Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 4 napja 0 0 168807

Jórészt vélelem, amit leírsz, semmi több. Fogalmunk sincs, hogy a drágább-minőségibb órák vásárlóinak mekkora hányada az, akinek igazándiból fogalma sincs arról, mit vesz, és csak "villantani akar".

Bizonyos, hogy van ilyen, de szerinted ez 99%, a valóságban meg biztosan sokkal kevesebb. De lehet, hogy a szalonban Rolexet vásárlók többsége akkor is valóban ilyen - és?

 

Nem csak óráról, bármiről hallhatsz magasztaló és elmarasztaló vélemény egyaránt. Nekem úgy tűnik, mint ha neked magadnak nem is lenne szilárd és kialakult véleményed és egyéniséged, csak állandóan a környezeted reakcióit lesed, és azoknak akarsz megfelelni. Ez azért elég szomorú dolog, ideje volna ebből kinőni...

 

Egy autóval vagy egy nagyon puccos étterembe meghívással pedig tényleg még csak-csak lehet "villantani", órával egyre kevésbé, nem értenek hozzá, nem nagyon nézik meg (és olcsó órák is tudnak kinézni látványosan, tűnhetnek értékesnek), egyébként is annyi az eredetitől kézen hordva, ránézésre meg sem különböztethető hamisítvány, hogy nincs ennek már valódi presztízsértéke, ez az idő elmúlt.

Előzmény: HamiltonFAN (168805)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 4 napja 0 0 168806

Tanuld meg leszarni figyelmen kívül hagyni mások véleményét. Írtam tegnap: egy 50 rongyos órában is tök jól elvagyok, nem bizserget, ki mit mond róla. Ettől függetlenül szívesen olvasgatok itt ilyen témában, de nem metszek eret magamon, ha az enyémmel ellentétes véleményt olvasok.

Előzmény: HamiltonFAN (168805)
HamiltonFAN Creative Commons License 5 napja 0 0 168805

Miért lenne trollkodás, hogy rávilágítok, hogy az ember a külső alapján ítél, és a drága és ez által minőségi óra 100 vásárlóból 99 esetében nettó "villantás" azaz magamutogatás eszköze?
Ezt a gyár is tudja, és reagál is rá. Pl.: https://www.ablogtowatch.com/new-release-2024-rolex-deepsea-is-a-322g-dive-watch-in-yellow-gold/
Persze tudom, TE, kizárólag műszaki, történelmi, szakmai oldalról nézed.

Vagy ez a "Azt vedd ami tetszik, és magadnak vedd az órát!
De ne vegyél ... ÉS ITT EGY REGGELIG TARTÓ FELSOROLÁS..., hogy mit ne!

Konkrét példa:
https://www.irisimo.com/files/product/42246/a.jpg   vagy  https://www.irisimo.com/files/product/55293/TISSOT-PRX-POWERMATIC-80-35MM-T137.207.11.041.00.gif

Mind a kettőt gyakran látom embereken, szeretik, veszik, viselik. Ennek ellenére itt IS, miket írnak? Egyik mondatban, hogy vedd és örülj neki! Másik mondatban meg jön a "túlárazott", "kukázható P80-as", "kínai tok", tömegáru", "2 pálcás", "homage"...
És nem gond az őszinte vélemény, sőt! De akkor tartsunk már ki a vélemény mellet.

Mint a kajánál, igen, finom a paprikás krumpli savanyúsággal, fehér kenyérrel, forrón, de ne mondjuk már, hogy a legjobb kaja a világon, és micsoda séf mester aki főzte!
És nem kell a másik véglet sem, a 3  Michelin csillagos étteremben, 100.000 forintos vizet inni, beluga kaviárral.
De..., néha kell "villantani", így az üzletfeleket/leendő üzletfeleket, vagy a neked tetsző nőt, nem a sarki kolbászsütőbe viszed, hanem egy normális, picit drágább helyre.
(És ezt fordítsd le órákra!)

Sziasztok!

csicsau Creative Commons License 5 napja 0 3 168804

Hagyjuk a troll etetését.

Előzmény: APT (168802)
JAMIE222 Creative Commons License 5 napja 0 0 168803

Hja, max annyi az elképzelhető, hogy öltönyhöz-nyakkendőhöz ne viselj bumszli színes G-Shockot, az autód meg ne legyen rozsdás, lepukkant, retkes, füstokádó valami.

Előzmény: APT (168802)
APT Creative Commons License 5 napja 0 3 168802

Tényleg ne vedd rossz néven, de ezeket igenis te találtad ki. Ilyen egyszerűen nincs.

Van olyan multis/nagyvállalati kör, ahol van dress-code, de ennyi. Olyan sehol a világon nincs, ahol kinéznek, ha "nem menő az órád", a parkolóra meg annyit, hogy én valóban ismerek ezekből a körökből embereket, és van CEO, aki Honda Jazz-al jár, a hivalkodás pedig mostanság már kimondottan nem kívánatos.

 

Most minden dicsekvés nélkül, ebben az országban talán öt olyan ember van, aki javított-karbantartott már százmilliónál nagyobb értékű órát/órákat, és én közéjük tartozom (szerintem te még csak nem is láttál ilyet élőben messziről sem) - és teljesen ismeretlen számomra az a világ mégis, amiről beszélsz.

 

Írod folyamatosan, hogy itt ebben a topicban is lefikáznak mindent, ami Rolexnél "hitványabb" - kicsoda? Már úgy értem, rajtad kívül kicsoda? Ez a topic évtizedek óta pont arról szól, hogy nem sznobok, hanem tényleg órakedvelők járnak ide, és ebbe minden belefér.

 

 

"Barátom fia multihoz ment dolgozni, ott konkrétan közölték, hogy a divatóra és az olcsó öltöny itt nem játszik."

 

Ez meg már bocsáss meg, de akkora kamu, hogy nem is minősítem. Ha ilyen elvárásai vannak egy cégnek - akkor biztosítja is a hozzá valókat, a céges telefon és autó mellé akkor az öltönyt meg az órát is, ha van ilyen elvárás, de nincs, sehol, soha nem is volt. Eleve az emberek 9x%-a sem az öltönyökhöz, sem az órákhoz nem ért, mindegy mi van rajtad, úgysem tudja/akarja értelmezni. 

Előzmény: HamiltonFAN (168795)
csicsau Creative Commons License 5 napja 0 0 168801

Te nem olvastad ezt a topikot, vagy szövegértési problémáid vannak, ha azt gondolod, itt istenitik a rolexet.

Előzmény: HamiltonFAN (168791)
DLCBP Creative Commons License 5 napja 0 0 168800

Ja, és nem a homage pontatlan.  😈

Előzmény: DLCBP (168799)
DLCBP Creative Commons License 5 napja 0 0 168799

Sokat kóboroltam Londonban, rengeteg Rolex szerű karórát láttam, de nem bámultam meg egyiket sem, hogy mi van a számlapra írva. 

Hamis Submarinert nem vennék fel, de Steinhartot bármikor. 

Na, vajon melyik (volt) az enyém?  😀

 

 

 

Előzmény: JAMIE222 (168798)
JAMIE222 Creative Commons License 5 napja 0 1 168798

Most próbálom elképzelni a szitut, mikor valaki próbálja lesasolni egy másik ember kezén fityegő krumpliról, hogy Rolex vagy Steinhart, urambocsá Casio felirat figyel-e rajta...baromság.

HamiltonFAN Creative Commons License 5 napja 0 0 168797

Ezért nem veszek pl. homage órát.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168796)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 5 napja 0 1 168796

:)

 

Sznob úgy lehetsz hihetően, hogy módos vagy. Ha nincs elég pénzed, gyorsan csinálsz magadból hülyét:)

Előzmény: HamiltonFAN (168794)
HamiltonFAN Creative Commons License 5 napja -1 0 168795

Valós eset!

Előző munkahelyemen volt egy bankfiók, az egyik ottani srác elfelé bukott fiókvezetőnek, és neki pl. szóltak a központi HR-esek, hogy ÓRA, cipő, és öltöny fronton sürgősen váltson!

Sőt, konkrétan tudok hazai céget, ahol hiába vagy akár felső-vezetői szinten, ha nincs X szint feletti kocsid, akkor a parkolós őr nem engedhet az épület előtti parkolóba, mert rontod a cég megítélését!

Barátom fia multihoz ment dolgozni, ott konkrétan közölték, hogy a divatóra és az olcsó öltöny itt nem játszik. Szóval ha a próbaidőt túl akarja ott élni, akkor nyomás az öltönyöshöz!

Ezeket nem én találtam ki!

Előzmény: W_B (168793)
HamiltonFAN Creative Commons License 5 napja 0 0 168794

Arra, hogy alapvetően mindenki sznob, és felszínes. Ha nem is mindenben, de te is van amiben az vagy, ne tagad! :)

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168792)
W_B Creative Commons License 5 napja 0 0 168793

"Hitelt kell felvenned.

Kitől kérsz?

A: https://player.hu/uploads/2016/01/player1.jpg

B: https://memesgenerator.hu/wp-content/uploads/mememe/2022/10/szia-uram-51264-1.jpg"

 

Nyilván nem a Rolexes "vállalkozó"-tól, hanem a bankártól, aki egy nem hivalkodó órát visel.

 

 

Előzmény: HamiltonFAN (168790)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 5 napja 0 0 168792

Most mire akarsz kilyukadni?

Előzmény: HamiltonFAN (168791)
HamiltonFAN Creative Commons License 5 napja 0 0 168791

Őszintén!

A tömegek által Isteni rangba emelt Rolex Submariner órát ki és miért veszi?

100-ból hány búvár merül vele?  Vagy hány embert érdekel/hány ember tudja a szerkezeti tulajdonságait? 

A vevők többsége sznob. Meg ilyen figura: https://www.borsonline.hu/celeb/2023/06/curtis-luxusorak-fotok


A minőség, érték, és hasonló témához pedig annyit, hogy itt, ezen a fórumon is keményen leszólnak mindet, ami nem Rolex.
Tudod, a "Mé' P80?", "Kínai a tok.", "A kvarcóra nem ér százezreket, hiába Omega.", "Homage.", "Japán az nem SVÁJC!!!" ...
És ezekkel az észrevételekkel semmi gond, hisz jogosak, csak akkor ne játsszuk már meg az álszentet, hisz hiába írod le, hogy jó a Seiko vagy a Steinhart, mikor megy a fikázása, hogy pontatlan, túlárazott, Rolex kopi, kínai, ...

Előzmény: APT (168784)
HamiltonFAN Creative Commons License 5 napja 0 0 168790
Előzmény: W_B (168789)
W_B Creative Commons License 6 napja 0 0 168789

"ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Itt van például Ferenc pápa, aki

 

Hidd el, neki aztán telne bármilyen csilivili órára!

 

 

W_B Creative Commons License 6 napja 0 1 168788

"ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Hát, az régen baj hogy az óráddal akarsz megmutatni "valamit", pláne azt, hogy mire telik......

Előzmény: HamiltonFAN (168782)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 6 napja 0 0 168787

"Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Ó, dehogynem... olyat vegyél fel a csuklódra, ami tetszik. Nyilván, ha van pénzed dögivel, bármilyen szép/drága órát megvehetsz, én is vennék egy-két drágábbat, de bármennyi pénzem is lenne, a büdös életbe nem vennék olyat, ami egy hétköznapi lakás árával vetekszik, mert nekem egyszerűen nem érné meg, nekem ez nem fér bele a világnézetembe. Nekünk, férfiaknak a karóra szinte az egyetlen ékszerünk, (oké, ha nős vagy, még hordhatsz karikagyűrűt) de ha innen nézed, egy bizsuval is tök jól elvan akárki, nem kell feltétlenül cartier...

De pl autóból, ha megtehetném, gondolkodás nélkül kifizetnék egy saleen s7 autót. Akkor is, ha egy lakatlan szigeten laknék, és senki nem láthatná,  mivel furikázom. Az pont nem az önkifejezés ha másoknak akarsz megfelelni, ha "adsz" vadidegenek véleményére, hogy éppen ki mit gondol arról, hogy milyen az órád... Ha te egy olcsó órában érzed jól magad, hord azt. Nekem is van egy elég lepukkant, nem is túl drága karórám, ha nem lenne annyira viseletes, sokszor lenne rajtam, mert amúgy egy nagyon kedves emlék.

Előzmény: HamiltonFAN (168782)
DLCBP Creative Commons License 6 napja 0 0 168786

Én bevállalom a lombseprűt.  😈

 

Előzmény: HamiltonFAN (168779)
APT Creative Commons License 6 napja 0 0 168785

"ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Hát látod, itt van a bökkenő... Arra nem is gondolsz, hogy azért viselsz/gyűjtesz órát, mert SZERETED ŐKET, mert érdeklődsz irántuk, mert, mint technikai és műalkotások lenyűgöznek? Szerinted nekem miért van egy kupac olyan zseb-fali-asztali-műszerfali-speciális és egyéb órám, amit hétköznap úgy sem viselhetek, nem mutogathatok senkinek, nem dicsekedhetek vele úton-útfélen, sőt, még olyan nagyon használni sem használom őket - mégis örülök, hogy vannak, és eszem ágában sincs megválni tőlük?

 

A nagyon extrovertált és sznob embernek az szerez örömet, ha irigylik, ha a környezete elismerését megkapja. Az sem számít, miért, az sem, ha semmi értelme a dolognak - Győzike is gondolom a nyári kánikulában is a legdrágább szőrmekabátjában megy a putrisorra, "mert adni kell a látszatra".

De biztos, hogy ez követendő példa? Szerencsére sokan gondoljuk úgy, hogy aligha...

Előzmény: HamiltonFAN (168782)
APT Creative Commons License 6 napja 0 0 168784

Te most magadnak veszel órát - vagy azért, hogy másoknak mutogassad, és az elismerésüket besöpörd?

Mert, ha igen, akkor nem óragyűjtő-rajongó vagy, csak - már ne vedd rossz néven, de ez van - sima sznob. Te autót is úgy veszel, hogy az érdekel elsősorban, mi lesz róla a környezeted véleménye? Akkor ez olyan, mint a cigány karvastagságú, de valójában üreges és aranyozott ezüst nyaklánca, aminek az az egyetlen valós funkciója, hogy messziről úgy tűnjön, mint ha nagyon értékes lenne...

 

Ha talmi csillogásra vágysz - természetesen megkapod. Az is azért természetes, hogy nagyon-nagyon sok pénzért jó minőséget és kidolgozást kapsz, de a "minőség" nehezen definiálható dolog, és persze egy egyedileg gyártott Rolls vagy Bentley/Maybach látványosabb, káprázatosabb, főleg sokkal-sokkal feltűnőbb és hivalkodóbb jármű, mint egy egyébként tök hétköznapi nagykocsi - ám a hétköznapi használatban nagyon könnyen megeshet, hogy ez utóbbi ugyanolyan kényelmes és használható, ellenben jóval stresszmentesebb, megbízhatóbb, alkalmasabb jármű lesz. 

 

Nem tudom, hol olvastad ezt egyébként a Seiko-ról, de én a helyedben nem ilyen forrásokat olvasnék... Sznob körökben soha nem lesz elfogadott semmi, ami nem nagyon drága és exkluzív, a minősége-használhatósága nem is számít, a sznobot csak az érdekli, hogy "kitűnjön vele a tömegből", semmi más. Ha az óra/autó/akármi de facto jóformán használhatatlan, az sem számít, csak másnak ne legyen ilyen, és észrevegyék, és irigyeljék érte...

 

A képen látható úriember biztosan nem venne fel Seikot a lagziba, és semmiképpen sem óhajtana egy Toyotán érkezni, inkább menne gyalog (a láncait csörgetve):

 

 

De most félre a tréfával és szurkálódással - az óra (a kvarc is) egy GÉP, egy műszaki berendezés, és ez lehet jó minőségű, tartós, megbízható olcsóbb kivitelben is, és lehet nagyon drágán és csillogó körítésben is problémás (még a 90-es években is jellemző volt, hogy a Ferrari-Lamborghini és sportosabb Maserati tulajdonosok nagyobb túrákra, nyaralásra el sem mertek indulni az autóikkal, nem csak azért, mert picit is hosszabb útra gyötrelmesen kényelmetlenek ezek a sportkocsik, de azért sem, mert rémisztően nagy valószínűséggel robbantak le velük).

 

A lámpákhoz meg nem értek, de a jelek szerint te is tisztában vagy azzal, hogy nem egy márkanévtől lesz valami automatikusan és kizárólag jó - hát kérlek, ugyanez van az óráknál is.

 

Előzmény: HamiltonFAN (168783)
HamiltonFAN Creative Commons License 6 napja 0 0 168783

A belinkelt órádról hiába hiszem/tudom, hogy minőségi, de akkor is jönnek vélemények róla, hogy:
"Há ez kínaji tokos!"
"E nem szviszméd, akkor csak trágya lehet."
"És ki fogja szervízelni? Hol? Mibű'?"


A Seiko -ról olvastam, hogy ... sajnos nem tudom szó szerint idézni, de azt írták róla, hogy falusi sátras lagzikba jó csak. Pedig az nagy márka, és Japán.
Akkor komolyan hiszed, hogy elfogadott lesz valaha a kínai óra?
Főleg, hogy itt is fikázzák ha kínai tokban van a SWISS MADE óra.

(Tényleg, a Patek és hasonló gyártók, vajon a svájci hegyi patakokban nevelt krokodilok bőréből készítik a szíjat, vagy valami afrikai, vagy ázsiai bőrgyártól veszik? :)  Vagy a Rolex a svájci folyókból mossa az aranyat? :)    Vagy bóvli-e az a 20-30-40M -es német kocsi, aminek a török üvegét, idehaza, Aszódon végszerelik roma melósok, majd küldik Győrbe, és ott teszik egy német(???) autóba?)

(Mai napig meresztik a szemüket sokan, hogy miért használok fegyveren és kézben is Olight lámpákat, mert azok csak kínai fosok. Bezzeg a XY MÉDINUSA az a minőség.)

Előzmény: APT (168781)
HamiltonFAN Creative Commons License 6 napja 0 0 168782

LAKÁS: Valahol kell lakni, így az ember köt kompromisszumot.
KOCSI: Bevallom, én azért nem veszek, mert nincs pénzem olyanra, ami nekem tetszik és kielégítene. DE! Ha olyan lenne a munkám/életem, akkor ott is nyelnék, és vennék valamit. DE! direkt valami fostaligát, olcsóért, amit ha elromlik kidobok.

ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!

Előzmény: csicsau (168780)
APT Creative Commons License 6 napja 0 1 168781

Ha nem is szántad annak, azért mégis kicsit provokatív lett. :)))

No szóval - tényleg azt kellene tudni definiálni, hogy mit is értünk "minőség" alatt.

 

Én úgy gondolom, hogy az a hétköznapi használati tárgy, műszer, eszköz, óra, bármi - ami a saját megcélzott és vállalt felhasználási területén problémamentesen, megfelelően, üzemszerűen használható, az MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ. 

Az a futócipő, amit megveszel, felhúzol, és minden probléma nélkül, kényelmesen, lábfeltörés nélkül lefutsz vele 10-15-20km-t, és ezt tudja a mostanság egy jó cipőtől elvárt legalább 1500-2000km-en keresztül (én így tesztelem a futócipőimet) - az megfelelő minőségű. Azt is írhatom, hogy jó minőségű, az árától, márkájától függetlenül. De a VW bogárról is elmondható volt, hogy az egy MINŐSÉGI AUTÓ volt, míg mondjuk egy Jaguar XJ12 meg nem volt az, annyira nem, hogy veterános körökben csak "betegágynak" hívjuk, és már gyönyörű állapotban sem veszi meg olyan, aki kicsit is ért a témához, mert tudja, mekkora darázsfészekbe nyúlna... Az öreg Rolls Silver Shadow-tól is azért szabadultam meg (nagy megkönnyebbüléssel végül), mert be kellett látnom - igazándiból ez "nem egy minőségi autó", és nem azért, mert nekem pechem volt vele - nem volt, EZ ILYEN...

 

Szóval egy Casio G-Shock szerinted nem "minőségi óra"? Hát, szerintem meg az. Viszont annak tudatában az, hogy nem színházi megjelenésre, meg nem is élethossziglani használatra szánták - de ezt ELŐRE MEG IS MONDTÁK, sőt, az árán is tükröződik. Viszont ha hegyet mászni indulsz, hát ezerszer inkább, mint egy súlyos, sérülékeny Rolex Explorer...

 

Nem "ellen-provokációnak" szánom, de itt egy kép egy óráról, korábban már egyébként szóba hoztam:

 

Ez egy kínai Lobinni mikrorotoros, "manufakturális" szerkezettel, acél tok, zafír üveg, kb: 250-400 dollár forrástól függően - és szerintem ez az óra igenis "minőségi". Tartós is lesz, ugyanúgy, mint egy ETA/akármilyen werkes bármilyen svájci. És kinézetre is teljesen vállalható (de ha nem, sokféle más számlappal, natúr acél, PVD tokkal, stb.. is kapható).

Pusztán egy márkanévtől és egy magas ártól még nem lesz automatikusan minőségi, de főleg nem lesz mindenképpen másokhoz képest "minőségibb" egy óra. 

Előzmény: HamiltonFAN (168775)
csicsau Creative Commons License 6 napja 0 0 168780

Ezen az alapon mi értelme az Opelnek - vegyél Mercedest, vagy járj biciklivel. De azzal is csak akkor, ha minimum egy Specialized-ot tudsz venni. Ha nem, akkor járj gyalog - de csak akkor, ha van Nike-ra pénzed. Ha ezekre sincs, akkor ülj otthon a seggeden. Érted már, miért hülyeség a kérdésed?

Előzmény: HamiltonFAN (168777)
HamiltonFAN Creative Commons License 6 napja 0 0 168779
Előzmény: DLCBP (168778)
DLCBP Creative Commons License 6 napja 0 0 168778

Aki nem tud Rolexet venni, nyugodtan vehet Steinhartot!  😱

Előzmény: HamiltonFAN (168775)
HamiltonFAN Creative Commons License 6 napja 0 0 168777

A legtöbb "gyártó" csak tokozó. Ráadásul kínai tokba rak P80-at.

Valóban kár lenne értük?

Mikor itt olvasom, hogy még olyan szerintem/nekem nagy márkákkal is vannak gondok, mint pl. Omega, akkor mi értelme az olyan cégeknek és termékeiknek, mint pl.: Certina, Tissot, Hamilton, Edox, Roamer, Davosa, Doxa, Cornavin, Marvin, ... nem érek rá reggelig sorolni cégeknek?

Előzmény: csicsau (168776)
csicsau Creative Commons License 6 napja 0 1 168776

Mi az, h ne vegyen, ha nem telik min. Rolexre? Ergo, a többi óragyár be is zárhatna, akár.

Már a felvetés is értelmetlen.

Előzmény: HamiltonFAN (168775)
HamiltonFAN Creative Commons License 6 napja 0 0 168775

Üdv!

Nem provokációnak szánom, hanem a szó jó értelmében véve "vitaindítónak" szánva kérdezem.

Ha nem telik valakinek minőségi* órára, az inkább ne vegyen semmit.

* Minőség..., na igen... azmiaz manapság??? Csak a Rolex -től felfelé?

APT Creative Commons License 2024.05.07 0 0 168774

Megbízhatóság szempontjából valóban nagyjából hasonlók, a "minőség" nehezen megfogható dolog, de az ETA/Sellita esetében azért több kivitelezési szint van, és a legjobban kidolgozott, kronométer minősített változatok azért nem a Miyota/6R pontosságát - és árát - hozzák. Ezen túlmenően a hétköznapi használatban ugyanakkor még az is lehet, hogy ez utóbbiak válnak be jobban... Ez már csak ilyen dolog.

Német óra ebben az árfekvésben nincs, így vélemény sincs róluk... :))) Ami van, az vagy nem ebben az árfekvésben van, vagy "nem német", hanem szintén a fentebb emlegetett szerkezetek valamelyikével készült. 

 

Az Orientek általában jól bevált, megbízható órák és szerkezetek, nehéz volna érdemben taglalni, mennyiben mások mint az emlegetett Miyota-Seiko werkek, hiszen ezek piaci versenytársai, hasonló paraméterekkel.

Előzmény: 84R083 (168773)
84R083 Creative Commons License 2024.05.05 0 0 168773

APT és pacs_425! Köszönöm nektek a választ!

 

Akkor nagyságrendileg egy ETA 28**, Sellita SW2**, Miyota 9***, Seiko 6R egy liga? Mármint minőség, megbízhatóság, szervizelhetőség szempontjából?

Orient Star szerkezetekről mi mondható el?

Német órákról mi a vélemény? (a mechanikus max 1000 eurós kategóriában)

APT Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168772

Ez egy megválaszolhatatlan kérdés, egyébként, ha figyeled, a legtöbb esetben én próbálom is elkerülni, hogy kategorikusan kijelentsem, hogy ez vagy az a "jobb". Nyilván egy tudottan megbízhatatlan, hamar elhasználódó és pontatlan szerkezetnél mindenképpen "jobb" egy pontos, megbízható, tartós szerkezet - feltéve, hogy amúgy funkciók tekintetében nagyjából azonosak.

A 7750 vs. 2892 összehasonlítást praktikusan nem is tartom értelmesnek, teljesen más fizimiskájú, drasztikusan más méretű és más célokra készült, más funkciókkal rendelkező szerkezetek - viszont pont a pontosság és megbízhatóság-tartósság tekintetében meg nincs köztük érdemi eltérés.

A pontosságot - egy határon túl legalábbis - nem is feltétlenül tartom egy mechanikus óra esetében olyan fontos paraméternek. Aki pontosságmániás - az elve vegyen egy DCF kvarcórát vagy egy neten szinkronizáló okosórát... Nyilván egy napi 10-20mp-es eltérést produkáló szerkezetnél pontosabb egy 2-3mp pontosságra is képes precíziós kronométer - de ettől még nem is biztos, hogy az a szerkezet "jobb" - pontosabb, ennyi. Más paraméterekben lehet a pontatlanabb annyival előnyösebb, hogy bizonyos felhasználási profilokra célszerűbb választás... 

 

 

A rosszabb megbízhatóság amúgy nem ritkán nem is "minőségi", hanem konstrukciós probléma. Sokkal több baj van az extra finom és extra lapos szerkezetekkel, még akkor is, ha egyébként elképesztően finoman kidolgozott, kiváló anyagválasztású precíziós műszerek. Ez már csak olyan dolog, hogy ha egy csillagászati árú, rengeteg kézi munkával készült damaszkolt szamurájkardot egy vascső nyelű brutális kőtörő kalapáccsal mérünk össze - akkor a szamurájkard fog veszíteni, ő nem tud kárt tenni a pöröllyel, az meg széttöri a kalapácsot - most akkor melyik is a jobb? Attól függ, mire...

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168767)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168771

"Seikok között annyiféle van hogy azok között teljesen elvesztem"

Én ugye a werk felől közelítek először, úgy nem olyan bonyolult.
Volt a 7S26, ez az alap. Ehhez tákoltak egy másodpercstoppot és kézi felhúzást, ezek a 4R** szerkezetek, és egy csomó alkatrész közös a 7S-4R viszonylatban. Aztán van a 6R**, ami saccperkábé egy 4R jobb anyaghasználattal, és ettől egy kicsit pontosabb a szerkezet, persze a 4R fölé pozicionálva. Ezzel elvan a Seiko úgy 600 ezer forint magasságáig, különféle körítéssel, amiből szimpatikus az, hogy van porcelán számlapjuk.
Utána jön szerintem az érdekesség 6L/8L vonalon, de az már úgy milla felé jár.

Előzmény: 84R083 (168764)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168770

#define jobb.
Nekem attól jó egy óra, ha nekem tetsző szerkezet van benne, acél tokos, kerek zafír üveg van benne, jól leolvasható, kontrasztos, nem zsúfolt számlapja van. Komplikáció nem kell, három mutató éppen elég. Ezek ilyen gyakorlatias szempontok, a jövőbeli szervizeléssel és a használhatósággal kapcsolatban. Plusz pont a saját werk, de csak akkor, ha nem valami experimental vacak újragondolva a melegvizet, ami az erőlködéstől csak langyos lesz.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168767)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168769

LV01 te vagy az? :-)
Ez a felszopkodós duma ismerős már régről.

Előzmény: HamiltonFAN (168752)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168768

Köszönöm leveled, olvastam, nem tudok mit kezdeni vele. A véleményedet nyugodtan megírhattad volna ide a fórumba is, semmi nincsen benne, amitől privátban kellene tartani.

Előzmény: József 5791 (168746)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168767

Azt hogyan vizsgáljátok egyéni, objektív módszerrel, hogy egy ETA 2892, vagy egy ETA 7750 a jobb? Beállítjátok a lehető legpontosabban, majd mindkettőt forgatóba rakjátok, és megnézitek, egy hónap alatt melyik késik többet? Milyen objektív módszer van egy ilyen összehasonlításra? Vagy ez csak "tapasztalati" úton szerzett jártasság? Amelyiket többet javítjátok, az a rosszabb minőségű?

Előzmény: APT (168765)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168766

Én anno sokat átépítettem, kidobtam a mechanikus werket és kaptak helyette MIYOTA 2035 kvarc óraművet.

Előzmény: bosijani (168739)
APT Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168765

Hosszú távú tapasztalat nyilvánvalóan nincs, nem is lehet a legújabb fejlesztésekkel. Az ETA vonalról tudjuk, hogy megbízhatók, a Sellita klónokról - hát, azért már vegyesebbek a tapasztalatok. 

Az ETA legújabb fejlesztései (részben a korábbi alapokon, ezek a mindenféle Cx szériaszámú werkek) részben a korábbiak olcsóbbá tételéről szólnak, nem kis részben meg simán csak arról, hogy pár változtatással érjék már el, hogy ne legyen teljesen olyan, mint az unalomig ismert, és már sokak által gyártott-leutánzott 2824, 2892 - de azért nem mindig sikerült ezekkel a céltábla közepébe betalálni. 

A Miyota mindig megbízható szerkezeteket készített, nem csúcskategóriásokat - de normálisan karban tartva a legdrágább top-grade werkekkel vetekedő megbízhatóságú és tartósságú gyakorlatilag minden termékük, ez egyébként többé-kevésbé a Seiko-ról is elmondható. A Miyota 9xxx szériák ugyan kicsit kevésbé pontosak, mint a top-grade meg kronométer minősített ETA kivitelek - de ettől eltekintve semmivel sem alávalóbbak.

 

A Seiko esetében a 6R szériában vannak jobb szerkezetek (meg nyilván a legfelsőbb kategóriának szánt 9-es szériákban), de azért az utóbbi 1-2 évtizedben már a Seiko is próbál prémium gyártó irányba elcsúszni, kevesebb, de sokkal drágább órát eladni-gyártani, ennek megfelelően már a korábbi topicbeli gondolatmeneteink mentén lehet rajtuk is fogást találni. A finomabb óráik 15-20 évvel ezelőtt egészen kiváló vételek voltak - ma egy Presage "hardlex" üveggel, valami 4R szériás szerkezettel 220-250eFt körül, hát...

Előzmény: 84R083 (168764)
84R083 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168764

Köszönöm szépen!

 

A szerkezetek között ha egy megbízható, kiforrott, jó alkatrészellátású és szakik által is "könnyen" szervizelhető a szempont, akkor jól gondolom hogy ETA 2824 és 2892, Sellita SW200 és SW300, Unitas 6497 jön szóba? Ajánlható még bármi más 1000 eurós óra árig?

A Soprod, Ronda, Landeron, La Joux-Perret, ETA C07, STP szerkezetek korukból kifolyólag még túl frissek hogy a fenti szempontoknak biztoan megfeleljenek?

A Miyota 8*** és 9*** milyenek? A 9***-ről sok jót írnak. Talán a LJP ennek a svájci klónja.

Seikok között annyiféle van hogy azok között teljesen elvesztem. Közülük melyek állnak legközelebb a 2824 és 2892-höz?

Előzmény: APT (168757)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168763

Svájci viszonylatban próbáltam beárazni, de ha nagyobb merítést veszünk a keletiekkel is kiegészítve, akkor bizony talán még a négyszeres érték is billeg :o)

Előzmény: APT (168762)
APT Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168762

Van az szerintem a négyszerese is, de ma ez a svájci órák lassan mindegyikéről elmondható...

 

Tudomásul kell venni, hogy ez a szektor átcsúszott a luxusiparba, és ezek után ár/érték mutatót firtatni legfeljebb egymáshoz képest van értelme, önmagukban (a még mindig konzumnak számító márkákhoz meg noname napi használatú akármikhez mérve) értelmezhetetlenek.

Ez egyébként egy jó szerkezet, van annyira jó (és lassan annyira talán swiss-made is..), mint valami ETA/klón. 

