Keresés

Részletes keresés

CorvBoy Creative Commons License 5 perce 0 0 74410

"A nylon zsinor kb egy erősebb húzásra elszakad"

 

Az miféle cukorspárga? A befúvás megint egy téveszme, szívni kell, nem fújni.

 

Miért? Történet:

 

Volt olyan szitu, hogy három elágazással, egy szakaszon visszafelé fordítással két bezárt bebetonozott dobozban, egy csőből 9 vég lett, illetve összesen egy 10csöves labirintus volt bent, ittott szórványosan tele mindenfélével.

Minden padlóban, falban, elburkolva, hozzáférhetetlenül. Mindenki azt mondta, ezt lehetetlen, ki kell bontani, soha nem oldjátok meg.

 

Cérna, porszívó, és rongyok. Ennyi kellett.

A rongyokkal bedugva a csővégeket előállítottunk egy légutat, amiben volt kanyar, visszairány, derékszög, összesen vagy 50m, minden ami "képtelenség".

  

Nem érdekes, a levegő utat talál. Szívó rákapcsol, és a cérnát 0.2 mp alatt átrántotta a levegő.

Amielőtt azt tudtad volna mondani, jé, a tuloldalt elengedett spulni negyede ideát a porzsákban lesett.

 

Onnantol csak finoman mozgatva, huzogatva, óvatosan, a szívást fenntartva kellett a csomagoló nejlont beküldeni, avval pedig a "kígyós" behúzót. (ami nem merev rúd vagy erős acélszál, hanem lényegében egy roppant erős csavarrugó végig, egy vékony lágy szálra tekerve)

Mikor ezt is sikerült bőven locsolva (fújós szilikon) +szilikon zsírral kenve ide oda végig feszesen behúzni, simán bement a szükséges ér.

 

A kőművesmunka, parkettás, csempe feltörése, beton vágása, stb tartott volna hónapokig, került volna 2-3 százezerbe, alaphangon. Plusz kosz, zaj, miegymás.

Mi pár óra alatt végeztünk.

 

Csattanó: egy nappal előtte, tanukkal, papírral ,kézfogással fogadtam 50ezer forintba egy nagypofájú reg. villanyszerelővel, hogy megoldjuk, a szerinte "teljesen lehetetlen" behúzást. 

 

Azóta sem fizetett, nyilván.

 

Előzmény: molnarist (74406)
C20NE Creative Commons License 20 perce 0 0 74409

Én egy mezei kőműves  zsinórt egy mezei porszívóval átszívok a végén pici szivacslabdával, azzal behúzom a behúzót és azzal a vezetéket. Többnyire csont egyedül és gond nélkül.

Előzmény: molnarist (74406)
Jahno Creative Commons License 1 órája 0 0 74408

Tudom én ezt, valamikor a múltban voltam ilyesmin, mellé alap RIT és Legrandosom is akadt, csak nem hosszabbítottam meg, mert a kutyát sem érdekelte. Ja tényleg, és Panduit.

Előzmény: peterch (74407)


peterch Creative Commons License 2 órája 0 0 74407

off . 

 

En egy nemet cegnek dolgoztam es nekik volt sajat emberuk, aki a COMMSCOPE Infrastructure Academy oktato es vizsgaztato embere. 250 dollar volt a tanfolyam. Az E - Shelter-ben csak olyan emberek dolgozhatnak, akik rendelkeznek ilyen certifikattal. Igy jutottam ehhez a munkahoz, ami nagyon megtetszett.:) Igy jutottam el jo par helyre ahol komoly rendszerek vannak, nem csak egy szerverszoba .

 

on .

Előzmény: Jahno (74400)
molnarist Creative Commons License 4 órája -1 0 74406

Akkor csak hogy tisztázzuk a zsinórbefúvó készülék egy nagyon jónak tűnő valami, de egy hülyeség az egész.

Tapasztalataim:

Persze pik pak átlővi a zsinórt már ha erőből rányomod ami már a 10. útán lefárasztja a kezeid

Hosszabitót mindenhova húzni kell útána

A nylon zsinor kb egy erősebb húzásra elszakad kezdheted elölről

Írták hogy megtört csövekhez is használható, kérdem én minek küldjek át rajta egy vékony zsinort ha a megtörés miatt nem tudod áthúzni a vezetékeket...

Továbbá 6000 egy tekercs zsinor hozzá... amit a pont lesz.rom alkalmazottak nem sporolnak

A wiro os bevált nekem előadáson vettem 20% kedvezménnyel, de abból is csak a vastagabbat érdemes venni.

tfe_tng Creative Commons License 4 órája 0 0 74405

a koax kábelekhez hasonlóan

 

mutass egy csavart koax-ot legyszi :)

a koax azert erzeketlen a kulso zavarjelekre mert arnyekolt, nem azert mert csavart erpar.

 

A két végpont között nem mindig sikerül a maximális sebességű kapcsolatot létrehozni (pl kábelhiba, túl hosszú kábel, zavaró jel**, stb miatt), akkor a két végpont "megbeszél egymással" egy alacsonyabb sebeségű kommunikációs módot, ami gyakran alacsonyabb frekvenciát is jelent. 

 

azert abban megegyezhetunk hogy a kapcsolat sebessegetol fuggetlenul az erparakon levo jelzesi frekvencia ugyanaz. ha 100MHz ha 50, de biztosan ugyanaz.

 

> Ezért az UTP kábelek nem frekvenciafüggőek.

 

Ize, letezik egyatlan olyan kabel ami nem frekvenciafuggo ? 

Masreszt biztosan veletlen hogy a 10Gig halozatokat nem sima CAT5 arnyekolatlan kabelekkel kotik, illetve hogy a kabeleknek megadja a gyarto a frekvenciajat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74401)
C20NE Creative Commons License 4 órája 0 0 74404

Az irodaházban EPH-ra kötik, ami egyetlen pontban csatlakozik a védővezetőhöz. Így elvileg az EPH potenciálmentes, bár ha beraksz egy fémházas eszközt a rack-ba máris összekötöd a védővezetőt és az EPH-t.

 

 

Valamiért ez olyan katyvasz...

Előzmény: tfe_tng (74403)
tfe_tng Creative Commons License 5 órája 0 0 74403

Hanem ? EPH ? De az mihez van kotve, nem vedofoldhoz ? vagy semmihez es "lebeg" ? (tenyleg erdekel, nem kotozkodom)

Nalam van EPH kiepitve a hazban, nagy elosztoban a vedofold sinre van bekotve minden (EPH, szekreny, etc)

 

Nyilvan egyebkent ket teljesen mas dologrol beszelunk, a DC kabelezes nem ugyanaz mint egy iroda / lakohaz kabelezese (pl a DC-ben nem fali vegpontokon vannak terminalva a kabelek)

 

Egyebkent elkepeszto mod utaltam kotni az arenyekolt kabelt, nyilvan sokkal egyszerubb sima UTP-vel dolgozni

Előzmény: Jahno (74397)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 10 órája 0 0 74402

"Én CAT6 STP-t használtam, a kérdés csupán az, hogy mi a szabályos bekötése ezeknek a kábeleknek, kell-e mindkét végét földelni?"

 

Ha a két végponton eltér egymástól a  földpotenciál (már néhány tized/század volt is bajt okozhat! márpedig ennyi potenciálkülönbség szinte bárhol lehet), akkor ezen két pontot összekötő árnyékoláson komoly zavaró-áram folyhat (nem kívánt földhurok). Ezért az árnyékolást csak az egyik végén szabad leföldelni, a másik végén ne legyen hozzákötve semmihez. Szerintem az legyen a földelt vége az árnyéklolásnak, amelyik vége biztos, hogy folyamatosan le lesz földelve, ilyen hely pl a switch vagy a pach panel (persze ne felejtsük el rendesen leföldelni ezeket :)

 

http://electrical-engineering-portal.com/wp-content/uploads/2016/08/plc-shielded-cable-ground-connection.png

http://m.eet.com/media/1162755/134408-08f4fig4.jpg

http://www.iebmedia.com/images/art_images/IEB72_p18_4.jpg

Előzmény: C20NE (74392)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 10 órája 0 0 74401

"az erparok csavarasi suruseget az atviteli frekvenciahoz igazitjak"

 

A csavart érpárnál a csavarás célja, hogy az érpáron a két ellentétes irányú áram által léterhozott ellentétes mágneses terek kioltsák egymást (lásd pl: bifiláris tekercselés) és ugyanezen okból érzéketlenek lesznek a külső zavaró jelekre is (a koax kábelekhez hasonlóan9. Minél sűrűbb a csavarás, annál erősebben érvényesül ez a zavarvédő hatás. A komolyabb kábelek sűrűbben sodrottak.

Az egyes érpárok rezonancia frekvenciáinak széthangolása céljából a kábelben a különböző érpárok sodrási sűrűsége eltérhet egymástól: pl 72/65/56/52 sodrás méterenként.

 

"mert a halozati elemek egy frekvencian tekerik az erparokat az hetszentseg"

 

A két végpont között nem mindig sikerül a maximális sebességű kapcsolatot létrehozni (pl kábelhiba, túl hosszú kábel, zavaró jel**, stb miatt), akkor a két végpont "megbeszél egymással" egy alacsonyabb sebeségű kommunikációs módot, ami gyakran alacsonyabb frekvenciát is jelent.  Ezért az UTP kábelek nem frekvenciafüggőek.

 

(ez az adatátvitelt lassító "zavaró jel" sajnos igen gyakran a 230V-os hálózati zavarása, mert valaki nem elég messze vezette tőle az UTP kábelt ;)

Előzmény: tfe_tng (74396)
Jahno Creative Commons License 13 órája -1 0 74400

Mondjuk az Systimax az egyik legdrágább rendszer és kábel, akit közelébe engednek vagy azzal melózik, azt páran szívesne meghívnánk ám egy kisfröccsre. Én pár éve még azt hallottam a kocsmában, hogy akár íratlan gyártói ajánlás is, de nem telepítettek árnyékolttal, mert mert csak. Lehet valamiben igazuk volt?

Előzmény: peterch (74398)
Jahno Creative Commons License 15 órája 0 0 74399

Csavarás sok mástól is függ, még az elválasztó elemtől frekitől, árnyékolástól és gyártói titkoktól. Ezért van az, hogy mérésnél mindent kalibrálni kell, pontos kábeltípussal dolgozni, mert 100 méter kiterített kábel nem pontosan 100 méter. Gyári dobozon rajt van minden.

Előzmény: tfe_tng (74396)
peterch Creative Commons License 15 órája 0 0 74398

Igen, az elso munkam volt .:) Mint a legelso hsz-ben is irtam, csak belevauztam egy kicsit. Mivel en csak  rez es optikai kabelt huzok es modulokat kotok, rack-ket szerelek, merem muszerrel a kabeleket  igy szakmailag nem vagyok sehol (akar betanitott munkas is csinalhatja).  A SYSTIMAXos kabel is arnyekolas nelkuli .Valoban minden erpar mas suruseggel van tekerve. Lenyegeben csak azt akartam irni, hogy amennyiben arnyekolt a kabel, akkor mindket vegen kell a testre kotni. Az erosaramu kabelekkel kozosen vezetve okozhat gondot a nem arnyekolt kabelekben . Csak ennyit akartam kinyogni.:)

Termeszetesen otthon azt csinalsz amit akarsz, ha neked megfelel, akkor ok.

 

Előzmény: tfe_tng (74395)
Jahno Creative Commons License 16 órája 0 0 74397

És még tedd hozzá, hogy vannak akik földelésről beszélnek, de amibe a szekrény van kötve az nem az...  Nekem is akadnak ilyen szép képeim. Ha nem is sok.

Előzmény: peterch (74393)
tfe_tng Creative Commons License 16 órája 0 0 74396

Ezen mondjuk kicsit csodalkozom, amennyire en tudom az erparok csavarasi suruseget az atviteli frekvenciahoz igazitjak, ennek megfeleloen ha egy kabelen belul a 4 erpar mas suruseggel van tekerve akkor mas lesz az atviteli karakterisztikaja azonos frekin (mert a halozati elemek egy frekvencian tekerik az erparokat az hetszentseg)

 

a gyors adatatvitel pedig egy csomo mindentol fugg, de elsosorban a frekvenciatol, az meg hogy mennyit bir a kabel megbizhatoan egy marek parametertol fugg, erre kulon tanszek van a muegyetemen, meg sem probalok ugy csinalni mintha tudnam :)

 

szoval nem zarom ki hogy igazad van ebben az eltero surusegben, de azert kicsit szkeptikus vagyok. 

ha pedig sima arnyekolas nelkuli kabelt szeretnel akkor itt van par pelda: https://kabelvilag.hu/cat5-kabeldobozok

Előzmény: peterch (74394)
tfe_tng Creative Commons License 16 órája 0 0 74395

Szep a kabelezes, sajatod ? Igazabol nem ertem mire reagaltal, nagyjabol pont ezeket irtam en is. 

Azert nem lattal meg UTP patch panelt (ami arnyekolas nelkuli) mert ezek a cegek megvettek az arnyekolt patch paneleket / kabeleket. Ettol fuggetlenul azert van eleg sok UTP patch panel / kabel is a vilagban, nem is feltetlenul csoro helyeken. 

 

Az hogy ki mivel huzza egyeni preferencia illetve a kovetelmenyektol fugg, reszemrol belefert a meterenkenti +partiz forintos ar azert hogy a jovoben gyorsabb halozatom legyen ha a halozati eszkozoket kicserelem. ennyi. 

Előzmény: peterch (74393)
peterch Creative Commons License 16 órája 0 0 74394

Egy kicsit visszakerestem a jegyzeteim kozott es valoban van kabel amivel en is dolgoztam, ami arnyekolas nelkul keszul, ilyen volt a  SYSTIMAX GigaSPEED X10D - SYSTIMAX SCS. Ennel a kabelnel minden par er mas suruseggel van megtekerve. Allitolag ezert kepes gyors es pontos adatatvitelre. Viszont ilyen kabeleknel megszabtak a tavolsagot az erosaramu kabelekhez legkozelebb 60cm-re lehettek.

Előzmény: tfe_tng (74390)
peterch Creative Commons License 17 órája 0 0 74393

Szia !

 

Egy par helyen mint : E-Shelter, Cancom , LMU - München , Airbus , Amazon , mindenhol minden modul fogadja az arnyekolast . Az osszes patch - panel ket oldalrol szerelheto testtel rendelkezik. Ezek a rack bal ,vagy jobb oldalan elhelyezkedo 12x12mm-es rezsinre kotodnek, amik a helyisegben kialakitott gyujtopontokra kotodnek. A kabel masik vegere is ugyanazon modulok kerulnek, amik ugyszinten arnyekolast fogadjak. Idaig csak ilyen megoldassal talalkoztam . Termeszetesen lehetnek olcso megoldasok, nem vitatom. 

 

Udv , Peter.

Előzmény: tfe_tng (74390)
C20NE Creative Commons License 18 órája 0 0 74392

Én CAT6 STP-t használtam, a kérdés csupán az, hogy mi a szabályos bekötése ezeknek a kábeleknek, kell-e mindkét végét földelni?

 

 

Előzmény: tfe_tng (74391)
tfe_tng Creative Commons License 18 órája 0 0 74391

En is csak a patch panelen kotottem be a vedofoldet, sehol mashol. (de ez eleve adott volt mert a rack foldelve van, igazabol csak ugy tudom ezt NEM bekotni ha az egesz szekreny foldelest kikotom amit nyilvan nem akarok)

 

UTP kabel teljesen jo amig csak gigabit a cel, ha ennel tobbet szeretnel - akar csak a jovoben - akkor muszaj az arnyekolt kabel. 

Előzmény: C20NE (74389)
tfe_tng Creative Commons License 19 órája 0 0 74390

Persze, ha arnyekolt keystone-t veszel akkor nyilvan ki van alakitva az arnyekolas fogadasa es a rack-en beluli foldeles, ettol fuggetlenul az STP keystone kb 2-3x annyiba kerul mint az UTP, es az szokott a legnagyobb hiba lenni ha STP kabelt kotnek UTP keystone-ba. Az viszont nem igaz hogy minden patch panelen arnyekolt lenne a dolog, ehhez az kell amit irtam, hogy a keystone-ok arnyekoltak legyenek. (a legolcsobb keystone-ok muanyagbol vannak, mindenfele arnyekolas nelkul, azokba nem igazan tudod bekotni a foliat vagy a halot)

 

A panelek gyujtosinjen mit ertesz ? A rack szekreny keretet ? Igen, igy nezve tenyleg, de annak az elsodleges feladata a rogzites, nem a foldeles (bar altalaban azt is ott oldjak meg)

A gigabit / 10G egy eleg jelentos ugras, ez utobbit csak megfeleloen arnyekolt, magasfrekvenciara tesztelt kabellel / szerelvenyekkel lehet elerni. 

Előzmény: peterch (74388)
C20NE Creative Commons License 19 órája 0 0 74389

Sokan csak a Patch panelen kötik be és direkt UTP kábelt használnak a gép és a fali aljzat között, nem láttam gyártói ajánlást de a tapasztalat szerint így a legstabilabb.

Előzmény: tfe_tng (74387)
peterch Creative Commons License 19 órája 0 0 74388

Szia !

 

Bocsi, hogy belevauzok!   Par helyen dolgozgatok ezekkel a kabelekkel. Nincs olyan modulgyarto, akinek ne volna kialakitva az arnyekolas fogadasa. Tehat minden patch panelen arnyekoltak a modulok. A panelek is egy gyujtosinre vannak kotve. Azok meg egy  gyujtopontra. Iskolazason a Gigabit azt tanitotta, hogy az erosaramu es adatkabelek kersztezhetik egymast fuggetlen alkalommal, de a parhuzamos egyutthaladast 3meterben szabtak meg (ilyekor kozvetlen egymas mellett haladnak).

 

Udv, Peter.

Előzmény: tfe_tng (74387)
tfe_tng Creative Commons License 19 órája 0 0 74387

Nalam az aljzatbeton alatt mennek gegecsoben teljesen random az UTP / erosaram / gyengearam kabelek, foldelesem csak a patch panelen van. A halozat eleg stabil (cirka 1 eve), bizom benne hogy majd egyszer ha 10G-re frissitem a switcheket akkor is az marad es hozza az elvart sebesseget. 

 

Egyebkent igen, a TP eleve zavarszures miatt lett kitalalva, szoval arnyekolas nelkul is kellene mukodni a cuccnak de 1G-10G viszonylatban nem mindegy hogy milyen frekvencian lesz stabil a rendszer, ezert csinaltam S/FTP-vel az egesz halozatot. A legrand ajanlasa az volt hogy eleg a rack-ben a patch panelen foldelni, ott viszont kotelezo, ezt kovettem. 

 

(egyebkent a foldhurok feltetele hogy a teljes rendszer arnyekolt legyen, ha mondjuk a PC ethernet csatlakozoja nem ilyen akkor nincs foldhurok, ha egy olyan kabellel kotod be ami nem arnyekolt - fali aljzat es PC kozott - akkor ismet nincs ilyen, szoval azert lehet ezzel jatszani)

Előzmény: C20NE (74385)
tfe_tng Creative Commons License 19 órája 0 0 74386

*ha* a PC STP csatlakozos. Egyebkent nincs. 

Előzmény: CorvBoy (74384)
C20NE Creative Commons License 20 órája 0 0 74385

A szabvány ír valamit és láttam már kábeltálcán több 10 méteren egymás mellett vezetett erősáramú és CAT5E kábeleket amin nem volt mérhető semmilyen probléma 1GBps-en.

 

A földelése a kábelnek örök vita, van aki szerint csak a rendezőben szabad, van aki szerint a patch kábelnek is STP/FSTP -nek kell lennie. Van aki szerint a szimmetrikus adatátvitel okán nem érzékeny a kábel a zavarokra és fölösleges az egész árnyékolós  hiszti....

 

Ez is lassan hitéleti kérdés lesz :-)

Előzmény: tfe_tng (74383)
CorvBoy Creative Commons License 21 órája 0 0 74384

Ha bedugod a PC-be, ott  máris földelt, sőt, van egy rohadtnagy földhurkod egyben azonnal. Ennyi :)

 

Előzmény: tfe_tng (74383)
tfe_tng Creative Commons License 24 órája 0 0 74383

Remelem nem engem akarsz ezzel meggyozni, Jahno magyarazta itt a dolgokat :)

Nalam a patch panelben van a foldeles, vegpontoknal nincs.

 

Az atvezetest mar mondtak a tobbiek, lehetoleg minnel kissebb feluleten keresztezzek egymast (idealis esetben derekszog a ket kabel). Nalam gegecsovekben mennek a 230-as / gyengearamu kabelek egymas mellett, nem volt meg soha problema vele. 

Előzmény: 2ozzmexy (74381)
zsolt kis100 Creative Commons License 24 órája 0 0 74382

Nem tudom ki hol dolgozik de pesten ez nem így megy hogy oda mész és majd megmondod a megrendelönek hogy hogy legyen. Sajnos nem úgy megy sehol ahogy az le van írva. Elmész általában mindig van egy fal amit még a kőműves nem csinált meg vagy a gipszkartonos nincs kész vagy a megrendelő meggondolja magát stb... ezer ilyen van, ha régóta benne vagytok ti is akkor gondolom nem mondok ujjat. A párhuzamos melók pedig így alakulnak ki hogy megcsinálod amíg tudod utána mész kezdeni a másikat és majd vissza mész ahogy kész vannak a többiek... a megblankolod és visszahajtod is persze jól hangzik de le merem fogadni hogy nem egyszer húztad vissza mert leoldott vagy beszakadt... 

Amúgy meg ma jött meg, kipróbáltam már és valóban megfogja fainul, nem lehet belőle kiszakítani... hétfőn kezdünk is vele és meglátjuk mennyit időt tudunk vele spórolni. Hiába beszélünk róla úgy is a tapasztalat fogja megmutatni...

 

2ozzmexy Creative Commons License 24 órája 0 0 74381

Jah, ez szépen hangzik, csak a gond azzal van, hogyha mindkét védét földeled egy árnyékolt kábelnek, akkor felesleges lesz az árnyékolás...

Mindig csak egy oldalon földeljük, a kevésbé zajosan, például villanymotor esetében mindig a betáp oldalon/hajtáskártyánál/inverternél, különben kapsz még egy vezető eret a kábelben, meg egy frankó kis antennát...

Ha földelsz STP/FTP/SFTP kábel árnyékolást, akkor azt mindig a switch oldalán érdemes, különben föld hurok lesz a vége és szedni fogja a zajt, ahelyett hogy védene tőle.

 

Bár az eredti kérdésemtől messzire mentünk:

Van egy osztott csatornában egy UTP felül, egy 230V-os 3x2,5-es MBCU alul, az aljzatok (2xRJ45 és "konnektor") falban vannak mondjuk fölötte (vagy alatta, tökmindegy).

Hogyan vezeted el a kábelt az aljzatokhoz úgy, hogy nem érhetnek egymáshoz és nem is keresztezhetik egymást (elméletben)?

Előzmény: tfe_tng (74380)
tfe_tng Creative Commons License 24 órája 0 0 74380

Na ezt fejtsd ki bovebben. 

 

Ha arrol beszelsz amikor ket patch panel kozott kotsz ra es mindket oldala le van foldelve (+EPH) az fasza, de amikor vegpontokat huzol akkor a fali csatlakozoknal - amennyire tudom - nem szokas foldelni. Vegso soron ha gepbe megy a kabel akkor a gep is jobb esetben ugyanazt a vedofoldet kapja a konnektorbol. EPH alap, nyilvan egy uj szerelesnel. 

 

Masreszt nem olyan ordongosseg megkotni egy CAT7-et, de abban mondjuk igazad van hogy joval macerasabb mint egy nem arnyekolt utp kabelt. Ettol fuggetlenul biztosan nem huznek arnyekolatlan kablet manapsag fixen falba, egyszeruen azert mert par ev mulva ha mondjuk 2,5/5/10G-re akarsz boviteni akkor mar nem lesz eleg. Fixen beepitett dolgokat nem 1-2 evre tervezel, az ardifferencia pedig nem szignifikans.

 

Az mondjuk igaz hogy ha arnyekolt a kabel akkor _minden_ masnak is annak kell lennie (patch panel / vegpontok) megfeleloen lefoldelve, kulonben az arnyekolas csak ront a helyzeten.

Előzmény: Jahno (74370)
Zs:) Creative Commons License 26 órája 0 0 74379

Szerintem már most próbáld szoktatni magad a gondolathoz, hogy nem fogsz 1 napot megspórolni vele. Porszívót ott célszerű használni, ahol valamiért nem tudod beletolni, ez amolyan végmegoldás. Ha gyorsítani akarsz, akkor belövővel próbálkozz, bár havi két lakás nem fogja kitermelni az árát.

Előzmény: zsolt kis100 (74376)
cityba Creative Commons License 27 órája 0 0 74378

Általában nem 3 eret húzunk be, nekem nem jönne be. Lakás behúzás mindig 1 nap, lekötve, 2 szintes családi max 2, elosztóval. Viszont csak 1 projekt fut  mindig, nincs párhuzamos munka, ide-oda rohangálás, sztem azzal több idő elmegy.

Előzmény: zsolt kis100 (74376)
Lacivill Creative Commons License 28 órája 0 0 74377

Nem tegnap kezdtem, de átlagosan a  3 érnél behuzásnál sose teszünk rá szigszalagot. Megblankoljuk és a szemre hajtjuk. Szerintem a linkel kütyűvel dolgozni  semmivel nem lesz gyorsabb.

Ha ennyi húzásotok van akkor kipróbálnám a damil belövő kütyüt, akár ha pesti vagy egy munkára kikölcsönözheted.

Előzmény: zsolt kis100 (74376)
zsolt kis100 Creative Commons License 28 órája 0 0 74376

Látom itt nagyon félre értitek amit írok, jelenleg havi kb 2 lakást csinálunk így nem mindegy az idő hogy minden melót be tudjunk vállalni.

Ezek a szabályok amiket írtál ezek egyértelmű dolgok, viszont a nylon behúzóban nem értek egyet, mert azt akkor szokták használni ha feszültség alatt dolgoznak, aki már komolyabban dolgozik ebben a szakmában az fém spirál behúzót használ, egy kis fizika. A nylon a műanyag csőben jobban súrlódik ezáltal nagyobb az ellenállása rövidebb szakaszon akadozik, míg a fémnek jóval kisebb. Próbál meg egy függőleges csőbe betolni egy nylon és egy fém behúzót a nylon benne marad ha elengeded a fém visszacsúszik.

Nekünk általában 2-3 nap egy lakás behúzása, ha ezzel le tudom vinni 1 napra (mivel egy csomó idő elmegy hogy ráfogasd vagy szigszalagozd, majd a levétel sem egyszerű ha rászorul stb. ennél elvileg csak beledugod és lehúzod) ha csak egy napot spórolok az már 5-6 munkánál egy plusz munka ami nem mindegy éves szintre kivetítve.

