Keresés

Részletes keresés

Poliziotto Creative Commons License 8 órája 0 0 186729

Ez a Destilatori 100-on van, futószalag motor volt. Hajtóműves, percenként 47-et fordul, mint a gyári, 120watt talán. Olasz "minimotor" jófogáson találtam, de máshol is látni, keresni kell. Rézműves kolléga tette a gépre +keverőlapátokat. Örök hála neki. Évek óta teszi a dolgát, törkölyt is megkeverte a múlt héten. 

Előzmény: osti78215 (186728)
osti78215 Creative Commons License 8 órája 0 0 186728

beszéltem vele, már nem árulja egy éve sajna...

 

 

 

 

 

így továbbra is kerestetik keverőmotor szett DES100-hoz

Előzmény: öreg_néne_b (186725)
Törölt nick Creative Commons License 18 órája 0 0 186727

Ezt rossz helyre írtam.

 

Törölt nick Creative Commons License 18 órája 0 0 186726

+36/706212803

öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 186725

Szívesen!

Előzmény: osti78215 (186724)
osti78215 Creative Commons License 1 napja 0 0 186724

köszönöm

 

Előzmény: öreg_néne_b (186723)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 186723
Előzmény: osti78215 (186722)
osti78215 Creative Commons License 1 napja 0 0 186722

üdv

 

des100 keverőmotor szettre van valami alternatíva(motoros), ami olcsóbb, vagy meg kell vegyem az ablaktörlő motort 60,000-ért?

--atis-- Creative Commons License 3 napja 0 0 186721

Sziasztok!

Sajnos eltörött a szeszfokolóm 😒

Cserveny féle 0-70 ig mérő volt.

Ilyet már nem találok sehol sajnos. Tudtok ajánlani egy aránylag pontos fokolót?

endrepp Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186720

Tedd el és öntsd hozzá inkább a következő főzéshez, ha látsz még benne fantáziát.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186718)
Jolida Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186719

Én lucskos törkölyként szoktam rá hivatkozni.

Előzmény: csalántea (186715)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186718

Korábban volt szó róla, hogy mikor jön az UP? Pontosabban milyen összefüggés van a kupola hőmérséklet és az UP megjelenése között.

 

Most tisztáztam a fügét és figyeltem a történetet.

89 oC-ig engedtem a KP-t, éppen 5 liter lett, 72o-os párlat. Ezután a 89-91 és 91-93 oC közötti párlatot külön gyűjtöttem, legyen összehasonlítási alapom. A 89-91 oC kb 7 dl lett és kb 50-51o-os, a következő talán 4 dl és 44-45o.

 

A 89oC-ig leszedett párlat tökéletes KP. Semmilyen UP-ra emlékeztető íz vagy illat nem érezhető, annál inkább a fügére jellemző aromák. A második adagban már érezni ízre is szagra is valamennyi UP-ot! Nem markánsan, de jelen van a gyümölcsösség mellett. A harmadik már egyértelműen UP.

Ezek szerint nálam valahol 90oC környékén jelent meg az UP a párlatban, ami kicsit meglepett. Későbbre tippeltem.

Most azon variálok, hogy talán a második 7 dl-es adagból lehet valamennyit hozzáönteni az tiszta KP-hez, mert sok aroma van benne, nagyon kevés UP-jelleg mellett.

 

Szerintetek érdemes, vagy inkább hagyjam, ne kockáztassak?

endrepp Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186717

Törköly kifejezés az tökéletesen megfelel a pálinkádra.

A "a kerítésszaggató és büdös jelleg" nem a csumától kerül bele, attól egy kicsit muskátli-szár íze lesz. :)

Előzmény: csalántea (186715)
obsitos3 Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186716

szőlősgazda szeszesital pl,a "Tengerész szeszesital" után szabadon

Előzmény: csalántea (186715)
csalántea Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186715

Minek nevezzelek? A törköly név foglalt ... szőlő csiger pálinka ill. párlat ?

 

Többször főztem pálinkát (na jó, párlatot) lecsumázott és kipréselt szőlőből.

A levéből bor lett, a héj, a hús és a mag kapott ellepésnyi vizet és (csak) annyi

napfényt, hogy az erjedés biztonságosan (oxigén mentesen) meginduljon és ne menjen félre ecet irányba ill. borélesztőt és dupla pektinbontót.

Kiforrás után a lepárlással (négy tálcás tornyos) csodálatos italt ad, megjelenik az enyhén törkölyös karakter (a kerítésszaggató és büdös jelleg nélkül, hisz a csuma nincs benne) és a szőlőpálinka karakter is ...

Biztosan más is főz ilyet ... érdemes lenne ennek egységes és korrekt nevet találni ... 

