Keresés

Részletes keresés

hmsoft Creative Commons License 15 órája 0 0 432792

Viszont 2014. már elmúlt...

 

Nekibuzdulásból volt már több is. Az eggyel korábbi úgy számolt, hogy a Jamal-vasút építésével párhuzamosan végzik az SzSH munkálatait, aztán a lelkesedést elfújta a 2008-as válság. Időközben viszont történt két dolog, ami miatt a mostani nekibuzdulást komolyabban vehetjük. Az egyik, hogy az Ob utáni legnagyobb víziakadály, a Nadim folyó felett tavaly befejezték a közös közúti-vasúti híd (1334 méter hosszú) közúti felszerkezetének az építését, és át is adták a forgalomnak. A vasúti felszerkezettel folyamatosan haladnak, az idei év végére ígérik az átadást. A másik (még fontosabb) körülmény az Ob-híd finanszírozásának a rendezése, a költségek megosztásával (RZsD és a JNAO önkormija).

hm

Előzmény: _nyunyuka (432791)
_nyunyuka Creative Commons License 16 órája 0 0 432791
Előzmény: hmsoft (432783)
_nyunyuka Creative Commons License 16 órája 0 0 432790

Nézve a képeket, sok meló lesz vele.

 

http://englishrussia.com/2007/08/22/stalins-lost-railway/

 

Mintha elkészült híd is lenne a képen: http://englishrussia.com/images/igarka_salehard/8.jpg

 

 

Előzmény: troglodita (432774)
GOLAZ111 Creative Commons License 16 órája 0 0 432789

Én szeretem a G12 és G22 mozdonyokat, bár mintha még az amerikai vasútmániások is kicsit lenéznék őket, mert nem az USÁ - ban járnak.

Előzmény: gereblyepörkölt (432788)
gereblyepörkölt Creative Commons License 17 órája 0 4 432788

Ismét sikerült egy hétvégét Tajvanon eltölteni, így alant egy kis vegyes összeállítás az ország déli részében uralkodó vasúti viszonyokról.

 

1. Taiwan Railway Administration (TRA) EMD G22CU vontatta katonai jellegű tehervonat érkezik Nanzhou (南州) állomásra. Az elsősorban tehervonatok továbbítására szánt EMD G12 és G22 különböző változataival nagy számban találkozhatunk országszerte, melyek a Kaohsiung - Pingtung szakaszon személyvonatok élén is feltűnhetnek, egy 45PBK sorozatú generátor- és poggyászkocsival kiegészítve. Érdekesség, hogy az R20, R100, R150, R170 és R180 / R190 sorozatok kizárólag az EMD üzemeiből érkeztek, ám a "prototípus" R0 sorozat, ugyan EMD licensz alapján, de a japán Hitachi, Mito (水戸) közelében található gyárában készültek. (Az R0-ás sorozatból mára már csak egy maradt fenn, az is múzeumban kiállítva.)

 

2. A TRA másik fővonali mozdonysorozata, a GE E42C típusú villamos mozdonyok, melyek évjárattól függően E200 (1978-1992), E300 (1977) vagy E400-as (1979-1981) sorozat néven továbbítanak sebesvonatokat, ám időnként tehervonatok, postavonatok előtt is láthatjuk őket.

 

3. TRA E1000-es sorozatú, a Dél-afrikai UCW (Union Carriage and Wagon) és a Dél-koreai Hyundai-Rotem által közösen összehozott gyorsvonati EMU széria egy tagja kanyarodik ki Kaohsiung állomás felől Taipei felé.

 

4. Ez itt meg egy Brookville lincesz alapján, 1957-ben készült, eleinte 120, majd az Allis-Chalmers upgrade után 230 lovas, 762mm nyomtávú mozdonyka, a Taiwan Sugar Railways színeiben, mellyel egykoron cukornádat hordtak be a helyi feldolgozó üzemekbe, az országszerte megtalálható regionális, ám egymással összefüggő hálózatot nem alkotó vonalakon. A legtöbb ilyen hálózat már megszűnt, napjainkban már csak Yunlin környéként találkozhatunk ehhez hasonló, ám DIEMA gyártmányú mozdonyokkal.

 


hmsoft Creative Commons License 26 órája 0 0 432787

Télen stabil a pálya, olyankor "csak" a hófúvásokkal kell törődni. A rövid nyári időszakban elkezdődik a felengedett talajréteg mozgása, és generálódnak a pályahibák. Az előző kép helyszínéről lőtt, másik képből kivágtam a közepét, ezen jól látható a két, zöld nyíllal megjelölt pályahiba:

Persze az aránylag nagy zoomtól ilyen karakteres, egyébként nem annyira szörnyű: a talajszint alatti, négyméternyi zúzalékréteg nem engedi meg a hirtelen süllyedéseket. Az instabil talajú területen vmax=70 km/h, és amint beindul egy-egy süppedés, a súlyossága függvényében kitesznek egy 40-es vagy 25-ös ideiglenes lassút. És bizony a pft hamar odacsoportosul és felszámolja. A kialakulófélben lévőkön hetvennel átgurulni egyébként egészen érdekes érzés. (A képen látható 2TE10v a pályásoké, télen a hómarókat továbbítja és látja el energiával, nyáron mérőkocsit, anyagos kocsikat cipel.)

 

hm

Előzmény: hotto (432786)
hotto Creative Commons License 1 napja 0 0 432786

Egy-két videón látszik, hogy brutális pályahibák vannak nyáron. Az első fagy után csinálnak még egy vágányszabályozást és az kibírja a következő olvadásig? Úgyis összefagy minden (alépítmény, felépítmény)?

Előzmény: hmsoft (432785)
hmsoft Creative Commons License 1 napja 0 1 432785

Igen, kemény világ. A kép

előterében látható víz van a bokrok között is, ameddig a szem ellát. Szárazon csak a pár méterre magasodó halmok maradnak - na de odáig el is kellene jutni. És ha nincs egy sok pénzzel-munkával épített, és sok pénzzel-munkával, folyamatosan fenntartott vasutad, akkor nyáron megette a fene, nem jutsz el A-ból B-be. Én ott, Vorkuta állomás déli kihúzó csonkájának a bakjánál, ahonnan ezt lőttem, tapasztaltam meg igazán, hogy arrafelé tökmindegy, hogy én mit akarok, úgyis az van, amit a természet akar. Ki akarok gyalogolni kétszáz métert a bokrok között? Hehe, próbáljam csak meg... Télen annyiban más a helyzet, hogy gyalogolni éppen lehetne, mindössze a hófúvással gazdagított mínusz negyvenet-ötvenet kellene elviselni.

hm

Előzmény: GOLAZ111 (432784)
GOLAZ111 Creative Commons License 1 napja 0 0 432784

Igen, nekem is furcsa volt, hogy egy TEM2 néhány kocsival bolyong a tundrán, de ki tudja...

 

Tovább is lépegettem, elég kemény világ, a nyári és nem mocsaras képeken is látszik, aztán átkerveredtem Kkazahsztáni oldalakra. Huhh minden elismerésem, ma már nem lenne türelmem ennyit utazni ilyen élményekért. 

 

 

 

 

Előzmény: hmsoft (432783)
hmsoft Creative Commons License 1 napja 0 0 432783

Ki szállított ott és mit, ha aztán fel is szedték a pályát a '90 - es években?

1992-ig létezett Szalehard és Nadim között vezetékes telefonkapcsolat, a vasút mentén. Ennek a karbantartását látták el motoros hajtányok segítségével, és 1990-ig némi pft munka is folyt, olyan terjedelemben, hogy legalább a hajtánnyal át tudjanak jutni. Az egyik telefonos ember aztán ottmaradt lakni Nadim közelében: épített egy házat és berendezkedett. (Az élelmiszereket helikopterrel hozták neki, és van egy érzésem, hogy nem a piaci árat fizette a szállításért. :) ) 1990-ben megjelent valamilyen nevesincs cég, felszedtek kilencvenvalahány kilométernyi sínt és kapcsolószert - voltaképp tehát beleloptak. Itt egy képes riport a vonal maradványairól, a végén lehet tovább linkelni újabb képes riportokra, hasonló témában.

hm

Előzmény: GOLAZ111 (432782)
GOLAZ111 Creative Commons License 1 napja 0 0 432782

Nadim - Szalehard között 1990 - ig volt forgalom. Ki szállított ott és mit, ha aztán fel is szedték a pályát a '90 - es években? Nagyon olyan a hangulata, mint a Stalkerben, amikor a VME - 1 - el bemennek a Zónába. Kép ugye nincs?

1976 - ig működött a telefon Igarkáig. A telefonvonal még véletlenül sem a településeket kötötte össze, hanem a tudrán húzódott, mindentől messze. Jó nagy szívás lehetett karbantartani.

 

 

 

 

Előzmény: troglodita (432779)
hmsoft Creative Commons License 2 napja 0 1 432781

A híd az szép lesz, ha meglesz, mert kb. 3km széles az Ob, plusz a nyugati parton még vagy 6 km árterület is van...

Van még egy olyan szépsége is, hogy a meder rétegződése: lekvár - vékony (nem elég teherbíró) szilárdabb réteg - lekvár ... és ez háromszor. A három rétegnyi vékony-szilárdabbat és a közéjük ékelődő lekvárt áttörve lehet lejutni a ténylegesen teherbíró rétegig. (Ezért tartotta magát sokáig az alagutas elképzelés, a hidas mellett.) Aki tehát valódi kihívásra vágyik: irány a szalehardi hídépítés (és legalább ugyanennyire a -tervezés). :) Annak idején, gulág-körülmények között sikerült összehozni, ráadásul mindenféle bontott anyagból, ezt a hidat, az Északi-Dvinán, a vorkutai vasúton. (Ma már persze nem az eredeti felszerkezet áll, viszont a kissé impresszionista támasz-kiosztás kellően jellegzetessé teszi a mai napig.) Csakhogy az Ob-híd Szalehardnál ehhez képest messze húzósabb feladat. Ezért nem is vágtak bele érdemben az eredeti "501-es építkezés" során, és ezért nem is lehetett semmi a Halálvasútból.

hm

Előzmény: troglodita (432775)
hmsoft Creative Commons License 2 napja 0 1 432780

És ezt a félbehagyás előtti módszerekkel, és munkaerő-források igénybevételével kívánják megoldani

Úgy tűnik, nem marad más hátra, mint a nyafogó-drága módszer. A KISZ-táboros módszer sem igazán jönne be, azt a vorkutai vasút szárnyvonalainak egy részénél sikerült még elsütni, például Mikuny és Sziktivkar között, némi börtönlakós rásegítéssel. De a nagyját már ott is a fizetős jómunkásemberek adták. Itt majd meg lehet próbálkozni a vorkutai polgármester álmának, a mű-gulágnak a vendégeivel, hogy műgulágozás közben tessék igazi vasutat építeni, bár rövid úton véget érne a történet azzal, hogy "de kérem, mi nem erre fizettünk be, hanem arra, hogy ordítozzanak velünk napközben, este meg jól rúgjunk be a malacsütés közben".

Ez tényleg a régi nyomvonalon fog menni, vagy csak úgy nagyjából arra?

Nagyobbrészt megtartják a régi nyomvonalat, mert ott már legalább valamelyest kezelték a tundrát, mármint talajcsere szempontjából. Bár sokat abból sem tarthatnak meg, mert az eredeti elképzelés, ti. hogy alapvetően homokból legyen az alépítmény, nem jött be, és a vorkutai vasúton is nagyon hamar el kellett kezdeni a megerősítést. Ami állékonynak bizonyult a "nyáron lekvár - télen fagyott lekvár" körülményei között, az négy méter mélyen talajcsere zúzalékkal vagy zúzalék-zúzottkő keverékkel, és erre egy, a szokásosnál magasabb töltést emelnek (szintén zúzalékból). Északabbra, a Jamal-vasúton, ahol a lekvár nyáron sem enged fel, csak egy vékony rétegben, ott nem kell a négyméternyi talajcsere, viszont kell hőszigetelő réteg az ágyazat alá, hogy a felengedés egyrészt lassan, másrészt a lehető legkisebb mélységben történjen. Az SzSH-n tehát inkább a vorkutai vonal körülményeivel kell számolni, vagyis komolyabb talajcsere néz ki. Viszont a régi alépítmény homokja ehhez segítség, mert legalább valamelyest stabilizálta a lekvárt.

És innen (Novi Urengojtól) már csak egy 400 km-es ugrás Igarka, a Jenyiszej partján, ahonnan jó futamodással (kb. 200 km) máris elérjük a Dugyinka-Norilszk vasútvonalat

...és végre a bazinagy norilszki felvételi épület be tudja majd tölteni azt a szerepet, amely miatt ekkorára építették anno, tehát nem egy bánya-szigetüzemet szolgál ki, hanem a naaaagy közcélú hálózat részévé válik.

Ebben az esetben lenne kereslet a vorkutai szénre úgy, hogy a vonatok Szalehard-Novi Urengoj-Szurgut-Tyumen útvonalon keletre mennek?

Vorkuta nyerne vele, mert nem kellene a szenüknek körbevonatoznia, ha keletre menne. És igen, van rá ott is kereslet, hiszen magas minőségű szénről van szó, tehát acélgyártáshoz és vegyipari célokra kiváló. De elsősorban a Jamal-félsziget nyersanyagának a keletre továbbítása miatt fontos az SzSH. Hiszen jelenleg az is csak a vorkutai vonalon szállítható, és a keleti vevőkre (akár oroszországi, akár kínai-japán-koreai) jó hatással volna a szállítási költség csökkenése.

hm

troglodita Creative Commons License 2 napja 0 0 432779

Nem tudom, de szerintem a Vorkuta-Nadim vonalnak önmagának nincs igazán sok értelme, elvégre Szurgut és Tyumen felé ott a vasút. Szokták emlegetni Norilszket, mint célállomást, no de azt meg Igarkán keresztül lehetne bekötni a már említett vonalba, nem feltétlenül északnyugatnak indulva. Amúgy: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szalehard-Igarka-vasútvonal

Előzmény: hotto (432778)
hotto Creative Commons License 2 napja 0 0 432778

Nem tudom, ezért kérdeztem. Van-e kereslet arra, ami plusz forgalmat generálna.

 

Előzmény: troglodita (432777)
troglodita Creative Commons License 2 napja 0 0 432777

miért vinnének keletre szenet? a mezsgyurecsenszki szén nem elég jó?

Előzmény: hotto (432776)
hotto Creative Commons License 2 napja 0 0 432776

Ebben az esetben lenne kereslet a vorkutai szénre úgy, hogy a vonatok Szalehard-Novi Urengoj-Szurgut-Tyumen útvonalon keletre mennek? Vagy csak a gáz miatt fontos ez a vonal?

Előzmény: hmsoft (432769)
troglodita Creative Commons License 3 napja 0 0 432775

A híd az szép lesz, ha meglesz, mert kb. 3km széles az Ob, plusz a nyugati parton még vagy 6 km árterület is van...

Előzmény: hmsoft (432769)
troglodita Creative Commons License 3 napja 0 0 432774

Előzmény: troglodita (432773)
troglodita Creative Commons License 3 napja 0 0 432773

Feketével berajzoltam a jelenlegi vasútvonalakat, ugye délnyugatról jön a Pecsora-Vorkuta vonal, abból ágazik ki egyelőre az Ob nyugati partjáig tartó eddig elkészült rész. Aztán Novi Urengojnál kanyarodik le délnek a Szurgutig vezető vonal, ennek nyugati vége egy bánya, valahol a Nadim/Nagyim partján, Nagyimmal(! ;-) ) átellenben. És innen (Novi Urengojtól) már csak egy 400 km-es ugrás Igarka, a Jenyiszej partján, ahonnan jó futamodással (kb. 200 km) máris elérjük a Dugyinka-Norilszk vasútvonalat ;-)))

 

Előzmény: hmsoft (432769)
division by zero Creative Commons License 3 napja 0 0 432772

Ez tényleg a régi nyomvonalon fog menni, vagy csak úgy nagyjából arra?

Előzmény: hmsoft (432769)
troglodita Creative Commons License 3 napja 0 0 432771

van ennek ám egy köztes módozata is: az önkéntes kisz építőtábor, természetesen a baráti országok fiataljainak részvételével ;-)))

Előzmény: segélyvonókészülék (432770)
segélyvonókészülék Creative Commons License 3 napja 0 1 432770

És ezt a félbehagyás előtti módszerekkel, és munkaerő-források igénybevételével kívánják megoldani, vagy kénytelen-kelletlen nyafogó imperialisták módjára, kesztyűs kézzel, drágán? :)

Előzmény: hmsoft (432769)
hmsoft Creative Commons License 3 napja 0 1 432769

Egy kis carszkojeszelói: Alien-saga után szabadon, feltámad a Halálvasút (rzd-partner.ru alapján)

Az RZsD és a Jamal-Nyenyec Autonóm Terület vezetősége aláírta a 707 kilométernyi Északi Szélességi Vonal (SzSH) építéséről szóló megállapodást. A projektet 2018-2022 között kívánják lebonyolítani, a tervezett költség 285,8 milliárd rubel. Az egykori, befejezetlen "Halálvasút" - avagy 501-es/503-as építkezés - újraépítéséről és forgalomba helyezéséről jó ideje beszélnek már. A vonal nyugati végétől északra eső Jamal-félsziget kiaknázásának a beindulásától kezdve felértékelődött az SzSH is, életképessé viszont csakis azáltal válhat, ha biztos alapokra kerül a nyugati végében az Ob-híd sorsa. Az Obnak itt északon már az alsó folyásáról beszélünk, tehát körülbelül egy habarovszki Amur-híd méretű műtárgyat kell elképzelni, közös vasúti-közúti jellegűt, most még csak egy vágánnyal. A Jamal-Nyenyec Autonóm Terület a híd közúti részének a finanszírozását vállalta, valamint a tervdokumentáció előállítását.

hm

sssey Creative Commons License 3 napja 0 0 432768

Jogos! Bocs!

Előzmény: segélyvonókészülék (432742)
Donaudampfschiff2 Creative Commons License 3 napja 0 0 432767

Ks-Signalsystem

Előzmény: attus germanicus (432764)
attus germanicus Creative Commons License 3 napja 0 0 432766

Talált! :-)

 

De a kiegészítő fehér fény csak akkor ég, ha nem áll a kijárat, akkor egy sárga és egy fehér világít. 

Előzmény: zjakabfi (432765)
zjakabfi Creative Commons License 3 napja 0 0 432765

Akkor ismétlőjelző a kijáratira?

 

Előzmény: attus germanicus (432764)
attus germanicus Creative Commons License 3 napja 0 0 432764

Ez a vonat már hosszabb ideje benn állt az állomáson. 

Előzmény: zjakabfi (432761)
benbe Creative Commons License 3 napja 0 0 432763

Barlin? Mégis mi a ráktól lenne jelentős? A munkanélküliek vagy a bevándorlók repülnek olyan sokat? Hova? Mert olyan sok helyre nem tudsz eljutni onnan. Egy jelentősebb európai ország kevésbé jelentős városának reptere, ráadásul egy olyan környéken, ahol a világ leggyorsabb autópályái és vonatai járnak.

 

Találomra megnéztem pár várost a Skyscanneren, ahova volt tanítványaim járnak egyetemre (Sanghaj, Abu Dzabi, New York, Boston) és egyikbe sincs közetlen járat. Nagyvárosi reptér, de európai szinten sem kiemelkedő.

Előzmény: M63 010 (432760)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432762

wikipedia

Előzmény: kopaszsop (432759)
zjakabfi Creative Commons License 3 napja 0 0 432761

És mi a megoldás?

 

A kisföldalattin sem vált azonnal vörösre, amikor meghaladja a jelzőt, pár másodperc kell.

Érdekes, hogy ott sárga nincs is..., csak kitérőbe menetelkor.

 

 

Előzmény: attus germanicus (432754)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432760

Na és talán Berlin az egyik legjelentősebb város utasforgalom szempontjából Európában. (Nem tudom a pontos adatokat, googlezni kellene.) Csak nem akarok nagyon OFF-olni, mert akkor én is repülök innen pár napra...

Na ezért érdekes, hogy ennyivel kisebb itt a forgalom, mint Londonban.

 

 

kopaszsop Creative Commons License 3 napja 0 0 432759

Na de a hírek szerint

 

??? milyen hírek? hol olvastad?

Előzmény: M63 010 (432756)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432758

Köszi. Nem gondoltam volna, hogy ekkora a különbség, amikor Londonban van még másik 4 reptér is, így ott van hová leosztani a forgalmat, míg itt nincsen más lehetőség.

Előzmény: RadiX (432757)
RadiX Creative Commons License 3 napja 0 0 432757

Tempelhof bezárt, Tegel még megy addig amíg az új nincs kész.

 

Heathrow kiszolgál 75 millió utast évente 2 pályával, ide 30 milliót terveznek induláskor, ami felnőhet 50-re szatellit terminálokkal. Tegel és Schönefeld együtt most kb 30 millió utas.

Előzmény: M63 010 (432756)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432756

Bezárt egy futópálya, lesz vagy lett egy új. Akkor továbbra is kettő van. Na de a hírek szerint két másik reptér bezár(t). Összesen két pálya elég egy ekkora városnak? Frankfurtnak van 4, Londonnak van 6, ha jól számolom (5 reptérre elosztva).

Előzmény: RadiX (432753)
Donaudampfschiff2 Creative Commons License 3 napja 0 0 432755

???

Előzmény: attus germanicus (432754)
attus germanicus Creative Commons License 3 napja 0 1 432754

A német jelzők alapos ismerete nélkül ez elég hajmeresztő jelzésnek tűnik :-)

RadiX Creative Commons License 3 napja 0 0 432753

Előzmény: RadiX (432752)
RadiX Creative Commons License 3 napja 0 0 432752

nem harmadik lesz, ott van a rajzon

Előzmény: M63 010 (432750)
kombi Creative Commons License 3 napja 0 0 432751

De a linkelt szabolcshíres cikkben valahogy villamosított vasútvonalat ábrázol a fotó.

:) :)

Előzmény: Dreamy (432748)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432750

Hol fér el a 3. futópálya? Eléggé szűk ott a hely, ahogyan elnézem.

 

Előzmény: RadiX (432749)
RadiX Creative Commons License 3 napja 0 0 432749

Pont ahogy Ferihegy 1 helyett lett Liszt Ferenc: építenek egy új futópályát és a régi és új pálya közé egy új terminált. Aztán a régi terminált bezárják. Schönefeld űj neve Berlin-Brandenburg reptár lesz.

Előzmény: M63 010 (432747)
Dreamy Creative Commons License 3 napja 0 0 432748

Hűha! Sértetlenül szállt ki! Mekkora Suzuki reklám!

Előzmény: martinaxe7 (432743)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432747

Ezt nem értem!

 

2011-re kibővítik a Schönefeld-repteret és a belvárosban fekvő másik két repteret bezárják. Ez év október 30-áig megnyílik a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtér. (Wikipedia)

 

Csakhogy a google mapson a Schönefeld és ezen a képen a Brandeburg-repülőtér hajszálpontosan ugyanúgy néz ki. Akkor most ez hogyan is van?

Előzmény: RadiX (432744)
kopaszsop Creative Commons License 3 napja -1 0 432746

hogy mondjuk egy busz visz Vecsés vagy F1 magasságában a vasútra

 

most akkor repülőkről beszélgetünk vagy gumikerekűről?

Előzmény: vrobee (432735)
Dreamy Creative Commons License 3 napja 0 0 432745

Arra biztos nem gondoltak, hiszen ha jól emlékszem '86-ban nyitották meg a 2-es terminált, és már akkor szerepelt a közlekedésfejlesztési koncepcióban a metró meghosszabbítása. Sőt, eleve úgy építették a metrót, hogy Kispest felé bővíteni lehessen. Csak '85 környékén úgy döntöttek, hogy nem Kispest felé, hanem Újpest felé hosszabbítják meg. Mire azt befejezték, már nem beszéltek metróépítésről...

De vasútra egész biztosan nem gondoltak. Pedig már a '30-as években is áttehették volna Szemeretelep állomást az 1-es terminál elé. Azért az is furcsa, hogy kb. 70 évig nem gondoltak erre...

