Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

v_peti 4 órája Creative Commons License 410748

Ez igaz, de szerencsére az RKK-k pont ezt szüntetik meg, mert akkor már a konkurense önmaga lesz, így  a dolog értelmét veszti.

Előzmény: Izsó001 (410717)
Realista Vasutas 9 órája © 410747

Tripla flirt hol jár?

 

Utasforgalom miatt pl. a 4239-ben, valamint nyáron hétvégén a 45xx-ekben.

Fordulótechnikai okokból a délelőtti időszakokban is előfordul, pl. a 4917-ben.

Valamint több elővárosi vonalon egyes napokon az utolsó-utolsó előtti páros vonatokban is (viszi ki reggelre az egységet).

Előzmény: Siemens113 (410743)
Wiener Walzer 9 órája Creative Commons License 410746

bp-o pályaudvar a problémásabb, nem Miskolc és környéke.

 

Szerintem nem.

 

http://www.hir24.hu/belfold/2014/08/19/megalloban-hagyja-a-volan-az-utasokat/

 

"Egyes buszjáratokon nem szállítanak álló embereket, így megesik, hogy bár valakinek van jegye, időben kiér, mégis várnia kell, akár másfél-két órát. A Volán semmi biztatót nem ígér.

 

Olvasónk panaszolta el, hogy a Miskolc–Eger vonalon pár napja nem szállhat fel a buszra, akinek nem jut ülőhely. Azt írta: arrafelé kevés járat van, így szinte mindig maradnak le utasok, akik kénytelenek várni a sokszor csak 1,5-2,5 óra múlva érkező következő járatra."

 

Miskolc "előváros" .....

Előzmény: Siemens113 (410742)
Lovrin 10 órája Creative Commons License 410745

A történelmi adottságokon túl Németország településszerkezete is szerepet játszik abban, hogy erős a tartományi szint. Berlinnel megegyező súlycsoportú városból (agglomerációból) több is akad az országban, tipikusan többközpontú ország. Meg a léptékek is mások, Bajorország lakosságszámra megfeleltethető Magyarországnak, ha holnap leanschlussolnának minket pont ugyanígy állnánk... 

 

Ezzel szemben Magyarország erőteljesen központosított Budapest köré, amit egy szintén felhízlalt Pest megye ölel körül. A lakosság harmada itt él. Egy-egy budapesti elővárosi vonal mellől simán össze lehet gyűjteni egy-egy megyeszékhely lakosságát. Nem alakult ki semmilyen ellenpólus, mint a szlovákoknál Kassa-Eperjes, a három É-Alföldi nagyváros túl messze van egymástól hogy így funkcionáljon.

 

(A helyi politikát sem hibáztatnám, amíg a kormányzat kifejezetten ellene van a regionalizációnak. Van legalább egy köztes megyerendszerünk ami félig-meddig logikus, de régiónak kevés, illetve olyan jól működik hogy amelyik város nagyobb az már ki szeretne ugrani belőle megyei jogú városként. Vannak régióink amiket megyékből tákoltak össze és még használhatatlanabb képződmények, azokra se bíznék semmit...)

Előzmény: benbe (410737)
Wiener Walzer 10 órája Creative Commons License 410744

Igen ritka, de utasforgalom alapján 100a-n illene annak menni. Két egység túl zsúfolt, akkor is ha csíkosból csak 5 kocsi közlekedik 6-7 helyett...

Előzmény: Siemens113 (410743)
Siemens113 10 órája © 410743

Tripla flirt hol jár?

Előzmény: Wiener Walzer (410740)
Siemens113 10 órája © 410742

Nem mondtam, hogy nem. :) Ez is teljesen igaz. Az én álláspontom arra vonatkozott, hogy ha választani kell, hogy valamelyik bp-i pályaudvaron vagy Miskolcon lehet e jobban kihasználni a Flirt-öt akkor a trade-off ok alapján a bp-o pályaudvar a problémásabb, nem Miskolc és környéke. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy oda nem kell.

Előzmény: benbe (410739)
Wiener Walzer 10 órája Creative Commons License 410741

Jelenleg az egyik  barcikai inga V46 os körbejárósan. Barcikán a vezér akaszt mivel ott sincs már kapcsolásra kötelezett más dolgozó.

Ha bejön a fűtési szezon akkor ide V46 nem mehet.

Tervezik e helyett a BDV-t, de az meg a gyakori meghibásodási hajlam miatt finoman szólva nem ide való.

Ahol értettek hozzá, onnan elviszik, pedig ott karbantartásban és üzemeltetésben 15 év tapasztalat gyűlt össze......

Előzmény: benbe (410739)
Wiener Walzer 10 órája Creative Commons License 410740

Németeknek több eszük van, mert elővárosban emeletes ingát alkalmaztak, sőt mellékvonalakon akkumulátoros motorkocsikat stb.

 

Megvették a Flirteket, és hol össze hol szétcsatolják őket.

Ha egy nagy hosszabb szerelvény lenne, nem kellene csatolgatni, mert nagyobb kapacitású vonatok esetében eleve a dupla helyett tripla kell, pl 100a. Emeletes esetén meg több utas férne el azonos hossz mellett.

 

Sőt fajlagosan olcsóbb ha egy nagyobb kapacitású ülőhelyszámú szerelvényt vesznek, mintha több kisebb egységet.

 

 

Előzmény: Lovrin (410738)
benbe 10 órája Creative Commons License 410739

Körüljárós inga helyett FLIRT-tel a Miskolc-környéki személyvonatok pont hogy folyamatosan pöröghetnének és szerelvényt tudnál megspórolni.

Előzmény: Siemens113 (410735)
Lovrin 10 órája Creative Commons License 410738

Amúgy a Flirt túl rövid, több egység összekapcsolása szétcsatolása stb megint macera.
Emeletes meg hosszabb szerelvényeket kellett volna venni az elővárosba.
Flirt kényszermegoldás.
3 at csatolni, nem is gazdaságos....

 

 

Emeletes szerelvényeket én is el tudnék képzelni pl. a ceglédi vonalon. A menetidő pár perces reszelgetése helyett nagyobb utasvonzó képessége lenne a csökkenő zsúfoltságnak. A 6 részes flirtek beszerzése most is megfontolandó lett volna.

Előzmény: Wiener Walzer (410731)
benbe 10 órája Creative Commons License 410737

Ez a pályázók hibája, nem az EU-é vagy a szegmensé. Németországban sem csak Berlin elővárosa "az előváros". Sokat segítene, ha a régiók végre léteznének, regionális költségvetéssel, ez egyrészt integrálhatná a helyi közlekedést a régiósba, másrészt megoldaná az ilyen anomáliákat. A régiók elindulásának legfőbb gátjai pont a vidéki városok polgármesterei és a megyei szintű politikusok. Remélhetőleg most jópáran lehúzódnak a budin, mivel kitúrják őket a parlamentből kiszorult emberek, és esetleg lesz régiós fejlődés. Érdekes módon Szeged-Hódmezővásárhely között nagyon valószínű, hogy lesz tram-train, és ehhez csak annyi kellett, hogy a miniszterelnök-helyettes - polgármester szóba merjen állni az "ellenség" polgármesterével. Miskolcon és Debrecenben is lehetne egy kicsit kevesebb arcoskodás és több szervezettség, de ez a helyi választókon múlik, és nem a fővárosiakon.

Előzmény: Lovrin (410734)
Wiener Walzer 10 órája Creative Commons License 410736

Amivel jó eséllyel többet állna az eszközöd, mint amennyit menne. (még egyszerűbben: jól elpazarolod)

 

V43 akkor termel a legtöbbet ha tehervonatozik, és akkor nő a üzemeltetési költség, ha 2 kocsis vonatokat húz.

Személyvonaton a villamos fék miatt még vissza is táplál ellenben a V43 ingával, illetve most újabb Szöcske+2 kocsi M62+ 2 kocsi stb vonatoknál.

A kérdés másik fele menetrendi kérdés.

Ugyanis, pörgősebb szerelvényfordulásokkal eszközt lehetne megtakarítani.

Flirt tudna gyakrabban, sűrűbben is fordulni.

Előzmény: Siemens113 (410735)
Siemens113 10 órája © 410735

A 2 kocsis vonatokat kellene kiváltani, pl.: Nyékládháza-Tiszaújváros, Miskolc Kazincbarcika, Eger Füzesabony, Füzesabony Vámosgyörk, Vámosgyörk Gyöngyös Hatvan Szolnok

Amivel jó eséllyel többet állna az eszközöd, mint amennyit menne. (még egyszerűbben: jól elpazarolod)

Előzmény: Wiener Walzer (410731)
Lovrin 10 órája Creative Commons License 410734

Ezzel szemben még nem sikerült elővárosi fejlesztésre szánt EU-forrásoknak landolnia ezeken a vasútvonalakon, pedig a pesti vonalakra költött összegek töredékéből jelentősebb fejlesztéseket lehetne véghez vinni. (Pl. Tram-Train rendszer Debrecen környékén)

 

Az egyetlen aprócska kivétel a 106-os vonal folyó megálló-csinosítgatása: teljesen egyedülálló módon, regionális operatív program pénze fordítódik a vasútra. Önmagában a 106-os vonal regionális vasútvonalként a vasúti forrásokból (közop) ki van zárva mert regionális, a térségi OP-ból meg azért mert vasút. (Regionális közútfejlesztésre bezzeg lehet költeni belőle...). Itt viszont megtalálták azt az intermodális-utastájékoztatásos hézagot, amivel komplex fejlesztésként mégis kivitelezhető. De ez sem az "elővárosi" kassza.

Előzmény: benbe (410722)
Wiener Walzer 11 órája Creative Commons License 410733

Pl. Tiszaluc-Miskolc.

 

Elég regionális ?

 


Miskolc Tiszai Szerencs személyvonat indul a 6 ik vágányról.....

( A vonat Tiszalúcon is megáll)

Villamosított  2 vágányú pálya 120 km/h sebességre kiépítve, de nem volt más üzemképes mozdony így M62 est küldtek....

 

Elég regionális?

Előzmény: trizs77 (410728)
Siemens113 11 órája © 410732

Dísz lenne egy flirt nyíregyi személynek?

 

A jó kérdés szerintem az, hogy hol lehet a legoptimálisabban felhasználni, jelen körülmények között.

 

A következőleg betervezett 50 darabos motorvonat-megrendelés is feltehetően ugyanott fog landolni Bp. elővárosban, S-Bahn viszonylatokon.

 

Igen erre jó esély van. A 2-es villamosításával kelleni fog, a maradék meg a 30,70,80,100,120. Ezzel viszont remélhetőleg felszabadul egy adag posta amivel a hugyosokat selejtezni lehetne végre. (onnan ahonnan muszáj). Mondjuk én ebben nem azt látom hogy a regionális forgalmat akarnák szándékosan elhanyagolni (még ha a következmény ez is lehet) hanem azt hogy itt lehet a legtöbbet kihozni az eszközből.

 

Dísz lenne egy flirt nyíregyi személynek? Lehet. De azoknak az utasoknak is kell valamit mutatni a vasútnak, mert lényegtelen a néhány millió pest elővárosban szerzett utas, ha azon kívül közlekedésben ugyanennyit vesztünk.

Ez így van. De attól, hogy posta Bhv kocsikat adsz a vonalra és nem flirt-öt azért ezek az utasok nem fognak eltűnni. Kell egy legalább elfogadható minőséget nyújtani (ezt én a hugyosok fölött eggyel, a postánál húznám meg) és ebben a legoptimálisabban felhasználni az eszközöket.

Előzmény: Lovrin (410729)
Wiener Walzer 11 órája Creative Commons License 410731

A 2 kocsis vonatokat kellene kiváltani, pl.: Nyékládháza-Tiszaújváros, Miskolc Kazincbarcika, Eger Füzesabony, Füzesabony Vámosgyörk, Vámosgyörk Gyöngyös Hatvan Szolnok stb között. 20 tengely és az alatti vonatoknál a mozdony fékberendezése miatt 48 óránként vizsgál, míg ha legfeljebb 2 kocsis, vonatoknál 24 óránként kell a mozdonynál féklöketállítás.

 

Mire kellene a felszabaduló mozdony?

Tehervonatra nincs gép, hiába van megrendelés meg vonat, mozdonyt rajzolni kellene hozzá.

 

Amúgy a Flirt túl rövid, több egység összekapcsolása szétcsatolása stb megint macera.

Emeletes meg hosszabb szerelvényeket kellett volna venni az elővárosba.

Flirt kényszermegoldás.

3 at csatolni, nem is gazdaságos....

 

 

 

Előzmény: Lovrin (410729)
Lovrin 11 órája Creative Commons License 410730

Speciális egy könyvtár lehet ahol ilyen ismereteket őrző könyveket tartanak.

 

Start/NFM/NIF/stb. diasorokban, konferencia- és sajtóanyagokban, interjúkban szó esik a TEN-T vonalak fejlesztéséről, a belföldi IC forgalom fejlesztéséről, a nemzetközi forgalom fejleztéséről, az előváros fejlesztéséről.

 

Keress egy olyan megnyilatkozást a közlekedéspolitika részéről, ami regionális vasúti fejlesztést helyez előtérbe. Szívesen várom :) (Pl. hogyan újul meg a vonalhálózat és a járműálllomány maradék 50-60%-a)

 

Regionális szegmensben - 30-40 millió utas számára - nincs jövőképe a vasútnak.

 

(az előbb nem sikerült berakni a diagrammot, talán most.)

Előzmény: trizs77 (410728)
Lovrin 11 órája Creative Commons License 410729

Ez is egy szemlélet, ami a maga logikája szerint helyénvaló. Ugyanúgy taxxx felvetése is az, hogy a lehető legtöbb gazdaságtalan mozdony+2-3 kocsis vonatot váltsuk ki.

 

Én csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a Flirtek országos elterjedésének gátja elsősorban a regionális (= nem Bp. elővárosi személyvonati) vasúti forgalom pária-szerepköréből fakad. A következőleg betervezett 50 darabos motorvonat-megrendelés is feltehetően ugyanott fog landolni Bp. elővárosban, S-Bahn viszonylatokon.

 

Dísz lenne egy flirt nyíregyi személynek? Lehet. De azoknak az utasoknak is kell valamit mutatni a vasútnak, mert lényegtelen a néhány millió pest elővárosban szerzett utas, ha azon kívül közlekedésben ugyanennyit vesztünk.

Előzmény: Siemens113 (410725)
trizs77 11 órája © 410728

 A MÁV (illetve a magyar közlekedéspolitika) szótárában a regionális vasúti közlekedés fejlesztése tiltott, szigorúan tiltott.

 

------------------

 

Speciális egy könyvtár lehet ahol ilyen ismereteket őrző könyveket tartanak.

 

Úgy gondolom, hogy a regionális, közforgalmú  személyszállításban, ahol vasúti személyszállítással olcsóbban, hatékonyabban lehet a feladatot elvégezni, ott vasúti személyszállítás kell szervezni és fizetni.

 

Pl. Tiszaluc-Miskolc.

 

Elég regionális ?

Lovrin 12 órája Creative Commons License 410727

"De az sehol sincs leírva, hogy az 50-70 km egyik végénél egy Budapest feliratú tábla kell hogy legyen."

 

Tényleg nincs leírva. Csak az a mai olvasatban nem előváros.

Olvasd el a hozzászólásom további 90%-át.

Előzmény: trizs77 (410726)
trizs77 12 órája © 410726

Elővárosi vonatnak épült, elővárosiként kértünk EU támogatást, elővárosban használjuk.

 

 

-------------------

 

Az én olvasatomban az, hogy egy ilyen  (FLIRT) vonatot 50-70 km távolságra használunk az rendben van.

De az sehol sincs leírva, hogy az 50-70 km egyik végénél egy Budapest feliratú tábla kell hogy legyen.

 

Lehet az Miskolc-Nyíregyháza vagy Szolnok-Hatvan viszonylat is.

 

 

Siemens113 12 órája © 410725

Valaki arra panaszkodik, hogy nem az elővárosban tervezik használni van aki meg arra, hogy ott. Ez egy tipikus új jármű probléma, de túl kell rajta lépni.

 

Kövezzetek meg, de ezeket elsősorban nem olyan vonalakra kell tenni ahol van napi 5-6 kör aztán annyi, minimális zavarlehetőséggel. Egy példa (minden rosszérzés nélkül): mehetne pl Gyöngyös - Vámosgyörk között, ami az eszköz teljes elpazarlását jelentené objektív szempontból nézve.

 

Az, hogy hova kerül az kell, hogy eldöntse, hol lehet legjobban kihasználni.

 

pl:

 

-vonali utaszámok

-potenciális új utasok

-vonal kihasználtsága - utasáramlás sajátosságai

-vonali kapacitás, menettulajdonságok

-zavarérzékenység,zavarhelyzet kezelésének gyors lehetősége

 

Azokat a Bhv-kat a Postásokkal lehetne érdemes kiváltani. Ott ahol van idő tologatni, nem kell pörögni, nem kell gyakran kapacitással okoskodni, nincs kiemelkedően nagy utasáramlás, semmit nem lehet nyerni a gyorsulási-fékezési képességével oda fölösleges tenni, dísznek jó de ahhoz egy kicsit drága.

Előzmény: Lovrin (410721)
manhattani 12 órája © 410724

>Napközben meg fölöslegesen forgatod a szerelvényt mert nem lehet vele semmit csinálni, egy 5+1-es kocsit nem fognak szétszedni.

 

Szerintem nem is kell. Az, hogy a mozdony felslegesen húz eggyel több kocsit, kevesebb költség, mint megbontani a vonatot, egy kocsit kisorozni, aztán meg vissza.

Amikor Edinburgh után nem volt villamosítva, a dízelmozdony villanymozdonyostól vitte a London-Edinburgh vonatot, a 225-öst. Nem érte meg leszedni a mozdonyt.

Előzmény: Siemens113 (410720)
manhattani 12 órája © 410723

>Össze akarják vonni a MÁV-ot és a Volánt. Cél: az emberek a MÁV-ot használják a volán helyett.

 

Frászt. Ilyet senki sem mondott.

Azt mondták, hogy két, állami dotációból működő társaság ne konkuráljon egymással.

Rengeteg hely van az országban, ahol a busz olcsóbb (az államnak), gazdaságosabb, kényelmesebb és gyorsabb, és jobban kiszolgálja az utazási igényeket.

Előzmény: Zsanai (410703)
benbe 12 órája Creative Commons License 410722

Létezik ilyen, hogy vidéki városok elővárosi forgalma. Miskolcnak, Debrecennek és Egernek ténylegesen van ilyenje a menetrendben is. Oda bevethetők lennének. Nem csak főváros van (hangsúlyozom ezt budapestiként, aki alól most húzzák ki a vidéki vonatait, amivel főiskolára járogat vidékre).

Előzmény: Lovrin (410721)
Lovrin 12 órája Creative Commons License 410721

Úgy gondolom, a MÁV most készül harmadszor-negyedszer újra elkövetni azt a hibát, hogy az ÚJ eszközét teljesen másra akarja használni mint amire az gyártódik, amire való.

 

Elővárosi vonatnak épült, elővárosiként kértünk EU támogatást, elővárosban használjuk.

 

 

a 42 új FLIRt-tel 42 db V43+2-3Bhv vonat váltható ki szana meg szét az országban.

 

Támogatnám.

 

Viszont: A kiváltandó V43+2bhv vonatok jó része pedig regionális forgalomban (helyi személyvonatként, fővárostól távol) közlekedik. A MÁV (illetve a magyar közlekedéspolitika) szótárában a regionális vasúti közlekedés fejlesztése tiltott, szigorúan tiltott.

Hiába adja az utasforgalom jelentős részét:

 

 

(http://www.3k.gov.hu/remos_downloads/NKS_Orszagos_Vasutfejlesztesi_Koncepcio_OVK_helyzetkep.35.pdf 9. oldal)

 

Tehát 30-40 millió vasúti utas csak nyűg a vasút/NFM nyakán egy dinamikusan fejlődő leépülő kategóriába skatulyázva, ők örüljenek ha egyáltalán vonatot kapnak, nem hogy Flirtet. (Függetlenül attól, hogy fő- vagy mellékvonali regionális forgalomról beszélünk) A százmilliárdos nagyságrendű összegből megszerzett elővárosi utasok növekményét meg a pármilliárdos spórolással elüldözött regionális utasok húzzák le nullára hálózatszinten, de ez bizonyára racionális.

 

Így a járműbeszerzés csakis elővárosi célra történik.

Ha túl sok lenne belőlük, majd kitalálnak nekik valami új S-Bahn viszonylatot, elővárosban akármennyi Flirtet el lehet szórni, csak regionális szegmensbe ne jusson.

Előzmény: trizs77 (410718)
Siemens113 13 órája © 410720

Ez szerintem attól függ, hogyan nézed. Adottnak veszed (ha jól értem), hogy az 5+1 vagy 6+1 kapacitás 100%-ban kihasznált. Ez viszont nem biztos, hogy helyes megközelítés. A postás szerelvények csak elég rugalmatlan elosztást tesznek lehetővé, nem lehet a kapacitással "játszani".

 

A legnagyobb kapacitás a reggeli csúcsban befelé és a délutáni csúcsban kifelé kell. Napközben meg fölöslegesen forgatod a szerelvényt mert nem lehet vele semmit csinálni, egy 5+1-es kocsit nem fognak szétszedni.

 

A reggeli betéteket a 120an főleg távolsági járatok csinálják, meg inga szerelvények ezek utána a szélrózsa minden irányába mennek tovább a Keletiből. Aztán 7 körül áll be az első páros Flirt és onnantól flirtösödik a vonal 2 majd 1 Flirt-el. Ez napközben pont elég is. Így adja meg azt a rugalmasságot az eszköz amit várnak tőle. 14:00től aztán újra dupla Flirt-ösödés ami a helyiekre pontos közlekedés esetén elég is. Ezzel felszabadulhatnak posták (amik egyébként már most is mindenfelé járnak - pl: egri gyorsok, debreceni járatok, békéscsabai betét, szegedi betét elvétve, miegymás)

Előzmény: trizs77 (410718)
benbe 14 órája Creative Commons License 410719

Nem is tett ez rosszat a személyszállításhoz való hozzáállásnak, persze, ezt nehéz elvonatkoztatni a vonalhálózat bővülésétől, ahol főleg a személyszállításban jeleskedő vasutak kerültek a céghez. Azokon viszont jelentős növekedést sikerült elérni.

Előzmény: cs1014 (410716)
trizs77 15 órája © 410718

valami nem kerek ezekkel a számokkal.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

más

 

A mostani V43+6Bhv+BDt összeállítású elővárosi vonatok, adnak ugye 536 ülőhelyet.

A sovány változat 5 db Bhv + BDt is = 456 ülőhely.

 

Ehhez bizony 3 FLIRt-t kell összekapcsolni, hogy kiváltsa.

 

Úgy gondolom, a MÁV most készül harmadszor-negyedszer újra elkövetni azt a hibát, hogy az ÚJ eszközét teljesen másra akarja használni mint amire az gyártódik, amire való.

 

Mindezt csak azért mert új.

 

a 42 új FLIRt-tel 42 db V43+2-3Bhv vonat váltható ki szana meg szét az országban.

 

Ha a FLIRT-ket kettesével-hármasával csatolva járatják, az azon kívül, hogy pazarló, pont azt az előnyt veszti el, amiért beszerezték.

Ugyanezt csinálták már az első sorozatos FLIRT-kel, a Talentekkel a Desirókkal is.

 

.....................:-(((

 

 

Előzmény: v_peti (410713)
Izsó001 16 órája © 410717

Off

 

"hiába van közös menetrend és bérletelfogadás, de a cégek egymástól függetlenek."

 

És éppen ezért az egyik volán letiltja a másikat, hogy adott vonalon, adott megállókban nem állhat meg, nem viheti el az ő utasait.

Vagy adott társaság inkább nem áll meg, nem megy be adott városba, hogy az ő távolsági járatain ne a helyi társaság bérletesei utazgassanak.

Mindkét esetben a távolsági, nem bérletes utasokkal babrálnak ki, mert bár sokan elfelejtik azért még olyan is akad néha.

Ami a BK(V)K-t illeti: nagyon rablásnak tűnő a jegyrendszere (nem a bérlet!), amikor ugyanazt a távolságot a volánoson 100 Ft-tal olcsóbban meg lehet tenni, kedvezmények nélkül. Az meg a pofátlanság kategóriája, hogy 3 megállónyi távolságot akár 1050 Ft-ért is meg lehet tenni, ha közben kétszer át kell szállni. Tudom, hogy a metrón meg nem, de valahogy inkább így kellene működnie a többi járművön is. Errefelé kellene fejlesztenie.

 

On

Előzmény: v_peti (410714)
cs1014 16 órája © 410716

MÁV+Volán+GYSEV felett egységes irányítást képvisel bizonyos dolgokban (a minisztériumi szint alatt)

 

Ebből a MÁV-GYSEV már megvan, perszonálunióban van a két cég, kvázi K&K.

Előzmény: v_peti (410711)
paca664 16 órája Creative Commons License 410715

Nem.

Előzmény: v_peti (410713)
v_peti 16 órája Creative Commons License 410714

Én nem egy nagy MÁV-autot képzelek el, hanem egy olyan holdingot, ahol a féltucatnyi RKK mellé becsatlakozna a MÁV és a GYSEV is, de pénzügyileg önállóak lennének, akárcsak a Volántársaságok vagy az RKK-k. Ott is hiába van közös menetrend és bérletelfogadás, de a cégek egymástól függetlenek.

Előzmény: trizs77 (410712)
v_peti 16 órája Creative Commons License 410713

Nem tudom, hogy a vonatosszeallitas.hu mennyire hiteles, de aszerint jelenleg  63 vezérlő, 48 kerékpárszállító és 278 Bhv kocsi van, a hagyományos fajtából. (Bár számomra érthetetlen, hogy ha ennyi vezérlő ténylegesen van, akkor mi a fenéért van még egyáltalán körbejárós vonat, amiről volt már itt hsz, az elővárosban?)

Ez összesen 63+48+278=389 kocsi. Ha ezeknek csak a fele is működik, az is 195 kocsi!

42 Flirt beszerzésével összessen 126 Bhv-t lehet kukázni. Akkor mégis mi a fészkes fene miatt kellene a postákat Flitre cserélni, hogy Bhv-ket váltottak ki, amikor még bőven akad Bhv az országban. Igaz, jelentős részük, nem a Bp-i elővárosokban, de akkor is. Először nem azok lesznek kiváltva?

Előzmény: Siemens113 (410709)
trizs77 16 órája © 410712

A regionális volánok kialakítása 4 évbe telt.

Ha január 1-től felállnak.

 

Ennek leginkább pénzügyi okai voltak.

 

 

-------------------------

 

A 10x nagyobb pénzügyi gondokkal küzdő MÁV integrálása se lenne 1 éves munka.

A valamikori 300 milliárd forintos MÁV adósság az idei év végére talán lecsökken 200 milliárdra, de az akkor is még kettő db új Népstadion ára.

 

---------------------

 

a volánok "egységesítése" során kb. 5-10 milliárd forint - egymás közötti vagyonmérleges - elsímitására kellett 4 év.

 

 

 

 

v_peti 17 órája Creative Commons License 410711

Elég nagy falat a Volánok RKK-ká egyesítése is. Így kizárt egy nagyobb kavarás. Bár ha komolyan veszik, és létrejön egy szervezet, ami a MÁV+Volán+GYSEV felett egységes irányítást képvisel bizonyos dolgokban (a minisztériumi szint alatt), az talán  tarifális és menetrendi kérdésekben jelentős előrelépést jelentene.

Lovrin 17 órája Creative Commons License 410710
Siemens113 18 órája © 410709

A kérdéskör ennél összetettebb. (szerintem és szigorúan csak az egyszerű utas szemével)

 

Amikor a lenti megállapítást leírod, akkor csak az un. elővárosi szerelvényparkra gondolsz. De.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy az időközben kihulló, selejtezett gyorsvonati kocsik helyére jobb híján szépen elkezdtek posta Bhv kocsikat pakolni, amik gyakorlatilag mostmár standarden gyorsvonati kocsikká váltak - elég messze eredeti céljuktől. Ha egyébként ez a trend így folytatódik ahogy a távolsági kocsik terén akkor ezek fogják a kiselejtezett kocsikat váltani továbbra is, az elővárosban pedig még több helyre jönnek majd az új villamosok.

 

Szóval a kérdés összetettebb annál, hogy eredetileg hova szánták. Elég erősen összemosódik a távolsági és az elővárosi eszközpark problémája.

Előzmény: sörösgigant (410609)
vrobee 20 órája Creative Commons License 410708

Az önkormányzat a helyi teljesítmények egy része után fizet, a helyköziért nyilván nem!

Az új járatok túlnyomórészt helyben közlekednek. Ami nem, az sem nagyon jelent új teljesítményt Budapesten belül.

