Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Peter atyuska Creative Commons License 18 órája 0 0 62384

Finder

Előzmény: BMWE91BLACK (62383)
BMWE91BLACK Creative Commons License 1 napja 0 0 62383

Üdv 

 

Stabil mechanikus időkapcsolót keresek  melyik márka a megbizhatóbb

 

- Bemko

- Finder 

Szirty__ Creative Commons License 1 napja 0 0 62382

Helló Mekk Elek ezermester!

 

Szerintem már messze túl van maszturbálva a dolog. Elefánt a bolha.

De legyen, mert ezt szereted :-)

 

Nem tudom méretezve van-e vagy sem, én csak azért tettem ezt a megjegyzést, mert egy "kolléga" egyik válaszában ezt feltételezte.

 

"Nem lenne túl bölcs dolog úgy konstruálni egy gépet, amelynél a véletlenen múlik, hogy sikeres lesz-e a demagnetizálás."

 

Pedig látod ez valószínűleg éppen ilyen. Nem hiszem hogy túlságosan nagy problémát okozna ez ebben az esetben.

 

"Én úgy gondolom, hogy a nyomógomb megnyomásakor a demagnetizáló mágneskapcsoló valamennyi késleltetés után automatikusan elejt."

 

Lehet hogy így van, nem tudjuk. De ha azt vesszük alapul hogy a demagnitázálás problémájába a vezérlés oldalról milyen mélyen mentek bele a konstruktőrök, akkor én inkább azt feltételezném, (az egyszerűség oltárán áldozva) hogy a tekercs a Stop gomb megnyomásáig kap ellentétes polaritást.

Mint ahogy olyan gép is van ami egyenárammal fékezi a főorsót és ezt éppen a Stop gomb nyomvatartásáig teszi.

 

"Sőt valaki azt javasolta, hogy nyomja meg többször is, de ha minden gombnyomáskor ugyanaz az áramirány a tekercsben, attól nem fog a vas tömeg újra az ellenkező irány felé mágneseződni."

 

Én javasoltam.

De nem azért, hogy még jobban felmágnesezze, hanem azért hogy jobban lemágnesezze.

Hogy lehet ez? Gondolkozz ezen is ne csak azon hogyan mondhatsz mindenképpen ellent! :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62370)
Traco Creative Commons License 1 napja 0 0 62381

Sziasztok!

 

Van egy 4 fénycsöves armatúra, amiben 1db elektronikus gyújtó van. Ha kikötök egy fénycsövet, működni fog a maradék 3? (A negyedik külön áramkörön lenne - gyújtó nélküli ledes, afféle irányfénynek).

Láttam modulux és osramos gyújtóst is, de kipróbálni nem tudtuk egyelőre.

 

 

Köszönet!

T

Chevy01 Creative Commons License 1 napja 0 0 62380

Köszönöm a választ!

Teljesen ép a ventillátor, meg minden, tiszta a motor is és úgy megy ahogy kell semmi rendellenesség nem észlelhető.

Az áramfelvétel mérését már terveztem, úgy is ki akarom próbálni hogy rákötök egy hőkioldót és menet közben állítgatom rajta a kikapcsolási értéket majd meglátjuk hol kapcsol ki. Valami támpontot ez a "mérés" is fog adni.

Szerintem is az az üzemi hőfok, de nekem egy kicsit furcsa, hogy ennyire sütős.   Van egy másik 1,1KW-os IMI  220-as  1450 1/min  motorom is, meg egy 2,2KW-os  3 fázisú szalagfűrészen,  de ezek alig melegszenek még terhelten is.

Előzmény: szakmókus (62378)
szakmókus Creative Commons License 2 napja 0 0 62379

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást,és hogy foglalkoztatok a témával!

Van egy toroidom,majd megmérem hány volton éri el a névleges áramerősséget az asztal.

Most már arra is kíváncsi vagyok hogy ez az érték változik-e,ha a mágnes asztalra ,(ami alapból nyitott vasmagú, mert a munkadarab zárja tulajdonképp az erővonalakat), felületéra kisebb,vagy nagyobb munkadarabot teszek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62374)
szakmókus Creative Commons License 2 napja 0 0 62378

Javallott lenne az áramot megmérni, és ha az adat táblával meg egyező az érték (terhelve), esetleg a ventilátort megvizsgálni eredeti-e ( pl:kisebb az átmérője mint a ventilátor ház) ,vagy nem sérült.

Ha minden rendben, annak a motornak az az üzemi hőfoka.

Szerintem.

Előzmény: Chevy01 (62377)
Chevy01 Creative Commons License 2 napja 0 0 62377

Sziasztok!

 

Van egy 1450 1/min 750W egyfázisú EVIG villanymotorom,  a tekercselés és a bekötő doboz alatti rész is újszerű, meg tulajdonképpen az egész motor nagyon pepec, szépen is megy.

 

Viszont és ennek okát szeretném kérdezni, meg azt hogy ez lehet-e természetes jelenség egyes motoroknál:   rendesen melegszik kb 5-10 perc alatt is majdnem süt a külső része. ( Nem szorul a tengely meg ilyesmi ÚJ csapágyak)

 

Volt a dobozban bekötési rajz minden ennek megfeleő, nem buherált semmi, a kondenzátorát meg a kapocsfedelet  kicseréltem mert ezen gyárilag 2 nagy aluminium volt és 1 gyel jobban néz ki ( a kapacitások megegyeznek!),  azt hittem az új kondi okozza, és visszakötöttem a régieket ugyan úgy melegszik.  

 

Attól tartok hogy ettől előbb utóbb leégne!

 

 

 

 

paplanfa Creative Commons License 2 napja 0 0 62376

Órát kénytelenek lesznek szerelni, mert a fenyő ripityára töri aztat is.

Előzmény: Mahala (62375)
Mahala Creative Commons License 2 napja 0 0 62375

Üdv, kicsit eltűntem. Köszönöm az eddigi ötleteket. Szóval vihar, 30 éves selyemfenyő eldől légvezeték annyi. Regisztráltat hívok aki megoldja a kábelcserét és esetleg órát is illene cserélni? Nyílván új kiépítés szekrény stb. Meglehet ezt úszni csak kábelcserével vagy jobb az óraáthelyezés mert ilyenkor mindenképp át kell vetetni elműssel? Gondolom 2-3 kiló per óra vagy több? Dreamer tudsz jobbat? Köszi

 

 

 

Előzmény: Dreamer (62346)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 62374

Mivel itt csupán (tized?)másodpercekről lehet szó (energiával nem muszáj takarékoskodni), ezért fázishasítás helyett inkább valami ellenállás-növelős áramcsökkentő megoldáson gondolkodnék, ezért is írtam pl a tirisztor helyére lassan lezáró tranzisztort (és pl a soros izzó is ilyen, felizzás közben növekvő ellenállás).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62373)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2 napja 0 0 62373

Induktív terhelés esetén amúgy sem túl jó dolog bármiféle fázishasítással operálni,

de ha nincs más megoldás, akkor viszont próbáljunk meg olyan jóságú zavarszűrőt alkalmazni,

amely egyúttal a triak egészségére veszélyes feszültségrúgásokat is képes megenni.

Előzmény: ficere50 (62372)
ficere50 Creative Commons License 2 napja 0 0 62372

Az asztal induktivitása (mekkora lehet?) miatt én óvatosan kezelném a különféle triac-os, tirisztoros megoldásokat...

Érdemes lenne megmérni. Toroiddal,-->50 Hz+ feszültség és ohmos ellenállás, +árammérés ismeretében meghatározható lenne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62371)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 0 62371

Talán érdemes lenne kipróbálni azt, hogy a mágnest úgy a váltófeszre kapcsolni, hogy sorba kötni vele egy megfelelő izzót. Az első pillanatban az izzó még hideg, az ellenállása kicsi. a mágnes erősen kezd dolgozni, aztán az izzó felmelegszik és ennek arányában elkezd csökkenni a mágnes árama. Ha szerencsénk van, akkor a kikapcsolás pillanatában már olyan nagy az izzó ellenállása, hogy  a maradék mágnesesség már nem zavaró.

 

Persze ez házibarkács kategória. Ha profinak szeretnék átszani, akkor az izzó helyett beraknék egy okosan vezérelt triakot jóféle zavarszűrővel!!! (kb. fényerőszabályozó áramköre) vagy egy graetz-et, aminek az egyenáramú sarkai közé betennék egy szép lassan lezáró tranzisztort.

Előzmény: ficere50 (62367)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 0 62370

"Engem meglepne ha egy szerszámgép bármely tulajdonsága üresjáratra lenne méretezve."

 

Mivel nem lehet tudni, hogy a kikapcsolás pillanatában pontosan mekkora vas van az asztalon, ezért ha egyáltalán méretezve van, akkor csak az üres asztalra lehet méretezve.

 

"A mellékelt rajz alapján az is meglepne, ha a demagnetizáslás bármilyen módon méretezve lenne."

 

A rajzon nem egy (bármeddig nyomható) nyomógomb, hanem egy mágneskapcsoló két érintkezője látható. Én úgy gondolom, hogy a nyomógomb megnyomásakor a demagnetizáló mágneskapcsoló valamennyi késleltetés után automatikusan elejt.

Nem lenne túl bölcs dolog úgy konstruálni egy gépet, amelynél a véletlenen múlik, hogy sikeres lesz-e a demagnetizálás.

Tételezzük fel, hogy az adott körülmények között az egyenáramú elektromágnes X erősségűre felmágnesezte az asztalt. Ebből az állapotból mondjuk 1 másodpercig kellene ellentétes irányú egyenáramot kapnia ahhoz, hogy pont semleges állapotba kerüljön. Ha a melós villámkezű és csak pár tized másodpercig nyomja a stop gombot, akkor a mágnesesség egy része benne marad az asztalban. Ha jó sokáig nyomja a gombot, akkor meg átbillen az ellentétes mágneses polaritásba és akkor meg úgy marad mágneses. Sőt valaki azt javasolta, hogy nyomja meg többször is, de ha minden gombnyomáskor ugyanaz az áramirány a tekercsben, attól nem fog a vas tömeg újra az ellenkező irány felé mágneseződni.

Ezért nem bölcs dolog szerintem a véletlenre/melósra bízni ezen fajta demagnetizáló relé behúzási idejét.

Előzmény: Szirty__ (62363)
paplanfa Creative Commons License 3 napja 0 0 62369

Igen, így már emlékszem a működésére. Ott a fémrács is sokkal kisebb tömegű mint a szóban forgó masina.

Előzmény: ficere50 (62366)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62368

Köszönöm ,ez is megfordult a gondolataim közt, a feltöltött kondenzátort nem is szívesen kapcsolgatnám mágneskapcsolóval, az alkalmazott mág.k-k is 25A-ek, talán  nem véletlenül.

Előzmény: ficere50 (62367)
ficere50 Creative Commons License 3 napja 0 0 62367

Én ezt a megoldás úgy módosítanám, hogy a kapcsolót 2pólusú váltóra cseréném, és az ellenálláson keresztül a sima váltófeszt tenném rá egy rövid időre. (időrelével bontva, hogy ne füstöljön le a váltótól)

Az ellenállást az egyenáramú (ohmos) ellenállásnak megfelelő váltakozóáramú impedanciára vagy alá, méretezném. (méréssel megközelíthető).

Előzmény: szakmókus (62358)
ficere50 Creative Commons License 3 napja 0 0 62366

Tv-kben, a hálózati feszültségről egy felfűtött PTC (erre méretezett) végzi a feladatot. De ott a demagnetizáló áramok egy nagyságrenddel kisebbek, mint egy mágnesasztalnál.

 

Működés: a hálózati/fő kapcsoló bekapcsolásakor egy fűtőellenállás van párhuzamosan kötve a 230 V-ra, ami egy soros PTC-t fűtve (hidegen kicsi ellenállás) ereszti rá az váltóáramot a képcső körüli tekercsre. Ahogyan fokozatosan melegszik a PTC, úgy csökken a demagnetizáló áram amplitúdója a tekercsen...

A fentiek miatt kell a "színfoltos" csöves tv-nél először kikapcsolni a főkapcsolóval (!) a készüléket, várni pár percet, hogy a PTC kihűljön, majd újraindítani a hálózati/fő kapcsolóval a készüléket.

A ti problémátokat a PTC, nem oldja meg, mert annak mindig percek kellenek a lehűléshez, ami egy szerszámgép esetén "nem rentábilis" időveszteség lenne.

Előzmény: paplanfa (62350)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62365

Az automatizálást persze nem laborkörülményekre kell méretezni!  : )

Ahogy írtam más gép elvégzi ezt a folyamatot,és meg vannak elégedve a demegnetizálásával.

Viszont igazad van ,egy iránytűvel felfegyverkezve fogok legközelebb nekimenni, hogy mi marad mágneses és mi nem.

Lehet egyszerűen a trafo váltakozó feszültségét kapcsolom rá, de egy ellenálláson keresztül, a névleges árammal. Mármint az egyenáram névleges értékét,de váltóárammal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62360)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62364

Ez az hogy a ki gomb bármeddig nyomható! Jó ezt egy időrelével megoldhatom hogy meddig, de meddigre állítsam?  A ki-be kapcsolgatáson már túlvagyunk. A folyamat gondolom úgy indul hogy köszörül a köszörű.

Az asztal vasmagját részben vagy egészben zárja a munkadarab amin a mágneses erővonalak áthaladnak és minden domént (spin) egy irányba állítanak.Ugye ideje is van rá.

Mikor kikapcsolja ,kap egy ellentétes polaritást, ami átpolarizálná a részecskéket, de a munkadarab méretétől függően, illetve az idő függvényében, nem minden domén polarizálódik így mágnesesen semlegesnek kellene lennie. Ez látszólag nagy munkadaraboknál nem teljesül.

(össze is karmolom magam ha például a hűtőfolyadék adhéziós hatása(tapadása) miatt tudja csak nehezen levenni a munkadarabot!)

Igaz panasz érkezett hozzájuk hogy lyukasztó szerszám köszörülésekor mágneses maradt a szerszám és tört a bélyeg.

A névleges áramot kellene csökkenteni a nulláig, váltakozó árammal,így az erővonalak (amelyből egyre kevesebb lesz) nem minden mágneses részecskét érintenek, így össze-vissza állnak majd.

Mint írtam más gépen így működik, de azt nem egyszerű megvalósítani.

Előzmény: Szirty__ (62359)
Szirty__ Creative Commons License 3 napja 0 0 62363

Üdv Mekk Elek ezermester!

 

"Az a gyanúm, hogy a gyári demagnetizálás ereje az üres asztal "mágneses tömegére" van méretezve"

 

Engem meglepne ha egy szerszámgép bármely tulajdonsága üresjáratra lenne méretezve.

A mellékelt rajz alapján az is meglepne, ha a demagnetizáslás bármilyen módon méretezve lenne.

Abból ugyanis az derül ki, hogy amíg nyomja a stop gombot addig ad ellentétes polaritású mágneses gerjesztést. Így viszont nehéz lenne "méretezésről" beszélni.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62361)
pajaci Creative Commons License 3 napja 0 0 62362

E I vasmagos trafót kell tekertetni, aminek az I magjába csak az egyik csavar van betéve, ezt így egy karral el lehet mozdítani. A hagyományos hegesztő trafókban is hasonló megoldású az áram szabályozása.

Vagy egy mosfetes elektronika, de ahhoz szakember kell aki megcsinálja.

Előzmény: szakmókus (62358)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 0 62361

"Lehet hogy egy kis gyakorlattal a "KI" gomb többszöri nyomkodásával is megoldható a problémád."

 

Az a gyanúm, hogy a gyári demagnetizálás ereje az üres asztal "mágneses tömegére" van méretezve,

ezért ha az asztalon más is van (pl jónagy vas munkadarab), akkor az elszívja a demagnetizálás fluxusának egy részét, ezért lesz az részben hatástalan.

Deviszontha kiürítjük az asztalt, majd újra be- és kikapcsoljuk, akkor viszont a demagnetizáló folyamat teljes energiáját csakis az asztal vasa kapja meg.

Ezért is írtam, hogy minden munkadarab levétele után egyszer próbálja meg az asztalt üresen is be-ki kapcsolni,

de még nem válaszolt erre.

Előzmény: Szirty__ (62359)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 3 napja 0 0 62360

A rajzodból nem derül ki, hogy a mágnesasztal automatikus ellentétes polaritásra átkapcsolása mennyi ideig tart és lehet-e ezt az időt szabályozni.

 

Még az is lehetséges, hogy az asztal vasában visszamaradó mágnesesség ellentétes polaritású az eredeti rögzítéshez képest , pl azért mert túl jó (túl erős) a jelenlegi demagnetizálás. Ezt is ellenőrizni kellene.

 

Az, hogy az egészet még automatizálni is kell, az olyan extra feltétel, ami  miatt valószínűleg túlléptünk a "laikus házibarkácsol" kategórián. Lehet, hogy igazán megbízható automatizálást csak hall-elemes mágnesesség-érzékelővel vezérelt demagnetizáló áramkörrel lehetne megoldani,

tehát egy lineáris kimenetű hall elem érzékeli az asztalban visszamaradó mágnesességet

és az automatika addig küldi az (aktuális mágnesességnek megfelelő hosszúságú) demagnetizáló impulzusokat az asztalnak (mindig az éppen szükséges polaritással!) amíg a hall modul közel nulla mágnesességet nem érzékel.

Előzmény: szakmókus (62349)
Szirty__ Creative Commons License 3 napja 0 0 62359

Üdv szakmókus!

 

Megpróbálhatod, mivel szinte semmibe nem kerül a próba, egyszerű megvalósítani.

Ám szerintem ez nem fog segíteni a problémán, a demagnetizáláshoz másodperceken át több A váltakozó áramot kellene átengedni a tekercsen a siker reményében.

 

Lehet hogy egy kis gyakorlattal a "KI" gomb többszöri nyomkodásával is megoldható a problémád.

Előzmény: szakmókus (62358)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62358

Más fórumon azt javasolták hogy egy feltöltött kondenzátort kapcsoljak a tekercsre. Elméletileg egy rezgőkőr alakul ki, ami lecsengő váltakozó feszűltséget produkál.

Az áramkört így gondoltam módosítani.

Vélemény?

Előzmény: szakmókus (62349)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62357

Gondolom a demagnetizáló tekercs egy ptc-n keresztül csinálja, de viszonylag kis teljesítnényen.

Az asztal 120VDC , és 2,5-3A ha jól emlékszem.

Előzmény: paplanfa (62350)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62356

Bocsánat nem írtam, a trafo 400/120VAC. A potméteres megoldásnál is az automatizálás a probléma. A ki nyomógomb megnyomását lehet csak a kezelőre bízni.

A fényerő szabályzó izzó ellenállására jól szabályoz, míg a trafó induktív jellegére nem mindig működik.

(legalább is néha ezt  tapasztaltam,ide oda leng)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62353)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 62355

No igen, ha én lennék a kezelő jó is lenne. Automatizálni sajna csak úgy lehetne,hogy egy szervomotor forgatná a tengelyt , persze végállással. Egy ősrégi köszörűnél láttam ilyet, bár a toroid helyett egy sok kivezetéses trafo leágazásai, egy mesterkapcsolóra voltak kivezetve. Annak tengelyét forgatta egy szervo.

 

Előzmény: pajaci (62351)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 4 napja 0 0 62354

Vagy talán elég lene egy (nullátmenet-érzékelős!) SSR relé (természetesen váltófeszültségű táplálással)

és a kis LED-jét egy egyszerű potival nulláig le-fényerőszabályozni. De ezt először ki kellene próbálni oszciloszkóppal (élesben is, tehát amikor rajta van az asztal is).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62353)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 4 napja 0 0 62353

De talán egy egyszerű fázishasítós fényerő szabályozó is megteszi

...persze a fényerőszabályozó és a mágnesasztal közé betennék egy komolyabb (tekercsek+kondik) nagyfrekvenciás soros zavarszűrőt is.

És persze mindezt a mágnesasztal üzemi feszültségéhez illesztve (mert talán/valószínűleg nem 230 volttal működik).

Előzmény: pajaci (62351)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 4 napja 0 0 62352

"de nagy méretű vasnál marad mágnesesség"

 

Ez a remanens mágnesesség az egész felületen egyenletesen tapasztalható,

vagy főleg/kizárólag ott, ahol a munkadarab hozzátapadt? (lágyvassal ellenőrizd és ne mágnesezhetővel!)

Ha a munkararab eltávolítása után újra be-ki kapcsolod az asztalt "üresen", attól sem tűnik el?

Előzmény: szakmókus (62349)
pajaci Creative Commons License 4 napja 0 0 62351

http://olx.hu/hirdetes/toroid-trafo-3000va-230v-ID3aZfB.html

 

Ezzel tudod csökkenti folyamatosan az áramot, így a mágnesezést is.

Előzmény: szakmókus (62349)
paplanfa Creative Commons License 4 napja 0 0 62350

Békebeli TV szerelőt kérdeztél már? A katódsugárcsövet is demagnetizálja egy bazinagy tekercs. CRT monitorokra külön gombnyomásos vezérléssel is rá lehetett rándítani.

Előzmény: szakmókus (62349)
szakmókus Creative Commons License 4 napja 0 0 62349

Mesterek! Van egy síkköszörű mágnesasztala. A demagnetizálás gyári megoldása a rajzon látható módon van megoldva. Kisebb munkadaraboknál megfelelő ,de nagy méretű vasnál marad mágnesesség. Ideális demagnetizálás a váltóáram rákapcsolása lenne, csökkenő amplitúdóval, hogy a mágneses domének "kócósan " maradjanak a vasban.

Valakinek esetleg más ötlete,vagy konkrét megoldás a broblémára elvi síkon?

Természetesen a mágnes asztallal kell a feladatot elvégezni.

paplanfa Creative Commons License 4 napja 0 0 62348

A fiókled világítás megoldódott, megvan a legtutibb megoldás. Teljes kihúzású fiók lesz mindenhol, így nem kell semmiféle bevilágítós pótmegoldás, se szekrényben mászkálás. :) Az autó csomagtartójába viszont beszerzek egy ilyen kütyürentyűt, mivel ha kiveszem a sluszkulcsot mindent lekapcsol.

paplanfa Creative Commons License 4 napja 0 0 62347

Jó, de  mindenről az az örökölt diófa tehetett, és mivel tört zúzott, aztán kicsavarodott, és legurult onnan, hátrahúzták, nehogy valaki ellopja. A mérő valszeg gallyra ment, így cakpakk ki kell cserélni, s ha már így adódott, egyúttal hálózatfejlesztés címén a 3 fázist behúzatni.

Előzmény: pocsolya84 (62344)
Dreamer Creative Commons License 4 napja 0 0 62346

Igen, ez egy jó megoldás, csak költséges lehet.

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62344)
mekkme Creative Commons License 4 napja 0 0 62345

Szerintem érdemes több helyről ajánlatot kérni, ha megvan, hogy melyik családot választod. Nekem a végösszegben 20% eltérés volt a max és min ajánlat között, ami egy családi ház szerelvényei nézve nem mindegy. Tipikusan a jól kinéző, csak webshop boltok a dárgák között voltak.