Előzmény: vrobee (432732)
RadiX Creative Commons License 3 napja 0 0 432744

Berlin Brandenburg, ha majd végre kész lesz.

 

Előzmény: vrobee (432735)
martinaxe7 Creative Commons License 3 napja 0 0 432743
Előzmény: troglodita (432737)
segélyvonókészülék Creative Commons License 3 napja 0 2 432742

Szergej. Plíz! ;) 

Előzmény: sssey (432741)
sssey Creative Commons License 3 napja 0 0 432741

A BLIKK-ből idézték, de csak 50%-osan, így egy-két lényegesebb infó kimaradt...

 

A polgármester elismeri, hogy hibázott, de ahogy azt az útátjárót ismerem, több száz méterre belátható a kereszteződés. A BLIKK-ben lévő fényképek alapján Szergely volt az ellenfél.

 

sssey

Előzmény: segélyvonókészülék (432738)
sssey Creative Commons License 3 napja 0 0 432740

Egy kis Suzukihoz képest a Szergely egy monstrum... :-)

 

sssey

Előzmény: troglodita (432737)
M63 010 Creative Commons License 3 napja 0 0 432739

Frankfurt: A régi állomás nincs messze az elsődleges termináltól, de az ICE-k megindítása után kinőtte a DB, ezért kellett egy másik terminál is. Aki csak Frankfurtba utazik, az a helyi állomáson száll fel, így nekik nem kell sokat gyalogolniuk.

Előzmény: vrobee (432735)
segélyvonókészülék Creative Commons License 4 napja 0 1 432738

Ebből a "hírből" annyit tudhatunk meg, hogy xy polgármester egyszer valahol, valamikor túlélt egy közlekedési balesetet. Az oldal "top" híreinek listáját nézegetve gyorsan el is hagytam azt. Ez szimpla szemét, nem hírportál.

Előzmény: troglodita (432737)
troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432737

"a monst­rum"

???

Előzmény: martinaxe7 (432736)
martinaxe7 Creative Commons License 4 napja -1 0 432736
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 1 432735

Az a jobbak között van. De vegyük észre, hogy ott sem a terminál alatt áll meg a vonat. Kevés helyen vállalják be úgy. Csalóka, de az embert simán gyalogoltatják/mozgójárdáztatják sokszáz méteren át szinte mindenhol, csak ha ez kilátás nélküli, csillogó folyosón történik, úgy nem annyira feltűnő.  "Zöldmezős" repterek közül hirtelen beugrik Frankfurt (főleg a Fernbahnhof), Heathrow (legalábbis a tube), Rome FCO ... Sok helyen pedig olyan a "vasúti kapcsolat", hogy mondjuk egy busz visz Vecsés vagy F1 magasságába a vasútra, csak normálisan ki van építve az átszállóhely. Persze van ellenpélda is, Genf vagy Schiphol, ahol szinte(?) a terminál alól indul a vasút, de ezeken a helyeken is van rágyaloglás márcsak azért is, mert maga a reptér elég nagy. És ebből az előbbi nem átmenő állomás, hanem direkt leágazás (ahogy egyébként a londoni ill. római példa is.)

Előzmény: segélyvonókészülék (432734)
segélyvonókészülék Creative Commons License 4 napja 0 0 432734

Schwechat?

Előzmény: vrobee (432732)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432733

Igen, asszem, az piros FLIRT volt Hatvan felé, amin működött annak idején.

Előzmény: Ashi Valkoinen (432721)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 1 432732

Szerintem közel sem olyan rossz a helyzet. A vasútvonal közel van, és a reptér messze nincs körbeépítve. Egyszerűen arról van szó, hogy amikor kijelölték a terminálok helyét, szerintem a legvadabb álmokban se jött elő egy átmenő vasútvonal ötlete, legfeljebb a metró nagyon távoli jövőbe vesző meghosszabbítására gondolhattak.

(Mondjuk úgy, hogy máshol sem feltétlenül vannak könnyebb helyzetben, annak viszont nem csak előnye van, ha a reptér a világ végére kerül.)

Előzmény: troglodita (432731)
troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432731

Amúgy biztos jó ötletnek tűnt Ferihegy 1-et bővíteni, de mennyivel könnyebb dolgunk lenne, ha zöld mezősen kicsit kijjebb építették volna fel...

Előzmény: troglodita (432730)
troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432730

hááát, ha nem a 80-as évek szűkösségében építik, osztrák pénzből, akkor lehetett volna sokkal jobb, az egyszer biztos...

Előzmény: RadiX (432728)
troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432729

Olvasgatom a hozzászólásokat és hát valóban úgy tűnik, hogy az ideális vonalvezetés az lenne, ha a két kifutó közé építenék meg a vasútvonalat, no de van erre technikai/biztonsági/stb. lehetőség szerintetek? Nem igazán tudom elképzelni, hogy a jelenlegi biztonsági hisztéria közepette egy hatalmas építőtelep kapjon helyet Ferihegy kellős közepén...

Előzmény: 1000milliárd vasútra (432727)
RadiX Creative Commons License 4 napja 0 0 432728

Persze lehetett volna előre gondolkodni, és a betonszerkezetet eleve beépíteni a terminál alá.

Előzmény: 1000milliárd vasútra (432727)
1000milliárd vasútra Creative Commons License 4 napja 0 0 432727

A reptéri vasútállomás nagyjából a parkoló alatt, annak déli oldalán, a termináltól 2-300 méterre lenne, előtt-utána bevágásban vezetne a vonal.

Elvileg tehető az állomás a SkyCourt alá is, de az kb plusz 50 Md ft.

Előzmény: troglodita (432701)
Neville2004 Creative Commons License 4 napja 0 1 432726

Igen, amíg "MÁV-Railnet" névre hallgatott a wifi a kékeken, tökéletesen működött. Erre kicserélték itt is a pipálósra, azóta viszont többnyire csatlakozni sem tudok. Tudja valaki, mi értelme volt elcseszni valamit, ami működött? Mondjuk abból a szempontból is érdekes, hogy a posta-bhv-n és a Desiro-n is ilyen pipálós van, de ott megy.

Előzmény: Rollende Landstrasse (432724)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 4 napja 0 0 432725

Teljesen egybevágó tapasztalataim vannak.

Előzmény: Rollende Landstrasse (432724)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 4 napja 0 1 432724

A kék FLIRT-ek fedélzeti wifije nem működik. Hálózat van, de kapcsolódás lehetetlen. Ez kivétel nélkül mindegyik kékre érvényes.A pirosokon működik. Csíkos ingákon is többnyire. Az IC kocsik jelminősége változó. Most épp egy olyanban ülök, melyben hasít a net.

Előzmény: felucca_02 (432723)
felucca_02 Creative Commons License 4 napja 0 0 432723

Működik, működik, éjszakai utolsó vonaton, végállomás előtt két megállóval. Egyéb esetben az van, hogy nem lehet kapcsolódni, nem lehet kapcsolódni, ehhez sem és a szomszédos, közelebbi kocsihoz sem.

 

Pedig valahogyan csak megoldható a dolog, ha a repceflirteken meg tudják oldani, ott úgy megy a wifi, mint itthon, kb.

Előzmény: Ashi Valkoinen (432721)
hivi Creative Commons License 4 napja 0 1 432722

Ashi Valkoinen Creative Commons License 4 napja 0 0 432721

Nem tudom vrobee miért vannak ilyen rossz tapasztalataid, nekem az esetek 60-70%-ban működik a Wifi. Piros FLIRT-eken, csíkos Bhv-n és Bp IC kocsikon szoktam használni. 

 

A kék FLIRT-eken, na, azon _egyiken_ sem működött még eddig. A kezdeti időkben MÁV-Railnet volt rajtuk, az egész jól ment is, aztán mióta MÁV-StartWifi1005 (1000+os számtartományban vannak már) és hasonló van rajtuk, azóta sosem tudtam netezni vele. Sem laptop, sem mobil, sem tablet számára nem tudott adni érvénys IP címet, 6 vagy 7 szerelvény. 

 

Ugyanezen típusú Wifi a pirosakon általában azért megy. 

vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432720

Nem ismerem a technológiai hátteret. De azért azt tudni kell, hogy más cégek járművein azért elműködget a net. (Pl. Prága-Bp. Eurolines-buszok Rajkán túl...) Nem hasít úgy, mint az otthoni kábeles csomag, néha elakad, de működik.

Előzmény: troglodita (432719)
troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432719

Ez már tényleg OFF itt és inkább telekom téma, de ;-)

Na jó, igazad van, ráadásul az illető utas több dolgot is kifogásolt: késés, klíma, wifi. Amúgy az egyik szentendrei hév szerelvényen is van wifi, de csak káromkodni hallom az embereket, hogy nem tudnak kapcsolódni. (Nekem céges fél gigám van, az a wifimentes övezetekre bőven elég.) Szerintem ez úgy van, hogy kocsinként beszerelnek egy-egy cuccost, ami tud mondjuk 30 klienst kiszolgálni, aztán ha pont 90-en próbálkoznak, akkor megpróbálja körbekapcsolgatni őket, hogy mindenkinek jusson egy kicsi a nagy semmiből. Vagy pedig a későn érkezőket szó nélkül visszadobja. Azért gondoljunk csak bele, egy MIX/A kocsiban simán elfér 150 utas, ha abból csak minden második akar netezni/online zenét hallgatni/filmet nézni, az már iszonyat adatmennyiség, amit menet közben kéne kiszolgálni, ráadásul úgy, hogy közben a bázisállomások is váltakoznak. Alighanem egy kicsit túl nagy feladatot vállalnak azok, akik ilyet ígérgetnek. Vagy minimum azt kéne valahogy elérni, hogy az ilyen wifiken csak bizonyos korlátozott szolgáltatások legyenek elérhetők, online video és más hasonlók nem.

Bocsánat, már mentem is.

ON

Előzmény: vrobee (432715)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432718

Majd ha az ÁSZF-et kihirdeti a Közlöny, akkor talán. Addig a hatályos törvények a mérvadóak.

Előzmény: bárány (432717)
bárány Creative Commons License 4 napja 0 1 432717

A vonatos (vagy akár buszos) wifire visszatérve: ha benne van az ÁSZF-ben, hogy bizonyos járattípusokon (pl. IC) ezt a vasút biztosítja a pótdíj/felár fejében, akkor lehet reklamálni.

Ha nincs benne, csak többletszolgáltatásként a lehetőségekhez mérten igyekeznek minél több helyen adni (és egyáltalán nem pótdíjért/felárért, nem csak IC-n stb.), akkor nincs mit reklamálni.

Előzmény: vrobee (432716)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432716

Ez kezd OFF lenni, de ez is egyfajta informálás. Ti. hogy a mobilnet mindenkori használhatóságára ne számíts, ha feladatkritikus a dolog. Mondjuk ne alapozd rá a céged teljes jegyértékesíti rendszerét...

Előzmény: bárány (432714)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432715

Nem kéne terelni. Nem a szívszakadás a téma, nem a panaszkodó személye, és nem is a mobilnet-csomagok ára.

 

Hanem az, hogy a szolgáltató beígér egy szolgáltatást, reklámozza magát vele. Aztán az a szolgáltatás nincsen. Nem az van, hogy nem garantálja a minőséget. Nem az van, hogy néha nem működik. Hanem hogy sohasem, vagy szinte sohasem használható.

 

Hasonló magatartásért a piaci cégek költségvetésüktől és az eset súlyosságától függően millióstól százmilliósig terjedő bírságokat szoktak kapni.

Előzmény: troglodita (432713)
bárány Creative Commons License 4 napja 0 0 432714

a mobilszolgáltatók a mobilnet előfizetési díjért cserébe 0 Mbit/s adatforgalmat garantálnak.. Ez így le.van írva..

 

... mert a törvény úgy szól, hogy a mobilszolgáltatók is kell leírják garantált sebességnek, amit 7/24 az ország bármely pontján minimum tudnak biztosítani.

 

A mobilszolgáltatóknál a fizika és a földrajz miatt nincs az a 0-nál nagyobb sebesség, amit bármely pontra tudnának garantálnáni, nem úgy, mint a vezetékes/kábeles szolgáltatók az általuk ellátott területen (merthogy azok helyhez kötött, körülhatárolt hozzáférési pontok).

Az előírások ezt így nem veszik figyelembe, hogy másféle kritérium kellene ahhoz, hogy értelme is legyen ennek a garantált értéknek, így marad a 0, aminek az infótartalma a fogyasztók számára pont 0.

Pedig ez a tájékoztatási kötelezettség azért lenne, hogy a fogyasztókat informálja, mire számíthatnak.

Itt tartunk.

Előzmény: r1232 (432710)
troglodita Creative Commons License 4 napja -1 0 432713

Igen, nekem is megszakad a szívem a busszal EB-meccsre igyekvő és sajnálatos módon késve érkező és sajnálatos módon nem wifizhető utasért ;-)))

Előzmény: vrobee (432711)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432712

Ennyit _garantálnak_ , de az nem azt jelenti, hogy ennyi is _van_. El kell olvasni a vonatkozó apróbetűt, én nem tettem meg, abban viszont biztos vagyok, hogy ha a cég egész hónapban mindenkinek mindenhol ezt nyújtaná, akkor nem sokáig reklámozhatná a szolgáltatását.

Előzmény: r1232 (432710)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432711

Azt hiszem, most nem a telekom cégek díjszabásáról beszélünk.

Előzmény: troglodita (432709)
r1232 Creative Commons License 4 napja 0 1 432710

Csak csendben megjegyezném, hogy a mobilszolgáltatók a mobilnet előfizetési díjért cserébe 0 Mbit/s adatforgalmat garantálnak.. Ez így le.van írva..

Előzmény: vrobee (432702)
troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432709

azért én már hallottam olyan előfizetési csomagról, ahol pl. havonta 2000 Ft-ért adnak 100-150 MB adatforgalmat, a normál beszélgetési lehetőségen túl ;-)))

Előzmény: vrobee (432702)
Dreamy Creative Commons License 4 napja 0 0 432708

Ha tovább nézem, egyre egyértelműbb, hogy Kőbánya-Kispesttől már 4 vágányos pálya Pestszentlőrincen (az azért nem is lesz olyan egyszerű...), Csévéző utcánál fog kiágaznia Ferihegyi Reptérre vezető út alatt, ahol az erdőbe ér - gondolom vágatban, majd a Bélatelepi út és a kerítés vonalát követve a kifutópályától északra menne tovább. De a kerítésen belül már egész biztosan kéreg majd mélyvezetésben, ahol a terminálhoz mélyvezetésű állomással kapcsolódik, majd azt elhagyva a felszínre érkezik. Bár gyanítom, hogy az M0-ást is minimum vágatban éri el, hogy az alatt át tudjon menni. Onnantól már csak szinte szántóföldek vannak, mivel a 4-es út folytatása még nincs meg, azt nem keresztezi. Úgy látom, hogy az eredeti vonalba simán visszatér, mert van hely a +2 vágány kiépítésére... csak egy kicsit közelebb kerül a vasút a házakhoz.

Előzmény: Dreamy (432707)
Dreamy Creative Commons License 4 napja 0 0 432707

Sőt, Gyömrői út folytatása ma is megvan, és attól északra vihetik a vágányokat, majd a reptér kifutópálya mellett valahol, a reptér alatt valahol. Bár most nekem a még északabbra lévő Rákoshegy melletti kerítés és szervíz út menti vonalvezetés még jobbnak tűnik, mivel akkor nem keresztezik a kifutópályát... Nyilván szintben sosem kereszteznék.

Előzmény: Dreamy (432705)
gyoparOHs Creative Commons License 4 napja 0 0 432706

Nem egy részlet gazdag a rajz, de én is azt látom, hogy nem a mostani Ferihegy mh-től ágazik ki hanem Pestszenlőricnél- úgy a Csévéző u. magasságában- és onnan, hogy viszik majd tovább az a kérdés.

Előzmény: RadiX (432704)
Dreamy Creative Commons License 4 napja 0 0 432705

Áh, biztos nem. Szerintem kb. a régi Gyömrői út alatt vinnék a vágányokat.

De hogy hogyan kapcsolódnak Pestszentlőrinc állomáshoz, és onnan hogyan tovább... Ha lesznek kiviteli tervek és valaki látja, majd referáljon.

Előzmény: troglodita (432701)
RadiX Creative Commons License 4 napja 0 0 432704

De hát pont nem ez van a rajzon, a két futópálya között, a gurulóutak alatt  mehet tovább északnyugatnak alagútban-bevágásban, és valahol bentebb köt vissza a meglevő vonalba, nem Ferihegy 1-nél.

Előzmény: troglodita (432701)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432703

Azért ezt inkább ne...

A két pálya közt a 2B déli oldalán talán behozható a vonal vállalható korlátozások mellett, illetve szerintem a mélyvezetés is szóbajöhet egy-egy szakaszon - nem feltétlen lesz drágább, mint felülről építkezni a reptér területén.

Előzmény: troglodita (432701)
vrobee Creative Commons License 4 napja 0 0 432702

http://mno.hu/belfold/ha-nincs-szolgaltatas-nincs-karterites-sem-1361980

 

Ezt csak azért rakom ide, mert nekem talán egyetlenegyszer sikerült eddig használnom a Wifit. Igaz, az utóbbi időben nem is nagyon próbálkozom.

troglodita Creative Commons License 4 napja 0 0 432701

akkor kb. ezen a nyomvonalon képzeljek el egy kétvágányú, villamosított vasútvonalat, amit a működő repülőtér alatt fognak megépíteni?

Előzmény: Dreamy (432700)
Dreamy Creative Commons License 5 napja 0 0 432700

Melyik kép? Én csak egy móricka-rajzot látok, az biztos hogy nem elég részletgazdag.

Egyébként pedig:

"távolsági vonatok egy része a repülőtér 2-es terminálját földfelszín alatti állomáson érintve haladna tovább."

Előzmény: troglodita (432699)
troglodita Creative Commons License 5 napja 0 0 432699

nálunkfele ez úgy mondják, hogy "adnak a sz@rnak egy pofont":

http://magyarepitok.hu/mi-epul/2016/10/megvalosithatosagi-tanulmany-keszult-a-repteri-vasutrol

(lehet persze, hogy csak a mellékelt kép nem elég részletgazdag, de azt nem igazán tudom, hogy a parkoló túlsó végéből hogy is kéne majd a terminálig eljutni...)

GOLAZ111 Creative Commons License 5 napja -1 0 432698

Nem lehet árírni angolra egyik nevet sem. Magyarra viszont lehet, szóval a magyar jobb.

Előzmény: attus germanicus (432684)
r1232 Creative Commons License 5 napja -1 0 432697

A "nagy vasútszakértő"...

Előzmény: 2SC2240 (432685)
hivi Creative Commons License 5 napja 0 0 432696

troglodita Creative Commons License 5 napja 0 0 432695

hülye vicc és bocsánat érte, de remélem Kharón nem ladikkal indult utána...

Előzmény: M63 010 (432694)
M63 010 Creative Commons License 5 napja 0 0 432694

Szomorú hír. :( Nyugodjék békében!

 

Legalább hosszú élete volt...

 

http://iho.hu/hir/elhunyt-dr-kubinszky-mihaly-161018

M63 010 Creative Commons License 5 napja 0 0 432693

Tudom, hogy a jövő indokolatlan, csak arra utaltam, hogy egyre inkább így lesz, mert már 1999-ben is szálltam ki Németországban felfelé ap-s vonatból.

Amúgy meg miért ne lenne szívás? A megszokott dolog az, ha az ember beszáll vagy felszáll, de kiszállva fellépés az kissé szokatlan, na meg rosszabb a felszállásnál, mert ilyenkor nem segít lépcső áthidalni a magasságkülönbséget.

Előzmény: nazareth (432692)
nazareth Creative Commons License 5 napja 0 0 432692

akkor azoknak szívás lesz a magasperon.

 

A jövő idő indokolatlan, a "szívás" pedig picit túlzás. Már most sok helyen az alacsonypadlós szerelvényekről fel kell lépni a peronra.

Előzmény: M63 010 (432691)
M63 010 Creative Commons License 5 napja 0 0 432691

Azon gondolkodtam, hogy ez hogyan is van? Nálunk sk55 a peronmagasság az újabb építésű helyeken, a régieken meg sk30. Na de Németországban hogy lehet, hogy sk70 vagy még ennél is magasabb? Érkeztem egyszer ilyen magasperonos állomásra, és felfelé kellett kiszállnom a peronra. Azaz az alacsonypadló előnyei a visszájára fordultak. Na meg ha arrafelé is terjednek az ap-s motorvonatok, akkor azoknak szívás lesz a magasperon.

Persze előnye is van, mert a normál vonatokra, amikor színtben száll be az ember, az viszonylag kényelmes, de azért nem annyira, mert a magasabb peronnál nagyobb a rés a vonat és a peron széle között, utána meg a legfelső lépcsőt, ami jellemzően a vonaton belül van, át kell lépni, azaz bőrönddel vagy babakocsival azért az sem olyan egyszerű. Kerekesszékkel meg végképp nem megy külső segítség nélkül.

 

Attusnak talán írhatna erről pár gondolatot, hogy hol milyen peronmagasságok, illetve padlószintek vannak. Pl. S-Bahnok esetén.

attus germanicus Creative Commons License 5 napja 0 0 432690

>Kultúrhelyeken

Na, most megkaptam a magamét. Nem is írok nektek többet kínai vonatokról! :-)

Előzmény: bárány (432689)
bárány Creative Commons License 5 napja -1 2 432689

Kultúrhelyeken leírják ezzel a fonetik "magyar" verzióval, utána zárójelben meg a nemzetközi átírást.

Előzmény: vrobee (432688)
vrobee Creative Commons License 5 napja -1 2 432688

A magyar helyesírás viszont nem. A gond ezzel, hogy nem nehéz dekódolni, hanem nem lehet, legalábbis nem egyértelműen. Ez mondjuk pár évtizede is praktikusan valszg. tökmindegy volt, ma már egyre kevésbé az. Mondjuk a pinyin is egészen borzalmas szerintem, mondjuk úgy, hogy nem túl intuitív...

Előzmény: attus germanicus (432684)
segélyvonókészülék Creative Commons License 5 napja 0 0 432687

Ja, de külön tudomány dekódolni. :)

Szvsz is sokkal könnyebben vagyunk, ha nem a pinjin-t toljuk.

Rendes oldalakon (pl. a wiki sok szócikkében) átkapcsolható.

Előzmény: attus germanicus (432684)
segélyvonókészülék Creative Commons License 5 napja 0 0 432686

Milyen?

Előzmény: Rollende Landstrasse (432679)
2SC2240 Creative Commons License 6 napja 0 4 432685

"A vonatbefolyásoló lehet biztber, ha a teljes rendszernek van igazolható SIL biztonsági szintje."

Már ne is haragudj, de ez akkora sületlenség, mint hét ház. Attól, hogy valami besorolható SIL osztályba, az nem lesz biztosítóberendezés. Sőt, a Domino berendezéseknek nincs SIL szintje, s láss csodát mégis biztosítóberendezés.

Előzmény: Muurola (432682)
attus germanicus Creative Commons License 6 napja 0 0 432684

Ez nem angol, hanem a hivatalos kínai pinyin átírás. Amit egyébként az angol nyelv is átvett :-)

Előzmény: poliver85 (432683)
poliver85 Creative Commons License 6 napja -1 2 432683

OFF

 

Csengcsou, Hszücsou :) Sem magyarkodni, sem nyelvtannáciskodni nem akarok, de minek írjuk le angolul, megjegyezhetetlen és kiejthetetlen... Hruscsovot sem Khrushchevnek írjuk le.

 

ON

Előzmény: attus germanicus (432676)
Muurola Creative Commons License 6 napja -2 0 432682

A vonatbefolyásoló lehet biztber, ha a teljes rendszernek van igazolható SIL biztonsági szintje. Az ETCS-nek van, az EVM-nek meg nincs. :)

Előzmény: hmsoft (432681)
hmsoft Creative Commons License 6 napja 0 0 432681

akár ALSzR-rel, ami olyasmi, mint az ETCS L2

(Tudom-tudom, nem biztber, hanem vonatbefolyásoló. Csakhogy ha nekiállnak a cserének, az alap biztber sem marad a helyén, arra mérget lehet venni.)

