Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Tízenhármaska 2 perce Creative Commons License 61446

Biztos,hogy gyujtos es nem elektronikus elotet van benne?

Előzmény: szoszokiki (61445)
szoszokiki 10 perce Creative Commons License 61445

Sziasztok! Kérlek szépen segítsetek nekem. Családi házamhoz vásároltam kültéri világításnak GE Brio lámpákat. A ház falára lettek felszerelve. Egészen addig tökéletesen működtek, míg meg nem jöttek a "mínuszok". Hidegben nagyon nehezen kezdenek egy világítani a lámpák. Fél-egy percig csak villognak és utána kezdenek el folyamatosan világítanak. Amikor enyhébb idő van ismét minden oké. Keresgettem a neten és vannak olyan oldalak ahol kültériként és vannak olyanok ahol beltériként árulják. Mint azt a gyakorlat mutatja ez inkább beltéri konstrukció lesz. Sajnos! A kérdésem az, hogy nincs rá valamilyen házilagos megoldás, hogy hidegben is ugyanúgy működjenek mint enyhe időben? Laikus vagyok! Nem tudom, hogy a fénycső miatt van, hogy nehezen "gyullad" fel, vagy a benne lévő gyújtó nem bírja a hideget. Biztos elvetemült az ötletem, de mondjuk ha a gyújtó okozza a problémát, akkor azt esetleg valahogy házilag leszigeteli?? Vagy felejtsem el és vegyek helyettük KÜLTÉRI lámpatesteket? A válaszokat előre is köszönöm!

liptak1 2 órája Creative Commons License 61444

kösz a választ én is így gondolnám , de beregiztem valami oldalra már vagy száz éve és időnként küld egy egy infót, a mostaninál visszakérdeztem mert nem volt érthető, az oldalról viszont azt a választ adták , hogy nekem kell befizetnem, ami ökörség hisz pont azért vagyok aam hogy ezt nekelljen észben tartani

Előzmény: Tízenhármaska (61443)
Tízenhármaska 2 órája Creative Commons License 61443

AAM-  sen nem fizetsz Afa-t,igy Rad nem vonatkozik a forditott afa.

Igy mint egy hetko,napi vevo bruttoban veszed meg az anyagot.

Előzmény: liptak1 (61442)
liptak1 5 órája Creative Commons License 61442

Sziasztok. Ez a kérdés ugyan nem ide tartozik de itt azért még tudunk normálisan beszélgetni és azért erre felé sok vállalkozó is megfordul. Január óta sok vas és más építőipari anyagnál is bevezették a fordított ÁFA-t . Kinek van ez irányú tapasztalata, egyáltalán hogy működik egy alanyi adómentes vállalkozónál, eddig nem kellett ÁFA-t fizetni akkor most hogy fog az ilyesmi lezajlani? Vagy marad ebben az esetben minden a régi? Én bruttó fizetek a boltba oszt kész, vagy nettón kapom az árút és akkor hogy fizetem alanyi adómentesen? Egyáltalán van ésszerű megoldás ebben a témában?

ficere50 9 órája Creative Commons License 61441

Én, azért ilyennel tennék kísérletet: akár a primer, akár a szekunder oldalán a LED-tápnak, sőt az UH-berendezés tápvezetékén (~230V) is próbát tennék:

 

http://www.essentracomponents.hu/muanyag-hengeres-tokozatu-interferenciaszurok-kerek-kabelhez

Előzmény: P.Z.J. (61437)
Lacivill 15 órája Creative Commons License 61440

Én régebben szereltem egy fényező műhelyt. Ott olyan kamra volt, hogy a lámpák a kamrán kívül voltak, és ahova kerültek gyárilag átlátszó volt a kamra.

Így nem kellett RB szerelés.

Előzmény: King_of_Giants (61436)
pajaci 21 órája Creative Commons License 61439

2m nem nagy távolság, ha azt nézzük hogy a hosszúhullámú rádiók 150khz-től működnek, és néhány wattal már igen nagy távolságot lehet áthidalni velük.

Előzmény: P.Z.J. (61437)
P.Z.J. 22 órája Creative Commons License 61438

Azért egy fényező műhelynél fokozott figyelemmel kell lenni! Egyik legfontosabb dolog, milyen a tűzvédelmi besorolása? Milyen zónába kerül szerelvény, világítótest stb...Gondolom nem akartok elszállni a műhellyel együtt!

Előzmény: King_of_Giants (61436)
P.Z.J. 22 órája Creative Commons License 61437

Köszönöm!

Erre nem is gondoltam,főleg azért, mert több mint 2m-re van a táp az ultrahang készüléktől!

Ha bent leszek, és nincs rendelés, megnézem mire, hogyan viselkedik!

Előzmény: pajaci (61421)
King_of_Giants 22 órája Creative Commons License 61436

Autófényező, nincs látható forgógép

 

Hogy milyen fénycsövek vagy lámpák kerülnek be, IP54 védettségű megfelel

Földelés mérésre erősen rákényszeritem a haveromat és majd attol függően szonda, de ha odakerül a sor, megint kutakodnom kell a kiviteli módja után

 

Fáziskimaradás figyelve lesz a motoroknál, a világitásra meg pont azt irja hogy ha visszajön az áram világitsanak bekapcsolás nélkül

3 fázisra elosztást mint ipari terület a szabvány ugyan előir, de spórolás, úgyhogy marad a póri kétsarkú kapcsoló a háromsarkú helyett Természetesen a helyiségek külön áramkörön

Előzmény: .:Zool:. (61416)
Veszett Kutya Tannen 4 1 napja Creative Commons License 61435

Szia! hanyadik kerület? Amúgy a szabványos kialakítás: Új tetőtartó -/2 colos horganyzott/- Függőlegesen kibélelve 40-es műanyag csővel -szabványos mérőhely- földelőszonda ,a mérő alatt 100x100-as doboz  ebben kötve a földelés. Mérőhelytől a lakás felé rézvezeték-elosztótábla FI relé-  Ez az áram útja.Ja persze, az új csatlakozó felrakása után:)

Előzmény: CornFake (61425)
liptak1 1 napja Creative Commons License 61434

Ez a lakás még ráadásul nem is mai csirke, sztem közel 60-70 éves lehet.

Előzmény: DJ Szegecs (61433)
DJ Szegecs 1 napja Creative Commons License 61433

Szocpolos lakásokban lehet hasonló hajmeresztő dolgokra bukkanni...

Előzmény: liptak1 (61431)
hbbst 1 napja Creative Commons License 61432

Öööö...nem igaz! :)

Köszönöm a tanácsokat!

Kérdés: vigyek külön tápkábelt, biztonságosabb lenne, vagy elég, ha az UTP kábelből 2-2 eret felhasználok tápnak?

CAT 5 vagy 6 legyen inkább?

 

Előzmény: hbbst (61415)
liptak1 1 napja Creative Commons License 61431

Nesze neked fellendülés meg építkezés, és még van a po...on bőr a tv-ben reklámozni hogy mennyire fasza ország vagyunk. A villamos hálózatok eddig se voltak egy zsoké , hihetetlen mit bevállalnak az emberek a nincstelenségben, ezek után már biztos fogok olyannal is találkozni ahol gatya madzag lesz bevezetve, pedig eddig is láttam már összetekert vezetéket papír cetli szigeteléssel és befőttes gumival ráfogva, na meg a sima foglalat vezetéke csak úgy a levegőbe összetekerve  szigeteletlenül, törött dugalj no meg keret nélküli kapcsoló. Ja és az ász ami nálam elvitte a pálmát az egy olyan eset volt mikor a tulaj kihívott hogy ugyan nézzem már meg a villanyt mert a csillár nem világít de a fal végig meg van feketedve: hát az nem volt semmi DII -es bizti aljzat benne a látszatra jó 10A -es bizti. Nézem a falat hát a vakolat végig megégve, kapcsoló leszed , doboz májkrémes (természetesen még a békebeli fém) cső, napraforgó szár lehetett valaha míg meg nem égett( a fene se tudja honnan jön egyes embereknek ilyen hülye öklet) alu vezeték még a vászon szigeteléssel, ezek után már kíváncsi lettem miért nem ment ki a biztosíték(legalább is a házban mert az oszlopon az ÉMÁSZ-os kollégák akkor cserélték az övéket), kitekerem és majd hanyatt estem sárgarézből esztergáltak egy teljesen olyan alakú (nevezzük biztinek látszó tárgynak) lefestve ahogy illik no meg hogy szem is stimmeljen megfestve pirosra. Mint kiderült a tulaj férje valaha esztergályos volt, és hát az olajradiátort valahogy nem komálta a bizti így csinált bele olyat ami nem akadt fent ilyen kicsinyességeken. Szerintem ha ez a jó ország eszt a stratégiát folytatja nagyon gyorsan nagyon sok tűz lesz villamos hibából kifolyólag.

Előzmény: GeriSoft07 (61428)
Peter atyuska 1 napja Creative Commons License 61430

Ez érdekes kérdés keress meg egy helyi regisztrált szerelőt aki ismeri a helyi szokásokat és vele konzultáljál. Mostanában egy sima kábel csere esetében (ha nem hiba miatt történik) kérik a teljes szabványosítást.

Előzmény: CornFake (61425)
pajaci 1 napja Creative Commons License 61429

Fizess....

Előzmény: GeriSoft07 (61428)
GeriSoft07 1 napja Creative Commons License 61428

Az új környezetvédelmi termékdíjról pár finom részlet...

Villanyosoknak.

 

Az alábbi felsorolásban kiemeltünk néhány olyan 2015. január 1-jétől termékdíjkötelesnek minősülő, a szakmát érintő termékkört, amelyek 2015. január 1-je előtt nem voltak termékdíjkötelesek. 

- Elektromotor és elektromos generátor (az áramfejlesztő egység – aggregát – kivételével). 

- Elektromos áramfejlesztő egység (aggregát) és forgó áramátalakító.

- Elektromos transzformátor, statikus áramátalakító (pl. egyenirányító) és induktor.

- Legfeljebb 1000 V feszültségű elektromos áramkör összekapcsolására vagy védelmére, vagy elektromos áramkörbe vagy azon belüli összekapcsolásra szolgáló készülék, (pl. kapcsolók, relék, olvadóbiztosítékok, túlfeszültség-csökkentők, dugaszok, foglalatok, lámpafoglalatok és más csatlakozók, csatlakozódobozok) optikai szálakhoz, optikai szálból álló nyalábokhoz vagy kábelekhez való csatlakozók. 

A termékdíjköteles elektromos eszközöket, elektronikai berendezéseket felsoroló rész a 2011. évi LXXXV. törvény 1. mellékletének f) pontjában található, érdemes átpörgetni. 

 

Modnjuk ezt nem értem, most akkor az aggregát igen vagy nem?

- Elektromotor és elektromos generátor (az áramfejlesztő egység – aggregát – kivételével). 

- Elektromos áramfejlesztő egység (aggregát) és forgó áramátalakító.

paplanfa 1 napja Creative Commons License 61427

Ha a lakásba eleve bejön a 2+F a folyosón levő mérőtől, és eddig a nulla és a védő (piros) össze volt kötve, akkor az FI beépítésekor ez annyiban módosul, hogy az összekötés ugyanúgy megmarad, és az FI nulla ágát ez után kell átvezetni, a védőét természetesen nem.

 

Érdekes, hogy ilyen előtte-utána ábrát nem találni sehol, csak olyat ahol eleve a beépített rendszer látható.

paplanfa 1 napja Creative Commons License 61426

Ha lenne pénzem szobánként 1 áramkört, majd a szobában 1 világítási és 1 konnektorkört, ezen egybeszerelt FI-vel. Mondom, ha lenne rá pénzem.

Előzmény: .:Zool:. (61423)
CornFake 1 napja Creative Commons License 61425

Sziasztok,

1963-ban épült családi házban tavaly volt teljes belső vezetékcsere, de sajnos a bejövő légkábel is cserére szorul. A villanyszerelőnk nagyon ügyes meg minden, de eltérő dolgokat olvastam és szeretnék felkészülni. Tetőtartón keresztül jön be a házba az elmü kábele,ami átmegy a födémben keresztbe, a villanyórához,ami az utcafront túloldalán van, házon kívül.

Szeretném ha segítene valaki és elmondaná,hogy mi a szabályos kialakítás, át kell-e helyezni az órát, a tetőtartót, ha igen,akkor hova? 

köszönöm a segítséget,kérdezzetek ha kevés az infó:)

k

bcslaci 1 napja Creative Commons License 61424

Az a HDSDI!

 

Itt szépen össze van szedve az okosság a 18. hozzászólásban.

 

http://biztonsagtechnikaforum.hu/index.php?topic=937.msg10742;topicseen#new

Előzmény: _kip_ (61413)
.:Zool:. 2 napja Creative Commons License 61423

Hogy újabb kérdést nyissak meg. :)

 

Adott egy nappali, két háló, konyha-spájz, fürdő, előszoba, garázsból álló szinteltolásos ház.

Az előszoba és a garázs; a nappali, a vizes helyiségek, és két háló összesen 4 félemeleten van.

 

Mivel elég sok fogyasztó lesz, így a jelenlegi 1*16A-t fel fogom bővíttetni minimum 3*20-ra. (Most annyi van a lakásunkban.) Ezt gondolom már csak telekhatárra fogja nekem az áramszolgáltató engedni? EDF Démász terep.

 

Az előszobában van most az óra, ott van süllyesztett óraszekrény, fa kivitel, 30 éves technológia.

Kb egy 36-os szekrényt fogok megtölteni ávk-val, megszakítókkal, stb. Elég áramkör nincs alapon. :)

 

Ezt a gyakorlatban hogy célszerűbb megoldani? Csináljam egy szekrénybe az egészet és húzzak le minden áramkört mcu-val innen? Konnektorok 2,5-tel, világítás 1,5-tel. Vagy ha meg tudom oldani értelmesen a kisebb megszakítószekrények félszintenkénti elhelyezését, akkor szedjem szét mondjuk négy kisebb részre és legyen decentralizált a rendszer? Ezt úgy gondolom, hogy a bejövő 5*x alut egy 25A 30mA-s ávk-n megindítva felmegyek mondjuk egy 3*20-as kismegszakítóból a vizes szintre 5*4-es rézzel, és ott egy kisebb lakáselosztóba bepakolom az ottani konnektorok és világítás megszakítóit. Ugyan ezt mondjuk a nappalival és a hálókkal is külön?

 

Mivel minden külön félszinten van, plusz tényleg elég sok áramkört akarok, akváriumhoz pl külön 10mA-s ávk, ilyenek, így gondoltam ha nem kell minden egyes áramkört lehúzni a bejáratig, akkor vésést és kábelt is spórolnék.

 

Komplett felújítás lesz, aljzatcsere, fűtés kiépítése, úgyhogy az alátámasztó földet is nyilván meg tudom majd oldani, ha kis mákom van még az alap vasalására való rákötésével is.

.:Zool:. 2 napja Creative Commons License 61422

Abból kiindulva, hogy majd valami fel lesz drótozva nem biztos, hogy nem a suliból kidobott fojtó-gyújtó-fénycső szentháromság lesz az. :)

 

Nem a festés miatt - színkép - gondolom, hanem hogy ne lássa állni a forgó gépet.

Előzmény: paplanfa (61417)
pajaci 2 napja Creative Commons License 61421

Gondolom kapcsolóüzemű tápot raktál be, ezek valahol 50 és néhányszáz Khz között dolgoznak, ez meg pont az ultrahang sávba esik. Hagyományos transzformátoros tápegységgel kellene megpróbálni.

Előzmény: P.Z.J. (61418)
liptak1 2 napja Creative Commons License 61420

Szerintem árnyékolási hiba lesz, gondolom a ledek elektronikája okozza, meglehetne nézni sima 230v-os led csövekkel is, hátha csak a táp zavar be.

Előzmény: P.Z.J. (61418)
liptak1 2 napja Creative Commons License 61419

Nem vagyok benne biztos, hogy a 4 pólusú dugalj egy új kivitelezésnél szabványos még,

Előzmény: ha4nz (61381)
P.Z.J. 2 napja Creative Commons License 61418

Kedves Kollégák!

Több mint 27 éve űzöm az ipart, a szakma minden területén tevékenykedem...amióta megjelent a LED technológia, figyelemmel kísérem, és ahol csak lehet, alkalmazom is!

Egy igen furcsa dolog történt velünk a napokban!

Szombaton kicseréltünk 2db hagyományos lámpatestet 60x60-as LED panelre, egy orvosi vizsgálóban.

Hú de szép, hú de jó...de tegnap hívtak, menjünk vissza, mert valami nem stimmel,zavarja az ultrahang vizsgálót!

Elvben ezt teljesen elvetettem, lehetetlen, biztos kötéshiba lesz a világítási körön, és az zavarja.

Ma megnéztem, az ultrahang monitoron kicsi apró foltok jelennek meg, ha üzemel.ugyan ez a jelenség teljesen más körről üzemeltetve is, és másik (méretre, típusra) panelokkal is!

Mitől lehet ez? Elektronikus táp adna ki ultrahangot? Vagy a LED szalag??

Kipróbáltuk másik helyiségben, másik készüléknél is, és ott is!!

Most lecseréltük armatúrákra hurrá! Vissza múltba!

Valaki tud erre kézen fogható magyarázatot??

Felvetem több fórumon, mert ez nem játék! Olyan jelenségeket produkál a monitoron, mintha vesekő, vagy apró daganatok lennének!

paplanfa 2 napja Creative Commons License 61417

Nem tudjuk mit fest. Majolikához biztos nem kellene a 3 fázisú világítás, de egyébként se biztos, hogy kell. Az a régi fojtótrafós fénycsövek hálózati 50Hz-es vibrálása miatt volt szükséges, hogy a stroboszkópozást megszüntessék. Elektronikus előtéttel sincs igazán szükség erre, LED-nél meg végképp, bár kétlem, hogy azzal világolnának, és a megvilágítás egyenletessége, színkép még szóba se került. Majolikánál ez nagyon nem lenne mindegy, traktorkapánál viszont tökmindegy.

Előzmény: .:Zool:. (61416)
.:Zool:. 2 napja Creative Commons License 61416

Ha forgógépekkel operáló műhely lesz, akkor oda háromfázisú megvilágítás kell mindenképpen, illetve írta már itt korábban valaki, hogy az áramkimaradás utáni véletlen újraindulás ellen védekezni kell, mágneskapcsoló öntartással.

 

Illetve, ha jól rémlik az oskola, akkor a TN-S hálózatodat te egy alátámasztó földeléssel még megsegítheted, háromfázisú masináknál különösen jól jöhet egy kielégítő földelés.

 

Bár a szabványt nem ismerem, de festékporos helyen kopasz neont felaggatni a plafonra eléggé ön- és közveszélyes téma.

Előzmény: King_of_Giants (61391)
hbbst 2 napja Creative Commons License 61415

Köszönöm a válaszokat!

Egy baj van az IP-vel, dupla, vagy 3x annyiba kerül, mint a HDCVI.

Előzmény: _kip_ (61414)
_kip_ 2 napja Creative Commons License 61414

Így van, új rendszernél csak IP felé szabad indulni!

Előzmény: bcslaci (61406)
_kip_ 2 napja Creative Commons License 61413

"HDCVI-t akar, ami bár analóg technika"

Lehet, hogy én tudom rosszul, de inkább digitális technikának mondanám, analóg rendszerek helyett a meglévő kábelezést felhasználva szerelhető. :-)

 

Van némi átjárhatóság gyártók között pl Dahua és TechSon.

A többinél is , max nem minden funkció műkködik 100%-ban mint mozgásérzékelés.

Előzmény: bcslaci (61408)
Tízenhármaska 2 napja Creative Commons License 61412

Régebben a méretlen áramkörbe kellett bekötni az áramvédőkapcsolót,mikor "éjszakai áramot" igényeltek.

Ha van rajta zárópecsét akkor csak áramszolgáltató, ha nincs akkor hívsz egy villanyszerelőt.

De mihamarabb cselekedj,hogy ne a tűzoltókat kelljen.

Előzmény: Benedek L. (61410)
davidabc 2 napja Creative Commons License 61411

Laza kötés?

Előzmény: Benedek L. (61410)
Benedek L. 2 napja Creative Commons License 61410

A Fi-relé okozhat égett szagot, mert az a gyanú, hogy ott van valami rendellenesség. Az ügyeletes illetékes azt mondta, az pedig nem hozzájuk tartozik...

Fázisceruza 3 napja Creative Commons License 61409

Köszi mindenkinek a tippeket.

bcslaci 3 napja Creative Commons License 61408

De ő HDCVI-t akar, ami bár analóg technika, de csak önmagával (gyártón belül) kompatibilis, hiszen az analóg szabványt erőszakolták meg a nagyobb felbontáshoz (pl. sorszinkron frekvencia növelése) így a kamera csak a hozzá való DVR-rel fog tudni együtt működni, ha más gyártó mást talált ki (akár kamera akár rögzítő oldalon) akkor azzal már nem. Ha a gyártó eltűnik a piacról akkor ott áll majd és dobhatja ki a rendszerét mert mással nem lesz kompatibilis.

Előzmény: Jahno (61407)
Jahno 3 napja Creative Commons License 61407

Egyelőre ezt mondják jó ideje és még jó ideig menni is fognak, főleg ha IP kamerához nem biztos, hogy első sarokról tudunk jó DVR-t mondani. Analógból legalább lehet válogatni és sok évig így is marad.

Előzmény: bcslaci (61406)
bcslaci 3 napja Creative Commons License 61406

És pár év múlva az elromló kamera helyett (vagy egy esetleges bővítés során) mit fogsz felszerelni?

HDCVI egy zsákutca, inkább IP kamerában gondolkozz.

Előzmény: hbbst (61402)
_kip_ 3 napja Creative Commons License 61405

Nem
HDCVI-nek jobb az UTP

De 50m-n már számolj a feszültség eséssel!

 

Előzmény: hbbst (61402)
BMWE91BLACK 3 napja Creative Commons License 61404

Haluxvill

 

ElkoEp termékei között van, tavaly vettem azóta kifogástalanul működik "bár az enyém  fali táv kapcsolós kivitel"

Előzmény: Fázisceruza (61398)
Jahno 3 napja Creative Commons License 61403

UTP-t vigyél, azon elmegy a táp és a kép is, végére meg 1-1 balun, ami BNCre fordít.

Előzmény: hbbst (61402)
hbbst 3 napja Creative Commons License 61402

Sziasztok!

 

Nem találtam jobb topikot, ezért itt tenném fel a kamerás kérdésem.

Röviden a lényeg: szeretnék házi hsználatra egy HDCVI megfigyelő rendszert kiépíteni. A koax kábellel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy elegendő-e az olcsó rézzel futtatott acélszálas aluköpenyes árnyékolású kábelt vennem, vagy a 3x annyiba kerülő rézszálas kábelt vegyem-e? Max hossz kb 50 m, amit ki kell húznom.

ficere50 3 napja Creative Commons License 61401
Előzmény: Fázisceruza (61398)
Zs:) 3 napja Creative Commons License 61400

EATON

Kapcsolóaktor 8 A/230 V AC Potenciálfüggetlen

CSAU-01/01 265623

 

Kulcstartós mini távirányító 2 csatorna

CHSZ-02/02 109383

 

Mile, 0,4kV, stb

Előzmény: Fázisceruza (61398)
King_of_Giants 3 napja Creative Commons License 61399
Előzmény: Fázisceruza (61398)
Fázisceruza 3 napja Creative Commons License 61398

Lécci segítsetek, hogy hol tudok BP-en, olyan RF egységet venni, amit be lehet építeni 65-ös dobozba és kulcstartó távirányító van hozzá. Jó lenne külön on-off gomb. 

1 db érintkező kell csak, és terheléssel nem kell kalkulálni. 

Tízenhármaska 4 napja Creative Commons License 61397

Amihez neki kell ez éppen drága, jól látod Neki a hlak-25 is jó lenne.

És ugye ez is kaphato színezve.

Előzmény: Dreamer (61396)
Dreamer 4 napja Creative Commons License 61396

Ez mitől jobb mint egy HLAK?

 

Dreamer

Előzmény: paplanfa (61395)
paplanfa 4 napja Creative Commons License 61395

És sokkal profibb, nincs gányolásíze.

Előzmény: BMWE91BLACK (61394)
BMWE91BLACK 4 napja Creative Commons License 61394

Köszönöm 

 

Végül ENSTO KE 68 sorkapocs lett felhasználva a kötéshez. Nagyon drága de állítólag igy biztonságos. 

Előzmény: paplanfa (61393)
paplanfa 4 napja Creative Commons License 61393

A tracon katalógusban láttam szakadófejű réz-aluminium szemessarut. Az alu végére egy ilyet, a réz végére meg ugyanezt csak rézsarut. Ezekkel már össze tudod csavarozni mindhármat.

Előzmény: BMWE91BLACK (61357)
King_of_Giants 4 napja Creative Commons License 61392

a nem fényező részbe való fénycsöveket"

Helytelen

a fényező részbe való f.csöveket nem kötöm be, helyesen

 

Előzmény: King_of_Giants (61391)
King_of_Giants 4 napja Creative Commons License 61391

Nem hivatalos műhely lesz. Ettöl még a lehető legjobban késziteném el

Az más eset, hogy pl. a nem fényező részbe való fénycsöveket nem kötöm be, max megmutatom hogy kell bekötni :)

Leirásban robbanásbiztos lámpatestet írok

 

5 vagy 4 ér?

Bizonytalan az egész betáplálás léte.

Miért kell 5 ér? Az almérőknél kétlem hogy földelést, PE-PEN, kialakitaná

Én kialakitom a földelést az elosztóban, de mi a helyzet ha mégis bejön egy "hivatalos" föld-PE vezető is? Akkor azt nem köthetem össze az elosztóban a nullával már

De igazad van, nem agyalok ezen, 5 eres lesz

 

További jkv-k nem lesznek. Én a leirásban leirom hogy érintésvédelmi mérés kell és annyi

Elektromos tervet, ha jól tudom, hivatásos tervező tervezhet.

Lesz egyvonalas rajz és kiviteli leirás és ennyi. Nem tudom ez esetben érdemes-e többvonalas rajzzal tökölni?

 

Olvastam azt is hogy saját összeszerelésű elosztószekrényt be kell vizsgálni és megfelelősségi jkv. kell. Ezen nálam sokszor mesterebb profi villanyászok is felhördültek, úgyhogy ez is elmarad :)

A többi nem az én dolgom megintcsak

És vannak még szürke foltok, mert jelenleg is van világitás a helyiségben és az irodában, azokat is át kell kötni az elosztóba, de mi merre megy jelenleg, nem néztem át a helyszinen

 

Tűzvédelmi főkapcsoló milyenségéröl, elhelyezéséröl mi a véleményed?

 

Én, az én villany részemet szeretném úgy elkésziteni, hogy ne lehessen belekötni

Előzmény: Lacivill (61387)
King_of_Giants 4 napja Creative Commons License 61390

Mielött hülyézni kezdenél

elmondom hogy igen régen fórumozok, nem csak itt, de nem hülyéztem le még senkit akármiylen hülyeséget kérdezett vagy állitott

Érzed valaki lehülyézése a a kérdés lehülyézése közti különbséget?

 

 

De hamár hülyéznél

a tűzvédelmi főkapcsolónak semmiféle konkrét leirása nincs azon kivül hogy feliratozni kell, és leválassza az érintett  hálózatot a betáplálás felöl, pontosabban leválasztó kapcsolónak kell lenni

 

Mi az aminek az ÉV nem tesz eleget?

 

További gondolat is,

ha egy 4F főkapcsoló a bejáratnál, elosztó távolban, lekapcsoláskor a helyiségen körbefutó kábel fesz.alatt marad.

Jó-e háromfázisú kapcsoló/mágneskapcsoló tűzvédelmi főkapcsolónak?