Több szabadidő vagy több pénz :D

2ozzmexy Creative Commons License 29 órája 0 0 74375

Nem attól várja a csodát szerintem, de ha csak a szigszalagra épít, csúnyán benézi...

 

Az első és legfontosabb szabály, hogy nem teszünk 10 a 10-en 1024 kanyart egy nyomorult csőre, max kettőt, utána átmenő doboz, mert az életben nem fogod 50m-en keresztül a kanyargó csöveken átrángatni a vezetékeket, 6-8méter bőven sok, arról nem is beszélve, hogy ne 13-as csőbe húzzunk már 5x4mm2-t...

A második alapvető szabály (aki két épületnél többet szerelt meg/érzékeny a témára, az most ne figyeljen) az asszonynak sem szárazon mész neki, pár éve már feltalálták a kenőszappant is...

Az utolsó szabály, hogy úgy vidd a csöveket mint egy villanyszerelő, ne úgy mint egy post-modern művész, törekedni kell az egyenes szakaszokra és a 90fokos kanyarra, nem 65, nem 110, 90.

Jah és anmi még ennél is fontosabb, és soha senki sem tartja be: Rendszerben gondolkodunk, nem 5 gyártó 17féle termékével dolgozunk, hanem rendszerben, ha Symalen csövet vesz, ahhoz van toldó, könyök stb. például.

 

Mi műanyag behúzót használunk, de van hogy az is beszakad, nem azért mert bénák vagyunk, csak egyszerűen a folyamatos rángatástól "elamortizálódik", a fémmel megjártuk párszor már, mondjuk azoknak más oka is volt. Ha mindent jól csinál és ezt a 3 alapvető szabályt betartja, akkor csupa játék és móka az egész... mondjuk két ember nem árt hozzá... :)

Előzmény: marineee (74374)
marineee Creative Commons License 1 napja 0 0 74374

Én pár ezer forintos rugós acélt használok, teljesen jó, célnak megfelel, a lényeg amúgy is a csovezesnel rejlik, a be húzás már csak részlet kérdés.Ha esetleg sok a vezetek és nem fér bele a befuzobe előkerül a jó öreg szigetelő szalag, és már kész is, szerintem nem a befuzoszalagtol kell csodát várni. Üdv.

Előzmény: zsolt kis100 (74373)
zsolt kis100 Creative Commons License 1 napja 0 0 74373

Értem én csak hát azzal rengeteg idő elmegy, nem mindegy hogy 2-3 nap alatt húzzunk be egy lakást vagy 1 nap alatt. Mindegy elvileg holnapra megjön ez az új szett, a puding próbája az evés :)

Előzmény: Tico-Tico (74369)
King_of_Giants Creative Commons License 1 napja 0 0 74372

Ugye te nem láttál közelröl flexes horonyvágást?

Közelröl én sem, mert

kirajzoltuk a vágandó hornyokat, kifúrtuk a dobozokat és volt egy segitőm aki mindig bevállalta hogy kivágja

Mi elindultunk haza, de még visszanéztünk ahogy dől a por az ajtón ablakon kifelé, vitte a cug. Ettöl függetlenül vastagon állt a por a lakásban is

Egy társasházban az volt a szerencsénk, hogy nem lakott ott "2ajtós szekrény" :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74366)
Jahno Creative Commons License 1 napja 0 0 74371

Jó lesz. Vigyük az ablakot a munkaterületre. Tudod mit? Mutasd már meg, terelj ki 2 ilyen centivel fél csomag finomlisztet az ablakon. Jobban fog szállni és terülni, mint centi nélkül. Aztán akkor most lássuk.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74366)
Jahno Creative Commons License 1 napja -1 0 74370

Nem elég az egyik oldalon. És inkább legyen EPH. CAT7 is ágyúval verébre, ha gyakorlata sincs és értelmes szerszám/szerelvény, akkor első lendülettel szarabbul fogják kötni, mint egy használhatóbb CAT6ost. Tavalyi évem kb. ilyen baromsággal ment el, szóval különösen ne.

Előzmény: tfe_tng (74364)
Tico-Tico Creative Commons License 1 napja 0 0 74369

Valamit félreértesz. A spárga végére kötsz egy papírdarabot és ezt átszívatod a porszívóval, majd ennek a végére kötöd a vezetéked, vagy a rendes műanyag behúzószalagodat. Ha valami szétvágja a kezed, akkor régen rossz.

Előzmény: zsolt kis100 (74356)
Tico-Tico Creative Commons License 1 napja -1 0 74368

Segítrsünk még rá egy autófestőknél használatos vízfallal is :)
De nem értem, a port onnan kell elszívni ahol keletkezik, majd egy ciklonos porleválasztóban leválasztani, amit meg lehet turbózni vízbefúvással is. A legvégére van téve a porszívó, alig kerül bele valami, nyilván nem a házalós lux, hanem egy sima takarítógép-porszívó kell, abból is a vízbe lecsapatósat használnám.

Előzmény: Jahno (74354)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 1 napja 0 0 74367

A flexen nem szokott lenni, viszont láttam több olyan kézi tárcsás fűrészgépet is, amin volt gyárilag porszívó csőcsonk. Ha egy ilyenbe bele lehet tenni a kővágó korongot is, akkor meg is van a házibarkács falmaró :)

Előzmény: peti.olah (74365)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 1 napja 0 0 74366

"Ha az ablakba tettem a ventit, hogy kifelé fújjon, az sem ért semmit, mert nincs koncentrált szívóhatása."

 

Szabadon álló (nem falba épített) ventilátor szívó hatására nem szabad építeni. A fújó hatással viszont elég jól lehet trükközni.

Ha a (ablak)nyílás jóval nagyobb, mint a ventilátor, akkor a venti távolabb legyen az ablaktól (nagyjából 1-2 ventilátor-átmérőnyire) és a venti által fújt légáram haladjon át az ablakon (ne a nyílás közepén). Akár kifelé, akár befelé fújsz, a légcsere meg fog történni: ha kifelé fúj, akkor vákuum lesz a szobában (ami szívja befelé a kinti levegőt), ha befelé fúj, akkor meg túlnyomás lesz a szobában (ami minden lehetséges nyíláson tolja kifelé a poros levegőt).

Persze ha kicsi ablakról van szó, amit majdnem kitölt a ventilátor, akkor lehet az ablak vonalában is, de akkor viszont meg kell egy másik nyitott ablaknak (ajtónak) is lenni, hogy létrejöjjön a kereszthuzat.

 

Ilyen az egyik nyári ház-hűtő trükköm: hűvös nyári éjszakákon egy 40 centis ventilátor fújja kifelé a levegőt a házból (pl spájz-ablakon kifelé, vagy padlásfeljárón felfelé), az így létrejövő vákuum az összes résnyire nyitott ablakon át hideg éjszakai levegőt szivattyúz be a házba. Ha okosan elosztva hagyod nyitva éjszakára az ablakokat, akkor reggelre az egész ház teljes hőtároló tömege akár több fokkal is hidegebb lehet.

Előzmény: peti.olah (74365)
peti.olah Creative Commons License 2 napja 0 0 74365

Én vágtam téglát egyszerű kisflexxel. Ha nincs természetes huzat, soha nem megy ki a szobából a por. A ventilátor csak szétkavarja a port, nem fújja ki. Ha az ablakba tettem a ventit, hogy kifelé fújjon, az sem ért semmit, mert nincs koncentrált szívóhatása.

Sőt, csináltam burkolatot a flexre, hogy rá tudjam csatlakoztatni a Karcher porszívót. Ott is több por ment szerteszéjjel, mint amit az egyszerű porszívó elszívott.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74362)
tfe_tng Creative Commons License 2 napja 0 0 74364

Miert nem ? Foldelni eleg egyik oldalon, nalam a legrand patch panel alapbol megoldja ezt (Cat7 kabelek, arnyekolt keystone-ok, nyilvan a szekreny foldelve van, nem volt egy elkepesztoen nagy osszeg az egesz)

Egyebkent tudom mi a kulonbseg de elkepeszto kaotikusan birjak hivni a gyartok a kulonbozo variaciokat. Lenyeg hogy valamilyen szinten arnyekolt legyen a kabel. 

Előzmény: Jahno (74360)
Jahno Creative Commons License 2 napja 0 0 74363

Akkor nézd meg, hogy egy marok liszttel mit tud csinálni a legalsó, kifújja-e az ablakon, ha pont úgy szeretnéd.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74361)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 74362

"Próbáld ki, aztán magyarázd ilyen meggyőződéssel."

 

Nem meggyőződéssel magyaráztam, csupán felvetettem egy lehetőséget olyanok számára, akiket nem vet fel a pénz.

 

"hanem szétszórja a fenébe és még a szomszéd is szilikózisban fog megdögleni,"

 

Társasházban nyilván nem a szomszédra/folyosóra fújnám ki a poros levegőt, viszont egy családi házas környéken a szomszéd talán észre sem veszi, ha egy flex által keltett port fújok kifelé az ablakon.

 

Most eszembe jutott még egy trükk: ablakon kifújás helyett a másik ventilátor szájára rá kéne kötni egy hatalmas (több négyzetméter felületű) "porzsákot" (mondjuk két egymáshoz varrt/ragasztott lepedőből), egy ilyen talán ablaknyitás nélkül is "portalanítaná" a helyiség levegőjét.

Előzmény: Jahno (74353)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 74361

"Meglestem hirtelen a ventit, ami kb. 2ezer köbméter/órát tudna tolni, erősen 150-170ezer forint darabja."

 

Még egyes olcsó 30 centis kínai asztali ventilátorok is tudják a 2000 m3/h légszállítást. A 40 centis 50 wattosak közül pedig bármelyik képes erre.

http://www.ipariventilator.info/asztali_ventilator.htm

https://www.arukereso.hu/ventilator-parasito-c4080/allo/?orderby=1

Előzmény: Jahno (74354)
Jahno Creative Commons License 2 napja -1 0 74360

Annak meg a két végét kell rendesen kezelni, nem érdemes árnyékolttal szopolni, mert úgysem lesz hozzá olyan végberendezése és rendes bekötése.

 

Gyártó sem hívhatja akárhogy, FTPnél egyben árnyékolnak, STFPnél még plusz érpáranként is és egyben is.

Előzmény: tfe_tng (74359)
tfe_tng Creative Commons License 2 napja 0 0 74359

Arnyekolt kabelt vegyel (STP v. F/SFTP v. akarhogy is hivja az aktualis gyarto), annak nem fog bezavarni a 230V. Az atutesrol nem tudok nyilatkozni :)

Előzmény: 2ozzmexy (74355)
Jahno Creative Commons License 2 napja 0 0 74358

Ja és a külső szigetelés mindegy, az átütésre lesz paraméter, itt meg mágnese mező lesz.

Előzmény: 2ozzmexy (74355)
Jahno Creative Commons License 2 napja 0 0 74357

Röviden? Merőlegesen keresztezzék egymást.

 

Amúgy ISO/IEC 11801, EN 60173 ennek is inkább a -2es része.

Előzmény: 2ozzmexy (74355)
zsolt kis100 Creative Commons License 2 napja 0 0 74356

Persze ebből a szempontból jó a porszívó, de próbáltál már behúzni vele? Bitang erős szál kell hozzá és szétvágja a kezed...

Előzmény: CorvBoy (74351)
2ozzmexy Creative Commons License 2 napja 0 0 74355

Ezt most elképzeltem... :)

Nice... :)

 

Egyébiránt pedig az a sok "buta,sötét, tapapasztalatlan paraszt" (mérnök több diplomával), csak úgy hobbiból találta ki a porszívós megoldást, nem többévnyi  kísérletezés eredménye. ;)

Mellesleg ettől még működhet Elek megoldása, csak számomra ez olyan mint az indián síugró, biztosan van, csak még senkit se láttam aki így csinálta volna.

 

Más: Te mondtad pár hónapja hogy gyenge áramot is szereltek? Mert volt egy padlószegély csatornás kérdésem, de máig senki nem tudott gyakorlati megoldással szolgálni.

Ha egy osztott csatornában a padlószegélyben fut mondjuk alul UTP és fölötte 230V, akkor hogyan lehet felvinni az UTP-t az aljzatig "szabványosan"? És az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy nem PROFINET kábel (mivel annak 600Vig szól a külső szigetelése) az UTP, hanem sima UTP falkábel. Sehogyan? Védőlap kell közéjük?

Előzmény: Jahno (74354)
Jahno Creative Commons License 2 napja 0 0 74354

Meglestem hirtelen a ventit, ami kb. 2ezer köbméter/órát tudna tolni, erősen 150-170ezer forint darabja. Nyilván ilyen mindenkinek akad odahaza a polcon és ezzel bohóckodik. És ott állsz a huzatban a porfelhőben. Ahamm.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74352)
Jahno Creative Commons License 2 napja 0 0 74353

Persze, az olyan. Próbáld ki, aztán magyarázd ilyen meggyőződéssel. Nem porszívó, hanem ventillátor és nem húz befelé, meg kifelé sem (főleg mert egy rendesebb darab mocskos drága) hanem szétszórja a fenébe és még a szomszéd is szilikózisban fog megdögleni, mert nem csőben közlekedik majd az a por.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74352)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 74352

"Ezzel az a gond, hogy ha nincs direkt porelszívás akkor a kavargó por előbb-utóbb belep mindent, többek között a védőszemüveged is"

 

Az egyik ventilátor tőled elfelé fújja a port, a másik ventilátor pedig óránként kb kétezer köbméter pomentes levegőt húz be a szobába (folyamatosan kifelé küldi a poros levegőt). Szerintem működne a dolog. Nem állítom, hogy egyáltalán nem lenne por, de nem lenne túl vészes szerintem.

Előzmény: cfoto (74345)
CorvBoy Creative Commons License 2 napja 0 0 74351

Mi baj a porszívóval?

Ahol az nem viszi át a cérnát, aztán avval nejlonspárgát, drótot, acélszálat, ott BEtömni semmit nem fogsz, ez kb BIZTOS.

 

 

Előzmény: Tico-Tico (74349)
zsolt kis100 Creative Commons License 2 napja 0 0 74350

Igen már azon is túl vagyok, de az még rosszabb, az a porszívós megoldás nagyon hobby max 1-2 behúzásra jó :D

Olyat keresek ami komoly és valóban hasznos... rátaláltam most erre és gondoltam körbekérdezek hogy valaki használta e már.

Tico-Tico Creative Commons License 2 napja -1 0 74349

A spárgát és a porszívót is ismeritek? Persze nem mindenhol jó.

Előzmény: SZ-B50 (74348)
SZ-B50 Creative Commons License 2 napja 0 0 74348
Előzmény: zsolt kis100 (74347)
zsolt kis100 Creative Commons License 2 napja 0 0 74347

Sziasztok!

 

Kicsit elhamarkodott voltam megrendeltem egy behúzó szettet, nagyon megtetszett. Viszont még mielőtt kiszállítják megkérdezném hogy van e valakinek tapasztalat róla?

innen rendeltem www.wiro.hu a 3,8 mm vastag fém szálasat rendeltem. Valaki használt már ilyet, valóban olyan jó a fej ahogy írják?

Hadam84 Creative Commons License 2 napja 0 0 74346

Sziasztok!

Egy elég egyszerű kérdésem lenne. A napokban bővítik nálunk az áramvételi lehetőséget, és emiatt kaptunk egy teljesen új szekrényt is. Ha minden igaz új villanyórákat és rádiós vezérlést is kapunk az éjszakai áramhoz. A kérdésem az lenne hogy ez az új rádiós vevő egység kiváltja-e a régi mágneskapcsolóst behúzást vagy az továbbra is megmarad?

 

cfoto Creative Commons License 2 napja 0 0 74345

Ezzel az a gond, hogy ha nincs direkt porelszívás akkor a kavargó por előbb-utóbb belep mindent, többek között a védőszemüveged is (amihez én ragaszkodok) és onnantól nem lehet rendesen látni.

 

Üveggyapotos környezetben a P3-as félálarc alap kell legyen (FFP3 védettség).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74344)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 74344

Ki kéne próbálni: két nagy szobaventilátor, az egyik a mi irányunkból ráfúj a falon lévő  munkaterületre, a másik a helyiség levegőjét cseréli (pl kifelé fúj egy ajtón/ablakon), a flexbe meg egy kővágó korong.

Emellé egy porálarc meg egy zárt védőszemüveg

...és talán túlélhető a dolog.

Előzmény: cfoto (74342)
Lacivill Creative Commons License 2 napja 0 0 74343

A régi "szép" időkben mi is egyszerű flexel vágtuk a falat, pár házat kibírt egy közepes flex. Az első munka után elmentem ,és vettem egy 3M gyártmányú cserélhető betétes maszkot. Szinte minden port kiszedett a kb. 1 méteres látótávú por közepén. Aztán szerencsére megjelentek a horonyvágók, és porszívók.

Ma is használjuk padláson és egyéb poros, üveggyapotos környezetben .

Előzmény: cfoto (74342)
cfoto Creative Commons License 2 napja 0 0 74342

"Volt aki azt mondta, hogy sarokcsiszolóval megcsinálta az egész házat."

 

Tippem szerint az azért nem egy sima sarokcsiszoló volt, hanem valami keretes ami magába foglalja a porelszívó burkolatot is.

Pl. valami olyasmire gondolok mint a Milwaukee AGV 15-125 XC DEC-SET (nincs vele tapasztalatom, de hogy érthető legyen mire gondolok érdemes rákeresni).

 

Ha már van valami porelszívás akkor félálarccal fokozni lehet, hogy ne szívd a port (ezt viszont tapasztalatból tudom ajánlani a gyatra pormaszkok helyett).

Előzmény: mrtotya (74316)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 1 74341

"Általában a mérőszekrény alatt van az a doboz, ahol a feljövő vas átvált rézvezetékbe."

 

Ezt a csúnya dobozt már a ház színezésekor el szokás takarni, de kopogtatással ekkor még megtalálható. A későbbi hőszigetelés tovább rontja a nyomozás esélyeit.

Előzmény: ötfelezős (74339)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 1 74340

"Arra gondoltam, hogy leverek egy 2m-s szondát a pincébe a fal mellé"

 

Ha van a házban FI relé, akkor elég lehet a 2 méter.

Viszont a legközelebbi villanyos doboz földelésére rákötni nem egy életbiztosítás, mert mi van akkor, ha ennek a pontnak megszűnik a kapcsolata a központi elosztóval?

A szonda vezetékét tessék külön elvinni a központig és ott rákötni a rendszerre, az a biztos.

 

"Most egy sima voltmérővel ha nézem a 0-t és a védőt, akkor 3,5 - 4 V különbséget mutat.."

 

A ház más pontjain mérve ugyanennyit mutat?

Ha lekapcsolsz minden elektromos fogyasztót, akkor is ugyanennyit mutat?

Ha teljesen lekapcsolod a villanyórát, akkor is ugyanennyit mutat?

Mindezt csak azért írom, mert ez a 3-4V különbség önmagában nem jelent semmit. Lehet, hogy most is baromi jó a földelésed, csak éppen a méréskor működött egy nagy teljesítményű fogyasztó a közelben, ami azon a ponton "felhúzta" a nullát 3 voltra.

Előzmény: barkacsolo11 (74335)
ötfelezős Creative Commons License 3 napja 0 1 74339

hol kellene ennek lennie?

 

Családi ház tehát? Általában a mérőszekrény alatt van az a doboz, ahol a feljövő vas átvált rézvezetékbe. Egy pár vájtagyú iparos esetleg felvitte a vasat a mérőszekrényben egy dobozba. Régi kivitelezésnél lehet az is, hogy a védővezetőket is ebbe a valahol levő dobozba vitték közvetlenül. A doboz meg esetleg a külső vakolat rétegei alatt van...

jól funkcionál-e?

Kérdés, hová akarsz eljutni.

Ma Magyarországon elvileg a közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztási helyeknél a nullázás alkalmazandó. Azért mondom, hogy elvileg, mert ezt Budapest kivételével már a 70-es évek végén kinyilvánították, de a fejekben rettenetes összevisszaság maradt, sokszor volt az, hogy a papíron ez szerepelt, de a nulla-védővezető összekötés nem történt meg az elosztótáblán, sőt, volt, hogy a bekapcsolást végző szerelő eltávolíttatta azt. Amikor még az összekötés dobozban történt, hát, az meg pláne kemény, mert meg sem lehet találni esetleg.

Nullázás esetén a földelésre nincsenek olyan erős követelmények, mivel az csak kiegészítés.

Ha azt akarod, hogy a földelés magában is megfelelő érintésvédelmi szolgáltatást nyújtson, arra, hacsak nem a tó közepére építkeztél, biztosan nem lesz elég a vázolt szonda. Kivéve, ha van áram-védőkapcsoló, mert akkor meg biztosan elég lesz. E két esetben kár is a méréssel foglalkozni. :)

 

A fórumtárs mérési javaslatát én áramméréssel kiegészíteném, mert a 2 kW az 25 Ohm körül van, ha egy 15 Ohmos földeléssel van ez sorbakapcsolva, akkor már kérdés, mekkora az az ellenállás.

Előzmény: barkacsolo11 (74335)
C20NE Creative Commons License 3 napja 0 0 74338

Természetesen ilyenkor csak a földelőszondát mérem és nincs rákötve a ház hálózatára mert a PE-N összekötés/szétválasztás megkavarja a mérést! Ezért szokott lenni egy doboz a szonda fölött ahol bontható a kötés mérési céllal.

Előzmény: C20NE (74336)
mrtotya Creative Commons License 3 napja 0 0 74337

Azt hiszem a bérlés lesz a legészszerűbb megoldás. Köszönöm! 

Előzmény: marineee (74331)
C20NE Creative Commons License 3 napja 0 0 74336

Az én barkács módszerem az, hogy megnézem a fázis föld közé rakott terheléssel (2kW) a feszültségesést, ugyanazon fázis és a nulla közöttihez képest és ebből számolok egy ellenállást.

 

A földelést a főelosztóba a PE sínre kösd be!

Előzmény: barkacsolo11 (74335)
barkacsolo11 Creative Commons License 3 napja 0 0 74335

sziasztok,

 

olyan kérdésem lenne még, hogy a házban hogyan tudom megkeresni a védőföldelést, hol kellene ennek lennie?

Ha nincs, akkor hogyan tudok újat készíteni?

Arra gondoltam, hogy leverek egy 2m-s szondát a pincébe a fal mellé, és a pince szinten lévő tábla védőföldjéig felhúzok egy kábelt, ami elvileg össze van kötve a házban mindenhol..

illetve az lenne még a kérdésem, hogyan lehet megmérni a védőföldet, hogy jól funkcionál-e?

Most egy sima voltmérővel ha nézem a 0-t és a védőt, akkor 3,5 - 4 V különbséget mutat.. próbáltam a neten utánanézni ennek, de nem lettem sokkal okosabb...

 

köszi

 

 

 

King_of_Giants Creative Commons License 3 napja 0 0 74334

  Teszel egy érvéghüvelyt és bedugod a sorolósin alá a megszakitóba. A kengyel megfogja a sin tüskéjével együtt

Előzmény: Primary92 (74327)
stevemegane Creative Commons License 3 napja 0 0 74333

Vettem 3x1,5-es gumirozott kábelt és jó minőségű lengődugaljat. Csupán másfél méter hosszt kell kábeleznem.

Otthon megnéztem, hogy a gépek gyári kábele is 1,5-ös, így tök felesleges ennél nagyobb keresztmetszet.

Előzmény: 0l0 (74332)
0l0 Creative Commons License 3 napja -1 0 74332

Elég a másfeles is jó 10 Amperre rövidebb szakaszon. A lényeg, hogy a lengő dugalj legyen jó minőségű, mert az átmeneti ellenállás miatt ott lehetnek leginkább problémák.

Előzmény: stevemegane (74320)
marineee Creative Commons License 3 napja 0 0 74331

Berelj egy horonymarot porszívóval akkor,úgyis jól ki jössz,csak előbb jelöld ki a nyomvonalakat és egy nap alatt bőven kivagsz mindent. Én attorom a falat, sokkal rövidebbek a szakaszok, ez az előnye lényegében, és kevesebbet kell vésni. :)

Előzmény: mrtotya (74316)
ötfelezős Creative Commons License 3 napja 0 0 74330

Ha biztos akarsz lenni a dologban, akkor kipróbáltatod egy szakival.

Ennek hiányában kénytelen vagy elhinni, hogy jó. Miért is ne lenne jó? A próbagombra működés is jelent valamit.

Előzmény: westeros (74317)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 0 74329

Autóba csináltam "zenélő kalaptartót" (két hangszóró meg egy erősítő 4centi vastag rétegelt lemezen), ami szivargyújtó csatlakozón keresztül kapja az energiát hogy kivehető legyen. Három év alatt még egyszer sem esett ki a dugó.

Előzmény: Tico-Tico (74328)
Tico-Tico Creative Commons License 3 napja 0 0 74328

Te Elek... Adott egy szivargyújtós bizbasz, ami egy hozzávaló aljzatról üzemel. Ez okés. Ez egy rugós vacak ami hő hatására kiold. Mivel nem vagyok bagós, ezt a nyavaját a legfölöslegesebb luxusnak tartom amit ráerőszakolnak mindenkire.
Namost, ha ebbe beledugsz egy olyan csatlakozót amit linkeltél, ami a hűtők végén is van, na ez úgy ki fog onnan fordulni, vagy kitépődik, vagy akár össze is zárlatol, hogy öröm nézni. Lötyög bennük, bizonytalan, nem lehet észrevenni, ha menet közben meggondolja magát. Egyszerűen nem biztonságos. Röviden: Egy kalap szar. A kis beledugható USB átalakítók 1 fokkal jobbak, mert nincs kiálló "erőkarjuk", de attól még úgy lehetnek beépítve, hogy a beledugott vezeték balesetveszélyt tud okozni, hisz a szivargyújtó aljzat az nem drótozáshoz készült eredendően.


Jobbaknál van több ilyen aljzat is, de azokat cselesen csak elektromos csatlakozásnak becézik. Ám minő meglepő, abból is simán ki tud fordulni, hisz az a beledugós rész lötyög abban is. Laptopinvertert is ilyesmibe szokás bedugni, na az tud még szépen kimozdulni, és lesz később csodálkozás, hisz semmit se töltött.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74314)
Primary92 Creative Commons License 3 napja 0 0 74327

A fázissínt hogyan illik normálisan bekötni? 1 fázisról van szó. Van több kismegszakító, ahol az összesbe ugyanazt a fázist szeretném bekötni, MT kábelen jön betáplálás, aminek a másik végén van egy kismegszakító és FI relé.

A bejövő fázisom hogy kerül fel a fázissínre?

stevemegane Creative Commons License 3 napja 0 0 74326

Köszi.

Előzmény: cucu (74325)
cucu Creative Commons License 3 napja 0 0 74325

Hülyeséget írtam, nem pláne, hanem ha külön-külön 2,5 KW, akkor nem lesz elég a másfeles hosszabbító.

