. Esetleg néhány kiló sóval még szűréses időszakban megnyomva, meg klórsokkal. 

 

És akkor a hogyan tovább? Dobok bele néhány PET palackot kicsit vízzel? Letakarom mindezt bubis fóliával, és arra a gyári medence takarót rakom fel? Kifeszítve, vagy lógjon a vízbe? Bubis minek, azt hagyd ki hülyegyerek? Há' az is melegít valamennyire majd, ha derengeni kezd...

 

Amit előre látok: ha esik eső, hó, az (takaróponyva) tele lesz rendesen. Tavasszal meg sem fogom tudni moccantani, a benne lévő lucsok mind a medencében landol. És tavasszal engedhetem ki az összes vizet... 

 

Néztem volna a tetejére rakható műanyag lapot, de olyan az nincs. Csak fólia. Meg üvegház arany áron. Nem is férne köré. Főleg ezért nem akarom megvenni hehehe. Egy szétnyitogatható műanyag asztallap szerű készség..., na azt könnyű lenne felrakni, arról a havat letolni, eső meg lefolyhatna. De nem fog, mert ilyet nem lehet? még? kapni. Ja, most találtam fel?

 

Tehát javasolt-e a talpon hagyás, vagy hívjam az ivó  templomba járó cimbiket, kapjuk szét, rúgjunk be, énekeljünk egy zsoltárt, ha elesek majd, megóv a piások védőangyal(a), szárítsam ki és rakjam el, mint előző télen és tavasszal újra építkezés? Addig tán lesz könyököm is. Avagy no para, mert átvészeli télen simán? Na de tutira hogyan? Köszi előre is a válasz(oka)t. 

 

 

laca5 Creative Commons License 2023.09.01 0 0 64934

Sajnos ez a rattanos biztosan nem Intex. Vagy Bestway vagy valami harmadik gyártó. Kivettem az átvezetőt és elég vékony, a külső csatlakozással nem lesz gond, dd a szkimmer és az eddigi porszívócső csatlakozásomat újra kell gondolni. Essen bele a franc. 

Előzmény: laca5 (64926)
Mortoff Creative Commons License 2023.08.31 0 0 64933

Szia Kroni,

 

A baloldaliból kallódik egy nálam. Ha kell viheted ingyen.

Előzmény: kroni1 (64929)
tomésjerry Creative Commons License 2023.08.29 0 1 64932

Ezeken az életben nem folyik ki a víz. :)

Vegyél használtan egy búvárszívattyút, azzal szinte nullára ki tudod üríteni a medencét és nem tart 2 napig.

Előzmény: kroni1 (64929)
laca5 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 64931

Tudd meg a cikkszámát és azzal google. Hozzá adott kézikönyv szokta tartalmazni a cikkszámokat.

Előzmény: kroni1 (64929)
mik620 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 64930

Köszi.

 

 Speed Clean Comfort 75 forgató jó lenne hozzá vagy ez Bestway 5,678l/h 58497 ?

Előzmény: Egér Fogó (64928)
kroni1 Creative Commons License 2023.08.27 0 0 64929

Sziasztok! 

 

Elveszett az ilyen (a képen a jobboldali volt nekem) medencére csatlakoztatható leeresztőm, de nem tudom hol lehetne venni.. Tud esetleg bárki linket vagy segiteni h hol vehetnék ilyesmit? 

 

Egér Fogó Creative Commons License 2023.08.26 0 0 64928

Homok.

Előzmény: mik620 (64923)
laca5 Creative Commons License 2023.08.26 0 0 64927

Kettővel is mértem, az egyik Aquarex-es több komponensű. 6,8-tól van skálázva. További szódabikarbónával már belül vagyok. Tisztul is lassan.

Előzmény: dodoka21 (64925)
laca5 Creative Commons License 2023.08.26 0 0 64926

Amit 8-9 éve vettem csővázas 366-os kék Marimex címkével abban Intex volt. A tartozékok között is van egy csomó Marimex/Intex megnevezéssel. Végülis lecsaptam egy rattan 366x99-est 43000-ért, postáról el kellene hozni. A Bestway 366x100 ezért bizakodom hogy a 366x99 az Intex lesz..  

Előzmény: dodoka21 (64924)
dodoka21 Creative Commons License 2023.08.26 0 0 64925

Milyen mérőd van?

Előzmény: laca5 (64921)
dodoka21 Creative Commons License 2023.08.26 0 0 64924

Tudtommal a Marimex az mindig is Bestway volt. Az egyik almárkája... Vagy rosszúl tudom?

Előzmény: laca5 (64922)
mik620 Creative Commons License 2023.08.26 0 0 64923

Sziasztok.

 

Jövőre évre szeretnék venni egy 366x76 cm medencét amihez kinéztem Speed Clean Comfort 75 homokszűrős vízforgatót.

Szeretném megkérdezni hogy az a forgató jó lenne e hozzá és mivel érdemes használni homokkal vagy szűrőladbával?

laca5 Creative Commons License 2023.08.23 0 0 64922

A Marimex Florida még mindig Intexet takar, ugye? A rattan mintás is?

laca5 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 64921

Időközben rájöttem hogy nemcsak Bestway akciók vannak, Intex még olcsóbb is tud lenni. Tárgytalan a kérdés.

Mérgemben beleöntöttem a maradék ph+ is, így megindult egészen 7.2-ig. Valószínűleg az elemzőm nem is tudja megkülönböztetni a pH-t 6.8 alatt mert addig van skálázva is. De hogy mi az ördögtől lett a pH kb 6.4 azt el nem tudom képzelni. Bevallom, nem méregetem a vizet csak ha látom a bajt. De ilyen még nem volt a 10 évem alatt.

Előzmény: laca5 (64920)
laca5 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 64920

Illetve lenne még egy anomáliám.

PH mérő szerint a víz 6,8-as. Vettem PH pluszt, kb 0,5kg-ot tettem a kb 9m3 vízbe hogy az majd jól feltolja (100g/10m3/0,1pH a ráírt jóslat) a helyes tartományba. Ma megmértem, 2x is, de centire 6,8 még mindig. Eleve soha nem kellett pH plusz, vagy nem emlékszem rá. De ha kell is, miért nem hat? Klór több mint 2. Automata tablettás ennyire lehúzhatta a pH-t? 

Előzmény: laca5 (64919)
laca5 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 64919

Sziasztok! Lehet, hogy vennék Bestway csővázas medit (bár az Intex a favoritom, csak szegény már a 8. évét tapossa) mert most jó nagy akciók vannak.

Amiben nem vagyok biztos: A teljes szettem az Intex medencéhez van. Homokszűrő, idomok, átvezetők, szkimmer, szkimmer csonk stb. 

Ha a Bestway-ből csak a vázat és medencetestet használom fel akkor lehetséges, hogy az Intex átvezetőt felhasználva rá tudom majd építeni a régi szettet? Vagy a Bestwaynál még a testen átvezető lyuk is más méretű? Nekem úgy rémlik, nem kompatibilisek, de ha avalaki meg tudná erősíteni, örömmel venném. Vagy ha van módszer hogy kompatibilis legyen annak is örülnék.

BMW-GMBH Creative Commons License 2023.08.14 0 0 64918

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, milyen megbízható hőszipkát érdemes venni 18m3- es medencéhez?

Típus érdekelne inkább. Hosszabbtávra.

 

Kösziii 

Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.30 0 0 64917

A fóliára feltétlenül szükséges a ringli, akkor négy kötéldarabbal élvezet a ki/be takarás.

Előzmény: Igobsened (64914)
LacoP21 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 64916

Hali!

 

Én most vettem tőlük  ilyet:

 

https://uszodatechnikazuglo.hu/termek/szolar-takaro-4m-tekercsrol-fekete/

 

Brutál vastag, mint Egér Fogó ajánlása...:)

Előzmény: Igobsened (64914)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.30 0 1 64915

400 mikronos, felül kék, alul fekete kell neked. Az kibír öt-hat évet, ha vigyázol rá.

A duplabuborékost messziről kerüld el.

Előzmény: Igobsened (64914)
Igobsened Creative Commons License 2023.07.30 0 0 64914

Sziasztok, szeretnék venni a kör alakú medencémre szolárfóliát. Ami most van az egy rakás lótrágya, egy év alatt meghalt. Tudnátok tanácsot adni nekem, hogy mit kell néznem vásárláskor, vagy van márka ami általában jó, vagy ti melyikkel vagytok megelégedve? Nem googlere vagyok kíváncsi, hanem tapasztalatokra.

Viktorinogsz... Creative Commons License 2023.07.28 0 0 64913

és utána csodazsák. az tényleg megfogja amit a homokszűrő nem. Persze ha már elpusztult az alga.

Előzmény: Egér Fogó (64912)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.27 0 0 64912

Kefével el lehet távolítani a szmötyit?

Átlátszó fólia alatt zöld alga szokott támadni. Hozd rendbe a pH-t, algaölő, klórsokk.-

Előzmény: 3244 (64911)
3244 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 64911

Sziasztok!

 

Segítséget kérek.

Két hétig nem voltunk otthon. Mire hazaértünk barna izé volt a medence alján. A víz nem barnult be, csak a medence alján volt rozsdabarna cucc, aminek egy része könnyen kiporszívózható volt, másik része makacsan ott maradt. Ötleteket  kérek, mivel orvosolható a dolog. Köszönöm.

 

Amúgy kb. 7 m3 víz van benne, a homokszűrős vízforgató (6 m3/h) naponta 2x2órát ment, 200 g-os 4:1-ben tabletta volt benne, de mire hazaértünk már kifogyott az adagolóból. Átlátszó mezőgazdasági fóliával volt letakarva, hazaérkezéskor 37 fokos volt a víz.

zztopp Creative Commons License 2023.07.20 0 0 64910

Sziasztok!

 

Nyolcadik szezonos 5.5x1.22 medencém alján, ahol a palást találkozik az alsó résszel idén lyukak keletkeztek két helyen egymástól nem messze. Beragasztottam mindkettőt, persze egymás után jelentek meg, illetve vettem észre. Ma reggelre az egyik lyukból egy kb 1 centis hasadás lett a folt alatt, ami persze megint ereszt, de nem kicsit. Mivel lehetne ezt javítani víz alatt? Vagy ne küzdjek vele? Esetleg ha leeresztem (amit azért szerertnék elkerülni 24m3) akkor valami tartós megoldást ismertek?

Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.20 0 0 64909

Nem tudom.

Előzmény: tomésjerry (64906)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.20 0 0 64908

Igen, tud. Csak belül lehet a folt.

Előzmény: rage. (64907)
rage. Creative Commons License 2023.07.19 0 0 64907

Az egyik gorilla ragasztószalag. A pattex cipőragasztó víz alatt is tud ragasztani?

Előzmény: Egér Fogó (64903)
tomésjerry Creative Commons License 2023.07.19 0 0 64906

Ha már Pattex. A kör alakú medencém szélén, ahol a vízszintes és a függőleges rész hegesztve van, van körben anyagfelesleg, ami alá-mellé beül a kosz. Kézzel szoktam körbeporszívózni, de elég macerás. Gondoltam levágom azt a lebernyget, de eddig nem mertem, hátha funkciója van. A ragasztástól meg a ragasztó ára tántorított el. A Pattex jó lehet ide is? Vagy le is vághatom, nincs jeletősége?

Előzmény: Egér Fogó (64903)
Fefe660 Creative Commons License 2023.07.19 0 0 64905

Köszi

Akkor tolom neki őket

Előzmény: Egér Fogó (64904)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.18 0 0 64904

Az UV csak kasztrálja az algát. Már azt, amelyik eleget kap a fényből. Amelyik elkerüli, az vígan szaporodik.

A melegebb vízbe klór, algaölő kell.

Előzmény: Fefe660 (64902)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.18 -1 0 64903

Ki ígérte, hogy lehet? Az OBI?

Pattex cipőragasztó.

Előzmény: rage. (64901)
Fefe660 Creative Commons License 2023.07.18 0 0 64902

Igen takarva van szolár fóliával ph és a klór is rendben és van uv lámpám is .

A víz most a nagy melegbe 30-31 fokos ami tiszta nem opálos kombi tablettát használok .

Előzmény: Egér Fogó (64900)
rage. Creative Commons License 2023.07.18 0 0 64901

Üdv. Úgy tűnik nem sikerült a ragasztásom a gorilla ragasztószalaggal az ígéret ellenére. Van mód ezek után a víz alatti ragasztásra? Mert már tele van vízzel:)

Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.18 0 0 64900

pH, klórszint rendben van? Rendesen takarva van a víz? Hány fokos a víz? Algaölő ilyenkor több kell a vízbe.

Mechanikus módszer, kefével át kell dörzsölni.

Előzmény: Fefe660 (64899)
Fefe660 Creative Commons License 2023.07.18 0 0 64899

Sziasztok!

Segítség kellene a 1 1/2 hónapos medencémen megjelent a mellékelt képen levő 

zöldes csík ,mivel lehet úgy tisztítani ami mellet lehet benne fürdeni is .

Köszi

Hooti Creative Commons License 2023.07.16 0 0 64898
Előzmény: András Szeszak (64896)
tisvol Creative Commons License 2023.07.16 0 0 64897

Próbáltad a gyártó saját weboldalán keresni?

Előzmény: András Szeszak (64896)
András Szeszak Creative Commons License 2023.07.14 0 0 64896

Üdv mindenkinek!

Felfújható Z spa wifis jakuzzim van Egy app segítségével telefonról is lehet irányítani Azaz lehetne, de a app storeból el tünt Volt már letöltve, letöröltem, de már nem találom El tünk

Ha beírom a keresőbe, pár betü után felajánlja de mikor rákattintok, seeho

Mi lehet a baj?

 

tibormandli Creative Commons License 2023.07.11 0 0 64895

Üdv!

 

Köszönöm, de miután olvastam a fórumtárs hozzászólását, meg is rendeltem.

Előzmény: B_Row (64894)
B_Row Creative Commons License 2023.07.11 0 0 64894

Nekem van egy eladó, ha esetleg érdekel.. 

Előzmény: tibormandli (64891)
Palási Creative Commons License 2023.07.08 0 0 64893

  Üdv.az itt komentelőknek.

  Olvasgatom a klórt,stb.

 

Egy konkrét kérdésem lenne.

   A következő:  kb.  40 nm fertőtlenítésére klórmeszet használhatok e- és az hol kapható.

 

 

  Egy évekig elhanyagolt beton medence rendbehozataláról lenne szó.

 

Nyilván az első a mechanikus tisztítás. Na de aztán?

tomésjerry Creative Commons License 2023.07.07 0 0 64892

Akkor lehet nekem szerencsém van a kútvízzel, soha nem volt barnulásom.

Én így töltöm fel:

A kútból jön a víz, de a slag végére több rétegben ruhaszövetet kötök. Ezen keresztül megy a víz a medencébe. Meglepően sok truvájt kiszűr.

A feltöltéskor ebből a vegyszerből adagolok, a megfelelő mennyiséget: Dinax Metal Magic F uszodavíz fémmentesítő és kirakódásgátló folyadék

Ha tele a medence, akkor én még nem rakok bele klórt. Hideg a víz még, fürdeni sem fürdik senki. Megmérem a vízkeménységet és sósavval megpróbálok vele lejjebb menni. Ez jótékony hatással van a PH-ra is. 6,5 m3 vízhez idén 3 liter 30% sósavat tettem. Persze nem egyszerre, hanem pár nap eltéréssel, folyamatosan mérve a keménységet. Még mindig túl kemény, de a PH már viszonylag stabil, bár hajlamos felkúszni, de ez kezelhető. Én nem tettem bele több sósavat. Ha ez megvan, ekorra már egész kellemes a vízhőmérséklet ekkor teszek bele klórt és algaölőt. A homokszűrő az első nap egész nap ment, utána már csak délután, teljesítménye többszöröse, mint amit a medence kívánna. Így soha nem barnult be a vizem soha. A klórt ráadásul én "érzésre" használom, a víz színe, szaga, tapintása, és a használat intenzitása függvényében. Amire figyelek az PH. Ha a vízkeménység kb jó, akkor nem kell sok PH mínusz a vízhez. Hetente adagolom a megfelelő mennyiségű algaölőt hozzá. Ha vizet kell pótolni, akkor már nem öntök sósavat, hanem ezt teszem hozzá: Steinbach Härtestabilisator flüssig 1 l kaufen bei OBI

Ennyi. Semmi extra. A víz tiszta, nincs klórszaga, a gyerekek nem panaszkodnak, hogy csípné a szemüket.

Előzmény: chris1990 (64881)
tibormandli Creative Commons License 2023.07.07 0 0 64891

Szuper! Ez nagyban megkönnyíti az egész dolgot! Köszönöm szépen!

 

Üdv

 

Tibor 

Előzmény: Rózsakert88 (64890)
Rózsakert88 Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64890

A medence szolár fűtésénél jól használható a Steinbach Bypass 3 utú szelepe. Egyszerűen lehet váltani a csövek között. Többen forgalmazzák, ez csak egy a sok közül: https://medenceshop.com/id/01324-By-Pass-3-utu-valtoszelep-keszlet-szolar-bekoteshez-Steinbach-060045

Előzmény: tibormandli (64889)
tibormandli Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64889

Elhatároztam magam, az lesz, egyenlőre 2*50 méter gurigát veszek.

 

A következő a tervem, amelyben cáfolj vagy erősíts meg:

  • 2*50 méter PE cső, átmérő 20 mm, egyenlőre tapasztalatszerzésnek ennyi,
  • helykihasználás miatt  a garázs 3 méter magas teteje lenne az elhelyezési pont, féltető, nem nagy lejtéssel, nyári időben már 12-13 körül süti a nap egész délután (sajnos a fránya medencét nem, és nem tudom máshova tenni, sokat van árnyékon),
  • mivel nyáron nem használom a fűtési keringetőt, kiszerelem a szivattyút - Grundfos UPS 25-50 - egyenlőre azzal megkergetném a vizet, aztán ha előbb nem is akkor jövő szezonra veszek egyet.Így lesznek tapasztalataim,
  • keresgettem hozzászólások között ki hogyan oldotta meg a fűtési kör betápját és kivezetését, mivel nem a szűrőkörbe raknám be,
  • találtam megoldást az Intex 38 mm csappal szerelt szívó és nyomóoldali csatlakozásra, de nekem nem olyan (amúgy a 38 mmes csatlakozót hogyan kell bevágni a fóliába? mondjuk majd csak jövő szezonba tenném meg, és akkor nem lenne bent a körben a szűkítőidom 38ról 32re), valamint ott nem láttam visszacsapót, így a szűrő fele is mehet a víz?,
  • fűtési kör betápnak gondoltam felhasználni a medence töltőcsonkját, csinálok rá műanyagból egy menetes csatlakozót, onnan már mehet a 32 mm-s PE cső fel a csőkígyókhoz,
  • DE! hova kössem a kimenő ágat? Vagy csak amikor bekapcsolom ,,lógassam" bele a csövet a medencébe? erre az oldalra amúgy kell egy visszacsapó szelep amit csak a szivattyú tud megnyitni, hogy a rendszer ne ürüljön  le, kötési ponttól függetlenül,
  • vagy gondoltam arra is mivel 32 es csatlakozásom van, hogy ragasztható 32 es PVC csőből és idomból összerakok a medence befújójához egy visszacsapós csatlakozási lehetőséget, amire mindkettőt fixen rá tudok kötni, persze ilyet a fűtés betáp ágára is tehetnék, de egyszerűbbnek találom a menetes csatlakozást, ahogy fentebb írtam

Hirtelen ennyit gondolkodtam, köszi előre is a választ!

 

Üdv

 

Tibor

Előzmény: Egér Fogó (64886)
vaclav Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64888

Szia,

Bár minden víz más, nekem is bebarnul klórozás után a kútvíz, de

a gyári papírszűrő+csodazsák kombó max két nap alatt kiszűri a 4

köbméteres medencémből. Igaz nem a gyári szivattyú hajtja, hanem

egy rendes keringető, gyanítom annak nagyobb a térfogatárama.

Ilyenkor félnaponta mosom mindkét szűrőből a vasat.

Üdv,

Előzmény: chris1990 (64881)
Creativus Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64887

A klóron kívül még a sósav, ami hat rá. De az csökkenti a pH-t is, és a keménységet is (túl lágy víz se jó).

Látványosan zöldessé válik a barna víz tőle, de aztán - más vegyületként - újra barnává válik.

 

Vannak akik a "csodazsákot" ajánlják a befúvókra, ami jobban szűri ezt mint a homok.

 

Régi (több mint 10 évvel ezelőtti) tapasztalatom:

 A kis - kerek - medencémet mindig a kútból töltöttem fel, amitől a víz kekibarna lett. A klór vagy sósav után, a gyakori fürdőzéstől (sok gyerek, kis medencetérfogat) a testről leváló mikroszkopikus anyagok apró, barna pelyhekként barnították a vizet, de az kb. 1 hét alatt a szűréstől kitisztult.

Későbbi - nagyobb - medencémnél ez túl macerássá vált, és a medence falát is, a víz szintjén tartósan barnította (csak tömény sósavval jött le). Ezután áttértem a kb. 10x drágább csapvízre, ami nálunk nem volt vasas. Vegyszereket, időt spóroltam meg vele. Ha a csapvíz kevésbé vasas, lehet, hogy hatékonyabb azzal tölteni.

 

Fontos(!): ha azt ajánlanák, hogy a rozsdaeltávolításhoz hasonlóan foszforsavval próbálkozz, akkor azt ne tedd! A foszfáttartalom az algáknak a kedvenc szaporodási helye! (belepisilni is épp ezért nem ajánlatos).

 

(a foszforsav nem lenne mérgező, sőt finom, savanykás, és a kólában is az van)

 

 

Előzmény: chris1990 (64881)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64886

Az LPE cső optimális. a KPE ára többszöröse, főleg az idomok. Mezőgazdasági öntözőcsövet keress, annak a fala 1,2-1,3 mm.

Előzmény: tibormandli (64883)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64885

Minél hamarabb dobd ki, a villany többe kerülhet, ha ki akarod porszívózni. Legjobban akkor jársz, ha medencés boltban veszel homokot.

Előzmény: utóember (64882)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64884

Hatékony vegyszr tudtommal nincs.

A klór kicspja, és minél hamarabb kiszűrni, ez a leg jobb megoldás. Ritkábban mosd vissza a szűrőt.  

Előzmény: chris1990 (64881)
tibormandli Creative Commons License 2023.07.06 0 0 64883

Üdv!

Megfelel a KPE cső is vagy inkább vegyek PE csövet, mert itt ahol tudok venni csövet, csak KPE van, annak 2 mm a fala, a PE csőnek 1,2 mm. Nyilván az utóbbi is elég, mert nincs nyomás gyakorlatilag a rendszerben ami indokolná a KPE csövet. De ha az akkor meg kell rendelnem, ami majd jövő héten jön.

Előzmény: Rózsakert88 (64876)
utóember Creative Commons License 2023.07.05 0 0 64882

Azt hiszem, túl finom homokot vettem. Vagy legalábbis egy része túl finom volt.  Térkőhomoknak árulták a Praktikerben, csak a szemcseméret maximuma volt ráírva, a minimuma nem, vagy nem találtam meg.

Amikor töltöttem a tartályt, szállt a finom füstszerű homok...

 

Most visszamostam alaposan, és nézegettem a visszamosott vizet üvegkancsóban, aminek az alján mindig lett egy kevés homok, nem tragikus, de észrevehető. A visszamosás elején tök saras víz jött, utána javult.

 

Ki kell cserélni szerintetek? Én laikusként úgy láttam, hogy "vegyes" volt a homok, és a nagyobb része inkább a megfelelő (nagyobb) mérettartományban lehetett. Lehetséges, hogy a probléma idővel megoldja magát, azaz a túl finom homokszemek egy nagy részét már ki is mostam, a többit meg idővel kiporszívózom majd a medencéből, és végül rendben lesz? Még arra gondolok, hogy még ha jól is okoskodom, akkor is lehet olyan problémám, hogy így a végén túl kevés homok marad a tartályban. A visszamosás elején elég sok kijött ránézésre.

 

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

chris1990 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 64881

Sziasztok!

 

Sajnos nálunk a kútvíz és a hálózati víz is eléggé magas vastartalmú, így feltöltéskor a medencevíz jó eséllyel bebarnul (ahogy előző években is)

Létezik olyan vegyszer ami ezt teljesen megakadályozná? Hol lehet beszerezni?

 

Köszönöm a segítséget!😊

Rózsakert88 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 64880

Légtelenítőt nem tettem bele. A legmagasabb pontján lehetne egy KPE T és lezáró idommal megoldani, ha szükséges. A feltöltését a medence szívócsatlakozáson keresztül, hálózati vízzel végeztem, ezért nem kellett légtelenítő. Ha szivattyúval történik a medencéből a feltöltés akkor biztos, hogy kell egy T idom, aminek egyik ágát egy szintén kapható záróidommal lehet lezárni és megnyitni.

Előzmény: tomésjerry (64878)
egészségesen Creative Commons License 2023.07.05 0 0 64879

Sziasztok!

 

Valaki betonozott alá már körmedencének, kör alapot?

Egy 3m-es medence alá lenne, kb. 4m teljes átmérőben.

Milyen zsalut használt, hogy szabályos legyen?

Köszönöm!

tomésjerry Creative Commons License 2023.07.05 0 0 64878

Valami légtelenítési lehetőséget beépítettél? Kb. mint egy hagyományos fűtési körbe?

Nekem kb ugyan ekkora medencém van. 17 fokos kútvízzel töltöm, tetején fekete szolárfólia. Soha nem éreztem hiányát a fűtésnek. Pár nap alatt 28 fok körül van a víz. Mondjuk a nap szinte egész nap süti. Az a gyerekekenek már untig elég. Legalább is azt mondják, nem fáznak.

Előzmény: Rózsakert88 (64876)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.04 0 0 64877

Rossz sorrendben voltak bekötve a párhuzamos ágak.

Előzmény: Rózsakert88 (64876)
Rózsakert88 Creative Commons License 2023.07.04 0 0 64876

Nálam 3. éve működik 7,5m3-es medencéhez 100 m PE20-as cső. 4 db 50 m-es tekercsben helyezkedik el, a gyűjtőcsövek 25 és 32 mm-esek. Az első évben párhuzamosan volt kötve a 4 tekercs, de igazából nem volt jó. A csatlakozások, a csőhosszak, a magasságkülönbségek miatt a legkisebb ellenállású tekercsen igyekezett a szivattyú áthajtani a vizet, nem egyenletes volt a 4 tekercsnél az áramlás. A következő évben sorbakötöttem a tekercseket, azóta remekül működik. Egy fűtés keringtető szivattyú megforgatja a vizet, a homokszűrős szivattyút nem kell beindítani

Előzmény: tibormandli (64868)
mik620 Creative Commons License 2023.07.04 0 0 64875

Szia!