Csak, hát az alap szerkezetet a neten 30eFt körül fel lehet hajtani (nagy tételben nettó áron beszerezve a feléért..), és 60-70eFt körül már Miyota 9xxx werkes, egészen normális kivitelű-kinézetű, korrekt, zafír üveges órákat lehet kapni (nekem is van egy Tisell-em), és ugyan ez nyilvánvalóan igényesebben kidolgozott mind a szerkezetet, mind a tokot-egyebet illetően - de az nem is kérdés, hogy "nem ennyivel"...

Előzmény: Tsaby Motors (168761)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168761

Ennek az órának a legnagyobb problémája az ára.

Cirka a dupláját kérik érte, mint amennyit ér.

Előzmény: DLCBP (168760)
DLCBP Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168760

Svájci Miyota, kicsit utánanézve.  😱

Előzmény: DLCBP (168759)
DLCBP Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168759

Ha miyota lenne, nem látnád a swiss made feliratot rajta.  

Előzmény: HamiltonFAN (168758)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.29 -1 0 168758

EDOX

Akkor ez is felejtős. :(  https://www.youtube.com/watch?v=9-jLt9YEH8A  Miyota-as vacak.


Tényleg értelmesebb BÁRMI másra (nyaralás, hobbi, nők...) elkölteni a pénzt, mint átb.xatni magát az embernek egy órával.
De tényleg, ha lehúzom a WC-n a pénzt, legalább tudom, hogy nem röhög a markába egyik hazudozó gyártó sem.

APT Creative Commons License 2024.04.27 0 0 168757

Normális, jól elkészített-kivitelezett automata szerkezetet nyugodtan lehet húzni kézzel. Ha hordjuk, úgysem sokszor kell, ha meg nem hordjuk, akkor is csak abban az esetben van füle-farka óraforgatónak, ha mondjuk 2-3 óránk van összesen, amelyeket folyamatosan felváltva viselünk is. Ha nem, akkor fölösleges -  ha van két autód, azokkal sem csinálod az, hogy amelyiket éppen nem használod, azt alapjáraton járatod a garázsban...

Hosszabb időn át nem hordott mechanikus órához mindig annyi tanácsot szoktam fűzni, hogy legalább egy-két havonta húzzunk rajta annyit kézzel, hogy pár órát járjon (több nem is kell, teljesen felhúzni sem kell) - és akkor a kenések nem állhatnak be. Az 5-6 éves, gyors járású óráknál inkább 4-5 éves szervizciklust meg ettől teljesen függetlenül úgyis illik tartani, ez már az olajok élettartamával függ össze (ahogy az autón is ugyebár x km. vagy 1-2 év az olajcsere-intervallum - amelyik előbb jön el).

 

Az SW 200-as werkeknél pedig, ahogy korábban is taglaltam, konkrét minőségi problémák voltak, a calibercorner elemezgetése is eléggé megkérdőjelezhető - tényleg fordultak-fordulnak elő felhúzókerék fog-törés hibák (az ETA2824 esetében ugyebár a kilincs az első, acélból készült, bolygó rögzítésű felhúzó-keréken van, és kemény sárgarézből van a rugómagra tett fő felhúzókerék - ennek szoktak törni a fogai néha), de ennek is ugyanaz az oka, amin a múltkor morogtam: gondok vannak az automatika két belső alakzáró kilincskerekének kialakításával, rendszeresen beragadnak, nem oldanak ki, felhúzáskor visszaviszik a nyomatékot a rotorra (kézi húzásnál pörög a rotor, mint a búgócsiga), és ha pechünk van, akkor túl lehet terhelni a réz felhúzókereket, és lenyalni róla pár fogat.

 

Természetesen ettől még megteheted, amit írtál, hogy a nem hordott automatát forgatón tartod, miért ne tehetnéd. 

Előzmény: 84R083 (168756)
84R083 Creative Commons License 2024.04.27 0 0 168756

https://calibercorner.com/sellita-caliber-sw200-1/#google_vignette

 

Itt azt javasoltják hogy rendszeresen ne húzzuk így az SW200-at. ETA 2824-re írták hogy előfordul ilyen probléma. Ebből kifolyólag a többi klón(Soprod P024, Ronda R150) is érintett lehet.

 

De egyébként technikailag működik amit leírtam hogy az álló automata órát este forgatóra tenni, másnap reggel "csak" a pontos időt beállítva lehet viselni?

Előzmény: bosijani (168755)
bosijani Creative Commons License 2024.04.27 0 0 168755

semmi baja nem lesz,ha kézzel húzod. ha lenne, gyártó nem csinálná. s king seikoimat,lord maticokat kézzel húzom fel,mielőtt felveszem.

Előzmény: 84R083 (168754)
84R083 Creative Commons License 2024.04.26 0 0 168754

Lehet kicsit "túllihegem" ezt a dolgot.

Személyes tapasztalat nélkül, csak online szerzett infók utáni vásárlással a "swiss made"-be kapaszkodtam, hogy úgy minőségileg nem tudok mellé lőni.

 

Másik téma: ahogy látom a mechanikus órák jóval nagyobb hányada automata. Tegyük fel van az embernek 5 automata órája, amiket cserélgetve hord. Az működik -e hogy a másnap reggel felvenni kívánt órát este forgatóra teszem és akkor másnap reggel nem kell koronáról felhúznom hogy működjön. Azt olvastam hogy az automaták hoszú távon nem biztos hogy jól tolerálják a rendszeresen koronáról való felhúzást. Ez igaz? Mivel a kézi húzósok választéka jóval szűkebb, így nem látom reálisnak hogy az összes leendő órám kézi húzós legyen.

Előzmény: Tsaby Motors (168753)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.26 0 0 168753

Épp azért linkeltem a riportot, mert abban is benne van egy tradícionális svájci márkát felfrissítő óraipari szaki véleménye arról, hogy valójában nehéz eligazodni a svájci vonalon :o)

Mikor a "Swiss Icons Watch" projektről beszél az valójában egy kifigurázása lett a mai svájci óraiparnak

 

Privát véleményem az, hogy manapság ezzel a 60%-os a gyártók részéről elég szabadon értelmezhető gumiszabállyal szinte mindegy, hogy rajta van-e az órán az a bizonyos "Swiss Made" felirat.

Talán nincs még egy iparág, ahol annyi hamis mítosz, történelemhamisítás és egyéb "gurítás" jellemző, mint az óraiparban és ezen belül a svájci óraiparban.

Például a PANERAI egyik élharcosa ennek a "sportágnak" :o)

 

De vegyünk példának egy csúcskategóriás ketyegőt: Patek Philippe Nautilus. Személyszerint imádom, saját véleményem az, hogy Gerald Genta legszebb órája.

DE!

Kaphatok súlyos milliókért egy acél automata órát, amely egy hajóablakot imitál és egy legendás tengeralattjáró nevét kapta...és ehhez képest a vízállósága 30M, tehát statikus terhetés esetén 3 BAR....azaz a kézmosást talán túléli, de ennyi...

Verne Gyula hasgörcsöt kapna tőle :o)

 

Egyébként a legtöbb nagy svájci gyártó évtizedek óta nem hozott be a kollekciójába valóban új, iskolát teremtő modelleket. Leginkább a régi, sikeres modellek "ráncfelvarrott", "jubileumi" meg egyéb változataival operálnak.

Ennek a vonalnak tipikus példája az AUDEMARS PIGUET. Ha nem lenne nekik a Royal Oak, talán már a cég sem lenne...

 

A microbrandek közül legalább vannak akik nem a "nagyok" stílusjegyeit utánozzák, hanem próbálnak egyediek lenni.

Én ezek közül válogatnék "swiss made" felirattól függetlenül.

A beépített szerkezetre pedig rá lehet keresni a neten és utána lehet járni mennyire megbízható.

 

 

 

Előzmény: 84R083 (168748)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.26 0 0 168752

EDOX

Mostanában idehaza folyton szembejön a neten a felszopkodása.

Ez valódi márka? Valódi minőség? Vagy ezmiez?


A "SWISS MADE" témához pedig..., nos őszintén xar kocsi a Volvo, mert kínai a tulajcég? Vagy az Audi, értéktelen, ha Magyarországon készült? Vagy fegyveres vonalon, rábíznád-e az életed egy amerikai cég, amerikai minőség ellenőrzésű 1911 -es pisztolyára, ha az a Fülöp-szigeteken készült, mint az soknál szokás?

APT Creative Commons License 2024.04.26 0 0 168751

Evidenciaként kezelendő, hogy ezekből a szerkezetekből többféle minőségi osztály létezik, és nyilván a műanyag gátszerkezetes olcsósított kivitelekre irányuló kritikák nem vonatkoznak a tradicionális kivitelű, jobb minőségű változatokra. Az viszont okkal felvethető probléma, hogy némi utána nézés nélkül még egy szakembernek sem feltétlenül evidens, hogy éppen mi is van egy órában, és ezt a gyártók sem feltétlenül kötik az orrunkra - ergo van némi zsákbamacska faktor....

Előzmény: József 5791 (168750)
József 5791 Creative Commons License 2024.04.25 0 0 168750

Szia! 

 

Nekem erről a powermatic 80-as dologról más a véleményem, szerintem nem kellene össze hasonlítani és általánosítani véleményt mondani erről a szerkezetről,mert ebből is több kategória van.

Ezt azért mondom,mert kb 2 éve vettem egy Mido Ocean Star 600-as órát amiben már a full szerkezet  ETA C07.821 van ,én meg vagyok vele elégedve az óra nagyon pontos napi 1-2 sec mivel cosc-os.

Az lehet, hogy a 250eft-os tissot- ba és certina-ba az alap műanyagos szerkezet van és jogos,hogy mindenki félve vesz ilyen órát ,de szerintem még nem sok embernek van ezekkel a szerkezetekkel tapasztalata. Igazából még nekem se a CO7.821-el .

Majd kíváncsi leszek nagy szervíznél mit mondanak.

Van egy kis agodalmam,de majd meglátjuk.

Előzmény: 84R083 (168748)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2024.04.25 0 0 168749

Hát, ha csak karórára van másfél milkád, akkor nem rossz neked:)

A legdrágább órám kb 1000 eurós, nem is veszek többé órát szerintem, én azért nem vagyok ennyire "műértő".

Van egy orient mako diver II órám is, az azért nyilván csak egy krumpli a milliós csodákhoz képest, de nem érzem cikinek, te a ráfordítandó összegből helyre kis kollekciót tudsz összeválogatni.

Előzmény: 84R083 (168748)
84R083 Creative Commons License 2024.04.25 0 0 168748

Köszönöm, nagyon jó video.  

 

Viszont lehet nem volt egyértelmű a kérdésem.

 

A „swiss made” fogalmával tisztában vagyok. A 60% is könnyen összejöhet svájci árakon úgy is, hogy a szerkezeten kívül(ez ugyebár kritérium) alig van svájci gyártású alkatrész az órában. Ez engem egyáltalán nem zavar ha jó a minőség.

 

Ami számomra kérdéses: „swiss made” esetén ugyebár az összeszerelés és ezután a végső minőségellenőrzés mindenképpen Svájcban kell történjen. Ez alapján egy esetlegesen nagyrészt távol keleten gyártott alkatrészekből összerakott órának is magas minőségűnek kell lennie.

 

Egy nem „swiss made” esetén az összeszerelés, végső minőségellenőrzés bárhol történhet. És nyilván ha akarnak, Kínában is tudnak svájci minőségben gyártani, de egy 500-1000 eurós microbrandnél mi a garancia a jó minőségre ha nincs „swiss made”.

 

Ez a nagy dilemmám h „vakon” rendelve mennyire fontos a swiss made. Szeretnék egy 4-5 db-ból álló mechanikus kollekciót. Sportos, hétköznapi, elegáns, stb… hogy legyen minden alkalomra órám. A keretem 1-1,5M, így csak a belépő szint jön szóba. Ebben az árkategóriában a nagy brandek(Tissot, Certina, Hamilton) powermatic 80-at használnak, amiről elég sok rosszat olvastam, így ezeket nem is nézem. Így maradnak a microbrandek. Nah meg persze a japánok, ott tiszta sor h egy Seiko, Orient korrekt minőség.

 

Ha tudtok, kicsit segítsetek eligazodni.

Előzmény: Tsaby Motors (168747)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.24 0 0 168747

Ma jött ki ez a riport.

Szó esik benne a „swiss made” mai jelentőségéről is.

Hogy érthető legyen, ma az a  „swiss made” felirat használatának feltétele, hogy az óra legalább 60%-ban svájci gyártású legyen. De ez egy nagyon nehezen megfogható "gumiszabály", hiszen a svájciak a saját hozzáadott alkatrész és/vagy munka értékét tetszés szerint árazzák be.

 

A link:

https://youtu.be/QkdxIXVWHQU?si=HiXLbQTS-Ie-B1bp

 

 

Előzmény: 84R083 (168745)
József 5791 Creative Commons License 2024.04.24 0 0 168746

Szia! 

Írtam neked emailt.

 

Köszönöm.

Előzmény: pacs_425 (168743)
84R083 Creative Commons License 2024.04.24 0 0 168745

Kedves órakedvelők!

 

 

Laikusként egyre nagyobb erővel szippant magába a mechanikus órák világa. Elég sokat olvastam vissza ebben a fórumban is és minél több információt gyűjtök, annál több kérdőjel felvillan a fejemben.

 

 

Egyik ezek közül a „swiss made” jelentősége, amit érintettetek ti is korábban. Azt tudjuk hogy milyen kritériumai vannak annak, hogy szerepelhessen ez a felirat a számlapon.

 

 

Kérdésem hogy ha a belépő (500-1000 eurós) mechanikus órákat nézzük(elsősorban a microbrandeket), akkor mekkora jelentősége van egy adott óra kivitelezési minősége, hosszú távú megbízhatósága szempontjából hogy van –e „swiss made” felirat vagy sem. Microbrandeknél általában nincs vagy nagyon limitált az üzletben való személyes ismerkedés lehetősége a termékkel. Egy nem „swiss made” microbrand óra online vásárlása sokkal nagyobb lutri? Vagy megfordítva egy swiss made microbrand óra mindenképpen kell hozzon egy átlagtól magasabb szintű minőséget az árkategóriájában?

 

Nagyon jó ez a fórum, üdv mindenkinek!

 

APT Creative Commons License 2024.04.24 0 0 168744

Nem jól érzed, nincs pfujolás-köpködés. A gond ott van, hogy a mostani svájci óraiparban furcsa és nem igazán helyeselhető tendenciák is helyet kaptak - röviden arról van szó, hogy olyan megoldásokat, konstrukciókat, anyagválasztásokat is lehet találni szép számmal, amelyekkel önmagukban ugyan nem volna semmi baj, de csak akkor nem, ha filléres, eldobható, hétköznapi órákról volna szó.

Tsaby sporttárs tett be képeket arról a jó kis műanyag szerkezetről - nomármost a maga kategóriájában és annyi pénzért, amennyiért azt ott mérték, azzal nem volt semmi baj. Ha valaki esetleg abban a tévhitben volt egy ilyen órával, hogy valami tartós és javítható órát vett - hát legfeljebb csalódott benne, de igazándiból be nem csapták, le nem húzták - hiszen az óra nem került sokba, pontosan azt ígérte, amit nyújtott is - egy 3-5-6 éves hordhatóságot és élettartamot, ez alatt megbízható működést, általában 1-2 hamburger áráért (akkoriban legalábbis nyugaton ennyibe kerültek ezek).

 

A baj ott van, hogy több százezres, komoly márkaneveken forgalmazott órákba bújtatott szerkezetekben is most visszaköszönnek esetenként (nem általános, konkrét esetekről van csak értelme beszélni) ilyenek, ami viszont tényleg nincs rendben.

 

Vannak olyan helyek egy óraszerkezetben is, ahol a műanyag nem feltétlenül jelent minőségi visszalépést. Egy tokbetétnek nem elegáns, de ha jó minőségű és jól kidolgozott, kb: örök életű lesz. Vannak szerkezeti-tartó elemek, ahol szintén nincs velük baj - de pont a gátszerkezet, az nem egy ilyen pont. Egy plasztik gátkerék-horgony páros egészen bizonyosan nem lesz "örök életű" (folyamatos üzem mellett jó esetben van 10-15 év benne), viszont utána totálisan javíthatatlan, semmit sem lehet vele kezdeni - vagy van gyári új pótalkatrész, vagy az óra menthetetlen. És nagyon, de nagyon minimális pénzügyi megtakarítást jelent ez tömeggyártás esetén (konkrétan szerintem pár száz, maximum ezer forintos nagyságrendet, több százezres belépő árú óráknál), míg egy klasszikus köves horgony és egy megfelelően köszörült acél gátkerék normálisan karbantartva túlzás nélkül "örök élet", akár több száz év múlva is üzemképes lehet. 

 

Úgy érzem, jogos kifogásolni ezeket az "innovációkat", ahogy az elvileg jó ötletet jelentő, elvileg tartós, de a gyakorlatban meg eddig nem nagyon ismert töréses hibákat tömegesen produkáló, és szintén totálisan javíthatatlan monolit szilícium alkatrészeket is.

Előzmény: HamiltonFAN (168737)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168743

Hogy mások miért nem szeretik az az ő dolguk, csak azt tudom leírni, hogy nekem miért nem tetszik.


És azért nem tetszik, mert az eredeti 2824-ből csináltak egy csökkentett féllengészámú werket három verzióban, ami a műanyagos, a hagyományos gátszerkezetes, meg a szilícium rugós. Ebből még a legjobb a hagyományos, a műanyagost nem kell magyarázni, a szilíciumos rugót meg nem lehet két csipesszel kiegyengetni, ha baja esik.
Ezen felül elmarad a hajszálrugókulcs, így a billegő küllőiben lévő két kis csavarral kell állítani a járáseltérést. Ami megint csak nem tetszik, mert nekem pl. a finomszabályzó sokkal jobban bejön, könnyebb kezelni.
Úgy összességében meg az a bajom az egésszel, hogy a mechanikus óra egy kiforrott tartós valami volt, amíg el nem kezdtek ilyen okosságokat beleinnoválni.
Úgyhogy a nagy ellenszenv az azért van, mert egyrészt sikerült valamit hitványabbá tenni, másrészt meg bizonyos kiviteleket javíthatatlanná is tenni. És ettől kellene egyik csodálatból a másikba esni, hogy Pówermatic.

Előzmény: HamiltonFAN (168737)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168742

Igen.

Épp ezért nem lehetett soha szinkronba hozni a kettőt, mert a mechanikus rész vagy nagyon sietett, vagy nagyon késett az egyszerű, de konstrukciójából adódóan jóval pontosabb kvarc résznél.

Előzmény: W_B (168741)
W_B Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168741

"A '80-as évek második felében tele voltak a piacok és boltok is CITIZEN stílusú ANA-DIGI csodákkal, melyeket Hong Kong ontott magából fillérekért.

Ezeknek az analóg része egy mechanikus werk volt műanyag gátszerkezettel, sőt a billegő csapágyazása is műanyag volt.

Olcsó, pontatlan és gyakorlatilag javíthatatlan jószágok voltak."

 

Ezeknél az ana-digi rész egymástól függetlenül működött?

Előzmény: Tsaby Motors (168738)
József 5791 Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168740

 

 

Sziasztok! 

Ilyen szerkezet van az órámban  ETA C07.821

Ez jónak számít?

 

 

bosijani Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168739

van pár darab nálam is. :-)

Előzmény: Tsaby Motors (168738)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168738

Ez egy összetett téma :o)

 

A GLOCK példa nem egészen azonos a P80-al.

Ugyanis a gátszerkezet az óramű "lelke", így ha a GLOCK zárszerkezete és az elsütő mechanizmus készülne full műanyagból, akkor lenne párhuzamban a két történet.

A néplélekben is kereshető az idegenkedés, hiszen pl. a "műanyag kaják" és más hasonló, a műanyaggal kapcsolatos fogalmak az alacsony minőséget testesítik meg.

 

De lehet ez egy konkrétan órákhoz kapcsolódó évtizedes rossz tapasztalat.

Ugyanis a műanyag gátszerkezet már cirka 40 éve megjelent kicsiny hazánkban is :o)

A '80-as évek második felében tele voltak a piacok és boltok is CITIZEN stílusú ANA-DIGI csodákkal, melyeket Hong Kong ontott magából fillérekért.

Ezeknek az analóg része egy mechanikus werk volt műanyag gátszerkezettel, sőt a billegő csapágyazása is műanyag volt.

Olcsó, pontatlan és gyakorlatilag javíthatatlan jószágok voltak.

 

Az órások messze elküldtek bárkit aki javíttatni akarta, így sokakban megmaradt a negatív emlék.

 

 

 

Előzmény: HamiltonFAN (168737)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.23 0 0 168737

Miért ez nagy köpködés, fújolás, ellenszenv, sőt, már szinte gyűlölet a P80 -al szemben?

Olvastam, videóztam, beszélgettem a témáról, de NEKEM, ez kissé olyan, mint fegyveres vonalon anno a Glock pisztolyok kapcsán volt.
Amikor a cég behozta a műanyagtokos fegyvereit, majd mindenki bóvli vacaknak, eldobható játéknak, sőt, egyenesen ön és közveszélyesnek tartotta őket, mondván a műanyag túl gyenge fegyverhez.
(Manapság meg minden gyártó másolja őket.)

hitman Creative Commons License 2024.04.17 0 0 168736

nekem is a Fortis Bicompaxomban másfél év után gariban cserélni kellett az SW-510-et.

(mondjuk a gyár rohadtul titkolja, hogy egyáltalán az van benne, a hátlap is tömör fém, a weboldalukon se írják... csak a csere után, a munkalapról lett egyértelmű.)

Előzmény: pacs_425 (168732)
APT Creative Commons License 2024.04.17 0 1 168735

Igen, az hétszentség, hogy egy ilyen lapos kis tok minimális erőfeszítéssel puszta kézzel meghajlítható annyira, hogy annyi legyen az órának (és törjenek az üvegek is).

Anno a Piaget csodája is azon vérzett el, hogy elég volt szorosra húzni a szíjat, és akár csak véletlenül is befeszíteni a csuklót - és totálkáros lett az egész...

Előzmény: ronin s8 (168734)
ronin s8 Creative Commons License 2024.04.16 0 0 168734

Masszív hatás...?

Ide már idegen szavak szótára kell, de mínimum egy Andersen mese szómagyarázó... 

Előzmény: Tsaby Motors (168733)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.16 0 0 168733

Olyantól van közelebbi infó róla, aki részt vett az idei Watches and Wonders rendezvényén Genfben és volt is a kezén.

Állítólag masszív hatást kelt a tokozás, de hát 0,2 mm-es üveggel már eleve kizárja egy kisebb odakoccolás túlélési esélyét is :o)

 

Különleges, érdekes, de napi használatra nem igazán való...

Előzmény: APT (168730)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.16 0 0 168732

"a Sellita vonalhoz meg azt tenném hozzá, hogy mára eléggé összeállt bennem az a kép, hogy a Selliták minőségével nem kardinális, de folyamatos bajok vannak"

Jókor mondod :) Nemrég vettem egy SW210-1 top grade werkes órát. Eddig elégedettség van, de ez kézihúzós, és hogy mérsékeljem a komplikációkat, ohne dátum, így végre nincs elizélve a számlap szimmetriája. Majd meglátjuk...

Előzmény: APT (168729)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.16 0 0 168731

Persze.
Seiko5 Sports - a fiatalokat említetted, a kisebbik fiamnak is ilyen van. 110 kHUF környéke volt, a gyereknek tetszik.
Aztán Steinhart, Roamer, Edox, ezekben nincs Powermatic. Aztán mindenki keressen magának ami tetszik...

Előzmény: HamiltonFAN (168725)
APT Creative Commons License 2024.04.16 0 0 168730

Csodálatosak ezek, csak aztán az asztalra csapsz egyszer mérgedben - és az órának annyi...

 

A Piaget máig nagyon büszke arra, hogy övé volt a valaha volt leglaposabb (mikrorotoros) automata óramű, de azt már nem teszi közzé, hogy azért nem lehet ezekből az amúgy is kis számban készült órából a piacon egy árva darabot sem felhajtani - mert jóformán mindet szépen visszavették végül a tulajdonosoktól kártérítés mellett - lévén az állóképességük a zéróval volt egyenlő, a teljesen hétköznapi normál használat igénybevételét sem bírták ki.

Megvallom, ebből a Bulgariból sem igen nézek ki ennél sokkal többet-jobbat... 

Még az ennél azért jóval vastagabb JLC Ultra Thinek sem problémamentesek...

Előzmény: Tsaby Motors (168727)
APT Creative Commons License 2024.04.16 0 0 168729

Ez egy szubjektív dolog, a Tudor egyébként azért nem valami újkeletű dolog, a Rolex 1926-ban regisztrálta le mint márkanevet, és azóta folyamatosan gyárt is órákat ilyen néven - és hagyományosan alapvetően az eredeti, a Rolexekkel megegyező saját tokokba épített külső beszállítótól származó, így olcsóbb órákról szólt - egészen a közelmúltig, amikor elkezdek már ezekbe is saját werket tenni - de csak a drágább modellekbe.

Hogy megéri-e? Pont úgy "nem éri meg", ahogy a neked nagyon tetsző Hamilton sem, a 80-as évekbeli nagy válságból a 90-es években történt feltápászkodás óta a svájci óraipar igazándiból ár/érték arányban soha többé nem tudott már voltaképpen semmilyen márkanév alatt sem "korrekt ajánlatot" adni, de az aránytalanság mértékében persze óriási különbségek vannak, mert a "kissé túlárazott-tól" a "felfoghatatlan, mi kerül ezen ennyibe" skálán szóródnak...

 

Voltaképpen ezzel lassan nincs is értelme foglalkozni, mert már a japán óraipar (legalábbis annak zászlóvivője, a Seiko, de most már a Citizen is) is kezd egyértelműen arrafelé fordulni, hogy mára az óra luxustermékké, luxus, és nem hétköznapi használati tárggyá vált dolog lett, ennek megfelelően nem az a kérdés, hogy "megéri-e", hanem kizárólag az, hogy van-e valaki, akit meg tudnak fogni akár a design, akár a műszaki tartalom okán, és rá tudják venni, hogy kifizessen x összeget egy időmérő eszközre - miközben a pontos idő úgyis ott a telefonján, és egy pár tíz dolláros olcsó okosóra is megteszi helyette - sokkal több funkcióval...

 

Én, mint ezekben folyamatosan turkáló szervizelő-restauráló inkább azon morgok, hogy borzasztó sok pénzért cserébe már egyáltalán nem ritka, hogy komoly problémák vannak a konstrukciókkal és a minőséggel. A sokmilliós Omega Co-Axialok változatlanul a legtöbb műszaki problémát produkáló szerkezetek, a most több márkánál bevezetett szilícium hajszálrugók is aggályosak tudnak lenni - mind az Omegáknál, mind az ilyet használó Tudoroknál konkrétan rendszeres spontán rugótörések vannak (ami után csak egyben cserélhető a komplett, a hajszálrugó-billegő rendszer szétbonthatatlan és javíthatatlan). Gáz... 

 

Az itt vitatott órákhoz és a Sellita vonalhoz meg azt tenném hozzá, hogy mára eléggé összeállt bennem az a kép, hogy a Selliták minőségével nem kardinális, de folyamatos bajok vannak. A legújabbakkal is. A Sellita-féle ETA klónok (akár a 2824 v. SW200, a 2892 vs. SW300, a 7750 vs. SW500) esetében örökösen visszaköszönő probléma, hogy az Etachron elvű (belső alakzárókra épülő) kilincskerekek leragadoznak, kézi felhúzásnál visszapörgetik a rotort, az automatika hatásfoka meg nem igazán jó. Semmilyen kenési kísérletezés sem segít rajtuk, nem rosszak - de nem is teljesen jók. Most adtam ki a kezemből egy Tudor Heritage 1926 modellt - ez elvileg SW200 - és csak úgy tudtam úrrá lenni ezen a mizérián, hogy a kilincskerekeket konkrétan kicseréltem egy régi, bontott olcsó alapkivitelű ETA2824 kilincskerekeire - és láss csodát, azóta hibátlan... Az SW500 vonalon IWC Aquatimer és egy Wempe (több milliós óra mindkettő) került hozzám úgy, hogy mindkettőben a tengelyt biztosító mutatóigazító kar csapját eleresztette a kar (és nem csak állítani nem lehetett az órát, de kijön ilyenkor a tengely-korona..) - életemben nem találkoztam ezzel a hibával eredeti ETA7750 esetében - és amúgy a neten szerencsére nem drágán beszerezhető eredeti ETA alkatrészekkel javítottam ezeket is. Hozzátenném - mindkettő kb: új óra volt...

A döbbenet az, hogy a kínai ETA klónok, miközben látványosan nyersebb-egyszerűbb kivitelűek, nem produkálnak semmiféle jellemző hibát. Nem tudják az eredeti ETA werkek pontosságát sem, de azért nem is rémesek, láthatóan nyersebbek, a 7750 klónokból a korábbi-régebbi kiviteleknél a nagyon igénytelen rugók törése is előfordul, de mégis összességében, akármennyire gyalázatosnak is hangzik ez, nekem megbízhatóbbnak tűnnek az egyébként nagyon finom kivitelű Sellitáknál.

 

Zavar van az erőben, én egyértelműen ezt érzem. Nyilván millió tényezőre vezethető ez vissza, de zavar van. Én a magam részéről jelenleg inkább nem ajánlok Sellitás prémiumot, legyen az akár egy IWC Mark XVIII - inkább nem... De ez mindenkinek a saját választása, és persze én olyan órákat látok inkább, amikkel gond van, amikkel nincs, azokat nem...

 

Még a beépítésekhez fűznék annyit, hogy napi nyúzásra, pláne komolyabb igénybevételre nyilván fel sem merül egy ilyen - de amúgy, ha magadnak veszel órát, minek foglalkozol azzal, hogy másnak ez mennyire "szentségtörés"? A beépítések valóban megosztó dolgok, de tény, hogy olyan minőségű szerkezetekhez-mechanikákhoz juthatsz régi órákból néha jóformán fillérekért - amelyeket amúgy esetleg sokmillióért sem kapsz meg a mai óragyártásból. Ha valakinek ez fontos - nota bene kardinális fontosságú - akkor igenis jó irány lehet ez is.

Előzmény: HamiltonFAN (168726)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168727

Újdonság a BULGARI-tól.

 

Tokkal-vonóval 1,7 mm vastag jószág.

 

Videó:

https://youtu.be/k_qY0F3YyIM?si=Hx5Hz37I8E7bMyT3

HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168726

TUDOR.

Miért szopkodják sokan ezt a márkát???

Számomra ez 1:1 Steinhart, csak itt a Rolex a saját termékpalettáját koppintja, olcsósítva. Sima parasztvakítás.

Előzmény: pacs_425 (168724)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168725

Írnál néhány márkát/típust?

Előzmény: pacs_425 (168723)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168724

Saccperkábé ugyanúgy, minden drága szemétbe beteszik a Powermaticot, de a helyzet annyival jobb, hogy PM80 árban lehet tisztességes órát találni Sellita werkkel.


A jobb darabok nagyjából ugyanolyan árszinten mozognak, pl. Tudor Ranger MT5402 werkkel (COSC) 1 276 000, 6L35 King Seiko SJE 1 270 000 forint, és ezek ugye nem a 6R**/SW200 tucatwerkek.

Előzmény: JAMIE222 (168722)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168723

"600 - 1M - ... összegért sem kap jót"
De kap jó órát alatta is, csak körül kell nézni és tájékozódni, nem ész nélkül vásárolni. Bár ugye kinek mi a jó.

Előzmény: HamiltonFAN (168721)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168722

És ugyanez svájciban hogyan néz ki?:)

Előzmény: pacs_425 (168720)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.15 0 0 168721

pacs_425  és JAMIE22

Köszönöm a válaszokat.

Igazatok van, de legyünk realisták! A szó jó értelmében véve "átlag" vevő a vevők igen jelentősebb része.
Őket meg nem érdekli a szerkezet, vagy maximum annyira/azért, mert nem akarnak kvarcot venni 2-300+ -ért.

ÉN, úgy látom, hogy a mai vásárlóképes fiatalok (20-30 év) jelentős része így vesz..., vagy épp nem vesz órát.

- Olvasgat, néz videókat, majd mikor szembesül vele, hogy még 600 - 1M - ... összegért sem kap jót, akkor nem vesz órát, hanem a pénzt utazásra költi, vagy nájkiérmekszdzsordenszníker cipőkre, vagy almás telefonra.

