Keresés

Részletes keresés

b.szisz Creative Commons License 3 napja 0 0 17758

Sziasztok!

 

Tegnap (08.14.) a Bükkben túráztunk (Olasz kaputól tettünk egy kört). Kezdetben megijesztett bennünket egy kialakulóban lévő zivatar dörgéssel és villámlással, de szerencsére az eső elkerült bennünket. Miután kisütött a nap, egyre több lepke került a szemünk elé. A következő fajokat figyeltük meg: nagyon sok A paphia, L virgaureae, P brassicae, P rapae, P napi, M stellatarum, E quadripunctaria volt. Elég sok M galathea volt még itt a Bükk fennsíkon, a Zsidó-réten.

 

A paphia                           L virgaureae                    L virgaureae                    P brassicae

 

P brassicae hernyó             M stellatarum                  M stellatarum                  E quadripunctaria

 

M galathea

 

Láttunk még: B selene, A adippe, A aglaja, A niobe, N c-album, C pamphilus, P aegeria, M jurtina, A hyperanthus, H comma, B circe, H fagi, L megera, P icarus.

 

B selene                            B selene                         A adippe                          A aglaja

 

A niobe                             N c-album                       A hyperanthus                 B circe

 

 

A Kőröslyuk barlangban sok S libatrix, és T dubitata, valamint egy I io pihent. 

 

 

Üdvözlettel,

Szilvi és Szilárd

hieracium Creative Commons License 4 napja 0 0 17757

Kedves Józsi!

Gratulálok, szép képek és igazi sertorius! Gondolom a Sáfiék által leírt területen. Kora tavasszal arra jártam, persze akkor még semmi sem volt. Azóta pedig az M1 mizéria miatt nem volt kedvem elmenni, pedig nagyon szerettem volna.

Látom, hogy júliusban sikerült Schinia cognatat is fényképezned. Az is védett faj.

Üdv: P

Előzmény: lalas1986 (17754)
ggggggggggs Creative Commons License 4 napja 0 0 17756

Ház körül + kis bringázás. tavasz / nyár 2018

b.szisz Creative Commons License 5 napja 0 0 17755

Sziasztok!

 

A nappali Tétényi-fennsík után este sétáltunk egyet a Naplás-tó körül. A tó mellett a cinkotai kiserdőben már sötétben sétáltunk. A tavaly nagy szerencsénk volt a bagolylepkékkel. Megvilágítottuk telefonnal most is az öreg tölgy és fenyőfákat.  Hát  idén sem rossz a kezdés. Az egyik fán 17 darab fahéjszínű zsírosbagoly lepkét (Amphipyra pyramidea), egy másikon 8 db-ot számoltunk össze. 

 

 

Üdv, Szilvi & Szilárd

lalas1986 Creative Commons License 5 napja 0 0 17754

Sziasztok!

 

Spialia sertorius 2018.08.07. Fertőrákos.Végre sikerült megfotóznom!

 

b.szisz Creative Commons License 5 napja 0 0 17753

Sziasztok!

 

Tétényi fennsíkra néztünk ma (08.13.) ki néhány órára.

Gyakori fajok: P coridon, H comma, A arethusa, C pamphilus, C glycerion

Volt még: P bellargus, I podalirius, P napi, P rapae, L megera, M jurtina, H fagi, L sinapis.

 

C glycerion                         L sinapis                        ?? (talán A crocealis?)       C hyale v. alfacariensis ??

P coridonok

 

H comma-k, a 2-4. kép egy zöldes fonákú példány, amilyet még nem láttunk eddig.

 

Üdvözlettel,

Szilvi és Szilárd

b.szisz Creative Commons License 5 napja 0 0 17752

Kedves István és Péter!

 

Köszönjük a segítséget!

 

Üdvözlettel, Szilvi & Szilárd

Razor03 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 17751

Szia! Hát én úgy látom, hogy a bagolylepkéd egy Caradrina clavipalpis (gyakori vacakbagoly).