 

Ezen túlmenően törekszünk arra, hogy a VOLÁNBUSZBUSZ Zrt.-vel kölcsönös bérletelfogadási megállapodás jöjjön létre

Ez az, ami megjelent már másképp is :(

 

Bármely autóbuszjáratot = a HÉV-en nem.

Háttezaz.

Előzmény: Muurola (410707)
Muurola 21 órája © 410707

Az önkormányzat a helyi teljesítmények egy része után fizet, a helyköziért nyilván nem! 

 

A hivatalos BKK kommuniké:

 

"A minisztériumi rendelkezésnek megfelelően az új agglomerációs autóbuszjáratokon a fejlesztés okán részben egységes díjszabási rendszert vezetünk be. Az új szolgáltatási területen a más agglomerációs településekre közlekedő járatokéhoz hasonló viteldíjrendszer lesz érvényes. ... Az új közlekedési rend beindulása előtt megvásárolt, az eddigi VOLÁNBUSZ-vonalakon használt bérleteket – azok lejártáig, azaz legkésőbb szeptember 30-áig – minden esetben elfogadjuk, utasainkat ebből kellemetlenség, kockázat nem éri.

 

Ezen túlmenően törekszünk arra, hogy a VOLÁNBUSZBUSZ Zrt.-vel kölcsönös bérletelfogadási megállapodás jöjjön létre, melynek célja, hogy Szigetszentmiklós és Budapest XXI. kerülete között bármely autóbuszjáratot a megrendelő cégtől függetlenül a megfelelő VOLÁNBUSZ- vagy BKK-bérlet bármelyikével igénybe lehessen venni."

 

Bármely autóbuszjáratot = a HÉV-en nem.

Előzmény: vrobee (410706)
vrobee 21 órája Creative Commons License 410706

Az lenne az ideális, amit írsz. A baj az, hogy a tarifális egységre baromira nincs szándék. Arra szerintem nem szabad várni. A félmegoldás is jobb, mint a semmilyen.

 

A szigetszentmiklósi átszervezés az önkormányzat óhaja volt (fizet), és feltehetően a szolgáltatóváltási "alku" része volt. A bérletek kölcsönös elfogadását máshol explicite beigérték, ezek szerint az nem jött össze, vagy mi?

 

Ahogy többen írták, a dologban a legnagyobb szégyen az, hogy a BKK a saját járataira sem ad közös bérletet.

Előzmény: Muurola (410705)
Muurola 22 órája © 410705

Azzal, hogy a Volánbuszhoz kiszervezték a városhatárt átlépő BKK-viszonylatokat, érdekes módon rögtön megoldható lett, hogy a Volánbusz immár kizárólagos szolgáltatóként optimalizálja a menetrendi kínálatát Csepel és Szigetszentmiklós között, ám a tarifális kérdésekben továbbra sincs megállapodás. Három útvonalon át lehet Szigetszentmiklósról közösségi közlekedéssel Budapestre jutni (két szolgáltatóval), háromféle bérlettel (BKK-busz, Volánbusz, BKK-HÉV). Ígérik, MAJD lesz ez másképp is.

 

Évek óta vesszőparipám, hogy előbb kell a tarifális egység, csak aztán a menetrendi, mert így az utasigények maguk után vonzanák a menetrendi hangolást, fordítva ez nem igaz. Hiába nőtt a kínálat a menetrendben, a közös tarifát nem tudja kisírni az utazóközönség. Pedig, ahogy most a menetrendi hangolás, úgy a tarifális egység is nullás játék, a közösségi közlekedés jegyárbevétele "nemzetgazdasági szinten" önmagában emiatt nem csökken, sőt, ha nő az igénybevevők száma a jobb menetrend miatt, még nő is. A menetrendi kínálatbővítést itt az tette lehetővé, hogy Csepel és Halásztelek között a párhuzamosan járó Volán és 38-as buszokat "összevonták", az így felszabaduló kapacitást pedig átforgatták Halásztelek és Szigetszentmiklós közé. Így utóbbi még éjszakai buszjáratot is kaphatott végre. 

Előzmény: Pdaw (410704)
Pdaw 23 órája © 410704

Ha ez kell ahhoz, hogy használhassam a vonatos bérletemet a buszon, áldásom rája. Kicsivel többet is szívesen fizetnék érte.

Előzmény: Zsanai (410703)
Zsanai 23 órája © 410703

Mit hallok a rádióban? Össze akarják vonni a MÁV-ot és a Volánt. Cél: az emberek a MÁV-ot használják a volán helyett.

Kérem, így sincs felnőve a MÁV a feladathoz: órás késések, tömeg, szutykos vonatok. Buszon: kényelem, gyors eljutást, központokban áll meg stb...

Ki az a f.szköpé aki ezt kitalálta? Megérne egy golyót!

manhattani 25 órája © 410702

Így mondja a pályaudvari hangos, úgyhogy vehetjük vasutas zsargonnak. Ez annyira megszokott, hogy egy nyelvkönyv hanganyagában is hallottam.

Előzmény: YCbCr (410700)
v_peti 30 órája Creative Commons License 410701

Erről jut eszembe:

Egyszer valaki megkérdezte Fonyódon, hogy Lellére is megy a vonat? A kalauz igent mondott, a vonat meg nem állt meg, csak Balatonlelle felsőn. Reklamáció következett. A MÁV elnézést kért, de megjegyezte, hogy sokszor az utasok is pontatlanul kérdeznek.

 

Egy régi (ca. huszonvalahány éves) Ludas Matyiban volt ez bent.)

 

Előzmény: manhattani (410699)
YCbCr 1 napja © 410700

Akkor kiegyezhetünk abban, hogy a calling at az afféle zsargon?
Lásd "indíttya a vonatot" vs. meneszt.
(Na de ki az, aki jöveszt? :))

Előzmény: manhattani (410699)
manhattani 1 napja © 410699

Ez olyasmi, mint amikor a magyar nagymama megkérdi a piros sapkásat, hogy "tessék mondani, ez a vonat megáll mindenhol?", mire a piros sapkás válasz: "Igen, ez minden állomáson és megállóhelyen megáll."

Most akkor melyikük nem beszélt magyarul? :-)

Előzmény: e94 (410698)
e94 1 napja Creative Commons License 410698

Bocs, de a példa épp alátámasztja, amit mondani szerettem volna: egy átlagember (nálam a nagymama) kérdez: Where do Mainline trains stop? Erre jön a vasút "hivatalos" válasza: ..calling at Birmingham Moor Street...

 

 

 

Előzmény: vjano (410695)
e94 1 napja Creative Commons License 410697

Üdvözlet!

 

OFF

Arról, hogy mi van angolul/németül, nekem mindig eszembe jut az aranyos némettanár kislány, aki helyretett minket, hogy mi biztos valamit nagyon félreértettünk, mert a "Mahlzeit!" az semmi esetre sem napszaki köszöntés a németeknél.  Legközelebbre meghívtuk az egyik német kollégát, aki persze ezzel nyitott! :)

ON

 

Üdv

e94

Előzmény: vrobee (410682)
vjano 1 napja Creative Commons License 410696

bocs:  Mainline...:)

Előzmény: vjano (410695)
vjano 1 napja Creative Commons License 410695

off

 

Bocs, de az állomásokon elég 'ritka', hogy a nagymama mondja be a hangoson a vonatokat...:-)

 

Egyébként természetesen értik a 'stop'-ot is, pl. Where do Mainland trains stop?

(de olvasd el a választ is...kösz)

on

Előzmény: e94 (410694)
e94 1 napja Creative Commons License 410694

Üdvözlet!

 

Kizárólag a "call"-t tartom elfogadhatónak a megállók fölsorolásakor. Ez van ugyanis angolul.

 

Ebbe a mondatba azért az Atlanti-óceán másik oldalán belekötnének! :) De a Királyságban is értik és mondják is "stop"-pal, mert a "calling at" a vasutas szótár eleme.

 

Nálunk is ritka, hogy a nagymama azt mondja az állomáson az unokának, hogy "Nézd! Ott meneszti a forgalmi szolgálattevő a vonatot!" :)

 

Üdv

e94

 

 

Előzmény: benbe (410681)
_nyunyuka 1 napja Creative Commons License 410693

Nekem inkább ez :-)

 

http://www.vancso.hu/bullshit/

Előzmény: e94 (410669)
vrobee 1 napja Creative Commons License 410692

:))

Albániában nem volt alkalmam vonatozni. Buszra szálltam, izé, az nem volt ütemes. De a legjobb utazásokat amúgy diákként akkor hoztam össze, amikor tényleg viszonylag csóró voltam... persze, ezek jó része környező ország, de volt benne Törökország is pl.

Előzmény: benbe (410691)
benbe 1 napja Creative Commons License 410691

Pénzkérdés az egész. Albánián kívül nem jutottam még el ilyen országba, ott meg nem bonyolult a hangosbemondás (nincs). an helyette viszont a világ leghibátlanabb ütemes menetrendje és a legkisebb késési mutatója.

Előzmény: vrobee (410690)
vrobee 1 napja Creative Commons License 410690

OFF

el sem tudom képzelni, milyen lehet, amikor valaki nem érti egy ország nyelvét.

Mondjuk erre csak azt tudom mondani, hogy érdemes lehet kipróbálni. Lehet, hogy sok nyelvet beszélsz, de annyit biztos nem, ahány ország van, vagy amennyit ezek közül érdemes meglátogatni...:) .

Előzmény: benbe (410681)
v_peti 1 napja Creative Commons License 410689

Veszprém: Azért a közös bérlet is sokat segítene, mert a regiotramra egy jódarabig még várni kell.

 

v_peti 1 napja Creative Commons License 410688

Végre versenyképes eljutást nyújtana a vasút Szombathelyről Zalagegerszegre, átszállás nélkül!

Na de akkor már meg kellene építeni azt az 5 km-t, ami a delta összeágazása és az újabb szétágazása után van. Így sok későbbi torlódás elkerülhetővé válna. Így lehetne egy 2 vágányos Zalagereszeg-külső állomás. Itt utasforgalom is lezajlhatna, de nem célforgalomként, hanem egy Szhely-Zeg és egy Zeg-Nkanizsa közti átszállások biztosítása végett.

 

Előzmény: Lovrin (410671)
v_peti 1 napja Creative Commons License 410687

Na ja, annó Papp elvtárs, akinek tevékeny közreműködésének köszönhetően a Veszprém-Alsóörs vonal volt az elsők között bezárt vicinális, az Ajka-Veszprém és a Veszprém-Székesfehérvár vasútvonalat is kinyírta a regionális forgalom tekintetében! Nem értem, miért nem vizsgálták annó külön a Veszprém (belváros)-Alsóörs és a Veszprém (Jutas)-Veszprém (belváros) vonalszakaszokat? Akkor kiderült volna, hogy bizony szükség lenne erre a rövid szakaszra akkor is, ha a többit bezárják, bár azt sem lett volna indokolt. Azóta nem lehet normálisan lejutni Győr felől az északi partra, és Veszprémből is csak zsúfolt buszokkal.

 

Itt tényleg csak a régiótram segíthetne. Szerencsére a Jutasi út beépítettsége olyan, hogy oda még egyvágányos villamosvonal (egy kitérővel) még beszorítható. Ez felmehetne a buszállomás magasságáig, jó 3 km-t.

 

 

Előzmény: Lovrin (410683)
vrobee 1 napja Creative Commons License 410686

ilyen színvonalú bemondásokkal kiegyeznék :)

Előzmény: vjano (410684)
v_peti 1 napja Creative Commons License 410685

Na ja Veszprém! Már akkor le kellett volna bontani a fűtőházat, és 3 helyett 5 magasperonos vágányt kellett volna építeni, a sok csonka helyett. Na meg nem félig felújítani az állomást (pókháló+peron), hanem fullosan. Biztberrel és épülettel együtt. Most lesz egy felújítás, de az is csak az épület, nem a biztber. :(

 

Mondjuk ott annyi előny van, hogy a rendezőn át kikerülhető a személypályaudvar.

 

Villamosítás és pályaállapot ide vagy oda, lenne mit kipofozni a 20-ason! Pl. Devecserre, Hajmáskérre és Várpalotára sem ártana egy sk55.

Előzmény: normaidő (410678)
vjano 1 napja Creative Commons License 410684

....lazításképpen  hallgassátok meg Phil Sayert ...:-)

Lovrin 1 napja Creative Commons License 410683

A probléma továbbra is az hogy Veszprém vasúti szempontból halott hely a városszéli állomásával. Így aztán lehet kétvágányúsítani-százhatvanasítani a 20-ast, továbbra sem lesz vonzó a várpalotai honpolgárnak kibaktatni a városszéli állomására hogy elvonatozzon Veszprém városszéli állomására. Székesfehérvár felé valamivel jobb a helyzet, de itt meg környező falvaknak nem alternatíva a mocsár közepén fekvő vasútvonal. Szombathely nem játszik, mert gyors eljutási lehetőségnek ott van a 16-os vonal. Marad fő nyertesnek Ajka és Zalaegerszeg.

Ha személyforgalmi fejlesztésben gondolkodunk, akkor építsünk egy vágányt amin be tud jönni a nagy piros villamos (egyenesen Pestről) a városba legalább a buszpályaudvarig.

Előzmény: benbe (410677)
vrobee 1 napja Creative Commons License 410682

Ez van ugyanis angolul.

És ezt az igen merész állítást pontosan hány anyanyelvi angol beszélővel vitattad meg?

Lehet, hogy most újat mondok neked, de az angol nem egyközpontú nyelv, több standard változata vann, vagy nincs neki egy sem, ahogy vesszük. De még egy egyközpontú nyelvnél sem lehet azt mondani, hogy csak a standard a helyes (bár kétségtelenül szokás), ha mondjuk a "kell, legyen" szerkezetet kinevezzük helytelennek (mert nem felel meg a hóhmagyar/budapesti normának), azzal többmillió magyar anyanyelvű ember magyartudását kérdőjelezed meg.

 

igeként nem, mert akkor tartalmaznia kellene a nem utasforgalmi célú megállásokat is

A "... train stops at..." formát angol nyelvterületen hivatalos kommunikációban használják a menetrend szerinti megállásokra is. (Ahogy egyébként a magyarban is, "X vonat Kelenföldön nem áll meg" nem jelenti azt, hogy biztosan nem kap "Megállj" jelzést, amikor ugye mégiscsak megáll...)

Innentől kezdve ez a "stops" nem jó c. dolog olyanfajta logikázás, mint amelyik szerint a sétálóutca hülyeség, mert az utcának nincsen lába. (Amúgy pedig ilyen elven a call se jó, mert senkit nem hív fel a vonat telefonon... vagy esetleg elfogadjuk, hogy adott szavaknak több jelentésük, jelentésárnyalatuk van, és a kontextusból elég egyértelmű, hogy most melyik értelemben áll.)

 

Ez pont ugyanaz, mint a fizikakönyveknél: addig-addig egyszerűsítettek ( ... az nem érdemli meg, hogy utazzon.

A fizikakönyv lényege a fizikatudás átadása (ha már fizika: amit az egyetemen tanítanak, annak nagy része szintén "nem igaz", ugyanakkor mégis az, mert használható a gyakorlatban stb.).

A bemondásé pedig a sikeres kommunikáció maga. Pillanatnyi állás szerint nem csak az "arra érdemesek" részére.

 

Így mondják, kész.

Nem igaz (nem csak így), és ennek te is utánanézhetsz.

Előzmény: benbe (410681)
benbe 1 napja Creative Commons License 410681

Kizárólag a "call"-t tartom elfogadhatónak a megállók fölsorolásakor. Ez van ugyanis angolul. Minden más nem angolul van, legfeljebb angol szavakkal leírva. Az egyszerűségre törekvés fontos, de attól még nem lehet átírni a nyelvet. A "stop" szót csak a "This train has the following stops: " szerkezettel tudom elképzelni, igeként nem, mert akkor tartalmaznia kellene a nem utasforgalmi célú megállásokat is (bejárati jelzőknél például), ami marhaság.

 

Ez pont ugyanaz, mint a fizikakönyveknél: addig-addig egyszerűsítettek (minden fizika tankönyv kicsit egyszerűbb az előző kiadásnál), hogy ma már ami le van benne írva, az konkrétan nem igaz, de gyakran az ellenkezője áll közelebb a valósághoz. Ez nem kell. Aki abból a bemondásból, hogy "This train calls at Ferihegy, Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kistelek and Szatymaz stations." nem jön rá, hogy mit jelentett a bemondás, az nem érdemli meg, hogy utazzon. Így mondják, kész. Ezen lehet rugózni, utálkozni, mondogatni, hogy de hülyeség, hogy az angolok így mondják, de attól még... Először én is megmosolyogtam, amikor a néger az Eiffel-torony tövében azt mondta, hogy "Gyere magyar, adj pénz, adok képeslap." A héten tizedszerre már baromira idegesített, pedig nem is hivatalos személy volt, csak egy, a marketingre figyelő magánzó.

 

Mondjuk én könnyen vagyok, valamennyi szomszédos ország nyelvét értem/olvasom vasúti témában, el sem tudom képzelni, milyen lehet, amikor valaki nem érti egy ország nyelvét. Ettől még tartom magam ahhoz, hogy a BKK gyakorlata a jógyakorlat, vagyis egy angol angolul beszélővel megcsinálni az utastájékoztatást. Ezzel legalább helyesek vagyunk. Bármi mással ugyanúgy nem érünk el egyes embereket (vagy épp fölháborítunk), viszont nem lesz helyes, amit mondatunk/kiíratunk a rendszerrel.

Előzmény: vrobee (410680)
vrobee 1 napja Creative Commons License 410680

Van az angol nyelv, ahogy Oxfordban beszélik, illetve annak vannak dialektusai.

 

Ez az állítás helyese(bbe)n úgy hangzik, hogy "vannak az angol nyelv dialektusai".*

Ezen kívül pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az angolul beszélők nagy többségének nem angol az anyanyelve - a nyelvtudás mértéke a teljes spektrumon szóródik a nullától a tökéketesig. Az utastájékoztatás első és legfontosabb célja pedig, hogy az információ eljusson az utashoz, és az igényesség legfeljebb ez után következik. Ettől nem kell még helytelen mondatokat bemondani, de az egyszerűségre való törekvés fontos.

 

A kiinduló kérdésre visszatérve, az "until" alapvetően időhatározó előtt fordul elő, de nem példanélküli megállónév előtt sem, pl. "This train doesn't make any stops until XY", "No stops until XY" tájékoztatás el szokott hangzani angol nyelvterületen.

(Ha tetszik, veheted ellipszisnek: "This train doesn't make any stops until [it reaches] XY").

 

Ha úgy értendő, hogy a vonat Miskolc-Tiszaiig közlekedik, akkor teljesen rossz az "until", mindenképp valami más szerkezetet keresnék.

 

Viszont a manhattani javasolta "call" helyett mindenképp a "stop"-ot használnám, ami teljesen okés, csak kevésbé zsargon és sokkal nemzetközibb...

 

---

*Az oxfordi egy (illetve néhány) a sok közül, és a nyelvterület nagyobb része egyáltalán nem igazodik hozzá. Ha esetleg az RP-re gondolsz, az legfeljebb Nagy-Britannia területén számít standardnak, de az se olyannak, amit követnek, hanem amiről tudják, hogy létezik, de csak az angolok töredéke beszél ahhoz kicsit is hasonló módon...

Előzmény: benbe (410676)
paca664 1 napja Creative Commons License 410679

Nem értetted meg, pedig magyarul írtam. Olvasd el még egyszer, a prekoncepcióid nélkül.

Előzmény: benbe (410676)
normaidő 1 napja Creative Commons License 410678

20 ason szakaszos kétvágányúsítás kellene.

 

Veszprém helyszíni állítâsú váltókkal kevés peronos vágánnyal Hajmáskér alakjelzôkkel...

 

Nem csoda ha lassan haladnak a tehervonatok.

Előzmény: benbe (410677)
benbe 1 napja Creative Commons License 410677

Arról nem beszélve, hogy dunántúli mércével mérve (ugyebár hegyvidéken mindig kisebbek a települések) Várpalota, Veszprém, Ajka jelentős települések. Az összes fejlesztéssel a 20-as Szombathelyre is gyors eljutást tud jelenteni, tehereknek pedig mindenképp jobb, mint az 1-es. A 29+26 pedig a 20-asnak lehet alternatívája: a menetrendi szerkezet és az egyvágányosság miatt a 20-ason viszonylag nehezen jut egy tehervonat előre, főleg, ha bátortalan az irányítás, vagy van egy kis gyorsvonati késés.

Előzmény: DJ. Bakter (410673)
benbe 1 napja Creative Commons License 410676

Nincs olyan nyelv, hogy Simple English. Van az angol nyelv, ahogy Oxfordban beszélik, illetve annak vannak dialektusai. Remélem, senkinek nem fog eszébe jutni nem valódi angol nyelvű, hanem szörnyszülött bemondásokat produkálni! Ez nem népművelés, hanem igényesség. Ha egy angol meghallja a Rigó utcai angolt vagy holmi "Simple English"-t, száll is vissza a vonatára és húz el az országból valami fejlettebb felé.

 

Az angolul alig beszélő nem beszélő bolgáron meg szlovákon meg az egyszerűsítés sem segítene, neki a magyar bemondás is pont annyit ér. Ott a vizuális tájékoztatás, fejtse meg azt!

Előzmény: paca664 (410670)
normaidő 1 napja Creative Commons License 410675

Tapolca Ukk ennek csak a komplett 29 es vonalal együtt vagy /és a Tapolca Keszthely szakasszal van együtt értelme...

 

Mivel nincs teherforgalom így megtérülés nehezen jöhet össze...

 

10 es vonalon napi Gyôr Cell 2-3 teher van, illetve a Metrans Csepel Hodos Koper átmenôs teher Herculesekkel.

Előzmény: trizs77 (410668)
timetable 1 napja © 410674

Üzletpolitikai kedvezmények, 22. oldal, 7. pont:

http://www.mav-start.hu/res/15-2013_dr_uzletp_kedv_fugg_1-3__mod_-honlap.pdf

 

Előzmény: paca664 (410672)
DJ. Bakter 1 napja Creative Commons License 410673

"a semmi közepén vezető 20-as vonal fejlesztése élvez támogatást"

 

Nem tudom, hogy ez részedről kritika-e, de én egyetértek a 20-as vonali iránnyal.

Előzmény: Lovrin (410671)
paca664 1 napja Creative Commons License 410672

mely hosszabb út részbeni fedezésére felhasználható.

 

Nem használható fel, így az első verzióm kiesik. Ezért nem kaphatod semmi módon sem egybe, csak külön.

 

tőle vagy végig országos jegyet lehet venni, vagy ha megtöri az országos/regionálist, akkor ez lesz a legdrágább megoldás.

 

Nincs vagy-vagy, ebben az esetben azt kell adnia ami a két számítási mód közül az olcsóbb. Jelen esetben a végig országos az.

 

Így maradt végül is egyetlen verzió, ezt adja az elvira és szabály szerint a kalauz és a pénztáros is. Te persze vehetsz külön Szilvásvárad-Egert és Eger-Budapestet mindhárom módon, valamivel olcsóbban is jöhetsz ki, de az már nem számít egy utazásnak.

Előzmény: timetable (410637)
Lovrin 1 napja Creative Commons License 410671

A GYSEV bele szeretné venni a zalaszentiváni deltát az 2020-ig megvalósítandó projektek közé. Ezzel neki megvan az egyenes kijutása Őrihódos felé. (A 22-es vonalat meg elfelejtik)

A MÁV részről Bp-őrihódosi útirányként a semmi közepén vezető 20-as vonal fejlesztése élvez támogatást - ebből talán Szfvár-Veszprém valósul meg 2020-ig.

Előzmény: DJ. Bakter (410663)
paca664 1 napja Creative Commons License 410670

Az egy fontos eldöntendő kérdés, hogy az idegen nyelvű utastájékoztatást csak az adott nyelv (adott nyelvjárását - na és akkor melyiket?) beszélőknek szánjuk vagy mindenkinek aki azt a nyelvet legalább alapszinten beszéli. A kettő célcsoport között nagyságrendi a különbség, utóbbi javára. Az utastájékoztatás - mint a neve sejteti - nem népművelő tevékenység, nem rigóutcai szövegértési feladat. Hanem annak az eszköze, hogy az angolt éppen alapszinten makogó szlovák/bolgár/japán/venezuelai is megértse hogy honnan indul a vonata. Erre pedig a Simple English tökéletesen megfelel.

Előzmény: manhattani (410614)
e94 1 napja Creative Commons License 410669

Üdvözlet!

 

Valahogy nekem erről ez jutott eszembe: http://www.szote.u-szeged.hu/expsur/cikk.htm

 

:) 

 

Üdv

e94

Előzmény: trizs77 (410668)
trizs77 1 napja © 410668

a rendkívül "komoly" kormányzati anyagban számtalan táblázat van.

 

Viszont egy sincs, mely arról szólna - amiért az anyag készült - hogy milyen sorrendben javasolja villamosítani a vonalakat.

 

Helyette van számtalan olyan kimutatás, ábra, táblázat (helykitöltő anyagok) melyeknek vagy semmi közük nincs a vasútvillamosításhoz, vagy teljesen érdektelenek olyan ember számára, akinek az a feladata, hogy sorrendiséget állapítson meg a villamosítandó vonalakkal kapcsolatban.

 

Előzmény: cs1014 (410667)
cs1014 1 napja © 410667

És ilyenek nyomán jár pl. nyamvadt két pár vonat Komáromés Fészkesfehérvár között.

De a felsővezetők sem élhetnek túl sok forréskritikával, ha nem fedezik fel az ellentmondásokat a "hozott anyagban", és eltűrik százmillák kifizetését ilyesmikért.

Noch dazu százmillákból pár évig el lehet vonatozni néhány olyan vonalon, ahol most alibizés megy a közlekedés helyett.

Előzmény: trizs77 (410666)
trizs77 1 napja © 410666

Ezt az anyagot most olvastam negyedszer.

Első kettő alkalommal nagyon részletezetten dolgoztam fel.

 

Nagyon elkeserített a teljes összeállítási káosz, a szerkesztő igénytelensége.

 

A KKK-ra amúgy is jellemző, hogy érdemi vizsgálat nélkül, hozomra fizetnek ki 300-400 millió forintokat, összeollózott, össze nem tartozó fejezetek egybe fénymásolásáért.

 

Egyik vonalnál simán beírták, hogy az éves utasszám 142800 ezer fő, azaz 142 millió fő.

Ez különben igaz, csak nem arra a vonalra hanem a teljes magyar vasútra (MÁV+GySEV) együtt.

Simán átment minden belső, munkahelyi szűrőn.

 

-------------

 

Nem egy, hanem n+1 hasonló hiba van benne......................:-((

S ezt kapják a felső vezetők, hogy döntsenek.

 

Még arra sem vigyáztak, hogy az összefénymásolt, különböző forrásokból származó régebbi fejezetek között ne legyenek ellentmondások.

 

 

 

 

Előzmény: DJ. Bakter (410665)
DJ. Bakter 1 napja Creative Commons License 410665

Amikor ez az anyag elkészült, már akkor sem értettem, hogy az anyag a 26-os vonalat (csak Tapolca-Ukk) hogyan tudta kihozni a legjobban megtérülő beruházásnak?

Pár nyári vonat kivételével csak Bz jár, utas alig, teherforgalom elenyésző. Vajon hol jelentkezhet az a fene nagy költségmegtakarítás?

Előzmény: trizs77 (410664)
trizs77 1 napja © 410664

http://91.120.23.55/dok2/NKS_Vasuti_villamositasi_program.pdf

 

Borzalmas.......................:-(((

 

Nem csodálom, hogy évente-kétévente újat rendelnek, ha 300-400 millió forintért ilyet kapnak.

 

Tény adatok alig, de kisvállalkozási oldalak tucatjai, meg nemzetközi kitekintések amikor más oldalakon azt közlik, hogy ahol nemzetközi kilépő forgalom van, annak már 80-90%-a villamosított.

 

A bedolgozott térképek......................:-(((

 

A táblázatokért meg külön-külön el kellene fenekelni valakit.

Még táblázatot készíteni se tanult meg.

 

Egyáltalán nem csodálom ha ilyeneket olvasva a vasutasok csak legyintenek.

 

 

DJ. Bakter 1 napja Creative Commons License 410663

Most a 16-os, majd a 17-es északi szakaszának villamosításával új helyzet áll elő. A GySEV el tudja vinni a Rajka-Hodos/Gyékényes fuvarokat arra is (és gondolom ezért majd mindent meg is tesz). A villanymozdonyok a Vasvár-pácsonyi havasokon is könnyebben mennek fel.

Egyedüli ok marad a Budapest-Komárom-Győr-Cell-Hodos alternatív teherforgalmi irány, kérdés, hogy valóban kell-e arra vinni elegyet, és önmagában emiatt megéri-e villamosítani.