 

De mivel a mindegyiknek külön-külön vinnéd a hosszabbítót, ezért elég lesz a másfeles vezeték. Csak ne legyen indokolatlanul hosszú.

 

Előzmény: cucu (74323)
stevemegane Creative Commons License 3 napja 0 0 74324

A konnektor valójában egy kötődoboz, ahova 4-es vezeték lett annak idején húzva pont a gépek rákötése miatt.

 

A sütő is 2,5kW a mosogatógép is 2,5 kW és külön-külön leágaznék mindegyiknek a 4-es vezetékről.

Előzmény: cucu (74323)
cucu Creative Commons License 3 napja 0 0 74323

Lehet, hogy tudnom kéne, de azért áruld el, hogy az a 2,5 KW max fogyasztás együtt értendő?

Ha igen, jó lesz az a 1,5-es hosszabbító. Ha nem, akkor meg pláne.

 

Konnektor fogja bírni?

Előzmény: stevemegane (74322)
stevemegane Creative Commons License 3 napja 0 0 74322

Külön-külön szeretnék mindegyiknek egy-egy lengődugaljat vinni.

Előzmény: cucu (74321)
cucu Creative Commons License 3 napja 0 0 74321

Egyenként vagy együtt?

Előzmény: stevemegane (74320)
stevemegane Creative Commons License 3 napja 0 0 74320

Sziasztok!

 

A konyhában a meglévő dugaljaktól kissé messze kerültek a beépített elektromos sütő és a mosogatógép.

a konnektorból szeretnék hozzájuk a bútor mögötti részen külön-külön egy-egy lengő dugaljat vinni.

 

Ehhez milyen típusú és kresztmetszetű vezetéket vegyek?

Jól tudom, hogy valamiféle gumirozottat szoktak használni?

A 1,5mm2-es elég lehet? (kb. 2,5kw a max teljesítményük)

 

 

 

Köszi.

cucu Creative Commons License 3 napja 0 0 74319

Örök dilemma...

Előzmény: westeros (74317)
*Steve Creative Commons License 4 napja 0 0 74318

te se vágtál még egy méret se flexxel falba porszivó nélkül   ...

Előzmény: mrtotya (74316)
westeros Creative Commons License 4 napja 0 0 74317

Üdv mindenkinek!

Lehet, hogy nagyon amatőr lesz a kérdésem, de kellene egy kis segítség.

Lassan költözünk, és az "új" (valójában régi) házban a következő megoldással találkoztam: a mosogatógép és a mosógép a konyhában úgy csatlakozik a hálózatra, hogy a fali dugaljban ven egy mobil fi relé, abba be van dugva egy ip44-es elosztó és abba a két gép. Természetesen átnézetem az egész hálózatot és mindenképp fel is újítjuk, ha kell, de leghamarabb az csak nyáron jön össze. A kérdésem annyi lenne, hogy ez a mobil fi relés megoldás ér-e valamit (régi tulaj azt mondta, ha kell itthagyja nekem), vagy csak hamis biztonságérzetet ad és inkább hagyjam a fenébe.

Előre is köszi a segítséget!

mrtotya Creative Commons License 4 napja 0 0 74316

Kedves Szabolcs!

 

Tudom hogy relatív, de nekem a 300k sok! Én olyan 100k alattra gondoltam. Volt aki azt mondta, hogy sarokcsiszolóval megcsinálta az egész házat. Nem volt kellemes a téglaport szívni, de ennyit rákölteni, hogy aztán ne használjam ki... Azért köszönöm.

 

Lehet abszurd kérdés, de a padlóban vitt vezetékek esetében faláttörést szoktatok csinálni,vagy az ajtóknál viszitek minden eseteben el?

Előzmény: marineee (74216)
ficere50 Creative Commons License 4 napja 0 0 74315

Kínából, ha jól emlékezem...aliexpress.

Előzmény: Tico-Tico (74313)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 4 napja 0 0 74314

"Nálunk a hűtők szoktak az el.aszott csatlakozás miatt kigúvadni."

 

Ha a szivargyújtó dugója

- rövid (rezgéskor a súlypontja az aljzat belsejében van),

- és a vég-érintkező rugója nem túl erős,

akkor valószínűleg nem fog kirázódni.

 

http://img.dxcdn.com/productimages/sku_230098_1.jpg

 

http://www.image-tmart.com/images/Q/Q01005/Universal-Mini-Car-Cigarette-Lighter-Power-Adapter-with-USB-Black-04.jpg

 

http://shop.rabtron.co.za/catalog/images/JX3193.jpg

Előzmény: Tico-Tico (74313)
Tico-Tico Creative Commons License 4 napja 0 0 74313

Fúú ezt hol lőtted? Ez még jobb mint amit én találtam. Lehet ebajozni usb csatlakozó nélküli tápot is, azt ledekhez árulják, de egy ilyen bepattintósat közvetlenül, egyszerűen rá lehet dolgozni. Főleg a kerek lenne nekem jó, pont van egy kidobott fényszóróállító-lyukam amibe passzolna. A kalaptartós megoldást nem vicznek írtam, de ha oda nem is, a kardánbox hátuljához érdemes lehet egy töltődugdosós helyet beépíteni. Elek részletesen leírta azt amit mindenki tapasztalhat. Nálunk a hűtők szoktak az el.aszott csatlakozás miatt kigúvadni. Meg mégis, nem is értem hogy lehet úgy vezetni, ha mindenszir-szar ott lóg összevissza, s a szélvédőre tapaszthatókat még nem is említettem.

Előzmény: ficere50 (74306)
ötfelezős Creative Commons License 4 napja 0 0 74312

Bármi lehet, de én csak az ő által írottakra támaszkodtam:

Tudom hogy ez többlet vezetékkel jár és vastagabb csövekkel

Előzmény: Lacivill (74311)
Lacivill Creative Commons License 4 napja 0 0 74311

Szerintem mellé lőttél. A kolléga olyan megoldást akar, hogy minden egyes fogyasztótól külön csővel az elosztótáblába csatlakozzon.

Magyarul csillagpontos rendszer. Ez okos otthonokhoz a legjobb alapkiépítés. Bár a kapcsolókhoz akkor nem ártana másfajta vezetéket is húzni.

Előzmény: ötfelezős (74310)
ötfelezős Creative Commons License 4 napja 0 0 74310

Minden megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Te szemlátomást ott akarsz áramvonalasítani, hogy bedobálod az összes egyfelé induló madzagot egy csőbe. Én, mint szakember, a különböző áramkörök egy vastag csőben vezetését utálom. :) Régen ez nem is nagyon volt megengedve. De ezen magán-szemponttól eltekintve, szerintem rengeteg dobozod lesz, mert ezer helyen kell kijönni a vastag csőből egy-egy ponthoz, nem? Vagy ha kevesebb doboz, akkor esetleg visszafelé kell menni, ami még növeli az anyagköltséget. Meg a feszültségesést, meg a veszteséget, de ezeket is csak picit. :)

 

Szerintem hátrányok nélkül ez az elképzelés kimondottan a köpenyes vezetékek cső nélküli alkalmazása felé mutat.

Előzmény: Bakator01 (74286)
barkacsolo11 Creative Commons License 4 napja 0 0 74309

húzol be UTP, riasztó kábeleket is, + a fűtéshez + elektromos redőnyökhöz is hálózatot?

Előzmény: Bakator01 (74303)
peti.olah Creative Commons License 4 napja 0 0 74308

Ami képeket betettél, az mind 12V-ról megy, és benne van az elektronika. A második kép becsapós. Amikor megrendeltem, elkezdtem a kocsiban helyet keresni neki, mit fúrhatok meg egy 30-as fúróval...

Aztán amikor megjött, megvolt a megoldás: az egy külön aljzat, benne egy egész pici külön átalakító, ami elég szorosan áll az autó szivargyújtójában.

Előzmény: ficere50 (74306)
ötfelezős Creative Commons License 4 napja 0 0 74307

De futhatnak, ha mindegyik a legnagyobb feszültségre szigetelt.

Előzmény: 2ozzmexy (74299)
ficere50 Creative Commons License 4 napja 0 0 74306

74298-as bejegyzés ezért íródott...

 

Kaphatók USB aljzatok, műszerfalba, középkonzolba építhetőek. Oda kell kivezetni az elrejtett 5 V-os stabi-tápokat, (ha nincs benne)...esztétikus, praktikus, biztonságos megoldás!

(nálam már régen ez van) 

A legtöbb kocsiban vannak kapcsolóhelyek (műszerfal alján, kardánboxban középen) amelyek nincsenek felhasználva és oda bepattintható egy-egy ilyen kis szerkezet:  

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74302)
Bakator01 Creative Commons License 4 napja 0 0 74305

A költségvetést még nem teljes se konektor se kapcsoló mögött nem akarok kötni csak szekrénybe ahol leszenk a kismegszakitók is. Csak anyagában lenne mert sajátmagam csinálom

Előzmény: marineee (74295)
Bakator01 Creative Commons License 4 napja 0 0 74304

A világitási áramkörök is külön lennének pontosan még nemtudom hogy mennyi megszakitó kell de folyamatban van az össze számolás

Előzmény: Tízenhármaska (74288)
Bakator01 Creative Commons License 4 napja 0 0 74303

Sorolt konektornál csak egy megszakitó lenne azért akarom igy elkésziteni mivel késöbbiekeben szeretném vezérelni a konektorokat külön (smart home ) igaz nagy szekrény lesz 

Előzmény: tfe_tng (74294)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 4 napja 0 0 74302

"Nekem a szivargyújtókkal csak a bajom van, örökké kifordul belőlük minden, egyedül a szivargyújtó nem."

 

A szivargyújtó dugók végén levő érintkezőt sok esetben egy rugó nyomja kifelé. Ha ez a rugó túlságosan erős a dugó oldalsó érintkezőinek feszítéséhez/tapadásához képest, akkor az autó rázkódása közben a rugó folyamatosan tolja kifelé a dugót az aljzatból.

 

Maga a gaári szivargyújtó egy rövid és könnyű dolog, viszont némelyik elektromos szivargyújtó dugó egy bazinagy és nehéz valami, aminek a súlypontja jóval az aljzaton kívülre esik. Az autó folyamatosan rázza ezt a súlypontot, miközben a fent említett rugó tolja kifelé a dugót az aljzatból. Függőlegesen álló szivargyújtó aljzat esetén ez a hatás jelentéktelen, viszont minél távolabb esik a függőlegestől szivargyújtó aljzat beépítési szöge, annál gyorsabb ez a folyamat.

Előzmény: Tico-Tico (74297)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 5 napja 0 0 74301

Én megoldanám, hogy a keresztezés helyén eggyel több szigetelő réteg legyen az erősáramú és a gyengeáramú vezetékek között. Tehát  pl egy extra szigetelő anyagú csövet (zsugorcső, szilikoncső, stb) vagy vezetékcsatornát tennék a keresztező vezetékre (vagy szigetelő anyagú elválasztó lapot tennék közéjük).

Előzmény: 2ozzmexy (74299)
Lacivill Creative Commons License 5 napja 0 0 74300

Meg kell ( kéne) oldani, hogy ne érhessenek egymáshoz. Kötegelő, stb, gégecső.

Előzmény: 2ozzmexy (74299)
2ozzmexy Creative Commons License 5 napja 0 0 74299

Sziasztok!

Az erős- és gyengeáramú kábelek nem futhatnak közös csőben/csatornában, ez rendben is van, de nem is keresztezhetik egymást?

A következő kérdést kaptam pénteken: ".. ha nem keresztezhetik egymást, akkor az osztott padlószegély csatornából hogyan állsz ki vele az aljzatok felé!?" 

El kell hogy ismerjem, a kérdés jogos,  valakinek van ötlete? 

Vagy keresztezhetik egymást, de csak feltételekkel? 

ficere50 Creative Commons License 5 napja 0 0 74298

Igen ez a legjobb megoldás!

 Fixen beépítve...

Előzmény: Tico-Tico (74297)
Tico-Tico Creative Commons License 5 napja 0 0 74297

Nekem a szivargyújtókkal csak a bajom van, örökké kifordul belőlük minden, egyedül a szivargyújtó nem. Megrendeltem azt a 3A-es usb adaptert de 2 csatlakozósban és rákötöm a szivargyújtó áramkörére, az egészet pedig eldugom a műszerfal mögött. Lehetne akár még egy egységet felszerelni a csomagtartóba is a kalaptartó-tartó két oldalához, ami nem mozog.

Előzmény: Szipolykaa (74291)
Szipolykaa Creative Commons License 5 napja 0 0 74296

Hm, igazad lehet.

Előzmény: Teaway (74292)
marineee Creative Commons License 5 napja 0 0 74295

Szerelj betonba, szobankent egy- két (vagy akàr több)áramkör, mély dobozzal szerelj,konnektor mögött wagoval megkotod és kész, fölösleges dugaljankent biztosítani, idő és pénz pazarlás, jobb nem lesz semmivel. Lampanak is viheted kapcsolotol 0-földet ott is tudsz kötni kapcsoló mogott.vagy semmiféleképpen nem akarsz sehol kötni?Én 99%-ban ha lehet oldalfalon nem csinálok kötődobozt. Húzó doboz sem kel.....Költsègvetést csináltál már? Kívàncsi lennék mennyi az annyi:) 

 

peace

Előzmény: Bakator01 (74286)
tfe_tng Creative Commons License 5 napja 0 0 74294

Sorolt konnektorok eseten tulzasnak erzem (2-3-as konnektor csoport siman lehet egy vezetek / kismegszakito), de az otlet alapvetoen nem rossz, elso lepes az automatizalas fele. Jo nagy szekrenyt vegyel. 

Előzmény: Bakator01 (74286)
ötfelezős Creative Commons License 5 napja 0 0 74293

Nem egészen csak az enyém, gondolom én. Amerikában alumíniumra semmit nem tartanak jónak két dolgon kívül.

Az egyik a COPALUM préselős, de ez egy motoros prés, 5 tonnával nyom, és tanfolyam sikeres elvégzése után lízingeli a cég a szerelőknek.

A másik az ALUMICONN csavaros.

Ezeket egyébként a szerelvényre bekötésnél úgy kell használni, hogy gyakorlatilag rézre toldják az alumíniumot, és a rezet kötik be a szerelvénybe.

A hatóság a brosúrájában kimondottan ellenjavallja a rézre készült érvéghüvelyek és az összeszorítom és rátekerem típusú izék alkalmazását, és megjegyzi, hogy azok a szerelvények, amelyek elvileg alu és réz csatlakozásra is jók, és COALR jelzéssel rendelkeznek, na, azok sem állták ki  teszteket.

 

Tehát Amerikában ma alumínium vezetéket szerelvénybe kötni nem tartják megfelelőnek hosszabb időre.

 

Az alumínium egyik problémája érvéghüvelynél az, hogy ugye eleve roskad, de a másik meg, hogy az elektromos terhelés miatt nagyobb a hőtágulása, mint a réznek, így saját magát toloncolja kifelé, aztán, ha a melegedés elmúlik, akkor rosszabb máris az érintkezés, a következő melegedés kifejezettebb lesz, ésígytovább.

 

Előzmény: Tízenhármaska (74289)
Teaway Creative Commons License 5 napja 0 0 74292

Akkor neked egy szivargyújtó-hosszabbító kell ► kép

Előzmény: Szipolykaa (74291)
Szipolykaa Creative Commons License 5 napja 0 0 74291

> Amit útközben vettél, az is szerkezetes. Használd azzal a navigátort. Nem kell semmit sem semmire cserélni.

 

De, mert az nem elég hosszú (ez egy másik autó, messze van az ablak a szivargyújtótól).

 

És nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!

Előzmény: Teaway (74275)
Szipolykaa Creative Commons License 5 napja 0 0 74290

Köszi :)

Előzmény: Jahno (74281)
Tízenhármaska Creative Commons License 5 napja -1 0 74289

Akkor ez csak a Te velemenyed.

Gyarto nem tiltja az Alu-t hanem a rezet ajánlja igaz ezt nem nehéz betartani.mert már csak a réz kapható a kereskedelembe.

Erveghuvelytol nem kel felni csak normális erveghuvelyezo szükséges.

Előzmény: ötfelezős (74287)
Tízenhármaska Creative Commons License 5 napja 0 0 74288

Hány modulok lesz az elosztód?

128? mert ugye a világítási áramköröket nem emlitetted.

Előzmény: Bakator01 (74286)
ötfelezős Creative Commons License 5 napja 0 0 74287

és azt is írja, hogy az Alu-ra hiába teszel érvéghüvelyt akkor sem kötheted be?

Amugy leforditanád hol tiltja az Alu bekötését?

 

Az nem volt kérdés eddig, hogy érvéghüvelyes Al-t be lehet vagy nem lehet kötni, de erről az a véleményem, hogy ez nem tud működni. Valaha a hat vagy hány tonnás présnél nézték ezt, és 24 óra múlva mérhetően nagyobb lett az átmeneti ellenállás, aminek vélhetőleg egyik összetevője az Al vezető roskadása volt. De sem azt nem írja, mint ahogy azt sem írtja, hogy hol tiltja az Al bekötését (és még ezer más dolgot nem ír), viszont azt írja, hogy rézzel kell bekötni.

(Type of wire: . Copper cables)

Előzmény: Tízenhármaska (74279)
Bakator01 Creative Commons License 5 napja 0 0 74286

Olyan kérdésem lenne hogy kinek mi a véleménye arról hogy terveztem egy villamos hálózatot a lakásba (egyenlőre csak tervrajzon létezi)  úgy nézne ki a hálózat hogy minden egyes konnektort közvetlenül elvinném a kismegszakító tábláig  a három színnel együtt, egyszóval minden konnektor külön kismegszakítót kapna magyarán minden konnektort külön tudnák kapcsolni kismegszakítóval, minden kötést egy pontba szeretnék összehozni oldalfalakon nem szeretnék kötést csak húzó dobozokat a kapcsoló és lámpa szálait is egy pontba szeretném összehozni

Tudom hogy ez többlet vezetékkel jár és vastagabb csövekkel

de nem szeretnék kötéseket

 

kinek mi a véleménye

Tico-Tico Creative Commons License 5 napja 0 0 74285
Előzmény: Jahno (74281)
.:NRW:. Creative Commons License 5 napja 0 0 74284

Igen, ilyet nézetem ki.

Köszi a gyors választ.

 

 

Előzmény: C20NE (74283)
C20NE Creative Commons License 5 napja 0 0 74283

Igen! Jó lesz hozzá! "A" típust vegyél 30mA-es hibaáramút.

Előzmény: .:NRW:. (74282)
.:NRW:. Creative Commons License 5 napja 0 0 74282

sziasztok,

 

a villanyóránál van 3db B20-as kismegszakító.

4 pólusú FI-reléből a 25A-es ehhez megfelelő? Itt a max.25A-t fázisonként kell érteni?

 

előre is köszi

Jahno Creative Commons License 5 napja 0 0 74281

Ahogy fent írták, Neked kb. egy USB-s szivargyújtó töltőre lenne szükséged. De ha kiugrál és elfér, akkor szivargyújtó toldó és elosztó is jó.

Előzmény: Szipolykaa (74268)
szakmókus Creative Commons License 5 napja 0 0 74280

A nulla sín az nem eredeti,hanem ki lett cserélve hosszabbra,és más típusra. Csak feltételezhetem hogy az olyan rossz minőségű ami egy ideig a kereskedelmi forgalomba kapható volt.Nem lehetett meghúzni rendesen mert könnyen megszakadt a menet.

De mint a többiek is írták,az alumíniumot előfeszítés alatt kell tartani,amit a "hernyósín" nem tesz meg. De ha a kötés nem melegszik, nem okozhat gondot a feszítés hiánya,elég ha meg van húzva a csavar.

Csak a vörösréz,sárgaréz és az alumínium nem eszi egymást,elektrolit hiányában.

Előzmény: barkacsolo11 (74243)
Tízenhármaska Creative Commons License 6 napja 0 0 74279

és azt is írja, hogy az Alu-ra hiába teszel érvéghüvelyt akkor sem kötheted be?

Amugy leforditanád hol tiltja az Alu bekötését?

Előzmény: ötfelezős (74276)
Dreamer Creative Commons License 6 napja 0 0 74278

Ezzel az izzoval konkretan nem, de nekem udvari vilagitasban zart hajolampaban kompaktok is es a ledek is szeretik kimelegiteni magukat, szakaszos uzemmodban fel- egy evet birnak.

Előzmény: BAMANN (74260)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 6 napja 0 0 74277

A képen látható alsó csatlakozóból 12V jön ki,

az USB csatlakozón viszont csak 5V szokik lenni.

Tehát ha az alsó csatlakozóra egyszerűen rákötöd az USB-t, akkor az attól kedve valószínűleg tönkre fog tenni mindent, amibe csak bedugod egy pillanatra.,

Csakis olyat használj, amiben van beépített 12V->5V átalakító.

https://www.google.hu/search?q=autós+usb&source=lnms&tbm=isch&sa=X

Előzmény: Szipolykaa (74268)
ötfelezős Creative Commons License 6 napja 0 0 74276

Utalnék a 73208. sz. hozzászólásra.

Előzmény: Tízenhármaska (74269)
Teaway Creative Commons License 6 napja 0 0 74275

Amit útközben vettél, az is szerkezetes. Használd azzal a navigátort. Nem kell semmit sem semmire cserélni.

Előzmény: Szipolykaa (74274)
Szipolykaa Creative Commons License 6 napja 0 0 74274

Áááh franc

Akkor abban a picikében is van szerkezet, amit egyszer útközben vettem, gondolom. Talán inkább arra kellene kicserélni?

Előzmény: Teaway (74273)
Teaway Creative Commons License 6 napja 0 0 74273

Igen, ez a szó nem jutott eszembe!

A felsőben 12V►5V(USB) szerkezet van!

Nem csereszabatos az alsóval, ami csak egy sima dugó.

Előzmény: Szipolykaa (74271)
Szipolykaa Creative Commons License 6 napja 0 0 74272

No de... egyszer elromlott menetközben, és vettem egy benzinkútnál egy tök átlagos 12V - USB átmenetet, és azzal működött a navigátor...

Szipolykaa Creative Commons License 6 napja 0 0 74271

Azt hogyan tudnám megállapítani? A másik vége egy mini USB. Lehet, hogy a felsőben szerkezet is van, és akkor egyáltalán nem jó ötlet kicserélni?

Előzmény: Teaway (74270)
Teaway Creative Commons License 6 napja 0 0 74270

A felső az nem egy tápegységgel egybeépített komplett cucc? Nem látom az oldalán az írást.

Az alsó az csak egy sima dugó.

Előzmény: Szipolykaa (74268)
Tízenhármaska Creative Commons License 6 napja 0 0 74269

Megneveznél kereskedelembe kapható szerelvény családot melybe nem szabad alu vezetéket kötni?

 

Előzmény: 2ozzmexy (74266)
Szipolykaa Creative Commons License 6 napja 0 0 74268

Sziasztok!

Van egy problémám...

Autós 12V csatlakozót szeretnék átszerelni: a navigátor csatlakozója nem teljesen kompatibilis a 12V aljjal, kiugrál. Ezért fogtam egy elfekvőt, és gondoltam, kicserélem. A levágásig el is jutottam...

A felső az eredeti, az alsóra akarnám lecserélni. Na, az alsón (azt építeném be) sikerült is ellenállásméréssel megállapítani, hogy melyik szár mihez tartozik: a szürke szigszalaggal jelölt szár ad 0 Ohm-ot a végével, a másik pedig azokkal a rugókkal az oldalán. Tiszta sor.

Viszont a másik nagyon nem egyértelmű! Mindkét szár tud nullát adni a végével is meg az oldalával is, aztán meg ugrálnak az értékek. Így nem tudom eldönteni, mit mivel forrasszak össze!

 

Ha van ötletetek, örömmel fogadnám...

Tízenhármaska Creative Commons License 6 napja 0 0 74267

Az óránál biztosan érvéghüvelyezve van az Alu vezeték.

Laci arra hívta fel a figyelmedet, hogy mivel 10mm2 Alu fővezeték jön a mérőtől ezért felesleges regszerelőt hívnod és egyéb macera vele és a szolgáltatóval.

Nullasín visszaégés: erre csak annyit,ha használtad volna az érvéghüvelyt akkor "talán" nem így nézne ki.

Kismegszakítóknál majd fázissint használj, ne hurkolj.

Van mire nézned.

Előzmény: barkacsolo11 (74247)
2ozzmexy Creative Commons License 6 napja 0 0 74266

Az FKA elosztó tábla szóba sem jöhet? Nem túl dekoratív, viszont a sínjei olyan bevonatot kaptak, ami nem "bántja" az alut,ezért használták sok panellakasban... 

A szerelvényeket cserélned kell olyanra, amihez jó az alu vezeték...  sok sikert a beszerzéséhez, ha találsz szólj nekem is.  :) 

Előzmény: barkacsolo11 (74265)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74265

igen, ezen én is agyaltam...

most még azon vacillálok, hogy a nagy fogyasztóknak húzok ki csak külön 0-t, és mondjuk a világítás köröket nem piszkálom, viszont amit írtál, hogy megkeresni, átfűzni (ha lehetséges) sokkal nagyobb melónak tűnik, mint 0-ról újracsinálni...

főfal áthidalónál hogy lehet elegánsan elvinni a vezetéket?

 

Előzmény: CorvBoy (74258)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74264

értem... a 0 vezetőt mibe hozod össze, ha nem egy ótvar tábla réz sínjében?

és akkor ha jól értem, te csak visszavágnád a vezetéket, rátennéd azt a csatit, és onnan rézzel mennél tovább a közös pont felé?

 

Előzmény: Lacivill (74259)
Tico-Tico Creative Commons License 6 napja 0 0 74263

Nincs ott semmi csak 1 db mozgásérzékelő. Az ajtószomszéd néninek még felrakáskor szóltam, de ki is jelentette, neki mindegy, ő nem jár esténként ki. Utána kulcslyukon át lecsekkoltam, hogy lekapcsol, felkapcsol. A dolog természeténél fogva ha néha-néha felvillan azt senki nem veszi észre, mert amint kilépnek a liftből, vagy az ajtón azonnal felkapcsol. Csakis a túl sok fényt, mint pazarlást sejtem emögött, erre utal, hogy az ajtó mellé letették. Valószínű régebben kicserélgethették 60-as izzókra, a közös képviselő néni pedig szokott éjszaka járkálni és azt hitte ez is olyan lámpa.

Előzmény: Zs:) (74262)
Zs:) Creative Commons License 6 napja 0 0 74262

Lépcsőházi automatával, kapcsoló világítással, stb is együtt tud működni?

Előzmény: Tico-Tico (74255)
Jahno Creative Commons License 6 napja 0 0 74261

Csak jó lehet, én is éppen hasonlót keresek egy bárpultba, szóval éppen jókor linkelted, mert kellene a 10+ watt, viszont az mind nagy fejű és nem fér bele.

Előzmény: BAMANN (74260)
BAMANN Creative Commons License 6 napja 0 0 74260

Szép Napot szakik!

