Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

C20NE Creative Commons License 2 órája 0 0 62547

Meg kell mérni a belső ellenállásukat. Kaphatóak gyorsteszterek amik viszonylag rövid méréssel kimutatják ha a végét járja az akku. De a tuti teszt ami pontos eredményt ad az sok óráig tart.

Előzmény: ha4nz (62546)
ha4nz Creative Commons License 2 órája 0 0 62546

Nekem a rossz akuk kiszűrésére kellene valami mód, bár lehet, hogy egyszerűbb lenne kiméregetni őket meg beterhelni. A központi ups telep kizárt, tele vannak a kábelalagutaink, egy irodaház és egy kohászati vertikum között nagyon nagy különbségek vannak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62538)
Parci Creative Commons License 1 napja 0 0 62545

okok, köszi!

Előzmény: C20NE (62544)
C20NE Creative Commons License 2 napja 0 0 62544

Házilag nem helyezheted át. Szerintem nem toldják hanem cserélik. Ami toldásokat eddig láttam az inkább hibaelhárítás okán keletkeztek.

 

Keress egy regisztrált szerelőt és az mindenről fel fog világosítani.

Előzmény: Parci (62542)
C20NE Creative Commons License 2 napja 0 0 62543

Okos töltő inkább áramgenerátoros üzemmódban tölt a kezdeti szakaszban és a kapocsfeszültség figyeléséből határozza meg az akkumulátor paramétereit. Ha a kapocsfeszültség nagyon alacsony akkor pedig csepptöltéssel finoman kezd amíg el nem éri a normál kisütött akkuhoz tartozó feszültséget és onnan kezd rendesen tölteni.

 

Az UPS felügyelete inkább az akkumulátor töltési ideje miatt fogja "kiszúrni" a nagyobb akkumulátort.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62541)
Parci Creative Commons License 2 napja 0 0 62542

ahoi tudorok! a utcai villanyoszlopról bejövő kábeleket áthelyeztethetem (most egy fém póznára csatlakoznak, azon jönnek be a házba) a tető másik oldalára "házilag" is vagy ez elmű engedélyköteles, hivatalosan terveztetni kell stb.? egyáltalán lehet "toldani" a bejövő kábelt vagy cserélni kell az oszloptól az egészet?

 

napelemre árnyékol ez a kis pózna a tetőn, ezért merült fel a kérdés :(

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 62541

"A töltőnek mindegy mekkora akkut lát."

 

Okos töltő egy bizonyos áramfelvétel felett "zárlatos akku!" felkiáltással megtagadhatja a munkát

és hibát jelez. Márpedig ha egy a szokásosnál sokszorta nagyobb aksit kötük az UPS-re, annak a normál töltési áramfelvételét már nézheti a töltő hibás aksinak.

Előzmény: arenarock (62540)
arenarock Creative Commons License 2 napja 0 0 62540

A töltőnek mindegy mekkora akkut lát.

Az akkunak nem mindegy mekkora a töltő...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62538)
ötfelezős Creative Commons License 2 napja 0 0 62539

Annak előzetes leszögezésével, hogy a földelés az nem az érintésvédelem módja, hanem az érintésvédelem egyik intézkedése (mert valahogy az eddigi megfogalmazás arról szólt, hogy a földelés, a földelés, a földelés, de hát vannak még ott a figyelemért versengő intézkedések):

Csak egységes és közös megoldásban szabad gondolkodni. Ha mindenkinek van külön földelése, az vagy fölös pazarlás - mert a fémhálózatok által úgyis össze vannak kötve, és ha közel vannak egymáshoz, akkor meg úgyis rontják egymást; vagy kifejezetten veszély - mert különböző potenciálok jönnek be, amik akár egy ember által egyszerre érinthetőek.

Persze, értem én, hogy ha a közöst szépen megcsináltatod, az másoknak is jó, és természetesen azt fogják mondani, hogy ők meg voltak elégedve eddig, tehát nem fizetik ki a részüket, mert a magyar ember ilyen. De ha egyedi megoldást csinálsz, az sem lenne lényegesen olcsóbb, gondolom én.

 Szerintem.

Előzmény: timre67 (62527)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 62538

"de vannak saját (át)építésűek is"

 

Nekem is van egy régi 750 wattos ups-em, amit egyszer, ha lesz időm rá, akkor le szeretném tesztelni, hogy hajlandó-e együttműködni egy jónagy külső akkubankkal (tehát hogy pánikba-e esik a töltője, ha meglát egy bazinagy aksit a megszokott helyett).

...ha lesz időm rá... hehe...

 

"a többi pc és szerver ups, ezeket nem lehet központosítani, mert a távolság több száz méter is lehet"

 

Egész irodaházak/cégek vannak egy közös UPS-re bedrótozva (szünetmentes dugaljak mindenütt).

Persze egy több száz méterre lévő nagyobb gép-csoport esetén már megérheti oda külön egy másik közös ups-t létesíteni,

kevés gépből álló gépcsoport esetén meg maradnak a hagyományos kisebb (1-4 gépes) UPS-ek, túl drága minden egyéb megoldás.

Előzmény: ha4nz (62537)
ha4nz Creative Commons License 3 napja 0 0 62537

Köszi a segítséget. Igazából a baj ott kezdődik, hogy sok ups-ra van alvállalkozói szerződés, de vannak saját (át)építésűek is, amikhez az akksikat mi vesszük. Ezeket kellene valahogy karban tartani. A vezérlőbe a hülyék még egy S7-et is raktak, ilyen hetente egyszer önteszt, stb... de hogy mivel terheljük az egy más kérdés.  Az hogy x ideig felkapcsolom róla azt a 10 hajólámpát meg 10 fénycsőarmatúrát, az szerintem nem fedi a megfelelő terhelés fogalmát. A három fázisa fázisonként van összerakva 12V-os akkukból. ilyenből van 5 db-unk, a többi pc és szerver ups, ezeket nem lehet központosítani, mert a távolság több száz méter is lehet. Így ott maradtak az apc termékei kihelyezve, akár 2kVA méretben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62533)
Lacivill Creative Commons License 3 napja 0 0 62536

Tied

Előzmény: Lackó0107 (62534)
DJ Szegecs Creative Commons License 3 napja 0 0 62535

Köszönöm a rezsós tippeket mindkettőtöknek!

 

Előzmény: peterch (62531)
Lackó0107 Creative Commons License 3 napja 0 0 62534

Sziasztok szeretnék érdeklődni! E.on  magánhálózatom van a villanyóra és a ház közt kb 600m  jogilag ez a hálózat kié?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 0 62533

"A gondozásmentes akksikat mivel lehetne karbantartani?"

 

Amelyik teljesen zárt, azt csak cserélni lehet.

Régebben láttam olyan gondozásmentes aksit, aminek levehető volt a teteje, de az egy bazinagy profi aksi volt. Kisebb UPS-ekben szerintem ilyen nem fordulhat elő, mert azokban az aksi sokszor gyárilag sem   függőlegesen áll és kifolyna a lé belüle.

 

"Van jópár ups a cégemnél, akár alállomások világításra, akár pc-k, szerverszekrények ellátására."

 

Egy bizonyos mennyiség felett szerintem már sokkal jobb üzlet a cégnek, ha a sok kis UPS helyett egy jónagyba invesztál és a szünetmentes energiát egy pontból küldi szét a szükséges pontokra. Az egy helyen lévő és egységes akkumulátor-bankot ezerszer könnyebb figyelemmel kísérni, mint a száz kis UPS-ben lévő akksit. Ha a cég komolyan veszi az adatbiztonségot, akor kénytelen odafigyelni az aksik kapacitására (nehogy csak áramszünetkor derüljön ki, hogy az UPS már tíz másodpercig se bírja), ha a cégnél marhasok ilyen van, akkor egy ember bére (az ember kerül igazán sokba) elmehet az aksik folyamatos amperóra-tesztelésére meg cserélgetésére, de ha egy db központi akkubank van, azt könnyű (tehát olcsó) figyelemmel kísérni.

 

"Ezeknél mit érdemes figyelni, monitorozni, esetleg itt is érdemes az akksikat termovízióval lefotózni?"

 

A hőkamera ott igazán hatékony, ahol soksok aksi közül lehet (hőmérséklet-összehasonlítással) kiszúrni a betegeket. Ha mindenütt csak egy darab aksi van, ott nincs mivel összehasonlítani, az abszolút hőmérséklete meg a környezettől függ, pl egy rack-szekrény X-edik emeletére betolt UPS belsejében simán lehet 40-50 fokos is a normál időjárás. 

Én inkább egy rendes aksi-tesztelő műszerben bíznék, ami megsaccolja az aktuális amperórát/wattórát, a hőkamera maximum segíthet neki gyanúsítottakat kiválasztani (de ha egy db aksi van mindenütt, annak a hőmérsékletét akár egy filléres infra hőmérővel is meg lehet mérni). 

Előzmény: ha4nz (62532)
ha4nz Creative Commons License 3 napja 0 0 62532

Érdekes gondolatokat adtál ezzel a termovíziós képpel és ezzel a hioki műszerrel. A gondozásmentes akksikat mivel lehetne karbantartani? Van jópár ups a cégemnél, akár alállomások világításra, akár pc-k, szerverszekrények ellátására. Ezeknél mit érdemes figyelni, monitorozni, esetleg itt is érdemes az akksikat termovízióval lefotózni?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62528)
peterch Creative Commons License 4 napja 0 0 62531

Szia !

 

Indukciosban letezik peldaul ez:https://www.mall.hu/hordozhato-fozolapok/hauser-ic-2012-elektromos-fozolap-ii-osztaly

 

Udv , Peter.

Előzmény: DJ Szegecs (62529)
Jahno Creative Commons License 4 napja 0 0 62530

Zsámolynak hívják, bár kevésbé hordozhatóbb:

 

http://home.grapixx.com/www.gastrocentrum.hu/termekeink.cgi?sub=304#2566

Előzmény: DJ Szegecs (62529)
DJ Szegecs Creative Commons License 4 napja 0 0 62529

Hordozható villamos főzőlapból (alias villanyrezsó) van olyan, ami 1,5 kW-nál nagyobb teljesítményű?

Én nem találtam ilyet a netes árlistákban.

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 4 napja 0 0 62528

"Most az lebeg a szemem előtt, hogy egy több száz akkuból álló telepnél (posta, kórház, katonaság) naponta mérik minden egyes akku feszültségét, és amelyiknek alacsonyabb a feszültsége, az helyett tesznek egy újat. Hoppá az se jó, mert az újnak meg túl nagy lesz a többihez képest. Teljes csőd az egész :-)))))))))))"

 

Egyrészt én azt írtam, hogy sorba kötés esetén a kisebb kapacitású aksira szerintem NAGYOBB feszültség jut,

másrészt pedig az egy időben vásárolt és egyformán használt akkumulátor-csoportokban nagyon sokáig nincs jelentős eltérés az egyes elemek között, aztán egy idő után megjelennek a különbségek (eltérő öregedés), ilyenkor szokás csak a gyengébbeket újra kicserélni és a mikor ez a gyengülés már tömeges jelenséggé kezd válni, akkor kicserélik az összeset újra. De van, ahol nem foglalkoznak a csereberével (vagy nem tudják, hogy lehet ilyet is) és az első gyengébb egység megjelenésekor mindet lecserélik.

És van, ahol nem is vizsgálgatják menet közben a dolgot, hanem fix időszakonként automatikusan mindet lecserélik, akkor is, ha esetleg még két évig bírná a rendszer és akkor is, ha már évek óta a tizedét se tudja a gyári kapacitásnak ;)

...de az is lehet, hogy amit itt leírtam, az mind hülyeség.

 

 

Itt egy olyan aksi mérő kéziműszer, amely 4800 db aksi adatait tudja tárolni,

egyébként nem minden mérést muszáj egyenként minden aksin külön elvégezni:

Előzmény: pajaci (62523)
timre67 Creative Commons License 5 napja 0 0 62527

Ötfelezős, mi a javaslatod?

Előzmény: ötfelezős (62516)
a némedi Creative Commons License 5 napja 0 0 62526

Targoncáknál 12 cella van sorba kötve (vagy több ill. kevesebb) ha az egyik cella tönkremegy nem kell több százezerért komplett akkuszettet cserélni! A leggyengébb cella töltő ill. kisütő árama korlátozza a többit, de semmi esetre sem teszi tönkre! Párhuzamos töltésnél vannak a gondok, mert a zárlatos cellájú akku magára rántja a töltőáram 100%, sőt az egészséges akku is a zárlatos akkun fog kisülni több száz amperrel. Na ilyenkor kell a diódakuplung!!!

Előzmény: peterch (62525)
peterch Creative Commons License 5 napja 0 0 62525

A mobilhalozatokban levo akkupakkoknal harom dolog ami merve van es riasztast idez elo: tul alacsony kapocsfeszultseg, tul magas kapocsfeszultseg es a homerseklet.  Csak tavfelugyelet van es a pakkok kibirnak 10 egynehany evet . A gyarto tiz evet ad ra, ha bevan tartva a homerseklet es a feszultsegek.  Mikor meg javitottam az akkukat sem volt gond javitottat visszatenni a jarmube ment az rendesen a regi parjaval.  Vagy cserelni par 2V-os akkut a 24 darabos szettben. Nem tiltakozott a gyarto. Dehat az akkumulatorok is fejlodnek, az elektronika is, igy logikus, hogy vannak preciz lehetosegek es ajanlasok, csak a felhasznalonak legyen ra penze.:) Olvastam egy masik forumon a hozzaszolasokat, ott is van pro es kontra, tehat ki igy ki ugy tolti az akkumulatort.

Előzmény: pajaci (62523)
Peter atyuska Creative Commons License 5 napja 0 0 62524

Ott a gyártó weboldala és típus száma googli meg a gyártó oldala :) megnézed és biztos levan írva hogy mire jó.

Előzmény: V.T.ZS (62506)
pajaci Creative Commons License 5 napja 0 0 62523

Most az lebeg a szemem előtt, hogy egy több száz akkuból álló telepnél (posta, kórház, katonaság) naponta mérik minden egyes akku feszültségét, és amelyiknek alacsonyabb a feszültsége, az helyett tesznek egy újat.

Hoppá az se jó, mert az újnak meg túl nagy lesz a többihez képest. Teljes csőd az egész :-)))))))))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62520)
cucu Creative Commons License 5 napja -1 0 62522

A tranzisztor valójában két szembe fordított dióda. Viszont mégsem kapunk tranzisztort, ha két diódát szembe fordítunk.

Ahhoz azt úgy kell gyártani.

Akksinál is ugyanez a helyzet csak pepitában.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 5 napja 0 0 62521

Szóval én rátenném a töltőre a két aksit és (legalább az első töltéskor) egy műszerrel többször is megnézném, hogy a feszültségek pont egyformák-e a két aksin a feltöltés során. A töltés végén a max különbség a két aksi között legyen mondjuk 0,3-0,4 volt,

ha ennél több, akkor szép lassan lehet elgondolkodni egy új 12 voltos aksi megvásárlásán (fúrógépbe lehet hogy elég egy 6 Ah-s aksi, ami kisker áron kb 4e Ft körül lehet).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62520)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 5 napja 0 0 62520

"csak legyenek egyforma Ah-ak"

 

Hiába egyforma kapacitású két akkumulátor papíron, az aksira ráírt kapacitás csak a vásárlás napján igaz (ha igaz ;) a tároló kapacitás az idővel egyre csökken. Meg a barom gazdik trükkjeitől is (pl mélykisütés/túltöltés). Meg az olcsó (nem automatikus) aksitöltőktől is. Satöbbi.

Tehát ha sorba kötött két, papíron egyforma aksiból a valóságban az egyik lényegesen kisebb kapacitású (mert pl sokkal öregebb vagy mélykisülést kapott, stb stb), abból bizony szerintem gond lehet.

A képen látható aksitöltő valószínűleg 14,4V-ig tölt és az felett  átkapcsol csepptöltésre (középső led kialszik és alsó led kigyullad). Namármost ha az egyik aksi lényegesen kisebb kapacitású, annak nagyobb a belső ellenállása, ezért soros kapcsolásnál arra nagyobb feszültség fog jutni, mint a másikra. Tehát mondjuk a töltő akkor fog leállni a töltéssel (14,4V), amikor a nagyobb kapacitású aksi mondjuk még csak 6,4 voltra van feltöltve (félig se), miközben a gyengébbik aksi már elérte a 8 voltot (káros túlfeszültség). Tehát az aszimmetrikus feszültség eloszlás miatt egyrészt az erősebb aksi tárolókapacitása soha nem lesz kihasználva (plusz a rendszeres alultöltöttség miatt szulfátosodás veszélye!), másrészt meg a rendszeres túlfeszültség/túltöltés miatt a gyengébbik aksi meg egyre még-gyengébb lesz.

Persze ha a két aksi egyszerre lett véve és egyformán lett használva, akkor feltételezhetően nincs közöttük érezhető kapacitás különbség, eben az esetben teljesen igazad van.

Előzmény: peterch (62509)
peterch Creative Commons License 5 napja 0 0 62519

Nagyon sok jarmuben javitottam akkumulatort ,volt ahol tobb cellat is kellett cserelni. Soha sem volt gond belole. Miutan fel lett toltve ,kisutve es ujratoltve, akkor teszterre lett teve. Amennyiben birta az eloirt terhelest az eloirt ideig, akkor ment minden a regiben.  Ugyszinten a mobilhallozatban is csereltem tobb 2V-os aksit egyszerre a 24-bol es a gyarto nem irta elo, hogy mindet csereljem. Ha egyszerre vannak hasznalva nagy kulonbseg nem lesz koztuk. Azbiztos, hogy mindig a leggyongebb cella fogja limitalni a tobbit.   Ez az en velemenyem. A Tied mas.  Ez van. :)

Előzmény: arenarock (62518)
arenarock Creative Commons License 5 napja 0 0 62518

Ne keverjük a szezont a fazonnal.

Egész más ügy egy 24 darabos pakkból egy cellát cserélni, mint egy hat cellásnál hármat...

A tehergépjárműveknél is igaz amit az előbb írtam, ha cserélni kell akkor bizony mind a két akksit kell, még akkor is ha limiter van.

Ja és rátapintottál, 1200Ah és 1600Ah sonnenscheinekkel dolgozom, meg powersafe-el, meg marathonnal (azok csak max 190Ah-ak) és többek között a távközlésben...

De egyébként a probléma mindíg a töltés végén jelentkezik, amikor az egyik akku már 15 volt felett van miközben a másik meg sehol...

Előzmény: peterch (62517)
peterch Creative Commons License 5 napja 0 0 62517

Szia !

 

Szerinted a tehergepjarmuvekben hogyan vannak az akkuk kotve? Vagy 48 Voltos rendszerekben, vagy a mobilhallozatban hasznalt 2V-os cellak amik 400A orasak es ugyszinten 48V az osszfeszultseguk? Nem egy esetben volt, hogy csak cellat, tehat egy akkumulatort csereltunk, mert az ment tonkre. Akkor szerinted mind a 24-et cserelni kell? Voltal mar egy picit nagyobb adatkozpontban ahol tobb ezer kiloWatt van beepitve ilyen akkukbol? Ott szerinted cserelni kell egy darab meghibasodasa vegett mindet? Ha van egy oreg aksid, amiben 1 cella zarlatossa valik, vagy hamarabb kioldodik az olomoxid a plusz polusbol es a szervizben kicserelik egy ujra, akkor azt hogyan toltod?  

 

Udv , Peter.

Előzmény: arenarock (62515)
ötfelezős Creative Commons License 5 napja 0 0 62516

Hogyan lehetne ezt jól - és szabályosan - megcsinálni? 

 

No, hát úgy biztosan nem, ahogy leírva láttam.

Előzmény: timre67 (62501)
arenarock Creative Commons License 5 napja 0 0 62515

Azért kissé idealizált amit írtál.

Tehát, ha az akkuk egy évjáratúak, egyforma kapacitásúak, egyforma üzemmódban voltak, egyformán voltak kisütve, - akkor lehet nagyjából nyugodtan sorba kötni. Ellenkező esetben ajánlott limitert használni, ami megakadályozza, hogy az egyik akku túltöltődjön... Szerintem.

A gyárilag sorba kötött cellákat meg nehogy már összehasonlítsuk két külön akku sorbakötésével...

Előzmény: peterch (62511)
peterch Creative Commons License 5 napja 0 0 62514

Szia !

 

Abszolutt nem ertek veled sem egyet. Amennyiben nem zarlatosak, csak mondjuk az egyik  akku mar tobb toltesi cikluson ment at,  de nem szulfatosak, tehat nem alltak sokaig melykisutes allapotaban, vagy nem voltak teljes zarlattal terhelve, akkor nincs gond. Maximum annyi, hogy a leggyongebb kapacitasu cella fogja limitalni a felhasznalhato aram mennyiseget es elettartamat. Valaha leteztek szelenes toltoallomasok, ahol 4 darab akkumulatort kothettel sorba es ugy toltotted. Egyforma kapacitasunak kellett lenniuk a toltoaram vegett. Amennyiben tettel volna egy kisebb kapacitasut, akkor annak a nevleges toltoaramat kellett beallitani.

 

Udv , Peter.

Előzmény: Szirty__ (62512)
C20NE Creative Commons License 5 napja 0 0 62513

Így van, illetve töltéskiegyenlítővel lehet sorba kötve is tölteni.

 

Még egy-két dologban eltérhetnek az alkalmazott sav koncentrációja és az akkumulátor hőmérséklete.

Előzmény: Szirty__ (62512)
Szirty__ Creative Commons License 5 napja 0 0 62512

Üdv peterch!

 

"ket darab 6V-os olomakkut egyforma kapacitasut siman kothet sorba es toltheti. Semmiben sem kulonbozik ket haromcellas akku az egy testben levo 6 cellastol."

 

Szerintem a két külön egyforma 6V-os akku abban különbözik az egy testbe épített 6 cellástól, hogy az utóbbiak cellái sokkal nagyobb eséllyel vannak egyforma állapotban. Mind elhasználódás, mind töltöttség tekintetében.

 

Emiatt szerintem még két teljesen egyforma 6V-os akkut is csak akkor szabad sorba kötve tölteni ha egy helyen, sorba kötve vannak használva.

 

Előzmény: peterch (62511)
peterch Creative Commons License 5 napja 0 0 62511

Szia !

 

Mire alapozod a velemenyedet? En akkumulatorokkal foglalkoztam regebben. Igy nyugodtan merem ajanlani, hogy ket darab 6V-os olomakkut egyforma kapacitasut siman kothet sorba es toltheti. Semmiben sem kulonbozik ket haromcellas akku az egy testben levo 6 cellastol. A lenyeg, hogy ne legyen egyik cella sem zarlatos! Ugyanabban a gepben hasznalja, tehat a kisutes is elmeletileg egyforma.

 

Udv , Peter. 

Előzmény: C20NE (62510)
C20NE Creative Commons License 5 napja 0 0 62510

A sorba kötött akkumulátorokat rövid úton kinyírja!

Előzmény: peterch (62509)
peterch Creative Commons License 5 napja 0 0 62509

Szia !

 

Tolthetsz vele olmos akkumulatorokat akar 6V-osakat kettot sorbakotve is, csak legyenek egyforma Ah-ak ,vagy minden 12V-os olmos akkut . Akar az autodba valot is, csak gyozd kivarni.:)

Szerintem.

 

Udv , Peter.

Előzmény: V.T.ZS (62508)
V.T.ZS Creative Commons License 5 napja 0 0 62508

A helyzet az, hogy tönkrement az akkus fúrógépem akkuja és pont van kettő 6V 4ah akkum amivel tökéletesen működik, ezért tölteném.

Az zavart meg, hogy mindkettő világít lidl.s akku töltőmön akkor világít az ami ezen a felső mikor valami hibát jelez.

Amúgy ezzel a töltővel akkor mit lehet tölteni?

