Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

taormina001 23 órája Creative Commons License 18827

Vegesol eReS, valamint kénes és kéntelen Bordói lé van itthon.

 

A BauMaxban jelenleg  nagyon sokféle permetszer féláron kapható. A Gazdaboltokhoz képest egyébként is meglepöen moderate az árszínvonal.

Előzmény: szicsu1007 (18817)
Antisystem 23 órája Creative Commons License 18826

Nem, nem lehet keverni a Neviként a Bordóival, simán kicsapódhat fúvókát tömő rögökké...

Akkor csináld azt, hogy most lombhullás után végigküldöd őket Nevikénnel, tavasszal meg Bordóival vagy Vegesol eReSsel, azt jónapot:) Nem kell túlbonyolítani a dolgot szerintem.

 

ÜdV

 

 

Előzmény: hamvasat (18822)
Antisystem 24 órája Creative Commons License 18825

Ja, egyszer lemosás most kénes-olajos cuccal, egyszer ugyanez rügyfakadás előtt, és virágzás környékén valami atkaölő, Sanmite, Flumite, akármi...

(ha mégis kell nyáron, akkor meg mehet a Nissouron, az Ortus)

 

ÜdV

 

Előzmény: granov (18821)
Nikica77 24 órája Creative Commons License 18824

 Segítenétek, hogy milyen betegség ez? A növény hibiszkusz. 

taormina001 27 órája Creative Commons License 18823

Találkozott már valaki ezzel a csiga-jelenséggel?

Előzmény: taormina001 (18815)
hamvasat 1 napja Creative Commons License 18822

Antisystem!

 

Próbálom összerakni a képet lemosó ügyben, de még nem tartok ott "tudásbázisban", hogy értsem. Elkezdtem olvasni a fórumot tavaly ősztől, de most megálltam vele, mert kerítésépítés van nappal tettel, éjjel fejben :-)

 

Nálam van 1-1 alma, őszi- és sárgabarack, meggy, dió és szilva fa és málna.

 

Ha jól rakom össze a képet, akkor az almának kén kellene, de a sima kén az hidegben nem fejt ki kellő hatási, ezért a poliszulfid kén lenne a nyerő. A többi fa inkább a réz és olaj kombinációt igényelné.

 

Átgondoltam én is dxe-nek tett tanácsod alapján, hogy milyen kártételem volt. Készítettem makró képeket a fáinkról, ahol valami gyanúsat találtam, hogy beszúrjam, csak még rossz az otthoni gépem, telefonról nem tudom berakni, úgyhogy ez várat még. Szóval csak tippeim vannak, hogy milyen kártételem volt. A meggyfát kivitte a monília, mint korábban írtam.

 

A fák mind tetvesek voltak, de rettenetesen, alig győztem irtani őket.

 

Az őszibarack és sárgabarack fák levelei nagyjából egészségesek voltak, de találtam rajtuk kis 2-3 mm átmérőjű lyukacskákat, ami először csak egy kis folt, aminek a közepe elszürkül és később kiesik. Úgy sejtem ez levéllikasztó gomba lehet.

 

Szóval levéllikasztó gomba és tetü (kékesfekete és fehér színű) volt a fő kártevő. Atkát szabadszemmel nem láttam, szóval akár lehet is. Pajzstetü nincs.

 

A kérdés az az, hogy összesen 1-1 fa van mindegyikből. Az almát kellene mondjuk nevikénnel, a többire elég lehet a bordóilé, vagy Vegesol ERES. Lehet-e keverni a Neviként és a bordóilét (vagy Vegesolt), hogy egy keverékem legyen és azzal fújhassam le mindet? Csak az alma kedvéért nem "vonulnék fel" fel kétszer, gondolom a többinek sem árt a kén. Van összesen 6 fánk és egy sor málna, ezt gondolom 10 literrel simán lemosózom.

 

Köszi, üdv: hamvasat

Előzmény: Antisystem (18813)
granov 1 napja Creative Commons License 18821

Ez a virágzás vége környéki időszak?

Előzmény: Antisystem (18820)
Antisystem 1 napja Creative Commons License 18820

Szerintem atka ellen lehetőleg mindent, ami kilóg a földből... ősszel is, tavasszal is... az atkát a legtutibb a tavaszi-koranyári felszaporodás előtt megfogni.

 

ÜdV

Előzmény: granov (18819)
granov 1 napja Creative Commons License 18819

Köszönöm. A peronosz jelentkezett ugyan augusztus vége szeptember eleje körül a még gyenge leveleken, de év közben talán virágzáskor találtam egy levélen telepet.

A botrytis a rossz kötődés és a lisztharmat okozta fürtritkaság miatt szinte nem is okozott már számottevő kárt, csak a pár tőke  csemegeszőlőmet tette tönkre, meg a pár tő muskotályt. 