 

Van valakinek tapasztalata a GE Brightstik LED izzóval? (link)

Olyan helyre kell ahol nem csak napi 1-2 órát világít, hanem előfordul hogy 24 órát is. Hajólámpában lenne használva, méretben nagyon kicsi a kínálat ami megfelel. (ez minden bizonnyal pont elfér benne)

 

Köszönöm!

Lacivill Creative Commons License 6 napja 0 0 74259

Tőlem nyugodtan költsél regszerelőre, de a 10mm2 alu vezetékek évtizedekig elmenne ha utána van húzva néha a csavaroknak, és nem egy ótvar tábla réz sínébe van kötve a null vezető.

Keresztmetszet növelős megoldás nem az igazi.

Előzmény: barkacsolo11 (74257)
CorvBoy Creative Commons License 6 napja 0 0 74258

A baj evvel nem az ,hogy egy vezeték van. A baj ott van ,hogyan ágazol le, hogyan mész tovább.

Minden kötöelembe be kell tuszkolni a vastagabb drótot és a vékony leágazót, majd a vastagot vinni tovább.

 

Minden kötés átemeneti ellenállásán átfolyik az addigi mindenség, amit papiron persze "bírnia kell", de ne legyünk naivak, a potenciális hiba az hiba, egy rossz érintkezés, egy selejtes kötőelem bármikor előfordulhat, sokkal megnyugtatóbb, ha a külön körök, normálisan külön nullázottak, nem is tisztán elektromos hanem mechanikai és megbízhatósági szempontból.

 

Neked kell a konkrét helyismerettel megtervezni, most mi merre megy, és az alapján majd mi az a helyiség, külön kör, akármi, ahova (sajnos lehetőleg minnél "távolabb" ugyebár) további nullával tudsz elmenni, kiállni.

 

Sokszor egy ilyen lakás visszarajzolása, a gányok felderítése, felszámolása, anomáliák feltárása tovább tart, mint a tényleges munka, kihúzni, melléhúzni, megkötni, lecserélni.

 

 

 

Előzmény: barkacsolo11 (74257)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74257

szerintem nálam is ez van, borítékolhatóan...

hogy lenne ez az ideális? (mármint ha rászánom magam és néhány kört újrahúzok, pl konyha..)

 

Ha "vastagabb" 0-t húzok/húzatok be, az mennyire megoldás?

ez lenne az egyik végpont meg ugye van a másik, hogy az összes fogyasztóig kiviszem a 2-3 vezetéket, ezt meg biztos nem akarom csinálni...

mi a köztes arany középút?

Előzmény: Lacivill (74252)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74256

köszi, igazából azt néztem, hogy jan1-tól ez a "ki nyúlhat az órámhoz" szerelői lista is updételődött az elmü honlapján.

 

Nálam a szitu érdekes lesz, mert a szolgáltatóm elmü területen nem az elmü, hanem a T, de a szerelés így is az elmühöz tartozik, mármint a hálózati kft-jükhöz.

Ezt az "igazoljam, hogy enyém a kecó 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lappal" mennyire komoly?

Elfogadnak egy tavaly nyári jelzálogjogtörlési földhivatali határozatot? kell meghatalmazás szerinted, ha a kecó közös az asszonnyal?

 

 

 

Előzmény: Peter atyuska (74253)
Tico-Tico Creative Commons License 6 napja 0 1 74255

A múltkor kicseréltem a lépcsőházi ajtóm fölött a 25w-os izzót egy 5,8w-as LED-re. Mondtátok, hogy ne, mert kilopják. Bakker, ma délben mit látok? Az ajtó mellett hever a LED izzóm amire filccel ráírtam jól láthatóan, hogy 5,8W, és visszaraktak egy 25w-ost... Pfffff....

Most magyarázhatom a karbantartó bácsinak, ez egy negyedannyit fogyasztó 800Ft-os opálbúrás káprázásmentes, igen szép fényű lámpa, negyedannyi fogyasztással 4x akkora fénye van, a régi pedig nem égett ki, itt van. Nem kell kifizetnie sem a háznak. Magamnak raktam fel, nem látok sötétben.

Tico-Tico Creative Commons License 6 napja 0 0 74254

Királyság.
Első körben azt a két réz sínt kidobni, és a drótokat azzal a csavaros aludrót-összekötővel, vagy valami korszerűbb, de mindenképpen aluhoz valóval átmenetileg összekötni. Remélhetőleg nem törnek szét egy érintéstől.

Utána szépen átbeszéled az asszonnyal hova kell konnektor, hova nem kell, villanykapcsoló, stb, utp, riasztó, központi porszívó :)  és az egész házat újravezetékelitek pöpecre korszerűen, rézdróttal, a kötöződobozokat nem beglettelve. Felrepül minimum 1 FI, de inkább több, persze normális dobozban. A sütő is kapjon külön áramkört. Szomszéddal ne foglalkozz, de megdumálhatjátok a dolgot, mert ha ugyanaz a májsztró alkotta, ott is ez lesz.

500eFt-ot ne kocsmázz el, vagy húsvétkor menj el minden jól jövedelmező házhoz 2x, és festéssel együtt minden meglehet.

Előzmény: barkacsolo11 (74249)
Peter atyuska Creative Commons License 6 napja 0 0 74253

A hensel szekrények mind UV állók, de magában az anyagban öregedéskor szépem bemattúlnak a sok kis mikró repedéstől. Ezt orvosolni csak a "bura" cseréjével lehet.

 

Két esetben kell vezetéket cserélni:

- ha 25A nál nagyobb az igény

- vagy 1F ról 3F tér át

 

Kitenni az órát:

- ha nem szabványos a mérőhely régi gumantáblás és teljes vezeték csere lesz

- ha 1F-ról 3F bővítés, vagy nappali mellé kérnek másik mérést

- kikapcsolták a mérőhelyet 1 éven túl

 

Szerelés:

- kijön a nem sima reg szerelő hanem az ajánlott szerelő mert ő bonthat plombát

- felhív egy telefonszámot megadja az óra számát a felhasználó nevét és címét valamint saját azonosítóit majd miért bont

- meg kapja az áment

- elkezdi a munkát először saját magának adminisztrál gyári szám, plombák száma, mikor telefonált, stb

- majd fizikai munkát is elkezdi

- befejezte

- vissza zár mindent sk plombával lezár

- papírt megírja neked meg a számlát

 

Ügyintézés:

- be mész az ügyfélszolgálatra előtte a weboldaláról letöltöd az igénybejelentőt ezt kitöltöd és beadod a műszaki ügyintézésnek

- kérnek papírokat ha valami nem stimmel náluk

- elkészül a gazdasági és műszaki tájékoztató amit kérhetsz e-mailben (gyors 1-2 nap) levélben 6-12 nap vagy több

- ez után csinálják meg a mérőnél a munkát

- a szerelőtől kapott papírral együtt kinyomtatva a tájékoztatót (két külön irat) bemész és közlöd kész

- egyezettetek időpontot amikor mennek a szerelők az órával és biztosítóval ez kb 1 hétre délelőtt 8-12 ig és délután 12-16 ig adnak meg időpontot, fel kell íratni a telefonszámodat és hogy érkezés előtt jelezzék neked hogy jönnek

- azon a napon várakozó állásba helyezkedsz

- megjönnek vagy szerelnek vagy nem akkor készül egy hibajegy (ha ott a szerelő aki csinálta 90% azonnal tudja orvosolni a problémát).

- ha átveszik őrül ha nem az igény bejelentés utáni készre jelentés a következő ügyintézés a hiba jeggyel. innen ugyan az a menet.

Előzmény: barkacsolo11 (74240)
Lacivill Creative Commons License 6 napja 0 0 74252

Tényleg kevés a kék vezeték. Sok helyen megcsinálták, pláne 3 fázisnál, hogy elvittek 3 fázishoz 1 kéket, és osztogatták kedvükre 1 fázisonként.

Előzmény: marineee (74250)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74251

köszönöm + mindenki másnak is az építő jellegű hozzászólásokat is (:))

Előzmény: Dreamer (74248)
marineee Creative Commons License 6 napja 0 0 74250

Festés előtt mindenképpen csinaltasd meg, ha van egy kis lóvéd húzasd át a vezetékeket, rakass be egy nagyobb osztot én személy szerint lakásokhoz viko-t használok,új biztik egy fi-relé és készen is van.

 

Ui. Csak én keveslem a képről a 0 Vezetőket? 

Előzmény: barkacsolo11 (74247)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74249

ahogy írtam, a házat nem én építettem, de rosszabbat mondok: a tulaj állítólag villanyszerelők mellett volt (főfő)segédmunkás...az hogy ez jó vagy rossz, nem tudom..

nem értem én sem, hogy valójában miért és mennyit spórolt ezzel az aluval, csodálkoznék, ha bentről nem tudott volna 3-4m megfelelő rézkábelt hozni.. (lopni)

A házban máshol nem találtam (még) sehol sem alut, a kötődobozokban helyenként összesodorta a rézvezetékeket majd leforrasztotta.. ezen is lehet vitatkozni (mi, mikor volt szabványos/elfogadott és mikortól tiltott), szerintem ez forrasztós pepecselősdi 5x annyi időbe került, mint egy sima wago...

mivel a 0 és a sín nem meleg, a kötések nem lazák így közvetlen veszély szerintem nincs, és látod, azon vagyok, hogy ez a helyzet megszűnjön :)

 

Nem értek mélyen a villanyszerelési szabványhoz meg a gyakorlati napi szerelési munkákhoz sem, de ezeken a dolgokon (1998-ban nem UV álló szekrényt szerelnek fel kültérre, engedik (?) az ALU vezeték továbbvitelét az elosztó táblához) az építő/kivitelező ipar többi érdekességét figyelembe véve (gázóra a pincében a belépési ponttól 5 m-re faláttörés után másik falra felszerelve min 5 m méretlen szakasszal, vagy a terven x db egyenletesen (80-90cm-rel) kiosztott szarufa helyett, 1m fesztávval x-1 szarufa kiosztva, majd az utolsó 1,2m távolságba betéve "a spórolt", stb, stb) már egyáltalán nem csodálkozom..

 

a belső rendszert is mindenképp át kell néznem, ez evidens, a problémásnak a csempe, konyhabútor mögötti részeket érzem (a sütő és a mosogatógép külön fázisra került, de annyi eszem viszont akkor nem volt, hogy egy vastagabb vezetéket húzzak be 0-nak) ezekhez utólag hozzáférni elég macerás..

egybe kell ezt venni a riasztó újrakábelezéssel + UTP háló kiépítéssel, szóval van feladat meg elképzelés.. :)

Előzmény: CorvBoy (74245)
Dreamer Creative Commons License 6 napja 0 0 74248

Teljesen csavaros, nincs benne rugós elem:

http://elosztoszekreny.hu/index.php?route=product/product&product_id=470

 

Dreamer

Előzmény: barkacsolo11 (74247)
barkacsolo11 Creative Commons License 6 napja 0 0 74247

és akkor nem is cserélnél vezetéket? :)

nyáron vagy később idén biztos festünk, jó régóta nem volt, így ezt a dolgot még mindenképp azelőtt szeretném lefuttatni.

A fővezetéki sorkapocs rugós, vagy csavaros?

Voltam 1-2 helyszínen, ahol láttam, hogy a centiméteres vastag vezetékeknek milyen szép technológiája van..

 

Valaki azt mondta (bikaáramos karbantartó bent a cégnél), hogy ha tartósan kapja az alu az "ívet", akkor olyan szerkezeti változások is elindul(hat)nak benne, hogy teljesen felesleges kísérletezgetni később visszametszésekkel, ki kell cserélni a p-ba az egészet..

Nekem az átmenettel van egyébként a bajom, a bejövő vezeték az órához szintén alu, nem?

Ott mi biztosítja, hogy nem játszódik le uez a folyamat? van valami galvanikus elválasztást lehetővé tevő kütyü?

(Vagy csak szimplán az átmérő?)

 

 

 

Előzmény: Lacivill (74246)
Lacivill Creative Commons License 6 napja 0 0 74246

Akkor ha jól látom ez 10mm2 alu. Azzal sincs nagy gond. Tennék be a nullvezetőnek egy fővezetéki sorkapcsot (keress rá a neten). Abban korrektül meg lehet fogatni az alut, mert most is csak a kötési pont miatt van ez a gond pár méter alu elbírja a rendszert.

Előzmény: barkacsolo11 (74243)
CorvBoy Creative Commons License 6 napja -1 0 74245

1. Én ugy látom, itt szinte minden alu, ami "halál",  építéskor spóroltak pár 10ezret egy akkor ++tizenmilliós házon-építkezésen, te vettél magadnak egy örök problémát.

2. Itt nem elég (bár alapvetően szükséges) a bejövő alu cseréje, ezt még meg lehetne kultúráltan csinálni, úgy is ,hogy az alu bennmarad, de a probléma nem CSAK sőt főleg nem ez.

3. Ha most így néz ki, és így használod, jelenleg, ebben am ásodpercben is, akkor nem vagy normális,... ez ahogy kinéz rosszabb mint éles töltött kibiztosított fegyverrel a fejed melett aludni, az ugyanis nem sül el magától, ez viszont szinte bármikor kigyulladhat, és olyan 2 perc mire akkora az elektromos tűz, hogy már profi oltóval sem tudod oltani, leég a házad a csupasz falakig.

4. Amit pár okos itt ajánlgat, hogy csak bővitsél szépen 30 meg soksok amperre, az amig ez igy van megcsinálva, és a ház egésze alu vezeték (gyanítom a fali aljzatok is réz viszont)  _eszedbe ne jusson_ igy is nettó tűzveszély az egész.

 

 

Elmondom mért ég szét az egész folyton.."mitől van": Minden szerelvényed és minden kötésed, sined, csatlakozásod réz. A rámenő vezeték alu.

Ami nem érintkezik rendesen, mert ezek nem adnak rugalmas kötést, illetve a szerelvények (kismegszakítók) csavarjai még "valamennyire", azért nem ég ott is minden, de én már látom a fokozott megengedhetetlen mértékű  melegedés jeleit ezen a képen.

 

Egy szerelvény bekötése sokkal nagyobb valami, nagy felület, így egy ideig disszipálja a hőt, az összesen átfolyó áram is csak annak az egy megszakítónak az árama, és nem az egész mindenség teljes áramfelvétele.

 

A nullázó sín viszont, evvel szemben minden hibát felmutat: Rugalmatlan kötés, vagyis lehetetlen "megszorítani", mert az alu a nyomás alatt elfolyik ,elreped, "elkúszik" a nyomás elől, pár nap, és már megint laza, hőtágulás, zsugorodás, szószerint "kimozgatja".

 

A sinen nagyon kicsike hőleadó felület, rengeteg rossz csatlakozás, nanáhogy lefolyik az egész.

A sok rossz nagy átmeneti ellenállású alu-réz kötésed több száz fokosra nyomja fel azt a rézdarabot. Minden áram ott folyik át, ami itt nem kirchoff törvényét követi, mert a melegedés ujra és ujra fellép, tehát ha a bemenő ponton van 20ampered, akkor a leágazások együtt ismét 20, vagyis már 40A "virtuális" átfolyó áram melegít egyetlen picike felületű sínt.

 

Az eredmény ,olvadás, égés, lakástűz. Ezek lavina folyamtok, ne a "nagy fogyasztást" okold, keresd, az egyetlen összetevő a sokból. Mint egy picike 1mm-es szikra egy óriási erdűtűznél.

Méghozzá nem pillanatnyi, hanem átlag nagy fogyasztás, többet főzöl a villanyon, többet világítassz, akármi. A másik, a szomszédnak, ha jobban hül, jobban szellőzik, nem minden drótja alu, akármi más, máris tarthat ez a dolog sokkal inkább az elején.

Ha ugyenez a tábla és ugyanigy alu vezetékek, szétszedve tudnám mutatni Neked már ott is a probléma kialakulását, a halálos betegség már megvan, kialakult, csak még nem akut.

Ez biztos, ezekbe a táblákba így TILOS és tűzveszélyes alumínium vezetéket kötni.

Ha "mindenhol csinálják" (nem igaz), akkor is, ha ezer ilyen helyen "nincs probléma" (még, +nem igaz), akkor is.

 

Aki villanyszerelő ilyet csinál, fogalmatlanul feltesz, beköt, otthagy,az konkrétan bűnöző ,egy rejtett halálos tűzfészket hagyott a lakásban. Vagy fogalmatlanul, mert kontár, vagy egy flegma f*szkalap.

 

Abszolút megnyugtató megoldás lenne az egészet ávezetékezni áthúzni rézre, ez persze igen nagy pénz, de nekem úgy tűnik, ez modern építés, csövek lesznek a falban, tehát vésés nélkül, kisebb engedményekkel (pl világítás egyefene marad alu arra a szobánként 100mA-re ami ma jellemző)...aránylag "olcsón" megúszható lenne. (A ház leégéséhez képest mindenképpen)

 

Ha ez nem megy, nem fér bele, nem lehetséges..., akkor is szakszerűen, akár "minden körön paszta+wago" toldással, végesetben "csak" érvéghüvellyel, vagy aluhoz is megfelelő szerelvényekkel, legalább(!) a legnagyobb áramú körökön elejét kellene venni a tűzveszélynek.

 

A mérőtől jövő drót cseréje _sem_ felesleges, de ÖNMAGÁBAN nem fogja a problémát megoldani, egyáltalán.

 

UFF

 

 

Előzmény: barkacsolo11 (74243)
2Bálint Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74244

Jó nagy hülyeség...

 

Előzmény: Poc2 (74233)
barkacsolo11 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74243

Szekrény, egyetértek veled, bár nem nagyon tudok vele mit kezdeni: '98 körül épül(hetet)t a ház (mint később kiderült eladásra) én a második tulaj vagyok.

 

Egyszer már majdnem leégett a 0-m, látod, hogy 0 és a védőföld tartó műa, egyszerűen megolvadt..

Ez volt kb 2-3 éve, visszavágtam a 0-t, új 0 kötő. Arra emlékszem még, hogy amikor ez történt, az összes kismegszakító összes csavarján tudtam húzni 1-1,5 menetet alul, felül (ekkor voltak azok a 40 fokos nyarak, nem tudom hogy annak volt-e köze hozzá)

 

Nem olyan régen ismét levettem a fedelet, hogy megnézzem a csavarokat, és ezt láttam. A 0 vezeték nem meleg vagy ilyesmi, szép lassan eszi valami az alut.

Ha van tipped, hogy mit csináljak, és megosztod velem, megköszönöm.

Igazából az idegesít, hogy nem tudom: mitől van. 5-6 évig nem történt semmi extra a fogyasztásban, kb akkor vettünk konyhai sütőt + mosogatógépet amit rendszeresen használunk is, remélem, hogy ez volt az oka, és egy 0 vezető cserével ez a rész megoldódik.

Ami furcsa, hogy a szomszédban uez a kombó van - réz, alu közös csatin + fogyasztás is hasonló - ott meg nincs semmi..

 

 

Teaway Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74242

15 éve megy egy hűtő és egy fagyasztó a FI után, és még nem volt gond.

Előzmény: Poc2 (74233)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74241

Szia, lehet rá venni új fedlapot biztosan tud hozni regszerelő is. ( A szekrényt a szolgáltató irja elő, mért ír elő olyat ami nem teljesen UV álló) Nem kell régi szerelésnél kirakni attól ne félj. Amit nem értek, hogy ha Hensel szekrény van akkor nem túl régi a szerelésed, minek kell vezetéket cserélni? Valószinű 6-os réz van alatta.

Előzmény: barkacsolo11 (74240)
barkacsolo11 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74240

Szia Laci,

 

Köszönöm!

Eddig 2 ELMÜ-s regisztrált emberrel beszéltem, mind a kettő mondta ezt a 10-s vezetéke dolgot - az egyik még sírt is a telefonba, hogy mennyi jó 6-s kábele van még a pincében - és még árban is hasonlót mondtak: 35-40k.

Néztem az elosztótáblát a tábla peremének kül mérete 280 x 315 (31,5 cm széles) itt még van 27cm helyen a bejárai ajtó befordulójáig.

Azt gondolom, hogy akkor egy 15-18 cm-t még lehet menni biztonságosan, így olyasmi táblát kell nézni, ami kb 50 cm széles (20 modul?).

 

Kijön a szerelő, megbontja az órát, áthúzza a kábelt, majd ad egy számlát és egy munkalapot (?).

Ezután hívnom kell az ELMÜ-t, hogy jöjjenek plombálni? Kb ez a menetrend?

Előfordulhat az, hogy az ELMÜ nem plombál, hanem azt mondja hogy vigyem ki a kerítéshez (5m) az órát?

 

A szekrény egy Hensel 1 mérős, 3 fázissal (3x16) a szekrény fedele nem UV álló, elég nehéz már rajta átlátni, volt ebből rinya is a leolvasásokkor.

Mekkora az esély, hogy kapok még valahol uilyen típusú szekrényt, vagy rá passzoló szekrényfedlapot?

(tudom, hogy nem az én dolgom lenne, de ha megbontják az órát, akkor lehet, hogy megcsináltatnám ezt is, ha nem egy horror pénz + lehetne nem UV álló is mert raktam köré egy szekrényt)

 

Kösz b

 

 

 

Előzmény: Lacivill (74239)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74239

MKH 10es rézzel húzasd át ( regisztrált szerelőt keress a közelben) , és ha nincs 32A akkor fel is bővíthetnéd. A tábla cseréje is most aktuális lehet a lehető legnagyobbat tedd bele. Hagerban létezik 1*22 modulos tábla ha csak vízszintesen van helyed.

Előzmény: barkacsolo11 (74238)
barkacsolo11 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74238

köszi! lenne még kérdésem: tegyük fel, hogy kijön valaki, aki áthúzná a madzagot.

Az elosztótábla 12 kismegszakítót tartalmaz. Ha úgyis lekerül a tábla, akkor a kismegszakítókon kívül van még amit célszerű beleapplikálni a belső hálózatba?

Fi relé, fogyasztásmérő, akármi?

Azt nézem, hogy van még 20-30 cm hely a tábla mellett, fel tudnék tenni egy nagyobbat is..

Ha most hozzá kell nyúlni, akkor legalább a tábláig megcsináltatnám normálisan még festés előtt..

Előzmény: marineee (74231)
cucu Creative Commons License 2017.02.18 0 0 74237

Ez bizony így van. Sőt! Nem csak leolvadhat, de le is olvad!

Előzmény: Poc2 (74233)
C20NE Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74236

Ezért van nekem dedikált FI a hűtőknek! Amúgy hülyeséget beszélt a kollega, ha leold annak oka van...

Előzmény: Poc2 (74233)
Jahno Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74235

Mérlegelni kell, mennyit nem vagy odahaza, vagy mennyire szeretnél meghalni.

Előzmény: Poc2 (74233)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74234

Hülyeség. Vizes dolog, legyen FI-re kötve.

Viszont, ha el akarod kerülni a szívást, akkor csináljon több FI-s szerelést, és a hűtőt is, a konyhát is, a fürdőt is, meg a lakás többi részét is tegye külön-külön FI-re. Így ha beszarik a nintendó, nem 1 hónap megtalálni, hanem 1 nap, illetve a hűtőnek semmi baja nem lesz, mert nem kapcsolja le a szobai FI, de még a konyhai se. (Bár a konyhát jobb lenne cakpakk 1 db-ra kötni.) Választhatsz, pénzt, vagy életet.

Különben ok nélkül nem kapcsol le a relé.

Előzmény: Poc2 (74233)
Poc2 Creative Commons License 2017.02.17 -2 0 74233

Üdv!

Hallottatok olyat hogy a hűtőszekrényt nem szabad fi relé után kötni?Van egy munkatársam aki állítja hogy soha nem kötik fi után,mert ha levág a fi leolvadhat a hűtő ha nincs otthon az ember.Ő vill.szerelő végzettségű egyébként.

Wilbur2 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74232

Pestimre.. kb hasonlóra gondoltam, már csak az a kérdés, hogy ki csinálja meg.. :)

Előzmény: marineee (74231)
marineee Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74231

Cirka 20-25k. Az is számít hol laksz 😁

Előzmény: barkacsolo11 (74230)
barkacsolo11 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74230

sziasztok,

 

Olyanban tudnátok segíteni, hogy mennyi a reális ára kb egy órától elosztó tábláig való (3 fázisú) vezeték áthúzásnak? (alu - CU)

(tegyük fel, hogy elsőre sikerül :) az óra és a tábla uazon a főfalon van - csak a másik oldalon - a függőleges síkok egymástól kb 2-2,5 távolságra vannak.)

 

Köszönöm,

ötfelezős Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74229

A földelésnél egy szempont van, hogy ne egye meg az idő vasfoga teljesen. Így aztán a keresztvas piszokul előnytelen a köracélhoz képest.

A felület villamos szempontból alig számít. A hossz viszont igen.

Előzmény: Lazán csak... (74209)
marineee Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74228

Szia! DHTS 125.

Előzmény: Lacivill (74217)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74227

http://www.einhell.hu/hu_hu/szerviz.html

 

Itt kezdeném.

 

Dreamer

Előzmény: Téli nap (74224)
peti.olah Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74226

Én ilyet szoktam venni, bár kicsit macerás a falra felhajlítani a 10-es köracélt, de ezt nem vágja el a kőmírges, amikor a járdaalapot ássa.

https://daniella.hu/villamvedelem-kis-es-nagykereskedes/foldelo-szondak/daniella-stilo-keresztfoldelo-2-m-koracellal-horganyzot-sti1184-8842

Előzmény: Lazán csak... (74209)
peti.olah Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74225

Én a 10W-os refi házába bele tudtam tuszkolni 2 pici (2,5-es?) sorkapocs elemet (persze külön-külön, hogy el lehessen hajtogatni a vezetéket) a z-sárgára meg nyomtam szemes sarut, az úgyis egy csavar feje alá megy.

Előzmény: cucu (74222)
Téli nap Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74224

Üdv !

 

 van egy Eichel láncfűrészem, elektromos. Mostanában hol bekapcsol hol nem : Ez olyan kapcsoló aminél   két gombot egyszerre kell nyomni, mint pl. a fűnyíróknál. Igaz az egyik gomb a másik csak egy billentyű szerűség. Nyilván biztonságtechnika okok miatt .

 

 Kérdésem javítható e ? Ha valakinek van tapasztalata és megosztaná, köszönöm előre is.

 

 T.

Zs:) Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74223

Máshogy nem is érdemes csinálni. Én még tömszelencét is raktam rá, mert a bevezető gyűrű egy kalap sz.r. Akár dugvillásra is meg lehet csinálni, ha mobilra kell.

Előzmény: Tízenhármaska (74220)
cucu Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74222

Sajnos rosszabb a helyzet! Ugyanis az a 20 cm-es kábel az elektronikába megy bele, ami ki van öntve műgyantával. Így cserélni nem tudod, hely meg nincs a dobozban, hogy toldást csinálj...

Én is vettem ilyet, kb,másfél éve, azóta sincs felszerelve...