Előzmény: b.szisz (17749)
hieracium Creative Commons License 2018.08.11 0 0 17750

Sziasztok!

 

A Cupido (3. kép) nagy valószínűséggel decoloratus. eléggé kormos és mintha a sejtvégi fínom vonalka is látszana. Igaz erősen kopott, ilyenkor már a hímeket is nehéz elkülöníteni.

 

Más:

Pár napot a Magas Tátrában hűsöltünk. Kevés nappali lepke volt, elsősorban kis rókalepkék, répalepkék és citromlepkék. Egy helyen, szobányi területen virítottak az aszatok, rajtuk vagy ötven citromlepkével (nem mesterségesen beállított kép!)

Néhány nappali pávaszem, c-betűs és atalanta, 1 kopott L petropolitana és vagy 2 kopott Erebia aethiops volt még. Három különböző völgyben összesen 4 friss antiopát láttam, kettő elegánsan vitorlázott a fejem mellett,  kettőt sikerült is megörökítenem. Hazajövet mellbevágott a hőség.

 

Üdv: Péter

Előzmény: b.szisz (17742)
b.szisz Creative Commons License 2018.08.10 0 0 17749

Sziasztok!

 

Augusztus 8-án szerdán, Mátrafüredről tettünk egy túrát a Kalló-völgy - Remete-bérc - Benevár-bérc - Mátrafüred útvonalon. Sok A. paphia és sok E.quadripunctaria (ez utóbbi lokálisan) volt. Viszonylag sok volt a H. fagi és a B. circe is.

 

Utána a Sás-tó körül levő réten figyeltük a lepkéket. Most először sikerült fotóznunk Argynnis adippe lepkét a tó körüli réteken. Megköszönnénk ha ezt a képek alapján megerősítenétek nekünk.

 

 

Ez a  lepke meg berepült este a panel harmadik emeletére hozzánk. Valaki felismeri a "betolakodót"?

 

Üdv, Szilvi & Szilárd

-FRIPP- Creative Commons License 2018.08.10 0 0 17748

Én is így gondolom.

 

Itt van ez a Nappali pávaszem , beköltözött a pincémbe és ötödik napja hibernál a plafonon.

Valamit tudhat , én is sokkal jobban érzem magam odalenn a 19°C-ban.

 

Előzmény: Razor03 (17747)
Razor03 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 17747

A két felső szárnyról elég nehéz megmondani. Ilyenkor szerintem már inkább csak sponsa van, a promissa eltűnik július végére (én így vettem észre).

Előzmény: -FRIPP- (17745)
völgy-híd Creative Commons License 2018.08.08 0 0 17746

Kedves lepkebarátok!

Lezajlott a 2. (illetve a két és feledik...) Boglárka napi lepketúra Székesfehérváron. Erről és néhány más észak-mezőföldi lepkés hírről szól az alábbi írás:

http://volgy-hid.blogspot.com/2018/08/lepkek-nyomaban-ejjel-nappal.html

Üdv:

Kovács Gergely Károly

"VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány

-FRIPP- Creative Commons License 2018.08.08 0 0 17745

Üdv.

 

Ezekből most rengeteg van a Bükkben , Catocala , de melyik?

Szerintem C. sponsa

 

 

Gorli Creative Commons License 2018.08.08 0 0 17744

Előzmény: Gorli (17743)
Gorli Creative Commons License 2018.08.08 0 0 17743

kis fehérsávos; Tőserdő, Szikrai-holtág, KNP 

 

ui: feltehetően az utóbbi években jelenhetett meg, mert korábban -visszamenőleg 20 évre - nem láttam a területen.

b.szisz Creative Commons License 2018.08.07 0 0 17742

Sziasztok!

 

Tegnap (08.06.) a Börzsönyben túráztunk egyet: Nagybörzsöny - Hosszú-völgy - Kisírtáspuszta - Nagyirtáspuszta - Hosszú-bérc - Nagybörzsöny útvonalon. Leginkább nagy gyöngyházlepkékkel (A paphia) találkoztunk. Volt még szép számban mustárlepke (L sinapis), pókhálós (A levana), répalepke (P rapae), nagy ökörszem (M jurtina), erdei-, kis- és vesszős busák (O sylvanus, P malvae, H comma), atalantalepke (V atalanta), C-betűs (N c-album), kis színjátszó (A ilia).