- Olvasgat, néz videókat, majd mikor szembesül vele, hogy még 600 - 1M - ... összegért sem kap jót, akkor vesz egy 49990 forint + postaköltség áron egy hamisítványt, vagy jobb esetben egy divatórát. (És a divatóráért nem is tudom megszidni, mert az legalább egy neki tetszik, és nem egy sokak szerint hulladék alsó kategóriás Certina Roamer, Tissot,... 2-3-4X annyiért. )

- Spórol, gyűjtöget, majd megveszi a drága, minőségi órát (Bár ugye sokak szerint ami nem Rolex az nem is lehet az, ráadásul olyan "SZTÁROK" viselik idehaza mint Kis Grófó, Curtis, Győzike, meg pár 20 éves kamurapper srác ...) amit aztán nem mer viselni és élvezni, mert félti. Ennek van értelme?


Tényleg, a Longines is elkorcsosult már?

pacs_425 Creative Commons License 2024.04.14 0 0 168720

A Seikónál az a gond, hogy a 7S26 alapokon fejlesztgetett werkeket 6R** néven szemrezzenés nélkül beteszik 500-600 ezres órákba is. Tudom, hogy nem minden a szerkezet, van tok-csat meg számlap is, de aki mechanikus órát vesz, annál gondolom, hogy számít valamit a werk is, legalább annyit mint a többi.
Számomra ott a 6L/8L környékén kezdődik az érdekesség, de az már forintban milliós árfekvés, ami ha akárhonnan nézem is, nem kevés.

Előzmény: JAMIE222 (168718)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.14 0 0 168719

"sajna szinte mindben csak ez van"

Nem, csak a Swatch-csoportos órákban.
Javaslom, hogy nézzél körül a Sellita szerkezetes órák tájékán is, azoknál nincsenek ilyen remek újítások, mint a Plastimatic 80 tájékán.
A Steinhart meg szerintem oké, választasz valami olyat, ami négy lépés távolságról nem úgy néz ki mint egy Rolex, és kész. Kapsz egy acél-zafír Sellita werkes órát saccperkábé féláron, azokhoz képest amiket linkeltél.

Előzmény: HamiltonFAN (168716)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.04.14 0 0 168718

Saját szerkezetekkel néztem a Seiko és Orient órákat, de azokat is leszólják minőségi okok miatt.

 

Mégis melyiket, a százezreset vagy az 5millásat? És kik szólják le, akik félmillláért kacat svájcit vesznek minőségibb japó helyett, mert a név és dizájn mindenek felett?:)) Ugye itt a topicban a megállapítás olyasmi, hogy minőségi svájci órát milliókért kaphatsz, a millió FT alattiak kb túlárazott, bár jól kinéző izék csak.

Előzmény: HamiltonFAN (168716)
DLCBP Creative Commons License 2024.04.14 0 0 168717

A komámnak érkezik nemsokára.  :-)

 

Előzmény: HamiltonFAN (168716)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.14 0 0 168716

Köszönöm!

A szerkezet kapcsán meg..., nos sajna szinte mindben csak ez van, különböző fantázianeveken. :(

Saját szerkezetekkel néztem a Seiko és Orient órákat, de azokat is leszólják minőségi okok miatt.

Emberi áron csak a Steinhart lenne még SW vagy ETA szerkezettel, de azt meg nem akarom. Mármint a márkát.

Mostanában látok igényes zsebóra beépítéseket, de azok meg állítólag sokak szemében olyan szentségtörések, mintha háziállatokat nemierőszakolna valaki.

Előzmény: pacs_425 (168715)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.13 0 0 168715

1. A H-10 az az ETA C07.611-es szerkezet.
Ez 2824-2 alapú werk, nem a műanyagos gátszerkezet van benne, hanem a rendes. Annyi volt az "innováció", hogy lehagyták róla hajszálrugókulcsot, meg 28800-ról 21600 A/h-ra csökkent a tempó. Szóval ez a teszkókazdaságos ETA 2824-2.

2. A tokon lévő Swiss made az elvileg svájci tokot jelöl.
A szabályokhoz kellemes olvasgatást, a tokokról is írnak:
Guide to the use of the designation “Swiss” for watches

 

3. Ez a te döntésed.
_Én_ nem vettem Hamiltont, és pont a szerkezete miatt.

Előzmény: HamiltonFAN (168714)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.04.12 0 0 168714

Sziasztok!

Több kérdés is felmerült egy baráti beszélgetés során, és e miatt ragadtam toll... izé... billentyűzetet.

1.: A Hamilton H-10, az melyik P80? Én tudom rosszul, vagy ez nem a sima, fém rugós?

2.: "SWISS MADE" felírat a tokon/hátlapon. Ez valóban csak a svájci gyártmányú tokokra írható? Vagy kínaira is, ha csak 1X is lepolírozza valaki Svájcban?

3.: Eme 2 modelre, érdemes pénzt adni?

https://www.hamiltonwatch.com/en-int/collection/khaki-navy/belowzero-1000m-auto.html

https://www.hamiltonwatch.com/en-int/h77605135-khaki-navy-frogman-auto.html

 

4.: "Ő", tekinthető olyan utódnak, mint a Panerai esetében a mai gyártmányok, vagy semmi köze régi, legendás céghez?

https://www.agatfactory.de/products/russian-diver-watch/agat-192-chs-2010

Köszönöm a válaszokat!

UBUL81 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 168713

Koszonom

Előzmény: DLCBP (168712)
DLCBP Creative Commons License 2024.04.12 0 0 168712

Én(!) biztosan nem foglalkoznék vele.  

Előzmény: UBUL81 (168711)
UBUL81 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 168711

Koszonom a gyors valaszt.

 

Volt valami kulonlegessege a markanak ami miatt erdemes esetleg megszerezni vagy kommersz tucatdarab?

 

Előzmény: DLCBP (168710)
DLCBP Creative Commons License 2024.04.12 0 0 168710

Egyike a sok, már megszűnt óramárkának. 

Előzmény: UBUL81 (168709)
UBUL81 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 168709

Tisztelettel udvozlok minden topiclakot.

 

Szemelyszerint nem ertek az orakhoz csak szeretem oket. Ugy adodott hogy belefutottam egy szamomra ismeretlen oramarkaba. Eladasra kinalnak egy Svajci TUNIS  Tropicalized karorat. Sosem hallottam a markarol. Esetleg felvilagositanatok hogy kik ezek mik ezek leteznek e meg?  

Koszonom

 

lug Creative Commons License 2024.03.22 0 0 168708

Szerintem azt válaszd, amelyik hajlandó egyáltalán teljes értéken biztosítani. 

Előzmény: Befektetovagyok (168707)
Befektetovagyok Creative Commons License 2024.03.22 0 0 168707

Sziasztok!

 

Chrono 24-en szeretném eladni az órámat, vannak is rá jelentkezők külföldről.

Melyik futár céget javasoljátok a feladásra? Teljes értéken szeretném biztosítani a csomagot (kb. 600 eFt az óra.)

Köszönöm!

pacs_425 Creative Commons License 2024.02.23 0 0 168706

Használd a keresőt, pont ebben a topikban is rengeteget olvashatsz a Doxáról.

Pl.:

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=95214052&t=9002169

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=83888492&t=9002169

Előzmény: pazola-igazi (168705)
pazola-igazi Creative Commons License 2024.02.22 0 0 168705

Sziasztok!

Én nem vásárlás előtt állok, hanem nekem van egy ilyenem, de a kérdésem nekem is hasonló, mint amit feltettek.


A neten már nem sok mindent találni erről a Doxa Trofeo-ról, a kérdésen kívül, amire most válaszolok, nagyjából ezeket találtam:

 

https://www.facebook.com/groups/hasznaltorak/posts/1760466270869778/
Attila KovácsrnsSpoetod312i u8u3c 91frcg0hbf.lkaó62a6lmoeiig70t0hl0h.t602  · Sziasztok! Ilyen órát keresek megvételre! Nem lapul valakinél ilyen véletlenül? Doxa Trofeo Black Rose (278.30R.103R.11)

 

Doxa Trofeo Black Rose (278.30R.103R.11) - Full HD

https://www.youtube.com/watch?v=6thaU_t4R0I

 
Pánske hodinky DOXA 278.30r.103r.11
https://www.youtube.com/watch?v=kRgX3M3b7PQ

 

http://web.archive.org/web/20111022010205/https://www.mall.hu/ferfi-karora-100000/doxa-278-30s-103r-11

http://web.archive.org/web/20130118115119/http://www.oraker.hu/doxatrofeo27830r103r11-p-2408.html

 

Ezt az utolsót konkrétan nem is értem:

http://eredetisegvizsgalatforum.blogspot.com/2016/12/doxa-dark-gold-elite-vagy-tropheo-black.html

 


S
zóval hol lehetne ennek utánanézni/olvasni?

 

 

 

 

Előzmény: tomybond (131813)
Tsaby Motors Creative Commons License 2023.12.26 0 5 168704

Van egy nyugdíjas házaspár. Nem csak hogy szeretik és tisztelik egymást, hanem mind a mai napig szerelmesek egymásba.

Az úriember nehézgépkezelőként dolgozott nyugdíjazásáig. Karján viselt már akkor is egy órát amit a feleségétől kapott.

Csak a bicska svájci,amivel kinyitottam még csak nem is márkás.

Egyszerű krómozott réztokos kvarc tömegáru.

 

De attól kapta a bácsi akit a legjobban szeret.

 

Közel 3 éve az óra megállt. Kopott tok, kopott szíj, karcos üveg, a szerkezet nem indult el új elemmel sem.

Több órás is elhajtotta a bácsit, hogy nem érdemes foglalkozni ezzel a "vacakkal"...

 

Ekkor keresett meg az unokájuk.

Kapott egy új üveget, új MIYOTA 2035 szerkezetet új VARTA elemmel és kicseréltem a szíjat is újra.

Ennek 2 és fél éve. Most hozták vissza elemcserére. Raktam rá egy új koronát is, a régiről már levált a nikkel.

 

Talán mindenki másnak csak olcsó vacak. De a bácsi számára drága kincs.

Számomra pedig jó érzés tudni ezt...

 

APT Creative Commons License 2023.12.25 0 5 168703

Hát, Fero (meg millió más márka - ugyebár vagy 50 ezer bejegyzett márkanév volt csak Svájcban !!) éppen nincs, de olcsó pecekjáratos óra éppenséggel akad, még Ruhla is, és ha hiszed, ha nem, hébe-hóba még hordom is őket. Még kínaiakat is, mostanság vannak szerintem már valós figyelmet megérdemlő, dupla billegős, mikrorotoros stb.. óráik is. Ennyit arról, ki mit prédikál...

 

Persze, ezekről az öreg peckesekről nem vagyok róluk nagy véleménnyel - ezt általában már a leírásukban is jelzem- de nem használhatatlanok. Az állapotukat viszont alapvetően annak köszönhetik, hogy ezeket az elve igen olcsó órákat jellemzően soha nem tartották karban, a teljes elkopásig, tönkremenetelig hajszolták őket. Én azért - veled ellentétben - javítottam már nem egy ilyet  (is), és bár változatlanul nincs róluk nekem sem túl lelkes véleményem, azért rendre azt láttam, amit az előbb is írtam - ezen órák többsége tartós és megbízható lehetett volna, ha megkapta volna a minimálisan szükséges karbantartást. De szovjet Majak kakukkos órát is azért hálátlan dolog szervizelni (nem is teszem), mert addig járatták a nyomorultakat mindig (akár 20-30 évig is!!), ameddig csak mentek, sokszor az utolsó 10 évben már dupla-tripla súllyal, mert csak úgy járt, aztán minden rommá van kopva, nem karbantartásra, hanem teljes restaurálásra volna az órának szüksége - amit nyilván nem ér meg. Mint ha egy autót úgy használnánk, hogy addig nyomjuk erőszakosan, míg egy nagy füstfelhőben meg nem áll az út szélén - aztán morgunk, hogy micsoda gagyi selejt, meg mi az, hogy egy olcsó olajcsere nem hozza rendbe...

 

A finomkodást és képmutatást meg kérlek ne keverjük össze az alapvető udvariassággal... Te, ha egy ismerős odamegy hozzád, mint vélelmezett "szakértőhöz" egy, a családi fiókban talált öreg órával, és udvariasan megkérdezi róla a véleményedet - akkor te annyit fogsz rá reagálni, hogy "takarodj innen ezzel a xarral"???

Mert a jelek szerint igen, és ha nem érzed-érted, mi ezzel a gond, azon én már nem tudok segíteni... 

 

Szerintem teljesen egyenesen el lett mondva az érdeklődőnek, hogy egy, a maga korában is egyszerű-olcsó, bármiféle értéket most sem képviselő órát talált - de ha neki tetszik és még jól működik - miért ne lelje benne örömét?

Előzmény: glashuette (168702)
glashuette Creative Commons License 2023.12.25 0 0 168702

Na persze, APT gyűjteményében gondolom egyetlen FERO sincs ellenben van sok-sok aranyóra, egyik sem pecek gátszerkezetes. Vizet prédikál - és bort iszik. Vagy mint az udvarias urológus aki a röntgenkép tanulmányozása után hátba vágja a rémült pácienst, hogy igyon sok vizet barátom, nem lesz itt semmi baj - csak azért hogy finoman tálalja a vesekő diagnózisát, nehogy megrémüljön a kedves beteg.

 

Mindegy is, a lényeg hogy mindig is kirázott a hideg a finomkodó, konformista és céltalan udvariaskodástól, a legtöbbször hasonló óráknál ráaggatott "tisztességes alsó középkategóriás munkás óra" jelzőktől. 

 

 

Előzmény: satzowlee (168701)
satzowlee Creative Commons License 2023.12.25 0 1 168701

Tudom, hogy nem fog sikerülni rendbe tenni ezt a vitának tűnő valamit,de...

-ami engem illet, hát tökmindegy, hogy egy óra szép, vagy csúnya, még akár az is, hogy működik-e vagy sem, csupán EGY dolog a fontos-ha már sikerült függetleníteni magad, szabad vagy és hidegen hagy a mások véleménye. Ez pedig az, hogy érezd a melegséget, amikor ránézel az órádra.

Ha pedig infóra van szükséged, számíthatsz arra, hogy nem csak kiokosítanak, hanem le is hurroghatnak, vagy elismeréssel adóznak a felvetett alannyal kapcsolatosan.

Azt pedig, hogy mit hordok, én döntöm el, mert(majdnem) "szabad" vagyok(max a nejem szól bele:D). Adok is egy példát:

 

Az első két órát imádom, mert tudom, mi van a számlap mögött. A harmadik nem is működik, de azokat a fiatal éveimet juttatja eszembe, amikor a véremet adtam volna egy ilyenért(az árából akkor kb 6db Pobedát lehetett volna vásárolni, a benne levő két db AG13-as árából-ami mellesleg a jobbik esetben csupán csak 3-hónapig tartott-újabb 1-Pobedát). a negyedik ugye az meg mindent tud...

 

 

 

glashuette Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168700

Könyörgöm, te a nagy udvariasságodban nem az igazságot írtad, hanem félretájékoztattad a kérdezőt. Az hogy van még ennél egy szinttel lejjebb is (összepréselt kőnélküli vackok) semmit nem jelent. És van 50 szint feljebb kb.

Előzmény: APT (168696)
glashuette Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168699

Amikor a Ford-T készült, akkor annyit tudott a sorozatgyártás.

 

Amikor pedig a FERO készült, akkor már rég volt Patek ref 1518 hogy mást ne mondjak, tehát a FERO és a többi hasonló jószág azért készült hogy olcsó órát tudjanak adni a népeknek.

És nem mennek el 60-70 évet, azalatt már 6-szor kicserélték az eltörött tengelyeket, és a silány anyagból készült ledarált fogaskerekeket. Szerinted miért van az hogy én piacon életemben nem tudtam felvenni egyetlenegy működő Sornát, Sicurát és hasonló társait? Vittem 4-5 óráshoz, elhajtottak a francba. Az egyik nagy nehezen elvállalta, úgy hogy megcsinálta másik donor felhasználásával, garanciát-papírt nem adott róla, és azt mondta hogy ilyet soha többet ne vigyek neki. A többiek kinyitották a tokot és azonnal azt mondták hogy nem javítják meg, mégpedig azért, mert már megjárták ilyennel, folyton visszahozzák, aztán gariban javítgathatják örökkön örökké.

Előzmény: APT (168696)
DLCBP Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168698

Minek venne egy olyan drága vackot, ha a mostani órája sokkal megbízhatóbb?  :-)

Előzmény: W_B (168694)
W_B Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168697

"Az ilyenek mögött általában az van, hogy valakinek pont ilyenje volt egykoron, és szentimentális érzések kötik hozzá..."

 

Pontosan.

Nekem ilyen (itt OFF) órám volt kb. 35 éve. Csak aztán beraktam töltődni a 100 Wattos lámpa alá, és megolvadt..

De ha ésszerű áron találnék valahol, megvenném.

Pedig ez is egy olcsó óra volt.

APT Creative Commons License 2023.12.24 -1 2 168696

Erre írtam azt, hogy az igazat meg lehet mondani úgy is, hogy ne legyen lenéző/sértő.

Egyébként nem tudom, mit színeztem ki a valóságon - egy szóval nem állítottam, hogy ez egy értékes vagy "jó minőségű" óra volna, de már elnézést, az a puszta tény, hogy egy 60-70 éves, láthatóan sokat hordott és kopott óra még mindig normálisan működőképes, az önmagában cáfolja azt az állítást, hogy silány eldobható gagyi volna.

A Ford-T, vagy akár A-modell mai szemmel nézve rettenetes autó, kvázi használhatatlan, semmilyen mai elvárásunknak sem felel meg - de az előbbiből akár 100 éves (!!!) példányokat lehet találni, amelyek még mindig működőképesek, tisztességes anyagokból, masszív kivitelben gyártották őket, halál egyszerűségükben és fapadosságukban is végtelenül tartósak és megbízhatók voltak - NEM GAGYIK.

 

Az meg, hogy egy Timex/Fero órát te fel sem vagy hajlandó venni - az felveti azt, hogy te nem is a saját elvárásaidnak akarsz megfelelni, hanem a környezetednek. Én megveszek és felveszek tök értéktelen órákat is, ha valamiért tetszenek nekem, és a legkevésbé sem érdekel, hogy másnak mi róluk a véleménye. Ha azért fogok valaki szemében komolytalannak tűnni, mert nem egy arany Patekot hordok éppen - akkor a szóban forgó illető elvárásai engem ezek után különösebben nem is fognak izgatni...

Elég "cigány dolog" az, hogy aggassam már magamra az egész vagyonomat, lehetőleg a ruhán kívülre, hogy mindenki lássa, vagy nem vesznek komolyan...

 

A topictárs pedig nem vett - hanem családi örökségből talált egy ilyen órát. Ilyet nem szólunk le durván és megvetően, ez olyan alapvető udvariassági formula...

Előzmény: glashuette (168692)
APT Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168695

Az ilyenek mögött általában az van, hogy valakinek pont ilyenje volt egykoron, és szentimentális érzések kötik hozzá...

És manapság 130 ezer sajnos már nem egy akkora összeg, hogy ne add meg valamiért - ami neked nagyon fontos, és egyébként olyan könnyen pont olyat nem biztos, hogy találsz máshol és olcsóbban...

Előzmény: _BP__ (168693)
W_B Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168694

Nem mindenkinek kultusztárgy a karóra, van aki minden sznobizmus nélkül csak azért hordja, hogy megnézze rajta az időt.

 

Ld. Benedek pápa Casio/Swach órája.. nem hiszem, hogy a Szentatya nem tudná venni magának egy Glashüttét..

 

Előzmény: glashuette (168692)
_BP__ Creative Commons License 2023.12.24 0 0 168693

Nem mondig racionálisak a döntések, sőt.

 

A múlt héten egy seiko ötös 130 ezerért ment el liciten.

 

2019-ben kemény 20 ezer forintért vettem ugyanolyat.

 

7S26, fémszíj, ásványi üveg= valóban tömegáru, nem épp csúcs megoldásokkal.

 

 

Előzmény: APT (168691)
glashuette Creative Commons License 2023.12.24 -1 0 168692

Én csak megmondtam az igazat, te viszont udvariasságból kiszínezted a valóságot, pont ezért szóltam hozzá. Nekem anno 15 éve szóltak hogy Timex, Fero stb. néven fel se vegyem az órát mert csak a szabadidőmet pocsékolom. Megköszöntem a tanácsot.

 

 

Előzmény: APT (168691)
APT Creative Commons License 2023.12.23 0 1 168691

No de glas, egyfelől - ennek a fórumnak nem az a célja, hogy elkeserítse, leszólja az egyszerűbb órát lelkesen megtaláló laikusokat... Meg lehet azért némi tapintattal is fogalmazni azt, ha valaki, mondjuk úgy, "nem talált kincset"...

 

 

Másrészt attól, hogy valami a mostani piaci viszonyok között kvázi nem ér semmit (a legtöbb olcsó orosz óra picit is kopottabb állapotban szintén szinte zéró érték, de egy átlagosan piszkos, semmi extra Cornavinért sem adnak értékelhető összeget, pedig kitisztítva, picit rendbe téve mindegyik lehet még szép, hordható, és kifogástalanul működő) - attól még nem automatikusan "eldobható gagyi".

Eleve a piac olyan sznob, mint állat, az árak és az értük kapott minőség-belbecs között nagyon sokszor gyakorlatilag semmiféle értelmezhető-direkt összefüggés sincs. Divatosabb acél Submarinereket 15-20 milliókért, Patek Nautilust ennek is akár a többszöröséért el lehet (vagy lehetett a csúcson, most zuhannak az árak, mint a kő) adni - miközben a pontosan ugyanazon szerkezettel szerelt kevésbé divatos Oysterért meg a tizedét nem kaptad, a Nautilussal fizikálisan azonos szerkezetet használó JLC Heraionért meg már pár százezernek örülni kellett, annyira nem érdekelt senkit...

A legtömegárubb ilyen alapon az évi most már egymillió felett gyártó Rolex...

 

 

A "tömegáru", az "olcsó" és az "eldobható gagyi" - ne haragudj, de nem egymás szinonimái. Egy Toyota Corolla is abszolút tipikus tömegáru, de azért annyira nem olcsó, és egyáltalán nem gagyi. 

 

 

Az érdeklődő topictárs belinkelt egy régi, már cca. 6 évtizedes korú órát, ami a saját korában is hétköznapi, olcsó, nagy tömegben gyártott órának minősült, nem igazán minőségi műszaki megoldásokkal és anyagválasztással - de nem, azért nem volt "eldobható gagyi", sokan 20-30 éven át folyamatosan használtak megelégedéssel ilyen órákat (tedd meg ma ezt egy full műanyag olcsó kvarcórával, de legyen akár egy annyira már nem is filléres Swatch is, 6-8 év múlva, mikor kimerül az elem, cserélni nem tudod, mert fizikálisan nem lehet, no ez tényleg eldobható), és utána kerültek esetleg ilyen állapotba, amiben itt láttuk. És még esetleg most is értelmezhetően működőképesek, némi energiaráfordítással esztétikailag is felhozhatók lennének (persze, hogy nem éri meg, de mondjuk a "nagypapa szeretett órájánál" ez nem szokott szempont lenni).

 

A te álláspontod is sokszor nagyon "sznob-gyanúsnak" tűnt (bár évek óta nem beszélgettünk erről) anno, ami nem ritka és drága, az téged nem nagyon szokott érdekelni.

Előzmény: glashuette (168687)
APT Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168690

No igen, régi órás szólásmondás, hogy "a legjobb és a legrosszabb órák is Svájcban készültek"...

De ezek a 15 vagy még több köves EB pecekjáratok azért nem nevezhetők valódi gagyinak, ha csak kicsit is odafigyeltek rájuk (néha karban tartották őket), még ma is korrekt módon működnek.

Előzmény: Tsaby Motors (168686)
glashuette Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168689
glashuette Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168688
Előzmény: APT (168685)
glashuette Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168687

Kit érdekel mennyi volt a boltban anno? A kérdés nyilván a mostani állapotra és az árra vonatkozik. A mai értéke a Fero-nak konkrétan NULLA forint, ha kell valakinek a billegő belőle esetleg akkor adnak érte kb egy kiló kenyér árát. Egy Seiko5 a piacon 5-10 ezer, ha szép akkor 20 ezerért eladható, ha az üveg karcos és a számlapon hiba van akkor kb eladhatatlan. Tömegáru a Seiko5 ugyanúgy mint a FERO, milliószám gyártották évente, ma már a GrandSeiko is tömegáru évi 45 ezer darabbal, menj be a SEIKO butikba, 5 milliót kérnek egy búvár Spring Drive-ért titán tokban és rogyadoznak a polcok a kirakatban annyi van. Persze, ha kihozod a boltból már a felét sem éri,a FB csoportok tele vannak a megunt 1-2 éves GS-ekkel 

 

 

 

Előzmény: APT (168685)
Tsaby Motors Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168686

Anno a "külkeresek", kamionosok, MALÉV-esek, és bárki más aki az átkosban az átlagpolgártól eltérően gyakran kijutott nyugatra elég jó üzletet csináltak többek között órákkal is.

 

A minőséginek egyáltalán nem nevezhető tucatórákon is ott virított a "SWISS MADE" felirat ezért a hazai nem hozzáértő vevőkör azt hitte, hogy minden óra ami svájci messze jobb az itthon kapható orosz, cseh, NDK-s óráktól. Aztán kiderült szépen a legtöbbről, hogy nem mind arany ami fénylik.

APT Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168685

Ne hari,de a Seiko 5 anno egyáltalán nem volt "olcsó tömegáru". Az 1966-os katalógusuk szerint például az 5-ös család (ugyebár 1963-tól létezett egyáltalán) 13 ezer yenről indult a japán belpiacon, az USA-ban ezt az órát cca. 50 dollár körül kaptad meg - ugyanekkor volt egy Rolex Submariner 170 dollár. Ma szemmel nézve ez egy minimum 6-800 ezres óra lenne (sőt, ha a Submarinerek mostani áraihoz egy az egyben vetnénk hozzá, inkább 2-3 milliós óráról beszélnénk !!!)... Ugyanebben az időszakban a NASA ugye az éppen fejlesztés alatt álló Holdprogramhoz választotta az Omega Speedmastert - olyan 120-150 dollár között volt ezeknek az ára.

A firtatott Fero ára lehetett akkoriban pár dollár. Mindenképpen bőven 10 dollár alatt, és azért olyan irgalmatlan silánynak nem lehet nevezni olyan órákat, amelyeket évtizedekig hordtak - és még midig nagy számban lehet találni belőlük működőképes, megmenthető állapotú darabokat.

Az biztos, hogy ezek nem képviseltek magas és kifinomult minőséget, de például az 1850-es évektől már tömegesen gyártott Roskopf zsebórák sem képviseltek ilyet, saját környezetükben olcsónak is számítottak (bár így sem voltak sokáig tömegeknek elérhetők, csak úgy 50 évvel későbbtől) - de azért nagyon tartós és megbízható szerkezetek voltak. A később és ma is tömegesen gyártott műanyag tokos-szerkezetes, javíthatatlan, szervizelhetetlen-megbonthatatlan filléres vackok - na azok valóban eldobható silány dolgok.

 

Amúgy üdv a fedélzeten, ritkán látni, pedig néha már szinte hiányzik a csipkelődésed... ;-)))

Előzmény: glashuette (168684)
glashuette Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168684

A tisztességes tömegáru nagyon durva csúsztatás, a FERO mindig is az eldobható lószart adta fillérekért. Pecekgátszerkezetes vackok spiáter és krómozott réztokban. Egy Seiko5, na az tisztességes tömegáru! 

Előzmény: szi.ge (168676)
DLCBP Creative Commons License 2023.12.22 0 1 168683

Elég tág fogalom, hogy karóra. 

Beírod a googliba, és találsz kismillió boltot.  

Előzmény: Jama85 (168682)
Jama85 Creative Commons License 2023.12.21 0 0 168682

Sziasztok

 

Karóra vásárlásban vagyok, de az itthoni boltokat elég drágának találom.

Tudnátok ajánlani külfödi megbízható boltokat ahol jobb árak vannak? 

Esetleg ebay store-t.

 

Tsaby Motors Creative Commons License 2023.12.20 0 0 168681

Ilyen névpárosításban az egykori Jugoszláviában voltak a piacon.

Lehet, hogy egy ottani importőr kérte a CORTESIA "márkanevet".

Előzmény: szi.ge (168678)
APT Creative Commons License 2023.12.19 0 0 168680

A FERO viszonylag jelentősebb méretű - de alapvetően olcsó órák gyártására alapított (1950-ben) cég volt, saját szerkezetet sosem gyártott, és az órái többségébe viszonylag egyszerű minőségűnek nevezhető pecek-járatos típus-szerkezeteket tettek (a sporttárs által emlegetett EB szerkezeteket valóban igen nagy gyakorisággal). Sok és olcsó órát gyártottak-forgalmaztak, igazán "jó nevű" cég sosem voltak, a tisztességes tömegáru volt a "szakterületük". A Cortesia lehetséges, hogy általuk használt almárka volt, és igen, az óra kora 60-as évekre jellemző kinézetű-kivitelű.

Előzmény: szi.ge (168676)
satzowlee Creative Commons License 2023.12.19 0 0 168679

"cortesia" előlap és a "fero" kombinációjára semmi találatot nem találtam...

Szia, ez nekem is szemet szúrt, elképzelhető, hogy egy ügyes órás kombinációja, esetleg a hátlap lett kicserélve.

Előzmény: szi.ge (168678)
szi.ge Creative Commons License 2023.12.18 0 0 168678

Ooo köszönöm! Ez már több infó, amit bárhol máshol kaptam!

Számomra meglepő, hogy ez a szerkezet (a kora ellenére) kb +1 perc / nap pontossággal jár...

Viszont a "cortesia" előlap és a "fero" kombinációjára semmi találatot nem találtam...

Előzmény: Tsaby Motors (168677)
Tsaby Motors Creative Commons License 2023.12.18 0 0 168677

Cirka a '60-as évek első feléből származhat.

A szerkezete jó eséllyel EB 1553 pecekjáratos kaliber.

Előzmény: szi.ge (168676)
szi.ge Creative Commons License 2023.12.16 0 0 168676

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi svájci óra beazonosításában:

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

MIK7 Creative Commons License 2023.12.05 0 0 168675

Köszönöm a hasznos gondolatokat APT! A tanácsodat megfogadva járok el a vásárlás során. Minden jót kívánok!

Előzmény: APT (168674)
APT Creative Commons License 2023.12.04 0 0 168674

Be kell vizsgáltatni, egyszerűen képek alapján nem lehet soha biztosat mondani. A papírok-doboz sem jelent semmit, simán hamisítják azt is. 

Sőt, ezeknél az óráknál az is komoly kockázati tényező, hogy ebben például konkrétan egy "mezei" ETA 2824 a szerkezet, amit korrekt minőségben utángyárt már a kínai óraipar, és leginkább csak az apróbb részletekről, a felületkezelésről, a hajszálrugókulcsról-csapágyról, a kidolgozás általános minőségéről ismerhető fel adott esetben, hogy ez nem az eredeti, kinézetre-műszakilag első ránézésre látszólag rendben lehet.

Előzmény: MIK7 (168673)
MIK7 Creative Commons License 2023.11.29 -2 0 168673

Sziasztok!

A következő vétel jött velem szembe:

https://hasznalt-ora.hu/hirdetes/breitling-colt-41uj-garancias/

 

Nincs semmi tapasztalatom a márkával, nem tudom kiszűrni a hamis órát, nem értek hozzá.

A hirdetés korrektnek néz ki és garancia megléte ad okot a bizalomra, de a bolti árához és a chronos használt példányokhoz képest is kedvező az ár.

Mi a véleményetek? Bele lehet vágni ebbe a dologba vagy magánembertől laikusként inkább ne fárasszam magamat és a pénztárcámat?

Előre is köszi a válaszokat.

Tsaby Motors Creative Commons License 2023.11.08 0 0 168672
APT Creative Commons License 2023.11.05 0 1 168671

Végül is gatyába lehet rázni, nem egy világvége. A tok krómozása is felújíttatható (ha nem elég egy polírozás-csiszolás neki), esetleg keress mailban.

Előzmény: NormanBates (168667)
pacs_425 Creative Commons License 2023.11.05 0 1 168670

Az érzelmeket nem lehet félretenni itt :-)
Van a kalapban egy svájci Certina vélhetően kínai tokkal, meg egy hongkongi Doxa ami Swiss made-ebb a másiknál, mert a tok is svájci. Mindkettőben valami 50 dollár körüli kvarc szerkezet van. Amelyik jobban tetszik, azt vedd szerintem.

