Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Èn is megcsináltam tavaly a webes elèrèst, de olyan sokszor nèzegettem már idènre leszedtem (amúgyis kellettek. PIN-ek) pont azèrt hogy èszrevètlenül tegye a dolgát, túl sokat piszkáltam èn is telóról. Szerencsère mechanika hiba már nincs, az utóègetőt fejlesztgetem. Annyira èszrevètlen lett hogy 2szer jártam úgy hogy azèrt állt le mert kifogyott a tüzelő mert elfelejtettem önteni rá vagy bealudtam vagy elmentem otthonról. Az extra program rèszeket privátba megírom. Küldj emailt.
aterzem:) en is "tulbonyolitottam" ha ugy vesszuk. lusta voltam nyomogombokat felprogramozni, egyszerubbnek lattam egy webes feluletet irni neki :D es telefonrol piszkalni az egetot.
emlekszem, a haverjaim hogy rohogtek, amikor a decemberi hoesesben kinn ultunk a futott 35 fokos medenceben, amit termeszetesen az ingyen tuzelovel futottem fel es elszoltam magam, hogy "megyek rakok a tuzre", elovettem a telefonom es magasabbra allitottam a fust hofokot :D
azota is kapom.
en a stabil egyenletes tuzet kerestem mindig, de nekem 2+ m3 pufferem van, volt hova tenni a melegvizet. biztonsagerzetet adott az, hogy a pufferben mindig volt 24 orara elegendo melegviz, nem fuggtem attol, hgy valami mechanikai hiba vagy akadas miatt esetleg megall a futes.
mivel a puffer a hoszigetelo burkon belul van, nem tekintettem vesztesegnek a hűlését.
ahany haz annyi szokas. majd ird meg, milyen otleteket valositottal meg a programozason.
Arduino belső library könyvtár van pid szabályzásra, így nem kell megtanulni 100 oldalas könyvet a pid szabályzásról. Annó totya-èk maguknak írták a pid programot a PIC-re. Így már nagyon egyszerű, feltelepíted beleigazítod a kódodba ès annyi.
Nekem csak egy 500l pufferem van. Azt most arra használom hogy áthidaljam a reggeli minuszokat, illetve ha napközben pedig amikor nem kell fűtès. A kinti hőfokból ès a pufferhőfokból pedig kiszámol egy kazán ègèshőt. Pl este 60 fokra ment fel a puffer hőfoka mert napközbe csak kicsi hőkivètel volt belőle, az ègèshő 195 fok majdnem minimumon ment a kazán, reggel 40 fokos volt a puffer ègèshő 255 fok. Tudom hogy már agyon bonyolítottam a vezèrlèst 😀, de mivel ez az ègető ilyen szerelem projektem mindig finomítgatok rajta. Nem szoktam ajánlani senkinek, hogy bonyolítsa túl ennyire a rendszert. Egy ismerősöm akár csinálni egy ègetőt, 1500l puffer van. Azt javasoltam hogy füst vagy ègèstèr hőfok kapcsoló finder időzítő meg szabályozható venti vagy EC venti, vagy DC venti. Csak megjegyeztem neki hogy valószínű pár százalèk tüzelőt megspórolna ha pid vezèrelnè a ventit. A legutolsó fejlesztèsem hogy automatán kitapasztalja a rendszer a beadagolási mennyisèget, ezzel megint sikerült a komforton javítani hogy nem magamnak írom be a beadagolási időt hanem kitapasztalja magának a vezèrlès. Így már borogathatok egymásra minden sz.rt... bàr azt vettem èszre hogy pár % tüzelőt spórol az ègető. Ez a fejlesztès is nyilván tök felesleges, de nekem jól esett 😀.
hat nezd, a vallalkozo abbol csinal hasznot amibol tud.
