Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

trizs77 Creative Commons License 20 perce 0 0 418942

Azért egy ekkora állomás megfelelő kivilágítása elvárható lenne!

 

------------------

 

Pont az lett a baleset egyik oka, hogy az állomás nem jól, nem kíválóan, hanem megfelelően volt kivilágítva.

 

A peronok külső vége felé, a vágányok kivilágítása (hátha oda esik valaki 63 évente) nem tartozik bele a megfelelő követelmény szintbe.

 

----------------

 

Ha meg kivilágítják jól vagy kíválóan, akkor meg azon háborodnak fel sokan, hogy miért úszik fényárban egy teljes állomás sok-sok órán keresztül, pláne ott, ahol utas se jár.

 

Nem kell mozgó vonatból kiugrani.

Ennyi.

 

 

Előzmény: M63 010 (418940)
M63 010 Creative Commons License 4 órája 0 0 418941

Már többször le lett írva, hogy az nem lett használva!

Előzmény: r1232 (418938)
M63 010 Creative Commons License 4 órája 0 0 418940

Azért egy ekkora állomás megfelelő kivilágítása elvárható lenne!

 

Előzmény: trizs77 (418924)
Snake-Mojzi Creative Commons License 7 órája 0 0 418939

Sokszor nem kell hozzá vésznyitó. A halbik ajtóműködése köztudomásúlag szar, ezen nincs mit szépíteni. Számtalanszor találkozom olyan kocsival, ahol "beakad" a távzárás és az ajtót csak feszegetve lehet kinyitni, erőből tolva/húzva lehet nyitvatartani a fel-leszállás idejére. A jv meg vagy legyint rá, hogy ez van, vagy lenyomja az ajtóműködtetés kisautomatáit és ágyő automatikus ajtózárás, ágyő ajtóreteszelés.

 

Az ominózus győri baleset szerintem elsősorban annak a hibája, aki ugrott. Azonban ettől függetlenül éppen ideje lenne rendbe tenni a halbik ajtaját, mert a reteszelés nélküli közlekedés "megszokott" veszélyein kívül a "túlműködő" ajtózárás is potenciális balesetveszélyt okoz:

-egyrészt miután a kevésbé rutinos utasnak sikerül az ajtózáró-erő ellenében kinyitni, gyanútlanul elengedi és pofánveri az ajtó - láttam ilyet, a leszállni vágyó utas megúszta egy sebbel az orrán

-másrészt gyengébb fizikumúaknak olyan lendülettel kell kifelé nyomni a befelé kívánkozó ajtót, hogy mikor az megadja magát, a kuncsaft kipottyan a peronra - ilyet is láttam, mivel a másik kezével kapaszkodott, így csak a kocsi és a peron között vett fel egy furcsa rúdtáncos-pozíciót az illető

-harmadrészt mire sikerül kinyitnia az ajtót az utasnak, elmenesztik a vonatot, aztán a szerencsétlen vagy elveszti az egyensúlyát induláskor és kibillen vagy bepánikol, rosszul dönt és kiugrik - és ilyet is láttam, csak a véletlen műve volt, hogy nem zuhant ki és az ijedtségen kívül nem lett nagyobb baj

 

A lent belinkelt, 2011. december 27-én kelt  zárójelentés szerint:

"BA2010-131-5-1: A vizsgálat során a Vb azt tapasztalta, hogy a 21-55 sorozatú (MÁVSTART Zrt.) személykocsikon a táv-ajtózáró kapcsoló az elhelyezése miatt gyakran meghibásodik. Ilyenkor a táv-ajtózáró, illetve az ajtóreteszelő berendezést ki kell iktatni annak érdekében, hogy a feljáró ajtókat ki lehessen nyitni. Ennek következtében azonban a feljáróajtók menet közben is nyithatóak.

 

A Vb javasolja a MÁV-START Zrt.-nek, hogy a 21-55 sorozatú személykocsikon, illetve a kocsi család többi tagján az ajtóknál elhelyezett távzáró kapcsolót helyezze át olyan helyre, ahol a szennyeződéstől, rongálástól megóvható, a kezelő személyzet számára hozzáférhető. Az ajánlás elfogadása és végrehajtása esetén a távzáró kapcsolók meghibásodási arányának csökkenése várható, melynek következtében a távzáró, illetve az ajtó reteszelő berendezés kiiktatása szükségtelenné válik, az utazóközönség a mozgó vonat ajtajait csak a vésznyitó használatával tudja kinyitni. Így a nem szándékos ajtónyitások elkerülhetőek, a nyitott feljáróajtó miatt bekövetkező balesetek megelőzhetőek.

 

A Biztonsági Ajánlásban foglaltakat a MÁV-START Zrt. elfogadta. A megfogalmazott kapcsoló áthelyezés várható időpontjáról azonban tájékoztatást nem adott."

 

Ha jól tudom az azóta eltelt több mint 3 év alatt elkészült egy új kivitelű, kocsiba be sem épített ajtópár, semmi más. Nem nagyon töri magát a vasút.

Előzmény: r1232 (418938)
r1232 Creative Commons License 8 órája 0 0 418938

Na meg elvileg az ajtók reteszeltek a Halbikon, azaz ha nem zárt be rendesen, azért elvileg felelősségre vonható a MÁV!

 

Van rajta vésznyitó...

Előzmény: M63 010 (418902)
hmsoft Creative Commons License 8 órája 0 0 418937

amikor a kocsik üldözik a mozdonyt

 

Körvonalazódik a Grjazi-Voronyezsszkije állomáson történt balesethez vezető lépéssor. Természetesen a "csodák nincsenek" jeligére. A dolog azzal kezdődik, hogy korábban a gépcsere ideje alatt a kocsikat a tolatócsapat egyik tagja rögzítette saruval (megfutamodás ellen). Ezt a tagot a hatékonyságnövelés jegyében leépítették, a feladatával kapcsolatban pedig a vonatkozó utasítás rendelkezik, úgy, hogy ha a személykocsik az állomáson nem több mint 15 percet maradnak gép nélkül, akkor állvatarthatók az önműködő fékkel. Az adott állomáson nem olyan szörnyű a tehervonati helyzet, tehát nem rendszeres állapot, hogy az egyik vonatgép leakadása után sürgősen át kell engedni három végesincs tehervonatot, és csak akkor jöhet az új gép. Továbbá, tolatómozgásra ritkán van szükség: a szolgálati menetrend szerint csak akkor, ha az adott vonat járműjavítóba továbbít kocsikat (azokat itt kapcsolják egy másik, Szentpétervárra közlekedő vonathoz). Ígyhát a megfogyatkozott tolatószemélyzet szép csendben lemondott a 15-ös vonat saruzásáról.

Persze becsúszott a baki: az adott napon volt egy 11. kocsi a vonat végén, ráadásul nem a járműjavítós stokk részeként. És le kellett akasztani. Jött a tolatómozdony, és a tolatószemélyzet elkövette a banális hibát: összerakta a fővezetéket a tolatómozdonnyal. A tolatómozdony oldotta a féket - ezáltal persze mind a 11 kocsi fékjét. A tolatószemélyzet ezek után szétakasztotta a vonatot a 10. és a 11. kocsi között. A tolatómozdony vígan elporzott az 1 db. kocsival, a maradék tíz meg ottmaradt oldott fékkel. Aztán lassacskán mozgásba jöttek. A tolatószemélyzet természetesen meg lesz farkalva, de hasonló sors vár a forgalomra is, hiszen őket el lehet marasztalni azért, amiért tolatóvágányutat állítottak úgy, hogy nem győződtek meg a kocsicsoport rögzített mivoltáról. (Hogy milyen reális lehetőségük volt erről meggyőződni - na az már egy másik kérdés...)

hm

Előzmény: hmsoft (418800)
kihúzóvágány Creative Commons License 8 órája 0 0 418936

Az első hozzászólásod szó szerint azt írta: "gyertek értem", a mostani mondataid viszont valóban a minden személy által megvalósítható gondolatmenetet tükrözik.

Előzmény: trizs77 (418933)
kihúzóvágány Creative Commons License 8 órája 0 0 418935

Úgy, hogy a tolatásban résztvevők figyelme mennyire fontos, nomeg a láthatóság biztosítása.

Ha az igazán nagy gyakorlattal és képzettséggel rendelkezők is részesei lettek ilyen eseménynek, ez csak arra kell sarkalljon minden részvevőt, hogy szüntelen figyeljen.

Előzmény: Vendégsín (418934)
Vendégsín Creative Commons License 9 órája 0 0 418934

már tolatásvezető is szenvedett halálos balesetet

 

Sőt, forgalmi szolgálattevő is. De hogy jön ez ide?

Előzmény: kihúzóvágány (418932)
trizs77 Creative Commons License 10 órája 0 0 418933

Ez a vélemény feltételezi, hogy a szülöknek van kocsijuk.

 

-------------------

 

Nem.

 

Ha nincs kocsijuk akkor az   "eltévedt"   kislány majd visszajön busszal, ha az sincs akkor majd az ellen vonattal, de semmilyen körülmények között NEM ugrál le mozgó vonatról.

 

 

Előzmény: kihúzóvágány (418931)
kihúzóvágány Creative Commons License 10 órája 0 0 418932

Ez így álalában  rendben is lenne, csakhogy már tolatásvezető is szenvedett halálos balesetet (legutóbb Rákoson történt ilyen eset, amiről tudok).

Előzmény: Vendégsín (418922)
kihúzóvágány Creative Commons License 10 órája 0 0 418931

Ez a vélemény feltételezi, hogy a szülöknek van kocsijuk. Akármennyi autó is van kis hazánkban, még nincs minden családnak; ezt is számításba kellene venni az ilyen javaslatoknál.

Előzmény: trizs77 (418924)
manhattani Creative Commons License 10 órája 0 0 418930

Esetleg az állomáson elkapja egy forgalmista.

Előzmény: _nyunyuka (418928)
manhattani Creative Commons License 10 órája -1 0 418929

>Komoly vetélytársa az autózásnak az osztrák vasút

 

Ausztria 2013 modal split :

 

 - személyautó ..............75%,

...

 - vasút,........................11%

...

 

Ha annak a 75%-nak csak a fele átülne vonatra, az osztrák vasút jelentős mértékben összecsinálná magát.

Előzmény: trizs77 (418927)
_nyunyuka Creative Commons License 12 órája 0 0 418928

A B verzió (vasúti ügyintézésben járatlanoknak): húzza meg, megállás után pattanjon le és fusson el - jegyvágó úgyse fogja kergetni :-).

Előzmény: cs1014 (418926)
trizs77 Creative Commons License 12 órája 0 1 418927

Komoly vetélytársa az autózásnak az osztrák vasút

 

2015. 4. 17. 10:00|Vállalatok » Közlekedés

 

Ausztria 2013 modal split :

 

 - személyautó ..............75%,

 - busz..........................10%

 - vasút,........................11%

 - villamos, metro,............4,%

 

Az osztrákok vonatoznak a legtöbbet az uniós országok polgárai közül.

 

A vonatozási kedvet nagy mértékben növelte a Westbahn fejlesztése, pontosabban a bécsi főpályaudvar kiépítése és a Bécs-Slazburg vonal korszerűsítése – írja pénteki lapszámában a Magyar Nemzet.

A közelmúltban átadott, futurisztikus Hauptbahnhof fokozatosan átveszi a többi bécsi pályaudvar szerepét. A központi pályaudvarról érhető el a schwechati repülőtér is. A budapesti fejpályaudvar rendszerrel ellentétben az osztrák fővárosnak immár egyetlen igazi vasúti centruma van, ami elgondolkodtató példa lehet a korszerűsítésre szoruló magyar vasút számára – fejtegeti a lap.

 

Az Európai Unióban az osztrákok utaznak legszívesebben vonattal, náluk csak a svájciak szeretnek jobban vasúton utazni Európában. Egy friss felmérés szerint az osztrákok majd száz kilométerrel utaznak többet így, mint bármelyik uniós ország lakosai. Minden egyes állampolgár 1425 kilométert tett meg kötött pályán 2013-ban, ami az EU-átlagnál 94 kilométerrel több. Magyarországon 791 kilométernyi utazás jut egy állampolgárra.

 

Az utazási kedv növekedését a szakértők a Westbahn fejlesztésével hozzák összefüggésbe. Ahhoz, hogy az osztrákok szívesen ülnek vonatra, nem csak pályaudvarok színvonala, a tiszta és korszerű szerelvények, hanem a vasúti pálya állapota is hozzájárul.

A Bécs és Salzburg közötti vonal korszerűsítésének köszönhetően jelentősen csökkent a menetidő, nőtt a vonatok forgalma, és ez komoly vetélytárssá tette az autóval szemben a vasutat. A jegyárak is jóval az EU-átlag alatt vannak: egy kilométer 5,9 eurocentbe kerül.

 

A vasúti közlekedés egyébként Bulgáriában a legolcsóbb, Magyarország a negyedik legolcsóbb az EU-ban, míg Nagy-Britannia a legdrágább az átlagosan 15,6 centes kilométer áraival.

 

Szerző: VG Online

cs1014 Creative Commons License 12 órája 0 0 418926

Ennyi.

Úgy be van sz.ratva a nép a vészféktől, hogy semmi esetre sem húzná meg! Inkább kiugrálnak a mozgó vonatból.

Pedig mennyi, de mennyi esemény megelőzhető lenne vele.

Ha kell, akkor kell, azért van.

Előzmény: _nyunyuka (418925)
_nyunyuka Creative Commons License 13 órája 0 0 418925

Meg ott a piros kapaszkodó, húzza meg!

 

"Nem nyílt az ajtó, mire másikhoz mentem, elindult a vonat, mozgó szerelvényről meg nem akartam leugrani, ezért húztam!"

 

Ha a jv. indokolatlan vészfékhúzás címén ezek után is megpótdíjazná, kérjen utasleadási lapot, majd irány az ügyfélszolgálat, ugyanezt írásban és nem kell fizetni. Ennyire egyszerű.

Előzmény: trizs77 (418924)
trizs77 Creative Commons License 13 órája 0 0 418924

Teljesen mindegy miből ugrott ki.

Minek ugrott ki ?

 

Anyuka most szaladgál fűhöz-fához.

Anno ha a mostani bosszúhadjáratára fordított energiájának 1=egy %-át fordította volna arra, hogy leánya NE ugráljon mozgó vonatról, akkor most nem fájna a szíve.

Miért nem tanította meg a leányát, hogy maradjon ülve a fenékén ha elrontotta.

 

Majd a következő állomásról felhívja aput/anyut :

Elrontottam.

Rossz vonatra szálltam.

Itt vagyok, falu neve, cím.

Gyertek értem.

Ennyi.

 

Abban a szerelvényben nyugodtan lehetett olyan kocsi melynek ajtajai automatikusan záródnak és olyan is amelyek nem.

Nincs olyan jogszabály mely előírná, hogy a vasúti kocsik ajtajainak záródniuk kell ha elindult a vonat.

Az utas kinyitja az ajtót.

Még.

 

Majd egyszer eljutunk oda, hogy valamennyi olyan vasúti kocsit lesejtezik, melynek ajtajai nem záródnak automatikusan a vonat mozgásának megkezdésével.

akkor majd biztosan hoznak olyan szabályt is, mely erről rendelkezik.

 

Butaság ellen nincs jogszabály.

Még akkor sincs ha a kislány számunkra kedves volt.

 

 

Előzmény: M63 010 (418923)
M63 010 Creative Commons License 13 órája 0 0 418923

A jegyzőkönyvben halbi szerepel, és az is, hogy nem hallatszott a vésznyitó sípolása.

Előzmény: Vendégsín (418921)
Vendégsín Creative Commons License 14 órája 0 0 418922

Pedig pont az a dolga, hogy észrevegye. Ha sötét van, akkor használjon lámpát.

 

Nem az a dolga. Ugyanezzel az erővel vonat és nem tolatás is jöhet, a közúttal ellentétben sem vonat, sem tolatás mozgása nem a jelentkező akadály felbukkanására épít alapesetben - vö. a gyorsforgalmi úton, autópályán fekvő személy elütésének eseteivel.

Előzmény: k.andras.1970 (418916)
Vendégsín Creative Commons License 14 órája 0 0 418921

Na meg elvileg az ajtók reteszeltek a Halbikon, azaz ha nem zárt be rendesen...

 

Biztos, hogy ilyen kocsiból ugrott ki? Ha igen, biztos, hogy nem kezelt vésznyitót? S ha nem ilyen kocsi volt, akkor már lehet is ugrani?

Előzmény: M63 010 (418902)
trizs77 Creative Commons License 14 órája 0 0 418920

Tanulni + tanulni.

 

Megelőzhető sok-sok sületlenség átvitele a klaviatúrára.

 

 

Előzmény: k.andras.1970 (418916)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 15 órája 0 0 418919

Ha sötét van, akkor használjon lámpát.

 

Előbb olvass utána a tolatás közben alkalmazandó fényeknek!

Előzmény: k.andras.1970 (418916)
k.andras.1970 Creative Commons License 15 órája 0 0 418918

Közúti közlekedést nem én hoztam fel először példának.

Előzmény: Komlósfecskés (418917)
Komlósfecskés Creative Commons License 15 órája 0 0 418917

Előbb olvasd el te is a KBSZ jelentést. Közúti közlekedést meg ne keverd a vasútival.

Előzmény: k.andras.1970 (418916)
k.andras.1970 Creative Commons License 15 órája 0 0 418916

"Már az összes hatóság megállapította, hogy a vasút részéről ne történt gonatlanság."

 

 

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ket_ev_utan_is_nyitott_a_tragedia_dosszieja/2269647/

 

"A vizsgálóbizottság a tragédia bekövetkezését emberi tényezőre, illetve műszaki hiba közrehatására vezette vissza. Egyben ajánlásokat fogalmazott meg az állomáson dolgozók munkamódszereivel, a személyszállító vonatok üzemeltetésével és a szerelvények összeállításával kapcsolatban."

 

 

 

"Nem az a dolga, hogy sötétben, árnyékban rejtőző alakokat vegyen észre. Sajnos munkaterületre esett, ott ilyenre nem kell számítania. Ha te elütsz egy biciklist az autópályán, téged se vonnak felelősségre, mert nem elvárható, hogy felkészülj rá."

 

Pedig pont az a dolga, hogy észrevegye. Ha sötét van, akkor használjon lámpát. Ha világítás nélkül közlekedsz autóval, és emiatt nem veszel észre egy úton fekvő gyalogost, akkor hibás leszel.

Előzmény: Rollende Landstrasse (418911)
M63 010 Creative Commons License 15 órája 0 0 418915

Na ezt már régen be kellett volna rakni! Érdekes módon erről a balesetről annó nem innen értesültem, sőt nem is a híradóból, hanem Tomcat tett az eseményre egy utalást! Valahogy mintha itt sem került volna (nagyon) szóba!

Előzmény: Komlósfecskés (418913)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 15 órája 0 0 418914

Ismétlem: senki nem látta az esést. A kalauznak annyit mondtak, hogy valaki eltűnt. Mielőtt fellármázná az egész pályavasutat, először szétnéz a vonaton. Benéz a vécékbe, és ha tényleg nincs a vonaton, akkor szól a saját irányítójának, az meg Győrnek. Sajnos hasonló esetben már kellett tanúskodnom, mert én voltam az utolsó, aki élve látta a kalauz elől menekülő fiatalt.

Előzmény: M63 010 (418912)
Komlósfecskés Creative Commons License 15 órája 0 0 418913

Előbb olvasd el ezt, és rágd meg jól:

http://www.kbsz.hu/dokumentumok/2010-131-5_zj.pdf

 

Előzmény: M63 010 (418912)
M63 010 Creative Commons License 15 órája 0 0 418912

Bocs, de a kallernak nem lett volna kötelessége értesíteni az állomást, hogy lehet valaki a sínek között?

 

Előzmény: Rollende Landstrasse (418911)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 15 órája 0 0 418911

A tények és a helyszín ismerete nélkül fröcsögsz! A lány megijedt és kiugrott a vonatból. Sajnos nagyon életszerű esemény, sokszor előfordul a vasúton. Pedig már az óvodában kezdik tanítani, hogy mozgó járműre és járműről nem ugrálunk, piroson nem megyünk át, járda szélén szétnézünk. A Halbik ajtaja akkor még nem volt reteszelt, épp ez az eset miatt alakították át.

 

De ennyire nem lehet látni semmit sem? Akkor biztos, hogy rendben van a világítás?

 

Azon a területen peronvilágítás van, a tárvilágító oszlopok messze vannak, ráadásul azoknak a fényét lefogják a perontetők. A filmen is látszik, hogy a lány beesett a magasperon és a sín közé. Szerencsétlen módon épp az árnyékos sávba. Sokszor áthaladtam már ott, éjszaka csak egy fekete csík látszik. Ott ugyan semmit se lehet észrevenni, olyan, mint mikor te egy sötét szobában befekszel az ágy alá. Akárcsak a tolatásvezető, én se vennék ott észre semmit. Van ott elég figyelni való, vakítanak a fények, nézni kell a vágányutat, ami csak a sín csillogásából látszik, a jelzőket, a bóklászó embereket, a járműveket. Nem az a dolga, hogy sötétben, árnyékban rejtőző alakokat vegyen észre. Sajnos munkaterületre esett, ott ilyenre nem kell számítania. Ha te elütsz egy biciklist az autópályán, téged se vonnak felelősségre, mert nem elvárható, hogy felkészülj rá.

 

Na meg ha 10 percig nem tudott onnan elmászni, sem kiabálni, akkor igencsak eszméletlen lehetett. :(

 

Igen, az volt. A boncolás is megállapított egy csomó, még a gázolás előtti sérülést. Te se tudnál kiabálni és mászkálni, ha beesnél egy mozgó kocsi forgóváza és a peron közé.

 

Na meg a vonaton, ha látták, miért nem húztak vészféket? Miért csak a kallernek szóltak?

 

 

Senki se látta az esést. A lány eltűnt, keresték, nem találták, ekkor szóltak a jegyvizsgálónak. (külön megjegyzésem, hogy az átlagos utas NEM MERI meghúzni a vészféket, mert egész életében azt tanítják neki, hogy azt NEM SZABAD.

 

Sajnos az ügy nagyon egyértelmű. Szegény lány rosszfelé ment, megijedt. Ugrott, rosszul esett, bekerült az üzemi területre, ahol bedarálta a vasút. Ezért veszélyes üzemi terület, ezért tilos oda bárkinek akarva vagy akaratlanul bejutni. Már az összes hatóság megállapította, hogy a vasút részéről ne történt gonatlanság. Csak a pénzsóvár ügyvéd és a vele együttműködő bulvármocsok nem hagyja, hogy békében elmenjen a lány és megnyugodjanak a gyászoló szülők.

 

 

Előzmény: M63 010 (418902)
v_peti Creative Commons License 15 órája 0 0 418910

Nézzük akkor egyenként a dolgokat!

 

Ha egy vonatból kiesik valaki, akkor nem lenne kötelező megállítani a vonatot? Ugyebár ellenkező esetben cserbenhagyás vétsége is felmerül. És a kalauz szolgálati szabályzatot is szegett!

 

 

v_peti Creative Commons License 15 órája 0 0 418909

A kalauznak kutya kötelessége lett volna azonnal mobiltelefonon felhívni a győri forgalmistát, és közölnie vele az eset!

 

Így simán a nyakába lehetne varrni az egész esetet!

Előzmény: trizs77 (418907)
jazzcool1,2 Creative Commons License 16 órája 0 0 418908
trizs77 Creative Commons License 16 órája 0 0 418907

Na meg a vonaton, ha látták, miért nem húztak vészféket?

Miért csak a kallernek szóltak?

 

-----------------

 

Azért mert az utastársnak NEM kötelessége semmit húzigálni.

Ő szólt a kallernak, ezzel, saját belátása szerint mindent megtett.

 

 

Előzmény: M63 010 (418902)
kihúzóvágány Creative Commons License 16 órája 0 0 418906

És az hogy lehet, hogy a rendőrségre próbált bemenni-becsengetni, de nem volt válasz, nem segítettek rajta? Ott nincs személyzet, aki a kamerákat figyeli? És az ajtónál sincs kamera?

Előzmény: M63 010 (418903)
kihúzóvágány Creative Commons License 16 órája 0 0 418905

"Na meg ha 10 percig nem tudott onnan elmászni, sem kiabálni, akkor igencsak eszméletlen lehetett." És ha pont olyan szerencsétlenül esett, hogy azért nem tudott megmozdulni, esetleg még kiáltani sem, akkor is ezt a mondatot írod?

A többi következtetéseddel egyetértek.

Előzmény: M63 010 (418902)
M63 010 Creative Commons License 16 órája 0 0 418904

Na meg ha a tolatásvezető nem lát meg egy embert, akkor más akadályt biztosan észlel? Azért még félhomályban is észlelhetőnek kellene lennie ha van valami nagyobb dolog a síneken. Nem?

 

Előzmény: M63 010 (418902)
M63 010 Creative Commons License 16 órája 0 0 418903
M63 010 Creative Commons License 16 órája 0 0 418902

Szerinted ha valaki kiugrik a mozgó vonatból, és bármennyire ijedt is volt szerinted nem a sértetti közrehatás állt fent ?