 

Ha KI/BE nyomógombbal mágneskapcsolót vezérlek a bejárattol, ugyanez a helyzet, plusz láng esetén akár a vezérlőszál össze is érhet  ami visszakapcsolhatja a mágneskapcsolót. 

Ha nyomógombos vezérlése van a fő mágneskapcsolónak, azt is visszanyomhatja akárki a tűz alatt tévedésböl, véletlenül stb.

 

Ha a mechanikus tűzvédelmi főkapcsoló a bejárattol távol levő elosztón van, akkor meg a tűztöl nem tudja a tüzoltó megközeliteni

 

Nem is annyira egyszerű, ha hülyézés helyett gondolkodsz

Előzmény: Jahno (61388)
paplanfa 4 napja Creative Commons License 61389

Panel falicsőben szabad több áramkört vinni? Mind a hozzátartozó nullával, és védővel. A gyárilag összesodorgatott 2,5-ös aluvezetékes 3 fázis, 1 közös nulla, 1 közös védő kombináció felszámolásra kerülne. A 9 ér könnyen behúzható a panelek közötti gégecsöveken is, átjárható, nem törik, nem akad.

Jahno 4 napja Creative Commons License 61388

Tűzvédelmi kapcsolónak Fí? Ennyit még én is tudok, hogy lassan tényleg mindenki le fog hülyézni.

Előzmény: King_of_Giants (61385)
Lacivill 4 napja Creative Commons License 61387

Elvileg ugye kellene elektromos terv az egészről. Valamint átadás után a 4 fajta jegyzőkönyv.

Ott kezdődik, hogy 4*4mm2 nem megfelelő erre a célra. 5 eres KELL.

Tűzvédelmi főkapcsoló nem lehet FI relé. Hivatalos műhely lesz ez?

Előzmény: King_of_Giants (61385)
topikolos 4 napja Creative Commons License 61386

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, van-e valakinek infója DÉMÁSZ területen a komfort tarifával kapcsolatos ki-be kapcsolások változásáról?

Amikor megkötöttük jó pár éve már, akkor hétvégén még 24 órára biztosították ezt a vezérelt áramot, aztán levitték 20 órára, és most mintha megint változott volna. Megnéztem az üzletszabályzatukat, ahol az utolsó változás 1 évvel ezelőtti, és akkor már hétvégére is már csak 12 órára bitosítják az áramot, viszont mi csak mostanában vettük észre, eddig nem tűnt fel, de ez így már nem sokkal jobb, mint a sima vezérelt.

Van valaki képben, mikor változtattak ténylegesen rajta?

 

Köszi.

King_of_Giants 5 napja Creative Commons License 61385

Köszi az iránymutatást

Ma csak rajzolgattam és főleg olvastam a neten

3x20A a  max betáp, de szerintem ezzel gond lesz a korábban leirt nagyon messziröl jövő 2.5mm2-es kábel miatt ami egy fő fogyasztásmérőhöz jön. Ezzel nem törődök, mert nem az én gondom, hogy mit bír, mi feszültség esik rajta

A bejövő kábel 4x4mm2 úgy 25m-röl jön,  ahol majd almérők lesznek, amit a telep tulaja telepíttet

Elég lenne a 2.5mm2 is, de nehogymár később engem szóljanak meg ha nincs meg az adott feszültség

 

Számolhatok 3x20 vagy 3x25A-rel, kérdés mennyit fognak "adni"

Egyidejű motor teljesitmény 6kW , 3.3 az elszivó, 2.5 a kompresszor, de nem egyszerre indulnak, viszont van indulási túláram

1200W villanybojler

Világítás 1200W elosztva 3 fázisra, merthogy azt is olvastam hogy ipari létesitménynél ez igy szabványos, de amúgyis.

Közelitőleg 10kW 3fázison

 

Nem védeném "lépcsős" ÉV-vel a motorokat a bejövő ÉV-hez képest

Sőt, kell nekem a világítást ÉV-vel védenem?

Merthogy ha valamelyik motor leverné az ÉV-t akkor sötét is lenne. Bár hányszor fordúlhat ez elő?!

Nem foglalkozok a kompresszor/elszivó szelektiv inditásával sem, luxus :)

 

Motorokhoz, világításhoz 5x1.5 MBCU, nem variálok vele jobban

 

Mi a helyzet a tűzvédelmi főkapcsolóval?

Háromfázisú kapcsoló a bejárathoz vagy vezérlőszál és mágneskapcsoló az elosztótáblában? Vagy elég a 3F ÉV az elosztóban?

 

 

Nézegettem az elosztószekrényeket is

Valami jól és szépen szerelhető szekrény/doboz kellene, ahol a kábelek el vannak választva illetve tüntetve "fésüs" csatornába és elfér minden benne zsúfoltság nélkül

Sok a bejövő/elmenő kábel

 

Tényleg, a francba kell nekem a jóbarátság :) Dehát adott esetben meg ő ugrik nekem ha kell valami

 

Majd még barangolok a neten

 

Előzmény: ha4nz (61381)
paplanfa 5 napja Creative Commons License 61384

Közben meg is találtam magamnak :) Korunk vívmánya a LED, vagy a LEDszalag lesz a megoldás valami maximálisan tuti köntösben, valahogy így, csak nem ennyiért.

http://www.szaniterplaza.hu/webshop/sapho-alix-100x75-cm-es-tukor-led-vilagitassal-al8/

Előzmény: paplanfa (61383)
paplanfa 5 napja Creative Commons License 61383

Panelgyárilag 2méter magasan, 30 centire a kádtól van a tükör fölötti lámpacsatlakozás, itt volt ugye 1 db zárt búrás gyári verzió ami IP67 lehetett. Mivel eleve rossz ennek a helye használhatóság szempontjából, úgyhogy ezt szépen megszüntetem, és a kötöződobozból vezetek majd falon kívül egy kicsit odébbi célhelyre valami sokkal jobb megoldást, csak fogalmam sincs mi lehet az.

Előzmény: paplanfa (61382)
paplanfa 5 napja Creative Commons License 61382

IP20-as fénycső mennyire szerelhető fel a fürdőplafonra? 260 cm magasan lenne, természetesen védővezetővel, kintről kapcsolva.

(120 cm, 36w, G13 T8, Rábalux2305)

 

Tennék még egy tükör melletti, kétoldalt világító megoldást is, de oda IP20-as sehogy se mehet, mert a kád közvetlenül mellette kezdődik, és 60 centire van a másik vége. (okos volt aki így tervezte) Milyen megoldás lehet ide? Szereljek egy fényvető tükröt a tükör mellé amit a kádtól (zuhanytól) messze megvilágítok? Borotválkozáshoz csak kell valami célfény, nem?

ha4nz 5 napja Creative Commons License 61381

Szerintem kezdd az elején: Mekkora a betáp, mekkora lesz a várható terhelés, egyidejűséget is figyelembe véve. Utána csinálj egy betáp fogadót, majd elosztót. Ami biztosan kell: ávk. Külön a világításnak, külön a dugaljaknak. Utána a világítást megoldod, itt nem feltétel, ha kimarad egy fázis, akkor válasszuk le a hálózatról. Gondolj csak bele: a 3 fázisú fénycsőarmatúrában is csak egy cső nem világít, de attól még látni fogsz. A dugaljaknak mindenképpen kell egy fáziskimaradás védelem, ergo, relé, mágneskapcsolót működteti, ezen a mágneskapcsolón meg keresztül a teljes terhelés. Ezt ki kell bírnia. Utána elkészíted a megfelelő végpontokat, ahol mindegy, oda készíts 5 pol. kiállást, ahol elég a 4 oda csak 4-el állj ki. Forgásirány mindenhol ugyanaz legyen, ha pl a kompresszor tuti csak onnan fog élni akkor majd ott a dugvillában fordítasz. Mondjuk fix telepítésnél kimarad a dugalj dugvilla kombó. Cserébe, ha a dugalj áramköröknek az elosztóba raksz ávk-t akkor légy szelektív, oda 300mA, a dugaljak elé meg elég a 30-as is. Én fali lakáselosztókat raknék fel, 4 modulos, bele a kombinált ávk+kismegszakító, a nullát is bontja hiba esetén. Ha gyakran cserélgetnek benne eszközöket, akkor meg két dugalj fordított forgásiránnyal bekötve, de akár úgy levédve, hogy csak az egyik lehessen egyszerre üzemben.

 

Természetesen azért megfelelő védettségű szerelvényeket használj, ebbe a felülvizsgáló kollégák naprakészebbek, de A és B tűzveszélyességű osztályba sorolt helyeket csak plusz kiegészítéssel lehet felülvizsgálni. Márciustól meg jön az új OTSZ és eltörlik az A-E-ig osztályokat, helyette valami más lesz a besorolás alapja...

Előzmény: King_of_Giants (61353)
Zs:) 5 napja Creative Commons License 61380

Festőkabinba robbanásbiztos lámpa kell, kötés bent biztos nem lehet, de én dugaljat sem engednék tennék. Direkt motornak nem kell nulla, de ha van vezérlés, mágneskapcsoló, akkor már kell a nulla is, nincs valami ilyesmi is ott? Nem emlékszem már, de ha elszívó ventilátor van, akkor ott is lehetnek gondok. Fáziskimaradás, asszimetrikus fázis ellen elvileg egy motorvédő megvéd.

Persze ezek csak az én véleményeim :)

Előzmény: King_of_Giants (61378)
vizimento 5 napja Creative Commons License 61379

Ledesre cserélt izzóm halványan folyamatosan világít lekapcsolt állapotban is!

Utánaolvastam: a gimmlámpás kapcsoló az oka.

A kérdésem: amíg hagyományos/energiatakarékos izzó volt ott, nyilván ennek az áramerősségnek akkor is át kellett ott folynia hogy világíthasson a gimm. De azokban látható fényt nem produkált. Most hogy ezen folyik át, és látható fénye van, többet fogyaszt?

Vagy a fogyasztás eddigis ugyanennyi volt, csak a haszna a gimmlámpa világítása volt, most meg a gimm+ledes izzó világítása?

Mert ha a fogyasztás nem változik, hagyom így ledesen, mert nem zavar, sőt éjszaka irányfénynek még jól is jön! :)

King_of_Giants 5 napja Creative Commons License 61378

Ja, abbol!

Szaktanácsokért jöttem ide, de természetesen vártam azt hogy "hagyjad ne csináld, orosz rulett" stb

Alaphelyzetben villanyszerelő vagyok, sőőőt, de anno nagyon régen nagyfesz.laborban dolgoztam, úgyhogy én még az MSZ 1600-on nőttem fel majd nyergeltem át "lakásvilágitásra", minden más munka mellett, de mindig utánanézve az alkalmazott előirásoknak

Mivel '93-ban munkanélküli lettem, kénytelen voltam "megtanulni" az éppen megfelelő technikát

Kopott volna fel az álam?

 

Gondolom, az itt levők is bevállalnák a munkát, természetesen teljesen szabványos szerelvényekkel

 

Esetemben viszont oda-vissza lekötelezztségek vannak és meg kell oldani a lehető legjobb úton

Ezért kérek itt szaktanácsokat. Tehát nem kimondottan szomszéd Pistike vagyok aki annyit tud a villanyrol hogy ég vagy nem a "körte" és a vízcső a földelés.

 

Végignyálaztam pár fórumot és a mindennapi villanyszerelésben profik között is vannak viták az alkalmazott szabványrol, szerelési módokrol

 

Akkor nekem hogyne lennének kérdéseim!?

Ebben szeretném ha segitenétek, nem abban hogy hagyd ne csináld

Előzmény: paplanfa (61376)
pajaci 5 napja Creative Commons License 61377

Egyesek szerint az orosz rulett is jó játék.

Előzmény: paplanfa (61376)
paplanfa 5 napja Creative Commons License 61376

Mondd, te passzióból akarsz a börtönbe és az adósok listájára kerülni?

Előzmény: King_of_Giants (61375)
King_of_Giants 5 napja Creative Commons License 61375

Igazad van a bizt. szempontjábol. Össze is irtam pár dolgot végig gondolva

 

 

 

Ez a műhely egy előkészitő és egy fényező kabin részböl áll + iroda
Jóbarát szerint mindegy hogy készitem csak legyen villany, mert ugysem hivatalos a helyiség ilyetén alkalmazása
Az ördög meg nem alszik, azért karikás a szeme


Ne adj isten egyszer mégis valami tűz lesz, kit vesznek elő ha a villany kivitelezés miatt lenne, de ha nem is azért?
Akkor mindent felülvizsgálnak


Milyen tűzveszélyességi fokozat a fényező fülke/helyiség? Ez hivatalosan nem lesz megállapitva, viszont nekem el kell döntenem, hogy milyen szerelvényeket irjak elő, még ha nem is azokat fogja felszerelni.  
Arra jutottam, hogy a fénycsövek bekötését/közösitését a fényező helyiségen kívül oldom meg OBO dobozban, csak a kábelek mennek mindegyik armatúrához külön. Szedett vedett IP20 fénycsőarmatúrák, de az már az ő dolga

Olvasgattam
Az egyik tűzvédelmi azt irja, határozottan A osztályú, a másik azt hogy semmiesetre sem, hanem C osztályú, tehát sokkal könnyebb előirások vonatkoznak rá
Viszont ez utóbbi többek közt leirja, hogy csak akkor C ha alsó légelszivású és felső légbeszivású a helyiség és folyamatos légcsere van reteszeléssel, tehát csak akkor lehet fényezni ha megy az elszívó. + vannak előirások az alkalmazott vegyi anyagokrol és azok időbeli használatárol is, de ezt hagyjuk most


A témabeli helyiség igy van kialakitva, viszont akkor kellene foglalkoznom az elszivó/kompresszor villamos reteszelésével is.
Ugyanakkor az elszívó és a kompresszor is villásdugó csatlakozású, amit bárhova át lehet dugni, kiiktatva a villamos reteszelést
Elszívó és a kompresszor persze a fényező helyiségen kivül van
Viszont a fényező helyiségbe is szeretne konektort, ha hűvös időben olajradiátorral vagy bármi fűtőkészülékkel száritaná a kész fényezést
Én bizony nem szeretnék konektort tenni a fényező helyiségbe, különösen hogy egy robbanásbiztos 1F aljzat-dugó min. 43ezer Ft

 

Úgy szeretnék eljárni, hogy megcsinálom az egyvonalas rajzot, megadom a szerelési leirást, elosztó bekötési rajzát, alkalmazott szerelvényeket és előírok egy ÉV mérési kötelezettséget. Hogy megcsináltatja vagy nem, nem az én dolgom

Tudom, a tűzoltónak kellene megállapitani elöször az osztályba sorolást, aztán jönnék én a szerelvényekkel, de ez itt nem lesz.
Úgy gondolom ezzel eléggé megvédem magam adott esetben

Előzmény: Tízenhármaska (61372)
pajaci 5 napja Creative Commons License 61374

Neked ingyenes.

Előzmény: Csuklósbusz (61373)
Csuklósbusz 5 napja Creative Commons License 61373

Régi még nyomógombos kismegszakító ha nem marad benyomva, nem zárja az áramkört tehát meghibásodott akkor kinek kell fizetni a kiszállást és javítást?

Zárlat nincs, kézi kikapcsolás után már nem lehet visszakapcsolni.

 

Villanyóra alatt lévő fő kismegszakító, tehát csak szolgáltató embere nyúlhat hozzá.

Tízenhármaska 5 napja Creative Commons License 61372

Tudod elsonek is a biztonsag szamit,majd utana megint a biztonsag.

Jo sokaig a biztonsag szamit

Kb. mennyit sporolnal az ugyfelednek ha ciganymunkat vegeznel?

Gondolod a jobarat,a regi ismeros,meg a tokom tudja ki nezne is valamibe a Te "sporolasodat" ha baj lenne?

Ugyan mar.

Oreg vagy Te mar bohocnak.

Előzmény: King_of_Giants (61367)
Lacivill 5 napja Creative Commons License 61371

Ha holnap nem motort dugnának be, hanem egy olyan eszközt aminek szüksége van a nullára is akkor mit csinálsz??

Előzmény: King_of_Giants (61368)
King_of_Giants 5 napja Creative Commons License 61370

Ja!

Annak idején is foglalkoztam mindennel

Igy szétszedtünk egy Polski sebváltót is . Összeszereltük, jó volt az asztalon, de kimaradt egy akármi

Biztos pótalkatrésznek rakták be a gyárban!

Később kitünt hogy nem azért. Szétszedtük újbol, úgy már jó lett

:)

Előzmény: paplanfa (61369)
paplanfa 6 napja Creative Commons License 61369

Biztos eltekintettek a spórolástól :)

Előzmény: King_of_Giants (61368)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61368

De tekintsünk el a spórolástol

Minek a nulla egy 3F motorhoz?

Előzmény: King_of_Giants (61367)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61367

Minden forint számit sajnos, még az is hogy mü.tipli vagy beütődűbel és milyen bilincs legyen

Persze, majd ha szalad a szekér visszadolgozza a pénzt, de ha nincs elég, nincs

Láttam mi pénzt és főleg kétkezű munkát feccölt bele mire úgy néz ki ahogy a műhely

Le a kalappal elötte!

 

Mit csináljak a hővédelemmel?

Vagy van a kompresszorban ami új és az elszívóban ami régi, vagy nincs

Csak nem fognak megszorúlni?!

 

 Pontosabban, kezdődő melegedésre/leégésre gondolsz? Szivesen veszek minden tanácsot! Különösen hogy igen sürgős az elkezdés és a befejezés

 

 

 

Előzmény: Lacivill (61358)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61366

Fi relé persze, azzal indulok.

Előzmény: paplanfa (61360)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61365

Rá :)

Előzmény: pajaci (61356)
BMWE91BLACK 6 napja Creative Commons License 61364

régi tipusu csövezéssel megy a műhelybe 3 fázis a lakáson keresztül, és gyakorlatilag nincs használva, de viszont az uj garázsba akarom kivinni réz vezetéken a három fázist az élosztótól igy jelenleg nincs rá gazdaságos lehetőség. 

Előzmény: paplanfa (61361)
paplanfa 6 napja Creative Commons License 61363

Igen, de az említett fészernél épp azt ecsetelték mennyire nem az.

Előzmény: pajaci (61362)
pajaci 6 napja Creative Commons License 61362

Jobb helyen a fírelé már a villanyórától kezdve védi az egész házat.

Előzmény: paplanfa (61360)
paplanfa 6 napja Creative Commons License 61361

Alut miért nem tudod kicserélni?

Előzmény: BMWE91BLACK (61357)
paplanfa 6 napja Creative Commons License 61360

Fi-relét is dugj bele. A villannyszerelvénnyel meg ne nagyon spórolóskodjon a haver, mert ez működteti a cuccait.

Előzmény: King_of_Giants (61354)
Szirty__ 6 napja Creative Commons License 61359

Helló Lacivill!

 

"Ha már műhely: Minden forgógépet biztosítani kell, hogy áramkimaradás után ne indulhasson újra."

 

Úgy érted hogy a műhelyben lévő minden forgógépet, vagy minden forgógépet?

 

Előzmény: Lacivill (61358)
Lacivill 6 napja Creative Commons License 61358

Ha már műhely: Minden forgógépet biztosítani kell, hogy áramkimaradás után ne indulhasson újra. Valamint illik egyedi hővédelemmel ellátni ha nincs a készülékben.

Ne a 5 eres kábellal akarj szerintem spórolni, mert többe fog kerülni.

Előzmény: King_of_Giants (61354)
BMWE91BLACK 6 napja Creative Commons License 61357

Üdv 

 

Az lenne a kérdésem hogy alu és réz vezetéket hogy tudok biztonságosan összekötni. 

 

A réz = MKH 6

Alu   = Kb 8 -as lehet.

 

 

 

 

pajaci 6 napja Creative Commons License 61356

Rájöttél hogy egy is elég a két géphez? Nem tudom milyeneket néztél, nekem olyan van ami a fázissorrendet is ellenőrzi.

Előzmény: King_of_Giants (61355)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61355

Megoldva mégiscsak. Csak gondolkodni kell

Azért még biztos jövök :)

Előzmény: King_of_Giants (61354)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61354

Aha, megtaláltam!

De, emlitettem a pénz-inséget :)

Ahogy elnézem akár a Ganz akár a Finder reléket ezek csak működtetni tudnak egy mágneskapcsolót ami majd lekapcsolja a motort fáziskimaradás esetén

 

2 motor 2x3F kismegszakitó, 2x3F mágneskapcsoló, 2x3F fázisérzékelő

+ a többi szerelvény az elosztóban és még sehol nem tartunk

Nincs erre valami költség és helykímélőbb megoldás?

Előzmény: King_of_Giants (61347)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61353

Persze én itt precizkedni akarok, közben a telephelyen ahol a műhelye van

vagy 70m-röl jön 2.5-ös MTK kábelen, föld alatt, falakon végig a 3 fázis

Bekapcsolta a kávéfőzőjét és a világitás elhalványult . Merthogy most is kap valami villanyt talán 3x1.5-ös MTK-n

:)

Új betápja is lesz a fő fogy.mérő/almérőtöl 5x4mm2, de azt már lehetőleg nem én szerelem. Ettöl függetlenül nem tudom mi lesz ha megy az elszívója és a kompresszorja +1kW világítás. Mert hiába lesz megfelelő betápja, ha a mérőhöz vékony dróton megy a villany. Nem elmű terület, telepen belül valami önálló hálózat, de szörnyű szerelések

Előzmény: King_of_Giants (61351)
C20NE 6 napja Creative Commons License 61352

Ha nyitva leteszed par napra a rugo legyozi a muanyagot es szep lassan osszezar es mar nem lehet rendesen hasznalni. Es sajnos gyakori, hogy par ev utan nem tudod kinyitni, hogy miert meg nem agyaltam rajta, de valoszinuleg a kallantyu eloregszik.

Előzmény: Jahno (61350)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61351

Engem nem lehet hülyének nézni, hisz azért kérdezősködök :)

És azt is jeleztem, hogy "kissé" elmaradtam már az új technikátol, szerelvényektöl

Viszont én még tudok szabványos fatiplit késziteni :)

Nem, nem sokat, sőt most az egyszer a múlt hetekben egy bontásnál találkoztam vele

 

Akkor az a fajta wagó lesz

Köszi!

Előzmény: Jahno (61350)
Jahno 6 napja Creative Commons License 61350

Nem akarlak hülyének nézni, de ha ilyet nem sokat használtál, akkor rendesen ki kell nyitni. Amikor azt hiszed, hogy ki van nyitva és most törik, utána tudod kinyitni.

Előzmény: King_of_Giants (61349)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61349

Teszem hozzá, a napokban találkoztam sárga kallantyússal, merev vezeték és hiába nyitottam a kallantyút nem engedte el a merev drótot

Előzmény: King_of_Giants (61348)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61348

Láttam már olyat :)

Az jó merev és többeres csatlakoztatására? Mert az volt a fogalmam róla hogy vagy bedugós/merev wagó vagy többeres/sodrott erekhez

Akkor nem kell érvégh.?

Előzmény: Jahno (61346)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61347

Najó, a fáziskimaradás érzékelését már megtaláltam

Ganz UA-UAS relék

Előzmény: King_of_Giants (61345)
Jahno 6 napja Creative Commons License 61346

Miért nem sárga kallantyús Wagoval?

Előzmény: King_of_Giants (61345)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61345

És még egy kérdés

MBCU-hoz MTK kábelt csatlakoztatok. Ha érvéghüvelyezem az MTK-t, az belemegy-e a wagoba?

Falon kivüli szerelés lesz minden

DE

Használjak-e egyáltalán MBCU-t, ha bilincs-MÜIII csövet alkalmaznék, hogy normálisan/egyenesen is nézzen ki

 

Hogy érzékeljem egy fázis kimaradását, hogy a 3 fázisú motorok leálljanak

 

Nem voltam otthon soha az "ipari" kivitelezésben, és komolyabb melót is már nagyon régen csináltam, "elmaradtam a technikátol"

Előzmény: King_of_Giants (61344)
King_of_Giants 6 napja Creative Commons License 61344

Üdv!

 Jóbarát műhelyét villanyositanám meg

Néztem az ipari elszívót és az ipari kompresszort, 5 pólusú dugó , gondolom 3 fázis+nulla+föld

 Nem nagyon foglalkoztam többet vele, elkönyveltem magamban hogy 5 pólus 5x2.5 MBCU lesz

De mi a fenének kell a nulla oda?

Mert anyagilag nagyon a spiccen van már, nem mindegy milyen kábelt/szerelvényeket vetetek vele

Mindenváró Ádám 6 napja Creative Commons License 61343

Köszi, ilyenről még nem hallottam, utánanézek  ennek is.

Előzmény: Peter atyuska (61329)
vizimento 6 napja Creative Commons License 61342

Lakásomban egy energiatakarékos izzót lecseréltem ledesre.

Ám azóta ha felkapcsolom világít teljesen, ha lekapcsolom akkor meg halványan.

Rámértem, felkapcsolva 230V lekapcsolva 110V a fesz.

Ez mitől lehet? Hogy kerülhet oda lekapcsolt állapotban 110V?

 

A ledes izzóval nyilván lekapcsolt állapotban is fogyaszt, hiszen világít...

Az eddigi energiatakarékos is fogyaszthatott, attól hogy (látható) fényt nem bocsájtott ki?

 

Ja ami még fontos infó lehet: Váltókapcsolókról beszélünk, tehát 2 helyről lehet le/fel kapcsolni...

paplanfa 2015.01.22 Creative Commons License 61341
Előzmény: Jahno (61338)
paplanfa 2015.01.22 Creative Commons License 61340

Áffene. Na megkeresem.

Előzmény: Jahno (61338)
pajaci 2015.01.22 Creative Commons License 61339

Más a neve?

Előzmény: paplanfa (61336)
Jahno 2015.01.22 Creative Commons License 61338

Vagy csak a link rossz, mert ugye itt a mosógép folyik :-)

Előzmény: paplanfa (61337)
paplanfa 2015.01.22 Creative Commons License 61337

Most volt téma a konnektorba dugható közvetlen digitális kijelzésű áram, feszültség és teljesítménymérőkről. Találtam egy remek példát miért jó, ha van egy ilyen a háznál, és hogyan tud lebuktatni egy hibás fogyasztót.

http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2014/12/folyik-mosogep.html

 

 

paplanfa 2015.01.22 Creative Commons License 61336

Ez miben más mint a lágyindító?

Előzmény: pajaci (61334)
Lacivill 2015.01.22 Creative Commons License 61335

müI merev külső szerelésre való

müIII hajlékony falba való

Előzmény: NeomatiK (61323)
pajaci 2015.01.22 Creative Commons License 61334

Elvágod valahol az egyik fázis vezetéket, és rákötöd őket az L és LA jelű kapcsokra.

Az N jelűre meg a nullát kötöd.

(Valószínűleg nem fázis érzékeny a cucc, így mindegy hogy melyikre megy a fázis vagy a nulla.)

Előzmény: torony78 (61333)
torony78 2015.01.22 Creative Commons License 61333

Nocsak, egy ismerős :)

Nem néztem még, de árfekvésben egy cseppet szimpatikusabb. Köszönöm!!

Minimális erősáramú hálózatszerelés ismerettel ez a készülék installálható?

Magyarul: józan paraszti ész elég egy ilyen cucc szakszerű bekötéséhez?

Előzmény: pajaci (61332)
pajaci 2015.01.22 Creative Commons License 61332
Előzmény: torony78 (61331)
torony78 2015.01.22 Creative Commons License 61331

Köszönöm, köszönöm, meglett! Hát nem olcsó, de kb. a beépített áram korlátozóval ellátott szerszám jóval magasabb árfekvésben van, és a saját barkácseszköz áramkör kiépítése is többe volna, szóval így jobban jövök ki. Köszönöm még egyszer a tanácsot!