Ha el tudja adni penzert, bolond lenne ingyen adni. Ezert nem haragudhatunk rajuk.
en jopar evig kaptam az apritekot meg a fureszport az onkormanyzattol, mert a falu kornyeki gallyakat leapritottak es kidobtak. Tavaly vettem egy apritekolo gepet, azota az osszes szomszed ujra hozzam hordja a gallyakat tavasszal, gyakorlatilag 4-5 evre elore elore megvan a tuzelom.
A gondom egyedul az, hogy nem egyenletes az apritek, sok a hosszu vekony gally benne, ami miatt nem adagolhato csigaval :/ viszont kaptam tobb szaz kismeretu zsakot, ami pont befer a kazan ajtajan, igy zsakostol dobalom be a faelgazositoba.
Szoval szemesnek all a vilag, meg kell talalni mindig az aktualis lehetosegeket:)
egyetemen az egyik mumus targyam a szabalyozastechnika volt :D 3x-ra mentem at szerintem kegyelem 2-essel, szoval azota is magickent tekintek a PID szabalyzokra (tudom, nem azok, de valamiert nem fogtak meg).
egy dolog jutott eszembe: pufferre miert kell ilyen "bonyolult" vezerles?
miert nem eleg csak a fustgaz hofokot beallitanod aztan tolja ahogy tudja, a pufferbol ugyis lekevered a megfelelo vizhomersekletet.
en igy csinaltam anno. 250C volt a beallitott homerseklet, itt nem fustolt, szepen egyenletesen egett.
Megírtam az èn ègetőm rműködèsèt. Èrdekessègkèpp megosztom veletek.
Aprítékégető vezérlés:
Az aprítékégető egy Totya 23b kazánba lett beépítve, és folyamatos üzemű működést biztosít. A rendszer célja a hatékony hőtermelés és a stabil égéshőmérséklet fenntartása. A vezérlési program egy Arduino Nano-n fut.
Működési paraméterek
- Fogyasztás: 0.4-2 kg apríték óránként a PID vezérlés alapján
- Teljesítmény: 1-6 kW között, átlagosan ~ 73%-85% hatásfokkal
- Kimenet: relékimenet, amely egy 100 ms időablakban határozza meg, hogy hány százalékban kapcsoljon be a padló keringető szivattyú
2. Fuzzy logika (Égéstér hőmérséklet alapjelének számítása)
- Bemenetek: külső hőmérséklet (-5°C - 10°C), puffer hőmérséklet (30°C - 70°C)
- Kimenet: égéstér hőmérséklet alapjele (185°C - 350°C)
3. PID szabályzás (Égéstér hőmérséklet alapján)
- Alapjel: égéstér hőmérséklet alapjele (185°C - 350°C)
- Bemenet: égéstér hőmérséklete
- Kimenet: PWM jel a ventilátor fordulatszabályzásához (12%-60%)
Üzemmódok
- Kézi üzemmód: Potméterrel az égéstér hőmérséklet alapjel beállítható, csak a 3. szabályzó kör használata.
- Automata üzemmód: Potméterrel a lakás hőmérséklete beállítható, az 1., 2., és 3. szabályzó körök használata.
Elektronikai illesztések
- Tápegységek: 12V DC 5A (ventillátor), 24V DC 0.5A (vezérlés)
- Segéd NYÁK panel:
- PT100 erősítő LM358 IC
- Égéslevegő ventilátor driver
- DC-DC konverter
- Szilárdtest relék:
- 3 db 3 fázisú 40A
- 2 db 1 fázisú 20A
Beadagolás és levegőellátás
- Beadagolás: csigás adagoló szakaszosan hordja be az aprítékot
- Beadagolás feltételei:
- Az utolsó beadagolás óta legalább 100 ms eltelt
- Mért égéstér hőmérséklet nagyobb, mint az égéstér hőmérséklet alapjel
- Számolt ventilátor fordulat nagyobb, mint 40%
- Beadagolási idő: az utolsó 3 beadagolás után a tűztér melegedés üteméből módosítja az alap beadagolási időt, ha túlmelegedett csökkenti, ha nem melegedett be eléggé, akkor növeli a beadagolási időt
- Levegőellátás:
- Primer levegő furatok mennyiségének növelése biztosítja a jobb égést
- Szekunder levegő arányos beállítása az optimális égéshez
- Ventilátor fordulatszámát a PID vezérli
Ez a vezérlés biztosítja az optimális ég
ést, a stabil hőmérsékletet és a hatékony energiafelhasználást.