Nálam szerintem a Topas-ra már kialakult a liszt rezisztenciája, Cabrio-Top amivel sikerült megfogni, de ott is úgy, hogy nagyadag Thiovit ment mellé.

Sajnos a termésem 90%-a odalett, de a kevés maradék 20 mustfokkal került a helyére.

 

 

Még egy kérdés: a tőkét meddig érdemes lemosni lefelé? Atka ellen ha jól sejtem még az oszlopot is szórni kellene.

 

Előzmény: Antisystem (18818)
Antisystem 1 napja Creative Commons License 18818

Ha lisztharmat meg atka, akkor szerintem Agrokén vagy Nevikén a szeren szereplő dózisban. De szőlőn azért a réz sem árt soha, tehát használhatsz nyugodtan Olajos rézként is...

(bár a szőlőperonoszpóra az egyik legjobban megoldott védelmű betegség, rég nem az okozza a legnagyobb károkat a szőlő-ültetvényeken szerintem, idén pl. az augusztusi esők generálta szürkepenész vitte a termést  - nekem is, nekem se volt annyi eszem, hogy leküldjem mondjuk egy 2 hetes Topassal, mert hát "augusztus végén a szőlőt már nem szoktam permetezni")

 

ÜdV

Előzmény: granov (18816)
szicsu1007 2 napja Creative Commons License 18817

Vegesol van itthon

Hm. A Vegesol R rezes olaj, a Vegesol RS (avagy eReS) azon felül ként is tartalmaz. No akkor neked melyik van? (A "simát" nem ismerem:-)) Tessék pontos információt adni:-)

(Lehet, hogy az általad említett Bordói lé valójában Bordói lé + kén NANO SC?)

Üdv

Előzmény: taormina001 (18815)
granov 2 napja Creative Commons License 18816

Az írásotok pont aktuális nálam is sajnos. Szőlőben brutális liszt és jelentős atka fertőzésem volt idén.

Ha jól sejtem lombhullás után lenne ildomos az őszi lemosó, de milyen erősségűt, milyen dózissal? 

Előzmény: Antisystem (18813)
taormina001 3 napja Creative Commons License 18815

Köszönöm a részletes tájékoztatást, minthogy senki sem támadt rád, gondolom a szagértök egyetértésevel találkozott.

Sajnos nekem sem szakaszos, sem késöbbi permetezésre nincs lehetöségem, mert a kertemtöl kissé távol élek; szívesen elintéztem volna ezen a héten. Ezért ha most nem érdemes, és a levelek miatt úgy tünik, ez a helyzet, jóval késöbbre marad az egész. Akkor úgy tenném föl inkább a kérdést, meddig nem késö az elvégzés, és milyen höfokig nem túl hideg az idö?

 

Sajnos az ezt követö, szerek nevével folyó összecsapást szakértelem híján nem egészen tudom követni, úgyhogy mégegyszer a kérdés, mivel permetezzek? Egyszer lesz permetezve, mert kicsi a kert, és mindenböl csak kevés van. Bordói lé és Vegesol van itthon, és szeretném megúszni további szerek beszerzését.

Birs, körte, alma, cseresznye,szilva, szölö, öszi- és sárgabarack fák, ribizli, egres és málna bokrok vannak.

Moniliát, körterozsdát, (mérsékelten) lisztharmatot, almamolyt, ugólepkét tapasztaltam, és többféle nagy poloskát meg csíkos, kockás és pöttyös bogarakat, amik azonban leginkább a paradicsomot tették élvezhetetlenné.

 

Még egy kérdés: az eddigi tapasztalattól eltéröen az idén rettenetes mértékben elszaporodtak a különféle házas és házatlan csigák. Ez kevésbé kedvezö idöjárás esetén magától mexünik, vagy kell valami megelözö intézkedés?

Nekem elég jó a gyomrom és semmilyen élölénytöl nem szoktam undorodni, de egy  -az utóbbi idökben elszaporodott- jelenség még ezen is túltesz: valamilyen, a meztelen csigákat támadó parazitáról van szó ennek a nagyon apró, tüszúrásnyi fehér lénynek a személyében, amik százasával szállják meg a csigát, és hihetetlen sebességgel szaladgálnak rajta. Ismeri valaki? védöoltást adjak a csigáknak, vagy örüljek neki, hogy egy probléma ilymódon esetleg magától megoldódik?

Előzmény: szicsu1007 (18802)
alfi13 3 napja Creative Commons License 18814

A boltos nem az igazságot beszélte vagy teljesen tudatlan. A szőlő alma körte rügypikkelyekben telel át a lisztharmat ezért ha erős fertőzésed volt akkor mindenképpen ajánlanám a Neviként vagy az Agriként ahogy azt Antisystem is már leírta.