 

hm

Előzmény: hmsoft (432680)
hmsoft Creative Commons License 6 napja 0 0 432680

Na jó-jó, de a példabeli vonal valahová a Dombóvár-Gyékényes és a Kaposvár-Fonyód közé esik, hazai analógiával. Nagyon derék, hogy két hidat kivéve kétvágányú, a teherforgalom az utóbbi időben növöget rajta, és ha így marad, talán kinéz egyszer egy biztber korszerűsítés (akár ALSzR-rel, ami olyasmi, mint az ETCS L2), esetleg villamosítás. De most még nem tart ott.

Egyébként 1520 mm-en a pályamenti jelzők nélküli, csak vezetőállásjelző alapján működő vonal nem újkeletű dolog, évtizedek óta létezik ilyen. A cirillbetűs Jelzési Utasítás külön foglalkozik ezekkel az esetekkel, pl. külön jelzéskép van arra, ha egy állomásról ilyen állomásköz felé indul a vonat (az OSzZsD jelzésrendszerben megszokottakat ekkor a főlap legalsó pozícióján egy fehér fény egészíti ki).

hm

Előzmény: Rollende Landstrasse (432679)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 6 napja 0 0 432679

ETCS L2 160 km/h felett is ilyen.

Előzmény: Divrotcé (432673)
hmsoft Creative Commons License 6 napja 0 0 432678

Ez ugye nem jelenti azt, hogy jelző nélkül térközöznek?

Pedig azt jelenti: ilyenkor a vezetőállásjelző az elsődleges és egyetlen jelzőberendezés. És bizony nem a közelített fizikai jelző (amelyik a másik irányba néz, és persze ilyenkor csupa vöröset mutat) jelzésképe jelenik meg a vezetőállásjelzőn.

 

Az IDP (Forgalmi és Tolatási Utasítás) 1.5. pontja azt írja, hogy:
- az állomásról a kijárati jelző szabad jelzését követően lehet elindulni (egy orosz vasutas fórum forgalmász topicjai egyikében jól belebonyolódtak a fiúk, hogy ebben a szituációban, ha még a kijárati jelző sem képes valami miatt szabad jelzést adni, akkor elindulhat-e írásbelivel a jármű, vagy úgy sem, de hogy rádiós utasításra nem indulhat el, az biztos; és ha írásbelivel elindult, akkor a szomszéd állomás bejárati jelzőjénél kell-e kapnia még egy írásbelit, vagy ha a bejárat szabad, akkor csak a következő állomásközre jár a papír),
- ha a vezetőállásjelző zöld fényt mutat, akkor a vmax az adott területi vasút vezetőjének az ilyen esetekre adott utasítása szerinti kell hogy legyen (ha az nem magasabb, mint az adott helyen a pályasebesség),
- sárga esetén vmax=50 km/h,
- sárga-vörös (közelített vörös térköznél adja ezt a jelzésképet) esetén vmax=20 km/h és meg kell állni az első (persze a másik irányba állított) jelző előtt,
- megállás után, ha a mv. látja vagy tudja (tudja=rádión értekeztek), hogy a következő térköz foglalt, akkor vár addig, amíg a vezetőállásjelző nem vált sárgára vagy zöldre, és aszerint közlekedik tovább,
- megállás után, ha a mv. nem látja/tudja, hogy a következő térköz foglalt, és a vezetőállásjelző jelzésképe nem változik a megállást követő oldásig, akkor vmax=20 km/h-val folytathatja az útját (vörösben is), ha közben vörös-sárgára, sárgára vagy zöldre vált a vezetőállásjelző, akkor sebességet emelhet, de a vmax csak 40 km/h lehet,
- az előző esetben, ha a következő térközbe lépve sárga vagy zöld jön fel, folytathatja ötvennel vagy a "helytelen vmax"-szal, de ha megint sárga-vörös jön fel, akkor ismét megáll, majd az előzőek szerint 20 km/h stb.,
- (és itt a gumiszabály) ha váratlanul sárga-vörös, vörös vagy fehér jön fel, vagy a vezetőállásjelző sötétet mutat, akkor azonnal sebességcsökkentést kell alkalmazni, és a továbbiakban olyan sebességgel haladni, hogy biztosított legyen a megállás az akadály előtt (erre egyébként az ökölszabály, legalábbis a tehervonatoknál: "25 km/h, ha nincs jobb ötleted").

hm

Előzmény: Divrotcé (432673)
gereblyepörkölt Creative Commons License 6 napja 0 0 432677

Tehát ha pl. török vagy szovjet megszállás alatt maradtunk volna, akkor törökök vagy oroszok lennénk? Ugyan már... Észak-Koreában koreaiak laknak, akik eredendően koreaiul beszélnek. Tajvanon meg erős és erőszakos kínai behatás érte a helyi, tajvani és hakka kultúrát, nyelvet. Lehet mondani, hogy de hát a tajvaniak egyébként is Kínából jöttek (párszáz éve), ennyi erővel viszont Korea és Japán is kínai.

 

Na, de tényleg off vége... Privátban vevő vagyok a téma esetleges folytatására.

Előzmény: attus germanicus (432675)
attus germanicus Creative Commons License 6 napja 0 0 432676

Na, de legyen egy kis vasút is. 

Még szeptemberben, a nagy őszi ünnepek előtt nyílt meg a legújabb kínai nagysebességű vonal. Zhengzhou (6,5 millió) és Xuzhou (3 millió) városait köti össze, a hossza 360 km, 9 állomás található a vonalon. A vonal építését 2012 végén kezdték el, valamivel kevesebb, mint négy év alatt készült el. Az építkezés költsége mintegy 49 milliárd jüan (kb. kétezer-milliárd forint) volt. 

A kínai nagysebességű hálózat hossza ezzel elérte a 20 ezer kilométert. 

Előzmény: attus germanicus (432675)
attus germanicus Creative Commons License 6 napja 0 0 432675

Én ezt egy kicsit másként látom. Mármint nem a mai Tajvan és a mai Kínai Népköztársaság közti különbséget, abban már csak azért sem kelnék vitára veled, mert sosem jártam a világnak azon a részén, de amúgyis kb. azt írtad le, amit gondolok. 

De énszerintem ettől még Tajvan kínai marad. Ahogy azt se mondjuk, hogy Észak-Korea nem Korea, pedig Phenjan és Szöul közt tízszer akkora különbség van, mint Taipei és Shanghai közt. 

Előzmény: gereblyepörkölt (432674)
gereblyepörkölt Creative Commons License 6 napja 0 0 432674

Az egy dolog, de ez az elnevezés főleg Kínának köszönhető, aki kerek perec kijelentették, hogy akár erőszakos módon is megtorolhatják, ha kikiáltanának egy Tajvani Köztársaságot. Ezt nem én találtam ki, ez Kínában anti-szecessziós törvény néven kőbe van vésve. Eszerint egy Kína létezik, melybe Tajvan is beletartozik, így az ettől való függetlenedési kísérlet (értelemszerűen) kínai érdekeket sért. Az olyan nevek mint Chiang Kai-shek, Sun Yat-sen és a Kuomintang (KMT) sem teljesen ismeretlenek talán, az ezekkel kapcsolatos lényeg az, hogy a II. világháborút és a tajvani japán megszállást követően illetve miután a kommunista párt kiverte a KMT-t Kínából, azok Tajvanra menekültek, majd egypártrendszert alakítottak ki, módszeresen b*szogatták a helyi, tajvani lakosságot (Chiang Kai-shek illetve később a fia, Chiang Ching-kuo rezsime alatt mintegy 30000 pro-demokrata embert tüntettek el, ezek közül az egyik nevezetesebb, a szintén demokrata-szimpatizáns tüntetéssorozat következtében elmeszelt újságírók Kaohsiung-ban), gyakorlatilag büntették, ha valaki nem a mandarin, hanem a helyi, tajvani v. hakka kínait használta és hasonló mulatságok. Szintén ebben az időben, 1971-ben bukta ENSZ tagságát is Tajvan, valamint Kína mind a mai napig szankciókat vet ki azokra az országokra, akik hivatalosan elismerik a független tajvani államot (így ezért is látni viszonylag kevés tajvani nagykövetséget).

 

Az egypártrendszeres mókának végül Chiang Kai-shek-ék kihalása vetett végett, így végül lehetett népszavazás is, majd a többpártrendszer is kialakult. A Kína szimpatizáns KMT továbbra is fennáll, de mostanra már sokat veszítettek erejükből, köszönhetően annak, hogy a tajvani lakosság a körében a függetlenedést promotáló demokrata párt a népszerűbb (ennek kapcsán léphetett hivatalba idén Tajvan első női miniszterelnöke is). Manapság pedig hatalmas a szakadék Tajvan és Kína között mind társadalmi, gazdasági és politikai berendezkedés téren is, így pl. Tajvanon tudsz VPN nélkül Google-t használni, tudsz független, cenzúramentes sajtótermékeket olvasni illetve többek közt a vasúti beruházások sem kamutenderek során dőlnek el folyamatosan az állami vasútépítő és a szintén állami gördülőállomány-gyártó cég javára, de elég egy napot eltölteni Taipei-ben és Pekingben, és szinte kézzelfogható lesz a különbség. Tajvan gazdasága amúgy nyilvánvalóan erősen függ Kínától (ld. Foxconn gyára Shenzhen-ben pl.), így nem kockáztathatják, hogy Kína egy csapásra felmondjon minden megállapodást.

 

/OFF

Előzmény: attus germanicus (432671)
Divrotcé Creative Commons License 6 napja 0 0 432673

 Az egyik (a legelterjedtebb), amikor helytelenben bár nincs jelző, de a vezetőállásjelző működik, mert a jelfeladás tud kétirányúként viselkedni. (A sorompók is, ott meg eleve divat a külön fedezőjelző a vasút felől.)

 

Ez ugye nem jelenti azt, hogy jelző nélkül térközöznek? Csupán csak megkapják a zöldet, meg vlami sorompó jelzést?

 

 

Kisebb forgalmú vonalakon előfordul, hogy helytelenben állomástávolságú a közlekedés, helyes irányban pedig térközös.

Keleti patrónusaink mosolya nem volt éppen felhőtlen, mikor kijelentettük hogy nékünk igazából ez kéne, csak véletlenül kifejlesztettük vélük a kétvágányú, helytelenbe teljesértékű térközt.  ;-P

Előzmény: hmsoft (432667)
Divrotcé Creative Commons License 6 napja 0 0 432672

Aha, gondolom a jelfeladás sínáramkörös, ahol a térközjelző mindkét irányba táplál, a vonat meg mindig csak "szemből" veszi a jelet. 

 

Elhiszem, hogy két irányba táplál, de akkor a foglaltság információt hogy nyeri ki a térköz?

Előzmény: Muurola (432668)
attus germanicus Creative Commons License 6 napja 0 0 432671

Ezt kifejtenéd? Az ország neve Kínai Köztársaság.

Előzmény: gereblyepörkölt (432669)
hivi Creative Commons License 6 napja 0 1 432670

Fűtőházi csendélet

gereblyepörkölt Creative Commons License 2016.10.17 0 1 432669

Hát, azért ha egyszer eljutsz Tajvanra meglátod, mennyire nem helytálló "lekínaizni" az országot.

Előzmény: Muurola (432665)
Muurola Creative Commons License 2016.10.16 0 0 432668

Aha, gondolom a jelfeladás sínáramkörös, ahol a térközjelző mindkét irányba táplál, a vonat meg mindig csak "szemből" veszi a jelet. De így a mozdonyon helytelenbe közlekedve mindig az látszik a vezetőállás jelzőn, hogy vörös jelző felé mész, kivéve, amikor "fogalt" szakaszra lépett be. Ha kétirányú a sorompó vonatérzékelése... az vagány. Kínában inkább nem épül sorompó. :)

Előzmény: hmsoft (432667)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.16 0 0 432667

Na, azért szabályozottabb a dolog annál: kétvágányú az a vonal, csak egyirányú térközbiztosítással. A térközjelzők az 1520 mm-es térségben nem szükségszerűen helyezkednek el (közel) egyvonalban a két- és többvágányú vonalakon. Ha a térközbiztosítás egyirányú, akkor pedig csak egyfelé "néznek", és ilyenkor helytelenből bejárati jelző sem lesz többnyire. Kijárati jelzőként sok esetben használatos törpe, tehát érdemes lefelé is nézni az állomási vágányok végénél. Egyirányú térközbiztosítás esetén több megoldás létezik a helytelenben közlekedésre. Az egyik (a legelterjedtebb), amikor helytelenben bár nincs jelző, de a vezetőállásjelző működik, mert a jelfeladás tud kétirányúként viselkedni. (A sorompók is, ott meg eleve divat a külön fedezőjelző a vasút felől.) Kisebb forgalmú vonalakon előfordul, hogy helytelenben állomástávolságú a közlekedés, helyes irányban pedig térközös.

hm

Előzmény: Muurola (432666)
Muurola Creative Commons License 2016.10.16 0 0 432666

Ahogy Franciaországban. Vagy Kínában. Jellemzően nem közlekednek a vágányzár ideje alatt az egyik irányba. Ha nagyon kell, akkor meg erősen hisznek benne, hogy üres az állomásköz (és lenyelik, hogy az összes vonali sorompó zavarba megy), akkor persze lehet menetiránnyal szembe közlekedni. Ahogy nálunk is lehet! :)

Előzmény: sssey (432664)
Muurola Creative Commons License 2016.10.16 0 0 432665

Nagy dolog ez - Kis-Kínában! :)

Előzmény: gereblyepörkölt (432662)
sssey Creative Commons License 2016.10.16 0 0 432664

hmsoft

 

Végignéztem...

A szakasz nagy részén úgy nézett ki, hogy nem egy két vágányos pálya, hanem két 1 vágányos. Legalábbis a jelzők alapján, sokszor még állomásokon is csak a jobb vágányra volt kijárati jelző, illetve onnan bejárati jelző.

Hogyan oldják meg, ha csak 1 vágány járható?

 

sssey

Előzmény: hmsoft (432663)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.16 0 0 432663

Egy kis vasárnap esti time-lapse 1520 milliméteren, az oroszországi délvidéken, Lihaja és Volgográd között, ezúttal drótmentes környezetben (na jó, a végén persze megjelenik a felsővezeték). A gyorsított felvétel egy Adler-Cseljabinszk időszakos távolsági személy (fürdősvonat) TEP70 gépének a nézőpontjából készült. Feladat: mivel látják el a vonalon a helyi személyvonati feladatokat? :)

hm

gereblyepörkölt Creative Commons License 2016.10.16 0 6 432662

Valamivel több mint 111 év után búcsúzik utasaitól a tajvani Taichung állomásának épülete, melynek funkcióit 2016. október 16-tól, a majdani S-Bahn-t (helyi elnevezéssel: MRT) is kiszolgáló, modern, új épület veszi át. A japán megszállás idején, 1905. május 15-én átadott állomás, a tegnap nappal bezárt épületét 1917-ben, Taisho császár uralkodása alatt kapta, melyet később, 1949-ben bővítettek. A reneszánsz stílusú épület tervei ahhoz a Tatsuno Kingo-hoz köthetőek, aki többek közt a tokyo-i Marunouchi állomását vagy a Bank of Japan tokyo-i épületét is tervezte. Taichung korábban a keskeny, 762mm nyomtávú Taiwan Sugar Railways egyik kiemelt fontosságú állomásaként működött, ám ez a hálózat, az utak és a teherautók elterjedésével folyamatosan csökkent.

 

 Az érdeklődők utoljára 2016. október 15-én

 fotózhatták utoljára a feladatát betöltő,

 idén 111 éves taichung-i állomás épületét.

 

Tajvan harmadik legnagyobb állomása 2015-ben mintegy napi 30000 ember forgalmát bonyolította. Az állomáson áthaladó, földfelszínen vezetett vasúti pálya a 2000-es évek végén kezdett komoly problémákat okozni a helyi gépjármű- és buszforgalomban, hiszen a vasúti pályát számos helyen nagyforgalmú főút keresztezi , így a hasonlóan nagy forgalmú vasútvonal gyakran lezárt sorompói komoly fennakadást jelentettek a reggeli és esti ingázók köreiben.

 

 A régi állomás peronjain várakozó

 tömegek, az állomásépület utolsó

 napján. A szombati napnak köszönhetően

 a szokásosnál is többen látogattak

 ki.

 

A probléma kiküszöbölésére így végül egy, a jelenleg is építés alatt álló Taichung MRT-be integrált emelt pálya létrehozása mellett döntöttek. A mintegy 20km hosszú, Fengyuan és Wuri állomások közt húzódó, a Taichung MRT piros vonalaként számontartott, de a TRA (Taiwan Railway Adminsitration) által üzemeltetett, 1067mm nyomtávú pálya teljes hosszában a régi nyomvonalat követi, melyen Taichung mellett, Fengyuan, Tanzi, Taiyuan és Daqing is új állomásokat kapott. Ezekhez 2018-ig az MRT járműveit kiszolgáló öt új állomás is elkészül, így Fengyuan és Wuri között egyazon pályát használják majd az MRT és a TRA járművei is.

 

Nippon Sharyo gyártmányú, TRA TEMU2000-es sorozatú

"Puyuma Expressz" várakozik az új Taichung állomás

vágányán 2016. október 16-án, az állomás első "munkanapján".

 

További képek a szakasz régi és új körülményeiről:

 

1. 2016. október 15-ére a taichung-i állomás jegykapuit már elbontották, helyette már csak manuálisan folyt a jegyek ellenőrzése...

 

2. ... 24 órával később viszont már mindenféle akadály eltűnt és sok-sok év után, az induló járatok információs táblái is elsötétültek.

 

3. A bezárt taichung-i állomásépület egykori jegypénztárai előtt egy nap alatt mobil pékség nyílt.

 

4. A régi állomásépülettel átellennes oldalon kialakított új épületet a régi peronokon át lehet megközelíteni, melyeket ilyen, rögtönzött átjárókkal oldottak meg. Érdekes belegondolni, hogy alig egy nappal korábban itt még tajvan vasúti személyforgalmának jelentős hányada megfordult, melyről a sínfejek is tanúskodnak.

 

5. Az új pálya mellé természetesen nagyobb sebesség is dukál, így a mentrend is módosításra szorul. A jellemzően az ország keleti partján, Taipei és Hualien (花蓮) között közlekedő TRA TEMU1000-es sorozatú járművek szombatonként egy-egy járat erejéig a viszonylag zsúfolt nyugati oldalra is "átmerészkedtek", közvetlen összeköttetést biztosítva Changhua (彰化), Taichung (台中) valamint a főváros és a nagyobb keleti parti városok így Yilan (宜蘭) és Hualien között. A típus a menetrendi módosítások miatt ma közlekedett utoljára ezen a viszonylaton.

 

6. Az új és a meglévő szakasz többi részének összehegesztése az október 15. és 16. közötti éjszakán, az utolsó járatok elhaladtát követően történt meg. A képen az új szakasz Fengyan felőli vége látható, a hegesztéstől balra eső pálya az új, emelt pálya kezdete, míg a háttérben lévő csonka sínszál a forgalomból kivont szakasz fizikai vége.

 


schlumberger Creative Commons License 2016.10.15 0 2 432661

schlumberger Creative Commons License 2016.10.15 0 0 432660

visszatérítethetik

visszatéríttethetik

Előzmény: kbn (432655)
v_peti Creative Commons License 2016.10.15 0 0 432659

Kissé meg vagyok keveredve, igazad van, azok keletisek.

Előzmény: zjakabfi (432652)
r1232 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432658

Így van. Viszont a nyári menetrenddel nagy gondok lesznek megfelelő előkészítő, tárolókapacitás híján. Amit persze meg lehet oldani, ha van idő az alternatívák kidolgozására. Jelen esetben viszont nem ez látszik, úgyhogy lesz ebből még probléma.

Előzmény: zjakabfi (432657)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432657

Így van nincs Agram a Déliből, de nyáron sem maradt ott, amíg volt. :)

Előzmény: r1232 (432656)
r1232 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432656

Nincs pécsi IC. De az Agram sincs, az nem közlekedik régi formájában, a Keletiből indul egy pécsi IC stokkjaként, ha jól tudom. Igen, a Citadella-féle kocsik egy része megy éjjel a Keletibe karbantartásra, cserére, hajnalban meg vissza.

Előzmény: zjakabfi (432649)
kbn Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432655

https://www.mavcsoport.hu/mavinform/vasuttarsasag-visszateriti-pot-es-helyjegyekbol-helyjegyekbol-illetve-potjegyekbol-adodo

 

A vasúttársaság visszatéríti a pót- és helyjegyekből, helyjegyekből, illetve pótjegyekből adódó különbözetet

 

2016. október 14. péntek, 12.38

 

Az október 14-én azaz a mai napon váltott pót- és helyjegy árak nem megfelelően jelentek meg az értékesítési felületeken. Az utasok a tévesen árazott InterCity pót- és helyjegyekből, helyjegyekből, illetve pótjegyekből származó különbözetet - azok bemutatásával - bármelyik ügyfélszolgálaton, valamint a célállomáson visszatérítethetik legkésőbb október 21-éig.

 

Az okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket kéri a vasúttársaság.

 

MÁVINFORM

r1232 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432654

Úgy-úgy, éjszaka a Déliben szinte csak Flirt van.

Előzmény: ajm (432642)
kbn Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432653

ilyenbe:

 

 

Nyári menetrendben 2 horvát is kocsi is volt benne. :)

Előzmény: v_peti (432651)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432652

Keletibe, illetve a Göcsejbe asszem.

A 2 pécsi IC-t nevezd meg kérlek, ami a Déliben aludna szerinted.

 

 

 

Előzmény: v_peti (432651)
v_peti Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432651

Hová? IC szerelvényt helyi vonatra? Mióta?

Előzmény: zjakabfi (432649)
kbn Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432650

Nem meglepő, inkább logikus.

 

A napi csúcs reggel 7 körül van, ilyenkor bármi tárolón áll, eszközpazarlás - legyen az akár egy később kezdő távolsági szerelény. Én például minden reggel szombathelyi halbin jövök be a 40a-n, sőt ugyanitt még a Citadellából is soroznak be szlovén kocsit az egyik reggeli személyvonatba.

 

Egyébként hasonló okból a Volánok távolsági flottájának egy része is iskolásokat szállít reggelente vidéken.

Előzmény: ajm (432642)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432649

Milyen 2 pécsi IC alszik a Déliben?

Még az Agramot is elviszik, vagy beforgatják.

1 IC lehet ott a Citadella, de szerintem azt is elviszik.

 

 

 

Előzmény: v_peti (432644)
v_peti Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432648

Ez mikor volt itt? Tegnap találtam.

Előzmény: kopaszsop (432647)
kopaszsop Creative Commons License 2016.10.14 0 4 432647

Előzmény: v_peti (432645)
vrobee Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432646

Egyetértek. Ilyen esetben nem turkálni kell a bőröndben, hanem megfogni, amíg a rendőr ki nem ér.

Előzmény: névtelen (432643)
v_peti Creative Commons License 2016.10.14 -3 0 432645

v_peti Creative Commons License 2016.10.14 -1 0 432644

Ez érdekes, mert sok esetben este két szerelvény is beérkezik, ami ott alszik, így az egyiket mindenképpen tárolóra kell vinni, hacsak nem tesz egy kört az elővárosban. Na de nyáron a Balaton kiszolgálásakor mindenképpen lesz ott azért jópár vonat!

20-25 kocsi? Ezt nem gondoltam volna. Ugyebár van ott IC is, azokkal mi van? Ott alszik 2 pécsi IC, egy Kaposvári IC, és egy Agram. Azokat nem tudják máshová vinni! maximum az Agramot. Vagy mindegyik bent marad az állomáson?

 

Amúgy a tárolók mennyire kihasználtak délelőtt vagy éjjel?

 

Előzmény: ajm (432642)
névtelen Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432643

Érdekes cikk az indexen:

 

A vonaton felejtette a bőröndjét, az utastársai simán ellopták tőle

Tibor csomagját pofátlan és idegesítő módon nyúlta le az addig vele utazó szerelmes pár. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Hasonló esetben azt kértem volna a kalauzt, hogy hívjon rendőrt és tartsa vissza a lopni szándékozó párt (nem kell, hogy kinyissa a bőrőndöt, vagy belenézzen), ha nem hajandó, akkor a kalauzt jelenteni, lopásban való bűnrészességel (a lopás alapos gyanúja jelen esetben megáll).