Nagyon nem idevaló de hátha valakit mégis érdekel!
Eladó egy 9-22 kW között a teljesitmény igény fügvényében autómatikusan moduláló Monoblokkos levegő - viz hőszivattyú. Uj, önköltségi áron gyári garanciával. 1,5M forint értékben. Számlás eladás is megoldható + áfa mellett.
A készüléket téves számitások miatt vásároltam meg duplán, de kiderült, hogy egy készüék is ellátja a házat radiátoros fűtésre alkalmas. Töltete uj ózonkimélő gáz R 32. H tarifa igényelhető hozzá, - természetesen ez esetben a villnyrendszert a mai kivánságoknak megfelelően át kell alakittatni.
3 fázis / 16 amper. télen fűtésre, nyáron hűtésre és használati melegviz készitésére alkalmas. 2024 es év telét egy készülék 11,000 kW energiával kifűtött közel 1200 lég m3 területű házat. ez durván h tarifával 280,000 ft.
Èn is 2 helyről tudtam hozni a fűrèszport ingyen, az egyik már most szólt hogy jövőre pènzbe kerül mert eladják pellettálni, a másik egyedül meg kevès, így most lett ígèretem 20m3 napraforgó ocsura, nállunk azt se adják oda, ez is csak ismerősön keresztül aki eddig is hordott ki a birkáknak mert valamennyire tűzközelbe van. Úgyhogy jobb felkèszülni. Faaprítèk az akácosból volt, csak azzal sok a munka. Ahhol fizetős lesz a fűrèszpor, ott is csak azèrt jutott eszükbe vagy 20 èv után hogy eladják a fűrèszport, mert elkezdtem elhordani, addig megsemmisítettèk...
Biztos,hogy jól ég,de kevés az esély ,hogy olcsón beszerezhetö!Ami éghető azt el is égetik vagy helyben vagy pénzt csinálnak belőle.Így jártam sajnos annak idején a fűrészporral is hegyekben állt a fatelepen nagyon olcsón el lehetett vinni míg ki nem találták ,hogy brikettálva jó pénzt lehet belőle csinálni.Azután maradtak a különböző gabona tisztítási hulladékok.Van több féle ami jól ég csak sajnos közös hátrányuk a nagy hamutartalom.Ezért csináltam a szerkezethez hamu kihordót nélküle mikor mindent fűtök 1 napot se tudna folyamatosan a menni.
Valaki vett vagy használt meggymag, cseresznyemag, szilva magot, tüzelőanyagnak? Nem lehet olcsón beszerezni? Nem a műszárított 150huf/kg gondolok, hanem nem lehet nyersen összeszedni konzervgyárból vagy pálinkafőzdèből közel ingyen? Biztos kène neki 1 èv hogy zsákolva kiszáradjon, de nem lehet Rossz alternatíva.
Szia!Az a helyzet,hogy nagy tartályoknál mint az enyém is óriási erők vannak (120cm átmérő 960l)mondjuk a tartály csigáját hajtó 550W -os 3fázisú motor könnyedén viszi a bolygatót is.Mikor tele a tartály az apró anyagnál kb.300kg és a bolygató minden behordáskor ezt mind megmozgatja,szóval kell hozzá erő!
Pl ilyenből? Mondjuk ez nem lehet rossz ötlet. Meg a lapszabály porrá kb bármi jó, homogèn tiszta, a faaprítèk már macerás, nekem akad benne 10-15cm galydarab ami szeret rácsimpsszkodni a bolygató pálcára, de nekem is bírja a 180 w 3fázisú motor.