Előzmény: C20NE (62507)
C20NE Creative Commons License 5 napja 0 0 62507

Jelzi, hogy tolti. Ha az also vilagit fel lesz toltve. Sorba kotott akkut ne tolts!

Előzmény: V.T.ZS (62506)
V.T.ZS Creative Commons License 5 napja 0 0 62506

Tudom nem kifejezetten ide tartozik, de talán nem hajtatok el vele.

Ezzel a töltővel mit tölthetek? Milyen akkut?

Van kettő db. sorba kötött 6V 4ah.zárt akkum azokat tettem fel, de világít mindkét led.

timre67 Creative Commons License 6 napja 0 0 62505

Köszönöm mindenkinek a segítséget

Előzmény: a némedi (62502)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62504

Nem jár, ez az érték a határvonal a fizetésre e felett amperenként kell fizetni a hálózat fejlesztést. Hiába kérsz egy mérőhelyre 32A-ha a tőled független hálózat max 25A tud biztosítani. De persze a saját költségeden minden gond nélkül akár a szolgáltatói hálózatot is kicserélik :) de gondolom több százezres költséget nem igen vállalna be senki. A társasházaknál meg a betáp teljesítménye és a közös vezetékezés terhelhetősége is befolyásolja mennyi a maximum.

Előzmény: pajaci (62499)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62503

Csak ne te csináld, hanem csináltasd regisztrált szakival, számlával. Legyél feddhetetlen, ha valahol más gányolása miatt gebasz lenne.

Előzmény: timre67 (62501)
a némedi Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62502

Leírtam! Szerintem az esetedben a saját külön földelés  a megoldás. Azt írtad van rá lehetőséged! A gázcsövet ne hagyd ki az EPH-ból semmi esetre sem. Ha csinálsz egy "jó" földelést nem lesz vele baj! Ha a fűtés közös akkor azt is kösd az EPH-ba. Ha most van közös földpont akkor külön vezetővel csatlakozz rá a szondától.

3m tüzihorganyzott földelő szonda elég lehet, de 100%-ban csak méréssel mehetsz biztosra. Tökéletes megoldás csak a három lakás felülvizsgálata lenne. Ja és 30mA-es É.V. relét ne hagyd ki!! Jobb tanácsot nem tudok adni.

Előzmény: timre67 (62501)
timre67 Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62501

No, épp ez az, amitől tartok! A csuda tudja, hogy a másik 3 lakásban milyen volt eredetileg a földelés + milyen "kötözgetések" voltak az elmúlt 40 év alatt...

Ezért szeretnék teljesen külön rendszert, az egyetlen közös pont a gázvezeték lenne... vagyis már arra is gondoltam, hogy az EPH csomópontba nem kötöm be a gázvezetéket (a vízvezeték egy része már ki lett cserélve műanyagra).

 

Hogyan lehetne ezt jól - és szabályosan - megcsinálni? Arra nem sok esélyem van, hogy a másik 3 lakót rá tudom venni egy villamos korszerűsítésre... :(

Előzmény: a némedi (62500)
a némedi Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62500

Ma már a társasházakban nem is szabványos a közös "földelősín" hacsak nincs az egész ház alatt földelöháló (én még ilyennel 1 esetben találkoztam). Min. 6-os rézvezetékkel kell mérőnként csatlakozni egyedileg a földelő szondához, vagy szondákhoz. A kiépített földelő szondának, vagy földelő kútnak (beépített teljesítménytől függ) a földelési ellenállása 4 Ohm alatt kell legyen. Az egész társasház felülvizsgálatakor a mérő alatti, vizsgálható földelési pontok közötti potenciál különbség 2 Voltot nem haladhatja meg. Sajnos ez a társasházak többségében nem így van. Mértem már 50 Ohm feletti földelési ellenállást a földelő szonda és az általam 6m-re "lelőtt" patronos földelő stick között. Egy zárlatos gázmágnes szelep miatt az egész ház kb. 54V potenciálon lebegett. Az É.V. relé a szomszédból "áthozott" potenciállal nem tud mit kezdeni. Egy kis gyermekre, akinek vékonyabb a bőre az 54V végzetes lehet. Hiába van a saját lakásodban minden rendben!

Előzmény: cucu (62486)
pajaci Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62499

32A jár tudomásommal alapból.

Előzmény: Tízenhármaska (62493)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62498

Elméleti a dolog, de megoldható az is, hogy a lakásban kikötik a betápot, óra marad ahol van, 150/hót fizetik. A benti hálózatot meg összekötik a másikkal, így az bármikor visszaalakítható ha úgy adódik.

 

Viszont valóban, jobb ha két külön oldalról is megmarad a delej, így ha egyiken kimegy az áram, a másikon nem valószínű.

Előzmény: Tízenhármaska (62493)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62497

És azt hogy összevonni mérési pontokat csak akkor tudsz ha mind két mérési ponton fizettek valamikor hálózat fejlesztést tehát 32A feletti a mérés. Tudom próbáltunk már ilyet csinálni. Megszüntetni és egyiket felbővíteni simán meglehet csinálni.

Előzmény: Tízenhármaska (62493)
cucu Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62496

Igen, ezt így szokták, hogy ajtót nyitnak, ha össze akarják nyitni a kettőt...:)

 

Én is abból indulok ki, hogy értelmetlen volna megszüntetni és egy órára áttérni, mert amikor felnőnek a gyerekek, lehet visszacsinálni mindent jó sok pénzért. Márpedig hamar felnőnek, akinek van, az tudja.

Előzmény: Lacivill (62494)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62495

Elbeszeltunk egymas mellett.

Ha valoban csak egy ajto nyilik akkor a Te ervelesed is megall.

Előzmény: Lacivill (62494)
Lacivill Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62494

Ha 2 lakást valaki teljesen átalakítja 1 lakássá akkor igazad van. Nekem az egyik ismerősömnél csak 1 ajtót nyitottak a 2 lakás közé, és ebből indultam ki.

Előzmény: Tízenhármaska (62493)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62493

Mivel ma vasarnap van ezert csak finoman fogalmazok:-))

Tehat nem vagyunk egyformak.

De szakmailag is helyesnek tartod,hogy egy lakasba ketiranyu betaplalas legyen?

Mikor atalakit kettobol egyet igy is ugyis kell villszer,aki mondjuk regszerelo is egyben.

Van olyan jo arc hogy eljar a szolgaltatonal,hogy a ket 16A-bol csinal egyz,er 32A-t,es ezt ingyert.

De ez meg csak mindig az en vasarnapi velemenyem.

Előzmény: Lacivill (62492)
Lacivill Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62492

Dupla hozzájárulás, vagyis 2*150Ft az alapdíj. Mennyi is ha kell pár amper mert kevés az 1 óra? Mennyi is ha később újra 2 lakás lesz?

Előzmény: Tízenhármaska (62491)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62491

Es ki az a hangyas aki ket lakasbol egyet csinal,es foloslegesen fizet dupla hozzajarulast a szolgaltatonak?

Persze nem gondolkodunk egyforman.

Előzmény: cucu (62489)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.19 0 0 62490

Nem tudom, de létezhet ilyen is.

Előzmény: cucu (62489)
cucu Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62489

Ki az a ..rom, aki megszüntet egy kiépített villanyórát? Mi haszna van belőle? Bármikor kellhet megint.

Előzmény: paplanfa (62488)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62488

Ha összenyitják, és az egyik lakásból leszereltetik a vilanyórát, azaz csak 1 helyről kap betápot, erre ezetékelnek át, akkor az 1 hálózat lesz, és lakáson belül nem lesz potenciálkülönbség. Nem? A vascsöveket esetleg illene összekötni, de az ugye elvileg már megtörtént.

Előzmény: cucu (62486)
cucu Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62487

Ja, és a külső burkolaton mindenféle átalakítást csakis az összes tulajdonos hozzájárulásával szabad végezni.

Előzmény: cucu (62486)
cucu Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62486

Igen, lehet veszélye, ha pl. a másik lakásban zárlatos lesz valami és a gyenge föld nem tudja lerántani az érintési feszültség alá.

De vannak szabályok, és e szerint egységesen kell kezelni a társasházak védelmét. 

Pl. Ha egyszer eladnak egy lakást amit a szomszéd vesz meg és összenyitja őket, máris különböző védőfölddel lesz dolgunk.

 

Ez nem olyan, mint valamikor a tetőantenna, hogy mindenkinek külön fel volt szerelve.:)

 

Fel kell újítani az egész házat egységesen! Jól néznénk ki, ha mindenki leverne magának egy nyársat...

Amúgy sem lennék nyugodt, mert a házon kívüli nyomvonalat állandóan ellenőrizni kéne, nehogy valaki megrongálja.

Előzmény: a némedi (62484)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62485

Na, abban a házban te semmit ne csinálj. Közöskedvencet környékezd meg az elektromos felújítás elkerülhetetlenségéről, minimum a közös dolgokig, legfőképp a földelés és egyenpotenciálra hozás miatt. Azért ne csinálj semmit, mert ha valaki már elgányolta a rendszert, akkor a gázcső már okozhat áramütést, ha a fürdőben valaki zuhanyzik, és neki például bekötötték. Ha egy szaki végigvizsgálja, megjavítja, átszereli, és erről pöcsétes aláírt papírt is ad, akkor nem fognak téged előráncigálni végzetes áramütés esetén.

Előzmény: timre67 (62483)
a némedi Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62484

Az attól függ, hogy hol van szétválasztva a nulla a földelő vezetőtől! Még veszélyes is lehet ilyen öreg házakban a közös földelés!

Nagyon sok lakásban még é.v.relé sincs! A földelő szonda, meg idővel oxidálódik, a földelési ellenállás megnő, így az egész házban testzárlat esetén bekövetkezhet a potenciál emelkedés a védővezetőn! Saját tapasztalatból mondom a legjobb a külön földelés!!!

Még ha  az emeleten lakna is, én lehúznám a védő vezetőt a pincébe ha kell!!

Előzmény: cucu (62480)
timre67 Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62483

@paplanfa,

igen, mielőbb bármibe belefognék, ki akarom méretni, hogy jelenleg milyen állapotban van a ház (közös) földelése. EPH biztos nincs, azt viszont szeretnék.

 

@cucu,

nem a földszinten, az emeleten fogok lakni. A földelőszondát a ház fala mellett le tudom verni, a vezetéket pedig a külső vakolatot megvésve tudom bevinni a lakásba. E tekintetben szerencse, hogy talajvizes a környék :)

 

@ha4nz,

őszinte leszek, fogalmam sincs, hogy milyen rendszer van a házban, de utánajárok. A lakásban jelenleg semmilyen elosztó nincs, egy megszakító van lent a mérő után a földszinten. A vezetékelés kaotikus, kábelek néhol csak benn a falban, ferdén, a legrövidebb úton két pont között. Kissé vicces, hogy ha áramtalanítok az egyetlen kismegszakítóval, a csengő továbbra is szól... Így talán érthető, hogy miért döntöttem az újraépítés mellett (a mérőtől). Ja és persze az 1x16A nem túl sok mindenre lesz elég...

 

@Mekk Elek,

természetesen nem spórolom ki a 30 mA-os fi relét :)

Előzmény: paplanfa (62479)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62482

Ha számít egy hülye véleménye:

a társasháztól kapott földelővezetőről tudtommal le nem válhatsz, bármilyen jó saját földelést is csinálsz magadnak.

Tehát

- vagy egy közös ponton rákötve feljavítod/megerősíted az egész ház jelenlegi földelését (mert pl a jelenlegiben nem bízol)

- vagy saját földelést vezetsz a lakásba (ekkor tulajdonképpen onnan visszafelé erősíted meg az egész ház földelését :)

 

De remélem nem azért szeretnél mindenáron földelést tuningolni, mert szerinted a jó földelés helyettesíti az érintésvédelmi relét ;)

Előzmény: timre67 (62478)
ha4nz Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62481

Mi a mért fővezeték rendszere? TN-S vagy TN-C? Ha TN-S akkor azt kell használni. Ha a lakáselosztóban van összekötve a védő és nullasín, akkor meg marad ugyanez, ha nem lesz cserélve a mért fővezetéked. (akkor a mérőn ugyan pen jön át, de ez már a szolgáltató dolga...)

Előzmény: timre67 (62478)
cucu Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62480

Szerintem a társasházaknál használatos földet kell használnia mindenkinek.

Nincs olyan, hogy én saját földet építek ki.

 

Különben is hogyan építed ki? Földszinten laksz?

Előzmény: timre67 (62478)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62479

A gázcső miatt mindenképpen azonos potenciálon kell lennie. Inkább azt nézessétek meg, hogy az rendben van-e.

Előzmény: timre67 (62478)
timre67 Creative Commons License 2015.04.18 0 0 62478

Sziasztok, a véleményeteket kérném.

Adott egy kb. 40 éves társasház, ahol megvettük az egyik lakást. Költözés előtt felújítjuk a villamos hálózatot is, egészen pontosan újat építünk ki.

Mivel nem tudom, hogy milyen állapotban van a ház földelési rendszere, ezért a lakáshoz egy újat szeretnék kiépíteni, ami független a többi lakástól.

Tudom, hogy a földelő és nulla vezetéket az óra előtt illik összekötni, de mennyire lenne eretnek gondolat az, hogy az új földelőszondától a vezetéket a mérő után, a lakás elosztódobozába viszem, és itt kötöm össze a nullával. Ebbe a pontba kötném a vízvezetékről, gázvezetékről, kádról, fűtéscsövekről, stb. érkező vezetékeket is. A ház közös földelését nem használnám (igaz, a gázvezeték közös).

Kösz előre is

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.04.16 0 0 62477

"Ezzel az izzos probával semire nem mégy."

 

Az izzó hőmérséklet-függő ellenállása valóban bekeverhet,

sokkal jobb megoldás a váltakozó (törpe)feszültségen mért áramok összehasonlítása.

Ha a motor valóban kb 2 kW-os, akkor pl egy 12 voltos trafóra kötve maximum kb 0,5 amper folyna a főfázis tekercsén (már ha jól saccolom),

de ha az olcsó műszernek nincs fél ampert tudó méréshatára, akkor kell keresni egy még kisebb kimenő feszültségű trafót

(talán egy pillanatforrasztó pákát is lehetne mérőtrafónak használni: a pákahegy helyére rákötni a motor tekercsét és úgy mérni az áramot).

Előzmény: SZ-B50 (62476)
SZ-B50 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 62476

   Ezzel az izzos probával semire nem mégy.

 

  Mekkora motor ez, nincs adat tábla?

 Jó lenne többet tudni róla,  tengelymagasság, forgórész átmérő, vastest hossza, állórész horonyszáma?  Szerintem az ellenálásbol itélve max 0,75-1,1 Kw lehet.

Ellenálásméréssel sőtt induktivitás méréssel se sokra megyünk mert eggyel kevesebb horonyba kb ugyan anyi menet van a segédfázisban is picit vékonyabb huzalból.

Az biztos hogy a több horony a fő fázis.

Probáld akkutötőröl megtáplálni és egy csavarhuzóval megnézni hogy melyik gerjed, az áramra figyelj ne legyen több 2-3 ampernál

Előzmény: pampalini111 (62475)
pampalini111 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 62475

Köszönöm a segitséget, kipróbálom egy 5W-os izzóval megmérni, annyit egy 2kW-os motornak ki

kell birnia. A kételyem abból adódott, hogy a kevesebb horonyban rövidebb vezeték lehet ami 

kisebb ellenállást jelent a ránézésre azonos tekercs és vezetėk keresztmetszetnél.

King_of_Giants Creative Commons License 2015.04.15 0 0 62474

vagy 2 db sorba kötött izzós

 

 

Ez létezett korábban, valami impregnált keménypapír// burkolattal is

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62473)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.04.15 0 0 62473

Bizonyos teljesítmény-határok között meg lehet állapítani akár egy sorba kötött izzóval is: amelyiknél az izzó gyengébben világít, az a segédfázis.

De ezt már csak saját felelősségre, mert a túl nagy wattszámú izzó esetleg tönkrevághatja a segédfázis tekercsét (plusz érintésvédelem!).

Öreg villanyos rókák tartanak úgynevezett próbalámpát is, ez többnyire egy (vagy 2 db sorba kötött) nagyon kis teljesítményű (5-10 wattos) izzó. Na az pl kiválóan alkalmas ilyesmire (feltéve, ha nem túl pici teljesítményű a villanymotor, mert azt még a próbalámpa is tönkrevághatja :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62472)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.04.15 0 0 62472

Kicsi (néhány volt) 50 Hz-es váltakozó feszültségre kapcsolva hasonlítsd össze a két tekercs áramát.

A kisebb áramú (= nagyobb impedanciájú) lesz a segédfázis.

Előzmény: pampalini111 (62470)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.04.15 0 0 62471

Jellemzően a kisebb ellenállású a főtekercs

Előzmény: pampalini111 (62470)
pampalini111 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 62470

Sziasztok! Egyfázisu motornál hogy állapitom meg melyik a segédfázis? 

A fekete kivezetés 3,8ohm, a piros 4ohm ,a pirosra gondolok de elég kicsi a különbség. A motor tekercsvastagsága elég egyforma, a szineltérés szerint 5 és 4 hornyonként váltakozik a két tekercs,

kétpólusu motor lehet ,kb. 2kw-os, jelenleg szét van szedve.

 

szakmókus Creative Commons License 2015.04.13 0 0 62469

Az 5A áramfelvételnél tud leadni 750W mechanikai teljesítményt. A többi "veszteség".

Azzal hogy kisebb kondit raktál rá, csökkentetted a segédfázis gerjesztését,így az áramát is.

Ha a névleges kondival melegszik én egy kezdődő menetzárlatra gyanakodnák.

Ezzel pedig a kivehető teljesítmény is csökken. Ez nálad relatív, mert nem szivattyúként használod,hanem mást hajtasz vele. Így terheléses mérésről sem beszélhetünk, igazán.

Szívesen belemagyaráznám hogy szivattyúként az áramoltatott víz is hűti a motort, de nincs vele konkrét tapasztalatom.

Előzmény: Chevy01 (62468)
Chevy01 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 62468

Na megmértem az áramfelvételt is.  2,2A üresjáratban.  Az jó.  Az adattáblán 5A szerepel valószínű az a max amit fölvehet terhelve.  

Előzmény: Chevy01 (62467)
Chevy01 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 62467

Kipróbáltam kondi nélkül (kézi megforgatással indítva) járt egy 15 percet épp hogy langyos lett.

30mikrós üzemi kondi van rajta azt utána helyettesítettem  egy 10 mikróssal, azzal sem melegedett csak épp langyos volt.  Van neki ezzal is indítónyomatéka, mert egy ékszíjjal lefogtam a tengelyt tárcsán keresztül és elindult szépen.

Áramot sajna nem sikerült mérni mert nem működik a régi műszerem.  De a túláram védő relé nem kapcsolt ki 3-4 amperre állítva, tehát nem nagy az áramfelvétel.

 

Marad a 10-es kondi.   (A 30-assal szabályosan sütött üresjáratban 15 perc elteltével.)  Az a vicc hogy a gyári kondija is ennyi azzal is melegszik.    Egy EVIG motorrol van szó ami egy szivattyúé volt én átalakítottam motorrá, a tengelye leesztergálva szabványosra, az első vastag pajzs kicserélve vékonyra, pepec kis motor lett csak sajna ez a melegedés.   De úgy néz ki ez is megoldódott. 

Előzmény: szakmókus (62378)
ha4nz Creative Commons License 2015.04.09 0 0 62466

Szerintem az már fél siker, hogy felcsenget, de nézd meg a bejövő drót túloldalát is a lépcsőházban. Ott is elég takony lehet a bekötés. pl szigszalag alatt sodrott kötések, stb... :)

Előzmény: Catman (62465)
Catman Creative Commons License 2015.04.09 0 0 62465

Köszi, megnézem.

Előzmény: King_of_Giants (62464)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.04.09 0 0 62464

Kagyló billentyűnél két érintkezőpár, ohmmérővel megvizsgálni  vált-e

http://www.d-hid.hu/link/hibakereses.html

Előzmény: Catman (62463)
Catman Creative Commons License 2015.04.09 0 0 62463

Sziasztok,

 

Ha már úgyis kaputelefon a téma, én is kérdeznék. Lakásfelújítás után visszaszereltem egy proel pc-255 kaputelefont. Amikor lentről felcsengetek, kicseng a készülék, de ha felveszem a kagylót, ugyanúgy tovább cseng, illetve a kapunyitó gombra sem reagál. Van esetleg tippetek, hogy mi lehet a baja? A kagyló által lenyomott kapcsoló mehetett tönkre? Vagy más is okozhat ilyet? Azt egyébként nem tudom, hogy eredetileg működött-e, vagy már az előző tulajnál romlott el...

Zs:) Creative Commons License 2015.04.09 0 0 62462

Van alaphelyzetbe állítás is esetleg:

Jobb oldali gombok közül a bal alsó kulcsot lenyomva tartani, mellette jobbra lévőt megnyomni. Kettőt pittyen. Jobb alsó megint megnyom, piros led villog.

A . és : gombokat kell egyszerre 3 secig nyomni, amíg nem hallatszik valami törlés jelzés ??.

Kétszer jobb alsót nyomni, pittyenés jelzi a kilépést.

 

valami ilyesmi :)

Előzmény: ha4nz (62461)
ha4nz Creative Commons License 2015.04.09 0 0 62461

Próbálkozzunk:

Van a bal oldalán a beltérinek valami visszajelző lámpácska. Ő akkor villog/világít, ha le van némítva a csengetés hangereje. Ő világít? Ennek megoldása ha némítva van: Ugyanezen az oldalon az alján van egy csúszka. Ha jobbra elhúzod akkor adod rá a hangerőt. Lehet hogy nem csúszka, hanem három állású kapcsoló. Akkor kapcsold el teljesen jobbra. Utána csengess be és nézd meg, hogy megjavult-e a kijelző. Ha nincs kép, de cseng, akkor már alakulunk.

Most csináljunk képet is a beltérire: Elsőnek mit csinál, ha megnyomod a jobb alsó négyesből a bal felsőt (egy pont van rajta)?  Amennyiben semmit, és ha hosszan nyomod? Elvileg ezzel lehet automatikusan bekapcsolni a beltérit ha valaki becsenget, tehát lesz kép, hogy van kint valaki. Utána tudtátok beengedni a jobb alsó négy gomb közül a kulcs jelűvel. (zöld, ha becsengetett valaki, pirosra vált ha megnyomtad és kinyitott a zár, pirosan villog, ha csengetés után automatikusan nyitott a zár és nem nektek kellett beengedni).

Ha az egy pöttyös gombra nem reagált semmit, akkor kellene a beltéri fényerejét felemelni. Ehhez be kell csengetni, majd megnyomni a joystick közepét. Itt megjelenik a menü. Balra lépegetéssel (az őt körülvevő gyűrű bal oldalát nyomogatva el kell jutni a brightness feliratig. Megint a középsővel belépünk a fényerő menübe. Itt jobbra gombbal jól felhúzzuk, majd középső gombbal kilépünk. Újból bal gombbal elmegyünk az exit osd menüig. Itt megint középső gomb és elvileg feléledt.

 

Ez csak a fordítás, de ha lépésenként írod, hogy mit csináltál és mi történt, akkor már többen is tudunk majd segíteni. Azért a leírás legyen ott előtted, a pdf 8 és 10.-ik oldaláról szedtem.

Előzmény: germering (62456)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62460

Szia

 

Visszafele.

De.

Inkabb szerelot hivj,jobb lenne atnszni az eges,et,mivel mar volt ilyen hibad.

Az a ket aramkor mar regen elavult szamodra,ugye Alu?

 

Előzmény: Dunit (62459)
Dunit Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62459

 Hali

 Van egy lakás  2 áram körrel. Az egyik áramkör bizonyos szakaszai nem működnek. Megnézte fázis ceruzával és van feszültség, tehát csak a visszatérő ágban lehet a bibi.