 

Bestway 5,678l/h  homokszűrős vízforgató van.

Szerinted ez tudná kezelni?

Előzmény: Smíró (64861)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.04 0 0 64874

20 mm átmérőjű csövet vegyél!

Előzmény: tibormandli (64871)
párkerék444 Creative Commons License 2023.07.03 0 0 64873

"A műszaki eszközök gyártói miért nem tiltják ezerrel?"

 

 

Tiltják. És ez nem a macskát ne rakjuk be a mikróba típusú dolog.  Megnézted, hogy a termékek használati utasításában mi van leírva azzal kapcsolatban, hogy lehet-e a működés közben a vízben tartózkodni?

 

A https://medencefutar.hu/shop_ordered/9786/pic/28644.pdf oldalon pl az van, hogy "A keringető szivattyút ne működtesse, ha a medencét használják.".

 

Egy uszodára vagy jakuzzira más tervezési követemények vonatkoznak, ne hasonlítsuk össze az intexes home kategóriás szivattyúval. Pl uszodai lámpa csak kisfeszültségű lehet de legfőképpen a gépészet elektromos része is körültekintőbben van megtervezve, amit egy átlag felhasználó, akinek odáig terjed a tudása, hogy "van FI (sic) relém, akkor nem lehet baj" nem fog tudni és figyelembe venni. Nem akarok vitatkozni, a te döntésed, én szóltam.

 

 

 

 

Előzmény: Smíró (64872)
Smíró Creative Commons License 2023.07.03 -1 0 64872

Konkrétan miért ne mehetne be bárki? Én gyári Intex cuccot használok. Homokszűrős vízforgató, sóbontó, hőszivattyú. Fi relé van a házamban. Kökányolva nincs semmi. Szóval miért ne mehetne be gyerek/felnőtt, ha működnek a gépészeti dolgok? Strandon példul szerinted ez hogyan is van? Pláne mondjuk hullám medencében. A műszaki eszközök gyártói miért nem tiltják ezerrel?

Előzmény: párkerék444 (64864)
tibormandli Creative Commons License 2023.07.03 0 0 64871

Kösz a választ! Egyszer akkor az 50 méter lesz bevetve, aztán majd jönnek a tapasztalatok!

 

Üdv 

Előzmény: Egér Fogó (64870)
Egér Fogó Creative Commons License 2023.07.03 0 0 64870

Körülbelül 66m LPE20 csövön óránként 300 liter vizet átküldve szerencsés körülmények között 4-6 °C-vel melegebb vizet kapunk délután 2-3 óra körül.

Ha a vízmennyiséget növelni akarod, több ágat kell párhuzamosan kötni. A csőhosszat nem érdemes növelni. 

Előzmény: tibormandli (64868)
mik620 Creative Commons License 2023.07.02 0 0 64869

Sziasztok!

 

306x76 cm medencéhez érdemes sóbontó készüléket venni, ha igen akkor mekkora teljesítményű kellene hozzá?

 

Köszönöm választ!

tibormandli Creative Commons License 2023.07.02 0 0 64868

Tisztelt fórumozók!

 

Egy 3,66*99 és kerek medencéhez kell csinálnom fűtést, PE cső lenne az alap, DN32, 50 méter egy guriga, elég lesz ennyit feltekerni, vagy inkább 100 métert vegyek? Valamint gondolkodom azon hogy külön szivattyúra kötném. Az egyszerű az lenne ha a homokszűrő után kötném be a spirált, és menne a medencébe. De a külön szivattyúra azért is gondoltam, mert nem terhelném pluszban a homokszűrő szivattyúját, valamint a külön szivattyúnak kisebb a teljesítménye m3/órában, tehát a víznek több ideje van melegedni a csőkígyóban. Ki hogy oldotta meg, vagy ki mit javasol?

 

Köszi a segítséget!

 

Üdv

 

Tibor

utóember Creative Commons License 2023.07.01 0 0 64867

Kb. 15 m3-es kerek csővázas medencéhez milyen homokszűrőt javasoltok?

 

Vágyaim: 
-gyorsan meg tudjam venni

-ne legyen drága lehetőleg

-éljen el legalább néhány évet, de nem kell örök példány legyen, mert azt sem tudom biztosan, hol fogok lakni 1-2 év múlva

-ne legyen hangos, egy két-év múlva sem

 

 

A legolcsóbb Intex-ek jó vételek?

 

Köszi!

 

pockond Creative Commons License 2023.07.01 0 0 64866

Én a takarás (fedés) rögzítésére műanyag asztalterítő rögzítőt használok. Gyors, működik.

Előzmény: hbe (64863)
mad_a Creative Commons License 2023.06.27 0 0 64865

Sziasztok,

 

Fémpalástos medencéhez szeretnék csináltatni belső fóliát, mert a régi már elöregedett, kiszakadt pár helyen. Vastagabbat szeretnék 1-1,5mm körül. Van valakinek tapasztalata, hogy merre lehet a legjobb ár-érték arányban találni ilyent? 6,4x3,55 x 1,2 a medence.

 

 

 

 

párkerék444 Creative Commons License 2023.06.26 0 0 64864

A gyerek gondolom, nincs a medencében, amikor megy a vízforgató, ugye?

Előzmény: bastardo (64838)
hbe Creative Commons License 2023.06.26 0 0 64863

XPS - 3M széles erősített ragasztószalag megfogja addig, amíg kell, Aldiban sokszor van 1000 körül egy tekercs, néha saját márkás is van, szerintem ugyanaz. Csomagzárót (ragasztó szalag adagoló) is érdemes venni, sokszor jól jön, és egyedül lehet vele csinálni, és rá lehet nyomni rendesen. Az XPS-ből érdesítettet jó használni és fél vagy 2/3 eltolásban vagy halszálkában érdemes rakni, én ki is szoktam ékelni amíg nincs rajta víz. De megmondom őszintén, tavaly és idén már csak a laminált padló alá való széthajtható 5 mm-est XPS-t szoktam alárakni, nekem 5x2,5-es fémvázas medencém van, egy 15 nm-es csomag pont elég alá, és következő szezonban újat veszek.


Szigetelés. Úgy tapasztaltam, nincs akkora szerepe a kihűlésben, hogy 2 centi XPS van alatta, vagy kevesebb. Nekem az segített hőfokban  sokat, amikor a befújó ágat kicsit kiemeltem a víz alól, és úgy programoztam, hogy akkor forgassa, mikor melegebb van. Most 11-kor indul, megy két órát, egy óra pihi, és ez még kétszer. Ha késő este is meleg van, akkor megy még egyszer.


Takarítás. Én nehezen tudom elképzelni hogy egy ilyen 20-25e forintos "robot" beváljon. Nekem van egy akkus intex, a nyele lehetne erősebb, de másnaponta kb. három perc vele az alján összeszedni, lényegében csak ami az illesztéseknél megáll, azt kell összehúzni. Nagy erő nincs benne, de összeszedi. Aztán még egyszer a nagy hálóval a széleinél a felszínéről.


Nekem inkább a takarás rárakása, levétele a macerás, bár az a kötözős jobban ott tartja, mint a meghúzós, de azt a harminc csomót ki-be kötni elég idegesítő.

BJaca Creative Commons License 2023.06.25 0 0 64862

Parasztpirszívó :) 

Smíró Creative Commons License 2023.06.25 0 0 64861

Ha sós vizet akarsz, akkor érdemes. De tudnia kell kezelni a vízforgatónak is a sósvizet. Nekem 18m3-es medencéhez van, épp most töltöm a medencét. Na meg a víz leengedését is meg kell oldani, mert káros a növényeknek.

Előzmény: mik620 (64859)
UgyanPityu Creative Commons License 2023.06.25 0 0 64860

Sziasztok, valahol lyukas lehet a medence alul, a szélén van egy pici tócsa és nem pancsolás miatt.

Hogyan lehet megtalálni a lyukat?

mik620 Creative Commons License 2023.06.24 0 0 64859

Sziasztok!

 

305w76 medencéhez mekkora sóbontó készüléket kellene, illetve érdemes e venni hozzá?

zztopp Creative Commons License 2023.06.22 0 0 64858

Sziasztok!

 

Két év után újra felállítottam  a medencémet, de nagyon utálom az alját porszívózni. Ilyet: Bestway Flowclear AquaDrift (58665) használ valaki? Tapasztalatok?

pockond Creative Commons License 2023.06.22 0 0 64857

Neutrális szilikon nagyon jól megfogja. Persze van egy kis rugalmassága, de amúgy nagyon erős.

Előzmény: Creativus (64855)
Centi the real Creative Commons License 2023.06.22 0 0 64856

Opsz... négyzetmétere a legolcsóbbnak is ~ 9ezer... kéne kb 10 nm... , karcolja a 100ezret..    Egy kicsit húzós... 

2 centis lépésálló XPS drága helyen véve is 6-7ezer összesen...  (és abból csak a széleken, a vágott területeken kell új jövőre...) 

Előzmény: Mortoff (64852)
Creativus Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64855

Az XPS-re valahogy semmi sem tapad normálisan. Valójában a purhabra én is kíváncsi lennék, hogy pl. azzal mi lenne a helyzet, mert az meg sok mindenre jól ráköt, s érzéseim szerint az XPS-re is.

 

De - ahogy ezt mások is írták - a medence feltöltésével a gond megszűnik, a víz súlya már tart. Ám ha rések maradnak az idomok között, akkor a medence alja oda betüremkedik.

Előzmény: pockond (64853)
UgyanPityu Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64854

Én próbáltam: szürke csík idővel lejött de a ragacs ott maradt.

Előzmény: pockond (64853)
pockond Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64853

És a duck tape mennyire tapadt normálisan? Én közvetlenül az XPS-re teszem a medencét, alatta van kiszintezve rendesen.

Előzmény: Creativus (64851)
Mortoff Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64852
Előzmény: Centi the real (64848)
Creativus Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64851

A Purhabot én is jó ötletnek látom (bár nekem nem kellett, mert jól illeszkedtek).

 

Más ötleteket talán még "Egér Fogó" topiktársunktól lehetne kapni, aki évek óta itt szokott lenni, de idén még nem jelentkezett. Ő az XPS-re (ami a hőszigetelése miatt jó) homokot javasol pár cm-t.


Én két éve, amikor lecseréltem a 11 év alatt leamortizálódott medencémet, ennek alapján alapoztam, kissé elbonyolítva:

(akinél vakond van, ott a vakondrács is feltétlenül kell legalulra)
A gyomtalanított, és nem túl erősen ledöngölt, vízszintezett(!!!) földre építkezési fólia került (4m széles fekete vagy szürke).
Erre mentek az XPS lapok (3-4 cm körüli), amelyeket "duct tape"-pel tartottam össze a szétcsúszás ellen.
A tetejére kb. 5 cm-nyi homok, amely kiegyenlíti az apró szintkülönbségeket.
Erre még ráraktam (szőtt) tetőfóliát csíkokban, kis átfedéssel(10 cm), és szintén "duct tape"-pel rögzítve.

A tetőfólia jól védi a medence alját a homokban lévő apró kövek/kavicsok ellen. Ugyanakkor a medence felállításakor a homokot sem rugdossuk szét általa.

Természetesen ez is csak egy ötlet, és sok más is elfogadható lehet.

Előzmény: pockond (64846)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64850

Ja, és az 50x50 cm-el ne kezdjél. nagyon szapora.

Előzmény: Centi the real (64848)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64849

Fészbúk tele van vele.

Facebook

illetve ilyet keress:

ReFlex esésvédő gumilapok (nadland.hu)

 

Amúgy nagyon durva! Amikor én nézegettem és vettem ezek kb fele ennyibe kerültek.

Előzmény: Centi the real (64848)
Centi the real Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64848

Érdekelne ilyen gumilap, tudnál bővebbet írni erről? esetleg fotó? 

Köszi.. 

a keszekusza oldalú XPS-t pur-habbal nyomnám össze, majd visszavágnám síkba.. (alá kell valami, hogy ne a földre menyjen alul a hab... 

Előzmény: tomésjerry (64847)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64847

Az XPS-re a hőszigetelés miatt van szükséged?

Én vettem 1x1 méteres, 20 mm vastag gumilapokat. Használtan, tökletes állapotban. A helyét legyomirtóztam, majd vízszintbe egyengettem. Alá egy vastag geofólia a gyomok miatt. Én nem kerítettem körbe beton kertiszegéllyel, hanem vékony fa karókat ütöttem le a széléhez, hogy szét ne csússzanak. A gumilappal egy magasságba, szóval nem áll ki. Sokkal könnyebb lerakni, tartósabb, esztétikusabb, hosszabb távon jobban megéri.

Harmadik éve üzemel tökéletesen. A víz át tud folyni a gumilapokon és a geofólián, szóval pancsolás esetén sem áll a víz a medence körül.

Előzmény: pockond (64846)
pockond Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64846

Az a baj, hogy szar minőségű az XPS és nem a lerakás miatt vannak rések, hanem gyárilag nem egyenes némelyik él. Ezeket szeretném kitölteni valamivel, ami egyben akkor már ragaszt is kicsit, hogy ott is maradjon.

Előzmény: Centi the real (64844)
újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64845

Közbe rájöttem , nem a váltószeleppel van a gond . A szivattyú megy , de semmi munkát nem végez. 

Centi the real Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64844

én széles ragasztószalagot használtam a résekre (eléggé szarul tapad), plusz az egész felületet összehuzattam vele.   Ha már rajta lesz a több tonna víz, akkor már nem csúszik szét, addig fontos, míg az első 5-10 cm víz nem kerül bele. 

Előzmény: pockond (64842)
újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64843

Sziasztok ! Ujabb problemával szembesültem . Vaĺószínű a váltószeleppel lesz gond . Ha szűrésre állítom , akkor is jön a víz a szivattyúnál is .

Nem tudom szét lehet - e szedni a fejszelepet . Vannak a tetején ilyen műanyag csavarok , de nem akarnak mozdulni.

pockond Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64842

Medence alá rakandó XPS lapokat mivel lehet hatékonyan összerögzíteni, és az esetleges hézagokat (nem igazán első osztályú a lap) mivel lehet jól kitölteni? Van valami kinyomópisztolyos cucc? Akril, valami.

bastardo Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64841

anniy kiegészítés a kérdésemhez, hogy az aqualinges csóka szerint simán jó egy sokkal kisebb medencéhez is egy a nagy szivattyú/nagy homokszűrő páros, max forogni fog benne a víz mint állat.

 

Én attól tartok hogy egyszerűen leszakítja majd a gumiről a bevezető műanyag elemeket, de akkor max belógatom valahogy a szűrőfejről lejövő vastag csöveket

Előzmény: bastardo (64838)
Creativus Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64840

Ahogy nemrég a 64835-ben vázoltam, a "szivattyú" nem igazán tudja a vizet felszívni, így tulajdonképpen a szívóágat inkább beömlőágnak lehetne nevezni. Ám ha abba nem képes elegendő víz beáramolni, akkor azt a térfogatmennyiséget, amit szállít (és tovább nyom) valahonnan pótolnia kell. Ezer olyan hely lehet még, amire nem is gondolnánk, akár pl. a szivattyún belül is. Ha nekem ilyen gondom lenne, akkor ötletként azt csinálnám, hogy valamilyen jól látszódó, vízben oldódó festékes vízzel, apránként végig locsolnám kívülről a rendszert, hogy kiszűrjem, mely résznél szivárog be. Mindezt a medence kifolyó nyílásától (ha van olyan akkor a szkimmertől) kezdve, egészen a szivattyú nyomóágáig (utána már kevéssé valószínű, hiszen ott túlnyomás van, tehát a az azt követő homokszűrőnél nem gondolnám, hogy bármi lehetne).

 

Azt nem gondoltam végig, hogy mi lenne, ha így marad, talán a levegő beszívódása helyén okozhatna hosszú távon észrevehető rombolást a kavitáció?

 

Előzmény: tomésjerry (64839)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64839

Morgen....

Nekem is homokszűrő az alany.

A szívóág az buborékmentes, viszont a nyomóágon nagyon buborékos víz jön vissza. A csőben is látszik, hogy nem homogén vízfolyam, és a fúvokánál is látszik a buborékos víz. Szerintem emiatt szivattyú is hangos, bár ezt lehet csak bebeszélem magamnak. A nyomás az rendben tűnőnek látszik. Amit tudtam légtelenítés ügyben megtettem. Sőt, szétszedtem, homok ki belőle, átmosat (a váltószelepet is), majd újra feltölt és indít. Nem változott. Csatlakozók nem csöpögnek, hangra nem hallom, hogy valahol falsot szívna.

Ötlet, vagy hagyjam így?

bastardo Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64838

Sziasztok!

 

Van nekem egy használaton kívüli 8m3/órás Hayward homokszűrős vízforgatóm (tartály+szivattyú). Gyerekeknek van egy kis kb 3.5 méter átmérőjű, 50-60cm vízmélységű medencéjük, amihez adtak egy vacak papírszűrős tisztítót, ami 2 szezon után le is égett.

 

A kérdésem az volna, hogy szerintetek egy jóval kisebb teljesítményű szivattyút hozzá tudnék illeszteni a meglevő homokszűrős tartályhoz? A mostani szivattyú teljesítménye kb a szomszédba repítené az egészet gyerekestül :)

Vagy új -kisebb- homokszűrőt is venni kéne?

 

 

ilyen a homokszűrő

https://aqualing.hu/hayward-powerline-kit-homokszuros-vizforgato-8-m3-h.html

 

ilyesmi a medence:

https://aqualing.hu/bestway-rodosz-puhafalu-medence-szett-vizforgatoval-366-x-76-cm.html


Köszi szépen!

újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64837

Köszönöm a választ ! 🙂

Előzmény: Creativus (64835)
Creativus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64836

Mivel a probléma felvetése szűkszavú, csak találgatni lehet mi történik a homokszűrőben.

 

1. Tévedésből felcserélve lett a be és kifolyó nyílás?

 

2. Homokcsere volt, és kisebb szemcséjű homok került bele, mint az előírás?

 

3. (talán télen, a homokban maradt víz elfagyott, és a homokot visszatartó vékony rések szélesebbé váltak? - ehhez azonban komolyabb fagyok kellenek, amik idén nem nagyon voltak, de azt sem tudom, hogy ilyen megtörténhet-e)

 

Előzmény: forcegt (64832)
Creativus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64835

Ha a "szintben van" azt jelenti, hogy a medence vízfelszínének magasságában van, (és tavaly alacsonyabban volt), akkor feltehető, hogy ez a baja.

Tudni kell ugyanis - és ez mintha egy nagy titok lenne, sehol sem írják -, hogy a "szivattyúk" amelyek a forgatáshoz nagy mennyiségű vizet tudnak áramoltatni, valójában "nyomattyúk", amelyek a beléjük folyt vizet nagy erővel nyomják (a homokszűrőn át) a fúvókák felé. A megfelelő mennyiségű víznek magától kellene belefolynia, a saját súlyától fogva, a vízszint különbség miatt.

Földbe süllyesztett medencénél szokott előfordulni leginkább, hogy a víz szintjéhez képest túl magasan van a szivattyú, és ilyenkor szokott kelleni az akna.

 

Előzmény: újgéptulaj (64834)
újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64834

Még annyi , hogy nem raktam aknába . Szinte szintbe van . Ez lehet probléma ?

újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64833

Sziasztok !

TIP 180 homokszűrőm van . Az a problémám , nem akar szívni a szivattyú.

Tavaly működött . Mi lehet a gondja ? 

Szerelhetö ennek  a fejszelepe ? Valami műanyag csavarok vannak a tetején . 

Köszi a válaszokat ! 🙂

forcegt Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64832

Sziasztok! Valakinek van ötlete arra, hogy az Intex homokszűrős vízforgató miért tolja be a medence vízébe a homokot? Már legalább 5x szétszedtem-összeraktam de semmi változás. Tavaly gond nélkül működött. lehet hogy megviselte az 1 év állás?

Tvillmoska Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64831

Sziasztok.

Hőszivattyút használókhoz lenne egy kérdésem.

Adott egy Hecht 302111 5m3 homokszűrő és egy Fairland SHP05 5,8 KW hőszivattyú és egy gyári 3 ágú 5 állású bypass váltószelep. A hőszivattyúnál az ideális térfogatáram 2-3 m3/h.

Jelenleg úgy használom, hogy 50% hőszivattyú+50% medence, de felmerült bennem a kérdés, hogy nem e lenne jobb a 75% hőszivattyú+25% medence, mivel a homoszűrő is csak elméleti 5m3/h.

Gyakorlatban lehet, hogy csak 4 m3/h tud.

A kérdésem az lenne, hogy melyik beállítás lenne ideálisabb számomra.

Illetve a hőszivattyú hatásfokának melyik a jobb, a kevesebb vagy a nagyobb térfogatáram.

Köszönöm a válaszotokat előre is.

vaclav Creative Commons License 2023.06.13 0 0 64830

Szia,

Az idén negyedik éve van a 305 centis medencém alatt műfű, igaz nem XPS van

alatta, hanem homok, semmi gondja. Amikor nincs medence akkor az ugráló van

rajta. 

 

Előzmény: bipeti2 (64828)
Laudat Creative Commons License 2023.06.12 0 0 64829

Üdv mindenkinek.

Segítség kellene, A múlt szezonban derült ki, hogy vége a medencés korszakomnak, sajnos ( csipö protézisre kell várnom), és e miatt nem tudtam rendesen kitakakarítani a medencét. Kérdés hogy a már rá száradt algákat, hogyan és mivel tudnám letakarítani ?  Marimex , csővázas .

Előre is köszi.

 

bipeti2 Creative Commons License 2023.06.12 0 0 64828

Nekem is 2 (vagy 3?) cm XPS van alatta, de már 3-4. éve, még nem kellett kidobnom. (Az igaz, hogy látszanak a csővázak nyomai, de más baja nincs.)

 

Viszont kérdeznék is tőletek: az XPS-re alátét fóliát szoktam tenni, na de az tényleg csak egy-két évet bír. Arra gondoltam, hogy egy olcsóbb fajta 5mm-es műfüvet tennék az XPS-re a medence alá. Viszont 1500 Ft-os négyzetméterárral számolva is kellene kb. 24 nm a 4,7*4,7-es alá, ami 36ezer Ft.

Ez azért 4x annyi, mint az alátét fólia, a kérdésem, hogy használ-e ilyet valaki és ez mennyit bír? Mert ha ez is tönkremegy egy-két év alatt, akkor nem igazán éri meg.

Szívesen fogadom az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, köszi előre is!

Előzmény: Centi the real (64826)
B_Row Creative Commons License 2023.06.08 0 0 64827

Szia!

 

Régi szőnyeg esetleg a sufniban, vagy padláson? :)

Valakinél láttam, hogy azt rakott medence alá. + fólia

 

Én első évben hirtelen felindulásból állítottam fel a 3,66-os medencét:

A gyomos füves részt kapával próbáltam "zöldteleníteni" - 20-30 perc után meguntam

A "nagyobb" egyenetlenségeket kicsit visszatöltöttem és megtapostam - mondjuk agyagos a föld, szerintem azért nem szívtam meg emiatt

2 réteg mezőgazdasági fóliát + gyári fóliát raktam alá.

 

Szóval szerintem 2 hétre nem olyan gáz... A "kis gyökerek" addig nem okoznak nagy meglepetést :)

 

Vagy veszel 5cm XPS-t és jó lesz több évig..

 

 

Előzmény: Centi the real (64826)
Centi the real Creative Commons License 2023.06.06 0 0 64826

Sziasztok, 

 

3 méteres csővázas kerek medence alá milyen OLCSÓ  (2 hétre kell a mamához, ahol ócska a talaj ) alátét megoldást javasoltok?  1 cm eps/xps ? Táblában, vagy gurigában?  maga a szimpla fóliát nem tartom jónak, mert se szigetelése, sem elnyelő képessége nincs a kis gyökerek felé..  (nem a gyerekekre gondolok...  :-) 

Itthon  tavaly 2 cm XPS volt alatta, de ugye az nem olcsó ( 10e+ volt) és egy szezonra jó, utána kuka.  Idén két hetet lezsnek a Mamánál, oda kellene. 

 

Köszi:

Cm

csibuk666666 Creative Commons License 2023.05.31 0 0 64825

Sziasztok,

 

Tudja valaki, hogy a kék 4 állású homokszűrőhöz hol lehet tömítéseket venni. Így 6 év után elkezdett órán-száján folyni.

 

Köszi

Cs

Igobsened Creative Commons License 2023.05.22 0 0 64824

Hali, lenne egy kis problémám, hátha találkozott ,már valaki vele. Összeraktam a medence szűréséhez a dolgokat. De a szűrő leeresztő enged, csepeg, elég tiszteségesen. Minden állásban megjárattam, hátha valami szennyeződés a ludas, de nem oldotta meg. A nyomás érzékelő óra sem működik, illetve a az az üveg amiben víznek kellene lennie, abban sincsen semmi. Múltéven működött. Tisztaúj homokot raktam bele, 50kg. Szerintettek, javíthat, kuka, vagy mi lehet a megoldás? Csatolok két képet, hátha úgy jobba érthető . Amúgy a rendszer szépen megy. 

 

https://indafoto.hu/medence

Csodrika Creative Commons License 2023.05.21 0 0 64823

Üdv! Vett valaki közületek innen 400 mikronos szolárfóliát? Megbizható jó minőség?

https://www.rovidarumeteraru.com/termek/szolar-takaro-vastag-400-mikron/

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.05.12 0 0 64822

Sziasztok!

Vettem anno kék színű tekercses polifoamt, valaki itt hirdetett, ismét szeretnék vásárolni, de nem találom az elérhetőségét.

Segítséget szeretnék kérni az illető eléréséhez.

Köszönöm!

Smíró Creative Commons License 2023.05.10 0 0 64821

Nekem az Intex van, tökéletes. 

Előzmény: Hunjam (64820)
Hunjam Creative Commons License 2023.05.02 0 0 64820

Hello,

 

Két vízforgató közül melyiket válasszam:

 

https://www.kamody.hu/bestway-sand-filter-8327-l-h-58499b-45561 75052FT

https://www.kamody.hu/intex-homokszuros-vizforgato-w-rcd-220-240-v-26646gs-16046 68389FT

 

Lényegében a kérdés az lenne, hogy Bestway vagy Intex.

 

A medence az előző hozzászólásban említett, Avenli 457cm x 122cm, 15 233 l .

 

Köszi!

Előzmény: Hunjam (64811)
Creativus Creative Commons License 2023.04.27 0 0 64819

Véleményem szerint egy haladó is elgondolkodhat azon, hogyha nem kap a kívánt szemcseméretből, akkor mit tehet, kisebbet vagy nagyobbat rakjon bele.