Előzmény: Lovrin (410659)
trizs77 1 napja © 410662

Azért jut idő, fontos kérdések rendbetételére is :

 

Budapest és Teherán között jár majd az Orient-expressz

 

Origo

 

2014. 08. 21. 06:10

 

Budapestről indul újra az Orient Expressz utóda, és végállomása nem Isztambulban, hanem Teheránban lesz – írja a Magyar Nemzet. A lapnak erről Zaránd György, a MÁV-Start értékesítési igazgatója, egyben a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője beszélt. Az igazgató szerint az ősszel induló expressz történeti járművekből álló luxusvonat lesz.

 

A vállalkozás idegenforgalmi részét egy brit utazási iroda végzi, ők értékesítik a borsos árú jegyeket az egy irányba kéthetes utazásra. Jelentős az érdeklődés, várhatóan évente öt járatot indítanak majd.

schlumbergerrrr 2 napja © 410661

A minap kérdeztem a szabadhegyi fszt-t a témáról, de csak legyintett...

Előzmény: Lovrin (410659)
schlumbergerrrr 2 napja © 410660

Köszönöm!

Előzmény: Lovrin (410658)
Lovrin 2 napja Creative Commons License 410659

Viszont itt előzékenyen kitakarták a jelmagyarázattal a vonal helyét, nehogy véletlenül tervbe kerüljön a villamosítása:

  

Előzmény: Lovrin (410658)
Lovrin 2 napja Creative Commons License 410658
Előzmény: schlumbergerrrr (410657)
schlumbergerrrr 2 napja © 410657

Mikor lesz abból valami? Bár Gyárvárosig már ki van húzva a drót :-)

Előzmény: trizs77 (410646)
benbe 2 napja Creative Commons License 410656

Rommelnek se adtak részletes terveket a visszavonulásra a parancsnokai, csak bedobták Guderian elé ékbe az Ardennekbe. Sőt, igaziból azzal sem számolt senki, hogy Rommelék túlélik.

Előzmény: hmsoft (410655)
hmsoft 2 napja Creative Commons License 410655

Ja, és az "ismeretlen fegyveresek" létrehozzák a teszkógazdaságos páncélvonatot: egy mozdony meglovasítva innen, pár magasoldalfalú kocsi, vasérc-golyócskákkal rakva meglovasítva amonnan, aztán a golyócskák közé be lehet vackolni, és máris kész a mozgó lövészteknő. A TEM7a hosszú géptérburkolata kb. egy nagyobb gőzmozdony-fílinget ad, tehát lehet valami a "hosszú orrban". Aztán az "ismeretlen fegyveres" csapat vezetője kiadja az utasítást: fiúk, addig nem hátrálhatunk, amíg olyan állomásra nem érünk, ahol van delta vagy fordítókorong. :)

hm

Előzmény: benbe (410653)
zugkraft aargau 2 napja Creative Commons License 410654

Ez a térkép teljesen naprakész, mivel a mértékadó adatbázisból szedi az adatokat. Viszont, nyilvános módban csak a kiutalt (elfogadott) kapacitás korlátozásokat mutatja. Az általad is írt vágányzárak akkor fognak látszódni, ha sikerül végigmenniük a folyamaton (jelenleg menetrend/technológia tervezésen vannak.)

Előzmény: DJ. Bakter (410627)
benbe 2 napja Creative Commons License 410653

Én inkább a hosszú orra tippelnék szempontként - aláaknázott vonalon, vagy zárótűzben jól tud az jönni.

Előzmény: hmsoft (410652)
hmsoft 2 napja Creative Commons License 410652

Egy kis ukrajnai: ide a mozdonyt! (rzd-partner.ru alapján)

A Metinveszt Csoport nevű acélgyártó egyesülés egyik, donyecki területen lévő telephelyére augusztus 16-án fegyveresek hatoltak be, és megfenyegetve az ott dolgozókat, követelték, hogy adják át nekik a telephelyen lévő mozdonyt. A dolgozók engedelmeskedtek, a fegyveresek pedig elporzottak a TEM7a-val, ismeretlen célpont felé (láthatóan a forgalom is a helyzet magaslatán áll a környéken - hiszen csak nem a Metinveszt sajátcélú vonalán kezdtek el szaladgálni fel-alá az úriemberek). A mozdony, mondhatni, vadonatúj: idén májusban vásárolta a Metinveszt a Szinarától, USD-ben kifejezve 1,7 millóért. Természetesen rendőrségi feljelentést tettek. Hogy miért pont egy viszonylag speciális feladatkörű, "szupernehéz tolatómozdony" kellett a fegyvereseknek, arról nincs információ. De talán a Szinara egyik képviselője által pár éve említett szempont játszhatott, mégpedig a kialakult függőség. Ugyanis a szinarás ember szerint, ha valaki egyszer elkezd TEM7a-val tolatni, annyira megkedveli, hogy utána bottal sem lehet lezavarni a vezérállásról. :)

hm

normaidő 2 napja Creative Commons License 410651

Engen érdekelne.

 

M412142 kukac Gmail.com

 

Én dízeleztem rajt eleget...

 

Köszi.

Előzmény: trizs77 (410646)
kbn 2 napja Creative Commons License 410650

A kulcs az, hogy Keszthelyen próbáltad... :(

 

Sajnos az itteni pénztárosok nemcsak azt nem tudják, hogy az ország másik végén melyik állomáson áll meg a második csatlakozó vonat, hanem ennél jóval egyszerűbb kérésekre is fejvakarás és negyedórás telefonálgatás szokott lenni a válasz. Esetleg kiadják hibásan, vagy egyenesen letagadják, hogy az adott jegytípust lehet náluk kapni,

 

Ha csak tudom, az "egy egészet legyen szíves Budapestig"-nél bonyolultabb jegyeket az e-ticket kioszkból szoktam átvenni (már ha működik, mert mikor áramszünet miatt nem tudtam átvenni a kifizetett jegyet, a pénztáros nem tudta, mi ilyenkor a teendő, viszont kárörvedően kioktatott, hogy legalább most megtanultam, hogy a jegyet rendesen a pénztárban kell megvenni, nem ilyen a csodamasinákból).

 

Ha a kioszk nem megoldható, akkor meg 1 nappal korábban megyek ki, mert ha az egyetlen pénztárablak mögött ülő néni nem tudja kiadni, amit kell, még másnap van esély, hogy egy kompetensebb kollégája lesz műszakban. :(

Előzmény: Herr Köldök (410586)
v_peti 2 napja Creative Commons License 410649

Nekem elküldheted. Köszi szépen!

Az emailcímem az adatlapomon látható.

 

Előzmény: trizs77 (410646)
M63 010 2 napja © 410648

Melyik évben adták ki?

Előzmény: trizs77 (410646)
Matiz 2 napja Creative Commons License 410647

Ez itt most a nyelvész angol-magyar topic?

 

Ja nem, de mindegy is. Angolul van, de ha már ennyire keni-vágja mindenki, akkor itt van a helyi VBO vizsgálata a megfutamodásos balesetről amikor elpukkant pár tartály olaj:

 

http://www.tsb.gc.ca/eng/rapports-reports/rail/2013/R13D0054/R13D0054.asp

 

 

trizs77 2 napja © 410646

Pakolgatás közben kezembe akadt egy lap.

 

48x34 cm

 

Szép, színes kétoldalas, mélynyomott.

 

Négyrét van hajtva, majd még félbe is. Gyárilag.

 

Címe :

 

Tájékoztató, a Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal korszerűsítéséről Villamos-felsővezeték, vágány és műtárgy építés

 

(nem túl magyaros, de ez a címe)

 

 

 

A kiadvány (lapocska) mindkét oldala telis-tele.

Van rajta négy térkép:

 - a közlekedési folyosók magyarországi szakaszai és a TINA hálózat elemei,

 - A térség vasúthálózatának áttekintő térképe,

 - Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal villamosítása,

 - Gy-P-C vasútvonal villamos-felsővezték, vágány és műtárgy építés

címekkel.

 

Van szöveges leírás a:

 - megvalósításról,

 - szerződési adatokról,

 - részletes műszaki tartalomról,

 - vasúti hirközlés átalakításáról,

 - pályakorrekcióról,

 - környezeti hatásokról,

 - előzményekről,

 - kapcsolódásokról,

 - célokról és várható eredményekről.

 

Ki kéri ?

 

Akinek kell írjon ide egy email címet.

 

 

 

 

Ashi Valkoinen 2 napja Creative Commons License 410645

Akkor nem több, hanem pár nap híján fél év. A lényegen nem sokat változtat. Ha nincs vizsgáztatható állapotban rajta a vonatbefolyásoló, akkor bizony élesztgetik. Amikor jó lesz, akkor működni fog (élni), és akkor már nem lesz szükség élesztgetésre. Hiába pörögsz ezen a pár napon, vagy az "élesztgetés" szó használatán, attól még tény marad, hogy majdnem hat hónapja áll itt a milliárdos technika.

Előzmény: 1047 005-2 (410644)
1047 005-2 2 napja Creative Commons License 410644

"Most 8. hó 20. van, azaz kb. fél év telt el, mióta megjöttek"

 

"Viszont a kékek is futhatnának már, immáron több, mint fél éve élesztgetik őket."

 

 

 

"Ekkor lőttem képet Tatabányán 061-062-ről az őket cibáló Szöcskével.'

 

És már akkor élesztgették?

 

 

 

"Az ETCS fedélzeti berendezése IS a vonat része, márpedig ezt még élesztgetik rajta."

 

 

Élesztgetik?Nem inkább próbálják vizsgáztatható állapotúra hozni?

Előzmény: Ashi Valkoinen (410643)
Ashi Valkoinen 2 napja Creative Commons License 410643

‎2014. ‎február ‎27., ‏‎10:43:24

Ekkor lőttem képet Tatabányán 061-062-ről az őket cibáló Szöcskével.

 

Most 8. hó 20. van, azaz kb. fél év telt el, mióta megjöttek, utast pár VIP vendégen kívül egyik sem szállított. Az ETCS fedélzeti berendezése IS a vonat része, márpedig ezt még élesztgetik rajta. Pont úgy, mint szegény piros 60-ason, akit 2013 ősze óta alakítgat a Hungarotrains...

Előzmény: 1047 005-2 (410625)
Rollende Landstrasse 2 napja © 410642

Útátjáró-gumicsont. Különösen érdekesek a hozzászólók, melyek némelyike szövegértési gondokkal küzd, bár nem tud róla:

 

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/postan_erkezik_a_60_ezres_birsag_-_kamerakkal_figyel_a_mav/2394579/

M62-166 2 napja © 410641

És sajnos - saját tapasztalat is - az angol anyanyelvűek nem figyelnek arra, hogy itt ha valakit megkérdeznek, az igen kis %-ban perfekt angol (inkább csak közép vagy alapfokon ért és beszél), és esetleg gondjai lehetnek az elharapott, hadarós szövegének megértésével.

 

Én az ellenkezőjét tapasztaltam. Sokkal többször látom a meglepetést az arcukon, hogy nem olyan emberbe futottak bele aki annyit tud segíteni, hogy "Kásztömör szervíz elől rájtszájd! Nát dísz dí ádörszájt! Információn!" hanem értelmesen tudunk kommunikálni. Pedig nem vagyok közel sem perfekt. Ha pedig hadar vagy elharapja nem félek visszakérdezni és egyik sem ugyanúgy ismétli meg a mondatát... 

Előzmény: DJ. Bakter (410639)
e94 2 napja Creative Commons License 410640

Üdvözlet!

 

OFF

 

"az angol anyanyelvűek nem figyelnek arra, hogy itt ha valakit megkérdeznek, az igen kis %-ban perfekt angol"

 

Mi az, hogy perfekt angol? Az, aki úgy beszél, mint a királynő? Abból nagyon kevés van! :) 

 

Vissza kell kérdezni! Náluk ez teljesen megszokott, mert az angol nem (és a német sem) olyan, mint a magyar, hogy kisebb eltérésektől eltekintve egységes.

Egy szigetországi vidéki kocsmában, ha összefutnak a messziről jött ismerősök, majdnem minden harmadik mondat után elhangzik a "What?" kérdés. :)

 

ON

 

Üdv

e94

Előzmény: DJ. Bakter (410639)
DJ. Bakter 2 napja Creative Commons License 410639

"egy ilyet meglépnének, és másnap az utcáról akarnák feltölteni..."

 

Azt még elhiszem, hogy az utcáról minőségibb embereket is lehetne behozni, mint most némely pénztáros vagy jegyvizsgáló.

De azt nem, hogy angolul (valamilyen szinten) tudó emberek tömegével lehetne lecserélni az állományt.

Hiába olyanok a foglalkoztatási mutatók, amilyenek, még a felsőfokú végzettségűek körében sem sok az angolul tudók aránya, azok pedig vélhetően inkább dolgoznak, mint munkanélküliek.

 

"Nem kell jól tudnia, egy kalauznak a munkájához elég 200 szó...."

 

Az elmagyarázáshoz elég :))

 

De először meg kéne tudni értenie, amit kérdeznek tőle. És sajnos - saját tapasztalat is - az angol anyanyelvűek nem figyelnek arra, hogy itt ha valakit megkérdeznek, az igen kis %-ban perfekt angol (inkább csak közép vagy alapfokon ért és beszél), és esetleg gondjai lehetnek az elharapott, hadarós szövegének megértésével.

Előzmény: timetable (410634)
benbe 2 napja Creative Commons License 410638

Vagyis egyféle jegyár van, a másik kettő esetében a túlfizetést a MÁV-START ügyfélszolgálata kamatokkal együtt megtéríti, jól értem, ugye?

Előzmény: timetable (410637)
timetable 2 napja © 410637

Jó, akkor írom:

Szilvásvárad-Budapest-Keleti között 3 féle jegyár lehetséges, ha a vonatnemeket nem veszem figyelembe. Az Egerig tartó vonalrész regionális díjszabású, onnantól országos. Továbbá, Eger-Budapest között képzett kilométerszámítás is érvényben van, mely hosszabb út részbeni fedezésére felhasználható.

 

- Ha pénztárban előre vennéd a jegyet, akkor az egri képzett kilométertávolság, és a regionális szakasz összeszerkeszthető, esetleg kiadható külön jegyen is. Ez a legolcsóbb.

- Ha a jegyvizsgáló adja a jegyet, akkor az ő gépe (tudtommal) nem ismeri a képzett díjszámítást, így tőle vagy végig országos jegyet lehet venni, vagy ha megtöri az országos/regionálist, akkor ez lesz a legdrágább megoldás.

- Az interneten vásárolt jegy esetében a rendszer nem tudja, hogy az Eger-Budapest képzett díjszámítású jegy hosszabb út részbeni fedezésére alkalmas, így végig normál jegyet ajánl fel.

Előzmény: paca664 (410601)
1047 005-2 2 napja Creative Commons License 410636

Ja,törtetnének Anglia helyett,a 90 000 Ft-os bérért.

Előzmény: timetable (410634)
manhattani 2 napja © 410635

>Angolul (jól) tudok annyi fizetés helyett inkább elmennének más munkakörbe, vagy külföldre.

 

Nem kell jól tudnia, egy kalauznak a munkájához elég 200 szó (nem kell ecsetelnie a visegrádi vár szépségét és történetét).

Nálunk a biztonsági őrök a MÁV kalauzokéhoz hasonló bérért gond nélkül felelnek külföldiek telefonhívására, elmondják, hogy az illető szabadságon van vagy majd visszahívja magát, stb. Mindezt a cégünk által elvárt minőségben.

Előzmény: DJ. Bakter (410633)
timetable 2 napja © 410634

Én olyan véleményt is hallottam, hogy ha mondjuk egy ilyet meglépnének, és másnap az utcáról akarnák feltölteni a pénztáros/jegyvizsgáló állományt, a foglalkoztatási mutatókra való tekintettel ez gond nélkül menne - úgy, hogy minőségi csere lenne, sok szakszervezet, illetve egyéb belsős kapcsolat által bevédett, szakmailag és/vagy emberileg alkalmatlan munkavállaló helyett...

Előzmény: DJ. Bakter (410633)
DJ. Bakter 2 napja Creative Commons License 410633

Ha a Start ezt megkövetelné itthon, az igen sok betöltetlen jv, pénztáros állást eredményezne.

Angolul (jól) tudok annyi fizetés helyett inkább elmennének más munkakörbe, vagy külföldre.

Előzmény: benbe (410631)
Dzsokijuuing 2 napja © 410632

Magyarországon a középfokú C nyelvvizsgával rendelkezők is ritkán beszélnek angolul.

Meg általában az emberek nem beszélnek angolul: 

http://tenytar.blog.hu/2013/10/09/ujabb_unortodox_megoldas_diploma_nyelvvizsga_nelkul?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201408

 

Természetesen lehet példálózni a Svéd, Norvég, Finn vasúttal, de egyrészt van 20-30 év előnyük az angol nyelvkörnyezetben, másrészt gondolom más jövedelmi viszonyt jelent ott egy jegyvizsgáló munkakör mint itt.

 

Magyarországon milyen előnyt jelent ha egy jegyvizsgáló tud angolul alap/közép szinten, kap bármiféle plusz juttatást érte, támogatják a nyelvi képzését? Nem hiszem.

Talán 10-20 év távlatban változni fog a helyzet majd.

 

Előzmény: benbe (410631)
benbe 2 napja Creative Commons License 410631

Böngésztem a finn vasúttársaság, a VR honlapját. Két mondatot ragadnék ki:

"VR has English speaking staff."

Egyszerű, nem túlcsicsázott: a VR személyzete beszél angolul. Nem néhányan beszélnek, nem a melléjük kirendelt egyetemisták beszélnek nyáron, hanem a személyzet.

"The VR call center can also be reached with Skype."

A MÁV-nál néha a "reach" is gondot okoz, nem még mindezt Skype-on csinálni.

benbe 2 napja Creative Commons License 410630

A BKK-t is sokan vegzálják, hogy miért pont azok az angol nyelvű szövegek, amik, mert ők nem értik. Csakhát azokat egy angol hölgy találja ki és mondja magnóra, és bizony az a jó, még ha meglepő is. :)

Előzmény: YCbCr (410622)
benbe 2 napja Creative Commons License 410629
Előzmény: 1047 005-2 (410612)
DJ. Bakter 2 napja Creative Commons License 410628

http://hbweb.hu/hbweb/jarmu/mav_5341_full.htm

alapján 8 db van itt, azóta akár még érkezhetett újabb adag is.

Előzmény: zjakabfi (410626)
DJ. Bakter 2 napja Creative Commons License 410627

Már korábban találtam ezt a honlapot:

http://www.vpe.hu/takt/terkep.php

 

Nagyon tetszik, de az a kérdésem, hogy mi az oka, hogy nem naprakész? Ez nem egy hivatalos szervezet hivatalos oldala, ahonnan még akár a magánvasutak is tudnak tájékozódni?

A szeptemberi balatoni vágányzár egyáltalán nincs benne, de a 40-esen is lesz szeptemberben Dombóvár-Godisa között vágányzár, az sincs benne.

zjakabfi 2 napja © 410626

Mikor állnak be az Új Flirtek hány db van Magyarországon és hol kezdenek? Én úgy hallottam, először a 71-esre teszik őket.

 

1047 005-2 2 napja Creative Commons License 410625

"immáron több, mint fél éve élesztgetik őket."

 

 

Így születnek a pletykák.!

Előzmény: Ashi Valkoinen (410618)
sörösgigant 2 napja © 410624

Azt hiszem elbeszélünk egymás mellett.....

A csíkosak annak idejében csak ott, a balparton jártak....

 

 

Azzal egyetértek, hogy ne ácsorogjanak csúcsídőn kívül a tárolókban, hiszen azért vannak hogy menjenek, ne zabálják a hagyományosak a tuskókat, az áramot. Mellesleg az utasoknak is jobb...

 

Tudom nem az én dolgom de érdekelhet: Biztosan jó az a sok szerelvénymenet ? 

Aztán ugye itt a neten is lehetett többször olvasni, hogy a balparton rohadt kevés volt a dupla hétköznap, de a dunakanyari járatok meg hétvégén....hM...

 

Nekem az a bajom, hogy erőltetik át a Dunán őket, a betéteken meg körbejárós szar jár. Persze belefr az 50 percbe, de......

 

Hakkani, hogy sz van arról, hogy Ud-IG IS LE FOGNAK JÁRNI. Járjanak, rendben mert 1 egység oda pont megfelelő. Járjon de csúcsidőn kívül,.....

 

Lehet jártak Camponába a BDV-k, de nem nagyon sokat, mert nem láttam olyant, pedig eleget forgolódtam a 30-ason....

A nyári mentesítőket meg hagyjuk, az nem játszik...

 

Ja !A domobóvári Flirteléshez: Igen, okos, de ameddig hétköznap mozdonyos a Köki addig....Addig jó nagy baromság...Majd ha lesz elég működö kék, és jut oda is....

Megegyszer, nem az a baj, hogy oda is jár, mert pont elég, igaz a klíma, a csend előnyei ellenére aki végig utazik rajta, az jobb ha egy pótsegget is visz magával....

Előzmény: István Gyuri (410617)
Arkimbz 2 napja © 410623

A tárnokinak nem szoros a menetrendje, ott elfér a retró-inga is, jobb, hogy ha más vonalakon viszont teljesen ki lehet váltani az ingákat, mert a menetidőn csak akkor lehet (ütemesen) húzni, ha minden Flirt.

 

Egyelőre sajnos ez is, mint sok más értelmes ötlet, csak egy messzi álom, pedig tényleg jócskán lehetne vele nyerni az ütemesben.

 

Jó példa a 80a/120a, amit Te is említettél. A százlábú felújítás első etappja után - mikor is ki voltak tiltva a Flirtek a Keletiből - munkanapokon valamiért megmaradt az összeforgatás és ezzel együtt két plusz csíkos inga is ittragadt. A pontos fordulót nem tudom, de Sülybe a 14.50, 15.50, 18.50 indulók fixen mind a hatvani oldalból beforgó csíkosak május vége óta. Az összeforgatásból adódó +15 perc miatt a Keleti elbukott egy üres vágányt, az utasok pedig a többletszerelvény-igény miatt 2x2 Flirtet. És még a késési statisztikán se sokat javít az akció, mert ha az egyik vonal bedől, akkor a másik is teljesen meghal. Ezzel szemben a 10 perces forduló a kezdeti nagy nehézségek után, tisztán Flirtekkel, április közepéig már elég megbízhatóan működött.

 

De mondjuk az is elég észszerűtlen, hogy a 3 szerelvényt igénylő hétvégi sülyi kanyarokban délelőtt 2 csíkos - 1 Flirt, délután 1 csíkos - 2 Flirt jár. A 120a-n és a 100a-n is egyik zónás épp Flirt, a másik meg csíkos.

 

Na és ugye azt se felejtsük el, hogy a felújítás és a fehérvári ág kétvágányúsítása után a 30a-n az ütemes igencsak fel lett duzzasztva, munkanap nem is tudom hány szerelvénnyel több kell ide. Kérdés, hogy utas nőtt-e ide ennyi....

Előzmény: István Gyuri (410617)
YCbCr 3 napja © 410622

Köszönöm neked is, e94-nek is, minden nap tanul valami újat az ember. :)

Előzmény: M62-166 (410621)
M62-166 3 napja © 410621

"Jómagam igen nagy rajongója vagyok az angol nyelvnek, az angol kultúrának, mitöbb igen magas fokon bírom is az angol nyelvet" (hehe), de ha én calling Miskolc-Tiszai-t hallanék, biz nem tudnám hová tenni, hogy miért hívja fel az a vonat a Tiszait. (:

 

Ahol ez a kép készült, ott nem csak nagy rajongói a nyelvnek, hanem aktív userei, így jó lesz az a calling at. :) 

Előzmény: YCbCr (410616)
e94 3 napja Creative Commons License 410620

Üdvözlet!

 

FélOFF

 

"én calling Miskolc-Tiszai-t hallanék"

 

"calling at Miskolc-Tiszai"-t lehetne hallani. :) Az Egyesült Királyságban legalábbis így mondják és ez is van a kijelzőkön. 

 

ON

 

Üdv:

e94

Előzmény: YCbCr (410616)
István Gyuri 3 napja Creative Commons License 410619

OFF

1,2 milliárd volt kb. újkorában, most már gondolom kevesebbet ér...

ON

Előzmény: Ashi Valkoinen (410618)
Ashi Valkoinen 3 napja Creative Commons License 410618

ami azért a 800 millió/darab árat nézve elég nagy pazarlás lenne...

Drágább azért egy ilyen jószág. De a többi részével egyetértenek, fussanak csak, azért vannak, és ott fussanak, ahol tényleg szükség van rájuk! Viszont a kékek is futhatnának már, immáron több, mint fél éve élesztgetik őket.

Előzmény: István Gyuri (410617)
István Gyuri 3 napja Creative Commons License 410617

sörösgigant: Ugye amikor megvették őket arról volt szó, hogy az 1, 42, 30a, vonlakra szánták.

Elsősorban. És elsősorban valóban oda is járnak.

 

Ugye a 80, 120, 100a vonalakon, illetve a 70-esen ott voltak a csíkosak, a BDv-k. Aztán ? Állandóan forognak Su, Pv-re, hogy másfelé is járjanak...Hm..

70-100-as vonalakon (forda szerint) munkanap nem járnak, hétvégén pedig a tárolón állnának, ha nem járnának máshol.

120-ason csak akkor járnak, amikor egyébként napközben a tárolóhelyen állnának. (hasonló az esti 82-es menetek)

 

Nem baj, de....Amíg az elővárosban aggatni kelljen, hát....Hülyeség ez a mindenhová egy kicsit....

Szerintem nincsenek (szerencsére!) szétszórva a Flirtek (a Desirókra és az Uzsgyikra ez már nem igaz).

Az, hogy hétvégén felhasználják máshol őket, az pedig természetesen (hiszen gyakorlatilag "ingyen" van a futásuk).

A reggeli csúcsban "muszáj" használni egyéb szerelvényeket (távolságiakat, vagy éppen szutyok-ingát), ha nem akarjuk azt, hogy reggel 7:30 után 8-10 Flirt álljon a Déli tárolóján, ami azért a 800 millió/darab árat nézve elég nagy pazarlás lenne...

A tárnokinak nem szoros a menetrendje, ott elfér a retró-inga is, jobb, hogy ha más vonalakon viszont teljesen ki lehet váltani az ingákat, mert a menetidőn csak akkor lehet (ütemesen) húzni, ha minden Flirt.

Erről jut eszembe, hogy mostanában egyre gyakrabban látok csíkos ingát a hatvani oldalban... Mi az oka? (Talán túl sok Flirt megy a 30a-n? :D)

Nem is tudják tartani még a nyári kisebb utasforgalom mellett sem a menetidőt :-/

 

Érdekes, mikor megjelentek a BDv-k, majd a csíkos ingák, akkor senkit sem érdekelt, hogy a dunántúli agglomerációban csak a hugyos, csak a körbejárós....

A BDV is járt Camponás vonatként (meg Mendére is), plusz a csíkosok (de még a BVh) is jártak balatoni mentesítőben rendszeresen.

 

A dunántúli agglomerációban a Flirtekig semmi krszerű nem volt....Se patkány, se cskos....

Nem lett volna célszerű szétszórni őket, a 80-100-120-ra sem voltak elegen sokáig.

Ráadásul akkor a fehérvári vonal romokban volt, 120-as részek csak mutatóban voltak ott (a 100-80-70-eshez képest), tehát ott a sebességkülönbségüket sem lehetett volna kihasználni (már amennyi van a sűrű megállások miatt, a szutyok ingához képesti hosszabb mh-i tartózkodás miatt).

Előzmény: sörösgigant (410605)
YCbCr 3 napja © 410616

"Jómagam igen nagy rajongója vagyok az angol nyelvnek, az angol kultúrának, mitöbb igen magas fokon bírom is az angol nyelvet" (hehe), de ha én calling Miskolc-Tiszai-t hallanék, biz nem tudnám hová tenni, hogy miért hívja fel az a vonat a Tiszait. (:

Előzmény: manhattani (410614)
_nyunyuka 3 napja Creative Commons License 410615

No igen, a jó kis vasárnapi 19201, 100/100, Bhv-s gyorsvonat. Nem gyorsít-fékez állandóan, csak megy :-).

 

Nem lenne a bajom a mezei Bhv-val, tisztán és normálisan karbantartva.

Előzmény: sörösgigant (410613)
manhattani 3 napja © 410614

>until-t a megállási helyek felsorolásánál szokott mondani.

 

Ami jó nagy hülyeség, mert azt "calling"-nak kell mondani. Igaz, hogy úgy a közép-európai angolt tanult nem biztos, hogy értené.

Előzmény: paca664 (410600)
sörösgigant 3 napja © 410613

A többit lefelejtetted. A dunántúli agglomerációban a Flirtekig semmi krszerű nem volt....Se patkány, se cskos....

Előzmény: 1047 005-2 (410612)
1047 005-2 3 napja Creative Commons License 410612

"Ugye amikor megvették őket arról volt szó, hogy az 1,"

 

 

Ez max. hazabeszélés.

