Keresés

Részletes keresés

Pitecus Creative Commons License 11 órája 0 0 16862

Adok 2 képet. Az egyik a házassági, Itt Sütörben éltek még, de nézd meg az elhunyt IKER "lakhelyét". Eszterháza. Itt lenne érdemes még nézegelődni.

Előzmény: gesztimisi1694 (16860)
Higroszkópos Sándor Creative Commons License 12 órája 0 0 16861

Ha van rá lehetőség, a második esetben érdemes lehet megnézni az 1828-as összeírásokat: ekkor még élhettek, de valószínűleg már nem sokáig, tehát ha szerepelnek az összeírtak közül valamelyik településen, jó eséllyel meg lehet találni őket azon a helyen, ahol összeírták őket.

 

Az első esetben pedig érdemes leellenőrizni, hogy nem kórházban haltak-e meg a keresett személyek: ekkor már több helyen, nagyobb városokon kívül is működtek mindenféle ispotályok, ahol nem csak gazdag embereket kezeltek (sőt). Ilyen esetben a legközelebbi nagyobb településen, járásközpontban anyakönyvezték a halálozást, és nem az elhunytak lakhelyén. Egy gyors guglizás szerint Csornán 1915-től működött kórház, Sopronban (ami persze messzebb van Fertődtől) bizonyára sokkal régebb óta, szóval ha elég sokáig éltek az ősök, akár kórházba is vihették is őket.

Előzmény: gesztimisi1694 (16860)
gesztimisi1694 Creative Commons License 17 órája 0 0 16860

Tisztelt Kutatók!

 

Szépapám egyik testvérének (TÖRÖK JÓZSEF; szül.: Fertőszentmiklós [Sopron megye], 1845.05.01.) és az ő feleségének (SZAKÁL TERÉZ; szül.: Süttör [Sopron megye], 1847.08.15.) az ELHALÁLOZÁSI IDŐPONTJÁT keresem, de sajnos nem találom. Török József és Szakál Teréz Süttörön (ma már Fertőd város része) házasodtak 1869.11.09-én. Összesen 9 gyermekük született, mindegyik Süttörön: egy halva született gyermek (1870-1870); Lajos (1871-1871); János (1872-1873); István (1874-1880); József (1876-?); János (1878-1878); Erzsébet (1879-?); István (1883-?) és a halva született ikertestvére. Mindnyájan római katolikusok voltak; az édesapa foglalkozása 1876-ig urasági kocsis, majd béres volt (legalábbis az anyakönyvi bejegyzések szerint)!
A család további sorsáról semmilyen információt nem sikerült felkutatnom (pl.: a valószínűleg felnőtt kort megért Józsefről (1876-?), Erzsébetről (1879-?) és Istvánról (1883-?) se találtam semmit; pl. hol házasodhattak meg, ha egyáltalán megházasodtak…). Valószínűleg 1883 után elköltöztek Süttörből, de sajnos nem tudom, hogy hova. A szomszédos települések anyakönyveit már nagyjából átnéztem, de nem találtam róluk semmit.

 

Ugyanígy vagyok 2 másik személlyel: szépapám és Török József dédapja testvérének, TÖRÖK ERZSÉBET (szül.: (Fertő)Szentmiklós (ma Győr-Sopron m.), 1765. szept. 14.; róm. kat.) és férje, GICZI LÁSZLÓ (szül.: Bogyoszló (ma Győr-Sopron megye), 1762. júl. 31.; római katolikus) ELHALÁLOZÁSI IDŐPONTJÁT sem találom. 
1784. jan. 19-én házasodtak össze Szentmiklóson. A házassági anyakönyvben van egy információ Giczi Lászlóra vonatkozóan, hogy bogyoszlói születésű, de 1784-ben már rábaszentmihályi (szintén Győr-Sopron m.), nőtlen férfi volt.
A „familysearch szerint” 4 gyermekük született: Ferenc 1785-ben Szentmiklóson, Katalin 1788-ban Rábaszentmihályon, Erzsébet 1791-ben Koroncón (Győr-Sopron m.) és István 1794-ben szintén Koroncón. (Itt megjegyezném, hogy mind a 4 gyermek esetében más-más a keresztszülő, így csak feltételezem, hogy a koroncói Giczi László és Török Erzsébet az egy és ugyanaz, akik 1784/1785-ben Szentmiklóson voltak.) Az 1794-es születési bejegyzés szerint az apa szolgáló volt, ezért is gondolom, hogy a későbbiekben esetleg más településre kerülhetett…

 

A fent említett személyekkel nem „találkozott” valaki a kutatásai során valamelyik megyében, illetve településen?

 

Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!

Budakovaci Creative Commons License 1 napja 0 0 16859

Hát az biztos. Azt hittem másnak is látszik nem csak nekem. Na mindegy, ha tényleg tudnál segíteni, megköszönném, a budakovaci@freemai.hu a címem, előadnám, hogy hol tartok. 

Előzmény: e_n_d_r_e (16858)
e_n_d_r_e Creative Commons License 1 napja 0 0 16858

Úgy nehéz, ha nem publikus az e-mail címed :-)

Előzmény: Budakovaci (16857)
Budakovaci Creative Commons License 1 napja 0 0 16857

Szeretnék segítséget kérni egy horvátországi családfa keresgélésemben. Bajban vagyok az FS használatával is, de nem a nyilvánosság előtt szeretnék bénáskodni. Segítene nekem valaki az e-mail címemen? 

Előzmény: kőgolyó (16848)
JPmiaou Creative Commons License 3 napja 0 0 16856

A kereső megbízhatatlansága egészen más kérdés, mint a hibás feldolgozás (indexelés).

 

Igen, néha az indexelőkön nagyon látszik, hogy egy szót sem tudtak magyarul, de ezen többnyire csak mosolyogni kell. Kedvencem még mindig ükanyám nagybácsikájának indexelése:

 

https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDJV-S6B

Name Gyula Fiztdeadó
Father's Name Janós Fiztdeadó
Mother's Name Borbála Zima

 

A bejegyzés tényleges szövege a szülők rovatban: Tisztelendő Rőczeÿ János és Zima Borbála.

 

Szoktam mondani, hogy a dolog fő tanulsága, hogy mégis megtaláltam.

 

Az FS keresője a keresztneveket elég jól tudja: ha Sándort keresek, felhozza az összes Alexandert is. Vannak itt is hiányosságok, például a ragozás: ha a lelkész "Istvánnak fiacskáját" írt, és az indexelő szoros szabálykövető volt, akkor "Istvánnak" van az indexben, és az FS nem fogja előadni sem a "Stephanus"-ra, sem az "István"-ra keresve. De ez még mind semmi ahoz képest, hogy a vezetéknevekkel mit csinál. Néhány névpár, ami nem találat egymásra:

 

Debreceni, Debreczeni

Nyiri, Nyiry

Horvát, Horváth

 

és a másik végletben, néhány az FS szerinti találat:

 

Rőczey, Rácz

Kern, Csernyus

 

Legutóbbi hibajelentésem végre talán olyan kézbe került, aki megértette, hogy nem nálam van a hiba, de bonyolult kérdés a keresés nyelvek szerinti egyénesítése, és csak talán pár év múlva igérnek valami javulást. Addig is marad a keresztnevekre keresés, és a reménykedés, hogy az anyakönyv nem elbeszélő stílusban írodott.

Előzmény: Csabavezér5 (16837)
zerfer Creative Commons License 3 napja 0 0 16855

Hozzáteszem, hogy a polgári anyakönyvekben annyiban "rosszabb" a helyzet, hogy azoknál csak a másodpéldányt látjuk, azaz már az eredeti lemásolásakor követhetett el hibákat a tisztviselő.

(talán nyűgnek is érezték, rohantak vele, nyilván volt hibalehetőség bőven). Indexelésnél aztán ezekhez járulhatnak a feldolgozó esetleges hibái. De így is kincs minden adat!

 

Mostanában találkoztam olyan bejegyzéssel, ahol az elhunyt lakcíme a másodpéldányban igy szólt: "Széll Kálmánné"... és tényleg, volt Szombathelyen Széll Kálmán u. 6... :o)

Előzmény: egonca (16853)
egonca Creative Commons License 3 napja 0 0 16854

Ja, a rég elfeledett foglalkozásról jut eszembe: bizony az értelmi fogyatékost hülyének nevezték. Ezért ma nyaktiló járna - gondolom

egonca Creative Commons License 3 napja 0 0 16853

Ami a névelírásokat illeti, az eredeti anyakönyvekben is sok hiba van, amiért már nem a FS a hibás. Sőt, évszámok, életkor stb is elírásra került.

Meg hát legyünk őszinték: sokszor bemondásra ment a dolog, sokszor az érintettek nem tudtak írni/olvasni, maguk sem tudták hogy írják a nevüket. A papok leleményességére volt utalva. Az más kérdés, hogy a papok némelyike olyan rondán írt, hogy csak na. Aztán van amikor gyöngybetűs írásra akadtam, na ez az igaz öröm :)

 

Tényleg: miért nem írtak nyomtatott betűvel?

zerfer Creative Commons License 3 napja 0 0 16852

Teljesen egyetértek veled, nincs itt gond! :o)

Hozzáteszem, hogy a feltett "gyöngyszemet" inkább szórakoztatásnak szántam, mint ostorozásnak. Legalább is én fél órát vigyorogtam rajta, különös tekintettel a Habsburg névre (elsősorban angol nyelvterületen hívják őket Hapsburgnak, és ez rímel a mostanában szerepelt "b" és "p" verziójú nevek kérdésére is).

 

Előzmény: kőgolyó (16851)
kőgolyó Creative Commons License 3 napja 0 0 16851

"De abban azért teljesen igazad van, minél több favágó kell, és le a kalappal azok előtt, akik most is vágják az erdőt! "

Örülök, hogy van közös álláspontunk, ezt az esszenciális mondatot kellene először átgondolni minden bíráló megjegyzés előtt.

Előzmény: 2xkiss (16850)
2xkiss Creative Commons License 3 napja 0 0 16850

Maradjunk akkor a fakitermelésnél.

 

Ha éppen zajlik az elődök által ültetett erdő letermelése, az lehet, hogy nem fog elhangzani

mindig és sokszor egymás után, hogy milyen jó is, hogy ezeket a fákat valamikor valakik

elültették, mert az ekkor már természetes, hogy ott van az az erdő. Mindenki tudja, hogy

komoly munka van mögötte, hogy eddig fejlődött, terebélyesedett, - de ezt már nem fogják

állandóan hangsúlyozni.

 

De annak az erdőnek lehet, hogy van gyengébb, és erősebb része is, és ezt már észre fogják

venni a használók, és erre már lehetnek felvetéseik, hogy a gyenge részt hogyan lehetne

felerősíteni, éppen az erdő érdekében.

 

Akik pedig éppen most vágják a fát, vagy másképpen - éppen új erdőrészt telepítenek, 

azok ne vegyék már magukra, ha a régi telepítésben felbukkanó hibákra utalnak a

"forgácsszedők".

 

Mindannyian tapasztaltuk, hogy a korábbi, -vélhetőleg nem magyar anyanyelvű személyek-

által végzett indexelésekben találhatók legnagyobb számban a hibák. A többségünk dolgozott

már eredeti anyakönyvvel is, nem csak az FS indexelt anyagával, és én legalábbis sokszor csodálkoztam el azon az eredetit látva, hogy az indexelőnek hogyan is sikeredhetett a

többségében helyes, ritkábban helytelen olvasatot kiköveztetni, mikor nekem is csak úgy

ment, hogy ismertem már a pap írását, a falu családjainak a neveit, s tudtam hogy mit is

keresek, és mit is kéne ott látnom leírva.      

 

Amúgy meg a legnagyobb odafigyeléssel -precizitással végzett emberi munkában is akadhat hiba.

 

És hogy láttam-e favágás közbeni forgácstakarítást? 

Azt még tényleg nem nagyon, de olyat már igen, hogy ha letermelnek egy erdőrészt, akkor mielőtt

a másikba belefognak, az előzőt teljesen rendezve hagyják maguk mögött.

De vissza is lehet oda menni, ha szükséges.

 

De abban azért teljesen igazad van, minél több favágó kell, és le a kalappal azok előtt, akik most is vágják az erdőt! 

Előzmény: kőgolyó (16847)
vörösvári Creative Commons License 3 napja 0 0 16849

Szívesen. Nagyon hasznos ez a módszer, az ilyen durva fórumrombolók ellen, egyből olvasható lesz a szövegfolyam.

Előzmény: GhLaszlo (16836)
kőgolyó Creative Commons License 3 napja 0 0 16848

Ezek szerint Te egyike vagy a ritka kivételeknek.

Tisztelet és hála az önzetlen munkádért.

Előzmény: zerfer (16846)
kőgolyó Creative Commons License 3 napja 0 0 16847

Ahogy a közmondásunk is tartja: Ahol fát vágnak hullik a forgács.

Azt gondolom, Te sem láttál még olyat, hogy favágás KÖZBEN nekiállnának a favágók a forgácsokat takarítani ??

Előzmény: 2xkiss (16845)
zerfer Creative Commons License 3 napja 0 0 16846

A "gyöngyszemet" sok éve indexelőként írtam :o)

 

Előzmény: kőgolyó (16840)
2xkiss Creative Commons License 3 napja 0 0 16845

Aki használja a FS-t, az megtapasztalja a hibáit, gyengéit is, és tudomásul veszi azokat, illetve így-úgy igyekszik kiküszöbölni amit lehet.  De úgy vélem, így is örömmel alkalmazza a többségünk, és igenis értékeli ezt a lehetőséget. Attól a hibáiról még talán szabadna beszélni, és arról is, hogy    

a meglévő anyagban felfedezett tévedések javítására, - a máshol is olvasottak szerint, - nem nagyon van pozitív szándék. Ha igaz az, amit erről leírnak többen is.

 

Abban természetesen egyetértek veled, hogy jó lenne, ha minél többen jelentkeznénk indexelni, hogy legalább a később kikerülő anyag legyen a lehető legpontosabb.

De azért elég fontos lenne, a már meglévő anyagban fellelt hibák javításának lehetőségét is valahogy megoldani. 

 

Előzmény: kőgolyó (16843)
2xkiss Creative Commons License 3 napja 0 0 16844

Ahogy vörösvári írta, kis néveltérés legtöbbször nem számít, főleg az adott korban, és nagyon esélyes, hogy ugyanazon emberről van szó. Még több faluval messzebbről származva is szóba jöhetne. Nálam volt példa arra, hogy 3-4 jelentősen, részben a felismerhetetlenségig eltérő

névalak is ugyanazt a személyt takarta.

 

 

Petőfi Sándor apja, az öreg Petrovics is volt székálló legény a maga idejében. Ehhez kapcsolódva:

a mészárszék kifejezésünk máig megmaradt, bár már inkább átvittebb értelmében használatos gyakrabban.   De azért igen, - a szekáló legényen lehet egy jót mosolyogni!

 

 

Magam példáját hozom fel ismét: ha jól emlékszem, eddig 1-2 településnél, és talán szintén

19. század eleji, és református anyakönyvekben láttam arra példát , hogy 3 illetve 4 tanú is fel volt sorolva. Az okát én sem ismerem, tippem van.

Amelyeket én láttam, ott nem volt semmilyen minősítés a nevek mellett, mint nálad pl. a "kiadó".

A te eseted így érhetőbb, és az is lehet, hogy az enyéim mögött is valami hasonló ok volt.

Előzmény: JPmiaou (16831)
kőgolyó Creative Commons License 3 napja 0 0 16843

Mennyire jellemzően ez a magyar mentalitás.

Nem bekapcsolódni, összefogni segíteni, azt amit ELEVE nekünk kellett volna megcsinálni, hiszen csak és kizárólag a mi érdekünk, hanem utólag a mások által elkészített munkát nagyképűen bírálni.

Többek között ezért kullogunk mindig az utolsók között.

Előzmény: almirena (16841)
szíl09 Creative Commons License 3 napja 0 0 16842

Talán csak a cél szentesítette az eszközt.

Előzmény: vörösvári (16830)
almirena Creative Commons License 3 napja 0 0 16841

Úgy tudom, hogy a MACSE többször lépett érintkezésbe hibák és dupla indexelő munka miatt a mormonokkal, és ez idáig nem vezetett eredményre. Bár tévednék.

Előzmény: kőgolyó (16840)
kőgolyó Creative Commons License 3 napja 0 0 16840

Egy gondolat a nagy közösségi köpködés folyamában.


Be lehet állni indexelni a mormonokhoz, így biztosan lényegesen kevesebb téves indexelés lenne a jövőben.

 

Ha önzetlen, a magyar nyelvet nem ismerő emberek nem végezték volna el az indexelés gigászi munkájának eddig elvégzett részét, ugyan mi a bánaton köszörülnétek a nyelveteket, a nagy nagy semmin ??

zerfer Creative Commons License 3 napja 0 0 16839

Egy gyöngyszem, az FS indexelése szerint: Elisabetha Hapsburg (???), papa: Gregorius Hapsburg, mama Anna Pomaris
Végül is az 5 névből kettőt eltaláltak... :o)

 

zerfer Creative Commons License 3 napja 0 1 16838

Kiádó = kiadó, azaz a menyasszony kiadó násznagya(i) és egyben esküvői tanú(i).

Előzmény: JPmiaou (16831)
Csabavezér5 Creative Commons License 3 napja 0 0 16837

Én az évszámokban sem bízok. Egyik ősömet sehol sem találtam az a fs-en. Aztán sikerült átnéznem az adott település anyakönyvét és megtaláltam. Kiderült, hogy 1734 helyet az 1834-es évre indexelték. De volt olyan is, hogy 1814 helyett, 1874-et indexeltek mert az 1-es hasonlított a 7-esre. Az indexelő maki nem figyelte az évek sorrendjét csak pötyögtetett ész nélkül.

Előzmény: JPmiaou (16835)
GhLaszlo Creative Commons License 3 napja 0 0 16836

Kösz az ötletet! Igazad van, én is megtettem, remélem a többiek is.

üdv G. László

Előzmény: vörösvári (16830)
JPmiaou Creative Commons License 3 napja 0 0 16835

https://familysearch.org/search/record/results?count=75&query=%2Bgivenname%3ASandor%7E%20%2Bbirth_year%3A1800-1835%7E%20%2Bfather_givenname%3AMatyas%7E%20%2Bmother_givenname%3ARozalia%7E&birth_place1=5%2CHungary

 

(A FamilySearch keresőjében egyáltalán nem bízok, amikor magyar vezetéknevekről van szó: a Horvát-ra nem találat a Horváth. A keresztneveket sokkal jobban tudja, de ott is vigyázni kell, mert például a Ferenczet nem ismeri, csak a Ferencet.)

Előzmény: vörösvári (16834)
vörösvári Creative Commons License 4 napja 0 0 16834

Különben Haidler és Heidler alakban is érdemes rákeresni, mert a d és t is felcserélhető volt írásban.

Előzmény: vörösvári (16833)
vörösvári Creative Commons License 4 napja 0 0 16833
Előzmény: vörösvári (16832)
vörösvári Creative Commons License 4 napja 0 0 16832

Szerintem elég valószínű, hogy azonos a két személy, közel van a két település és a ai - ei gyakorlatilag felcserélhető hangok, nekem is volt olyan ősöm akinek kétféleképpen írták így a nevét, Botzhaim - Botzheim.

Előzmény: JPmiaou (16831)
JPmiaou Creative Commons License 4 napja 0 0 16831

Angolnyelvű környezetemben senki sem értékeli kellően, hogy ősapám foglalkozása "szekálló legény"-nek látszik. (Az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár szerint a _székálló legény_ "húsvágó/mérő mészároslegény", de én a bejegyzésben nem látok ékezetet az é-n.)

Tehát ha adva van ez a foglalkozás a házassági bejegyzésen, és kiegészítjük a gyerekei kereszteléseiről: colonus, colonus possessionarus, lanio et colonus, possessor et lanio mag., és birtokos, akkor mennyire látszik valószinűnek, hogy ez az ember a Sikátór nevű bakonyi faluból származott Bábolnára? (A falu neve másik olyan részlet, amit a környezetem nem tud kellően értékelni.) Ez az egyetlen keresztelés, amit a FamilySearch felhoz, amikor a szülők és fiuk nevére keresek.

A bukkanó, hogy a vezetéknév egy betűvel eltér: Bábolnán mindenki Heitler, a sikátori család pedig Haitler. Sajnos a bábolnai bejegyzések nem említenek életkort, és csak lakhelyet írnak, nem szülő- vagy származási helyet, tehát nincs sok támpontom.

A korábbi kérdésemben említett "kilógó" keresztelés Ószőnyben az ennek az embernek az unokája. A Google szerint mai körülmények között Bábolnától Szőny kb. fél óra, míg Sikátor kb. 45 perc (ellenkező irányban).

A keresztelés 1817 szeptember, a házasság 1850 szeptember, és a menyasszony "öszvegy"-nek van írva (bár sem előző férje, sem szülei nincsenek beírva), tehát időrendileg nagyjából működik.

Csatolom a házassági bejegyzést, mert a tanúk (testium) oszlopon nem egészen igazodok el: "Brokes Jósef és Cse János - Kiádó, Spankovits Antal és Petőtz Péter". Kiádó? És miért vannak négyen?

Előre is köszönök minden gondolatot, és remélem, mások is elmosolyodnak a szekáló legényen és a Sikátoron.

vörösvári Creative Commons License 4 napja 0 1 16830

Nem szoktam ilyet tenni, de kiikszeltem rukollát , ez a degeneráltság súlyos foka.

Előzmény: GhLaszlo (16824)
akiralk Creative Commons License 4 napja 0 0 16829

Megjelent a Matrikula legújabb száma: http://www.macse.hu/society/matrikula.php

akiralk Creative Commons License 4 napja 0 0 16828

Nem is olyan rossz ötlet. Ez már az én fejemben is megfordult.

Előzmény: B.Géza (16827)
B.Géza Creative Commons License 4 napja 0 0 16827

Valamelyik gyerek szórakozik.

Előzmény: GhLaszlo (16824)
B.Géza Creative Commons License 4 napja 0 0 16826

Igen, nagyon szépen köszönöm.

Előzmény: Prelleg (16794)
Pompiere Creative Commons License 4 napja 0 0 16825

Egy település biztosan volt, ahol elég sűrűn. :-)

 

Nem olyan régen a hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság évkönyvében olvastam egy házszámozással kapcsolatos cikket. Ebben volt egy táblázat amely szerint Hódmezővásárhelyen 1785-1890 között  kilencszer változtak a házszámok. Általában a népszámlálások előtt. 1905 táján tértek át a folyamatos számozásról az utcánkénti házszámozásra, majd 1950 táján volt egy újabb számozás amikor amikor az /a, /b alátöréseket szüntették meg.

A fentiek alapján pedig, Vásárhelyen szinte lehetetlen beazonosítani egy régi anyakönyvben található cím mai helyét.

 

Pl. Szegeden is előfordult átszámozás, de nem olyan sűrűn.

 

Úgyhogy könnyen lehet, hogy más településeken is hasonló cipőben jártak. Egyáltalán nem lehet kizárni.

 

 

Előzmény: JPmiaou (16776)
GhLaszlo Creative Commons License 4 napja -1 0 16824

Hát ez meg mi?

Kolibri1803 Creative Commons License 4 napja 0 0 16802

Az OSZK oldaláról levették a gyaszjelentés gyűjteményt. Az osszes online elérhető közül a legjobb volt, hiszen nem csak az elhunyt nevére, hanem a dokumentumok minden szavára rá lehetett keresni, beleértve a gyászolók neveit, a temetés helyét stb. 

GhLaszlo Creative Commons License 4 napja 0 0 16796

Hálás köszönet "Prelleg"! 

Átnézem. Nekem nem jöttek elõ, bár lehet hogy járatlanságom miatt nem úgy kerestem ahogy az eredményre vezetett volna. 

Kaptam egy udvarias és segítõkész választ a bécsi levéltártól is (angolul) bizonyos oldalak és személyek elérhetõségével kapcsolatban, úgyhogy ezen a nyomon is lehet tovább menni. 

Mégegyszer köszönöm az eddígieket is és ha valaki esetleg beleboltlik a Gimesi/Ghimessy családba véletlenül valahol, szívesen várom az infót. Vagy itt, vagy privát emilben. 

Kellemes szép napot kívánva G. László

Előzmény: Prelleg (16794)
almirena Creative Commons License 4 napja 0 0 16795

Magyar mormonok is léteznek.

Előzmény: JPmiaou (16793)
Prelleg Creative Commons License 5 napja 0 0 16794

A Mapire oldalára felkerült már az egész ország kataszteri térképe. A térkép forgatható, így, ahol fel vannak tüntetve a birtokosok, könnyebben olvasható. 

A Hungaricana-ra mostanában felkerültek a Militär-Schematismusok és a '44-es lakás adatszolgáltatási ívek (XI., XII. és XIV. kerületiek).

Az aktakaland blogon indult egy játék: https://aktakaland.wordpress.com/2017/02/13/katonakereso-jatek/

 

 

GhLászló: A Királyi Könyvek elérhetőek a Hungaricanan: https://hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJcIkdoaW1lc3N5IEZlcmVuY1wiIn0

Ancsicsa: zerfer ötlete mellett még lehet ragadványnév, vagy elírás is. Bár általában az elírásnál szokták jelezni, hogy hiba volt. (Kiolvasni nem tudom a szót.)

B.Géza: Erre gondolsz?: http://mikrofilm.uw.hu/church/index.html

skoumi: A beregdaróci temetőnél lévő képek rossz temetőhöz csatolódtak, vagy a „pin”-ek kerültek rossz helyre? (A beregdédai temetőnél vannak.) https://billiongraves.com/cemetery/Beregdaróci-temető/220141#/

JPmiaou Creative Commons License 5 napja 0 0 16793

Már a polgári anyakönyvek felfedezésénél arra a gondolatra jutottam, hogy ha tényleg nem akarnák mormonék, hogy a képekhez hozzáférjünk, akkor nem a nyílvános szerverekre raknák őket. Amúgy van más ilyen képgyűjtő program is, például a FamilySearchViewer, de ez főként német nyelvű, amit nem értek eléggé, hogy kiderítsem a használatát.

A másik (megnyugtató) gondolat, hogy mormonéknál kevesen tudnak magyarul, és állandó munkaerő-hiányban szenvednek. Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy lenne arra emberük, hogy idegennyelvű fórumokat böngésszenek.

Előzmény: Kolibri1803 (16788)
Imre549 Creative Commons License 5 napja 0 0 16792

Köszönöm a Te válaszodat is. A hiba lehetséges okáról is igazad volt, nekem egy vélhetőleg régebbi (?) verzió volt feltelepítve, és talán hiányosan is: a .dll fájlok száma csak 2 volt.

Előzmény: JPmiaou (16791)
JPmiaou Creative Commons License 5 napja 0 1 16791

Ránézésre a keresési eredményekről letöltött excel táblázatnál keresném a hibát, vagy a mappában, ahova azt (azokat) elmentetted: ellenőrizd, hogy jó mappára irányítod az FS-C-t, és hogy a letöltött .xls állományokat nem módosítottad (nem adtál nekik más nevet stb.). Ezenkívül ellenőrizd, hogy a programmal járó három .dll is megvan, ugyanott, mint az .exe.

