Keresés

Részletes keresés

nem fair Creative Commons License 1 napja 0 0 17216

Üdv,

06.10-én a Zemplénben (Gyertyán-kút) is találkoztam egy gyászlepkével.

 

 

Előzmény: Razor03 (17214)
Ringlet2 Creative Commons License 1 napja 0 0 17215

Sziasztok!

Köszönjük Tamásnak és Ervinnek a részletes beszámolót Jósvafőről. Nem nagyon volt mostanában időm, így csak most tudok reagálni, így csak megerősíthetem a leírtakat és a fajokat. Örülök, hogy találtunk populit, és hogy más fajok is voltak, és hogy kisebb kitérőket tudtunk tenni, más helyeket is megnézni.  Növények közül is volt néhány érdekes. Mellékelek néhány fotót. Üdv. Ringlet

  

  

  

    

 

Előzmény: Xanthomelas (17195)
Razor03 Creative Commons License 2 napja 0 0 17214

Bryoniae keresés közben (06.02.) Galyatetőnél is volt egy áttelelt gyászlepke.

Előzmény: BálintZsolt (17213)
BálintZsolt Creative Commons License 2 napja 0 0 17213

EGY hétig voltam a Keleti Kárpátokban, a Gyimesekben. Éppen kezdett rajzani a Havasi lángszinér (Lycaena hippothoe), a Gólyaorr boglárka (Eumedonia eumedon) meg a Szürkés boglárka (Maculinea alcon). Ami meglepett, hogy a két baltacímesben, amiben dolgoztam, az egyik leggyakoribb faj volt az Ozirisz boglárka (Cupido osiris). A legközönségesebb fajok a következők voltak: Ikarusz boglárka (Polyommatus icarus), Ezüstkék boglárka (Plebejus argus) és a Nagypettyes boglárka (M. arion) és a Tavaszi szerecsen (Erebia medusa). Volt még sok egyéb is, pl. egy nagyon furcsa tarkály (Melitaea), amolyan athalia-aurelia keverék. A Nagy fehérsávka (Neptis rivularis) is éppen kezdte a rajzását, de se szinjátszó (Apatura), se enyhész (Limenitis) még nem volt. A szöglencek közül a Kisróka (Aglais urticae) nagyon gyakori volt, és még találtunk egy áttelelt Antiopa nőstényt! Egy helyen ráláttam a Csalhóra, a Békás-szorosra meg a Hagymásra. Eszembe jutott a Nagy apolló (lásd a belinkelt tanulmányt). Bárcsak előkerülne a nyáron. Üdv. B. Zsolt

 

http://publication.nhmus.hu/pdf/annHNHM/Annals_HNHM_2016_Vol_108_251.pdf

hieracium Creative Commons License 2 napja 0 0 17212

Szia Tamás!

Nagyon szép. Azt hiszem csillogó boglárkának hívják, habár semmivel nem csillogóbb, mint pl. a bellargus vagy az icarus. Itt mezei zsályán táplálkozik. Érdekes, hogy a Pomázon készült képeim nagyrészén szintén mezei zsályán sikerült lencsevégre kapni.  Az idén is láttam többször, a mellékelt képek ugyan tavaly készültek. Az idén is a zsályás területek körül kerestem (és találtam is). Jól látható - persze közelről - hogy a  hímek felszíne is más, mint  pl. az icarusé, de reptében nem igen lehet őket megkülönböztetni. Döntő persze a fonák, ami élesen elkülöníti az icarustól. Érdemes  a zsályán űlő boglárkákat közelről is alaposan megnézni, mert lehet, hogy így amandussal találkozunk. Igaz, Európában sokfelé megtalálható, de nálunk erősen lokális. Persze a nem feltűnő fajokat nehezebb a terepen azonosítani. Kellő odafigyeléssel valószínűleg más helyekről is előkerül.

 

Üdv: Péter

Előzmény: apollinus (17211)
apollinus Creative Commons License 3 napja 0 0 17211

 

Sziasztok!

 

egy kis érdekesség, most először észleltem a Polyommatus amandus boglárkát (fogalmam sincs végül is mi a hivatalos magyar neve) egy nőstény példány személyében, a Budai-hegységben.

 

üdv. Tamás

 

topoly Creative Commons License 5 napja 0 0 17210

Jó fotókat hoztok, gratula! Már csak ezért is megéri benézni olvasgatni:)

antiopa Creative Commons License 5 napja 0 0 17209

Limenitis populi-nagy nyárfalepke Jósvafő Tohonya-völgy 2017.06.09.

