ha magas a sudar akkor a tetejéből érdemes visszavágni egy kicsit hogy hajtásra késztesd a csemetét igaz attól függ mekkora törzset szeretnél és hogy mekkora a sudarad itt egy videó egy szakembertől hátha segít
Tavaly vettem egy kis meggyfát amit utcára raktam ki, szeretném magas törzsűre nevelni. Sudara megvan még, a nagyon alján lévő oldalágakat levágtam, mit kellene nekem ahhoz tennem, hogy új oldalágak nővesztésére sarkaljam a kis fát? Köszönöm.
Lenne egy feltehetően buta kérdésem, de sajnos a biológiai ismereteim nem terjednek ki rá. :(
A facsemete alsó vázágai ha pl. 40 cm-en vannak, akkor várható hogy pár év múlva magasabban lesznek? Más szavakkal a fa törzse is nyúlik felfelé fiatal korában?
Cseresznyefa elég nagyra nő, sokan metszetlenül is hagyják, vagy max a beteg/rosszfelé növő ágakat metszik le. De jó irány, hogy nem szeretnéd túl magasra hagyni. Viszont ha tényleg alacsonyra szeretnéd, ahhoz újra kellene indítani a fát 80, max 100 cm körül kellene indítani a vázágakat. Tehát váza koronaformára kellene törekedni. Olvass/nézz utána neten.
Nem értek a metszéshez, nem tudom melyik ágakat kell visszametszeni és meddig, de az mindenképpen előny, hogy nem túl vastagok még az ágak. Itt nincs még elkésve a koronaalakító meszés, könnyen ki fogja heverni az erősebb visszametszést.
Sziasztok! Fiatal cseresznyefát szeretnék metszeni azért, hogy a korona később ne legyen túlontúl magas. Már így is felnyurgult annyira, hogy létrával sem tudjuk elérni a tetejét. Kérlek, segítsetek, melyik ágát lenne célszerű levágni úgy, hogy ne legyen nagy korára féloldalas. Jobb oldalon van egy alsó nagy ág (erre nem raktam számokat), ez maradna, mert alacsony. Ugyanakkor bal oldalon csak egy ág van, ami máris túl magas. Ha viszont azt levágom, akkor jobbra "dől" majd a fa.
nem tudom jól csináltam-e, de az hogy a vágot részt konyhai lángfáklyával megégettem majd fagéllel bekentem, a kisebb ágaknál azonnal ok, volt, a nagyobb ágak még könnyeztek 1-2 napig, de már azok is rendben vannak
nem tudom amit csináltam az jó megoldás-e, de empirikusan ezt tapasztaltam
A szomszéd bácsinak volt egy vadbarack fája, ami príma gyümölcsöt termett. Egyszer csak tönkrement, már nem emlékszem milyen okból. Kivágta pár centivel föld felett és újra kihajtott a fa. A gyökerei nem pusztultak ki, így újrahajtott a törzse és ágai, 3-4 év múlva újra termett, teljesen ugyanolyan gyümölcsöt. Az újrahajtott rész teljesen egészséges lett.
Ha oltott a dió, akkor nyilván az oltás felett kell elvágni 10-20 centivel és akkor szerencsés esetben a nemes rész hajt ki. Ha nem oltott a dió, hanem magról vetett, akkor viszont tök mindegy honnan hajt ki, ugyanolyan lesz a termése, mint volt.
Szerintem ültess egy újat. Ez még elvegetálhat pár évig, de nagy jövője nincs.
Sok jó fajta van, óriás termésűek is. Vagy, ha ragaszkodsz ehhez a fajtához, akkor vehetsz ugyanilyet.
Esetleg, ha ezt kivágod talaj felett 10-20 centivel és idén kihajt, akkor azt a hajtást jövőre be tudod oltatni valakivel. A fa gyökérzete jó eséllyel egészséges, így az oltvány nagyon gyorsan nőne és pár év múlva már teremne is.
Előrevetném, nem tudom mi a megoldás a fád megmentésére. Azt is, hogy magam is fájó szívvel válok meg az ilyen fáimtól.
De.
Pár éve a telek aljában álló hatalmas, egészségesnek tűnő, azóta is élő-viruló tölgyfáról minden előjel nélkül, szélcsendes nyári napon leszakadt egy bőven combvastagság feletti ág. Ha valaki alatta lett volna, annak annyi. Azóta kissé átértékeltem a nézeteimet a látszólag egészséges fák kivágása körüli hisztiről, ami a különféle közösségekben szokott kitörni.
Ez a fa ehhez képest beteg. Nagyon. Szerintem egy időzített bomba, ami a környezetében tartózkodó embereket és az ott lévő vagyontárgyakat fenyegeti. Én kivágnám, megsiratnám és ültetnék a helyébe egy másikat.
A most 1 eves meggyfamrol (es a szilvarol is) osszel a szel letort 1-1 agat. Erdemes lenne levagnom alatta es ujrainditanom? Probalkozom a kepfeltoltessel, de az index nem engedi feltolteni, imgbb-rol pedig nem enged beszurni...
sajnos le kellett vágni pár ágat a kb 30 éves közepesen nagy diófánkról (tudom tudom diófát aug-szept kellene metszeni, de most helyzet van, erről majd később)
az ágak csonkjai a levágást követően erősen könnyeznek, olyan erősen hogy hiába kenem be fagéllel, azt lemossa magáról
1. kérdés: mivel tudom ezt a könnyezést elállítani?
másik téma: azért kellett levágni, mert a törzse közepe elkezdett kirohadni (erről csatolok képet) és félek hogy nagy vihar esetében mivel a törzsnek már nincs közepe/tartása, szét fog függőlegesen hasadni, ezért szedtem kisebbre a koronáját főként az oldalra vízszintesen messze kinyúló részeket.
2. kérdés: tudok ezzel a törzs rohadással valamit kezdeni? jó lenne megmenteni hosszú távra, de most a helyzet elég elkeserítő
Sziasztok! Az ilyen kileveledzett rózsákat szabad még metszeni? Vissza akartam vágni hogy ne legyen hosszú a száruk, csak nem tudom hogy el késtem-e vele?
A másik kérdésem, ha már kivirágzott a cseresznyefa, levághatom még a feltörekvő ágakat róla és azokat amelyek nagyon benőttek, árnyékolnak?
Egy ősszel ültetett magyar kajszi metszésével kapcsolatban szeretnèk kérdezni:
Konténeres csemete, aminek a koronàját már elkezdték alakítani. (2-3 éves lehet.) Vázának indították, ha jól gondolom. A sudarat kivágták, van 4 szép, jóállású vessző, amikből vázágakat lehet nevelni. Két gondom van csak:
A törzsmagassàg majdnem 130 cm… Azon kívül, hogy magas lesz a fa, nehezebb lesz leszedni a termèst, okoz ez valami problèmàt? Mert engem amúgy nem zavarna, bár egy kicsit magasnak tűnik… Másik: azt olvastam, hogy ennek a fajtának jobb lenne a szórt állású sudaras forma…
Érdemes lenne újraindítani, és valahol 100 cm-nèl elnyisszantani a sudarat, hogy aztán legyen egy 80 centis törzsmagassàg?