 

Egy adott szűrőhöz előírt szemcseméret tartomány közül a kisebb érték azt jelzi, hogy az annál kisebb szemek valószínűleg ki lesznek mosva a szűrőtartályból (ez ugyanis az a résméret, amely a homokot visszatartja, de a vizet átengedi). A kimosott szemek pedig a medencébe jutnak vissza! Ez a folyamat valószínűleg hosszú ideig tart.

Nagyobbat lehet belerakni, elvileg nem probléma, de akkor a szűrés hatásfoka romlik. (volt, hogy én is egy alkalommal ezt tettem).

A szűrőbe való homok szemcseméretre osztályozás alá kerül (éppen ilyen kimosási eljárás által.

Sima (építkezési?) kvarchomok nincs osztályozva, tehát az apróbb szemek kijönnek belőle a medencébe.

Ha valaki mégis építőipari homok mellette döntene, akkor semmiképpen NE a játszótéri "homokozó" homokot válassza, hanem a nagyobb szeműt, amivel nehezebb homokozni. De ez egyéni felelősség, én nem javaslom.

Előzmény: vadasz70 (64817)
andre52 Creative Commons License 2023.04.26 0 0 64818

Ne haragudj, ez még egy kezdőtől is rossz kérdés (Te meg Veterán Vagy, ha jól látom !) A benzines kocsidba milyen üzemanyagot tankolsz ? Esetleg dízelt ,mert az olcsóbb ? Ugyan ez vonatkozik a homokra is. A tervezők kikísérletezték, hogy melyik szemcsemérettel optimális a szűrő hatásfoka. mért nem jó az Neked ??? .

Előzmény: vadasz70 (64817)
vadasz70 Creative Commons License 2023.04.21 0 0 64817

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy homokszűrőbe bármilyen homokot bele  lehet rakni vagy csak amit előírnak. És melyik  szemcse nagyságú az ideális ami legjobban szűr? Sima kvarchomokot is bele lehet rakni?

justin7 Creative Commons License 2023.04.19 0 0 64816

Sziasztok! Visszaolvastam a hozzászólásokat, de nem tudom, hogy milyen szivattyúra lenne szükségem.

Adott egy felfújható Lay-Z bestway Hawaii jakuzzi, kevesebb mind 1m3 vízzel, ezt szeretném fűteni. (a beépített elektromos vízmelegítő elég sokat fogyaszt)

Ha jól számoltam, elegendő lehet 50m LP 25mm cső, a csőt feltekerve a szaletlin rögzíteném kb 2.4-2.5m magasságban.

Még nem tudom, hogyan fogom rákötni a testre, de ahogy olvastam megpróbálom egyszerűen a leeresztő részre csatlakoztatni a szívó részt és a cső másik végét belógatni a medencébe.

Jól számoltam, hogy a 2.5m magasság kb 0,25 bar ellenállás, az 50m pedig durván 0,2bar? Ehhez milyen olcsó szivattyút/keringetőt érdemes venni?

 

ZoltanK7 Creative Commons License 2023.04.16 0 0 64815

Sziasztok.

 

Teljesen kezdő medence tulajdonos vagyok. Így szeretnék kérni valakitől egy komplett leírást, mit tanácsol számomra.

Vettem ősszel egy Bestway Steel pro max 488 átmérőjű medencét. Ennek van az udvarban egy fix helye, amit kitaláltam, szeretném pár cm-el lesüllyeszteni a talaj szint alá, és én arra gondoltam, hogy homokot fogok alá teríteni, majd arra teszem rá a gyári fóliát amit alá adnak. Egész évben kint szeretném hagyni.

Gondolom a gyári szűrőt cseréljem homokos szürőre néztem már több félét valami jó tipp?

Lábmosást hogyan oldjátok meg mielött a medencébe belemegy a gyerek stb?

Érdemes földben vizet elvinni a medence környékére? Még kerítés építés lesz így akár eltudok húzni az akna felől egy külön ágat ide.

Milyen vízmelegítés vált be nektek? Közelben van egy faházam, aminek a teteje akár használható lehetne solar melegítésre, de azért a tetőre fel kellene pumpálnia a vizet a szivattyúnak, ez nem tudom mennyire megterhelő vagy milyen szivattyú bírja ezt el. Sima váltókapcsoló elég ahhoz hogy ha akarom csak a medencébe keringesse a vizet és ha kell akkor menjen a solar felé?

 

Tudom feladtam most a leckét, de nagyon megköszönöm ha valakinek van 5-10 perce erre a hosszabb lélegzetvételű kérdéssorra válaszolnia.

 

Zoltán

abes Creative Commons License 2023.04.07 0 0 64814

Jesszus.

Előzmény: Zs:) (64813)
Zs:) Creative Commons License 2023.04.05 0 0 64813
Előzmény: abes (64812)
abes Creative Commons License 2023.04.05 0 0 64812

Szerintem nekem ugyan ilyen vízforgatóm van.
2 év után a tartály belülről végig repedt több helyen és nyomás alatt szivárog.

 

Én is keresem az utódját, valamit kéne vennem.

Medence 18 köbös, hátha tud valaki ajánlani valami jót és tartósabbat.

Előzmény: Hunjam (64811)
Hunjam Creative Commons License 2023.04.04 0 0 64811

Sziasztok,

 

Tavaly megsérült a BESTWAY Flowclear 5.678 l/ó homokszűrős vízforgatóm tartálya, visszküldtem és visszakaptam az árát. Most ismét vízforgató vásárlásán kell gondolkozom. Végülis elégedett voltam a Bestway-el, nem volt vele gondom. Vegyek ismét egy olyat 53ezerért vagy van valami jobb javaslat ?

Ehhez a medencéhez kellene: https://www.alza.hu/barkacs/avenli-felfujhato-medence-tartozekokkal-45-m-szuro-lepcso-ponyva-alatet-d6940830.htm

 

Köszönöm!

Centi the real Creative Commons License 2023.03.31 0 0 64810

Mikor a gyerekek kijönnek, nálunk kötelező előtte egy irányban 3-4 kört körbefutni a medencében..  Ez elég arra hogy összehozza a retket  a medence közepén...  

Előzmény: Zs:) (64801)
celebra Creative Commons License 2023.03.30 0 0 64809

Köszönöm Egér Fogó a kimerítő választ! Közben valahol olvastam, hogy a medence magasság 90%-ig lehet, ajánlott a medencét feltölteni. Most nézem hogy mit vegyek de még nem tudtam dönteni, Köszi

Előzmény: Egér Fogó (64791)
celebra Creative Commons License 2023.03.30 0 0 64808

Sziasztok!

Szeretnék venni végre a sok felfújható peremes medi után egy fémvázas medencét 457x122 méretben, de nem tudom melyik lenne jó, hosszú távra, minőségben, amit esetleg kint is hagyhatnék télire (utóbbi nem feltétel). Köszönöm

nagykovi70 Creative Commons License 2023.03.29 0 0 64807

Sziasztok!

Még mindig eladó egy Hobby Pool német minőségű 4,0 m átmérőjű 1,2 m mély fémpalástos medence. A fémpalást galvanizált és festett 0,6 mm vtg., a fólia 0,8 mm vtg. Egyszer fel volt állítva 2 napig de csak 20 cm víz volt benne, a képen látható. Fólia nem lett kivágva, tökéletes, melegben tartottam végig, nem merev, olyan mintha új lenne. Ár 280 000.-Ft.

Tel.: 06-209-334-430 

mik620 Creative Commons License 2023.03.15 0 0 64806

Sziasztok!

 

 

Költözés miatt egyben eladó 1 hetet használt garanciás, július 27.-én vásárolt Bestway Flowclear homokszűrős vízforgató 5.678 l/ó. 58479, kb 12 kg 0.4-0.80mm kvarchomok, Intex medence szkimmer, rovar és levélcsapda, Intex Multi-Color LED medence szökőkút. Adok hozzá egy Bestway Flowclear AquaCrawl medence porszívót ami egy helyen el van törve de használható, és egy 305x75 fámvázas medencét,ami egyszer volt ragasztva.

 

Ár: 79 000 ft.

Fisch1977 Creative Commons License 2023.01.27 0 0 64805

Sziasztok,

Van esetleg valakinek eladó használt oldalt-szelepelt homokszűrő tartálya? 7-9 köbös kellene a szezonra.

Illetve úgy tudom, van facebook csoport is a tagoknak. Mi a csoport neve, oda is csatlakoznék :)

 

Üdv mindenkinek!

Egér Fogó Creative Commons License 2022.10.19 0 0 64804

Nyugodtan fuss a medence körül, elég, ha a (hó)lapáttal kavarod a vizet. :) De egyhelyben állva is tudsz a lapáttal evezni.

Előzmény: andyg15 (64803)
andyg15 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 64803

Köszi, kipróbálom pontosan a leírtak szerint, de korábban még sosem sikerült középre begyűjteni a kosz nagyját (se körbefutással (az is jó, ha a hidegre való tekintettel, a medence körül futok? :-)), se a befúvóval. 90 fokos könyököt még nem sikerült "bevarázsolni" a forgatható golyó helyett, de hátha egyszer az is meglesz. Valamit biztos rosszul csinálok, de most akkor próbálkozom tovább.

Előzmény: Egér Fogó (64802)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.10.19 0 0 64802

A befúvót úgy kell beállítani, hogy a medencébe nyomott víz körbejárja a medencét. Pár perc (lehet akár negyed óra is) után a víztömeg mozgásba lendül, ha ekkor leállítod a szivattyút, egy idő múlva a szmötyi összegyűlik középen. Ilyenkor a lehetőségektől függően jó hatásfokkal el lehet távolítani, amit szeretnél. Kézi porszívó, porszívó plusz csodazsák, porszívózás ürítéssel, esetleg slaggal (a gravitáció erejével). Fontos, hogy ezeket a műveleteket nagyon lassú mozgatással kell végezni. A flancos automata porszívó nem jó, valószínűleg túl gyorsan mozog, és felkavarja a keservesen összegyűjtött üledéket - legjobb, leggyorsabb megoldás a vákuumtárcsás kézi porszívó. Azzal a szkimmer és befúvó szintje alá lehet üríteni a medencét. A vákuumtárcsa szeret ugrálni, ilyenkor a szivattyú sok levegőt tüdőz le, ami rongálja az egészségét. Én két-három ökölnyi kavicsot szoktam rárakni, akkor nyugton marad.

A vízbe került üveg valószínűleg a sötétzöld üvegtöltet hozadéka, többek között ezért ágálok ellene.

Ha van homokszűrőd, akkor a forgatás az előbbiek alapján megoldható. Az evezőt arra az esetre írtam, ha nincs homokszűrőd, és nincs eszkimó a felmenőid között. Evező helyett a korábban említett lapát, hólapát esetleg nyírfaseprű is használható (azonban ez inkább konditerem helyett javallott). A legfrappánsabb megoldás még mindig a befúvó megfelelő beállítása, vagy a golyó helyett egy  könyökidom, akár véglegesen is, mert megkönnyíti a csodazsák alkalmazását, bár esztétikailag vannak hátrányai.

Előzmény: andyg15 (64800)
Zs:) Creative Commons License 2022.10.19 0 0 64801

"Ha nincs evezőm, mivel lehet még forgatni?"

Fogsz egy lapátot és azzal, csak vigyázva, nehogy kiszakítsd!

Előzmény: andyg15 (64800)
andyg15 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 64800

Még nem eresztettem le, homokszűrőm van. (Valahogy (üveg)homok kerül a vízbe, nem alga vagy más. Szemcseméret kicsit nagyobb, mint az ajánlott.) A befúvó állítható és lefelé+kicsit a szembefal felé mutat.

Búvárszivattyúval mire gondolsz: forgatás? vagy csodazsákozás?

Téliesítés előtt szeretném rendberakni (kinn vészeli át a telet a medence).

Ha nincs evezőm, mivel lehet még forgatni? (Olyan egyszerűen írja mindenki, amikor forgatásról ír:))

 

köszi

Előzmény: Egér Fogó (64796)
LacoP21 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 64799

Köszönöm, a javaslatod alapján veszek majd újat!

Előzmény: Egér Fogó (64798)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.10.18 0 0 64798

A forrásnak nincs sok jelentősége, a fólia vastagságának annál inkább. minél vastagabb, annál jobb. 4-5 évig lehet használni a jobbakat. Csak feketét ne vegyél, jobb a felül kék, alul fekete kivitel.

A gondos kezelés is sokat számít, földön, kövön nem szabad húzni, rángatni.

Előzmény: LacoP21 (64797)
LacoP21 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 64797

Sziasztok!

 

Bosszankodok!

Nyár elején vettem kék buborékfóliás szolártakarót. Majdnem 20e pénz, és most kidobhatom... Ugyanis a buborékok vízzel vannak tele, 80%-ban, és kiszárítani esélytelen. A buborékok ezen 1 centi körüliek. Járt más is hasonlóképpen? Illetve ha van olyan szolártakaró, amit évek óta használ valaki, megköszönném ha megosztaná a forrást! Ezt ha újat kell vegyek, már feketére cserélném. 

Egér Fogó Creative Commons License 2022.10.16 0 0 64796

Ha már leeresztetted a vizet, akkor evező, vagy búvárszivattyú marad.

Milyen szűrőt használtál nyáron? Valószínűleg rosszul van beállítva a szűrő befúvója.

Előzmény: andyg15 (64795)
andyg15 Creative Commons License 2022.10.16 0 0 64795

Sziasztok, többször olvastam itt, hogy csak néhányszor kell körbefutni a medencében vagy kívülről megforgatni a vizet és a kosz középre gyűlik, így egyszerű kiszedni (porszívó, slag stb.). Ez logikusan is hangzik, de nekem egyik módszer sem működött (nyilván rosszul csinálok valamit), de mivel a víz már hideg, így leírná valaki, hogy kívülről hogyan kell megforgatni? Milyen eszközzel, hogyan, mennyi ideig stb.? (Kerek, fémvázas, 460-as medence.)

 

köszi

_Pisti Creative Commons License 2022.09.28 0 0 64794

Csomagoláson (dobozon) minden méret rajta van.

Előzmény: celebra (64790)
Creativus Creative Commons License 2022.09.26 0 1 64793

A medencémet tavaly cseréltem le egy hasonlóra, és a dobozon, amelyben volt, 3 féle méret volt megadva. Gondolom a forgalmazó azt a méretet adja meg ezekből, amelyet ő maga (azaz a bolt főnöke, aki élet és halál ura) jónak lát. Tehát egy főnöki döntést kell a vásárlónak értelmeznie.

Előzmény: celebra (64790)
Smíró Creative Commons License 2022.09.25 0 0 64792

Köszi a válaszokat, jövőre tuti megy a szilikon mindenhová, de a szétszedést meggondolom majd. 

Egér Fogó Creative Commons License 2022.09.25 0 1 64791

Ez egy nagyon ravasz kérdés. Erre csak az  tud felelni, aki egy medencét először állított fel, és rendelkezésére áll, hogy mit írt az eladó, milyen méretű a megvásárolt medence. Itt meg elő kellene venni a telepítési leírást, és meg kellene nézni, mekkora vízszintet javasolnak. 

Én kiesek ebből a körből, örököltem egy fémpalástos medencét, külső szkimmerrel, így a vízmélység adott,  a szkimmer rögzítő csavarjai közötti levő távolság adja a vízmélységet. Itt például már 6-10 cm eltérés lehetséges.

Kellene egy pontos típusszám, amit a gyártó honlapján megkeresünk, talán fellelhető valamilyen adat. Szerintem azonban komoly eltérések lehetnek, a legpontosabb értéket a fémpalástos adja, bár itt is lehet +/- 4..6 cm eltérés.

A beállítandó vízszintet az is befolyásolja, hogy a szivattyú mennyire rántja meg a meglevő vízszintet, és mennyire párolog a víz, milyen időközönént ellenőrizzük, töltünk utána. Egy 10..16m3/óra teljesítményű keringető valamivel magasabb vízszintet igényel, mint a 4..6m3/óra körüli szivattyú.

Félek, nem nagyon akad olyan felhasználó, aki tudja medencéjének gyári típusszámát. A többség örül, hogy ott a víz, lehet csobbanni.

Előzmény: celebra (64790)
celebra Creative Commons License 2022.09.24 0 0 64790

Ha már ennyi szó esik a csővázas medikről, kérlek adjatok választ a kérdésemre:

A medence mérete amit a bolt leír az a valódi fizikai mérete a medencének, de ahhoz képest mekkora a vízszint?

Meddig lehet feltölteni? Ha azt írja 457x107 cm a mérete, akkor a vízszint kb. 90 cm lehet biztonsággal?

Vagy ha azt írja, hogy 488x122 cm, akkor a vízmélység kb. 105-110 cm?

Rózsakert88 Creative Commons License 2022.09.24 0 0 64789

 

Az első év után, mivel akkor én sem használtam semmit, hasonló szétszerelési gondom volt. Akkor úgy oldottam meg, hogy a szilikonspray kis csövével fújtam szilikont a cső és a pvc közé, hagytam dolgozni és alulról, ahol azért van rés, onnan fokozatosan bontottam felfelé lapos, de nem éles nem szúrós eszközzel. Pár órába beletelt, de sikerül épségben szétbontani. Lehet, hogy a WD4 is jó lehet, azt nem próbáltam. Azóta minden évben összeszereléskor szilikonozom, így nagy könnyen megy a szétszerelés.

Megelőzni úgy lehetett volna, ha összeszereléskor szilikon sprayvel lefújod a csöveket és a helyét ahova bedugod, így most, egy ilyen nyár után is könnyű lenne szétszerelni.

Előzmény: Smíró (64785)
Zs:) Creative Commons License 2022.09.24 0 1 64788

Jobbulást!

Szerintem azért nem ajánlgatja senki a nem szétszedést, mert hivatalosan nem kint telelő fajta ez, de aki egyszer már szétszedte, az szerintem úgy van vele, hogy jó lesz ez ott kint is! :)

Előzmény: Smíró (64787)
Smíró Creative Commons License 2022.09.24 0 1 64787

Hát én is megszenvedtem vele, többet szét nem szedem. Bevetettem a markotányosnét is, ugrott is a rántottcsibe:( Ketten birkóztunk, húztuk, nyomtuk, elvéreztünk. Mivel már nagyszülők vagyunk bevetettük az összes eldugott és fellelhető síkosítót (mert öregembernemvénember), így 3 rúd könnyen kijött, a negyedik hosszú kurvára nem. Na most ennek van egy előnye is, ugye elfogyott a síkosító és egy darabig nyugtom lesz. Annál is inkább, mivel egyedül küzdve megemeltem az egyik oldalt, vállam a rúd alatt, az U alakú készséget próbáltam kiszedni, ekkor egy kurva nagy reccsenés hallatszott. Persze a némber azonnal leb@szott, mit törtem el, mert káromkodtam egy cifrát, szerintem a bordám roppant meg. Azóta nehezen kapom a levegőt, fáj minden mozdulat. Asszonyállat meg nem hiszi, hogy a bordám volt, azt mondta, az akkorát nem tud reccsenni. Bár én hitetlenkednék... Szóval ez gyalázatos módon jött szét csupán eddig szenvedtünk reggel óta, de már már össze is van hajtva és mindenki a helyén pihen. Nekem még a gépelés is nehezemre esik, nem kívánom a Jégerem és a sörömet sem, ez is arra utal, csak nagy lehet a baj... Lehet, luficici kezd kialakulni. Sajnos elolvastam minden tünetet, minden illik is rám, ha már orvosi oldalon jártam elolvastam a szifilisz tüneteit is, azok is, és beleolvasva a terhesek fájdalmába, nos azok is. Szóval szét nem szedem többé, mert egy medence szétszerelés bordatöréssel légmellel, szifilisszel és terhességgel, és mint írtam nehéz szüléssel jár, szóval ott rohadjon meg jövőre a hó és jég alatt:(((

 

Köszönöm a válasszal való fáradozásodat, máskor jobban figyelj és emlékezz pls az évekkel ezelőtt olvasott dolgokra, mert ha időben szólsz, mégsem kezdek neki. A keresőt meg nem szeretem használni, lusta ember lévén inkább mástól várom a megoldást és közben nagyokat szívok. Nyugalmas estét! Gyógyulj meg Smíró, mert ez kurvára fáj:((

 

Előzmény: Zs:) (64786)
Zs:) Creative Commons License 2022.09.24 0 0 64786

Ezért mondtuk többen is, hogy el van az ott kint is!

Ha visszaolvasol előző évekbe, valaki mintha szenvedett volna vele, és valahogy leműtötte.

Előzmény: Smíró (64785)
Smíró Creative Commons License 2022.09.24 0 1 64785

Szasztok, SOS kérdés:

 

Ma elrendeltem (magamnak) a bontást, és végre is hajtom. Hajtanám. Intex, 5,3 m hosszú, meg ahhoz illő szélesség. Pár hete ugye az volt a kérdés, bontsam, vagy hogyan teleljen. Bontás maradt és a gond:

 

A tetején lévő csövek (mivel nem felfújható a karima) belegyógyult a csőre. Még az alsó tartó U alakú készségeket is nehéz volt kivarázsolni, mert az alsó rész szintén ráragadt a műanyag feszítő elemekre, ,de a rudak... próbáltam fogpiszkálóval, fuck anallal, felmosó nyéllel, az asszony vibrátorával benyúlni valahogy és körkörös mozdulatokkal elválasztani a rúdról a palástot(?), de úgy rágyógyult a nyári napon, hogy még a hajszárítóval való beavatkozás sem járt sikerrel. Még csak megfogni sem tudom a rúd végét, mert nem lóg ki. Az U alakú vájatokba nyúlva csak az ujjaim szakadnak le. Szóval ott tartok, hogy az oldalsó lábak kint vannak, a szélek imához borulva, egymásra hajtani nem tudom se keresztbe, se hosszába. 'Szom a száját, aki kitalálta, na meg én voltam hülye, hogy nem gondolkoztam előre, nem hintőporoztam, vagy kérdezősködtem itt.

 

Szóval gyors megoldás kellene, mert végre kiszáradt a tegnap előtti jégeső után, holnap meg megint esni fog, aszongyák. Köszi előre is a megoldást, ha idegyűltök és segítetek (Viharsarok) sör, kóóóbász, Jaager dögivel:)

MCMLXX Creative Commons License 2022.09.21 0 0 64784

Sziasztok ,

 

megrendeltem ezt a forgatót :

 

https://szivattyu.arukereso.hu/bestway/flowclear-5678-58497-p536958414/#

 

 

, de bevallom : benéztem, mert ez ráfolyásos és én nem töltöm fel addig vízzel , hogy elérje a ki-befolyót , nem úszni, ugrálni van, csak beleülni, matracra feküdni.

 

Jól néz ki,jók a paraméterei és sok cuccot is adtak hozzá - átalakítót, befolyót a 38-as csőhöz, két nagyjából 3 méteres csövet , valami adagolót ha jól gondolom -, laikusként nem is kellene ennél jobb akár jóval nagyobb medencéhez sem , de gondoltam átadnám akciós áron - 58 000 forint - ha valakinek kellhet, illetve gondolkozom, hogy a gyárinál lejjebb kivágom a medencét - azt lehet ?  - és akkor jó lesz , klassz kis darab, nekem amúgy nagyon tetszik. 

 

Tegnap szállították ki, azaz tegnaptól él a garancia , megvan hozzá minden , ki is próbáltuk - egy szivattyúval toltuk a szívóági csőbe a vizet - , működik is, hmokkal is jó és "labdacsokkal" is, én azt vettem hozzá.
Mivel neten rendeltem így vissza is küldhetem, de gondoltam megkérdezem, hátha valakit érdekelhet.
Siófokon és környékén azonnal , Pestre megyek a jövő héten valamikor, ott vagy útközben bárhol belefér, vagy GLS.

 

Üdv!
       Zsolt

Egér Fogó Creative Commons License 2022.09.18 -1 0 64783
Előzmény: víziborj (64782)
víziborj Creative Commons License 2022.09.18 -1 0 64782

celebra Creative Commons License 2022.09.15 0 0 64781

Nagyon hasznosak a tapasztalataid köszi, de van ám még kérdésem előre is bocsi :)

A medence mérete amit a bolt leír az a valódi fizikai mérete a medencének, de ahhoz képest mekkora a vízszint?

Meddig lehet feltölteni? Ha azt írja 457x107 cm a mérete, akkor a vízszint kb. 90 cm lehet biztonsággal?

Vagy ha azt írja, hogy 488x122 cm, akkor a vízmélység kb. 105-110 cm?

 

Nincs fotód a régi vagy az új mediről?

 

Köszi

Előzmény: Creativus (64780)
Creativus Creative Commons License 2022.09.14 0 0 64780

Nem hinném, hogy jelentős különbségek lennének a márkák között, és nem is emlékszem, hogy itt lett volna bármilyen vita róla. Inkább a választékok mások, de egy márkán belül is előfordul hasonló, de minőségben eltérő változat.

A 10 évet öszvissz kihúzó példányom Bestway volt, az új Intex. A választásban inkább az döntött, hogy az igényeim és a beszerezhetőség, ill. ár megfeleltek-e. (Egy Auchan-os akcióban vettem, házhozszállítva). Ezen az újon, a lábak minőségibbnek tűnnek (teflonszerű bevonat), és az, hogy kb 10 cm-rel magasabb, és 1 méterrel hosszabb, az úszást benne hatékonyabbá tette. De pl. mindkét szomszédomnak kerek van, ami mondjuk a porszívózást nagyon megkönnyíti.

 

Szkimmeremmel szemben vannak a befúvók, de megtartottam a hozzá adott vacak keringetőt is (azzal nem szűrök) . A gondjaim inkább ugyanott a keret tetején, az esőből lerakódott afrikai finom por volt, mely halványbarna koszolódást okozott, és mosószerekkel nem akart lejönni. Végül spirituszt használtam amelyből 2L fogyott el, és 4 db háztartási felmosórongyot igényelt. Azt nem tudom, hogy lemostam-e róla valami védőréteget, de tavasszal valószínűleg lefújom UV spray-jel, a nap ellen.

Előzmény: celebra (64779)
celebra Creative Commons License 2022.09.14 0 0 64779

Köszönöm a válaszod!

A homokszűrő alap, az már több mint 5 éve meg van, elegem lett a papírszűrős szarakodásból, bár csak 10 m3 volt a medence.

Egész nyáron idén még porszívózni se kellett a leengedésig szépt tiszta volt a víz.

 

Szerinted van különbség a márkák között?

Neked melyik márka bírta ennyire jól? A SUMMER WAVES, INTEX, BESTWAY ami jellemzően kapható jelenleg.