 

Lépésről lépésre:

1. Végrehajtok egy keresést a FamilySearch-ön a kedvenc böngészőmmel (történetesen Firefox): https://familysearch.org/search/record/results?count=75&query=%2Bbirth_place%3A%22B%C3%A1bolna%2C%20Kom%C3%A1rom%2C%20Hungary%22%20%2Bbirth_year%3A1880-1895~

2. A találatok fölött jobbra van egy gomb: "Export results 1-75". Ezt megnyomom. Innen a részletek vezérlőrendszertől és egyedi beállításoktól függenek, de én a hétéves, szétesőfélben levő Windows 7 gépemen kiválasztom, hogy nem megnyitni, hanem elmenteni akarom, kiválasztom a (sok fantáziával "FS-Collector" nevű) célmappát, és megnyomom, hogy "Save".

3. Indítom az FS-Collector-t. (Nem csináltam parancsikont, tehát a Windows Explorer-ben megtalálom a program mappáját, és duplánt kattintok az FS-Collector.exe-re.)

4. Megnyomom a "Célmappát kiválasztani" gombot, megtalálom az FS-Collector mappát, és megnyomom, hogy OK.

5. Megnyomom a "feldolgozás indítása" gombot. A program egy darabig gondolkozik, aztán előbb-utöbb indítja az .xls végződéssel összekötött programot (nálam az Excel 2007) és kinyitja benne az új táblázatot, aminek "Lekérdezés összefoglaló - EEEEHHNN - NNNNNN.xls" formátumú nevet ad. Ez így néz ki:

Itt minden, ami kék, az internetes hivatkozás, néhány oszlopban vissza a FamilySearch oldalaira, a "Digitális filmszám" oszlopból a hatvany-online filmböngészőjére (http://www.hatvany-online.com/FS-Collector/browser.aspx?f=MDA0NjU5MTMz), és az utolsó oszlopban a hatvany-online-on egyenest a képkockára mutató oldalra (http://www.hatvany-online.com/FS-Collector/image.aspx?i=MDA0NjU5MTMzfDAwMjMx).

 

Ha ebből semmi sem segít, talán próbálj meg kapcsolatba lépni a program írójával, Hatvany Csabával. Úgy tudom, hogy a MACSE oldalán találsz elérhetőséget.

Előzmény: Imre549 (16786)
Imre549 Creative Commons License 5 napja 0 0 16790

Nagyon szépen köszönöm, a probléma ezzel megoldódott.

Előzmény: csfakutatás (16787)
tyik Creative Commons License 5 napja -1 2 16789

Köszönjük szépen előre is az egyre több előkúszó értetlennek. Szerintem töltsétek le az összes képet és tegyétek ki azt is.

Kolibri1803 Creative Commons License 5 napja 0 2 16788

Ennek a sok bejegyzésnek a programról az lesz az eredménye, hogy a mormonok elérhetetlenné teszik ezt az amúgy is "illegális" hozzáférést.

Előzmény: csfakutatás (16787)
csfakutatás Creative Commons License 5 napja -1 1 16787

 Fontos tudnivalók az FS-Collector programmal kapcsolatban

© Dr. Hatvany Béla Csaba, 2014

 

és saját kiegészítéseim:

Próbáld meg a 3-as verziót letölteni, másoknak segített

üdv: Szemán Jóska

 

A program célja

Az FS-Collector (röviden FS-C) program a FamilySearch portálon lekérdezett adatokat összegyűjti, rendezi és egy MS Excel állományba rögzíti, amelynek használata lényegesen megkönnyíti egy csa-lád családfájának az elkészítését.

A program helyes használatához a felhasználónak a következő fogalmakat ismernie kell:  FS-gyűjtemény - a FamilySearch portál gyűjteményei közül a következő három gyűjteményt értjük e fogalom alatt:

Hungary Catholic Church Records, 1636-1895

Hungary Reformed Church Christenings, 1624-1895

Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910

FS-lekérdezés alatt, olyan a FamilySearch portálon végzett lekérdezést értünk, amely egy adott FS-gyűjteményen belül, egy adott településen belül vagy ennek megadása nélkül, egy adott családnévre vonatkozik. Tapasztalatom szerint a legjobb eredményeket a település megadásával érjük el.

FS-Excel állomány alatt egy FS-lekérdezés találatait tartalmazó, a FamilySearch portálról exportált Excel állományt értünk.

Célmappa - azt a mappát nevezzük így, amelybe az FS-Excel állományokat elhelyezzük, és amelyet a programnak meg kell adnunk.

Feltételek az FS-C program használatára

Az FS-C program Vista, Windows 7.x és Windows 8.x operációs rendszer alatt fut. Elméletileg a program Windows XP SP3 operációs rendszer alatt is fut, amennyiben telepítve van a. NET Framework 3.5. keretrendszer. A keretrendszert innen1 tölthetjük le.

1 http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx? id=21

2 innen tölthető le: https://www.openoffice.org/hu/download/index.html

3 innen tölthető le: https://hu.libreoffice.org/letoeltes/

A program nem követeli a Microsoft Excel program jelenlétét a gépen. Az eredményt a program egy Excel állományba írja, amit a Microsoft Excel, az OpenOffice2 vagy a LibreOffice3 programmal tekint-hetünk meg. Ha nincs Excel telepítve a gépen, célszerű, hogy az OpenOffice vagy a LibreOffice prog-ramot társítsuk az xls kiterjesztésű fájlokkal. 

A program használatához szükséges, hogy a felhasználó a FamilySearch portálon egy felhasználói fiókkal (account) rendelkezzen, azaz regisztrált felhasználói névvel és jelszóval.

A program telepítése

Mivelhogy nem készítettem el egy telepítő programot, az FS-C programot egy zip archívumban lehet innen: http://www.hatvany-online.com/FS-C/FS-Collector.zip letölteni, amit egy megfelelő, pld. FS-Collector elnevezésű mappába kell kicsomagolni. Az FS-Collector.exe állományra kattintva a jobb oldali egérgombbal, küldjünk egy parancsikont az asztalra. Erről a parancsikonról indíthatjuk a prog-ramot.

Előkészületek az FS-C program használatára

1. Hozunk létre egy célmappát és adjunk neki egy beszélő nevet. Ha például a tiszaszederkényi ref. anyakönyvekben a Hatvani családnevet kérjük le, akkor legyen a célmappa HATVANI-ref.AK-Tiszaszederkény. Ne használjuk célmappának a program mappáját.

2. Jelentkezzünk be a FamilySearch portálon.

3. Hajtsunk végre egy FS-lekérdezést.

4. Állítsuk be az egy oldalon megjelenítendő találatok számát 75-re.

5. Exportáljuk a találatokat FS-Excel állományba és mentsük el ezt a célmappába.

6. Végezzük el ugyanezt a műveletet a többi oldallal, amelyen a beadott FS-lekérdezés találatai vannak.  A letöltött FS-Excel állományokat nem szabad módosítani!

 

Az FS-C program használata

Indítása után a parancsikonról a program megjelenik az asztalon.  Kattintsunk a Célmappát kiválasztani gombra.  Ha nem legutolsó verziót használjuk, megjelenik egy ablak a következő szöveggel (a verziószám itt csak példa)

Ha a legutolsó verziót használjuk ez az ablak nem jelenik meg.

Adjuk meg a célmappát, ahova elmentettük az FS-Excel állományokat. A program kiírja a célmappa elérési útját. Kattintsunk a Feldolgozás indítása gombra. A program kiírja a célmappában talált FS-Excel állományok számát, majd elkezdi egyenként feldolgozni, miközben kiírja, melyik FS-Excel állo-mánynál és melyik sornál tart.

A feldolgozás befejezése után, a program megnyitja a létrehozott Excel állományt (amennyiben az xls kiterjesztésű állományokkal társítva van egy megfelelő program), ahova összegyűjtötte és rendezte az adatokat, majd bezárja ablakát. A létrehozott Excel állományt a program a célmappába helyezi el és a következő névvel látja el: Lekérdezés összefoglaló - ééééhhnn-óóppmm.xls, ahol a fájlnév második része egy dátum-idő pecsét.

 

A lekérdezés adatait összefoglaló Excel állomány felépítése és használata

A lekérdezett adatokat az FS-C program egy Excel állományba foglalja össze, amelyet két munkalap-pal lát el. Az első munkalap elnevezése Születések APÁK szerint és értelem szerint a megadott családnévnek megfelelő születéseket tartalmazza, amelyeknél az apa családneve megegyezik a meg-adott családnévvel. A második munkalap elnevezése Születések ANYÁK szerint és ez is értelem szerint a megadott családnévnek megfelelő születéseket tartalmazza, amelyeknél az anya családneve megegyezik a megadott családnévvel.

Ha például a használt FS-lekérdezés a magyarországi református anyakönyvek gyűjteményre, Tiszaszederkény településre és a Hatvani családnévre vonatkozott, akkor az összefoglaló első mun-kalapján azok a születések szerepelnek, amelyeknél az apa családneve Hatvani, míg a második mun-kalapon azok a születések szerepelnek, amelyeknél az anya családneve Hatvani. E szabály alól kivé-telt képeznek azok a születések, amelyeknél az apa ismeretlen. Ezeknél a születéseknél az anya családneve Hatvani kell, legyen (különben nem szerepelhetne a találatok között). Az ilyen születések adatai szintén az első munkalapon kapnak helyet. Azok a születések, amelyeknél az anya ismeretlen, és amelyeknél az apa családneve törvényszerűen Hatvani (különben nem szerepelhetnének a találatok között), a szabály értelmében szintén az első munkalapon kapnak helyet.

Az előbb példaként említett FS-lekérdezés adatait az FS-C így gyűjtötte össze és rendezte el:

Születések APÁK szerint

Születések ANYÁK szerint   Az oszlopok tartalma nagyjából világos kell legyen. Van azonban egy-két dolog, amire szeretném a figyelmet felhívni. Ezen tények ismeretében, könnyebben tudjuk a család családfáját felépíteni. Leg-először vegyük észre, hogy ha az első munkalapon az anyák családneve, a második munkalapon az apák családneve szerint rendezzük betűsorrendbe az adatokat., akkor mindkét munkalapon máris kirajzolódnak a családok (a sorokat kézileg rendeztem és színeztem, hogy jobban láthassuk a családokat, a program nem rendezi és nem színezi a sorokat):

Születések APÁK szerint (ANYÁK szerint rendezve)

Születések ANYÁK szerint (APÁK szerint rendezve)

Az összegyűjtött adatokon kívül, hivatkozásokat (linkeket) is látunk a munkalapokon. Ezek, mint látni fogjuk, nagy segítséget nyújtanak a családfához szükséges további adatok eléréséhez. Mivelhogy a FamilySearch portál csak a születések adatait adja vissza a lekérdezésekre, a házasságok és az elhalálozások adatait kézileg vagyunk kénytelennek összegyűjteni. Ebben jelentősen segítenek az említett hivatkozások.

Az Adatlap oszlopban a hivatkozások a gyermek adatlapjához vezetnek: A Település oszlopban levő hivatkozások, az adott FS-gyűjteményben és az adott településen lekérdezik a gyerek családnevének a találatait:  Ezekkel a lekérdezésekkel újabb FS-Excel állományokat exportálhatunk és az FS-C programmal ezeket az adatokat is összegyűjthetjük.

A GS filmszám oszlopban levő hivatkozások lekérdezik a gyerek családnevének találatait az adott GS filmszámú filmben:  A Kép oszlopban levő hivatkozás elvezet az adatokat tartalmazó filmkockához. A filmkockát egy web-lapon láthatjuk a böngészőnkben, miután bejelentkeztünk a FamilySearch portálon:

Ez lehetővé teszi, hogy olyan adatokkal (pld. a családnevek névkiegészítőivel, a keresztszülőkkel, a szülők lakcímével, stb.) kiegészítsük a program által összegyűjtött adatokat, amelyek a FamilySearch találataiban nem szerepelnek, de jelen vannak az anyakönyvekben. A kiegészítő adatok számára új oszlopokat is létrehozhatunk a munkalapokon.

A Digitális filmszám oszlopban levő hivatkozás lehetővé teszi, hogy végig böngésszük a kedvenc böngészőnkben a megadott digitális számú filmet. Ebben az esetbe is, először be kell jelentkeznünk a FamilySearch portálon:

Így, lehetőségünk van a házassági és az elhalálozási adatokat is megkeresni és újabb munkalapokba beadni.

Végezetül, a Születések APÁK szerint munkalapon az Anyja családneve oszlopban levő hivatkozások az adott FS-gyűjteményben és az adott településen lekérdezik az anya családnevének a találatait, míg a Születések ANYÁK szerint munkalapon az Apja családneve oszlopban levő hivatkozások az adott FS-gyűjteményben és az adott településen lekérdezik az apa családnevének a találatait. Ezzel újabb és újabb adatok kerülnek birtokunkba.

A program terjesztése

Az FS-Collector program a licenc alapján terjeszthető:

 Az FS-Collector új (3.3.L) verziója innen tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/gwnajpcm3g80gi6/FS-Collector.zip?dl=0

 

Erre a verzióra azért volt szükség, mert a FamilySearch megváltoztatta az adatok struktúráját. Az új verzió a további verziók helyes letöltési linkjét is tartalmazza.

 

 

 

Előzmény: Imre549 (16786)
Imre549 Creative Commons License 5 napja 0 0 16786

Jó estét mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni az FS Collector nevű programmal kapcsolatban sokszoros sikertelen próbálkozás után. A műveleteket a .pdf fájlban leírtak alapján hajtottam végre lépésről lépésre, azonban a létrejött "lekérdezés összefoglaló" fájlban csak a település oszlopban ad meg hamis hivatkozást (mintha "birthplace" keresztnévvel kerestem volna), az adatlap oszlop értékei a fájlra önmagára hivatkozik vissza, a hibajelzés oszlopban pedig "Nem tudtam letölteni a(z) https://familysearch.org........" oldalt. Mi lehet a probléma? Alább csatolok egy képet:

 

 

Előre is köszönöm.

Kolibri1803 Creative Commons License 5 napja 0 0 16785
Előzmény: sammick (16783)
2xkiss Creative Commons License 5 napja 0 0 16784

Nekem sajnos nincsenek élő mérvadó ismereteim a Dunántúl kapcsán. Inkább az ország keleti felében vagyok némileg tájékozottabb.Gondolom a Bábolnára-Szőnyre vonatkozó helytörténeti tanulmányok tudnának neked segíteni.

Egy tippem esetleg van, hogy ha volt közös birtokosa a két település részeinek, az a katonai kincstár lehetett, mert a Wiki szerint ennek volt birtokrésze Ószőnyben is.

A Bábolnai Ménesbirtokról meg feltételezem, hogy az övéké volt, ha már katona lovakat is neveltek.

 

Remélem másoknak lesz pontosabb információja feléd a témában.  

 

Előzmény: JPmiaou (16782)
sammick Creative Commons License 5 napja 0 0 16783

Elmesélem mai élményem. Biztos láttatok már cifrábbat is, de én ezen kiakadtam. Gyomai digitalizált anyakönyveket böngésztem 1861-ből, mikor egyszer csak megláttam az egyik lap közepén egy cetlit azzal, hogy a következő 60 oldal hiányzik. Nekem pont a következő 1-2 lap kellett volna, ami komoly bosszúság, de erről senki sem tehet. Amiatt haragszom, hogy az utolsó meglévő oldalpár bejegyzéseinek a fele is használhatatlanná vált a ráragasztott cetli miatt. Ennyire nem becsüli semmire az adatokat a levéltár?!

JPmiaou Creative Commons License 5 napja 0 0 16782

Az ószőnyi keresztelésnél "uradalmi gazda" volt az apuka foglalkozása.

 

Hol tudnám megnézni, hogy volt-e a bábolnai gazdaságnak valamilyen "ószőnyi kirendeltsége"?

Előzmény: 2xkiss (16779)
zsabosz Creative Commons License 5 napja 0 1 16781

A református lelkészek a temetés elvégzését a mindenkori tanító urakra bízták. Ehhez tudni kell, hogy háromféle halottat rögzítettek a korabeli anyakönyvek "temetés módja" rovatában: "énekszós, prédikációs és tanítással" temetett halott. Tanító uramék temettek tanítással, vagy énekszóval rangra, származásra való tekintet nélkül, gyermeket és felnőttet. A lelkészek csak a szülés közben meghalt anyát és gyermekét temették prédikációval vagy az erőszakos halállal meghaltakat, bár ez alól is voltak kivételek. A betegségek elnevezéseit is magyarul jegyezték be. és forróságnak mondanám, ami magas lázat jelölt.

 

Előzmény: Ice Cool (16763)
2xkiss Creative Commons License 5 napja 0 0 16780

Jav: csordás helyett: gulyás.

Előzmény: 2xkiss (16779)
2xkiss Creative Commons License 5 napja 0 0 16779

Szerintem nem házszám változásról lehet itt szó, hanem többlakásos uradalmi házról, vagy esetleg

ha egylakásos, akkor sűrűbben változó, azt használó családokról.

 

Tapasztalataim szerint a településnév és házszám címeket időben később már a ma megszokott

utcanév/házszámra változtatás követte, és ha volt külterületi lakosság, ott pedig általában a településrész (tanya, major) neve és esetleg házszám.

 

A leírt foglalkozások többsége szerintem uradalmi alkalmaztatásra utal, és nem is a legegyszerűbb szintre. Az én őseim között voltak akik mezőgazdasági cselédként béres-kocsis-csordás-kertész stb

státuszban voltak, akár évenkénti változással, vagy többéves azonossággal. Ezek azért lejjebb vannak a hierarchiában, mint egy béresgazda, vagy magtáros.

Bár itt a kora-tapasztalata-megbízhatósága stb. az illetőnek komoly kiválasztási tényező lehetett.  Olvasmányaim szerint akadtak családok, akik akár évente más gazdasághoz szerződtek, meg olyanok is akik, - bocsánat!- "seg.enülők" voltak, és tartósan egy helyen voltak alkalmazásban.

Ha jól gondolom, akkor a te családod rövid kitérőjére utalhat az az egy gyermek máshol születése,

és a család ottani lakcíme nem saját tulajdonú házban lehetett. Esetleg adhat némi információt az is, hogy Ószőnyben éppen milyen beosztásban volt az ősöd.

Előzmény: JPmiaou (16776)
e_n_d_r_e Creative Commons License 5 napja 0 0 16778

Az engem is érdekelne

Előzmény: B.Géza (16777)
B.Géza Creative Commons License 6 napja 0 0 16777

Üdvözletem, egy kérdésem van hozzátok. Van egy oldal ahol a mikrofilmes anyakönyvek filmszámai vannak fenn, magyar, felvidék. Ha jól emlékszem PDF vagy adob formában. Sajnos újra kellet telepítenem a gépem rendszerét és eltűnt most meg nem tudom találom. Nem az adatbázisokOnline az adott oldal. Esetleg ha valaki tudna segíteni megköszönném.

JPmiaou Creative Commons License 6 napja 0 0 16776

A házszámok milyen gyakran változtak az 1880-as években?

Dédanyám és testvérei mind a Komárom megyei Bábolnán születtek, kivéve egyet, aki Ószőnyben volt keresztelve, 1886-ban. (Kevert házasság volt, tehát a többi lány a banai református, a három fiú meg a bábolnai katolikus templomban volt keresztelve.)

A kivétel tíz születésből a negyedik, szépen sorban kb. kétévente, tehát nem költözésről van szó. Ükapám foglalkozása a telkes gazda, béres gazda, magtárnok, magtáros, uradalmi gazda, tehenész, gazda, és majoros kifejezésekkel volt jelölve, ami tudtommal egyik se jár utazással.

A keresztszülők ugyanazok, mint a másik hét keresztséget megért gyereknél. A házaspár banai, nem ószőnyi.

Az ószőnyi keresztelésen a lakhely "Ószőny 274"-ként van megadva. Átlapoztam a kereszteléseket, és az előző tíz évben nem találtam ezt a házszámot, de a másik irányban kétszer is: 1888-ban egy özvegyasszony fiát keresztelték a 274. alatt, két évvel azután pedig egy napszámos ember fiát. Ez utóbbi egy év múlva meghalt, bátyjával együtt, a 226-os házszám alatt.

A három "Ószőny 274"-es keresztelés között semmiféle rokoni kapcsolat nincs. Más magyarázatot nem tudok kitalálni, mint hogy változott a házak számozása Ószőnyben. Létezett ilyen?

Ha igen, akkor még mindig nincs arra magyarázat, hogy mi a csudát kerestek Ószőnyben ükapámék dédnagynénim születésekor. Van valakinek erről ötlete?

Kutató12 Creative Commons License 6 napja 0 0 16775

Csak az a vicc hogy például az evangélikusok elkezdték digitalizálni és feltölteni a könyveiket. Az is fizetős, de legalább otthonról kutatható. Ezt megtette még a győri püspökség is. Tehát van ahol értelmes emberek döntenek.

 

Apropó! Tudja valaki hogy a FamilySearch-ön miért nem indexeltek görög katolikus könyveket?

Előzmény: vörösvári (16774)
vörösvári Creative Commons License 6 napja 0 0 16774

Nem ez az ok, eredetileg úgy volt, hogy nyilvános lesz az adatbázis, mint a cseheknél, mindenki nézheti otthonról. Az egyházak tiltakozása miatt hiúsult meg, mert ők akarnak pénzt a használatért, valamiért az övék az anyakönyvek szellemi joga. Az állam meg gondolom sajnálta a pénzt a jogok megváltására, nem nagyon érdeklik őket a családfakutatók.

Előzmény: Kutató12 (16772)
canonfan_448 Creative Commons License 6 napja 0 0 16773

Pedig könnyen megoldható informatikailag, hogy ne lehessen tömegesen lementeni a képeket.

 

Ott van a cseh archívum, a beépített zoomfy viewer nézegetővel.

Az apró négyzetekre bont minden képet, és ezt vagy flash vagy html5 alapú motorral lehet nézegetni.

KÉPKOCKÁT lementeni csak véletlengenerátorral képzet kód beírása után lehet, mint ahogy manapság sok helyütt ezt látni.

Ezzel nem tudsz tömegesen lementeni mappákat, viszont nézegetni korlátlanul lehet.

Ezt automatizálni lementéshez USER szinten talán csak úgy lehetséges, ha veszel egy 30 colos monitort amelynek legalább 8000 pixel széles a felbontása. :)

 

Maga a rendszer gyors, jól megépített - igaz sosem láttam 200-nál több usert lógni a szerveren.

Tehát értelme sincs lemeneteni, mert kiváló kutatási segédeszköz, és online.

 

Működhetne éves regisztrációs díj ellenében is.

 

Valószínűleg itthon nem ez az oka, hogy nincs hasonló.

Hanem az, hogy senki nem mer döntést hozni vagy felelősséget vállalni egy ilyen ötletért és annak megvalósításáért.

Előzmény: Kutató12 (16772)
Kutató12 Creative Commons License 6 napja 0 0 16772

Sajnos ez nagyon igaz. Egy zárt rendszert csináltak, mert nagyon féltik az "anyakönyveiket". :) Én is úgy gondolom, hogy jó lenne ha valamennyi tagdíjért kutathatóak lennének otthonról. Attól félnek hogy a kutatók lementik a képeket és vagy másoknak pénzért kutatnak. Szerintem meg ez közös tulajdon, mondhatjuk nemzeti kincs. De a levéltárak nem így gondolják. Van azért az egyházaknál nagyon jó példa, hogyan kellene ezt csinálni.

Előzmény: tunde80 (16762)
Kutató12 Creative Commons License 6 napja 0 0 16771

Köszönöm a segítséget Csabavezér5!  :)

Előzmény: Csabavezér5 (16761)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.18 0 1 16770
Gattamelata58 Creative Commons License 2017.02.18 0 1 16769

A halál oka: forróság (nyilván láz)

 

Előzmény: Ice Cool (16765)
Higroszkópos Sándor Creative Commons License 2017.02.18 0 1 16768

Prédikációval temették. Ez volt a reformátusoknál a másik opció az énekszó mellet -- ha jól tudom, a prédikáció valamivel drágább is volt, valamint a lelkész végezte, ő kapta érte a pénzt, nem pedig a kántor(tanító), aki az énekes temetést. Ezért írták fel ezt mindenhova.

 

Más: az FS-collectort el tudná nekem is küldeni valaki a h.sandor@no-spam.ws emailcímre? Köszönöm előre is!

Előzmény: Ice Cool (16763)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16767

Nem, csak szeretném megtudni mi van odaírva.

Előzmény: vyskumnik (16766)
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16766

Ugratsz minket?

Előzmény: Ice Cool (16765)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16765

Lehet hogy Isiász?

Előzmény: Ice Cool (16763)
r.roy Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16764

Tiltva van nálad a "felugró ablak", engedélyezd ezen az oldalon, és láss csodát! :-)

Előzmény: Kutató12 (16757)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16763

Újabb feladvány :-)

 

 

Milyen nyavalyában halt meg szegény ősapám 1829-ben 55 évesen? És hogyan temették? Ötletem sincs, neve után első oszlop lenne a nyavalya, második a temetés módja, sok helyen az van írva hogy ének, de ez valami más lehet.

 

Köszönöm előre is.

tunde80 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16762

sziasztok! Elnézést, ha nagyon hülyeséget kérdezek, de nem értem az adatbázisokonline  mikrofilmek anyakönyv részét.  Nemrég nagy nehezen bejutottam egy megyei levéltárba, ahol aztán az ottani gépen ezt a részt simán elértem. Szóval digitális, meg minden. Viszont miért csak onnan lehet elérni? Ha itthon megnézem, akkor nem látni semmit (mármint azt a részt, ahol a képre lehetett kattintani). Tehát adva van egy jó dolog, viszont szinte használhatatlan, mármint hobbikutatók számára, vagy akik nem Magyarországon vannak. Szabit kivenni, gépet foglalni, beutazni, három óra után kiugrik már az ember szeme a rossz monitortól, stb, és persze rájössz, hogy van egy csomó új szálad, amit meg kellene nézni, de már menned kell. Miért nem lehet ugyanezt otthonról is elérni? Én szívesen regisztrálnék, még akár fizetnék is valamennyit, ha lehetne ilyet

Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16761

A számokra katt és felugrik egy ablak. A következő oldal eléréséhez mindig katt a + vagy - jelekre.

 

A táblázatot úgy készíted el, hogy először lefuttatsz egy keresést xy személyre az fs-ön. Majd katt a jobb oldalon lévő eredmények exportálása fülre. Az automatikusan letölt és készít neked egy táblázatot. Ezt a táblázatot tedd egy mappába nevezd aminek akarod :).  Ezután megnyitod az fsc progit és a célmappát kiválasztani fülre kattintva válaszd ki azt a mappát ahová a letöltött táblázatot másoltad. Ha megvan a feldolgozást indítsd el. Ez készít egy lekérdezés összefoglaló nevű táblázatot amiben már ott lesznek a téged érdeklő anyakönyv képeire mutató linkek. A digitális filmszám linkre kattintva egy olyan oldal jön elő mint lent itt tudsz lépegetni oldalanként, a kép linkre kattintva csak az adott sor képe jelenik meg, itt nem tudsz lépegetni.    

Előzmény: Kutató12 (16757)
vörösvári Creative Commons License 2017.02.18 0 1 16760

ugyancsak azon a néven levőnek a fia ( az apjának is az lehetett a neve, mint neki ) 

A Susánna és a Zsuzsanna régies neve

Előzmény: Ice Cool (16758)
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.18 0 1 16759

ugyan csak azon

Előzmény: Ice Cool (16758)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16758

Megint segítségre lenne szükségem, nem tudom teljesen elolvasni ezt a bejegyzést.

Nemes Sóós János .... .... .... . (Néven levőnek a Fija?); Radistyáni Lakos Nemes Kós András hajadon Leányával Susánnával össze köttetett. Erre jutottam én, remélem mást nem befolyásol az olvasásban hogy leírtam én mit látok. A Susánna az Zsuzsanna lenne egyébként? 1796-os a bejegyzés.