Előzmény: pocsolya84 (62322)
pocsolya84 Creative Commons License 4 napja 0 0 62344

Ha regisztrált villanyásszal át akarnád rakatni a mérőórát máshova akkor úgyis le kell vágni a drótokat, de a diófa a tuti.

Dunit Creative Commons License 4 napja 0 0 62343

 Előfordult az a fővárosban is.

Előzmény: pajaci (62339)
gepesz Creative Commons License 4 napja 0 0 62342

A méretlen az "O". Mit lehetett azzal buherálni? Homályosítsatok fel?

ha4nz Creative Commons License 4 napja 0 0 62341

Mi van azzal a méretlennel? Hol, hogyan avatkoztak be, miért menthetetlen?

Előzmény: Mahala (62334)
Dreamer Creative Commons License 4 napja 0 0 62340

Teljesen "nyomtalanul" megszüntetni a szabálytalan vételezést?

 

Dreamer

Előzmény: Mahala (62334)
pajaci Creative Commons License 4 napja 0 0 62339

Tanyán hallottam olyat, hogy ellopták a villanyórát valami rosszakarók.

Előzmény: Mahala (62334)
C20NE Creative Commons License 4 napja 0 0 62338

Mindenképpen Te jelentsd be, úgy kisebb a bünti! Ha ők jönnek rá neccesebb!

Előzmény: Mahala (62334)
HJocek123 Creative Commons License 5 napja 0 0 62337

Sziasztok,

 

kihasználatlanság miatt eladnám FLUKE 177 multiméteremet. Vadonatúj, eredeti csomagolásában, kipróbálás szinten lett egyszer használva.

Ár: 85000 huf

Érdeklődni a dodi0926@freemail.hu email cimen privátban.

 

Üdv:

Jocek

pavarotti Creative Commons License 5 napja 0 0 62336

1) ügyvéd

2) a szolgáltató szemszögéből nézve és halvány jogérzékemmel az öröklésnél ha a pluszt elfogadod akkor a mínuszt is vállalnod kell - szóval ki kéne találnod szolgáltatóval együtt hogy a buheróra az elmúlt x évben mekkora kárt okozott valóban, és ha normális a szolgáltató, akkor lehet hogy ezen összeg befizetése mellett az egyébtől (kötbér, "bünti") eltekint a körülményekre tekintettel.

3) lehet hogy valaki megmagyarázza hogy miért nemkellsemmit fizetned:) de én fenti 2-vel indulnék.

 

Előzmény: Mahala (62334)
paplanfa Creative Commons License 5 napja 0 0 62335

A szabadban, kerítés mellett lévő mérőórák esetében fennál a veszélye annak, hogy egy igen gyorsnövésű diófa gondol egyet, és verőfényes nappal, koromsötét hajnalban, hirtelen ötlettől vezérelten MAGÁTÓL véletlenül megpihen, és ripityára töri mindaztat ami útjában leledzik.

Előzmény: Mahala (62334)
Mahala Creative Commons License 5 napja 0 0 62334

Sziasztok

 

Előre is elnézést, mea culpa és tudom hívjam magamra a TEK-et, NAV-ot és száműzzem magam a NER-ből de.....Örököltem egy házat. Akkoriban az órákat átírattam és ment tovább az élet. Aztán egyszer csak kiderült hogy a megboldogult a méretlen bejövőt visszafordíthatatlanul  kézrátétellel illette.  Mit lehet ilyenkor tenni azon kívül hogy várhatom a kifehéredet nagy fekete autót az orbitális büntetéssel. Ötleteket sugallatokat szívesen fogadok. Nem vagyok ilyen vicces csak elkeseredett.

 

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 5 napja -1 0 62333

Megtaláltad az elveszett munkavédelmi sisakomat? Köszi, majd beugrom érte.

Az utóbbi 60 évben kénytelen voltam a régi (villámhárítós, földelhető) sisakomat használni:

Előzmény: Hypo-100 (62331)
Lacivill Creative Commons License 5 napja 0 0 62332
Előzmény: ha4nz (62328)
Hypo-100 Creative Commons License 5 napja -1 0 62331

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62325)
pocsolya84 Creative Commons License 5 napja 0 0 62330

Igazad van, rosszul tettem fel a kérdést. Egyébként én is azt terveztem, hogy ANYA kapcsolókat meg konnektorokat veszek.

 

Az új kérdés:

 

Hol vegyem meg ezeket? Tud valaki egy olyan helyet ahol olcsón meg lehet szerezni?

 

Linkeltem egy webáruházat (http://www.vilagitascenter.hu/), onnan még ingyen ki is hoznák nekem. Azok az árak jók vajon vagy inkább keresgéljek máshol?

Előzmény: ha4nz (62326)
C20NE Creative Commons License 5 napja 0 0 62329

Arra is figyelj, hogy a koax aljzat visszirányos legyen, ma már az összes KTV-nek az kell.

 

A Schneider Classic aljzat ilyen és könnyen szerelhető.

Előzmény: ha4nz (62328)
ha4nz Creative Commons License 5 napja 0 0 62328

Ha jól látom, akkor a mosaic egy falon kívüli kiemelőkeret, amibe lehet különböző belső tartalmakat rakni, pl koax aljzatot is. Én a gyári koax aljzatára gondoltam a forixnak. Arról beszéltél le és tényleg nem olyan kellemes a szerelése.

 

Ezt a keystone aljzatos mondatodat nem értem. Mibe hogyan megy ez bele?

Előzmény: Lacivill (62327)
Lacivill Creative Commons License 6 napja 0 0 62327

Forixal kapcsolatban: egy irodában most dolgoztunk falon kívüli szereléssel. Forixot tettünk fel 4-es munkaállomással. Egészen vállalható lett. Cat6 kábel kellett az infóhoz. Létezik úgynevezett keyston aljzat amibe belemegy szabványos bármilyen típusú keyston aljzat. Van hozzá mosaic adapter, ebbe belemehet koax aljzat is.

Előzmény: ha4nz (62326)
ha4nz Creative Commons License 6 napja 0 0 62326

Szerintem rosszul tetted fel a kérdést: Nekem ezek a termékcsaládok tetszenek, nektek mi ezekről a véleményetek?

 

Lehet kapni olcsót, szépet, megbízhatót. Ebből a háromból kettőt választhatsz :)

 

Nekem a személyes tapasztalatom, hogy minimum anyával kell dolgozni olyan helyen ahol nagyfogyasztók vannak. Egy sólámpát az obis 300Ft-os is elbír. Mosógépet, mikrót már nem. Gondold át a sorolást, van-e hozzá megfelelő keret? Minden szerelvény ami neked kell, azt tudja-e az adott termékcsalád? Az anya belépő szint (106+6-tal nincsenek jó tapasztalataim, a többi ok.) , a classic már sokat tud (felhasználóbarát bekötés, de gyengeáramú csatiból hiányos) a csúcs már lehet az uniqua (főleg szép, de sokmindent is tud, pl: barométer is van meg mozgásérzékelő). Legrandból is érdemes nézelődni, ha gyengeáramú csatlakozók is kellenek majd, pl. hdmi. A falonkívüli legrand forix sem rossz választás, de nekem is itt tanácsolta az egyik kolléga, hogy a koax aljzatait hanyagoljam. Eddig két darabot tettem fel, egy horror. Többet sosem. Bár a többes dugaljai is érdekesek, házilag kell belepakolni az összekötőket (tudtommal jelenleg Magyarországon érintésvédelmileg ez nem is szabályos megoldás, bár Szentesen gyártják).

 

Előzmény: pocsolya84 (62322)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 6 napja 0 0 62325

"Azért hetente egyszer nem árt befeküdni a fiókba majd becsukva ellenőrizni, hogy tényleg elalszik-e a lámpa"

 

Úgy kell megcsinálni a becsukás-érzékelést, hogy ne az utolsó századmilliméteren aludjon ki a világítás, hanem mondjuk már egy-két centinél (egy jó reed relével fa bútor esetén még 4-5 centi is simán megoldható).. és akkor nem kell bebújni a fiókba.

No meg ahogy más is írta: a legtöbb fiók nem zár légmentesen, egyszerűen menj be a konyhába sötétben és látni fogod soksok fiókból kiszűrődő fényt :)

Előzmény: Hypo-100 (62317)
peti.olah Creative Commons License 6 napja 0 0 62324

Ami régen Prodax volt?

A legmegbízhatóbb a maga árkategóriájában.

 

Az Anya sztem jó árban van, és elfogadható (határeset) minőség.

Előzmény: C20NE (62323)
C20NE Creative Commons License 6 napja 0 0 62323

Részben ez esztétikai kérdés is. Nekem a Schneider Classic sorozata vált be.

Előzmény: pocsolya84 (62322)
pocsolya84 Creative Commons License 6 napja 0 0 62322

Sziasztok!

 

Villanyszerelés lesz hamarosan nálam és egy kis segítségre lenne szükségem:

 

Ti milyen szerelvényekre mondjátok azt, hogy megfelelő ár/érték arányú?

 

Ez a bolt megfelelő árban akarja adni a kapcsolóit/konnektorait/stb. vagy érdemes lenne máshol is utánajárnom?

http://www.vilagitascenter.hu/

Szirty__ Creative Commons License 6 napja 0 0 62321

Meg lehet úgy is oldani, hogy záró (NO) reed "elő van feszítve" egy fix mágnessel (ami mindig a reed mellett van elhelyezve és bekapcsolva tartja).

 

A mozgó mágnes, aminek a lámpát ki kell kapcsolnia meg betolt fióknál kerül a reed átellenes oldalára kioltva a másik mágnes terét és a reed elejt :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62300)
DJ Szegecs Creative Commons License 6 napja 0 0 62320

Ez, amiről betettél képet, nem halogénhez való, hanem fénycsőhöz!

Előzmény: Filewalker011 (62319)
Filewalker011 Creative Commons License 6 napja 0 0 62319

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni: van egy fürdőszoba szekrényem, benne 2 db 10W-os halogén izzóval, kiment a trafója. Kaptam 2 Osram QT-ECO 1x4-16 tipusú trafót, segítenétek hogy kell bekötni ( az elromlott trafót nem én vettem ki). A trafó így néz ki:

 

 

Ha jól sejtem a képen bal oldalon megy be a táp, jobb oldalon viszont a fénycsövekhez van bekötés, hova kössem be az izzó vezetékét az 1,2,3,4 aljzatok közül?

 

paplanfa Creative Commons License 6 napja 0 0 62318

Este látni lehet, szelel az annyit :)

Előzmény: Hypo-100 (62317)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62317

Azért hetente egyszer nem árt befeküdni a fiókba majd becsukva ellenőrizni, hogy tényleg elalszik-e a lámpa, nehogy nagyon hamar lemerüljön a Cr2032.

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62316

"Minden RENDES, szakemberek kiszolgálására kész vagyonvédelmi üzletben kapható."

 

Ezek szerint én csak nem RENDES üzleteket ismerek (delton.hu, riasztobolt.info).

Kivétel a Hestore, ott most nem kerestem :)

Előzmény: bcslaci (62310)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62315

Igazad van. Habár egy picit marhadrága a hagyományos (záró) reed relékhez képest,

de mégiscsak kapható.

Bezzeg amikor pár éve kellett volna, nem találtam sehol, még külföldön sem. Lehet, hogy itt kellett volna megkérdeznem :)

Előzmény: pajaci (62311)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62314

Köszi! Mágneseket hobbiboltban mindenfélét találni.

Előzmény: ficere50 (62313)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62313

Nálam pici "szupermágnes-lapka" vezérel, kétoldalas ragasztóval rögzítve.

 

Itt, pedig megtaláltam, bár én, anno, kettesével egy osztrák Möbelix-ben vettem őket:

 

http://www.aliexpress.com/item/V1NF-New-Automatic-Magnetic-Sensor-Wireless-LED-Light-Closet-Drawer-Lamp/2001724173.html

 

Előzmény: paplanfa (62312)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62312

:)) Pontosan ilyenre gondoltam. A bútorcsappantyús mágnest lehet valami rejtetten befúrtra cserélni, minden másban tökéletes megoldás. Hol lehet ilyet találni? Kínaiban, Magdi anyusban, one eurósban? Eddig ez lenne a legolcsóbb: http://lakitech.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=746&virtuemart_category_id=130

Előzmény: ficere50 (62306)
pajaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62311
Előzmény: Mekk Elek ezermester (62307)
bcslaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62310
Előzmény: Mekk Elek ezermester (62296)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62309

Na, agyalunk itt és akkor kulcsrakész a megoldás. Eltávolodós mágneses érzékelővel, olcsón, évekig kitartó gombelemekkel.

Előzmény: ficere50 (62306)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62308

"Akár eszkábálni is lehetne egy korpuszba fúrtat a becsapódásgátló mintájára. Urambocsá azzal egybeépítve."

 

Egy darab mikrokapcsoló a fiók "mennyezetére" rögzítve, a lábaira ráforrasztva egy darab negyed/fél wattos LED (no meg  a tápegységről jövő vezeték). Oszt készis van.

Előzmény: paplanfa (62301)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62307

"Van abból váltóérintkezős is szerencsére."

 

Van, csak nem lehet kapni sehol :)

Előzmény: pajaci (62305)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.24 0 1 62306

Nekem ebből több üzemel, már néhány éve...

 

http://vennivalo.hu/termek/led-es_lampa_magneses_erzekelovel_elemmel.html

 

Előzmény: paplanfa (62274)
pajaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62305

Van abból váltóérintkezős is szerencsére.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62300)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62304

Lehet fokozni.

Előzmény: Jahno (62302)
pajaci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62303

Barkácsoló kedvűeknek :-))))

Kis dinamó amit a fiók ki-be mozgatása működtet, és nem kell elem, vagy akku, csak egy kondenzátor.

Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62302

Fiók elejének élébe kell egy hornyot csinálni, fölé a kapcsolót. Amikor ba van csukva, akkor belelóg és nyitva van, ha kihúzzák, akkor folyamatoson siklik a kapcsoló fémrúdján, az senkit nem zavar, de zárja az áramkört. Kapcsoló és világítás fixen a felső, mozdulatlan részhez van rögzítve. Csak barkácsolni kell, ahhoz nem értek :-D

Előzmény: paplanfa (62301)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62301

Akkor úgy kell csinálni, hogy a fiók becsukáskor tolja el a mágnest, így nyitva lesz a kör. De ez túl bonyolult lenne, és egyszerűbb egy lökdösős mikrokapcsoló. Akár eszkábálni is lehetne egy korpuszba fúrtat a becsapódásgátló mintájára. Urambocsá azzal egybeépítve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62300)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62300

A legtöbb reed csőben lévő két kis érintkező mágneses tér hatására tapad össze (zárja az áramkört). Tehát pont akkor gyulladna fel a villany, amikor becsukod a fiókot.

 

Előzmény: Jahno (62297)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62299

...mondjuk ha egy hagyományos (záró) reed cső túloldalára odateszünk egy ellentétes polaritású másik mágnest,

akkor a fiók becsukásakor a két mágnes térereje pont kiolthatja egymást a cső belsejében,

ezért a fiók becsukásakor a reed cső úgy láthatja, hogy most szűnt meg a mágnesesség...

csakhogy ez a kioltás talán csak 1-2 milliméteres mágnes-távolság szórást tesz lehetővé (ha nincs tökéletesen becsukva a fiók, esetleg nem alszik ki a villany), vagy hosszasan el kell játszani a mágnesek erősségével/távolságával,

és itt megint előjön a kérdés: nem-e lenne olcsóbb egy egyszerű mikrokapcsoló?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62296)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62298

"kétségeim vannak, hogy 2032-es gombelemről túl sokáig tudna világítani mondjuk fél wattnyi LED, pláne gyakrabban használt fiókoknál."

 

Nézd meg a bicajlámpáim. Igaz lehet nem fél watt, de bőven órákat világítanak. Igazából nem tudom, mert még nem kellett elemet cserélnem és még csak pár évesek :-) Nerm sűrűn bicajozom, inkább táskában van (tartalékelemmel), hogy ha sötétbe kavarodok, valamit meg kell keresni, satöbbi. Fióknál mennyi kell? 8-10 másodperc? Ha csak 2 órát így hirtelen leszorzom, akkor napi 2 nyitcsukkal 2 évet működik. És gyanítom ezzel a 2 órával alálőttem, de ha nagyon kell beáldozok 500 forintot és kipróbálom :-)

 

Pld. erről a vacakról beszélek, amit zseblámpának is használok, de nyilván nem egy 5 wattos LED sor:

 

http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/vilagitas/elso-lampa/longus-elso-lampa-2ledes.html

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62295)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62297

Ha fiókhoz kell, akkor mágnes eltávolodik és akkor zár, nem?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62296)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62296

A mágnes közeledésre NYITÓ reed relék kb olyanok, mint a becsületes politikusok: elvileg ugyan léteznek, mindenki beszél róluk, de személyesen még soha senki sem találkozott eggyel sem ;)

Előzmény: paplanfa (62292)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62295

A CR 2032-es gombelem valóban nem egy önkisülős jószág (láttam már 10 éves működőt is),

annál inkább az alacsony energiatárolási képesség kerül előtérbe :)

kétségeim vannak, hogy 2032-es gombelemről túl sokáig tudna világítani mondjuk fél wattnyi LED, pláne gyakrabban használt fiókoknál.

...szóval szerintem még mindig a legjobb megoldás egy pl 12 voltos tápegység és végigvezetékezni az egész szekrényt :)

 

"Kapcsolónak reed csövet is be lehet szerelni"

 

Igen nehéz lenne mágnes közeledtére nyitó kontaktusos reed relét beszerezni (záró, az kapható mindenhol).

Mivel spórolni akarunk az energiával, ezért az elektronikus trükkök is kiestek (pl Hall-elemes közelítés érzékelés, optikai trükkök, stb),

tehát marad a jó öreg mechanikus mikrokapcsoló (ráadásul jó hosszú kapcsoló karral, hogy legalább másfél--két centi legyen a tűrési távolság).

Előzmény: paplanfa (62292)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62294

"Szerintetek hol lehet kapni Magyarországon 221-es sorszámú wagót?"

 

Tudtommal csak 2015 májustól lesz kapható.

Előzmény: ha4nz (62288)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62293

2032-ből is van tölthető

 

Előzmény: Jahno (62291)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62292

Na, alakul ez. A cr2032-es teljesen fiókaljkompatibilis kiszerelés. Kapcsolónak reed csövet is be lehet szerelni egy kis fiókelőlapba besüllyesztett, beragasztott mágnessel kapcsoltan. Aztán, hogy a fiókelőlapra, vagy a fiók fölé  a korpuszra fixen szerelve lenne a jobb, az akkor derül ki.

Előzmény: Jahno (62291)
Jahno Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62291

Nem kell LED szalagban gondolkozni, hanem csak pár darabban és akkor CR2032. Azok jó cuccok, bár nem tölthető, 250 forint/darab. Vagy ha sok fiók van egymás felett, akkor összevezetékezhető, 1 nagyobb akku pár ezres. Ha sok külön fiók, akkor nem tudom bepróbálnám-e az 750 mAh-sat, amiből 4 darab 200 forint, vagy legyen erősebb, 1900-as, 2800 pénzért. 6 volttal simán nekiugranék, ami itt csak kb. 4.8 :-P Főleg ha nem szalagban matekozunk, hanem 3 voltos LEDes kivitellel. Ebből a legtöbb lámpa alapban olyan egybitesen működik, hogy 2 darab CR2032es elem egymáson, LEd egyik lába fixen rajt, másik lábát meg odanyomjuk és világít. Egy ilyen konstrukció minimum éveket el fog menni, 2 LEDdel meg már bármit bevilágítunk. Aztán ha valamiben tévedtem, akkor írjátok az A, B, C, D, Zs verziókat tovább :-)

 

Szóval fiókonként szerintem simán 500, max 1 ezresből megúszható akku nélkül, de 3 voltos LEDes kivitelben 1400-ért Eneloop akkuval, ami jelenleg valahol a szakma csúcsa...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62290)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.24 0 0 62290

Egyes komoly akkuk valóban kibírják 4-6 évig is jelentősebb önkisülés nélkül.

Persze az áruk a csúcs elemekének kb négyszerese, a gagyi elemekének meg hússzorosa.

De ha valaki az elején hajlandó beruházni fiókonként kb 5 ezer forintot (fiókonként!) ennyire jó minőségű aksikra, az hosszú távon jobban járhat velük, mint bármilyen elemmel.

Előzmény: Jahno (62281)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62289

Ez meg felenk (Mateszalka) sincs elterjedve.

Igazabol meg nem talalkoztam vele,itt az ideje,hogy rendeljek.

Koszi!

Előzmény: ha4nz (62288)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62288

Köszi!

 

Ez a lakás belső csövezésébe megy, még a bergmann csövekben. A mért fővezeték is ilyen, de az 4-es.

 

Szerintetek hol lehet kapni Magyarországon 221-es sorszámú wagót? Ez az új, sodrotthoz való, átlátszó fajta. Néha jól jönne szűk dobozokban, ahol az elődje nem szokott elférni egészségesen. Dunaújvárosban még most ismertetem meg vele a boltosokat...

Előzmény: Tízenhármaska (62279)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62287

Biztos van, anyósnak is hasonló elven vettem esti világítás. Rábasz a tetejére, akkor világít, még egyet, akkor elalszik. Ennyi erővel meg is lehet taknyolni, oldalra egy mikrokapcsoló, az nem vastag, annak a fém része sem mindig olyan precíz, hogy a bútor nyeklése összetörje és kész. Vagy körbe kell lesni Kínában, mert több zseblámpám és bicajlámpám van, aminek az első funkciója sima világítós, ahogy egy LEDes stacklámpának is. Az bevált, néha használom és lassan 3 éve nem töltöttem az akkuját :-) Nem tudom van-e 6 voltos akkuban 1.2 Ah-snl kisebb. Jó eséllyel van, mert az ugyan keskeny, de ekkora kapacitással a fél házat ellátja világítással. Nekem nem is tudok mekkora, amit ki szoktam vinni a kertbe, de 3.2 wattos LED 30-40 órát zörög róla.

Előzmény: paplanfa (62286)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62286

Ha az elemet kiveszed-berakod, mindig ugyanúgy indulnak. De olyan nincs ami folyamatos üzemmel kezd. Kapcsolónak a reedcső is megtenné, a bútormágnes kapcsolhatná. De most komolyan, tényleg nincs ilyen gyári szerkezet? Annyira adná magát az egész, egy cr2032-es elem, 2 led, egy gyufásdoboz méret, és az ajtó éle elé kéne betenni, mert beépített mikrokapcsolója lenne.

Előzmény: Jahno (62285)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62285

Vagy ha nem is azzal kezdi, következő nyitáskor már az lesz, mert pillanatkapcsolóval csak lépteti az üzemmódokat.

Előzmény: paplanfa (62283)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62284

Vagy mint a hűtőben. És a kapcsolása is hasonlóan történne.

Előzmény: paplanfa (62283)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62283

igenm csak ennyi kéne, egy bicajlámpa kaliber. olyan kell ami fehér, 1 sorban vannak a ledek és elembehelyezéskor felkapcsol, nem villog. Hát ilyet még nem leltem, mert mind villogó üzemben kezdi. Szóval marad a ledszalag 1-2 eleme (5-10cm az 5050-es verzióból) Az ikeával ellentétben a korpuszra kell tenni, és lefelé (fiókba, szekrénybe) kell világítania. Kb úgy mint az autó csomagtartójában.