Láttunk még egy csíkos medvelepkét (E quadripunctaria), bagolylepkéket, fekete szemeslepkéket (M dryas) is. 

 

 

A bogik közül most találkoztunk először talán palakék boglárkával (C alcetas), kicsit kopottak voltak már. Azt olvastuk, hogy nehéz elkülöníteni a C decolorata-tól, de ha jól néztük, a Börzsöny ezen részén nem él a decolorata. Ebben kérnénk segítséget, ez valóban alcetas, vagy esetleg valami más? Sajnos teljes szárnyfelszínt nem mutatott, így azt nem tudtuk megörökíteni. Az első két kép ugyanaz a példány, a harmadik az más, ennek látszott kicsit a felszíne.

 

 

Üdvözlettel és köszönettel,

Szilvi és Szilárd

hieracium Creative Commons License 2018.08.05 0 0 17741

Sziasztok!

Ma d.e. Csobánka, Hosszú-hegy. Az erdei út mentén elsősorban szemeslepkék és néhány nagy gyöngyházlepke repkedett. Ami érdekes: legalább 6 páldány T betulae, főleg nőstények, ezek többnyire frissek voltak, egy kopott hímet láttam. Egyesével eddig is előfordult, főleg augusztus végén és szeptemberben, de ilyen mennyiségben még nem láttam. Inkább a talaj közelében hűsöltek vagy a maradék pocsolyák szélén szívogattak. Bizonyára a hőség csalta le őket a talajra, különben inkább a fák koronájában időznek, ill. repkednek.

Üdv: P

völgy-híd Creative Commons License 2018.08.02 0 0 17740

Kedves lepkebarátok!

Az augusztus 2-re meghirdetett székesfehérvári lepketúrát egy keletről nyugat felé tartó, hajnaltól kora délelőttig zajló 16 mm-nyi eső elmosta. Kaposvárról érkező, így az esővel csak itt találkozó vendégeink kedvéért azért mentünk egy kört, az előbb csepergő, majd később már csak párás időben a vérfű-hangyaboglárka meg sem moccant, egyet sem láttunk. Annál virgoncabbak voltak a sötétek, pózoltak, veszekedtek, kiültek mindenre, másfél tucatot biztosan láttunk a két lelőhelyen. A nemrég, lepkeszempontból pocsék időben lekaszált réten alig néhány hét után már nemhogy sarjad, hanem virágzik a vérfű, úgyhogy ez az év igen jónak tűnik a székesfehérvári helyszíneken.

Válságstábunk augusztus 7-ét jelölte ki esőnapnak, úgyhogy kedden 9 órakor az eredetileg hirdetett helyen várunk minden érdeklődőt.

Kovács Gergely Károly

"VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány

hieracium Creative Commons License 2018.08.01 0 0 17739

Kedves Zsolt és Lajos!

 

Igen, mindkettőtöknek igaza van. A színbeli eltérés megvan, habár nem markáns - és a terepen sokban függ attól, milyen szögben esik a szányakra a fény. Fotókon szinte reménytelen a szín alapján elkülöníteni. Ennek igazolására mellékelten mutatok egy 6-6  képből álló összehasonlítást (random jelleggel válogattam Roger Gibson és Matt Rowlings képeiből). A kékek igen változóak, talán van egy trend, hogy a thersites ibolyásabb. Viszont  - érdekes módon láthatóak  a lepiforum.de (Bram Omon) által javasolt bélyegek: elsősorban a középtér sötétebb területe, valamint  - már ahol - a kiterjedtebb illatcsík.

Az amatőrök többsége - hozzám hasonlóan - nem látja a színbeli különbséget, ezért inkább az élőhely és fonák alapján próbáljuk meg elkülöníteni. Mindenképpen törekedni kell fonák fotó készítésére.