Előzmény: Vargham (61330)
Vargham 2015.01.22 Creative Commons License 61330

Keresd "bekapcsolási áram korlátozó" néven!
De van egy találat "Bekapcsolási áram kortáltozó" néven is. :-)

 

Előzmény: torony78 (61328)
Peter atyuska 2015.01.22 Creative Commons License 61329

Ha csak a szerelvényeket cseréled le IP44 re az is megfelel. Általában a gyártóknak a saját egy két szerelvény családjánál van külön keret + betét (dugalj, kapcsolórész) amivel az tömítettsége megfelelő lesz.

Előzmény: Mindenváró Ádám (61322)
torony78 2015.01.22 Creative Commons License 61328

Köszönöm! Megnéztem a Conrad oldalát és indítóáram korlátozó néven nem hozott eredményt. Segíts légy szíves, milyen kulcsszóra keressek! Köszönet!

Előzmény: GeriSoft07 (61327)
GeriSoft07 2015.01.22 Creative Commons License 61327

Conradban készen kapható, dugaljba dugható kivitel

Előzmény: torony78 (61326)
torony78 2015.01.22 Creative Commons License 61326

Üdv! Tanácsot szeretnék kérni szerszámgép szabályzással kapcsolatban.

A kézi körfűrészem indításkor gyakran (nem mindig) leveri a kismegszakítót (6A) a hétvégi házban. Ugyanez a kismegszakító ki tud szolgálni egy bojlert és egy 1600W-os porszívót is egyszerre. A gép nem hibás, más, jobban terhelhető hálózaton nem okozott ilyen problémát.

 

Megoldás lehet-e a problémára az indítóáram korlátozó? (nem tudom, hogy így hívják-e szakszerűen, csak tippelek)

Ha igen, beruháznék egy ilyenre, feltéve, hogy nem drágább, mint kihívni a villanyszerelőt és kiépíteni egy olyan áramkört, ami jobban terhelhető.

 

Tudnátok olyan kütyüt ajánlani, ami egyszerűen (egy laikus is meg tudja csinálni) felszerelhető a szerszámgép elé, nem teszi tönkre azt, és megoldja a problémát?

Ha van egyszerűbb módja a megoldásnak, azt is megköszönöm! :)

 

Köszönöm előre is!

Előzmény: Egyplusz (61325)
Egyplusz 2015.01.22 Creative Commons License 61325

Fényerőszabályzós állólámpámhoz találtam 11w-os fényrőszabályozást is bíró LED lámpát. Kellene egy 3w-os az olvasólámpába, de nem találok változtatható fényerejűt. Mi történik, ha egyszerű 3w-os LED-et  csavarok bele? Csak a teljes potméter állásnál kapcsol be, vagy valami más?

davidabc 2015.01.22 Creative Commons License 61324

Akár (nyaralás alatt ne olvadjon le a hűtő).

Előzmény: Zs:) (61320)
NeomatiK 2015.01.22 Creative Commons License 61323

Sziasztok!

A MüI és a MüII védőcső egyforma mechanikai szilárdságú, egyforma merevségű?

Mindenváró Ádám 2015.01.22 Creative Commons License 61322

Sziasztok,

 

Nyári konyhámat készülök kialakítani úgy, hogy kistermelői műhelynek megfeleljen. (Főzős,gőzös környezet lesz)

Be van már vezetve a villany, a szokásos vezetékekkel és fali dobozokkal.

 

Arra gondoltam, hogy az egészet átszerelem úgy, hogy a belépési ponttól új csövet teszek, abba dupla szigetelésű kábelt húzok, a dobozokat, szerelvényeket pedig kicserélem mindenhol tömszelencés falon kívüli megoldásokra. Ez jó elképzelés ahhoz, hogy megfeleljen a környezetnek?  Esetleg valami egyéb tanácsot tudtok adni ehhez a dologhoz?

Dreamer 2015.01.22 Creative Commons License 61321

Hehe, Vents paraelszivoba is igy kotottem be, de megy. Ha lesz idom ma atkotom es kiprobalom.

Előzmény: King_of_Giants (61311)
Zs:) 2015.01.22 Creative Commons License 61320

Ha már pénz van, akkor inkább kombi FI.

Előzmény: davidabc (61319)
davidabc 2015.01.21 Creative Commons License 61319

Ha pénz (és hely...) nem számít, 4 egyfázisú ÁVK: 1 dedikált a világításnak (ami utána bontható több körre), és 1-1 fázisonként :-D.

Előzmény: Szirty__ (61317)
paplanfa 2015.01.21 Creative Commons License 61318

Hát pont ez az. A folyosói világítás + a budi pont ezért kerül külön körre. Ámbár egy panellakásban nem olyan nagy cucc, ha töksötét van.

Előzmény: Szirty__ (61317)
Szirty__ 2015.01.21 Creative Commons License 61317

Üdv paplanfa!

 

"vagy mehet nyugodtan az egész lakás "elé"?"

 

..és egy hosszú téli estén amikor valami lekólintja, legalább az egész lakásban korom sötét lesz...

Előzmény: paplanfa (61312)
Tízenhármaska 2015.01.21 Creative Commons License 61316

A szomszed is ugyan arrol csatlakozorol kapja a villanyt?

Mert ha igen akkor a koltseged felezodik.

Mivel a fovezetek nyomvonala megvaltozik,igy a mai eloirasokat be kell tartani.

Mondom ezt eonos teruleten.

Előzmény: e30nick (61315)
e30nick 2015.01.21 Creative Commons License 61315

Sziasztok! Nemi kis felvilagositast kernek. Adott egy ikerhaz. Utcarol bejon a villanydrot es a padlason hosszaban vegigghalad, aztan lekanyarodik a villanyoramhoz. Szomszed par eve tetoteret csinalt, jol rabetonozott erre a kabelre. Kovetnem a peldajat, legalabbis a tetoter beepites tekinteteben. A kabelem ott megy, ahol a lepcso fodemnyilasa lesz, szoval at kell helyezni. Csavar a dolgoban, hogy van itt meg egy szerelodoboz is, gondolom egy toldas van benne. Hetvegen jon vmi elmu regisztralt villanyszerelo, hogy megnezze mi a helyzet, jo lenne addig kicsit kepbe kerulni, hogy mit lehet meg mit nem. Legegyszerubb dolog, hogy beletoldanak az amugy is toldott kabelbe par metert, arrebbhuzom, aztan en is rabetonozok azzal a felkialtassal, hogy ha barmi baj van igyis-ugyis ujra kell huzni a kabelt, addig meg jo igy. Amugy egy par eves rezkabelrol beszelunk. Aztan masik lehetoseg, hogy szinten toldva a tuzfalnal felviszem a kabelt a fogoparok fole. Harmadik megoldas, hogy ujrahuzom az utcarol a teljes kabelt, nyilvan egy vagyonert. A harom alternativa kozul melyikeket lehet szabalyosan megvalositani? Olyanokat is olvastam, hogy vilalnyora szekrenyt kell cserelni, mert mar nem lehet fabol meg hasonlok. Ebbol mi lehet az igazsag? Elore is koszi a valaszokat!

Tízenhármaska 2015.01.21 Creative Commons License 61314

Ezen sajnos ne lepodj meg.

Mondjuk mult evben mi igy jartunk mozgaserzekelokkel :-))

Előzmény: King_of_Giants (61311)
Tízenhármaska 2015.01.21 Creative Commons License 61313

En biztos,hogy az egesz lakast vedenem vele.

Előzmény: paplanfa (61312)
paplanfa 2015.01.21 Creative Commons License 61312

Ha szeretnék FI relét is a kétszobás panellakásba, akkor azt hova célszerű tenni? Csak a fürdő léáramköréhez, vagy a fürdő és a konyha áramköre elé, vagy mehet nyugodtan az egész lakás "elé"?

King_of_Giants 2015.01.21 Creative Commons License 61311

Én égtem.

Haver felé járt  egy ismerős villanyász, szólt neki nézze már meg

N-LT nulla -fix fázis és az L a kapcsolt fázis

Szerintem hülye így a felirat. De az se igaz hogy nem kötöttem már igy is amikor már "mindegy volt"

Örüljünk hogy megy

Előzmény: King_of_Giants (61285)
King_of_Giants 2015.01.20 Creative Commons License 61310

Hosszabb fúró, vagy meghosszabbitani és finoman addig nyomni mig picit megjelenik a hegye ahol éppen kibújna

Hegesztettem már gömbvasat fúróra mert rövid volt

 

Esetleg megmérni a furat ferdeségét és  szögfüggvénnyel kiszámolni, majd átvetitetni/rajzolni a falra az egészet :)

 

Mit számit hogy 2 cm-t vagy 10-et kell bontani?

Szépen helyre lehet álllitani, még ha fűrészporos tapéta is

Freskónál már nyűgösebb :)

 

De mondok mást

Ma már nagyon erős, neodymium,  mágnesek is kaphatók. Esetleg cérnára függesztve megmozdul ahol a fúró hegye van

Előzmény: kernyebauer_ (61309)
kernyebauer_ 2015.01.20 Creative Commons License 61309

Valahogy így történt! 50 cm a fal vastagsága, ajtó nagyjából középen van, külső vakolat jobban rá van takarva az ajtó keretre, mint a belső. Ezért úgy szerettem volna, hogy belül a fúró hegye az ajtó kereten bújjon ki, de a vakolaton kívül. De sajnos nem sikerült, mert a furat végét az ajtókeret mellett, belül csak vakolat bontással lehetne megtalálni.

Azt éreztem, amikor az ajtó keretet átfúrta, de sajnos vakolat alatt maradt a hegy. Sokat nem akarok bontani, ezért kéne pontosan tudni hol van a hegy vége. Kicsit bonyolult lett, elnézést :)

Előzmény: King_of_Giants (61307)
paplanfa 2015.01.20 Creative Commons License 61308

A múltkor így jártam :) Átfúrtam a panelt, oszt a strangban kötött ki. 3 centivel odébb. Fúrhattam a másik oldalról rá, az meg telibekapta a vasat. Jó, akkor kisfúróval a vas alá, na meglett az alagút! Innen már "csak" fel kellett bővíteni annyira, hogy átférjen a koaxkábel.

Előzmény: King_of_Giants (61307)
King_of_Giants 2015.01.20 Creative Commons License 61307

Szerintem a téglában kezdte, de az ajtókeretben végezte és nem jött ki a fúró vége

Másképpen semmi gondot nem látnék

Előzmény: Tízenhármaska (61305)
Tízenhármaska 2015.01.20 Creative Commons License 61306

Lehet hogy a belso helyseg oldalfalaba furt bele.

Előzmény: Tízenhármaska (61305)
Tízenhármaska 2015.01.20 Creative Commons License 61305

Valahogy en is igy vagyok ezzel a kerdessel,varom a fejlemenyt :-))

Előzmény: King_of_Giants (61304)
King_of_Giants 2015.01.20 Creative Commons License 61304

Miért kellene mágnesesnek lenni a vasnak?

Az iránytű meg fel-le nem fogja mutatni

Radiesztézia mérés kell, vagy varázsvessző :)

 

 

Számomra érthetetlen a kérdés

Átfúrta vagy nem? Azt irja átfúrta, akkormeg? Mi az hogy a vakolat alatt akadt el?

 

Ugyanabban a furatban egyenesre kell kényszeriteni a fúrót. Egy 10cm-es falban azért már látszik hogy merre ferde

Előzmény: paplanfa (61301)
Jahno 2015.01.20 Creative Commons License 61303

Mikró konzolon, hifi másik felében, vízforralót akkor dugjuk be, ha használjuk... Alakul, nem? Attól függ kinek mit. Ki is lehet találni, van aki csak borogat a kihúz/bedug opciókkal, vagy letépia  konnektort, van aki szekrényben tárolja, főleg ha keveset használja.

Előzmény: Benedek L. (61295)
paplanfa 2015.01.20 Creative Commons License 61302

Nem véletlenül van ott csak annyi. Robotgép, húsdaráló, és csak akkor, amikor éppen kell. Nem nonstop bedugva tartandók a vízcsap mellett.

Előzmény: Benedek L. (61300)
paplanfa 2015.01.20 Creative Commons License 61301

dugj bele egy felmágnesezett vasat, és mérj rá iránytűvel :)

Előzmény: kernyebauer_ (61299)
Benedek L. 2015.01.20 Creative Commons License 61300

Nos, megvilágosodott most már előttem minden. Jobban megfigyeltem (még nem lakjuk azt a lakást) és a férjem is felvilágosított. A falon egymás fölött van 2-2 konnektor, nem pedig elosztó...És én arra gondoltam, ha már 2 van, miért nem lehetne 4?! Na de ez így badarság. Igazad van, átrendezést is csináltam. Lassan megyünk előre!

Előzmény: paplanfa (61298)
kernyebauer_ 2015.01.20 Creative Commons License 61299

Jó napot kívánok!
Átfúrtam a falat az ajtó mellett a kávánál (kívülről befelé fúrva), de sajnos rossz helyen jött ki a vége, mert belül a vakolat mögé érkezhetett, meg kellene bontani a vakolatot, hogy megtaláljam a furat végét.
Van valami eszköz arra, ami kimutatja, hogy pontosan hová érkezett a furat vége, hogy lehetőleg minél kisebb helyen kelljen megbontanom a vakolatot?

paplanfa 2015.01.20 Creative Commons License 61298

Itt inkább egy kis átrendezés kellene, és nem mindent az asztalra összehordani. Mikrót elpakolni a pultról egy konzolra, vagy a szekrény alá, hifit szintén... kötöződobozból levezetni külön vezetéket oda ahol nincs, de jó lenne, és minden minden sokkal komfortosabb, és biztonságosabb lenne.

Előzmény: Benedek L. (61295)
Tízenhármaska 2015.01.20 Creative Commons License 61297

Szia

 

Es akkor ebbe a negyes elosztoba bedugol negy darab gepet.

Es akkor meg arrol nem is irtal-remelem nem voltam figyelmetlen-hogy milyen vezetek csatlakozik majd hozza.

En ugy gondolom,sot hitem,hogy konyhaba nem valo eloszto sem negyes dugalj.

Előzmény: Benedek L. (61296)
Benedek L. 2015.01.20 Creative Commons License 61296

Úgy érted, hogy a konektort  a szakember leveszi és beszereli a kapcsolóval is ellátott pl. 4-es elosztót? Jó lenne.

Előzmény: pajaci (61287)
Benedek L. 2015.01.20 Creative Commons License 61295

...mert a konyhapulton a sok kábel megőrít! Mikro, kávéfőző, hifi, vízforraló; sok! vagy nem is szabad ennyit?

Előzmény: paplanfa (61288)
paplanfa 2015.01.20 Creative Commons License 61294

Óh, nekem a 70-es évek végéről való van, a csúnyasárga. Egy ilyen bakelitszépségbe biztos a routert rejteném az íróasztalom mellett :)

 

Na, akkor a furkálás is megoldott.

Előzmény: ha4nz (61293)
ha4nz 2015.01.20 Creative Commons License 61293

A mai fk lakáselosztók furathelyeit te fúrod ki a doboz hátulján, biztos megoldod. A nullbontó meg méréshez kell, jelenleg kihagyható, de ha az ávk-ból elmenő nullát kikötöd, akkor ugyanezt valósítod meg áramkörileg.

Villesz elosztó: http://retronom.hu/index.php?q=node/38340

:)

Előzmény: paplanfa (61292)
paplanfa 2015.01.19 Creative Commons License 61292

Köszi! Elosztótábla-csere lesz, remélem találok a régi "villesz" dobozzal kompatibilis furathelyűt. Úgyis több áramkörre lesz bontva mint volt.

 

A nullavezető-bontónak mi a szerepe? Ez is csak egy régi dolog? Logikusan semmi értelmét nem látom, csak egy príma hibaforrás, hiszen szükség esetén sokkal egyszerűbb kikötni azt a nullvezetőt, nem?

Előzmény: Lacivill (61291)
Lacivill 2015.01.19 Creative Commons License 61291

Régen így volt. Most vidd a táblába.

Előzmény: paplanfa (61290)
paplanfa 2015.01.19 Creative Commons License 61290

A panelházban a gyári lakáselosztótáblától külön, 20 centivel arrébb van a földelővezetékek összekötése egy 80-as dobozban. Feltétlenül fontos ez, vagy ha az új táblán már eleve van erre kialakítás, akkor odavezethetem? Az a felszabaduló 80-as doboz ugyanis pont jó lenne egy trafónak, ami a telefon-pótcsengőknek adná a csengőfeszültséget. (ezek külön lennének bevezetve minden helyiségbe, kábelcsatornában) Az ajtócsengő fény és hangjelzése, de csak ezeknek a hangja jöhet szóba, a gyári bimbam-trillalillák nem váltak be.

paplanfa 2015.01.19 Creative Commons License 61289

A második apró pici, de jónak tűnik. De én se értem, ilyen "szirszar" dolgot miért nem lehet tisztességes, használható kialakításban csinálni? Nekem van egy 5 ledes csipeszes kütyüm, ami a drótját még be is tudja húzni, szóval a netbook tetejére lehet csippenteni, és remekül bevilágítja a klaviert. Persze ez se tökéletes, mert ha a klavierre belövöm, attól még simán ki.assza a szemem, mert az élelmes konstruktőr arra nem gondolt, hogy szögben szokás használni... Egy kis szigszalagcsíkkal némileg leárnyékoltam, így szinte csak lefelé világít. Nem tökéletes, olyan 80%-os megoldás, (az igazi a világítós klavierlenne, ahol a betűk világolnak, nem a köztük lévő tér) de azért így már sokkal komfortosabban lehet áramot spórolni, többieket nem zavarni. (koli, vonat)

Előzmény: Jahno (61283)
paplanfa 2015.01.19 Creative Commons License 61288

A konnektorbadugós elosztók, ha földelés is van, akkor általában 3-as T a kapható. Többet nem ildomos összedugdosni, de persze működik karácsonyfaként is, csak jobb, ha nem szoksz rá. Obiban van bőven választék mindenféle szirszar verzióban, kapcsolóval, Euro elosztóval.

 

De miért nem jó neked egy sima kábeles hosszabbító?

Előzmény: Benedek L. (61286)
pajaci 2015.01.19 Creative Commons License 61287
Előzmény: Benedek L. (61286)
Benedek L. 2015.01.19 Creative Commons License 61286

Egy konnektorba hány db-os elosztót lehet használni - mennyit bír el? Én úgy szeretném, hogy kb egy 4-es elosztót, de úgy, hogy ne lógjon a vezetéke sehol, hanem "feküdjön" a falra. Van e, lehet e ilyet?

King_of_Giants 2015.01.19 Creative Commons License 61285

Jó estét!

"Szégyenben" maradtam ma

 

Haver szól, kössem be az elszivó ventilátorját, időzitős

3 sorkapocs L-TL-N

Három vezeték, kettőben, kék-fekete fix 230, fekete kapcsolt

Nyilván az N-L a fix  230 és a TL a kapcsolt szál

Nem ment

Aztán már mindenféleképpen kötöttem de vagy ment mindig, vagy csak addig amig a kapcsolt szálat rátettem a TL-re

Szoval bezavarodtam mint vasorrú bába a mágneses viharba

Kapcs.rajz van,  de természetesen a 4 közül egyik sem az elszivóra vonatkozik

De mindegy is a rajz, nem az elsőt kötöttem már

 

Ismétlem: az N-L a fix  230 és a TL a kapcsolt szál?

Lehet hibás az elszívó, találkozott már valaki hibással?

 

Bekötöttem egy 3eres kábelt és mondtam a havernek menjen vissza a boltba mutassák meg neki , hogy működik vagy cseréljék

 

Szerintem én fogok "égni valamiért"

 

solymi papa 2015.01.19 Creative Commons License 61284

Ó köszönöm, most már akkor kilógatok hátul egy 12V-os csatlakozót.

Előzmény: Szirty__ (61279)
Jahno 2015.01.19 Creative Commons License 61283

Ilyesmiben matekozzon:

 

 

 

Ha ezt a másodikat hosszan elhúzza a billentyű felett, akkor király. Néha nem is értettem, hogy a sok filléres szar mellett miért nehéz használhatót lőni a piacról, amit mondjuk a bill két sarkára nyomok, majd teljes hosszában átéri?

Előzmény: kneissl (61281)
Jahno 2015.01.19 Creative Commons License 61282

Ezek legalább szarok. Spot-szerű fénye van, legtöbb csak úgy ér be a billentyű közepéig, ha belever a kezembe, vagy laptopnál a kijelzőbe. Vízszintesekből vannak jók, de lehet én is inkább barkácsolnék. USB viszont sajna elég kevés billentyűn van, de hosszabbító kérdése, egy LEd szalag leehet azzal az 5 volt/fél Amperrel is simán elszaladgálna, csak ha többet kér, akkor elsüti az USB biztijét.

Előzmény: kneissl (61281)
kneissl 2015.01.19 Creative Commons License 61281

USB luk van a billentyűzeten?

mert akkor:

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70289804/

Előzmény: solymi papa (61272)
Harlenn 2015.01.19 Creative Commons License 61280

Ezt az infót én is köszönöm! Jól jött! :)

Előzmény: Szirty__ (61279)
Szirty__ 2015.01.19 Creative Commons License 61279

Citromsárga-fekete. Az a 12V (sárga a pozitív)

 

Előzmény: solymi papa (61277)
Szirty__ 2015.01.19 Creative Commons License 61278

Sajnos általában nem ilyen egyszerű. Főleg ma.

Én teljesen közönséges, power, hangerő és egyéb extra gomboktól mentes, rövid "billentésű" egyszerű billentyűzetet nem találtam hetekig ami ergonómiailag megfelelt volna. Nagyon-nagyon sokat megnéztem.

Nem hogy világítóst... :-)

Előzmény: DJ Szegecs (61273)
solymi papa 2015.01.19 Creative Commons License 61277

Köszönöm! Rémlett, hogy villogásra figyelni kell, de lehet, hogy az rossz  minőségű 220-as led-re vonatkozott, és itt mindegy milyen tápot használok. Tényleg legyen egy kis buhera! Kivezetem a 12 V-t, és mehet arról. Mondjuk az utóbbi 20 évben nem nyitottam ki pc házat, de azért valami rémlik. Bár pár ledes usb lámpa is van, de akkor tényleg oda a barkácsolás.

Kecskés 01 2015.01.19 Creative Commons License 61276

Szia !!

Lehet venni méterre , 3 ledenként vágható . A számítógép tápjáról leveszed a 12 V.ot  és kész ez csak akkor világit ha a gép be van kapcsolva. Remélem segít az információ. 

Előzmény: solymi papa (61274)
pajaci 2015.01.19 Creative Commons License 61275

Bármit veszel, mind tudni fogja ezeket.

Előzmény: solymi papa (61272)
solymi papa 2015.01.19 Creative Commons License 61274

Köszi. Sajna angol billentyűt használok, olyat még világítás nélkül se könnyű venni. Azért egy élvilágítás manapság már nem buhera kategória. Nem a billentyűbe akarok belefurkálni diódákat, hanem a fölötte levő asztallap aljára ragasztani egy csíkot.

Előzmény: DJ Szegecs (61273)
DJ Szegecs 2015.01.19 Creative Commons License 61273

5-6000 Ft-ért van világító billentyűzet készen, boltból. 

Én nem buherálnék házilag.

 

Előzmény: solymi papa (61272)
solymi papa 2015.01.19 Creative Commons License 61272

Szia topik! A pc billentyűzetet világítanám meg valami meleg fényű fehér 12 V-os led szalaggal. Tudnátok tanácsot adni, milyen szalagot keressek, és főleg milyen (sorkapcsos, fémházas) tápot vegyek, ami bírja az egész napos használatot, és villogni se fog a led sor. Aztán majd kitalálom, hogyan kapcsolhatom a tápot a 220-as oldalon a számítógépről. Régen volt a pc-nek főkapcsoló utáni 220-as kimenete monitor tápláláshoz, a mostanimnak már nincs. De lehet éghetne éjjel, nappal.

Harlenn 2015.01.19 Creative Commons License 61271

Neem! Sima hagyományos izzók vannak mindenhol. Egyébként miért? Csak, hogy okosodjak még egy kicsit. :)

Előzmény: paplanfa (61270)
paplanfa 2015.01.19 Creative Commons License 61270

Ha energiatakarékos fénycsöved van otthon, akkor ne szerelj fel glimmes kapcsolót! :)

Előzmény: Harlenn (61269)
Harlenn 2015.01.19 Creative Commons License 61269

A kapcsolókat már nem tudjuk visszavinni de az nem gond. Lehet, hogy átveszem én. Nekem is jól jönne otthonra és ott tudom, hogy a fázis van a kapcsolóknál! :D

Köszönöm a tanácsokat! Megfogadom! Megbeszélem velük, hogy ezeket az ötleteket kaptam és döntsék el, hogy mi legyen. Vagy tesznek ki minden szintre egy elemlámpát és akinek kell az használja. A relét meg leverem kalapáccsal. :D

Előzmény: ha4nz (61268)
ha4nz 2015.01.18 Creative Commons License 61268

Én nem csapolok semmit :)

Szerintem, ha belemennek, akkor a kapcsolókat vigyétek vissza és szerelj mozgásérzékelőt a lámpatestek mellé. Ott lesz L-N-Pe és a kapcsolókat meg hagyd ki belőle. Helyükre doboztetők, a relénél meg kösd direktbe. A mozgásérzékelőkön meg van egy kis kapcsoló amivel direktbe tudod rakni pl. javításhoz.

Ha élvilágítós a nyomógomb akkor úgy néz ki belül, hogy 3 bekötési pontja van: egyikre a direkt fázis, és a 101-es nyomó érintkezőjének két végére meg megy a nulla és a kapcsolt nulla a túloldalára. Ebből nem tudsz így zárlatot produkálni.

Előzmény: Harlenn (61263)
paplanfa 2015.01.18 Creative Commons License 61267

Hagyd a fenébe. Vetess mindenhova mozgásérzékelőt.

Előzmény: Harlenn (61260)
Lacivill 2015.01.18 Creative Commons License 61266

Az általam ismert mindegyik időkapcsolónál a nulla-vezetővel megy az indítás. nézz körül az elkoep honlapján

Előzmény: Harlenn (61264)
cucu 2015.01.18 Creative Commons License 61265

Szomorú!

Nyilván elkerülte a lektor figyelmét.

Előzmény: DJ Szegecs (61261)
Harlenn 2015.01.18 Creative Commons License 61264

Tekintettel arra, hogy a relé már elég régi és ráférne egy csere, illetve most vásároltak új kapcsolókat, ha kicserélném a relét valami modernebbre, akkor megoldódna a probléma? Milyen relét lenne érdemes venni, amivel megoldható, hogy a fázis legyen a kapcsolóknál? (tudom, hogy nagy meló, mert majdnem egy teljesen új rendszert takar, de lehet, hogy jobb megoldás lenne.) 

Harlenn 2015.01.18 Creative Commons License 61263

Köszönöm! Tehát azt mondod, hogy a kapcsoló környékén csapolj meg valamit és a kapcsolóba a bejövő N mellé kössek be egy fázist is? Abból nem lesz zárlat???

Előzmény: ha4nz (61262)
ha4nz 2015.01.18 Creative Commons License 61262

Irányfényes kapcsolót csak oda rakj, ahol nem nyomógomb van, vagy be van húzva a fix L-N is a dobozba. Most csak két vezetéked van: N; N elmenő. Huzzál mellé egy fix fázist is és akkor már jó lesz.

 

Szegecs: Dienes László-Kliement Tibor írta a könyvet. Én is erre gondoltam mert aktuális. A Hámory meg alapmű, mert meg is érted amit ír és a motorbekötés nem változott azóta sem. Eb kismegszakító is van, nki betét is, motorvédő a ház körüli házilag épített szerszámgépeken, és benne van az ávk leírása is :)

Előzmény: Harlenn (61260)
DJ Szegecs 2015.01.18 Creative Commons License 61261

Sokszor olvasom, hogy néhány topik társunk váltóáramról beszél.

