Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

benbe Creative Commons License 15 perce 0 0 418633

Csak olyan vonalnak van értelme, ami a meglévő vasútvonalat vezeti be a terminál alá. Az S-Bahn lehetővé teszi a budapestiek gyors bejutását a városközpontba (amire a metró jellegéből fogva nem lenne alkalmas), a távolsági vonatokkal pedig jóval közelebb kerül a légikikötő Kelet-Magyarországhoz.

 

Jó példáért nem kell messzire menni: így van ez Bécsben (ami Lisztferhegy konkurrenciája lesz, amikor már ~2 év múlva a budapesti railjetek is bemennek majd a reptérre), Berlinben, Amszterdamban, Frankfurtban, stb.

Előzmény: Iszajev (418624)
trizs77 Creative Commons License 1 órája 0 0 418632

a közmunkások kapirgálnak, gereblyéznek, szemetet szednek.

 

 

Előzmény: Lovrin (418630)
timetable Creative Commons License 1 órája 0 0 418631

A közmunkás csak ne végezzen parancsra olyan vasúti szakmunkát, amiért egy tisztességes vezetésű országban munkabért is szokás adni - piaci alapon.  

Előzmény: Lovrin (418630)
Lovrin Creative Commons License 1,5 órája 0 0 418630

A számaidból úgy tűnik hogy a vízfej csökkent valamelyest ami nem baj.

 

A létszámhiányt enyhíthetné ha a közmunkások pályamunkákat is végezhetnének (aljcsere pl.) feltöltve a pft létszámot. Sajnos erre nincs lehetőség munkavédelmi okok miatt.

Előzmény: trizs77 (418628)
attus germanicus Creative Commons License 1,5 órája 0 0 418629

A vihar miatt Nyugat-Németországban kompletten leállították a vonatközlekedést.

trizs77 Creative Commons License 2 órája 0 0 418628

2014 év végére a MÁV Zrt. létszáma 16.000 fő alá csökkent.

Kétszer annyi új felvételes jött mint 2013-ban, de a kiáramlás is jelentős volt.

 

Hiányok mutatkoznak a :

 - biztosító berendezés műszerész,

 - forgalmi szolgálattevő,

 - kocsirendező,

 - váltókezelő,

 - pályamunkás

munkakörökben.

 

MÁV Zrt létszám alakulása :

 

 

......Megnevezés.....................................2013............................2014

 

Pályavasúti üzletág.............................15488 fő......................15490 fő

 

Központi irányítás...................................620 fő.........................437 fő

 

 

----------------------------------------------

 

..."....a fenti létszámon felül, decemberben foglalkoztatott 1427 fő közmunkás nem tud sokat hozzátenni a a vasúti feladatok magas színvonalú ellátásához...."

_nyunyuka Creative Commons License 3 órája 0 0 418627

Zuhanyhíradó szerint egyelőre egy vágányon...

Előzmény: romtemplom (418483)
GOLAZ111 Creative Commons License 4 órája 0 0 418626

Mondjuk értelmetlen, de miért hurok? Abból csak az egyik irányba lehet kijárni. Akkor már legyen külön vonal, az egykori 1 - nél ágazna ki, és Üllő után térne vissza, közben megállna a repülőtéri parkoló felett.

Előzmény: trizs77 (418623)
_nyunyuka Creative Commons License 4 órája 0 0 418625

A tanulmányt (ha a Széchenyi 2020-ról van szó) érdemes elolvasni. Mi jár majd Zajtára, ICE, TGV vagy már MAGLEV? :-)

Előzmény: Iszajev (418624)
Iszajev Creative Commons License 4 órája 0 0 418624

Én biztos nem értek hozzá, de a beépítetlenség miatt esetleg olcsóbb lenne egy Üllő - Repülőtér - Rákos nyomvonal, ahonnan aztán bárhová lehet tovább menni (Nyugatiba, Keletibe, Kelenföldre...).

Előzmény: trizs77 (418623)
trizs77 Creative Commons License 7 órája 0 0 418623

 


 

 

vasút 2020-ra lesz Ferihegy expressz

 

2015.03.31.

 

jamborgyula

 

Még vizsgálják a szaktárcánál, hogyan vezessenek vasutat a Ferihegyi repülőtérhez.

 

Vasúti megálló a használaton kívüli 1-es terminálnál. Ha tényleg jön az olimpia, ennél több kell

 

Az uniós forrásból finanszírozott nagy közlekedési beruházások terveinek nyilvánosságra kerülésekor az egyik meglepő elem a ferihegyi gyorsvasút volt. Nem mintha nem lenne szükség egy évi kilencmillió utast fogadó létesítmény kötött pályás kapcsolatának építésére. De elgondolkodtató, hogy a projektet csak az elmúlt 15 évben legalább háromszor vették tervbe, s ugyanannyiszor nem lett belőle semmi. Mivel az unió rábólintott a tervre, minden korábbinál nagyobb az esély, hogy 2020-ig létrejön a ferihegyi vasúti összeköttetés.

 

Azt, hogy milyen formában létesüljön a vonal, jelenleg vizsgálják a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A legrégebbi – még a rendszerváltás előtti évekből származó – elképzelés szerint a kék metró meghoszszabbításaként, földalattiként, az Üllői út alatt végighaladva érte volna el a repülőteret, összekötve útközben Kispestet és Pestszentlőrincet.

Ez az elképzelés már rég feledésbe merült, de a felszíni meghosszabbítás gondolatával a BKV komolyan foglalkozik, és ennek érdekében megvalósíthatósági tanulmányt készítenek – közölte a cég a Vs.hu kérdésére.

 

A tanulmány eredményeinek ismeretében, illetőleg a szükséges adatok és gazdaságossági számítások birtokában várhatóan májusban születik döntés. A 3-as metró meghosszabbítása esetén a repülőtér felé 8-10 kilométeres szakaszt kell építeni. Kézenfekvő, hogy elkülönített pályán, de a felszínen vezetik a pályát a légikikötő 2-es termináljához. A közlekedési vállalatnál úgy becsülik, ha felgyorsítják a projektet, 2016 nyarán jöhetne az első kapavágás.

 

Mivel nem fúrópajzsos technikát alkalmaznának, akár öt év alatt elvégezhető lenne a vonal felújítással egybekötött meghosszabbítása.

 

A metró meghosszabbítása – még a felszínen vezetve is – a legdrágább megoldás lenne. Ennél olcsóbban megvalósítható egy zárt pályás vasút megépítése, amely a repülőteret egy fontos városi közlekedési csomóponttal kötné össze. A legolcsóbb megoldásnak az tűnik, ha a meglévő Budapest–Szolnok 100-as vonalra épített hurokkal valósulna meg. Ebben az esetben csak az elágazástól kellene új pályát építeni, ugyanakkor felmerül, hogy a jelenleg is zsúfolt vasútvonalon hogy lehet menedzselni a jelentős többletforgalmat.

 

A ferihegyi vasúti összeköttetés létjogosultságát korábban a szakmabeliek közül többen vitatták. Az utasforgalom növekedése azonban elmosta ezeket a kétségeket. Tavaly több mint kilencmillió vendég fordult meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, és a tervek szerint ez a szám ebben az évben elérheti a tízmilliót. A reptér vezetői több alkalommal azt nyilatkozták, hogy ha a forgalom megközelíti a 12 milliót, jelentős bővítésekre lesz szükség az új Sky Court épületben.

 

A reptéri vasút megvalósítását nem kísérte szerencse eddig Magyarországon. Az évezred elején Demján Sándor vetette fel, hogy a Nyugati pályaudvartól induljon gyorsvasút a repülőtérre. Az üzletember és a Trigránit Zrt. hajlandó is lett volna részben finanszírozni a beruházást, ám a javaslat lekerült a napirendről.

 

A  kormányok több alkalommal nekifutottak a feladatnak: Kóka János 2008-ra ígért reptéri gyorsvasutat. Neve is volt, Ferex néven futott, és magánbefektetőkre alapozták a létesítését. Semmi nem lett belőle.

A 2010-es kormányváltás után kínai kölcsönből szerettünk volna repülőtéri vasutat építeni. Ennek forrását a kínai kormány által felajánlott egymilliárd eurós hitelkeret biztosította volna.

A Malév 2012-es leállása, majd az 1-es terminál lezárása után lekerült a napirendről a ferihegyi gyorsvasút terve.

 

Jámbor Gyula

M63 010 Creative Commons License 15 órája 0 0 418622

Városlőd Ajkáról vonattal sokkal gyorsabban elérhető, mint busszal, és az állomás is jó helyen van, csak a menetrend vacak.

Előzmény: M63 010 (418621)
M63 010 Creative Commons License 15 órája 0 0 418621

Az alsóörsi vonal felszámolása az elővárosi forgalomnak tett be elsősorban, mert a távolsági forgalomban Veszprémben körbe kéne járni, vagy ingavonat kéne.

Normális országban 4 közép- vagy nagyváros (Ajka-Veszprém-Várpalota-Fehérvár és még Herend és Hajmáskér méretét figyelembe véve egész nap félórás követésnek kellene lennie. Ajkán az állomás jó helyen van, Herenden pont a buszállomással ellentétes oldalon, Fehérváron meg aki nem a belvárosba megy, az úgyis helyijáratozik, akárcsak Veszprémben, ott az egyetem a legnagyobb olyan létesítmény, ami egyértelműen a buszt vonzza, a nyugati irány kivételével. A lakótelepekre ugyebár buszozni kell.

 

 

M63 010 Creative Commons License 15 órája 0 0 418620
Előzmény: Izsó001 (418607)
GOLAZ111 Creative Commons License 16 órája 0 0 418619

Nagybecskerek felé az alépítményből sem nagyon lehetne felhasználni szinte semmit. Kelebia felé akármilyen kevés, de legalább egy kis felújított szakasz már van. Nemsokára kész lesz a híd is. 

 

Pancsova felől Belgrádban is el lehet vesztegetni egy kis időt. Ha a régi állomásra kell bejárni, akkor végig kell menni a parton és visszatolni, az új nagy állomás pedig lehet, hogy Újbelgrádban lesz.

Előzmény: Lovrin (418618)
Lovrin Creative Commons License 16 órája 0 0 418618

A gyengébb szerbiai szakasszal szemben erősebb magyar szakasz (140) állítható.

Most utána számoltam, Újvidék valóban eltolja pár tízezer fővel a mércét a kelebiai irány felé.

 

(A nagybecskereki irány mai állapota teljesen mindegy, úgyse használnak fel belőle egy fél síncsavart sem a kínaiak, mint ahogy Kelebia felé sem.)

Előzmény: GOLAZ111 (418617)
GOLAZ111 Creative Commons License 16 órája 0 0 418617

Akkor elkerülné Újvidéket és Szabadkát. Pancsováig különben is mellékvonal az egész és most már fel fogják újítani a pályát a szerbek Kelebia felé. 

Előzmény: Lovrin (418615)
kbn Creative Commons License 16 órája 0 0 418616

Ennek nagy része Székesfehérvár, Várpalota és Veszprém egymás közti forgalma.

 

Mindhárom városban jóval központibb helyen van a buszpályaudvar, mint a vasútállomás, így a vonat a többségnek a fél-egy órás út mindkét "végén" szívás lenne. Ezzel a vonat nem tud versenyezni, és szerintem nem is kell, hogy versenyezzen.

 

Ezzel együtt a Veszprém-Budapest viszonylaton is jóval erősebb a buszok napi forgalma a vonaténál, ahol a vasútnak egy egész napos órás ütemmel, 160-as pályát kihasználni képes modern járműflottával, menetrendben és tarifában is utasbarát ráhordó rendszerrel a (közel)jövőben simán lehet keresnivalója.

Előzmény: attus germanicus (418552)
Lovrin Creative Commons License 17 órája 0 0 418615

Ha lesz valamikor is újra vasúti híd, akkor az igencsak délebre lenne, ahhoz egy új, szegedi főpályaudvart is kellene építeni. Ilyen tervek már úgy 20-30 éve is voltak, és ahogy a dolgok mai állását tekintjük, maradtak is azok. 

 

Nem, mostanában újból átmenő pályaudvarban gondolkodnak.

Meg közúti-vasúti hídban.

 

Itt elérhető a szeged-makó TT elő-elő-előmegvalósíthatósági tanulmányterve, ami a hídra is kitér.

http://www.szegedvaros.hu/letoltesek/cat_view/302-varosfejlesztes.html

 

 

(Megj.: a Budapest-Belgrád vasút utasszámát úgy lehetne kimaxolni, ha az Bp-Kecskemét-Szeged-Nagykikinda-Nagybecskerek-Pancsova-Belgrád útirányon menne, persze valamivel hosszabb lenne mint a kelebiai irány. Sajnos Szerbia vasúti térképén a Bánság egyre inkább fehér folttá kezd válni, pedig életképes útirányt lehetne belőle kihozni egy rendes 100-120 pályasebesség mellett is.)

Előzmény: Izsó001 (418607)
kihúzóvágány Creative Commons License 17 órája 0 0 418614

Kétségtelen, beépült a nyomvonal, emlékezetem szerint többnyire egyszintes épületekkel, a nagyrákosi völgyhídhoz hasonlóan lábakra állított pályavezetés megoldás lenne, szükség szerint akár nem egyforma nyílásközökkel.

Előzmény: Izsó001 (418607)
manhattani Creative Commons License 18 órája 0 0 418613

(Arany János nyomán szabadon)

Előzmény: názmin (418612)
názmin Creative Commons License 18 órája 0 0 418612

Ez tetszik,frappáns megfogalmazás!

Előzmény: manhattani (418611)
manhattani Creative Commons License 19 órája 0 0 418611

Többet ér a forgalmista kegye, mint az utasítás hegye...

Előzmény: názmin (418610)
názmin Creative Commons License 20 órája 0 0 418610

Sziasztok valaki segitsen nekem abban hogy mitöl függ hogy egy vonatot megállitanak vagy tovább engednek? A történet lényege hogy szombaton Ferencváros bejáratánál mi megálltunk az Avalával a Rába meg elzugott mellettünk,ezáltal rajtam kivül még heten lekésték Kelenföldön!Ma ugyanez forditva történt a Rába állt ott mi meg mentünk mellette!

manhattani Creative Commons License 20 órája 0 0 418609

>Az áruházak sokkal kisebb gazdasági egységek mint a vasút, mégis gond nélkül elbírnak 1-1 városban 1-3 gratis autóbuszt.

 

Azt el. Ha azon a buszon átlagosan tizen utaznak, és a legtöbbjük vesz valamit az áruházban, az több nyereséget hoz, mint amennyibe a busz járatása kerül.

 

Ha a MÁV busza átlagosan hoz tíz utast, akkor a MÁV jegyárbevétel-lefedettsége 18,1%-ról 18,15%-ra nő.     És?

Előzmény: trizs77 (418584)
Izsó001 Creative Commons License 21 órája 0 0 418608

 irányában lennem  lenne,

Előzmény: Izsó001 (418607)
Izsó001 Creative Commons License 21 órája 0 0 418607

Ha lesz valamikor is újra vasúti híd, akkor az igencsak délebre lenne, ahhoz egy új, szegedi főpályaudvart is kellene építeni. Ilyen tervek már úgy 20-30 éve is voltak, és ahogy a dolgok mai állását tekintjük, maradtak is azok. Azokon, és bármi újabbon a medencés kikötő irányában lennem lényegében egyenes vonalban haladna, nem kunkorodna be a Nagyállomás felé. Egyébként a másik oldalon, Szőregnél egyenesen, a régi, eredetileg Budapest - Cegléd - Szeged - Temesvár - Orsova vasútvonal nyomvonalán haladna tovább a pálya, ha egyszer szükség lenne erre a három országot is érintő projektre. Egyelőre hallani sem akarnak róla, a pénzt ugye a lökösházi irányba tették bele. Az új déli közúti híd az más pálya, azon lehet tram-train álmodni. ;)

Az eredeti helyén biztosan nem építhető meg a vasúti híd, az elbontott töltés helyén épült nagyjából az új klinikai negyed egy része.

Előzmény: Lovrin (418602)
martinaxe7 Creative Commons License 23 órája 0 0 418606
benbe Creative Commons License 23 órája 0 0 418605

Tram-traint emlegetnek arra is.

Előzmény: Lovrin (418602)
benbe Creative Commons License 23 órája 0 0 418604

Botovónak hívják. Én is ragadtam már kilenc órára Eszéken a H® vonatpótlózása miatt. Csak a vállaukat vonogatták, mondták, hogy a vonat pontos volt. Visszatérítésről szó sem volt, de plusz szállás, élelem, egyebek kellettek, és persze időt is buktam. Azóta autóval járunk arra.

Előzmény: István Gyuri (418603)
István Gyuri Creative Commons License 23 órája 0 0 418603

Az IC 200-as Zágráb felé megy. A pótlás a Gyékényes-Kapronca közötti állomástól van csak (tisztán horvát területen).

Előzmény: trizs77 (418601)
Lovrin Creative Commons License 24 órája 0 0 418602

Nem OFF. A szegedi Déli Tisza-híd a régi vasúti hídtól délre épülne fel. A körút nyomvonalának kialakításához szükséges a vasút átvágása Újszeged állomás előtt.

 

Így amennyiben vasúti híd is épülne /egyre kevésbé valószínű/, a pálya Szőreg-Újszeged között szűk ívvel (vmax 60?)  fordulna rá a körút nyomvonalára, majd a szegedi oldalon is hasonlóképpen fordulnak le róla. A nagyállomáson körülbelül a felvételi épület középvonalában már meg kell történnie az újszegedi vágány kiágazásának.

Előzmény: trizs77 (418596)
trizs77 Creative Commons License 24 órája 0 0 418601

Úgy érted, hogy most éppen halad a horvát vasúti pótlóbusz Koprivnica felé.

De a horvát vasút nem várja, nemvárta be saját vonatpótló buszát, hanem az üres vonatot átküldte Magyarországra ?

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418600)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 24 órája 0 0 418600

Még nem tudom, mit mondanak róla, de a tapasztalatok alapján a jegyvisszatérítési hajlandóságuk az általuk nyújtott szolgáltatást is alulmúlja. El fog érkezni az az idő, amikor ismerősömmel inkább a magyar vasútnál vetetem meg a menettérti jegyet BP-Zágráb között, aztán majd megoldjuk valahogy, hogy 30 napon belül legyen egy visszautazás is. Mert a Start eddig legalább kivétel nélkül mindig fizetett, amikor fél óra felett késett a járat, a horvát meg leszarja.

Előzmény: trizs77 (418598)
timetable Creative Commons License 24 órája 0 0 418599

Nézd, ha lehet választani hogy átszállok a helyi ingavonatra, majd annak végpontjától célhoz gyalogolok (1-15 perc), vagy pedig felülök az állomás előtt a buszra, ami a célomtól 5 percen belüli gyaloglási távolságra tesz le, szerintem inkább az utóbbi, és még nem is szórtunk el rá milliárdokat...

Előzmény: Lovrin (418563)
trizs77 Creative Commons License 24 órája 0 0 418598

Mit mond erről a Horvát Vasút ?

 

Az az Ő felségterületük ugye ?

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418597)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 24 órája 0 0 418597

Az érintett vonaton ülő ismerősöm információi alapján ismét sikerült eljátszani az Agram IC-vel (IC 200) azt a varázslatos okosságot, hogy a vonatpótló buszt nem várja meg a vonat Koprivnicában... Peti szavaival élve, ezért senkit nem rúgnak picsán? Nem az első alkalom volt...

trizs77 Creative Commons License 24 órája 0 0 418596

Ez ugyan itt OFF, de kihasználom helyismeretedet.

Az új déli szegedi közuti hidat nem a vasúttól is délebbre akarják megépíteni ?

 

 

Előzmény: Lovrin (418595)
Lovrin Creative Commons License 25 órája 0 0 418595

2020-ig biztosan nem épül vissza a vasúti híd.

 

Szeged városa ettől még pályázhat regionális forrásokból közúti híd építésére, amire megvan lehetősége.

A MÁV garantáltan egy fillérrel sem akar beszállni, mivel már 70 éve nem érdekli az ügy.

 

Könnyen az lesz belőle, hogy az újszegedi vonalat visszabontják Szőregig hogy elférjen a közúti híd, aztán itt meg is áll a nagy hídépítő lendület.

Előzmény: M63 010 (418585)
trizs77 Creative Commons License 25 órája 0 0 418594

Pontos.

 

 

Előzmény: vrobee (418592)
trizs77 Creative Commons License 25 órája 0 0 418593

............a jelenlegi egymással "vetélkedő" volán és vasút témájától ideje lenne elszabadulni,.........

 

-----------

 

Nagyon egyetértek.

 

Azzal a kiegészítéssel, hogy mindkét cégcsoportusulás olyan helyzetben van, hogy az első 100 problémájuk között, nem szerepel az egymással való rivalizálás, harc.

 

Sok mindent csinálnak, de vetélkedni biza, nem vetélkednek.

 

 

 

 

vrobee Creative Commons License 25 órája 0 0 418592

Ha jól sejtem, ő egy koncepció elkészítésére kapott felkérést. Majd kényszerít az, aki a valóságba átülteti a koncepciót, ha lesz olyan...

Előzmény: trizs77 (418590)
trizs77 Creative Commons License 25 órája 0 0 418591

Kérdés,hogy a jelenlegi helyi közlekedést lebonyolító cégnek milyen szerződése van ennek ellátására és az meddig érvényes?

 

----------------

 

Helyi közlekedésnek (közszolgáltatás) és az ingyenes járatoknak NINCS közük egymáshoz.

 

Az adott település helyi közlekedését ellátó társaság akkor élhet panasz jogával ha a vasút ellenszolgáltatást szed a vasútállomásra/ról hordó járatain, vagy városon belüli utazást is lehetővé tesz a polgárok számára.

 

Amennyiben a vasút, uszoda, piac, vagy bármi INGYENES buszjáratot indít, melyre egyik irányba csak felszállni, másik irányba csak leszállni lehet, akkor ahhoz a helyi közlekedést bonyolító társaságnak nincs köze.

 

 

Előzmény: gysevic (418589)
trizs77 Creative Commons License 25 órája 0 0 418590

Nagyon remélem, hogy Dávidnak végre sikerül már az RKI-t meg néhány minisztériumi (fő)osztályvezetőt más gondolkozásmódra kényszeríteni,

 

-------------------

 

Márciusban, kinevezésekor ilyen jogosítványokról még nem volt szó.

 

Érvényes törvények feletti intézkedéshez úgynevezett........"...minősített helyzet***...."...kihirdetése kell.

Akkor lehet.

Igaz akkor is erősen korlátozzák a különböző miniszterek ilyen irányú rendkívüli intézkedéseit.

Az, hogy Dávid ilyet kapott, az lehetséges, hisz a 3000-es (titkos) kormányhatározatokat a Magyar Közlöny nem hozza le.

 

 

*** = minősített helyzet = civilül és pongyolán fogalmazva = hadi állapot.

 

------------------------------

 

Márciusban arról olvastunk, hogy június végéig amolyan tanácsadó lesz.

Azóta eltelt pár hét, s ha igazak amit írsz, és már van kényszerítési jogköre   államigazgatási főtisztviselővel szemben, akkor alapjaiban megváltozott az eredetileg 4 hónapra szóló megbízatása.

 

 

 

 

 

 

gysevic Creative Commons License 25 órája 0 0 418589

" Ha a vasút jelentős számú (?) utasra akar szert tenni a városból, milliárdos járműbeszerzés és pályaépítés nélkül is megteheti. Egy buszt kell vennie, lefesteni MÁV-színekre (van ilyen?), oldalára egy hatalmas MÁV-logo és egy jól hangzó, rögtön érthető utalás kerül. Minden Veszprémből és Veszprémbe szóló vonatjegy automatikusan érvényes ezen a buszon az állomás és a központ között. "

 

Kérdés,hogy a jelenlegi helyi közlekedést lebonyolító cégnek milyen szerződése van ennek ellátására és az meddig érvényes? Nálunk pl pont azért nincs "Tesco-busz",mert a helyi közlekedés ellátására a Volánbusszal kötöttek szerződést 10-12 éves időtartamra és ez nem engedi meg idegen szereplők belépését.(Nincs is ingyenes buszjárat az áruházhoz,csak két fizetős helyi viszonlat kavarog arrafelé...) Ha Veszprémben is ilyen szerződés van érvényben az önkormányzat és a helyi volán között,akkor gyanítom,hogy nem indíthatna semmilyen helyi járatot a MÁV sem...

 

A dolog másik része pedig már-már összeesküvés-elmélet: Ha elkezdenek buszokat vásárolni a MÁV-nál,akkor előbb-utóbb tényleg kampec lesz a mellékvonalaknak... (Bár ezt valószínűleg odafentről nem fogják hagyni a Volán utódok érdekei miatt...)

Előzmény: felucca_02 (418564)
vrobee Creative Commons License 25 órája 0 0 418588

Hát igen... Mennyire szól VD megbízatása? Fél év? Mit lehet az alatt tenni?

Előzmény: István Gyuri (418587)
István Gyuri Creative Commons License 25 órája 0 4 418587

trizs77: Az áruházak sokkal kisebb gazdasági egységek mint a vasút, mégis gond nélkül elbírnak 1-1 városban 1-3 gratis autóbuszt.

Az áruházak életébe nem szól bele a KTI... És egyébként is miért kellene párhuzamosan kialakítani egy külön buszos rendszert Veszprémben (és máshol is) a vasútnak, miért is nincsenek ezek egységben kezelve? Nagyon remélem, hogy Dávidnak végre sikerül már az RKI-t meg néhány minisztériumi (fő)osztályvezetőt más gondolkozásmódra kényszeríteni, mint arra, hogy de hát van közvetlen busz, annál jobb nincs és az márpedig marad, amíg világ a világ, mert az utas az egy-sze-rű-en kép-te-len átszállni (amit persze a díjszabási anomáliák csak felerősítenek...), a vonatokat meg ritkítsuk, mert vezessük ki a gyorsvonati portfóliót, mert az "elavult", és megindul  Dagobert bácsi szemében a pörgettyű, hogy akkor most mennyi vonatkm-t meg lehet nyerni... Mert évek óta ezen megy a pörgés, szó sincs érdemi fejlesztésekről, pláne közös szemlélet alapján, csak az "átlagköltségekkel" beszorzott kamumegtakarításokról készülnek a nagy hatású tanulmányok (és sajnos, néhányat el is fogadnak...).

Szóval, a jelenlegi egymással "vetélkedő" volán és vasút témájától ideje lenne elszabadulni, ahogyan Pesten sem vetélkedik a 3-as metróval a busz, és ráhord az Üllői úti tengelyre, közös tarifával. És majd utána legyen közös menetrendi kereső, hogy lehessen látni, hogy hogyan hord rá a gyorsvonatra a volán közös tarifával.

Előzmény: trizs77 (418584)
trizs77 Creative Commons License 26 órája 0 0 418586

Az Újszegedi vasúti híd visszaépítése - szerintem - a mostani (2014-2020) és a következő (2021-2027) EU ciklusban NEM valósul meg.