 

Előre is köszönöm a segítséget.

Kutató12 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 16757

Szia! Őszintén nekem csak ez az oldal nyílt meg, hiába vagyok belépve a family search-be. Egyébként a táblázatról lehetne kérni egy képet? Nem tudom hogyan kell megcsinálni, mert bár elolvastam a program melletti tájékoztatót, ez nem volt részletezve. 

Előzmény: Csabavezér5 (16756)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 16756

Mivel nincsenek indexelve Jászalsószentgyörgy 1702-1787-es ker. anyakönyvei így értelemszerűen nem tudtam belőle fsc táblázatot készíteni és annak segítségével keresgélni a képek között. Gondoltam egyet és megnéztem az említett település adatait az általatok készített google dokuban. A filmszám szerint a hozzá legközelebbi település Hort, melynek adataiból készítettem egy fsc táblázatot. Előhívtam Hort egyik digitális filmszámát, majd a lenti linknek a végén lévő 4-es számot átírtam 5-ösre, ezután enter és lőn előjött a keresett szentgyörgyi ak. :)

http://www.hatvany-online.com/FS-Collector/browser.aspx?f=MDA0NjY1OTA4

 

Gondoltam megosztom hátha valaki hasznát veszi.

JPmiaou Creative Commons License 2017.02.17 0 1 16755

Esetleg lehet "Nagyságos", de így anyakönyvben majdnem mindig "Nemes".

Előzmény: Ice Cool (16751)
B.Géza Creative Commons License 2017.02.17 0 0 16754

Köszönöm, megérkezett.

B.Géza Creative Commons License 2017.02.17 0 0 16753

Üdvözletem, kérhetném én is az FS-C telepítőt: bugyi.geza@gmail.com, KÖSZÖNÖM.

Előzmény: JPmiaou (16722)
Pitecus Creative Commons License 2017.02.17 0 1 16752

Tudtommal igen.

Előzmény: Ice Cool (16751)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.17 0 0 16751

Tapasztalt kutatóktól kérdezném jól gondolom hogy az Ns felülvonás előjelzés az nemest jelent?

 

Kutató12 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 16750

Tehát azt mondod hogy ezzel a programmal meg lehet nézni azokat a könyveket, amelyeket egyébként pénzért lehetne. Ez érdekes, de ha működik akkor oké.

Előzmény: JPmiaou (16748)
janoska71 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16749

Sziasztok!

 

Át tudnátok nekem  küldeni az FSC-t a janoska71@citromail.hu email címre?

 

Nagyon szépen köszönöm.

JPmiaou Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16748

Az FS-Collector (számomra) fő varázsigéje az amúgy "image not available" (hivatalosan csak mikrofilmen, mormonéknál elérhető) filmkockák megjelenítése.

 

Megnéztem: a forrásdoboz (Source Box)-ból nem lehet elérni a magyarországi indexelt keresztelések képeit. Csodálkoznék is, ha ilyen hivatalos módon vagy helyen megjelennének; a mikrofilm-rendelés elvégre pénzért történik, tehát bevételforrás.

 

Korábbi hozzászólásban részleteztem, hogy miért nem sikerült nekem eddig soha a mikrofilmes kutatás. Most az FS-C segítségével már kibogoztam jó néhány olyan csomót, ami az anyakönyvek megnézésére várt. Mondjuk nem helyettesíti teljesen a mikrofilmet vagy levéltárat, mert ha például külön filmen vannak a házasságok, akkor ezeket így nem lehet elérni: csak olyan filmet lehet megnézni, ami legalább részben indexelve volt, tehát olyat, amin vannak katolikus vagy református keresztelések.

 

Matematikus agyam egyre visszatér a dolog varázsigéjére: hogyan kell az indexelési adatokból (filmszám, képszám) képhivatkozást teremteni? A szám- és betű-kotyvalékban én nem találok semmiféle rendszert, de nyílván van rá valami szabály vagy forrás. (Inkább szabály, mint forrás: tudtommal az FS-C internet-összeköttetés nélkül fut; a net csak akkor kell, amikor a találatokat letöltöd, és utána, ha képet akarsz nézni. A programmal járó anyag közel sem elég nagy, hogy bármilyen adatbázis elférjen benne, és a letöltött forrás-táblázatban sincs ott a hivatkozás, tehát muszály, hogy a program valami rendszer szerint csinálja őket.)

Előzmény: Kutató12 (16747)
Kutató12 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16747

Köszönöm. Ezt mondjuk úgy is meg lehet tenni ha regisztrálok, és elrakom a source boxba a kikeresett oldalakat. 

Előzmény: almirena (16746)
almirena Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16746

Nem, kimenteni egy adott keresést excelbe és utána a programmal megnyithatóvá tenni a képeket. De én nem vagyok benne elég járatos!

Előzmény: Kutató12 (16745)
Kutató12 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16745

De mi a lényege? Táblázatba rakni az eddigi kutatásokat?

Előzmény: almirena (16744)
almirena Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16744

keres-getővel

Előzmény: almirena (16743)
almirena Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16743

amiről idáig is beszéltek keres-kedővel.

Előzmény: Kutató12 (16742)
Kutató12 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16742

Megkérdezhetem hogy mi akar lenni ez a program?

Előzmény: almirena (16741)
almirena Creative Commons License 2017.02.16 0 0 16741

adsz egy email címet? Próbálok valamit segíteni. Az enyém nem itkos.

 

Előzmény: JPmiaou (16735)
vörösvári Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16740

Ja, így már jobban értem :) Nekem nincs ott érdekeltségem.

Előzmény: MCA-001 (16739)
MCA-001 Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16739

Ez szlovák anyakönyv:)

Előzmény: vörösvári (16738)
vörösvári Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16738

Lehet hogy értetlen vagyok, de nem az van a FS listában az országok felsorolásánál , hogy a magyar  egyházi anyakönyvekhez nincsenek fényképek ? 

Előzmény: JPmiaou (16735)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16737

A vőlegény neve nehéz kérdés, de a menyasszony Susanna Bartoss.

Előzmény: sTarrrz (16736)
sTarrrz Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16736

Sziasztok!

Be akartam szúrni ide egy fényképet,de nem megy.

Szóval a Február 16.-i házassági bejegyzésnél a feleség családneve érdekelne. Esetleg Bartos?

A férj családnevét ki tudtam olvasni,ő Andreas Tindira.

Köszönöm!

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GR7W-9FZJ?mode=g&i=613&cc=1554443

JPmiaou Creative Commons License 2017.02.15 0 1 16735

Még egyszer próbálkozok.

 

Mire próbálsz itt utalni ilyen utálatosan?

 

A táblázat-programokhoz (pl. Excel) jól értek. Az adatbázisok alapjait is elég jól ismerem, bár közel sem annyira, mint az ikertestvérem, aki adatbázis- és web-programozóként dolgozik. A web-programozás néhány része számomra hottentotta (vagy varázsige), de az html-t tudom, és még a css-ben is előbb-utóbb eligazodok. Az FS internetes szolgáltatásait gyakran és gyakorlottan használom. Tudom, hogy a keresőjük hülye a magyar vezetéknevekkel, a ragozással, és általában a 'cz'-vel, de ismerem ezen fogyatékosságok pótlását. (Időnként beadok róluk hibajelentést, eddig teljesen eredménytelenül.)

 

Az FS találatainak táblázatos letölthetőségét ritkán ugyan, de már használtam. Tudom, hogy mi van bennük, és még inkább, hogy mi nincs, például képhivatkozás az egyházi anyakönyvekre.

 

Én innen Pennsylvániából nem tudok levéltárba menni anyakönyveket nézni. A "helyi" mormonék egy órára vannak tőlem. Testvéremhez közel vannak, de az kicsi egyház, és a családfakutató részük akkor van nyitva, amikor kedvük tartja, vagyis magyarán soha sem olyankor, amikor én oda tudnék jutni. Tehát mikrofilmen eddig még nem sikerült semmit sem megnéznem. A magyarországi evangélikus és katolikus egyházak fizetős oldalaira sem sikerült még előfizetnem: elvittem a közölt információt (számlaszámok stb.) a bankba, de ott először csak néztek rám, mint borjú az új kapura, azután meg közölték, hogy a nemzetközi átutalás díja a kívánt küldendő összegnek több, mint duplája volna. Ennyi pénzem nincs hobbira.

 

Ezekből kifolyólag talán érthető, hogy erősen érdekelt, amikor több helyen -- például itt -- utaltak arra emberek, hogy ők meg tudják nézni az indexelt keresztelésekhez tartozó képkockákat, és a film vagy adatbázis felépítésétől függően néha a házasságokat és halottakat is. Az Ancestry fórumain egy valaki néha fel is tett képtöredékeket, de hivatkozás nélkül, kérdéseimre csak nagyvonalban válaszolva. Próbálkoztam az FS által megadott számokkal, de makacsul "image not available"-t mondott. Ezért amikor az idemásolt FS-C-féle hivatkozások nekem is működtek, de olyan betű- és szám-kotyvalékkal, amiben én nem leltem és nem lelek semmiféle szabályt, akkor kértem, hogy valaki legyen szives nekem is elküldeni a programot.

 

Ekkor következett, hogy kedves keres-gető szörnyűlködve kiröhögött. Máig sem tudom, hogy MIÉRT. Jó lenne, ha válaszolna, de azt hiszem, bele kell nyugodjak, hogy nem fog; úgy látszik, a stílusa inkább a nyilvános szörnyülködést és markába röhögést kedveli.

 

Most látom, hogy a Google táblázatot már törölte is. A hülyeségnek nincs teteje.

Előzmény: keres-gető (16729)
2xkiss Creative Commons License 2017.02.15 0 1 16734

Tudod...  lehet, hogy te rendelkezel egy bizonyos tudásszinttel, de emberileg még lenne hová

fejlődnöd. Szerintem...

 

Részemről csak ennyit ehhez.

Előzmény: keres-gető (16729)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16733

neje a' Prédikátornak!

 

Köszönöm a próbálkozásokat. Tudtam, hogy előbb-utóbb beugrik, és ez esetben a "prókátor"indított jó irányba.

Előzmény: Higroszkópos Sándor (16732)
Higroszkópos Sándor Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16732

"neje a Prokátornak"?

 

Előzmény: JPmiaou (16728)
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16731

neje ...nak

Előzmény: JPmiaou (16728)
Pitecus Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16730

Azt látom, hogy haszonbérlő és napa, de nem tudom kinek.

Előzmény: JPmiaou (16728)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.15 -1 0 16729

Azon a képen az a két ember nem röhög ---- SZÖRNYÜLKÖDIK.

Mint ahogy ismét én is.....

Ha valakinek, hát Neked még abszolút korai volt ennek a listának a látása.
A tudás elmélyítése egy kortól független, de embertől függő folyamat.
Az aktuális tudásszintet meghaladó információ csak zavart, értetlenséget, sértődöttséget generál, mint ebben az esetben is.

Sokan - mint Te is (most még) - a Szent Grált akarják meglelni -- most ép az FS-C ben ,  pedig ez csak egy segítő eszköz, azoknak akik az FS adatbázisának a felépítésével már tisztában vannak.
Nem varázspálca.

Nem akarom ezt tovább ragozni, mert fölösleges és értelmetlen.

Lassan bánom az anyag közzétételét és erősen gondolkodom a törlésén....

Előzmény: JPmiaou (16727)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16728

Tulajdonképpen nem fontos, de hátha emeli a hangulato(ma)t: mi a kukutyin van Kandel Béla keresztanyja neve után?

 

(https://das.familysearch.org/das/v2/TH-1-16207-6383-6/$dist?ctx=IndexingCtx)

JPmiaou Creative Commons License 2017.02.15 0 3 16727

Az FS-C-ről szóló PDF-et valaki már linkelte itt (http://macse.hu/society/pdf/Fontos-tudnivalok.pdf). Ez részletesen leírja, hogy mit csinál a program, és hogyan kell használni. A program megszerzéséről szóló része azonban már elavult és nem működik.

 

Hogy a "keres-gető" által linkelt kitoldása a dokumentumnak mit kellene hozzáadjon a témához, azt még mindig nem tudom (http://levlista.theka.hu/pipermail/csaladtortenet/2017-February/022118.html). Az itt közölt megszerzési link is elavult. Ezen kívül csak azt látom, hogy részletezi, hogyan masszírozta ő az FS-C segítségével az FS-ről letöltött adathalmazt filmböngésző listává.  Más információt nem látok abban a bizonyos 16714-es hozzászólásban. Azt főleg nem látom sehol, hogy az FS-C és az általa indított "FamilySearch Filmböngésző" (http://www.hatvany-online.com/FS-Collector/browser.aspx) hogyan alakítják át a filmszámot képhivatkozássá. (Egyáltalán azt sem sikerült kitalálnom, hogy a Filmböngészőben hogyan lehetne "kézileg" átállítani a filmszámot.)

 

Tehát marad a teljes értelmetlenkedésem: mi a fenére próbálsz ilyen sértő módon utalni? És muszály volt ennyire kedvet rontóan csinálni?

Előzmény: keres-gető (16724)
GhLaszlo Creative Commons License 2017.02.15 0 0 16726

Kedves kutatók, topiktársak! Kellemes szép napot mindenkinek! 

Egy nagy nagy kérdés! 

Az adatbazisokonline pötty hu oldalon találtam két rekordot amivel nemigazán tudok mit csinálni. Ezek két cikkre hivatkoznak a Királyi Könyvek 1527-1918-ból. 

http://adatbazisokonline.hu/talalatok?suggest_used_flag_q=not+used&keyword=ghimessy 

Viszont nincs tovább innét, a két 11885 11886-ra kattintva 

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/a-57_-k-19-libri-regii-%C2%B7-kiralyi-konyvek-1527%E2%80%941918/adatlap/11885 

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/a-57_-k-19-libri-regii-%C2%B7-kiralyi-konyvek-1527%E2%80%941918/adatlap/11886

Olyan rettenetesen sok infót ezekbõl így nem tudok kicsiholni. 

Hogyan tovább innét? Vagy ez a végállomás? Remélem nem. 

Viszont ha az elsõi link utólsó szavát az = jel után kicserélem gimesi-re akkor egybõl kapok 454 találatot. Ez a trükk egyébként most jutott eszembe, így van min átrágnom magam. 

http://adatbazisokonline.hu/talalatok?suggest_used_flag_q=not+used&keyword=gimesi 

Visszatérve a két 11885 és 11886-ra, hogyan tovább onnét? 

Köszönöm elõre is! 

Üdv G. László

JPmiaou Creative Commons License 2017.02.14 0 1 16725

Azt értem (bár egyáltalán nem értékelem) hogy most röhögsz rajtam, de még mindig nem tudom, miért. Elkeserítő. Megyek filmszámokat nézni inkább.

Előzmény: keres-gető (16724)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.14 -2 0 16724

Húúúúúúúúúú

Előzmény: JPmiaou (16722)
Pitecus Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16723

:-)
A gmailos címem. :-)

 

Előzmény: JPmiaou (16722)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16722

Elolvastam, de az ott található dropbox-os link nem működik, és a leírás nem ad meg varázsigét, amivel a filmszámból képkocka-hivatkozást lehetne csinálni FS-C program nélkül. Vagy valami mást kellett volna belőle nyerjek?

 

Mindenesetre köszönöm az elküldött FS-C-t, a "tolokocsi69"-nek. Dédanyám keresztelését már megtaláltam, most megyek megnézni, hogy mi más is volt, ahol leakadtam... :-)

Előzmény: keres-gető (16720)
tristi Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16721

Köszönöm szépen, én csak nem akartalak tovább terhelni.

Előzmény: Pitecus (16715)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 16720

Minden tiszteletem mellett - hiszen az alapötlet Tőled származik.....
Nem-e lehetne-e, hogy elolvasd az Üzeneteket !!!!!!!!!!!!!

16714-es hozzászólás    BRRRRRRRR

Előzmény: JPmiaou (16719)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16719

Ha be vagyok jelentkezve, működnek! De jó lenne, ha tudnánk, hogy a képkocka hivatkozása hogyan viszonyul a filmszámhoz... Ezen varázsművelet hiányában csatlakozom a kérők sorához: valaki elküldené nekem is az FS-C-t? Címem a felhasználónevem @gmail.com. Előre is köszönöm!

Előzmény: keres-gető (16700)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16718

Igen, működik, öröm boldogság :-)

Erre várok évek óta, nagyon köszönöm mindenkinek, azt hiszem megvan a ma esti programom :-)

Pompiere Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16717

Köszönöm a fórumozó társnak, aki elküldte nekem is a programot.

Előzmény: Pompiere (16711)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16716

Egy " köszönöm" soha nem árt ......

Előzmény: keres-gető (16714)
Pitecus Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16715

Adtam, nem kell másodkézből kérned.

Előzmény: tristi (16712)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16714
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16713

Cím?

Előzmény: tristi (16712)
tristi Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16712

Ha neked megérkezett, légyszíves küld tovább.

Előzmény: vyskumnik (16706)
Pompiere Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16711

Én is kérhetnék egy újraküldést. Az adatlapomon olvashatóvá tettem a címem.

Előre is köszönöm.

Előzmény: Csabavezér5 (16707)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16710

Sziasztok!

 

Át tudnátok nekem is küldeni az FSC-t légy szíves az adatlapomon levő email címre?

 

Nagyon szépen köszönöm.

Előzmény: vyskumnik (16709)
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16709

Megérkezett! Köszönöm!

Előzmény: Csabavezér5 (16707)
Kutató12 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16708

Valaki meg tudná mondani, hogy a MACSE oldalain milyen információkhoz juthatnék ha befizetem az éves tagdíjat?  Mit kapok a pénzemért?

Köszönöm.

Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16707

Pedig küldtem. Akkor ment az utóbbira is.

Előzmény: vyskumnik (16706)
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16706

Sajnos nem jött e-mail. Talán ezen a címen:  vysk@freemail.hu      Köszönöm !

Előzmény: Pitecus (16702)
Pompiere Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16705

Én is ugyanebben a cipőben járok. Bejelentkezésre sem látszódnak a képek. Átküldenéd nekem is a programot. A címem a nicknevem kisbetűvel kukac frímél ponthu.

 

Előre is köszönöm.

Előzmény: Csabavezér5 (16701)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16704

Igen köszönöm, már használtam is az fsc-t. Én annak előtt a használati utasításban lévő képszámokat másolgattam próbaként, de csak a nem elérhető felirat jött elő. De ez már lényegtelen mert az fsc működik. Köszi. 

Előzmény: Pitecus (16703)
Pitecus Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16703

Bejelentkeztél a Family Searchbe? Különben nem mindig jönnek elő a képek.

Amit idelinkeltetek, azok mind megnyilnak hibátlanul.

Mailt írtam, megkaptad?

Előzmény: Csabavezér5 (16701)
Pitecus Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16702

Ment e-mailban.

Előzmény: vyskumnik (16691)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16701

Én már próbáltam fsc táblázatban lévő számokat bemásolni, de a fotó nem elérhető felirat jött elő. Úgyhogy kell az fsc mert csak onnan megnyitva jönnek elő a képek. Ha még nem kaptad meg elküldöm neked. 

Előzmény: JPmiaou (16698)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16700
Előzmény: keres-gető (16699)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16699
Előzmény: JPmiaou (16698)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.14 0 0 16698

"Ha ezt tudod használni, az újabb sem okozhat  gondot."

 

Ez közel sem ilyen egyszerű vagy egyöntetű kérdés: a chab7hu-féle Google táblázatból én az állami anyakönyveket (többnyire 52, 54, és 58-as fülek) és a szlovákiai anyakönyveket (49-es fül) tudom megnézni, a https://familysearch.org/search/film/004429480 cím megfelelő módosításával. A többi film/kép mind elérhetetlen (hacsak mellé nem írom a számot és valami spanyol házassági engedélyeket hoz fel). Ezért kérdeztem, hogy talán valami más címet használnak azok, akik ezeket meg tudták nézni.

 

Az FS-Collector-ről szóló PDF azt írja, hogy "A Kép oszlopban levő hivatkozás elvezet az adatokat tartalmazó filmkockához." Valaki esetleg idemásolna egy példát egy ilyen hivatkozásról? Nem akarom a programot nagy nehezen megszerezni, ha nekem nem fog működni.

Előzmény: keres-gető (16695)
Ice Cool Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16697

Sziasztok!

 

Igen sajnos én is így jártam, engem a 4703364 film érdekelt volna, de azt írja not available.

 

Illetve megköszönném ha valaki nekem is el tudná küldeni az FS-C-t.

Előzmény: JPmiaou (16693)
zerfer Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16696

Egyetértek: szégyen így - fogalmazhatnék finomabban is de: - LOPNI.

És van egy fogadásom, hogy a csapatban vannak MACSE tagok, akik évi 5,000 forint befizetése után röhögnek a markukba és anekdótákat mesélnek a sok hülyéről, akik ingyen végzik a feldolgozásokat...

 

 

Előzmény: skoumi (16665)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16695

Az általam közzétett táblázat a
 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WQVDBMawE4zlBB7k5LR8dZBaK84UG1EBWGIx75pRHxI/edit#gid=1160521107

címen közzétett táblázat kibővítése, kissé más felépítéssel. 

Ha ezt tudod használni, az újabb sem okozhat  gondot.
Egyéb kérdésekre  chab7hu tud Neked válaszolni....

Előzmény: JPmiaou (16693)
zerfer Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16694

Sajnos nem látszik az egész kép, így csak tippleni tudok...

Nem lehet, hogy a menyasszony keresztneve Anna volt? Mert előfordulhatott, hogy az akv. véletlenül az ő keresztnevét írta a vőlegényéhez, majd korrektül zárójelbe téve (ez a protokol - áthúzni, vakarni stb. tilos!) majd javította Ferencre?

Meg kéne nézni a többi bejegyzést, esetleg egy másik Annát keresni, hogy azt hogy írta a t. tisztviselő)

Előzmény: Ancsicsa (16686)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16693

Lehet képet elérni ezen filmszámok alapján? Ha igen, hol vagy hogyan? Az általam ismert címben (https://familysearch.org/search/film/004660312) nem működnek: mindegyik "image not available" üzenetet hoz. (A böngészőben a fül neve "Anyakönyvek - Film # 0046...", ami egy oldalról bíztató -- magyarul van! -- de más oldalról elkeserítő -- nem elérhető!) Ez független attól, hogy az FS-re be vagyok-e jelentkezve.

Előzmény: keres-gető (16684)
GhLaszlo Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16692

Köszönöm az ötleteket keres-gető! Megpróbálom ott is. Beléptem. Üdv G László

Előzmény: keres-gető (16690)
vyskumnik Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16691

Kaphatnék én is egy FS-Collektor-t!  E-mail: vrlgy05@gmail.com    Előre is köszönöm!

keres-gető Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16690

Esetleg itt is feltárni a problémát:

https://www.facebook.com/groups/1133254570025994/

Vagy a magyar megfelelőjén

https://www.facebook.com/groups/728724507157214/

Előzmény: GhLaszlo (16689)
GhLaszlo Creative Commons License 2017.02.13 0 0 16689

Szervusztok kedves topiktársak! 

Egyenlõre nagyon megakadtam, de nem adom fel. Neten hozzáférhetõ rengeteg dokumentumot átnéztem de az eredmény elég gyér. 

Több emilt is kiküldtem, válaszokat várok, de nagyon kevés megbízható adatom van a Gimesi/Ghimessy családról. 

A családfa feldolgozása ugyan folyamatban van pár régi dokumentumra alapozva s lehet hogy ha átlátható lesz ez a "fa" akkor könyebb onnét tovább menni. 

Mindenesetre most szeretnék a Forgách családdal kapcsolatba lépni, de nem találok semmit ahová Magyarul esetleg Svédül tudnék emilt küldeni érdeklõdni. Családunk egykor pont a Forgách családról ágazott le valamikor az 1600-as években és alapította a Gimesi/Ghimessy családot/ágat. A nevünk írása mindkét formában elõfordul, bár a mainak (Ghimessy) egyenlõre csak egy nyomát találtam, de azt 1661-bõl! Hová lettünk azután? 

Ennek a leválásnak körülményei és idõpontja azonban ismeretlenek elõttem. Kutatásaim egyenlõre sajnos eredménytelenek. 

Családi címerünk van (látsd korábbi topikjaimat) és ennek restaurálása folyamatban van egy szakértõnél. Ennek "hát"oldalán már feltûnik a név mai formájú írásmódja. Gyanítom azonban hogy nem a címer keltezésével egyidõben festették rá. Bár ki tudja, lehetséges. A címerünkkel kapcsolatban van pár érdekesség. Az egyik hogy semmiféle hasonlóságot nem mutat a Forgách-címerrel, valamint azt is hogy a címerpajzson szereplõ egyik részlet (az Anjou-liliom) elképesztõen hasonlít Gimes falu (Szlovákul Jelenec) jelenlegi címerére. Véletlen csupán? Nem hinném. 

Kérdésem tehát hogy aki tud valami elérhetõséget a (történelmi) Forgách családhoz, megtenné e hogy jelzi? 

Akár itt akár privát. 

Nagyon megköszönném ha sikerülne kapcsolatba lépnem a családdal! 

Elõre is köszönöm! 

Üdvözlettel Ghimessy László Svédországból

Pitecus Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16688

Ment

Előzmény: Csabavezér5 (16687)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16687

Az ott közölt hivatkozás már nem él. :(

http://macse.hu/society/pdf/Fontos-tudnivalok.pdf

Akinek még megvan a Collector.zip fájl legyenszives küldje el nekem: csv99@freemail.hu

Köszönöm!

Előzmény: hor-vathy (16683)
Ancsicsa Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16686

Ancsicsa Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16685

Sziasztok tudnátok nekem segíteni, hogy az alábbi képen a Kovács és a Ferenc név között a zárójelben mi szerepelhet? köszönöm előre is.

keres-gető Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16684
hor-vathy Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16683

Ha jól emlékszem, a Macse /Dr.Hatvany/ összefoglalójából.

Előzmény: Csabavezér5 (16682)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16682

Az FsC programot honnan lehet letölteni? Ahonnan le lehetett volna szedni már nincs lehetőség. 

 

Előzmény: hor-vathy (16680)
zerfer Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16681

Örülök, ha egy lépéssel közelebb jutottál!

Előzmény: MGHLTM (16678)
hor-vathy Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16680

Tapasztalatom szerint a rendszer csak az indexelt filmekre érvényes. Megnézed a katalógusban, hogy a kívánt település/ felekezet/időszak fel lett-e dolgozva, ha igen

szerencséd van. Halottit és házasságit csak akkor tudsz kutatni, ha együtt van születésivel.

Előzmény: Csabavezér5 (16679)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16679

"A használat során csak be kell jelentkezni a Family Search-re és a kiválasztott település excel táblázatunk digitális filmszám rovatára kattintva a film kockánként tanulmányozható"

 

Hogyan tanulmányozható ha nincsenek feltöltve a képek?

Előzmény: keres-gető (16674)
MGHLTM Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16678

Köszi! Sokat segítettél :-)

 

Előzmény: zerfer (16676)
zerfer Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16677

természetesen a "zselér" az zsellér... :o)

Előzmény: zerfer (16676)
zerfer Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16676

No, akkor sorban...
pastor equorum = lópásztor, magyarul csikós (ahogy tippelted)
Poszpisek Anna inquilini fila = P. Anna, zselér lánya
locus orig. Palcsovics circuli Neutitschein in Moravia habtationis Perbal= származási helye Palcsovics (tippem: Palkovice) a morvaországi Neutitschein (ma: Nový Jičín) körzetében, lakhelye Perbál.
Sponsa locus orig. Kirva habit Dágh: a menyasszony származási helye Kirva, lakhelye Dág (ma Komárom-Esztergom megye).
Tanúk: Vargha Josephus colonus et Vargha Georgius inquilinus: V. József földműves és V. György zsellér
Következő oszlop (ez az eskető neve): Aloysius Viszolajszky Parochus Dághensi: Viszolajszky Alajos dági plébános.
utolsó oszlop: promulgati: kihirdettettek.