Előzmény: sörösgigant (410609)
sörösgigant 3 napja © 410611

Pontosan. Azért is merészeltem leírni....

Előzmény: normaidő (410610)
normaidő 3 napja Creative Commons License 410610

Hajnalban ban 2 hugyos kezdi meg a tárnokozást. Majd az egik kiáll, és napközben 1, a másik helyett egy zóló Flirt csinálja. Délután mikor felér a karbantartásbók Sv-ről , utána megint 2 inga jár....

Hétvégén ha sikerül akkor nincs, de a nyáriban sajnos újabban mind kettő inga. 

 

Te szoktál "300 as Railjettel" Tárnokra hasítani?

Battára is jársz?

 

Előzmény: sörösgigant (410604)
sörösgigant 3 napja © 410609

Ez idáig rendben....

Ugye amikor megvették őket arról volt szó, hogy az 1, 42, 30a, vonlakra szánták. Ugye a 80, 120, 100a vonalakon, illetve a 70-esen ott voltak a csíkosak, a BDv-k. Aztán ? Állandóan forognak Su, Pv-re, hogy másfelé is járjanak...Hm..

Nem baj, de....Amíg az elővárosban aggatni kelljen, hát....Hülyeség ez a mindenhová egy kicsit....

Érdekes, mikor megjelentek a BDv-k, majd a csíkos ingák, akkor senkit sem érdekelt, hogy a dunántúli agglomerációban csak a hugyos, csak a körbejárós....

Előzmény: r1232 (410608)
r1232 3 napja Creative Commons License 410608

Messzire jársz az igazságtól.

Csak a Katica pótlókra 4 db kell hétvégén, + a fehérváriak erősítése (ehhez 7 db kell pluszban). Így most nyáron hétvégente napközben 21 Villamos, az az állomány több mint 1/3-a dolgozik a 30a-n. Ezt azért nem nevezném rossz aránynak.

Előzmény: sörösgigant (410605)
sörösgigant 3 napja © 410607

Na hová ? ! Mindenfelé, mert ugye mindenki akar utazni rajtuk.....

Előzmény: _nyunyuka (410606)
_nyunyuka 3 napja Creative Commons License 410606

Hová tűntek a kedvenc villamosok?

Előzmény: sörösgigant (410604)
sörösgigant 3 napja © 410605

Az hogy a rosseb enné meg....

Amúgy ha nincs kánikula, nem is rossz....

A lényeg hogy jusson Flirt pl. nemsokára UD-ra, mert +ott is meberek élnek"...Hm....Az elővárosban meg agass, szívjál, stb....Mindegy...

Előzmény: r1232 (410603)
sörösgigant 3 napja © 410604

Hajnalban ban 2 hugyos kezdi meg a tárnokozást. Majd az egik kiáll, és napközben 1, a másik helyett egy zóló Flirt csinálja. Délután mikor felér a karbantartásbók Sv-ről , utána megint 2 inga jár....

Hétvégén ha sikerül akkor nincs, de a nyáriban sajnos újabban mind kettő inga. 

A 4a-n ha minden klappol akkor inga nem jr, viszon hétköznap a betéteken a battaiakon bizony körbejárós szilis szerelvény van,vagy Bmx kocsikkal, vagy német szeméttel, vagy mint ma a 4316-on egy By-os szerelvény....

Előzmény: Lee kapitány (410602)
r1232 3 napja Creative Commons License 410603

Hétvégén az összes tárnoki az.

Előzmény: Lee kapitány (410602)
Lee kapitány 3 napja © 410602
A tárnoki üresjáratokba szokott olyan lenni. Dèlelött biztos van ilyen vonatpàr.
Előzmény: V43 1279 (410599)
paca664 3 napja Creative Commons License 410601

Nem tippelek, én így tudom.

Előzmény: timetable (410597)
paca664 3 napja Creative Commons License 410600

until-t a megállási helyek felsorolásánál szokott mondani.

Előzmény: e94 (410598)
V43 1279 3 napja © 410599

Sziasztok!

 

A szaktopik pangása miatt itt kérdezném a következőt: 30a (esetleg 40a) vonalon mely vonatok közlekednek hagyományos BDt vezérlőkocsis Szilis ingával?

Köszönöm előre is!

e94 3 napja Creative Commons License 410598

Üdvözlet!

 

Jól hallhattam, hogy Zamárdiban az angol hangos "... until Miskolc-Tiszai" -t mond az Ezüstpart expressz úticéljaként? :)

 

Üdv

e94

timetable 4 napja © 410597

Egyik sem nyert, más tipp?

:)

Előzmény: paca664 (410592)
manhattani 4 napja © 410596

Nem az akku töltöttségét féltem én, hanem ahol feszültség van, áram folyik, mindig lehet szikra is. Ha meg esetleg ég valami a Szili belsejében, kifolyhat a trafóolaj, ami szikrától...

Ez olyasmi, mint mikor egy lakásból dől az erős gázszag, nem csöngetünk be...

Előzmény: ajm (410580)
manhattani 4 napja © 410595

>Ezt a regionális díjszabást kitalálták a döntéshozók, de azt nem nézték meg hozzá, hogy a jegykiadó gépek hogyan boldogulnak vele.

 

Az már igazán nem a döntéshozók dolga.

Előzmény: timetable (410589)
Herr Köldök 4 napja © 410594

Köszi, ezt majd megtelefonálom, hogy vegyék figyelembe a visszaútnál. Azt csináltunk 4 féle változatban, de így nem lesz egyszerű. Így valószínüleg jobb lesz  az, hogy 6:12 Fehérgyarmat és utána nem a 8:47-es IC, hanem a 9:47-es Hajdú IC-vel a Nyugatiba, aztán a Déliből a Citadelle IC-vel Zalaegerszeg. Ezt is felírtam neki, remélem meg is találja a papírok között.

Előzmény: István Gyuri (410591)
Herr Köldök 4 napja © 410593

400 m-re van a buszmegálló a vasútállomástól és jelenleg 35 perc késéssel számolva 15 perc marad odaérni, úgyhogy egyelőre nem vészes.

Emlékeim szerint a jegyen zárójelben ez volt a Keszthely és Fehérgyarmat felirat között: Budapest-Debrecen-Nyírbátor Budapest előtt lehetett még valami, erre már nem emlékszem, csak arra, hogy a Nyírbátor után nem volt semmi, a zárójel bezárult.

Nyilván emiatt a regionális dolog miatt kérdezte, csak azt nem tudom, hogy miért tőlem és, hogy minek mivel minden járat megáll Nyírbátorban. Az Elvirán ha beírom, hogy Keszthely-Fehérgyarmat, ott van 7:23-kor 2 átszállással és annyiért amennyibe a jegy került.

 

Előzmény: timetable (410589)
paca664 4 napja Creative Commons License 410592

1) a szokásos: attól függ hogy végigbumlizod személlyel vagy mész ahogy ahogy a csatlakozások adják.

2) sehogyan, mivel Szilvásváradon nincs jegykiadás.

Előzmény: timetable (410590)
István Gyuri 4 napja Creative Commons License 410591

timetable: A fehérgyarmati buszállomás telefonszáma legyen kéznél, ha nagyon meghízna a késés, bár ha Debrecenből lassan megindul az a vonat, akkor oda fog érni a busz indulásáig. 

Hát, ez azért nem olyan biztos, mert a 110-es vonalon is túl sok lassújel került ki:

http://www.mav-start.hu/hirek/hir.php?mid=153ede065e8cce

Előzmény: timetable (410589)
timetable 4 napja © 410590

Ha már díjszabásnál tartunk, egy hétvégi Szilvásvárad-Budapest utazásom nyomán én is feltehetem a találós kérdést:

- Hányféle ára lehet ennek az utazásnak?

- Hogyan függ az ár attól, hol történik a jegyváltás?

timetable 4 napja © 410589

Keszthelyről vettétek a jegyet egyből Fehérgyarmatra? No, akkor van itt más is. Ezt a regionális díjszabást kitalálták a döntéshozók, de azt nem nézték meg hozzá, hogy a jegykiadó gépek hogyan boldogulnak vele. Jelen pillanatban ugyanis a pénztáros képzettségén és lelkiismeretességén múlik, hogy egy országos és regionális díjszabást kombináló utazásnál végigzongorázza-e, hogyan olcsóbb a jegy - végig országosan adni, vagy megtörni valahol. Ezt a gép nem tudja magától...

 

Ha a jegy Keszthely-Budapest-Fehérgyarmat, ez esetben a távolság 507 kilométer, aminél az utas (nem sokkal ugyan, de az elv a lényeg) jobban jár egy 500 kilométer feletti jeggyel, mint egy 500 kilométerre szóló országos+20 kilométerre szóló regionálissal. A kérdés mint olyan, itt még kevésbé értelmezhető, mert Nyírbátor 469, Mátészalka pedig 489 kilométerrel ugyanaz a díjszabási zóna lenne.

 

A fehérgyarmati buszállomás telefonszáma legyen kéznél, ha nagyon meghízna a késés, bár ha Debrecenből lassan megindul az a vonat, akkor oda fog érni a busz indulásáig. 

Előzmény: Herr Köldök (410586)
j.r.c. 4 napja © 410588

Teljesen mindegy hol vetted a jegyet, megmondom neki, hogy nem tudom megáll -e és nem is érdekel, ott ugyanis nem akarok leszállni. Ha meg fújja a magáét meg kell mondani, jó ne adjon jegyet, azt mondja hol lehet panaszt tenni. Különben sem értem, azt nagyon tudja, hogy város de hogy megáll -e a vonat azt nem.

Előzmény: Herr Köldök (410583)
Herr Köldök 4 napja © 410587

Én beszóltam neki, annyi elég lesz neki mára. Sosem volt gondom jegyvásárlással. Nemrég már nem volt időm jegyet venni a pénztárban, csak árkon-bokron keresztül értem el a vonatot, mégis megértő volt a kalauz és a megelőző állomástól (ahol nem volt pénztár) adott jegyet.

Előzmény: trizs77 (410584)
Herr Köldök 4 napja © 410586

Na, ilyesmi eszembe sem jutott, de azt is mondtam, hogy melyik járat hánykor, tehát gondolom neki egy gombnyomás megnézni, hogy az megáll-e Nyírbátorban, de hát mindegyik megáll. Annyi mentsége legyen, hogy nem Debrecenben vettük a jegyet hanem Keszthelyen. Anyukámat raktam a vonatra, úgyhogy nincs nálam a jegy. Pont most várja a vonatot Debrecenbe, de épp 32 perc késést ír, ráadásul még egy buszt is el kell, hogy érjen. Izgulok miatta mert 12 éve nem utazott. Zalaegerszeg - Vámosoroszi utazást nem neki találták ki. Azért mentünk Keszthelyről, mert Balatonlellén csatlakozott a nővére.

Előzmény: timetable (410585)
timetable 4 napja © 410585

Bármely város pénztárosának fejből tudnia kellene az onnan induló vonatok megállási rendjét...de ez más kérdés. :(

 

A díjszabással kapcsolatosan jöhetett ez a lehetetlen kérdés:

Van ugyanis a 110-es menetrendi mező, mely Debrecentől Nyírbátoron át Mátészalkáig tart. Ezzel fonódik Nyírbátor és Mátészalka között a Nyíregyháza-Fehérgyarmat-Zajta közötti 113-as vonal. Ez utóbbin regionális díjszabás van érvényben, annyi kiegészítéssel, hogy "Nyírbátor és Mátészalka között közlekedő egyéb vonatok, országos tarifa alapján vehetőek igénybe". 

 

Én ugyan nem tudom mitől "egyéb" egy vonat, mint ahogy azt sem, helyben mit oktattak a pénztárosoknak arról hogy honnan kell regionális tarifát alkalmazni, hogy a megállással kapcsolatos kérdés felmerülhetett. Úgy kaptad a jegyet, hogy Nyírbátorig országos tarifa, és onnantól regionális? (A jegyen a kilométeradat hogyan szerepel?)

 

 

 

Előzmény: Herr Köldök (410583)
trizs77 4 napja © 410584

A néni be volt rúgva.

 

Azt hitte az Információs bizottságtól vagy.

 

Miért nem szóltál a főnökének, hogy hívjon mentőt neki ?

 

 

Előzmény: Herr Köldök (410583)
Herr Köldök 4 napja © 410583

Sziasztok!

 

Ma jegyet vettünk a Debrecentől Fehérgyarmatig a Füzesabony-Fehérgyarmat személyvonatra. Miért akarta tudni a jegypénztáros, hogy megáll-e a vonat Nyírbátoron? Sosem jártam arra, így fogalmam sem volt, de a nő csak hajtogatta, hogy addig nem tud jegyet adni míg meg nem mondom. Végül elővettem a papíromat és rajta volt a Nyírbátori megálló. Most néztem, hogy az összes debreceni vonat ami Fehérgyarmat felé megy megáll Nyírbátorban. A nő ki is oktatott, hogy az ám egy város. Valaki tudna válaszolni, hogy mi volt ez a nyírbátori hisztéria?

1047 005-2 4 napja Creative Commons License 410582

"Ki az utasjogi hatóság?"

 

 

Nincs feltüntetve a szolgáltatónál?NKH.

Előzmény: benbe (410572)
Ashi Valkoinen 4 napja Creative Commons License 410581

Hát szerintem az a baj, hogy 60-nal, de legtöbbször 20-szal döcögünk az általad említett szakaszon. Az egyszerű utas meg nem feelinget akar, hanem haladni.

Előzmény: maczko66 (410577)
ajm 4 napja © 410580

Azért van a tűzoltóknak légzőkészüléke!

Egy lemerült akksi lesz a legkisebb tétel.

Előzmény: manhattani (410578)
Muurola 4 napja © 410579

A Nemzeti Közlekedési Hatóság, bár nem nagyon reklámozzák.... :)

 

http://www.nkh.hu/Vasut/tevekenysegek/vasutitarsmuk/utasjog/Lapok/default.aspx

Előzmény: benbe (410572)
manhattani 4 napja © 410578

A mozdonyvezetőnek nem kellett volna feszültségmentesítenie a mozdonyt, mielőtt elhagyja? Meg kikapcsolni a világítást?

Előzmény: lesifotos (410573)
maczko66 5 napja Creative Commons License 410577
Hétvégén leutaztam Siófokra. A baj az, hogy fehérvárig a vonatozás elmenyebol semmit nem kaptam vissza. Ez azt jelenti: egyszeru utas szemével jol sikerült a felújítás. En megmaradnek a 60-as vonal Szentlorinc-Gyékényes feelingnel.
maczko66 5 napja Creative Commons License 410576
Hétvégén leírástam Dolgokra. A baj az, hogy fehérvárig a vonatozás elmenyebol semmit nem kaptam vissza. Ez azt jelenti: egyszeru utas szemével jol sikerült a felújítás. En megmaradnek a 60-as vonal Szentlorinc-Gyékényes feelingnel.
vrobee 5 napja Creative Commons License 410575

Akkor ha jól értem, az összes szállítóval kötsz szerződést, amikor egy "mávos" nk. jegyet veszel.

Viszont

http://www.mav-start.hu/res/gcc-civ_prr_0220.pdf

szintén ha jól értem a 14-est, jogod van (utólag) a MÁV-nál panaszkodni, ill. magyar bíróságra vinni az ügyet magyar jog szerint a MÁV ellen.

Előzmény: Muurola (410570)
benbe 5 napja Creative Commons License 410574

Ez miért hír? Ezek a remek osztrák gépek el sem bírtak indulni egy nagy füstpamacs nélkül: http://www.benbe.hu/tagriver.php?sor=&psz=&t1=207&t2=villanymozdony&t3=kisvas%FAt&num=50&order=one&B1=Mehet :D

Előzmény: lesifotos (410573)
lesifotos 5 napja Creative Commons License 410573

Villanymozdony füstölt Celldömölkön:

 

http://112press.hu/hirek/reszletek/mozdony-fustolt-celldomolkon/

 

 

benbe 5 napja Creative Commons License 410572

Ki az utasjogi hatóság? Több száz panaszlevelem fekszik a szolgáltatóknál érdemi válasz nélkül, érdemes lenne őket is bevonni a buliba.

Előzmény: Muurola (410571)
Muurola 5 napja © 410571

A felelősség, mint írtam, egyetemleges. Az elbíráló azonban a jegykiadó vasút a társvasutaktól kapott információk alapján. Épp azért van Ausztriában és Magyarországon is utasjogi HATÓSÁG, hogy az ilyen államvasúti túlkapásokat "kezelje", ha a szolgáltatók az elvárt vagy előírt módon azt nem teszik meg.

Előzmény: benbe (410569)
Muurola 5 napja © 410570

A menetjegyen jelölik, a helyjegyen nem. A szerződésben részt vevő szállítók az érintett országok államvasútjai, ez a jegyeken is szerepel. Ők egyetemlegesen felelnek. Az egész sanszos, hogy a HZ sem Splitben, sem onnan Zágrábig nem tud erősítő kocsit adni, hiszen nincs egyetlen érintett kocsis telephely sem a teljes viszonylaton (Ogulinba küldhettek volna le kocsit, egy ellenvonattal). A megoldás: kötelező helybiztosítás az Adrián. De ez sem lenne gáz, ha a belföldi gyorsnak Zágrábba lenne csatlakozása Budapest felé és felől.

 

A Balkánon nem kezdődött el a vasúti reneszánsz, sőt, a román vasút is újabb és újabb mélypontokat döntöget, ahogy a horvát menetrendi kínálat is szűkül, Boszniáról nem is beszélve. Kalandpálya, csak kalandoroknak. De ezt nem így hirdetik.

Előzmény: vrobee (410568)
benbe 5 napja Creative Commons License 410569

>És ezek után mehet(ne) az utas a nyűgjével a másik társasághoz.

 

Csakhogy ezt maga a MÁV nem engedi: amikor nekem a MÁV-val kötött szerződésem jegyében kártérítési igényem volt a Wiener Walzer késése miatt, akkor azért vártak a kifizetéssel majdnem egy évet, mert a társvasút (ÖBB, akivel nem volt szerződésem) vitatta a kártérítés jogosságát. Ebben az ügyben magyar bíróság valószínűleg nem is ítélkezhetett volna, tehát bírósági úton se juthattam volna hamarabb a pénzemhez.

Előzmény: vrobee (410567)
vrobee 5 napja Creative Commons License 410568

Köszi. A releváns újdonság asszem a 4.1.3, miszerint a jegyen jelölik a szerződés teljesítésében részt vevő szállítókat ==> csak a MÁV-val van szerződés.

Előzmény: Ashi Valkoinen (410566)
vrobee 5 napja Creative Commons License 410567

De pont ma mit csinált Peti? :)

 

Én most gyorsan átpörgettem az ÜSZ-t, van néhány hivatkozás a CIV-es dolgokra, de az átalány-kártérítésen túl kárigényről nincs erről egy mukk sem az üzletszabályzat nemzetközi részében. De ugye az utas kérhet specifikus kártérítést is ehelyett, tételesen megmondva, hogy a vasút hibája neki mennyibe került. Ez egy alapvető jog, amit törvény szabályoz (és szerintem az alkotmányból, magántulajdonhoz való jogból következik), ezt sem ÜSZ, sem rendelet nem nagyon írhatja felül. A kérdés az lehet, hogy ki viseli a felelősséget. Alapból a MÁV, és - itt jön be a fantasztikusan megfogalmazott ÜSz, hogy ezt hogyan értsük - a 6.4 d) alapján nem mentesül a felelősség alól, ha másik társaság hibázik. Ha mégis rosszul értem, és valami behivatkozott rendelet miatt mentesül, akkor is első körben a MÁV-nak kell _bizonyítania_ nem csak, hogy nem ő szúrta el, hanem hogy nem is tudta volna helyrerakni a dolgot. És ezek után mehet(ne) az utas a nyűgjével a másik társasághoz.

Előzmény: Ashi Valkoinen (410565)
Ashi Valkoinen 5 napja Creative Commons License 410566
Előzmény: Ashi Valkoinen (410565)
Ashi Valkoinen 5 napja Creative Commons License 410565

Gondolom az ilyen CIV-es akármi rendeletek, amik egész pontosan meg vannak hivatkozva a nemzetközi menetjegy hátulján, azok fellelhetőek az interneten is. Nem mondom, hogy esetleg nem kell keresni, de épp ma este lett elegem az olvtárs többéves ámokfutása után.

Előzmény: vrobee (410564)
vrobee 5 napja Creative Commons License 410564

Nem mintha az üzletszabáyzatban olyan könnyű lenne bármi információt megtalálni, de szerintem ezt nem is ott kell keresni.

Előzmény: Ashi Valkoinen (410563)
Ashi Valkoinen 5 napja Creative Commons License 410563

Nem hinni meg úgy tudomozni, meg feltételezni kell, hanem tessék elolvasni a nemzetközi utazásra vonatkozó feltételeket. Nem atomfizika.

Előzmény: v_peti (410561)
vrobee 5 napja Creative Commons License 410562

Na de azt is tényleg kifizetik?

 

Azt gondolom, hogy itt a kárt a helyjegyes utasnak a MÁV okozza, hiszen az utas tőle vette a (hely)jegyet, végsősoron a MÁV az, aki az utas felé szerződést szeg, ha nincs hely, akárki is a vagon tulajdonosa/üzemeltetője.

Azt is gondolom, hogy helyjegy birtokában nem elvárható az, hogy valaki tizenix órát ácsorogjon/kuporogjon a folyosón vagy a klotyóban, tehát ha valaki emiatt leszállt és megszállt valahol a következő vonat érkezéséig, vagy alternatív hazajutást választott (mert pl. haza kellett érnie másnapra), és mindezt nem indokolatlanul drágán, akkor ennek a költségeit visszakérni jogos kárigény.

A MÁV pedig azt állítja, hogy a jogos kárigényeket megtéríti. De ha esetleg mégsem akarná, ez nem önkéntes dolog: a polgári jogban a kiindulási alap az, hogy ha valaki a saját hibájából másnak kárt okoz, akkor azt meg kell térítenie. Innentől a dolog valószínűleg azon múlik, hogy ki a kitartóbb :) .

 

Na meg ott a sok kieső bevéltel, akiknek végképp elment a kedve, hogy jővőre is ezzel a vonattal menjenek ki.

 

Hát ez ritkán hatja meg a MÁV-ot, mivel úgyis az adófizetők pénzéből él, ha azok nem utaznak...

Előzmény: v_peti (410561)
v_peti 5 napja Creative Commons License 410561

Na de azt is tényleg kifizetik?

Na meg ott a sok kieső bevéltel, akiknek végképp elment a kedve, hogy jővőre is ezzel a vonattal menjenek ki.

Előzmény: vrobee (410560)
vrobee 5 napja Creative Commons License 410560

Hát ha valaki emiatt leszállt a vonatról és megszállt valahol / hazament taxival, akkor nem biztos, hogy olyan kevés lesz a végösszeg...

Előzmény: v_peti (410559)
v_peti 5 napja Creative Commons License 410559

Nevetséges a kártérítés összege! :(

Előzmény: koller andor (410553)
C50 5 napja © 410558

Előzmény: zjakabfi (410557)
zjakabfi 5 napja © 410557

Mi van a 80a-n? Pécel környékén áll a forgalom. 2 IC áll szemben egymással.

Start semmit nem ír.

zjakabfi 5 napja © 410556

És a déli parton hány vonatot mutat? És az északin? Nálam 3-0 az arány. :(

 

Előzmény: Silivrian (410554)
Muurola 5 napja © 410555

A horvát vasút kezeli a MÁV-START vonatát?! Ez nekem új! :) Nem mondom, h. hazudnak, de azért... Az Utasellátó meg mondjon le. A MÁV-START nemzetközi éjszakai vonatainak csak akkor lehet bármiféle jövője, ha van a vonaton olyan "vonatfőnök", aki az ilyen ügyeket kezelni képes, tájékoztat, tájékozódik és nem csak a saját kocsijára vonatkozóan. 

Előzmény: koller andor (410553)
Silivrian 5 napja © 410554

Nálam most is és délelőtt 10 órakor is tökéletesen működött.

Előzmény: trizs77 (410552)
koller andor 5 napja © 410553
Előzmény: Siemens113 (410550)
trizs77 5 napja © 410552

Ma reggelre elromlott a vonatinfo térkép.

 

Még nem sikerült megjavítani.

 

martinaxe7 6 napja © 410551
Siemens113 aug. 15. © 410550

Ha már itt is téma az Adria:

 

Mai induláskor az 1 Bpmz-ben már induláskor kb 20 utas nyomorgott az előterekben. Nonszensz ami ezzel a vonattal történik.... Nagy ésszel persze még mindig az üres koperira pakolják a kapacitást.

M62-166 aug. 15. © 410549

" nyilvánvaló, hogy egy BP-Zágráb, vagy egy Zágráb-Split viszonylatra senki nem akar hálókocsi jegyet váltani "

 

Még mielőtt túl nyilvánvaló lesz, ne legyél benne ennyire biztos. Tavaly október végén a 824-esen majdnem tele volt a háló Split-Zágráb között. És okt vége bőven nem szezon már ott sem. 8 ó menetidő, 6-6,5 órát simán lehet aludni, amíg a vonat a hegyekben kanyarog a makksötétben... És nem is drága...

Előzmény: Ashi Valkoinen (410546)
trizs77 aug. 15. © 410548

 

 

Sziget – MÁV: jelentős forgalom várható hétfőn Nyugat-Európa felé

 

2014-08-15 13:42

 

Jelentős nemzetközi forgalom várható hétfőn a railjet-vonatokon, ezért a belföldi utazóknak a MÁV mentesítő vonattal, hosszabb szerelvényekkel és többféle utazási lehetőséggel igyekszik segíteni – közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.

 

A közlemény szerint telített kocsikkal várható az Ausztria, Svájc és Németország irányába közlekedő railjet-vonatok indulása hétfőn, a Sziget fesztivál vége után.

 

Ezért hétfőn 12 órakor mentesítő szerelvényt indítanak Bécsbe a Keleti pályaudvarról, a vonat Kelenföldön, Győrben és Hegyeshalomban áll csak meg.


Belföldi utazáshoz számos más lehetőséget is kínálnak ebbe az irányba, ezért mindenképpen érdemes előre tájékozódni a lehetőségekről – hívták fel a figyelmet

 

.(MTI)

 

István Gyuri aug. 15. Creative Commons License 410547

DJ. Bakter: A zsúfoltságnál még az is jobb, ha más - nem ennyire feszített - menetvonala van és 15 perccel több a menetideje. 10 órás úton nem igazán zavaró +15 perc, főleg hogy úgyis késik, ahogy mindig minden balatoni vonat.

Tessék kiszerkesztni :)

Ilyenkor jön az elő, hogy gyakran még a következő vonat elől is félre kellene akkor állnia - miközben a horvátok sem a rugalmasságukról híresek, hogy mikor hajlandóak elvinni a vonatot...

Előzmény: DJ. Bakter (410544)
Ashi Valkoinen aug. 15. Creative Commons License 410546

Az Adriának Keleti-Kelenföld-Székesfehérvár-Siófok-Nagykanizsa-Gyékényes helyeken kívül sehol nem kellene megállnia. Amikor utaztam vele, akkor is szinte teljesen feleslegesen álltunk meg a Balaton minden bokránál, mert sem felszálló, sem leszálló utas nem volt. Meg esetleg lehetne rajta több ülőkocsi is - bármilyen meglepő, de Zágrábban van rendesen utascsere, nyilvánvaló, hogy egy BP-Zágráb, vagy egy Zágráb-Split viszonylatra senki nem akar hálókocsi jegyet váltani - a több ülőkocsi viszont megoldaná ezt a problémát. Hiába van rajta hálókocsi, ha azok meg nem annyira kihasználtak...

sörösgigant aug. 15. © 410545

Az "eősebb" mozdony csak pár percet jelent.

Múlt szezonban is a Balaton parti késéseket is sokan azzal magyarázták, hogy kevés a nagymozdony. Idén lett bőven, de.....Semmit sem jelentett....

Előzmény: DJ. Bakter (410544)
DJ. Bakter aug. 15. Creative Commons License 410544

Erre nem is tudom mit mondjak, de több gondolatom lenne:

1./ Erősebb mozdonyt (TRAXX) kell tenni rá? A keletiből indul, oda érkezik, ezen a két közlekedési napon egy aktuális 3 kocsis IC Miskolcra majd Szilivel megy. Na bumm.

2./ A zsúfoltságnál még az is jobb, ha más - nem ennyire feszített - menetvonala van és 15 perccel több a menetideje. 10 órás úton nem igazán zavaró +15 perc, főleg hogy úgyis késik, ahogy mindig minden balatoni vonat.

3./ Hiába lesz sűrítés, a horvátoknál nagyon begyöpösödött ez a szombat-szombat turnusváltás, tehát nem fog teljesen egyenletesen eloszlani az utasforgalom.