Szeretném tudatosítani a kedves hozzászólókban, hogy ilyen nincs!

Váltakozó áram van helyette.

 

Pedig BME-s egyetemi jegyzetben is használják ezt az elnevezést:

http://www.fke.bme.hu/oktatas/soros.pdf

Előzmény: cucu (61251)
Harlenn 2015.01.18 Creative Commons License 61260

Szappantartóban... :D Mozgásérzékelő eszünkbe sem jutott... Megvették a kapcsolókat én beszereltem az elsőt és pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy se kép se hang. Működik, mint kapcsoló de a lámpa nem világít. Lehet, hogy hülye vagyok, de akkor sem értem, hogy lehet egy ilyen relére felszerelni egy ilyen glimmlámpás kacsolót. Vagy ez is csak egy ,,Glimmese?,, :D

Előzmény: paplanfa (61258)
cucu 2015.01.18 Creative Commons License 61259

Az a cucc milyen kvantumokban tud mérni? Mert az is elképzelhető, hogy nem tudja kimutatni ezt a változást. (Úgy mint anyósom a szeretetét.)

Előzmény: paplanfa (61257)
paplanfa 2015.01.18 Creative Commons License 61258

nem a nulla a kapsolt szál, hanem az impulzus akkor indul, ha lehúzod nullára :) A konkrét lámpakapcsolás egy relén keresztül történik a szappantartóban. Itt lehet egy megkerülő házmesternéni kapcsolófal fixen felkapcsolni a pilácsot.

 

A rajzon minden ott van. Miért nem mozgásérzékelőket szereltek fel?

Előzmény: Harlenn (61255)
paplanfa 2015.01.18 Creative Commons License 61257

Csak a videójelet kapcsolta le, illetve ezzel együtt a hangot is. A fogyasztásmérő ugyanúgy 15watton maradt, miközben egy standby cucc azért ennél kevesebb szokott lenni. Valószínűleg azér volt így, hogy az ip cím rögtön meglegyen "bekapcsoláskor" és ne kelljen várni amíg beloggol a rendszer.

Előzmény: cucu (61256)
cucu 2015.01.18 Creative Commons License 61256

Úgy érted, hogy megszakította a kimeneten?

Előzmény: paplanfa (61254)
Harlenn 2015.01.18 Creative Commons License 61255

Igen, ezt tudom. Épp ezért tettem fel e kérdést. Ha jól látom, akkor a rajzon is a nulla a kapcsolt szál. Akkor hogyan világítana a glimmlámpa? Ezt nem értem...

Előzmény: paplanfa (61252)
paplanfa 2015.01.18 Creative Commons License 61254

Lecsekkolhatod a hűtő, mosógép, mikrosütő, lézernyomtató, tv-rádió, router fogyasztását is. Meglepő értékek adódnak. A korábbi iptv vevőnk például ugyanannyit fogyasztott kikapcsolva mint bekapcsolva, ugyanis ki se kapcsolt valójában, csak levette a kis sumák a videojelet.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61253)
...:: PEGI ::... 2015.01.18 Creative Commons License 61253

Az lesz.

Előzmény: paplanfa (61250)
paplanfa 2015.01.18 Creative Commons License 61252

max 10 darab glimmeset lehet rátolni. Ha több kapcsoló van, azok csak simák lehetnek.

https://fenyaruhaz.hu/dtradeFS/GANZ/INFO/GLE5_INFO.PDF

 

fázist, nullát ne cserélgess.

Előzmény: Harlenn (61245)
cucu 2015.01.18 Creative Commons License 61251

Sokszor olvasom, hogy néhány topik társunk váltóáramról beszél.

Szeretném tudatosítani a kedves hozzászólókban, hogy ilyen nincs!

Váltakozó áram van helyette.

Előzmény: DJ Szegecs (61244)
paplanfa 2015.01.18 Creative Commons License 61250

vegyél egy konnektorbadugós közvetlen kiírós 3eFt-os bigyót. Az mindig jó, ha kéznél van. Bármikor bármit le tudsz ellenőrizni mennyit zabál.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61246)
Harlenn 2015.01.18 Creative Commons License 61249
Az nagyon nem jó. Akkor miért írják a relé leírásánál, hogy rálehet kötni max 10 grimmlámpás kapcsolót?
Előzmény: Lacivill (61248)
Lacivill 2015.01.18 Creative Commons License 61248

Meglehet, maximum a GLE-5 fog elfüstölni.

komolyra forditva: NEM!

 

Előzmény: Harlenn (61245)
ficere50 2015.01.18 Creative Commons License 61247

Király szöveg!!!!!! :-)

 

Előzmény: cucu (61230)
...:: PEGI ::... 2015.01.18 Creative Commons License 61246

Köszönöm a segítséget.

Így már tiszta.

Előzmény: DJ Szegecs (61244)
Harlenn 2015.01.18 Creative Commons License 61245

Sziasztok!

 

Adott egy régi társasház. GLE-5-ös automatával. Vásároltak hozzá glimmlámpás kapcsolókat és kiderült, hogy a kapcsolóknál nulla van megszakítva és nem fázis. Kérdésem, hogy az automatánál meglehet cserélni a fázist és a nullát, hogy működjenek a kapcsolók?

DJ Szegecs 2015.01.18 Creative Commons License 61244

Teljesítményt szeretnél mérni, váltóáramú körben.

P=UxI képletből az U-t tudod mérni az általad linkelt műszerrel, de a felvett áramot (I) azt nem.

 

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61243)
...:: PEGI ::... 2015.01.18 Creative Commons License 61243

Értem. Vagyis mégsem.

Simán meg tudom vele mérni a feszültséget 750 Voltig. Váltóáramon.

Előzmény: DJ Szegecs (61242)
DJ Szegecs 2015.01.18 Creative Commons License 61242

Ezzel sehogy, mert csak egyenfeszültségen tud áramot mérni.

 

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61241)
...:: PEGI ::... 2015.01.18 Creative Commons License 61241

Köszönöm. :-)

 

Annyi segítséget kérhetek még, hogy ezzel a műszerrel hogyan tudom megmérni?

Nem fogom magam agyoncsapatni, megígérem! :-DDD

Előzmény: Lacivill (61240)
Lacivill 2015.01.18 Creative Commons License 61240

Olyan műszer kell hozzá ami mér AC áramot, vagy konnektoros fogyasztásmérőt kell venni 3e Ft, vagy kérjél kölcsön.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61239)
...:: PEGI ::... 2015.01.18 Creative Commons License 61239

Valamennyit azért konyítok hozzá, ha nem is vagyok villamosmérnök.

Tudom, hogy nem gyerekjáték a villanyszerelés.

Csupán annyit kértem, hogy valaki segítsen hogyan tudom megmérni a fogyasztását annak a trafónak.

 

Köszönöm előre is a türelmedet.

Előzmény: cucu (61222)
akika111 2015.01.18 Creative Commons License 61238

Egyébként lehet tudni,  hogy az almérő miért ad ki ilyen hangot? Köszi 

akika111 2015.01.18 Creative Commons License 61237

Szia!

 

Na ezaz,  hogy én hülye nem jegyeztem fel,  nem fotoztam le. :'( 

 

A bal oldal a bejövő,  és a csokis jobb oldal a kimenő, a biztik felé. 

DJ Szegecs 2015.01.18 Creative Commons License 61236

Mielőtt kikötötted, feljegyezted a vezetékek sorrendjét?

Egyfázisú fogyasztásmérőnél a bekötés balról-jobbra haladva:

fázis bejövő - fázis elmenő - nulla bejövő - nulla elmenő.

 

Előzmény: akika111 (61235)
akika111 2015.01.18 Creative Commons License 61235

De azt akartam, bocsi... 😊

akika111 2015.01.18 Creative Commons License 61234

Az zavart meg,  hogy a barna,  és a kék volt bekötve,  és a fekete csak ott fityegett... 

cucu 2015.01.18 Creative Commons License 61233

Reméljük a legjobbakat, hogy akad valaki, aki tud neked segíteni... A fénykép minden esetre nagy segítség...

 

A számlálóra nem Geiger-Müllert akartál írni?

Előzmény: akika111 (61232)
akika111 2015.01.18 Creative Commons License 61232

És a kép 

akika111 2015.01.18 Creative Commons License 61231

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy almérő az egyik mellék épületben, és olyan hangot ad mint a gergely számláló. Úgy döntöttem, hogy kikötöm. Viszont most egy kicsit bajban vagyok, mert nem tudom,  hogy kössem össze a vezetékeket. Tudna segiteni valaki,  hogy melyiket melyikkel csokizzam össze? Csatolok egy képet.

 

Hálásan köszönöm! 

cucu 2015.01.18 Creative Commons License 61230

Matematika tanárom ilyenkor azzal vigasztalt minket, hogy egy jó matematikus A-ra gondol, B-t mond, és C-t ír...:)

Előzmény: ficere50 (61229)
ficere50 2015.01.18 Creative Commons License 61229

Jé, tényleg, látszik, hogy öregszem...fejből már nem megy. Tehát exponenciális a teljesítmény/feszültség viszony. Na, ezt jól kitárgyaltuk... :-)

Előzmény: cucu (61217)
DJ Szegecs 2015.01.18 Creative Commons License 61228

Itt a fórumon linkelt az egyik topictárs egy háromkötetes kiadványt, aminek az előnye, hogy mostani kiadás, tehát nem elavult dolgokkal van tele.

Neves felnőttképző cégnél még pár éve is olyan könyvet osztottak, ami szerint melegpadlós lakóhelyiségbe nem szükséges vezetékes érintésvédelmet kialakítani, 

ill. hazánkban Pakson épül az atomerőmű. 

Előzmény: ha4nz (61227)
ha4nz 2015.01.18 Creative Commons License 61227

Főként könyvesboltból. Amit tudok ajánlani antikváriumból: Hámory Albert: Villanyszerelés című könyve. Alapmű. Az ipari szakkönyvtár sorozat bármelyik kötete. Ami manapság még elég jó az a villanyszerelési alapismeretek című háromkötetes, az talán tankönyvvé is lett minősítve. 

Jó plc-s könyv nincs, mert azt igazán csak a beépítés helyen lehet jóra faragni a sok külső tényező miatt. Ha lakásba keresel valami automatizálót akkor meg van loxone topic itt, azt én csak ajánlani tudom.

Előzmény: frakkx (61220)
szakmókus 2015.01.18 Creative Commons License 61226

Na az lesz az!  ; )

Előzmény: peterch (61225)
peterch 2015.01.17 Creative Commons License 61225

programozható logikai vezérlő:)

Előzmény: szakmókus (61224)
szakmókus 2015.01.17 Creative Commons License 61224

A PLC (nem logikai relé!!!) programozást pedig hiba összemosni a villany szereléssel, tudom sok munka adó így hirdet felvételt.

 

Előzmény: szakmókus (61223)
szakmókus 2015.01.17 Creative Commons License 61223

Ha a villanyszerelést akarod elsajátítani belőle,inkább végezz el egy tanfolyamot! Gondolhatod hogy mi is évekig koptattuk a padot a tudásért,és nem EGY könyvből +szakmai gyakorlat.

Láthatod még így is vannak viták, ki hogy értelmezi a szakma egy-egy pontját.

 

Előzmény: frakkx (61220)
cucu 2015.01.17 Creative Commons License 61222

Részemről ennyit tudtam az ügyhöz hozzátenni.

Segíteni annak tudunk, aki valamilyen szintű hozzáértéssel rendelkezik. Ez a szakma nem gyerekjáték.

Ne haragudj.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61218)
...:: PEGI ::... 2015.01.17 Creative Commons License 61221

Szia Szirty!

 

Mint korábban írtam, elég amatőr vagyok elektromosság terén.

Légyszi' írd le számomra is érthetően, hogy mire gondolsz.

És ha már leírod, szívesen venném a javaslatodat is.

 

Köszönöm előre is.

 

Előzmény: Szirty__ (61219)
frakkx 2015.01.17 Creative Commons License 61220

Szeretném kérdezni , nincs -e valamelyikteknek eladó villanyszerelői tankönyve?? Vagy honnan lehet ilyet beszerezni?? Érdekelne a házak kapcsolási rajza, bekötése, szerelése PLC rendszerek

 

Szirty__ 2015.01.17 Creative Commons License 61219

Helló PEGI!

 

Ha megméred egy üresjárásban működő transzformátor áramát hogy megtudd mennyit fogyaszt, akkor nagyon be fogsz menni az erdőbe!

 

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61218)
...:: PEGI ::... 2015.01.17 Creative Commons License 61218

Igen, az érdekelne, hogy mennyibe is "fáj". :-)

 

Hogy tudom megmérni az áramfelvételét? Egy egész egyszerű kis műszerem van csak.

Valami ilyesmi. Annyi különbséggel, hogy az enyém még hangot sem ad.

 

Ez a trafó egy lakókocsiba van beépítve gyárilag.

Eddig 9V-os akksiról üzemelt bent egy rágcsálóriasztó. Most rákötöttem egy adapterre, mert elég hamar lemerítette.

Előzmény: cucu (61216)
cucu 2015.01.17 Creative Commons License 61217

"Egészen pontosan négyzet(gyökös) a viszony, mert a P= U*U*R, (ahol R= állandó).."

 

Most látom, hogy elírtad, mert helyesen UxU/R

Előzmény: ficere50 (61211)
cucu 2015.01.17 Creative Commons License 61216

Mérd meg az áramfelvételét.

Gondolom arra vagy kíváncsi, hogy ha bedugva hagyod a 230 V-ba, akkor mennyibe kerül ez neked.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (61215)
...:: PEGI ::... 2015.01.17 Creative Commons License 61215

Sziasztok.

 

Előre is elnézést kérek a nektek talán alapvető kérdésért, de nem vagyok szakmabeli. :-)

Szóval: Egy 220 V/12 V - 90 W-os trafó terhelés nélkül mennyit fogyaszt ha áram alatt van?

cucu 2015.01.17 Creative Commons License 61214

Parabolisztikus... 

Hiszen a parabola alap egyenlete y=x­2

Előzmény: ficere50 (61213)
ficere50 2015.01.17 Creative Commons License 61213

OK, azért írtam bele a "négyzetgyököt", mert ha U-ra rendezed a képletet, akkor az...márpedig mi az U-ról írtunk. De igaz minden!

Előzmény: cucu (61212)
cucu 2015.01.17 Creative Commons License 61212

Még pontosabban négyzetes a viszony...

(Kétszer akkora feszültség kétszer akkora áramot eredményez, és ebből következik a négyzetes összefüggés a Teljesítmény iránt.)

 

Tudom, hogy tudod, csak pontosítok, mert zavaró ahogyan leírtad.

Előzmény: ficere50 (61211)
ficere50 2015.01.17 Creative Commons License 61211

Egészen pontosan négyzet(gyökös) a viszony, mert a P= U*U*R, (ahol R= állandó)..

(U-négyzetet nem tudtam írni, :-( )

Előzmény: arenarock (61209)
paplanfa 2015.01.16 Creative Commons License 61210

Kicibáltam megint egy köteg aludrótot, volt ám érdekesség most is. A fürdőszobánál a fázis a kötődobozban a folyosóvilágítás áramköréből volt bekötve a rugóssal, míg ugyanoda ugyanott a fázis és a védő 5 centi hosszon összetekerve, szigszalagozva. A másik fázis, ugyanott szintén 5 centi hosszon összetekerve, szigszalagozva, és az ment tovább a konnektorokra. A nullvezetéke ennek a rugóssal volt kötve. És ez az egész saláta szépen begyűrve a 80-as dobozba, majd fullbanyomva gipsszel, 3 centi átlagvastagságon nehogy megtalálja véletlenül valaki. Ez ment így 30 évet... Még 1 plafoni kötöződoboz is bújkál valahol 15 centire a mennyezetlámpa kiállásától, mert a másik mennyezetilámpához megy 1 fázis, de a nulla csak kijön a plafonból itt és a már említett bebetonozott helyen is, tehát valahol svindli van. :)

 

A szobában 4 konnektor van, 2 jobb 2 baloldalon, plafonközépről levezetve. Oldalanként az egyik konnektor fölött lehet 1 kötöződoboz valahol (2 centi gipsz alatt) a másik konnektor meg az előzőből van vízszintesen áthúzva. Szóval ezekhez kell majd a védővezetőt is behúzni, de a 6 vezetéket kb 5 méter hosszon a falicsatornában képtelenség. Szappanozva se megy át, 5 is csak alapos kínlódással, a földet meg csak át kéne vinni. Az mennyire járható út, ha az első konnektorhoz leviszem az új fázist, nullát, védőföldet, majd vagoval leágaztatom a konnektor mögött (bőven van hely a 15 centis fal konnektorcsövében) 1-1 10 centis vezetékkel az ottani konnektorhoz, míg egy másik vezetéket meg továbbviszek onnan. Így nem lenne a konnektor se felfűzve, a védőföld se fűzötten menne. A vagok előtt gyorskötözővel is átkötném a kábeleket, hogy véletlenül se csússzanak ki. A védőföldét mindenképp tervezem. illetve ilyet alkalmaznék még ott is, ahol 1 áremkörön van 2 konnektor, de a fal mind a két oldalán. (vezetékenként 2 db 15 centis kiágazás lenne a közöttük levő vago-ból) Valakinek van esetleg jobb ötlete?

 

Ahol van rá lehetőség, természetesen a rendes kötöződobozból ágazok le. A konyha például teljesen korrekt csövezést kapott. (Azt már nem értem, hogy a hűtőket miért nem szerelik 1 méterrel hosszabb vezetékkel, hogy elérjenek a tetejüknél is alacsonyabb konnektorig. Mi értelme van 150 centi magasra tenni a konnektort, ha kapásból ráhajítanak egy hosszabbítót, ami ezáltal hol máshol, mint a hűtő mögött-körül rugdosódik a földön.)

arenarock 2015.01.16 Creative Commons License 61209

Ha hallgatnál kissé bölcsebb maradnál, amúgy meg a fele feszültséghez NEGYED teljesítmény tartozik.
Hogy miért? Mert fele feszültség fele áramot okoz és a teljesítmény meg ezek szorzata és fél szer fél az ...
A többi hülyeségre inkább nem reagálnék.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61198)
ficere50 2015.01.16 Creative Commons License 61208

Nos, én 5 éve egy ilyen eszközökből álló rendszert használok a konyhánkban: 3 falra ragasztott billenőkapcsolós adóval és egy a linken található vevőből áll. A vevő triacos kapcsolással megvalósítja az izzószálas fényforrások "soft-start" funkcióját: kb. 0,5 mp alatt "nyomja fel" a feszültséget az izzókra! (de nem dimmer!) Azóta sem kellett egyetlen halogént sem cserélnem (G9-esek 40W, 5 db)

Mivel az adók (kapcsolók) kétcsatornásak, ezért én például némelyiknél, kihasználva a 2. csatornát, a lefelé billentéssel egy-két "Rf dugalj"-at is vezérelek, ami a padlásról a terasz fényszórókat, világítást, kapcsolja a konyhából.

Itt a vevő, de ugyanitt a teljes rendszer is lekereshető:

 

http://diw-shop.de/main_bigware_35.php?items_id=125&bigwareCsid=6d6e66767cc0dff01e045b43428acc05

Előzmény: szakmókus (61207)
szakmókus 2015.01.16 Creative Commons License 61207

Urak! Ha a izzó élet tartam meghosszabbítása a cél,szakállas megoldás az izzó elő fűtése! Hogy ki hogy ,és milyen áram nemmel csinálja,részlet kérdés. Az izzók bekapcsoláskor mennek többnyire tönkre, mikor kisebb az ellenállása.

paplanfa 2015.01.16 Creative Commons License 61206

MacGyver biztos fogna egy 14-es izzót, a menetéhez erősítené egy slagdarabbal a dióda egyik szárát, a másikat a külső oldalára hajlítaná, és az egészet így tekerné a nagyfoglalatba, MacGányolva.

Előzmény: paplanfa (61203)
peterch 2015.01.16 Creative Commons License 61205

Szia !

 

Azert latom Te sem akarod megerteni, amit irtam.:(  Kiindultunk egy egobol, ami valtoaramra mukodik es azt magyaraztuk. Majd bekerult egy hangszoro a kepbe mint pelda. 

 

Udv , Peter

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61199)
paplanfa 2015.01.16 Creative Commons License 61204

Hogymikvannak! http://elektronikawebaruhaz.hu/index.php?id_product=5976&controller=product

 

Edison kori bőrával, állítólag szénszálas izzók 3000 üzemórára tervezetten hirdetve. De ezek miért nem dimmelhetőek?

paplanfa 2015.01.16 Creative Commons License 61203

Végülis az adott lépcsőházi problematikára mi lehet a jobb MacGyver megoldás? (Ha az eredendő okot nem tudjuk megszüntetni.) Két 60w-os izzót sorbakötni, vagy 1 db 60w-osat diódával sorbarakni? A diódás verziót valószínűleg bármilyen lámpatestben össze lehet gányolni úgy, hogy a foglalat elé kerül a dióda. A duplaizzósnál ez valószínűleg kivitelezhetetlen az eredeti lámpabúrában.

 

Ha jól emlékszem, lehet kapni olyan Edison adapter, amivel a normál nagyfoglalatba bele lehet tekerni az E14-es izzót. Ezt a kis adaptert biztos szét lehet szedni, és abba simán applikálható egy dióda, majd abba mehet az E14-es menetű izzólámpa.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61198)
yushchenko 2015.01.16 Creative Commons License 61202

Köszi, rajta vagyok.

Előzmény: Peter atyuska (61178)
Mekk Elek ezermester 2015.01.16 Creative Commons License 61201

Egy ilyen trükk (az erősen szögletes hullámforma miatt) akár rádiófrekvenciás zavart is okozhat, tehát kísérletezésnél legyen ott még sorban egy RF fojtótekercs is (talán elég 20-30 menet ujjnyi vastag légmaggal, de még jobb egy kis ferriten).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61200)
Mekk Elek ezermester 2015.01.16 Creative Commons License 61200

A diódával egyenirányított villanyosságnak másodpercenként 50 db feszültségcsúcsa lesz, közöttük hosszú pihenőkkel.

De ha ezután a nullfeszültséget felhozzuk a hullám effektív szintjére (tehát újra váltófeszültséget csinálunk ebből a görbéből) mondjuk egy soros kondenzátorral, akkor ismét kétszer annyi lesz a feszültségcsúcs,

habár nem vagyok biztos abban, hogy ettől az izzó vibrálása jelenősen csökkenne, hiszen a kétszer annyi csúccsal egyidőben az effektív feszültség viszont felére csökken.

És persze színuszhullámról itt már szó sincs ;)

 

Mekk Elek ezermester 2015.01.15 Creative Commons License 61199

"a definicio 1Hz-re az egy periodus egy masodperc alatt, ahol az egesz periodus ket felperiodusbol all, ahol az egyik pluszos a masik minuszos."

 

Ha egy 50 Hz-es színuszjel nullpontját eltolom a középvonalból, attól még az továbbra is 50Hz-es színusz marad, csak éppen most már aszimmetrikus.

Ha a nullpontot még tovább tolom, valamelyik szélső értéken túl,  attól ez továbbra is 50Hz-es színusz marad, csak épen többé már nem váltakozó feszültség, hanem színuszosan váltakozó egyenfeszültség, ami továbbra is 50 Hz-es.

Azért írtam ilyen körülményesen, hogy lásd: a frekvencia definíciójának nem feltétele az, hogy menet közben "a vonal átmenjen a nullán", tehát lehet az tisztán pluszos vagy mínuszos is, csak a teljes hullám hossza + alakja számít.

Előzmény: peterch (61187)
Mekk Elek ezermester 2015.01.15 Creative Commons License 61198

"Keríts egy 60-as izzót, és köss vele sorban egy diódát (ami elbírja) így 25Hz-el fog villogni, nem 50-el,"

 

Az 50 Hz-nek másodpercenként 100-szor van feszültségcsúcsa (50-szer pozitív és 50-szer negatív),

a soros diódával minden másodikat kiiktatod, ezért így az izzó fényereje 50-szer fog felerősödni. A csúcsok között persze általában nincs ideje kihűlni teljesen sötétre, minél nagyobb az izzószál hőtároló tömege (tehát minél nagyobb wattszámú az izzó) ez a fényerő-rángatózás annál jelentéktelenebb lesz.

 

"és 30W körül fogyasztani.""

 

60 wattos izzó fél feszültségen sacc/kb 32 wattot fog fogyasztani.

Előzmény: paplanfa (61128)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61197

Köszi! Tudtam, hogy meg tudod csinálni!

Előzmény: pajaci (61194)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61196

Nem vitatkozás, beszélgetés. Ahogy mondod, lüktető egyenáram aminek a frekvenciája 100hz.

Előzmény: peterch (61195)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61195

Ertem amit mondasz, csak ott nem mondhatom, hogy 100Hertz, hanem lukteto egyenaram. De amugy meg mindegy . Nem vitatkozom tovabb, mert felesleges.:)

Előzmény: pajaci (61191)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61194

nem cseszel ki velem :-)))

 

Előzmény: cucu (61193)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61193

Négyszöggel is légyszi!!:)

Előzmény: pajaci (61192)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61192

Háromszög jellel hátha egyértelműbb.

 

 

Ha ezt egyenirányítod kétszer ilyen sűrű lesz.

pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61191

Azért vettem a hangszórós példát, mert úgy gondoltam az érthetőbb.

Ha időben haladsz előre és követed az áram irányának változását, és ehhez hozzáképzelsz agy hangszórót, akkor azt látod hogy adott idő alatt az első esetben egyszer mozdul a hangszóró előre, míg a másodikban kétszer.

Előzmény: peterch (61187)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61190

Hat ezt irtam en is a 61167-as hsz-ban.:)

Előzmény: cucu (61189)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61189

Értem én, hogy mit mondasz, ezért közbenső megoldásként mondom, hogy "kvázi 25 Hz" lesz belőle. Így már jobban hangzik, nem? Területszámítás alapján mindenképpen. Vagyis gyakorlatilag.

Előzmény: peterch (61187)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61188

"Greatz-el egyenirányítva 100hz lesz,"

 

Ez fából vaskarika...:)

Előzmény: pajaci (61171)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61187

Engemet nem erdekel, hogy hogyan akarod belemmagyarazni, de a definicio 1Hz-re az egy periodus egy masodperc alatt, ahol az egesz periodus ket felperiodusbol all, ahol az egyik pluszos a masik minuszos.  Mi Hertzrol beszelunk, vagy nem?

Előzmény: pajaci (61185)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61186

Oké szólunk, de addig ne less!

Előzmény: Lacivill (61182)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61185

Az ember által kiadott hangot úgy tudod egyenirányítani, ha elektromosan feldolgozod.

Ebben az esetben valóban a dupláját fogod hallani. Nézted a rajzot amit linkeltem?

Adott idő alatt hányszor változik az áram iránya az egyik, és a másik esetben?

Előzmény: peterch (61181)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61184

John Zero topiktarsnak van gondja vele, nem nekem. :)

Előzmény: paplanfa (61183)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61183

Magasabban van a feszültség pár méterrel :)

 

Metexxel megmérted már mennyi az annyi? Nincs valamivel megbuherálva az a lépcsőházi világítás? Egyáltalán szinuszhullámú váltakozóáram van ott?

Előzmény: peterch (61177)
Lacivill 2015.01.15 Creative Commons License 61182

Majd azért jelezze valaki ha villanyszerelésről lesz szó újra.

peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61181

Egy kerdesem van, ha az ember 1000Hz-et ad ki, akkor egyeniranyitom a hangot es mar 2000Hz-es lesz, mert 2000 csucsot latok az oszciloszkopon? A hangszalad mindket iranyban rezeg es nem csak egy iranyba a nullavonaltol. Vagy nem jol tudom?

