Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

hamvasat háromnegyed órája Creative Commons License 18750

Sateurope!

 

A folytontermőt nem ismerem annyira. Annyit tudok, hogy a folytontermő az azévi hajtásokon hozza a termést, míg a "hagyományos egyszer termő" mindig a másodéves vesszőn, ami aztán miután letermett, elhal.

 

A folytontermőnél akár tőből is kivághatod ősszel a vesszőket, tavasszal újak hajtanak és termést hoznak, de ha jól emlékszem, akkor ez esetben csak nyár végére, őszre lesz termést. Ha hagysz meg a vesszőkből kb. fél méteres darabokat, akkor már kora nyártól lesz rajta termés.

 

Egy biztos, ritkítsd ki alaposan, mint ahogy többen is írtuk.

 

Én ebből a topicból "gyúrtam ki" magamat málna ügyileg, de elsősorban az egyszer termőkre koncentráltam, mert olyan van nekem is. Ajánlom figyelmedbe, van benne szó a málna telepítéséről, ültetéséről, metszéséről, tápanyagellátásáról, betegségeiről és növényvédelméről is.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9048773

Előzmény: sateurope (18737)
hamvasat háromnegyed órája Creative Commons License 18749

Szicsu1007!

 

Tujafúró aranymoly lesz valószínűleg. Olvastam róla valamikor, úgy emlékszem, hogy Mospilant ajánlottak rá (mert az felszívódó, kontakt szerrel nem tudsz mit kezdeni a "jómadarakkal", mert belül vannak a járatban), illetve le kéne vágni a beteg részeket és tovább kellene menni a visszavágással, míg ép részt nem vágsz, ahol már nincsen benne a járat.

 

Erre azért várj egy kis megerősítést is a szakiktól, lehet van a Mospilannal jobb cucc is erre.

 

Üdv: hamvasat

Előzmény: szicsu1007 (18748)
szicsu1007 másfél órája Creative Commons License 18748

Habár ez a tuja dolog látszólag lerágott csont, de akinek fáj, az újra felsír. Mivel nem vagyok profi növényvédő, ezért sem a barnulás lehetséges okait, sem az ellene való védekezést nem tudom (nem akarom) taglalni. A képeket csak azért teszem fel, mert néhány furcsaságot fedeztem fel, másrészt ha valakinek nincs ideje vagy eszköze részletes közeli képeket fotózni, az hátha ráismer "pont ilyen az enyém is":-)

 

Így néz ki maga a fa, amit két éve letakarítottam, tavaly csodaszép volt, permetezgettem is (Vegesol RS, Topas) és most kb. 2 hét alatt romlott le így:

 

   

 

Íme két zöld hajtás. Az egyik még tiszta, a másikon fekete-barna "pöttyök" a végeken (ő valszeg elpusztult volna).

 

  

 

A barnult hajtások egyikén kevés "pötty" van, a másikon nagyon sok:

 

  

 

És minden letépett barnult hajtás töve lyukas (de csak 1 mm hosszú lyuk - inkább csak üreg):

 

hamvasat másfél órája Creative Commons License 18747

Szicsu1007!

 

Igen. Nyitok egy word doksit és olvasgatok, ha találok valami számomra információval bíró okosságot, akkor ctrl C ctrl V, beillesztem a word doksiba. Ha átrágtam magamat a kijelölt témán, akkor a gyűjteményemet rendezgetem, megszűröm, kézikönyvszerűen tudom használni később.

 

Meg szoktam csinálni excell táblázatba foglalva kigyűjtést, pl. permetszerekre, mi mire való, mennyi az ÉVI, MVI, adagolása, stb.

 

Máshogy nem megy, mert bár viszonylag gyorsan értek/tanulok, ennyi információt úgysem tudok egy olvasásra befogadni úgy, hogy évekig fejben maradjon. Arról nem is beszélve, hogy műszaki ember vagyok, ez a növényápolás téma teljesen új nekem, sok sok alapfogalommal nem vagyok tisztában. Ezért is szeretem inkább a fórumokat olvasni, mint a szakkönyveket, mert pl. ha visszaolvasol párezer hozzászólást, mindig van olyan szintén laikus, aki megkérdezi, hogy mi az a rügyfakadás, mi az a vegetációs idő, mi az a vízhajtás, stb.

