Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Tízenhármaska 1 órája Creative Commons License 60487

Szia.

 

Azt a nulla sint ki kell cserelni,vezetekeket ujra blankolni,es tessek erveghuvelyezni,valamint egy kotespont ala egy vezeteket kotni. At kell nezni azt az elosztot rendesen.

Előzmény: McBride_Captain (60486)
McBride_Captain 1,5 órája Creative Commons License 60486

Sziasztok,

 

Lehet tudni annak az okát, ha egy nulla vezető összekötő elem (híd? réz idom sok csavarral) elég, akkor annak mi lehet az oka?

Ez 2-3 éve történt nálunk, most 1-2 napja ingadozik a lámpák fényereje, és gyanús volt, h nem csak eggyel történik, hanem több helységben is (ez volt igazából a gyanús).

Mivel most még csend van reggel, ezért meghallottam, a sercegést, és azt látom/hallom, h a 0-tösszekötő vezető idom szikrázik..

Csavarok sehol nem lazák, így tippem sincs. Nem olyan messze van tőle a védőföld közös összekötő idoma, lehet h azért szikrázik?

Előtte 10 évig nem nyúltunk hozzá, villanyóra csere, bejövő szakasz birizgálás nem volt. Olyasmit olvasok a neten, h ha bejövő 3F-m van és nagyon aszimetrikus a terhelés a 3F-n, akkor valakinél ez okozott ilyen - nekem ez elég furán hangzik..

Nem minden áramkörnél van ez, most pl a konyhában gépelek, ég a konyhai lámpa, és a mellette lévő nappali lámpája villog és hallom ahogy szikrázik a 0.. bekapcsolt a hűtő is és

úgy nézi ki ez sem tetszik neki (néha szikrázott megint), a lámpa hunyorgása nem maradt abba pár percig, de utána elmúlt ... )

 

Mi lehet mér érdekes?

 

Köszönöm,

Szirty__ 12 órája Creative Commons License 60485

Üdv Mekk Elek ezermester!

 

<off>

Persze nyilván nem fogsz megváltozni attól, hogy ír neked valaki jó tanácsot. Mégis azt gondolom, hogy nem vagy te áldozat, ne vedd személyes támadásnak ha valaki olyasmiről tájékoztat amiről már tudsz, hiszen magad is gyakran okozol ilyen helyzetet. Messziről jött ember azt mond amit akar. Ezt figyelembe kell venni.

Szerintem több tárgyilagosság és kevesebb személyeskedés jobban viszi a szekeret...

</off>

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60483)
ötfelezős 12 órája Creative Commons License 60484

 mi a fene az a kiegészítő EPH

 

411.3.2.6.

 

Aztán a 702-ben, 705-ben, 706-ban például.

Előzmény: liptak1 (60422)
Mekk Elek ezermester 15 órája Creative Commons License 60483

Ez az egész úgy kezdődött, hogy valaki arra tett célzást (épp az egyik egy segítő/tanácsadó bejegyzésem után), hogy a vagyonvédelem egy szakma, amihez  én csakis teljesen hülye lehetek (gondom azért jegyezte meg az illető, mert nem volt rajtam sapka). Mert én biztosan nem dolgoztam tíz évet ebben a szakmában, ebből kifolyólag én nem érthetek semmit ezekhez a dolgokhoz, meg áruljam el az engedély számomat, mert engedély szám nélkül én nem érthetek semmit ezekhez a dolgokhoz. A kamarai tagságról és a frizurámról eddig még nem esett szó, de még nem késő ezeket az érveket is felsorakoztatni annak bizonyítására, hogy én milyen nagyon nem értek a vagyonvédelemhez.

Ezután történt néhány ezer belekötés a sapkámba és a frizurámba (offtopic fikázás, a fórum látogatóinak elüldözése), de szakmai érv szakember szájából nemigen hangzott el ezügyben ;)

Mekk Elek ezermester 16 órája Creative Commons License 60482

"egy két hete figyelem a topikot"

 

Ez vagy nem igaz, vagy nem elég jól figyeled a topicot és hiányos ismeretek alapján mondasz véleményt. De most visszaolvashatod az egész és utána elnézést kérhetsz tőlem ;)

 

"kivinne egy gyengeáramot , mondjuk 12V-ot a kapuhoz amit valamivel(mondjuk kapunyitással működtetne) ezzel egy erősáramú kapcsolót (mondjuk egy tokozatba szerelhető kapcsolót) erre rárakna egy alkonykapcsolót és még egy sima gagyi mozgásérzékelőt , elforgatva valamerre hogy a látószögbe essen az a terület amit ellenőrizni akar. Hozzá egy normális lámpa és hogy neked is igazad legyen tegyünk bele ledes világítást."

 

Szépen leírtad kb ugyanazt, amit én a segítő válaszaimban leírtam (energiát kivinni a kapuhoz és oda tenni egy mozgásérzékelőt), ezért ezt az egész bejegyzést nem írtad volna le, ha valóban figyelted volna a fórumot ;) De most ide kattintva elolvashatod azt a részt is, ami elkerülte a figyelmedet.

 

Ha egyébként van meglévő kapucsengő vezeték, akkor még új vezeték sem kell, a meglévőn meg lehet oldani az energia kivitelét, egy olcsó (beépített alkonykapcsolós) mozgásértékelőt a kapufélfa belső oldalára, sőt a kapcsolt lámpa is lehet közvetlenül a kapu felett.

Persze a kapucsengő nyomógombja ettől kezdve vagy rádiós átjelzésű kell hogy legyen,

vagy váltakozó feszültséget kell kivinni a kapuhoz, ahol az egyik áramirány (diódás elválasztással) a kapunál lévő dolgokat (mozgásérzékelő + lámpa) látja el energiával, míg a másik áramirány a házban lévő kapucsengőt működteti.

Előzmény: liptak1 (60481)
liptak1 17 órája Creative Commons License 60481

Agyon bonyolítod és még a fórumozókat is elűzöd, nem tudom neked miért jó ez nem is érdekel , egy két hete figyelem a topikot ez nekem elég is volt. Csak zárás kép :

nem kell milliókban gondolkodni  amit én feltettem mozgásérzékelőt is csak ökletnek szántam, egy normális villanyszerelő szerintem a következőt tenné: kivinne egy gyengeáramot , mondjuk 12V-ot a kapuhoz amit valamivel(mondjuk kapunyitással működtetne) ezzel egy erősáramú kapcsolót (mondjuk egy tokozatba szerelhető kapcsolót) erre rárakna egy alkonykapcsolót és még egy sima gagyi mozgásérzékelőt , elforgatva valamerre hogy a látószögbe essen az a terület amit ellenőrizni akar. Hozzá egy normális lámpa és hogy neked is igazad legyen tegyünk bele ledes világítást. Az egész munkával anyaggal kijön kb 25-30000 Ft-ból , ha később meghibásodik valami benne már nem kell az egészet csak alkatrészenként cserélni.

Kicsit talpraesettebb a tulaj még magának is megcsinálja. Ennyi és kár további szót rápocsékolni, már említettem te nem segíteni akarsz csak kötözködni. Részemről ennyi , már nem kell válaszolnod rá, egy ideig nem leszek ezen a topikon, ez a sok sületlen civakodás nem méltó a Magyarokhoz még is ezt teszik néhányan. Hátha időközben kicsit magadba szállsz vagy valaki helyre tesz. A többieknek pedig jó hétvégét

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60478)
bcslaci 18 órája Creative Commons License 60480

Kíváncsi leszek te meddig fogod bírni. Én feladtam. :D


Úgy látom a kérdezők is eltűntek meg sok "nagy" név a fórumról, sajnos.

 

Jelen állapot szerint egyszerűbb privátban segíteni, ha van nyilvános elérhetősége a kérdezőnek.

 

Végzetül úgy általánosan: "Aki mindenhez ért semmihez sem ért jól" (forrás: internet :D )

Előzmény: Szirty__ (60479)
Szirty__ 18 órája Creative Commons License 60479

Helló!

 

Nem bruttó, nettó!

Hol? Google megtalálja szépen ha megkéred rá.

Szeretnélek megkímélni azoktól a fölösleges köröktől, amikben elmagyarázod nekem hogy te miért "gondoltál" bruttóra és nem nettóra. Köszönöm, de nem kell!

 

"- infra esetén: a kis távolság miatt ott nagyon sűrűk a figyelt zónák (a hatósugárban  mozgó ember egyszerre több zónát is változtat, ezért könnyű megbízhatóan detektálni),"

 

Azt hiszem jobban át kellene gondolnod miket irkálsz.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60478)
Mekk Elek ezermester 20 órája Creative Commons License 60478

"a mozgás irányára szelektív érzékelőket gyakran alkalmazzák automatikus ajtók érzékelőjeként"

 

Ezek kizárólag közvetlenül az ajtó előtti teret figyelik és felülről lefelé néznek.

Tehát

- infra esetén: a kis távolság miatt ott nagyon sűrűk a figyelt zónák (a hatósugárban  mozgó ember egyszerre több zónát is változtat, ezért könnyű megbízhatóan detektálni),

a meredek szög miatt pedig az ember nem szemben mozog a zónákkal, hanem metszi őket.

- amelyik radaros, az meg a meredek szög miatt a talajnál nem fog tovább látni (vakriasztások) kültér esetén pedig az ajtónyitók látóterében soha nincs növényzet vagy egyéb mozgó/lengedező dolog, tehát egy mozdulatlan betonra meredek szögben lefelé néző radar még odakint is majdhogynem beltérinek tekinthető, így nem szükséges túlbonyolítani az adatfeldolgozó egységét.

Tehát az ajtónyitási problémakör teljesen más (ezerszer egyszerűbb), mint a jóval laposabb szögből, ráadásul távolról történő kapufigyelés.

 

"talán kiderülne, hogy a mozgás irányát is figyelembe tudja venni."

 

Az a gond ezekkel, hogy

1: lehetetlen úgy beállítani az érzékelőjét, hogy 6 méterről 100 százalékosan észrevegye a közeledő embert, de 7 méterről (pl a kapu túlodalán) meg soha senkit,

2: másrészt pedig a "szemben történő mozgás" jellegzetes rádió-visszaverődési jele csak szabad (zavartalan) térben jól észrevehető, egy különféle tárgyakkal telezsúfolt térben (visszaverődések, elnyelődések, diffrakciók, interferenciák stb) esetleg oldal irányú mozgás is detektálható szeme jövőként és fordítva. Szóval a katalógusban látható ideálisan üres megfigyelt tér a valóságban nem mindig valósítható meg és lehet, hogy zavaró környezet bizonyos pontjain a szerkentyű nem fogja tudni egyértelműen beazonosítani a szemben történő mozgást (vagy más irányt i szembe jövőként érzékel).

 

"132e Ft egyébként, nem 200e! :)"

 

Hol lehet kapni ezt bruttó 123 ezer forintért?

Előzmény: Szirty__ (60476)
liptak1 20 órája Creative Commons License 60477

de most komolyan melyik hülye áll neki a megvilágításban ellenőrizni a ruhákat?

Előzmény: paplanfa (60470)
Szirty__ 25 órája Creative Commons License 60476

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"...nem azt jelenti, hogy "a világon nincs egy ilyen sem"."

 

Főleg, hogy a mozgás irányára szelektív érzékelőket gyakran alkalmazzák automatikus ajtók érzékelőjeként.

Csak az ajtó felé haladó mozgásra nyit, az ajtótól távolodó ás azzal párhuzamos mozgásra nem.

 

"Ha ezt a csodaradart úgy állítod be, hogy a kapun belül 20-30 centivel (az éppen belépőre egyből)  biztosan kapcsoljon akkor ez egész biztosan nem fog bekapcsolni néha a kapun túli mozgásokra is?"

Ha nem csak a linkelt zenés-táncos "ezt vedd mert nagyon karaj" sajtpapírt néznéd talán kiderülne, hogy a mozgás irányát is figyelembe tudja venni.

 

"Kapcsolgassa a kapuvillanyt 200 ezer forintos érzékelővel?"

 

Majd Ő eldönti. 132e Ft egyébként, nem 200e! :)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60474)
wörthe 26 órája Creative Commons License 60475

Köszönöm a kimerítő választ!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60472)
Mekk Elek ezermester 30 órája Creative Commons License 60474

"Gondolom ezt is meg tudod magyarázni, hogy ez nem is az"

 

Amikor azt írom, hogy "nem nagyon létezik", azt nem azt jelenti, hogy "a világon nincs egy ilyen sem".

 

"http://www.cias.it/wp-content/uploads/2011/02/Murena_2010_Ita_Eng_V1.1.pdf"

 

Ha ezt a csodaradart úgy állítod be, hogy a kapun belül 20-30 centivel (az éppen belépőre egyből)  biztosan kapcsoljon akkor ez egész biztosan nem fog bekapcsolni néha a kapun túli mozgásokra is?Ezt javasoljuk a kérdezőnek? Kapcsolgassa a kapuvillanyt 200 ezer forintos érzékelővel?

Előzmény: bcslaci (60457)
Mekk Elek ezermester 30 órája Creative Commons License 60473

"Kiragadsz részleteket és azokra válaszolsz - hülyeségeket"

 

Mivel lebuktattál, hogy ilyen vagyok,

ezért cserébe megengedem (csak neked), hogy az én hozzászólásaimból kiragadhasd a hülyeségeket

és rámutass, hogy azok mekkora hülyeségek.

 

"Hol említette, hogy (igazi) kültéri vagyonvédelmet szeretne?"

 

Akkor említette, amikor már nem volt elég az, ha a lámpa megbízhatóan és villámgyorsan kapcsolja a villanyt (mert ugye eredetileg CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG ez volt a feladat, amit sikeresen meg is oldottunk), hanem egyre újabb feltételek kerültek elő, pl hogy "de ne is lehessen leverni a kerítésen szívlapáttal benyúlva". Na ez az a rendszer, ami már nem egy egyszerű villanykapcsolásról szól, hanem mechanikai védelemről, vandálbiztosságról, megközelíthetőségről, szabotázsvédelemről, stb egyszóval ez a rész már vagyonvédelemről szól, ami (mint akkor is írtam) egy NAGYON másik játszótér.

Előzmény: bcslaci (60459)
Mekk Elek ezermester 30 órája Creative Commons License 60472

Tehát ha jól értem, akkor az a cél, hogy

ha a puffer leghidegebb pontja (kazánba visszatérő cső) is melegebb 70 foknál, akkor akkor is menjen a lakás fűtése (puffer vész-hűtése), ha a szobatermoszát szerint már nem kellene tovább fűteni a lakást.

Ez gondolom valami felforrás elleni védelem lenne,

tehát inkább legyen a lakásban 40  fok, mintsem felrobbanjon a kazán :)

 

Ehhez a trükkhöz a csőtermosztátra menő két vezetéket ugyanarra a két pontra kell rákötni, ami a szobatermosztáthoz is megy, a csőtermosztátban pedig azon két bekötési pontra, ami a túl meleg víz esetén van összezárva). Ezután akkor is keringeni fog a keringető, ha túl hideg van a lakásban és akkor is keringeni fog, ha túl meleg a visszatérő.

 

De a kazán és a puffer közötti keringést eszedbe ne jusson a szobatermosztáttal vezérelni! Azt csakis a tűz hője vezérelheti (amíg ég a tűz, addig MINDIG legyen keringés a kazán és a puffer között!), tehát azt vagy teljesen külön termosztát vezérelje, de még jobb lenne, ha tisztán gravitációsan működne.

Előzmény: wörthe (60468)
Szirty__ 1 napja Creative Commons License 60471

Heló paplanfa!

 

Nem tűnik ez többnek bulvárfaxságnál ("angol tudósok megállapították"). Főleg a címe miatt.

Miért nem leplezte le a fehérítőt már 30 éve a normál izzó? Abban se sok UV fény van :-)

 

 

Előzmény: paplanfa (60470)
paplanfa 1 napja Creative Commons License 60470

Trükköt leplezett le a LED

A minap erre a hírre akadtam… "Így számolnak le a LED-es lámpák a mosóporokkal. A LEDek rengeteg előnnyel rendelkeznek: keveset fogyasztanak, és meleg fényt adnak. Ugyanakkor leszámolnak a mosóporok legnagyobb trükkjével, a fehérítővel írja a Gizmodo ." Már a második[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: liptak1 (60464)
paplanfa 1 napja Creative Commons License 60469

A legkárosabb a születés. Halálos utóhatása van.

Előzmény: liptak1 (60466)
wörthe 1 napja Creative Commons License 60468

Szevasztok az lenne a kérdésem hogy kell bekötni:vegyes kazán fűti a puffertartályt, a lakás fűtést egy keringetö végzi azt vezérli egy szobatermosztát eddig minden ok!Tennék egy cső termosztátot a kazán visszatérőre 70fokra állitanám hogy ha tele a pufi és a lakás is meleg akkor is nyomja!szóval a bekötés érdekelne,előre is köszi!

liptak1 1 napja Creative Commons License 60467

Egyébként király a kép

Előzmény: Szirty__ (60465)
liptak1 1 napja Creative Commons License 60466

Ja de szerintem a legkárosabb a munka, nem? (:

Előzmény: Szirty__ (60465)
Szirty__ 1 napja Creative Commons License 60465

Üdv liptak1!

 

"...a led fénykisugárzása állítólag gyorsabb öregedésre serkenti a szemet..."

 

Ha így van, akkor bizony jajj a LED háttérvilágítású LCD kijelzővel szerelt mobiltelefont, notebookot, tablet PC-t, monitort, és TV készüléket használó millióknak, mert ők órák hosszat bámulnak bele közvetlenül a LED fényébe :-)

 

Mellesleg minden káros, még a friss tej is, vagy az ivóvíz :)...

 

http://balaicza.hu/wp-content/uploads/2013/12/t%C3%A9nyek.jpg

 

Előzmény: liptak1 (60464)
liptak1 1 napja Creative Commons License 60464

ezt nem tudhatom én még nem nézegettem a fürdőszobában a bugyi színét(:

de nem minden stimmelhet a dologgal , valahol olvastam( már nem is mostanában) , hogy a led fénykisugárzása állítólag gyorsabb öregedésre serkenti a szemet, így hamarabb romlik az ember látása, de mielőtt valaki nekem esne még egyszer leírom ÁLLÍTÓLAG, kimutatásokat nem láttam erről a témáról így azt hiszem egyenlőre nem kéne ezzel foglalkozni, (bár nem ez lenne az első eset amikor nem szólnak a berendezés vagy a dolog emberre gyakorolt káros hatásáról), lásd a coca cóla esetét.

Előzmény: paplanfa (60462)
paplanfa 2 napja Creative Commons License 60463

Ha csatornában fut, dugj bele egy műanyag kábelbehúzót. Ha megakad, akkor azon a távon jó eséllyel sikered lehet.

Előzmény: eger.jeno (60411)
paplanfa 2 napja Creative Commons License 60462

A fürdőszobába se ajánlott, mert a led alatt nem látszik fehérnek a bugyi, mivel a mosóporok az uv fényre hazudnak. A sima égővel nem volt gond, napfénnyel se, de a led-ben állítólag nem sok van.

Előzmény: liptak1 (60451)
psg5 2 napja Creative Commons License 60461

Legrand kapcsoló. 7 éves, felső kategóriájú.

Levettem, de semmi hibát nem látni rajta, rendesen kapcsolódónak tűnik.

Most hogy így írtad, lehet lecserélem egy másikra, melyet ritkábban használunk, hátha mégis...

Előzmény: liptak1 (60432)
Fázisceruza 2 napja Creative Commons License 60460

És ezt halálkomolyan így jónak gondolta...

 

bcslaci 2 napja Creative Commons License 60459

Te politikus vagy?

Kiragadsz részleteket és azokra válaszolsz - hülyeségeket - a hozzászólás többi részét pedig szépen figyelmen kívül hagyod.
Legyél szíves a hozzád intézett kérdésre is válaszolni!!!

 

Kis segítség, beidézem neked ide is:

"Hol említette, hogy (igazi) kültéri vagyonvédelmet szeretne?

Ezt csak te képzelted bele - és kelted vele a hangulatot -  hiszen leírta, hogy egy olcsó Somogyis mozgásérzékelős lámpája van." (60443)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60447)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60458
Előzmény: bcslaci (60457)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60457

"ezért nem nagyon létezik olyan kültéri mozgásérzékelő, amely csakis mikrohullámú elven (tehát infrás kiegészítés nélkül) képes megbízhatóan dolgozni"

 

Gondolom ezt is meg tudod magyarázni, hogy ez nem is az, és ismét neked van igazad. Ugye?

http://www.cias.it/wp-content/uploads/2011/02/Murena_2010_Ita_Eng_V1.1.pdf

 

"Egy beltéri mikrós érzékelő számára alig van olyan objektum, ami mozog"

 

Amíg helyesen van telepítve, különben "átlát" falon, ablakon, csukott ajtón.

 

De már tudom a válaszod, ez sem így van, én tudom rosszul.

 

És ha már ennyire aktívan foglalkozol biztonságtechnikával, küldd már el légy szíves a rendőrségi engedélyed számát. Vagy a másik oldalon állsz a tudásoddal?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60448)
liptak1 2 napja Creative Commons License 60456

Nem vitatom , nem is erőltetem az alkonykapcsolót, nekem még a mozgásérzékelős típus is jó a filléres,  itt csak az elvről volt szó na meg arról hogy x kolléga mikkel áll elő annak megakadályozására , hogy el lehessen valamit végezni. Volt egy kérdés és mára ott tartunk ,hogy gyakorlatilag ilyen ökleteket vetünk fel. Bár nekem történetesen tetszett az az öklet , hogy ha szemből nem érzékel akkor forgassuk el valamerre hogy akkor már lásson. Itt erről van szó, miként segítsünk és nem arról miket lehet kitalálni ellene. Bár a topik olvasgatása közben azért néha felötlik bennem  , hogy mennyi segítséget adunk másoknak és mennyit piszkáljuk egymást.

Hihetetlen hogy több topikot bejártam, itt is inkább hetekig csak olvasgattam a más hozzászólását, de a tanulságot levonhatom, nincs oldal ahol a Magyarok ne egymásnak ugranának ahelyett hogy segítséget nyújtanának annak aki rászorul.

 

Előzmény: GeriSoft07 (60455)
GeriSoft07 2 napja Creative Commons License 60455

ugyanazt mondod, ha kapcsolgatja, akkor azért kell évi 1db, ha nem kapcsolgatja, akkor is évi 12.000 órát megy ergo csere

ellenben alkonykapcsolóval állandó üzemben annyira pazarló, hogy 13 évig kell a mozgásérzékelőnek spórolni, hogy megtérüljön

Előzmény: liptak1 (60454)
liptak1 2 napja Creative Commons License 60454

Nem azzal van a baj mit írnak az eszközökre hanem azzal hogy nem valósak az adatok.Villanyszerelőként rengeteget használok szinte minden típusból(hagyományos izzó, fénycső, ledes eszközökből) . Iparterületek és magánházak egyformán dominálnak a munkáim során, és javítson ki aki tud olyan esetről ahol a leírt üzemidőt kibírják ezek az eszközök. Az általad leírt égőnél 1 évvel számolsz, nekem a tapasztalatom az , hogy minden energia takarékos világító eszköz idővel az elhasználódása folytán veszít a fényéből magyarán az hogy valami világít vagy világosat csinál nem ugyan az. Tegyük fel nem piaci égőről beszélünk akkor már az ára is szép, és ha  évente 2 db-ról beszélünk jó esetben, akkor is kiadtál kb 4000 ft ezek az eszközök akkor energia takarékosak ha felkapcsolod oszt kész. A tapasztalatom azt mutatja , hosszútávon egy nagy átverés az egész. De végül is nem lebeszélni akarok róla senkit. Hisz eleve más volt a kezdő téma.

Előzmény: GeriSoft07 (60453)
GeriSoft07 2 napja Creative Commons License 60453

egy 15W-os kompakt folyamatos BE üzemben évi 365 nap átlag napi 8 órát világítva alkonykapcsolóval bekerülési összeg 5.000Ft

fogyasztás: 1.971Ft/év

 

Ebből ered, hogy a 30.000Ft-os olcsó rendszer bekerülési díja 12 év alatt térül meg

 

A többit rád bízom, a kompakt ugyanannyit fog menni ha ki-be kapcsolgatod, mintha folyton megy, így kb évi 1db-al számolj még hozzá

Előzmény: liptak1 (60451)
Jahno 2 napja Creative Commons License 60452

Jobb boltok ilyet már nem is forgalmaznak. Ahol meg kicsit olcsóbb, ott szopolnak vele. Egy darabig.

 

Egyik helyen oldal aljára ki is volt rakva, hogy "tudjuk máshol ez még kapható, és occsó, de így néz ki az a típus, amit nem szabad megvenni, mi is beszüntettük a forgalmazását:" Ott fénykép, kész.

Előzmény: liptak1 (60451)
liptak1 2 napja Creative Commons License 60451

Az általad említett ledes megvilágítás : ad egy : (jelzem használok és építek be ledeket mielőtt okoskodni kezdenél) tehát 2 Ft a ledes lámpa(ja mert ez szerinted olcsó) , ugye ehez is kell egy két dolog(mondjuk mozgásérzékelő, meg még valamivel meg is kéne táplálni) tehát ez is 2 forint, tegyük hozzá van 7w-os ledes reflektorom az udvarom megvilágítására, vettem 15000 -ért mert volt egy okoska aki rábeszélt.

2 hónapig adta le a rendes fényét kb 1500 luxot, ezután kezdett csökkenni mára ott tartok (5 hónap) hogy a lámpa gyakorlatilag 10 métert világít és ezt is csak néhány lux képp. Voltam ám a boltban mert az első még abban a hónapban megdöglött, kicserélték, mostanra én fáradtam bele a meddő církuszba, így mihelyst időm engedi leszedem kidobom a fenébe és kap rendes világítást, nem javaslok ledet olyan helyre ahol rengeteg üzemóra van , képtelenek az előirányzott üzemidőt normálisan tartani.

Drága . És kész. (jelzem a legtöbb ledes égőkre 10-15000 üzemóra van garantálva,

találkoztam már hibás ledszalaggal, ledes égőkkel de még fénycsövet is cseréltem 2 hónapos használat után, ja és még megjegyezném nincsennek oda a le fel kapcsolgatásért és van olyan is amit nem is lehet hagyományos alkonykapcsolóval kapcsolni.(egyébként energia takarékos égőben is találkoztam már olyannal amit nem lehetett működtetni alkonykapcsolóval)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60442)
liptak1 2 napja Creative Commons License 60450

Nem akarok veled kötöszködni (megteszik ezt helyettem mások) de senki nem mondta hogy olcsó,

már az elején arról volt szó hogy kell egy típus és kész helyette te tovább és tovább vitted az ökletet keresvén a lehetőséget vagy épp az akadályokat a kivitelezésre(mint lásd most is) , ja és még annyit a részemről nem mindig az a drága ami annak látszik, Vegyük a lehetőségét kiépíted, mondjuk kell kábel, gagyi érzékelő , munka díj,  kiszállási díj caklira megvan mondjuk vagy15000 ből(bár kétlem), eltelik egy két nap napocska , kiderül nem jó mondjuk csak azért mert már említettünk eseteket amikor a gagyi megdöglött mondjuk csak azért mert gagyi, szól az ipse kéne ám , újabb vásárlás, újabb kiszállás újabb kiadás újabb fizetés. Ja végül is holnapra is kell a munka! Én a magam részéről nem azt mondtam ezt vegye meg egy irányt egy lehetőséget mutattam, ezen a területen van nálam okosabb is itt. Ha a fickónak van egy kis esze befejezi ezen a topikon a kérdezősködést és felveszi valamelyikükkel a kapcsolatot priviben. Az összes ez irányú vita csak meddő szócséplés. Nem segíteni akarsz csak az akadályokat tologatod az ember elé. Miért lepődsz meg azon , hogy néhány embernek tele lett a hócipője veled.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60439)
GeriSoft07 2 napja Creative Commons License 60449

szerintem egyszerűbb beállítani a kisállatvédelmet (0-15-25kg ) és az impulzus érzékelést (1st on, 2nd on), és a belső panel dőlését az állítócsavarral, mint szigszalagozni a lencsét, de biztos ez az én hibám :)

 

Egy dologban van csak igazad, PONTOSAN SZEMBE egyik passzív infra se jó, a mikros meg kilát a kerítésen

 

én ezért a szembe kerülő érzékelőket mindig megtrükközöm, hogy ne szembe nézzen, és máris működik.

az előszobánkban is pont az ajtóval szembe nézve tették a kivezetést, mégis észrevesz az infra, még akkor is, ha egy helyben állok, csak kinyitom az ajtót (hirtelen megjelenik a testem ugye), azonnal riaszt.

Mi a trükk? nem szembe kell fordítani azt a szerencsétlen érzékelőt, hanem elfordítod 20 fokkal, innentől (mivel ugye átlag 110-120 fokos érzékelőkről beszélünk) a 90 fokos fal mellett is fog látni, ellenben az érzékelővel fizikailag szembe haladáskor optikailag a síkra 20 fokos szögben fogsz haladni, ami relatív gyors érzékelést tesz lehetővé

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60447)
Mekk Elek ezermester 2 napja Creative Commons License 60448

"Mivel beltéri így még valahogy ezt meg kell oldani, én beletenném egy ilyen dobozba:"

 

A mikrohullámú mozgásérzékelő doppler elven működik (mint a radaros traffipax), tehát miden tárgyat érzékel a látóterében, ami 1:mozog 2:visszaveri valamennyire a mikrohullámot, ez sajnos szinte minden mozgó objektumra vonatkozik.

Egy beltéri mikrós érzékelő számára alig van olyan objektum, ami mozog és mégsem ember, ezét viszonylag egyszerű a dolga. De kültéren tízezer falevél mozog, meg faágak, meg madár meg cserebogár, meg satöbbi, ezeket meg kell különböztetni az embertől, ami brutális technikai feladat. Ha nem kapcsolódik hozzá egy infra mozgásérzékelő is (hogy ellenőrizze a döntéseket), akkor még sokkal nagyobb az indokolatlan riasztások esélye,

ezért nem nagyon létezik olyan kültéri mozgásérzékelő, amely csakis mikrohullámú elven (tehát infrás kiegészítés nélkül) képes megbízhatóan dolgozni

és ezért lenne iszonyúan sok indokolatlan riasztás akkor, ha egy egyszerű/butuska beltéri mikrohullámú érzékelőt kitennénk a szélben csapkodó ezernyi falevél (denevér/cserebogár/satöbbi) elé.

Előzmény: bcslaci (60440)
Mekk Elek ezermester 2 napja Creative Commons License 60447

"Viszont ha az utcáról elérhető az érzékelő"

 

Olyan helyre kell tenni, ahol nem elérhető az utcáról. Egy mozgásérzékelő nem csak fentről lefelé tud nézni, kitűnően működik az sokkal alacsonyabbról is,

sőt, ha pl kutya van a kertben, akkor nem is jó magasra szerelni: a lencséjén le kell takarni a lefelé néző zónákat és olyan alacsonyra tenni, hogy a megmaradó zónák egy olyan vízszintes "legyezőt" alkossanak, ami alatt a kutya lámpakapcsolgatás nélkül közlekedhet. 

De léteznek olyan kültéri mozgásérzékelők is, amiket maga a gyár is csak kis magasságba (1-10,2 m) javasol szerelni - többek között pont a kisállatvédelem miatt.

Előzmény: bcslaci (60443)
Mekk Elek ezermester 2 napja Creative Commons License 60446

"ez az eszköz alkalmatlan arra a feladatra amire kitalálták."

 

Amire kitalálták, arra elég jó (habár kültérre mikrohullám nélküli mozgásérzékelőt én nem alkalmaznék).

Viszont nagy távolságból szembe irányú mozgásra ez is ugyanúgy érzéketlen, mint minden infra.

Előzmény: bcslaci (60444)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60445

Nekem ez jobban bejött kültérben, igaz drágább is:

http://www.ldsz.hu/termekek/reszletes/450

Előzmény: _kip_ (60441)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60444

Nem jó, tanult kollégánk mindjárt elmagyarázza, hogy ez az eszköz alkalmatlan arra a feladatra amire kitalálták.
És ehhez is kell külön táp, meg relé a kimenetre, ráadásul nem is radaros. :D

Előzmény: _kip_ (60441)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60443

Hol említette, hogy (igazi) kültéri vagyonvédelmet szeretne?

