Vagy 30 évvel ezelőtt itt az internetto-ban egy idősebb valaki ezt írta Csurkának, volt nagy megrökönyödés, lehet h rajtam kívül senki nem értette... aztán valaki ezzel KundK magyarázattal jött elő
A röstell igének nincs köze a K und K-hoz, hacsak az nem, hogy a kiindulási rest melléknév északolasz eredetű, és ők is K und K-alattvalók voltak.
A faszol ’(főleg kincstári ruházatot, élelmiszert) vételez; (később) lakol, bűnhődik’ ige azonban a K und K katonai nyelven keresztül a német fassen ’megfog, elfog; vételez, felvesz <különösen a katonaságnál>’ ige átvétele. Azaz nincs köze a magyar fasz ’férfi nemiszerv’ szóhoz.
A szóban forgó ige leginkább szótárazott alakja a restell: e-vel és hosszú -ll-lel. Ez a rest ’lusta’ melléknév származéka. Számomra a „ne légy rest azt megtenni” és a „ne restelld azt megtenni” ugyanannak a ’ne késlekedj azt megtenni’ kijelentésnek a szinonim kifejezései. A röstell a restell ige ö-ző nyelvjárási formája. Mivel gyakran akkor nem igyekszünk valamit megtenni, ha azt szégyelljük, azért mind a restell, mind a röstell igének kifejlődött a ’lusta valamire’ jelentés mellett a ’szégyell valamit’ jelentése is. Az ilyen érzelmi töltetű igék sokszor mediális szemléletűek, azaz nem az aktív cselekvés a lényeg, hanem az az állapot, amelyet kifejeznek. A magyarban a mediális szemléletet közvetít a visszaható (szenvedő szerkesztés): ezért a szégyell mellett megjelent a rokon értelmű szégyenkezik és a szégyelli magát is. Ugyanígy lett a restell (röstell) mellé restelkedik (röstelkedik) és resetelli (röstelli) magát.
A "nem teszel X ft-ot elkérni" meg abból lehet, ha valaki amiatt röstelkedett, hogy ezzel lenézik a vidéki beszéde miatt, és ezt is "e"-re javította, pedig eztnem köllött vóna :D)
Én meg az Aldiban megláttam a mogyorón a "geröstete" feliratot, és ez a "rösteld magad" jutott eszembe, amit nagyanyám szokott mondani, magyarul "szégyelld magad". Nyilván van valami köze a piruláshoz :D)
"A kiépített kisvasút stabil és mobil részekből állt; a 76 cm-es nyomtáv sínvasa 7-9 kg/m-os volt. Mérnökök precíz munkával tűzték ki a pályát a tatárszentgyörgyi úttól az essói szőlőkig, a slipperfák (akác talpfák) 130 cm-ként sorjáztak."