Ha ilyen hülyeséget beszél a boltos akkor többet nem kérek tőle tanácsot.

Előzmény: dxe (18812)
Antisystem 3 napja Creative Commons License 18813

Az alma-körte ha nincs Nevikén, akkor Agrokén, mondjuk. (gondolom, azért nincs, mert felvásárolták) A másik 3 fára végülis jó a Vegesol, de használhatsz Bordóit is, a Szőlőre meg Bordói.

A kénnel meg az van, hogy a gőztenziója hőfok-függő, az elemi kén tényleg nem különösebben hat hidegben. De a poliszulfid-kén igen.

 

ÜdV

Előzmény: dxe (18812)
dxe 3 napja Creative Commons License 18812

Akkor milyen szereket ajánlanál? Almában, körtében jelentkeztek levéltetvek, almamoly és takácsatka is. Az őszibarackot, cseresznyét és szilvát levéllikasztó betegség fertőzte a legerősebben. A szőlőt peronoszpóra. Én tulajdonképpen eleve Neviként kerestem, de mivel nem volt megkérdezték mire kell, és erre mondták aztán, hogy ősszel nem szokás kénes szerrel lemosó permetezést csinálni, mert nincs értelme.

Előzmény: Antisystem (18810)
Zoltán a Mesterkém 3 napja Creative Commons License 18811

A permetezés előtt nem sárgult?

Azért kérdezem, mert esetleg maga a Bi58 is okozhatja.

 

Tapadószer volt a koktélban?

Előzmény: ujbubo (18789)
Antisystem 3 napja Creative Commons License 18810

Nézd, szerintem ha jól akarsz járni, akkor nem sémákban gondolkodsz, hanem azt gondolod végig, hogy nyáron milyen kártételed volt, milyen kártevőn szívtál - ugyanis az akar majd áttelelni. Ha peronoszpórákon, rozsdákon, akkor a gálic a döntő, ha lisztharmat-féléken, levélbajokon, akkor a kén, ha atkákon, tetveken, akkor meg az olaj fullasztja meg őket. A Vegesol egy jó cucc szerintem, csak épp inkább pont vegetációban, amikor érzékenyebbek a növények is meg a kártevők is, lemosásra inkább csak azoknak a hobbystáknak, akiknek van 2-3 növényük, és nem akarnak sokat szórakozni vele... kifejezett lemosó permetezésre késő ősszel meg kora tavasszal inkább az ásványolajat, poliszulfid-ként tartalmazó dolgok valók, mint  Nevikén és társai.

 

ÜdV

 

Előzmény: dxe (18809)
dxe 3 napja Creative Commons License 18809

Ma voltam permetszereket beszerezni és a mezőgazdasági boltban azt mondták ősszel nem szoktak kénnel lemosózni, mert nincs hatása. A rovarok nagy része pedig a téli hidegben elpusztul így, ezek ellen sem éredemes ilyenkor védekezni. Itt a fórumon és más internetes forrásokban viszont mindenhol ajánlják a kénes illetve olajos szereket is. Végül egy Vegesolt hoztam, tél végén mindenképpen kelleni fog. Használjam ezt most is, vagy elég bordóilével permetezni, ahgy a boltban ajánlották?

kaposznyak 3 napja Creative Commons License 18808

Sziasztok.

 

Lóféreg ellen van igazán hatékony eljárás?

alfi13 3 napja Creative Commons License 18807

Itt csak az a baj hogy ez amit leírnak az első hígításkor 1% bordói lé készül ezt vagy még ettől töményebben használjuk lemosó permetezésnek. Ha ezt tovább hígítod ahogy le van írva akkor már 0.1% oldat lesz belőle.

Tavaly már kiszámoltuk itt a fórumon hogy árban nincs nagy külömbség a bolti szerek meg a házi készítésű szerek között. Ha jól emlékszem a Vegesol-al volt összehasonlítva.

Előzmény: zsorsz (18805)
zsorsz 3 napja Creative Commons License 18806

A gallery site.hu szerint:1kg rézgálic 60l vízben feloldva

 

0,6kg oltatlan mész 40l vízben feloldva.Így lesz 100l bordói lé,ami korlátlan ideig eláll.Permetezéskor 1dl bordói lé 10l vízben feloldva.

 

Kérdés:valóban eláll,az ebből kivett 1dl bordói lé 10l vízben feloldva alkalmas-e lemosó permetezésre?....mert ha ez így van,akkor lennék perverz ha nem ezt használnám!