 

 

ajm Creative Commons License 2016.10.14 0 0 432642

Meglepő, de nem így van! Ma éjszaka is csak a 8510-es nyomta az állomási vágányokat, deFlirtből tizenegy néhány+ egyTalent. Vagy 20-25 hagyományos kocsi Szabolcsra és Fehérvárra megy, hogy hajnalban visszatérjenek.

 

 

Előzmény: v_peti (432641)
v_peti Creative Commons License 2016.10.13 -1 0 432641

Mennyi idióta van??? Nem az a pár Flirt sok, amelyik csúcson kívül álldogál, mert éjjel Battán, Pszabolcson, Fehérváron vagy Tárnokon, Tatabányán illetve Győrben tudnak aludni, esetleg Veszprémben, délelőtt meg egy kis trükközéssel megoldható a pihenésük, hanem a sok távolsági vonat Szombathely, Pécs, Tapolca, Kanizsa, Keszthely...Mindegyikből ca. 2 db alszik ott éjszaka, főleg nyáron. Egy elfér az állomáson, na de a másiknak ki kell húznia a tárolóba. Na meg ott vannak a tartalék kocsik.

schlumberger Creative Commons License 2016.10.13 0 1 432640
hmsoft Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432639

Ismerős fogalom arrafelé a vonatszakadás

 

Ugyebár minden vonókészülék teherbírásánál létezik nagyobb vonóerőt kifejteni képes mozdonycsoport, minden méretezési hőmérsékletnél létezik nagyobb hideg (amikor a fém ridegebbé, kevésbé terhelhetővé válik), és minden elképzelésnél létezik fakezűbb vezér is (ó, minek az automata, jobb azt kézzel, és na nézzük csak, hogyan tudom megtépni azt a kontrollert, lehetőleg összenyomott állapotú vonattal). :)

 

hm

Előzmény: Rollende Landstrasse (432630)
vrobee Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432638

remélem, majd linkeled!

Előzmény: gereblyepörkölt (432637)
gereblyepörkölt Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432637

Érdekes írás, honnan? (Ha saját kútfő, akkor miért itt jelenteted meg, ahol hamar elsüllyed?)

 

Köszi. Igen, saját írás / képek. Blogomra szoktam részletesebben spamolni ezekről, úgyhogy ez inkább csak ilyen vázlatocska magamnak is.

 

Pontosabban a hagyományos fapados harmadosztályú kocsikon egyáltalán nincs üveg...

 

Igen, természetesen úgy értettem, hogy üveg nincs és azért írtam, hogy helyenként. Illetve a Maeklong-vonalon lévő herélt Nippon Sharyo DMU-k és az Aranyaprathet felé tartó magas színvonalú B.T.C kocsik tapasztalatai alapján amúgy üveg van, csak épp felhúzni nem lehetett, de ez lehet, hogy kényszerű szezonális légjavító megoldás. (A repülő kövek meg a rácstól függetlenül is fejbe csaphatnak. :D )

 

Ui.: Belegondolva, ha Kambodzsa nem töketlenkedne, simán el lehetne utazni Faro-ból (Portugália déli vége) Szingapúrba csak vasúton.

Előzmény: vrobee (432635)
Donaudampfschiff2 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432636

Nem. Annak au ICE-nek az utasai örültek neki, ami átment ezen az ajtón, majd üzemképtelen lett egy alagútban.

Előzmény: kihúzóvágány (432634)
vrobee Creative Commons License 2016.10.13 0 1 432635

Érdekes írás, honnan? (Ha saját kútfő, akkor miért itt jelenteted meg, ahol hamar elsüllyed?)

 

A nemzeti KTMB vonalaival szemben a magán vasúttársaságként üzemelő Express Rail Link (ERL) a nagyobb sebesség eléréséhez az 1435mm-es nyomtávot preferálta.

2. CSR Zhuzhou gyártmányú, 160km/h üzemi végesebességű és 1000mm nyomtávú KTMB Class 93 InterCity halad Tiroi állomás közelében Seremban felé.

 

Akartam is kérdezni, hogy mi az a sebesség, amihez a méteres nyomtáv nem elég? Persze ha szigetüzem, és az is marad, akkor jobb választás a normál...

 

Thaiföldön is nagyon divatos, ám ott egyes járműveken helyenként ablak sincs.)

 

Pontosabban a hagyományos fapados harmadosztályú kocsikon egyáltalán nincs üveg, csak egy rács az esti hideg és monszun ellen, de az meg sötétít, úgyhogy nem feltétlenül húzzák be nappal. Legalábbis korábban ez volt a jellemző, lehet, hogy változott.

 

Előzmény: gereblyepörkölt (432632)
kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432634

Gondolom, Siemenséknél nem nagyon örültek az esetnek, mert saját Viaggio Classic tipusukként reklámozzák.

Előzmény: Donaudampfschiff2 (432631)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432633

gereblyepörkölt Creative Commons License 2016.10.13 0 5 432632

Malajzia nem éppen a vasút fellegvára, hiszen az országos hálózat jóformán a két, Thaiföld felé tartó, illetve az egy, Szingapúrig húzódó vonalból áll. Ezekhez mindössze az erősen Kuala Lumpur és környékére koncentrált helyi vonalak, egy, a többitől független, a Petronas által használt iparvágány illetve Borneó egyetlen vasútvonala társul.

 

A jellemzően 1000mm-es nyomtávú hálózat két helyen ér át Thaiföldig, illetve egy helyen Szingapúrig, ám ez utóbbi kb. annyira elég, hogy átvigye az embert a határon. Thaiföld felé azonban korábban létezett Kuala Lumpur - Bangkok viszonylatú éjszakai vonat is, mára azonban ez a viszonylat is, a turisták körében kedvelt Butterworth-ig rövidült. Az egyetlen megmaradt belföldi éjszakai járat a szingapúri határtól, a félsziget belsőbb régióiban található Gemas és Gua Musang városain át éri el a thai határon fekvő Tumpat városát, ám a határátkeléshez itt is átszállás szükséges.

 

Az utas- és teherforgalom java azonban a félsziget délnyugati részén, a Gemas, Seremban, Kuala Lumpur, Ipoh, Butterworth és Padang Besar között húzódó, frissen villamosított szakaszra koncentrálódik, melyeken korszerű, CSR Zhuzhou gyártmányú elővárosi és távolsági motorvonatokkal találkozhatunk, utóbbiak remek alternatívát kínálnak a 8 óra buszozás és az 1 óra repülőút között. Bár az emberek egyre szívesebben választják a vasutat utazásukhoz, a kiterjedt távolsági busz hálózat illetve a rendkívül olcsó belföldi repülőjegyek erős konkurenciát jelentenek a vasút számára, mely a 2026-ra tervezett Kuala Lumpur - Szingapúr nagysebességű vasút átadásával várhatóan jobban feladja a leckét a busz- és a légitársaságoknak egyaránt.

 

1. A Kuala Lumpur és a közelben lévő nemzetközi reptér között közlekedő, Desiro ET 425 M típusú "KLIA Ekspres" halad Serdang állomás közelében KL Sentral állomás felé. A némileg túlárazott járat mintegy 30 perc alatt futja le a replőtér és a belváros közötti kb. 50km-es távot, melyért 55 ringgit-et, azaz közel 3800 forintot kell leszurkolni (2016-ig ez csak 35 ringgit volt). Összehasonlítás képpen a buszok, melyek átlagosan egy óra alatt teszik meg ugyanezt a távot, mindössze 11 ringgitbe, nagyjából 760 forintba kerülnek. A nemzeti KTMB vonalaival szemben a magán vasúttársaságként üzemelő Express Rail Link (ERL) a nagyobb sebesség eléréséhez az 1435mm-es nyomtávot preferálta.

 

2. CSR Zhuzhou gyártmányú, 160km/h üzemi végesebességű és 1000mm nyomtávú KTMB Class 93 InterCity halad Tiroi állomás közelében Seremban felé.

 

3. KTMB Class 92 elővárosi vonat Kepong állomás közelében. A járművek 2010-es forgaloma állása óta szinte valamennyin megtalálhatjuk a gyerekek körében rendkívül népszerű kődobálózás áldásos hatásait. (Ez még itt a szerencsésebb eset, hiszen ez a tevékenység Thaiföldön is nagyon divatos, ám ott egyes járműveken helyenként ablak sincs.) A mindössze 6 éves járműsorozatból egy teljes, 6 kocsiból álló szettet baleset miatt már selejteztek, továbbá a járművek beszerzésére kiírt tender miatt korrupciós vizsgálat. (Ennek fő oka, hogy a kínai gyártó a többi jelölthöz képest jelentősen alacsonyabb kocsinkénti árat kínált, melyet később, miután megnyerték a pályázatot, az eredeti ár mintegy két és félszereséért szállítottak.)

 

4. A maláj KTMB egy 26-os sorozatú dízelmozdonya úszik cementvonatval a thaiföldi Hat Yai felé, Seremban állomás közelében. Az olyan nagyvállalatoknak, mint a Petronas-nak és a LaFarge-nak köszönhetően a teherforgalom jelentős hányadát teszik ki a cement- és a különböző petrolkémiai termékeket szállító vonatok.

 

5. A Sabah State Railway jelenleg a Borneó szigetén osztozó három ország (Brunei, Indonézia és Malajzia) egyetlen vasútvonalát jelenti, mely összeköttetést biztosít Sabah állam fővárosa, Kota Kinabalu illetve annak reptere, valamint a szigeten található nagyobb városok, így Papar, Beaufort és Tenom közt. Az 1000mm nyomtávú, legfeljebb 80km/h-val bejárható vonal a 2007 és 2011 között zajló rekonstrukciós műveleteket követően 2011. február 21-én nyitott meg ismét, melynek okán korszerűbb, CAT erőgéppel felszerelt CSR Zhuzhou gyártmányú, 6000-es sorozatra keresztelt PP vonatok is bevetésre kerültek.

 

Donaudampfschiff2 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432631

Tudtommal jár még. Nemrég hagyta el az egyik ajtaját Ausztriában az egyik kocsija...

Előzmény: segélyvonókészülék (432624)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2016.10.13 0 0 432630

Ismerős fogalom arrafelé a vonatszakadás, vagy az már csak akkor következik, amikor borul minden?

Előzmény: hmsoft (432626)
v_peti Creative Commons License 2016.10.13 -1 0 432629
sssey Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432628

Neked is köszönöm!

Előzmény: hmsoft (432626)
sssey Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432627

Köszönöm!

Előzmény: Grg (432625)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432626

Ezekre van valami korlátozás, vagy szabadon kapcsolhatóak?

A csavarkapocs terhelhetőségéig nincs korlátozás, tehát mint az európai kocsik esetében. És amint a csavarkapocs helyébe az SzA-3 lép, egyúttal életbe lép az ő magasabb terhelhetősége is, tehát onnantól meg az 1520 mm-es vasutakon közlekedhet korlátozások nélkül. Meg kell még jegyezni, hogy az 1520 mm-es vasutak RIC jelű személykocsijainak az oldalütközői valódi oldalütközők, tehát az európai szabványok szerinti a munkaemésztő képességük. Emiatt "keményebbek" a csak az SzA-3-asok feszesen tartására szolgáló társaikhoz képest, de ez nem jelent problémát.

És egy szándékosan túlzó kérdés: rendelhetnék olyan külön kocsit, ami Bp-ről Vlagyivosztokba visz?

Ahogy már írták a fórumtársak is: nincs technikai akadálya. Olyan kocsi kell, amelyik szerkesztési szelvény, tengelyterhelés, zárfények, szekrényszilárdság, fékrendszer stb. stb. szempontból eleget tesz minden olyan követelménynek, amelyek az érintett vasúti hálózatokon érvényesek. Az 1520 mm-es vasutak RIC jelű személykocsijai pont erre valók. Nincs belőlük túl sok, hiszen a közlekedtetett vonatok/stokkok/közvetlen kocsik elenyésző hányadát teszik ki - de ha jól megfizeted, biztosan megteszik neked, hogy elvisznek rajta a Skot-félsziget délnyugati széléig, ahonnan már nincs tovább - legalábbis szárazföldi eszközökkel.

hm

Előzmény: sssey (432619)
Grg Creative Commons License 2016.10.12 0 1 432625

Tavaly augusztusban a németeknél csináltak egy ilyet Behringersmühle-ből Port Baikal-ig egy RZsD hálókocsival...

 

Németül tudóknak itt egy cikk,  illetve az Eisenbahn romantik filmes beszámolója. :)

 

Előzmény: sssey (432619)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432624

A Moszkva - Nizza heti egy pár kipusztult? Ha igen, mikor?

 

Bécs - Moszkva a nyáron volt még. Ja, nem komplett nagy szerelvény, csak - talán - 2-3 közvetlen kocsi. (100-405)

Előzmény: kihúzóvágány (432622)
vrobee Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432623
Előzmény: v63150 (432618)
kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432622

Most már egyre inkább Bresztben, de már nincsenek olyan teljes szerelvények, amelyek vagy harminc éve még jártak (mondjuk Magdeburgból Moszkvába).

Előzmény: gmarc (432621)
gmarc Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432621

A csavarkapcsokat már Csapon lecserélik központi vonó-ütköző készülékre, a forgóvázakkal együtt. 

Előzmény: sssey (432619)
_Nyuszi Creative Commons License 2016.10.12 0 0 432620

Nem, ilyen nem volt. A járművek mozdonyfedélzeti berendezésétől kapott jelek alapján lehetett látni, hogy mi merre jár az országban, de Google alapú (pontosabban GTFS alapú) útvonaltervező nem volt, mert a Start nem generálta le a GTFS adatokat a saját adatbázisából és nem adta át a Googlenak. Most már ilyen is van, tehát ha én Budapesten belül szeretnék Újpestről Kelenföldre utazni, a Google figyelembe fogja tudni venni a vasúti és a városi közösségi közlekedési lehetőségeket is.

Előzmény: v63150 (432618)
sssey Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432619

Mi a helyzet az Európába bejáró személykocsikkal?

Azok az orosz vasúton kapnak olyan betétkocsikat, amelynek egyik vége központi ütközős a másik vége csavarkapcsos?

Ezekre van valami korlátozás, vagy szabadon kapcsolhatóak?

És egy szándékosan túlzó kérdés: rendelhetnék olyan külön kocsit, ami Bp-ről Vlagyivosztokba visz?

 

sssey

Előzmény: hmsoft (432614)
v63150 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432618

Mi ebbe az új eddig is lehetett látni!

 

 

Előzmény: smith (432617)
smith Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432617
Előzmény: schlumberger (432616)
schlumberger Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432616
hmsoft Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432615

Bónuszként még egy mozdony+személykocsi variáció. Amikor a kapcsolást követően megindul, jól látható, hogy mennyi holtjáték van benne akkor, amikor nem feszíti semmi.

 

hm

Előzmény: hmsoft (432614)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432614

Csak hol van itt oldalütköző?

 

Rendben, legyen ilyen is: oldalütközőnek kinéző, de valójában csak a feszesen tartást szolgáló készülékekkel ellátott személykocsik kapcsolása.
Villanygép és személykocsi: láthatod a tányérok és az SzA-3 kölcsönös helyzetét - a mozdonyon csak a vonókészülék van, tehát a mozdony és az első kocsi mindig picit rángat (de ezt az "egy holtjátéknyit" nemigen veszed észre)
Személyfordásként használt, egyébként tehervonati dízelgép és személykocsi
személykocsi és személykocsi
személykocsi és személykocsi

Így már minden világos?

hm

Előzmény: M63 010 (432596)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432613

Ok,köszi én a belinkelt cikk alapján irtam csak,ezek szerint valamit félreértettem!

Előzmény: r1232 (432612)
r1232 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432612

"Ganz motor" álltal gyártott futóművek százhatvanasok ha jól tudom,

 

Nem jól tudod.

Előzmény: haha 1970 (432581)
Abymot Creative Commons License 2016.10.11 0 1 432611
Előzmény: vanni75 (432610)
vanni75 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432610

Elnézést az amatőr kérdésért.   Létezik 434-es sorozatú mozdony, ha igen hogy néz ki, mikor volt üzemben? 424-esről még én is hallottam, de a 434 talány számomra.

 

Köszönöm!

alex_86 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432609

A "folyamatban van" gyakorlatilag bármit jelenthet, mivel a Közbeszerzési Értesítőben még nem jelent meg, vélhetően az előkészítés fázisában van.

Mivel nyílt közbeszerzés, nyilvános.

Előzmény: 380007 (432605)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432608

Lusta vagyok visszakeresni, de....A moszad kurírban is szó volt, hogy ....Hogy 300 valahány km.-nél jött elő az instabil futás. Persze gondolom hogy nem addig kell alkalmasnak tartani, de kíváncsi lennék a konkrét adatra , hogy meddig "bírta" ez a forgóváz....

sörösgigant Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432607

A pápaszemes példám idején azért nem késtek...

Olyan 80-as, illetve csak részben 100-as vonatokba sorozták őket ahol nem sokat zavartak. Azt hiszem úgy 91 körnékén a Kn-Bc 8952/8915 sz. vonatokba amik 100-al legfeljebb ŐrtilosKn között mehettek. Mivel nem volt ami agyonverte volna őket  elég volt a 80. Mondjuk anno nem tetszett, mert ugye a 80 ciki volt egy feltörekvő, büszeke puposo vezérnek....-:))))))

Nagyobb probléma volt amikor az emlékezetes siófoki baleset után szinte a komplett 852 szerelvénye kiesett a fordából. Mivel annyira nem volt kocsi, hogy helyette pont nyron bő egy hónapig 100-as Bhv szerelvánnyel pótolták a vonat nagyobb részét...Pár percet adott a Bd-Szbattyán szakaszon, ráadásul a kinyúlt vonókészülék, és a végén maradt pápaszemes locsiknak köszönhetően akármennyit is vajákoltunk vele, bizony rángatott többször fékezéskor...

 

A rezsiben utazó kollégáknak, és másoknak győztünk magyarázkodni, hogy nem a masiniszta balfaszsága miatt miatt pattogott a vonat.....

 

 

Előzmény: vrobee (432591)
1047 005-2 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432606

""Ganz motor" álltal gyártott futóművek százhatvanasok ha jól tudom,szerintem annál nagyobb sebességben nem szabad gondolkodni,"

 

 

A konstrukció alkalmas a 250 km/h-ra,így ha valódi szándék lenne hazai jármű gyártására,itthon,akkor nem kellene a szomszédba menni forgóvázért.

Előzmény: haha 1970 (432581)
380007 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 432605

Sziasztok! A 29-es vonal tervezett villamosításával kapcsolatban nyilatkozta egy NIF-es illetékes: ":"A projekt kivitelezési közbeszerzési eljárása folyamatban van". Ez a kijelentés mit takarhat? Ez a kivitelezési közbeszerzési eljárás nem nyilvános, vagy csak én nem találom semmi nyomát a kiírásának? Előre is köszönöm a segítségét.

kristoof Creative Commons License 2016.10.11 -1 0 432604

Ez irónia volt ugye?

Előzmény: troglodita (432600)
troglodita Creative Commons License 2016.10.11 -3 2 432603

Mínuszozás helyett kéretik egész és kerek mondatokban kifejteni, hogy miért lenne korrekt dolog nagyjából változatlan áron 75%-ot adni valamiből.

troglodita Creative Commons License 2016.10.11 -1 2 432602

Ígérem, hogy leszállok erről a témáról, de még egy gondolat: évek óta azt olvasom, hogy 300 millióért olyan kocsikat gyártunk, hogy ihaj-tyuhaj. Most, miután kisírták rá a lóvét, kiderült, hogy mégsem. Ez pont olyan, mint mikor a nyomorult, szürkezónából érkező építési "vállalkozó" marha jó árajánlatot ad valamire, aztán utólag kiderül, hogy a sittszállítás meg a melósai kávé- és energiaital szükséglete is még külön a megrendelő tárcáját terheli. Hja, és mégsem 15 centis lesz a hőszigetelés, mert az drága és különben is marhaság, elég oda a 10 cm. Ja kösz.

Előzmény: troglodita (432601)
troglodita Creative Commons License 2016.10.11 -5 2 432601

Árképzésben ez gondolom majd úgy jelentkezik, hogy 300 millióért kihozzák nullszaldósra a 210 km/órás kocsit, 290 millióért meg gyártanak 160 km/órásat, vagyis még olcsóbban is, mint a nyomorult monopóliumát szorongató gaz tőkésimport-függő forgóvázasat. Igaz, hogy a 160 km/órás másnál esetleg 210 millióba kerül, de hát ilyen ez a honi járműgyártás...

Előzmény: troglodita (432600)
troglodita Creative Commons License 2016.10.11 -4 2 432600

Többeknek forgóváz ügyben:

Ha valaki egyszer úgy specifikálta, hogy ezek überszuper kocsik kell legyenek, mert mi, a hazai ipar igenis képesek vagyunk arra, hogy a honi járműgyártás feltámasztásával egyetemben igenis világszínvonalú és költséghatékony járműparkot építsünk, miközben még a nemzeti foglakoztatás mutatóit is igenis a csillagos egekbe röpítjük, akkor ne az legyen a megoldás, hogy sz@runk a specifikációba és szépen elsumákoljuk a világszínvonalt és a költséghatékonyságot. Tetszik érteni?

kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432599

Bocsánat, hozzászólásom a 432595 bejegyzéshez értendő, nem pedig a 432555 bejegyzéshez. Elnézést, kapkodtam.

Előzmény: kihúzóvágány (432598)
kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432598

De ez önmagában is holtjátékmentes, ezért nem kell az előzőekben "hmsoft" írásában szerepeltetett kitámasztás (akár oldalütköző, akár központosított energiaemésztő megoldás, mondjuk erősített átjáró-burkolat formájában).

Előzmény: M63 010 (432596)
kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432597

Köszönetem.

Nemcsak köze van, hanem pontosan ez: és azért félautomatikus, mert a közdarabot csatolás előtt kézzel bele kellett tenni az egyik kapcsolófejbe, és onnan automatikus.

És a méretezése: az akkori igények szerint, mára sokkal nagyobb ütközőerőket kell számításbavenni.

Előzmény: Divrotcé (432593)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432596

Köszönöm. Csak hol van itt oldalütköző? Itt csak középütköző-vonókészülékeket látok.

Előzmény: hmsoft (432555)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.10 -1 0 432595

Ó igen, köszönöm, ez lesz az. És a működése tényleg emlékeztet a BSzU-éra, csak itt az összekapcsolás automatikus: ha betolod a közdarabot a fej nyílásába, akkor a két szív alakú zár beleakad a nyílásaiba, és visszafelé (vonóerőre terhelve) már nem engedi. A BSzU esetében is két fej van, meg közdarab, meg a közdarabon két-két nyílás, de a kapcsolás nem automatikus, és a fejek érintkező felületei nem ütközőszerűek, nem vesznek részt az ütközőerő átvitelében. Mind a vonó- mind az ütközőerőket a közdarab és a két-két köröm viszi át, ennek megfelelően jóval nagyobbak is, mint a Tóbiás-féle készülék esetében. Ahol persze a vonó- és ütközőerők eleve alacsonyabbak, a kevesebb és könnyebb járműből adódóan.

hm

Előzmény: Divrotcé (432593)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432594

A hetvenes évek?

Az már vastagon.

Előzmény: Rollende Landstrasse (432572)
Divrotcé Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432593

http://public.omikk.bme.hu/mee/?fuzet=1166

Ennek volna valami aprócska köze?

Előzmény: kihúzóvágány (432592)
kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432592

Sajnos, nincs.

A jómultkorában én le tudtam tölteni ezt a MMÉE Közlönyt, de nem mentettem el.

Talán a Verebély-Sztrókay könyvben is bennevan.