 

Remélem nem nagyon lőttem mellé, további sikeres kutakodást!

Előzmény: MGHLTM (16675)
MGHLTM Creative Commons License 2017.02.12 0 0 16675

Kedves Kutató társak.

 

Ismét tudtam kicsit kutakodni a családfámban, és ismét örvendetes messzeségben járok ami jó de kicsit nem is! :-) A bejegyzés ugyanis latin: Addig azt hiszem mindent értek, hogy Schmera Jakab pásztor de mi az equorum? Már ha jól olvasom, a google fordító ló jelentést ad neki, ló pásztor? Az az csikós?

Poszpisek Anna filia az lánya? De mi az előtte? inguilini??

Mellette értem, hogy vőlegény származási helye de mi jön utána mi az a két szó a circuli (körök?) előtt? Jól olvasom, hogy Neulilschein Morvaországból? S utána megint mi van írva??  Az utolsó az lehet, hogy Perbál? Vagy ez nem a település hanem  valami latinul? A menyasszonynál Kirva az megvan mert az Máriahalom régi neve. Kirva habit (szokás??) Dágh (dági egyházkerület?) Akkor lehet, hogy Schmera Jakab magyarországra települése után a perbáli egyházkerületben gyakorolta vallását?

A tanuknél sem tudom mi a éonus? meg megint ez az inguilius?? Az következő kockában meg még elolvasni sem tudom az írást az az tippem sincs mit írjak a keresőbe.

Megköszönném ha valaki tudna segíteni.

 

keres-gető Creative Commons License 2017.02.11 0 0 16674

Erre utaltam az előző hozzászólásban...

Viszont találtam egy talán nem is kis segítséget a gyorsabb haladáshoz:

"Kedves kutatótársak! Az FS-C-vel könnyen tanulmányozhatjuk az egyházi anyakönyveket, ha ismerjük a település filmszámát. A következő módszerrel kialakíthatjuk a minket érdeklő filmszámok listáját. Csináljunk egy Family Search-os lekérdezést a minket érdeklő településekről például esetemben Borsod Abaúj Zemplén -t írtam be a Birthplace rovatba, a Last Names-be pedig a minél több találat érdekébe *e* került, így minden olyan nevet megkeres, amiben az e betű előfordul. Rengeteg, találatom volt:2 006 912 RESULTS FOR NAME: *E*, EVENT: BIRTH, PLACE: ABAÚJ Ezekből a 75 -ös megjelenítéssel az Export Result 1-75 segítségével 40 szeri exportálással lekértem az adatokat, max 3000 exportálást engedélyez. Ez újrakezdve az előző exportálás utolsó számától pl 41-től ismételhető. Az FS-C-vel feldolgoztam őket és az eredményként kapott excel táblázatot átalakítottam. A „Ctrl Shift L” együttes megnyomásával a legfelső sornál minden oszlopnévnél legördülő menü jelenik meg. A település oszlopot rendezés (A-Z)-vel abc sorba raktam. A számomra nem szükséges oszlopokat az oszlopazonosító betűjére kattintva kijelöltem és jobb klikk után töröltem. Maradt a TELEPÜLÉS és az eredetileg O, most DIGITÁLIS FILMSZÁM nevű oszlop. Ha zavar a sok azonos nevű, azonos filmszámot mutató sor, akkor a felesleges ismétlődések törölhetők a bal oldali cellára kattintott sorkijelöléssel. A javított, átalakított táblázatot a MENTÉS MÁSKÉNT MÓDSZERREL beszélő fájlnévvel a kívánt helyre menthetjük. A használat során csak be kell jelentkezni a Family Search-re és a kiválasztott település excel táblázatunk digitális filmszám rovatára kattintva a film kockánként tanulmányozható. Eredményes kutatást, üdv:  Sz.J."

Előzmény: chab7hu (16671)
e_n_d_r_e Creative Commons License 2017.02.11 0 0 16673

Fábiánsebestyén van az 5845814-en, 16-on, 17-en és 18-on.

Előzmény: RegElek (16516)
chab7hu Creative Commons License 2017.02.11 0 0 16672

Adj egy email címet amire a szerkesztési jogot el tudom küldeni. Jól jön minden segítő kéz, mert elég nagy számhalmaz az amiben keresünk (és szerintem mondhatom mindenki nevében, hogy mellette még a kutatómunkákat is végezzük).

Előzmény: Hoter (16656)
chab7hu Creative Commons License 2017.02.11 0 0 16671

Akkor azt a 23-as lapot törölte is az illető aki feltette, mert én már nem is láttam.

Előzmény: keres-gető (16655)
Neucerma Creative Commons License 2017.02.11 0 0 16670

Köszönöm, ettől tartottam :( , akkor marad a plébánia (illetve gondolom ott is meg vannak 1895-től az állami anyakönyvek).

Előzmény: JPmiaou (16669)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.10 0 0 16669

(Még nem voltam készen! Igazán nem nyomtam meg a gombot...)

 

De úgy látom, hogy a mutatóhoz tartozó anyakönyvek nem voltak lefilmezve. Előfordul, hogy elvesztek/megsemmisültek, de talán a plébánián kellene érdeklődni. Mindenesetre nem valószinű, hogy interneten elérhetőek lesznek.

Előzmény: JPmiaou (16668)
JPmiaou Creative Commons License 2017.02.10 0 0 16668

Az nem FamilySearch-féle indexelés, hanem a pap/anyakönyvíró által készített névmutató. A képek fent vannak:

 

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GTM6-9WLR?mode=g&i=269&cc=1554443&cat=770842

Előzmény: Neucerma (16667)
Neucerma Creative Commons License 2017.02.10 0 0 16667

Selmecbányai halotti anyakönyveket keresnék 1894 után (egész pontosan 1899. évi kellene), a familysearch.org-on az indexelés megvan 1907-ig ("Deaths, index (Úmrtia, zoznam) 1813-1907"), de a bejegyzéseket nem találom.

Tudja valaki, hogy hol érhetőek el, lehetőleg digitálisan?

Neucerma Creative Commons License 2017.02.10 0 0 16666

@Prelleg, r.roy, vörösvári: köszönöm a segítséget, sajnos sem a gyászjelentések, sem a telefonkönyv (viszonylag gyakori név: Érsek), sem a közösségi oldalak nem segítenek/segítettek.

 

Előzmény: Prelleg (16638)
skoumi Creative Commons License 2017.02.10 0 0 16665

Nem tudom, hányan ültek fel nekik, és hány ember járt még ugyanígy...

 

http://mno.hu/belfold/fiktiv-osokkel-hazalhat-a-csaladfakutato-1385166

 

Szégyen. De leginkább az, hogy közülük még van, akinek van mersze kimondani, hogy "Senkinek nem volt előírva a levéltári kutatás, épkézláb lelkismeretesebbek (sic!) nyilván megtették." (Igaz, azóta törölte a kommentjeit...)

Prelleg Creative Commons License 2017.02.08 0 0 16664

God:Boy: Akkor sajnos nem lesz benne, mert az 1897-es születésű pécsiek már nincsenek fenn. Valószínűleg azok a nyilvántartások nem maradtak fenn.

tunde80: Az Acta generalia nincs digitalizálva, a mutatója van mikrofilmen: https://lnyr.eleveltar.hu/MNLQuery/detail.aspx?ID=16943 (A budapesti Lángliliom utcai MNL épületben biztosan. Bővebben a Jegyzeteknél írnak róla.)


Katonaállítási adatbázishoz:

Túrkeve város 35. kötet (B 538) szül. év: 1882. sor. év: 1903 alatt Heves-Szolnok megye 1. kötet (B 538) szül. év: 1727-1740 sor. év: 1756-1758 található.

Heves-Szolnok megye 1. kötet (B 538) szül. év: 1727-1740 sor. év: 1756-1758 alatt a Heves-Szolnok megye 3. kötet (B 539) sor. év: 1794 található.
Heves-Szolnok megye 3. kötet (B 539) sor. év: 1794 alatt Túrkeve város 35. kötet (B 538) szül. év: 1882. sor. év: 1903 található.

tunde80 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 16663

bocsánat, még annyit, hogy valószínűleg jó nyomon járnék , ha az országos levéltár Acta Generalia állományában kutakodnék? Remélem digitalizálva van és a szegedi kirendeltségről is elérhető...? 

Előzmény: tunde80 (16662)
tunde80 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 16662

persze, nincs meg, valamit elnéztem :( De akkor akik német telepes ősök után kutatnak, hogy oldják meg? Gondolom nem rejteget mindenki saját akármilyen könyvet otthon (Az említett sorozatnak is 43 euró darabja). Szóval a gyakorlatban hogy oldják meg? Vagy van itt valaki, akinek van valamilyen hozzáférése és tudna segíteni ha konkrétumokat írok? köszi

tunde80 Creative Commons License 2017.02.08 0 0 16661

köszönöm a segítséget! Közben én is ráakadtam az említett Stefan Stader gyűjteményre, azért teszek egy próbát a SZTE könyvtárban, mert az online katalógus nekem kihozott valamit :)

Előzmény: Prelleg (16659)
God:Boy Creative Commons License 2017.02.08 0 0 16660

Köszönöm a segítságet.  Pécsett 1897 oktberében született 1915 márciusában vonult be A K. U. K  Brückenkopf kommando sorozott Wieni alakulatához

Előzmény: Prelleg (16659)
Prelleg Creative Commons License 2017.02.07 0 0 16659

PETYUS: Köszönöm szépen a fordítást!

God:Boy: Szerintem csak egy összeírás volt és ez alapján osztották szét az embereket, kit a honvédséghez, kit a közös hadsereghez. A születési helye is Pécs volt? Ha nem, nézd meg a születési helyén is, hátha ott írták össze. Ha pécsi születésű volt, akkor, lehet hogy egy későbbi évben került sorozásra, nem akkor, amikor az azonos korú férfiak. (Nem tudom, hogy milyen idős volt, de ne az 1915-ben sorozottaknál keresd, ha akkor már régen katonakorú.)

tunde80: Itt azt írják, hogy Quellen zur deutschen Siedlungsgeschichte in Südosteuropa teljes anyaga be lett építve Stefan Stader: Sammelwerk donauschwäbischer Kolonisten című művébe. De ez a sorozat nincsen befejezve, az 'Sz' betűs nevekig készült el. Az SZTE Egyetemi Könyvtár katalógusa szerint a könyvtárban nincsenek meg ezek sem. De a mormon családtörténeti központokba (elméletileg a szegedibe is), ha jól látom le lehet kéretni mikrofilmen.

https://familysearch.org/search/catalog/666892?availability=Family%20History%20Library

Talán a Quellen-t is: https://familysearch.org/search/catalog/48684?availability=Family%20History%20Library

tunde80 Creative Commons License 2017.02.07 0 0 16658

üdv mindenkinek!

Nekem a német telepeslistákkal kapcsolatban lenne kérdésem. Ezt tényleg sehol nem lehet fellelni a neten, nincs digitalizálva vagy valami? Pl a Franz Wilhelm-Josef Kallbrunner  szerzőpáros listáira gondolok, erre hivatkozik a Levéltár segédlete is, csak olyan furcsa, hogy gondolom egy csomóan kíváncsiak lennének rá, és senki soha nem rakta fel sehova? Én már kérdezősködtem a múltkor, és például a szegedi nagykönyvtárban sincs meg, ők mondták, hogy a rendszer szerint talán megvan az egyetemi könyvtárban, de lehet, hogy valami elzárt részlegben amihez mezei emberként lehet, hogy hozzá sem férek. Szóval ezek a listák tényleg nincsenek sehol? köszi

Hoter Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16657

Kár. Köszönöm.  :(

Előzmény: aligátor_animátor (16653)
Hoter Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16656

Köszönöm. Azért bíztam benne, mert a levéltárban megvan digitálisan. és az FS is jelzi, hogy készült film. A filmszámos táblázatot hol lehet megtalálni? Esetleg az általam megtalált adatokkal hogyan lehet kiegészíteni?

Előzmény: chab7hu (16652)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16655

Látom a 23-as lap MÁR nem található a táblázatban.....

Az általad használt szófordulattal "fikázni" sajnos minősítetted és besoroltad saját magad.....

Előzmény: chab7hu (16651)
keres-gető Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16654

Picit szerényebben fogalmazva : Jelen tudomásom szerint --- sajnos ezekhez a filmszámokhoz nem tartozik (nincs) digitális filmszám :-)

Előzmény: aligátor_animátor (16653)
aligátor_animátor Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16653

szia, sajnos ezekhez a filmszámokhoz nem tartozik (nincs) digitális filmszám.

Előzmény: Hoter (16649)
chab7hu Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16652

Sajnos a keresztelést nem tartalmazó filmekre még nem találtunk eddig. Egyébként ez is egyik célja lenne a filmszámos táblázat együttes készítésének, hogy megtaláljuk esetleg a többi film között megbúvó nem indexelt kereszteléseket tartalmazó filmeket - ha egyáltalán ezek fel vannak rakva valamelyik digitális filmszám alá, mert az is lehet, hogy ezeket egyáltalán nem tették még fel.

Előzmény: Hoter (16649)
chab7hu Creative Commons License 2017.02.06 0 1 16651

- Mindenkinek nincs szerkesztés joga, csak aki szeretne részt venni az egyedül nem igazán véghez vihető munkában.

- 23-as kezdetű sorok nincsenek, nem tudom honnan van a sor, de nem a táblázatból ezek szerint

- ha valami komolytalan vagy megbízhatatlan nem használod (bár mutass egy másik jobb és részletesebb ilyen táblázatot, máris törlöm akkor amin mi dolgozunk)

 

A komolytalan az az ilyen hozzáállás. Ha valami nem jó és lehetőség van javítani akkor tessék javítani, nem fikázni. Széthúzás vagy összetartás. Az előbbire igen sokan vannak már manapság bármilyen területen. Én csak az utóbbiban vagyok érdekelt. Kár is volt egy fikázó széthúzást gerjesztő bejegyzésre reagálnom.

Előzmény: keres-gető (16629)
PETYUS Creative Commons License 2017.02.06 0 0 16650

1.

Ruhet nieder und betet für uns
und wir beten bei (?oll) für Euch

 

A "(?oll)" helyett olvasandó szóra nem jöttem rá.

Előzmény: Prelleg (16648)
Hoter Creative Commons License 2017.02.05 0 0 16649

Sziasztok! Tudna valaki segíteni abban, hogy 623307, 631500 és 631974 filmekhez mely digitális filmszám tartozik? Előre is köszönöm.

Prelleg Creative Commons License 2017.02.04 0 0 16648

Tisztelt Fórumozók!

 

Német nyelvű kiolvasási segítséget kérnék, fordítás nem szükséges.

Az elsőnél az utolsó két sor kellene: http://img.index.hu/imgfrm/2/5/3/3/IMG_0014222533.jpg

A másodiknál az alsó részre írt szöveg: http://img.index.hu/imgfrm/2/5/3/8/IMG_0014222538.jpg

A harmadiknál pedig a Franz Pamer alatti két sor: http://img.index.hu/imgfrm/2/5/4/0/IMG_0014222540.jpg

 

Előre is köszönöm a segítséget.

 

Kolibri1803 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 16647

A Pest Megyei Levéltárban (Budapest, Vágóhíd u. 7, 1097). A mormonok nem filmezték le. Továbbá ezen: http://leveltar.vaciegyhazmegye.hu/ az oldalon.

Előzmény: zasztavadelux (16645)
God:Boy Creative Commons License 2017.02.03 0 0 16646

Első világháborús témában szeretnék tanácsot kérni. Pécsről a K.U.K-hoz 1915-ben bevonult rokonom adatait keresem. Most feltett keresővel sem találtam az adatait. Pár éve a magyar sorozási listákat is átnézte. Felvetödött bennem, hogy PÉCS-ett anno K.U.K állitási nyilvántartás is lehetett. Ezeket hol lehetne fellelni?

zasztavadelux Creative Commons License 2017.02.03 0 0 16645

Az állami anyakönyvek online adatbázisában nem találom a ceglédi anyagot. Hol lehetnek a ceglédi bejegyzések?

hor-vathy Creative Commons License 2017.02.03 0 0 16644

Köszönöm!

Előzmény: Csabavezér5 (16643)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 16643
Előzmény: hor-vathy (16642)
hor-vathy Creative Commons License 2017.02.03 0 0 16642

Üdvözlet!

Tud valaki arról, hogy Ajka katolikusait hol anyakönyvezték 1788 előtt?

MCA-001 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 16641
Előzmény: Prelleg (16638)
GhLaszlo Creative Commons License 2017.02.02 0 0 16640

Tisztelt topiktársak! 

Egy érdekes link a címertanról, heraldika. 

Informatív, részletes és sokoldalú. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Heraldika 

Üdvözlettel G. László

GhLaszlo Creative Commons License 2017.02.02 0 0 16639

Tisztelt Prelleg! 

Hálásan köszönöm!

Lassan kezd oszlani a homály. Így sok eddíg jelentéktelennek tûnõ részlet kezd a helyére kerülni és összekapcsol bizonyos dolgokat. 

Köszönöm mégegyszer és ha esetleg további infóba boltlik a Gimesi/Ghimessy esetleg a Forgách-családról történt leválással kapcsolatban, szívesen várom akár itt akár privát emilben. 

Természetesen szívesen látom minden topiktárs észrevételét és egyéb információját is! 

További kellemes napot kívánva Laszlo Ghimessy

Előzmény: Prelleg (16638)
Prelleg Creative Commons License 2017.02.01 0 0 16638

Katonaállítási lajstromokhoz: Elméletileg lesz hozzá majd településmutató is, legalábbis korábban tervezték. https://prezi.com/a1-bs2nugpfu/katona-sorban-a-vilaghalora/ (Vége felé, "Az előttünk álló feladatok alatt" rovat alatt.)
Remélhetőleg évekre lebontva, mert találtam olyan várost amit éveken keresztül vezettek ugyanabban a körzetben, majd hirtelen eltűnt, annak ellenére, hogy a körzet többi településének újoncait továbbra is vezették, és fenn is maradtak az iratok. Jó lenne az is, ha legalább a budapesti anyagnál a régi kötetszámokat is beírnák, ugyanis a budapesti névregiszter csak úgy használható (kerületszám-régi kötetszám-oldalszám). Kicsit megnehezíti majd a dolgunkat, hogy van olyan kötet, amire négy szám is fel van írva. 
GhLaszlo: Néhány kérdésedre itt a válasz: https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADmeres_lev%C3%A9l

A címeres levél adatbázisból, a Benők család címeres levele: http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/cimereslevel-adatbazis/adatlap/2821 Itt például két címer is van (a képek lent vannak).

Előző hozzászólásomhoz  (16553. sz.): Nemességi igazolás: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemess%C3%A9gi_igazol%C3%A1s 

Példa a perre, lent a Wikipédia oldalon: A Bodó családé képeken.

Másik példa H.K.F.-é: http://szajolihegedus.hu/content/dokumentumtar.html latin és magyar nyelvűek.

r.roy, 16580. hsz.: Próbáltad már az 1947. március végi április eleji első kerületi anyakönyvi lapokat átnézni, lehet, hogy a szám nem a bejegyzés száma.

Neucerma: Talán még a gyászjelentések segíthetnek.

keres-gető Creative Commons License 2017.01.31 0 0 16637

A bejövő 404-es oldallal meg ne is foglalkozz...
Sajnos képet nem enged feltölteni...

Előzmény: keres-gető (16636)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.31 0 0 16636

Minden bizonnyal igazad van :-) :-)

 

 

 

 

Előzmény: Haszelya (16633)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.01.31 0 0 16635

Szerintem végeztek vele. Csak ennyi maradt meg, a többi ív megsemmisülhetett.

Előzmény: zerfer (16634)
zerfer Creative Commons License 2017.01.31 0 0 16634

Hálás köszönet a hírért!

 

Egy bibi van, az adatbázisra vonatkozó infóban a következő szerepel:

"A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülő - lezárt"

Lehet hogy ezzel be is fejezték???

Előzmény: Csabavezér5 (16627)
Haszelya Creative Commons License 2017.01.31 0 0 16633

"Megjelent az első ?? totálisan kamu adatsor :-(
2375831 Szirmabesenyő Borsod
Hát innentől az egész komolytalanná és megbízhatatlanná vált...."

 

Nem kamu ez, mert ez alatt a szám alatt már az indexelt fotók vannak, ahol nem kell átlapozni az egész filmet. Csak ezen a címen: https://familysearch.org/search/film/00xxxxxxx

nem lehet elérni.

A filmszámot itt lehet beírni: https://familysearch.org/search

és a keresést ezzel le lehet szűkíteni a megyén belül a településre.

 

Előzmény: keres-gető (16629)
r.roy Creative Commons License 2017.01.30 0 0 16632

Közösségi oldalakat, google-t próbáltad?
Egy-egy üzit megér, ha nem is sikerül elsőre, lehet kapsz infót.

Én már találtam meg így távoli rokont :-)
(Persze, ha nem túl gyakori név)

Előzmény: Neucerma (16583)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.30 0 0 16631

Ilyenkor szokták megnézni a telefonkönyvet, van e ilyen név, persze ha Kovács, akkor nem szóltam semmit :)

Előzmény: Neucerma (16630)
Neucerma Creative Commons License 2017.01.30 0 0 16630

Köszönöm a választ, sajnos ennek kicsi az esélye.

Pont az az izgalmas és nehéz ebben a kérdésben, hogy sikerült találni egy olyan rokont (dédapám bátyja), aki más városba költözött, nevezetesen Bp-re (anno Újpest), a házassági anyakönyvi bejegyzése, halotti anyakönyvi bejegyzése megvan, azonban nem tudom, hogy van-e élő leszármazottja.

Előzmény: almirena (16618)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.29 0 0 16629

Nagy értelme volt/van mindenkinek szerkesztési jogot adni.....

Megjelent az első ?? totálisan kamu adatsor :-(

2375831 Szirmabesenyő Borsod

Hát innentől az egész komolytalanná és megbízhatatlanná vált....

Előzmény: chab7hu (16587)
vadász2 Creative Commons License 2017.01.29 0 0 16628

Hurrá! Köszi! Nagyon örülök!

(egy ici-picivel jobb minőségben még könnyen olvasható is lehetne... - meg az ajándék ló foga...)

Előzmény: Csabavezér5 (16627)
Csabavezér5 Creative Commons License 2017.01.29 0 0 16627

Elkezdték a katonaállítási ívek feltöltését.

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/katonaallitas

GhLaszlo Creative Commons License 2017.01.29 0 0 16626

Szervusztok és kellemes napot mindenkinek! 

Együttjárt e a nemesség és e címer adományozása? Vagy lehett e valaki nemes címer nélkül vagy fordítva? 

Ismeri e valaki a családi címer odaítélésének/adományozásának a menetét? 

Különös tekintettel az 1600-as évek elsõ harmadából. 

Történetesen 1633. A címerünk keltezése április 9 és bécsi kiállítású. 

Miket jelentenek a benne szereplõ motívumok.

Értem ezalatt a címerpajzsban három hegycsúcson álló liliomot (?) tartó oroszlánt. 

Azután a címerpajzson "ülõ" koronás sisakos vállpáncélt, valamint a koronán álló kardot magasba tartó oroszlánt. 

Ami az egészet körülveszi azok "csak" levéldíszek. Színüket nehéz ma már megmondani, de minden valószínûség szerint a bíbor-kék-ezüst-arany kombinációja lehetett valamikor. 

Ami még érdekes az az hogy a "kutyabõr" mindkét oldalán szerepel a címe egy egy egymástól meglehetõsen eltérõ változata. 

A fentebb leírt az lényegesen kimunkáltabb és több elemet tartalmaz, mint a "hátoldal". A címer körüli szöveg azonban egyezi mindkét oldalon, bár az "elõoldalon" félkörívben követi a címert alul és felül is. A "hátoldal" szövegrésze csak enyheívû (nem címerkövetõ) és nem kalligráfikus a betûstílus.

Miért e kétféle változat? Elképzelhetõ e hogy a "hátoldal" a család javaslata volt, míg a cikornyásabb az udvar ajándéka valami hõstettéért a család egyik tagjának?

Köszönöm ismét! 

Üdvözlettel Laszlo Ghimessy

 

Látsd még korábbiakat

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142502356&t=9000502 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142404633&t=9000502 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142223487&t=9000502   

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142214599&t=9000502

kutat_ás Creative Commons License 2017.01.28 0 0 16625

Köszönöm a tippet! A halottikat valóban csak a szülők haláláig néztem át. Ezt pótolni fogom.

Előzmény: B.Géza (16624)
B.Géza Creative Commons License 2017.01.28 0 0 16624

Én még vissza mennék a levéltárba és keresgélnék a születés utáni adatokban, megérte a felnőttkor, talán helyben házasodott sajnos ezt végig kell járni. Én egyszer 3 hónapos kutatást dobtam ki mivel megelégedtem azzal, hogy a személy megérte a 18 évet tehát az a tuti, ha még 2 évet kutatok megtalálom a halotti bejegyzést. Tehát alaposan végig kell járni az utat, csak az a biztos.

Előzmény: kutat_ás (16623)
kutat_ás Creative Commons License 2017.01.28 0 0 16623

Kedves Kutatók!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy ága a családfámnak, ahol elakadtam.

Egyik szépanyám édesanyja a római katolikus vallású Mojzes (Moyses, Mojses, Mózes) Rozália volt. Halotti bejegyzése szerint 1865. december 14-én halt meg Makón 90 évesen, és Zsámbokról származott. Házasságát 1794. február 24-én kötötte Makón. A bejegyzés szerint ekkor a menyasszony 17 éves volt. Ezekből az adatokból arra következtettem hogy ősanyám valamikor 1774 és 1778 között születhetett. Átnéztem a zsámboki katolikus keresztelési anyakönyvet, a keresést bő tíz évre kiterjesztettem, de sem ősanyámat, sem más Moyses nevű személyt nem találtam. A következő lépésként az FS indexadatai között indítottam egy keresést. A szűkebb intervallummal mindössze egy személyt találtam. Ezt a Moyses Rozáliát 1776. január 21-én keresztelték meg a Nógrád megyei Rimócon. A héten a levéltárban átnéztem a korabeli rimóci anyakönyveket, és találtam testvéreket, a szülők házasságát, és a szülők halotti bejegyzését is. Nagy a kísértés, hogy ezt a Rimócon keresztelt Moyses Rozáliát tekintsem ősanyámnak, hiszen kora alapján megfelelne ősanyám házassági és halotti anyakönyvi adatainak. Ugyanakkor eddig nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találnom arra, hogy a két személy azonos.

Tud valaki ajánlani olyan módszert és/vagy forrást (pl. valamilyen összeírás), ami segítene az azonosság tisztázásában? Nekem sajnos nincs ötletem. :(

Köszönettel:

 

vörösvári Creative Commons License 2017.01.27 0 0 16622

szívesen

Előzmény: sammick (16621)
sammick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 16621

Ez jól hangzik, úgy látom, ugyanarról a faluról van szó. Köszönöm.

Előzmény: vörösvári (16620)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.27 0 0 16620

A Stader könyvben van egy Martin Bausenwein, ő 1754 körül született, Würzburg püspökségből vándorolt a bánáti Schöndorf faluba, ott halt meg 1802.11.20-án.