Előzmény: mcg (410543)
mcg aug. 15. © 410543

Az Adria-nak más a megállási rendje, ugyanakkor egyes helyeken "be kell férnie" az alapütemű vonatok közé. Így a menetrendi tartalékai is máshol vannak, hogy mindenki örülhesen a papírmenetrendnek.(amit tudjuk, hogy sosem tart a vonat, dehát mégse lehet kimondani, hogy XY helyen a váltóállítás nem 1 perc, hanem csak 10 másodperc, stb...)

 

Sajnos a feszítettebb menetvonal korlátozott szerelvényt kíván. Lehetne növelni a kocsiszámot, de ahhoz az kellene, hogy az így picit megnövekvő menetidőt ellensúlyozzák mondjuk megállások kivételével. Ha a vonat úgyis tele van nemzetközi utasokkal, akkor eleve minek kell ennyi helyen megállnia, hisz a belföldi kocsik is csak a helyeket foglalják a nemzetközi viszonylatok elől...

:(

Előzmény: DJ. Bakter (410540)
paca664 aug. 15. Creative Commons License 410542

Az ütemes gyorsok

 

Ha megnézed az Adriát is, látohatod hogy ütemen felüli. Ezért.

Előzmény: DJ. Bakter (410540)
paca664 aug. 15. Creative Commons License 410541

Nem vettek ki semmilyen kocsit. Ennyi van rajta, meg jópár helyjegynélküli utas, illetve most éppen kétszer eladott hely is. A szaktopikban már elhangzott a megoldás: jövőre sűrűbben fog járni.

Előzmény: v_peti (410534)
DJ. Bakter aug. 15. Creative Commons License 410540

"viszont a szerelvény mérete a belföldi menetvonalán már így is határeset...:("

"Kocsma nincs benne, pont azért mert nem fér el."

 

Esküszöm, nem értem. Az Adria minden, általam ismert infó alapján 9 kocsis, ebből 2 belföldi.

Az ütemes gyorsok szoktak 12 kocsisok is lenni, az Adria pedig még kevesebb helyen is áll meg, mint azok.

 

Akkor miért határeset?

Előzmény: paca664 (410539)
paca664 aug. 15. Creative Commons License 410539

Kocsma nincs benne, pont azért mert nem fér el.

Előzmény: mcg (410510)
sörösgigant aug. 15. © 410538

Nem autózok, de nagyon felháborít a dolog.....

Őrzés pénzért, de felelősségetnem vállalunk. A legfaszányosabb üzlet. A terület adott, az emberek ott vannak, a fizetésüket, mindegy milyent megkapják. Szedünk sápot, a felelősség meg nuku. Hát...Lófaszt mama !

Előzmény: sörösgigant (410537)
sörösgigant aug. 15. © 410537

Muhaha ! Manhattaninak végre igaza van.....-:)

Előzmény: schlumbergerrrr (410531)
manhattani aug. 15. © 410536

Attól tartok, hogy én más szempontból kérdeztem :-))

Előzmény: schlumbergerrrr (410531)
r1232 aug. 14. Creative Commons License 410535

Ezek hülyék b+!

Előzmény: vezetékes vonal (410515)
v_peti aug. 14. Creative Commons License 410534

Na de akkor odafelé mi ment? Mert ha a horvátok vették ki a kocsit, akkor odafelé rendben kellett lennie a dolognak! Na meg a kétszeri eladásért is a horvátok a hunyók!

Előzmény: keszekusza76 (410503)
v_peti aug. 14. Creative Commons License 410533

OFF vagy fél-OFF: A fotográfust is. Nem hallott az illető az esküvői fotózásról? Ahol a többség profival fotóztat, és nem az otthoni kompakttal?

Előzmény: trizs77 (410511)
v_peti aug. 14. Creative Commons License 410532

Ennek mi értelme? Saját autók után pénzt szedni, az egyik zsebből a másikba átrakni a pénzt. Dolgozói autók után, ha azt munkábajárásra használják, az meg nem túl etikus, ha a dolgozó olyan munkarendben dolgozik. X multinál, ahol 7:30-16:00-ig tart a munkaidő, ott egy ilyen módszerrel a tömegközlekedésre vagy a közös gépkocsihasználatra lehet ösztönözni az embert. De az egyedül dolgozó, hajnalban kezdő vagy későn végző szolgálattevő esetén más a helyzet.

Előzmény: vezetékes vonal (410515)
schlumbergerrrr aug. 14. © 410531

úgy, ahogy manhattani kérdezi: jól meg van ez gondolva, kérem?

Előzmény: Bakter Brother (410529)
manhattani aug. 14. © 410530

>Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft

 

Jól meggondolták ezt?  :-)))

Előzmény: vezetékes vonal (410515)
Bakter Brother aug. 14. © 410529

Pontosabban négy leányból egy lesz. Ha jók az információim, akkor a MÁV-Kert Kft. be fog nyelni három másikat, és ez lesz az új név.

Előzmény: schlumbergerrrr (410528)
schlumbergerrrr aug. 14. © 410528

Ezen a kis abszurdon miért csodálkoznánk? Újabb leánya született a MÁV-nak? Ideje van, teje van...

Történnek itt sokkal nagyobb abszurdok :-(

Előzmény: vezetékes vonal (410515)
gertam aug. 14. © 410527

KÖSZÖNÖM :-)

 

  - gertam -

Előzmény: 1047 005-2 (410526)
1047 005-2 aug. 14. Creative Commons License 410526
Előzmény: gertam (410525)
gertam aug. 14. © 410525

PANTOGRÁFOSAT!

 

Meg tudná mondani valaki, hogy ki az a topictárs, akinek szenzációs vonatos rajzai vannak, és itt is volt fenn pár belőle?

 

KÖSZÖNÖM!

 

Üdv

 

- gertam -

keszekusza76 aug. 14. © 410524

Szia.

A környező szigetekre és a tovább utazoknak kiváló időpont:)

(ezért is van az egyiken autószállító is)

Előzmény: DJ. Bakter (410507)
jwkllr aug. 14. © 410523

Bent a fth-nál van hely. No de a viharsarokban? Kollégák kocsijából kiszedik az aksikat! A vasőrök fogják pótolni?

Előzmény: vrobee (410522)
vrobee aug. 14. Creative Commons License 410522

Attól függ, hol. Mondjuk Bp-Keleti közelében ennyi pénzért egy parkoló őrzés nélkül is szinte ajándék.

Előzmény: jwkllr (410521)
jwkllr aug. 14. © 410521

Annyi pénzért viszont illik vigyázni az autókra!

Előzmény: vezetékes vonal (410515)
vrobee aug. 14. Creative Commons License 410520

Ezeken a helyeken az állomás közelében közterületen (közforgalom számára megnyitott területen) nem lehet parkolni?

Mert alapvetően valamilyen szinten az rendben van, hogy a zárt, úgymond ezért fenntartott területen való parkolásért a cég pénzt kér. Mondjuk az egységes sarc minden egyéb faktortól függetlenül, az teljesen értelmetlen, na de nem ez az első ilyen a MÁV-nál...

Előzmény: benbe (410517)
normaidő aug. 14. Creative Commons License 410519

a dolgozó az ingyenes arcképessel a zsebében is inkább autózik? :-)

 

Aki hajnalban olyankor kezd amikor nem jár vonat akkor biztosan.

Pl.: 2:05, 2:37,3:09, 3:23 és egyéb korai időpontokban vagy aki 23:00 után végez ( vonalanként változó, de még Budapestről se indul mindenhova igen későn vonat , meg a telephely a lejelentkezési hely meg a vasútállomás nem egy helyen van sokszor, hanem  20-30-40 percre, különösen ha nem a legközelebbi vasútvonalhoz tartozó telephelyen dolgozik az illető) Aki későn végez vagy kora hajnalban kezd, az biztosan nem tud vonattal járni, ha csak nem "benn alszik" ami azt jelenti, hogy kiesik min 3-4 óra is esetleg.... Korlátozottan áll rendelkezésre pihenőhely, így főleg régen amíg nem járt a többség autóval addig nem jutott mindenkinek hely.

Több ezer ember jár ( főleg vezető jegyvizsgáló, mozdonyvezető stb) változó időpontokban munkába, ezek közül a hajnali késő esti időpontokban se személyszállító vonat nem jár, se más tömegközeledés, pl busz sincs. Általában mindenki arra törekszik, hogy a pihenőidejét lehetőleg otthon, és ne a céges pihenőben töltse el.... Kivéve, akinek nincs autója...

 

Előzmény: erdőszéli (410516)
erdőszéli aug. 14. © 410518

"Van egy csomó szolgálati hely napi két személyszállító vonatpárral, vagy éppen semennyivel, és oda is be kell járni."

 

gondoljunk pl. bodajkra. lepukkant épület, gazos terület, falu szégyenfoltja. ha a szolgálattevő az ezres szviftet a ház mellé parkolja, akkor fizet?

Előzmény: benbe (410517)
benbe aug. 14. Creative Commons License 410517

Van egy csomó szolgálati hely napi két személyszállító vonatpárral, vagy éppen semennyivel, és oda is be kell járni. Sokan laknak - furcsa ez, de így van - vasút nélküli településen. Vagy egyszerűen csak egy nagyobb város túlsó végén.

Előzmény: erdőszéli (410516)
erdőszéli aug. 14. © 410516

a dolgozó az ingyenes arcképessel a zsebében is inkább autózik? :-)

Előzmény: vezetékes vonal (410515)
vezetékes vonal aug. 14. © 410515

Kis abszurd:

Szeptembertől a MÁV területén lévő, MÁV által használt autók, kisteherek után az újonnan megalakuló cég (MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft) parkolási díjat szed, autónként cca 15000 ft - ot. "Természetesen" a dolgozók magánautóiknak is fizetni kell.

kis59vasutas aug. 14. © 410514

Úgy látom, Ti sem tudtok mindent...:))

 

Előzmény: kis59vasutas (410501)
hmsoft aug. 14. Creative Commons License 410513

Egy kis carszkojeszelói: kapacitásbővítések a Moszkvai Vasúton (rzd.ru alapján)

Amellett, hogy a moszkvai belső vasúti körgyűrű S-Bahn-osítása kb. 40%-os készültségű (a jelenleg kétvágányú vonal kétharmada háromvágányú lesz, villamosításra kerül, kiépülnek a metrókapcsolatok és a vonal menti utasforgalmi létesítmények), folyik a sugárirányú vasutak fejlesztése is.

A jaroszlavli oldal jelenleg Mitiscsiig négy-, Puskinóig háromvágányú, de ezt már kezdi kinőni, ezért a fejpályaudvartól Mitiscsiig megépül az ötödik, onnan Puskinóig a negyedik vágány. A kétvágányú bolsevói szárnyvonal kap egy harmadikat. A belső szakaszon így a jelenlegi, napi 217 pár elővárosi vonat helyett 260 pár járhat (az erre a forgalomra rárakódó távolságiakat nem számítva). A gorkiji oldalban Zseleznodorozsnajáig lefektetik a negyedik vágányt (jelenleg három van), ezzel napi 133-ról 160-ra növekszik az elővárosi vonatpárok mennyisége. A fejpályaudvartól Ljublinóig, a meglévő kettő mellé az elővárosi vonatok kapnak még két vágányt. A Ljublino-Podolszk szakaszon, ahol a 3. és 4. vágány napjainkban a tehervonatoké, vegyes rendszer lesz, vagyis az elektricskák üzemszerűen belakják ezeket a sínpárokat is (kiegészülve a hozzátartozó utasforgalmi létesítményekkel). A kazanyi oldalban, a Ljubercinél lévő elágazás főága kiegészül az ötödik és hatodik vágánnyal, azaz keletkezik egy hatvágányú állomásköz. A teherforgalmat és az itt viszonylag erős távolsági forgalmat figyelembe véve, az intézkedés hatására 154-ről 197-re nő a kapacitás, elővárosi vonatpárban számolva.

hm

Nachtstern aug. 14. © 410512

Biztosan valami külföldi fordítás a cikk :-)

Előzmény: trizs77 (410511)
trizs77 aug. 14. © 410511

a vasúti baktert, sorompó őrt is felsorolja mint kihalt szakmát :

 

http://index.hu/index2/#bloghu/ritkanlathatotortenelem/2014/08/13/kihalt_szakmak

 

 

mcg aug. 14. © 410510

azon a vonaton elég sok "alibi" kocsi van, melyben nem férnek el sokan, vagy csak szolgáltat (pl. kocsma), de utazni nem nagyon lehet benne...viszont a szerelvény mérete a belföldi menetvonalán már így is határeset...:(

 

Persze ha nem kellene ragaszkodni annyi megálláshoz a 30-ason tudna a hosszabb vonat is menni...:(

 

 

Előzmény: DJ. Bakter (410507)
paca664 aug. 14. Creative Commons License 410509

Fevőhelyes kocsik kb. 98-100%, hálókocsi kb. 85-95%.

Előzmény: DJ. Bakter (410507)
Matiz aug. 14. Creative Commons License 410508

Dehogynem. Elő is szedtem az akkor készült képeket.

http://keptar.trainmodeller.hu/index.php/vasutifenykepek/20030118m31_004

http://keptar.trainmodeller.hu/index.php/vasutifenykepek/20030118m31_009

Van még több is, de jórészt papír alapon.

Előzmény: TEE (410495)
DJ. Bakter aug. 14. Creative Commons License 410507

Nézegettem ezt a horvát kérdést.

Van még két, Zágrábból induló vonat, igencsak béna időpontban megy (5:58, 6:54 Spliti érkezés), mindegyiken van 4-4 ülőkocsi.

Éppen ezért érdekes (nekem), hogy odafelé nem volt gond: az Adria megy a legjobb fekvésben Zágráb-Split között.

 

Visszafelé viszont ez a két vonat jobb időfekvésben megy, aki csak Zágrábig jön, annak azok a lehetőségek kedvezőbbek.

 

Arról mi volt a tapasztalat, hogy az ülőkocsin kívüli többi kocsi milyen kihasználtságú volt? Lehet, hogy az emberek többsége nem veszi meg a 10...14 EUR fekvőhelyes kocsijegyet, mindenesetre egy agyonhirdetett nyári szezonvonat 66 ülőhellyel eléggé sovány, ezt már az elején át lehetett volna gondolni. Majdhogynem egy buszba többen férnek.

Előzmény: Ashi Valkoinen (410500)
gertam aug. 14. © 410506

PANTOGRÁFOSAT!

 

De olvastam, nem is marslakóra váram, hiszen vele folyamatosan beszéltem, hanem arra, hogy a

topictársak jelentkeznek ....

:-(((((

 

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: DJ. Bakter (410505)
DJ. Bakter aug. 14. Creative Commons License 410505

"vártam, vártam, vártam, aztán....."

 

....nem olvastad marslakó azon posztját (itt), hogy elmarad?

Előzmény: gertam (410504)
gertam aug. 14. © 410504

PANTOGRÁFOSAT!

 

Pontosítsunk!

 

Én érdeklődtem, jelentkeztem ( talán elsőként), naptárba bejelöltem, vártam, marslakóval beszéltem, vártam, vártam, vártam, aztán.....

 

a 7 végére más programot szerveztem! 

 

:-(((

 

Üdv

 

- gertam- 

Előzmény: v_peti (410498)
keszekusza76 aug. 14. © 410503

Peti.

A képeken szlovák fülkés ic jellegü kocsi van:)http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/SK/ZSSK_Bmeer.php

Ha a  horvátok kiveszik,kivennék  Splitben a kocsit ,vajon mivel pótolhatnák,

nincs ilyen jellegü kocsijuk,pláne Splitben.

Amúgy müszakilag ilyen szar kocsit küldünk,még jó hogy ott nem maradt.

(volt réges-régen olyan hálókocsikalauz,aki Istanbulból kocsi nélkül ért haza,

a kocsit 2 hét múlva+jó sok bolgár leva kifizetése után küldték meg:))))

 

A belföldi éjszakai járataik viszont ilyen jellegü kocsikból állnak:(http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/HR/HZ_Bl.php

Sőt még kényelmesebbek is mint ezek az szlovák bérkocsik.:)(kihúzható az ülőlapja)

 

Mivel viszont a Mávos jegyre termeskocsi van ráírva,ez lesz a probléma forrása:(

Nem a megfelelő férőhelyü kocsit bérlik a Máv-Stopnál:(

 

Előzmény: v_peti (410502)
v_peti aug. 14. Creative Commons License 410502

Közben találtam ott egy magyarázatot. A horvát vasút kivette a rendszerből a 80 üléses kocsit, és berakott egy új 60 üléses fülkéset, de a foglalásokat nem vitte át az újba, hanem új kocsiként jelent meg az. Magyarul két helyen hibáztak. 1: Nem megfelelő méretű kocsi berakása. 2: Óriási adminisztratív hiba.

Persze, elvileg az is lehetett volna, hogy mindkét kocsi megy, de akkor nem azonos lett volna a számuk!

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (410500)
kis59vasutas aug. 13. © 410501

Üdv!

A 753-a szegedi Pilisen miért feküdt meg? Az utasokat a debreceni IC vitte tovább.

Ashi Valkoinen aug. 13. Creative Commons License 410500

Na, úgy látom, nemcsak én élveztem a heringjáratot a nagyszerű Adrián...

v_peti aug. 13. Creative Commons License 410499

Ha összejött volna a buli, akkor fejben tartottam volna. Vagy ha a gép mellett vagyok délután, akkor meg kibontottam volna egy sört. De most már késő. Esik az eső, nem megyek le a kocsmába inni, a benzinkút meg a válság miatt 10-kor zár, a bolt már zárva. Na és holnap meg a 9209-essel kell utaznom!

Előzmény: v_peti (410498)
v_peti aug. 13. Creative Commons License 410498

Senkit sem érdekel! :( Marskalakó az 5 és a 10 éves évfordulóhoz hasonlóan összejövetelt szervezett volna, de érdeklődés hiányában ez is elmaradt! :(

Előzmény: TEE (410495)
v_peti aug. 13. Creative Commons License 410497

Számítógépes jegyeladás esetén hogy lehet egy helyre két jegyet eladni??? A nemlétező 7-es és 8-as még előfordulhat, de ezt hogy magyarázzák az illetékesek?

v_peti aug. 13. Creative Commons License 410496
TEE aug. 13. Creative Commons License 410495

Urak! Meg sem emlékeztetek arról, hogy ma 15 éves a topik?

zjakabfi aug. 13. © 410494

Nem értek az étkezők (IC kocsik? )  a Keletiből... Elég durva...

Előzmény: Vili a veréb (410486)
manhattani aug. 13. © 410493

Szerintem lenn van az hamar.

Az OFF repülőnél rosszabb a helyzet: a meglőtt KAL007-es kb. tizenhárom percig zuhant...

Előzmény: Vendégsín (410491)
cs1014 aug. 13. © 410492

Valószínűleg a nagy esőzések utáni földcsuszamlás moshatta ki a sínt a vonat alól.

 

Ezek a svájciak! Más feltalálták a vízben oldódó sínt?Mondjuk nem vicces, csak már megint az újságírók, meg ismét a hülyeség. Mint a hidraulikus vészfékventilátor.

Előzmény: Vendégsín (410491)
Vendégsín aug. 13. © 410491

Júniusban nézegettem, - ott is - hogy egy kisiklásnál kb. hány Miatyánk mehet le, mire leér a kocsi a völgy aljára...

Előzmény: sörösgigant (410490)
sörösgigant aug. 13. © 410490

Az ottani utasok helyében be is......Szóval kellemetlen....

Előzmény: martinaxe7 (410489)
martinaxe7 aug. 13. © 410489
v_peti aug. 13. Creative Commons License 410488

Ilyenkor a páratlanon utazókat tájékoztatják, hogy szálljanak le Kelenföldön, mert egyhamar nem lesz indulás, vagy szívnak a vonatban?

 

Előzmény: DJ. Bakter (410487)
DJ. Bakter aug. 13. Creative Commons License 410487

Úgy nézem, hogy Déli-Kelenföld között lehetett valami, mert 1972 +106', 200 +132', 852 +60', a páratlanok is álltak Kelenföldön.

Előzmény: Vili a veréb (410486)
Vili a veréb aug. 13. Creative Commons License 410486
Mi történt a 850-essel? Már 143' késést ír ki Elvira néni - a Start honlapon meg szemérmes hallgatás...
paca664 aug. 13. Creative Commons License 410485

15 perc erejéig meg kell várnia.

Előzmény: gmarc (410484)
gmarc aug. 13. Creative Commons License 410484

Kérdés a szegediekhez: 30707 (Szeged-Röszke) megvárja a 710-et (Budapest-Szeged)?

trizs77 aug. 12. © 410483

Köszönöm.

Ez magyarul van.

 

 

Előzmény: paca664 (410481)
gertam aug. 12. © 410482

PANTOGRÁFOSAT!

 

Kalauz (vjv) maradt, neten is vehetsz jegyet, és azokon az állomásokon ahol eleddig lehetett - erről és az időkorlátozásról a START honlapján

 

http://mav-start.hu/utazas/menetjegyirodak.php

 

itt tájékozódhatsz :-DD

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: trizs77 (410478)
paca664 aug. 12. Creative Commons License 410481

Nem változott semmi, csak a kalauz jegykiadógépe.

Előzmény: normaidő (410480)
normaidő aug. 12. Creative Commons License 410480

Vonali végrehajtási utasítás szabályozza le hány fônek kell lenni az F1 F2 F2 függelékeivel összhangban..

normaidő aug. 12. Creative Commons License 410479

Egyszerûsített forgalmi szolgálatra berendezett vonalak illetve MEFI Mellékvonali forgalomírányítás van ezért személyszállító vonatok 2 emberesek , mert a kalauz aki az utasítás nyelvén vezetô jegyvizsgáló látja el a forgalmi teendôket!!!

Előzmény: trizs77 (410478)
trizs77 aug. 12. © 410478

Magyarul:

 

1./ Az említett vonalak vonatain maradt kalauz, vagy már nincs ?

 

2./ Az állomásokon lehet még jegyet venni pénztárban, vagy csak automatáknál?

 

 

gertam aug. 12. © 410477

PANTOGRÁFOSAT!

 

Netes is mehet, csak a telefon és a nyomtató változott!

 

ELŐNYÉRE!!!

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: normaidő (410476)
normaidő aug. 11. Creative Commons License 410476

Netes jegyvásárlásra gondoltam....

Előzmény: normaidő (410475)
normaidő aug. 11. Creative Commons License 410475

Újfajta jegykiadó gép van a Palóc vasúton vagy otthon kell nyomtatni a jegyet?

Előzmény: gertam (410474)
gertam aug. 11. © 410474

PANTOGRÁFOSAT!

 

Melyik szóra vagy kíváncsi? :-DDDD

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: trizs77 (410473)
trizs77 aug. 11. © 410473

ugyanez magyarul, hogy hangzik ?

 

 

Előzmény: gertam (410472)
gertam aug. 11. © 410472

PANTOGRÁFOSAT!

 

Augusztus 1-től Vác-Ipolytarnóc-Aszód háromszögben a jegykiadás masinája a vonaton (Motorola helyett):

 

LG okostelefon, és Zebra nyomtató !

 

Üdv

 

 - gertam -

Előzmény: paca664 (410471)
paca664 aug. 11. Creative Commons License 410471

Az, hogy télen nem kaphatsz ilyet?

Előzmény: gertam (410416)
paca664 aug. 11. Creative Commons License 410470

booking.com

Előzmény: gertam (410464)
foxtrotyankee aug. 10. © 410469

értem. köszi a választ.

 

a nagykőrösi úton is van egy ilyen átjáró, és ott ráadásul föl is van újítva :D

https://www.youtube.com/watch?v=zLyh7JQ0sws

Előzmény: vmarczi (410431)
j.r.c. aug. 10. © 410468

Nekem aztán mesélhetsz, az IC kocsijaid ott állnak, a sör meg meleg, télen pedig a pórnép járatain meg vagy be van gyújtva vagy nem kit érdekel, így jártak.

Előzmény: r1232 (410463)
gertam aug. 10. © 410467

KÖSZÖNÖM!!!

 

SZIA

 

- gertam -

Előzmény: benbe (410466)
benbe aug. 10. Creative Commons License 410466

Erika panzió Tatranská Lesnánál nekem is bevált, de a szlovák topic tanúsága szerint másoknál is. Főszezonban 17 euró/fő/éj, én télen voltam, akkor még olcsóbb volt.

Előzmény: gertam (410464)
gertam aug. 10. © 410465

PANTOGRÁFOSAT!

 

FEDVÉNY:

 

A kép lemaradt

 

Íme:

 

 

Üdv

 

- gertam -

 

 

Előzmény: gertam (410464)
gertam aug. 10. © 410464

PANTOGRÁFOSAT!

 

A MÁV-START Tátrai kedvezményes jegyéhez szeretnék kérni egy kis segítséget.

 

A fenti térképen látható állomások közelében tud valaki egy emberbaráti árú szálláshelyet 2 fő részére 3 éjszakára?

 

Előre is köszi!

 

Üdv

 

- gertam -

r1232 aug. 9. Creative Commons License 410463

Ki van építve a lehetőség azt nem használják semmire.

 

Használják. Az IC kocsik pl. ott állnak az 1. "behűtve", vonatukra várva.

Előzmény: j.r.c. (410436)
r1232 aug. 9. Creative Commons License 410462

a Nohabot az indulás előtt 15-20 perccel akasztják a szerelvényre így hiába termeli az energiát Székesfehérvár előtt nem nagyon tudják lehűteni a nedűket.

 

Pedig tudnák, csak fel kéne tenni a szerelvényt előfűtésre...

Előzmény: Nohabf (410433)
gertam aug. 9. © 410461

PANTOGRÁFOSAT!

 

NEM, és itt a lényeg!

LG a nyerő típus, és nincs "ceruza"! hanem érintőképernyő!

 

Egy jól átgondold menürendszer, a gyakorlatban is jól használható masina, augusztus 1-től Vác-Balassagyarmat - Ipolytarnóc - Aszód szakaszon!

 

Üdv

 

- gertam -

 

 

Előzmény: vsutas (410460)
vsutas aug. 9. © 410460
MJR3 androidos telefonnal készült.
Előzmény: gertam (410458)
gertam aug. 9. © 410459

PANTOGRÁFOSAT!

 

... Háló-, majd étkezőkocsik építését -  a transzkontinentális vonalakon való közlekedtetés céljából - először Amerikában kezdték meg. 1858-ban indult indult az első Pullmann-féle hálókocsijárat, s néhány évvel később, 1863-ban bevezették az étkező-és termeskocsikat is.

 

....Európában 1876-ban  /a belga és angol hálókocsi-társaságok egyesülésével/ jött létre a W.L.

53 kocsiból álló kocsiparkjuk első járata 1877-ben indult el Párizs és Menton között .....

 

... A hálókocsik bevetése után Európában is hamarosan sor került étkezőkocsik építésére és indítására (1880).  ....

 

 

Forrás:

Vasutak Világa 4. kötet

MAVOE szakmai füzete, Budapest, 1973.

 

/ 9. és 15. 17. oldal /

 

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: Gulper (410444)
gertam aug. 9. © 410458

PANTOGRÁFOSAT!

 

Az is stimmel

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: schlumbergerrrr (410432)
manhattani aug. 9. © 410457

Ez lenyűgöző - és még össze is vág a mi adatainkkal :-)

 

(Amerikában már a polgárháború kezdete, 1861 előtt próbálkoztak jeges hűtőkocsival, de iparszerűen csak a háború után, 1865-től jelent meg a vasúton.)

Előzmény: hmsoft (410455)
hmsoft aug. 8. Creative Commons License 410456

volt-e étkezőkocsi 1520 mm-en

 

(ami akkor még persze 1524 volt)

Előzmény: hmsoft (410455)
hmsoft aug. 8. Creative Commons License 410455

Egy ukrán gyerek összeszedett néhány érdekességet (forrásmegjelölések az anyag alján) az angliai vasúti utasok étkezéséről (többek között). Eszerint a Pullman-kocsik 1874-ben végzett, kísérleti menetei során már alkalmaztak étkezőkocsit. De menetrend szerinti vonatba 1879-től soroztak ilyen kocsikat, a London-Leeds vonalon, bár ott még csak könnyű reggelit kaptak az utasok. Az étkezőkocsik angliai elterjedését nemcsak "folyosós" kocsikra való áttérés lassította, hanem például a Great Western-nek 100.000 fontjába fájt az állomási büfés kiszolgálásról való lemondás, 1895-ben: ennyit kért az ételeket addig felszolgáló Swindon Junction Hotel Co. a szerződésbontás címén.