 

Előzmény: hmsoft (432590)
vrobee Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432591

Ja, ja. Ez a dolog szerintem addig a pontig elfogadható, amíg a vasútnak nincs szüksége arra, hogy akárhány darab kocsi alkalmas legyen magasabb pályasebességre, meg mondjuk amikor eljön az a pillanat, hogy belátjuk: az adott típus már nem hozza az elvárt szintet, ami mondjuk nemzetközi/emelt szintű fővonali vonatba kell. És mondjuk van helyette más, ami erre alkalmasabb. Akkor lehet a "lefokozás" (sebesség szempontjából is) egy jó eszközgazdálkodási döntés. Az az időszak a huszanként leminősítgetéssel, arra emlékszem. Na annak mindehhez köze nem volt. Az sima kibúvó/lehetőség a vizsgáztatás halogatására, a vonatok meg azért késtek, mert csak ilyen "halasztott" kocsi jutott rájuk.

Előzmény: sörösgigant (432585)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432590

Bizonyos mértékig emlékeztet a 30-as években használt Tóbiás Károly-féle félautomatikus középponti ütközőre.

 

Megtaláltam: Távkapcsolású kocsik a villamos közúti vasutak üzemében, M.M.É.E Közlöny, 1930. évfolyam 27-28. szám. (Egy 1932-es M.M.É.E. Közlöny szám hivatkozik rá, hogy ebben megvan a részletes leírás.) Vagy előfizetek a letöltéshez, vagy mehetek könyvtárba. Nincs véletlenül egy szkennelt ábrád? :)

 

hm

Előzmény: kihúzóvágány (432565)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432589

Nem tudok róla. 

Arra próbáltam utalni, hogy csóróbb de valutával fizető országokba szállítottunk akkoriban. Jó, Kuba az kivétel...

Előzmény: GOLAZ111 (432587)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432588

Még nem ültem benne...

 

Előzmény: haha 1970 (432586)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432587

Brazíliában most is járnak, de csak az 1000 mm - esek. Kubába a Púposokon kívül ment valami? Mert szerintem nem. 

Előzmény: sörösgigant (432578)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432586

Gysev "Csill-Vill" kocsijára gondoltam amin az első osztály förtelem olyan kicsi a lábtér,és ez több ember egybehangzó véleménye!

Előzmény: sörösgigant (432584)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432585

A rendszerváltás után , illetve előtte nem sokkal a győri pápaszemeseket is levették 140-ről 120-ra. A RIC raszterraál együtt bukták a nagyobb engedélyezett sebességet. 

Olcsóbb lett az üzemeltetésük, mert nem ellett a kétféle gőzfűtési nem, a többféle villamosfűtés, etc...

Ami most a lentebbi témához közelebb állhat a példámban: Vékonyabb abroncsokkal is futhattak, a kisebb sebességek miatt a ciklusidejük is változhatott, ami szintén jelentős költségmegtakarítás lehetett.

 

 Aztán szintén ezek a kocsik 100, sőt később 80-asok lettek....Még hosszabb ciklusidővel...

 

Az új Ic kocsiknál ha jól tudom 160-ig nem kell Mg fék, ami szintén nagyobb költség lenne, és gondolom a kerékprofil is nagyobb tűrésű lehet, bát ebben nem vagyook biztos. 

Aztán talán 1-1 féktárcsával kevesebb kellene kerekenként, bár ebben sem vagyok biztos. 

Az abroncsvastagság meg itt nem játszik mert általában ezek tömbkerekekkel készülnek...

Előzmény: vrobee (432580)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432584

Z2 -es ? A DV akármi, a termes változata ? Nem vagyok túl alacsony, de még az 1.o is elég kényelmetlen. A lábam el sem ér a szomszéd ülésig, megdönteni nem lehet... Amúgy ahol gyorsan megy a vonat oda jó a "sportos"keményebb futású futómű, mivel úgy sem ráz mert nincs miből...Ilyen a Taurusz is, aminek elég kemény futása van, pl. a Traxxal szemben...

Előzmény: haha 1970 (432582)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432583

Igen, ezért gondoltam hogy idehaza egyenlőre elég a 160, amiből reéljük az ETCS 2 után több vonal lesz. 

Előnye: Több hozzáadott hazai érték, munkahely, fizetés, azoknak adóvonzatai, és gy tovább...

 

Nem is gondoltam volna , hogy 50 milla a Siemens darabja...

Előzmény: haha 1970 (432581)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432582

Van egy jó ellenpélda is hiába jó (200-as) a forgóváz,ha kocsi kényelmi szempontból hogy is mondjam "hagy kivánni valót maga után"! Gondolom tudod melyik kocsiról beszélek! :)

Előzmény: sörösgigant (432576)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432581

Teljesen igazad van jövőre is kell gondolni,"Ganz motor" álltal gyártott futóművek százhatvanasok ha jól tudom,szerintem annál nagyobb sebességben nem szabad gondolkodni,páran ezt szólták le,igazából erre próbáltam reflektálni!

Előzmény: sörösgigant (432576)
vrobee Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432580

"Talán még nem is lineárisan, hanem nagyobb mértékben"

Lehet logaritmikusan vagy mi a rosseb...

vagy lehet, hogy nem...:)

Előzmény: sörösgigant (432579)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432579

Bizony. Lehet logaritmikusan vagy mi a rosseb...

Előzmény: nazareth (432574)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 2 432578

Volt rá igény, és pont azokra. 

Azért ne feledjük nem a japán  vagy a bundeszvasutakra szállítottunk. 

Tunézia, Görögország, Egyiptom, Kuba, meg a többi nem éppen a csúcsvasutak voltak, és most sem...

Az Új Zélandnak szállított unikumok meg ......

 

Azért most versenyezni egy Siemenssel, CAF-al...Hát....

Előzmény: Rollende Landstrasse (432572)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432577

A belföldiek igen. 

Előzmény: _Nyuszi (432571)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 2 432576

Szerintem azért rgy új járműbeszerzésnél illő előregondolkodni.

 

A 160-as közlekedésre az alapok megvannak ( 120, 30a, 100-as egy része, illetve a jelnlegi 1-es vonal nyomokban...) , ezért jó nagy faszság lenne pl. 120-as tempóban gondolkodni. 

A 40a is egyszer meglesz ha meglesz...

Előzmény: haha 1970 (432570)
sörösgigant Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432575

Miért is szar ? ......

Előzmény: troglodita (432568)
nazareth Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432574

Gondolom a különféle tanúsítványok, karbantartások, fenntartás ára a sebességgel nő (talán még nem is lineárisan, hanem nagyobb mértékben). Ha ezt, és a belföldi kocsipark állapotát tekintjük, szerintem hosszabb távon gondolkodva teljesen logikus lenne különválasztani a (nagyobb mennyiségű) belföldi és (kisebb számú) nyugat-Európába szánt kocsikat.

 

Emlékeztet a vita a TRAXX-ok kapcsán is kitört Nagy Országos Nyüszögésre, hogy mércsakszázhatvan...

Előzmény: _Nyuszi (432571)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432573

Én csak a cikkre reagáltam,én úgy értelmeztem hogy 20 kocsi nemzetközi forgalomra készül a fent maradó 130 meg belföldi lessz,azért irtam hogy nem igazán kell jobb forgóváz! Bocs ha rosszul értelmeztem a cikket!

Előzmény: _Nyuszi (432571)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432572

Vasúti járműgyártás szempontjából nem volt éppen rothadó pocsolya akkor.

Előzmény: troglodita (432567)
_Nyuszi Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432571

Ezek a kocsik csak belföldön járnak/járnának?

Előzmény: haha 1970 (432570)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432570

Itt a hozzászolók fikázzák azt a forgóvázat,lehet azt is nekem csak egy kérdésem lenne Magyarországon az össz vasútvonal hány százaléka az ahol szükség lehet a 160 illetve magasabb sebességre alkalmas forgóvázzal felszerelt vasúti kocsira?

Előzmény: DJ. Bakter (432569)
DJ. Bakter Creative Commons License 2016.10.10 0 1 432569

Én úgy gondolom, hogy a hazai fejlesztésű-gyártású GH 250 forgóváz (ami a BDVmot és mellékkocsijai, valamint egy csomó - egyébként 200-ra alkalmas, pl. Bvmz - nemzetközi kocsi alatt is van), egyáltalán nem szar, sőt az egyik legjobban futó forgóváz a hazai járműparkban (mondjuk a mezőny nem túl acélos, de a GH250 tényleg jól fut).

A 2 évvel ezelőtti Innotranson azt mondta a kiállító, hogy ezt a forgóvázat még képesek gyártani, ha szükséges.

http://ganzmotor.hu/termekek/vasuti-forgovazak

Előzmény: troglodita (432568)
troglodita Creative Commons License 2016.10.10 -2 0 432568

amúgy cuki, nincs olcsó forgóváz, mert az olcsó nem bírná a 210-es tempót, de hát nem is kell az nekünk, majd lesznek "belföldi" IC plusz-mínusz jelzésű kocsik is, ahová jól bebuherálhatjuk a hazai sz@rt

 

Előzmény: kristoof (432566)
troglodita Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432567

még a "tőkés import kiváltása" és "devizagazdálkodás" kulcsszavak hiányoznak ebből a cikkecsből, hogy úgy igazából a hetvenes évek rothadó pocsolyájában érezzem magamat ;-)))

Előzmény: kristoof (432566)
kristoof Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432566

Muhahahahaha! Négy éve röpködnek a számok! :-) A fotón meg egy 3G-s IC kocsi van természetesen. A hülyéjének annyi esze sem volt, hogy beírja a Google-ba, hogy IC+...

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/68327/Ujabb_otven_InterCity_kocsi

kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.10 0 0 432565

Köszönöm, nagyon érdekes. Bizonyos mértékig emlékeztet a 30-as években használt Tóbiás Károly-féle félautomatikus középponti ütközőre.

Előzmény: hmsoft (432564)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.09 0 0 432564

de a hivatkozott BSzU-4-re semilyen információt nem találok

 

Néhány kép róla:
egyik
másik
harmadik
negyedik
ötödik
hatodik

Kompatibilis az SzA-3-assal annyiban, hogy ha kiveszed az SzA-3 kapcsolófejet, a helyére be tudod tenni a BSzU fejet (fészket). Két kocsit akkor tudsz kapcsolni, ha mindkettőn BSzU fej van. Kell egy közdarab, amelyiknek az egyik végét fixen rögzíted valamelyik fejben (oldalról ekkor egy-egy köröm mélyed bele a közdarabban lévő nyílásokba), a másik végénél pedig a fejet ellátod egy kétoldalról szétcsavarható köröm-rögzítővel (bármelyik fejre felhelyezhető, akár mindkettőre). Ha tolatni kell BSzU-s kocsival, arra az esetre létezik egy, a közdarab helyére illeszthető közvetítődarab. (Igaz, ha pont nincs köröm-rögzítő a fejen, akkor kicsit munkásabb a csere.) És hogy mindez mire jó mondjuk a SchaKu-val szemben? Arra, hogy az átvihető vonó- és ütközőerők azonosak az SzA-3-aséval, míg a SchaKu ennél jóval kevesebbet visel el. Villamos motorvonaton a dolognak nincs különösebb teteje (pedig ott is használják), mozdonyvontatta távolságin viszont már lehet.

hm

Előzmény: kihúzóvágány (432562)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.09 0 0 432563

 

Ma bekapcsoltam egy régi gépet, és van rajta egy rakás régi kép. Például ez, gondoltam megosztom. Tipikus PKP :)

kihúzóvágány Creative Commons License 2016.10.09 0 0 432562

Ez tényleg nagyon részletes bemutató volt, de a hivatkozott BSzU-4-re semilyen információt nem találok.

Előzmény: hmsoft (432555)
schlumberger Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432561

Tatabánya kettő

Előzmény: f_k (432560)
f_k Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432560

21 milliárdból újítják fel a debreceni főpályaudvart

Nézze meg, milyen lesz a csodapályaudvar! Aláírták az együttműködést. Tovább »

forrás: Index.hu

D F T Creative Commons License 2016.10.08 0 1 432559

"amit látsz, szöveg nélkül is megérted"

 

Biztos?

Előzmény: hmsoft (432555)
kopaszsop Creative Commons License 2016.10.08 0 1 432558

Előzmény: M63 010 (432544)
koloper Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432557

Ma mivolt az a Bézés Debrecen-Nagykanizsa viszonylat?

1047 005-2 Creative Commons License 2016.10.08 0 1 432556

"A középütköző (ütköző-vonókészülék az okés), de képes ez a készüék függőlegesen el tud fordulni?"

 

 

Ezek szerint nem láttál még BDV-t,BV-t,BVh-t,Flirtet,Téglát,Desiro-t,széles nyomtávon dolgozó magyar Szergejt????

 

 

Pedig a topicok is,meg a net is tele a képeikkel,ráadásul nem olyan rég itt volt kép róla,ahogy a Vectronra szerelhető.

 

 

"akkor meg hogy érhet hozzá bármi is az oldalütközőkhöz?"

 

 

BDV,BV,BVh,Tégla?

Előzmény: M63 010 (432554)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 0 1 432555

Parancsolj, íme néhány oktatófilm:
össze- és szétkapcsolás röviden
működés elve részletesen (a szöveg orosz, de elég szemléletes, amit látsz, szöveg nélkül is megérted)
össze- és szétkapcsolás egy másik filmen
szét- és összeszerelés

Ahogy a filmekből is látod, a kapcsolókészülék nem merev rendszerű. Vagyis a két kapcsolófej függőlegesen el tud csúszni egymáson. Ha elég sokat csúszik (egy zárhossznyit), akkor szétkapcsol. Ezért, ha a kocsi futóműve és a kapcsolókészülék elég messze esik egymástól (pl. ilyenek az autószállítók), akkor teszem azt, gurítódombon előfordulhat, hogy magától szétakad ott is, ahol nem kéne. Ilyen esetekben a kapcsolófejre felülről vagy alulról ráhegesztenek egy határolóelemet (van olyan kapcsolófej típus, ami eleve tartalmazza a határolót, sőt, akár alsót és felsőt együtt).

hm

Előzmény: M63 010 (432554)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432554

Köszi. A középütköző (ütköző-vonókészülék az okés), de képes ez a készüék függőlegesen el tud fordulni? Mert ha igen, akkor hogy lehet szerelvényt csatolni, ha meg nem, akkor meg hogy érhet hozzá bármi is az oldalütközőkhöz? Mozgóképes ábrán egyértelműen látnám, de így kissé kérdőjeles számomra az egész.

Előzmény: segélyvonókészülék (432550)
hol_itt_hol_ott Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432553

Jómúltkor pont kifogtam, ahogy Fc keleti rendezőben tili-toliztak egy rakott tengelyátszerelt tartály vonattal. Nem elég, hogy a tolatás miatt dübörgött, még a lötty is rázta a kocsikat:)

Előzmény: Rollende Landstrasse (432552)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432552

Még a sok timföldszerelvény korszakából emlékszem a szovjet vonókészülékek hangjára. Ha összetorlódtak a kocsik, induláskor egy dübörgés vonult végig a szerelvényen, mikor egymás után kinyúltak. Nagyon tetszett, mikor négyszáz méteren két másodperc alatt végigrohant ez a hang.

Előzmény: hmsoft (432551)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 -1 1 432551

A nagy vonó- és ütközőerőt továbbító SzA-3 és Janney készülékek, nem holtjátékmentesek. Ezért ahol szükség van a holtjátékmentes kapcsolásra, ott ezeknek a módosított változatát használják, amelyek viszont jellemzően nem alkalmasak arra, hogy folyamatosan össze- és szétkapcsoljuk őket. (Tipikus alkalmazásuk az úgy-ahogy fix távolsági vonat szerelvénye/stokkja.) Ha szükség van a holtjátékmentességre, viszont az üzemszerű kapcsolásra is, ott használják az oldalütköző-szerűen kinéző, de annál lényegesen gyengébb végerejű készülékeket, vagy egyéb, feszesen tartó megoldásokat (munkaemésztőkészülékekre csatlakoztatott keret, vonókészülék alatt-felett alkalmazott, szintén munkaemésztőkészülék-szerű szerkezet).

hm

Előzmény: M63 010 (432549)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432550
Előzmény: M63 010 (432549)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432549

A középütköző nem tartja elég feszesen a vonókészüléket?

Előzmény: hmsoft (432548)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 -1 1 432548

Azt hittem, hogy csak középütköző van arrafele...

Hinni lehet, és valóban az van, csakhogy bármilyen központi vonó-ütközőkészüléknek van egy holtjátéka - kivéve a holtjátékmenteseket, amelyek viszont jellemzően nem alkalmasak az üzemszerű szét- és összekapcsolásra (pl. BSzU-4). Teherkocsik esetében a jelenség általában nem probléma, viszont személyszállító kocsik esetében igen. A megoldás az oldalütközők használata, de ezek nem vesznek fel teljes ütközőerőt, csupán a vonókészülék feszesen tartására valók. Ha a kocsik többé-kevésbé állandóan kapcsoltak, akkor alkalmazhatók mindenféle egyéb megoldások, például a teljes gumiszufléra kiterjedő érintkezési felület (elővárosi kocsik esetében szokásos).

Akkor úgy rángat, mint a kisvasút, amelyiken csak a C50-es fékez?

Ha teljesen kiesik a feszesen tartó szerkezet, akkor a jelenség hasonló, bár kisebb a holtjáték.

Mitől voltak gyengébben az oldalütközők, mint normál esetben?

Valószínűleg egyszerű S-2-T típusúak voltak, és túlzottan elkoptak az ékes felületek. (Karbantartási hiba: cserélni kellett volna a kopóbetéteket. Ez valamilyen ok miatt elmaradt. Megjegyzem, nem jellemző a távolsági kocsiknál, első ízben tapasztaltam életem során ennyire problémás állapotú munkaemésztő készüléket.)

hm

Előzmény: M63 010 (432547)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432547

És hogy mi a helyzet a kocsik állapotával? Sok-sok út alatt a legdurvábbat a Habarovszk-Moszkva közvetlen járatnak sikerült produkálnia: nem működött a légkondi (ezt elég hamar megoldották), és túl gyenge volt a vonókészülékek feszített állapotáért felelős oldalütközők (pontosabban annak kinéző tárgyak, hiszen nem ez a feladatuk) energiaelnyelő képessége.

 

Azt hittem, hogy csak középütköző van arrafele...

 

Akkor úgy rángat, mint a kisvasút, amelyiken csak a C50-es fékez?

 

Mitől voltak gyengébben az oldalütközők, mint normál esetben?

Előzmény: hmsoft (432546)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 0 2 432546

A Moszkva-Csita járatot próbáld ki. Többször vettem igénybe, a személyzet simán hozta a Szibirjak (Novoszibirszk-Moszkva közvetlen járat) szintjét, sőt.  Ehhez képest korántsem egy rivaldafényben lévő vonat. És hogy mi a helyzet a kocsik állapotával? Sok-sok út alatt a legdurvábbat a Habarovszk-Moszkva közvetlen járatnak sikerült produkálnia: nem működött a légkondi (ezt elég hamar megoldották), és túl gyenge volt a vonókészülékek feszített állapotáért felelős oldalütközők (pontosabban annak kinéző tárgyak, hiszen nem ez a feladatuk) energiaelnyelő képessége. Utóbbival útközben nem tudtak mit kezdeni természetesen, én a magam részéről élveztem, legalább jól lehetett érezni az EP1m villamosfék üzemmódját. (Ami persze sehol sincs ahhoz képest, mint amikor tehervonati gép vontatja bármi ok miatt a távolsági személyszállító vonatot, és belekezd egy számára teljesen normális villamosfékezésbe, csak éppen az a teljesen normális villamosfékezés már-már veszélyes az emberszállító vonatokra nézve. (Nem véletlen, hogy három- és többszekciós géppel ablakos vonatot továbbítani még viccből is tilos.) Bár egy EP1m is brutális, amit művel, ha nincs "tompítás".)

 

hm

Előzmény: M63 010 (432543)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432545

144 óra 20 perc múlva

 

Jó az :10-nek is, de én hiszek a menetrendnek. :)

 

hm

Előzmény: hmsoft (432542)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432544

Poén:

M63 010 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 432543

Köszi. Nézegettem, hogy elég sok vonat van, van Csitáig vagy Habarovszkig közlekedő vagy olyan, amelyik csak Novoszibirszkből megy Vlagyivosztokig.

Előzmény: hmsoft (432542)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 -1 3 432542

Rendben. Tehát a rakásnyi lehetséges útvonalból válasszuk a Moszva-Vlagyivosztok távot (amely mellesleg _nem_ azonos a történelmi transzszibbel). Holnap felszállhatsz a Rosszijára. 13:20-kor (moszkvai idő) indul a Jaroszlavszijról (idén ismét az északi vonalat járja, de remélem figyelsz - á, dehogy -, hogy ez nem mindig van így!), és 144 óra 20 perc múlva, 15-én 13:30-kor (moszkvai idő szerint, de az helyi idő szerint (+7) már este van) szagolhatsz egy kis óceáni levegőt. Már csak plackartra van jegy, 12.308 rubelért. Nézzük ugyanezt két héttel később: plackart 10.482 rubel, SzV 53.173 rubel (a kupe már erre is elfogyott). Nézzük hétfőre (10.10.): ekkor a 100E jár, amelyre a plackart 5.814 rubel, a kupe pedig 17.962 rubel. Ennek a 100E-nek (és a párjának) az a sajátossága, hogy ugyan alapvetően ezek is az északi vonalat járják, viszont az elején benéznek Kosztromába. Ami némi dízelezést von maga után, többek között. Meg persze menettartam-növekedést, ami összességében 23 órányi többletben nyilvánul meg, a Rosszijához képest (egy részét itt szedi össze, más részét a több megállással, a maradékot pedig a több tartalékkal - lásd: a Rossziját jobban megtűrik a tehervonatok, több "joga van" szlalomozni közöttük, a 100E-t viszont már kevésbé részesítik előnyben).

hm

Előzmény: v_peti (432541)
v_peti Creative Commons License 2016.10.08 -1 0 432541

Transsziben elsősorban a Rosszija expresszt értem, de a gyakorlatban az összes komolyabb távot megfutó vonatot. Pl. a Moszkva-Ulánbátor vagy a Moszkva-Habarovszk, vagy a Rosszija lassabb változatát. Így a kérdés itt gyakorlatilag mindegyik vonatra vonatkozik.

 

Ha már itt tartunk, érdekes taulmányozni a német vasúti menetrendet tanulmányozni, ahol kiadja ezeket a vonatokat, de érdekes, hogy egyes vonatokra csak 2. osztályú kocsikat jelez. (Nem fekvő, nem háló!) De azt nem hiszem, hogy a leghosszabb menetidejű vonaton a D 100 SZ-en, ami Rosszija útvonalán közlekedik (nem tudom 100%-ban-e), csak több helyen áll meg, így még hosszabb a menetideje, ülőkocsik lennének a fekvőhelyes helyett.

Előzmény: hmsoft (432540)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.08 -1 2 432540

Amit "transzszib" néven lehet ma emlegetni, vagyis a kelet-nyugati korridorvonalak összességét, az huszonakárhányezer kilométernyi vonal. A millió tehervonaton kívül, jár rajtuk egy rakás mindenféle távolsági személyszállító vonat, meg helyi-elővárosi. Olyan vonat, hogy "Transzszib", nem létezik és nem létezett, ezt egyszer már megjegyezhetnéd. (Tudom, nem fogod.) Egy vonalcsoportról van szó, amelyen jár mindenféle vonat. Nyilván előfordulnak rendkívüli helyzetek. A távolsági vonatok esetében hangsúlyos az az irányelv, hogy az utast márpedig célba kell juttatni - többezer kilométeres távok esetében többórás késés sem számít, a fő szempont, hogy akár egy többnapos, nem tervezett "kaland" hatására se maradjon étlen-szomjan, és végül kerüljön oda, ahova a jegye szól. És ha már sikerült elcseszni az utas összes elképzelését, akkor lehetőleg még a célállomásról is vigyék el a tényleges célpontjához. De ez az irányelv nem transzszib-specifikus, hanem összhálózati. Nyilvánvaló, hogy a gebasz egyszer-egyszer beüt, és kezelni kell. A kezelés módja ezer tényezőtől függ. A konkrét esetek kezelési módját elég sokszor beírtam már ide, és a jövőben is, ha jellegzetes esetet találok, és van öt perc időm, remélem, hogy sikerül írnom róla pár sort.

hm

Előzmény: v_peti (432539)
v_peti Creative Commons License 2016.10.07 -1 0 432539

Ha már Transszib. Mennyire veszik komolyan a kocsik karbantartását?