Előzmény: sammick (16619)
sammick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 16619

Köszi mindenkinek. Esetleg valaki kutatásai során belebotlott már a Bauszenwein családnévbe? A temesi Szépfaluból bukkant elő egy 1848-as g. kat. keresztlevélen, mint Zimmer Péter édesanyja.

Előzmény: sammick (16612)
almirena Creative Commons License 2017.01.27 0 0 16618

Nekem csak úgy sikerült ilyesmi, ha valaki közülük valahol szintén családfát épített és a közös elemek alapján megtaláltuk egymást. Örülnék, ha volna más mód is.

Előzmény: Neucerma (16617)
Neucerma Creative Commons License 2017.01.27 0 0 16617

Sziasztok!

 

Lentebb írtam egy hsz-t, de sajnos nem kaptam választ, ezért ismételten megírom, mert tanácstalan vagyok a továbblépést illetően.


Élő leszármazottakat, rokonokat szeretnék felkutatni, miután a családfát - levéltári anyagokból, anyakönyvekből, ... - visszamenőleg már viszonylag jól sikerült felállítani, mindezek alapján találtam olyan oldalágakat, akikről nem igazán tudtam. A gondom az, hogy ezeknél az oldalágaknál mindig megakadok kb. 1930-1940 körül, a hatályos jogszabályok kutatási tiltásai miatt.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet hozzáállni az ilyen rokonok felkutatásának, ha pl. tudok egy házasságról (nevek, helyszín, időpont) az 1930-as évekből (azaz az innen származó gyermekek még élhetnek), azonban a nevüket, születési idejüket, ... már nem tudom. Van valakinek ilyen tapasztalata, gyakorlati tanácsa, hogyan, merre érdemes elindulni?
Előre is köszönöm a segítséget, minden ötletet örömmel vennék.

Üdv, István

akiróm Creative Commons License 2017.01.26 0 0 16616

Bauszenwein

Előzmény: sammick (16612)
Kolibri1803 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 16615

Bauszenwein Terézia

Előzmény: sammick (16612)
almirena Creative Commons License 2017.01.26 0 0 16614

én is a b-re szavaznék

Előzmény: egonca (16613)
egonca Creative Commons License 2017.01.26 0 0 16613

Szerintem az egy B betű

Előzmény: sammick (16612)
sammick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 16612

Sziasztok! Egy kis kiolvasási segítséget szeretnék kérni. Rauszemvein lehet? Köszönöm!

 

1

2

JPmiaou Creative Commons License 2017.01.26 0 0 16611

Milyen vallású volt a dédi? Ha evangélikus, az nincs a FamilySearch-ön, de talán érdemes megnézni a http://www.oskereso.hu// -n, ami fizetős, de folyamatosan bővül. (A Dvorzsák-féle helységnévtár szerint a Vas megyei Nádasd többnyire római katolikus volt. A katolikus keresztelések többnyire kereshetők az FS-en, de nem ad ki Vaszi-t a helyre szűkítve. Ezért kérdeztem az evangélikust. Persze lehet, hogy azért nem talál, mert nem a Vas megyei Nádasdról van szó -- volt belőlük egy tucat.)

 

1919 még mindig túl "friss", hogy az FS-en legyen, de megjegyzem, hogy a Szatmár megyei Kocsord Győrteleken volt anyakönyvezve.

Előzmény: Sándor Imre (16610)
Sándor Imre Creative Commons License 2017.01.25 0 0 16610

Igen, èrtem!

A dèdimet tudom, aki a legrégebbi; Vaszí Mária, 1880. Szeptember 22., Nádasd. Illetve van meg valaki, talán apai nagyapám?!:

Imre Lajos, 1919.okt.29., Kocsord. Ez ket külön vonal. Talán ez segíthet. A familysearch nem segített.

Köszönöm!

Előzmény: JPmiaou (16607)
akiróm Creative Commons License 2017.01.25 0 0 16609

Az én  Dósa felmenőim könnyen származhatnak a jászságból, még bele kell ásni magamat. De több családfát kutatok, igy nehezen haladok.

Előzmény: Dósa Erzsi (16600)
akiróm Creative Commons License 2017.01.25 0 0 16608

A Pest megyei Levéltárban 130 évre visszamenőleg lehet kutatni a születést / tehát a Polgári Anyakönyvet már 1895-től sem/ a házasságit csak 1930-ig, a halott maradt a 30 évre visszamenőleg. Nagyon felháboritó!!! Ez 2017.január 16-tól van igy, én ekkor voltam ott és már nem tudtam megnézni a születési anyakönyveket, melyet kikértem 1895-től.

Előzmény: Vinyooo (16606)
JPmiaou Creative Commons License 2017.01.25 0 0 16607

A FamilySearch még sok évtizedig nem is fog adni születésit 1953-ból! Az adatvédelmi szabály pár évvel ezelőtt szigorítva volt, tehát születési adatok azt hiszem, most már 100 év múlva válnak csak nyilvánossá (vagy több: van olyan értelmezés, hogy 120 év múlva). A másik szempont, hogy az FS huszadik századi magyar anyaga nagy többségben még nincs feldolgozva (indexelve), tehát nem kereshető.

 

Ha tényleg fogalmad sincs a nagyszüleid adatairól, akkor az anyakönyvi hivatalban lehet kérni kivonatot édesapád születéséről, pénzért. De előbb talán érdemes megnézni az íróasztal-fiókokat, vagy megkérdezni a nagynénit: vannak-e a kivonatok, értesítések, vagy egyéb iratok, ahonnan indulni lehetne?

Előzmény: Sándor Imre (16605)
Vinyooo Creative Commons License 2017.01.25 0 0 16606

Hello,

csak gyorsan válaszolok neked, a törvények szerint 

anyakönyvek kutathatóságáról:

 

(2) A levéltár által őrzött anyakönyvbe bejegyzett adat megismerésére a közlevéltárakról szóló törvény­nek a közlevéltár anyagában történő kutatásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni, ha az anyakönyvi adat keletkezése óta kilencven év eltelt.

 

1953 nagyon közeli, az nem lesz fent sehol, a nagyszülőkkel nem tudod kezdeni?

 

sok szerencsét , minden(kezdet) indulás nehéz :)

Előzmény: Sándor Imre (16605)
Sándor Imre Creative Commons License 2017.01.25 0 0 16605

Sziasztok!

Imre Sándor vagyok. Én gondban vagyok, ugyanis már a saját szüleimet sem találtam meg, nem is tudok mélyebbre ásni. Segítene nekem valaki?

Édesapám Imre Sándor, 1953. Augusztus. 13.-an született Kocsordon,nem élő, anyja neve Jakab Erzsébet, református.

A familysearch semmit sem adott.

Előre is köszönöm!

RegElek Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16604
Előzmény: TomM2222 (16602)
RegElek Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16603

Csongrád város anyakönyveire gondoltam :)

Előzmény: keres-gető (16586)
TomM2222 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16602

Kedves Mindenki, létezik valahol információ, az anyakönyvekben található latin rövidítésekről szavakról, (pl. nobilis, agilis, vulgo, alias...), szakmákról? Jó lenne valami tudományos magyarázat, melyiket mikor használták, azok mit jelent pontosan.   Köszönöm: T.

TomM2222 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16601

Kedves Alipapa, jómagam is a Moró családfát kutatom. Pár éve kezdtem, de az erre fordított hasznos idő csak néhány hét. Ennek ellenére szerintem érdemes lenne átnézni, kinek milyen adatai vannak, ezzel időt spórolnánk. Ha jól láttam korábban írtad az e-mail címed, arra küldök majd egy levelet a következő napokban (összeszedem az anyagokat). Adataim kb. 1800-as születésű felmenő + szülei (év nélkül). Pozsonytól északra fekvő területekről (Székelyfalva (ma Sekule),  Morvaszentjános (ma Moravsky Svätý Jan)). A terv az - és itt jön az érdekes rész - hogy összekapcsoljam egy, a család birtokában lévő nemesi oklevélben (1627) szereplő nevekkel. 

Üdv.: Tamás

Előzmény: alipapa3 (16281)
Dósa Erzsi Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16600

Kedves akiróm! Én most az anyai ágat kutatom , ők nagybecskerekiek, illetve gátaljaiak. A Dósa családfa kész, a férjemé. Ők kunszentmártoniak és Jászapátiból mentek Kunszentmártonba.

Előzmény: akiróm (16598)
Dósa Erzsi Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16599

Köszönöm szépen, sajnos Kalocsán nincs Nagybecskerekről adat. A másikat megnézem

Előzmény: aligátor_animátor (16597)
akiróm Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16598

Dósa Erzsi:  az én felmenőim között is vannak Dósák. Tápiószecsőiek. Azt még nem találtam meg, hogy pontosan honnan származnak. Te melyik Dósákat keresed?

 

aligátor_animátor Creative Commons License 2017.01.24 0 0 16597

Üdv, itt elég sok anyakönyv elérhető online: http://archivum.asztrik.hu/?q=oldal/feldolgozottsag-attekinto-tablazat, Nagybecskerek 1734-1816/1834 között a familysearch oldalon (r.kat).

Temesvár szerintem csak kint, helyben.

Előzmény: Dósa Erzsi (16596)
Dósa Erzsi Creative Commons License 2017.01.23 0 0 16596

Kedves Fórumozók!

 

 Szeretnék érdeklődni, hogy nincs- e valakinek ötlete, hogy férhetnék hozzá a szerb anyakönyvekhez.( Nagybecskerek) illetve a temesvári levéltári adatokhoz? Nem ismerős- e valaki ezeken a helyeke, aki elvállalná felmenőim megkeresését? Köszönettel: Dósa Erzsi

vörösvári Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16595

linkelem az egészt, ahonnan kivágtam a részt

 

Előzmény: vörösvári (16594)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16594

Akkor újabb segítséget kérek a kiolvasásban, itt a kivágott résznél a feleség vezetékneve és a származási helye érdekelne, talán Maria Viktoria Riss a feleség neve és talán Guggelloch a település. Előre köszönöm a választ. Remélem rákattintva a képre nagyítva lesz a kép.

 

 

 

 

 

 

 

gesztimisi1694 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16593

Nagyon szépen köszönöm!

Akkor kiegészíteném a leírásomat azzal, hogy Giczi Lászlónak és Török Erzsébetnek 4 gyermeke született: 1785-ben Ferenc Szentmiklóson, 1788-ban Katalin Rábaszentmihályon, Erzsébet 1791-ben Koroncón és 1794-ben István szintén Koroncón.

Előzmény: r.roy (16588)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16592

Köszönöm,

megnéztem nagyításban, nincs több ilyen betű a nagyobb szövegben sem, igazából a Keller és Kiber nevek kezdő k betűjét is csak azért tudtam elolvasni, mert már indexelve volt az FS házasságoknál a nevük, elismerésem a indexelőnek érte, kár hogy a házasságoknál a házasuló felek lakóhelyeit nem indexelik, ez sokszor segítene a kutatásnál

Előzmény: JPmiaou (16591)
JPmiaou Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16591

Ha az Keller, akkor talán inkább Weiler, de a nagyobb nézet túl homályos, hogy másik (biztosabb) W-t találjak.

Előzmény: vörösvári (16590)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16590

ez a második példány

 

Előzmény: vörösvári (16589)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.22 0 0 16589

Szeretnék segítséget kérni egy helységnév elolvasásához, a fentről második cellában a Joseph Keller és Maria Kiber közti helységnévről lenne szó. Én Wailer névre gondoltam, de nem vagyok benne biztos. Berakom két példányban, az egyikben nagyítva van. Előre köszönöm a választ.

 

r.roy Creative Commons License 2017.01.21 0 0 16588
Előzmény: gesztimisi1694 (16585)
chab7hu Creative Commons License 2017.01.21 0 0 16587

Szia! A chab7kutato kukac gmail pont com címre írhatsz nekem, de akár magad is beírhatsz a táblázatba, ha megadsz egy email címet azzal szerkesztési jogot tudok hozzáadni.

Előzmény: Madri89 (16584)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.21 0 0 16586

" Csongrádot teljesen összeszedtem (születési, halotti, házassági)"

 

Én nem látom az 1895 előtti  hódmezővásárhelyi házasságiakat ....

Előzmény: RegElek (16516)
gesztimisi1694 Creative Commons License 2017.01.21 0 0 16585

Tisztelt Kutatók!

 

 

2 személy halálának időpontját keresem, de sajnos sehol sem találom.

 

 

Giczi László (szül.: Bogyoszló (ma Győr-Sopron megye), 1762. júl. 31.; római katolikus) és Török Erzsébet (szül.: (Fertő)Szentmiklós (ma Győr-Sopron m.), 1765. szept. 14.; róm. kat.) 1784. jan. 19-én házasodott össze Szentmiklóson.

A házassági anyakönyvben van egy információ Giczi Lászlóról, hogy bogyoszlói születésű, de 1784-ben már rábaszentmihályi (szintén Győr-Sopron m.), nőtlen férfi volt.

A „familysearch szerint” 3 gyermekük született: Ferenc 1785-ben Szentmiklóson, Erzsébet 1791-ben Koroncón (Győr-Sopron m.) és István 1794-ben szintén Koroncón. (Itt megjegyezném, hogy mindhárom gyermek esetében más-más a keresztszülő, így csak feltételezem, hogy a koroncói Giczi László és Török Erzsébet az egy és ugyanaz, akik 1785-ben Szentmiklóson voltak.) Az 1794-es születési bejegyzés szerint az apa szolgáló volt, ezért is gondolom, hogy a későbbiekben esetleg más településre kerülhetett…

 

 

Átnéztem a fertőszentmiklósi, rábaszentmihályi, koroncói és bogyoszlói halotti anyakönyveket, de sehol sem találtam róluk semmi bejegyzést. Az említett települések házassági anyakönyveit is átnéztem a gyermekekre vonatkozóan, de arról sem találtam semmit.  

 

 

Kutatásai során, esetleg nem „találkozott” velük valaki?

Madri89 Creative Commons License 2017.01.21 0 0 16584

Sziasztok!

Először is köszönet a táblázat megosztásáért és a hatalmas munkáért!

Kutatásom során kitöltöttem néhány eddig üres sort. Szívesen átküldöm, hogy be tudjátok írni a táblázatba, ha megadtok egy email címet :)

Üdv, Adrienn

Előzmény: chab7hu (16515)
Neucerma Creative Commons License 2017.01.21 0 0 16583

Tisztelt fórumozók!

Élő leszármazottakat, rokonokat szeretnék felkutatni, miután a családfát - levéltári anyagokból, anyakönyvekből, ... - visszamenőleg már viszonylag jól sikerült felállítani, mindezek alapján találtam olyan oldalágakat, akikről nem igazán tudtunk. A gondom az, hogy ezeknél az oldalágaknál mindig megakadok kb. 1930-1940 körül, a hatályos jogszabályok kutatási tiltásai miatt.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet hozzáállni az ilyen rokonok felkutatásának, ha pl. tudok egy házasságról (nevek, helyszín, időpont) az 1930-as évekből (azaz az innen származó gyermekek még élhetnek), azonban a nevüket, születési idejüket, ... már nem tudom. Van valakinek ilyen tapasztalata, gyakorlati tanácsa?
Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv, István

GhLaszlo Creative Commons License 2017.01.20 0 0 16582

Előre is hálásan köszönöm! Nem fogok visszaélni segítõkészségével. 

Üdvözlettel Ghimessy László

Előzmény: Alexxx54 (16581)
Alexxx54 Creative Commons License 2017.01.20 0 0 16581

Ha esetleg fordításra van szükséged szlovákról - magyarra, vagy fordítva, nagyon szívesen segítek.

Írj ide: lentulusz@pobox.sk

Előzmény: GhLaszlo (16579)
r.roy Creative Commons License 2017.01.20 0 0 16580

Egy utólagos bejegyzés a budapesti I. ker. 310/1947 halottira hivatkozik.

FS-ön fenn vannak a '47-es halottik, de az I. kerületiben összesen 133 bejegyzés van.
Elírás lehet vagy lehet további anyakönyv is?
Megnéztem más kerületeket is, de nem találtam a keresett személyt.

GhLaszlo Creative Commons License 2017.01.20 0 0 16579

Kedves Sándor! 

Köszönöm az ötletet, utánanézek! 

A Forgách családnak egyszer megtaláltam a magyar oldalát (egyenlõre nem találom, de meg fogom) és írtam nekik pár emilt. Sajnos azonban nem válaszoltak. Megpróbálom majd ismét. 

Ami a címert illeti; nem vagyok otthon a családkutatás és nemességi eljárások történetében; ott abból indulok ki hogy minimum kettõ címernek kell lenni. Ezek valószínüleg azért kicsit eltérnek egymástól mert akkoriban még nem volt fénymásolás. Azaz tulajdonképpen igen :) fény kellett a másoláshoz. Esetleg gyertyafény... Félretéve a tréfát szóval az egyik címert le kellett adni az udvarnál, a másikat megtartotta az adományozott család. Mindkettõ azonban hitelesítve van. Gondolom a címer alatti kis "ákombákommal". Szóval a nagy kérdés hogy hol lehet az eredeti. Feltételezem hogy Bécsben mivelhogy ottani kiállítású. 

Több homályos ötletbõl arra következtetek hogy volt valamiféle megújítási procedúra, eljárás jóval késõbb (100-150 évvel?). Nem tudom hogy mi lehetett az oka, de elképzelhetõnek tartom hogy a nevet akkor módosították a mai formára. Lehet hogy a címeren is módosítottak. Egyébként erre utal hogy a "kutyabõr" mindkét oldalán van családi címer festve. A felirat körülöttük azonban egyezik. A dátum is. Az egyikre azonban odakerült a mai írású név. Is. A stílusból ítélve jóval késõbb. 

Azután ott van még a nagy kérdés hogy melyiket lehetne eredetinek, azaz az elsõnek tekinteni ami az adományozás alapját adta?

Mégegyszer köszönöm az eddígi segítséget is! 

Üdvözlettel Laszlo Ghimessy

Előzmény: Alexxx54 (16578)
Alexxx54 Creative Commons License 2017.01.19 0 0 16578

Kedves László!

Nagyon sok szlovák nyelvű oldalt találtam a Forgách és Ghymesi családokkal kapcsolatban.

Valószínűnek tartom, hogy ezeket, legalábbis nagy részüket már átnézted.

Trencsényben van egy Polgári Társulás FORGACH de GHYMES néven. A Forgáchok ma elő

leszármazottai alapították. Velük próbáltad felvenni a kapcsolatot?

Az oldalon történelmi domunektumok, családfák, szlovák nyelvű szakirodalom található.

www.forgach.org

Üdvözlettel: Sándor

Előzmény: GhLaszlo (16577)
GhLaszlo Creative Commons License 2017.01.19 0 0 16577

Szervusztok! 

Azután szeretnék érdeklõdni hogy van e topiktárs aki útba ejti a nyitrai, esetleg a bécsi levéltárat és van egy kis "felesleges" ideje ott?

Csak arra lennék kívácsi hogy van e egy családi címer (eredetije) regisztrálva ott, esetleg egy nemességi kérelemmel együtt benyújtva. A név akkori írásban Gimesi, de elképzelhetõ hogy van egy már mai formában is esetleg késõbbrõl mint Ghimessy. 

Az évszám 1633 április 9 (ekkori keltezésû a "kutyabõr") vagy ahoz közeli és Bécsben lett kiállítva. 

Látsd errõl bõvebben még a következõ linket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142223487&t=9000502 

Elõre is köszönöm! 

Üdvözlettel Laszlo Ghimessy Svédországból

Alexxx54 Creative Commons License 2017.01.19 0 0 16576

Nagyon köszönöm, hogy utána néztél!

Közben megtudtam, hogy Bergen-Enkheim kisvárosról van szó.

A későbbi anyakönyvekben ott találtam Lentulusokat.

Viszont az 1781-1825-ös anyakönyvek még nincsenek digitalizálva.

A Kasseli Levéltárban találhatóak és ott lehet kutatni.

Még megpróbálok segítséget kérni a német fórumon,

de valószínű hogy ki kell oda mennem.

Még egyszer köszi!

Előzmény: Kutató12 (16572)
JPmiaou Creative Commons License 2017.01.19 0 0 16575

Casino! Azt hiszem, megfejtetted.

 

Még mindig egy kicsit össze vagyok kavarodva, mert a Krúdy elbeszélés szereplője pincér, nem pontszámláló. A MEK szómagyarázata téved, vagy összefüggő foglalkozásokról van szó? (A kaszinó és a kávéház ennyire összetartoztak?)

 

Mindenesetre írok a megadott MACSE címre (köszönöm!), mert nálam másodszor jött fel a kérdés, és biztos, hogy mások is beleakadtak már.

Előzmény: akiralk (16574)
akiralk Creative Commons License 2017.01.18 0 0 16574

Megnéztem újra a marquer utáni szót, lehetséges hogy nem településnév, hanem Casino van odaírva? Mert ebben az esetben jelentheti a pontokat felíró személyt.

Előzmény: JPmiaou (16569)
akiralk Creative Commons License 2017.01.18 0 0 16573

Én úgy értelmezem, hogy a markőrnek két jelentése van, az egyik a pontokat felíró személy, a másik pedig a felíró pincér. Tehát nem a pincér ír fel pontokat. http://www.kislexikon.hu/markor.html Én valószínűbbnek tartom a pincér jelentést ebben az esetben.

 

Ha szeretnéd a MACSE listához adni, akkor Ákosnak kell írnod:  http://www.macse.hu/society/impresszum.php

Előzmény: JPmiaou (16569)
Kutató12 Creative Commons License 2017.01.18 0 0 16572

Sajnos Friedrich Gideon Lentulus-t nem találtam.  Az 1800-as évszámhoz közeli születéseket sem.

:(  Sajnálom.

Előzmény: Alexxx54 (16568)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.18 -1 0 16571

Gondolom, mivel úgy is ott van dolgod, ez a felajánlás teljesen ingyenes a segítségre szorulóknak :-)

Biztos vagyok benne, hogy ez a beírás nem egy Önreklámot takar, kérlek erősítsd meg a hipotézisemet. :-)

Előzmény: familiesfromtransylvania (16570)
familiesfromtransylvania Creative Commons License 2017.01.18 0 0 16570

Szervusztok! Erdélyi származású családfakutató vagyok és rendszeresen járok Erdélyi és a Patiumi egyházi-és állami hivatalokba kutatni.

2017.01.30-i kezdettel Arad-i és Szatmár-i kutatásokat folytatok.

Amennyiben segítségetekre lehetek, írjatok rám! Ezzel a felhasználó nevemmel dzsí-méles postafiókomra írhattok!

Üdvözlettel Stefanita

JPmiaou Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16569

Köszönöm a radixindexes linket; nem tudom, miért nem hozta fel nekem a Google. Szintén köszönöm a "felíró" fordítást. De a kérdéseim többnyire maradnak:

 

- Az egyik rimaszombati találaton "marquer in Co...." (vagy Ca...); gondolom, hogy helység nevéről van szó, de kiolvasni nem sikerül.

- A latin marg... vagy marq... kinézetű kifejezés ugyanez, vagy valami egészen más?

- A Krúdy elbeszéléshez járuló szómagyarázat pontok felírását említi, nem ételekét. Miféle pontok?

 

És ujabb kérdés: hogyan lehetne a marqueur/markőr/felíró foglalkozást hozzáadni a MACSE listájához?

Előzmény: akiralk (16562)
Alexxx54 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16568

Ezt az Amaliat az FS-en is megtaláltam, sajnos csak a halotti bejegyzés.

Viszont mivel egy ritka családnévről van szó és a hely és idő nagyjából egyezik - 2 év különbség - lehet,

hogy testvérek voltak. Persze a lehet az nagyon kevés.

Az FS-en Bergen Enkheim, Hesse, Germany alatt van jó néhány Lentulus név, de ezek néhány évtizeddel

későbbiek.

Van egy Friedrich Gideon Lentulus, aki esetleg tesvére lehet az általam keresett Kristófnak- Christoph.

Esetleg ha még ezt megnéznéd.

Május - júniusban készülök kimenni, persze 1200 km és lehet, hogy nem találok semmit.

Ezért próbálkozom.

Van valakinek valamilyen ötlete, hogyan keressem?

Az eddigiekért HÁLÁS köszönet!

Előzmény: Kutató12 (16567)
Kutató12 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16567

Esetleg ha van ötleted, hogy hogyan keressek még rá akkor írd meg.

Előzmény: Alexxx54 (16566)
Alexxx54 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16566

Köszönöm a segítséget Kutató12.

Sajnos a linkre kattintva csak az Ancestry kezdőoldala jelenik meg és oda nem enged belépni.

Esetleg leírnád, hogy melyik név jött ki, születési ideje és helye.

Előre is köszi!

Előzmény: Kutató12 (16564)
God:Boy Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16565

Feliró az éttermekben volt, felirta, hogy melyik pincér mit visz ki a konyhából (Krudy)

 

Előzmény: JPmiaou (16561)
Kutató12 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16564
Előzmény: Alexxx54 (16560)
Kutató12 Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16563

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni? Egy házassági anyakönyvben az volt a születés helyére írva: " Halászi com. niogt".  Ez mit jelent?

Köszönöm.

akiralk Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16562
Előzmény: JPmiaou (16561)
JPmiaou Creative Commons License 2017.01.17 0 0 16561

Egy foglalkozást próbálok azonosítani. Két rimaszombati példám van:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9TMV-TL3?mode=g&cc=1554443
1838 máj. 1, Julianna, törvénytelen, de apja fel van sorolva: Schvartz Vintze, kath., marqueur.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9TMV-YM3?i=521&cc=1554443
1836 nov. 18, Josephus, törvénytelen, de apja: Joannes Drotár, cath., marquer in Co???

(Egy generációval később, de az apa neve azt hiszem, ugyanaz: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9TMV-T8C?i=662&cc=1554443
113. 1862 dec. 20/21, Elisabetha, illegit., Joannes Drotár cath. pincerna)

Talán ide tartozik:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9TMV-YWG?i=506&cc=1554443
1830 nov. 16, Josephus, illegitimus, Wolf Joseph, Cath, Margirius(? nagyon nehéz megkülönböztetni az 'r'-t az 'x'-től).

Lásd még: Krúdy Gyula, A pincér álma (http://mek.oszk.hu/06100/06117/html/krudy_boldogult0011.html)
"Az óraigazítást Fridolin még kávéházi markőr korában szokta meg..."
A "markőr" szó utáni csillagra kattintva új ablakban megjelenik, hogy "a pontokat felíró személy, pincér (francia)".

Miféle pontokat ír fel egy pincér? Az 1830-as foglalkozás ugyanez latinul, vagy valami egészen más? Az 1836-os apa hol folytatja a foglalkozását? És egyáltalán igazam van, hogy a marqueur ugyanaz, mint a markőr?

Alexxx54 Creative Commons License 2017.01.14 0 0 16560

Szervusztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Szépapám - Lentulusz Kristóf 1880. április 5-én halt meg 78 évesen Losoncon - Felvidék.

Tehát 1801 vagy 1802-ben született. A halotti anyakönyvi bejegyzés alapján a születési helye

Hessen-Kassel a mai Németország.

A FS - en nem találom, viszont Bergen Enkheim-ben, Hesse tartomány, Frankfurt sok

Lentulus név jelenik meg.

Az Ancestry oldalán nem tudok belépni a Rheinland, Deutschland, evangelische Kirchenbücher, 1533-1950

oldalra. A Maestro kártyámmal nem tudok regisztrálni.

Ha esetleg valaki tudna segíteni, azért nagyon hálás lennék.