 

Waaas???

 

De ennyire nem lehet látni semmit sem? Akkor biztos, hogy rendben van a világítás?
Na meg a vonaton, ha látták, miért nem húztak vészféket? Miért csak a kallernek szóltak?

Na meg ha 10 percig nem tudott onnan elmászni, sem kiabálni, akkor igencsak eszméletlen lehetett. :(

 

Na meg elvileg az ajtók reteszeltek a Halbikon, azaz ha nem zárt be rendesen, azért elvileg felelősségre vonható a MÁV!

 

 

 

Előzmény: sörösgigant (418898)
Unatkozó rendszergazda Creative Commons License 18 órája 0 0 418901

Kb. olyan állomás, ami nem a vonal két végén van.

 

(Hivatalosan: Két rendelkező állomás, vagy a rendelkező és a vonal végpontja között fekvő állomás.)

Előzmény: kopaszsop (418899)
Vendégsín Creative Commons License 20 órája 0 0 418900

Az egész ügy egy mohó, szarkeverő ügyvéd, és néhányak által feltüzelt, jogosan szomorú szülők műve....

 

Egyetértünk.

Előzmény: sörösgigant (418898)
kopaszsop Creative Commons License 21 órája 0 0 418899

mi a bánat az a középállomás?

Előzmény: M63 010 (418888)
sörösgigant Creative Commons License 21 órája 0 1 418898

Hát ez nagyon felesleges poszt volt ! Ott, az állomás végén elég sötét van. Szerinted ha valaki kiugrik a mozgó vonatból, és bármennyire ijedt is volt szerinted nem a sértetti közrehatás állt fent ? 

Felnőtt ember nem ugrál ki egy mozgó vonatból.......

 most akkor mindenkinek egyenként kellene fogni a kezét ? !

 Az egész ügy egy mohó, szarkeverő ügyvéd, és néhányak által feltüzelt, jogosan szomorú szülők műve....

Ismerős vagy arra ? Jártál ott ? ............

 

Komolyan, az egész ügy nagyon gyomorforgató. A ratyi klub, meg a többi hasonló hiénamédia az ilyen ocsmányságokból él. Ez a dolga....

Előzmény: M63 010 (418896)
manhattani Creative Commons License 22 órája -1 1 418897

A baknak ütközést pedig úgy lehetne megakadályozni, hogy azokat is elteszik a vágánytengelyből. Ezt Rizsavi-rendszerű megoldásnak hívják.

Előzmény: M63 010 (418895)
M63 010 Creative Commons License 29 órája 0 0 418896

http://rtl.hu/most/64105_fokusz_kifutnak_az_idobol_-_ilonat_elgazolta_egy_mozdony_szu

 

Senki sem látott semmit? Nem igaz, hogy a kutya sem járt azon a nagy állomáson, ahol annyi vonat jár. :(

 

 

 

 

M63 010 Creative Commons License 29 órája -1 0 418895

Mennyit szívtál?

 

Miért kéne kitérnie balra?

 

Egyelőre még a vágány végén van a bak, a múlt hét végén ott voltam, akkor még ott volt!

Előzmény: attus germanicus (418894)
attus germanicus Creative Commons License 1 napja 0 0 418894

Macerás lenne, mert valamivel a bak előtt erősen ki kellene térni balra.

Előzmény: M63 010 (418888)
manhattani Creative Commons License 1 napja 0 0 418893

Itt nem illik politizálni.

Előzmény: vrobee (418891)
hmsoft Creative Commons License 1 napja 0 0 418892

...és ha a fékhengernyomást érzékelő (villamosféket kiejtő) nyomáskapcsoló egy fiktív fékhenger (üdítősflakon) nyomását érzékeli némi beavatkozás hatására, a légfék rudazatát meg elvittem a vashulladék telepre? (stb. stb.) :)

 

hm

Előzmény: vrobee (418891)
vrobee Creative Commons License 1 napja 0 0 418891

és ha egyszerre romlik el a fék és a kormány? :-O

Előzmény: manhattani (418890)
manhattani Creative Commons License 1 napja 0 0 418890

>és megint neki fog durranni?

 

Az utasváró épületnek? Az már teljesen ki van zárva. A bakok mögül odébb helyezték.

Előzmény: M63 010 (418888)
Vendégsín Creative Commons License 1 napja 0 0 418889

Na de ha egyszer megint elromlik a légfék...

 

...akkor a vonat - feltéve az üzemeltetési szabályok betartását - meg fog állni.

Előzmény: M63 010 (418888)
M63 010 Creative Commons License 1 napja 0 0 418888

Na de ha egyszer megint elromlik a légfék, de az utolsó középállomás és a fejállomás között. akkor megint kiiktatja az automatika a villamosféket, és megint neki fog durranni?

Előzmény: Vendégsín (418874)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 1 napja 0 0 418887

Ki zsarol ezzel kit? És mit érne el vele?

Előzmény: manhattani (418886)
manhattani Creative Commons License 1 napja 0 1 418886

Zsaroló engedélyre várakoztatás.

Előzmény: keramitkocka (418884)
István Gyuri Creative Commons License 1 napja 0 0 418885

És szerinted indokolt volt?

Előzmény: keramitkocka (418884)
keramitkocka Creative Commons License 1 napja 0 1 418884

Azon a két napon hat vonatunk összesen 39 órát állt engedélyre várva Budapesten és környékén. Ebből kettő csak áthaladt Ferencvárosban.

Előzmény: István Gyuri (418881)
schlumberger Creative Commons License 1 napja 0 0 418883
Ashi Valkoinen Creative Commons License 1 napja 0 0 418882

A v0 kapcsán mindenkinek javaslom ezt, nem a Duna-híd hiányzik igazán...

 

http://itf.hu/index.php/cikk/100-v0-nehez-teher

 

(IGy, nem konkrétan Neked megy a válasz, Neked biztosan ismerős a cikk :) )

Előzmény: István Gyuri (418881)
István Gyuri Creative Commons License 1 napja 0 0 418881

lgonda: Szóval nem volt az olyan sétagalopp...

Nem is írtam. De megoldható volt, ez a lényeg. Ugyanígy a Déli lezárása miatt sem kell világvégéről beszélni a teherforgalom kapcsán.

Előzmény: lgonda (418880)
lgonda Creative Commons License 1 napja 0 0 418880

" (Tegnap láttam, hogy Fradiban cserélték a 10-es, 20-as lassújeles kitérőket a végponti részen, ami miatt csak a 8. vg-ig lehetett Kelenföld felől bejárni, mégsem omlott össze a világ... Nem kellene itt hatalmas pályakapacitás-hiányokról óbégatni...)"

 

Azért a ferencvárosi váltócserék jelentős technológia módosítást kívántak, hatalmas mennyiségű többlet tolatással. A plusz emberi erőforrás felhasználásról nem is beszélve... Szóval nem volt az olyan sétagalopp...

Előzmény: István Gyuri (418870)
kihúzóvágány Creative Commons License 2 napja 0 0 418879

Jó, elfogadom, de a Danka-könyv alapján úgy értelmeztem, ahogy írtam.

Előzmény: Vendégsín (418873)
kihúzóvágány Creative Commons License 2 napja 0 0 418878

Akkor alkalmasint segítségedet fogom kérni, hogy megismerhessem.

Előzmény: Vendégsín (418875)
Vendégsín Creative Commons License 2 napja 0 0 418877

Így van, viszont - a rugóerő tárolós féket kivéve - az átalakítások önmagukban nem védenének hasonló esetek ellen, ezért néhány lényeges jármű-üzemeltetési szabály is megváltozott.

Előzmény: V43 1279 (418876)
V43 1279 Creative Commons License 2 napja 0 0 418876

Változtattak. Eredménye a ma is ismert MIXA típus. A baleset idején még az összes MIX-ként futott, utána átalakították mind A-ra.

Előzmény: M63 010 (418872)
Vendégsín Creative Commons License 2 napja 0 0 418875

...menet-fék hengert nem.

 

Pedig van.

Előzmény: kihúzóvágány (418864)
Vendégsín Creative Commons License 2 napja 0 0 418874

Változtattak valamit a konstrukción a baleset után?

 

A baleset után lassan megszűnt (okozati összefüggésben nem volt vele) a Lambertsen IV (Knorr VI) rendszerű kétvezetékes légfék használata.

 

Amúgy nem legalább két egymástól függetlenül működő féknek kellene lennie egy ilyen járművön a biztonság kedvéért?

 

Megvolt, de mint írtam, a légfék akkori és mai üzemeltetése is feltételezi egy néhány szabály betartását. A szabályok megszegését nem lehet gépi úton kivédeni.

Előzmény: M63 010 (418872)
Vendégsín Creative Commons License 2 napja 0 0 418873

...a légfék működését a fékvezeték nyomáscsökkenését érzékelő jeladó alapján érzékelte a rendszer...

 

Nem. 1 bar fékhengernyomásnál a villamos fék kikapcsolt, 0,2 bar alatt volt lehetőség az ismételt működtetésére. A fővezeték nyomását közvetlenül nem figyelte a vezérlés, ezért csökkenhetett az (a nem működő légsűrítők miatt a főlégtartály nyomással együtt) az érzéketlenségi határon belül és az önműködő légfék így statikusan kimerült.

Előzmény: kihúzóvágány (418864)
M63 010 Creative Commons License 2 napja 0 0 418872

Változattak valamit a konstrukción a baleset után?

 

Amúgy nem legalább két egymástól függetlenül működő féknek kellene lennie egy ilyen járművön a biztonság kedvéért?

Túlfékezés: Ugyebár vészhelyzet volt. Nem kellett volna egy vészkapcsoló (ami van pl. a mozdonyokon is, és kiiktatható vele az EÉVB), amivel ez a funkció kiiktatható? Mert ha ennyire egymástól függenek a fékek, akkor nem ér semmit az egész.

 

Előzmény: kihúzóvágány (418864)
trizs77 Creative Commons License 2 napja 0 0 418871

Megírtad a szerzőnek is ?

 

 

Amúgy, egyetértek.

Előzmény: István Gyuri (418870)
István Gyuri Creative Commons License 2 napja 0 0 418870

trizs77: Meg kellene építeni a Budapestet délről elkerülő V0 vasúti körgyűrűt – állapította meg a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), amely szerint a közúti áruforgalom 5-10 százaléka vasútra, vízre irányítható, aminek hatására éves szinten közel 82 milliárd forinttal csökkenhetnének az állami útfenntartás kiadásai.

És még ha igaz is lenne, akkor se igazán fedezné a plusz vasúti költségeket - és akkor a beruházásról már nem is beszélünk...

 

Emellett – hivatkozik a szövetség a Közlekedéstudományi Intézet kutatási anyagaira – 9,6 millió tonna többletmegbízással nőne a vasúttársaságok forgalma.

Gondolom, egy évre gondolják ezt, ami napi 10 pár többlet vonatot jelentene, amennyit kényelmesen elbír a jelenlegi infra is.

 

Az átterelés hatására a közúthasználati díjakból származó bevételek ugyan csökkennének, de a vasúti pályahálózatot működtetők bevételei akár 5-20 százalékkal nagyobb mértékben is nőhetnek, mint a csökkenés mértéke.

Igen, és mennyivel nőne a vasúti pályahálózatot működtetők költsége? Csak nem pont annyival, mint amennyit beszednek?!

Igazi közlekedésgazdász szaktudorok ezek a névtelenségbe burkolódzó "szakemberek"!

 

 A Déli pályaudvar átmeneti kiesése jól érzékelteti a fővároson áthaladó vasúti forgalom zavarérzékenységét: számos elővárosi vonat menetrendjét módosítani kellett, sokakat pedig törölni. A tehervonati késések mértéke már elérte az ügyfélvesztési szintet – mutat rá az MLSZKSZ.

Az legfeljebb a forgalom alkalmatlanságát mutatja, hogy azért, mert a Déli zárva volt és Kelenföldön jó néhány vágányt elfoglaltak a személyszállító vonatok (de csak NAPKÖZBEN!), azért esetenként jelentős késések alakultak ki tranzitvonatoknál... Az a napi 6-8 vonat, ami Kelenföldön körüljár/akad, az meg csak elfér már... (Tegnap láttam, hogy Fradiban cserélték a 10-es, 20-as lassújeles kitérőket a végponti részen, ami miatt csak a 8. vg-ig lehetett Kelenföld felől bejárni, mégsem omlott össze a világ... Nem kellene itt hatalmas pályakapacitás-hiányokról óbégatni...)

Ha pedig az elővárost fejleszteni akarják, ahhoz úgyis kell kapacitást bővíteni, akkor ott is el fognak férni.
 

De más tényezők is ebbe az irányba hatnak. A tehervonatok, sok esetben akár kilenc órát is állnak egy-egy szomszédos ország határállomásán az átlépést szabályozó határátmeneti megállapodások korszerűtlensége miatt. Sok esetben még az 1970-es években kötött eljárásrend van érvényben.

Ráadásul a vasúttársaságok igen lassan reagálnak a fuvaroztatók ajánlatkérésére, míg a közúti fuvarszervező cégek általában egy órán belül adnak ajánlatot. ​
És ezekre mind-mind a V0, meg gondolom, az ETCS a megoldás... Gratulálok a hozzá nem értésükhöz...

Előzmény: trizs77 (418868)
V63 022 Creative Commons License 2 napja 0 0 418867

Igen. De a fékhengerben kb. 0,5 bar volt, ami a fékezéshez semmi, viszont így a villanyfék már kiiktatódott.

Előzmény: _Nyuszi (418865)
Wiener Walzer Creative Commons License 2 napja 0 0 418866

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/vasuti-korgyurut-kernek-budapest-kore-448182

 

Vasúti körgyűrűt kérnek Budapest köré

2015. 4. 15. 12:16|Utolsó módosítás: 2015. 4. 15. 12:23|Vállalatok » Közlekedés

"Meg kellene építeni a Budapestet délről elkerülő V0 vasúti körgyűrűt – állapította meg a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), amely szerint a közúti áruforgalom 5-10 százaléka vasútra, vízre irányítható, aminek hatására éves szinten közel 82 milliárd forinttal csökkenhetnének az állami útfenntartás kiadásai. Emellett – hivatkozik a szövetség a Közlekedéstudományi Intézet kutatási anyagaira – 9,6 millió tonna többletmegbízással nőne a vasúttársaságok forgalma. Az átterelés hatására a közúthasználati díjakból származó bevételek ugyan csökkennének, de a vasúti pályahálózatot működtetők bevételei akár 5-20 százalékkal nagyobb mértékben is nőhetnek, mint a csökkenés mértéke.

 

A Déli pályaudvar átmeneti kiesése jól érzékelteti a fővároson áthaladó vasúti forgalom zavarérzékenységét: számos elővárosi vonat menetrendjét módosítani kellett, sokakat pedig törölni. A tehervonati késések mértéke már elérte az ügyfélvesztési szintet – mutat rá az MLSZKSZ.

 

De más tényezők is ebbe az irányba hatnak. A tehervonatok, sok esetben akár kilenc órát is állnak egy-egy szomszédos ország határállomásán az átlépést szabályozó határmenti megállapodások korszerűtlensége miatt. Sok esetben még az 1970-es években kötött eljárásrend van érvényben.

Ráadásul a vasúttársaságok igen lassan reagálnak a fuvaroztatók ajánlatkérésére, míg a közúti fuvarszervező cégek általában egy órán belül adnak ajánlatot. ​

Szerző: D. K."

_Nyuszi Creative Commons License 2 napja 0 0 418865

Nem úgy van, hogy 0,1 (vagy 0,3?) bar fékhenger-nyomás felett pörgeti vissza a fék kapcsolóművét alapba a szerkezet?

Előzmény: kihúzóvágány (418864)
kihúzóvágány Creative Commons License 2 napja 0 0 418864

Én egy elvi hibáról tudok: a légfék működését a fékvezeték nyomáscsökkenését érzékelő jeladó alapján érzékelte a rendszer, és tiltotta a villamosféket. Ebben az a hiba, hogy a kimerülés határán levő levegőrendszernél ez hibás parancs: olyan differenciál nyomásmérő jeladó kell (kellett volna), amelyik a fővezeték és a fékvezeték nyomáskülönbsége alapján érzékeli a légfék működését. A rugóerő-tárolós rögzítőfék bevezetése csak megkerülte ezt a kérdést: lecsökkent fővezeték-nyomásnál alapesetben el sem indul. Az adott tipus kontaktorait, menetirány-váltóját láttam, menet-fék hengert nem.

Előzmény: Vendégsín (418859)
Nachtstern Creative Commons License 2 napja 0 0 418863

És ugyan ez igaz az Euró-ra is. Ráfogják, hogy attól drága minden. Aztán Németország az EU egyik legolcsóbb országa és az igazán drágák azok ahol nincs Euró...

Előzmény: attus germanicus (418862)
attus germanicus Creative Commons License 2 napja 0 1 418862

Ez szinte minden eupai országban így van. Még Németországban is, mindent, ami népszerűtlen, az EU-ra fognak a német politikusok, és persze minden, ami népszerű, a saját érdemük.

Nemutolsósorban (bár nem kizárólg) ezért olyan rossz az EU megítélése egész Európában, mert a hazai politikusok mindenhol szeretik a népszerűtlen intézkedéseiket az EU-ra hivatkozva megmagyarázni.

Előzmény: Nachtstern (418861)
Nachtstern Creative Commons License 2 napja 0 0 418861

Értem én, csak előszeretettel varnak minden (többnyire negatívnak ítélt) folyamatot az EU nyakába, holott ahol az EU létezését sem szívesen fogadják el, ott is ugyan azok a folyamatok zajlanak...

Előzmény: hmsoft (418835)
Vendégsín Creative Commons License 2 napja 0 0 418860

Rossz volt a fék...

 

Nem volt rossz. Csak szabálytalanul üzemeltették.

 

Csak azt nem értem, hogy ez hogy sikerült. Hiszen nemcsak légfék, hanem villamosfék is van ott.

 

Lásd lentebb. És pont ez az, amit az eset után markánsan meg kellett a szabályozásban változtatni. Mert igazolódott, hogy az általában hatásosabb üzemi fék (villamos ellenállásfék) mellett az abszolút biztonságot a fő fékberendezés (az önműködő légfék) adja...

Előzmény: M63 010 (418855)
Vendégsín Creative Commons License 2 napja 0 0 418859

...a kétféle fékrendszer a túlfékezés elkerülésére egymáshoz reteszelve volt...

 

Most is reteszelve van, a légfék a fő fékberendezés.

 

...emiatt a még működőképes villamosfék működését is letiltotta a rendszer.

 

Nem, sűrített levegő hiányában a két szerelvény négy motorkocsijából csak egynek a menet-fék kapcsolója állt át fékre.

Előzmény: kihúzóvágány (418857)
cs1014 Creative Commons License 3 napja 0 0 418858

Köszi!

Nem annyira vagyok tisztában a HÉV járművek lelkivilágával (sem), csak egy ötlet volt.

Előzmény: kihúzóvágány (418857)
kihúzóvágány Creative Commons License 3 napja 0 0 418857

Volt ott egy konstrukciós probléma is: a kétféle fékrendszer a túlfékezés elkerülésére egymáshoz reteszelve volt (egyébként nem elektropneumatikus kontaktorokkal működött); emiatt a még működőképes villamosfék működését is letiltotta a rendszer.

Előzmény: cs1014 (418856)
cs1014 Creative Commons License 3 napja 0 0 418856

Ha nincs megfelelő nyomású sűrítettlevegő, bizony az elektropneumatikus berendezések sem fognak működni. A fékkontaktorok sem.

Előzmény: M63 010 (418855)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 418855

Boráros tér (HÉV):

 

Rossz volt a fék, az állomások után állt meg a vonat jópár méterrel. "Masiniszta nem ám, hogy kiszállítja az utasokat. (Ilyenkor ez lett volna a legfontosabb, legfeljebb Vörös Csepel fél órával később ér haza.) De jön ám segítségnek a kollégája, így ketten közösen darálták le a Boráros téren várakozókat. :(

 

Annó egy bűnügyi könyvben részletesen le lett írva a tragédia.

 

Csak azt nem értem, hogy ez hogy sikerült. Hiszen nemcsak légfék, hanem villamosfék is van ott. :(

 

 

Előzmény: manhattani (418846)
hmsoft Creative Commons License 3 napja 0 0 418854

És mi van, amikor a háromszekciósból is több van?

Akkor már mindenki figyel mindenkire. :)

(Egyébként 18 ezreléknél, alapegységnyi rakott elegyhez két villany trió kell, ha négytengelyesek a szekciók: egy vonó és egy toló. Dízelben, a BAM Kuznyecovszkij-hágójának a régi nyomvonalán (27 ezrelék) két triót (3TE10m vagy 3TE10u) használtak a vonat elejében, és egy toló triót. Az új nyomvonalon elég 1+1 trió.)

hm

Előzmény: sssey (418852)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 3 napja 0 0 418853

Mikor történt ilyen?

Előzmény: manhattani (418847)
sssey Creative Commons License 3 napja 0 0 418852

hmsoft

 

Azon gondolkodom, hogy a kétkocsis IC-re is három mozdony kell, mert ha az egyik véletlenségből bekattanna, és szántszándékkal hátráltatná a vonat menetrend szerinti haladását, akkor a másik két mozdony együttes erővel legyőzhetné a renitenskedőt.

 

Akkor a Nagy Testvérnél ezért vannak háromszekciós mozdonyok?

És mi van, amikor a háromszekciósból is több van?

 

:-)

 

sssey

Előzmény: hmsoft (418848)
kihúzóvágány Creative Commons License 3 napja 0 0 418851

Szerinted az a két személy nyomon tudta követni azt, amikor a mozdonyvezető helytelen kapcsolással kiiktatta az éberségi berendezést?

Előzmény: manhattani (418846)
hmsoft Creative Commons License 3 napja 0 0 418850

és szeretnéd elérni a gépek körében a teljes foglalkoztatottságot

Jut eszembe, asszem offtopic metrón történt cirillbetűsországban (és lett belőle kézről-kézre járó adoma), hogy a végállomáson a hangos utastájékoztató közölte: - Kérjük, szabadítsák fel a kocsikat! (így lesz szó szerint a "kérjük, hagyják el...") Erre egy alapos vodkakúrán átesett, és leszállni nemigen akaró fazon feltápászkodott, kezét az égnek emelte, azzal elordította magát: - Kocsik! Szabadok vagytok!

hm

Előzmény: vrobee (418849)
vrobee Creative Commons License 3 napja 0 0 418849

Azon gondolkodom, hogy a kétkocsis IC-re is három mozdony kell, mert ha az egyik véletlenségből bekattanna, és szántszándékkal hátráltatná a vonat menetrend szerinti haladását, akkor a másik két mozdony együttes erővel legyőzhetné a renitenskedőt. Persze ha a lázadó mozdony beszervezi maga mellé valamelyik másikat, akkor már ismétcsak baj van.

 

Eddig is sejtettem, de most már kibújt a szög a zsákból. Te egy droid (kiborg, robot) vagy, és szeretnéd elérni a gépek körében a teljes foglalkoztatottságot.

 

bocs...

Előzmény: hmsoft (418848)
hmsoft Creative Commons License 3 napja 0 0 418848

Azon gondolkodom, hogy a kétkocsis IC-re is három mozdony kell, mert ha az egyik véletlenségből bekattanna, és szántszándékkal hátráltatná a vonat menetrend szerinti haladását, akkor a másik két mozdony együttes erővel legyőzhetné a renitenskedőt. Persze ha a lázadó mozdony beszervezi maga mellé valamelyik másikat, akkor már ismétcsak baj van. Szükséges továbbá, hogy minden utas hozzon magával még egy utast - de inkább kettőt -, mert a jegyvásárláskor, a kallerral való találkozáskor, vagy a vonat késésekor simán átlendülhet a tudata az instabil tartományba, és akkor ki tudja, mit tesz.

 

(Mellesleg egy szakszervezet részéről érthető, hogy megpróbálja növelni a foglalkoztatottságot. Ugyanakkor mint érv, viszonylag szokatlan, hogy a munkavállaló potenciálisan bolond, ezért kell mellé még egy munkavállaló. Ráadásul ha egy bolond százat csinál, akkor a fene megette az egészet.)

hm

Előzmény: M63 010 (418845)
manhattani Creative Commons License 3 napja 0 0 418847

>Megtudtuk, hogy ilyen jellegű szándékos balesetre Magyarországon még nem volt példa.

 

A szándékra volt példa, csak nem sikerült neki a baleset. A Szili azért mégsem repülő.

 

manhattani Creative Commons License 3 napja 0 0 418846

>Akkor a vezéren kívül még két vasutas volt a vezetőálláson, ez sem volt elég a baleset elkerüléséhez.

 

:-)) Tehát összesen négynek kéne lenni?

M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 418845

http://iho.hu/hir/megszolalt-a-vdszsz-150414

 

Ha csöndben maradtak volna, jobb lett volna...

manhattani Creative Commons License 3 napja 0 0 418844

Nagyon szívesen.

