Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

összekötő 2014.02.27 Creative Commons License 51

A Fotó-videó fórumcsoport Adok-veszek alfórumában új szabály lép életbe:

 

 

 

Nem segítünk a lopott fotós cuccok eladásában!


Kérjük, minden gyári számmal rendelkező termék mellé, amit eladásra kínálsz,
add meg az eszköz sorozatszámát. A szám utolsó karakterét kicsillagozhatod.
A sorozatszám nélküli hirdetéseket töröljük, a feladót pedig egy hétig
kitiltjuk az adok-veszek topikokból.


Vásárolj körültekintően!


A fórum felhasználói általában nem vállalt valós identitású személyek, így
beazonosításuk nem mindig lehetséges. Figyelj erre a vásárlásoknál és
csereügyleteknél!
Lehetőleg utánvéttel fizess, vagy vedd fel személyesen a kapcsolatot az
eladóval, mielőtt előleget utalsz át!
Ha mégis csalás áldozatává válsz, tegyél rendőrségi feljelentést! A csalók
gyakran kézre kerülnek, de a vizsgálat sokáig húzódhat.

Operator 2013.03.14 Creative Commons License 49

A trollokról:

 

A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelező lista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét.
A felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz akkurátusan ignorálja az adott személy hozzászólásait. Innen származik az angol Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés (rövidítése DNFTT).


A troll szó másik jelentése egy északi mitológiából ismert lény. Az internetes szlengben használt változat azonban nem ebből származik, hanem a trolling vagy trawling nevű horgászati technikából, amely során a horgász elhúzza a csalit a halak orra előtt, ahogy az internetes troll is teszi egy provokatív megjegyzéssel.

Operator 2012.12.16 Creative Commons License 48

Magyar Közlöny
MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA
2012. december 14., péntek

...28111. old.
A Kúria büntető jogegységi tanácsa 1/2012. BJE jogegységi határozata
A Kúria büntető jogegységi tanácsa a Kúria Büntető Kollégiuma vezetőjének jogegységi határozat meghozatalára irányuló indítványára Budapesten, a 2012. október 29. napján megtartott ülésen meghozta a következő jogegységi határozatot:
A Btk. 177/A. § (1) bekezdés a) pontjának első fordulatába ütköző személyes adattal visszaélés vétségének az elkövetője nemcsak az adatvédelmi jogszabályok szerinti adatkezelő, hanem bárki lehet.
A Kúria a Legfelsőbb Bíróság Határozatainak Hivatalos Gyűjteményében 2003. évi 926. szám alatt közzétett elvi bírósági határozatot a továbbiakban nem tartja irányadónak.

Operator 2012.12.02 Creative Commons License 47

A PoliDili körül történtekről.

 

Egyszer volt, hol nem volt egy politika fórum az Indexen, ahol egy közös lavórban vitáztak egymással a fórumozók teljesen vegyesen, köztük a latinul érvelő történészek és a proxy mögül trollkodó fikák.

 

2004-ben új fórumszoftot kaptunk, ahol immáron struktúráltan lehetett téma szerint csoportosítani a társalgási helyeket.

 

A kezdetektől folyamatos nyüszítés volt az "értelmes" (mint később kiderült, hogy csak szemforgató hipokrita) nickektől az irányba, hogy itt nem lehet civilizáltan beszélgetni és vitázni a hülyéktől. Ekkor a fórumok akkori felelős vezetője megejtette azt az - elmúlt 100 évben már többször kipróbált és garantáltan elvetélt érdekes - emberkísérletet, hogy felső utasításra és szervezéssel hozunk létre olyan közösségi társadalmat, ami majd jó lesz az embereknek, hiszen a "nép hangja" (értsd: pár nagypofájú szószóló, a saját önös érdekeik mentén) ezt igényli.

 

Megszületett a Politika Klubfórum, ahol az volt az alapelv, hogy ott csak normálisan lehet majd vitázni, hiszen csak a klubtagok írhatják. Klubtag lett az összes addigi ismert polfórumos, elvileg tehát minden adott volt a korrekt vitához és beszélgetéshez. Rekord gyorsasággal érdektelenségbe fulladt az egész, később még az sem verte ki a biztosítékot senkinél sem, hogy felhasználói óhajra át lett nevezve "Három víg halottmosó"-ra.

 

A politika fórum légkörét az elmúlt lassan 15 évben folyamatosan átszőtte néhány, így visszatekintve állandónak mondható dolog:

 

- A polfórumot befolyásolják politikai alapokon. Ez felületes szemlélődéssel kétségkívül kinézhet így, bár az összes ilyen érvet egyszerre nézve igen érdekes, hogy ezt a kis tenyérnyi médiát egyszerre befolyásolják a kommunisták, az imperialisták, a kozmopoliták, a karvalytőkések, a miépistajobbikosok, az egyéb faji, rassz és vallási alapokról nem is beszélve...

 

- A moderatura politikailag elkötelezett és felsőbb megrendelésre dolgozik. A szempontok pontosan ugyanazok mint fentebb, érdekes színt visz a dologba, hogy a moderátorok kb. egyforma mennyiségű életveszélyes fenyegetést kapnak a politikai paletta mindegy egyes szélsőségesétől.

 

- A valóban értelmes fórumozók elvándorolnak innen. Nem feltétlenül máshova, de az itteni dagonyába belefásultak. Ez hullámokban történik, vannak bizonyos csomópontok (a legtöbbször nagypolitikai események), olyankor sokan egyszerre, közte csak szivárognak elfelé. Az első ilyen látványos cirkusz a "médiafordulat" topikban örökítődött meg.

 

- A moderatura pártpolitikai megrendelésre tolja jobbra/balra/fel/le/bármerre a fórumot, mindezt átlalában egyszerre és legalább 2 ellenkező irányba és üldözi el az értelmes nickeket. Ez gyakorlatilag az előző pontok eszenciája.