 

2027 után ........................???

 

 

Előzmény: M63 010 (418585)
M63 010 Creative Commons License 26 órája 0 0 418585

Állítólag most visszaépül a híd, és lesz vasúti pálya is hozzá a régi helyén.

Előzmény: Lovrin (418578)
trizs77 Creative Commons License 26 órája 0 1 418584

 5*

 

Az áruházak sokkal kisebb gazdasági egységek mint a vasút, mégis gond nélkül elbírnak 1-1 városban 1-3 gratis autóbuszt.

 

 

Előzmény: felucca_02 (418564)
GOLAZ111 Creative Commons License 26 órája 0 0 418583

GOLAZ111 Creative Commons License 26 órája 0 0 418582

Volt ilyen Komlóról Pécsre furgonokkal. De különben sem gond, hiszen sok nagysebességű vonal állomása is messze van mindentől, mégis elvannak valahogy. Veszprémben ki lehetne próbálni, hogy milyen lenne, ha a buszok is a peronok mellett állnának meg, és esetleg valami Nagy Utasvonzó Létesítményt lehetne építeni az állomás köré - bár ötletem sincs mi lehetne az. 

Előzmény: vrobee (418574)
GOLAZ111 Creative Commons License 26 órája -1 0 418581

Sajnos más. A Veszprémen menjen át a vasút, az egy jó ötlet. Bár sokakból csodálkozást vált ki, hogy mekkora őrültség, de ilyeneket építenek máshol is. 

Előzmény: felucca_02 (418579)
Komlósfecskés Creative Commons License 26 órája 0 2 418580

Olyan nincs hogy "MÁV". Kinek a fizetése, íróasztala függ attól, hogy 3 vagy 43 utasa van a veszprémi gyorsnak? Van ilyen?  

Előzmény: munkamegosztás (418577)
felucca_02 Creative Commons License 26 órája 0 2 418579

Értem, az meg elméletileg beleférne, hogy kilométerenként másfélmilliárdért épüljön pálya + kisajátítások Veszprém központba + jármű, csak az a lényeg, hogy vaskereke legyen, mert az belefér a közszolgáltatási szerződésbe.:)

 

Hát basszuk meg az országunkat! Ezt mi csináltuk ilyenre, vagy valaki más?

Előzmény: munkamegosztás (418572)
Lovrin Creative Commons License 26 órája 0 0 418578

A MÁV önmagától teljesen képtelen rá, hiszen nincs megrendelői szerepköre.

Elméletileg üzletpolitikai kockázatra indíthatna ilyen járatot, gyakorlatilag abba is beleszól a minisztérium(on keresztül a KTI) - lásd virtuális kilométerek eltörlése.

 

Meg úgy egyébként, amíg lett volna lehetősége ilyen fejlesztésre, addig sem érdekelte a MÁV-ot.

Ahogy az Újszeged-Szeged összeköttetés megvalósítása sem. (Se a buszjárat fenntartása, se a híd visszaépítése)

Előzmény: munkamegosztás (418577)
munkamegosztás Creative Commons License 27 órája 0 0 418577

Ez túl logikus lenne.

 

Máv erre képtelen????

Előzmény: vrobee (418574)
munkamegosztás Creative Commons License 27 órája 0 0 418576

Azért, mert 1990 után semminek sincs igazi gazdája.

Megrendelő az állam az önkormányzat, de részben a finanszírozás sincs megoldva.

A módszerváltás utáni zavaros helyzet jó volt egy szűk réteg helyzetbe kerüléséhez.

 

A korábbi jobban működő alágazati munkamegosztást, már nem felügyelik, cél volt egy időben a szinte a teljes privatizáció is, ebbe egy jól összehangolt rendszer nehezebben fér bele.

 

A Volán cégek feldarabolódása, Máv 1990 utáni tragikus pénzügyi helyzete a nyerességes teherszállítás visszaesése, a személyszállítás finanszírozásának elmaradása hozott egy új helyzetet.

 

Sajnos sok helyen állomáson , megállóhelyen a ráhordó járatok rendszere megszűnt, vagy lecsökkent.

Előzmény: 1047 005-2 (418573)
v_peti Creative Commons License 27 órája 0 0 418575

Mivel mazochista vagyok párszor utaztam busszal Veszprémből Budapestre, na de úgy tűnik, hogy túl sok a mazochista, mert Fehérváron is tolongás volt, holott onnan rengeteg vonat megy Pestre.

 

Előzmény: manhattani (418556)
vrobee Creative Commons License 27 órája 0 0 418574

Helyijárat nem fér bele a vasút mostani finanszírozásába. (Közszolg. szerzôdés)

Ez nem helyijárat, hanem távolsági/helyközi járat, távolsági/helyközi utasok részére. Annyi kell, hogy kinevezik a veszprémi buszállomás XY. kocsiállást Veszprém-Városközpont vasútállomásnak (vagy aszfaltoznak mellé egy peront), és kinevezik a buszt vonatpótlónak. Ehhez hasonló megoldás még olyan helyeken is megy, ahol véresen szigorúan veszik a különböző feladatokra kiosztott koncessziók elkülönítését...

Előzmény: munkamegosztás (418572)
1047 005-2 Creative Commons License 27 órája 0 0 418573

Mindkét ágnak van Megrendelője,aki a díjszabást is meghatározza.Miért nem ő a felelős ezért?

Előzmény: munkamegosztás (418570)
munkamegosztás Creative Commons License 27 órája 0 0 418572

Helyi közlekedés biztosítása önkormányzati feladat.

 

A vasút meg nem Tesco, azaz nem egy nyereséges magáncég aki indíthat "szerződéses" buszt.

 

Helyijárat nem fér bele a vasút mostani finanszírozásába. (Közszolg. szerzôdés)

Előzmény: felucca_02 (418569)
V43-1379 Creative Commons License 27 órája 0 0 418571

A vonat nem vár ....... :-))

Előzmény: munkamegosztás (418570)
munkamegosztás Creative Commons License 27 órája 0 0 418570

Ez városi helyijárat kategória.

 

A vasútnak , nincs annyi esze mint a Tesco-nak, aki ingyenes buszt közlekedtet.

Még mindig elvárja a vasút, hogy a Volán indîtson járatokat, vagy az utas gyalogoljon vagy autózzon biciklizzen ki az állomásra.

Előzmény: siófoki35 (418568)
felucca_02 Creative Commons License 27 órája 0 0 418569

Igen, vonatpótló busz, nyilvánvaló. Ha ZEG-re mehetett IC-busz néhány éve, akkor Veszprém-központba miért nem mehet személy-busz? A visszamenőleges törvénykezés korában miféle mondvacsinált indokok gátolják ezt meg?

Előzmény: siófoki35 (418568)
siófoki35 Creative Commons License 27 órája 0 0 418568

Teljesen értelmes ötlet.

Mindjárt jönnek az érvek a törvényekkel, hogy nem lehet ilyet.

Át kell írni a törvényt. Vagy azt mondani rá, hogy vonatpótló. (50 éve járt is arra vonat...)

 

Nem kell vadonatúj kocsi. Külföldi használt autós oldalakon jó áron lehet különböző használt buszokat venni. Pl. Mercedes Citarót vagy Volvo 7700-at. Azok jó buszok. Ha csak 1-2 db kell, akkor főleg egyszerű dolga van az embernek. Talán még a közbeszerzési értékhatárt sem éri el.

 

Na kéz biliből ki, térjünk vissza a realitáshoz... :(

 

 

 

Előzmény: felucca_02 (418564)
munkamegosztás Creative Commons License 27 órája 0 0 418567

Nem kellett volna kidobni az 1 es köteteket otthon Neked.

 

Nekem nem csak vasúti hanem buszmenetrend gyűjteményem is van.

Előzmény: trizs77 (418561)
siófoki35 Creative Commons License 27 órája 0 0 418566

akkoriban kb. mindenhol 2 ft volt a helyi menetjegy, a régi jegyeimet elnézve.

Előzmény: trizs77 (418561)
munkamegosztás Creative Commons License 27 órája 0 0 418565

Mikor volt 2 Ft?

 

Miért indított a 15. Volán már az 1970 es 1980 as években több sok közvetlen Budapest M7-Székesfehérvár- Veszprém-(.....) buszt?

 

Veszprém megye abban különleges, hogy itt a Volánbusz azaz a 20 as Volán (Budapest) kevesebb budapesti távolsági buszt közlekedtet, mint a 15 ös utána megyei Balaton Volán vagy a jogutód 8 törpe Volán.(Balaton, Balatonfüredi, Tapolcai, Sümegi, Ajkai, Pápai, Dudari, Várpalotai Volán cégek.)

 

Valahol az M7 autópálya meg a sok budapesti járat megtette a magáét. Tény a vasút kiesik...

Előzmény: trizs77 (418561)
felucca_02 Creative Commons License 28 órája 0 3 418564

Szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Veszprém városában nincsen vasút. Ennek ellenére vannak megszállottak (én is ezek közé tartozom), aki nyugodtan begyalogolnak a jutasi állomásról a központba, 35 perc alatt tapasztalatom szerint megjárható. Ez egy reális alternatíva, nem kell belehalni.

 

Ha a vasút jelentős számú (?) utasra akar szert tenni a városból, milliárdos járműbeszerzés és pályaépítés nélkül is megteheti. Egy buszt kell vennie, lefesteni MÁV-színekre (van ilyen?), oldalára egy hatalmas MÁV-logo és egy jól hangzó, rögtön érthető utalás kerül. Minden Veszprémből és Veszprémbe szóló vonatjegy automatikusan érvényes ezen a buszon az állomás és a központ között.

 

Lehet, hogy nem egy busz kell, hanem kettő, lényeg, hogy minden vonathoz és vonattól legyen csatlakozás a központba, öt percen belül, extra jegyár nélkül. Hozzáértők mondanak árat egy buszra. A vezető bére nem számít, Karcagon ott áll egész nap a tiszafüredi Bz munka nélkül, a jegyvizsgáló és a mozdonyvezető malmozik havibérben, tehát ez nem lehet tétel.

 

Igen, a busznak horribile dictu gumikereke van. Viszont az út további 95%-át vaskeréken teszi meg az utas, ennyit talán megér. ha nem, akkor marad a mai helyzet, kész-passz.

Lovrin Creative Commons License 28 órája 0 0 418563

Abban, hogy az utasok nagy része nem lenne rákényszerülve a ráhordó buszok használatára, mivel a városon belüli célpontja gyaloglási távolságba esne.

Előzmény: timetable (418558)
GOLAZ111 Creative Commons License 28 órája 0 0 418562

De volt valami, hogy a helyi jegyet is meg lehet venni a vonatjeggyel együtt. 

Előzmény: munkamegosztás (418559)
trizs77 Creative Commons License 28 órája 0 0 418561

A ráhordó buszok rendszere már a 15. sz. Vállalat (Veszprém) idejében elkezdett leépülni.

Magas helyi menetjegy ár = 2 Ft.-

 

 

munkamegosztás Creative Commons License 28 órája 0 0 418560

Kár volt az alsóörsi szárnyvonalért.

 

A buszállomától alig 300 méterre volt a régi veszprémi belvárosi állomás.

 

Sajnos a nyomvonal egy része is beépült, Papp elvtárs miatt...

Előzmény: Lovrin (418551)
munkamegosztás Creative Commons License 29 órája 0 0 418559

A ráhordó buszok rendszere már a 15. sz. Vállalat (Veszprém) idejében elkezdett leépülni.

 

Magas helyi menetjegy ár, hosszú menetidő stb.

 

Helyközinél van pár járat , de ez még édeskevés.

 

Lementem megvenni a 2014-2015 Veszpém megyei menetrendet, nyomás közbeniben pár új vasútállomásig hosszabított járat, de ez is csepp a tengerben...

Előzmény: timetable (418558)
timetable Creative Commons License 29 órája 0 0 418558

Egy vasúti szárnyvonal a belváros széléig, szerinted miben szolgálná jobban az utazóközönséget, mint a ráhordó buszok jobban megszervezett rendszere? 

Előzmény: Lovrin (418551)
trizs77 Creative Commons License 30 órája 0 1 418557

Így eleve aki ésszel utazik, kimehetne a pályaudvarra.

 

-----------------

 

1./ Petike !

Pont oda mennek.

A buszpályaudvarra.

 

 

2./ Petike !

Le kell váltani azokat a nyűves utasokat, ha nem hallgatnak a szép szóra.

 

 

3./ Peti !

Összedobunk neked egy kis pénzt, és festess Szombathelyen egy molinót, amit majd Veszprémben kifüggesztünk.

Mondjuk legyen a felirata :............A buszos utas Monnyyonn le !...........

 

 

 

 

manhattani Creative Commons License 1 napja 0 1 418556

>így eleve aki ésszel utazik, kimehetne a pályaudvarra.

 

Így is van, Peti! Piríts rá arra a sok hülye kékre, hogy semmi esze sincs!

Előzmény: M63 010 (418553)
M63 010 Creative Commons License 1 napja 0 0 418555

Elsőként egy valódi ITF kéne órás követéssel, nem a mostani katyvasszal, reggel félórás sűrítéssel!

Másodszor az órás követéshez jól lehetne buszt hangolni! Így hangolni kéne!

Harmadrészt kombinált jegyrendszert kellene bevezetni!

 

Előzmény: M63 010 (418553)
Lovrin Creative Commons License 1 napja 0 0 418554

Szerintem jól, az adott diasorban legalább is nincs különösebb megjegyzés az ábra mellé.  ( http://ktenet.hu/download.php?edid=399 ) 

Előzmény: attus germanicus (418552)
M63 010 Creative Commons License 1 napja 0 0 418553

A Haszkovóról, ahol a város 1/3-a lakik egyforma könnyű a vasútra és a buszra eljutni. Az Endrődiről és a Cholnokyról is van közvetlen busz. Egyedül a belváros és az egyetem van sokkal előnyösebb helyzetben. Na meg a buszok gyakran zsúfoltak, így eleve aki ésszel utazik, kimehetne a pályaudvarra.

 

Előzmény: Lovrin (418551)
attus germanicus Creative Commons License 1 napja 0 0 418552

A rajz alapján Veszprémbe kb. tízszer erősebb a busz, mint a vonat, jól értelmezem?

Előzmény: Lovrin (418551)
Lovrin Creative Commons License 1 napja 0 0 418551

Tessék, itt vannak a Veszprémhez kötődő utazási szokások:

 

 

Veszprémben a vasút életképtelen helyen van, és ez esetben semmit sem változtatna az alágazati arányokon ha félóránként aranyozott Flirtek járnának le - mert Jutasra érkeznek.

 

(A 20-as vonal Szfvár-Veszprém szakaszára 50-60 mrd Ft-ot tervezünk elkölteni EU-forrásokból, mert TEN-T korridor, meg minőségitávolsági közlekedés, stb. A veszprémi vasút versenyképességének növelése megoldható lenne ennek az összegnek a negyedéből, amennyiben épülne kb. 2-2,5 km vasúti pálya az állomástól délre a buszpályaudvar irányába. A távolsági forgalom helyett a napi bejáró, ingázó forgalmat érné el így a vasút.)

Előzmény: timetable (418534)
r1232 Creative Commons License 1 napja 0 0 418550

Az időfekvéssel inkább van baj.

Előzmény: attus germanicus (418533)
timetable Creative Commons License 1 napja 0 0 418549

A város déli részébe szoktam időnként utazni, oda az állomásról több buszjárat is van, az útvonalakkal nincs bajom. A menetrendjeikkel már inkább, a csatlakozások egyike-másika nagyon centizett, máskor meg sokat (15-20 percet) is kell várni. Mondjuk a vonat nekem így is jobb, a helyijáratozás majdnem ugyanannyi időt vesz el, mintha begyalogolnék a buszállomásra, és onnan mennék Pestre, ami meg ugye lassúbb.

 

Taxi ügyben én nem tudok nyilatkozni, de az ismerőseim múltkor azzal jöttek. Az utolsó vonatuk késve indult Pestről (ezen a napon volt a 4-es metrós bombariadó, ami Kelenföldön is okozott zavarokat), így az utolsó buszt pedig lekésték. Elindultak gyalog, aztán pár perc múlva hívtak egy taxit, ami kb. 1500 forintért vitte őket (nem emlékszem a pontos árra, plusz-mínusz 100-200 forint). Hogy ez egy ekkora városban sok vagy kevés, arra nincs tapasztalatom, mindenesetre szerintük korrekt ár volt.

Előzmény: cs1014 (418548)
cs1014 Creative Commons License 1 napja 0 0 418548

Így van, a veszprémi vonatozás kapcsán az állomás helye, és megközelíthetősége a legkomolyabb probléma. Annyi időt el lehet tökölni a város bizonyos részeinek megközelítésével, amennyi idő alatt már Fehérváron/Devecserben lenne a vonat.

 

A biszközlekedés kacat, a taxi meg ebben a városban valami hihetetlenül drága. Valószínű kartelezés van a háttérben (nevezhetjük maffiának is), mert hasonló városokban rég olcsó, fix áras a taxi. Ezek meg két fuvarból akarják a havi bevételt megcsinálni.

Előzmény: timetable (418542)
GOLAZ111 Creative Commons License 1 napja 0 0 418547

Hú, ez tök jó. Na, de Peti kérdésére válaszolva, hogy lehet bejutni a városba, hát például úgy, hogy az autópályát átvezetik a városon!

 

https://www.google.com/maps/place/Mostar/@44.797641,20.450578,3a,75y,263.08h,76.42t/data=!3m4!1e1!3m2!1sZAGu7YvTEEBSU3p-fLbOGg!2e0!4m2!3m1!1s0x475a7004c78648d5:0x6fb176a9de4a8ecf!6m1!1e1

 

 

Előzmény: timetable (418546)
timetable Creative Commons License 1 napja 0 0 418546
Előzmény: GOLAZ111 (418545)
GOLAZ111 Creative Commons License 1 napja 0 0 418545
Előzmény: v_peti (418536)
manhattani Creative Commons License 1 napja 0 0 418544

>Veszprém felé szimpla FLIRT-méretű, távolsági kivitelű motorvonatok lennének ideálisak, ..

Érdemes lenne számolni rá egy hosszú távú megtérülést.

 

Kiindulásként: ha egy busz félig tele, mindent beleszámítva a nullszaldó-nyereségesség határán jár.

Egy vonat? :-)    Akármilyen (jó drágán beszerzett) távolsági motorvonat?

Előzmény: kbn (418543)
kbn Creative Commons License 1 napja 0 1 418543

Egerszeggel az a gond, hogy (péntek-vasárnap kivételével) a teljes napi (!) buszos utasmennyiség bőven felférne EGYETLEN háromkocsis IC-re.

 

Szerintem egyértelmű, hogy Veszprém felé szimpla FLIRT-méretű, távolsági kivitelű motorvonatok lennének ideálisak, órás követéssel, felváltva a bobai deltán át Zalaegerszegre, illetve Szombathelyre. Ezek egy jó specifikálva komfortban vernék a Setrákat, és a 120/160 kihasználásával menetdidőben is, sőt szerintem még az egyéni közlekedéssel szemben is versenyképesek lennének.

 

Beruházásban persze lenne egy egyszeri nagyobb költség, de az üzemeltetés az eltúlzott kapacitású mozdonyos gyorsok és autópályás buszok egymással párhuzamos járatásánál jóval olcsóbbra kijönne, és az új utasok várhatóan többletbevételt is hoznának.

 

Érdemes lenne számolni rá egy hosszú távú megtérülést.

Előzmény: v_peti (418539)
timetable Creative Commons License 1 napja 0 0 418542

Attusnak meg neked is:

 

Én úgy tapasztalom, hogy a Veszprémbe vonattal érkezők egy jelentős hányada egyéni közlekedéssel távozik az állomásról. Nekik egyébként ez a jobb megoldás mint az autóbusz - mivel itt egyszerűbb a parkolás. Bár azért erre a parkolásra nem mondanám azt sem, hogy jól szervezett, nagyon olyan "kisvárosi állomás" jellege van. (Azon pl. valahogy még nem sikerült napirendre térnem, hogy a buszok leszállóhelye nincs rendesen kiépítve, szokásjog alapon az állomás előtti úttesten, a parkoló autók mellett nyitnak ajtót a járművek.)

 

Veszprémből a vonatot azok használják nagyobb számban, akik az északi városrészekben élnek (elég nagy része lakótelep), ahonnan gyalog, busszal, autóval ugyanolyan idő alatt lehet a buszállomásra, mint a vonathoz jutni. Az ipartelepek környékére is vannak ingázók, akik a vonat+helyi busz kombinációval közlekednek.

 

A központ, vagy a déli városrész felől már tényleg több utas lehet aki a buszt részesíti előnyben, de ez csak a budapesti irányban igaz. Szombathely/Zeg felé innen a vonat számít vonzóbbnak. Ez utóbbi forgalom pedig kisebb ugyan, de nagyságrendi különbség azért nincs a budapesti irányhoz képest.

Előzmény: v_peti (418535)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418541

Ajkáról már közel egy órával gyorsabb a vonat, mint a busz, csak onnan már jóval vacakabb a vasúti menetrend.

 

Előzmény: v_peti (418540)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418540

Persze a gyorsabb kapcsolgatások érdekében nem ártana motorvonat. Kéne végre távolsági Flirt.

 

 

Előzmény: v_peti (418539)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418539

Na meg nemcsak Veszprémről van szó! Sok busz Ajkáról vagy Sümegről jön. Így a mostani menetrend helyett órás követés kellene, reggeli félórás sűrítéssel. A vonatok ZEG-ről és Szombathelyről jönnének. Egyes vonatok megállhatnának pl. Herenden. Na meg pár vonat vagy kocsicsoport elkanyarodhatna Sümeg felé (Tapolcáig), lenne utasa.

 

Előzmény: v_peti (418538)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418538

Mondjuk nem ártana már az állomást sem rendesen kipofozni. Igaz, hogy a magasperon már régen készen van, de egy színvonalas várócsarnok, büfével, újságossal azért nem ártana.

 

Előzmény: zjakabfi (418532)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418537

Kombinált jegy kellene, ami jó helyijáratra is!

 

 

 

Előzmény: zjakabfi (418532)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418536

Autópályán hol lennének? A leállósáv nem erre való. Na meg onnan hogy megy be az ember a városba?

Előzmény: GOLAZ111 (418530)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418535

Pedig a vonat gyorsabb, mint a busz, és akinek bérlete van, az tökmindegy, hogy a vasútra vagy a buszállomásra megy ki az ember. Elnézve korábban pár busz zsúfoltságát, tényleg nem értem az embereket... :(

Előzmény: zjakabfi (418532)
timetable Creative Commons License 1 napja 0 0 418534

Neked is imádom a túlzásaidat...kinyilatkoztatsz, de fogalmad sincs a hazai távolsági közlekedés viszonyairól, illetve a Veszprémhez kötődő utazási szokásokról.

Előzmény: attus germanicus (418533)
attus germanicus Creative Commons License 1 napja 0 0 418533

Az a baj, hogy Veszprémbe vonattal nagyjából csak a vasútmániások akarnak menni.

Előzmény: zjakabfi (418532)
zjakabfi Creative Commons License 1 napja 0 0 418532

Veszprémbe azért pont mostanában indítottak több közvetlen gyorsvonatot...

Sajnos nem túl nagy kihasználtsággal...

 

Előzmény: v_peti (418528)
Snake-Mojzi Creative Commons License 1 napja 0 0 418531

Budapestről Szegedre a mai napig jár napjában többször busz, ellenben a 2005 körül még jelentős utasforgalommal bíró, kb. napi 15-17 járatpáros (az utolsó időkben a minisztérium már csak napi 1 plusz 3-3 sulipénteki és sulivasárnapi járatra csökkentette a kínálatot) győri vonal és a heti 2-3 járatpáros miskolci vonal megszüntetésre került. Nyíregyházára a Trans-Tour (1 napi rendszerességű járatpár, 2 vasárnapi járatpár és pénteki fél járatpár) mellett a Szabolcs Volán is közlekedik (iskolaidőben rendszerint Cs,P,V napokon 1-1 járatpár).

 

Debrecenbe ellenben nem nagyon emlékszem rendszeresen közlekedő Volán-járatra.

Előzmény: M63 010 (418524)
GOLAZ111 Creative Commons License 1 napja 0 0 418530

Ja, az jó volt. Megállt a busz Érdnél. Soha nem értettem miért nincsenek buszmegállók az autópályán.

Előzmény: v_peti (418528)
GOLAZ111 Creative Commons License 1 napja 0 0 418529

Már nem jár, de járt. 

Előzmény: Sabee Gigant (418527)
v_peti Creative Commons License 1 napja 0 0 418528

Miskolcra gyakorlatilag sohasem járt, mert volt elég vonat. Érhetetlen, hogy más vonattal jól kiszolgálható helyekre, pl. Veszprémbe miért nem sürítettek már régen vonatokat, a buszkonvojok indítása helyett? Menetidőben is versenyképes lenne ma már a 30a felújítása és Fehérvár átépítése után.

 

Előzmény: Sabee Gigant (418527)
Sabee Gigant Creative Commons License 2 napja 0 0 418527

Miskolcra se jár közvetlen busz, Nyíregyre pedig csak a Trans-Tour.

Előzmény: M63 010 (418524)
benbe Creative Commons License 2 napja 0 0 418526

Itt meg tudod nézni pár képben a 76-os vonalat - keresd a sást, nádat, a gyanúsan hosszúra nőtt füvet, meg ilyesmiket: http://www.benbe.hu/tagriver.php?sor=&psz=&t1=76&t2=&t3=&num=50&order=one&B1=Mehet

Előzmény: V43 1279 (418496)
GOLAZ111 Creative Commons License 2 napja 0 0 418525

Hol van ilyen? Mert régebben még amikor a volán vehetett használt Setrát és még az út helye sem volt ennyire járhatatlan, akkor lehetett ilyen. 

Előzmény: manhattani (418521)
M63 010 Creative Commons License 2 napja 0 0 418524

Sajnos már régen átültek az emberek. Nem véletlen, hogy Egerbe, Kecskemétre, Veszprémbe és Zalegerszegre iszonyat sok busz megy. Csak Győrből és Szegedről lettek hatóságilag kiírtva a buszok.

Előzmény: manhattani (418519)
benbe Creative Commons License 2 napja 0 1 418523

Semmi baj a busszal. Amint megoldják, hogy lehessen rajta olvasni (mert kulturált ember ilyesmivel ütné el az idejét, nyílván neked ez még nem okozott gondot), kiszámíthatóvá teszik az oldalgyorsulásokat (nem borul föl a sör), szerelnek rá budikat (fogy a sör), már jó is lesz. Ja, meg jó lenne, ha nem lenne 68 fok benne nyáron. Hoppá, szinte föl is találtuk a vonatot...

Előzmény: manhattani (418519)
vacsoravesztő Creative Commons License 2 napja 0 0 418522

Sziasztok!

 

Előre is elnézést kérek, ha ez a kérdés nem ebbe a topic-ba való!