Előzmény: Jahno (62282)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62282

Ja, bicajlámpám a többi, 3 éve ilyenkor tömtem meg mindenfélével, néha bicajon használom, néha szomszéd lenyúlja, van ami azóta  táskámban 1.5 évig be sem volt kapcsolva, van ami néha magától bekapcsol és villog, vagy egyéb. Ezek sem nagyon döglöttek meg magukban, amiben CR2032 van az is bírja, sok AA és AAA elemes szintén. Fekete Sanyo/Eneloop és 1-2 cucc szintén sok év után kezd kisülni. Kínai meg olyan, amilyen, olcsón vettem fél méteres kupacban, néha 2 órát nem ment vele a Nintendó, míg átlag legolcsóbb, de neve van típusú 200 forintossal 2-3 alkalmat simán végig bírt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62280)
Jahno Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62281

Azért egy rendes Eneloop vagy egyéb akku nem merül le. Pontosat is tudok mondani, én speciel 2012 augusztusában töltöttem és használtam dolgokat, aztán most 2 hete elővettem és nem kellett tölteni, Volt amit év közben néha használtam, most viszont még bőven van benne szufla, alig akartak merülni. Ez pedig 2+ év gazdagon. 14x4 csomag ceruza akkut is, félig lemerülve annó szétszórtam, most rendezgettem soraim, mindegyikből ki bírtam csavarni még némi üzemórát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62280)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62280

Sokan nem tudják, hogy elemről/akkumulátorról működő és csak nagyon ritkán használt készülékek esetén az energiaveszteségnek akár 99%-a is nem a készülék használatára megy el, hanem az elem saját önkisülésére a hosszú hónapok alatt. Hányan tapasztalták már, hogy az elemlámpába vagy a fényképezőgépbe beleteszik a vadiúj elemet, majd amikor pár hónap múlva hirtelen marhanagy szükség lenne rá, akkor kiderül, hogy energia szinte semmi.

Na ugyanez van az elemről működő fiók/szekrény világítással is: az elemeket akkor is viszonylag gyakran cserélgetni kell majd, ha magát a világítást csak nagyon ritkán és akkor is csupán másodpercekig vesszük igénybe.

 

Az a baj ezzel a fióklámpával is, hogy az energiaellátása valójában igen drága: 6 db AAA-s ceruzaelemmel működik, márpedig háromféle ceruzaelem létezik:

- occó kínai: ezek akár használat nélkül is saját magukat lemerítik 3-5 hónap alatt, tehát az élet a konyhában a folyamatos elemcserékből fog szólni (amit az ember megun néhány év után és attól kezdve szarik az egész elemes világításra).

- úgynevezett tartós elemek: ezek már jóval drágábbak, viszont ezeknél az önkisülés 8-16 hónap,

- valóban tartós elemek: ezek akár két évig is bírják jelentősebb önkisülés nélkül,

ennyire ritka elemcsere már elviselhető lenne, ha nem kerülne pl 6 db AAA-s Duracell 1200 forintba. És fiókonként ennyi, ugyebár.

Szóval elmondhatjuk, hogy egy mondjuk 10 ajtós konyhabútor összes fiókvilágításába az elemek ára többe kerülhet, mint az egész konyha tisztességes megvilágítása - ha gagyi elemeket használsz, akkor a nagy elem-mennyiség miatt, valóban tartós elemek esetén meg a magas ár miatt (persze a drágább elem hosszú távon olcsóbb valamivel).

 

Egy mondjuk tíz fiókvilágítós konyha esetén évente kb 4-8.000 forintos elem-költséggel számolnék.

 

Egy átlagos konyhában szerintem szinte bármihez elegendő fényerőt produkál egy darab (hatékony, tehát lefelé tükröző nagy felületű lámpatestben lévő) pl 22 wattos Tungsram energiatakarékos izzó, ennek üzemeltetése óránként 1 (azaz:egy) forintba kerül. Ezen felül kell némi munkahely-megvilágítás, oszt annyi.

Ha meg mindenképpen szeretnél fiókvilágítást is, akkor az lehetőleg ne elemről működjön.

Előzmény: Garfield007 (62275)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62279

Szia

 

Szerintem a G1-sre gondolsz.es ezt tettek az AP csobe.

 

Előzmény: ha4nz (62277)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.23 0 0 62278

Hát, kábé, de ennél azért épeszűbb árképzéssel. 3 db led tényleg elég lenne, és nem a fiók előlapjára tenném, hanem a korpusz szélére, vagy a fölötte levő fiók élének aljára.

 

Előzmény: Garfield007 (62275)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62277

Sziasztok!

 

Meg tudnátok mondani a régi kb 50-60-as években épült házakban hogy hívták azt a vezetéktipust ami kb 1-es alu vezető, gumiszerű érszigetelés és ezek van még kívülről egy szövet bevonat?

NO HAB Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62276

ikea

Előzmény: paplanfa (62274)
Garfield007 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62275
Előzmény: paplanfa (62274)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62274

Valaki tud olyan led-es konyhabútor világítást ami elemről megy? 3 db 5050-es led simán bevilágít egy szekrényt, mélyfiókot. Kb mint egy bringalámpa, csak az ajtó kinyitásakori be-ki kapcsolást kéne tudnia.

arenarock Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62273

Én úgy tudom a Z-s Hajdú még jó ...

Előzmény: DJ Szegecs (62271)
ötfelezős Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62272

Most ugyan nem tudok számokkal érvelni, mert fölöslegesen nem jegyzek meg dolgokat, anyagaim a munkahelyen vannak, oda meg e héten be sem nézek, de épp arra próbáltam rávilágítani, hogy nincs ébren tartó színárnyalat, hanem van jobban ébren tartó, és kevésbé. Meg még kevésbé.

 

A mechanizmus más, mint a szín- és a nemszínlátás mechanizmusa, bár erről többet nem nagyon tudnak, csak azt, hogy sem a csapok, sem a pálcák.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62256)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62271

80 literes villanybojlerből milyen márkát érdemes venni?

Azt tudom, hogy olaszt nem, ill. már Hajdu-t sem. 

De akkor mit?

xtl Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62270
Előzmény: xtl (62269)
xtl Creative Commons License 2015.03.17 0 0 62269

A szituáció az, hogy amikor némítanánk a kaputelefont, akkor nem mennénk ki úgy sem, ha hallanánk.

 

Egyébként megtaláltam, ami kell nekem: Aiphone DB-1 szett

Előzmény: Jahno (62260)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62268

Amikor sms-t kap az is simán megkülönböztethető. :)

Előzmény: pajaci (62267)
pajaci Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62267

Nem ugatja a macskákat, nem őrjöng világba. Ha valaki elmegy a ház előtt, vagy ha meg áll a kapuban, az teljesen kétfajta ugatás. Ha jött valaki, akkor ugat egyfolytában és szalad oda-visza az ajtótól a kapuig. Okosabb sok szavazásra jogosultnál :-)))))))))

Előzmény: Jahno (62259)
W_B Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62266

Érdekes és tanulságos amit írtál!

Előzmény: Vargham (62257)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62265

"Van ahol kint a cetli, hogy mikor ne csengessenek."

 

Nem rossz ötlet :)

Régen a pesti bérházakban sokhelyütt kinn volt a tábla: "Házalók és kintornások kíméljenek!"  ennek lehetne valami modern szövegezésű változata, pl: "Ha zaklatni jöttél,  akkor pofán váglak!" vagy valami hasonló diszkrét célzás, hogy a sorok között olvasva lehessen érezni a várható neheztelést.

 

Esetleg kiírod, hogy "A csengő néha nem működik" persze a haveroknak elárulod, hogy működik

és amikor csengetnek, akkor pl ablakon/kamerán át kinézve eldöntheted, hogy most úgy tegyél-e mintha működne a csengő ;)

Előzmény: Jahno (62258)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62264

Igen, vagy másik kutya az utcában, vagy kóbor macska. Ezek vidéken felénk gyakoriak, ahogy az ugatás is. Vagy csak megdumál valamit a 3. kertszomszéddal. Esetleg idegenre is néz lesajnáló, üveges tekintettel, hogy mi a pék faszát keres itt, aztán visszakullog napon dögleni, gödröt ásni, valamint ezek a, c, b ésvagy verziói. Valljuk be a csengő megbízhatóbb, bár az biztosan nem szól, ha valaki rosszándékú többször bekukucskál a kapun. Bár ha becsenget és nem vagyunk odahaza arra jó megoldások vannak, aztán jön a kamera. Attól függ mit akarunk, de nálunk a kutya nem túl megbízható. Tesómnál egyik kutya megugat, mást nem mindig, a másik kutya szerintem néma :-D Sógornál meg el kell zárni őket a fürdőbe, mert előbb harap aztán marad csendben a romok felett.

Előzmény: paplanfa (62262)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62263

A legfrankóbb az Utánam srácokban amikor betörnek a rosszfiúk, és elkezdi lejátszani a magnószalag a kutyaugatást. Már majdnem beérnek, ekkor megszólalt a gazda, valami: Takarodjatok az anyátokba stílussal. :)

Előzmény: Jahno (62259)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62262

A kutyaugatásból simán lehet tudni mikor jön idegen. Ismerősnél már necces, szeret örömködni, és nem ugat :)

Előzmény: Jahno (62259)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62261

1 "okostelefon" spárgán és drót sem kell

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62255)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 -1 0 62260

Ja, sógor is ilyen, meg tesómék. Tesóhoz mondjuk bejelentkezünk, csak tudja fene, én valahogy elviselem, ha a szomszéd becsenget, mert valami olyan van, vagy csak hoz egy kondér borjúpaprikást és faszkivan, mikor telefonálgatni kell, de nem veszi fel, éppen elment otthonról hívjam a mamát, hívom a mamát az éppen kiment a kertbe így hívjam "a házit", háthat azt meghallja... Amúgy hallja, de gondolta nem olyan fontos, meg különben is, így általában előre be kell jelentkezni és akkor is szopó. Ugyanez ügyfeleknél is, mikor azt hiszik, hogy csak a krisnások meg a hülyegyerekek fognak csengetni reggeltől estig, atzán majd 1-2 dologról lemaradsz és mindenki hülye lesz a világon, mert nem hívott fel a kapuból?

Előzmény: xtl (62252)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62259

Jó is az, mikor folyamatosan ugat valami hülye kóbor mcsakát, mi meg nézegetünk kifelé, hogy akkor most ki fog jönni?

Előzmény: pajaci (62254)
Jahno Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62258

Van ahol kint a cetli, hogy mikor ne csengessenek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62255)
Vargham Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62257

Ráadásul az ember számára a zöldből kettő is van:

1. 510 nm környéke.

2. 590 nm (sárga) és 430 nm (kék) keveréke.

Az ember ugyanis nem látja a kékes-sárga színt, helyette zöldet lát. A szem még képes érzékelni, azonban az agyba nem jut el külön a sárga és a kék fény keltette inger. Egyszerűen fogalmazva: Az átviteli sávszélesség csökkentése érdekében a látóidegben már csak sárga/kék különbségjel megy. Részletesebben itt olvasható. Az emberi látás hiányosságaira (sajátosságaira) alapozva készítették el annak idején a televíziós átviteli szabványokat. Világosság jel, színek különbség jele, stb.

Írtam már erről egy másik topikban is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62256)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62256

"Az igazságosság kedvéért említsük meg, hogy a zöld fény is még elég jelentős hatást gyakorol erre a mechanizmusra, kb fele annyira, mint ugyanolyan erős kék fény - ami még nem kevés."

 

A kérdéses "ébren tartó" színárnyalat hullámhossza valahol a kék és zöld szín között helyezkedik el, tehát bármelyik színt mondod a kettő közül: igazad van :)

Előzmény: ötfelezős (62247)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.16 0 0 62255

Ha van kint nyomógomb, arról az előtte álló feltételezi, hogy működik is, ezért ne csapjuk be őt.

Az is teljesen jó megoldás, ha egyáltalán nincs csengetési lehetőség.

Előzmény: xtl (62252)
pajaci Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62254

Kutyát tartok csengő helyett.

Előzmény: davidabc (62253)
davidabc Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62253

Azér' néhanapján jól jöhet a csengő... valaki jófejségből beszólna hogy égve marad a tompított a kocsin, vagy épp látta kiugrani a kutyát a kerítésen, ilyesmi.

Előzmény: xtl (62252)
xtl Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62252

Az én elképzelésem az a dologról, hogy a hívatlan vendég különösebben nem érdekel, ha meg ismerős jön, majd felhív a kapu elől. Szóval a némán felejtés nem lesz nagy baj. Négy éve már, hogy csengőnk sincs, és még semmi fontosról nem maradtunk le. Az apropó mindössze annyi, hogy kerítést, kaput stb. építünk, és akkor már betennék egy normális kaputelefont is, bár nem biztos, hogy egyáltalán használni fogjuk. Köszönöm az eddigi ötleteket, utána nézek az említett típusoknak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62250)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62251

A trillalillás dallamcsengők nagy marhaságok. Valóban az van amit írsz, egyszerűen nem lehet felfigyelni rá, és ugyanez vonatkozik a trillalilla telefonhangokra. Nemrég kerültem egy új munkahelyre, és egyszerűen fogalmam sincs mi és pláne hol csörög, köszönhetően a kolleginák logikus gondolkodásának, és a rádióhallgatásnak.

 

Urmetből mi az ami 2 drótos, kaputelefonos, de nem kagylós?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62250)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62250

Az olcsó (pl nem kamerás) kaputelefonok beltéri egységei szinte mind leakasztható kagylós.

 

Sok kaputelefon oldalán van kikapcsoló, ezt tekintheted némításnak, egyébként kaputelefont némítani butaság, mert úgy fog felejtődni, mégpedig pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá.

Egyébként áramtalaníthatod a tápegységét is: pl kösd külön biztosítékra amit ilyenkor egyszerűen lekapcsolhatsz vagy csinálhatod konnektorosra.

 

A dallamcsengés is butaság szerintem, mert pl TV nézés vagy zenehallgatás közben ezerszer fel fogsz ugrani, mert nem fogod tudni biztosan, hogy nem-e csöngettek-e.

 

Egyébként én is valamelyik Urmet terméket javasolnám,

nagyon kevés olyan gyártó van, amelyik ennyire megbízható.

Előzmény: xtl (62245)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62249

Szerintem ez kell neked

Urmet Utopia lakáskészülék elektronikus dallamcsengővel, 1+n vezetékes
rendszerhez csengőhangerő és némitás , kagylós és kagylónélküli is van

 

Egyszerű a kaputelefon, a festő is beköti :)

Miért nem kaputelefonosra bízod? A villanyász behuzza a drótot a többi a kaputelefonos dolga

 

Bevállaltam annó egy 50 valahány lakásos házat, Rainmann, ma Laskomex,  rendszerrel

Ugynevezett számeltolással kellett megoldani. Nem sikerült, pedig elektromos emberek próbálták megérteni a programozási szisztémáját

Szerencse az Arday bolthoz közel volt, ott vettem

No , ott is elszórakoztak vele, mire kisütötték hogy elég féreérthető a kezelési utasitás

Előzmény: xtl (62245)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62248

Urmet nincs?

Előzmény: xtl (62245)
ötfelezős Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62247

Az igazságosság kedvéért említsük meg, hogy a zöld fény is még elég jelentős hatást gyakorol erre a mechanizmusra, kb fele annyira, mint ugyanolyan erős kék fény - ami még nem kevés.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62110)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62246

Én legutóbb legrand videó kaputelefont szereltem, nagyon tetszett.

Előzmény: xtl (62245)
xtl Creative Commons License 2015.03.15 0 0 62245

Sziasztok!

 

Kaputelefont szeretnék és a pontos modellt keresem. Sajnos a villanyszerelőm nem rendelkezik kiterjedt áruismerettel a témában, ezért hozzátok fordulok, hátha valaki gyakrabban szerel ilyesmit. Az eddig kitalált feltételek:

- 1 lakásos - 1 beltéri - csak hang,

- dallamcsengő,

- elektromos zárat nyisson a beltériről,

- a csengés némítható legyen!

 

Az Elvox 885A szettet ajánlották üzletben, és a némításhoz egyedi kapcsoló bekötését javasolták, amit - gondolom - akármelyik készülékkel meg lehet csinálni.

 

Csak szépészeti kérdés, de ha ismer valaki olyat, aminek a beltérije nem egy telefonkagylós készülék, hanem egy kültérihez hasonló nyomógombos tábla, azt szívesen fogadnám :)

 

Köszönöm.

pajaci Creative Commons License 2015.03.14 0 0 62244

Biztos bálnakutató balneológus írta :-)))))

Előzmény: DJ Szegecs (62242)
pajaci Creative Commons License 2015.03.14 0 0 62243

3x6A az 4.1kw.

Előzmény: peti.olah (62241)
DJ Szegecs Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62242

Kovalens (!) kötés a lakáselosztó táblában!

peti.olah Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62241

Urak, megint segítség kellene.

 

Szeretnék venni egy asztali körfűrészt, de a motorja 3F 2,2 kW.

Van 3 fázisom, de 25+6+6A kiosztásban.

Elindulna, használható lenne így?

zotya88 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62240

Tudom hogy nem mai darbok de akkoriban beletették az anyagot ezekbe ! Ráadásul ezek nem szenvedtek soha !   De ha így áll akkor viszem a hulladéklerakóba !  NA pá

Előzmény: nap50 (62238)
t5359 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62239

Hali!

 

Bocsi de én nem a regszerelő munkájával kapcsolatos felelősségről írtam,hanem a fővezetékkel

kapcsolatos felelősség vállalásról.

Előzmény: Peter atyuska (62236)
nap50 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62238

Máris április elseje van?

Inkább azt mond meg, hogy mennyit fizetsz, hogy lerakhatod egy hulladéktárolóba?

Komolyan azt hiszed, hogy ezekért valaki pénzt fog adni?

Előzmény: zotya88 (62237)
zotya88 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 62237

Sziasztok ! Egy  raktár (munkahelyem)  villamos korszerűsítés  megy végbe  és  van 1-2 dolog amit szívesen eladnák . Igazából a "kisebb "  kapcsolókat  és egyebeket megtartom  , de a az igazán nagyokat el szeretném adni . Lesz pár kapcsoló nyomógomb  alu doboz  behúzó relék stb.    Az első az 1 nagy 380-as kapcsoló , adatokat is lefotóztam :        

Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62236

Ja és van olyan eset is amikor van fal van hely de a falban vannak vezetve a TV, Telefon, gáz, víz és nem lehet csak úgy felrakni egy dobozt na ilyenkor is a reg szerelőnek kell írogatni papírt a hálózatosok felé hogy miért nem lehet kirakni. Mert elfér a 300x300 doboz de csak úgy ha belefúrnál valamelyik csőbe ami ugye nem ajánlatos.

Előzmény: Peter atyuska (62235)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62235

Az a gond, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a villamos rendszer szolgáltató meg a kereskedő hárít minden felelősséget magáról azokban az esetekben amikor nem az ő tulajdona a vezeték. A szabályzók meg nem egyértelműen, hogy egy mérési ponton x teljesítmény lesz y helyett akkor kinek és mit kell számolni tervezni.

 

De gondolom, hogy mindenki szívesen fizetne egy teljesítmény bővítés esetén egy mérnöknek is néhány ezer forintot egy igazoló - ellenőrző számításért, a mérőhelyet kialakító szerelőn felül. Így marad a teljes fellelőség a reg szerelőn.

 

Mondtam egy szóval is hogy KK nyílokozatát valaha is műszakilag figyelembe vették, csak is kizárólag a hely meghatározásában volt annó szerepe, ezért is szűnt meg.

 

Igen statikus kell ahhoz, hogy egy fal gyengíthető (besüllyesztés), de ezt egy reg szerelőnek valahogy fel kell ismernie, mert nem fog főfalat szétcseszni ha az jelentősen megváltozik miatta. Most is van és volt e felismerésből származó menetem egy két ügyfélnél. Mert még az is bejátszott, hogy falra sem lehetett rakni a tűzvédelmi előírások miatt mivel nem lett volna meg a minimális keresztmetszet a folyosókon. Ezért még a katasztrófa védelem is belet fogva az ügybe, simán megírták nyísta tessék bevésni. statikus nem véshető. Ezért maradtak a régi helyükön a mérők. A költséget időt és KK meg a társasház idegeinek állapotát ne kérdezd :) Meg azt a sértődöttséget sem amit a hálózati kft nél az illetékes(ek) nekem vágtak.

Előzmény: t5359 (62234)
t5359 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62234

Hali!

Hogy érted,hogy a regszerelőé a felelősség,szerintem a regszerelői a szabványos mérőhely kialakítására

ad felhatalmazást,a társasház fővezeték megfelelőségéért én úgy tudom,hogy csak reisztrált tervező nyilatkozhat.

Egyébként volt olyan esetem,hogy a kk nyilatkozatát még mérőhely elhelyezéshez sem fogadták el,

csak hivatásos statikusét,ami szerintem jogos is,mert hogyan nyilatkozhat pl egy cukrász a fővezeték

terhelhetőségéről./Nem lenézésről van szó/

Előzmény: Peter atyuska (62212)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62233

Ebben az árban Bosch GNF 35CA; amit Laci ajánl az a makita SG 150. Nehéz de irgalmatlanul megy. Engem is ő bíztatott, a mai napig nem bántam meg. A horonymarón a szélességre, mélységre figyelj, és a megfelelő minőségi korongokra. A porszívó is sokat számít, nélküle könnyen túlmelegedhet a gép. Kb a 100-ért már lehet jó porszívókat is venni. A Bosch érdekesen gondolkodik az alkatrész és szervíz tekintetében, a makita máig teljeskörű partner ebben.

Laci: a loxone nem egy elosztóba lett betéve, csak a szekrény mérete volt hasonló. Igaz, ott költségcsökkentés miatt a dac és adc modulok házilagosak voltak.

Előzmény: Incy (62227)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62232

Hát loxone-t nem tennék hagyományos elosztóba a méretei miatt.

Előzmény: ha4nz (62217)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62231

Makita 150-es koronggal, meg hozzá egy jó porszívó ha nincs.

Előzmény: Incy (62227)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.12 0 1 62230
Előzmény: Incy (62227)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62229

Semmi extra, 35 éves panellakás. A nullavezetők "természetesen" mindenhol dupla terhelést kaptak anno a korabeli drótosoknak köszönhetően... Most meg behúzom a védőt is nemcsak a kisumákolt nullavezetőket.

Előzmény: ha4nz (62217)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62228

Köszi, akkor ez okés lesz, szépen megoldódik az alu bejövőkről a rézre váltás is egyúttal.

Előzmény: C20NE (62216)
Incy Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62227

Sziasztok !

 

 Segítséget szeretnék kérni !   Horonyvágó vásárlás elott állok de nem igazan  tudom eldonteni  hogy milyet vegyek.  ( marka, tipus)  

 Mit tudnatok  ajanlani ?  ( olyan 140- 170e Ft kozott) 

Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62226

Igen, igazad lehet, annyi pontosítást engedj meg, hogy én nem vagyok fővárosi, hanem egy keleti periférián "vergődő" vidéki.