Előzmény: Szicsu600 (168668)
pacs_425 Creative Commons License 2023.11.05 0 0 168669

Szembejött ez máshol is, úgy néz ki, hogy valakik kis hazánkban elkezdtek Sellitát tokoz(tat)ni. Nekem elsőre tetszik, Swiss made a tok is, a videóban meg SW200 és SW300 szerkezetet látni.

Előzmény: Yemenll (168666)
Szicsu600 Creative Commons License 2023.11.05 0 0 168668

Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem műszaki oldalról óravásárlásban. Adva van egy Doxa Trofeo ami nagyon tetszik főleg a gombok kialakítása és a számlap kidolgozása miatt és vele szemben egy Certina DS Podium, ami ha jól gondolom műszakilag komolyabb óra.

Ha félreteszem az érzelmeket, szerintetek Doxa vagy Certina? Esetleg mely márkát érdemes még megnézni az alábbi stílust szemelőtt tartva és az árkategóriát akár feljebb tolva 20%-al. (Tissot nem szeretnék) Köszi a választ.

 

https://www.tutuora.hu/doxa/2871020110.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI8-3G4aKsggMV34KDBx2R9AolEAQYAiABEgJQ3fD_BwE

 

https://www.tutuora.hu/certina/c0344171104700.html

NormanBates Creative Commons License 2023.11.02 0 0 168667

Ha jól tudom a tok krómozott, a hátlap acél. Szerkezet típusáról nincs pontos infom jelenleg, de működik.

Előzmény: APT (168665)
Yemenll Creative Commons License 2023.11.02 0 0 168666
APT Creative Commons License 2023.11.02 0 1 168665

A tok arany? A képről eldönthetetlen. De ránézésre a "szokásos" korabeli Landeron werkes Chronographe Suisse órának tűnik, látom a kis körök mutató is leestek, de ezek azért általában menthetők.

Előzmény: NormanBates (168662)
APT Creative Commons License 2023.11.02 0 0 168664

Nem tudom, nem ismerem őket. De amelyik kivitel alapvetően fémvázas-keretes, az vélhetően azért bírni fogja jobban a gyűrődést.

Előzmény: grilvil (168663)
grilvil Creative Commons License 2023.11.02 0 0 168663

Köszönöm az újabb válaszod. Közben találtam egy ilyen honlapot: https://www.woodwatch.com/en/ Két év garanciát adnak a szerkezetre, a tokra és a szíjra. Szerinted ár/érték arányban ezzel a garanciával megéri az árukat ezek az órák?

Előzmény: APT (168661)
NormanBates Creative Commons License 2023.11.01 0 0 168662

A képen látható vintage chronograph órát Budapesten kihez lenne érdemes elvinni egy karbantartásra, tok felújításra?

Melyik órásnak/szerviznek vághat a profiljába? Valami olyan helyet keresnék, ahol nem riadnak meg a régebbi óráktól és árban is viszonylag kedvező. Köszönöm a tippeket!

APT Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168661

Az a baj, hogy nem 1-2 múlva fog tönkremenni, jó lesz az 1-2 hétnek is...

Én egyszer vettem az asszonykának csak úgy heccből egy Gepetto márkanéven futó kínai fatokos-facsatos kis órát (egyébként fillérekért, pár ezer volt az egész, nem érdekes). Egész guszta és bizalomgerjesztő volt.

Az ELSŐ HORDÁSNÁL fél órán belül eltör a fa csat egyik szeme, megragasztottam kétkomponensűvel, még egyszer felvette, azonnal eltört (pár órán belül) egy másik. Megragasztottam, betettem a vitrinbe kiállítási tárgyként, és konstatáltam, hogy ezek kiállítási tárgyak, hordásra alkalmatlanok. Teljesen.

Még a Tissot Wooden Watch szériái is rövid időn belül általában kinyúlnak, pedig ott igazándiból fém betét van a fatokban, és a normál (bőr) szíj rugósfüleinek is betétet tettek a tokba, és ráadásul valami valóban komoly teherbíró képességű és drága egzotikus nemesfát használtak. Nem is olcsón. Így sem bírják sokáig. A fa csodás anyag, de nem erre való.

Előzmény: grilvil (168660)
grilvil Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168660

Hát igen, csak valószínűleg az lesz, hogy megvesz egy olyan megfizethető árút, ami tetszik neki, és majd 1-2 év múlva lecseréli, ha tönkremegy :-)

Előzmény: APT (168658)
grilvil Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168659

Hehe, ez a tourbillonos nem rossz, de mivel 41 mm-es tokú, ezért nem jöhet szóba :-)

Előzmény: bosijani (168657)
APT Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168658

Akkor akarjon csak ilyet, ha ténylegesen hordani nem akarja... Vagy, ha olyan - az általad is linkelt - és jóval drágább kivitelű óráról van szó, amelyik valójában nem fából van, csak vannak a toknak-csatnak fa díszítő-elemei. Ez az Original Grain is valójában fém tokos-csatos órákat készít, csak vannak mindenfelé fa betétek. Amik jó hamar tönkre is fognak menni...

A tényleg fából készült tokok meg inkább csak alkalmi hordásra alkalmas érdekességek.

Előzmény: grilvil (168656)
bosijani Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168657
Előzmény: grilvil (168656)
grilvil Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168656

Sziasztok!

 

Feleségem fa karórát szeretne. Én csak az az Original Grain márkát ismerem, viszont azok a modellek nemigazán tetszenek neki. Tudtok márkát, microbrand-et ajánlani max. 40 mm-es tokméretben?

NormanBates Creative Commons License 2023.10.31 0 0 168655

Bécsi óra szervizekkel kapcolatban van valakinek jó tapasztalata?

Árban gondolom nagy különségek már annyira nincsenek? 

Alkatrész ellátottság, minőség jobb lehet ott?

Tudtok ajánlani konkrét órásokat?

Köszönöm!

NormanBates Creative Commons License 2023.10.30 0 0 168654

Köszönöm APT a választ.

Előzmény: APT (168653)
APT Creative Commons License 2023.10.30 0 1 168653

Ez ugye egy ETA2892A2. A másodperc-stop egy icipici rugós karocska, okozhatja az esetleges működését kis elgörbülés, kopás, de az is, ha az óra már erősen szerviz-érett, és a kar be van picit ragadva a fészkébe, és elfordulás helyett inkább "rugózik". Nagyon egyszerű megoldású, és ha sérült a kar, pótolni sem probléma, kapható külön, standard ETA alkatrészként.

Előzmény: NormanBates (168652)
NormanBates Creative Commons License 2023.10.29 0 0 168652

Egy technikai kérdést szeretnék feltenni:

Adott egy Omega cal 1120-as szerkezettel szerelt óra.

Miért lehet, hogy a másodperc stop funkció nem mindig működik?

Teljesen kihúzva a koronát nem minden esetben áll meg az óra.

Ha kitekerem a koronazárat és utána állítom meg általában sikerül és megáll.

Ha már kint van és újra megállítanám, akkor nem mindig sikerül.

Ez valami konstrukciós hiba vagy sajátosság? Kell vele foglalkozni? 

Köszönöm a tippeket!

DLCBP Creative Commons License 2023.10.26 0 0 168651

Még biztosan találni vidéken órásbácsit, aki  vállalja ennyiért. 

De lehet hogy inkább 25 az a 15.  😱

Előzmény: NormanBates (168650)
NormanBates Creative Commons License 2023.10.25 0 0 168650

Melyek azok a szervizek, ahol megbízhatóan, korrektül, leszervizelnek olcsóbb svájci órákat ennyiért? (15e Ft-tól)

Én azt hittem már sokkal jobban elszaladtak az árak.

 

 

Előzmény: DLCBP (168620)
Tsaby Motors Creative Commons License 2023.10.20 0 0 168649

Élmény volt olvasni a soraidat.

 

Előzmény: APT (168647)
ronin s8 Creative Commons License 2023.10.20 0 0 168648

Csörögj rám, légyszíves, nincs meg a számod... 

Előzmény: mechanikus.uj (168646)
APT Creative Commons License 2023.10.19 0 4 168647

Pedig, ha valaki gerjed rá, tudom Mechanikus VHP-jét jó szívvel ajánlani, szép darab.

A kollekciójából én is magamévá tettem a számomra leginkább izgalmas darabokat - és csak érdekességképpen megosztanám a gondolataimat három Omega Constellationról - amelyeknek az az érdekességük, hogy mindhárman az 1972-es év szülöttei, és ugyanarra a feladatra adtak háromféle, szerintem tök érdekes, de nem egyformán jól sikerült választ...

Az Omega első kvarcórája ugyebár a Cal1501 típusjel alatt a CEH521-es "Beta" werket tartalmazta, ami a svájciak szerint az első kvarcszerkezet volt a világon - a japánok szerint meg a Seiko Astron volt az... Gyakorlatban a CEH werket valamivel előbb kezdték fejleszteni, viszont a Seiko tényleg előbb volt piacon (69 karácsonyára), és ráadásul a "jó irányt" jelentette - ez meg nem annyira. A CEH521 valójában egy hangvillás werk volt, egy 8kHz-es kvarcoszcillátorral stabilizálva - igen alacsony integráltságú chippel tudták még csak megoldani, sőt, a Longines használta ezt olyan korai változatban, amiben sok mikro-tokozású diszkrét tranzisztorból volt két pici NYÁK-on atomra összezsúfolva az osztó. Ugyanúgy zümmög is, mint egy hangvillás werk, az elemet is kb: úgy eszi, és igazándiból még csak nem is pontosabb a jobban sikerült hangvillásoknál, de "első próbálkozásra elment". Viszont a hangvillásoknál szokott módon szépen "úszik" a másodpercmutató, és azért pofás darab az egész óra:

 

 

 

 

A második már megint Constellation, megint 72-ből, a Cal1220 Megasonic 720Hz hangvillás szerkezettel, ami már saját Omega és valószínűleg - sőt biztosan - a valaha volt legkifinomultabb hangvillás mechanika. A hangvilla csatolása a léptetőrendszerhez mágneses, így jóval tartósabb és stabilabb, viszont egy praktikusan nem is javítható finommechanikai remekmű lett belőle - ugyanakkor tartósnak és megbízhatónak bizonyult, és simán van legalább olyan pontos, mint a Beta kvarc volt. Ez a példány konkrétan jóval pontosabb is, nálam eddig havi (!!) pár másodperces eltérést produkál csak, tehát simán hozza a nem is alap minőségű kvarc szerkezetek pontosságát. Érdekes kontraszt a Beta mellett...

 

 

A harmadik igazándiból a kedvencem, ez is 1972-es, és a Cal1510-es szerkezet szintén pályázhat szerintem a valaha volt legjobb kvarcszerkezet címére, legalábbis dobogó-esélyes. Túltervezett, túlgondolt, a léptető-motor része őrület, kőben csapágyazott kis horgonyvilla lépteti a werket, rajta egy kis tekerccsel, két hajszálrugó közé fogva "integet" - de a megoldás nagyon stabil, bonyolult, drága volt, de tartós, és ugye ellentétben a hangvillásokkal, az igénybevétele bakfitty, hiszen másodpercenként lépeget egyet, míg a többiek 720-256Hz tempóban rezegnek. És kora legpontosabb karórája volt, alig pár ezer készült, és a havi 1mp-et garantálták rá, amit egyébként még most is tud ez a példány is, igazolhatom. És készült valami 900db "Marine chronometer" minősítésű is, csak neki sírták ki a kategóriát (hivatalos tengerészeti kronométer minősítést karóra azóta sem kapott !!), ami állítólag még pontosabb, de ez már kb: mindegy szerintem... Szerintem ez néz ki a leginkább "Omegának", de a legérdekesebb tényleg az, hogy volt háromféle válaszuk teljesen egy időben, egyszerre megvásárolhatóan - ugyanarra a feladatra. Bár akkor még drága volt a mikroelektronika, jóval drágább, mint a finommechanika, így a Cal1510 azért jóval drágább volt a Megasonicnál, miközben az versenyképes volt pontosságban a kvarcórákkal (az még a maiakkal is). A Beta werk viszont ezek mellett szinte értelmetlennek tűnik - de ugye a lényeg az, hogy az pár évvel korábban "kezdődött", és 2-3 évvel korábban is lett kapható - és akkoriban bizony ezen a területen ekkora volt a fejlődés.

 

 

 

 

mechanikus.uj Creative Commons License 2023.10.13 0 0 168646

Ronin S8,

 

Örülök, hogy hallok rólad és helyes a tipp: VHP.

 

Üdv,

Mechanikus

leeceelii Creative Commons License 2023.10.12 0 0 168645

Eladnám ezt a Grand Seikót, 1964.-böl származik, pontosan jár, ápolt.

pacs_425 Creative Commons License 2023.10.10 0 0 168644

Vagy a micimackós Timex :-D

Előzmény: ronin s8 (168643)
ronin s8 Creative Commons License 2023.10.10 0 0 168643

Üdv! 🙂

Ha tippelnem kéne, akkor Longins (sic!) 😉

Előzmény: mechanikus.uj (168642)
mechanikus.uj Creative Commons License 2023.10.10 0 0 168642

Kedves Órakedvelők, Tisztelt Moderátorok!

 

Érdeklődöm, hogy, hogy egy  19 éve tag, (bár kb. 10 éve nem aktív) egy alkalommal felhívhatja-e értők figyelmét arra, hogy megválna egy történeti 20 éves de ma is kvarc kronometer teljestményű órájától?

 

Ha igen, a publikus email címen várom az érdeklődőket, ha nem, akkor sajnálom, hogy zavartam.

 

Üdv,

Mechnikus

local75 Creative Commons License 2023.10.09 0 0 168641

Még akár az is lehet, de a jelenlegi kollekció között nincs.

Köszi a tippet.

Előzmény: pacs_425 (168640)
pacs_425 Creative Commons License 2023.10.08 0 1 168640

Bering?

Előzmény: local75 (168638)
local75 Creative Commons License 2023.10.08 0 0 168639

Kár hogy nem lehet szerkeszteni a hozzászólásokat.

 

local75 Creative Commons License 2023.10.08 0 0 168638

 

Szia!

 

Köszönöm a válaszod. Fossil az tök jó lett volna árkategóriában.

De csak ezt találtam: https://www.orashop.hu/fossil_ferfi_ora_-_fs5699_-_neutra_72749

 

https://eu-browse.startpage.com/av/anon-image?piurl=https%3A%2F%2Ftimer.bg%2Fimage%2Fcache%2Fcatalog%2Fproducts%2FFossil%2FFS5699-5-1200x1200.jpg&sp=1696771162Tf8dec5fe1b28b6fd3e8c965065fef68e710378071488eef2cfe3b4a8f4553f3d

 

Szép, de valami full minimál, számlap nélküli lenne jó.

Na majd keresgélek még.

Előzmény: satzowlee (168637)
satzowlee Creative Commons License 2023.10.08 0 1 168637

Szia, tuti, hogy nóném...

Szerintem Fossil-éknél nézz szét , náluk láttam ehhez hasonló órákat

Előzmény: local75 (168636)
local75 Creative Commons License 2023.10.08 0 0 168636

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani nekem hogy milyen órát visel ez a leányzó?
https://www.youtube.com/watch?v=oYC8KkNIkZk

 

Hasonló uniszex/férfi órát keresek magamnak.

csicsau Creative Commons License 2023.09.30 0 0 168635

Köszönjük a válaszokat, amiket a laikus kérdezőknek adsz - érdekes dolgokat tudhat meg belőlük bárki :)

Előzmény: APT (168633)
APT Creative Commons License 2023.09.30 0 0 168634

Megvallom, még nem is hallottam róla, pedig láttam már egyet és mást - de hirtelen utána nézve egyike a kb: végtelen számú saját név alatt forgalmazott egykoron volt tömegóra-márkának.

Előzmény: rbela68 (168631)
APT Creative Commons License 2023.09.30 0 0 168633

Nagyon szép és szép állapotú Art-Deco jellegű Doxa. A korban nem igen tévedhetsz, bár nem ökölszabály - sajnos - de a Doxa-k belső tokszámának utolsó két számjegye gyakran az évszámot jelöli, ez itt 35-ös, ami ránézésre lehet akár teljesen reális is. A "szokásos" FHF alapú, a legtöbb Doxa zsebórában is alkalmazott szerkezettel, ebben nincs semmi extra, és ránézésre azért aránylag vékonyka 14K-s tokkal. Igen szép, de túl sok arany nincs ezekben, és igazándiból nem kirívó ritkaságok. 

Árakat mindenféléket találhatsz a neten, de igazándiból én azt mondanám, hogy reálisan valahol 2-300 ezer közötti áron van esélyed eladni egy ilyen órát - és sanszos, hogy ennyiért sem könnyedén, de azért vélhetően elmegy. Meg fogják bizony kérdezni minden esetben, hogy "hány gramm arany van benne", amit az óra teljes szétszerelése nélkül nem lehet megmérni-megmondani, de egy ilyen tokban 15-25g között bármennyi lehet, ami azért sajnos nem mindegy...

Szépen leszervizelve, felújítva, pontos leírással (lemért-dokumentált tokkal) sem biztos, hogy többért tudod eladni, mint amennyiért ezt bárki meg is teszi neked - viszont így sokkal jobb is az esély eladni.

Előzmény: hutp (168632)
hutp Creative Commons License 2023.09.30 0 0 168632

Sziasztok! A birtokomba került egy arany(?) Doxa zsebóra. A stílusa alapján '30-40-es évekbelinek tippelném. 

https://ibb.co/Wzqr7gn
https://ibb.co/PG8QNGZ
https://ibb.co/YbQqVvp
https://ibb.co/fqT2VXQ
https://ibb.co/CB8X36t

 

(Valamiért nem tudtam feltölteni a képeket, ezért a linkek.)

 

Tudnátok segíteni a pontosabb meghatározásban és értékbecslésben?

 

 

rbela68 Creative Commons License 2023.09.30 0 0 168631

Sziasztok. A ZONIKU óra történetéről van információtok?Köszönettel

Vulcanus11 Creative Commons License 2023.09.25 0 0 168630

Szia!

 

Köszönöm szépen a tippet.

Sajnos én csak a következménnyel szembesültem, nyilván az ok-okozati összefüggések felderítése több szakértelmet igényel mint az én felhasználói szintem.

De ez majd kiderül.

Előzmény: lug (168629)
lug Creative Commons License 2023.09.25 0 0 168629

Tudom ajánlani a 1085. Bp. Baross utca 20. sz. alatti óraszervizt.

 

Mindazonáltal a jelzett napi járáseltérés egy következmény. Én mindenképpen felderíteném az okát, nem csak egyszerűen megpróbálnék pontosítani a járásán. 

Előzmény: Vulcanus11 (168628)
Vulcanus11 Creative Commons License 2023.09.25 0 0 168628

Sziasztok!

 

Budapesten keresek olyan órást aki korrekt áron, esetleg megvárhatóan be tudná állítani a mechanikus órám pontosságát.

Sajnos most napi 6-7 percet késik.

 

Tudtok esetleg ajánlani valakit?

 

Előre is köszönöm.

satzowlee Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168627

Sziasztok,

-kaptam egy ilyet ajándékba:

 

 

A werk ETA G10 71A, ez a "ZEN"-márka nekem nem mond túl sokat.

A stoppere részidős. Ha Valaki netán többet tudna róla és elmondaná, megköszönném.

APT Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168626

Így van, egy mechanikus óraszerkezetet rendszeresen szervizelni kell. Modern, gyors lengésszámú, finomabb szerkezet esetén ez 4-5 évente "kötelező", régebbi, lassúbb járású, robusztusabb kivitelű karóráknál, finomabb zsebóraszerkezeteknél 6-8 év is "belefér". 

Mindez viszont úgy értendő, hogy napi/rendszeres használatú óráról van szó, vagy simán csak "ragaszkodunk a tökéletességhez" - amúgy gyűjteményi, hébe-hóba használt, havonta egyszer egy-két nap megjáratott óra esetében nem istenkísértés azt mondani, hogy ameddig az óra üzemszerűen működik (a kenőanyagok nem állnak be), addig nyugodtan használható (ebből aztán lehet akár 20-25 év is, végül úgyis győz az entrópia) - nem fog a szerkezet tényleges károsodást szenvedni, nem működik annyit.

 

Ha viszont már szervizelünk, akkor rendesen kell azt elvégezni - sajnos tényleg állandóan rettenetes kontárságokkal találkozni, amiben sajnos nyilván benne van az is, hogy a megrendelők ill. óranepperek igen nagy hányada egész egyszerűen nem hajlandó megfizetni azt, amibe egy korrekt karbantartás és szerviz kerül.

Előzmény: Vulcanus11 (168625)
Vulcanus11 Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168625

Ha szakszerűek szeretnénk lenni, néhány évente szervízeltetni kell az órát egy mestenél.

Csak erre gondoltam, viszont arra nem, hogy vannak olyan szakbarbárok akik WD40- et használnak ilyesmire.

Előzmény: APT (168623)
Vulcanus11 Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168624

Nyilván a szerkezet akkor árul el mindent magáról ha egy hzzáértő szaki kezelésbe veszi.

Előzmény: DLCBP (168622)
APT Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168623

Mit értünk "kis karbantartás" alatt?

Egy valószínűleg évtizedek óta nem tisztított, szervizelt mechanikus órát mindenképpen szét kell szedni, teljesen kitisztítani, újrakenni. "Kis karbantartás" alatt általában azt értjük, hogy a bontás nélkül hozzáférhető kenési pontokat megkenjük (a sajnos elterjedt "öntsük nyakon WD40-el az egészet a legborzasztóbb barbarizmus kategóriája, ami MINDIG meg is bosszulja magát, csak sajnos sokszor jóval később, amikor már hiába reklamálunk..), a billegőt-horgonyt esetleg kiemeljük és kenjük.

Ez ránézésre elég tiszta, szép állapotú, és semmiképpen sem rendszeres használatra szánt, praktikusan "vitrines-gyűjteményi" óránál még csak-csak elmegy, kárt nem okoz, de nem is korrekt és teljes megoldás.

Attól egyébként, hogy "működik", még azért elég komoly gondjai is lehetnek egy szerkezetnek - ahogy egy autó sem jó még attól biztosan, hogy beindul, és körbe lehet vele járni a háztömböt...

Előzmény: Vulcanus11 (168621)
DLCBP Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168622

Ezt látatlanban nem lehet megmondani. 🤔

Előzmény: Vulcanus11 (168621)
Vulcanus11 Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168621

Köszönöm a választ. Gndolom ha az óra működik, szerkezetileg nem lehet baja, elég neki egy kis karbantartás.

Előzmény: DLCBP (168620)
DLCBP Creative Commons License 2023.09.15 0 0 168620

Ha csak tisztítás/olajozás, akkor cirka 15 ezertől bármeddig.  

Előzmény: Vulcanus11 (168619)
Vulcanus11 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 168619

Sziasztok!

 

Érdeklődék, hogy régi, működőképes mechanikus óra: Marvin, Doxa szervizelése kb. mennyibe szokott kerülni egy megbízható szakinál?

satzowlee Creative Commons License 2023.09.10 0 0 168618

Köszi szépen, utána olvastam, hát mittomén...-ez is csak egy sikertelen próbálkozásnak tűnik.... Na de legalább tudom, hogy délben mennyire állítsam be, majd ha a kollégáim megkérdik hány óra, adok nekik egy 3-jegyű számot :D

Előzmény: weirdo (168617)
weirdo Creative Commons License 2023.09.10 0 0 168617

Nem ez az akkor kitalált internet idő? Ami nem jött be…

Előzmény: satzowlee (168616)
satzowlee Creative Commons License 2023.09.10 0 0 168616

Sziasztok.

 

 

Mondja már el Valaki, hogy mit jelképez a fölső szém, kb másfél percenként emelkedik, kössssssz!

pacs_425 Creative Commons License 2023.07.26 0 0 168615

Valamilyen fordítóval, mert nagyon magyartalanra sikerült.

 

Előzmény: csicsau (168614)
csicsau Creative Commons License 2023.07.26 0 0 168614

Valaki egy az egyben leforditott egy Longines-prospektust :) 

Előzmény: weirdo (168613)
weirdo Creative Commons License 2023.07.26 0 0 168613

https://cimlap.blog.hu/posztok/chronostyle/2023/07/25/a_legjobb_longines_orak_stilus_es_elegancia_kezben

 

Remélem ezt nem innen írta valaki, mert akkor ideje bezárni a topikot.

Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168612

Az Apart nevű lengyel ékszergyártócég 2016-ban vásárolta meg ezt az Albert Riele-t. Ez a Riele egy létező órás cég volt, csak... elfeledték. A védjegyadatbázisok szerint az Albert Riele tulajdonosa az Inwest AP Sp. Zoo (Apart), amely valódi és hatékony ipari vagy kereskedelmi telephellyel rendelkezik Lengyelország területén. A kérdés most az: mennyi Albert Riele karórát gyártanak Lengyelországban, és mennyit Svájcban? Ugye a Swiss Made miatt.

 

JazzMobil Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168611

Kicsit utána néztem az Adriatica-nak:

http://www.fhs.swiss/eng/watch_brands.html?letter=A

https://www.adriaticawatches.ch/index.php/en/history/index

 

Nem nagy név, de annyira nem is bóvli. :) A maga árkategóriájában nem rossz. 

Előzmény: APT (168610)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168610

Tudjuk, miről szól. Ennyire azért nem laza, de egy alapvetően Svájcban gyártott (vagy ott végszerelt) szerkezetet ott helyben betéve egy akármilyen eredetű tokba már kielégíthető a követelmény, ezt tudjuk.

Másrészt ez engem önmagában nem nagyon izgat, nem lesz semmi automatikusan se jó, se rossz attól, hogy "Svájcban-Németben gyártották", tudnak vitathatatlanul jó minőséget gyártani máshol is, kifejezetten jó (annyira nem is filléres, de nem is drága) kínai órák is vannak (már). A fejlett országok nagyon elszállt bérszínvonala sehol nem jár automatikusan a csillagos egeket verdeső szakértelemmel és munkamorállal - de sokkal magasabb költségekkel mindenképpen...

 

Ez egy hobbifórum, itt elmondhatjuk a magánvéleményünket szabadon akkor is, ha esetleg "hivatalosan" inkább megtartanánk magunknak - de bárhogy is, én úgy látom, hogy oda jutottunk, hogy újonnan/boltból megvenni semmiképpen sem egy jó üzlet ezeket. A legfelsőbb kategóriákban persze még mindig vannak annyira felkapott luxusórák, amelyeket még befektetésként is lehet értelmezni (magyarán később akár haszonnal, de legalábbis veszteség nélkül ki lehet szállni ezekből), de ha most valaki megvesz egy ilyen 2-300 ezres alsópolcos márkanevet viselő kvarcórát - igazándiból örülhet, ha fél év múlva pár tízezerért talál rá vevőt, azt is csak azért, mert valaki nem nézett utána a dolognak...

Előzmény: JazzMobil (168608)
pacs_425 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168609

Viszont az ilyen névtelen és az alsó Swatch Group-os órákkal szemben fel tudnak mutatni egy Swiss made tokot, Swiss made szerkezetet, és a Plastimatic 80-nal szemben egy rendes 2824 klónt (Sellita). Ami nekem azt mutatja, hogy hong-kongi tulaj jobban ráérzett a dologra, mint a főni Le Locle városában.
Ettől még a kvarc Tissot PRX bitang jól néz ki, nagyon tetszik.

Előzmény: JazzMobil (168606)
JazzMobil Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168608

A Swiss Made is már olyan, hogy Svájban legyártanak 3 csavart az félig bele tolják a szorgos kezű malajziai munkások, oszt csókolom. Persze most túloztam, de a swiss made követelményrendszere sem annyira komolyan vehető már. 

Előzmény: APT (168607)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168607

A Vacheron-Constantin meg arab tulajdonban van... A Swiss Made követelményrendszere közismert, nem szerepel benne, hogy a cég többségi tulajdonosának húsz generációig visszamenőleg svájci tehénpásztornak kell lennie... :)))

Előzmény: JazzMobil (168606)
JazzMobil Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168606

Az is annyira "svájci", hogy hong-kongi a tulaj. Ki tudja, lehet majd pár év múlva lesz a Roamer órákban kínai horoszkóp funkció. :DDD

Előzmény: pacs_425 (168601)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168605

Nem igen rémlik, hogy olyasmit írtam volna, hogy "szarok". Ezek "jó órák", csak rettenetesen elszálltak már az árak - a műszaki tartalomhoz, belbecshez képest is. Amúgy a felhozott Appellától sem vagyok elájulva, de azért megjegyzem, hogy ennyi pénzért tőlük már például ilyesmit is kapni:

https://www.ola.market/fi/en/watches/Appella/385-3006.html

 

Ez azért mégiscsak már ETA2824 mechanikus automata, nagyjából ugyanazért, a pénzért.... És én személy szerint olyan nagyon elájulva persze ettől sem vagyok, de, hát nekem már csak ilyen az ízlésem... Nemrég csak úgy heccből a Vaterán vettem egy kissé karcos, felcsiszolásra, szervizelésre szoruló Appellát, ugyanez a 2824-es automata Open Heart, csak kerek acél tokban, integrált acél csattal (a lapomon már kint is van a gyűjteményemben) - én vettem 25 ezerért. No az szerintem teljesen rendben volt, és újonnan szép állapotban szerintem mondjuk egy 100e körüli összeg is ma már rendben lenne érte. De több - szerintem - egy ilyenben egyszerűen nincs, miközben egy ilyen (vagy Sellita) szerkezetes automatáért egy jobb márkanév alatt már simán milliós összegeket is elkérnek.

Nem lehet itt már valójában ár/érték arányokról beszélni, a svájci óraipar teljes mértékben átcsúszott a luxusiparba, szó szerint semmi köze már a kért vételáraknak a tényleges beltartalomhoz és az előállítási árhoz - csak ahhoz, hogy mennyire sikerült egy-egy brandet felépíteni, és mit lehet elkérni, mi az, amit még megadnak.

 

Ettől ezek az órák még nem "szarok", hogy a jelződdel éljek, lelkes és laikus vásárlónak valószínűleg nem is fognak csalódást okozni - csak soha meg ne tudja szegény, igazándiból mit vett/kapott...

Előzmény: JazzMobil (168597)
csicsau Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168604

Igy van. Mindössze a márkanév a különbség, az egyik menőnek számit féllaikus környezetben, a másik nem. Laikusoknál meg végképp tökmindegy :) Evvan.

Előzmény: JazzMobil (168600)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168603

Én már nem is mondok semmit. :))))

Előzmény: pacs_425 (168596)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168602

Persze, végül is, keress mailban (publikus), aztán majd meglátjuk.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168594)
pacs_425 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168601

Vegyetek kvarc Roamert, ott a Ronda werk és a tok is swiss made, meg alap a zafír.  :-)

 

Előzmény: JazzMobil (168600)
JazzMobil Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168600

Ja csak a különbség az, hogy ha veszel 200-300 rongyért egy kvarcszerkezetes Doxa-t, Certina-t, vagy Tissot-ot, azok is ugyanakkora fosok lesznek, mint a Rodania vagy az Albert. 

Előzmény: csicsau (168599)
csicsau Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168599

Udvarias volt :) Semmi különbség köztük.

Előzmény: JazzMobil (168597)
csicsau Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168598

De ez egy TAG H.... Persze, igazad van.  A másik kettő, feleennyiért, meg tök noname. Akkor már amit APT javasolt - a Rodania harmadáért egy még inkább noname kinai klón. Presztizsük ugyanannyi, megjelenésük ugyanolyan - mi a kérdés? :)

Előzmény: pacs_425 (168596)
JazzMobil Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168597

Az 168570-es válaszodban az Apellával és az Adriatica-val kapcsolatban ezt írtad: 

 

" Semmi különös, de használható órák, következetesen tartják magukat a svájci szerkezetekhez, nem kell tőlük félni. Elájulni sincs természetesen mitől, de manapság sajnos náluk sokkal nevesebb és drágább márkák sem nagyon adnak többet. "

 

Ha az Appella-ról és az Adriatica-ról ez a véleményed, akkor miért is szarok a Rodania és az Albert Riele órák???? A Rodania és az Albert is svájci szerkezetek, továbbá szerintem az Appella és az Adriatica is egy kínai tokos valami. 

Előzmény: APT (168591)
pacs_425 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168596

"De ezeknek az óráknak az "ár/érték-aránya" gyakorlatilag nem is értelmezhető. Egy 10 eurós nagyker árú Ronda szerkezet egy vélhetően kínai tokban. Én inkább nem mondok semmit..."

Akkor mit mondjon az ember egy TAG kronóra egymilláért?
A 2500 eurós órában van egy 50 eurós Ronda szerkezet. Ehhez képest sokkal kisebb rablás a két belinkelt ismeretlen óra...

 

       

Előzmény: APT (168591)
lug Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168595

Ennyi pénzért némi türelemmel és keresgéléssel már ki lehet fogni egy használt Longines Dolce Vita-t. Ezerszer inkább azt venném, mint bármelyiket ezekből. 