Nekem volt gumi peremesből a két utolsó, de a vége mindegyiknél ugyan az volt UV-peremhalál.

A szkimmer és a befúvók neked be vannak vágva a fóliatestbe szemben egymással?

Nekem volt egy beakasztós szkimmerem, de nem működött jól, mivel nem volt fix a vízszintjéhez képest és nem kapott elég vizet a szívattyú. Ennek hiányában valóban állandó volt a bogarazás minden fürdés előtt. Én kör alakút vennék, mert négyzetes a helyem és az lenne az ideális hely kihasználás tekintetében. Láttam egy videót itt a fórumon ahol a kör medencébe aplikálta be az illető a szkimmert és a befúvókat. Ezt én is meg akarom csinálni majd.

Előzmény: Creativus (64778)
Creativus Creative Commons License 2022.09.13 0 0 64778

Jómagam - egy szintén felfújható gumiperemű után - váltottam át egy szögletes, 17m3-esre, csővázas, puhafalúra (2 évesen használtan vettem töredék áron). A tulaj ellátta már szkimmerrel, és kettős befúvókkal, csak a többit kellett még hozzá megvenni: keringető, homokszűrő, vastag hajlékony csövek, csapok (majdnem ugyanannyiért).

Ezt a szkimmer dolgot, illetve a homokszűrőt mindenképpen javasolt hozzá venni (drága, de nélküle az algátlanítás, bogarazás csak szenvedés lesz).

Mintegy 8 éves használat után kellett cserélnem hasonlóra (kicsit nagyobb, 20 m3-es), mégpedig hasonló okokból: a csővázon az üvegszálas PVC fólia a naptól tönkrement, és az üvegszálak bolyhosodni kezdtek a tetején (ahol lekopott a műanyag), és félő volt. hogy nem bírja tovább a nagy terhelést.

Telepítéskor egy fontos tényező, hogy a medence alja és a lábak egyazon szintre kerüljenek, különben a keret erősen deformálódik, és csúnya lesz (bár gyakran csak a feltöltés végén éri el végleges formáját).

 

Az alapozás is fontos egy nagyobb medence esetén, amely többféle lehet.

 

Én a régiről a szkimmert és a befúvókat átszereltem, ráadásul feltöltötten, amelynek véghezvitele számomra nem kis stresszt okozott (valamikor itt ezt leírtam).

 

Remélem még mások is tudnak hasznos tanácsokat adni.

 

Előzmény: celebra (64776)
Creativus Creative Commons License 2022.09.13 0 1 64777

Ha google-be beírjuk a "medence téliesítés"-t, akkor számos leírást találunk a folyamat részletezésével (bár némelyik ugyanaz, más köntösben).

 

Most a lényeg csupán a víz tisztán tartása, keringetése, pH állítás, akár csak nyáron (a sós vízhez nem értek, hogy ott mi lenne más az algák ellen).

 

Letakarni csupán most még az avar, és a rovarok ellen lehet szükséges, aztán majd a téliesítés elején teljes tisztítás kell, ahogy a leírások mondják.

 

Nem árt a víz keménységét előre tudni közelítőleg, mert attól függ a téliesítő folyadék mennyisége, amelyet be kell szerezni.

 

Én a leírásokhoz képest kissé lazábban kezelem a dolgot, persze saját felelősségre. A gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy a legfontosabb, hogy a részleges szétszedéskor azokat az elkallódni képes darabokat (gumik, kupak, stb) egy közös helyen tároljuk, és valahová írjuk fel, hogy hová tettük, hogy tavaszra meglegyen (figyeljünk, hogy nem esik-e ki a szétszedés közben egy-egy tömítőgyűrű). A téli takarással azért vannak kétségeim, mert valóban ott van a havazás, bár az utóbbi évtizedben a hó elég ritka jelenség. Ugyanakkor a takaró alatti levegőt "lélegezteti" a nagy szél (akár csak a háztetők alatt a padlást), tehát szennyeződés így is beszűrődhet.

 

Egyébként pedig újszerű sportként javaslom még a téliesítés előtt a hideg vízben való pár perces megmártózást, ezzel is szoktatva magunkat az energiahiányos jövőben szükségessé váló hideg vizes zuhanyzásra. Ennek egyéb előnyei is vannak, de nem ennek a topiknak a témája.

 

 

Előzmény: Smíró (64775)
celebra Creative Commons License 2022.09.13 0 0 64776

Csővázas medencét használóktól kérdezném, hogy az ilyen típusú mediknél mi az ami idővel tönkremegy és emiatt újat kell venni?

Szeretnék csővázasra váltani, mert a felfújható gumipereműt állandóan tönkreteszi az UV sugárzás és a perem előbb-utóbb úgy törik mint a ropi. Mire kell figyelni vásárláskor és használatkor, hogy tartós legyen?

Köszönöm

Smíró Creative Commons License 2022.09.12 0 0 64775

Szia!

 

Hú, ez szinte kicsit későn jött... Elkezdtem leereszteni, de még nem késő visszadugni a dugót:)

 

Persze, hogy sajnálom az ivóvizet, nem is az összeg, ami visszatart, hanem az elpakolás, a kiszárítás. Nincs nagy helyem a tárolásra, fedett mediterrán konyha, de teljesen átjárható. A régi, felfújható tetejű medencét anno ott tároltam, ez a csővázas jóval nehezebb szétszedést igényel és több helyet. Szóval részben emiatt szerettem volna talpon hagyni.

 

Akkor érdemes félig benne hagyni a vizet, letakarni a gyári takaróval és ennyi? Van buborékos fóliám is, eddig csak azt tettem rá. keringtetés nyilván nem lehet a gépészet lekötése után, akkor ezzel nem is kell foglalkozni? Már beindult egy algásodás, ha az fokozódik, az ajánlott vegyszer leállítja?

 

Megköszönném, ha ezt a lehetőséget bővebben is kifejtenéd, gondolom, másokat is érdekelhet. Még egyszer: nem a lustaság miatt nem szedném szét feltétlenül, hanem a helyhiány. Kiszárítani/kitisztítani is macera nyilván, de ha megoldható, akkor visszatöltöm, és téliesítésig fenntartanám a napi keringtetéssel, még ha kidobott pénznek is számít az addigi áramfogyasztás.

 

Kösz az eddigi választ és ha van időd, akkor az ez utánit is! (leborulós szmájli:))

Előzmény: Creativus (64774)
Creativus Creative Commons License 2022.09.11 0 1 64774

Van más megoldás!

Évek óta téliesítem a csővázas, puhafalú, szögletes medencémet. ha vállalkozol rá, akkor a medence vizének a felét is átmentheted a következő nyárra. (az is valamennyi pénz, kb 4-5000Ft, ha csapvíz).

Részletesen most nem írom le, de az interneten is vannak leírások, és inkább az elveket ismertetem:

 

Elkezdeni még korai, mert meg kell várni, hogy a víz hómérséklete tartósan 14 fok alá kerüljön (ez kb október vége, november eleje). Addig azonban a szokásos védelmek kellenek. A téliesítő folyadék neve: Télapool, s valószínű, hogy neked a fele elég lesz.

 

A lényeg: ha csak otthagynánk a kiürített medencét, akkor az időjárás (ált. a szél) alaposan megtépázná, akár tönkre is tenné. De ha van benne elég víz, akkor az egész stabilan áll. Ám keringetés nélkül csak különleges algagátlóval marad tiszta (ez a Télapool). Szintén lényeges, hogy aránylag hamar tavasziasítani kell (mostanság ez már április is lehet), mivel a téliesítő anyag 14 fok felett bomlani kezd (kb. 2 hét alatt el is fogy).

 

Ami a problémát okozná, az a lehetséges fagy (utóbbi időkben ez gyakran várható télen). A víz ugyanis fagyáskor jelentősen tágul (kb 10/9-ére nő), amelyet a csövek nem bírnak, és biztosan szétrepednének, tehát azokat, meg a gépészetet teljesen vízteleníteni kell. A medencében azonban a tágulás kisebb gond, ugyanis a jég - bár keménynek tűnik - képlékeny anyag (lásd gleccserek, amelyek "folynak"). Emiatt nagy fagyás esetén púposodnak is a tetejükön. A fagytestek ezért jó szolgálatot tesznek ellene. A takarás azért lehet fontos, mert ősszel, a levélhullás és a szél sok szerves anyagot belesodor, de a rovarok, mint "hulladékok" se gusztusosak, pláne a bomlásuk miatti lúgosodás, ami az algák kedvence a szerves anyagok mellett.

Fontos még az olvadáskor, hogy a gyermekek semmi esetre se közelítsék meg a medencét, mert az olvadó jég széle nagyon éles lehet. Ugyanakkor pompás móka lehet számukra akár az, hogy rámásznak, de akár az, hogy bottal tologatják az olvadó tömeget, és ez a medence puha falának nem sok jót tesz (ha vékony, akkor akár széttörhetjük a károsodás elkerülésére). Mindez persze akkor, ha nem takarnánk le. A korcsolya tehát felejtős mindenképp!

 

Jómagam se fagytestet, se takarást nem alkalmaztam soha (kockáztattam), de ez azt jelenti, hogy a levélhulláskor gyakran halászgattam ki az avart. Volt már télen olyan is, hogy enyhébb időben (februárban ez ma sem ritka), porszívóztam a rovarokat az aljáról (1 collos slaggal csinálom). Volt, hogy tavasszal elkéstem, és szemrevaló algaréteg borította az alját. Leeresztés utáni pucoláskor akár el is lehet csúszni rajta ilyenkor (egyhetes hátfájás lett a hanyatt perecelésből).

 

A többit talán később, ha vállalkozol ilyen küldetésre, és nem találtál volna részletes leírást.

Leginkább akkor javasolt választani, ha a szétszedés, összerakás túl nagy munka, és nem tudjuk az összecsomagolt szerkezetet védett helyre elrakni. (a keringetőt és szűrőt mindenképp javasolt fagyvédetten tárolni!)

 

Előzmény: Smíró (64773)
Smíró Creative Commons License 2022.09.11 0 0 64773

Köszi a választ! A medence cső vázas, puha falú. Nem ovál. Ausztriából szállították egy éve, valamikor ilyenkor. És akkor ezt az alant kérdezőnek is írtam. (pools.shop.hu)

 

Kérdezni meg inkább a userektől, mint bárki mástól, mert sok bolti eladónak (pld. Praktiker) fingja sincs például a sóbontó készülékről sem a medence osztályon, szóval egy hölgy ne az íróasztal mellől adjon jó tanácsot, hanem inkább arra hallgatok, aki nem csak elad, hanem használ is medencét:)

 

A letakarás szerintem necces opció, hacsak rá nem rakok egy "asztallapot" és ha ráesik egy éjszaka alatt 50 cm hó (mert miért ne akkor, ha nem kellene: Murphy) nehezen tudom elképzelni, hogy varázsolom le egy takaróról, illetve hogy nyúlok alá, hogy a kezdődő jeget felverjem. Mondjuk akkor lenne kihasználva igazán, mert a két unokám megtanult úszni a 130 cm-es vízben, így meg korcsolyázni is megtanulnának.

 

Akkor még most beküldöm a csatornába, vagy nyitok egy kifőzdét és ingyen babgulyás a szegényeknek, lévén sós víz van benne.

 

Igen, a gépészetet mindenképpen leszereltem volna, bár ha fizetésemelést - és nem áramár emelést kapok -, akkor a hőszivattyú téli kihasználhatóságát is megkérdeztem volna, folyamatos keringtetéssel. De gondolom az a megoldás is felejtős lenne.

 

Szóval köszönöm a választ, ha nincs más megoldás kihúzom a dugót:((

Előzmény: Egér Fogó (64772)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.09.11 0 0 64772

Milyen alakú, milyen felépítésű az a medence?

Tapasztalatom nincs, csak valamennyire megbízható emlékezetem. Nem rémlik, hogy olvastam volna itt tönkrement csővázasról. Ha fémpalástos, nincs gond.

A szögletes formájú medencébe fagytest kell, azt ugye tudod?

A meteorológusok jövő hét elejére, 25-26°C hőmérsékletet saccolnak keddre/szerdára - akkor talán még össze lehet hajtani a medencét.

Ha nem így teszel, akkor önts bele téliesítőt, takard le a téli takaróval, és reménykedj.

Végső soron kérdezd meg a medencést, akitől vetted.

A gépészetet mindenképpen szárítsd ki, védett helyre kerüljön.

Előzmény: Smíró (64770)
celebra Creative Commons License 2022.09.11 0 0 64771

Tud valaki jó medence akciót így ősszel? Csővázas 450-esre szeretnék váltani a felfújható pereműről. Köszönöm szépen

Smíró Creative Commons License 2022.09.11 0 0 64770

Sziasztok!

 

Sajnos jönnek a hidegek, drága lett az áram, napelem intézés folyamatban, de ebben az évben esélytelen. Így a hőszavattyút jóformán ki sem tudtam használni:(

 

Kérdés: sós vizű Intex, 17 m3 medence. Téliesíteni lehet ezeket valahogy, ne kelljen leengednem belőle a vizet, vagy felejtős a dolog és mindenképpen szét kell szedni? Az ok első sorban talán nem is a vízspórolás (pedig de, nagyon is), hanem a medencét már nem lehet gyári kicsire hajtogatni és zárt helyre nem tudom elhelyezni, csak terasz tető alá. A gépészetet még igen, de az sem lesz fagymentes, fűtetlen garázs a lehetőség.

 

Mielőbbi választ előre is megköszönök, addig is csökkentve a farokméretet bemászok algát vakarni és porszívózni. Szóval jó lenne mielőbbi válasz, hogy van-e talpo-ntartó megoldás, vagy kezdjem a leeresztést, szétszedést.

_derola_ Creative Commons License 2022.09.06 0 0 64769

A medencevíz visszahűtését egyszerűbb megoldani úgy, hogy a medence takarást éjszakára leveszed és éjszaka forgatod a vizet. Nálam így 34 °C -ról 31 °C-ra ment le egy éjszaka alatt reggelre, a nyári nagy melegek idején. (451x122-es a medence, átlátszó mg-i fóliával takarva.)

Előzmény: utóember (64764)
MCMLXX Creative Commons License 2022.09.05 0 0 64768

Sziasztok,

 

biztos buta kérdés, de inkább megkérdezem: ha csak 5-9 köb víz lesz a kicsi, 3,66-os medencében, nem tesz valamiben kárt a Steinbach Clean Comfort 50-es vízszűrő, ami 6,6 köb/órát tud és 33 köbig ajánlott ?
Valószínűleg veszek nagyobb és fix ( üvegszálas ) medencét majd , de az se lesz nagyobb kb. 4 méter átmérőnél és talán ha egy méter magas víz lesz benne, de talán még annyi sem, nem gyerekeknek ugrálásra/úszásra kell..
Az nem zavar ha túl sok, csak bajt ne csináljon mondjuk a tisztítás során a csodazsákban meg majd az alja porszívózása közben se.

 

Köszönöm előre is a válaszokat ! :)
Üdv!
Zsolt

Tibke Creative Commons License 2022.09.04 0 0 64767

Nem javaslom, nem sokat érne ekkora medencéhez, mellesleg jó drágáért adják azt a 3.5-ös hőszivattyút.

Előzmény: Hunjam (64766)
Hunjam Creative Commons License 2022.09.03 0 0 64766
utóember Creative Commons License 2022.09.01 0 0 64765

Nem sikerült a kép valamiért. Azt hittem, hogy ha küldéskor látom, akkor minden rendben van. :) Elfelejtettem már ezt a 90-es évekbeli oldtimer fórummotort. :) Szóval itt van egy kép, bár szerintem egyértelmű, miről beszélek:

 

https://www.ebay.com/p/15026488282

Előzmény: utóember (64764)
utóember Creative Commons License 2022.09.01 0 0 64764

Gondolat: korábban mindig utáltam ha ráesett az eső a letakart csővázas medencémre. 

Ilyesmim van, 4,5 m-es asszem, a takarón csak négy pici lyuk van rajta, azok is a szélénél, és nem nagyon szivárog át rajtuk a víz. Illetve a korábbiakkal (kisebb medence + takaró) ellentétben ez nem is akart eddig elszakadni.

 

 

 

Szóval gyűlöltem, ha ráesett az eső nagyobb mennyiségben, mert aztán az megállt a tetején, ott poshadt stb. És nem tudtam úgy leszedni a takarót, hogy ne folyjon le a medencébe a poshadt víz.

Aztán rájöttem, hogy a nagy részét simán le tudom szívni slaggal. :) A maradék meg felszárad.

Most már azon gondolkodom, hogy amikor túl meleg van, és az a baj, hogy szeretném aránylag hűvösen tartani a medencét, akkor lehetne egyszerűen locsolgatni a tetejét. Már ha olyan takaród van, amin nem szivárog át a víz, nem sérült, bírja a strapát stb.

Nem tudom, mennyit hűtene, mennyire vízpazarlás stb. :)

Tvillmoska Creative Commons License 2022.08.31 0 0 64763

Sziasztok.

Érdeklődni szeretnék, hogy valaki használ e Marimex márkájú medencét.

Vélemény érdekelne róla, hogy milyen minőségű, volt e gond vele.

Köszönöm.

Tvillmoska Creative Commons License 2022.08.30 0 0 64762

Én is köszönöm a segítségedet.

Előzmény: Egér Fogó (64761)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.30 0 0 64761

Köszönöm!

Előzmény: Tvillmoska (64760)
Tvillmoska Creative Commons License 2022.08.30 0 0 64760
Előzmény: Egér Fogó (64758)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.30 0 0 64759

Szia!

Sajnos csak most jártam arrafelé.

Amióta utoljára néztem, a fiam (feleslegesen) telenyomta a réseket purhabbal, nem volt szívem megbontani, így csak ennyi látható. 

Előzmény: Gabriell1974 (64746)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.30 0 0 64758

Fekete. Az áttetsző alatt jobban virulnak az algák, jobban meglátszik rajta, benne a kosz/alga.

(A minap kerestem feketét, de nem találtam. Ezt hol láttad?)

Előzmény: Tvillmoska (64757)
Tvillmoska Creative Commons License 2022.08.30 0 0 64757

Sziasztok.

A segítségeteket és véleményeteket szeretném kérni.

Medence váltás miatt új szolár takarót kell vásárolnom.

Az előző takaró is egy 400 micronos kék volt, 4.szezont gyűri és semmi baja.

Most is 400 micronos szeretnék, de most felmerült, hogy lenne 400 micronosból fekete színű is.

A kékre azt mondják, hogy nagy kék pöttyökből áll, a fekete pedig kisebb pöttyökből.

Az árban 2000-3000 Ft eltérés van összesen, a fekete drágább.

Ki melyiket venné meg?

 

Kék:

 

 

 

Fekete:

 

Köszönöm a válaszotokat előre is.

 

murray Creative Commons License 2022.08.28 0 0 64756

Az alján megtapadt a dzsuva, hálóval kiszedtem most klórozzuk. 

Előzmény: pgyafi (64755)
pgyafi Creative Commons License 2022.08.28 0 0 64755

Én nem tudom, mi ez; de egy sokkoló klórozást adnék neki.

Előzmény: murray (64754)
murray Creative Commons License 2022.08.27 -1 0 64754

Helló, 2-3 hétig lezárt medence vízében ilyen fehér dzsuva jelent meg. be volt vegyszerezve nagyjából. Az aljára tapadt rá,  járkáláskor feljött a tetejére . Mi ez?  fehéralga? Nem veszélyes? Érdemes kitisztitani vagy cseréljek vízet? 

 

LacoP21 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 64753
Előzmény: 3244 (64752)
3244 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 64752

Sziasztok!

 

A homokszűrős szivattyú tömlője kilyukadt. Az, amelyik az előszűrőből megy a homoktartályba, kb 0,5 m hosszú. 

 

 

Lehet ilyet kapni? Tudnátok linket adni hozzá? Keresgéltem, de csak 3 m-es hollanderes gégecsövet találtam, ilyet: Bestway hollanderes gégecső 3 m | Pepita.hu.

 

Vagy esetleg jó lenne egy AZÚR szívótömlő is helyette? ilyen: Szívótömlő-Szivattyútömlő Ø 38mm AZUR - Locsolótömlőbolt (locsolotomlobolt.hu)

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

3244 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 64751

Köszönöm. Megtaláltam.

Előzmény: LacoP21 (64750)
LacoP21 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 64750

Ezen a képen a fehér csatlakozó az.

Előzmény: LacoP21 (64749)
LacoP21 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 64749

Kellene az a csatlakozó, amit a medencéhez adtak. Azt a zárókupak helyére kell feltekerni, és nyitja medence ürítőszelepet. Szabvány gyors-csatlakozó a külső fele, rálehet dugni egy slagot. 

Előzmény: 3244 (64748)
3244 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 64748

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérem a fémvázas Bestway FFA 690 Elba superior típusú, átm. 3,66 x 1,0 m-es medencével kapcsolatban: ha jól tudom, a leeresztő szelepen keresztül lehet leengedni a medence vizét. Én ilyen leeresztő szeleppel még nem találkoztam, nem is tudom hogyan működik, mit kell rácsatlakoztatni, hogy kifolyassa a vizet.

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.14 0 0 64747

Jó hogy mondod, Pótolom.

Előzmény: Gabriell1974 (64746)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.08.14 0 0 64746

Szia.

 

Sikerült lefotóznod?

Előzmény: Egér Fogó (64688)
surek Creative Commons License 2022.08.14 0 0 64745

Sziasztok! lenne valami ötletetek, hogyan lehetne a medence aljára tapadt algát eltüntetni. Eddig heti több alkalommal porszívóztam és nem tudott letapadni. Most egy hétre magára hagytam a medencét és úgy oda tapadt az alga, hogy kefével is csak a nagyja jön le, a puhafalú medence redőiben megmarad az alga. Extra algaölővel ki lehet onnan szedni vagy valami más ötlet?

 

mik620 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64744
Előzmény: Egér Fogó (64742)
MCMLXX Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64743

Köszönöm a hozzászólást, én nem vagyok "megvilágosult" Buddha :) , pont ezért szoktam kérdezni olyanoktól, akik tapasztalatból ismerik adott témát, a rézgálicot pont ugyanúgy ajánlotta valaki, mint az itteni javaslatokat : kipróbálták, használják és működik. Természetesen lehet más - akár még jobb - megoldás is, de ha valami jó , akkor az kezdőként elég és majd a saját tapasztalat megmutatja, hogy merre tovább, de legalább az elején nem csinál az ember nagy ökörségeket ( remélhetőleg : ))) ) .

Amúgy a barátnőmnek most olyan 15 köb víz lehet a talán harmadáig töltött medencéjében , a gépészetet be sem kapcsolta idén, és egy csapott evőkanállal tett bele , nekem egy félnél kevesebbet ajánlott és úgy is jártam el. Annyit tudok, hogy a víz  nála is és nálam is kristálytiszta pedig nálam átlátszatlan, sárgásbarna volt, az összes vas leült az aljára két nap alatt, de ha jól gondolom egy ph-mérés lesz majd az igazi,az mutatja meg, hogy kik-mik lakoznak benne. Nem voltam még benne - ahogy kinéz nem is fogok idén már :))) - , szorgosan olvasom a topikokat , igyekszem a releváns infókat összeszedni , pl. szerintem ez is érdekes , remélem nem minősül reklámnak és maradhat, hátha valóban jó ez a szer , én majd kipróbálom ezt is , ha bármelyikkel gond lenne, leengedem és újratöltöm, nekem 4-5 köbnél több víz nem nagyon kell, amire én használ(nám)om arra ennyi bőven elég :

 


őstag
Ha jól látom Budapesti vagy. Dobd ki a p*csába klór sztorit, meg a PH méregetést, XVII. kerületben van a Dinax nevű cég, itteni javaslatra kezdtem el Dewant használni, PH semleges, hetente beleöntöd a megfelelő mennyiséget meg a mellé javasolt alga megelőzőt és kész vagy. Nem úszkál tabletta ami vagy feloldódik vagy nem, szagtalan stb.

PH-t néha szoktam csak mérni, például eső után, de azt is csak azért, hogy ne csípje a gyerek szemét, ha nem ideális a PH.

 

válasza üzenetéreÚjVálaszPrivát2022-05-28 16:12:10

 

veterán
+1 Dewantra.
Én is csak azt használom meg a szomszédok is mert mi kutvizzel töltjük ami elég vasas és a klór rögtön kicsapja és bebarnul a viz ha klórt teszünk bele.
A Dewannal nincs ilyen gond.

Mondjuk mi azért PHt is merünk.

Én is tabkettaval kezdtem de elég vasas a kút vízem, így bebarnult a klortol.

Úgyhogy én áttértem a Dewanra.
Azt hetente töltöttem a vizbe meg a PHt figyeltem, hogy jó legyen és ennyi.
Jah meg hetente Algicidet is öntöttem bele a Dewan mellé.

Nálunk a szomszédokkal ez vált be.

 

MIndenkinek legyen szép hétvégéje ! :)

Zsolt

 

Előzmény: Creativus (64734)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64742

Teljesen normális jelenség. A homokszűrő nyomásmérője annak az indikálására szolgál, hogy mennyire tömődött el.

Előzmény: mik620 (64741)
mik620 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64741

A homokszűrőn lévő nyomásmérőre gondolok.

Ilyen volt előtte.

 

Előzmény: Egér Fogó (64740)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64740

Milyen volt a régi? Milyen nyomás?

(Ha nagyobb az átmérő, a nyomás csökken.)

Előzmény: mik620 (64739)
mik620 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64739

Ez lemaradt,ilyenre cseréltem le.

 

Előzmény: mik620 (64738)
mik620 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 64738

Oké.

Még egyet szeretnék kérdezni,lecseréltem befúvót de azzal nincs akkora nyomás mint régivel, ha rákötöm szökökutat azzal megvan a nyomás.

Lehet nyomás különbség?

 

 

 

Előzmény: Egér Fogó (64737)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.12 0 0 64737

A Youtube nem mérvadó támpont. Leginkább hatásvadész csalás a publikálás célja.

Szerintem ezen a topikon több hasznos információt találsz. Ha valami nem egyértelmű, kérdezz. 

Előzmény: mik620 (64736)
mik620 Creative Commons License 2022.08.12 0 0 64736

Köszi választ.

 

Néztem is róla videót,nem tünik olyan nehéznek összehozni egyet.

Előzmény: Egér Fogó (64735)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.12 0 0 64735

A szolár fűtéssel a medence felületét lehet növelni. Ez a közel egy négyzetméter. Ugyanannyi, mint 50m LPE20 cső, aminek az ára méterenként 129 Ft (Ha a Google első találatát nézem, de biztosan található olcsóbb).