 

Dreamer

Előzmény: ha4nz (62225)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62225

Aki leállás alapján ad árajánlatot, az is lehet egy olyan összeg, amit te is mondanál pl, csak te egyben. A rosszabbik eset amikor másfelessel elindul, felfűz 30 dugaljat, és örül, mert mindenhol van delej. Ez a kókány Bt. Mi meg tudjuk, hogy mit miért csinálunk és tudunk méretezni is. Ez a különbség. Én nem állok neki glettelni, mert tudom, hogy a festő kezében van, nekem meg csíkos, ragyás lenne. Sajnos ő meg tekergeti a drótokat, majd beteki lekoplasttal, és csak mi látjuk, hogy hol a hiba.

 

Miskolcon más árak vannak, mint nálatok a fészkesfővárosban!

Előzmény: Dreamer (62224)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62224

Én pl. nem értem ezt a leállásos árajánlatot. Így azt gondolom nem lehet korrektül meghatározni a munkadíjat.

 

Ha valamit teljesen a nulláról kell újra szerelni, akkor ez a munkadíj egy 110 m2-es kecó esetén elég karcsú.

Ha csak újrahuzgálni, akkor hát... a fene se tudja.

 

Megközelítően pontos árajánlatot csak a helyszín ismerete után lehet mondani, de még akkor is kibukhat néhány csontváz a szekrényből.

 

Miért nem kérsz árajánlatot két-három regisztrált szerelőtől?

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62222)
C20NE Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62223

A regisztráció nem feltétlen jelent szakértelmet!

Előzmény: pocsolya84 (62222)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62222

Azért kérdezem, hogy a 3800 /  leállás (csak munkadíj) az rendben van -e, mert ha egy regisztrált villanyszerelő meg mondjuk 3900-ért csinálja akkor inkább olyannal csináltatnám aki bizonyíthatóan ért is hozzá. De ha mondjuk az átlag inkább olyan 5000 Ft/leállás környékén van akkor jó lesz 3800-ért.

*Steve Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62221

a kőmüves aki mindenhez ért   az ilyen után jó hibát elhárítani :)

Előzmény: Dreamer (62220)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62220

Jaj, most olvasom, hogy egy multimester? Hát nem tudom...

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62218)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62219

Ez tisztán csak munkadíj?

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62218)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62218

Értem. És a 3800 Ft / leállás az rendben van?

 

Csak mert az álmennyezetet meg a beltéri ajtók cseréjét plusz egyéb javításokat is ő csinál, eddig egész ügyesen dolgozott, szóval ha ez így rendben van akkor neki adnám a villanyszerelési munkát is.

 

Amúgy egy miskolci házról van szó, újra kellene vezetékelni az egészet. nagyjából 110 m2, kb 50-60 db leállásról van szó.

Előzmény: Dreamer (62215)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62217

Ez csak a leendő rendszertől függ, csináltunk már 2*36 modulos elosztót családi házban plusz a gyengeáramnak is egy kb ugyanekkora elosztót loxonnak, koaxnak, netnek, kamerának.

Előzmény: C20NE (62216)
C20NE Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62216

Igen! Akkor a szétválasztás, reméljük szabályosan - már megtörtént. A védővezető megy a saját sínjére a nulla pedig a FI-n keresztül a nulla sínre. Ha több FI is van ez bonyolódhat, de olyat egyelőre kevesen tesznek :-)

Előzmény: paplanfa (62209)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62215

Attól még lehet jó egy szerelő, hogy nem regisztrált.

 

Dreamer

Előzmény: pocsolya84 (62214)
pocsolya84 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62214

Sziasztok!

 

Mennyiért dolgoznak mostanában a villanyszerelők?

 

Eddig egy ajánlatot kaptam, ő 3800 Ft/leállás áron dolgozik, nem tudom, hogy az nagyon olcsónak számít -e vagy átlagosnak, esetleg drágának. Annyi még, hogy ő nincs beregisztrálva az áramszolgáltatónál, de egyébként jól dolgozik.

 

Ennek tükrében kérdezném, hogy érdemes -e foglalkoznom vele egyáltalán vagy inkább keressek olyan szakit akinek minden papírja rendben van?

ha4nz Creative Commons License 2015.03.12 0 0 62213

És akkor egy regszerelő megnézi a méretlen betápot és eldönti hogy mehet e a bővítés? Mondjuk nem rossz gondolat, de miért hagyták ki a kk-t?

Előzmény: Peter atyuska (62212)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62212

KK lassan egy éve nem írogat alá semmit a szolgáltatók felé, a felelősség részben a reg szerelőé lett.

Előzmény: ha4nz (62203)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62211

Már nem kell aláírnia a KK-nak!!!

Előzmény: ha4nz (62203)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62210

bocs, de mi az a PEN ?

A FI relét legalább tudom, azt akarok is majd.

Előzmény: C20NE (62208)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62209

És mi van akkor, ha már eleve külön jött be a lépcsőházból a lakásba a nulla és a védő, (csak a fürdőben és a hűtőnél volt eredetilag védőföld) de most Fi is kerülne fel? Mehet egyből a védő tovább úgy ahogy eddig, a nulla meg a fázissal az Fi-be?

Előzmény: C20NE (62208)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62208

Nem kell összekötni a nullat és a védővezetőt! Hanem a PEN vezetőről leágazást készítünk a nullának. Hidd el, nem szavakon lovaglás. Ha így készíted akkor biztonságos lesz és még szabványos is. Majd felszerelsz egy FI relét és máris nagyot léptél egy korrekt rendszer felé.

Előzmény: Twinsen77 (62207)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62207

Még egy kérdés:

 

Miért kell a földelést összekötni a nullával a villanyszekrényben ? Itt ahol lakom pl. nincsen, de a telken össze van, és a szerelő szerint ez így jó.

Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62206

thx. kicsit utánakerestem, meg megnéztem amit pajaci forumtárs is linkelt. nem vészes árak ezek. Persze mint mindenütt itt is a munkadíj dobja meg leginkább valószínűleg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62198)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.11 0 1 62205

A méretlen fővezeték a társasház tulajdona. A tulajdonostársak döntésén és pénztárcáján múlik. Ha hülye a kk akkor az nki-t cserélteti nagyobbra és egy idő után bekerül a társasház a híradóba, meg a lánglovagok.hu-ra. Esetleg a tanulságos történetek cikksorozatba a villanyszerelők lapjában.

Előzmény: Tízenhármaska (62204)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62204

Igy tenyleg nem egyszeru.

De,ugye egyszer elkell kezdeni a korszerusitest,hiszen egy ido utan nem lesz elfogadhato az egyszeru NEM valasz.

Előzmény: ha4nz (62203)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62203

Teljesítménybővítésnél a formanyomtatványt a kk-nak is alá kell írnia. Ha nem írja alá, buktad a bővítést. Normális kk-k amikor felülvizsgáltatják a társasházat akkor kérik ki a szerelő véleményét és utána ezek alapján nem írják alá egy határ után. Pl: 3*40A nki és erre van 16 lakás. Mindez a 60-as években épült 4-es vagy 6-os alu méretlen felszálló fővezetékkel. Jelenleg meg mindenki akarja az 1*32A vagy a 3*16-ot.

Előzmény: Tízenhármaska (62202)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62202

Szia

Azt jo lenne tudni,hogy milyen a meretlen fovezeteked.

Ha jol sejtem 1fazisu merohelyed van,ha 3fazist szeretnel,hat bizony az koltseggel jar,hiszen akkor 16A-t is venned kell.

Nagyon nem vagyok toppon tarsashazaknal,de kivancsi lennek arra,hogy ki es milyen jogon tiltana meg, hogy 1x25 vagy 32 Arem legyen.

2fazis nem jats,ik az aramszolgaltatoknal.

Előzmény: Siruba (62197)
pajaci Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62201
Előzmény: Mekk Elek ezermester (62198)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62200

Általában 10A/mm^2 Áramsűrűségig nagy baj nem történik, ha a kötések jók. De az ördög nem alszik!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62199)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62199

"1,5mm2 MCU, sodrott kötések, 20C A-ra biztosítva. ...a táblázatok néha nem ismerik a fizikát."

 

Egy csupaszon (tehát a pvc köpeny hőszigetelése nélkül) a levegőben vízszintesen kifeszített 1,5 mm2-es réz vezeték talán még 80-100 ampert is kibírna megolvadás nélkül.

A táblázatokban szereplő keresztmetszet-áram értékek a legrosszabb kombinációra készültek, tehát amikor

1: az áram hatására melegedő vezetéknek nagyon rossz a hűtése (pvc köpeny, a mellette futó többi vezeték, a védőcső, stb. hűtés-fékező hatása, ráadásul a többi párhuzamos vezeték szintén hőt termelhet) Pl ezért szokták ráírni a komolyabb hosszabbítókra az eltérő terhelhetőséget (=áramot) feltekert és letekert állapotban.

2: a baj nélkül elérhető hőmérséklet felső határát nem a réz, hanem a műanyag szigetelés megolvadása jelenti.

 

...szóval a táblázat jól tudja a fizikát - a legrosszabb lehetséges kombinációra.

Ha a szerelő is jól tudja a fizikát, akkor eltérhet a táblázattól - a saját felelősségére ;)

Előzmény: Fázisceruza (62173)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62198

"most leginkább az tűnik ésszerünek, hogy teljes áramtalanítás, kivéve riasztó persze, és ez mobilrol kapcsolható legyen. Ennél extrább dolog nemhiszem hogy kell egyenlőre."

 

Az egyszerű áramtalanításhoz kell egy mágneskapcsoló (kb 10eFt), a mobiltelefonos távkapcsolók 15-45e Fba kerülnek.

Plusz persze a szerelő tiszteletdíja (próbálkozz a környékbeli riasztó szerelőknél, azok valószínűleg láttak már közelről is ilyen GSM távvezérlőt).

 

Szerintem érdemes okosabb mobilos távvezérlőt venni, amin a ház áramtalanításán túl

- le is lehet kérdezni dolgokat (pl a riasztó aktuális éles-neméles állapotát),

- automatikusan telefonál esemény esetén (pl riasztás, riasztó ki/bekapcsolása,  fagyveszély, stb)

- egynél több dolog átkapcsolására is alkalmas (pl távolból át lehessen kapcsolni a fűtést temperálásból teljes fűtésre és vissza)

További lehetséges extrák: nyáron klíma be/kikapcsolás a távolból, hőmérséklet távmérés, stb.

Előzmény: Twinsen77 (62176)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62197

32A azért nem hagyja jóvá, mert az a háznak kerülne pénzbe.

Így csak 16A jöhet szóba.

Villanyszerelő csinálta a dolgát, áthúzta a vezetéket. Elmondtam neki, mit akarok.

Holnap jön a Démász-os figura és elmondja a tutit.

Jelenleg arra vagyok még kíváncsi, hogy :

1, 32A-hoz engedély kell, vezeték csere kell, sok pénz kell!

2, 3x16A-hoz ugyanezek kellenek? :)

Köszönöm

Előzmény: Zs:) (62196)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62196

Te írtad:

"...Ez egy régi polgári lakás, melyben jelenleg 6A van. 32A-ra nem számíthatok, mert azt a lakóközösség nem hagyná jóvá, ..."

 

Jóváhagyás bármilyen fejlesztésre kell, az meg lesz? A 32A ingyenessége nem azt jelenti, hogy neked semmibe sem kerül! De ha te már tudod, hogy 3x16 A -ed lesz, akkor meg mi a gond? 

Hívtál villanyszerelőt, az nem azt mondta, amit te hallani szerettél volna, most itt próbálod megerősíteni magad.

Persze csak én kötekszem ám, elnézésedet kérem.

 

Előzmény: Siruba (62195)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62195

A 6A már túl vagyunk, köszönjük! Jelenleg 16A-ról beszélünk! :)

Sőt 3*16A!

Előzmény: Zs:) (62193)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62194

Ahogy gondolod....

Előzmény: Zs:) (62190)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62193

Helyesen a mondat:

Jelenleg gázon főzök. Egy másik lakást újítunk és abban villanytűzhely lett volna.

 

:)

 

6A-rel felejtős, villanyász is megmondta.

Előzmény: Siruba (62191)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62192
Előzmény: Twinsen77 (62177)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62191

Jelenleg gázon főzök. Egy másik lakást újítunk és abban villanytűzhely lesz.

Előzmény: peterch (62186)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62190

Már rég nem erről a konkrét esetről megy az eszmecsere, de mindegy

Előzmény: C20NE (62183)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62189

32A-ig nem kell megfizetned a hálózatfejlesztési hozzájárulást, de kétlem, hogy 2 fázist bekötne a szolgáltató. Vagy 1 vagy 3.

 

Erről kérdezz meg regisztrált szerelőt!

Előzmény: Siruba (62187)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62188

Nem találtam típust hirtelen, amit láttam, azt sem én rendeltem.

Egy kis okosság azért:

www.muszeroldal.hu/measurenotes/tarmikcikk.pdf      8.oldaltól

Előzmény: ha4nz (62174)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62187

Elmondtam a szerelőnek, hogy villanytűzhely lesz, egy szóval nem mondta nekem, hogy nem működik ez a dolog. Biztos megőrülök!!! A 2*16A is ingyen van?

Előzmény: C20NE (62185)
peterch Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62186

Szia !

 

Jelenleg min fozol, ha szerinted csak villany lehet? A 3x16A az segitene rajtad. 

 

Udv , Peter.

Előzmény: Siruba (62184)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62185

Ha az a 6A komoly, akkor olyan öreg a rendszer, hogy hamarosan muszáj lesz bővíteni, vagy azért mert műszaki hiba lesz vagy mert másnak is kellene teljesítménybővítés.

 

Amúgy ki mondta, hogy nem bírja? Megvizsgálta szerelő és Ő nyilatkozott vagy a közös képviselő blöffölt egyet?

 

Ha egy fázison nem engednek többet , kérj 3x16A-t akkor eloszlik a terhelésed a fázisok között.

 

16A-re villany tűzhelyt nemigen fogsz tudni tenni max egy 1 lapos rezsót.

Előzmény: Siruba (62184)
Siruba Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62184

Kedves Mindenki!

 

Villanytűzhelyet szeretnék, vagyis hát csak azt lehet. Ez egy régi polgári lakás, melyben jelenleg 6A van. 32A-ra nem számíthatok, mert azt a lakóközösség nem hagyná jóvá, mivel 500 000 lenne a kábelezés, mire behozzák a házba. 16A jöhet számításba. Ez nekem elég lesz, vagy mit csináljak?

 

Köszönöm mindenkinek!

C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62183

Viszont erre a konkrét esetre reagálva írtad, hogy nem így van! És ez így megtévesztő.

Előzmény: Zs:) (62181)
pajaci Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62182

Köszönjük Emese :-)))))))))))))

Előzmény: Fázisceruza (62173)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62181

nem figyeltem, mivel nem erről a konkrét esetről beszélek :)

Előzmény: Szirty__ (62169)
C20NE Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62180

A vezetéknek van ellenállása mely függ az anyagától a keresztmetszetétől és a hosszától. Ha ezen a vezetéken áram folyik Ohm törvénye értelmében feszültség esik rajta. Ha megméred a nulla fázis feszültségét egy terhelt vezetéknek a betápnál és a terhelésnél azt tapasztalod, hogy a terhelésnél kisebb feszültséget mérsz. A különbség a feszültségesés. A teljesítmény ami a vezetéken hővé alakul az a rajta eső feszültség és az átfolyó áram szorzata. Ezzel pár gond van:

 

- A vezeték ha túl nagy az ellenállása jelentős mennyiségű hőt termel, ami nem az edényt fogja így melegíteni a tűzhelyen, hanem a falat és a csőben mellette lévő többi vezetéket.

- A melegedéstől megnő a vezeték ellenállása és a folyamat öngerjesztővé is válhat aminek a vége az is lehet extrém esetben, hogy leolvad a szigetelés és zárlat keletkezik a védőcsövön belül.

- A lecsökkent feszültség miatt probléma lehet a fogyasztóknál. Az izzóknak megváltozhat a színhőmérséklete a motorok terhelhetősége csökken stb. ( Tipikusan akkor veszed észre, hogy valami nem kerek ha mondjuk bekapcsolod a vízforralót a pulton és jól látható módon az izzó fényereje lecsökken. )

 

Ezért világítási áramkörnél 2% egyéb fogyasztónál 3% -nál nem lehet nagyobb a feszültségesés. A vezetéked lehet, hogy megfelel a terhelhetőség szerinti táblázat alapján, de tovább kell vizsgálni és meg kell nézni, hogy megfelel-e a feszültségesés szerinti vizsgálatnak is. Ha megfelel akkor be lehet építeni ha bármelyiken elhasal akkor nagyobb keresztmetszetet kell választani.

Előzmény: Twinsen77 (62177)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62179

A weben sok irodalom van fenn, egyetemi jegyzetek is.

 

Röviden két pont között mekkora feszültség csökkenés lesz, ami függ a terheléstől, a vezeték anyagától és távolságtól. Hatása vezeték melegedés = többlet terhelés hatásos felhasználás nélkül.

Előzmény: Twinsen77 (62177)
Vargham Creative Commons License 2015.03.11 0 0 62178

Igazad van, 1967 óta nem kell hozzá a fok.

Előzmény: ötfelezős (62171)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62177

A feszültségesésről mit kell pontosabban tudni, mennyire lényeges dolog és hogyan kell számolni ? 

Előzmény: C20NE (62163)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62176

való igaz hogy nem voltam konkrét. leginkább azért nem, mert még magamsem tudom pontosan mire lenne szükség. most leginkább az tűnik ésszerünek, hogy teljes áramtalanítás, kivéve riasztó persze, és ez mobilrol kapcsolható legyen. Ennél extrább dolog nemhiszem hogy kell egyenlőre.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62167)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62175

"Ezt csak azért írtam le, mert a táblázatok néha nem ismerik a fizikát. "

 

Ismerik azok, de ott van egy egészséges biztonsági ráhagyás is, ami az általad vázolt összeállítás esetében nem nagyon ismerhető fel.

 

Előzmény: Fázisceruza (62173)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62174

Linkelj egy ilyen kábelt légyszi! Ilyet még nem láttam, de tudom miért méretezik így...

Előzmény: Zs:) (62168)
Fázisceruza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62173

Ma dolgoztam egy lakásban ahol viszonylag új szerelés volt, de durván alul méretezve.  

Konyha komplett betápja: 3x1,5mm2 MCU, sodrott kötések, 20C A-ra biztosítva. 

Rajta:  mosógép, mosogatógép, villany sütő, mikro, vízforraló meg a többi konyhai vacak.

És ez egy kisgyerekes háztartás, ami tudot mit jelent?! -minden megy egyszerre.

Amúgy meghibásodás nem volt a vezetékhálózatban. 

 

Ezt csak azért írtam le, mert a táblázatok néha nem ismerik a fizikát. 

Előzmény: Lacivill (62161)
Tech1210 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62172

Sziasztok szép estét.

Múltkor többen adtatok tanácsot géppel kapcsolatban.

Megvettem a Makita 2470 es gépet.

3 nap alatt úgy hogy 3 órákat használtam a gépet közben volt pihi is . Elfogyasztottuk a kb 20 négyzetméter önterülő felvésését.

Innentől kezdve amit megy a gép azt már pluszot hoz.

Bérlés is szóba került de kaukcióra akartak 60-70ezret kérni és ha elromlik a gép oda a kaukció.

Ez volt a szerződésbe.

Inkább ezért vettem egyet.

Amire nekem kellett már megdolgozta az árát.

 

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.

 

ötfelezős Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62171

Bocsánat, de a Kelvin hőmérsékletnél sem fok, az mindig csak Kelvin.

 

 

Általában: Alábbi megvilágításos eszmecserében végül is beleértve ugyan látom, de kimondva nem, amit 70-ben a technikumban tanultam munkaegészségtanból, hogy a megvilágítás erősségének és a színhőmérsékletének viszonya nem mindegy (Kruithof diagram).

 

Előzmény: Vargham (62106)
Prefetto Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62170

Mán bocs, de a rajta lévő kések helycseréje épp elég lehet, nem kell az egész fejnek 360 fokot fordulni.

Előzmény: gepesz (62095)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62169

"ha rezisztiv terheles van" részletre figyeltél?

Előzmény: Zs:) (62168)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62168

Ezt már párszor kitárgyaltuk, hogy nem így van!

Nem véletlenül gyártanak olyan kábelt, aminél a nulla vezető keresztmetszete nagyobb mint a fázisvezetőké.

Persze ez eléggé speciális eset, de létezik.

Előzmény: C20NE (62158)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62167

"Nagyon ötletes dolgokat mondasz távvezérlésre, biztosan valóban jó lehet, csak nemtudom mennyi plusz költség,"

 

Kb ezerféle lehetőséget mondtam, a kérdésedből viszont nem derül ki, hogy melyik lehetséges kombináció érdekel. Az összes lehetséges kombinációt+árat meg... nincs időm regényt írni.

 

"meg kábelezés a fogyasztókhoz, hogy ezek valóban is működjenek ?""

 

Ha egész nyaraló összes áramkörét áramtalanítod, akkor nem kell speciális kábelezés az egyes fogyasztókhoz, hiszen egyetlen ponton mindent áramtalaníthatsz, pl egy mágneskapcsolóval.

Készenléti (magyarul: stand-by) állapotban az egész nyaralóban csak a riasztó kapjon energiát, plusz téli üzemmódban a temperáló fűtés, nyári üzemmódban meg esetleg a hűtőszekrény,

az összes többi áramkört egy ponton (az elektromos elosztóban) egyszerűen megszakíthatod.

 

Ha van igény télen a fűtés / nyáron a klíma távolról (pl mobiltelefonnak) történő be/ki kapcsolására, akkor persze azokat az áramköröket se szakítsa meg a mágneskapcsoló.

Ha van biztonsági kamera rendszer is, akkor értelemszerűen annak is mindig működnie kell,

sőt ide kapcsolódhat az internet modem/router energiaellátása is, hogy távolról ránézhess a kamerákra.

Satöbbi.

 

Mágneskapcsoló helyett lehet alkalmazni SSR-t is, habár három fázisra és ilyen áramokra már nem olcsó dolog.

Előzmény: Twinsen77 (62160)
Dreamer Creative Commons License 2015.03.10 0 1 62166

Ha fűtött a helység, akkor le lehet kapcsolni, egyébként le kell üríteni a fagyveszély miatt.

 

Dreamer

Előzmény: Benedek L. (62162)
peterch Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62165

Szia !

 

En konkretan a Stiebel eltront irtam, mert azzal van nagyon pozitiv tapasztalatom. De szerintem ekkora teljesitmennyel mar mas gyartok termeke is hozza a format. Gondolom, hogy az egyszerubb vezerlesu is tud folyamatosan  melegvizet kesziteni a kert homersekleten meg furdokadban valo furdeshez is realis idoben, hiszen ugyanaz a teljesitmeny all rendelkezesre.

 

Udv , Peter.

Előzmény: Twinsen77 (62160)
Dunit Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62164

Nekem anno volt egy bérlőm. Naponta nézte a villanyóra és gázóra fogyasztását, amíg bele nem zavarodott. A villanyóránál elnézett egy tizedest. Így végül elment.

Jobb is.