Ezt csak te képzelted bele - és kelted vele a hangulatot -  hiszen leírta, hogy egy olcsó Somogyis mozgásérzékelős lámpája van.

 

Viszont ha az utcáról elérhető az érzékelő és letakarják, letörik, elfordítják, lefestik ... , akkor nem kapcsol fel a lámpa és sérülhet a vagyonbiztonság, a rossz emberek a sötétben nagyobb biztonságban dolgoznak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60397)
Mekk Elek ezermester 2 napja Creative Commons License 60442

Csak érdekességképpen:

Egy, a kapubejárót az év 365 napján egész éjjel megvilágító mondjuk 3 wattos LED lámpa energiafogyasztása ÉVENTE kb 600 forint. Tehát egy csúcstechnológiás, 100 ezer forintba kerülő automatikus lámpa-lekapcsoló rendszer kb 166 év alatt már be is hozza a befektetés árát, attól kedve  nyereséges.

:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60439)
_kip_ 2 napja Creative Commons License 60441

Paradox DG 85

Van hozzá csrélhető lencse, kisállat védett, kültéri kivitel, van rádiós is. Elég megbízható, cserébe nem olcsó. :-)

 

http://www.paradox.com/Products/default.asp?PID=103

 

 

bcslaci 2 napja Creative Commons License 60440

Ez is mikrohullámú és minden benne van ami a másikból hiányzik:
http://lampaszalon.hu/%2836%29518-087/egyedi-mozgaserzekelok/mikrohullamu-szenzor-p-8544.html

 

Minőségéről nem tudok nyilatkozni.
Mivel beltéri így még valahogy ezt meg kell oldani, én beletenném egy ilyen dobozba:
http://www.nemethelektronika.hu/node/7957

 

A mikrohullám simán "átmegy" a fedélen és az alkonykapcsoló is tud működni.

 

Bár a helyszín ismeretének hiányában elég nehéz dolog ez. Előfordulhatnak olyan helyi adottságok, amik meghiúsíthatják a helyes működést.
Mikrohullámú eszközök fő ellenségei a nagy kiterjedésű (vagy kicsi, de túl közel levő :D ) fémszerkezetek (Ugye, tisztelt ezermester? )

Előzmény: xtl (60430)
Mekk Elek ezermester 2 napja Creative Commons License 60439

"PLANAR20P itt egy lehetőség"

 

http://www.webclienti.it/sito/upload/depcert/download/sicurezza/cias-manuali/planar.pdf

 

Ez valószínűleg nagy biztonsággal észreveszi a belépő embert, de valószínűleg lehetetlen lesz úgy beállítani, hogy ne érzékelje a kerítésen túli mozgásokat is (járda, sőt esetleg úttest). Ha a kerítés nem zárt és/vagy átengedi magán a mikrohullámot, akkor meg nem csak valószínűleg, minden arra járó gyalogosra (sőt, talán autóra is) fel fog kapcsolódni a villany.

 

És ne feledkezzünk meg, hogy csak ez az érzékelő 50 ezer forint és még kell venni mellé egy-két dolgot (alkonyatkapcsoló, időzítő), mire kész minden, ha szakember csinálja (munkadíjat is számolunk), akkor valószínűleg 100 ezer ft felett lesz a vége.

Előzmény: liptak1 (60427)
Mekk Elek ezermester 2 napja Creative Commons License 60438

"Akkor már tudom miért nem boldogulok dolgokkal több mint 10 év után sem, amit a saját vagyonvédelmi vállalkozásomban töltöttem."

 

A szakmában eltöltött évek száma még nem jelenti automatikusan azt, hogy a szakember érti is, hogy hogyan/mitől működnek az általa alkalmazott berendezések :) persze attól még lehet valaki kiváló riasztószerelő, hogy nem kíváncsi a dolgok fizikájára, csak éppen néhány keserű tapasztalat után megtanulta, hogy pl egy bizonyos fajta érzékelő/megoldás nem igazán használható bizonyos feladatokra (annak ellenére, hogy sok esetben a gyártója ezt állítja róla), persze ehhez a tanuláshoz, előbb be kell gyűjteni azokat a keserű tapasztalatokat.

Eleinte még én is mindent elhittem, amit a marketingesek a termékek mellé írnak (pl kültéri infrasorompók hatóugara hehe), de már kigyógyultam ebből.

 

Jelen esetben a következő dolgokat kell figyelembe venni:

- az infra mozgásérzékelők szembe mozgáskor bizonyos távolságból már gyakorlatilag érzéketlenek. Nem csak az olcsók, hanem mindegyik, mert ilyen a működési elvük (ezért várom kíváncsian azokat a termékeket, amelyek megcáfolnák az én állításaimat, de valahogy ebben az irányban nem látszik aktivitás a fórumon, csak a "belekötünk, mert nincs rajta sapka", na az megy nagyon ;)

- egy mikrohullámú érzékelő jó lenne ilyen célra, csakhogy az meg egy rakás vakriasztást produkálna, (plusz talán kilátna az utcára is, ha olyan a kerítés anyaga/szerkezete)

Tehát ha azt szeretnénk, hogy a kapun éppen belépő ember gyakorlatilag bármit csinál, a lámpa egyből bekapcsolódjon, ahhoz az épen belépő embernek már az első mozdulatával vagy egy infrasorompót, vagy legalább 3-4 ifra mozgásérzékelő-zónát meg kell szakítania. Márpedig ezek közül egyiket sem lehetséges a szemben, több méterre lévő házra szerelt érzékelővel megvalósítani. Persze el tudok képzelni olyan speciális kültéri infra mozgásérzékelőt, ami sok zónával kis területre fókuszál (tehát pl 10 méter távolságban mondjuk 20 zóna figyel 1-2 négyzetméternyi területet), de ilyet tudtommal sehol sem gyártanak. Ha létezne ilyen, akkor (jómagasból lefelé nézve) a háztól is lehetne megbízhatóan fényt kapcsolni a kapun éppen belépőre.

 

"Van olyan topik ahol nem osztasz észt?"

 

Engem villámgyorsan ki lehet utálni egy topiból: ha úgy érzed, hogy rontom az üzletet, akkor rendszeresen bizonyítsd be, hogy hülyeségeket írkálok és szépen elcsendesedem. Sőt, még meg is fogom köszönni, hogy tanulhattam valamit. De a szakmai érveket / logikát nélkülöző kötözködéssel, csak rontasz a helyzeten ;)

Előzmény: bcslaci (60428)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60437

Gondolkodok, csak nem találom amit szeretnék :D

 

Pár éve csináltunk egy rendszert, ott a lámpákat kapcsoló érzékelő mozgásérzékelője rádiós volt (elemmel) a vevő pedig közvetlenül tudta a lámpát kapcsolni és hálózati feszről üzemelt, fázis, nulla, kapcsolt szál volt csak, az érzékelőt pedig el lehetett helyezni ideális helyre.

 

Keresem, csak nem lelem.

Előzmény: liptak1 (60436)
liptak1 2 napja Creative Commons License 60436

Na ezért kell ide más szaki is(:

viszont akkor valamit ajánlhatnál a kollégának , gondolom van ez kültériben is

Előzmény: bcslaci (60435)
bcslaci 2 napja Creative Commons License 60435

Igen, ez vagyonvédelmi eszköz, kell még hozzá egy 12V-os tápegység és egy relé is a kimenetére, mert ami benne van az általában max. 35V kapcsolására alkalmas. Valamint szerintem ez beltéri a +5 +40 fokos hőmérséklet tartomány miatt.
És valóban minden napszakban működik, nem tudja mikor van sötét.

Előzmény: liptak1 (60433)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60434

"Nem én voltam az eredeti kérdező, én egy valóban jó eszközt keresek. A kertkapuval szemben van a mozgásérzékelőm, kb. 8 méterre, 3 méter magasan, máshová vinni"

 

gondolom ez a bejegyzés elkerülte a figyelmed, én mindenesetre elég konkrét méretnek veszem ezt a bejegyzést

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60425)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60433

jelzem én ezekhez annyira nem értek de ha jól olvastam van itt olyan aki ezzel foglalkozik(ezt inkább riasztósok alkalmazzák) , de az adatlapja elég jónak tűnik, ha valaki vetne rá egy pillantást ás segítene neked előrébb jutnál. Nekem a legtöbb munkámnál elég a gagyi lámpákhoz készített mozgásérzékelős is. Még egy öklet nem tudom van-e benne alkonykapcsolós rész(szerintem nemigen) ha beteszel egyet akkor csak sötétedéskor fog működni.(spórolsz a villannyal)

Előzmény: xtl (60430)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60432

Nem kínai kapcsoló és már nem elég erős a rugója előbb utóbb be fog égni(már ha nem olvadt még meg a műanyag ház), én kezdenék a helyedben keresgélni hozzá egy kapcsolót

Előzmény: psg5 (60431)
psg5 3 napja Creative Commons License 60431

Fürdőszobában tükörrel egybeépített kisszekrény trafó beépítve és így világít két kis izzó.

Utóbbi időben a kapcsolónál sercegő hangot hallani, ha nem erőteljesen kapcsoljuk fel. Vezetékek jól érintkeznek.

Lehetséges, hogy a trafóval van valami? De a sercegés a kapcsolótól jön.

xtl 3 napja Creative Commons License 60430

Köszönöm. Ez elég komoly darabnak látszik.

Előzmény: liptak1 (60427)
GeriSoft07 3 napja Creative Commons License 60429

"Van olyan topik ahol nem osztasz észt?"

 

Nincs, az összes építős topikban ott van :D

Előzmény: bcslaci (60428)
bcslaci 3 napja Creative Commons License 60428

Húúúú, KÖSZÖNÖM!

 

Akkor már tudom miért nem boldogulok dolgokkal több mint 10 év után sem, amit a saját vagyonvédelmi vállalkozásomban töltöttem. De most végre megvilágosodtam.

 

Van olyan topik ahol nem osztasz észt?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60416)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60427

PLANAR20P itt egy lehetőség(ne önmaga működtesse amit kapcsolni akarsz tegyél közzé valamilyen relét)

Előzmény: xtl (60426)
xtl 3 napja Creative Commons License 60426

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132588975&t=9007165

 

Én még mindig itt tartok. Minden további a te kérdéseidre adott válasz, illetve a rosszindulatú feltételezéseidre született reakció. Magam részéről nem folytatom, életmódtanácsadásra nincs szükségem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60425)
Mekk Elek ezermester 3 napja Creative Commons License 60425

"A feladat egy olyan mozgásérzékelő keresése, aminek nagyobb a hatótávolsága,"

 

A távolságot még el sem árultad eddig, tehát egész biztosan nem lényeges (max. 6-8 méter).

 

Eredetileg volt egy kérdésed, arra kaptál választ.

De ezután módosítottál, hogy sajnos nem lehet máshova tenni, mint a házra, de a máshova tevésre is lett néhány megoldás.

Ezután újabb módositás: az érzékelő nem lehet a kerítésnél, mert ez nem csak villanyt kapcsolna, de egyúttal a vagyonvédelmi rendszert is helyettesítenie kell.

Ezután megegyeztem, hogy kezd kicsit sok lenni az utólagos módosítgatás-terelgetés és el kéne végre árulni (fel kéne sorolni), hogy ténylegesen mit is szeretnél.

De ehelyett most a távolság bukkan fel valami homályos célzásban. Ez egy újabb meglepetés-feltétel?

És ha nagy nehezen megoldjuk a távolságot is, utána meg az lesz a baj, hogy nem piros színű a doboza? ;)

 

A menet közben folyton változtató ügyfélnek azt szoktam mondani, hogy:

1: Írja le egy papírra az ÖSSZES feltételt, amit elvár a dologtól.

2: Olyan megoldást fog kapni, amely az általa leírt összes feltételnek megfelel, de azon kívül szabad kezem van, tehát ennyire nagyon részletes legyen a leírása.

3: A papír átadásának pillanatától kezdve bármely újabb/további feltétel utólagos hozzáírása 100 ezer forintba kerül, úgy fogalmazzon.

Ugyanezt javasolnám most neked is.

Előzmény: xtl (60417)
Mekk Elek ezermester 3 napja Creative Commons License 60424

"Attól hogy tudja hogyan működik az INFRA érzékelő, még létezik olyan érzékelő amit keres, legfeljebb más elven működik (nem passzív infra)."

 

Szóval az infrás írásom helyett szerinted jobb lett volna, ha azt írom, hogy ne csak a levegőbe beszéljen, hanem kezdje sorolni az állítólagos kültéren is megbízható szembe-mozgás érzékelőket?

Előzmény: Szirty__ (60419)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60423

Az MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány 411.3.3. szakasza –a korábbiaktól eltérően –kiegészítő védelemként megköveteli az áram-védőkapcsolók alkalmazását. Mi a teendő abban az esetben, ha az elosztóberendezésben nem végeznek átalakítást, csak az áramköri kialakítás nyomvonalán változtatnak (pl. ami korábban világítási áramkör volt, az maradt világítási, ami csatlakozóaljzatokat ellátó áramkör volt az ugyanúgy maradt, de áthelyezték az aljzatokat). -Minden felújítás, átalakítás esetében az érvényben lévő szabvány szerinti megfelelés biztosítása egyéni szakmai mérlegelés tárgya. Az Érintésvédelmi Munkabizottság korábbi állásfoglalása szerint: Irányelvnek tekintendő a már visszavont MSZ 1600/1:77 szabványt hatályba léptető előírásához fűzött -3 -megjegyzést, amely szerint „e szabvány hatálybalépése előtt készült erősáramú berendezésekre –feltéve, hogy azok megfeleltek a létesítésük idején érvényben volt előírásoknak –e szabvány előírásai csak abban az esetben vonatkoznak, ha az erősáramú berendezés lényeges felújításra vagy lényeges átépítésre kerül”.Ennek értelmezése az volt, hogy ha a felújítás, átalakítás költségénél számottevően kisebb lenne a meglévő berendezés járulékos átalakítása, akkor javasolt az új, érvényben lévő szabvány szerinti kialakítás! Megjegyzés: Az MSZ172-1:1986 szabvány 5.1.2.2.szakasza szerinti 10 %-os szabály csupán a szabványossági felülvizsgálat elvégzésére vonatkozik, amely szerint: „ha az átalakítás, bővítés a szabvány követelményei alapján meghatározott számértékeket és/vagy ezek kielégítésére szolgáló berendezéseket jellemző számértékeket legalább 10%-ban megváltoztatja vagy megváltoztathatja

ezt csak kiragadtam egy munkavédelmi bizottsági jegyzőkönyvből

liptak1 3 napja Creative Commons License 60422

Hopp először is elnézésed kell kérnem az EPH tényleg nem kiegészítő védelem,

megkavart a szabvány olvasása közben(a kiegészítő eph) kifejezés ,most jobban volt időm utána olvastam , viszont így meg én nem értem mi a fene az a kiegészítő EPH , most akkor van vagy nincs ha kötelező akkor elő van írva mit hogy mivel kell összekötni, így viszont akkor nem értem a kiegészítő elnevezést. Mivel akkor elvileg nem maradhat ki az egészből semmi.

Előzmény: liptak1 (60420)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60421

az utolsó mondatoddal viszont egyetértek, sokan a villanyt aszt hiszik ha nem látszik akkor már meg is felel, csak azt felejtik el , hogy ha a villany visszadumál akkor általában valaki nagyon rosszul járhat.

Előzmény: pampalini111 (60407)
liptak1 3 napja Creative Commons License 60420

A szabvánnyal ha nem vagy tisztában ne írj baromságot, a jelenleg előírt fő védelmek TN rendszerben: védőföldelés(védővezető kiépítése) és nullázás. A kiegészítő védelmek az EPH, ÁVK még akkor is csak kiegészítő védelmek ha kötelező de ha elolvastad volna az előző bejegyzésemben leírt szabványt akkor nem igen írnál ilyet.

Előzmény: pampalini111 (60407)
Szirty__ 3 napja Creative Commons License 60419

Helló Mekk Elek ezermester

 

"Ha tudnád, hogy hogyan működik az infra érzékelő, akkor nem írtál volna ilyet."

 

Miért ne írt volna? Attól hogy tudja hogyan működik az INFRA érzékelő, még létezik olyan érzékelő amit keres, legfeljebb más elven működik (nem passzív infra).

Nem említett infrát, azt te kezdted el magyarázni.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60416)
solymi papa 3 napja Creative Commons License 60418

Még egyszer köszönöm a válaszokat! Megoldódott a rejtély. A szakértő szerint: Nekem, mint felülvizsgálónak rögzítenem kell a felülvizsgálat idején érvényes szabványok szerinti hiányosságot, attól függetlenül, hogy a létesítéskor érvényben volt szabványok szerint esetleg nem hiba. És valóban oda volt írva, hogy javasolt végrehajtás a legközelebbi felújításkor. Ezt a kifejezést, mivel annyi mindent hívunk a társasháznál felújításnak, én úgy fordítottam magamban, hogy akkor jövőre meg kell csinálni. (a közös képviselő is úgy értette, ami nagyobb baj). De nem, majd ha ezt a villamos hálózatot újítjuk fel úgy 30 év múlva. Szóval tudni kell értelmezni a kifejezéseket. Mondjuk 30 év múlva már ki tudja milyen szabványok lesznek. Tehát szerintem laikusként nézve inkább zavaró hiányosságként feltüntetni az ilyen eseteket. Legyen a jegyzőkönyv végén , de ne hiányosságként, hanem észrevételként.

xtl 3 napja Creative Commons License 60417

A feladat egy olyan mozgásérzékelő keresése, aminek nagyobb a hatótávolsága, különösen közeledésre-távolodásra, mint a jelenleginek. Nem értem, miért hiszed, hogy 1. nem azt mondom, amit akarok 2. te jobban tudod, ráadásul gondolatolvasó is vagy 3. itt most veled egy új rendszert akarok terveztetni ingyen 4. amit aztán kétezer forintból akarok megvalósítani :S Elhiszem, hogy sok a rossz tapasztalatod, de a prekoncepciód erőltetése nem visz sehova.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60398)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60416

"Ja, hogy ez is egy szakma?"

 

Ne feledd, hogy én EZER mester vagyok ;)

 

Ha tudnád, hogy hogyan működik az infra érzékelő, akkor nem írtál volna ilyet. A folyosó lencsék nem csinálnak mást, mint a normál lencse számos, de rövid hatósugarú zóna-iránya helyett kevesebb, de (keskenyebb nyílásszögben) nagyobb távolságra érzékelő zónákat hoznak létre. Tehát a mozgásérzékelő lencse-felületét kevesebb, de nagyobb (tehát több test-hőt begyűjtő, tehát az embert nagyobb távolságról érzékelő) fresnel-lencsére darabolják.

 

 

Akár normál, akár folyosó lencsés mozgásérzékelővel gyalogolsz pont szembe, egy bizonyos távolságnál messzebb mozgás közben nem fogod elhagyni az aktuális érzékelési zónát (vagy nem fogsz belelépni egybe, ha éppen kettő zóna között mozogsz) ezért addig a mozgásérzékelő nem fogja észrevenni a mozgásodat, csak amikor már annyira közel vagy hozzá, ahol már annyira sűrűk a zónák, hogy bármilyen kis mozdulattal belépsz valamelyikbe (vagy kilépsz valamelyikből).

Előzmény: bcslaci (60414)
Lacivill 4 napja Creative Commons License 60415

Elvi esély van a megtalálásra, bár nem biztos, hogy kötődobozban van egyáltalán a kötés.

Publikus az emailom ott folytathatjuk a beszélgetést.

Előzmény: eger.jeno (60408)
bcslaci 4 napja Creative Commons License 60414

"és eszükbe sem jut, hogy egy szakembernek esetleg talán volna ezer jobb megoldása ugyanarra"

 

Ha már vagyonvédelmi érzékelőket javasolsz világítás kapcsolására, akkor legalább ne mondj olyat, hogy nem létezik érzékelő szembe mozgásra. Minden rendes gyártónak van legalább egy típusa erre is. A kulcsszó: folyosó karakterisztika.

 

Ja, hogy ez is egy szakma?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60397)
pajaci 4 napja Creative Commons License 60413

Vagy Fázisceruzát :-)

Előzmény: Tízenhármaska (60412)
Tízenhármaska 4 napja Creative Commons License 60412

Talan keresned kellene egy ertelmes szerelot,pl Lacivill-t akinek nem okozna nagy kihivast ez a feladat.

Előzmény: eger.jeno (60411)
eger.jeno 4 napja Creative Commons License 60411

Köszönöm az infót, de ez megvolt. Eredmény: nem lehet semmi érdemleges infóhoz jutni, valahol az egész fal csak kong.. Gondolom a vakolat ugyancsak szar.

 

Éger Jenő

 

Előzmény: cucu (60410)
cucu 4 napja Creative Commons License 60410

A feltételezett nyomvonalon haladva kopogtasd végig a falat. Ahol doboz van leglettelve vagy legipszelve, az másképpen fog kopogni. Valószínűleg mélyebben van a doboz a szokásosnál és a festő rádolgozott, ráfestett.

Vagy ugyancsak a feltételezett nyomvonalon spricnivel permetezd be a falat; a gipszelésnél más árnyalata lesz. De előbb érdemes kopogtatni.

 

A konnektorokkal függőlegesen egy vonalban célszerű keresni az elosztó dobozt.

Előzmény: eger.jeno (60408)
SZ-B50 4 napja Creative Commons License 60409

Bocsi de közben rájöttemm hogy kell egy relé is, mert a mozgásérzékelő reléje nem potenciálmentes.

Én ezt a megoldást távirányitós kapcsolásban szoktam használni, pl. kapunyitó mellé világítás kapcsolásra.

 

Előzmény: PentaxMan (60395)
eger.jeno 4 napja Creative Commons License 60408

A következőproblémával fordulok az itteni szakemberekhez:

 

Van egy budapesti régi lakás. Az egyik biztosíték zárlat miatt leoldott.

 

(Én vagyok a tulajdonos, alapvető villamossági ismeretekkel rendelkezem, de nem vagyok szakember.)


Nincsenek olyan készülékek, fogyasztók amik a zárlatot okozták, nyilván a vezetékekben van a zárlat.

 

Egy villanyszerelő - tisztességes hozzáértő - megvizsgálva a problémát a következőt tapasztalta, csinálta:


A biztosítékról elmenő egyik ágat lekötve megtalálta a zárlatos szakaszt.

Feltételezve a zárlat helyét egy cca 2-3 méteres szakaszt - az elosztótól, újra vezetékezte, így a kapcsolódó fogyasztók működnek.

 

A maradék fogyasztók - 3 aljzat és függő világítótest - nem kap áramot.


Az egyik aljzatban tényleg mérni lehet a zárlatot (vagyis mégsem a kicserélt szakaszon volt, vagy nem csak ott volt zárlat), egy másik aljzatban is gyanús a helyzet..


Ez a szakasz a lekötött vezetékről kapja a fázist, ahogy rákötötte le is oldott a biztosíték.

 

DE: a maradék hálózatnak nem lehet találni a vezetékeihez tartozó dobozokat, és így nem tudja a hibás vezetékeket kicserélni. Ez a szakasz egy újra vezetékezett - mielőtt megvettem a lakást - gégecsőben réz vezetékekkel.

 

Igen tudom, hogy ha szétverjük a szoba falait akkor ott előbb utóbb megtalálnánk a dobozokat (vagy nem).  Ezt, mármint a találomra való falbontást nem szeretném.

 

Létezik megbízható megoldás a falban eldugott dobozok, vezetékek felderítésére ?


Ha létezik, akkor keresek olyan tapasztalt szakembert aki ezt feladatot elvállalná.

DE minden tanácsot szívesen fogadok.

 

Köszönettel:

Éger Jenő

 

pampalini111 4 napja Creative Commons License 60407

Az EPH nem kiegészitő védelem, kiépitése mindenhol kötelező ahol védővezetős

érintésvédelmet alkalmaznak, ezt már rég kimondta az MSZ172 is.

A fi vizsgálata csak müszerrel lehet tökéletes, legtöbb helyen nincs karbantartás

ellenőrzés, ezért kockázatos helyeken kötelező a felülvizsgálat ,hogy legalább akkor kiderüljön

a hiba, az már rég rossz ha valai szándékosan nem javítja a hibát.

Előzmény: liptak1 (60374)
Jahno 4 napja Creative Commons License 60406

"A kapu előtt álló vendég megvilágítása történhet akár a csengő megnyomására is."

 

Nem akartam variálni, mert nem csak vendégnek van és annyira sötét az eleje, hogy elég nehéz odatalálni. Ha meg is nyomom, a kompaktnak viszont idő kell, mire fényereje is van, mert ez pont olyan, ami eleinte lilás, aztán bemelegszik. Anyós viszont nem találja el a kulcslyukat, így ez volt a legegyszerűbb és nem túl drága megoldás. Így meg ha valakik "majd érkeznek", akkor villany felkapcsol, betalálnak, távozás után 8 perccel bentről lekapcsolom és kész. Egyszerű, bevált módszer. Haver is mondat, hogy LEDesítsem, de már a fene sem rendelget semmit Kínából, csövet sarki közértben nem adták drágán, reiházam volt, 1 órát se hegesztettünk sógorral és utána ittunk pár sört. Szerintem az több költség lehetett, mint amit erre a világításra szórunk el évente :-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60405)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60405

"Nálunk meg egyszerű, kapuhoz kivittem a villanyt, semmi alkonykapcsoló vagy mozgásérzékelő, ha várunk valakit vagy elhúzunk otthonról, akkor estére felkapcsoljuk,"

 

A kapu előtt álló vendég megvilágítása történhet akár a csengő megnyomására is.

 

"ez meg nem olyan gyakori és az a 7 watt kompakt költsége sem biztos, hogy sok."

 

Én is falnak tudok menni a hülyén értelmezett energiatakarékosságon.

Egyrészt olyan családok, akik évente hét számjegyű összeget költenek fűtésre meg üzemanyagra folyton arról kérdezgetnek, hogy menyit lehetne spórolni, ha átállnának led-es világításra. Ezeknek direkt nem konkrét összeget mondok, hanem százalékot. Van ám megdöbbenés, amikor közlöm, hogy hány tized százalékkal csökkenne ettől az össz energiaköltségük :)

A másik meg amikor egy helyiségből ahányszor átmész egy másikba, majd egy perc(!) múlva visszatérsz és azt látod, hogy valaki lekapcsolta a villanyt utánad és ez megy egész este (szinte látod a rosszalló fejcsóválásokat, hogy pazarlod az ő áramukat).  Egyszer baromira meguntam ezt (nem elég hogy ingyen dolgozok, még a világítással is szívatnak) és közöltem, hogy azt szeretném, hogy az összes helyiségben folyamatosan égjen a villany amíg itt vagyok, ezért ragaszkodom ahhoz, hogy kifizessem a miattam elhasznált energiát, ezután elővettem egy ötforintost és letettem az asztalra.

...szóval egyetértek abban, hogy aki egy 7 wattos lámpa (kb 35 fillér/órás) néhány órányi energiafogyasztását  pénzpazarlásnak tekinti, az elvesztette a számológépét (vagy a realitásérzékét :)

 

Kedvenceim azok a kis helyiségek, amelyekbe sok-sok ezer forintért automata világítást csináltatnak, mert néha valaki égve felejti a villanyt ?)

Előzmény: Jahno (60402)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60404

Szólok havernak, hogy intézzen pár balesetet a háza elé :)

ahogy a felesége tolat, szerintem simán megoldja.

Előzmény: paplanfa (60403)
paplanfa 4 napja Creative Commons License 60403

Ez csakis az aktuális önkormányzattól függ. Ha megrendelik, vagy ha balesetveszély miatt szükségesnek ítélik, akkor felkerül oda.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60400)
Jahno 4 napja Creative Commons License 60402

Hááááát, ha okosba szerelik, akkor levágják, mint a picsa. Nem okosban meg nem lehet, ahova elő van írva és kell, oda raknak, egyéb megfejtés nincs. ELMŰ ilyen szempontból elég korrekt, ha valami szívás van, hogy nem világít, folyton baj van bele, szikrázik, bigyó, akkor elég jól megoldják.

 

Nálunk meg egyszerű, kapuhoz kivittem a villanyt, semmi alkonykapcsoló vagy mozgásérzékelő, ha várunk valakit vagy elhúzunk otthonról, akkor estére felkapcsoljuk, ez meg nem olyan gyakori és az a 7 watt kompakt költsége sem biztos, hogy sok.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60401)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60401

Valaki régebben mesélte nekem, hogy állítólag két szomszéd megunta a sötétséget, összedobta a pénzt egy közvilágító lámpatestre és felszerelhették az utcai oszlopra, sőt hivatalosan a közvilágítási hálózatról kapja (ingyen) az energiát.

Ez így a valóságban is megtörténhet, vagy ez csak egy városi legenda?

Esetleg csak részben lehet igaz, mert mondjuk a lámpatestet csak a szolgáltatótól vehetik (arany áron) és/vagy biztosan fizetniük kell az áramért?

Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60400

Magyarország lakott területeinek nagy (túlnyomó?) részén csak minden második villanyoszlopon van közvilágítás, a kettő között félúton olyan kevés fény van, hogy nem lehet megkülönböztetni egy hiénát egy krokodiltól.

...a kétlábú kártékony élősködőkről nem is beszélve...

 

Na ott pl hiába gallyazod a fát...

Előzmény: paplanfa (60399)
paplanfa 4 napja Creative Commons License 60399

Le kell gallyazni az utcai lámpa alól a fákat, és lőn világosság mindenhol. 2eFt-árt az önkormányzatis szakik úgy nyesnek, hogy a kapu sok fényt kap...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60398)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60398

Megpróbálom  kitalálni a tényleges feladatot:

"egész kert és a ház előtti járda automatikus bevilágítása bármilyen irányú legapróbb emberi mozdulatra, maximum két ezer forintból"

Eltaláltam?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60397)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60397

"de betörésbiztonsági szempontok miatt nem tehetem olyan helyre, ahol könnyen elérhető, akár a területre belépés nélkül is"

 

Az "automatikus kerti világítást minél olcsóbban" projektet NAGYON ne keverjük össze a kültéri vagyonvédelemmel, a két feladat között ég és föld a különbség.

Te is azon ügyfelek közé tartozol, akiből harapófogóval kell kihúzni, hogy tulajdonképpen mit szeretnének?  Mert vannak, akik mindenáron az általuk kitalált megoldásaikat akarják megvalósítani, és eszükbe sem jut, hogy egy szakembernek esetleg talán volna ezer jobb megoldása ugyanarra - már ha elárulná neki valaki, hogy mi is a tényleges feladat.

Szóval elárulod, hogy VALÓJÁBAN mit is szeretnél, vagy találgassunk még egy darabig?

Előzmény: xtl (60394)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60396

Ha esetleg el lehet távolodni a nagyonolcsó megoldásokról, akkor fel lehet rakni egy prizmás kültéri infrasorompót a ház falára, a prizmát meg a kapura és akár a kapu van nyitva, akár valaki a sugár útjában tartózkodik....

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60393)
PentaxMan 4 napja Creative Commons License 60395

Ezt le tudnád rajzolni?

Előzmény: SZ-B50 (60375)
xtl 4 napja Creative Commons License 60394

Tudom én is, hogy erre az irányra a legnehezebb passzív érzékelőt készíteni. A legegyszerűbb lenne máshová tenni az érzékelőt, de betörésbiztonsági szempontok miatt nem tehetem olyan helyre, ahol könnyen elérhető, akár a területre belépés nélkül is. Maximum a házfalon tudnám pár méterrel odébb vinni, aminek az eredménye kétséges, mert még messzebb kerülne a kaputól, és ott már egy fa is az érzékelés irányába esne, ami már nem a muskátli kategória. Mivel esztétikai követelmények is szerepet játszanak a kertben, nem állíthatok egy külön póznát sem. Remélem, így már elfogadható :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60392)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60393

"megfizethető áron nem tudok megbízható megoldást erre."