Felvidéki - Szlovákiai kutatásoknál viszont tudok segíteni, ha valakinek szüksége van rá.

Üdvözlettel: Sándor

RegElek Creative Commons License 2017.01.14 0 0 16559

Érdekes.
Nekem is van egy pár olyan amire azt írja nincs kép, pedig a táblázatba be vannak írva az évek. Hátha csak átmeneti kimaradás.
A 404-es hiba akkor jön, ha nincs a szám mögött ténylegesen film.

Előzmény: belányijózsef (16557)
familiesfromtransylvania Creative Commons License 2017.01.14 0 0 16558

Szervusztok! Erdélyi származású családfakutató vagyok és rendszeresen járok Erdélyi és a Patiumi egyházi-és állami hivatalokba kutatni.

Amennyiben segítségetekre lehetek, írjatok rám! Ezzel a felhasználó nevemmel dzsí-méles postafiókomra írhattok!

Üdvözlettel Stefanita

belányijózsef Creative Commons License 2017.01.13 0 0 16557

Bevallom, még csak 3 hete vagyok benne nyakig a kutatásban, de nekem vagy 404-et dob (ha a 00 után a GS Film numbert írom), vagy Image not available-t, mögötte sok pici Phot not available (ha a Digital Folder Numbert írom a / mögé). Ennek mi lehet az oka?

Előzmény: RegElek (16522)
Orciemma Creative Commons License 2017.01.13 0 0 16556

Kedves Prelleg, köszönet a tippért!

Katolikus Szitó családot kutat-e valaki? Próbálom megtalálni, honnan jöhettek az 1740-es években Békés megyébe. Úgy tűnik nem északról.

Freedom of mind Creative Commons License 2017.01.12 0 0 16555

Kedves Topictagok!
Szeretném megkérdezni, hogy hol lehetne megtudni, hogy ez a címer kié, vagy kié volt::
https://1drv.ms/i/s!AkMByGMbxILXiYVjM95QMc6fFCWyuQ
Ha valaki esetleg valamilyen támpontot tudna adni, nagyon megköszönném.

GhLaszlo Creative Commons License 2017.01.12 0 0 16554

Hálás köszönet "Prelleg"! 

Izgalmas. Csak lenne kicsit több idõm! 

Buta fejjel nem mentettem el azt az oldalt ahol egy ember, aki a Forgách csalából (vagy annak elõdjébõl ?) származva ugyan de következetesen elhagyta a Forgách nevet és már akkor Ghimessy-nek nevezte magát. Ami a legmegdöbbentõbb volt azonban az évszám: 1283 ha jól emlékszem. A dokumentumban azért zárójelben szerepel a Forgách név. 

Sajnos édesapámtól már nem tudok biztonságos információt kapni, ezért rám vár a feladat hogy kibogozzam a rejtélyt. 

Édesapám még szentül meg van gyõzõdve arról is hogy van a családnak kapcsolata a Vladár családdal is. De hogy miféle, azt egyenlõle homály fedi. 

Na ez is egy terület lesz. Majd. 

Hosszas kérdezõsködés alapján azonban (számomra innen Svédországból egyenlõre ellenõrizhetetlenül) családtagjaim akik édesapámat azért hébe-hóba meglátogatják, látni vélik a szobája falán az eredeti kutyabõrt. Hmmm mégsincs leadva valahová? 

A mindkét oldali fotómásolatát azonban megtaláltam, s alkalmasint beszkennelem a számítógépbe. Eredeti mérete lehet olyan 35 x 55 cm, bár nehéz eldönteni a "papír" széleinek rossz állapota miatt. 

ismét hálásan köszönöm! 

Üdvözlettel Ghimessy László

Előzmény: Prelleg (16553)
Prelleg Creative Commons License 2017.01.11 0 0 16553

GhLaszlo 16486. hsz.: A Hungaricana szerint van két íratanyag (online nem elérhető) is egy bizonyos Gimesy családról az MNL OL-ban (Országos Levéltár).: https://hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJEQVRBQkFTRSI6IFsiS0lSSyJdfSwgInF1ZXJ5IjogIkdpbWVzeSJ9&per_page=20

Mivel mind a kettőben nemességigazolásról van szó, és az egyik több évig is folyt (a Gimesy István-féle 1797-es, a másik 1794-1797, ezért összetartozhatnak), jó eséllyel sok adatot beküldtek, hogy bizonyítsák nemesi származásukat, pl. családfát. Ebből kiderülhet számos, eddig nem teljesen tisztázott kérdésre a válasz is. Pl.: Miért kapott újra nemesi címet és új címert a család? Miért vették fel a korábbi nemesi előnevüket a ghimesi Forgáchok és lettek Ghimessyek? (Gondolom csak az egyik águk.) Ki viselte először a Ghimessy nevet stb.?

Ekkoriban még a latin nyelvet használták hivatalos ügyekben, szóval a dokumentumok latinul íródtak. Az is lehet, hogy az édesapád az egyik megyei (az akkori lakhelyéhez legközelebbi) levéltárba adta le a nemesi címereslevelet.

https://hu.wikibooks.org/wiki/Címerhatározó/Forgách_címer

Orciemma 16523. hsz.: Gondolom Tiszapüspökiben nem találtad meg. Esetleg próbáld Sajópüspökit, vagy Szurdokpüspökit, mert az ex utáni betű 'S'-nek is olvasható.

Kolibri_1803: A Macse oldalán el lehet érni Szent-györgyi Albert második házassági bejegyzését a szegedi házassági anyakönyvben 1941-ből. Ez a 005846376-os filmen volt rajta.

https://familysearch.org/search/film/005846376

A film számának változtatásával (005846377, 005846378 stb.) ki tudták egészíteni a hiányzó Csongrád megyei anyakönyveket, majd később a zempléniek is meglettek. Lentebb chab7hu azt írta, hogy ha valaki részt szeretne venni a táblázat szerkesztésében, akkor, küldje el az email címét neki, hogy a szerkesztési jogot megadja.

JPmiaou Creative Commons License 2017.01.10 0 0 16552

A Genteam-en indexelt adatok vannak, és Burgenland csak igen hiányosan szerepel. (A Matriculán vannak képek, de többnyire csak Bécs -- és olvashatatlan német kézírás.) Ha a Genteam helységnévtára helyes, akkor személyesen kell Kismartonon keresni, az egyházmegyei levéltárban.

Előzmény: egonca (16551)
egonca Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16551

Köszönöm a tippet. Regisztráltam és kipróbáltam, de - eddig - nincs eredmény :(

Előzmény: JPmiaou (16549)
chab7hu Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16550

Pedig nem ad ki abban a tartományban filmeket. Keress csak rá nyugodtam. Lehet, hogy a jövőben oda is fognak feltölteni, de jelenleg 5898776-7000001 között nem találtam filmeket. Persze nem egyesével néztem, bármi lehet, de én ott nem találtam semmit, nemhogy magyart.

Mindenesetre a többi filmszámos lapot is felteszem a közösbe amit eddig kutattam, többen többre juthatunk.

Előzmény: keres-gető (16543)
JPmiaou Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16549

A Genteam helyégnévtára szerint Parndorfról 1685-től van anyakönyv, és Kismarton (Eisenstadt)-ban kell keresni.

Előzmény: egonca (16545)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16548

Mert a másodpéldányokat 1820 körül kezdték vezetni országosan , ez került a levéltárba, az eredeti anyakönyv meg maradt a plébánián, ami Ausztriához került és nem filmezték le a mormonok, de ha lefilmezték volna sem kapott volna belőle Magyarország, mert egy másik állam települése most már.

Előzmény: egonca (16547)
egonca Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16547

1778-ban vagy 1827-ben még nem csatolták el. :)

A Győri egyházmegyei levéltárban nincs semmi...

Olyan mintha 1827 előtt nem is lett volna Pandorf...

Előzmény: vörösvári (16546)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16546

Gondolom, mert Ausztriához csatolták a települést 1920-ban, ezért csak a megyei levéltárban megtalálható másodpéldányról készült mikrofilm Magyarországon a 60-as években a mormon projekt idején.

Előzmény: egonca (16545)
egonca Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16545

Sziasztok!

 

Pa(r)ndorf-ot keresem 1827 előtt, de sehol semmi adat, legalábbis én nem találom. Konkrétan 1778 érdekelne.

Úgy tudom, hogy a Győri egyházmegyéhez tartozik, de a GYEL-ben nincs, vagy nem találom.

 

Van valakinek ötlete?

 

Üdv. egonca

RegElek Creative Commons License 2017.01.09 0 0 16544

1912-ig megtaláltam, az rendben is van, az azutáni időszak érdekelne, illetve csak a halotti anyakönyvek, hiányzik két dátumom.


Én a Kacsány család egy részét keresem arra (illetve Tömörkényen), bár ez már inkább a 19. század eleje-közepe.
Illetve Kis részben a Sipka és Tiricz családokat is, de ők elég sokat vándoroltak a környéken (Mindszent, Csany, Tömörkény, Pálmonostora, valamilyen formában mindenütt felbukkannak).

 

Erről jut eszembe: Kacsány János (1871) ükapám azt mesélte magáról, hogy Rózsa Sándor rokona. De sajnos részletek nem maradtak fenn, hogy milyen ágon vagy milyen formában.
Nem tudtok valakiről, aki részletesebben foglalkozott Rózsa Sándor családfájával?

Előzmény: Elar (16539)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.08 0 0 16543

Én pedig bizton merem állítani hogy a 6 tól 7 millióig terjedő számokon is filmek vannak , sőt nagyösszegben fogadni mernék rá, hogy MINDEN milliós tartományban filmek vannak :-)

Előzmény: chab7hu (16542)
chab7hu Creative Commons License 2017.01.08 0 0 16542

Nem írtam, hogy magyar ! csak, hogy egy újabb csoport amiben keresni lehet az eddigi 4-5 milliósakon felül !

Nem félreértelmezni a dolgokat, könnyű rögtön a másiknak ugrani. Akár még lehet közte magyar is, elég nagy tartomány.

Előzmény: keres-gető (16541)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.08 0 0 16541

"találtam egy újabb adag filmet ami 7000001-8095555 között van"
Ha április elseje lenne, azt mondanám ez egy jól sikerült átverés volt........ 

Előzmény: chab7hu (16540)
chab7hu Creative Commons License 2017.01.08 0 0 16540

Az eddig ismert 4000000-5898776 közötti filmszámokon kívül találtam egy újabb adag filmet ami 7000001-8095555 között van. Ezek együtt megközelítőleg 3 millió filmet jelentenek. Lehet próbálgatni a filmszámokat ;) Valahol ott kell lennie amit keresünk. (Hacsak valóban nem tették fel a weboldalra eddig, és majd esetleg a jövőben a közbenső számokon fog felbukkanni. Jó keresgélést mindenkinek!

Elar Creative Commons License 2017.01.08 0 0 16539

Szia. Pálmonostora? 

Ott én is érdekelt vagyok. Én a Gaál nevet kutatom ott. Fs-en van fent. Én szerintem szinte mindenkit megtaláltam amit kerestem

Előzmény: RegElek (16533)
GhLaszlo Creative Commons License 2017.01.08 0 0 16538

Szervusztok és szép vasárnapot mindenkinek! 

Nem vagyok biztos hogy ebbe a körbe tartozik, de a családi címerrel kapcsolatos. 

Mai (Szlovák) földrajzi nevek magyar megfelelõi édekelnének. Ezt azért kérdezem mert azt hiszem sikerült beazonosítani a címerben szereplõ három hegycsúcsot, csak nem találom a magyar megfelelõiket. 

A három hegycsúcs: a vártól jobbra esõ: Plieska (375 m magas) és Jelenec mellett van, tõle picit nyugatra. A Gimesi hegytõl/vártól (a kép közepén) balra esõ hegy Kosztolány mögött van északra és Ploská-nak hívják (577m magas). Azt is sikerült kinyomoznom hogy a címerfestõ nagyjából hol állt mikor elkészítette vázlatát úgy 380 éve. Aki festette 1633-ban az a Nyitra mellett (mai Podhorány) nézett észak-kelet felé. 

Köszönöm a segítséget! 

Üdvözlettel G. László

 

Kolibri1803 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 16537

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a keresés menete? Hogyan bukkantatok rá például a zempléni anyakönyvekre? Szívesen segítenék, de nem tudom hogyan állhatnék neki. Ahogy írod is, elképzelhető, hogy a szabolcsi anyakönyvek többsége se csak 1909-ig érhető el.

Előzmény: chab7hu (16535)
szíl09 Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16536

Szerintem azért annyira nem zavaró. A lényeg az, hogy ott van és elérhető. Köszi érte. :)

Előzmény: chab7hu (16534)
chab7hu Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16535

Folyamatban még a kutatás, egyelőre ezt a területet találtuk. Ha lesz újabb felfedezés az is felkerül majd.

Engem speciel érdekelne, mert tuti, hogy ugyanígy fent van Pest megye is, hisz Zemplén sincs a böngészhetőben és mégis ott a film. Aztán keresem még az olyan egyháziakat amiken nincs keresztelési, valahol másik filmszámsorozatban annak is ott kell lennie. Aztán szerintem az 1908-1909 utáni Szabolcsiaknak is, mert egyes településeket meg lehet találni azután is, mint ahogy a böngészhető részen van, pl Nyírtass,Nyírkarász,Pátroha, Tornyospálca... házasságik halottik 1946,1948-ig

Előzmény: RegElek (16533)
chab7hu Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16534

Kiemelés miatt kezdődött így és így maradt. A táblázat nem chat egyébként, hogy üvöltést jelentsen, de ha zavaró akkor ha időm lesz átírom.

Előzmény: RegElek (16533)
RegElek Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16533

Ezt a két filmszám halmazt hol találtátok? Más számok nincsenek onnan, amit fel lehetne térképezni?
Engem Bács megyéből érdekelne pl. Pálmonostora (Puszta Péteri)

 

A nagybetűs neveket valaki elkezdte, aztán már én is ahhoz igazítottam. De valóban esztétikusabb lenne kisbetűkkel.

Előzmény: chab7hu (16528)
2xkiss Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16532

Csak Zemplént találtuk meg, nincs közte se borsodi, se abaúji település.

Előzmény: gedus (16531)
gedus Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16531

Sajnos még BAZ megye sem teljes, pl. Miskolc :-((((((

 

Előzmény: chab7hu (16528)
keres-gető Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16530

Picikét eltér a tárgytól, de kérdezném......
-- Mi az oka, magyarázata, értelme, hogy az excel táblázatban minden (üvöltve) nagybetűkkel van írva??
Beragadt a billentyűzet ??

Előzmény: chab7hu (16528)
akiróm Creative Commons License 2017.01.06 0 0 16529

Sajnos Pest megye egyáltalán nincs fent a FS-en. Én is abban lennék érdekelt, a MACSE-nak adatfeldolgozást is vállalok, Pest megyét- különösen Nagykáta, Tápiószentmárton, Tápióbicske, Pánd, Káva, Bénye, Gomba, Monor - szivesen feldolgoznám, de állítólag a mormonok a filmeket nem adják oda a MACSE-nak. Igy kénytelen vagyok Budapestet csinálni.

chab7hu Creative Commons License 2017.01.05 0 0 16528

Most, hogy már BAZ és Csongrád filmjeit kikutattuk merre vannak a FS bugyraiban, nem találkozott valaki Pest megyeiekkel? Azok ugyanúgy nem tallózhatók az oldalról (a legtöbbje legalábbis), de lehet így filmszámmal meglennének. Nekem pl Piliscsaba halotti az 50-es évek végéről jól jönne.

zerfer Creative Commons License 2017.01.04 0 0 16527

ezek szerint beletrafáltam... :oD

Csak nem vagyunk rokonok????

Előzmény: Orciemma (16525)
zerfer Creative Commons License 2017.01.04 0 0 16526

Csatlakozom. Mintha Békésszentandrás anyakönyveit nézegetném, ismerős nevek sora: Bencsik, Gazsó, Aszódi.... :o)

 

Arra a helységnévre nekem is Tiszapüspöki a tippem. Hozzáteszem, hogy ez nem feltétlenül jelent ottani születést, csak aktuális lakhelyet.

Előzmény: B.Géza (16524)
Orciemma Creative Commons License 2017.01.04 0 0 16525

Igen, ez a problémám, hogy nem tudni Az első különálló betű B, S - e, azután kis, kiő, a vége pedig ki.

Én Békésszentandráson vagyok érdekelt, bár a közelség Szarvashoz több házasságkötést eredményezett.

Előzmény: B.Géza (16524)
B.Géza Creative Commons License 2017.01.03 0 0 16524

Üdvözletem, sajnos elég rossz a kép főleg a kérdéses területen, viszont a nevek ismerősek, nálam Szarvas és környékén elég sok hasonló név előfordult.

Előzmény: Orciemma (16523)
Orciemma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 16523

Üdv. mindenkinek!

Segítséget kénék:

Hova való  a vőlegény Tóth Albertus?

Már volt tipp Püspöki, de ott nem találtam.

 Talán több szem többet lát.

Előre is köszönöm!

RegElek Creative Commons License 2017.01.03 0 0 16522

Az xxx helyére helyettesítendő a filmszám:
https://familysearch.org/search/film/00xxxxxxxx
Í
gy lehet őket tallózni.

Előzmény: csaladomi (16521)
csaladomi Creative Commons License 2017.01.03 0 0 16521

Tájékozatlanul kérdem: ezek a filmszámok mire jók? Én pl. keresem Sátoraljaújhely polgári anyakönyveit a 30-as évekből - ezeket nem találom a FS-kollekcióban. Viszont látom az táblázatban, hogy megvannak, csak én nem jöttem rá, hogy honnan varázsolhatók elő. Kaphatnék némi segítséget ehhez? Köszönöm előre is!

Előzmény: RegElek (16516)
zerfer Creative Commons License 2017.01.02 0 0 16520

Mit jelent a "sehol"? hol nézted eddig?

Sümeg és környéke elég tág fogalom. Anyakönyvezhették a halálát Tapolcán vagy Keszthelyen (ha pl. kórházban halt meg), de volt anyakönyvezés Bazsiban, Csabrendeken, Gógánfán, hogy csak néhány közelebbi helységet említsek.

Gyerek volt? Ha igen, az hol lakott? Lehet hogy idős korában hozzá költözött.

Előzmény: egonca (16519)
egonca Creative Commons License 2017.01.02 0 0 16519

Sziasztok!

 

Keresem Illés Karol(in)a halálozási helyét és idejét, de sehol nem sikerül megtalálni.

Karol(in)a született: 1854 szeptember 18. Tördemic Zala megye. Anyja neve: Németh Katalin, apja neve: Illés István

A család Sümegen - vagy a környéken - élt. Karol(in)a 1912 májusban még élt.

 

Tudna valaki segíteni?

 

Üdv. egonca

bonivagyok Creative Commons License 2017.01.01 0 0 16518

Drasnyák / Drásnyák / Drosnyák lenne nekem -> Pereszteg, Magyargencs, Adásztevel környékekről

Előzmény: iater (6134)
chab7hu Creative Commons License 2016.12.31 0 0 16517

Ma megint volt időm még keresni és a felső sorba be is írtam mely filmszámok között van kész a keresés, új szakaszokat is találtam azok is be lettek téve a táblázatba. Természetesen foghíjasan, mert első körben a szakaszokat keresem, minden sort nem vizsgálok át, majd akit adott szakaszban érdekelnek a filmek megnézi az üresen hagyott sorokat a filmszámoknál és kiegészíti. Szerintem benne lesz az is amit keresel, csak pont azt a sort nem töltöttem ki, de az adott 5000 film átvizsgálásával úgy gondolom maguk a filmszámok már szerepelnek mind. Már csak ki kell egészíteni melyik sor melyik település.

Előzmény: RegElek (16516)
RegElek Creative Commons License 2016.12.31 0 0 16516

Szia!

Csongrádot teljesen összeszedtem (születési, halotti, házassági), Szentes folyamatban.
Ha lesz egy kis időm, akkor beleírom a közösbe.

Viszont erre már valaki más is rájött régen szerintem, mert egyszer segített nekem egy hölgy, akinek pont azok a csongrádi anyakönyvek voltak meg amiket én is most megtaláltam (és pont az az egy évkör hiányzik amit én sem találtam meg).

 

Kérdés, hogy akkor csináltak e listát a filmekről? Lehet, hogy "feleslegesen" dolgozunk, mert már valahol megvannak ezek.

 

Fábiánsebestyént is keresem, ha esetleg valaki a születésikbe beleszalad, akkor azt szívesen fogadnám (halotti és házassági egy része meg van)

 

 

Előzmény: chab7hu (16515)
chab7hu Creative Commons License 2016.12.31 0 0 16515

Valaki összekutyulta a filmszámos gyűjtemény 48-as filmszámú munkafüzetét (még jó, hogy nem az 58-ast), amit újra visszapakoltam az eredeti formába.  Ha bármi rendezést szeretne valaki vele, akkor ne a közös fájlban tegye, hanem fájl menü - mentés másként, útvonalon töltse le a fájlt és a gépén rendezhető, kereshető formában megkapja - az eredeti sérülése nélkül. A közös munkánkat ne kutyuljuk már össze, nem kis idő, munka van már eddig is mögötte (köszönet érte az eddig benne résztvevőknek) és lesz is még remélhetőleg.

Pár naponta én is lementem egyébként, biztonsági mentésként.

 

A link, hogy ne kelljen visszalapozgatni az újan érkezőknek: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WQVDBMawE4zlBB7k5LR8dZBaK84UG1EBWGIx75pRHxI/edit?usp=sharing

Madgod Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16514

Nagyon köszönöm, akkor egyértelmű.

Előzmény: vörösvári (16513)
vörösvári Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16513

Utánanéztem most a neten, ez egy létező szepességi szász név, itt egy ott született politikus életrajza.

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Oskar_Marczy

Előzmény: Madgod (16512)
Madgod Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16512

Ez késmárki házassági anyakönyv, de egyébként nem tudok ilyen névről.

 

Mauksch-hoz vagy Morgsch-hoz kéne hasonlítania.

 

 

Előzmény: vörösvári (16511)
vörösvári Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16511

szívesen 

éltek ilyen nevűek a településen ? 

Előzmény: Madgod (16510)
Madgod Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16510

KÖszönöM!

Előzmény: vörösvári (16509)
vörösvári Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16509

szerintem Marczy, de hátha még mások is hozzászólnak

Előzmény: Madgod (16508)
Madgod Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16508

Üdv!

Kis segítséget kérnék.

 

A 2. sort nézve: Jacob Krausz mit Maria...

 

Milyen Maria?

 

Köszönöm!

 

kis várday Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16507

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszodat.

:)

Előzmény: JPmiaou (16504)
Csabavezér5 Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16506

M.J.

Előzmény: jázminapja (16505)
jázminapja Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16505

Segítséget szeretnék kérni a monogram megfejéséhez!

Köszönöm!

JPmiaou Creative Commons License 2016.12.30 0 0 16504

A Dvorzsák-féle helységnévtár (1877) szerint Somogyacsán helyben volt az rk templom. Az 1913-as helységnévtár szerint a polgári anyakönyvezés Andocson történt.

 

Az FS-en csak keresztelések vannak indexelve, tehát az 1895 előtti házasságokhoz úgy tudom, hogy a levéltárban vagy mormonéknál lehet csak hozzáférni. (Vannak fizetős rk weboldalak, például Győr és Kalocsa, de Somogyról nem tudok.)

 

Az 1895 okt. elseje utáni andocsi házasságok a FamilySearch-ön interneten vannak. Az 1895-1898 közöttiek a katalóguson keresztül találhatóak (004854147-es film, 785-ik képtől kezdve); 1898 novemberétől a megyénkénti felsoroláson keresztül (is) nézhetőek.

Előzmény: kis várday (16503)
kis várday Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16503

Tudja-e valaki, hol anyakönyvezték a Somogy megyei Acsa, a római katolikus érdekelne.. Az 1890-1900 közti házassági érdekelne. Előre is köszönöm.

Bolcs Bagoly Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16502

Sziasztok,

 

a levéltár adatait nincs az az isten hogy barhol online formaban elerjem ? Most pl 2 unnep kozott nincs is nyitva :( 

 

Kellene valami hatalmas bongeszheto adatbazis a familysearch.org-on kivul is a csendes estékre bongeszni.

 

Letezik ilyen ? 

 

Udv,

 

Gabi 

 

 

 

GhLaszlo Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16501

Kedves H. Sándor! 

Köszönöm az észrevételeidet! Mivel valóban csak a kezdetek kezdetén járok, nagyra értékelem a fórum segítõkészségét! 

Ahogy írtad, érdekes lesz a hátteret is kutatni. 

Tulajdonképpen az a helyzet hogy édesapám már elkészített egy jó négyszáz oldalas kutatást, ami saját elmondása szerint pont az általad említett aspektusokat takarja. 

Az õ idõrendi családfája azonban a korábbi behatárolt lehetõségek miatt hézagos. 

Bár még nem volt alkalmam elolvasni anyagát, azért én szeretném elsõsorban a folytonossági hézagokat a lehetõségekhez képest kipótolni. A párhuzamok során a kiegészítésk mindkét irányba még érdekesebbé teszik a témát. 

A családi címerrel ugyanez a helyzet. Bár ha meglesz az eredeti, az igen meg fogja könnyíteni a továbbiakat is. 

Azt is említetted hogy érdemes lenne belenézni a többi, valamilyen formában a családhoz kapcsolódó anyagokba is. 

Ezügyben eddig sajnos eredménytelen vagyok, mert a kapcsolatfelvétel az érintett családokkal nem jött létre. Megkeresésemre nem jön válasz, hogy miokból azt nem tudom. Itt marad a többé kevésbé nyilvános kutatás lehetõsége. 

Eddíg is sok érdekeset és megdöbbentõt találtam. Pl a család névhasználatával kapcsolatban. 

Sajnos nincs lehetõségem mindennap kutatni, így lassabban oszlik a homály, de hihetetlenül izgalmas. 

Köszönettel és üdvözlettel G. László

Előzmény: Higroszkópos Sándor (16494)
GhLaszlo Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16500

Szervusz! 

Hálás köszönet a kiegészítésért! 

Feltételeztem hogy ez egy másolat, mert az eredetit meg szokták tartani a kibocsájtók biztos ami biztos. Így van ez napjainkban is... 

Mivel akkoriban még nem volt lehetõség gépi másolatra, így kézenfekvõ hogy egy hozzáértõ feladata volt a lehetõségekhez képest leghûbb másolat elkészítése. 

A nyomozás folyik. Hol lehet az eredeti? 

Lehet hogy csak évek múlva fogok rábukkanni. 

Izgalmas útra kerültem! 

Köszönöm ismét! 

Üdvözlettel G. László

Előzmény: Gattamelata58 (16493)
GhLaszlo Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16499

Szervusz! 

Köszönöm eddigi segítségetek! Édesapám mondta hogy õ a MOL-ba adta le. Nekem ezt innen nemigen van lehetõségem ellenõrizni és mint te is rámutatsz, igen valószínû hogy õ nem ott adta le. Az emlékezet bizony ebben a korban (89 éves) már nem olyan pontos.

Mindenesetre Magyarországon élõ családtagtól megkérdeztem hogy lehetne e tõle pontosabb infót kapni ezügyben. Esetleg iktatási vagy ügyszámmal.

Az én eddigi kutatásaim sajna még nem hoztak eredményt a címer mai fizikai (esetleg eredeti) hollétével kapcsolatban.

Könnyen lehet azonban hogy egy bécsi vagy nyitrai, esetleg egy magán/családi-levéltár õrzi a titkot. 

Mivel nagyon az elején vagyok még csak a kutatásnak így minden segítséget szívesen veszek. 