Itt van egy olyan mondás, miszerint 1882.10.10-én egy Párizs-Bécs vonat kapott étkezőkocsit - de forrásmegjelölés, az nincs. Az itt szereplő, rövid életrajz alapján Pullman 1867-ben kezdett hálókocsikat gyártani, és ugyanabban az évben nősült. Szóval az se kizárt, hogy az első hálókocsik a neje hatására lettek kvázi-étkezők is egyúttal. :)

Cirillbetűs adatot étkezőkocsikra vonatkozóan csak olyat találtam, hogy 1915-ben a Délnyugati Vasúton (Ukrajnában) épült egy étkezőkocsi, amelyben gyakorlatilag klímaberendezést alkalmaztak (kényszerkeringetni, hűteni és fűteni tudták az utastér levegőjét). Hogy előtte volt-e étkezőkocsi 1520 mm-en, arra hirtelen nem találok adatot. Ugyanezen az oldalon szerepel néhány teherkocsis érdekesség is, például az első hűtőkocsi (jeges, persze) 1862-ben jelent meg, és 1885-ben épült az első szeszszállító. :)

hm

Előzmény: manhattani (410454)
manhattani aug. 8. © 410454

Találtam egy még korábbi adatot: a Pullman első két "szálloda kocsija", a President és a Western World, hálókocsik, konyhával, ahol rendelésre ételt sütöttek-főztek, 1867-ben.

 

1868-ban meg a szintén Pullman kocsi, a Delmonico a nicknévadóm városrészben lévő híres étterem nevét hordta, már bármely kocsiosztályú utasnak szolgált föl ételt, aki a kocsiba ment. Úgy tűnik, ez világrekord.

Előzmény: Gulper (410453)
Gulper aug. 8. Creative Commons License 410453

"... első angliai magasabb osztályú személykocsik nem folyosósak, hanem külső járdásak voltak ..."

Ezért aztán gondolom az emésztési végtermék elhelyezést is a technikai megállások alatt végzeték.

 

"... nem találhattak volna annyi kiépült települést, ahol vendég enni kaphatott. Jobb volt, hogy a vonat vitte magával az ételt ..."

Igen, ez logikusan hangzik.

Kicsit én is keresgettem, de nem találtam olyan adatot, mely az USA elsőbbsége ellen szólna.

Előzmény: manhattani (410452)
manhattani aug. 8. © 410452

Az első angliai magasabb osztályú személykocsik nem folyosósak, hanem külső járdásak voltak, amin a kalauz végigment, de utasnak nem javasolnám ugyanezt.

 

A legalsó osztály meg olyan volt, mint egy mai E kocsi, abban ültek a szegényebb utasok, esőben, mozdonyfüstben :-) De ettől még lehet, nem tudom. Mindenesetre, mikor indult a Flying Scotsman, ami úgy generál a gazdagabbak vonata volt, azon sem gondolkodtak étkezőkocsiban, inkább megállt Yorkban fél órára.

 

Az tény, hogy Amerikában akkoriban a hosszabb járatú vonatok mellett nem találhattak volna annyi kiépült települést, ahol vendég enni kaphatott. Jobb volt, hogy a vonat vitte magával az ételt.

Előzmény: vrobee (410451)
vrobee aug. 8. Creative Commons License 410451

Amerikában baromi nagy távolságokra, gyéren kiépült területekre vitt a vasút már szinte a kezdetektől fogva - merthogy igazából a vasút pörgette föl a parttól távolabbi részek benépesedését. De azért szerintem az étkezőkocsi ötlete annyira kézenfekvő, hogy szerintem nem lehet kizárni, hogy voltak kezdeti próbálkozások még a "hőskorban" (pl. Angliában akár évtizedekkel azelőtt, hogy a Flying Scotsman útvonala elkészült volna), amik aztán mondjuk hamar elsikkadtak...

Előzmény: manhattani (410450)
manhattani aug. 8. © 410450

Amerikában a Pullman Hotel car Chicago és Omaha, Nebraska között "in the mid-1870" járt, tehát kb. 1875-ben. Azon volt szállás, étkezés.

(Encyclopedia of North American Railroads)

 

Úgy tűnik, Amerika erősen nyerésre áll.

Előzmény: manhattani (410449)
manhattani aug. 8. © 410449

Jó hogy Európát írtam! :-)

"San'yo Railway introduced Japan's first dining cars in 1899 ..."

A History of Japanese Railways-ből.

Előzmény: manhattani (410445)
manhattani aug. 8. © 410448

Nagyon régen már :-)) említettem egy nagyon befolyásos személynek, hogy "másnap a Nohabos vonattal megyek". "Akkor szólok a lányoknak, hogy még este tegyenek be elég sört a hűtőbe".

 

A vonat indulásakor finom hideg gyöngyöző sört kaptam.

Azt nem tudom, hogy este nem pakolták-e ki a húst a padlóra.

 

Azt sajnos nem mondhatom meg!! :-))

Vetesi75 aug. 8. © 410447

A sört is lehetne előhűteni...

Előzmény: normaidő (410446)
normaidő aug. 8. Creative Commons License 410446

A Déliben lehet(ne) előfűteni, csak, ki kell táblázni, a szerelvény villamos előfűtés alatt áll, és mindjárt megvan a dolog oldva, csak gondolom lusták, vagy az az egy fűtési lakatos nem töri magát, érdekes volt ahogy a Keletiben a bakon álló két kocsit tudták külső forrásról előhűteni, ha akarják, akkor lehet, ha meg nem akkor meg ez a vége...

Előzmény: j.r.c. (410436)
manhattani aug. 8. © 410445

Azt gondolom, hogy Európában az első étkezőkocsi Angliában (Nagy-Britanniában) lehetett. Ha ott, akkor a csúcs expresszükön, a Flying Scotsmanen (ezeket nem tudom, csak gondolom).

 

Idézet a szakhonlapról, a Flying Scotsman munkából: "Miután 1900-ban megjelent a vonatban az étkezőkocsi, ...)

Szóval 1900-ban. Ekkor a Flying Scotsman tartózkodása Yorkban 30 percről (mert akkor ott ebédeltek) 10 percre csökkent.

Úgyhogy azt gondolom, Amerika nyert.

Előzmény: Gulper (410444)
Gulper aug. 8. Creative Commons License 410444

Bennem azért megmaradt a kételkedés. Mert a mondott korban még nem az USA volt a világ vezető hatalma, semmilyen értelemben sem. Úgyhogy én titokban azt hiszem, hogy Európában lehetett az első étkező kocsi. Meg kéne néznem valami európai forrást is, de gondoltam megkérdezem, hátha valaki már megtette.

Előzmény: schlumbergerrrr (410441)
martinaxe7 aug. 8. © 410443

Már este van és kilencedike?

 

http://www.termalfurdo.net/cikk/2668

smith aug. 8. Creative Commons License 410442

Akkuk+inverter, vagy egy méretes UPS külső akkuval az italhűtőkhöz nyilván űrtechnika lenne....

Persze ezek után felmerül a kérdés, hogyan biztosítják az egyéb hűteni valók biztonságos tárolását...

Előzmény: Nohabf (410433)
schlumbergerrrr aug. 8. © 410441

http://en.wikipedia.org/wiki/Dining_car

 

Most railroads began offering meal service on trains even before the First Transcontinental Railroad. By the mid-1880s, dedicated dining cars were a normal part of long-distance trains from Chicago to points west

Előzmény: Gulper (410439)
Nohabf aug. 8. Creative Commons License 410440

Szerintem igaz lehet az állítás.

 

Jónéhány filmben is felbukkannak az étkezőkocsik és kétlem nem  a saját fantáziájuk szülte.

Előzmény: Gulper (410439)
Gulper aug. 8. Creative Commons License 410439

A cikkben hivatkoznak erre az írásra:

http://timelord.blog.hu/2012/05/07/kepek_az_etkezokocsik_multjabol

És ebben a cikkben ez áll: "Az étkezőkocsi amerikai találmány."

Vajon igaz ez az állítás ?

Előzmény: Muurola (410427)
GARFIELD aug. 8. © 410438

Háát sok minden le van írva, hogy a bürokraták, és hatóságok mivel nehezítik a világ folyását... 

 

Engedélyeznek egy nyilvánvaló hülyeséget, évek alatt.... Gratula NKH.

Előzmény: vmarczi (410431)
Nohabf aug. 8. Creative Commons License 410437

Túl egyszerű lenne..............

Előzmény: j.r.c. (410436)
j.r.c. aug. 8. © 410436

Ha meg annyit áll ott, miért nem lehet a "túlfelét" odadrótozni addig is? Ki van építve a lehetőség azt nem használják semmire.

Előzmény: Nohabf (410433)
LassítottSzemély aug. 8. © 410435
Nohabf aug. 8. Creative Commons License 410434

Volt már rá példa.............

Előzmény: LassítottSzemély (410429)
Nohabf aug. 8. Creative Commons License 410433

Tavaly még valahogy eldöcögött a móka az idei év az tényleg nem süssfelnap.

 

Az még hagyján hogy az ellátmány sokszor hiányos rajta de általában a étkezővel a szerelvényt jó esetben az indulás előtt egy órával már be szokták tolni (hangsúlyozom jobb esetben) viszont a Déli szűk keresztmetszetének hála a Nohabot az indulás előtt 15-20 perccel akasztják a szerelvényre így hiába termeli az energiát Székesfehérvár előtt nem nagyon tudják lehűteni a nedűket.

 

Tapolcáról visszafelé a hűtés már jobban menne de félúton szinte már nincs mit hűteni mert az ellátmány elfogy.

 

Ha az Utasellátó ellátmány szempontjából nem lenne szűkmarkú még jobb is lehetne a helyzet nah de így.....................

Előzmény: Muurola (410427)
schlumbergerrrr aug. 8. © 410432

A vonatszám?

Előzmény: gertam (410426)
vmarczi aug. 8. © 410431

Nos, a Budaörs állomáshoz tartozó, "Préko/ISG" iparvágány összekötő vágányán lévő AS 13 sz. régi 1-es úton átvezető, valamint az AS 15 sz. (budakeszi úton átvezető) nyíltvonali fénysorompók leszerelésére, hosszas procedúra után, 2012-ben kapott engedély a vasút.

Az iparvágányon közel 20 éve nincs forgalom. Kb. 8-10 éve sínek sincsenek, mert ellopták nagy részét.

Több, mint 10 hatóságtól, önkormányzattól kellett beszerezni az útátjáró fedezési módjának változtatási engedélyét. Tehát az útátjáró fizikailag létezik (bár sínek nincsenek sok helyen). Az NKH 2012-ben engedélyezte, hogy a (sín nélküli) iparvágányt, kiszolgálás alkalmával a tolatószemélyzet fedezze. :-D

Sok, egymásnak ellentmondó törvény, és hatósági előírás van, amik már nem felelnek meg a mai kornak, de attól a szabály az szabály.

Tehát sok időbe tellett, és sok pénzbe, hogy "megszűnjenek" a sorompók.

Sok ilyen van még szerte az országban.

 

Előzmény: foxtrotyankee (410425)
smith aug. 8. Creative Commons License 410430

A dolog élőben is botrányos volt, bár én csak Tapolcától Almádiig követtem helyszínen az eseményeket.

Különös, hogy a déli parti étkezőkön légkondira is fussa, a sör pedig hideg.

Előzmény: Muurola (410427)
LassítottSzemély aug. 8. © 410429

Elképzelem, mi lett volna, ha a szociálizmuson edződött utasok előveszik a hűtőtáskájukból a hazulról hozott elemózsiát...

Előzmény: Muurola (410427)
papanatoo aug. 8. Creative Commons License 410428

Nem tudom volt-e, de jelentős változás előtt a zártárcsák világa itthon:

 

Tájékoztatjuk, hogy a transzeurópai hagyományos vasúti rendszer forgalmi szolgálat és forgalomirányítás alrendszerére vonatkozó részletes műszaki és üzemeltetési szabályokat, valamint az alrendszer vizsgálati eljárása során alkalmazandó eljárások követelményeire vonatkozó rendelkezéseket a 2013/710/EU bizottsági határozattal módosított 2012/757/EU bizottsági határozat tartalmazza.

 

A hivatkozott bizottsági határozat 4.2.2.1.3. pontja szabályozza a vonatok végének megjelölését. A határozatnak történő megfelelés érdekében módosítani tervezzük a hatályos F.1. sz. Jelzési Utasítást. A tervezett módosítás értelmében az F.2. sz. Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó hálózaton a vonatok végét nappal és sötétben egyaránt 2 db, vörös fénnyel folyamatosan világító zárjelző lámpával kell jelezni. Amennyiben a vonatok végét nem lehet 2 db folyamatosan vörös fénnyel világító lámpával megjelölni (a jármű kialakítása, vagy a berendezés üzemképtelensége miatt), akkor a vonatok végének megjelölésére 2 db oldalt fehér háromszögeket, alul és felül vörös háromszögeket ábrázoló, fényvisszaverő kialakítású zárjelző tárcsát kell alkalmazni.

 

Az utasítások (F.1., F.2., F.2. Függelék, E.1., E.2.) változása több módosítást magában foglaló csomagban valósul meg. A módosítások hatályba léptetése – figyelembe véve a hatósági jóváhagyási folyamatot, valamint az oktatás és vizsgáztatás lebonyolítását – várhatóan 2015. június hónapban történhet meg.

A zárjelző tárcsák szabványosítási folyamata megkezdődött, a MÁV szabvány 2014. őszén elérhető lesz.

Muurola aug. 8. © 410427

Nohab rajongók ekézik a MÁV-START-ot, nem volt elég a svéd vas, sör is kellett volna. Méghozzá hideg! :) Hiába lett Zaránd úr a MÁV Nosztalgia ügyvezetője, úgy fest, még sok idő kell a MÁV-START-nak ahhoz, hogy felnőjön egy Élményvonat szintjére! :)

 

Új hungarikum: az étel- és italmentes étkezőkocsi

Szegény éhes utas elkövette az ősbűnt, elhitte, amit a MÁV-Start a honlapján és a sajtón keresztül állít, vagyis hogy a nyári szezonban olyan vonatokat is indítanak a Balatonra, ahol van utasellátó szolgáltatás. Ez részben persze igaz, hiszen az pl. a cikkben is benne van[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

gertam aug. 8. © 410426

PANTOGRÁFOSAT!

 

Határeset, de nem az igazi .....

 

Sokkal konkrétabb a tény :-)

 

SZÉPNAPOT, irány Szombathely - mármint nekem -

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: siófoki35 (410424)
foxtrotyankee aug. 7. © 410425

tudja valaki, hogy anno a Budaörsnél az egyes utat keresztező iparvágány fénysorompója hogyan ment tönkre annyi év villogás után? mert 2006 ban irt róla egy cikket a vezess.hu hogy le kellene szerelni, de csak 2012-ben szerelték le,mert elromlott. és a Budakeszi felé vezető úton 2 fénysorompó volt,de a streetview-on csak 1 látszik. mi történt vele ellopták?

siófoki35 aug. 7. © 410424

Más a betűtípusa az állomásoknak.

Előzmény: gertam (410416)
gertam aug. 7. © 410423

PANTOGRÁFOSAT!

 

Az észrevételért nagy piros pötty :-DDD, de ennél különlegesebb a jegy.

Ebben az esetben most tekintsünk el ettől - az egyébként fontos(!!) dologtól.

 

Más az érdekes a jegybe ...

 

Üdv

 

- gertam -

 

Előzmény: vsutas (410422)
vsutas aug. 7. © 410422

Nem teljesen szabályos,mert a két fekete csík között kell lenni az adatoknak.Ezen pedig a csíkra nyomtatódott néhány adat,ami nem látszik.

Előzmény: gertam (410421)
gertam aug. 7. © 410421

PANTOGRÁFOSAT!

 

Nem, teljesen szabályosan 1 db jegy, amit a jv a vonaton készített.

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: vsutas (410420)
vsutas aug. 7. © 410420

Két szelvényre lett nyomtatva?

Előzmény: gertam (410416)
gertam aug. 7. © 410419

PANTOGRÁFOSAT!

 

Hogyan lehet a legegyszerűbben 1-ről a 2-re jutni?

Tolnanémediben, egy eltolt keresztben körbe kell nézni. :-DDD


Pécsről 431 001
Pestről 432 002
:-)

Tolnanémedi, 2014.08.07.  8:56 óra

 

Üdv

 

- gertam -

gertam aug. 7. © 410418

PANTOGRÁFOSAT!

 

Valóban a fajlagos kilométerdíja drága, de nem a különleges benne....

 

 

Üdv

 

 - gertam -

Előzmény: GARFIELD (410417)
GARFIELD aug. 7. © 410417

Ha a 90%-os jegy 25  huf, akkor ugye 250  forint 1 km. Ami egy picit drága... 

Előzmény: gertam (410416)
gertam aug. 7. © 410416

PANTOGRÁFOSAT!

 

Ki a kicsit nem becsüli, az az 500 plusz jegyet meg sem érdemli :-DDDD

 FOGÓS KÉRDÉS!!!
A jegynek van egy nem mindennapi tulajdonsága...
Vajon mi lehet az?

 

Üdv

 

 - gertam -

Lee kapitány aug. 7. © 410415

     Mint fejlett demokráciában, a többség akarata számít, azaz a legnépesebb ország vasútja késik a legtöbbet Európában. Így mi egészen jól állunk.   ;-)

 

Üdv: L.k.

Előzmény: paca664 (410413)
Lee kapitány aug. 7. © 410414

     A linkelt "híradó" előzetesben bizony majdnem balesetről volt szó. A hatórás "híradójukat" nem néztem meg ( szerintem nem nagyon ért veszteség), így én önálló műsorrészletnek tekintem az előzetest. Igazából a kommentek eleje is erre íródott. És arra, hogy ilyen szalagcímek gyakran előfordulnak ott (is).

Persze lehet, hogy csak a bemondó tudatlanságból  keltett "pánikot", de mint nagy nézettségű média ez különösen veszélyes. 

 

A tálalás: "Pont, hogy tudták a KRESZ-t, mert mivel nem működött a lámpa, megálltak, hogy körülnézzenek."

 

Lehet hogy én értettem rosszul, de a bemondó azt sugallta, hogy nem tudatosan, hanem ijedtükben álltak meg.  :-) 

 

 

Mindenesetre azért én örülnék, ha az rtl klub személyi állományát újravizsgáztatnák járművezetésből.   ;-)

 

Üdv: L.k.

Előzmény: Lacika 20 (410407)
paca664 aug. 7. Creative Commons License 410413

amíg a MÁV Európa legpontatlanabb vasútja

 

Ezt jópár európai ország kövéleménye axiómaként kezeli a saját vasútjával kapcsolatban, most akkot kinek van igaza? :)

Előzmény: Lacika 20 (410412)
Lacika 20 aug. 7. © 410412

Minden hír a figyelemfelkeltő sztorival indul, utána pedig a magyarázattal.

 

A forgatócsoport tudta mit kell tenni, hiszen megálltak. Gondolom pár ezer kilométert azért autóznak évente. Amúgy a "veszélyben voltak" szöveget, ha helyesen tévedek a pestiek mondták az esetről, a riportban ennek nyomát sem találom.

 

Sajnos a MÁV az mindig hír, bármi történjen is náluk. Mondjuk a sok ilyen rossz jelzőlámpa miatti lassítgatás sem hiszem, hogy jó hatással van a menetidőre. Addig amíg a MÁV Európa legpontatlanabb vasútja, ne csodálkozzatok, hogy mindenki b*sztatja őket.

a Zsóti aug. 7. © 410411

Tudod az a baj, hogy az a tévécsatorna, amelyik ilyen híreket kétheti-havi rendszerességgel közöl, talán a saját forgatócsoportjainak is elmondhatná, hogy ilyenkor mi a teendő. Már nem egyszer forgattak és kaptak a MÁV-tól választ erre. Talán akkor nem lett volna az az előzetes címe, hogy "Majdnem baleset érte az RTL Híradó stábját Pécsen". Annyira forogtak balesetveszélyben, mint egy gyalogos, aki megáll az út szélén, hogy átkeljen az úton.

Előzmény: Lacika 20 (410407)
kopaszsop aug. 7. Creative Commons License 410410

Nyilván ekkor már senki sem figyelt a riportra,

normális híradóban pont ezért szokták az elején elmondani, hogy mi a követendő magatartás, és csak utána jön a "bulvár" - mert az emberi elme (majdnem mindenkinél) így működik: van egy hír, azt még feldogozza, az utána jövő információk viszonyt már halványulnak, mert még mindig az elsővel van elfoglalva. és ezt használja ki nagyon sok csatorna, műsorkészítő, szerkesztő stb.

on

Előzmény: Lacika 20 (410407)
Hernyofan aug. 7. © 410409

Pedig kiépíthetnék - és akkor ott maradhatnának azok a kacatok azon a környéken. Mióta elvitték innen ( 142 ) a desirok jó részét, azóta sok a pontos, vagy majdnem pontos vonat, illetve mindig le tudok ülni.

 

Meg tudnám szokni ezt a luxust.

Előzmény: r1232 (410403)
smith aug. 7. Creative Commons License 410408

Tehát azt mondod, hogy az egész sztorinak nulla a hírértéke?

Egyetértünk!

:-P

Előzmény: Lacika 20 (410407)
Lacika 20 aug. 6. © 410407

Üdv!
Az tény, hogy szenzációhajhászóan volt tálalva a fénysorompós sztori, de attól még nektek sem kellene szövegértésből megbukni.
Pont, hogy tudták a KRESZ-t, mert mivel nem működött a lámpa, megálltak, hogy körülnézzenek. Látták, hogy jön a vonat, ezért felvették az esetet, amiből a MÁV szerint évente százasával fordul elő. Ez utóbbi sajnálatra méltó.
A végén pedig pont elmagyarázzák a hülyéknek, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Sőt azt is elmondják, hogy a fehér fény sem szabad jelzés!!! Nyilván ekkor már senki sem figyelt a riportra, mert már javában fröcsögtek...

benbe aug. 6. Creative Commons License 410406

Nem feltétlenül, mert ezután sokan azt fogják hinni, hogy ez most hibás működés, és nem fogják tudni, mi a teendő. A legtöbb sofőrnek hasonlóan jó a kresz-ismerete. A héten kétszer nem jött össze ellenfelemnek a kanyarodási szabály, pedig az elég gyakran előfordul.

Előzmény: Lee kapitány (410405)
Lee kapitány aug. 6. © 410405

Az nem elég, hogy világgá (na jó, egy ország számra) kürtölik, hogy nem rendelkeznek megfelelő kresz ismerettel?    :-)

 

Előzmény: benbe (410400)
Lee kapitány aug. 6. © 410404

Ilyesmire gondolok, de leginkább egy olyanra, hogy a hivatalos kommentet valamiféle elektronikus úton - a vonatszemélyzet beavatkozásának szükségessége nélkül- lehessen bemondani.

Előzmény: YCbCr (410402)
r1232 aug. 6. Creative Commons License 410403

Mert nincs olyan csap, vízhálózat, amire a tömlőt, ha lenne, rá tudod kötni. Mi ebben olyan bonyolult, hogy nem tudod felfogni? Az állomás infrastruktúrája nincs ehhez kialakítva. A vonalon a legközelebbi Tapolcán van, ott fel is töltik a vonatokat.

Előzmény: GARFIELD (410368)
YCbCr aug. 6. © 410402

A Vultronon egy 7-es gomb hatására késéssel indulás kerül bemondásra :)
Külön járatszámmal meg a várakozás okát (és idejét) is meg lehet adni -- műszaki ok, baleset, forgalmi ok...

Előzmény: Lee kapitány (410398)
Izsó001 aug. 6. © 410401

Én kérek elnézést. ;) Én balga, 17 óra után nem néztem a lapot, csak a Vonatinfón láttam a piros pöttyöket. Viszont a pöttyöknél nem nagyon volt ott a szokásos magyarázat a késések okára. Úgy gondolom, semmi bántót nem kérdeztem. Remélem, azért nincs harag?

Előzmény: István Gyuri (410397)
benbe aug. 6. Creative Commons License 410400

Balázst egyszer megbüntették egy RTL-es kisfilmért. Ha látszik valami szabálytalanság a felvételükön, nyugodtan föl lehet jelenteni őket. Nekem nem nyílik meg a lejátszó (talán nem is baj).

Előzmény: Lee kapitány (410395)
Nohabf aug. 6. Creative Commons License 410399

" Esetleg ott van lehetőség, hogy leginkább Both Ferenc hangján beolvasódna az ilyen tájékoztatás?)"

 

Ha klónozzák akkor az összes Flirten lehetne hallani :-))

Előzmény: Lee kapitány (410398)
Lee kapitány aug. 6. © 410398

Éppen a Keleti pályaudvaron ért ez a helyzet, de akkor - ott az elvirán nem írtak késést a vonatoknak (!), és a hangos sem tért ki a részletekre. Azt viszont becsülettel bemondta hogy bizonytalan ideig nem indulnak.

( Valós gond viszont, hogy a flirtben nem igazán halható az állomási utastájékoztatás. Esetleg ott van lehetőség, hogy leginkább Both Ferenc hangján beolvasódna az ilyen tájékoztatás?)

 

Üdv: L.k.

Előzmény: István Gyuri (410397)
István Gyuri aug. 6. Creative Commons License 410397

Gondolom, a mav-start.hu a Te gépeden is bejön...

De, ha még sem, ide másolom:

 

Az ország keleti és középső részén átvonuló vihar miatt több vonalon jelentős késésekre kell számítani

 

Az ország keleti és középső részén a vihar több vonalon beázások és villámcsapások miatt elromlottak a biztosítóberendezések és fák dőltek a vasúti pályatestre. 15 óra 49 perckor Tura és Hatvan között 16 óra 05 perckor, Karcag és Püspökladány között 16 óra 23 perckor  Rákos állomás teljes biztosítóberendezése elromlott, 16 óra 00 perkor Csengőd-Fülöpszállás között is a biztosítóberendezés, valamint 16 óra 20 perckor Csomád és Veresegyház között a pályára veszélyesen bedőlt fa, Pestszentlőrinc és Vecsés között16 óra 35 perctől az egyik vágányra fadőlés, okoz komoly fennakadásokat a közlekedésben.Emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza, a Budapest-Veresegyház-Vác, vonalakon 40-50 perc közötti késéssel számoljanak az erre közlekedő vonatok utasai.

A vihar okozta késésekért és kellemetlenségekért utasaink megértését kérjük, türelmüket köszönjük.

Budapest 2014. 08. 07.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság MÁVINFORM

(kiadta: Both Ferenc sajtóügyeletes)

Előzmény: Izsó001 (410396)
Izsó001 aug. 6. © 410396

Mi történt Pest környékén? 100-on, 120-on, 80-on, 71-en 60+ -os késések. Időjárás, vagy valami más?

Lee kapitány aug. 6. © 410395

Ilyen esetekre kellene a rend őreinek egy levelet küldeni az rtl stábjának, hogy postai úton küldjék be a jogosítványokat. Sikeres vizsga után megkaphatják.

 

 

Üdv: L.k.

Előzmény: sörösgigant (410391)
j.r.c. aug. 6. © 410394

Csak elolvastam a videóhoz a szöveget, az elég is. Inkább zenét hallgatok,  a vérnyomásom már rendezve volt.

Előzmény: Nohabf (410393)
Nohabf aug. 6. Creative Commons License 410393

Nah,most dicsekednek vele....

Előzmény: Nohabf (410392)
Nohabf aug. 6. Creative Commons License 410392

A saját f@szságukat így kitenni a közvélemény elé....................birkagyülekezet.

Előzmény: j.r.c. (410387)
sörösgigant aug. 6. © 410391

Sosem. Büfáruhatár szakon végzett , inkább felsz..nak való butuska libák,  sötétagyú hím....díszpintyek...

Előzmény: j.r.c. (410390)
j.r.c. aug. 6. © 410390

Mondhatod te annak akárhányszor, ha egyszer akkora a fejekben a sötétség. Azért az ilyen gyökértől megkérdezném, hogy ha a városban villog a sárga, akkor is végigf.sod a lábad? Szerinted értené a hasonlatot?

Előzmény: sörösgigant (410388)
Matiz aug. 6. Creative Commons License 410389

Hiányoztak a KRESZ óráról amikor erről beszéltek, gondolom.

Előzmény: sörösgigant (410388)
sörösgigant aug. 6. © 410388

Azarfaszú, anyabaszó, szenzációhajhász, ostoba, médiasegédmunkások mekegő-bőgő gyülekezete. 

Talán majd hazafelé törik ki a nyakukat a sztrádán....

 

Az ostobaság, vagy talán mégsem ? Már hányszor el lett nekik ugatva, hogy ilyenkor mi az eljárás....

Ámbár lehet szándékosan hányják a szart, mert így van téma. 

 Aztán arról, hogy mi az oka a sok sorompóhiában, arról kussolnak ezek a senkik, mert az már rásszizmus lenne...

Előzmény: j.r.c. (410387)
j.r.c. aug. 6. © 410387

Ez a söpredék képtelen leállni:

 

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/260205

 

Már dicsekedtek is, hogy a ..... híradójukban ezt majd jól megmutatják.

Csak azt sajnálom, nem lett igaz a címe.

1047 005-2 aug. 6. Creative Commons License 410386

"A többség rendesen megég, gyakran meg is gyullad egy nagyfeszültségű ütéstől..."

 

 

Ennek ellenére van olyan is,aki az áramütés után több,mint 25 évvel él és virul,vjv-skedik a Startnál.