Előzmény: Őszinte Ököl (168593)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168594

Kivárhatom, amíg el nem kezdesz rettenetesen unatkozni:D

Felvehetjük a kapcsolatot, érdekelne az ára is , mert nekem nagyon nem sürgős, neked meg egy üres idődben lehetne vele foglalkozni. Kiváló tartalékmeló:)

Előzmény: APT (168592)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168593

Értem.

Akkor viszont, ez esetben. Milyen karórát tudnál ajánlani? Szögletes formájút szeretnék, római számlapost. Elegánsabb kivitelűt, elsősorban kvarcot. Melyik gyártótól? 

Előzmény: APT (168591)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168592

Egy ilyen óra szervizét és optikai felújítását - hát, én nem tudom, elvállalja-e bárki... Ha nem lennék már-már kilátástalanul nyakig munkával, megpróbálnék segíteni.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168589)
APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168591

Ha a stílus kifejezetten tetszik, azzal nehéz vitázni.

 

De ezeknek az óráknak az "ár/érték-aránya" gyakorlatilag nem is értelmezhető. Egy 10 eurós nagyker árú Ronda szerkezet egy vélhetően kínai tokban. Én inkább nem mondok semmit...

 

Ha maga a megjelenés, ami bejön, nézz szét máshol is inkább, az Aliexpress-eBay vonalon ennek az összegnek a tizedéért-huszadáért találhatsz így kinéző órákat, amelyek alapvetően nem is silányak, addig biztosan probléma nélkül kitartanak, ameddig megunod őket... Szeretni őket persze nehéz, de szerintem ez a jelöltjeidre is igaz...

Előzmény: Őszinte Ököl (168590)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168590
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168589

De, automata irony, a linken az van, meg az olvtárs által berakott képen is. Pesten kik csinálnak ilyet?

Előzmény: windproof (168587)
JazzMobil Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168588

Szerintem olyan középkategória mindkettő. 

Előzmény: Őszinte Ököl (168586)
windproof Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168587

Szerintem ha 20+ éves, akkor nem automata irony. Azt úgy tudom, hogy csak 2013 óta gyártják. Nekem is van egy eloxált alu tokos kb 30 éves ('95 környékén kaptam) irony-m (volt polírozott acél tokos is), de azok még quartzok.

 

https://cdn.watchcharts.com/listings/bcea3bb2-7fad-4220-9aa2-31436daaa314.jpg

 

Meg is keresem, ha már így szóba került, mint vintage svájci ritkaság :)

Előzmény: DLCBP (168585)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.07.22 0 0 168586

Az Albert Riele és a Rodania órák mennyire jók?

DLCBP Creative Commons License 2023.07.22 0 0 168585

Annak tűnik:

 

Előzmény: APT (168584)
APT Creative Commons License 2023.07.21 0 0 168584

Ha mechanikus/automata változat, akkor mindenképpen az is aktuális. Az meg egy ilyen óránál már nyilvánvalóan gazdasági totálkár - sajnos.

Előzmény: DLCBP (168583)
DLCBP Creative Commons License 2023.07.21 0 0 168583

Mivel a szerkezetet is illene szervizelni..........😱

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168581)
APT Creative Commons License 2023.07.21 0 0 168582

Ahogy írtam, a plexit te is tudod valamennyire javítani. És nyilván egy ilyen óránál nem gazdaságos egy felújítás, ha nem is lesz többe, mint egy új óra, de összemérhető tételre számíthatsz. Nyilván akkor van csak értelme foglalkozni vele, ha érzelmi kérdés.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168581)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2023.07.21 0 0 168581

Ez irony, acéltokos óra. Nem tudom, mibe kerül szétszedni-összerakni, polírozni, de szerintem drágábbra jön ki, mint az új óra:)

Előzmény: APT (168580)
APT Creative Commons License 2023.07.21 0 0 168580

Fel lehet mind a tokot csiszolni, mind a plexit polírozni. De ehhez szét kell szedni az órát, ilyen előélet után nyilván a tokot ki is illik tisztítani. 

A plexi polírozását akár házilag is megoldhatod, vegyél Polywatch pasztát (akár a Conrad-tól is tudsz rendelni, vagy a neten, ebayról, nem komoly tétel), és egy puha, tiszta ronggyal felhordva a plexire szorgos dörzsivel kis türelemmel egészen újszerűre leszedhető. Az acél tokokhoz azért "ennél több kell", a présöntött műanyag tokok viszont praktikusan felújíthatatlanok.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168579)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2023.07.20 0 0 168579

Elég banális kérdéssel fordulok hozzátok.

Mikor 25 éve megismerkedtem a nejemmel, vettem egy swatch irony skeleton órát. Igen-igen megviselte a stílusom, hegyikerékpározás, vagy épp hiltivel falvésés közben is hordtam, kopott, és karcos. Vettem hozzá a minap egy bőrszíjat, de nagyon kontrasztos a kopott óratok, és a ragyogó bőrszíj. A tok, óraüveg (műanyag)  polírozására milyen módszerek vannak? Mostanában hordanám kicsit, de inkább az emlék miatt tartogatom. Maga az óra ára mondjuk 50 rongy, szóval kb értéktelen.

windproof Creative Commons License 2023.07.07 0 0 168578

"Ez nem ékszer, érme vagy festmény"

És még ezeken a klasszikus, "enni nem kér" típusú befektetéseken is többen buknak, mint nyernek (pl mert hiába arany az az ékszer, ha művészeti/történelmi értéke nincs, egy idő után kimegy a divatból a fazon, és marad a törtarany ár közeli értékesítés, miközben a vételnél még ennek többszörösét adta ki érte). 

Nyilván megvan az a hozzáértés, ami segít az ilyen befektetéseknél (egy volt főnököm például egész komoly vagyonra tett szert festményekkel, bár ő sem nyert minden darabon), de átlag ember, átlag hozzáértéssel sokkal nagyobb eséllyel bukik ahhoz képest, mintha venne valamilyen random Blue Chip részvényt, és rá sem nézne min 10 évig a befektetésére. 

 

Az óra, kocsi ilyen szempontból valóban még rosszabb választás, a kocsit cserébe még helyesen tárolni is egy vagyon, az óra legalább befér egy mezei széfbe, vagy a zoknis fiókba :)

Előzmény: APT (168574)
C20NE Creative Commons License 2023.07.07 0 0 168577

Elnézést, összekevertem a topic-ot!

Előzmény: C20NE (168576)
C20NE Creative Commons License 2023.07.07 0 0 168576

Sziasztok!

 

Van egy Japánból vásárolt Casio órám aminek sajnos eltörtem az üvegét. Az óra nem egy komoly darab, számomra inkább érzelmi értéke van. Van lehetőség ezt gyári technológiával és alkatrészekkel ezt itthon javíttatni úgy, hogy a javítás ne  legyen észrevehető? Ha igen, hol?

 

Lineage - LIW-M610

weirdo Creative Commons License 2023.07.07 0 0 168575

Ez két divatmárka😜

Előzmény: Őszinte Ököl (168571)
APT Creative Commons License 2023.07.06 0 0 168574

Csatlakozva az előttem szólóhoz - ez valószínűleg tényleg nem jó ötlet... Nincs semmilyen garancia arra, hogy egy óra (vagy bármilyen műtárgy, de legyen szó akár ingatlanról, veterán autóról, bármiről) "biztosan jó és értékálló befektetés" - a piac hullámzik. És az óra érzékeny téma, némi szakértelem nélkül nagy valószínűséggel csak rossz üzletet lehet kötni. Ez nem ékszer, érme vagy festmény - ez egy finommechanika, egy gép, ami folyamatos karbantartást, odafigyelést igényel - vagy elkerülhetetlenül működésképtelenné válik, és ezzel rögtön elveszíti az értékének/piacképességének zömét.

Valójában csak akkor lesz ez jó üzlet/befektetés, ha vagy nagyon jól tudsz venni (megfelelő kapcsolatrendszerrel és piacismerettel), és/vagy saját magad meg tudod oldani a ránézésre nem szép, nem jó, javításra, felújításra szoruló órák rendbetételét - mert jelentős értéknövekedést így lehet elérni.

Előzmény: rupert_pupkin (168572)
windproof Creative Commons License 2023.07.06 0 0 168573

A válasz röviden: NEM.

Persze, nyilván lehet olyan órákat mutatni, miknél egészen masszív az ár növekedés, de azért itt nem arról van szó, hogy veszel egy régi órát, az tuti tartja az árát, sokkal valószínűbb, hogy bukni fogsz rajta (akár nem is keveset). 


Amúgy az óra is olyan, mint bármelyik másik befektetés. Lehet nyerni rajta, lehet veszíteni, vannak jó vételek, és vannak kevésbé jók, és előre senki nem látja, hogy mi fog történni a piacon. 

Előzmény: rupert_pupkin (168572)
rupert_pupkin Creative Commons License 2023.07.04 0 0 168572

Sziasztok!

Édesapán anno régiségekkel foglalkozott, minimálisan órákkal is. Kamaszkoromban Marvin és Doxa órám volt,  amit tőle kaptam, de engem igazán nem érdekeltek az órák, így az órákról sem maradt meg több információm. Mostanság véletlenül találkoztam jófogáson karóra hirdetésekkel, egy budapesti cég hirdet százezer, millió forint értékben használt órákat, "ennek csak emelkedni fog az ára", "a piacon a legolcsóbb" szlogenekkel. (lehet egyik itteni tag... ) Felmerült bennem, a kamaszkori emlékek, a magas infláció és a gazdasági bizonytalanságok közepette, hogy érdemes-e karórába fektetni. Új, limitált kiadásra nem lenne keretem. 5.000 euro-ig tudtok ajánlani használt óra márka/modellt, kivitelt, évjáratot stb. amibe érdemes kizárólag értékállóság szempontjából fektetni? 

Köszönöm előre is, ha válaszoltok.

Előzmény: R100 (168568)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.06.24 0 0 168571

Köszönöm az infókat!

 

Alapvetően nekem csak megbízható és minőségi óra kell. Nem kell nagynevű luxusóra. Viszont bóvli divatmárkák (pl.: Michael Kors, Emporio Armani, Police ...stb.) órái nem kellenek. Óragyártó cég óráit hordom. Igaz jelenleg csak japán óráim vannak, de szemezek az Appella-val és az Adriatica-val. 

Előzmény: APT (168570)
APT Creative Commons License 2023.06.22 0 1 168570

Semmi különös, de használható órák, következetesen tartják magukat a svájci szerkezetekhez, nem kell tőlük félni. Elájulni sincs természetesen mitől, de manapság sajnos náluk sokkal nevesebb és drágább márkák sem nagyon adnak többet.

Előzmény: Őszinte Ököl (168569)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.06.20 0 0 168569

Az Appella és az Adriatica karórákról mi véleményetek és/vagy tapasztalatotok?

R100 Creative Commons License 2023.06.09 0 0 168568
DLCBP Creative Commons License 2023.05.29 0 0 168567
Előzmény: certina936 (168566)
certina936 Creative Commons License 2023.05.29 0 0 168566

Vásárlás céljából keresem a képen látható Certina karórát.

E-mail: balazstot7@gmail.com

szimat01 Creative Commons License 2023.05.21 0 0 168565

Köszönöm!

Előzmény: APT (168564)
APT Creative Commons License 2023.05.21 0 0 168564

A néhai Szentgotthárdi óragyár egyik használt márkaneve volt, amúgy minden valószínűség szerint egy olcsóbb, közepes minőségű svájci cilinderjárattal szerelt, alpakka tokos zsebóra lehet, lévén az ott készült órák 9x%-a ilyen volt. Ugyanilyen órákat lehet még fellelni Attila, Hunnia, Pannónia meg még tucatféle ilyen márkanéven. Ezt nyilván a Hangya-szövetkezet ihlette, és amúgy korban vélhetően az 1905-1914 közötti időszakra eshet - lévén ez volt a gyár "fénykora", és a legtöbb órát ebben az időszakban készítették.

Előzmény: szimat01 (168563)
szimat01 Creative Commons License 2023.05.20 0 0 168563

Sziasztok! A "HANGYA" Zsebóráról tudna infót valaki? köszi!

windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168562

Ez előtt egyébként 1db hamisítvány járt nálam, az az első és utolsó ebay-es óra vásárlásom volt. Na ott pont a fordítottja, egy vintage rado, de nem kell semmilyen szakértőnek lenni, hogy az ember lássa a kisipari minőséget. Szerencsére a refound működött. 

Előzmény: windproof (168560)
Drujba Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168561

Szia, köszönöm a részletes választ. Természetesen nem akarok és nem is tudnék gyorstalpaló szakértővé válni. Ezért is vagyok itt. Tudnál küldeni az általad említett Alkatrészről képet?! Köszönöm. 

Előzmény: APT (168555)
windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168560

" Nyilván ez nem a strandokon árusított kvarc szerkezetes, spiáter tokos ötdolláros kamukra igaz - hanem az 500-1000 dolláros kategóriára, de akkor is..."

Amit én láttam az állítólag 1000€-s darab volt. És 1000€-ból már egészen tisztességes kinézetű Seiko, Orient, Tisso, de akár Longines órát lehet kapni haszonkulccsal, marketinggel, szervíz háttérrel együtt. És a replikánál ugye ezekkel nem kell számolni, mert a haszon nem ebből a keretből jön. 

Előzmény: APT (168559)
APT Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168559

Meg ugye hamisítvány és hamisítvány között is van különbség... És igenis van olyan minőségű hamisítvány - amiről a hozzáértők sem tudják ezt megállapítani. Közhely, hogy a galériák, múzeumok tárlatain látható műkincsek, festmények, szobrok, egyebek valamekkora hányada sem attól a művésztől származik ám, akinek tulajdonítva van - de ezt senki sem tudja róluk biztosan megállapítani...

A Panerai, miután sikeressé vált, azért mozdult el viszonylag hamar a saját ill. egyedi szerkezetek gyártása-gyártatása felé, mert az első időszakban bizony igen nagy értékű órákat kínáltak olyan műszaki tartalommal, amit szó szerint tökéletesen le lehetett utánozni. Bárki által beszerezhető Unitas szerkezetek, olyan "finishel", amit egy jól felszerelt és ügyes szakember is reprodukálni tudott nem is túl nehezen, egy karakteres, egyedi, de mégis csak simán tökéletes minőségben után-gyártható tokban - annyiért, amiért bizony megérte "rámozdulni". Ráadásul egy olyan kis szériás, "kisipari" gyártási metódussal, ami nem garantálta, hogy apróbb eltérések nem lehettek az egyes órák, felületkezelések, vésések stb.. között. Az eredmény az lett, hogy bizony több esetben kiderült, hogy maga a gyár, a gyári szerviz, az ott dolgozó szakemberek sem voltak képesek megkülönböztetni a kamut a sajáttól. Nyilván ez nem a strandokon árusított kvarc szerkezetes, spiáter tokos ötdolláros kamukra igaz - hanem az 500-1000 dolláros kategóriára, de akkor is...

Igenis van olyan minőségű hamisítvány, amit tokbontás és tüzetesebb vizsgálatok nélkül nem lehet leleplezni - és vannak sajnos olyanok is, amelyeket bizonyos esetekben (elsősorban a mindenféle ETA típus-szerkezetekre épített prémium-modellekre igaz ez) még így sem biztosan.

 

Ez sajnos egy ilyen sportág...

Előzmény: windproof (168558)
windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168558

" A nagy tudású szakemberek azt is tudják, hogy milyen mélységig kell (ha kell) megbontani egy órát, hogy 100% bizonyossággal meg lehessen állapítani az eredetiséget."


Ezzel nem is vitatkozom. Viszont én arról írtam, hogy nagyon-nagyon sok ember állítja, hogy ő felismeri a hamisítványt, viszont a fotók (még ha kiváló minőségűek is) alapján tippelésnél nekem úgy tűnik, hogy már nem ilyen stabil az eredmény.

Előzmény: lug (168557)
lug Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168557

"A probléma az, hogy kb 50% találja el mindig a közönség az eredményt, így pedig nem több, mint tippjáték"

 

Annyit pontosítanék, hogy az átlag órakedvelő valóban tippel (illetve nem ért hozzá). Viszont az órás közösségben sokan ismerik a másikat, így azt is lehet tudni, kinek a véleményére lehet adni. Azt viszont el lehet fogadni, mert ő azt is megmondja, ha valamiben nem biztos. A nagy tudású szakemberek azt is tudják, hogy milyen mélységig kell (ha kell) megbontani egy órát, hogy 100% bizonyossággal meg lehessen állapítani az eredetiséget.

Előzmény: windproof (168556)
windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168556

" A sokak által előadott, "már kézbe véve, a csatot végigsimítva érezhető, ha hamisítvány" álláspontot nem tudom osztani, igen jó minőségű utánzatok is készülnek, a silányabb-olcsóbb kivitelek valóban kiszúrhatók így, de az igazán jók nem."

Volt a kezemben két drága óra, az egyik hamisítvány. Meg tudtam mondani, hogy van közöttük pár különbség, de azt már nem, hogy melyik az igazi. Ránézésre mindkettő gyönyörű darab volt, csak annyi látszott, hogy nem egyformák. Ha nem mondják, hogy hamis, akkor simán azt gondolom, hogy más évjárat, és ez okozza a differenciát, és megvettem volna bármelyiket (állítólag a "replika" sem volt olcsó). Bár nyilván nekem esemény számba megy egy ilyen kategóriás darab, kicsit sem vagyok szakértő.  

 

 

Ellenben netes fórumokon gyakran kerül fel nagyfelbontású kép óráról, ahol mindig akad egy csomó ember, aki megmondja a tutit, hogy melyik a hamis. A probléma az, hogy kb 50% találja el mindig a közönség az eredményt, így pedig nem több, mint tippjáték. 50% eséllyel én is megmondom, hogy hamis e. Lehet, hogy aki napi szinten lát 4-5 darabot, annak erre jobban rááll a szeme, de átlag fórumos embereknél kétlem, hogy ilyen tömegben fordul meg náluk 3+ milliós óra. 


Előzmény: APT (168555)
APT Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168555

CoAxial gátszerkezetű és üveghátlapos modell, hajszálrugókulcs nélküli, két kis súlycsavaros finomszabályozással. Ergo kis hozzáértéssel a szerkezetet nagyítóval megkukkolva egyértelműen azonosítható - a CoAxialt és ezt a billegőt egyelőre nem másolták még le a kínaiak, nem hamisítják, viszont amúgy általános kinézetben hasonlót bizony rittyentenek, amelyik a felületes szemlélőt képes megtéveszteni. Amúgy tényleg ijesztően sok a ránézésre igen jó minőségű hamisítvány.

Tehát elvileg ilyet lehet biztonságosan venni - de meg kell nézni igen alaposan a szerkezetet, és nem tudok mást mondani: érteni kell, mit látsz, nem lehet egy ötmondatos "gyorstalpalóval" felkészíteni erre senkit. 

 

És sajnos igenis oda kell figyelni, ismerős most éppen perlekedik a szintén Chrono24-en keresztül vett IWC Aquatimer kronója miatt - még évekkel ezelőtt vette, "dobozzal, papírokkal", az a pláne, hogy azóta is létező, hirdető, az adásvételről számlát adó német üzlettől (!! - de így van is esélye a megoldásra), amit eddig megelégedéssel használt, és most amikor már szervizre szorult volna, és megbontásra került, bizony kitenyerelt, hogy jó minőségű kínai hamisítvány (ebben ugye 7750-es werk van, természetesen a kamuban is, csak a kínai kivitel). Nyilvánvalóan maga az eladó üzlet is benézte, ahogy eddig mindenki más is, aki kézbe vette - pedig a kínai 7750 utánzat szétszedés nélkül is felismerhető pár apró eltérésről - csak ugye ezeket ismerni kell, és észre is kell venni...

 

Ha például tudnál úgy jó minőségű, értékelhető makrofotót készíttetni a szerkezetről, elsősorban a billegőről és környékéről, mégpedig álló billegővel (kihúzott korona - másodpercstop van), amin látható, amit látni kell - akkor meg lehet kép alapján is talán (talán !!) "szakérteni", de amúgy nem tudok más biztos támpontot mondani. A sokak által előadott, "már kézbe véve, a csatot végigsimítva érezhető, ha hamisítvány" álláspontot nem tudom osztani, igen jó minőségű utánzatok is készülnek, a silányabb-olcsóbb kivitelek valóban kiszúrhatók így, de az igazán jók nem. Az sem segít, hogy a gyártók - a Rolex is egyébként - olyan sokat és sokszor variálják az apróbb részleteket, változtatnak évről-évre a ráma, a csat-tok egyes részletein, hogy talán ott a gyáron belül, meg a legnagyobb márkakereskedőknél akad valaki, aki ebben teljesen képben van - de az is kizárólag az adott márkánál, és még így is azt mondanám, hogy ha egy eredeti meg egy utánzat egymás mellett van, akkor bizonyára kiszúrhatók az apróbb különbségek, de úgy, hogy fél éve láttál egy eredetit, és most önmagában tapogatsz egy másik órát - hát... Nekem nincs akkora önbizalmam, hogy azt merjem mondani, hogy biztosan nem vagyok megtéveszthető... A szerkezet az más, ha ott vannak különbségek (márpedig a jelenlegi utángyártásoknál vannak, a 2824 és 2892 esetében is), azok felismerhetők. Azért egy három küllős helyett négy küllős billegőt közel sem olyan könnyű benézni, mint egy icipicit másképpen ívelő tokfület...

Előzmény: Drujba (168553)
DLCBP Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168554

360 karórát adott el, 7 éve "trusted seller", 295 értékelése van, 100 százalék pozitív, üzlete is van, szóval szerintem teljesen megbízható. 

 

Előzmény: Drujba (168551)
Drujba Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168553

igen 2021-es, de nincs újabb modell belőle, ez valóban ezek szerint két éves. Ha új, akkor két éve pihen egy dobozban. Gondolom én. De nagyon szépen köszönöm a véleményed. Meg fogom fontolni. 

Előzmény: csicsau (168552)
csicsau Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168552

Sok sikert, szurkolok, de a rizikót bevállaltad. Egyébként, a hazai 2,4 millás óra mikori széria? Mert a svájci úgy új, hogy 2021-es modell... Még ha ugyanaz a sorozat is, az már min. 2 éves.

Előzmény: Drujba (168551)
Drujba Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168551

Természetesen teljesen igazat adok neked. 
de abból indulok ki, hogy a chronos24 ad 14 napos garanciát, jelen eladó 295 órát adott el, szinte 100%-os értékelés melett. Ha “kajlit” árul, akkor talán nem a 296.-al kezdi el, de lehet ez is. Valamint az új órát itthon 2.400.000ft-ér adjak, ő pedig 1.580.00ft. Azért ez komoly különbség. Ha és amennyiben a fentiek igazak ( új, garis, papiros, stb), akkor tök mind1, hogy ki hozza el. De lehet rosszul gondolom?!

Előzmény: csicsau (168550)
csicsau Creative Commons License 2023.05.18 0 1 168550

Ha a cimborád laikus, akkor simán benyalhat egy jóminőségű hamisitványt. Nem innen fogtok kiokosodni, hogy a gyakorlatban biztonsággal vegyetek használt ("új") órát... És ,majd rá haragszol, ha kajlit hoz neked...

Most konkrétan 1,7 millió forintot akarsz úgy elkölteni, h még csak a kezedbe se fogod az órát. Keress egy igazi boltot, itt vagy külföldön, menj oda, és csak megbizható helyen költs el ennyi pénzt.

Előzmény: Drujba (168549)
Drujba Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168549

Sziasztok! Újra!

 

úgy néz ki talán pontot tudok tenni a Sok éves óra vásárlási “vágyamnak”

erről van szó:

https://chrono24.app/omega/omega-21030422003001-seamaster-diver-300m--id28698756.htm?SETLANG=hu_AT&SETCURR=EUR

 

a típus nem nem kérdés, sok éve erre vágyom. 
a kérdés, hogy ez a konkrét modell Bázelben van, ami nem gond, mert egy cimborám arra dolgozik el tudja hozni. Az eladó szerint teljesen új, így hibátlan és minden papírja megvan. Elvileg az eladó vmi bolt. 
mi az amire figyelni kell a vásárlásnál? Tudom ez így tág kérdéskör, de olyanra gondolok, mi érdemes megnezni az órán, hol kell a gyari számoknak stimmelni, milyen kieg jár hozza gyárilag, milyen papírok kellenek hozá és hogyan legyenek kitöltve. Én lebeszélnék mindent az eladóval a barátom pedig elmegy kifizeti és elhozza. Köszönöm a segítségeteket és nem utolsó sorban a türelmeteket. 

quad Creative Commons License 2023.05.17 0 0 168548

Kösssz a segítséget. 

 

Azért ha lehet, privátban megkeresnélek, mert megnéztem a honlapodat, és elképzelhető, hogy van egy-két dolog valahol a cuccaim között, ami nekem lom, de téged érdekelhet. (én is érdeklődőm a mechanikus cuccok iránt, de más területen)

 

Előzmény: APT (168547)
APT Creative Commons License 2023.05.17 0 0 168547

Nem tudok, nem véletlenül csinálom ezt én magam... Most viszont olyan szinten vagyok már túlterhelt, hogy egy-két hónapon belül nem tudnék vele foglalkozni.

Előzmény: quad (168546)
quad Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168546

Köszi a választ.

 

Esetleg ilyen "nem márka"szervizt Budapesten tudsz ajánlani?

 

Egyébként ma véletlenül a Baross utcai szerviznél jártam és beugrottam. Ők, nem tudva arról hogy az óra mióta nem járt szervizben 200 ezret említettek

Előzmény: APT (168545)
APT Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168545

Egy ilyen órát a gyári ajánlás szerint 4, a gyakorlatban 6, de leges-legfeljebb 7-8 évente le kell szervizelni, abban az órában kenés már évek óta de facto nincs sehol, a billegő csapjai már rég kenetlenül járnak, az sem kizárt, hogy az eredeti pontosságát kopások miatt már legfeljebb a komplett billegő-csapágyazás cseréjével lehetne visszaállítani...

Ez pont olyan, mint ha az autódon 5 éve, és 120 ezer kilométer óta nem cseréltél volna olajat, és most "elkezdett rakoncátlankodni" - hát, nem jó jel az ilyen, az biztos, és semmi garancia sincs ilyenkor már arra, hogy egy "sima olajcsere" helyrehozza a dolgokat...

 

Egy sima szerviz ezen az órán (nem márkaszervizben persze) megúszható lehet 50-60 ezerből, és ha szerencséd van, akkor ezek után rendben lesz az óra - ám, ha komolyabb bajok is kiderülnek - hát, akkor attól függően, milyen szerkezetről van szó (végül is a konkrét modell ismerete nélkül nem lehet mit mondani, a Constellation Chronometer Automatic legelső változata 1952-ben jelent meg, és vagy fél tucat féle szerkezet fordult azóta meg ezekben) - egy komplett billegő-csapágyazás-egyebek csere akár simán ezereurós alkatrész-költségű is lehet...

Előzmény: quad (168544)
quad Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168544

Segítséget szeretnék kérni a szakértőktől.

 

A kb 12 éve használtan vásárolt, és azóta órást nem látott OMEGA automata Constellation Choronometerem az utóbbi időben elkezdett sietni. 

 

Mi a véleményetek, hogy ez lehet attól, hogy az utóbbi időben ritkábban hordom, vagy komolyabb a baj? Hova érdemes vinni javításra, karbantartásra.  Esetleg azt is meg tudjátok saccolni, hogy mennyibe kerül egy szervíz.

 

Előre is köszönöm a válaszokat. 

DLCBP Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168543

Valahogyan biztosan megoldottam volna a szervizt.  😃

Előzmény: APT (168542)
APT Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168542

Viszont nincs egy praktikusan szervizelhetetlen-javíthatatlan órád, amiben minden elemcsere is Kanossza-járás. :)))

Egyébként meg egyfelől kiváló ötlet, valamint igen jópofa geg - de ugyanakkor bárkinek, aki nem hivatásos mélybúvár (igazándiból még azoknak is..) értelmezhetetlen. Szerintem, ha az egész világról összeverbuválnánk azokat, akik valaha életükben legalább egyszer 100 méternél mélyebben merültek, elférnének egy falusi tornateremben. Meglehet, kényelmesen, de mindenképpen elférnének, a 300 méter felett merülők meg egy - valamekkora - ebédlőasztalnál...

Ezt meg órában még kb: "akármi" tudja...

Előzmény: DLCBP (168538)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2023.05.15 0 0 168541

Ez az ora az EU-ban 5000 euroert beszerezheto. Japanbol rendelve rajon afa es vam, ugyanott vagy. Nincs semmi csoda…

Előzmény: Drujba (168539)
DLCBP Creative Commons License 2023.05.15 0 0 168540

52 órát adott el már ott. 

Ennyi idő alatt biztosan kiderült volna, ha csaló lenne. 

Előzmény: Drujba (168539)
Drujba Creative Commons License 2023.05.15 0 0 168539

Sziasztok, továbbra is óra keresésben vagyok. Nem értem, hogy az omega honlapján ez a tipus 6400€ a japán kereskedő meg 3700€ ért adja. Irtam neki, hogyan…. Azt mondja ő egy bolt és amerikai kereskedőktől szerzi be, ezért olcsóbb. De ennyivel???? Gyári dobozban, nem hordott, gari jegyet az eladáskor állítja ki. Nem hamis ez? Valahogy le lehet ellenőrizni? Ez azért komoly árkülönbség. 
https://chrono24.app/omega/omega-seamaster-diver-300-m--id27122647.htm?checkoutId=6745275?SETLANG=hu_AT&SETCURR=EUR

DLCBP Creative Commons License 2023.05.04 0 0 168538

Az én szememben a Sinn Hydro a csúcs.

Sajnos nem vettem meg, mikor még lett volna rá pénzem.  😡

 

Előzmény: Drujba (168537)
Drujba Creative Commons License 2023.05.04 0 0 168537

Továbbra is óra nézegetésben, keresgélés én vagyok. Rátaláltam a Sinn órákra, van valakinek infoja, tapasztalata, véleménye róla.

sst3rns62 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 168536

sst3rns62 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 168535

Valaki meg tudná mondani a képen látható óra típusát:?

 

Köszönöm szépen!

windproof Creative Commons License 2023.04.20 0 0 168534

Köszönöm!

 

azt látom a használt órás topicokban, hogy a ‘70-es évek legvégén, de inkább a ‘80-as években már relatív olcsó es kisebb presztizsű órákból (japánok pl) is van mai szemmel nézve modern tokozás, kiváncsi voltam, hogy úgy általában az óra ipar hogy áll ezzel. 

Előzmény: APT (168532)
APT Creative Commons License 2023.04.19 0 1 168533

Filozofikusan megközelítve semmilyen új óra sem éri meg...

Előzmény: DLCBP (168529)
APT Creative Commons License 2023.04.19 0 0 168532

A rozsdamentes (először nikkellel ötvözött, nem teljesen, de nagy mértékben korrózióálló) acélötvözet 1913-ban jelent meg egyáltalán ipari termékként. Tudtommal a világon a legelső ebből készített acél tokokat (akkor még Staybrite volt a márkanév) 1920-tól kezdték gyártani - drágábban, mint az aranytokokat. Szívós ötvözet, normálisan csak keményfém szerszámokkal munkálható meg (a wolfram-karbid "wídia" szerszámok először 1927-ben jelentek meg, de igazán csak a II. világháború után terjedtek el, sokáig nagyon drága volt a gyártásuk és megmunkálásuk) - a 30-as évek elején még egy ilyen "staybrite steel" tokos Patek is drágább volt, mint az acéltokosok.

A most legelterjedtebb 316L ötvözetet az 1970-es évektől használják széles körben, a 60-as években jelent meg.

Előzmény: windproof (168531)
windproof Creative Commons License 2023.04.19 0 0 168531

Sziasztok!

 

Tudja valaki, hogy a modern acél tokok mikor terjedtek el az órákban? Régen ugye voltak a különböző krómozott/aranyozott ötvözetek (pl: cink-alu), meg voltak az aranyból készült tokok. 

Azt olvastam, hogy az acél eleinte elég drága volt, a megmunkálás nehézsége miatt, de kb mikortól (mondjuk évtized szinten) kezdett elterjedté válni? 

windproof Creative Commons License 2023.04.19 0 0 168530

ezért nincs még mindig svájci órám (3 örökölt régiségen kívül)

Evekkel ezelőtt (kb 5-6 éve kezdtem ezt a fórumot olvasni) arra jutottam, hogy egy bizonyos árkategória alatt nem érdemes svájcit venni, mert tényleg játékszereket árulnak, de nyilván a swiss made felirat miatt nem is annyira játék áron. 