Mert egy Bp-Szombathely vonaton egy kocsit kisoroznak, akkor ha van helyette másik, akkor rendben van, ha nincs, akkor meg kissé összehúzzák magukat az utasok. De ha a Transszib Novoszibirszkben megáll, és a kocsivizsgáló azt mondja, hogy ácsi, itt valami probléma van, az már komolyabb gond.

Vagy ha kisorolás nincs is, de pl. az egyik WC nem működik, vagy rossz a fűtés az egyik fülkében, az itt már komolyabb gond, mint egy rövidtávú vonatnál. Azaz itt azért több figyelmet kell rá fordítani.

Előzmény: hmsoft (432537)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.07 -1 0 432538

Egy kis ukrajnai: az első boríték (rzd-partner.ru alapján)

Az Ukrán Vasút "importált" vezetője, a lengyel származású Wojciech Balczun kénytelen volt felbontani az első borítékot - a réges-régi adoma vonalvezetése szerint. Elmondta, hogy a vasúttársaságot mesterségesen vitték bele a mostani nehéz helyzetbe. Így nyilatkozott: Lassan, harcolva építjük ki a szállítókkal a követhető viszonyrendszert. Úgy gondolják, hogy az a rendszer, amelyikben egy tender során az árak ezer százalékkal haladják meg a piaciakat, csak úgy megadja magát? Most már jól látom, hol vannak ezek a pénzek, és ez egyfajta szomorú eredménye a száznapos regnálásomnak. Ezek a pénzek az ellehetetlenített tenderekben, a javításokból szándékosan kimaradó mozdonyokban és kocsikban, a vezetőségi tagok trükkjeiben, a sajtó felé közölt, konkrét kéz által írt, tendenciózus anyagokban vannak. Naponta kell megoldani olyan problémákat, amelyek a társaságban korábban keletkeztek. A jelenlegi állapot nem a mi bűnünk. Balczun többször is utalt már a korrupcióra mint a gondok egyik fő gyökerére. A virágzó korrupció évente többmilliárd grivnyás veszteségeket okoz.

Ha Wojciech Balczun nem színészkedik, hanem valóban rácsodálkozott arra, amit vezetnie kell - legyünk olyan jók, és egyszer az életbe' feltételezzük, hogy így van -, akkor már csak az a kérdés, hogy mikor jön rá arra, hogy mindaz, amit felfedezett vagy felfedezni vélt, nem egy rosszindulatú daganat a testben. Hanem a test maga.

hm

hmsoft Creative Commons License 2016.10.07 0 0 432537

100 éves a Transzszib

Pontosítsunk: 100 éves a habarovszki Amur-híd, és vele együtt 100 éve adták át teljes hosszában azt a vonalszakaszt, amelyet az orosz-japán háború következtében kellett megépíteni. Merthogy az eredeti, északkelet-mandzsúriai szakasz a háború után japán kézbe került, és kellett egy ezt megkerülő, végig orosz területen vezető vasút. Ha nem lett volna háború, talán másképp alakul a KKK, vagyis a Kacskaringós Kétezer Kilométer sorsa. Pedig több előnye is van, például nagyon szép. De nem utolsósorban masszívan síngyilkos, tehát a Jevraz és a MeCsel - mint udvari sínszállító - nem keveset kaszál a létezésén.

hm

M63 010 Creative Commons License 2016.10.07 -4 0 432536

Köszi, ez a funkció valahogy nem rémlett.

Előzmény: kopaszsop (432535)
kopaszsop Creative Commons License 2016.10.07 -1 2 432535

aki tudja használni (veled ellentétben) a google-t, annak ez sem okozott volna gondot. de lásd, megint milyen jó vagyok hozzád: https://www.google.com/doodles/

nem, nem kell megköszönni. valamint az egyéb más reakciókat (csak hogy tiéd legyen az utolsó szó) is megtarthatod magadnak.

Előzmény: M63 010 (432534)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.07 0 0 432534

Oda kellett írnom, mert a google-animáció csak egy napig (24 óráig él), így aki nem nézte meg aznap, az nem tudná, hogy miről van szó.

Előzmény: kopaszsop (432531)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.07 0 0 432533

Még egyeztetnek a MÁV-val, mert a tárolók egy részét muszáj lesz megtartani. A terjedő Flirtesítés miatt talán kevesebb tároló kell, mert azokkal egyszerűbbek a tolatási műveletek, de azért marad még így elég sok mozdonyos vonat. Viszont ez a tény is indirekt módon a 29-es villamosítását támogatja, mert a motorvonatos kiszolgálás az, ami egyszerűsíti a tárolók forgalmát.

Előzmény: schlumberger (432532)
schlumberger Creative Commons License 2016.10.07 0 0 432532

Tehát mégis keresztülverik a Déli kiherélését.

Előzmény: martinaxe7 (432530)
kopaszsop Creative Commons License 2016.10.07 0 1 432531

gyk:

 

na, luk a gödörből :D :D :D

Előzmény: M63 010 (432528)
martinaxe7 Creative Commons License 2016.10.07 0 0 432530

Sportcentrum épül a Déli Pályaudvar üzemi területén

A Testnevelési Egyetemé, de a nagyközönség is használhatja majd. Jégcsarnok, tenisz-, extrémsport-pálya és futókör is épül. Tovább »

forrás: Index.hu

Sabee Gigant Creative Commons License 2016.10.06 0 0 432529
Előzmény: M63 010 (432528)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.06 0 1 432528

gyk: 100 éves a Transzszib.

 

Előzmény: M63 010 (432521)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.06 -2 0 432527

Jártam budiban Móváron és Sopronban a buszállomáson!

 

Sopron: WC-s néni, fizetni kell, cserébe kultúrált tiszta WC.

Móvár (gyk: Mosonmagyaróvár): Nincs deszka, csak puszta vas, nincs papír. :(

 

Bónusz: Siófok: vasútállomás - fizetős, nincs deszka, csak vas, de van papír.

Előzmény: -Smiley- (432524)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 432526

Tényleg érdekel hogy miért nem lehetséges,ajánlom figyelmedbe Kökin lévő WC helyiséget és már meg is van a megoldás! :) Ráadásul csak kóddal lehet bejutni ami a pénztár ablakra ki van irva nagy ló betükkel!

Előzmény: -Smiley- (432524)
norbee601 Creative Commons License 2016.10.06 -1 1 432525

Az a taktika, hogy ha ikermozdonnyá építik, a 2-ből 1 nagyobb eséllyel működik az út végéig, mint egy? :D 

Előzmény: GOLAZ111 (432510)
-Smiley- Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432524

Én tavaly jártam Maglódon autószervízben.

Vissza vonattal kényszerültem jönni.

Lementem az állomásra, KLÍMÁS, európai kinézetű, ingyenes kultúrált tiszta wc fogadott.

Ilyet vajon miért nem lehet máshol?   Van ilyen öntisztító budi is amit az autópályákon használnak, szvsz megoldató lenne a nagyobb helyeken ezeknek a kialkaítása. 

Előzmény: jbaal (432465)
sssey Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432523

Ma ismét bizonyosságot nyert, hogy a Startnál megállt az idő...

Zuglóban a 6098-asra bemondták, hogy Ferihegytől Ceglédig nem áll meg és gyorsvonati pótjegy váltása kötelező.

Ezzel szemben 3 hónapja megáll Monoron, Pilisen és Albertirsán is és nem kell rá pótjegy.

 

sssey

hmsoft Creative Commons License 2016.10.05 -1 0 432522

Valami újfajta akkumulátort használ a vasút?

 

Dízelmotor (nem elektronikus) regulátorának az akkumulátora? :)

 

hm

Előzmény: schlumberger (432514)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.05 0 1 432521

Abszolút ON a mai google keresőoldali animáció.

M63 010 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432520

Lehet, mert az összevonásoknak előnye is van, na meg korábban sok járatkimaradás volt.

Előzmény: Chabee87 (432511)
troglodita Creative Commons License 2016.10.05 -2 0 432519

az olajkifolyási katasztrófavédelmi helyzet komolysága nem engedi meg ilyen apró nüanszok figyelembevételét!

Előzmény: Bárdos Imre (432518)
Bárdos Imre Creative Commons License 2016.10.05 0 1 432518

Nem azt írták, hogy a tűzoltók áramtalanították.

Előzmény: troglodita (432517)
troglodita Creative Commons License 2016.10.05 -2 0 432517

"A vasúti járművet áramtalanították, a tűzoltók pedig átvizsgálják azt."

- Vasúti járművet áramtalanításhoz előkészíteni!

- Igenis!

- Vasúti jármű áramtalanítását elkezdeni!

- Igenis!

- Vasúti jármű áramtalanítását végrehajtani!

(- hogy a francba kell ezt a hülye áramszedőt leszedni?)

- Igenis, vasúti jármű áramtalanítása végrehajtva!

- Központ, a 28238 eseményazonosítású tűz-közlekedési létesítmény áramtalanítása sikeresen megtörtént!

- Ok, akkor vizsgálják a át a létesítményt!

- Vasúti jármű átvizsgálását előkészíteni!

- Igenis!

- Vasúti jármű átvizsgálását elkezdeni!

- Igenis!

- Vasúti jármű átvizsgálását végrehajtani!

(- hogy a fenébe nyílik ez az ajtó?)

- Igenis, vasúti jármű átvizsgálása végrehajtva!

- Központ, a 28238 eseményazonosítású tűz-közlekedési létesítmény átvizsgálása sikeresen megtörtént!

 

Előzmény: kombi (432515)
sssey Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432516

Köszönöm!

Előzmény: orangutan (432513)
kombi Creative Commons License 2016.10.05 0 2 432515

A 6 -óság megvédi a katasztrófát, keletkezzen a füst akár  akkuból akár trafóból. A lényeg a védelem  :) :) :) 

Előzmény: schlumberger (432514)
schlumberger Creative Commons License 2016.10.05 0 1 432514

a jármű akkumulátorából elfolyt olaj füstölt.

 

Valami újfajta akkumulátort használ a vasút?

Előzmény: orangutan (432513)
orangutan Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432513
Előzmény: sssey (432512)
sssey Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432512

Ma reggel az egyik rádióba egy hallgató beküldte, hogy Kelenföld előtt állnak, mert kigyulladt egy mozdony és nem engedik Őket a vonatról leszállni.

Tud erről valaki bővebben?

Amit találtam az az, hogy a 8019 (Dombóvár-Déli) vonat Érd felső és Kelenföld között 100 perc késést szedett össze, de más jelentősebb késés nem volt.

 

sssey

Chabee87 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432511

OFF Tudomásom szerint Pécsen pont, hogy enyhén nő az utasforgalom... ON

Előzmény: M63 010 (432509)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.05 -1 0 432510

Ez divat lehetett akoriban. Az E402A is hasonló.

 

http://www.ferrovie.it/portale/images/articoli/01506101.jpg

 

Itt átépítés közben látjuk, a következő képen majdnem kész.

 

http://www.scalatt.it/public/data/Fabrizio/2016516211326_13240615_10153635947180662_3479939387322074371_n.jpg

 

Előzmény: hmsoft (432507)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 432509

Na ja, egy topiktárs jóvoltából hozzájutottam egy pécsi menetrendhez. Eléggé durva. Főleg azért érdekes, mert mi indokol ilyen bonyolult járatstuktúrát? Mert van A és B járat, akkor csúcson kívül vagy holtidőben legyen egy AB, és kész. Na de itt sokkal bonyolultabban oldják meg a dolgokat. Ezzel meg csak utasokat vesztenek! :(

 

Előzmény: hory004 (432508)
hory004 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 432508

off: Pécsett lassan olyan útvonalak vannak, hogy hosszabb a kiírás, mint egy helyközin...

a szopódó hálózat bevezetése után volt, hogy nem szálltak fel, mert hiába van kiírva, hogy 25 uránváros-Benczúr... az hol van, meg ez multkor még 27-es uránváros szöveg volt. És mind ezt egyetemisták... az hogy vannak olyan vonalak, ahol papírfecni a kijelző, és közös megállóban áll meg kb egyszerre mind két irányú járat, pont nem érdekel semmit.

Előzmény: M63 010 (432504)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.04 -1 0 432507

Megvan ennek a szerkezetnek a maga bája: nyugodt szívvel lehet önhordó szekrényvázúnak mondani, nem pedig féligönhordónak, mint a nem-főkeretes mozdonyokat általában. Hiszen itt a tető is teherviselő. Cserébe az oldalfalakon kialakított ajtókon át lehet a géptéri berendezéseket ki-be mozgatni (javítások alkalmával), ami persze nem a kényelem csúcsa, de valamit valamiért. :)

hm

Előzmény: GOLAZ111 (432505)
KVZOLI Creative Commons License 2016.10.04 0 0 432506

A stokkozásra van egy jó esetem 1998 májusából,Miskolc Tiszairól.

A 14 óra körül Sátoraljaújhelyről induló, Sopronba és Szombathelyre közlekedő gyorssal utaztam.

Mondja a hangos :gyorsvonat Sátoraljaújhelyről Sopronba és Szombathelyre,közvetlen kocsikkal Szerencsről Szegedre.

Iránytáblával megjelölt része Szombathelyig,iránytáblával megjelölt része Sopronig,iránytáblával megjelölt része Szolnokon át Szegedig közlekedik.

Hát ezen iránytábla semmi sem volt.

Még szerencse,hogy a mozdony után 1.osztályú kocsi volt,így ki tudtam számolni ,melyik a soproni szakasz,a második 1.osztályú kocsi után következő 2.osztályúba szálltam fel.Azért a kallertől megkérdeztem,jó helyen vagyok-e?

Előzmény: norbee601 (432492)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 432505
M63 010 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432504

Jó a pécsi buszokon meg a metrókon (Bp-en) a bemondás. Ez a 35-ös járat a Főpályaudvarra/Ez a 4-es metró a Keleti pályaudvarra. Így jelentősen csökkenthető a téves felszállás. Na meg segít a vakoknak is.

 

Schwechat. Egy rossz csatlakozás miatt 2-3 órát késni még elviselhető. A repülő lekésése az viszont nagy szívás, és itt nemcsak az esetleg egy napos késésről van szó, hanem arról is, hogy egy repülőjegyet átíratni, vagy másnapra váltani jellemzően sok költséggel jár. :(

Előzmény: benbe (432496)
r1232 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432503

Én ilyet mostanában nem láttam, mindig stimmelt az iránytábla.

Előzmény: norbee601 (432497)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432502

Aha értem és mondjuk az iránytáblán(nevezzük nevén a gyereket)az van hogy Déli-Nagykanizsa akkor oda fog vinni Szombathely helyett?Mondok neked jobbat is a Szombathely-Déli gyorsok úgy vannak hogy az elején lévő kocsik mennek Szombathelyröl a végén lévök Zalaegerszegröl,vissza útban pedig amik Zalaegerszegi kocsik voltak azok jönnek Szombathelyre,és nem mindig forditják meg a táblákat! Arról nem beszélve hogy sokszor előfordul hogy semilyen tábla sincs kint!

Előzmény: benbe (432495)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432501

Így!

Az Sm - Zeg gyorsokon nem nagyon jellemző a félreközlekedő fizetővendég.

Előzmény: V63 022 (432494)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432500

Vannak.

Pedig kismillió +1 helyen ki van írva, hogy WTF.

De mindenkin nem lehet segíteni, az ilyennek a homlokára is tetoválhatnád az infót, az sem segítene rajta.

Előzmény: benbe (432496)
f_k Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432499

Nem a stokkozással van a baj, mert az tervezett művelet meg van hírdetve az utasoknak a hangos bemondja , igaz egyesítés miatt lehet késés.

 

A nem tervezett operatív kavarások az amire az utas nem készül így lehet ebből gond.

 

Ha nem időben születik meg a döntés a cseréről akkor lehet gond.

Déliből rendszeres, hogy a vágány elejéről megy 1-2 egység és a bak felől ottmarad 1-2.

Ha az nincs lezárva beül az akinek a vágány legelejéről indul a Flirt vonata, legutóbb egy pusztaszabolcsi vonatnál volt ez este kb. 21.55 kor , sajnos az állva maradó Flirteken kinn maradt a nyitási engedély.  Utas voltam , azért megfigyelem , hogy mi történik...

 

Előzmény: troglodita (432485)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432498

Bocs de ez így elég pontatlan amit irtál! Olyan vonat nincs hogy "Keleti-Győr-Cell gyors" mert Szombathelyig illetve Szombathelytöl közlekedik,sajnos az sem igaz hogy "posta inga szokott lenni" az csak szombaton van a 9204-es viszi ezeket a kocsikat és vasárnap azokból van kiállitva a 9201-es Szombathely-Keleti gyors!

Előzmény: norbee601 (432493)
norbee601 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432497

Ami sokszor az a vonat amiben 3 nappal ezelőtt volt az a kocsi.

Előzmény: benbe (432495)
benbe Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432496

Eltévedő utas más vasutakon is van, a minap railjettel jöttem Münchenből, úriember fölszáll Bécsben, majd a Lajta után kérdezi a kallert, hogy miért késünk, mikor érünk már Schwechatra. Hát zokogott, mikor megtudta a választ...

Előzmény: kombi (432490)
benbe Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432495

Azt jelenti, hogy nézd meg az ajtón a kiírást!

Előzmény: haha 1970 (432491)
V63 022 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432494

Sm+Zeg:

A hetvenes években is így mondták be, és emlékeim szerint működött. Igaz, akkor hosszabbak voltak a vonatok. Aztán 81 és 95 között az egerszegi vonatok Tapolca felé jártak, és a dolog feledésbe merült. 95 óta ismét így működik, és szerintem a nagy többség megtalálja, amit keres. Útközben a kalauz szokott szólni, ha a jegy és kocsi úticélja nem egyezik.

Előzmény: haha 1970 (432491)
norbee601 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432493

Már Keleti-Győr-Cell Gyors se nagyon van, stokkozós meg sztem nincs is.

 

Déli-Győr személyek vannak Flirttel, Keleti-Győr gyors van néhány, szintén Flirttel, Győr-Sopron közt is személy vagy Flirttel vagy Schlierenekkel (azok sem járnak Pestre), szóval Győrben megszűnt a téma. A közvetlen Cell-Keleti gyors amennyi van azt meg nem bontogatják, csak gépcserézik (egy posta inga szokott lenni)

Előzmény: troglodita (432487)
norbee601 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432492

Akkor is ezt mondja ha 3:2, akkor is ha 4:1, akkor is ha 11:1 az arány :D

Előzmény: haha 1970 (432491)
haha 1970 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432491

Sajnos van egy olyan dolog is amit a start előszeretettel alkalmaz hangos bemondás alkalmával évek óta nem szó szerint idézve,"Vonat elején lévő kocsik Szombathelyig a vonat végén lévő kocsik Zalaegerszegre közlekednek"! Ez mit jelent mondjuk egy 5 kocsis szerelvénynél?

Előzmény: troglodita (432487)
kombi Creative Commons License 2016.10.03 -1 4 432490

Hümmm.. a stokkozás minden hiszti ellenére jó néhány évtizede működik.  

 

Lehet, hogy korábban ,hogy fegyelmezettebbek voltak az emberek, és körültekintőbbek egy vasútállomáson:   mert ma elégé divat önkéntesen kizárni magunkat a minket körbevevő világból, és ész nélkül csak a telefonra rákockulni. 

 

Egyébként pedig eltévedő, ne adj isten, bepánikoló és emiatt balesetet szenvedő utas mindig volt és lesz is. Az utazás legtöbbször veszélyes üzem, különösen, ha nem figyel valaki.

 

De ez nem közlekedési ágazatfüggő:  ennyi erővel rossz buszra is felszállhat, vagy esetleg a szomszéd autóját viszi el tévedésből a ház elől. Vagy csak rövidzárból forgalommal szemben megy fel valaki az autópályára...  Az emberi találékonyság sajnos a hibázásban is végtelen. 

Előzmény: troglodita (432485)
benbe Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432489

Akkor viszont nem marad más, mint a fél kocsinyi utast átszállással elszállítani Zalaegerszegre.

Előzmény: troglodita (432485)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432488

Bobán van stokkozás, és az esetek többségében működik. Cdk felől nincs, mert Sopronba már nem megy gyors, csak IC!

Előzmény: troglodita (432487)
troglodita Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432487

Akkor már csak evvel a celldömölki szupergyorssal kísértik tovább az isteneket?

Előzmény: M63 010 (432486)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432486

Csornán általában működött, sokszor utaztam vele, de most már jórészt a múlté lett. Szentgyörgyön is megszűnt, legalábbis nyáron a stokkozás.

Előzmény: troglodita (432485)
troglodita Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432485

Én egyetlen tanulságot vontam le ebből: kies hazánkban nem működik, ezért közveszélyesnek nyilvánítható ez a leakasztós-összerendezős sztori. Az ajtó meg csak hab a tortán, rengeteg vagon ajtaja alapból nem reteszelhető, tehát nem azon kéne vacakolni, hogy az amúgy is késésben lévő vonatokat hogyan adják-veszik. Inkább azt kéne kitalálni, hogy miként lehetne úgy eljuttatni sok ezer embert A-ból B-be, hogy közben szegény utas egyértelműen tudja, hogy melyik szerelvény mikor, honnan és hová indul. Egyébként a csornai meg a balatonszentgyörgyi összerendezés is mindig rettenetesen macerás, mert valahogy nem igazán tudnak időben megérkezni a vonatok... Lehet, nem kéne ezt erőltetni...

Előzmény: f_k (432480)
Pdaw Creative Commons License 2016.10.03 0 0 432484

Van valami ismert felülete ennek, ahol a szervezés zajlik?

Előzmény: _nyunyuka (432003)
f_k Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432483

V Á G Á N Y Z Á R

 

Holnaptól október 16-ig Kelenföld-Budaörs szakaszon folyó munkálatok miatt pár vonat lemondásra kerül, a gyorsok munkanap mindenhol megállnak Kelenföld és Tatabánya között:

 

https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/line-lock/hirdetmeny_1_kelenfold-budaors_1003-1016.pdf

f_k Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432482

Tudod annak idején még az mv közvetlenül kérhetett szippantást közvetlenül, nem kellett "megrendeltetni". Most változott a rendszer és csak rosszabb lett...

 

Amióta ez a mostani rendszer van az nem jó se a dolgozóknak se az utasnak, sajnos ez van.

 

Tudod más közlekedési cégeknél ahol beós rendszer van a sofőr megszerelteti, a buszát állapotban áll ki vele , hogy mindenkinek jó legyen, ez itt a vasúton gyakorlatilag elmúlt.

 

Elvileg 3 naponta kell szippantani, egy szakértő ezt állította nekem, gondolom ezzel is spórolnak.

 

Nézd azért váltottak egyesek akik megtehették, hogy nem a Stop kötelékében repüljenek, mert hasonlók miatt elegük lett...

 

Jelenleg az áruszállítás az a szegmens, ahol nyugi van érzed, hogy csináltál valamit, nem úgy megy ahogy jelenleg a személyszállítás zajlik....

 

Ahogy előttem is írták előfordulhat, hogy eldugult valamitől pl.: tampon ezt nem lehet kivédeni teljesen.

 

Egerben sajnos nincs szippantós kocsi, pedig a fordulóidő alatt bőven beleférne egy ilyen akció.

 

A másik megoldás, hogy menet közben egy egy közbülső állomáson kell eü szünetet tartani , ha nem sikerül szerelvénycserével orvosolni a bajt.... 

 

 

Előzmény: _Nyuszi (432464)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432481

Az párosban mindkét WC jó volt, megkérdeztem az érkező vonat kalauzát.

 

Az 553-nak pedig vize nem volt, ezt is megkérdeztem. Nem dugulás.

Előzmény: István Gyuri (432472)
f_k Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432480
Előzmény: norbee601 (432469)
Izsó001 Creative Commons License 2016.10.02 -1 0 432479

No comment. :( 

Előzmény: zjakabfi (432478)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432478

Nézem a jövő évi programtervet.

 

2017.05.27.Élményvonattal Etyekre, Korda filmstúdió.

 

???