 

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mi a RAL-kódja annak a zöld színnek, amivel a mozdonyok belsejét szokták festeni?

 

Előre is köszi!

manhattani Creative Commons License 2 napja 0 0 418521

Magasabb szinten meg rá kéne jönni, hogy érdemes-e ott mozdonyos-három kocsis IC-t járatni, ahol azt a néhány utast sokkal olcsóbban és gyorsabban elszállíthatja egy busz. Ami ráadásul sokkal kevésbé kitett drótleszakadás-bizber hiba-akármi miatti 3-4 órás késésnek.

 

Ott kéne már szeretni a vasutat, amire való, és csak az jó.

timetable Creative Commons License 2 napja 0 0 418520

Mindig megerősítesz, hogy nem véletlenül van a te nicked letiltva nálam...mert biztosan van olyan útvonal ahol ez igaz lehet, de baromi unalmas hogy te csak az ilyen vicceskedőnek szánt beszólogatások miatt jársz ide...

Előzmény: manhattani (418519)
manhattani Creative Commons License 2 napja 0 1 418519

>féltik az Elvira, a MÁV-Informatika "monopóliumát" e téren

 

Naná. Ha látszana a vonatmenetrend mellett, hogy busszal mennyivel rövidebb idő alatt lehet eljutni valahová, akkor tán még átülnének azok a nyomorultak a buszra!!  :-)

Előzmény: timetable (418517)
hmsoft Creative Commons License 2 napja 0 0 418518

És vezetőfülke/gépház ügyben?

 

Sajnos a 2TE116u dokumentáltsága hagy maga után némi kívánnivalót. De van pár áramköri ábra, meg villamos berendezések jegyzéke. Ez alapján a segédüzem lényegében ugyanaz, mint a klasszik 2TE116-nál, tehát minden villamos hajtású (és a hűtő tetején is ugyanúgy 4 db. ventillátor található). Ebből adódóan a géptér elrendezése ugyanaz, mint a klassziknál. A főáramkör ugyanúgy AC/DC erőátvitelt valósít meg, mint a klasszik esetében, de az ábra alapján itt az van, hogy a GSz-501A főgenerátor 2 db. háromfázisú tekercse egy-egy csoportnyi (3 db.) vontatómotort külön-külön vezérelt áramirányítón keresztül táplál, szóval megvalósul a tengelyenkénti szabályozás. A villamosfék nem opció lett, hanem szériatartozék. A jármű megkapta ugyanazt az MSzU-TP járművezérlőt, mint ami a TEP70bsz, 2TE70 gépekben, vagy a remot TE10-esekben van. (Ebből adódóan szinte ugyanúgy kell vezetni őket. A kontroller előrefelé 15 menet- (teljesítmény-) fokozatot állít - hasonlóan a klasszik gépek módszeréhez -, hátrafelé pedig 8 villamosfék-fokozatot. A 8 fokozatból az első héttel konkrét sebességérték tartása valósítható meg, a nyolcadik pedig a maximális fékerővel, megállásig történő fékezést végzi. A fékezőszelep használatával alapesetben a mozdony villamosan fog fékezni - tehát az orosz villamosfék-légfék együttműködési variációk közül a tehervonati dízelgépeken a "személyvonatos" módszert használják, szemben a tehervonati villanygépeken bevett módszerrel.) A vezetőasztal viszonylag a 2TE70-esre hajaz.

hm

Előzmény: cs1014 (418514)
timetable Creative Commons License 2 napja 0 1 418517

A GM keresőjét én nem kedvelem, ugyanakkor az elgondolkodtató, hogy a CDATA rendszere (a Volán keresője) tudná a kombinált utazásokat, már jópár évvel ezelőtt betáplálták a rendszerbe. (Ez akkor derült ki, mikor az új honlap indulásakor egy-két napig már így működött). 

 

Múlt évben volt alkalmam társalogni a fejlesztőkkel egy szakmai rendezvényen, akik állítása szerint a MÁV nem adja a hozzájárulását ennek a működéséhez. Gondolom, féltik az Elvira, a MÁV-Informatika "monopóliumát" e téren...

Előzmény: gpz (418510)
v_peti Creative Commons License 2 napja 0 1 418516

Ha egyben van a menetrend, akkor sokkal jobban láthatóak az összehangolatlanságok és a felesleges párhuzamosságok.

Előzmény: manhattani (418515)
manhattani Creative Commons License 2 napja 0 0 418515

>hogy mind a vonatok, mind a helyközi és távolsági buszok menetrendje ugyanúgy elérhető legyen ...

 

Nem gondolnám, hogy a magyarországi tömegközlekedés összehangolatlanságának az a legfontosabb jele, hogy nem érhető el a menetrend :-)

Előzmény: gpz (418510)
cs1014 Creative Commons License 2 napja -1 0 418514

És vezetőfülke/gépház ügyben? Ahogy néztem, nemkínlódtak az új formatervvel sem.

Talán jobb is... :-) 

Előzmény: hmsoft (418513)
hmsoft Creative Commons License 2 napja 0 0 418513

Az M62, illetve a TE109 (Ludmilla) és 2TE116 főkerete között van egy kis különbség, bár az alapok azonosak. Ez a bizonyos alapmegoldás egyvezetőállásos, amerikai dízelmozdonyokból származik. Tehát végy két I tartót, erősítsd meg az alsó és felső övüket egy-egy lemezzel, és helyezd el őket úgy, hogy a majdani alvázat hosszában kb. harmadolják. Kösd össze a leendő forgócsapoknál (vagy azokat helyettesítő szerkezeteknél) és még néhány helyen hengerelt profilokkal - ezek lesznek a kereszttartók. Hegessz a szerkezet két végébe egy-egy öntött (vagy akár hegesztett), szekrényszerkezetű elemet - ezek fogadják majd be a vonó-ütközőkészüléket és munkaemésztő készülékét. Az alvázad szélein vezess végig egy-egy befelé néző U tartót - ezek lesznek a segédhossztartók, amelyek a külső oldaláról tartják a trepnit (illetve rájuk lehet függeszteni mindenféléket, mint például a főlégtartókat). Ha ebből az egészből elfelejtjük a segédhossztartókat, akkor a konstrukció eléggé hasonlít egy lemezkeretes gőzmozdonyalvázra. Csak mivel már forgóvázas járműhöz használod, nem kell a hosszartókat kivagdosni a tengelyeknél.

Tehát valaki (valószínűleg Amerikában) nézte-nézte a gőzmozdonyokat, és rájött, hogy jó lesz ez az alap a dízelgépekhez is. Majd az Alco és a Baldwin gépei révén a konstrukció átvándorolt a SzU-ba. Ott elég hamar rájöttek, hogy nemcsak géptérburkolatos mozdonyokhoz jó a megoldás, hiszen a segédhossztartók kiválóan alkalmasak az oldalfalak csatlakoztatására is. Így született az ezt a főkeretet felhasználó TE3 - TE10 irányzat mentén az M62 főkerete (többek között). A Ludmilla tervezésének a kezdeti lépései során, úgy 1965 magasságában (tehát nem 1960-ban) annyit változtattak a megoldáson, hogy a főkeret közepéhez alulról illeszkedő akkuszekrény- és gázolajtartály teherviselő elemmé, vagyis a főkeret szerves részévé vált. Ez azért jó, mert merevíti a főkeretet középen, így meg lehetett növelni a mozdonyszekció hosszát (az I tartók vastagítása-nehezítése nélkül), és a nagyobb go. tartálynak, a nehezebb motoroknak sem lett akadálya. Ilyen konstrukciót alkalmaztak a 2TE116-osban, és ezt örökölte a 2TE116u is.

Az 1970-es évek közepétől indult Luganszkban a 2TE121, 2TE136 stb. vonulat tervezése. Szakítottak a jó öreg főkerettel és áttértek a rácstartós szekrényre (féligönhordó megoldással - tehát a tető nem vesz részt a teherviselésben). Csakhát a sors úgy hozta, hogy ennek a vonulatnak nem volt lehetősége kibontakozni. A mai napig.

hm

Előzmény: cs1014 (418512)
cs1014 Creative Commons License 2 napja 0 0 418512

a luganszki 2TE116u sorozatot

 

Avagy, hány bőrt lehet lehúzni egy 1960-ban szerkesztett karosszériáról...

Máska élt, él, és élni fog! :D

 

Az út ettől a kasztnitól, hogyan vezetett (vissza) a fent linkeltéhez?

Előzmény: hmsoft (418511)
hmsoft Creative Commons License 2 napja 0 0 418511

Íme a teszkógazdaságos dízelmozdony, a 2TE25km. Korábban ilyen célokra az RZsD a luganszki 2TE116u sorozatot szerezte be, de a luganszki gyár, az ismert események következtében, egyre nyilvánvalóbban elmarad a szerződött mennyiségek szállításával. Lépni kellett, csakhogy vonali dízelmozdonyként jelenleg a 2TE25a (és alváltozatai) jöhetnek szóba oroszországi szállítótól (Transzmasholding - Brjanszki Gépgyár). A 2TE25a egyrészt az alkalmazott megoldások, másrészt az oroszországi gyártás miatt drágább, mint a 2TE116u. Folyamatos, magas teljesítménykihasználás, hegyi pálya, kissugarú ívek körülményei között rendben van az élettartamköltsége, de egy átlagos, másodrendű vonalon történő teherezéshez az ágyúval - verébre kategóriája. És bár az ukrajnai munkás alacsonyabb béréből fakadó különbségekkel nincs mit kezdeni, de legalább a konstrukció leegyszerűsítésével jobban belőhető a tényleges igényekre az ár-érték arány.

A 2TE25km gépezetileg (főgépcsoport, segédüzemek egy része) a 2TE116u-nak felel meg, járműszerkezetileg viszont többnyire 2TE25a-szerű, bár például a főkerete egyszerűbb, többet merített a szintén brjanszki TEM18dm tolatómozdonyból. A futómű sem a 2TE25a radiálisan beálló kerékpárú, flexicoil forgóváz-szekrénykapcsolatú megoldása, hanem TEM18dm-esebb, vagy ha úgy tetszik, Ludmilla-alapúbb. Érdekes ugyanakkor, hogy a 2TE116u-éval azonos főgépcsoport 16 hengeres D49 motorjának a névleges teljesítménye (2,65 MW) valamivel magasabb a 2TE25a főgépcsoportjában dolgozó, 2,5 MW teljesítményű, 12 hengeres D49 motorénál.

hm

gpz Creative Commons License 2 napja 0 1 418510

Ha pl. el tudná intézni, hogy mind a vonatok, mind a helyközi és távolsági buszok menetrendje ugyanúgy elérhető legyen a Google Maps térképes tömegközlekedési keresőjében, ahogy a BKK-s járatok, az már hatalmas előrelépés lenne. Ugyanis a GM abszolut kombinált találatokat tud ilyen esetekben kidobni.

Előzmény: trizs77 (418509)
trizs77 Creative Commons License 3 napja 0 0 418509

Lehet, hogy ettől jobb lesz.

Bízom benne.

 

http://www.origo.hu/itthon/20150328-kiderult-mit-csinal-vitezy-david.html

 

 

hmsoft Creative Commons License 3 napja 0 0 418508

A kijevi csomópont, a Moszkva-Kijev-Lvov vonal ukrán részének a nagyja (mindkét ág), az Odessza-Breszt vonal közepe, a Kijev-Harkov, Kijev-Dnyepropetrovszk vonalak Kijev felőli szakasza - kábé ezek a fontosabbak. (A nevét még a birodalmi időkből örökölte, hiszen annak a területéhez képest valóban délnyugaton van. A Délkeleti Vasút tőle északkeletre található, de az már Oroszországban.)

hm

Előzmény: GOLAZ111 (418507)
GOLAZ111 Creative Commons License 3 napja 0 0 418507

Ez a délnyugati vasút mit csinál egyébként? Mert északnyugaton még lehet valamennyi forgalom, de délnyugaton mi olyan fontos? 

Előzmény: hmsoft (418506)
hmsoft Creative Commons License 3 napja -1 0 418506

Egy kis update ehhez a sztorihoz (rzd-partner.ru alapján)

 

A hét utolsó napjaira annyi jutott a Délnyugati Vasút saga-ból, hogy az UZ megbízott vezére, Makszim Blank kirúgta a területi vasút teljes vezetőségét. Ma viszont meggondolta magát, és visszavonta valamennyi kirúgást. Úgy kommentálta az esetet, hogy kivetnivalót nem talált a vezetőkben, de a lépése szükségszerű volt.

 

hm

Előzmény: hmsoft (418473)
názmin Creative Commons License 3 napja 0 0 418505

Valószinü én voltam félre érthetö,a Kapuvár-Körmend távolságrol irtam hogy az kb 90 kilométer mert a hangos azt mondja be T.bányán hogy Szombathely és Szentgothárd között az IC csak Kapuváron áll meg.

Előzmény: V43 1279 (418501)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 418504

Létezik, de sík terepen több van!

Előzmény: V43 1279 (418497)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418503

Akkor ezek szerint (most) van, nem néztem utána. Nekem leginkább a Romhány-Rétság viszonylat rémlik onnan, Diósjenőre leginkább Nógrád felől ment busz, amikor én néztem.

Előzmény: timetable (418500)
Snake-Mojzi Creative Commons License 3 napja 0 0 418502
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418501

Nincs harag, de Szombathely-Szentgotthárd vasúton 54 km.

Előzmény: názmin (418499)
timetable Creative Commons License 3 napja 0 0 418500

Dede, naponta többszür jár busz Diósjenő és Romhány között. 

Előzmény: V43 1279 (418488)
názmin Creative Commons License 3 napja 0 0 418499

Ne haragudj de ez kizárt,remélem ebben más is megerösit!

Előzmény: V43 1279 (418498)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418498

54 km

Előzmény: názmin (418475)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418497

Egyébként létezik hegyi mocsár, tökéletes példa rá a keleméri Mohos-tavak.

On

Előzmény: M63 010 (418494)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418496

Helyi szintű vizes/mocsaras részekre kell gondolni nem kiterjedt lápra. Elég annyi hozzá, hogy a víz huzamosabb ideig meg tudjon maradni az alépítmény közelében, ez már el is indítja a káros folyamatot, elkezd felázni az egész, talpfák korhadnak el stb. Meg a vonal is többnyire követi a Lókos patakot.

 

Konkrét külföldi példát nem tudok mondani. Gondolom komolyabban megvan csinálva az alépítmény és a vízelvezetés.

Előzmény: M63 010 (418494)
Zolas Creative Commons License 3 napja 0 0 418495
Édes istenem....
Előzmény: M63 010 (418490)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 418494

Hegyi mocsár? Ilyen is van? Mert Kaposvár, Pápa vagy Sárszentmihály környékén sík területen lehet ilyen, na de fent a hegyekben?

 

Más országok mit kezdenek ezekkel, milyen alépítményeket csinálnak ott, ahol azért komolyabb vonalak vannak, mint pl. Franciaország.

Előzmény: V43 1279 (418493)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418493

Pontosan a mocsaras környezet miatt, legfőképpen Diósjenő-Tolmács és Rétság-Bánk között a legrosszabb a helyzet. A faaljak is rossz állapotban vannak (Rétságon a 2-es út után van pár betonalj, a többi fa). Tehát, hiába a jó sín, ez kevés. A bezárás előtt a vonal kèt végén volt 40, amúgy 20-as volt, tehervonatok végig 10-esek voltak ameddig még jártak (2009). Ezért volt a segédkönyvben 10/40-es a vonal. Napjainkban pedig már a Bánk előtti sínhiány miatt nem járható vasúti járművel (végig).

Előzmény: M63 010 (418490)
pavarotti Creative Commons License 3 napja 0 0 418492

Értettem:)

Előzmény: V43 1279 (418491)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418491

Miért büntetnének meg?

Ki van fizetve az út végig? Igen.

Probléma? Nincs!

Előzmény: pavarotti (418471)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 418490

Mitől ment annyira tönkre a 76-os? Ott nem lehet a mocsaras altalajra fogni, mert ez hegyvidék?

Előzmény: V43 1279 (418488)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418489

Igen, van jónéhány ilyen vonal.

Járnak. Még.

Előzmény: 1047 005-2 (418487)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418488

A 152-es helyett (ami akkoriban még viszonylag jónak számított mellékvonali mércével, mára 20-al járható), jobb példa a 76-os vonal, ahol hiába voltak/vannak 48-as sínek, a talpfák és az alépítmény rossz állapota miatt 90%-ban 20-al lehetett közlekedni Bz-vel. Ja és mióta nincs vonatpótló, azóta nincs is buszjárat tudtommal a kezdő és a végpont között.

Előzmény: V43 1279 (418486)
1047 005-2 Creative Commons License 3 napja 0 0 418487

Annyira bezárás volt,hogy van olyan vonal amin napi szinten járnak vonatok.

Előzmény: V43 1279 (418486)
V43 1279 Creative Commons License 3 napja 0 0 418486

Nincsen szoros ok-okozati összefüggés a vonalbezárás és a pályaállapot között. A 2007-es és a 2009-es bezárásoknál is lehet mindkettőre példát találni. Rossz állapotú volt pl. 62-es meg a 152-es vonal (előbbi jórészt "i", utóbbi szinte végig "c" rendszerű felépítménnyel). A másik oldalról viszont ott volt a Soltig mellékvonali szinten patent 151-es, a 80-as 5-ös és a villamosított 77-es.

Előzmény: bajhozo1 (418455)
trizs77 Creative Commons License 3 napja 0 0 418485

Nagy gond azért nincs.

Van egy kb. 70-90 méter hosszú és kb. 2-3 méter magas füstfelhő.

A vonatok símán átvágnak rajta.

 

 

Előzmény: trizs77 (418484)
trizs77 Creative Commons License 3 napja 0 0 418484

Egy nagyon értelmes meggyújtotta (kb. 10 perce) a töltés oldalt a BP. XIV.ker Francia úton,  a Korong utca és a Báthory park között.

romtemplom Creative Commons License 3 napja 0 0 418483

Harmadikán nyit a Déli!!!

http://www.mavcsoport.hu/

GOLAZ111 Creative Commons License 4 napja 0 0 418482
názmin Creative Commons License 4 napja 0 0 418481

Legyünk öszinték az átlag utasok hány százalékának tünhetett fel,szerintem bőven 10 alatt lenne ez a szám!

Előzmény: DJ. Bakter (418478)
M63 010 Creative Commons License 4 napja 0 0 418480

Ha nem házon belül történik, akkor minden apróságért a készítőkhöz kell menni. :( Ha van eszük, akkor tele vannak sablonszövegekkel, hogy ne kelljen mindig a készítőkhöz rohangálni.

 

Előzmény: István Gyuri (418479)
István Gyuri Creative Commons License 4 napja 0 0 418479

Nyilván úgy gondoltam, hogy a szövegkönyv hibás volt. Úgy tudom, hogy meg kell rendelni minden módosítást, tehát nem házon belül történik.

Előzmény: DJ. Bakter (418478)
DJ. Bakter Creative Commons License 4 napja 0 0 418478

Attól függ ki szúrta el. Ha az eredeti specifikációban ott Körmend volt és nem Kapuvár, akkor ingyér' kell kijavítani, és még az izzócsere-együttható sem számítandó fel. :))

 

De az is lehetséges lenne, hogy a külső cégtől csak a keretszoftvert rendelik meg, és a Cégen belül pedig van egy szakember, aki a konfigurációt összeállítja. Egy ilyen szakember pedig simán bele tudna nyúlni az adatbázisba, és annak az egy szónak az indexét kicserélni.

 

De attól tartok, hogy egyik sem játszik, inkább az, hogy az egész senkit sem érdekel.

Előzmény: István Gyuri (418477)
István Gyuri Creative Commons License 4 napja 0 0 418477

gertam: Tatabányán 3 hónapja jeleztem ezt az aprócska hibát ....

Vélhetően nem 2 forintot kérnek érte, hogy javítsák... Talán ezért (sem) kellett volna mindent ki- és szétszervezni a vasúton...

Előzmény: gertam (418474)
názmin Creative Commons License 4 napja 0 0 418476

Komolyra forditva a szót ebböl látszik hogy mennyire le érdekli öket ha valaki jó szándékulag szól valamiért!Pedig ez nem is pénzkérdés!Egyébként én is jeleztem a Máv csoport felé,kiváncsian várom a válaszukat!

Előzmény: gertam (418474)
názmin Creative Commons License 4 napja 0 0 418475

A Mávtol mindig tanulhat az ember,nem értem ezzel mi a gond hiszen a két város majdnem egymás mellett van csak kb 90 kilométer van közöttük!

Előzmény: gertam (418474)
gertam Creative Commons License 4 napja 0 0 418474

PANTOGRÁFOSAT!

 

K A P U V Á R

 

Szombathelyről Szentgotthárdra a legrövidebb út: KAPUVÁRON át mérettetik!

 

Eleddig – szombathelyiként – azt hittem, hogy ismerem Vas megyét.

Tatabányán hónapok óta az ellenkezőjét akarják bebizonyítani

 

Tatabánya, 2013. március 23.

 

https://www.youtube.com/watch?v=X7D6ez4tM8s

 

Üdv

 

- gertam -

 

Ps.: Tatabányán 3 hónapja jeleztem ezt az aprócska hibát ....

hmsoft Creative Commons License 4 napja 0 0 418473

Előzményként a Délnyugati Vasút vezetőjének, Alekszej Krivopisinnek megszűnt a munkaviszonya (nem saját jóvoltából), és a helyére megbízottként Vlagyimir Tyaguljszkij ült.

Egy kis update ehhez a sztorihoz (rzd-partner.ru alapján):

 

Az ukrán Délnyugati Vasút n+1. vezetőjét, Alekszej Krivopisint hivatalosan január 17-én rúgták ki. Ezután az első helyettese, Iván Fedorko látta el az igazgatói tisztséget. Március közepén Vlagyimir Tyaguljszkijt nevezték ki n+2. megbízott igazgatónak. Ő korábban a Délnyugati Vasút megbízott elnöke volt. Március 17-én kirúgták az igazgatói pozícióból. Valahol ezen a ponton jöttek a terepruhás emberek igazgatóságot foglalni. Foglaltak-foglaltak, aztán elmentek. Alekszej Krivopisint (n+1.) március 25-én újból kirúgták, mégpedig ezúttal a bíróság mondta ki a munkaviszony megszűnését. Az ügy ugyanott, a bíróságon folytatódik, mivel Krivopisin nem hagyja annyiban. Hogy ki most az igazgató, hány óráig tölti még be a tisztségét, vagy hogy kik voltak a terepruhások, az pedig szemlátomást nem izgat senkit.

hm

Előzmény: hmsoft (418379)
zjakabfi Creative Commons License 4 napja 0 0 418472

szerintem kizárt.

én már utaztam több jeggyel, talán még IC-n is.

elvileg a több jeggyel utazás még drágább is, tehát csalás nem jöhet szerintem szóba.

 

Előzmény: pavarotti (418471)
pavarotti Creative Commons License 4 napja 0 1 418471

köszi, így sejtettem, és tiszta hogy igaziból a különbözetes fizetéssel járok jobban (bár pont a km-eket nem néztem, de valószínűleg), ha épp találok Mancikát aki képes erre a bonyolult gyakorlatra.

 

A kérdés még, hogy ha épp SziggorúElllenőrrzéss van akkor a zónázón megbüntethetnek-e a Monor-Vecsés jegy + Vecsés-Bp. bérlet kombóval vagy ez fogalmilag kizárt.

Előzmény: vsutas (418470)
vsutas Creative Commons License 4 napja 0 0 418470

A gyakorlatban így szokott lenni.Hivatalosan űrjegyen kell elszámolni a pénztárosnak.Nyugati-Monor menetdíj árából kivonja a Nyugati-Vecsés menetdíjat és a különbözetet fizeted.

Előzmény: pavarotti (418469)
pavarotti Creative Commons License 4 napja 0 0 418469

díjszabás/szabályzat-guruk (persze más is jó ha tudja:)

ha nekem van havi bérletem mondjuk Nyugati és Vecsés között, de egy-két napon mondjuk Monorról akarnék zónázóval utazni a Nyugatiba, akkor ezeken a napokon felülhetek a zónázóra egy Monor-Vecsés menetjegy plusz a bérlet birtokában?

Ha nem, akkor van valami megoldás hogy ne kelljen a teljes utat fizetni zónázóval?

Rangun Creative Commons License 4 napja 0 0 418468

Kíváncsian várom a fajlagosan méregdrága vasúti beruházásainkat, mikor unja meg az EU.

 

http://index.hu/belfold/2015/03/26/soha_nem_is_volt_eu-jovahagyas_a_110_milliardos_m4-esen/

Rangun Creative Commons License 5 napja 0 0 418467

Nem a közúttal kell szembeállítani a vasútra jutó pénzeket, mert a közút is katasztrofális állapotban van, még azt sem költik rá, ami az útdíjakból bejön.

 

Egyébként ez az erőltetett ütemű vasútfejlesztés azt jelenti, hogy még annyi pénz sem jut a vasútra a következő Eu költségvetési ciklusban, mint a mostaniban, mert inkább szétosztják a pénzeket soha meg nem térülő magánberuházásokra, vagy, ha véletlenül megtérül egy beruházás, az egyébként bankhitelből, és önerőből is megvalósult volna, de infrastruktúrát nem fognak építeni a magáncégek, az állam helyett, úgyhogy oda kellett volna több pénzt, tenni, nem pedig 1000 milliárddal kevesebbet, mint 2007-2013 között.

Előzmény: Lovrin (418457)
GOLAZ111 Creative Commons License 5 napja 0 0 418466
Sabee Gigant Creative Commons License 5 napja 0 0 418465
Előzmény: zjakabfi (418462)
GOLAZ111 Creative Commons License 5 napja 0 0 418464

Egy napja nincs hozzászólás? Ez Szicíliában van:

 

 

 

 

Ez pedig Trieszt mellett:

 

GOLAZ111 Creative Commons License 6 napja 0 1 418463

Szerinted. És az itt élők szerint?

 

Az attól függ, hogy kérdezik. Például mire költsünk x milliárdot? kérdésre az első 50 - ben nem lenne benne a pályaudvar. Kaposvárnak rendesen járható pályákra lenne szüksége. Nem az eredeti sebesség helyreállítására, hanem többre és arra, hogy a tehervonatok is mehessenek. Már régen voltam arra, de akkor még volt néhány tehervonat, amire indokolt lehetett a Gigant. Legalább ezek mehessenek. A személyvonatoknál meg tudom, hogy álom, de iránytól függően 140 - 80 km/h sebesség kellene. 

Persze soha nem térül meg, ismerjük, de a 40 - el döcögő személyvonatnál, a faluszéli megállóhelyeknél már csak az rosszabb, amikor az ember egy csili-vilinek szánt, de kihasználatlan komplexumba érkezik az ember. 

 

 

Előzmény: Dentoro (418458)
zjakabfi Creative Commons License 6 napja 0 0 418462

Mikortól lesz 1-es menetrendi pótlék? Nagy a csend róla...