 Jelenleg egy flexi hosszabbítóval oldom meg itt  fogyasztást.  Hogy lehetne megtalálni a szakadást- Vissszafelé menjek,  vagy  az elágazástól előre ?

 Vagy 4 éve volt ilyen null szakadásom, akkor egy szerelő 3 perc alatt kilőtte a hit. A mérőtől indult és az első kötődobozban megvolt a hiba, szakadás.

 

 

 Üdv.  D.

King_of_Giants Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62458

Itt van a technikai leírása az Urmet Utopia 2Go több változatának,  az első sorban

A 8.oldaltol, fejtse meg valaki , van ott valami képernyő elsötétités is, hátha lesz távgyógyitás

pajaci Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62457
germering Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62456

Azt mindenképpen megcsináltatom a férjemmel, ő biztosan tudja, hogy melyik minek a kapcsolója.

cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62455

OK, de én azért még tennék egy hosszabb idejű kikapcsolást. Olyat, ami nem érinti a lakás összes berendezését.

Csak van olyan biztosíték a lakásban, amiről a kaputelefon megy, és így elég lenne csak azt lekapcsolni. 

Na... csak fél órára!!:)

 

cucu (kisbetűkkel)

Előzmény: germering (62454)
germering Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62454

Sajnos valószínűleg ennyi volt. A borítót nem merem leszedni. Nehogy letörjem. Majd a férjemet megkérem, ha hazajön. Biztosan nagyon örülni fog neki.

Még annyi kérdésem lenne, hogy villanyszerelőt is elég hívni, vagy mindenképp olyan valakit, aki a kaputelefonokhoz is ért.

Köszönöm mindenkinek a segítséget és persze türelmet, különösen CUCUnak. Ha meg lehet javítani, és én is megértem, hogy mi volt a baj, akkor megosztom veletek, hátha legközelebb vkinek lehet segíteni!

Üdv.:

Kati

cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62453

Akkor elérkeztünk teljesítő képességünk határához...

 

Nyomkodás nem használt?

Előzmény: germering (62451)
Zs:) Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62452

Hívj szerelőt, majd az leszereli :).

 

Vagy esetleg próbáld meg őket:

 

URMET Domus
Hungaria Kft.


1094 Budapest
Liliom u. 39.

Tel/Fax:
+36 1 2166230
+36 1 4760876
+36 1 4760877

Előzmény: germering (62451)
germering Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62451

Ahhoz le kéne vennem a borítást. Minden a falban van.

cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62450

Jó lenne megtalálnod a tápegységét. Bár lehet, benne van a készülékben. 

Szóval most csak a beltérit kéne lekapcsolnod, de most amíg csak lehet.

Nekem is volt hasonló, hogy egy jó fél óra után állt helyre a működés.

 

Szóval valamilyen tápvezeték csak megy hozzá. Azt kéne megszakítani, kihúzni vagy kikapcsolni. Fényképet nem tudsz róla feltenni? Nem bonyolult. Segítünk! Csak legyen benne a környezete is annyira, hogy látható legyen mi megy hozzá.

Előzmény: germering (62449)
germering Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62449

Kb. 1 percig, nem több.

cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62448

Mennyi ideig volt lekapcsolva? Lehet, többre kell.

Előzmény: germering (62445)
cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62447

Gondolom nem notebookról írsz...:)

 

Akkor ezen is túl vagyunk!

A beltéri egységen nézegesd a gombokat, és nyomjad is meg őket, hogy valami történjen már végre. Esetleg lehet kettőt is egyszerre. De nézd meg, hátha a felirat vagy piktogram mond valamit.

Szerintem egyszerűen ki lett kapcsolva, vagy le lett halkítva a működése, a képernyőt is beleértve. De ez csak feltételezés!

Előzmény: germering (62445)
Jahno Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62446

Tegnap nekem klíma csipogott hibakódot, annál 10 perc szünet kellett. Lehet itt sem árt a hosszabb. Bár ez nem volt elég tudományos, végig kell nézni a leírást, ha abban nincs okosság, akkor szerelő megoldja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62443)
germering Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62445

Nos, áramtalanítottam a rendszert. De semmi változás!

cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62444

Egyedül én írtam, de igaz, többször.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62443)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62443

Már többen írták, hogy áramtalanítsd a berendezést 5-10 másodpercre, hátha ettől úrjaéled.

Ha más módon nem megy, akkor a villanyóránál kapcsolj le minden biztosítékot, számolj el tíz elefántig, majd kapcsolj vissza mindent.

Előzmény: germering (62441)
cucu Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62442

Hát nyomd meg Te azt a gombot!

 

Egyébként nem hiszem, ill. kizártnak tartom, hogy véletlenül el lehessen rontani. Talán más üzemmódba állt át, amit viszont mint felhasználó, Te magad is észre kell vegyél.

Olvasgasd a papírjait!

De az áramtalanítás még mindig aktuális, főleg így, hogy -elmondásod szerint- kap tápfeszültséget, mert világítanak rajta a ledek és pittyeg is.

Előzmény: germering (62441)
germering Creative Commons License 2015.04.08 0 0 62441

Sziasztok!

Tegnap segítséget kértem a kaputelefonunkkal kapcsolatban. Kaptam sok-sok tippet és ötletet, hogy előrébb jussak. Köszönöm. Most összegezném, hogy mi a helyzet: Tehát a kislányom nyomkodta bentről a kaputelefont, és azóta nem működik. Azaz ha megnyomom a gombokat, mindegyik ad pittyegő hangot, két színű kék és zöld ledlámpák is világítanak, a kültéri egység is világít, mintha működne, de a beltéri monitorján nincs kép, a kinti hangokat már nem halljuk, és a csengetést sem lehet hallani, tehát használhatatlanná vált másodpercek alatt. Sikeresen megtaláltam a papírjait, ez egy Urmet Utopia 2Go!

Minden segítséget elfogadok, ha vki azonban azt mondja, hogy hívjak szerelőt, mert komoly a gond, akkor rendben, csak nem akarom, hogy a szerelő megnyomjon egy gombot - amit én is tudnék - és elkérjen X összeget.

cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62440

OK!

Akkor úgy nézem, hogy a bentiben lévő -saját- biztije szakadt meg. 

Nem is búg, nem sistereg, se kép, se hang...

Előzmény: germering (62439)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62439

Az biztosítékot most nem tudom lekapcsolni, de holnap megcsinálom. A mi kaputelefonunk nem kagylós. Ez egy külső és egy beltéri egységből áll. A beltérin képernyő néhány gombbal. A kinti világít, olyan mintha semmi baja nem lenne. A benti azonban semmit sem csinál. A csengetést nem hallani, nincs kép, a kinti hangot nem hallom...

peterch Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62438

Szia !

 

Csak egy kerdes. Abszolutt semmit nem lehet vele csinalni? Kapuzar nyitas, lentrol nem cseng, ha belehalgatsz a kagyloba semmi sugas? Mert ha valoban minden kiesett, akkor a tapban mehetett el a biztositek.

 

Szerintem.

 

Udv , Peter.

Előzmény: germering (62436)
cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62437

Kell lennie egy tápegységének. 

Nem vagyok konkrétan ennek a specialistája, de talán ha a lakás összes biztositékjait lekapcsolod egy rövidke időre, akkor valószínűleg ez is ki fog kapcsolni, ha csak nincs akksija is, de ezt nem tudom. 

Most mit csinál? Hallani valamit, vagy látni valamit? Csak azért, hogy meg tudd különböztetni a jelenséget amikor lekapcsolod a biztiket.

Előzmény: germering (62436)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62436

Tudom nagyon analfabéta vagyok, de hogy szüntetem meg a tápellátást??? Ne tessék nevetni a kérdésemen!!!

cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62435

http://www.urmet.hu/upload/download/Diagrams_ENG.pdf

 

Nézegesd... Hátha találsz benne service kode számot.

Előzmény: cucu (62433)
cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62434

Szüntesd meg a tápellátását egy-két percre, aztán kapcsold vissza.

Előzmény: germering (62432)
cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62433

google nem dobja ki a típust? Hátha ott írják a szervizkódot. Vagy valakit, aki ismeri.

Előzmény: germering (62432)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62432

Sajnos nem laza egyik gomb sem.

cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62431

Nem laza egyik sem? 

Ez akkor szokott lenni, ha csak a "gomb" ugrik vissza, a bele nem.

 

Szerintem nem a gyerek tehet róla.

Előzmény: germering (62430)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62430

Az a baj, hogy apu még annyira sem ért hozzá, mint én. A nyomógombokat megnéztem, de mögé nem látok. A helyzet változatlan. Se kép, se hang.

cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62429

Hát, nem is tudom...

Mennyi ennek a valószínűsége?

Előzmény: paplanfa (62428)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62428

kizárt. Sikeresen beadta szervizkódot, és elbabrálta.

Előzmény: cucu (62427)
cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62427

Nem szorult be egy nyomógomb?

Mármint a gomb vissza ugrik, de maga a kapcsoló része bent marad.

Előzmény: germering (62424)
cucu Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62426

Ez nem kifogás!:)

Előzmény: germering (62424)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62425

Neked már megcsinálta a programot :) amikor apu hazamegy, őt küld a telefonhoz, és visszafejti.

Előzmény: germering (62424)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62424

Az nem lenne rossz, de addig nem várhatok a kaputelefonnal! Még csak 6 lesz!

Előzmény: paplanfa (62422)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62423

Peter atyuska: Ezt a számot találtam: DIS 1703-D009. Előre is köszönöm, hogy foglalkozol vele!

 

paplanfa Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62422

programozó lesz a szentem :)

Előzmény: germering (62418)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62421

Magának a Wago-nak 222 sorozat csak 4 mm2 vezetékig van bonthatója.

Előzmény: Jazzkedvelő (62405)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62420

Van egy két változat és típus belőle, van típus szám valahol feltüntetve a készüléken?

Előzmény: germering (62418)
ötfelezős Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62419

valamiért csak a konyhában és a fürdőben van földelt konnektor, a többi helyiségben mind két eres van földelés nélkül

Nem valamiért, hanem azért, mert 30 éves lakás :)

Akkor az szabályos volt.

Előzmény: -Smiley- (62407)
germering Creative Commons License 2015.04.07 0 0 62418

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Urmet Utopia kaputelefonunk van. A gyerekeim reggelente a beltéri egységet megnyomva még kikiabáltak az apukájuknak, amikor ő kiállt a garázsból. Így ment ez elég sokáig, mígnem a kislányom vmit még megnyomhatott, azóta nem működik. Szerintetek én teljesen laikus nő meg tudom csinálni, vagy hívjak szerelőt.?

 

-Smiley- Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62417

Köszi megberhelem a héten, addig átraktam máshova

Előzmény: cucu (62415)
Zs:) Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62416

Beschreibung Artikel - 2756923 Verbindungsdosenklemme 3-Leiter-Klemme 2,5 - 6 mm² transparent

Előzmény: Jazzkedvelő (62409)
cucu Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62415

Nézd, a legjobb az lenne, ha ezt a konnektort addig nem használod, míg meg nincs javítva. És főleg ne hagyj benne semmit sem bedugva, ha otthon vagy, ha nem!

De inkább úgy mondanám, hogy mostantól TILOS használnod!

Addig dugd máshová azt a TV-t...

Előzmény: -Smiley- (62414)
-Smiley- Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62414

Köszi, sajnos az egész lakást át kéne kábelezni, mert mindenhol alu-t használtak a 80-as évek elején. 

Szóval ha nem használom nem kell félnem, nem tud kigyulladni, amíg melózok. 
(gondolom a TV standby jelzése nem fogyaszt annyit, hogy szikrázzon)

Előzmény: cucu (62412)
cucu Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62413

...szikrázni fog meg füstölgetni...

 

De csak amikor használod!

Előzmény: cucu (62412)
cucu Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62412

Laza a vezeték kötés a csavar alatt. 

Húzd meg rendesen. De próbáld kicserélni rézvezetékre, mert az AL-ra jellemző a hidegfolyás, ami azt jelenti, hogy bár meg tudod rendesen húzni a csavart, de csak ideig-óráig tart, mert "enged" vagy kilapul alatta a vezeték és ez eredményezi az elégtelen kontaktust, ami miatt szikrázni fog meg füstölgetni.

Előzmény: -Smiley- (62407)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62411

És nem csak azt, hanem az összes konnektort, összes bekötődobozt is át kell nézni, meghúzni. Igen, amit a festő fullra bedolgozott, ki kell bontani a tapétázott, síkbaglettelt és lefestett helyeken is. Azt az elfüstölt kéket meg jobb lenne kicserélni konnektorostul.

Előzmény: Palási (62410)
Palási Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62410

 Valósznű nagy teljesítményű az a porszívó. Pl. 1 kW a tv-k pedig talán 300 W -osak.

 Lehet kötéshiba is.

 ha jóval a porszívózás után történ, akkor kötéshiba miatt pl. a sok rángatás miatt.

 

 

Minden megtörténhet.

 

Meg kell javíttatni.

Előzmény: -Smiley- (62407)
Jazzkedvelő Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62409

Ezt köszi. Bár pár helyen azt írják, csak 4mm2-ig jó, valahol meg 6mm2-ig.

 

Talán a wago 773-173 lehet a jó.

Előzmény: Tízenhármaska (62408)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62408

773as megfelel ehez

Előzmény: Jazzkedvelő (62405)
-Smiley- Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62407

Sziasztok!

 

30 éves lakásban élek, alumínium villanyvezeték van a lakásban. 

Olyan problémám lenne, hogy pár napja porszívóztam az egyik "nem földelt" tévé által használt konnektorból (valamiért csak a konyhában és a fürdőben van földelt konnektor, a többi helyiségben mind két eres van földelés nélkül)

 

Porszívózás után bedugtam a tévét a konnektorba, majd leültem tévét nézni és kb 1 óra múlva furcsa zizegő hang jött a konnektorból majd amperszag és füst áradt belőle.

Gyorsan kirántottam a tévét, ezzel megszünt a jelenség, majd szétszedtem a konnektort és a kék színű drót szigetelése le volt olvadva.

 

Ez  a jelenség mitől lehet? Ha nem vagyok otthon kigyulladhatott volna az egész lakás? 

Vagy ha nem megy a tévé akkor nem füstölhet el?

paplanfa Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62406

Kell lennie, de addig is... használj sorkapcsot :)

Előzmény: Jazzkedvelő (62405)
Jazzkedvelő Creative Commons License 2015.04.06 0 0 62405

Kedces szakik,

 

Wago jellegű bontható gyors csatlakozó elemet keresnék, amibe belemegy a 6mm2-es vezeték is. Van ilyen? áram nem kritikus max 16 A, de ilyen keresztmetszetnek bele kéne férnie.

 

Tudom, használjak sorkapcsot, vagy valamilyen toldóhüvely szerűt - de most ez lenne ideális az adott feladathoz.

 

Köszönöm előre is.

ha4nz Creative Commons License 2015.04.03 0 0 62404

Én bakancs párti vagyok, a félcipő nyáron kényelmes a szellőzés miatt, de sokszor volt már, hogy a félmagas szára segített megúszni egy boka kifordulást. Én a mezőtúri tisza bakancsot használom, a munkahelyen tudom cserélni :) Voltam már benne túrázni is, ott is volt több mint egy év után még bőven tudtam benne nyomni egy 50km-es távot. Volt beta is, abban csak azt nem szerettem, hogy amikor elérte az életkorát pár nap alatt elporladt a talpa. Szerintem ez még nincs benne a tisza bakancsok talpában.

Jahno Creative Commons License 2015.04.02 0 0 62403

Ez a Swat ez szimpatikus. Csak nehogy úgy legyek bakancsokkal, mint orosz objektívvel. annó Katonadologban vettem valamit, ami állítólag tartós, a fém csatja szar volt, fűzőt folyamatosan ette, aztán szétkopott a bele is. Ez azért jobbnak néz ki. Amúgy mondom, ott a kamino-n vagy valami hasonló helyen keresőbe be kell írni és választani egy szimpatikusat, abból nagy baj nem lehet.

Előzmény: Garfield007 (62402)
Garfield007 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 62402

Ja, még egy ötlet: a Keletinél a militaryshop kiárusít.

Előzmény: gergerg (62401)
gergerg Creative Commons License 2015.04.02 0 0 62401

Köszi a tippeket, úgy döntöttem valamilyent veszek. :-)

Jahno Creative Commons License 2015.04.02 0 0 62400

Árban ugyanannyi, Praktiker viszont útbaesik és nyitva is van. Csak éppen akkor nem volt a méretemben :-)

Előzmény: DJ Szegecs (62398)
Garfield007 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 62399

Akkor neked egy jó túrabakancs vagy taktikai kell, na abban meg még nehezebb segíteni. Mert mondhatom, hogy az olcsókból vegyél egy ilyet, vagy a drágákból egy Asolo Sasslong-ot vagy Hanwag-ot, de úgyis a próba után tudod megmondani neked melyik jön be. Arról nem beszélve, hogy mint mindenben itt is elkurvultak, a Haix-ok a mi katonáink lábáról is lerohadtak, pedig hát itt nincs nagy igénybevétel...

Szóval, próbálj ki egy Beta-t :-)

Előzmény: gergerg (62393)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.04.02 0 0 62398

Praktikerben éppen elfogyott a Beta

 

Azt nem is ott érdemes venni, hanem közvetlenül a forgalmazónál: Bosnyák tér, vagy a Hungária körúton, az M3 bevezető mellett.

Előzmény: Jahno (62397)
Jahno Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62397

Azokat én irodában szétrúgtam...

 

Nekem most ilyenem van bakancsban és cipőben is, bár kicsit merev a talpa (szúrásállóság miatt):

 

http://www.vedoeszkozbolt.hu/index.php?&tpl=product&prID=75

 

Valamint egy ilyen:

 

http://www.vedoeszkozbolt.hu/index.php?&tpl=product&prID=1608

 

Igaz civil vagyok, de beestem ebbe a boltba, azóta nagyjából mindent itt szeretnék megvenni, van pár érdemleges cuccuk, kisebb, nagyobb, komolyabb, drágább, lazább kivitelben. Asszony is szétrúgra a sportcipőjét, mondtam, hogy keresőbe beírni, félcipő, csókolom, van 1-2 divatosabb forma. Amúgy bolt kb. tökmindegy, ugyanezt meg lehet lőni máshol is, árban is hasonlók csak ezeknek egyszerűbb volt most rendelésből visszakeresni a cikkszámát. Elsőre kicsit erősnek gondoltam, mondom gyalogtúrára, városjárásra nem merek benne elmenni, sem bicajozni, aztán elég jól megszoktam. Élettartamáról majd nyilatkozom, mert cipőt csak 1 évet hordtam, hosszú szárú bakancsot (a fekete bőr elég egyszerű darab, de nekem meglepő módon bejött), de már az 1 év is hosszabb, mint az előző hegymászós bakancsom volt.

 

Körbe kell nézni, én csak azon lepődtem meg, hogy teljesen normálisan kinéző, divatos motyók is vannak, Praktikerben éppen elfogyott a Beta, ezt felpróbáltam, megtetszett, így hoztam gyorsan télire és tartalékba is (érdemes volt, most nézem, hogy egyik 4ezressel lett drágább) :-)

Előzmény: paplanfa (62394)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62396

Nem gyakorlott média szereplő :) de legalább valahol van róla szó.

Előzmény: ha4nz (62385)
cucu Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62395

Enyémet meg a kutya rágta szét.

 

Munkaruházatiban tudok ajánlani boltot a XVII-ben.

Előzmény: gergerg (62388)
paplanfa Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62394

Túrabakancs?

Előzmény: gergerg (62393)
gergerg Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62393

Nekem olyan kell ami a sarat is bírja. A legtöbb bajt az okozza, egyszerűen lejön a bakancsok talpa. Amelyiknek meg nem jön le, abban összeesik az energiaelnyelő sarok,és az egész gerincem féj benne pár hónap után. Nem villanyszerelő bakancs kell, hanem kényelmes, strapabíró bakancs, amiben nem szakad le a lábam estére.

Előzmény: Garfield007 (62392)
Garfield007 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62392

Villanyász fronton nem tudom, fateréknál az autószerelők hordták évekig a legalapabb acél orrú fekete bakancsokat. Most a 7243B-C verzió felelhet meg neki, gondolom.

Én most egy 7206BKK-t akarok rendelni, de az én amatőr felhasználásom nem mérvadó.

 

Előzmény: gergerg (62391)
gergerg Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62391

Az jó? És abból melyik?

Előzmény: Garfield007 (62390)
Garfield007 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62390

Beta?

 

Előzmény: gergerg (62388)
pajaci Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62389

Mi a baj vele?

Előzmény: ha4nz (62385)
gergerg Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62388

Ne már, valami normális kell, napi 10 órát el kell tölteni benne. Egyszer volt egy Urgent Verdi bakancsom, az kényelmes volt, a talpa is bírta, de annak meg a belső bélésszövete ment szét a sarkánál. 

Előzmény: Garfield007 (62387)
Garfield007 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62387
Előzmény: gergerg (62386)
gergerg Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62386

Ti milyen bakancsot hordotok? Nem tudok olyan bakancsot venni ami kibírna egy évet. Jó, 15 fölé még nem mentem egyszer sem. Jellemzően a talpával vannak problémáim. Most megint kéne venni, de már hülyét kapok a gondolattól hogy milyen szemetet veszek meg.

 

HELP PLÍÍÍZ!!!! 

ha4nz Creative Commons License 2015.04.01 0 0 62385

Nem szeretnék kollégákat ócsárolni, de csak nekem bántotta a fülemet ez a műsor?

Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.31 0 0 62384

Finder

Előzmény: BMWE91BLACK (62383)
BMWE91BLACK Creative Commons License 2015.03.30 0 0 62383

Üdv 

 

Stabil mechanikus időkapcsolót keresek  melyik márka a megbizhatóbb

 

- Bemko

- Finder 

Szirty__ Creative Commons License 2015.03.30 0 0 62382

Helló Mekk Elek ezermester!

 

Szerintem már messze túl van maszturbálva a dolog. Elefánt a bolha.

De legyen, mert ezt szereted :-)

 

Nem tudom méretezve van-e vagy sem, én csak azért tettem ezt a megjegyzést, mert egy "kolléga" egyik válaszában ezt feltételezte.

 

"Nem lenne túl bölcs dolog úgy konstruálni egy gépet, amelynél a véletlenen múlik, hogy sikeres lesz-e a demagnetizálás."

 

Pedig látod ez valószínűleg éppen ilyen. Nem hiszem hogy túlságosan nagy problémát okozna ez ebben az esetben.

 

"Én úgy gondolom, hogy a nyomógomb megnyomásakor a demagnetizáló mágneskapcsoló valamennyi késleltetés után automatikusan elejt."

 

Lehet hogy így van, nem tudjuk. De ha azt vesszük alapul hogy a demagnitázálás problémájába a vezérlés oldalról milyen mélyen mentek bele a konstruktőrök, akkor én inkább azt feltételezném, (az egyszerűség oltárán áldozva) hogy a tekercs a Stop gomb megnyomásáig kap ellentétes polaritást.

Mint ahogy olyan gép is van ami egyenárammal fékezi a főorsót és ezt éppen a Stop gomb nyomvatartásáig teszi.

 

"Sőt valaki azt javasolta, hogy nyomja meg többször is, de ha minden gombnyomáskor ugyanaz az áramirány a tekercsben, attól nem fog a vas tömeg újra az ellenkező irány felé mágneseződni."

 

Én javasoltam.

De nem azért, hogy még jobban felmágnesezze, hanem azért hogy jobban lemágnesezze.

Hogy lehet ez? Gondolkozz ezen is ne csak azon hogyan mondhatsz mindenképpen ellent! :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62370)
Traco Creative Commons License 2015.03.30 0 0 62381

Sziasztok!

 

Van egy 4 fénycsöves armatúra, amiben 1db elektronikus gyújtó van. Ha kikötök egy fénycsövet, működni fog a maradék 3? (A negyedik külön áramkörön lenne - gyújtó nélküli ledes, afféle irányfénynek).