Előzmény: wasytsur (418843)
wasytsur Creative Commons License 3 napja 0 0 418843

Köszönöm az infót! Ezt kiveszem könyvtárból.

Előzmény: manhattani (418842)
manhattani Creative Commons License 3 napja 0 0 418842

Tájékoztató adatok:

Dr. Baránszky-Jób Imre (szerk.): Vasúti járműszerkezetek

Előzmény: wasytsur (418840)
hkv Creative Commons License 3 napja 0 0 418841

 

wasytsur Creative Commons License 3 napja 0 0 418840

Valaki meg tudná mondani, hogy egy személyvagon esetében a tető és oldalak külső fala és a belső burkolata között mekkora lehet a távolság? Vagy ez nagyon változó lehet?

Realista Vasutas Creative Commons License 4 napja 0 0 418839

Transz-Szibéria (2008)
"Transsiberian" (original title)

Előzmény: Realista Vasutas (418838)
Realista Vasutas Creative Commons License 4 napja 0 0 418838

Fontos állomás ebben a filmben.

Előzmény: hmsoft (418837)
hmsoft Creative Commons License 4 napja 0 0 418837

Ilanszkaja felvételi épületének a helye: 4375.6. Ez sajnos még félúton sincs Vlagyivosztok felé. :)

hm

Előzmény: gpz (418836)
gpz Creative Commons License 4 napja 0 0 418836

Egy Iljanszkaja nevű helyig sikerült maximum elhúzni a végpontot, ahol már egyébként adja a találatok között a Vlagyivosztoki vonatot, de valamiért már nem tudja végigvezetni. :) Ez, úgy látszik, vagy térben, vagy időben már meghaladja a Google Transit képességeit. :)

 

https://www.google.com/maps/dir/Moszkva,+Oroszorsz%C3%A1g/56.239747,96.068477/@55.8175596,70.7151374,4z/data=!4m12!4m11!1m5!1m1!1s0x46b54afc73d4b0c9:0x3d44d6cc5757cf4c!2m2!1d37.6173!2d55.755826!1m0!2m2!6e1!8j1428976799!3e3?hl=HU

Előzmény: sssey (418834)
hmsoft Creative Commons License 4 napja 0 0 418835

Nachtstern (418826):
Pedig ott nem is az EU diktal

...különféle gazdasági jelenségek viszont diktálnak, például a magántőke (de legalábbis nem közvetlenül állami tőke) bevonására irányuló próbálkozások, amihez beugró a befektető számára is "értelmes" egységek létrehozása.

gmarc (418827):
Az "Októberi Vasút" az nem eleve a "Nagy Októberi Szocialista Vasút"-ról lett átnevezve?

Az elnevezés, pontosabban átnevezés alapja valóban az említett ... izé ... puccs. De szerencsére csak az "Októberi"-ig jutottak el, nem ragozták tovább. Egyébként 1855 szeptember 8-tól viselte hivatalosan a Nyikolajevszkaja (vagyis Miklós cárról elnevezett) titulust - addig nem nevezték sehogy -, és 1923 február 27. óta Októberi Vasút (Oktyabrszkaja).

M63 010 (418830):
De itt látok egy kis ellentmondást

Szerintem nincs: az infrakezelés maradt az RZsD-nél, az RZsD-n belül pedig az infrás "üzletág" szervezeti egységei a területi vasutak. Amelyek - mint ahogy írtad is lentebb - az RZsD részei. Korábban az RZsD leánycégeknek titulálta őket, aztán rájöttek, hogy így nem lehet nevezni, mivel nem önálló jogi személyiségek. Ígyhát az igazi leányok megkapták a DZO gyűjtőnevet (a rövidítés megfejtése: leány- és függő szervezetek), a területi vasutak pedig filial-ok, avagy fióküzemek lettek.

gpz (418832):
Csak azért tartottam fontosnak ezt ideírni, mert kapcsolódik az aktuális témához is itt a fórumban

Szerintem az legfeljebb egy első lépés lehet, hogy egy térképes keresőben együtt látod a távolsági személyszállító vonatodat, meg a villamosodat a városban. Mert ahogy a logisztikai szolgáltatások nemtudomhányas szintjén, úgy a személyszállításban is az "áru" (jelen esetben 1...n db. ember) úgy kell(ene) hogy eljusson A-ból B-be, mint egy all-inclusive luxusúton. Vagyis a feneked alá tolják a taxit (welcome drink szervíroz), amivel kivisznek a repülőtérre, ott feltesznek a repülőre, reptérről taxival (iránytaxival, kisbusszal, léghajóval, ...) irány a vasútállomás, alád tolják a fekhelyt az x hálókocsiban (welcome drink és welcome báránysült szervíroz), aztán átültetnek valami helyi vonatra (a csinos hosztessz már előmelegítette az ülést), és már csak a egy buszos utazás maradt a célpont városában (a buszvezető a neveden szólítva üdvözöl, amikor felszállsz). Tökmindegy, hogy ebben öt vagy ötven közlekedési társaság, catering cég, leánykereskedő, meg ki tudja még, hány alvállalkozó vett részt. Lényeg, hogy miközben igénybe veszed a dolgot, szépen levonogatják a pénzeket a számládról. Persze van benned egy utastájékoztató implantátum, amely mindig jelzi, hogy mivel és miért terhelnek meg (bánom is én, 0.1 változatban kivetíthetik a látómeződbe, okosszemüvegen keresztül).

Ebből egyébként Oroszországban igénybe vehető egy olyan megoldás, hogy alád tolják a taxit (RZsD taxinak hívják), kivisznek az állomásra, feltesznek a vonatra, majd a másik városban irány a reptér (RZsD taxi ismét), felültetnek egy Aeroflot járatra (szerződésben áll az RZsD-vel, és egyben megvehető a jegy bármilyen repülő-vonat kombinációra), aztán ahol végzel, ott ismét taxizol egyet. Csakhát kötve vagy a szerződött partnerekhez, és nem repülhetsz mittudomén, UTAir-rel (legalábbis nem a közös-jegyes buli keretei között).

hm

sssey Creative Commons License 4 napja 0 0 418834

gpz

 

Csak kíváncsiságból utánanézve ennek az útvonalnak, nagy meglepetéssel tapasztaltam, hogy az oroszországi vasúti menetrend teljes egészében elérhető már a Google Maps keresőjében.

 

Én speciel a Moszkva-Vlagyivosztok-ot nem tudtam belőle kiszedni.

 

sssey

Előzmény: gpz (418832)
gpz Creative Commons License 4 napja 0 0 418833
Előzmény: gpz (418832)
gpz Creative Commons License 4 napja 0 0 418832

Csak kíváncsiságból utánanézve ennek az útvonalnak, nagy meglepetéssel tapasztaltam, hogy az oroszországi vasúti menetrend teljes egészében elérhető már a Google Maps keresőjében. Sőt, az általad említett https://www.google.com/maps/dir/Volgogr%C3%A1d,+Volgogr%C3%A1di+r%C3%A9gi%C3%B3,+Oroszorsz%C3%A1g/55.729397,37.640724/@51.8673588,37.0692718,6z/am=t/data=!3m1!4b1!4m12!4m11!1m5!1m1!1s0x41053375b85b7667:0x880d179cce57da41!2m2!1d44.516667!2d48.7!1m0!2m2!6e5!8j1428976799!3e3?hl=HU is pillanatok alatt megtaláltam. Sőt, mivel a teljes moszkvai tömegközlekedés is bent van (a budapestihez hasonlóan), tetszőleges moszkvai vímre is adna további eljutási javaslatokat.

 

Csak azért tartottam fontosnak ezt ideírni, mert kapcsolódik az aktuális témához is itt a fórumban: Vitézy szavaiból azt remélem, hogy az egyik fontos célja, hogy a MÁV és a Volánok járatai ugyanilyen módon elérhetőek legyenek féléven belül a Google Transiton keresztül. Ezt, ha jól emlékszem, a BKV kapcsán is elég korán keresztülverte. Így felzárkózhatunk Oroszországhoz. :)

 

 

Előzmény: hmsoft (418800)
M63 010 Creative Commons License 4 napja 0 0 418831

A modern """művészet""" és a 67-es Flirt találkozott. :(

M63 010 Creative Commons License 4 napja 0 0 418830

Kösz! De itt látok egy kis ellentmondást.

 

A vasútreform során az RZsD oda jutott el, hogy két területet hagyott magánál: az infrastruktúrakezelést és a vontatásszolgáltatást. (A többi kiszerveződött-privatizálódott.) Az infrastruktúrakezelést a területi vasutak viszik, ugyanazon a néven, mint a reform előtt.

 

Most akkor ez hogyan is van?

Előzmény: hmsoft (418819)
M63 010 Creative Commons License 4 napja 0 0 418829

Ide vasútbarátok, vagy olyanok, akik el akarják hitetni, magukról, hogy azok, közben meg levitézlett faipari munkások...

 

Előzmény: manhattani (418822)
M63 010 Creative Commons License 4 napja 0 0 418828

Pedig logikus: Flirt, ott flörtölhetsz a csajoddal, Kiss-emeletes vagon kisforgalmú időben nyugodtan csókólózhatsz. Fick: Hálókocsi, ott meg ugye nyugodtan csinálhatod azt is...

Előzmény: manhattani (418824)
gmarc Creative Commons License 4 napja 0 0 418827

Megjegyzem, időről-időre előjön, hogy az Októberi Vasút igazán lehetne ismét Miklós Vasút, a Szverdlovszki Vasút meg Katalin Vasút - a névadó cárokról.

 

Az "Októberi Vasút" az nem eleve a "Nagy Októberi Szocialista Vasút"-ról lett átnevezve? :)

Előzmény: hmsoft (418819)
Nachtstern Creative Commons License 5 napja 0 0 418826
Pedig ott nem is az EU diktal..
Előzmény: hmsoft (418819)
attus germanicus Creative Commons License 5 napja 0 1 418825

Ezt a poént olyan 3-4 évvel ezelőtt többen is elsütötték már ugyanebben a topicban.

Előzmény: manhattani (418824)
manhattani Creative Commons License 5 napja 0 1 418824

Flirt, KISS ... mi lesz a következő? Fuck? :-)

Előzmény: attus germanicus (418823)
attus germanicus Creative Commons License 5 napja 0 0 418823

Az időjárás nem volt nagy barátom tegnap, én meg nem tudok fotózni, de azért talán érdekes lesz ez a pár kép.

A helyszín Trier Hauptbahnhof.

 

Ez egy Stadler KISS motorvonat, a luxemburgi CFL járműve, az RE11 vonalon nemsokára Luxemburgba indul.

 

Ez egy FLIRT, a DB Regio általüzemeltetett SÜWEX hálózaton. Az RE1 vonalon most érkezett Saarbrückenből.

 

Majd a Luxemburg felől érkező CFL-KISS-t összecsatolták a Saarbrückenből érkező DB-Flirttel, és RE1 jelzéssel együtt mentek tovább Koblenz felé.

 

További trieri képek:

http://www.flickr.com/photos/94071250@N02/with/16935899750/

manhattani Creative Commons License 5 napja 0 1 418822

>Ugyanis a topiklapkó gondolkodási módja nem sokkal jobb az átlagemberénél

 

Ugyanis e topikba legnagyobb részt átlagemberek írnak. Ez alól te kivétel vagy.

Előzmény: M63 010 (418818)
bajhozo1 Creative Commons License 5 napja 0 0 418821

Fedvény:

 

A jelenlegi törvény, 2005 óta közel száz módosításon eset át, amelyben voltak jelentősebbek is. 

Előzmény: bajhozo1 (418820)
bajhozo1 Creative Commons License 5 napja 0 0 418820

 Az új vasúti törvény tervezete szerkezetében és tartalmában  jelentős változásokat hozna a korábbi törvényhez képest, megalkotását elsősorban az európai uniós irányelvek szabályainak átültetése tette szükségessé.

 

Így van, mégpedig főként a negyedik vasúti csomag, valamint a 2012/34/EU Irányelv, amely új feladatokat ró a vasúti szabályozásra.

A jelenlegi törvény, 2005 óta több száz módosításon eset át, amelyben voltak jelentősebbek is.

 

Új és egyre újabb vasúti törvény alkotásban, Magyarország Európa első.

Itt a legújabb :

 

Aj-jaj trizs!. S már megint nem a buszágazata fontos a Kormány számára. Hát ez elképesztő. 

Sőt ráadásul 1000 milliárdos vasútfejlesztés készül. Ez több, mint az elmúlt ötven évben bármikor.

 

Az új törvény tervezetének általános indoklásában szerepel, hogy a térségi vasúti szolgáltatás fogalma megmarad, biztosítva ezzel a települési önkormányzatok szabad társulásán alapuló - az érintett földrajzi terület lakosságának igényeihez jobban igazodni képes - térségi vasúti közszolgáltatás megszervezésének feltételeit is.

 

Remélem és bízom benne, ez nem úgy lesz megszervezve, mint anno 2009-ben, amikor a települési önkormányzatok kaptak vagy egy hetet elhatározni, hogy térségi üzemeltetésbe veszik-e a vonalukat.

Utána ez a téma már "szigorúan tiltott" volt, nekik is, ha jól emlékszem.

 

Egyébként 2013. január 1-jéig lehetőség volt arra, a 2004. évi CVII. törvény alapján, hogy a települési önkormányzatok szabadon társulhassanak, különböző módon.

Szerintem az egy vasútvonal mentén levő települések létrehozhattak volna ilyen társulást is, akár persze ha erre lett volna elég idejük, és energiájuk, erőforrások felkészülni.

 

S bár a korábbi társulási megállapodásokat  2013. június 30-áig át kellett dolgozni, jelenleg is van - lenne - lehetőség ilyen jellegű együttműködésre.

 

A helyi önkormányzatok képviselő-testületei továbbra is megállapodhatnak abban, hogy egy vagy több önkormányzati feladat- és hatáskör, valamint a polgármester és a jegyző államigazgatási feladat- és hatáskörének hatékonyabb, célszerűbb ellátására jogi személyiséggel rendelkező társulást hoznak létre.

Pl: Akár vasútügyben is.

Előzmény: trizs77 (418817)
hmsoft Creative Commons License 5 napja 0 0 418819

Mennyire önállóak a területi vasúttárasságok

Korábban kb. annyira voltak önállóak az államvasúton belül, mint mondjuk a területi kormányzóságok a teljes államigazgatáson belül. Tehát a helyi ügyekre saját büdzséjük, saját apparátusuk volt. És elég nagyok voltak ahhoz, hogy a "helyi ügyek" szép nagy feladathalmazt biztosítsanak nekik. A vasútreform során az RZsD oda jutott el, hogy két területet hagyott magánál: az infrastruktúrakezelést és a vontatásszolgáltatást. (A többi kiszerveződött-privatizálódott.) Az infrastruktúrakezelést a területi vasutak viszik, ugyanazon a néven, mint a reform előtt. (Megjegyzem, időről-időre előjön, hogy az Októberi Vasút igazán lehetne ismét Miklós Vasút, a Szverdlovszki Vasút meg Katalin Vasút - a névadó cárokról. Ha egyszer átmennek a javaslatok, asszem a matrica- és sablonforgalmazók, logótervezők szét fogják kaszálni magukat.) És ezek a területi infrakezelők változatlanul meglehetős önállósággal kezelik a saját ügyeiket. Viszont a vontatásszolgáltatás kiszerveződött egy különálló igazgatóságba - igaz, ennek ugyanúgy, területi alapon vannak szervezeti egységei, és naná, hogy területi egységből pont annyi van, mint területi infrakezelőből (területi vasútból). Meg még a székhelyük is ugyanabban a városban maradt. Csak más a cégér.

hm

Előzmény: M63 010 (418814)
M63 010 Creative Commons License 5 napja 0 0 418818

OFF, de mivel tele van a topik autóista vallásúakkal, ezért beteszem ide is.

 

Ugyanis a topiklapkó gondolkodási módja nem sokkal jobb az átlagemberénél:

Közlekedési eszköz kiválasztásának a prioritása

1.-2: Eljutási idő/Üzemanyagköltség

3. Szubjektív szempontok (pl. lehet laptpozni a vonaton, míg vezetés közben nem)

4. Amortizációs költségek (autó esetén)

......

99. Környezetszennyezés

 

 

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/szmogfelho-nagy-britannia-felett

trizs77 Creative Commons License 5 napja 0 0 418817

Új és egyre újabb vasúti törvény alkotásban, Magyarország Európa első.

Itt a legújabb :

 

VÁLLALATOK / KÖZLEKEDÉS

 

Az új vasúti törvény áprilisban kerülhet az Országgyűlés elé

 

2015. 4. 12. 11:24|Vállalatok » Közlekedés

 

Az új vasúti törvény az előzetes ütemezés szerint áprilisban kerülhet az Országgyűlés elé - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A vasutas szakszervezetek a napokban azt szorgalmazták, hogy a készülő új vasúti törvénybe kerüljön be a vasutasok foglalkoztatására jelenleg is érvényes szabályozás, illetve a személyszállítási törvényben a dolgozókra vonatkozó menetkedvezményt a vasúti törvényben terjesszék ki még több munkakörre, illetve az összes hazai vasúttársaságra.


Az NFM tájékoztatása szerint a vasúti törvény tervezetének társadalmi egyeztetésével egyidejűleg a tárca megbeszélést folytat a vasúti munkavállalói érdekképviseletek által felvetett kérdésekben. A menetkedvezmény szabályozása viszont a személyszállításról szóló törvény hatályba lépése óta nem a vasúti törvényhez tartozik, így arról ez a törvénytervezet nem tartalmaz rendelkezéseket - jelezték.

 Az új vasúti törvény tervezete szerkezetében és tartalmában  jelentős változásokat hozna a korábbi törvényhez képest, megalkotását elsősorban az európai uniós irányelvek szabályainak átültetése tette szükségessé.


A kormány honlapján közzétett tervezet a korábbi szabályozással ellentétben nem tartalmazza azokat a kötöttpályás rendszereket, amelyekről az eddigi vasúti törvény rendelkezett, például a trolibusz kötött pályának engedélyezését, vagy a sínfelvonókra vonatkozó szabályozást.

A tervezet új logika mentén kezeli a forgalomrendszert, például külön határozza meg a vasúti pályákkal kapcsolatos fogalmakat, külön részbe kerültek a vasútbiztonsággal kapcsolatos kérdések. 
Az uniós irányelvnek megfelelően a jogszabály-tervezet új kategóriákat vezet be a vasúti szolgáltatások elválasztására, külön kezeli a városi, a helyi, a térségi és az elővárosi rendszereket az országos pályahálózattól, illetve az ott nyújtott szolgáltatásokat. Például emiatt új fogalom a városi szolgáltatás, elválasztva az eddig egy kategóriát képező helyi rendszertől.


Az új törvény tervezetének általános indoklásában szerepel, hogy a térségi vasúti szolgáltatás fogalma megmarad, biztosítva ezzel a települési önkormányzatok szabad társulásán alapuló - az érintett földrajzi terület lakosságának igényeihez jobban igazodni képes - térségi vasúti közszolgáltatás megszervezésének feltételeit is.

A törvény tervezetében új elem lesz a Vasúti Állandó Választottbíróság, amely lehetővé teszi, hogy a vasúti ágazatban a jogvitákat egy vasúti szakértői szervezet előtt rendezzék.

 
 

Szerző: MTI

trizs77 Creative Commons License 5 napja 0 0 418816
manhattani Creative Commons License 5 napja 0 0 418815

>bar az a franya ar, az fontos tenyezo

 

Kicsit kisebb árért, új típus behozása, összességében lehet drágább.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418813)
M63 010 Creative Commons License 6 napja 0 0 418814

hm: Mennyire önállóak a területi vasúttárasságok (Északi vasút, Déli vasút, Októberi vasút stb...) Mert ahogy elnézem eléggé úgy vannak emlegetve, mint önálló cégek, holott ugyebár az RZS részei, nem?

Előzmény: hmsoft (418812)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 6 napja 0 0 418813

Az elovarosikent eladott verzion 8-8 ajto van oldalankent, de azon nincs 200 ulohely. Gondolom, megrendeloi igeny vagy tenderen valo reszvetelre szabva tudnak ajanlani oldalankent 6-6 ajtonal biro vonatot is. Nem azt allitom, hogy nyernenek itthon (bar az a franya ar, az fontos tenyezo), de palyazni tudnak majd.

Előzmény: GOLAZ111 (418809)
hmsoft Creative Commons License 6 napja 0 0 418812

Az egyes területek nem egységesek a személyvonati terhelések előírásában, ahogy elnézem. Például az Északi Vasút és az Októberi Vasút szépen levezeti vonalszakaszokra, mozdonyokra, sebességtartományokra. Ilyenek vannak: Szentpétervár-Moszkva CsSz6-ossal, vmax=140 km/h-ra 1100 tonna, CsSz2t-vel 120-ra 1200 tonna, CsSz200-assal 200-ra 900 tonna. A murmanszki oldalban, a 3 kV-os szakaszon (Szentpétervár-Szvirj) CsSz2t-vel 1200 tonna, onnan Murmanszkig EP1-essel szintén 1200 tonna. Dízeles változatban, például Pétervár-Szuojarvi, TEP70-essel 1100 tonna. Mozdonyvontatta helyi vonatos változatban: Kosta-Babajevo, VL60k, 1100 tonna. (Ami jó bőven meg van mérve, mert a gyakorlatban ez mozdony + 1 kocsi, szóval utasokkal kellőképpen meg lehet tömni, hogy meglegyen a terhelés. :) ) Egy kis Szergejes móka, helyi vonattal, mellékvonalon: Szonkovo-Szavjolovo, M62, 1100 tonna (asszem nem száguldozna ennyivel, de a gyakorlatban nem kell megszakadnia, a felét se használja ki).

Az északiak dízelben sem kispályáznak, például Szeverodvinszk-Iszakogorka 2TE10ut-vel 1400 tonna. A villamosított vonalaikon (pl. Kosta-Buj) CsSz4t-vel és EP1-essel is 1400 tonna mehet. Moszkva-Danyilov, CsSz7-essel, 140-re 1100 tonna. (Ugyanannyi, mint a péterváriaknál, ehhez képest ők húsz éven át sírtak, hogy jaj, a CsSz6 túl könnyű a nagyobb vonatokhoz, hiába van meg a teljesítménye.) A Nyugat-Szibériai Vasút, szemben az előzőekkel, elég demokratikusan adja elő. Közölnek egy menettartam (gyorsítási, fékezési pótlékkal) számítási példát a teljes hálózatukra, 1100 tonna vonattömegre, és közlik, hogy ehhez hol kell előfogat. Aztán vonatonként és vonalszakaszonként közlik, hogy mennyi lehet a maximális vonathossz (azt is, hogy milyen hosszúságú kocsikból) - nyilván a peronok miatt -, de hogy mennyi lehet a terhelés, az már szabadon választott, legfeljebb majd legózod a gépeket.

hm

Előzmény: Zolas (418810)
gmarc Creative Commons License 6 napja 0 0 418811

Pályaépítés, 20-as lassújelek több km hosszban...

Előzmény: M63 010 (418790)
Zolas Creative Commons License 6 napja 0 0 418810

Basszus, ez nálunk már tehervonat lenne...

Előzmény: hmsoft (418808)
GOLAZ111 Creative Commons License 6 napja 0 0 418809

Elég kevés ajtó van hozzá. Egyébként mire jó ez? Mert ha lenne ajtó rajta, akkor még HÉV - nek jó lehetne. De különben már így is rengeteg motorvonat van.

Előzmény: Ashi Valkoinen (418802)
hmsoft Creative Commons License 6 napja 0 0 418808

Időközben természetesen az ügyészség is vizsgálatot kezdeményezett, mégpedig az Orosz Föderáció BTK 238 § 1. bekezdése alapján, amely így hangzik: "olyan szolgáltatás nyújtása, amely nem felel meg a felhasználók egészségmegőrzési követelményeinek". A fórumokon egyesek tudni vélik, hogy egy tolatómozgás során sikerült feloldani az összes kocsi fékjét. Ezzel csak annyi a bibi, hogy személyszállító vonat kocsijai abban az esetben, ha nincs rajtuk beüzemelt mozdony, azzal a feltétellel rögzíthetők az önműködő fékkel, ha legfeljebb 15 percig maradnak így, és ha az adott vágányban a lejtő legfeljebb 2,5 ezrelékes. Egyébként saruzni kell. Mármost, honnan lehet tudni előre, hogy az a gépcsere 15 perc alatt tényleg lezajlik?