DJ. Bakter Creative Commons License 6 napja 0 0 418461

A mondanivalóddal alapvetően egyetértek, de a vonalra írt számaidat vagy szorozzuk meg kettővel, vagy csökkentsük le a műszaki tartalmat.

1 km stabil 100-as pálya kb. 300 millió Ft (lásd Baté-Kaposvár elágazás), ha nincs ívkorrekció. A Dombóvár-Somogyszob 42+15=57 km kb 20 mrd forint.

A Kaposvár-Fonyódot 80-asra 5-6 mrd-ból meg lehet csinálni (megerősített karbantartással), de abba már a felépítménycsere nem fér bele.

A Kaposvár-Siófok pedig már csak a hossza és az állapota miatt (alépítmény, felépítmény) sem jönni ki 5 mrd-ból, pláne nem korrekciókkal. Szerintem 10-ből sem.

Előzmény: Lovrin (418460)
Lovrin Creative Commons License 6 napja 0 0 418460

2. Kaposvári Közlekedési Központ (lenne, majd egyszer) a szokásos EU beruházások mintájára pedig mindenféle egyéb fejlesztést is magába foglal, pl: alul- és felüljárók (közúti is, 2db), buszpályaudvarok, komplett városrész rehabilitáció, stb.

Szerintem nagyon helyes, ha az ilyen pontszerű, vasútfejlesztésnek álcázott városfejlesztési és közútfejlesztési projektek nem a vasúti források terhére valósulnak meg (lásd még Kecskemét). Amíg a magyar vasútvonalak megújulási ciklusa a végtelenbe nyúlik, luxusnak számít pontszerűen 1-1 állomást huszonharminc milliárdból fényesre polírozni. Főleg, ha a becsatlakozó vasútvonalak, a járműpark és a menetrend színvonala is kritikán aluli, és ez az utasszámon is tükröződik.

 

Ha 30 milliárd forintot vasútfejlesztésre akarok elkölteni Kaposváron, akkor:

- épüljön egy stabil 100 km/h-ra alkalmas pálya Dombóvár-Somogyszob közé (felépítménycsere, ~10 mrd)

- épüljön egy stabil 80-100 km/h-s pálya Kaposvár-Fonyód közé (felépítménycsere, ~5 mrd)

- épüljön egy stabil 60-80 km/h-s pálya Kaposvár-Siófok közé, ahol a domborzat engedi, esetleg kisebb ívkorrekciókkal (~5 mrd)

- szerezzünk összesen 10-12 villamos és dízel motorvonatot (lehet jó minőségű használt jármű beszerzés is)

- vizsgáljuk felül a megállók elhelyezkedését és forgalmát, lehetőség szerint nyissunk újakat, vagy helyezzük át a régieket igazodva az utasigényekhez

- létesüljön ütemes, kínálati, hivatásforgalmi igényeket kiszolgáló menetrend Kaposvár térségében, kisstílű vonatkilométer-korlátozások nélkül

 

A cél hogy a térségi közlekedés gerincét a vasút alkossa, megfelelő infrastrukturális és menetrendi feltételek biztosításával.

Egy ilyen intézkedéscsomag a vasút térségi versenyképességét növeli, finanszírozzuk nyugodtan vasútfejlesztési forrásokból.

 

Ha 30 milliárd forintot városfejlesztésre akarok elkölteni Kaposváron, akkor:

- Legyen komplex városrész-rehabilitáció a vasútállomás környékén

- Süllyesszük le a vágányokat, hogy a városi közúti forgalom akadálytalanul tudjon zajlani az elvágott városrészek között

- Épüljenek új felüljárók, hiányzó városszerkezeti kapcsolatok

- Épüljön gyalogos zóna

- Helyezzük át a buszpályaudvart

 

Mivel a fenti intézkedéscsomag alapvető célja nem a vasút versenyképességének a növelése hanem a város fejlesztése, ezért azt elsősorban nem vasútfejlesztési, hanem városfejlesztési forrásokból (regionális operatív programból) kell kivitelezni.

Előzmény: Dentoro (418458)
trizs77 Creative Commons License 6 napja 0 0 418459

Thüringer Barbara :

 

Ha Önnek van márciusi MÁV- vagy Volán-bérlete, akkor van egy nagyon jó hírünk!

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium annyira szereti a keményen dolgozó kisembereket, hogy két nappal meghosszabbította a márciusra szóló GYSEV-, MÁV- és Volán-bérletek érvényességi idejét.

 

Mint közleményükben írják, a márciusi bérletek eredetileg csak húsvétvasárnapig lettek volna érvényesek, így viszont húsvéthétfőn és az első munkanapon nagyon sokan álltak volna sorba a pénztáraknál, ezért úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a bérletek érvényességi idejét.

Dentoro Creative Commons License 6 napja 0 0 418458

Golaz111: Amúgy is hülyeség lett volna.

Szerinted. És az itt élők szerint? Ami valóban hülyeség az a „- teljes személy pu lefedése”, de ez csak az egyik tervváltozatként merült fel.

 

Lovrin: "…és ebből a pénzből mennyi helyközi buszt lehetne venni, és mennyit javulna Somogy megye közlekedése."

Az a „szakértő” aki ilyet elképzel bizonyára nincsen tisztában Somogy megye közúthálózatának állapotával, valószínűleg hasonló „élmény” lehet, mint a Tab Siófok között 30 km/h-val döcögő Bz.

 

 

Egyébként meg sikerült neki 2 külön projektet újságírói színvonal szinten összevonnia véletlenül/tájékozatlanul/szándékosan(?) negatív, vagy ki tudja milyen hangulatkeltés céljából.

 

1. Vasútállomás felújítása, tehát az 1,6 mrd-os projekt: " A feladat része a KÖZOP-ban szereplő, „a MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen” című projektnek". - forrás:iho, stb

 

2. Kaposvári Közlekedési Központ (lenne, majd egyszer) a szokásos EU beruházások mintájára pedig mindenféle egyéb fejlesztést is magába foglal, pl: alul- és felüljárók (közúti is, 2db), buszpályaudvarok, komplett városrész rehabilitáció, stb.

 

A kérdés csak az, hogy az egyébként katasztrofális állapotban levő vasúti infrastruktúra legyen felújítva X mrd Ft-ért és majd ha kezdődik a városrész átalakítása akkor meg ezt szét kell verni, vagy megpróbálják 1 projekt keretében lebonyolítani mind a kettőt még ha az 30-35 mrd ft-ba is kerül?

Lovrin Creative Commons License 2015.03.24 0 0 418457

2020-ig vasút fejlesztésére jut a legtöbb uniós pénz

 

Ez szépen hangzik így leírva, de azért nem elfelejteni, hogy közúti fejlesztésekre különösebb kínaibefektető nélkül a párnacihában is akad 750 milliárd Ft.

 

http://vs.hu/kozelet/osszes/ezek-a-kormany-kozutfejlesztesi-tervei-a-kovetkezo-ot-evre-0120

 

Tízéve(?) deklarált cél, hogy a magyar állam egy fillérrel sem száll bele a vasúti infrastruktúra fejlesztésébe az EU-források önrészén kívül, ennek köszönhető, hogy a vasúthálózat fele-kétharmada ki van zárva a fejlesztésből. Közút esetében úgy látszik ilyen probléma.

 

"Végül, valamivel több mint 100 milliárd forintot, a források 9,1 százalékát fordítja a kormány arra, hogy a transzeurópai közlekedési közúti hálózatnak részét nem képező, de arra rácsatlakozó, legfeljebb 20 kilométeres közútszakaszokat is fejlessze"

 

TEN-T vasúti hálózatra ráhordó térségi vasútvonalak fejlesztésére továbbra is kerek 0 Ft jut.

Előzmény: bajhozo1 (418455)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 418456

Amúgy is hülyeség lett volna. 

Előzmény: trizs77 (418450)
bajhozo1 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 418455

Szerencsére azért számunkra (topikcím) is akadnak örömteli hírek.

 

2020-ig vasút fejlesztésére jut a legtöbb uniós pénz

 

http://iho.hu/hir/2020-ig-vasut-fejlesztesere-jut-a-legtobb-unios-penz-150323

 

Személy szerint én nagyon örülök annak, hogy az elővárosi agglomerációs vasúti közlekedést fejlesztik, ugyanakkor a Dunántúlon már volt olyan vasutas ismerős, barát aki megjegyezte, hogy "jó lenne, ha rájönnének, hogy a fővonalakon túl is van élet. Mert az, hogy le lehet jutni Dunaújvárosig közvetlenül Flirt-tel oké, de onnan tovább például Paks irányába, már 2009. 12. 13 óta nem, pedig az alépítmény is megvan, és a dunaföldvári Pannónia Ethanol szállítmányai is heti két alkalommal rakodnak Dunaföldváron.

 

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy az elmaradottabb régiók felzárkóztatása vasút ügyben mikorra fog megvalósulni.

Ahogy egy másik hasonló jellegű topikban írtam korábban, sajnos tény, hogy a hazai regionális politika nem igazán fejlődik és nemcsak a közlekedéssel kapcsolatban, de úgy vélem, hogy az Európai Uniónak a regionális politikája (sem) egyértelműen a sikerről szól.

 

Pedig az EuMSZ 174. cikklének (2) bekezdése szerint:

 

"Az Unió különösen a különböző régiók fejlettségi szintje közötti egyenlőtlenségek és a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentésére törekszik."

 

Lovrin topiktársnak írnám szeretettel, hogy eddig én is azt láttam sok esetben, hogy minden átszervezés a vasút terén valahogy mindig mellékvonal bezárásokkal járt már a rendszerváltás óta.

 

A fenti idézetre visszatérve, a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentésére nyújthat(na) alternatívát a vasút.

 

S abban is egyetértek az említett topiktárssal, hogy ha rendszeres karbantartással tervezetten foglalkoztak volna ezen vonalak helyzetével, akkor lehetséges, hogy nem kellene félni a bezárásoktól.

 

A másik kedvenc példám pedig a párhuzamosságok megszüntetése. 

Számtalan olyan vasútvonal van (Pl: 14 Pápa-Csorna) ahol az ott élők pont arra panaszkodtak, hogy a vasutat kiváltani hivatott autóbusz menetideje másfél- kétszerese volt a vonaténak.

 

Teljesen más egy vasúti és egy közúti nyomvonal, így nem lehet beszélni sok esetben "párhuzamosságokról", ez egészen biztos.

 

 

 

bajhozo1 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 418454

5*

Előzmény: Lovrin (418453)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.24 0 1 418453

Ha megvalósulna, most azon pörögnél hogy kétóránként kettő (=2) csuklósbusznyi utast elszállító V43+2By "fővonali" vonatokra költünk el 30 milliárdot, és ebből a pénzből mennyi helyközi buszt lehetne venni, és mennyit javulna Somogy megye közlekedése.

 

Így lenne?

 

Előzmény: trizs77 (418450)
DJ. Bakter Creative Commons License 2015.03.24 0 2 418452

"Mára ez szűkült le 1,6 milliárd forintra."

 

Hála a jó Istennek.

Ugyebár mindig arról van szó, hogy drága a vasút. Nos, értelmetlen beruházásokkal még drágább.

Kaposvár állomáson, ha akarjuk növelni az amúgy sem rossz intermodalitást, akkor az lényegesen egyszerűbben is megtehető, mint hogy 30 milliárdért sóval behintjük, majd újfa felépítjük az egész állomást.

A lefedés meg az ilyen marhaságok (itt és máshol is) maradjanak meg a gazdag országok úri hóbortjának. Majd ha nekünk is annyi lesz a GDP (4-5x annyi mint most), akkor lehetséges.

Előzmény: trizs77 (418450)
paca664 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 418451

Halastől Kökiig Bhv volt, Kökitől állt be a tartalék EC szerelvény.

Előzmény: sssey (418446)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 418450

Kaposváron a sor

iho

2015.3.23 21:15  A MÁV állomásrekonstrukciós programja a somogyi megyeszékhelyet is elérte.

 

Újabb Pfaff-épület csinosodik, a kaposvári pályaudvar felújításának indító sajtótájékoztatóját tartották a város és a vasúttársaság vezetői. Huszonöt állomást érint az összesen 9,8 milliárd forintos költségvetésű projekt, Kaposvár patinás felvételi épülete is megkapja korhű, de mai igényeket kielégítő arcát.

 

Megújul a 2130 négyzetméteres épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé válnak az utasterek, az utaskiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek (pénztárak, ügyfélközpont, mosdó), az utasinformációs rendszer. Videokamerás megfigyelés gondoskodik majd a biztonságról, a szolgáltatások megközelítése akadálymentes lesz. Újjáépül többek között az épületfűtés, az elektromos, víz- és csatornahálózat, a tűzvédelem, sőt LED technikájú díszvilágítás is készül; a kormányablaknak helyet adó területen már március 4. óta dolgoznak.

 

A   ZÁÉV   Építőipari Zrt. szerződött a munkálatok elvégzésére.

A vasútállomás több mint 1,6 milliárd forintból újul meg európai uniós forrásból.

A felújított vasútállomás illeszkedni fog a közelmúltban támogatást kapó kaposvári intermodális csomóponthoz, amely közvetlenül az állomás mellett ad helyet a buszpályaudvarnak is.

* * *

 

--------------------

 

Pár éve, (talán 2013-ban ??) itt, e fórumon is többen belinkelték azokat a cikkeket, melyek Kaposvár vasútállomás teljes átépítéséről szóltak.

 - teherpályaudvari rész kiköltöztetése,

 - teljes személy pu lefedése,

 - teljes vágányhálózati rekonstrukció,

 - új biztosító berendezés,

 - stb.

 

Huszon milliárd forint kaposvári vasúti elköltéséről nyilatkozott akkor, ugyanez a két szereplő.

 

Mára ez szűkült le 1,6 milliárd forintra.

De legalább az épületet szépen kifestik.

 

 

hmsoft Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418449

Méghogy elég lesz egy buszterszekció bele... :) (A felvétel a gyártó házatáján készült, a Hrusztaljnaja-Pervouralszk állomásközben, Jekatyerinburgtól két köpésre.) Ami pedig a buszterszekciókat illeti, amelyeket a Szinara szorgalmasan gyártogat, olvastam egy véleményt, amely adminisztrációs oldalról közelíti a kérdést. Vagyis azt, hogy a Szinara megpróbálta egy kicsit az amerikai modellt közelíteni, mondván, nem háromszekciós gépeket gyárt a nehezebb vonalvezetésű helyekre, hanem külön buszerszekciókat (egy-egy ilyen buszerszekció gépezetileg azonos az alapmozdony egy-egy szekciójával), és mindenki használja egészségére. Azaz ha nehezebb az elegy, akkor az alapmozdony két szekciója közé bemegy a buszter. Ha még nehezebb, akkor üsse kő, bemegy kettő. Ha könnyebb, akkor otthonmarad(nak).

Állítólag az RZsD részéről a vállukat vonogatták, hogy jó, azt csinál a Szinara, amit akar, de úgyse lesz ez így a gyakorlatban. Hanem amelyik duó "lenyel" egy buszterszekciót, abban az már ott is marad. És miért? Azért, mert egyrészt a fene szedi szét. De még fontosabb, hogy külön kéne vezetni a buszterszekcióra az energiafogyasztási kimutatást, a futott kilométer kimutatást. Ha a buszter különválik az alapgéptől, akkor legközelebb olyan alapgépbe kell besorozni, amelynél a futókörátmérők nagyjából megegyeznek a buszterével. Ellenkező esetben a buszter futásteljesítménye elmászik az alapgépétől, és máskor kell vizsgákra, karbantartásokra vinni, ami megint kész macera. (Megjegyzem, az energiafogyasztást és társait nem kézzel vezetik, hanem az ASzUT nevű rendszer kezeli, de tény, hogy régóta ismeri az olyan, hivatalosnak kevéssé nevezhető fogalmakat, mint "másfél mozdony" (=3 szekció), "két mozdony" (=4 szekció).)

Az jutott eszembe ezek után, hogy pl. amikor hétvégénként a szolnoki telephelyen ott legelt tizenöt gép, azokat össze lehetett volna kapcsolgatni, és a továbbiakban egy mozdonyként nyilvántartani. Sokkal egyszerűbb. :)

hm

názmin Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418448

Ebben teljesen igazad van,én csak az 1-es vonalban gondolkodtam!

Előzmény: sssey (418446)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418447

A járási átszervezés nem minden esetben kedvez majd a vasútnak....

 

Azt borítékolni merem hogy pár mellékvonal megint csak áldozatául esik a nagy reformnak. Miért? Mert az elmúlt huszonévben akárki akármiylen színben vasutat akart reformálni, valahogy mindig arra lyukadt ki, hogy párszáz kilométer vasútvonalat be kell zárni. Ráadásul teljesn függetlenül attól hogy előtte hányszáz kilométert zártak be.

 

Vitézytől sem kell csodát várni. Akármerről is nyúl hozzá az egészhez, a 2012-ben bebetonozott kétpárvonatos status quo (közvetlen vagy közvetett hatásaként) borulni fog, könnyű kitalálni hogy merre, legfeljebb lesz pár viszonylat ahol beerősíthet a vasút cserébe, a nagyon lecsúszott vasútvonalak vonatkilométereit elkannibalizálják a közepesen lecsúszott vonalak, hurrá.

 

Egy hét múlva talán többet fogunk tudni, ha lemegy az alábbi konferencia:

http://ktenet.hu/esemenynaptar.php?view=detail&id=147

Előzmény: munkamegosztás (418444)
sssey Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418446

názmin

 

Lehet hogy félre értettem valamit "magyar szakaszon pótolták,olyan kocsikkal,amely tartani is tudta az 1-es vonal menetrendjét".Ne haragudj de azt szerintem 140-es kocsikkal is tartani lehet,ezért ez nem valami nagy dolog!

 

Nem tudom, hogy milyen összeállításban közlekedett a vonat, de Kiskunhalas-Kelebia környékén mennyire egyszerű 140-re is alkalmas, nemzetközi forgalomra is engedélyezett kocsikat találni?

 

sssey

Előzmény: názmin (418445)
názmin Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418445

Lehet hogy félre értettem valamit "magyar szakaszon pótolták,olyan kocsikkal,amely tartani is tudta az 1-es vonal menetrendjét".Ne haragudj de azt szerintem 140-es kocsikkal is tartani lehet,ezért ez nem valami nagy dolog!

Előzmény: sssey (418443)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.23 -1 0 418444

http://magyarhirlap.hu/cikk/12905/Lazar_Janos_Dolgozni_kell_nem_szabad__elbizonytalanodni

 

http://mfor.hu/cikkek/Lazar_szerint_Volan_fittyet_hany_az_utasok_igenyeire.html

 

"Járási szinten akarják megszervezni az állami szolgáltatásokat, így alakítják majd ki az egészségügyi, oktatási centrumokat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak.

 

A lap hétfői számában megjelent interjúban Lázár János elmondta: addig már sok kormány eljutott, hogy átalakítsa az egészségügyi, az oktatási és a szociális rendszereket, de ezt még soha senki nem egyeztette az ország közlekedési térképével.

"– A tömegközlekedés átalakítása mikor indul? Milyen változtatásokra kell számítania az utazóknak?

– Járási szinten akarjuk megszervezni az állami szolgáltatásokat, így alakítjuk majd ki az egészségügyi, oktatási centrumokat. Addig már sok kormány eljutott, hogy az egészségügyi, oktatási és szociális rendszereket átalakítsa, de ezt még soha, senki nem egyeztette az ország közlekedési térképével. Szeretnénk elérni, hogy az egészségügy átalakítása kapcsán arról is beszéljünk, hogy a beteg hogyan jut el az adott kórházba. Van, ahol a vasutat, van, ahol a buszközlekedést kell átszervezni, de olyan része is akad az országnak, ahol a tömegközlekedést nem lehet igénybe venni, ott bizony autóval lehet csak eljutni az ellátási központokhoz. Meg kell változtatni azt a gyakorlatot, hogy a Volán évek óta nem hajlandó figyelembe venni a menetrendek összeállításakor az utazóközönség igényeit. Ki kell alakítanunk az egységes, országos közlekedésszervezési rendszert, a vasutat és a buszjáratokat összehangolva egyeztetni kell a menetrendeket. Felháborító, hogy ezek a rendszerváltás után huszonöt évvel még mindig rendezetlen kérdések."

 

Kérdés: Eddig ez ügyben mi történt?

 

Ezen kívül: http://index.hu/belfold/2015/02/27/vitezy_kormanybiztos_kinevezes_mav_volan/

 

Kézzelfogható eredményt még nem látni.....

 

A járási átszervezés nem minden esetben kedvez majd a vasútnak....

 

sssey Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418443

Ha valóban lemondták, akkor a magyar szakaszon pótolták, olyan kocsikkal, amely tartani is tudta az 1-es vonal menetrendjét.

 

sssey

Előzmény: trizs77 (418438)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.23 0 1 418442

"El ne merj indulni, hogy a kurva anyád basznád meg". 

 

Mintha a vonatszemélyzetnek bármi köze lenne a vágányúthoz, vagy meg az az állomási információhoz...

 

Ma, egy frekventált bécsi állomáson, nem sokkal ezelőtt, én is az állomási hangosból tudtam meg, hogy a vonatom ebben a formában csak eddig közlekedett, szerelvénycsere lesz. A szakágak közötti kommunikáció nem mindig folyik az elvárható módon.

Előzmény: attus germanicus (418437)
paca664 Creative Commons License 2015.03.23 0 1 418441

Igen, nyilvánvalóan ez a szándék vele. Sőt, a pályát is direkt 760mm nyomtávúra építették, hogy majd az átadás előtti éjjel az utolsó pillanatban jól meglepődjenek rajta és lehessen átépíteni az egészet.

Előzmény: GOLAZ111 (418440)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418440

Kis szerencsével ezek az oszlopok már nem felelnek meg a 2. ütemkor és lehet újrakezdeni az egészet. 

Előzmény: paca664 (418439)
paca664 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418439

Az I. ütem tartalmazza az oszlopokat, megkönnyítendő a II. ütemet (villamosítás).

Előzmény: GOLAZ111 (418435)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 418438

Sztrájk miatt hétfő reggel törölték a Belgrád és Budapest között közlekedő, Bécsbe tartó Avala nemzetközi vonat indulását - közölte a szerbiai vasúttársaság.

 

A szerbiai vasúttársaság által alapított, mozgássérülteket foglalkoztató vállalat dolgozói a forgalom akadályozásával - többen a sínekre ültek - béreik kifizetéséért küzdenek.

 

A dolgozók emellett a belgrádi helyi érdekeltségű vasút közlekedését is leállították, emiatt egyetlen járat sem indult el hétfő reggel.

 

Belgrádból Budapestre hétfőn így a három helyett két vonat indul, késő délelőtt az Ivo Andric, este pedig a Beograd nemzetközi gyorsvonat.

attus germanicus Creative Commons License 2015.03.23 0 1 418437

Tegnap a Deutsche Bahn megviccelte a tisztelt utazóközönséget.

Köln/Bonn Flughafen állomás, vasárnap este 23:30. Kb. 150 ember várja a vonatot Köln felé a 2-es vágányon, döntő többségük most érkezett repülővel. Bemondják, hogy a vonat ma a 3-as vágányra fog érkezni, az utastájékoztató táblát is átállítják, a 2-esről leveszik a vonatot, a 3-asra kiírják. Mindenki elindul bőröndökkel a felüljáróra, át a másik peronra. Pár utas, aki nem ért németül, ott marad a 2-esnél, nekik integetünk, kiabálunk, jöjjenek át. Végül mindenki átjön. Befut a vonat, 5 perc késéssel - a 2-es vágányra. Na, mindenki elkezd rohanni, nagy bőröndöket megint felcipelni a felüljáróra, a vonat már benn áll, de az utasok kétharmada még a másik peronon ráncigálja a bőröndjét a felüljáró felé. Egy tiszta hang a felüljárón, fiatal lány egy marha nagy bőrönddel: "El ne merj indulni, hogy a kurva anyád basznád meg". Percekig állt a vonat az állomáson, de mindenkit megvárt, senki nem maradt ott. +9-cel mentünk tovább.

M63 010 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 418436

De akkor lehet azt írni, hogy vélhetőleg földmunkák végzése közben vágták el a kábelt, és akkor nem lehet perelni. (Főleg úgy, hogy nincs konkrét cégnév leírva.)

Előzmény: manhattani (418434)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 418435

Múltkor kinéztem Solymár mellé, az oszlopok mintha már ott lettek volna. Vagy már a 2. ütem van? Bocsánat a banális kérdésért, de elvesztettem a fonalat, mert akárhányszor járok arra, szervezett munkavégzésre utaló jeleket nem nagyon látni.

Előzmény: Dzsokijuuing (418426)
manhattani Creative Commons License 2015.03.22 0 0 418434

Azért, Petikém, mert ha a feljelentő nem tudja bebizonyítani, hogy az vágta el a kábelt, akkor a feljelentett beperelheti rágalmazásért. Jobb, ha ismeretlen tettest ír, akkor a rendőrség kideríti, hogy mi/ki (vagy a Miki) volt a tettes.

Előzmény: M63 010 (418433)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418433

Akkor meg miért ismeretlen tettest ír. Ugyanis ilyenkor nem ez az eset áll fenn, hanem egy építési munkálatok közben elvágott kábel. Ami meg nem ismretlen tettes, hanem X cég Y munkatársa, és ez akkor is igaz, ha a cég nevét nem hozzák nyilvánosságra.

Előzmény: r1232 (418431)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418432

Ott pont jó lenne, de nem rémlik. Legalábbis, ha a látómezőmbe kerül, azért csak-csak kiszúrom.

 

hm

Előzmény: kihúzóvágány (418430)
r1232 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418431

Pedig árokásás közben vágták el. Valamilyen kábelt fektetnek.

Előzmény: v_peti (418412)
kihúzóvágány Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418430

Tisza-hidaknál (Záhony, Eperjeske-Bátyú, Királyháza-Nevetlenfalu) nem telepítettek ilyet?

Előzmény: hmsoft (418428)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418429

Döbbenetes látni a dátumokat a projektleírások végén!

 

Előzmény: Dzsokijuuing (418426)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418428

Jé, fonódott vágányon még sosem láttam UKSzPSz-t (siklásdetektor), de véletlenül ráleltem erre a képre. Ez állítólag Kalinyingrád környékén van valahol.

hm

trizs77 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418427

Leáll a HZ Zágráb és Split között pótlóbuszok járnak

 

MTI/iho

 

2015.3.20 19:40  

Meghatározatlan időre megáll a vonatközlekedés: 154 vezért küldtek el, nincs, aki vigye a vonatokat.

 

A HZ közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy az állami vasutak nemrég szerkezet-átalakításon ment keresztül és 154 mozdonyvezetőt küldött el végkielégítéssel a vállalattól.

A munkaviszonyban maradt dolgozóknak pedig ki kell használniuk a törvényben előírt szabadságukat, emiatt nincs, aki vezesse a mozdonyokat.

A közlemény kifejti, hogy a döntésre továbbá azért is szükség volt, mert a mozdonyvezetők elutasították a túlórákat. A vezetőség szerint a szakszervezet így próbál meg nyomást gyakorolni rájuk az átalakítások miatt.