Előzmény: pajaci (61179)
M3 HellRot 2015.01.15 Creative Commons License 61180

Azért, mert akkor már másodpercenként 100 szor lesz az egyenirányított feszültségnek azonos irányú nullátmenete ami a periódus határa. A "huplik" már egyirányba állnak.

 

A nem egyenirányított, váltó feszültségben ellentétes huplipárok követik egymást. Ezek opmikus terhelésen szintén 100 szor hoznak létre teljesítménymaximumot, de váltakozó irányú áram mellett.

 

Ha egy szem diódával kizárjuk ebből az egyik áramirányt, akkor még pontosan 50 felvillanás marad, de lesz köztük ugyanannyi szünet is.

Előzmény: peterch (61172)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61179
Előzmény: peterch (61172)
Peter atyuska 2015.01.15 Creative Commons License 61178

Igen ezt kell kitöltenie a reg. szerelőnek. Az első oldal a teljesítménybővítéshez kell a második meg a szereléshez / ellenőrzéshez. SK is megcsinálható de a szerelővel le kell beszélni. Amúgy a leágazás nem feszültség mentesíthető az óráig 99% ban csak úgy nem ajánlott azt csak nekiállni cserélgetni. De keress meg egy reg szerelőt minél előbb.

Előzmény: yushchenko (61121)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61177

Igen, ebben igazad van, csak nem tudom elkepzelni, hogy a fenti emeleteken mitol lenne tulfesz, ha az alsokon meg nincs.:(

Előzmény: paplanfa (61176)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61176

Az oké, hogy stekklámpába rázásbiztosat illik tenni, de ha a tápfesz sok, akkor az is eldurranna.

Előzmény: peterch (61165)
Peter atyuska 2015.01.15 Creative Commons License 61175

Akkor paszolom látatlanban. Meglehet próbálni egy elektronikus előtétes 12V os led vagy hagyományos égővel, olyan előtéttel ami képes a fesz ingadozásokat és "zajos" betáplálást elviselni.

Előzmény: John Zero (61126)
Peter atyuska 2015.01.15 Creative Commons License 61174

Ha befele 5 ér megy akkor az óraszekrényben is 5 ér megy keresztül és biztos hogy nincs összekötve a nulla és föld. Az összekötést szétszedni és normálisan külön föld és nullát vinni tovább.

Előzmény: üvegszilánk (61138)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61173

Kösd rá egy hangszóróra, egyből meghallod.

Előzmény: peterch (61172)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61172

Na ne ma! Miert lenne 100Hz, ha ugyanazokat a periodusokat tartalmazza, csak egy polaritasuva teve?

Előzmény: pajaci (61171)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61171

Greatz-el egyenirányítva 100hz lesz, 100%teljesítmény mellett.  Diódával 50hz, 50% teljesítménnyel.

Előzmény: cucu (61169)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61170

A bibi ott van, hogy Te nem olvastad a hozzaszolasat figyelmesen. Olvasd el megegyszer, de odafigyelve! Nem 100HZ-t irt, hanem villanast. Idezem:"" A normál égők "villognak" 100 szor, mivel egy fázisnak két huplija van"". Ezert neki igaza van. Az 50Hz-es halozatban valoban masodpercenkent 100-szor halad at a gorbe a 0V-os ponton.

Előzmény: cucu (61169)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61169

Látom ismered a fogalmakat.

Akkor ezek szerint elismered, hogy nincs annak igaza, aki 100 Hz-et írt a működésre?

Mert az elején neki adtál igazat...:)

Előzmény: peterch (61167)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61168

Miért kéne?

Előzmény: pajaci (61166)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61167

Azert vegre egyezzunk meg valamiben! 1Hz az egy egesz periodus 1masodperc alatt. Amit Te akarsz nekunk megmagyarazni, az szerintem az, hogy az ego az 50Hz lefutasi ideje alatt 25Hz -nek megfelelo energiat kap. Igy ez ok, vita nincs ha erre gondoltal.:)

Előzmény: cucu (61162)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61166

10msec egy +félhullám 10msec egy -félhullám. Rajzold le magadnak.

Előzmény: cucu (61162)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61165

Leteznek hosszu elettertamra tervezett izzok, amiket ha kezbeveszel, rogton felismered. A wolfram hosszan van elnyujtva es tobb pontban rogzitve, igy a rezgest is jobban elviselik. Tudom, hogy a lepcsohazban annak nincs kiteve, de olyan helyekre van kitalalva, ahol a hosszu elettartam a fontos a problematikus  hozzaferhetoseg es a rezges eseteben.

Előzmény: paplanfa (61164)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61164

Azaz! Kellene. De itt nem kell, ide tényleg 2db 40w-os sütőizzó kéne, aszt csókolom. (azért sütőizzó, mert ilyen néven lehet kapni)

Előzmény: peterch (61161)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61163

Az az effektív értéke a színusznak.

Előzmény: paplanfa (61160)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61162

Képzeld el az időtengelyt msec-ban. 

Aztán tudjál róla, hogy 50 Hz-nek 20 msec a periódus ideje.

 

Tehát:

A 20 msec-ban csak 10 msec a hasznos, tehát pl. az első fele. Azaz 0-10.ig.

10-20-ig a dióda dolgozik, vagyis nincs jel.

20-30-ig megint van hasznos jelünk, de a periódus csak 40-nél jár le. Azaz 30-40-ig megint nincs jelünk.

 

Tehát ahhoz, hogy két fél hasznos periódussal rendelkezzünk, 40 msec-ra van szükség. Az pedig nem más mint maga a 25 Hz. :)

(Gondolj a terület számításra, ha úgy könnyebb megértened.)

Előzmény: paplanfa (61159)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61161

Az effektiv es a csucsfeszultsegre gondolsz? Mert ott az arany 0,707 :1  effektiv es csucsfesz. Ezert kell a kondikat a csucsfeszre meretezni.:)

Előzmény: paplanfa (61160)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61160

Valami gyökkettős izé is rémlik a téma körül.

Előzmény: peterch (61157)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61159

Az túl egyszerű lenne :)

Előzmény: pajaci (61156)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61158

Meg tudod fogalmazni?

Előzmény: pajaci (61155)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61157

Ha egy periodus 20milisecundum, ami ket felszinuszbol tevodik ossze, akkor 10milisec-ig lesz feszi es 10milisec-ig nem es nem 40milisec-ig tart egy szinusz mint ahogyan Te irod.

Előzmény: cucu (61152)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61156

Két égő sorba kötése viszont nem hülyeség, kb örökké tartanak így. (két 100-as égő így 50w-ot ad összesen)

Előzmény: paplanfa (61154)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61155

Valami zavart érzek az erőben!

Előzmény: cucu (61152)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61154

2 lámpét kell felszerelni egymás mellé. Az egyiket nyitóirányban, a másikat záróirányban félhullámosítva. Így statisztikailag ott lesz mintha 1 fullos égője lenne, de az extrémsokáig világít :)

Előzmény: cucu (61152)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61153

A bútormágnes+iránytű összeállítás működik! 7 centis falban tuti, de kétemberes meló. Végig követni kell a mágnest, és adott esetben a fal másik oldaláról rángatva ellenőrizni, hogy jó nyomon van a tájoló, és nem vezet-e félre a betonvas, fűtéscső. Célszerű lenne egy kis szabályozható elektromágnes-szondát felküldeni, de ez már túlmegy a MacGyver kategórián.

cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61152

Ja, és mivel 40 msec-ban jön össze a két fél periódus, ami kitesz egy egész periódust, az pedig sajnos egyenlő 25 Hz-el.

Előzmény: cucu (61151)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61151

És mitől lenne 100 Hz-s, ha 50 Hz-es a hálózat?:)

 

Ezzel így már egyet lehet érteni, amit most írtál. 50 egész pediódus van 1 mp-ben, és mivel egy periódus áll egy + és egy - félhullámból, ezért összesen 100 félhullámunk van.

Hogy az égőre melyik hullámot engedjük, az a dióda polaritásától függ, azaz melyik irányba van bekötve. De ennek itt nincs jelentősége. Gyakorlatilag csak minden második félhullám jut az égőre, ezért lüktetni fog, mert 10 msec-ig kap villanyt, aztán a következő 10 msec-ban nem, és így tovább. Aztán megint, aztán megint nem.

Előzmény: peterch (61149)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61150

Igen, abban igazad van, hogy semmi koze a germanium es a sziliciumnak a +vagy - -hoz. A nyitofeszultseguk mas. Bocsi!:)

Előzmény: cucu (61148)
peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61149

Miert lesz 25Hz, ha 50Hz-es a halozat? Egy Hz az osszetevodik egy pluszos es egy minuszos felszinuszbol,igy az 50Hz-es halozatba ha teszel egy diodat, akkor az valamelyik felszinuszt vagja le es igy 50darab masik polaritasu felszinuszod marad. 

 

Előzmény: cucu (61148)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61148

Ezt nem mondhatod komolyan!

Mi köze van a sziliciumnak meg a germániumnak ahhoz, hogy melyik félperiódust vágja le?

Próbáld ki, látható lesz a villódzás, mert 25 Hz-es lesz. Az 50-et nem látod.

Előzmény: peterch (61146)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61147

Jelentem, betonvasat winchestermágnessel lehet a legfrankóbban megtalálni :) Innen már jöhet is a megoldás, ha nincs mágnes, akkor egy darab vasat kell feldugni, és azt winyómágnessel a falon tapizva kikeresni. :)

peterch 2015.01.15 Creative Commons License 61146

Szia !

 

M3 HellRot -nak van igaza es 50x fog villanni, amit eszre sem veszel, mert a Wolfram nem hul ki olyan gyorsan. 50HZ az 50 + es 50-  -bol all es az szerint, hogy milyen diodat teszel, germanium, vagy szilicium, az szerint vagod le valamelyik felszinuszt,tehat 50x fog kapni tapot mp-kent.

 

Udv , Peter.

Előzmény: cucu (61141)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61145

Arra nem vennék mérget, hogy a fogyasztása is fele lesz...

Előzmény: paplanfa (61128)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61144

Lehet, hogy ebayen veszik azt ami az amcsi 110V-ra lett gyártva?

Előzmény: Jahno (61142)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61143

ohh je, tényleg :)

Előzmény: cucu (61141)
Jahno 2015.01.15 Creative Commons License 61142

Ha valóban 100 forintos izzó, akkor lehet meg is van miért megy ki folyton :-)

Előzmény: John Zero (61126)
cucu 2015.01.15 Creative Commons License 61141

25-ször fognak villogni. A teljes hullám felét levágja a dióda. Érzékelhető lesz a villódzás.

Előzmény: M3 HellRot (61136)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61140

Akkor nem veszem meg. Szerencsére a vezeték két vége megvan, de közte gebasz van. Csak tudnám hova raktam az iránytűt... Ha ez nem jön be, kell valaki akinek jó a hallása, és füleli a csőben a behúzószalag végén keresztbedugott műanyagpálca kaparászását. Nagyon muris, mert nem csak függőleges és vízszintes csövek vannak, hanem 45 fokosakal is beújítottak :)

Előzmény: Jahno (61134)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61139

Oh je. tényleg.

Előzmény: M3 HellRot (61136)
üvegszilánk 2015.01.15 Creative Commons License 61138

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:

Társasház alagsori ingatlanáról van szó. A villanyórától (melyben semmit nem látni, kinyitni nem lehet, plombálatlan "ajtó" kizárólag a három fázis kapcsolója fölött van) bejövő 5 eres kábel nulla és föld vezetéke össze van kötve egy sorkapocsba, és onnan az elosztó tábláig egy nulla (vagyis kék) vezetékként megy tovább. Az elosztó táblán a nulla vezeték helyére van bekötve. A táblán a nulla és föld sín össze van kötve. Kérdés, hogy elképzelhető-e, hogy a villanyóra szekrényben (vagy körülötte) már szétválik a PEN vezeték nullára és földre? Hogy lehet ezt megállapítani/megmérni? Ha biztos, hogy a szétválás megvolt, gondolom, nem kell a táblán összekötni a nulla és föld sínt. (Persze ez esetben külön vinném a nulla és a föld vezetéket az elosztó tábláig a sorkapocstól.) Köszi a választ előre is.

Lacivill 2015.01.15 Creative Commons License 61137

Vettél  izzót mostanában?

Előzmény: John Zero (61126)
M3 HellRot 2015.01.15 Creative Commons License 61136

A diódás égő fog 50Hz-zel villogni ;) A normál égők "villognak" 100 szor, mivel egy fázisnak két huplija van. Konyhanyelven :)

Előzmény: paplanfa (61128)
Bediiii 2015.01.15 Creative Commons License 61135

"Jó a symalen cső,bele MBCU vagy MT kis kábelt."

 

Köszönöm a segítséget, akkor symalen + MBCU megy a padlásra.

Előzmény: Tízenhármaska (61035)
Jahno 2015.01.15 Creative Commons License 61134

Egy panelben ott is visit, ahol semi nincs, mert a beton kb. ugyanaz, vagy éppen vezetéknél nem veszed észre, hogy ugyanúgy sípol, mint mellette. Legalábbis pont ezt a konkrét típust nem tudom, pár Bosch meg Stanley kereső egész jó, egyebekkel cask rossz tapasztalatom van.

 

Oszcillátoros/hanggenerátoros vezetékkeresők teljesen rendben vannak, bár itt is az a szívás, hogy ha valahol szakadás van, akkor eredeti terv hiányában nem tudjuk, hogy volt-e ott leágazó kötés valamerre, vagy sem, vagy ez a vezeték az a vezeték. Fal mögött teljesen jól lehet vele keresni és rajzolgatni, aztán max. korlátokba ütközünk.

Előzmény: paplanfa (61118)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61133

Értem.

Előzmény: C20NE (61132)
C20NE 2015.01.15 Creative Commons License 61132

A behúzószál végére tette a mágnest és úgy tolta végig a csövön...

Előzmény: pajaci (61131)
pajaci 2015.01.15 Creative Commons License 61131

Mágnesezhető cső van behúzva a falba?

Előzmény: paplanfa (61129)
temesin 2015.01.15 Creative Commons License 61130

Ez lehet, hogy teljesen hulye otlet, de mas teruleten mar csinaltam ilyet, hogy a kihuzando kabel/drot/cso vegere raerositettem a  behuzandot es kihuztam a regit, ami a masik oldalrol behuzta az ujat.

Ide nem biztos, hogy passzol, mert ez csak akkor mukodik, ha a ket nyilas atjarhato es nincs ut kozben semmi akadaly, esetleg csak fordulok.

Előzmény: paplanfa (61129)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61129

Ezzel .zopok. Kerítettem bútormágnest, talán azzal és egy iránytűvel sikerül pontosan megtalálni merre megy a cső, hol a síkbavakolt, lefestett (agyongipszelt) kötöződoboz. Addig ugyanis lehetetlen oda bármit is ki-be rángatni. Így is van egy mennyezeti szakaszom ahol 1 méter után nem megy tovább a behúzószalag, fogalmam sincs hogyan tudnám kicibálni a két aluvezetéket. Ha összesodornám pl. fúrógéppel a vezetékeket így összeugranának és kihúzható lenne? Az igazi szopás az lenne, ha beszakadna valahol. Ráadásul ez mennyezeti vezeték, 1 konnektorhoz.

Előzmény: temesin (61125)
paplanfa 2015.01.15 Creative Commons License 61128

Keríts egy 60-as izzót, és köss vele sorban egy diódát (ami elbírja) így 25Hz-el fog villogni, nem 50-el, és 30W körül fogyasztani. Picit pislákolóbb lesz a fénye mint egy 40-nek, de célra jó lesz. A dióda tán lehet vagy 20 Ft.

Előzmény: John Zero (61126)
John Zero 2015.01.15 Creative Commons License 61127

@Mekk Elek ezermester :

Ez nem rossz ötlet, rámérni elég könnyen lehet egy multiméterrel! Ennyit még megér.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61113)
John Zero 2015.01.15 Creative Commons License 61126

@Peter atyuska:

Úgy láttam, hogy van egy központi "egység" a földszinten, azaz mágneskapcsoló + időzítő, sőt, még szürkületérzékelő is van (hogy napközben ne kapcsoljon).

 

Az a baj, hogy nem igazán éri meg költeni a megoldásra: ha 2-3 havonta 100 Ft egy izzó, és kb. minden lakó a maga szintjén egy izzót cserél, akkor ez évente 400 Ft költség. Még ha 10 lakóval is nézzük, csak 4 ezer Ft. Ennyiért még egy villanyszerelő se jön ki...

 

Arra gondoltam, hogy ha valami "surge protector" kondenzátor-szerű eszközt be lehetne kötni az előttem lévő lámpához, akkor legalább az én izzóm nem pukkadna ki folyamatosan.

Előzmény: Peter atyuska (61120)
temesin 2015.01.15 Creative Commons License 61125

 

Azt nem tudom panelben csoben mennek-e a vezetekek vagy hogyan?

Biztos van valami cso, mert kivul sehol sem fut vezetek, a konnektor mogott pedig eltunnek a drotok egy lyukban, tehat a falban megy vegig a biztositodobozhoz.

Mas kerdes, hogy ebbe hogyan huzza be a villanyszerelo a drotot, na ehhez mar nem ertek.

Előzmény: Benedek L. (61124)
Benedek L. 2015.01.15 Creative Commons License 61124

Nos, nekem is épp ez a problémám. A földelés hiánya, bár egyesek szerint, eddig jó volt (40 évig)!? Az előző tulajosok viszont nem használtak még olyan fogyasztókat, ami most van (szgép, mikró, mosogatógép, stb). És szerencséjük volt. Ha pl. egy földeletlen helyiségben vasalok, és az időjárási viszonyok is olyanok...rágondolni is rossz, hogy mi is történhetne!

Előzmény: temesin (61122)
temesin 2015.01.15 Creative Commons License 61123

Szoget utott a fejembe ez a hozzaszolas, mert en is emlekszem tapokkal kapcsolatban ilyen bemeneti szimmetrikus kialakitasra.

Ugy tunik, hogy a bedugott eszkozok (elsosorban a PC illetve a monitor, masodsorban a kisebb teljesitmenyen mukodo mini HIFI, nyomtato adaptere) a lebego vedofold pontra visszaoszt valami feszultseget a sajat tapjabol.

 

Ez gondolom nem tul egeszseges, hogy igy kozosen kifoznek valamit vedofold potencialnak...

Előzmény: Lacivill (61087)
temesin 2015.01.15 Creative Commons License 61122

En vagyok a biztositekdobozos-problemas....:

 

Nagyjabol kibogoztam es vegigneztem mindent, leszedtem par konnektort es a konkluzio rovid es nagyon egyszeru, minden ami "uj" (tehat nem a hazzal egyidos) bekotes az jol van bekotve (fazis-fold-vedofold), a szobakban az osszes konnektor es beltartalma viszont eredeti a hazzal egyidos, a vedofold mindenhol hianyzik, ergo lebeg.

 

Kottessek be villanyszerelovel vedofoldet a konnektorokba, vagy mit tegyek?

Gondolom akkor vezeteket kell ujrahuzni a 3 szobaba, de kerdes, hogy ez muszaj, kell-e stb..

 

Az eredetileg leirt probleman kivul eddig gondot nem okozott.

 

Azert megismetelnem ami engem zavart, hogy a szamitogephaz 110V-on van a radiatorcsohoz kepest ez volt ami kellemetlen meglepetest okozott.

De azert azt sem szeretnem, hogy esetleg a hianyzo vedofold miatt valamelyik keszulek (TV, szamitogep, HIFI, UPC-doboz, DVD ezek erintettek) tonkremenjen, bar ha jol tudom a vedofold nem a keszuleket, hanem a hasznalot vedi az aramutestol.

Előzmény: paplanfa (61115)
yushchenko 2015.01.15 Creative Commons License 61121

Korszerűsítettük a vezetékeket a lakásban, és most szeretnénk a lakásba menő kábeleket kicserélni a villanyóráig. Ehhez most már tudom, hogy fel kell hívnia a reg. szerelőnek az elműt, majd fel lehet bontani a zárat. Nekem pedig igényelnem kell a plombabontást.

Amire szükségem van még, az egy kivitelezői nyilatkozat a 32A-ra való bővítéshez. Ehhez tudjátok linkelni melyik ELMŰ-s nyomtatványt kell kitölteni? Ezt találtam:

Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok

 

Ha ez a jó nyomtatvány, akkor az egészet ki kell tölteni, vagy elég a 2. lapot?

Előzmény: Peter atyuska (61119)
Peter atyuska 2015.01.15 Creative Commons License 61120

Van valami dokumentáció a kapcsolásról? mert két verzió szokott előfordulni, az érzékelők egy mágneskapcsolót és időzítőt működtetnek, vagy az érzékelőkkel oldották meg ezt a feladatot, illetve lehetséges egy banális kötési hiba is kontakt ami okoz feszültség problémákat. Meg kéne nézetni műszeresen is.

Előzmény: John Zero (61111)
Peter atyuska 2015.01.15 Creative Commons License 61119

Mit akarsz valójában? Ha a lakásba bemenő vezetéket ami átmegy az órán cserélni szeretnéd, vele együtt teljesítményt is növelni, ahhoz kell reg szerelő, aki majd elmondja mit kell csinálni vagy megcsinálja. Kitölti a papírokat és igen jelenti a plomba bontást. Ha még az órát is máshova akarod rakatni akkor az már csak a közös terület lehet az ajtód környéke ha kilehet rakni mert van hova elég hely és nincs tele vezetékekkel a fal. De ezt is egy reg szerelő elmondja. Neki fizetni kell a díjszabása szerint külön.

Előzmény: yushchenko (61112)
paplanfa 2015.01.14 Creative Commons License 61118

A Lidliben vezeték, fém, fa, üregkereső detektor van 3500-ért. De állítólag nem sokat ér ha a falban van a vezeték, pláne betonban.

Mekk Elek ezermester 2015.01.14 Creative Commons License 61117

Helyesbítek: ha jól nézem ezt a görbét, akkor egy hagyományos izzónál fél feszültség esetén kb 2000-szeres élettartam várható.

 

 

Szóval ha valaki szeretné megdönteni a világrekordot, a trükköt már tudjuk

már csak türelem kell hozzá ;)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61116)
Mekk Elek ezermester 2015.01.14 Creative Commons License 61116

"Sima izzót diódával félhullámosítva meghosszabbítható az élettartama."

 

Mivel ez az izzószál számára  fél feszültségnek számít, ezért a diódától az izzó élettartama elvileg akár több, mint százszoros is lehet szerencsés esetben.

Talán a világ leghosszabb ideje világító villanykörtéje sem egy technikai csoda,

csak véletlenül egy európai piacra tervezett/gyártott (tehát 220 voltos) izzót tekertek be annak idején az amerikai tűzoltóságon ;)

Halogén izzóknál viszont valószínűleg ártalmas a diódázás.

 

Előzmény: paplanfa (61114)
paplanfa 2015.01.14 Creative Commons License 61115

Attakurva :) Még a pók is elmenekül onnan. Ha már így benne vagy, akkor egy jó értékeket mutató és egy rosszalkodó konnektort is bonts már ki a falból. Nézzünk már rá belülről, hogy van az bekötve. (csavarhúzó kell a burkolathoz, majd két oldalán lesz 1-1 csavar amivel kilazítod a körmös rögzítőjét, és kézzel kiemelheted. A drótok csavarjait ne piszkáld. Biztos ami biztos előbb csapd le a biztiket.

Előzmény: temesin (61106)
paplanfa 2015.01.14 Creative Commons License 61114

Sima izzót diódával félhullámosítva meghosszabbítható az élettartama. Persze csökkentett lesz a fényerő is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61113)
Mekk Elek ezermester 2015.01.14 Creative Commons License 61113

A szokásos vezetékezésnek 50 Hz-es frekvencián gyakorlatilag nincs semmilyen induktív hatása.

 

Mindenekelőtt meg kellene mérni a feszültséget a gyanús foglalatokban, mert a nullvezető kötési hibája (szakadása) esetén a 230 volt helyén 0 és 400 volt között bármekkora feszültség előfordulhat.

 

Egyébként túl gyakori kapcsolgatástól a legtöbb energiatakarékos izzó élettartama durván lecsökken, viszont a hagyományos izzók (és a jobb LED es izzók) élettartamát nem befolyásolja a lépcsőházi üzemmód.

Előzmény: John Zero (61111)
yushchenko 2015.01.14 Creative Commons License 61112

Sziasztok!

 

Elműnél hogyan kell bekötni a villanyórába az új vezetéket áthúzás után? Az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy regisztrált villanyszerelőnek fel kell őket hívnia, hogy megbontja a plombát és bediktálni a reg. számát.

Arra esetleg tudtok valamit, hogy az új kábel kiépítésénél van-e valami szabály, hogy a lépcsőházba, hogyan húzzuk el a mérőig? Kábelcsatornában gondoltuk, mert a régi kábelek random módon voltak befalazva, azt a nyomvonalat már nem bántanánk.

 

Illetve azt is mondták, hogy 32A-re való bővítéskor kivitelezői nyilatkozatra van szükség.

 

Előre is köszönöm a választ!

 

Üdv. Yush

John Zero 2015.01.14 Creative Commons License 61111

Lehet, hogy már egyszer kérdeztem itt, de nem kaptam választ, és még mindig vakarom a fejem... hátha valaki mond erre okosat:

 

A társasházban (3 emeletes) pár éve kicserélték a teljes villanyvezeték-rendszert, új lépcsőház-világítást is kapott. (Mozgásérzékelős vagy kapcsolós, minden szinten érzékelő, de a teljes lépcsőházat kapcsolja ki-be.

Azóta a felső emelet(ek)en, de talán mindenhol kb. havonta-kéthavonta kiégnek az izzók. E14 40W-os. Gondoltam arra, hogy túljárok az eszén a hibának, és vettem egy (olcsóbb) LED-es izzót.

A LED-es izzó se húzta sokáig, ugyan még pislákol, de elég kevés fényt bocsájt ki.

 

Van-e valakinek ötlete, hogy mitől lehet? Lehet, hogy induktív hatások lépnek fel a hosszú (20 méter) vezetékben?? Nem tudom..

temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61110

En sem arra gondoltam, hogy valaki ranezesre megmondja mit hova kell atkotni, csak arra, hogy ranezesre esetleg kiszur valami alapveto dolgot, vagy akar azt, hogy az egeszet at kell nezetni villanyszerelovel.

 

A megnyilvanulasokbol ugy erzem ez utobbi all fenn :)))

Előzmény: Benedek L. (61109)
Benedek L. 2015.01.14 Creative Commons License 61109

HŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ, ez a fakanáltól kicsit bonyolultabb...!

Előzmény: temesin (61106)
temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61108

En, miert?

 

Nem en kotozgettem ezt, csak lefenykepeztem.

 

Ha rossz az egesz, akkor rossz, meg kell csinalni.

 

Vagy mire gondolsz?

Előzmény: Jahno (61107)
Jahno 2015.01.14 Creative Commons License 61107

Gyááááá, amit most kapni fogsz.

Előzmény: temesin (61106)
temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61106

 

 

 

Előzmény: temesin (61105)
temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61105

Nem illesztettem be....

 

 

 

Előzmény: temesin (61104)
temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61104

Csatoltam par kepet, hatha valakinek van rajta hasznos informacio.

Előzmény: cucu (61101)
Lacivill 2015.01.14 Creative Commons License 61103

Nemcsak ez fordulhat elő, hanem az is, hogy 230V-ot mutat fázis/föld között, miközben 100 Ohm a hurokellenállása.

Vagyis nem ér semmit.

Előzmény: cucu (61102)
cucu 2015.01.14 Creative Commons License 61102

Ja. Előfordulhat, hogy nincs is külön földelő vezeték kiépítve, hanem egy "ügyes" ezermester a konnektorokban összekötötte a nullát a föld kapcsával.