Mégegyszer köszönöm! 

Üdvözlettel G. László

Előzmény: JPmiaou (16498)
JPmiaou Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16498

A MOL-ban őrzött címereslevelek jegyzékében nincs se 1633 áprilisában adományozott címer, se Gimesi családnév (semmilyen írásváltozatban), tehát nem valószinű, hogy ott található az eredeti címereslevél.

Előzmény: GhLaszlo (16490)
JPmiaou Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16497

A Wikipédia szerint Ferenczffy Lőrinc könyvkiadó volt és II. Ferdinándnak magyar udvari titkára.

Előzmény: GhLaszlo (16488)
RegElek Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16496

Tárgytalan, közben oda értem a Google docs-os linkhez :)

Előzmény: RegElek (16495)
RegElek Creative Commons License 2016.12.29 0 0 16495

Üdv!

Csongrádhoz, Szenteshez nincs véletlen hasonló segítség? (1912 utáni anyakönyvek)

Válaszod előre is köszönöm.

Előzmény: JPmiaou (16335)
Higroszkópos Sándor Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16494

Kedves László,

Ha elfogadsz egy személyes tapasztalatból vett tanácsot: első körben ne (csak) arra törekedj, hogy az időben minél régebbre juss vissza, hanem próbálj meg közelebbi adatokat is kikutatni, leellenőrizni. Számomra a családfakutatás legfőbb öröme nem az, hogy lassan egyre távolabb és távolabb jutok a mától, hanem az, hogy ezen keresztül időközben sok mindent megtudok a magyar társadalom- vagy életmódtörténetről, helytörténetről, amit addig nem tudtam, vagy nem tartottam fontosnak, hogy tudjam. Sokan sokfélék vagyunk, és bizonyára sok embert nem annyira érdekel ez az aspektusa a kutatásnak, de mivel úgy veszem ki, nemrég fogtál bele a dologba, szerintem érdemes ebbe is belekóstolni, és utána eldönteni, neked mennyire tetszik a dolog. Sokkal "élményszerűbb", ha egy ősöd nem csak egy rekord egy adatbázisban, hanem tudod róla, hogy 48-49-ben katonáskodott, pereskedett, kitüntették, helyi tisztséget vállalt, nagy vagyont gyűjtött vagy éppen csődbe ment, kivándorolt Amerikába, idős korában nagyon fiatal nőt vett el, gyilkosság áldozata lett stb. Nemesi családoknál, akikről több irat maradt fenn, ez szerintem még inkább reális vállalkozás.

 

Operatívabb tanács (szintén tapasztalatból): mindenképpen érdemes a mások által készített családfát akár szúrópróbaszerűen, akár teljesen leellenőrizni. Ehhez ma már sok online segítség van (pl. mormonok adatbázisai, gyászjelentések), így az apróbb hibák könnyebben kiszűrhetőek, és olyan feladatok, mint pl. a környékbeli anyakönyvek átnézése, sokkal gyorsabban elvégezhetőek, mint 30-40 éve.

 

Végül: ha nem tetted, ezt a tájékoztatót mindenképpen olvasd el: http://mnl.gov.hu/mnl/ol/csaladtorteneti_kutatasok

Előzmény: GhLaszlo (16486)
Gattamelata58 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16493

Kedves László!

 

Két apróság a kérdéseidhez.

 

Az ominózus q betű csupán egy nyomatékosító jel, a que rövidítése, nyomatékos "és" értelemben használatos, s általában egybeírják az egymást követően  felsorolt hasonló szerepű jelzők, vagy más szófajú szavak közül az utolsóval úgy, mint pl. a közismert római kori rövidítés SPQR feloldásában : "senatus populosque Romanus" = a római szenátus és nép. Tehát esetedben csupán annyit tesz, hogy császári és királyi.

 

A címer alatti név szerintem Laurentius Ferentzffy, azaz Ferentzffy Lőrinc. Úgy vélem, ő festette meg az általad ismert címert, tehát az csupán egy másolat, melyet a Ferentzffy Lőrinc festett meg, nyilván valakinek a megbízásából. Erre utal a név utáni rövidítés is, amelyet ugyan pontosan nem tudok feloldani, de nagyon emlékeztet a hivatalos ügyekben eljáró személyek neve után gyakran szereplő "Mpp" rövidítésre, melynek jelentése: Manu propria, azaz saját kezűleg, s.k. Itt biztosan nem Mpp szerepel, de az első betű bizonyosan M. Ha ez itt is a 'manus', azaz kéz szó rövidítése, akkor az egész rövidítés értelme alighanem "keze munkája", "keze vonása" lehet.

Előzmény: GhLaszlo (16490)
zerfer Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16492

hát ha tudnék latinul, akkor megmondanám... :o)

Előzmény: GhLaszlo (16490)
zerfer Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16491

Még egy ötlet... az Osztrák Nemzeti Könyvtár. Pl. a Forgách családról rengeteg kép elérhető náluk.

 

(azzal az "nÿ" rövidítéssel az a bajom, hogy tudomásom szerint az y görög eredetű, a latinban nem használták... de ha mégis, akkor a nobilis - nemes szóval lehet összefüggésben. De ez csak tipp! Várjuk meg, amíg hozzáértő is jelentkezik.) 

 

Címer másolat: ha édesapád szerint a magyar levéltár őrzi, akkor első körben hozzájuk fordulnék az ügyben.

Előzmény: GhLaszlo (16488)
GhLaszlo Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16490

Ismét köszönöm "zerfer"! 

Most ugyan szõrszálhasogató leszek, de van e jelentõsége annak hogy a szövegben ( Concessit Sacra Caesarea Regiae Majestas ) a Regiaq szerepel és nem Regiae? Esetleg csak félreírás, bár "q"-vel szerepel az szövegben. Azaz mondjuk inkább úgy hogy azt hiszem. 

Látsd a képet.

A szöveg rekonstruálva van és áttéve vektorgrafikára is. 

A címer egyenlõre ki van takarva mert megpróbálom rekonstruálni számítógépen. Ez ugyan idõbe fog telleni de ha kész lesz kiteszem az oldalra. 

Üdvözlettel G. László

Előzmény: zerfer (16489)
zerfer Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16489

a latin szöveg - talán - az egyszerűbb dolog, lássuk a köriratot.

Felteszem, hogy ez szerepel rajta:

Concessit Sacra Caesarea Regiae Majestas = adományozta ő szent császári és királyi fölsége

Vienna die 9* April Anno D(omi)ni. 1633 = Bécs, április 9-én az Úr 1633-ik esztendejében

 

Laurentius Ferentz = Lőrinc Ferenc

a rövidítés... hát az egylőre passz... :o)

de talán lesz valaki, aki segíteni tud!

 

 

Előzmény: GhLaszlo (16488)
GhLaszlo Creative Commons License 2016.12.28 0 0 16488

Kedves "zerfer"! 

Köszönöm gyors segítségét! 

A Hungaricana-ban ugyan sok érdekes infó van de sajnos semmi arról amit jelenleg keresek. Folyt köv a többi oldalon. 

Az elsõ kérdésemben a családi címeren szereplõ latin szöveg fordításához kihez tudok fordulni? 

Van e esetleg a fórumon valaki aki ezt meg tudja fejteni? 

A címer alján (látsd a csatolt két képet) a név végén szereplõ jelek számomra szintén megfejthetetlenek. 

Mivel a címert Bécsben adták ki, elképzelhetõ e hogy van e valahol egy másodpéldány, esetleg eredeti. Ha igen és történetesen Bécsben akkor hogy lehet/ne hozzáférni? Esetleg csak másolat erejéig is. Van e valami igazolási kötelezettség a jogosultságra? 

Hú mibe kezdtem :) ! 

Még egyszer ezer köszönet! 

Üdv Laszlo 

                                        

Előzmény: zerfer (16487)
zerfer Creative Commons License 2016.12.27 0 0 16487

Kedves László!

Az a gyanúm, hogy ilyen régi és kiterjedt család utáni kutatás nem lesz egyszerű, sok évi levéltári kutatás kell hozzá.

De első körben (ha nem ismernéd) javasolnék néhány linket, amit otthonról is elérsz - és talán találsz valamit.

Igy például a Hungaricana portált, továbbá az Arcanum (fizetős) oldalait.

Az utóbbiban nem csak az általad említett Nagy Iván könyvet találod meg, hanem Kempelen Béla "Magyar nemes családok" művét, vagy a nagy európai címergyűjteményt (Siebmacher's Wappenbuch). De találsz ott még más érdekességeket is, biztos vagyok benne!

Esetleg az osztrák levéltár online felülete is szóbajöhet: itt találod meg.

Körbenézhetsz továbbá a MACSE oldalain/fórumán.

 

Sok sikert!

Előzmény: GhLaszlo (16486)
GhLaszlo Creative Commons License 2016.12.27 0 0 16486

Szervusztok és Kellemes évvégét! 

Új vagyok ezen a fórumon, Svédországból. 

A Ghimessy családot kutatom mert édesapám elültette bennem a kíváncsiságot. A családból sajnos csak én kutatok most már mert édesapám a maga 89 évével már lezárta azt amit õ talált. Az õ anyaga azonban nagyon hézagos, én azonban találtam folytonosságot. 

Ami a lényeg hogy a család valamikor az 1600-as évek elején vált le a Forgách-családról és kapott nemességet, valamint családi címert. A családi címer ("kutyabõr") letétben van a MOL-nál. 

Pontosabb adatok ezzel kapcsolatban (azaz a leadással) egyenlõre sajnos nincsenek mert édesapám 89 éves és hát az emlékezet ebben a korban már kicsit hiányos. 
A nemesi címer fotokópiája azonban megvan és a családunk minden tagja kapott belõle. Sajnos eléggé megviselt az állapota és furcsa módon a "kutyabõr" mindkét oldalán szerepel a címer egy-egy változata. Az "egyszerûbb" rajzolatú címer-változaton szerepel a családunk mai írású neve is (Ghimessy), de az minden valószínûség szerint késõbb került rá. A szöveg azonban mindkét oldalon ugyanaz. 
Amit találtam az egy könyv amit valaki számítógépre vitt és az USA-beli Bringham Young University Provo város Utah állambeli könyvtárában van. Címe: Magyarország családai czimerekkel és nemzékrendi táblákkal Nagy István írta és 1853-ban adták ki Pesten Ráth Mór jóvoltából. Negyedik kötet. Ebben a könyben a 197-211-216. oldalon foglalkoznak a (Forgách) Gimesi család történetével visszamenõleg a család leágazásáig a Forgách családból. Pár, fõleg születési és vezetéknév adat hiányos, de a családfa töretlenül követhetõ. 
A nyomok az 1200-as évek elejéig nyúlnak vissza. Az õsök a mai Szlovákia/Nyitra környékérõl (a helyet ma Hrad Gymes-nek hívják; Kosztolány mellett a falu neve magyarul Gimes) származnak, és anno a Forgách csládról váltak le, valószínüleg a nemesi levél adományozásával kapcsolatban. Ennek az okiraton szereplõ dátuma 1633 április 9. 
A latin szöveg pedig így hangzik a címer fölött körívben: Consessit Sacra Caesarea Regiaq Majestas Alatta szintén a fenti körívet követve a dátum: Vienna die 9*(a csillag egy pici karika) =April Anno Dni. 1633 
A címer alatti szöveg a következõ: Laurentius Ferentz és két számomra sajnos ismeretlen jel, esetleg rövidítés. 
A kérdésem hogy mit lehet megtudni a családról, hogy lépjek tovább a kutatásban és esetleg milyen segítségt tudnék kapni a fórum kutatóitól. 
Van e az említett (a mi címerünkrõl) dokumentumról adat valahol? 

Elõre is köszönöm a segítséget! 

Üdvözlettel Laszlo Ghimessy

Szmirtnik Roland Creative Commons License 2016.12.27 0 0 16485

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy kutatja-e  valaki esetleg a Szmirtnik, Szmrtnik, vagy a Szmertnik családot?

Köszönöm!

2xkiss Creative Commons License 2016.12.27 0 0 16484

A falu református templomáról, hitéletéről már van adat 1617-ből. 

Vélhetőleg az anyakönyvezés sem 1856-ban indult helyben.Talán az 1856-os tűzvészben

semmisülhettek (?) meg az anyakönyvek, amikor a templom nem, de az egyházi irattár odalett.

Előzmény: toberci98 (16482)
zerfer Creative Commons License 2016.12.27 0 0 16483

Nem tudom, csak tippelem, hogy Mátészalka lesz az, amit keresel.

Nagyon közel vannak egymáshoz, ma már szinte összeérnek.

Előzmény: toberci98 (16482)
toberci98 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 16482

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy a Szabolcs megyei Ópályi reformátusai 1856 előtt hol voltak anyakönyvezve? 1856-tól már helyben a faluban vezették csak az előttieket nem tudom.

 

Köszi!

 

Kellemes ünnepeket!

Matirko1 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 16481

Sziasztok. Nowy Targ (Neumarkt, Galizia) anyakonyvei erdekelnének, de az FS oldalon nem latom, hogy meglenne.

Nem kutatja vagy nem indexeli valaki esetleg?

 

Egy 1869-es keresztelest szeretnék megnezni, romai katolikus,valamint egy 1863-67 kozotti hazassagkotest.

 

Es szerintetek melyik leveltarban talalhatnám meg?

Egyaltalan, Ti mit csinaltok, ha ilyen tavoli (Bprol) helyre vet Benneteket a kutatás?

 

Koszonom.

Es kellemes karacsonyt kivanok mindenkinek!

zerfer Creative Commons License 2016.12.23 0 0 16480

Szerintem majdnem 100%

Spigl (Spiegel) = Tükör, az utónév stimmel, a lakhely is.

Előzmény: _321 (16478)
_321 Creative Commons License 2016.12.23 0 0 16479

Az 1828-as összeírásban nem látok ilyen nevű családot, viszont néhány hozzászólással lejjebb írta is a kolléga, hogy mások mellett a kocsmárosokat is kihagyták.

Viszont ha januárban újra eljutok a Lángliliom utcába, lesz minek utánanézni, ez egy elég izgalmas szál, és megint csak köszönöm az újabb megfejtéseket! :)

Előzmény: zerfer (16477)
_321 Creative Commons License 2016.12.23 0 0 16478

Az 1828-as összeírásokban, Arakon két zsidó volt, Spigl Leopold és Spigl Ferenc - lehet, hogy utóbbi volt Tükör Erzsébet apja?

Előzmény: zerfer (16445)
zerfer Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16477

Továbbá: a kocsmáros úr neve is tisztul, kezdem inkább Czauner-nek vagy Zauner-nek olvasni.

Nézd meg a tanúknál a Fazekas név "z" betűjét, pontosan ilyen mint ebben a névben, csak esetleg kanyarított egyet induláskor a tisztelendő úr. 

De lehet "c" az elején, lásd a másik tanút: Csizmadia.

Előzmény: zerfer (16475)
kutat_ás Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16476

Igen. Köszönöm! Ma újra megpróbáltam és működik. Nálam lehetett valami hiba.

Előzmény: JPmiaou (16471)
zerfer Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16475

Megvan!!! :o)

educillatorem Darno(iens) = darnói kocsmáros

Ergo mégis csak igaz az a hm...hmmm... balkéz.

 

Viszont akkor az is sejthető, hogy Stoller (Stoler, Storer) Katalinnak a születésénél csak a mamát fogod megtalálni.

Sok sikert a továbbiakhoz!

Előzmény: _321 (16470)
zerfer Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16474

Mivel a gyerek vezetéknevét gyakorlatilag soha nem írták be az anyakönyvbe (ezt az FS teszi be, sajnos sokszor hibásan, lásd törvénytelen gyerekek) de az apáét mindig, ezért úgy vélem hogy az indexelő valami ilyesmit látott amikor beírta az adatokat:

keresztelt neve: Andreas

szülők neve: Joannes et Anna Roskos

Ebből az derül ki, hogy a Roskos családban megszületett a kis András, de a mama családnevét nem írták be (ami elég gyakori).

A második gyereknél viszont már szerencsére beírták :o)

 

Még egy megjegyzés: azt a Prusz kezeld fenntartással, jó esély van rá, hogy az inkább Grusz lesz.

Előzmény: sTarrrz (16468)
2xkiss Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16473

Szia!

 

Találkoztam már hasonlóval felvidéki anyakönyvekben, a szlovák FS. adatai között, jellemzően

a 18. században. Idővel ott is változott, és kiírták az anya leánykori nevét.

Ott eredetiben is nézhető volt, s látszott, hogy az apa nevét alkalmazta mindkét szülőre a pap.

Úgy gondolom itt is erről lehet szó.

Mivel nem látható az eredeti okmány, nem tudható az ottani bejegyzés formátuma.

Szerintem inkább az indexelő "értette félre a látottakat", hogy így került rögzítésre.

Vagy kötötte valami előírás az ilyen lejegyzéshez.

 

Én az apák neveként való értelmezést gondolom helyesnek a látottak alapján.

 

Előzmény: sTarrrz (16468)
2xkiss Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16472

Szia!

 

Nálam is volt tegnap ilyen, sikertelenül próbáltam többször is egy filmet, mára "megjavult".

Előzmény: kutat_ás (16467)
JPmiaou Creative Commons License 2016.12.22 0 0 16471

Szúrópróbaként megnéztem Szent-Györgyi Albert második házasságát (Szeged, 1941), és szépen feljött. Talán a böngésző valamit rosszul "tett el", és érdemes volna a legelejéről kezdeni? Az FS másfél óra alatt elfelejti, hogy már bejelentkeztem, két nap után már semmi remény.

 

Második és harmadik szúrópróbáim is bejöttek. (Borbiró Pongrác halotti, Szeged 1937; és találomra a 005845530-as film, ami Füzérkomlós, Abauj-Torna 1895-1905 házassági anyakönyve.)

Előzmény: kutat_ás (16467)
_321 Creative Commons License 2016.12.21 0 0 16470

Ő mindenképpen "ártatlan" lenne a félrelépési ügyekben, azt úgyis a szülők követték (volna) el. :)

De ha a plébános nem ismerte a szülőket, nem lett volna kézenfekvő megkérdezni magát a menyasszonyt? :)

Egyébként köszönöm az újabb megfejtéseket!

Előzmény: zerfer (16466)
B.Géza Creative Commons License 2016.12.21 0 0 16469

Mivel a gyereknél szerepel a vezetéknév ezért az apánál nem volt szokás oda írni, az anyánál viszont elég gyakran csak a keresztnevet írták. Szerintem Andrásnál elírás az anya vezetékneve, ill. a férj neve van beírva, Istvánnál viszont lehet hogy az a anya vezetékneve.

Előzmény: sTarrrz (16468)
sTarrrz Creative Commons License 2016.12.21 0 0 16468

Sziasztok!

Már biztosan feltették ezt a kérdést,de nehéz lenne kikeresni a sok komment közt.

Szóval most apai ősöm falujának anyakönyveit kutatom és és 1700-as évekbeli anyakönyveknél sokszor látom,hogy az édesapának csak a keresztneve szerepel,viszont az anyának a vezeték és keresztnevét is odaírták.

Az esetek többségében pont fordítva van,leírják az apa családnevét és keresztnevét,az anyának csak a keresztnevét.

Nem csak egy családnál láttam ezt,de vajon miért?

Törvénytelen gyerekek lehettek ők? De akkor gondolom,hogy az apának be se írták volna a keresztnevét.

Vagy csak a Familysearch írta el néha az adatokat?

Egy példa: https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bsurname%3Aroskos~%20%2Bbirth_place%3Atibolddar%C3%B3c%20%2Bbirth_year%3A1760-1782~

 

Itt az első 2 gyerek András illetve István.

András apja János az anyja pedig Roskos Anna

István apja Roskos János és Prusz Anna.

Lehet,hogy András és István testvére voltak és akkor valójában az anya "kapta" az apa családnevét az anyakönyvezésnél.

 

 

kutat_ás Creative Commons License 2016.12.21 0 0 16467

Szia!

Úgy vettem észre, hogy valami történt az FS-en. Azóta is folytattam a kutatást az általad javasolt módszerrel az 1912 utáni Csongrád megyei anyakönyvek között, és rengeteg találatom volt. Ma azonban hiába írtam be annak a filmnek a számát, amit pár napja félbehagytam. A képek nem jelennek meg. Te is tapasztaltál hasonlót, vagy nálam van a hiba?

Előzmény: JPmiaou (16423)
zerfer Creative Commons License 2016.12.21 0 0 16466

továbbá visszavonom a balkézről jött menyasszony elméletét :o)

az a fránya szó, amit képtelen vagyok megfejteni, lehet valamilyen ragozott formája az "ancilla" szónak is.

Ergo Katalin a Ganner (?, mert az első betű csak sacc) Antal szolgálója lehetett és valószínűleg nem helyi születésű. Ilyen esetekben definiálták ilyen módon az eredetét, mivel a szülőket nem ismerte a főtisztelendő úr.

(Szóval megkövetem az ősmamádat, lehet hogy teljesen ártatlan volt ilyen félrelépési ügyekben)

Előzmény: zerfer (16444)
zerfer Creative Commons License 2016.12.21 0 0 16465

vissza az egész... :o)

Belemélyedve a képbe, a menyasszony Storer-nek van írva, sőt hozzáteszem, hogy az első gyereküknél (Terézia) a születésnél is ez a Storer név szerepel. 

Aztán a többi gyereknél ez először Saller (Terézia Antónia, az "in" végződést dobd el nyugodtan, német nőnem jelzése), majd ezután végleg Staller lesz.

[Terézia Antónia esetén egyértelmű a "lanio" - mészáros foglalkozás, Katalinnál viszont a "hospes" szó fontos: betelepült]

Hát sok sikert! :o)

Előzmény: _321 (16458)
zerfer Creative Commons License 2016.12.20 0 0 16464

Beh kár, hogy nem egy picit délebbre kutakodsz.

A Kóny - Győr - Gyömöre háromszögben én is érdekelt vagyok... :o)

Előzmény: _321 (16463)
_321 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 16463

Igaz, erre hirtelen nem is gondoltam, Héderváron például vannak régebbiek, de előbb-utóbb úgyis megnéztem volna, januárban egyébként is a szomszédos falvakkal akarom folytatni.

Előzmény: zerfer (16462)
zerfer Creative Commons License 2016.12.20 0 0 16462

a szomszéd helységekben sincs korábbi anyakönyv?

Előzmény: _321 (16461)
_321 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 16461

Régebbi nyomok sajnos nem lesznek, ez a házasság 1799-es, a darnói anyakönyvek pedig csak 1787-től vannak.

Előzmény: zerfer (16460)
zerfer Creative Commons License 2016.12.19 0 0 16460

Több lehetőség van...

Az egyik az, hogy a természetes apa elvette később a mamát.

A másik variáció, hogy mivel mindenki tudta ki az apa (valószínűleg az ő nevén hívták a mindennapokban a gyereket), ráadásul eltelt mondjuk 20 év, ezért aztán az ő nevén ment férjhez.

Az is benne van a pakliban, hogy közben új plébános került a faluba, aki már csak ezen a néven ismerte a lányt - így teljesen jóhiszeműen írta be papa vezetéknevét a gyerekhez (és nem bogarászta át a születési matrikulát).

 

Végig kéne nézned a házassági anyakönyveket, van-e nyoma a papa-mama házasságának.

 

 

Előzmény: _321 (16458)
_321 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 16459

Nagy vonalakban én is ilyesmire "gyanakodtam", de a részletek finoman szólva sem voltak világosak. Köszönöm szépen a megfejtéseket!

(És ha valaki még pontosítana, előre is köszönöm azt is!)

Előzmény: zerfer (16445)
_321 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 16458

Ez érdekes! Kár, hogy a többi része nehezen olvasható ki, mert valószínűleg felmenőimről van szó, és jó lenne tudni. Ezek szerint a Stoler az anya vagy a nevelőapa neve volt, ő (vagy ők) nevelte (vagy nevelték) a lányt, viszont az esketési anyakönyvbe mindenképpen a vér szerinti apa (Ganner) nevét kellett beírni?

A meg nem fejtett részekre van tippje valakinek?

Előzmény: zerfer (16444)
_321 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 16457

Igen, erre én is gondoltam, csak nem voltam biztos benne.

Előzmény: JPmiaou (16442)
h19_1292k Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16456

Időt szerintem nem fogom sajnálni rá, néha nagyobb pihenő után tiszta fejjel jobban meglátok dolgokat. Volt, hogy pár perc alatt beugrott olyan, amit már hetek óta kerestem és nem találtam.

 

Ha már így témánál vagyunk Bazsin  Szabó József feleségének is igen érdekes az anyakönyvezése. Ugyanis az anyja nevén törvénytelen gyerekként van csak anyakönyvezve 2 évvel a házasság előtt. Megerősíti az apa személyét, hogy a halotti bejegyzésénél az apa meg van nevezve, később az apja vezetéknevén szerepel, illetve a gyerek keresztszülei az apa szülei voltak. Valamint az is megerősíti, hogy Csehi anyakönyvben az előző 3 évben (se előtte, se után többet nem) 3-szor is anyakönyveztek olyat, hogy 3-5 évvel korábbi törvénytelen gyereket törvényesítettek a szülők házasságkötése után, szóval lehet elterjedt dolog volt ez arrafelé akkoriban. Kicsit gyengít, hogy az érintett esetnél ilyen utalás nem szerepel. De inkább tartom valószínűbbnek, hogy ő a természetes apa (akinek a őseit gyönyörűen sikerült aztán továbbvezetni), minthogy nevére vette volna a gyereket.

Előzmény: zerfer (16455)
zerfer Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16455

Az ötlet kiváló (bármennyi munkába is kerül), mert talán segít a további lépésekben (foglakozás, keresztszülők azonossága, mittudéménmi...)

Nekem a mániám a Balaton-felvidék, csak még nem volt időm részletesen foglalkozni vele, csak egy-két ismerős felmenőit keresgettem. No, ott is volt olyan, hogy ahány gyerek, annyi falu... sok érdekes dolgot találni arrafelé, lelkészhiány miatt a felekezetek "besegítettek" egymásnak ez anyakönyvezésnél (pl. Udvariban).

Előzmény: h19_1292k (16454)
h19_1292k Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16454

Nem hiszem, hogy protestáns lett volna. Még azt megpróbálom, hogy mind Rezibe, mind Sümegcsehiben kijegyzetelem az összes Szabó nevezetű családot, hátha találok valami összefüggést. Nem tudo, jó öltet-e?  A durva az, hogy 1902 után is felszívódott, mintha az űrből jött volna és oda is távozott...

 

Mondanom sem kell, hogy a másik ág, amivel teljesen elakadtam eddig, az Tóth István, aki juhász volt, 1859-1865 között 3 gyerek születése egymástól 20 km-re lévő településeken, ezen kívül semmi adat se házasságról, semmi másról. Nagyszüleimnek nem is meséltek róluk semmit, holott másik ágról még volt családi emlékezet. De szerintem ha átnézem az összes Balaton-felvidéki ak.-et, akkor előbb utóbb megtalálom, hogy mikor és holt haltak meg. Viszont érdekesség, hogy István nevű fiuk betyár volt Savanyú Jóskával, Balatonakaliban vagy Dörgicsén raboltak, aztán börtönbe is került.

Előzmény: JPmiaou (16452)
zerfer Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16453

Ha már nem "unalmas" katolikus, akkor inkább az evangélikusokra tippelnék a protestánsokon belül. Bár mind az evangélikusok, mind a reformátusok inkább a Balaton-felvidéken (református: Monoszló, Köveskál, evangélikus: Kővágóőrs, Mencshely, Szentantalfa, stb) voltak és maradtak meg máig.

