Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Ali-bá 16 órája Creative Commons License 18556

Mindig jön valami új átok, emberre, állatra, növényre egyaránt. Ha nem is tudunk ellene semmit tenni, legalább jó, ha tudjuk. ( Az 'illetékesek' meg előbb-utóbb csak felfigyelnek!)

Előzmény: Sirex Juvencus (18555)
Sirex Juvencus 26 órája Creative Commons License 18555

Most ez mi?

Kereszteshadjáratot hirdetsz a fadarazsak ellen?

 

Bár tévednék, de azt hiszem, egy eddig nem volt invázióra figyeltem fel. Volt már ilyenre példa, fél Európát végigtaroló hangyafaj első özönét figyelhettem meg, majd tíz év múlva lehetett olvasni a dologról a sajtóban, mikor már a brit szigeteket is ellepte. 

 

Ez a fapusztulás úgy gondolom, különleges figyelmet érdemel, még egy emailt is érdemesnek gondoltam "regelni". Megkerestem egyetemeket (rovartan, növénytan), Főkertet, önkormányzatot hogy tájékozódjak, és úgy látom, hozzád hasonlóan ismert és nem jelentős rutinproblémaként tekintenek rá. Én viszont azt gondolom, hogy a károsítás átlépett egy határt, és letarolhatja a városi fáinkat, erdőinket, parkjainkat. Néhány hónapja figyelek: ott van a károsítás az arborétumainkban, közparkjainkban, erdőinkben. Nem korlátozódik a kiöregedett és beteg fákra, nem korlátozódik fafajokra. A frissen telepített, rendszeresen öntözött fákba is belemegy és letarolja.

 

Kívánom, hogy legyen igazad. Valaki győzzön meg, hogy nfeleslegesen aggódok, és akkor minimális fórumrongálással (amiért elnézést kérek) túl vagyunk a felesleges pánikomon. Viszont ha igazam van, és egy rendkívül destruktív módosulattal van dolgunk, akkor indokolt a figyelemfelhívás. Látom magam előtt a lekopaszodott tájképeinket. Már nem csak lelki szemeimmel, hanem az optikaival is: fasorok pusztulnak, életerős fák pusztulnak el. Ez a dög mindennek nekimegy: diónak, mandulának, díszfának, akácnak. Nem olvassa a szakirodalmat, nem törődik vele, hogy kellene viselkednie.

 

Ha nem szeretnétek, hogy a topikot ezzel terheljem, elnézést kérve már távozom is. 

Előzmény: beetee (18554)
beetee 26 órája Creative Commons License 18554

Most ez mi?

Kereszteshadjáratot hirdetsz a fadarazsak ellen?

E-mailt is regelsz ehhez?

A fadarazsak őshonosak Európában (is). Elsősorban ipari szinten bosszantó a kártételük egy (fenyő)fűrészáru-ültetvényben. És főleg azért rossz hír ez nekik, mert invazívként megjelent már más, eddig neki új kontinensen, és mint új fajnak, ott persze nincsenek, vagy kevesebb a természetes ellensége.

 

Plusz kedvező számára a "felmelegedés", mert egyrészt így újabb területeket hódíthat gyk: nem fagy meg télen, másrészről és ez az inkább kedvező neki: a fenyőféléknek eddig is kevés volt a hazai csapadék (kivéve idén...:)), ha lesz megint 4-5 aszályosabb nyár megint le fog romlani az állományuk, azaz a legyengült fa sokkal jobb terep a darázsnak is, a gombának is.

 

Házikerti viszonyok között, ha rendesen karban tartod a fenyőféléidet, vagyis tudod elégségesen öntözni, akkor kisebb az esélye, hogy leromlik, és fertőződik. Ha meg egyértelmű, hogy már megtörtént, akkor keresni kell valami olyan rovarölőt, ami fásult növényben is hat, vagy járaton keresztül mechanikusan (esetleg a jó öreg benzines-gázolajos módon) elpusztítani a lárvát, a gombásodást meg szintén valamilyen felszívódó szerrel megállítani.  Vannak biológiai módszerek is, de szerintem az hazánkban még nem elérhető, meg egyébként is kétes eredményességű...

