Ahogy az akkumulátorok terén folyamatos fejlődés tapasztalható, a fényforrások területén nem volt még ugrásszerű javulás a power led megjelenése óta. Mindig egy kicsit többet tud, de az elv ugyanaz. Javulnak a "foszforok", ami alatt a foszforeszkáló tulajdonságú vegyületeket, keverékeket értjük, ez a javulás látszik is a lámpák maximális fényerején, de a hőtermelést még nem sikerült drasztikusan leszorítani.
Én a brand és feltörekvő gyártók közti eltérést sosem a teljesítmény terén láttam, egy-egy BLF modell már jó régen túlszárnyalta a brand gyártók termékeit. Talán pont, hogy lumenekkel lehet eladni az alacsonyabb kategóriás lámpákat is. Viszont a support, az átgondolt tervezés, kezelés, funkcionalitás és minőségbiztosítás azért még ma is a nagyobb márkanevek felé tereli az embereket. Előbb-utóbb mindenki talál a polcon 1-2 márkésabb lámpát, amihez szívesen nyúl is ha használni kell, legalábbis a saját tapasztalataim szerint.
Viszont tök mindegy, hogy egy 1800 vagy egy 10000 lumenes zsebrakétét veszel, mindkettő ma is kb. 700 lument fog tartani túlmelegedés nélkül, mint egy 10 éves XM-L2 LED-es elemlámpa. Én ezen a téren hiányolom a valós fejlődést. Persze a fizika az fizika.
Nekem meg egy Inova X5, öt darab 5 mm-es LED-del, utána jött egy Fenix, AA-s elemmel, egy LED-del, valami 30 lumen volt. Mai napig szolgálatban van édesanyámnál :)
egyetértve az előttem szólókkal, én is egyfajta fejlődés-lassulást látok.
amit én mögélátni vélek, hogy a kommersz led-technológia élvonala elért egy olyan hatékonyságot, amit adott áramfelvételi és hőleadási keretek között nemigen lehet költséghatékonyan túlszárnyalni. ahogy ezeknek a ledeknek a gyártási költsége esik lefele, azt látjuk hogy ezeket használva a másod- és harmadvonalbeli gyártók is szép lassan zárkóznak fel és elérik azt a szintet fényerő, megbízhatóság és élettartam terén, mint a nagyok. akiknek lassan kéne megint egy nagyot villantaniuk, hogy megmaradjon az elsőbbségük. már ha erre pályáznak és el szeretnék kerülni azt a szitut hogy ne lehessen indokot mondani hogy miért vegyem meg tőlük a 45ezres fejlámpát amikor egy 10-15ezres is majdnem ugyanezt tudja.
Egészen érdekes látni, hogy mennyire lelassult a fejlődés. Persze vannak új, sokkal kisebb vagy sokkal nagyobb méretű LED-ek magasabb hatásfokkal, jobb driverek, de ha mélyebben belenézünk akkor én igazi áttörést nem látok az elmúlt kb. 10 évben.
Adott egy Nitecore P10gt lámpa ami immáron 6 éve hűen szolgál engem!
Sajnos a bekapcsoló gombján a gumi boritást az idővel megfáradt, fel is vettem a kapcsolatot a hazai Nitecore kereskedőkkel akik megnézik van e gumi boritás nekik raktáron csak ehhet meg kéne mérnem a jelnleginek a méreteit!
Ehhez kérném a segitséget, hogy ezt a részét a lámpának mivel tudom szétszedni, hogy ki tudjam venni a jelenlegi gumiboritást a kapcsolóról? Végignéztem a teljes internetet már de nem találok hasonlóról szétszedést!
Meg tudná valaki mondani, hogy ez miféle LED??? Van némi hasonlóság a CREE-hez, de ez nem az, a CREE-klónok se egészen ilyenek. Amiben eltér a neten fellelhető klónoktól, hogy a 4 chip körüli területen is van sárga foszforréteg, talán négyzet alakban terítve, a hordozófelületen. Maguk a chipek, totál négyzet alakúak, se nem kerekített sarok sincs, se nem olyan kivitel, mintha fogtak volna egy nagyobb négyzet alakú chipet és kivágtak belőle egy kört és azt 4 felé vágták fel, 2*2-es elrendezésben. További különbségek még, mennyire vannak a chipek egymástól, a CREE-nél épp látható rés van köztük, a klónok szellősebbek. 5*5mm-es a LED. (XHP50-hez állhat közel?)
Egy kínai zoom-os csoda ez, USB-B Micro töltőaljzattal, 4 kék töltöttségjelző LED-el, elvileg épp belefér a 26650-es akku is, a 18650-es helyett (szűkítővel) vagy a 3*AAA-s elemtartó is. A lámpa teste kb. 26.5-6 tized mm körül van belül, úgy szemre mérve a vonalzót. Ez nem túl szűk, a 26650-es aksihoz? Bár, van 25650-es méret is, asszem.
Basszus, nézem az új 18650-es akksikat, a MyLitee-n, már van 4000mAh kapacitású is! Míg 21700-as vonalon, 6000mAh-s kapacitású, a legnagyobb. A 26650-es akksiknak, nem kéne még ez utóbbiakat is túlszárnyalniuk, a méretük okán?? Azok közt nem látni ettől jobbat. (legalábbis ott.) Bár, az áruk is igencsak borsos.
Autós vonalon, asszem 46800-as cellákat pakolnak, az elektromos csodákba. Van olyan gyártó, ahol elemlámpába ilyen méretű akksi kell? Gyorsban rákeresve, ha már eszembe jutott, lehet kapni már őket cellánként is, ~25Ah-s kapacitással.