Előzmény: Benedek L. (62162)
C20NE Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62163

Valamint az így kiválasztott keresztmetszeteket kevesen ellenőrzik feszültségesésére is!

Előzmény: Lacivill (62161)
Benedek L. Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62162

A műhely öltözőjében lévő villanybojler (nem igazán újszerű) annak ellenére anno, egész télen be volt kapcsolva, hogy mondtam a férjemnek, vegye ki az áram alól, úgy sem használja télen! Én közben nem nézegettem, de mikor rájöttem, hogy nincs kikapcsolva, dühös lettem. ő azzal vígasztalt, hogy ha nem használjuk nem fogyaszt! 22 ezer Ft plusszba került ez a kísérlete! Azóta sem tudjuk meggyőzni (pedig műszaki ember, nem buta csak fafej), hogy nem volt igaza, mert néha-néha mikor lehűlt a palást, fogyasztott. Nos, azóta én rendszeresen ellenőrzöm a gáz és villanyórákat is - feljegyzem, kiszámolom - hogy hogyan is állunk időarányosan a fogyasztással.

Lacivill Creative Commons License 2015.03.10 0 0 62161

A vezeték terhelhetősége táblázatok azok nem kalkulációk. Valamint sokan nem nézik meg utolsó oszlopot, a biztosító értéke. Mert a 2,5mm2-hez 16A társul

Előzmény: Twinsen77 (62160)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62160

Köszi mindenkinek az eddigi infókat!

 

 

peterch: konkrét tipust tudsz mondani esetleg ? vagy a lényeg inkább az lenne, mekkora teljesítményüvel voltál megelégedve. Mondjuk szerintem nekem egy alap modell is elég, nem kell LCD kijelző, meg többfajta wellness fokozat, stb..

 

Mekk Elek ezermester: Nagyon ötletes dolgokat mondasz távvezérlésre, biztosan valóban jó lehet, csak nemtudom mennyi plusz költség, meg kábelezés a fogyasztókhoz, hogy ezek valóban is működjenek ?

 

Ami a vezeték keresztmetszetet illeti, a kalkulációs oldal szerint ilyen hosszra (10m) elég 2,5 mm2 ami nekem kevésnek tűnik. Találtam közben  olyan vízmelegítő típust, ahol kitértek erre és azt írták 4mm2-es kell hozzá mint minimum. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62156)
peterch Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62159

Szia !

 

Valoban igy van. Ha akarod, akkor konkret hofokot allitasz be rajta es direktben furodhetsz alatta, nem er meglepetes , hogy most kifogy a tarolo es hidegviz zudul a nyakadba. Nekem nagyon tetszett es nagyon meg voltam elegedve vele. 

 

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62157)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62158

A nullan a maximum , ha rezisztiv terheles van , nem lehet nagyobb mint a fazis arama. Ha egyik fazis terhelese leakad akkor is a fazis arama lesz, ha ket fogyaszto leakad akkor is, csak a fazisa lesz mas. Rajzold fel a vektorabrat az beszedesebb.

Előzmény: King_of_Giants (62148)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62157

20-25 kW átfolyós teljesítmény

az már valóban nem csak amolyan "nyaralós" zuhany alatti pancsikálást tesz lehetővé,

de akár egy forróvizes-zuhatagos dagonyázást is :)

Előzmény: peterch (62155)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62156

"a Házba 40/32/32 jön be"

 

Ha ez nem a lakók életkora, hanem a bejövő amper, akkor ez már simán elbír egy használható (tehát minimum 5 kilowattos) átfolyós vízmelegítőt is.

 

"bojlert nem szeretnék, mert nagy"

 

Egy 80 literes bojler közvetlenül a mennyezet alá szerelve nem sok helyet foglal, lehet alá tenni dolgokat: pl hűtőszekrényt, de mosógép, mosogatógép, edény-szekrény akár még egy 120 literes bojler alatt is elfér, szóval a túlsok helyfoglalás nem mindig igaz.

 

"és ugye mindig melegen kell tartani a vizet"

 

Egy jó erős fűtőszállal ellátott nemtúlnagy bojler már a bekapcsolásától számított fél óra múlva langyos vizet produkál, újabb fél óra múlva pedig már lehet zuhanyozni is. A bekapcsolása pedig történhet mobiltelefonnal távolból, de még jobb automatikusan: az éppen kikapcsolt riasztó berendezés PGM/status kimenete elindíthatja automatikusan a bojler fűtését,

de akár a ház összes dugalját és világítási áramkörét is a riasztó kapcsolhatja ki-be,

sőt a vizet is elzárhatja egy (fagyhatár alá telepített) mágnesszeleppel

és ha vóna ott gáz, aklor még arra is tennék egy mágnes/motoros szelepet.

 

...és amikor távozás után hazafelé kétséged támad, hogy a nyaralóban lekapcsoltad-e a villanyrezsót és elzártad-e a gáz/víz csapot, akkor egyszerűen felhívod a riasztódat, hogy élesített állapotban van-e.

Ezután már csak az a kérdés maradt, hogy a maradék gulyáslevest a hűtőben felejtetted-e...

Előzmény: Twinsen77 (62153)
peterch Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62155
Előzmény: peterch (62154)
peterch Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62154

Szia !

 

Bocsi a belevauzasert!   Nekem egy ilyen DHL SLi elektronikus vezerlesuvel van tapasztalatom . Siman zuhanyozhatsz, ami csak belefer. Gyozi a melegviz utanpotlast. 3N ,tehat 3 fazis es nula kell hozza.

 

Udv , Peter.

Előzmény: Twinsen77 (62153)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62153

a Házba 40/32/32 jön be, tehát erre nem kell költeni. bojlert nem szeretnék, mert nagy és ugye mindig melegen kell tartani a vizet . Mivel egy hétvégi házról van szó, ezért csak időszakosan kell meleg víz. Így az átfolyásos vízmelegítő tűnik a legjobb megoldásnak. Vagy persze beköttetni a gázt, de annak összköltsége messze túlmutat ezen. Mindazonáltal lehet elég lenne kisebb is. csak jó lenne élsókézből lévő info, nem marketing bullshit. Mert az ilyen 3-5KW-os hoz volt szerencsém, és az mindent csinál csak meleg vizet nem kb. 

 

A melegítő még nincs meg, így nemtudom leolvasni a bekötést, hogy mi a helyzet a nullával. De a kapcsolószekrényből közvetlen akarom neki húzni a vezetéket, amin csak ez a fogyasztó lesz.

Előzmény: C20NE (62144)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62152

Helló arenarock!

 

Tételezzük fel bátran, hogy a feltehetőleg tisztán ohmos terhelést okozó átfolyós vízmelegítő esetében ennek a valószínűsége elhanyagolható.

Előzmény: arenarock (62151)
arenarock Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62151

Viszont nem az a legrosszabb eset, hanem ha az egyik fázison kapacitív, a másikon meg induktiv terhelés van, és ekkor nem 32A a maximum, nagyon nem...

Előzmény: Szirty__ (62146)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62150

De ha már itt vagyok

Emlitettem korábban a haverom fényező műhelyét

Nem hagy nyugodni a földelés milyensége

Valahonnan messziröl, mindenféle kötéseken és kábeleken felvonulási szekrényen át érkezik az elosztótáblára a 3x400/230 külön nulla, külön föld vezeték

 

Mennyi ma egy földelési ellenállás mérés pénzben? ÉV relé mennyiben befolyásolja/elégíti ki a jóságot illetve a földelés megfelelőségét, az ember védelmét egy nem megfelelő földelés esetén?

Igencsak rábeszélném a havert hogy végeztesse el, de neki elég ha ég a lámpa és mennek a villanymotorok

Előzmény: King_of_Giants (62149)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62149

Szimmetrikus terhelés esetén 0A (nem folyik áram a nullán)."

 

De ismerős mondat, csak nagyon-nagyon régen volt :)

Most kicsit utánanéztem

Előzmény: Szirty__ (62146)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62148

Az ferl sem merült bennem, hogy kizárólag a vizmelegitő miatt kell a 3x32A

Gondoltam, van ott világitás is + miegymás

 

De nézzük, mi van ha világitás is van, tehát nulla is

Legyen azonos a fázisvezetővel? Mennyi folyik a nullán ha nincs ilyen kizárólag 3F fogyasztó?

Előzmény: C20NE (62147)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62147

Tehát az Ő esetében nincs szükség a nulla vezetőre hacsak az áramkörben nincsenek olyan fogyasztók ( működés jelző lámpa, mágneskapcsoló...) ami miatt mégiscsak be kell kötni. A berendezés kapocsdeszkájáról egyértelműen kiderül. Ha be kell kötni a nullát akkor a fázisvezetővel egyezzen meg a keresztmetszete.

Előzmény: King_of_Giants (62143)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62146

Helló King_of_Giants+

 

"3F 32A esetén mennyi folyik a nullán, világítási teljes kiterhelt hálózaton? 96A?"

 

Nem.

Szimmetrikus terhelés esetén 0A (nem folyik áram a nullán).

A legrosszabb esetben pedig 32A (ha csak egy fázis van terhelve)

 

Előzmény: King_of_Giants (62143)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62145

3f szimmetrikus terhelésnél ha a fogyasztók tisztán rezisztívek nem folyik áram a nullán.

Előzmény: King_of_Giants (62143)
C20NE Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62144

6-os drót elég lehet de számold ki, hogy 3% -on belül maradjon a feszültségesése. Ha nem akkor valószínűleg 10-es jön ki a számításnál.

 

Azért 3x32A t beköttetni csak a meleg víz miatt nem túl rentábilis....!

Előzmény: Twinsen77 (62142)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62143

Van ez a számitás amit linkeltél

http://www.villanytszerelo.hu/villanytszerelo-terhelhetoseg.html

 

és van ez

http://www.partnercable.hu/hu/szolgaltatasok/kisokos/meretezes

 

Az okosabbak majd elmondják, mert én belegabalyodtam mint kismacska a cérnába :)

 

3F 32A esetén mennyi folyik a nullán, világítási teljes kiterhelt hálózaton? 96A?

Mert fázisvezetőnek jó lenne a hatos réz, de mi van a nullával?

És hány méterrel számolunk, 10 vagy 20-szal?

Előzmény: Twinsen77 (62142)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62142

nemsok, kb 10m kábelhossz.

Előzmény: C20NE (62136)
Gipsz Jakab, az igazi Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62141

Sziasztok!

 

Abban kérném a segítségeteket, hogy elmű területen mennyibe kerül a méretlen csatlakozás kiépítése?

 

Kicsit bővebben:

Családi ház, háromfázisú igény, egyelőre 32A (6-10-16A), telekhatáron telepített, kétmérős fogyasztásmérő szekrényben.

A mért oldali kábelezést a tulaj építené ki a főelosztóig. (Azért kétmérős, mert nem kizárt, hogy lesz vezérelt, vagy hőszivattyús tarifás hálózat is, de ez majd jóval később derül ki, és nem szeretném, ha ilyen igény esetén cserélni kelljen a szekrényt)

Melyik előírás, jogszabály, törvény foglalkozik ennek a pénzügyi oldalával?

 

Jól gondolom, hogy ennek a menete csak annyi, hogy az elmű honlapon regisztrált szerelők közül kiválasztok egyet, és ő intézi a papírmunkát és a kivitelezést? Vagy kell hozzá terv is?

 

Köszi!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.09 0 0 62140

"Talán azét, mert az ipar is nehezen tudja követni a gondolatmeneted..."

 

Nem tudod elképzelni, hogy egyetlen projektorral hogyan lehet helyettesíteni korlátlan számú (egy pontból világító) különféle színű álló/mozgó reflektort és egyéb különleges fényeffektet?

Előzmény: Szirty__ (62132)
peterch Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62139

Szia !

 

Gondolom ezt kerested lentebb: http://www.webszerszam.hu/makita-eg4550a-aramfejleszto-eg4550a-15671.html/hun/  Itt irja, hogy nem ajanlott elektronikus fogyasztokhoz. Nekem dizelaggregatom van es ami kulonbseg, hogy nem 230V-os hanem 240V-os. Nem okozott gondot a hazban, mert automatikus feszultsegszabalyzos. Igy ha nagyobb fogyasztot kapcsolsz le rola, nem ugrik meg a feszi olyan mertekben, hogy kart okozzon. Azert erdemes olyankor figyelni arra is, hogy ne legyenek hasznalva nagyfogyasztok, csak a szukseges, ilyen a futes,vilagitas, maximum a huto, ha felted a tobbi berendezest. Mert az ordog nem alszik.:(  

 

Udv , Peter.

Előzmény: ha4nz (62138)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62138

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

A terv az lenne, hogy egy középnullás átkapcsolóval lehetne kiválasztani a tápforrást. Ezzel nem tudok az utcai hálózatra táplálni, de a házban lenne villany. Eléggé vacak a rendszer, az eon több napra előre bejelentett a múltkor is egy 4; 8 órás áramszünetet. Ezeknek a kivédésére akarunk valami megoldást kitalálni, csak az aggregátorokból kijövő feszültség alakját nem ismerem, ezért kérdeztelek titeket. Az eon betáp 1*32, de áramszünet esetén ebből az aggregátorból csak 1*16-ot lehetne kivenni, ami elvben bőven elég egy háznak. Ezek alapján van értelme egy aggregátorral táplálni egy házat, nem fog károsodni egy kondenzációs kazán vagy a fűtésvezérlő, esetleg a riasztóközpont?

még1MbR Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62137

Tiszta hülyék ezek, hogy még a melegedést is figyelembe vették... Te mikor izzadsz jobban, ha egyedül vagy egy nyílt téren, vagy ha egy szűk helyen 5-en paszírozódnak hozzád meztelenül? :)

Előzmény: Twinsen77 (62135)
C20NE Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62136

Mekkora lesz a kábelhossz az órától a fogyasztóig?

Előzmény: Twinsen77 (62135)
Twinsen77 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62135

Sziasztok!

32A-es fogyasztóra milyen vastagságú kábellel kell szerelni ? Konkrétan átfolyásos vízmelegítő lesz bekötve, ami 3x32A-t visz. De még lehet hogy megelégszem a 3x25-ös tipusssal. szóval a kérdés 25A-re is lenne.

 

Néztem a neten több táblázatot, de nem értem hogy miért osztják kategoriákra a terhelhetőséget, és hogy szabadon álló vezetékként ugyanaz a kábel jobban terhelhető mintha faliban csőben van. Ez számomra totál hülyeségnek tűnik. (pl: http://www.villanytszerelo.hu/villanytszerelo-terhelhetoseg.html )

SZ-B50 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62134

Persze én is igy gondóltam, csak én igy nemtudom leirni.

Ez nem kétfázisú motor itt a feszültség nemszokott még 300V ra se felmenni, ezért irtam a 400V ot. 

Előzmény: Teaway (62125)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62133

És minden esetben úgy is csinálják, hogy áramszünet esetén nem robban fel a túlhevüléstől? Csupa feltételezést írtál. Az inverteres hülyeség simán kihagyható, természetesen a legegyszerűbb, eleve 12V-os rendszer lenne a logikus.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62130)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62132

 

"Ma meg már kereskedelmi termék a projektor-elvű reflektor (igaz, hogy még ritkaságnak számít)."

 

Talán azét, mert az ipar is nehezen tudja követni a gondolatmeneted...

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62131)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62131

"Hát veled se terveztetnék világítást"

 

Egy vicc:

- Látom szomszéd, hogy fél órája cseréli a kereket az autóján, mondja, mi a maga szakmája?

- Villamosmérnök vagyok,

- Na, arra a villamosra se szállnék fel...

:)

 

Nyugodj meg, efféle "kontármunkákat" csak haveroknak csinálok, de olykor még ők is hülyeségnek tartják egyik-másik megoldásomat. A szórakozóhelynél maradva: mekkora baromság volt pl, amikor kb 15 éve azt javasoltam valakinek, hogy a tánctér és a színpad világítását nagyrészt projektorokkal oldjuk meg. Ma meg már kereskedelmi termék a projektor-elvű reflektor (igaz, hogy még ritkaságnak számít).

Előzmény: Szirty__ (62113)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62130

"Kazánokat nehéz lenne eleve felszerelni egy akkuval és a hozzá kapcsolódó, megfelelő körítéssel ami biztosítaná a működést legalább addig amíg biztonságos szintig le nem hűl a rendszer?"

 

- a kazán gravitációs keringetéssel is fűtheti a lakást

- a kazán dolgozhat gravitációs vízkeringetéssel egy jónagy puffertartályba

- egy biztonsági keverőszelep baj esetén keverhet automatikusan hideg vizet a kazánba

- lehet csinálni olyan biztonsági leeresztő szelepet, amely baj esetén kiüríti a kazántestet (leengedi a vizet belőle)

- lehet annyira jól megcsinálni egy biztonsági túlnyomás szelepet/túlfolyót, hogy még az sem baj ha felforr a víz

Fenti esetek közül egyikben sem számít az áramszünet, tehát miért fizettessünk ki minden kazán-vásárlóval egy szünetmentes energiaellátást, amikor esetleg nincs is szüksége rá?

 

Egy keringető szivattyú több órás táplálásához elegendő

- egy megfelelő méretű akkumulátor (egy 230V-os keringetőhöz munkaóránként kb 3-6 amperórányi akksi kell - 12V esetén)

- egy, a mérethez illeszkedő és csepptöltést is tudó (ez NAGYON fontos!!!)  akkumulátor töltő

- és egy megfelelő teljesítményű 12/230V-os autós inverter.

A tapasztalatok alapján a keringető szivattyúk többnyire túlélik a négyszög-feszültséget, ezért ez az inverter lehet olcsóbbik fajta is (keringetőhöz többnyire nem muszáj drágább színuszos invertert venni), persze ha mégis leégne a keringetőd, akkor rám ne hivatkozz.

 

Még profibb (ráadásul energia-takarékosabb) megoldás egyenáramú, 12 voltos keringetőszivattyút alkalmazni, ekkor inverterre sincs szükség, hiszen a keringető közvetlenül az aksiról működhet.

Előzmény: paplanfa (62128)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62129

Mondjuk ha a megbízhatóság nem feltétel, akkor már 100 ezer ft alatt is vannak önindítós aggregátorok.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62127)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62128

Kazánokat nehéz lenne eleve felszerelni egy akkuval és a hozzá kapcsolódó, megfelelő körítéssel ami biztosítaná a működést legalább addig amíg biztonságos szintig le nem hűl a rendszer?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62127)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62127

Az egyszerű UPS-ek a számítástechnikai rendszerek biztonságos LEÁLLÍTÁSÁRA készülnek (és nem a hosszú idejű tovább-üzemeltetésre, mint sokan gondolják) a UPS-ek a hozzájuk megadott teljesítményt többnyire csupán 5 percig képesek kiszolgálni, kisebb teljesítményt persze nagyjából arányosan hosszabb ideig. Tehát pl egy 400 wattos UPS több órán át maximum egy mp3 lejátszót tud  üzemeltetni ;)

Először is el kell dönteni, hogy mekkora teljesítményt akarsz kiváltani és menyi ideig,

azután lehet pánikba esni, mert ki fog derülni, hogy több száz wattot több órán át csak több százezer forintos UPS beruházás képes áthidalni.

Ennél sokkal olcsóbbak az egyszerű aggregátorok (azok valóban bírják akár napokig is), de az meg nem fog magától beindulni áramszünet esetén, hanem le kell slattyogni a pincébe és berántani az indító zsinórral (és ez ráadásul nem is szól, amikor vége az áramszünetnek ;)

Persze van önindítós aggregátor is, de az megint a több százezer forintos kategória,

sőt léteznek olyan kombinált megoldások is, amelyek az áramszünet első pillanataiban UPS-ként működnek, hogy addig a pár másodpercig se legyen áramszünet, amíg magától elindul az aggregátor.

Előzmény: ha4nz (62121)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62126

Üdv ha4nz!

 

Szerintem aggregátorban csak akkor érdemes gondolkozni ha a feszültség kimaradás gyakori és rendszeresen hosszú (több óra).

 

Ha UPS-ben gondolkozol, akkor arra figyelj hogy mindenképpen szinuszos legyen, ne kvázi szinuszos és ne négyszög vagy trapéz (a kimenő jelalak tekintetében).

És ne csak a teljesítményére figyelj (aminek egye nagyobbnak kell lennie mint a ráakasztott terhelésnek) hanem arra is, hogy ezzel a terheléssel mekkora a várható áthidalási idő.

 

Arra is számítani kell,hogy 2-3 évente teljes akku készlet csere válik szükségessé akkor is ha ez alatt egyetlen áramszünet sem volt. Ami nagyobb teljesítmény esetén drágább.

 

Előzmény: ha4nz (62121)
Teaway Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62125

„Probáld meg 16nF 400V os kondival, kb ennyi kell neki.”

 

Inkább legyen 16μF/450V ;)

Előzmény: SZ-B50 (62120)
C20NE Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62124

Ha aggregátor mellett döntesz tegyél utána egy szünetmentest, hogy ha megszalad a feszültség ne okozhasson gondot.

Előzmény: ha4nz (62121)
T-Adee Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62123

Köszönöm szépen,ez a része nem volt világos.

Előzmény: SZ-B50 (62120)
T-Adee Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62122

Köszönöm,azt látom én is,3 kivezetést te hogyan kötsz 230-ra?

Előzmény: Szirty__ (62115)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.08 0 0 62121

Sziasztok!

 

Szerintetek van értelme eon fesz kimaradáskor egy aggregátorról üzemeltetni bizonyos fogyasztókat egy családi házban? Egyik ismerősöm ezen gondolkodik, de én inkább ups párti lennék. A lényeges fogyasztói a hűtő, és a kazán lennének. Gondolom mindegyikben van már annyi elektronika, hogy egy aggregátorral több kárt okoznék benne, mint hasznot. A gép: makita EG4550A. Valahol olvastam a használatijában (makita honlapon fent van), hogy nem ajánlják elektronikus készülékekhez, de most az istenért nem találom azt az oldalt.

 

Ti mit ajánlotok? Ha ups, akkor azt hogyan kell méretezni, vagy mire figyeljek?

SZ-B50 Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62120

 Szétbontod a csillagpontot, azt a három vezetéket ami egy csavar alatt van és a rajz szerint hozzá párositod a másik három szinhez.

 Kicseréled a bekötő kábelt 3 eresre, a zöldsárgát a testre kötöd, a másik kettőt a két szélsö kapocsra a fehérre és pirosra.

 Veszel egy üzemi kondenzátort és rákötöd a középsö és az egyik szélső kapocsra.

Megpróbálod elinditani és ha nem jó a forgás irány a kondit átrakod a másik szélsöre.

Probáld meg 16nF 400V os kondival, kb ennyi kell neki.

Megkellene mérni a kondi áramát, ez nálad 1,9 A körül volna ideális, tőbb nem lehet de sokkal kevesebb se mert gyenge lessz a motor. 

Előzmény: T-Adee (62114)
pajaci Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62119

Lehet két kondi kell majd, az egyik fikszen rajta van, a másikat nyomógombbal kapcsolod rá indításkor.

Előzmény: pajaci (62118)
pajaci Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62118

A baloldali "A.C. 220V" felirat szerinti módon összekötöd. Tetszőleges kettőre rákötöd a fázist és nullát, a harmadik és valamelyik közé pedig teszel egy kondit. Ha rossz irányba forog, akkor a kondit átkötöd a másikra. A kondi értékét nem tudom, villanyos boltban megmondják, vagy megtalálod a neten.