Az emberben persze él a legenda, hogy minőség, tartósság, értéktartás = svájci óra, de ez egy átlag Certina/Tisso kategóriára nem igaz. 

Most van pár Seikom, egy Orientem és egy Miyotás Citizenem. Nem gondolom, hogy bármiben rosszabbak lennének egy Tissonál (sőt!), de árban töredékébe kerültek. 

Egy kicsit ez is olyan, mint az autó. Nyilván egy jó német prémium sokat ad, de a másik oldalt az alap motorral szerelt fapados “prémium” változataikat körberöhögi bármelyik kommersz gyártó, és pár éves korában már inkább kényszeredett a mosoly, mikor látod  a fapad  BMW/Audi tekerős ablakát ott, ahol már egy Opelben is villanyt adnak, a sosem volt presztízs meg sehonnan nem látszik már. 

Szeretnék nagyon svájci órát venni, de biztos, hogy nem a filléres kategóriában (még akkor sem, ha sokan megköveznek, amikor filléresnek nevezel egy 180+ ezres órát). 

 

Előzmény: DLCBP (168529)
DLCBP Creative Commons License 2023.04.18 0 0 168529

Nincs ezzel semmi gond, de mondjuk 180-360 ezer Ft között én(!) inkább vennék egy japán karórát, mint egy ilyet. 

De ez legyen az én(!) bajom.  😀

Előzmény: APT (168526)
DLCBP Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168528

oké

Előzmény: csicsau (168527)
csicsau Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168527

Ahogy APT irta...

Tissot, Longines, Certina akkor hogyan?

Szvsz az Evolvens egy jópofa ötlet elsősorban, hogy te összeállithatod a saját órádat. Ehhez kapsz egy tisztességesen összerakott tokot-szerkezetet.

Előzmény: DLCBP (168525)
APT Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168526

Hát, elvileg bólogatok.

A gyakorlat viszont kicsit bonyolultabb - igen, egy 8215 az egy 40-50 dolláros szerkezet, ami egész olcsó órában is alkalmazhatóvá teszi - no, de mi az ellenpólus? Egy ETA2824-2 jelenleg 3-350 dollár körül rendelhető meg, pontosabban lenne megrendelhető, mert az ETA nem nagyon szállít. De még mondjuk C10111-et sem nagyon tudsz rendelni már tőlük, ha mégis, valami 100-130 dollár az is, és műanyag gátszerkezet, egyértelműen egy, még a Miyota 8215-nél is valahol igénytelenebb, olcsóbb szerkezet, javíthatatlan-karbantarthatatlan megoldásokkal. Eldobható órához való... 

Sellita van árban a kettő között (olyan 2-250 dollár egy SW200-as szerkezet, de a Sellita sem szívesen szállít csak úgy bárkinek). Ezek után gondoljuk végig, a magyar világbajnok ÁFA mellett egy 180 ezres óra valójában nettó 140 körül van, és ez egy kiskereskedelmi ár, ezen még keresni is kellene, forgalmazási költségek is vannak, akármi - tehát ha egy ilyen óra nem jön ki legfeljebb 100e körül/alatt, akkor nem lehet ennyiért adni, még akkor sem, ha a gyártó direktben próbálja azt értékesíteni. Márpedig ebbe már a műanyag ETA sem fér bele, egy Sellita önmagában közel ennyibe kerül sajnos, egy "eredeti ETA" meg lazán többe van ennél...

 

Ez így nyilván óriási dilemma a gyártónak is, ugyanakkor meg a Miyota 8-as széria egy nagyon megbízható, tartós, stabil szerkezetcsalád, elfogadhatóan pontos és megfelelő szolgáltatásokat nyújtó mechanikákkal, a 9-es széria meg szerintem minőségben is nyugodtan ki tudja váltani az alap ETA kiviteleket. Nyilván egy kronométer grade jobb ETA pontosabb szerkezet (nagyon sokkal drágábban, a COSC minősítés önmagában benne lesz annyiba, mint egy ilyen óra), de egy alap-belépő nem feltétlenül, egy "olcsósított" műanyagos kivitel meg drágábban ad gyengébb minőséget.

 

Nem túl vidám ez a realitás, de, hát ez van...

Előzmény: DLCBP (168525)
DLCBP Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168525

Egy 8-as Miyota nem 180+ ezres órába való. 

Szerintem! 

Előzmény: APT (168522)
DLCBP Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 168524

Nem mint profi írtam.  😀

Előzmény: Drujba (168521)
csicsau Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168523

A Miyota miért gyenge? Mi a gyengesége?

Előzmény: DLCBP (168520)
APT Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168522

Fene tudja, az itthoni viszonyok ismeretében szerintem ezek nem is olyan túlárazottak. Ötletesek, az alkalmazott szerkezetek jól beváltak, megbízható darabok (a Miyota szerintem talán a legjobb kompromisszum mostanság, biztosan van olyan jó, mint a belépő kategóriás ETA werkek, inkább jobb), lehet válogatni, eléggé egyedi ízlés szerint lehet összerakatni velük órát - ismerve a dolog hátterét, én szurkolok nekik erősen.

Előzmény: DLCBP (168520)
Drujba Creative Commons License 2023.04.17 0 0 168521

Értem, köszönöm szépen a válaszod. 

Előzmény: DLCBP (168520)
DLCBP Creative Commons License 2023.04.16 0 0 168520

Az én véleményem, hogy túlárazott divattermékek,  közepes, vagy annál gyengébb belsővel. 

 

Előzmény: Drujba (168519)
Drujba Creative Commons License 2023.04.16 0 0 168519

Sziasztok, egy kérdéssel fordulnék a profikhoz. Tetszik az evolvens órák ötletessége, de nem értek a szervezetekhez, látom, hogy lehet japán és svájci szerkezettel is választani, de nekem a kódok nem mindannak semmit. Pl Miyota 21600, vagy Svájci, STP, Mechano R150. Ezek milyenek? Egyébként az óráról van valakinek véleménye? Köszönöm. 

lkcar Creative Commons License 2023.04.04 0 0 168518

DLCBP,

Köszönöm a választ, igazad van, SW200-1

Előzmény: DLCBP (168517)
DLCBP Creative Commons License 2023.04.04 0 0 168517

1: megnézed a billegő alatt, de 99%, hogy -1;

2: az automatákat addig húzhatod, ameddig akarod, szabadonfutó (kuplung) van bennük;

3: mindkét irányban húz a rotor. 

 

Előzmény: lkcar (168516)
lkcar Creative Commons License 2023.04.03 0 0 168516

Üdv mindenkinek,

 

Lenne pár kérdésem a következő órával kapcsolatban,

 

Wenger Urban Metropolitan automatic.

https://www.wenger.ch/us/en/Products/Watches/Classic-Metropolitan/Urban-Metropolitan-Automatic/p/01.1746.102

 

A dokumentációk szerint Sellita SW200 vagy SW200-1 szerkezettel szerelték.

1. Hogy tudom beazonosítani hogy melyikkel? SW200 vagy SW200-1
2. Próbáltam húzni manuálisan, picit nehéz (olvastam hasonlót a watchuseek.com site on) azonban nem találtam végállást. Lehetséges hogy végtelenített, vagy nem lehet manuálisan felhúzni?

3. A lendkerék az órában mindkét irányban felhúzza a rugót?

 

köszi!

hudozsnyik Creative Commons License 2023.03.29 0 0 168515

Idegesít, hogy még most sem vitték el, nagyon megtetszett.

Tulképp mi a baj a C01.211 szerkezettel azon kívül, hogy műanyag van benne?

Rosszak vele a tapasztalatok? Nehéz javítani, vagy könnyen elromlik, vagy nem elég tartós?

Gagyinak látszik a nejlontól, de nem tudom, hogy a használati értéke milyen.

 

Előzmény: pacs_425 (168507)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.26 0 0 168514

Előzmény: Petrol87 (168513)
Petrol87 Creative Commons License 2023.03.26 0 0 168513

Szasztok!

 

Roamer óra polírozásával melyik órást ajánljátok? Köszönöm

DLCBP Creative Commons License 2023.03.23 0 0 168512

Na, az egy normális szerkezet a maga helyén.  🤗

Előzmény: hudozsnyik (168508)
hudozsnyik Creative Commons License 2023.03.20 0 1 168508

Köszönöm, meg vagyok győzve.

Volt Tissot Bridgeportom, abban ETA-7750 volt, nem volt vele baj, szerettem.

 

 

Előzmény: pacs_425 (168507)
pacs_425 Creative Commons License 2023.03.20 0 0 168507

Itt meg egy másik videó, érdemes megnézni.

https://youtu.be/VXO1IJmvWGs

Egy műanyag vacak, majdnem azt írtam, hogy NDK Ruhla színvonal, de nem sértegetném a DDR-órákat...

13 ezret sem ér, nemhogy 130-at...

Előzmény: hudozsnyik (168504)
hudozsnyik Creative Commons License 2023.03.20 0 0 168506

Miért?

Előzmény: DLCBP (168505)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.20 0 0 168505


ETA C01.211

 

Én nem erőltetném.  

Előzmény: hudozsnyik (168504)
hudozsnyik Creative Commons License 2023.03.20 0 0 168504

Sziasztok, kezd nekem megtetszeni egy Tissot automata chronó.

Típusszáma: T085.427.16.013.00.

Találtam egy használtat, 130.000 Ft, nyolc éves.

 

Három kérdésem van, mielőtt megveszem:

1. Ez reális ár?

2. Ezt az órát nem hamisítják, ugye?

2. 7750 vagy C01.211 szerkezet van benne?

 

Itt egy videó róla, a rotoron Tissot gravírozás van: 

https://www.youtube.com/watch?v=Du77Xj0RSfU

 

Előre is köszönöm a választ, nagy segítség lenne, félek, hogy elviszik az orrom előtt.

kimosabe Creative Commons License 2023.03.17 0 0 168503

Szia!

 

Esetleg jutottál valamire ? Nekem ugyan ilyennem van. És eredeti acél szíjjat is keresek rá. 

 

Köszönöm!

Előzmény: yeahhh (71693)
weirdo Creative Commons License 2023.03.15 0 0 168502

Eeeeeez az, gyönyörű!

Előzmény: DLCBP (168501)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.15 0 0 168501

Előzmény: DLCBP (168500)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.15 0 0 168500

Nem. 

Én csereberéltem.  😁

Előzmény: weirdo (168499)
weirdo Creative Commons License 2023.03.15 0 0 168499

Bakker, nem Te vetted meg tőlem? Azóta is bánom, hogy eladtam. Dobsz egy fotót róla?

Előzmény: DLCBP (168497)
APT Creative Commons License 2023.03.12 0 0 168498

Arról nem is szólva, hogy minél korszerűbb egy kvarcóra, elektronikus okosóra, annál biztosabb, hogy olyan VLSI áramkörökkel van tele, amelyek közel sem biztos, hogy egy nukis elektromágneses ütést túlélnének (még ha nincs is olyan közel, hogy a viselője megmurdeljen tőle). A 70-es évek korai analóg kvarcai a jól záró acél tokjaikkal és az igen kis integráltságú (még MSI-nek is óvatosan nevezhető) egyszerűbb osztóikkal már valószínűbb, hogy kihevernének egy ilyet, de ott meg gond lenne az "elemutánpótlás".

A "hagyományos" kis gombelemek ugyanis úgy maximum 5-8 év után tönkremennek akkor is teljesen, ha bontatlan csomagolásban, érintetlenül maradnak (ezért is van "lejárati ideje" minden ilyen elemnek) - a lítium-elemek a nagyon kis önkisülésük miatt jóval tovább húzhatják, de azt mondanám, hogy valamikor 10-20 év közötti időtartam után a CR lítiumelemek is ki fognak múlni akkor is, ha felbontásra sem kerültek.

 

 

Nem véletlen egyébként, hogy a világ tengerészeti hatalmainál a nagy haditengerészeti egységeknél (hordozók, nagy cirkálók, hasonlók) a mai napig kötelezően megvan a mechanikus kronométer, a szextáns, meg az ezzel bánni tudó tisztikar - pont azért, hogy nukleáris konfliktus esetén, ha az elektronikus navigációs eszközök betojnak, legyen tartalék...

Előzmény: W_B (168496)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.12 0 0 168497

El is viszem a Burant megolajoztatni.  😕

Előzmény: APT (168495)
W_B Creative Commons License 2023.03.12 0 0 168496

"Lemaradtál egy brossúrával, vannak már napelemes kvarcórák."

 

 

Értő olvasás megy..?

Ez volt az alapfelvetés:

 

"...Szolár: nukleár fallout, dark minden, mi tölti fel?"

Előzmény: H_G (168494)
APT Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168495

Sajna van bennük egy (az esetek elsöprő többségében MT920-as) kis lítium-akkumulátor. Ahogy a Seiko Kineticekben, Citizen Solarokban stb... is.

És bizony ritka kivétel, hogy 8-10 évnél tovább húzza egy ilyen, a mára már bőven 30 év körüli első Seiko Kinetic/AGS órákban pedig már kivétel nélkül réges-régen kimúlt az eredeti akku, nagy valószínűséggel már a harmadik-negyedik is, meg már két vagy három generátor, leginkább kétszer az egész alapszerkezet - ehhez képest a simán akár 60 közel éves (konkrétan 63-ban jött ki a modellcsalád !!) korai Seiko 5-ösökből meg kis odafigyelés, megfelelő szervizelés mellett vígan szaladgálókat lehet találni...

Előzmény: H_G (168494)
H_G Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168494

Lemaradtál egy brossúrával, vannak már napelemes kvarcórák.

 

Előzmény: W_B (168490)
APT Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168493

Precíz, masszív mechanikus zsebóra. Vagy beépítés. :-))

A mechanikus óra általában jó terv, de egy finom karóra szerviz nélkül elég jó eséllyel egy évtizeden túl használhatatlan lesz, egy jobb minőségű zsebóra meg elmehet 20-30 évet simán bármiféle karbantartás nélkül - mire a kopások elintézik.

Előzmény: weirdo (168486)
Gullwing Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168492

Homokóra...:D 

Előzmény: weirdo (168486)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168491

Minek állítanám bármihez is?

Akkor már semmi jelentősége nem lenne a perceknek, de az óráknak sem. 😱

Előzmény: weirdo (168489)
W_B Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168490

Kvarcóra, és tegyél el mellé egy levél gombelemet.

Vagy mechanikus aranyóra, az csereeszközként is funkcionál.🙂

Előzmény: weirdo (168486)
weirdo Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168489

Ok, de ha reggel beszunyálsz, elfelejted felhúzni, mire állítod? Kukorékol a kakas-ra?

Előzmény: DLCBP (168487)
menut Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168488

Ja, nekem is ez jutott eszembe: reggel feljön a nap, este lemegy :) Azt kell beosztani :)

Előzmény: DLCBP (168487)
DLCBP Creative Commons License 2023.03.11 0 0 168487

Kizárólag kézihúzós, vagy semmi. 

Nagyszüleim a Naphoz igazították az életüket, nem órákhoz. 

Előzmény: weirdo (168486)
weirdo Creative Commons License 2023.03.11 -1 0 168486

Szasztok, hüle kérdés: A minap az asszonnyal összekaffantunk, hogy ha akármilyen apokalipszis lesz, milyen óra legyen a fiókban? Okos: hogyan töltöd? Kvarc: OK, 2-3 év, oszt kuka, vagy valakit meg kell ölni az elemért. nekem menne. Szolár: nukleár fallout, dark minden, mi tölti fel? Automata: esetleg. Handwinding: akár. Kinek van A, B, C terve?  

_BP__ Creative Commons License 2023.03.09 0 0 168485

Sppedmaster reduced valóban.

Elírtam.

Előzmény: öccse (168484)
öccse Creative Commons License 2023.03.08 0 1 168484

39 mm-es Moonwatch? Nem inkább egy Speedmaster Reduced? Vagy esetleg egy FOIS, az 39,7 mm. Az eredeti Moonwatch-ok 42 mm-esek.

Előzmény: _BP__ (168482)
Álmos user Creative Commons License 2023.03.07 0 0 168483
Előzmény: windproof (168480)
_BP__ Creative Commons License 2023.02.26 0 0 168482

A héten szerintem legalább 4 licitet láttam.

Kettőt a tik-takban, kettőt az órapiacon:

Bond 36mm, 2 aquaterra, meg egy 39mm moonwatch.

 

Előzmény: windproof (168480)
lug Creative Commons License 2023.02.26 0 0 168481

"Egyébként hol érdemes itthon Speedmastert keresni? A FB magyar Speedy csoportjában bent vagyok, de ott semmi élet"

 

Ne csak a tematikus csoportokat nézd. Én kereskedőként a 8 legnagyobb létszámú órás csoportban hirdetek, de a kisebb tematikusokban nem. Szerintem érdemes legalább 2-3 nagyobb (mondjuk 15 000 feletti taglétszámmal rendelkező) csoportba belépni. A Face keresője néha nehézkesen működik csoportokon belül is. De egyre több mindent találhatsz a Marketplace-en is. Ha valami felkelti az érdeklődésed, utána tudsz nézni az eladónak. 

Előzmény: windproof (168480)
windproof Creative Commons License 2023.02.26 0 0 168480

Igen, a pár éves modell valóban megoldás a kérdésre. Ott még elérhető a hagyományos szekezet, és ez a probléma sem áll fenn.

 

Hmm... Egyébként hol érdemes itthon Speedmastert keresni? A FB magyar Speedy csoportjában bent vagyok, de ott semmi élet. Chrono24-ről meg nem nagyon vállalnám be.

Előzmény: lug (168478)
Torony Benji Creative Commons License 2023.02.24 0 0 168479

Köszi APT.Te egy igazi órás guru vagy,már nagyon régota!Ha valaki nincs képbe,rád önzetlenül számíthat.Kellemes hétvégét minden topik lakónak!☺️👍

 

Előzmény: APT (168450)
lug Creative Commons License 2023.02.20 0 0 168478

Ha veszel egy pár éves modellt, ott nem kell félned attól, hogy nem volt szervizelve, vagy el lett hanyagolva, hiszen eleve nem is kellett még foglalkozni vele. Megcsináltatod magadnak vásárlás után és tudod, hogy rendben van. Új, vagy újszerű Moonwatch 1M Ft-tal liataár alatt hosszú távra, saját célra, szerintem nem rossz vétel.

Előzmény: windproof (168474)
lug Creative Commons License 2023.02.20 0 0 168477

"Neheze inkább az, hogy itthon nincs sok eladó moonwatch."

 

Nálam volt több is az utóbbi 1-2 hónapban. Népszerű modell, viszonylag gyorsan pörög.

Előzmény: balagee3 (168476)
balagee3 Creative Commons License 2023.02.20 0 0 168476

Nem hinném hogy a 1861-et tönkre lehet hajtani mondjuk 10-15 év alatt annyira hogy óriásit bukj rajta. Legrosszabb esetben is javítható, és annyira nagyot nem veszítesz rajta hogy totálkáros legyen az óra. Ha nagyon rossz állapotban van a szerkezet (mondjuk beázott), az vásárláskor egy toknyitás + mérés alatt kell látszódjon. Ha körültekintően vásárolsz, szerintem nincs különösebb kockázat. Ha mindenképp butikban akarsz vásárolni, eleve sokkal drágább lesz a móka. 

 

Neheze inkább az, hogy itthon nincs sok eladó moonwatch. Kell rá szánni egy kis időt mire találsz egy olyat ami neked is megfelel. Online vásárlást én is kerülöm. 

Előzmény: windproof (168474)
windproof Creative Commons License 2023.02.19 0 0 168475

Megjön az éves bónuszom és nem omlik addig össze a teljes gazdaság, még az is lehet, hogy kipróbálom :)

Előzmény: phranxinatra (168473)
windproof Creative Commons License 2023.02.19 0 0 168474

"Használt vásárlást én nem gondolom különösebben kockázatosnak Omega esetében. Moonwatchból pl nem létezik jó minőségű másolat. Állapotfelméréshez nem nehéz találni órást."



Ismerősöktől gyakran veszek használt holmit, de ott ismerem a tulajdonost. Lehet, hogy túlzó a félelmem, de sikerült már külföldről hamisítványt vennem (az volt a szerencsém, hogy az az igazi szemre is gagyi típus volt). 

Másrészt nem csak a hamisítványtól tartok, hanem attól is, hogy milyen gazdája van egy órának. Pont pár napja volt egy beszélgetés egy FB fórumon, hogy milyen órát venne valaki az "apokalipszisre". Tömegével írták az emberek a különböző automata órákat, hogy azok a világ végéig jók, nincs elemcsere, mennek ameddig kell. 

Egy idő után beírtam, hogy azért egy olajozás és karbantartás az automatáknak sem árt, erre kaptam az alábbi választ: 

És ezt szerintem egy állapotfelmérés sem fogja kimutatni, hogy hány évet ment egy óra olyannál, aki sosem mutatta meg órásnak, majd eladás előtt kapott egy tisztítást. Sajnos még a saját ismeretségi körömben is akad olyan, aki nem is olyan olcsó órát nem hord óráshoz, mert "nincs annak semmi baja" (egy használt seiko/orient, esetleg Tisso/Certina párosnál még az ember valahol megemészti ezt a hozzáállást, mert a szerviz gyorsan eléri az óra értékét, és ha netán mellé nyúlsz, akkor sem buksz sokat, de azért egy komolyabb óránál ez már fájna). 

Előzmény: balagee3 (168472)
phranxinatra Creative Commons License 2023.02.19 0 1 168473

Az OP-k az utóbbi időben elég felkapott modellek lettek. Egy DJ jó eséllyel előbb meg fog jönni. De be kell menni feliratkozni a listára, aztán lesz ahogy lesz.

Előzmény: windproof (168469)
balagee3 Creative Commons License 2023.02.18 0 0 168472

Az új fémszíj rámegy a régi tokra, én is most rendeltem egyet a 2000es évjáratú speedyhez. Mondjuk nem olcsó a szíj, de csak emiatt nem kell az újat megvenni ha a régi tetszik. Használt vásárlást én nem gondolom különösebben kockázatosnak Omega esetében. Moonwatchból pl nem létezik jó minőségű másolat. Állapotfelméréshez nem nehéz találni órást. 

Előzmény: windproof (168471)
windproof Creative Commons License 2023.02.17 0 0 168471

Még a régebbi 1861 volt a nagy kedvenc, de ugye az már nem lesz (ismeretlenektől használtan vásárlás nem az én asztalom). 

Azt olvastam mondjuk, hogy az újnak a fém szíja sokkal minőségibb. A szerkezet? Nem tudom, ezt a co-axial történetet sosem tudom, hogy hova tegyem. 

Előzmény: öccse (168470)
öccse Creative Commons License 2023.02.15 0 0 168470

Nem tudom melyik Speedmaster a kedvenced, de a 2021-es kiadású 3861 Co-Axial szerkezetes, kronométer minősítésű az valami fantasztikus. Nekem nagyon bejön a design, a szerkezet, a fém csat. Csak jót tudok mondani róla, szerintem ne hagyd ki.

Előzmény: windproof (168469)
windproof Creative Commons License 2023.02.12 0 0 168469

ugye az egész gondolatmenet onnan indult, hogy korábban elhangzott, a Rolexnélkül sem minden modell annyira elérhetetlen, ezért kérdeztem. Lehet valamikor kipróbálom 😀

 

igazából egy silver dial OPt el tudnék képzelni, bár inkább a Speedmasterek vonzanak, azok meg elvileg nem várólistásak (már ha nem kell rá rajzfilmfigura)

Előzmény: Wicked Belzebub (168468)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2023.02.12 0 0 168468

Én szűzként mentem, de tudtam hivatkozni valakire. Tartom a kapcsolatot az eladóval, azt hallottam, az egészséges :)

De én úgy emlékszem, hogy olvastam másik fórumon olyat, aki szűzként is megkapta.

Előzmény: windproof (168467)
windproof Creative Commons License 2023.02.12 0 0 168467

Jah, félreérthetőén fogalmaztam, mármint, hogy ez nekem is megvan, én is tudom. 

viszont, az továbbra is érdekelne, hogy full Rolex szűzként besétálva egy OP-t megkapok e mondjuk fél éven belül, vagy “majd hívjuk“

Előzmény: Wicked Belzebub (168466)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2023.02.12 0 1 168466

Persze, hogy megvan. Nyilvan az en 5 evvel ezelott leadott Daytona rendelesen mar nincs sehol. De az egyik haveromat siman hivtak, hogy gyere mar be egy kis penzzel, mert van Daytona. Batman, Pepsi, ezek felkapottak, megjottek egy-masfel ev utan az embereknek. 

Előzmény: windproof (168464)
lug Creative Commons License 2023.02.12 0 0 168465

"Azt hogy érted hogy akciózott az Omega is de nem volt publikus?"

Nem hirdeti nagy betűkkel. Nem egyesével szórják ki a csökkentett árú modelleket. Valaki (egy nagykereskedő valószínűleg) valahol a világban megvett egy csomó órát és azok szét lettek terítve a külföldi piacokon. Ezért van időnként dömpingszerűen egy-egy modellből több is is hirdetve jó áron, alig használtan. Ugyanez volt kb. 2 éve a Breitlinggel is. 

 

"Magyarországon hol vannak ilyen helyek ahol ilyen órákat hirdetnek?"

Face órás csoportok, Marketplace, Jófogás.

 

Előzmény: Drujba (168460)
windproof Creative Commons License 2023.02.12 0 0 168464

Az megvan, hogy egy daytonához egy élet is kevés manapság, és van ahol várólistára sem vesznek fel, mert kb 20 évre megvan a tulaj a jelenlegi szállítási ütemezés mellett, ahogy az is, hogy a listára kerülés előtt venni kell mást. 

Viszont APT ugye konkrétan azt írta, hogy még egy rolexnél sem minden modellre igaz a szűkös elérhetőség, tehát nem reális az áron felüli értékesítés. Azt tudom, hogy az acél sub konkrétan várólistás vagy a daytona előtt venni kell ezt + azt elég komoly összegekért ahhoz, hogy egyáltalán a lista lehetősége felmerüljön (nem rolex, de nemrég olvastam egy külföldi fórumon, hogy valakinek silver snoopy-t kínált az AD nagyon gyors szállítással, ha előbb elkölt majdnem 20 ezret másra, gondolom a daytonánál a gyors szállitás se lenne meg 😀)

 

De ezért kérdeztem, hogy mi a helyzet az olyan egyszerű darabokkal, mint egy sima, nem felkapott színű OP/DJ. Mert azok is bőven 1-2k €-al a listaár felett vannak hirdetve, pedig az idézett mondás alapján nem teljeskörű a hiány, és én úgy értem a korábbi válasz alapján, hogy itt a “befektetés“ rész sem működik, mert nem megy fel az ára. 

 

Nyilván az igazi kérdés a várakozási idő. Ha egy sima OP-re mondjuk fél évet kell max várni, akkor teljesen rendben van az, hogy nincs is igazi hiány, csak amiatt a pár valóban húzó modell miatt gondolják az emberek, ha viszont akár egy évet/éveket is kell várni, akkor megértem valahol az MSRP feletti fórumos értékesítést. 

Előzmény: Wicked Belzebub (168463)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168463

Ha besétálsz, kulturáltan elbeszélgetsz az eladóval, és kitöltitek a papírt, és kivárod az a pár hónap-pár évet, akkor listaáron a tiéd. Mondjuk szüzen bemenni és Daytonát kérni, az esélytelen. Ahhoz venned kell előtte pár órát, akkor talán.

Én novemberben adtam le a rendelést egy Yacht-Masterre. Hát majd jön. Viszont az akkori listaáron lesz az enyém.

Előzmény: windproof (168462)
windproof Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168462

"Néhány olyan gyártó (leginkább Rolex, Patek), de még az ő esetükben is csak néhány, tudatosan várólistás-limitált gyártású modell van, amelyek másodkézből is új áron, vagy a felett adhatók el."

Sosem próbáltam még bemenni a Rolex boltba, és megkérdezni, hogy pl egy mezei acél OP-t vagy DJ-t (és persze nem a felkapott turquoise színben) tudnék e venni listaáron, és mennyit kellene várnom rá, így nem tudom, hogy mi a helyzet, de azt látom, hogy a full set új darabok a netes csoportokban ezekből is listaár felett vannak hirdetve, és többségük el is tűnik egy idő után (és akkor nem Daytonát vagy Subot nézek).

 


Tényleg kíváncsi lennék, hogy 6400€-val a zsebemben érdemes e besétáéni az Andrássy úton a boltba, és csak azért mennek az órás csoportokban felette, mert senki nem akar 1-2 hónapot sem várni. 

windproof Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168461

"évente egyszer kétszer hordanám, ezek után mire kell költeni? Milyen szerviz? Hol csinálják meg milyen gyakran kell és mennyibe kerül?"

Az óra ugyanolyan, mint az autó, néha "olajat kell cserélni" benne. Itt gyakorlatilag szétszedik a szerkezetet apró darabokra, megtisztítják, és újra olajozzák. Ha nem csinálod meg, akkor egy idő után elkezd pontatlanná válni, akár meg is állhat teljesen, de a fő probléma, hogy kopni is kezd, aminek a vége az, hogy valami alkatrész végérvényesen károsodik, jöhet a drágább szerviz, ahol alkatrészt is cserélnek

 

 

Általában 5 évet szoktak mondani, az Omega 5-8 évet mond szervízre, viszont nem olcsó mulatság, mivel kézi munka és idő igényes, jelenleg 700chf körül megy hivatalos márkaszervizben, és ez valószínűleg nem olcsóbb lesz a jövőben. Ha nem márkaszervízben csináltatod, akkor ennél sokkal olcsóbb lesz, de semmiképpen nem filléres tétel, és ugye találnod kell egy órást, akinek oda mered adni a 2 millás időmérőt, márpedig ez nem az plázás elemcserét vállalunk helyek valamelyike lesz. 

Előzmény: Drujba (168460)
Drujba Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168460

Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást. Régóta tetszik nekem ez az óra de mivel nagyon keveset hordom ezért azt gondoltam hogy megmaradjon a káposzta is de a kecske is jól lakjon megveszem és befektetésnek is jó. De akkor ezek szerint ezt befektetésnek nem jó. Azt hogy érted hogy akciózott az Omega is de nem volt publikus? Magyarországon hol vannak ilyen helyek ahol ilyen órákat hirdetnek? Ha én megvennem és a dobozában szépen eltenném évente egyszer kétszer hordanám, ezek után mire kell költeni? Milyen szerviz? Hol csinálják meg milyen gyakran kell és mennyibe kerül? Tudom hogy számotokra ezek a kérdések teljesen alap dolgok de én ehhez tényleg nem értek és ha valaki veszi a fáradságot és válaszol rá azt nagyon megköszönöm.

Előzmény: lug (168458)
lug Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168459

"Talán mert vevőt találni rá valószínűleg ennyiért sem fog..."

 

Fog. Ennyiért mennek itthon is. 2,8M körül van a listaára. Publikus akció nincs. 2M körül vannak a nagyon fiatal használtak. 

Előzmény: APT (168455)
lug Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168458

Eddigre már akkorát vesztett az értékéből, hogy a továbbiakban ez jócskán lelassul majd. Befektetésnek éppenséggel nem tekinthető, de érdemes megvenned egy ilyet magadnak, ha ez tetszik. Az Omega (is) akciózott a termékeiből, csak ez nem annyira publikus. Ezt az konkrét órát sem teljes áron adták el. Reális az ára, ennyiért mennek. 

 

Ha venni akarsz, nézz szét itthon is az órás csoportokban. 

Itthon 2,1M az új, 1,8-2M között árulják (jómagam is) a nagyon fiatal használtakat. Nincs emögött semmi trükk, így működik a piac.

 

Előzmény: Drujba (168456)
APT Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168457

Ez kiszámíthatatlan, de inkább ne számíts arra, hogy ez "jó értékőrző" lesz. Mondjuk úgy, hogy nem fog teljesen soha elértéktelenedni, és 10-15 éves kora után be fog állni egy eléggé stabil állandó árfekvésre, amit csak az állapota fog tudni befolyásolni (magyarán, ha jó műszaki-esztétikai állapotban lesz, ellenőrizhető előélettel-szervizeléssel, akkor azt tudni fogja stabilan) - hasonlóan a korrekt veterán autókhoz.

Viszont ezen állapot megőrzéséhez bizony költeni is kell majd rá idővel, nem is keveset, és ez azért kérdőjelessé teszi a befektetés mivoltát.

 

Innen, ebből az "új vagy új közeli" állapotból még biztosan veszíteni fog az értékéből.

Előzmény: Drujba (168456)
Drujba Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168456

Szia, köszönöm a részletes leírást. De én pont azt nem értem, hogy a gyári ára 6400€ itt pedig a 2023.01 új órát 4900€ ért adja. Ezt nem értettem. Befektetésnek jó lehet egy ilyen óra, hosszú távon őrzi az értékét?