Előzmény: Nachtstern (410380)
_karika aug. 6. © 410385

Már nem fogom megkérdezni tőle a valós történetet. :(

Előzmény: Nachtstern (410384)
Nachtstern aug. 6. © 410384

lehet, hogy csak leesett, meg sem vágta az áram. Vagy ha igen, ö volt a szerencsés kivétel...

Előzmény: _karika (410383)
_karika aug. 6. © 410383

A házuktól pár 10 méterre van a 70-es vonal, és állítólag felmászott az egyik oszlopra. Valószínűleg eszméletlen szerencséje volt, hogy hogyan történt, azt nem tudom.

Előzmény: Nachtstern (410380)
hmsoft aug. 6. Creative Commons License 410382

mire odamentek volna a kiskancsók már pár folyam, határ, munkás, vasút, stb őr bőrcsizával jól picsánrugdosta volna őkelméket

...vagy sem. Annakidején, több évnyi szorgos munkával gyalog jártam be a pétervári (akkoriban leningrádi :) ), személyforgalmat nem bonyolító vonalakat, és amit bejártam, azt berajzolgattam egy térképre, amelyen csak a személyforgalmat bonyolító vonalak voltak. Mármost, Predportovaja környékén, a rendező felé tartó ágon többször is megfigyeltem srácokat, akik azzal szórakoztak, hogy az Avtovo felől, a kikötőből érkező, és az ottlévő fedezőjelzőnél pár percre elég sok esetben megálló elegyek közül kiszúrták az önürítősöket, és felugrottak az utolsó kocsi tetejére. Ott pedig az volt a játék tárgya, hogy a trepnin álldogáltak, miközben a vonat elindult. Akkoriban ez az ág még nem volt villamosítva, szóval nyugodtan felállhattak, ha nem voltak szédülősek, bár a rendezői deltánál már megjelent a drót - remélhetőleg előtte azért legalább leguggoltak. Na, ezekkel a srácokkal a kutya nem foglalkozott. Ugyanúgy nem foglalkozott velem sem senki, miközben végigbaktattam a vonalakon, kikötőből ki, ilyen-olyan állomásra be, stb. Amikor kora reggel kimentem a rendezőre, és késő estig mászkáltam mindenfelé, amerre csak sínek voltak, akkor sem tűntem fel senkinek sem.

Úgyhogy nem a fenenagy szabadságról van itt szó, hanem divatokról és unatkozó srácokról. Ha az a divat, hogy felkapaszkodnak a motorvonat végére, és csoportosan csüngenek rajta, akkor egy darabig ezt fogod látni. Természetesen az unatkozó emberpéldányok mennyisége átmenetileg csökkenthető, például azzal, hogy a vállalkozókedvűek elmehetnek Donyeckbe lövöldözni. Bár az ilyen lehetőségeknek előbb-utóbb mindig vége, és akkor az egyszeri unatkozó számára maradnak a szürke hétköznapok, mondjuk a vonat tetején. :)

hm

Előzmény: sörösgigant (410371)
j.r.c. aug. 6. © 410381

Biztos. Régebben én is ilyesmit olvastam, talán egy hárosi balhé kapcsán került elő a téma. Meg tanfolyamon is mondták a színvonalas oktatófilmek közepette, hogy az esetek túlnyomó részében a túlélésben sincs köszönet.

Előzmény: Nachtstern (410378)
Nachtstern aug. 6. © 410380

Ilyen nagyfeszültségű áramütést élt túl vagy normál hálózatit?

A többség rendesen megég, gyakran meg is gyullad egy nagyfeszültségű ütéstől...

Előzmény: _karika (410379)
_karika aug. 6. © 410379

 ilyen esetben jobb nem túlélni. 

 

Ismertem egy állítólagos túlélőt. Még gyerekkorában történt. Tizenéve, nem csak emiatt, alkoholista volt. Mostanában ütötte el a vonat egyik este, amikor hazafele elaludt a töltésoldalban. :(

Előzmény: Nachtstern (410378)
Nachtstern aug. 6. © 410378

Még Wörthben mesélték, hogy ilyen esetben jobb nem túlélni. A hőhatástól olyan mértékű a sejtroncsolódás, hogy az már maradandó. Mutattak valami statisztikát, az esetek többségében pár éven belül elhunyt a "balesetet" szenvedő más betegségekben.

Előzmény: cs1014 (410374)
j.r.c. aug. 6. © 410377

Olyankor egy próbát még ez is megér.:-))

Előzmény: cs1014 (410376)
cs1014 aug. 6. © 410376

Hát, a nix dojcs sprekken fura lett volna a vezetőállás ablakából... :-) 

Előzmény: GARFIELD (410375)
GARFIELD aug. 6. © 410375

És amúgy is épp háttal álltatok, és nem beszélni dájcse :)

Előzmény: cs1014 (410374)
cs1014 aug. 6. © 410374

2011. decemberében Freilassingban is sikerült így villámokat szórni. A végeredmény nem érdekelt, de valószínűleg túlélte a harcos, mert a mentők sokáig ott voltak.

Mikor a rendőrök érdeklődtek, persze mi semmit sem láttunk.

Előzmény: Nachtstern (410370)
GARFIELD aug. 6. © 410373

Nem tudom.... Azt viszont tudom, hogy utasként ki szeretnék menni wc-re, mert én már csak ilyen vagyok. 

Előzmény: GOLAZ111 (410372)
GOLAZ111 aug. 6. © 410372

Volt vízdaru is. Az sem működik már?

 

Előzmény: GARFIELD (410368)
sörösgigant aug. 6. © 410371

Sörös ásít....

Még valamikor gyönge 20 éve Klf-en pár segg szombat éjjel a 2. (?) vágányon álló lajtvonat tetején rodeózott. Kíváncsian figyeltük, majd mire valaki odaszólhatott volna, az egyik frankón zárlatot csinálva, a kocsikat összekenve valami gusztustalan szenes mézgával faszányosan ropogósra sült. Nem kis bosszúságot okozva több kollégának, mert el kellett tűnnünk, ugyan is a Francz sem szeret tanúskodni....

Nem vagyok híve mindenféle eméleteknek, de van valami a fajok, egyedek természetes kiválasztódásáról szóló elméletnek.....

 

 Pár éve, a Nyugatiban odakozmált szerencsétlen hükye esete is.....

 

 

 Igaz a ruszkik mint ha újabban meglennének zakkanva. Nem is csoda, mert rájuk szakadt a viszonylagos szabadság. Az általam oly gyűlölt szovjet időkben mire odamentek volna a kiskancsók már pár folyam, határ, munkás, vasút, stb őr bőrcsizával jól picsánrugdosta volna őkelméket, persze szigorúan a demokratizmus, és a proletáröntudat szellemében....

Előzmény: hmsoft (410367)
Nachtstern aug. 6. © 410370
http://m.tt.com/%C3%9Cberblick/Chronik/ChronikTirol/5424796-6/bahnhof-innsbruck-student-auf-kesselwaggon-von-strom-get%C3%B6tet.csp

Nálunk is összehozott egy ilyet egy ukrán egyetemista pár éve. Rövidített a kocsmából hazafelé. Szénné égett...
Előzmény: hmsoft (410367)
GARFIELD aug. 6. © 410369

1. A vasutasnak mindig igaza van

Az utas kötelessége előre kitalálni mindent, hogy hátha bekövetkezik, és ennek megfelelően ellenőrizni a munkájukat. Bármilyen tévedés vagy hiba esetén  meg kell hurcolni az utast, semmibe venni, és  a pénzéért minősíthetetlenül pontatlan, kiszámíthatatlan, mocskos szolgáltatást nyújtani.

Előzmény: pppi (410365)
GARFIELD aug. 5. © 410368

Továbbra is a nem, nem nem lehet. De de lehet. A víz hálózati nyomás nem elég dezsőnek egy tömlővel? Ez olyan NAGYON nehéz, és megoldhatatlan feladat??? Miért?

Előzmény: r1232 (410347)
hmsoft aug. 5. Creative Commons License 410367

Egy kis carszkojeszelói: a ma hajnali Darwin-díjasok (rzd-partner.ru alapján)

Három 16 éves, brjanszki srác megbeszélte, hogy éjszakai városnéző sétafikálásra indulnak. Ketten egy vasútállomást kereszteztek, miközben a harmadikkal megbeszélt találkahelyre tartottak. A bent álló tehervonatot nem volt kedvük megkerülni. Egyikük úgy döntött, hogy átmászik az útjába került tartálykocsi alatt, a másik pedig a magaslati levegőt kedvelte, és inkább felmászott a tetejére, mondván, majd a túloldalon lemászik. Az alul-mászós játékos ért át hamarabb, és végignézhette, amint a felül-mászós társa megrázatja magát a 25 kV-tal (Brjanszk környékén és attól délre az van), majd elkezd lángolni. Mobilon kihívta a mentőket, és elrohant a harmadik társukért. Hamarosan visszaérkeztek, és a harmadik srác hirtelen felindulásból felmászott a tartálykocsira, lesegíteni a lángoló fiút. Naná, hogy ő is áramütést szenvedett, sőt, lezuhant a tartálykocsi tetejéről, ráadásul magával rántotta a lesegítendő barátját. Amaz a sérüléseibe belehalt, a másikat súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Aki alul mászott, megúszta.

hm

DAttis aug. 5. © 410366

Köszi az infót

Előzmény: Nohabf (410358)
pppi aug. 5. © 410365

Nem vágott melbe a helyjegy ára de ha nem veszem észre Phelyen akkor csunyán rá fizerttem volna mert volt a vonaton kalauz és kezelte a jegyemet ami nemmindig fordul elő Dombovár után ellenör is serénykedett a vonaton.Melyik büntet meg jobban ??

Na meg nem jellemző hogy normálisan beszélnek ilyenkor az emberrel a megalázás ugy látom itt is fontossab mint a hólyeség klismerése a vasut részéről

 

manhattani aug. 5. © 410364

"A vasutasokat nagyon szigorú követelmények szerint válogatják. A színtévesztés vagy a humorérzék komoly kizáró ok." (c) rádiókabaré.

Előzmény: pppi (410363)
pppi aug. 5. © 410363

na jó tkp tetszet hogy egy fiatal lány ráköszönt minden jegyváltóra.

EZ megavart Pincehelyen vettem észre a hülyeséget. Többet ilyent nem lrok mert nem érti itt a viccet senki. A vasut meg főképpen de sajnos ez a valoság.

smith aug. 5. Creative Commons License 410362

Ha nem azt kaptad, amit kértél, akkor miért nem mentél vissza a pénztárhoz, ha már ott nem vetted észre?

Előzmény: pppi (410359)
Pdaw aug. 5. © 410361

Az üzletszabályzatban nem említik, hogy ne költhetné náluk a gyalogkakukk a pénzét lehetetlen küldetésekre, így nem látok semmilyen kivetnivalót a tranzakcióban.
A minimális előre gondolkodást sem várják el, az a gyalogkakukk saját érdeke csupán.

Előzmény: pppi (410359)
pppi aug. 5. © 410360

A kiadás pontos ideje 14,45 és nem az előbb beirt bocs

 

pppi aug. 5. © 410359

Kezembe van egy jegy a mit a MÁV a kezembe adott máma és feljogosit hogy én legyek a kengyelfutó gyalogkakuk, A jegyet a Déliben adták ki 14,25.kor Pincehelytől szól Pécsig egy ICre a távolság 114 kilóméter és ezt a jegyváltástol 37 perc alatt kell megtennem. Akkor 200km körül kell futnom hogy utolérjem az IC-t.Pincehelyen.15,22-ig. De azt nem kérdezik hogy akarom-e ezt a sebességet vagy birom-e?

A gyalogkakuk milyen dorkot/dorgot/ hord hogy legalább ilyennel jelentkezzek leközelebb jegy váltáskor.

 

Nohabf aug. 5. Creative Commons License 410358

Szvsz az SDS mérővonatot láthattad.

 

A telephelye Rákoson van.

Előzmény: DAttis (410357)
DAttis aug. 5. © 410357

Hali !

Ma (délután fél 1 körül) egy nagyon érdekes (számomra ismeretlen, sose láttam ilyet) motorkocsi egység jött Érd-felsőnél Bp felé haladt, Dunaújváros irányából jött. Pirosra fényezett volt a 2 végén motorkocsik vezérlőállással közte valamilyen személykocsi.

 

Magyar "jelzés, lajstrom" volt rajta de nem MÁV-os volt tuti

 

Sajnos nem tudom körülírni de ahogy közeledett azt hittem egy különleges festésű M41 jön a vonat elején.

 

Valaki biztos többet tud fotót is, sajnos nem tudom jobban körül írni először láttam

 

 

v_peti aug. 5. Creative Commons License 410356

Hazai pályáról beszélek:

Szombathely, vasútállomás: Van kamera, rend van!

Szombathely aluljáró, nincs kamera: balkán. Bár pont ezekben a hetekben kezdik felszerelni a kamerákat, és az elmúlt hetekben kezdték a lámpákat cserélni. De a falburkolat még mindig balkán állapotban van. (Igaz, az elmúlt 30 évben nem törődött vele senki sem.)

Szombathely, Fő tér, van kamera, minden rendben, már ca. 8-9 éve. Csak az ivóvízkutat rongálták meg néha.

Szombathely Belsikátor. A felújítás nem járt együtt a kameratelepítéssel. Egy héten belül graffitit kapott.

OFF

Bár most nálunk is belehúznak, mert 2 év múlva Szent Márton év.

Szent Márton már a középkorban Európa közismert szentje volt.  Minden akkoriban kiadott könyv és útleírás, amiben szó volt Szombathelyről, megemlítette a nevét, sokan az ő szülőhelyét meglátogatni jöttek el a városba!

ON

 

Na szóval tudomásul kell venni, hogy a közvagyon kamera nélkül csak nagyon nehezen óvható meg! :( A kamera viszont, ha van mögötte személyzet, akkor igencsak hatékony tud lenni.

 

Már az én ötleteléseimben szereplő beszélő kamera is van Szombathelyen. Barostelepen sem ártana egy ilyen rendszer!

 

 

v_peti aug. 5. Creative Commons License 410355

Na de legalább készült volna el rendesen! De nem! Ld. Barosstelep esetét! :(

Előzmény: a Zsóti (410353)
kopaszsop aug. 5. Creative Commons License 410354

azonnal indulok, csak előbb rendelek egy új a tükröt, mert a mostani összetört, miközben belenéztem.

on

Előzmény: 5342 008-9 (410341)
a Zsóti aug. 5. © 410353

Arra ne vegyél mérget, hogy egy állomásfelújítás során elkészült minden létesítmény vasúti üzemeltetésbe kerül. Így ezek kamerás felügyeletét sem a vasút fogja ellátni.

Előzmény: v_peti (410352)
v_peti aug. 5. Creative Commons License 410352

Tudom! De józan paraszti ésszel nem értem a pályázat okát! Az egész állomási infrastruktúrának a kerékpártárolótól a peronokig egy kamerarendszerre kellene csatlakoznia, amit a vasútnak kellene üzemeltetnie. Így eleve a felújításra szánt pénzből kellett volna ezt is megcsinálni!

 

Előzmény: ajm (410351)
ajm aug. 5. © 410351

Elmagyarázom, hogy ne menjen fel a vérnyomásod!

A cikkben nem az átépítéshez kapcsolódó pályázatról van, a település nem nyert a belügyminisztérium pályázatán.

Előzmény: v_peti (410349)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410350

Tisztelt illetékes elvtárs!

 

A kamerapályázatról való érthetetlen hablatyolását nem tudom elfogadni!

 

Az állomásfelújításnak a kamera is szoros részét kell, hogy képezze. Ezért érthetetlen, hogy milyen pályázatról beszél összevissza.

Legközelebb majd az állomásfelújítás nem tartalmaz aluljárót, felvonót, esőbeállót, kerékpártárolót, mert azt majd az aluljárópályázat, a felvonópályázat, az esőbeálló pályázat vagy a kerékpártároló pályázat tartalmazza?

 

Üdv. XY polgármester

 

 

v_peti aug. 4. Creative Commons License 410349

Kamerapályázat? Facepalm!!! A kamera is az állomás része, miért kell rá külön pályázni? Miért nem volt bent a felújítási tervekben a milliárdos cuccok mellett a bagónyi párszázezres (állomásonként) kamerarendszer???

Milyen ökrök csinálták a tervezetet? Vagy nincs fideszközeli kameragyártó cég??? :(((

 

Előzmény: htibor (410327)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410348

Kösz, hát eléggé durva volt a helyzet...

 

Előzmény: martinaxe7 (410338)
r1232 aug. 4. Creative Commons License 410347

Azzal nem tudok mit kezdeni, ha nem fogod fel, hogy ott ezt nem lehet megoldani, mert nincs hozzá semmi.

Persze, legyen víz a WC-ben, mert különben nem is működik. Elvileg minden nap a kiállások előtt feltöltik őket vízzel. De ha csak a kézmosóból nem folyt, akkor ott más a probléma. Ha hamarabb kifogyott, ott is.

Előzmény: GARFIELD (410343)
hmsoft aug. 4. Creative Commons License 410346

Egy kis carszkojeszelói: TEM35 (tmholding.ru alapján)

A CZ Loko - Transzmasholding - Vilniusi Járműjavító hármasa által összehozott TEM-TMH nehéztolató után, a járműszerkezetet megtartva, újabb megoldások következtek: a genset jellegű TEM33, és a hibrid (dízelmotoros-szuperkondenzátoros) TEM35. Most ez utóbbinak teljesítették sikeresen a 300 órás próbaüzemét Brjanszk-2 állomáson. A gép gurítódombi szolgálatot látott el, beugorva egy széria TEM18dm helyére. A TEM18dm-nek, mint ahogy minden, TEM2-gyökerekre visszavezethető nehéztolatónak, alapegységet (6-6,3 ezer tonna) kell megmozgatnia - ha ennél nagyobb a rendezendő elegy, akkor jöhet a buszter, vagy a csatolás, vagy lehet szólni a konkurens gyártónak, hogy hozzon valami TEM7a-félét. (A perverzebbek pedig VL10-est használnak gurítódombon, de ez már nagyon elvezet bennünket a TEM35-től.) A próbák során kicsit emelték a tétet, 7000 tonna volt a penzum. Igaz, ilyenkor nyáron a tapadási viszonyok általában kedvezőbbek, de nem is az volt a feladat, hogy vonóerőkifejtés terén domborítson a gép, a hagyományosabb társaival szemben, hanem hogy be lehessen mutatni: a jóval kisebb dízeloldali teljesítményű gépezet tényleg elegendő a rendezés szokásos munkafolyamatához, ha a vontatáshoz éppen nem szükséges, illetve az elfékezett energiát összegyűjtik a szuperkondenzátorokban. A 882 kW-s TEM18dm-hez képest a TEM35-ösben mindössze 571 kW-s dízelmotor található (egy Cat C18), viszont a kondenzátorok - persze időkorláttal - további 500 kW-ot adnak. A tanúsítási eljárás következő felvonásában már nem a gyári személyzettel, hanem RZsD-s vezérekkel üzemeltetik a gépet, és nem a gyár mellett, Brjanszk-2 állomáson, hanem "semlegesebb" terepen. Persze hogy a Transzmasholding másik fellegvára, a NEVZ szomszédságában lévő Novocserkasszk állomás mennyire semleges, az egy másik dolog...

hm

horika_ aug. 4. © 410345

Köszönöm ezt is! Ezek alapján már be tudom írni, hogy voltak érdemi fejlesztések. (Külön köszönet a kormányhatározatért - jogászként nagyon tudom értékelni! :))

 

Köszönöm mindenkinek!

Előzmény: István Gyuri (410301)
Vendégsín aug. 4. © 410344

Nem csak azzal...

Előzmény: sörösgigant (410342)
GARFIELD aug. 4. © 410343

Tökre nem érdekel, hogy mi van, és miért NEM LEHET. Nem az első év, hogy dezsők járnak Füreden. Nem egy iszonyatosan nagy dirr-durr feltölteni a kocsikat vízzel, nem leengedni a wc-t, nem megjavítani a nem működő klímát. Csak vizet bele....

Előzmény: r1232 (410321)
sörösgigant aug. 4. © 410342

A fikanickkel azt hiszem melléfogtál.....

 

Előzmény: 5342 008-9 (410341)
5342 008-9 aug. 4. © 410341

Te faszkalap!

 

Nem láttad a mondat végén a szmájlit?

 

1.) Arra nem gondoltál a hülye fejeddel, hogy ha egyszer megveszem a 39€-s kirándulójegyet Bécsbe, majd onnan veszek egy 13€-s jegyet Sankt Pöltenbe az ICE-re, akkor már nem azon a 7€-n fogok spórolni? Egyébként nyilván megpróbálom még felszállás előtt beszerezni a jegyemet, csak azt akartam tudni, ha ez nem sikerül, akkor nem az lesz-e a kalauz első dolga, hogy meg akar büntetni..

Nem szokásom potyázgatni, külföldön meg aztán végképp nem.

 

2.) Arra nem gondoltál a hülye fejeddel, hogy azok a "gyíkok" talán nem egy vasúti fórumon próbáltak az utazás előtt érdeklődni a lehetőségeikről, hanem eleve úgy szálltak fel oda, hogy semmilyen módon nem akarnak jegyet vásárolni?

 

3.) Gyíkozni, magadfajtázni a fikanickeket kell, nem pedig azt, aki már majd nyolc éve jelen van a fórumon- ha az utóbbi időben nem is nagyon szólogat már hozzá a témákhoz.

 

Ennyi. Mehetsz a moderátorhoz... meg a jó picsába.

Előzmény: kopaszsop (410340)
kopaszsop aug. 4. Creative Commons License 410340

lehetőleg mutatkozz is be, és mondd el, hogy hova valósi vagy! :/  >:(

nemrég ilyen gyíkokra (mint te) kellett rendőrt hívnom, mert még balhéztak is. pont st. pöltenben. úgyhogy arrafelé már jó híre van a magadfajtának. sok sikert!

Előzmény: 5342 008-9 (410314)
trizs77 aug. 4. © 410339

Német vasúti nagy beruházás, még ha gumikerekű is :

 

https://www.facebook.com/231712766924514/photos/a.231732426922548.50578.231712766924514/652203904875396/?type=1&theater

 

 

martinaxe7 aug. 4. © 410338

martinaxe7 aug. 4. © 410337

Itt két közelebbi kép

 

Azért biztos lehetne javítani a csatornarendszeren

 

 

 

 

Előzmény: v_peti (410336)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410336

A Face-n posztolt vki fotót, combig érő vízről. Nem messze onnan, a Rét utcából. Onnan meg ugyebár lefelé folyik az állomásra.

 

Előzmény: martinaxe7 (410331)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410335

Ellopták a kamerát? Akkor valakit igencsak fenékbe kellene rúgni! Érdekes módon az ország más részein meg tudják oldani a vasútőrök az objektumok őrzését. Itt miért nem? Nem lehet mindent a pénzre fogni. A hozzáállás is ugyanolyan fontos, sőt...!!!!!

 

Előzmény: aruzsi (410334)
aruzsi aug. 4. © 410334

Mit tehet a MÁV a parkolóval?

 

Pilisen először a kamerát lopták el ...

 

Az állomások megvalósítása egy kalap .... Eső, hó, szél, nap. Nem az utasok igényeihez van igazítva, ahol pedig van valami bungalló, vagy pad, azt ellopják, szétverik.

 

Ismét Pilis: egyetlen egy utas nem utazott az átépítéskor bekerült lifteken! De azért jó, hogy van ... EU konform.

Előzmény: htibor (410327)
normaidő aug. 4. Creative Commons License 410333

http://nol.hu/gazdasag/forgovaz-nelkul-szijjarto-vonata-1477967

 

" Népszabadság úgy tudja, a Ganz Motor Kft. azt követően perelte be a cégcsoporton kívül működő és a felszámolást 2012-ben egyezséggel elkerülő, a Hídtechnika és a Vegyépszer tulajdonában lévő Ganzacél Zrt.-t, hogy az vasúti forgóvázak szállítására tett ajánlatot a régi partnerei közé tartozó egyiptomi vasútnak."

 

"Bárhogy is lesz, a hírek szerint a Ganz Motor mintegy száz vasúti forgóvázat már leszállított Egyiptomba. Ami épp elegendő érvként szolgálhat ahhoz, hogy a Ganzacél beváltsa ígéretét, és kártérítési pert indítson ellene."

martinaxe7 aug. 4. © 410332

A MÁVSTART Wifi-006-ot megbütykölhetnék má...

martinaxe7 aug. 4. © 410331

Éppen felújítják

 

Belefér

Előzmény: v_peti (410330)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410330

Egy fotón láttam, hogy Pécsen mekkora eső volt. Nem áztatta el túlságosan az állomást?

 

v_peti aug. 4. Creative Commons License 410329

Nemrég írtak ilyesmit. De a tanfolyam nehéz, sokan kihullanak, és akkor nekik kell kifizetniük a tandíjat.

http://nol.hu/belfold/hiv-a-vasut-var-a-mav-1455683

 

 

Előzmény: Mikey85 (410328)
Mikey85 aug. 4. © 410328
Sziasztok egy olyan kérdésem van hogy van-e mostanába felvétel jegyvizsgálokhoz?
htibor aug. 4. Creative Commons License 410327

Baracska  - – A település általa látott gondjait szedte csokorba levélírónk. A felvetett ügyek egy részéről megkérdeztük a polgármestert.

 

“Szerepel a levélben, hogy a MÁV állomás EU kompatibilis, vagyonokat érő, felújított részén hülyére lehet fagyni, fülcimpáig elázni, az ember lelkét kifújó szélben álldogálni. Sőt, ehhez tartoznak a visszatérő kerékpárrongálások a tárolóban, az új parkolóban az akkumulátorok, kerekek, dísztárcsák eltűnése. Kamera nincs.

A polgármester egyetért azzal, hogy nem szerencsés az állomásuk kialakítása. A vonat fönt áll meg, az állomás ötven lépcsőfokkal lentebb van. Az állomás a MÁV arculati tervei alapján épült. A parkoló és kerékpártároló olyan helyen van, amire senki nem lát rá. A kerékpártároló kap új világítást, de egyebet most nem tudnak tenni. A MÁV-nak jelezték a gondjaikat, ám többet nem tehetnek. A belügyminisztérium kamerapályázatán nem nyertek.”

http://feol.hu/hirek/sarga-villogoval-oldjak-meg-1637729

 

 

Rendszeresen késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon és a balatoni járatokon. Ezek a késések elérhetik a 60, sőt a 120 percet is. Olvasóink kérdéseit juttattuk el a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságára.

http://feol.hu/hirek/minel-gyorsabb-annal-lassabb-1637770

sörösgigant aug. 4. © 410326

Szerintem a Talentokkal kevered. A győrieknek először az volt a korszerű motorvonatuk....

Előzmény: nagypapi (410302)
sörösgigant aug. 4. © 410325

Volt tömló. Vagy 30 éve, mikor Kk-nak jártam oda....

Viszont az a tömlőfej nem igazán passzol a korszerűekhez....Akkor is mi akasztottunk, és a fékpróbát is a vonatkíséről csinálták.....

Előzmény: v_peti (410320)
GOLAZ111 aug. 4. © 410324

A Desirok akkor indultak, Esztergom felé 2003 környékén sikerült egy jó menetrendet írni, gyorsított vonatok jártak Szabadbattyán felé, illetve az Északi Vasúti híd felújításának előkészítése még lehet, hogy 2006 elött volt.

Előzmény: horika_ (410287)
r1232 aug. 4. Creative Commons License 410323

Rosszul emlékszel. Az elmúlt 15-20 évben állandóra már nincs + ember, talán volt egy nyári szezon, de az sem mostanában, amikor volt ott kocsivizsgáló.

Előzmény: v_peti (410322)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410322

Jártam ott, nekem úgy tűnt, hogy vannak ott emberek. (azaz állomási dolgozók a forgalmistán kívül) Akkor lehet, hogy rosszul láttam, vagy régebbről emlékszem úgy, mintha lennének?

Előzmény: r1232 (410321)
r1232 aug. 4. Creative Commons License 410321

Semmi ilyen nincs ott, ezt írtam (se csap, tömlő meg pláne, a peronon levő ivókútból pedig nem lehet feltölteni)! Ember meg végképp nem, csak a vonatszemélyzet.

Előzmény: v_peti (410320)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410320

Amit nem értek! Bfüreden van fordítás, így ha jól tudom, van kocsivizsgálat, akkor miért nem lehet vízfeltöltést is csinálni, csak pár csap és pár slag kell hozzá. Van ott elég ember, egy megcsinálhatná, ha erre szükség van.

Előzmény: r1232 (410315)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410319

Mivel az utaskisérő jegyet is ad el, ezért alapesetben nem büntet. Neki is érdeke, hogy jöjjön, mert ez magáncég, és szerintem ellenőrzik, hogy jól dolgozik-e?

Előzmény: 5342 008-9 (410314)
v_peti aug. 4. Creative Commons License 410318

Győr 140 km. Papíron csak 131, mert a Délitől kell számolni a km-eket. Ott 1:25 kell az IC-nek!