 

A politika fórum különféle okok miatt elkezdett megmerevedni, megrepedezni, belefulladni a saját dagonyájába. Az elmúlt években elkezdtük menteni a menthetőt, s miután az első fecskét sikerült még évekkel ezelőtt röptére bocsájtani (Gazdaságpolitikai alfórum) s ez működőképes is volt, ezt az utat folytattuk. Létrehoztuk az Aktuálpolitika és a Kultúrpolitika alfórumokat, ahova átkerültek a nagy hozzászólásszámú és értelmes társalgást tartalmazó topikok. Ez a folyamat most is tart, ugyanis működőképes a koncepció. A kiemelt alfórumokban moderációra szinte semmi szükség.

 

És itt érkeztünk el a mai állapotokhoz és ami miatt ez a beírás is megszületett, a PoliDilihez, mint az ősdagonya kútfőjéhez.

 

A mocsarakat néha lecsapolják, mert fertőzőek. Vannak akik a békákat is megkérdezik erről, vannak akik nem, de vannak olyanok is akik megnézik, hogy a békák hova mennek saját maguktól és ott teremtenek/bővítenek nekik élőhelyet. A folyamat még tart, nincsen előre kijelölve az út és azért is megy ilyen lassan, mert ebben a mocsárban eddig nem találtunk 3 tárgyalóképes békát (értsd, normális fórumozót) akikkel érdemi társalgást lehetne folytatni arról, hogy mi legyen a továbbiakban. Az egyik kommunistázik, a másik nácizik ha szóbakerül bármi is, de abban mind megyegyeznek, hogy a moderatura politikai megrendelésre dolgozik, mert itt dőlnek el a választások, a világbéke meg minden egyéb. Ami a borzasztó, ezt páran tényleg így is gondolják.

 

S ami ezt a hosszabb szösszenetet inspirálta, az a kollégám beírása, melyből kiragadnék egy részletet, az eszenciáját:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122642228&t=9032338

 

Ugye te senem hiszed, hogy maga a Kormány szól magának a Tulajdonosnak, hogy takarítsa már el ezt a PoliDilit? De. Valszeg, és szerintem ez a szörnyű itt a polidiliseknél!, te ezt hiszed.

Felfognád végre, hogy egy darab barátokköztben elrejtett bármiféle utalással többet érhet el egy döntéshozó, mint az egész polidilivel?

 

A politika ki lesz takarítva. Az a 8-10 troll aki az egész kavarást csinálja, nos azok is. A többiek meg vagy megértik, vagy csak beletörődnek, hogy a trágya az trágya, akár balról excrementálták a lakodalmas asztalra akár jobbról. Ha csak három értelmes nick marad a polfórumon vitázni, nos akkor hármuké lesz az egész kocsma/játszótér/homokozó. Little Rock-ban választhattak a fehérek, hogy a kilenc kislányé lesz az egész iskola (a Little Rock-i kilenc), vagy megférnek egymással békében. Ha itt csak egyvalaki marad aki értelmesen fórumozna, nos akkor az övé lesz az egész hely. Ha egy sem, akkor leoltom a villanyt és kitesszük a "ZÁRVA" táblát.

Bruckenbacker kapitány 2012.11.10 Creative Commons License 46

A regisztrációs kódot tartalmazó hozzászólást a moderatúra anyagi haszonszerzés céljából zajló gazdasági tevékenységnek tekinti. Nem javasolt ilyen link elhelyezése az adatlapon sem.

Előzmény: Operator (17)
Operator 2011.11.15 Creative Commons License 45

A politizálásról.

 

Életünket, mindennapjainkat átszövi a politika, sajnos nagyon beszivárgott még az intim szféránkba is. Mindez azt is jelenti, hogy a fórumon, mely pont az effélék kitárgyalására van, a fórumozók a saját területükön is tudjanak beszélni ezekről a dolgokról, azonban a józan ész legyen itt is az irányadó. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy - azon kívül, hogy beteg dolog - offolásnak minősül, ha a helyi közösség igényével szemben valaki mindenáron politizálni óhajt, mondjuk egy "csipkés bugyi vagy csipkétlen?" alfórumban, ahol ennél ugye sokkal fontosabb kérdésekről esik szó. Természetesen ha mondjuk a közlekedést érintő nagypolitikai döntés születik, akkor ezt a helyi szakosított közlekedési topikokban kitárgyalhatják az olvtársak, hiszen a mindennapjaikat érintő dologról van szó. De pl. egy gasztronómiai topikban, ha valaki azzal jön, hogy ő bizony nem eszik bizonyos gyümölcsöket mert annak olyan színe van... azért a fórumtársunkért nagyon hamar hívni fogják ápolóinkat a topiklakók.:-)

Murder Incorporated 2011.05.28 Creative Commons License 44

Sokan nem értik, miért reklámozhat X, ha Y nick nem. Egyszerű:

 

Fórumozó hirdethet, csak hirdető nem fórumozhat.

Előzmény: Operator (17)
balra a második ajtó 2011.05.06 Creative Commons License 43

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122986&go=109815590&p=1#109815590

 

A "donez" jelentése:

 

"Tisztelt Fórumozó,

 

a kérését teljesítettük ! További jó fórumozást kívánunk !

Üdvözlettel; a moderátorok"

 

 

 

Beobachtungsstelle 2010.04.20 Creative Commons License 41
A root tiltott nikkekről

Egy nikk lehet tiltva egyetlen topikból, több topikból, egy vagy több fórumcsoportból. Ezzel szemben a "Root tiltott" nikk az egész Index Fórumról ki van tiltva, azaz a nikk gazdája olvasni ugyan tudja a fórumot, de sem belépni, sem beírni nem tud.