 

 

Előzmény: Sirex Juvencus (18552)
Bogárdi Pista 27 órája Creative Commons License 18553

A hársfámon láttam piros színú rovarokat,amik szintén lukat fúrtak,és elszáradt az ág. Lemetszettem, kapott egy Actarát és azóta szerencsére nem látom őket.  Oldalról belefúrt és utána hosszában végigment a belsejében.

Sirex Juvencus 28 órája Creative Commons License 18552

 

A betegség korai szakaszát úgy vesszük észre, hogy idő előtt sárguló levelek, majd megkopaszodott ágvégek hullanak le a szélben. Vannak lehullott ágak, amikben a sirex járatai is megfigyelhetők, és vannak, amiket csak a terjedő gomba tett tönkre. 

 

Csak tippelek, hogy esetleg segíthet a sérült ágak gallyazása és a hulladék azonnali égetése. Ha már lenne kialakult védekezés, akkor valószínűleg ismernénk a rovar rajzási szokásait, és feromoncsapdával be lehetne fogni legalább egy részüket, hogy lassítsuk a járványt. Lehet, hogy a gomba ellen valami felszívódó növényvédőszerrel is lehetne küzdeni, sajnos ehhez nem értek.

Sirex Juvencus 28 órája Creative Commons License 18551

 

Ez egy olyan fatörzs, amit már sűrűn bevont a szürkés zuzmószerűség, és a sárgás változat foltjai is láthatók. Ez a fa még lombos, de az ágvégei már elvesztették a leveleket, a többi levél is körben barnul, úgy néz ki, mintha már jönne a lombhullatás ideje. Itt a kéreg résein már látjuk előtörni a fekete, üszkös váladékot, ami előbb-utóbb elszennyezi az egész kérget. Az elüszkösödött cambium megduzzad, és ledobálja magáról a kérget. 

 

Elég csúnya folyamat, és rengeteg fán figyelhető meg. Hálás lennék visszajelzésekért, gyógymód ötletekért. 

Börni27 1 napja Creative Commons License 18550

Ok ,köszönöm ,megpróbálom!

Előzmény: Antisystem (18548)
Sirex Juvencus 1 napja Creative Commons License 18549

Sziasztok, egy eddig nem látott fapusztulásra figyeltem fel. Ha helyesek a megfigyeléseim, nagyon sok meglett fa és friss telepítés is veszélyben van. Ez egy olyan betegség, amiből megfigyeléseim szerint nincs visszaút, ha egy fa megkapta, az menthetetlenül ki fog pusztulni.

 

Először az ágvégek elhullatják a leveleket. Előbb vékonyabb, majd egyre vastagabb ágak töredeznek le a fáról. A lehullott ágakban vastag járatokat vág a kártevő, a járatok sugárirányban és az ág hossza irányában is megfigyelhetők, és a leesett ágdarabok korhadtak, könnyen tördelhetők.

 

A nőstény Sirex (rovar, fadarázs) megfúrja a fa kérgét, és nemcsak a petéket teszi le, hanem gombabetegséggel is beoltja a fát. A gomba lebontja a cellulózt, porhanyóssá teszi a fát, és egy idő után a kéreg alatti keringési rendszerből sötét, nyálkás váladék szivárog, foltokban, majd teljesen sötétté téve a fák kérgét.

 

A fertőzött fák kérgén mindig láthatók olyan képletek, amelyeket szürkés, sárgás vagy zöldes zuzmónak néznék: ahogy a fa pusztul, egyre sűrűbben lepik el a kéreg külsejét.

 

Végstádiumban a fa elveszti összes levelét, ledobja a kérgét, eldobálja ágait, végül a maradék kidől, mert a gyökér is szétrohad.