Láttam modulux és osramos gyújtóst is, de kipróbálni nem tudtuk egyelőre.

 

 

Köszönet!

T

Chevy01 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 62380

Köszönöm a választ!

Teljesen ép a ventillátor, meg minden, tiszta a motor is és úgy megy ahogy kell semmi rendellenesség nem észlelhető.

Az áramfelvétel mérését már terveztem, úgy is ki akarom próbálni hogy rákötök egy hőkioldót és menet közben állítgatom rajta a kikapcsolási értéket majd meglátjuk hol kapcsol ki. Valami támpontot ez a "mérés" is fog adni.

Szerintem is az az üzemi hőfok, de nekem egy kicsit furcsa, hogy ennyire sütős.   Van egy másik 1,1KW-os IMI  220-as  1450 1/min  motorom is, meg egy 2,2KW-os  3 fázisú szalagfűrészen,  de ezek alig melegszenek még terhelten is.

Előzmény: szakmókus (62378)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62379

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást,és hogy foglalkoztatok a témával!

Van egy toroidom,majd megmérem hány volton éri el a névleges áramerősséget az asztal.

Most már arra is kíváncsi vagyok hogy ez az érték változik-e,ha a mágnes asztalra ,(ami alapból nyitott vasmagú, mert a munkadarab zárja tulajdonképp az erővonalakat), felületéra kisebb,vagy nagyobb munkadarabot teszek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62374)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62378

Javallott lenne az áramot megmérni, és ha az adat táblával meg egyező az érték (terhelve), esetleg a ventilátort megvizsgálni eredeti-e ( pl:kisebb az átmérője mint a ventilátor ház) ,vagy nem sérült.

Ha minden rendben, annak a motornak az az üzemi hőfoka.

Szerintem.

Előzmény: Chevy01 (62377)
Chevy01 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62377

Sziasztok!

 

Van egy 1450 1/min 750W egyfázisú EVIG villanymotorom,  a tekercselés és a bekötő doboz alatti rész is újszerű, meg tulajdonképpen az egész motor nagyon pepec, szépen is megy.

 

Viszont és ennek okát szeretném kérdezni, meg azt hogy ez lehet-e természetes jelenség egyes motoroknál:   rendesen melegszik kb 5-10 perc alatt is majdnem süt a külső része. ( Nem szorul a tengely meg ilyesmi ÚJ csapágyak)

 

Volt a dobozban bekötési rajz minden ennek megfeleő, nem buherált semmi, a kondenzátorát meg a kapocsfedelet  kicseréltem mert ezen gyárilag 2 nagy aluminium volt és 1 gyel jobban néz ki ( a kapacitások megegyeznek!),  azt hittem az új kondi okozza, és visszakötöttem a régieket ugyan úgy melegszik.  

 

Attól tartok hogy ettől előbb utóbb leégne!

 

 

 

 

paplanfa Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62376

Órát kénytelenek lesznek szerelni, mert a fenyő ripityára töri aztat is.

Előzmény: Mahala (62375)
Mahala Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62375

Üdv, kicsit eltűntem. Köszönöm az eddigi ötleteket. Szóval vihar, 30 éves selyemfenyő eldől légvezeték annyi. Regisztráltat hívok aki megoldja a kábelcserét és esetleg órát is illene cserélni? Nyílván új kiépítés szekrény stb. Meglehet ezt úszni csak kábelcserével vagy jobb az óraáthelyezés mert ilyenkor mindenképp át kell vetetni elműssel? Gondolom 2-3 kiló per óra vagy több? Dreamer tudsz jobbat? Köszi

 

 

 

Előzmény: Dreamer (62346)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62374

Mivel itt csupán (tized?)másodpercekről lehet szó (energiával nem muszáj takarékoskodni), ezért fázishasítás helyett inkább valami ellenállás-növelős áramcsökkentő megoldáson gondolkodnék, ezért is írtam pl a tirisztor helyére lassan lezáró tranzisztort (és pl a soros izzó is ilyen, felizzás közben növekvő ellenállás).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62373)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62373

Induktív terhelés esetén amúgy sem túl jó dolog bármiféle fázishasítással operálni,

de ha nincs más megoldás, akkor viszont próbáljunk meg olyan jóságú zavarszűrőt alkalmazni,

amely egyúttal a triak egészségére veszélyes feszültségrúgásokat is képes megenni.

Előzmény: ficere50 (62372)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 62372

Az asztal induktivitása (mekkora lehet?) miatt én óvatosan kezelném a különféle triac-os, tirisztoros megoldásokat...

Érdemes lenne megmérni. Toroiddal,-->50 Hz+ feszültség és ohmos ellenállás, +árammérés ismeretében meghatározható lenne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62371)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62371

Talán érdemes lenne kipróbálni azt, hogy a mágnest úgy a váltófeszre kapcsolni, hogy sorba kötni vele egy megfelelő izzót. Az első pillanatban az izzó még hideg, az ellenállása kicsi. a mágnes erősen kezd dolgozni, aztán az izzó felmelegszik és ennek arányában elkezd csökkenni a mágnes árama. Ha szerencsénk van, akkor a kikapcsolás pillanatában már olyan nagy az izzó ellenállása, hogy  a maradék mágnesesség már nem zavaró.

 

Persze ez házibarkács kategória. Ha profinak szeretnék átszani, akkor az izzó helyett beraknék egy okosan vezérelt triakot jóféle zavarszűrővel!!! (kb. fényerőszabályozó áramköre) vagy egy graetz-et, aminek az egyenáramú sarkai közé betennék egy szép lassan lezáró tranzisztort.

Előzmény: ficere50 (62367)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62370

"Engem meglepne ha egy szerszámgép bármely tulajdonsága üresjáratra lenne méretezve."

 

Mivel nem lehet tudni, hogy a kikapcsolás pillanatában pontosan mekkora vas van az asztalon, ezért ha egyáltalán méretezve van, akkor csak az üres asztalra lehet méretezve.

 

"A mellékelt rajz alapján az is meglepne, ha a demagnetizáslás bármilyen módon méretezve lenne."

 

A rajzon nem egy (bármeddig nyomható) nyomógomb, hanem egy mágneskapcsoló két érintkezője látható. Én úgy gondolom, hogy a nyomógomb megnyomásakor a demagnetizáló mágneskapcsoló valamennyi késleltetés után automatikusan elejt.

Nem lenne túl bölcs dolog úgy konstruálni egy gépet, amelynél a véletlenen múlik, hogy sikeres lesz-e a demagnetizálás.

Tételezzük fel, hogy az adott körülmények között az egyenáramú elektromágnes X erősségűre felmágnesezte az asztalt. Ebből az állapotból mondjuk 1 másodpercig kellene ellentétes irányú egyenáramot kapnia ahhoz, hogy pont semleges állapotba kerüljön. Ha a melós villámkezű és csak pár tized másodpercig nyomja a stop gombot, akkor a mágnesesség egy része benne marad az asztalban. Ha jó sokáig nyomja a gombot, akkor meg átbillen az ellentétes mágneses polaritásba és akkor meg úgy marad mágneses. Sőt valaki azt javasolta, hogy nyomja meg többször is, de ha minden gombnyomáskor ugyanaz az áramirány a tekercsben, attól nem fog a vas tömeg újra az ellenkező irány felé mágneseződni.

Ezért nem bölcs dolog szerintem a véletlenre/melósra bízni ezen fajta demagnetizáló relé behúzási idejét.

Előzmény: Szirty__ (62363)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62369

Igen, így már emlékszem a működésére. Ott a fémrács is sokkal kisebb tömegű mint a szóban forgó masina.

Előzmény: ficere50 (62366)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62368

Köszönöm ,ez is megfordult a gondolataim közt, a feltöltött kondenzátort nem is szívesen kapcsolgatnám mágneskapcsolóval, az alkalmazott mág.k-k is 25A-ek, talán  nem véletlenül.

Előzmény: ficere50 (62367)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62367

Én ezt a megoldás úgy módosítanám, hogy a kapcsolót 2pólusú váltóra cseréném, és az ellenálláson keresztül a sima váltófeszt tenném rá egy rövid időre. (időrelével bontva, hogy ne füstöljön le a váltótól)

Az ellenállást az egyenáramú (ohmos) ellenállásnak megfelelő váltakozóáramú impedanciára vagy alá, méretezném. (méréssel megközelíthető).

Előzmény: szakmókus (62358)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62366

Tv-kben, a hálózati feszültségről egy felfűtött PTC (erre méretezett) végzi a feladatot. De ott a demagnetizáló áramok egy nagyságrenddel kisebbek, mint egy mágnesasztalnál.

 

Működés: a hálózati/fő kapcsoló bekapcsolásakor egy fűtőellenállás van párhuzamosan kötve a 230 V-ra, ami egy soros PTC-t fűtve (hidegen kicsi ellenállás) ereszti rá az váltóáramot a képcső körüli tekercsre. Ahogyan fokozatosan melegszik a PTC, úgy csökken a demagnetizáló áram amplitúdója a tekercsen...

A fentiek miatt kell a "színfoltos" csöves tv-nél először kikapcsolni a főkapcsolóval (!) a készüléket, várni pár percet, hogy a PTC kihűljön, majd újraindítani a hálózati/fő kapcsolóval a készüléket.

A ti problémátokat a PTC, nem oldja meg, mert annak mindig percek kellenek a lehűléshez, ami egy szerszámgép esetén "nem rentábilis" időveszteség lenne.

Előzmény: paplanfa (62350)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62365

Az automatizálást persze nem laborkörülményekre kell méretezni!  : )

Ahogy írtam más gép elvégzi ezt a folyamatot,és meg vannak elégedve a demegnetizálásával.

Viszont igazad van ,egy iránytűvel felfegyverkezve fogok legközelebb nekimenni, hogy mi marad mágneses és mi nem.

Lehet egyszerűen a trafo váltakozó feszültségét kapcsolom rá, de egy ellenálláson keresztül, a névleges árammal. Mármint az egyenáram névleges értékét,de váltóárammal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62360)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62364

Ez az hogy a ki gomb bármeddig nyomható! Jó ezt egy időrelével megoldhatom hogy meddig, de meddigre állítsam?  A ki-be kapcsolgatáson már túlvagyunk. A folyamat gondolom úgy indul hogy köszörül a köszörű.

Az asztal vasmagját részben vagy egészben zárja a munkadarab amin a mágneses erővonalak áthaladnak és minden domént (spin) egy irányba állítanak.Ugye ideje is van rá.

Mikor kikapcsolja ,kap egy ellentétes polaritást, ami átpolarizálná a részecskéket, de a munkadarab méretétől függően, illetve az idő függvényében, nem minden domén polarizálódik így mágnesesen semlegesnek kellene lennie. Ez látszólag nagy munkadaraboknál nem teljesül.

(össze is karmolom magam ha például a hűtőfolyadék adhéziós hatása(tapadása) miatt tudja csak nehezen levenni a munkadarabot!)

Igaz panasz érkezett hozzájuk hogy lyukasztó szerszám köszörülésekor mágneses maradt a szerszám és tört a bélyeg.

A névleges áramot kellene csökkenteni a nulláig, váltakozó árammal,így az erővonalak (amelyből egyre kevesebb lesz) nem minden mágneses részecskét érintenek, így össze-vissza állnak majd.

Mint írtam más gépen így működik, de azt nem egyszerű megvalósítani.

Előzmény: Szirty__ (62359)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62363

Üdv Mekk Elek ezermester!

 

"Az a gyanúm, hogy a gyári demagnetizálás ereje az üres asztal "mágneses tömegére" van méretezve"

 

Engem meglepne ha egy szerszámgép bármely tulajdonsága üresjáratra lenne méretezve.

A mellékelt rajz alapján az is meglepne, ha a demagnetizáslás bármilyen módon méretezve lenne.

Abból ugyanis az derül ki, hogy amíg nyomja a stop gombot addig ad ellentétes polaritású mágneses gerjesztést. Így viszont nehéz lenne "méretezésről" beszélni.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62361)
pajaci Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62362

E I vasmagos trafót kell tekertetni, aminek az I magjába csak az egyik csavar van betéve, ezt így egy karral el lehet mozdítani. A hagyományos hegesztő trafókban is hasonló megoldású az áram szabályozása.

Vagy egy mosfetes elektronika, de ahhoz szakember kell aki megcsinálja.

Előzmény: szakmókus (62358)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62361

"Lehet hogy egy kis gyakorlattal a "KI" gomb többszöri nyomkodásával is megoldható a problémád."

 

Az a gyanúm, hogy a gyári demagnetizálás ereje az üres asztal "mágneses tömegére" van méretezve,

ezért ha az asztalon más is van (pl jónagy vas munkadarab), akkor az elszívja a demagnetizálás fluxusának egy részét, ezért lesz az részben hatástalan.

Deviszontha kiürítjük az asztalt, majd újra be- és kikapcsoljuk, akkor viszont a demagnetizáló folyamat teljes energiáját csakis az asztal vasa kapja meg.

Ezért is írtam, hogy minden munkadarab levétele után egyszer próbálja meg az asztalt üresen is be-ki kapcsolni,

de még nem válaszolt erre.

Előzmény: Szirty__ (62359)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62360

A rajzodból nem derül ki, hogy a mágnesasztal automatikus ellentétes polaritásra átkapcsolása mennyi ideig tart és lehet-e ezt az időt szabályozni.

 

Még az is lehetséges, hogy az asztal vasában visszamaradó mágnesesség ellentétes polaritású az eredeti rögzítéshez képest , pl azért mert túl jó (túl erős) a jelenlegi demagnetizálás. Ezt is ellenőrizni kellene.

 

Az, hogy az egészet még automatizálni is kell, az olyan extra feltétel, ami  miatt valószínűleg túlléptünk a "laikus házibarkácsol" kategórián. Lehet, hogy igazán megbízható automatizálást csak hall-elemes mágnesesség-érzékelővel vezérelt demagnetizáló áramkörrel lehetne megoldani,

tehát egy lineáris kimenetű hall elem érzékeli az asztalban visszamaradó mágnesességet

és az automatika addig küldi az (aktuális mágnesességnek megfelelő hosszúságú) demagnetizáló impulzusokat az asztalnak (mindig az éppen szükséges polaritással!) amíg a hall modul közel nulla mágnesességet nem érzékel.

Előzmény: szakmókus (62349)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62359

Üdv szakmókus!

 

Megpróbálhatod, mivel szinte semmibe nem kerül a próba, egyszerű megvalósítani.

Ám szerintem ez nem fog segíteni a problémán, a demagnetizáláshoz másodperceken át több A váltakozó áramot kellene átengedni a tekercsen a siker reményében.

 

Lehet hogy egy kis gyakorlattal a "KI" gomb többszöri nyomkodásával is megoldható a problémád.

Előzmény: szakmókus (62358)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62358

Más fórumon azt javasolták hogy egy feltöltött kondenzátort kapcsoljak a tekercsre. Elméletileg egy rezgőkőr alakul ki, ami lecsengő váltakozó feszűltséget produkál.

Az áramkört így gondoltam módosítani.

Vélemény?

Előzmény: szakmókus (62349)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62357

Gondolom a demagnetizáló tekercs egy ptc-n keresztül csinálja, de viszonylag kis teljesítnényen.

Az asztal 120VDC , és 2,5-3A ha jól emlékszem.

Előzmény: paplanfa (62350)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62356

Bocsánat nem írtam, a trafo 400/120VAC. A potméteres megoldásnál is az automatizálás a probléma. A ki nyomógomb megnyomását lehet csak a kezelőre bízni.

A fényerő szabályzó izzó ellenállására jól szabályoz, míg a trafó induktív jellegére nem mindig működik.

(legalább is néha ezt  tapasztaltam,ide oda leng)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62353)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62355

No igen, ha én lennék a kezelő jó is lenne. Automatizálni sajna csak úgy lehetne,hogy egy szervomotor forgatná a tengelyt , persze végállással. Egy ősrégi köszörűnél láttam ilyet, bár a toroid helyett egy sok kivezetéses trafo leágazásai, egy mesterkapcsolóra voltak kivezetve. Annak tengelyét forgatta egy szervo.

 

Előzmény: pajaci (62351)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62354

Vagy talán elég lene egy (nullátmenet-érzékelős!) SSR relé (természetesen váltófeszültségű táplálással)

és a kis LED-jét egy egyszerű potival nulláig le-fényerőszabályozni. De ezt először ki kellene próbálni oszciloszkóppal (élesben is, tehát amikor rajta van az asztal is).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62353)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62353

De talán egy egyszerű fázishasítós fényerő szabályozó is megteszi

...persze a fényerőszabályozó és a mágnesasztal közé betennék egy komolyabb (tekercsek+kondik) nagyfrekvenciás soros zavarszűrőt is.

És persze mindezt a mágnesasztal üzemi feszültségéhez illesztve (mert talán/valószínűleg nem 230 volttal működik).

Előzmény: pajaci (62351)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62352

"de nagy méretű vasnál marad mágnesesség"

 

Ez a remanens mágnesesség az egész felületen egyenletesen tapasztalható,

vagy főleg/kizárólag ott, ahol a munkadarab hozzátapadt? (lágyvassal ellenőrizd és ne mágnesezhetővel!)

Ha a munkararab eltávolítása után újra be-ki kapcsolod az asztalt "üresen", attól sem tűnik el?

Előzmény: szakmókus (62349)
pajaci Creative Commons License 2015.03.28 0 0 62351

http://olx.hu/hirdetes/toroid-trafo-3000va-230v-ID3aZfB.html

 

Ezzel tudod csökkenti folyamatosan az áramot, így a mágnesezést is.

Előzmény: szakmókus (62349)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62350

Békebeli TV szerelőt kérdeztél már? A katódsugárcsövet is demagnetizálja egy bazinagy tekercs. CRT monitorokra külön gombnyomásos vezérléssel is rá lehetett rándítani.

Előzmény: szakmókus (62349)
szakmókus Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62349

Mesterek! Van egy síkköszörű mágnesasztala. A demagnetizálás gyári megoldása a rajzon látható módon van megoldva. Kisebb munkadaraboknál megfelelő ,de nagy méretű vasnál marad mágnesesség. Ideális demagnetizálás a váltóáram rákapcsolása lenne, csökkenő amplitúdóval, hogy a mágneses domének "kócósan " maradjanak a vasban.

Valakinek esetleg más ötlete,vagy konkrét megoldás a broblémára elvi síkon?

Természetesen a mágnes asztallal kell a feladatot elvégezni.

paplanfa Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62348

A fiókled világítás megoldódott, megvan a legtutibb megoldás. Teljes kihúzású fiók lesz mindenhol, így nem kell semmiféle bevilágítós pótmegoldás, se szekrényben mászkálás. :) Az autó csomagtartójába viszont beszerzek egy ilyen kütyürentyűt, mivel ha kiveszem a sluszkulcsot mindent lekapcsol.

paplanfa Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62347

Jó, de  mindenről az az örökölt diófa tehetett, és mivel tört zúzott, aztán kicsavarodott, és legurult onnan, hátrahúzták, nehogy valaki ellopja. A mérő valszeg gallyra ment, így cakpakk ki kell cserélni, s ha már így adódott, egyúttal hálózatfejlesztés címén a 3 fázist behúzatni.

Előzmény: pocsolya84 (62344)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62346

Igen, ez egy jó megoldás, csak költséges lehet.

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62344)
mekkme Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62345

Szerintem érdemes több helyről ajánlatot kérni, ha megvan, hogy melyik családot választod. Nekem a végösszegben 20% eltérés volt a max és min ajánlat között, ami egy családi ház szerelvényei nézve nem mindegy. Tipikusan a jól kinéző, csak webshop boltok a dárgák között voltak.

Előzmény: pocsolya84 (62322)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62344

Ha regisztrált villanyásszal át akarnád rakatni a mérőórát máshova akkor úgyis le kell vágni a drótokat, de a diófa a tuti.

Dunit Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62343

 Előfordult az a fővárosban is.

Előzmény: pajaci (62339)
gepesz Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62342

A méretlen az "O". Mit lehetett azzal buherálni? Homályosítsatok fel?

ha4nz Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62341

Mi van azzal a méretlennel? Hol, hogyan avatkoztak be, miért menthetetlen?

Előzmény: Mahala (62334)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62340

Teljesen "nyomtalanul" megszüntetni a szabálytalan vételezést?

 

Dreamer

Előzmény: Mahala (62334)
pajaci Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62339

Tanyán hallottam olyat, hogy ellopták a villanyórát valami rosszakarók.

Előzmény: Mahala (62334)
C20NE Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62338

Mindenképpen Te jelentsd be, úgy kisebb a bünti! Ha ők jönnek rá neccesebb!

Előzmény: Mahala (62334)
HJocek123 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 62337

Sziasztok,

 

kihasználatlanság miatt eladnám FLUKE 177 multiméteremet. Vadonatúj, eredeti csomagolásában, kipróbálás szinten lett egyszer használva.

Ár: 85000 huf

Érdeklődni a dodi0926@freemail.hu email cimen privátban.

 

Üdv:

Jocek

pavarotti Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62336

1) ügyvéd

2) a szolgáltató szemszögéből nézve és halvány jogérzékemmel az öröklésnél ha a pluszt elfogadod akkor a mínuszt is vállalnod kell - szóval ki kéne találnod szolgáltatóval együtt hogy a buheróra az elmúlt x évben mekkora kárt okozott valóban, és ha normális a szolgáltató, akkor lehet hogy ezen összeg befizetése mellett az egyébtől (kötbér, "bünti") eltekint a körülményekre tekintettel.

3) lehet hogy valaki megmagyarázza hogy miért nemkellsemmit fizetned:) de én fenti 2-vel indulnék.

 

Előzmény: Mahala (62334)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62335

A szabadban, kerítés mellett lévő mérőórák esetében fennál a veszélye annak, hogy egy igen gyorsnövésű diófa gondol egyet, és verőfényes nappal, koromsötét hajnalban, hirtelen ötlettől vezérelten MAGÁTÓL véletlenül megpihen, és ripityára töri mindaztat ami útjában leledzik.

Előzmény: Mahala (62334)
Mahala Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62334

Sziasztok

 

Előre is elnézést, mea culpa és tudom hívjam magamra a TEK-et, NAV-ot és száműzzem magam a NER-ből de.....Örököltem egy házat. Akkoriban az órákat átírattam és ment tovább az élet. Aztán egyszer csak kiderült hogy a megboldogult a méretlen bejövőt visszafordíthatatlanul  kézrátétellel illette.  Mit lehet ilyenkor tenni azon kívül hogy várhatom a kifehéredet nagy fekete autót az orbitális büntetéssel. Ötleteket sugallatokat szívesen fogadok. Nem vagyok ilyen vicces csak elkeseredett.

 

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.26 -1 0 62333

Megtaláltad az elveszett munkavédelmi sisakomat? Köszi, majd beugrom érte.

Az utóbbi 60 évben kénytelen voltam a régi (villámhárítós, földelhető) sisakomat használni:

Előzmény: Hypo-100 (62331)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62332
Előzmény: ha4nz (62328)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.26 -1 0 62331

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62325)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62330

Igazad van, rosszul tettem fel a kérdést. Egyébként én is azt terveztem, hogy ANYA kapcsolókat meg konnektorokat veszek.

 

Az új kérdés:

 

Hol vegyem meg ezeket? Tud valaki egy olyan helyet ahol olcsón meg lehet szerezni?

 

Linkeltem egy webáruházat (http://www.vilagitascenter.hu/), onnan még ingyen ki is hoznák nekem. Azok az árak jók vajon vagy inkább keresgéljek máshol?

Előzmény: ha4nz (62326)
C20NE Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62329

Arra is figyelj, hogy a koax aljzat visszirányos legyen, ma már az összes KTV-nek az kell.

 

A Schneider Classic aljzat ilyen és könnyen szerelhető.