Előzmény: T-Adee (62114)
BZSBigyo Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62117

Sziasztok, 

Kb fel órával ezelőtt,  cigiszunetet tartottam es a villanyoran eszrevettem Hogy őrülten világít a piros led.

Amire végeztem kialudt, majd hirtelen többször felvillant.

Voltam a padlason is,  minden ok.

Lehetséges,  hogy a szolgáltatónal nem stimmelt valami?

Hol elment egy fazis, majd visszajott?

Ez mekkora para, bejelentés menjen?

Régi családi ház,  3 éve huztuk újra a kábeleket,  vedonulla mindenhol.

 

Kicsit parázok.

 

Köszi mindent.

 

gepesz Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62116

Harag ne legyen belőle, de te hagyd a pi...ba. :-)

Előzmény: T-Adee (62114)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62115

A második képen ott a bekötés, mi a kérdés?

 

Előzmény: T-Adee (62114)
T-Adee Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62114

Üdv urak!
Egy 380-ról ment varrógépet szertnék használni(ill nem én,hanem az asszony  itthoni 230-as
hálózatról.A motor adattábláról a kapocslécről,ill a dekni belső oldalán található matricáról alant a fotó.
Mi kellene hozzá,ill mit hova kellene kötnöm?Köszönöm a segítséget.

Szirty__ Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62113

"szórakozóhely világítását tervezgettem és a megrendelő kérdezte, hogy mi a fenének tervezek oda baromi erős lámpákat is"

 

Hát veled se terveztetnék világítást, mert szar lenne és megmagyaráznád miért jó az nekem :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62111)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.07 -1 0 62112

Pont ezt írtam lentebb. A mai soktízezres cuccok már teljesen automaták, be vannak burkolva, és számítógépről irányítják. A gépnél mindegy, hogy van-e egyáltalán világítás, hiszen tok nélkül nem is működik.

Előzmény: Teaway (62109)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62111

"Akkor most este a gyertyát tekintsük etalon, természetes fénynek?"

 

A gyertya 1500 K körüli színhőmérséklete tökéletes ellazult hangulathoz, bensőséges étkezések,  beszélgetések, vagy akár esti tv nézés környezeti megvilágítására.

Tehát ilyen esetekre tekinthető etalon természetes fénynek.

 

NINCS olyan megvilágítás, ami mindenre jó, tessék számba venni az összes felmerülő igényt és ha kell, több, teljesen eltérő világítást telepíteni ugyanabba a helyiségbe. Figyelem csupán a fényerő megváltoztatása sok esetben nem igazán jó megoldás,  persze a lustáknak így is megfelel ;)

 

Példa: szórakozóhely világítását tervezgettem és a megrendelő kérdezte, hogy mi a fenének tervezek oda baromi erős lámpákat is, amikor csak félhomály lesz, gyertyák, meg színes lápácskák meg ilyesmi. Azt mondtam neki, hogy ezt folyamatos hangulatos félhomályt mondja meg a takarító személyzetnek is, meg pl annak a vendégnek, aki a felesége elgurult gyémánt fülbevalóját keresi - négykézláb, egy gyufaszál fényénél ;)

Előzmény: paplanfa (62107)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62110

"A fény színhőmérséklete nagyban befolyásolja a melatonin termelődését."

 

Tegyük hozzá, hogy a melatonin termelődést a szembe jutó kék (484nm) fény ÖSSZMENNYISÉGE határozza meg,

tehát ha éppen óriási a fényerő, akkor hiába csökkentjük a kék fény százalékos arányát csodaszamüveggel, attól még nem álmosodunk el, mivel a hatalmas fényerő miatt még a csökkentés után is túl sok kék jut át a szemüvegen

és ez fordítva is igaz: ha kicsi a fényerő, akkor még szemüveg nélkül is megindulhat a melatonin termelődés (és az elálmosodás).

Szóval a megvilágítás erőssége ugyanúgy befolyásolhatja az álmosságot, mint a színhőmérséklet/spektrum.

Ezért is NAGYON fontos, hogy a munkaterület/íróasztal mennyire erősen van megvilágítva (az ajánlott lux-értékeket sajnos sokan hülyeségnek tartják - még szakemberek is), de egy igazán profi még arra is ügyel, hogy egy munkahelyi megvilágítás spektrumában jó vastagon jelen legyen a 484 nm-es hullámhossz - munkahelyi elálmosodás ellen :)

 

 

Havernál számtógépes munkahelyek voltak 20 wattos halogén asztali lámpákkal megvilágítva, a mennyezeten meg szintén jelképes fényerő volt. Először nem értette, hogy miért gratulálok neki a szépen kivitelezett éttermi/bár hangulatvilágításhoz és hogy milyen jó lehet itt szunyókálni ;)

Előzmény: Vargham (62106)
Teaway Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62109

Sőt, a NYÁK fúróautomaták akár 125ezer fordulatot is tudnak percenként, de annak semmi kihatása nincs a fénycsöves cuccokra, mert zárt, belső térben dolgoznak.

Előzmény: Hypo-100 (62098)
Vargham Creative Commons License 2015.03.07 0 0 62108

Vagy elég a kék fényt kiszűrő szemüveget hordani.

Előzmény: paplanfa (62107)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62107

Akkor most este a gyertyát tekintsük etalon, természetes fénynek?

Előzmény: Vargham (62106)
Vargham Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62106

> nos a Nap napos időben és magas napállásnál kb 3000 K körül van, felhős időben elérheti a 7-8000 K-t is

Az átlagos napfény:

Magas napaállásnál közvetlenül: 5500 K (Ide hangolják a színes filmeket és a vakukat is.)

Magas napaállásnál közvetve (árnyékban): 6000 K

Nappal, felhős időben: 8000 K - 10000 K

Alacsony napálláskor 4800 K, de ha párás, poros az alsó légréteg, akkor ennél alacsonyabb is lehet.

A Wikipédia is ezt írja, de a fotográfiai szakkönyvek is.

 

(Amúgy itt többen is Kelvin foknak írták. Helyesen Kelvin a színhőmérséklet mértékegysége. A hőmérsékleté a Kelvin fok.)

 

A fiziológiai hatást jól gondolod:

A fény színhőmérséklete nagyban befolyásolja a melatonin termelődését. Ez a hormon felelős az alvás irányításáért. Minél kékebb (hidegebb) a környezet megvilágítása, annál kevesebb van belőle a szervezetben. Amint csökken a színhőmérséklet, több lesz belőle, és elálmosodunk. Melatonin nélkül nem tudunk elaludni, bármilyen fáradtak is vagyunk. Ha kevés van belőle, akkor pedig nem alszunk jól, nem pihenjük ki magunkat. (Telihold hatás: A telihold egy az egyben visszaveri a nap fényét, színhőmérséklete is közel azonos vele. Mindenki rosszabbul alszik. (Alvajáró, farkasember, stb.))

 

Konyhapult, és munkahely:

Az emberi szem és agy nagyon jól tud alkalmazkodni a színhőmérséklet változásához. Egészen színhelyesen látunk akár hideg, akár meleg megvilágításban. Nagyjából 2800* és 10000 Kelvin között. De csak akkor, ha fényforrás színképe FOLYTONOS, és KIEGYENLÍTETT. Sávos, tüskékkel tarkított színkép esetén fogjuk döglöttnek meg hideg rózsaszínnek látni a konyhapulton a nyers húst. Jól mondod, soksávos fénycsővel egészen jó lesz a színvisszaadás is. Akár hideg, akár meleg, a lényeg, hogy sok sávos legyen.

 

* A gyertyafényt sokszor tévesen ítélik meg. Azért nem látunk a fényénél színhelyesen, mert nagyon csekély az ereje, és a szem átáll éjszakai, több fényt hasznosító, de kevésbé színérzékeny működési módra. A gyertya hőmérsékleti sugárzó, színképe folytonos, tehát ha elég sokat gyújtunk meg belőlük, akkor a színlátásunk is jó lesz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62102)
gepesz Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62105

Pedig ha mi megegyeztünk, akkor nem. Oszt kész. :-)

Ilyen úri huncutságokkal idejönni!

Előzmény: pajaci (62099)
Szirty__ Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62104

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"- egyrészt a tengelyek fordulatszámát percben adják meg, a vibráló fény frekvenciáját meg másodpercben, tehát pl  a másodpercenként 100 Hz-el villogó fényben a percenként 6 ezret forduló tengely fog állónak látszani."

 

Villogó fényben sok olyan fordulat van, ami állónak látszódhat.

Bizonyos határok között minden fordulat lehet ilyen, ahol a másodpercenkénti fordulatszám és a  frekvencia egymás többszöröse.

 

"elvileg előfordulhat olyan kombináció, hogy akár 100000 hertz-es villogás mellet is pont állónak látszik valami."

 

Elméletileg. Gyakorlatilag a villogási frekvencia növelésével a fényerőváltozás amplitúdója rohamosan csökken.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62102)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62103

Arra nem gondoltak, hogy az elektronikus előtétű fénycső ne fix frekvenciával működjön, hanem vándoroljon egy bizonyos tartományban? Így a fix fordulatú géppel nem alakulhatna ki azonos frekvencia, vagy ha mégis, akkor csak egy pillanatra. Az emberi szem észre nem venné a fénycső frekvenciájának változását.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62102)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62102

Ha "természetes fény" alatt a napsütés színhőmérsékletét kell érteni... nos a Nap napos időben és magas napállásnál kb 3000 K körül van, felhős időben elérheti a 7-8000 K-t is, reggel és este meg akár 2000 K alá is lemehet (alacsony napállásnál a napfény több levegőn halad át, ami kiszűri a hidegebb árnyalatokat). Szóval szeretném kérdezni azokat, akik folyton a természetes fénnyel jönnek, hogy  EGÉSZ PONTOSAN milyen színhőmérsékletű világításra gondolnak "természetes fény" alatt?

Akik ráadásul a "természetes fény" alatt egy konkrét színhőmérséklet melett felül a Nap teljes fény-spektrumáról is beszélnek azok meg sürgősen felejtsék el a LED-es világítást és álljanak át az ötsávos fénycsövekre. (legalábbis addig, amíg nem lesznek kaphatók az "ötsávos ledek")

 

Vibráló megvilágítás (stroboszkóp hatás):

- egyrészt a tengelyek fordulatszámát percben adják meg, a vibráló fény frekvenciáját meg másodpercben, tehát pl  a másodpercenként 100 Hz-el villogó fényben a percenként 6 ezret forduló tengely fog állónak látszani.

- másrészt pedig a stroboszkóp hatást BÁRMILEN mechanikai ismétlődés kiválthatja, tehát ha a fenti tengelyen nem egy, hanem három pont forog (pl eszterga tokmány), akkor az pl 2 ezres fordulatnál látszódhat állónak, ha a forgó akármin 10 akármi van körben elosztva, akkor azt percenként 600-as fordulatnál láttatja állónak a 100Hz-es világítás... és ez fordítva is igaz, a magasabb frekvenciával villogás esetére is... Szóval a megvilágított területen akármi veszélyes dolog is forog akármilyen fordulattal, csak a vibrálás-mentes világításban szabad megbízni (tehát a területen jól elosztott 3 fázis és/vagy izzók), arra soha ne hagyatkozzunk, hogy "de a kompakt fénycső nem 100 Hz-zel villog hanem sokkal gyorsabban" mert elvileg előfordulhat olyan kombináció, hogy akár 100000 hertz-es villogás mellet is pont állónak látszik valami.

paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62101

Nyilván azért is árulják tokkal vonóval, nehogy valami féleszű belenyúljon.

Előzmény: Hypo-100 (62098)
Pipa54 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62100

Bocsánat hogy belebeszélek ,új vagyok itt véletlen kerültem ide ,DE BIZONY FOROGHAT a volt munkahelyemen voltak faipari felső marók amelyek frekvencia átalakitórol működtek és 57000 fordultak percenként.

Az aszinkron motor fordulatszámának szabályzása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az aszinkron motor tengelyfordulatszámát leíró egyenletből:  kiolvasható, hogy az aszinkron gép fordulatszámát alapvetően három tényező befolyásolja:

  • A hálózati frekvencia (f)
  • A póluspárok száma (p)
  • A szlip (s)
Előzmény: gepesz (62095)
pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62099

Na ugye hogy ugye :-))))))))

Előzmény: Hypo-100 (62098)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62098

De foroghat:

 

 

 

Sőt akár 60000 -et is.

 

Előzmény: gepesz (62095)
Hypo-100 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62097

5300 K foktól felfelé már hideg legalábbis a belinkelt oktató anyag szerint. Tényleg jól kitárgyaltuk, én nagyon sokat tanultam. Akaratlanul is milyen jó témát dobtam be? Sokkal több hasznos info jött mint egy olyan kérdésre ahol mondjuk az a válasz hogy a piros huzalt az P pontra a kéket meg az N pontra kell bekötni és kész.

Előzmény: ficere50 (62087)
pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62096

Jóvan akkó 30 ezret :-))))))))))

Előzmény: gepesz (62095)
gepesz Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62095

"....de egy marógép foroghat 40ezret..."

Nem foroghat. :-))

Előzmény: pajaci (62094)
pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62094

Nem tudom ezek az új előtétek hogyan és milyen frekin dolgoznak, de egy marógép foroghat 40ezret is, ha ezzel megegyező, vagy osztható/szorozható frekvencián megy, akkor ugyanúgy állni látszódhat.

Stroboszkóp hatás.

Előzmény: paplanfa (62092)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62093

fojtó :)

paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62092

Ez a folytótrafók 50Hz-es működése miatt volt szükséges. Elektronikus előtéttel erre nincs szükség, hiszen azok sokkalta gyorsabban villognak, ezért elég 1 fázis is.

Előzmény: pajaci (62090)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62091

No, megvettem a kísérleti fürdőszobatükör világításnak valót. 50-50 centi melegfehér 60 led/méter kültéri öntapadós, IP67-es trafóval. Meglássuk hogy lássuk.

pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62090

Hármas fénycsőarmatúrába külön fázissal kell táplálni mind a három csövet. Ott színhőmérsékletről nincs szó.

Előzmény: gepesz (62089)
gepesz Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62089

Valami dereng munkavédelem tananyagból, hogy azt a párosítást a forgó mozgások észlelése miatt is alkalmazzák. Vagy már ez avult tudás?

Előzmény: pajaci (62078)
pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62088

Ahhoz már napszemüveg kell nekem, hogy ne vakítson.

Előzmény: ficere50 (62087)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62087

Majdnem elfelejtettem: én az ~5600 °K-re szavaznék, mint (közel) ideális színhőmérséklet, munkahelyeken...

Előzmény: ficere50 (62084)
pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62086

Szerintem meg nem!

Előzmény: GTI100 (62083)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62085

Ezt is érdemes lehet átolvasni:http://mek.oszk.hu/00500/00572/html/viltech1.htm

 

Előzmény: ficere50 (62084)
ficere50 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62084

Ezt a hideg-meleg fény témát rendesen sikerült kitárgyalni.

Én, bár már "öreg motoros" vagyok a szakmában, még úgy tanultam, hogy a jó munkahelyi (egyéb) megvilágításnál törekedni kell a természetes fény színhőmérsékletére: tehát keverni, vagy használni kell az összetevőket úgy hogy ez valósuljon meg. Ugyanis minden ettől eltérő színhőmérséklet használata torzítást/ színtévesztést, okoz.

Munkahely = minden olyan helyszín, ahol munkavégzés zajlik...(akár konyha  is)

A fentiek nem vonatkoznak minden esetre, mert például a járművek világításánál lehetnek meleg-fényű reflektorok, amik az időjárásból fakadó látáskorlátozást kívánják kompenzálni, stb.

De, gondolom, ezzel semmi újat nem írtam, vagy mégis...?

GTI100 Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62083

Egyetértünk.

 

nem alkalmazok hidegfehér fényt lehetőleg sehol (kivéve ipari/munka környezet: garázs/műhely/munkahely/stb ahol kell a hatalmas fényerő.

 

Konyhai felső szekrény aljára szerelt LED a szalag a munkalapot= munkahelyet=munka környezetet  világítja meg ahol kell a hatalmas fényerő. Ide szerintem is hideg fehér fény kell.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62081)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62082

Csak azt lehet pártatlan szakértőnek tekinteni, akiről feltételezhető, hogy nem jár számára SEMMI anyagi előnnyel az, ha egyik vagy másik oldal számára kedvező a véleménye.

Én pl minden esetben előre közlöm, hogy a szakvéleményen túl semmilen egyéb üzleti kapcsolatunk nem lesz, tehát száz százalék, hogy az általa ajánlott munkát/terméket nem tőle/haverjától fogom megrendelni, pont amiatt, hogy valóban pártalan véleményt kaphassak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62081)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62081

"de a profik szerint is hideg fehér"

 

A LED gyártás jelenlegi technológiájával olcsóbban lehet azonos fényerejű hidegfehér led-et gyártani.

Tehát a hidegfehér LED-en nagyobb a nyereség.

Tehát a hidegfehér LED-eket kell reklámozni bármilyen módon, akár parasztvakítással is.

 

És mióta számít szakértő profinak olyan valaki, akinek anyagi érdeke lehet egyik vagy másik termék felé részrehajlónak lenni?

Óriási amatőrség pártatlan szakértőnek tekinteni egy termék gyártóját vagy egy kereskedőt.

Még a független (cégtől független és részrehajlástól mentes) szakértők véleményéről is látszik nagyon sokszor, hogy "le lett zsírozva" az a szakvélemény.

 

Egyébként az emberiség az elmúlt egy millió évet beltérben és napnyugta után MELEGfehér megvilágításban töltötte (1500-3500K színhőmérséklet), ez a színvilág rögzült benne pszichológiailag, ilyen fényben látta a kajáját és embertársait. A 6000 K és feletti színhőmérsékletű környezet csak szabad térben és napközben fordulhatott elő. Nem vagyok pszichológus ezért nem tudom, hogy mennyire zavaró tudat alatt, ha valaki benn a "barlangjában" a megszokotthoz képest kékes-zöldes árnyalatú bőrrel látja családtagjait és a kajáját .

Én mindenesetre nem alkalmazok hidegfehér fényt lehetőleg sehol (kivéve ipari/munka környezet: garázs/műhely/munkahely/stb ahol kell a hatalmas fényerő, ráadásul pszichológiailag hasznos lehet a "fényes nappal van" tudatalatti üzenet közvetítése az agy felé).

Előzmény: GTI100 (62069)
pajaci Creative Commons License 2015.03.06 0 0 62080

Feltalálták az rgb ledet is, azóta könnyű az élet.

 

ívfény Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62079

Szia!

Az elosztót még a Fater rakta rá, anno, mikor még 2 boyler volt,h  ellehessen osztani a delejt a cekaszoknak, de mostanra nincsen használatban már évek ota, meg is akarom szüntetni, de amíg van az a probléma nem nyulok hozzá. Képet nem tudok jelenleg csinálni, a fényképezőm is kakukk. De mit nézzek meg az elosztón? Csak biztitábla van, A biztik3 db van.  a Konnektoroké és éccakai áram és világításé. Ha a világítás biztit lekapcsolom, akkor szűnik meg a parázslás az említett elosztón. Az elosztó fixen van kötve  a kábelre, nem kihúzható.

Előzmény: ha4nz (62077)
pajaci Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62078

Hááát....

 

 

A műhelyemben két dupla fénycsöves armatúra van, mindkettőben van hideg és meleg fénycső. Igen jól kiegészítik így egymást.

Előzmény: Degeczi (62075)
ha4nz Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62077

Ez már onnantól izgalmas, hogyan lehet a vezérelt körödön dugalj amibe a hosszabbítót bedugod? A lakáselosztóról rakj be egy képet légyszi!

Előzmény: ívfény (62074)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62076

Szirty__ 2014.11.28

Szerintem több tárgyilagosság és kevesebb személyeskedés jobban viszi a szekeret...

 

Szerintem is.

Előzmény: Szirty__ (62073)
Degeczi Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62075

Mondjuk a Nap fénye szerintem nevezhető természetesnek, és az pont hidegfehér... (leszámítva a naplementét és keltét)

 

Más kérdés, h beltérben, mesterséges fényből valóban a melegfehér kellemesebb hatású nekem is, megszokottabb (talán mert a tűzhöz közelebb áll, vagy mert az izzólámpák is ilyenek - fene tudja)

Előzmény: Szirty__ (62073)
ívfény Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62074

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok? Lenne egy problémám. Adott egy családi ház és egy fázis van! Az éjszakai áram rá van víve egy kapcsolós, glimlámpás elosztóra, de nincsen semmi beledugva, használva róla. Amikor nincsen éjszakai kapcsolt áram, akkor a glimm gyengén parázslik, amikor megjön a delej, rendesen virít, ahogy kell! Mikor, gyengén parázslik és, lekapcsoljuk a világítás biztijét, elmúlik a parázslás a glimmen. Amikor parázslik, mérhető, 65-70 volt a fázis és a 0 között! nefh nincsen! földelés viszont igen. Merre keresgéljek? Mert hirtelen nincs 5-letem.

Szirty__ Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62073

Helló GTI100!

 

"Hát persze. Nehogy reklám legyen kihúztam az oldal nevét, de a profik szerint is hideg fehér"

 

Most leírhatnám, hogy a meleg fehér áll közelebb a természetes fényhez, stb, de  tudjuk milyen a segglyuk.

Szubjektív dolgokról nem sok értelme van vitázni.

 

De hogy a hideg fehér védelmében egy meleg fehér fénnyel megvilágított helyet mutatsz alátámasztásképpen, az már "horzsolja" a vicces kategóriát.

De lehet hogy csak a kép készítője állította be rosszul a fehér egyensúlyt, vagy mellényúlt a képszerkesztőben...

 

De ne ragadjunk le itt! Mi van a buzirózsaszínre állított RGB LED-es hálószobával? :-)

 

Előzmény: GTI100 (62069)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62072

Vallatólámpa

Előzmény: pajaci (62071)
pajaci Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62071

Rothadó színű hús, csótányok elbújva, halottasház fíling.....

Előzmény: paplanfa (62070)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62070

A képen látható, szoklivonali világítás is értelmes dolog. Ember nem gondolná direkte, pedig zseniálisan működik - mint csótányelzavaró. Igen, ki.assza a szemüket az erős fény, és inkább elmennek onnan.

Előzmény: GTI100 (62069)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62069

Hát persze. Nehogy reklám legyen kihúztam az oldal nevét, de a profik szerint is hideg fehér

 

Előzmény: King_of_Giants (62068)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.03.05 0 0 62068

A haver újonan elkészült műhelyében mi volt az első munka?

3db. hullaszállító polirozása. Nem halottszállító, mert ugye az "kultúrált" jármű

És amúgyis  kissé hipo vagyok :)

 

Azért a hidegfehér nekem is jobban bejön

Előzmény: Téli nap (62044)
Prefetto Creative Commons License 2015.03.04 -1 0 62067

Egéren szocializálódott. Tesóm is rendelt valamit az íbéjen egy csajhaverjának, a BT/MP3/istentuggyami autórádióból csak a BT hiányzik. Gyönyörűen rá van vésve az előlapjára a mic meg a piros/zöld telefongomb, csak épp a menüben nincs sehol semmi. Egy 5X15 centis nyák az előlap mögött, meg hátul egy végfok IC. Szal papíron minden egyszerű és gazdaságos lett.