 

A másik maga a tolatómozgás. Letöltöttem az adott vonat szolgálati menetrendjét, amelyben a vonatösszeállítás is szerepel, és ott az áll, hogy tényleg leakadhat négy kocsi az adott állomáson az adott vonatról. Csakhogy ez abban az egyetlenegy esetben van így, ha éppen Szentpétervárra, járműjavítóba továbbítanak személykocsikat (valami miatt a volgográdiak őket szeretik), és ha egyébként a vonatterhelés a többletet lehetővé teszi. Ami meg a vonatterhelést illeti, a Délkeleti Vasút területén nem viszik túlzásba a szofisztikálását: minden mozdonyvontatta személyszállító vonatra, akár EP1m, akár EP20, akár CsSz4t, akár TEP70 a vonatgép, és akármelyik vonalról is legyen szó, egységesen 1100 tonnát írnak elő. Gondolom a "nagyjából belefér minden, aztjóvan' " jelleggel.

hm

Előzmény: hmsoft (418800)
GOLAZ111 Creative Commons License 6 napja 0 0 418807

Ez ugyanúgy pózol, ahogy régebben.

 

 

Előzmény: trizs77 (418794)
kfv Creative Commons License 6 napja 0 0 418806

Ez kb a 3.

Előzmény: jwkllr (418805)
jwkllr Creative Commons License 6 napja 0 0 418805

Már a kék müa. is meg van festve?

Előzmény: Vilibáttya (418804)
Vilibáttya Creative Commons License 6 napja 0 0 418804

Nincs kegyelem:

 

Nincs kegyelem.

martinaxe7 Creative Commons License 6 napja 0 0 418803

Egy kis nyugi kéne má

 

Meg kevesebb dugó

Előzmény: trizs77 (418794)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 6 napja 0 0 418802

Miert is? A legtobb magyar tenderen az ar a fo sulyozasiszempont, ha olyan ajtoelrendezessel szallitjak, mint a Stadler a FLIRT-eket, akkor megvan boven a 200 ulohely is, belso kialakitasaban pedig nem sokban kulonbozik a Stadler vonatoknal, a muszaki parameterei pedig valahol a FLIRT es a Talent kozott vannak, de inkabb a Talent fele, a 160-at meg tudja. Viszont meg csak most ertek el a tendereken reszvetelhez szukseges darabszamot, viszont most mar elvileg folyamatosan jonnek az ujabbak.

Előzmény: Dzsokijuuing (418798)
trizs77 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 418801

 

 

  5*

 

 

Előzmény: attus germanicus (418793)
hmsoft Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418800

Egy kis carszkojeszelói: amikor a kocsik üldözik a mozdonyt (rzd.ru, rzd-partner.ru, volgograd.rusplt.ru alapján)

Tegnap némileg burleszkbe illő baleset történt a Délkeleti Vasút Grjazi-Voronyezsszkije állomásán. A Volgográdból Moszkvába tartó, 15-ös számú távolsági személyszállító vonat idáig dízelgéppel közlekedik. A TEP70-es hajnali 4:47-kor leakadt, felhúzott a kijáratig és ott megállt. Kisvártatva a vonat tíz kocsija, 300 métert gurulva kíméletlenül ráütközött a dízelgépre. 26 utas fordult orvosi segítségért, közülük tizennégyen könnyű zúzódásokkal, tizenketten pedig lélekápolási céllal, az átélt ijedelmek leküzdésére. Egy személyt a helyi kórházba szállítottak, de ma reggel őt is elengedték. A kocsik és a mozdony nem szenvedett szerkezeti károkat, ezért az átvizsgálás végén, 2 óra 6 perces késéssel, miután a hosszúra nyúlt gépcserével végeztek, folytatta útját. Az okok és felelősségek megállapítása céljából a Délkeleti Vasút főnökének a vezetésével formálódott bizottság szállt ki a helyszínre.

Moszkvából Volgográdba egyébként meglehetősen elcseszett módon lehet eljutni, ugyanis a város a Szizrany-Novorosszijszk fővonalra illeszkedik, ahonnan Moszkva (Szizranyon át) jó nagy kerülő lenne. A távolság "egyenesen" 1074 km, tehát nem is olyan sok. Komoly 156 km megtételét követően, Uzunovo állomáson jöhet az első gépcsere, 3 kV=/25 kV~ rendszerváltás miatt (itt bizony jól kihasználható lenne a kétfeszültségű mozdony - szemben az esetek többségével). Aztán mehet a menet Grjazi-Voronyezsszkije állomásig (470 km Moszkvától) a 25 kV-os géppel, és ismét gépcsere, mert a továbbiakban, délkelet felé nincs drót (mellesleg második vágány sincs). Ilovlja állomáson (982 km Moszkvától) megjelenik a novorosszijszki fővonal és vele együtt a felsővezeték, de arra a nem egész száz kilométerre már nem vacakolnak, a TEP70-es lezavarja a maradékot drót alatt.

hm

1047 005-2 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418799

"A lap szerint a 34 tanácsadó között a legújabb a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mellé leszerződtetett Dorner Lajos, a VEKE elnöke, aki 2010-ig együtt dolgozott Vitézy Dáviddal, majd utána sokat kritizálta. Dorner, aki közlekedési szakreferensként havi 800 ezer forintot kap, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a megbízatása nem összeférhetetlen a civil munkájával, mindkét féllel egyeztetett erről."

 

 

Teremnek a szakemberek,mint a gomba.

Előzmény: trizs77 (418794)
Dzsokijuuing Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418798

32 villamos és 12 dízel négyrészes motorvonatot gyártanak belőle 213 millió €. (4,84 m€/db)

A legutóbbi Stadler beszerzés 48db négyrészes Stadler Flirt volt 267 millió €-ért (ETCS L2-vel felszerelve 5,56 m€/db)

 

Szerintem inkább csak a volt jugoszláv tagállamokban lehet esélyük.

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418795)
r1232 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418797

Április 18-29 között azért a Déliből utazók nézzék erősen a vágányzári menetrendeket, mert lesz egy-két nem vagy nem úgy közlekedő vonat.

Előzmény: Ratbus (418796)
Ratbus Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418796
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418795

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=592508&p=123094238

 

Meg nehany ilyen kigurul a gyarkapun, es lesz egy ujabb vetelytarsa a Stadlernek a motorvonat-tendereken. Szomszedunk sajat motorvonata a topik kozepe tajan.

trizs77 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418794

Jó :

 

Forradalmat ígér a belföldi közlekedésben

Minden meg fog jelenni a mobilon, amikor utazást tervezünk, pont, mint egy repülőjegy-keresőnél: Vitézy Dávid ezt ígéri. Fél éve van a MÁV-ot a Volánnal összehangolni. Tarlós, Uber, budapesti felújítási káosz, Putyin miatt nem járó busz: minden szóba kerül. Tovább »

forrás: Index.hu

 

 

attus germanicus Creative Commons License 2015.04.10 0 2 418793

Mindegy, a ferihegyi vasút vagy metró nem közlekedési beruházás. Nem szabad közlekedési szemmel nézni, hogy hány utas lenne, meg mennyibe kerül.

Ez PR-beruházás, országimázs-beruházás. Hogy ahogy te láttad, hogy Barcelonában meg Párizsban van vasút, vagy metró, úgy a Budapestre látogató külföldi is lássa, hogy Budapesten is van. Ez erről szól, semmi másról. És emiatt akkor is értelmes beruházás lehet, ha a vonatok 80%-án egyetlen reptéri utas sincs. Csak hát persze ebben a topicban (meg a városi közlekedésiben) alapvetően közlekedési szempontból nézzük, úgy meg nyilvánvaló marhaság. De ebben a topicban is vannak páran (pl. te) akik nagyon jól látják, hogy ez nem közlekedési projekt alapvetően, a közlekedés itt csak eszköz.

Előzmény: schlumberger (418791)
Nachtstern Creative Commons License 2015.04.10 0 0 418792
schlumberger Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418791

Az említett repterek a ferihegyi forgalom 3-6-szorosát bonyolítják. 

Bonyolítják le. Bocsánat.

 

Akkor legyen keskenyvágányú vasút, nem bánom.

Előzmény: Lovrin (418789)
M63 010 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418790

Mi történt ma este Szombathely környékén?

 

Utolsó IC 30 perc késés. Utána jövő személy a 16-oson, 30 perc késés. Na de a Bp-Győr-Cdk vonatra is 30 perc késés van kiírva, azaz Porpác és Szombathely között kellett, hogy valami történjen. Na de ott meg duplavágány van!

 

Lovrin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418789

Az említett repterek a ferihegyi forgalom 3-6-szorosát bonyolítják.

Előzmény: schlumberger (418784)
schlumberger Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418788

De most 2015 van, és mióta baszakodnak már...

Előzmény: zjakabfi (418786)
zjakabfi Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418787

Persze. Az esti ütemeltolás páros irányban viszont nem feltétlenül hülyeség.

De a 12:10-es, és páratlanban a 11:00-es kihagyása értelmetlen ostobaság...

 

Előzmény: názmin (418783)
zjakabfi Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418786

Berlin Tegelnél 2009-ben nem volt még asszem vasút, csak busz.

Párizs Orlynál sem 2004-ben.

Előzmény: schlumberger (418784)
názmin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418785

Van egy még jobb ötletem hogy valóban két órás ütem legyen az IC vonatoknál az esti nem 19 hanem 18 óra 10 perckor indulna plussz lenne még az Arrabona nem Hegyeshalomig hanem Szombathelyig a mostani idejében!A Lehár indulna 19 óra 10 perckor és ott is két órás lenne az ütem!

Előzmény: zjakabfi (418778)
schlumberger Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418784

Minden normális reptér megközelíthető vasúton. Legfrissebb tapasztalásaim Barcelona és Párizs CDG.

Lisztferihegyet már a nevével elbaszták ezek.

Előzmény: Lovrin (418782)
názmin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418783

Igazábol Szombathelyröl is hiányzik egy 11:00 órás indulás,az érdekessége hogy tervezetben anno szerepelt csak a végleges menetrendböl kimaradt!Persze gondolom hogy ezt te is jól tudod.

Előzmény: zjakabfi (418778)
Lovrin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418782

Ha valódi szükség lenne a ferihegyi vasútra, a kormány helyett a Budapest Airport verné az asztalt a megvalósításért, akár PPP konstrukcióban.

Előzmény: Rangun (418780)
hmsoft Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418781

Tuti tipp vasútmániásoknak: vasút+föld eladó, az rzd-partner.ru cikke szerint.

Az altáji (Altaj-hegység környéke) közigazgatási terület vagyonkezelője áruba bocsát két telket - 14.704 négyzetméteres illetve 69.168 négyzetméteres -, Bijszk város és egy vele szomszédos járás területén, valamint azt a 14.969 méter hosszú vasúti vágányt (sajátcélú vonalat), amely a két telken halad végig. A kikiáltási ár 31.500.000 rubel, az ajánlatokat 1.575.000 rubel befizetése ellenében fogadják el. Április 29-én folytatják le a versenytárgyalást. A boldog nyertesé lesz az 1:1 méretarányú terepasztal. :)

hm

Rangun Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418780

A ferihegyi vasutat is csak azért tartják napirenden, nehogy a benne legyen a háromas metrót felújításában a reptéri hosszabbítás, majd ha megkötik a szerződéseket,akkor leveszik a napirendről a reptéri vasutat is, marad a busz.

Előzmény: Lovrin (418775)
gertam Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418779

PANTOGRÁFOSAT!

 

R E K O R D K I S É R L E T  !!!

 

 

 

MOZDONY-és MADÁRFÜTTY 2015. szeptember 18-19.  TAMÁSI

 

Nem mindennapi eseménynek lehetnek szem-és fültanúi azok, akik idén, szeptember HARMADIK hétvégéjén Tamásiba látogatnak.

 

A MOZDONY-és MADÁRFÜTTY program részeként egy REKORD beállítását szeretnénk megvalósítani.

 

Magyarországon eleddig még soha nem állt össze olyan hosszú modell-szerelvény, ami 700 db – 4 tengelyes - személykocsiból áll.

 

Miért is 700?

 

A dolog a napnál is világosabb:

 

Idén 700 éves TAMÁSI!

 

És a 700 az egy varázsszám, ami a vasútbarátok szívét is megdobogtatja.

 

KEDVES VASÚTBARÁTOK!

 

A rendezvény megálmodójaként kérem a segítségeteket.

 

Tamásiban, 2015. szeptember 17-én szeretnénk egy rekordot beállítani.

 

Ehhez pusztán csak egy kérésünk van:

 

Akinek a padláson, pincében, vagy éppen a titokhelyén van olyan HO méretű /1:87/  négytengelyes személykocsija, - amit erre a pár napra a rekordbeállításra nélkülözni tud-, kérjük jelentkezzen!

 

A felajánlott kocsik védett /őrzött helyen/ lesznek, és a szervezők – személy szerint én is – teljes anyagi felelősséget vállalunk értük.

 

S hogy kellő lendületet adjunk a felkérésnek:

 

Jómagam  - gertam -  70 db személykocsit felajánlok a gyűjteményemből a rekordkísérlet beállításához!

 

Várjuk a további felajánlásokat a * gertam@gmail.com* mailcímre!

 

Köszönettel:

 

-gertam-

zjakabfi Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418778

Először a 12:10-es lyukat tömjék már be (hiányzó ütem Győr-Sopron-Szombathely felé). :)

 

Előzmény: Lovrin (418774)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418777

názmin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418776

Ezt én IC vonatkozásban hallottam hogy Győr-Budapest között!

Előzmény: Lovrin (418774)
Lovrin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418775

Hasonlóképpen a kéregvezetés és mélyvezetés közötti különbségre sem ugrik az átlag újságíró. A MÁV pont annyira lelkes a ferihegyi vasútépítés tekintetében, hogy a kormányból leszóltak nekik, hogy "ezt most ti nagyon szeretnétek megépíteni, érthető?"

Előzmény: Lovrin (418774)
Lovrin Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418774

Az index ír csak hülyeséget. A kétórás ütemet szeretnék órásra sűríteni.

Előzmény: k.andras.1970 (418773)
k.andras.1970 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418773

Alagútban mehet majd a reptéri vonat

Nyáron pedig, ha minden igaz, végre elindulhatnak a vonatok az esztergomi vonalon, mondja a MÁV. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Áramlanak a jó hírek:

 

"Zaránd György, a MÁV-Start vezérigazgatója szerint a Bécs–Budapest közötti, jelenleg 2 órás menetidőt egy órára szeretnék csökkenteni a fejlesztésekkel."

 

 

 

"A kormány tervei között szereplő ferihegyi gyorsvasutat (vasúti kapcsolatot) szeretné a MÁV beépíteni a saját rendszerébe, a 100-as vonal néhány kilométeres mélyvezetésű kiágazásával."

 

Kéregvezetés már nem is elég!

trizs77 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 418772

 

 

A MÁV-csoport eredményesen folytatta reorganizációs programját

 

Forrás: MTI | 2015. 04. 09. 14:13:56   

 

 

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta, a MÁV-csoport átláthatóan működik és eredményesen gazdálkodó vállalatcsoporttá vált.

 

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona kifejtette: a cégösszevonások révén tovább csökkentek a vezetői szintek, mérséklődött a vezetők száma, létrehozták a korábbi években hiányzó vagyonleltárt, a vasúti beruházásokat nemcsak üzemeltetésre, hanem vagyonkezelésbe is átvették a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt.-től, a pályavasúton az üzemeltetés mellett jelentős beruházást, karbantartást végeztek saját forrásból, a személyszállításban pedig nőtt az utasszám, a bevétel és az utaselégedettség.

Bándonfainé Szikszay Erzsébet, a MÁV Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az előzetes adatok alapján 2014-ben a MÁV-csoport konszolidált árbevétele 140 milliárd forintra emelkedett az előző évi 135 milliárd forintról, az adózás előtti eredmény 44 milliárd forint lett az egy évvel korábbi 7 milliárd forinttal szemben, a cégcsoport adósságállománya 152 milliárd forintra mérséklődött. (Az adózás előtti eredmény azért nőtt ilyen nagy mértékben, mert tavaly az állam adósságot vállalt át a MÁV-tól.)

A vasúti beruházásokat végrehajtó Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-től a MÁV tavaly 217 milliárd forint értékben vett át infrastruktúrát vagyonkezelésbe, ezzel a vagyonkezelt kincstári eszközök állománya 2014. végére elérte a 720 milliárd forintot - ismertette a gazdasági vezérigazgató-helyettes.

Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a múlt évben a pályavasúton jelentős felújítási és karbantartási tevékenységet végeztek. Karbantartásra 9,6 milliárd forintot, felújításra 37,8 milliárd forintot fordítottak saját forrásból, a Közlekedési Operatív Programban a vasúti közlekedés biztonságát fejlesztették, állomásokat újítottak fel.

Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly 108,1 millióra emelkedett a belföldi forgalomban a fizető utasok létszáma, a menetdíjból 36,9 milliárd forint bevétel származott, a teljes árú jegyet vásárlók számaránya 17 százalékra emelkedett, az eladott tanulóbérletek száma ugyan csökkent, de az ebből származó bevétel 2,5 százalékkal nőtt, mert átlagosan nagyobb távolságra utaztak a diákok. Növekedett a nemzetközi forgalomban is az utazók száma, a bevétel meghaladta a 9,7 milliárd forintot.

A MÁV-Start vezérigazgatója szerint a vasúti fejlesztések megmutatkoznak az utasszám alakulásában is, példaként említette, hogy a székesfehérvári vonalon 7 százalékkal nőtt az utasforgalom, míg az alacsonyabb szolgáltatási színvonalat képviselő mellékvonalakon a vasút nem tud versenyben maradni az egyéni közlekedéssel szemben.

Zaránd György kitért rá, hogy a MÁV saját fejlesztésű IC+ kocsijai megkapták az összes közlekedési engedélyt, így az idén előkészítik a tervek szerint jövőre induló gyártásukat. A kocsikból elsőként 50-et állítanának elő belföldi, illetve nemzetközi közlekedésre. Az IC+ hazai sorozatgyártásával mintegy 150-200 új közvetlen munkahelyet kívánnak létrehozni, és 70-80 százalékos hazai beszállítói részaránnyal számolnak.

Kérdésre válaszolva Dávid Ilona elmondta, hogy a pályavasutat teljes egészében önálló társasággá kívánják alakítani, egyelőre a korábbi hiteleket rendezik, hogy nulla teherrel tudjon indulni az új társaság.

A Budapest-Esztergom vasútvonalra vonatkozó kérdésre válaszolva Dávid Ilona elmondta, hogy a beruházást a NIF Zrt. végzi, és amint átadják fejlesztést, a MÁV Desiro dízelmotorvonatokkal közlekedik majd ezen a vonalon, a MÁV által végzendő villamosítást követően pedig új Flirt motorvonatokat állítanak forgalomba.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vasúti összeköttetésével kapcsolatban Dávid Ilona úgy vélekedett, hogy olyan megoldást kell találni, amely a jelen hálózatba illeszthető és közszolgáltatásként működik.

v_peti Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418771

Csak pár ötlet: A hivatalos vonatinfót felraktam. Kell még egy műholdas követős program, ha van GPS a készülékben. (Valószínűleg van.)

 

division by zero Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418770

vonatDroid

Előzmény: Áprilisi Dusán (418769)
Áprilisi Dusán Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418769

Kedves Vasútbarát barátaim!

 

Szert tettem egy androidos telefonra (KitKat). Tanácsot kérek, hogy mik azok az alkalmazások, amikkel erősen javasolt rendelkezne egy vonatrajongónak (mozdonyok helymeghatározása, menetrend, stb.) De kérek tőletek pontos alkalmazásneveket is.

 

Köszönöm szépen!

v_peti Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418768

Kell, de csak Bobától!

 

 

Előzmény: názmin (418762)
attus germanicus Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418767

Kijöttek a friss német statisztikák.

2014-ben 11,1 miliárd utazás zajlott tömegközlekedéssel, ebből 11 milliárd helyi vagy helyközi forgalomban. Távolsági vonatokkal egy év alatt 129 millióan utaztak, távolsági autóbuszokkal pedig 19 millióan.

István Gyuri Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418766

troglodita: alapesetben egy online menetrend nem kell mást tudjon, mint megkeresse a legrövidebb utat A és B között és a jegyárakat kiszámolja a megtenni kívánt km. függvényében.

Hát, egy kicsit bonyolultabb a dolog, mert az utasoknak vannak egyéni igényeik, pl. inkább lassabb, de közvetlen legyen, vagy inkább pótdíj nélküli, de hosszabb legyen - és ezt sajnos, a teljesen agyament díjszabás (aminek a gyp és a regi-tarifa tette be végleg a kiskaput...) végképp megvariálta.

Aztán, ha hozzávesszük azt is, hogy a pályavasút mindenre és orbitális mennyiségben vágányzári menetrendet kér (amit aztán ha úgy tartja kedve le is mondogat a kezdés előtt...), amit kézzel kell bepötyögni, így teljesen reménytelen naprakészen tartani a rendszert.

A helyzet tarthatatlanságát régóta tudja "mindenki", de ahhoz nincs erő és akarat (meg pénz), hogy "nulláról" újragondolják az egész IT-s rendszert, addig meg marad a toldozgatás-foltozgatás...

 

Előzmény: troglodita (418764)
názmin Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418765

Tökéletesen igazad van,de azért valljuk be néhány ember hozzáállásával is van baj föleg hogy felelöse nincs a dolgoknak! Itt egy friss példa a Szombathelyi IC vonatok szombattol általában 50 perccel elöbb indulnak majd két hétig,most van kedd dél és az Elvirán még ennek semmi nyoma nincs! Szerinted ilyesmi hogy fordulhat elö,mikor a Vágányzári menetrend március 28-tól már nyilvános volt!

Előzmény: troglodita (418764)
troglodita Creative Commons License 2015.04.07 0 1 418764

Hát na, alapesetben egy online menetrend nem kell mást tudjon, mint megkeresse a legrövidebb utat A és B között és a jegyárakat kiszámolja a megtenni kívánt km. függvényében. De ehhez az alapesethez képest valami olyan rettenetes bonyolultságú katyvasz van itt nálunk, hogy az szinte lefordíthatatlan a gépek nyelvére ;-) Amúgy meg közgazdaságilag is abszolút nonszensz alapáron kínálni valami elfogadhatatlan minőségű hányadék szolgáltatást, amihez még mindenféle kedvezményeket is adnak, közben meg a másik kezüket tartják az ilyen-olyan feláras "extrákért". Jó, hogy a benzinkútnál nem 200 Ft-os biosütőzsírt adnak, amit aztán 1000 forintos intercity-oktánosító adalékkal kell használhatóvá tenni. Bár a makroökonómiai statisztikákat kétségkívül szépen feljavítaná ,-)))

Előzmény: názmin (418762)
benbe Creative Commons License 2015.04.07 0 1 418763

Üdv!

 

Új albummal készültem el, ezúttal Észak-Csehországba lehet virtuálisan utazni egy kicsit.

 

názmin Creative Commons License 2015.04.07 0 0 418762

Peti öszintén ezen a dolgon igazán te nem lepödtél meg? Mint régi topic társ ennél már láttál cifrább dolgokat is föleg mióta nem az informatikai hanem a "szolgáltató" kft csinálja az Elvirát!Vissza térve az adott vonathoz(9595) szerinted ha Pestre mész kell rá pótjegy?

Előzmény: v_peti (418761)
v_peti Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418761

Miért klónozza Elvira a vonatokat?

 

Zalaegerszeg-Szombathely, április 6.:  9595/8905

 

13:45 14:51 1 1:06 58 km   1.330 Ft P 2.

13:45 14:51 1 1:06 58 km   1.330 Ft P 2.

13:45 14:51 1 1:06 58 km   1.330 Ft P 2.

13:45 14:51 1 1:06 58 km   1.180 Ft - 2.

 

Na meg miért dezinformál? Kiad 4 találatot, abban 3 esetben kell pótdíj ZEG és Zalaszentiván között. A valóságban a 4. eset az érvényes, mert nem kell pótdíj.

 

Miért van az, hogy régen az Elvira aránylag normális volt, az utóbbi években meg egyre többet hibázik? :(

zjakabfi Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418760

A Záhonyi nem menne el Keszthelyig? A nyomtatott menetrend szerint Keszthelyig megy.

Tavaly már a Záhony-Tapolca külön jött a 120a-n, most is így van benne a menetrendben.

Előzmény: názmin (418759)
názmin Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418759

Miskolc-Keszthely;Sátoraljaújhely-Fonyód;Záhony-Balatonszentgyörgy(Tapolcai közvetlen vonatrésszel).Ez tervezet,ami még változhat!

Előzmény: VodkaTam (418758)
VodkaTam Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418758

Tapolca-Miskolcra nem dob ki közvetlen vonatot, de Záhonyba tényleg van egy gyors jún. 20-tól. Igaz nekem személyvonat rémlett, de nem nagyon emlékszem már rá, ennyi tévedés simán benne van.

Előzmény: siófoki35 (418757)
siófoki35 Creative Commons License 2015.04.06 0 1 418757

Tapolca-Záhony vonat biztos van-volt, de mintha lett volna Tapolca-Miskolc is.

Előzmény: VodkaTam (418755)
VodkaTam Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418756

Egyébként ennyi erővel a Balatontól a Velencei-tóhoz is megy vonat :) Mindenhol laknak emberek :)

Előzmény: manhattani (418754)
VodkaTam Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418755

Furán hangzik, és lehet, hogy nem egészen oda vitte, de az tuti, hogy nem Bp. volt a végállomás.