 

Előzmény: APT (168455)
APT Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168455

Talán mert vevőt találni rá valószínűleg ennyiért sem fog...

Miért venne meg bárki másodkézből újhoz közeli áron bármilyen olyan órát - amit akármelyik márkaüzletbe besétálva megvehet, garantáltan eredetiben, problémamentesen?

 

Néhány olyan gyártó (leginkább Rolex, Patek), de még az ő esetükben is csak néhány, tudatosan várólistás-limitált gyártású modell van, amelyek másodkézből is új áron, vagy a felett adhatók el. A legtöbb "márkás svájci óránál" a vételár felét tekintsd elbukottnak, ahogy megvetted és kijöttél vele a boltból - de ezek még a jobbik esetek, mert akad nem kevés olyan márkanév-gyártó-modell, amire aztán lasszóval is alig fogsz vevőt találni, egy pár éves Girard Perregauxot örülhetsz, ha a vételára ötödéért-tizedéért megvesz egyáltalán bárki - nem keresettek.

 

Ezt a piacot nem holmi racionalitás mozgatja, és amely modellek nem felkapottak és hiány sincs belőlük - azokat önáltatás befektetésként kezelni. Annyira jó befektetések - vagy csak kicsit jobbak - mint autót venni...

Előzmény: Drujba (168453)
DLCBP Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168454

Lehet, hogy eladni akarja, nem pedig árusítani.  😈

Előzmény: Drujba (168453)
Drujba Creative Commons License 2023.02.11 0 0 168453

Sziasztok!

 

segítséget szeretnék kérni az itteni szakemberektől. 
a linken szereplő óra:

https://www.chrono24.at/omega/omega-seamaster-diver-300-m--id27137211.htm

2023.01 havi, miért ennyivel olcsóbb, mint a gyártó honlapján szereplő 6400€?

jo vétel vagy valami nem stimmel?

ilyen automata órát keresek, mire érdemes figyelni, honnan érdemes venni?

valamint miért olcsóbb a monográfos verziója, mikor elvileg többet tud?

nagyon köszönöm a válaszokat előre is 

Torony Benji Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168452

Ja,és úgy el vannak szálva ebben a szegmensbe( árban)

Előzmény: APT (168450)
Torony Benji Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168451

Köszönöm neked drága barátom!Akkor hanyagolom ezt a werkes témát.Mikor lesz újból órabörze nem tudod?Kellemes hétvégét minden óraszerető topiclakónak!

Előzmény: APT (168450)
APT Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168450

Erőteljesen olcsósított ETA2824, a legolcsóbb kivitelben műanyag gátszerkezettel, csökkentett lengésszámmal - cserébe jó alaposan megnövelt járástartalékkal.

Kimondottan olcsó órákban nem is lenne vele semmi gond, csak nem ilyenekben van...

Előzmény: Torony Benji (168449)
Torony Benji Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168449

Üdv nektek!

Tud valaki véleményt mondani Powermatic 80-rol?

Mert egyre többet találkozok az ebayen.Köszi szíves válaszotokat

Üdv Benji

APT Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168448

Nehéz szívvel, de én azt a tanácsot adnám neked, hogy ebben az árszegmensben ilyen elvárások mellett engedd el ezt a "svájci óra illúziót".

Ezekkel az órákkal például kapsz egy olcsó Ronda kvarc-szerkezetet (ami inkább rosszabb, mint jobb egy Miyotánál, bár akármilyen botrányosan is hangzik, de toronymagasan az ETA kvarcszerkezetei pusztulnak a legnagyobb számban...), meg egy szinte 100%-is biztos, hogy valójában Kínában tömeggyártatott tokot-számlapot.

Előzmény: Palacsintaxx (168445)
/ (perjel) Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168447

Erősen bankszámlakarcsúsító márkák!

Előzmény: DLCBP (168446)
DLCBP Creative Commons License 2023.02.05 0 0 168446

100%-ig SVÁJCI karórát ne ebben a szegmensben keress! 

 

Talán a Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin és társai körében. 😈

 

 

Előzmény: Palacsintaxx (168445)
Palacsintaxx Creative Commons License 2023.02.04 0 0 168445

Sziasztok,

 

A segítségetek szeretném kérni.

Szeretnék életemben először egy igazi 100% svájci órát vásárolni.

Gondolkodtam a Doxán és a Tissoton , ellenben mind a kettőről azt olvastam , hogy külföldről szerez be alkatrészeket. Kínai magyarul.

 

Három óramárkán gondolkodtam el, ezeknek az ára 500-600 € között mozog.

Az első márka a Bergstern  Active

B039G193 - Bergstern - Active - Svájci óra - Karóra - www.rogerspremium.hu

 

Majd a Jaguár Precision Chonograph.:

 

J852/4 - Jaguar - Executive - Svájci óra - Karóra - www.rogerspremium.hu

 

 

Cover Classic Aragon

 

CO170.07 - COVER - Classic - Svájci óra - Karóra - www.rogerspremium.hu

 

Alapfeltétel számomra a csukló méretem miatt  a 40-46 mm közötti méret. 

Illetve legyen nemesacél a szíj. Zavír a lencse. S minimum 100 méterig legyen vízálló. 

 

Még a Bulovának is gondolkodtam a Lunar változatán ,de inkább egy olyan óra kellene amit hétköznap bármikor használhatok akár az irodában ,akár az utcán. 

 

A véleményetekre lennék kíváncsi. A felsorolt 3 márka közül még egyikhez sem volt tapasztalatom. A bergstern mozgatja legjobba a fantáziám mert állítólag 100% ban svájcban készül, az alkatrészektől kezdve minden eleme. 5 év garit adnak hozzá 13 köves mindegyik óra illetve szerkezetileg sem tűnnek olyan vészesnek. 

 

De most tényleg a tanácsotok kellene. 

Nem akarom elrontani a választást. 

Persze lesz még órám az életemben ,de na , nem akarom megbánni az első igazi svájci órát :D 

Novelist Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168444

Köszönöm! Ölelés.

Előzmény: APT (168443)
APT Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168443

Idehaza még nem is láttam ilyen órát - csak hamisítványt (azt annál többet).

Szerintem idehaza meghatározható értéke sincs, praktikusan valószínűleg eladhatatlan. Már csak azért is, mert olyan sok belőle a nem ritkán egész jó kinézetű hamisítvány - hogy csak nagyon biztos és jól ellenőrizhető, számon kérhető eladónak lesz hajlandó bárki is fizetni érte.

Előzmény: Novelist (168441)
Torony Benji Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168442

Szia.

APT szakértőnk lehet,hogy tudd ebben segíteni neked.

Előzmény: Novelist (168441)
Novelist Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168441

Sziasztok! Egy kis támpont kellene. Egy Patek Philippe 39701W óra értékét szeretném "belőni", tudnátok segíteni? Előre is köszönöm.

Torony Benji Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168440

Úgy látom neked is más neved lett.Azt mondod,hogy úgy állunk otthonba?

Előzmény: DLCBP (168439)
DLCBP Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168439

Na, ismét köztünk a Bunyós Benji.  😎

 

Szerintem csak turistaként gyere haza!  😃

Előzmény: Torony Benji (168437)
Torony Benji Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168438

Üdv APT és bosijani!

Előzmény: Torony Benji (168437)
Torony Benji Creative Commons License 2023.02.03 0 0 168437

Üdv Mindenkinek!

Rég voltam itt nálatok,ezer bocs!Újból kellet mindent csinálnom a bejelenkezéshez.Nem kaptam vissza a régi nicknevemet sem.Benjámin(Benji)

A régi topicos ismerősöket is láttam,vissza olvasva.Jó újra látni a régnem látott neveket!Én még most is kint vagyok,de elöbb vagy útóbb,csak haza térek.Szép napot mindenkinek!

 

satzowlee Creative Commons License 2023.02.02 0 0 168436

Időnként egy-két kép többet tesz, mint pár ezer hsz.

 

Előzmény: Volvo buszos (168435)
Volvo buszos Creative Commons License 2023.02.02 0 0 168435

Sziasztok.Örököltem anno egy Lanco zsebórát.Szeretnèk róla többet megtudni .A Jelölèsek jelentèsèről pl.mert sehol nem találok róla semmit.LWC.0800 karcolva a korona felett amit dzintèn nem tudom mit jelnt 14187/IV a korona mellett egy ivelt valmi van.ès egy szám.90*33 valmint egy monogramszerü karc Rzw talán.köszönöm a segítsèget.

zorko Creative Commons License 2023.01.22 0 0 168434

Sziasztok!

 

Apukám órás volt, de már régóta nyugdíjas, és sajnos az egészsége sem a régi, nem dolgozik már jó ideje. Megkért, hogy hirdessem meg egy műszerét, segítsek neki pénzzé tenni.

 

Tudnátok ajánlani olyan kapcsolatot, linket, topicot, ahol órás szakembereket tudnék elérni? (Vagy esetleg itt is vannak? :)

 

Köszönöm! 

Stzoli69 Creative Commons License 2023.01.21 0 0 168433

Üdv. 

 

Nem tudom van alkatrész adok veszek:) nem offolnám szét a fórumot, de hátha elfér itt

 

Optimalizálom az óráimat , mivel főleg japán mechanikus és quatrz/digitális órákat gyűjtök, így az évek alatt összegyűlt innen onnan "osztályidegen" alkatrész, amit valószínűleg nem fogok soha felhasználni de valakinek jól jöhet  Svájci és orosz, itt most a svájci cuccokat jelzem. 

 

Mivel nehéz forintosítani,mert ha nincs de pont az kell akkor aranyat ér , így nem anyagi , hanem seiko, citizen stb   alkatrészre cserélném vagy donor órára

 

pár képet csináltam, ha érdekel keress privátban

 

BFG, As, Doxa, Omega, Longines, Roamer,  MST, stb

 

Zoli

satzowlee Creative Commons License 2023.01.20 -1 1 168432

Mindnyájunk nevében köszönöm ezt az építő jellegű hsz-t.

Előzmény: Belailles (168431)
Belailles Creative Commons License 2023.01.20 0 0 168431

.

DLCBP Creative Commons License 2023.01.09 0 0 168430

De az belülről van.  

Ahhoz már szét kell bombázni az órát.  😱

Előzmény: satzowlee (168429)
satzowlee Creative Commons License 2023.01.09 0 0 168429

-már hogy ne látnám?? :)

-nézd csak meg azt a képet, amit nemrégiben a Bosijani Kolléga szúrt ide be.

Előzmény: DLCBP (168428)
DLCBP Creative Commons License 2023.01.09 0 0 168428

Azt kívülről nem látod.  😃

Előzmény: satzowlee (168427)
satzowlee Creative Commons License 2023.01.08 0 0 168427

Látván, hogy a "hátlapon" az írás ferde a tokcsőhöz viszonyítva, azt hinnéd, hogy levehető...

Előzmény: bosijani (168421)
_BP__ Creative Commons License 2023.01.08 0 0 168426

Értem. Köszönöm. Akkor nem is piszkálom.

Előzmény: APT (168425)
APT Creative Commons License 2023.01.08 0 0 168425

Ez egy monoblokkos óra. Kicsit megtévesztő, hogy gazdaságossági megfontolásokból nem egyetlen darabból van a hátlap és a tok-közép kialakítva - de akkor is szétválaszthatatlan prés-kapcsolat van köztük, az óra csak előre bontható meg, a plexi kivételét követően. A korona "kitépős", villás.

Előzmény: _BP__ (168419)
DLCBP Creative Commons License 2023.01.07 0 0 168424

Ha monoblokkos, akkor ne is tedd!  😱

Előzmény: _BP__ (168423)
_BP__ Creative Commons License 2023.01.07 0 0 168423

Elvileg ezek a modellek monoblokkosak, de nem merem feszítgetni a hátulját.

Előzmény: DLCBP (168420)
DLCBP Creative Commons License 2023.01.07 0 0 168422

Érdekes, mert mintha a hátlap külön darabból lenne. 😱

 Az én órámnál egyértelmű, mert nincs is hátlap.  😃

 

Előzmény: bosijani (168421)
bosijani Creative Commons License 2023.01.07 0 0 168421

pedig az. 

 

Előzmény: DLCBP (168420)
DLCBP Creative Commons License 2023.01.07 0 0 168420

Nem lehetséges, hogy csak a számlap felől lehet a szerkezethez férni?

Bár nem tűnik monoblokkosnak az óra. 

Előzmény: _BP__ (168419)
_BP__ Creative Commons License 2023.01.07 0 0 168419

Sziasztok!

A Tissot Carrousel órákat hogyan lehet kinyitni?

A hátlapon feltüntetett 275T kulcs tudtommal csak a lünetta eltávolítására való.

Köszönöm 

gaborb. Creative Commons License 2022.12.28 0 0 168418

Köszönöm a gyors választ.

Előzmény: APT (168416)
Szabolcs01 Creative Commons License 2022.12.27 0 0 168417

Köszönöm a gyors választ,akkor holnap keresek egy órasboltot és kicseréltetem az elemet benne.

További széb estét mindenkinek.

Előzmény: APT (168415)
APT Creative Commons License 2022.12.27 0 0 168416

Attól függ, mi vele a terved. Ha használni akarod - és nem csak hébe-hóba - akkor mindenképpen, mert ilyen "fellelési állapotban" nem illik használni, a mechanikus óra rendszeres szervizelésre szorul.

Ha fióknak szánod, nem biztos, hogy érdemes rá költeni, bár nyilván jobb érzés, ha szépen néz ki és jól működik...

Eladásnál - hát, ott nagyjából arra számíthatsz, hogy ha előtte felújíttatod, akkor is jó esetben visszakaphatod azt a 30-40 ezret, amit rá kellene költeni, hogy korrekt állapotban legyen  - persze feltételezve, hogy nincs nagyobb baja, amúgy működőképes. Ha nem is működőképes - akkor érdekesebb a kérdés, mert így azért eladáskor már jóval kisebb értéket képvisel.

Egyébként nem óriási érték, egy ilyen Omega működőképesen mondjuk 50-150 ezer között kb: bármit érhet, szerencsétől, helytől függően.

Előzmény: gaborb. (168413)
APT Creative Commons License 2022.12.27 0 0 168415

Pedig rém egyszerű a dolog, pontosan ezzel jelzi a beépített energia-menedzsment azt, hogy gyorsan cseréld ki az elemet, mielőtt az óra megáll. Nincs semmi baja, de az elem a végkimerülés előtti fázisban van, és azért jelzi ezzel a többszörös lépegetéssel, hogy ne várd meg, míg tényleg megáll az óra.

Előzmény: Szabolcs01 (168414)
Szabolcs01 Creative Commons License 2022.12.27 0 0 168414

Szép estét fórumtársak,olyan kérdésem lenne hogy az elmult 3 évig hibamentesen teljesítő Longines VHP karórám egyszer csak 5 másodperces ciklusokba kezdett a másodpercmutatója lépkedni.Hozzáteszem hogy még így is hajszálpontosan teszi a dolgát,de az mittől lehet hogy most így lépked a másodpercmutatója??Meglehet hogy egy elemcsere jót tenne neki bár szerintem akkor simán leálna ha az elemel lenne gond vagy rosszúl gondolom? Igaz elemcsere még sosem történt az orával!

Íme egy kis video a hibáról:

 

https://youtube.com/shorts/-hkoK2rGLNQ?feature=share 

 

Üdv : Szabolcs

gaborb. Creative Commons License 2022.12.26 0 0 168413

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni, érdemes-e ezt a zsebórát rendbetenni szerkezetileg (kenés, szabályzás) és külsőleg?

Ha igen, kit ajánlotok?

Négyszögletesből nem nagyon találtam a neten belőle, így az értékét (árát) sem tudtam megállapítani.

Köszönöm.

satzowlee Creative Commons License 2022.12.24 0 0 168412

Köszi, a segítségeddel rátaláltam, ez volna:

 

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?00&ranfft&&2uswk&FHF_974

 Még1X kösz.

Előzmény: molyos1 (168411)
molyos1 Creative Commons License 2022.12.24 0 0 168411
Előzmény: satzowlee (168410)
satzowlee Creative Commons License 2022.12.23 0 0 168410

 

Srácok, miféle werk ez??-a billegő alatt van valami jel, nem tisztán kivehető, alatta pedig "ST"-jelzés.

 

Luki5339 Creative Commons License 2022.12.11 0 0 168409

Hello, 

Érdeklődnék, hogy valaki ismer-e olyan órásmestert, olyan ékszerészt aki egy zsebóra tokjának javításával tudna segíteni.

Örököltem egy zsebórát, mely meglepően jó állapotban van azonban a tokján a bügli (hordkengyel) furata az egyik oldalt teljesen, a másik oldalt kb. 0.1mm-t kivéve teljesen átkopott.

Ez javítható? Van olyan aki ilyenre nem horrorisztikus áron vállalkozik? A tok anyaga feltehetőleg alpakka, az órát hordható állapotba szeretném hozni. Egy Tegra zsebóráról lenne szó.

 

vino-et-veritas Creative Commons License 2022.12.10 0 0 168408

Persze, hogy sántít a hasonlat.

Nem éllel szántam, csak, mivel a két dolog közel esett egymáshoz így jött ki a dolog.

 

Ha "vállaltam", hogy egy ilyen szerkezettel (illetve más hasonlókkal is) "élek együtt", akkor a szervizelés ugyanúgy fontos, mint az olajcsere a kocsinál.

 

Mindkettő arról szól. hogy jól működjenek.

 

Ennyi.

Előzmény: pacs_425 (168407)
pacs_425 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 168407

"Például a  legutóbbi olajcserés szerviz csak azért volt drágább a kocsin, mert termosztátot is cseréltek..."

Azért egy autós olajcserét összehasonlítani egy óra leszervizelésével eléggé alma-körte.
Az előbbinél egy bazinagy leeresztőcsavart kell ki- és betekerni, a betöltő kupakját meg a befőttesüveg méretű olajszűrőt még a legfakezűbb ember is tudja kezelni. Ezzel szemben egy órát száz apróbbnál is apróbb darabra szedni lupén keresztül nézve, valamint marha finom kis mozgásokkal összeszerelni és szemmel szinte láthatatlan mennyiségű kenőanyagot a megfelelő helyre vinni nem olyan egyszerű. Aki csinált már ilyet, az tudja, meg azt is, hogy a két műveletnek eléggé eltérő időszüksélete van...
Szerintem tízből tíz órás meg tudna csinálni egy olajcserét egy autón, ezzel szemben tízből tíz autószerelő tönkretenné a kezébe adott órát. Itt az embert kell megfizetni, mert míg autószerelő minden sarkon akad, órást lámpással kell keresni.

Meg ugye egy óránál 5-6 évre eloszlik a szervizköltség, akinek ez fáj, az dobjon be napi kb. 20-30 forintot a malacperselybe, és nem éri meglepetés az órásnál később :-)

Előzmény: vino-et-veritas (168405)
APT Creative Commons License 2022.12.10 0 0 168406

A rugótörés néha csak úgy megesik, nem kell, hogy különösebb oka legyen - csak ezekre az ETA werkekre nem igazán jellemző, igen ritkán előforduló hiba. Például a Zenith automatáin - az El Primerot is beleértve - jóval gyakrabban előforduló anomália, de ott sem aggasztó sűrűségű. És, hát igen, egy mechanikus óra valóban korrekt és szakszerű módon elvégzett szervizelése ma már idehaza sem filléres mulatság, a Lajtától nyugatra meg az olcsóbb mechanikus órákat ez lassan önmagában kiárazza...

Előzmény: vino-et-veritas (168405)
vino-et-veritas Creative Commons License 2022.12.09 0 0 168405

Eléggé meglepett, komolyabb mechanikai behatás nem érte (de akkor valószínűleg "finomabb" alkatrészek mentek volna el).

 

A szervizciklust amúgy igyekszem tartani, de a korábbiakban írtak nagyon ülnek, egyre drágább "hobbi" ilyen óra használata az "átlagtulajdonosnak".

Például a  legutóbbi olajcserés szerviz csak azért volt drágább a kocsin, mert termosztátot is cseréltek...

Előzmény: APT (168403)
APT Creative Commons License 2022.12.09 0 0 168404

Hát, de számít... Annyira számít, hogy amikor még anno a Piaget kihozta a világ - azóta is - leglaposabb mikrorotoros automatáját, és az a gyakorlati használatban teljesen elvérzett (bármitől, egy asztalra csapástól is rögtön tönkrement, nem lehet büntetlenül ennyire "kilapítani" egy szerkezetet), akkor végül praktikusan visszavásárolgatta az összeset a vevőktől...

Valóban van olyan is, aki befektetésként veszi, és szinte sosem hordja a nagyon drága órákat - de olyan is, aki teljesen hétköznapi használatban nyúz több százezer dolláros órákat. És bizony van is probléma abból, ha ezek aztán nem bírják a nyúzást, nem teljesítik az ígéreteket. 

Előzmény: windproof (168397)
APT Creative Commons License 2022.12.09 0 0 168403

Nincs jelentősége, és a kereskedelemben kapható kis gyűrűbe fogott gyári ETA rugóról meg sem mondható, melyikről van szó, sem jelölve nincs, sem nem látni rajta, és mindegyik ugyanúgy helytáll. Hozzáteszem, ritka a rugótörés ezeken.

Előzmény: vino-et-veritas (168402)
vino-et-veritas Creative Commons License 2022.12.09 0 0 168402

Bocsánat, ha nagyon láma a kérdés.

 

A 2824-2-es szerkezetű órám pont az ötéves szervizciklus végén "rugótöréssel" került (ebben a "műfajban" az egyik legismertebb) óráshoz. (A hiba annyi volt, hogy a rotor gyakorlatilag szabadon, ellenállás nélkül forgott.)

 

Mivel nem én vettem át, nem tudtam rákérdezni, hogy ez alapvetően a "főrugót" jelentette-e (a garancialevélen csak a rugócsere szerepel).

 

Ha jól olvastam, akkor ezt a szerkezetet eredetileg kétféle módon építették, Nivaflex NO vagy Nivaflex NM rugóval.

 

Van ennek bármi jelentősége, illetve melyik a valószínűbb változat egy cserealkatrész esetén?

 

Köszönettel, üdv, Vino

windproof Creative Commons License 2022.12.09 0 0 168401

Egyébként érdekes ez az óra méret dolog, hogy a millimétereken felül mennyire más tud lenni két hasonló méretű óra. 

Van egy SNXS73as Seikom, ami 37mm, de nagyon picinek találom a csuklómon, pedig nincs vastag karom. 

Nemrég volt a kezemben egy Rolex OP 36mm, ami elvileg 1mm-el kisebb, viszont 1mm-el nagyobb a szíja. Az valahogy nem érződött annyira pindurkának. 

Sajnos nem tudtam őket egymás mellé tenni, hogy a Seiko miért tűnik kisebbnek, mint az OP, gondolom van még máshol is eltérés, pl a tokfülek nagyobbak, a seikonak a koronája is pindurka, és emiatt tűnik a Rolex is nagyobbnak. 

windproof Creative Commons License 2022.12.09 0 0 168400

befektetésnek szerintem pont nem igazán jó. nem teljes (nincs doboz, és papír), és pillanatnyilag maga az óra sem tűnik valami komoly ritkaságnak, amiben nagy árváltozás várható. 

 

ilyet szerintem az vesz, aki hordani akarja, és kis (női?) csuklója van, nem a befektető. 

 

 

Előzmény: Tacskó (168399)
Tacskó Creative Commons License 2022.12.08 0 0 168399

Igen, ez 34 mm. Tudom, hogy ma már kicsinek számít, de régebben a President is 36 mm volt. :)

Gyűjteménybe vagy még akár befektetésnek is jó lehet...

 

Előzmény: öccse (168398)
öccse Creative Commons License 2022.12.07 0 0 168398

Ha jól látom ez egy 34 mm-es OP Date, a méreténél fogva nem lesz könnyű eladni, ma már női méretnek tartják. Persze ajándékba egy hölgynek akár tökéletes karácsonyi ajándék lehet!

Előzmény: Tacskó (168391)
windproof Creative Commons License 2022.12.06 0 0 168397

"a mindössze pár, pár tucat vagy pár száz példányban készülő Patek és hasonló csodawerkekről meg valójában sosem fogjuk megtudni, milyenek is, egyszerűen nem elégséges ehhez a minta."

Szerintem ezeknél mondjuk nem is számít. Ezek az órák egy-egy tulajdonosnál egy emberöltő alatt járnak valószínűleg pár tíz órát, a maradék időt meg a széfben/vitrinben töltik.

 


Egy Calatrava/Nautilus párosról még elhiszem, hogy valaki napi hordós órának viseli, de a kicsit is összetettebb csoda szerkezetek szerintem összesen nem járnak annyit, mint hogy bármilyen konstrukciós hiba kiderüljön róluk, azt a pár esküvőt, keresztelőt, nagy céges ceremóniát ahol előkerülnek meg simán kibírják, vagy ha nem, akkor majd "megigazítja" a gyártó a szerkezetet. 


De végül is ez megvan a többi luxuscikknél is, elég megnézni azokat a szupersportkocsikat, amik pár ezer, esetenként pár száz km-et futnak életükben, a tulaj évente egyszer autózik velük egyet, aztán 40 év múlva megy valami árverésre. Ott sem érdekli a tulajokat, hogy a normál használatot mennyire bírják (vagy nem bírják), arra vesz egy "tucat" Ferrarit, mert a kínálat teteje már ott inkább kiállítási tárgy. 

Előzmény: APT (168384)
windproof Creative Commons License 2022.12.06 0 0 168396

"nem az órákba befektetett egységnyi emberi/manuális munkától lesz egy óra jó/jobb minőségű."

Ez teljesen egyértelmű volt nekem is.


De a gazdasági vonal megdöbbentő. Egy Nomos felébe-harmadába kerül egy Rolexnek, miközben az utóbbi elvileg olcsóbban is gyárt. Mert bár a minőséggel nem korelál a manuális munka, a költségekben viszont szerintem a leginkább jelentős tétel. Számomra inkább a meglepő, hogy egy nomoson is van haszon, azt is megéri gyártani, de egy OP-t a Rolex kevesebb befektetéssel sokkal drágábban tud eladni.

 

Mondjuk innen már érthetőbb, hogy hogyan jön ki, hogy a teljes svájci óraipari tortából 25%-ot hasít ki a Rolex bevétel oldalon. 

Előzmény: APT (168384)
lug Creative Commons License 2022.12.06 0 0 168395

"Akkor szerinted a C24 megbízható oldal erre?"

Az oldal igen. A vevőt kell nézni konkrét esetben.

 

"Van tapasztalatod, mire érdemes figyelni?"

Eladás tekintetében nincs. Én eddig csak vásároltam ott.

 

"Akkor a szállítást buktam?"

Nem tudom. Lásd előző pont. Gondolom, igen.

 

 

 

Előzmény: Tacskó (168394)
Tacskó Creative Commons License 2022.12.06 0 0 168394

Köszi a segítséget.

Akkor szerinted a C24 megbízható oldal erre? Van tapasztalatod, mire érdemes figyelni? Mi van akkor, ha pl. egy amerikai fickó veszi meg és ugyebár van 14 napja elállni az üzlettől? Akkor a szállítást buktam?

Előzmény: lug (168392)
TtK Creative Commons License 2022.12.06 0 0 168393

Mi a gond a 6101-el?

Előzmény: APT (168384)
lug Creative Commons License 2022.12.05 0 0 168392

Szia.

 

Méreténél és koránál fogva célszerűbb lenne a C24-en megpróbálni. Ilyesmit a magyar kereskedők is inkább kifelé értékesítenek. Itthon Rolexből (is) rendszerint a moderneket keresik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nálunk nem lehet eladni, de csak eléggé nyomott áron. 

 

A doboz, ill. papír hiány sosem előny, de -ismét a korára gondolva- nem akkora gond. Sokkal fontosabb az állapota.

Előzmény: Tacskó (168391)
Tacskó Creative Commons License 2022.12.05 0 0 168391

Sziasztok,

 

lenne egy eladó arany Rolex 15007-es órám, amit örököltem, de a papírja és doboza nincs meg.

Nagyon jó állapotban van, tökéletesen működik (+- 2-3 mp/nap), nem polírozott, nem lógnak a szemek.

 

Az lenne a kérdésem, hogy kb. mit ér ez az óra, és hol próbáljam meg eladni? Láttam, hogy itthon is sokan foglalkoznak ilyenekkel, de többet kapnék-e érte mondjuk a chrono24-en, esetleg máshol?

Elkótyavetyélni természetesen nem szeretném.

 

Ha esetleg valakit itt a fórumon érdekel, akkor keressen meg privát levélben, a mail címem publikus...

 

Köszi,

T

APT Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168390

Ma már azért egy "alap" Orienttel is kínai terméket kapsz...

Előzmény: dokiki (168387)
APT Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168389

A Bulova nem, a Zeppelin - modellfüggő. Van ott is olcsóbb-drágább, jobb-rosszabb.

 

Vannak "nem létező márkák" - ezekből van a legtöbb - amelyek valójában csak egy üzleti-marketing célból létrehozott névről-márkáról szólnak, amelyhez rendelik Kínából készen az órákat (és esetleg egyéb termékeket is). De "private label" gyártása svájci gyáraknak is van, jó minőségű és drága termékekkel is, meg olcsóbbakkal is, bár nyilván a kínaiak ár/teljesítmény mutatói jobbak, egyszerűen olcsóbbak, és sok mindent azért már megfelelő minőségben képeske gyártani. De vannak olyan gyártók, mint a Bulova is, amelyek azért "még igaziak", valódi saját termékük (is) van, meg vannak akik legalább összeszerelnek (a Zeppelin is részben ilyen), tehát adnak valami hozzáadott értéket is.

 

De amiket te néztél első körben - azok teljes egészében kínai termékek voltak, mindenféle fantázianevekkel.

Előzmény: dokiki (168388)
dokiki Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168388

Gondolom akkor a Bulova, Zeppelin is hasonló cipő?

Előzmény: APT (168386)
dokiki Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168387

Sziasztok,köszi az infót.Igazság szerint volt korábban egy Orient open heart automatám,de nem lehetett koronáról húzni,és zavart hogy mindíg utána kellett állítani,így áttértem a kvarcra.

De mérnökként mindíg is vonzott az open heart és kicsit hiányzik.Így láttam meg egy hirdetésben a lenti órát.De én sem vágyom kínaira, inkább majd lesz egy Orientem,az még megfizethető számomra.

 

A svájci nekem még mindíg drága sajnos.

Előzmény: APT (168383)
APT Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168386

Sőt, ez igazándiból ugyanaz az óra és gyártó - egy kínai gyártó készíti ezeket private-label óraként, és a megrendelő által kért kialakítású számlappal, tokvariánssal (aranyozott is van, matt felülkezelésű is van) és a kért márkanévre feliratozva. Ergo tényleg ugyanazt kapjuk, akármelyiket is válasszuk.

Előzmény: DLCBP (168385)
DLCBP Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168385

Ezesetben nincs olyan, hogy melyik volt előbb.

Mindkét "márka" ugyanazt a szerkezetet használja. 😡

Előzmény: dokiki (168381)
APT Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168384

Egyrészt igen, lehet. Másrészt a legfontosabb fő következtetést azért a cikk is meghozza - nem az órákba befektetett egységnyi emberi/manuális munkától lesz egy óra jó/jobb minőségű. Nyilván egy sokféle modellt minimális darabszámban készítő kicsi manufaktúra teljesen aránytalanul több emberi munkát kell, hogy fektessen egy-egy órába, mint egy, a szerkezeteit több százezres éves darabszámban készítő, így nagy mértékben automatizálni képes nagyobb gyártó. A célgépek ugyanis rendkívül drágák, és csak akkor térülnek meg valaha is - ha rendesen kihasználásra kerülnek.

Viszont a tapasztalat meg az, hogy a gépiparban bizony a megfelelő minőségellenőrzés mellett automatizált tömeggyártással, precíziós szerszámgépekkel készített gépelemek/alkatrészek/szerkezetek a legjobb minőségűek, legtartósabbak. A nagy darabszámok ráadásul megfelelő használati mintát is biztosítanak, ennek megfelelően ezek a szerkezetek - legalábbis idővel - nagyon kiforrottá válhatnak.

