Létezik egy különleges egyedi eljárással készülő, minden problémás bőrre kiváló kecsketej szappan. Teljesen más mint a többi, én csak ezt használom már 10 éve! www.kecsketejfurdo.hu
nem vagyok teljesen tisztában a pipere összetevőinek elszappanosodásával, de ha nem jó bele a 30%, akkor ne erőltesd:) valószínű, hogy a folyamat alatt nem tud mind elszappanosodni. vagy csak jelentős utóéréssel :)
lehet hogy hiába van több lúgod/vized, ha "idő" nincs rá...
és ha minden igaz, az összetevők közül a shea szappanosodik el legkésőbb (ergo meg is marad, mint plusz bőrápoló zsiradék)
köszi! pontosan mit értesz ez alatt, csináljam kevesebb sheával úgy, hogy a többi komonens (lúg és víz) mértéke megmaradt. Ha igen, akkor mennyire csökentsem le a sheát?
Sziasztok! Régóta készítek az alábbi receptalapjan alapjan szappant, amit azért szeretek, mert megfelelő keménységű, jól habzik és a családot nem szárítja.
Viszont most olvastam vhol, hogy sheavajbol nem szabad 30% – nál többet használni a szappanba, mert túl sok elnemszappanosithato anyagot tartalmaz. A kérdésem az, hogy tulajdonképpen mit jelent, hogy nem szappanosodik el?  És miért lehet ez baj? Köszönöm a választ!
valaki tudja, hogy az interneten látott videókban a szappan miért marad olyan sokáig szalagos? Nem NaOH-val készülne? Ha megváltoztatom a hőmérsékletét az olajoknak és a lúgos tejnek, mielőtt összeöntöm, azzal lehet befolyásolni a szalagosodást? Pontosabban meghosszítani ezt a fázist.
Köszi, ha valaki még válaszol, mert már elég régen volt itt élet...
szia csináltam egy próba szappant.korábban emlitették itt a forumon, megöriztem a cukkini késsel vastagon hámozott héját, ,hogy szappanba beletegyem..
ma vettem ki a formából.
az érési folyamat után megmondom.penészes vagy más nem kivánatos változás történt e...
rendkivül kellemes zöld szint kaptam..
szinezés képpen az alap szint elöre kiöntöttem. a hársaméz vagy a csampa illó szépséges stötök püréhez hasonlitható selymes szint mutatott a turmixolás során, majd ma reggel amikor kivettem átalakult halvány fáradt rózsaszinné.
csokiporral is hozzájárultam. a végeredmény jelenleg ilyen:
Sziasztok! Van-e valaki köztetek olyan, akit a szappan horgászati felhasználása is érdekli? Rabló halaknál a varázsszó a vér, hal, máj, növényevőknél pedig számtalan a lehetőség. Amennyiben érdekel valakit ez a téma, üzleti szempontból is, kérem írjon privátban, előny, ha közel lakik a Duna-kanyarhoz.
Köszönöm. Konkréten kettőre, a citromfűre, illetve a rozmaringra gondoltam, mert azoknak frissen magas az illóolajtartalma és erős az illata. van miből veszíteni. Szárítva feltehetően elég gyenge lenne mindkettő a szappanban illat tekintetében.
Lehet-e beletenni szappanba szalagfázisban leturmixolt friss növényt, növényi levelet, virágot, vagy mindenképpen le kell előtte szárítani? Macerátummal nem akarnék maceráskodni.
Tehát nem elsősorban a zsíradék mennyiségének x százalékát kell folyadék számolni, hanem azt is a felhasznált zsír/olajok függvényében, azaz hasonlóképpen a lúghoz? Tehát itt sem mindegy, hogy 32%- vagy 38%? Erről azt hittem, hogy majdnem mindegy, kezdőknek könnyebb dolgozni a nagyobb víztartalommal, de a megfelelő idejű érlelés során úgyis lecsökken a kívánt szintre. Értelemszerűen kisebb vízmennyiségnél ez hamarabb bekövetkezhet.
Mert amúgy van olyan kalkulátor, ahol állítható a víz százaléka (összességében és nem olajonként), meg van olyan is, ahol fixen mindent 33% folyadékkal számol.
A másik dologban mondjuk logikusan gondolkodva én sem egészen értettem, hogy a lúggal kevert zsíradék és a szalag fázisban később belekevert zsíradék elszappanosodása között mi lenne a különbség? Az a néhány perc adott esetben? Hiszen az elszappanosodás folyamata jóval utána is zajlik. A lúg meg nem tudja, hogy azt utóbb bekevertet nem kell szappanosítania.
Köszönöm a választ. Pont ez a lényeg, hogy elvileg egyik esetben sem számítódik bele.
Mert vagy kiszámolom a superfat nélküli tömeg után a lúgot és utána teszem hozzá az 5% sf-et, vagy eleve az egész (tehát sf-el együtt) mennyiség 95%-a után számolom a lúgot.
Az is igaz, hogy nincs 1 gramm így a különbség a lúgban. Lehet hogy ez lényegtelen eltérés.
szerintem az a különbség, hogy amikor a szalgfázisban adod hozzá, akkor az nem számítódik bele az elszappanosítási értékbe, ha pedig beállítod akkor igen. A folyadék arányán én nem szoktam változtatni, kevesebb folyadék esetén gondolom előbb keményedik a szappan, viszont én tovább érlelném.
elméletileg: 300 gr olíva, 300 gr kókusz, 300 gr pálma, 100 gr napraforgó, 143 gr lúg, 320 gr víz. 40 fokosak voltak mikor összeöntöttem őket. lehet az volt túl kevés?
első szappanos próbálkozásom eredménye egy zselés kence lett, nem akar megszilárdulni. a hibák lehetősége határtalan (elmérhettem, hidegen öntöttem stb.). fázisszétválásra gyanakszom, nem igazán pudingosodott, öntés után kicsit rámelegítettem, újra mixeltem, akkor úgy látszott ez megoldotta a problémát, de eltelt két nap és még mindig ugyanabban az állapotában van a masszám :) lenne ötletetek lenne hogyan lehetne rajta szilárdítani? illata, habzás, tisztítása teljesen jó, csak nem szilárd. köszönöm előre is!!