Előzmény: manhattani (418754)
manhattani Creative Commons License 2015.04.06 0 0 418754

A Balaton északi partjára kirándulókat elvitte a Tisza-tóhoz kirándulni?

Előzmény: VodkaTam (418753)
VodkaTam Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418753

Ez biztos, hogy pár éve volt, de lehet, hogy nem egészen a Tisza-tóhoz, talán Füzesabony (Miskolc) felé. Arra emlékszem, hogy nem Bp. volt a végállomás, hanem bement, meg kijött, és továbbment keleti irányba, illetve, hogy direkt turistáknak volt, talán csak nyáron közlekedett.

Előzmény: zjakabfi (418752)
zjakabfi Creative Commons License 2015.04.05 0 1 418752

Északi partról emlékeim szerint Gyulára ment közvetlen vonat reggel, mai 979 vonalán, párja a Lőkösháza-Keleti-Tapolca-Celldömölk járat volt 1999-2000-ben.

80-asra, 108-asra nem emlékszem, hogy lett volna közvetlen vonat a 29-esről az elmúlt 15-16 évben.

 

Előzmény: VodkaTam (418751)
VodkaTam Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418751

Sziasztok!

 

Rémlik valami olyasmi járat, ami a Balaton északi partján ment végig, érintve Pestet, de továbbment a Tisza-tó felé. Valami turista járat féle volt, amolyan "bámészkodó vonat", elég hosszú menetidővel. Most viszont nem találom sehol. Álmodtam volna, vagy valóban létezik?

r1232 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418750

Ettől függetlenül a jegyvizsgálók is szinte mindig a vágány vége felé közelítéskor jönnek be a táskájukért, némelyik kérdés nélkül nyúlkál a tárcsáért zavarva az embert a figyelésben. Nem azt mondom, hogy ebben az esetben ez történhetett.

Előzmény: M62-166 (418739)
r1232 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418749

Vagy az is lehet, hogy nem várt okok miatt lett rövid idő múlva 20-as (a rövid relatív, mert nem pár hétről van szó, a kapirgálás előtt meg 10-es volt).

Előzmény: mcg (418732)
Nohabf Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418748

Sok volt nekik a húsvéti sonka .

Előzmény: M.T. (418747)
M.T. Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418747

Egy perce az M1 hiradóban:

 

Az érdeklődök felszállhattak a Nohab mozdonyra is , amiből már csak 6 üzemel az egész világon.

 

(Bocs, de véletlenül néztem)

hmsoft Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418746

Némileg behúsvétozott vasúti dolgozó...

 

hm

GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418745

Kínai hév vonatoknak örülnek Buenos Airesben

Amikor klasszikus, nagy metróhálózatokról beszélünk, akkor mindenkinek London, Párizs, New York, Moszkva netán Tokió jut eszébe, pedig van egy dél-amerikai város, ami legalább ekkora múlttal rendelkezik, több, mint 100 éves a metróhálózata, 1913-ban nyitották meg, úgy, hogy[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

 

Itt látható néhány kép az új és a régebbi járművekről:

 

 

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=943190&page=17

 

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=943190&page=18

 

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=943190&page=19

názmin Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418744

Köszi a konkrét infot.

Előzmény: M62-166 (418741)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418743

Ha év elején volt az alagutas mizéria, érzésem szerint le lehetett volna zavarni pár kitérőcserét még közbeszerzéssel és pályások, esetleg más vágányzárak átszervezésével, akár az is vállalható lett volna, hogy két vagy három héttel később nyitják meg a pályaudvart. Most meg az lesz, hogy visszaszokik a nép a Délibe, aztán megint bezárják egy időre.

 

Egyébként a legtöbb kitérő - laikusként, a vonat csatogására és billegésére, illetve az alattuk rohadó talpfák állapotára alapozva elég szar állapotban van. Emlékeim szerint a személypályazdvar váltóköretének keleti felében tavaly vagy tavalyelőtt pár kitérőt cseréltek is betonaljasra.

Előzmény: mcg (418732)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.05 0 1 418742

Például úgy cseszhette el, hogy a szokásos 5-6 km/h-val csorgott a bak felé (utasként őrjítően lassan teszik meg a vonatok az utolsó 25 métert :) ), aztán a bakhoz közeledvén bármilyen külső, váratlan zavarforrás eltérítette a figyelmét arra a másfél másodpercre, amikor a kontrollert fékállásba kellett volna helyeznie. Sajnos előfordul az ilyesmi, megtört kétoldalt a burkolóelem, talán az ütköző mögött az energiaelnyelő egységek deformálódtak maradandóan, és valószínű megsérült a kapcsolókészülék is. Kijavíttatják majd, a lényeg, hogy sem a jármű szerkezete, sem az utasok nem sérültek meg.

Előzmény: M63 010 (418735)
M62-166 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418741

12.

Előzmény: názmin (418740)
názmin Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418740

Bocs de szerintem ez nem csarnoki vágány,olyan 10-13 közötti lehet!

Előzmény: M63 010 (418735)
M62-166 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418739

Főleg azért nem, mert nem a csarnokban van. 

Amúgy a mozdonyvezető is ember, és alkalmanként hibázik. Szerencsére senki nem sérült meg komolyabban, a többi a VBO dolga... 

Előzmény: M63 010 (418735)
pavarotti Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418738

:)

Előzmény: _Nyuszi (418736)
ajm Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418737

A csarnokban még csak nem is lehet a lehulló falevelekre vagy az eső miatt nyálkás sínekre fogni! Akkor hogy cseszte el a masiniszta?

 

Tudod a mozdonyvezetők átlagemberek, nem olyan szupermenek, mint te!

Az átlagemberek sajnos időnként elcsesznek valamit:-(

Előzmény: M63 010 (418735)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418736

"Most látom csak, hogy szemből ment neki."

Kövezz meg, de én ennek örülök. Ha oldalról ment volna neki, az valóban érdekesebb lett volna, de több kérdés is felvetett volna. Szóval sztem jó az úgy, hogy szemből megy neki a jármű a baknak.

Előzmény: M63 010 (418735)
M63 010 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418735

Most látom csak, hogy szemből ment neki. (Először nem ezt, hanem az indexes cikket olvastam, abban nem volt szó arról, hogy betolató vagy beérkező vonat volt.)

A csarnokban még csak nem is lehet a lehulló falevelekre vagy az eső miatt nyálkás sínekre fogni! Akkor hogy cseszte el a masiniszta?

 

Előzmény: M63 010 (418734)
M63 010 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418734

Na ja, nem indul jól a húsvétja a balesetvizsgálóknak.

Hogy lehet ezt elcseszni? Tolatva ment be? Hány részes egység volt?

Előzmény: martinaxe7 (418733)
martinaxe7 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418733
mcg Creative Commons License 2015.04.05 0 0 418732

az azért felvet pár kérdést, hogy miféle kapirgálásra megy el a pénz, amitől pár hét után újra 20-as lesz..:(

 

Kérdés, ha mos tényleg kicseréli, vajon közvetlenül mellette egy másik - nem cserélődőre - nem raknak-e ki majd pár hónap múlva 20-as lassújelet, mert akkor a mostani munkának se volt értelme...:(

Előzmény: Ashi Valkoinen (418724)
_Nyuszi Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418731

Tudom, hogy mi kb. van a háttérben, meg hogy nem egyszerű ez, de ha nem tudnám, hihetném azt is, hogy a pályások csak akkor tudnak kitérőt cserélni, ha arra vágányzárt kell kérni és küzdeni a forgalommal, egyébként nem; mert csak és kizárólag ez a harc élteti őket.

 

Elnézést, minden érintettől, akár gépész, akár forgalmász, akár infrás, de tényleg úgy jön le, hogy akkor látnak neki, amikor megindul a forgalom. :)

Előzmény: r1232 (418729)
v_peti Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418730

Nem. Ez tipikus magyar jelenség, ami leképeződik a MÁV-ban is!

Előzmény: manhattani (418728)
r1232 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418729

Most lesz áprilisban az a kitérő csere.

Előzmény: M62-166 (418725)
manhattani Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418728

TePeti.

Ott egy MÁVos főnök húzta vissza. Miközben a buszmegálló simán megépült...

A vicced nem csak a MÁVosokra igaz?

(Természetesen csak azokra, akik már a pokolban vannak, tehát a jelenlévők kivételek!)

Előzmény: v_peti (418727)
v_peti Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418727

Lucifer revíziót tart a pokolban, megfelelően gondoskodnak-e az ördögök a rájuk bízottakról.

Az első kondér alatt vígan lobog a tűz, a kondér mellett egy tábla:
NE MÁSSZ KI! Lucifer kérdésére az ördög így felel:
- Ezek itt a németek. Tüchtig nép, betartják a szabályokat.

A következő kondér is mintaszerű, ám tábla helyett itt egy géppisztolyos őr áll.
- Ezek itt az oroszok. Ha valamelyik megpróbál kimászni,
az őr a géppisztollyal visszakényszeríti.

A harmadik kondérnál is minden stimmel, de Lucifer felvonja szemöldökét:
- Nem látom az őrséget, és tábla sincs.
- Ide nem is kell, ezek a magyarok. Ha egy megpróbál kimászni a többi visszahúzza.

Előzmény: GOLAZ111 (418721)
M62-166 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418726

féli=Déli.

Előzmény: M62-166 (418725)
M62-166 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418725

Ha a kitérőcsere be volt tervezve májusra-júniusra, és január végén kiürült a féli az nem 3-4 hónappal korábban esnének neki? 

 

Biztosan kallódik legalább egy kitérő, ami _ideiglenes_ megoldásnak jó lett volna. Kérdés ki akarja kifizetni az ideiglenes megoldás költségeit, ha már belátható időn belül végleges cseréje be van tervezve... 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418724)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418724

Ha 3-4 hónappal kellene a jelenlegi állapothoz képest korábban minden, akkor azt a kitérőt maximum nyáron cserélnék terv szerint. :)

 

Természetesen azzal nem számoltam, hogy egyetlen, legalább 40 km/h-t tudó ilyen átszelési kitérője SINCS az érintett cégeknek, szóval, ha nem, hát nem. De egyébként már hosszú évek óta 20-as, egyszer, kb. két éve kapirgálták, akkor lett 40, aztán két hét után ismét 20. 

 

Előzmény: M62-166 (418723)
M62-166 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418723

Abból a kitérőből sem áll több tíz a raktárban, cseréje tavaszra volt tervezve aszerint volt megrendelve az új legyártása, és tervezve a cseréhez szükséges gép+ember kapacitás. 

Az azért meg érthető, hogy nem ugrott mindenki első füttyentésre a MÁV-nak, hogy 3-4 hónappal korábban kell minden, mert most üres a pu. Főleg nem a kitérőgyár... 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418722)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418722

Első nap rögtön utaztam a Déli pályaudvarra. Megértem, hogy komplett vágányfelújítás, illetve nagyobb kaliberű munka közbeszerzést meg tervezést igényel, de a bal vágány alagút előtti utolsó kitérőjét megigazíthatták már volna, mert még mindig 20-as lassújel van rajta. Ráadásul valami különös oknál fogva függetlenül attól, hogy induló vagy érkező-e az adott vonat, azon a váltón mindegyik átmegy! (a helyes bal vágány menti közlekedést mindig átviszik jobbosra a rendező Kelenföld felőli végénél, csak egyszer mondaná el nekem valaki, hogy miért...)

GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418721

Persze, hogy meg tud állni. Ott egy kisfőnök elkezdte építtetni a peront, aztán rászóltak, hogy hagyja abba. 

Előzmény: v_peti (418720)
v_peti Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418720

Miért szabályellenes? Mert még mindig a gőzösökre kalkulált fékszázalékokat használják? Nem igaz, hogy egy jó fékrendszerű motorvonat nem tudna ott megállni!

Előzmény: GOLAZ111 (418714)
schlumberger Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418719

Viszont kívánom! Engedelmeddel a képet továbbítottam óvodás, vasútbolond unokámnak, akivel a tatabányai állomáson szoktunk vonatokat nézni (időnként megyünk is egy kört Oroszlányig, Tatáig).

Ilyen mozdonyt még nem látott :-))))))

Előzmény: gertam (418715)
mmarci99 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418718

Sziasztok!

 

Valakinek nincsen képe az m62 301 vezetőállásáról/fülkéjéről? Megköszönném! 

trizs77 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418717

Az önkormányzat nem járdára-fedett buszmegállóra-iskolára-egészségügyi intézményekre költené, hanem vasútra, vasútállomásra.

 

---------

 

Ha a járda után a vasút és a vasútállomás is önkormányzati tulajdon lesz, majd költenek arra is.

 

 

manhattani Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418716

Mér' laknak lejtőn. Magukra vessenek.

Előzmény: GOLAZ111 (418714)
gertam Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418715

PANTOGRÁFOSAT!

 

Schienen vagyunk ….

 

A LEHETETLEN dolgokat szinte másodpercek alatt megoldom…
A CSODÁKRA – ma még - pár percet várni kell!

 

Íme, a legfrissebb példa:

HÚSVÉTI menetrend az S42 vonalon az ünnepek alatti közlekedési rend szerint, Dunaújvárostól meghosszabbítva TAMÁSI-ig, egészen pontosan:

Tamási Vasútállomás – 61x65 kereszteződés – Bokréta ABC.
(Ps.: a kereszteződésben a vezér kívánságára bármely útirány választható!)

 

 

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPET MINDENKINEK!

 

Üdv

 

 - gertam -

GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418714

Lehet, hogy Eplényben költöttek volna, csak aztán kiderült, hogy szabályellenes ott megállni, ahol az utasok laknak.

Előzmény: Lovrin (418711)
v_peti Creative Commons License 2015.04.04 0 0 418713
hmsoft Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418712

Egy kicsit a jó öreg "libakolbász kapható" című viccre hajazna a történet, valahogy így:
- Önkormányzatunk az elmúlt évben félig befedte a buszmegállót. A felszálló utasok már nem áznak, csak a leszállók. A másik fél befedésére szánt pénzből a vasútállomás újult meg. Az első átmenőn öt vágányméternyi felépítménycserét végeztünk.

hm

Előzmény: Lovrin (418711)
Lovrin Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418711

és azt nem járdára-fedett buszmegállóra-iskolára-egészségügyi intézményekre költené, hanem vasútra

 

Ha az önkormányzat pénzt költ a fedett buszmegállóra, költsön pénzt a vasútállomásra is.

Előzmény: manhattani (418710)
manhattani Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418710

Nomeg, ha lenne is szabad pénze, és azt nem járdára-fedett buszmegállóra-iskolára-egészségügyi intézményekre költené, hanem vasútra, azelőtt kirúgnák az önkormányzatot, mielőtt a vasútépítés elkezdődhetett volna.

Előzmény: attus germanicus (418709)
attus germanicus Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418709

Alapíthatnak.

És mégis miből? A legtöbb önkormányzat örül, ha a kötelező feladatait meg tudja finanszírozni.

Előzmény: martinaxe7 (418708)
martinaxe7 Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418708

A vasúti pályahálózat fejlesztési stratégiája az országos jelentőségű vasútvonalakra terjed ki, a települési önkormányzatok városi, elővárosi és helyi vasúti társaságokat alapíthatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az új vasúti törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Zolas Creative Commons License 2015.04.03 0 1 418707
http://m.galeria.index.hu/kulfold/2015/04/03/kek_vonat_a_haborus_ukrajnaban/index.php
vrobee Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418706
kihúzóvágány Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418705

Miért? Másképpen hogy győződik meg az esetleges nyombővülésről?

Előzmény: sssey (418704)
sssey Creative Commons License 2015.04.03 0 0 418704

Az azért érdekes, hogy a rendőr méri a sínszálak közötti távolságot... :-)

 

sssey

Előzmény: GOLAZ111 (418702)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.02 0 0 418703

Ez bátor hivatkozás volt. :)

Előzmény: GOLAZ111 (418702)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 418702
názmin Creative Commons License 2015.04.02 0 0 418701

Jó a megfogalmazásod hogy "elvben" mert gyakorlatban kicsit más a helyzet!

Előzmény: paca664 (418700)
paca664 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 418700

Elvben helyszámot vagy annak közelében lévő szabad helyet lehet kérni.

Előzmény: zjakabfi (418692)
v_peti Creative Commons License 2015.04.02 -1 0 418699

Na ja, pont ezért hülyeség az, hogy a monitor nem tud fényképezni. Jó, maga a monitor tényleg nem tud, csak a beépített kamera. De sokan csak poénból kattintanak rá, nem azért, mert tényleg elhiszik.

 

Előzmény: jwkllr (418698)
jwkllr Creative Commons License 2015.04.02 0 0 418698

Pár éve a falunk határátkelőhelyén az útlevélkezelők a monitor bekapcsolás jelző ledjébe épített kamera miatt buktak meg. No meg a törvénytelen dolgaik miatt.

Előzmény: M63 010 (418697)
M63 010 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418697

Amúgy van olyan monitor, ami tud fényképet csinálni! A laptopba integrált webkamera, vagy a fényképező előlapi kamerája.

Előzmény: manhattani (418696)
manhattani Creative Commons License 2015.04.01 0 3 418696

>Németországban is van olyan állomás, ami a puszta közepén van, mégis kimennek oda autóval az emberek, hogy (ICE-vonatra) szálljanak.

 

Ez nálunk is így van. Az emberek Veszprémben autóba ülnek és kimennek az állomásra, várni az ICE-t. Aztán, hogy nem jön, csalódottan visszaülnek az autóba és elmennek a buszállomásra.

 

Láthatsz erről képeket a Világvasutai képszolgálatánál.

Előzmény: M63 010 (418677)
r1232 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418695

Nem, a vasúton ezt csinálják.

Előzmény: Zolas (418645)
r1232 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418694

A létszámhiányt enyhíthetné ha a közmunkások pályamunkákat is végezhetnének (aljcsere pl.) feltöltve a pft létszámot. Sajnos erre nincs lehetőség munkavédelmi okok miatt.

 

Még csak az kéne...

Nem munkavédelmi ok miatt nem célszerű.

Előzmény: Lovrin (418630)
r1232 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418693

Rossz az információ.

Előzmény: _nyunyuka (418627)
zjakabfi Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418692

Internetes jegyvásárlásnál belföldi IC-re lehet valamennyire befolyásolni a helyet (ablak, ajtó, fülke stb.)?

manhattani Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418691

Érzésem szerint az 1-es vonal. A FortePan megfejtések topikból.

felucca_02 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418690

Kommunizmus - szovjethatalom = villamosítás

:) Jaj, most eldobtam az egeret!:)))

Előzmény: GOLAZ111 (418688)
Norbi G2 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418689

Üdv az Uraknak ! 

 

 

 

Olyan kérdésem lenne, hogy a mozdonyvezető gyakornokoknak jár-e az arcképes igazolvány a képzés alatt? 

A válaszokat köszönöm ! 

 

 

 

 

GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418688

Egy párhuzamos univerzumban lehet. 

 

Kevesebb busz, több P+R használó és ezért nem számít, hogy milyen messze van az állomás? Ez hogy jött ki? Kommunizmus - szovjethatalom = villamosítás, vagy mi ez az abszurd hülyeség? 

 

Amit te írtál az úgy működik, hogy autóval mennek az állomásra és ott átszállnak vonatra, majd este, vagy másnap ugyanez fordítva. Veszprémben viszont megérkezel az állomásra, ami jól a semmi közepén van, az autód meg Szombathelyen. Ezen kívül van némi különbség utazási igényben is Veszprém és Frankfurt meg Köln vonzáskörzete között. Németországban sem Neubrandenburgban építenek mezei ICE állomást.

Előzmény: v_peti (418687)
v_peti Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418687

Miért is? Amikor tényt írok le?

Előzmény: GOLAZ111 (418685)
paca664 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418686

Legalábbis ez lehetett az arány amikor az ábra készült. Azóta pedig rövidült valamelyest a vasúti menetidő, beállt pár többlet vonat és láthatóan gyarapodott a vasútállomás előtt parkoló autók száma.

Előzmény: attus germanicus (418552)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.01 0 5 418685


Előzmény: v_peti (418684)
v_peti Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418684

Éppen hogy van! Ugyanis mivel nincsen annyi busz, mint itt, ezért egy csomóan P+R-eznek. Akkor meg már mit számít az, hogy lakott terület közepén, szélén vagy attól 3 km-re van az az állomás!

Előzmény: attus germanicus (418682)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418683

"A KÖKI-Ferihegy távot is gyorsabban megteszi a vonat 140-nel, mint a metró hetvennel."

 

 

140-el,úgy,hogy Pestszentlörincen akár 10-en is felszállnak?A 140-es nyomvonalhoz szükséges átépítés,szintbeli keresztezés a Ferihegyi úttal olcsóbb,mint a metró?Még 120 km/h-val sem tud érdemi távolságot megtenni a vonat.

 

 

 

"Át tud a hármas, a kettes és az egyes metróra is szállni"

 

 

A mostani 23 perc helyett csökken a menetidő a + megállásokkal?

 

 

Gondold át még egyszer!

Előzmény: benbe (418648)
attus germanicus Creative Commons License 2015.04.01 0 1 418682

>Németországban is van olyan állomás, ami a puszta közepén van, mégis kimennek oda autóval az emberek, hogy (ICE-vonatra) szálljanak.

Ja. Párszázan naponta. ICE-re. Ezt tessék még egyszer alaposan átgondolni.

Arról már nem is beszélek, hogy ennek az eredeti felvetésedhez (regionális vonat 20-70 ezres városokban félóránként) pont semmi köze sincs.

Előzmény: M63 010 (418677)
Izsó001 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418681

Nem, fenyő volt.

 

http://iho.hu/hir/niklas-megtepte-nemetorszagot-150331

 

Remélem a vezér megúszta.

 

 

Előzmény: GOLAZ111 (418680)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418680

Csak nem egy csöveket szállító pótkocsinak ment neki? 

Előzmény: attus germanicus (418659)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 418679

Tényleg van ilyen. Ahhoz képest, hogy Frankfurthoz elég közel van (kb. 70 - 80 km, a tartományi határon) elég kihalt az egész. Néhány irodaház települt oda, meg a szokásos meki - benzinkút szolgáltatóegység, de a terület nagy része beépítetlen. Az ICE vonatok egy része nem is áll meg. Arra számíthattak, hogy a repülőtérre menők egy része otthagyja majd az autóját, mert lényegesen olcsóbb/egyszerűbb és erre a forgalomra és az autópálya forgalmára majd kiépül egy szolgáltató-negyed. Ez eddig kevéssé valósult meg. 

Előzmény: M63 010 (418677)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418678

Málta, Ciprus, Szlovákia és Csehország is eléggé magas színvonalú autóbuszközlekedéssel rendelkezik, ebben nem mi vagyunk az egyetlenek.

Előzmény: attus germanicus (418676)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418677

Attus Germanicus szerint nem sok normális ország van Európában!

Képzeld el, hogy még Németországban is van olyan állomás, ami a puszta közepén van, mégis kimennek oda autóval az emberek, hogy (ICE-vonatra) szálljanak. Akkor Németország nem normális?

Előzmény: attus germanicus (418676)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.31 0 1 418676

Normális országban ezen a vonalon, ahol kis és még kisebb városok fekszenek, és majd' minden állomás a települések legszélén, vagy azon is túl található, 96% autóval közlekedne, a maradéknak meg elég lenne egy vonat kétóránként.

 

De szerencsére Magyarország nem normális ország, az EU-ban kiemelkedően magas színvonalú autóbusz-hálózata van, ezért azoknak, akik nem tudnak autóval közlekedni, fel tud kínálni egy elfogadható színvonalú tömegközlekedési kiszolgálást.

Előzmény: kbn (418674)
zjakabfi Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418675

Azért a 20-as nem egy vidéki regionális vonal...

 

Előzmény: kbn (418674)
kbn Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418674

"Normális országban 4 közép- vagy nagyváros (Ajka-Veszprém-Várpalota-Fehérvár és még Herend és Hajmáskér méretét figyelembe véve egész nap félórás követésnek kellene lennie."

 

Hát nem tudom, melyik normális ország építene egy 30 percező szóló busszal kiszolgálható vidéki regionális vonalra második vágányt, ahol ez a vasútállomások elhelyezkedése miatt az utasok nagy részét a buszos kiszolgálásnál még rosszabb helyzetbe is hozná...

Előzmény: M63 010 (418621)
Rangun Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418673

Szerintem a reptéri vasút, vagy metró is csak egy gumicsont a kormány részéről, beszéljünk valamiről, valami más helyett, de pénz az úgy sincs rá, még új metrókocsikra sincs, nemhogy vonal hosszabbításra. Vasútra is kevesebb pénzt szánnak, mint az előző EU-s költségvetési ciklusban, miközben a forint, ma már jóval kevesebbet ér.

Rangun Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418672

Lehet, de közelítenek hozzá, nem csak beszélnek róla, mint nálunk.

Előzmény: vrobee (418671)
vrobee Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418671

Prágában most épül a metró a reptérig,

Igen? Én úgy tudom, hogy a Motolig épül, a reptéri hosszabbítást pedig immáron lefújták.