Előzmény: ha4nz (62328)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62328

Ha jól látom, akkor a mosaic egy falon kívüli kiemelőkeret, amibe lehet különböző belső tartalmakat rakni, pl koax aljzatot is. Én a gyári koax aljzatára gondoltam a forixnak. Arról beszéltél le és tényleg nem olyan kellemes a szerelése.

 

Ezt a keystone aljzatos mondatodat nem értem. Mibe hogyan megy ez bele?

Előzmény: Lacivill (62327)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.26 0 0 62327

Forixal kapcsolatban: egy irodában most dolgoztunk falon kívüli szereléssel. Forixot tettünk fel 4-es munkaállomással. Egészen vállalható lett. Cat6 kábel kellett az infóhoz. Létezik úgynevezett keyston aljzat amibe belemegy szabványos bármilyen típusú keyston aljzat. Van hozzá mosaic adapter, ebbe belemehet koax aljzat is.

Előzmény: ha4nz (62326)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62326

Szerintem rosszul tetted fel a kérdést: Nekem ezek a termékcsaládok tetszenek, nektek mi ezekről a véleményetek?

 

Lehet kapni olcsót, szépet, megbízhatót. Ebből a háromból kettőt választhatsz :)

 

Nekem a személyes tapasztalatom, hogy minimum anyával kell dolgozni olyan helyen ahol nagyfogyasztók vannak. Egy sólámpát az obis 300Ft-os is elbír. Mosógépet, mikrót már nem. Gondold át a sorolást, van-e hozzá megfelelő keret? Minden szerelvény ami neked kell, azt tudja-e az adott termékcsalád? Az anya belépő szint (106+6-tal nincsenek jó tapasztalataim, a többi ok.) , a classic már sokat tud (felhasználóbarát bekötés, de gyengeáramú csatiból hiányos) a csúcs már lehet az uniqua (főleg szép, de sokmindent is tud, pl: barométer is van meg mozgásérzékelő). Legrandból is érdemes nézelődni, ha gyengeáramú csatlakozók is kellenek majd, pl. hdmi. A falonkívüli legrand forix sem rossz választás, de nekem is itt tanácsolta az egyik kolléga, hogy a koax aljzatait hanyagoljam. Eddig két darabot tettem fel, egy horror. Többet sosem. Bár a többes dugaljai is érdekesek, házilag kell belepakolni az összekötőket (tudtommal jelenleg Magyarországon érintésvédelmileg ez nem is szabályos megoldás, bár Szentesen gyártják).

 

Előzmény: pocsolya84 (62322)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62325

"Azért hetente egyszer nem árt befeküdni a fiókba majd becsukva ellenőrizni, hogy tényleg elalszik-e a lámpa"

 

Úgy kell megcsinálni a becsukás-érzékelést, hogy ne az utolsó századmilliméteren aludjon ki a világítás, hanem mondjuk már egy-két centinél (egy jó reed relével fa bútor esetén még 4-5 centi is simán megoldható).. és akkor nem kell bebújni a fiókba.

No meg ahogy más is írta: a legtöbb fiók nem zár légmentesen, egyszerűen menj be a konyhába sötétben és látni fogod soksok fiókból kiszűrődő fényt :)

Előzmény: Hypo-100 (62317)
peti.olah Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62324

Ami régen Prodax volt?

A legmegbízhatóbb a maga árkategóriájában.

 

Az Anya sztem jó árban van, és elfogadható (határeset) minőség.

Előzmény: C20NE (62323)
C20NE Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62323

Részben ez esztétikai kérdés is. Nekem a Schneider Classic sorozata vált be.

Előzmény: pocsolya84 (62322)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62322

Sziasztok!

 

Villanyszerelés lesz hamarosan nálam és egy kis segítségre lenne szükségem:

 

Ti milyen szerelvényekre mondjátok azt, hogy megfelelő ár/érték arányú?

 

Ez a bolt megfelelő árban akarja adni a kapcsolóit/konnektorait/stb. vagy érdemes lenne máshol is utánajárnom?

http://www.vilagitascenter.hu/

Szirty__ Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62321

Meg lehet úgy is oldani, hogy záró (NO) reed "elő van feszítve" egy fix mágnessel (ami mindig a reed mellett van elhelyezve és bekapcsolva tartja).

 

A mozgó mágnes, aminek a lámpát ki kell kapcsolnia meg betolt fióknál kerül a reed átellenes oldalára kioltva a másik mágnes terét és a reed elejt :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62300)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62320

Ez, amiről betettél képet, nem halogénhez való, hanem fénycsőhöz!

Előzmény: Filewalker011 (62319)
Filewalker011 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62319

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni: van egy fürdőszoba szekrényem, benne 2 db 10W-os halogén izzóval, kiment a trafója. Kaptam 2 Osram QT-ECO 1x4-16 tipusú trafót, segítenétek hogy kell bekötni ( az elromlott trafót nem én vettem ki). A trafó így néz ki:

 

 

Ha jól sejtem a képen bal oldalon megy be a táp, jobb oldalon viszont a fénycsövekhez van bekötés, hova kössem be az izzó vezetékét az 1,2,3,4 aljzatok közül?

 

paplanfa Creative Commons License 2015.03.25 0 0 62318

Este látni lehet, szelel az annyit :)

Előzmény: Hypo-100 (62317)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62317

Azért hetente egyszer nem árt befeküdni a fiókba majd becsukva ellenőrizni, hogy tényleg elalszik-e a lámpa, nehogy nagyon hamar lemerüljön a Cr2032.

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62316

"Minden RENDES, szakemberek kiszolgálására kész vagyonvédelmi üzletben kapható."

 

Ezek szerint én csak nem RENDES üzleteket ismerek (delton.hu, riasztobolt.info).

Kivétel a Hestore, ott most nem kerestem :)

Előzmény: bcslaci (62310)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62315

Igazad van. Habár egy picit marhadrága a hagyományos (záró) reed relékhez képest,

de mégiscsak kapható.

Bezzeg amikor pár éve kellett volna, nem találtam sehol, még külföldön sem. Lehet, hogy itt kellett volna megkérdeznem :)

Előzmény: pajaci (62311)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62314

Köszi! Mágneseket hobbiboltban mindenfélét találni.

Előzmény: ficere50 (62313)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62313

Nálam pici "szupermágnes-lapka" vezérel, kétoldalas ragasztóval rögzítve.

 

Itt, pedig megtaláltam, bár én, anno, kettesével egy osztrák Möbelix-ben vettem őket:

 

http://www.aliexpress.com/item/V1NF-New-Automatic-Magnetic-Sensor-Wireless-LED-Light-Closet-Drawer-Lamp/2001724173.html

 

Előzmény: paplanfa (62312)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62312

:)) Pontosan ilyenre gondoltam. A bútorcsappantyús mágnest lehet valami rejtetten befúrtra cserélni, minden másban tökéletes megoldás. Hol lehet ilyet találni? Kínaiban, Magdi anyusban, one eurósban? Eddig ez lenne a legolcsóbb: http://lakitech.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=746&virtuemart_category_id=130

Előzmény: ficere50 (62306)
pajaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62311
Előzmény: Mekk Elek ezermester (62307)
bcslaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62310
Előzmény: Mekk Elek ezermester (62296)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62309

Na, agyalunk itt és akkor kulcsrakész a megoldás. Eltávolodós mágneses érzékelővel, olcsón, évekig kitartó gombelemekkel.

Előzmény: ficere50 (62306)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62308

"Akár eszkábálni is lehetne egy korpuszba fúrtat a becsapódásgátló mintájára. Urambocsá azzal egybeépítve."

 

Egy darab mikrokapcsoló a fiók "mennyezetére" rögzítve, a lábaira ráforrasztva egy darab negyed/fél wattos LED (no meg  a tápegységről jövő vezeték). Oszt készis van.

Előzmény: paplanfa (62301)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62307

"Van abból váltóérintkezős is szerencsére."

 

Van, csak nem lehet kapni sehol :)

Előzmény: pajaci (62305)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.24 0 1 62306

Nekem ebből több üzemel, már néhány éve...

 

http://vennivalo.hu/termek/led-es_lampa_magneses_erzekelovel_elemmel.html

 

Előzmény: paplanfa (62274)
pajaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62305

Van abból váltóérintkezős is szerencsére.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62300)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62304

Lehet fokozni.

Előzmény: Jahno (62302)
pajaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62303

Barkácsoló kedvűeknek :-))))

Kis dinamó amit a fiók ki-be mozgatása működtet, és nem kell elem, vagy akku, csak egy kondenzátor.

Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62302

Fiók elejének élébe kell egy hornyot csinálni, fölé a kapcsolót. Amikor ba van csukva, akkor belelóg és nyitva van, ha kihúzzák, akkor folyamatoson siklik a kapcsoló fémrúdján, az senkit nem zavar, de zárja az áramkört. Kapcsoló és világítás fixen a felső, mozdulatlan részhez van rögzítve. Csak barkácsolni kell, ahhoz nem értek :-D

Előzmény: paplanfa (62301)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62301

Akkor úgy kell csinálni, hogy a fiók becsukáskor tolja el a mágnest, így nyitva lesz a kör. De ez túl bonyolult lenne, és egyszerűbb egy lökdösős mikrokapcsoló. Akár eszkábálni is lehetne egy korpuszba fúrtat a becsapódásgátló mintájára. Urambocsá azzal egybeépítve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62300)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62300

A legtöbb reed csőben lévő két kis érintkező mágneses tér hatására tapad össze (zárja az áramkört). Tehát pont akkor gyulladna fel a villany, amikor becsukod a fiókot.

 

Előzmény: Jahno (62297)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62299

...mondjuk ha egy hagyományos (záró) reed cső túloldalára odateszünk egy ellentétes polaritású másik mágnest,

akkor a fiók becsukásakor a két mágnes térereje pont kiolthatja egymást a cső belsejében,

ezért a fiók becsukásakor a reed cső úgy láthatja, hogy most szűnt meg a mágnesesség...

csakhogy ez a kioltás talán csak 1-2 milliméteres mágnes-távolság szórást tesz lehetővé (ha nincs tökéletesen becsukva a fiók, esetleg nem alszik ki a villany), vagy hosszasan el kell játszani a mágnesek erősségével/távolságával,

és itt megint előjön a kérdés: nem-e lenne olcsóbb egy egyszerű mikrokapcsoló?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62296)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62298

"kétségeim vannak, hogy 2032-es gombelemről túl sokáig tudna világítani mondjuk fél wattnyi LED, pláne gyakrabban használt fiókoknál."

 

Nézd meg a bicajlámpáim. Igaz lehet nem fél watt, de bőven órákat világítanak. Igazából nem tudom, mert még nem kellett elemet cserélnem és még csak pár évesek :-) Nerm sűrűn bicajozom, inkább táskában van (tartalékelemmel), hogy ha sötétbe kavarodok, valamit meg kell keresni, satöbbi. Fióknál mennyi kell? 8-10 másodperc? Ha csak 2 órát így hirtelen leszorzom, akkor napi 2 nyitcsukkal 2 évet működik. És gyanítom ezzel a 2 órával alálőttem, de ha nagyon kell beáldozok 500 forintot és kipróbálom :-)

 

Pld. erről a vacakról beszélek, amit zseblámpának is használok, de nyilván nem egy 5 wattos LED sor:

 

http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/vilagitas/elso-lampa/longus-elso-lampa-2ledes.html

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62295)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62297

Ha fiókhoz kell, akkor mágnes eltávolodik és akkor zár, nem?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62296)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62296

A mágnes közeledésre NYITÓ reed relék kb olyanok, mint a becsületes politikusok: elvileg ugyan léteznek, mindenki beszél róluk, de személyesen még soha senki sem találkozott eggyel sem ;)

Előzmény: paplanfa (62292)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62295

A CR 2032-es gombelem valóban nem egy önkisülős jószág (láttam már 10 éves működőt is),

annál inkább az alacsony energiatárolási képesség kerül előtérbe :)

kétségeim vannak, hogy 2032-es gombelemről túl sokáig tudna világítani mondjuk fél wattnyi LED, pláne gyakrabban használt fiókoknál.

...szóval szerintem még mindig a legjobb megoldás egy pl 12 voltos tápegység és végigvezetékezni az egész szekrényt :)

 

"Kapcsolónak reed csövet is be lehet szerelni"

 

Igen nehéz lenne mágnes közeledtére nyitó kontaktusos reed relét beszerezni (záró, az kapható mindenhol).

Mivel spórolni akarunk az energiával, ezért az elektronikus trükkök is kiestek (pl Hall-elemes közelítés érzékelés, optikai trükkök, stb),

tehát marad a jó öreg mechanikus mikrokapcsoló (ráadásul jó hosszú kapcsoló karral, hogy legalább másfél--két centi legyen a tűrési távolság).

Előzmény: paplanfa (62292)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62294

"Szerintetek hol lehet kapni Magyarországon 221-es sorszámú wagót?"

 

Tudtommal csak 2015 májustól lesz kapható.

Előzmény: ha4nz (62288)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62293

2032-ből is van tölthető

 

Előzmény: Jahno (62291)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62292

Na, alakul ez. A cr2032-es teljesen fiókaljkompatibilis kiszerelés. Kapcsolónak reed csövet is be lehet szerelni egy kis fiókelőlapba besüllyesztett, beragasztott mágnessel kapcsoltan. Aztán, hogy a fiókelőlapra, vagy a fiók fölé  a korpuszra fixen szerelve lenne a jobb, az akkor derül ki.

Előzmény: Jahno (62291)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62291

Nem kell LED szalagban gondolkozni, hanem csak pár darabban és akkor CR2032. Azok jó cuccok, bár nem tölthető, 250 forint/darab. Vagy ha sok fiók van egymás felett, akkor összevezetékezhető, 1 nagyobb akku pár ezres. Ha sok külön fiók, akkor nem tudom bepróbálnám-e az 750 mAh-sat, amiből 4 darab 200 forint, vagy legyen erősebb, 1900-as, 2800 pénzért. 6 volttal simán nekiugranék, ami itt csak kb. 4.8 :-P Főleg ha nem szalagban matekozunk, hanem 3 voltos LEDes kivitellel. Ebből a legtöbb lámpa alapban olyan egybitesen működik, hogy 2 darab CR2032es elem egymáson, LEd egyik lába fixen rajt, másik lábát meg odanyomjuk és világít. Egy ilyen konstrukció minimum éveket el fog menni, 2 LEDdel meg már bármit bevilágítunk. Aztán ha valamiben tévedtem, akkor írjátok az A, B, C, D, Zs verziókat tovább :-)

 

Szóval fiókonként szerintem simán 500, max 1 ezresből megúszható akku nélkül, de 3 voltos LEDes kivitelben 1400-ért Eneloop akkuval, ami jelenleg valahol a szakma csúcsa...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62290)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62290

Egyes komoly akkuk valóban kibírják 4-6 évig is jelentősebb önkisülés nélkül.

Persze az áruk a csúcs elemekének kb négyszerese, a gagyi elemekének meg hússzorosa.

De ha valaki az elején hajlandó beruházni fiókonként kb 5 ezer forintot (fiókonként!) ennyire jó minőségű aksikra, az hosszú távon jobban járhat velük, mint bármilyen elemmel.

Előzmény: Jahno (62281)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62289

Ez meg felenk (Mateszalka) sincs elterjedve.

Igazabol meg nem talalkoztam vele,itt az ideje,hogy rendeljek.

Koszi!

Előzmény: ha4nz (62288)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62288

Köszi!

 

Ez a lakás belső csövezésébe megy, még a bergmann csövekben. A mért fővezeték is ilyen, de az 4-es.

 

Szerintetek hol lehet kapni Magyarországon 221-es sorszámú wagót? Ez az új, sodrotthoz való, átlátszó fajta. Néha jól jönne szűk dobozokban, ahol az elődje nem szokott elférni egészségesen. Dunaújvárosban még most ismertetem meg vele a boltosokat...

Előzmény: Tízenhármaska (62279)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62287

Biztos van, anyósnak is hasonló elven vettem esti világítás. Rábasz a tetejére, akkor világít, még egyet, akkor elalszik. Ennyi erővel meg is lehet taknyolni, oldalra egy mikrokapcsoló, az nem vastag, annak a fém része sem mindig olyan precíz, hogy a bútor nyeklése összetörje és kész. Vagy körbe kell lesni Kínában, mert több zseblámpám és bicajlámpám van, aminek az első funkciója sima világítós, ahogy egy LEDes stacklámpának is. Az bevált, néha használom és lassan 3 éve nem töltöttem az akkuját :-) Nem tudom van-e 6 voltos akkuban 1.2 Ah-snl kisebb. Jó eséllyel van, mert az ugyan keskeny, de ekkora kapacitással a fél házat ellátja világítással. Nekem nem is tudok mekkora, amit ki szoktam vinni a kertbe, de 3.2 wattos LED 30-40 órát zörög róla.

Előzmény: paplanfa (62286)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62286

Ha az elemet kiveszed-berakod, mindig ugyanúgy indulnak. De olyan nincs ami folyamatos üzemmel kezd. Kapcsolónak a reedcső is megtenné, a bútormágnes kapcsolhatná. De most komolyan, tényleg nincs ilyen gyári szerkezet? Annyira adná magát az egész, egy cr2032-es elem, 2 led, egy gyufásdoboz méret, és az ajtó éle elé kéne betenni, mert beépített mikrokapcsolója lenne.

Előzmény: Jahno (62285)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62285

Vagy ha nem is azzal kezdi, következő nyitáskor már az lesz, mert pillanatkapcsolóval csak lépteti az üzemmódokat.

Előzmény: paplanfa (62283)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62284

Vagy mint a hűtőben. És a kapcsolása is hasonlóan történne.

Előzmény: paplanfa (62283)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62283

igenm csak ennyi kéne, egy bicajlámpa kaliber. olyan kell ami fehér, 1 sorban vannak a ledek és elembehelyezéskor felkapcsol, nem villog. Hát ilyet még nem leltem, mert mind villogó üzemben kezdi. Szóval marad a ledszalag 1-2 eleme (5-10cm az 5050-es verzióból) Az ikeával ellentétben a korpuszra kell tenni, és lefelé (fiókba, szekrénybe) kell világítania. Kb úgy mint az autó csomagtartójában.

Előzmény: Jahno (62282)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62282

Ja, bicajlámpám a többi, 3 éve ilyenkor tömtem meg mindenfélével, néha bicajon használom, néha szomszéd lenyúlja, van ami azóta  táskámban 1.5 évig be sem volt kapcsolva, van ami néha magától bekapcsol és villog, vagy egyéb. Ezek sem nagyon döglöttek meg magukban, amiben CR2032 van az is bírja, sok AA és AAA elemes szintén. Fekete Sanyo/Eneloop és 1-2 cucc szintén sok év után kezd kisülni. Kínai meg olyan, amilyen, olcsón vettem fél méteres kupacban, néha 2 órát nem ment vele a Nintendó, míg átlag legolcsóbb, de neve van típusú 200 forintossal 2-3 alkalmat simán végig bírt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62280)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62281

Azért egy rendes Eneloop vagy egyéb akku nem merül le. Pontosat is tudok mondani, én speciel 2012 augusztusában töltöttem és használtam dolgokat, aztán most 2 hete elővettem és nem kellett tölteni, Volt amit év közben néha használtam, most viszont még bőven van benne szufla, alig akartak merülni. Ez pedig 2+ év gazdagon. 14x4 csomag ceruza akkut is, félig lemerülve annó szétszórtam, most rendezgettem soraim, mindegyikből ki bírtam csavarni még némi üzemórát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62280)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62280

Sokan nem tudják, hogy elemről/akkumulátorról működő és csak nagyon ritkán használt készülékek esetén az energiaveszteségnek akár 99%-a is nem a készülék használatára megy el, hanem az elem saját önkisülésére a hosszú hónapok alatt. Hányan tapasztalták már, hogy az elemlámpába vagy a fényképezőgépbe beleteszik a vadiúj elemet, majd amikor pár hónap múlva hirtelen marhanagy szükség lenne rá, akkor kiderül, hogy energia szinte semmi.

Na ugyanez van az elemről működő fiók/szekrény világítással is: az elemeket akkor is viszonylag gyakran cserélgetni kell majd, ha magát a világítást csak nagyon ritkán és akkor is csupán másodpercekig vesszük igénybe.

 

Az a baj ezzel a fióklámpával is, hogy az energiaellátása valójában igen drága: 6 db AAA-s ceruzaelemmel működik, márpedig háromféle ceruzaelem létezik:

- occó kínai: ezek akár használat nélkül is saját magukat lemerítik 3-5 hónap alatt, tehát az élet a konyhában a folyamatos elemcserékből fog szólni (amit az ember megun néhány év után és attól kezdve szarik az egész elemes világításra).

- úgynevezett tartós elemek: ezek már jóval drágábbak, viszont ezeknél az önkisülés 8-16 hónap,

- valóban tartós elemek: ezek akár két évig is bírják jelentősebb önkisülés nélkül,

ennyire ritka elemcsere már elviselhető lenne, ha nem kerülne pl 6 db AAA-s Duracell 1200 forintba. És fiókonként ennyi, ugyebár.

Szóval elmondhatjuk, hogy egy mondjuk 10 ajtós konyhabútor összes fiókvilágításába az elemek ára többe kerülhet, mint az egész konyha tisztességes megvilágítása - ha gagyi elemeket használsz, akkor a nagy elem-mennyiség miatt, valóban tartós elemek esetén meg a magas ár miatt (persze a drágább elem hosszú távon olcsóbb valamivel).

 

Egy mondjuk tíz fiókvilágítós konyha esetén évente kb 4-8.000 forintos elem-költséggel számolnék.

 

Egy átlagos konyhában szerintem szinte bármihez elegendő fényerőt produkál egy darab (hatékony, tehát lefelé tükröző nagy felületű lámpatestben lévő) pl 22 wattos Tungsram energiatakarékos izzó, ennek üzemeltetése óránként 1 (azaz:egy) forintba kerül. Ezen felül kell némi munkahely-megvilágítás, oszt annyi.

Ha meg mindenképpen szeretnél fiókvilágítást is, akkor az lehetőleg ne elemről működjön.

Előzmény: Garfield007 (62275)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62279

Szia

 

Szerintem a G1-sre gondolsz.es ezt tettek az AP csobe.

 

Előzmény: ha4nz (62277)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62278

Hát, kábé, de ennél azért épeszűbb árképzéssel. 3 db led tényleg elég lenne, és nem a fiók előlapjára tenném, hanem a korpusz szélére, vagy a fölötte levő fiók élének aljára.

 

Előzmény: Garfield007 (62275)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62277

Sziasztok!

 

Meg tudnátok mondani a régi kb 50-60-as években épült házakban hogy hívták azt a vezetéktipust ami kb 1-es alu vezető, gumiszerű érszigetelés és ezek van még kívülről egy szövet bevonat?

NO HAB Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62276

ikea

Előzmény: paplanfa (62274)
Garfield007 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62275
Előzmény: paplanfa (62274)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62274

Valaki tud olyan led-es konyhabútor világítást ami elemről megy? 3 db 5050-es led simán bevilágít egy szekrényt, mélyfiókot. Kb mint egy bringalámpa, csak az ajtó kinyitásakori be-ki kapcsolást kéne tudnia.

arenarock Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62273

Én úgy tudom a Z-s Hajdú még jó ...

Előzmény: DJ Szegecs (62271)
ötfelezős Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62272

Most ugyan nem tudok számokkal érvelni, mert fölöslegesen nem jegyzek meg dolgokat, anyagaim a munkahelyen vannak, oda meg e héten be sem nézek, de épp arra próbáltam rávilágítani, hogy nincs ébren tartó színárnyalat, hanem van jobban ébren tartó, és kevésbé. Meg még kevésbé.

 

A mechanizmus más, mint a szín- és a nemszínlátás mechanizmusa, bár erről többet nem nagyon tudnak, csak azt, hogy sem a csapok, sem a pálcák.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62256)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62271

80 literes villanybojlerből milyen márkát érdemes venni?

Azt tudom, hogy olaszt nem, ill. már Hajdu-t sem. 