Bár itt a nulla és a föld között kimutatható 0,5 V, így ez nem valószínű.

Előzmény: Lacivill (61100)
cucu 2015.01.14 Creative Commons License 61101

A földelő sin és a nulla össze van kötve egymással? A biztosíték házat eleve így lehet kapni.

 

Csak azokkal a konnektorokkal foglalkozz, amelyek rosszak. Ott nincs meg a föld.

 

Mondanám, ha van elég hosszú mérő zsinóród, hogy a jó és a rossz konnektorok földjei között mérj ellenállást. De vigyázz, előtte mérj köztük feszültséget, és ha nincs, csak akkor mérj ellenállást! Különben tönkre megy a műszer!

Normális esetben a mérőzsinór ellenállását fogod mérni, ami közel nulla.

De mivel nálad nem normális a földelés, ezért lehet, hogy nem is fogják egymást látni. Valamelyik elosztó dobozban újra kéne kötni a földelő vezetéket.

Előzmény: temesin (61096)
Lacivill 2015.01.14 Creative Commons License 61100

Egy feszmérővel csak azt tudod megállapítani, hogy nincs földelés.  Azt, hogy megfelelő-e azt nem mutatja ki.

Előzmény: temesin (61096)
solymi papa 2015.01.14 Creative Commons License 61099

Ja bocs, ha kihúztad a kábeltv-t, és úgy mértél az más. Mert ellenkező esetben a szomszéd testzárlatos kütyüje is okozhat nálad bajt. 

Előzmény: temesin (61098)
temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61098

Ez szerintem egy kicsit mas tema, mert itt az ures aljzatokban sem a megfelelo mukodest lehet merni, tehat eletvedelmi szempontbol "nem idealis".

Ugy mondanam, valami generalis problemarol van szo.

 

Ha nem jo a TV kepe az meg nem eletveszelyes, attol meg nyugodtan alszik az ember, de ez nyugtalanito.

 

Kozben rajottem, hogy az antenna is azert razhatott korabban, mert a szamitogephaz volt 110V-on, tehat nem az antenna a hibas...

Előzmény: solymi papa (61097)
solymi papa 2015.01.14 Creative Commons License 61097

Én a villanyszereléshez nem értek, de amikor nagyon régen nem akart a pc-re kötött tv szines képet adni, akkor a pc-t földeletlen elosztóba dugtam, és minden rendben lett,  megszüntek a földhurok nyavalyák. Mondjuk nem fogdostam a pc házat sose. Akkor is olyasmi volt, hogy a tv-be bedugott antennával nem volt jó a pc-tv kapcsolat, ha kihúztam megjavult. Kábel tv volt, nem saját földelt antenna.

Előzmény: temesin (61096)
temesin 2015.01.14 Creative Commons License 61096

Megneztem ma a biztositekdobozt, minden csavar stabil nem lazult meg semmi.

 

Megmertem mindent kihuzott dugokkal, ures aljzatokon.

 

A konyha es a furdoszoba jo, azaz a vedofold es a 0 kozott 0.5V van, a vedofold es fazis kozott 230V van.

Gondolom igy kellene lennie mindenutt, de nem igy van, mert a szobakban mindenhol a vedofold es akar 0 akar fazis kozott 30-110V-ok vannak.

 

Az ominozus szoba ahonnan a problema indult, 90-110V-ot mutat a vedofold es barmely masik ketto polus kozott.

 

Van valakinek tisztesseges villanyszerelo ismerose, aki megbizhato es a XIII. keruletbe el tudna jonni megoldani a problemat?

 

 

(Kepeket is csinaltam a biztositekdoboz belsejerol, ha valakinek ez mond/jelent valamit akkor megprobalok feltolteni ide nehanyat.)

Előzmény: cucu (61095)
cucu 2015.01.14 Creative Commons License 61095

Akkor ott nézd meg, ahol nem stimmel.

Előzmény: temesin (61094)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61094

Igen, en is igy gondoltam, hogy ha jo a foldeles, akkor a vedofold felol is es a 0 felol is a fazis fele 230V-ot kellene merni.

Namost ez a konnektorok tobbsegeben stimmel, 1-2 helyen (beleertve azt ahol a vedofold felol a 0 fele is es a fazis fele is 110V-ot lehet merni) ott nem stimmel.

 

De holnap kihuzok mindent, meg atnezem az egeszet ha lesz idom.

Előzmény: cucu (61090)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61093

Nem, nem, ezert is mondtam (ha mondtam), hogy holnap alaposabban atnezem az egeszet es vegigmerek mindent, csak most este nem lehetett, mert kellettek eszkozok...

Előzmény: paplanfa (61092)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61092

A lakáson belül mindent kihúztál a konnektorokból és úgy nézted?

Előzmény: temesin (61089)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61091

Igen, pont ezért írtam, és ezért is akarom behúzni a védőföldelést. Megváltoztak a használt elektromos cuccok 30 év alatt. Sok lett, más lett, mint ami akkor volt. PVC padló sincs. Lekövezték, lelaminálták (ami hideg is, hangos is, felmosni se lehet tisztességesen, ha megázik akkor megszívja magát vízzel, és onnantól büdös lesz + jól vezeti az áramot)

Előzmény: Lacivill (61087)
cucu 2015.01.13 Creative Commons License 61090

Pontosan ez van ráírva, én a Hirschmann-nál vettem 650 Ft-ért.

Amit mérsz, azt tipikusan a rossz földelés okozza. Ha jó a földelésed, akkor úgy a föld felől, mint a nulla felől a fázis felé 230 V-ot kell mérned.

Mindegyik konnektorban ezt méred? Mert akkor az egész lakásban nem jó a földelés.

Holnap nézd meg.

Előzmény: temesin (61088)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61089

A problema a PC nelkul is fennall, mert az ures fali aljzaton mertem ezt a 110V-os lepest a vedofold es a 0,  illetve vedofold es fazis kozott.

Vagy lehet, hogy felreertettelek...

Előzmény: Lacivill (61087)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61088

Nekem mindegy hogyan fogalmazunk, en a HQVideo Kft-nel vettem egy ilyet:

http://www.hqelektronika.hu/hu/product/coax_isolation

 

Angolul ground breaker a neve, magyarul volt irva az, hogy foldhurok levalaszto ezert irtam en is ezt.

 

Előzmény: cucu (61086)
Lacivill 2015.01.13 Creative Commons License 61087

A leírt probléma a védővezető hiánya miatt van. A PC táp bemenetén van 2 db kondi ez okozza.

Vicces, hogy pont erről írta egy hozzászóló, hogy melegpadlósba minek földelt dugalj. Hát pont ezért.

Fűtéscső---meghibásodott berendezés közé kerül valaki, és ott is ragad.

Előzmény: temesin (61085)
cucu 2015.01.13 Creative Commons License 61086

A földhurkot nem leválasztjuk, hanem megszüntetjük. Mégpedig éppen úgy, hogy ott, ahol kialakul, megszakítjuk és egyéb szűrökkel pótoljuk. Így elkerülhető pl. az összegerjedés, ami nagyfrekvenciás területen működésképtelenséget okoz. Itt pedig érintésvédelmi aggályokat.

Előzmény: temesin (61082)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61085

Na vegre valami amit en is ellenorizni tudok szerelo nelkul, ezt holnap megnezem....

Előzmény: cucu (61083)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61084

Hívj, de nem egy nagy kaland, ide nem kell BCDN számlálóval játszani, mégis bináris kódolású a hiba: 2 eset lehetséges: Érintkezik az aminek nem kéne, vagy nem érintkezik az aminek kéne.

Előzmény: temesin (61082)
cucu 2015.01.13 Creative Commons License 61083

A lakásban van egy biztosíték tábla. Ha leveszed az előlapját, ott lennie kell a földelő sínnek. Én már láttam olyat, hogy ott nem volt meghúzva a csavar a földelő vezetéken.

Ennyit csak meg tudsz nézni, ha figyeltél az egyetemen, ha nem.

Előzmény: temesin (61082)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61082

Ezt a foldhurok levalasztot mar en is bevetettem, de csak annyiban valtozott a helyzet, hogy az antennat mar meg tudom fogni es "csak" csip, korabban razott rendesen.

 

 

Itt most nem az antenna az erdekes (legalabbis mar nem), hanem hogy valamilyen foldeleses problema van.

 

Maradjunk annyiban, hogy az eddigiek alapjan villanyszerelot kell hivni es az megnezi.

 

Koszonom a segitseget mindenkinek!

Előzmény: cucu (61081)
cucu 2015.01.13 Creative Commons License 61081

Hagyd már ezt az 50 Hzt-et!

 

A lényeg, hogy nincs leföldelve az, aminek le kéne lennie!

Egyébként kapni a boltban föld leválasztó eszközt, érdemes beszerezni, mert a sokféle elektromos eszköz össze tud veszni egymással. Nálam is bevált, amikor a számítógépet összekötöttem a TV-vel, kénytelen voltam ezen keresztül a TV-re rádugni a KTV kábelét.

Előzmény: temesin (61078)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61080

UPC antenna megy hatra a hatso szobaba a szamitogephez csatlakozo TV tunerre.

Előzmény: Dreamer (61079)
Dreamer 2015.01.13 Creative Commons License 61079

Milyen antennarol beszelunk?

Előzmény: temesin (61078)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61078

Multimeterrel mertem, egyszerre mutat frekvenciat meg feszultseget is.

 

A pulcsis elektrosztatikus dolgot azt most ne keverjuk ide az mas tema, azt ismerem :)

 

A mereseknek gyakorlatilag semmi koze sincs az antennahoz, csak eredetileg onnan indult a gondolat, hogy miert raz az antenna es ennek apropojan miutan a radiator es szamitogephaz kozott megrazott elkezdtem meregetni.

Tehat a meresnek az antennahoz igy direktben nincs koze.

 

A vedofold erintkezo es fazis kozott is, illetve a vedofold es 0 kozott is 110-115V-ot mertem 50Hz-el.

A radiatorcso vege es a szgephaz kozott detto.

 

A tobbi szobaban ugyanez a meres maximum 0-12V-os kulonbseget mutat, jellemzoen 5-7V.

Nem tudom mi szamit normalisnak a 110V sztem nem az.

 

Szoval hivjak villanyszerelot?!

 

 

Előzmény: Jahno (61074)
Jahno 2015.01.13 Creative Commons License 61077

Kb. ezt írta, nem pedig azt, hogy ha beszerelik, akkor nem fog a fejükre esni egy lila tehén...

Előzmény: liptak1 (61076)
liptak1 2015.01.13 Creative Commons License 61076

Na azért ne ess túlzásokba az év relé se szentírás csak erősen javít a helyzeten a villámcsapás általi balesetet meg sehogy nem védi ki

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61060)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61075

Hívj. De nézd meg a konnektorokat lekapcsolt kismegszakító mellett is, aztán ha valahol világít akkor azt a szomszéd fizeti :) Illetve lehet, hogy te fizeted valahol a szomszédét :))

Előzmény: temesin (61072)
Jahno 2015.01.13 Creative Commons License 61074

Villanyász megmondja, bár nem tudom mivel mérted az 50 Hz-et, olyan nekünk is jó lenne. Ennyi fesz még indukálódik is, az antenna meg távtáplált erősítős, abban van némi villainy ami így csíp, földet fogva ráz is valamennyire...

 

Az viszont, hogy a védőföld és bármely kettő közt van a 110, azt antennára, vagy nullára/fázisra értetted? Mert akkor kezd vices lenni :-D

 

Ezeket is helyre kell tenni, mert lehet írtózni a 48 voltnál nagyobb fesztől, aztán mikor leveted a műszálas pulcsit és kicsit szikrázgat, akkor már több 10ezer voltról is beszélünk :-)

Előzmény: temesin (61072)
Mekk Elek ezermester 2015.01.13 Creative Commons License 61073

"De pl. egy parkettás lakószobában, ahol nincs semmi ami megrázhat,"

 

Mondjuk épp a radiátornak/falnak dőlve hallgatod a zenét az új fejhallgatódon, amikor a gyerek ráborítja a sörét kakaóját a fémházas hifire... akkor lesz a zene mellé tánc (electric boogie) is...

Előzmény: cucu (61066)
temesin 2015.01.13 Creative Commons License 61072

Mindenkitol elnezest kerek ha ez mar volt tema, nem is tudom jó helyre irok-e.

 

A helyzet a kovetkezo: 18 eve lakunk az aktualis panelhaz foldszinti lakasaban, a haz kb. '80 korul epulhetett.

Mindig is volt egy gyanum csak nem jartunk utana, hogy valami nem stimmel a villannyal.

A leghatso szobaban van szamitogep TV kartyaval es az antenna mindig razott erintesre, nem is kicsit. Serules, kulonosebb problema nem adodott eddig, de elkezdett idegesiteni.

Most mikor szetszedtem a gepet, hogy valamit megjavitsak rajta es ossze akartam rakni, ratamaszkodtam a mellette levo radiator vegere (tehat nem a festett reszre, hanem a csupasz femcsore) mikozben a szamitogep hazat is fogtam es megrazott rendesen.

Multimeterrel elkezdtem meregetni es a kovetkezo megallapitas szuletett: a vedofold erintkezoje es barmely masik ketto kontaktus kozott 110V 50Hz merheto. A fazis es 0 kozott 230V 50Hz.

Korbejartam a lakast, a konyha nagyjabol rendben van par tized feszultsegeses van, de a tobbi szobaban is talaltam a vedofold es a 0 kozott 60-80V-okat.

 

En irtozom a 0-12-48V-nal nagyobb feszultsegektol meg ez nem az en vilagom (nyomtatott aramkoroket meg ilyesmiket tervezek) igy ehhez nem ertek, az egyetemen is egy ilyen jellegu targy volt amit kibekkeltem valahogy, semmire sem emlekszem.

 

Tudna valaki segiteni mi a teendo?

Kell-e egyaltalan valamit tenni, hivjak-e villanyszerelot?

 

Elore is koszonom mindenkinek!

Chapadj 2015.01.13 Creative Commons License 61071

Előkerestem a könyvemet, címe: "Kádár Aba : Mi az új az érintésvédelmi előírásokban?" (1987).

Idézet 12. oldalról: "A régi szabvány az érintésvédelmet csak meghatározott (tételesen felsorolt),

veszélyesnek minősített villamos szerkezetekre írta elő általánosan, a többit csak akkor kellett

érintésvédelemmel ellátni, ha az meghatározott (tételesen felsorolt) veszélyesnek minősített

helyen volt elhelyezve. Az új szabvány általánosan (minden villamos szerkezetre, bármilyen legyen

is az, és bárhol legyen is elhelyezve) előírja az érintésvédelem kötelezettségét, s tételesen

felsorolja a kivételeket."

 

Chapadj 2015.01.13 Creative Commons License 61070

Kb a 80-as évek közepe óta kötelező mindenhova a védővezető kiépítése, mivel pl egy lámpahelyre is kerülhet akár műanyag, akár fém lámpatest.

Előzmény: paplanfa (61065)
Jahno 2015.01.13 Creative Commons License 61069

Jaja aztán less egy házibuli, beledugjuk a hotdogsütőt meg a gitárkombót, de kararókacucchoz meg családi vetítéshez is odébb kell költözni 2 elosztóval, amihez már közel van a központi fűtés. Vagy egyéb.

Előzmény: cucu (61066)
Vargham 2015.01.13 Creative Commons License 61068

Ha jól tudom, egy ideje KÖTELEZŐ a védővezető kiépítése mindenhová. A csillárhoz is.

Előzmény: cucu (61066)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61067

Ki tudja mit fognak dugdosni oda. Akvárium, számítógép, nyomtató, mobilklíma, vízforraló, párásító-párátlanító, ami hirtelen eszembe jutott, de olyat is hallottam már, hogy mosógép, szárítógép került oda ahová álmából felköltve se gondolna senki. A gond inkább az, hogy új konnektort csak földeltet lehet kapni, és ha cserélni kell valamiért, (akár csak esztétikai okból)  egyszerűen nincs más, és így "meg van vezetve" a user.

Előzmény: cucu (61066)
cucu 2015.01.13 Creative Commons License 61066

Nem akarok senkit sem lebeszélni a földelésről, de nem biztos, hogy az mindenhol kell. 

Kövezett vagy betonozott helységben kell, főleg, ha ott elektromos gépet használunk. De pl. egy parkettás lakószobában, ahol nincs semmi ami megrázhat, a csillár jó magasan van, hogy csak létráról lehet elérni, és a fűtés pedig központi vagy konvektoros, ott felesleges csak a szabvány miatt kiépíteni a védőföldet. 

Persze, mondom, jobb ha ki van építve, mert változhat a helység funkciója, de ezt az esetleges átalakítás során kell megoldani. 

Előzmény: paplanfa (61065)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61065

A pvc padlós panelházban is csak a konyhában a hűtő konnektorja és a fürdőszoba kapott földelést, a többi sehun. Ez így van a legtöbb helyen, mondván ott a műanyagpadló az szigetel. Persze, csakhogy sorra szedik fel, és a fürdőszobai eláztatásokról ami aztán megy jobbra balra a panelillesztés mentén, nem is beszélve. Ezek nem életveszélyesek?

Előzmény: Lacivill (61059)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61064

Köszi, sajnos eddigi tapasztalat szerint kb 1 centis minimum a rávakolás. Nincs sehol az a normális fedősapka amilyeneket én teszek most minden kötöződobozra, hanem a 30 évvel ezelőtti befordított piros vakolófedél. :( Azért megnézem így is. Asszem majd a behúzókábelre teszek valami műanyag kiálló kábelt ami karistolgatja a cső oldalát, és hátha azt le lehet lokalizálni füllel.

 

Próbáltam az áramjárta vezető körüli mágneses mezőre fókuszálni, de reménytelen. Illetve.... Hoppá, ha egy arra alkalmas mágnest dugok fel a csőben, a behúzósszalag végén, azt meg lehet találni iránytűvel is, nem? Legalábbis közelítőleg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61057)
paplanfa 2015.01.13 Creative Commons License 61063

Köszi! Ez egynek nagyon jó lesz.

Előzmény: sinisa (61056)
nézek 2015.01.13 Creative Commons License 61062

Kérj meg itt egy szakembert, legyenszíves kiépíteni a védőföldet mindenhová a lakásban. A nélkül nem az igazi.

Egy jó szakember kulturáltan meg tudja oldani úgy, hogy még  szép is lesz, nem csak biztonságos.(a földvezeték)

 

szerintem.

Előzmény: Benedek L. (61058)
Zoltán a Mesterkém 2015.01.13 Creative Commons License 61061

Köszönöm szépen!

Előzmény: lacus117 (61031)
Mekk Elek ezermester 2015.01.13 Creative Commons License 61060

Egy érintésvédelmi relé villámgyors felszerelése nagyon sokat javítana a biztonságon.

Ettől még persze  az áramütés veszélye továbbra is megmaradna, de az áramütés általi meghalás veszélye kb nullára csökkenne.

Az igazi védekezés egy szabályos földelés kiépítése lenne (plusz ÉV relé).

Előzmény: Benedek L. (61058)
Lacivill 2015.01.13 Creative Commons License 61059

A megállapítása, hogy életveszélyes a hálózat igaz. A magyarázat, meg a "védekezés" ellene az Ludas Matyiba illik 

Előzmény: Benedek L. (61058)
Benedek L. 2015.01.13 Creative Commons License 61058

Ismét ez a kérdésem, mert nem kaptam eddig választ. Vásároltunk egy lakást, s közben kiderült, hogy csak a vizesblokkokban van földelve. A szakember (akit egyébként a kazánbekötéshez hívtunk) aki ezt észrevette, azt javasolta, hogy ahol nincs föld bekötve, ügyeljünk főleg zivatarkor és vizes kézzel ne kapcsoljunk villanyt...Hát ez mennyire veszélyes vagy veszélytelen?

Mekk Elek ezermester 2015.01.13 Creative Commons License 61057

Ha a dobozokat csak vékony réteg takarja, akkor egyszerűen a tenyereddel a falat (pl körkörösen) simogatva gyorsan végig tudsz menni a falak felső 15%-án. A simogatás súrlódó hangja jelentősen megváltozik abban a pillanatban, amikor a tenyered egy vékony falú üreg felett halad el.

Valamivel erőseb a hatás, ha valami keményebb (persze a falon nyomot nem hagyó ;) tömör műanyaggal (pl csavarhúzó nyele) körözöl a falon. Nem kell rányomni, elég, ha éppen csak hangot ad ki.

Persze ha nagyon vastag a fedőréteg, akkor marad a szorgalmas kopogtatás.

Szakemberek tudják, hogy kb merre lehetnek a kötődobozok: dugaljak, kapcsolók felett, lámpák vonalában, néha meglepetésként a fal túlodalán, néha meg nagyon máshol :)

Előzmény: paplanfa (61055)
sinisa 2015.01.12 Creative Commons License 61056

A csavarhúzód nyelével kopogtasd ki. Egészen más hangja van.

(feltéve, hogy már saccra behatároltad a helyét)

Laikus vagyok, de nálam így találták meg a levakolt kötődobozokat a villanyszerelők.

Előzmény: paplanfa (61055)
paplanfa 2015.01.12 Creative Commons License 61055

Tippet-trükköt keresek megoldandó problémára. Vasbeton panelfalban milyen módszerrel lehet a vezetékcsatorna nyomvonalát, illetve a kapcsolódó fali kötöződoboz helyét feltérképezni? A festők anno bevakolták síkba a szobafalakat és eddigi tapasztalatom szerint gipsszel a kábeleket is belefixálták... szóval nem lehet a jelenleg bent lévő kábeleket csak úgy kihúzni, és azzal a behúzót, vagy egyből az új vezetékeket behúzni. :(

 

Saccra a többi helyiséget végigmérve megvan kb hol lehet a doboz, csak jó lenne megerősíteni a vakarás helyét. Ja igen, ez pont a szomszéddal határos, tehát nem tudom mondjuk a konyha, vagy a fürdő felől hátbatámadni, mint az eddigieknél.

AfterBit 2015.01.12 Creative Commons License 61054

Húh... bocsi.

CSomó elírás van benne.

30mA-esre gondoltam. Most ami e lényeg, hogy hol érdemes megvenni a cuccokat? Ami kellene: 25/40A-os 30mA-os kapcsolásos A tipusú fi relé

7 db c16A-os kismegszakító, stb..

 

A lényeg, hogy falra szerelhető doboz kellene. Olyan, ami 6 modulos. Mennél olcsóbban. Találtam Dableromot, de azokben nem tudom, hogy van-e sín 0 és PE elosztására.

Milyet ajánlotok, ami olcsó, de jó?

 

Illetve milyen boltot?

 

 

 

Előzmény: Tízenhármaska (61051)
liptak1 2015.01.12 Creative Commons License 61053

Vanni vannak de van az a pénz amitől vakok lesznek

Előzmény: Tgrclaw (61041)
liptak1 2015.01.12 Creative Commons License 61052

Amit ma Magyarországon forgalmaznak a boltok azok megfelelnek az Eunak, hála nekik kapunk egy csomó szemetet. A rövid válasz amit ma nem Kína gyárt az hamisítvány. Magyarán nem nagyon kapsz olyan dolgot ami nem ment át a kezükön de ami ilyen az sajna gyakran még rosszabb.

Előzmény: Tgrclaw (61038)
Tízenhármaska 2015.01.12 Creative Commons License 61051

Szamomra eleg zavaros.

Sajnalom.

Meroszekrenyrol keszits fotot.

A 6Ak eloszto eleg karcsu.

Nincs 20mA eletvedelmi rele.

Altalaban van sin az elosztokban,de az olcsoknal az kuka.

Előzmény: AfterBit (61050)
AfterBit 2015.01.12 Creative Commons License 61050

Sziasztok!

Egy régi házban szeretném felújítani a rendszert. Régi, a ház falában van a fogadó. Ott van egy biztosítéksor, 4 db, 3 fázis+éjszakai.

Kérdéseim a következők:
Érdemes kicserélni a biztosítékokat kismegszakítókra? Mert hely már nincs a szekrényben, így csak annak a helyére lehetne, egy sínt felszerelve.

Majd elvezetnék a padláson egy vezetéket: 5*2,5mm2. És ezt a vezetéket két fele kéne osztanom, stb.. De ez most nem téma.

A lényeg az, hogy kábel. 2 helyre kellene doboz. Az óra szekrénynél lenne egy 3 fázisú kismegsz. és egy Fi relé, 40 Amperos, 20mA tűréssel (vagy kisebb is elég?).

Na szóval a dobozok a házban. Lenne benne alapból mindegyikben 3 kismegszakító, de esetleges bővítés miatt a doboznak 6 modulosnak kellene lennie.
És itt jönnek a problémák. Milyen dobozt tudtok ajánlani? Fő szempont az ár, meg hogy természetesen falon kívüli legyen.
A szempontok a dobznál: minimum 6 modul, külső. És itt kérdeznélek meg benneteket, hogy ezekben a dobozokban van PE és N sín? Vagy hogyan lehet megosztani a földet és a nullát?

Hol lehet ezeket megkapni a legolcsóbban?

Én a haluxvillet néztem, de ott nem találok rendes dobozt. A dablerom-ban nem tudom, hogy van-e sín, vagy beszerelhető-e.

Egy kis összefoglalás: Érdekelnének a következők: Melyik bolt a legolcsóbb? (PM-ben is jó) Milyen dobozt ajánlotok? Illetve mik vannak bennük? Lehet hozzájuk normális tömszelencét rögzíteni?


Válaszaitokat előre is köszönöm! Remélem érthető voltam

Jahno 2015.01.12 Creative Commons License 61049

Hüm, linkelni akartam az nfh oldalát, de éppen nem műxik. Ellenben régebben cask ÁNTSZes dolgokban voltak külföldi kapcsolataink, most közös EU-s adatbázis van a cuccokról, bár ezt úgy lenne job megoldani, hogy mielőtt a Teszkó beszerzi, itt megnézegetik és ha tiltott, akkor tiltakoznak. Nyilván :-D

 

Amúgy ez az a bigyó, de még nem nézegettem, tiltott termékeket régebben meg szoktam lesni, van ott aztán minden:

 

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Előzmény: Tgrclaw (61047)
Jahno 2015.01.12 Creative Commons License 61048

Mégis azért bukott ki a szénmonoxid érzékelő, mert megnézték, betiltották, határoztak róla, nem? Karácsonykor az égősoroknál ugyanez, cask bekaphassák a kereskedők is, egyet betiltanak, következőra nyomnak majd másik címkét és onanntól már nem ugyanaz...

Előzmény: Tgrclaw (61047)
Tgrclaw 2015.01.12 Creative Commons License 61047

Én is. Lassan rászokok, hogy rengeteg mindent az Ebay-en rendelek, Kínából, de műszaki cikket nem. Épp azért várom el, hogy ha már beléptünk az EU-ba és a magyar szabványok, előírások, kötelező bevizsgálások helyett az EU szabályait kell elfogadnunk, akkor az legalább olyan szigorú legyen, főleg ha elektromosságról van szó. Viszont úgy néz ki hogy ha jól értem, ma már be se kell vizsgáltatni sok elektromos készüléket, ami ijesztő. Én szakember vagyok, és tudom, hogy milyen nagy bajt okozhat ha valami nem ér el egy bizonyos minőséget, de az átlag vásárló csak arra hagyatkozhat, abban bízhat, hogy a boltokba csak olyan termék kerül amit bevizsgáltak és teljesíti a szabványban leírt értékeket, amik őt védik. Pár hete volt botrány a szén-monoxid érzékelőkből, ahol 10-ből 9 nem jelzett időben, és lefogadom, hogy ott is ugyanez volt a probléma, vagyis az EU-ban nagy a bürokrácia, de a fontos dolgokkal már nem foglalkoznak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61043)
xtl 2015.01.12 Creative Commons License 61046

Azért nem árt a CE-re is figyelni :)

 

Előzmény: Jahno (61045)
Jahno 2015.01.12 Creative Commons License 61045

Irodáim is ilyet rendelnek, mert nem is értenek hozzá, meg amúgy is "ez van". Autóüszerelés ügyben is szoptam már olyannal, hogy nem is kérdezett (pedig szájába rágtam...) de alap gagyi fékpofát kaptam, ami aztán semmit nem bírt, mert olyan. Ahhoz képest drága volt, de olcsó. Ez így nehéz, az olcsóbb elosztók miatt tiltakozom, néha szépen világít is, lassan megszokják, de nehéz.