Érdekes ez a bolygatás dolog, hogy milyen nagy energia igénye van néhányatoknál. Én lapszabász elszívó porral fűtők szinte kizárólag. A bolygató motor 185w hajtóműves motor, a tartály 200l olajos hordó. a nyílás kb. 10x25cm ezen megy be a por. ez a tartály legszélén van, a bolygató tárcsa a nyílás széléig kiér. A rúgó csak kb. 13 cm kell, hogy takarítson. A lényeg a rugó nekem egy egyszerű lefolyótisztító darab, amiből 3 darab van összefogva kötöződróttal. 1 első 10cm a 2. 15cm, a 3. 20cm hosszú, hogy minél hosszabb annál könnyebben el tudjanak hajolni. Nekem 2017 óta így üzemel, és szinte teljesen 0-ra ki tudja söpörni az összes port.
Ma reggel is a mühelyben okoskodtam és találtam egy olyan rugót ami alengőajtóknál szokott lenni. Sztvágtam és készitettem egy terselyt amiben ez a zárt oda vissza dolgozó cucc tud mozogni. Ezen különböző Lukakba helyezett tzüskékkel lehet a feszeseéget állitani megprogálok összehozni ezzel egy kisérletet. Most fél tiz van mára befejezem, de reggel folytatom, lehet nem lessz szükség a törziós rugókra, de a rugós ha legyártja megveszem tőle mert lehet ez a dolog nem vállik be, ha meg bevállik, bumm lesz pár darab rugók - csakjó lesz valamire.
Ha a tárcsa szélén függőlegesen lenne csapágyazva a kereszt álló és lehetőleg nagyon rövid szára akkor lényegében a vízszintes szárai a bolygató tárcsa forgásának és a bolygatandó anyag ellenállásának a hatására lassan forognának kicsivel a bolygató tárcsa és a garat felett a bolygató tárcsa forgásával ellentétes irányban akkor úgy szerintem működhet.Hogy mennyire jó bolygatást ad azt ki kell próbálni a nyári karbantartásnál valószínű én ki is próbálom!
Sokat gondolkodtam a jó bojgató pálcán, lehet hülyesèg, most nem is fogom megcsinálni, nekem jó a 10-es betonvas "v" alakba felheggesztve. Mi lenne ha a tárcsa szèlère egy vaskereszt felszerelve megcsapágyazva, hogy el tudjon fordulni, a keresztnek 1 vagy 2 ága mindig a tárcsa alatt lenne tehermentesen ahogy a külső kar folyamatosan fordulásra kèsztetnè az egèsz keresztet. Vagy ez nem működhet? Mi lehet a buktató?
A torziós rugó az jó ötlet,nekem laprugóból kivágott csíkok voltak néhány évet kibírtak utána gondolkoztam valami jobb megoldáson az ötlet meg is van hozzá és az anyag beszerzés is a megvalósítás egyelöre késlekedik.Jelenleg nagyon egyszerű megoldás van ,de bírja a strapát a bolygató tárcsára keresztben a tartály átmérőjének megfelelő mérető 16mm átmérőjű betonacélt hegesztettem keresztben.A rugalmasan kitérő bolygatásra még a következő ötletem volt:rugóként az autómotoroknál általánosan alkalmazott automata hosszbordásszíj feszítőt szerettem volna felhasználni.Ezekben nagyon erős tekercsrugó van ami a felfogatott feszítőre szerelt bolygató karoknak kellően nagy erőre való kitérést biztosítana.Meg is van,hozzá a szükséges 2db feszítőm egyiket én cseréltem a saját autómban miután kicsit csálé lett a felfogatása és le le dobálta a szíjat,a másikat azt kaptam.A nyári karbantartás keretében tervezem ezt is beépíteni!