Nanotechnológiával meg lehetne duplázni a víznek átadott hőmennyiséget, de kétlem, hogy ez azt használna.

A markecingdumában említett 6 fokot értsd úgy, hogy 12:00 és 14:00 között ennyit képes ennyit emelni körülbelül 300 liter (30 vödör) víz hőmérsékletén, ami a medencédnek meg se kottyan.

Ha van egy 3x3 méteres helyed a medence közelében, akkor jobban jársz LPE spirálos fűtéssel.

Megjegyzem, hiába meleg a medence vize, ha külső hőmérséklet alacsony, vagy fúj a szél.

Előzmény: mik620 (64733)
Creativus Creative Commons License 2022.08.12 -1 0 64734

Annyit még megjegyeznék:

"A kibicnek semmi sem drága", amivel arra utalnék, hogy szokták egyesek a rézgálicot ajánlani algásodás ellen. Hogy működik-e azt nem tudom, de az igaz, hogy a nehézfémsók a vízi életre nagyon mérgezőek. Ez a réz szulfát (CuSo4) az emberre is mérgező, de nincs a medencéseknek tapasztalata se arról, hogy milyen töménységben kell, se arról, hogy az mennyire ártalmas az emberre, illetve, lehet-e hatástalanítani. Mindenesetre, mi óvakodunk a használatától, és más módszereket alkalmazunk, és senkinek sem ajánljuk.

S bár egyáltalán nem ide tartozik, de a hideg víz rövid ideig tartó használata egy bizonyos létmódban élők esetében nemhogy nem káros, hanem annak a boldog létnek a záloga, amely ma teljesen hiányzik a fejlett civilizációs régióban, és élvezeteket hajszolva mégis úgy érezzük: boldogtalanok vagyunk. Ez a  medencézés is az, vagyis egy gyorsan megszerezhető élvezetforrás, amelynek (és a civilizációs vívmányaink számos más szolgáltatása is) hosszú távú hatása éppen az a boldogtalanság érzet, amely ellen küzdvén, használjuk a vívmányokat (tehát egy bezárult csapdában vagyunk). 2018-as felfedezés ennek az agyi, hormonális és biokémiai mechanizmusnak a működése, melyet a kutatók a drogosoknál tapasztaltakból szűrtek le. (Durva, de egy királyfi már 2500 évvel ezelőtt rájött erre, amikor  "megvilágosodott").

Előzmény: MCMLXX (64732)
mik620 Creative Commons License 2022.08.12 0 0 64733

Sziasztok.

 

Egy ilyen medence fűtést elbir a Bestway homokszűrős vízforgató 5,7m3/h, 305x76 cm medencénél.

 

 

 

https://medenceorias.hu/LUX-800-szolar-panel-kollektor-napenergias-medence?gclid=CjwKCAjw9NeXBhAMEiwAbaY4lujg-nEi1BZkO64RUDJ7Z71sebu0h9ZBcQa1nAahiFPPbYBJRbNkTRoCBgcQAvD_BwE

MCMLXX Creative Commons License 2022.08.11 0 0 64732

Igen, én apránként töltöm - igazából nem ugrálni/pancsolni akarok benne, csak a nagy melegek idején néha belemenni hűsölni és egy matracon "kifeküdni" a napra , ezért nem is kellene nagyon feltöltenem - , most nagyjából  4 köb víz van benne , ahogy belekerült rögtön látszott a sárgásbarna szín. Nem tettem bele semmit, ugye a forgató magasságát nem éri el így azt se kapcsoltam be, letakartam és két napig felé se néztem igazából , majd akkor láttam, hogy a víz teljesen tiszta, az aljára lerakódott a - gondolom - vas, azt simán kiporszívóztam belőle és ment bele rézgálic meg hypo - egy barátnőm tippje, neki nagy 15 x  4 méteres medencéje van , első években vette a sok tízezres szereket , aztán egy telepítő mondta ezt, most nála sem megy a forgató, ő sem töltötte fel addig a medencét és kristálytiszta a víz - , teljesen tiszta jelenleg, igaz még nem használtam, most nincs rá szükség. :)

A víz felső szintjénél valóban barna lett a medence fala, azt simán letöröltem egy ruhával, annyi ideig belementem,legalább éreztem kicsit, hogy milyen a 21 fokos víz.. Hülye dolog, de siófokiként a 21 fokos Balaton nekem hideg - vagy csak túl kényes vagyok  .. :)))

Mindenesetre köszönöm a reagálásokat,  megnézem mit tud az a mágikus szatyorka.

További szép napot kívánok ! 

                                         Zsolt

Előzmény: Creativus (64730)
MCMLXX Creative Commons License 2022.08.11 0 0 64731

Köszönöm, lássuk hát azt a csudatatyót.. :)))))

Előzmény: Egér Fogó (64729)
Creativus Creative Commons License 2022.08.11 0 0 64730

A vízben oldott, és ki nem szűrhető barnulás megszüntetése egy hosszú folyamat, és én sokáig kínlódtam így kútvízzel. S bár maga a víz ezáltal sokkal olcsóbb volt, de a macera, meg a csúnyaság nem érte meg, ezért áttértem a drága csapvízre.

 

A módszer fő eleme nem a klór, hanem a sósav, és fürödni is kötelező benne, majd a keménységtől az oldalára tapadó barna réteg letisztítása is problémás. És persze az oldatlanná váló vasas pelyhek kiszűrése is terheli a szűrőt. Ha azonban porszívózható, akkor neked ezzel szerencséd van, és én is a csodazsák kipróbálását ajánlanám.

 

Előzmény: MCMLXX (64727)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.11 0 0 64729

Közben átgondoltam újra a szituációt, bár nem sok konkrét adatot adták meg. A csalánt csapkodni meg könnyű, ha más pénzéről van szó. :)

Elméletileg a barnulást inkább a vízben már feloldódott vas okozza, amit nem igazán lehet szűrni. Csodazsákra úgyis szükség lehet, miért ne próbáld ki? Nem vesztesz semmit.

Minden kút, minden medence más. Csodazsákra amúgy is szükség lehet, próbáld ki. (Az Innofilt 5 mikronos szűrőanyag sokunknál bevált.)

Előzmény: MCMLXX (64727)
MCMLXX Creative Commons License 2022.08.10 0 0 64728

Nem ( egyelőre, de itt ugye minden és annak az ellenkezője is elképzelhető :)) ) , csak bejelentési kötelezettséggel jár, természetesen ha nem ipari méretben használod és nem 100 méterekről kell kinyerned ( ezek nyilván más kategóriába esnek ) , ha kertlocsolásra van az szerintem valahol az államnak is jobb, mert  nem a tisztított, hálózati vizet használod ilyenre és amúgy is visszamegy a földbe..

 

Üdv!

      Zsolt

 

p.s. amúgy van róla törvény ( vagy jogszabály ? )  is, teljesen legális dolog, sőt, a régi kutakat is lehet legalizálni egy egyszerű bejelentéssel 

Előzmény: főgóré (64724)
MCMLXX Creative Commons License 2022.08.10 0 0 64727

Köszönöm, akkor nem is keresgetek fizikai megoldást :)) , igazából nem gond, viszonylag hamar leszáll az aljára és onnan ki lehet porszívózni, de jobb lenne ha nem kellene vele foglalkozni.

Ez a klórozás hogyan működik ? Esetleg valami ami neked bevált szer ( mondjuk 10 köbméterre érdekelne, abból már tudom a többit számolni, klór is meg a többi is érdekel, neten rengeteg féle van, inkább olyat vennék, ami tapasztalat alapján jó is, köszönöm ) :) .. 

 

További szép napot kívánok !

                                          Zsolt

Előzmény: Egér Fogó (64725)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.10 0 0 64726

Nem bontjuk el oxigénné és hidrogénné. Néha a csatornahálózatba kerül vissza, de a legtöbb helyen a pázsitot öntözik vele.

Nem olyan egyértelmű, hogy felhasználjuk.

Előzmény: főgóré (64724)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.10 0 0 64725

Fizikai szűrés nem segít, csak kémiai megoldás létezik, utána már ki lehet szűrni.

Mérlegelni kell, mi az olcsóbb, a klór, vagy a csapvíz? Utána már (szerencsés esetben) kis mennyiséget lehet a kútról utántölteni.

Előzmény: MCMLXX (64723)
főgóré Creative Commons License 2022.08.10 -1 0 64724

kút után nem kell adót fizetni?

mert végső soron az ország vízkészlete kerül felhasználásra.

Előzmény: MCMLXX (64723)
MCMLXX Creative Commons License 2022.08.10 0 0 64723

Sziasztok, elnézést, lehet volt már, de képtelenség mindent visszaolvasni, a kereső meg nem ad rá itt  találatot,így kérdezem:

 

van valami fizikai szűrő , amit a fúrt kútból jövő slag végére rá lehet csatolni és kiszűri - vagy legalább nagy részét - a víz  vastartalmát, hogy ne legyen sárgásbarna színű ? Két -három nap alatt ugyan lesüllyed az aljára és egy porszívózás segít, de jobb lenne ha kevesebb kerülne bele alapból...

 

Előre is köszönöm a válaszokat !

Üdv!

      Zsolt

Smíró Creative Commons License 2022.08.06 0 0 64722

Másik megoldás: mivel homokszűrő után van bekötve, a vízforgató időzíthető. Elindítasz mindent, nekem sóbontót is, és ha a keringtető szivattyú leáll, minden leáll. 

Előzmény: hbe (64711)
Poli27 Creative Commons License 2022.08.06 0 0 64721

A sósav a ph érték beállítására van, nem a tisztán tartáshoz.... ha magas a ph akkor lugos a víz és savasítani kell sósav megy a vízbe, ha alacsony akkor savas a víz és lugosítani kell a  hypoval.... Nagy uszodákban is ez van...

Előzmény: pockond (64719)
Creativus Creative Commons License 2022.08.06 -1 1 64720

Én annyit tudok (vagy inkább vélek), hogy a legszennyezőbb az ember, na meg a bogarak.

A rendkívüli mértékűre felhígított sósav meg nem belsőleg, hanem külsőleg kerül használatra. A mindennapi élet - külsőleg - sokkal szennyezőbb.

 

(egyéni vélemény/meglátás: a napjainkra durván túlcivilizálódott emberek százmilliói, már mindenütt - leginkább gondolatban - túlérzékennyé vált, mely lassan lehetetlenné teszi a normális életet. Van erre gyógyír: önkéntesen vállalni a természet adta veszélyekkel járó életmódot, elhagyván a civilizáció adta babusgatás erőszakát. Sajnos mások ezt világméretben lehetetlennek tartják, és önkéntesség helyett önkényességgel helyettesítenék. Hamis ürügyeket keresnek az emberiség ezirányú hatékony - ám durva, cinikus - kezelésére.)

 

Előzmény: pockond (64719)
pockond Creative Commons License 2022.08.06 0 0 64719

A sima háztartási sósav amúgy elegendően tiszta a medencés használathoz? Arra gondolok, hogy háztartási használatban belefér némi szennyezés, úgyis kesztyű, szemüveg, szóval vigyáz az ember, de vajon ez belefér medencében is? Persze, több m3-be kerül, szóval híg, de mégis. Tudsz erről valamit?

Előzmény: Creativus (64716)
pockond Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64718

Az elhúzom a csíkot csak arra vonatkozott, hogy nem a medence partján táborozom. De így korrekt, hogy le van írva, másoknak is hasznos lehet.

Előzmény: Creativus (64716)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64717

Szia, Hát van egy rossz hírem, időzítve nem fog menni.

Teszt gombos (feerelés) a dugalj. A bekapcsolás a készüléken van tehát ha időzíted akkor csak standby-ba kapcsolod. Sajnos komolyabban kell bele nyúlni a vezérlésébe. A tv-t se tudod időzítő kapcsolós konnektorról bekapcsolni.

Előzmény: hbe (64711)
Creativus Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64716

Elrohanni egyáltalán nem kell!

"Hivatalosan" lehet úgy adagolni a 20-30%-os sósavat, hogy vödörben (10L) elkeverni 1-1 deciliterenként, és úgy beleöntögetni. Ez biztonságosabb, és én sem javaslom senkinek másképp. Inkább az a fontosabb, hogy kb. 1 napig legyen forgatva, hogy elkeveredjen, tehát addig tilos benne fürödni, mert a töményebb részek csíphetik a szemet. A sósav "emberbarát" hígabb formában, pl. a gyomorsav is az. Ha hányunk, akkor sem az a veszély, hogy klórgáz képződik, hanem az, hogy koszos lesz a víz. (tehát tökrészegen emiatt se menjünk a vízbe).

 

Előzmény: pockond (64712)
hbe Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64715

Köszi mindenkinek. Reggel hétkor megyek el, és akkor még nem akarnám elindítani forgatni, ami a fűtéshez kell, mert úgy tapasztaltam, hogy a forgatás eleve hűt rajta, ha jobban keveredik a víz az akkor még hűvösebb levegővel, és szinte semmit nem melegít rajta a mostani, hiába van letakarva. Papíron 3 KW-os a mostani, tehát ha jól számolom akkor kb. öt óra alatt kellene egy fokot emelni a 12 m3-en, de a forgatással együtt reggel hétkor mondjuk 17 fokban indítva szinte semmit nem melegít jó darabig a mondjuk 23 fokos vízen.

Az ilyen napokon, mint most, egyáltalán nem is kell fűteni a délutáni 26 fokhoz, ha megy a keringető a meleg órákban, de amikor hétkor van mondjuk 18 fok, akkor hűl annyit, hogy jó lenne. Amikor már melegebb a levegő, mint a víz, akkor sokkal jobb a helyzet, de ugye akkor meg már nem vagyok otthon. Tehát mondjuk mehetne 11-18 között, akár végig, akár két részletben, és akkor ha hatra otthon vagyunk, akkor kikapcsolni. Csak pont így nem tudom időzíteni, mert nem kapcsol be csak a gombra. Na majd még próbálkozom, aztán beszámolok.

Előzmény: Egér Fogó (64714)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64714

Annyit megtehetsz, hogy a távirányítós/időzítős dugaljat elindítod, és utána indítod  fűtőtestet, majd mész a dolgodra. Kikapcsol, vagy kikapcsolod, amikor úgy gondolod, és nem fog fűteni egész nap.

Előzmény: hbe (64711)
pockond Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64713

1m3 víz 1C-kal melegítéséhez hőveszteségek nélkül kb 1,2kWh energia kell. Tehát egy 1,2kW-os fűtő 1 óra alatt melegít 1C-ot 1m3 vízen, egy 5kW-os meg kb 15 perc alatt. 12m3-re mindez gyorsan számolható. Ha veszel egy 5kW-os hőszivattyút (ami igazából a 7kW-os, mert trükkösen hidegebb levegő esetén kisebb a hatékonysága), akkor 3 óra alatt tudsz 1C-ot melegíteni. Vagyis hőveszteségek miatt ha hűvös van, akkor inkább 3,5 óra mondjuk. Ez az elmélet, de valahol itt lehet a valóság is.

Előzmény: hbe (64711)
pockond Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64712

Én is így távolabbi ismeretekkel gondoltam át. Valóban meglehetősen híg az oldat, lehetséges hogy a keletkező klór valóban oldódik. De jöhetne egy vegyész :). De ez kezelhető, ha beleöntéskor van egy kis szél is, vagy csak elhúzza az ember a csíkot. Akkor bármi légnemű lesz, nem okoz bajt. Én is láttam, hogy amcsi oldalak erősen tolják a sósavas kezelést és valóban nem szoktak tömegével elpusztulni.

Pontosan a keménység csökkentés miatt néztem a sósavat, mert nekem betonkemény a vizem, nem csak a tesztcsík, de a tapasztalat szerint is.

Előzmény: Creativus (64710)
hbe Creative Commons License 2022.08.05 0 0 64711

Van valaki, aki mini hőszivattyúval fűti a medencéjét? Kb. 12-13 m3-es fém vázas medencém van, és most egy sima Intex elektromos medence fűtővel fűtöm, de ez manuális indítású, azaz nem tudom időzítős vagy távirányítós konnektorral kapcsolni, mert van a dugalján egy biztonsági gomb, amit meg kell nyomni, hogy fűtsön. Egész nap, ha nem vagyok otthon, akkor meg nem akarom, hogy menjen, viszont ha az időzítős konnektor bekapcsolja a vízforgatót, akkor meg nem kezd el fűteni.

Ha jól értem, akkor ezeket a hőszivattyúk nem dugaljosak, hanem be kell kötni direktben, és ha áramlást érzékel a forgató felől, akkor elindul magától. Ha ez így van, akkor ez így már nekem jó lenne, de arra lennék kiváncsi, hogy kb. mennyi idő alatt mennyit tud fűteni egy ilyen?

Creativus Creative Commons License 2022.08.05 -1 0 64710

Bár régebbről vannak ugyan kémiai ismereteim, de sohasem gondoltam végig a vegyi folyamatokat, és a sósav ill. kénsav használatát én is más forrásokból merítettem, mint olcsó, (bár a gyakorlatban nagyobb óvatosságot igénylő) megoldást.

 

Azt azonban is merem, hogy klórgáz a sósavból hipóval (hipoklórossav) vegyítve keletkezik (szokásos durva, és veszélyes háztartási módszer!), de pl. erős oxidálószerrel keverve (pl. hipermangán) is ez történik. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben, gáz formájában csak tömény anyagok esetén jelenik meg. Olyan híg állapotban, mint a medence, az feloldódik a vízben. Azaz klórozza a vizet. Akár csak a klórtabletta. Vagyis éppen hogy nő a víz klórtartalma, nem csökken.

 

A sósav "hátránya" csupán az, hogy a keménységet is csökkenti (nagy keménységű vízforrás esetén ez előnyös), ám ha túl alacsony, akkor - nagyokosok szerint - a pH érték bizonytalanná válik. Tehát ezért kell helyette a kénsav (azaz akkumulátorsav). A gyári pH csökkentők ugyanúgy szulfátot (NaHSO4) használnak, mintha az (gyengébb) kénsav lenne, de veszélytelen, kristályos formájú. Az pl. a keménységre nincs hatással. (A sósav további előnye a vasas víznél van, de az más történet).

 

Kémiailag egyébként a szokványos medencei körülmények között már nem savként van a vízben, hanem ionokra bomolván (H+ és Cl-) a túl sok - és így a magas pH-t okozó - OH- ionok számát csökkenti (a H+ és OH- vízzé alakul). A megmaradó klór ion meg NEM klórgáz, tehát nem klóroz.

Előzmény: pockond (64709)
pockond Creative Commons License 2022.08.04 0 0 64709

Creativus, a sósavas pH csökkentésnél nem keletkezik klórgáz? Nekem sóbontós klórozó van, és annál hipoklórossav keletkezik elvileg és szerintem a tablettásnál is ilyen formában van jelen a klór, nem? Ez viszont a sósavval együtt klórgázt fejleszt és egyben csökkenti a klór tartalmat. Vagy hogy van ez?

Előzmény: Creativus (64532)
zsuzsi2222 Creative Commons License 2022.08.03 0 0 64708

Sziasztok! Homokszűrő tetejének ilyennek kell lenni vagy hiányzik belőle valami?

algreg78 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 64707

Sziasztok!

 

Meg tudnátok mondani a kép alapján, hogy ez most milyen klórszint?

 

 

Amiatt kérdem, mert nemrég kifogyott a kb. 3 éves csepegtetős teszteremből a matéria, ezért előszedtem a tavaly tartaléknak vett másik készletet, és ezen sokkal határozottabb színek vannak:

 

 

A régi teszter fakult ki, vagy esetleg másfajta reagens folyadék van az újban?

kingoftailor Creative Commons License 2022.08.01 0 0 64706

Szeretném kérdezni a tapasztaltaktól, hogy a fémpalástú medencét hogy szoktátok téliesíteni?

 

Mennyire leengedve, fóliával takarva, vagy nem, stb.

 

mik620 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 64705

Köszönöm válaszod!

Előzmény: Egér Fogó (64704)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.31 0 0 64704

Nem kell variálni semmit.

Előzmény: mik620 (64703)
mik620 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 64703

Azt hiszem rosszul írtam,vettem egy homokszűrős vízforgatot,a medencét szeretném kiporszívozni.

Azt tudom hogy bemenő ágra kell rákötni porszívot,azt nem tudom homokszűrőn kell e tömlát át tenni,és utána kell e valami funkciót elinditani szűrőn vagy egyből mehet szűrés.

Előzmény: Egér Fogó (64702)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.31 0 0 64702

Milyen porszívó?

A homokszűrőt akkor kell visszamosatni, ha jelentősen megnövekedett a nyomás. Egyéb teendő nincs. De ennek benne kell lenni a használati utasításban.

Előzmény: mik620 (64701)
mik620 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 64701

Most vettem homokszürőt,szeretném kiporszivozni,csak a menetét nem tudom. 

Előzmény: Egér Fogó (64700)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.31 0 0 64700

Valószínűleg nem kell csinálni semmit.

Hogyan porszívózol? Mire gondolsz, mit kellene csinálni?

Előzmény: mik620 (64699)
mik620 Creative Commons License 2022.07.30 0 0 64699

Sziasztok!

 

Medence porszívozás után homokszűrővel kell valamit csinálni, vagy mindjárt lehet indítani szűrést?

mik620 Creative Commons License 2022.07.22 0 0 64698

Olyant szeretnék amelyike van csap,amivel tudom szabályozni hogy meklyik műkődjön,de olyant nem találtam.

 

Előzmény: Poli27 (64697)
Poli27 Creative Commons License 2022.07.22 0 0 64697

kpe menetes idomokból simán fillérekből megvagy :)

 

Előzmény: mik620 (64692)
timre67 Creative Commons License 2022.07.21 0 0 64696

ez mondjuk igaz. Nekem Intex van, beépített időzítővel (nem emiatt választottam :)). Áramszünet után elindul

Előzmény: Egér Fogó (64691)
B_Row Creative Commons License 2022.07.21 0 0 64695

Ha kell, van egy eladó.. ;)

Előzmény: mik620 (64694)
mik620 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 64694

Köszi, kipróbálom.

Előzmény: Rambi17 (64693)
Rambi17 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 64693
Előzmény: mik620 (64692)
mik620 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 64692

Sziasztok!

 

Lehet arra megoldást találni hogy ne kelljen állandóan áttenni csövet?

Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.20 0 0 64691

Áramszünet esetén elveszt(het)i a fonalat. Több hibalehetőség. Egy 800 forintos konnektorba dugható mechanikus kapcsolóóra könnyebben alakítható a szokásainkhoz.

Előzmény: timre67 (64690)
timre67 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 64690

Szia Egér Fogó,

több hozzászólásodban kizárod az integrált időzítőt.

Mi a baj vele?

Előzmény: Egér Fogó (64679)
mik620 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 64689

Köszönöm!

Előzmény: Egér Fogó (64686)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64688

Ha holnap délután ki tudok menni a szabadba, megpróbálok fotót csinálni a nálam alkalmazott megoldásról, amit a régmúltban alkalmazott az, aki süllyesztette a medencét. (Örököltem.)

Előzmény: Gabriell1974 (64687)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64687

Szia.

Nem tudok nagyobbat sajnos mert ez is már sokat elvesz dobogóval együtt. 

Oldalra a föld és a palást közé minek térkő és XPS?

Az XPS az merev tábla ami nem veszi fel a palást ívét, ellenben az EPS betonnal szemben amihez csak cement és víz kell. Polisztiról golyók = EPS.

Előzmény: Egér Fogó (64671)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64686

Kétszer rostált folyami - ne legyen agyagtartalma. A szűrőbe töltés előtt kézzel érdemes átmosni.

A szemcseméret a szűrő specifikációjából kiolvasható. Ha túl kicsi, visszajuthat a medencébe, ha túl nagy, nem szűr annyira.

Előzmény: mik620 (64685)
mik620 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64685

Köszönöm segítséged!

Még azt szeretném kérdezni hogy a homok, mindegy milyen  csak  0.45-0.85 méretű legyen?

 

Előzmény: B_Row (64684)
B_Row Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64684

Ezek alapján:

 

https://medencefutar.hu/Bestway-FlowClear-homokszuros-vizforgato-567m3/h-230W-58497

én arra következtetek, hogy 38-as, de a szűkítő jár hozzá, amivel 32-es mehet rá bilinccsel.

Előzmény: mik620 (64683)
mik620 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64683

Bestway milyen tömlő csatlaközó van gyárilag, 32 vagy 38 mm?

Előzmény: B_Row (64682)
B_Row Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64682

Szia!

 

Ez utóbbi jobb:

- A teljesítménye az elsőnek is elég (nekem olyan van 3,6-os medencéhez) ahhoz bőven, hogy napi 3-szor megforgassa a vízmennyiséget, de mondjuk porszívózáskor minden plusz szívóerő gyorsítja a munkát. :))

- Az előszűrője könnyebben tisztítható, az INTEX-nél csak egy ilyen szűrőcsonk van a csatlakozásnál, az hamar eltömődik (akár 4-5 db levéllel), mire kitekergetem, minden víz kifolyik, aztán légteleníteni kell. Persze: megoldás az előtétszűrő/harisnya

- Az elsőnek a gyári időzítője egy rakás kaki.. csak arra jó, hogy felidegesítse az embert. Korábban posztoltam, én gari lejárata után egyből kikötöttem. (másik/elveszett nickem alatt: bbnet01)  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155103709&t=9097176

 

 

 

Előzmény: mik620 (64681)
mik620 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64681

A szűrőteljesitményre gondoltam a 4,5 m3/óra,elég lenne a 305x76 cm medence forgatásához?

Vagy esetleg ez,ez nem intex!:)

 

https://ipon.hu/shop/termek/bestway-58497-homokszuros-vizforgato/1865324?gclid=CjwKCAjwrNmWBhA4EiwAHbjEQGrjS_ju0bNh2qdz-1hwxm4MSj6mOBC8JPGbXRW7hhwFnv6CwAimVRoCiEoQAvD_BwE

Előzmény: Egér Fogó (64679)
B_Row Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64680

Sziasztok!

 

Eladóvá vált egy ilyen: https://www.pankaandpietro.hu/termek/palram-solar-aquadome-grand-szolar-vizmelegito

Ugyan most jó idő van, de gondoljatok a jövőre is. :)

 

Nincs vele gond, nagyon jól működik, nálam átlag 5 fokot melegített változékony időben is a 3,6-os medencén. (szeptemberben volt 6 fokos is a különbség a szomszéd medencéjéhez képest. :) )

Igaz, hogy eleve a vízfelület félig árnyékos helyen volt, ezért vettem ezt tavalyelőtt.

 

Azóta viszont a fügebokor nagyobb lett (szolár helye árnyékos lett), a tuja viszont kisebb (medence naposabb).