Előzmény: Szirty__ (61044)
Szirty__ 2015.01.12 Creative Commons License 61044

Üdv Mekk Elek ezermester!

 

"A szar minőség nem a dzsunka miatt van, hanem az igénytelen megrendelők/vásárlók miatt, akik az alacsony árat mindenek elé helyezik. "

 

Tegyük még hozzá hogy pénzhiány miatt is. Ha nincs pénz, akkor nincs pénz. Vagy olcsót vesz (még ha szarabb is) vagy semmit.

Nem sorolnám feltétlenül az igénytelen kategóriába.

Főleg hogy ezrével szaporodnak az újgazdagok, és tízezrével a szegények...

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61043)
Mekk Elek ezermester 2015.01.12 Creative Commons License 61043

"Esetleg talán annyi, hogy made in china terméket nem vesz sehol az ember."

 

Számos kínai terméket vettem már, sőt vásárolok közvetlenül Kínából is, persze én (általában ;) meg tudom különböztetni a jó terméket a gagyitól.

Csak azért mondom, hogy a made in china felitat önmagában nem jelent rossz minőséget, tehát dzsunkán is gyártanak olyan termékeket, ami megfelel a legszigorúbb szabványoknak is.

A szar minőség nem a dzsunka miatt van, hanem az igénytelen megrendelők/vásárlók miatt, akik az alacsony árat mindenek elé helyezik. Ha mindenki csak minőségi termékért fizetne, akkor minden kínai csak minőséget gyártana.

 

"Pár éve vettem ugyanilyen boltban karácsonyfaizzót, és mikor elromlott és megnéztem, kiderült, hogy 190V-al van megtáplálva az égősor, persze vékony egyszeres szigetelésű vezetékkel szerelve."

 

Számos termék lebukik egy-egy hivatalos bevizsgáláson és akkor megtiltják a magyarországi forgalmazását (olykor ez a hírekbe is belekerül). De ehhez a terméknek a bevizsgálók elé kell valahogy kerülnie és a bevizsgálás árát is ki kell valakinek fizetnie, az importőrnek meg ugye egyik sem áll érdekében ;) a gagyi termékek legtöbb ilyen bevizsgálása a jobb minőségű terméket árusító/importáló konkurenciának köszönhető.

Előzmény: Tgrclaw (61041)
patopal 2015.01.12 Creative Commons License 61042

Ma már mindent ott gyártanak , így eléggé leszűkítenéd a választékot.  

Az ár általában arányos a minőséggel. Vegyél a drágábból akkor ritkábban futsz vakvágányra.  A kínai szívbaj nélkül rátesz bármilyen jelet bármilyen  termékre, csak eladhassa.  A jó minőségű termék ott is drágább mint a szar. Vásárolj szakboltban ahol van tapasztalat, melyikből hozzák vissza a legkevesebbet.

Előzmény: Tgrclaw (61041)
Tgrclaw 2015.01.12 Creative Commons License 61041

Tehát szerinted sincs igazán megoldás a problémára. Esetleg talán annyi, hogy made in china terméket nem vesz sehol az ember. Ne felejtsd el, hogy ezek a termékek már ott vannak a szakboltokban is, nem csak a kínai piacon (múlt héten vettem kínai LED-es lámpát 2 év garanciával, a helyi "villanyszerelők boltjában"), csak hogy döntöd el, hogy ez a kínai termék tényleg teljesíti a szabványt, vagy ez a dzsunka kategória, ahol az életeddel játszol. Pár éve vettem ugyanilyen boltban karácsonyfaizzót, és mikor elromlott és megnéztem, kiderült, hogy 190V-al van megtáplálva az égősor, persze vékony egyszeres szigetelésű vezetékkel szerelve.

 

Eléggé aggasztó, ha ma már tényleg nincs se kermi, se VDE, se TÜV, se semmi, csak egy CE jelzés, ami megnem jelent semmit, ezek szerint.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61040)
Mekk Elek ezermester 2015.01.12 Creative Commons License 61040

"Ma honnan tudhatom, hogy az amit a boltban árulnak (nem a kínai piacon vettem), megfelel-e az EU-ban jelenleg érvényes szabványnak,"

 

A szabvány nem tér ki a tartósságra, tehát egy három nap alatt elromló kapcsoló ettől még lehet szabványos.

Egy laikus nem tudhatja, hogy menyire lesz tartós egy termék. Ezért okos laikus a válogatást szakemberre bízza. Egyes üzletekben a válogatást hozzáértők végzik, ott kisebb az esély vacakot venni. Ezek általában profi szaküzletek és nem egy vegyesbót akcióstermék polca ;)

A "CE" matrica elvileg javít ezen a dolgon, de a gyakorlatban bárki tud ilyen matricát gyártani és felragasztani, de a hivatalos procedúra is könnyen kijátszható.

 

A hulladék termékkel átvert laikus több dolgot is tehet:

- szép csendben vesz egy másik ugyanolyat (a többség ezt csinálja: a sokadik elosztó már ki fog bírni egy évet is)

- visszaviszi a bótba, ahol kap cserébe egy másik ugyanolyan szart és örül, hogy a bolt milyen rendes volt vele

- elkönyveli tanulópénznek és legközelebb nem ott vásárol, hanem olyan helyen, ahol ügyelnek a minőségre is. A termék drágább lesz, viszont háromnál több kapcsolást is ki fog bírni.

- mehet panaszkodni fogyasztóvédelemhez vagy a Jóistenhez, a végeredmény valószínűleg ugyanaz lesz

- visszaviszi a bótba, ahol addig veri az asztalt, amíg vissza nem adják a pénzét (ez fáj a boltnak, ezért ha sokan csinálják ezt, akkor lehet, hogy előbb-utóbb ott is meg fogják válogatni a beszállítókat)

Előzmény: Tgrclaw (61038)
Mekk Elek ezermester 2015.01.12 Creative Commons License 61039

"Közben rájöttem hogy a emeleten lévő bojlernek is van külön biztije..szintén egy 10 amperes.

és igy már minden világossá vált...:)"

 

Ha az egész ház a villanyórán át összesen 10  amper éjszakai villanyt kap,

akkor hiába teszel utána akárhány további biztosítékot, az az összesen max 10 amper ettől még nem lesz több.

Tehát ettől még nem vált világossá semmi.

Előzmény: danic (61037)
Tgrclaw 2015.01.12 Creative Commons License 61038

Talán nem épp ez a topik a megfelelő a kérdésemre, de hátha:

 

Vettem a Penny-ben egy kapcsolós hálózati elosztót, amin a kapcsoló kb. 3 nap és 10 kapcsolás után elromlott (a kapcsoló mozog, de az érintkező bezárva ragadt) . (a max terhelés olyan 300W volt rajta és kikapcsoláskor még terhelés se volt rajta, csak olyan 10W) 

 

A kérdésem nem is kifejezetten ezzel kapcsolatos, de rávilágít egy problémára. Ez a "termék" egy Kínából importált hulladék. Ma honnan tudhatom, hogy az amit a boltban árulnak (nem a kínai piacon vettem), megfelel-e az EU-ban jelenleg érvényes szabványnak, kell-e valamilyen jelzésnek lennie a terméken, amiből tudom, hogy nem fog megrázni, felgyulladni, vagy kárt okozni a rácsatlakoztatott berendezésekben. 

 

Magán a csomagoláson (nejlonzacskót lezáró papíron) van CE jelzés, de azt én is rá tudom nyomtatni bármire. Az elosztón viszont nincs semmi ami arra utalna, hogy bármilyen EU-s, vagy akár kínai szabványnak megfelelne-e. A gyártó van rajta és a típus: AOBOER GZBK01/01-2

 

Szóval honnan tudom, hogy ma egy konnektor, elosztó, olvasólámpa, kávédaráló, vagy bármilyen elektromos berendezés megfelel-e az érvényes szabványnak?

danic 2015.01.12 Creative Commons License 61037

Közben rájöttem hogy a emeleten lévő bojlernek is van külön biztije..szintén egy 10 amperes.

és igy már minden világossá vált...:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61015)
danic 2015.01.12 Creative Commons License 61036

Üdvözleheletem..

 

Megoldódott a problémám,és pozitív tapasztalattal lettem gazdagabb az Elműt illetően!

Vasárnap bejelentettem a panaszt és rá két órára meg-is jelentek..

Két bojlerben nem volt meleg víz, mert a hangfrekvenciás vevő meghibásodott,,mint kiderült..- ami indította volna a vezérelt áramot.

Sajnos nem tudtam lefényképezni,megégett alul ahol a vezetékeket kell bekötni, szagból persze gondoltam...(kérdeztem a szerelő urat mi lehetett az oka)

nem volt kellőképpen meghúzva a csavar...jó kis alu vezeték hajlamos "megtréfálni"  az embert..

és kicserélték egy kisebb,újabb vevőre,teljesen ingyen!

Ezek után konstatáltam hogy megváltozott  a vezérelt áram vételezésének ideje..

vagyis az eddig megszokott idő helyett máskor add (kap) indító jelet..

És 10 amperes a bizti és működik...

 

Tízenhármaska 2015.01.12 Creative Commons License 61035

Jó a symalen cső,bele MBCU vagy MT kis kábelt.

Szerelvények: Fk. Vm-s legyen,a kapcsoló 102-s. Lámpatest pedig legyen védőrácsos,ilyen pl. az óvális vagy a kerek "hajólámpa".

Előzmény: Bediiii (61034)
Bediiii 2015.01.12 Creative Commons License 61034

Padlásra szeretnék villany felvinni. Milyen szerelvényeket érdemes használnom, hogy biztonságos, meg szakszerű, védhető (biztosító?) legyen?

Symalen csövem van maradék, ha az megfelelő. Van kifejezetten ide alkalmas külső szerelvénytípus?

 

Köszönet a segítségért.

Spa.Pla. 2015.01.12 Creative Commons License 61033

Szép napot!

 

Egy régi épületben annak melléképületi részében vált szükségessé a hálózat megújítása (ezméletlen barkácsolt olvadóbiztosíték felfedezése stb.) után. Az egész ház rendszerben nincs Fi-relé (későbbi komplexebb felújítás része lesz, most kivitelezhetetlen), ellenben tekintettel arra, hogy a melléképületből megy fűnyírás stb., ha már ezt hozta a helyzet, szeretnék betenni erre a körre. A melléképületi rész egy külön kismegszakítót is kap persze, hogy ne az egész házban menjen el az áram, ha valami azon az alkörön van.

 

Kérdés:

A Fi-relét ennek a melléképületi körnél a kör kismegszakítója elé vagy mögé érdemes tenni?

Benedek L. 2015.01.12 Creative Commons License 61032

Vásároltunk egy lakást, s közben kiderült, hogy csak a vizesblokkokban van földelve. A szakember (akit egyébként a kazánbekötéshez hívtunk) aki ezt észrevette, azt javasolta, hogy ahol nincs föld bekötve, ügyeljünk főleg zivatarkor és vizes kézzel ne kapcsoljunk villanyt...Hát ez mennyire veszélyes vagy veszélytelen?

lacus117 2015.01.12 Creative Commons License 61031

Üdv!

persze...:

 

 

http://tilka.hu/wpen/tukros-gomb-izzo-cserelheto-halogen-betettel-2/

https://www.vilagitas.eu/mirror_izzo

 

 

Laci

Előzmény: Zoltán a Mesterkém (61027)
Tízenhármaska 2015.01.12 Creative Commons License 61030

Szia!

 

Megeri-e?

150ezer vagy a csalad,lakotarsak,lakas es a Te biztonsagod?

Ne viccelj igy kora reggel.

Szerintem tobbet ker majd el az ugyved.

Es nem olyan biztos, hogy majd villszerelod is nem ul ott majd melletted.

Csak annyit,hogy ahol ketsarku dugaljzat van, es azt lecsereled modern erintkezosre,akkor a vedovezetonek is bekell kotve lennie,es igy tovabb es igy tovabb.

Tessek ezen elgondolkodni.

Előzmény: kissalbert (61028)
Jahno 2015.01.12 Creative Commons License 61029

Ízlés kérdése, sok ilyen lakás ég le, vagy csak füstöl, esetleg megráz valami trükk miatt, szóval szerintem érdemes.

Előzmény: kissalbert (61028)
kissalbert 2015.01.11 Creative Commons License 61028

Hello!

 

Én arra keresek választ, hogy megéri-e egy panellakást átvezetékezni, már ahol lehet, és nem kell vésni, mert ez + 150 ezer Huf, a szerelvények, megszakítótábla cseréje pedig meglenne 100 ezerből. Ez az árajánlat.

Alu vezeték helyett rezet tetessek-e be?

Egy másfél szobás 70-es évekbeli lakásról van szó, porcelánbiztosíték, földelés csak a vizesblokkokban, ezzel kéne valamit kezdenem.

 

Kösz, ha tud valaki tanácsot adni!

Zoltán a Mesterkém 2015.01.11 Creative Commons License 61027

Üdv!

 

Valaki gyárt ma olyan fényforrást, (izzó, kompakt, LED)

ami főként a foglalat felé világít?

Egyfajta antispot. A konszolidált cuclizmusban csinált ilyet a Tungsram,

aranyszínű festékkel.

Tízenhármaska 2015.01.11 Creative Commons License 61026

Gondolom,hogy az aramkori es a fo kismegszakitot kapcsolta le.

Viszont ha javitasz akkor eleg az aramkori kismegszakitot lekapcsol.

Viszont van egy fontos teendo, muszeresen ellenorini, meggyozodni a feszmentessegrol.

Előzmény: Victor86 (61025)
Victor86 2015.01.11 Creative Commons License 61025

Az biztos, hogy az átalakító volt rossz. Csak rohadtul megijedtem, mert nem számítottam rá, hogy lekapcsolt állapotban van benne áram. Ha a 2 biztosítékot lekapcsolom, amiket levert, 100% hogy nincs benne áram?

Előzmény: Tízenhármaska (61024)
Tízenhármaska 2015.01.11 Creative Commons License 61024

Ha a nullat szakitja akkor ugye akkor nem igen van zarlatja a foglalatban,az atalakitoban.

Viszont azt nem irja,hogy esetlek forditva kapcsol a kapcsoloja,csak elfelejtette.

Vagy esetleg valto/kereszt kapcsolas van,ugye ezt nem kell ecsetelnem.

A hib pedig vagy meghibasodo fenyforras,vagy pedig betekeresnel osszezarta az oldalerintkdzot a talperintkezovel.

Előzmény: Jahno (61023)
Jahno 2015.01.11 Creative Commons License 61023

Villanykapcsolónál kapcsoltad le, ami nem a fázist szakította meg, hanem mondjuk a nullát...

Előzmény: Victor86 (61021)
liptak1 2015.01.11 Creative Commons License 61022

Hát igen azt se igen tudjuk mennyi idő alatt fűtötték fel a vizet

Előzmény: Dreamer (61020)
Victor86 2015.01.11 Creative Commons License 61021

Sziasztok!

Ma éppen izzót cseréltem a mennyezeti lámpámban, amihez e14-e27 átalakítót használok, amikor is valamiért nehézkesen ment az átalakítóba az izzó, egyszer csak sercegett és leverte mind a benti, mind a kinti biztosítékot. Az átalakító megégett, ott volt valami gebasz. Természetesen le volt kapcsolva, úgy csináltam. Hogy volt benne áram?

 

Én vagyok a tudatlan, vagy valami baj van a lámpával?

 

Üdv

 

Dreamer 2015.01.11 Creative Commons License 61020

De ennyi erővel lehetett bennük kisebb teljesítményű fűtőbetét, mondjuk két 1,2kW-os (mert ugye az előéletet nem ismerjük...)

 

Dreamer

Előzmény: liptak1 (61017)
liptak1 2015.01.11 Creative Commons License 61019

Én is így gondolom , gyanúsabb hogy machináltak a biztivel.

Előzmény: GeriSoft07 (61018)
GeriSoft07 2015.01.11 Creative Commons License 61018

biztos nincs sorba kötve, akárki is talált ki ezt a feltételezést, mivel ha egyik hideg, másik meleg, akkor a hideget a büdös életben nem fűti az, amelyik miatt épp kikapcsolna a hőfokkapcsoló.

Az elv is téves

Előzmény: liptak1 (61017)
liptak1 2015.01.11 Creative Commons License 61017

A 120 literes bojlerek1800 W-os fűtőszállal készülnek gyárilag(de találkoztam már 2 kW-ossal is) Így azt hiszem van ott valami túrpisság a játékban mivel kétlem hogy évekig kibírta volna ezt a terhelés. Sorba kötjük a fűtőszálakat akkor kapunk két 110V-on működő bojlert aminek következtében nem képes a bojler teljesen fűteni ami egyszerűen ökörség hisz nem az a cél hogy a pénztárcát fogyasszuk hanem hogy több meleg vize legyen ami ugye vagy csak hosszabb távon fűtve lesz vagy sose.

Előzmény: GeriSoft07 (61016)
GeriSoft07 2015.01.11 Creative Commons License 61016

két darab 1500W-os fűtőszálat röhögve elbír, némi villamos alapismeretek és jelleggörbe ismeret után...

13A-t akár 2 órán át is elbír egy 10A kismegszakító, ellenben tönkremegy benne hosszú távon.

Ha nagyon megerőlteti két 1800wattos is belefér (15A=1,5In kevesebb mint egy óra egyidejű üzemmel)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61015)
Mekk Elek ezermester 2015.01.11 Creative Commons License 61015

Nekem valami gyanús...

 

Tehát azt állítod, hogy

- egy mindössze 10 amperes kismegszakítóról

- két darab, párhuzamosan kötött 120 literes bojler

évekig hibátlanul működött?

Hány wattos fűtőszál van abban a két bojlerben?

Mert egy 10 amperes biztosíték összesen maximum 2300 wattot bír el.

 

Nem-e lehetséges-e, hogy eredetileg a két bojler fűtőszála sorba volt kötve (hogy ne verje le a kis biztosítékot),

de most a javítás után már párhuzamosan lettek kötve?

Előzmény: danic (61013)
Tízenhármaska 2015.01.11 Creative Commons License 61014

Szia1

 

Elso lepes,de azt maris,kapcsold le a kismegszakitot,nehogy tuz legyen.

Majd hivj egy villszerelot,gyozodjon meg arrol, mi a hiba, kinek a felelosege azt elharitani.

Ahogy leirtad a hibajelenseget, arra kovetkeztetek, hogy az elmus kismegszakito adta fel a harcot.

De ez csak a helyszinen dontheto el.

A meroora fuggetlen a vezerelttol,mivel mind a ketto a kismegszakitotol kapja az aramot.

Előzmény: danic (61013)
danic 2015.01.11 Creative Commons License 61013

Üdvözletem!
Én problémám összetett,adott egy kertes ház,két 120 literes villanybojlerrel el látva.
évek óta működnek hibátlanul párhuzamosan, vezérelt áramról..
Csak hát most pár napja az egyik bojlernek ki lett cserélve a teljes belseje!
És ezután jöttek a gondok,még 1-2 napig semmi baj nem volt,aztán fürdésnél konstatáltam hogy nincs meleg víz!(se az újnál se réginél.)
Természetesen néztem hogy hátha a biztosíték ment le..Nem erről volt szó,amúgy egy 10 amperes biztosíték van külön a vezérelt órának.ami csak a bojlereket látja el..
Arra lettem figyelmes a villanyóra szekrény kinyitásakor hogy valami bűzlik,égett szag...
És nem a szomszéd vegyes-tüzelésű kazánjából jön..
azt tudom hogy napközben mikor add az Elmű vezérelt áramot.és mivel újfajta villany óránk van digitális, láttam hogy nem kap áramot.(erre gondoltam biztos hangfrekvenciás kütyü lehet csak az oka.) a biztosíték többszöri fel és le kapcsolása után láss csodát elkezdett villogni a piros led az éjszakai órán..és számláló is megindult...
ÉS A kérdés az hogy mi okozhatta ezt a jelenséget, a bojler csere???. és ha még nagyobb teljesítményű fűtőszálat is raktam volna bele,, akkor is a biztosítékot le kellet volna vernie,ha jól sejtem?most csak a szag aggaszt!mit tegyek mit nézzek??
Előre is köszönöm a válaszokat!

Szirty__ 2015.01.10 Creative Commons License 61012

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"A kazán tűzterébe berakható fa menyisége véges"

 

Hogyne. A rendelkezésre álló idő viszont temérdek. Meg lehet rottyantani. kW ide vagy oda.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61010)
C200UF 2015.01.10 Creative Commons License 61011

+1

Előzmény: peterch (60995)
Mekk Elek ezermester 2015.01.10 Creative Commons License 61010

"Feltéve persze, az is fel nem forr ugye.... :-)"

 

A kazán tűzterébe berakható fa menyisége véges,

tehát egy kazán-megrakás által legyártható hőmennyiség is véges.

A víz viszont hatalmas hőmennyiséget képes felvenni, tehát megfelelő méretű (és nem túl forró) puffertartály mellett egyszerűen nem lehetséges úgy begyújtani a kazánba, hogy a puffertartály elérje a forrási hőmérsékletet.

 

Egy példa:

- a kazán hatásfoka legyen olyan, hogy 1 kg tűzifából kb 2,5 kWh hőt képes produkálni (legtöbb esetben nagyjából ez a hihető arány, egyes gyártók/kereskedők parasztvakításaival ellentétben - tisztelet a csekély kivételnek)

- a kazánba mondjuk 20 kg fa fér bele, tehát egy megrakásból maximum 50 kWh hőenergiát kaphatunk

- ha a puffertartályunk 1000 literes, akkor a fenti 50 kWh hő a tartály hőmérsékletét kb 43 fokkal tudja megemelni

- tehát ha mindig 57 fokos tartályhőmérséklet alatt gyújtunk be, akkor ezzel a kazánnal ennyi vizet soha nem tudunk felforralni

 

Persze ha a puffer éppen 90 fokos, de az okos gazdi ennek ellenére mégis begyújt a kazánba, akkor így is felforrhat a víz - de hát hülyeség ellen nincs orvosság :-)

Előzmény: Szirty__ (61007)
gepesz 2015.01.10 Creative Commons License 61009

Egy rákötő cső a felszálló ágban és egy túlfolyó. Az alant említett kazánom kicseréltem (tettem). Az meg nagyon érzékeny volt. A megoldást már nem mondom, mert semmi köze a fórumhoz.

Előzmény: pajaci (61005)
liptak1 2015.01.10 Creative Commons License 61008

Olyan nincs ezeknél a rendszereknél , hogy zárt(minden egyes fűtésfajtánál van biztonsági rendszer) ha normálisan meg van szerkesztve akkor teljesen mindegy ha túl fűt akkor a nyitott rendszernél egyszerűen kiömlik a víz míg tágul a zárt rendszerűnél pedig egy puffer van biztonsági szeleppel aminek ugyan az a szerepe mint a nyitottnál , túlfűt lefúj ennyi, valójában a kombinált rendszereknél van baj magyarán gáz és szilárd tüzelés mivel nagy többségében van egy vagy több golyós csap  aminél vagy ki van nyitva vagy sem , ha mondjuk valaki gázzal fűt akkor ugye keringető van és az viszi a vizet ha gravitációs a rendszer akkor is , elzárod a gázt kinyitod a golyós csapot és fűtesz kazánnal gravitációsan vagy keringetős módszerrel általában a bibi akkor van ha mondjuk lezárt állapotban fűtünk rá a rendszerre mert ugyebár a biztonsági tartályok is a csap után vannak, na akkor megy a kazán a szomszédba. A többi csak felesleges agyalás, régen is használtak az emberek központi fűtést (keringetővel is), régen is volt áramszünet, mégis a legtöbb baleset a túlkomplikált rendszerekkel vagy az emberi hülyeség következtében történik. Akinek van pénze az tehet akár milyen frankó védelmet bele de elektromos hiba vagy áramszünet bármikor előfordulhat. A fűtést mechanikusan kell biztonságossá tenni nem elektromosan. Bár ez csak az én véleményem .

Előzmény: szucsinet (61001)
Szirty__ 2015.01.10 Creative Commons License 61007

Helló Mekk Elek ezermester!

 

"rá kell kötni egy akkora puffertartályt, amely akár 20-30 kiló tűzifa hőjét is kacagva képes befogadni és attól kezdve többé nem kell félni az áramszünettől."

 

Feltéve persze, az is fel nem forr ugye.... :-)

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (61006)
Mekk Elek ezermester 2015.01.10 Creative Commons License 61006

"Bele sem merek gondolni hogy ha pl 80-90 foknál elmegy a villany "

 

A legmegbízhatóbb védelem az, amelyben nincs elektronika (sőt semmilyen mozgó alkatrész).

A kazánra gravitációs keringetéssel rá kell kötni egy akkora puffertartályt, amely akár 20-30 kiló tűzifa hőjét is kacagva képes befogadni

és attól kezdve többé nem kell félni az áramszünettől.

Előzmény: szucsinet (60997)
pajaci 2015.01.10 Creative Commons License 61005

Gondolom egy cső megy a fűtésrendszeredből a tágulásiba, és az se direkt a kazántól.

Mint már írtam kétcsöves megoldást kell alkalmazni, közvetlen a kazán csonkjaihoz bekötve. Ahogy gőzt kezd termelni a kazán, ez automatikusan visszahűti azt, mindenféle kütyü nélkül.

 

Előzmény: gepesz (61002)
Kecskés 01 2015.01.10 Creative Commons License 61004

Szia !!!

 

Egy lemez kazán még ki is bírja hogy vizet engedsz belel , de az öntvény 1 szerűen el csattan és kész vehetsz újat .

Ha mégis vizet akarsz keverni hozzá akkor az elmenő oldalra kell beengedni a vizet és ezen keresztül lassan hűteni.

Előzmény: szucsinet (60997)
Jahno 2015.01.10 Creative Commons License 61003

Totyát kb. 15 éve én is túlraktam egyszer, de nem lett belőle sok baj. Tetőre kiköpött egy adat vizet.

Előzmény: gepesz (61002)
gepesz 2015.01.10 Creative Commons License 61002

Ez a része már nem a topik cím és én sem vagyok itt kedvenc, ehhez a részhez  hozzászólok.

De! Nyitott rendszernél is robbanhat. Pár éve nekem volt ilyen ijesztő esetem.

A nejem német brikettel nyakig rakta a kazánt. Addig még nem találkozott azzal a szénnel. A Totya nem tudom hányas csak úgy durrogott. Dobálta le magáról a gömbölyödés okán a szigetelést.

A probléma úgy oldódott meg, hogy keringtetők be, tisztító  ajtó kinyit, parazsat alul kihúz.

A keringtető többesszáma nem véletlen. A gázkazánét is beindítottam.

Necces volt.

Több volt a hőközlés és dinamikusabb, minthogy a gőz tovább birt volna menni a tágulási tartály felé. Biztos meg is akadt valahol. Ja! És hideg nap volt, az összes ablakot kinyitottuk. A radiátorok az ablak alatt vannak. A gömbölyű a méh telepen végezte a következő tavasszal, mert már nem bíztam a hegesztések épségében.

Nem ijesztgetésnek írtam, oda kell figyelni.

