Gehilio's Garage eseményeKeszthely Balaton-partIdőtartam: 12 óraNyilvános ˇ Bárki a Facebookon vagy azon kívülHelyszín: Keszthely Időpont: 2025.06.21 - Gyülekező a Festetics-kastély, Keszthely előkertjében. Itt lesz lehetőség szemügyre venni az érkező mopedeket, kifújni magunkat a Keszthelyre vezető út után, és felkészülni a közös motorozásra. - A délelőtti órákban közösen gurulunk Keszthelyen. A kastélyparkból indulunk és a Helikon strand-ra érkezünk meg! Itt, lesz lehetősége a motorosoknak a strand területére betolni motorojaikat, és azokat a strand területén tárolni. A motorjaink mellett lesz lehetőségünk kibeszélni magunkból a sok-sok mopedes élményt, csobbani egyet úgy, hogy a gépünk biztonságos helyen, tőlünk néhány méterre parkol.Videós formában hamarosan minden részletről lerántjuk a leplet, mert bizony vannak még meglepetések! A lényeg, hogy hozzuk össze az ország mopedeseit egy felejthetetlen balaton-parti nap erejéig, és guruljunk közösen önfeledten!A jelige: 50 köbcenti alatt, 30 év felett! Ezt a két számot kell tudnia a járműnek, amivel itt a helyed!Mutassuk meg, hogy mennyire vagányok a segédmotor kerékpárok!
Lackó Roland Balogh eseményeSiófok HajóállomásIdőtartam: 2 napNyilvános ˇ Bárki a Facebookon vagy azon kívülSzevasztok Túrások!Idén azaz 2025 -ben IX. azaz kilencedik alkalommal gurulunk körbe! Időpont akkor: 2025.07.05-06Tervezett rajt: Siófok Hajóállomás parkoló 9:30 -kor (07.05 -én) Szállásunk: Révfülöp - Hullám Hostel (már 4. éve) Szállás lehetőségek és díjak: Szoba + reggeli kb. 8500.- Ft / fő Sátras megoldás + reggeli: kb. 5300.- Ft / fő Vacsora lehetőség lesz a szálláson: 3000.- Ft / fő (Csülkös babgulyás)Részvétel feltételei, ahogy korábban is: retró járgány, lehetőleg 50ccm és Babetta!Na meg persze a túra díjmentes DE CSAK AZ EGYEDI PÓLÓ -ban lehet részt venni amit idén sikerült kicsit frissíteni.Póló díja: 3XL -ig neon zöld 8000,- Ft 4XL -es csak pamutban van, sötét zöld: 9000.- FtTúrás baseball sapi: 5000.- FtNevezés, azaz a póló díjának utalása: 11600006-00000000-80656764 Balogh László -nak, közleménybe: név, pólóra kerülő becenév, póló méret. (Határidő: 06.15)(Szállás fizetése a szálláson)Minden egyéb felmerülő kérdéssel készséggel állok rendelkezésetekre itt üzenetben vagy 06203303193 telszámon.A TERV: hogy nincs TERV! Jó felkészülést kívánok mindenkinek.Hamarosan találkozunk! Üdv,
Babetta 207 és lemezvillásom is van. Nos, ez utóbbi motorját újítottam és a dugattyú csapszeget biztosító segergyűrűket elfelejtettem betenni. Nagyon gáz? A csapcseg igen illeszkedően, nehezen ment a helyére, fontos lenne megbontani és pótolni a segergyűrűket?
Itt a fórumon korában már téma volt ez. Senki nem tudta megmondani hogy mi okozza ezt, a tekercsek teljesítményének megemelkedését. Nem tekercset kell lekötni, hanem az izzó teljesítményét növelni. 25W-os izzót kell előre betenni, ami lehet 12V-os is, de akkor hátra is 12V-os kell. Műszerrel meg lehet mérni hogy pontosan mekkora a tekercsek teljesítménye, ahhoz kell igazítani az izzók teljesítményét.
Aztán van a ledes világítás, amivel sokkal nagyobb a fény. Többen megcsinálták már.