 

Ha csak néhány méter a távolság, akkor esetleg lehet próbálkozni egy kültéri mikrohullámú+infrás mozgásérzékelőben letiltani az infrát (a legtöbbet lehet "csak mikrohullám" üzemmódban is használni)

és eközben lehet reménykedni, hogy az indokolatlan riasztások (lámpa-felkapcsolások) száma nem lesz naponta húsz felett :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60392)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60392

"A kertkapuval szemben van a mozgásérzékelőm,"

 

Ennél rosszabb irány nem is létezik :)

 

"máshová vinni sajnos nem lehet"

 

Ilyen mondat nem elfogadható.

"Lusta vagyok vezetéket lógatni a kerítéshez"

"lusta vagyok kábelárkot ásni"

"megtiltotta az asszony, hogy kiássam a muskátlit a járda mentén"

"nem akarok / nem tudok egy fillérrel sem többet költeni erre"

...ilyenfajta indoklások már hihetők.

 

Egyébként akár a kapucsengőhöz kimenő régi vezetéken is ki lehet juttatni energiát a kerítéshez.

 

"Olyasmit keresek, ami sugárirányú mozgásra is jelez."

 

Ha az érzékelővel nem vagy hajlandó eltávolodni a háztól, akkor megfizethető áron nem tudok megbízható megoldást erre.

Előzmény: xtl (60390)
pajaci 4 napja Creative Commons License 60391

Persze hogy eltérő, mivel az impulzusrelét te kapcsolgatod.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60388)
xtl 4 napja Creative Commons License 60390

Nem én voltam az eredeti kérdező, én egy valóban jó eszközt keresek. A kertkapuval szemben van a mozgásérzékelőm, kb. 8 méterre, 3 méter magasan, máshová vinni sajnos nem lehet. Valóban valami egyszerű Somogyi-féle, 500W-os reflektorral egybeszerelt darab. Sajnos pont a kapun kívüli mozgásra nem érzékeny, pontosabban nem megbízható. A szerencsétlen pizzafutárt folyton pofánlövi, a vaskaput gusztáló cigányokat meg hagyja a sötétben ólálkodni. Olyasmit keresek, ami sugárirányú mozgásra is jelez.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60389)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60389

"Erre tudnál ajánlani konkrét típust? Köszönöm."

 

Azok az infra mozgásérzékelők érzékenyek távolban is kis mozgásokra, amelyeknek nagyon sok zónájuk van (tehát nagyon sok irányban figyelnek). A te olcsó mozgásérzékelőd lencséjén talán még 8 zónát sem lehet megfigyelni, míg az igazi jelenlét érzékelők (presence detector) között a 100-200 zónás sem ritka.

Persze ezek nagyon nem olcsó jószágok.

 

A javasolt trükköm az, hogy mivel az általad vásárolt olcsó izé kis távolságban (1-2 méter) még nagyon érzékeny, kereszt irányú mozgásra meg különösen az,

ezért olyan helyre szereld fel, ahol a folyosóra éppen belépő ember

1: nem szemben fog mozdulni vele.

2: nem lesz messzebb tőle 1-2 méternél (vedd figyelembe a készülék látószögét!!! szükség esetén több mozgásérzékelőt kell alkalmazni).

3: az érzékenység további javítása érdekében az érzékelőt nem telepíteném 2 méternél magasabbra.

...és lehet reménykedni, hogy ezen kisvacak belső áramkörében nincs szinte semmi késleltetés, mert egy sötét helyiségbe belépve az ember pszichológiailag AZONNAL szeretne világosságot, ilyenkor már pár tizedmásodperces késlekedés is idegesítő.

 

Olcsó/vacak kültéri mozgásérzékelő helyett riasztóberendezéshez készített érzékelőkkel (többnyire NEM elég egy darab) nagyon érzékeny jelenlét érzékelést lehet összehozni.

Előzmény: xtl (60380)
Mekk Elek ezermester 4 napja Creative Commons License 60388

"Nem a mozgás érzékelő indítja az impulzusrelét, hanem csak párhuzamosan lennének kötve."

 

Ez is jó, de ekkor eltérő lehet a világítási idő mozgásérzékelő és az impulzusrelé estén.

Szerintem jobb, ha a világítási idő hosszát csak egy helyen kell módosítani (az impulzus relén), ekkor a mozgásérzékelő idejét le lehet venni a lehető legrövidebbre, mert ő is csak a relé indításáért felelős (mint a nyomógombok).

Előzmény: pajaci (60357)
liptak1 4 napja Creative Commons License 60387

MSZ HD 60364-4-41:2007

 akit érdekel ajánlatos elolvasni de kiemelném a következőt: 415.1.1. A legfeljebb 30 mA névleges kioldóáramú áram-védőkapcsolók használata a váltakozó áramú rendszerekben
elismerten kiegészítő védelmet biztosít az alapvédelem (közvetlen érintés elleni védelem) és/vagy a
hibavédelem (közvetett érintés elleni védelem) meghibásodása vagy gondatlan kezelés esetében.
415.1.2. Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el a védelem egyedüli módjaként, és nem teszi szükségtelenné a 411–414. fejezetekben előírt valamelyik védelmi mód egyikének alkalmazását

ti pedig erre hivatkoztok:

411.3.3. Kiegészítő védelem
A váltakozó áramú rendszerekben a 415.1. szakasz szerinti áram-védőkapcsoló (RCD) alkalmazásával kiegészítő védelmet kell biztosítani
– a képzetlen személyek által használt és általános használatra szánt legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakozóaljzatok számára, és
szabadtéri használatú, legfeljebb 32 A névleges áramú mobil fogyasztókészülékek esetében.
MEGJEGYZÉS: Kivételt lehet tenni:
– szakképzett vagy kioktatott személyek felügyelete alatt használt csatlakozóaljzatok esetében, pl. egyes kereskedelmi vagy ipari
helyiségekben, vagy
– egy különleges fogyasztókészülék csatlakoztatására szánt egyedi csatlakozóaljzat esetében.
– Úgy gondolom ha megakadályozzák mondjuk gyerekzárral, hogy gyerek ne férhessen hozzá a többi már a felnőttek dolga magyarán ma senki nem hív villanyszerelőt hogy be kéne dugni a vasaló. Itt nincs szó arról hogy kioktatott és vizsgát tett személy végezhetne erről munkát. Tehát akkor nyugodtan úgy vehetjük , hogy akik a lakóházban laknak azok már ki vannak oktatva.

 

Előzmény: Zs:) (60381)
Lacivill 4 napja Creative Commons License 60386

Kár, hogy nem olvasol vissza, mert akkor ezt nem írtad volna.

Előzmény: liptak1 (60379)
liptak1 4 napja Creative Commons License 60385

Nem arról van szó hogy, helyes-e vagy sem , kell-e vagy sem , a lényeg mindenkor a biztonságra kell törekedni, de mindenesetre ebben az esetben a szabványt nem kibúvónak kell használni, egyszerűen a szaki belökte a jegyzőkönyvet a jelenlegi szabvány szerint(holott a felülvizsgálatkor valamelyest tisztában kéne lenni mikori szerelésről van szó) ha a felülvizsgálónak nem kéne ezekkel tisztában lenniük akkor felesleges a sok régi maszlagot bemagolni egy egy vizsgához elég lenne a legutóbbit,

igaz ebben az esetben lehetne minden változással újra vizsgázni.

Ha baj van nem biztos , hogy a felülvizsgálót fogják megkérdezni miért így és így csinált egy jegyzőkönyvet(legfeljebb ha nem vett észre valami állati nagy bibit)

Egyszerűen a nyakába sózzák a balhét a használónak vagy az üzemeltetőnek és neki kell a bíróságon megindokolnia miért is nem tett ezt meg ezt . A felülvizsgálók általában emiatt írják a jegyzőkönyvet(már amelyik "irodalmi" alkotást jegyzőkönyvnek lehet nevezni) a jelenlegi szabványok alapján.

Előzmény: solymi papa (60378)
liptak1 4 napja Creative Commons License 60384

MSZ 2364/1999

 

412.5. Kiegészítő védelem áram-védő kapcsoló eszközzel
Megjegyzés: Az áram-védő kapcsoló eszközök használatának kizárólagos célja, hogy normál üzemben
növelje az áramütés elleni védelem céljából alkalmazott más védelmi módok hatékonyságát.
412.5.1. A 30 mA névleges kioldó hibaáramú és ennél érzékenyebb áram-védő kapcsoló eszközök használata
az áramütés elleni védelem kiegészítő módszere az egyéb védelmi módok meghibásodása vagy gondatlan
kezelés esetére.
412.5.2. Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik
szükségtelenné a 412.1. – 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását.

De nehogy azt hidd lusta vagyok megpróbálok rákeresni a 2007-es szabványokra is.

Itt mindenesetre még nem kötelező

Előzmény: Zs:) (60381)
liptak1 4 napja Creative Commons License 60383

Csak kiragadtam egy részletet, ha valakit konkrétan érdekel keresse meg a szabványban.

Előzmény: liptak1 (60382)
liptak1 4 napja Creative Commons License 60382

MSZ HD 60364-4-41:2007
11

411.3.3. Kiegészítő védelem
A váltakozó áramú rendszerekben a 415.1. szakasz szerinti áram-védőkapcsoló (RCD) alkalmazásával kiegészítő védelmet kell biztosítani
– a képzetlen személyek által használt és általános használatra szánt legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakoz


MEGJEGYZÉS: Kivételt lehet tenni:
– szakképzett vagy kioktatott személyek felügyelete alatt használt csatlakozóaljzatok esetében, pl. egyes kereskedelmi vagy ipari
helyiségekben, vagy
– egy különleges fogyasztókészülék csatlakoztatására szánt egyedi csatlakozóaljzat esetében.
– szabadtéri használatú, legfeljebb 32 A névleges áramú mobil fogyasztókészülékek esetében.

 

És megint csak ismétlem ez az MSZ HD 60364-ből van tehát arra az építésre nem vonatkoztatható amelyik ezer éve meg van de minden kép fel kell hívni a használó figyelmét hogy a jelenlegi szabványnak nem felel meg, az ő érdeke is hogy megcsináltassa, a felülvizsgáló semmire nem kötelezheti, csak javasolhatja.

Zs:) 4 napja Creative Commons License 60381

2007-ben nem volt kötelező az FI? :)

Előzmény: liptak1 (60379)
xtl 4 napja Creative Commons License 60380

"olyan mozgásérzékleőt, ami nem csak oldalirányból és csak közelről veszi észre elég gyorsan a mozgó embert"

 

Erre tudnál ajánlani konkrét típust? Köszönöm.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60342)
liptak1 4 napja Creative Commons License 60379

A felülvizsgálatnak a létesítéskori állapotnak kell megfelelnie. Mondhatsz amit akarsz akkor még nem volt kötelező, de mint általában te is abba a hibába esel hogy a mostani szabványt akarod rányomni egy régi kivitelezésre. A biztonság egyébként tényleg fontos, de megnézném miként vállalsz be egy 100 éves lakás fi relével való szerelését.

Előzmény: Lacivill (60376)
solymi papa 4 napja Creative Commons License 60378

Nehéz ügy ez, ha valaki nem szakmabeli! Ebben az MSZ2364-410 ben nem találom, hogy mikor kötelező az áram-védőkapcsoló. Az összes 2364 szabványt mégse bogarászhatom végig. Pedig ez volt érvényben a társasház elkészültekor. Az alapító okirat 2007.decemberi, de gondolom a 2007.11-i szabványok már nem játszottak szerepet. Sőt máshol azt olvasom, h 2009.07 hóval váltotta le az új a régit. Elfogadom, hogy 2007 december előtt nem volt kötelező a fi relé használata úgy általában. Az érdekes, hogy látok olyan 2006-ban épült társasházat, ahol sehol nincs, a vizes blokk áramkörében se!

Előzmény: liptak1 (60374)
Tízenhármaska 5 napja Creative Commons License 60377

+1

Előzmény: liptak1 (60372)
Lacivill 5 napja Creative Commons License 60376

HD 60364 alapján minden 32A alatti dugaljhoz kötelező.

Előzmény: liptak1 (60374)
SZ-B50 5 napja Creative Commons License 60375

A leg egyszerűbb megoldás ha az alter két süketszálát a mozgásérzékelővel rövidrezárod, igy nemzavarja a meglévő kapcsolást. 

Előzmény: PentaxMan (60365)
liptak1 5 napja Creative Commons License 60374

A fi relé , egy jó kiegészítő védelem már ha rendesen megszerelték a hálózatot, felteszed bekötöd bekapcsolod és mivel ezek a kecók nem tegnap épültek így elég jó esély van arra , hogy cseszik megállni a nyavalyás , lehet kezdeni átnézni az egész épületet, király. De a viccet félretéve , ha beépíted ki fogja ellenőrizni? Havonta szerelői ellenőrzéssel , évente műszeres felülvizsgálattal? Az MSZ 2364 pedig csak a vizesblokkokra és szabadtérben 25 A alatti dugaszoló aljzatokra írta kötelezően elő.

A szabvány ma is így írja ha jól emlékszem: a kiépítendő megoldás nem kell a szabványnak megfelelnie, de azzal legalább egyenértékű megoldásúnak kell lennie.

Egyébként én is felteszem, nem rossz találmány, de ez csak kiegészítő védelem épp úgy mint az EPH , ha a védővezetős védelmet nem megfelelően építették ki akkor az effajta védelem  akár még megtévesztő is lehet. Gondolj bele nem jó a védővezető, a tulaj nem csináltatja meg , minek van ÁVK-ja , ja csak közben a nyavalyás meg tönkre ment , és jön a baleset. Azért ezt is számba kéne venni mikor valamit kötelező szerűen előírnak.

Előzmény: solymi papa (60367)
ötfelezős 5 napja Creative Commons License 60373

Hát ez is nagyon igaz.

Előzmény: pampalini111 (60370)
liptak1 5 napja Creative Commons License 60372

Először is EPH nyilatkozatot érintésvédelmi szaki adhat ki. Magyarán olyan villanyszerelő akinek erről vizsgája van. Ha van vizsgád akkor meg kéne tudni , hogyan szabványos egy ilyen rendszer. Villanyóra, PEN vezető , ebből kialakítva külön EPH kapocs , gerincvezeték, EPH csomópont, szabványos bilincsek(nem hílti szalag , nem vizes csőbilincs) , szabványos kötés. Gázóra áthidalva.

Előzmény: Prefetto (60354)
liptak1 5 napja Creative Commons License 60371

Ez sajna így van

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60352)
pampalini111 5 napja Creative Commons License 60370

Az 52 hely soknak tünik ,elég lenne mérőóránként egy áramvédő,ha megoldható.

Előzmény: solymi papa (60364)
Zs:) 5 napja Creative Commons License 60369

"Ráadásul kaptam egy ajánlatot 45,000 ft /db fi relére anyag+munkadij."

Ez még 3f FI relére is elég húzós, de jól gondolom, hogy 1f-ról van szó nálatok?

Előzmény: solymi papa (60364)
Lacivill 5 napja Creative Commons License 60368

Csak nem az adta az ajánlatot aki a jegyzőkönyvet adta??

Viccet félretéve kérjetek új jegyzőkönyvet, ez nem jó.

A mérők felettese az Energiahivatal..........

Előzmény: solymi papa (60364)
solymi papa 5 napja Creative Commons License 60367

Ez a dugaszolóaljzatba dugható háromezer forintos FI relé, ez kiváló ötlet! Ha jól rögzíthető. Én egyébként fi relé párti vagyok, de ne felejtsük, ezek egy társasház közös helyiségei. El kell dönteni, hogy jogszabály által előirtan kötelező valamit megcsinálni, vagy csak célszerű. Mert aszerint kell közgyűlés elé vinni a kérdést.

Előzmény: ötfelezős (60366)
ötfelezős 5 napja Creative Commons License 60366

Azért van egy-két átmeneti megoldás - igazából teljes értékű, ha megoldod rendesen, de sose felejtsük el, hogy, akárhogy forgatjuk is, a FI relé a legnagyobb biztonságot adja. És az, hogy sok lakásnál ez sok pénz, az, már ne is haragudj meg, engem ugyan nem hat meg, mert sok lakás, sok áramütött halál lehetősége...

1. megoldás: Tehát, mivel a szabvány úgy szól, hogy "

"Kivételt lehet tenni:

szakképzett vagy kioktatott személyek felügyelete alatt használt csatlakozóaljzatok esetében..."

 így ezt kell megoldani. A helyiségeket legalább formállisan le kell zárni (legyen zár és mindenkinek kulcsa), és a használók mindegyikével alá kell iratni a nyilatkozatot, miszerint a helyiséget zárva tartja, a villamosság általános veszélyforrásaira kioktatást nyert, valamint a dugaszolóaljzatból használni kívánt készüléket (dugót, vezetéket, kapcsolóját is) használat előtt szemrevételezi, nem törött, akárhogy sérült a háza, burkolata, és ha igen, akkor nem használja.

 

2. megoldás: dugaszolóaljzatba dugható háromezer forintos FI relék alkalmazása, melyeket vagy látszólag, vagy valóságosan is elmozdíthatatlanul odarögzítenek. aAzért egy rögzítést akár a lakók is meg tudnak oldani, ha nincs pénz iparosra.

 

Vagy a kettőt kombinálva a felhasználó arra is kioktatást nyer, hogy csak a FI relén keresztül használ készüléket.

 

Előzmény: solymi papa (60364)
PentaxMan 5 napja Creative Commons License 60365

A lakás folyosójáról van szó, aminek a megvilágítása lenne mozgásérzékelővel (is) biztosítva...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60351)
solymi papa 5 napja Creative Commons License 60364

Köszönöm a válaszokat! Jelenleg kismegszakító ’védi’ a dugaljzatokat. Gondolom az épitéskori szabványnak ez megfelelt, mégiscsak egy 270 lakásos társasház, nem kaláka építkezés. És most cseréljük le 52 helyen fi relére, mikor annyi másra is kell költeni?  Ráadásul kaptam egy ajánlatot 45,000 ft /db fi relére anyag+munkadij. És ez nem vicc! Itt mérgeltem be magam, hogy a társasházat mindenki fejős tehénnek nézi, még esetleg az érintésvédelmi szakvélemény készítője is.

Előzmény: ötfelezős (60363)
ötfelezős 5 napja Creative Commons License 60363

Attól eltekintve, hogy a felülvizsgáló szolgáltató nem kötelezhet, csak a tényeket leírhatja (ami azért igencsak kötelezhet bárkit, aki olvasni tud!!!) és javaslatokat tehet, azért azzal legyél tisztában, hogy az előd szabvány, ami viszont 1999-es évszámú, majdnem ugyanúgy fogalmazott. És, ha meghal valaki, és jogászkodásra kerül a sor, akkor meg ügyésztől, ügyvédtől, bírótól függ a kimenetel.

Konkrétan a mostani szabvány előírja a 30 mA max kioldóáramos FI relét, mint kiegészítő védelmet dugaszolóaljzatoknál.

Az előd szabvány meg azt mondja, a felsorolt védelmek közül kell választani, és ezek között megjegyzi, hogy a 30 milliampernél kisebb kioldóáramú FI relé kiegészítő védelem. Akkor? :)

 

Aztán a legfontosabb, amit valaki már megjegyzett, hogy nem egy nagy beruházás, és a lehető legértelmesebb beruházások egyike (!) a FI relé.

Előzmény: solymi papa (60329)
DkGrinder 5 napja Creative Commons License 60362

Tudja valaki, hol lehet venni RGB Spotot ?

ötfelezős 5 napja Creative Commons License 60361

Bocsánat, nem, külön van a szabványban oktatási intézmény, és az átlag tanteremben a munkavégző felületen a Lacivill által említett 300 luxnak kell lennie.

Az is tény, hogy eléggé ellentmondásos ez a 300 lux a könyvtári olvasóasztalra és egyéb helyekre vonatkozó 500 luxhoz képest.

Előzmény: liptak1 (60349)
ötfelezős 5 napja Creative Commons License 60360

Súlyos tévedés!

Az induktivitás a mágneskörtől függ.

A mégneskörben pedig a légrés fontosabb, mint a vas.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60355)
ötfelezős 5 napja Creative Commons License 60359

Nem akarom a feszültséget kelteni, hát bocsánatot kérek tőle, de Ruzsa János érti az elektrotechnikát.

Előzmény: cosalf (60323)
Tízenhármaska 5 napja Creative Commons License 60358

Talan fegyvert tartanak a fejedhez?

Ha nincs rendben akkor nuku jkv,ennyi.

Előzmény: Prefetto (60354)
pajaci 5 napja Creative Commons License 60357

Nem a mozgás érzékelő indítja az impulzusrelét, hanem csak párhuzamosan lennének kötve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60356)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60356

"Impulzus relét tenni az alternatívok helyett, és akkor szabadon dolgozhat a mozgásérzékelő."

 

Az alternatív kapcsolókat nyomógombokra cserélni,

amelyek egy impulzus relét indítanak

és a mozgásérzékelő is indíthatja ugyanazt az impulzus relét, mint egy plusz nyomógomb.

(csak nehogy olyan impulzusrelét vegyünk, amelyik a két másodpercnél hosszabb indító impulzust hibás nyomógombnak tekinti ;)

Ez egy profi megoldás lenne, persze ez nem annyiba kerül ;)

Előzmény: pajaci (60345)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60355

"Mérd már le egy valós tekercs induktivitását és közelítsd-távolítsd a vasmag leválasztott részét. Aztán utána folyatassuk :) "

 

Amíg

- sem az elektromos jellemzőkben

- sem a tekercs mágneses terében

nincs változás,

addig nincs értelme induktivitásról beszélni, a tekercs tekinthető egyszerű ohmos ellenállásnak.

A mágneses térben AMIKOR ÉPPEN a változás történik, addig lehet szó induktív jelenségekről is, de csakis addig, amíg tart a változás.

 

Talán úgy lehetne elképzelni a dolgot legjobban, hogy van az asztalon egy tekercsünk, amit egyen- vagy váltakozó feszültséggel táplálunk és van mellette egy vasdarab. Amíg a vas nem mozog, addig a tekercsük árama nem változik. Amikor éppen mozgatjuk a vasat, akkor ingadozni fog az áram, de csak akkor, amikor épen mozog a vas, mihelyt megállítjuk, abban a pillanatban az áram visszaáll az eredeti szintre. Még érdekesebb, ha a vasat lecseréljük egy jó erős mágnesre, ebben az esetben mozgatás közben akár még negatív áramirányt is előidézhetünk a tekercsben (egy-egy pillanatra). De mihelyt megszűnik a változás a tekercs mágneses terében, attól a pillanattól kezdve a tekercsünk ismét egyszerű ohmos fogyasztóként viselkedik.

Előzmény: ruzsa janos (60344)
Prefetto 5 napja Creative Commons License 60354

Segítség!

 

Kicserélték a cirkót a belvárosban, minden régi, fix roppantott cső, szar konnektorba van bedugva az egész, a kazán alatt-mellett 10 centire.

Nyilván odavitt EPH gerincnek nyoma nincs. A gázórát maga a gázművek lemeózta ÉS nem volt rajta EPH összekötés...

 

Mire adjak EPH nyilatkozatot? Én összekötöttem a kazán alatt mindenkit, de most saját költségen még csomópontokat alakítsak ki?  Húzzak ki 6-os drótot a biztitábláig, vagy 15 métert, és ha ott se találok földet????

Hogy szoktátok? Először adok ilyesmit, és annyira el akartam kerülni, merthogy csak újat akartam ahol minden tuti... Ilyen szart.... És mit lehet írni egy jegyzőkönyvbe???

 

Sürgős...

 

 

Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60353

"így már eleve ugrik a felnőtt magasság mint mérési magasság"

 

Munkaassztalon végzett tevékenység esetén a megvilágítottságot tudtommal akkor is közvetlenül az asztal felületén kell mérni, ha az a felnőtt kosárlabda válogatott helyiségeiben is van és az asztallapok csak harminc centire vannak a földtől.

Tehát aki munkaasztal mérése közben padlótól számított centikről beszél, az szerintem kapásból parasztvakít.

Előzmény: liptak1 (60349)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60352

"A valós  viszont az , hogy a létesítéskori szabványnak kell megfelelnie a villamos hálózatnak."

 

Az iskolák túlnyomó része régebbi szabványok szerint készült, persze ezeknél is kötelező volt/lenne a korszerűsítés a legújabb előírásoknak megfelelőre, de ez sokhelyütt vagy még nem történt meg,

vagy csak papíron történt meg, mert a valóságban vagy az elektromos kivitelező csalta el a pénz nagy részét és a valóságban alig javított valamit a világításon, vagy pedig  a megrendelővel (iskola vezetőivel?) megosztoztak a nyereségen.

Előzmény: liptak1 (60350)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60351

"Na ilyen kapcsolásra gondolok.. :)"

 

Abból, hogy előre megvetted a piacon kapható egyik leggagyibb mozgásérzékelőt

és most egy internetes fórumból várod a megoldást,

abból arra következtetek, hogy a lehető legolcsóbb megoldást szeretnéd,

ami ugye kizárja a profi alkatrészeket és a szakember megfizetését is.

Erre csak azt tudom mondani, hogy ennyire olcsó megoldás csak egy van: kiiktatod a kapcsolókat és mostantól csak a mozgásérzékelő dolgozik. Ekkor viszont fel kell készülni a lincselésre a lakók részéről, mert ez a fajta érzékelő néhány méter távolságból már csak a kereszt irányú mozgást szereti észrevenni, azt is csak több lépés után, márpedig senki sem fog a kedvedért ide-oda szaladgálni a töksötét folyosó két fala között, hogy lőn világosság.

Előzmény: PentaxMan (60343)
liptak1 5 napja Creative Commons License 60350

Sok kolléga jópofának tartja ha ilyeneket írogat a jegyzőkönyvbe. A valós  viszont az , hogy a létesítéskori szabványnak kell megfelelnie a villamos hálózatnak. A hibajegyzéknél viszont a megjegyzés rovatban feltüntetem hogy a jelenleg érvényben lévőnek már ez és ez miatt nap fog megfelelni és ha lehet karbantartás keretében(már ha szükséges) ki kéne küszöbölni a dolgot. Ha jól emlékszem akkor a 2364 volt érvényben. A felülvizsgáló egyébként se kötelezhet senkit semmire. Leírja ami hiányosságot talált, osztályozza súlyos, életveszélyes vagy karbantartás keretén belül elvégezhető hiányosságokra. Az életveszélyes hiányosságnál intézkedhet (felhívja a tulaj figyelmét) , hogy állítsa le vagy kapcsolja le az adott berendezést.

De ennyi. Legalább is én így tudom.

Előzmény: solymi papa (60329)
liptak1 5 napja Creative Commons License 60349

Az iskolák felülvizsgálati szempontból kiemelt intézményként vannak megjelölve így azon a véleményen vagyok hogy a megvilágítás szempontjából is, a tantermek munkahelynek felelnek meg így már eleve ugrik a felnőtt magasság mint mérési magasság, a munkát a padon végzik így ott kell mérni, az nem igen oszt vagy szoroz vannak- e bent a teremben de a munkaterület (nem igen vagyok járatos benne, ) de kb 600-650 luxot kéne tudnia.

Előzmény: Lacivill (60295)
ruzsa janos 5 napja Creative Commons License 60348

Szerintem a behúzó tekercs áramfelvétele (tehát hőterhelése) attól még ugyanannyi lesz, hogy behúzás közben a vasmag valamennyire nyitott marad (pl valami szennyeződés került oda) és ez szerintem igaz egyen- és váltóáram esetére egyaránt.

Tehát szerintem a nyitva maradt légrés önmagában kevés ahhoz, hogy a tekercs áramfelvétele a túlmelegedésig emelkedjen.

 

Én ERRE írtam, amit írtam, tehát az eredeti post írója szögezte le, hogy MINDEGY, egyen- vagy váltóáramról beszéltünk. Természetesen nem mindegy.

Előzmény: Szirty__ (60347)
Szirty__ 5 napja Creative Commons License 60347

Üdv?

 

Mikor ismeri fel valaki,hogy egyenáramú körben a kérdéses esetben az induktivitásnak semmilyen szerepe nincs, azzal számolni sem kell és nem is érdemes?

Így a vasmag nyitottsága a tekercs teljesítmény felvételét nem érinti.

És hogy az egyenáramú elektromágnes DC tekecse egyszerű ohmos vesztesége folytán vesz fel teljesítményt?

Hm?

 

Előzmény: ruzsa janos (60346)
ruzsa janos 5 napja Creative Commons License 60346

Tehát szerintem a nyitva maradt légrés önmagában kevés ahhoz, hogy a tekercs áramfelvétele a túlmelegedésig emelkedjen.

Ez viszont méretezés kérdése (mármint, hogy mennyi a mozgórész elmozdulása stb) - általánosságban szvsz nem lehet rá válaszolni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60339)
pajaci 5 napja Creative Commons License 60345

Impulzus relét tenni az alternatívok helyett, és akkor szabadon dolgozhat a mozgásérzékelő.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60342)
ruzsa janos 5 napja Creative Commons License 60344

ha megnézed a tekercsek induktivitását megadó képletet, abban ott van a közeg permeabilitása, a tekercs menetszáma, hossza, keresztmetszete. A probléma csak az, hogy a valós tekercs az nem homogén közegben jön létre - vagyis ezzel a számítással nem jutunk messzire. A valós tekercs változtatható légréses változatának induktivitásának képletét valószínűleg sok-sok differenciálegyenlet megoldásával lehetne felírni - és a végeredmény, a gyakorlatban használható közelítéssel az lenne, hogy bizony az induktivitás a légréssel változik. 

De visszatérek az eredeti felvetésemre, ami ugyan nem tudományos, de könnyen kivitelezhető. Mérd már le egy valós tekercs induktivitását és közelítsd-távolítsd a vasmag leválasztott részét. Aztán utána folyatassuk :) 

Előzmény: cosalf (60331)
PentaxMan 5 napja Creative Commons License 60343

Egyébként első látásra egyszerű feladatnak tűnik azt megoldani, hogy az eredeti váltókapcsolók továbbra is működjenek ÉS a mozgásérzéklelő is üzemeljen,

de ha jobban belegondolunk, akkor egy valóban jó (=hülyebiztos) kapcsolás kivitelezése talán nem is olyan egyszerű... ;)

 

Na ilyen kapcsolásra gondolok.. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60342)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60342

"ezzel van megoldás?"

 

Igen: felteszed as felső polcra és vásárolsz helyette egy olyan mozgásérzékleőt, ami nem csak oldalirányból és csak közelről veszi észre elég gyorsan a mozgó embert :)

 

Egyébként első látásra egyszerű feladatnak tűnik azt megoldani, hogy az eredeti váltókapcsolók továbbra is működjenek ÉS a mozgásérzéklelő is üzemeljen,

de ha jobban belegondolunk, akkor egy valóban jó (=hülyebiztos) kapcsolás kivitelezése talán nem is olyan egyszerű... ;)

Előzmény: PentaxMan (60341)
PentaxMan 5 napja Creative Commons License 60341

A mozgásérzékelő már adott (Düwi BW905), ezzel van megoldás?

Előzmény: Kecskés 01 (60318)
GeriSoft07 5 napja Creative Commons License 60340

csak köze nincs ahhoz az L-nek, hogy leég a tekercs vagy sem, ugyanis egy 3uH tekercs lehet Z=3ohm és Z=2670ohm is, az meg már frekvencia és örvényáramú ellenállás függő, gondolom nem csak az első féléves elektro orákat vetted fel anno

Előzmény: cosalf (60327)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60339

"Ha jól emlékszem, Te kérdezted, hogy miért nem ég le az egyenáramú tekercs, ha nem zárt a vasmag."

 

Azt írta valaki, hogy ha fennakad egy relé/mágneskapcsoló vasmagja (behúzáskor nem tud teljesen összezáródni), attól le fog égni a tekercse. Erre megkérdeztem, hogy tudja-e valaki, hogy mi lehet ennek a fizikai magyarázata. Nem volt külön részletezve, hogy váltó- vagy egyenáramú tekercsről van szó.

 

Szerintem a behúzó tekercs áramfelvétele (tehát hőterhelése) attól még ugyanannyi lesz, hogy behúzás közben a vasmag valamennyire nyitott marad (pl valami szennyeződés került oda) és ez szerintem igaz egyen- és váltóáram esetére egyaránt.

Tehát szerintem a nyitva maradt légrés önmagában kevés ahhoz, hogy a tekercs áramfelvétele a túlmelegedésig emelkedjen.

