Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Ez már egy Szombathelyen vagy Túrkevén felújított példány.
Már írtuk soxor, hogy elsősorban Szombathelyen az AFIT-nál, (nem a volánnál) számtalan Ik-60-ast, 601-est, és 602-est újítottak fel és adták el közületeknek, iskoláknak, sportegyesületeknek, TSz-nek, stb.
Nagyon árulkodó a sofőr fülke utáni belső ablak fal beillesztése.
Háttérben a régi Erzsébet híd amin még villamos járt, Belvárosi Nagyboldogasszony templom, Klotild és Matild paloták és maga a tér aminek nem tudom a nevét a fénykép készítésékor. Talán Kígyó tér, de ott van a Kígyó utca is. (A rendszám alapján lehet Apponyi tér)
Én a bal oldalon álló, látható rendszámos autó típusára reagáltam, mert a kérdés arra vonatkozott eredetileg (amit nem én kérdeztem).
Gumidani kérdezte (kinagyított képpel) a jobb oldali autót.
Te már a jobb oldali, fekete autót azonosítod be. És szerintem igazad lehet, csak az eredeti képen látható, kitakart elejű autó hűtőrácsáról hiányzik a nagy embléma.
A Renault BFK-4-nek más volt a hűtőrácsa, de a leglátványosabb különbség, hogy a Renault BFK-4 szélvédőjének mind a négy sarka egyforma rádiuszú, nem úgy mind a képen látható autóé.
Nekem Moszkvics 400-nak tűnik (aminek az 1938-as Kadett az eredetije), hűtőtakaróval, irányjelzőkkel és csak a bal oldalon felszerelt ablaktörlő lapáttal.
Nekem is van itthon még belőlük pár darab (és egy a kocsiban is), aminek zöldben van a műszere. Amikor még megvolt a lánghegesztő aparátom (megvan rá a szakvizsgám és ez feljogosít a tartásra is) beszereztem pár darabot, a háztartási kereten felül is.
Igazad van, sose kelljen!
Egyébként úgy tudom, hogy úgy történt a kivezetésük (legalább is a különböző méretű kézi kivitelűeknek), hogy a meglevőket szükség esetén még fel lehetett használni, de a pótlásuk már nem volt lehetséges, illetve már nem hitelesítették újra őket az időszakos felülvizsgálatnál.
Egy időben nagyon népszerű volt, minden traktoron, kombajnon halonnal olto volt, itthon is van még belőle pár 90-es évjáratú, a mutatojuk még a zöldben van. De sose kelljen!
Emellett a reptéri szereken egy időben freonnal oltó készülékek voltak málházva.
Ez pedig itt alant a TU 03-07 rendszámú Start II:
Ezt egy Csepel D352 gépjárműfecskendő átalakításával hozták létre. Megmaradt a gyári, 1200 L-es víztartály, a 200 L-es habképzőanyag-tartály, az 1500 l/perc teljesítményű MÁVAG-szivattyú. Emellett a reptéri felhasználáshoz - a legénységi fülke első sorának terhére - beépítésre került egy 250 kg-os porraloltó berendezés és egy 2*20 kg-os CO2-vel oltó berendezés. A málha részét képezte egy un. nagy kiadósságú habfejlesztő berendezés is, de ennek működtetéséhez szükség volt az áramfejlesztő szer riasztására is (ez utóbbin volt a hozzá kapcsolandó, eredetileg füselszívásra tervezett ventillátor berendezés).
Az ez utáni a generációnál is voltak START- rendszámú autók erre a célra.
Két darab Csepel D754, Elzett technikás tűzoltó volt erre a célra, START-1. és -2. rendszámmal. Ferihegyi szolgálatból való kivonásuk után az egyik Siófok-Kilitire került, ami akkor még LRI repülőtér volt. Tavasztól-őszig volt ott készenlétben, mivel Kiliti füves repülőtér és télire bezárt. Ekkor a lent tartózkodó járműveket felhozták Ferihegyre, ahol elvégeztük rajtuk az átvizsgálásokat és a szükség szerinti javításokat. Szezon közbeni meghibásodáskor általában Ferihegyről mentünk le javítani őket. Jópárszor voltam lent ilyen esetekben, mivel én kétnapozó szolgálatban dolgoztam, 12 órás műszakokban.
A Csepelek utáni korszakban volt két-két darab Mercedes-Rosenbauer (KOMBI-1; -2.) és Mercedes-Slvani (SILVANI-1; -2.) tűzoltóautó, amik a startszolgálatot adták.
Nem nagyon terjedtek el, bár lokális, vagy kisebb tüzek oltására voltak halonnal oltó kiegészítők is.
A gázzal oltó technológia olyan helyeken, ahol nagyobb tüzeket kell oltani szabad területeken, a légmozgás miatt nem túl hatékony, létezik nála jobb módszer.
Azóta kiderült, hogy a halon-gáz nagyon környezetszennyező anyag és ki is vonták a forgalomból. Inkább a porral és a habbal oltási technológiát rendszeresítették a külső helyszínű oltásoknál.
1978-ban a targoncavezetői tanfolyam tűzvédelmi oktatásán nekünk az oktató azt emelte ki, hogy sör hűtésére is kiváló a halonnal oltó.