Előzmény: Rangun (418670)
Rangun Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418670

Washingtonban vagy Prágában most épül a metró a reptérig, holott ott jóval távolabb van a várostól, mint Budapesten.A 3-as metró akkor lenne drága, ha az Üllői út alatt vinnék, egyébként nincs lényegi árkülönbség a vasúthoz képest, ha felszínen megy a metró.

Előzmény: benbe (418666)
Izsó001 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418669

Köszi! Ez nagyon tetszik. :D 

Spec azt nem értem, hogy a mai Metropol pesti és bécsi stokja hogyan tud két külön útirányon, de szinte szinkronban jönni délnek..... na, majd pár perc múlva összetalálkoznak Drezdában, ott biztosan megszűnik a tudathasadás... ;) :D

Előzmény: orangutan (418656)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418668

>A Tetris egyik színének neve spade (kard)

 

Ezt magyarázd már meg, kérlek! Vagy ez humor lenne?

Előzmény: manhattani (418664)
manhattani Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418667

A repülőtérről bejutni a városba a vonat jobb, az utasokat a városban teríteni meg a metró.

 

benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418666

>Simán, főleg ha a reptéri vonatok nem fognak sűrűn járni

 

15 percenként. Ennél sűrűbben a metró sem fog, ne is reménykedj benne!

 

>Simán, főleg ha a reptéri vonatok nem fognak sűrűn járni

 

Miért beszélsz csak a Nyugatiról? Átszállási kapcsolatok lesznek KÖKI-n, a Kerepesi útnál, Zuglónál és Városligetnél is! A menetidő így is rövidebb lenne vonat+átszállással, mint metróval. A metró kiépítése nagyságrendileg tízszer annyiba kerülne, mint a vasúté, cserébe rosszabb eljutási időt produkál, és az átszállásmentességen kívül minden másban rosszabb, a vasútnál.

 

Ráadásul a legtöbben nem a hármas metró mentén laknak. A potenciális utasok ~10%-a juthat haza átszállás nélkül, 60%-a egy átszállással, a többiek többel. A legtöbb járműre, ami szóba jöhet, a vonatról is át lehet szállni (hála a Vitézí-féle átmérős közlekedés-szervezésnek). Így a teljes eljutásra számolva az átszállások száma sem különbözne drámai módon a vasúti és a metrós megoldás esetén, míg az eljutási idő rövidebb lenne. Miben jobb a metró, azon kívül, hogy jól hangzik?

 

(Heathrow-n kívül nagyon nem jut eszembe olyan városon kívüli reptér, ahová metró menne ki. Keleten és Nyugaton egyaránt a reptéri vasutakat favorizálják - nem véletlenül.)

Előzmény: Rangun (418661)
manhattani Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418665

>A közmunkás csak ne végezzen parancsra olyan vasúti szakmunkát, amiért egy tisztességes vezetésű országban munkabért is szokás adni - piaci alapon. 

 

A magasabb bérért némi szakértelmet is el lehetne várni, ami meg, ugye, nem nagyon van.

Előzmény: timetable (418631)
manhattani Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418664

>A számaidból úgy tűnik hogy a vízfej csökkent valamelyest ami nem baj.

 

Nem biztos. A Tetris egyik színének neve spade (kard), néhányat átminősítettek sport állásba, ezzel csökkent a felső vezetés létszáma.

Előzmény: Lovrin (418630)
manhattani Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418663

>Mi jár majd Zajtára, ICE, TGV vagy már MAGLEV? :-)

 

Óránként ICE, páros órákban TGV is, és csúcsban beerősít a MAGLEV.

Előzmény: _nyunyuka (418625)
jwkllr Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418662

kössssssssssssz

Előzmény: orangutan (418656)
Rangun Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418661

Simán, főleg ha a reptéri vonatok nem fognak sűrűn járni, arról nem beszélve, hogy a Nyugatitól még átszállásra és újabb utazásra kényszerülnek az utasok, még a 3-as metróról bárhol át tudnak szállni más járműre , ha szükséges,nem kell előbb a Nyugatiba vonatozni, majd metrózni, és újra átszállni.

Előzmény: benbe (418657)
vrobee Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418660

huhh, hát ez jól beleharapott valamibe...

Előzmény: attus germanicus (418659)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418659

attus germanicus Creative Commons License 2015.03.31 0 1 418658

Tökmindegy, nagyon kevés emberről beszélünk, közlekedési nézőpontból pénzkidobás az egész. Országimázs, PR szempontjából lehet csakis jelentősége, akkor pedig nem azt kell nézni, hogy közlekedésileg melyik verzió a hasznosabb, hanem azt, hogy PR-szempontból melyik jobb.

Előzmény: Rangun (418653)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418657

>A 3-as metrón több az utas, mint a teljes vasúthálózaton, elvileg átszállást spórolnak nagyon sokan,

Eddig van értelme a mondatodnak - csak vajon egy átszállás megér-e kb. plusz tizenöt perc menetidőt?

>ha a a metróvonal megy ki a reptérre, a vasúti megoldás, csak nagyon kevés embernek lenne kedvező, azoknak akik a 100-as vonal mentén laknak, vagy a Nyugati könyékén.

Meg mindenkinek, akinek drága az ideje. Ne felejtsd el, hogy mire ez egyáltalán a tervezés szakaszába lép, már lesz átszállóhely a többi metróra is, továbbá a nagyon kevés ember, akinek kedvező lenne, az eleve annak a napi ~1000 utasnak a nagyon kicsi része, akik összesen hasznot húznának a metróból.

Előzmény: Rangun (418653)
orangutan Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418656
Előzmény: jwkllr (418655)
jwkllr Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418655

DB on-line vonat térkép van?

orangutan Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418654

Elgondolkodtam azon, hogyan fognak ma az emberek hazajutni.

 

Busszal, taxival, ismerős kocsijával, stb. Ahogy eddig minden hasonló esetben.

 

Az "utasjogok" értelmében, ha éjfélig nem jön a vonat, akkor taxi vagy szállás 80€-ig fizetve.

 

 

Egész estig töröltek minden vasúti járatot.

 

A távolsági vonatok ahol lehet járnak. Persze, az saját zsebre megy (a vasútnak), nem a régió fizeti.

Előzmény: attus germanicus (418650)
Rangun Creative Commons License 2015.03.31 -1 0 418653

A 3-as metrón több az utas, mint a teljes vasúthálózaton, elvileg átszállást spórolnak nagyon sokan, ha a a metróvonal megy ki a reptérre, a vasúti megoldás, csak nagyon kevés embernek lenne kedvező, azoknak akik a 100-as vonal mentén laknak, vagy a Nyugati könyékén.

Előzmény: benbe (418639)
Rangun Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418652

Ne tehetek róla, hogy nálunk a belvárosban véget érnek a metróvonalak, a városhatártól pár 100 méterre van Ferihegy 2.

Előzmény: trizs77 (418641)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418651

Az ország másik végén, München Hauptbahnhofot is kiürítették a vihar miatt. A rendőrség lezárta az egész épületet.

Előzmény: attus germanicus (418650)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418650

Elgondolkodtam azon, hogyan fognak ma az emberek hazajutni. Egész estig töröltek minden vasúti járatot.

Előzmény: attus germanicus (418629)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418649

Nálunk "faluhelyen" is végeznek más munkát, pl. megverik a munkavezetőt, ha rájuk mordul, hogy az árokpart nem kaszálja le magát, amíg a fűben heverésznek. És hiába rúgják ki, ugyanilyet kapnak helyette.

Előzmény: Zolas (418645)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 1 418648

Át tud a hármas, a kettes és az egyes metróra is szállni addigra, mire ez a kérdés izgalmas lesz. A KÖKI-Ferihegy távot is gyorsabban megteszi a vonat 140-nel, mint a metró hetvennel. Arról, hogy hova tennék a metró vágányait és hogy mennyien utaznának vele (manapság vonatonként akár tíz utas is fölszáll egy vonatra Pestszentlőrincen), arról nyílván nem tudsz mit mondani.

 

A metró meghosszabbításának semmi értelme. Semmi olyat nem tud nyújtani, amit a vasút ne tudna, cserébe drágább, lassabb és a vasútnak további előnyei is vannak. Milyen szempontok alapján állítod, hogy a metró meghosszabbítása a jobb megoldás?

Előzmény: 1047 005-2 (418644)
gpz Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418647

Pntosabban Vecsés után, Üllő előtt.

Előzmény: gpz (418642)
vrobee Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418646

...viszont a honlapjuk egy használhatatlan f*s, és ha konkrét buszra szóló jegyet akarsz váltani, és nem vagy nagyon bevállalós, akkor lehet, hogy négy órát fogsz dekkolni a reptéren.

Előzmény: trizs77 (418638)
Zolas Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418645
Ez nagyfokú tévedés. Faluhelyen lehet, de pl. Budapesten más munkákat is végeznek.
Előzmény: trizs77 (418632)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418644

Persze,mert minden utas a Nyugatiban,Zuglóban terem és nem közösségi közlekedéssel jut oda.

Előzmény: benbe (418639)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418643

"Csak olyan vonalnak van értelme, ami a meglévő vasútvonalat vezeti be a terminál alá."

 

 

Vagy inkább metróvonalat.

Előzmény: benbe (418633)
gpz Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418642

Mintha írták is volna a SkyCourt építésekor, hogy kialakították a helyet a föld alatti vasútmegállónak. Vagy rosszul emlékszem?

 

Egyébként valószínűleg Rákosnál és Vecsésnél lenne a legegyszerűbb bekötni a reptéri átmenő vonalat, szerintem.

Előzmény: vrobee (418635)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.31 0 1 418641

Ferihegy nincs messze a várostól

 

-----------------

 

Köki (3-as metró mai vége) - Ferihegy 2 terminál = 13,4 km.

 

Hosszabb táv mint amilyen hosszú, ma egy-egy metrónk.

 

 

Előzmény: Rangun (418634)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418640

Na igen, csakhogy a Bécs-Linz vonatra a Lufthansa repülőjegyeket árul, fölpakolja a csomagokat, Linzben check-int biztosít, csatlakozási garanciát vállal, taxit, autóbérlést intéz, szállodáztat késés esetén (dettó ugyanez Frankfurt-Köln között). Ezt a EuroLines nem fogja megcsinálni.

Előzmény: trizs77 (418638)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418639

A reptér-Nyugati pu. táv zónázóval ~20 perc lehet az elővárosi felújítások után. Ennyi idő pont a KÖKI-Nyugati távra elég a metrónak, de a Ferenciek teréig is kell 15 perc. A vasút melletti metrókivezetés pedig jelentős többletutast nem fog hozni, tehát a várható megtérülés a vasút alacvsonyabb költsége és nagyobb haszna miatt a vasútnál kedvezőbb.

Előzmény: Rangun (418634)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418638

Jó példáért nem kell messzire menni: így van ez Bécsben (ami Lisztferhegy konkurrenciája lesz, amikor már ~2 év múlva a budapesti railjetek is bemennek majd a reptérre).

 

-----------------

 

Most is az.

 

Az EUROLINES járatai 4 = négy méterre (lemértem) állnak meg Schwehati főbejárattól.

 

Naponta 4x vagy 5x.

 

 

 

 

Előzmény: benbe (418633)
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418637

vrobee: Olyan viszont akár holnaptól elképzelhető, amikor a vonatok a Köki után valamerre fordulnak

Fradiba? Hát, nem kellene erőltetni az újabb ablakos vonatokat...

Máshová meg nem tudsz (irányváltás nélkül) "fordulni".

Előzmény: vrobee (418635)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418636

Az egyes megoldást tartom jó ötletnek, de Vecsésen forduló S-Bahnokkal. Mégis olcsóbb úgy. A fejvégállomás ugyanolyan butaság, mint a metró, hiszen nem csak a repülőtér-Belváros kapcsolat a cél, hanem valami rendszerszintű dolog.

Előzmény: vrobee (418635)
vrobee Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418635

Vonattal szvsz. két irányba lehetne tapogatózni:

1. A mai 100-as vonal "begörbül" Ferihegy felé, IC és minden megállhat ott. Ha S-Bahn-(vég)állomással is számolunk, akkor két vágány nem lesz elég. Ez a legtutibb megoldás, és nyilván elég drága is. Avagy lehet csak egy mezei, Zugló-szerű kétvágányos megálló.

2. Egy fejállomás a város felől (akár 1, max. 2 vágánnyal), ahol mindenféle S-Bahnok végződhetnek. Ma a szűkös Nyugati-Köki kapacitásba ezt húzós lenne beerőltetni. Persze talán nem lehetetlen. Olyan viszont akár holnaptól elképzelhető, amikor a vonatok a Köki után valamerre fordulnak, tehát metrókapcsolatot adnak (esetleg többet is), de a központba nem mennek be. Ilyenből már ma is adott óránként 3, egyenletes követéssel jó darabig pont elég is lenne. De ez így persze nem sok pluszt adna azon kívül, hogy ezt találnák meg először a reptérre érkező tájékozatlan utasok...

Előzmény: benbe (418633)
Rangun Creative Commons License 2015.03.31 -2 0 418634

A metrót is ki lehet vezetni a reptérre, Ferihegy nincs messze a várostól,(gyakorlatilag a városhatárnál van) metróval is gyors lenne a bejutás, és számos példa van arra is, hogy metróvonalat visznek ki a reptérig.

Előzmény: benbe (418633)
benbe Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418633

Csak olyan vonalnak van értelme, ami a meglévő vasútvonalat vezeti be a terminál alá. Az S-Bahn lehetővé teszi a budapestiek gyors bejutását a városközpontba (amire a metró jellegéből fogva nem lenne alkalmas), a távolsági vonatokkal pedig jóval közelebb kerül a légikikötő Kelet-Magyarországhoz.

 

Jó példáért nem kell messzire menni: így van ez Bécsben (ami Lisztferhegy konkurrenciája lesz, amikor már ~2 év múlva a budapesti railjetek is bemennek majd a reptérre), Berlinben, Amszterdamban, Frankfurtban, stb.

Előzmény: Törölt nick (418624)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418632

a közmunkások kapirgálnak, gereblyéznek, szemetet szednek.

 

 

Előzmény: Lovrin (418630)
timetable Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418631

A közmunkás csak ne végezzen parancsra olyan vasúti szakmunkát, amiért egy tisztességes vezetésű országban munkabért is szokás adni - piaci alapon.  

Előzmény: Lovrin (418630)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418630

A számaidból úgy tűnik hogy a vízfej csökkent valamelyest ami nem baj.

 

A létszámhiányt enyhíthetné ha a közmunkások pályamunkákat is végezhetnének (aljcsere pl.) feltöltve a pft létszámot. Sajnos erre nincs lehetőség munkavédelmi okok miatt.

Előzmény: trizs77 (418628)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418629

A vihar miatt Nyugat-Németországban kompletten leállították a vonatközlekedést.

trizs77 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418628

2014 év végére a MÁV Zrt. létszáma 16.000 fő alá csökkent.

Kétszer annyi új felvételes jött mint 2013-ban, de a kiáramlás is jelentős volt.

 

Hiányok mutatkoznak a :

 - biztosító berendezés műszerész,

 - forgalmi szolgálattevő,

 - kocsirendező,

 - váltókezelő,

 - pályamunkás

munkakörökben.

 

MÁV Zrt létszám alakulása :

 

 

......Megnevezés.....................................2013............................2014

 

Pályavasúti üzletág.............................15488 fő......................15490 fő

 

Központi irányítás...................................620 fő.........................437 fő

 

 

----------------------------------------------

 

..."....a fenti létszámon felül, decemberben foglalkoztatott 1427 fő közmunkás nem tud sokat hozzátenni a a vasúti feladatok magas színvonalú ellátásához...."

_nyunyuka Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418627

Zuhanyhíradó szerint egyelőre egy vágányon...

Előzmény: romtemplom (418483)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418626

Mondjuk értelmetlen, de miért hurok? Abból csak az egyik irányba lehet kijárni. Akkor már legyen külön vonal, az egykori 1 - nél ágazna ki, és Üllő után térne vissza, közben megállna a repülőtéri parkoló felett.

Előzmény: trizs77 (418623)
_nyunyuka Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418625

A tanulmányt (ha a Széchenyi 2020-ról van szó) érdemes elolvasni. Mi jár majd Zajtára, ICE, TGV vagy már MAGLEV? :-)

Előzmény: Törölt nick (418624)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418624

Én biztos nem értek hozzá, de a beépítetlenség miatt esetleg olcsóbb lenne egy Üllő - Repülőtér - Rákos nyomvonal, ahonnan aztán bárhová lehet tovább menni (Nyugatiba, Keletibe, Kelenföldre...).

Előzmény: trizs77 (418623)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 418623

 


 

 

vasút 2020-ra lesz Ferihegy expressz

 

2015.03.31.

 

jamborgyula

 

Még vizsgálják a szaktárcánál, hogyan vezessenek vasutat a Ferihegyi repülőtérhez.

 

Vasúti megálló a használaton kívüli 1-es terminálnál. Ha tényleg jön az olimpia, ennél több kell

 

Az uniós forrásból finanszírozott nagy közlekedési beruházások terveinek nyilvánosságra kerülésekor az egyik meglepő elem a ferihegyi gyorsvasút volt. Nem mintha nem lenne szükség egy évi kilencmillió utast fogadó létesítmény kötött pályás kapcsolatának építésére. De elgondolkodtató, hogy a projektet csak az elmúlt 15 évben legalább háromszor vették tervbe, s ugyanannyiszor nem lett belőle semmi. Mivel az unió rábólintott a tervre, minden korábbinál nagyobb az esély, hogy 2020-ig létrejön a ferihegyi vasúti összeköttetés.

 

Azt, hogy milyen formában létesüljön a vonal, jelenleg vizsgálják a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A legrégebbi – még a rendszerváltás előtti évekből származó – elképzelés szerint a kék metró meghoszszabbításaként, földalattiként, az Üllői út alatt végighaladva érte volna el a repülőteret, összekötve útközben Kispestet és Pestszentlőrincet.

Ez az elképzelés már rég feledésbe merült, de a felszíni meghosszabbítás gondolatával a BKV komolyan foglalkozik, és ennek érdekében megvalósíthatósági tanulmányt készítenek – közölte a cég a Vs.hu kérdésére.

 

A tanulmány eredményeinek ismeretében, illetőleg a szükséges adatok és gazdaságossági számítások birtokában várhatóan májusban születik döntés. A 3-as metró meghosszabbítása esetén a repülőtér felé 8-10 kilométeres szakaszt kell építeni. Kézenfekvő, hogy elkülönített pályán, de a felszínen vezetik a pályát a légikikötő 2-es termináljához. A közlekedési vállalatnál úgy becsülik, ha felgyorsítják a projektet, 2016 nyarán jöhetne az első kapavágás.

 

Mivel nem fúrópajzsos technikát alkalmaznának, akár öt év alatt elvégezhető lenne a vonal felújítással egybekötött meghosszabbítása.

 

A metró meghosszabbítása – még a felszínen vezetve is – a legdrágább megoldás lenne. Ennél olcsóbban megvalósítható egy zárt pályás vasút megépítése, amely a repülőteret egy fontos városi közlekedési csomóponttal kötné össze. A legolcsóbb megoldásnak az tűnik, ha a meglévő Budapest–Szolnok 100-as vonalra épített hurokkal valósulna meg. Ebben az esetben csak az elágazástól kellene új pályát építeni, ugyanakkor felmerül, hogy a jelenleg is zsúfolt vasútvonalon hogy lehet menedzselni a jelentős többletforgalmat.

 

A ferihegyi vasúti összeköttetés létjogosultságát korábban a szakmabeliek közül többen vitatták. Az utasforgalom növekedése azonban elmosta ezeket a kétségeket. Tavaly több mint kilencmillió vendég fordult meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, és a tervek szerint ez a szám ebben az évben elérheti a tízmilliót. A reptér vezetői több alkalommal azt nyilatkozták, hogy ha a forgalom megközelíti a 12 milliót, jelentős bővítésekre lesz szükség az új Sky Court épületben.

 

A reptéri vasút megvalósítását nem kísérte szerencse eddig Magyarországon. Az évezred elején Demján Sándor vetette fel, hogy a Nyugati pályaudvartól induljon gyorsvasút a repülőtérre. Az üzletember és a Trigránit Zrt. hajlandó is lett volna részben finanszírozni a beruházást, ám a javaslat lekerült a napirendről.

 

A  kormányok több alkalommal nekifutottak a feladatnak: Kóka János 2008-ra ígért reptéri gyorsvasutat. Neve is volt, Ferex néven futott, és magánbefektetőkre alapozták a létesítését. Semmi nem lett belőle.

A 2010-es kormányváltás után kínai kölcsönből szerettünk volna repülőtéri vasutat építeni. Ennek forrását a kínai kormány által felajánlott egymilliárd eurós hitelkeret biztosította volna.

A Malév 2012-es leállása, majd az 1-es terminál lezárása után lekerült a napirendről a ferihegyi gyorsvasút terve.

 

Jámbor Gyula

M63 010 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418622

Városlőd Ajkáról vonattal sokkal gyorsabban elérhető, mint busszal, és az állomás is jó helyen van, csak a menetrend vacak.

Előzmény: M63 010 (418621)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418621

Az alsóörsi vonal felszámolása az elővárosi forgalomnak tett be elsősorban, mert a távolsági forgalomban Veszprémben körbe kéne járni, vagy ingavonat kéne.

Normális országban 4 közép- vagy nagyváros (Ajka-Veszprém-Várpalota-Fehérvár és még Herend és Hajmáskér méretét figyelembe véve egész nap félórás követésnek kellene lennie. Ajkán az állomás jó helyen van, Herenden pont a buszállomással ellentétes oldalon, Fehérváron meg aki nem a belvárosba megy, az úgyis helyijáratozik, akárcsak Veszprémben, ott az egyetem a legnagyobb olyan létesítmény, ami egyértelműen a buszt vonzza, a nyugati irány kivételével. A lakótelepekre ugyebár buszozni kell.

 

 

M63 010 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418620
Előzmény: Izsó001 (418607)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418619

Nagybecskerek felé az alépítményből sem nagyon lehetne felhasználni szinte semmit. Kelebia felé akármilyen kevés, de legalább egy kis felújított szakasz már van. Nemsokára kész lesz a híd is. 

 

Pancsova felől Belgrádban is el lehet vesztegetni egy kis időt. Ha a régi állomásra kell bejárni, akkor végig kell menni a parton és visszatolni, az új nagy állomás pedig lehet, hogy Újbelgrádban lesz.

Előzmény: Lovrin (418618)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418618

A gyengébb szerbiai szakasszal szemben erősebb magyar szakasz (140) állítható.

Most utána számoltam, Újvidék valóban eltolja pár tízezer fővel a mércét a kelebiai irány felé.

 

(A nagybecskereki irány mai állapota teljesen mindegy, úgyse használnak fel belőle egy fél síncsavart sem a kínaiak, mint ahogy Kelebia felé sem.)

Előzmény: GOLAZ111 (418617)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418617

Akkor elkerülné Újvidéket és Szabadkát. Pancsováig különben is mellékvonal az egész és most már fel fogják újítani a pályát a szerbek Kelebia felé. 

Előzmény: Lovrin (418615)
kbn Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418616

Ennek nagy része Székesfehérvár, Várpalota és Veszprém egymás közti forgalma.

 

Mindhárom városban jóval központibb helyen van a buszpályaudvar, mint a vasútállomás, így a vonat a többségnek a fél-egy órás út mindkét "végén" szívás lenne. Ezzel a vonat nem tud versenyezni, és szerintem nem is kell, hogy versenyezzen.

 

Ezzel együtt a Veszprém-Budapest viszonylaton is jóval erősebb a buszok napi forgalma a vonaténál, ahol a vasútnak egy egész napos órás ütemmel, 160-as pályát kihasználni képes modern járműflottával, menetrendben és tarifában is utasbarát ráhordó rendszerrel a (közel)jövőben simán lehet keresnivalója.

Előzmény: attus germanicus (418552)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418615

Ha lesz valamikor is újra vasúti híd, akkor az igencsak délebre lenne, ahhoz egy új, szegedi főpályaudvart is kellene építeni. Ilyen tervek már úgy 20-30 éve is voltak, és ahogy a dolgok mai állását tekintjük, maradtak is azok. 

 

Nem, mostanában újból átmenő pályaudvarban gondolkodnak.

Meg közúti-vasúti hídban.

 

Itt elérhető a szeged-makó TT elő-elő-előmegvalósíthatósági tanulmányterve, ami a hídra is kitér.

http://www.szegedvaros.hu/letoltesek/cat_view/302-varosfejlesztes.html

 

 

(Megj.: a Budapest-Belgrád vasút utasszámát úgy lehetne kimaxolni, ha az Bp-Kecskemét-Szeged-Nagykikinda-Nagybecskerek-Pancsova-Belgrád útirányon menne, persze valamivel hosszabb lenne mint a kelebiai irány. Sajnos Szerbia vasúti térképén a Bánság egyre inkább fehér folttá kezd válni, pedig életképes útirányt lehetne belőle kihozni egy rendes 100-120 pályasebesség mellett is.)