Előzmény: cosalf (60325)
Sunny65 5 napja Creative Commons License 60338

Igen, ezt akartam kézdezni.:-)

Másik fogyasztásmérő hely kialakítása, nagyon húzós lenne, legfőképpen azért, mert nincs a közelben honnan odavezetni az áramot. A meglévő túloldali kábelre már nem engednek több fogyasztót rákötni... Ha én valahogyan átvihetném a mért oldalt, ugye az nem plusz, 16A-ből gazdálkodhatok.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60335)
King_of_Giants 5 napja Creative Commons License 60337

Visszautalok, lovagolok egyet még a régi témán

 

"de ezeket problémákat nekifutás nélkül kell tudni kezelni."

 

Elkészült egy helyiség egy új bojlerrel és hívnak hogy ugyanmár kösd be

Szembesülsz egy ilyen burkoló lemezzel az Ariston esetében

Törésgátló és a bilincs párja nincs gyárilag a dobozban

Hogy oldod meg?

A  műhelykocsid nem jácc! :)

Előzmény: Fázisceruza (60257)
Szirty__ 5 napja Creative Commons License 60336

Üdv cosalf!

 

Már leírtam. Ha a DC tekercs úgy van méretezve (a nagyobb húzó erő érdekében), hogy csak rövid ideig üzemeltethető, az tartós behúzásra leég valóban, erre te magad is utaltál. Ez a tekercs azonban mindenképpen leég tartós bekapcsolással akár zárt a vasmagja akár nem! Ez ugyanis teljesen független a vasmagtól.

Az említett berendezésben pedig azért van feszültség figyelő, mert tény, hogy alacsonyabb feszültségen a mágneskapcsolók behúzása bizonytalanná válik. De a védelem nem a kapcsolók leégése miatt, hanem a behúzás bizonytalansága miatt kialakuló hibás (esetleg veszélyes) működést hivatott megakadályozni.

 

(Ha az állandó mágneses tér fenntartása nyitott mágneses kör esetén több energiát igényelne, akkor nem létezhetnének állandó mágnesek sem)

 

Előzmény: cosalf (60320)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60335

A kérdésed legfontosabb része: jogilag hogyan lehet (ha egyáltalán lehet) közterületen magán energiavezetéket átvinni? Megspórolható-e a külön áramszolgáltatói bekötés (villanyóra) a másik épületre?

Előzmény: Sunny65 (60333)
Mekk Elek ezermester 5 napja Creative Commons License 60334

"Na most valahogy nem találom letölthető formában ezt a szabványt. Létezik, hogy ez ingyen nincs?"

 

A szabványok szövegéhez nem lehetséges ingyen hozzájutni, fizetni kell értük.

Azt, hogy ez menyire aljasság és kik járnak jól ebből, azt most ne firtassuk...

Előzmény: solymi papa (60329)
Sunny65 5 napja Creative Commons License 60333

Sziasztok!

Szeretnék információt kérni tőletek, valaki biztosan tud segíteni.

Adva van két garázs, közötte bevető út, közterület. Az egyik garázsban van villanyom, rendes EON-os mérővel. A másikban nincs semmilyen.

Hogyan tudnám hivatalosan átvinni az áramot légkábellel ( most aszfaltozták az utat...). Szóval gondoltam, hogy a mért oldalról egy megfelelő tetőtartók/kábel segítségével átvinném az áramot.

Kb. 20m a távolság 45fokban az út felett. Az utat csak a garázsok bejárásához használjuk, zsák utca.

 

Milyen engedélyek kellenek, kitől? Terveztetni kell? Vagy hogyan lehet ezt egyáltalán kivitelezni?

Lacivill 5 napja Creative Commons License 60332

Szabványt a szabványboltból...::--))

A felülvizsgáló a létesítéskori szabványokat vizsgálhatja felül, annak kellett megfelelnie.

A FI relé csak javaslat lehet ( értelmes különben, és nem kerül 3 misibe)  a következő felújításra.

Előzmény: solymi papa (60329)
cosalf 5 napja Creative Commons License 60331

És szerinted változik az alakja az általad "légrés" változtatásnak hívott beavatkozással?

Talán így egyszerűbben érthető: Felcsévélek egy merev vezetéket egy ceruzára. A vezetéket egymás mellé tekerem szorosan. Lesz egy rugó kinézetű induktivitásom. Ha ezt széthúzom, akkor alakja megváltozik, hosszabb lesz. Így az induktivitás értéke is megváltozik. Ezt nem légrésváltoztatásnak hívják. Legalábbis szaknyelven nem.

Előzmény: ruzsa janos (60328)
cosalf 5 napja Creative Commons License 60330

Tényleg kezd meddő lenni a vita, mert a légrés a vason van és nem az induktivitáson.

Előzmény: ruzsa janos (60328)
solymi papa 5 napja Creative Commons License 60329

Szia Topik!

A társasházunk érintésvédelmi jegyzőkönyve előírná, hogy a közös helyiségek dugaszoló aljzatok védelmére fi relét építsünk be a sima kismegszakító helyett. Hivatkozás: (MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány 411.3.3. és 415.1.1. szakasz). Na most valahogy nem találom letölthető formában ezt a szabványt. Létezik, hogy ez ingyen nincs? Ha nem találom, akkor elhiszem, hogy benne van ez az előírás, de azért megnézné nekem valaki! És a fontos  kérdés most jön! Ez a szabvány 2007-11-01- től érvényes, a ház pont ebben az évben lett átadva, tehát tervezéskor nyilván nem ez a szabvány volt érvényben. Első kérdés, vajon ebben a szabványban benne van-e, hogy a már meglevő kiépítéseket is át kell alakítani? Tűzvédelemnél például sok paragrafus úgynevezett használati előírás, azaz visszamenőleg is meg kell valósítani, más paragrafusok pedig létesítési előírásnak számítanak, azaz csak új kiépítésnél kell alkalmazni. Második kérdés, ha ez a szabvány csak új kiépítésnél írja elő a fi relét, akkor vajon milyen szabvány volt előtte érvényben, és az mit mondott erről? Nem akarnék egy érintésvédelmi jegyzőkönyvvel vitatkozni, de ez előtt úgy 20 darab tűzgátló ajtó utólagos beépítését írta elő egy másik ’szakértő’, mint kiderítettem helytelen jogszabály értelmezés miatt! Úgy 3 milliót dobott volna ki a társasház.

ruzsa janos 5 napja Creative Commons License 60328

A számítási képletét nem írom le, mert a kialakítás alakjától függ.

A lényeg: az induktivítás függ a permeabilitástól, a vezeték keresztmetszetétől, hosszátó, menetszámtól. Remélem nem felejtettem ki semmit.

A légréstől nem!

Bocsánat, hogy beleszólok, de ilyen meddő vitát már rég nem láttam. Ez a beidézett rész azért tetszett különösen, mert saját magát cáfolja. Ha a tekercs induktivitásának képlete a kialakítástól függ, akkor már hogyne függene a légréstől. Amúgy meg, ha így lenne, akkor az iparban nem használnának számtalan, a légrés változtatásán alapuló, igencsak pontos helyzetérzékelőt.

Ha pedig az egyszerű gyakorlati bizonyítás szintjén ragadnánk le, ha veszel egy változtatható légrésű tekercset (például egy common rail injektort, ahol a hézagolással változtatható a légrés, és rákapcsolsz egy induktivitást is mérő multimétert, akkor gyönyörűen látszik, hogy a légrés változtatásával nagyon is szépen változik az induktivitás.    

Előzmény: cosalf (60323)
cosalf 5 napja Creative Commons License 60327

Azt azért elfogadod, hogy amit írtam a 60323-ban a váltóáramra is vonatkozik.

Előzmény: GeriSoft07 (60324)
cosalf 5 napja Creative Commons License 60326

Persze, hogy le vagyok ragadva, arról volt szó.

Valaki már régen megírta, hogy az leég. Mindenki elfogadta.

Előzmény: GeriSoft07 (60324)
cosalf 5 napja Creative Commons License 60325

Mekk Elek ezermester!

 

Ha jól emlékszem, Te kérdezted, hogy miért nem ég le az egyenáramú tekercs, ha nem zárt a vasmag.

 

Már írtam, hogy az áram hatására a vasban indukció keletkezik. Az indukció nagysága állandó minden esetben, ha van légrés a van (nyított a vas), ha nincs.

Az indukció nagysága a tekercsben folyó áramtól függ. Mivel egyenáramról üzemeltetjük, a bekapcspolási tranziens után (melynek nagysága függ a tekercs induktivitásától, azaz L-től), beáll egy stacionárius állapot, állandó indukció alakul ki a vasban és a levegőben (légrés), állandó nagyságú áram fog átfolyni a behúzó tekercsen. Nem változik semm.

Ehhez már nem kell más, mint a tekercset erre az állandó áramra kell méretezni és soha nem fog leégni, ha a szigetelés nem "fárad" el a rézhuzalon.

 

GeriSoft07 5 napja Creative Commons License 60324

Le vagy ragadva a DC tekercsednél, az nem ég le ha nyitott vagy zárt

AC esetén függ a frekvenciától is, illetve az örvényáramú és hiszterézis veszteségtől, ami meg függ a mágneses permeabilitástól, ami megváltozik, ha nyitott a vasmag, mivel nem jön létre örvényáramú ellentétes mágneses tér általi nagyot ellenállás

Előzmény: cosalf (60323)
cosalf 5 napja Creative Commons License 60323

Segítek.

Az induktivítás jele: L

mértékegysége:     H (csak Neked, henry)

 

A számítási képletét nem írom le, mert a kialakítás alakjától függ.

A lényeg: az induktivítás függ a permeabilitástól, a vezeték keresztmetszetétől, hosszátó, menetszámtól. Remélem nem felejtettem ki semmit.

A légréstől nem!

Előzmény: ötfelezős (60322)
ötfelezős 6 napja Creative Commons License 60322

Biztosan súlyos fogalmi zavarokban szenvedek az induktivitással kapcsolatban. :D Is. :D

Előzmény: cosalf (60321)
cosalf 6 napja Creative Commons License 60321

Nem adok idézetet,

 

Mert nem tudsz.

 

Előzmény: ötfelezős (60319)
cosalf 6 napja Creative Commons License 60320

Most értem haza.

Vannak olyan gépek, amelyek akkumulátorról indulnak. Ezekben feszültségfigyelő van, mert ha alacsony a feszültség, nem tud behúzni a mágneskapcsoló (DC)  ls leég.

Előzmény: Szirty__ (60317)
ötfelezős 6 napja Creative Commons License 60319

Helytelen? :)

 

Írtad, hogy ritkán jársz ide... Most egy ideig ne is gyere, tán elfelejtik ezeket közben.

 

Nem adok idézetet, nem tetszett, hogy igen rondán beszéltél a fórumtárssal, mikor nem is volt igazad. Akkor sem. :)

Előzmény: cosalf (60312)
Kecskés 01 6 napja Creative Commons License 60318

Szia !

 

Van jelenlét érzékelő amit a kapcsoló helyére lehet beszerelni ez kb .5-8 métere lát be állítható  a kapcsolási idő és a fény érzékenység hogy mikor kapcsoljon be.

Tapasztalat az hogy elég megbízhatóan működik. 

Előzmény: PentaxMan (60316)
Szirty__ 6 napja Creative Commons License 60317

Helló cosalf!

 

Ha zárt vassal egy nap alatt nem ég le DC tekercs, akkor nyitott vassal sem fog.

Ezt neked kellene kipróbálni :)

 

Az AC tekercs ég le hamar ha nem zár a vas. Végig erről dumálok, hogy NE keverjük a kettőt!

 

Előzmény: cosalf (60314)
PentaxMan 6 napja Creative Commons License 60316

Lett volna egy ötlet, mozgásérzékelővel kapcsolni a lakás folyosóján a mennyezeti világítást ( 2 lámpatest), amit alternatív kapcsoló kapcsol... most átgondolva elég nehéz utólag megcsinálni. Van ilyen tapasztalatotok?

cosalf 6 napja Creative Commons License 60315

Persze, ez is méretezés kérdése.

Előzmény: cosalf (60314)
cosalf 6 napja Creative Commons License 60314

Támaszd ki, hogy ne tudjon zárni és nagyon rövid időn belűl meglátod.

Előzmény: Szirty__ (60313)
Szirty__ 6 napja Creative Commons License 60313

Helló cosalf!

 

"Ha jól emlékszem, nyított vasmagból indult ki az egész téma."

 

Olyasmiből, de hozzátenném az alap "probléma" az volt, hogy jobban melegszik-e egy olyan működő egyenáramú elektromágnes, amelyik vasmagja nem zárt, mint az amelyik zárt :-)

(Ezt harmadszor jegyzem meg, mert lényeges tényező, mégis minden válaszoló leszarja :-o)

Előzmény: cosalf (60312)
cosalf 6 napja Creative Commons License 60312

Csak várok, csak várok és nem jön az idézet Lóránt bácsitól.

Kínomban visszaolvasgattam.

Meg kell állapítanom, hogy Te is és Szirty is súlyos fogalmi zavarokkal küzdetek.

Ha jól emlékszem, nyított vasmagból indult ki az egész téma.

 

"Nagyobb légrés> kisebb induktivitás."

Már maga az induktivitás szó helytelen.

Az indukció nagysága nagyjából egyenlő a vasban és a légrésben.

Ezek az alapok a mágneses terek megértéséhez.

Előzmény: ötfelezős (60199)
paplanfa 6 napja Creative Commons License 60311

A mérési jegyzőkönyv nem irodalmi alkotás. Verd ki a balhét nyugodtan.

Előzmény: ruzsa janos (60299)
Jahno 6 napja Creative Commons License 60310

Ha nem megfordítható, akkor szereld fel Angliába és kész.

Előzmény: sajby25 (60283)
Jahno 6 napja Creative Commons License 60309

Aztán tartalmaznia kell a műszer típusát, kezelőjének nevét, pontos időpontot, mérés menetét (X szabvány szerint, Y helyeken, Z távolságokra, A*B területen véletlenszerűen vagy adott X ponton, satöbbi), a mért értékek mellett egy értékelést is. Legalábbis én ilyeneket láttam, szabványból ezekre lehet kivonatot találni, mikor kerestem. Aztán jobb helyken átlag sallang duma is van mellé, mondván ha "ilyen sokba" kerül, akkor legyen egy nagyobb nyomtatott anyag, ne 2 oldallal szúrjuk ki a júzer szemét és rizsáznak egy kört, hogy mit határoz meg, miért fontos, testi-lelki egészségünk, hatékony munkavégzés, blábláblá.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60298)
Jahno 6 napja Creative Commons License 60308

Cég nevét remélem még tudja...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60305)
Jahno 6 napja Creative Commons License 60307

Valami hasonló vita volt egy kivitelezésen, mikor is a nagy megmondóember megtiltotta, mondván az építési területen tilos fényképezni (nyilván nem véletlenül). Erre mondta azt az ügyvéd, hogy jó, legyen így, akkor innentől FÉNYKÉPEZNI tilos, Ti meg FOTÓZZATOK, mert kell a dokumentáció :-) Aztán betiltották a fotózást. Ezt ráadásul le merte írni, így megint kapott valami cifrát a szájára.

Előzmény: ruzsa janos (60299)
Mekk Elek ezermester 6 napja Creative Commons License 60306

"Akár van benne vas akár egyáltalán nincs, a tekercs a rézveszteségével melegszik (mivel ekkor nincs jelentősége az induktivitásának)."

 

Ha az egyenárammal táplált tekercs belseje/környezete mágnesesen megváltozik, az a változás pillanatában befolyással van a tekercsben folyó áramra is,

persze jelen esetben stabil mágneses környezetről volt szó, ebben az esetben teljesen igazad van.

Előzmény: Szirty__ (60300)
Mekk Elek ezermester 6 napja Creative Commons License 60305

"az anyagot helyben megnézhettem, de nem másolhattam le, mert "sértené az azt készítő cég szerzői jogait""

 

Ez a hét vicce :)

Én közölném velük (tértivevényes levélben, innentől MINDENT CSAK ÍRÁSBAN), hogy ebből az ügyből egy szép kis újságcikk kezd kikerekedni, ezért első lépésben kérek önöktől egy írásbeli nyilatkozatot, miszerint a mérési jegyzőkönyv fénymásolata sértené a készítő cég szerzői jogait.

És ha nem válaszolnak, vagy mellébeszélnek, akkor a következő egy hivatalos ügyvédi levél lesz, mert erős a gyanú, hogy a mutogatott papír nem egy rendes mérési jegyzőkönyv, hanem egy átverés/hamisítvány/parasztvakítás.

Ezzel egyidőben kérni a mérést végző cégtől egy (szintén írásbeli) nyilatkozatot, amely szerint ők nem járulnak hozzá az iskolai példány lemásolásához. Ha esetleg mégis hozzájárulnak, akkor meg azt adják írásba, mert az iskola követeli, sőt készítsék egyből két példányban, nehogy az iskola igazgatója megtagadja a nyilatkozat annak elolvasását - szintén a szerzői jogokra hivatkozva ;)

Előzmény: ruzsa janos (60299)
Peter atyuska 6 napja Creative Commons License 60304
Előzmény: ruzsa janos (60294)
Peter atyuska 6 napja Creative Commons License 60303

Hát egy kicsivel több szerepel magán a fénycsővőn is mint gyártó és watt szám, szerepel ott a típus, a gyártási szám, a lux és színhőmérséklet.

Előzmény: ruzsa janos (60299)
Szirty__ 6 napja Creative Commons License 60302

Helló sajby25!

 

Nem ilyen. Úgy kell felszerelni hogy megfelelően álljon.

Előzmény: sajby25 (60283)
Lacivill 6 napja Creative Commons License 60301

50 oldalt nem tudok elküldeni, azon túlmenőleg, hogy nem is szabad.

Előzmény: ruzsa janos (60296)
Szirty__ 6 napja Creative Commons License 60300

Helló ötfelezős!

 

"Az bizony rettenetes nagy baj!"

 

Nem tudom ezt miért írod.

Tettél egy megállapítást, ami teljes mértékben igaz, de nem abban az esetben amiről szó volt.

Ott ugyanis nem igaz.

Ha ez szerinted rettenetes nagy baj, akkor az. Én nem tekintettem annak.

 

Akár baj, akár nem, szerintem az egyenáramú elektromágnes melegedését, veszteségét nem befolyásolja a légrés. Akár van benne vas akár egyáltalán nincs, a tekercs a rézveszteségével melegszik (mivel ekkor nincs jelentősége az induktivitásának).

 

Előzmény: ötfelezős (60281)
ruzsa janos 6 napja Creative Commons License 60299

szerinted komoly, normális cég a fénycsövekről annyit ír le, hogy OSRAM, 36W ?!?!?!? Ebből állapítja meg egy szakember, hogy a színvisszaadása 85%.

Azt hittem, felrobbanok, olyan dühös voltam. az anyagot helyben megnézhettem, de nem másolhattam le, mert "sértené az azt készítő cég szerzői jogait"

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60298)
Mekk Elek ezermester 6 napja Creative Commons License 60298

A mérési jegyzőkönyvből kérj egy példányt. Ha nem szerepel benne a feladat egyértelmű leírása (pl általános iskola munkaasztalok megvilágítási szintjének mérése) és a mérési módszer (mérések helye: osztályterem asztal felülete, stb), akkor parasztvakítástól bűzlik a dolog, mert bőven lehet olyan hely is egy iskolában, ahol elég a 150 lux megvilágítás, de az a hely valószínűleg NEM a gyerekek munkaasztalának felülete, hanem pl a folyosó/lépcsőház/ebédlő/tornaterem.

 

Egy ilyen hivatalos iskola-fénymérésnek valószínűleg tartalmaznia kell az alkalmazott fénycsövek típusát is, melyek gyári adataiból ki tudod olvasni, hogy szabadna-e olyat alkalmazni osztályteremben (színhőmérséklet, fényspektrum, stb - valószínűleg valahol van erre is hivatalos előírás).

Előzmény: ruzsa janos (60285)
Mekk Elek ezermester 6 napja Creative Commons License 60297

A fórum olvasóit lehetőleg ne dolgoztasd (ne küldd el őket mindenféle helyekre az interneten)

és a kérdésedet fogalmazd meg teljesen egyértelműen.

Máskülönben lehet, hogy senki sem fog foglalkozni veled.

Előzmény: sajby25 (60283)
ruzsa janos 6 napja Creative Commons License 60296

köszönöm, ezt is tudom.

csak éppen az a kérdés, hogy hogyan értik azt a 300 luxot? mert én úgy, hogy az asztallap felületén (ahol  füzet van), mégpedig minden pontban legalább ennyinek kellene lennie, a mérést végző cég pedig úgy, hogy 1,2 méter magasságban ÁTLAGÉRTÉKKÉNT, tehát akkor is jónak minősítve, ha van hely, ahol 150 lux, és van, ahol 1000.

Ehhez jön még a mérés pontos leírása, ami a szabványban van.

A kérdés tehát továbbra is az: meg tudja-e nekem küldeni valaki a megviláításra és annak mérésére vonatkozó szabványokat.

Előzmény: Lacivill (60295)
Lacivill 6 napja Creative Commons License 60295

normál teremben 300 lux kell

Előzmény: ruzsa janos (60294)
ruzsa janos 6 napja Creative Commons License 60294

szia, köszönöm, nem a száma kell, mert azt meg tudom keresni, hanem a szövege, mert nem szeretnék érte 9000+áfát lecsengetni.

Előzmény: ötfelezős (60293)
ötfelezős 6 napja Creative Commons License 60293

MSZ EN 12464-1:2012

Előzmény: ruzsa janos (60285)
cosalf 2014.11.21 Creative Commons License 60292

Jól írva:légy szíves

Előzmény: cosalf (60291)
cosalf 2014.11.21 Creative Commons License 60291

Segítsél légyszíves, idézd be!

Előzmény: ötfelezős (60288)
pajaci 2014.11.21 Creative Commons License 60290

És volt már valaha olyan kuncsaft aki másodszor is veled dolgoztatott?

Előzmény: Fázisceruza (60287)
Fázisceruza 2014.11.21 Creative Commons License 60289

No hát ez igazán megtisztelő, hogy Te, aki idáig minden kérdést meg tudott, és meg is válaszolt ezen a fórumon, tőlem kérsz tanácsot. 

Fejtsd ki egy kicsit bővebben a kérdést, hátha lesz rá megoldás! :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60279)
ötfelezős 2014.11.21 Creative Commons License 60288

Sajnos, nincs igazad... Dreamenek viszont igaza van. Amint azt Dr. Nagy Lóránt neten fellelhető jegyzetében is írja.

Lehet bocsánatot kérni.

Előzmény: cosalf (60284)
Fázisceruza 2014.11.21 Creative Commons License 60287

Mondjuk úgy, hogy megtehetem, hogy ilyen hülyeségekkel foglalkozzak a meló helyett.  

Amúgy annyi munka van, hogy nyugodtan válogathatok köztük, sőt, még az itt jelen lévők közül néhánynak próbálok is átadni melókat ha tudom, hogy a profiljukba vág a megrendelés. 

A bojlercseréket átadom a vizes havernak, abból is van egy kiló havonta kb, oszt a kisujjamat se mozdítom. 

A tűzhely javításokat meg a háztartásigép szerelő srác viszi, abból is leesik egy kis zseton.

Na szóval ennyire tré a helyzet.

 

Hát a jószaki az meg egy külön tanulmány. Na ezért van az, hogy abszolúte nem foglalkozom a netes hirdetésekkel, mert ilyen az internet nemzedék. Hát hiányzik ez a faxomnak! :DD  Ott csapódnak le az extra idióták, és mint láthatod, 10-20e ft-okon verik a nyálukat. 

Akik meg nem írkálnak oda, azok néha hatezer ft-os borravalóval köszönik meg a munkámat. 

 

Előzmény: nap50 (60280)
Fázisceruza 2014.11.21 Creative Commons License 60286

Hát nagyon nem...  :D

Előzmény: liptak1 (60282)
ruzsa janos 2014.11.21 Creative Commons License 60285

szabványok

Tisztelt uraim, támadt egy kis vitám a gyerekem iskolájának karbantartó intézményével a világítás miatt. Szubjektíven egyszerűen nagyon gyenge a világítás az osztálytermekben, a sját mérésem alapján (nyilván nem hitelesített műszerrel) a fiam asztalán 120 lux....

Az intézmény most egy igen elegáns módszert választott a leszerelésemre: megrendeltek egy hivatalos szakértői vizsgálatot, a végeredmény: minden a legnagyobb rendben. Csak vázlatosan írnám le, mi a problémám a mérésükkel: a mérést 120 cm magasságban végezték ezt a vizsgálatot végző cégtől tudom), nem az asztalfelületén, a világítótestek színvisszaadási paramétereit egyszerűen hasból írták be (mindenütt 85% lett, ami azért vicces, mer két végükön már megfeketedett, akár 640-es indexű fénycsövek is vannak), a terem a vizsgálat során értelemszerűen üres volt, valós helyzetben viszont a gyerekek konkrétan kitakarják a világítótesteket, mert az mögöttük/felettük van, a teremben teljesen változatos színhőmérsékletű, korú, típusú csövek vannak - ezt meg sem említi a vizsgálat. Ja igen , a legszebb: a kiszámított értékek átlagértékek, ami adott esetben 150 vagy 1000 lux átlagából jött ki - mondván, hogy tőlük csak az általános megvilágítás mérését kérték. Egy iskolában, ahol az idő felét a füzetbe hajolva töltik.

Namármost, törvény és szabvány szerint ez akár még rendben is lehet - de ettől még nem látnak jól a gyerekek.

Szükségem lenne viszont a vonatkozó magyar szabványokra, konkrétan a megvilágításra vonatkozó szabványra, ami elvileg a MSZ EN 12464-1:2003 szabvány, illetve arra, ami a megvilágítás mérésének módszerét rögzíti. Tudna valaki segíteni? A magán emailcímem publikus.

cosalf 2014.11.21 Creative Commons License 60284

Ha én kettes alát kapok dr. Nagy Lóránttól, akkor Te megbux.

Előzmény: ötfelezős (60109)
sajby25 2014.11.21 Creative Commons License 60283

Sziasztok!

 

https://www.dropbox.com/s/ci0afkoecjtl2v3/Movie%20on%2021-11-14%20at%2020.00.export.mov?dl=0

 

Adott a videóban szereplő csillár kapcsoló."L" ponton fázis.

Ahogy látható.Akkor van felkapcsolva a lámpa,amikor a normális világban le van kapcsolva a kapcsoló.

KÉrdésem,hogy már mindegyik falon kivüli csillárkapcsoló ilyen?Tudom,hogy meglehet forditani a falon,de mondjuk azt,hogy nem kivitelezhető. :D

Illetve a régi kapcsoló,ami csere érett,az értelmesen müködött ilyen bekötéssel.FELkapcsoltad...LEoltottad.

 

liptak1 2014.11.21 Creative Commons License 60282

Aha akkor azért végül is nálad se fenékig tejfel az élet (:

Előzmény: Fázisceruza (60278)
ötfelezős 2014.11.21 Creative Commons License 60281

Az bizony rettenetes nagy baj!

Előzmény: Szirty__ (60200)
nap50 2014.11.21 Creative Commons License 60280

Ennyire nem megy a meló, hogy gyerek csizmával foglalkozol, békéltető testülethez járkálsz?

 

Apropó múltkor szóba kerültél itt a jószaki oldalon megjelentek miatt, nem túl bizalomerősítő jellemzések voltak.

Előzmény: Fázisceruza (60278)
Mekk Elek ezermester 2014.11.21 Creative Commons License 60279

"Minimum 2, de van, amiből 30db is van az autóban.  Mikor ez is kevésnek bizonyult, akkor vettem salgo polcokat a garázsba, és milliós nagyságrendben töltöttem fel anyaggal,"

 

Ez egy mesterség esetén még megoldható, de mit tegyek én?

:)

Előzmény: Fázisceruza (60277)
Fázisceruza 2014.11.21 Creative Commons License 60278

Hát, éppen most fordultam a békéltető testülethez a gyerek csizmája miatt, ugyanis olyan rövid a tépőzár rajta, hogy használat közben kinyílik.  Nem  is az ára miatt, de most végigviszem ezt az ügyet, inkább kíváncsiságból. 

Előzmény: liptak1 (60272)
Fázisceruza 2014.11.21 Creative Commons License 60277

Ezt a problémát én úgy oldottam meg, hogy először is a személyautót lecseréltem kisteherautóra, majd azt feltöltöttem olyan alkatrészekkel, amik szükségesek a szakterületemhez. Minimum 2, de van, amiből 30db is van az autóban.  Mikor ez is kevésnek bizonyult, akkor vettem salgo polcokat a garázsba, és milliós nagyságrendben töltöttem fel anyaggal, hogy még a kiskereskedőktől se függjek. 

 

Egy biztos, hogy alkatrészhiány miatt munka nem hiúsulhat meg!

Előzmény: King_of_Giants (60266)
Lacivill 2014.11.20 Creative Commons License 60276

50Nm kevés?

Szerintem átlag 230-as gépnek nincs ekkora

Előzmény: ha4nz (60275)
ha4nz 2014.11.20 Creative Commons License 60275

Köszi az infókat! Én a nyomatékot éreztem szegénynek, de remélem azért bőven elég lehet. Nem akartam összehasonlítani egy házi nyomatékolással, mert más erőkarral dolgozni és más csak a gép tokmányát alapul venni.

Előzmény: Lacivill (60269)
liptak1 2014.11.20 Creative Commons License 60274

A napokban egy egész jó kis esetbe botlottam: tablet , egy hónap megdöglött, bolt-szerviz 60 nap, felhívják a tulajt ugyan fizessen már 4000 Ft xy számlára vagy nem javítják meg,  nem tud érdemben reagálni mert hát a telefon is király és épp nincs térerő tehát szét bont, hívná a szervizt de a kutya se reagál+30 nap jön a boltból egy telefon megjött a tablet. Ja csak továbbra is szar. A tulaj hazahozza, mondja hogy járt, mondom neki én nem hagynám,(jelzem a kifogást amivel visszaküldték : a bekapcsoló gomb a fene egye meg nem garanciális, mivel használat közben bedögölhet, a tablet meg azért nem tölt mert a töltő vezeték törött és hát a fene egye meg ez se garanciális) nézem a tyúkbelet pont jó a lányoméba. Belepróbálom tölt. Teszem a lányomét az övébe elindul majd lekapcsol: hibajelzés önvédelme érdekében a tablet megszakítja a töltést) . Ráveszem az ipsét ugyan menjünk már vissza. Bolt , ügyfélszolgálat mondom az előzményeket, válasz visszatudják küldeni a szervizbe , hát ennyiben mégse hagyom kérem írásban , hogy nem végezte el a szerviz a vállaltakat. Válasz várjak már egy kicsit hívja a főnökét, jön egy hölgy mondjuk mi a helyzet, megnézi miről van szó, megnézi a szerviz felé a jelzett adatokat, egy idő után megkérdezi , a dátum jó amivel rögzítve van a szervizbe küldés? Mondjuk igen , jön a meglepi azt mondja a hölgy hogy 30 nap után nem is javíthatják mivel azonnal cserélni kell a készüléket. A vége visszaadták a pénzt a tulajnak. Nos úgy tűnik ha nincs képben az ember a bolt tuti hülyére veszi.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60268)
liptak1 2014.11.20 Creative Commons License 60273

Az elején írtam egy esetet : 15 db armatúráról volt szó. Ezt hogy kezeled? vagy mondjuk a napokban rendre beleszaladok a vízmentes lámpa nevű kollekcióba: porcelán vagy műanyag ajzat-porcelán vagy műanyag búra. Na manapság nagy feneket kerítenek annak , hogy a búra nem könnyen törik ha műanyag. Ja de már egy 60W-os izzó is megolvasztja, nem csináltam képeket de istenemre mondom ha lesz még hozzájuk közöm teszek fel ide egyet kettőt : összeolvadva, kilyukadva, lefolyva a lámpáról, ezeket hogy kezeled ha te tetted fel és tűzet okozva rád verik a balhét?

Vagy csak olyan melót végzel ahol csupa csupa király az élet? Te még semmi olyannal nem találkoztál ami miatt szívesen állon vágnád azt a fogyasztó védelmist aki ezeket forgalomba engedi hozni?