 

A rovar és a gomba szimbiózisban él: a rovar terjeszti a gombát, a gomba táplálékkal látja el a lárvát, és megkönnyíti a járatok fúrását. A lárva 1-3 évet tölt a fában. Bebábozódás után a darázsra hasonlító szárnyas rovar és tiszta, kör alakú kijáratokon távozik, és terjed.

 

Irodalmi adatok szerint a Sirex elsősorban fűrészárut és sérült fákat károsít, abból is főleg fenyőt. Itt Magyarországon szerintem egy új járványt figyelhetünk meg. Én nem ismerem az ellenszert, és attól tartok, nagy a baj.

 

Ha más is tapasztalta, vagy ha tudja valaki a védekezés módját, kérem, szóljon.  

Antisystem 2 napja Creative Commons License 18548

Nézd, van rajta egyértelműen varasodásosnak tűnő folt is... aztán lehet, hogy van mellette Diplocarpon mespili gomba vagy kaliforniai pajzstetű kártétel is (???). Nézz szét a fán pajzstetvek után, ha nincs és belefér az ÉVI-be szüretig, permetezz le valami varasodás ellenes szerrel + kalciummal. (utóbbi mindenképp javasolható, annak 1 nap az ÉVI-je)

 

ÜdV

Előzmény: Börni27 (18543)
Bogárdi Pista 2 napja Creative Commons License 18547

Köszönöm! Holnap megkérdezem van-e a gazdaboltban.  

Antisystem 2 napja Creative Commons License 18546

Akkor ki tudod húzni a szüretet... ha van 30 nap, akkor mehet mondjuk a Ridomil Gold Plus (21) + Topas. Ez így teljes körű.

 

ÜdV

Előzmény: Bogárdi Pista (18544)
Bogárdi Pista 2 napja Creative Commons License 18545

Lehet,hogy egy Topast adok neki,  nem akarom még leszedni, nem érett még.

Bogárdi Pista 2 napja Creative Commons License 18544

Szőlőpálinkát szeretnék belőle főzetni....így hirtelen ezt tudom kivitelezni, nincsenek hordóim bornak. Majd jövőre én csinálom,és akkor talán lesz bor is. Bele kell tanulnom. Sajnálnám ha kárba menne, és egyébként sem volt az idén gyümölcsöm,amiből tudtam volna pálinkát főzetni. 

 

 

 

Börni27 2 napja Creative Commons License 18543

Üdv! Megtudnád mondani ,hogy ez milyen betegség és ,hogy van e rá orvosság?

Előzmény: Antisystem (18542)
Antisystem 2 napja Creative Commons License 18542

Nézd, nem az a kérdés, hogy a fajtája mi, hanem hogy mire akarod használni... mert ugye a gombaölők sokkal kisebb koncentrációban is károsan hatnak a must (élesztőgombák!:)) forrására, mint ahogy ártalmasak lennének az egészségre, ezért van, hogy a megenni való szőlőre rövidebb az ÉVI több esetben, mint az erjeszteni valóra.

Bornak szánt szőlőt csak akkor kezelj gombaölővel, ha van legalább 30 nap a szüretig - és akkor is nézd meg, hogy mivel.

 

ÜdV

Előzmény: Bogárdi Pista (18541)
Bogárdi Pista 2 napja Creative Commons License 18541

Borszőlő. Olaszrizling és Chardonnay. Vagy hagyjam,aztán ami marad marad?

Antisystem 2 napja Creative Commons License 18540

Borszőlőnek vagy csemege szőlőnek?

Előzőnek nagyjából esélytelen vagy, utóbbira is neccesek az ÉVI-k. de talán a Tanos 50 DF (csemegeszőlő 10 nap peronoszpóra) + Topas (14 nap lisztharmat meg valamennyire szürkepenész is) beleférhet... (ezeknél úgy rémlik, a nyáron szokásos rezeké is hosszabb, és ráadásul nem kuratív)

 

ÜdV

Előzmény: Bogárdi Pista (18539)
Bogárdi Pista 2 napja Creative Commons License 18539

Sziasztok!