 

Emiatt egyáltalán nem reagálok emiles megkeresésekre. Aki elvégeztetne valamit, az vegye a fáradságot és emelje fel a telefont. Én meg veszem a fáradságot és felmérem a munkát. 

Előzmény: boldog Bulldog (62056)
pajaci Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62066
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62065

De most, hogy erre rávilágítottál forgatom az agyamat ezen a dolgon... Mikor a házat vettük egy félig kész, összetákolt rendszer volt benne. Hívtam egy nagyon komoly idősebb szakit, aki érintésvédelmi szakértő is meg minden más efféle. Járt hozzánk több alkalommal pár órákra, a lakás részt teljesen áthúztuk mi ketten az órától kezdve. Beépített fi relét, normális biztosítéktáblát meg miegymást, a végére úgy nézett ki mint ami tisztességgel ki van építve.

Rendes volt nagyon,  olyan olcsón dolgozott hogy én szégyelltem kifizetni, de örültem neki mert nem nagyon volt felesleges mani (és ez nem is változott :-( )... közben még tanított is nekem ezt azt, nem állítom hogy mindent értettem amit mesélt, de az ellesett fogásoknak hasznát láttam már azóta párszor.
A pince egyben lévőnek tűnt, ahhoz nem nyúltunk akkor, azóta én a dobozokat átkötöttem ott is a szigszalagos eredeti megoldásról wagósra.

 

Na, de miért is mesélem ezt? Mikor készen voltunk a kecóban felnyomtuk a biztiket, az egyik kismegszakítón  nem volt áram. Villanyóránál megvolt, fent a kecóban nem. Aztán egyszer csak megjelent anélkül, hogy bármit tettünk volna...  Az öreg eltöltött még fél napot átnézte újra az összes dobozt, a végén kijelentette hogy nem tudja mi történt, nyugtalanítja kicsit a dolog, de nem talál semmi hibát, így részéről jó minden ahogy van. Azóta sem volt soha semmi gond, de talán valami ilyesmi lehetett, nem tudom.

A pinyóban észrevettem az átkötésnél, hogy két fázist osztanak el két irányba, de egy szakaszon csak egy nulla megy a két fázissal együtt, rá is kérdeztem itt akkor, de engem a keresztmetszete aggasztott, hogy nem kéne-e dupla legyen. Akkor abban maradtunk hogy nem, mert 0 - max 16A megy rajta.

Viszont amit írtál evvel kapcsolatban, ilyen szempontból nem néztem sose az egész rendszert, hogy akkor tulképpen jól van-e elosztva, vezetékezve. Lehet, hogy nem is jó...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62063)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62064

Értem, köszönöm szépen. Újragondolom a dolgot, úgysem tudok már hozzákezdeni csak hétvégén.
Szerencsére - bár szidtam magam amikor vésni kellet - jó vastag csöveket és nagy dobozokat véstem be, elfér benne több vezeték is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62063)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62063

"Mi a helyzet a 3f esetén, ha mondjuk az ember véletlenül elköt egy fázist rá egy másik fázisra?"

 

Eszt hívják fázis-fázis zárlatnak (= különböző fázisok közötti zárlat). Abban a pillanatban leold valamelyik biztosíték.

 

Több fázisú szerelés esetén egy dologra kell fokozottan odafigyelni: ha a gerincvezeték nullája bárhol kötési hibás lesz, vagy teljesen megszakad akkor a hibás pont után lévő 230 voltos fogyasztók attól kezdve nulla és 400 volt között bármennyi feszültséget kaphatnak, ami komoly anyagi károkat is okozhat (sőt, akár életveszélyt is).

Egy fázis esetén nem fordulhat elő túlfeszültség,

ezért csökkenti az ilyen hibák előfordulását, ha egy-egy gerincen (irányban) csak egy fázist vezetsz végig (ha esetleg van külön biztosított dugalj és világítási fázisvezetőd, a központi elosztóban azok is ugyanarra a fázisra legyenek kötve) és minden egyes ilyen fázis-gerincnek legyen egy külön saját nullvezetője, amelyek csak a központi elosztóban vannak közösítve. Ekkor (a központi elosztó kivételével) akárhol is lesz nulla hibád/szakadásod, az az utáni pontokon csak feszültség csökkenés/hiány fordulhat elő, túlfeszültség soha.

Előzmény: Mindenváró Ádám (62045)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62062

Mire gondolsz a kerülendő alatt? Okosíts ki, még nem kezdtem el... :-)

Előzmény: Lacivill (62053)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62061

Köszi, nem szoktam összekeverni a dolgokat, de sose lehet tudni. Majd kiméregetem mielőtt beélesíteném, ott kiderül ha valami nem oké.

Előzmény: Zs:) (62050)
davidabc Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62060

Az a jó hogy mindkettő kapható, mindenki olyat vesz amelyik a személyes preferenciájának megfelel :-).

Előzmény: Zs:) (62052)
yushchenko Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62059

Bocsánat, Budapest XI.

Előzmény: Peter atyuska (62055)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62058

Hát ez az pont ezt mondtam én is:

2.szerintem erősebben világít, mint a meleg fehér

Előzmény: davidabc (62051)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.04 0 0 62057

Mennyire lehet megoldás a glimmes kapcsolókra kötött cfl-ek, és ledek villogására, a lámpával párhuzamosan kötött 220-330nF/400V-os nem elektrolit kondenzátor, mint lámpasöntölő?

boldog Bulldog Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62056

Van egy olyan feelingje a beírásnak, mint ha a paksi erőmű kivitelezése kaliberű munka lenne,

és tendereztetné a szakmát.

Előzmény: Peter atyuska (62055)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62055

Helyileg merre mert nem mindegy.

Előzmény: yushchenko (62039)
boldog Bulldog Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62054

Találkoztam olyan Osrammal, ami bemelegedés után már szinte kilépett a látható tartományból az infra felé.

Előzmény: Zs:) (62052)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62053

Megint csak egy kerülendő megoldást választasz.

Előzmény: Mindenváró Ádám (62045)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62052

Akkor én meg leadom a voksomat a hideg fehér ellenében, marha szembántó véleményem szerint, főleg ha van egy meleg fehér is, amivel össze tudod hasonlítani.

Előzmény: davidabc (62051)
davidabc Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62051

Még egy voks a hideg fehér mellett, konyhapult + lakótér megvilágítás. Sokkal világosabbnak hat (ugyanolyan teljesítményű és márkájú kompaktok eltérő színhőmérsékletű példányaival próbálgatva).

Előzmény: pajaci (62031)
Zs:) Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62050

Csak nehogy téged kelljen éleszteni, még mielőtt készen lenne, ennyi ismerettel.

 

De hogy válaszoljak is: csett-villám-durr a jelenség.

Előzmény: Mindenváró Ádám (62045)
boldog Bulldog Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62049

Még a reklamáció is ritka...........

Előzmény: paplanfa (62048)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62048

A prosecturia a kórházak legtisztább, legcsendesebb, legfertőtlenítettebb részlege. Patyolattiszta  minden, a paciensek sem hagyják égve a villanyt.

Előzmény: Téli nap (62044)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62047

Aha, akkor tudom mi az. Gyorsan kész lehet vele lenni. Én csempéztem, de utólag rájöttem, hogy el.asztam, de marad, mert azt a csempézést le nem lehet robbantani. Matt csempét tettem oda, ami frankón nem fénylik nekem nagyon tetszik, viszont takarítani azt hiszem nagyon szar lesz, cserébe grafittal is lehet ráírni :)

Előzmény: GTI100 (62035)
boldog Bulldog Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62046

Ha például egy hagyományos konnektor két fázis közé lenne kötve, nem old le semmi, de a beledugott készülék a 400V-tól, jó eséllyel tönkre megy.

Előzmény: Mindenváró Ádám (62045)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62045

Sziasztok,

 

Holnap villanyt fogok szerelni egyik helyiségemben. Sokszor csináltam már ilyesmit, újítottam már egy-két lakásomat, most annyi a különbség, hogy ezúttal három fázist, egy nullát és egy földet fogok végig vinni, amilyet még nem csináltam eddig. Helyenként egyik-másik fázisból lesznek lekötve 220voltos dugaljak is, a harmadikra meg rákerül a világítás pár helyen pedig lesz ipari dugalj.

 

Egy fázis esetén tudom, hogy ha valamit véletlenül elkötöttem volna, akkor vagy a fi relé fog leoldani, vagy a biztosíték. Nem fordult még elő velem ilyesmi, de tudom hogy ez történne.

 

Mi a helyzet a 3f esetén, ha mondjuk az ember véletlenül elköt egy fázist rá egy másik fázisra? 

Nem tervezem hogy ilyet csinálnék, de mi van ha mégis, mi történik ilyenkor?

Hogyan lesz érdemes éleszteni ezt amikor készen lesz?

 

 

Téli nap Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62044

Látom a hullaháznak és abonc teremnek nagy a sikere.

 

Mintha nap mint nap ott lennénk !!

gepesz Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62043

A zasszony szeme számít. :-))

Neki a feje felett van.

Előzmény: Teaway (62042)
Teaway Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62042

Ez nagyon szembe világít.

Készíts új képet, szemmagasságból.

Előzmény: gepesz (62037)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62041

Ez így, ebben a stílusban teljesen rendben van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62040)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62040

Az emberekben kialakul egy kép a friss és a romlott élelmiszerek színeiről.

A hideg fényű kaja-megvilágítás a színeket a "romlott kaja" színvilág felé tolja

(a hús-pultokban használt rózsaszínű fény meg éppen ellenkezőleg működik: annál még a valóban romlott hús is frissnek tűnik :)

Előzmény: GTI100 (62036)
yushchenko Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62039

Sziasztok!

 

Villanyszerelőt keresek a következő munkákhoz:

- EPH jegyzőkönyv elkészítése Főgáznak

- Lakásba bejövő új fogyasztói vezeték kiépítése mérőóráig, védőcsőben (kb 3-4m össz), vezetékcsere a mérőórában

- teljesítménybővítés Elműnél (32A-ra)

 

Az ajánlatokat a következő címre várom:

sulokgabor(a)gmail.com

 

Előre is köszönöm!

GTI100 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62038

Csak tájékoztató jelleggel, mert egy helyen kíváncsiságból megkérdeztem. Ott egy 4,2 x1,3 m-es tábla  mintától függően 17.000 és 42.000 Ft között van.  Ez 5,46 m2-es tábla. Amit képen látsz az meg 0.6 x 4 m= 2,4 m2. Azaz kedvezőtlen esetben több mint kétszer annyit is meg  kell venni az elég drága anyagból mint amennyire valójában szükséged van.  Az csak a kisebbik előnye a hátfalnak, hogy tudsz olyan színt és mintát választani mint a munkalap. Az igazi előny a csempézett hátfallal szemben, hogy ezen nincsenek nehezen tisztán tartható fugák.

Előzmény: paplanfa (62030)
gepesz Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62037

Nagyon régi kivitelezés, de még mindig nincs igény a cseréjére. Csícsásabbat tudok, de jobbat nem.

                                                   

GTI100 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62036

Én tényleg minden konstruktív véleménynek örülök csak az ilyen indokolatlan beszólásoknak nem:

 

No meg biztosan van, aki jobban szereti, ha minden kajának olyan romlott/penészes színe van, ez az undorító hatás is csak hidegfehér fénnyel érhető el.

:)   Az odarakott smileytól függetlenül nem tetszett. Értem én a viccet csak nem szeretem.

 

Természetesen mindenki oda rakja és olyan színt  ahová és amilyen neki tetszik. Az enyém nagyjából középen van azaz pont felülről világítja meg a munkalapot. Így takaró lap nélkül  sem világít a szemedbe, de árnyékot sem vet feléd.

Előzmény: pajaci (62031)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62035

Konyhai hátfal. Nem dicsekszem, hanem inkább panaszkodom érthetetlenül drága, drágább mint a munkalap pedig csak 5-8 mm (nem tudom pontosan) vastag Legalábbis azoknál akik ezt készítették 15 éve.  Nem összekeverni a bútor hátfallal ami kb. 1,500 Ft/m2 de az nem való konyhai hátfalnak.Konyha stúdiók ismerik ezt de sok helyen teljes táblát meg kell venni, pedig lehet hogy csak a töredékére van szükséged.

Előzmény: paplanfa (62030)
pajaci Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62034

Az jó ötlet, így nem égnek ki soha.

Előzmény: Teaway (62032)
Teaway Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62033

Ja, és természetesen melegfehér 5050/60-as, kültéri szalag.

Előzmény: Teaway (62032)
Teaway Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62032

Automatikusan a külső szélére raktam, alu L profilra, duplasorosan. Kapcsolni lehet, hogy 1 sor vagy mindkét sor világítson. A tápot meg letekertem 11,2V-ra.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62027)
pajaci Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62031

Engedd meg légyszíves a többi fórumozónak, hogy ők is elmondhassák a véleményüket! Nekem a hidegfehér csak mint irányfény jöhet szóba, boncterem érzetem van tőle, mint ahogy másoknak is. A szalag elhelyezése az él közelében sokkal jobb megvilágítást ad, és ez már nem ízlés kérdése. Ahogy elek is írta, ha hátul van akkor mindennek az árnyéka feléd vetül.

Előzmény: GTI100 (62025)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62030

A falat mivel borítottad?

Előzmény: GTI100 (62029)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62029

tipp1: akkor tényleg takarni kellene, ha széléhez közel raktam volna.

tipp2: látótéren kívül van elhelyezve. A korábbi kép  padlón guggolva készült, hogy látszódjon a felhelyezett szalag. Ha ott állsz és dolgozol akkor ezt látod.

 

 

 

 

Ezért is nem zavar ha itt ott foghíjasnak látszik alulról mert onnan soha nem nézem.

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62027)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62028

Két jó példa

nem-pofába-vakítós LED soros munkaasztal megvilágításra:

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62027)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62027

tipp 1:

Egy fényforrás akkor világít optimális irányból, amikor a világítás szöge minél közelebb van a látás/nézés szögéhez (legkevesebb látható árnyék - homloklámpa effektus). Konyhapult esetén ez akkor valósul meg, ha a fényforrás a felső szekrény külső szélére kerül (a szemünkhöz minél közelebb).

tipp2:

Ha munka közben maga a fényforrás is a látóterünkben van, attól automatikusan összébb húzódik a pupillánk, hogy csökkenjen a szem fényérzékenysége (ne bántsa a fény). Tehát hiába világítottuk meg jóerőssen a munkafelületet, az így elért fényesség-növekedés egy részét a szem fényerő csökkentéssel kompenzálja, magyarul (részben) feleslegesen erőlködtünk a megvilágítással :) Megoldás: magát a fényforrást vagy a látótéren kívül kell elhelyezni, vagy el kell takarni a szem elől. LED sor esetén ez pl egy egyszerű (fa/műanyag/polisztirol) díszléccel megoldható.

 

Előzmény: GTI100 (62025)
Mr.V. Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62026

7 méteres villanyoszlop 2,4 m-es gyámmal és minden szerelvénnyel együtt eladó

GTI100 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 62025

Ezt imádom, mikor van egy használható javaslat, ami a kérdezőnek is tetszik, rögtön megindul a beszólogatás.

Hideg fehér mert:

  1. én azt raktam fel, az vált be, ezért mertem ezt ajánlani
  2. szerintem erősebben világít, mint a meleg fehér
  3. semmilyen hullaházi hatása nincs
  4.  akinek ez nem tetszik tőlem színváltós piros zöld kéket is (RGB) felrakhat.

 

 

 

 

 

Amire még érdemes figyelni a felrakásnál, hogy a Ledek között centiről centire haladva erősen megnyomkodva jól oda kell tapasztani a szalagot. Erre nem figyeltem, ezért néhány helyen elvált, picit elfordult és úgy látszik mintha ki lenne égve egy egy Led. De nincs kiégve,  világít az csak nem, lefelé hanem hátra.  Ez azonban a jól megvilágított pulton egyáltalán nem vehető észre ezért is nem foglalkoztam vele különösebben.

Előzmény: andras87 (62022)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62024

A led-ből hiányzik az UV fény amitől a frissen mosott konyharuha hófehérnek látszana. :) A húspultok bugyirózsaszín parasztvakítói pedig a másik véglet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62021)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62023

Viszont kültérit vegyél. Azt lehet vizes ronggyal takarítani. Éjszaka, napnyugta után, amikor általában ezt a világítást kihasználnád, ölni lehet a hidegfehér fénnyel, hullaházszagot áraszt.

Előzmény: andras87 (62022)
andras87 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62022

Köszi, valószínű ez a megoldás lesz a nyerő.

Előzmény: GTI100 (62017)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62021

"Miért hidegfehér?"

 

Gondolom nehezebben romlik meg az étel, ha HIDEGfehér fénnyel van megvilágítva.

No meg biztosan van, aki jobban szereti, ha minden kajának olyan romlott/penészes színe van, ez az undorító hatás is csak hidegfehér fénnyel érhető el.

:)

Előzmény: pajaci (62018)
pajaci Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62020

Ahhó nem kés köll?

Előzmény: Garfield007 (62019)
Garfield007 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62019

Hogy műteni is lehessen, ha esetleg... :-)))

Előzmény: pajaci (62018)
pajaci Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62018

Miért hidegfehér?

Előzmény: GTI100 (62017)
GTI100 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62017

Konyhapult megvilágítására legjobb a felső szekrény alján végigfutó hideg fehér fényű LED szalag. Métere kb. 600 Ft és még kell egy 220/12 V/2Atápegység kb. 1600-2000 Ft itthon. Méterenként 60 LED nagyon szépen megvilágítja a pultot. Személyes tapasztalat, nekem bevált, minden vendég elismerően dicséri. A LED szalag öntapadós azaz csak fel ragasztani a felső szekrény aljára. A tápegységből pedig kapható olyan is ami mint egy telefontöltő konnektorba dugható. Ebay-en tápegység 1.331 Ft ingyenes szállítással kb. 3 hét alatt meg is jön. Magát a szalagot nem feltétlenül érdemes ebay-n venni mert kicsi a különbség a hazai árakhoz képest.

http://goo.gl/Xni9UL

 

Korábban itt volt róla szó az alapján el is készítettem az íróasztal lapjára alulról felraktam a led szalagot a kihúzható billentyűzet tartó fölé. Itt még tápegység se kellett mert a PC tápból (sárga-fekete érpár) ki lehet venni a 12 V-t.

Előzmény: andras87 (62012)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62016

Valószínűleg megcsinálom, és hogy jól látszódjék a különbség, az majd a kapcsológomb körül fog világítani.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (62011)
Garfield007 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62015

Ha normálisan szeretnéd, akkor a felső szekrény aljára, a pult fölé is tervezzetek legalább spotokat, de normális fénycső még jobb lehet.

Előzmény: andras87 (62012)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62014

Állj oda a konyhapulthoz és hajolj kicsit fölé, mintha csinálnál valamit.

És gondold végig, hogy van-e olyan hely a mennyezeten, ahonnan a lámpa nem a tarkódat világítaná meg, miközben saját árnyékodban próbálod nem elvágni a kezedet répa-szeletelés közben :)

Előzmény: andras87 (62012)
andras87 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62013

Javítás: 3x4 méteres a konyha.

Előzmény: andras87 (62012)
andras87 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62012

Konyhafelújítást tervezünk, ahol a régi stukatúr mennyezetet gipszkartonra cseréljük. Ezzel együtt szeretnénk a világítást is normálisan megoldani (Jelenleg egy darab 20wattos kompakt fénycső van a 2x4 méteres konyha közepén.)

Konyhapultot meg lehet-e világítani normálisan mennyezetbe épített spot lámpákkal? Akár állíthatóssal, hogy a felső szekrénysor alá is rendesen bevilágítson. A belmagasság 2,4 méter. Ha megoldható akkor milyen spotlámpákat érdemes venni, milyen távolságra rakjam őket?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62011

"Érdekes mód nem nagyon van olyan ami fordítva, vagy fordítva is működne."

 

Ha a kapcsolóban a kis lámpácska egyik végére nullát kötsz, akkor a másik végét oda kötöd, ahová akarod, tehát akár akkor is világíthat, amikor éppen ég a villany a klotyóban.

És ebben az esetben nem fog villogni a rákötött energiatakarékos izzó sem

és nem fog halványan világtani a rákötött LED lámpa/sor sem.

 

Ezek a pici lámpácskák a hagyományos módon (a fogyasztóval sorba kötve) alkalmazva csak hagyományos fogyasztók (pl hagyományos izzó) esetén nem okoznak gondot.

Előzmény: paplanfa (62009)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62010

Ezek is megoldható feladatok,

de a szükséges mérések / megoldások részletes elmagyarázása egy laikusnak szerintem meghaladja egy fórum kereteit.

De szerencsére vannak olyan szakemberek, akik nem ijednek meg az effajta különleges feladatoktól sem, talán még ezen a fórumon is találsz ilyet.

Kiindulásul:

- a vezetékes telefon 50-100 volttal cseng, ezzel a feszültséggel lehet nyitni egy tranzisztort, ami kapcsol egy relét, ami "megnyomja a gombot" a távkapcsolón

- a két vezetékes kaputelefonok többségénél a csengetés pillanatában a vonali ellenállás/feszültség viszont éppenhogy nullára csökken, ezzel is lehet relét kapcsolni a fentihez hasonló módon (itt lehet, hogy figyelni kell arra, hogy beszélgetés közben a relé ne ugrabugráljon, de az is lehet, hogy a beszélgetés egész más feszültségszinten folyik és nem fog zavarni).

Előzmény: paplanfa (62003)
paplanfa Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62009

Érdekes mód nem nagyon van olyan ami fordítva, vagy fordítva is működne. Teszem azt wc-hez, fürdőszobához, spájzhoz jól jönne egy piros-zöld visszajelzésű, ami mutatná hol a villany, és azt is hogy égve maradt, vagy hogy szabad vagy foglalt (a budi).

Előzmény: Lacivill (62006)
KP2007 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62008

Köszönöm szépen a gyors választ

Előzmény: RobertZ (62007)
RobertZ Creative Commons License 2015.03.02 0 0 62007

A lámpakar felfogatása oszloptól és a kar típusától függően lehet csavarral, vagy Band-it szalaggal.

A lámpakart AASC 25 sodronnyal nullázni kell Ensto SL 4.2 alkalmazásával.

A lámpa vezetékeket pedig attól függően, hogy csupasz vagy szigetelt a hálózat Ensto SL 11.11 vagy SM 2.1 kötőelemmel kell felkötni. A lámpa nullát/zöld sárgát persze össze kell tekerni.

Előzmény: KP2007 (62004)
Lacivill Creative Commons License 2015.03.01 0 0 62006

A jelzőfényen átcsorgó áram okozza, igazából be kéne tiltani, vagy azt a fajtát használni aminek kell külön Nulla.

Előzmény: laci710422 (62005)
laci710422 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 62005

sziasztok érdeklödnék le szeretném cserélni a régi villany kapcsolokat  jelzöfényes kapcsolokra de mikor kicseréltem minden jol müködik csak az a baj hogy mikor lekapcsolom a lámpát idönként villog a lámpa de nem tudom hogy mi okozza ezt szeretném kérdezni hogy mi lehet a hiba??