Előzmény: Fázisceruza (60257)
liptak1 2014.11.20 Creative Commons License 60272

Már ne hogy vita legyen de ez pont olyan sületlenség mintha azt mondanám süss már kenyeret, ja hopp a kemence nem működik mert kihagyták az ajtót ahol bekéne tenni. Visszatérve az elejére - fizetek az árúért tehát elvárom hogy ne gagyi sza...t kapjak a pénzemért, az , hogy felkészületlen egy baromság, ha így kezeled akkor előbb utóbb azt veszed észre , hogy kapsz egy marék alkatrészt mint a praktikeres bútornál, csinál hozzá móricka egy rajznak nevezett ökörséget és kész te meg a szimpla pénzért amit sokszor alkudozás árán levisz a megrendelő töketlenkedsz hogy esetleg ne veszteségesen gyere ki a melóból. Ha így nézzük tényleg felkészületlenül megyünk neki, de lehet csak a mi elvárásaink nem fedik a jelenlegi piaci hozzáállást? Lehet fizetnem kéne hogy le is gyártsam magamnak?

Előzmény: Fázisceruza (60257)
DJ Szegecs 2014.11.20 Creative Commons License 60271

A másik viszont, amikor hiába jelzed a hibát, nem történik semmi. Kiváló példa erre a freemail.hu levelezőrendszer...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60268)
peti.olah 2014.11.20 Creative Commons License 60270

Üdv Urak!

Idehaza lehet kapni amerikai szabványú dugaljat? Találkozott valaki ilyennel?

Lacivill 2014.11.20 Creative Commons License 60269

Folyamatos munkát lehet végezni vele, hiszem 2 aksi van benne 40 perc alatt feltölti a másikat.

Panelban 1 aksi elvisz 40-60 furatot, téglában akár a tripláját.

Előzmény: ha4nz (60267)
Mekk Elek ezermester 2014.11.20 Creative Commons License 60268

"Nem hát, mert lusták/félnek reklamálni"

 

Tudok olyan internetes szolgáltatásról, amit készakarva elrontottak egy kicsit (gyakorlatilag használhatatlanná tettek), de ott volt egy jól látható email cím hibabejelentés céljára és pörgött a számlálója. Öt EZER felett volt a próbálkozók száma, mire valaki jelezte a hibát.

Ha ilyenek az emberek, akkor meg is érdemlik, hogy úton-útfélen hülyének nézzék őket (nemcsak a gyártók/kereskedők, de a politikusok is).

Előzmény: King_of_Giants (60255)
ha4nz 2014.11.20 Creative Commons License 60267

Köszi a linket! Én egy ilyen szettet nem biztos hogy vennék, de egy csavarozógépet mindenképp. Akkor ami ebben van, azt erősen ajánlod?

Mondjuk egy kézzel kb 1,8kg-ot megtartani még mindig barátibb, mint egy 3 kiló fölötti akkus vagy sima fúrót.

A 3 Ah-ás akksik kb mennyi üzemidőre elegendőek?

Előzmény: Lacivill (60256)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60266

Nem mondod?

Szerinted ilyen "apró" hibára már a boltban  kellene figyelnem , amikor dobozban odalökik?

Ugyanúgy az elszivó hiányzó csavarjára, a hiányzó vezetékszórítóra is?

 

Találkoztál már szakadt vezeték köteggel? Nem? Én igen! Képzeld, nem mértem behúzás elött folyamatosságot rajta, bíztam a gyártóban

Vittem már vissza MÜIII csöveket is mert nem lehetett tágitani, elrepedt

Orosz MTK kábelt nem lehetett blankolni, a külső réteg nem vált el az erektöl, illetve lehúzta azok szigetelését is. Hiányzott a síkpor a gyártásbol

 

Hogy kezeled nekifutásbol ezeket?

Szoval ha lehet, csak okos tanácsokat adj!

 

 

 

Előzmény: Fázisceruza (60257)
Lacivill 2014.11.19 Creative Commons License 60265

persze

Előzmény: Fázisceruza (60261)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60264

Köszi, akkor keresgélek még (ha elakadok, úgyis kérdezek:)... Dunakanyar...

Előzmény: Zs:) (60262)
pajaci 2014.11.19 Creative Commons License 60263

1.6kg.

Előzmény: Fázisceruza (60261)
Zs:) 2014.11.19 Creative Commons License 60262

Lehet azt olcsóbban is kapni, de akkor szerezz egy csillag-delta időrelét, amit kiszereltek, azzal is menni fog.

(Ha Győr környéki vagy, tehetek valamit az ügy érdekében :) )

Előzmény: etilalkohol (60260)
Fázisceruza 2014.11.19 Creative Commons License 60261

Ezt a fúrókalapácsot tudod használni egy kézzel?

Előzmény: Lacivill (60259)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60260

Igen, köszi ez lenne (lehetne) az... ellenben rákerestem a kiemelt 'szakszavakra' és az adott márkára egyből (legelső link: https://www.distrelec.hu/id%C5%91rel%C3%A9-bekapcsol%C3%A1si-t%C3%B6rl%C3%A9s/finder/82-21-0-240-0000/420897) 11 ezer forint :( - tudom a lustaságot meg kell fizetni:)

Ha ebben cinizmus is volt, hát megértem és köszönöm:) - Ha nem, akkor bocsánatot kérek a félreértés miatt...

A kapcsolni kívánt motor teljesítmény 2.5 W, ha így szűkíthetném a keresésem az lehet segítene...

Lehet egyszerűbb ha tapasztalatból megírnátok, hogy ilyen időrelét milyen összeg körül fogadhatom el korrektnek árban.

Találok ilyet is, de az olcsóknál meg a leírás hiányos/nincs: http://www.mentavill.hu/catalog/details/627501

Előzmény: Zs:) (60244)
Lacivill 2014.11.19 Creative Commons License 60259
Előzmény: Fázisceruza (60258)
Fázisceruza 2014.11.19 Creative Commons License 60258

Linkeld lécci!

Köszi.

Előzmény: Lacivill (60256)
Fázisceruza 2014.11.19 Creative Commons License 60257

A simsont nem ismerem, de az FKA-táblával vívott küzdelmed, kizárólag a felkészületlenségednek köszönhető.

 

Valóban előfordul, hogy nincs benne menet, vagy a csavaron nincs menet, vagy hiányos a csavarkészlet, de ezeket problémákat nekifutás nélkül kell tudni kezelni.  

Előzmény: King_of_Giants (60255)
Lacivill 2014.11.19 Creative Commons License 60256

Évente sok méter csatornát felteszünk, beton, és tégla felületen már soha nem tiplizünk, hanem beütődübelt használunk kb 2 szer gyorsabb.

Makita LION aksis szettet használunk.

Előzmény: ha4nz (60250)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60255

Szép eset!

Az a baj, nyilván ez másnál is előfordu/hat/ hogy nem kapnak visszajelzést a forgalmazók. Igaz, a cuccok meg alapvetően kinaiak, nem tud másfajtát rendelni

 

Simsonozok.

Nem egyszer odaugrottam a boltba, mert elszakdt a bowden, vagy elktört a kuplung/fékkal

Odadja a cuccot, bolt elött ki akarom cserélni, a bowden vég nem megy be a helyére

Más esetben nem megfelelő a bowden külső és belső aránya

Kérdem mi a helyzet

Hát még nem panaszkodott senki

Nem hát, mert lusták/félnek reklamálni

Ha otthon cserélem, káromkodok és megoldom, de mit csináljon akinek semmi érdemleges szerszáma nincs, vagy az országúton kell cserélni? Más hasonló helyzetek is előfordultak számtalanszor

 

FKA táblában 2 csavar van csak a nulla/föld sineken

BSKN tele csavarokkal.

Kétsoros FKA táblában az fedélrögzitő csavarnak a menete nincs kifúrva a lemezen. Mikor veszem észre? Amikor bezsúfoltam minden drótot és zárnám le.

Hát ilyen még nem történt mondja a boltos. Megnézünk egy másikat abban sincs befúrva a menet

Van menetfúrom, de hosszúszárú behajtószárat eszkábálni kellett, mert csak nem szerelem már le és a kereszt hajtókar nem forog el.

 

Multkorában szomszéd szól ,hogy vette egy lámpafoglalatot , de nem ég mégsem.

Megnézem, rugós szoritású csatlakozó. Az egyikben nincs benne a szoritó lemez

Eszem megáll!

OK. volt olyan foglalatom felraktam neki

Előzmény: liptak1 (60251)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60254

Hát nem jött össze!

Ahogy ott morfondiroztam, jutott eszembe hogy a tulaj amikor totál felújitást/átalakitást  csinált, hajtott állandóan, minek ez, minek az. Nem nem, akkor annyi

Volt hogy a parkettás még rakta aparkettát de a feje felett már hordatta be a bútorokat

A g.kartonosokkal meg alig lehetett összedolgozni, mert nem bírták kivárni míg rendesen gégecsövezem és dobozolom

Jó barátom lett/volt a tulaj, Isten nyugosztalja. Sok jó munkát köszönhetek neki

Most a fia kéri ezeket az átalakitásokat.

 

Tehát most az a helyzet, hogy az elszívó földje nincs bekötve, eltűnik a gipszkartonban, igy nem használhatom vezérlésre

Lehet , kiszedem a csillárkapcsolót is ami a világitást és az elszivót kapcsolja, hátha ott hozzáférek a föld szálhoz

 

Kihúztam a falbol azt a szemét 80as kötődobozt, hátha előhalászom a kábelt valahogy és rákötök. Persze a menetes kis fül nem fordul vissza a helyére hogy ki lehessen húzni, hanem leesett a falba. Berakásnál ez szintén nyűgös.

 

Van erre valami spec trükk? Mert nem egyszer jártam már így.

Miért nem csinálják rugós füllel mint a szpot lámpákat?

 

Vettem 3x0,75-ös MTK-t. Ha hiszitek ha nem,  lecinezve nem megy az elszivó sorkapcsába. Natúran/összesodorva is alig lehet begyömöszölni

Tuti megtalálom a gyártót, nem magyar,  és irok nekik.

 

A még nyűgösebb helyzet, hogy a burkoló/kőműves is ott dolgozik, mert egy zuhanyfülke kialakitása is folyik

Természetesen nem férek el tőlük mert nekik sürgős. 

Villanybojlernek öntapadós vez.csatorna, de nem tudok eljutni az elosztóig olyan zsúfolt bútorral a helyiség

A wc-ben ott a wc csésze + egy kézmosó, létra nem fér be, akrobatázni kell, 3.50 magas a helyiség

Szombat délután már csak a partvis dolgozhat. Jól belenyúltam, gondoltam 2 nap és kész :)

 

 

 

Előzmény: King_of_Giants (60248)
liptak1 2014.11.19 Creative Commons License 60253

Pardon kicsit hülyén fogalmaztam: nem az irány fényt írja elő hanem a menekülési útvonalak megjelölését és a kettő azért mégse ugyan az.

Előzmény: liptak1 (60252)
liptak1 2014.11.19 Creative Commons License 60252

A tűzvédelmi előírás előírja az irányfényt, de nem vagyok benne biztos  előírja-e a világítós típust vagy megelégszik a foszforeszkálóssal.

Előzmény: King_of_Giants (60238)
liptak1 2014.11.19 Creative Commons License 60251

Egyet tudok érteni veled de hogy tetézzem itt egy másik jó megoldás: 2x36 W-os trafós IP65-ös armatúra , bejön a jó öreg Kínából, felrakod  mondjuk olyan helyre ahol nem azért kell hogy a port fogja, tehát megy mendegél kb úgy 10-15 órát naponta és szól a tulaj : mester úr kicsit át kéne jönni mert a lámpa már a földön jár, eszem a jó kedvét gondolom én , de hát a szaki abból él hogy hívják így megyek én is megnézem mi a fene lett a 2 hónapja feltett lámpával. Hát a szemem fel is akadt mert ha a földön még nem is de a plafonon se igen van már , egyszerűen leolvadt a mennyezetről. Hívom a forgalmazót mi történt - válasz : jó lenne ha nem égetnék egész nap mert nem erre lett tervezve. Akkor mi a t......re tervezték ha nem világítani, dísznek? Ettől fel tud bennem menni a pumpa.

Előzmény: King_of_Giants (60213)
ha4nz 2014.11.19 Creative Commons License 60250

Köszönöm a csavarozógépre a válaszaitokat!

Én is beláttam hogy külön világ a kerékcsere és más a fúró-csavarozó világa. Szedjük ketté, ki mit ajánlana pl:

-csatornázáshoz, ha fúrni kell a dübel helyét, utána meg hajtani bele a csavarokat,

-simán csavarozáshoz, pl sok csavar, vagy lépcsősfúróval lyuk egymás után előszerelésnél.

 

A kerékcsere témát jegeljük.

 

Köszönöm!

 

 

Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60249

Sőt, ha a ventilátorhoz a lámpától viszed a nullát és vezérlő fázist is, akkor a második kapcsoló és a vezetéke  is teljesen feleslegessé vált. Ezt felhasználhatod pl hangulatvilágítás kapcsolására, pl egy szép színes forgó diszkógömb feldobja az összképet, vagy egy hangágyú egy villogó stroboszkóppal jól jöhet székrekedés esetén.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60247)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60248

Az még jobb megoldás is

Kösz mégegyszer!

 

csak írjad rá piros filccel,..."

Fehér filc kell mert fekete kapcsolók, plusz munka, nincs megfizetve

Megmondom neki, ha meg elfelejti és nem elszív , elönti szarszag ugyis eszébe jut

:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60247)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60247

Ha a lámpától lehet fájdalommentesen vezetéket vezetni a ventilátorhoz, onnantul már igen 1szerű a feladat (lehet az a vezeték a nulla is és akkor a kapcsolóktól indulhat mindkét fázis).

 

A kapcsolót meg nem muszáj átkötni sem, csak írjad rá piros filccel, hogy "SOSE KAPCSOLD LE B+!"

Előzmény: King_of_Giants (60246)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60246

Remélem jól gondolom?"

 

Perszehogy jól!!

Azért kösz a hozzászólást, mert ha nem irok ide és nem válaszol senki, tunya maradok és nem gondolkodom rajta

:)

Előzmény: King_of_Giants (60245)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60245

A szaGember aki anno 15-17éve, az egész lakás villanyt készitette én voltam :)

Arra már nem emlékszem hogy egyáltalán volt-e már akkor  időzitős elszívó.

 

 

Franc se figyelt most mielött megvettem az elszívót, hogy van egy kapcsoló az elszivóhoz és ebböl gond lehet

Vezeték utánhúzás nem jácc mert minden fal g.karton

 

 

Igen, a föld feketére/pirosra szigszalagozva eszembe jutott

Gyanús hogy nincs, mert első ránézésre 4 kötést láttam. Föld/kapcsolt szál a világitáshoz/kapcsolt az elszivóhoz/nulla és mindez MMfal tehát gégecső sincs itt

Azért megsasolom mégegyszer

 

 

 

Hoppá!

Ahogy a kommentet irom, eszembe is jutott a megoldás

Elszivó kapcsolója átkötve belűl, máris van a kötödobozban fix fázis. A kapcsolt szál meg jön a világitástol, adva van, ezt rákötöm az elszívó föld drótjára

Remélem jól gondolom?

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60243)
Zs:) 2014.11.19 Creative Commons License 60244

Ehhez elég egy sima időrelé is! Findernél ez a Bekapcsolást törlő funkció.

Előzmény: etilalkohol (60242)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60243

Olcsó megoldás:

ventit bekötöd állandó üzeműre, az ügyfélnek meg megmondod, hogy ha leég, akkor fizettessék meg azzal, aki a két kapcsolót kitalálta (egész biztosan az ügyfél volt a feltaláló, a tervezéskor ügyesen megspórolta a szakember megkérdezését)

 

Kevésbé olcsó megoldások:

- venti késleltetését nem használod, a felesleges kapcsoló helyére beépítesz egy késleltető időzítőt.

- falvésés: eggyel több vezeték odavezetése.

 

Még valami: lehet, ha a ventihez három ér megy, viszont a berendezés kettős szigetelésű, akkor a földelő vezeték (feketére átszínezve) használható másik fázisvezetőnek.

Előzmény: King_of_Giants (60213)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60242

Dehogy bizalmas, csak úgy bonyolódik a leírás.

Igen, eddig pont úgy ahogy leírtad:

"Tehát (ha jól értem, bár még mindig zavaros):

- van egy meglévő kapcsolóra, ami két óránként bekapcsol 230 voltot 15 percre

- minden 15 perc első 5-15 másodpercében szeretnél csináltatni valamit valamivel,"

Amit kapcsol az egy mikrohullámú sütő forgatómotorja (230 V-os). 5-30 vagy akár 60 másodpercig is jó a kapcsolási idő, mert csak egy végálláskapcsolót zár rövidre a relé, hogy el tudjon indulni végállásból a majdani következő végállásba ami kb. 2-3 perc múlva jön el.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60241)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60241

"valamit valamivel, valahogyan, valamiért"

 

Persze ha ezek bizalmas információk, akkor nem muszáj elárulnod.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60239)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60240

Az én elektronikámra senki semmit?

Most nézem, próbálom

A pici , nyomtatott áramköhöz való sorkapcsokba az 1.5-ös MCu bele se megy

Jön majd a jó öreg sorkapocs és valami vékonyka flexi drótocskák, oszt visszanyomva a g.karton menyezet fölé

Véletlen érintés ellen ott védve :)

Előzmény: King_of_Giants (60213)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60239

"Ez így érthető valamennyire?"

 

Még mindig nem a konkrét feladatot mondod, hanem a saját elképzeléseidedet variálod :)

Tehát (ha jól értem, bár még mindig zavaros):

- van egy meglévő kapcsolóra, ami két óránként bekapcsol 230 voltot 15 percre

- minden 15 perc első 5-15 másodpercében szeretnél csináltatni valamit valamivel, valahogyan, valamiért.

Ez eddig jó?

Előzmény: etilalkohol (60232)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60238

Lakóépületekben nincs irányfény előírva?

 

Na nincs, majd benyújtok egy trv.javaslatot, mint a rozsdamentes kéményajtókra

Lesz dögivel munka :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60235)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60237

"a kapcsolt égőket villantja le?"

 

A kapcsolt égőket villogtatja egy picit, jelezve, hogy nemsokára sötét lesz.

Előzmény: etilalkohol (60233)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60236

Nem tudom, nem dolgoztam vele még

Előzmény: etilalkohol (60233)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60235

Igazad van. A CRM 42-es valóban úgy működik, hogy a két másodpercnél hosszabb idejű gombnyomást mindig "elromlott nyomógombnak" tekinti és a két másodperc végén újra kioltja a villanyt, ezzel megpróbálja rávenni az embert, hogy ismét próbálkozzon a nyomógombbal, amely ettől esetleg kiugrik a beragadásból.

Ez jó trükk akkor, ha a nyomógomb nem végleg hibásodott meg, mert akkor viszont jön a három nap sötétség (mire odaér a villanyszerelő ;)

Előzmény: King_of_Giants (60231)
pajaci 2014.11.19 Creative Commons License 60234

Kössz!

Előzmény: Tízenhármaska (60218)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60233

Köszi, ez akkor itt a varázsszó: "Nyomógomb beragadás elleni védelemmel ellátva"!

Ez: "Kikapcsolás előtt 30 és 40 másodperccel két villanással jelez", itt egy led villan a relén, vagy a kapcsolt égőket villantja le?

 

Előzmény: King_of_Giants (60231)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60232

OK:

"dőzítő alkalmazása. Gombnyomástól behúz, aztán egy másodperc múlva el is enged."

Ez már jobban megfelelne, csak ez is ilyen egybeépített legyen, mint a lépcsőháziak.

Tehát van egy időkapcsoló ami már adott, ez 15 percre bekapcsol (hálózati feszt kapcsol), azaz olyan, mintha 15 percig nyomva tartanám a gombot. Ez meghúzna egy relét, ami pár másodperc (5-30) múlva kikapcsolna és nem kapcsolna vissza egyből, hiszen az időkapcsolóm még 15 percig bekapcsolt állapotban van. Amikor lekapcsolt az időkapcsoló és 2 óra múlva megint eljön a 15 perces bekapcsolása, akkor a relé ismét bekapcsolna a beállított pár másodpercre ....

Ez így érthető valamennyire?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60230)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60231
Előzmény: etilalkohol (60228)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60230

"nekem olyan kell, aminél ha beragad a gomb, akkor is lekapcsol a beállított idő után."

 

Időzítő alkalmazása. Gombnyomástól behúz, aztán egy másodperc múlva el is enged.

Persze ha már veszünk egy rendes időzítőt (nagyon sokféle tudású van ám), akkor talán már nem is kell megvenni a lépcsőházi automatát :)

Nagyon szegény helyen az időzítő helyett: dióda + kondenzátor + relé,

de ebben az esetben kell a lépcsőházi automata is :)

 

Ha távoli tiszteletkörök helyett a konkrét feladatot írnád le, akkor talán valaki már rég mondott volna megoldást.

Nincs rosszabb annál, amikor az ügyfél nem a feladatot árulja el, hanem a saját (sok esetben feleslegesen agyonbonyolított) elképzeléseit próbálja megcsináltatni a szakemberrel. Néha csak utólag derül ki, hogy a száz ezer forintnyi barkácsolás helyett elég lett volna egy öt ezer forintos alkatrész is - ha már az elején elárulta volna, hogy mit is akar tulajdonképpen.

Előzmény: etilalkohol (60228)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60229

"ha valaki rátenyerel és folyamatosan nyomva tartja a kapcsolót akkor is csak x ideig világít."

 

Biztosan létezik ilyen? Mert egy ilyen automata egy meghibásodott (beragadt) nyomógomb esetén (három perc múlva) örök sötétségbe borítaná az egész lépcsőházat. A gyártók valószínűleg nem szívesen vállalják a kártérítési pereket (nyaktörés, rablás, apasági perek) ezért szerintem inkább olyanokat gyártanak, amelyek hibás nyomógomb esetén égve maradnak.

Előzmény: Peter atyuska (60219)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60228

Pontosabban: nekem olyan kell, aminél ha beragad a gomb, akkor is lekapcsol a beállított idő után...

Előzmény: etilalkohol (60227)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60227

Az ilyen módon kapcsoló automatikák leírásában van-e az ilyen működésre valami szakszó/kifejezés stb... Ha vennem kell, akkor egy ilyet kellene vennem és ha van rá szakszó, akkor úgy könnyebb keresnem...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60226)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60226

"Ennek van valami konkrét megnevezése az adatlapokon?"

 

Nem értem a kérdést. Mit kellene konkrétan megnevezni?

Előzmény: etilalkohol (60224)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60225

"a vezérlő jel megszűnésétől kezdve számolja az időt."

 

Azért írtam ezt, mert láttam költözködéskor gyufával kiékelt nyomógombot és működött nekik :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60223)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60224

Jogos, a felfutó élt a gomb megnyomására értettem... Ennek van valami konkrét megnevezése az adatlapokon?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60223)
Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60223

"Sziasztok, a lápcsőházi világítási automatika csak felfutó élre kapcsol?"

 

Valószínűleg a vezérlő jel megjelenésének pillanatában kapcsolódik be

és a vezérlő jel megszűnésétől kezdve számolja az időt.

(váltakozó feszültségű vezérlés esetén kissé zavaró a "felfutó él" meg "lefutó él" megfogalmazás  :)

Előzmény: etilalkohol (60214)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60222

Elrohan  a technika alólam :)

Kösz, megjegyzem ezt is.

Előzmény: Peter atyuska (60219)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60221

Rövidrezárt motor 5-8szoros áramfelvétel inditáskor, mondja az irodalom

Egy C vagy D karakterisztikájú kismegszakitó 8-20szoros áramot elbír másodpercekig ami elég az inditási áram elbirálásához

Úgy gondolom, 3x16A-en igy  5-6kw-ost elbir, természetesen terhelés nélkül inditva

Előzmény: babip (60216)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60220

Köszönöm a gyors válaszokat!

Sajnos az rövid leírásban ezt külön nem jelzik, gondolom, akkor a gyártó oldaláról kell megnézni egyenként, hogy melyik miként üzemel:(

Peter atyuska 2014.11.19 Creative Commons License 60219

Automatától függ, az alap hogy ha kap delejt a vezérlési lábon mindig kapcsol, a már komolyabbak azoknak impulzus kell inkább és egy impulzusnak érzékelnek olyat is ha valaki rátenyerel és folyamatosan nyomva tartja a kapcsolót akkor is csak x ideig világít.

Előzmény: etilalkohol (60214)
Tízenhármaska 2014.11.19 Creative Commons License 60218

Nincs.

Előzmény: pajaci (60202)
King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60217

Nem tudom, de úgy gondolom semmiféle felfutó élre nincs szükség egy egyszerű időzitőnél

Feltételezik hogy nem egy periódus ideig nyomkodja a lakó a gombot

Emellett láttam már kiékelt nyomógombot, folyamatosan égtek a lámpák

Előzmény: etilalkohol (60214)
babip 2014.11.19 Creative Commons License 60216

Sziasztok

 

3x16A maximum hány Kw-os gépet tud elindítani gond nélkül?

Mekk Elek ezermester 2014.11.19 Creative Commons License 60215

A csavarok meglazításához ütvecsavarozó gép kell, ami a forgás érintő irányában üt.

Fúráshoz viszont ütvefúró gép kell, ami tengelyirányban üt.

A fenti két dolog megvalósítása teljesen eltérő technikai megoldást igényel, ami egy gépbe beépítve nemcsak extra forint, de extra súly is.

Ráadásul egész napos "ütős" munkához még a könnyű (viszont arany árú) lítium-polimer akkumulátorból is valószínűleg akkora méretű kellene, amit csak Arnold Schwarzenegger tudna egy kézzel megtartani.

Szóval ha esetleg létezik is: biztos, hogy egy ilyen gépet szeretnél? ;)

Előzmény: ha4nz (60201)
etilalkohol 2014.11.19 Creative Commons License 60214

Sziasztok, a lápcsőházi világítási automatika csak felfutó élre kapcsol?

Azaz ha benyomom a gombot és azt folyamatosan nyomvatartom pl. 5 percig és közben az automata 3 percre volt beállítva, akkor 3 perc után lekapcsol és csak akkor kapcsol újra ha az 5. percben kiengedem és valamikor újra benyomom a gombot?

Jól értem ezt, hogy így kell működnie?

Előre is köszi, etil...

King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60213

De nem ezért jöttem

Elszivó wc-be

Helyböl időzitőst vettem, a helyszinen kitünt hogy külön kapcsolóval vezérelték vola a majdani elszivót. Drót ott van a 100-as nyilásnál

Falak, menyezet gipszkarton, vezeték /fix fázis /utánhúzás nem lehetséges

 

Ha átkötöm a ventilátoron belül a kapcsoló szálat a bejövő kapcsolt szálra, nyilván működni fog, de ha elfelejtik lekapcsolni, vajon bírja-e a folyamatos üzemet

Mert ugye itt az elektronika tartja a max. időtartományt és elektronikán keresztül megy a "terhelés"

Remélem érthetően irtam le

 

 

 

A legszebb az egészben, hogy tornázok a magas menyezet alatt, be akarom kötni próbaképpen, hát hiányzik a spec. sorkapocs egyik csavarja

Nyilván a boltos azt mondaná én vesztettem el

Szerencse, van itthon hasonló , nyomtatott áramkörbe ültethető sorkapocs, átrakom a csavart. Apró de bosszantó egy ilyen hiba

 

Feltettem egy IP54 lámpát. Vagy fél órát szaroztam vele. Leverném a kezét a mérnöknek aki olyan csavarokat tervezett a foglalatba amilyeneket

Nem slicces, valami szinte elnyalt kereszfejű/szerű

Vissza nekem a régi jó magyar slicces csavarokat!

King_of_Giants 2014.11.19 Creative Commons License 60212

A crova méretű négyszög tengelyböl hogy lesz betonfúró és hogy üt ez? Azt olvasom, hogy tokmány is jár vele,de hogy racsnizik és úgy lazit, az nem ütés

 

Anno régen nagyvállalatnál melóztam, szerszámokat vételezni kellett

Hülyeségböl mondtam, nekem elég egy kombináltfogó aminek nyél-végét megköszörülöm különböző méretű csavarhúzónak és igy mindenre jó lesz

 

Kb. ez a kategória ez is

Előzmény: bexxter (60211)
bexxter 2014.11.18 Creative Commons License 60211

Kerékcseréhez és komolyabb szereléshez:

https://shop.berner.eu/berner/hu/productgroup/1100069/Elektromos+es+levegos+szerszamok/Akkumulatoros+gepek/BACIW+18+V+1+2+akkumulatoros+utvecsavarozo&autoForward=true;jsessionid=522D305BA79C6FCEFCDB2FED323344EC?conversationContext=1

 

De ezzel mondjuk az M8 csavart kiforgatod tiplivel együtt és nem az az árkategória, amit csak úgy hobbiból megvesz az ember. Viszont bizonyított :)

Előzmény: ha4nz (60201)
Fázisceruza 2014.11.18 Creative Commons License 60210

Úgy érted, hogy tanulságos dolgokat? :)

Előzmény: NO HAB (60207)
Jahno 2014.11.18 Creative Commons License 60209

Kerékcseréhez meg sem mozdul. Egy géppel nem fog menni, ez meg főleg akkussal nem.

Előzmény: dr.Stefan76 (60204)
Lacivill 2014.11.18 Creative Commons License 60208

1 gépben ilyen nem létezik!

Előzmény: ha4nz (60201)
NO HAB 2014.11.18 Creative Commons License 60207

te mindig olyan"érdekeseket " tucc írni.

Előzmény: Fázisceruza (60206)
Fázisceruza 2014.11.18 Creative Commons License 60206

Akkus kék bosch pneumatikus fúrókalapács utoljára vagy 18-éve volt utoljára a kezemben, de nagyon hamar széthullott. :)

Az óta lehet, hogy már jobbak... 

Előzmény: dr.Stefan76 (60204)
Fázisceruza 2014.11.18 Creative Commons License 60205

A kerékcsere-ütve csavarozás-beton fúrás, szerintem három külön gép. Elképzelésem nincs, hogy ezt miért szeretnéd egyben.

 

Egykezes, akkus, betonfúrás engem is érdekelne, de idáig nem nagyon találtam rá megoldást. Talán ez lehetne, de horror drága.

Előzmény: ha4nz (60201)
dr.Stefan76 2014.11.18 Creative Commons License 60204

vegyel KéK {profi} Bosch-t, az a legjobb ! 18 vagy 24 Voltos-t, az elég eros.

Előzmény: ha4nz (60201)
liptak1 2014.11.18 Creative Commons License 60203

Nem akkora ász az a márka (bár a horonymaróm ugyan ez a márka) de , a piacok megfizethetők közül még ez a legjobb. Akkusban már láttam egész jót ettől a cégtől de te három különböző munkára akarod használni. Az ütvefúrós kivitelt még nem használtam, de más cég gépét igen, ha folyamatos munkában gondolkozol már most megjegyzem hogy az akkus ami már normális annak súlya is van aminek nincs súlya az olyan anyagból is készült. 200-300 lyuk fúrásra már kell emberi erő, tartani is és nyomni is.

Előzmény: ha4nz (60201)
pajaci 2014.11.18 Creative Commons License 60202

Az általános gégecsőből 25 és 32mm között nincs más méret?

ha4nz 2014.11.18 Creative Commons License 60201

Sziasztok!

 

Érdeklődnék akkus csavarbehajtó ügyben. Kinek milyen tapasztalatai vannak. Három különböző célra kellene: kerékcseréhez, általános villszer munkákhoz, esetleg ha ütvecsavarozós a funkciója, akkor pl létrán állva megspórolnám vele a mellettem lógó sok méter vezetéket. Ergo betonban, téglában való dübelek furataihoz.

 

Két dolgot nem tudok. Mekkora az a géptömeg ami egykezesként kényelmesen kitartva is kibírható hosszabb melónál, a másik a nyomaték. Egy csavart nem kell agyontépni, de lemezházakba lépcsősfúróhoz nagyobb töbszelencékhez mekkora kellhet?

Konkrét géptipusok is jöhetnek, főleg makita vonalon gondolkodok.