Ezért idén már nem kötöttem be, mert a napelem elkészült, hőszivattyú lesz mellette.

 

Igény esetén ez is eladó hozzá:

https://medenceshop.com/id/01324-By-Pass-3-utu-valtoszelep-keszlet-szolar-bekoteshez-Steinbach-060045

(bár a legjobb külön körre kötni, ahogy itt is az előzményekben többen leírták)

 

Ár: 30.000Ft

 

UI.: Rezsicsökkentéshez kerti zuhanyként is működhet. :)))

Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64679

Intexből csak gumicsónakom, meg felfújható matracom volt. Lehet, hogy a medenceszűrőjük is hasonlóan jó minőségű. Sok panaszt nem hallottam róluk.

Az integrált időzítő nálam kizáró ok. Az üvegtöltet markecing blabla.

Előzmény: mik620 (64678)
mik620 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 64678
Előzmény: Egér Fogó (64642)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.18 0 0 64677

A kép életlen maradt, felnagyítani mi is tudjuk.. A forgalmazót támadd meg, ha innen nem kapsz választ.

Előzmény: zsuzsi2222 (64676)
zsuzsi2222 Creative Commons License 2022.07.18 0 0 64676

Előzmény: Egér Fogó (64675)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.17 0 0 64675

Túl pici a tárgy, hogy fel lehessen ismerni.

Előzmény: zsuzsi2222 (64674)
zsuzsi2222 Creative Commons License 2022.07.16 0 0 64674

Segítséget szeretnék kérni,van egy Bestway homokszűrőm kiesett belőle

egy szelepszerű alkatrész.Tud valaki segíteni,hogy ez hova való?

 

Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.14 0 0 64673

A rétegsorrend oldalról: Föld mellé térkő (lyukas betonelem), utána XPS, majd a fémpalást.

Alul beton, homok, XPS, homok. Jöhet a medencefólia.

 

Teljesen nem érdemes lesüllyeszteni egy kültéri medencét. A szél bármit belefúj, amit tud. Ajánlott egy 30-50 cm perem, kevesebbet tud belehordani.

Előzmény: Binks66 (64672)
Binks66 Creative Commons License 2022.07.14 0 0 64672

Én is agyalok ezen a földbe sülyesztésen, és az egyik legnagyobb gond a hőszigetelés .EPS beton esetében szerintem arra gondol amikor a betonhoz polisztirol gyöngy, vagy expandált polisztirol hab őrlemény van keverve. 

https://koszig.hu/konnyubeton-fodem-szigeteles.html

Előzmény: Egér Fogó (64671)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.13 0 0 64671

Módosítsd a tervet. A kisebb medence nagyobb gond. Ha elfér, inkább a nagyobb legyen a cél. A nagyobb víztömeg stabilabb, ha már egyszer sikerült beállítani. A palást, és a föld között XPS, és valami beton elem, de nem kell tömör betonréteg.

 

Még mindig titkolod, mi a szösz az az EPS beton.

 

Előzmény: Gabriell1974 (64670)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.07.13 0 0 64670

Szia.

 

Gondoltam, hogy van és nem csak én terveztem ilyet.

 

Előzmény: Egér Fogó (64669)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.13 0 0 64669

Van, és választ is kaptál.

Mi a kérdés?

Előzmény: Gabriell1974 (64668)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.07.13 0 0 64668

Senkinek nincsen fémpalástos medencéje földbe süllyesztve?

Vernichter Creative Commons License 2022.07.12 0 0 64667

   Így igaz !

Előzmény: Egér Fogó (64666)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.11 0 0 64666

A biofilm hiánya miféle pozitívum? Ha összeállna a homok, akkor 100 watt energia felhasználásával összerázod, és kész. Miért kellene lecserélni a homokot 3-4 évente? Ötven kilométert ballagni 80 kg üvegtörmelékkel a hátamon az én koromban már extrém sportnak számít.

A biofilm és a pelyhesítő közötti összefüggés áttörés a medencetechnikában. Az elektrosztatikus töltöttség is érdekes egy elektromosan vezető közegben. Ha egy szűrőrendszer kisebb ellenállást képvisel, akkor megkérdőjelezhető a hatékonysága.

Az én medenceszűrőm homokját tizenkét év alatt nem kellett lecserélni, és köszönöm, jól vagyunk.

Javaslom, a marketingdumákat kezeld fenntartással.

 

Előzmény: Poli27 (64664)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 64665

Szia.

 

Én is XPS-t rakok alulra és homokot rá és geotextilre rakom majd a medencét és a fóliát is.

Külső felére raknám a EPS-t, hogy elválasszam a földtől és valamennyire szigetel is. Oda nem fog tudni bejutni a víz ezáltal.

Előzmény: lukit (64657)
Poli27 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 64664

Nem  képződik rajta biofilm, nem áll össze mint a homok, nem kell cserélni mint a homokot 3-4 évente... nem tömörödik le stb... jha és ha nem kell elballagsz egy üveggyűjtő konténerhez és beleöntöd... tádá meg is van oldva az újrahasznosítása...

 

Az üvegnek van egy olyan hasznos tulajdonsága, hogy elektrosztatikus töltöttséggel rendelkezik, ami miatt kevésbé tapadnak meg rajta a szennyeződések vagy az esetleges fertőzések, továbbá megszűnik a biofilm képződés a szűrőközegen. Ezért a pelyhesítőt nem kell használnunk. Ezzel is a fenntartási költségeket tudjuk csökkenteni, hiszen a szűrés hatékonysága miatt kevesebb vegyszer használata szükséges.

A szűrőüveg élettartama elméletileg korlátlan, de a gyártó javasolja a 10 évenkénti cserélését. A szűrőhomoknál ezzel szemben csak 5 évet szoktak ajánlani.

Továbbá az üvegből csak a homok mennyiségének a 75-80% szükséges. Például ha 100 kg szűrőhomok javasolt a vízforgató használatához akkor üvegből élég csak 75-80 kg. Ami tovább kíméli a vízforgatót ezzel az élettartamát is meg tudjuk növelni.

A szűrőüveg osztályozása sokkal kiegyensúlyozottabb így ennek köszönhetően nem fog úgy tömörödni mint a homok, ebből kifolyólag nem terheli a vízforgatót úgy mint a szűrőhomok.

Mivel a szerkezete lazább, ezért nincs szükség hosszú visszamosásra, mint a homoknál, így kevesebb lesz a vízveszteségünk.

Előzmény: Egér Fogó (64661)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.11 0 0 64663

Érted a lényeget! 

Előzmény: Creativus (64662)
Creativus Creative Commons License 2022.07.11 0 1 64662

Én pl. nem szűrtem le a hozzászólásodból azt, hogy bajod lenne az üveggel, inkább a finom iróniát élveztem benne.

 

Az pedig, hogy az "üvegtöltetre telik" kifejezés arra céloz, hogy valóban drágább, mint a sima homok, inkább egy elismerésnek hangozhat, hogy az illetőnek ennyi pénze van.

 

Ugyanakkor megjegyezném:

 

de ez már OFF:

A jelen időnkben robbant ki az a világbotrány, hogy az évtizedek óta tartó célozgatások arról, hogy a földünket apró figyelmetlenségek sokaságával tönkretesszük - élő valósággá váltak. Bár megjegyezendő, hogy az igényeinket ezekre ténylegesen gátlástalan és cinikus körök elégítették ki, búsás haszonnal.

Emiatt én is kezdek odafigyelni arra, hogy mi az, ami a civilizációnkban - bár könnyebbséget, és nagyobb hatékonyságot hoz el - hosszú távon szinte végletesen súlyos károkat tud okozni.

Ekképpen még én is, ha meg is tudnám fizetni pl. a szűrőüveget, ám a járulékos elemek miatt (amelyek a gyártásával kapcsolatban károkat okoznak, pl.plusz energiaigény), elgondolkodnék, hogy érdemes-e a "jobbnak kikiáltottat" választanom, amely rövid távon tényleg jobb lehet, de  hosszú távon az okozott kár jelentősebb lehet, mint az elért haszon, amiért ráadásul még többet is fizetek, azaz a károk miattam keletkeztek.

Az emberiségnek egy komoly szemléletváltásra kell átállnia, vagy pedig marad a külsőleg erőltetett mód, mint pl. napjainkban az energiaárak egekbe szöktetése, rafinált ürügyek felhasználásával.

ON

 

Előzmény: Egér Fogó (64661)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.11 0 0 64661

Jobb? Miért?

A kvarchomok természetes anyag. Ha kidobom a szűrőt negyven-ötven év után, a homokot elszórom a kertben, és mivel agyagos a talaj, a növények még örülnek is neki. Te kiszórnád a szűrőüveget a virágágyásba?

Előzmény: Poli27 (64660)
Poli27 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 64660

MI a bajod az üveggel?... sokkal jobb mint a homok ...

Előzmény: Egér Fogó (64658)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.10 0 0 64659

Lehet, hogy rosszul álltak a megvalósításhoz.

A palástot a kiásott gödörbe kell telepíteni, utána jöhet alulra az XPS szigetelés. Nem fog csúszkálni, ha homokkal borítod, és már benne van a víz. 

Előzmény: lukit (64657)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.10 -1 0 64658

Mi a szösz az az EPS beton?

A palást, és az XPS között levegőnek kell lenni, különben a talaj felé távozik a hő.

Ha üvegtöltetre telik, akkor még pár millát még el lehet szórni egy méretes fedésre, bár a környezeti hőmérséklet elveheti az emberek kedvét a pancsolástól.

A medencevilágításra is gondolj, színszabályzást is tudjon.

Előzmény: Gabriell1974 (64655)
lukit Creative Commons License 2022.07.10 0 0 64657

Többeknél láttam, hogy az állandó talajnedvesség gyorsan korrodálja a fémfalat, ezért nem süllyesztettem le az enyémet. A polisztirol beton nem tudom, hogy viselkedik ilyen szempontból. Én XPS-t akartam alá rakni, de aztán amilyen szerencsétlenkedés, szopóroller lett az összerakásból, jobb is, hogy nem tettem, állandóan szétcsúszott volna az illesztéseknél. Ha nem GRE medencét vettem volna, talán összejött volna az XPS.

 

A papírszűrők szerintem egy batyufaxt érnek, jó is, hogy lecserélted.

Előzmény: Gabriell1974 (64655)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 64656

Még annyi, hogy UVC lámpa vagy sóbontó külön kiegészítésnek?

Előzmény: Gabriell1974 (64655)
Gabriell1974 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 64655

Sziasztok.

 

Most fogok bele a fémpalástos medence és az összes többi alkatrész beszerzésébe. Egy 366x120 as a kiszemelt áldozat.

Ezt földbe fogom süllyeszteni és EPS betonnal körbe öntöm kb 50-60-cm ki fog látszódni a skimmer végett.

A kint maradó rész köré pedig építek körben fa szerkezete lépcsővel.

Volt már sok puhafalú medencém is, a legutolsó intex jakuzzi sok éven át de a papírszűrő tisztítása már nagyon idegesít ezért menni kell most már.  

 

Homokszűrőt már megvettem, https://www.medencepont.hu/termek/szuroszett-basic-o300mm/

 

A skimmert ilyet tudok venni hozzá, http://pilissolar.unas.hu/Standard-skimmer  Ez jó vagy vegyek valami komolyabbat?

Vettem üvegtöltet bele 25kg zsákkal. 

 

Hőszivattyú elég hozzá ez is vagy inkább vegyek nagyobb teljesítményűt? 

https://medenceshop.com/id/02522--Steinbach-3-9KW-hoszivattyu-20m3-ig-049275 vagy ezt https://medenceshop.com/id/02756-AquaForte-5-6KW-mini-hoszivattyu-SC971-Csendes-keszulek-

 

Akinek szintén ilyen fémpalástos van be süllyesztve szívesen fogadom az építő jelegű tanácsokat.

 

Köszönöm szépen.

Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 64654

Komoly dilemma, hogy egy amúgyis hulladékba kerülő holmi felhasználásával megspóroljunk-e pár köbméter vizet, ami visszamosáskor pocsékba menne, vagy a szivattyú teljesítményéből veszítsünk pár ezreléket/százalékot. Én az utóbbit választanám a mostani vízhiányos időkben. Ezzel a módszerrel szezononként egyszer kell visszamosatnom a homokszűrőt: amikor téliesítem a medencét.

Előzmény: Poli27 (64651)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 64653

Mindössze ötszörös, tízszeres áron. A fogyasztás ismerete a luxus ezen szintjén érdektelen. Ha spórolni akarok, nem a medenceszezonban kell elkezdeni.

Előzmény: Poli27 (64650)
MZ/Y Creative Commons License 2022.07.05 -1 1 64652

Például, hogy ne kelljen olyan sűrűn kiszedni a szivattyú szűrőjét?

Előzmény: Poli27 (64651)
Poli27 Creative Commons License 2022.07.05 0 1 64651

MInek bélelném ki a skimmert harisnyával?.... teljesen felesleges, ráadásul lefogja a teljesítmányt is...

Előzmény: Egér Fogó (64649)
Poli27 Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 64650

Okoskonnektor , és akkor a fogyasztást is látja ;)

GOSUND EP2 2 db-os kompakt méretű Smart Wi-Fi-s okos aljzat - BestByte

nekem ez van, hibátlan :)

Előzmény: Egér Fogó (64643)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.05 0 0 64649

Az előszűrő biztonsági tartalék. A szkimmerkosarat ki kell kibélelni nájlonharisnyával.

Általában beállt vízhez elég a kombitabletta, de mindig legyen klórsokk, pelyhesítő baleset esetére.

Előzmény: mik620 (64647)
yeti31 Creative Commons License 2022.07.05 0 0 64648

Én csak Aquamulti tablettát használok.

Előzmény: mik620 (64647)
mik620 Creative Commons License 2022.07.04 0 0 64647

Homokszűrőshőz milyen és mennyi vegyszert kell használmi?

Érdemes előszűrőtartályost venni vagy jó a szkimmer is?

Előzmény: Egér Fogó (64643)
mik620 Creative Commons License 2022.07.04 0 0 64646

Oké, Köszönöm!

Előzmény: Egér Fogó (64643)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.04 0 0 64645

Ahol ilyesmit árulnak, általában tartanak belső-belső, külső-belső, és külső-külső egyenes, és 90° idomokat is. 

Előzmény: lukit (64644)
lukit Creative Commons License 2022.07.04 0 0 64644

Pont "apa" csövöm van, mint amit linkeltél, sajnos ezzel nem megyek sokra :(

Előzmény: Poli27 (64637)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.04 0 0 64643

Még egy szempont: kerüld el a saját időzítésű szűrőket. Csak külső, mechanikus időzítést használj.

Előzmény: mik620 (64641)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.03 0 0 64642

Nem szívesen.

Ha szerencséd van, bármelyik bejöhet. Ráadásul nincs összehasonlítási alapom.

Előzmény: mik620 (64641)
mik620 Creative Commons License 2022.07.03 0 0 64641

Köszön válaszod!

Esetleg tudnál ajánlani valamelyiket?

Előzmény: Egér Fogó (64640)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.03 0 0 64640

Naponta a vízmennyiség háromszorosát ajánlott átküldeni a szűrőn. Amíg jár a szűrő, ellenjavallt a medence használata.

Ha nem tervezed a medence nagyobbra cserélését, 4-6 m3/h teljesítményűt vegyél.

Előzmény: mik620 (64639)
mik620 Creative Commons License 2022.07.03 0 0 64639

Sziasztok!

 

 

Van egy 305x76 cm merevfalú medence,szeretnék hozzá homokszürős vízforgatót.

Milyent ajánlotok,milyen teljesitményű lenne jó hozzá?

 

Poli27 Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64638

Tisztába vagyok vele thx.. :)

Előzmény: Egér Fogó (64636)
Poli27 Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64637

Gégecső csatlakozó intex és bestway vízforgatókhoz - medencediszkont.hu

 

Például, ebbe meg beleraksz egy 2" mondjuk 6/4 átalakítót, és viszed tovább amivel szeretnéd.... gumitömítést kell venni hozzá...

 

Szűkítő közcsavar 2" - 6/4" KMxKM (ontozeswebaruhaz.hu)

Előzmény: lukit (64625)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64636

Ha visszaesik a vízszint, magasabbra kell állítani a nyugalmi vízszintet.

A szivattyúnak nem használ, ha a szkimmeren keresztül levegőt szív.

Előzmény: Poli27 (64611)
rage. Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64635

Ha nyálkás az oldalfal akkor mi kell a vízbe? Klórt most raktam bele megint.

Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64634

Milyen kosz? Lábmosó van a medence mellett?

A szkimmernek csak a víz tetejéről szabad szívni, minden egyéb esetben a porszívózás a hatékony megoldás. Várd meg, hogy a szivattyú leállása után középen összeálljon a szmötyi, és egy perc alatt kipucolható a medence a porszívóval.

Előzmény: pgyafi (64612)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64633

A homokszűrőt akkor kell visszamosatni, ha jelentősen megemelkedett a nyomás. A gyakori visszamosatás gyengíti a hatását.

A tablettában levő pelyhesítő és algaölő nem ilyen trópusi időjárásra tervezett mennyiség. Nappal fényzáró takarás, és szükség esetén klórsokk, algaölő, pelyhesítő.

A csodazsák a lehető legnagyobb szűrőfelületű legyen.

Előzmény: ghck (64622)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64632

Nálam például egy ölnyire van a szkimmer, és a befúvó, ami nem a szkimmer felé van irányítva - tehát benyomott víz körbejárja a medencét.

Előzmény: lukit (64628)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64631

A befúvót úgy kell elhelyezni, hogy a víz forgása a medence nagy részét megkerülje. Akár egy golyós irányítóval, vagy könyökcsővel megoldható. Így a bejuttatott vegyszereket sokkal jobban elkeveri, és a szűrő szivattyújának leállása után középre gyűlik minden szmötyi, tehát könnyeben porszívózható.

Az alsó lyuk inkább egy belógatós szkimmerhez tervezett nyílásnak tűnik.

Előzmény: lukit (64628)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64630

A forró víz csodákra képes. Szó szerint forró, aza bugyborékoló vízbe mártva a műanyagcsövet, megoldható a probléma. 

Inch(coll) - metrikus méretek A táblázat szerint 38mm 6/4 " cső(és menet) méretet jelent. Ilyesmi létezik, nem mindig, és nem mindenhol.

Bipy-ker, Tűzfiai, Délgazda, Komiksz - ezekben a boltokban szoktam ilyesmit vásárolni, de szerintem az összes kertészeti boltban lehet ilyesmit találni.

Nyomás alatti tömlőknél az elterjedt AWA és hasonló csőbilincsek helyett érdemes a szélesebb pl NORMA GBS bilincseket használni, jobban meg lehet húzni. A link egy kiragadott példa, sok helyen taláni hasonlót, az első találatot linkeltem.

 

Előzmény: lukit (64625)
pgyafi Creative Commons License 2022.07.01 0 1 64629

Ha ez fémpalástos medence, fúrjál másik oldalra lukat + falátvezető.

Előzmény: lukit (64628)
lukit Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64628

Sajnos a szomorú helyzet az, hogy doksi alapján a skimmer alá tervezték a visszatérő ágat :( A másik oldalra tennék én is befolyót.

Előzmény: pgyafi (64626)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64627

A markecingszöveg szerint az üvegtöltet azért jó, mert azon nem tapad meg semmi. Mi a gond? ;)

A sima visszamosás is elég lehet, ugyanúgy, mint a homoknál.

Előzmény: Tomo75 (64624)
pgyafi Creative Commons License 2022.07.01 0 1 64626

A szkimmer alatt szintén kifolyó van; valahol máshol csináljál neki befolyót.

Előzmény: lukit (64625)
lukit Creative Commons License 2022.07.01 0 0 64625

38-as műanyag csőre mivel szoktatok rákötni úgy, hogy menetes vagy KPE legyen a vége? Sajnos elég a rövid a hossz, műanyag KPE idom nem megy rá, rézből meg nehéz beszerezni a 40-est. Ez jó lenne, csak képtelenség megvenni:

 

Van még egy csodás GRE fémfalú medencém az alábbi szkimmer és lyuk kombóval. Itt nem túl gáz, hogy 1 oldalon van a kimenő és visszatérő nyílás? 6m-es a medence, nem igazán értem, ez hogy tudná átforgatni a vizet, ráadásul a szivattyúnak a nyomáskülömbségnek is ellen kell dolgoznia. Gondoltam, hogy a medence másik végén vezetem inkább vissza a tisztább vizet, ideiglenesen belógatva egy csővel. Ennek van azon kívül hátránya, hogy a cső kieshet, leürül a medence a szkimmer alá és a szivattyú elmegy fosni? Van erre kultúrált megoldás? (Vízesés?)

Tomo75 Creative Commons License 2022.06.29 0 0 64624

Két évet dobozokban állt az Intex  medencénk. A homokszűrőben üvegtöltet van. Elég ha visszamosatással átmosom vagy cserélni kellene a töltetet?

Egy apró lyukkal tettem el két éve a medencét. Most megragasztottam belülről. Érdemes kívülről foltot tenni rá? 

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.29 0 1 64623

Nálam pelyhesítő nélkül átment a homokszűrőn.

Előzmény: ghck (64622)
ghck Creative Commons License 2022.06.29 0 0 64622

Sziasztok! Zöldül a vizem, és a homokszűrő nem szedi ki. Tavaly is csinálta, akkor a csodazsák segített, de azt nem győzöm mosogatni. Klór (kombi tablettából) van benne folyamatosan (>1mg/L), pH is rendben. Mondjuk meleg a víz, 30+°C. Mit csináljak? Algaölő? Extra pelyhesítő? Több klór a hőmérséklet miatt? Van tippetek? Köszi előre is!

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.29 0 0 64621

Köszönöm!

Előzmény: Dalnoki (64620)
Dalnoki Creative Commons License 2022.06.29 0 0 64620
Előzmény: MZ/Y (64619)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64619

A leírásban benne van, mekkora szemcseméretű homok való bele? Ilyen van nekem is, úgy rémlik, ez az adat hiányzott belőle, de nem találom.

Előzmény: Dalnoki (64617)
Dalnoki Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64618

Közben megtaláltam a hibát. Úgy tűnik most már jó lesz. 

Dalnoki Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64617

A képek lemaradtak.

 

Előzmény: Tudeszky (64615)
Dalnoki Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64616

Myard TS 8 típusú. Ilyen.

Nem látok rajta semmilyen jelölést, ami segítene.

Előzmény: Tudeszky (64615)
Tudeszky Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64615

Szia! Nem tudom milyen tipusú a váltószeleped. A bestway-en van pozícionáló tüske, valamint a karon egy kis bevágás...

Előzmény: Dalnoki (64613)
fil Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64614

Van 2 db ilyen Intex solar szőnyegem. Túlvásárlás, nekem felesleges. Bontatlan csomagolásban. Ha valakit esetleg érdekel mail címem publikus.

 

Dalnoki Creative Commons License 2022.06.28 0 0 64613

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Tudom amatőr a kérdés, de úgy jártam, hogy szétszedtem a homokszűrőm 6 állású váltószelepét, és lehet, hogy 1/6 fordulattal elfordítottam, mielőtt összeraktam. Ezt abból gondolom, mert amikor megy a FILTRATION állásban, akkor egy kis víz csorog ki a visszaöblítés helyén. Amikor pedig vissza akartam mosatni, akkor nem történt semmi. Én ronthattam el valamit? Vagy ez nem ettől van? 2 éve nem volt összerakva, de az utolsó használatnál nem volt még vele semmi gond.

Mit tegyek?

pgyafi Creative Commons License 2022.06.27 0 0 64612

Nálunk egy családi fürdőzésnél a vízszint 3-5cm-t simán csökken (főleg amikor tele van töltve). Illetve a szkimmer csak a tetejéről szívja a vizet, alul meg gyűlik a kosz. Na meg volt olyan is amikor kilyukadt a medence test és szépen fogyott a víz.
Ezért van szkimmer is meg alatta/mellette meghagyva a gyári "kifolyó" is, egy-egy elzáró csappal.

Előzmény: Egér Fogó (64610)
Poli27 Creative Commons License 2022.06.27 0 0 64611

Én egy dolog miatt fogom bekötni a rendszerbe azt is, a homokszűrő visszamosásnál, hamar leesik a medence vízszintje a szkimmer alá  (11m3 szivattyú), és olyankor oda fogok váltani, de egyszerre nem fog menni :)

Előzmény: Egér Fogó (64610)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.27 0 0 64610

Abban mi a pláne, hogy csökkentjük a szkimmer hatását?

Előzmény: pgyafi (64604)
Zs:) Creative Commons License 2022.06.27 0 0 64609

Köszönöm.

Előzmény: Poli27 (64607)
Poli27 Creative Commons License 2022.06.27 0 0 64608

amúgy miért? :)

Előzmény: pgyafi (64604)
Poli27 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 64607
Előzmény: Zs:) (64606)
Zs:) Creative Commons License 2022.06.26 0 0 64606

A befúvókat hol sikerült venni és milyen gyártmányok?

Előzmény: Poli27 (64601)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.06.26 0 0 64605

Én is megcsináltam tavaly, nagyon bevált, de én alátámasztottam:

Spirálkollektorom van, ezt az automatika van hozzá, nagyon jól működik:

Min. 2 C-fokkal ha melegebb van a tetőn a medence vízéhez képest kollektorban akkor elindítja a szivattyút, kevesebb akkor leállítja.

Előzmény: Poli27 (64601)
pgyafi Creative Commons License 2022.06.26 0 0 64604

Képeken nem látszik; annyi a lényeg, hogy ne csak a szkimmer legyen a kifolyó.

Előzmény: Poli27 (64603)
Poli27 Creative Commons License 2022.06.26 0 0 64603

A szkimmer mellett van a régi elszívó rész, és van egy leürítő csöcs is a medencén, mire gondolsz?

Előzmény: pgyafi (64602)
pgyafi Creative Commons License 2022.06.26 0 0 64602

Ügyes! Én még annyit javasolnék, hogy a szkimmerrel párhuzamosan tegyél egy másik "kifolyót" alulra és ezek elé csapokat is.

Előzmény: Poli27 (64601)
Poli27 Creative Commons License 2022.06.25 0 0 64601

Vettem egy Bestway 4x2x1m 6,6m3 medencét 3 hete egy  2,2m3 homokszűrővel ami hozzá volt. Picinek találtam, mert nem ment a porszívózás rendesen, vettem egy Bestway 8,3m3 homokszűrőt amibe 36kg homok megy (28kg üveggel töltöttem fel)! A befúvókat is kicseréltem, sokkal faszább nem húzza lefelé mint a sima csöcsöt a cső... és beleraktam egy normális szkimmert is, mert a belógatóst szadizta a fiam..., most már elég faszán tisztít porszívóz meg minden :D Ennél a skimmernél 2db gumitömítés van, nem kell szétvágni, ez a jó benne, mert ez fóliás medencéhez van direkt.

rage. Creative Commons License 2022.06.24 0 0 64600

Nem tudom:) Ez van megadva a szivattyún.