Előzmény: Ladislas2008 (74212)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74221

Sajnos volt olyan is,mikor a Z-s vezeték nem volt csatlakoztatva a lámpa femtestehez, ezt majd ellenőrizd bekoteskor.

Előzmény: Tízenhármaska (74220)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74220

Ezt olvastad a papírján?

En a lampa elején levő négy csavart kicsavarom, majd leveszem az elejét,

ezutan a kábelt ki kötöm a sorkapocsbol, majd bekötöm a méretre vágott új kábelt és így tovább.

Par éve még toldottuk,zsugorcsoveztuk a kábelt mert nem volt hozzáférhető.

De nyugodtan tegyél kötődő ott ha Neked így egyszerűbb,

Előzmény: Ladislas2008 (74212)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74219

A kötődobosba CSAKIS ALULRÓL (tehát a föld középpontja irányából) menjen be a reflektor kábele és a betáp kábel IS.

Előzmény: Ladislas2008 (74207)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.17 0 0 74218

"Mert a reflektorból kilóg egy kb. 20cm-es kábel"

 

A szomszédomnak ilyen LED reflektor ment tönkre a garancia lejárta után kb 1 hónappal.

Előzmény: Ladislas2008 (74212)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74217

Szia, a milwaukee pontos típusát megadnád?

Előzmény: marineee (74216)
marineee Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74216

Szia mrtotya! Én egy éve ruháztam be új horonymaróra, az AEG mf1500 mellett döntöttem, (viszonylag )olcsó,könnyű,húzni kell,gyorsan,precízen lehet dolgozni vele. két db 1mm-es Milwaukee koroggal használom, kilométereket lehet vágni vele(teglàba),de kb 20000 Ft csak a két vágó korong :) Porszívó melle szinten AEG,az is tökéletes. Kb 300k a szett,nem csalódnál ha megvennéd. Üdv: Szabolcs 

 

ui. Hilti horonymaro egy kalap.....

 

Előzmény: mrtotya (74148)
ficere50 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74215
Előzmény: ficere50 (74214)
ficere50 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74214

HÚúú...bocs látom, ezen már túl Vagy. A be-ki-vezetést próbáld meg úgy kialakítani, hogy a gravitáció segítsen a víz távoltartásában. A hurok nagyon jó ötlet, a belépő pontokon legyen egy pici lyuk c sal, amin a kábel rugalmasan megszorulva tömít. Ha nagyon veszélyes a vízbehatás, használj tömszelencés megoldást... IP65.

 

Előzmény: ficere50 (74213)
ficere50 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74213
Előzmény: Ladislas2008 (74212)
Ladislas2008 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74212

Mert a reflektorból kilóg egy kb. 20cm-es kábel. Azt szeretném rákötni az elektromos hálózatra. A reflektor megbontásával a garancia is elvész :-(

Előzmény: Tízenhármaska (74208)
Lazán csak... Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74211

Huh!

 

Közben megtaláltam ezt az oldalt, hát ok, h ez nem egy családi ház, de nem azt látom, h csak leütök egy vasat...

Előzmény: Lazán csak... (74209)
Hans70 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74210

Elveszíti a garanciáját ha a farokkábelt kikötik 

Előzmény: Tízenhármaska (74208)
Lazán csak... Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74209

Földelőszondának melyiket ajánljátok?

A zászlóst vagy a köracélost, az alap vasalására melyiket, h kötöm rá??

Előzmény: ötfelezős (74145)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74208

Miért nem kötöd be egyből a reflektorba a kábelt?

Előzmény: Ladislas2008 (74207)
Ladislas2008 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74207

Sziasztok! LED reflektort szeretnék az eresz alatti dobozolásra rögzíteni (vízszintes felület, lambéria). A dobozolásból (a vízszintes felületen) egy kábelcsatornán át jön ki a 3 vezeték. Vettem egy kötődobozt  (hasonlóan néz ki) + 3db Wago 2 vezetékes összekötőt.

A kérdésem, hogy a kötődoboz oldalán vagy alján érdemes bevezetni a kábeleket? Esetleg az alját (lambéria felőli rész) fúrjam meg és a csatorna egy részét is vezessem be a kötődobozba?

Ha oldalt vezetem be, valami hurkot hagyjak a kábelen, hogy a víz/pára lecseppenjen róla és ne a dobozba kerüljön?

Köszi a tippeket!

Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74206

Az direkt lett úgy írva.

Előzmény: cucu (74204)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74205

ehhh, megesik a legjobb csaladban is. igazad van.

Előzmény: cosalf (74202)
cucu Creative Commons License 2017.02.16 -1 0 74204

Teljesen egyetértek, csak már nem látom értelmét a szólásnak... Mindig jönnek újabbak, akiknél lehetne elölről kezdeni. Az alapokat nem feltétlenül itt kéne megszerezni...

Vagy itt van pl. a nem-e ráz-e... viccnek még elmegy valahogyan, bár én már magasabb röptű vicceken sem szoktam hahotázni.

Előzmény: cosalf (74202)
Garfield007 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74203

Ennyire tényleg nem lehetsz hülye, de komolyan.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74171)
cosalf Creative Commons License 2017.02.16 -1 0 74202

Nem akarok nyelvészkedni, de baromira zavar. Én sem írok helyesen, mindenki hibázik, de az egyenlőre szót következetesen rosszul használjátok.

Egyelőre = most, jelen pillanatban vagy valami hasonlót jelent

Egyenlőre = egyenlő darabokra, részekre

Előzmény: tfe_tng (74198)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74201

nem vagyok jogasz (nem is kulonosebben erdekel), nem igazan ertem hogy ezzel mire akarsz celozni, egyebkent picit offtopicnak erzem. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74193)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74200

atvertek

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74192)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74199

Nem ;)

a modem nalam is szar volt, visszavittem nekik hogy adjanak egy rendeset, adtak, annak meg a tapja durrant el. Vettem egy LED tapot, bekotottem es azota minden franko ;)

Előzmény: Jahno (74191)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74198

15-20km-en dombos videken, aranyarban ? :)

elvagyok inkabb a 60Mbit-el egyenlore

Előzmény: Tico-Tico (74189)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.16 0 0 74197

De a DIGI tiltakozik és a Tés urak sem húznak bele kábelt még kábelcsatornába sem BP belvárosában, képesek az üres csatornához hozzákötegelni, a frissen tapétázott falhoz meg hozzá tűzni...

DIGIről annyit, hogy amint a szerelő "olvtárs" távozott a laksából, szétszedtem az egészet vissza a bejárati ajtóig és újracsináltam az egészet, mivel az UTP-n a zöld-fehér a kékkel volt párban stb.

Előzmény: Jahno (74194)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74196

"amilyen szar réz nélküli cuccok vannak a piacon és bármilyen kis hiba esetén s zolgáltatót basztatja a hülye húzer,"

 

A helyükben én sem használnék fel ismeretlen kábelt.

Már azzal is rizikót vállaltak, hogy nálam elfogadták a (pontosan ugyanolyan típusú) koax kábelt, hiszen elméletileg vezethettem én azt akár olyan hülyén is, hogy közben a belső ér eltört valahol és csak véletlenül érintkezik, aztán meg őket rángatom majd garanciában amikor nem érintkezik.

 

"nyilván ha kapnak egy üres csövet, akkor sem tiltakoznak."

 

Egy üres cső önmagában még rizikós lehet, mert lehet benne annyi kanyar a föld alatt, hogy órákig tart beleimádkozni a kábelüket. Én a helyükben az olyan csövet fogadnám el szó nélkül, amiben előre bele van húzva egy behúzó szál is (gondoljunk arra is, hogy légvezeték-szerelők táskájában nem biztos hogy van behúzószalag), ami ráadásul könnyedén mozog.

Persze még ekkor is lehet gubanc, mert ha valamelyik csőkanyar megroppant, azon a behúzó esetleg még könnyedén átcsúszhat, de a kábel már nem fog átmenni, akárhogy rángattyuk.

Előzmény: Jahno (74194)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74195

árutaló ráutaló magatartással = ráutaló magatartással

elnézést

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74193)
Jahno Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74194

Nekem el szokták árulni, de el is olvashatod rajt ésvagy kombinációk. Amúgy amilyen szar réz nélküli cuccok vannak a piacon és bármilyen kis hiba esetén s zolgáltatót basztatja a hülye húzer, én semmin nem csodálkozom és teljesen igazuk van, ha a végpontig kell átadni és garantálni, akkor ezt csak így lehet megtenni. Aztán vitatkozhatunk, tök mindegy. Mindezek ellenére egész jól lehet egyezkedni, nyilván ha kapnak egy üres csövet, akkor sem tiltakoznak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74162)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 1 74193

"Szerzodest a szerelo hozza es azutan kell alairni"

 

Minden nap 5-10-szer kötsz szabályos jogi szerződést, csak éppen nem aláírással, hanem szóban vagy áutaló magatartással (boltban, postán, parkoló automatánál, villamoson, stb stb. és kábelTV bekötés megrendelésénél is).

Ha te nem teljesíted (megváltoztatod) a szerződés rád eső részét, abban a pillanatban érvénytelen a szerződés, tehát ha pl nem fizetsz a kenyérért, akkor a pék nem köteles odaadni neked a kenyeret, annak ellenére, hogy öt másodperccel azelőtt még ő nyújtotta feléd.

Ugyanez vonatkozik a kábelTV bekötésre is: a szolgáltató szóbeli SZERZŐDÉSBEN vállalta egy munka elvégzését ingyen, kiküldte az embereket, de ha te akkor már egy ötször akkora munkát szeretnél elvégeztetni velük, az már nem ugyanaz a szerződés, hanem újat kell kötni már a bekötésre is.

Előzmény: tfe_tng (74181)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74192

"Ez ilyen koax kabel amit foldbe lehet fektetni, aranyarban van metere, biborosi aldas van rajta es kubai szuzlanyok combjan sodortak. "

 

Én legutóbb mindössze kb 130 forintért vettem méterét. Igaz, hogy azt mondták, hogy a kubai szűzlány nincs benne az árban.

Előzmény: tfe_tng (74180)
Jahno Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74191

Nézzük meg, cserélhetünk egy csepeli panelre, ahol 30 megabittel jött az áldás, de basztatott a szolgáltató, hogy adna nagyobbat mert nekem van a legszarabb modemem az egész országban. 60 megabitet még felfelé akarták alkudni, de lelőttem. Érdekel?

Előzmény: tfe_tng (74183)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.15 -1 0 74190

Legrand Cariva. De mielőtt kiadod, tapogasd meg a fürdőszobapadlót nem-e ráz-e. :P

Előzmény: Nesty (74188)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74189

És két faluból nem tudod mikrohullámon magadnak átlövetni?

Előzmény: tfe_tng (74183)
Nesty Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74188

Kiadandó lakás felújítása kapcsán az a kérdésem, hogy melyek az olcsóbb és még ajánlott márkák kapcsolóra, konnektorra?

Dreamer Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74187

Már írni akartam, hogy power gyerek vagy, hogy az optikát kapcsiból szereled, aztán olvastam még egyszer, hogy koaxról volt szó! :)

:)

Előzmény: még1MbR (74185)
Teaway Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74186

Tea mellé inkább kötözött sonka; a kötözött kutyát nem mindenki szereti.

Előzmény: Tico-Tico (74176)
még1MbR Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74185

Én ünnepnapot okoztam a Digiseknek, mivel az előző tulajnak is Digi volt.

Annál elegánsabb nincs, amikor az ott lógó optikai csatlakozót csak be kell dugni a hozott HGW-be, 2 perc alatt végzett.

 

Meg még anno a Horpácsis gyereknek is, mondtam neki, hogy ha ott hagyja az 50m koax dobot ajándékba, mindent bekábelezek magam, neki elég lesz átlósan átdobni a szobán a koaxot a routerig lasszósan.

Egyből belement! :D

Előzmény: CorvBoy (74178)
még1MbR Creative Commons License 2017.02.15 0 1 74184

Egy volt kollégámmal levetették a cipőt a kutyás lakásban (csupa szőr lett a zoknija), majd mire végzett, a kutya az előtérben titokban megette az egyik cipőjét ! :)

 

Előzmény: Tico-Tico (74182)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74183

erre mifelenk falun orulok hogy a koaxot ismerik, a matav konkretan azt mondta hogy _talan_ tudnak egy egesz megabitet adni adsl-en, mondtam hogy remek, 15 evvel ezelott volt utoljara ilyen hihetetlen sebessegu internetem. (infos vagyok, finoman szolva is munkaeszkoz a net). van egy helyi kis ISP, azok szolgaltatnak kabelen, egyenlore 60Mbit-en maximalizalva, bar ket faluval arrebb optikaznak es gigabitet adnak. 

Előzmény: Tico-Tico (74182)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74182

Koax a földben? Optikait húznak már azok, annak meg hótmindegy, nemdebár? Valami 50-es vagy vékonyabb csövet leásni egy kapanyél-szélességű elfogadható mélységű vájatban (asszonnyal egyeztetni, hogy ne akarjon ott 3 nap múlva fenyőfát ültetni) aztán hadd szóljon.

 

Kutyát meg kell kötni, ez fontos! Különben sose fog végezni a szerelő, mert folyamatosan a teniszlabdát kell dobálnia. :)

Előzmény: tfe_tng (74180)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74181

Szerzodest a szerelo hozza es azutan kell alairni hogy bekotottek es mukodik. addig esetleg egy nyilatkozatot teszel hogy erdekel a dolog. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74168)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74180

Ez ilyen koax kabel amit foldbe lehet fektetni, aranyarban van metere, biborosi aldas van rajta es kubai szuzlanyok combjan sodortak. 

kijott a kabelteves csavo, kerdeztem hogy jo lesz-e (kezemugyeben az aso ha esetleg negativ valaszt kapok), mire azt mondta hogy "patika" aztan rakotott :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74162)
cityba Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74179

Tényleg a legjobb előkészítve várni őket, a villanyszerelővel előtte kitalálni, behúzni, stb. Jönnek és csak rákötnek , beüzemelnek és kész. Különben lengőkábelezéssel csinálják meg, az meg tudjuk milyen :)

CorvBoy Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74178

Hogy tudsz ennyi hülyeséget összeírni, jóisten..kémek, meg a többi zőcség...

 

Az UPC és a DIGI is független szerelőkkel dolgoztat, akik csak örülnek, ha előbb végeznek.

Egy kész csőbe berántani föld alá, kb előbb megvan, mint tetőtartón tornázni meg stb.

 

Ha még kapnak valami zsebpénzt is, úgy, hogy a szolg. hely. működik, és előbb végeztek egy háznál, mint egy kis lakással, az nekik az ünnepnap.

 

Az meg roppantul nem érdekli, hogy 5év vagy 8év mulva mi lesz a talajban a kábellel, ő addigra már nem igen lesz elővehető mint beszerelő.... 

Egyetlen dologra kell figyelni, kis sugarú kanyar az elásott csőben nagyon ne legyen, mert -ilyen hidegben pláne- ezek a kábelek iszonyú merevek.

Illetve ha erővel megtörik, akkor megsérül a belső szerkezete, és leromlanak a nagyfrekvenciás  paraméterek.

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74171)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74177

:DDD

Előzmény: Tico-Tico (74176)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74176

Pontosan, ahogy mondod! Az optikai kábellel sem smucigoskodtak nálunk. Kávé, tea, megkötözött kutya azért legyen.

Előzmény: még1MbR (74173)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74175

Légkábelen bemennek a kerítés belső oldalára, ott rak magának a topictárs egy dór/korinthoszi/ion oszlopot, majd abban lemegy a vakondokhoz, és felmegy a házfalon. Így mindenki jól jár.

A digisekkel lehet tárgyalni, ha mást nem, leintesz az utcán egy szerelősrácot, és meginterjúvolod informális tájékozódás-jelleggel.

Előzmény: japofan (74158)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74174

Köszönöm! Én is erre gondoltam, de ehhez tudnom kellene, hogy ők mire gondoltak pontosan, és hétfőig napközben dolgozom, így esélyem sincs kérdezni tőlük személyesen, vagy beszerezni azt, amit szeretnének. Telefonon annyit mondtak, hogy csak helyszíni szemlét követően tudnak nyilatkozni. :)

Előzmény: még1MbR (74173)
még1MbR Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74173

Én előkészíteném úgy az egész kábelezést, hogy aki jön bekötni a szolgáltatást, ne kelljen neki cumiznia. Akkor mindenbe belemennek, hidd el :)

Becsövezném, behúznám a megfelelő kábelt/optikát, hogy csak rá kelljen kötni 10 perc alatt.

Örülni fognak, hogy hamar végeznek, mit érdekli őket, merre megy a vezeték :)

Előzmény: b4ndyTA (74172)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 -2 0 74172

Én nem tudom, hogy te ki vagy, vagy miből élsz, de mégis mit képzelsz magadról?

 

Adott volt egy kérdés, de már több hozzászólásodban válaszolsz lekezelően, és alapvetően rossz színben feltüntetve engem, akinek konkrét elképzelése és igénye van egy kábel elvezetését illetően. Én ne lennék korrekt? Miért is? Aki vesz egy zongorát, de nem jó neki az előszobában, az nem korrekt vásárló? Én elfogadom, hogy sok embernek az esetek túlnyomó részében az sem baj, ha falon kívül jön be a kábeltévé, de ne legyek már alja, azért, mert ennek a kábelnek is megvan a helye!

 

Az érdembeli hozzászólásaidat köszönöm.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74168)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74171

"Szerelők gyorsan továbbállnak egy korrekt ügyfélhez,"

 

A szerelőknek MEG VAN TILTVA bármiféle eltérés a legolcsóbb módszertől, azért, hogy egy nap minél több házat be tudjanak kötni a cég számára. Tehát ne fenyegesd őket, miközben megpróbálod rávenni őket, hogy szívességet tegyenek neked :)

Valószínűleg pénzt sem mernek elfogadni, mert lehetsz te akár a szolgáltató kéme is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74168)
még1MbR Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74170

Sok cég alvállalkozóval végezteti az ügyfelek bekötését, akik a minél gyorsabb "legyen letudva" munkában érdekeltek, mondanak rá valamit majd, hogy erre kiküldik egy emberüket holnap, mert megszokottól eltérő bekötés, blabla... lényeg, hogy aznap NE kelljen vele foglalkozniuk, mehessenek a többi címre. Másnap már esetleg másik kollégának jut a szaros munka ugyebár :)

Ki vannak hajtva, rohannak, mert le kell tudniuk azt a 6-8 címet még aznap.

 

Ezért van az, hogy pl. az ED3 kábeles átvitelnél hiába csak a 3 shield-es koax kábellel volna szabad bekötniük az ügyfelet, ha találnak egy meglévő tyúkbél koaxot a házban, gyorsan rákötnek... itt írja alá és kész.

Aztán amikor 2 hét múlva pixelesedik az iptv, mehet ki a Telekom saját műszerésze szopni a rossz koax-al :)

Előzmény: b4ndyTA (74166)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74169

És az EPH-ra fel sem hívják a figyelmedet.

majd mikor csip a víz meg egyebek.

Előzmény: mrtotya (74148)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74168

"azért egyenlőre még én vagyok a vevő"

 

Olyan "vevő" vagy, aki éppen utólag megváltoztatja (felrúgja) a szerződési feltételeket (amiben a legolcsóbb légvezetékes bekötés szerepelt),

ezáltal az a szerződés nem szerződés többé.

Szerelők gyorsan továbbállnak egy korrekt ügyfélhez,

te pedig mehetsz be az ügyfélszolgálatra új szerződést kötni.

Előzmény: b4ndyTA (74166)
bcslaci Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74167

Nyugodt lehetsz, hogy van olyan. 

Előzmény: b4ndyTA (74166)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 -1 0 74166

Ettől kicsit bonyolultabb a cső nyomvonala, fém behúzóm van.

 

Olyan nincs, hogy csak úgy otthagynak, azért egyenlőre még én vagyok a vevő...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74165)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74165

Szerintem áss be a fődbe egy (nemtúlvékony) KPE csövet a kerítés és az előszoba között,

tegyél bele nekik egy jó erős behúzó drótot (pl karosszéria lakatos havertól kunyerálsz CO hegesztő huzalt)

...és reménykedj abban, hogy amikor kijönnek a TV szerelők, akkor sikerül nekik öt perc alatt könnyedén behúzni a kábelüket a csövedbe, mert máskülönben otthagynak a fenébe a speciális kéréseddel együtt (vagy bekötik a levegőn át a házad, az eredeti terv szerint).

 

De ha sikerül előre beszélned közvetlenül a szerelőkel (nem fog sikerülni), akkor elmesélheted nekik a problémádat és lehet, hogy ők mondanak egy nekik megfelelő megoldást (pl megcsinálnak neked mindent, de csak munkaidőn kívül, vagy előre beteszik a kábelt a kertben szép egyenesen lefektetett csövedbe, amit aztán később kábelestül eláshatsz magadnak, ha zavar hogy mindig elbotlasz benne)

Előzmény: b4ndyTA (74164)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74164

Varázslatos mód az oszlop a kerítés egyik oldalától nagyjából egy méterre van, sima föld van körülötte. Ez a flikk-flakk abból adódik, hogy az én telkemnél van egy kiugrás, így a járdában egy elhúzás, és ebben a fikk-flakkban van az oszlop, vagyis oldalról beköthető földben, nem az utcafronttól. Csak a kerítésalap betonját kellene megfúrni, de amíg nem jönnek ki, addig nem tudom biztosan, hogy ők hogyan hoznák a kábeleket.

 

Érdekes módon az UPC ezt a problémát egyből beruházásra vette, igaz nekik egyébként is földbe ment a kábel...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74161)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74163

"A probléma a következő:van egy 1/4 légköbméteres dobozom.Anyagát tekintve xps polisztirol(tehát egész jó a hőszigetelése) 45 celsius fokos hőmérsékletre kellene felfűtenem"

 

A pontos hőszükséglet kiszámításához jó lenne tudni a hőszigetelés vastagságát is, a doboz formáját, a külső környezet hőmérsékletét. A fűtés típusához meg azt kellene tudni, hogy mi lesz benne.

Részletes információk híján egy szuperolcsó megoldás: pl lógass le a tetejéről két 60 wattos villanykörtét sorba kötve, az oldalára meg szerelj egy 45 fokos termosztátot.

Előzmény: TomTóth (74154)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74162

"En kihuztam az oszlopig egy kabelt nekik, mondtam a csavonak hogy arra kosse, nem volt gond. Szolgaltatotol fuggo hogy mennyire erzekenyek ra hogy milyen a kabel, megkerdeztem oket elotte, olyat huztam ami kellett nekik."

 

Nekem azt mondták hivatalosan, hogy csak az ő kábelükben bíznak és nem is árulják el nekem, hogy milyen kábelt használnak. Amikor viszont kijöttek a szerelők kábelezni, akkor TELJESEN VÉLETLENÜL ;) pont ugyanolyan típusú kábel lógott feltekerve a telekhatáron, amilyet ők is hoztak magukkal, ezért igen könnyű volt rábeszélni őket, hogy azt a kábelt tulajdonképpen ők húzták be, így ők megspóroltak egy rakás munkát, nekem meg arra megy a kábel, ahol én akartam és nem ott, ahol nekik a legegyszerűbb lett volna belógatni.

Előzmény: tfe_tng (74155)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74161

A kábelTV szolgáltató nem a két millió millió forintos közterület-útfeltörős-forgalomelterelős-engedélyeztetős bekötést vállalja neked ingyen, hanem a húsz ezer forintos légvezetékes bekötést. Ha ez neked nem tetszik, akkor tessék a zsebedbe nyúlni: vagy elintézel a házadtól a villanyoszlopig egy csövet, vagy csak a telekhatárig vezeted a csövet, ahol felállítsz egy saját oszlopot, amire ők át tudnak lógatni a villanyoszlopról.

Előzmény: b4ndyTA (74151)
japofan Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74160

infrapanel, fűtőfilm, fűtőkábel...

Előzmény: TomTóth (74154)
japofan Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74159

A közterületen ez a variálás nem sima ügy.... legálisan.

 

(okosban megoldva az más kérdés)

Előzmény: b4ndyTA (74156)
japofan Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74158

Nekem a minap a matáv kiásta az optikának az árkot:-)

Sőt átfúrta falat, behúzta kábelt is.

 

IGEN!

Mert, üzembe kell helyezniük.

 

Az persze alku tárgya, hogy milyen módon kábelezel...

 

Az ő "ingyenes" bekötési ajánlatuk a légkábel a te esetedben.

 

HA mást szeretnél az nyűgös lesz, mert érinti a közterütet is! (

(gondolom)

 

Innentől lassú lesz (akár egy év is lehet >> terv, engedély,stb.) az ügymenet.

... és költséges, amit neked kell vállalni, hisz te kéred.

Előzmény: cucu (74153)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74157

Kérdés, mit értesz pontosan a nem cekász alatt. Lehet, hogy csak annyit, hogy ne legyen egy szabadon lengő, vörösen izzó drót a szekrényben. Mert árammal fűteni csak egészen elvarázsolt módokon lehet anélkül, hogy az áram hőhatását vennénk számításba.

Az már csak egy mellékes kérdés, hogy vajon a külső hőmérsékletszéles határok között változhat-e, álmodsz-e melléje szabályzást, mekkora tűrés, stb.

A legegyszerűbb, ami még majdnem olyan, mint egy szabadon álló drót, az izzó. Azt igazán egyszerű beszerezni, pótolni, teljesítményt csökkenteni, növelni, szabályozni, stb. Aztán lehet fűtőkábel, fűtőszőnyeg, sígytovább.

Előzmény: TomTóth (74154)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74156

Köszönöm a válaszokat, nyilván nem az volt a legfontosabb, hogy telken belül nekem kell-e ásni, hanem, hogy ha nem megfelelő a légkábel, akkor van-e arra mód, hogy földkábel legyen.

 

Feltehetően akkor elsőre nem lesz semmi aktiválva, míg nincs meg a megfelelő infrastruktúra.

 

Köszönöm!

Előzmény: tfe_tng (74155)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74155

En kihuztam az oszlopig egy kabelt nekik, mondtam a csavonak hogy arra kosse, nem volt gond. Szolgaltatotol fuggo hogy mennyire erzekenyek ra hogy milyen a kabel, megkerdeztem oket elotte, olyat huztam ami kellett nekik.

Előzmény: b4ndyTA (74151)
TomTóth Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74154

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.Megakadtam itthon egy kis sufnibütykölésel.A probléma a következő:van egy 1/4 légköbméteres dobozom.Anyagát tekintve xps polisztirol(tehát egész jó a hőszigetelése) 45 celsius fokos hőmérsékletre kellene felfűtenem(nem cekászszal) árammal.Tudnátok rá valami ötletet adni hogyan oldjam meg?

 

Köszönöm a segítséget.

Tom

cucu Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74153

A szolgáltatást a helyszínen üzembe kell helyezniük, tehát ez nem úgy van, mint a csatorna bekötésnél, hogy beállnak a telekre oszt a többi a te dolgod.

De kiásni nem fogják neked.