KP2007 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 62004

Üdv Mindenkinek, valaki fel tudna világosítani hogy miképpen lehetséges egy villanyoszlopra utcai világítási lámpát felszerelni? Csak a szakmai része érdekelne mit, hogyan, mihez kötnek illetve hogy milyen kötési módszerrel megy ez általában. Előre is köszönöm 

paplanfa Creative Commons License 2015.03.01 0 0 62003

Alakul, alakul. Köszönöm mindenkinek! Még 1 fontos csavar lenne. A vezetékes telefont is rá kéne kötni valahogyan erre a jelzőrendszerre. Ehhez még egy távlökőt kellene hozzákapcsolni, és a távkapcsoló gombját relével kapcsolni a telefon csengetőáramjáról. Aztán lenne még az URMET-féle 2 vezetékes kaputelefon is, de ez szerintem már a reménytelen kategória, vagy egy mikrofonos érzékelőt kellene mellétenni, mert ennek a fülhallgatós hangszórója csörög.

Előzmény: Jahno (62002)
Jahno Creative Commons License 2015.03.01 0 0 62002

Rá. Kis kapcsolókkal konfigható a csatorna, amit beállítasz az adón, úgy kell a 4 vevőn is. Csak azonos típus legyen.

Előzmény: paplanfa (61992)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.02.28 0 0 62001

Igen vannak olyan Tecno távkapcsolók, amelyek adói és vevőit egyszerűen, 12 db DIP kapcsoló beállításával lehet egymáshoz illeszteni. Ha az adón és a vevőkön a kis kapcsolók azonos kombinációban állnak, akkor fog működni a dolog.

Figyelem:

- az olcsóbb Tecno vevőkben nincs relé beépítve, ezekkel közvetlenül nem lehet 230V-os dolgokat kapcsolni. Olyat vegyünk, amelyen van relé is.

- a panelen szokik lenni egy kis állítható rövidzár (magyarul:jumper) monostabil/bistabil beállítási lehetőséggel. Ennek lámpakapcsolás / csengővezérlés esetén más-más pozícióban kell lennie.

- vásárlás után SOHA ne hagyjuk gyári állapotban a kis kapcsolókat, mindig valami más/egyedi kombinációt állítsunk be.

 

Előzmény: pajaci (62000)
pajaci Creative Commons License 2015.02.28 0 0 62000

Az egyszerűkben jumperekkel lehet változtatni a frekvenciát, én is használtam hármat egy gombról.

Előzmény: paplanfa (61992)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61999

"Nekem viszont olyan kellene aminél 1 gomb és 4 belső egység lenne amelyik nem trillalalalázik,"

 

Riasztóberendezésekhez / kapu távvezérlésekhez használt 4 db távvezérlő vevőt összeillesztesz egyetlen adóval (a pici nyomógomb gomb végpontjait ki lehet vezetni),

a 4 db vevő kimeneteire meg ráköthetsz akármit, ami elég hangos / fényes neked,

pl kicsi, ám hangos szirénákat és villanócsöves villógókat.

Előzmény: paplanfa (61992)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61998

Azért legközelebb legyen termoszban kávé.

 

Én meg lehet, hogy találtam egy tanítható vezetéknélküli csengőt. Gyárilag 2-ő belsőt adnak hozzá, de 2 ilyen csomaggal meglehet az öröm, és 1 gombról 4 belső csengő működhet. http://www.emos-hu.hu/termek/3402013100-p5713g-vezetek-nelkuli-csengo

1 baja van, nincs benne világítás, és hangerőszabályzásról sincs infó.

 

Ezeket a nyomógombokat rá lehet kötni a sima csengő kapcsolóra, (a kapcsolót a panel-lyukba tenném) vagy valami fólia-billentyűjük van?

Előzmény: King_of_Giants (61997)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61997

Nem személyeskedsz, mert ha annak venném nem irom le az egész balhét

Unatkozás meg annyiban jácc, hogy nem szeretek várakozni, és mivel fáradt is vagyok, ha lehet leülök

Teljesen mindegy lett volna hogy álldogálok az elosztó elött, vagy akkor megyek oda amikor hallom hogy megjött a villany

Abban igazatok van, hogy mindennek le kellett volna kapcsolva lenni és megvárni míg a tulaj jön és mondja van villany, majd mérni a feszt rákapcsolás elött

Előzmény: Tízenhármaska (61993)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61996

Köszi!

Hol vannak már a régi megszokott kapcsolók :)

Előzmény: ficere50 (61990)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61995

Bizonyára én irtam érthetetlenül

NAgy telep, rengeteg raktár/műhely saját és bérlet

230V benn volt de 380 kellett. Kiépitettük a műhely belső hálózatát

A betáp valahonnan messziröl jön mindenféle dobozokon kötéseken keresztül egy fogy.mérőbe

Onnan 5x10-en egy felvonulási szekrénybe. Ide kötötte be a raktárak/műhelyek tulaja a betáp kábelt. Szakmája vagy nem a villany , nem tudom

 Nem ELMű terület

 

Nulla szakadás nem volt, mert nem....

Előzmény: ha4nz (61988)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61994

Ebben a szakmaban egy percig sem szabad laza lenni.

 

Ismerős érzés, naponta sokmillió forint a veszteség percenként a munkahelyemen ha selejt lesz. Mondjuk zseblámpával sem szeretek közlekedni a koromsötétben, de ha muszáj...

Előzmény: Tízenhármaska (61993)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.02.27 0 1 61993

Sajnos ezzel nem vagy egyedul.

En nem szeretnek szemelyeskedni,de s,erintem eljott annak az ideje,hogy megfizesse a tanulopenzt.

Ha mar unatkozott.

Ebben a szakmaban egy percig sem szabad laza lenni.

Előzmény: ha4nz (61988)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61992

Érdekes, hogy a vezeték nélküli csengőket 1 gomb 1 egységgel árulják. Esetleg 2 gombbal, vagy max 2 egységgel. Nekem viszont olyan kellene aminél 1 gomb és 4 belső egység lenne amelyik nem trillalalalázik, hanem csak normálisan csenget, és világít is. Rá lehet bírni az egységeket, hogy mind ugyanazon 1 gombról vezérlődjön és egyszerre csörögjön?

ficere50 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61991

Amennyiben pedig "kapcsoló üzemű" az előbb említett tápegység, akkor legelőször az úgynevezett "hálózati-szűrőkondenzátor" fog elszállni a diódahíddal együtt, mert nagyon nagy lesz már a feszültség rajtuk!

Az elkón, egyenirányítás után, 400 x 1,41 = 564 V DC(!) a tervezett, 324 V DC helyett!

Márpedig ide 350-400 V -os elkókat építenek be. (költség és helyigény miatt)

Előzmény: ficere50 (61990)
ficere50 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61990

A mai készülékek legtöbbje elektronikus vezérlésű, nem elektromechanikus, mint anno! Ez egyben azt is jelenti, hogy a készenléti állapotuk, indíthatóságuk, órájuk, stb,. miatt állandóan feszültség alatt vannak a tápegységükön keresztül. Ha ezek a tápok sima statikus (nem kapcsoló üzemű) fokozatok, akkor a bejövő túlfeszültséget arányosan "továbbadják" az elektronika felé. Az meg természetes, hogy egy processzor nem kedveli az 1,73-szoros túlfeszültséget a bemenetén és ezért meghülyül...ez van.

Előzmény: King_of_Giants (61982)
SZ-B50 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61989

Szerintem nullaszakadásod volt, érdemes átnézni nehogy megismétlödjön mer tönkreteszi a kisseb fogyasttókat.

Előzmény: King_of_Giants (61982)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61988

Csak én nem értem? A kábel egyik felét te bekötötted, a másikat meg a laikus a felvonulási szekrénybe. Akkor mi táplálja a műhelyt? A felvonulási szekrény?

(Bocs de nem sikerült felfognom eddig)

Előzmény: King_of_Giants (61982)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61987

Hát, Gizike belökte.

 

Szerintem vagy eleve be volt kapcsolva, vagy Power-on esetén automatikusan bekapcsol magától, mert egy digitális vezérlésű kínai.

Előzmény: King_of_Giants (61986)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61986

:)

Na de mi a helyzet a készülékek kapcsolóival?

Nagyobb fesztültség hogy kapcsolja be a kvfőzőt és a mikrót?

Előzmény: paplanfa (61985)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61985

Legközelebb Gizikét kapcsolgasd, hátha megadja magát. A kávét és a mikrót pedig bízd rá.

Előzmény: King_of_Giants (61984)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61984

Be , az anyja istenit!

Főkapcsoló le volt kapcsolva, üldögéltem az irodában és untam mit tököl a szerelő

Gondoltam bekapcsolóm a tűzvédelmi főkapcsolót, ha megjön a villany hallom a kattanást ahogy behúz

Minden le volt kapcsolva kivéve az az egy  k.megszakitó amin azok a gépek voltak + az ÉV.

Kattant a főkapcsoló, odaballagtam az elosztóhoz és akkor mértem feszültséget, de a készülékek már megadták magukat

Az öreg persze tagadta

Jó tanulság megint!

Előzmény: nap50 (61983)
nap50 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61983

Hát ezt nagyon benézted! Még ha én magam kötöm be a tápoldalt akkor se kapcsolom fel a főkapcsolót amíg műszerrel meg nem nézem, hogy minden rendben van.

Előzmény: King_of_Giants (61982)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61982

Tudja valaki hogyan működnek a mai kávéfőző és mikro kapcsolói?

Mert úgy tűnik ezek nem mechanikus kapcsolók

 

Műhely hálózat kész, 5eres betáp kábel bekötve, telep tulaja azt mondja beköti a másik végét egy felvonulási szekrénybe. TNS rendszer

OK. várok

Kattan a főkapcsoló örülök, örül a haver is

Egyszercsak bugyogás kávéfőzőböl dől a víz, mikrosütő világitása kigyullad és elalszik

Nézem, fázis és nulla  között 380 és ugyanakkor egy fázis hiányzik

Üvöltözök a "telepesnek" hogy mi a helyzet

Valamit düdörgött aztán semmi villany, később helyreállt minden

Mondom neki fázist adott a nullára

Ő nem!

 

Szoval hogy kapcsolódhatott be a kv.főző és a mikró ha 380-at kapott?/persze tönkrement mindkettő/

Még jó hogy a fő mágneskapcsoló tekercse kibirta

 

Nem mintha ez megismétlődne, sose tudni itt, de van megoldás arra hogyha ilyen helyzet áll elő, akkor valami vészkapcsoló lekapcsoljon?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61981

Ha olcsón szeretnél közel kerülni egy szabályos megoldáshoz, akkor ki kell vésni a roncsolás helyét, a sérült eret csokival megtoldani, majd egy műanyag kötődobozt okosan kettévágva valahogy a sérült szakasz köré beépíteni úgy, hogy a későbbiek során is bármikor hozzá lehessen férni ehhez a ponthoz.

 

Sajnos sokan alkalmazzák (még szakemberek is) a régi jó "kivéssük, összeköttyük, utánna jól le-szikszalagozzuk,  aztán bevakoljuk és elfelejtjük" módszert, de ezt nem javasolnám.

 

De a sérült vezeték jóra kicserélése a csőben szerintem olcsóbb/egyszerűbb lenne.

Előzmény: Zsuzsanna Kiss1989 (61969)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.02.27 0 0 61980

"ez a megoldás is megfelel, hogy egyszerre ég mind a 4 lámpa csak akkor 3 helyről kell, hogy tudjam mind a 4 lámpát kapcsolni, mind a két utca felőli kapunál és a bejárati ajtónál....Kérdés, hogy melyik kapcsolás az egyszerűbb, olcsóbb megvalósítani?"

 

Anyag-árban a legolcsóbb, vezetékezésben kicsit bonyolultabb a két kapuhoz egy-egy váltókapcsoló, középre meg egy keresztkapcsoló.

A legegyszerűbb (habár egy picivel drágább) viszont az, ha egy egyszerű impulzusrelét vezérelsz a három (vagy akárhány) pontról egyszerű csengő nyomógombokkal.

Ráadásul léteznek akár olyan komolyabb impulzus relék is, amelyeknél - ugyanazon nyomógomb(ok) többszöri megnyomásával - több lámpa-áramkört lehet kapcsolgatni, tehát egy ilyennel akár az eredeti elképzeléshez hasonló trükk is megvalósulhat.

Egy vezérlési mód:

- első gombnyomás: csak az első lámpa(csoport) világít

- második gombnyomás: csak a második lámpa(csoport) világít

- harmadik gombnyomás: mindkét lámpa(csoport) világít

- negyedik gombnyomás: má megin setít van

Előzmény: Csabee1987 (61974)
cucu Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61979

A sérült szakaszt -ami gondolom kb. 10 mm-es lehet- a sérülés közepén vágd el és egy csokival kössétek össze. Megfelelő szigetelés után így is maradhat. 

 

Persze, jobb lenne kicserélni új vezetékre. Ellenben az áram fogyasztási szokásotokat csak ti ismeritek, így az is elképzelhető, hogy egyelőre nem is akkora a probléma, feltéve, hogy nincs rajta komolyabb terhelés.

Előzmény: Zsuzsanna Kiss1989 (61972)
1david7 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61978

2 váltó és egy keresztváltó kapcsoló, és valamivel több vezeték, vagy egy impulzusrelé, 3 nyomógomb/nyomókapcsoló kinek mi tetszik, és valamivel kevesebb vezeték. 

És itthon azért használok impulzusrelét mert 5 helyről kapcsolom a lámpákat, meg telítetten vannak a csövek azon a részen, 1 vezetéket meg egyszerűbb behúzni, jobban elfér. 

Előzmény: Csabee1987 (61974)
pajaci Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61977

Impulzus relé miért nem jó?

Előzmény: Csabee1987 (61974)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61976

Ömmm 4 db mozgásérzékelős verzióval nem járnál jobban? Ezeregy előnye van, hátránya, hogy az érzékelőnek van egy kis standby fogyasztása.

Előzmény: Csabee1987 (61974)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61975

Köszi! Víz oda nem esélyes, bár találtam 60mm-es, sorolhatóan összedughatót az obiban, körbesorjázom hátha bele lehet dugni. Minden nap újat szopik tanul az ember.

Előzmény: pajaci (61970)
Csabee1987 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61974

Másik fórumtárs is kérdezte, és írtam is, hogy ez a megoldás is megfelel, hogy egyszerre ég mind a 4 lámpa csak akkor 3 helyről kell, hogy tudjam mind a 4 lámpát kapcsolni, mind a két utca felőli kapunál és a bejárati ajtónál.

Ez így teljes mértékbe megfelel. Kérdés, hogy melyik kapcsolás az egyszerűbb, olcsóbb megvalósítani?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61966)
paplanfa Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61973

Oda villanyász kell aki felvilágosít minden ott fellelhető valóságról, és kicseréli azt a kábelt is.

Előzmény: Zsuzsanna Kiss1989 (61972)
Zsuzsanna Kiss1989 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61972

Most néztük meg sajnos a vezeték is elvékonyodott :-( csak azt nem tudjuk hogy mennyire

Előzmény: Zsuzsanna Kiss1989 (61969)
Herr Petya Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61971

Kösz a jó tanácsot... Időközben rájöttem, hogy az általam keresztkapcsolónak hitt kapcsoló csak egy alternatív kapcsoló, csak vmi "bonyolultabb" változat :/ 

Előzmény: még1MbR (61967)
pajaci Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61970

Ha nem megy bele víz, működik az úgy is.

Előzmény: paplanfa (61968)
Zsuzsanna Kiss1989 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61969

Tisztelt szakemberek! Segítséget szeretnék kérni abban, hogy nem olyan rég vettünk egy ingatlant, aminél nem tudjuk, hogy hol mennem a villanyvezetékek!Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy fúróval megsértettünk egy villanyvezetéket! Tud e valaki olyan módszert, ami a fal kibontása és a vezeték teljes cseréje nélkül megoldaná a mi problémánkat? A vezeték nem szakadt el, csak a szigetelés sérült meg rajta. Válaszokat előre is köszönöm. Tisztelettel :-)

paplanfa Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61968

Át akarom helyezni a wc villanykapcsolóját, az eredetileg belülre, wc-vel szemben elérhetetlenül  kiagyatlankodott, lehetetlen helyről, a triviális ajtó melletti külső falfelületre. Sikerült is átfúrnom a panel válaszfalat egy 60-as dobozfúróval. Természetesen ez azt jelenti, hogy a műanyag szerelődoboz még véletlenül sem fér bele... A furat sajnos tényleg 60-as. :( Maradhat-e így kopaszon a betonlyukban a kapcsoló vagy faragjak bele mégis egy műanyagpalástot zárófenékkel leragasztva? A túloldala vastagon el lesz dolgozva csemperagasztóval.

még1MbR Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61967

Én sima multiméterrel kicsipogtatnám, miként működik az adott keresztkapcsoló, melyik lába melyik és kész.

 

Előzmény: Herr Petya (61897)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61966

Van valami ésszerű oka annak, ami miatt nem világíthat mind a négy lámpa egyszerre?

Az energia fogyasztás nem lehet az ok, mert 4 db 5 wattos LED izzó együttes fogyasztása óránként 1 (azaz:egy) forint (tehát amikor pl valaki égve felejti egész éjszakára a teljes kinti világítást, reggelre elérheti a kár akár a 10 Ft-ot is)

Remélem nem ezt sokallod és most nem azért akarsz tízezreket költeni speciális kapcsolásra, hogy azzal azután megtakaríthasd  évente egy gombóc fagyi árát ;)

Előzmény: Csabee1987 (61900)
pajaci Creative Commons License 2015.02.26 0 0 61965

Impulzusrelé oszt jónapot.

gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61964

Sima váltóval nem működik. Duplákkal, közös billenővel igen. 2 relével szintén. Attól hogy nem akarjuk egyszerre használni az összes lámpát, még nem kell elvenni a lehetőségét ha van rá megoldás. Mind a két változatot megrajzoltam, a reléset, és a kapcsolósat is. Mindkettő működik. Mindkettőnek van előnye, és hátránya is.

Előzmény: ha4nz (61962)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61963

Bizonyára!

Fáradt nekem már az agyam is

üdv HA5029 :)

Előzmény: ha4nz (61962)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61962

Én is így értelmeztem, ezért kell a 2-re a relé. Én úgy gondoltam az utcai kapukhoz váltó, bentre meg az ikerváltó.

Előzmény: King_of_Giants (61961)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61961

Azt mondta az olvtárs, olyan eset nincs, hogy mind a 4 égjen

Előzmény: gergerg (61958)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61960

Igen, de a 2-es lámpát valóban meg kell relézni, mert a párhuzamos kötések miatt bármelyik kinti váltó felkapcsolásával világítana az összes. 

Mondjuk classic ikerváltót még nem szereltem, de az anya 106+6 nem lopta be magam a szívébe. 6 csavar, és a munkaérintkező bekötése oldalról van, tehát derékszögbe kell hajtani a vezetéket, meg semmi nyomólemez nincs a csavar alatt.

Előzmény: gergerg (61950)
gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61959

Így már jó, csak Ha4nz bezavart a két sima váltóval. :-)

 

gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61958

Az a baj a rajzoddal, hogy ha a 2-3-4 világít, az 1-est nem lehet felkapcsolni.

Előzmény: King_of_Giants (61955)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61957

Persze dupla váltóval ha a helyszin engedi

Előzmény: King_of_Giants (61955)
gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61956

Bocs ez nem jó!

Előzmény: gergerg (61954)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61955

Én meg így gondoltam

Előzmény: King_of_Giants (61952)
Herr Petya Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61953

Szia. 

Hasonlót szeretnék én is csinálni (lentebb egy hsz-ban leírtam részletesen)...https://legrandaruhaz.hu/Legrand_valena_keresztkapcsolo_feher Ezzel a keresztkapcsolóval ez megvalósítható? 

Előzmény: Dreamer (61938)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61952

Gyors vagy én meg fáradt és vén :)

Köszönöm, átnézem

Előzmény: gergerg (61949)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61951

Igaz!

Előzmény: Zs:) (61946)
gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61950

Az anya 106+6-osára is rá megy a sima billenő? 

Előzmény: ha4nz (61948)
gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61949

Előzmény: King_of_Giants (61944)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61948

Bocs, elírtam! 2db 106 és egy 106+6 kell.

Anyának is van 106+6 kapcsolója, nem kell classic feltétlenül.

Előzmény: ha4nz (61947)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61947

2db ikerváltóval megoldható. Fázisokat feladod, 2*2-vel játszol, a két kapcsolt fázisra (A és B) meg felkötöd a lámpákat csoportokban. "A" kimeneten 1-2 "B"-n meg 2-3-4 jelű lámpa. Csak a betáp azonos fázisod legyen.

Előzmény: Csabee1987 (61900)
Zs:) Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61946

elég egy váltós relé

Előzmény: King_of_Giants (61944)
gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61945

Ha villanyszerelő csinálja, mentsd el neki az írásomat, érteni fogja. Prodax kapcsolókkal is meg lehet csinálni, abból ugyanis létezik dupla váltó kapcsoló, amiben semmi rendkívüli nincs, kivéve hogy rá lehet tenni egy sima billenőt, így olyan mintha két külön váltókapcsolást egyszerre kapcsolnál. Vagyis lenne az egyik szakaszon is egy dupla váltó kapcsolás közös billenővel, amiből az egyik kör az arra vezető lámpákat kapcsolja, a másik meg az ajtó felettit. Ugyan így a másik szakaszon is. Annak a két körnek, ami az ajtó fölötti lámpát kapcsolják, a kapcsolt szálait össze kell fogni. Viszont itt figyelni kell a kapcsolók felszerelésekor, hogy az azonos szakaszon lévő kapcsolások egyszerre kapcsoljanak, vagyis a váltószálak jól legyenek bekötve. Szivesen lerajzolom, ha szeretnéd.

Előzmény: Csabee1987 (61942)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61944

Nincs kedved megrajzolni?

Én két nyitó-egy záró érintkezős 1db. m.kapcsolóval tökölök itt

Előzmény: gergerg (61935)
King_of_Giants Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61943

Ez egy lépcsőházi kapcsolás, de neki nem ez kell

Én mágneskapcsoló/relében gondolkodtam, de még nem kerek a dolog

Előzmény: Dreamer (61938)
Csabee1987 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61942

Köszönöm a részletes leírást. Végül is nem Én fogom csinálni, hanem villanyszerelő, csak előjáróba szerettem volna érdeklődni, hogy milyen lehetőségek vannak, illetve mennyire bonyolult megvalósítani.

Előzmény: gergerg (61941)
gergerg Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61941

Azt elfelejtettem írni, hogy ugyan ez megoldható relék nélkül is, ez esetben viszont Prodax classic kapcsolókat kell alkalmazni, és kicsit oda kell figyelni szerelvényezéskor.

Előzmény: gergerg (61935)
Lacivill Creative Commons License 2015.02.25 0 0 61940

Ha gyárilag dugvilla van rajta akkor dugaljat szoktam, ha nincs akkor 2 sarkú kapcsoló.

Előzmény: ha4nz (61939)
ha4nz Creative Commons License 2015.02.25 0