De akkor mit?

xtl Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62270
Előzmény: xtl (62269)
xtl Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62269

A szituáció az, hogy amikor némítanánk a kaputelefont, akkor nem mennénk ki úgy sem, ha hallanánk.

 

Egyébként megtaláltam, ami kell nekem: Aiphone DB-1 szett

Előzmény: Jahno (62260)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62268

Amikor sms-t kap az is simán megkülönböztethető. :)

Előzmény: pajaci (62267)
pajaci Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62267

Nem ugatja a macskákat, nem őrjöng világba. Ha valaki elmegy a ház előtt, vagy ha meg áll a kapuban, az teljesen kétfajta ugatás. Ha jött valaki, akkor ugat egyfolytában és szalad oda-visza az ajtótól a kapuig. Okosabb sok szavazásra jogosultnál :-)))))))))

Előzmény: Jahno (62259)
W_B Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62266

Érdekes és tanulságos amit írtál!

Előzmény: Vargham (62257)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62265

"Van ahol kint a cetli, hogy mikor ne csengessenek."

 

Nem rossz ötlet :)

Régen a pesti bérházakban sokhelyütt kinn volt a tábla: "Házalók és kintornások kíméljenek!"  ennek lehetne valami modern szövegezésű változata, pl: "Ha zaklatni jöttél,  akkor pofán váglak!" vagy valami hasonló diszkrét célzás, hogy a sorok között olvasva lehessen érezni a várható neheztelést.

 

Esetleg kiírod, hogy "A csengő néha nem működik" persze a haveroknak elárulod, hogy működik

és amikor csengetnek, akkor pl ablakon/kamerán át kinézve eldöntheted, hogy most úgy tegyél-e mintha működne a csengő ;)

Előzmény: Jahno (62258)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62264

Igen, vagy másik kutya az utcában, vagy kóbor macska. Ezek vidéken felénk gyakoriak, ahogy az ugatás is. Vagy csak megdumál valamit a 3. kertszomszéddal. Esetleg idegenre is néz lesajnáló, üveges tekintettel, hogy mi a pék faszát keres itt, aztán visszakullog napon dögleni, gödröt ásni, valamint ezek a, c, b ésvagy verziói. Valljuk be a csengő megbízhatóbb, bár az biztosan nem szól, ha valaki rosszándékú többször bekukucskál a kapun. Bár ha becsenget és nem vagyunk odahaza arra jó megoldások vannak, aztán jön a kamera. Attól függ mit akarunk, de nálunk a kutya nem túl megbízható. Tesómnál egyik kutya megugat, mást nem mindig, a másik kutya szerintem néma :-D Sógornál meg el kell zárni őket a fürdőbe, mert előbb harap aztán marad csendben a romok felett.

Előzmény: paplanfa (62262)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62263

A legfrankóbb az Utánam srácokban amikor betörnek a rosszfiúk, és elkezdi lejátszani a magnószalag a kutyaugatást. Már majdnem beérnek, ekkor megszólalt a gazda, valami: Takarodjatok az anyátokba stílussal. :)

Előzmény: Jahno (62259)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62262

A kutyaugatásból simán lehet tudni mikor jön idegen. Ismerősnél már necces, szeret örömködni, és nem ugat :)

Előzmény: Jahno (62259)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62261

1 "okostelefon" spárgán és drót sem kell

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62255)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 -1 0 62260

Ja, sógor is ilyen, meg tesómék. Tesóhoz mondjuk bejelentkezünk, csak tudja fene, én valahogy elviselem, ha a szomszéd becsenget, mert valami olyan van, vagy csak hoz egy kondér borjúpaprikást és faszkivan, mikor telefonálgatni kell, de nem veszi fel, éppen elment otthonról hívjam a mamát, hívom a mamát az éppen kiment a kertbe így hívjam "a házit", háthat azt meghallja... Amúgy hallja, de gondolta nem olyan fontos, meg különben is, így általában előre be kell jelentkezni és akkor is szopó. Ugyanez ügyfeleknél is, mikor azt hiszik, hogy csak a krisnások meg a hülyegyerekek fognak csengetni reggeltől estig, atzán majd 1-2 dologról lemaradsz és mindenki hülye lesz a világon, mert nem hívott fel a kapuból?

Előzmény: xtl (62252)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62259

Jó is az, mikor folyamatosan ugat valami hülye kóbor mcsakát, mi meg nézegetünk kifelé, hogy akkor most ki fog jönni?

Előzmény: pajaci (62254)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62258

Van ahol kint a cetli, hogy mikor ne csengessenek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62255)
Vargham Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62257

Ráadásul az ember számára a zöldből kettő is van:

1. 510 nm környéke.

2. 590 nm (sárga) és 430 nm (kék) keveréke.

Az ember ugyanis nem látja a kékes-sárga színt, helyette zöldet lát. A szem még képes érzékelni, azonban az agyba nem jut el külön a sárga és a kék fény keltette inger. Egyszerűen fogalmazva: Az átviteli sávszélesség csökkentése érdekében a látóidegben már csak sárga/kék különbségjel megy. Részletesebben itt olvasható. Az emberi látás hiányosságaira (sajátosságaira) alapozva készítették el annak idején a televíziós átviteli szabványokat. Világosság jel, színek különbség jele, stb.

Írtam már erről egy másik topikban is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62256)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62256

"Az igazságosság kedvéért említsük meg, hogy a zöld fény is még elég jelentős hatást gyakorol erre a mechanizmusra, kb fele annyira, mint ugyanolyan erős kék fény - ami még nem kevés."

 

A kérdéses "ébren tartó" színárnyalat hullámhossza valahol a kék és zöld szín között helyezkedik el, tehát bármelyik színt mondod a kettő közül: igazad van :)

Előzmény: ötfelezős (62247)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62255

Ha van kint nyomógomb, arról az előtte álló feltételezi, hogy működik is, ezért ne csapjuk be őt.

Az is teljesen jó megoldás, ha egyáltalán nincs csengetési lehetőség.

Előzmény: xtl (62252)
pajaci Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62254

Kutyát tartok csengő helyett.

Előzmény: davidabc (62253)
davidabc Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62253

Azér' néhanapján jól jöhet a csengő... valaki jófejségből beszólna hogy égve marad a tompított a kocsin, vagy épp látta kiugrani a kutyát a kerítésen, ilyesmi.

Előzmény: xtl (62252)
xtl Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62252

Az én elképzelésem az a dologról, hogy a hívatlan vendég különösebben nem érdekel, ha meg ismerős jön, majd felhív a kapu elől. Szóval a némán felejtés nem lesz nagy baj. Négy éve már, hogy csengőnk sincs, és még semmi fontosról nem maradtunk le. Az apropó mindössze annyi, hogy kerítést, kaput stb. építünk, és akkor már betennék egy normális kaputelefont is, bár nem biztos, hogy egyáltalán használni fogjuk. Köszönöm az eddigi ötleteket, utána nézek az említett típusoknak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62250)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62251

A trillalillás dallamcsengők nagy marhaságok. Valóban az van amit írsz, egyszerűen nem lehet felfigyelni rá, és ugyanez vonatkozik a trillalilla telefonhangokra. Nemrég kerültem egy új munkahelyre, és egyszerűen fogalmam sincs mi és pláne hol csörög, köszönhetően a kolleginák logikus gondolkodásának, és a rádióhallgatásnak.

 

Urmetből mi az ami 2 drótos, kaputelefonos, de nem kagylós?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62250)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62250

Az olcsó (pl nem kamerás) kaputelefonok beltéri egységei szinte mind leakasztható kagylós.

 

Sok kaputelefon oldalán van kikapcsoló, ezt tekintheted némításnak, egyébként kaputelefont némítani butaság, mert úgy fog felejtődni, mégpedig pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá.

Egyébként áramtalaníthatod a tápegységét is: pl kösd külön biztosítékra amit ilyenkor egyszerűen lekapcsolhatsz vagy csinálhatod konnektorosra.

 

A dallamcsengés is butaság szerintem, mert pl TV nézés vagy zenehallgatás közben ezerszer fel fogsz ugrani, mert nem fogod tudni biztosan, hogy nem-e csöngettek-e.

 

Egyébként én is valamelyik Urmet terméket javasolnám,

nagyon kevés olyan gyártó van, amelyik ennyire megbízható.

Előzmény: xtl (62245)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62249

Szerintem ez kell neked

Urmet Utopia lakáskészülék elektronikus dallamcsengővel, 1+n vezetékes
rendszerhez csengőhangerő és némitás , kagylós és kagylónélküli is van

 

Egyszerű a kaputelefon, a festő is beköti :)

Miért nem kaputelefonosra bízod? A villanyász behuzza a drótot a többi a kaputelefonos dolga

 

Bevállaltam annó egy 50 valahány lakásos házat, Rainmann, ma Laskomex,  rendszerrel

Ugynevezett számeltolással kellett megoldani. Nem sikerült, pedig elektromos emberek próbálták megérteni a programozási szisztémáját

Szerencse az Arday bolthoz közel volt, ott vettem

No , ott is elszórakoztak vele, mire kisütötték hogy elég féreérthető a kezelési utasitás

Előzmény: xtl (62245)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62248

Urmet nincs?

Előzmény: xtl (62245)
ötfelezős Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62247

Az igazságosság kedvéért említsük meg, hogy a zöld fény is még elég jelentős hatást gyakorol erre a mechanizmusra, kb fele annyira, mint ugyanolyan erős kék fény - ami még nem kevés.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62110)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62246

Én legutóbb legrand videó kaputelefont szereltem, nagyon tetszett.

Előzmény: xtl (62245)
xtl Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62245

Sziasztok!

 

Kaputelefont szeretnék és a pontos modellt keresem. Sajnos a villanyszerelőm nem rendelkezik kiterjedt áruismerettel a témában, ezért hozzátok fordulok, hátha valaki gyakrabban szerel ilyesmit. Az eddig kitalált feltételek:

- 1 lakásos - 1 beltéri - csak hang,

- dallamcsengő,

- elektromos zárat nyisson a beltériről,

- a csengés némítható legyen!

 

Az Elvox 885A szettet ajánlották üzletben, és a némításhoz egyedi kapcsoló bekötését javasolták, amit - gondolom - akármelyik készülékkel meg lehet csinálni.

 

Csak szépészeti kérdés, de ha ismer valaki olyat, aminek a beltérije nem egy telefonkagylós készülék, hanem egy kültérihez hasonló nyomógombos tábla, azt szívesen fogadnám :)

 

Köszönöm.

pajaci Creative Commons License 2015.03.14 0 0 62244

Biztos bálnakutató balneológus írta :-)))))

Előzmény: DJ Szegecs (62242)
pajaci Creative Commons License 2015.03.14 0 0 62243

3x6A az 4.1kw.

Előzmény: peti.olah (62241)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62242

Kovalens (!) kötés a lakáselosztó táblában!

peti.olah Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62241

Urak, megint segítség kellene.

 

Szeretnék venni egy asztali körfűrészt, de a motorja 3F 2,2 kW.

Van 3 fázisom, de 25+6+6A kiosztásban.

Elindulna, használható lenne így?

zotya88 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62240

Tudom hogy nem mai darbok de akkoriban beletették az anyagot ezekbe ! Ráadásul ezek nem szenvedtek soha !   De ha így áll akkor viszem a hulladéklerakóba !  NA pá

Előzmény: nap50 (62238)
t5359 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62239

Hali!

 

Bocsi de én nem a regszerelő munkájával kapcsolatos felelősségről írtam,hanem a fővezetékkel

kapcsolatos felelősség vállalásról.

Előzmény: Peter atyuska (62236)
nap50 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62238

Máris április elseje van?

Inkább azt mond meg, hogy mennyit fizetsz, hogy lerakhatod egy hulladéktárolóba?

Komolyan azt hiszed, hogy ezekért valaki pénzt fog adni?

Előzmény: zotya88 (62237)
zotya88 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62237

Sziasztok ! Egy  raktár (munkahelyem)  villamos korszerűsítés  megy végbe  és  van 1-2 dolog amit szívesen eladnák . Igazából a "kisebb "  kapcsolókat  és egyebeket megtartom  , de a az igazán nagyokat el szeretném adni . Lesz pár kapcsoló nyomógomb  alu doboz  behúzó relék stb.    Az első az 1 nagy 380-as kapcsoló , adatokat is lefotóztam :        

Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62236

Ja és van olyan eset is amikor van fal van hely de a falban vannak vezetve a TV, Telefon, gáz, víz és nem lehet csak úgy felrakni egy dobozt na ilyenkor is a reg szerelőnek kell írogatni papírt a hálózatosok felé hogy miért nem lehet kirakni. Mert elfér a 300x300 doboz de csak úgy ha belefúrnál valamelyik csőbe ami ugye nem ajánlatos.

Előzmény: Peter atyuska (62235)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62235

Az a gond, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a villamos rendszer szolgáltató meg a kereskedő hárít minden felelősséget magáról azokban az esetekben amikor nem az ő tulajdona a vezeték. A szabályzók meg nem egyértelműen, hogy egy mérési ponton x teljesítmény lesz y helyett akkor kinek és mit kell számolni tervezni.

 

De gondolom, hogy mindenki szívesen fizetne egy teljesítmény bővítés esetén egy mérnöknek is néhány ezer forintot egy igazoló - ellenőrző számításért, a mérőhelyet kialakító szerelőn felül. Így marad a teljes fellelőség a reg szerelőn.

 

Mondtam egy szóval is hogy KK nyílokozatát valaha is műszakilag figyelembe vették, csak is kizárólag a hely meghatározásában volt annó szerepe, ezért is szűnt meg.

 

Igen statikus kell ahhoz, hogy egy fal gyengíthető (besüllyesztés), de ezt egy reg szerelőnek valahogy fel kell ismernie, mert nem fog főfalat szétcseszni ha az jelentősen megváltozik miatta. Most is van és volt e felismerésből származó menetem egy két ügyfélnél. Mert még az is bejátszott, hogy falra sem lehetett rakni a tűzvédelmi előírások miatt mivel nem lett volna meg a minimális keresztmetszet a folyosókon. Ezért még a katasztrófa védelem is belet fogva az ügybe, simán megírták nyísta tessék bevésni. statikus nem véshető. Ezért maradtak a régi helyükön a mérők. A költséget időt és KK meg a társasház idegeinek állapotát ne kérdezd :) Meg azt a sértődöttséget sem amit a hálózati kft nél az illetékes(ek) nekem vágtak.

Előzmény: t5359 (62234)
t5359 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62234

Hali!

Hogy érted,hogy a regszerelőé a felelősség,szerintem a regszerelői a szabványos mérőhely kialakítására

ad felhatalmazást,a társasház fővezeték megfelelőségéért én úgy tudom,hogy csak reisztrált tervező nyilatkozhat.

Egyébként volt olyan esetem,hogy a kk nyilatkozatát még mérőhely elhelyezéshez sem fogadták el,

csak hivatásos statikusét,ami szerintem jogos is,mert hogyan nyilatkozhat pl egy cukrász a fővezeték

terhelhetőségéről./Nem lenézésről van szó/

Előzmény: Peter atyuska (62212)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62233

Ebben az árban Bosch GNF 35CA; amit Laci ajánl az a makita SG 150. Nehéz de irgalmatlanul megy. Engem is ő bíztatott, a mai napig nem bántam meg. A horonymarón a szélességre, mélységre figyelj, és a megfelelő minőségi korongokra. A porszívó is sokat számít, nélküle könnyen túlmelegedhet a gép. Kb a 100-ért már lehet jó porszívókat is venni. A Bosch érdekesen gondolkodik az alkatrész és szervíz tekintetében, a makita máig teljeskörű partner ebben.

Laci: a loxone nem egy elosztóba lett betéve, csak a szekrény mérete volt hasonló. Igaz, ott költségcsökkentés miatt a dac és adc modulok házilagosak voltak.

Előzmény: Incy (62227)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62232

Hát loxone-t nem tennék hagyományos elosztóba a méretei miatt.

Előzmény: ha4nz (62217)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62231

Makita 150-es koronggal, meg hozzá egy jó porszívó ha nincs.

Előzmény: Incy (62227)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.12 0 1 62230
Előzmény: Incy (62227)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62229

Semmi extra, 35 éves panellakás. A nullavezetők "természetesen" mindenhol dupla terhelést kaptak anno a korabeli drótosoknak köszönhetően... Most meg behúzom a védőt is nemcsak a kisumákolt nullavezetőket.

Előzmény: ha4nz (62217)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62228

Köszi, akkor ez okés lesz, szépen megoldódik az alu bejövőkről a rézre váltás is egyúttal.

Előzmény: C20NE (62216)
Incy Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62227

Sziasztok !

 

 Segítséget szeretnék kérni !   Horonyvágó vásárlás elott állok de nem igazan  tudom eldonteni  hogy milyet vegyek.  ( marka, tipus)  

 Mit tudnatok  ajanlani ?  ( olyan 140- 170e Ft kozott) 

Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62226

Igen, igazad lehet, annyi pontosítást engedj meg, hogy én nem vagyok fővárosi, hanem egy keleti periférián "vergődő" vidéki.

 

Dreamer

Előzmény: ha4nz (62225)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62225

Aki leállás alapján ad árajánlatot, az is lehet egy olyan összeg, amit te is mondanál pl, csak te egyben. A rosszabbik eset amikor másfelessel elindul, felfűz 30 dugaljat, és örül, mert mindenhol van delej. Ez a kókány Bt. Mi meg tudjuk, hogy mit miért csinálunk és tudunk méretezni is. Ez a különbség. Én nem állok neki glettelni, mert tudom, hogy a festő kezében van, nekem meg csíkos, ragyás lenne. Sajnos ő meg tekergeti a drótokat, majd beteki lekoplasttal, és csak mi látjuk, hogy hol a hiba.

 

Miskolcon más árak vannak, mint nálatok a fészkesfővárosban!

Előzmény: Dreamer (62224)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62224

Én pl. nem értem ezt a leállásos árajánlatot. Így azt gondolom nem lehet korrektül meghatározni a munkadíjat.

 

Ha valamit teljesen a nulláról kell újra szerelni, akkor ez a munkadíj egy 110 m2-es kecó esetén elég karcsú.

Ha csak újrahuzgálni, akkor hát... a fene se tudja.

 

Megközelítően pontos árajánlatot csak a helyszín ismerete után lehet mondani, de még akkor is kibukhat néhány csontváz a szekrényből.

 

Miért nem kérsz árajánlatot két-három regisztrált szerelőtől?

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62222)
C20NE Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62223

A regisztráció nem feltétlen jelent szakértelmet!

Előzmény: pocsolya84 (62222)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62222

Azért kérdezem, hogy a 3800 /  leállás (csak munkadíj) az rendben van -e, mert ha egy regisztrált villanyszerelő meg mondjuk 3900-ért csinálja akkor inkább olyannal csináltatnám aki bizonyíthatóan ért is hozzá. De ha mondjuk az átlag inkább olyan 5000 Ft/leállás környékén van akkor jó lesz 3800-ért.

*Steve Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62221

a kőmüves aki mindenhez ért   az ilyen után jó hibát elhárítani :)

Előzmény: Dreamer (62220)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62220

Jaj, most olvasom, hogy egy multimester? Hát nem tudom...

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62218)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62219

Ez tisztán csak munkadíj?

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62218)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62218

Értem. És a 3800 Ft / leállás az rendben van?

 

Csak mert az álmennyezetet meg a beltéri ajtók cseréjét plusz egyéb javításokat is ő csinál, eddig egész ügyesen dolgozott, szóval ha ez így rendben van akkor neki adnám a villanyszerelési munkát is.

 

Amúgy egy miskolci házról van szó, újra kellene vezetékelni az egészet. nagyjából 110 m2, kb 50-60 db leállásról van szó.

Előzmény: Dreamer (62215)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62217

Ez csak a leendő rendszertől függ, csináltunk már 2*36 modulos elosztót családi házban plusz a gyengeáramnak is egy kb ugyanekkora elosztót loxonnak, koaxnak, netnek, kamerának.

Előzmény: C20NE (62216)
C20NE Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62216

Igen! Akkor a szétválasztás, reméljük szabályosan - már megtörtént. A védővezető megy a saját sínjére a nulla pedig a FI-n keresztül a nulla sínre. Ha több FI is van ez bonyolódhat, de olyat egyelőre kevesen tesznek :-)

Előzmény: paplanfa (62209)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62215

Attól még lehet jó egy szerelő, hogy nem regisztrált.

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62214)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62214

Sziasztok!

 

Mennyiért dolgoznak mostanában a villanyszerelők?

 

Eddig egy ajánlatot kaptam, ő 3800 Ft/leállás áron dolgozik, nem tudom, hogy az nagyon olcsónak számít -e vagy átlagosnak, esetleg drágának. Annyi még, hogy ő nincs beregisztrálva az áramszolgáltatónál, de egyébként jól dolgozik.

 

Ennek tükrében kérdezném, hogy érdemes -e foglalkoznom vele egyáltalán vagy inkább keressek olyan szakit akinek minden papírja rendben van?

ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62213

És akkor egy regszerelő megnézi a méretlen betápot és eldönti hogy mehet e a bővítés? Mondjuk nem rossz gondolat, de miért hagyták ki a kk-t?

Előzmény: Peter atyuska (62212)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62212

KK lassan egy éve nem írogat alá semmit a szolgáltatók felé, a felelősség részben a reg szerelőé lett.

Előzmény: ha4nz (62203)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62211

Már nem kell aláírnia a KK-nak!!!

Előzmény: ha4nz (62203)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62210

bocs, de mi az a PEN ?

A FI relét legalább tudom, azt akarok is majd.

Előzmény: C20NE (62208)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62209

És mi van akkor, ha már eleve külön jött be a lépcsőházból a lakásba a nulla és a védő, (csak a fürdőben és a hűtőnél volt eredetilag védőföld) de most Fi is kerülne fel? Mehet egyből a védő tovább úgy ahogy eddig, a nulla meg a fázissal az Fi-be?

Előzmény: C20NE (62208)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62208

Nem kell összekötni a nullat és a védővezetőt! Hanem a PEN vezetőről leágazást készítünk a nullának. Hidd el, nem szavakon lovaglás. Ha így készíted akkor biztonságos lesz és még szabványos is. Majd felszerelsz egy FI relét és máris nagyot léptél egy korrekt rendszer felé.

Előzmény: Twinsen77 (62207)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62207

Még egy kérdés:

 

Miért kell a földelést összekötni a nullával a villanyszekrényben ? Itt ahol lakom pl. nincsen, de a telken össze van, és a szerelő szerint ez így jó.

Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62206

thx. kicsit utánakerestem, meg megnéztem amit pajaci forumtárs is linkelt. nem vészes árak ezek. Persze mint mindenütt itt is a munkadíj dobja meg leginkább valószínűleg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62198)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.11 0 1 62205

A méretlen fővezeték a társasház tulajdona. A tulajdonostársak döntésén és pénztárcáján múlik. Ha hülye a kk akkor az nki-t cserélteti nagyobbra és egy idő után bekerül a társasház a híradóba, meg a lánglovagok.hu-ra. Esetleg a tanulságos történetek cikksorozatba a villanyszerelők lapjában.

Előzmény: Tízenhármaska (62204)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62204

Igy tenyleg nem egyszeru.

De,ugye egyszer elkell kezdeni a korszerusitest,hiszen egy ido utan nem lesz elfogadhato az egyszeru NEM valasz.

Előzmény: ha4nz (62203)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62203

Teljesítménybővítésnél a formanyomtatványt a kk-nak is alá kell írnia. Ha nem írja alá, buktad a bővítést. Normális kk-k amikor felülvizsgáltatják a társasházat akkor kérik ki a szerelő véleményét és utána ezek alapján nem írják alá egy határ után. Pl: 3*40A nki és erre van 16 lakás. Mindez a 60-as években épült 4-es vagy 6-os alu méretlen felszálló fővezetékkel. Jelenleg meg mindenki akarja az 1*32A vagy a 3*16-ot.