Az nagyon jó lesz ha a fűtési szezon után teszel fel méretezett képeket az égetőd fejéről és az után égetőről,mert valami hasonlóban gondolkodom a mostani vályús fej helyett.
Az lesz mèrvadó hogy megnèzed gázból mennyi fogy mondjuk 1 hèt alatt, ès hasonló hèten mennyi fogy aprítèkból. 1m3 gáz 10kw mondjuk 90% hatásfokkal eltüzelve 9kw, 1kg faaprítèk 4kw. Tehát ha pl mondjuk elmegy 60m3 gáz az 60x9= 540kw ezt az 540kw mennyi faaprítèkkal tudod befűteni. Ebből tudod majd a hatásfokot
Üdv, miután folyamatosan problémák voltak, hol a szabályzással, hol a tárolóval, a gázzal fütöttem a lakásokat és a kazáház illetve a puffer ijenkor ki van zárva - tehát ha nem is nullárol de biztosan 2-5 foknál nem volt melegebb a z egész rendszer és természetesen ilyenkor nemcsak a vizet melegiti, hanem magát a környezetet is.
Ezen kivül nincs teljesitmény mérésére megfelelő müszerezettség felszerelve, ez csak egy becsült érték, - leht csak 20 kw volt nem tudom.
Minden esetre az idő biztos, mert csak 5 sort ittam meg ez idő alatt és amikor már elfogadható hőfok volt a kazánházban utána már ott ültem mellette. Peersze a nyitott tüztéri ajtó is hozzájárult a helység felmelegitéséhez, ezért akár az ott elvesztett energiát is hozzá lehetne adni, de szerintem igazábol nincs jelentősége. A lényeg, hogy felment 50 fokra a viz és ezt követően már tudtam inditani az egész rendszerre a fütést.
Utána mivel a bolygatás mig mindig nem tökélkletes este el ckellett zárni, és talán két nap mulva tudtam ujra hozzányulni és akkor a puffer már megint visszahült a fene tudja milyen hőfokra. Még most sem a kazánnal dolgozom, mert a bnolygatásnűál a huzorugó nem vált be, sikerült egy rugókészitővel kozultálnom és ha minden igaz a jövő héten legyárt nekem pár darab torziós rugót, amivel talán véglegesen meg tudom oldani a karok kinyulását. Eddigra meg megjön a tavasz.
Igazábol az egész probát csak azért csináltam, hogy végre majd összel megfeelelően tudjam használni a kazánt. Közben felvettem a kapcsolatot azzal az osztrák céggel, aki egyébként valami török manusz, és ki lehet hozzá menni és ott vásárolni a már emlitett 0,09 cent / kg áron. Hassan Akgok Sankt Pölten. Van egy haverom akinek van egy 3,5 tonnás teherautója, lehet azzal elmegyek és fordulok 2-3 fuvarral tonnánként 34,000 ft szerintem nem rossz ár. A napi 40 kg fogy el tiszta pellettel, gondolom ha keverem felel arányban darálékkal akkor egy 3,5-4 tonna elég egy egész télre. Csak arra kell vigyázni, hogy a zsákokat nem érje közvetlenül napsugárzás, mert ugy jártam szlovákiábol hozott pellettel, hogy a zsákok szétmentek egy év alatt, szerencsére olyan helyen tárolom, ha az aljzat beton igy fel lehet szedni. A szlovákiábol vett pellet ára majdnem 80 ft volt.
Nekem a folyamatos üzem jött be. (Nincs puffer) Emiatt nekem max 5kw a teljesítmèny. De örülök a sikereknek, csak összejön a vègère. Sima betonvas is megteszi pálcának, az is rugóacèl, elsőnek èn is rugóval próbálkoztam, fűrèszporra ocsura, jó is az, de az aprítèkhoz nagyon kevès... Nekem az aprítèk mèg a laposvasat is elhajtotta. Azóta betonvas van az teszi a dolgát 2 ève.