Babetta 210-en nagyon gyenge a világítás(belevaló égővel)meg mértem a 3. világítótekercs végén fordulaton 4,2-4,3v van ,volt egy alaplapon,átraktam arról mind a három tekercset ugyanaz,nem értem mi a baj,inkább az szokott lenni hogy kiveri az égőket?🤔
Sok Jikov porlasztóval volt dolgom, sokáig használtam is. A kényes pontjuk az úszó. Fontos hogy ne akadjon sehol sem. A benzinszint beállítása a legfontosabb. Egyáltalán nem nehéz, többen is tettek fel róla képet. Persze az is fontos hogy a fúvókák méretei is eredetiek legyenek és a tömítések is kifogástalanok legyenek. Meleg motornál be kell állítani az alapjárati levegőt, valamint az alapjárati fordulatot. Ha az rendben van, a motor nem áll le, a kerék nem forog. Gázadásra azonnal reagál.
Sok sikert kívánok hogy sikerüljön a jó beállítás.
Ne tedd, mert szenvedni fogsz. A szívatót arra találták ki hogy a hideg motor, a dús keverék hatására, könnyen induljon. Minden jól beállított porlasztónál ez működik. Ahol mégsem, ott nem a szívatóval van gond, hanem a porlasztó beállításával.
Túl is tudod szivatni. Ha folyamatosan rajt hagyod a szivatót, de nem indul el a gép, akkor már a sokadik szivatós kísérletre TÚLSZÍVJA magát. Ekkor érdemes gyertyát kivenni, átszellőzteni pár fordulattal a hengert és utána akár szivató nélkül, gáz nélkül, vagy csontgázzal indítani.
Hidegen szivató, gázráhúzás nélkül. A szivatónak (folytószelep) 2 fokozata van. A szivatót ha benyomod, és nem húzod a gázt , akkor a folytószelep tejlesen zárt helyzetben marad (elzárod a levegőt, teljes szivató), benzinben dús lesz a keverék. Ha 1/3-ig húzod a gázt , a folytószelep félig zárt helyzetbe kerül (félig szivató). Ha tökig húzod a gázt, akkor a folytószelep már nem zárja el a szívótorkot, (megszűnik a szivató).
Ezért, ha hidegen indítani akarod, akkor benyomott szivató közben nem szabad gázt húzni, mert azzal automaikusan kikapcsolod a szivatót. Amikor beindul, 5-10 mp után ráhúzhatod a gázt, először finoman, aztán csutkára. Így tudod folyamatosan, egyenletesen kikapcsolni a szivatót.
Meleg motor, meg ha nem indul, akkor általában az a helyzet, hogy feldúsul az üzemanyag a hengerben. Hogy "visszaállítsuk" a hengerben az ideális benzin levegő keverési arányt ezért nem nyomjuk be a szivatót, viszont csutkára húzott gázzal (max levegő) kell indítani.
Köszönöm a részletes leírást. Néha néha betapad az índító pofa és akkor meg lehet látni a szikra jelenlétét. Cseréltem gyertyát is persze. Láttam szikrát vele. Hidegen akkor ne szívassam sose?
A szegmensdobot kicsit körbe kocogtattam (nagyot nem mertem ütni) de sikertelen. nem jött le a dob. Lehúzó kifordul.Tiszta szívás.Megvannak hozzá az új pofák tűgörgős cuccok és nem tudom levenni. Én nem tudom milyen lehúzók ezek de van kettő és egyik sem jó. Csak a szegmensdobra gondolok.
Mióta megvettem a motort csak javítom de még nem motoroztam vele.
Ha jelen van az alaplap, akkor elméletileg jó helyen van a gyújtás időpont, ezzel be kellene indulnia.
Az alaplapon levő vonalat kell a váz bal sarkának éléhez igazítani, ha jól emlékszem.
Honnan tudod, hogy nincs igazi szikra, ha meg se forgatja (állításod szerint) rendesen a berúgórész a főtegelyt? Tedd oda az ujjad a gyertya meg a blokk közé, majd rájössz hogy van-e szikra.
Ha szikra van és meg tudod forgatni a főtengelyt és nyomsz be egy kis benyát, akkor annak legalább egyet röffenni kell. Légszűrőt tedd rá. Ellenőrizd, hogy a karburátor szívócsöve és a blokk között van-e megfelelő tömítés.
Ne legyen túl olajos a keverék, ne szivasd túl a gépet. Gyertya ki, szellőztesd meg pár rúgással.
Hidegen elméletileg szivató- gáz nélkül. Melegen, vagy ha túlszívattad, csont gázzal indítani.
Ellenőrizd a kompressziót: gyertya ki, ujjaddal befogod a gyertyanyílást és valaki megrúgja, érezni kell hogy az ujjad mellett kifúj . Cserélj gyertyát. Vedd le e gyetyapipát és a nélkül ellenőrizd a szikrát. Ha úgy van, akkor a pipa nem jó. Ha ott sincs, akkor vágj le max. 1 cm-t a gyújtókábelből és úgy próbáld meg.