 

  Antiopa

antiopa Creative Commons License 5 napja 0 0 17208

 

 

Sziasztok! Aggteleki Karszt,Jósvafő,Szögliget 2017.06.8,9,10,11.

 

Nagyjából megpróbálom összefoglalni a négy nap eseményeit a teljesség igénye nélkül.

Csütörtöki megérkeztünkkor sejtettük,hogy ez az év mást hozhat mint az eddigiek és ha most nem akkor talán soha.

A Tohonya-völgybe érkezvén üde szurdok,nedves sáros talaj fejlett növényi vegetáció fogadott egész más arcát mutatta az élőhely mint a tavalyi években.Hideg tél,csapadékos olykor szélsőségesen hideg tavasz és sok eső jellemezte az itteni időjárást.Ez meg is látszott a lepkefajok egyedszámán.csütörtökön és pénteken én sápadt szemeslepkét elvétve találtam,sok áttelet lepkét viszont igen,citromlepke,c betűs lepke még rajzott,de volt,már nagy gyöngyház lepke,málna gyöngyházlepke,rajzott a kis lonclepke,nagy fehérsávos lepke,galagonyalepke,kis apollo lepke,lápi gyöngyházlepke,találtunk hajnalpírlepkét,sok atalanta lepkét. A nagy nyárfalepke több egyede is előkerült,de rókalekét nem láttunk.

Pénteken a Szögliget Ménes-völgyet jártuk be itt szép számmal került elő vörös rókalepke, lehetett látni nyári pókhálóslepkét,és most előszőr találtunk a völgyben farkasalmalepkét is.Kis rókalepke talán két-három egyede és én kifejezetten figyeltem a sápadt szemeslepke jelenlétét melyből két példányt meg is figyeltem a felső szakaszon.

Innen a nagy nyárfalepke nem került elő.

                               

 

       

 

         

 

                          

 

Az első két napban a nagy nyárfalepke egyedszáma 4-5 egyedben mérhető ami nagyon jó szám,több szakadt példány került elő és találtunk egy elütött lepkét is a völgy földútján.A lepkefajok egyedszáma nagyon gyér,kifejezetten kevés a lepke pedig az élőhely most üde,talán az előző évek aszályos időjárásának következtében lecsökkent egyedszámuk.

 

Szombat,vasárnap.

 

A leg gazdagabb periodusunk,

 

Frissen kelt sápadt szemeslepkék tömege,előkerültek a Tohonya-völgy vörös rókalepke állományai is,ezen kívül szép számmal figyeltük meg és fotóztuk a nagy nyárfalepke hím egyedeit is,melyből így összességében 10-11 !!!!!!!! példány került elő a négy napban.

 

       

   

 

                          

 

       

 

     A nagyfoltú hangyaboglárka szép számmal rajzott frissenkelt nőstényét remekül fotóztuk és hím egyedei is megfigyelésre kerültek a Tohonya-völgyben.

 

Összességében nagyon jó és eredményes négy napunk volt,a völgyek csodálatos lepkevilága a régi időket idézte,lenyűgöző mesevilág napjainkban is mely felbecsülhetetlen értékünk feltételen figyelmet és kíméletet érdemel.

 

Külön köszönettel tartozom Dr Kalotás Zsoltnak,hogy megtisztelt bennünket és szeretném megköszönni Józsinak és Kedves párjának Gabinak,hogy a tél óta segítették a túra létrejöttét!!!

 

Jövőre ismét!!!   Üdv!  Antiopa

 

                                     

                                                                                                  

          

Ati88 Creative Commons License 6 napja 0 0 17207

Köszönöm!

Előzmény: jasius (17206)
jasius Creative Commons License 6 napja 0 0 17206

Szia!

 

Vonalas busalepke (Thymelicus lineola).

 

Üdv: Jasius

Előzmény: Ati88 (17205)
Ati88 Creative Commons License 6 napja 0 0 17205

Sziasztok!

 

Ennek a kis lepkének a meghatározásában kérek segítséget. (A szél nem segített a fotózásban, állandóan kimozdult a fókuszból.)

 

 

Mivel a terület bővelkedik a bogáncsban, elég nagy számban voltak ma bogáncslepkék.

 

Láttam 1 atalantalepkét is, éppen a málnából táplálkozott, de olyan jól helyezkedett, hogy fotózni nem lehetett.

ezen felül sakktáblalepke, szemeslepke valamint egy pávaszem volt a fő látnivaló.

Németh L Creative Commons License 2017.06.16 0 0 17204

A kép alapján ráadásul full le van repülve??? Váóóó!
Irhatnál egy koordinátát... nemigen emléxem tithonus és achinera egy biotopban.