Már több szakkönyvben, szakcikkben vesztem el pl. metszés témakörben, hogy végre kezdem megérteni a fa részeit, felépítését, a rügyek típusait, erre a továbbiakban már rokonértelmű szavakkal, más megnevezéssel illeti ugyanazt, ami miatt elveszítem a fonalat, mert olyan megnevezéssel illeti a rügyet, amit előzőleg nem definiált. Műszaki területen, ha olyan anyagot írok, amit olyanok is olvashatnak, akik nem tudják azt, hogy 3 különböző megnevezés is ugyanazt jelenti, akkor kiválasztok egy megnevezést, amit definiálok és utána következetesen csak azt használom.

Előzmény: szicsu1007 (18743)
Antisystem másfél órája Creative Commons License 18746

Amistarral gyári keverékben is létezik, a Bi 58-ra meg ugyanaz igaz, mint amit általában az "EC"-kre írtam...

 

ÜdV

Előzmény: Zoltán a Mesterkém (18740)
szicsu1007 két órája Creative Commons License 18745

Pacsepa!

Az előző málnás képemet nézve azt mondod, hogy te csak 20-30 cm-t hagysz meg a föld felett?

Előzmény: pacsepa (18731)
szicsu1007 két órája Creative Commons License 18744

Igen. Szerintem is.

Én úgy szoktam (egyszer termő), hogy már a júniusi málnaevéskor szemmel tartom a kibújó új hajtásokat. A sudárakat illendő távolságra (30-40 cm) meghagyom, a satnyákat tőből kimetszem. A nyár folyamán többször korrigálok (ha van mit).

Az utolsó szemek letermése után az "öreg" hajtást tőből kimetszem. Idén 06.13-án kezdtük eszegetni a málnát és 07.14-én vágtam ki az öreg töveket.

Megjegyzem, hogy nálam nem vált be az a módszer, hogy a májusi első hajtásokat ki kell vágni, akkor utána erősebbek fejlődnek (ki is pusztult a teljes málnasor). A mostanit 2012 őszén telepítettem, Nógrádból hoztam a töveket.

Most így néz ki: (a mérőszalag 30 cm-re van kihúzva).

 

 

Előfordulhat, hogy a dupla tövekből tavasszal kivágom az egyiket.

Előzmény: TINTUS (18739)
szicsu1007 két órája Creative Commons License 18743

és jegyzetelek...

 

Ugye Ctrl+C  Ctrl+V ?

Előzmény: hamvasat (18734)
pacsepa 9 órája Creative Commons License 18742

nedvesítőszerből az olcsóbb a jobb.

Előzmény: Zoltán a Mesterkém (18741)
Zoltán a Mesterkém 13 órája Creative Commons License 18741

Köszönöm, rézként egyáltalán nem használok, mivel főként örökzöldet permetezek,

Nonit helyett pedig Sylwetet, szerintem a legjobb nedvesítőszer, amivel eddig találkoztam.

Előzmény: ElGreen (18721)
Zoltán a Mesterkém 13 órája Creative Commons License 18740

Köszönöm szépen!

 

Amit én tapasztaltam, hogy jól keverhető pirethroidokkal, illetve, akár Topassal,

vagy Score-val.

 

Ami kérdés maradt, az Amistarral, esetleg a feltéve, de meg nem engedve megmaradt

Bi58-as keverhetőség.

Előzmény: Antisystem (18722)
TINTUS 14 órája Creative Commons License 18739

Ezt alaposan ki kell ritkítani !  kb. 20 centinként maradjon egy olyan vessző ami az idén született. A többit vágd ki.

Előzmény: sateurope (18730)
sateurope 21 órája Creative Commons License 18738

ezek többször termő málna legalább 2x termett amikor új volt de nincs 10 éves. kb 6-7

 

Előzmény: sateurope (18737)
sateurope 21 órája Creative Commons License 18737

sziasztok

köszi az infókat de nem igazán értem. mi az hogy letermett vessző? ez a hosszú ami a képen van ősszel elszárad. azt vágjam vissza 2/3-ra vagy gyökerestül vágjam ki?

Sat

Előzmény: hamvasat (18735)
pacsepa 22 órája Creative Commons License 18736

"Idén ezt megoldottam úgy, hogy a védendőket letakartam egy fóliával a permetezés idejére."