Én inkább Zalaszentgrót, Zalacsány, Várvölgy, Zalaszántó, stb. rk. anyakönyveit nézném át (keresve azt a bizonyos tűt a szénaboglyában...).

Ezeknek a plébániáknak a XVIII. század közepétől-végétől vannak az anyakönyveik.

Előzmény: JPmiaou (16452)
JPmiaou Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16452

Talán nem katolikusnak volt keresztelve? Zala megye igen unalmasan katolikus, de pont ezért illik, hogy könnyű legyen átnézni a protestáns anyakönyveket... Mondjuk a Dvorzsák-féle helységnévtár szerint a keszthelyi járásban csak katolikus templomok voltak; akik Keszthely városából protestáns templomba jártak, Kővágóörsre és Galambokra voltak kénytelenek elmenni.

Előzmény: h19_1292k (16449)
zerfer Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16451

Amit leírtál, ahhoz nem sokat lehet hozzátenni... Max. azt, hogy részemről valószínűbbnek tartom azt az esetet, hogy a szülők a gyerek kiskorában költöztek Rezibe, ezért jött onnan az elbocsátó. 

És ha ez igaz, akkor valóban szinte reménytelen a dolog, vagy sziszifuszi munkát igényel.

Habár... egy esetben a vakvéletlen segített abban, hogy egy erősen hasonló esetben megtaláljak egy születést, bő 50 kilométerrel arrébb. Holott már régen feladtam.

(de ne irígyeljetek, van még két távoli felmenőm, akik "csak úgy lettek", több testvérrel, ritka vezetéknévvel, de semmi nyoma a szülők házasságának vagy bárminek korábbról).

 

 

Előzmény: vörösvári (16450)
vörösvári Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16450

Sajnos nincs több ötletem, amit írtál az alapján szerintem Reziben született a szépapád, de valamiért nem írták be a születését az anyakönyvbe . Esetleg még az lehetséges, hogy a szülei más településen éltek Rezi előtt, ő is ott született és onnan költöztek Rezibe, de ez olyan mint tűt keresni a szénakazalban, ilyen gyakori névvel. Sajnos itt nincs nagy élet, örülnék ha másnak lenne más ötlete, ami segít neked.

Előzmény: h19_1292k (16449)
h19_1292k Creative Commons License 2016.12.16 0 0 16449

Leellenőriztem a karmacsi vonalat, de Szabó József meghalt 10 évesen, így nem játszik. Most sajnos teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit nézzek, meg egyáltalán mit keressek.

Előzmény: vörösvári (16436)
zerfer Creative Commons License 2016.12.15 0 0 16448

Hááát, pont ez a "kínkeserv" az izgalmas rész... :o)

 

Nem beszélve arról, hogy találkoztam már olyan esettel, amikor a "vérprofi" (óradíj + benzin/kilométer + mittudoménmi - ki tudja ellenőrizni?) "csak" a halotti anyakönyveket felejtette el átbogarászni és így olyan őst tett be a családfa közepére, aki 2 éves korában meghalt.

 

No de hát a generációk száma valószínűleg egyenesen arányban volt a honorárium mértékével.

 

A XVII. században is sikeresen bizonyította a családi levéltáros az Eördeöghbeördeöghy család Ádámtól való közvetlen leszármazását, pontos generációkkal...

Előzmény: Elar (16447)
Elar Creative Commons License 2016.12.14 0 0 16447

Mit értesz horror alatt?

 

Az a helyzet, hogy ez baromi időigényes dolog. Pláne, ha kevés infód van. 

Az időt pedig meg kell fizetni, amíg ott ülnek a gép előtt és nézegetik a filmeket....

(Meg a tudást, hogy tudják hol kell keresni)

 

Én idén rengeteg időt tettem bele :)  Nekem ez "ingyen" volt, ezt nekem kb 3-400e-ért csinálták volna meg.

Jövőre még lesz időm keresgélni, de szerintem utána profira bízom, mert van az a pont ami után minden találat kínkeserves....

 

Előzmény: Arnwald11 (16437)
zerfer Creative Commons License 2016.12.14 0 0 16446

Csatlakozom Balu8nagy kérdéseihez...

 

Hol?, mikor?, meddig?, stb... 

Szerencsés esetben a"horrort" is elfelejtheted, biztos vagyok benne, hogy sokan segíten(én)ek!

 

 

Előzmény: Arnwald11 (16437)
zerfer Creative Commons License 2016.12.14 0 0 16445

...és végül ez első kép a házassággal...
Szabadon:
(Házasságot kötött) Babos József tisztességes legény Tükör Erzsébet tisztességes hajadonnal, aki az araki (ez ma Halászi része) Ferenc zsidó 18 éves katolikus vallásra áttért lánya, és ugyanakkor főtisztelendő Csemez András plébános megkapta Magyar Királyi Helytartótanács hozzájárulását és felmentését a még mindig profán zsidónak ítélt Eszterre vonatkozóan a kiskorúság alól; a keresztelés 1824. szeptember 9-én történt, a szent keresztségben az Erzsébet nevet kapta... (Ergo Eszter volt, Erzsébet lett)

A széljegyzet szerint a tanúk a következők voltak: nemes Karátsony János és Babos Ferenc földműves.

 

(a latinul tudók majd kiigazítanak ha marhaságokat írtam... :o) 

 

Előzmény: _321 (16439)
zerfer Creative Commons License 2016.12.14 0 0 16444

A rövidítésre egyelőre nincs tippem, de az a "lanis" talán "lanio" lesz, azaz mészáros.

A menyasszony nevét szerintem "Stoler"-ként írták ide.
A szöveg (talán) a következő:
Catherina Stoler ex huasa per Antonius Ganner (?) - ami eddig kb. annyit jelent, hogy a G. Antaltól származó Stoler Katalin.

Lehet, hogy házasságon kívüli gyerek volt???  az következő szót nem tudom elolvasni: xxxillatorem... az illator Finály szerint: okozó, elkövető... hmmm...

Előzmény: _321 (16440)
zerfer Creative Commons License 2016.12.14 0 0 16443

Kezdjük a legegyszerűbbel... :o)

Tökéletes az értelmezésed, csak annyit tennék hozzá (ami fontos lehet a továbbiakban), hogy Csizmazia Pál, Erzsébet édesapja már korábban elhunyt.

(relicta filia Pauli Csizmazia condam coloni... = néhai Csizmazia Pál földműves árvája)

Előzmény: _321 (16441)
JPmiaou Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16442

Valaki 18 évesen a zsidó vallásról tért át, de ezen túl egy kicsit én is elvesztem -- nehéz megállapítani, hogy mi tartozik az eredeti bejegyzéshez, és mi volt a lapszélre jegyezve.

Előzmény: _321 (16439)
_321 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16441

És ígérem, ez az utolsó mára, de ez is fontos lenne, bár itt inkább csak megerősítésre lenne szükségem. A vőlegény Babos János nőtlen zsellér, a menyasszony pedig Csizmazia Erzsébet hajadon szolgálólány ifjabb nemes Cseh András zseli lakosnál, illetve a darnói Csizmazia Pál lánya. Jól értelmeztem, ugye? Mert ha igen, akkor azért csak kezdek belejönni. :) Előre is köszi!

_321 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16440

Ez is nagyon érdekelne, szintén a segítségeteket kérem! A férj Babos János darnói legény, a Babos szó után viszont nem tudom, mi az a rövidítés, és a lanis (?) szó. A menyasszony Stoner vagy Stoler vagy Staler Katalin (a születésieknél majdnem mindenhol Stallert olvastam, itt-ott Stollert), a többi szó pedig megint csak homály... 

_321 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16439

Sziasztok! A két házassági bejegyzés közül elsősorban a Babos-Tükör házasság részleteit szeretném pontosan érteni, ehhez kérném a segítségeteket (a másikat csak azért tettem mellé, mert a két menyasszony testvérek, és hátha segítenek az infók). Amit értek belőle: Babos József és Tükör Erzsébet házassága, ahhoz elég a google-fordító is, hogy a coeleb nőtlent, a puella pedig lányt jelent, illetve hogy a menyasszony (Tükör) Ferenc lánya, ezen kívül viszont csak az évszámokban és a néhány helynévben (Darnó, Arak) vagyok biztos, a többi már zavaros, nagyjából a bejegyzés negyedénél elveszítem a fonalat. Szerintetek?

balu8nagy Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16438

Milyen mélységben? - 1750 elé menni, ha nincs nemesi vonal, akkor nagyon nehéz - akár lehetetlen is lehet. 

Helységek? - a mostani országon belül könnyebb.

Felekezet? - pl. a görög katolikus nagyon nehéz.

Milyen gyakori a név? - nehéz követni a gyakori neveket.

 

Előzmény: Arnwald11 (16437)
Arnwald11 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16437

Üdv!

 

Segítséget kérnék. Közeli hozzátartozónak szeretnék családfát készíttetni. Kit tudtok ajánlani, aki ilyesmivel foglalkozik megfizethető áron? Interneten kicsit körüljártam már a témát, horror összegekért hirdetnek. 

Köszönöm

vörösvári Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16436

szívesen

Ez nehéz kérdés, jó lenne ha olyan is hozzászólna akinél volt ilyen eset, nálam nem volt. Olyanról tudok, hogy elvileg ha valaki elköltözött egy településről, kellett kérnie egy igazolást az ottani plébánostól, ha házasodni akart egy másik településen.

Előzmény: h19_1292k (16435)
h19_1292k Creative Commons License 2016.12.13 0 0 16435

Kösz, ezen az vonalon elindulok. Szerintem átfutom első körben Rezi és Karmacs anyakönyveit, így ha nem is találok semmi biztosat, legalább ki tudom zárni azokat a személyeket.

 

Az, hogy "xy. Rezi plébános elbocsátó levelével" megjegyzés mindképpen azt jelenti, hogy Rezi v. közvetlen környékén keresztelhették és valamikor később, lehet házasság előtt 1-2 hónappal költözött át Csehibe?

Előzmény: vörösvári (16434)
vörösvári Creative Commons License 2016.12.12 0 0 16434

Szia 

Nincs könnyű dolgod, ilyen ritka névvel :) 

Szerintem Rezire érdemes koncentrálni, az lehet a származási hely közelében, lehet hogy egy olyan plébánia volt aminek voltak filiái - más települések. Én most megnéztem az FS indexált adatait és a például a szomszédos Karmacs településen született egy Szabó József 1841-ben.

Előzmény: h19_1292k (16433)
h19_1292k Creative Commons License 2016.12.12 0 0 16433

Sziasztok!

 

Én is belefutottam egy hatalmas akadályba, és ha ennél régebbi időpontokról lenne szó, akkor nem is foglalkoznék vele már, de szeretném a segítségetek kérni, hogy mit tudnék tenni.

 

Szépapámról van szó, aki Szabó József földműves/napszámos és Bazsiban kötött 1867-ben házasságot Partics Máriával. Házassági rovatban lakóhelyként Sümegcsehi van megjelölve azzal a megjegyzéssel, hogy „a Rezi plébános elbocsátó levelével”. Születési ideje 1840 körülire tehető. Ezt követően Bazsiban laktak és talán egyet leszámítva az összes közös gyerek még életükben meghalt, a felesége 1902-ben halt meg, akkor a férj még életben volt.

Mondom könnyű dolgom lesz, mert végignézem a halotti anyakönyvet és előbb utóbb a férj is felbukkan, akkor a szülők meg lesznek jelölve és minden rendben van, csakhogy Bazsi halotti anyakönyvben semmit nem találtam. Ezután a környék összes anyakönyvét átnéztem 30 km-es körzetben 1902-1925 között, több helyen 1930-40-es évekig is, de semmi adat.

 

Végignéztem 1902-1915 közötti házassági anyakönyveket is hátha újra házasodott, de semmit nem találtam.

 

Bazsiban, nem született Szabó József, Csehiben egy fő 1846-ban, de gyerekkorban meghalt. Reziben 1830-1850 között két Szabó József született, de azok beazonosíthatóan máshova mentek feleségül.

 

Egy kétséges adatot találtam a halotti bejegyzésekben, Kisapátiban (20 km távol)) 1905-ben meghalt egy Szabó József nevű r. k. kocsis 65 évesen, felesége és szülei ismeretlenek, aki Sümegcsehiben született. /anyakönyv szerint nem született Sümegcsehiben más/.

 

Fenti adatok tükrében mi az, amin elindulhatnék még, hogy beazonosítsam a keresett szépapámat?

Prelleg Creative Commons License 2016.12.11 0 0 16432

Irma, Adolf testvére sohasem házasodott meg, ezért biztosan elírták a gyászjelentést.

Előzmény: JPmiaou (16431)
JPmiaou Creative Commons License 2016.12.10 0 0 16431

Az Országos Széchenyi Könyvtár gyászjelentései között keresgetve akadtam férjem egyik ágának folytatására -- talán. Egy dolog van benne, amit akárhogy fordigatok, nem értek.

Kezdjük az elején: Kern Lajosné Günther Irmáról kb. annyit tudok, hogy a huszadik század első negyedében Szegeden élt, legidősebb gyermeke születéséből itélve 1865-70 körül születhetett, és 1925 után de 1943 előtt halt meg. Ja, és evangélikus volt. Nevére keresve találtam a következőket:

Günther Pálné szül. Bauerheintz Mária, 1861: https://dspace.oszk.hu/bitstream/handle/123456789/281222/4313142_00578_screen.jpg?sequence=3&isAllowed=y
Gyermekei: Erzsébet férj. Relle Jánosné, Vilmos, Adolf, Irma, Mihály

Günther Pál, 1876: https://dspace.oszk.hu/bitstream/handle/123456789/281216/4313142_00572_screen.jpg?sequence=3&isAllowed=y
Gyermekei: Erzsébet férj. Relle Jánosné, Vilmos, Adolf, Irma, Mihály

Günther Adolf, 1897:
https://dspace.oszk.hu/bitstream/handle/123456789/281147/4313142_00503_screen.jpg?sequence=3&isAllowed=y
Testvérei: Erzsébet özv. Relle Jánosné, Vilmos, Irma, Mihály
Sógora: Kern Lajos

Sógornője: Günther Mihályné

Idáig mind nagyszerű. (Jó lenne ha a sógornő nevét is megadták volna, de mindent ne akarjunk.) De a gyászjelentés folytatódik:

Unokatestvérei: Relle Iván, Relle Józsa, Relle Jolán, Relle Mariska, Günther Károly, Günther Ernő, Günther Gusztáv, Günther Vilma, Günther Irma férj. Kern Lajosné.

???

Azt még talán értem, hogy "unokaöccsei és unokahugai" helyett (helytelenül) "unokatestvérei"-re rövidítettek, de mit keres köztük Irma és Lajos? Elírás, vagy két Irma és Lajos párrol van szó? (Szerintem kizárt dolog.)

Prelleg Creative Commons License 2016.12.05 0 0 16430

Ugyan nem egészen a kérdésedre válaszolok, de a lényeg ezekben benne van.

 

Az 1715-ös összeírás leírása: http://193.224.149.8/adatbazisokol/adatbazis/az-1715_-evi-orszagos-osszeiras/informacio

Az 1720-as összeírás leírása: http://193.224.149.8/adatbazisokol/adatbazis/az-1720_-evi-orszagos-osszeiras/informacio

 

1828-as összeírás (akik nem kerültek az összeírásba):

Nem kerültek bele az összeírásba a nemesek, papok, tanárok, tanítók, kántorok, a földesúri malmok, kocsmák mesterei, mert a haszon a földesúré volt, s ők bérmunkásoknak minősültek, a királyi tisztviselők, alkalmazottak, a nemesek tisztviselői, éves alkalmazottai és konvenciós cselédei, a kuriális telken saját házban lakó konvenciós zsellérek, az egyházi nemesek, az állandó bányamunkások (de róluk jegyzéket kellett készíteni), a honoraciorok, ha adóköteles vagyonuk nem volt, így pl. a magisztrátusok tagjai, levéltárosok, írnokok, az okleveles sebészek (chirurgusok), a kiváltságos nyomdászok, a helységek jegyzői, az elbocsátott katonák, az insurgensek és a testi-szellemi fogyatékosok.

Forrás: http://www.demografia.hu/kiadvanyokonline/index.php/tortenetidemografiaifuzetek/article/viewFile/2288/2196 (Az 1828. évi orsz. összeírásról szóló lényeges rész a 10-14. oldalakon. A 2. rubrikában helyesen a 16-60 év közöttiek lélekszámát írták be.)

Előzmény: _321 (16428)
h19_1292k Creative Commons License 2016.12.05 0 0 16429

Kösz, hát így sajnos nem lesz különösebben érdekes ez az összeírás számomra.

Káptalantóti (Veszprémi Egyházm.) plébános csinált egy nagyon alapos, minden személyre kiterjedő összeírást 1828-ban a területén, azt gondoltam, hogy ezen összeírás keretében, de ezek szerint nem.

Előzmény: Prelleg (16427)
_321 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 16428

Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de akkoriban (és a kérdés az 1715-ös összeírás idejére is vonatkozik) pontosan ki adózott? Az én őseim többsége földműves, kisbirtokos, zsellér, napszámos, szolga, van köztük kanász, illetve egy-egy iparos, mesterember, és az 1828-as összeírásban nem találok mindenkit az egyes településeken, akik pedig akkor biztosan ott élek.

Előzmény: Prelleg (16427)
Prelleg Creative Commons License 2016.12.03 0 0 16427

Nincsenek név szerint felsorolva a rokonok, csak az adózó. Számban adták meg a 16-60 év közötti családtagokat.

Így néz ki az 1828-as összeírás egy oldala: http://www.iabsi.com/gen/public/images/Census%201828%20Nova%20Sedlica%20Enumeration%20Sheets%20-%2050.jpg

Innen lehet letölteni az összeírás magyar nyelvű űrlapját: http://mikrofilm.uw.hu/projects/census_1828.html

Itt található jó néhány megye adózóinak névsora az 1828-as orsz. összeírásból kijegyzetelve (nagyon lassan töltődik be): https://familysearch.org/search/catalog/450353?availability=Family%20History%20Library

Előzmény: h19_1292k (16419)
vadász2 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 16426

Ki volt érdektelen?

Én kifejezetten érdekesnek találtam a fiókot...

JPmiaou, kérlek írj egy levelet ;-)

Előzmény: JPmiaou (16423)
originalqszi Creative Commons License 2016.12.03 0 0 16425

De jó volna tudni, hogy az Árpádkori generációban kik voltak az őseim!!!!!!! Puhították e nyereg alatt????? Elől voltak, vagy hátul????? Vásároltak e kacagányt????? Vagy inkább árulták????? Lényeg, hogy sikeres túlélők voltak:)))))))

gedus Creative Commons License 2016.12.02 0 0 16424

Miskolci FS filmszámmal találkozott esetleg valaki?

JPmiaou Creative Commons License 2016.12.01 0 0 16423

"Érdektelenség miatt az E-mail fiók törölve."

 

???

 

Valakinek útba volt, vagy pénzbe került valahogy?

 

Szándékoztam volna lemásolni/letölteni magamnak az összes adatot, de nem volt rá alkalmam. (A családfakutatás gyakran háttérbe szorul, főleg az ünnepek alatt -- az ősök végül is nem mennek sehova, viszont a hatéves lánykám állandóan akar valamit.)

Előzmény: keres-gető (16422)
keres-gető Creative Commons License 2016.11.30 0 0 16422

Érdektelenség miatt az E-mail fiók törölve.

Csabavezér5 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 16421

A dikára én is rákérdeztem:

"Levelére válaszolva tájékoztatom, hogy a Pest-Pilis-Solt vármegye feudális kori összeírásaihoz készült jegyzékünk bővítése folyamatban van, a további részletes (bár nem névszerinti) segédletek publikálása 2017 első negyedévében várható. Az iratanyag digitalizálására forráshiány miatt előreláthatóan a közeljövőben nem kerül sor."

 

Budapest, 2016. október 20.

Előzmény: Tölgyess (16420)
Tölgyess Creative Commons License 2016.11.30 0 0 16420

Engem is érdekel a téma. Az alábbi választ kaptam a MNL-tól:

 

2016.02.13. 6:55 keltezéssel, MNL - Információs Iroda írta:

 Az 1828. évi országos összeírását tervezzük, de jelenleg elegendő munkaerő híján nem tudjuk elvégezni. Jelenleg a dikajegyzékek feldolgozásának folytatásán dolgozunk, amint ezzel elkészültünk feltehetően az 1828. évi összeírással folytatjuk.

Előzmény: h19_1292k (16419)
h19_1292k Creative Commons License 2016.11.30 0 0 16419

Az 1828. évi összeírásban fel vannak sorolva életkor és név szerint a házastárs és a leszármazók? Ezeket számítógépen kutathatók a megyei levéltárakban már?

God:Boy Creative Commons License 2016.11.29 0 0 16418

Köszönöm a segítségedet

Előzmény: Prelleg (16416)
_321 Creative Commons License 2016.11.29 0 0 16417

Végül mégis két Babos János - Csizmadia Erzsébet házasságot találtam a darnói anyakönyvekben: a két dátum 1826. jan. 31 és a már említett 1832. febr. 21. Mindkét esetben nőtlen/hajadon mindkét fél, a tanúk Gazdag János és Varga István, illetve Gazdag János és Babos Ferenc. Ettől nem lettem okosabb, bár mivel ott volt ugye az említett halotti bejegyzés (1829, Csizmazia Erzsébet, Babos János felesége, 29 éves), illetve mivel 1826-ban és 1828-ban született két gyerek ilyen nevű szülőpártól, aztán 7 évig semmi, majd 1835-től 2-3 évente születtek a gyerekek, egyre biztosabbnak tűnik, hogy két különböző Babos-Csizmadia házaspár, vagy legalábbis két különböző Csizmazia Erzsébet volt.

Előzmény: JPmiaou (16370)
Prelleg Creative Commons License 2016.11.28 0 0 16416

Madgod:

16356 hsz.: Helyben jegyezték be a maklári reformátusokat. Az 1888-1895 között időszak az A1416 alatt találhatóak meg.

http://mikrofilm.uw.hu/church/a_1367-1486_reformatus_tiszaninneni.pdf

16282. hsz.: Csak tipp, de szerintem a férjnél azért maradt érvényben a házasság, mert a katolikus egyház nem járult hozzá a váláshoz, míg a feleségnek, aki már református volt, nem kellett semmilyen hozzájárulás a katolikusoktól.

Wenzel Gusztáv könyvében (ami az erdélyi törvényeket írta le, de ugyanez lehetett az egy évtizeddel későbbi Mo.-on is) a házasság felbontásáról szóló részben, a református és katolikus szabályok némileg különböznek. (Hogy a feleség talán éppen azért tért volna át, mert így könnyebb lett volna elválnia, vagy más oka volt rá, nem hiszem, hogy valaha ki fog derülni.)

https://books.google.hu/books?id=lLIoAAAAYAAJ&printsec=frontcover&hl=hu#v=onepage&q&f=false 167. oldaltól

God:Boy: Az általad keresett anyakönyv csak a családtörténeti központokból érhetőek el, otthonról nem. Azért van az, hogy hiába lépsz be az oldalra, a képek nem láthatóak. (Ez a Familysearch ukrajnai digitalizált képeinek nagy részére jellemző.) Ha a chab7hu által megadott linknél a kis fényképezőgépre rákattintasz, fel jön egy ablak, onnan tudni, hogy a központokban lehet kutatni.

Csabavezér5: 16360. hsz.: Nincsenek fenn a Familysearch-ön. Hasonló a helyzet a Szolnoki halotti anyakönyvekkel. Ott az 1946-1950-es időszak halotti anyakönyvét felejtették ki az 1943-1953-as kötegből.

egonca: 16290. hsz.: Az 1940 körüli házassági anyakönyv nem hiszem, hogy digitalizálva lett, mert a szabolcsi anyakönyveket még 2001 elején szkennelték le. Az akkor érvényes 30-60-90 éves szabály miatt jó eséllyel nem is digitalizálhatták volna.

Dcswiss: 16307. hsz. Megnéztem a kalocsai e-levéltárban és a Lángliliom utcai mikrofilm gyűjteményben, hátha meg lesz valamelyikben Erdővég. Nem volt. Csak a helyi levéltárban (talán az újvidékihez tartozik) tudsz kutatni a felmenőid után.

A Hungaricana-n, Adt+-on és a Levéltárak Közös Keresőjében, van néhány találat a Szlancsek Slancsek és Slancek nevekre. A Radixindex szerint a Verlustlisteben van egy szávaszentdemeteri Slancek János. Még ő élt a legközelebb Erdővéghez. Ezt nem találtam meg, viszont egy másik bejegyzést, minden bizonnyal ugyanarról a Jánosról, igen: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ontheflypdf_PGetPdf?app=11&id=1043928&start=45&end=45

321_: 16312. hsz.: Tapasztalatom szerint viszonylag ritkán kértek fel rokont keresztszülőnek a XIX. században. Volt olyan a családfámon, hogy egy szomszédot és a nejét kértek fel, máskor egy özvegyasszonyt, úgy hogy keresztapa nem volt. Olyan is előfordult, hogy egy módosabb polgár lett a keresztapa. Ha nem is gyakran, de találtam olyan rokont is, akinél kettőnél több keresztszülő volt.

(Wesselényi Miklós második gyermekének 24 keresztszülője volt, de találtam már egy lelkész gyermekénél 28 keresztszülőt is. http://eda.eme.ro/bitstream/handle/10598/26102/EM_2011_3-4__011_Merenyi-Metzger_Gabor-Wesselenyi_Miklos_eletenek.pdf?sequence=1 )

God:Boy Creative Commons License 2016.11.28 0 0 16415
Előzmény: keres-gető (16413)
God:Boy Creative Commons License 2016.11.28 0 0 16414

Gratulálok az önértékelésedhez! Olvasd el a topik cimét! Ez nem a személyeskedésedre fenntartott topik!

Előzmény: keres-gető (16413)
keres-gető Creative Commons License 2016.11.28 0 0 16413

Azt gondolom itt kell befejezni a süketek értelmetlen párbeszédét.

Reménytelen vagy,  a nagyarcúságoddal megspékelve --- na hello

Előzmény: God:Boy (16412)
God:Boy Creative Commons License 2016.11.28 -1 0 16412

Ostobaságot irsz.A katalogus számot  pontosan ismerem és azt a topiktársunk is fellelte. Ismeretek hiányában nem tudsz segíteni, és csak kotnyeskedsz Ismételten köszönöm a kioktatásodat. Kapsz egy nagy X-et

Előzmény: keres-gető (16410)
keres-gető Creative Commons License 2016.11.28 0 0 16411

Pontosítok,  a maximális jószándék által vezérelve....

Mindenkivel előfordult már - talán nem is egyszer - hogy egy adott problémát nem tudott megfogalmazni/kifejezni.

Ilyenkor kapkodás helyett - bármennyire is nehéz - érdemes és szükséges időt adni magunknak, hogy legalább értelmes kérdést tudjunk feltenni, a gondunkkal kapcsolatban.

Ameddig ez nem megy kizárt, hogy számunkra megfelelő választ kapjunk.

Jó és hasznos elmélyülést...

keres-gető Creative Commons License 2016.11.28 0 0 16410

Minden információt megkaptál......de ha még ez sem elég - mivel láthatóan fogalmad sincs, hogy  valójában mit szeretnél -  keressed csak nyugodtan tovább  :-( :-(

Előzmény: God:Boy (16409)
God:Boy Creative Commons License 2016.11.28 -1 0 16409

Köszönöm, ennek a filmnek keresem a digitális számát

Előzmény: chab7hu (16407)
God:Boy