Előzmény: Izsó001 (432477)
Izsó001 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432477
Előzmény: zjakabfi (432475)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432476

Amikor a CFR elindította a Desirokat, akkor még csak Bukarestben volt wc kezelési lehetőség, ezért visszaúton wc megállásokat iktattak be a menetrendbe.

Előzmény: Ashi Valkoinen (432471)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432475

Köszi!

 

A Bivalyt láthattam múlt szombaton a 70-esen?

 

Előzmény: Izsó001 (432474)
Izsó001 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432474

Kérlek szépen az egy nagyon érdekes vonat volt. Az a "Vasutazz velünk" cég idei 3. rendezvénye volt, az Albert expressz. Gőzvontatású nosztalgia különvonat Mórra, a bornapokra és a színész - újságíró focimeccsre is azzal mentek a szereplők. Sajnos a Bivaly lebetegedett, felfűtés közben egy olyan meghibásodásra derült fény, ami miatt nem vállalhatta a szolgálatot. Szerencsére a 17-es a környéken kolbászolt így az mentette meg a vonatot. Egyébként szuper volt az út. ;)

Előzmény: zjakabfi (432456)
norbee601 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432473

Aha igazad van.

 

Csak a március 15-e rémlett.

Előzmény: M62-166 (432470)
István Gyuri Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432472

Ashi Valkoinen: Már a Keletiből is WC-hibával jött a mozdonyvezető és a jegyvizsgáló beszélgetése alapján (vagy legalábbis mire beért Egerbe, már ismert volt a WC-hiba. 

Akkor vélhetően nem víztöltésre várt, hanem pl. a beledobált holmiktól eldugult a mosdó.

Sajnos, elég sok ilyen eset van, lehetnek neked itt határozott elvárásaid, meg szajkózhatott, hogy semmi nem érdekel, "oldják meg" - de be kell látni, hogy nagy tételben nem lehet ilyet kezelni, ahhoz nincs ennyi tartalék, ilyenkor le kell nyelni a kényelmetlenséget, ugyanúgy, mintha késik, ha nem megy a légkondi, ha kisoroznak egy kocsit és nincs elég hely stb., szerintem elkerülhetetlen, hogy kialakuljon ilyen szituáció.

 

A kérdés az, hogy az érkezett dupla Flirt mindkét egységében volt-e jól működő mosdó, mert akkor valóban meg lehetett és meg is kellett volna oldani, hogy az megy vissza (eleve állítsák hátra a "dögöt", amit majd utána összeraknak a következővel, bár egyébként sem értem, hogy miért az a dupla, miért nem a 17:04-es indulású...).

Előzmény: Ashi Valkoinen (432471)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432471

Már a Keletiből is WC-hibával jött a mozdonyvezető és a jegyvizsgáló beszélgetése alapján (vagy legalábbis mire beért Egerbe, már ismert volt a WC-hiba. A 17:04-kor induló 553 szerelvénye 14:50-kor érkezik Egerbe.

 

f_k: A szilvásról érkező vonat jegyvizsgálója, az érkező és induló gyors jegyvizsgálója és a forgalmista (4 fő legalább) együtt talán munkakörben megtehet annyi, hogy egy esetleges átszállítás esetén akár daraboknként tájékoztatja a kb. 70-100 utast. A páros gyors első egysége lezárható, hogy ne szálljon oda tévedésből senki.

 

Én nem tudom, ez a helyzet kinek a hibája.

 

NEM is érdekel.

 

Akinek a dolga - akár irányító, akár mozdonyvezető, akár jegyvizsgáló, akár Dávid Ilona - oldja meg, hogy egy kétórás útra ne üzemelő és használható mosdó nélkül induljon egy vonat.

Előzmény: István Gyuri (432461)
M62-166 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432470

Nem, az évekkel korábban volt (2010? 2011?) és úgy emlékszem márc 15-én. 

Előzmény: norbee601 (432469)
norbee601 Creative Commons License 2016.10.02 -1 0 432469
(Pl.: 2013.03.14 a 21.31 es utolsó
Győr Bp Déli személy. Én idöbe észleltem nem sok kb. 20
utast érintett nekem köszönhetik ,
hogy nem az ellenkező irányba
mentek.)

Nem akkor este halt meg a lány is, ugyanezért?
Előzmény: f_k (432460)
vrobee Creative Commons License 2016.10.02 -1 1 432468

azért amilyen állapotban a vécék voltak pár évvel ezelőtt a nem feláras vonatokon, azt inkább ne nagyon sírjuk vissza...

Előzmény: jbaal (432465)
koloper Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432467

Végre menetrendben vannak az új GYSV IC kocsik, szerintem hangulatosak.

schlumberger Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432466

viszonylag gyorsan lehetett jegyet venni, 

 

Aki ezt az új jegykiadó szoftvert kitalálta, azt agyon kéne csapni!

Előzmény: jbaal (432465)
jbaal Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432465

Vagy elég lenne ha az állomásokon lenne WC, és nem úgy kéne elkunyerálni valahonnan a kulcsot, meg nem kéne az idióta 150 Ft.-okkal szarakodni. Vagy ha már annyira feltétlenül k*rva fontos ezért is pénzt kérni, akkor igenis fejlesszenek és legyen paypasszos terminál, így a WC-s néni fizetését is meg lehetne spórolni.

Az emberek nagy része úgy van vele, hogy majd a vonaton elmegy, mert ott úgyis ingyen van. Ha csak az menne el, akire tényleg útközben jött rá, a tartályok se telnének meg ilyen hamar.

 

Amúgy meg szomorú, hogy a vasút néhány előnyét is ilyen ütemben sikerül kinyírni: pár évvel ezelőtt viszonylag gyorsan lehetett jegyet venni, elég volt kb. 10 perccel hamarabb kiérni egy nagyobb állomásra is (Szegeden pl. 2 perccel a vonat indulása előtt is sikerült 90%-osat venni), az ütemes menetrend adott egy megbízhatóságot, ellentétben a volánokkal a hétvégi menetrend sem tér el gyökeresen a hétköznapitól (kivéve elővárosban), kapott az ember helyjegyet az IC-kre, ha esetleg nem, vagy csak sajnálta rá a pénzt, voltak gyorsvonatok pótjegy nélkül. Mikor még volt elég kocsi, tök kényelmesen el lehetett férni, ráadásul az állomásokat kivéve még WC-re is el lehetett menni, még ha esetleg szar állapotú is volt, egy kisdologra megtette.

Előzmény: István Gyuri (432461)
_Nyuszi Creative Commons License 2016.10.02 0 2 432464

Tehát az elvárt hozzáállás az, hogy szarjunk az egészbe, senkit se érdekel, jó az úgyis... Értem...

 

És esetleg az lehetne, hogy ne a "miért nem lehet" kérdéskört járnánk körül minden alkalommal, amikor valami ilyen technológiai kérdés felmerül?

Előzmény: f_k (432460)
vrobee Creative Commons License 2016.10.02 -1 0 432463

igen, de mondjuk nem feltételezem a vasútról, hogy akár ha idejében ismertté válik a probléma, akkor is megkísérelnék megoldani...

Előzmény: István Gyuri (432461)
vrobee Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432462

sz aki tévedésből rossz egységbe száll hiszen az érkező 546 kiszállítása közben történik ami felvázoltál.

 

Nem kéne a tehetetlenséget tehetetlenséggel védeni...

 

Rossz egységbe száll, ha hagyják. Azért 14 percbe talán belefér még kis késés esetén is

- a kiszállítás (kb. 2 perc)

- szétcsatolás (talán 3 perc alatt megvan)

- a nem induló egység lezárása (kb 10 másodperc)

és még mindig van a beszállítása 5-10 perc.

 Akár a kalauz is kinyithatja a száját, segíthet az utasnak, bár tudom, hogy ez súlyosan utasításellenes magatartás, és fennforgás ellen az alkalmazottaknak kötelező lapítaniuk, mint xar a fűben...

Előzmény: f_k (432460)
István Gyuri Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432461

Igazából itt az a kérdés, hogy mikor derült ki, hogy az induló egység mosdója nem üzemképes (volt-e ideje, esélye az irányítónak, hogy elrendeljen vízfeltöltést, vagy esetleg döntsön a cseréről), illetve az érkezett két egység mindegyikében működőképes volt-e a mosdó. Mert, ha nem, akkor hiába csereberélnek.

Addig meg marad az a megoldás, hogy a szükséges helyeken megáll a motorvonat és az állomási mosdót használják az utasok... Tökéletes megoldás (mint általában a zavarhelyzetekben) nincs.

Előzmény: Ashi Valkoinen (432459)
f_k Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432460

Ehhez a II vágányon álló 553 utasait át kell szállítani 16.50 kor az I végén álló egységbe.

Lesz aki tévedésből rossz egységbe száll hiszen az érkező 546 kiszállítása közben történik ami felvázoltál.

Volt hasonló tapasztalatom Győrben amikor 2 egység akadt ott is volt aki a Hegyes felé indulóba szállt este nem a Pestibe.

(Pl.: 2013.03.14 a 21.31 es utolsó Győr Bp Déli személy.

Én idöbe észleltem nem sok kb. 20 utast érintett nekem köszönhetik , hogy nem az ellenkező irányba mentek.)

200 utas összepakol feláll stb. Hacsak a 17.04 es indulás előtt 30 perccel le nem zárják az induló 553 as egységét.

Kifogások: Nem a forgalmista nem a mozdonyvezető nem a vezető jegyvizsgáló dönt hanem az Írányítók.

Őket keresd meg hívd fel őket parancsolgass nekik mert Te mindenkitől okosabb vagy....

Idén 06.18-án a Délibe csak 10 szerelvény nem volt leszippantva feltöltve , vízzel felmosva kitakarítva.

Mégse érdekelt senkit..

 Betolt a 12 re indulás előtt 14 perccel akkor fogtak neki szippantani felmosni stb.

Láttam , ott voltam.

Előzmény: Ashi Valkoinen (432459)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2016.10.02 0 3 432459

16:50-kor megérkezik a páros a Keletiből. Ez két egység. Szétakad (ehhez nem kell váltót állítani), bejön a Bz 17:00-kor Szilvásról, 553 a 16:50-kor érkező vonat hátsó egységével kiadva elindul a Keletibe. 17:04 és 19:04 között meg talán összevarázsolják a két egységet Egerben...

 

Nem kifogásokat kellene keresni (szerelvényforduló, kézi állítású váltók), hanem megoldani azt a rohadt problémát.

Előzmény: f_k (432453)
siófoki35 Creative Commons License 2016.10.02 0 1 432458

Sok szeretettel várunk mindenkit a Vác környéki vasútvonalak 170 éves történetét bemutató kiállításra!

segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432457

S gombbal akkor is "öblít", ha nincs víz. "Száraz öblítés".

Előzmény: r1232 (432444)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432456

Tegnap este 18503 érkezése után 1 perccel érkezett egy Nosztalgia vonat 017-es Nohabbal.

 

Milyen vonat volt az?

 

DJ. Bakter Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432455

Akkor fel kell venni egy új kódot a vonatinfóra :)

"Utas biológiai szükséglete miatti késés".

Előzmény: D F T (432454)
D F T Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432454

Ebben az esetben az idő nem érdekel senkit. HHa menni kell, akkor menni kell. A Start ilyenkor a saját sz.rját eszi meg.

 

Előzmény: DJ. Bakter (432450)
f_k Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432453

Egerben volt víztöltési lehetőség.

A szerelvényfordulón nem szoktak variálni Egerben, tolatást meg kell rendelni meg a páratlan végén célszerű mert jön a Szilvásváradról a Bz az 17 orára ér be.

Helyszíni állítású váltók vannak kenyérgőzös Eger személybe a dominó. Vágányút beállítása 4-6 perc minimum.

17.04 kor nem tudott volna elindulni a 553 így pontosan.

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (432439)
zjakabfi Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432452

Ismerősnél megvolt.

 

82-esen 1 Flirt, WC nem üzenem, szólt a jv-nek, és egy keresztnél elkísérte a WC-hez.

 

Előzmény: DJ. Bakter (432450)
DJ. Bakter Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432451

...azt kihagytam, hogy megkeresi az állomáson a WC-t, elkéri a kulcsát, stb. :)

Előzmény: DJ. Bakter (432450)
DJ. Bakter Creative Commons License 2016.10.02 0 0 432450

Hát lehet, mondjuk elképzelem, ahogy Füzesabonyban vagy Hatvanban a nyugdíjas néni átcsoszog az aluljárón, elmegy W.C-re, visszacsoszog és megy tovább a vonat. Ez hány perc?

Előzmény: D F T (432449)
D F T Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432449

Pedig, ha szólva lett a jegyvizsgálónak, eddig minden esetben a következő állomáson arra várt a vonat, hogy a kedves utas elvégezze ügyes-bajos dolgait. (A gyorsvonatot is állították már meg azért, mert a kedves utasnak sürgős elintézni valója támadt.)

Előzmény: DJ. Bakter (432448)
DJ. Bakter Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432448

Ennek a protokollnak a gyakorlati megvalósítására kíváncsi lennék :)

De ekkor is pályaállapot miatti késés lenne a vonatinfón, az biztos.

Előzmény: r1232 (432446)
vrobee Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432447

Az utasok rohannának a WC-re, nade, hol is van ilyen a Keleti környékén?

 

a) A lépcső alján, a fornettis előtt jobbra :)

b) a környék beülős vendéglátóipari egységeiben (kfc...)

c) a szomszéd vágányon álló vonatban :D

Előzmény: Ashi Valkoinen (432439)
r1232 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432446

Ízlelgesd azt a kifejezést, hogy ZÁRT rendszerű wc. És tudni fogod a.választ. Amúgy arra van protokoll, ha rossz a wc. Jelzed a jegyvizsgálónak, ha igényed van, és a következő megállásnál biztosítaniuk kell a lehetőséget arra, hogy el tudj menni.

Előzmény: -Smiley- (432445)
-Smiley- Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432445

De ga nincs hely benne akkor lenne jó a tulfolyós megoldást lkalnazni

Előzmény: segélyvonókészülék (432442)
r1232 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432444

A Flirtön nem. Nincs víz, nincs wc, lezárja magát.

Előzmény: segélyvonókészülék (432442)
Komlósfecskés Creative Commons License 2016.10.01 -1 1 432443

 Nem normálisak ezek :(

 

Vagy ők, vagy te...

1. Egy sor térkő lepakolása, és a megálló épületének kipofozása nagyon nem egy nagyságrend egy új megálló építésével, semmilyen téren. És nem, 1950-ben sem így működtek a dolgok, mielőtt felteszitek ezt a lemezt.

2. Nem a pusztában van.

Előzmény: -Smiley- (432435)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432442

Ha nincs öblítővíz, attól még el lehet tüntetni a kagyló tartalmát, amíg van a tartályban hely.

Előzmény: -Smiley- (432440)
hmsoft Creative Commons License 2016.10.01 -1 0 432441

A félfejű sín az valami demódarab, vagy esetleg spec. célú?

Amúgy ilyen krómozott síneket hova gyártanak?

 

A Jevraz Holding dizájnerei azért krómozták le az acélárut, hogy az installáció kellően figyelemfelkeltő&lélegzetelállító legyen, arról nem hallottam, hogy nekiállnának nagy tömegben síneket fényesíteni. :) Ilyesmiket állítottak ki:
T62 - vályússín
R50, R65 - normál vignol sínek
R65DT350 - az R65T1-essel szemben, az edzést sűrített levegő hozzávezetéssel oldják meg, külön-külön a sínfej két oldalán
áramvezető sín (metróba)
UR65, UR50 - könyöksínek R65 és R50 kitérőkhöz
OR65, OR50 - csúcssínek R65 és R50 kitérőkhöz
(az UR, OR a "félfejű")

hm

Előzmény: segélyvonókészülék (432436)
-Smiley- Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432440

Nekem az nem fér a fejembe, hogy miért nem lehet egy túlfolyót építeni ezekbe a High-tech wc-kbe olyan esetben ha valami meghibásodás lenne? 

 

Így mondjuk bár lehúzni nem lehet de ha megtelik a tartály akkor is tudnál brunyálni max az kifolyna a túlfolyón a vágányokra.  Na bumm, nem eukomform de legalább nem h..gyozol be Pestig. 

Előzmény: Ashi Valkoinen (432439)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432439

Eger - Tatabánya kaland ezen a héten:

 

Péntek, 16:30.

Meglepő módon gyorsan szerzek jegyet az egri pénztárban. Persze, mert abban a sorban álltam, ahol a régi szoftverrel adnak jegyet, szemlátomást kétszer gyorsabban halad.

 

16:35 - Felszállok az egy egység FLIRT-re, amelynek a mozdonyvezetője gondterhelten ingázik a WC és a vezetőfülke között.

 

16:50 - Megérkezik a Keletiből a páros gyors két egység FLIRT-tel, mely utána 2 óra 14 perc dekkolás után indul majd vissza (19:04) a fővárosban.

 

17:04 - Elindulunk és haladunk menetrend szerint. WC hibát jelez (nincs víz), ezért nem is lehet használni. Egy kétórás vonatúton. Másik WC másik egység híján nincs.

 

19:00 - Meglepő mód pontosan, bejáraton ácsorgás nélkül megérkezünk a Keletibe. Az utasok rohannának a WC-re, nade, hol is van ilyen a Keleti környékén?

 

Tudom a vasutas mantrát, hogy szerelvényforduló meg minden szar, de ugyanmár, Egerben (ha már nem lehet szippantani és tölteni), miből állt volna a 16:50-kor érkező gyors hátsó egységével elindulni a Keletibe, amin működött a WC? Az állomáson marad két egységet meg össze lehet csatolni abban a rendkívül szerelvényspórolós 2 óra 14 perces fordulóidőben!

 

Vissza kell cserélni a szerelvényeket, karbantartási ciklus, meg miegymás? Igen. A plusz szerelvénymenet futását meg verjék le azon, aki miatt víz nélkül indult már az az egy egység a Keletiből... 

István Gyuri Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432438

Hát, ha tényleg "hajtányszerű", akkor itt érdemes próbálkoznod: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122497&la=141157526

Ha bármi egyéb, akkor legyen Unimog: http://iho.hu/hir/huzd-meg-ereszd-meg-151022

Előzmény: namsier (432437)
namsier Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432437

Sziasztok,

Nagyon fura kérdésben kérném a segítségeteket, mert furja az oldalamat a kíváncsiság.

Rémlik nekem, hogy egy kézihajtány (szerű) gépezetnek ismertem egy "u/ü" betűvel kezdődő változatát, de az sem biztos, hogy igaz :)

Sőt tovább nehezíti a helyzetet, hogy a talán egy szénbányában használatos kiskocsival keverem.

 

Kérlek, ha eszetekbe jut bármi, "u"/"ü"-vel kezdődő sínen közlekedő, szállítási eszköz, azt ne habozzátok jelezni!

 

Köszönöm,

Balázs

segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432436

A félfejű sín az valami demódarab, vagy esetleg spec. célú?

 

Amúgy ilyen krómozott síneket hova gyártanak?

Oligarchák házivasútjaihoz? :)

Vagy Aranyosgyéresre kell, az elővárosba? :)

Előzmény: hmsoft (432431)
-Smiley- Creative Commons License 2016.10.01 -2 0 432435

Ja, Gyálon is felújították a pusztában lévő Gyál felsőt, ahelyett hogy a központba raktak volna egy peront, megállóval.  Nem normálisak ezek :(

Előzmény: GOLAZ111 (432434)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432434

Jó lenne a 142 - es duplavágány nélkül is, csak előbb a sok pusztamegállót kellene kiszedni, később lehetne 80 - as pálya is.

Előzmény: M63 010 (432394)
20-as vonal Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432433

Kihagytad Karakószörcsököt, a 909-es már ott is megáll, plusz jövőre Tüskeváron valamiért negyed órát dekkol. Szóval módszeresen romlik a menetidő. 

Előzmény: M63 010 (432432)
M63 010 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 432432

Na ja, ne lassítsuk! A menetidő viszont szerintem nem romlott. A gond ott van, hogy legyen-e mellette párhuzamos személy, mert azokon nem túl sok az utas, ha viszont kivesszük őket, akkor a gyorsoknak meg törvényszerűen lassulnak. Ha meg a kisforgalmú megállókat kivesszük, az szintén a személyek kiesése mellett hat, ami meg a gyorsok lassítását vonja maga után. Viszont pl. egy Herendi megállás a busztömegeket csökkentené, akárcsak az órás követés Ajkától.

 

Amúgy jelenleg nincs sok pluszmegállás az eredeti gyorsvonati megállókhoz képest, bár Szombathely és Celldömölk között nem kéne lassítani, ott legyen csak gyors a vonat.

 

Eredeti gyorsvonati megállások: Szhely-Sárvár-Cdk-Boba-Devecser-Ajka-Veszprém-Hajmáskér-Várpalota-Szfehérvár-Kelenföld-Déli

Később Pétfürdőn is megálltak a vonatok. De ez még a kilencvenes években kezdődött. Ehhez az új rendszerben csak Öskü jött hozzá. Tehát összességében nem vészes az állomások számának a növekedése.

A baj a Szombathely-Celldömölk lassúzás pár vonatnál, igaz, ez menetidőben nem sok pluszt jelent, de megállásszámban már jelentősebb.

 

Na meg pár vonat szolgálati célból megáll a személyforgalomból már kizárt állomásokon műszakváltás céljából. Na ezért nem ártana sürgősen KÖFI-t építeni, hogy ne kelljen vasutas ezekre a helyekre. (Sárszentmihály, Csór, meg nem tudom mi a harmadik...)

 

 

Előzmény: 20-as vonal (432420)
hmsoft Creative Commons License 2016.09.30 0 1 432431

fényes síneket nem fogok itt reklamálni!

 

Pedig kérésed parancs :)

hm

Előzmény: Ep128 (432430)
Ep128 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432430

Nyugalom... :-) Ha vágányépítésben naprakész nem is vagyok, de azt a szintet azért némileg már meghaladtam, hogy fényes síneket nem fogok itt reklamálni! ;-)

Előzmény: e94 02 (432417)
Ep128 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432429

Köszi, utánajárok! :-)

Előzmény: smith (432413)
hmsoft Creative Commons License 2016.09.30 -1 0 432428

Egy kis carszkojeszelói: niiiiiiincs kocsiiiiiiiii (rzd-partner.ru alapján)

Az utóbbi években arról ment a polémiázás, hogy túl sok a közcélú hálózati engedéllyel rendelkező teherkocsi, az operátorok mindenfélére hivatkozva, ideiglenesen leállítják azokat különféle állomásokon, akadályozva a forgalmat. Ezek után beindultak az állami moderátori intézkedések, úgymint új kocsik előállítására-vásárlására vonatkozó támogatások, de főleg a régi kocsik selejtezését célzó szabályozások. Az állomány nekiállt fogyni, és mint minden hasonló szituációban, sikerült átesni a ló túlfelére.

A Kuznyecki Szénmedence képviselői telekiabálták a VII. Nemzetközi bányatermék szállítási konferenciát, hogy most már aztán elég legyen, 600 ezer tonna szén döglik a depókban, mert az operátorok nem képesek kellő mennyiségű kocsit biztosítani. Más szénbányászok is bekapcsolódtak a panaszáradatba, például elsírták, hogy a Dél-Uráli Vasút területén van, hogy csak 60%-ot képesek elindítani a vevők felé, mert nincs miben szállítani. Az RZsD részéről bejelentették, hogy a kialakult helyzetet az operátorok közreműködésével, szorosabb fordaszervezéssel kívánják enyhíteni, 13 nap alá szorítva a magasoldalfalú kocsik hálózatszintű, átlagos fordulóidejét. Viszont két nagy operátor, a PGK és az FPK, súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy a magasoldalfalúak nagyobb hányadát nem akarják szénszállításra bevetni.

A gyártókkal foglalkozó elemzők siettek hozzátenni, hogy a selejtezési hullám 2017 tavaszára végetér - mert nem marad kocsi, amit az operátorok úgy selejtezhetnek, hogy jól járnak vele -, emellett a 2016-os teherkocsigyártási volument 30 ezres értékűre várják, 2017-ben pedig 40 ezret feltételeznek. Hogy a szénbányákat (akik 90 ezres hiányról beszélnek országosan) mindez mennyire hatja meg, majd elválik.

hm

segélyvonókészülék Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432427

Ja, bokorugrósítani a gyorsokat gáz, ott különösem, ahol nincs helyette intercica.