Ha vége a fűtési idénynek teljesen szétszedem a kazánt, közel 10 év után egy teljes tisztitásra stb. és a fejjel valamint az utánégetővel kapcsolatban minden méretet és képet beküldök a fórumba, ha valakit érdekel le tudja másolni.
Nekem mióta barátom megcsinálta az idő alapú vezérlést ( még csak a kezdetleges alapokkal), kifogástalanul működik a kazán. Ugyan a bolygatással még mindig nem készültem el véglegesen, most éppen a kinyúló és visszahúzódó karok mozgásának a rejtélyével vagyok elakadva, de remélem találok valami megoldást erre a problémára is. Eddig egy ágynemű tartós ágy rugójával próbáltam a karok kinyúlását megoldani, de ez a rugó kifeszített állapotban telement forgáccsal úgyhogy a működési tartománya egyre kisebb lett, a végén már nem is nagyon bujt ki a tányér alól, most szétszedtem és megpróbálok valami nagyon erős (torziós) feszitő rugót találni, az reményeim szerint megoldja a problémámat.
Mellette ülve kb. 3 óra alatt ki tudtam kísérletezni, hogy fűrészpor állagú nagyjából homogén anyaggal 1,3 mp beadagolás és 6,02 mp szünet állandó értékekkel sikerült elérnem a folyamatos kb.35-38 kW teljesítményt. Szinte semmi hamu nem került a hamuládába 3.5 óra alatt felfűtötte az 1000 literes puffert 50 fokos vízre. Ezt követően már a rendszerre is rákapcsoltam a kazánt 1*100 m2 padlófűtéses, 1*100 m2 emelet radiátorokkal, 1*35 kis lakás radiátorokkal, 1*32 kislakás radiátorokkal, 1*30 műhely radiátorral és maga a kazánház 20 m2. Ezt a területet is fűtöttem, ennek ellenére két óra múlva elérte a rendszer a 80 fokos átlag vizet.
Nálam úgy van megoldva, hogy a kazán a pufferre dolgozik, ha a kazán eléri a 80 fokos vizet, kikapcsol és alvó állapotba kerül. Leálnak a ventilátorok, megszűnik a beadagolás. A pufferből a lakások felé egy másik szivattyú szállítja a vizet itt egy 3 utas szelep van beépítve a visszatérő vízhez a puffer tétjééről annyi melegvizet ad, hogy az előre beállított hőfoku viz induljon újra a lakások felé.
Ezzel az anyaggal el tudtam érni, hogy átlagosan ( már amikor a rendszer elérte a 80 fokot) 7 perc szünet, alvó állapot és 3,5 perc rágyújtás és kazán működés szinte állandósult.
Ez durvább szemcseméretű anyagnál már más értékeket jelent de ennek kikísérletezése még várat magára a jelenlegi bolygatókarok titkának megfejtése utánra.
Az még az előzőkéből tudom, ha pellettel fűtöttem a 80 fok elérése után, akár 30 perces várakozás is volt (alvó kazán) és 4-7 perc újraindítás után, megint szünet. De ekkor még a szint érzékelő kanál időnkénti megakadása nem tudta stabilan tartani ezt a folyamatot.
Egyébként ha valakit érdekel, 0,09 USD áron lehet Ausztriában jó minőségű pelletet vásárolni az jelenleg 34 Ft / kg. A szállítási költségeket nem ismerem. Tudom nem olcsó, de eddig a rossz vezérlés ellenére én pellettel kb. 40 kg / nap tudtam elérni a kazánom ( 50 kW) gyári adata, ezt vagy kicsivel még nagyok teljesítményt. és 1081 légköbmétert fűtöttem. Van egy 99 éves édesanyám akinek a lakásában folyamatosan kell tartanom a 26-27 fokot.
Bocs a kicsit hosszabb lére eresztett mondanivalómért.