nem sikerult esetleg valakinek a citrommot (lemmon) :) lefotoznia? szombat, vasárnap reggel-este es meg hetfon reggel is jo korulmenyek voltak, de hefon napkozben megjottek a felhok, amik azota is kitartanak.
Sikerült ismét észlelni az üstököst. Ma este nagyon jó ég volt, és jól látható volt szabadszemmel is, amíg nem ment le a szmötyibe.A kép 19 perc expó idő. A felszerelés most is Canon 70D, 150-600 Tamron G2 300 mm állásban, f/6.3, ISO 2000, 19 db 1 perces kép és 10 dark összege. 2024.10.20 17:20 UT.
hetfon hajnal f3-kor mentem ki a falu vegere. sajnos mar ott is epitkeznek, kezd egyre jobban fenyszennyezett lenni. ettol fuggetlenul kb 20 perc alatt also hangon 10-et szamoltam ossze a perseidakbol. az egyik egy erosebb, talan tuzgombnek nevezett formacio volt.
Plato kráter és környezete. A meteor újság ajánlatában szerepel a Montes Recti, azonban a rossz nyugodtság miatt nem tudtam nagyobb nyújtást a a Rectire.
Köszönöm a válaszodat. Ezekbe a különbségekre nem gondoltam,mert eddig a csillag ív fotózáson kívül nem mélyedtem bele az Asztro fotózásba. Szóval a két kifejezésnek is most nézek utána amit említettél😔😔
Szia! Sajnos én nem tudok okos tanácsot mondani. A mechanika szerintem jó, go-to is van benne. A fotózásnál a képek stackelésénél a képmezőt manuálisan kell beállítani, ez az azimutális állvány hátránya. Nekem eq tehát ekvatoriális mechanikám van. Üdv!
Szia! Én azt gondolom a fotóról, hogy kicsit még élőképen élesíteni kellett volna. A kép túl van exponálva. Azért életlenebb a keleti oldala mert ott világosabb, jobban beégett mint a terminátor vonala.
A 300 mm-es objektívtől nagyon sok részlet egyéként nem várható, a nagy kráterk óceánok azonosíthatók.
Egy hete fotózta a holdat, azóta kicsit meghízott... :-)
Nikon D3300-as APSC géppel fotózok. Van egy FF-es Nikon 70-300 obim, ráadásul csak vázmotoros géppel lenne AF, így marad a manuális tekergetés. Az az érdekes, hogy a kép egyik fele éles(ebb) az árnyékos oldal felől a krátereknél, a másik meg homályos a Hold pereménél... :-(
Ennyire rosszul rajzolna az objektív a kisebb érzékelőre?
Mondjuk az is érdekes, hogy Live view-ben is élesebb a kép, mint amit exponálás után visszanézek...
Szia! Én is több alkalommal kerestem, fotóztam. A napokban tapasztalt por miatt lehetetlen volt. Április 2.-án azonban a front után kitisztult a lég és ismét elindítottam a fotózást. Két sorozatot készítettem itt a kisebb számú expóból dolgoztam fel az üstököst. Adatok a képen.