Szirty__ 2014.11.17 Creative Commons License 60200

 

"Nagyobb légrés> kisebb induktivitás."

 

Egyenáramú elektromágnesről volt szó!

 

Előzmény: ötfelezős (60199)
ötfelezős 2014.11.17 Creative Commons License 60199

Nagyobb légrés> kisebb induktivitás.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60102)
liptak1 2014.11.16 Creative Commons License 60197

ha ügyesen van szerelve akkor azt javaslom (már ha belefér) akkor használj wagót, én egyébként is rühellem a szerelvényről szerelvény szerelést, az asszony meghúzza a vezetéket mondjuk vasalás közben (láttam már falon lógó dugaljat) majd valaki ezt visszateszi a helyér általában ritkán ellenőrzik nem lazul-e fel a vezeték addig addig használják míg a kötéshiba előjön és kész , jobb esetben csak kell egy szaki aki rendbe rakja rosszabb esetben nem vagy otthon és tüzet okoz , jobb szeretem ha a kötésre a kötőelemeket használja az ember, a szerelvények meg végezzék a saját dolgukat. De mindenki maga dönti el , általában a lustábbak(vagy akinek nem igazán futja) azok szerelvényen kötik , ha nem sajnálsz egy kicsivel többet költeni és be is fér a dobozba akkor inkább kötőelemet használj.

Előzmény: V.T.ZS (60193)
liptak1 2014.11.16 Creative Commons License 60196

Ja de amiről írtam ott az a siket a leegrand kapcsoló családot helyezte előnybe mondván hülye a villanyszerelő mit tudhat az

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60191)
V.T.ZS 2014.11.16 Creative Commons License 60193
Sziasztok. Megtörtént az átvezetékezés.
A szerelvényeket nekem kéne feltennem.
Ám sorolható konnektort még nem láttam hogyan van bekötve.
Első ok. Másodikat elsőről
hozzam át rövid darab vezetékkel és
így tovább?
Köszönöm.
Mekk Elek ezermester 2014.11.16 Creative Commons License 60192

"étkezőbe beraktak nekünk 20db 50W-os halogén spotot"

 

Ez étkezőbe ez teljesen jó megoldás. Leteszed az étkezőasztal közepére a fagyasztott csirkét, majd kiszaladsz a helyiségből de közben felkapcsolod teljes a világítást. Az 1 kilowattnyi halogén izzó kb egy óra alatt szépen átsüti a csirkét az asztalon, ezután lecsökkented a fényerőt kb a tizedére, hogy ne kelljen hegesztő szemüveget viselni vacsora közben.

Előzmény: ABDEL (60167)
Mekk Elek ezermester 2014.11.16 Creative Commons License 60191

"láttál te már soroló kerettel szerelve cakli 1 négyzetméteren 48 db kapcsolót?"

 

Egy bárban sínre szerelhető kapcsolókat alkalmaztam, amelyek olyan alakúak mint a kismegszakítók (szokásos villanyos szekrénybe beszerelhetők és marhasok elfér belőlük viszonylag kis helyen).

Ott azért kellett a sok kapcsoló, hogy "finomhangolni" lehessen a fényeket, pl boxonként teljesen más jellegű világítást lehetett csinálni pókerezéshez, zenehallgatáshoz és smároláshoz.

Előzmény: liptak1 (60173)
Mekk Elek ezermester 2014.11.16 Creative Commons License 60190

A nulla és a földelés az a két vezeték, amelyekhez képest nem tudsz semmilyen más vezetéken 400 voltot mérni, csakis 230-at (vagy nullát). Másképpen fogalmazva: ha az éppen ellenőrzött vezetékhez képest bármelyik másik vezetéken 380/400 voltot tudsz mérni, akkor az a vezeték egy fázis.

Előzmény: mkgstnxh (60185)
votinka 2014.11.16 Creative Commons License 60189

Ok!

Köszönöm a sok segítséget!

Előzmény: liptak1 (60170)
Mekk Elek ezermester 2014.11.16 Creative Commons License 60188

"van aki szerint mindenki buzi aki LED szalagot használ"

 

Ne haragudj, nem tudtam, hogy neked is ilyened van.

Az öncélú kivilágítást én csak reklám illetve idegenforgalmi célból preferálom, szerintem egy lakásban nem nagyon van értelme az ilyesminek.

 

  

 

Én azt látom, hogy kiegészítő világítás a téma. Te mit látsz? Hogy ez a világképedben belefér-e a "rendes világítás"-ként aposztrofált halmazba azt nem tudom, de teljesen mindegy is, mivel ha belefér akkor kár volt megszólalni, ha meg nem fér bele akkor meg kár volt megszólalni.

 

Rendes világítás az én értelmezésemben az, ami megvilágít valamit.  Jelen esetben pl a falak mentén elhelyezett extra fényforrások világíthatnak könyvespolcra, képre, szoborra, stb (legutóbb pl egy haver pincéjében pl a bortartó elé raktunk extra halogéneket). Sőt egy szép lámpa akár önmaga is lehet esztétikum forrása.

Előzmény: Szirty__ (60132)
liptak1 2014.11.16 Creative Commons License 60187

400V-olt egyébként hála az UNIONak

Előzmény: mkgstnxh (60185)
liptak1 2014.11.16 Creative Commons License 60186

Kapcsold le a fázisokat kösd szét és jelöld meg a nullát és a védőt majd egyenként küld ki a fázist (ja de előtte a másik végét is kösd le ki ne menjen a cufla valahova ahova nem kéne) így meg tudod jelölni melyik legyen védővezető melyik nulla, ha meg vagy a jelölésekkel lehet visszakötni a cuccot most már a jelzésekkel együtt

Előzmény: mkgstnxh (60185)
mkgstnxh 2014.11.16 Creative Commons License 60185

Üdv!

Lenne egy olyan kérdésem,hogy hogyan tudom kiszűrni a kábelok közül,a nullát,és a védelmet? Pincébe,a fali dobozba 5 fekete kábelt találtam. (van 3 fázis a házba) megtaláltam a 3 fázist,marad 2 fekete kábel. Melyik mi? (380dugót szeretnék feltenni.)

London26 2014.11.16 Creative Commons License 60184

Bocsánat, a kép nemigazán adja vissza, mert közben le kellett kicsinyíteni az eredetit, ahol bejelöltem, hová is szerettünk volna fúrni, de az lemaradt a képről.

Mindenesetre abból indultunk ki, hogy egy kapcsolóhoz csak függőlegesen, vagy vízszintesen mehet vezeték tudtommal.

Szerencsére nem fúrtunk el semmit, így a helyére került az akasztó. A fal másik oldalán folyosó van, így a szomszédok sem voltak veszélyben :)

Köszi az infókat!

Zoltán a Mesterkém 2014.11.15 Creative Commons License 60183

A Gyurcsok Érden villanyszerelő volt.

Előzmény: Jahno (60182)
Jahno 2014.11.15 Creative Commons License 60182

Itt nem sok Gyurcsók akad, aki képről is vakolat mögé lát.

Előzmény: London26 (60177)
Dreamer 2014.11.15 Creative Commons License 60181

Jogos, sajnos tapasztalat, hogy gyengébb addig nem mutatott semmit, míg nem volt fogyasztó rajta :(

 

Dreamer

Előzmény: paplanfa (60180)
paplanfa 2014.11.15 Creative Commons License 60180

Na ehhez az kell ugye, hogy be legyen kapcsolva minden világítás és minden konnektor ami azon a falon van. De mi a helyzet a szomszéddal? :)

Előzmény: Dreamer (60178)
paplanfa 2014.11.15 Creative Commons License 60179

Höhö, ezek 45 fokban keresztbe is simán berakták a vezetékcsatornát. Ha jót akarsz, megkeresed a kötöződobozokat, és belenézel. Hacsak nem gipszelték be fedél nélkül 2 kiló gipsszel a vezetékeket úgy ahogy van. :)

Előzmény: London26 (60175)
Dreamer 2014.11.15 Creative Commons License 60178

Csak profi vezetékkeresővel ami meg tudja különböztetni a vasat és az áram járta vezetőt.

 

 

Dreamer

Előzmény: London26 (60175)
London26 2014.11.15 Creative Commons License 60177

Kép lemaradt!

Jahno 2014.11.15 Creative Commons License 60176

Panelban bárhol és bármi. Vezetékkeresővel...

Előzmény: London26 (60175)
London26 2014.11.15 Creative Commons License 60175

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy panelban mehet-e a fal közepén vezeték, nem szeretnénk elfúrni.

Honnan tudom megállapítani, hogy a képen feltüntetett vonalban megy-e vezeték?

Köszönöm!

pajaci 2014.11.15 Creative Commons License 60174

A múltkor voltam röntgenen a kórházban, a kb. 5x6m-es helységben 8db 3csöves 120cm hosszú fénycső volt. A röntgent szerintem be se kellett volna kapcsolni, símán átvilágított a fényár :-)

liptak1 2014.11.15 Creative Commons License 60173

Egyet értek veled bár dolgoztam úgy kb 10-éve a szórakozó helyen(kocsmán), oda a tulaj odahívott egy belső építészt nagy lóvén miközben mi felvállalással végeztük a meló, hát én azóta is köpködöm láttál te már soroló kerettel szerelve cakli 1 négyzetméteren 48 db kapcsolót? Ez az ökör kitalálta milyen király ha minden kézhez áll így az utolsó zsemlemorzsát is kapcsolóval végezte, nem volt dugaszoló aljzat aminek ne saját kapcsolója lett volna,, biliárd , fagyis gép, zenegép mindent a pult mellől kapcsolt a szerencsétlen , kiszolgáló rendes rajz kellett neki hogy legalább a világításokat tudja kezelni

Előzmény: Szirty__ (60172)
Szirty__ 2014.11.15 Creative Commons License 60172

Szevasz liptak1!

 

"...én hanyatt verem magam attól mikor valaki nem maga dönti el mit akar hanem egy belsőépítészt vagy tegyük fel az eladót kéri meg tervezze már meg ezt meg ezt"

 

Az ilyet régen - amikor a biznisz még nem átbaszás alapú volt - úgy hívták, hogy szaktanács kérés/adás.

 

Én a másik oldalt nem szeretem... Amikor a tisztelt ügyfél nem azt mondja meg mit szeretne, hanem (csak) azt hogy hogyan! Olyan megoldásokkal lehet így szembesülni,hogy magát a problémát sem tudom elképzelni arra amire az lenne a megoldás amit szeretne...

 

"...ő annak örül ha talál olyan őrültet aki beleugrik az általa kitalált ökletekbe. Az hozza a pénzt a házhoz nem a gyertya égő."

 

Én azt gondolom, hogy az optimális valahol a kettő között van! A megrendelő ne gondolja azt hogy ért a műszaki dolgokhoz ha nem ért, csak egyszer látott már olyat valahol (ami szerinte teljesen ugyanaz, csak tulajdonképpen tök más).

A vállalkozó/üzletember meg ne akarjon egy munkából meggazdagodni amikor ráébred, hogy a megrendelő mindent hajlandó kifizetni amit csak az orra elé tol.

 

Előzmény: liptak1 (60171)
liptak1 2014.11.15 Creative Commons License 60171

Persze meg majd még szólj Paksnak , hogy az új rendszer neked dolgozzon, de viccet félretéve én hanyatt verem magam attól mikor valaki nem maga dönti el mit akar hanem egy belsőépítészt vagy tegyük fel az eladót kéri meg tervezze már meg ezt meg ezt, ember ébresztő még jó hogy nem akar egy intelligens házat a nyakadba varrni, bár ha van lóvé akkor az igény a csillagos ég. Szerinted az eladó örül neki ha letudod a dolgot mondjuk egy két falikarral meg némi reklámvilágítással? Persze hogy nem , ő annak örül ha talál olyan őrültet aki beleugrik az általa kitalált ökletekbe. Az hozza a pénzt a házhoz nem a gyertya égő.

Előzmény: ABDEL (60167)
liptak1 2014.11.15 Creative Commons License 60170

Ne komplikáld arról volt szó , hogy nagy fogyasztók lesznek rajta, akkor vigyél két áramkört

Előzmény: votinka (60166)
Dreamer 2014.11.15 Creative Commons License 60169

Lesz am fenyar! :)

 

Olvass vissza, most volt rola szo!

 

Dreamer

Előzmény: ABDEL (60167)
ABDEL 2014.11.14 Creative Commons License 60168

a link nem igazán működik, hátha így...

 

http://postimg.org/image/wi5yh74s1/

ABDEL 2014.11.14 Creative Commons License 60167

Sziasztok,

 

Szeretnénk az új házunkba hangulatos világítást. Gondoltuk, hogy a spot kiegészítve mennyezeti, függesztett lámbákkal és asztali lámpákkal egy hangulatos megoldást ad.

 

Készített nekünk az egyik kersekedő fénytervet, a spot lámpákra, amik az egyes helyiségekben adnának egy alapfényt. Süllyesztett spotokban gondolkodtunk.

 

A fényterven a 35 nm-es nappali - étkezőbe beraktak nekünk 20db 50W-os halogén spotot MR16-os foglalattal (GU 5.3), 12V-osat. Ehhez kell külön transzformátor is.

 

itt egy fényterv:

[url=http://postimg.org/image/wi5yh74s1/][img]http://s24.postimg.org/wi5yh74s1/Screen_Shot_2014_11_14_at_9_39_17_PM.jpg[/img][/url]

 

azt látom rajta, hogy átlagosan 350-400 lux fényerőt(?) "produkál". Úgy gondoltuk, hogy két világítási körre osztanánk és mindkettő dimmelhető lenne.

 

a kérdéseim:

1. Mit gondoltok erről a megoldásról? :) szubjektív vagy saját tapasztalatból szerzett élményekre gondolok..

2. Nem sok ez a fényerő? persze a dimmeléssel lentebb lehet csavarni.. de mégis

3. Mi a különbség a 12 és 220V hálózatokban? melyiket ajánlanátok? 

4. Miben különbözik gyakorlatban a 12V és 220V hálózat kiépítése ilyen spotoknál?

 

illetve mit gondoltok a következőkről?

5. halogén helyett inkább spot. milyen érvek szólnak mellette / ellene?

6. AZt olvastam, hogy LED-es spotok esetén a magyarországi hálózat nem túl stabil, sok az áramingadozás, ezért a megadott élettartamok nem valósak. Érdemes feszültségszabályozós transzformátort beépíteni? Ez mennire igaz? Van ilyen transzformátor? milyen plusz költséget jelent?

7. GU10 és MR16-os foglalatok a legelterjedtebbek a spotok körében ahogy láttam, van valami praktikus dolog, ami miatt egyik vagy másik jobb választás bizonyos körülmények között? nálam pl szempont, hogy a besüllyesztett mélység lehetőleg ne haladja meg a 10 centit.

8. Mitől függ a süllyesztés mértéke? Látok olyat, ami 5-6 centin elfér, de olyat is, ami akár 15 centi is lehet.

 

Köszi a figyelmet! :)

votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60166

Elvileg megoldható,de jó lenne az első 10 méter után is egy ajzat!

Előzmény: Dreamer (60165)
Dreamer 2014.11.14 Creative Commons License 60165

Nem megoldható a teljes hossz kötésmentessége?

 

Dreamer

Előzmény: votinka (60164)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60164

Értem!

Ha ,már a vezetéknél tartunk,megkérdezhetem,hogy ti milyen típusú vezetéket ajánlatok, erre a szakaszra?

A mérőhelytől kb 10m-t menne a ház falában a vezeték,itt lenne az elő kötési pont,aztán a levegőben vagy a földben,(ez még nem eldöntött dolog)menne a további 15 m a fogyasztóig!

Előzmény: Dreamer (60161)
liptak1 2014.11.14 Creative Commons License 60163

igen kösz a net hatalma(:-

Előzmény: Dreamer (60154)
Szirty__ 2014.11.14 Creative Commons License 60162
Dreamer 2014.11.14 Creative Commons License 60161

Én sem fejből kenem:

Kábel méretezés eredménye
Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 1.5%

Hálózat típusa: 3x400V - (4 vezetős (3P+PE) szimetrikusan terhelt 3 fázisú (pl.:motorikus))  
Fogyasztó berendezés jellege: általános világítási

Fogyasztó berendezés feszültsége: 3x400V háromfázisú

Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 5500 Watt  
Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.8 Kábel anyaga: Réz Kábel hossza: 30 méter  
Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 3.47 V Berendezés villamos teljesítménye: 5500 Watt        (5.5kW) Berendezés által felvett áram: 9.92 Amper  
Számított kábel keresztmetszet: 1.53 mm2 Választott kábel keresztmetszet: 2.5 mm2   Réz kábel

 

Persze ez fotelfizika... :)

 

Dreamer

Előzmény: votinka (60160)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60160

Azt mondja a szerelőm, hogy 25 méteren már van feszültség esés,ezért kell a 4-es!

Én nem nagyon értek hozzá!

Előzmény: Dreamer (60157)
Szirty__ 2014.11.14 Creative Commons License 60159

Helló oljeg12!

 

"Ez vajon mikor oldana le?"

 

Itt a táblázat hozzá:

 

https://pbs.twimg.com/media/BisFZ_JCUAEntNr.jpg

 

Előzmény: oljeg12 (60141)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60158

Van ott 3 fázisú köszörű,fúrógép,kompresszor,szalagfűrész(4kw),  is!

Természetesen nem szeretném őket egyszerre használni!

Jobb a biztonság!

Előzmény: Dreamer (60157)
Dreamer 2014.11.14 Creative Commons License 60157

Csak motorikus fogyasztót elvinne 2,5 réz is.

 

Dreamer

Előzmény: votinka (60155)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60156

Köszönöm!

Előzmény: Dreamer (60154)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60155

Úgy szeretném,ahogy írtad!

A műhelyem kb 25 méterre van a mérőhelytől, ez teljesen különálló a lakástól!A szerelő 4-es vagy 6-os rézvezetéket ajánlott!

 

Előzmény: liptak1 (60153)
Dreamer 2014.11.14 Creative Commons License 60154

Még odáig sem kell mennie:

 

Regisztrált szerelők listája

 

Dreamer

Előzmény: liptak1 (60153)
liptak1 2014.11.14 Creative Commons License 60153

Akkor a következő a teendő be mégy valamelyik ügyfélszolgálatra és kérd ki a településedhez közel lévő regizett szerelő névsort(vagy nevet), válaszd ki egyez meg vele és kész, sajna nekem elég messze vagy így a helyi kollégákat jobban jár ha előnybe részesíted. Ha ekkora motort akarsz működtetni akkor javaslom gondolkodj el azon hogy az órától a motorhoz legközelebbi helyig egyben kötés nélkül vigyél tápot, mert ha ráteszed a lakásra (általában azt szokták hogy keresnek egy alkalmas pontot és onnan viszik el a vezetéket) ezt a lehetőséget nem javasolnám, mert ebben az esetben minden használatnál a lakásban lévő kötéseket fogja ölni a működésével.

Előzmény: votinka (60152)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60152

Zalai vagyok!

Nekem ez fontos,hogy renbe legyen,mert egy 5,5Kw-os motort szeretnék üzemeltetni néha és a házban is szeretném,ha rendbe lenne minden!Nem nagyon bízok ezekbel a 30 éves alu vezetékekben!

 

Előzmény: liptak1 (60151)
liptak1 2014.11.14 Creative Commons License 60151

Én úgy tudom ez terület függő az óra csere nem neked gond hanem az émásznak vagy mit tudom én melyik szolgáltatóhoz tartoztok élő hálózatnál a szolgáltató egyébként nem kötelezhet szabványosításra csak akkor ha ellenőrzést végeztek és olyan problémát találtak ami a további szolgáltatás nyújtásával baleset veszélyt idéz elő vagy ha lopták az áramot, az egyik esetben kapsz némi haladékot a hálózat rendbetételére a másik esetben szó nélkül vágnak.

Előzmény: votinka (60150)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60150

Köszönöm a segítséget!

Mindenképpen csere lesz!

Azt hiszem egyértelmű!Keresek egy regisztrál szerelőt!

Ijesztgettek olyasmivel,hogy villanyórát kell cseréltetnem,stb!

Előzmény: liptak1 (60147)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60149

Alu vezeték!

Két irányba indul el!Egyik irányba kb 10m,másikba pedig kb 3m !

Előzmény: Dreamer (60145)
liptak1 2014.11.14 Creative Commons License 60148

Tök mindegy a szabvány a mért fővezetéket jelenleg legalább 6-os réz vezetékben állapítja meg,( de ez nem vonatkozik a PEN vezetőre) ez a vezeték 10-es réztől nem lehet kisebb. A lakásra viszont még a régi szabvány vonatkozik , amíg hozzá nem nyúl, ha hozzányúl akkor már bukta mivel a mért fővezeték cseréje nélkül tök felesleges bármit is felújítani a fővezetéket meg csak az adott regizett vill. szer végezheti

Előzmény: Dreamer (60145)
liptak1 2014.11.14 Creative Commons License 60147

Az a helyzet hogy maradhat is (de nem javaslom) a mai energia felhasználás gyakorlatilag csúcson vinné a vezetékeket, ha viszont komolyan gondolod a dolgot akkor kell egy regisztrált villanyszerelő aki jogosult a plomba felbontására , ő megcsinálja a gerinc vezetéket az óra és a kismegszakítók közt szabványosra majd jelezni kell az ügyfélszolgálatnak , hogy kéritek a visszaplombázását a rendszernek, de arra vigyázzatok csak olyan bonthat plombát aki a szolgáltatónál vizsgát tett és igazolványt kapott, de ő is köteles a plomba bontást bejelenteni előre a szolgáltatónál. A visszaplombázást már a tulajdonos is kérheti de itt is van egy buktató csak akkor ingyenes a vissza plombázás ha a regisztrált szerelő szerelői nyilatkozatot hagy a tulajnál a szolgáltató emberei részére, ők vagy kérik vagy nem ,

de ha nincs nyilatkozat és kérik akkor kb 12-13000 ft a plombázás.

Előzmény: votinka (60144)
mantec 2014.11.14 Creative Commons License 60146

T votinka!

 

"... eljárás ..."

Villanyszerelő.

Előzmény: votinka (60144)
Dreamer 2014.11.14 Creative Commons License 60145

Nem írtad, hogy a vezeték alumínium vagy réz.

Milyen távolság van az óra és az elosztó között?

 

Dreamer

Előzmény: votinka (60144)
votinka 2014.11.14 Creative Commons License 60144

Sziasztok!

Családi házamban szeretném az elektormos hálózatot felújítani!

A problémám az,hogy az óraszekrénytől jövő fő kábelek sem megfelelőek,mert csak 2,5 ös alu vezeték jön az első elosztási pontig!

3*16A van + vezérelt a villanybojlernek!

Valaki le tudná írni mi ilyenkor az eljárás?

Köszönöm!

 

Zs:) 2014.11.14 Creative Commons License 60143

Pedig még rá is van írva az értéke, 500A-t tud :)

Előzmény: NO HAB (60139)
liptak1 2014.11.14 Creative Commons License 60142

Én már láttam , volt úgy vagy 10 éve is már annak ,hogy elhívtak egy lakáshoz , hogy nem nézném- e meg mert a vakolat a csillártól meg van feketedve és nm működik,

hát néztem nézegettem és tényleg fekete volt a teljes nyomvonal a dobozig , azt szétszedve látom hogy szétégett a vezeték kötés a biztosíték viszont első ránézésre jó , gondoltam kiveszem megnézem, majdnem hanyatt vertem magam mikor látom hogy tömör sárgarézből teljesen kiesztergálták a biztosíték alakját még a szemet is megcsinálták hozzá és gyönyörűen lefestve a teteje a környéke valami ezüstszerű anyaggal a szem meg szabályos pirosra(mint a 10A-os betétek) a kérdésemre elárulta a tulaj hogy egy időben elektromosan fűtöttek és hát nem bírta a bizti. A teljesség kedviért hozzátenném , az ÉMÁSZos kollégákkal beszélve kiderült a lakás csak azért nem égett le mert az oszlop biztosítékot kilökte(nem tudom mekkora bizti lehetett ) de a csőben lévő vezeték teljesen elolvadt.

Előzmény: NO HAB (60139)
oljeg12 2014.11.13 Creative Commons License 60141

No ez az igazi kókány munka. Ez vajon mikor oldana le?

Előzmény: NO HAB (60139)
pajaci 2014.11.13 Creative Commons License 60140

Kopott vaslétrát?

Előzmény: NO HAB (60139)
NO HAB 2014.11.13 Creative Commons License 60139

én,még ilyet nem láttam...... :

 

 

Szirty__ 2014.11.13 Creative Commons License 60138

 

"Egyébként meg ha így vesszük a kompakt csövek(perec izzó-körfénycső) fénycső, energia takarékos égő mind előtétes vagy elektronikus ha így nézzük akkor ugyebár ezek se 230 V-osak."

 

Igaz, de ezeknél saját előtét kell. Nincs ésszerű lehetőség arra, hogy egy kompakt fénycső előtétről 10-20-50 csövet működtess. A LED esetében ez lehetséges.

 

Előzmény: liptak1 (60137)
liptak1 2014.11.13 Creative Commons License 60137

Szerintem azért ez így nem igaz , a gyakorlat az hogy minden ledes világítás gyengeáram, csak az különbözteti meg őket hogy míg a 12V-os rendszer több izzó működtetésére van kitalálva addig a sima ledes lámpák önmaguk tápellátásával vannak szerelve , ez a gyakorlatban annyit tesz hogy azokban is van tápegység csak beleépítve . Egyébként meg ha így vesszük a kompakt csövek(perec izzó-körfénycső)

fénycső, energia takarékos égő mind előtétes vagy elektronikus ha így nézzük akkor ugyebár ezek se 230 V-osak. Én úgy gondolom mindeni maga döntse el mit akar használni , pl : 18W-os ledes 1200cm-es fénycső kb 300 luxot tud és valami 0.1 A -er a felvétele, a 36W-os fénycső szintén 1200cm hosszú olyan 500 lux a fényereje és ha elektronikus előtéttel van szerelve akkor kb ugyan ennyi az áramfelvétele 0.1A

ez +/- eltérhet valamelyest de nem sokkal ami eltérő benne az az ára : a ledes cső jó esetben (jó minőségről beszélek) 5000-6000 Ft , a fénycső olyan 3700-4000Ft az elektronika bele no meg a cső olyan 600 Ft ha tegyük fel az elektronika megy ripityára akkor is megússza az ember max 4000Ft-ból így nézve azért még elgondolkodtató a dolog. Ja és mielőtt még valaki kötözködni akarna jelzem kb azonos színtartományt mértem azonos körülmények közt ja és az élettartam hát azért én kételkedem a legtöbb ledre ráírt 15000-20000 üzemórában.

Előzmény: mekkme (60133)
liptak1 2014.11.13 Creative Commons License 60136

Köszönöm végső soron elmondtad amit akartam, nem vagy csak nagyon különleges esetekben alkalmazok(de gondolom más kolléga is így van vele) 12V-os rendszert .

Ahova nem lehet berakni a sima 230 V-os világítást oda alapból IP védettet kell rakni (vagy ha a zóna még ezt se teszi lehetővé) akkor el kell vetni az ilyen lehetőségeket,

bár meg mondom őszintén tényleg vannak hülye ökletek, a napokban egy ilyen kérést kaptam: ugyan tegyek már be a fürdő kabinba valami világítást mert nem lát a tulaj. Azért ez valljuk meg nem gyenge(:- .  Aztán még ő hüledezett mikor mondtam neki kéne keresnie egy varázslót mert hát én csak egy szimpla villanyszerelő vagyok és még nem igazán megy a csoda készítése.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60126)
Szirty__ 2014.11.13 Creative Commons License 60135

Helló mekkme!

 

Ez így van. A 230V-ról működő LED-es fényforrások (kínában) elterjedt tápegysége soros kapacitásból, diódából, és néhány ellenállásból áll. Ezen lóg több (akár 10-20) sorbakötött LED.

Ez a legegyszerűbb előtét, ami egyben a legolcsóbb is és a legrosszabb persze.

Ez 50Hz frekvenciával (nagyon látványosan) vibrál. Sokkal jobban mint bármilyen fénycső.

Az egyel jobb kivitel már két utas egyenirányítással rendelkezik, sokkal kevésbé vibrál és azt is 100Hz frekvenciával teszi.

Az egyenáramú 12V-os megoldásnál is lehetnek villódzásos gondok, ha egyeniránytás nélkül vagy szimpla két utas egyenirányítással táplálják 50Hz-es hagyományos transzformátorral.

Ha kapcsoló üzemű tápegység a 12V-os táplálás, akkor ilyen gond nincs, de a LED-nek így is kell áramkorlátozás, amit ilyeneknél hajlamosak egyszerűen ellenállással megoldani (pl. LED szalagok ilyenek).

 

Ez nem vibrál de pazarolja az energiát, mert az előtét ellenállás melegszik. Persze nem nagyon, de egy 10 méteres LED szalagban 30-60 előtét ellenállás is lehet, sok kicsi meleg = sok meleg. Tehát lényegében a LED nagy hatásfokával kapott nyereség nagy részét veszteséggé alakítják.

A legjobb (és egyben legdrágább) megoldás a már elhangzott áramgenerátoros egyenáramú táplálás.

 

De hogy melyik a jobb, az előtét (pl. az áramgenerátor) a fényforrásba be van építve vagy külön van az megint egy jó kérdés.Praktikusabb ha be van építve és a fényforrásnak csak a mindenhol jelenlévő 230V AC-t kell tolni. De jelenleg még lehet hogy költséghatékonyabb ha több fényforrásnak közös a tápegysége.

 

Előzmény: mekkme (60133)
liptak1 2014.11.13 Creative Commons License 60134

Mert nagy az Isten állatkertje és kicsi a kerítés

Előzmény: mekkme (60121)
mekkme 2014.11.13 Creative Commons License 60133

Erről a 12V vs 230V témáról mik az érvek és ellenérvek? Felsorolnátok néhányat? Én azt olvastam egy másik fórumban, hogy a 230-as rendszer hajlamos lehet a vibrálásra, mert nem szabályozott a tápegység, amivel össze van építve vagy éppen kispórolják a megfelelő kondit a világítótestből.

Előzmény: Szirty__ (60132)
Szirty__ 2014.11.13 Creative Commons License 60132

Helló Mekk Elek ezermester!

 

Nem kell félrebeszélni!

Én azt gondolom, hogy a világítás minőségét nem határozza meg alapvetően az, hogy 12V-os vagy 230V-os LED-es fényforrásokat alkalmazunk.Egyszerűn csak eltérnek technikai megvalósításban, mindkettőnek van előnye és hátránya.

 

Nyilván van aki szerint a 12V amatőröknek való, van aki szerint mindenki buzi aki LED szalagot használ, de véleményem szerint egyik vélt "jellemző" sem tartozik a szigorúan tárgyhoz.

 

"de jelen esetben egy rendes világítás a téma"

 

Én azt látom, hogy kiegészítő világítás a téma. Te mit látsz? Hogy ez a világképedben belefér-e a "rendes világítás"-ként aposztrofált halmazba azt nem tudom, de teljesen mindegy is, mivel ha belefér akkor kár volt megszólalni, ha meg nem fér bele akkor meg kár volt megszólalni...

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60131)
Mekk Elek ezermester 2014.11.13 Creative Commons License 60131

"Méretre vágható LED szalagoknál mind a közvetlen 230V-os táplálás, mind a külső áramgenerátoros tápegységgel való táplálás nehezen kivitelezhető."

 

Ez teljesen így van,

de jelen esetben egy rendes világítás a téma

és nem Győzikéék mennyezetének kicsicsázása ;)

Előzmény: Szirty__ (60129)
Mekk Elek ezermester 2014.11.13 Creative Commons License 60130

A lámpán megadott watt (valószínűleg minden esetben) a hálózatból felvett energiát jelenti. Az, hogy ebből mennyit fogyaszt maga a led és mennyit fogyaszt el az őt kiszolgáló tápegység, az a kedves vevő nem tudhatja. Mint ahogy azt sem tudhatja sok esetben, hogy a megvásárolandó izzó mennyi tényleges fénymennyiséget (mértékegysége: lumen) fog kibocsátani.