 

Van egy jó módszer még erre, nálam túl sűrűn vannak a fák, így ki kellett találnom valamit. A permetet nehéz irányítani, pontosabban nehéz kizárni, hogy egy-egy kósza légáramlat átvigye a másik fára. A vizet viszont jól lehet slaggal. Vagyis én permetezés után azonnal slaggal lemosom a kezelésből kihagyni szándékolt szomszédos fát. Így azért nagy biztonsággal megoldom a problémát. A fólia problémás, különösen ha a fa már nem csemete méretű.

 

A kombifa meg nem annyira bizarr dolog. Ha átlátogatsz az "Oltás, szemzés" fórumba, ott vannak ennél cifrább dolgok. És nem utolsó sorban készen kapható. Nekem van egy ilyenem, csak kísérletezésre vettem. Most két fajta kajszi van benne (az egyiket én oltottam már bele) és a szilva. A nektarin sajnos nem maradt meg benne. Rokon gyümölcsöket minden további nélkül lehet kombinálni. A sógorom almafája pl. 5 féle almát terem! Minden ága más fajta. Az olyan kis kertben, mint a Tied, ez teljesen életszerű megoldás és még lehet villogni is vele a szomszédok, ismerősök előtt! :-) A növényvédelme kicsit bonyolultabb, a felszívódó szerekkel érési időszakokban óvatosabban kell bánni, de ha tudod relatíve sűrűn kezelni kontakt szerrel, akkor megoldható minden.

Előzmény: hamvasat (18734)
hamvasat 23 órája Creative Commons License 18735

Így jobban megnézve a fényképet, szerintem túl sűrűn vannak és a vesszők se valami vastagok. Szerintem meg kell ritkítani alaposan az előbb leírtak szerint és a megmaradó vesszőket is visszametszeni 2/3-ra, de maximum 150-160 centisre. A letermett vesszőket meg minél előbb tőből kivágni.

Előzmény: sateurope (18730)
hamvasat 24 órája Creative Commons License 18734

Pacsepa és Csereháti48!

 

A kiskert egy kb. 200m2-es terület, ott 4 gyümölcsfa kapott helyet a megfelelő távolságban elhelyezve (1 kajszi, 1 őszibarack, 1 alma és 1 meggy). A monília rezisztenciára nem figyeltem a vásárláskor, mert nem tudtam, hogy van ilyen. Mármint monília, nemhogy rezisztencia :-)

 

Raktam még egy diót és egy szilvát a ház elé. Annyit csináltam, hogy az asszonyt ráugrasztottam, hogy nézzen utána, hogy mit akar és interneten, fórumokon érdeklődje meg, hogy mit ajánlanak a hozzáértők. Eszerint lettek vásárolva.

 

Idén tavasszal, amint kivitte a monília a meggyet, akkor kaptam észbe, hogy kéne kezelni a fákat. Szerencsére a hátsó szomszédom az ő fáival együtt mindig megpermetezte a miénket is, aztán már én kezdtem el permetezni, amit ajánlottak gazdaboltban, szomszéd stb. Kb. fújtam, de nem értettem. Most kezdem kapisgálni a dolgokat kicsit.

 

Szóval a fa kiválasztáson túl vagyunk, eddig a meggyen kívül mindegyik túlélte és szép is, mostmár ezekkel igyekszem gazdálkodni, megőrizni, gondozni. A választási lehetőséget már elböktem, persze még ezek is kipusztulhatnak .-) De remélem nem. Persze a legtöbb dolgot, amit leírtál, azt figyelembe vettem, mert azt tudták a szüleim is, ők segítettek.

 

"Itt mindenki volt kezdő kertész, mindenki megfizette a tanulópénzt. Ha csak ennyibe került Neked, akkor tedd össze a kezed!"

 

Nem, azért volt több is. A 80 db tujával még mindig küzdök, a veteményesben jó pár dolog ehetetlen volt (hagyma elkukacosodott, hónapos retek is szétrepedt, rohadt), viszont van öröm is, mert a répáink gyönyörűek, finomak, a tök, padlizsán is gyönyörű volt, bár elkapta a rothadás, de sikerült kigyógyítani, termett vagy 60-70kg paradicsom, egy csomó paprika, stb, stb. Szóval azért van sikerélmény is.