A tiltásokról és azok határidejéről az ú.n. moderációs rovatokban lehet tájékozódni, témacsoportok szerint, a helyi "közlemények" topikban. Kérdést feltenni a helyi moderátornak a "Megkérdeztük a moderátort" jellegű topikokban lehet a tiltás okáról és az esetleges visszaengedésről. Minden tiltás lehet időhatáros, vagy határozatlan idejű. Tipikus határidők 1 nap, 1 hét, 1 hónap. Ha ez nincs megjelölve, akkor határozatlan idejű. A tiltott nikkhez tartozó email-címre legtöbbször levelet is kap az illető. Ezért célszerű működő, érvényes email-fiókot fenntartani.
Azonban a fenti felületen a root- tiltások nem közleményeződnek a felhasználók felé. Akkor honnan lehet tudni, hogy egy nikk root-tiltott?

1) A Keresés (bal oldalt található űrlap) segítségével megadjuk a nikknevet
2) Egy, az adott nikk által írt hozzászólás fejlécében rákattintunk a nikknévre

Erre a rendszer kiadja a nikk ú.n. adatlapját. Ha ott a nikknév szürke, akkor root-tiltott. Például:

Nick: tiltottnikk
Email: akarmi@mail.hu
Bemutatkozás:

Nick: nemtiltottnikk
Email: akarmi@mail.hu
Bemutatkozás:
stájsz 2010.02.08 Creative Commons License 40
A fórum mint virtuális világ.

Ez az egész fórumozás egy számítógépes játék, egy szerepjáték egy virtuális világban. Itt nem emberek vannak hanem nickek és nem emberek vitáznak egymással hanem az álarcaik. Az itteni játékszabályok is éppen ezért mások mint a valós életben. Itt a főbenjáró bűn "A király meztelen!" felkiáltás, azaz az IRL adatok kiadása és a moderátorok beazonosítása, s ennek megfelelően a virtuális bűntettre virtuális az igazságszolgáltatás is, az elkövető törlése a felgyülemlett virtuális okosságaival. Aki az IRL és az URL világot összekeveri és ebből kifolyólag problémái támadnak, az kérjen mihamarabb hozzáértő segítséget, ugyanis időben figyelmeztetve is lett:

Wágner úr

Preciz, pontosan ezt mondtam - célszerűbb és egyszerűbb minden nicket és minden beírást szerepjátéknak venni. A legfontosabb pedig az, hogy az IRL személyt, az embert nem összekeverni az itteni nickjeivel, s legfőképpen saját magát, mint személyt, mint embert nem azonosítani a nickkel - aki nem ezt teszi, az egyrészt, totál fórumfüggővé válik, másrészt a nickje elleni támadásokat személye elleni támadásnak fogja fel, vagyis minden itteni marhaságot IRL sértésnek, rágalomnak satöbbi satöbbi veszi, és ennek megfelelően reagál, megy panaszkodni, bíróságért kiált, pereskedni akar, nem utolsó sorban küzdésbe kezd a moderációval, aminek csak ő lehet a vesztese, na, ahogy ill...

Én sem állok másként ehhez az egészhez - tőlem a "Wágner urat" szídhatják ezerrel, elmondhatják ennek annak, gond egyse, az örökrészegnek az meg sem kottyan - "a Sör nem melex föl"... Az én komoly IRL dolgaim abszolút nem kapcsolódnak ehhez az izéhez, magam sem keverem össze vele, egyáltalán nem is létezem a neten (még csak az kéne, hogy komoly megrendelőim észbe kapnának, hogy mindenféle üzleti bizalmas anyagaikat egy hülye tántorgó részeges ferdíti - aki nem él ebben a virtuális világban, az fel sem fogja, hogy mekkora különbség van..., na, éhen is döglenék..., direkte nem a szomjandöglést emlegettem...). Egyszóval, a valós IRL dolgoknak - ki mit csinál, ki kivel van jóban, ki kit és mit kedvel, vagy utál stb. stb. - semmi köze nincs az itteni hülyéskedéshez, nem véletlen, hogy aki ezeket kezdi el feszegetni errefelé, az halálbiztosan a tengerfenéken végzi, szépen betonba ágyazva, ugyanúgy, mint bármelyik másik virtuális bugyborék, volt, szépen felvúvódott, aztán elpukkant és annyi...

Nos, másként nem is lehet hozzáállni ehhez az izéhez, csak így! Erre mondom, és nem győzöm ismételni, hogy aki ezt az egész izét egy cseppet is komolyan veszi, az már rá is lépett arra az útra, ami sehová máshová nem vezet, csak az idegeléshez, vagyis a PoliDiliből egyenesen az IRL diliházba (má', ha maradt még ilyen egyáltalán)...

Egészség!
Csősz bácsi 2009.10.13 Creative Commons License 39
Kiegészítés a 24., 25. Tace-pao -hoz:

Aki az adatlapján olyan honlap címét adja meg, amely a magyar igazságszolgátatás hatókörén kívül esik, illetve ott törvénysértő tartalom olvasható, azonnali nick törléssel számolhat.
Előzmény: Irgalmatlan nővérke (24)
Csősz bácsi 2009.10.13 Creative Commons License 38
Warezolás

A fórumokon a lopás és annak elősegítése ugyanúgy bűn, mint a való életben. Emiatt a warezolás, illetve a warez linkek publikálása azonnali törléssel és tiltással jár. Ha emiatt teljes topicok ürülnek ki és költöznek át más tárhelyre, ám legyen, verjék másét a csalánosba (@ by WUR).
Csősz bácsi 2009.03.16 Creative Commons License 37
A lánctörlésről

Elég sokan panaszkodnak mostanában arról, hogy „eltűnt a teljesen ONtopic, M.M. konform hozzászólásom”.

Ennek általában a lánctörlés az oka: ha egy hozzászólás moderálásra kerül, akkor – elkerülve azt, hogy a ráadott válasz értelmetlen legyen – töröljük a láncolt hozzászólásokat is (az érthetőség kedvéért: azokat, amiket a „válasz” funkció használatával írtak). Ugyanez érvényes akkor is, ha nem a válasz funkciót használták, hanem „új hozzászólásként” fogalmazták meg magvas gondolataikat a tisztelt felhasználók, ámde a móduszt sértő hozzászólásra reagáltak.