 

Ami a P mannii "breaking news"-t illeti, a kép alapján nemigen kételkedem abban, hogy az a példány mannii. Dehát egy elfogott példány lenne az igazi. Most, hogy tudjuk, hol fényképezték (nem is egy alkalommal), oda kell menni és bizonyosságot szerezni. 

 

Üdv: Péter

 

Ime az összehasonlító kép:

 

 

Előzmény: BálintZsolt (17738)
BálintZsolt Creative Commons License 2018.08.01 0 0 17738

THERITES: Lajosnak igaza van, a hímek színe ibolyásbb kékek, ez különösen akkor szembetűnő, ha a két fajt egymás mellett látjuk (pl. múzeumi tárlófiókoban). Én már meg tudom őket különböztetni röptükben is... Komolyan: nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyen a környezet. Egy jó sztyeprét, baltacímmel nagyban valószínűsíti a Theristes előfordulását. De nem zárható ki az Ikarusz sem. Így például a Gyimesekben most június folyamán együtt láttam mind a két fajt egy bennlevő kaszálón. Viszont másodlagos, degradált helyeken soha nincs Thersites.

 

MANNI: ezt hiszem már itt jeleztem, hogy a faj a német nyelvterületen terjedőben van. Több szakcikk is foglalkozik ezzel (legtöbbje természetesen német nyelvű). Kőrösi Ádám az utolsó OLT-on is külön felhívta a fajra a figyelmet, hogy terjedőben. Nálunk jelenleg a Kárpát-medencében a bánáti hegyvidéken meg a Szigethegységben fordul elő. A bükki állomány kipusztult. Máshonnan egyenlőre nincs biztos adata. Meg kell fogni a példányt, vagy jobban dokumentálni.

Corvus corone cornix Creative Commons License 2018.07.31 0 0 17737

Köszönjük!

Előzmény: Razor03 (17736)
Razor03 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 17736

Igen az.

Előzmény: Corvus corone cornix (17734)
Németh L Creative Commons License 2018.07.31 0 0 17735

Thersites himek egyik legmegbizhatobb, terepen is nagyon jol hasznalhato belyege az alapszine, amit jol ad vissza a magyar neve (ibolyaszin). Erdemes megnezni egy muzeumi tarlot egymas melletti icarus vs. thersites sorozattal.

Előzmény: hieracium (17728)
Corvus corone cornix Creative Commons License 2018.07.31 0 0 17734

Sziasztok!

 

A Merzse-mocsárnál fotóztuk (2018.07.28.). Clostera curtula (Rövidszárnyú levélszövő)?

 

Köszi, Szilvi & Szilárd

 

Németh L Creative Commons License 2018.07.31 0 0 17733

Hali! Jo lenne meg kep, esetleg tobb peldanyrol is, mert szerintem ez nem feltetlen manni, ha valamennyi belyeg stimmel meg akkor is belefer, hogy egy aberrativ rapae legyen. Mondom ezt foleg azokutan, hogy mult heten jopar manni volt a kezemben Erdelyben. Annyit viszont hozzatennek, hogy Rudi Verovnik szloven atlaszaban vannak koordinatak Lendva mellol, konkretan a hatarainkat jelento dombokrol. Rakerdezve megerositette az adatot, ugyanakkor fotot vagy peldanyt nem lattam. Ezt jeleztem Safinak, H*orvath Balintnak meg Scherer Zolinak is, de nem tok rola, hogy lenne eredmeny.
Last but not least: termszetesen minden elkepzelheto...
Udv, N. Lajos

Előzmény: Razor03 (17732)
Razor03 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 17732

Kedves Péter!

 

Ez NAGYON érdekes megfigyelés. Én ahogy eddig tudtam a P. mannii nálunk csak a Bükk-vidéken fordult elő... sehol sem említik a Dunántúlról. Elképzelhető hogy "mindig is" megtalálható volt ott, csak a hazai lepkészek közül soha senki nem vette észre az elmúlt 300 év során. Ha úgy vesszük a Pieris ergane-t is csak az 1900-as évek után fedezték fel hazánkban. A mannii megtalálása Reskovits nevéhez fűződik... és ahogy elnézem az adatokat, azokban az időkben szinte "bárhol" megfigyelhető volt a Bükkben...