Előzmény: Tízenhármaska (62202)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62202

Szia

Azt jo lenne tudni,hogy milyen a meretlen fovezeteked.

Ha jol sejtem 1fazisu merohelyed van,ha 3fazist szeretnel,hat bizony az koltseggel jar,hiszen akkor 16A-t is venned kell.

Nagyon nem vagyok toppon tarsashazaknal,de kivancsi lennek arra,hogy ki es milyen jogon tiltana meg, hogy 1x25 vagy 32 Arem legyen.

2fazis nem jats,ik az aramszolgaltatoknal.

Előzmény: Siruba (62197)
pajaci Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62201
Előzmény: Mekk Elek ezermester (62198)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62200

Általában 10A/mm^2 Áramsűrűségig nagy baj nem történik, ha a kötések jók. De az ördög nem alszik!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62199)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62199

"1,5mm2 MCU, sodrott kötések, 20C A-ra biztosítva. ...a táblázatok néha nem ismerik a fizikát."

 

Egy csupaszon (tehát a pvc köpeny hőszigetelése nélkül) a levegőben vízszintesen kifeszített 1,5 mm2-es réz vezeték talán még 80-100 ampert is kibírna megolvadás nélkül.

A táblázatokban szereplő keresztmetszet-áram értékek a legrosszabb kombinációra készültek, tehát amikor

1: az áram hatására melegedő vezetéknek nagyon rossz a hűtése (pvc köpeny, a mellette futó többi vezeték, a védőcső, stb. hűtés-fékező hatása, ráadásul a többi párhuzamos vezeték szintén hőt termelhet) Pl ezért szokták ráírni a komolyabb hosszabbítókra az eltérő terhelhetőséget (=áramot) feltekert és letekert állapotban.

2: a baj nélkül elérhető hőmérséklet felső határát nem a réz, hanem a műanyag szigetelés megolvadása jelenti.

 

...szóval a táblázat jól tudja a fizikát - a legrosszabb lehetséges kombinációra.

Ha a szerelő is jól tudja a fizikát, akkor eltérhet a táblázattól - a saját felelősségére ;)

Előzmény: Fázisceruza (62173)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62198

"most leginkább az tűnik ésszerünek, hogy teljes áramtalanítás, kivéve riasztó persze, és ez mobilrol kapcsolható legyen. Ennél extrább dolog nemhiszem hogy kell egyenlőre."

 

Az egyszerű áramtalanításhoz kell egy mágneskapcsoló (kb 10eFt), a mobiltelefonos távkapcsolók 15-45e Fba kerülnek.

Plusz persze a szerelő tiszteletdíja (próbálkozz a környékbeli riasztó szerelőknél, azok valószínűleg láttak már közelről is ilyen GSM távvezérlőt).

 

Szerintem érdemes okosabb mobilos távvezérlőt venni, amin a ház áramtalanításán túl

- le is lehet kérdezni dolgokat (pl a riasztó aktuális éles-neméles állapotát),

- automatikusan telefonál esemény esetén (pl riasztás, riasztó ki/bekapcsolása,  fagyveszély, stb)

- egynél több dolog átkapcsolására is alkalmas (pl távolból át lehessen kapcsolni a fűtést temperálásból teljes fűtésre és vissza)

További lehetséges extrák: nyáron klíma be/kikapcsolás a távolból, hőmérséklet távmérés, stb.

Előzmény: Twinsen77 (62176)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62197

32A azért nem hagyja jóvá, mert az a háznak kerülne pénzbe.

Így csak 16A jöhet szóba.

Villanyszerelő csinálta a dolgát, áthúzta a vezetéket. Elmondtam neki, mit akarok.

Holnap jön a Démász-os figura és elmondja a tutit.

Jelenleg arra vagyok még kíváncsi, hogy :

1, 32A-hoz engedély kell, vezeték csere kell, sok pénz kell!

2, 3x16A-hoz ugyanezek kellenek? :)

Köszönöm

Előzmény: Zs:) (62196)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62196

Te írtad:

"...Ez egy régi polgári lakás, melyben jelenleg 6A van. 32A-ra nem számíthatok, mert azt a lakóközösség nem hagyná jóvá, ..."

 

Jóváhagyás bármilyen fejlesztésre kell, az meg lesz? A 32A ingyenessége nem azt jelenti, hogy neked semmibe sem kerül! De ha te már tudod, hogy 3x16 A -ed lesz, akkor meg mi a gond? 

Hívtál villanyszerelőt, az nem azt mondta, amit te hallani szerettél volna, most itt próbálod megerősíteni magad.

Persze csak én kötekszem ám, elnézésedet kérem.

 

Előzmény: Siruba (62195)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62195

A 6A már túl vagyunk, köszönjük! Jelenleg 16A-ról beszélünk! :)

Sőt 3*16A!

Előzmény: Zs:) (62193)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62194

Ahogy gondolod....

Előzmény: Zs:) (62190)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62193

Helyesen a mondat:

Jelenleg gázon főzök. Egy másik lakást újítunk és abban villanytűzhely lett volna.

 

:)

 

6A-rel felejtős, villanyász is megmondta.

Előzmény: Siruba (62191)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62192
Előzmény: Twinsen77 (62177)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62191

Jelenleg gázon főzök. Egy másik lakást újítunk és abban villanytűzhely lesz.

Előzmény: peterch (62186)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62190

Már rég nem erről a konkrét esetről megy az eszmecsere, de mindegy

Előzmény: C20NE (62183)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62189

32A-ig nem kell megfizetned a hálózatfejlesztési hozzájárulást, de kétlem, hogy 2 fázist bekötne a szolgáltató. Vagy 1 vagy 3.

 

Erről kérdezz meg regisztrált szerelőt!

Előzmény: Siruba (62187)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62188

Nem találtam típust hirtelen, amit láttam, azt sem én rendeltem.

Egy kis okosság azért:

www.muszeroldal.hu/measurenotes/tarmikcikk.pdf      8.oldaltól

Előzmény: ha4nz (62174)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62187

Elmondtam a szerelőnek, hogy villanytűzhely lesz, egy szóval nem mondta nekem, hogy nem működik ez a dolog. Biztos megőrülök!!! A 2*16A is ingyen van?

Előzmény: C20NE (62185)
peterch Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62186

Szia !

 

Jelenleg min fozol, ha szerinted csak villany lehet? A 3x16A az segitene rajtad. 

 

Udv , Peter.

Előzmény: Siruba (62184)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62185

Ha az a 6A komoly, akkor olyan öreg a rendszer, hogy hamarosan muszáj lesz bővíteni, vagy azért mert műszaki hiba lesz vagy mert másnak is kellene teljesítménybővítés.

 

Amúgy ki mondta, hogy nem bírja? Megvizsgálta szerelő és Ő nyilatkozott vagy a közös képviselő blöffölt egyet?

 

Ha egy fázison nem engednek többet , kérj 3x16A-t akkor eloszlik a terhelésed a fázisok között.

 

16A-re villany tűzhelyt nemigen fogsz tudni tenni max egy 1 lapos rezsót.

Előzmény: Siruba (62184)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62184

Kedves Mindenki!

 

Villanytűzhelyet szeretnék, vagyis hát csak azt lehet. Ez egy régi polgári lakás, melyben jelenleg 6A van. 32A-ra nem számíthatok, mert azt a lakóközösség nem hagyná jóvá, mivel 500 000 lenne a kábelezés, mire behozzák a házba. 16A jöhet számításba. Ez nekem elég lesz, vagy mit csináljak?

 

Köszönöm mindenkinek!

C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62183

Viszont erre a konkrét esetre reagálva írtad, hogy nem így van! És ez így megtévesztő.

Előzmény: Zs:) (62181)
pajaci Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62182

Köszönjük Emese :-)))))))))))))

Előzmény: Fázisceruza (62173)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62181

nem figyeltem, mivel nem erről a konkrét esetről beszélek :)

Előzmény: Szirty__ (62169)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62180

A vezetéknek van ellenállása mely függ az anyagától a keresztmetszetétől és a hosszától. Ha ezen a vezetéken áram folyik Ohm törvénye értelmében feszültség esik rajta. Ha megméred a nulla fázis feszültségét egy terhelt vezetéknek a betápnál és a terhelésnél azt tapasztalod, hogy a terhelésnél kisebb feszültséget mérsz. A különbség a feszültségesés. A teljesítmény ami a vezetéken hővé alakul az a rajta eső feszültség és az átfolyó áram szorzata. Ezzel pár gond van:

 

- A vezeték ha túl nagy az ellenállása jelentős mennyiségű hőt termel, ami nem az edényt fogja így melegíteni a tűzhelyen, hanem a falat és a csőben mellette lévő többi vezetéket.

- A melegedéstől megnő a vezeték ellenállása és a folyamat öngerjesztővé is válhat aminek a vége az is lehet extrém esetben, hogy leolvad a szigetelés és zárlat keletkezik a védőcsövön belül.

- A lecsökkent feszültség miatt probléma lehet a fogyasztóknál. Az izzóknak megváltozhat a színhőmérséklete a motorok terhelhetősége csökken stb. ( Tipikusan akkor veszed észre, hogy valami nem kerek ha mondjuk bekapcsolod a vízforralót a pulton és jól látható módon az izzó fényereje lecsökken. )

 

Ezért világítási áramkörnél 2% egyéb fogyasztónál 3% -nál nem lehet nagyobb a feszültségesés. A vezetéked lehet, hogy megfelel a terhelhetőség szerinti táblázat alapján, de tovább kell vizsgálni és meg kell nézni, hogy megfelel-e a feszültségesés szerinti vizsgálatnak is. Ha megfelel akkor be lehet építeni ha bármelyiken elhasal akkor nagyobb keresztmetszetet kell választani.

Előzmény: Twinsen77 (62177)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62179

A weben sok irodalom van fenn, egyetemi jegyzetek is.

 

Röviden két pont között mekkora feszültség csökkenés lesz, ami függ a terheléstől, a vezeték anyagától és távolságtól. Hatása vezeték melegedés = többlet terhelés hatásos felhasználás nélkül.

Előzmény: Twinsen77 (62177)
Vargham Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62178

Igazad van, 1967 óta nem kell hozzá a fok.

Előzmény: ötfelezős (62171)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62177

A feszültségesésről mit kell pontosabban tudni, mennyire lényeges dolog és hogyan kell számolni ? 

Előzmény: C20NE (62163)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62176

való igaz hogy nem voltam konkrét. leginkább azért nem, mert még magamsem tudom pontosan mire lenne szükség. most leginkább az tűnik ésszerünek, hogy teljes áramtalanítás, kivéve riasztó persze, és ez mobilrol kapcsolható legyen. Ennél extrább dolog nemhiszem hogy kell egyenlőre.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62167)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62175

"Ezt csak azért írtam le, mert a táblázatok néha nem ismerik a fizikát. "

 

Ismerik azok, de ott van egy egészséges biztonsági ráhagyás is, ami az általad vázolt összeállítás esetében nem nagyon ismerhető fel.

 

Előzmény: Fázisceruza (62173)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62174

Linkelj egy ilyen kábelt légyszi! Ilyet még nem láttam, de tudom miért méretezik így...

Előzmény: Zs:) (62168)
Fázisceruza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62173

Ma dolgoztam egy lakásban ahol viszonylag új szerelés volt, de durván alul méretezve.  

Konyha komplett betápja: 3x1,5mm2 MCU, sodrott kötések, 20C A-ra biztosítva. 

Rajta:  mosógép, mosogatógép, villany sütő, mikro, vízforraló meg a többi konyhai vacak.

És ez egy kisgyerekes háztartás, ami tudot mit jelent?! -minden megy egyszerre.

Amúgy meghibásodás nem volt a vezetékhálózatban. 

 

Ezt csak azért írtam le, mert a táblázatok néha nem ismerik a fizikát. 

Előzmény: Lacivill (62161)
Tech1210 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62172

Sziasztok szép estét.

Múltkor többen adtatok tanácsot géppel kapcsolatban.

Megvettem a Makita 2470 es gépet.

3 nap alatt úgy hogy 3 órákat használtam a gépet közben volt pihi is . Elfogyasztottuk a kb 20 négyzetméter önterülő felvésését.

Innentől kezdve amit megy a gép azt már pluszot hoz.

Bérlés is szóba került de kaukcióra akartak 60-70ezret kérni és ha elromlik a gép oda a kaukció.

Ez volt a szerződésbe.

Inkább ezért vettem egyet.

Amire nekem kellett már megdolgozta az árát.

 

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.

 

ötfelezős Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62171

Bocsánat, de a Kelvin hőmérsékletnél sem fok, az mindig csak Kelvin.

 

 

Általában: Alábbi megvilágításos eszmecserében végül is beleértve ugyan látom, de kimondva nem, amit 70-ben a technikumban tanultam munkaegészségtanból, hogy a megvilágítás erősségének és a színhőmérsékletének viszonya nem mindegy (Kruithof diagram).

 

Előzmény: Vargham (62106)
Prefetto Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62170

Mán bocs, de a rajta lévő kések helycseréje épp elég lehet, nem kell az egész fejnek 360 fokot fordulni.

Előzmény: gepesz (62095)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62169

"ha rezisztiv terheles van" részletre figyeltél?

Előzmény: Zs:) (62168)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62168

Ezt már párszor kitárgyaltuk, hogy nem így van!

Nem véletlenül gyártanak olyan kábelt, aminél a nulla vezető keresztmetszete nagyobb mint a fázisvezetőké.

Persze ez eléggé speciális eset, de létezik.

Előzmény: C20NE (62158)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62167

"Nagyon ötletes dolgokat mondasz távvezérlésre, biztosan valóban jó lehet, csak nemtudom mennyi plusz költség,"

 

Kb ezerféle lehetőséget mondtam, a kérdésedből viszont nem derül ki, hogy melyik lehetséges kombináció érdekel. Az összes lehetséges kombinációt+árat meg... nincs időm regényt írni.

 

"meg kábelezés a fogyasztókhoz, hogy ezek valóban is működjenek ?""

 

Ha egész nyaraló összes áramkörét áramtalanítod, akkor nem kell speciális kábelezés az egyes fogyasztókhoz, hiszen egyetlen ponton mindent áramtalaníthatsz, pl egy mágneskapcsolóval.

Készenléti (magyarul: stand-by) állapotban az egész nyaralóban csak a riasztó kapjon energiát, plusz téli üzemmódban a temperáló fűtés, nyári üzemmódban meg esetleg a hűtőszekrény,

az összes többi áramkört egy ponton (az elektromos elosztóban) egyszerűen megszakíthatod.

 

Ha van igény télen a fűtés / nyáron a klíma távolról (pl mobiltelefonnak) történő be/ki kapcsolására, akkor persze azokat az áramköröket se szakítsa meg a mágneskapcsoló.

Ha van biztonsági kamera rendszer is, akkor értelemszerűen annak is mindig működnie kell,

sőt ide kapcsolódhat az internet modem/router energiaellátása is, hogy távolról ránézhess a kamerákra.

Satöbbi.

 

Mágneskapcsoló helyett lehet alkalmazni SSR-t is, habár három fázisra és ilyen áramokra már nem olcsó dolog.

Előzmény: Twinsen77 (62160)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.10 0 1 62166

Ha fűtött a helység, akkor le lehet kapcsolni, egyébként le kell üríteni a fagyveszély miatt.

 

Dreamer

Előzmény: Benedek L. (62162)
peterch Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62165

Szia !

 

En konkretan a Stiebel eltront irtam, mert azzal van nagyon pozitiv tapasztalatom. De szerintem ekkora teljesitmennyel mar mas gyartok termeke is hozza a format. Gondolom, hogy az egyszerubb vezerlesu is tud folyamatosan  melegvizet kesziteni a kert homersekleten meg furdokadban valo furdeshez is realis idoben, hiszen ugyanaz a teljesitmeny all rendelkezesre.

 

Udv , Peter.

Előzmény: Twinsen77 (62160)
Dunit Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62164

Nekem anno volt egy bérlőm. Naponta nézte a villanyóra és gázóra fogyasztását, amíg bele nem zavarodott. A villanyóránál elnézett egy tizedest. Így végül elment.

Jobb is.

Előzmény: Benedek L. (62162)
C20NE Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62163

Valamint az így kiválasztott keresztmetszeteket kevesen ellenőrzik feszültségesésére is!

Előzmény: Lacivill (62161)
Benedek L. Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62162

A műhely öltözőjében lévő villanybojler (nem igazán újszerű) annak ellenére anno, egész télen be volt kapcsolva, hogy mondtam a férjemnek, vegye ki az áram alól, úgy sem használja télen! Én közben nem nézegettem, de mikor rájöttem, hogy nincs kikapcsolva, dühös lettem. ő azzal vígasztalt, hogy ha nem használjuk nem fogyaszt! 22 ezer Ft plusszba került ez a kísérlete! Azóta sem tudjuk meggyőzni (pedig műszaki ember, nem buta csak fafej), hogy nem volt igaza, mert néha-néha mikor lehűlt a palást, fogyasztott. Nos, azóta én rendszeresen ellenőrzöm a gáz és villanyórákat is - feljegyzem, kiszámolom - hogy hogyan is állunk időarányosan a fogyasztással.

Lacivill Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62161

A vezeték terhelhetősége táblázatok azok nem kalkulációk. Valamint sokan nem nézik meg utolsó oszlopot, a biztosító értéke. Mert a 2,5mm2-hez 16A társul

Előzmény: Twinsen77 (62160)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62160

Köszi mindenkinek az eddigi infókat!

 

 

peterch: konkrét tipust tudsz mondani esetleg ? vagy a lényeg inkább az lenne, mekkora teljesítményüvel voltál megelégedve. Mondjuk szerintem nekem egy alap modell is elég, nem kell LCD kijelző, meg többfajta wellness fokozat, stb..

 

Mekk Elek ezermester: Nagyon ötletes dolgokat mondasz távvezérlésre, biztosan valóban jó lehet, csak nemtudom mennyi plusz költség, meg kábelezés a fogyasztókhoz, hogy ezek valóban is működjenek ?

 

Ami a vezeték keresztmetszetet illeti, a kalkulációs oldal szerint ilyen hosszra (10m) elég 2,5 mm2 ami nekem kevésnek tűnik. Találtam közben  olyan vízmelegítő típust, ahol kitértek erre és azt írták 4mm2-es kell hozzá mint minimum. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62156)
peterch Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62159

Szia !

 

Valoban igy van. Ha akarod, akkor konkret hofokot allitasz be rajta es direktben furodhetsz alatta, nem er meglepetes , hogy most kifogy a tarolo es hidegviz zudul a nyakadba. Nekem nagyon tetszett es nagyon meg voltam elegedve vele. 

 

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62157)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62158

A nullan a maximum , ha rezisztiv terheles van , nem lehet nagyobb mint a fazis arama. Ha egyik fazis terhelese leakad akkor is a fazis arama lesz, ha ket fogyaszto leakad akkor is, csak a fazisa lesz mas. Rajzold fel a vektorabrat az beszedesebb.

Előzmény: King_of_Giants (62148)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62157

20-25 kW átfolyós teljesítmény

az már valóban nem csak amolyan "nyaralós" zuhany alatti pancsikálást tesz lehetővé,

de akár egy forróvizes-zuhatagos dagonyázást is :)

Előzmény: peterch (62155)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62156

"a Házba 40/32/32 jön be"

 

Ha ez nem a lakók életkora, hanem a bejövő amper, akkor ez már simán elbír egy használható (tehát minimum 5 kilowattos) átfolyós vízmelegítőt is.

 

"bojlert nem szeretnék, mert nagy"

 

Egy 80 literes bojler közvetlenül a mennyezet alá szerelve nem sok helyet foglal, lehet alá tenni dolgokat: pl hűtőszekrényt, de mosógép, mosogatógép, edény-szekrény akár még egy 120 literes bojler alatt is elfér, szóval a túlsok helyfoglalás nem mindig igaz.

 

"és ugye mindig melegen kell tartani a vizet"

 

Egy jó erős fűtőszállal ellátott nemtúlnagy bojler már a bekapcsolásától számított fél óra múlva langyos vizet produkál, újabb fél óra múlva pedig már lehet zuhanyozni is. A bekapcsolása pedig történhet mobiltelefonnal távolból, de még jobb automatikusan: az éppen kikapcsolt riasztó berendezés PGM/status kimenete elindíthatja automatikusan a bojler fűtését,

de akár a ház összes dugalját és világítási áramkörét is a riasztó kapcsolhatja ki-be,

sőt a vizet is elzárhatja egy (fagyhatár alá telepített) mágnesszeleppel

és ha vóna ott gáz, aklor még arra is tennék egy mágnes/motoros szelepet.

 

...és amikor távozás után hazafelé kétséged támad, hogy a nyaralóban lekapcsoltad-e a villanyrezsót és elzártad-e a gáz/víz csapot, akkor egyszerűen felhívod a riasztódat, hogy élesített állapotban van-e.

Ezután már csak az a kérdés maradt, hogy a maradék gulyáslevest a hűtőben felejtetted-e...

Előzmény: Twinsen77 (62153)
peterch Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62155
Előzmény: peterch (62154)
peterch Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62154

Szia !

 

Bocsi a belevauzasert!   Nekem egy ilyen DHL SLi elektronikus vezerlesuvel van tapasztalatom . Siman zuhanyozhatsz, ami csak belefer. Gyozi a melegviz utanpotlast. 3N ,tehat 3 fazis es nula kell hozza.

 

Udv , Peter.

Előzmény: Twinsen77 (62153)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62153

a Házba 40/32/32 jön be, tehát erre nem kell költeni. bojlert nem szeretnék, mert nagy és ugye mindig melegen kell tartani a vizet . Mivel egy hétvégi házról van szó, ezért csak időszakosan kell meleg víz. Így az átfolyásos vízmelegítő tűnik a legjobb megoldásnak. Vagy persze beköttetni a gázt, de annak összköltsége messze túlmutat ezen. Mindazonáltal lehet elég lenne kisebb is. csak jó lenne élsókézből lévő info, nem marketing bullshit. Mert az ilyen 3-5KW-os hoz volt szerencsém, és az mindent csinál csak meleg vizet nem kb. 

 

A melegítő még nincs meg, így nemtudom leolvasni a bekötést, hogy mi a helyzet a nullával. De a kapcsolószekrényből közvetlen akarom neki húzni a vezetéket, amin csak ez a fogyasztó lesz.

Előzmény: C20NE (62144)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62152

Helló arenarock!

 

Tételezzük fel bátran, hogy a feltehetőleg tisztán ohmos terhelést okozó átfolyós vízmelegítő esetében ennek a valószínűsége elhanyagolható.

Előzmény: arenarock (62151)
arenarock Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62151

Viszont nem az a legrosszabb eset, hanem ha az egyik fázison kapacitív, a másikon meg induktiv terhelés van, és ekkor nem 32A a maximum, nagyon nem...

Előzmény: Szirty__ (62146)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62150

De ha már itt vagyok

Emlitettem korábban a haverom fényező műhelyét

Nem hagy nyugodni a földelés milyensége

Valahonnan messziröl, mindenféle kötéseken és kábeleken felvonulási szekrényen át érkezik az elosztótáblára a 3x400/230 külön nulla, külön föld vezeték

 

Mennyi ma egy földelési ellenállás mérés pénzben? ÉV relé mennyiben befolyásolja/elégíti ki a jóságot illetve a földelés megfelelőségét, az ember védelmét egy nem megfelelő földelés esetén?

Igencsak rábeszélném a havert hogy végeztesse el, de neki elég ha ég a lámpa és mennek a villanymotorok

Előzmény: King_of_Giants (62149)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62149

Szimmetrikus terhelés esetén 0A (nem folyik áram a nullán)."

 

De ismerős mondat, csak nagyon-nagyon régen volt :)

Most kicsit utánanéztem

Előzmény: Szirty__ (62146)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62148

Az ferl sem merült bennem, hogy kizárólag a vizmelegitő miatt kell a 3x32A

Gondoltam, van ott világitás is + miegymás

 

De nézzük, mi van ha világitás is van, tehát nulla is

Legyen azonos a fázisvezetővel? Mennyi folyik a nullán ha nincs ilyen kizárólag 3F fogyasztó?