 

Dalibor Petrovic, a mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, nem arról van szó, hogy a mozdonyvezetők akarnak, vagy nem akarnak túlórázni, hanem, hogy nincsenek elegen. –

A munkáltató, ha tud, készítsen egy ésszerűbb menetrendet, de nem fog tudni, ugyanis nincs elég mozdonyvezetője – mondta.

 

 

* * *

Dzsokijuuing Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418426

Ilyen szűk költségvetéssel és rövid határidőre nem tudta a megrendelő (NIF) ezt megoldani.

Ezért a teljes szakasz villamosítása és az Rákosrendező - Újpest szakasz felújítása a II. ütemre marad.

http://www.nif.hu/hu/fejlesztesek/vasutvonalak/bp-nyugati_pu_-_esztergom_vasutvonal_i-ii_utem

Előzmény: v_peti (418425)
v_peti Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418425

Magyarán szólva a Rákosrendező elágazás-Újpesti híd szakaszhoz miért nem nyúltak hozzá?

 

Előzmény: v_peti (418424)
v_peti Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418424

Újpestet nem építik át? Már 20-25 éve ott a peron másik oldalán a 2. vágány helye.

Előzmény: trizs77 (418418)
Komlósfecskés Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418423

Még egyszer, lassan:

Ha elkészül a pálya, akkor Angyalföld és Piliscsaba között az Őrhegy - Piliscsaba egy vágányú szakasz lesz a szűk keresztmetszet. Ez 10 percnél, ha nem is sokkal, de rövidebb idő alatt bejárható, így mindkét irányba, egyszerre 20 perces követés elméletileg lehetséges lesz. 

Hogy júniustól a Nyugatitól (vagy bárhonnan) így járnak majd, azt te írtad valamiért, a cikkben ez nem szerepel.

Előzmény: trizs77 (418420)
v_peti Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418422

Amúgy Egom és Pcsaba között miért csak órás ütem van egész nap?

Előzmény: v_peti (418421)
v_peti Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418421

40 perc az nem igazi ITF! Nem 30-60 perces követés kéne az egész vonalon, megspékelve pár ütemen felülivel csúcsban?

 

Egységes tarifák átszállás esetén is! Püspökmolnári és Szombathely viszonylatban már működik a dolog, ezt kéne továbbvinni itt is!!!

 

 

Előzmény: trizs77 (418415)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418420

Nem így szól a cikkben az állítás, hanem hogy Budapest (azaz akár Óbuda vagy Angyalföld) és Piliscsaba között 20 percenként követhetnék egymást a szerelvények.

 

---------------

 

Ha Budapest és Piliscsaba között 20 percenként mennek, akkor az oda érkezők mind ott is maradnak?

 

Vagy Piliscsaba és Budapest között (vissza irány) nem is jön semmi ?

 

 

Az én olvasatomban a követés, az azonos irányba való haladás.

A szembe haladás nem követés.

 

Persze ha azóta átírták az értelmező szótárt, akkor bocs, akkor én hibáztam.

 

 

 

 

Komlósfecskés Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418419

Ha 20 percenként megy egy vonat a Nyugatiból Piliscsabára és 20 percenként jön onnan vissza is, akkor a Nyugati - Aqimcum szakaszon mai biztosító berendezésekkel belefér ?

 

Nem így szól a cikkben az állítás, hanem hogy Budapest (azaz akár Óbuda vagy Angyalföld) és Piliscsaba között 20 percenként követhetnék egymást a szerelvények. És ez igaz (lesz ha átadják végre).

Előzmény: trizs77 (418418)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418418

Ha 20 percenként megy egy vonat a Nyugatiból Piliscsabára és 20 percenként jön onnan vissza is, akkor a Nyugati - Aqimcum szakaszon mai biztosító berendezésekkel belefér ?

 

Mert június 20 körül indítani akarják és addig szerintem az említett szakaszon se pályaépítés nem lesz, se biztber csere nem lesz.

 

 

Előzmény: attus germanicus (418417)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418417

>Pályakapacitásba ez bele fog férni?

Az általad idézett első mondat állítja, hogy igen.

Én nem tudom, hogy így van-e. De azt gondolom, ha megoldható, akkor jobb lenne 20 percenként a Nyugati, mint két, egyaránt 30-30 perces viszonylat a Nyugatiba ill. a Batthyány térre. Ez a milánói típusú viszonylatszervezés nekem nagyon nem tetszik.

 

>Felférnek a buszok utasai a reggeli csúcsban majd a vonatokra ?

20 percenként, minden vonatot tripla Desiróval (a jövőben dupla FLIRT-tel), alapvetően igen, felférnének.

Előzmény: trizs77 (418415)
zjakabfi Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418416

Kb. 23:00 óra után ez sajnos mindig így van. A nem zöld vonatra rákattintva zöld lesz. Gondolom valamilyen hiba, nem tudja kezelni az éjfél előtt menetrend szerint megálló vonatot olyan késés esetén, ami éjfél utáni várható érkezést jelent. Pár másodperc után visszavált a késés idejének megfelelő színre...

 

Előzmény: DJ. Bakter (418393)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418415

Az új vasúti infrastruktúra miatt a Budapest–Piliscsaba szakaszon akár 20 percenként is követhetnék egymást a szerelvények, ami már ténylegesen elővárosi sűrűségnek számít.

A minden második szerelvény Esztergomig közlekedtetésével pedig 40 perces menetsűrűség lenne elérhető a vonal külső szakaszán, amellyel a párhuzamos autóbusz-közlekedés részben kiváltható volna.

Azonban ehhez az kellene, hogy az esztergomi vasút díjszabása ne legyen drágább az autóbuszénál, és az újonnan megszervezendő ráhordó-buszok igénybevételével se nőjön az utasok kiadása.

 

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/sokba-kerul-nekunk-az-esztergomi-vonat

 

 

--------------------------------

 

Érdekes ötletek :

 

1./ 20 percenként vonat a Nyugatiból Piliscsabáig és vissza.

Pályakapacitásba ez bele fog férni?

 

2./ A fővárosba bejövő buszok megszüntetése és a közeli vasútállomásig való visszavágása.

Felférnek a buszok utasai a reggeli csúcsban majd a vonatokra ?

 

 

aruzsi Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418414

Lehetett volna.

Így lehetett volna közlekedni a többi állomáson is. Kérdés: ki bibézik, fedezi a sorompókat, stb.

Egyáltalán kiért ehhez a vonalhoz biztber szempontjából a forgalomnál? Hogyan fér bele, hogy "állomás távolságú közlekedés"? Lennének még kérdéseim.

Előzmény: Muurola (418413)
Muurola Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418413

Ha az Érd elágazás - Tárnok szakaszt biztosítottság nélkülinek is tekintjük, nyitott útátjáróval, a kis távolság okán csökkentett sebességgel, lehetett volna vonatokat közlekedtetni Budapest felől Tárnokig, lebibézett váltón át. 

Előzmény: aruzsi (418403)
v_peti Creative Commons License 2015.03.21 -1 0 418412

Akkor mi volt? Azt írták, hogy ismeretlen tettes vágta el a kábelt. Tehát akkor nem alapból döglött meg a biztber, és nem építőipari munkások voltak a tettesek! Tehát valószínűleg úttörők.

 

Ha tudsz konkrétumot, akkor ne engem cseszegess, hanem oszd meg velünk; ha meg neked sincsen több indfód, akkor meg főleg ne cseszegess!

Előzmény: r1232 (418410)
r1232 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418411

Hogy is van a mondás?

 

Meghibásodásra méretezünk, szabotázsra nem. Most az utóbbinak megfelelő történt.

Előzmény: Muurola (418398)
r1232 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 418410

Most nem a biztber döglött meg, hanem az úttörők akarták begyűjteni a rézkábelt, de kiderült, hogy optikai! :(

 

Inkább meg se szólaltál volna...

Előzmény: v_peti (418394)
gysevic Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418409

" És a jelen speciális helyzetben:

 

- Ha már nem járnak Érd alsón át a vonatok, Érd felsőn át nem csak óránként kéne egy vonatot közlekedtetni... "

 

Na igen,pl beugorhatott volna néhány - éppen szüneteltetett - battai vonat,vagy a G43 is fordulhatott volna Érden Kelenföld helyett. Gyanítom,hogy nem pont a KöKi-Kelenföld részére volt elsősorban igény... Talán nem lett volna akkora probléma menetrendet kérni arra a durván két kilométerre,ha már látták,hogy pótlóbuszok kellenek az Etele tértől Érden át Martonvásárig. De vajon miért nincs készen előre egy ilyen vészmenetrend? Nem komplett vasútvonalról van szó,csak egy durván két kilométeres szakaszról.

 

Előzmény: Muurola (418398)
aruzsi Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418408

?

Előzmény: 1047 005-2 (418405)
v_peti Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418407

Kirúgtak egy csomó masinisztát, most meg nincs aki vigye a vonatokat!

v_peti Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418406

http://iho.hu/hir/leall-hz-zagrab-es-split-kozott-potlobuszok-jarnak-150320#

 

Alul lehet múlni a MÁV-ot! Jó horváték már eddig is igyekeztek ezt tenni.

 

1047 005-2 Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418405

"a hatóság elfogadná úgy"

 

 

Monoron ha az elsőre jár be egy vonat,a bejáratra akkor is ki kell várni a 3 percet?

Előzmény: aruzsi (418403)
manhattani Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418404

>Mikor lesznek tele a vágányok vonatokkal?

 

Most az állomások oszlopokkal való feltöltése a cél. Vonatokkal nem tudnak mindenütt foglalkozni, de pl. Kelenföldön szép eredményeket értek el.

Előzmény: v_peti (418401)
aruzsi Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418403

- a biztosítóberendezési logikai funkciók kialakíthatók minden állomáson - nem pedig a vonalszakasz egyetlen állomásán, amivel ha megszakad az adatkapcsolat, leáll 30 km-en a közlekedés.

Jelenleg is két állomás van. Ettől még lehetne mindegyiken, de ha KÖFI-ben működik, akkor ha elvágják a kábelt, az adott állomás kezelő nélkül marad.

 

- GSM-R rendszeren (is) kommunikálhatnának az elemek egymással, nem csak üvegszálas kábelen - így utóbbi elvágása nem okozna rendszerleállását

Lehetne. Nem tervezik, nem az a célja.

 

- lehetne "körkábel", így ha szakadás van, a másik irányba még végigfut az információ

Ez tervezési hiba.

Lehetett volna a tartalék szálakat az oszlopon lévőben vinni, csak azok már régiek és régen nem a MÁV-é.

 

- Akár valamiféle automatikus jelzőüzemre is képes lehetne a rendszer, ha megszakad a kapcsolat a központtal - a hagyományos vonali biztosítóberendezések is automatikusan működnek, egyes (D70-es) állomások is képesek rá. Így csak az elvágott kábelszakasz térköze lenne hamis foglalt.

ÖJÜ. Kizárt, hogy a hatóság elfogadná úgy, hiszen bármikor lehet olyan szituáció, ahol be kellene avatkozni, de kezelő nélkül lehetetlen.

Az, hogy az adott kábelvágáskor mivel mi lesz, az sok mindentől függ. Nem feltétlenül csak a térközt érinti.

 

- Tárnok állomást elérhetővé kéne tenni "leállt" biztosítóberendezés mellett is Érd felső felől

Ezt nem értem.

Előzmény: Muurola (418398)
schlumberger Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418402

Győrben a kibelezett, hűtőház melletti őrház tövében lesz, ma láttam az alapot hazafelé jövet, torony még nincs rajta.

Előzmény: poliver85 (418400)
v_peti Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418401

Mikor lesznek tele a vágányok vonatokkal?

Előzmény: poliver85 (418400)
poliver85 Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418400

Már Gönyün is áll :)

 

Előzmény: gjovar (418369)
v_peti Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418399

Na ja. Csak amíg ennél nagyságendekkel sokkal egyszerűbb dolgok megoldására sem képesek...

 

Előzmény: Muurola (418398)
Muurola Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418398

A centralizált biztosítóberendezés ebben a formában kudarc, erről érdemes és kell is vitát nyitni. A dolog azonban talán nem teljesen menthetetlen (sem a koncepció, sem a konkrét berendezés), hiszen:

 

- a biztosítóberendezési logikai funkciók kialakíthatók minden állomáson - nem pedig a vonalszakasz egyetlen állomásán, amivel ha megszakad az adatkapcsolat, leáll 30 km-en a közlekedés.

- GSM-R rendszeren (is) kommunikálhatnának az elemek egymással, nem csak üvegszálas kábelen - így utóbbi elvágása nem okozna rendszerleállását

- lehetne "körkábel", így ha szakadás van, a másik irányba még végigfut az információ

- Akár valamiféle automatikus jelzőüzemre is képes lehetne a rendszer, ha megszakad a kapcsolat a központtal - a hagyományos vonali biztosítóberendezések is automatikusan működnek, egyes (D70-es) állomások is képesek rá. Így csak az elvágott kábelszakasz térköze lenne hamis foglalt.

- Tárnok állomást elérhetővé kéne tenni "leállt" biztosítóberendezés mellett is Érd felső felől

 

És a jelen speciális helyzetben:

 

- Ha már nem járnak Érd alsón át a vonatok, Érd felsőn át nem csak óránként kéne egy vonatot közlekedtetni...

 

 

Előzmény: v_peti (418392)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418397

a szpiker szerint 10 azaz TÍZ SZERELVÉNYT(!!!!) vásároltunk a sógoréktól....
NO COMMENT ....

 

-------------------

 

Ez nagyjából igaz is.

Vettünk 49 kocsit + 6 vezérlőt = 55 db.

 

Az első átadott szerelvény 5 kocsis.

 

A riporter elosztotta az 55-t az 5-tel és kijött neki a 10 szerelvény.

Újságíró szinten (ahogy ők számolni tudnak) egészen jó eredmény.

 

 

gertam Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418396

PANTOGRÁFOSAT!

 

Természetesen nem Zaránd úr a szpíker, csak a neve és fényképe alatt szerepelt a "VAV-START"

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: gertam (418395)
gertam Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418395

PANTOGRÁFOSAT!

 

Ajaj, a királyi média úgy látom egy új vasúttársaságot alapított Magyarországon.

De tuti jó lehet,mert a szpiker szerint 10 azaz TÍZ SZERELVÉNYT(!!!!) vásároltunk a sógoréktól....
NO COMMENT ....

 

 

Üdv

 

- gertam -

 

v_peti Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418394

Mea Culpa! Hülye firkászok!

Most nem a biztber döglött meg, hanem az úttörők akarták begyűjteni a rézkábelt, de kiderült, hogy optikai! :(

 

Na de a STOP már megint nem volt képes az utastájékoztatásra!

 

 

Előzmény: v_peti (418392)
DJ. Bakter Creative Commons License 2015.03.20 0 0 418393

Ennek megfelelően új feature-rel gazdagodott a vonatinfó. Ha egy késett vonatra rákattintunk, mindjárt időugrást végez és pontos lesz, és az időadat listában is a menetrend szerinti időadatok jelennek meg, ami messziről látszik, hogy hamis.

Előzmény: v_peti (418392)
v_peti Creative Commons License 2015.03.19 0 0 418392

Kelenföld és Martonvásár között elromlott a biztosítóberendezés,

 

Dobják ki azt a hulladékot, és legyen helyette D70-es. Mindenki sokkal jobban járna. Kár volt túlkorszerűsíteni! Értelmetlebebb kiadás volt, mintha megcsinálták volna a Kondorosi MAGLEV-et! :(

manhattani Creative Commons License 2015.03.19 0 0 418391

Az a ZBR-kart.

De akinek megvolt a pincér Mása, az ...

Bocs az OFFért.

Előzmény: hmsoft (418388)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 418390
M63 010 Creative Commons License 2015.03.18 0 1 418389

Az üres korsót/poharat! Mert akkor a többiek fizetik neki az italát!

Előzmény: hmsoft (418388)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.18 0 0 418388

A legendák szerint régen a matrózkocsmákban az a divat járta, hogy akinek megvolt a Jóreménység foka, feltehette az asztalra az egyik lábát. Akinek emellett megvolt a Horn-fok, feltehette mindkettőt. Ennek mintájára tegyük fel, hogy a BAM-ot járó, cirillbetűs masiniszták közül az, akinek megvolt a Mururin (vagy ha úgy tetszik, Hani), felteheti az egyik lábát az asztal tetejére a helyi köpködőben. Akinek megvolt a Kuznyecovszkij (a régi, szivatósabb nyomvonalon, naná), az pedig a másikat. De ha a masiniszta rendelkezik a dízel mellett villanyvizsgával, és a két dízeles hágón felül megvolt neki a szerveromujszki elkerülő is - az vajon mijét teheti fel az asztalra? :)

hm

hmsoft Creative Commons License 2015.03.18 0 0 418387

terepszínű ruhások az utcáról terelik be a népet az igazgatósági épületbe, és addig állnak ott mellettük, amíg el nem kezdenek dolgozni

A Liga Business című ukrán portál az előző vezetőnek, Krivopisinnek tulajdonítja az akciót. Amikor a kirúgásához vezető ok, vagyis egy szanatórium helyén, közpénzből történt magánpanzió építkezés napvilágra került, akkor arról is írtak, hogy az információt igazgatósági dolgozók szállították az eljáró szervek felé. Ezek után Krivopisin nem engedte be az igazgatósági alkalmazottakat az épületbe. Valszeg ismerhette a kollégáit, és alapból nem az érdekelte, hogy dolgoznak-e (mert nyilván úgyse), hanem hogy hol vannak. :)

hm

Előzmény: cs1014 (418381)
paca664 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 418386

10-én este Kürtösön láttam egy ilyen szerelvényt.

Előzmény: Unatkozó rendszergazda (418256)
Ratbus Creative Commons License 2015.03.18 0 0 418385

Holnaptól forgalomban az első öt Schlieren, ha minden igaz:

http://iho.hu/hir/bemutattak-a-mav-os-schliereneket-150318

siófoki35 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418384

Eléggé úgy tűnik, hogy bizonyos részeit (pl. ablakkereteket) még a járműjavítósok szedték ki, mondván jó lesz az még más Bz-kbe.

 

Amúgy nem az van hogy Bz, főleg Bzx hiány van??

 

 

Előzmény: lesifotos (418377)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418383

Persze. Ha két héten belül összejön egy kis zseton és még egy jegyre is futja az Aerolineas Argentinas valamelyik járatán, akkor nem lehet rossz.

Előzmény: cs1014 (418380)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418382

Megállítják a buszokat és az utasokat átteszik a vonatokra.

Előzmény: cs1014 (418381)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418381

Mert szerintem a következő hír arról fog szólni, hogy terepszínű ruhások az utcáról terelik be a népet az igazgatósági épületbe, és addig állnak ott mellettük, amíg el nem kezdenek dolgozni. :)

Előzmény: cs1014 (418380)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418380

Ezek után akar ott még valaki vasúti vezető lenni?

Előzmény: hmsoft (418379)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418379

Egy kis ukrajnai: támadás a vízfej ellen? (rzd-partner.ru alapján)

Úgy tűnik, fórumtársunk álmai valóra válnak, és valakik tényleg nekiálltak vízfejteleníteni (a seggberúgás és az asztalverés még hiányzik, de talán nem sokáig)... Az Ukrán Vasút (UZ) a belügyhöz és az ügyészséghez fordult azzal, hogy a Kijev központú, Ukrajna középső területeit magába foglaló Délnyugati Vasút igazgatóságát tegnap ismeretlenek szállták meg. Előzményként a Délnyugati Vasút vezetőjének, Alekszej Krivopisinnek megszűnt a munkaviszonya (nem saját jóvoltából), és a helyére megbízottként Vlagyimir Tyaguljszkij ült. A tegnapi napon terepruhás ismeretlenek hatoltak az igazgatósági épületbe, eltávolították Tyaguljszkijt, és felajánlották a székházban dolgozóknak, hogy távozzanak. Amíg ez nem történik meg, addig a terepruhások az épületben maradnak és akadályozzák a munkavégzést. Az UZ-t ugyancsak megbízottként irányító Makszim Blank kifejtette, hogy a történtek súlyos következményekkel járnak a vasúttársaság alapvető működésére nézve. (Az elmúlt időszakban számos fejcsere történt az UZ különféle vezetői szintjein, a leváltottak helyére kerülők itt-ott hatósági eljárásokat kezdeményeztek az elődjükkel szemben, majd őket szintén eltávolították, és ők is hatósági eljárás fókuszába kerültek.)

hm

M63 010 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418378
lesifotos Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418377
Lovrin Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418376

v_peti kedvenc témája:

 

http://www.portfolio.hu/ingatlan/infrastruktura/a_juncker-csomagbol_fejlesztenek_az_osztrak-magyar_vasutat.5.211524.html

 

Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke arról beszélt, hogy az Felsőőr (Oberwart) és Szombathely közötti vasúti pálya felújítása mintegy 130 millió euróba kerül, amelyből 89 millió euró az osztrák félt, 30 millió euró a magyar félt érinti.

GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418375

Az a kép jobb, smit egy délnyugati államban készített valaki, amikor az SP vonatát akarta lefényképezni egy útátjáróban. Épp a kép készítésekor ment át egy autó a vonat előtt. Jól belemászott a képbe. :)

Előzmény: M63 010 (418372)
názmin Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418374

Azért én már láttam olyan infot is hogy müszaki ok miatti késés,azért az hitelesebb szerintem!

Előzmény: r1232 (418371)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 418373

Most jobban megnézve a szöveget, nemcsak a videót, látszik, hogy ketten meghaltak, és ketten úszták meg élve.

Előzmény: M63 010 (418372)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418372

http://index.hu/kulfold/2015/03/16/erre_egyik_trainspotter_sem_szamitott/

 

Túlélte a fajbarom, de gondolom a társait halálba küldte.

r1232 Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418371

Teljesen jó a forgalmi ok. Mert minden hiba előbb-utóbb a forgalom zavarához vezet, ergo forgalmi ok. :-)

Előzmény: zjakabfi (418354)
r1232 Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418370

Igen, még az is.

Előzmény: DJ. Bakter (418350)
gjovar Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418369

Én is akartam kérdezni,h  mik lesznek,  mert  tegnap  Móváron  Hegyes felé  a felüljáró mellett  is láttam  egy magas uj  oszlopot,  olyan ezüstféle szine van.  Ugyanitt az állomáson  áll  3-4  lapos tehervagon  ,  ugyanilyen szinü oszlopokkal . 

Előzmény: 20-as vonal (418364)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418368

A vorkutai vonalon villantott egyet a Télapó: a 309-es számú, Vorkuta-Adler viszonylatú távolsági személyvonatot hóátfúvás tartóztatta fel a Kiksor-Csum állomásközben, a 2204. kilométernél. (Az még a legtundrább tundra kellős közepe.) A mozdonyszemélyzet és az utaskísérők maguk kezdték meg a lapátolást - az orosz hírportálok nem említik, hogy a vonaton tartózkodó, mindössze 92 utas valamelyike vállalkozott volna némi testmozgásra, saját felelősségre -, aztán jött a felmentő sereg, a pályások és egy hóeke képében. A járat 3 óra 18 perces késéssel folytatta útját. Rajta kívül az északnak tartó, jó öreg 42-es (Moszkva-Vorkuta) 3 óra 13 percet kapott, a 89-es számú, Vorkuta - Nyizsnyij Novgorod gyors pedig 1 óra 50 percet. Az adleri vonat utasai állították, hogy miközben vesztegeltek, az ablakok magasságáig torlódott fel a hó (a képeken ez kevésbé látszik, persze a takarítás előtti állapotban könnyen elképzelhető, hogy így volt).

hm

lunanoctis Creative Commons License 2015.03.16 0 1 418367

Ezt az indoklást az ÖBB pont ugyanígy elő tudja adni. Mióta összekötötték a prágai és a grazi railjeteket, elég gyakran rá is kényszerülnek :P

 

Más: ma mutatták be a pórnépnek minimális csinnadrattával a Hauptbahnhofon a Cityjetet (ha jól értelmezem, Siemens Desiro ML). Én megkockáztatnám, hogy nem túl reprezentatív, de ICE-t, nagybrit, svéd és norvég vonatot és railjetet azért magába foglaló útjaim során ilyen kényelmes üléssel még nem találkoztam. (Ezeken a helyeken sem utaztam első osztályon.)

 

Érzésre azt mondanám, hogy decembertől jelentősen emelkedni fog a Bécsben és környékén az S-Bahnon elalvási okokból fent felejtődött emberek száma.

Szerintem a vonat elképesztően csúnya fehér-piros fényezést kapott, ami nem megy Talentek és Wieselek-City Shuttle-ek piros-szürke színvilágához és érzésre a legrondább vasúti jármű, amit eddig az országban láttam. Kívülről. Tízpercnyi szörnyülködéssel vegyes diszkrét tolakodás után (előttem magyar mozdonyokról beszégetltek, muszáj volt hallótávolságon belül maradnom, ők tolakodtak, nem is én :) ) meg is sikerült tekinteni belülről is.

Mitagadás, iszonyat furcsa, tök kopasz volt reklámok és térképek nélkül. Talán 40 ülés lehetett kibontva a védőcsomagolásból, azokat lehetett tesztelni. Értelmezhetetlenül és felfoghatatlanul kényelmes volt, talán még a Railjethez képest is. Aki ült már Talenten fél óránál többet egyhuzamban, hálát fog adni ezért az ÖBB menedzsmentjének - vagy annak, aki kitalálta, hogy a kényelmen túl még állítani is lehessen.

Vannak ugyanolyan tájékoztató képernyők, mint a Railjeten, könyöktartó helyett van normális asztal, fel-le hajtható, elvileg laptopozásra kitalálva. Ez a gyakorlatban inkább úgy fog talán kinézni, hogy két egymással átlóban ülő ember ki tudja oda pakolni a gépét, egyébként nem fognak elférni. Jaigen, és van konnektor, olvasólámpa és zajszegény előfűtő berendezés, hogy az utas a végállomáson a legelső vonaton se fagyjon meg. Nagyon high-tech, nagyon öko - és utasonként 130 kilóval könnyebb, mint a perpill futó kék dögök.

100 szerelvényt szerzett be az ÖBB, a kétharmada Bécsbe és Alsó-Ausztriába kerül, a 4020-as sorozatot meg szép csendben elkezdik kivonni a forgalomból. (Pályaudvar mellett lakó egyénként én ennek határozottan és elmondhatatlanul örülök, a Talentet nem hallom, ha elindul, a 4020-as viszont brutális.)

Előzmény: cs1014 (418356)
schlumberger Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418366

Azok bizony, én már Győrig láttam őket.

Előzmény: 20-as vonal (418364)
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.16 -1 0 418365

Ashi Valkoinen: Aki meg nem gyorsvonati megállóból jönne (Budaörs, Törökbálint BP környékéről), annak +1 óra várakozás ez a remek csatlakozás.