 

Pont most akarok térképet csinálni és megtervezni, hogy jövőre mi hol legyen, pontosan a permetezés miatt, mert adódott idén sok problémám azzal, hogy valamit permetezni kellett, közben meg kapott az is, ami nem kéne kapjon. Idén ezt megoldottam úgy, hogy a védendőket letakartam egy fóliával a permetezés idejére. De jövőre kicsit jobban akarom párosítani, de 200 m2 elég szűkös.

 

Hallottam a rezisztens Csengődiről, de a leírása és mások tapasztalata alapján nem ez lenne az ízvilágunk. Sokkal inkább a Pándy, Érdi vagy Debreceni bőtermő. Ez utóbbira esett most a választás. Majd odafigyelek a védelemre.

 

Ez a kombifa így elsőre kissé bizarrul hangzik :-)

 

A tanulásra azt tervezem, hogy majd visszaolvasok télen egy évet ezen a topicon és jegyzetelek. Így szoktam és elég sokat lehet megtudni és a tapasztalat az, hogy elég egy évet elolvasni elsőre, mert ismétlődnek nagyjából a kérdések évről-évre.

 

Előre is köszönöm a segítséget, biztos fogok élni vele.

Előzmény: pacsepa (18729)
hamvasat 25 órája Creative Commons License 18733

Egyszer vagy folyton termő málna?

 

Ha túl sok hajtást (több mint 8-10 vessző/fm vagy több, mint 4/tő) hagysz meg és nem vágod vissza 2/3-ra a hajtásokat, akkor lehet kevesebb a termés, mert a vesszők táplálása, hajtások hozása köti le a növényke erejét. Illetve ha öregek a málnatövek (több, mint 10 é esek), akkor is lecsökken a termés mennyisége.

Előzmény: sateurope (18730)
Antisystem 25 órája Creative Commons License 18732

Ha már szóba került, nekünk az újfehértói fürtössel van jó tapasztalat, relatív kevés monilia, sok meggy:

http://hunyadi-garden.hu/?oldal=2&kat=7&termek=51

 

ÜdV

Előzmény: pacsepa (18729)
pacsepa 25 órája Creative Commons License 18731

Én kora tavasszal szoktam visszavágni 20-30 cm-re. Szerintem ugyanaz, mint ősszel.Metszésről nem beszélhetünk ezen kívül.

 

Láthatóan jól érzi magát a fényképed szerint... Talán fajtajellegzetesség?

Előzmény: sateurope (18730)
sateurope 25 órája Creative Commons License 18730

 

Sziasztok

a málnám ekkora volt idén is tavaly is de alig volt rajta málna

,pedig locsolva volt (eső az volt) trágyázva is

talán a metszés hiba...

mikor kell metszeni és meddig kel levágni?

Köszi

Sat

 

pacsepa 25 órája Creative Commons License 18729

Szerintem a meggy éppen az a gyümölcs, amiben nagyon nem mindegy a fajtája annak jellegzetes zamata stb miatt. Nem ismerem a Csengődi fajtát, de a hagyományosan elterjedtebb Pándi, Érdit biztosan könnyebben kap. Tény, hogy viszonylag érzékenyek a moniliára, viszont ahogy korábban írtam, nem egy ördöngős feladat, sőt jó tanuló feladat (!) egy kezdő kertésznek a védelme.

A védelemhez -és ezt már Hamvasat kollégának írom- teljesen jó a Syngenta által ajánlott program. Ami a legszimpatikusabb benne, hogy elég részletesen leírják a mit-miért témakört, lehet belőle tanulni. De azért nem kell annyira készpénznek venni mindent, ebben viszont mi és majd a Te saját tapasztalatod fog segíteni!

Itt mindenki volt kezdő kertész, mindenki megfizette a tanulópénzt. Ha csak ennyibe került Neked, akkor tedd össze a kezed!

 

Most a legfontosabb, hogy tervezd el mit, milyen fákat akarsz ültetni? Figyelembe érdemes venni az érési időket. Ha nem piacra termelsz, akkor érdemes úgy okoskodni, hogy mindig érjen valami és ne egyszerre mondjuk két őszibarack fajta... Nálam 4 féle őszi van és egymás után érnek bő egy hónapon át tart, mindig van mit szedni. A fajták leírását megtalálod a neten, a várható érési időkkel egyetemben. Később, ha haladsz előre a tudásban, akár egy fára több fajtát is olthatsz. Érdekes próbálkozás lehet az ugyn. kombifa, amit kertészetekben árulnak. Ezeken egy fán 2-3 féle gyümölcs van eleve ráoltva. Pl. Kajsz, nektarin, szilva... Pár ezer forint. Egy fa, három féle gyümölcs. Családi használatra tök jó!