Köszönöm. Lehet szükség se lesz a 18650.re ehhez. Poén, hogy nem is a lámpát szerettem volna rendelni. Hanem ezt az akkut https://www.knifestock.hu/fenix-usb-li-ion-akkumulator-18650-3500mah-fe18650li35usb-p22537 az ára miatt, de megláttam, h ennyire jó áron van a lámpa is, így nem hagytam ki. Bár a működtetése kicsit bonyolultnak tűnik a Nitecore HC 30.asomhoz képest, de talán megszokható.
Kis tapasztalatot szívesen olvasnék róla. Illetve tartalmaz-e vajon akut a csomag?"
IGEN: "Egy 21700 újratölthető Li-ion akkumulátort használ az áramellátáshoz, amelyet a csomag tartalmaz."
"Valamint még azt is kérdezném, hogy amennyiben 18650.es akkuval használom, van-e bármilyen hátránya?"
Nyugodtan használhatod bele.
Ugyanazt tudja a 18650 is, mint a 21700, csak az utóbbi nagyobb méretű/kapacitású. És mivel hosszabb is, kell bele valami "spacer", hogy végigérjen az akku.
Írják is: "Vészhelyzet esetén lehetőség van egy 18650-es Li-ion akkumulátor használatára, de szükség van egy további csökkentő ALF-18 megvásárlására."
A Fenix nagyon jó minőségű lámpákat gyárt, szerintem megéri az árát!
Kis tapasztalatot szívesen olvasnék róla. Illetve tartalmaz-e vajon akut a csomag? Valamint még azt is kérdezném, hogy amennyiben 18650.es akkuval használom, van-e bármilyen hátránya?
Az első lámpám nekem is 14500 volt (Lumintop AA), kitűnő mindenes. Vettem mellé még egy throwert (Convoy C8), meg egy fej/pipa lámpát (Skilhunt H03) fórumos tanácsra, meg persze előtte a teszteket is elolvastam, s nekem így minden lámpa igényem le van fedve. Ha meg családilag indulunk sötétben túrázni, akkor is tudok mindenkinek adni valamit (negyediknek fogok egy autóban tartott vészhelyzeti lámpát :-)
Igaz, amit mondasz, egy ideje én is toporgást látok, lelassult a teljesítménybeli fejlődés, és az Andurillal a szoftver világ is elég nagy kihívást kapott, kiváncsi vagyok, mi fogja meghaladni. Most jön az az időszak, amikor a gyártók a kereskedelmi fejlődésre gyúrnak, amíg a piac telítődik, hogy aztán jöhessen megint valami új, már ha képes jönni. Én is visszatértem a szerényebb teljesítményű 14500-as lámpákhoz.
Csodáltam, ahogy önálló életre kelt a topic, a fehér led forradalmat én nem vettem észre olyan hamar, mint néhányan itt. És voltak, akik fantasztikus ismeretterjesztést műveltek.
Elképesztő fejlődés volt egy ideig, azután elérték a gyártók a gyakorlati maximumot (elméletben lehet erősebb lámpákat csinálni, de minek). A második (harmadik) vonalas gyártók is tudnak olyan erős lámpákat csinálni ami a mezei felhasználóknak jó és elég olcsó.
Semmi baj azért a fél szemünk mindig itt van a topikon, már csak a nosztalgia miatt is.
Én 2005. 03.07-én leltem erre a topikra, a 109. bejegyzésnél. Akkoriban nagyon pörgött, nagyon jó volt a társaság. Nagyon más világ volt, sokkal kevesebb gyártóval, sokkal kevesebb lámpával. Akkoriban egy igazi esemény volt, ha egy nagy gyártó kihozott egy új lámpát. Sokat írtam ide, szerettem ide járni :)
23 éve és 183 napja indítottam ezt a topicot, tulajdonképpen véletlenül. Az Internetto volt az egyetlen magyar tájékozódási lehetőségem, az IBM párizsi központjában dolgoztam, onnan tudtam olvasni az Internetto-t. Később egy-két topicot is indítottam, ezek között akkor még nem volt szó elemlámpáról. Amikor az Internetto piacosítása, értékesítése körüli viták élessé váltak, a szerkesztőség egy emberként kilépett, és megalapították az Indexet. Vitték magukkal az Internetto fórum mentését, az Index fórum felállítása és jó működése nagy technikai küzdelem volt. Az új fórum népszerű lett, a tagok létszámával jöttek a problémák, fejlesztések, bosszankodások. Egy alkalommal olyan hiba történt, aminek következtében nem lehetett új topicot nyitni. Tesztként nyítottam egy új topicot egy ártalmatlan címmel, arra gondolva, hogy elsüllyed hamar, sok nulla vagy pár hozzászólásos topiccal együtt. És most itt vagyunk, 35 ezer fölötti hozzászólás számmal, és a topic végigélt, bemutatott egy elképesztő elemlámpa forradalmat. Köszönet minden egyes hozzászólásért.
Akit érint: A mylitee-nél csökkentették a H és az NU szériás fejlámpák árait, plusz az elemlámpa blogos kupon (EBLOG) is megy rajtuk. Érdemes időben gondolkozni, mielőtt ismét árfolyamváltozás lenne a másik irányba.
Általában a fej felől szoktak szerelve lenni, egy gumiszalaggal próbáld megfogni a bezel gyűrűt és azt tekerd le, hátha sikerül. Aztán az, hogy a kapcsolóval mi a helyzet azt csak akkor tudod meg, ha szét van bontva. Gondlom mikrokapcsolós, szóval sok hely nem lesz forrasztgatni ha cseréled. Egy feltöltött kép sokat segítene a tippek adásában.
Sziasztok! Hogyan szedhető szét egy fémházas, beépített akkus kis LED-lámpa? Nyomógomb kapcsolgatja, de bekapcsolt állapotban maradt, nem reagál a nyomkodásra. Javítható?