Előzmény: b4ndyTA (74151)
cucu Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74152

Miért, talán nekik?

Előzmény: b4ndyTA (74151)
b4ndyTA Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74151

Kicsit offtopik lehet, de azért felteszem a kérdést.

 

A DIGI bekötné a TV/Internet/Telefon szolgáltatását, de számomra nem elfogadható a légkábeles módszerük. Nyilván ez nekik egyszerűbb, de ezt nálam nem fogják tudni véghezvinni. Meddig terjed az ő hatáskörük, mi a kötelezettségük ebben az esetben?

 

Oszlopról KPE csőbe lehozzák a kerítésig? Telken belül pedig nekem kell kiásni? Köszönöm a segítséget!

cucu Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74150

Nem érdemes ezen spórolni, legyen a háznál közvetlenül is földelés. Nem egy nagy tétel manapság.

A nagyfrekvenciás zavarok ma már nem sűrűn fordulnak elő, lévén nem analóg a sugárzás java.

Előzmény: mrtotya (74140)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74149

Jó porszívó nélkül semmire nem mész, olyan kell aminek a szűrője "elektromosan" tisztítható.

( 30kW a gépészetre volt korábban meghatározva azt is eltörölték)

Előzmény: mrtotya (74148)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74148

Köszönöm mindenkenk az eddigi segítséget!

 

Horonymaróval milyen tapasztalatotok van?

 

Én körülnéztem a piacon és az alábbiakat  lehetőségeket tapasztaltam:

  • olcsó, ami hamar tönkremegy,
  • drága, ami jó is,
  • bérlés, ami nem biztos, hogy megéri,
  • hasznát, zsákbamacska.

Viszont találtam egy alternatív megoldást - nem akarok reklámot csináln - a M*kita gyártmány, ahol is a sarokcsiszolójukhoz vehető egy feltét, ami horonymaróvá alakítja azt. A kettő együtt olyan 45EFt. A flexet mégcsak gyakrabban használja az ember...  Ismeri ezt valaki, vagy hallott már róla?

ötfelezős Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74147

Leföldelheted sokszor és sok helyütt a védővezetőt, sőt, még ajánlatos is.

Előzmény: mrtotya (74140)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74146

A gömbvas az olyan, mint a villanyóra. :) Előbbi lakatos szakik szóhasználata, utóbbi a nyugdíjas főbérlő néniké. De ha akarjuk, tudjuk, miről beszélnek. :)

Előzmény: tfe_tng (74136)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74145

Apró teendők azért volnának.

A folytonosságot biztosító hegesztést, vagy csavaros kötést ajánlatos korrózió ellen védeni, mert az más anyag. Hegesztés hosszú legyen (10 cm legalább).
Fel kell hozni egy (hozzákötött) csatlakozásra alkalmas vasat róla valahová a mérőszekrény alá, s majd ha ott fal lesz, akkor egy dobozba beleplotty, a dobozban meg átvált réz vezetékre. Az összekötő hegesztések hosszúak legyenek, és azokat ajánlatos bekenni bitumennel.

A feljövő vas legalább 8-as legyen, de ha csupaszon marad, akkor rozsdamentes 10-es átmérőjű legyen. Ha nem rozsdamentes anyagú, vagy 8-as, akkor azt is védeni kell korrózió ellen.

Előzmény: Tomo75 (74133)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.15 -1 0 74144

 

CorvBoy  74134

???

Most ezzel azt akarod mondani, hogy ha leülök a papír elé és kifundálom h mi a helyzet és az alapján tervezem meg a földelőt ill. a megvenni kívánt vas mennyiségét akkor azt az időt szorozzam fel a munkadíjammal és számoljam el magamnak? Vagy a valaha megvett könyveim árát számoljam bele, esetleg a fősulim költségét?

 

A beton (sáv) alap a ház miatt kell. Az ásás is leginkább a ház miatt kell. Mielőtt kiöntik a gödröt betonnal, bele kell rakni a vasat. Mondjuk 1m ként alátámasztva kővel, ami szintén a betonba kell és rendelkezésre áll.

 

Tomo75 74133

"Ahogy olvastam ezt a "keretet" az alap körül össze kell kötni az alapban lévő vasakkal. Más teendő nincs?"

Alap körül??? Amár kiásott, és még betonnal ki nem öntött alapgödörbe kell belehelyezni a megtervezett földelőt.

 

 

mrtotya 74140

Bocs, eddig nem említetted, hogy hol a mérő, ill. hol a ház. (de még a települést sem) Magamtól ezt nem tudom kitalálni.

C20NE jókat írt, tanácsát érdemes megfontolni. Ha valaha leold a FI, akkor tutira sötét ónosesős szar idő lesz te meg majd botorkálhatsz ki, mikor bentre is rakhattad volna.

 

 

Előzmény: CorvBoy (74134)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74143

Már nem is tudom miért hittem azt, hogy a FI-t nem helyezhetem át az óra szekrényből, az épületbe...

Tudtommal a PEN szétválasztását az óra szekrényben kell elvégezni a földelőszonda miatt, amit előír a szolgáltató az óra szekrénynél. Így ha jól értem, akkor már nem egyesíthetem a PE és az N sínt, viszont a háznál is meg kell csinálnom a földelést, minimum földelőszondával, vagy a korábban említett beton alap földelő megoldással.

 

Előzmény: C20NE (74141)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74142

Akkor ez  alapján kellene, hogy legyen, mert ugyan még tavaly kezdtük el az építkezést, de kilógunk a 7kW-ból, mert kértem bővítést. Valahol azt írták, hogy nem szokták kérni, de az építészt még megkérdezem erről... 

 

Előzmény: Lacivill (74139)
C20NE Creative Commons License 2017.02.15 0 0 74141

- Miért teszel FI-t a szekrénybe? Hogy áram és világítás nélkül a sötétben kelljen kibotorkálni a kertbe és visszanyomni?

- Ha az óra szekrényében van a PEN szétválasztva és szabályosan szereled fel a FI-t nem fog leoldani csak akkor ha kell.

- A szétválasztási ponthoz tegyél egy földelőt, amit ha a ház nagyon messze van a ház főelosztójában megismételhetsz, az ottani földelő sínre is beköthetsz földelőt.

- Ha az óránál megtörténik a PEN szétválasztása akkor onnan nem választható opció a külön vezetett N és PE hanem másként nem viheted.

 

-szerintem!-

Előzmény: mrtotya (74140)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74140

Elnézést kérek a tudatlanságomért, de nálunk a villanyóra szekrény a szolgáltató által előírt 1méter távolságra van a kerítéstől. Ott van leszúrva egy földelő szonda. Én úgy gondoltam, hogy a villanyóra szekrényben lévő PEN síntől viszem el a földelővezetéket a házba és akkor nem kell oda földelő...

Ha ott is leföldelem, akkor nem fog a FI relé leoldani, ami a villanyóra szekrényben van?

 

 

Előzmény: Domi-V63-138 (74130)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74139

Januárig 7 kW volt a határ, idén kitörölték ezt a határt. Vagyis elvileg kötelező minden új építésnél.

Előzmény: mrtotya (74138)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74138

Bocs a késői válaszért, de nagyon pörög a fórum :)

 

  • Terv: tudtommal - és a tervező szerint is - ha jól emlékszem 30kW alatt nem kell.
  • FMV: kötök szerződést egy villanyszerelővel, akinek van FMV-je és aki majd vezeti nekem az e-naplót - legalábbis ez a terv :)

 

 

 

Előzmény: Lacivill (74129)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74137

Az olvtárs "laikus" nincs mérőműszere csak egy próbalámpája

Nem értem az elvedet!

Mit ér vele ha megállapitja hogy egy konnektorban a föld vagy a nulla érintkezőre kötve ugyanaz a vezeték mint a másik konnektorban?

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74132)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74136

A gombvas az nem a csapagygolyo ? :)

Előzmény: Domi-V63-138 (74124)
Zs:) Creative Commons License 2017.02.14 0 1 74135

Na ja, én is hányszor járattam feleslegesen, hogy építkezésen a villanyszerelés alapozás előtt kezdődik.

Előzmény: ötfelezős (74126)
CorvBoy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74134
Előzmény: Domi-V63-138 (74131)
Tomo75 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74133

Ahogy olvastam ezt a "keretet" az alap körül össze kell kötni az alapban lévő vasakkal. Más teendő nincs?

Előzmény: Domi-V63-138 (74131)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74132

"Az elképzelés nem rossz, csak ehhez a nullbontót ki kell venni,"

 

Nem kell kivenni semmit, még akkor sem ha nincs FI relé.

Ma már a leggagyibb mérőműszer is képes olyan alacsony ellenállások megkülönböztetésére, amivel megbízhatóan meg lehet állapítani, hogy az éppen mért két vezeték a szomszédos konnektorban vagy a távoli villanyórában van közösítve.

Előzmény: 2ozzmexy (74112)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74131

Megveszed a vasat, és összehegeszted. Ennyibe kerül.

Vagy ha nincs hegesztőd, akkor megbízol egy lakatost.

Előzmény: Tomo75 (74128)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 74130

Semmilyen ásás nem lesz már? Vízvezeték / öntözőrendszer / kerítésalap?

Minimum 1m mélyen, ill min 15m hosszon lefektetett földelő már ér talán valamit.

De néhány keresztföldelőt lekalapálni sem nagy kunszt.

 

Vegyél olcsó dobozfúrót kb 5000Ft a D65+D80-as, (az ezt az egy házat kiszolgálja) drágább nem kell. Viszont jó gép az szükséges hozzá.

Csövekkel mélyített dobozokkal ne spórolj, csak egyszer kell megcsinálni, meghálálja magát.

Ha van olyan helyiséged aminek a lámpáját több helyről szeretnéd kapcsolni, akkor gondolkozz el az impulzusreléken, hátha tetszik ( http://www.finder-relays.net/en/finder-relays-series-20.pdf ).

Ha lesz nagyértékű készüléked (Indukciós főzőlap... stb) akkor tervezz túlfeszvédelmet.

 

 

Előzmény: mrtotya (74127)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74129

Terv, FMV, E-napló vezetése hogyan lesz?

Előzmény: mrtotya (74122)
Tomo75 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74128

Érdemes ilyet kialakítani új, földszintes ház építésénél?  Mennyibe kerülhet?

Előzmény: ötfelezős (74126)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74127

Kedves sorstárs! :)

 

Sajnos már szerkezetkész a ház, így az alapra földelés ugrott, de nagyon köszönöm a tippeket!

 

 

Előzmény: Domi-V63-138 (74124)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.14 0 1 74126

Új építés esetén a sávalap esetén ingyen megvan a földelésed ásása. 10-es gömbvas körben, 100mm-es hegesztéssel (beton alap földelő így keress rá)

 

Ezt hányszor ajánlottam, mikor az ideiglenes mérőt intéztem... Aztán mindenki azzal jött, hogy: elfelejtettem, gyorsan jött a beton, csúszós volt a pálya, ellenszél volt...

De ezek szerint legalább egy építtető van a bolygón, aki ezt a fogalmat ismeri. :)

Előzmény: Domi-V63-138 (74124)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74125

"A felszerelés volt kb 1h, a null föld cserék megtalálása még 5..."

Igen, erre céloztam már többször, amikor említettem, hogy "mire felkapcsolva marad, az néha napok...", na pont ezért nem rajongok a "fel kellene dobni egy FI-relét, mennyi lenne árban?" kezdetű telefonbeszélgetésekért.

Természetesen ez lakásméret és kötéspont függő, és amikor az ott lakók már második napja vannak sötétben, akkor a harmadik nap reggelén már nem kínálnak kávéval és üdítővel. :)

Előzmény: Domi-V63-138 (74123)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74124

Szia!

Hasonló cipőben járunk... :-)

 

Új építés? Felújítás?

 

 

"alsó szinten a padlószigetelésben" symalen cső, (16-nál kisebbet ne használj)

 

"az emeleten (...) a gipszkarton mögött szeretném elvinni a vezetékeket" Mü 2 csövek idomokkal, mert tudom hogy később még úgyis eszedbe jut valami...

 

"Én a sodrott vezeték használatát..." én is. WAGO 221-412 (-413 -415) sorozattal 4mm2-ig tudsz kötni, az elosztónál ahol 10-es 16-os vezeték van, ott Wago 2010-1201, 2010-1301 -et hsználtam.

 

"Mennyezeten" én úgy voltam vele h a csillár terhelését a 1,5mm2 vezeték a következő atomtámadásig elbírja ezért én mm falat használtam.

 

" Vizes helyiségekben a konnektort" én 1,6m-re raktam, éééés a világítás kapcsolója kétpólusú ! A nullát is bontja!

 

Új építés esetén a sávalap esetén ingyen megvan a földelésed ásása. 10-es gömbvas körben, 100mm-es hegesztéssel (beton alap földelő így keress rá).

 

Előzmény: mrtotya (74122)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 74123

"...elhiszem hogy a zöld sárga a védőföld".  :) "

 

Hát nem. Soha nem bízom a szinkódolásban, miután a szomszédom lakásában az összes z/s a FÁZIS. Néha a kék is. 

A nulla legtöbbször kék, néha piros, a Védőföld többnyire piros, néha kék.

Fölajánlottam neki, h ingyen felszerelek egy FI-t mielőtt agyonvág valakit az áram.

A felszerelés volt kb 1h, a null föld cserék megtalálása még 5...

Előzmény: 2ozzmexy (74112)
mrtotya Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74122

Kedves fórumozók!

 

Új építésű házamban a villanyszerelést magam szeretném elvégezni. Ugyan nem vagyok villanyszerelő, csak egy villamosmérnök :), így nem sok tapasztalatom van a szerelésről. 

Az alsó szinten a padlószigetelésben, az emeleten - ami tetőtér beépítéses - pedig a tetősíkban, a gipszkarton mögött szeretném elvinni a vezetékeket. Ezzel kapcsolatban felvetődött néhány kérdés:

 

- Fönt, ill. lent milyen védőcsőben vigyem a vezetékeket? Melyik ideálís az esetemben, a gazdasági és tartóssági szempontokat szem előtt tartva?

  

- Én a sodrott vezeték használatát tartom szimpatikusnak. Van ennek valamilyen gyakorlati hátulütője az érvéghüvelyezésen kívül?

 

- Mennyezeten - E gerendás födém - a világításhoz milyen vezetékkel, milyen védőcsőben édremes odavinni a villanyt?

 

- Vizes helyiségekben a konnektort milyen magasságba szokás rakni?

 

Minden további jó tanácsot elfogadok!

 

 

2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 1 74121

Igen, csak azt hiszem a mondat második fele sem elfelejtendő... ", senkinek sem ajánlom!"

Félreértések elkerülése végett, én senkit sem buzdítok ilyesmire. ;)

Előzmény: ötfelezős (74120)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74120

Ha már eljutunk odáig, hogy feltételezzük, hogy egy elosztótáblán a nullabontó leengedése ajánlható - mármint a teljes biztonság alapos gyanújával, akkor már ezer más szakmás módszert is ajánlhatnánk a védővezető és a nullavezető megkülönböztetésére.

 

 

2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74119

Mármint amikor a hsz-t írtam, amire CorvBoy reagált :)

De jogos az észrevétel.

Előzmény: tfe_tng (74118)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74118

De nem nyilatkozott a FI-reléről ezidáig...

 

8 oraval elotted irta hogy nincs FI rele...

Előzmény: 2ozzmexy (74116)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74117

Feltételezve hogy nem gumantábla és porcelán biztositékok vannak , a tábla alatt sodort kötésekkel,

lekötném a nulla átkötést a nulla sinröl

A  fázis már megvan, ebben az esetben ahol ég a próbalámpa az a földelés

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (74115)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.14 0 0 74116

De nem nyilatkozott a FI-reléről ezidáig...

Arról nem is beszélve, hogyha ez már kérdésként merül fel az otthonodban (nem biztos hogy nincsen keresztbekötve a z/s-kék "kombó"), akkor megéri tényleg megnézni, mit talál még az ember.

 

Tételezzük fel, hogy van FI-relé:

"ha meg majd egyszer valaha lenne FI relé (ha most nincs) és mégis fodítva lenne tévedés miatt (nagyon valoszinűtlen) akkor az a konnektor onnantol verdesné -már egy telefontöltőre is- a FI-t tehát azonnal kibukna mi van."

 

Tehát a kérdést sem így tette volna fel, ebből következtettem én balga módon a három lehetséges kimenetelre: A kimenetel: Nincs FI, van nullbontó (amíg bent van, addig a két vezeték "összesípol") -> nem tudod megállapítani "dobozfedél eltávolítás" nélkül. B kimenetel:Van FI, és el van kötve -> lecsapkodja bármit is dugsz bele, tehát a kérdés sem így hangozna, hacsak nem barkópázni szeretne velünk/vizsgáztatni minket.

C kimenetel: Van FI, nincsen elkötve -> everybodyishappy, ő meg nem kérdez  ilyeneket. ;)

 

UI: Ha már ez a kérdés megfogalmazódik egy "laikus" emberben a saját otthona elektromos hálózatával kapcsolatban, akkor a baj már nem kicsi. (Ha egy laikus is észreveszi hogy valami nem teljesen kerek, akkor általában nagyon nagy kaksit szoktunk találni... hangsúlyozom: általában) :)

Előzmény: CorvBoy (74114)
ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74115

Huha, emberek, koszi a sok segito hozzaszolast. A "ha a folddel zarom, majd levag a FI rele" megoldas nekem is eszembe jutott... csakhogy nincs (egyelore) FI rele a hazban.

 

Valoszinuleg a "megbizom a szinkodolasban" modszerevel fogok elni. Ugyis akarok FI relet hamar, ha nem volt jo, majd lecsapkod.

CorvBoy Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74114

Miféle nullbontó ha _VAN_ FI relé?

 

Ne írjunk már összevissza olvasás nélkül.

 

Ha nincs fi relé, de bent a lakáselosztóban nullázó kötés van csinálva, akkor tényleg csak a hurokellenállás tized-századohm pontos mérésével lenne megállapítható _elektromosan_ mi micsoda.

 

Én ezesetben, ha a három szabványos szin látszik határozottan, --esetleg egy másik dugaljnál a bekötés alapján a szinek helyes alkalmazása megerősítést nyer--, nem szórakoznék vele, hogy keresgessem a nullát és a vődőföldet.

 

Nagy bajt-veszélyt ez igy nem okoz, ha meg majd egyszer valaha lenne FI relé (ha most nincs) és mégis fodítva lenne tévedés miatt (nagyon valoszinűtlen) akkor az a konnektor onnantol verdesné -már egy telefontöltőre is- a FI-t tehát azonnal kibukna mi van.

 

 

 

Előzmény: 2ozzmexy (74112)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74113

Ezért kell munkavégzés közben óvszert IS viselni. Nem elég a gumitalpú cipő. Ki tudja hányan jártak már abban a sötét lyukban ott lent.

Előzmény: 2ozzmexy (74112)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74112

Az elképzelés nem rossz, csak ehhez a nullbontót ki kell venni, senkinek sem ajánlom!

A megoldás ami tuti, az a létra pincéből felhozatalaval kezdődik és nagy sok "az úristen...  meg" - el folytatódik, a vége pedig a klasszikus "a...  belverem,  elhiszem hogy a zöld sárga a védőföld".  :) 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74111)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74111

"A fazist konnyen megtalalom: megb... ha megfogom :)"

 

Na a fázis sikeres beazonosítása után sincs túl nehéz dolgod:

Mindenekelőtt a villanyórában (és 10 méteres körzetében :) lekapcsolsz minden kismegszakítót és FI relét.

Ezután a lyukból kilógó háromdróthoz odavezetsz egy közeli dugaljba bedugott földelt hosszabbítót. Ezután egy ellenállás mérő műszerrel megállapíthatod, hogy a három drótból melyik a nulla és melyik a föld. Szerencsés esetben a FI relé lekapcsolásától a nulla és a föld közötti ellenállás végtelen lett, de kevésbé szerencsés esetben is remélheted, hogy a nulla-nulla és a föld-föld közötti ellenállás mérhetően kisebb lesz, mint nulla-föld ellenállás.

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (74104)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74110

biztosan nem, mert ott nincs FI rele ;)

 

Előzmény: Tico-Tico (74109)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74109

+ Ha nem Taormina falszomszédja. :)

Előzmény: japofan (74108)
japofan Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74108

es az volt a vedofold.

 

HA! működő képes.

 

HA nem csap le,  akkor pedig gond van... nagy gond.

Előzmény: tfe_tng (74107)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74107

(meg mielott ki leszek atkozva a forumrol)

 

Nyilvan poen volt, a kabeleket nem erinted egymashoz, ha a nullahoz erinted azonnal lecsap a kismegszakito, ha a foldhoz akkor meg a FI rele. 

Kell egy szerelolampa, fazist illetve az egyik ismeretlen vezeteket rakotod. Ha vilagit akkor az ismeretlen vezetek a nulla. Ha nem vilagit akkor nyomd vissza a FI relet es az volt a vedofold.

Előzmény: tfe_tng (74106)
tfe_tng Creative Commons License 2017.02.13 -1 0 74106

Van FI rele ?

Ha igen akkor azt a madzagot ami raz hozzaerinted a 

- nullahoz -> FI nem mozdul

- foldhoz -> FI lemegy

 

Ha nincs FI rele akkor passzolom, majd hozzaertobb kollegak megmondjak a tutit.

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (74104)
ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74105

Sot, lehet, hogy korbejarnek kiprobalni az osszes konnektort

Előzmény: ezanicknevmarfogglalt (74104)
ezanicknevmarfogglalt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74104

Tisztelt Forum,

 

bekotnek egy konnektort oda, ahol jelenleg csak a 3 kabelveg nezeget a lyukban. A szereles resszel nincs kulonosebb problemam, de nem bizom a szinkodolasban - hatha el van trehanykodva.

 

A fazist konnyen megtalalom: megb... ha megfogom :)

 

De van hazi praktika arra, hogy a fold kabelt megkulonboztessem a nullatol? Szinkodolasban nem bizom.

 

Koszonom

cosalf Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74103

Ügyes vagy. Nem bírtam volna ezt a szót megalkotni. Nekem a 10-9 jutott eszembe, de nem akartam ide leírni.

Előzmény: 0l0 (74100)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74102

Kösz, az.

Előzmény: 0l0 (74100)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.13 -1 0 74101

Valaki nagyon vicces kedvében volt.

Csináltak egy halom világítós kapcsolóból üzenőfalat... De ha ezt  hátulról piszkálják...

http://ruhry.at/en/work/items/untitled-hello-world.html

0l0 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 74100
Milliárdomod...
Előzmény: ötfelezős (74097)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74099

Ezt senki se állítja; söt, szerintem van ilyen. De egyelöre semelyik végét se találta meg senki.

Előzmény: cucu (74096)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74098

(Lépésfeszültséget én is számításba vettem, azért kérdeztem régen a villamost, stb.)

Előzmény: cucu (74096)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74097

Lehetséges.

Néha még igyekszem pontosan fogalmazni, azért volt ott a szerintem, ami annyit tesz, hogy ez a földlakók egy-hétésfélmilliomod részének véleménye. :)

Előzmény: cucu (74096)
cucu Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74096

Nézd, olyasmire gondoltam, mint a lépésfeszültség létezése. Az is eléggé hihetetlen, mégis van.

 

Vagyis, létezhet-e a taormina-féle jelenség úgy, hogy nincs egyik falban sem kóbor, ottfelejtett vezetékszál.

 

Az álláspont kikérése nyilván pénzbe fog kerülni.

Előzmény: ötfelezős (74094)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74095

A kész típusszövegek rendelkezésre állnak, mint: a hiba kidolgozza magát. De konkrétumok hiányában ez csak amolyan üres frázispufogtatás.

 

Kérdeztem alább, hogy vajon mivel lett mérve? Hozzátéve, hogy ez alatt a műszer okozta terhelés mértékét értve. Bár nem hiszem, hogy utólag ez kiderül.

Legalább, ha legközelebb jön valaki mérni, ezt is dokumentáltassad vele.

 

Előzmény: taormina001 (74085)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74094

Nagy fejek vannak az egyetemen, de ide szerintem a gyakorlat és elmélet szerencsés ötvözése kéne. Ott meg inkább az elmélettel bánnak könnyedén. Arról nem is beszélve, hogy mióta a nyomor nem univerzális, azóta nyilván ők is csak pénzért hajlandóak megmozdulni. 1970-ben még előfordulhatott, hogy a saját vagy a tanszék idejét egy izgalmas problémára pazarolja, ma már szerintem a kényszerek megakadályozzák az ilyent. Ez ugye nem kárhoztatás, csak ténymegállapítás.

Már, ha egyáltalán valaki ezt egyetemi nézőpontból izgalmas problémának veszi.

Persze, Taormina azt csinál, amit óhajt.

Előzmény: cucu (74086)
cosalf Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74093

Tudatosan írtam így. Az más kérdés, hogy igaz e?

Előzmény: arenarock (74092)
arenarock Creative Commons License 2017.02.12 0 0 74092

Ezt biztos nem így akartad írni...

Előzmény: cosalf (74091)
cosalf Creative Commons License 2017.02.12 -1 0 74091

Feszültségmentes állapotnak tekintjük, ha két vezető közt mért potenciálkülönbség 230V.

Előzmény: ötfelezős (74079)
Lacivill Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74090

Gyere át ide:  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214750

 

Röviden annyit, hogy elvileg bármelyik szerelvény nyomója alkalmas rá. De van más megoldás is.

Előzmény: Lazán csak... (74089)
Lazán csak... Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74089

Srácok,

Csinált már valaki Loxone rendszerhez alapszerelést? E.fűtés, klíma, redőny, lámpák... Milyen szerelvények alkalmasak ehhez? Vagy minden fogyasztóhoz plusz szálat kell vezetékezni és tökmindegy pl. a kapcsoló, h Valena vagy (volt)Prodax Classic...?

Egy csöppet idegen terep lett, h néhány éve (15) elengedtem az ipart.

thx

Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.11 -1 0 74088

Figyu mán, egy újabb ötlet!

 

Mi lenne, ha minden lakónak írnál tértivevényes épeszű levelet, amiben szépen leírod azt amit tapasztaltál, azt amit szeretnél elérni, azt, hogy minden erőfeszítésed ellenére nem partner minden lakó az életveszélyes hiba elhárításában, és mellékelve jó pár elrettentő példát is blikkből, áramszolgáltatós oldalról, meg ami még eszedbe jut. Szóval a megfélemlítést alaposan hintsd el. Azt is, hogy ezt nem lehet elbagatellizálni, felelőtlenül átnézni rajta, és messze nem biztos, hogy ez egy beavatkozástól ténylegesen megszűnik. ilyessz rá a többiekre, hogy közös érdek, mert a villanyórád lekapcsolása után is feszültség mérhető ott ahol eleve nem is kéne, hogy legyen. De ha ezt egy svarcos áramlopó gányolta össze akkor jó eséllyel kikapcsolja a készülékét amikor szerelnének, utána meg vissza.