Előzmény: Izsó001 (418607)
kihúzóvágány Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418614

Kétségtelen, beépült a nyomvonal, emlékezetem szerint többnyire egyszintes épületekkel, a nagyrákosi völgyhídhoz hasonlóan lábakra állított pályavezetés megoldás lenne, szükség szerint akár nem egyforma nyílásközökkel.

Előzmény: Izsó001 (418607)
manhattani Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418613

(Arany János nyomán szabadon)

Előzmény: názmin (418612)
názmin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418612

Ez tetszik,frappáns megfogalmazás!

Előzmény: manhattani (418611)
manhattani Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418611

Többet ér a forgalmista kegye, mint az utasítás hegye...

Előzmény: názmin (418610)
názmin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418610

Sziasztok valaki segitsen nekem abban hogy mitöl függ hogy egy vonatot megállitanak vagy tovább engednek? A történet lényege hogy szombaton Ferencváros bejáratánál mi megálltunk az Avalával a Rába meg elzugott mellettünk,ezáltal rajtam kivül még heten lekésték Kelenföldön!Ma ugyanez forditva történt a Rába állt ott mi meg mentünk mellette!

manhattani Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418609

>Az áruházak sokkal kisebb gazdasági egységek mint a vasút, mégis gond nélkül elbírnak 1-1 városban 1-3 gratis autóbuszt.

 

Azt el. Ha azon a buszon átlagosan tizen utaznak, és a legtöbbjük vesz valamit az áruházban, az több nyereséget hoz, mint amennyibe a busz járatása kerül.

 

Ha a MÁV busza átlagosan hoz tíz utast, akkor a MÁV jegyárbevétel-lefedettsége 18,1%-ról 18,15%-ra nő.     És?

Előzmény: trizs77 (418584)
Izsó001 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418608

 irányában lennem  lenne,

Előzmény: Izsó001 (418607)
Izsó001 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418607

Ha lesz valamikor is újra vasúti híd, akkor az igencsak délebre lenne, ahhoz egy új, szegedi főpályaudvart is kellene építeni. Ilyen tervek már úgy 20-30 éve is voltak, és ahogy a dolgok mai állását tekintjük, maradtak is azok. Azokon, és bármi újabbon a medencés kikötő irányában lennem lényegében egyenes vonalban haladna, nem kunkorodna be a Nagyállomás felé. Egyébként a másik oldalon, Szőregnél egyenesen, a régi, eredetileg Budapest - Cegléd - Szeged - Temesvár - Orsova vasútvonal nyomvonalán haladna tovább a pálya, ha egyszer szükség lenne erre a három országot is érintő projektre. Egyelőre hallani sem akarnak róla, a pénzt ugye a lökösházi irányba tették bele. Az új déli közúti híd az más pálya, azon lehet tram-train álmodni. ;)

Az eredeti helyén biztosan nem építhető meg a vasúti híd, az elbontott töltés helyén épült nagyjából az új klinikai negyed egy része.

Előzmény: Lovrin (418602)
martinaxe7 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418606
benbe Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418605

Tram-traint emlegetnek arra is.

Előzmény: Lovrin (418602)
benbe Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418604

Botovónak hívják. Én is ragadtam már kilenc órára Eszéken a H® vonatpótlózása miatt. Csak a vállaukat vonogatták, mondták, hogy a vonat pontos volt. Visszatérítésről szó sem volt, de plusz szállás, élelem, egyebek kellettek, és persze időt is buktam. Azóta autóval járunk arra.

Előzmény: István Gyuri (418603)
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418603

Az IC 200-as Zágráb felé megy. A pótlás a Gyékényes-Kapronca közötti állomástól van csak (tisztán horvát területen).

Előzmény: trizs77 (418601)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418602

Nem OFF. A szegedi Déli Tisza-híd a régi vasúti hídtól délre épülne fel. A körút nyomvonalának kialakításához szükséges a vasút átvágása Újszeged állomás előtt.

 

Így amennyiben vasúti híd is épülne /egyre kevésbé valószínű/, a pálya Szőreg-Újszeged között szűk ívvel (vmax 60?)  fordulna rá a körút nyomvonalára, majd a szegedi oldalon is hasonlóképpen fordulnak le róla. A nagyállomáson körülbelül a felvételi épület középvonalában már meg kell történnie az újszegedi vágány kiágazásának.

Előzmény: trizs77 (418596)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418601

Úgy érted, hogy most éppen halad a horvát vasúti pótlóbusz Koprivnica felé.

De a horvát vasút nem várja, nemvárta be saját vonatpótló buszát, hanem az üres vonatot átküldte Magyarországra ?

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418600)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418600

Még nem tudom, mit mondanak róla, de a tapasztalatok alapján a jegyvisszatérítési hajlandóságuk az általuk nyújtott szolgáltatást is alulmúlja. El fog érkezni az az idő, amikor ismerősömmel inkább a magyar vasútnál vetetem meg a menettérti jegyet BP-Zágráb között, aztán majd megoldjuk valahogy, hogy 30 napon belül legyen egy visszautazás is. Mert a Start eddig legalább kivétel nélkül mindig fizetett, amikor fél óra felett késett a járat, a horvát meg leszarja.

Előzmény: trizs77 (418598)
timetable Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418599

Nézd, ha lehet választani hogy átszállok a helyi ingavonatra, majd annak végpontjától célhoz gyalogolok (1-15 perc), vagy pedig felülök az állomás előtt a buszra, ami a célomtól 5 percen belüli gyaloglási távolságra tesz le, szerintem inkább az utóbbi, és még nem is szórtunk el rá milliárdokat...

Előzmény: Lovrin (418563)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418598

Mit mond erről a Horvát Vasút ?

 

Az az Ő felségterületük ugye ?

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (418597)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418597

Az érintett vonaton ülő ismerősöm információi alapján ismét sikerült eljátszani az Agram IC-vel (IC 200) azt a varázslatos okosságot, hogy a vonatpótló buszt nem várja meg a vonat Koprivnicában... Peti szavaival élve, ezért senkit nem rúgnak picsán? Nem az első alkalom volt...

trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418596

Ez ugyan itt OFF, de kihasználom helyismeretedet.

Az új déli szegedi közuti hidat nem a vasúttól is délebbre akarják megépíteni ?

 

 

Előzmény: Lovrin (418595)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418595

2020-ig biztosan nem épül vissza a vasúti híd.

 

Szeged városa ettől még pályázhat regionális forrásokból közúti híd építésére, amire megvan lehetősége.

A MÁV garantáltan egy fillérrel sem akar beszállni, mivel már 70 éve nem érdekli az ügy.

 

Könnyen az lesz belőle, hogy az újszegedi vonalat visszabontják Szőregig hogy elférjen a közúti híd, aztán itt meg is áll a nagy hídépítő lendület.

Előzmény: M63 010 (418585)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418594

Pontos.

 

 

Előzmény: vrobee (418592)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418593

............a jelenlegi egymással "vetélkedő" volán és vasút témájától ideje lenne elszabadulni,.........

 

-----------

 

Nagyon egyetértek.

 

Azzal a kiegészítéssel, hogy mindkét cégcsoportusulás olyan helyzetben van, hogy az első 100 problémájuk között, nem szerepel az egymással való rivalizálás, harc.

 

Sok mindent csinálnak, de vetélkedni biza, nem vetélkednek.

 

 

 

 

vrobee Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418592

Ha jól sejtem, ő egy koncepció elkészítésére kapott felkérést. Majd kényszerít az, aki a valóságba átülteti a koncepciót, ha lesz olyan...

Előzmény: trizs77 (418590)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418591

Kérdés,hogy a jelenlegi helyi közlekedést lebonyolító cégnek milyen szerződése van ennek ellátására és az meddig érvényes?

 

----------------

 

Helyi közlekedésnek (közszolgáltatás) és az ingyenes járatoknak NINCS közük egymáshoz.

 

Az adott település helyi közlekedését ellátó társaság akkor élhet panasz jogával ha a vasút ellenszolgáltatást szed a vasútállomásra/ról hordó járatain, vagy városon belüli utazást is lehetővé tesz a polgárok számára.

 

Amennyiben a vasút, uszoda, piac, vagy bármi INGYENES buszjáratot indít, melyre egyik irányba csak felszállni, másik irányba csak leszállni lehet, akkor ahhoz a helyi közlekedést bonyolító társaságnak nincs köze.

 

 

Előzmény: gysevic (418589)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418590

Nagyon remélem, hogy Dávidnak végre sikerül már az RKI-t meg néhány minisztériumi (fő)osztályvezetőt más gondolkozásmódra kényszeríteni,

 

-------------------

 

Márciusban, kinevezésekor ilyen jogosítványokról még nem volt szó.

 

Érvényes törvények feletti intézkedéshez úgynevezett........"...minősített helyzet***...."...kihirdetése kell.

Akkor lehet.

Igaz akkor is erősen korlátozzák a különböző miniszterek ilyen irányú rendkívüli intézkedéseit.

Az, hogy Dávid ilyet kapott, az lehetséges, hisz a 3000-es (titkos) kormányhatározatokat a Magyar Közlöny nem hozza le.

 

 

*** = minősített helyzet = civilül és pongyolán fogalmazva = hadi állapot.

 

------------------------------

 

Márciusban arról olvastunk, hogy június végéig amolyan tanácsadó lesz.

Azóta eltelt pár hét, s ha igazak amit írsz, és már van kényszerítési jogköre   államigazgatási főtisztviselővel szemben, akkor alapjaiban megváltozott az eredetileg 4 hónapra szóló megbízatása.

 

 

 

 

 

 

gysevic Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418589

" Ha a vasút jelentős számú (?) utasra akar szert tenni a városból, milliárdos járműbeszerzés és pályaépítés nélkül is megteheti. Egy buszt kell vennie, lefesteni MÁV-színekre (van ilyen?), oldalára egy hatalmas MÁV-logo és egy jól hangzó, rögtön érthető utalás kerül. Minden Veszprémből és Veszprémbe szóló vonatjegy automatikusan érvényes ezen a buszon az állomás és a központ között. "

 

Kérdés,hogy a jelenlegi helyi közlekedést lebonyolító cégnek milyen szerződése van ennek ellátására és az meddig érvényes? Nálunk pl pont azért nincs "Tesco-busz",mert a helyi közlekedés ellátására a Volánbusszal kötöttek szerződést 10-12 éves időtartamra és ez nem engedi meg idegen szereplők belépését.(Nincs is ingyenes buszjárat az áruházhoz,csak két fizetős helyi viszonlat kavarog arrafelé...) Ha Veszprémben is ilyen szerződés van érvényben az önkormányzat és a helyi volán között,akkor gyanítom,hogy nem indíthatna semmilyen helyi járatot a MÁV sem...

 

A dolog másik része pedig már-már összeesküvés-elmélet: Ha elkezdenek buszokat vásárolni a MÁV-nál,akkor előbb-utóbb tényleg kampec lesz a mellékvonalaknak... (Bár ezt valószínűleg odafentről nem fogják hagyni a Volán utódok érdekei miatt...)

Előzmény: felucca_02 (418564)
vrobee Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418588

Hát igen... Mennyire szól VD megbízatása? Fél év? Mit lehet az alatt tenni?

Előzmény: István Gyuri (418587)
István Gyuri Creative Commons License 2015.03.30 0 4 418587

trizs77: Az áruházak sokkal kisebb gazdasági egységek mint a vasút, mégis gond nélkül elbírnak 1-1 városban 1-3 gratis autóbuszt.

Az áruházak életébe nem szól bele a KTI... És egyébként is miért kellene párhuzamosan kialakítani egy külön buszos rendszert Veszprémben (és máshol is) a vasútnak, miért is nincsenek ezek egységben kezelve? Nagyon remélem, hogy Dávidnak végre sikerül már az RKI-t meg néhány minisztériumi (fő)osztályvezetőt más gondolkozásmódra kényszeríteni, mint arra, hogy de hát van közvetlen busz, annál jobb nincs és az márpedig marad, amíg világ a világ, mert az utas az egy-sze-rű-en kép-te-len átszállni (amit persze a díjszabási anomáliák csak felerősítenek...), a vonatokat meg ritkítsuk, mert vezessük ki a gyorsvonati portfóliót, mert az "elavult", és megindul  Dagobert bácsi szemében a pörgettyű, hogy akkor most mennyi vonatkm-t meg lehet nyerni... Mert évek óta ezen megy a pörgés, szó sincs érdemi fejlesztésekről, pláne közös szemlélet alapján, csak az "átlagköltségekkel" beszorzott kamumegtakarításokról készülnek a nagy hatású tanulmányok (és sajnos, néhányat el is fogadnak...).

Szóval, a jelenlegi egymással "vetélkedő" volán és vasút témájától ideje lenne elszabadulni, ahogyan Pesten sem vetélkedik a 3-as metróval a busz, és ráhord az Üllői úti tengelyre, közös tarifával. És majd utána legyen közös menetrendi kereső, hogy lehessen látni, hogy hogyan hord rá a gyorsvonatra a volán közös tarifával.

Előzmény: trizs77 (418584)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418586

Az Újszegedi vasúti híd visszaépítése - szerintem - a mostani (2014-2020) és a következő (2021-2027) EU ciklusban NEM valósul meg.

 

2027 után ........................???

 

 

Előzmény: M63 010 (418585)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418585

Állítólag most visszaépül a híd, és lesz vasúti pálya is hozzá a régi helyén.

Előzmény: Lovrin (418578)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 1 418584

 5*

 

Az áruházak sokkal kisebb gazdasági egységek mint a vasút, mégis gond nélkül elbírnak 1-1 városban 1-3 gratis autóbuszt.

 

 

Előzmény: felucca_02 (418564)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418583

GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418582

Volt ilyen Komlóról Pécsre furgonokkal. De különben sem gond, hiszen sok nagysebességű vonal állomása is messze van mindentől, mégis elvannak valahogy. Veszprémben ki lehetne próbálni, hogy milyen lenne, ha a buszok is a peronok mellett állnának meg, és esetleg valami Nagy Utasvonzó Létesítményt lehetne építeni az állomás köré - bár ötletem sincs mi lehetne az. 

Előzmény: vrobee (418574)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.30 -1 0 418581

Sajnos más. A Veszprémen menjen át a vasút, az egy jó ötlet. Bár sokakból csodálkozást vált ki, hogy mekkora őrültség, de ilyeneket építenek máshol is. 

Előzmény: felucca_02 (418579)
Komlósfecskés Creative Commons License 2015.03.30 0 2 418580

Olyan nincs hogy "MÁV". Kinek a fizetése, íróasztala függ attól, hogy 3 vagy 43 utasa van a veszprémi gyorsnak? Van ilyen?  

Előzmény: Törölt nick (418577)
felucca_02 Creative Commons License 2015.03.30 0 2 418579

Értem, az meg elméletileg beleférne, hogy kilométerenként másfélmilliárdért épüljön pálya + kisajátítások Veszprém központba + jármű, csak az a lényeg, hogy vaskereke legyen, mert az belefér a közszolgáltatási szerződésbe.:)

 

Hát basszuk meg az országunkat! Ezt mi csináltuk ilyenre, vagy valaki más?

Előzmény: Törölt nick (418572)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418578

A MÁV önmagától teljesen képtelen rá, hiszen nincs megrendelői szerepköre.

Elméletileg üzletpolitikai kockázatra indíthatna ilyen járatot, gyakorlatilag abba is beleszól a minisztérium(on keresztül a KTI) - lásd virtuális kilométerek eltörlése.

 

Meg úgy egyébként, amíg lett volna lehetősége ilyen fejlesztésre, addig sem érdekelte a MÁV-ot.

Ahogy az Újszeged-Szeged összeköttetés megvalósítása sem. (Se a buszjárat fenntartása, se a híd visszaépítése)

Előzmény: Törölt nick (418577)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418577

Ez túl logikus lenne.

 

Máv erre képtelen????

Előzmény: vrobee (418574)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418576

Azért, mert 1990 után semminek sincs igazi gazdája.

Megrendelő az állam az önkormányzat, de részben a finanszírozás sincs megoldva.

A módszerváltás utáni zavaros helyzet jó volt egy szűk réteg helyzetbe kerüléséhez.

 

A korábbi jobban működő alágazati munkamegosztást, már nem felügyelik, cél volt egy időben a szinte a teljes privatizáció is, ebbe egy jól összehangolt rendszer nehezebben fér bele.

 

A Volán cégek feldarabolódása, Máv 1990 utáni tragikus pénzügyi helyzete a nyerességes teherszállítás visszaesése, a személyszállítás finanszírozásának elmaradása hozott egy új helyzetet.

 

Sajnos sok helyen állomáson , megállóhelyen a ráhordó járatok rendszere megszűnt, vagy lecsökkent.

Előzmény: 1047 005-2 (418573)
v_peti Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418575

Mivel mazochista vagyok párszor utaztam busszal Veszprémből Budapestre, na de úgy tűnik, hogy túl sok a mazochista, mert Fehérváron is tolongás volt, holott onnan rengeteg vonat megy Pestre.

 

Előzmény: manhattani (418556)
vrobee Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418574

Helyijárat nem fér bele a vasút mostani finanszírozásába. (Közszolg. szerzôdés)

Ez nem helyijárat, hanem távolsági/helyközi járat, távolsági/helyközi utasok részére. Annyi kell, hogy kinevezik a veszprémi buszállomás XY. kocsiállást Veszprém-Városközpont vasútállomásnak (vagy aszfaltoznak mellé egy peront), és kinevezik a buszt vonatpótlónak. Ehhez hasonló megoldás még olyan helyeken is megy, ahol véresen szigorúan veszik a különböző feladatokra kiosztott koncessziók elkülönítését...

Előzmény: Törölt nick (418572)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418573

Mindkét ágnak van Megrendelője,aki a díjszabást is meghatározza.Miért nem ő a felelős ezért?

Előzmény: Törölt nick (418570)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418572

Helyi közlekedés biztosítása önkormányzati feladat.

 

A vasút meg nem Tesco, azaz nem egy nyereséges magáncég aki indíthat "szerződéses" buszt.

 

Helyijárat nem fér bele a vasút mostani finanszírozásába. (Közszolg. szerzôdés)

Előzmény: felucca_02 (418569)
V43-1379 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418571

A vonat nem vár ....... :-))

Előzmény: Törölt nick (418570)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418570

Ez városi helyijárat kategória.

 

A vasútnak , nincs annyi esze mint a Tesco-nak, aki ingyenes buszt közlekedtet.

Még mindig elvárja a vasút, hogy a Volán indîtson járatokat, vagy az utas gyalogoljon vagy autózzon biciklizzen ki az állomásra.

Előzmény: siófoki35 (418568)
felucca_02 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418569

Igen, vonatpótló busz, nyilvánvaló. Ha ZEG-re mehetett IC-busz néhány éve, akkor Veszprém-központba miért nem mehet személy-busz? A visszamenőleges törvénykezés korában miféle mondvacsinált indokok gátolják ezt meg?

Előzmény: siófoki35 (418568)
siófoki35 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418568

Teljesen értelmes ötlet.

Mindjárt jönnek az érvek a törvényekkel, hogy nem lehet ilyet.

Át kell írni a törvényt. Vagy azt mondani rá, hogy vonatpótló. (50 éve járt is arra vonat...)

 

Nem kell vadonatúj kocsi. Külföldi használt autós oldalakon jó áron lehet különböző használt buszokat venni. Pl. Mercedes Citarót vagy Volvo 7700-at. Azok jó buszok. Ha csak 1-2 db kell, akkor főleg egyszerű dolga van az embernek. Talán még a közbeszerzési értékhatárt sem éri el.

 

Na kéz biliből ki, térjünk vissza a realitáshoz... :(

 

 

 

Előzmény: felucca_02 (418564)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418567

Nem kellett volna kidobni az 1 es köteteket otthon Neked.

 

Nekem nem csak vasúti hanem buszmenetrend gyűjteményem is van.

Előzmény: trizs77 (418561)
siófoki35 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418566

akkoriban kb. mindenhol 2 ft volt a helyi menetjegy, a régi jegyeimet elnézve.

Előzmény: trizs77 (418561)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418565

Mikor volt 2 Ft?

 

Miért indított a 15. Volán már az 1970 es 1980 as években több sok közvetlen Budapest M7-Székesfehérvár- Veszprém-(.....) buszt?

 

Veszprém megye abban különleges, hogy itt a Volánbusz azaz a 20 as Volán (Budapest) kevesebb budapesti távolsági buszt közlekedtet, mint a 15 ös utána megyei Balaton Volán vagy a jogutód 8 törpe Volán.(Balaton, Balatonfüredi, Tapolcai, Sümegi, Ajkai, Pápai, Dudari, Várpalotai Volán cégek.)

 

Valahol az M7 autópálya meg a sok budapesti járat megtette a magáét. Tény a vasút kiesik...

Előzmény: trizs77 (418561)
felucca_02 Creative Commons License 2015.03.30 0 3 418564

Szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Veszprém városában nincsen vasút. Ennek ellenére vannak megszállottak (én is ezek közé tartozom), aki nyugodtan begyalogolnak a jutasi állomásról a központba, 35 perc alatt tapasztalatom szerint megjárható. Ez egy reális alternatíva, nem kell belehalni.

 

Ha a vasút jelentős számú (?) utasra akar szert tenni a városból, milliárdos járműbeszerzés és pályaépítés nélkül is megteheti. Egy buszt kell vennie, lefesteni MÁV-színekre (van ilyen?), oldalára egy hatalmas MÁV-logo és egy jól hangzó, rögtön érthető utalás kerül. Minden Veszprémből és Veszprémbe szóló vonatjegy automatikusan érvényes ezen a buszon az állomás és a központ között.

 

Lehet, hogy nem egy busz kell, hanem kettő, lényeg, hogy minden vonathoz és vonattól legyen csatlakozás a központba, öt percen belül, extra jegyár nélkül. Hozzáértők mondanak árat egy buszra. A vezető bére nem számít, Karcagon ott áll egész nap a tiszafüredi Bz munka nélkül, a jegyvizsgáló és a mozdonyvezető malmozik havibérben, tehát ez nem lehet tétel.

 

Igen, a busznak horribile dictu gumikereke van. Viszont az út további 95%-át vaskeréken teszi meg az utas, ennyit talán megér. ha nem, akkor marad a mai helyzet, kész-passz.

Lovrin Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418563

Abban, hogy az utasok nagy része nem lenne rákényszerülve a ráhordó buszok használatára, mivel a városon belüli célpontja gyaloglási távolságba esne.

Előzmény: timetable (418558)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418562

De volt valami, hogy a helyi jegyet is meg lehet venni a vonatjeggyel együtt. 

Előzmény: Törölt nick (418559)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418561

A ráhordó buszok rendszere már a 15. sz. Vállalat (Veszprém) idejében elkezdett leépülni.

Magas helyi menetjegy ár = 2 Ft.-

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418560

Kár volt az alsóörsi szárnyvonalért.

 

A buszállomától alig 300 méterre volt a régi veszprémi belvárosi állomás.

 

Sajnos a nyomvonal egy része is beépült, Papp elvtárs miatt...

Előzmény: Lovrin (418551)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418559

A ráhordó buszok rendszere már a 15. sz. Vállalat (Veszprém) idejében elkezdett leépülni.

 

Magas helyi menetjegy ár, hosszú menetidő stb.

 

Helyközinél van pár járat , de ez még édeskevés.

 

Lementem megvenni a 2014-2015 Veszpém megyei menetrendet, nyomás közbeniben pár új vasútállomásig hosszabított járat, de ez is csepp a tengerben...

Előzmény: timetable (418558)
timetable Creative Commons License 2015.03.30 0 0 418558

Egy vasúti szárnyvonal a belváros széléig, szerinted miben szolgálná jobban az utazóközönséget, mint a ráhordó buszok jobban megszervezett rendszere? 

Előzmény: Lovrin (418551)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.30 0 1 418557

Így eleve aki ésszel utazik, kimehetne a pályaudvarra.

 

-----------------

 

1./ Petike !

Pont oda mennek.

A buszpályaudvarra.

 

 

2./ Petike !

Le kell váltani azokat a nyűves utasokat, ha nem hallgatnak a szép szóra.

 

 

3./ Peti !

Összedobunk neked egy kis pénzt, és festess Szombathelyen egy molinót, amit majd Veszprémben kifüggesztünk.

Mondjuk legyen a felirata :............A buszos utas Monnyyonn le !...........

 

 

 

 

manhattani Creative Commons License 2015.03.30 0 1 418556

>így eleve aki ésszel utazik, kimehetne a pályaudvarra.

 

Így is van, Peti! Piríts rá arra a sok hülye kékre, hogy semmi esze sincs!

Előzmény: M63 010 (418553)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418555

Elsőként egy valódi ITF kéne órás követéssel, nem a mostani katyvasszal, reggel félórás sűrítéssel!

Másodszor az órás követéshez jól lehetne buszt hangolni! Így hangolni kéne!

Harmadrészt kombinált jegyrendszert kellene bevezetni!