Ha ezt nem így tennénk, az adott topikok össze nem függő hozzászólások zagyva halmazává alakulnának át.

A harmadik eset, amikor különösen nagy flame vagy topikrombolás esetén a lehető legnagyobb fejszét ragadja meg a moderátor és a sok törlendő hozzászólás között megbúvó értékes szösszenetek is mennek a levesbe. Ezek természetesen később – praktikusan a vihar elmúlta után – visszaírhatóak M.M. sértés nélkül, ámbár ez esetben célszerű előbb erre konkrétan rákérdezni az adott fórumcsoport moderációs topikjában.
Csősz bácsi 2008.11.18 Creative Commons License 36
Az olvasási jog.

A fórumszoft jogosultsági rendszerének sajátságai közé tartozik, hogyha egy topikból történik mindössze a nick tiltása, akkor egyúttal az olvasási jog is megszűnik ezzel együtt, értelemszerűen csak arra a topikra nézvést. Magyarul aki ki van tiltva egy topikból az egyúttal olvasni sem tudja, nem csak írni.

A dolog sajnálatos és inkább "fícsör" mint bug, ezzel sajnos együtt kell élnünk. Természetesen más nicken, vagy kilépve a topik olvasható.
Csősz bácsi 2008.06.12 Creative Commons License 35
Kiegészítés az IRL probléma kérdésköréhez.

Elszaporodott az a gyakorlat a fórumozók körében, hogy az adatlapjukon a bemutatkozás részbe pl. blogok, egyéb külső hivatkozások címeit rakják be, adott esetben direkt IRL adatokat. Ezek után ha egy kevésbé óvatos harcos egy kis provokáció után beugrik ennek és hivatkozik az itt fellelhető adatokra, joggal tiltódik le IRL adatsértés miatt, ugyanis a provokátor utána gyorsan törli az adatlapjáról a kritikus részt.

Az efféle problémás esetek kivédésére a moderatura egyszerűsített eljáráshoz folyamodhat, letiltja azt is aki (látszólag saját) IRL adatokat ad meg az adatlapján vagy netán egy beírásában, de továbbra is szankcionálja az IRL adatokra való hivatkozást.

Magyarul továbbra is él (és aktuálisabb mint valaha) az előzmény beírás 1.pontja:

IRL adatokat nem használunk a beírás során más nickekről, mert állandóan csak baj van vele.
Előzmény: Operator (4)
Csősz bácsi 2008.05.30 Creative Commons License 34
A Babaszobák (és rokon topikjaik, pl. Szülői munkaközösség) lakóinak épülésére Nebáncs!virág (helyi moderátor kollégám) intelmei alapján.

Sajnos tapasztalat, hogy amikor kialakul egy topik, mindenki azt hiszi, hogy ez így zárt, pedig nem az.

Az első lelkesedésben gyakori, hogy beszkennelt ultrahang képeket tesznek fel a kismamák, melyen név, TAJ szám, születési időpont is van. Aztán kitárgyalják, hogy ki mikor melyik napon kinél fog szülni, vizsgálatra menni, satöbbi. Mindezt névvel, hellyel, dátummal.

Igen jellemző, hogy egy moderátori figyelmeztetésre felhorgadnak a tagok "mi nagylányok vagyunk, tudjuk mit csinálunk".

Aztán egy éven belül jönnek sorba, hogy mostazonnal és mindent töröljünk,
mert az anyósa piszkálja vele
mert a férje válni akar
mert a férje magának akarja a gyereket
mert az új kollegája...
mert egy perverz/pedofil zaklatja
mert betörtek

Ezek csak a leggyakrabban elhangzó indokok.
Tudom el se tudjátok képzelni, hogy veletek is megtörténhet, de azért próbáljátok meg.

Utólag elég nehézkes a törlés, ráadásul addigra olvasta bárki illetéktelen, le is mentette, valamint a gugli is megőrzi.

Arra is érdemes gondolni, hogy a beírt adatokat rosszakarók, tippadók, betörők, stb. is olvashatják, tehát nem érdemes az életet a fórumban részletes adatokkal blogolni. Bűncselekmények elszenvedése után sem a fórum az alkalmas hely arra, hogy az elkövetőnek nyújtott információkkal a rendőrség munkáját nehezítsék.

Különösen vigyázzanak a felhasználók az olyan jellegű információk kiadásával, hogy mikor utaznak el nyaralni, kinek milyen riasztóberendezése van, ki mikor hogy van otthon, stb., bár kétségkívül kényelmesebb kitakarítani egy üres lakást, miután fáradtan hazaérkeznek a tengerparti nyaralásból...

Persze azt csináltok amit akartok, hisz nagylányok vagytok.
Csősz bácsi 2008.05.20 Creative Commons License 33
Az Index egyik ősi rejtélye, amely vetekszik Indiana Jones összes kutatási témájával az, hogy miért adnak meg halott email címet a panaszok megírására.

Elmagyarázom. Természetesen a kedves vendégeink érdekében van így. Mert:

1) Akármi is a panasz és felháborodás aktuális oka, mindig az a vége, hogy létezik valami, amiben a felhasználónak van igaza, ha másban nem is, nevezetesen hogy rossz a mailcím.

2) Létezik valami, amiben a közismerten szemét moddereknek nincs igaza, ha minden másban igazuk van is.

Látható tehát, hogy ez is a vendégeink jó közérzetét szolgálja.

(c) Ügyeletes Ápoló
Csősz bácsi 2008.03.05 Creative Commons License 32
Nebáncs!virág kollégám iránymutatása a "te nem játszhatsz velünk!" kérdéskörrel kapcsolatban:

Létezik egy időnként fel-felbukkanó probléma, főleg az SZMK-n és a Babaszobákban. Nevezetesen: adott társaság által látogatott, nyugodt csevegős topikba beír egy ismeretlen vagy alig ismert nick, akinek a hozzászólása nem tetszik többeknek.