Ellenőrizd a hogy az alaplapból kijövő testvezeték szorosan érintkezik-e a vázzal. Ellenőrizd, hogy a tirisztorra menő vezetékcsatlakozások tiszták-e és szorosan érintkeznek. Ellenőrizd, hogy a tirisztoron nincs-e hajszálrepedés, repedésen beázás.
Ellenőrizd, hogy a leállítógomb nem testel-e le alaphelyzetben.
Ellenőrizd, hogy a tirisztorról a kondenzátorra menő vezetékek nincsenek-e felcserélve.
A kondenzátorral nem szokott gond lenni, de elméletileg azt is meg lehet mérni, hogy nincs-e szakadás benne. Vegyél egy tirisztort cseréld ki. Nem egy nagy tétel, és ha mégsem az a hiba, akkor úgyis kell tartalékbe egy.
Ellenőrizd, hogy a kondenzátor tank felé néző pólusa nem ér-e neki a tanknak.
Húzd szét a kipufogót a hollandernél, és úgy próbáld meg. Ha el van tömődve a kipufogó, akkor is nehezen indul.
Hengertalp tömítést ellenőrizd. Levégső esetben pedig főtengely szimmering csere, vagy két blokkfél közti tömítés cseréje.
A benzinszint elég kényes téma, de ha egyszer sikerül beállítani, akkor többet ne piszkád a szintet, csak a fúvókákat takarítsd. A szint nem fog elmenni magától sosem, hacsak nem lyukad ki az úszó, vagy a túszelep alá kosz kerül, vagy a tengely kikopik és emiatt oldalt billeni tud az úszó és nekiér az úszóház falának.
Köszönöm a válaszod. A 2 es dobot már rendbe tettem,megcsiszoltam a pofákat,kitöröltem a dobot,kicseréltem a szimeringet az átadja a forgást,nem csúszik meg. Az 1 es dobnál szegmensdobnál van probléma,ott csúszik én úgy figyeltem meg.
A lehúzóm a BB Motor web-es felületén vettem. Olyan is van,hogy nem jó a menetemelkedés? Nem tudom de kifordul belőle és csak kulccsal lehet belehajtani kézzel egyáltalán nem tudom és nem tudtam eddig egyszer se.Hol lehet venni valóban hozzá való lehúzót ami biztosan olyan menetemelkedésű?
Egyáltalán nem akar lejönni,pedig nemrég lett rárakva a szegmensdob.Rozsdásodás itt nincs az tuti. Éreztem én,hogy valami nem stimmel a menettel vagy a lehúzóval de takarítás után visszatettem káromra. Mert azt hittem majd le tudom húzni újra a lehúzóval ,mert először nem sok gonddal de akkor is keményen kulccsal behúzva levette.Vagy a szegmensdobot vettem rosszat a motorral vagy ahogy írod nem jó a lehúzó.
Gyújtásra térve:Minden esetben a vonalat kell összeállítani csak akkor van gyújtás? Mozdítani nem érdemes ha nem az igazi a szikra? Ez még tirisztoros és trafós külön kivitelű.
Karburátort azt a oktatóvideók alapján állítottam be,nem tudom mennyire jó úgy.
Általában nem az indítópofa a hibás, hanem a 2-es sebesség bordáskerék belső része és a vele érintkező pofák olajosak. Ez a szimmering, vagy a csőtengely kis O gyűrűjének a tömítetlensége, illetve a váltóban a szintnél magasabb olajszint okozza. Ez okoz indítási hibát. Ha azt zsírmentesre kitakarítod, a ferrodolt zsírtalanítod, leszárítod 180 as smirglivel finoman megcsiszolod. Megszünteted az olajosodás okát, utána fél fordulat rúgásra indulni fog.
Csavarlazító, WD40. Befújod, vársz, befújod. Csavarhúzóval alányúlsz kicsit feszíted és nagyon finoman a szegmensdobot oldalról kalappáccsal megkocogtatod. Közben fordítasz a dobon és ezt többször megismétled. Simán kúposan van csak rászorulva. Csak óvatosan a kocogtatással, mert ha vered elgörbül a főtengely.
Utána vagy feljavítod benne a menetet, vagy veszel egy másik dobot, vagy ha így lejön, akkor maradsz ennél a módszernél.
Az is lehet, hogy nem megfelelő menetemelkedésű lehúzód van, emiatt nem megy be, vagy cseszi el a menetet.