Előzmény: Csuklósbusz (61000)
szucsinet 2015.01.09 Creative Commons License 61001

Nyitott rendszernél ki tud menni a víz.

Zárt rendszernél (pl. gázcirkós rendszerhez kialakítva) csak nőni fog a nyomás ameddig a leggyengébb pont engedi.

Az én kazánomra "max 2 bar" van ráírva, legutóbb kb 5bar volt a nyomás és miután nem jutott túl a víz vagy inkább vízgőz a szivattyún így ott főtt szegény előttem.. :-(

Veszélyes ez, ha tehetném inkább valahol messze a háztól építenék egy kazánházat neki, aztán vigye el azt ha vész van.

 

 

Előzmény: Csuklósbusz (61000)
Csuklósbusz 2015.01.09 Creative Commons License 61000

Laikus kérdés: ugye nyitott tágulási tartállyal nem történhet robbanás?

 

Amúgy ismerősömmel esett meg hogy a nyitott tágulásiba beesett egy egér, majd attól szorult meg a keringetőszivattyú. De észrevette hogy nem zúg mert ő non-stop üzemeltette a szivattyút függetlenül attól hogy ég-e  kazán így kiderült a dolog. Azt hitte megadta magát a szivattyú de nem.

Jópár órát úgy lehetett, búgott de nem égett le a LAING szivattyú.

De ezeknek teljesen más a működésük, elektronika meg kondik is van benne, aztán nem a tengely forog hanem rajta egy félgömbszerű rotor. Tehát ha megszorul konkrétan nem biztos hogy növekszik az áramfelvétel vagy hogy ki fog égni.

 

 

Amúgy olvasom itt a kazánrobbanástól való félelmet. Én semmi esetre sem raknék védőelektronikát a keringetőre. Egy plussz hibalehetőség. 

Nomeg ha nem teljesen hanem csak részlegesen szorul meg (pl felteker egy madzagot) attól még valamennyi keringést fenntartana a rendszerben de a védőelektronika megállítaná.

Tehát én egyedül csak riasztót raknék a keringetőre, ami ha hibát észlel, semmi esetre sem állítja meg a szivattyút hanem csak riaszt engem.

Mert egy jól bedurrantott kazánnál inkább menjen gallyra a szivattyú mint szétégjen a kazán. Annyit meg csak kibír amíg ki nem alszik a tűz. 

 

A vezetékes hozzákeverés meg szerintem szintén lutridolog. Ha elmegy az áram és megáll a keringető akkor általában a vízműben is megállnak a szivattyúk.  Tehát mire felforrna a vized addigra pont leürül a vezetékes vízhálózat és nem tudsz vele hűteni.
Nálunk ha nincs áram a vezetékes víz is elmegy.

Előzmény: szakmókus (60998)
pajaci 2015.01.09 Creative Commons License 60999

Az se biztos, mert elromolhat. 200l-es tágulási nyitott rendszerben a padlásra, kétcsöves bekötéssel. Amíg van benne elegendő víz, mindig visszahűti a kazánt probléma esetén.

Előzmény: szucsinet (60997)
szakmókus 2015.01.09 Creative Commons License 60998

Sőt, mi megfőztük a szivattyút, vagy kettőt. A kazán órája 120-130fok-ig mutat, de a mutató azon is túlhaladt.(de nem a szivattyú leállása miatt) A szivattyúra is rá van írva a maximális hőfok amiben üzemelhet.

Ja és nálunk nyitott tágulási tartály van fent.Zubogott is rendesen.

Valóban a kazánvédő szelep a biztonságos megoldás,de én akkor sem hagynám felügyelet nélkül.

Előzmény: szucsinet (60997)
szucsinet 2015.01.09 Creative Commons License 60997

Szia,

 

Nekem már több esetem volt a kazánommal, 100fok körül bekapcsoló szivattyú már nem tudta keringetni a vizet a gázosodás miatt. 160fokig felforrt a vizem és a biztonsági szelep mentett meg a robbanástól!

Bele sem merek gondolni hogy ha pl 80-90 foknál elmegy a villany akkor egy jól megrakott kazán (főleg szénnel) milyen gyorsan éri el ezt a pontot.

Szerintem az egyetlen biztos megoldás termosztatikus kazéndédő szelep, ami a vezetékes vizet használva hűti vissza a kazánt 90-95fok fölött.

 

Én is szereztem 2kVA-es szünetmentest és venni akartam +1 szivattyút amit elkerülő vízvezetékkel köttettem volna be.

 

Az ups eladó! :D

 

Előzmény: ötfelezős (60984)
cucu 2015.01.09 Creative Commons License 60996

Nem feltétlenül kell, hogy hajókürtöt működtessünk! Ilyen esetben kapcsolja le a szivattyút, a nagyobb kár elkerülése végett. Ezzel párhuzamosan adhat még hang és fényjelzést is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60990)
peterch 2015.01.09 Creative Commons License 60995

Szia !

 

Ha jol tudom, amennyiben  tulmelegszik akkor lekapcsol . A menetek kozt van az erzekelo. Igy valoban lehet, hogy nem eg le, de folyamatosan forro.:)

 

Udv, Peter.

Előzmény: Szirty__ (60994)
Szirty__ 2015.01.09 Creative Commons License 60994

Hi Mekk Elek ezermester!

 

"...ráadásul a beállítható áramtartományuk 0,5 amper felett kezdődik"

 

Pár perc alatt találtam 0.05 - 16A között.

 

"a megszorult keringető csak addig fog magasabb áramot felvenni, amíg le nem ég, ami lehet, hogy csupán néhány másodperc"

 

Ezek nem impedancia védettek? Sok olyannal találkoztam ami hetekig is meg lehetett szorulva, cefetül melegedett, de nem égett le.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60990)
cucu 2015.01.09 Creative Commons License 60993

Grundfos: 3 fokozat, 150 mA; 240 mA; 340 mA. 

(35W; 55W; 80W)

 

Én 1 Ohm-al végeztem számításokat. Lehet rajta agyalni, akit érdekel.

Előzmény: szakmókus (60989)
szakmókus 2015.01.09 Creative Commons License 60992

Áramlás érzékelő,nyomás, hőfok különbség,áramfigyelés,stb,stb,azért a vakriasztást is kerülni kellene reteszeléssel. A szivattyú leállását okozhatja az alacsony vízhőfok is,főleg éjszaka amikor a szén leégett.

Ezt tudatni az alvókkal,nem egészséges.        : )

Részemről a vízhőfok emelkedése általános problémát jelent,független attól hogy a szivattyú megy-e.

Ilyenkor el kell ballagni a kazánhoz,megnézni az okát.(lehet víz hiány is)

A kérdező viszont nem a kazánt akarja védeni,hanem a keringetőt figyelni.Erre legjobb az áramát nézni,ugyan akkor a szakadás is hiba,a tengely nélküli (porcelán golyós)szivattyúnál sokszor elő fordul.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60990)
Mekk Elek ezermester 2015.01.09 Creative Commons License 60991

közben találtam (viszonlyag) olcsó áramfigyelőt is (13e Ft):

http://www.relecentrum.hu/index.php?page=product&id=39

ennek legalsó áramtartománya szintén illik a keringetőhöz

Előzmény: Mekk Elek ezermester (60990)
Mekk Elek ezermester 2015.01.09 Creative Commons License 60990

A profi áramfigyelők elég sokba kerülnek, ráadásul a beállítható áramtartományuk 0,5 amper felett kezdődik, márpedig egy átlagos keringető szivattyú normál üzemben 0,05-0,2 amper körül fogyaszt.

Szerintem áramfigyelésre érdemes lenne kipróbálni egy master-slave elosztót. Ezeknél az elosztóknál alapesetben csak a "master" aljzatban van villany, a többi aljzatban csak akkor jelenik meg, ha a master fogyasztó árama meghaladja a potméterrel beállított értéket. Ráadásul a master-slave elosztók érzékenységi áram-tartománya megfelel a keringető teljesítményének (legalábbis amelyekkel én eddig találkoztam, azokat 8-10 watt környékére is le lehetett hozni).

Tehát a master dugaljba bedugod a keringetőt, a slave-be pedig az áramemelkedésre figyelmeztető hajókürtöt :)

 

Magánvéleményem, hogy a víz áramlását áramlásérzékelővel kellene figyelni (a megszorult keringető csak addig fog magasabb áramot felvenni, amíg le nem ég, ami lehet, hogy csupán néhány másodperc, ami alatt talán fel sem ébredsz a hajókürt hangjára),

felforrás ellen meg (mondjuk 90 fokra állított) termosztáttal kellene védekezni.

Előzmény: ötfelezős (60984)
szakmókus 2015.01.08 Creative Commons License 60989

Áram figyelő relé! Persze tudni kell a névleges áramot. A relé bizonyos tartományban állítható.

Több gyártó is van.

Előzmény: ötfelezős (60984)
pajaci 2015.01.08 Creative Commons License 60988

Egy kazán előremenője 60-80foknál nagyobb nem szokott lenni. Ha 5-10fokkal nagyobbra állítod a riasztási hőmérsékletet, akkor még messze van forrástól.

Előzmény: ötfelezős (60984)
cucu 2015.01.08 Creative Commons License 60987

Watchdog?

Előzmény: ötfelezős (60972)
peterch 2015.01.08 Creative Commons License 60986

Ja , a leiras: beepited a plusz keringetot a meglevovel parhuzamosan. Az elektrnika termisztorjat a kazan kilepocsonkjara felhelyezed es beallitod az altalad mar kritikusnak tartott hofokra. Ha a homero reagal, akkor elindul a pot keringeto. Aramkieses esetere az allandotap a segitseg.:)

Előzmény: peterch (60985)
peterch 2015.01.08 Creative Commons License 60985

Akkor az otletemet tovabb fejlesztve: Egy plusz keringetoszivattyu egy ilyennel vezerelve:http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=196979 esetleg meg egy szinuszos allandotap.

Előzmény: ötfelezős (60984)
ötfelezős 2015.01.08 Creative Commons License 60984

Köszönöm az eddigieket.

 

A hőfokérzékelő nem működik, mert amikor a kazán elkezd ugrálni a talpán, hogy ő kimegy az épületből, akkor már ciki van. Ha pont előtte rakta meg iszonyúan az ember, akkor a fojtás se megoldás, mert fojtva is melegszik még.

Olyant nem szeretnék, amihez csövet kell szerelni, mert akkor már tán egyszerűbb még egy szivattyút rakni, akkor a szivattyútartalékolás is meg van oldva.

Az áram... Az jó lenne, elvégre nyilván villamos jelet adna, amit villamos ember szívesebben használ, mint mást. :) Na jó, jó, de mivel? :) Gondoltam, ismertek valamilyen készüléket, ami alkalmas ilyenre.

 

qwert2009 2015.01.08 Creative Commons License 60983

Nem hajlítottam rajta,de nem is látom értelmét mert a másik 2 lámpa se világít azóta és azokhoz nem nyúltam.

Előzmény: Tízenhármaska (60971)
liptak1 2015.01.08 Creative Commons License 60982

hőfokérzékelő+csengő?

Előzmény: ötfelezős (60972)
cucu 2015.01.08 Creative Commons License 60981

Igen, de megváltozik az áramfelvétele.

Előzmény: Lacivill (60980)
Lacivill 2015.01.08 Creative Commons License 60980

Ha megszorul a szivattyú akkor még vesz fel áramot.

Előzmény: cucu (60979)
cucu 2015.01.08 Creative Commons License 60979

És mi lenne, persze ez is csak egy ötlet, ha a szivattyú áramkörével sorba kapcsolnál egy áramfelvételt figyelő elektronikát, ami jelezne, ha nem folyik a szivattyún áram. Ezt aztán lehetne tovább okosítani, hogy csak a beállított áramértéket fogadja el. Ha eltér az áramfelvétel, jelezne.

Előzmény: ötfelezős (60972)
peterch 2015.01.08 Creative Commons License 60978

Esetleg egy hofokkulonbsegre kapcsolo vezerlo? A szivattyu ele (kazanhoz kozel) es moge szerelve a termisztorokat. De akkor akkumulatorrol kell megtaplalni, hogy aramkimaradaskor is jelezzen, ne csak megszorulaskor!

Előzmény: ötfelezős (60972)
szakmókus 2015.01.08 Creative Commons License 60977

Szerintem is a hőfok jelzés a legjobb olyan 100 fok környékén. Akár megy a szivattyú, akár nem.

Mindegy hogy mi szól, csengő vagy légvédelmi sziréna,de ha nincs áram, vagy nincs aki elballagna kinyitni a felső huzat ajtót , kisétál a kazán az épületéből.

Mechanikus szerkezetek is vannak, kazánőrnek hívják, ezt lehet kombinálni áram ,és vagy hőfok figyeléssel.

Előzmény: pajaci (60976)
pajaci 2015.01.07 Creative Commons License 60976

Egy hőfokmérő is jelzi, hogy forr a víz.

Előzmény: ötfelezős (60972)
pajaci 2015.01.07 Creative Commons License 60975

Belemegy a szén a szivattyúba, vagy hogy gondoltad ezt?

Előzmény: cucu (60973)
C20NE 2015.01.07 Creative Commons License 60974

Több is. Figyeled a szivattyú áramát és ha kiesik a megadott limitből jelez. Differenciál nyomásmérőt építesz be elé és mögé kötve, ha eltűnik a nyomáskülönbség jelez.

 

Picit pontosabban milyen jelzésre gondoltál? Milyen jel kellene vagy mi kellene kapcsolnia a szivattyú kidöglését jelző áramkörnek?

Előzmény: ötfelezős (60972)
cucu 2015.01.07 Creative Commons License 60973

Olyan szén?

Előzmény: ötfelezős (60972)
ötfelezős 2015.01.07 Creative Commons License 60972

Van-e valakinek egyszerű, de nagyszerű ötlete arra, hogy ha szenes kazán keringetőszivattyúja megáll, akkor valami jelezzen?

Tízenhármaska 2015.01.07 Creative Commons License 60971

Figyelj mar picit,a lampafoglalat erintkezojen hajlitottal picit?

Előzmény: qwert2009 (60968)
qwert2009 2015.01.07 Creative Commons License 60970

Sajnos egyik lámpa sincs felkapcsolva hagyva.Holnap átnézem a vezetékeket meg az elosztó dobozt hátha találok rajta valami rendellenességet.

 

Előzmény: liptak1 (60969)
liptak1 2015.01.07 Creative Commons License 60969

A fázisceruza nem igazán hibakeresésre való(én nem is szívesen használom) de a te esetedben én is a nulla szakadásra gondolnék, azért van mind két vezetéken mérhető fázis mert valami fogyasztó visszazárja az áramkört, egy felkapcsol lámpa vagy valami hasonló

Előzmény: qwert2009 (60964)
qwert2009 2015.01.07 Creative Commons License 60968

Igen,3 fázis van a házban. A mellékhelységbe 3 eres kábel megy,egy kék és 2 fekete.

És attól,h felkapcsoltam a világítást az terhelte meg? Vagy valahol beázhatott és összeért két vezeték?

Előzmény: Dreamer (60965)
liptak1 2015.01.07 Creative Commons License 60967

Mára oda jutottam a sok kis tartozással, hogy mivel nekem és a családomnak is enni kell és hát a melót se azért végzem hogy valakinek villanya legyen, elmegyek megnézem a melót megmondom mennyi, ha ideadja előre a pénzt akkor adok egy átvételi elismervényt egy határidővel, megveszem az anyagot kimegyek elvégzem a munkát és kész, ezzel a rendszerrel ugyan cseppet vissza esett a melóm viszont én nyugodtan alszom attól ha máshoz megy. Ja és mostanra 2 év után először azt kell mondanom érdekes módon fizetnek, nincs majd elhozom azt a 2 ezret jövő héten , vagy ugyan most nem tudok 9 ezret kifizetni mert tegnap tankoltam a 200 kamionomba.

Előzmény: Jahno (60959)
liptak1 2015.01.07 Creative Commons License 60966

60 nap egy felszólítás egy kikapcsolás értesítő és 2 forintért is

Előzmény: joevagyok68 (60957)
Dreamer 2015.01.07 Creative Commons License 60965

Terheles hatasara valahol megszakadhatott a nullad. 3 fazis van otthon?

Előzmény: qwert2009 (60964)
qwert2009 2015.01.07 Creative Commons License 60964

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.

A minap a házhoz tartozó melléképületben akartam felkapcsolni a világítást,ami egyet villant és kialudt.Megnéztem a villanykörtét rossz volt,kicseréltem.De sajnos utána sem világított.Ezután megnéztem a kismegszakítókat,de egyik sem volt lekapcsolódva.Aztán egy fázisceruzával megnéztem a helységben lévő konnektorban,hogy van-e áram.A konnektor mindkét vezetékén világított a fázisceruza,az egyiken jobban a másikon halványabban.

Tudnátok segíteni,hogy mi lehet a baj ill. miért világít a fázisceruza a konnektor mindkét vezetékén?

Válaszokat előre is köszönöm.

DkGrinder 2015.01.07 Creative Commons License 60963

Üdv mindenkinek, rég nem jártam erre, hoztam egy kis csemegét az ínyenceknek: RGB android

boldog Bulldog 2015.01.07 Creative Commons License 60962

Gyökérkezelés?

Előzmény: Jahno (60959)
Peter atyuska 2015.01.07 Creative Commons License 60961

A számla tartozás 3 hónap ez alatt megy ki az ismert címre (rendszerint fogyasztási hely, vagy a szerződésben rögzített számlázási cím, vagy értesítési cím), ha erre nem érkezik válasz akkor kerül kikapcsolás alá, ha aznap vagy max 1-2 munkanapon belül bemegy az ügyfél és helyben rendezi a dolgokat a szolgáltató visszakapcsol bármilyen a mérési hely (normálisnak kell lennie), ha eljut az idő 1 éven túlra (néha ez nem számít régiótól is függ) akkor mindent szabványosítani kell. A gond mostanában ott van, hogy hiába aznap kifizeti az ügyfél és vissza kerülne kapcsolásra a lekötés nagyon "brutális" így sok esetben vezeték csere szükséges minimálisan.

 

Ja az már lényegtelen hogy a következő havi számlák befizetésre kerülnek. De ez is szépen le van írva az üzletszabályzatokban. Amit a hatóság energia hivatal fogad el, hagy jóvá = állam.

Előzmény: joevagyok68 (60957)
gepesz 2015.01.07 Creative Commons License 60960

Nem vettem személyesen zokon senkitől. Tőled sem. Nem is ismerlek. Nicknevekkel társalgok. Egyébként sem vagyok zokon vevős. Nem sértődök meg, sőt, ha nem vagyok ott, meg is verhetnek. :-)

Személyesen csak annyit, hogy biztos vagy abban az evezésben?:-)

Engem valószínűleg elvinne a víz a villanyszerelés adminisztrációjában. A kivitelezésben mér valahogy boldogulnék, de nem valószínű, hogy a szolgáltató megelégedésére.

Ha válaszolsz jó, ha nem úgy is jó.

Annyit látok, hogy a szemétség alkalmazásában támogatjuk az eont.

És nem csak őket.

1200.- forint? Többe került szétverni. És mindezt annak a reményében tették, hogy sokkal többért visszaépítik.

Na ebben nem tudnék részt venni. Nem mentem volna ki szétrombolni.

 

Előzmény: Tízenhármaska (60954)
Jahno 2015.01.07 Creative Commons License 60959

Körülményektől függetlenül ha csak a pénzügyi részét nézem, akkor lehet, hogy nem tunic soknak a tartozás, de nálam is van jópát ügyfél, aki cask 1-2ezressel lóg, vagy bőven 10ezer alatt. Sok? Nem annyira. Viszont ha összeadom az elmúlt pár évet, akkor nekem egyszermélyes cégként is elég szép nagy összegre jön ki az a pár ezres, így most már bárkit meg tudok érteni. Főleg ha még leveleket is írogatunk, üldözzük a júzert, mert én verhetem meg akkora pótdíjjal, mint ahogy a parkolós/útdíjas banda teszi a dolgát.

 

Most a 100ezres környéki tartozásokhoz találtam egy elég gyakorlatias brigádot, aztán meglátjuk, mert referenciák alapján elég jól értenek a pénzügyekhez, ügyfélkezeléshez.

Előzmény: Tízenhármaska (60954)
Tízenhármaska 2015.01.07 Creative Commons License 60958

Két felszólítás jött, értesülésem szerint, ezt a kettőt a fia megtalálta, felbontatlanul, a harmadik a megszüntetésről jött.

Pontosan mennyi volt a tartozás azt nem tudom, de az elmaradás összege ennyi volt, ennyit és a visszakötési díjat fizettem be a postán.

Előzmény: joevagyok68 (60957)
joevagyok68 2015.01.07 Creative Commons License 60957

Mondjuk az 1225 Ft az még durvább !

Hány felszólítás, mennyi idő után kapcsolják ki a vellanyt ?

És tényleg ennyiért is ?

Előzmény: Tízenhármaska (60956)
Tízenhármaska 2015.01.07 Creative Commons License 60956

Tudod, ismersz Joe, szeretek poénkodni, de akkor teszek smájlit

Sajnos nem vicc,és én is ledöbbentem, főleg azon, hogy eddig vártak.

De mikor elmondták mennyiből élnek ketten, szóval, nah.

Ki fogom nekik járni, hogy védendő fogyasztók legyenek.

Barátomat is lekaptam a 10 körméről, de sajnos igazából Ő sem tud segíteni a szülein.

Előzmény: joevagyok68 (60955)
joevagyok68 2015.01.07 Creative Commons License 60955

Ez most vicc ?

 

"tegnapelőtt egy jó barátom telefonált, a szüleinél júliusban"

 

Nem volt pénz a feltöltő kártyáján eddig ?

Előzmény: Tízenhármaska (60954)
Tízenhármaska 2015.01.07 Creative Commons License 60954

Egy kis történet:

Tegnapelőtt egy jó barátom telefonált, a szüleinél júliusban levágták a csatlakozót, nincs áram, szeretnék, ha segítenék eljárni az ügyükben.

Olyan 25 km-re laknak tőlem, elmentem, megnéztem mi a helyzet.

Idős házaspár, mind a ketten bottal járnak már.

Ahogy a fotón is látni, nem tököltek, szépen szétbarmoltak mindent az E-onosok.

Tegnap elmentem az ügyfélszolgálatra, ami tőlem 35 km-re van, nem tudtam időpontot foglalni, ez sajnos nem újdonság.

Így téptem sorszámot, vártam 40 percet.

Érdeklőttem, hogy ezen a partnerszámon mi a helyzet.

Tájékoztattak: elmaradás 1.225 Ft, kiírom: egyezerkettőszázhuszonöt Ft tartozás van.

Ezt befizetem, illetve kifizetem a 17.760 Ft visszakötési díjat, illetve szabványosítsam a mérőhelyet, adjam be a szokásos formanyomtatványokat, majd 8 nap múlva menjek vissza, írjam alá a szerződést és talán január végén megkapják a villanyt.

Remélem, holnap már nem lesz -16°C és meg tudjuk csinálni a kinti munkákat.

Illetve most telefonáltam le a vilbolttal, hogy ami kedvezményt csak tud adni, azt most adja.

Szerinted most dörzsölöm a tenyerem, hogy most kurvára bejött az élet?

Adtál egy szerencsétlen választ egy kérdezőnek, Mi többen szóltunk, hogy ez semmiféleképpen nem opció, szabálytalan, tudom zokon vetted, főleg tőlem.

Nyugodtan válaszolhatsz, de már nem reagálok rá.

Jah, még annyit, tudok csónakot evezni, de azért nem irányítanék egy hajót, mégha gőzös is

Előzmény: gepesz (60953)
gepesz 2015.01.07 Creative Commons License 60953

Érzem, hogy valami nem gömbölyű. Öreg hajógépész vagyok, talán nem fog ki rajtam egy, két elektromos javítás sem, de nem vagyok szakember, főleg a bürokratikus részében nem volt még dolgom. Csak valamiért büdöset érzek.

Nincs szándékom bántani senkit, de van egy olyan sejtésem, hogy van aki (itt) örül ennek a lehúzásnak, basáskodásnak. Vagy nem örül, de hasznot húz belőle.

Evvan.

Előzmény: Peter atyuska (60952)
Peter atyuska 2015.01.06 Creative Commons License 60952

Nem lábatlankodsz :) hidd el ez a helyzet senkinek sem egyszerű és ez nagyban a szolgáltatók sara.

Előzmény: gepesz (60950)
Peter atyuska 2015.01.06 Creative Commons License 60951

Nekem vannak olyan munkáim, hogy kellene valamit alkotni (1F helyett 3F stb) van egy kivitelezője az építtetőnek, oké. Csinálja meg én bejelentem hogy plomba bontás ezért meg ezért, eddig tart, megcsinálja ahogy leírom abból amit felsorolok dobozok, megnézem, javíttatom, megírom a papírt x Ft, az ügyfél bemegy és vár az emberekre amikor kijönnek örül. Vagy ad egy meghatalmazást mindent elintézek a papírmunkától az átvételig x + y Ft, a harmadik megírom mennyi az anyag amiből elkészítem és ezen felül a fizikai munka és a papírmunka és az x + y + z Ft van választása.

Előzmény: gepesz (60945)
gepesz 2015.01.06 Creative Commons License 60950

Kösz. Kiokosodtam.

Nem akarok már tovább itt lábatlankodni.

Előzmény: Peter atyuska (60949)
Peter atyuska 2015.01.06 Creative Commons License 60949

Tisztázzuk a köröket, anno minden villanyszerelő létesíthetett mérőhelyet de a szolgáltató embere vette át rakta fel a dobozokat a mérőket stb. A Szolgáltatók régióként (megye pld) kitalálta hogy létrehoz egy házi vizsgát amire külsős is jelentkezhet és ha ez megvan neki mindent megcsinálhat és a szolgáltató emberének nincs más dolga mint felrakni az órát és a biztosítékot és kész csókolom (max 1 óra az addigi 3-5 óra helyett), jött a "rendszer" váltás és átvariálták a szolgáltatók és a fogyasztók viszonyait. De a szolgáltatók a kényelmes helyzetüket fennakarták tartani ezért országos szinten félig meddig egységesítették a házi papírost így lett a reg szerelői jogosultság. Ezen túlmenően vannak olyan szolgáltatók akik bizonyos feltételek és szerződés mellett a reg szerelőnek kiadják a plombálás az óra elhelyezés és biztosíték felszerelést is.

 

A reg szerelő a jelenlegi jogi körülmények között az aláírásával a következőket nyilatkozza:

- a mérőhely megfelel a törvényi szabályozásnak

- megfelel az aktuális szabvány előírásoknak

- megfelel a szolgáltatói üzletszabályzatban foglalt követelményeknek

- nem tud a fogyasztó a méretlen vezetékhez hozzáférni oly módon hogy az nem látható a szolgáltató által megbízott személy(ek) részéről (leolvasó)

 

A reg szerelőre a következő ügyeknél van szükség:

- ha fizikai változás történik (más helyre kerül a mérő)

- teljesítmény változás (az alkalmazott vezetékek ezt bírják)

- olyan feladatoknál ahol a plombát bontani kell (hiba javítások amik nem a szolgáltató feladatiba tartozik, nem az óra ment tönkre és nem a biztosító)

Előzmény: gepesz (60947)
Tízenhármaska 2015.01.06 Creative Commons License 60948

Dehogy nem jarhatsz el.

Mondjuk bediktalod a meroidnek az allasat,kifizeted a csekkeket.

Szoval felelosegteljes feladataid vannak a szolgaltatonal.

 

Előzmény: gepesz (60947)
gepesz 2015.01.06 Creative Commons License 60947

Akkor ez csak egy pénzlenyúló állás. :-)

Van papírod most már értesz hozzá.

Visszaadod a papírt nem.

Saját ügyemben sem járhatok el nélkületek?

Azannya!

Előzmény: Tízenhármaska (60946)