Egy kert vázlaton érdemes berajzolni méretarányosan a fák helyét és a várható lombkorona átmérőt, ami szintén fajta függő még adott gyümölcsfajtán belül is. Lehetőleg ne érjenek össze a koronák, inkább legyen körülötte 1-2 méter szabad hely legalább. Előfordulhat, hogy az egyik fát permetezni kell, miközben a másikon már a szüret előtti élelmezésügyi várakozási idő ketyeg (ÉVI-ként adják meg a permetező szerek leírásánál). A másik, hogy több fény= jobb minőségű gyümölcs, kisebb gombabetegség veszély.

 

Visszatérve a növényvédelemre, itt mindig találsz aki segít, kérdezz, vagy olvass vissza! Tavasszal úgyis minden évben felpörög a fórum nem utolsó sorban a monilia elvtárs hatására. Akkor sok okosságot fogsz olvasni, amelyek tapasztalaton alapulnak, addig meg marad az elmélet, ahogy írtad! :-)

Előzmény: csereháti48 (18728)
csereháti48 26 órája Creative Commons License 18728

Talán érdemes elgondolkodnod azon is, hogy amikor lehet, a legveszélyesebb betegségekre rezisztens (ellenálló) fajtákat ültess. Meggyből például Csengődi-t. Ha a fajnévvel és a rezisztens jelzővel rákeresel az interneten, majd minden fajánál találsz (kajszit, szilvát, meggyet biztosan).

Előzmény: hamvasat (18727)
hamvasat 27 órája Creative Commons License 18727

Budai2, Pacsepa és Antisystem!

 

Köszönöm szépen a válaszokat, segítséget! Tavasz óta már amint van egy kis időm, tanulmányozom a kertgondozás témakört, sajnos abszolút nulláról indultam, úgyhogy nehézkesen tanulok, mert szeretek mindent érteni is, nem elégszem meg, a "csináld így, oszt jólesz" válasszal, érteni is akarom. Már egy ideje igyekszem készülni a tavaszi metszésre is, de sokkal összetettebb dolog, mint hittem. A telet majd erre szánom, meg a növényvédelemből próbálok kicsit kiokosodni.

 

A szerek között még nem igazodok el, egyelőre azt csinálom, hogy a syngenta programját alkalmazom, persze valószínűleg vannak más gyártók szerei is, amik lehet, hogy jobbak, olcsóbbak, de ezt majd ráérek megérteni :-)

 

Köszönöm mégegyszer, a tanácsaitok szerint fogok cselekedni.

 

Budai2!

 

Pajort most kiásás közben nem találtam, de szoktam mindig talajfertőtlenítőt is rakni az ültetőgödörbe, eddig nem rágtak meg semmit, legalábbis nem vészesen. A gyökerekre figyelni fogok!

 

 

Antisystem 1 napja Creative Commons License 18726

Szia!

 

Én is úgy kezdtem a növényvédelmi tapasztalatszerzést úgy 15 éve, hogy ültettünk egy meggy-suhángot, amit szépen kivitt a monilia... (akkor még a Rubigan volt a virágzásban alkalmazott felszívódó szer ellene, amivel elkéstem, mint a borravaló, és hát egy suháng ha elkapja, az ki is szárad...)

Egyébként ahogy írták már, nem, talajból nem fertőz, attól nyugodtan ültethetsz oda másik fát, a virágfertőző monilia behatolási kapuja a virág. (más lehetséges kórokozók miatt érdemes ügyelni, hogy a gyökér minél kevesebb sérüléssel kerüljön a talajba)

A meggyek jó része hiperérzékeny a moniliára, úgyhogy a virágzás kezdetétől fontos a megelőző kezelés.

 

ÜdV

Előzmény: hamvasat (18723)
pacsepa 1 napja Creative Commons License 18725

A monilia nem területet fertőz, hanem növényt. Ha valóban az volt a tettes, akkor nyugodtan tedd az új fát a "régi" helyére. A monilia gomba spórái mondhatni mindenütt jelen vannak, a fertőzés kialakulásához megfelelő időjárási körülmények és érzékeny alany szükséges.