Mivel a páratlan gyorsig vissza kell érni (az rendszerszinten fontosabb csatlakozás), és mivel a szóló Flirt fordulási normaidejét nem voltak hajlandóak a valósan megvalósítható értékűvé csökkenteni, ezért csak ilyen menetrendet lehetett csinálni.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418363)
20-as vonal Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418364

Szerintem gsm-r antenna-tornyok. 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418363)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418363

Meglepő sebességgel kinőtt pár antenna funkciót ellátó dolognak kinéző képződmény az 1-es állomásain. Tatabányán, Bicskén, Herceghalomnál láttam a végponton őket, a tatabányai körül már a földet egyengették ma, míg a másik kettőnél elektromos kábeleket kötögettek be (amennyire a vonatról látszott). ETCS 2-höz kellenek, vagy mi célt szolgálnak?

 

Más. Ma 16:42-kor Tatabányára Kelenföldről (15:58) érkező személyvonatot az oroszlányi inga (ind: 16:41) megvárta. Rég volt már ilyen, és egészen elképesztő, hogy 1 perc különbség van az érkezés és indulás között menetrendileg. Aki meg nem gyorsvonati megállóból jönne (Budaörs, Törökbálint BP környékéről), annak +1 óra várakozás ez a remek csatlakozás.

1116 282-3 Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418362

pl. nekem honnan a vérből kéne tudni, hogy mely állomáson üzemel váltó- és vágányfoglaltságérzékelős biztisítóberendezés?

Éppen most sikerült egy újabb fejezetet ötletet adnod - a sehol nem alkalmazott,  használhatóságát és használati gyakoriságát nézve értelmetlen - az útvonalkönyvben.

:)

Előzmény: cs1014 (418338)
sssey Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418361

Vagy már eljutott arra a pontra, hogy most már a saját írását sem olvassa.

 

sssey

Előzmény: manhattani (418360)
manhattani Creative Commons License 2015.03.16 -1 0 418360

Szerintem Peti azért ír ilyeneket, mert kíváncsi, hogy olvassa-e még valaki.

Előzmény: munkamegosztás (418357)
názmin Creative Commons License 2015.03.16 0 0 418359

Jó is volt az,de akkor emlékezzünk meg a társárol is a Bécs- Zágráb részröl is igy teljes a Zágráb-Corvinus! :)

Előzmény: v_peti (418355)
v_peti Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418358

Kösz.

Előzmény: munkamegosztás (418357)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418357

Bécs-Bécs

 

Bécs-Pécs

Előzmény: v_peti (418355)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418356

"A vonat külföldi késése miatt." Ez a kedvencem. :)

Előzmény: zjakabfi (418354)
v_peti Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418355

Tudom, hogy jelenleg ez a bohóckodás megy, de céloztak a nagysebességű vasútra is. Miért nem lehet egy kompromisszumos megoldás? Se nem 100 km-re visszaállított pályával történő bohóckodás*, se nem nagysebességű vasút, hanem egy tisztességesen felújított 120-as vasútvonal sk55-ös peronokkal, ahogyan a 15/21-es vonalakon a GYSEV megcsinálta.

 

*Aminek akkora feneket kerítenek, mintha valami ténylegesen nagy dobás történt volna. Mint pl. annó az azóta hamvába holt Bécs-Bécs IC indítása, amit síppal-dobbal-nádihegedűvel fúvószenekari kísérettel indítottak el Szombathelyről.

 

 

Előzmény: munkamegosztás (418336)
zjakabfi Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418354

Nem kéne az legyen... Forgalmi ok inkább az elvert kereszt, csatlakozás várás.Sajnos sokszor a késés oka kiírás nem egyezik meg a valósággal...

Előzmény: názmin (418353)
názmin Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418353

Szakmai kérdés a kocsi hiba az forgalmi ok miatti késés,mert a 923-as IC vonatra azt irja a Máv csopirt hivatalos információja!

cs1014 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418352

És ha a balesetvizsgálat szerint kát válró között fekvő vágányszakasz is a körzet része?

Honnan tudod minden állomás össues váltójáról, hogy milyen?

Előzmény: Rollende Landstrasse (418341)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418351

Ó, boldog naívság! ;)

Előzmény: jwkllr (418343)
DJ. Bakter Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418350

Na, tényleg :)  Akkor a kivétel erősíti a szabályt.

Annak során valami olyasmire emlékszem, hogy a 8-as út hídját kellett átépíteni, és "mellesleg" a vasút is megcsinálta a korrekcióját, egy ív erejéig.

Most jut eszembe, hogy a 20-as vonalon még volt a Ssztm-Csór áthelyezés is. Mindkettő épp 15-16 éve volt, amikor még nem voltak kohéziós források.

Előzmény: r1232 (418349)
r1232 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418349

Ilyen munka általában komplex rehabilitációk esetén történnek, ez pedig - nem azért, mert határozottan tiltott, hanem azért, mert az állam erre nem ad forrást - csak EU pénzből történt, legalábbis a rendszerváltás óta.

 

A 20-as vonalon a Pétfürdő-Öskü közötti nyomvonal korrekció szvsz nem EU pénzből készült (emlékszel még a Viacomra?).

Előzmény: DJ. Bakter (418342)
r1232 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418348

Mivel tolatás esetén nem váltókörzetről, hanem váltókról van szó, így ez nem probléma. :-)

Előzmény: munkamegosztás (418324)
M62-166 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418347

Közben megtaláltam: Mosóczi László!

 

Hála az új csoporthonlapnak már minden korábbi máv oldal 404 hibát dob :( A Google még megtalálja, így idemásolom, hátha később valakinek jól jön majd:

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3Ur13FbIvj0J:www.mav.hu/hirek/hir.php%3Fmid%3D1469f5b1b95c3f+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

 

2007. július 3. 14:35

Megalakult a MÁV-START menedzsmentje


2007. július 1-jén a gyakorlatban is megkezdte önálló tevékenységét a százszázalékos MÁV tulajdonú személyszállítási cég, a MÁV-START Zrt.

A MÁV-START megalapításának célja egy szolgáltatásközpontú, pénzügyileg átlátható, hatékony szervezet létrehozása volt, melynek révén megvalósul az átlátható, elkülönült gazdálkodás, valamint- a MÁV Csoport tagjaként- versenyképes, a piaci körülményekre rugalmasan reagáló cég jött létre. A 62 milliárd forint tőkével és összességében mintegy 7200 fő munkavállalóval megalakult új társaság alapvetően a MÁV ZRt. korábbi Személyszállítási Üzletágának dolgozóit, feladatait vette át.
Az új személyszállító társaság tevékenységének megkezdésével egyidejűleg munkába álltak a MÁV-START Zrt. újonnan kinevezetett vezetői is.

 

Heinczinger István, a MÁV ZRt. vezérigazgatója döntése értelmében a MÁV önálló személyszállítási cége tevékenységének megkezdésétől, 2007. július 1-tőlTömpe István a MÁV-START Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. Tömpe István 1973-ban szerzett közgazdász-tanár diplomát, 15 éve rendelkezik kandidátusi címmel. Az egyetem elvégzése után a Gazdaságkutató Intézet kutatója, ekkortól évtizedeken keresztül hazai és külföldi egyetemeken tanít. 1988-1990 között kormányfőtanácsos, privatizációs kormánybiztos, pénzügyminiszter-helyettes, az Állami Vagyonügynökség első ügyvezető igazgatója volt. Később a MÁV valamint a Földhitel és Jelzálogbank elnöke, az ÁPV Rt. igazgatóságának tagja. Dolgozott a Daiwa Securities Értékpapír-kereskedelmi Rt. elnökeként, illetve a Budapesti Értéktőzsde Igazgatóságának tagjaként. 1998-2003 között a Merito Consultingnál befektetési tanácsadással, vasúti projektekkel foglalkozott. 2003-2004-ben a MÁV stratégiai vezérigazgató-helyettese, majd a Merito Consulting ügyvezetője. 2007. év elejétől mostani kinevezéséig a MÁV főtanácsadójaként tevékenykedett.

 

Matéczné Németh Ágnes 2007. július 1-től a MÁV-START Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese. Matéczné Németh Ágnes a Közlekedési Szakközépiskola vasútforgalom és kereskedelem szakán végzett, majd a tisztképző elvégzése után a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Vasút-üzemviteli szakán okleveles üzemmérnök diplomát szerzett. 1976-tól 1984-ig Budapest-Keleti pályaudvar forgalmi szolgálattevőjeként, majd három évig személyszállítási vezetőként dolgozott. 1987-89 között a Keleti pályaudvar állomásfőnök-helyettese, majd a MÁV Tájékoztatási Iroda helyettes vezetőjeként tevékenykedett. Később a MÁV Személyszállítási Üzletág osztályvezető-helyettese, osztályvezetője, majd ugyanitt divízióvezetői, szakigazgató-helyettesi, illetve főosztályvezetői pozíciót is betöltött.

Ugyancsak 2007. július 1-i hatállyal Virág Imre a MÁV-START Zrt. humánpolitikai vézérigazgató-helyettese. Virág Imre 1992-ben a Miskolci Egyetem szervezési és vezetési szakán szerzett gépészmérnök diplomát. Több külföldi képzésen, köztük a Newport University MBA képzésén vett részt. Pályafutását a Comptrans Kft.-nél kezdte, emellett a miskolci egyetemen tanársegédként tevékenykedett. 1994-től 1999-ig az Electrolux-Lehel Hűtőgépgyár személyi vezetője, majd 1999-től az Elektrolux AB stratégiai toborzási projektjének vezetője. 2001-2004 között a Wallis Autó Holding Rt., majd a Pannonplast HR igazgatója. 2004-től kinevezéséig a MÁV Személyügyi Főosztályát vezette, ahol- a személyügyek mellett- karrier menedzsmenttel is foglalkozott.


Az új társaság stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese Hercegh Tamás. A villamosmérnök végzettséggel rendelkező szakember 1991-95 között az Olivetti Hungary kereskedelmi igazgatója volt, 1995-től 1998-ig a Xerox regionális igazgatója, a kelet-európai üzleti folyamatokért, infrastruktúráért felelt. Ezután a Cap Gemini tanácsadó cég ügyvezető igazgatója, majd három éven keresztül a Microsoft Magyarország ügyvezetője. 2001-től változás- és válságkezeléssel foglalkozott. 2005-től 2007 elejéig a MÁV Informatika Kft. vezérigazgatójaként tevékenykedett.

 

2007. augusztus 1-től a MÁV-START Zrt. pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozíciót Lajtai Katalintölti be, aki végzettségét tekintve közgazdász, okleveles könyvvizsgáló, adószakértő, igazságügyi könyv- és adószakértő. Lajtai Katalin a Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakán szerzett egyetemi diplomát. 1973-tól az Alkalmi Áruk Háza Vállalat munka-üzemszervezője, üzemgazdász, majd a Fővárosi Szállítási Vállalat elemzési csoportjának vezetője. 1980-tól a Tanszergyártó és Értékesítő Vállalat közgazdasági osztályvezetője, gazdasági igazgatója. Tevékenykedett a Népművészeti Vállalat gazdasági igazgatójaként, illetve a Ramóna Finomkötöttáru Szövetkezet főkönyvelőjeként. 1990 és 1993 között a Novaglobus Kereskedelmi és Ügynöki Kft. gazdasági igazgatója, majd 1993-tól a Dunapack Papír- és Csomagolóanyag Zrt. igazgató-főkönyvelője volt.

 

Mint arról már a MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatósága a korábbiakban tájékoztatást adott, Heinczinger István, a MÁV ZRt. vezérigazgatója- a MÁV Igazgatósága elnöke egyetértésével- július 1-jei hatállyal Mosóczi Lászlót nevezte ki a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának. A MÁV-START Zrt. menedzsmentjének megalakulása a MÁV ZRt. vezetését is érintette, ahol emiatt ugyancsak történt személyi változás. A MÁV-START Zrt. élére kinevezett Mosóczi László korábbi általános üzletági vezérigazgató-helyettesi feladatkörét Szamos Alfonz veszi át, aki egyúttal továbbra is ellátja a Pályavasúti Üzletág főigazgatói feladatait.Szamos Alfonz 1971-ben szerzett diplomát a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola, Közlekedésépítési kar, Vasútépítési és fenntartási szakán. 2000-ben menedzseri diplomát szerzett. A MÁV-nál főiskolai tanulmányai befejezése óta dolgozik. 1982-től a székesfehérvári pályafenntartási főnökség vezetője volt. 1986-tól építési és fenntartási vonalbiztos, 1988-tól vonalbiztosi csoportvezető. 1991-től építési és fenntartási osztályvezető-helyettesként tevékenykedett. 1995-től pályagazdálkodási divízióvezető volt. 1997-től a Pálya-, Híd- és Magasépítményi Főosztály, illetve Szakigazgatóság szakigazgató-helyettese és pályagazdálkodási divízióvezetője. 2003-tól a Pálya Mérnöki Létesítmények Igazgatósága vezetője volt. 2006. decemberétől a MÁV ZRt. Pályavasúti Üzletágának főigazgatója.


Budapest, 2007. július 3., kedd


MÁV ZRt.- Kommunikációs Igazgatóság

 

Előzmény: mcg (418346)
mcg Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418346

ő csak szesza vezető volt...

Előzmény: 1047 005-2 (418345)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418345

Devecz Miklós?

Előzmény: M62-166 (418344)
M62-166 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418344

Segítsetek! 

 

Ki volt a Start első vezérigazgatója? Mert a net 2008-tól Kozákot írja, de ki volt előtte? 

jwkllr Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418343

A 2 órás helyeken a főnököt ki kell rúgni.

Előzmény: cs1014 (418314)
DJ. Bakter Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418342

Ok.

Legyen hamis.

 

Akkor kérek egyetlen vonalat az elmúlt 15 évben (állomásköz megnevezése), ahol hazai forrásból nyomvonalkorrekció történt.

 

Azért mert vágányzárban rostálnak, hidat erősítenek, vagy kitérőt cserélnek, ritkán lesz a nyomvonal egyenesebb.

Ilyen munka általában komplex rehabilitációk esetén történnek, ez pedig - nem azért, mert határozottan tiltott, hanem azért, mert az állam erre nem ad forrást - csak EU pénzből történt, legalábbis a rendszerváltás óta.

Ez alól kivétel volt a hegyeshalmi vonal, ami még 1995-96 körül, KfW hitelből tartalmazott csekélyke nyomvonalkorrekciót Tata és Almásfüzítő térségében.

Előzmény: trizs77 (418339)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418341

Az "én úgy szoktam értelmezni"-vel csak akkor van baj, ha a balesetvizsgálat másként értelmezi.

 

Látod, ezért megyek mindig 25-tel minden dominós váltón. Abba nem tudnak belekötni. Szerencsére az én munkámat nem nehezítik mindenféle percre kiszabott körbejárási normák, de ha lenne, akkor se érdekelne. Ha valaki kíváncsi, mi tartott olyan sokáig, akkor nézze meg a szalagot (adatrögzítőt), aztán kötözködjön. De kérésre írhatok eseménykönyvet is.

Előzmény: cs1014 (418338)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418340

Több hónapig tartó vágányzárak nemigen voltak, csak egyetlen, amikor tavaly nyáron átépült a Baté-Kaposvár elág.

 

-----------------

 

erről az ott lakóknak egészen más, negatív, míg a Németh Busz Kft.-nek is egészen más, de pozitív emlékképe van.

 

 

trizs77 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418339

Azt nem tudom mit értesz jelentős ráfordítás alatt, de úgy gondolom annyit - bennfentesként - tudhatsz, hogy a nyomvonal korrekciójára csak EU IKOP-KöZOP forrásból van lehetőség tizensok éve.

 

-------------

 

Hamis állítás.

cs1014 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418338

Az "én úgy szoktam értelmezni"-vel csak akkor van baj, ha a balesetvizsgálat másként értelmezi.

A tényleges fékúttávolság, meg a többi ilyen szempontból azért nem kényes, mert adott esetben neked jelzett sebességed van, illetve információd a köv. jelző távolságáról, illetve ha az rövidebb, mint a tökömtudjamilyen fékút és még piros is, akkor nem kapsz egy sárgát, csak valami csökkentettet (pl. 40, vagy annyi se).

 

Szóval igazad van, az utasítás tele van ellentmondással, meg kásával. Illetve, ha már ennél a váltókörzetes, huszonötös témánál tartunk, akkor pl. nekem honnan a vérből kéne tudni, hogy mely állomáson üzemel váltó- és vágányfoglaltságérzékelős biztisítóberendezés? Azt persze jelöli a kotta, ha végezhetnek az állomáson ilyen-olyan tolatást, amíg vonat közlekedik, mert az engem qrvára érdekel...

Előzmény: Rollende Landstrasse (418333)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418337

miért, a forgalmista nem lehet váltókezelő? attól, mert "csak" két gombot nyom le, még ő a feladatot végrehajtó személy.

Előzmény: munkamegosztás (418323)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418336

Itt a 41 es vonalon a mostani 40-60 km/h sebességű pályát akarják ismét visszaemelni 100 km/h ra.

Részben használt anyagokból kb 300 millió Ft/km összegből, Máv saját erős beruházásban.

Előzmény: v_peti (418327)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418335
DJ. Bakter Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418334

Az írásod több tévedést is tartalmaz:

 

ad 2./

 

a.) a vasútvonalat valamilyen értelemben valóban kapirgálták (MÁV-os módra karbantartották), de kétségem van afelől, hogy olyan "jelentős" összegeket költöttek volna rá. Amikor a versenykerékpáros is megelőzte a vonatot, utána néhány átereszt megerősítettek, és kivettek néhány 20-as lassújelet. Ennél érdemibb dolog nem történt.

 

b.) Több hónapig tartó vágányzárak nemigen voltak, csak egyetlen, amikor tavaly nyáron átépült a Baté-Kaposvár elág. (és nem a Baté-Dombóvár) szakasz

 

c.) Azt nem tudom mit értesz jelentős ráfordítás alatt, de úgy gondolom annyit - bennfentesként - tudhatsz, hogy a nyomvonal korrekciójára csak EU IKOP-KöZOP forrásból van lehetőség tizensok éve. Erre a vonalra ilyan pénzeszköz nem volt és egyelőre nem is lesz.

A "jelentős ráfordítás" MÁV forrásból 3,055 mrd forint volt a 10,5 km-re (~300 mFt/km), ami alépítmény teljes átépítésére és a felépítmény helyben cseréjére volt elegendő.

 

d.) A Baté-Dombóvár szakasz továbbra is rossz állapotban van, ennek a hasonló átépítését, mint tavaly nyáron, tervezték idén, de ebből csak az állomások átépítése valósul meg (átmenővágány helybencsere), a többi majd 2016-ban.

 

ad 3./

 

b./+c./ bár ez az egy csomópont lenne a vasút legnagyobb gondja, bár kétségkívül ez sincs jobb állapotban, mint a többiek.

Nagyon okos ötlet ez a teherpályaudvar költöztetés meg a befedés, de szerintem azért szálljunk már le a földre. 30 milliárdot elkölteni egy ilyen állomásra, no comment.

 

d./ valóban időszerű, szükséges, csak kérdés,hogy hanyadik a sorban.

Előzmény: trizs77 (418332)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418333

Az osztrák utasítás pl. pontosan leírja, hogy mi tekintendő forgalmi szempontból váltókörzetnek

 

Ezt úgy szoktam értelmezni, hogy ahol váltó van, az már váltókörzet, még akkor is, ha csak egy kitérőt építettek a vágányba. Körbejárás közben a líra után 40 km/h, és ha félúton van egy raktári leágazás, akkor arra 25, aztán vissza 40-re. 

 

Van más ködös fogalom is a váltókörzeten kívül az utasításban. Te például tudod, mennyi a tényleges fékúttávolság, melynek időnként nincs meg a fele sem?

Előzmény: cs1014 (418330)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418332

Petike !

 

Két külön dolgot keversz össze.

 

1./ a Gyékényes-Sárbogárd- vagy Budapest vagy Szolnok nagy(obb) sebességű vasutat, melyet igen nagy távlatban képzelnek el megépíteni.

 

Ez Dél-Európa, pontosabban Dél-Franciaország-Miláno-Gyékényes satöbbi útirányon át vezetne Ukrajnába majd onnan..............

 

Ez most nem aktuális.

De ettől függetlenül magyarországi nyomvonalát már régebben kijelölték, ami valóban elkerüli Kaposvárt északról.

Erre a kijelölésre építéshatósági ügyek miatt van szükség, hogy a nyomvonalra kiadhassák a beépítési tilalmat.

Ma belátható távlatban (20-30 év) ez a projekt NEM aktuális.

Majd 2050 után visszatérünk rá.

 

----------------------------------------------------------------------

 

2./ A 41-es vasútvonal Dombóvár-Kaposvár szakaszát (31 km) már tizen éve kapirgálják.

Több-kevesebb sikerrel.

Hatalmas, több hónapig tartó vágányzárak voltak.

A nyomvonal a jelentős pénz ráfordítások ellenére olyan girbe-gurba, hogy ahhoz képest még az ökörhugyozás is lénia.

 

De ezt a kacskaringós 31km-t úgy-ahogy helyrehozták sok szakaszban.

Pontosabban csak a Dombóvár-Baté 17 km-t csinálták meg.

Más vélemények szerint Dombóvártól egészen Taszárig újra fésülték . (?)

Mindegy.

 

Lényeg, hogy a felújítgatók Dombóvártól tizen év alatt se jutottak el Kaposvárig.

Még hátravan valamennyi, úgy tíz (?) vagy tizen kilométer.

 

------------------

 

3./ a kocsmai stílusban író blogfirkásznak nagyjából igaza van, bár stílusa miatt mondanivalóját sokan el se fogják olvasni.

 

A kaposvári vasútállomás teljes rekonstrukciója valóban szóba került a kampányok során, sőt be is ígérték a huszon- vagy 30 milliárdot az állomás teljes modernizálására.

 

 a./ - Intermodalitás. Bár ez Kaposvár esetében pont felesleges hívó szó volt, mert azon kevés vasútállomásunk közé tartozik, mely ma is intermodális, lévén mind a helyközi, mind a helyi autóbusz pályaudvar a vasútállomáson van.

(ebből látszik, hogy a politikusok programbeszédeik elmondása alkalmából még arra is lusták, hogy megnézzék mit jelent az a szó, amit majd harsogni fognak).

 

 b./ - teher pályaudvar kiköltöztetése. Okos ötlet.

 

 c./ - a vasúti személypályaudvar részleges vagy teljes befedése. Vasúti szempontból lényegtelen, város működési szempontból fontos.

 

 d./ - teljes vágány + peron + biztber átépítés + csarnok rekonstrukció.

Időszerű + szükséges.

 

Mint olvasható a kültelki stílusú írásból,  ebből a 30 milliárdból mára maradt 1=egy milliárd.

A másik 29 milliárd egyelőre elveszett Kaposvár számára.

 

Ebből az 1-1,5 milliárdból a vasútállomást újrafestik, újravakolják, belül újra járólapozzzák és valószínűleg megújulnak a WC-k, mosdók, utastájékoztató eszközök  is.

 

Tehát érthető a furcsa beszédű blogfirkász felháborodása, csak stílusa nem tolerálható.

 

 

Előzmény: v_peti (418327)
sörösgigant Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418331

Nem a "nagysebességű vasút Zágráb felé"c. lázálomról volt szó, hanem a Kaposvár-Dombóvár szakaszön a Baté-Dombóvár szakasz átépítéséről ami amúgy az eredeti 100 km/h sebesség visszaállítása, és bónuszként az 5 utas/nap megállóhelyekre épített viacoloros reptéri kifutópályákról....

Előzmény: v_peti (418327)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418330

Nem történt semmi.

Csak mi is a Petink által feltett kérdések miatt vagyunk meglőve, mert ha eksön van, akkor biza ki van az ember szolgáltatva, ha akarom A, ha másként akarom B, és ez nem jó.

Volt egyszer egy váltófelvágásom, ahol a 40->25 kérdés bizony súlyosan merült fel, mert q nem volt mindegy, hogy honnantól mennyi. Mondjuk adott esetben szerencsém volt, az esemény vizsgálatakor nem szőrözték túl a dolgot, csak ugye volt miatta pár nyugtalan napom, hogy vajh neki kell-e állni vitatkozni kásás dolgokon, vagy meg nem. Mert ugye a mozdonyvezető ilyen -értelmezés jellegű - vitákban nem indul jó esélyekkel, ha görbült valami, tekintettel az erőviszonyokra.

Az osztrák utasítás pl. pontosan leírja, hogy mi tekintendő forgalmi szempontból váltókörzetnek, mi határolja (jelző, váltó), és ott mivel, mikor, hogyan, és mennyivel. Az tiszta sor, ott az ember tudja, hogy mihez tartsa magát.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418328)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418329

Igen.

Előzmény: v_peti (418326)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.15 0 0 418328

Akkor elnézést, én azt hittem, hogy az olvtárs cinikusnak látszó kérdése arra utal, hogy azt nem váltókörzetnek, hanem valami másnak hívják vasutasul, ahogy én meg nem értek. Ennek ellenére itt, a topikon, mindenki tudja, mi a váltókörzet, mégha nincs is definiálva utasítás szinten (ami meg szomorú de rohadtul nincs közöm hozzá).

Előzmény: cs1014 (418322)
v_peti Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418327

Mi a fészkes fenének kell ide egy önálló pályás nagysebességű vasútvonal? Nem lenne olcsóbb a gányolások helyett az egészet Budapesttől Gyékényesi 160-ra átépíteni? Vagy ahol a talajviszonyok nem engedik, csak ott új nyomvonalra vinni? Korábban volt szó a Tamási-Dombóvár szakaszról, hogy az jobban megfelelne a talajviszonyok miatt egy új pályának. Tehát nem új vonal kéne, hanem azt átépíteni, és ahol szükséges, ott nyomvonalkorrekciót végrehajtani.

 

Előzmény: munkamegosztás (418319)
v_peti Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418326

Ha józan paraszti ésszel definiálható a váltókörzet, de utasítászerűen nem, akkor a hivatalos szervek hogyan hivatkoznak rá, ha valamilyen esemény történik ott? Mi alapján dől el, hogy valaki vétett az utasítás ellen.

 

Előzmény: cs1014 (418322)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418325

A szigetelés a mi szempontunkból irreleváns, az nem jelzőeszköz, nem váltó, én konkrétan a létezéséről sem vagyok hajlandó hivatalosan tudni (tengelyszámláló detto).

A német utasítás ismer olyat, ahol a szigetelés helyének forgalmi szempontból jelentőssége van, így létezik olyan jelzőeszköz, amely ezt a pontot jelöli ( www.tf-ausbildung.de/SignalbuchOnline/ra13.htm ).

A váltó, és annak alkatrészei szintén az utasításban definiáltak, így azokkal is tudunk mit kezdeni.

Szvsz egy könnyed mozdulattal megoldható lenne a kérdés, mert nem túl nagy macera 3 sorban összefoglalni, amit amúgy is mindenki tud, csak nincs erre utasításszerkesztői részről igény.