Simán el tudom képzelni, hogy ugyanannyi wattos led izzók között akár kétszeres fényerősség különbségek is lehetnek. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy menyire eltérhet  a fény irányítottsága (tehát a kijövő fénymennyiség csak egy irányban távozik, vagy gömb alakban), akkor bizonyos occsó termékek megvásárlása előtt a majdan megvilágítandó felületre eső fénymennyiséget (mértékegysége: lux) a tényleges helyszíni kipróbálás előtt csak remélni lehet, előre kiszámolni soha ;)

Előzmény: paplanfa (60128)
Szirty__ 2014.11.13 Creative Commons License 60129

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"vagy áramgenerátoros tápegységeket (ami 230 voltból állítja elő a led-ek számára szükséges tápáramot"

 

Méretre vágható LED szalagoknál mind a közvetlen 230V-os táplálás, mind a külső áramgenerátoros tápegységgel való táplálás nehezen kivitelezhető.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60126)
paplanfa 2014.11.13 Creative Commons License 60128

Valaki megmérte már, hogy a 3-4-7w-os Edison foglalatos LED lámpák valójában mennyit fogyasztanak? Nem csak konkrétan a benne lévő "égő" fogyaszt 3-4-7 w-ot miközben az egész hóbelebanc (a foglalaton mérve) egy nem reklámozandóan többet?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60127)
Mekk Elek ezermester 2014.11.13 Creative Commons License 60127

A tévhit helyen:

"a led sokkal kevesebbet fogyaszt, mint a kompakt fénycső"

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60126)
Mekk Elek ezermester 2014.11.13 Creative Commons License 60126

"A kifejezetten ledes termékekkel foglalkozó webshopokban elég sok a 12Vos termék nem csak ledekből, hanem a körítésből is."

 

A led-es dolgokat vásárlók túlnyomó része amatőr/laikus, aki fél a villanytól, ezért kisfeszültségű rendszerben gondolkodik, persze, hogy a bolti választék az ő kiszolgálásukra épül.

Ahol profi szakemberek tervezik a világtást, ott kevésbé érvényesül

- a sok marketinges parasztvakítás (pl: "a led sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az energiatakarékos világítás")

- meg a sok tévhit (pl: "ha meglátják a haverok/rokonok, hogy led-es világításom van, el fognak sárgulni az irigységtől")

ráadásul a profi szakember nem is fél a villanytól, ezért vagy egyből 230 voltos lámpákat alkalmaz, vagy áramgenerátoros tápegységeket (ami 230 voltból állítja elő a led-ek számára szükséges tápáramot - és NEM tápfeszültséget).

Egy profi szakember 12 voltos led-eket főleg csak az autójában alkalmaz :)

 

Ha külső tápegységet alkalmaznál és fényerőt is szeretnél szabályozni, akkor a keresésbe azt is írd bele, hogy dimmelhető, mert a legtöbb egyszerű trafó/táp nem viseli el fázishasítást.

Előzmény: mekkme (60121)
mekkme 2014.11.13 Creative Commons License 60125

Igen, erre gondoltam. És a boltok is ezt nyomják a sok youtube DIY videóban.

Előzmény: Szirty__ (60124)
Szirty__ 2014.11.12 Creative Commons License 60124

Úgy véled, hogy a 12V adja ehhez a bátorságot?

 

Előzmény: mekkme (60123)
mekkme 2014.11.12 Creative Commons License 60123

Én meg azt éreztem inkább, hogy ez házi barkács kategória és mindenki magának szereli, vagy éppen a gipszkartonos összedobja a 12V-os rendszert.

Előzmény: Szirty__ (60122)
Szirty__ 2014.11.12 Creative Commons License 60122

Üdv liptak1!

 

"bár erre a 12 V-os rendszerre nem nagyon értem a magyarázatot"

 

Gondolom prózaibb oka van.

Pl. hogy a LED-ek 3-4V-ról üzemelnek és sok fényforrás estén ésszerűbb egy tápegység, mint mindegyikhez egy külön.

Vagy pl. hogy LED szalag nem is tartalmaz "tápegységet" így nem nagyon lehetne 230V-os.

Előzmény: liptak1 (60105)
mekkme 2014.11.12 Creative Commons License 60121

Köszi a véleményeket a 12V-tól! Megfontolom, amit írtatok. Nincs szó napelemről vagy fürdőről. Semmi extra.

A kifejezetten ledes termékekkel foglalkozó webshopokban elég sok a 12Vos termék nem csak ledekből, hanem a körítésből is. Ha értelmetlen volna, akkor biztosan nem volna rájuk vevő és így a boltok sem árulnák. 

Kérdés, hogy miért van ezeknek mégis piaca? 

Előzmény: liptak1 (60105)
liptak1 2014.11.12 Creative Commons License 60120

á értem akkor a legjobb ha be se dugja hanem tesz rá egy kurblit és ha kell gyorsabban teker ha kell lassabban(:-  de komolyan mi van manapság ingyen?

potméter , ellenállás, trafó, kapcsolható dugalj , vagy valaki feltalált valami újat

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60116)
Peter atyuska 2014.11.12 Creative Commons License 60119

Általában kopás éppen úgy mozgott hogy egy picit másként ált meg és az annyira elég volt hogy egy sarkon a másik sarok vagy él megakadjon. Vagy éppenséggel zárlat keletkezett és összeégett az érintkezők, vagy a tekercs durrant el és attól maradt abban az állásba.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60102)
Hedo 2014.11.12 Creative Commons License 60118

Ez nem igaz

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60116)
Hedo 2014.11.12 Creative Commons License 60117

Köszi Mindenkinek! Ez már jó lesz

Mekk Elek ezermester 2014.11.12 Creative Commons License 60116

"a varrógépekhez( a házi jellegűekhez ) lehet kapni úgynevezett varrótalpat"

 

Őt csak az ingyenes megoldások érdeklik.

Előzmény: liptak1 (60114)
Mekk Elek ezermester 2014.11.12 Creative Commons License 60115

"Ezt találtam, csak nem tudom ez jó-e erre a célra: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=183199"

 

Ez az áramkör valóban képes leszabályozni bizonyos fajta motorú fúrógépek fordulatszámát és teljesítményét.

Azt persze csak remélni lehet, hogy a te fúrógépednek pont "bizonyos fajta" motorja van.

Az áramkör bekötése itt látható, a hozzávaló potméter itt (is) megvásárolható,

az egészet beleépítheted mondjuk egyszerű kapcsolós elosztó belsejébe is (a kapcsoló nélküli belsejében többnyire nincs elég szabad hely)

és ha abba dugod be a fúrógépet, akkor (remélhetőleg) szabályozható lesz a fordulatszáma.

 

Előzmény: Hedo (60111)
liptak1 2014.11.12 Creative Commons License 60114

Még mindig itt tartunk? Volt már egy ajánlat ettől okosabbat én se igen tudok, a varrógépekhez( a házi jellegűekhez ) lehet kapni úgynevezett varrótalpat ez ál egy taposóbol és némi vezetékből ez a gyakorlatban a taposás hatására lassítja vagy gyorsítja a gépet először ezt próbáld meg

Előzmény: Hedo (60110)
THT 2014.11.12 Creative Commons License 60113

Itt találsz egyet, és fölötte a szakik azt is kitárgyalják, miért fogsz mégis rosszabbul járni, mintha vennél 10ezer körül egy használt oszlopost, aminek ékszijas sebességváltója van.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=75649599&t=9104263

Előzmény: Hedo (60110)
Hedo 2014.11.12 Creative Commons License 60112

Meg ahogy olvasom potenciométer is kell hozzá, gondolom azzal szabályozom.

Előzmény: Hedo (60111)
Hedo 2014.11.12 Creative Commons License 60111

Ezt találtam, csak nem tudom ez jó-e erre a célra: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=183199

Előzmény: Hedo (60110)
Hedo 2014.11.12 Creative Commons License 60110

Akkor most nem beszélve a célszerűségéről illetve szükségességéről, az esetleges nagyobb zajhatásról (nekem jó így is), senki nem tud megoldást arra hogy tudnám csökkenteni a fordulatszámot a fúrógépben? Az állítható fordulatszámú gépekben ezt hogy oldják meg? Más a motor kialakítása? Kijjebb húzza a forgórészt a tekercsből? Vagy a betáp leszabályotzásával játszanak?

Bocs de nem sokat értek az elektromossághoz, ezért kérdezlek titeket. Nem lenne napi 8 órában használva, sőt  havi 8-ban sem, csak kell egy pontos fúró amit tudok pontosan, megfelelő szögben irányítani és nem égeti ki a faanyagot a nagy fordulattal.  Köszönöm a segítséget!

 

Kb ilyesmi a terv:

ötfelezős 2014.11.12 Creative Commons License 60109

Akkor most kaptál egy kettes alát dr. Nagy Lóránttól.

Előzmény: I. Ábris (60021)
liptak1 2014.11.12 Creative Commons License 60108

köszönöm a hozzászólásod bár manapság sajna mint írtad is a berendezések nem arra készülnek hogy a garit túlfussa, tudok olyan neves cégeket ahol külön vizsgáló sor van felállítva és szúrópróba szerűen futtatnak rajta gépeket ha túl megy az előírt üzemidőn és a nyavalyás nem képes bedögleni gyengébbre cserélik a gyártósoron a benne lévő alkatrészeket. Lásd pl automata mosógépek, bojlerek vagy akár csak a elektromos kéziszerszámok de még az izzókat se igen kellene kihagyni és ide veszem hogy az úgynevezett unió még csak rá tesz egy lapáttal: pl nem igen emlegetek , hogy a coca kóla rohadt jó vizkő és zsír oldó, na meg a régi magyar tungstram izzókat kivonták a forgalomból mivel energia takarékosságból nem gyártható 65.70-100-as izzó érdekes erről a törvényről a lengyelek nemigen tudnak , zsákszámra dobják piacra ma kis hazánkban a gagyi szart, felülvizsgálatkor ha a kábel színét meglátom a román kábelt alapból nem fogadom el az előírt értéknek(1,5-es réz 16A, na csak próbáld megterhelni lőttem már át szigetelés vizsgálóval 350 V-on nullára az értékét) de az is előfordult , hogy egy 100 M-es kötegben jó 15 M-es szakaszon nem volt a 3 érből csak 2-tő azért ha azt vesszük hogy a németek az ilyen kábeleket simán beledobják védőcső nélkül a betonba, érdekes lenne megnézni a búrájukat beüzemelésnél mikor kiborulna a bili(igaz nem nagyon láttam rá esetet mikor nem az ők országukban gyártott terméket építik be(mondjuk én se láttam még mindent) de egy érdekesség a napokban beszélgettem egy ismerősömmel aki már évek óta kint dolgozik és tőle halottam hogy a saját részükre gyártott WW-ek más alkatrész kapnak mint amit mifelénk dobnak piacra, mondjuk nem ellenőriztem le a valóság tartalmát de tőlem még igaz is lehet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60104)
liptak1 2014.11.12 Creative Commons License 60107

ezt az utolsó  részt nem értem"aki felülvizsgáló az szabványos megoldást nem fogad el?" Melyik az az ökör amelyik a szabványos megoldást visszadobja?  Igaz a szabvány ma Magyar honban nem kötelező csak ajánlott a betartása, ellenben az OTSZ mint törvény(országos tűzvédelmi szabályzat) kötelező, ez pedig előírja , hogy mit mikor milyen szabványnak megfelelően innen kezdve akkor mégis csak kötelező,

és hát valljuk meg őszintén az a kitétel , hogy ez meg ez a szabványos és vagy azt alkalmazom vagy lehet más megoldás is de ezzel a szabvánnyal egyenértékű vagy ettől erősebb biztonságnak kell megfelelnie eléggé kötelező érvényűvé teszi a megoldásokat.

Előzmény: ötfelezős (60098)
liptak1 2014.11.12 Creative Commons License 60106

ez se igen ad magyarázatot ha eleve napelem akkor nincs értelme agyon komplikálni, egy két cella semmire se jó (mondjuk a víkendházakat kivéve) ha meg rendes rendszerről beszélünk az áramszolgáltató csak szigetüzemű inverteles verziót enged , tehát marad a 230

Előzmény: Peter atyuska (60091)
liptak1 2014.11.12 Creative Commons License 60105

már megijedtem , hogy némi múlttal a szakmában elsétáltam valami mellett , bár erre a 12 V-os rendszerre nem nagyon értem a magyarázatot, ha vizesblokk akkor áramvédő vagy védő trafó ha meg normál körülmény akkor szimpla230 és kész sztem.

Előzmény: THT (60090)
Mekk Elek ezermester 2014.11.12 Creative Commons License 60104

"viszont attól hogy régi ezt a típust ismerem szinte agyonverhetetlen,"

 

Ha valaki napi 8 órában szeretne dolgozni vele, annak én sem ajánlanám a 6-8 ezer forintos "occsó" fúrógépeket.

Előzmény: liptak1 (60089)
Mekk Elek ezermester 2014.11.12 Creative Commons License 60103

"Érdekes téma ez az elavulás."

 

Elegendő információ birtokában a különböző termékek élettartam/megbízhatóság szempontjából jól elkülöníthető csoportokba sorolhatók. Vannak azok a termékek/gyártók, amelyek egyértelműen a "garancia + 1 nap" élettartam a cél és vannak azok a termékek/gyártók, amelyek az örök életet próbálják megcélozni. Persze a hosszú életű termékek között vannak olyanok, amelyeknek az ára is nagyon "hosszú" ;) de lehetnek olyanok is, amelyek ár/érték aránya egész elfogadható.

A baj ott van, hogy csak nagyon kevés (szak)ember férhet hozzá olyan információkhoz, amelyek alapján a vevő eldönthetné, hogy mit is lenne érdemes vásárolni, ráadásul ezen kevés ember is többnyire titkolózik, mert vagy ezt diktálja az érdeke, vagy a munkaadója. Pl valószínűleg egy autószerelő soha nem fogja elárulni, hogy mely autó típusok azok, amelyektől ő akár éhen is halhatna, vagy egy LED lámpa kereskedő sem fogja elárulni, hogy mely viszonylag olcsó fényforrások bírják ki majd soksok évig és melyek azok, amelyeket a gyárban annyira túlfeszítettek (hogy jó erős legyen a fényük), hogy csoda lesz, ha ki fognak bírni 5-10 ezer órát (mert a gagyi lámpákon sokkal nagyobb a haszna).

 

Ezekre a problémára persze megoldás lehetne a fogyasztóvédelem. Az a baj, hogy a fogyasztóvédelem munkaigényes terület és a munka pénzbe kerül. Ha ezt a pénzt támogatók/hirdetők adják, akkor ők bele is fognak szólni abba, hogy az ő termékeikről csak szép és jó jelenhessen meg, vagy legalábbis elvárják ezt, különben holnap már nem támogat/hirdet ott, ez egyfajta zsarolás, emiatt az "önfenntartó" fogyasztóvédelem mindig messziről bűzlik.  Tehát korrekt/pártatlan fogyasztóvédelmet csak állami támogatásból lehet(ne) megvalósítani, az állam viszont nem költ semmi olyasmire, amiből nem lehet egy kis csúszópénzt visszakapni, az átverhető laikusok/állampolgárok érdekvédelme nemhogy hátul van a fontossági listán, de nincs is rajta ;) pedig ilyesmivel is lehet szavazatokat nyerni.

Előzmény: oljeg12 (60096)
Mekk Elek ezermester 2014.11.12 Creative Commons License 60102

"Nem volt még a praxisodban fennakadt mágneskapcsoló, ami leégett?"

 

Nem volt.

Mi ennek a jelenségnek a fizikai magyarázata?

Előzmény: ötfelezős (60100)
ötfelezős 2014.11.11 Creative Commons License 60101

Bocsánat, univerzális motornál létezik a "forgásirány szerinti tekercselés" (illetve, ami ezzel egyenértékű), és bizony ezek a motoroknak  "nem esik jól a másik irányba forogni".

Előzmény: cosalf (60024)
ötfelezős 2014.11.11 Creative Commons License 60100

Attól, hogy megnyitjuk egy elektromágnes vasmagját, attól még nem fog jobban melegedni :)

 

Nem volt még a praxisodban fennakadt mágneskapcsoló, ami leégett? Szinte hihetetlen.

A DIL katalógusa szerint a nyitott állapotban 95 VA-t vesz föl, tartásban meg 10-et.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60000)
ötfelezős 2014.11.11 Creative Commons License 60099

Hát, bocsánat, elég rosszul teszed, a kondenzátor szerepe ma már elsősorban az, hogy (amúgy fázisjavításnak is hívható hatásával, de akkor onnan kell kezdeni, hogy a fojtó rontja a fázist) az armatúrát tápláló vezeték terhelését - és így a feszültségesést - csökkentse.

Előzmény: T25 (59993)
ötfelezős 2014.11.11 Creative Commons License 60098

írtam hogy szabványosan sokmindent lehet , csak nem éri meg

Teljesen egyetértünk.

mert nem megy át a felülvizsgálatkor

Egyáltalán nem értünk egyet. :)

Aki felülvizsgáló szabványos megoldást nem fogad el, az nem felülvizsgáló. :)

Előzmény: pampalini111 (59884)
Jahno 2014.11.11 Creative Commons License 60097

Fele baromság.

Előzmény: oljeg12 (60096)
oljeg12 2014.11.11 Creative Commons License 60096

Érdekes téma ez az elavulás. Nekem, aki használom a különböző eszközöket, az, az érdekem, hogy minél olcsóbban és minél jobb minőségű árut kapjak. Ha lehet, akkor örök élet+3 nap. Azok akik ott dolgoznak a gyártósoron, azoknak pedig az az érdekük, hogy minél többet vegyek, mert akkor nekik is van munkájuk és el tudják tartani a családjukat. Tehát minél hamarabb menjen tönkre az amit én veszek. Ez viszont nekem nem jó, mert a fizetésem egy részét arra kell hogy költsem, hogy "gyenge minőségű" tönkrement eszközöket pótoljam. Én azt mondom neki, hogy sz@rt gyártottál. Ő pedig azt mondja, hogy neki is meg kell valamiből élni. És mindkettőnknek igaza van.

Előzmény: Fázisceruza (60094)
szakmókus 2014.11.11 Creative Commons License 60095

Hmmm...... Ne húzzuk meg a sorkapocsban a csavart?

Előzmény: Fázisceruza (60094)
Fázisceruza 2014.11.11 Creative Commons License 60094

Tervezett elavulás

Mindenki ismeri a fogalmat. Lassan megtanulunk együtt élni vele. 

A tv, a porszívó, a hűtőgép csak néhány évig fog működni (jó esetben), mert ha örökké működnének,

akkor a gyártók hamar lehúzhatnák a rolót.

A kérdés az, hogy a szakipari kivitelezőknek is kell e élniük a tervezett avultatás lehetőségével,

vagy nekünk örök életű installációkat kell létrehoznunk? 

szakmókus 2014.11.11 Creative Commons License 60093

Engem zavarna a fúrógép süvítése,illetve ha a feszültséget csökkented, csökken a teljesítmény is.

Egy kínai barkács álványossal is jobban jársz, pláne ha kicseréled a 400w-nak csúfolt motorját.

A kisebb fordulaton, nagyobb nyomaték.

 

 

Előzmény: Hedo (60085)
t5359 2014.11.11 Creative Commons License 60092

Haligali!

 

Tegyél be egy a teljesítménynek megfelelő diódát, és feleződik a

fordulatszám.

Előzmény: Hedo (60077)
Peter atyuska 2014.11.11 Creative Commons License 60091

Egy esetben tudnám én elképzelni a 12V rendszert kiépítve egy ingatlanban világítás részen, ha később terveznek inverter + napelem kombinációt és a 12V egyen kimenetét használva, akkor simán lelehet cserélni a 12V rendszert 12V egyenáramúra. Illetve akkor is jó megoldás ha a spottokhoz az egyedi tervezésű vagy sablon de dekor rendszert használna.

Előzmény: mekkme (60086)
THT 2014.11.11 Creative Commons License 60090

Azért nem látsz, mert nem is csinál senki 12V al nagyteljesitményű világitást :)

Előzmény: liptak1 (60088)
liptak1 2014.11.11 Creative Commons License 60089

Abban egyet értünk nem biztos , hogy megéri vele barkácsolni , viszont attól hogy régi ezt a típust ismerem szinte agyonverhetetlen, nehéz mint a dög de nekem is van egy ilyen példányom (igaz az enyém már fordulat szabályzós) de a mostani nem írom le a milyen márkájú új (üzletláncos gépek) na azok szarok, ha valaki azokat 20 év múlva(mivel az enyém ilyen idős) ragasztó , beton vagy épp egy csomó fúrás után megússza egy szénkefe cserével akkor azt hiszem belehet majd sorolni ezeket a szemét elnevezésbe.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60078)
liptak1 2014.11.11 Creative Commons License 60088

aha így már más bár akkor se értem a dolgot mivel nem sűrűn látok 4 -es rézvezetéket világítási áramkörön de igazad is lehet hisz attól még hogy én nem láttam akár létezhet is(nég UFO se láttam sokan mégis esküsznek hogy van(:-  )

Előzmény: THT (60069)
THT 2014.11.11 Creative Commons License 60087

De miért ragaszkodsz a 12V hoz? Az LED ek esetében nem anyira ideális megfejtés.

Előzmény: mekkme (60086)
mekkme 2014.11.11 Creative Commons License 60086

Igazából még azon problémázom, hogy ez 230V-os ledekhez való, nem pedig 12V-os ledekhez.

Nekem pedig szimpatikusabb a 12V-os rendszer. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60084)
Hedo 2014.11.11 Creative Commons License 60085

Amíg valami működik, vagy meg tudom szerelni nem veszek újat, még ha az szebbnek és jobbnak is tűnik. Azért köszi a véleményt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60078)
Mekk Elek ezermester 2014.11.11 Creative Commons License 60084

"van-e hasonló nem sínre rakható változatban,"

 

Az adatlapján látható az elektromos kötődobozba rakható változat. Az sem jó neked?

Előzmény: mekkme (60082)
mekkme 2014.11.11 Creative Commons License 60083

Vagyis nem pont ez, de valami ilyesmi :)

Előzmény: mekkme (60082)
mekkme 2014.11.11 Creative Commons License 60082

Na pont ez kell szerintem. Megnézem, hogy van-e hasonló nem sínre rakható változatban, bár végső esetben ezt is fel lehet dobni a gipszkarton fölé.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60079)
xtl 2014.11.11 Creative Commons License 60081

Köszönöm.

Előzmény: Dreamer (60051)
Mekk Elek ezermester 2014.11.11 Creative Commons License 60080
Előzmény: Mekk Elek ezermester (60079)
Mekk Elek ezermester 2014.11.11 Creative Commons License 60079

Számos megoldás létezik, hirtelen ezt találtam neked:

Fényerőszabályzó LED fényforrásokhoz és kompakt fénycsövekhez - DIM-15

használati utasítás itt: http://www.elkoep.hu/fileadmin/produkty/Elko/DIM-15/HU/DIM_15_Hasznalati_leiras.pdf

ára: 12-13eFt körül

Impulzussal vezérelhető

és ha 230 voltos LED fényforrásokat alkalmazol, akkor még a trafóval/tápegységgel sem kell foglalkoznod.

Előzmény: mekkme (60072)
Mekk Elek ezermester 2014.11.11 Creative Commons License 60078

A fórumokban történő rengeteg eszmecsere, majd az utána következő tudományos barkácsolás eredménye sem lesz több, mint egy megbarkácsolt régiszar fúrógép (= feltuningolt ipari hulladék),

miközben fillérekért lehet kapni fordulatszám szabályozós fúrógépeket.

Egyszerűen nem éri meg foglalkozni vele.

Hedo 2014.11.11 Creative Commons License 60077

nem is tudom mennyire fonbtos a nyomatéktartás, mert lassú fordulattal főleg fát fúrnék. Sokat barkácsolok, főleg fából és ha gyors fordulaton fúrok előfordul hogy megég az anyag, ezért kellene egy lassab fordulat is.

Előzmény: pajaci (60075)
Hedo 2014.11.11 Creative Commons License 60076

Teljesítményadatokat majd este megnézem, neten találtam egy hasonlót, így néz ki

 

Előzmény: Dreamer (60074)
pajaci 2014.11.11 Creative Commons License 60075

Egy régi ezermesterben, vagy rádiótechnikában volt egy rajz, nyomatéktartó fordulatszám szabályzó fúrógéphez. Vagy egy éve itt is volt téma ha jól emlékszem, nekem is el van mentve, de nem találom.

Dreamer 2014.11.11 Creative Commons License 60074

Milyen teljesitmenyu az a furo?

 

Dreamer

Előzmény: Hedo (60073)
Hedo 2014.11.11 Creative Commons License 60073

Köszönet a segítségért, és sajnálom, hogy kisebb szópárbajt gerjesztettem.

 

De mindent összevetve nem lettem sokkal okosabb.

 

Amit szeretnék, egy oszloposfúrót készíteni a kiszuperált orosz fúróból, és ehhez jó lenne ha szabályozható lenne a fordulatszám. nem kell lépésről lépésre elég lenne nekem az hogy van egy lassabb amiket fa fúrására használok, és egy gyorsabb amit a fémekhez. Nem szereném beépíteni semmilyen markolatba, Lehet a gépen kívül egy külön kis szerkezet ami a betápot szabályozza. Gondolom ha áramerősséget vagy feszültséget buherálja egy kis kütyü az módosítja a fordulatszámot is. Ha ilyesmiben tudtok segíteni azt megköszönöm. Nem tudom hogy működik, meg milyen ilyen célra használható szerkentyű van, ezért kérdezlek titeket. Köszönet a válaszokért!

Előzmény: Dreamer (60027)
mekkme 2014.11.11 Creative Commons License 60072

Ha a led támogatja, akkor mi kell a szabályozáshoz 12v-os rendszerben? A jelenlegi felállásban a led tápegységet egy impulzusrelé kapcsolja majd, tehát a szabályozáshoz is egy nyomóm van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60071)
Mekk Elek ezermester 2014.11.11 Creative Commons License 60071

"szóval ezek csak kiegészítő világítást kellene adjanak."

 

Én szabályozható fényerejűre csinálnám.

Hangulatvilágításnak kicsit sok lesz a 12x5watt LED fény.

Előzmény: mekkme (60056)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60070

Köszi a segítséget, így már egyértelmű, hogy hogyan kell vezetni.

 

Előzmény: THT (60067)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60069

12V feszültségről volt szó. A 10A akkor 2.2 kW, ha 220V a feszültség. 

Előzmény: liptak1 (60068)
liptak1 2014.11.10 Creative Commons License 60068

Ezt a számolást nem értem 2.2Kw 10A-er akkor hogy jött össze 20A-re?

Előzmény: THT (60057)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60067

Ha nem egyértelű, akkor lerajzolom, de csak akkor :)

Előzmény: THT (60066)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60066

Nem kell minden egyes lámpához külön vezeték. 

Előzmény: mekkme (60065)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60065

A párhuzamos ez esetben a gerincről leágaztatott párhuzamost jelenti, vagy minden lámpának külön vezeték a táptól?

Előzmény: THT (60064)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60064

Ezesetben vennék 1 db 12V 10A tápegyságet, és ha a táp a szoba egyik végében kap helyet, a lámpák pedig körben a falak mellett lesznek, akkor a táptól 2 irányban inulnék el a kábelezéssel. Ide elég a 1.5 kábeled. Párhuzamosan kell kötnöd a lámpákat.

Azért 10A tápot, mert ahogy nézem, ennek inkább 8W körül van valós teljesitményfelvétele.

 

De ezt meg lehet oldani fele ekkora fogyasztással is, igaz a bekerülési ktg. kicsit több. Még mindig azt gondolom, hogy sok lesz a fény.

Előzmény: mekkme (60063)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60063

Nagyon jó kérdések!

Mondjuk méretezzünk ehhez: 

Izzó: 12V 5W (lehet, hogy a végén csak 3W lesz, de az nem probléma, ha túl van egy picivel méretezve)

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/7878

Lámpatest hozzá, amibe be lehet szerelni: (gondolom ez nem számít)

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2601

És ebből 12 db.

Hozzá mondjuk tápegység az, amit az előbb linkeltem. Gondolom az jó a ledekhez, ha már kifejezetten odaírták, hogy ledszalagokhoz és lámpákhoz.

 

Előzmény: THT (60062)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60062

De erre csak akkor lehet válaszolni, ha elárulod, hogy milyen lámpákat szeretnél.

 

Hagyományos 20W spotok esetében már kiderült, hogy 20A re kell méretezni. Ha neadj isten 50W spotokat akarsz, akkor 60A re :D Ehez nem elég az 1.5 MKH gerinc.

 

Ha LED et akarsz, akkor ahoz jó eséllyel kapsz tápot is, oda 230-at kell húznod.

Ha mégsem, akkor meg valszeg nem lesz jó a 12V táp, hanem valamilyen áramgenerátor kell, ezesetben még az is lehet, hogy sorba kell kötnöd a lámpákat csoportonként. stb stb.

Előzmény: mekkme (60061)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60061

Akkor ez a része világos :)

Már csak az a kérdés, hogy az 1,5 MKH alkalmas-e gerincnek, vagy csillagpontosan kellene? Vagy mondjuk 3 spotonként 1 gerinc?

Előzmény: THT (60060)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60060

LED es spotból kiegészitő világitásnak Nagyon bőven elég a 3W pláne ha 12 db van.

Előzmény: mekkme (60059)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60059

Tápegységből létezik ilyen, de gondolom nem érdemes 100%-ra kihajtani, meg ez csak amolyan névleges teljesítmény.

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/7367

 

A ledes spotok 10W körül mozognak az izmosabb fajtából.

Előzmény: Dreamer (60058)
Dreamer 2014.11.10 Creative Commons License 60058

Az nem hangulatvilágítás, az fényár... :D

 

Dreamer

Előzmény: THT (60057)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60057

Ha csak 20W/db, az is 240W csak hangulatvilágitásra. Az  20A 12V-on ha jól számolom :S

Előzmény: mekkme (60056)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60056

Nem választottuk még ki, úgyhogy sajnos fogalmam sincs, de a helyiségben lesz középen hagyományos lámpa is, szóval ezek csak kiegészítő világítást kellene adjanak.

Arra gondolsz, hogy több trafó kellene?

Előzmény: THT (60055)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60055

Mekkora teljesitményűek a spotok?

Előzmény: mekkme (60053)
Lacivill 2014.11.10 Creative Commons License 60054

Elektronikus "trafó" nem szereti a hosszú vezetékeket, csak pár méter bír el, rá is van írva. Ledes korszerűbb már.......

Előzmény: mekkme (60053)
mekkme 2014.11.10 Creative Commons License 60053

Sziasztok! Gipszkarton mennyezetbe szeretnék 12V-os spotokat tenni, amiket a szoba egyik sarkában lévő trafó hajtana meg. 6mx5m a szoba és körben a fal mellett lennének a spotok, tehát a legtávolabbi spot kb 10m-re van. Összesen 12 spot. Az a kérdésem, hogy a trafótól a spotokig egyesével érdemes vezetékezni, vagy egy gerincet vigyek és arról ágaztassam le a spotokat? 1,5-ös réz "MKH" vezetékem van még a 90-es évekből 2 bontatlan tekercs. Ez megfelelő lehet hozzá? 

Dreamer 2014.11.10 Creative Commons License 60052

Oda adnék egy pontot!

 

A későbbi problémák elkerülése miatt érdemes összeugrasztani a szakikat!

 

Dreamer

Előzmény: THT (60049)
Dreamer 2014.11.10 Creative Commons License 60051

Nos, most hol vannak a szakemberek? :(

 

Akkor mondok valamit, majd legfeljebb megkapom, hogy nem szakszerű :D

 

Ilyen hossz és terhelés mellett 3 x 4 mm2 vezeték szükséges, igazándiból az lenne a legjobb ha kötés mentesen indulna az elosztóból.

 

Én Mtk 3x4 /H05VV-F/ kábelt vennék, jellemzően nem kültéri használatra tervezték (sok embernek kültéren is kibír nagyon sok időt).

 

Innentől kezdve pénztárca szerint jöhet uv álló gégecső, van uv álló Mü I. Egyébként én kókány módon behúznám lépésálló gégecsőbe, megbilincselném és pont.

 

Dreamer

Előzmény: xtl (60046)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60050

 

Aztán erre jön a folia, arra a padlófűtés csövei.