Előzmény: C20NE (62147)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62147

Tehát az Ő esetében nincs szükség a nulla vezetőre hacsak az áramkörben nincsenek olyan fogyasztók ( működés jelző lámpa, mágneskapcsoló...) ami miatt mégiscsak be kell kötni. A berendezés kapocsdeszkájáról egyértelműen kiderül. Ha be kell kötni a nullát akkor a fázisvezetővel egyezzen meg a keresztmetszete.

Előzmény: King_of_Giants (62143)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62146

Helló King_of_Giants+

 

"3F 32A esetén mennyi folyik a nullán, világítási teljes kiterhelt hálózaton? 96A?"

 

Nem.

Szimmetrikus terhelés esetén 0A (nem folyik áram a nullán).

A legrosszabb esetben pedig 32A (ha csak egy fázis van terhelve)

 

Előzmény: King_of_Giants (62143)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62145

3f szimmetrikus terhelésnél ha a fogyasztók tisztán rezisztívek nem folyik áram a nullán.

Előzmény: King_of_Giants (62143)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62144

6-os drót elég lehet de számold ki, hogy 3% -on belül maradjon a feszültségesése. Ha nem akkor valószínűleg 10-es jön ki a számításnál.

 

Azért 3x32A t beköttetni csak a meleg víz miatt nem túl rentábilis....!

Előzmény: Twinsen77 (62142)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62143

Van ez a számitás amit linkeltél

http://www.villanytszerelo.hu/villanytszerelo-terhelhetoseg.html

 

és van ez

http://www.partnercable.hu/hu/szolgaltatasok/kisokos/meretezes

 

Az okosabbak majd elmondják, mert én belegabalyodtam mint kismacska a cérnába :)

 

3F 32A esetén mennyi folyik a nullán, világítási teljes kiterhelt hálózaton? 96A?

Mert fázisvezetőnek jó lenne a hatos réz, de mi van a nullával?

És hány méterrel számolunk, 10 vagy 20-szal?

Előzmény: Twinsen77 (62142)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62142

nemsok, kb 10m kábelhossz.

Előzmény: C20NE (62136)
Gipsz Jakab, az igazi Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62141

Sziasztok!

 

Abban kérném a segítségeteket, hogy elmű területen mennyibe kerül a méretlen csatlakozás kiépítése?

 

Kicsit bővebben:

Családi ház, háromfázisú igény, egyelőre 32A (6-10-16A), telekhatáron telepített, kétmérős fogyasztásmérő szekrényben.

A mért oldali kábelezést a tulaj építené ki a főelosztóig. (Azért kétmérős, mert nem kizárt, hogy lesz vezérelt, vagy hőszivattyús tarifás hálózat is, de ez majd jóval később derül ki, és nem szeretném, ha ilyen igény esetén cserélni kelljen a szekrényt)

Melyik előírás, jogszabály, törvény foglalkozik ennek a pénzügyi oldalával?

 

Jól gondolom, hogy ennek a menete csak annyi, hogy az elmű honlapon regisztrált szerelők közül kiválasztok egyet, és ő intézi a papírmunkát és a kivitelezést? Vagy kell hozzá terv is?

 

Köszi!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62140

"Talán azét, mert az ipar is nehezen tudja követni a gondolatmeneted..."

 

Nem tudod elképzelni, hogy egyetlen projektorral hogyan lehet helyettesíteni korlátlan számú (egy pontból világító) különféle színű álló/mozgó reflektort és egyéb különleges fényeffektet?

Előzmény: Szirty__ (62132)
peterch Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62139

Szia !

 

Gondolom ezt kerested lentebb: http://www.webszerszam.hu/makita-eg4550a-aramfejleszto-eg4550a-15671.html/hun/  Itt irja, hogy nem ajanlott elektronikus fogyasztokhoz. Nekem dizelaggregatom van es ami kulonbseg, hogy nem 230V-os hanem 240V-os. Nem okozott gondot a hazban, mert automatikus feszultsegszabalyzos. Igy ha nagyobb fogyasztot kapcsolsz le rola, nem ugrik meg a feszi olyan mertekben, hogy kart okozzon. Azert erdemes olyankor figyelni arra is, hogy ne legyenek hasznalva nagyfogyasztok, csak a szukseges, ilyen a futes,vilagitas, maximum a huto, ha felted a tobbi berendezest. Mert az ordog nem alszik.:(  

 

Udv , Peter.

Előzmény: ha4nz (62138)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62138

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

A terv az lenne, hogy egy középnullás átkapcsolóval lehetne kiválasztani a tápforrást. Ezzel nem tudok az utcai hálózatra táplálni, de a házban lenne villany. Eléggé vacak a rendszer, az eon több napra előre bejelentett a múltkor is egy 4; 8 órás áramszünetet. Ezeknek a kivédésére akarunk valami megoldást kitalálni, csak az aggregátorokból kijövő feszültség alakját nem ismerem, ezért kérdeztelek titeket. Az eon betáp 1*32, de áramszünet esetén ebből az aggregátorból csak 1*16-ot lehetne kivenni, ami elvben bőven elég egy háznak. Ezek alapján van értelme egy aggregátorral táplálni egy házat, nem fog károsodni egy kondenzációs kazán vagy a fűtésvezérlő, esetleg a riasztóközpont?

még1MbR Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62137

Tiszta hülyék ezek, hogy még a melegedést is figyelembe vették... Te mikor izzadsz jobban, ha egyedül vagy egy nyílt téren, vagy ha egy szűk helyen 5-en paszírozódnak hozzád meztelenül? :)

Előzmény: Twinsen77 (62135)
C20NE Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62136

Mekkora lesz a kábelhossz az órától a fogyasztóig?

Előzmény: Twinsen77 (62135)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62135

Sziasztok!

32A-es fogyasztóra milyen vastagságú kábellel kell szerelni ? Konkrétan átfolyásos vízmelegítő lesz bekötve, ami 3x32A-t visz. De még lehet hogy megelégszem a 3x25-ös tipusssal. szóval a kérdés 25A-re is lenne.

 

Néztem a neten több táblázatot, de nem értem hogy miért osztják kategoriákra a terhelhetőséget, és hogy szabadon álló vezetékként ugyanaz a kábel jobban terhelhető mintha faliban csőben van. Ez számomra totál hülyeségnek tűnik. (pl: http://www.villanytszerelo.hu/villanytszerelo-terhelhetoseg.html )

SZ-B50 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62134

Persze én is igy gondóltam, csak én igy nemtudom leirni.

Ez nem kétfázisú motor itt a feszültség nemszokott még 300V ra se felmenni, ezért irtam a 400V ot. 

Előzmény: Teaway (62125)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62133

És minden esetben úgy is csinálják, hogy áramszünet esetén nem robban fel a túlhevüléstől? Csupa feltételezést írtál. Az inverteres hülyeség simán kihagyható, természetesen a legegyszerűbb, eleve 12V-os rendszer lenne a logikus.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62130)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62132

 

"Ma meg már kereskedelmi termék a projektor-elvű reflektor (igaz, hogy még ritkaságnak számít)."

 

Talán azét, mert az ipar is nehezen tudja követni a gondolatmeneted...

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62131)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62131

"Hát veled se terveztetnék világítást"

 

Egy vicc:

- Látom szomszéd, hogy fél órája cseréli a kereket az autóján, mondja, mi a maga szakmája?

- Villamosmérnök vagyok,

- Na, arra a villamosra se szállnék fel...

:)

 

Nyugodj meg, efféle "kontármunkákat" csak haveroknak csinálok, de olykor még ők is hülyeségnek tartják egyik-másik megoldásomat. A szórakozóhelynél maradva: mekkora baromság volt pl, amikor kb 15 éve azt javasoltam valakinek, hogy a tánctér és a színpad világítását nagyrészt projektorokkal oldjuk meg. Ma meg már kereskedelmi termék a projektor-elvű reflektor (igaz, hogy még ritkaságnak számít).

Előzmény: Szirty__ (62113)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62130

"Kazánokat nehéz lenne eleve felszerelni egy akkuval és a hozzá kapcsolódó, megfelelő körítéssel ami biztosítaná a működést legalább addig amíg biztonságos szintig le nem hűl a rendszer?"

 

- a kazán gravitációs keringetéssel is fűtheti a lakást

- a kazán dolgozhat gravitációs vízkeringetéssel egy jónagy puffertartályba

- egy biztonsági keverőszelep baj esetén keverhet automatikusan hideg vizet a kazánba

- lehet csinálni olyan biztonsági leeresztő szelepet, amely baj esetén kiüríti a kazántestet (leengedi a vizet belőle)

- lehet annyira jól megcsinálni egy biztonsági túlnyomás szelepet/túlfolyót, hogy még az sem baj ha felforr a víz

Fenti esetek közül egyikben sem számít az áramszünet, tehát miért fizettessünk ki minden kazán-vásárlóval egy szünetmentes energiaellátást, amikor esetleg nincs is szüksége rá?

 

Egy keringető szivattyú több órás táplálásához elegendő

- egy megfelelő méretű akkumulátor (egy 230V-os keringetőhöz munkaóránként kb 3-6 amperórányi akksi kell - 12V esetén)

- egy, a mérethez illeszkedő és csepptöltést is tudó (ez NAGYON fontos!!!)  akkumulátor töltő

- és egy megfelelő teljesítményű 12/230V-os autós inverter.

A tapasztalatok alapján a keringető szivattyúk többnyire túlélik a négyszög-feszültséget, ezért ez az inverter lehet olcsóbbik fajta is (keringetőhöz többnyire nem muszáj drágább színuszos invertert venni), persze ha mégis leégne a keringetőd, akkor rám ne hivatkozz.

 

Még profibb (ráadásul energia-takarékosabb) megoldás egyenáramú, 12 voltos keringetőszivattyút alkalmazni, ekkor inverterre sincs szükség, hiszen a keringető közvetlenül az aksiról működhet.

Előzmény: paplanfa (62128)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62129

Mondjuk ha a megbízhatóság nem feltétel, akkor már 100 ezer ft alatt is vannak önindítós aggregátorok.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62127)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62128

Kazánokat nehéz lenne eleve felszerelni egy akkuval és a hozzá kapcsolódó, megfelelő körítéssel ami biztosítaná a működést legalább addig amíg biztonságos szintig le nem hűl a rendszer?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62127)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62127

Az egyszerű UPS-ek a számítástechnikai rendszerek biztonságos LEÁLLÍTÁSÁRA készülnek (és nem a hosszú idejű tovább-üzemeltetésre, mint sokan gondolják) a UPS-ek a hozzájuk megadott teljesítményt többnyire csupán 5 percig képesek kiszolgálni, kisebb teljesítményt persze nagyjából arányosan hosszabb ideig. Tehát pl egy 400 wattos UPS több órán át maximum egy mp3 lejátszót tud  üzemeltetni ;)

Először is el kell dönteni, hogy mekkora teljesítményt akarsz kiváltani és menyi ideig,

azután lehet pánikba esni, mert ki fog derülni, hogy több száz wattot több órán át csak több százezer forintos UPS beruházás képes áthidalni.

Ennél sokkal olcsóbbak az egyszerű aggregátorok (azok valóban bírják akár napokig is), de az meg nem fog magától beindulni áramszünet esetén, hanem le kell slattyogni a pincébe és berántani az indító zsinórral (és ez ráadásul nem is szól, amikor vége az áramszünetnek ;)

Persze van önindítós aggregátor is, de az megint a több százezer forintos kategória,

sőt léteznek olyan kombinált megoldások is, amelyek az áramszünet első pillanataiban UPS-ként működnek, hogy addig a pár másodpercig se legyen áramszünet, amíg magától elindul az aggregátor.

Előzmény: ha4nz (62121)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62126

Üdv ha4nz!

 

Szerintem aggregátorban csak akkor érdemes gondolkozni ha a feszültség kimaradás gyakori és rendszeresen hosszú (több óra).

 

Ha UPS-ben gondolkozol, akkor arra figyelj hogy mindenképpen szinuszos legyen, ne kvázi szinuszos és ne négyszög vagy trapéz (a kimenő jelalak tekintetében).

És ne csak a teljesítményére figyelj (aminek egye nagyobbnak kell lennie mint a ráakasztott terhelésnek) hanem arra is, hogy ezzel a terheléssel mekkora a várható áthidalási idő.

 

Arra is számítani kell,hogy 2-3 évente teljes akku készlet csere válik szükségessé akkor is ha ez alatt egyetlen áramszünet sem volt. Ami nagyobb teljesítmény esetén drágább.

 

Előzmény: ha4nz (62121)
Teaway Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62125

„Probáld meg 16nF 400V os kondival, kb ennyi kell neki.”

 

Inkább legyen 16μF/450V ;)

Előzmény: SZ-B50 (62120)
C20NE Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62124

Ha aggregátor mellett döntesz tegyél utána egy szünetmentest, hogy ha megszalad a feszültség ne okozhasson gondot.

Előzmény: ha4nz (62121)
T-Adee Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62123

Köszönöm szépen,ez a része nem volt világos.

Előzmény: SZ-B50 (62120)
T-Adee Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62122

Köszönöm,azt látom én is,3 kivezetést te hogyan kötsz 230-ra?

Előzmény: Szirty__ (62115)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62121

Sziasztok!

 

Szerintetek van értelme eon fesz kimaradáskor egy aggregátorról üzemeltetni bizonyos fogyasztókat egy családi házban? Egyik ismerősöm ezen gondolkodik, de én inkább ups párti lennék. A lényeges fogyasztói a hűtő, és a kazán lennének. Gondolom mindegyikben van már annyi elektronika, hogy egy aggregátorral több kárt okoznék benne, mint hasznot. A gép: makita EG4550A. Valahol olvastam a használatijában (makita honlapon fent van), hogy nem ajánlják elektronikus készülékekhez, de most az istenért nem találom azt az oldalt.

 

Ti mit ajánlotok? Ha ups, akkor azt hogyan kell méretezni, vagy mire figyeljek?

SZ-B50 Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62120

 Szétbontod a csillagpontot, azt a három vezetéket ami egy csavar alatt van és a rajz szerint hozzá párositod a másik három szinhez.

 Kicseréled a bekötő kábelt 3 eresre, a zöldsárgát a testre kötöd, a másik kettőt a két szélsö kapocsra a fehérre és pirosra.

 Veszel egy üzemi kondenzátort és rákötöd a középsö és az egyik szélső kapocsra.

Megpróbálod elinditani és ha nem jó a forgás irány a kondit átrakod a másik szélsöre.

Probáld meg 16nF 400V os kondival, kb ennyi kell neki.

Megkellene mérni a kondi áramát, ez nálad 1,9 A körül volna ideális, tőbb nem lehet de sokkal kevesebb se mert gyenge lessz a motor. 

Előzmény: T-Adee (62114)
pajaci Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62119

Lehet két kondi kell majd, az egyik fikszen rajta van, a másikat nyomógombbal kapcsolod rá indításkor.

Előzmény: pajaci (62118)
pajaci Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62118

A baloldali "A.C. 220V" felirat szerinti módon összekötöd. Tetszőleges kettőre rákötöd a fázist és nullát, a harmadik és valamelyik közé pedig teszel egy kondit. Ha rossz irányba forog, akkor a kondit átkötöd a másikra. A kondi értékét nem tudom, villanyos boltban megmondják, vagy megtalálod a neten.

Előzmény: T-Adee (62114)
BZSBigyo Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62117

Sziasztok, 

Kb fel órával ezelőtt,  cigiszunetet tartottam es a villanyoran eszrevettem Hogy őrülten világít a piros led.

Amire végeztem kialudt, majd hirtelen többször felvillant.

Voltam a padlason is,  minden ok.

Lehetséges,  hogy a szolgáltatónal nem stimmelt valami?

Hol elment egy fazis, majd visszajott?

Ez mekkora para, bejelentés menjen?

Régi családi ház,  3 éve huztuk újra a kábeleket,  vedonulla mindenhol.

 

Kicsit parázok.

 

Köszi mindent.

 

gepesz Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62116

Harag ne legyen belőle, de te hagyd a pi...ba. :-)

Előzmény: T-Adee (62114)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62115

A második képen ott a bekötés, mi a kérdés?

 

Előzmény: T-Adee (62114)
T-Adee Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62114

Üdv urak!
Egy 380-ról ment varrógépet szertnék használni(ill nem én,hanem az asszony  itthoni 230-as
hálózatról.A motor adattábláról a kapocslécről,ill a dekni belső oldalán található matricáról alant a fotó.
Mi kellene hozzá,ill mit hova kellene kötnöm?Köszönöm a segítséget.

Szirty__ Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62113

"szórakozóhely világítását tervezgettem és a megrendelő kérdezte, hogy mi a fenének tervezek oda baromi erős lámpákat is"

 

Hát veled se terveztetnék világítást, mert szar lenne és megmagyaráznád miért jó az nekem :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62111)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.07 -1 0 62112

Pont ezt írtam lentebb. A mai soktízezres cuccok már teljesen automaták, be vannak burkolva, és számítógépről irányítják. A gépnél mindegy, hogy van-e egyáltalán világítás, hiszen tok nélkül nem is működik.

Előzmény: Teaway (62109)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62111

"Akkor most este a gyertyát tekintsük etalon, természetes fénynek?"

 

A gyertya 1500 K körüli színhőmérséklete tökéletes ellazult hangulathoz, bensőséges étkezések,  beszélgetések, vagy akár esti tv nézés környezeti megvilágítására.

Tehát ilyen esetekre tekinthető etalon természetes fénynek.

 

NINCS olyan megvilágítás, ami mindenre jó, tessék számba venni az összes felmerülő igényt és ha kell, több, teljesen eltérő világítást telepíteni ugyanabba a helyiségbe. Figyelem csupán a fényerő megváltoztatása sok esetben nem igazán jó megoldás,  persze a lustáknak így is megfelel ;)

 

Példa: szórakozóhely világítását tervezgettem és a megrendelő kérdezte, hogy mi a fenének tervezek oda baromi erős lámpákat is, amikor csak félhomály lesz, gyertyák, meg színes lápácskák meg ilyesmi. Azt mondtam neki, hogy ezt folyamatos hangulatos félhomályt mondja meg a takarító személyzetnek is, meg pl annak a vendégnek, aki a felesége elgurult gyémánt fülbevalóját keresi - négykézláb, egy gyufaszál fényénél ;)

Előzmény: paplanfa (62107)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62110

"A fény színhőmérséklete nagyban befolyásolja a melatonin termelődését."

 

Tegyük hozzá, hogy a melatonin termelődést a szembe jutó kék (484nm) fény ÖSSZMENNYISÉGE határozza meg,

tehát ha éppen óriási a fényerő, akkor hiába csökkentjük a kék fény százalékos arányát csodaszamüveggel, attól még nem álmosodunk el, mivel a hatalmas fényerő miatt még a csökkentés után is túl sok kék jut át a szemüvegen

és ez fordítva is igaz: ha kicsi a fényerő, akkor még szemüveg nélkül is megindulhat a melatonin termelődés (és az elálmosodás).

Szóval a megvilágítás erőssége ugyanúgy befolyásolhatja az álmosságot, mint a színhőmérséklet/spektrum.

Ezért is NAGYON fontos, hogy a munkaterület/íróasztal mennyire erősen van megvilágítva (az ajánlott lux-értékeket sajnos sokan hülyeségnek tartják - még szakemberek is), de egy igazán profi még arra is ügyel, hogy egy munkahelyi megvilágítás spektrumában jó vastagon jelen legyen a 484 nm-es hullámhossz - munkahelyi elálmosodás ellen :)

 

 

Havernál számtógépes munkahelyek voltak 20 wattos halogén asztali lámpákkal megvilágítva, a mennyezeten meg szintén jelképes fényerő volt. Először nem értette, hogy miért gratulálok neki a szépen kivitelezett éttermi/bár hangulatvilágításhoz és hogy milyen jó lehet itt szunyókálni ;)

Előzmény: Vargham (62106)
Teaway Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62109

Sőt, a NYÁK fúróautomaták akár 125ezer fordulatot is tudnak percenként, de annak semmi kihatása nincs a fénycsöves cuccokra, mert zárt, belső térben dolgoznak.

Előzmény: Hypo-100 (62098)
Vargham Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62108

Vagy elég a kék fényt kiszűrő szemüveget hordani.

Előzmény: paplanfa (62107)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62107

Akkor most este a gyertyát tekintsük etalon, természetes fénynek?

Előzmény: Vargham (62106)
Vargham Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62106

> nos a Nap napos időben és magas napállásnál kb 3000 K körül van, felhős időben elérheti a 7-8000 K-t is

Az átlagos napfény:

Magas napaállásnál közvetlenül: 5500 K (Ide hangolják a színes filmeket és a vakukat is.)

Magas napaállásnál közvetve (árnyékban): 6000 K

Nappal, felhős időben: 8000 K - 10000 K

Alacsony napálláskor 4800 K, de ha párás, poros az alsó légréteg, akkor ennél alacsonyabb is lehet.

A Wikipédia is ezt írja, de a fotográfiai szakkönyvek is.

 

(Amúgy itt többen is Kelvin foknak írták. Helyesen Kelvin a színhőmérséklet mértékegysége. A hőmérsékleté a Kelvin fok.)

 

A fiziológiai hatást jól gondolod:

A fény színhőmérséklete nagyban befolyásolja a melatonin termelődését. Ez a hormon felelős az alvás irányításáért. Minél kékebb (hidegebb) a környezet megvilágítása, annál kevesebb van belőle a szervezetben. Amint csökken a színhőmérséklet, több lesz belőle, és elálmosodunk. Melatonin nélkül nem tudunk elaludni, bármilyen fáradtak is vagyunk. Ha kevés van belőle, akkor pedig nem alszunk jól, nem pihenjük ki magunkat. (Telihold hatás: A telihold egy az egyben visszaveri a nap fényét, színhőmérséklete is közel azonos vele. Mindenki rosszabbul alszik. (Alvajáró, farkasember, stb.))

 

Konyhapult, és munkahely:

Az emberi szem és agy nagyon jól tud alkalmazkodni a színhőmérséklet változásához. Egészen színhelyesen látunk akár hideg, akár meleg megvilágításban. Nagyjából 2800* és 10000 Kelvin között. De csak akkor, ha fényforrás színképe FOLYTONOS, és KIEGYENLÍTETT. Sávos, tüskékkel tarkított színkép esetén fogjuk döglöttnek meg hideg rózsaszínnek látni a konyhapulton a nyers húst. Jól mondod, soksávos fénycsővel egészen jó lesz a színvisszaadás is. Akár hideg, akár meleg, a lényeg, hogy sok sávos legyen.

 

* A gyertyafényt sokszor tévesen ítélik meg. Azért nem látunk a fényénél színhelyesen, mert nagyon csekély az ereje, és a szem átáll éjszakai, több fényt hasznosító, de kevésbé színérzékeny működési módra. A gyertya hőmérsékleti sugárzó, színképe folytonos, tehát ha elég sokat gyújtunk meg belőlük, akkor a színlátásunk is jó lesz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62102)
gepesz Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62105

Pedig ha mi megegyeztünk, akkor nem. Oszt kész. :-)

Ilyen úri huncutságokkal idejönni!

Előzmény: pajaci (62099)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62104

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"- egyrészt a tengelyek fordulatszámát percben adják meg, a vibráló fény frekvenciáját meg másodpercben, tehát pl  a másodpercenként 100 Hz-el villogó fényben a percenként 6 ezret forduló tengely fog állónak látszani."

 

Villogó fényben sok olyan fordulat van, ami állónak látszódhat.

Bizonyos határok között minden fordulat lehet ilyen, ahol a másodpercenkénti fordulatszám és a  frekvencia egymás többszöröse.

 

"elvileg előfordulhat olyan kombináció, hogy akár 100000 hertz-es villogás m