A Fórum nyitott, mindenki azt ír amit akar, amíg az MM keretein belül teszi, csak úgy mert nem tetszik valakinek a stílusa még nem ok a moderációra.
Ha nem ért valaki egyet a hozzászólás tartalmával, két út áll előtte: vagy figyelmen kívül hagyja vagy vitába száll vele. A vita nem azt jelenti, hogy melegebb éghajlatra küldik, és jelzős szerkezetekkel illetik.

A balhé mindig úgy kezdődik - tapasztalt anyukák ismerik a jelenséget -, hogy a másik visszaüt. Ilyenkor mindegy már, hogy ki kezdte, a verekedők sarokba fognak állni.
Ezt megelőzendő, a kifogásolt hozzászólásra nem kell reagálni, topiklinkkel, hozzászólás sorszámmal, és rövid panasszal lehet jelezni a moderációs topikban(*) a problémát. Annak elbírálása, hogy valóban törlésre érett-e a hozzászólás, a moderátor feladata.


(*) A Babaszobák és SZMK fórumokhoz tartozó moderációs topik linkje: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111326
Sredni Vashtar 2007.12.24 Creative Commons License 31
Toll és szurok

Alectos kollégám elmélkedése a fórumról (a HUSZ ürügyén), demokráciáról és arról amit nem fog "beszopni" a moderatura, bármily ártatlan szemekkel is adja elő a user.

Nade.... nevezhetjük ezt akárminek, de a Fórum EREDETILEG arra épült, hogy éppen a demokrácia és ennek fontos alkatrésze az areioszpagosz ahol megbeszélhetik a Nagy Ügyeket. Igenám, de görögjeink nem okvetlenül a nemiszerveik sajátosságait tárgyalták meg, azonkívül a cserépkorsós-golyós szavazás is névtelen/titkos volt.

Ez olyasmi amiről az egyes olvtársak elfeledkeznek. Nem csak elfeledkeznek, de szántszándékkal meg akarják HEMPERGETNI kiszemelt ÁLDOZATUKAT azok vélt vagy valós emberi hibáiban.

Különösen gyakori ez a hempergetési szándék azoknál, akik ugyan telis tele vannak emberi hibákkal, netán szélsőséges mentális állapotban vannak, hogy ne használjak erősebb kifejezést. Meggyőződésem, hogy eme frusztrációjukat vetítik ki azokra, akik szintén emberek, hibákkal, ÁMDE nem fojtják annyira le. Vállalják, de ez az ellenfeleliknek/irigyeiknek NEM ELÉG, és agyagba akarják taposni.

Na itt kezdem ráncolni homlokomat. Viszont remény sincs arra, hogy a bosszú angyalai ezt belássák, ellenkezőleg: minden olyan intézkedés ami a mások vegzálásában akadályozza őket, újabb bosszúért kiált köreikben.


Békés Boldog Karácsonyt!
Sredni Vashtar 2007.12.24 Creative Commons License 30
Lektor kollégám intelmeit idézném a nickek keresztbe azonosítása témakörből.

Ami a nickek azonosítását illeti, két eset van: a moderátorok és a normál nickek.

A moderátorok identitásának tippelgetéséről egyértelmű állásfoglalás olvasható itt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=52628296

A normál nickek azonosítása nem tilos, csak nem ajánlatos, mert vagy már önmagában személyeskedés, vagy a személyeskedés melegágya lehet. Ezt a moderátorok a helyzettől függően bírálják el, de nem sok jóra számíthat például az, aki egy nickről a Szülői munkaközösségben kijelenti, hogy szerinte más nicken az intim testrészeit mutogatja a HUSZon. Ugyanígy kényes dolog valakiről kijelenteni, hogy azonos egy fikanickkel, mert ez többnyire nem bizonyítható, és adott esetben súlyosan lejárató lehet.

Általában célszerű, ha mindenkiről csak olyan adatra hivatkozunk, amelyet saját maga közölt.
Sredni Vashtar 2007.11.03 Creative Commons License 29
A felhasználók valódi - azaz IRL - adatairól még egyszer.

Elsősorban a Társasházak, lakóparkok fórum lakóinak figyelmébe

Az Index fórumán a tízéves fennállása alatt kialakult és finomodott egy szabályrendszer, ami olyan amilyen, a fórum viszont működik.

A Társasházak, lakóparkok fórum egy valamiben speciális a többi fórumcsoporthoz képest, ebben óhatatlanul több IRL adat merül fel a dolgok természete miatt: cím, lakásszám, stb.

Ha egy adat kikerül az internetre, akkor bármelyik kereső megtalálhatja és tárolhatja is, hiába törlődik esetleg a kérdéses információ. Ennek fényében javasoljuk, hogy a fórumba történő beírás közben nagyon gondolják meg, milyen adatokat adnak meg magukról és másokról. Amíg valaki csak saját magáról közöl adatokat, azt a saját felelősségére teszi. Ha azonban az olvtársáról (lakótársáról, szomszédjáról, haragosáról, stb.) ír be adatokat, akkor azt a fórumban általában lehetségesnél sokkal könnyebb beazonosíthatóság miatt sokkal keményebben szankcionáljuk.

Arra is érdemes gondolni, hogy a beírt adatokat rosszakarók, tippadók, betörők, stb. is olvashatják, tehát nem érdemes az életet a fórumban részletes adatokkal blogolni. Bűncselekmények elszenvedése után sem a fórum az alkalmas hely arra, hogy az elkövetőnek nyújtott információkkal a rendőrség munkáját nehezítsék.