NL

Előzmény: Ximinez (17202)
Razor03 Creative Commons License 2017.06.16 0 0 17203

Szép hamvaskék az alapszín, talán tényleg idas lesz!

Előzmény: Thecla (17201)
Ximinez Creative Commons License 2017.06.16 0 0 17202

Belső-Somogy nyugati része, Nagykanizsa-Nagyatád vonal közepén kb.

Előzmény: Razor03 (17200)
Thecla Creative Commons License 2017.06.16 0 0 17201

Sziasztok!

 

@Ximinez

Meglepő hogy már repül a kis ökörszem nálatok. Itt a Zselicben is csak kezdem látni őket július közepe táján.

@Xanthomelas

A Jósvafői képek (újra) lélegzetállítóan szépek, elképesztő...

 

A mai séta során nem sok érdekes fajt láttunk, bár (csak másodízben) találkóztunk feketésbarna (és nem sárgásbarna) alapszínű kis színjátszolepkével. Nagyon barátságos kis jószág.

 

Ezt a Plebejus-t is láttuk, de az a kérdésem, vajon idas-e (amint gondolom) vagy inkább argyrognomon.  Nem hiszem, hogy argus hiszen nem nagyon széles a fekete szegély és mert a fonákon a narancsvörös szalag az elülső szárnyon jól látható (?)

 

 

Üdvözlettel:

 

Bart

Razor03 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 17200

A tithonus tényleg nagyon fura, hol van ez az erdő???

Előzmény: Ximinez (17199)
Ximinez Creative Commons License 2017.06.15 0 0 17199

Üdv!

Szentai-erdő, tegnap: repül a sápadt szemeslepke, többségük eléggé leharcolt példány, de akad pár frissnek tűnő is. Kis színjátszót, nagy tűzlepkét láttam, és kis ökörszemet - ez utóbbi eddig júliusban került csak elém.

 

 

 

jasius Creative Commons License 2017.06.14 0 0 17198

Szia!

 

Én fotóztam fonákot, sajnos csak carthami. Valóban amiatt, hogy halvány a minta a hátulsó szárnyán elkezdtük követni abban a reményben, hogy serratulae, de a helyszínen kiderült, hogy csak carthami.

 

Üdv: Ádám

Előzmény: hieracium (17197)
hieracium Creative Commons License 2017.06.14 0 0 17197

Szia Tamás!

Nagyon jól sikerültek a képek!

Egy kérdésem van, a P carthamival kapcsolatban: van-e fonák róla, illetve milyen méretű volt (P malvae méretű, vagy nagyobb)? Mert inkább armoricanusnak tűnik, és nem carthaminak. A hátsó szárnyán nem igazán fehérek/világosak a foltok. Én sajnos csak carthamikkal találkoztam (mellékelek egyet), de van fonákos képem is róla.

Üdv: Péter

Előzmény: Xanthomelas (17195)
Razor03 Creative Commons License 2017.06.14 0 0 17196

Na legalább van még populi!

Előzmény: Xanthomelas (17195)
Xanthomelas Creative Commons License 2017.06.14 0 0 17195

Sziasztok!

Úgy látom rám vár az a nemes feladat, hogy elsőként számoljak be múlt heti túránkról Jósvafőn. Egyénenként változó, általában 3-4 napot töltöttek a Karszton azok a fórumtagok és érdeklődők - a nickek felsorolásától inkább eltekintenék - akik a tavalyi kudarc és rossz idő után is kitartottak.

Személy szerint péntektől vasárnapig voltam jelen, ezalatt több élőhelyet látogattunk meg.

06.09: Útközben Szendrőlád mellett tartottunk egy kis pihenőt a Bódva partján, ahol egy ígéretesnek látszó füzfákkal szegélyezett, de eddig feltáratlan terület található. Ezen a helyen tömeges volt a kis színjátszólepke mindkét színváltozatban (min. 30 egyed), szép számmal repült a nagy gyöngyházlepke (Argynnis paphia), valamint az ilyentájt megjelenő  Nymphalis fajokat is megfigyeltük. 

Következő állomásunk a Ménes-völgy volt. A bevezető út mentén száraz gyepben többek között láttunk egy példány kopott nagypettyes hangyaboglárkát (Maculinea arion), mezei és égszínű boglárkát (Polyommatus dorylas és bellargus). A Ménes-völgyi lápréten fotóztuk a kockás tarkalepkét (Melitaea diamina), a nagy tűzlepkét (Lycaena dispar) és itt zavartam fel az első vörös rókalepkét (Nymphalis xanthomelas), melyet később egy felhősebb periódus alatt sikeresen fotóztunk.