 

DE még azt is feltételezem, hogy egy 80 éves szomszédnéni, meg az anyja halálos nyugalomban dugdossa az ezeréves cuccait, mit sem sejtve, hogy biza náluk van a null-föld-cserés konnektor, és a hót rozsdás békebeli centrifuga, energomat, szaratov.

Arra is térj ki, hogy téged, mint hibaészlelőt erről az állítólagos javításról amit eszközölnének a kutya meg nem interjúvolt, annak az eleddig ismeretlen költségét így felelőtlen pénzszórásnak érzed.

Lényeg, hogy a bűntudatot keltsd fel a lakókban, ne te legyél a bűnbak.

Előzmény: taormina001 (74084)
CorvBoy Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74087

Utaltam megtörtént balesetekre, amiket máig rossz példaként is szoktak felhozni....egy teljesen más kérdéskör kapcsán említettem őket egyébként...

...te ideokádsz 3bekezdésnyi utasítást,(amit valóban nem tartottak be) és akkor én vagyok a hülye?  Fel sem fogtad mire lett volna ez példa.

 

X

Előzmény: Tízenhármaska (74080)
cucu Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74086

Azt nem tudom, de abban igazat adok neked, hogy ebben az országban bármit meg lehet tenni az emberek biztonságával, büntetlenül. Mindenki csak fenyegetődzik, meg másra mutogat és mossa kezeit.

 

Én azt sem tartom elvetendő ötletnek, hogy a Műszaki Egyetemet kéne levélben megkeresned, mondván, hogy a problémára nem találsz szakembert és foglaljanak állást ez ügyben, hogy tényleg ilyen komplikált volna ezt kideríteni, ill. hogy létezhet-e ez a jelenség minden józan észt félre téve is. (Arra utalok, hogy rengeteg ellentmondás halmozódott fel ebben a témában, és létezhet-e az, hogy valójában minden rendben van, nincs sehol kósza vezeték, mégis ráz a zuhanyozó.)

Előzmény: taormina001 (74085)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74085

Ez engem is érdekelne; szerintetek mi okozza a feszültség szignifikáns emelkedését, és a fellépések szaporodását?

taormina001 Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74084

Újabb meglepö és fölháboritó fordulat.

(Az ELMÜhöz eddig azért nem fordultam, mert az én villanyszerelöm is pontosan ugyanezt mondta, hogy fölösleges, csak fölszólítást küldenek a balesetveszélyes helyzet elhárítására; többet nem tesznek, a rendörség meg még annyit se.)

 

A lakásban lakó ezúttal saját maga fordult a közös képviselöhöz, és csodák csodájára választ is kapott.

Azt írta, hogy a munkálatokra az árajánlat elkészült és értesíti a házat a javítás összegéről. Engem nem értesített. Csakhogy a lakásban a szerelö soha többé nem járt, olyan kísérletet, aminek a során a hiba megszünt volna, garantáltan nem végzett. Elöre látom, hogy ennek mi lesz a vége; mint az összes többi ötletelésnek és akciózásnak: biztos talált odakint valamit, hibás és/vagy elöregedett szigetelést vagy ilyesmit. Azt majd a ház fémilliós költségen kijavíttatja, a hiba meg röhög egyet és kísért tovább. Bármiben lefogadom, hogy köze nincs a jelenség okához.

Előzmény: taormina001 (74082)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74083

NEM!
Arra gondoltam, hogy ha ilyen tempóban emelkedik a mért hogyishívják, akkor ott hamarosan fesztivál lesz valahol, valahogyan. Áramrázás, lakástűz, leszakadó menyezet, mégiscsak van elfalazott pince német katonákkal ami aládszakad a talajvíztől stb... :)  Jó ha van lakásbiztosítás, valami orvosi biztosítás, stb. Valszeg nem is kéne sokat befizetned, és már jön is vissza a pénz. :)

Előzmény: taormina001 (74082)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74082

Gondolod, hogy gyógykezelésre szorulok?

Igazad lehet...

Előzmény: Tico-Tico (74052)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74081

Jah, még tartozom Neked egy "regisztrált" szerelőket lejárató írásodra reagálni.

Természetesen ami késik nem múlik.

Előzmény: Tízenhármaska (74080)
Tízenhármaska Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74080

"Vasuti felsővezetéket (~30kV) 1 fázisú, váltakozóáramú, 25kV-os, 50Hz hálózat esetleg nem akarod személyesen kipróbálni stranpapucsban?"

 

"Ott egy vasuti dolgozó ez a dolgozó E101 MÁV Utasításból időszakos vizsgával rendelkezet, teljesen mindegy milyen beosztású, máskülönben nem lett volna ott keresnivalója, és tisztában kellett volna azzal lenni hogy mennyi a megközelítési távolság a kioktatott személynek és felsővezeték szerelőnek életét követelte egy űrszelvénybe lelógó drót nem hiszem, hogy munkaköri leírásában benne volt, hogy munkavezetéket fogdosson, még hozzá úgy hogy arról értesítést kapot volna a feszmentességről, hogy a feszültségmentesítéshez 4 feltételnek kell teljesülnie egy időben, pedig bakancsban  ez a munkavédelmicipő csak mechanikai sérülés ellen védene állt a földelt mozdonyon ezt leírnád vagy lerajzolnád nekem?"

 

Sajnálom, hogy meghalt,de a halálának az oka az utasítás be nem tartása és be nem tartattása.

 

 "de amikor (szintén vasút) a szabályosan letalpalt daruskocsi gémje  (tehát talajjal érintkező

 fémtárgy), hozzáért a ki nem kapcsolt felsővezetékhez, a daruskocsit fogó kezelő ott is meghalt, -ha jól tudom-, pedig szintén bakancsban overallban sisakban, stb, előírásszerű öltözetben dolgozott."

 

Sajnálom,de itt is nagy baromságokat írsz, tévesen következtetsz.

Az idegen személyzetet, a külső vállalkozót is kioktatják az E101 MÁV utasításból.

 

E101 személyi hatálya a következő: Az utasítás személyi hatálya kiterjed mindazon személyekre, akik villamosított vasútvonalakon a biztonsági övezeten belül rendszeresen, vagy átmenetileg munkát végeznek.

Illetve, felsővezetékes szakközeg van jelen aki nem más: Feljogosítás alapján a megközelítési távolságon belül munkát végzők biztonságos munkavégzési körülményeinek kialakításával és a munka során a felsővezetéki berendezések állapotának ellenőrzésével kapcsolatos tevékenységet ellátó személy.

Tehát, ahol a daruzás történt abban az övezetben lévő hosszláncot feszültségmentesíteni kellett volna.

A villamos felsővezetéki berendezés feszültségmentes állapotban van,ha:

 1. kikapcsolták, illetve minden lehetséges tápláló forrásról leválasztották;

 2. a visszakapcsolást letiltották és meggátolták,

 3. az üzemszerűen feszültség alatt álló részeket kikapcsolás és leválasztás után földelték;

4. a feszültségmentes rész határait az érdekeltek tudomására hozták.

 A 4 feltételnek kell teljesülnie egy időben

Tehát itt is a fő baj az E101 utasítás be nem tartása és tartatása.

"Gondolkodni kellene, mielőtt bármit leírsz, ha már komoly, edukatív hangvételű, szakmai hozzászólást szeretnél írni egy laikusnak."

 

Ezt jobban le sem írhattad volna,csak a címzéssel van a baj :-))

 

Előzmény: CorvBoy (74006)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74079

Ugyan már.

A precízkedést te kezdted... Emlékszel? A következőkkel:

- nem vákuum, levegő

- páratartalom

Én csak hozzátettem kettőt.

Előzmény: cosalf (74039)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.11 0 0 74078

Akkor te többet tudsz, mint én. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74064)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74077

Fluidizációs ágy... :)

Előzmény: Tico-Tico (74076)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74076

Érdekes lehet. A felfekvésre úgy tudtam, hogy levegős tömlős ágybetét van ami 5 percenként felfúj-leereszt minden második tömlőt. A homokágy másként működhet, és tuti nem nyikorog.

Előzmény: 2ozzmexy (74074)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74075

Az ilyen esetekről mindig az egyik régi tanárom meséje jut eszembe:

A DÉDÁSZ szerelők vicceltek folyton vele,  hogy "DÉDÁSZ áram ismer minket, nem ráz meg... "

Aztán lett néhány hősi halott és befejezték a viccelődést. 

Ez persze egy morbid megfogalmazása a szakma veszélyeinek, de ettől még idevalónak éreztem.

A történet valóság tartalmát máig vitatom, mivel képzett szakemberek ilyet ki sem ejtenek a szájukon, még viccből sem. 

Előzmény: CorvBoy (74073)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74074

Igazság szerint a megnevezése megtévesztő, egy homok betétes àgy, olyan betegeknek, akiknél a felfekvés esélye nagy,  például súlyos égési sérültek. 

Keress rá a neten, tuti van hozzá jobb leírás mint az enyém. :) 

Előzmény: Tico-Tico (74067)
CorvBoy Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74073

homokágyban fekvő szénné éget embereket, akiket áramlopás közben csapott meg a "delej"

 

Ugyan, Elek "talajtól 4 centire", "strandpapucsban" megfogja az 5kV-ot, mert őt az "nem rázza meg"...ehh...

Fotelvillanyász "kollegánk" nem az égésire, egyenesen a tepsibe kerülne egy héten belül, már ha az életben is ezt az arrogáns "ez igy van elméletben, tehát mibajom lehet" stilust nyomná munka közben.

 

Akadt ugye olyan is, (ez megtörtént eset) aki azthitte, a kikapcsolt felsővezeték az veszélytelen, tehát leszedte az oszlopról a földelést...majd belekerült abba az áramkörbe, ami Elek szerint nem is létezik ,hisz a két munkavezeték közti 3-4 métert a 28kV aligha "üti át"...

:(

 

Kár vitatkozni vele, biztassa csak a másik holdkórost (taormina), hivogassa az elmű üffélszolgálatot ,hogy jaj kérem, jöjjenek, mielőbb kapcsoljanak le,  ráz a padlóm,....

 

Mondjuk szivesen elkérném azt a rögzített beszélgetést, a mikroszkóp szinpadon egy erősebb estén besenyőpiastabácsi és a nyálon lőtt lány balladája közt biztos nagy sikere lenne..:/

 

 

Előzmény: 2ozzmexy (74061)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74072

Eonnal kulon orat is kerhetsz a tolteshez, nem kell az otthoni halozatot terhelni, az emlunel ra kellene kerdezned 

http://e-autozas.hu/#!/termekek-szolgaltatasok/ugyfelkapcsolat

mert az informacios oldal ezt sugalja.

Előzmény: Rundstricknadel (74071)
Rundstricknadel Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74071

Budapest

 

Előzmény: Dreamer (74070)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74070

Milyen teruleten van?

Előzmény: Rundstricknadel (74069)
Rundstricknadel Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74069

Sziasztok!

Az elektromos autók otthoni (családi házas) töltésére milyen megoldások vannak? Hogyan kell kiépíteni, hogy mindig a lehető legnagyobb áramot "adjam" az autónak, de elsőbbség a háztartásé legyen. 

Lacivill Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74068

Családi háznál nem kell ilyet csináltatni,

 

Már hogy a viharba ne kéne, az egy másik dolog, hogy a pár éve épült lakások kivételével nincs senkinek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74065)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74067

Mi az a homokágy? Ez új nekem.

Előzmény: 2ozzmexy (74061)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74066

De, életveszélyes belső hálózat esetén kikapcsolja a fogyasztót. Igen, de most kit kapcsoljon ki?

 

Dreamer

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74062)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74065

"követelve érvényes felülvizsgálati jegyzőkönyveket"

 

Családi háznál nem kell ilyet csináltatni, társasháznál meg nem a lakás tulajdonosánál van a jegyzőkönyv.

Előzmény: ötfelezős (74063)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74064

Sejtem, hogy mit akartál ezzel a hozzászólásoddal,

de az nem válasz a kérdéseimre.

Előzmény: ötfelezős (74063)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74063

Miként december 13-án ebben a fórumban írtam:

Mellesleg: A szolgáltatónak a villamosenergia-törvény 36. § (2) c) szerint akkor van joga intézkedni, ha élet- és vagyonbiztonság... 

Nézd már meg a 36 paragrafust, csupa jogokról szól, feltételes módban.

Természetesen nem fogja azt mondani a semmihez nem értő bemondóember, ha Juszt Laci kekeckedik vele a mikrofon mögött, hogy nem érdekel bennünket. Csak éppen, utólaq, ha összegeznéd a történteket, ez lenne a rövid summa. Leírtam, mi történne, nem? Taormina kapna egy szóbeli figyelmeztetést, vagy aláírja a kiszállási papíron, vagy nem, aztán még kapna egy dokumentet, hogy a két szerelő tanúskodására ne lehessen ráfogni, hogy összejátszanak.

Ha lenne rendőr és szolgáltató ismerősöm, istenbizony kideríttetném, hol laksz, és megjelenne nálad az áramszolgáltató, követelve érvényes felülvizsgálati jegyzőkönyveket, különben kikapcsol, kivi lennék, mennyire szeretnéd.

Előveszi a szolgálati multimétert? :)

Mit is mondjak az olvasni tudás hiányáról... leírtam azt is, hogy a rendőr a hatóság (persze, a jegyző is jobban hatóság, mint az áramszolgáltató), és az együttműködési megállapodások alapján a szolgáltatót hívja szakértőnek, mivel arról tudja, hogy jelen van a nap bármely időszakában. Ugrás két bekezdéssel feljebb...

Az áramszolgáltatókat nem kötelezi valami jogszabály az életveszély-elhárításra?

Mint téged. Rákosi alatt ilyen alapon börtönbe is lehetett jutni. Semmi közöd nincs hozzá, de arra jártál, képes voltál felismerni, oszt nem intézkedtél.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74062)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74062

Tehát ha pl a társasházi lakásom egyik falán (lekapcsolt villanyórák mellett is) életveszélyes feszültséget tapasztalok és erről értesítem az áramszolgáltatót, akkor ő simán megtagadhatja a segítséget? Jobbik esetben közli, hogy a problémámmal hívjam a rendőrséget? Mit tud csinálni a rendőr? Előveszi a szolgálati multimétert? :)

Az áramszolgáltatókat nem kötelezi valami jogszabály az életveszély-elhárításra?

Előzmény: ötfelezős (74055)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.10 0 0 74061

Ez tény idáig, de kétlem (bár nem zárom ki), hogy a hiba forrása efféle dolog lenne.

Én inkább arra tippelnék, hogy (mivel egy eléggé régi házról beszélünk), a falban van valahol egy "szigszalagos kötés"/bevakolt kötődoboz benne KF1-el, és a vizes fal (mert az ő oldalán hiába száraz a túloldalon még lehet mosogató szivacs jellege...) kvázi vezetékként viselkedve viszi mindenhova. A különbség a régen ott lakók és taormina között annyi, hogy taormina még rugózik rajta. :)

A KVK-s hallgatók írták bele egy dalba pár éve: "...nagyfeszlabban minden kicsit ráz..."

Sajnos ahol nincsen rendes EPH és földelés FI-vel, ott előfordulnak ilyen hibák, de igazad is lehet, mivel nincsen minden elektromos kötés "plombálva", így bármelyik "hobbivillanyszerelhet" otthon.

A baj csupán az, hogy utána senki sem vállalja a felelősséget, csak széttárja a karját, mondván, ő mindent megtett... igen, csak ez lehet hogy egy ember, vagy éppen egy kisgyerek életébe került.

Bizonyára én vagyok már túl "old-school", de én a gyerekemet is arra tanítom, hogyha butaságot is csinál, vállalja érte a felelősséget, mert előtte senki sem kényszerített a járt út elhagyására.

Számomra az áramlopás is ugyanebbe a kategóriába esik, mivel képtelen vagyok felfogni, hogy valaki miért vesz el többet, mint amennyire feltétlenül szüksége van (pl: minek cseréltessem ki "schwarz-ban" a kismegszakítót 32A-esre, ha 25A is bőven elég lenne némi gondolkodással(mondjuk a bojler vezéreltre kötésével)...inkább kockáztatom életem munkáját és a családom testi épségét?).

Az "okosban villanyszereléshez" pedig annyit tudok hozzáfűzni, hogy be lehet menni a balesetire, meg lehet tekinteni a homokágyban fekvő szénné éget embereket, akiket áramlopás közben csapott meg a "delej" (mindig van néhány versenyző :) )...

Előzmény: Tico-Tico (74058)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74060

Ja, elévült...

 

Dreamer

Előzmény: Dreamer (74059)
Dreamer Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74059

Bár a köpeny nem fogja szeretni, de egy darabon megpróbálhatnád nitrohigítóval megdörzsölni a szigetelést. Ha szerencséd van nem bántja a szemed többet a felirat (bár lehet, hogy előbb fog megsárgulni a kábel).

 

Dreamer

Előzmény: sanyi27 (74016)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.09 0 1 74058

Van még egy verzió.
Ha mégiscsak valami szomszéd operál, ha meglátja a villanyosokat gyorsan kikapcsolja magát a lakásban, és kusol mintha otthon se lenne. Persze, hogy nem mér senki semmit.

Előzmény: 2ozzmexy (74056)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74057

No, ezt amúgy mivel, azt tudod?

A kérdés háttere a terhelés mértéke lenne.

Előzmény: taormina001 (74050)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74056

Nem egészen, hiszen a 100 az még talán pont határeset (50V AC és 120V DC talán? a kocsiból írom telefonról, nem tudom kiguglizni...), erre még nem biztos hogy elindulnak szirénázva ELMŰ-ék, főleg hogy lakáson belül van a "rázás" és véletlenszerűen előforduló hiba, tehát mire kiérnek lehet még mérhető lesz, de lehet hogy már nem.

Ha nem az ciki... (kis kakas és farkas esete)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74053)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74055

Miért nem tudunk már leszakadni az áramszolgáltatóról? :) Neki egy belső berendezéshez semmi köze.

Ha tudomására jut, hogy valami életveszélyes, természetesen intézkednie kell - mint ahogy neked is kellene. Erre elegendő, hogy a helyszínen, mivel ketten vannak, saját maguknak dokumentálják, hogy közölték, ne nyúljon oda senki, majd tértivevénnyel kiküldenek egy levelet, hogy szüntessék meg az életveszélyt.

De ez abszolute, totálisan és amúgy meg teljesen felesleges egrecíroztatás, van azoknak más dolguk, és ha a saját dolgukat nem csinálják, akkor most már legalább van hivatkozási alapjuk, hogy mással foglalkoztatják őket.

Mondjuk én azt is kétlem, hogy kimennek erre a bejelentésre, hogy lakáson belül csipkedés van.

 

Bár teljesen értelmetlennek tartom őket bevonni, de a biztos út az lenne, hogy a rendőrségnek bejelenteni, azok meg rutinból (meg megállapodások alapján) a szolgáltatót hívják, mint szakembert, na, akkor kimennek állást foglalni.

 

Vidéken lehet, hogy az áramszolgáltatónak még mindig van kedve hatóságot játszani, a fővárosban erről a szerepről boldogan lemondtak már vagy 40 éve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74053)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74054

Lehet hogy jó megoldás, ha az áramszolgáltató embereit kéred meg, hogy munkaidő után jöjjenek ki és nyomozzák ki a hibát. Ha erről kell számla is (pl hogy a közös képviselő elszámolhassa), azt MINDENKÉPPEN ELŐRE közöld velük.

Ez azért jó, mert mihelyt kész a munka abban a pillanatban vissza tudják kapcsolni a villanyt a házban.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74053)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.09 0 0 74053

"Mostanában már 100-on fölül is mértek."

 

Akkor minden gondod meg van oldva. Ha a lakásodban életveszélyes feszültség mérhető (a 30V még nem volt az), akkor hivatalosan sürgősségi bejelentést tehetsz az áramszolgáltatónál.

Valószínűleg valami ilyesmi fog történni:

az áramszolgáltató azonnal (lehet, hogy perceken belül) kiküld két profit, akik pillanatok alatt megállapítják, hogy a ház energiaellátó rendszeréből melyik biztosítékon lévő áramkör az, ami az életveszélyes helyzetet okozza. Ezt a biztosítékot lekapcsolják és leplombálják (lehet, hogy a fél/egész házban nem lesz villany napokig!) majd hivatalosan közlik, hogy a ház szüntesse meg az életveszélyt és akkor ők visszajönnek és leszedik a plombát.

Ekkor a lakók elkezdenek balhézni a közös képviselővel, hogy sürgősen intézkedjen. Ő a ház közös pénzéből villámgyorsan megjavíttatja a hibát és ha esetleg kiderül, hogy az egyik lakó volt a ludas, akkor valószínűleg vele kifizetteti utólag az egész balhét.

 

Legjobb, ha mindezt előre közlöd a közös képviselővel, hogy mire készüljön. Lehet, hogy lesz egy egyszerűbb megoldása a problémára (ne kérdezd tőle, hogy mi, ha akarja, akkor elmondja).

 

Ha viszont amikor kijön hozzád az áramszolgáltató embere, akkor nem mérhető életveszélyes feszültség, akkor te fizeted a kiszállásukat. Ha van feszkó és az nem tőled származik, akkor a házzal fizettetnek ki mindent.

Előzmény: taormina001 (74050)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74052

Te, köss már gyorsan egy biztosítást. Lakásra, gyógykezelésre...

Előzmény: taormina001 (74050)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74051

Erre szívesen vállalkozom.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74018)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74050

Mostanában már 100-on fölül is mértek.

 

EPH van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74013)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74049

Nem tudok többet kihívni. Eddig mindnyájan kapituláltak; a lakáson kívüli vizsgálatokat nem tudják így elvégezni.

Előzmény: 2ozzmexy (74011)
0l0 Creative Commons License 2017.02.08 -1 0 74048

A tökéletesen száraz, vagy az 50%-os páratartalmú levegőhöz tartozik akkor végül is a 30 kV/cm?

Persze ez valahol részletkérdés, ráadásul szinte lexikális adat, így akár tévedni sem szégyen vele kapcsolatban. :-)

Szintén az említett jegyzetben lehetett olvasni azt is, hogy az átütés részben véletlenszerű tényezőktől is függ. A leírt kísérletben kb +-10% volt az eltérés azonos körülmények között az átütési feszültség nagyságában ennek köszönhetően. Innen már sejthető, hogy a jelen kontextusban nem érdemes 1 kV pontossággal meghatározni ezt az értéket.

Az a párafüggési grafikon viszont valóban érdekes lenne, a különböző szennyező anyagok, por és egyebek hatásainak mértéke szintén.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74041)
0l0 Creative Commons License 2017.02.08 -1 0 74047

Az azért nagy túlzás, hogy handabandázna. Alapvetően teljesen értelmes állításokat fogalmazott meg. Igaz először mintha úgy gondolta volna, hogy a 30 kV a tökéletesen száraz levegőhöz tartozik, míg a 21 kV a normál (implicite párás) értéke, de aztán igazat adott neked, hogy a páratartalom növekedése növeli az átütési feszültséget. Ezt  persze úgy tette, hogy ne kelljen arra utalnia sem, hogy ez ügyben a korábbi hozzászólása alapján sejthető módon, talán nem volt egészen képben. Ettől függetlenül, ahogy figyelem, a viták jelentős részében alapvetően igaza van. Az egyetlen gond talán, hogy nem nagyon tudja beismerni, ha még sincs (tévedhetetlenségi szindróma).

Szerintem nem szabad leértékelni, meglehetősen hasznos fórumozó.

Előzmény: cosalf (74035)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74046

Az jó. Ha fekete kellene, és nincs, akkor azzal a golyós lakkfilccel lehet eltüntetni a fehéret róla.

Előzmény: sanyi27 (74040)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74045

"Elek! Te a mai világban eltudod képzelni, hogy nem tudnak tökéletes vákuumot létrehozni?"

 

Vákuum és vákuum között komoly különbség van. Attól, hogy egy térből kiveszed a levegő 99,99999999 százalékát attól még marad ott pár (száz?) millió kósza molekula.

Én TÖKÉLETES vákuumról beszéltem, amikor a két mérőpont között egyetlen összefüggő molekula-sor sincsen. Ilyet nem hinném, hogy tudnak csinálni, ha mégis, akkor azon két pont között szerintem végtelen lesz az átütési szilárdság.

Előzmény: cosalf (74029)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74044

"A vákuum átütési szilárdsága 22kV/cm, gondolom ebből az értékből számolta a 4mm-t Elek"

 

A LEVEGŐ átütési szilárdsága 21 kV/cm, EBBŐL SZÁMOLTA Elek a 3,4 mm-t (előtte a 4 mm-t csak saccoltam).

Előzmény: 2ozzmexy (74031)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74043

"a párás levegőnek nagyobb az átütési szilárdsága."

 

Ez igaz.

Valahol láttam görbét is, de most sehol nem találom.

Előzmény: cosalf (74032)
0l0 Creative Commons License 2017.02.08 -1 0 74042

Bizony belekötnek.

 

A Cosalf által belinkelt irományban van egy bizonyos Paschen görbe levegőre.

Abból kiderül, hogy az átütési szilárdság 100 Pa nyomás környékén éri el a minimumát nagyjából 300 Volt/cm értékkel.

Ezen nyomásérték fölött lineáris jelleggel növekszik, normál légköri nyomáson kb az emlegetett 30 kV/cm értéket éri el, fölötte tovább nő.

A minimum alatt meg csak egy rövid szakasz van ábrázolva, de más ábrákat is megnézve durva tempóban növekedni kezd az átütési szilárdság, bár ezt a részt már kevésbé szeretik precízen ábrázolni.

Vagyis a tökéletes vákuumot valamelyest megközelítő légritikított tér (ritkított levegő) átütési szilárdsága rendkívül nagy, mert benne az elektronok nem találnak olyan anyagrészecskéket, amit ionizálni tudnának.

Vagyis az emlegetett érték a normál légköri nyomású levegőre vonatkozik, vákuumra semmiképpen.

 

A pára tekintetében is jogos lehet a kritika. Gondolom arról van szó, hogy a vízmolekulák ionizálásához jóval több energia kell, mint a levegőt alkotó gázmolekulákéhoz. A vízhez azért kapcsolódik a vezetőképesség fogalma, mert jellemzően vannak benne a vízmolekuláktól eltérő ionok. A pára éppen abban jeleskedik, hogy az ilyen ionos vizet hagyja ott az ionokkal együtt, mikor keletkezik.

Előzmény: 2ozzmexy (74031)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74041

A 21 kV/cm tudtommal az úgynevezett "laboratóriumi levegőben" tehát valamennyi páratartalom és légszennyezettség mellett értendő. Magyarul ez a valódi levegőben mérhető adat

(a másik, 30 kV-os értéket fejből írtam, érdekességképpen, úgy emlékszem, hogy ennyi lenne az értéke az ideális, steril, 50%-os páratartalmú levegőnek, de lehet, hogy tévredtem https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_strength )

Előzmény: ötfelezős (74038)
sanyi27 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74040

Az egyik helyi villanyszerelőnél sikerült beszerezni. Van ezen is felirat, de nem fekete festékkel, hanem bemarva a kábel műanyag burkolatába. Csak közelről észrevehető, szuper!