Különösen vigyázzanak a felhasználók az olyan jellegű információk kiadásával, hogy mikor utaznak el nyaralni, kinek milyen riasztóberendezése van, ki mikor hogy van otthon, stb., bár kétségkívül kényelmesebb kitakarítani egy üres lakást, miután fáradtan hazaérkeznek a tengerparti nyaralásból...
Sredni Vashtar 2007.10.24 Creative Commons License 28
Feljelentés, per, örök harag - magázódás.

Az utóbbi időkben elharapóztak olyan esetek, amikor valamely fórumozó feljelentéssel kíván élni valaki ellen fórumozással kapcsolatos ügyek miatt vagy per óhajt indítani akár egy másik fórumozó, akár az Index ellen.

Természetesen ennek semmi akadálya és a világért sem tartjuk szájkaraténak vagy verbális bicepszdagasztásnak az efféle tárgyú beírásokat (teljesen komolyan vesszük a userek ilyen irányú kijelentéseit), viszont biztosak vagyunk benne, hogy ezen userek nem tudnának nyugodt lelkiismerettel fórumozni miután ők érintett felek egy ilyen jogi útra terelt ügyben, így lelki nyugalmuk érdekében lehetővé tesszük nekik, hogy ne kelljen az általuk perbe invitált Index Fórumokon érintett, s emiatt nyilvánvalóan elfogult félként fórumozniuk.
Sredni Vashtar 2007.09.21 Creative Commons License 27
A PK (Politikailag Kényes) témák PC (Politically Correct) megközelítéséről, azaz hogyan írjunk fórum- és moduskonform hozzászólást.

Az alapszabály mindössze annyi, hogy azt írd le amit személyesen, barátaid, rokonaid, üzletfeleid előtt is arcoddal együtt nyilvánosan hangosan vállalnál, neadjisten egy TV műsor keretében országos nyilvánosság előtt.

Néhány konkrét példa a közelmúltból.

Ha egy - amúgy közszereplő - politikusnőt valaki vén k...nak tart az szíve joga, de ha ezt le is írja ezeken a fórumokon akkor dolgozó népünk megvetése és a moderátor DEL gombja fogja sújtani. Ugyanis ezt egy munkahelyi évzáró bulin/vacsorán már humor jelleggel sem mondaná így.

A cigányokkal foglalkozó topikban rendkívül kemény, aktuális és fontos kérdéseket boncolgatnak az olvtársak általában érthető hangulati elemekkel fűszerezve. A problémakört nem lehet és a moderatura nem is akarja a szőnyeg alá söpörni, de pont ennek az érdekében bizonyos szint alá nem fogjuk leengedni a társalgás nívóját. Ugyanis a "cigányok mind ilyenek és ki kéne söpörni az országból az összeset" típusú/jellegű megjegyzések a problémának még a megbeszélését sem viszik előre (nem hogy a megoldását), viszont ez sem menne el már egy nagyobb családi lagzin sem vicces menyasszonyköszöntő gyanánt.
Irgalmatlan nővérke 2007.08.25 Creative Commons License 26
A Klubok, azaz a klubfórumok és klubtopikok körül szeretnénk eloszlatni némi homályt, ehhez Barátságos kollégám intelmeit idézném melyeket Geréb János (immáron fórum-halhatatlanná lett) friss nickhez intézett.

Barátságos
Hát kérlek, a klubhoz pár hozzászólásos nikkek nemigen férhetnek hozzá. A klub alapelve például, hogy oda sokadnikkek nem mehetnek, ott mindenki csak egy néven írhat.

Ahhoz, hogy beengedjelek, elébb meg kellene ismerni a munkásságodat, értve ez alatt, hogy a polfórumon képes vagy-e
1. életben maradni
2. túlzott kilengések nélkül beszélgetni


Geréb János
Nos, akkor engedd meg, hogy máris kilengjek, ugyanis egyrészt rendkívül önkényesnek tartom, hogy egy eredetileg nyílt fórumot csak úgy, az indító különösebb hozzájárulása nélkül zárttá lehet tenni, másrészt a belépést valamiféle előzetes vizsgához lehet kötni, amelynek a feltételei nem ismeretesek. Például mit nevezünk túlzott kilengésnek? Ki határozza meg a kilengés mértékét? Mégis, nem valamiféle utólagos értékelés alapján kellene esetleg valakit kizárni, ha destruktívnak, szélsőségesnek mutatkozna? Mégis hogyan adjak számot a "mukásságomról"?

Mindenesetre nagyon sajátságos policy.


Barátságos
Fordítsuk meg a gondolatmenetet, és akkor azonnal kitetszik, hogy onnan nem kizárva vannak népek, hanem oda beengedve.

Itt a fórumon te vagy a 819553. regisztrált nikk. Ebből a bőduletes tömegből kb. 1000 főnek van joga a klubba belépni. A valóságban a polfórumon összesen ha 1200 ember van, ebből úgy 200 az, aki százával gyártva a nikkeket telehányja a polidilit az ökörségeivel és a személyeskedésekkel. Azt mondod, az ártatlanság vélelmének égisze alatt adjunk jogot bárkinek a klubba. Hát nem. E jogértelmezés alapján kap jogot bárki ide a polidilibe. Ha itt elbassza a a renomét, innen már nem eresztjük tovább. A moderáció alapelve az, hogy a friss nikk = fikanikk. És mivel 100 esetből 1x fordul elő az ellenkezője, maradunk is ennél.

A klubfórum azért született, hogy akik anélkül akarnak beszélgetni, hogy közben állandóan a piiista, a bihartorda vagy a parkolóőr fasságait kelljen kerülgetni, megtehessék.

Mivel azonban ez a klubfórum szerencsétlenül el lett dugva 3 klikkelésnyi távolságra a megszokott dühöngdétől, nem igazán lett népszerű.

Most azt játsszuk, hogy az értelmes topikokat ide helyezzük, de teszünk egy apart kis láncocskát, hogy látszódjék a polidili topiklistájában is. Így aztán a szegény fikák nem tudnak ott tombolni.