Előzmény: Zs:) (64599)
Zs:) Creative Commons License 2022.06.24 0 0 64599

5500l-t 0m-nél? Vagy az már a szállítási veszteségeket figyelembe véve?

Előzmény: rage. (64598)
rage. Creative Commons License 2022.06.24 0 0 64598

Köszi. Elvileg 5500l/h-át tud a szivattyú. Akkor kb 6 órát kell mennie. Igen úgy állítottam be,hogy reggel délben és eset megy a szűrő.

 

Előzmény: Goblins33 (64596)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.24 0 0 64597
Előzmény: vadasz70 (64595)
Goblins33 Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64596

Attól függ mekkora teljesítményű a homokszűrőd...

Alap esetbe a medence vizét naponta 3x kell átforgatni, tehát a 11m3x3=33m3 vizet kell megmozgatnod.

Ha a homokszűrőd pl 4m3/h tud akkor 33m3 /4= kb 8,5 órát kell menjen egy nap.

Ezt is érdemes napi 3 részletben elosztani. pl reggel-délben- éjszaka

Előzmény: rage. (64587)
vadasz70 Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64595

Sziasztok! Az normális ha a PH folyamatosan növekedik mikor a minuszt belerakom két nap múlva újra ott van ahol volt ilyen sűrűn kell másnak is rakni bele, meleg időjárás az növeli a PH?

Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64594

Azok is cserések lesznek a ragasztos kivitelhez hasonlóan. Csak nehéz hozzájutni az idomokhoz.

Előzmény: lukit (64591)
lukit Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64593

Kopipaszta nem jött be, itt vannak a képek:

Előzmény: lukit (64592)
lukit Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64592

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy fémpalástos, 610 x 375 x 120-es, Aqualing / GRE medence felállításával kapcsolatban. Ez pont az a méret, ahol 1 oldalra 5 db PU talpat csomagoltak, amiket a PI sinekre kellene rárakni. A PI sineket PIPC összekötőkkel kellene összekapcsolni. 6 db PI sín van, ezek így a medence hosszanti tengelyénél ("középen") találkoznak, azaz 1 db PIPC összekötőt pont a hosszanti tengely mentén kellene elhelyezni. Igenám, de az 5 db PU talp osztása is pont úgy jön ki, hogy egy PU talp a hosszanti tengelyre esik, a félkör közepére, pont oda, ahol a PIPC összekötő van. A kettő együtt rohadtul nem fér el, a PU talpat kb. képtelenség ráhúzni a PIPC összekötőre, hisz már a PI sínre is úgy kell ráerőltetni. Ilyenkor mi a teendő? Ha mellé teszem, fent nem fog kijönni a burkolóelemek osztása. Ne tegyek a hosszanti tengelyhez PIPC-t, csak PU-t?

Kékkel bejelöltem a PU-k helyét. A piros hely a problémás, oda kellene PIPC-t és PU-t is raknom, de a kettő egyben nem megy. Mit csináljak?

A PI sineket amúgy elég nehéz belőni úgy, hogy 1 cm rés legyen, ez nektek hogy sikerült? Néztem telepítésről videót, ott simán összetolják a 2 sínt.

 

 

 

 

 

lukit Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64591

Pofás gépészetet alkottál, gratulálok!

A zöld csatlakozókkal vigyázz, azok általában mezőgazdasági célra készültek, nincs ivóvizes tanusítványuk, mert "a csőhálózatban lévő folyadék érintkezik az idomtesttel (PP) és a tömítőgyűrűvel (NBR) is". Ilyen helyre nem tenném, ahol a gyerekek ihatnak is a vízből.

Előzmény: Pzsolt64 (64506)
tisvol Creative Commons License 2022.06.23 0 0 64590

Én ásott kútból töltöm a medencét. Elég vasas a víz, de a megadott mennyiségben adok hozzá Dinax Metal Magic F-et. Rögtön a feltöltés után. Aztán egy napig járatom a homokszűrőt és csak utána adom hozzá a klórt. Harmadik szezon és egyszer sem csapódott ki a vas eddig. Én szétszedem minden télen a medencét.

Előzmény: Lonesome Rider (64566)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64589

nézz vissza pár oldalt és látod a képen nekem hogy állnak a szelepek.

Van fent videó a you tube-on.

Előzmény: Smíró (64577)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64588

Szia, a behangolást csak egyszer kell elvégezni és utánna úgy hagyni. Azzal állítod a hőszivattyúra menő víz mennyiséget. Erre nem lehet adatot megadni mert függ a szűrőd szivattyú teljesítményétől és még attól is hogy milyen egyéb eszköz csökkenti az átfolyást. Ezt neked kell kikísérletezni. Nekem kb 2 nap volt. 

Előzmény: Smíró (64577)
rage. Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64587

Sziasztok. Van egy kb 11m3-es medencém. Van hozzá egy homokszűrőm. Mennyit kell járatni naponta?

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64586

:)

 

Nézem az árakat, tényleg vicc a rezsiharc. Azt mondja a szomszéd, nálunk 500 Ft csatornadíjjal a víz. 15 m3 7500 Ft. Elküldtem a lányom sósavért, 840 Ft literje (tavaly kb. fele volt), sokkal-sokkal drágább a kútvizes feltöltés, mint a csapvizes. Nesze neked spóroljunk az ivóvízzel... 

Előzmény: Creativus (64585)
Creativus Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64585

Ami igaz, az igaz, azt tényleg nem írtam, hogy a rosszul felállított, régi medencém nem csak állt, hanem használtuk is nyáron.

Előzmény: MZ/Y (64584)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64584

Biztos így van, csak előbb nem ezt írtad. Azt írtad, télen volt így leeresztve a víz.

Előzmény: Creativus (64583)
Creativus Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64583

Mint jeleztem, évekig használtunk ilyen deformált formában medencét, de ezen a területen nem volt vele semmi baj (sok gyerekfürdés is volt, de felnőtteknek éjjeli buli medencével is volt közte, nagyobb létszámmal). És normális helyzetben is fáradhatna a hancúrozástól.

Előzmény: MZ/Y (64582)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.21 0 1 64582

No igen, de neked statikusan áll télen, itt meg gyerekek hancúroznak benne, azért a meglóduló víztömegben óriási erő van.

Előzmény: Creativus (64581)
Creativus Creative Commons License 2022.06.21 0 1 64581

Ha nem gyönyörködni akarsz benne, akkor használható. Én téliesíteni szoktam, és egész télen, kb. 2/3-ára leeresztve ugyanígy - görbén - állt (nálam a 20m3-es van). Fáradás csak akkor van, ha az anyag gyakran hajlik, ám az itt minimális, még nagy szél esetén is.

Egyébként pedig itt van az inspiráló tényező, hogy a gyerek mihamarabb megtanuljon úszni. S akkor már feltölthető, s legfeljebb a létránál pihen, ha elfárad.

 

Megjegyzem még: Teljesen feltöltve akkor maradna ilyen, ha a lábak alátámasztása túl magara kerül a medence aljához képest. Ez történt velem évekkel ezelőtt, a régebbi - hasonló - medencével, és szinte lehetetlen (nem ajánlott!) feladat feltöltve korrigálni a magasságot a lábakra ható hatalmas terhelés miatt (megpróbáltam, és az egyik láb meg is sérült). Évekig állt úgy, majd egy tavasszal ürítettem, helyreraktam és feltöltöttem. Semmi utóhatást nem tapasztaltam, amikor kiegyenesedett.

 

Előzmény: Gmomo (64579)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.21 0 1 64580

Nem erre lett tervezve... Én nem hagynám így.

Előzmény: Gmomo (64579)
Gmomo Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64579

Köszi Srácok!

 

Nos tegnap feltöltöttük az alacsonyabb "lyukig", ahol majd a szűrő szívja kifelé a vizet. Sajnos a dőlés durván megmaradt.

Gondolom akkor tovább kellene tölteni ahhoz, hogy végül "kirúgja" magát. 

Csak az a gond, hogy a legkisebb csemeténknek nyakig ér a víz így, hogy az alsó nyílásig van töltve. Ha tovább tölteném, akkor már nem érne le a lába, azt meg nem szeretném. Nem mintha hagynánk, hogy egyedül fürödjön benne, csak az ördög sosem alszik, jobb az, ha van egy ilyen biztosíték.

Szóval most inkább azt kérdezném, hogy vajon használható így bedőlt fallal is a medence, vagy ez kifejezetten káros a fém váznak és szépen lassan el fog fáradni a nagy oldalirányú terhelés következtében?

 

Üdv,

Gábor 

egészségesen Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64578

Sziasztok!

 

A segítségeteket kérném.

Adott egy Intex papírszűrős szett és a gégecső(32mm-es) és a medence csatlakozásánál(a gégecsőben) van egy O gyűrű. Ennek tudja valaki a pontos méretét? Én 33X36X1,5mm-t mértem, de ez nem biztos. Esetleg valami forrást, ahol találnék? Köszönöm a válaszokat!

Smíró Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64577

Szia. Nekem is ilyen hőszivattyúm van. Tulajdonképpen jó a vízhőfokom, de süt is a nap. A "bypass behangolást" hogyan kell csinálni? Nálam Intex homokszűrő, mögötte sóbontó és a hőszivattyú van bypass szelepre kötve. A 3 szelep állását tehát hogyan változtatod és mire kell figyelni? Ha jó a hőfokom, nyilván lezárom a hőszivattyúra menő/jövő ágakat, ha nem, akkor azokat nyitom, az egyenes ágat zárom. A bemenő és kijövő ág szelepeit kell zárni? Ha igen, mennyire? Köszi előre is!

Előzmény: Pzsolt64 (64556)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64576

Ennél szó szerint értendő, hogy majd kiegyenesedik. :)

Előzmény: Gmomo (64572)
Smíró Creative Commons License 2022.06.21 0 0 64575

Nekem is ilyen van, de gondolom, már látod, hogy rendben is van. A víznyomás helyreállítja:)

Előzmény: Gmomo (64572)
iatsti Creative Commons License 2022.06.20 0 0 64574

A víz ki fogja nyomni egyenesre, ha eléri a szintet. Az enyém is ilyen volt, én is értetlenül álltam a dolog előtt. De a fizika megoldotta.😁

Előzmény: Gmomo (64572)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.20 0 0 64573

Sziasztok! 

Van valami iránymutatás/ökölszabály arra, hogy mekkora homokszűrő tartály való X m3-es medencéhez? A szivattyú teljesítmény oké, de van-e jelentősége, hogy maga a tartály mekkora? 

Adott egy 10m3-es fémvázas medence, UV-C szűrővel, Dewan fertőtlenítővel kezelve (vegyszerszint mérve 1-2 naponta), ph 7,5 körül, 12 m3/h teljesítményű szivattyú megy napi 6-8 órát, és mégis opálos a víz sokszor. Oké, pelyhesitek, de ez sem hozza el a nirvánát, nem lesz kristály tiszta a víz. 

 

Esetleg kicsi a tartály? Vagy kevés benne a töltet? A tartály kb. 30 cm átmérőjű es kb 50 magas. Amikor most beuzemeltem szezon elejen, akkor a tetejétől kb 8-10 cm-re volt a homok teteje... 

 

Gmomo Creative Commons License 2022.06.20 0 0 64572

Sziasztok,

 

nemrég vásároltunk egy medencét, aminek a töltése épp folyamatban van.

Viszont a fémvázas oldalfala nagyon durván bedől. Van valakinek hasonló medencéje? 

Ez normális, vagy mitől dől ennyire befelé?

Elvileg szintezett térköveken áll. Azon gondolkodom, hogy a talaj közepe nincs-e besüllyedve(szemre nem látszik ilyesmi egyébként) és esetleg az okozza ezt a durva dőlést?

Tudeszky Creative Commons License 2022.06.20 0 0 64571

Szia! Medencés üzletekben keresd inkább... Nekem pl. a fűtőszőnyeghez is volt csomagolva. A nagyobb medencés webshopok elég gyorsan postáznak is. 

Előzmény: Nandi977 (64570)
Nandi977 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 64570

Sziasztok!

 

Van egy bestway homokszűrős vízforgató, amiről hiányzik az egyik  adapter a tömlőhöz( a hollanderes átalakító a gégecsőhöz). Ha jól mértem kb 5,6 cm. Lehet ilyet kapni barkács boltokban, vagy inkább medencés üzletekben keressem? Jó hozzá az intex is mert a neten inkább azt találtam. 

Köszönöm.

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.19 0 0 64569

Amig a valami (leírásban a biblia, abban megtalálod, mi is) sok, addig a ph mindig felmászik. Sósavval a ph-t és a valamit is csökkentheted.

Előzmény: vadasz70 (64567)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.19 0 0 64568

Labda nem jó, azt nem tudod visszamosatással tisztítani, le kell szedni a szűrő tetejét, kivenni a labdákat, kezzel/géppel kimosni és vissza.

Előzmény: Lonesome Rider (64563)
vadasz70 Creative Commons License 2022.06.18 0 0 64567

Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy a ph 7,7 volt még bele nem raktam a ph minust most nem hogy kevesebb lett hanem több 8.1 hogy van ez?

Lonesome Rider Creative Commons License 2022.06.18 0 0 64566

Még fel sem állítottam a medencét:))Most vettem egy homokszűrőt.

A "vas" ...nos igen az olyan 2-3 napra rá(amikor teleeresztem)szokott "kicsapódni".Na olyankor van egy fekete medencevizem:)))Aztán leüllepszik és tiszta lesz a medence.

Eddig papirszűrűrővel dolgoztam de az hamar megtelik,meg át is szalad rajta a finom por.

Előzmény: Egér Fogó (64565)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.18 0 0 64565

A vas már kicsapódott?

Homok és csodazsák kombó, amig tiszta nem lesz a víz. Kell még klórsokk, meg pelyhesítő.

Előzmény: Lonesome Rider (64563)
Lonesome Rider Creative Commons License 2022.06.18 0 0 64564

Nekem is ilyen van(még a lyukak is rajta vannak:)))

Meg lesz az hidd el!Szappanos víz és megtalálod.

Én pillanatragasztó és hasonló anyagú műanyag foltal javítottam.De a medence oldalát pld(ha a lyuk pici)egy UV lámpára keményedő ragasztóval oldottam meg.Több éve bírja.

Előzmény: Gyurco78 (64558)
Lonesome Rider Creative Commons License 2022.06.18 0 0 64563

Sziasztok.

Fúrott kútról feltöltött medencéhez milyen szűrőközeget javasoltok?Homok vagy a kis fehér golyócskák a hatékonyabbak?

Továbbá tisztító katica használatában van e tapasztalatotok?Érdemes beruházni egy ilyenre?

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.18 0 0 64562

Kösz szépen! 

Előzmény: iatsti (64561)
iatsti Creative Commons License 2022.06.17 0 0 64561

Többször rendeltem már tőlük, sőt volt, amikor éltem az elállás jogával.

 

Nagyon korrektek, a pénzt pár nap alatt visszakaptam, végig tájékoztattak az ügyemről.

 

Tablettákat, kiegészítőket csak innen rendelek.

 

Le a kalappal előttük, profi módon végzik a kereskedő szakmát.

Előzmény: MZ/Y (64559)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.17 0 1 64560

Nem vagyok benne biztos, hogy bírja a napot.

Szomszéd szappanos vízzel nyomozta a lyukakat, nem mondom, hogy gyors módszer, de megtalálta mindet.

Előzmény: Gyurco78 (64558)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.17 0 0 64559

Medenceorias webshopot ismeri valaki? Nem rosszak az árai, csak hát az egy dolog. :) Az sem árt, ha meg is jönnek a dolgok.

Előzmény: Gyurco78 (64558)
Gyurco78 Creative Commons License 2022.06.15 0 0 64558

Üdv!

 

Van egy ilyen puhafalú medencém, csak az a baj, hogy a peremén van(volt) néhány tűszúrás-szerű lyuk. 3-at megtaláltam, befoltoztam, de nagyon lassan még mindig ereszt valahol. Mivel már esélytelennek látom, hogy megtaláljam az utolsó(kat), arra gondoltam, hogy autós vagy kerékpáros defektjavító habot fújok bele. Próbálta ezt már valaki, van esély rá, hogy működne?

kuff Creative Commons License 2022.06.15 0 0 64557

Bypass egyelőre nincs,de 3 féle szivattyúval is próbáltam, egy 1.2l/h, egy 2l/h és egy 3l/h-val, most a 2/h-s maradt rajta. Tegnap estére úgy,h egész nap ment, már csak 27 fokot hozott, medence letakarva. Ma visszaviszem, kiváncsi leszek..

Előzmény: Pzsolt64 (64556)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 64556

Nekem a Steinbach mini van a medence méret szerintem egyezik. Péntek délután kapcsoltam be szombat reggelre 31 fokos volt a víz. Egésznap mese kapcsolt erre a nap is rásegített. Este kezdett ujra működni a hőstartás miatt de vasárnap reggel már nem ment és egész nap se kapcsolt be. Bypass van beépítve? amivel betudod hangolni?

Előzmény: kuff (64554)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 64555

Szia, 32 pvc ragasztott elemekkel ill 6/4" KPE-s elemek ill A KPE csövek is 38 -asok.

Előzmény: Goblins33 (64551)
kuff Creative Commons License 2022.06.14 0 0 64554

Hőszivattyú tulajok,segítsetek.. 2 napja telefonálok, levelezek a Kerex-el, (Optima mini 3.5kW), ma ismét beszéltem a "szervíz" részlegükkel, állítólag beszéltek kollégákkal, ha bármennyire is fűt a hőszivattyú, az szerintük azt jelenti,h rendben működik.. akkor is,ha csak 29 fokra (de koppra pontosan eddig).. Lehet,hogy nagy a medence hővesztesége (!?) és ezért nem tudja feljebb melegíteni, majd csak ha melegebb lesz, kánikula.   Ez vicc, ugye? Ez egy kicsi, 3m-es merev falú medence, 4.5m3 vízmennyiség, ezt röhögve fel kellene melegítenie 30 fok fölé, plusz a medence bő fél napot tűző napon van, a hőszivattyú is.

 

Kinek mik a tapasztalatok ezekkel a "mini" 3.5 - 4kW-os hőszivattyűkkal? irreális az elvárásom? Most hivtak vissza, csináljak képeket a bekötésről, medencéről, holnap visszaviszem a budafoki útra.

nihill01 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 64553

Ez pontosan így van, de miből gondolod hogy ez itt most a felső réteg hőmérséklete?

Előzmény: Egér Fogó (64552)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.14 0 1 64552

A felső réteg hőmérséklete nem számít. 

Előzmény: nihill01 (64550)
Goblins33 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 64551

Szia!

Milyen keresztmetszetű csöveket használsz? A KPE idomok menetes része 5/4-es vagy 6/4-es?

Köszönöm.

Előzmény: Pzsolt64 (64506)
nihill01 Creative Commons License 2022.06.13 -2 0 64550

Nos, itt tart most a medence 6 nap alatt, múlt szerda reggeltől, 24m3 csapvízzel feltöltve, oldal takarás, átlátszó fólia, légrés fölötte.

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64549

Ezt nagyon rosszul látod. :) A javító ember képzése sokkal több energiát igényel, és nagyságrend(ekk)el kevesebb db-bal végez naponta. Gyárba, szalag mellé elég a 8 általános, meg ne legyen tényleg sík hülye. Gyárban dolgoztam nemrég még, félelmetes, milyen emberek dolgoztak, szó szerint volt olyan, aki nem értette, hogy kell a matricát felragasztani.

 

De az elromló dolgokat sem fogom egyértelműen a gyárakra. Fejlődött a technika, most már pontosabban lehet méretezni az anyagokat, nincs annyi "tartalék". De erre ösztönzik a vevők is őket, mert olcsó árut akarnak. Ott van a Miele, biztos jó, sokáig tart, javítható, de 1000 (vagy 10 ezer) emberből talán 1 választja, mert drága. Úgyhogy kiszolgálják a tömegigényt.

Előzmény: Creativus (64545)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64548

 

Mit bénáztam el? Fémvázas medence, külső szkimmert akartam felrakni (YT alapján ez működik). 

Akárhogy húzom meg a csavarokat, a bekarikazott részén szivárog, pedig még át sem vágtam a fóliát, csak a csavarok lyukasztottak ki. Tömítés benne van. 

 

Creativus Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64547

Nálam más a helyzet, és a környezet, tehát mások - de van amiben hasonlók - a teendők.

 

A 20m3-es medence szögletes, s a klórt én is kb. 5 naponta adagolom (100g-os), és külön 2 dl algagátló ugyanakkor.. Természetesen homokszűrő is van. Ám 2-3 naponta ferdenyelű kefével az oldalfal középmagasságától lefelé (amíg megy) algapor lesöprés, és ugyanez a végig a teljes alján. A fölkavarodott víz aljáról egy erre a célra szolgáló lapáttal fölkeverem a vizet (hosszában 4-5 pozíción, mindkét oldalról). Ez estefelé történik, és egész éjjel szűrés van, majd reggel szűrőöblítés utána. Csak így tudok megbirkózni a gazdagon képződő algával évek óta (pedig tavalytól már új a medencém), noha a klór a maximumon. Ez a helyi sajátosság, másnál másképp lehet, tehát ez sem szentírás, csak egy nálam bevált rendszer. Ha aznap nagyobb fürdőzés volt, ill. nagy a meleg, akkor egy kis (20g) tablettával a szkimmerbe este megtoldom.

 

Ha elhanyagolom a lekefélést, akkor bizony hamarosan bezöldül, és jöhet a sokk. Ilyenkor min. 1/2 kg (de van amikor csak 1 kg használ) granulátum kell az ajánlott 10-20 dkg helyett. Persze flokkoló is kell akkor, és sok szűrőöblítés, no meg vízpótlás.

 

Fóliát nem használok, macerás a fel-le szerelése.

 

Előzmény: nihill01 (64543)
Smíró Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64546

Takaró fólia: nekem bubis kék színű van a 17 köbméteresre. Korábban egy éjszaka alatt lement 2-3 fok, most nem tettem fel, 7 fokkal lett hidegebb a víz... Hőszivattyú délre visszanyomta 30 fokra, de többet nem leszek lusta:)

Creativus Creative Commons License 2022.06.13 -1 0 64545

Az egyetemeken is tanított technológia neve: beépített elavulás.

 

Ebbe a technológiába önmaga is bele van építve, ezért - éppen napjainkban - kezd elavulni, és felváltja a javíthatóság.

 

Az elkövetkezendőkben észszerűbb lesz kiesebb tudású szakemberekkel (vagy házilag) javítani, mint az újra meg újra legyártó sorokat képzettebb szakemberek garmadával működtetni. Nem beszélve a még nagyobb tudást igénylő új gyártmányok kifejlesztését.

 

A megállíthatatlanul növekvő szakemberhiánynak a fejlett nyugati régió területén ez az egyenes következménye. Megoldás lehetne helyette képzett szakemberek "termelése", amely azonban már az elegendő utód létrehozási fázisában elakad.

Előzmény: gmarc (64544)
gmarc Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64544

Igen, ez történt. Utálom az ilyen szétszerelhetetlen egységeket. Azért a mai tudomány állásánál simán lehet olyan vízbiztos szétszerelhető egységet gyártani, ami megfelelően sztigetelt... 

Előzmény: macii97 (64530)
nihill01 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64543

"nappalra meg vagy átlátszó és vegyszer"

Erre az én megoldásom 24m3-re 5 naponta 1db 200g-os kombi tabletta és heti-hétheti ("érzésre", melegben gyakrabban, hűvösebben ritkábban, vagy ha szemre nem tetszik a víz) klórsokk és kristálytiszta a víz átlátszó fólia mellett. Fontos hogy megelőzni sokkal könnyebb mint utólag kikezelni a vizet. Ja meg rendes homokszűrés feltétlen.

Aztán mindenki azt csinál amit akar :)

Előzmény: Egér Fogó (64542)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64542

Az átlátszó fóliát a zöld algák szeretik, a fekete fólia viszont ellenségük.

Gondold át, mi a takaró fólia feladata? Gátolja a rovarok vízbefulladását, de légrés nélkül nem csökkenti az éjszakai lehűlést.

Éjszakára bubis fólia kell, nappalra meg vagy átlátszó és vegyszer, vagy fekete, de akkor nem melegszik a vized, de nem algásodik.

innentől vallásháború, amibe nem akarok beszállni.

Előzmény: Horyk1 (64537)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.13 0 0 64541

Ha két beszívót kötsz a rendszerbe, a szkimmert megkerülheti a víz felszínén úszó akármi, így adsz egy pofont a barna macinak.  Nincs értelme, rontod a tisztítás hatásfokát.

Előzmény: schferenc_77 (64539)
kuff Creative Commons License 2022.06.12 0 0 64540

Sziasztok,

 

használ valaki Optima Mini 3.5kW hőszivattyút a medencéjéhez? Gyakorlati tapasztalatokat szeretnék megvitatni vele.. :)

 

- másnak is max 29C-ra melegít, bármit is állítok be? ez felett sem áll le a kompresszor,de nem melegít többet a vizen

- ki milyen keringetővel használja? egy ~20w-os ~1200liter/órás kevés volt, elindult, leállt, a 90w-os békebeli Bestwayem 3.5m3/óra, túl sok, most egy kölcsön Flowclear 45w / 2000l/órás van, de talán ez is sok.

- ha vkit érdekel, több órás keresés után találtam meg hozzá a bluetoothos appot,ami egy kalap szamóca, eleve csak pár méterről működik.. elvileg van ebből a tipusból wifis is,de a hiperekben sajna a BT-s van raktáron.

 

üdv,

Szabi

schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 64539

Köszi a tippeket, megnezem. 

 

Kapcsolódó kérdés: megvan a szkimmerem (a készletben van egy befuvó is), illetve van egy Intex befuvó/szívó szett is.

Az a tervem, hogy a mostani kisméretű elszívó helyett berakom oda az Intexes nagy beszivot és egy közös csövön megy majd a szivattyuba a szkimmer es az új beszivó. Van annak jelentősége, hogy a szkimmer es a sima beszivó egymástól milyen távolságra van? Persze nem ellentétes oldalra akarom őket rakni, de lehet mondjuk egymastol 30 cm-re (sima fóliás medencebe vagom bele), vagy a fólia stabilitása miatt inkább legyen 1 méterre? 

Előzmény: Zs:) (64536)
szabolacko Creative Commons License 2022.06.12 0 0 64538

Köszönöm. Valakinek még tapasztalat lágyvíz ügyben?