 

A Nomos például erősen szétforgácsolt, mert nem jelentős számban készít számos modellt, és az elmúlt 10-15 évben a saját szerkezetek gyártása közben bizony bakik is vannak. A legújabb DUW6101-es automata szerkezetük szerintem például konkrétan konstrukciós hibás, sanszos, hogy úgy fog majd járni, mint az Omegánál a legelső két-három 2500-as CoAxial széria (amiknél végül komplett szerkezetcsere lett tízéves nyűglődés és próbálkozás után) - viszont a Nomos annyival kisebb, annyival kisebb mennyiségben gyártó és kevésbé tőkeerős, hogy ezt lehet, hogy nem engedheti meg magának, és végül el lesznek a problémák sumákolva... De ilyen rémtörténetek sajnos még ritka, kis szériás LeCoultre, Piaget stb... werkekkel is megestek, a mindössze pár, pár tucat vagy pár száz példányban készülő Patek és hasonló csodawerkekről meg valójában sosem fogjuk megtudni, milyenek is, egyszerűen nem elégséges ehhez a minta.

Előzmény: windproof (168375)
APT Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168383

Nézd, ez egy kínai óra, nagyszámú fantázianév alatt kapható. Egyébként ezek "nem selejtek", viszonylag normálisan kivitelezett tömeggyártott tokok-mechanikák, normálisan karban tartva legtöbbször hosszú távon sincs velük különösebben baj (és, ha mégis, legalább olcsón van hozzájuk alkatrész/donor is).

De akkor jársz a legjobban, ha az ebayra vetődve megkeresed ugyanezt az órát a legolcsóbb forrásból/névvel - mert ugyanazt fogod kapni mindegyiktől, és "német órának" álcázva dobozban meg minden egy ilyen fantázianév alatt könnyen lehet, hogy kétszer-háromszor annyit fogsz fizetni érte, mint a legolcsóbb noname kínai forrásból.

 

A Poljotot/Vosztokot ne is emlegessük - amilyen szép emlékű, annyira nem szép a jelen, mostanra minősíthetetlenül leromlott a saját gyártás (szerintem megfelelő karbantartás-hozzáértés nélkül működtetik ugyanazokat a szétkopott 50 éves gépeket az alkatrészgyártásban), szerencsére a legtöbb modelljükben már Miyota, korábban ETA werkek voltak, a tokoknál áttértek kínai CNC beszállítókra - igazándiból már köze sincs az árnak a kapott műszaki tartalomhoz, értékhez - sajnos. Miközben egy ilyen kínai óra nem is biztos, hogy olyan rossz választás (nem vagyok rossz véleménnyel róluk - "ahhoz képest"), a svájci óraipar meg már a szürke tömegáruval is átcsúszott árban a luxuskategóriába.

Előzmény: dokiki (168381)
menut Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168382

Akkor az öltönyt-alkalmi cipőt is évente 2-3 alkalommal hordod, nem? Azokért megérte a kiadás?

Ráadásul, az öltönyt 5-10 évente cserélni kell, sajnos :) egy jó és szép óra meg kiszolgál egész életedben.

Előzmény: dokiki (168381)
dokiki Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168381

Köszi.De vajon melyik volt előbb? Öltönyhöz keresnék órát,nekem spec a Poljot tetszene,de évi 2-3 alkalomért nem adnék ki +250eFt-ot.

 

Előzmény: DLCBP (168379)
DLCBP Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168380

Egy Moszkvics legyártása is sokkal több kétkezi munkát kíván, mint egy Toyota-é.  🤔

Előzmény: windproof (168375)
DLCBP Creative Commons License 2022.12.04 0 0 168379

Előzmény: DLCBP (168378)
DLCBP Creative Commons License 2022.12.04 0 1 168378

Szvsz. egy kínai fos kicsicsázva, hangzatos névvel kínálva.

 

Mint a "Graf Von Monte Wehro".    😈

Előzmény: dokiki (168377)
dokiki Creative Commons License 2022.12.03 0 0 168377

Sziasztok,

 

Carl von Zeyten  márkáról ki mit tud?Lenne egy skeleton ami tetszik ,de nem ismerem sajnos.

Ez lenne:

https://trendmaker.hu/spd/rtwx_20590/Carl-Zeyten-ferfi-ora-karora-automata-Neustadt-CVZ?gclid=EAIaIQobChMIhce_94Te-wIV-RoGAB3D-AwJEAQYASABEgLsIvD_BwE

öccse Creative Commons License 2022.12.03 0 0 168376

Érdekes cikk. Valószínű az automatizálás miatt egységnyi idő alatt több órát gyárt a Rolex, ezért jön ki ez az eredmény. Pont ez az egyik "erénye" a koronás márkának, hogy évente kb. 800 ezer-1 millió órát készít ugyanolyan minőségben.

Előzmény: windproof (168375)
windproof Creative Commons License 2022.12.03 0 0 168375

https://watchesbysjx.com/2022/11/watchmaking-market-map-2022.html?fbclid=IwAR13K4qC9TnV8Jy5tOUQDw2ux5hmxU1piLwSEsncHKPAsvNedSPCLAVH_es

 

 

ez a cikk szerintetek valós lehet? Hogy egy nomos legyártása ennyivel több munkát igényel, mint egy Rolex/Omega? 

bosijani Creative Commons License 2022.11.30 0 0 168374

jájjj...tán a másodperc mutató tengelye törött el?

Előzmény: Zsófia Dormán (168373)
Zsófia Dormán Creative Commons License 2022.11.30 0 0 168373

Jó estét! Szeretnék segítséget kérni. Édesapám Marvin 560 órájához keresek mutatószerkezet tartó rudat. Tippet szeretnék kérni, merre induljak. Köszönöm.

satzowlee Creative Commons License 2022.11.01 0 0 168372

Akkorhát megszületett az ötlet:-kenés étkezési szilikonzsírral, azt kapja, amit a Saeco-kávégépem, így garantáltan nem "rágja" el a koronában levő tömítést.

 

BLC Creative Commons License 2022.10.31 0 0 168371

Köszönöm mindkettőtöknek a hasznos hozzászólást. 

Egy Lítiumos kenőzsírral elvégeztem a beavatkozást. Jelentem tökéletes lett, csak azt bánom, hogy nem hamarabb tettem meg ezt a műveletet. Így elkerülhettem volna a tokcső menetének a kifényesedését. (Nem mintha ezt bárki látná, főleg becsavart állapotban.)   

APT Creative Commons License 2022.10.31 0 0 168370

Kifejezetten szükséges a tokcső kenése, lehetőleg rendszeresen - és inkább valami nehezebb zsírral (akár gépzsírral is, ha jobbat nem lelsz), szilikonzsírral, ilyesmivel - vagy elkopik menthetetlenül, aztán lehet cserélni - ha van mire, meg nem vitte magával a koronát is...

A tokcsövön a PVD bevonat simán csak arra utal, hogy már kompletten rendelték a tokot, kész tokcsővel - és így tették be a vákuumkamrába bevonatolásra.

Előzmény: BLC (168368)
satzowlee Creative Commons License 2022.10.31 0 0 168369

Szia, én nem kérdeztem meg senkitől, vettem a bátorságot és pici ecsettel fölvittem az Amfibia-m tokcsövére párszor egy-egy leheletnyi Sorte-olajat.

Előzmény: BLC (168368)
BLC Creative Commons License 2022.10.31 0 0 168368

Sziasztok! 

 

Csavaros/menetes koronánál a tokcsőre szoktak rakni olajat vagy egyéb kenőanyagot, hogy ne legyen annyira “durva” ki-be csavaráskor?

Néha úgy érzem, hogy a menet annyira “pattent” már-már nehézkes a tekerése. Arról már nem is beszélve, hogy a PVD/DLC bevonatos tokcső is elég vadul fényesedni azaz kopni kezdett. (Jelzem: -Nem is értem, hogy a tokcsövet miért kellett bevonni?) 

benyula Creative Commons License 2022.10.09 0 0 168367

Nagyon köszönöm a választ!

 

Elszomorodtam, de nem adom fel. Több kárt nem tehetek az órában, megpróbálom majd én...

 

De jön majd egy másik, ami remélhetőleg jó lesz...

 

 

Üdvözlettel: Tamás

Előzmény: APT (168364)
weirdo Creative Commons License 2022.10.08 0 2 168366

Ok, köszi, nem keseredtem el, évek óta iWatch-os az asszony, véletlenül találtam meg. Majd nekiadom az utcán egy szimpi csajnak.

Előzmény: APT (168365)
APT Creative Commons License 2022.10.08 0 0 168365

Ha minden igaz, akkor ez egy női kvarc karóra.

Nem akarlak elkeseríteni, de az elképzelhető legrosszabb "kombináció". Nem is mondok árat, mert az is elképzelhető, hogy semennyiért sem lesz rá érdeklődés, ezeknek egyszerűen nincs piaca. Ebben a kategóriában az arany női Patek meg Cartier órák végzik rendszeresen tört aranyként eladva, mert komplett óraként a tört arany árat nem hajlandó értük senki sem megadni. Sajnos.

Az ebayon egyébként 50 körül árulnak ilyet, de szerintem elkelni az sem fog. Azt mondanám, hogy 20-30 ezer körül a Vaterán talán mégis elsüthető lehet, de meg kell próbálni. Van pár női Certina és Tissot, hasonló árfekvésekben - viszont licit masszívan nincs egyiken sem.

Előzmény: weirdo (168360)
APT Creative Commons License 2022.10.08 0 0 168364

Ez sajnos gazdasági totálkár egy ilyen óránál, de leginkább még technikai is. Keresni kell a neten egy azonos tokú korabeli órát, és abból donorként áttenni a tok-középrészt.

Egyébként persze meg lehet forrasztani - keményforrasztással - azt a számlaplábat, de utána újra is kell krómozni (vagy aranyozni) a tokot, bőven többe kerül, mint venni egy másik órát, még megfelelő állapotú tokkal.

Előzmény: benyula (168363)
benyula Creative Commons License 2022.10.08 0 0 168363

Kedves fórumozók!

 

 

Hátha tud valaki segíteni...

 

Van egy 60-as évekből származó, szervízelt, szép állapotú DOXA karóránk. Egy hibája van csak, ami miatt nem tudjuk használni: az egyik szíjtartó láb tört le az óratestről...

 

Lehet-e javítani, és hol? Akivel Szegeden beszéltem, nem vállalja.

 

Előre is köszönöm a válaszokat

 

 

Üdvözlettel: Tamás

weirdo Creative Commons License 2022.10.08 0 0 168362

Bocs, a “lehet” kimaradt.

Előzmény: weirdo (168360)
weirdo Creative Commons License 2022.10.08 0 0 168361

A karcok szabad szemmel nem láthatóak, csak a fotón.

Előzmény: weirdo (168360)
weirdo Creative Commons License 2022.10.08 0 0 168360

Sziasztok, mennyit most ezért az óráért kérni? Használatlan barna bőrszíjjal.

windproof Creative Commons License 2022.09.30 0 0 168359

emlékeim szerint a krono kft-nél voltak kirakva, de nem túl nagy választék (egy telefont megér rákérdezni). a webshopok szinte végtelen szín kínálatával szerintem egy bolt sem tud versenyezni. 

Előzmény: Saughassy (168358)
Saughassy Creative Commons License 2022.09.30 0 0 168358

Sziasztok,

 

Budapesten tudtok olyan üzletet, ahol NATO szíjakat lehet venni? Egy baratom keres, de szereti megtapizni, élőben megnézni őket, szóval webshop nem játszik.

 

Előre is köszönöm a segítséget.

bosijani Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168357

arra figyelj,hogy az uj szerkezetnek is ugyanolyan hosszú legyen a mutató tengelye. van több méret....

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (168356)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168356

Aha, hát jó, megpróbálom.

Előzmény: bosijani (168355)
bosijani Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168355

kb 10 perces meló....

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (168354)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168354

Az enyém nem bluetoothos, sima.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (168353)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168353

Igen az, az bár kétségeim vannak, hogy nekem kellene ezt csinálnom, mármint a cserét :D

 

Negyedik képen látható: https://www.uhrendealer.com/mondaine-wanduhr-m-bluetooth-25cm-o.html

 

Sima órás megcsinálja?

Előzmény: APT (168352)
APT Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168352

Nem ártana egy szerkezeti kép. Ha jól feltételezem, ebben egy kis méretű négyszögletes kvarcszerkezet lehet - ezek javíthatatlanok, de nem is érdemes velük foglalkozni, szabvány méretek, venni kell egy újat és kicserélni a szerkezetet.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (168351)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2022.09.20 0 0 168351

Sziasztok, van egy Mondaine (vasúti-) faliórám, amiben a szerkezet - olcsó műanyag kínainak tűnik - letette a kanalat. Mit javasoltok, hova vigyem, átlag órás megjavítja, vagy keressek valami jobb helyet?

hudozsnyik Creative Commons License 2022.09.07 0 0 168350

Végül mégis elszántam magam. Elvittem az órát a budapesti Seiko szervizbe. 10000 Ft-ért egy hét alatt megcsinálták a homokfúvást, szép lett, semmi komplikáció. Az árba még egy Vosztok bezel homokfúvása is belefért. Rendesek voltak, mutattak szálrahúzott és homokfúvott mintákat, választhattam.

Előzmény: APT (168340)
windproof Creative Commons License 2022.08.16 0 0 168349

Hmm… ezt nem tudtam, gyorsan elolvastam a cikket. 

(érdekesség, az Antea Klassik 390-et lehet kapni kézi húzós és automata változatban is, de a kézi húzós 20€-val drágább)

 

Előzmény: pacs_425 (168348)
pacs_425 Creative Commons License 2022.08.16 0 0 168348

A Stowa oldala szerint ők már 80+ éve tolják:

 

 

Előzmény: windproof (168347)
windproof Creative Commons License 2022.08.16 0 0 168347

Igen, a márka régebbi, de ezt a Bauhause stílust szerintem a Nomos hozta be. 

 

 

amugy most nézem, van egyáltalán itthon Stowa forgalmaző?

Előzmény: pacs_425 (168344)
bosijani Creative Commons License 2022.08.15 0 1 168346

Isten nyugosztalja. :-(

Előzmény: DLCBP (168345)
DLCBP Creative Commons License 2022.08.15 0 1 168345
pacs_425 Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168344

"Antea egy az egyben Nomos"

 

Itt azért érdemes megemlíteni, hogy a Stowa jóval régebbi márkanév, mint a Nomos.

Előzmény: windproof (168337)
Eszteresz Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168343

Eszteresz Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168342

Üdvözlök Mindenkit! Szeretném eladni a doxámat, de fogalmam sincs mennyit kérhetek érte.Ha tudnátok tanácsot adni, azt megköszönöm!

hudozsnyik Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168341

Köszönöm, akkor próbálom inkább szeretni a csillogást.

Előzmény: APT (168340)
APT Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168340

A drótkefe csak szétnyúzza az egészet. Van erre való kifejezetten mattító korong polírozó-gépre, azzal szokás dolgozni. De az órát teljesen szét kell hozzá szedni, így kompletten jó eséllyel csak tönkremegy egy ilyen igénybevételtől, utána tisztítani kell természetesen a tokot, utána lehet újra összerakni. Sok konstrukciónál a korrekt mattításhoz az üveget is ki kell tolni a rámából, majd vissza.

Senki nem fogja fillérekért elvállalni, ha minden jól megy, két órás munka, a mostani rezsiárak mellett 15-30 ezer alatt hozzá nem fog nyúlni senki.

Előzmény: hudozsnyik (168338)
hudozsnyik Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168339

Bocsánat , ezt nem írtam: acéltokos.

Előzmény: hudozsnyik (168338)
hudozsnyik Creative Commons License 2022.08.15 0 0 168338

Sziasztok!

Kaptam egy új órát, tetszik és örülök neki. De egy gondom van vele: tükörfényesre van polírozva az óratok. Idegesít, hogy mindig a szemembe csillog, hangsúlyosabb maga a tok, mint a mutatók és számlap. Mattítani szeretném valahogy. Nem homokfúvásra gondolok, hanem pl. mi van, ha rátennék a polírgépre egy drótkefe fej alá és felborzolnák a felületet? Tudtok javasolni Budapesten valakit, aki ezt megoldja viszonylag olcsón? Előre is köszönöm a választ!

windproof Creative Commons License 2022.08.14 0 0 168337

"A Swatch csoporton kívül is van élet"



Igaz, és a Nomos például nagy kedvenc, de ugye az nem svájci, de ettől még erősen szerepel a megfontolandók listáján egy Tangente 38 ;) (amúgy a Stowa sem svájci, de annyira nem is vonzódom az óráikhoz, tudom, az Antea egy az egyben Nomos). 


Amúgy a Longines-t azért nézegetem, mert maga a márka nagy kedvenc, és mivel árban egyre feljebb pozícionálják, így gondoltam, ott még maradnak a normálisabb szerkezetek.

"Van ami eleve kiesik, pl. Powermatic 80 és barátai, meg a Seiko-féle 4R/6R vonal"

 

Nekem a japánokkal nincs problémám, sokkal szívesebben veszek egy seiko/orient/citizen(myota) órát, mint egy PM80&Co. Tissot/Certina/Hamilton.

 

Most is egy SARB065 a leginkább elegáns vonalat képviselő órám, és nagyon szeretem, mellette meg több sportos japán van.


De azért ezek az órák más világot képviselnek, mint amit szeretnék melléjük.

Előzmény: pacs_425 (168335)
pacs_425 Creative Commons License 2022.08.14 0 0 168336

"Azt hiszem peches vagyok ezzel a svájci óra vonallal"

Ismerős :)
Nekem a láthatáron van egy szép kerek születésnap, már nézegetem, hogy mivel fogom meglepni magam. Mivel nálam a werk szinte fontosabb mint az óra egyéb részei, így elég nehéz helyzetben vagyok. Van ami eleve kiesik, pl. Powermatic 80 és barátai, meg a Seiko-féle 4R/6R vonal, nem jön szóba a saját szerkezetek nagy része (nagy márkák), és nem azért mert nem tudom kifizetni, de az nálam már az "akkor sem adok érte annyit, ha van" kategória. K. drága, na :)
De asszem kezdem elengedni ezt a témát, nem nekem gyártanak manapság. Vagy esetleg veszek egy 100+ éves railroad grade USA zsebest, és akkor leki béke van a szerkezetet illetően.


Előzmény: windproof (168334)
pacs_425 Creative Commons License 2022.08.14 0 0 168335

"38.5mm, kis másodpercmutató"

A Swatch csoporton kívül is van élet, keress Sellita werkes órát, nekik is van kismásodperces szerkezetük. De ebben a műfajban én a Stowa vagy a Nomos háza táján nézelődnék először, bár nem svájciak.

 

"valami hasonló szerkezet kezdett terjedni L888 néven"

Az a teszkógazdaságos 2892...

Előzmény: windproof (168333)
windproof Creative Commons License 2022.08.14 0 0 168334

köszi! közben én is megtaláltam, hogy új darab, ezért nincs róla fórumokon sem sok info. 
Ha hosszútávú tapasztalat nincs is, az azért gyorsan ki szokott derülni, hogy túltolta e az ETA az egyszerűsítést/olcsósítást műanyag, szétszedhetőség, beállíthatóság terén. 

(bár az elpusztíthatatlan ETA2801 helyett bevezetett H50-ből majdnem sikerült vennem, mostanra meg látszik, hogy papíron semmi baj az új kézihúzós szerkezettel, a valóságban meg rengetegen küzdenek autal, hogy a felhúzó mechanizmus elég érzékeny lett egészen kocsi túlhúzásra is, ami ugye már csak üzem közben derül ki). 

Azt hiszem peches vagyok ezzel a svájci óra vonallal. Ahányszor úgy döntök, hogy megengedhetem Magamnak, hogy vegyek valami drágább darabot, lecserélik az addigi szerkezeteket valami újra. Ezért nem lett vagy 6-7 éve Certina órám, mert ott akkor jöttek a kevésbé fényes PM80-ak, most a Longines vonalon futok bele a generáció váltásba, egyszer nagyon közel voltam egy Omegához, ott akkor cserélték a 1861-et.
Kb 1 évvel vagyok lemaradva a Swatch csoport olcsósítási/megújítási hulláma mögött, vagy gyorsabban kell növelnem a fizetésem, vagy elfogadni, hogy az éves bonusz masszívabb részét kell bedobom 😀

 

Azt hiszem lassan ideje vennem a bátorságot a használt piachoz (ettől sajnos félek 🙁), és keresni egy szép ETA 2824-et, esetleg egy 1861-el szerelt Omegát, vagy feliratkozom egy Rolex OP36-ra, mire megjön, addigra elfogadom, hogy az éves bónuszt órára adja a cég 😀

 

 

Előzmény: APT (168332)
windproof Creative Commons License 2022.08.14 0 0 168333

Köszi a választ. 

Azt tudom, hogy ez a szerkezet nincs Tisso/Certina vonalon, viszont a PM80-ról manapság a Swatch groupnál mindig ez a jelenet jut eszembe ( https://m.youtube.com/watch?v=XOo0B1l8OzM ). Ahányszor próbálod kizárni, valami új néven előkerül az 5000. reinkarnációja. 

Persze lehet, hogy ez csak irracionális fóbia részemről, mert elég nagy a tipuscsalád ahhoz, hogy az eldobható műanyag megoldások mellett legyen normális darab is, amitől nem kell félni, mert szétszedhető, szervízelhető normálisan. 

A szilícium hajszálrugó lassan minden gyártónál átveszi az acél szerepét, így ezzel azért meg tudok/meg kell barátkozni. 

 

Egyébként pont ezt a Présence modellt nézegettem, 38.5mm, kis másodpercmutató, tetszetős darab lenne elegánsabb vonalra, nekem meg inkább sportosabb óráim vannak. 

Amugy érdekes, de ha jól látom, akkor a komolyabb Longines-okba (Master Collection) is valami hasonló szerkezet kezdett terjedni L888 néven. 

Előzmény: pacs_425 (168331)
APT Creative Commons License 2022.08.13 0 0 168332

Hát, pedig tulajdonképpen erről van szó.

Egyébként nincs semmi baj ezzel a werkkel, meg modern is, meg minden. Hosszú távú tapasztalatok nyilván nem lehetnek még a szerkezetcsaláddal.

Előzmény: windproof (168330)
pacs_425 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 168331

"a most divatos csökkentett lengésszám, nagyobb járástartalék móka"

 

Igen, plusz szilícum hajszálrugó, meg a billegő küllőiben lévő excenteres szabályzócsavarok.
Egyik sem tetszik, de én maradi vagyok, nekem bőven megfelel az acél rugó és a hajszálrugókulcs, meg a 40 óra körüli járástartalék. Őszintén szólva én nem látom hogy miért is lenne jó _nekem_ ez a szilíciumos történet, de meg lehet győzni róla, hogy mégiscsak a világ legnagyszerűbb dolga :)

 

Ez a werk Tissotban nem elérhető, szerintem nem akarnak a Swatch Group-ban öntökönszúrást tartani. Viszont ha józan paraszti ésszel nézed, Tissotban kapsz csökkentett féllengésszámú Powermatic 80-at szilíciummal, a Longines meg kínál ezzel ellentétben egy csökkentett féllengésszámú szilíciumos werket, hát... valahogy nem az igazi.
És a Longines szerkezetek valaha nagyon klasszak voltak, ezért külön fáj, hogy egy ilyet beletesznek az óráikba.

 

 

Előzmény: windproof (168330)
windproof Creative Commons License 2022.08.13 0 0 168330

Sziasztok!

 

Longines L892 szerkezetet ismeri valaki? Ez valami új cucc?

Annyit találtam róla, hogy az ETA A31.511-re épül, arről meg csak annyit, hogy 72 órás tartalék, 27 kő, 25200bph. 

Szóval így elsőre a most divatos csökkentett lengésszám, nagyobb járástartalék móka. Ez vajon a tartósabb darabok közé tartozik, vagy az új “eldobható” széria?

(nagyon tetszik az erre épülő órák közül az egyik, de azért nem akarok egy alsó kategóriás Tissot/Certina szerkezetet Longines tokban)

 

 

 

 

_BP__ Creative Commons License 2022.08.10 0 0 168329

Szia

 

Ezt a biztosítási összeget egyik csomagküldő cég sem vállalja be a normál tarifáin.

DHL express-t lenne érdemes megkérdezned, ők mindent is visznek mindenhova is (elég drágán).

 

Köszi

Előzmény: Befektetovagyok (168328)
Befektetovagyok Creative Commons License 2022.08.03 0 0 168328

Sziasztok!

 

Van egy karórám, amit el szeretnék adni. Chrono24-en 7-800e Ft körül mozog az ára. Ha meghirdetem Chrono-n, megveszik, milyen szállítmányozónál adjam fel az órát - természetesen teljes értékre biztosítva - hogy meg is kapja azt a vevő és én is a pénzt, s az óra se tűnjön el. Mik a tapasztalatok? Köszönöm.

glashuette Creative Commons License 2022.07.27 0 0 168327

Pénzszórásnak pont megfelelő, persze, ha 40 évre veszed, az más...

Előzmény: hitman (168314)
DLCBP Creative Commons License 2022.07.27 0 0 168326

Semmiképpen ne dobd ki!

Vagy hirdesd meg 10-15 ezer forintért, vagy add oda valakinek, aki örülne neki!  🤔

Előzmény: Hans G. (168325)
Hans G. Creative Commons License 2022.07.27 0 0 168325

Ez világos, csak nálunk az volt hogy apám valamikor a 90-es évek elején örökölt egy lakást és benne a sok ingóságot, ékszert, órákat, könyveket, stb.

Ő ezeket nem dobta ki, hanem eltette különösebben nem foglalkozott vele és most a költözésnél derült ki számomra hogy vannak ilyen dolgai.

 

Én itt az érték miatt érdeklődtem, mert ki akartam dobni, de gondoltam megér egy kérdést ez, mert annak nem örültem volna ha utólag kiderül, hogy mondjuk egy százezer ft-os értékű karórát selejteztem le egy mozdulattal. :)

Erre kaptam a választ hogy nem képvisel értéket.

Nyilván ha 25 ezret ér a karóra és ennél többe kerül a javítás, akkor az azt jelenti hogy kukázni kell, ahogy egy gazdasági totálkáros autóra sem szánok pénzt erre sem fogok.

Köszönöm a válaszokat!

Előzmény: APT (168324)
APT Creative Commons License 2022.07.26 0 1 168324

Egy mechanikus órát 5-8 évente le kell szervizelni és pont. Ez a gyári előírás is, mindegyiknél, pont úgy, ahogy egy autóban is KÖTELEZŐ az olajcsere, vagy idővel tönkremegy. Nyilván egy ilyen régi óra esetében nehezen kezelhető dilemma, hogy a mai lehetőségek/árak mellett simán többe kerülne  rendesen leszervizelni az órát - mint amit ér utána az egész, ráadásul ezt 5-8 évente ismételgetni kell. De egy szakadt öreg verdánál is teljesen hétköznapi lehet, hogy egy normális szervizelés-karbantartás és a vizsgára felkészítése többe van, mint amit ér a kocsi - ezt nem úgy kell felfogni, hogy konkrétan erre az autóra/órára kell költeni, hanem úgy, hogy ez az ára az autózásnak vagy éppen a mechanikus óra használatának.

Nyilván ez utóbbi nem kényszer, és simán megteheted, hogy beteszed a fiókba - vagy addig használod, ameddig még működik, és utána teszed el - mindegyik megmagyarázható, de most elvekről beszélünk.

 

Mindenesetre a többiek elmondtak minden lényegeset - ez egy 50/60-as évekbeli egyszerű, hétköznapi Marvin, sajnos különösebb értéket nem képvisel, ennek megfelelően foglalkozni vele, költeni rá csak akkor érdemes, ha a te számodra jelent értéket, és rendszeresen használni is szeretnéd. Ha ez nem adott - akkor tedd el emlékbe és ennyi.

Előzmény: Hans G. (168322)
hitman Creative Commons License 2022.07.26 0 0 168323

autónál ugyanez:

"olajat nem cserélek benne, de veszek egy szép üléshuzatot."

Előzmény: Hans G. (168322)
Hans G. Creative Commons License 2022.07.26 0 0 168322

Köszi a válaszokat!

Költeni nem akarok rá, maximum egy normális szíjat veszek hozzá, vagy visszaugrik a fiókba.

Előzmény: DLCBP (168319)
satzowlee Creative Commons License 2022.07.25 0 0 168321

Szia.

Van egy ilyen a gyüjteményemben, ha jól emléXem, tán volt is az idén rajtam egyszer :D

És ezért a "pár napért" amíg még élek, nem fogom leszervizelni.

Előzmény: Hans G. (168318)
Tsaby Motors Creative Commons License 2022.07.25 0 0 168320

Jó eséllyel a cal. 560-as szerkezettel szerelt óra az '50-es évekből.

Nem rossz óra, jó közepes minőség. 

Tényleg az a helyzet, hogy a sima szerviz áránál nem sokkal többet ér rendbe téve sem.

Előzmény: Hans G. (168318)
DLCBP Creative Commons License 2022.07.25 0 0 168319

Rakd el emlékbe!

Egy legalább 25 ezres ráfordítás után kérhetnél érte cirka 30 ezret. 🤔

Előzmény: Hans G. (168318)
Hans G. Creative Commons License 2022.07.25 0 0 168318

Itt a fotó róla, ha esetleg ez segítség.

Elég viseletes.

 

 

Előzmény: DLCBP (168316)
APT Creative Commons License 2022.07.25 0 0 168317

Képek nélkül semmit sem lehet mondani. Még az sem derült ki ebből, hogy kar- vagy zsebóráról van szó, miféléről, stb... A Marvinok egyébként nagy általánosságban nem különösebb értékek.

Előzmény: Hans G. (168315)
DLCBP Creative Commons License 2022.07.24 0 0 168316

Ebből szerintem semmit nem lehet kikövetkeztetni.  :-(

Előzmény: Hans G. (168315)
Hans G. Creative Commons License 2022.07.24 0 0 168315

Üdv!

Apukám költöztetése közben találtunk egy régi órát, Marvin nevezetű gyártótól, elég jó állapotban van, működik is.

Esetleg lehet tudni erről, hogy mikor készült és hogy van egyáltalán bármiféle értéke?

Sorozatszám az van a hátlapon 978836.

hitman Creative Commons License 2022.07.23 0 0 168314

brutál az új Fortis Stratoliner. oszlopkerekes sajátwerk, 60 óra járástartalék. durván rákívántam.

APT Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168313

Nem akarlak megbántani, de mi nem csak képen láttunk már ilyet, mi több, nem csak egyben... A számát sem tudom, hány ilyet szervizeltem már...

Előzmény: ortandras (168310)
Tsaby Motors Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168312

Köszi, ismerem egész közelről őket :o)

Előzmény: ortandras (168310)
ortandras Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168311
ortandras Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168310

Itt az igazi, eredeti képe.

Előzmény: Tsaby Motors (168293)
bosijani Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168309

az...

Előzmény: APT (168308)
APT Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168308

Egymás között szólva a G10 igazándiból elég gagyi egy szerkezet. Ahhoz képest pedig, hogy több százezres órákban is előfordul, végképp...

Előzmény: bosijani (168307)
bosijani Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168307

G10-est hoztak,random ment. szétszedtem,az áramkörben kószált egy 5mm-es drótszál. tekercsek épek voltak,kiskínai valahogy beleejtette.ha ugy mozdult,zárlat.... persze,összerakni már nem lehet,azaz necces. werk csere...

Előzmény: Tsaby Motors (168305)
weirdo Creative Commons License 2022.07.15 0 0 168306

Nem megérzés volt, hanem a kütyük felé vonulás (Apple Watch), de időben, szaros + 25000-rel szálltam ki egy Omega Planet Ocean-ből. Mára bukta lenne. 5 éves volt, doboz, papírok, patika állapot, Hantosék is azt mondták, majd egy év múlva kinyitják. 

Előzmény: glashuette (168303)
Tsaby Motors Creative Commons License 2022.07.14 0 0 168305

Így, hogy a G10-es vonalat említetted, már érthetőbb a dolog, legalábbis ebben a kategóriában.

 

A típusszerkezetes luxusórákról meg mindig az egykori főnököm arca jut eszembe, mikor a frissen vett IWC-jétől el volt ájulva, hogy mekkora királyság, meg kézzel készített minden darabja, stb.

Aztán mikor fel lett homályosítva, hogy a benne lévő ETA szerkezet annyira nem unikális werk, nem IWC termék és sorozatgyártott cucc, hovatovább külön megvásárolva töredéke az ára az általa kicsengetett összegnek, akkor nagyon savanyú képet vágott :o)

 

Előzmény: APT (168301)
zsolti4141 Creative Commons License 2022.07.14 0 0 168304

Azert az altalad felsoroltak es a “nomame” mido, longines es tarsai kozott van egy kis szakadek árban. Nyilvan ertem mire celzol. Ha 10-20k.t szerettem volna orara kolteni akkor ezek kozul valasztok igen. Midoval sincs semmi bajom,(longines orakat is szeretem) csak a meret. Azt beneztem, roviden ennyi:) 

Előzmény: glashuette (168303)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!