 

Ugyanitt jegyezném meg, hogy az útátjárót biztosító berendezések behatási pontjait sem lenne értelmetlen jelölni, míg-amíg az útátjáró jelzők magukban most nem annyira jók (nem vagyok híve ebben a jogászvilágban annak, hogy a belátásomra van bízva a kürt használata, mert abba utólag az köt bele, aki akar, a többi azon múlik, hogy te vagy szimpatikusabb a bíróságon, vagy a másik fél).

Előzmény: munkamegosztás (418324)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418324

Jó lenne , definiálni, mert nem mindegy, hogy 25 km/h vagy 40 km/h.

Váltókörzet a tolatáskor alkalmazható sebességnél merül fel, de nincs leírva, hogy az első érintett váltó szigetelése előtt y métertől az utolsó váltó szigetelésén túl x méterrel ér véget.

Előzmény: cs1014 (418322)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418323

:)

 

Mondjuk az illető "hiányolta" a váltókezelőket egy D70 es berendezés esetén ,az igen vicces volt....

Előzmény: kopaszsop (418321)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418322

Fel kell homályosítsalak, kedves olvtársam, hogy a váltókörzetet forgalmi szempontból idehaza semmiféle utasítás nem definiálja, ellenben váltókörzetben alkalmazandó sebességet pl. előír, azaz hivatkozik rá.

Nagyon szeretnénk tudni, mi mozdonyvezetők, hogy mi is az a váltókörzet, hol kezdődik, hol ér véget, és mi határolja.

Nem létezik konkrét választ olyan kérdésekre, hogy xy vágányszakasz abc állomáson a váltókörzet, egyáltalán miféle váltókörzet részét képezi-e, és ott mennyi pl. a tolatáskor alkalmazható legnagyobb sebesség.

De erre egyelőre még csak olyan válaszok születtek, mint a tied, amit mi csak a faxpapírral ekvivalens módon tudunk a közlekedés során használni. Illetve még úgy sem.

Szóval a kérdés jogos, még ha első blikkre nem is látszik annak.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418317)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418321

én tudom, viszon nézd meg, hogy kinek tettem fel a kérdést! :D

Előzmény: munkamegosztás (418318)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418320

tudsz esetleg egy utasításpontot is? engem a mozdonyvezetőkre vonatkozó magyarázat érdekelne. köszönöm.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418317)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418319

http://www.kapost.hu/szigoruan-ellenorzott-hazugsagok/

 

Ezek szerint Dombóvár-Baté közti felújításból idén nem lesz semmi?

munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418318

Kelenföld Dominó 70 - nél elektromos váltók vannak.

 

Vágányút beállítást, a forgalmi szolgálattevők közül a táblakezelő végzi.

Van ugye naplózó, rendelkező és külsős(ök).

 

Egyes állomásokon cserélnek, egy szolgálaton belül nem ugyanaz a személy végzi ugyanazt a feladatot.

 

Előzmény: kopaszsop (418312)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418317

A felszín egy olyan felülete, amin kitérők sorakoznak egymás után, lehetővé téve, hogy a vonatok a célállomásukra vezető sínekre kerüljenek. Bárki, akinek több IQ-ja van, mint lába, tudja, mit jelent a szó, még akkor is, ha épp az adott szó nem a vasutas szakzsargon része.

Előzmény: kopaszsop (418310)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418316

akkor mondom még egyszer: ez nem szanatórium. bár néhányan annak veszik. jártál már hegyeshalomban? ;)

persze van a váltóknak mechanikailag állít(ód)ási idejük, foglaltságjelzés, vágányút és más anyámkínják - ezek mind befolyásolják a vonatok érkezését/indítását. ebbe még belejátszik az evm e téren megjelenő korlátozottsága, meg a jegyvizsgálós rendszer is.

amúgy a leggyorsabb váltóállítás (végállással, vágányúttal) alig több, mint fél másodperc (kb. 0,7) a gurítódombok sajátossága. kelenföld viszonylag sík. :P

Előzmény: v_peti (418313)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418315

egy balfék, akinek jobb helye lenne a nyugisabb Kispeten

 

Így van Peti, hülyéknek áll a világ.

Előzmény: v_peti (418313)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418314

ha szanatóriumba vágynak, majd oda mennek. ez munkahely.

 

Elméletileg.

Azért tudunk néhány szolgálati helyet a PV-nál, ahova valóban üdülni jár az illetékes, meg olyanokat is, ahol egy napnyi "folyamatos szolgálat" csak 20 óra, mert 2-2 órát váltanak, és akkor a fű sem nő.

Előzmény: kopaszsop (418309)
v_peti Creative Commons License 2015.03.14 0 1 418313

Nem ismerem. Na de van gondolom nem egy fő áll csak a pult mellett egy műszakban, hanem legalább kettő. És műszakokkal szorozva ez legalább 8 fő, plusz szabadság-táppénz-pihenőnap, így kell lennie ca. 10 főnek legalább. Innentől a kérdésnek nincs értelme.

Na meg ha tudom, hogy most Gipsz Jakab állítja a váltót, akkor azt nem tudom, hogy Jakab öreg rutinróka, vagy átlagos képességű,

vagy egy balfék, akinek jobb helye lenne a nyugisabb Kispeten.

 

Előzmény: kopaszsop (418312)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418312

peti, tudod, kelenföldön ki a váltókezelő?

Előzmény: M63 010 (418311)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418311

Ez így van. De egy rossz bejárási renddel és egy balfék váltókezelővel sok masinisztának lehet emelni a vérnyomását.

Előzmény: kopaszsop (418309)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418310

mi a fene az a váltókörzet?

Előzmény: Ashi Valkoinen (418307)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418309

ha szanatóriumba vágynak, majd oda mennek. ez munkahely.

Előzmény: v_peti (418280)
názmin Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418308

Köszi neked is a felvilágositást de egyik topjc társ már felvilágositott.Úgy vagyok vele okosabbaktol sosem szégyen talnulni!

Előzmény: Ashi Valkoinen (418306)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418307

Egyébként igen, már 59-kor megy az IC, de a tatabányai még nagyban a váltókörzetben van ekkor, szóval 59-kor sem tud elindulni.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418306)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418306

Rippl-Rónai 14-15 vágányról jár át a 40-es vonalra, a tatabányai sűrítő az 5-6-ról az 1-es vonalra. A két vágányút keresztezi egymást.

Előzmény: názmin (418298)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418305

Megnyílt a Hokuriku Sinkanszen

Március 14-én reggel 6 órakor elindult az első menetrend szerinti shinkansen szerelvény Kanazawa-ból Tokióba, a frissen átadott Hokuriku Shinkansen vonalán. Évtizedek óta nem volt ilyen jelentős hálózatfejlesztés a japán nagysebességű vasúti hálózaton. Az új szakasz a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

Van nagyobb sebességű is, most lett kész, csak arrébb.

Előzmény: v_peti (418304)
v_peti Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418304

Na ja ment egy vonat, és kész. Nem tűnt annyira nagysebességűnek.

Előzmény: GOLAZ111 (418303)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418303

Nem is láttad az elején a Turbitraint, illetve ott Turbolinert? Igaz, csak pár másodperc....

 

 

Előzmény: v_peti (418286)
názmin Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418302

Köszi a korrekt tájékoztatást!

Előzmény: lineagialla (418301)
lineagialla Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418301

Keresztkijárat. 5-6-ról indulsz az 1-es felé és 14-15-ről a 40a felé, a végponton gubanc lenne, de az IC valóságban 59-kor megy, ahogy lentebb is írták, nem véletlenül.

Előzmény: názmin (418298)
názmin Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418300

Ezekszerint az ismereteim és tapasztalataim hiányosak mert Kelenföldröl teljesen más felé jár ki a 30-as vonal felé és az 1-es vonal felé azért is van úgy hogy a Fehérvári vonalfelé 5-6 Győr felé 12-13 vágányrol indulnak illetve érkeznek a vonatok!

Előzmény: trizs77 (418299)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418299

Olvtársunk azt írta, hogy a két vonat közül az egyiknek nem egészséges elindulnia.

 

A másik attól még mehet.

 

Ha mindkettőt elindítják a menetrendi időben, akkor este ők lesznek a TV Híradók vezető hírei.

 

 

Előzmény: názmin (418298)
názmin Creative Commons License 2015.03.14 0 0 418298

Légyszi segits nekem hogy miért esélytelen az egyiknek elindulnia az adott idöben mert én nem értem!

Előzmény: Ashi Valkoinen (418293)
mcg Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418297

az az IC nem véletlenül megy 59-kor...:)

Előzmény: Ashi Valkoinen (418293)
v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418296

Én elsősorban a mostani helyzetről beszéltem a Déli lezárása miatt.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418293)
r1232 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418295

Ja, de van segítségük, mert a Délis személyzet ki lett helyezve.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418281)
r1232 Creative Commons License 2015.03.13 0 1 418294

, s a Délibe befutó járatok számát is csökkentik. A HVG úgy tudja, csak az elővárosi vonatok és a Balatonra közlekedők indulnának onnan.

 

Ja, ez kvázi a teljes mostani forgalmat jelenti (a két óránkénti szombathelyi gyorsokat leszámítva)... :-)

Előzmény: trizs77 (418273)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.13 0 1 418293

Petike, mindennap járok Kelenföldön, immáron 9. éve. A 30-40 felől jön azért elég sok vonat, de minimális ésszel és a jól megszokott napi rutinnal simán le lehet ezeket kezelni. Amikor meg késik valami, akkor kell egy kicsit gondolkodni, hogy mit, hogyan, de azért annak, aki ezt évek óta csinálja, nem teremthet tartós stresszhelyzetet, hogy jajj, hova fogadjam a vonatot.

 

(Mondjuk van egy nagyon vicces indulás is a rendszerben - 14:58-kor megy a Rippl-Rónai a 14-15-ről, miközben 14:58-kor indulna a Tatabányai sűrítő az 5-6-ról, nyilvánvaló, hogy a két vonat közül az egyiknek esélytelen menetrend szerint elindulni. De ez sem ok a stresszre.)

Előzmény: v_peti (418282)
lesifotos Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418292

Timelapse az Expo Congress Hotel 9. emeletéről... egy kis tömegközlekedés

 

https://youtu.be/gabkEnU8wNo

 

mcg Creative Commons License 2015.03.13 0 1 418291

ai az iho-nak hisz, az meg is érdemli...

vágányzárakat, terveket célszerű máshonnan szedni...:(

Előzmény: v_peti (418289)
manhattani Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418290

Biztos szégyellték a "Marx-téri" felüljárót.

Előzmény: trizs77 (418284)
v_peti Creative Commons License 2015.03.13 -1 0 418289

http://iho.hu/hir/zar-a-nyugati-a-keleti-is-bezar-sot-a-deli-is-150313

 

Elvtársak! Nem volt elég idő a Déliben megcsinálni a munkákat? Miért kell újra bezárni? :(

v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418288

Kiváncsi leszek arra, hogy hány MÁV-os ingatlan fog ezentúl bolttá alakulni. Sajnos a legjobb helyen lévőkbe kormányhivatalokat telepítettek, vagy telepítenek. Van egy sejtelmem, hogy számos volt, de most üresen álló resti ezentúl mini ABC-ként fog üzemelni.

 

Itt a lehetőség, akinek van pénze, vágjon bele. A közelemben pl. Csorna és Sárvár mintha üres lenne.

 

 

 

v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418287

Miért nem archiválta őket már régen az UVATERV? :(

 

Előzmény: trizs77 (418284)
v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418286

Ez most hogy jön ide? Ez egy amerikai film vége, ami egy vasútállomáson játszódik. És hogy kapcsolódik a hsz-omhoz?

Előzmény: GOLAZ111 (418285)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418285

Előzmény: M63 010 (418267)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418284

Tegnap:.................................:-(((

 

...".....Egy óra alatt odavesztek az Út- és Vasúttervező vállalat fényképei.........."

 

http://www.origo.hu/kultura/20150313-a-tuz-martaleka-lett-az-ertekes-fotoarchivum.html

 

 

 

 

v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418283

Fehérvár is sokszor tud töketlenkedni. Pedig azért az valamivel kisebb.

 

Előzmény: v_peti (418282)
v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418282

Azért vannak csúcsok, amiket le kell kezelni!

Előzmény: Ashi Valkoinen (418281)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418281

Azért ennyire nem durva a helyzet.

Előzmény: v_peti (418280)
v_peti Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418280

Nem a váltóállítás a streszes, hanem az, hogy folyamatosan kell csinálni, alig van pihenőidő, és egy rossz bejárási sorrend esetén felborul a fél dunántúl menetrendje.

Előzmény: trizs77 (418278)
martinaxe7 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418279

Tobzódunk...

Előzmény: Vilibáttya (418277)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418278

Eközben az elvileg a Déliből induló balatoni vonatoknak számos váltó segítségével a másik irányba kell a vágányokat keresztbe „átszelniük”, vagyis a kelenföldi forgalmisták élete meglehetősen stresszes – fogalmaztak kollégáik a HVG-nek."

 

-------------------

 

Meg kell kérdezni a kelenföldi forgalmistákat, hogy valóban stresszes az életük vagy sem ?

 

A keresztbe járások okoznak nekik gondot, vagy semmi, napi rutin, gond nélkül tudják kezelni?

 

 

Vilibáttya Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418277
Előzmény: sssey (418272)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.13 -1 0 418276

Ezt nem hiszem, hogy a vasutas kollégák fogalmazták,............

 

--------------

 

Szerintem újságokba a cikkeket NEM vasutasok írják hanem újságírók.

 

Azon kívül a keresztbe járásokról - csak az elmúlt 60 napban - még ebben a topicban is volt n+1 hozzászólás, máshol lehet még több ilyen véleménynyilvánítás lehetett.

 

 

Előzmény: gpz (418274)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418275

 A művelet ugyanis csak szippantóskocsival végezhető el, márpedig pillanatnyilag sem a kelenföldi végállomáson, sem Székesfehérváron nincs erre hely (utóbbin is éppen munkálatok folynak).

 

De szippantanak Kelenföldön is.

 

 s mivel az áruszállító szerelvények zöme a Déli összekötő vasúti híd felől érkezik, s Hegyeshalom irányába megy tovább – vagyis hat-hét vágányt „metszenie” kell Kelenföldön –, ez jócskán lelassíthatja az ottani forgalmat. 

 

 

Aztán miért? Fraditól Hegyeshalomig egyenes vágányút van, nem keresztez semmit.

 

 

Előzmény: trizs77 (418273)
gpz Creative Commons License 2015.03.13 0 1 418274

"Ráadásul a Magyarországon átmenő teherforgalom jelentős része is Kelenföldön halad keresztül, s mivel az áruszállító szerelvények zöme a Déli összekötő vasúti híd felől érkezik, s Hegyeshalom irányába megy tovább – vagyis hat-hét vágányt „metszenie” kell Kelenföldön –, ez jócskán lelassíthatja az ottani forgalmat. Eközben az elvileg a Déliből induló balatoni vonatoknak számos váltó segítségével a másik irányba kell a vágányokat keresztbe „átszelniük”, vagyis a kelenföldi forgalmisták élete meglehetősen stresszes – fogalmaztak kollégáik a HVG-nek."

 

Ezt nem hiszem, hogy a vasutas kollégák fogalmazták, mert ők tisztában vannak vele, hogy ott a két vasúti irány közötti alul-felüljáró. :)

Előzmény: trizs77 (418273)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.13 -1 0 418273

Mai HVG :

 

Tolatóvágányon

 

 

Befedett vágányok felett stratégiai kórház és vasárnap nyitva tartó pláza, CBA-val az aljában – ez a szürreális kép előbb-utóbb valósággá válhat, ha a kormány úgy dönt: részben vagy teljesen felszámolja a Déli pályaudvart. 

 

Kapóra jöhet Déli és a Kelenföldi pályaudvar közti alagút támfalának megcsúszása azoknak az ingatlanfejlesztőknek, akik jó ideje lobbiznak a kormánynál a mintegy 12 hektáros központi elhelyezkedési területével igencsak vonzó célpontnak számító Déli átalakításáért.

 

A budai vasútállomás február eleje óta zárva, s bár az ígéretek szerint áprilisra stabilizálják a felgyülemlett csapadékvíz miatt megrongálódott rézsűt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – a kormány megbízásából – már vizsgálják, vajon teljesen ki lehetne-e iktatni a forgalomból Budapest egyik legforgalmasabb pályaudvarát.

 

Bár a megszüntetést Tarlós István főpolgármester is támogatná, hiszen így a Kelenföldről a belvárosba közlekedő 4-es metróra valamivel több utas jutna, valószínűbb, hogy csak részben számolják fel a Délit. Már csak azért is, mert ha ott netán bevásárlóközpont épülne, ahogyan azt évek óta tervezgetik, akkor a forrásaink szerint megtartandó elővárosi vonatok utasai jelentős vásárlóréteget hoznának. Másrészt a pályaudvar miatt vasárnap sem kellene zárva tartani az üzleteket – ennek pedig nyilvánvalósan a régóta ott működő CBA is örülne.

 

„Inkább csak egy nagyobb állami beruházás farvizén képzelhető el ott a bevásárlóközpont, a vágányok befedése ugyanis nagyon drága mulatság, s a megtérülés problémás” – utalt a korábbi tapasztalatokra a HVG-nek Schneller István, Budapest volt főépítésze.

 

Ez az alaptézis most megvalósulni látszik: a HVG értesülései szerint kormánykörökben felmerült, hogy a közelmúltban beharangozott, várhatóan majd Erzsébet névre hallgató budai központi kórházat a Déli területén húznák fel, több tízmilliárd forint állami forrásból. A helyszínválasztás melletti érv lehet, hogy a Déli tömegközlekedéssel könnyen elérhető, és a környéke bővelkedik egészségügyi létesítményekben. „Ha lesz mellette pláza, az jó eséllyel a hírek szerint a kereskedői babérokra is vágyó Mészáros Lőrincé lehet” – spekulált a piaci viszonyokat jól ismerő egyik ingatlanfejlesztő cég vezetője.

 

Ugyan továbbra is plázastop van érvényben, ám a nagy bevásárlóközpontok eddig is megkapták a felmentést az építési tilalom alól – főleg, ha nem egy német keménydiszkont, hanem a kormánykedvenc CBA egyik üzlete kap helyet a komplexumban. A Délinél ez adott: az ezer négyzetméteres szupermarket így is a vasárnapi zárva tartás egyik kivételezettje pályaudvari elhelyezkedése miatt, s nyilván az esetleg megépülő pláza is az lesz.

 

Járatok tucatjait kellett törölni a Déli pályaudvar több hete tartó lezárása miatt, míg más vonatok csak Kelenföldig, vagy onnan a Keletibe futnak be. A szűk keresztmetszet azonban nem is az úgynevezett fejpályaudvar (ahonnan nincs továbbmenet) 12 vágányának kiesése, hanem az alagúthoz közelebb eső üzemi-kiszolgáló pályaudvari terület használhatatlansága jelenti. Kelenföldön ugyanis nincsen elegendő vágány ahhoz, hogy a vonatokat előkészítsék, kitakarítsák. Jól illusztrálja a nehézségeket, hogy például az uniós forrásból beszerzett, eredetileg a Déli és Székesfehérvár közt közlekedő új motorvonatok illemhelyének tisztítását csak úgy lehet megoldani, hogy az éjszaka leple alatt egy harmadik állomásra viszik el a vonatot. A művelet ugyanis csak szippantóskocsival végezhető el, márpedig pillanatnyilag sem a kelenföldi végállomáson, sem Székesfehérváron nincs erre hely (utóbbin is éppen munkálatok folynak).

 

Ráadásul a Magyarországon átmenő teherforgalom jelentős része is Kelenföldön halad keresztül, s mivel az áruszállító szerelvények zöme a Déli összekötő vasúti híd felől érkezik, s Hegyeshalom irányába megy tovább – vagyis hat-hét vágányt „metszenie” kell Kelenföldön –, ez jócskán lelassíthatja az ottani forgalmat. Eközben az elvileg a Déliből induló balatoni vonatoknak számos váltó segítségével a másik irányba kell a vágányokat keresztbe „átszelniük”, vagyis a kelenföldi forgalmisták élete meglehetősen stresszes – fogalmaztak kollégáik a HVG-nek.

 

A kelenföldi hiányosságok miatt most az a forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Déli pályaudvarnak a Márvány utcai felüljáró mögötti üzemi része megmarad, ha nem is teljes méretében, s a Délibe befutó járatok számát is csökkentik. A HVG úgy tudja, csak az elővárosi vonatok és a Balatonra közlekedők indulnának onnan. A sínek egy részét befednék, s elférne ott a kórház és a bevásárlóközpont is. Korábban egyébként az volt az elképzelés, hogy a Márvány utca mögötti kiszolgáló részre lakásokat és irodákat építenének, az utasok által használt pályaudvar-részre pedig plázát.

 

„A vágányok befedése vasútüzemileg sem egyszerű, a Westendnél csak néhány vágány fölé került parkoló, mégis bonyolult biztonsági előírásoknak kellett megfelelni” – emlékeztet Schneller István, aki szerint időnként újra felmerül az a terv, hogy a Délit a Duna alatt összekötnék a Nyugati pályaudvarra, így megszűnne a fejpályaudvar jellege és átmenő pályaudvarrá válhatna. Ez azonban – mint a Déli megszüntetését ellenző Schneller fogalmazott – az „álomvilág-kategóriába” tartozik.

 

A főpolgármesternek mindenesetre tetszene a Déli megszüntetése, hiszen annak ideiglenes kiiktatásával máris nőtt a 4-es metró forgalma. Igaz, a metróberuházást részben finanszírozó EU elvárásaitól még így is messze elmarad az utasszám: a főváros 300 ezres ígéretéhez képest naponta 100 ezren, a Déli bezárása óta pedig 140 ezren közlekednek az új vonalon.

 

A korábbi évtizedekben számos alkalommal felvetődött már, hogy az 1861-ben megnyitott Déli pályaudvart megszüntetik. A rendszerváltás után kis túlzással nem volt olyan közlekedési miniszter, aki nem jött volna elő azzal az ötlettel, hogy be kellene zárni az állomást. Az 1990-es évek elején arról folyt a vita, hogy a 4-es metró megépítése helyett érdemes volna-e inkább a 2-est meghosszabbítani Kelenföldig – ez a verzió azonnal fölöslegessé tette volna a Délit.

 

A 2000-es évek elején már nem vasútforgalmi, hanem ingatlangazdálkodási okokból merült fel a felszámolás ötlete: 2005-ben a MÁV már Cannes-ban, nemzetközi ingatlanpiaci közönség előtt hirdette az átépítés lehetőségét, s 2006-ban el is készült a rendezési terv a területre. Akkor olyan potenciális versenyzőket emlegettek plázaépítőként, mint Demján Sándor nagyvállalkozótól az Árkád bevásárlóközpontokat felhúzó német ECE-csoport. Ők azonban aligha építenek most plázát, hiszen a vasárnapi kötelező zárva tartás amúgy is megviseli az érdekeltségeiket.

 

szerző G. Tóth Ilda

 

sssey Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418272

Zuhanyhíradó szerint is.

Zuhanyhíradó szerint a 100a-70 összeforog a Városligeti elág-on keresztül.

Az IC-kre és a gyorsokra két verziót hallottam: KöKi vagy Kelenföld.

 

sssey

 

Előzmény: názmin (418271)
názmin Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418271

Lehetséges ez is én az alapján irtam amit a tisztelt Smith topic társ megosztott itt az oldalon és abban úgy szerepel hogy "teljes állomás".

 

Előzmény: k.andras.1970 (418270)
k.andras.1970 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418270

Az hogy a  teljes állomást érinti nem jelenti feltétlenül azt, hogy az egész állomás le lesz zárva, hiszen lehet ütemezve szabadon hagyni néhány vágányt.

Előzmény: názmin (418268)
Vilibáttya Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418269

És mi tudja helyettesíteni a Nyugatit, a Keleti? Esetleg felélesztik Rákosrendezőt?  (plusz busz a Nyugatiig)

 

http://www.youtube.com/watch?v=TGGwWy6PKSw

Előzmény: smith (418265)
názmin Creative Commons License 2015.03.13 0 0 418268

Az én értelmezésemben szerintem az van irva hogy június 22-julius 06-ig teljes vágányzár lessz,a Nyugati nem fogad és nem indit vonatokat!Ha ez nem így van ugyis kijavitanak a tisztelt topic társak!

Előzmény: Vilibáttya (418266)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418267

Durva! És ott a napi 6 vonat az már jó szolgáltatásnak számít! :((( Holott ha úgy belehúznának a nagysebességű vasutak építésébe, mint Kína, akkor ha a kontinenset átszelő vonatok nem is gyarapodnának érdemben, de a rövid és középtávú vasúti közlekedés az sokat javulhatna.

Előzmény: 1047 005-2 (418257)
Vilibáttya Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418266

Köszönöm, többször elolvastam, de nem értettem meg.

Előzmény: smith (418265)
smith Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418265

A doksi alján teljes állomás kizárása szerepel.

Előzmény: Vilibáttya (418261)
schlumberger Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418264

Jó tempóban húzott el a 10:45-kor kiguruló szombathelyi gyors mellett a győri rendezőben.

Előzmény: poliver85 (418255)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418263

Ki tudja, ha a Seaboard tulajdonosai kicsit bátrabbak, akkor észak - délivé is soványodhatott volna.

 

Előzmény: 1047 005-2 (418257)
manhattani Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418262

Ez a figura a Blikkben olvashatott az amerikai vasútról. Az Indóházat nem mondom, mert abban az amerikai anyag színvonalas volt.

 

Az ő munkája színvonalát meg jól mutatja, hogy a hosszú szövegbe is becsúszott egy "egymást keresztező vasutak rendszerek ... ".    Éreccségi van?

Előzmény: 1047 005-2 (418257)
Vilibáttya Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418261

Köszönöm. Így már értem, a múlt héten elkezdtek ásni és letettek pár "guriga" kábelt.

És az egész Nyugati zárva lesz ezalatt, vagy kevesebb vágányon üzemel?

Előzmény: smith (418260)
smith Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418260
Előzmény: Vilibáttya (418259)
Vilibáttya Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418259

"A nyáron bezárják a Nyugatit."

 

Ez igaz? (vagy megint csak mondják..)

Előzmény: sssey (418251)
keszekusza76 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418258

Szia.

Nem,Románia mennek........

Előzmény: Unatkozó rendszergazda (418256)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418257
Unatkozó rendszergazda Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418256

Szerintem inkább Záhony, az amerikaiak tegnapi nyilatkozatai alapján.

Előzmény: poliver85 (418255)
poliver85 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418255

Ja, Györ felöl jött, gondolom Lökös az uticél.

Előzmény: poliver85 (418253)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418254
poliver85 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418253

Katonai kontingens érkezett Kellemetlenföldre: gigant+1fehér személykocsi+páncélozott jármüvek, hummerek. Aki tudja, fotózza :) üdv

Pdaw Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418252

A sportcsarnok leégésének 16. évfordulójára decemberben szépen összedől. Az illetékesek még dolgoznak a buli részletein.

Előzmény: sssey (418251)
sssey Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418251

Februárban bezárták a Délit.