Előzmény: Creativus (64532)
Horyk1 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 64537

Sziasztok!

 

Holnap kell vennem a gazda boltban takaró fóliát.

A nagy dilemma, hogy átlátszó vagy fekete????

 

Ki mit javasol?

 

Köszönöm!!! 🤪

Zs:) Creative Commons License 2022.06.12 0 0 64536

pl.: kerexbudafok.hu

Van valahol még egy üzletük is.

Előzmény: schferenc_77 (64533)
SBeela Creative Commons License 2022.06.12 0 0 64535
Előzmény: schferenc_77 (64533)
Creativus Creative Commons License 2022.06.11 0 0 64534

Én is most keresek hasonlót.

Ahol ilyeneket én szoktam vásárolni (Aqualing), az úgy néz ki, hogy ezekkel az idomokkal nemrég felhagyott, de a "közelében" (légvonalban csak 100 m lenne) van a medence.net webáruház átvevő pontja (eléggé benn az udvarban - térkép a kapcsolat menüben). Azért van ott aranyár is, meg némileg olcsóbb is.

A kérdéses dolgok a "MEDENCE ÉPÍTÉS/MEDENCECSÖVEZÉS" menüpontban.

Előzmény: schferenc_77 (64533)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 64533

Sziasztok, tudtok ajánlani olyan boltot Budapesten, ahol készleten van elég sokféle 50mm-es ragasztható pvc cső és idom (hollander, karmantyú stb...).

Ja és nem arany árban... 

Előzmény: Creativus (64532)
Creativus Creative Commons License 2022.06.11 0 1 64532

A 0 lágyság az "álmoskönyv" szerint nem jó!

Bizonytalanná teszi a pH értékét.

A csapvíz gyakran elég kemény. Ha szerencséd van, akkor túl lúgos is (pH>7.8), és akkor csökkenteni sósavval kell, ami a keménységet is csökkenti. Ha már jó a keménység, de még nagy a pH, akkor sósav helyett már akkumulátor savat használunk (mindkettő kapható a festékboltokban).

Előzmény: szabolacko (64531)
szabolacko Creative Commons License 2022.06.11 0 0 64531

Kérdezni szeretnék. Mostanában tölteném fel az új medencét. A házban van vízlágyító, ami 0-ra lágyítja vizet. Van előnye a lágyvíznek bármilyen szempontból, vagy töltsem fel a kerti csapról?

macii97 Creative Commons License 2022.06.10 -1 1 64530

Szia!

Én most dobtam ki, nem szerelhető, illetve forró is volt a motorja nagyon... Nem játék, vegyél inkább egy másikat!

Ha sima 32-es csatlakozású akkor bestway/intex amelyiket olcsóbban megkapod mindegyik jó a célra...

Előzmény: gmarc (64526)
kirkri1976 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64529

Vasárnap összerakom a rendszert és felállítjuk a medencét, a jövő hét végén jövök a tapasztalatokkal. :)

Előzmény: macii97 (64528)
macii97 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64528

Valószínű nem lesz elég neki :)

Előzmény: kirkri1976 (64527)
kirkri1976 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64527

Végül maradtam a megrendelt 7kW-os verziónál. Az eladó is azt ajánlotta inkább a boltban, mert kevesebbet kell mennie. Arra leszek kíváncsi, hogy a felfűtés után a szinten tartáshoz elég lesz-e mennie azt a napi 5 órát, amíg a vízforgató kétszer átforgatja a 15m3 medencét. 

Előzmény: macii97 (64525)
gmarc Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64526

Sziasztok!

 

Bestway papírszűrős vízforgatóm 4. évadát kezdte, de néhány perc üzemelés után kikapcsol, majd némi pihentetés után újra működik. Gyanítom, hogy a hőkioldója ment tönkre, viszont nem tudom, hogyan lenne javítható, hiszen a szivattyú rész egy megbonthatatlan egybeönt9ött egység... Ötlet (azon kívül, hogy vegyek újat)? 

macii97 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64525

Hát, az indítóárammal lehet probléma ha a hőszivattyú ráindul valamire. A 32A az kb. 8kW tehát ha már megy szerintem elketyegne. 

Nálunk 3x16A van, nem csapja le. Sztem az a 200W különbség nem nagy valami.

 

Plusz ugye ha nappal termel a napelem, akkor annak a teljesítményét is felhasználhatod a 32A felül ;)

Előzmény: kirkri1976 (64521)
Kariboy107 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64524

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni. 

Bestway 3.96 x 0.84-es medencéhez milyen fűtést vegyek? 

Túl sokat nem szeretnék rá költeni, de azért legyen hatékony.
Saját rendszert nincs időm és elég barkácstudásom kiépíteni sajnos.

 

 

Köszönöm előre is!

kirkri1976 Creative Commons License 2022.06.09 0 1 64523

Így van, jogos a felvetés, de raktam kintre a medencéhez fi relét külön, így a védelem megoldott.  

Előzmény: nihill01 (64522)
nihill01 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64522

Arra figyelj még, ha van fi relé a házon, akkor a napelem ac köre valószínűleg nem a relé mögött van leágaztatva.

Előzmény: kirkri1976 (64521)
kirkri1976 Creative Commons License 2022.06.09 0 0 64521

Köszi a segítséget!

Egyetlen szempont miatt vacillálok a 7kW-os és az 5.8kW-os között, hogy csak 1 fázisom van. (32A).

Alapból ez nem lenne probléma, de a kertben lévő konnektor hálózata a konyhai hálózatról van leágaztatva és nem tudom nem fogja-e lecsapni folyton az automatát, amikor beindítjuk a mosogatógépet, vagy egyéb nagyfogyasztót. Mivel kezdetben még nekem is a homokszűrővel fog együtt menni (tervezek bekötni egy szimpla kis papírszűrőset, amit te is javasoltál), így a nagyobb hőszivattyú 1.02W teljesítménye és a szűrő 400W-os teljesítménye már tartok tőle, hogy együtt sok lesz a hálózatnak. A kisebb hőszivattyúval bentebb lennék 200W-al, de az meg lassabban fogja nekem felfűteni a medencét.

Vagy opció lehet még, hogy direktben húzok egy hálózatot a medencéhez, közvetlenül a lakáselosztóból. Kicsit macerás, mert ezt csak a napelemrendszer AC köréből tudom megtenni, de járható út.  

Ma délelőtt el kell mennem a hőszivattyúért, szóval addig döntést kell hoznom. 

Előzmény: macii97 (64519)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 64520

Szia,

Ketter, barkásáruházban is kapható.

 

Előzmény: abes (64516)
macii97 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 64519

Szia! 

Nálam tavaly már lehúzott egy évet a 6 kw-os változat. Tökéletes. Előző kommentemben leírtam hogy működik az én rendszerem. Szolár fóliával takarom(enélkül nem fog felmelegedni a párolgás miatt) , májustól szeptember végéig legalább 32 fokos a víz, mert annyira van állítva. 

Mi sem szeretjük az ennél hidegebb vizet, tavaly nem volt nap, hogy ne fürödtünk volna.

A mi vizünk 12 m3, ha van módod inkább a 7kw verziót vedd meg, imádni fogjátok.

Előzmény: kirkri1976 (64464)
macii97 Creative Commons License 2022.06.08 0 1 64518

Szia!

 

Az a helyzet, hogy szerintem alapból hibás elgondolás az, hogy a hőszivattyún a homokszűrő küldi át a vizet.

A homokszűrő 4-500 watt lehet, ami elég sok a hőszipka 1-1,5kw mellett.

Plusz a hőszivattyúnak egy hidegebb napon sok órát mennie kell, míg a szűrésnek csak néhànyat.

 

Kérdésedre a válasz az, hogy a visszajövő víz kb 3-4 fokkal melegebb mint az eredeti, nem fogsz egyből forró vizet kapni. 17 m3 felfűtése, ha takarva van is állandóan akkor is napok kérdése :) A hőszivattyúk általában 2-4m3/h keringetést igényelnek.

 

Én két szivattyúval oldottam meg:

Medence kijövőn  ágon T idommal elválasztva megy a hőszivattyú illetve másik ágon a homokszűrő felé a víz. Hőszivattyú körén a vizet egy kis 3,8 m3/h papirszűros vízforgató hajtja benne a filterrel amit hetente mosok, hogy nehogy bármi eltömítse a hőcserélőt. 

Ez az ág csatlakozik vissza a medence bemenő nyílásánál a 2. T idomba, ahova a homokszűrőtől is megérkezik a víz.

Ehhez kell még 2 visszacsapó szelep mindkét körre, hogy egyik a másikkal ne keveredjen.

Minden csövet belehúztam flexibilis csőszigetelésbe, így minimális a hőveszteség az "úton".

 

Egyetlen hátránya ennek, hogy egyszerre nem mehet mindkét szivattyú. Ezt digitálisan oldottam meg: 2 xiaomi okoskonnektorba van bedugva minden: egyikbe homoksz, mâsikba kis szivattyú+hősziv. Xiaomi home appban pedig ütemezve van minden, különböző működési módok is vannak pl. "Fűtés nélkül" "lájtos fűtés" " extra fűtés" ami változtatja az időzîtéseket.

Ja és így telóról vezérelhető minden. :) 

Így ha a beállított hőfokot el is éri a víz, hőszivattyú leáll és csak a kis kv daráló berreg, aminek a fogyasztása igazából nem zavar senkit.

 

 

 

Előzmény: Smíró (64490)
hzs46 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 64517

Most rendeltem az innofilt kft től. Holnap visszajeleznek én is kíváncsi vagyok. Ez már 8. éve szűr télen nyáron.

Előzmény: nickjames (64508)
abes Creative Commons License 2022.06.08 0 0 64516

Ez milyen ház?
Pofásan van elhelyezve a gépészet.

Előzmény: Pzsolt64 (64506)
Creativus Creative Commons License 2022.06.08 0 0 64515

Befúvócsonkjaim a víz szintje magasságában vannak, tehát azok is víztelenítve lesznek. Amit írtam az arra vonatkozik, hogy minden külső részt (tehát a csöveket is) vízteleníteni kell.

 

De végül is nagyon egyszerű a logikája:

 

A víztelenítés elsősorban a fagyás miatt szükséges. A víznek ilyenkor két tulajdonságát kell ismerni:

- A jég (nagyon lassan) képlékeny. Nagy erőhatások esetén igazodik a környezetéhez.

- A víz, ha megfagy a térfogata kb. 10%-kal megnő!

A térfogat növekedést a medencében lévő víz jól bírja, mert a fagyás egy lassú folyamat ilyen nagy tömbben.

Csőben más a helyzet. A Jég hamar eldugíthatja a csövet, s így a jéggé fagyáskor nem tud elég gyorsan tágulni, tehát szétrepesztheti (a kerti csapokat is ezért kell vízteleníteni, mert fagyáskor - visszafelé - tágulna ugyan, de a jég már nem engedi olyan gyorsan).

Vagyis látható: a csonkok alá kell engedni a vizet, és semmilyen csőben, homokszűrőben, szivattyúban nem lehet víz.

A víznek ez e "csodálatos" (ám sokszor hasznos) tulajdonsága feszíti szét a betonok repedésein keresztül a nagy tömböket, de ez okozza azt az eróziót is amit a természetben tapasztalhatunk víz környezetében. Magára hagyott épületekben hatalmas károkat képes évtizedek alatt okozni.

 

Előzmény: ghck (64514)
ghck Creative Commons License 2022.06.07 0 0 64514

Akkor tehát csak a szkimmert vízteleníted, a befúvócsonkot nem? Az bírja?

Előzmény: Creativus (64513)
Creativus Creative Commons License 2022.06.07 0 0 64513

Természetesen, ahogyan a téliesítés előírja. Pontosabban mind a szkimmernél, mind a befúvóknál van egy-egy csap, melynél utána leszedem a csöveket, s így a szűrőről is, és külön félreteszem. A szűrőt is leeresztem. A medencéből elég a szkimmer alá kb 20-30 cm-rel kiereszteni (ezt nem azzal csinálom, hanem egy slaggal).

 

A legfontosabb (ezt máshol is megjegyeztem): ilyenkor a csövek végénél a gumitömítésnél több nylonzacskóval bebugyolálom (befőttesgumi!), hogy a tömítések ne kallódjanak el a tél folyamán (vagy külön zacsiba gyűjteni, és FELÍRNI, hova raktuk a zacskót).

 

A lényeg: teljes víztelenítés, és csak a medencében van víz, semmi kilógó csőben nincs. A jég képlékeny (lásd gleccserek), és lassan a formához idomul. Se gyereket, se senki mást nem szabad engedni a víz tetején lévő jéggel játszani, mert tönkreteheti a palástot (különösen olvadáskor ráadásul még éles is a széle). Amíg nincs fagy, és vannak rovarok, leszedem hálóval, ill. az aljáról porszívózok.

Előzmény: ghck (64512)
ghck Creative Commons License 2022.06.07 0 0 64512

Szia, téliesítés. A csonkokkal mit csinálsz? Alá leereszted a vizet?

Előzmény: Creativus (64355)
mikcsek Creative Commons License 2022.06.07 0 0 64511

Köszönöm szépen a választ. Akkor lehetséges, hogy megpróbálkozom vele.
Azt esetleg nem tudod, hogy teljesítményben van-e nagy különbség? Tehát hogy szükséges-e a 3 m3 feletti teljesítményű egy 5m3-es medencéhez.
Jelenlegi papírszűrős is szűri, csak valahogy erőtlennek érzem kicsit.

Előzmény: Smíró (64500)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.07 0 0 64510

Igazad van, köszi.

Ott a pont.

Előzmény: Mortoff (64509)
Mortoff Creative Commons License 2022.06.07 0 1 64509

Biztos?

 

Megtekintőben Eszközök-ťMéret

Fotóknál Fájl-ťExportálás-ťMéret

Előzmény: Pzsolt64 (64503)
nickjames Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64508

Hát az komoly méretű szűrő.... Mivel nekem egy kisebb medencéhez kellett, eszembe sem jutott magamnak csinálni, de ez így érthető. Most már én is kíváncsi vagyok, milyen szűrő textilt használnak/ajánlanak erre a célra...

Előzmény: hzs46 (64507)
hzs46 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64507

Egy 1000 l ibc van félbe vágva, és abba van beterítve a szűrőzsák. A tartály egy kis háznak álcázva. Felül benyomja a szivattyú, alul a szűrőn keresztül visszafolyik a vízbe ez egy fürdő tó süllyesztve. Kb egy hónapig nem kell vele foglalkozni, mikor kezd kifolyni felül a víz akkor tudom hogy ki kell mosni. 8. éve működik a víz télen nyáron bent van.

Előzmény: nickjames (64502)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64506

Azért csak sikerült a fotó

Előzmény: Pzsolt64 (64503)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64505

Szia,

Nefélj tőle mint írtam én megcsináltam. 1 hónapja van fent csővázason 20 perc volt a szerelés azóta is csepegés mentesen teszi a dolgát. 

Előzmény: schferenc_77 (64499)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64504

Szia,

Először is nem fogod érezni a víz hőfok különbséget mert nagy az átfolyási mennyiség.

A másik, hogy van bypass beépítve? mert avval belehet állítani hogy mennyi tudjon áthaladni a hőszivattyún. Énis egy kicsit játszottam vele mire eltaláltam az optimális beállítást.Reggel ment egy kicsit aztán egésznap be se kapcsolt. 19-kor 32 fokos volt a víz.

Előzmény: Smíró (64490)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64503

Mac-en nem lehet.

Előzmény: Zs:) (64486)
nickjames Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64502

Pontosan mi a kérdés? Illetve mit jelent, hogy 4 nm a szűrő? Az igen nagy felület... Sajnos a télen elvesztettem a homokszűrőm leeresztő kupakját, az itt adott tippek sem vezettek sikerre, újat kell esztergáltatnom, ami időbe telik (de már készül). Addig is kellett a szűrés, és rendeltem egy csodazsákot innen:

https://csodazsak.hu/

Elég jól szűr, elégedett vagyok vele, de gondolom nálad nem ez a kérdés.

 

 

 

 

Előzmény: hzs46 (64491)
Binks66 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64501

Sajna ez ilyen beteg konstrukció ,de az elfordulás ellen egy méretre vágot darab léc mindent megold és stabilan áll mint a cövek. 

 

 

Előzmény: 3244 (64467)
Smíró Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64500

Hali! Nekem korábban még a felfújhatós medencém (22 m3) idején adtak papírszűrőset. Nagyon rossz. Megéri beruházni a homoszűrőre. Most a sós vizes megoldásba fogtam, eddig álom. Évekig kínlódtam a hypózással, ahogy nézem, ennek vége. Sajnos ehhez a szetthez nem volt sóbontós homokszűrő, így külön kellett vennem - megérte, az már most lázszik. Szerintem.

Előzmény: mikcsek (64492)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64499

én sok videót megnéztem, ahol sima fóliásra rakják fel, annyi, hogy a tömítő lapot ketté kell vágni, mert egybe van öntve a fémpalástos medence gyárilag kivágott lyukjához. 

pl itt is Haywardot használ sima fóliás medencéhez:

https://www.youtube.com/watch?v=BetEelQrsxE

 

Én is erősen gondolkozom a fóliás medencéhez külső szkimmeren (a belsőt folyton ki kell vennem, ha a gyerekek tombolnak a medencében), a kint imeg elvan magában és szépen szedi le a dzsuvát a tetejéről. Ha már itt tartunk, van értelme a szkimmeren kívül még egy szívócsonkot beiktatni a körbe egy T-vel, mint a fenti videón? Ez ugye a szívó oldal (ami csak önfelszívó szivattyúnál szív valójában), a szűk keresztmetszet vagy az UVC lámpa (bár annak 2"-os a max bemenete nálam) vagy a szivattyú bemenete (ami meg 1,5"-os). Arra gondoltam, hogy veszek a szkimmer mellé egy ilyen készletet (szívó+befuvó), és akkor lesz egy szkimmer, egy beszívó (ez egy T-ben közösítve) és egy befújó a rendszerben. Mi a meglátásotok?

Előzmény: MZ/Y (64497)
Smíró Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64498

Köszi! Közben olvastam a használatiban, hogy 0,3 fokot dob óránként. Azt hittem, ennél melegebb vizet nyom. de majd csak beáll a meleg is:)

Előzmény: MZ/Y (64495)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64497

Ha már szkimmer, biztos, hogy a sima fémvázas medence fóliája bírja a külső szkimmert? Alapvetően palástoshoz ajánlják őket.

 

Illetve van ezek közt különbség? Pl. a medenceoriasnál van sok (nem reklám, csak ott van többféle), mindegy, melyik? A porszívós betét tetszik, ami a haywardnál is van.

MZ/Y Creative Commons License 2022.06.06 0 1 64496

Mikor rászorítod a csővázra, nyomni kell kifelé, hogy ne tudjon távolodni/emelkedni. Ha így szorítod meg, később nem tud ki(be)mozdulni.

Előzmény: 3244 (64467)
MZ/Y Creative Commons License 2022.06.06 0 1 64495

Ahogy a spirálos melegítésnél, itt sem a minél melegebb befolyó víz a lényeg. Minél hidegebb a víz, annál jobban tudja átvenni a meleget. Abszolút ex-has számokkal: ótánként 10 liter 60 fokos víz nem ér annyit, mint 2 m3 22 fokos (mindkét esetben 18 fokos medence vizet feltételezve). Szóval ne fojts rajta!

 

Hogy jól működik-e, azt úgy tudod megnézni, ha van a kezelésiben konkrét adat, adott bemenőnél hány fokos víznek kell kijönnie.

 

Azt azért tudd, hogy a hmv-t (háztartási melegvíz, ami a csapból jön) előállító kazán 24 kW-os, az tud percenként - ha jól emlékszem - 20 liter 50-60 fokos vizet. Ez 1,2 m3 víz. A Te szivattyúd ennek többszörösét tolja, a teljesítmény töredéke, nyilván csak langyos víz jön ki.

Előzmény: Smíró (64490)
kirkri1976 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64494

Szerintem by-pass megoldásra van szükség, a hőszivattyú ágat leszűkíteni, hogy azon kicsi legyen az áramlás, a főág meg kinyitva, hogy a homokszűrő működjön rendesen.

Előzmény: Smíró (64490)
kirkri1976 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64493

Köszönöm a választ!

Megadtad a lökést ezzel a 24 órás 30 fokos vízzel, végül megrendeltem a 7kW-os hőszivattyút, a héten elhozom és szombaton jöhet a medenceállítás, mert a jövő hétvégén ballagás lesz, a gyerekeknek jól jönne.

Előzmény: Pzsolt64 (64465)
mikcsek Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64492

Sziasztok,
Szeretnék érdeklődni, hogy egy 5 m3-es Bestway merevfalú medencéhez van értelme egy 3,8m3-es papírszűrő helyett 3 m3-es homokszivattyút szerezni?
Jelenleg egy nagyobb papírszűrős van hozzá ami elvileg 3,8 m3-es és szeretnék egy homokszűrőset, csak nem tudom hogy mekkora különbség van a két megoldás között, illetve, hogy teljesítményben van-e ha a számok közel azonosak.
Gondolom a rendszerbe integrált valós teljesítmény az kevesebb mint a megadott 3 m3-es szivattyúzási teljesítmény.
Olvasgattam az ajánlott méretezést, de van ahol úgy írják, hogy forgassa át a vízmennyiséget egy - másfél óra alatt, van ahol úgy írják, hogy négy óra alatt.

Tud esetleg valaki ezzel kapcsolatban valami információt adni?

Köszönöm előre is.

hzs46 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64491

Sziasztok! A csodazsákkal kapcsolatban érdeklődnék. 2014 ben erről a fórumról kaptam infót, a beszerzéséről. A Reiter Ferenc utcában volt valahol, a cég akiktől vásároltuk. Nekem 4 négyzetméter a szűrő ebből az anyagból, azóta csak mosni kell, de már nem szűr tökéletesen.  

Smíró Creative Commons License 2022.06.06 0 0 64490

Szasztok, segítséget kérnék:

 

Új telepítés - 3 napos -, és nem boldogulok a hőszivattyúval. 17 köbös Intex a medence. Homokszűrő-sóbontó-bypass,hőszivattyú, márkára Steinbach a gépészeti rész. Minden müxik, semmi nem csöpög, villanyóra forog. De a hőszivattyú elég szivattyúnak tűnik,mert nem nyom csak langyosnál is langyosabb vizet.

 

Jaageres paraszti ésszel ha nyitott szelepek mellett engedem át a vizet, kiszalad a dobozból a víz mielőtt felmelegedni tudna. Ha elkezdem a szelepeket elzárni, kicsi nyomás (P6) hibaüzenettel leáll a hőszivattyú. Pedig talán itt lehet a megoldás kulcsa, ha csak valaki észt nem oszt, amiért pláne nem haragudnék... elkél.

 

Ehhez kapcsolódóan: ha lezárom a főágat, és beterelem a vizet a hőszivattyúba, akkor a homokszűrős szivattyú nem fog olyat érzékelni a hőszivattyú ágon való vízfolyás csökkentése miatt, hogy eltömődött a szűrő?

 

Egy szó, mint 100, hogyan kell beállítani, hogy meleg vizet termeljen és a szivattyú se károsodjon, akadékoskodjon?

 

Jó 5letért/tanácsért innék néhány sört élőben a titokgazdával, de ígérem az egészségre ivást távolról és előre is köszönöm a választ!

celebra Creative Commons License 2022.06.05 0 1 64489

10 m3 felfújható peremes 457 cm

Előzmény: abes (64488)
abes Creative Commons License 2022.06.05 0 0 64488

Mekkora medencét melegít?

Előzmény: celebra (64483)
Egér Fogó Creative Commons License 2022.06.05 -1 1 64487

Az időzítés energiapocsékolás, mert a melegebb víz egyre kevesebb energiát fogad be. A szivattyúk se szeretik a gyakori indítgatást. Neked nem kevés forró víz kell, hanem a begyűjtött hőmennyiség továbbítása a medencébe. A csöveket ellenpárhuzamosan kell kötni. áganként 300 liter környékét kell megcélozni.

A padlástér magas hőmérséklete nem jelent semmit, a közvetlen napsugárzás  által befogott hőt kell minél hamarabb a medencébe továbbítani. 

Előzmény: R0leee (64480)
Zs:) Creative Commons License 2022.06.05 0 0 64486

Át kell méretezni!

Előzmény: Pzsolt64 (64485)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 64485

Szia, rakok fel képet csak túl nagy a felbontása és ezt nem engedi felrakni. Holnap csinálok gyengén felbontásút.

Előzmény: celebra (64478)
Pzsolt64 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 64484

Szia,

Én bent hagytam a régi beszívocsonkot is és a csonkot és a skimmert egy 3 álásu csappal váltom az irányt. Ha akarom a skikmer megy ha átváltom az alsó csonk megy onnan meg a porszivócsö, ezzel a megoldással kizárt a fals beszivás.

Előzmény: schferenc_77 (64481)
celebra Creative Commons License 2022.06.05 -1 0 64483

Nekem 4x50 mm 20-as LPE cső van felgurigázva és sorbakötve szintén Grundfos szivattyúvl és időzítóvel, de csak azért hogy 9-18 óra között menjen folyamatosan. Szerintem nem nyersz vele ha időszakosan kapcsolod. Én még hőmársáklet kapcsolót is vettem hozzá, de nem használom. 2 OSB lapon vannak egymás mellett alattuk fekete tófólia. Mondhatom elég jól szuperálnak, de kell szerintem a napsütés,

a padláson nem tudom mire mennél velük, de próba szerencse. 

Nekem ha elég jó a nap akkor 40-50 fokos a visszatérő víz. Vicces de pont akkor teljesít a legjobban amikor annyira nem kéne, mert olyankor 30 fok a medence vize, pedig a 27-28 kellemesen hűsítene, de a család szereti a meleg vizet :)

Előzmény: R0leee (64480)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 64482

Nekem 10x14m van a szőlő tetején felrakva, tűző napra és nagyon jó. 9m3 vizet kétszer fél nap alatt 21-ről 27 fokra melegített, de folyamatosan járt a keringető... Szerintem a tűző nappal jobban jársz :-)

Előzmény: R0leee (64480)
schferenc_77 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 64481

Te konkrétan a Hayward gyártmányút raktad fel, vagy mindegyik gyártóé kb ugyanaz? Én most egy Hecht skimmert néztem ki, árban nagyon jó, de hiányolom a készletből a derékszögű könyököt, amire a porszívót tudnám csatlakoztatni. Illetve, akinek van ilyen, a skimmer alján a kilépő csonk az menetes (hány zollos?) vagy sima (hány mm-es)?

Előzmény: Pzsolt64 (64474)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!