 

Előzmény: M63 010 (418553)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418554

Szerintem jól, az adott diasorban legalább is nincs különösebb megjegyzés az ábra mellé.  ( http://ktenet.hu/download.php?edid=399 ) 

Előzmény: attus germanicus (418552)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418553

A Haszkovóról, ahol a város 1/3-a lakik egyforma könnyű a vasútra és a buszra eljutni. Az Endrődiről és a Cholnokyról is van közvetlen busz. Egyedül a belváros és az egyetem van sokkal előnyösebb helyzetben. Na meg a buszok gyakran zsúfoltak, így eleve aki ésszel utazik, kimehetne a pályaudvarra.

 

Előzmény: Lovrin (418551)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418552

A rajz alapján Veszprémbe kb. tízszer erősebb a busz, mint a vonat, jól értelmezem?

Előzmény: Lovrin (418551)
Lovrin Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418551

Tessék, itt vannak a Veszprémhez kötődő utazási szokások:

 

 

Veszprémben a vasút életképtelen helyen van, és ez esetben semmit sem változtatna az alágazati arányokon ha félóránként aranyozott Flirtek járnának le - mert Jutasra érkeznek.

 

(A 20-as vonal Szfvár-Veszprém szakaszára 50-60 mrd Ft-ot tervezünk elkölteni EU-forrásokból, mert TEN-T korridor, meg minőségitávolsági közlekedés, stb. A veszprémi vasút versenyképességének növelése megoldható lenne ennek az összegnek a negyedéből, amennyiben épülne kb. 2-2,5 km vasúti pálya az állomástól délre a buszpályaudvar irányába. A távolsági forgalom helyett a napi bejáró, ingázó forgalmat érné el így a vasút.)

Előzmény: timetable (418534)
r1232 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418550

Az időfekvéssel inkább van baj.

Előzmény: attus germanicus (418533)
timetable Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418549

A város déli részébe szoktam időnként utazni, oda az állomásról több buszjárat is van, az útvonalakkal nincs bajom. A menetrendjeikkel már inkább, a csatlakozások egyike-másika nagyon centizett, máskor meg sokat (15-20 percet) is kell várni. Mondjuk a vonat nekem így is jobb, a helyijáratozás majdnem ugyanannyi időt vesz el, mintha begyalogolnék a buszállomásra, és onnan mennék Pestre, ami meg ugye lassúbb.

 

Taxi ügyben én nem tudok nyilatkozni, de az ismerőseim múltkor azzal jöttek. Az utolsó vonatuk késve indult Pestről (ezen a napon volt a 4-es metrós bombariadó, ami Kelenföldön is okozott zavarokat), így az utolsó buszt pedig lekésték. Elindultak gyalog, aztán pár perc múlva hívtak egy taxit, ami kb. 1500 forintért vitte őket (nem emlékszem a pontos árra, plusz-mínusz 100-200 forint). Hogy ez egy ekkora városban sok vagy kevés, arra nincs tapasztalatom, mindenesetre szerintük korrekt ár volt.

Előzmény: cs1014 (418548)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418548

Így van, a veszprémi vonatozás kapcsán az állomás helye, és megközelíthetősége a legkomolyabb probléma. Annyi időt el lehet tökölni a város bizonyos részeinek megközelítésével, amennyi idő alatt már Fehérváron/Devecserben lenne a vonat.

 

A biszközlekedés kacat, a taxi meg ebben a városban valami hihetetlenül drága. Valószínű kartelezés van a háttérben (nevezhetjük maffiának is), mert hasonló városokban rég olcsó, fix áras a taxi. Ezek meg két fuvarból akarják a havi bevételt megcsinálni.

Előzmény: timetable (418542)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418547

Hú, ez tök jó. Na, de Peti kérdésére válaszolva, hogy lehet bejutni a városba, hát például úgy, hogy az autópályát átvezetik a városon!

 

https://www.google.com/maps/place/Mostar/@44.797641,20.450578,3a,75y,263.08h,76.42t/data=!3m4!1e1!3m2!1sZAGu7YvTEEBSU3p-fLbOGg!2e0!4m2!3m1!1s0x475a7004c78648d5:0x6fb176a9de4a8ecf!6m1!1e1

 

 

Előzmény: timetable (418546)
timetable Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418546
Előzmény: GOLAZ111 (418545)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418545
Előzmény: v_peti (418536)
manhattani Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418544

>Veszprém felé szimpla FLIRT-méretű, távolsági kivitelű motorvonatok lennének ideálisak, ..

Érdemes lenne számolni rá egy hosszú távú megtérülést.

 

Kiindulásként: ha egy busz félig tele, mindent beleszámítva a nullszaldó-nyereségesség határán jár.

Egy vonat? :-)    Akármilyen (jó drágán beszerzett) távolsági motorvonat?

Előzmény: kbn (418543)
kbn Creative Commons License 2015.03.29 0 1 418543

Egerszeggel az a gond, hogy (péntek-vasárnap kivételével) a teljes napi (!) buszos utasmennyiség bőven felférne EGYETLEN háromkocsis IC-re.

 

Szerintem egyértelmű, hogy Veszprém felé szimpla FLIRT-méretű, távolsági kivitelű motorvonatok lennének ideálisak, órás követéssel, felváltva a bobai deltán át Zalaegerszegre, illetve Szombathelyre. Ezek egy jó specifikálva komfortban vernék a Setrákat, és a 120/160 kihasználásával menetdidőben is, sőt szerintem még az egyéni közlekedéssel szemben is versenyképesek lennének.

 

Beruházásban persze lenne egy egyszeri nagyobb költség, de az üzemeltetés az eltúlzott kapacitású mozdonyos gyorsok és autópályás buszok egymással párhuzamos járatásánál jóval olcsóbbra kijönne, és az új utasok várhatóan többletbevételt is hoznának.

 

Érdemes lenne számolni rá egy hosszú távú megtérülést.

Előzmény: v_peti (418539)
timetable Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418542

Attusnak meg neked is:

 

Én úgy tapasztalom, hogy a Veszprémbe vonattal érkezők egy jelentős hányada egyéni közlekedéssel távozik az állomásról. Nekik egyébként ez a jobb megoldás mint az autóbusz - mivel itt egyszerűbb a parkolás. Bár azért erre a parkolásra nem mondanám azt sem, hogy jól szervezett, nagyon olyan "kisvárosi állomás" jellege van. (Azon pl. valahogy még nem sikerült napirendre térnem, hogy a buszok leszállóhelye nincs rendesen kiépítve, szokásjog alapon az állomás előtti úttesten, a parkoló autók mellett nyitnak ajtót a járművek.)

 

Veszprémből a vonatot azok használják nagyobb számban, akik az északi városrészekben élnek (elég nagy része lakótelep), ahonnan gyalog, busszal, autóval ugyanolyan idő alatt lehet a buszállomásra, mint a vonathoz jutni. Az ipartelepek környékére is vannak ingázók, akik a vonat+helyi busz kombinációval közlekednek.

 

A központ, vagy a déli városrész felől már tényleg több utas lehet aki a buszt részesíti előnyben, de ez csak a budapesti irányban igaz. Szombathely/Zeg felé innen a vonat számít vonzóbbnak. Ez utóbbi forgalom pedig kisebb ugyan, de nagyságrendi különbség azért nincs a budapesti irányhoz képest.

Előzmény: v_peti (418535)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418541

Ajkáról már közel egy órával gyorsabb a vonat, mint a busz, csak onnan már jóval vacakabb a vasúti menetrend.

 

Előzmény: v_peti (418540)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418540

Persze a gyorsabb kapcsolgatások érdekében nem ártana motorvonat. Kéne végre távolsági Flirt.

 

 

Előzmény: v_peti (418539)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418539

Na meg nemcsak Veszprémről van szó! Sok busz Ajkáról vagy Sümegről jön. Így a mostani menetrend helyett órás követés kellene, reggeli félórás sűrítéssel. A vonatok ZEG-ről és Szombathelyről jönnének. Egyes vonatok megállhatnának pl. Herenden. Na meg pár vonat vagy kocsicsoport elkanyarodhatna Sümeg felé (Tapolcáig), lenne utasa.

 

Előzmény: v_peti (418538)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418538

Mondjuk nem ártana már az állomást sem rendesen kipofozni. Igaz, hogy a magasperon már régen készen van, de egy színvonalas várócsarnok, büfével, újságossal azért nem ártana.

 

Előzmény: zjakabfi (418532)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418537

Kombinált jegy kellene, ami jó helyijáratra is!

 

 

 

Előzmény: zjakabfi (418532)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418536

Autópályán hol lennének? A leállósáv nem erre való. Na meg onnan hogy megy be az ember a városba?

Előzmény: GOLAZ111 (418530)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418535

Pedig a vonat gyorsabb, mint a busz, és akinek bérlete van, az tökmindegy, hogy a vasútra vagy a buszállomásra megy ki az ember. Elnézve korábban pár busz zsúfoltságát, tényleg nem értem az embereket... :(

Előzmény: zjakabfi (418532)
timetable Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418534

Neked is imádom a túlzásaidat...kinyilatkoztatsz, de fogalmad sincs a hazai távolsági közlekedés viszonyairól, illetve a Veszprémhez kötődő utazási szokásokról.

Előzmény: attus germanicus (418533)
attus germanicus Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418533

Az a baj, hogy Veszprémbe vonattal nagyjából csak a vasútmániások akarnak menni.

Előzmény: zjakabfi (418532)
zjakabfi Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418532

Veszprémbe azért pont mostanában indítottak több közvetlen gyorsvonatot...

Sajnos nem túl nagy kihasználtsággal...

 

Előzmény: v_peti (418528)
Snake-Mojzi Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418531

Budapestről Szegedre a mai napig jár napjában többször busz, ellenben a 2005 körül még jelentős utasforgalommal bíró, kb. napi 15-17 járatpáros (az utolsó időkben a minisztérium már csak napi 1 plusz 3-3 sulipénteki és sulivasárnapi járatra csökkentette a kínálatot) győri vonal és a heti 2-3 járatpáros miskolci vonal megszüntetésre került. Nyíregyházára a Trans-Tour (1 napi rendszerességű járatpár, 2 vasárnapi járatpár és pénteki fél járatpár) mellett a Szabolcs Volán is közlekedik (iskolaidőben rendszerint Cs,P,V napokon 1-1 járatpár).

 

Debrecenbe ellenben nem nagyon emlékszem rendszeresen közlekedő Volán-járatra.

Előzmény: M63 010 (418524)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418530

Ja, az jó volt. Megállt a busz Érdnél. Soha nem értettem miért nincsenek buszmegállók az autópályán.

Előzmény: v_peti (418528)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418529

Már nem jár, de járt. 

Előzmény: Sabee Gigant (418527)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418528

Miskolcra gyakorlatilag sohasem járt, mert volt elég vonat. Érhetetlen, hogy más vonattal jól kiszolgálható helyekre, pl. Veszprémbe miért nem sürítettek már régen vonatokat, a buszkonvojok indítása helyett? Menetidőben is versenyképes lenne ma már a 30a felújítása és Fehérvár átépítése után.

 

Előzmény: Sabee Gigant (418527)
Sabee Gigant Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418527

Miskolcra se jár közvetlen busz, Nyíregyre pedig csak a Trans-Tour.

Előzmény: M63 010 (418524)
benbe Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418526

Itt meg tudod nézni pár képben a 76-os vonalat - keresd a sást, nádat, a gyanúsan hosszúra nőtt füvet, meg ilyesmiket: http://www.benbe.hu/tagriver.php?sor=&psz=&t1=76&t2=&t3=&num=50&order=one&B1=Mehet

Előzmény: V43 1279 (418496)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418525

Hol van ilyen? Mert régebben még amikor a volán vehetett használt Setrát és még az út helye sem volt ennyire járhatatlan, akkor lehetett ilyen. 

Előzmény: manhattani (418521)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418524

Sajnos már régen átültek az emberek. Nem véletlen, hogy Egerbe, Kecskemétre, Veszprémbe és Zalegerszegre iszonyat sok busz megy. Csak Győrből és Szegedről lettek hatóságilag kiírtva a buszok.

Előzmény: manhattani (418519)
benbe Creative Commons License 2015.03.29 0 1 418523

Semmi baj a busszal. Amint megoldják, hogy lehessen rajta olvasni (mert kulturált ember ilyesmivel ütné el az idejét, nyílván neked ez még nem okozott gondot), kiszámíthatóvá teszik az oldalgyorsulásokat (nem borul föl a sör), szerelnek rá budikat (fogy a sör), már jó is lesz. Ja, meg jó lenne, ha nem lenne 68 fok benne nyáron. Hoppá, szinte föl is találtuk a vonatot...

Előzmény: manhattani (418519)
vacsoravesztő Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418522

Sziasztok!

 

Előre is elnézést kérek, ha ez a kérdés nem ebbe a topic-ba való!

 

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mi a RAL-kódja annak a zöld színnek, amivel a mozdonyok belsejét szokták festeni?

 

Előre is köszi!

manhattani Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418521

Magasabb szinten meg rá kéne jönni, hogy érdemes-e ott mozdonyos-három kocsis IC-t járatni, ahol azt a néhány utast sokkal olcsóbban és gyorsabban elszállíthatja egy busz. Ami ráadásul sokkal kevésbé kitett drótleszakadás-bizber hiba-akármi miatti 3-4 órás késésnek.

 

Ott kéne már szeretni a vasutat, amire való, és csak az jó.

timetable Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418520

Mindig megerősítesz, hogy nem véletlenül van a te nicked letiltva nálam...mert biztosan van olyan útvonal ahol ez igaz lehet, de baromi unalmas hogy te csak az ilyen vicceskedőnek szánt beszólogatások miatt jársz ide...

Előzmény: manhattani (418519)
manhattani Creative Commons License 2015.03.29 0 1 418519

>féltik az Elvira, a MÁV-Informatika "monopóliumát" e téren

 

Naná. Ha látszana a vonatmenetrend mellett, hogy busszal mennyivel rövidebb idő alatt lehet eljutni valahová, akkor tán még átülnének azok a nyomorultak a buszra!!  :-)

Előzmény: timetable (418517)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418518

És vezetőfülke/gépház ügyben?

 

Sajnos a 2TE116u dokumentáltsága hagy maga után némi kívánnivalót. De van pár áramköri ábra, meg villamos berendezések jegyzéke. Ez alapján a segédüzem lényegében ugyanaz, mint a klasszik 2TE116-nál, tehát minden villamos hajtású (és a hűtő tetején is ugyanúgy 4 db. ventillátor található). Ebből adódóan a géptér elrendezése ugyanaz, mint a klassziknál. A főáramkör ugyanúgy AC/DC erőátvitelt valósít meg, mint a klasszik esetében, de az ábra alapján itt az van, hogy a GSz-501A főgenerátor 2 db. háromfázisú tekercse egy-egy csoportnyi (3 db.) vontatómotort külön-külön vezérelt áramirányítón keresztül táplál, szóval megvalósul a tengelyenkénti szabályozás. A villamosfék nem opció lett, hanem szériatartozék. A jármű megkapta ugyanazt az MSzU-TP járművezérlőt, mint ami a TEP70bsz, 2TE70 gépekben, vagy a remot TE10-esekben van. (Ebből adódóan szinte ugyanúgy kell vezetni őket. A kontroller előrefelé 15 menet- (teljesítmény-) fokozatot állít - hasonlóan a klasszik gépek módszeréhez -, hátrafelé pedig 8 villamosfék-fokozatot. A 8 fokozatból az első héttel konkrét sebességérték tartása valósítható meg, a nyolcadik pedig a maximális fékerővel, megállásig történő fékezést végzi. A fékezőszelep használatával alapesetben a mozdony villamosan fog fékezni - tehát az orosz villamosfék-légfék együttműködési variációk közül a tehervonati dízelgépeken a "személyvonatos" módszert használják, szemben a tehervonati villanygépeken bevett módszerrel.) A vezetőasztal viszonylag a 2TE70-esre hajaz.

hm

Előzmény: cs1014 (418514)
timetable Creative Commons License 2015.03.29 0 1 418517

A GM keresőjét én nem kedvelem, ugyanakkor az elgondolkodtató, hogy a CDATA rendszere (a Volán keresője) tudná a kombinált utazásokat, már jópár évvel ezelőtt betáplálták a rendszerbe. (Ez akkor derült ki, mikor az új honlap indulásakor egy-két napig már így működött). 

 

Múlt évben volt alkalmam társalogni a fejlesztőkkel egy szakmai rendezvényen, akik állítása szerint a MÁV nem adja a hozzájárulását ennek a működéséhez. Gondolom, féltik az Elvira, a MÁV-Informatika "monopóliumát" e téren...

Előzmény: gpz (418510)
v_peti Creative Commons License 2015.03.29 0 1 418516

Ha egyben van a menetrend, akkor sokkal jobban láthatóak az összehangolatlanságok és a felesleges párhuzamosságok.

Előzmény: manhattani (418515)
manhattani Creative Commons License 2015.03.29 0 0 418515

>hogy mind a vonatok, mind a helyközi és távolsági buszok menetrendje ugyanúgy elérhető legyen ...

 

Nem gondolnám, hogy a magyarországi tömegközlekedés összehangolatlanságának az a legfontosabb jele, hogy nem érhető el a menetrend :-)

Előzmény: gpz (418510)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.29 -1 0 418514

És vezetőfülke/gépház ügyben? Ahogy néztem, nemkínlódtak az új formatervvel sem.

Talán jobb is... :-) 

Előzmény: hmsoft (418513)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.28 0 0 418513

Az M62, illetve a TE109 (Ludmilla) és 2TE116 főkerete között van egy kis különbség, bár az alapok azonosak. Ez a bizonyos alapmegoldás egyvezetőállásos, amerikai dízelmozdonyokból származik. Tehát végy két I tartót, erősítsd meg az alsó és felső övüket egy-egy lemezzel, és helyezd el őket úgy, hogy a majdani alvázat hosszában kb. harmadolják. Kösd össze a leendő forgócsapoknál (vagy azokat helyettesítő szerkezeteknél) és még néhány helyen hengerelt profilokkal - ezek lesznek a kereszttartók. Hegessz a szerkezet két végébe egy-egy öntött (vagy akár hegesztett), szekrényszerkezetű elemet - ezek fogadják majd be a vonó-ütközőkészüléket és munkaemésztő készülékét. Az alvázad szélein vezess végig egy-egy befelé néző U tartót - ezek lesznek a segédhossztartók, amelyek a külső oldaláról tartják a trepnit (illetve rájuk lehet függeszteni mindenféléket, mint például a főlégtartókat). Ha ebből az egészből elfelejtjük a segédhossztartókat, akkor a konstrukció eléggé hasonlít egy lemezkeretes gőzmozdonyalvázra. Csak mivel már forgóvázas járműhöz használod, nem kell a hosszartókat kivagdosni a tengelyeknél.

Tehát valaki (valószínűleg Amerikában) nézte-nézte a gőzmozdonyokat, és rájött, hogy jó lesz ez az alap a dízelgépekhez is. Majd az Alco és a Baldwin gépei révén a konstrukció átvándorolt a SzU-ba. Ott elég hamar rájöttek, hogy nemcsak géptérburkolatos mozdonyokhoz jó a megoldás, hiszen a segédhossztartók kiválóan alkalmasak az oldalfalak csatlakoztatására is. Így született az ezt a főkeretet felhasználó TE3 - TE10 irányzat mentén az M62 főkerete (többek között). A Ludmilla tervezésének a kezdeti lépései során, úgy 1965 magasságában (tehát nem 1960-ban) annyit változtattak a megoldáson, hogy a főkeret közepéhez alulról illeszkedő akkuszekrény- és gázolajtartály teherviselő elemmé, vagyis a főkeret szerves részévé vált. Ez azért jó, mert merevíti a főkeretet középen, így meg lehetett növelni a mozdonyszekció hosszát (az I tartók vastagítása-nehezítése nélkül), és a nagyobb go. tartálynak, a nehezebb motoroknak sem lett akadálya. Ilyen konstrukciót alkalmaztak a 2TE116-osban, és ezt örökölte a 2TE116u is.

Az 1970-es évek közepétől indult Luganszkban a 2TE121, 2TE136 stb. vonulat tervezése. Szakítottak a jó öreg főkerettel és áttértek a rácstartós szekrényre (féligönhordó megoldással - tehát a tető nem vesz részt a teherviselésben). Csakhát a sors úgy hozta, hogy ennek a vonulatnak nem volt lehetősége kibontakozni. A mai napig.

hm

Előzmény: cs1014 (418512)
cs1014 Creative Commons License 2015.03.28 0 0 418512

a luganszki 2TE116u sorozatot

 

Avagy, hány bőrt lehet lehúzni egy 1960-ban szerkesztett karosszériáról...

Máska élt, él, és élni fog! :D

 

Az út ettől a kasztnitól, hogyan vezetett (vissza) a fent linkeltéhez?

Előzmény: hmsoft (418511)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.28 0 0 418511

Íme a teszkógazdaságos dízelmozdony, a 2TE25km. Korábban ilyen célokra az RZsD a luganszki 2TE116u sorozatot szerezte be, de a luganszki gyár, az ismert események következtében, egyre nyilvánvalóbban elmarad a szerződött mennyiségek szállításával. Lépni kellett, csakhogy vonali dízelmozdonyként jelenleg a 2TE25a (és alváltozatai) jöhetnek szóba oroszországi szállítótól (Transzmasholding - Brjanszki Gépgyár). A 2TE25a egyrészt az alkalmazott megoldások, másrészt az oroszországi gyártás miatt drágább, mint a 2TE116u. Folyamatos, magas teljesítménykihasználás, hegyi pálya, kissugarú ívek körülményei között rendben van az élettartamköltsége, de egy átlagos, másodrendű vonalon történő teherezéshez az ágyúval - verébre kategóriája. És bár az ukrajnai munkás alacsonyabb béréből fakadó különbségekkel nincs mit kezdeni, de legalább a konstrukció leegyszerűsítésével jobban belőhető a tényleges igényekre az ár-érték arány.

A 2TE25km gépezetileg (főgépcsoport, segédüzemek egy része) a 2TE116u-nak felel meg, járműszerkezetileg viszont többnyire 2TE25a-szerű, bár például a főkerete egyszerűbb, többet merített a szintén brjanszki TEM18dm tolatómozdonyból. A futómű sem a 2TE25a radiálisan beálló kerékpárú, flexicoil forgóváz-szekrénykapcsolatú megoldása, hanem TEM18dm-esebb, vagy ha úgy tetszik, Ludmilla-alapúbb. Érdekes ugyanakkor, hogy a 2TE116u-éval azonos főgépcsoport 16 hengeres D49 motorjának a névleges teljesítménye (2,65 MW) valamivel magasabb a 2TE25a főgépcsoportjában dolgozó, 2,5 MW teljesítményű, 12 hengeres D49 motorénál.

hm

gpz Creative Commons License 2015.03.28 0 1 418510

Ha pl. el tudná intézni, hogy mind a vonatok, mind a helyközi és távolsági buszok menetrendje ugyanúgy elérhető legyen a Google Maps térképes tömegközlekedési keresőjében, ahogy a BKK-s járatok, az már hatalmas előrelépés lenne. Ugyanis a GM abszolut kombinált találatokat tud ilyen esetekben kidobni.

Előzmény: trizs77 (418509)
trizs77 Creative Commons License 2015.03.28 0 0 418509

Lehet, hogy ettől jobb lesz.

Bízom benne.

 

http://www.origo.hu/itthon/20150328-kiderult-mit-csinal-vitezy-david.html

 

 

hmsoft Creative Commons License 2015.03.27 0 0 418508

A kijevi csomópont, a Moszkva-Kijev-Lvov vonal ukrán részének a nagyja (mindkét ág), az Odessza-Breszt vonal közepe, a Kijev-Harkov, Kijev-Dnyepropetrovszk vonalak Kijev felőli szakasza - kábé ezek a fontosabbak. (A nevét még a birodalmi időkből örökölte, hiszen annak a területéhez képest valóban délnyugaton van. A Délkeleti Vasút tőle északkeletre található, de az már Oroszországban.)

hm

Előzmény: GOLAZ111 (418507)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 418507

Ez a délnyugati vasút mit csinál egyébként? Mert északnyugaton még lehet valamennyi forgalom, de délnyugaton mi olyan fontos? 

Előzmény: hmsoft (418506)
hmsoft Creative Commons License 2015.03.27 -1 0 418506

Egy kis update ehhez a sztorihoz (rzd-partner.ru alapján)

 

A hét utolsó napjaira annyi jutott a Délnyugati Vasút saga-ból, hogy az UZ megbízott vezére, Makszim Blank kirúgta a területi vasút teljes vezetőségét. Ma viszont meggondolta magát, és visszavonta valamennyi kirúgást. Úgy kommentálta az esetet, hogy kivetnivalót nem talált a vezetőkben, de a lépése szükségszerű volt.

 

hm

Előzmény: hmsoft (418473)
názmin Creative Commons License 2015.03.27 0 0 418505

Valószinü én voltam félre érthetö,a Kapuvár-Körmend távolságrol irtam hogy az kb 90 kilométer mert a hangos azt mondja be T.bányán hogy Szombathely és Szentgothárd között az IC csak Kapuváron áll meg.

Előzmény: V43 1279 (418501)
M63 010 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 418504

Létezik, de sík terepen több van!

Előzmény: V43 1279 (418497)
<
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 418503