A Tohonya-völgybe már délután érkeztünk és felfelé menet itt jött szembe az első nyárfalepke (Limenitis populi), sajnos nem hibátlan példány. Pár fotó azért összejött. A völgy feletti cserjékkel szegélyezett réteken gyakori volt a kormos ékesboglárka (Cupido decoloratus) és a lápi gyöngyházlepke (Brenthis ino). Ami még feltűnt, hogy nemhiába emeltünk szót a völgy túllegeltetése ellen: a növényzet ép volt, mind a szurdokerdőben, mind a rétek nagyobb részén. A közelmúltban igen sok csapadék hullott, így gyönyörű zöld, virágokkal teli volt a táj. Sajnos a járművek viszont még mindig folyamatosan jártak.

06.10 Tohonya-völgy: reggel ismét rá kellett jönnöm, hogy a sápadt szemeslepkét (Lopinga achine) továbbra is csukott szárnnyal tudom csak fotózni, ettől eltekintve a délelőtt tömény unalom volt, populi sehol. Dél körül a szurdok már tele volt kis lonclepkével (Limenitis camilla), aztán nemsokkal később megjelent a populi, két gyönyörűszép, hibátlan, friss példány. Egyikük hosszasan hagyta magát fotózni. Addigra az erdőszegélyben több vörös rókalepke táplálkozott az ürüléken, rengeteg ezüstös gyöngyház (Argynnis adippe) és néhány kis színjátszó társasáságában. Pozitív, hogy szombaton nem volt autóforgalom, sőt turista is csak alig.

Nagy élmény volt ilyen fajokat együtt látni, remélem majd Ádám is felrakja a fotóit. A napot késő délután egy hidegfront zárta nagy zivatarral. 

06. 11: Szin környékét vizsgáltuk meg. A falu felett gyönyörű szárazgyepek vannak, tele sárga lennel és szúnyoglábú bibircsvirággal. Valószínűleg többek között megtaláltuk a hegyi törpeboglárkát (Cupido osiris), láttunk Pyrgus carthami busalepkét, kis tarkalepkét (Melitaea trivia), nagyszemes boglárkát (Glaucopsyche alexis). Továbbhaladva Szelcepusztánál egy kis színjátszó és egy kis rókalepke (Nymphalis urticae) szívogatott. A Patkós- és Ménes-völgy sok újat nem hozott, említésre méltó fajok a sápadt szemes és a kis lonclepke.

Hazafelé menet még útba ejtettük a keleméri tözegmohás lápokat is.

Összegezve: nagyon jó időt fogtunk ki, a völgy most sokkal jobb állapotú és nedvesebb talajú volt, mint tavaly. A populi továbbra is ritka, de valamivel több volt, mint 2014-ben és 16-ban, hozzávetőlegesen 7-8 példány került összesen elő. Érdekes, hogy gyakorlatilag csak kora délután, a legmelegebb időszakban volt észlelhető a faj. Aggasztó viszont, hogy hétközben továbbra is jelentős az autóforgalom, valamint, hogy a többi, korábban ismert lelőhelyein: Lófej-völgy, Kecső-völgy, Patkós-völgy, Ménes-völgy, Szelcepuszta nem észleltük a fajt.

Bocs a duplázásokért, sz.r a laptopom.

Tamás

Evolene Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17194

Segítséget szeretnék kérni, hogy ez milyen gyöngyház lepke lehet?

cc Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17193

köszönöm

Előzmény: jasius (17192)
jasius Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17192

Valamelyik levéldarázs álhernyói, nem lepkéé.

 

Üdv: Jasius

Előzmény: cc (17191)
cc Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17191

van valami ötletetek, hogy a tarka nőszirom leveleit mi rághatja ilyen módszeresen?

topoly Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17190

Éreztem, hogy valami nem stimmel... nagyon köszönöm. És nehezen találtam volna meg a fajt (ha egyáltalán...) magamtól.

Előzmény: jasius (17189)
jasius Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17189

Szia!

 

Fésűscsápú korhadékmoly (Euplocamus anthracinalis).

 

Üdv: Jasius

Előzmény: topoly (17188)
topoly Creative Commons License 2017.06.13 0 0 17188

Erre a fehérpettyes álcsüngőlepkére kérnék szépen kontrollt, magyarul jó-e a határozás. Köszi.

Zolcsi67 Creative Commons License 2017.06.12 0 0 17187

Kis színjátszók a Szentendrei-szigetről, június 11.:

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!