Pöc-röf Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186714

Kösz a részletes bemutatást! Megpróbálom a régi csőkígyót átszerelni egy műanyag hordóba.

Előzmény: rézműves1 (186701)
Pöc-röf Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186713

Kösz, megpróbálom!

Előzmény: Vapor53.898 (186698)
endrepp Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186712

Itt több megoldást is adnak a réz lyukkorróziójára.

 

https://spiroterm.hu/a-kozponti-futesi-vizekben-bekovetkezo-rezkorrozio/

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (186711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186711

A rozsdamentes vas pont hajlamos az elektrokémiai korrózióra. Szerelésnél ügyelni kell arra, hogy ne érintkezzen többek között rézzel sem.

Előzmény: kopasz szuzukis (186710)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186710

Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy az ötvözetlen vas menne oldatba. DE! Az uriember hűtőhordója nem sima acélból van, hanem rozsdamentes acélból. Azaz erősen ötvözött vas. A fényessége alapján 18/10-es lehet. Az az összetétel meg, ugyebár egy intermetallikus vegyületet takar.

Előzmény: öreg_néne_b (186709)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.02 0 1 186709

Az elektrokémiai korróziónál a vas megy oldatba, nem a réz, szóval szép elmélet, de alapjában hibás.

Előzmény: kopasz szuzukis (186707)
rézműves1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186708

Ez így már lehetséges...először arra gondoltam, hogy nem is tiszta vörösréz, mert a kínaiak egy ideje már trükköznek a villanymotoroknál és az elektromos cuccoknál is, (nem mind réz, aminek látszik...stb.)

Több milliós darabszámnál a gyártásnál, biztosan sokat spórolnak...(csak sokszor gagyi lesz a termék)...:):)

Előzmény: kopasz szuzukis (186707)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186707

Pedig egyszerű a magyarázat.

A réz csőköteget egy magasan ötvözött acéllemezből készült hordóba applikálták. Megvan a két elektróda. A tulaj meg relatíve magas oldottanyag tartalmú kútvizet használt hűtésre. Megvan az elektrolit is. Ráfejelt azzal, hogy rendszeresen savazgatta a hűtő vízterét. Bár a felső távtartón van némi gumilemez szigetelés a réz és a rozsdamentes között, de alul, a párlatkivezetésnél a rézcső fémesen érintkezett a hűtőhordóval. Kész a jó kis galvánelem. 

A pontszerű korrózió meg arra utal, hogy a rézcső, amiből a csőköteg készült, nem volt teljesen homogén. Vagy némi szennyeződés, vagy egyszerűen csak kristályszerkezeti inhomogenitás. 

Műanyag hűtőhordó esetén nem lesz ilyen gond.

Előzmény: öreg_néne_b (186703)
obsitos3 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186706
Előzmény: rézműves1 (186704)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186705

A pali azt mondja, réz. Nem tudom mitől lehet, kérdezem én is. Sokáig benne hagyta a magas vastartalmú vizet?

Előzmény: rézműves1 (186704)
rézműves1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186704

Biztos, hogy azok vörösrézcsövek?...mert az nem csinál ilyet...az valami más lehet.

Előzmény: Vapor53.898 (186702)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.31 0 0 186703

Láttam már. Számomra megmagyarázhatatlan a rézcső pontszerű korróziója. 
De hogy jön ez a műanyag hordóhoz? :o

Előzmény: Vapor53.898 (186702)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.31 0 0 186702

Kép az egyik pálinkás fb csoportból..

Előzmény: öreg_néne_b (186699)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.31 0 2 186701

Nyugodtan csinálhatod műanyag hordóból, ahogyan az előttem szólók is mondták...2010-óta sok hűtőt készítettem műanyag hordóba is és eddig még mindegyik jól működik...egy olyan kis főzőhöz, bőven elég egy 50-literes műanyag hordó, amit "szakaszosan" átfolyósra célszerű készíteni. Ez azt jelenti, hogy a 30-as főzőt az 50-liter víz nem hűti le egészen a főzés végig, de néha egy kis folyóvíz rásegítéssel tökéletesen működik...

 

...ez úgy működik, hogy teletöltöd hideg vízzel és amikor a víz hőfoka eléri a 60-65°C-t, akkor az alsó kerticsapon, (amit a vízcsaphoz cstlakoztattál) óvatosan beengedsz kb. 15-20-liter hideg vizet, ami a fölső fekete csonkhoz csatlakoztatott csövön keresztül "letolja" a felső forró vízréteget... Persze a csapot alul, csak óvatosan nyitni (ellenáramú hűtés), mert ha nagyon rányitsz, akkor a felső elfolyó csövön nem tud olyan gyorsan távozni a meleg víz és bibuggyan a hordóból...:):)...Tökéletesen működik.