Ha csak a Kelenföld-Siófok szakaszt számoljuk, mert Kelenföld előtt a sebesség lassabb, akkor 127 km-nek kell 1:12 perc.

Kelenföld-Siófok meg 111 km. Akkor a Déli-Kelenföld szakaszt kivonva 1:20 perc kell neki! Lepsényt kihagyva marad 1:17 perc.

Mivel a gyorsok csak 120-asak, ezért egy kicsikét még lehet lefaragni a menetidőből.

A 63 km-nek kell 39 perc, ez 140-nél lemehetne 35-re.  Marad 48 km. Ennek ca. 26 perc kellene. Adjuk össze!

26+35+2 perc Fehérváron, az 63 perc, és ott a Déli-Klf szakasz 7 perce, az 70 perc. Tehát tényleg nem lenne lent egy óra alatt, de Kelenföldről nézve (ugye már van 4-es metrónk), már 63 perc lenne, ami kis jóindulattal egy óra!

 

 

 

 

Előzmény: r1232 (410316)
r1232 aug. 3. Creative Commons License 410317

Elég nagy részük elővárosi közlekedésben vett/vesz részt, bár legelőször mintha Győrbe jártak volna ilyenek.

 

Legelőször, Dunaújváros/Pusztaszabolcs/Székesfehérvár/Sárbogárd/Siófok felé jártak. Győr felé csak ezek után.

Előzmény: nagypapi (410302)
r1232 aug. 3. Creative Commons License 410316

Nem lenne 1 óra alatt.

Előzmény: v_peti (410282)
r1232 aug. 3. Creative Commons License 410315

de ott ált egy órát bfüreden, miért nem lehet bele tölteni?

 

Mert ott nincs hozzá meg az infrastruktúra.

 

Kinek a dolga, hogy szóvá tegye valahol, hogy nincs víz, és tölteni kellene bele?

 

Azzal beszéltél. Az első alkalmas helyen nagy eséllyel fel is lett töltve.

Előzmény: GARFIELD (410278)
5342 008-9 aug. 3. © 410314

Köszönöm (a linket is), pont erre voltam kíváncsi.

 

Akkor tehát jegy nélkül fel kell csak ugranom a vonatukra, felszaladnom az emeletre és reménykedni, hogy huszonöt percen át nem fog jönni az utaskísérő - ha pedig jön, akkor sem lesz büntetés belőle.. :)

 

Előzmény: v_peti (410313)
v_peti aug. 3. Creative Commons License 410313

Pénztáruk és automatájuk nincs, de a dohábyboltokban és a kalauznál utaskisérőnél felár nélkül válthatsz. (természetesen online ticket-ük is van)

https://westbahn.at/en/questions-answers-2/faq/all-about-tickets/

Előzmény: 5342 008-9 (410312)
5342 008-9 aug. 3. © 410312

Szép napot!

 

Sankt Pöltenből utaznék majd vissza a Westbahn magánvasúti társaság járatával Bécsbe. Az lenne a kérdésem, hogy miként tudok majd jegyet váltani rá?* Van nekik automatájuk, saját jegypénztáruk, esetleg a kalauznál tudom megváltani a menetjegyemet?

 

Köszönöm a segítséget!

_______________________

* online azért nem akarok, mert lehet, hogy elidőzöm egy kicsit a városban. Képek alapján nem tűnik rossz helynek. Nem tudom tehát, pontosan mikor is jönnék vissza.

manhattani aug. 3. © 410311

Ezekből is látszik, hogy a fejlődés a MÁVnál fantasztikus mértékű.

Izsó001 aug. 3. © 410310

Köszi, erről lemaradtam. Akkor módosítom: amikor még volt, akkor.... :)

Előzmény: D F T (410309)
D F T aug. 3. © 410309

Már nincs 100-as. Pályasebesség van.

Előzmény: Izsó001 (410308)
Izsó001 aug. 3. © 410308

Így van. Pl. Dunakeszi-alsó és Rákospalota-Újpest között jellemzően 110 fölé gyorsulnak.

Elsőre érdekesnek tűnhet, hogy pont a Flirt-ök nem hasítanak annyira. Volt már úgy, hogy, szinte a 100-at sem lépte át Vác felé a személy Flirt-tel, mégis rendes volt. Azért, mert nem volt megkésve. A menetidejét így is tudta hozni, lévén sokkal jobban gyorsul. De a szilis ingáknak bizony nagyobb végsebesség kell ugyanahhoz az átlagsebességhez. Azonban a zónázók bizony nyomják rendesen, páros irányban a dunakeszi peron mellett igencsak fékeznek a 100-as lassúra.

Előzmény: István Gyuri (410306)
gertam aug. 3. © 410307

PANTOGRÁFOSAT!

 

Az első két FLIRT – egybekapcsolva – a Déli pályaudvarról 2007. április 6-án 9 óra 50 perckor fut ki utasaival Dunaújváros felé.

 

Ez volt az első menetrendszerinti járat :-)

 

Üdv

 

- gertam -

Előzmény: nagypapi (410302)
István Gyuri aug. 3. Creative Commons License 410306

benbe: A Budapest-Vác személyvonatok százasok a megállótáv miatt.

Nem igaz. 10 éve már biztosan 120/120-asok. Igaz, csak néhány megálló/állomásközben lehet elérni a 120-at (vagy legalábbis meghaladni a 100-at), de akkor és ott szükség van az így megnyerhető másodpercekre is....

 

 

Előzmény: benbe (410305)
benbe aug. 3. Creative Commons License 410305

A Budapest-Vác személyvonatok százasok a megállótáv miatt. A hernyós zónázók mindig is 120-asok voltak.

Előzmény: manhattani (410304)
manhattani aug. 3. © 410304

>A BDVmot is mehetne ilyen alapon 120-al :)

 

Egy időben csak szerelvénymenettel. A menetrend szerinti BDV-s vonatok 100/100-asok voltak. Most nem tudom.

 

(Gödre mentem, és elvittek egy Vácra tartó BDV szerelvénymenettel, az 120-as volt. A vezér Göd előtt kérdezgette, hogy "Hol kell fékezni kezdeni 120-ról??" Aztán valahogy úgy állt meg, hogy a paklitér ajtaja épp az aluljáró lépcsőjénél volt...)

Előzmény: DVB (410303)
DVB aug. 3. © 410303

Azok az egyes vonalakon járó típusok maximum sebességei, amit a szerelvény tud. A további hozzászólásokban szépen benne van, hogy a C vonal a központban csak 40-el megy a pályaállapotok miatt és elég nehéz lenne átlagsebességet számolni, mert függ az utasok számától, csúcsidtől stb. A BDVmot is mehetne ilyen alapon 120-al :)

Előzmény: GARFIELD (410298)
nagypapi aug. 3. © 410302

Az első Flirt 2006-ban érkezett, és ha jól emlékszem, nem ment túl simán a közbeszerzés, de valszeg már 2002 után kezdődött. Elég nagy részük elővárosi közlekedésben vett/vesz részt, bár legelőször mintha Győrbe jártak volna ilyenek.

István Gyuri aug. 2. Creative Commons License 410301

horika_: Tudnátok-e írni olyan elővárosi vasútfejlesztéseket, amelyek a 2002-2006-os ciklusban indultak?

Úgy látom, mindenkinek csak a drága, infrafejlesztéseken jár az agya, holott a fejlesztést a rendelkezésre álló eszközökből is el lehet(ne) végezni (akár mostanában is)...

 

Hamarosan 10 éve lesz, hogy 2004. augusztus 29-én elindult a 70-71-es vonalakon a z+ü menetrend.

Az egyéves évforduló alkalmából írt Tevan Imre egy zseniálisan jó cikket:

A MÁV nem terjeszti ki az utasbarát menetrendet

A MÁV bevezeté Vác városa felé az ütemes és zónázó menetrendet. És látá, hogy jó. Az arra lakó népek eszükbe veszik, hogy mikor megy a vonat és megláták, hogy hamarabb érnek a király városába. A vasút gazdaságosabban üzemelteté vonatjait, és az ő utasai több aranyat adának neki. És mindenki látá, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel. És még háromszázhatvannégyszer lőn este és lőn reggel. És a MÁV nem vezeté be más vonalakon az ütemes és zónázó menetrendet, pedig látá, hogy jó. Tovább »

forrás: Index.hu

 

A 2002-2006-os ciklus alatt született meg az 1001/2004. (I.8) számú kormányhatározat, amely 2006-os határidővel előírta a budapesti elővárosi vasútforgalom ütemessé tételét (a vonalak legalább 80%-án).

Erre a 2006/2007-os menetrend életbe lépésekor került sor (1, 2, 70, 71, 80, 100a, 120a, 150 - 8 vonal a 11-ből lett ütemessé téve, bár sajnos - mindenfajta számítás és hatásvizsgálat nélkül - a dél-alföldi terület le lett húzva az ITF-OST-ból, illetve a következő évben már nem indult el az ITF-WEST sem, de azért ezek még így is mérföldkövek a hazai vasút történelmében).

További anyagokat a bevezetéssel és az eredményekkel kapcsolatban az itf.hu oldalon találsz.

Előzmény: horika_ (410287)
horika_ aug. 2. © 410300

Köszönöm, már meg is találtam a hivatalos tájékoztatót:

 

http://www.mav.hu/mav/fejlesztes.php?mid=14da45e4c73241

 

 

Előzmény: sörösgigant (410289)
horika_ aug. 2. © 410299

Köszönöm a válaszokat.

 

@A Zsóti:

 

A kutatás keretei és erőforrásai nem teszik lehetővé azt, hogy a több ezer választási ígéret mindegyikéről egy alapos szakpolitikai elemzést írjunk. Mivel ez az ígéret ("Fejlesztjük az elővárosi vasutakat") semmi konkrétumot nem tartalmaz, a teljesüléséhez annyi elegendő, hogy valamelyik vonalon érdemi fejlesztésre sor került.

 

A választási ígéretek egy kis részének a teljesülése (főként, ami a jogalkotásban nem nyilvánul meg) csak úgy ellenőrizhető, ha szakmabéliekhez fordulunk ÖTLETEKÉRT. Természetesen nem a nicknevek lesznek lehivatkozva, de a fórumban kapott információk olyan kiindulási alapot jelentenek, amin már el tudok indulni, utána tudok nézni. Így pl. most a ceglédi vonalnak fogok utánanézni - de csak olyan mélységben, hogy mikor, milyen fejlesztés történt, és milyen értékben. (Tehát szó nincs teljes körű, alapos elemzésről, mert nem ez a célunk.)

 

(Legutóbb a jégcsarnokok építésére vonatkozó ígéret ügyében kerestem meg egy jégkorongos netes oldalt, és tőlük is kaptam olyan tippeket, ami alapján fel tudtam göngyölíteni az ígéret teljesülését.)

 

Még egyszer köszönöm a válaszokat.

Előzmény: gysevic (410296)
GARFIELD aug. 2. © 410298

Itt meg lehet találni, vonalanként és vonatonként.

 

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=546006&page=40

Előzmény: DVB (410297)
DVB aug. 2. © 410297

Nekem is inkább ilyen tapasztalatom van. Befelé az a verzió jött, ami a Gare du Nord-ig nem állt meg. Vissza a reptérre meg olyan, ami mindenhol megállt. De semmiképp sem ment 80-100nál nagyobb sebességgel.

Előzmény: GOLAZ111 (410294)
gysevic aug. 2. © 410296

" Tudnátok-e írni olyan elővárosi vasútfejlesztéseket, amelyek a 2002-2006-os ciklusban indultak? "

 

 

Pl.: Érd-felső,Érd-alsó,Érdliget megállóhelyek magasperonjai,perontetői; Barosstelep megállóhely megépítése; Érdi közúti aluljáró megépítése a 30a és 40a vasútvonalak alatt; És nem utolsó sorban: Ez időtájt éledt újra az addig tetszhalott "Campona intercity" - közismertebb nevén az érdi/battai kirohanós inga. Akkoriban még sokkal jobb menetidővel (Kelenföld - Érdliget között nem állt meg sehol) és egy sokkal hasznosabb,kora reggeli indulással,ami máig hiányzik a 40a menetrendjéből.

Előzmény: horika_ (410287)
GARFIELD aug. 2. © 410295

CDG és a metróállomás között ahol mozdonyvezetőt cserélnek (az sncf nem engedi az ratp-s vezért vezetni.) Vannak gyors és személyvonatok is. A gyors az lazán döcög 140km/h -t

Előzmény: GOLAZ111 (410294)
GOLAZ111 aug. 2. © 410294

Egyszerűen csak 2014-ben, kissé siralmas. A RER is 140-es tempóval megy. 

 

 

Biztos van olyan szakasza is. Sajnos nekem nem volt hozzá szerencsém. A repülőtértől a Stade de Franceig nem ment 140 - el az biztos, de legalább úgy utaztunk, mint a heringek, pedig 11 eur a jegy.

Előzmény: GARFIELD (410278)
trizs77 aug. 2. © 410293

újságíró..............:-((

 

Mit várhatunk tőle.

 

 

Előzmény: rm40 (410292)
rm40 aug. 2. Creative Commons License 410292

jav.: "láthatóan NEM olvasta el"

Előzmény: rm40 (410291)
rm40 aug. 2. Creative Commons License 410291

A magyar újságíró láthatóan olvasta el rendesen a hivatkozott cikket, különben zagyválta volna ennyire össze. Legalább az feltűnhetett volna, hogy a számok egy része át sem került a magyar változatba, így pl. a vonat valódi utasszáma sem...

Előzmény: trizs77 (410288)
a Zsóti aug. 2. © 410290

A fejlesztésbe olyanok is beletartozhatnak, amelyekből nem feltétlenül valósul meg az adott időszakban semmi, pl. a tanulmányterv, engedélyezési terv stb. készítés nem jár kivitelezési munkával. Ezekről az itteni mezei fórumozók 99%-ban nem tudnak, szóval ez nem a legautentikusabb forrás, meg hát egy elemzésbe elég cikis beírni, hogy "xy" nicknév azt mondta az index fórumon...

Egy MTA-s elemzésnek biztosan innen kell infókat szereznie, amikből egyébként nem feltétlenül lehet korrekt megállapításokat levonni?

Előzmény: horika_ (410287)
sörösgigant aug. 2. © 410289

Köki-Cegléd ? Úgy értve, hogy a vonalszakasz, illetve Cegléd állomás....

Előzmény: horika_ (410287)
trizs77 aug. 2. © 410288

Személyvonatba hajtott egy tehervonat a németországi Mannheim főpályaudvarának területén péntek este, a balesetben egy ember súlyos, tizenegy könnyebb sérüléseket szenvedett.

 

Az ütközés miatt a 110 utast szállító személyvonat kilenc kocsijából öt kisiklott, az első kettő felborult - közölte internetes oldalán a Focus című német magazin

 

A mannheimi tűzoltóság szóvivője szerint a baleset azért volt viszonylag szerencsés kimenetelű, mert a vonatok már rendkívül alacsony sebességgel haladtak a pályaudvaron.

A Focus úgy tudja, a felborult kocsikat nem sokkal a baleset előtt kiürítették, mert nem működött a légkondicionáló berendezés. 

 

Az Eurocity személyvonata Ausztriából - Grazból - a németországi Saarbrückenbe, míg a tehervonat Duisburgból Sopronba tartott. 

A hatóságok egyelőre nem közöltek további részleteket az este kilenc óra körül történt szerencsétlenségről.

A mannheimi pályaudvart lezárták.

horika_ aug. 2. © 410287

 

Kedves Fórumozók!

 

 

Az MTA Politikatudományi Intézet kutatójaként az alábbiakban kérem segítségeteket.

Kutatótársaimmal a Választási ígéretek és kormányzati teljesítés Magyarországon, 1990-2014 c. projekten dolgozunk, amelyben a pártok által tett ígéreteket teszteljük, hogy mennyiben valósultak meg kormányra kerülésüket követően.

Az egyik párt 2002-es választási ígérete így szólt:

 

"Fejlesztjük az elővárosi vasutakat."

 

(Az ígéret szövegkörnyezetéből kiderül, hogy ez Budapestre vonatkozik.)

 

Tudnátok-e írni olyan elővárosi vasútfejlesztéseket, amelyek a 2002-2006-os ciklusban indultak?

 

Köszönöm előre is!

GARFIELD aug. 2. © 410286

Nincs előnye. Semmi. A lehúzható ablakon keresztül a wc porlasztódik be. 

 

Előzmény: v_peti (410283)
GARFIELD aug. 2. © 410285

91 -es gyártmányú  szerelvény volt.... 23 éves... az még nem öreg... ha karban van tartva.

Előzmény: DJ. Bakter (410279)
v_peti aug. 2. Creative Commons License 410284

OFF A szakadásba a madarat és a déligyümölcsöt is beleértettem...

Előzmény: Izsó001 (410275)
v_peti aug. 2. Creative Commons License 410283

Annak egy előnye van, a lehúzható ablak...

Előzmény: GARFIELD (410280)
v_peti aug. 2. Creative Commons License 410282

Nem, de 140-es menetrenddel egy órán belül lent lenne, szerintem az is elfogadható lenne.

 

 

Előzmény: Ashi Valkoinen (410277)
P.stephenson aug. 2. Creative Commons License 410281

Onnan, hogy láttam filmen. :-)

Előzmény: vrobee (410262)
GARFIELD aug. 1. © 410280

De láttam... kerülöm a hugyos bhv-vel való utazást. (van egy két bhv buzi, akik szerint az a number one.)

Előzmény: DJ. Bakter (410279)
DJ. Bakter aug. 1. Creative Commons License 410279

"Öreg kocsik voltak, az látszott."

Ha azok öregek, akkor még nem láttál öreg kocsit (érdemes lenne felülni egy Bhv, Bo, Bko, By, ésmégsorolhatnám MÁV-os kocsira)

Előzmény: GARFIELD (410276)
GARFIELD aug. 1. © 410278

Mondtam ilyet? Idézz már légyszíves, hogy hol.....

 

Egyszerűen csak 2014-ben, kissé siralmas. A RER is 140-es tempóval megy. És nem kell rá gyorsvonati pótdíj, és egyéb marhaságok....

Valahogy úgy tűnik, hogy arrafelé az utas fontos. Itt meg az otthon nyomtatott jegyre mi van írva?

 

utazási ENGEDÉLY.

 

A vasút engedélyezi, hogy felülj a mocskos vonataira. Egyik nap megkérdeztem a kallert, hogy miért is nincs a wc-ben víz a dezsőkén? Erre közölte, mert kifogyott. Ennek örülök, de ott ált egy órát bfüreden, miért nem lehet bele tölteni? Kinek a dolga, hogy szóvá tegye valahol, hogy nincs víz, és tölteni kellene bele?

Előzmény: Ashi Valkoinen (410277)
Ashi Valkoinen aug. 1. Creative Commons License 410277

Mert a BP-Siófok táv valóban az a viszonylat, amire 300 km/h-s pályát kell építeni, járművet venni rá. Nettó demagógia.

Előzmény: GARFIELD (410276)
GARFIELD aug. 1. © 410276

Tegnap felültem a vonatra. Valami thalys felirata volt, meg 50 euró volt a jegy ára. 

Az ajtónál kint állt a kaller, bepittyentette a jegyet, és beengedett. Öreg kocsik voltak, az látszott. Tisztaság volt, a WC-nem büdös volt, hanem tiszta. Volt víz, papír, szappan, stb. Az ülés elektromos állítású volt, és elég kényelmes.

12.55-re volt kiírva az indulás, ahogy váltott a telefonomon az óra, a vonat elindult. Kidöcögtünk a Gare du Nord-ról, mentünk picit 50-es tempóval, aztán picit gyorsítottunk, a külvárosba érvén elértük szerintem a RER (a hév) vágányait, mert felgyorsítottunk 140-re. Aztán ennyivel döcögtünk tovább.... egy darabig. Közben elkezdték kihozni az ebédet.... (ami benne volt a jegy árában), majd közben a vonat gyorsítani kezdett. Elértük a 200-at, aztán ahogy hozták az ebédet a 250-et. majd kicsit később gyorsítottunk, és megvolt a 300....

A mellettünk jövő autópályán mindenki hátrafelé ment :)

 

Baromi hosszú váltókon, alagútban is döngettünk fékezés nélkül. Aztán egyszercsak ki volt baxva egy lassújel, 280 km/h-ra fékeztünk is nagyot :D :D :D ja nem is :)

Majd újra gyorsítottunk 300-ra. Ami nagyon furcsa volt, hogy nem volt egy jelző sem a pályán. Viszont végig drótkerítés volt a sínek mentén. 

 

Aztán fékeztünk. 160-ra Brüsszel előtt. Mintha megállt volna a vonat. Olyan volt az érzés. Aztán befutottunk Brüsszelbe, persze másodperc pontosan, 1 óra és 20 perc alatt. Kb 220 km/h volt az átlagsebességünk.... 

 

Este Ferihegyről hazafelé láttam mávos hirdetést, csak 1óra és 19 perc Siófok.... áááááááááááááááááááááááááááááááááááá

 

Izsó001 aug. 1. © 410275

Off

Megint nem nyert. Nem a szakadás a lényeg. Hanem az átmenet. Milyen pártokba is került át az MSZMP "java".  Különösen a "gerincesek", akiknek nem az elv, hanem a hatalom számít kizárólag. És mielőtt hinni kezdenél, nézz utána, kérlek. De ezt, itt, most befejezném.

On

Előzmény: v_peti (410274)
v_peti aug. 1. Creative Commons License 410274

OFF, de 1944 és 1989 között a néven kívül milyen különbség volt közöttük? 1989-ben volt egy nagyobb átalakulás, na de addig?

A sor végét szándékosan nem írtam, mert a szétszakadás miatt több név is szóbajöhetett volna.

Előzmény: Izsó001 (410273)
Izsó001 aug. 1. © 410273

Hát, nem egészen. ;) Különösen a sor vége, mert az meg erősen hiányos. De ezt offtopik lenne itt részletezni.

Előzmény: v_peti (410272)
v_peti aug. 1. Creative Commons License 410272

Tökmindegy, hogy MKP vagy MDP vagy MSZ(M)P, lényegében ugyanaz a párt...

Előzmény: manhattani (410271)
manhattani aug. 1. © 410271

Megint eltévedtél az "azt hittem" útvesztődben.

Az MSzMP 1956-ban alakult.

Előzmény: v_peti (410270)
v_peti aug. 1. Creative Commons License 410270

Ha odakint volt a SZU-ban, akkor hogy utazhatott az úttörővasúton? Csaj 56-ban ment ki oda nem?

Mivel 1948 és 50 között adták át, akkor meg itthon volt Rákosi a punk, ezért nem lehetett a SZU-ban emigrációban!

 

Előzmény: Bakter Brother (410266)
v_peti aug. 1. Creative Commons License 410269

Ott szerepelt? Gondolom, akkor ez egy előre megbeszélt jelenet volt! Ugyebár nem bízzák a véletlenre, ahogyan azt sem, hogy ki megy Helsinkibe! :) /Ld. Csinibaba/

Akkoriban 10 Ft volt a pótdíj a nagyvasúton,  a régi menetrendben meg az Úttörővasút pótdíja nem szerepel, egy későbbiben (198x) az is 10 Ft. (De akkor a nagyvasúton már 50 Ft volt.)

 

Előzmény: paca664 (410268)
paca664 aug. 1. Creative Commons License 410268

A propagandafilmben mindenesetre szerepelt a buntetes, mondvan hogy "az uttorovasut komoly dolog".

Előzmény: vrobee (410258)
vrobee aug. 1. Creative Commons License 410267

:)))

Előzmény: Bakter Brother (410266)
Bakter Brother aug. 1. © 410266

Miért fizette volna ki utólag az MSZMP KB, a szovjet emigrációban élő Rákosi vonatjegyét és pótdíját?

Előzmény: v_peti (410259)
vrobee aug. 1. Creative Commons License 410265

Az is egy lehetőség...

Előzmény: GOLAZ111 (410263)
GOLAZ111 aug. 1. © 410264

Szegény Rákosi, azért ez nem volt rá jellemző.

Előzmény: P.stephenson (410257)
GOLAZ111 aug. 1. © 410263

Szerintem megtörtént, így volt megrendezve.

Előzmény: vrobee (410262)
vrobee aug. 1. Creative Commons License 410262

de pont ez az, honnan lehet tudni, hogy megtörtént? hallottam már én is, de hallottam lezsírozott nohabokról is a keletinél...

Előzmény: P.stephenson (410260)
P.stephenson aug. 1. Creative Commons License 410260

Az első mondat tuti megtörtént, a másodikat én tettem hozzá, ismerve a körülményeket.

Előzmény: vrobee (410258)
v_peti aug. 1. Creative Commons License 410259

Gondolom valamelyik elvtárs gyereke volt a kalauz, Rákosi jegyét meg kifizette az emeszempe kábe (MSZMP KB).

Előzmény: P.stephenson (410257)
vrobee aug. 1. Creative Commons License 410258

...de ez valami UL, nem?

Előzmény: P.stephenson (410257)
P.stephenson aug. 1. Creative Commons License 410257

Ekkor büntette meg a jegyvizsgálópajtás Rákos Mátyás elvtársat, mert nem volt jegye.

Este meg gondolom jött a fekete autó a családért.

Előzmény: manhattani (410254)
paca664 aug. 1. Creative Commons License 410256

teljes szakasz =/= teljes vonal

Előzmény: manhattani (410254)
Unatkozó rendszergazda aug. 1. © 410255

Igen, a Széchenyi-hegy - Előre szakaszon.

Előzmény: manhattani (410254)
manhattani aug. 1. © 410254

Azt olvastam, hogy az átadáson Rákosi és Gerő pajtások "a teljes szakaszon végigutaztak".

Úgy tűnik, az átadás akkor történt, amikor a teljes vonal elkészült.

Előzmény: Divrotcé (410252)
Nachtstern júl. 31. © 410253

"DB tesz rá"

 

Ez így ebben a formában nem igaz. A DB-nek, mire az ETCS L2-röl kiderült hogy használható, már megvolt egy jól kiépített nagysebességü hálózata, az ahhoz való befolyásolóval (LZB). Ezért nyilvánvaló, hogy nekik nem sürgős. Ennek ellenére 2020-ra 8000km L2 kiépítését tervezik, 2026-ra pedig már a teljes nagysebességű hálózatukon átveszi az ETCS az LZB szerepét... 

 

 "ÖBB-nél az első meglévő szakaszon nem használják, mondván nem sűrű a forgalom"

 

Az ÖBB-nél mindenhol használják, ahol nem kísérleti jelleggel telepítették. Söt, tudomásom szerint az L1-et is már bánják. Nem sokkal olcsóbb mint az L2, cserébe sokkal butább....

Előzmény: aruzsi (410248)
Divrotcé júl. 31. © 410252

65 éve, 1949.július 31

66         1948

(Legalább is az első szakaszát).

Előzmény: trizs77 (410250)
jwkllr júl. 31. © 410251

meg

Előzmény: siófoki35 (410249)
trizs77 júl. 31. © 410250

ma 65 éve, 1949.július 31-én nyitották meg az Úttörő (gyermek) vasutat.

siófoki35 júl. 31. © 410249

Mezőtúron a Keleti felől érkező gyorsokról a mezőhegyesi személyekre való 1 perces átszállások működnek? megvárják egymást?

 

aruzsi júl. 31. © 410248

Most épp nem.

 

Elég régen tart ez az "épp" ...

 

Aha. Az első bekezdésben említett szakaszokon. A Freilassing Gr. - He Gr. "maradék" szakaszain LZB (130-as vonal), a 101-esen, a nagyállomások (csomópontok) környékén, meg Bécstől keletre pedig PZB.

 

Ez a legjobb példa számomra az Europian kitételre. DB tesz rá, ÖBB-nél az első meglévő szakaszon nem használják, mondván nem sűrű a forgalom, nálunk meg sz... (rossz). Azért jó hogy van. Mi voltunk az első tesztelő, ráköltölttünk sok pénzt, már a 2. verziója van telepítve a Bruck-Kimle szakaszon és még se működik. :(

Erre most ráhúzzuk ezekre a lapokra az L2-vel ...

 

A Westbahn, meg a We - Pa szakasz kissé forgalmasabb, meg fontosabb, mint az Ostseite.

 

Ebből látszik, hogy ott se rendszerben gondolkoznak, ahogy nálunk a székesfehérvári Elektrával.

Előzmény: cs1014 (410238)
_gaq.push(["_setCustomVar", 5, "Status", "anonymous", 2]); _gaq.push(["_setCustomVar", 1, "Level-1", "Kozlekedes", 3]); _gaq.push(["_setCustomVar", 2, "Level-2", "Vasutas_forum", 3]); _gaq.push(["_setCustomVar", 3, "Level-3", "Nagyvasut", 3]); _gaq.push(["_setCustomVar", 4, "Level-4", "VASUTMANIASOK_IDE,_VONATBUZULLS", 3]);