Ezzel együtt természetesen a valóban jószándékú, új nikkeket is korlátozzuk, de ez ellen lehet tenni. Úgy ezer normális hozzászólás után már látjuk, hogy nem egy fórumromboló típus az illető, és kitárjuk a kaput. Ha az illetőt két klubtag ajánlja, hogy ismeri és normális, akár 20 hozzászólással is beengedjük.

Irgalmatlan nővérke 2007.06.05 Creative Commons License 25
Hogyne csak ilyen bikkfanyelven legyen megfogalmazva mindez, Wágner úr is közérthető formába öntötte, hogy miért is nem szívleljük errefelé a magyar törvények hatókörén kívüli szerverek hecckampányait.

Itt olvasható eredetiben.

Na, nézzük csak, hogy mikről is van szó (a konkrét akármi címek nem érdekelnek, mert mindig változnak)...

Ha valaki elkezd beidézni szó szerint ilyen izéket, de ternészetesen csak azért, hogy utána nagyokat szőrnyülködhessen, hogy jujj, de csúnya, meg nahááát, meg képzeld el, az van odaírva, hogy..., fujjj, le vele, monnyon le..., és még azt is mondja, hogy...., ezek ilyenek... - na, az miafrancot csinál, szerinted? Ne is törd a fejed, megmondom (kivételesen Egy Pofa Sör nélkül is) - reklámoz, népszerűsít, másol, terjeszt, sokszorosít..., akárcsak azok, akik kiabálnak és törlést követelnek, közbe' pedig berakják ide azt, amit ki akarnak töröltetni, aztán így duplaannyit köll babrálni a del-lel, ami ugyebár strapa... - ez a "tartalmi rész"...

Más. Ha közvetlen linket teszel, vagyis elküldöd a delikvenseket egy idegen szerverre, akkor kiafranc tudja garantálni, hogy azon mi történik a kattintással, kapsz-e esetleg majd ajándékot, begyűjtik esetleg az IP-ket, még akármiket buherálnak (megtehetik, elvégre "törvényen kívüliek", megmondták előre, reklamálni sem lehet), utána pedig mindezekért a zindex fórumokat lehet szídni, mert a szerencsétlen delikvens itt nyomta meg azt a linket... - ez a "technikai rész"...

Mivel így is, úgy is a vége mindig az, hogy itt köll majd az ilyeneket kiszedegetni, így aztán a legegyszerűbb, ha ezt a hercehurcát megspóroljuk, minek sokat vacakolni, még fölmelex a Sör!
Előzmény: Irgalmatlan nővérke (24)
Irgalmatlan nővérke 2007.05.26 Creative Commons License 24
Törvénysértő tartalmak idézése, linkelése

Egyes magyar hírportálok a folyamatos jogsértéseiknek köszönhető retorziók miatt olyan külföldi szerverekre költöztek amelyek kiesnek a magyar igazságszolgáltatás hatóköréből. Ugyan rengeteg ilyen hírportál akad a világon még ezeken kívül melyeket a hazai igazságszolgáltatás nem ér el, ám azok nem elsősorban magyar belpolitikai vonatkozású hírekkel foglalkoznak.
Ezen szervereken rendszeresen törvénysértő tartalom jelenik meg, azonban fellépni ellene nem lehet hiszen kívül esnek a magyar igazságszolgáltatás hatókörén.
Az Index fórumain történő meghivatkozásuk azt eredményezi, hogy a különféle keresőrendszerek a fórumok beírásait dobják ki a keresett kifejezésekre mint forrást azt a látszatot keltve, hogy a törvénysértő tartalom elsődleges forrása az Index. Ezt megelőzendő az efféle idézetek, linkelések a beírást elkövető nickkel együtt mennek a /dev/null-ba. Az intézkedés statáriális jellegű, azonnali, a nick temetése hamvasztásos-bemosásos még akkor is ha mozog közben. Fellebbezésnek helye nincs.

Kéretik előre gondolkodni!
Operator 2006.12.04 Creative Commons License 23
A fikanickekről

A fórum több részén rendszeresen fel szoktak tűnni olyen nickek, melyeknek célja a tartalmi rombolás, személyre szóló provokálás, zaklatás, ordas eszmék szajkózása az anonimitás boldog tudatában.. Az ilyen esetekben a usereknek ajánlott követendő eljárás:

- az ilyen nickek hozzászólásainak ignorálása
- helyi szintű ámokfutó esetén (általában ideológiai vagy egyéb rögeszmei alapokon működőek) az adott fórumcsoport moderációs topikjában jelezni az esetet
- amennyiben ezek a nickek rendszeresen a fórum több helyén fejtik ki tevékenységüket (pl. "utánamegy" valakinek fórumokon keresztül), olyankor NEM a helyi moderációs topikban, hanem a Moderátor segíts! topikban kérjük az ilyen tevékenységet jelezni.

Ezen eljárás betartása esetén az ilyen topikromboló hozzászólások minimális munkával eltakaríthatóak, a topikokban pedig az élet nyugodtan folyhat tovább. Ha azonban valaki flémbe kereveredik az ilyen nickekkel, akkor a topikokat külön is ki kell takarítani. Az ilyen topikrombolások visszaszorítása érdekében NYOMATÉKOSAN kérünk mindenkit, hogy a fentieket tartsa be. Aki ugyanis beszáll a flémbe, az ugyanolyan elbírálás alá fog esni mint a kezdeményező.
Operator 2006.10.11 Creative Commons License 22
A más fórumokon folyó viták importálásáról

Az Index fórumai nem azért vannak, hogy az Indextől független, más fórumokon le nem folytatható vitákat itt folytassák le és két fórum között keresztbe üzengessenek a felhasználók. Az ilyen jelenségeket a moderatúra a jövőben is csírájában fogja elfojtani.