 

Azt mondják megváltoztak az élőhelyei... kiette a muflon... - de mindenhol? Nem alakulhatott át a vidék minden egyes pontja az utóbbi 50 év során... és nem ehette meg egy "özöndék" faj minden egyes petéjét-hernyóját a muflon... ráadásul két generációs fajról beszélünk... ezáltal viszonylag gyorsan regenerálódó populáció dinamika (még egy számára kedvezőtlen év után sem szabadna hanyatlani egy ilyen fajnak).

 

Kíváncsi lennék miért tűnt el pl. azokról a helyekről, ahol a legeltetés megszűnése ellenére is változatlan maradt a táj (pl. Uppony?). A Hór-völgyről már el tudom képzelni hogy sokat változott... jóval szárazabb mint régen. Kb. 8 éve járok Cserépfalu környékén, és rengeteg rapae-t és napit "átnéztem" remélve, hogy lesz köztük mannii de sajnos nem. Upponyba is elmentem 2x direkt a mannii keresni.

 

Szerintem inkább a kedvezőtlen klíma vagy egy gyors hernyó járvány söpörhette ki az országból...

 

Minden esetre örülök az új adatnak, így már érthető a Budapest környéki megfigyelésed is. Vajon milyen élőhelyen észlelték ott a fajt?

 

Üdvözlettel: István

Előzmény: hieracium (17731)
hieracium Creative Commons License 2018.07.30 0 0 17731

Sziasztok!

 

Tegnap véletlenül rábukkantam egy holland weboldalra ( ha jól emlékszem Schinia cardui és cognata fotókat kerestem), ahová a szerzők számos, Magyarországon készült lepkefotót töltöttek fel. A Velencei tónál laktak hosszú időn keresztül. Nos a képek között egy Pieris mannii fotó is van:

©Anne Frijsinger & Mat Vestjens

 

Ez egy nőstény P. mannii, ez kétségtelen (a csúcstéri folt mérete, kiterjedése és a középtéri folt szögletes alakja alapján).

 

Rákérdezve 2005 és 2011 között  (nyaranta: június közepe és szeptember közepe között) ismételten találkoztak a fajjal. Jelenleg Hollandiában élnek. Nagyon készségesek voltak és kérésemre elküldték a fényképet (amúgy nem tölthető le).

 

Tanulság:

Lehet, hogy csak azért nem találkozunk a fajjal, mert annyira hasonlít a répalepkéhez?? Netán nem jó helyeken keressük?? Én pedig többnyire alaposan megnézem a répalepkéket, kivált, ha a szárnyuk valamennyire nyitott ( a képen látható szárnytartás elég jellemző a répalepkékre és a mannii-ra is).

 

Mindenkit bátorítok, hogy a répalepkéket is figyelje, s ha gyanús fényképezze is le! 

 

Üdv: Péter

Razor03 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 17730

Tölgylevélpohók

Előzmény: vadmegymag (17729)
vadmegymag Creative Commons License 2018.07.29 0 0 17729

Üdv!

Ez a kis(nagy?) leginkább lepkére hasonlító lepke került elém. De először azt hittem rá, hogy szemét, mert ilyen 3szögbe formálódva pihent a veszélyes földön.

Ha nem egy új fajt fedeztem fel (és hát valamiért nagy a gyanúm, hogy nem...)  akkor mi a neve?

Én Székely öregvagyokmár lepkének neveztem el...

 

http://p.coldline.hu/2018/07/29/2884488-20180729-BKPym9.jpg    Kép1

http://p.coldline.hu/2018/07/29/2884489-20180729-V4cN8c.jpg   Kép2

http://p.coldline.hu/2018/07/29/2884490-20180729-4Pq4Ih.jpg  Kép3

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!