 

 

 

Van egy 150 négyszögöles szőlőm,ami ki volt adva művelésre,de az idén gyakorlatilag semmit sem csinált vele a bérlő. Mivel lakóhelyemtől távol van, ritkán járok arra, így ez most derült ki. Szeretném megmenteni a termés még egészséges részét. Mivel permetezzek?  A szőlő levelei barnulnak,a termés egy része rothad. Peronosz? Lisztharmat?  Minden segítséget előre is köszönök!

 

 

 

Pista

szanCSI2 2 napja Creative Commons License 18538

Akciós a Fitoferr L10 vaskelát por a (Miskolci) Au*h*nban!

Fél kiló 1500Ft. Vettem hármat. Nem romlik meg.

kedvescimbora vagyok 3 napja Creative Commons License 18537

Az a gyanúm, hogy  indiai eper, hamis epernek is hívják.(Fragaria indica, syn.Duchesnea indica, syn. Potentilla indica). Nem ehető, mert rossz az íze.

 

Itt utána nézhetsz:

http://www.botanikaland.hu/potentilla-indica/indiai-szamoca/

Előzmény: méray (18534)
Lora1213 3 napja Creative Commons License 18536

Milyen színű volt a virága ?  Én is kaptam hasonlót, sárga volt a virága, ehetetlen a termése.

Előzmény: méray (18534)
pacsepa 3 napja Creative Commons License 18535

Nekem is van folyton érő szamócám. Kifejezetten szép a termése, jó ízű és édes! Hogy miért savanyú a Tied? Ezt nem tudom. Talán fajtatulajdonsága...

Előzmény: méray (18534)
méray 3 napja Creative Commons License 18534

Sziasztok! 

 

Segítségeteket kérném. 

 

Júniusban kaptunk ajándékba egy cserépben epret. 

 

Nemrég feltűnt, hogy folyamatosan hoz epret. 

 

Pár szemet ettünk, de nekem elég savanyú, annak ellenére, hogy szép vörös (érettnek látszó). 

 

Alakra is más, mint a "hagyományos" eper. 

 

Kérdezném Tőletek, hogy ez milyen eper lehet? Ehető-e? 

 

Képek:

Segítségeteket előre is köszönöm! 

 

Üdv méray! 

Alcheimer Potnyik aug. 19. Creative Commons License 18533
Köszönöm.
Ali-bá aug. 19. Creative Commons License 18532

Valószínű. Tartsd jó kondícióban a fát, sokáig elélhet vele és terem is.

Előzmény: Kulicz (18528)
Samubá aug. 19. Creative Commons License 18531

Évelő őszirózsának Aster tűnik, de majd kivirít és kiderül, nem néz  ki gyomnak. 

Előzmény: Alcheimer Potnyik (18529)
Lora1213 aug. 19. Creative Commons License 18530

Várj vele őszig, ez még Aster is lehet. 

Előzmény: Alcheimer Potnyik (18529)
Alcheimer Potnyik aug. 19. Creative Commons License 18529

Sziasztok, ilyen nőtt nálam egy csomó az évelők között. Ezek virágok, vagy gyomok?

Kulicz aug. 18. Creative Commons License 18528

Fiatal nektarin fámon ilyen matt színűek a levelek, mi lehet ez? Olvastam az ólomfényűségről, talán az lehet? Vagy tápanyaghiány okozhatja, mit gondoltok?

 

alfi13 aug. 17. Creative Commons License 18527

Régebben etettem a madarakat egész télen, azt gondoltam majd odaszoknak és a rovarokat elpusztítják. Tévedtem nem kell nekik a rovar és még az összes gyümölcsömet is összecsipkedik.

Előzmény: szicsu1007 (18526)