Előzmény: Peter atyuska (74022)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74039

Vannak egyszerűbb meghatározások, amelyek pontosságáról érdemes lenne vitát indítani.

Ne bonyolítsuk a dolgokat, kezdjük az alapmennyiségekkel.

 

Áramerősség:

Az amper olyan állandó villamos áram erőssége, amely két egyenes, párhuzamos, végtelen hosszúságú, elhanyagolhatóan kicsiny kör-keresztmetszetű és egymástól 1 méter távolságban, vákuumban elhelyezkedő vezetőben fenntartva, e két vezető között méterenként 2·10ˉ7 newton erőt hozna létre.

 

Kandela:

A fényerősség mértékegysége a kandela; jele: cd.

A kandela az olyan fényforrás fényerőssége adott irányban, amely 540·1012 hertz frekvenciájú monokromatikus fényt bocsát ki és sugárerőssége ebben az irányban 1/683 watt per szteradián.

 

Szerinted pontosan lehet megadva?

Előzmény: ötfelezős (74038)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74038

A levegő átütési szilárdságára nézvén a 30 kV/cm az szigorúan nézve csak 2 cm esetén érvényes (20 fok C és 1 atmoszféra vagy mi).

 

A 21 kV/cm az effektív érték, ami Taormina papucsánál éppenséggel jól alkalmazható, de mondjuk egy autó gyújtótrafónál vagy sokkolónál, öngyújtónál, stb, alaposan félrevezeti az embert.

 

Kisebb távolságoknál jelentősen növekszik az átütési szilárdság (a 4 mm-nél már 35 kV/cm körül van), ellenkező irányba meg ellenkezőleg (de arrafelé nem olyan drasztikus a változás).

 

cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74037

kurva nagy tévedés van =kurva nagy tévedések vannak

 

Csak az egyiket emeltem ki.

cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74036

Nem akarlak megbántani, de nagyon gyakori, hogy utólag magyarázkodásra kényszerülsz.

Itt, ebben a magyarázkodó hozzászólásodban is kurva nagy tévedés van.

Nem a vákuum átütési szilárdsága 21kV/cm, hanem a levegőé. Remélem egyértelmű, amit írtam.

Lenne egy kérdésem. Mikor lettél mérnök? Hányban?

Előzmény: 2ozzmexy (74031)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 2 74035

Elek mester nem számolt semmit. Elek mester handabandázott a szokásos módon.

 

Volt egy munkatársam, mindig azt mondta: a lényeg az, hogy határozottan mondd a hülyeséget is, mindenki el fogja hinni!

Előzmény: 2ozzmexy (74031)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74034

ól = jól

 

Előzmény: cosalf (74033)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74033

Nem hagyott nyugodni, hogy ól emlékszem-e, de ez a kérdés bizonyítja, hogy igen, Nem olvastam el, csak ezt a mondatot találtam:

"Miért nő az átütési szilárdság a páratartalom növelésével?"

 

http://www.vgt.bme.hu/okt/bsc_ele/n_fesz2.pdf

 

Szóval csak óvatosan a kinyilatkoztatásokkal.

cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74032

Nincs időm utána nézni, de ha emlékeim nem csalnak, olyant is tanultam nagyon régen, hogy a párás levegőnek nagyobb az átütési szilárdsága.

Ezt ne vegyed készpénznek, emlékszem a magyarázatra is, de nem akarok óriási baromságot írni.

Előzmény: 2ozzmexy (74031)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74031

Hmmm, úgy tűnik kapkodtam jobban mint akartam. :)

A vákuum átütési szilárdsága 22kV/cm, gondolom ebből az értékből számolta a 4mm-t Elek (bocsánat korábban kisbetűvel írtam, elnézést kérek érte).

Ha nem vákuum, hanem párás, poros, szmogos (mert újabban ez divat téma) levegőről beszélünk, annak ugye kevesebb, mivel vannak benne ionok, stb., azok pedig könnyebben el tudnak mozdulni, tehát nő az anyag vezetőképessége.

Nem tudom érthető e, de majd bele köt valaki ha hülyeséget írtam. :)

Előzmény: cosalf (74028)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74030

 eltudod képzelni = el tudod képzelni

Előzmény: cosalf (74029)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74029

Szerinted lehet a vákuumban ívkisülés?

 

Elek! Te a mai világban eltudod képzelni, hogy nem tudnak tökéletes vákuumot létrehozni?

Tudod, mit láttam valamelyik nap a tévében? A fényt filmezték le, ahogy halad?

Tudod hány felvételt készítettek másodpercenként? Leírom Elek: 1012-en db-ot.

Ilyen mennyiségű képet készítenek kémiai folyamatok filmezésére is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74023)
cosalf Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74028

A vákuumban hogy lehet a levegő átütési szilárdsága 21kV/cm?

Előzmény: 2ozzmexy (74020)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 1 74027

Úgy rémlk, hogy ha a kombájn mellett állsz és pl visszapillantót cserélsz, akkor nem kell törpefeszültségű steklámpa, de a pl bebújtál a magtérbe, ott egyértelműen kötelező a törpefeszültségű lámpa,

sőt szerintem akkor is ilyen kell, ha befeküdtél alá, vagy behajoltál a motortérbe.

 

Sőt elméletileg ilyen munkáknál minden 230V-os készüléknek (pl fúró/flex) leválasztó trafóról kellene mennie. Hacsak nincs valami új szabály, miszerint a FI relé felmentést ad a leválasztó trafó alól.

Előzmény: kombájnos (74025)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74026

MSZ HD 60364-7-706

Ami ugyan olyan vezetőanyagú szűk helyekre vonatkozik, ahol a munkavégző testének jelentős részével állandóan hozzáér a vezetőanyagú határoló részekkel.

De ha akarom, ez mindenféle gépszerelési munkákra ráhúzható feltétel.

 

Előzmény: kombájnos (74025)
kombájnos Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74025

Hello!

Milyen jogszabály írja le a szerelőműhelyben alkalmazható eszközök feszültségét? Konkrétan milyen feszültségű szerelőlámpa (steklámpa) használható? MInden esetben kell a törpe feszültség vagy vannak kivételek?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74024

Tudom, hogy ezek az anyagok a hivatalosan megengedett munkafeszültségnél durván többet kibírnak  (pl 5000 volt ellen valószínűleg elég lenne mindössze fél-egy milliméter vastagság is) de nem akartam még ezzel is bonyolítani a dolgot (felesleges vitát generálni).

Előzmény: ötfelezős (74021)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74023

"csak a 4mm az vákuum ( vákuum átürési szilárdásga 22kV/cm )"

 

Rosszul tudod.

A TÖKÉLETES vákuum átütési szilárdsága szerintem végtelen (lenne, már ha létezne a valóságban tökéletes vákuum).

A normál LEVEGŐ átütési szilárdsága 21 kV/cm (a tökéletesen száraz levegőé 30kV/cm), tehát 5000 volt ellen már elég lehet mindössze 3,4 milliméter légrés is (ha az a levegő nem túl párás).

Előzmény: 2ozzmexy (74020)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74022

Sehol max közvetlenül a gyártótól rendelve, mert kötelező feltüntetni a villamos jellemzőket. Ha gyártó legyártja az meg igen húzós lesz. Amit lehet tenni még hogy ha nincs nagyon mozgatva lefújni fehér műanyag rugalmas festékkel.

Előzmény: sanyi27 (74012)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74021

Igazából kesztyűnél dupla a helyzet, mert egyrészt ugyan van egy elég nagy próbafeszültség, de másfelől meg kisebb feszültségre csak maximális áram van megadva, például az 1 kV-os kesztyűnél az első az 10 kV, a második az 5 kV-on 12 mA, de ez csak érdekesség.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74017)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.08 0 0 74020

Ebben igazad van elek, csak a 4mm az vákuum ( vákuum átürési szilárdásga 22kV/cm ), de a párás, szmogos, poros levegő, ezt csökkentheti.

A villanyszerelő bakancs pedig "csupán" 1kV-ig szigetelt (hivatalos mérőintézet által hitelesítve), tehát a 25kV röhögve szalad át rajta, de még az 5kV is.

Ez igaz minden szerszámra is, hivatalosan feszültség alatti munkavégzéshez ilyen bakancs és szerszámok kellenek, na meg képesítés. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74017)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.07 0 1 74019

Ezt úgy értettem, hogy azóta. :)

Előzmény: 2ozzmexy (74010)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 1 74018

Talán az lenne a jó stratégia, ha feldobna egy sikerdíjat, de akkorát, amennyiért értelmesebb szakember is hajlandó megmozdulni (rizikót vállalni) ez mondjuk legyen 30e Ft számla nélkül vagy 50eFt számlával. Ez a pénz akkor is járna, ha a szakember öt perc alatt megtalálta és megszüntette a hibát, dehaviszont egy hét keresgélés után sincs semmi eredmény, akkor viszont egy fillér sem jár.

Aztán az összeget lehet havonta emelni,

előbb utóbb akkora lesz az összeg, amennyiért már megéri a mini ABC bolt tulajdonosának megjavíttatni a zárlatos fényreklámot, ami miatt ráz a fürdőszoba ;)

Előzmény: CorvBoy (74015)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74017

"Már megint elragadtattad magad Elek,"

 

5 kilovoltos feszültség már nem ráz meg, ha talpam és a talaj között van 4 mm levegő, de pl 5 kV-os feszültségű gumi kesztyű vastagsága mindössze másfél milliméter.

Szóval te vagy az, aki elragadtattad magad :) mert egyáltalán nem ritka az olyan papucs, ami akár 5 KV-os áramütéstől is megvédene.

 

A munkás bakancsok talpának anyagának kikeverésénél nem cél az, hogy elektromosan is  szigetelő legyen, kivéve a kimondottan villanyszerelő bakancsokat. De még azok sem 25.000 voltos feszültségre készülnek.

 

"A drótrács meg a világ hülyesége, ráadásul ponteciálisan roppant veszélyes is."

 

Ezt az állítást megtámogathatnád egy-két életszerű példával is.

Előzmény: CorvBoy (74006)
sanyi27 Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74016

Pár csillár gyári kábelét kellene lecserélni hosszabbra (8 méteresre). Textil borításút már találtam, csak sokallom a 800Ft-ot méteréért. Jó lenne az egyszerű műanyag is, ha nem lenne rajta fél méterenként 20cm felirat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74014)
CorvBoy Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74015

Törpefeszültség alatt nem érzel nagy drámát. Még vizesen sem igen veszed észre.

 

Épp ez a félelmetes, nincs itt semmiféle törpefesz, az emberen esik (még, hálaégnek) vizesen  is "csak" pártiz V, mert van ellenállás sorban rendesen.

De ahogy kialakult, majd elmondás szerint rosszabbodott ez, akármikor eszkalálódhat a történet.

 

Ezek nem egzakt konstans villamos értékek, legfeljebb pillanatnyilag mérhetőek külöféle állandónak tűnő számok...., hogy milyen a vizes csempe vezetőképessége, az alatta levő beton, belezárt fugánál leszivárgó víz épp milyen ásványtartalmú,  mennyire ionos,...

... mekkora feszültség alá kerül ettől, épp majd aznap, aki naponta beleáll zuhanyozni ebbe az áramkörbe...

...belegondolni is rossz, na.

 

Szakember, falszkenneer? Az pénzbe kerülne. Sokba. Neki.

 

A házközzösség meg sajnos olyan, na jó, rendelje meg a közösképvisellő a bármit...legyen.

Kis vilmos 77éves villanyszerelő büdösmester vállalási díja 12830ft, eredmény nem nagyon lesz, de lesz mivel takarózni baj esetén, mi kérem sza(g)kembert hívtunk ide..innentől "az ő felelőssége" ez, mi laikusok "megtettük amit lehet"...ugyebár..agyarország én így szeretlek.

 

A ...profi elektrik kft falszkenneres, stb vállalási díja ellenben 172.000ft+áfa melyik legyen?

 

Na, melyiket fogják választani? Navajjjjon.

 

Előzmény: 2ozzmexy (74011)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74014

"amelynek a köpenyén nincs semmilyen felirat"

 

Szerintem kezdd el telefonon sorra hívogatni a közeledben lévő villanyos boltokat, de NAGYON udvarias legyél az eladókkal, mert ilyen kérdésre igen hamar kaphatsz csúnya szavakat válasz helyett.

Előzmény: sanyi27 (74012)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74013

"ez nem a radiátorhoz földelt PC esete?"

 

Jelen esetben a zuhanyfülke padlójában van 30V kóbor feszültség, ami a (földpotenciálon lévő) csap megérintésekor kellemetlen egyes fürdőzők számára (ugyanott más fürdőzők meg sem érzik ezt). Ha ezt a két pontot összekötjük, akkor megszűnik a két pont közötti  feszültség különbség.  Tehát ezzel a hiba okát nem szüntettük meg, viszont többé nem ráz a fal a zuhanyfülében. A PC háza sem rázza azt, aki a radiátoron ül (vagy fordítva :)

Persze ha a lakás a felújításkor elektromosan nem lett rendbe téve (a vízcső nincs EPH-zva), ebben az esetben az összekötéssel van némi esély arra is, hogy ezzel 30 voltos feszültség alá kerül az egész lakás vízvezetéke, ami egy rendes EPH-val orvosolható. Vagy soha az életben nem veszi észre senkii, mert vizes mezítláb kizárólag a zuhanyfülkében fogdossák a csapot, ott viszont megszűnt ez a jelenség.

 

"Érintésvédelmi törpefeszültség alatt vagyunk? Nem lehet hogy pont ezért adja fel minden szerelő?"

 

A szerelő ne válogasson a feszültségek között, csinálja meg, amiért odahívták.

Viszont a picike feszültség miatt lehet, hogy az életveszélyre hivatkozás komolytalan (nevetséges) a lakógyűlés / közös képviselő / hatóságok szemében.

Előzmény: 2ozzmexy (74011)
sanyi27 Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74012

Sziasztok!

Van tippetek, hogy hol lehet olyan 2*0.75-ös fehér, kerek köpenyű MTK kábelt venni amelynek a köpenyén nincs semmilyen felirat, csak szimplán fehér?

Un. kellene feketében is.

2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74011

Ne haragudj, alapvetően tudlak követni csak valahogy ez most nekem nem jött át:

Van egy kóboráram, amit az EPHba vezetnél le, akkor ez nem a radiátorhoz földelt PC esete? De szólj ha rosszul értem.  :) 

Többieknek:

Érintésvédelmi törpefeszültség alatt vagyunk? Nem lehet hogy pont ezért adja fel minden szerelő?

taormina:

Hívj már ki egy szakembert, mondjuk olyat aki nem busszal vagy bicajjal érkezik hanem olyat akinek az óradíja meghaladja a két petákot... és legalább egy működőképes falszkenerrel rendelkezik. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74002)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74010

Most akkor be(le) szólok én is, láttál már érintésvédelmi felülvizsgálatot???  Vagy gugli segített?  Nem köteles megkeresni minden zöldsárga vezeték mindkét végét a mérés során... 

Előzmény: Tico-Tico (74008)
cosalf Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74009

"Vasúti felsővezetéket (~30kV)"

 

Jó az 25kV-nak is, a végeredmény ugyan az.

Előzmény: CorvBoy (74006)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74008

Akkor egy felülvizsgálat nálad tutira körültekintőbb lehet.

Előzmény: ötfelezős (74007)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74007

A rázásról eszembe jutott egy sztori - tanulság a végén.

Ez esetben fürdés közben rázott a csaphoz, stb nyúlás. A helyszínen némi búvárkodás után kiderült, hogy a kádat úgy kötötték be az EPH-ba, hogy az automata mosógéphez szolgáló dugaljban a védőérintkező csavarja alá besoroltak még egy zöld/sárgát, azt vitték el a kádhoz. A 2-3 év alatt (új épület volt) az a pár dugóhúzkodás elég volt ahhoz, hogy a bejövő védővezető madzagja kipattanjon a csavar alól. Így, ha mostak, a zavarszűrő kondik ugye megpróbálták kiküldeni a feszültség felét a kádra.

Hogy kerültem én oda? Úgy, hogy egyik barátom volt a kivitelező, és mikor szokás szerint az átadás előtti napon megkérdezték tőle, hol van a jegyzőkönyv, akkor felhívott, és én végeztem el érintésvédelmi felülvizsgálatot. Amikor a két-három év múlva elkezdett rázni a kád, a lakástulajdonos felhívta a beruházót, az a kivitelezőt, na, ő meg megadta az én számomat, hogy engem keressenek, hiszen én mértem.

Tanulság: amikor a rázás kezdődik, ott a barátság rögtön véget ér. :D

CorvBoy Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74006

Már megint elragadtattad magad Elek, fogjad meg egy kisgatyában, gumipapucsban csak az 5 kilovoltos középfeszültségű  felsővezetékről mondjuk lelógó drótot, aztán megbeszéljük, mit éreztél.

 

Pár éve halt meg egy ismerős srác így, melós cuccban toltak egy fém állványt a faluban, egyik munkahelyről a

másikra. Nem gondoltak rá, hogy mi van, mi lehet felettük.

Munkás bakancsban, nem tangapapucsban volt. Mégis...

Ő már nincs.

 

Vasuti felsővezetéket (~30kV) esetleg nem akarod személyesen kipróbálni stranpapucsban?

 

Ott egy vasuti dolgozó életét követelte egy űrszelvénybe lelógó drót, pedig bakancsban állt a földelt mozdonyon, de amikor (szintén vasút) a szabályosan letalpalt daruskocsi gémje  (tehát talajjal érintkező

 fémtárgy), hozzáért a ki nem kapcsolt felsővezetékhez, a daruskocsit fogó kezelő ott is meghalt, -ha jól tudom-, pedig szintén bakancsban overallban sisakban, stb, előírásszerű öltözetben dolgozott.

 

Gondolkodni kellene, mielőtt bármit leírsz, ha már komoly, edukatív hangvételű, szakmai hozzászólást szeretnél írni egy laikusnak.

 

(((A drótrács meg a világ hülyesége, ráadásul ponteciálisan roppant veszélyes is...

..végül csak addig balfaxkodnak evvel, amig +hal ott is valaki)))

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74004)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74005

A megoldás még mindig a hiba pontos megtalálása, s nem a lehetséges újabb malőrök eszkalálása lenne.
Szar ügy, tudjuk, de ne térj le a megkezdett útról, már nagyon közel vagy a megoldáshoz.

Ha rá bírtok ilyeszteni a lakókra azzal, hogy elmagyarázzátok igen jó eséllyel simán ki is nyiffanhat bárki bármelyik lakásban, akkor felgyorsulnának az események. Ha a közöskedvenc ebben nem partner, akkor jelentsd fel valami illetékes helyen... Akadályoztat, életveszély-elhárítás nem lehetséges miatta, stb stb. (tudom, ez is volt már porondon)

Előzmény: taormina001 (74003)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74004

 "a teljes fürdöszobára gondolsz?"

 

30 voltos feszültséget kizárólag ott érzel meg, ahol MEZÍTLÁB + VIZES LÁBBAL állsz a rázós padlón (vagy vizes kézzel érinted a rázós falat). Ahol száraz gumipapucsban állsz, ott talán még a 10.000 voltot sem éreznéd meg. Ebből kiszámolhatod, hogy milyen felületeket kell leföldelni.

Különben is lehet, hogy a fürdőszoba másik felében ninc is semmi feszültség a padlóban (mert a villanyszerelőd szorgalmasan végig-ellenőrizte az egész lakást, padlót+falakat UGYE?)

 

Azt tudnod kell, hogy tökéletes megoldás a gyakorlatban nem létezik, persze minél sűrűbb a rács annál kisebb lesz a feszültségkülönbség.  Még az is lehet, hogy egy filléres drótrácstól a 30 V lecsökken 5-8 voltra, ami talán már nem zavar senkit. Persze biztosat nem merek mondani.

Előzmény: taormina001 (74003)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74003

Igen, soxor kérdeztelek benneteket, hogy van- e olyan megoldás, amivel elkerülhetö lenne a további nyomozás, akkor írtam erröl a Faraday ketrec elméletröl is, de nem arattam osztatlan sikert.

Meg azért annak se örülnék, ha le kellene szedni az egész új csempét. Nyilván nem csak a zuhanyzóban, hanem a teljes fürdöszobára gondolsz?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (74002)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74002

Vagy a csempe alá betesz egy leföldelt fém hálót

és leszarja a kóboráram forrásának további nyomozását.

 

(amikor meg éppen nem fürdik senki, olyankor a fém háló és a csap közötti potenciál-különbség energiájával világít a lakásban :)

Előzmény: 2ozzmexy (74000)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74001

Ha ötfelezős felvetését nem feledjük, a hiba származhat még valamelyik elektomos sütőből is, mármint olyanból IS amiben csak szikráztató van a konnektorra kötve, de sima gázsütő. A csöve be van kötve a fémszerelvényekbe. :)

 

Ha a ház régi, akkor frankó original békebeli bergman csövek is lehetnek benne ami a falvizesedéssel léphet működésbe. (de már biztos ezt is említette valaki.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (73999)
2ozzmexy Creative Commons License 2017.02.07 0 0 74000

"A szomszéd meg hetek óta hideg vízben fürdik, mert nem mer villanyszerelőt hívni a lopott áramról működő bojleréhez :)

De ha van máshonnan meleg vize (pl gázkazánból), akkor akár évekig is fennmaradhat a jelenlegi állapot."

 

Így van, ez szerintem sem egy tartható állapot és félvállról venni sem szabad, főleg mert a lakásban laknak (fürdenek) a "rázós zuhanyban".

Bár akadnak akik szeretik az extrém sportokat... :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (73999)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.07 0 0 73999

"Most már régebb óta mindig föllép"

 

Lehet, hogy a szomszéd zárlatos bojlere már annyira gyengén (vagy egyáltalán nem) melegít (pl elszakadt a fűtőszál), hogy már megállás nélkül fűteni akar. A szomszéd meg hetek óta hideg vízben fürdik, mert nem mer villanyszerelőt hívni a lopott áramról működő bojleréhez :)

De ha van máshonnan meleg vize (pl gázkazánból), akkor akár évekig is fennmaradhat a jelenlegi állapot.

Előzmény: taormina001 (73991)
ötfelezős Creative Commons License 2017.02.07 0 0 73998

Ne essünk neki a letört körömnek egy 400-as ráspollyal. :) Amennyiben a szakember megállapította, hogy a hiba nem a mért szakaszokra esik, valamint azt is megállapította, hogy a méretlen fővezeték első szakaszára esik (most már lusta vagyok megnézni, hogy mit jelent az első), pláne azt is megállapította, hogy melyik fázisra esik, akkor igen. Akkor úgyis az következik, hogy igazolni kell a hibát egy méréssel, majd azt a fázist legalább kicserélni - de ha nem igazolódik, akkor is ki kell cserélni azt a darab madzagot, mert az viszont igazolódott (ha igazolódott), hogy az a szakasz a hibás.

 

Van olyan hiba, amit nem egyszerű mérni, pár hónappal előbb szó esett az X megtörtént baleset című könyvről, ha jól emlékszem, abban volt az, hogy hajszálrepedés volt a szigetelésen, amit bizonyítani a baleset után csak vízbe merítéses méréssel tudtak. It is előfordulhat, hogy már az áthidalás készítése miatti mozgatás eleget odébbrak a vezetéken ahhoz, hogy megger csődöt mondjon.

 

De ugye a fenti bevezető állítások/feltételek igazságtartalmáról kéne valami garancia. Egyszer régen egy gyakorló villamos szakember nekem szegezte a kérdést, hogy lehet, hogy a zárlatos kábelnél az NKI-k nem olvadnak ki. Aztán két hét múlva bevallotta, hogy visszament, vizsgálódott, az ott heverő két NKI mindegyikéről, amiket belepróbált, kiderült, hogy a szemek a helyükön maradtak, de azért kiolvadtan hevertek ott. Sőt, a harmadik, ami a másik fázisban volt bent, természetesen az is kiolvadt, és a szem annál sem ugrott ki, azt meg kivette, és berakta a zárlatosnak ítélt fázisba, szóval még cserélgetett is, így hite szerint teljes mértékben megbizonyosodva arról, hogy ennyi NKI rossz nem lehet. :)

Előzmény: Tico-Tico (73996)
0l0 Creative Commons License 2017.02.06 -1 0 73997

230 Voltos rendszernél kb. 6 Voltos feszültségesést jelent csúcsterhelésen. Ez még éppen elfogadható. Melegedésre simán megfelel ebben a formában. Persze ha szinte folyamatos üzemben, illetve nagyon sokat megy rajta ekkora áram, akkor nem ártott volna vastagabb vezeték sem.

 

Az alu réz kontakt egy külön téma. Oda jó eséllyel nedvesség/pára vagy más elektrolit is kell ahhoz, hogy emberesen beinduljon az elektrokémiai korrózió. Önmagában a jelentős intenzitású váltóáram nem fejt ki ilyen hatást. Szerintem.

Előzmény: t.achim (73989)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73996

Tehát szerinted a ház elosztójától az órájáig ki kéne váltani a vezetéket?

Előzmény: ötfelezős (73988)
Tico-Tico Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73995

Hopp, hopp, mit jelent a "régebb óta"? Belvíz, talajvíz hogy áll?

Naplózni kellene a dolgot. Pontosan.

Előzmény: taormina001 (73991)
t.achim Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73994

3fázis, N és PE

Előzmény: Zs:) (73992)
t.achim Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73993

16-os mü-ben vakolat alatt.

Előzmény: Zs:) (73992)
Zs:) Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73992

"Ugyan ide kérdés, hogy c25 amperes kismegszakító után mennyire szívesen raktok 4-es mkh-t, kb.30 méteren? (én tuti min. 6-os húztam volna)"

 

Teljesen jó. Persze kérdés, hogyan van vezetve.

Előzmény: t.achim (73989)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73991

Most már régebb óta mindig föllép; minden mástól függetlenül.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (73973)
C20NE Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73990

Szerintem az eddigiekből az a konklúzió, hogy semmi sem biztos és az egészet újra kellene mérni!

Előzmény: ötfelezős (73988)
t.achim Creative Commons License 2017.02.06 0 0 73989

Láttam egy elosztótáblát, ahol xbs gyűjtősínbe volt bekötve a 6-os alu, állítólag 8-9éve volt cserélve az elosztó és az alut rögzítő csavar még mindig annyira feszes volt, hogy nem tudtam húzni rajta. Hogy is van ez az alu, réz kapcsolat? :) Kémia elméleti számítás szerint már el kellett volna reagálnia az alunak, főleg, hogy 20-25amperek szaladgálnak, mert ez egy hűtőház betápja. Elképzelhető, hogy a sínnek, csak a kinézete réz?

 

Ugyan ide kérdés, hogy c25 amperes kismegszakító után mennyire szívesen raktok 4-es mkh-t, kb.30 méteren? (én tuti min. 6-os húztam volna)

ötfelezős Creative Commons License 2017.02.06