 

Monilának két fajtája van, a virágmonilia és a gyümölcsmonilia. Nálad az utóbbi biztos nem működött még és az nem is pusztítja el a fát. A virágmoniliához, ahogy a nevében is benne van virágzásban kell a fertőzés idején a fának lennie. Ez a fajta gomba valóban aktív marad ezután is és a fiatal fát megölheti.

A védekezés ellene szerencsére nem nagy probléma, virágzás idején kell többször a megfelelő szerrel kezelni, ami megakadályozza a gomba virágokon keresztül való bejutását. Ezek a szerek általában nem befolyásolják a beporzást, bár a méheket nem illik lepermetezni, de valójában közvetlenül biztosan nem árt nekik.

Előzmény: hamvasat (18723)
budai2 1 napja Creative Commons License 18724

Ezt nézdd meg:

http://kertbaratbolt.hu/catalog/index.php?readArticle=3

Ami meg a korai kipusztulást illeti:
A monilián kívül másra is oda kell figyelni.
Amikor ásod a gödröt, figyeld meg, hogy vannak-e pajorok, és szedd ki őket. Ha bent hagyod, megeszik a gyökereket.
Konténeres gyümölcsfa telepítésénél gyakori hiba, hogy a faiskolában kicsi konténerben nevelik a fát, és a gyökerei összezsúfolódnak, összefonódnak és spirál alakban megtekeredve töltik ki a konténert.
Ki kell bontani, szétágaztatni az összefonódott, összetekeredett gyökereket, szükség esetén lerövidíteni és úgy elültetni. A korona ágakat meg nem most!, hanem tavasszal, rügyfakadás után rövidítsd, igazítsd a méretét a gyökérhez.

Moniliából csak kettes alá a tudásom  (szóval nagyon kevés). Hogy most mit érdemes tenni, nem tudom. Amit szigorúan tartok és végrehajtok a lemosózáson kívül, az a permetezés virágzásban. Egyszer chorus és kétszer topas.

Előzmény: hamvasat (18723)
hamvasat 1 napja Creative Commons License 18723

Sziasztok!


Ismét szeretnék egy kis tanácsot kérni Tőletek. Kezdő "kertészek" volnánk és hát hibát hibára halmozunk, de igyekszünk.:-) Tavaly ősszel ültettünk a hátsó kertbe néhány gyümölcsfa oltványt, szépen meg is eredtek, de a meggy ahogy kezdett levelet hozni, egyből ki is pusztult. Mint kiderült, a monília volt a tettes. Valamit félreérthettem, mert azt hittem, hogy majd kihajt újra, ezért nem szedtem ki. Azóta már tudom, hogy nagy baromság volt, de már ez van :-( Ma kiástam és eltüzeltem, de állítólag a terület már fertőzött. Hétvégén járok egy kertészetben, ahol van konténeres Debreceni bőtermő, kétéves oltvány (mint megtudtam, sikerült előzőleg kifogni az egyetlen önmeddő meggyfát, a Pándyt, úgyhogy ha nem pusztul el, akkor is várhattam volna a termést :-)). Szóval konténeres meggyfát tennék a helyére, máshova nem tudom helyszűke miatt, csak pontosan ugyanoda. Mit tegyek, hogy a monília megkímélje? Természetesen a szokásos lemosó permetezésen kívül.


Köszönöm a segítségeteket!

Antisystem 1 napja Creative Commons License 18722

Olajosokkal meg poliszulfid-kénnel ugye soha sem keverünk semmit, hacsak nem kifejezetten szerepel a leírásában, (mint pl. az Agrol + Vertimec EC.)

Mással nem tudok róla, hogy gondja lenne  a Bravo-nak, a vizes szuszpenzió voltából következik, hogy EC-kkel keverve megnőHET a perzselési veszély melegben/tűző napon, ilyesmi...

 

ÜdV

Előzmény: Zoltán a Mesterkém (18720)
ElGreen 1 napja Creative Commons License 18721

Nekem eddig nem veszett össze semmivel. Bàr a rézkén vagy az olajosokkal lehet nem jo együtt.

 

Nonitot mindenkeppen adj hozzà.