Ha földszinit helység, akkor még a symalenek előtt nem árt tenni nedvesség elleni szigetelést (bitumenlap)

Előzmény: THT (60049)
THT 2014.11.10 Creative Commons License 60049

Célszerűnek látnám az elektromos symaleneket letenni előbb, mert a padlófűtés alá kell tenni szigetelést is. 

De az sosem baj, ha a mesterek beszélnek egymással, ha van rá hajlandóság. Ez sok kellemetlenségtől megkimélheti mindhárom félt.

Előzmény: ABDEL (60048)
ABDEL 2014.11.10 Creative Commons License 60048

köszi!

 

Ma beszéltem egy villanyszerelővel és a gépésszel is.

 

Szerintetek kinek kéne előbb jönni? Villanyos vagy gépész?

 

Padló és falfűtésem is lesz. A padlóban mennek annak is a csövei.

 

Illetve Symalen csövekben szeretném szintén a padlóban vinni az elektromos vezetékeket és ahol kell, ott felállni.

 

A másik kérdésem, hogy hallottam, hogy sok háznál gyengepont a légtömör(?) aljzatok kialakítása. tehát nem mindegy hogy milyen szerelődobozt és hogyan teszek be. Illetve láttam valamikor olyat is, ami hőszigetelés mögé építhető és utólag egy hosszabbítással kivihető a hőszigetelésen kívülre és síkba hozható a fallal. Hol tudok olvasni a megfelelő aljzat kiképzésről és hol találok jó termékeket?

 

Köszi

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60023)
ABDEL 2014.11.10 Creative Commons License 60047

???

 

ez mit jelent

Előzmény: C200UF (60026)
xtl 2014.11.09 Creative Commons License 60046

Ez egy külön áramkör, 3x2.5 MBCU jön az elosztódobozból, C16 kismegszakítóval. Egy közös FI relére van kötve, amin még jópár nem kritikus áramkör is átmegy. Jelenleg a padláson van feltekerve a vezeték, de csak pár méter, rá kell toldanom. 2 kW maximális teljesítményre számítok egy kültéri konnektoron, és ugyanezen a körön lesz világítás is, párszáz watt.

Előzmény: Dreamer (60045)
Dreamer 2014.11.09 Creative Commons License 60045

Milyen teljesitmeny lesz a vegen? Egy fazisrol beszelunk? Honnan csatlakoztatod az eredeti halozathoz (kapcsoloszekreny, villanyora szekreny, vagy csak a haz falan egy konnektor?

 

Dreamer

Előzmény: xtl (60043)
liptak1 2014.11.09 Creative Commons License 60044

Nem jó, azért nem lelsz rajta IP védett jelzést mert ez a doboz nem az ez csak egy szimpla (nagyságából ítélve 100*50 vagy 150*100-as ) süllyesztett doboz , ez belső szerelésekre való , falba vésve.

Előzmény: troby (59946)
xtl 2014.11.09 Creative Commons License 60043

Sziasztok! Szeretnék a háztól 30 méterre áramot vinni egy új építményhez. A vezetéket a szabadban, egy kerítés betonkoszorújához rögzítve tudom elhelyezni. Ha tudnátok segíteni, az lenne a kérdésem, hogy milyen vezeték, és milyen védőcső lenne a legmegfelelőbb, ami hosszú távon is bírja az időjárást, esőt, fagyot. Köszönöm.

liptak1 2014.11.09 Creative Commons License 60042

Ez a rajz már közeledik de a PEN kapocs lehet PE is N viszont nem, Tehát ha szétválasztod a Nullának mindenképp külön kapocs kell a szonda pedig ahogy rajzoltad a PEN vezetőre megy(ha nem jó a kiépítés tehát először N kapcsot hozol létre és abból PE kapcsot akkor előfordul Nulla szakadásnál hogy meg vág a védővezető vagy a test amire kötve van) tehát mindig a Nullát hozzuk külön létre és nem fordítva.

Előzmény: sange72 (59947)
liptak1 2014.11.09 Creative Commons License 60041

sztem a fűtőszál ki fog lyukadni(már találkoztam olyannal mikor simán kiiktatta a hőfokszabályzót ez a dolog és addig fűtött míg szétpukkadt a műanyag tartály

Előzmény: szakmókus (59932)
liptak1 2014.11.09 Creative Commons License 60040

Nem is biztos , hogy valójában az áram csíp lehet egyszerűen potenciál hiba is(azért ez is tud piszkálni rendesen) magyarán a rendszer nincs egyenlő potenciálon egymással te pedig egyszerűen kisütöd mint mikor gyerekként tanultuk hogy a műszálas hogy csíp.

Előzmény: sange72 (59929)
liptak1 2014.11.09 Creative Commons License 60039

Nem kellett volna ezt így megkomplikálni a lakás PEN csatlakozóját kellett volna megerősíteni a szonda vezetékével(vagy szétválasztás után a védővezető kapcsát) és onnan kihozni a 3 vezetéket külön külön magyarul: Nullát,Védővezetőt,Fázisvezetőt és kész.

Előzmény: sange72 (59925)
liptak1 2014.11.09 Creative Commons License 60038

A legolcsóbb ha kihúzod őket ha villámlik, egyébként csak akkor van értelme az egésznek ha rendesen meg van szerelve az egész: B-C és D fokozat szerint ez egy fázisnál se két forint de ha ipari áramod van(3 fázis) akkor már szép lóvé.

Előzmény: hubbabubba2 (60007)
Mekk Elek ezermester 2014.11.09 Creative Commons License 60037

"Ha a COM-ra kötöm a fázist, akkor a termosztát NC-jén mérem, de ha kapcsol a NO-n nem tudom mérni a 220 V-ot."

 

Talán a mérésnél rontasz el valamit. Pl a fázis valójában nem a COM-ra van kötve.

Mérd meg újból, de most úgy, hogy csak egyetlen vezeték (a fázis) legyen a termosztátra rákötve. az NC-re és az NO-ra ne legyen rákötve semmi.

Előzmény: Zajika (60033)
Kecskés 01 2014.11.08 Creative Commons License 60036

Szia !

 

1 relét vezérelj a termosztáttal .

A relé legyen állandóan meg húzva , amikor kapcsol a termosztát a relé elejt és kapcsolja a motoros szelepet és a keringtető szivattyút. A relé érintkezőire külön betápot adj .

Előzmény: Zajika (60035)
Zajika 2014.11.08 Creative Commons License 60035

Én is erre gondoltam, de sajnos nem indítja el a szelepet sem a motort. :(

Előzmény: Törölt nick (60034)
Törölt nick 2014.11.08 Creative Commons License 60034

Normally Open, Normally Closed,

ebből az következik, hogy ezeknek váltaniuk kell egymást, ha a relé állapotában változás van. általánosságban.

de a termosztátokhoz nem értek persze:)

Előzmény: Zajika (60033)
Zajika 2014.11.08 Creative Commons License 60033

NO COM NC ez a három van a Q7-ben. 

 

lac1010@ Ha a COM-ra kötöm a fázist, akkor a termosztát NC-jén mérem, de ha kapcsol a NO-n nem tudom mérni a 220 V-ot. Remélem érthető voltam. 

Előzmény: pajaci (60031)
Törölt nick 2014.11.08 Creative Commons License 60032

ha nem nyit akkor zár. ez pl egy relé tudna lenni, amelyiknek van egy munka és egy nyugalmi érintkezője is. így ha a relé húz, akkor a szelep nyitó pontjára kerül a villany, ha a relé nem húz akkor meg a záróra.

Előzmény: Zajika (60030)
pajaci 2014.11.08 Creative Commons License 60031

Váltóérintkezős relé van a Q3-ban, azzal egyszerű. Ennek mi a kimenete?

Előzmény: Zajika (60030)
Zajika 2014.11.08 Creative Commons License 60030

Sziasztok,

 

Adva van egy szobatermosztát ( Computherm Q7) ami kapcsol egy szivattyút. A szivattyú előtt viszont van egy motoros szelep, amit nem tudok a termosztáttal mindkét irányba kapcsolni. ( a motorosszelep három vezetéke: nulla, szelep zár, szelep nyit) Erre szeretnék egy egyszerű megoldást találni. 

Milyen lehetőségek vannak? 

Válasz(oka)t előre köszönöm!

GeriSoft07 2014.11.08 Creative Commons License 60029

vannak definíciók, amik nem megfordíthatók, és ha ezeket nem veszi figyelembe valaki, akkor fordulhat elő ilyen tévedés

 

nem létezik forgásirányra tekercselt motor, ellenben létezik olyan motor, aminek a forgásiránya nem változtatható meg, ez azonban nem klasszikus értelemben vett tekercselési ok miatt van, hanem fizikai felépítés

 

Előzmény: cosalf (60028)
cosalf 2014.11.08 Creative Commons License 60028

(Ellenben nem vagyok meggyőződve, hogy nincs az elektromotorok területén olyan, hogy forgásirányra tekercselés.)

 

... és még mindig itt tartunk. Még mindig ködösítes.

Nekem annyit sikerült tennem, hogy kijavítottam a hülyeséget, amit írtál.

Előzmény: Dreamer (60025)
Dreamer 2014.11.08 Creative Commons License 60027

Az előzőből kimaradt, hogy tisztelet azoknak akik nem csak a hibát keresik (azonban ha kell kijavítják), hanem maguk is tesznek ahhoz, hogy gyarapodjon a topic!

 

Dreamer

Előzmény: Dreamer (60025)
C200UF 2014.11.08 Creative Commons License 60026

egy trafó kiszolgálhat több lámpát is: pl egy 200 wattos trafóról mehet 4 db 50W-os vagy mondjuk 10 db 20 wattos lámpa is.

 

Ja, Kékembernek is élni kell valamiből... :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60023)
Dreamer 2014.11.08 Creative Commons License 60025

Beismertem tévedtem.

 

Köszönöm, hogy a hozzászólásom egy pontját kijavítottad!

 

A tanács lényege, hogy nem éri meg vele foglalkozni nem változott.

 

Nem szégyen tanulni, folyamatosan fejleszteni az ember tudását.

 

(Ellenben nem vagyok meggyőződve, hogy nincs az elektromotorok területén olyan, hogy forgásirányra tekercselés.)

 

Én pedig annak örülök, hogy mindenki a hibát meg tudja nevezni másban, de ő nem segítene, nem írna. Ennek így nincs értelme. :(

 

Dreamer

Előzmény: cosalf (60024)
cosalf 2014.11.08 Creative Commons License 60024

Kedves Dreamer!
Nem akartam válaszolni az utolsó beírásodra, de hosszas "elmélkedés" után úgy döntöttem nem kell udvariaskodni, hiszen egy szakmai topic-ról van szó.
Nem olvasom folyamatosan a topic-ot, csak néha beleolvasok. Most elolvastam a topic-nyító beírásod, gondolom a szakmaiságot fontosnak tartod a válaszadásban.
Nem tudom, mi a szakmád. Nem értem, miért kell olyan területen megnyilatkoznod, amiról halvány fogalmad sincs?
Senki nem cáfol meg, mert Te vagy a topic nyítója.
Van egy régebbi emlékem is Rólad, ahol szintén a rossz döntésedet írtad meg egy FI-relés (tudom, ez a megnevezés Neked nem tetszik)  bekötéssel kapcsolatban.
Ez az utolsó "forgásirány szerinti tekercselés" és a "nem esik jól a másik irányba forogni"meg egyszerűen megdöbbentő tájékozatlanságra vall.
Miért érzed úgy, hogy Neked tanácsot kell adni?
A legnagyobb baj az, hogy az emberek a hülyeségeket jegyzik meg és ez fog tovább terjedni.És Te mindent megteszel, hogy téveszmék terjedjenek szakmai körökben.
Adj tanácsot arról, amihez egy picit is értesz!
Senki sem tájékozott az adott szakma minden területén, ezért nem szégyen, ha néha hallgatunk .

Előzmény: Dreamer (60022)
Mekk Elek ezermester 2014.11.08 Creative Commons License 60023

"a lámpák nem tudom mennyi hőt adnak le, de megnézem."

 

Ezexerint a gondolkodásod már a helyes sínen van. Már csak azon kell izgulni, nehogy a villanyszerelő azt mondja, hogy egy kicsit későn tetszett szólni...

 

"Azt írják, hogy kell neki transzformátor. Több lámpához elég egy? Ezt hova szokták elhelyezni?"

 

12 voltos halogének esetén nem muszáj mindegyik lámpához külön transzformátor, egy trafó kiszolgálhat több lámpát is: pl egy 200 wattos trafóról mehet 4 db 50W-os vagy mondjuk 10 db 20 wattos lámpa is.

 

"ez az utólagos kábelezés nagyon misztikusan hangzik. :)"

 

A strukturált kábelezésben éppen az a lényeg, hogy a rendszer annyira sokoldalú, hogy utólag nem kábelezünk semmit.

Léteznek olyan kábelek (UTP CAT7), amelyek nagyon sok mindenre alkalmasak: mehet rajtuk számítógép hálózat, telefonvonal, kábelTV vagy műholdas antenna jele, de lehet rajtuk vezetni akár a házimozi hangszóróinak hangját is, stb stb. (sőt, elárulom, hogy nem hivatalosan még 230V is mehet rajtuk ;)

A trükk lényege a következő:

- az építkezéskor minden helyiségbe (sőt, akár a helyiségek több pontjára/sarkába is) ilyen univerzális kábelt vezetünk (de pl napaliba akár minden sarokba akár több kábelt is),

- a ház összes ilyen kábele egy pontba (kapcsolószekrénybe) fut össze

- ugyanebbe a pontba érkezik be a telefon, az internet, a kábelTV, a műhold antenna, stb.

- amelyeket egy rakás rövid összekötő kábellel egyszerűen a ház különböző pontjaira irányítjuk

Tehát mondjuk internetet küldünk a két hálószobába, a konyha keleti végére és a nappaliba, a házimozi bal hátsó hangszóró kivezetését elküldjük a nappali északkeleti sarkába, az utcáról bejövő kebeltvt elküldjük a házimozihoz, az utcai kaput figyelő kamera képét elküldjük a hálószobai TVhez, stb. stb. stb - mindezt a szekrény előtt állva, fél méteres kis áthidaló kábelek villámgyors dugdosásával. Gondolhatod, hogy egy ilyen rendszerben kb öt perc alatt megoldható problémát jelent (egy nap falvésés helyett ;) pl az, ha a gazdi mondjuk úgy dönt, hogy inkább a nappaliban szeretné látni a kapu-kamerát ;)

A számos ilyen rendszer közül itt van egynek magyar leírása.

Előzmény: ABDEL (60018)
Dreamer 2014.11.07 Creative Commons License 60022

Ok, oszinten megmondom, hogy 20 eve tanultam ezt, es nincs napi hasznalatban, aztan gyakorlatbol meg remlett a tekercseles iranya. Tevedek emberbol vagyok, beismerem!

 

Dreamer

Előzmény: I. Ábris (60021)
I. Ábris 2014.11.07 Creative Commons License 60021

Ne nagylelküsködj! Ne úgy legyen, ahogy én mondom, hanem úgy van. Nem én találtam ki, hanem így tanultam dr. Nagy Lóránttól.

Előzmény: Dreamer (60020)
Dreamer 2014.11.07 Creative Commons License 60020

Legyen úgy ahogy Te mondod. Abban viszont egyet értünk, hogy értelmetlen vállalkozás.

 

Dreamer

Előzmény: cosalf (60019)
cosalf 2014.11.07 Creative Commons License 60019

Miért ne lehetne forgásirányt váltani és fordulatszámot szabályozni?

Ne keresd elő jegyzeteidet!

Az más kérdés, hogy ezt hogy lehetne megoldani egy orosz furógép fogantyújában?

Nem jutna eszembe átalakítani.

Előzmény: Dreamer (60017)
ABDEL 2014.11.07 Creative Commons License 60018

10 centi légrésem lesz. 

a lámpák nem tudom mennyi hőt adnak le, de megnézem. Azt írják, hogy kell neki transzformátor. Több lámpához elég egy? Ezt hova szokták elhelyezni?

ez az utólagos kábelezés nagyon misztikusan hangzik. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60010)
Dreamer 2014.11.07 Creative Commons License 60017

Egyébként gyorsan olvastam, és nem paraméter a forgásirány váltás!

 

Dreamer

Előzmény: cosalf (60015)
Dreamer 2014.11.07 Creative Commons License 60016

Nekem úgy rémlik, hogy meg kellett határozni egy kommutátoros motor esetén, hogy mennyi a menetszám, milyen a huzalátmérő, milyen módon van tekercselve és merre forog.

 

Elő kéne keresnem a régi adat füzetem, abba fel volt vésve néhány motor adata.

 

Az nem mondom, hogy nem fog forogni, de melegedhet és a teljesítménye is kevesebb lehet.

 

Dreamer

Előzmény: cosalf (60015)
cosalf 2014.11.07 Creative Commons License 60015

Hogyan tekercselték? Forgásirány szerint?

 

Előzmény: Dreamer (60014)
Dreamer 2014.11.07 Creative Commons License 60014

Nem éri meg, és valószínű nem is lehet (régebben ezeket a motorokat forgásirány szerint tekercselték és nem esik neki jól a másik irányba forogni).

 

Sajnos egy kapcsoló beiktatásával még nem éred el a kívánt hatást. Egy módosított varrógéptalp használatával megoldható lenne a fordulatszabályozás, de érdekes úgy használni.

 

Szóval úgy is jön a karácsony, valamelyik nagy áruházban nézz egy akciós fúrógépet! Az öreget meg tedd el, még jól jöhet!

 

Dreamer

Előzmény: Hedo (60012)
peti.olah 2014.11.07 Creative Commons License 60013

És esetleg elsőnek megy vissza, mikor a tulaj szenteste függönykarnist fúr a konyhában.

És elfúrta a sziréna vezetékét, az meg ordít, mint az állat. :) (megtörtént)

Előzmény: Dreamer (60011)
Hedo 2014.11.07 Creative Commons License 60012

Sziasztok!

 

Van egy ruszki fúrógépem amin csak ki be kapcsoló van, viszont szeretném, ha lehetne forgási sebességet állítani, legalább néhány fokozatot. Meg lehet ezt oldani valahogy a bejövő áram szabályozásával? Hogyan, mi kell hozzá? Előre is köszi a válaszokat!

Dreamer 2014.11.07 Creative Commons License 60011

Én úgy tanultam, hogy az épület-villanyszerelés az a szakma, aki kezd az alapok elkészítésekor, és szinte utolsóként jön el a kész háztól.

 

Olvasatom szerint ez a ház 75% készültségű, (ha valamilyen részletet nem ismerünk elnézést) de azt gondolom lesz csodálkozás, ha a mester jön majd!

 

Dreamer

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60010)
Mekk Elek ezermester 2014.11.07 Creative Commons License 60010

"Ha megvan a válaszfal, utána kezdhetne a villanyszerelő a véséssel. Ha a gipszkartonba kellenek spotok, akkor ahhoz a kábeleket mikor érdemes elvinni és hol? párazáró alatt, a majdani légrésben?"

 

- A gipszkartonba sülyesztendő lámpatestek számára EGÉSZ BIZTOSAN elég lesz az az 5 centi légrés? (ha a vezeték bekötés a lámpatest tetején van, akkor arra is számolj rá min. 1 centit)

- A lámpatestek hője nem fogja megolvasztani (=kilyukasztani) a párazáró fóliát?

- A párazáró rétegnek elvileg légmentesen kell zárnia (képzeld azt, hogy a helyiség "nyomáspróbázva" lesz) ezért nem túl jó ötlet bármit is átvezetgetni a párazáró rétegen, ha nem muszáj. Ezért a vezetékek a párazáráson belül (alatt) fussanak.

 

Ha csak az utolsó pillanatban hívsz villanyszerelőt, az utólag esetleg nagyon sokba fog kerülni.

Az okos emberek már a ház tervezésének első fázisaiban is konzultálnak szakemberrel, mert esetleg olyan dolgokat hallhatsz tőlük, ami magadtól soha az életben nem jutott volna eszedbe.

Mondok egy példát: az emberek hajlamosak azt hinni, hogy nincs szükség számítógép hálózatra mert már van wifi ugyebár. Aztán megy a nagy csodálkozás, hogy a wifi milyen marha lassú, meg valaki idegen folyton rákapcsolódik, de utólag persze már nem fogjuk végigvésni a házat a számítógép hálózat számára, tehát megy a szívás életünk végéig.

Egy érdekesség, amit laikusok szintén nem tudnak (mondjuk a legtöbb villanyszerelő sem :): régóta léteznek már olyan kábelezési módszerek, amellyel a lakás bármely pontjára (szó szerint) percek alatt küldhetünk számítógép hálózatot, kábelTVt, műhold anetennát, vezetékes telefont, házimozi hangszórót, stb. stb. tehát pl egy óra alatt a nappaliban 90 fokkal elforgatjuk a teljes házimozi rendszert vagy a számítógépes munkahelyet internetestül és telefon vonalastul egy óra alatt átköltöztetjük egy másik helyiségbe - mindezt egy centi falvésés/kábelezés nélkül.

Előzmény: ABDEL (60008)
Lacivill 2014.11.07 Creative Commons License 60009

1*25A becsatlakozás felett kötelező a kiviteli terv. Elvileg Önkori, szolgáltató kérheti is.

Előzmény: ABDEL (60008)
ABDEL 2014.11.06 Creative Commons License 60009

Dunaharasztin. amúgy persze, érdekel

Előzmény: ha4nz (59982)
ABDEL 2014.11.06 Creative Commons License 60008

Kedves Mekk Mester!

 

Köszi a tippeket!

 

A fólia nem a hőszigetelés felett van, hanem a gerendák alatt, rosszul fogalmaztam.

 

- Most azt gondolom, hogy a rácsostartók aljára ráfogatok egy OSB-t 50-es stafnikra, arra kerül a fólia (terv szerint: párazáró fólia terítés a lécekre tűzőgéppel sd ≥ 100 m, 180 gr/m2 felületsúly, 10 cm átlapolással). A hőszigetelés az OSB fölé kerülne.

- Az OSB aljára 10 centis távtartóval kerülne a gipszkarton álmennyezet. Így lesz kb 10 centi légrésem, amiben el tudom helyezni a spot lámpákat.

- A mennyezet kartonozás előtt építené a kőműves a válaszfalakat és majd kiékeljük.

 

Ha megvan a válaszfal, utána kezdhetne a villanyszerelő a véséssel. Ha a gipszkartonba kellenek spotok, akkor ahhoz a kábeleket mikor érdemes elvinni és hol? párazáró alatt, a majdani légrésben? Nagyjából 30-40 spot lámpa lesz az egész házban és 10-12 függő "csillár" és még 6-8 fali kar.

 

Érdemes megterveztetni villanyszerelőnek is a hálózatot? Gépészeti tervem is most készül, de a kivitelezőmmel együtt csinálja a tervező. Néha a tervezők el tudnak szállni és sokszor nem az optimális megoldást választják, amiben egy jó kivitelező sokat tud segíteni.

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (59981)
hubbabubba2 2014.11.06 Creative Commons License 60007

Üdv Urak!

A családi házamat szeretném túlfeszültség elleni védelemmel ellátni.Szeretnék tanácsot kérni hogy milyen megoldások léteznek erre a dologra.Megbízható szerkezetre gondoltam ami védené az egész ház elektromos berendezéseit.

Előre is köszönettel!

pajaci 2014.11.06 Creative Commons License 60006

pajaci 2014.11.06 Creative Commons License 60005

Nem a tekercsben van, hanem a kar rudazatán. Ha rosszul van beállítva, vagy elállítódik, akkor jelentkeznek ilyen problémák.

Előzmény: Jahno (60002)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 60004

Ha tudunk játszani a feszültséggel, akkor nem kell foglalkozni ezzel a mikrokapcsolós dologgal.

(egyébként az a mikrokapcsoló talán nem is extra meneteket kapcsol, hanem pl egy soros ellenállást iktat közbe, mert a tartáshoz a behúzásnál kisebb tekercs-áram is elegendő, ami kisebb hőterhelést okoz)

Előzmény: Jahno (60002)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 60003

...mondjuk ha tényleg nem kell nagy tartóerő, akkor akár egy mágnesszelep tekercse is elegendő lehet oda.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60001)
Jahno 2014.11.06 Creative Commons License 60002

Ez biztos? Eleinte komoly baj volt, hogy úgy maradtak a tekercsek és melegedtek. Mikrokapcsoló is érdekes, mert ezek szerint tekercsen belül van és pld. a felső menet pár százalékát használja. Ez megmagyarázza, hogy mért tud erősen csapni, viszont ha tartani szeretném a golyót, akkor leesik a fenébe.

Előzmény: pajaci (59998)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 60001

A legkisebb tűzzáró ajtó tartó elektromágnesek is 50 kiló tartóerejűek,

a flipperek öntartó tekercse valószínűleg sokkal gyengébb ennél.

és az sem biztos, hogy melegedésileg jól tűrik a hosszú (folyamatos) behúzva tartást.

 

De lehet, hogy mégis bírja a folyamatos tartást (akár alacsonyabb feszültséggel hajtva) és a kisebb tartóerő is elegendő és a flipper tekercse az eredeti mágnes helyére kapásból berakható és a rúd átmérője is stimmel,

így egy rakás barkácsolás elkerülhető lenne...

Előzmény: pajaci (59998)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 60000

"Úgy véled, hogy a levegőben szóródó mágneses tér veszteséget és melegedést okoz ebben az esetben?"

 

Attól, hogy megnyitjuk egy elektromágnes vasmagját, attól még nem fog jobban melegedni :)

De:

mivel a szolenoid-os megoldásnál a mágneses erővonalak egy része a levegőben szóródik

és már egy kis légrés is jelentős szórást/gyengülést eredményez,

ezért a "légréses" szolenoiddal a zárt vasmagos rendszerhez képest sokkal erősebb mágneses tért kell létrehozni, ha a légréses elektromágnessel is ugyanakkora erejű húzóerőt szeretnénk elérni.

A sokkal erősebb mágneses tér fenntartása természetesen sokkal több energiát igényel és durván több hőt is fejleszt a tekercsben.

Előzmény: Szirty__ (59999)
Szirty__ 2014.11.06 Creative Commons License 59999

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"Ez eléggé energiaigényes megoldásnak tűnik (a mágnes erővonalainak nagy része nem jókis vasban, hanem vacak levegőben van), márpedig a sok elpazarolt energia jósok melegedést jelent"

 

Úgy véled, hogy a levegőben szóródó mágneses tér veszteséget és melegedést okoz ebben az esetben?

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (59994)
pajaci 2014.11.06 Creative Commons License 59998

A flippereken két tekercs van egymásra tekerve, az egyik behúzza, ekkor egy mikrokapcsoló átvált a másikra és tizede árammal behúzva tartja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (59994)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 59997

"nagyon pontosan és teljes felületükön érintkezni kell az ellendarabbal"

 

Az összes komolyabb mágneses zárás úgy működik, hogy a két összetapadó felületből legalább az egyik lazán van felfüggesztve (magyarul lötyög/inog/mozog/elfordul/stb), hogy összezáráskor a két felület egymásra simulása tökéletes lehessen (lehetőleg ne legyen levegő a fluxuskörben).

Ez a "mesterséges lötyögés" nem csak a profi tűzzáró ajtó mágnesekre igaz, de még a filléres mágnesszárakra is.  Tehát az a kotyogás, amit az olcsó mágneszáraknál eddig gyártási hibának gondoltál, az nem bug, hanem feature ;)

 

Előzmény: bcslaci (59995)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 59996

Ez igaz, de ha jól értettem ebben az esetben pontosan ez a feladat:

a rudat emberi kéz húzza el és a mágnes csak ott tartja, amíg szükséges.

Előzmény: bcslaci (59995)
bcslaci 2014.11.06 Creative Commons License 59995

Viszont ezek a mágnesek "behúzni" nem tudnak, valamilyen külső erőhatás (emberi kéz?) kell a működtetésükhöz,  nagyon pontosan és teljes felületükön érintkezni kell az ellendarabbal különben a minimális energiafelhasználás minimális erővel fog párosulni. (már egy sima papírlap is töredékére csökkenti a tartóerőt)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (59994)
Mekk Elek ezermester 2014.11.06 Creative Commons License 59994

"ehez volt egy solenoid ami üzem közben folyamatos húzta"

 

Ez eléggé energiaigényes megoldásnak tűnik (a mágnes erővonalainak nagy része nem jókis vasban, hanem vacak levegőben van), márpedig a sok elpazarolt energia jósok melegedést jelent, ami megfelelő túlméretezés híján folyamatos üzem esetén leégést is okozhat (az energiapazarlásról nem is beszélve).

Én inkább olyan megoldásban gondolkodnék, amelynél behúzott állapotban a mágnes vasmagja teljesen zárt, például nagyon jók ilyen célra a tűzvédelmi ajtókat folyamatosan nyitott állapotban tartó ajtó elektromágnesek: meglepően kevés kevés energiával beérik, ráadásul örök életűek.

Előzmény: Locksmithvill (59990)
T25 2014.11.05 Creative Commons License 59993

értem! nagyon köszönöm a segítségedet! akkor holnap kidobálom belőle az eldurrant kondikat és bekötöm úgy mint a többit

Előzmény: Szirty__ (59989)
szakmókus 2014.11.05 Creative Commons License 59992

Csak nem kilincsműves présgép?

Esetleg ha van sűrített levegő a közelben, egy monostabil pneumatikus szeleppel, néhány wattos tekercsel mozgathatod. A szelepek 100%ED működést bírnak "bármely" feszültségen.

Az eredeti szolenoid nincs meg? Akár üzemképtelenül?

Előzmény: Locksmithvill (59990)
arenarock 2014.11.05 Creative Commons License 59991

Flipper kar behúzó tekercs lehet esetleg a megoldás:
http://novoparts.hu/tekercs-ae26-1500-p-759.html

 

Előzmény: Locksmithvill (59990)
Locksmithvill 2014.11.05 Creative Commons License 59990

Üdv!

 

A következőre keresem a megoldást:

Van egy 30cm hosszú 8-as köracél amit ha 5-6cm-ert meghúzok kézzel egy mechanikus reteszt enged ki és indul a gép.

1980-as években ehez volt egy solenoid ami üzem közben folyamatos húzta, mikor megállították elengedett, de mára egy budi gurtni vette át a szerepét, a gépnek teljes vezérlését "modernizáltam", de ezt a funkciót nem lehet másgogy kiváltani, így üzemeltetni balesetveszélyes.

 

Bekellene szereznem egy 24 vagy 12V DC eszközt ami több tíz órát is képes behúzva maradni, valki tud e ebben segíteni, hogy mivel lehet megoldani, vagy látott-e már valaki hasonlót?

 

Több eszközt próbáltam eddig minden leégett, tartós üzemre egyik sem volt jó. =(

Szirty__ 2014.11.04 Creative Commons License 59989

Üdv T25!

 

A kondenzátornak fázisjavító szerepe van.

Régen minden induktív előtéttel ellátott fénycsöves lámpatestben volt ilyen kondenzátor, hogy kompenzálja a fojtótekercs induktív hatását. Ma már gyakran kihagyják.

 

A lámpatest nélküle is működőképes.

 

Előzmény: T25 (59986)
Herr Köldök 2014.11.04 Creative Commons License 59988

Köszönöm, holnap visszaviszem.

Előzmény: C20NE (59987)
C20NE 2014.11.04 Creative Commons License 59987

Nem, harom eret tartalmazo vezeteket kell hasznalni.

Előzmény: Herr Köldök (59985)
T25 2014.11.04 Creative Commons License 59986

üdv mindenkinek ! olyan kérdésem lenne hogy hagyományos neon csöves lámpát szerelek és kettő össze hoztam de a harmadiknál meg akadtam. ugyanis abban van kettő jókora kondenzátor ami szét van robbanva. azt nem tudom hogy a többi alkatrészek jók-e. de egy neon lámpába se láttam még ilyen kondikat. kérdésem lenne hogy azok miért voltak bele kötve és hogy ha azokat kidobom belőle és bekötöm ugy ahogy a többit akkor jó lesz e? egyébként 2 darab 20 wattos cső van benne és kettő darab fojtó tekercs. itt visszább láttam képet ahol ugyan ugy be van kötve a kondi . miért kell az bele? és az nélkül is üzemel ? előre is köszönöm