Lehet tudni hogy a Praga V3S mikor jön? A következő szám lett volna de lecserélték sajnos. A Pragát vártam de így most a következő nekem kimarad. Az IFA H6 helyéra berakhatnák.
Érden a buszpályaudvaron a "relében" még volt fél 11-kor belőlük. Nagyon kedvesen frl is hívták a figyelmem,hogy alaposan nézzem át,mert sajnos volt néhány sérült példány is az érkezettek között...
Hátoldalon a Jelcz vízágyú.
A csömöri madarasban legalább 15 db volt a polcra kirakva reggel, volt miből válogatni. (Ott mindig rendesen felteszik a polcra, még sose raktak ki papírdobozban kupacolva kiadványokat.)
Megjelent, el is fogyott. Ahol meg szokatm venni, négy napos szabin van. Köszönhetően a kiadó a variációjának a megjelenésekkel, ennek az ára is megmarad rezsire.
A modell az újabb fülkével jobb lett, de a darurész ezen is, a Praga V3S-hez hasonlóan kissé játékautós, engem főleg az emelőkábel hiánya zavart. A kábel szaténfeketére fújt drót lett, az elvezetéséhez az imitált vezetőgörgők helyett vékony lemezből másik, U-alakú tartókat kellett készíteni dupla görgőkkel az eredetihez hasonlító befűzéshez. A készítésnél tűnt fel, hogy a gyártó a fix gémet tulajdonképpen mozgathatóra készítette, mert elforgatható csapokon kapcsolódik a daru alapegységéhez.
Ha már így alakult, akkor nekiálltam befejezni a kihagyott ziccert és a fix emelőhenger helyett készítettem egy működő darabot.
A henger és talpa ötös csavarból készült esztergálással, fúrással, tűreszeléssel, lemez és drótdekorral, a dugattyúrúd meg egy krómozott modellautó tengelyből lett kialakítva.
A mozgó gémhez már mozgó horog is kellett, ezért a horog is másik kapcsolódórészt kapott, ami vékony tengelyen már el tud fordulni a gém végébe bereszelt nyílásában.
A daru alaplapján csak egy tájolócsapot kell lereszelni és már elfordítható lesz, a központi rögzítőcsavarja alá méretezett alátét került, hogy szépen álljon, de meghúzott állapotban is mozoghasson.
A fülkén kevesebb munka volt, a tükörszárakat vékonyabbra cseréltem, a hűtősapka BareMetal krómfóliás lemezből lyukasztóval kinyomott szebb, domborúbb lett, a hátsó ablak is kapott egy ablaktörlőt.
A fekete belső színezve lett és elkészítettem a gyártó által kispórolt kezelőpultot a daruhoz. A második kormánykereket direkt nem raktam rá, a sok netes kép tanúsága szerint senki nem használta ezt a "háttal is vezethetek" opciót, viszont valszeg zavarhatta a daru kezelését, ezért kiszerelték azt a pótvolánt.
A típusidegen hátsó lámpákat kicseréltem ifásra, a rendszámok meg a táblák és a műszerfalak fotónyomtatások.
Akkor ez nagyjából egyezik a régebben ide felrakott listával.
"Ki leszek váncsi", hogy mennyire jön be a lassan egy éves tipplista, a lengyelen 140-ig vannak tétek.
Az Avia A31-nél sajnálom, hogy nem az emelőkosarast hozták ki, hanem az autómentőt, illetve inkább azt, hogy helyette és nem más helyett (cseh sornál is ez volt szeptemberben).
Nálam a februárra jelzett billencs IFÁ-ig nyugi van, a Praga V3S faszállító helyett berakott vízágyún csak azért gondolkodom, hogy a rendőr IFA ne legyen egyedül.
Még egy különös részlet ezzel a Rábával kapcsolatban: összehasonlítva a korábban kiadott HC-os 832-essel, a Rába feliratok különbözőek. A billencs elején mintha csak egy tamponnyomott matricázás lenne, nem tűnik domborúnak, és a betűk is szorosabban állnak.
A 3D modell fázisában még jobban hasonlított a felirat a korábban megismert verzióhoz:
Ha kell, az a vakablak kifúrás után türelmes munkával tűreszelővel kialakítható úgy, hogy nem sérül körülötte a fényezés, a reszelt felület meg akár ecsettel bejavítható, ezt úgyis takarná az ide készített és beillesztett plexi ablak.
Igen, ez jobb lett volna. Kár, hogy a fülke oldalsó kis ablaka zárt lesz, mert a fülkét rátettem volna az első szám vontató alvázra, ebből meg a vontató hosszú fülkés változatával egy nyergest lehetne kreálni.
Erről mintázhatták. Sajnos ezen nem gyári Rába felépítmény van, így a modellre is ez fog felkerülni.
Eredeti felépítménnyel bár jobban mutatna, közbeszólt a spórolás, és egyszerűbb volt a már meglévő Jelcz W640-esről átrakni egyet. Kár érte...
Az a Csepel valószínűleg a 66. szám lesz, oda terveztek egy D752-est, akkor ez lesz belőle. Gondolom akartak a magyaroknak is betenni egy hazai darus gépet, sikerült hát kiválasztaniuk azt, amiről megint alig találni bármit is a neten. Ettől eltekintve képekről eddig jól mutat.
Újabb magyaros dolgok szivárogtak a Face Scale Fans oldalon.
Az egyik a Rába U26.230 billenőplatós:
A másik egy nekem nem túl ismerős Csepel D752 verzió, de ha a rajz és a hasonló gépről készült fotó nem csal, akkor komoly önrakodó daru is lesz rajta. :-O
Én készítem az RGV vontatót. Elérhető az oldalamon. Aki megkeres üzenetben, annak bármikor elérhető építőkészlet formájában, a duplafülkés, és a szimplafülkés változat is. :)
Sajnos szerintem ez sem a valóság. Az akkori szokások szerint rommá van retusálva a fotó...
Más..
A HC-s Renault hátsó ponyváját én is sajnálom, de összességében eléggé rendben van a cucc. Talán egy TIR tábla még jó lett volna előre-hátra, de ez legyen a legnagyobb baja.
A megjelenést tekintve nekem '26 eleje rémlik, de nem vennék rá mérget, hogy még az idén nem hozzák ki.
Jó lesz, nekem tetszik, várom! A kép szerint ez az 54. lapszám? A lista szerint 56. a D450 tejes, ezek szerint történt némi változás. Nincs új "félhivatalos" megjelenési lista?