Előzmény: zsorsz (18805)
zsorsz 3 napja Creative Commons License 18805

Pont ez lenne a lényeg,100l korlátlan ideig eláll,ha tényleg eláll,ki adna sz.ros 1/2l-ért ezreket.na még egyszer http://gallery.site.hu/d/13308481-1/Bordoi_le_keszitese_lektoralt.doc

Előzmény: pacsepa (18804)
pacsepa 3 napja Creative Commons License 18804

Csak egy szó kerülte el a figyelmedet....

.... az OLDAT hatékonysága gyorsan csökken ....

 

Különben valami perverziót érzel, hogy házilag akarsz pancsolni, vagy akkora mennyiségben kell, hogy megéri? Készen nem akarod megvenni?

 

 

Előzmény: zsorsz (18803)
zsorsz 3 napja Creative Commons License 18803

http://gallery.site.hu/d/13308481-1/Bordoi_le_keszitese_lektoralt.doc azt mondja:"korlátlan ideig eláll" majd tovább hígítja "1dl bordóilé 10l vízben feloldva" és ez lemosásra is jó?......mert itt  http://haztartasilexikon.blog.hu/2013/03/10/bordoi_le_keszitese nem hígítja tovább és 1 napra készíti merthogy a hatása gyengül,hol az igazság?

szicsu1007 5 napja Creative Commons License 18802

Őszi lemosó (mikor is?).

Ennek a topicnak én sokkal inkább olvasója, mintsem írója vagyok. Hogy most mégis válaszolok, annak három oka van:

1. Elég sokat olvastam, hátha tanultam valamit:-)

2. Átérzem a gondjaidat, próbálok segíteni.

3. Ha szamárságot írok, arra jobban "lecsapnak" a szakértők, mint a puszta kérdésre, és majd megmondják a "tutit".

 

Szóval: Őszi lemosót (lehetőleg) teljes lombhullás után végezz! Indokaim:

1. A lemosó szerek (leginkább) kontakt szerek, kár a levélre pazarolni, úgyse szívódik fel.

2. A lehullott beteg leveleket sürgősen össze kell szedni, elégetni vagy mélyre elásni (nem pedig permetezgetni).

3. A fán még meglévő levelek "árnyékolhatják" a törzset és az ágakat, pedig azokra kellene juttatni a lemosó szereket.

4. A lehullott levelek helyén is marad(hat) némi seb, hasznos lehet ezek beborítása is a permetlével.

5. A lombhullatott fákon könnyebb észrevenni a múmiákat, amit én legtöbbször a permetcsővel csapok le (persze ha lejön:-().

 

Arra persze ügyelni kell, hogy legalább 5 C fok legyen, és az sem árt, ha permetezés után (3-4 óra alatt) van lehetősége megszáradni a szernek, nehogy éjszaka ráfagyjon a növényre (árthat neki). Ezért inkább délelőtt 10-12 óra között permetezz, és ne este.

Az még probléma lehet, hogy mire minden fáról lehull a lomb, addigra leesik a hó. Ezért érdemes lehet szakaszosan dolgozni (ha van rá lehetőség); ha pl. ősziről, kajsziról, manduláról, ringlóról lehullt a lomb, én megnyomom. Aztán hogy mi lesz a többivel, majd eldől.

Tavaly 2013.11.22-én az almán 80, a cseresznyén 40%-nyi levél volt. Ők persze kimaradtak a november 18-án kiszórt VegesolRS-ből:-(.

 

Előzmény: taormina001 (18797)
Crystalheart 5 napja Creative Commons License 18801

Az nem atka, csak tükröződés.

A tuja száradhat gombától és gyökérkárosodástól is, vagy ha bármi okból, pl. tápanyaghiány miatt nem tud elég vizet felvenni.

Előzmény: alfi13 (18800)
alfi13 5 napja Creative Commons License 18800

A bekeretezett rész lehet hogy atkatelep. É legalábbis hasonlót láttam uborkán igaz ott pókháló szerű képződmények is voltak.

 

De talán valaki tud jobbat mondani.

Előzmény: ujbubo (18799)
ujbubo 6 napja Creative Commons License 18799

 

itt vannak a  képek a tuja levélről mikroszkóp alatt

 

valaki lát valamit?

Köszi

Bubo

 

Előzmény: alfi13 (18794)
hamvasat 6 napja Creative Commons License 18798

Sziasztok!


Tegnap szedtem fel az összes répát és petrezselyem gyökeret. Érdekes, hogy a répák szépek, viszont a petrezselyem gyökereket megrágták, szinte mindet, főleg a felszínhez közel. Kis fehér 2-4mm-es kukackákat láttam bennük/rajtuk. Mi lehet ez és jövőre hogyan védekezzek ellenük? Idén semmivel sem védekeztem. Tavasszal forgattam be rotával talajfertőtlenítőt, de gondolom ezek a kukacok már évközi, célzott peterakás eredményei...

 

Köszi, üdv: hamvasat