A nyáron bezárják a Nyugatit.

A Keletivel mik a tervek?

 

:-)

 

sssey

sssey Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418250

Lerobbant egy szöcske előtte. A szöcske után pedig volt egy tehervonat.

A szegedi sebes tolta maga előtt. De más is lehetett, mert Budai úton állt ez a kombó kb fél órát, utána is eltelt egy kis idő, mire Csemőbe értek.

Egyes zuhanyhíradók szerint vonatszakadás volt.

Mindenesetre 2 órát meghaladó volt a késése a 7009-nek, amikor törölték.

 

sssey

Előzmény: M63 010 (418238)
schlumberger Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418249

Köszönöm!

Előzmény: kopaszsop (418248)
kopaszsop Creative Commons License 2015.03.12 0 0 418248

a nyugatmagyarországi egyetem közgazdaságtudományi karán volt másfél éve egy felhívás, hogy adjunk nevet az egyik ic-nek. ez a verzió nyert, a gysev így vette(ette) fel a menetrendbe.

Előzmény: schlumberger (418247)
schlumberger Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418247

Tegnap voltam a kisunokámmal vonatot lesni a tatabányai állomáson, a hangosbemondó vidáman kiabálta a közgázt.

Egyébként honnan kapta a nevét ez a vonat?

Előzmény: gertam (418244)
gertam Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418246

PANTOGRÁFOSAT!

 

Szegény dorémi, múlt héten kapott egy adag cementet a hídról, SŐT, még a mögötte levő CAF-os kocsiknak is jutott nehány csepp …

 

 

     

 

   

 

 

AVALA EC,  Tatabánya, 2015. március 9.

 

 

Üdv

 

- gertam -

M62-166 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418245

A 316 2014 dec 14-től (nem 5-től) is Rába - Soproni Közgáz néven fut. A kapuvári hibajelzést köszi, utánanézünk. 

Előzmény: gertam (418244)
gertam Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418244

PANTOGRÁFOSAT!

 

Ha már utastájékoztatás:

 

Nos a múlt héten azt hittem a HALLÁSOMMAL van baj!

 

Aztán ezen a héten a tatabányai hírközlő a földrajz-tudásomat vonta kétségbe, de szombathelyi gyerekként a vasi lélek megszólalt.

 

Mi is történt?

 

2015. március 9-én Kelenföldről Győr osztott vonattal.

Tatabányáig: AVALA  

Győrig a mögötte jövő RÁBA / és nem Rába-Soproni Közgáz, mert ezutóbbi december 15-től nincs /

 

A helyi szpiker konferálja szépen az IC 316-ot, Sopron és Graz végállomással, helyesen megjelölve a vonat szakaszait.

 

Elérkezünk a szombatheli rész tételes ismertetésére, ami szó szerint a következő:

 

... A vonat Szombathely és Szentgotthárd között csak KAPUVÁR állomáson áll meg! ....

 

Az árgyélusát! Ezek szerint KÖRMEND már Győr-Moson-Sopron megyeéhez csatolódott?

 

Nem ártana javítani...

Üdv

 

- gertam -

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sssey (418235)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418243

Igen. Regionalisierungsmittel.

Előzmény: vrobee (418241)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418242

Korábban hallottam ezt valakitől, valamelyik netes közlekedési topikban.

Előzmény: vrobee (418241)
vrobee Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418241

a tartományok erre az államtól kapják a lóvét.

igen?

Előzmény: M63 010 (418240)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418240

Németországban a tartományok állják a költségeket, de a tartományok erre az államtól kapják a lóvét.

 

Előzmény: hmsoft (418239)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418239

Ha van egy orosz vasútvonal, napi 15-20 pár 2000 tonnás vonattal.

2000 tonna az egy üres elegy. Vagy pl. kikötői terminálok között mozgatott kocsicsoportok. Vagy a tolatós teher.

Ezek amortizálják erősen a pályát.

Ezek csak simogatják. Évi százmillió (vagy több) bruttótonnakilométer per vágány. Na az már némileg igénybe veszi.

Ezek mellett 4 pár könnyű elektricska költségét nem lehet benyelni?

A probléma nem az, hogy lehet vagy nem lehet, hanem az, hogy ki nyelje be.

Amúgy nem lenne egyszerűbb a sok huzavona helyett, ha az állambácsi egyszerűen direkt kifizetné közvetlenül az RZsD-nek a veszteséget, és akkor a régiók olcsón indíthatnák a vonatokat?

A regionális utas, az utazási igényével együtt, a régióknál keletkezik. Miért a központi költségvetés állja az utasra jutó támogatást? Állja inkább az, aki úgymond "közelebb van" az adott utashoz. Régi szabály, hogy a probléma keletkezési helyéhez képest minél közelebb oldod meg a problémát, a megoldás annál hatékonyabb lesz. Természetesen nem lehet mindenre ráhúzni, pl. ha kitör a vulkán, és elvisz húsz falut, akkor az újjáépítést nem biztos, hogy a húsz falut összefogó közösség finanszírozni tudja (már ha életben marad egyáltalán). De a helyi-elővárosi vonatozás nem ez a kategória.

Így nem kéne hónapokig aktákat tologatni, meg tárgyalni.

Pedig ez a módja. Addig megy a csön-csön-gyűrű, amíg egyszercsak meg nem áll ott, ahol a pénzcsap megnyílik. Lehet, hogy az végül a központi költségvetés lesz valamilyen részben (mint ahogy úgy tűnik, valóban az lesz, a 8,8 milliárd erejéig), de ne gondolja senki egy pillanatra se, hogy "majdazállambácsi". Ilyen nincs. Minden pénz valakinek a pénze, valaki erőforrást fektetett be érte. Ha "majdazállambácsi" fogja és kifizeti, akkor holnap a régió a többi, feladatkörébe tartozó dolog finanszírozását is valahonnan a mennyekből várja. Márpedig a mannahullás valami miatt az utóbbi évezredekben visszaszorult.

hm

Előzmény: M63 010 (418233)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418238

Mi történt?

Előzmény: sssey (418235)
troglodita Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418237

na jó, a képen azért nem éppen, csak vele párhuzamosan ;-)

Előzmény: GOLAZ111 (418232)
troglodita Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418236

mindig nagy élvezettel olvasom a cári oroszországról általad írottakat ,-)

Előzmény: hmsoft (418229)
sssey Creative Commons License 2015.03.11 0 0 418235

Ha már utastájékoztatás:

 

A MÁV-START honlapján még egy szót sem szólnak arról, hogy a legforgalmasabb elővárosi vonalon, a 100a-n 20-40-60 perces késések vannak, illetve az első szegedi sebes már 2 órás késésnél tart, és az IC-nek is odavágnak rendesen...

 

sssey

Előzmény: r1232 (418234)
r1232 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418234

a gond az, hogy én havariaesetben kapok-e bármilyen tájékoztatást, az a vasutas "jófejségén" múlik, rendszerszinten fel sem merül, hogy az utas tisztességes informálása ugyanúgy része a szolgáltatásnak, mint az eljutási lehetőség biztosítása.

 

De, felmerül, sőt meg is lenne követelve (és technikai háttér is van már hozzá).

Előzmény: vrobee (418216)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418233

Annó nálunk az átkosban a teherforgalom el tudta nyelni a személyszállítás veszteségeit. Most tekintsünk el a kereszfinanszírozás tilalmától. De azért azt vegyük figyelembe, hogyha nem 5 pár bumlizó Bz-nek kell kiköhögnie a vonal veszteségét, hanem még 3 pár terhes is van mellette, akkor a phd globális szinten) alacsonyabb lesz.

 

Na de mi a helyzet az oroszoknál? Ha van egy orosz vasútvonal, napi 15-20 pár 2000 tonnás vonattal. Ezek amortizálják erősen a pályát. Ezek mellett 4 pár könnyű elektricska költségét nem lehet benyelni?

 

Azaz piaci áron számolva, ha nem a moszkvai vagy a szentpétervári régiót vesszük az erős elővárosi forgalmával, hanem csak azokat a részeket, ahol az ablakosok csak a futottak még kategória, ott a phd-nak hozzávetőlegesen hány százaléka jutna a személyekre, teljes áron, azaz kedvezmények nélkül számolva? (Persze ebből kapnak különböző százalékban kedvezményeket.)

 

Amúgy nem lenne egyszerűbb a sok huzavona helyett, ha az állambácsi egyszerűen direkt kifizetné közvetlenül az RZsD-nek a veszteséget, és akkor a régiók olcsón indíthatnák a vonatokat? Persze egy bizonyos keretig. Így nem kéne hónapokig aktákat tologatni, meg tárgyalni. Mivel nem úniós ország, na meg eléggé nagy ahhoz, hogy ő írja a szabályokat, ezért a finanszírozási dolgokat nem kellene túlbonyolítani.

 

 

Előzmény: hmsoft (418229)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418232

De, ebben az esetben autópályán közlekedik. Sőt:

 

 

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Bundesautobahn_40#mediaviewer/File:A40_Savignystrasse.jpg

Előzmény: kihúzóvágány (418231)
kihúzóvágány Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418231

Nincs igazad, mert nem autópályán közlekedő jármű.

Előzmény: GOLAZ111 (418230)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.10 0 1 418230

A villamos közúti jármű, szóval ez rendben is van. 

Előzmény: sssey (418228)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418229

Orosz előváros-saga, n+1. fejezet.

Az előző rész tartalmából. A régiók közül harmincheten úgy döntöttek, hogy nekik aztán nem kell elővárosi vasút, és a plebsz inkább járjon busszal, mert az olcsóbb. Putyin megérezte, hogy a piacvezérelt folyamatok mégsem annyira jók, legalábbis a hatalomnak. Lépett hát, teátrálisan lehordta a közlekedési minisztert. Aki megígérte, hogy húdeazonnal lépni fog. Szóltak az RZsD-nek, hogy azok szóljanak az elővárosi társaságoknak, hogy majd a régiók szólnak, hogy Putyin szólt meg izébizé. A társaságok ezek után szóltak az RZsD-nek, hogy mégis szeretnének bérelni elővárosi vonatokat, merthogy szóltak nekik, hogy szeretnének. Pénz meg majd lesz. Erre visszaállítottak 312 járatot, és meghirdették az új tarifákat. Egy zóna (10 km) úgy négyszeresébe fájt, mint a megszüntetés előtt, ígyhát csak az ült fel az elektricskákra, aki erőteljes kedvezményekkel utazott, vagy vallási okokból egész életében bliccelt, és a jegyről is mindig azt hitte, hogy valami erős idegméreg. Putyin ismét lehordta a közlekedési minisztert, hogy hát ne má', hát ez így komolytalan. (A közlekedési miniszter nem szólt semmit, elvégre azért kapja a fizetését, hogy időnként megalázzák a híradóban. Mint valamiféle reality show-lakó.)

És most: a folytatás. Az elővárosi társaságok súgtak, hogy tán ha a pályahasználat utáni kedvezmény, a jelenlegi 75%-ról visszatérne a megszüntetési hullám előtti 99%-ra, és tán ha az elővárosi személyszállítás ÁFA kulcsa 0% volna, és tán ha a régiók kapnának 8,8 milliárd rubelnyi állami támogatást, akkor mindjárt jobb kedvre derülnének, és még a tarifák is visszatérnének a kiindulási pont környékére. Putyin utasította Medvegyevet, hogy intézkedjen a 99%-os pályahasználati kedvezmény, a 0%-os ÁFA kulcs, és 8,8 milliárd rubel ügyében.

To be continued...

hm

sssey Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418228

Peti! Hol vagy????

 

Ilyenkor már rég felháborodásodnak szoktál hangot adni... :-))))

Jelenleg 3 kamion hozza Spanyolországból Bp-re az első új villamost. (vagy már meg is érkezett...)

 

Megint a közutat választották...

 

sssey

munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418227

Egyszer leszakadt a felsővezeték Gödöllő előtt.

 

Én is kipróbáltam ezt az opciót.

Felsővezeték szakadás, semmi infó.

Aszód-Keleti.

Csak én a magam szervezte Volán járat miatt ugye Aszód Gödöllő között , elszenvedtem kb. 75 perc késést, mert utólag megtudtam, hogy  a vonatom 40 perc múlva tovább ment, én meg mivel tanszünet volt, élvezhettem egy kis várakozást, no jó fagyiztam is , meg egy szakadt ócska VB alvi T$J buszon átmentem Gödöllőre, meg gyalogoltam ki az állomásra.

 

Nem siettem, belefért, amolyan kis kaland, nem haltam bele.

 

A belinkelt korábbi cikkben  szereplő vonalon (108 as vonal) 2 óránként jön vonat.

 

Ott ha jobb lenne a MÁV VOLÁN(KMKK) együttműködés akkor lehetett volna jobb megoldást találni.

Helyismeret is kell.

Az a vonat 14:42 körül meg szokott érkezni Debrecen felől, ami nem tudott visszafordulni 14:59 kor..

Már akkor ott volt egy idő, ami rendelkezésre állt.

De azt, hogy a vonatpótló kihagyja a Mezőtárkányt nem tartom logikusnak.

Egerfarmost el lehetett érni Volán KMKK -s járattal.

Még az is megoldást lett volna az utasok a vasút nevére Start Áfás számlát állítottak volna ki, 129 es kód, és elment volna az egerfarmosi utas a menetrend szerinti busszal. A vasútnak illett volna megoldani az elszállítást, nem bizonytalanságban hagyni őket.

 

Kimenni a peronra megérdeklődni, ki hova megy, megszervezni stb.

A VP busz ha nem érinti a teljes útvonalat az hiába logikus lépés valakinek, a cserben hagyott utas helyzetébe is illik belegondolni magunkat.

Nekik is, valamilyen elfogadható megoldást kellett volna találni.

 

108 as vonalon ha van is késés, ilyen nagy késés nem szokott lenni. Gondolom bele sem gondoltak a következményekbe.

Előzmény: GOLAZ111 (418226)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418226

Én elhiszem, hogy az utas a hülye, de a MÁV - nak is figyelembe kellene vennie, hogy ez egy betegség, nem tehet róla, viszont a jegyért fizetett.

 

Egyszer leszakadt a felsővezeték Gödöllő előtt. Én kb. 20 perc alatt jutottam arra a következtetésre, hogy ott fognak minket hagyni. Szerencsére közelebb van a busz arra, de megérte az a kis gyaloglás, mert a vonat délutántól éjfélig ott állt. 

 

 

Előzmény: munkamegosztás (418202)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418225
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.10 -3 0 418224

hagyjuk...

Előzmény: vrobee (418223)
vrobee Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418223

az igenis hülye, és megérdemli, hogy másnap reggel is gyalog menjen be

Bárki akármilyen hülye, ha jogosult utas (pl. kifizette a bérletet), akkor a minimális tájékoztatás jár neki. Ha azt nem érti, az az ő baja. Akár annyiról van szó, hogy "nem tudjuk még, de valahogy célba juttatunk, dolgozunk rajta, várjon nyugodtan, nem hagyjuk itt." Ha ezt megkapta, igazad van.  Ha tényleg az hangzott el, hogy "talán majd a következő busz betér", akkor szerintem nincs. A vállvonogatás nem elég.

 

a mezőben fél napig "elfelejtett" vonattal együtt.

Sajnos nincs sok szükség túlzásra... Amúgy igazad van, éjszaka volt.

 

----

Amikor csak egy sima menetrendszerinti felsővezetékszakadáskor össze-vissza mennek a bemondások az ország legnagyobb pályaudvarán, élő embert nem lehet szóra bírni, és az utasok ide-oda rohangálnak, majd lekésik a végülis elinduló vonatot, az persze felér egy paródiával, csak sajnos komoly...

Előzmény: István Gyuri (418219)
vrobee Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418222

Nem az "odavetett szó" a baj, hanem az értékelhető tájékoztatás elmaradása.

Én pl. hasonló helyzetben valószínűleg nem indulok el gyalog 20 (vagy 16) km-t, viszont az is valószínű, hogy bizonytalanra nem is vártam volna órákat egy világvégi vasútállomáson. Megoldottam volna másképp, akár kicsit hosszadalmasabb, de biztos útvonalon.

 

ps. Már javasolták neked többen, hogy használd a "válasz" gombot. Sokat segít a követhetőségen.

Előzmény: trizs77 (418218)
erdőszéli Creative Commons License 2015.03.10 0 1 418221

szerintem neked sem sikerült értelmezned, honnan-hová akartak eljutni.

Előzmény: trizs77 (418218)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418220

Előzmény: _Nyuszi (417002)
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.10 -2 0 418219

vrobee: A "talán" a mávostól azt jelenti, hogy "nem tudjuk", "leszarjuk", "nemamidolgunkbasztassonazúrhölgymást".

Persze... Hagyjuk, az összes többi, túlzó beszólásoddal együtt, a mezőben fél napig "elfelejtett" vonattal együtt.

A MÁV leggyengébb pontja a haváriahelyzet-kezelése, de ha valaki neki áll délután 19 km-t gyalogolni, mert a "talán"-t úgy értette, hogy már soha többet nem lesz semmilyen eljutás hazáig, az igenis hülye, és megérdemli, hogy másnap reggel is gyalog menjen be munkába, mert végül is nem mondták neki, hogy meddig nem lesz pótlóbusz...

Előzmény: vrobee (418215)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418218

Az biztos, hogy a Poroszlótól Egerfarmosig gyalogoló hölgy és társai, együtt nem adnak össze 100-100 IQ-t.

Sajnos.

Többen, együtt.

 

Lásd térkép.

A dolog megértéséhez elég egy mezei térkép.

 

15,30-kor tudta meg a rémhírt szegény asszony, mint írja.

A 33-as főút valóban nem érinti Egerfarmos községet.

 

Helyében én ettől függetlenül elmentem volna azzal a busszal Füzesabonyig.

Majd Szihalmon keresztül haza.

 

Kerülő az biztos, de nem szült még magyar anya olyan vasutast, akinek odavetett megjegyzésére, szavára én 19 km-t gyalogoljak földutakon, szántásokon, este, sötétben, toronyiránt.

 

 

munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418217

 

Közúton az eljutási lehetőségek....

Előzmény: munkamegosztás (418214)
vrobee Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418216

Korrigálnék, mielőtt sikerülne mindenkit megsértenem:

A vasutasok jelentős része jószándékú, nem szemét módon áll az utashoz. De van egy másik rész... a gond az, hogy én havariaesetben kapok-e bármilyen tájékoztatást, az a vasutas "jófejségén" múlik, rendszerszinten fel sem merül, hogy az utas tisztességes informálása ugyanúgy része a szolgáltatásnak, mint az eljutási lehetőség biztosítása.

Előzmény: vrobee (418215)
vrobee Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418215

Nem a "talán" szó hallatára gyalogoltak, hanem ami mögötte van. A "talán" a mávostól azt jelenti, hogy "nem tudjuk", "leszarjuk", "nemamidolgunkbasztassonazúrhölgymást".

Előzmény: trizs77 (418212)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418214

Utánanézve látható, nem jelentkilométerben kerülőt Mezőtárkány érintése egy Füzesabony Tiszafüred távon.

 

34,8 km Füzesabony vá- (Besenyőtelek) Poroszló Ref templom, Tiszafüred vá táv 1343 as vonalon ez az az útvonal ami nem érinti Mezőtárkányt..

 

 Füzesabonyból  Mezőtárkány, Kh 6,3 km, onnan betérésként Egerfarmos  5,8 km, vissza Mezőtárkány,Kh 5,8 km, majd a 33 asra vezet út, innen Poroszló.

Füzesabony vá Mezőtárkány Újlőrincfalva elág 23,6 km Újlőrincfalva elág Poroszló ref templom 1,2 km, Poroszló vasútállomáshoz a betérés 2 km, ez duplán számolva, Innen Poroszló Ref templom Tiszafüred vá 9,5 km.

 

A betérések nélküli útvonal Mezőtárkányon át a távolság 34,3 km, tehát Mezőtárkányon át nem hosszabb az út, mint az azt kikerülő  33 as úton Besenyőtelken át.

 

A betérések közül Egerfarmos betérés az ami majd 6 km, a Poroszló belterületén 33 as útról a vasútállomás közti 2 km.

 

 

http://www.agriavolan.hu/docs/2014__december_14_-tol_ervenyes__kmkk_zrt__(agria).pdf

 

Én a pótlóbuszt gyorsbusz ide vagy oda Mezőtárkányon át közlekedtettem volna ez nem jelentett volna kerülőt.

A távolságokat a 1343,3431,3432, 3511 es vonalak kilométer távolságából képeztem.

 

Füzesabonyból Egerfarmosra el lehetett volna jutni a 3426 os vonal Füzesabony vá indul 15:11, Egerfarmos érk 15:43 járattal, , itt pedig a Volán járat igénybevehetőségét oldottam volna meg, ott ugye nem egyforma a díjszabás, , mert 310 Ft os buszjegy kell, és 250 Ft os vonatjegy Füzesabonytól mérve. Jobban járt volna a Start, ha a vasúti bérlet elfogadását kéri a Volántól térítésért cserébe Egerfarmos esetében.

 

Ugye a vonat 14:59 kor indult volna, a busz 15:11 kor ment, és az utasoknak nem volt infója, hogy a vonatpótló nem érinti Egerfarmost.

Előzmény: István Gyuri (418206)
erdőszéli Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418213

talán azt gondolták, hogy erre a nagy idegességre gyógyír egy kiadós séta.

Előzmény: trizs77 (418212)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418212

talán a talán szó alapján gondolták, hogy akkor inkább most indulnak el gyalog, mint 17 órakor?

 

--------------------

 

Aki egy "talán" szó hallatán inkább gyalogol 19 km-t az nem buta (az is) hanem edzőtáborban lévő sportoló.

 

 

M63 010 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418211

A benzinárakkal kellene összevetni, az sokkal jobb eredményt mutatna, mert azért volt infláció is!

Előzmény: munkamegosztás (418203)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418210

Ebben az esetben járatkimaradásról beszélhetünk. Nem járna ilyenkor kártérítés?

Előzmény: erdőszéli (418209)
erdőszéli Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418209

 

"De volt, pl. várhattak volna nem "gyorsjárati" pótlóbuszra is..."

 

 

"A válasz az volt, hogy a 17 órakor induló busz talán érinti a két községet is."

 

talán a talán szó alapján gondolták, hogy akkor inkább most indulnak el gyalog, mint 17 órakor?

Előzmény: István Gyuri (418206)
vrobee Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418208

De volt, pl. várhattak volna nem "gyorsjárati" pótlóbuszra is...

 

Ja, ha mondjuk nem azt a tájékoztatást kapják, hogy majd a három óra múlva érkező talán megáll.

Talánra én se várnék órákat.

 

 

Észt nem lehet adni a bérlet mellé... Vélhetően, amire 4-5 óra alatt hazagyalogoltak már nem csak falujáró pótlóbusz lett volna (ahogyan infót is kaptak róla), hanem vonat is...

 

Aha, és erre bizton lehet számítani a MÁV-nál, ahol időnként egy fél napra ott felejtenek egy-egy vonatot utasokkal, étlen-szomjan-fűtetlenül a mező közepén. Mondjuk honnan tudja az utas, hogy egyáltalán járható-e a pálya? Becsülje meg, mennyi idő a hiba elhárítása - azt, amire a mávos csak a vállát vonogatja? Vagy csak fizessen, azon túl meg fogja be. 

 

 

Nem, nem voltam ott, nem ismerem a teljes történetet, nem tudom, milyen tájékoztatás hangzott el, lehet, hogy mindent pontosan elmondtak, és az utas volt a hülye. Csak így látatlanban, saját tapasztalatokból kiindulva, ennek nagyon kicsi az esélye.

Sajnos volt szerencsétlenségem élvezni a MÁV nyújtotta "tájékoztatást" és "zavarkezelést" hasonló helyzetekben.

Röviden a tapasztalatom:

- nem mondanak semmit

- ha mégis, azt nem érdemes elhinni

- nem is vállalnak felelősséget semmiért 

- nem különösebben küzdenek azért, hogy az utas eljusson bárhova is, minden egyéb szempont előbbrevaló

 

Ha pedig most is hozták az átlagos szintet, akkor a megjegyzésed mérhetetlen tahóság.

Előzmény: István Gyuri (418206)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418207
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.10 -2 0 418206

munkamegosztás: Ezek után egerfarmosi és mezőtárkányi utasoknak nem volt más választásuk, mint gyalog haza indulni...

De volt, pl. várhattak volna nem "gyorsjárati" pótlóbuszra is...

Ehhez jött aztán a 19 kilométeres gyaloglás, noha ott volt a zsebükben a havi bérlet, amiért 21.400 forintot fizettek.

Észt nem lehet adni a bérlet mellé... Vélhetően, amire 4-5 óra alatt hazagyalogoltak már nem csak falujáró pótlóbusz lett volna (ahogyan infót is kaptak róla), hanem vonat is...

 

És hogy egy vonatpótló busznak nem ott kellene megállnia, ahol azt a vonat is tenné?

Nem, mert eléggé eltér a közút útvonala a vasútétól, ilyenkor célszerű külön egy "gyors" járatú pótlóbuszt is indítani (pláne, ha az utasok nem is férnének fel egy buszra), vagy ha a pótlóbusznak sietnie kell vissza Tiszafüredbe normál menetébe, akkor sem fér bele a csalingázás, és csak a főút menti települések utasait tudja csak elvinni.

Az, hogy a konkrét esetben lehetett volna jobban is megszervezni a buszos pótlást vagy sem, azt ennyi adatból nem lehet megállapítani.

Előzmény: munkamegosztás (418202)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418205

Nem csak az infláció, hanem a átlagkereset és a jövedelmek is számítanak.

Egy ideje nem éri meg teljes áron utazni, a cégek fizetik a bejárást, a diákok nyugdíjasok meg kényszerből utaznak, nekik ez a megfizethető.

Régen a személyvonati jegy olcsó volt, a helyi közlekedést is így megérte igénybe venni.

A gyorspótjegy bevezetése után nem javult a színvonal, egy újabb sarc volt, a buszon van légkondi, de 40 éves kocsikra kivetni a pótjegyet, nem volt szerencsés.

 

Régen voltak kedvezmények, pl füzetjegy 20% os kedvezmény, stb.

 

 

Egyes vonalakon a busz mentesült a pótjegy megfizetése alól, pl Budapest Hatvan e közben a vonaton meg fizetni kell a pótjegyet ugyanazon viszonylatban.

 

1991 körül volt a legdrasztikusabb drágulás az 110% os személyvonati, 55% gyorsvonati jegyáremelés volt.

A busz viteldíjak nem emelkedtek ekkora mértékben.

 

Pl.: Régen 11-20 km es vasúti személyvonati jegy 8 Ft, a busz 10,1-15 km, 14 Ft, 15,1-20 km ig 18 Ft volt. Egyértelmű, hogy a busz drágább volt.

Előzmény: vrobee (418204)
vrobee Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418204

ha vették volna a fáradságot inflációval korrigálni, annak több értelme lenne.

Előzmény: munkamegosztás (418203)
munkamegosztás Creative Commons License 2015.03.10 0 0 418203
munkamegosztás