Persze tudom, hogy a vörösrézcső spirál belső tisztíthatósága némi gondot okozhat annak aki nagyon sokat főz vele, de ugye itt most a hordóról van szó...:)...még az 50-literes főzőnél sem (ha nincs nagyon meleg) kell, 2-3-alkalomnál többször megnyitni a hidegvizes csapot, annyira jól működik...

 

Előzmény: Pöc-röf (186697)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.10.31 0 1 186700

... de akkor nem gyűlne a DES hűségpontod.  :)

Előzmény: öreg_néne_b (186699)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.31 0 1 186699

Nem is tudom, miért erőltetik a lemezhordót. A műanyag olcsó és örök, mint a nyomor...

Előzmény: Vapor53.898 (186698)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.31 0 2 186698

Igen, többen raktunk már hűtőcsövet műanyag hordóba. Nem rohad szét és nincs elektrokémiai korrózió

Pl. bandika753:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162334075&t=9007484

Előzmény: Pöc-röf (186697)
Pöc-röf Creative Commons License 2024.10.30 0 0 186697

Sziasztok!

 

A DES 30 literes üstömhöz tartozó hűtő horganyzott acél hordója a korrózió miatt sok helyen kilyukadt.

Van ötletetek, milyen, lehetőleg rozsdamentesre érdemes cserélni? Gyárt ilyet valaki?

Vagy valaki próbálta már a spirált beleapplikálni műanyag hordóba?

 

Előre is kösz!

Cs.

endrepp Creative Commons License 2024.10.28 0 0 186696

Köszi ezt a kimerítő választ, kipróbálom legközelebb.

Előzmény: rézműves1 (186687)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186695

Közben eszembe jutott, hogy neked nem kell a flekket külön megszegecselni, elég a forrasztás is, mert a fedőnek alig van súlya. A rézüstöt meg tele is meg kell tudni emelni, úgyhogy ezért csináltam erősebbre.

A nagy szegecseket egy régebbi rézbogrács vastag füléből csináltam. Készítettem vasból egy egyszerű "üléket", amit az átmérőre kifúrtam és hagytam egy kiálló részt a levágott rézfülből, amiből egyszerűen kalapálással alakítottam ki a fejét. Azért lett egy kicsit darabos. Persze lehetett volna egy dornit megfúni egy köszörült fúróval, vagy gömbölyűre kiesztergálni, akkor szebb lett volna...:):)

Előzmény: Kullo Leee (186694)
Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186694

Szépen megcsináltad .Amúgy én a belső oldalára akarom rakni az "erősítést" ,nem kívülre ahol látszik.

A szegecseket mivel ütötted el ?  kalapács + dorni ?

Előzmény: rézműves1 (186692)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186693

A birs önmagában is egy "aroma-bomba"...de ha mindenképpen ágyazni szeretnél, akkor a tömény pálinkába áztasd a friss, feldarabolt gyömölcsöt. Aszalványt csak akkor szotak használni, ha nincs éppen, fajtaazonos gyümölcs. Aszaltból a fele is elég...arra azért számítsál, hogy az ágyazás után, akármilyen alaposan leszűröd a páleszt, egy idő után, kis felhőszerű pamacsok gyűlnek össze az üveg alján. De ne aggódj, ha megrázod eltűnik és az íze is finom marad.

Előzmény: nagylzs3 (186691)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186692

Nem kell neked 2mm-es vastagság ahhoz a javításhoz...elég bunkón is nézne ki. Pont elég az 1mm vastag is.

Ha veszel egy 10x10cm-es darabot, azt négyfelé vágod és minden szegecs alá teszel egy  5x5cm-es foltot...de ha még csinosítani is akarod, akkor lekerekíted a foltokat és még jól is néz ki...

 

...Ennek az üstnek, a szegeccsel  együtt kiszakadt a füle...

Így csináltam meg...még a szegecset is nekem kellett hozzá készíteni, mert 2-darabot abban a méretben sehol nem találtam...

Előzmény: Kullo Leee (186690)
nagylzs3 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186691

Sziasztok! Tegnap dolgoztam föl birset pálinkának. Félretettem szép érett almákat ágyazáshoz, amit a 2 évvel ezelőtti pálinkába szeretnék tenni. Az lenne a kérdésem, hogy mit javasoltok: friss/nyers gyümölcsös ágyazást, vagy aszaljam meg, és utána ágyazzak vele? A birsnek friss citromos illata van; én valahogy úgy képzelem, hogy a friss gyümölcsös jobb eredményre vezet. De biztosan van már itt olyan a fórumon, aki próbált ilyesmit. Mik a tapasztalatok?

Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186690
Előzmény: öreg_néne_b (186689)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!