Előzmény: 20-as vonal (432420)
norbee601 Creative Commons License 2016.09.30 0 2 432426

Nem is igazi ember akinek Hoboken nem azt jelenti :)

Előzmény: Sabee Gigant (432424)
-Smiley- Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432425

köszi

Előzmény: DJ. Bakter (432416)
Sabee Gigant Creative Commons License 2016.09.30 0 2 432424

Nekem is elsősorban a jó kis Mafia jut eszembe Hobokenről, volt hangulata a game-nek :) OFF vége :D

Előzmény: kopaszsop (432423)
kopaszsop Creative Commons License 2016.09.30 0 1 432423

csak neked, csak most, csak mert október 7-én jön a harmadik rész :D

http://mafiagame.wikia.com/wiki/Hoboken

Előzmény: M63 010 (432412)
20-as vonal Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432422

Igazad van,helyesen: például bazaltot.

Előzmény: r1232 (432421)
r1232 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432421

Mondjuk ez sem igaz így, mert nem csak bazaltot használnak. Leginkább persze vulkanikus kőzetet, ami nem.csak bazalt lehet.

Előzmény: 20-as vonal (432419)
20-as vonal Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432420

Savária Expressz kihalt kb 22 éve.Én inkább a Savária Ic-hez viszonyítanám a menetidőt,de tudom ez utópia a 20-ason.Azt azért elvárnám,hogy ne falusi gyűjtőjárat legyen egy gyorsnak csúfolt járat.Ráadásul évről-évre romló menetidővel.

Előzmény: M63 010 (432411)
20-as vonal Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432419

Zúzott követ sehol sem bányásznak.csak bazaltot. Majd összezúzzák,osztályozzák.Ilyen van pl Uzsán is,mindjárt a kőfejtő mellett.

Előzmény: -Smiley- (432408)
Izsó001 Creative Commons License 2016.09.30 0 1 432418

Pár hónapja volt itt valamelyik topikon egy térképes vázlat, egy lehetséges nyomvonalról. Az a 150-esből indult és átkötött a 142 felé, Katonatelep és Kecskemét között valahol tért rá a 14-re. Az elég korrektül tartalmazta a Szeged körüli alternatívákat is. Valahol arrafelé látom a követendő irányt. Egy "hajszálnyival" több utast érintene, nem annyival lenne hosszabb, mint így pazarlóbb. 

A szegedi irányváltásról annyit: Salzburgban is irányt vált több vonat, de azért bemegy a főpályaudvarra. Akár ki is kerülhetné, de minek?

Előzmény: Komlósfecskés (432409)
e94 02 Creative Commons License 2016.09.30 0 2 432417

Erről nekem az a hír jut eszembe ami pár évvel ezelőtt bejárta a médiát. Az történt ugyanis, hogy Kelenföld felújítása során egy szemfüles utazó észrevette, hogy rozsdás tetejű síneket építenek be a szép fényesek helyett. :)

Előzmény: Ep128 (432404)
DJ. Bakter Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432416

Amit az előző képen látsz, az a régi, még használható szemnagyságú ágyazat. Ami ennél kisebb szemű, azt az alépítménybe építik be, a világos színű dolomit védőréteg alá.

Hazánkban Komlón, Uzsán, Szobon, Nógrádkövesden, Recsken, Tállyán bányáasznak vasúti zúzottkövet. Az sem volt példátlan, hogy importálták, pl. Békéscsaba környékén Romániából.

Előzmény: -Smiley- (432408)
benbe Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432415

A 100a tehermentesítése pár éven belül megvalósul a reptéri vasút által.

Előzmény: -Smiley- (432393)
haha 1970 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432414

Részemröl nem is a menetidövel van a gond,hanem a büdős(WC illatú) koszos,kényelmetlen Halberstadti rosszvassal! Jó kis vonatok voltak azok a Bp 29-05 kocsikkal anno!

Előzmény: M63 010 (432411)
smith Creative Commons License 2016.09.30 0 1 432413

Várd meg, míg a PM1000 után az SMD-80 is jár arra. Vagy ha ezt nem tudod kivárni, sétálj el a Bendegúz téri strand felé, aztán egy idő után láthatod, hogyan fog lészen kinézni. :-)

Előzmény: Ep128 (432406)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432412

Vasúti baleset. :( A városnév hangzása alapján Japánra tippeltem volna, de ez az USA!

 

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160929-vonat-rohant-a-hobokeni-vasutallomasba.html

M63 010 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432411

A több megállás ellenére a menetidejük még egészen normális! Ha nem lenne stokkozás, akkor mindkét irányban hoznák a páratlan Savaria-Expressz menetidejét, ami régen 2 megállással (Celldömölk-Veszprém) 3:15 volt. Most párosban 3:17, páratlanban 3:25. Na de a stokkozás miatt párosban ebből 3, páratlanban ebből 9 perc lejönne. Így ca. ugyanott lennénk, csak most sokkal több megállással.

Bár az átlagsebességük nem túl magas...

 

Előzmény: 20-as vonal (432391)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432410

Kedden egy ismerősömet látogattam meg, és mivel Pestszentimre vasútállomása mellett dolgozik, ezért nem volt kérdés, hogy mivel megyek. Na de volt egy csomó késés. Tőle megtudtam, hogy valamilyen fénysorompós baleset volt a vonalon (142) kedden délelőtt. Mi történt pontosan?

 

Komlósfecskés Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432409

A kispesti szakaszon, igen. A vasgyári és a kispesti váltókörzet között van bő egy kilométer, az tényleg problémás. Utána a Bozsik stadion mellett voltaképp most is két vágány van, a lepukkant ipartelep felé talán lehetne ívsugarat is növelni, különösebb érdeksérelem nélkül, utána meg konkrétan a pusztában megy. Pestimrén a villamos helye nem lett beépítve, inkább csak Gyál felső környéke lenne necces. 

Nyilván lenne sikoltozás, meg kíváncsi vagyok a hatóság mekkora sebességet engedne Pestimre-Gyál központjában.

Előzmény: r1232 (432400)
-Smiley- Creative Commons License 2016.09.30 0 0 432408

Ennyi zúzott követ hol bányásznak? Hazai vagy importált vajon, vagy a régit is felhasználják?

Előzmény: r1232 (432407)
r1232 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432407

Viszont ez még a régi pálya és amit látsz a géplánc által az elhasznált kapcsolószerek miatt leszakított aljak (ami nem rendkívüli, elő szokott fordulni)...

Úgyhogy mellé, ezután jön majd a felépítménycsere. :-)

Előzmény: Ep128 (432406)
Ep128 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432406

(Ja, igen, ez már a géplánc által frissen lerakott új töltésen virító pálya. :-D )

Előzmény: Ep128 (432404)
norbee601 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432405
Létezik duo flirt, van plusz egy kocsija egy dízelmotorral, kompatibilis régi és új flirttel, kissel is.... Nem jobban megérné?
Előzmény: -Smiley- (432396)
Ep128 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432404

 

Itt-ott érdekes minőségben készül Balatonszárszón a vasútfelújítás... :-)

norbee601 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432403
Ha ez így lesz akkor az egész drótnak marhára semmi értelme.
Előzmény: M63 010 (432402)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432402

Azon igen! A gyorsok meg Füredig Szili+Halbi, onnan meg Csörgő+Halbi.

Előzmény: r1232 (432401)
r1232 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432401

Flirt fog menni szerintem.

 

Legfeljebb személyvonatokon. És Füredig, nem tovább.

Előzmény: M63 010 (432398)
r1232 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432400

A 142-es pesti szakaszán a kétvágányúsítás elég nagy érdeksérelemmel, kisajátítással és költséggel járna. Szvsz felejtős.

Előzmény: -Smiley- (432393)
r1232 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432399

Azért van pár fővonal, ahol csak gyors van, IC nincs. Érdekes lenne ott megszüntetni..

Előzmény: 20-as vonal (432391)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432398

Miért? Flirt fog menni szerintem. Nyáron megy majd csak Szili, de nem Bhv-val!

Előzmény: -Smiley- (432396)
zjakabfi Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432397

Mivel mehetne együtt?

 

Már idén sem jár(t) Bhv az északi parton, sőt talán a Dunántúlon sem.

 

 

Előzmény: -Smiley- (432396)
-Smiley- Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432396

Annak nem látom értelmét, inkább vennének normális motorvonatot amit lehet szinkronban járatni a Flirttel. Így  Szabadbattyánig  mehetne együtt, ott lecsatonák fél perc alatt és onnan meg dízelesen Tapolcáig. 

 

Beleölnek egy csomó pénzt a villamosításba aztán majd az 50 éves szili húzza a szakadt BHV-kat Tapolcáig.  Remek lesz a kontraszt :) 

Előzmény: M63 010 (432395)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432395

A 29-es villamosításáról is komoly viták vannak!

Előzmény: felucca_02 (432381)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432394

Már a Katonatelepi bekötés nélkül is előnyös lenne, mert óránként mehetne az erősebb irányba egy zónázó vagy sebesvonat Lajosmizsére.  Persze, ehhez legalább részleges duplavágányosítás kellene.

 

Előzmény: -Smiley- (432393)
-Smiley- Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432393

Pedig adná magát a helyzet, hogy a 100a vonalat tehermentesítenénk, és mivel a 142-eshez hozzá kell nyúlni, így célszerűbb lenne azt kétvágányosítani, villamosítani és ha nem is 160-asra de egy 120-asra meg lehetne csinálni, bekötve Kecskemétre Katonatelep felől

 

Mehetne erre 2 óránként a Szegedi gyors, ezáltal a 100a tehetmentesülne. 

Ha maradna némi pénz akkor a 145-146-ot is gatyába lehetne szedni, Szegedről Szolnok felé lehetnének közvetlen járatok KKfélegyháza - Lakitelek irányába, csak gyorsabb lenne egy normális pályán mint elmenni Ceglédig és onnan vissza. 

Előzmény: felucca_02 (432381)
hmsoft Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432392

Arra leszek kíváncsi, hogy ukrán viszonylatban mi lesz vajon nagyobb úr: a "nincs", vagy a szavazatok?

 

Hát ez gyorsan ment: az UZ ma hivatalos bejelentést tett, miszerint nem szándékoznak elővárosi járatokat törölni. A finanszírozási háttérrel persze semmi sem történt, egyszerűen csak szólhatott valaki, hogy nem kéne. Tehát a hiány majd tovább növekszik az UZ könyveiben, azt' egyszercsak csinálnak vele valamit. Vagy sem.

hm

Előzmény: hmsoft (432343)
20-as vonal Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432391

Csak az a baj, hogy a 20-as vonali gyorsok lassan már személyek. És ahogy hallom, a gyorsokat mindenhol meg akarják szüntetni. Akkor hogy is van ez? 

Előzmény: sörösgigant (432385)
attus germanicus Creative Commons License 2016.09.29 0 1 432390

Az olasz Ferrovia dello Stato közzétette a 2017-26-os időszakra vonatkozó terveit. Ebben az időszakban 94 milliárd euró értékben terveznek beruházásokat. 78 milliárd eurót az infrastruktúrára, 14 milliárdot járművekre, 7 milliárdot pedig technikai fejlesztésekre terveznek beruházni.

haha 1970 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432389

Hát igen,nagy igazságok vannak bent amit irtál,el kell ismernem!

Előzmény: sörösgigant (432385)
sörösgigant Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432388

Pedig láttalak múltokor Kufferbergről ereszkedtél le a fraufrikkeni hágón, én meg mentem szemben a puckenbusenivel...

Előzmény: segélyvonókészülék (432337)
sörösgigant Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432387

Valahol volt, de sajna nem találom....

Egy nagyon szemléletes ábra a Mo. teherszállítási, személyszállítási útvonlai. Színes, a forgalom nagyságától függő vastagságú vonalatk. Egyből nagyon szemléletes volt. A 150-es eléggé vastag, tranzitszállításos vonalat mutatott...

Előzmény: -Smiley- (432350)
sörösgigant Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432386

Na tessék...

Nm elég hogy elüldöztek az országból még te is...-:)

Azért ne keseredj el, nagyjából megy hogy a 850 akárhány, vagy a 910-en valamennyi hová megy. Aztán hogy 30- 10, 40 a vége....Az is megy hogy páros, esti, reggeli stb...Ne csüggedj. Viszont a retkes ló....alkatrész is szépen megnézi  a kottát, akármit és úgy....

Előzmény: KVZOLI (432334)
sörösgigant Creative Commons License 2016.09.29 0 1 432385

Pár gyorsvonat a nyári menetrend után is megmaradt motorvonatosnak. Ha lennének kettősüzemű vonatok lehetne is. Így nem...

Azért van egy közvetlen pár ha jól emlékszem. 

Mivel kinyírták a gyorsokat, helyettük Ic van, így megfelelő. Az az egy nayamvadt átszállás meg....

Aki erre utazik(1sz. ) az nem nagyon megy Pestről Sm-re, arra ott vannak a 20-as vonali gyorsok. A pápai utasok meg sajnos a hétvégi diákutazásokat leszámítva nem számottevő...

Előzmény: haha 1970 (432332)
sörösgigant Creative Commons License 2016.09.29 0 1 432384

z általad említett Ic-k közlekedési vonalának "közepén"tanyázok, onnan járok bevetésre úgy hogy a szerelvényfordulók amásfüzitő....Nem is érdekelnek, nem számít, tudja az akinek a dolga....

Igen, a kedves papa emlékszik rájuk. Emlékszek én is sok-sok vonatszámra amik még a mostani rendszer előtt voltak...Viszont akkoriban a vonatszámok évtizedekeig nem változtak. Lassan ötéves itteni ténykedésem során akad sok olyan vonat aminek a száma minden menetrendváltáskor megváltozott: 4911-4915 pl....

 

Sok-sok sokéves, évtizedes gép-személyetforduló is megmaradt, mert azok tartósak voltak. Ma már évente többször is változhatnak, és változnak is. Ne kérd hogy felsoroljam őket mert nem érdekel. Előtte mikor "passzintok"megnézem és .....

Előzmény: haha 1970 (432341)
M63 010 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432383

Akkor az előző gyorsot is indítani kellene vasárnap! Bár este a páratlanon is teltház volt, azt sem kellett volna megszüntetni! :(

 

Előzmény: haha 1970 (432347)
Izsó001 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432382

"A nagy déli kunkor az ottfelejtett állomásra nyilván felejtős...."

 

Mivel a vasúti hidat (amennyiben megépül a jelenlegi tervek szerint) mégiscsak onnan lehetne elérni, így mégsem. Ellenben visszaállhatna az eredeti Temesvár - Orsova irány, régi-új nemzetközi kapcsolatot nyitva. És pont ez, amit nem szeretnének sokan: nem ezért öltek milliárdokat a lőkösházi vonalba.

Előzmény: felucca_02 (432381)
felucca_02 Creative Commons License 2016.09.29 -1 0 432381

Uhh, kétvágányú pálya...mit fogsz te kapni! Amikor a múltkor felvetettem, hogy talán a Desiro továbbmehetne Lajosmizséről Kecskemétre, mert hát egy megyeszékhely előtt 10km-rel végállomásozni az nem olyan nagyszerű...hát olyat kaptam, hogy a fal adta a másikat.

 

Egyébként teljesen igazad van, ezt kellene fejleszteni Szeged felé,  a 150-est meg alapszinten rendbehozni, aztán teherezzen ott, aki akar, de hát nyilván kellemesebb Bp-Cegléd között a tömegnyomor a vágányokon.

 

Aztán, hogy Szeged térségében mi történik, az egy további nagyon bonyolult kérdés, Tisza-híddal, anélkül, városi kapcsolattal, anélkül, Temesvár vagy Szabadka felé, satöbbi, ezt majd megoldja az utókor. A nagy déli kunkor az ottfelejtett állomásra nyilván felejtős....

Előzmény: -Smiley- (432380)
-Smiley- Creative Commons License 2016.09.29 0 0 432380

Pont ezért lenne a142-es kétvágányú fővonal, Kecskemét előtt pálya módosítással. ( Katonatelep irányból bekötve. Ezáltal kb 10 km-t nyernenk Bp- Kecskemét. Között

Előzmény: troglodita (432358)
elsava Creative Commons License 2016.09.28 0 1 432379

Előzmény: elsava (432378)
elsava Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432378

az ÖBB legfrissebb császári szerelvénye, a BlackJet ma reggel Linzben....!

a kocsik H-ra is be voltak vizsgálva...!!

benbe Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432377

Jobb helyeken az S-Bahn továbbra is menne a faluban, a fő nyomvonal meg szépen kikerülné azt. Egyszersmind be lehetne kapcsolni további lakott területeket.

 

Előzmény: Neville2004 (432376)
Neville2004 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432376

Talán nem véletlen, hogy Haraszti és Varsány adja az előváros legnagyobb forgalmát, ezt nem kéne szétcseszni azzal, hogy kirakjuk a pusztába a vonalat. Amúgy meg beszéltem e témáról egy haraszti képviselőtestületi taggal, szerinte egy embernek a hülyesége ez, nem a testület álláspontja.

Előzmény: Viceroy34 (432374)
Neville2004 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432375

A 150-es vonal felújítása a kínai projektől függetlenül is időszerű.

Előzmény: -Smiley- (432350)
Viceroy34 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432374

Ami szerintem hülyeség az a vonal nyomvonalának áthelyezése a Fradi rendezőbe, sokkal több értelme lenne egy Közvágóhíd megállónak. Elővárosban csak Dunaharasztin és Dunavarsányban van a városon belül a vasút, ezt a két települést érintené a legjobban. Dunaharaszti alsón egyébként necces lenne a 2. vágány. ( egyébként Haraszin van egy képviselőnk aki ellenzi a vonal felújítását, olyanokkal riogatja a város lakóit hogy a tehervonatok 160-nal fognak átszáguldani a városon és a 2. vágány az udvarokba fog belógni, azt tartja a legjobb megoldásnak ha a vasút felújítás esetén elkerülné a várost... -_- )

Előzmény: f_k (432373)
f_k Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432373

150

Soroksári út és Kunszentmiklós-Tass között van értelme a két vágánynak.

A lakott területek miatt elég a  100-120km/h ami elég egy mai 90 km/h vagy 100 km/h sebességű gyorstehernek.

Ha elkerülő új nyomvonal lesz az meg nem lesz jó az elővárosi személyfogalomnak mert az állomások , megállóhelyek most jó helyrn vannak.

160 kmh esetén kikerül a pusztába az állomás ami nem jó az utasnak.

 

Kunszentmiklóstól ennek a forgalomnak bőven elég az 1 vágány esetleg pár rövid szakaszt kétvágányúsítani...

Előzmény: Viceroy34 (432372)
Viceroy34 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432372

A "semmire se jó" 150-esben is van ám potenciál, csak ki kéne aknázni, de azzal nem oldjuk meg a problékát ha nem kap fejújítást mert a végén ez is olyan lesz mint a 142-es. Ezért sem kimagaslóan magas az utasforgalom (bár elővárosban azért magasabb), mert a Flirtek megjelenéséig semmi javulás nem történt (délutáni csúcsban még mindig óránként járnak a vonatok, és Kökinél sokkal vonzóbb lenne a Keleti). A felújítás fontosságát nem kéne megkérdőjelezni, a mértékét annál inkább.

Előzmény: -Smiley- (432350)
haha 1970 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432371

Természetes hogy tudom! :) (Na jó ez vicc volt!) Bevallom azt sem tudtam hogy oda csörgök járnak,egyébként még a környéken sem jártam! Nekem az utvonalam kimerül a Szombathely-Budapest-Szombathely útvonallal,néha egy kis Miskolccal füszerezve!Nyári időszak az meg egy külön történet!

Előzmény: _Nyuszi (432361)
vrobee Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432370

100+140, nyilván

Előzmény: 1047 005-2 (432366)
troglodita Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432369
troglodita Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432368

Sőt, Gyomaendrődön keresztül is ;-)))

Előzmény: aruzsi (432364)
troglodita Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432367

Hát a mai 73 km/2 óra negatív időrekordon mindenképp lenne mit javítani a 142-n:

09:18 Budapest-Nyugati - 11:18 Lajosmizse   2:00 73 km

Előzmény: vrobee (432363)
1047 005-2 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432366

"Valamennyit átvehet a 140-esről."

 

 

Mit?Ráadásul pont ott ahol legkisebb a forgalom.

Előzmény: vrobee (432363)
1047 005-2 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432365

"És egy Bp-Szeged-Szabadka-Belgrád kapcsolat két legyet üthetne egy csapásra."

 

 

+2 irányváltással és trakció cserével.

Előzmény: vrobee (432363)
aruzsi Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432364

Nem csak arról.

Lehet pl. Abony felől is. ;-)

Előzmény: troglodita (432362)
vrobee Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432363

Szvsz. többnyire a csomópontok, állomások a szűk keresztmetszet. Persze minél több vonat, annál kisebb lehet az eltérés az átlagsebességben, az sem előny. Viszont ha mondjuk tényleg a 140-es lenne a belgrádi személyszállítási útirány, az egyáltalán nem kell, hogy több vonatot jelentsen a mainál. Alapvetően a 140-esen el lehet menni a vonatok kapacitásának növelése irányában is, elővárosiban és távolságiban is. És egy Bp-Szeged-Szabadka-Belgrád kapcsolat két legyet üthetne egy csapásra. A 142-es fejlesztését szintén nem gondolom akkora baromságnak, az elővárosi forgalom önmagában indokolja az északi részt. Valamennyit átvehet a 140-esről. Többet érne, mint a 150-es felfejlesztése. Utóbbit amúgy lehet teherforgalomra használni továbbra is, de ahhoz nem kell magas pályasebesség, és szerintem az a pont is messze van, amikor a kétvágányúsítani kell...

Előzmény: troglodita (432362)
troglodita Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432362

Jó, persze, alapesteben sok mindent elbír az a négy szál sín is, de ha valami gubanc van, az aztán nagyon tud gyűrűzni. Egyébként az vajon miért alakult így, hogy vasúton Szeged csak Ceglédbercel "utirányonát" közelítő meg?

Előzmény: vrobee (432360)
_Nyuszi Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432361

Sztem van olyan forda, amit sörös is tud fejből, oda-vissza. Te pl. tudod az egom felé járó csörgők fordáját? Nem szükséges mindent tudni fejből. (Sőt, most már talán nem is kívánatos.)

Előzmény: haha 1970 (432341)
vrobee Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432360

ezt sokszor hallja az ember, aztán kiderül, hogy mégis. de tegyük fel. és ha azt a pénzt ráköltenék?

Előzmény: troglodita (432358)
István Gyuri Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432359

És 100a-n, különösen Köki-Monor között hová férnének be tartósan a plusz vonatok?

Előzmény: 1047 005-2 (432356)
troglodita Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432358

Hát izé, szerintem a Bp-Cegléd nem igazán bír el a jelenleginél nagyobb forgalmat...

Előzmény: -Smiley- (432350)
vrobee Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432357

miért, mit kaptál? jónéhányan jónéhányszor leírtuk ezt, és voltak ellenérvek, hogy a 150-es _is_ fontos lehet, de azt az eszetlen pénzszórást, amit terveznek, azt azért kevesen vették védelmükbe...

Előzmény: 20-as vonal (432354)
1047 005-2 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432356

"Ennyiből nem lenne ésszerűbb a 140-est és 142-est 2 vágányosítani, és Szegeden átkötni Szabadka felé?"

 

 

Az érintettségeden kívül mi értelme lenne,főleg a 142-est vizsgálva.

Előzmény: -Smiley- (432350)
troglodita Creative Commons License 2016.09.28 0 1 432355

A magam részéről izgatottan várom a Köki-Ócsa-Lajosmizse-Kecskemét vonal villamosítását és egyben (legalább) 160-osítását ;-)))

Előzmény: 20-as vonal (432354)
20-as vonal Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432354

Ezt kb fél éve leírtam én is,ne tudd meg mit kaptam érte....

Előzmény: -Smiley- (432350)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 432353

Az a lényege, hogy jó legyen valamire a 150. Teherszállításra nagyon jó lesz, mármint ha lesz mit szállítani. Naponta néhány 4-5 kocsis személyszállító vonatra is lehet igény Újvidék - Budapest között. Újvidék - Belgrád között már most is lenne, ha lenne kocsi.