Ennek több oka is van:

- Ha a vita elfajul, akkor akár jogi útra is terelheti a másik fórum tulajdonosa, vagy valamelyik érdekelt;
- Ezek a viták rendszerint valamilyen (mögöttes vagy nyílt) érdekérvényesítési szándék megnyilvánulásai, ha valaki ilyet szeretne akkor erre a célra számos ingyenes webhelyet találhat, melyen saját fórumot tud létrehozni, ebből az Index ki akar maradni.

Az ilyen vitákat elfajuló esetben tartalmi rombolásként értékeljük és ekként kezeljük.
Operator 2006.10.08 Creative Commons License 21
A moderációs topikok

Sajnos nap mint nap fel kell hívnunk még a régi fórumozók figyelmét is a moderációval foglalkozó beírások helyes alkalmazására. Két hiba követhető el ezen a téren:

- A "normál" topikokban moderációs kérdésekkel
- A moderációs kérdések megvitatására szolgáló topikokban egészen mással
foglalkoznak az ír- és olvtársak.

Deibler úr kollégám (rendszeresen elmondott ám állandóan süket fülekre találó) intelmeit felhasználva emiatt az alábbi bölcs iránymutatást adjuk a Kedves Fórumozóknak eme topikok használatához:

A Modus Moderandi a 8. pontja (Hozzászólások törlése) szerint: "d.) A kifejezetten e célt szolgáló rovatokon kívűli szerkesztéssel, moderálással, a szerkesztőkkel vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások."

A topikban való moderázás a Polidilin kívüli politikai tartalmú hozzászólásokhoz hasonlóan igen hamar eszkalálódó folyamatokat szokott elindítani. Ennek a vége rendszerint törlés - figyelmeztetés - illetve a figyelmeztetés ignorálása miatt újabb törlések és tiltások. A szabálynak egyszerű a magyarázata: a moderációs problémák tagalását a moderációs topikokba tereli. A moderatúra erőforrásai korlátosak, nem képesek minden topikot folyamatosan ellenőrizni, a moderációs topikokat azonban rutinszerűen figyelik. A fenti cselekmény a moderatúra erőforrásait és figyelmét feleslegesen köti le, visszaélés a fórumozásra kapott lehetőséggel.

A moderációs topikokban történő csetelés, (akár moderációs témában!!!) vagy egyéb problémák taglalása viszont nem csak a moderatura erőforrásaival él vissza hanem a többi fórumozóval is, ugyanis a rengeteg nem oda való beírás közt elvesznek a lényegi, fontos problémákat taglaló hozzászólások.

A moderációs topikokban tárgyszerűen közöljük problémánkat, nem bemásoljuk a jogsértő hozzászólást hanem linket adunk rá (az URL-jét, fent a címsorból a másol-beilleszt funkciókkal is elég) és nem megyünk bele vitába senkivel, kizárólag a moderátorral folytatunk érdemi társalgást.

Miután az ettől való eltérés az itteni munkát akadályozza, ezért a moderációs topikokban történő ámokfutás külön figyelmeztetés nélküli (általában elég szigorú) tiltással szokott járni.

Az általános jellegű moderációs topikok:

Moderátor! Segíts! Általános jellegű, ha valaki nem igazán tudja, hogy a problémájával kihez forduljon

Hibabejelentő Ha valami konkrét, a fórumszoft működésével kapcsolatos hibát érez a felhasználó

Jelszóváltoztatás Az email-rendszer időnkénti akadályoztatása illetve felhasználói hibázás (email cím elgépelése pl.) esetére fenntartott topik

A fórumcsoportok saját moderációs alfórumokkal rendelkeznek, ezek rendre a Moderáció-XXX nevet kapták, ahol az XXX jelenti az adott fórumcsoport értelemszerű jelzését, rövidítését, pl. a FILOSZé a Moderáció-FIL. Itt található a Közlemények topik, ahol a felhasználó tájékozódhat, hogy mennyi időre tiltották ki és mikor. Továbbá mindig akad egy Kérések-kérdések című topik, ahol a fent említett moderációs problémákat megbeszélheti. Néhány ilyen topiknak nem Kérések-kérrdések a címe fórumtörténelmi okokból, ilyen pl. a HUSZ fórumé. Ez azonban senkit ne tartson vissza az értelemszerű használattól.
Operator 2006.09.14 Creative Commons License 19
Az IDENT nickekhez kapcsolódik a következő kiegészítés.

A köznyelvben néhány jogi szakkifejezésnek (mint pl. zsarol, vádol) más az értelme mint amit a BTK vagy PTK takar az adott esetben. A való életben ha valakire IRL ilyesmit mondanak, az illető legalább rágalmazásért, jó hírnév csorbításáért pert indíthat, egyes esetekben még a hamis vádig is eljuthat az ügy.
A fórumokon ennek két anonim nick közt nincs jelentősége, hiszen az egyik jogképtelen valami mondja a másik jogképtelen valamire, mint ilyen helyzet jogilag értelmezhetetlen, hogy nem-jogalanyok köpködik egymást.

IDENT nickek esetében viszont már lehet szó a jó hírnévről, becsületsértésről és hasonló perképes helyzetekről, azonban nem a nick hanem a fórumok üzemeltetője lesz az alperes. Ez a helyzet még akkor is fennáll, ha a közszereplőkre vonatkozó nagyobb eltűrési kötelezettséget is figyelembe vesszük, a közszereplőt sem lehet rágalmaknak kitenni, ezt mutatják az elmúlt évek hasonló perei.

IDENT nickek esetén azt a megoldást látjuk erre a problémára, hogy ilyen kifejezésekkel nem illetjük az adott nicket, hanem pontosabban megfogalmazzuk véleményünket. Például a zsarolás helyett azon véleményünknek adunk hangot, hogy az illető kényszerhelyzetbe kívánta hozni ellenfelét, ugyanis a zsarolás kifejezést a BTK egészen körbehatárolt cselekmény leírására tartogatja.
Előzmény: Operator (14)